Berghs Contact 2105 11-5-2021

Page 1

Berghs Contact

VIJFDE JAARGANG - MEI 2021 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Oss Frankenbeemdweg 50 | Elke zondag open Knolbegonia Deze gemakkelijke tuinplant, bloeit de hele zomer. In diverse kleuren. 1.75 p.st.

Hemelvaartsdag & zondag open!

Hangverbena Heeft een rijke, lange bloei. Geschikt als hangplant of als bodembedekker. Verkrijgbaar in diverse kleuren. 1.75 p.st.

Grote tuinmeubel collectie

1.29

1.29

Zanthedeschia XXL

Fuchsia

Of Aronskelk heeft prachtige felgekleurde bloemen en kan zowel binnen als buiten. Diverse kleuren, in 19cm-pot. 13.99

In diverse soorten en kleuren. In 11cm-pot. 1,75

1.29 Susanne met de mooie ogen Verkrijgbaar in diverse kleuren. 14.99

8.

99

Aanbiedingen zijn geldig t/m 18 mei 2021 en zolang de voorraad strekt.

9.99 Geurende minigeranium Of Geranium ‘Bella Donna Angel Parfum’. In diverse kleuren, in 12cm-pot. 3.49 p.st.

6.99 Tomaat aan rek of komkommer Dagverse snacks uit eigen tuin. 8.99

1.99


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

“DIE EINDSHOW, DAARIN KOMT VOOR MIJ ALLES SAMEN” Achter het bijna uitverkochte Hoessenbosch Festival werkt een club Berghemenaren keihard om van deze 5de editie een knalfeest te maken. De bestuur is het creatieve brein, zet de operationele lijnen uit en houdt regie. Een enorme groep vrijwilligers zorgt er uiteindelijk voor dat de stages worden opgebouwd, het hekwerk op de juiste plek staat en wij ons biertje krijgen aan de bar. Al ver voor die vrijdag 3 september wordt er dag en soms tot begin van de nacht gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. “Het is een tijd van hard werken en ook heel veel schik”, aldus Jesse van Maren. De 30-jarige vader van dochter Danii – “de tweede is op komst, een jongen!” – en man van Jessie werkt in het dagelijks leven als service manager bij Vega Systems in Oss en besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan Berghem Events. Hij is één van de zeven bestuursleden en verantwoordelijk voor alles wat je ziet op het festivalterrein, van podia en tenten tot bars. De materialenman. Zijn voldoening haalt hij uit het einde van het festival. “Die laatste show, de eindshow, daar leef ik naartoe. Bovenaan op die trap met z’n allen, uitkijkend over de feestende menigte dan besef je waar je het allemaal voor doet. Supervet!”

nodig is om zoiets groots als HBF op te zetten. Beetje bij beetje ging ik steeds meer doen. Er kwamen taken bij zoals het organiseren van de materialen. Als je dan ook mee gaat denken over de totale opzet, dan is het toetreden tot het bestuur een logische stap. Sinds 2019 zit ik erbij.”

VAN TENT TOT BAR

Iedereen heeft zo zijn eigen specialisme binnen het bestuur dat bestaat uit Freek van Bergen, Sander van de Goor, Ferry van der Sloot, Claudia Boers, Janneke Hoefnagels, Cor Strijbosch en Jesse zelf. De één doet de programmering en de artiestenbegeleiding, de ander weer sponsoring. Jesse ‘doet’ de materialen en daar valt eigenlijk alles onder wat je straks ziet als je over het festivalterrein loopt. “Het bestellen van de tenten, de podia, aankleding, containers, verlichting. En van tevoren offertes opvragen en onderhandelen natuurlijk. Ik vind het een sport om precies binnen budget te blijven. Maar ook de complete horeca hoort erbij. Dat begint met een horecaplan. Die maken we samen met de werkgroep ‘horecatijgers’ , een groep fijne vrijwilligers. We hebben overal een naam voor hoor”, lacht Jesse. “Zo hebben we ook ‘de terreinmannen’, waar ik vroeger al inzat en mezelf ook nu nog onder schaar. Het is een vaste groep – hoe verrassend - mannen die ervoor zorgt dat de opbouw in goede banen loopt.”

DIT FESTIVAL VERBINDT

Jesse kan niet vaak genoeg benadrukken hoe dankbaar hij is met al die vrijwilligers die dat

“Ik kan eigenlijk niet meer wachten op dat moment”, steekt Jesse niet onder stoelen of banken. Sinds 2017 is hij betrokken bij het Hoessenbosch Festival. “Mijn hobby is carnavalswagens bouwen en ik maakte toen samen met mijn vrienden de poppen voor het podium.” De uil bijvoorbeeld die nu is uitgegroeid tot hét symbool van het festival. “Ook hielp ik mee met de opbouw, gewoon omdat ik dat leuk vond en omdat hulp van vrijwilligers hard

Jesse van Maren (30) zit in het bestuur van Berghem Events en organiseert het Hoessenbosch Festival. Hij is verantwoordelijk voor alle materialen, zoals tenten, bars, hekwerk en podia. Zelf is hij ook niet vies van een handje meehelpen.

werk ieder jaar opnieuw belangeloos doen. “Ik denk ook dat al die 400 (!) mensen – voornamelijk uit Berghem en zowel jong als oud - eromheen de kracht zijn van het festival. Dat verbindt en zo wordt het een feest van ons allemaal. Als we zo doorgaan, dan weet ik zeker dat Hoessenbosch Festival blijft bestaan en ook blijft vernieuwen. Tijd om zelf mee te feesten is er straks niet bij denkt hij, maar natuurlijk probeert-ie overal te kijken hoe het eraan toe gaat. Hoewel hij van heel veel soorten muziek houdt en net zo graag “naar de Vrienden van Amstel of Zwarte Cross gaat”, is hardstyle zijn favoriet. “Ja, daar ga ik goed op. Bij het Uilennest neem ik natuurlijk extra vaak een kijkje”, knipoogt Jesse.

TICKETS & LINE-UP

Het Hoessenbosch Festival vindt plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 september 2021 midden in de bossen van Berghem. De zaterdag en de combitickets zijn al helemaal uitverkocht. Voor vrijdag zijn er nog kaarten beschikbaar. Inmiddels zijn er naast Darkraver, Smerrig Diskjochies, The Punkass Ninjas, Lijn 99, JDA, Jannes en Wilbert Pigmans weer een heleboel nieuwe acts bekend gemaakt: de Beatcrooks, Tante Joke Karaokeband, Mashup Jack, Plug ’n Play, Daani, Bende van Ellende, Staal met Glazen, Outsiders, Music on Demand, Jeroen Post 90’s, Sjieke Bazen, Reload-R, Blues Brothers Tribute, Feestcafé de Snor en niet te vergeten de fantastische schlagermuziek van Otto Wunderbar. Met dit jaar een extra thema erbij: Rock! Koop je tickets online via www. hoessenboschfestival.nl.


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur

- Een huis kopen of verkopen - Een hypotheek vestigen - Testamenten maken of wijzigen - Een schenking doen - Een nalatenschap regelen - Een bedrijf oprichten - Statuten wijzigen En voor alle andere notariële zaken

Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur Kloosterstraat 2-A 5351 ER Berghem

Regel uw zaken goed.

Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07

Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

Medische voetzorg info@voetvorm.nl Tel: 06-16026402

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse methodes voor behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister van ProCert en KABIZ. Erkend Oncologische Voetzorgverlener (OVV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker. Onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. De Praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Berghem en biedt samenwerking met huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, dermatoloog en oncoloog. Wij hebben rechtstreeks contact met ziekenhuizen voor kankerpatiënten.

Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV

www.voetvorm.nl

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

Erkend S-BB leerbedrijf


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

KONINKLIJK GEËERD In Oss zijn 13 inwoners verrast met een lintje, twee van hen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Heel bijzonder was dat ook een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt mocht worden. De lintjesregen was, net zoals vorig jaar, zonder de massale bijeenkomst op het gemeentehuis. Burgemeester Wobine Buijs verrastte de gedecoreerden aan huis of in een enkel geval op een andere plek waar ze toevallig verbleven. Onder hen 3 die in Berghem woonachtig zijn.

MEVROUW M.H.J. (MARIEKE) SPANJERS-SPANJAARD Lid in de Orde van Oranje Nassau

Decorandus ontplooit/ontplooide de volgende activiteiten: -vrijwilligster Heemkundekring Berchs-Heem -bestuurslid Zonnebloem afdeling Berghem -vrijwilligster De Wilbertshof Wij feliciteren de gedecoreerden van harte met hun ko ninklijke onderschiedingen en danken hen voor de inzet voor onze Bergse gemeenschap.

DE HEER H.M. (HENK) BOEIJEN Lid in de Orde van Oranje Nassau

Foto’s Rene Nelissen - gemeente Oss

Decorandus ontplooit/ontplooide de volgende activiteiten: -vrijwilliger voetbalvereniging Berghem Sport -mantelzorger voor zijn twee zoons -voorzitter en secretaris tuinvereniging ‘Hoessenhof’ -vrijwilliger kindervakantie week Berghem -vrijwilliger carnavalsvereniging De Bietenbouwers

MEVROUW H.F. HENNIE BOEIJEN-VAN DER STAPPEN Lid in de Orde van Oranje Nassau

Decorandus ontplooit/ontplooide de volgende activiteiten: -mantelzorger voor haar twee zoons -vrijwilligster kindervakantie week Berghem -vrijwilligster carnavalsvereniging De Bietenbouwers -ondersteunt overige familieleden en buurtgenoot

• APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

TIEN ORGANISATIES VOOR ÉÉN PLAN

VOORLOPIG ONTWERP MEANDERENDE MAAS AKKOORD Het voorlopig ontwerp voor de maatregelen in projectgebied Meanderende Maas is gereed. De bestuurders van de tien betrokken organisaties stemmen in met dit ontwerp. De maatregelen voor de dijkversterking, in combinatie met rivierverruiming, zorgen ervoor dat 270.000 bewoners, bedrijven en de infrastructuur tot aan Oss en Den Bosch vanaf 2025 beschermd zijn tegen hoogwater. Project Meanderende Maas, Ravenstein – Lith, valt onder zowel het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) als het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), Kader Richtlijn Water, de Programmatische Aanpak Grote Wateren en het Deltaprogramma Maas. In het Hoogwaterbeschermingsprogramma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds

de Deltawerken. Minimaal 1.300 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen, worden de komende dertig jaar versterkt. Zo werken we aan een land waar je veilig kunt wonen, werken en recreëren.

GEREED

Het voorlopig ontwerp voor de maatregelen in projectgebied Meanderende Maas is gereed. De bestuurders van de tien betrokken organisaties stemmen in met dit ontwerp. De maatregelen voor de dijkversterking, in combinatie met rivierverruiming, zorgen ervoor dat 270.000 bewoners, bedrijven en de infrastructuur tot aan Oss en Den Bosch vanaf 2025 beschermd zijn tegen hoogwater. Ook wordt het gebied mooier en economisch sterker. Projectorganisatie Meanderende Maas gaat samen met de aannemer het voorlopig ontwerp uitwerken tot het definitief ontwerp. Rijk en regio investeren ruim 235 miljoen euro in de veiligheid en kwaliteit van het circa 2650 hectare projectgebied Meanderende Maas. Op 17 en 20 mei vinden digitale informatiebijeenkomsten plaats om de maatregelen toe te lichten. De maatregelen zijn vooraf te be-

kijken in de interactieve kaart op www.meanderendemaas.nl

VAN VOORKEURSALTERNATIEF TOT VOORLOPIG ONTWERP

Project Meanderende Maas bevindt zich in de fase van de planuitwerking. Maatregelen uit het voorkeursalternatief van december 2019 zijn verder uitgewerkt. Er heeft afstemming plaatsgevonden met: partnerorganisaties, direct belanghebbenden (individueel en in gebiedssessies), leden werkplaats en klankbord. Het voorlopig ontwerp voor de dijk is tijdens digitale (dijk)tafels besproken met bewoners en met eigenaren van gronden aan de dijk. De projectorganisatie en de aannemer betrekken aandachtspunten die zijn ingebracht in de vervolguitwerkingen. We blijven daarom in gesprek met direct betrokkenen, zoals in Ravenstein en Appeltern. Er zijn twee wijzigingen ten opzichte van het voorkeursalternatief. De maatregel bij Appeltern en de uitbreiding van het projectgebied met de kernen van Ossekamp en De Waarden.

LELYZONE MEGEN

Bij het uitwerken van de maatregelen uit het voorkeursalternatief is goed gekeken naar: de effecten op de rivier, de beste inpassing van de maatregelen in de omgeving en de kosten. Door het extra water dat vanwege de doorsteek bij Appeltern bij de veerstoep in Maasbommel de Maas instroomt, ontstaat er een aanzienlijke dwarsstroming op de rivier. Dat is onacceptabel voor de scheepvaart. Uit nadere berekeningen blijkt ook dat de doorsteek zelf maar beperkt bijdraagt aan de waterstandsdaling. En dat de aanleg van de brug voor de Nood Zuid (N329) duurder uitvalt. Met een verlaging van het maaiveld in de Lelyzone bij Megen bereiken we een gelijke waterstandsdaling bereiken, tegen veel lagere kosten. De maatregel is daarmee vervallen. In het voorlopig ontwerp verlagen we bij Appeltern wel het maaiveld naar + 5.40 meter NAP. Ook maken we een struinpad bij de ingang.


pagina 7

De initiatiefnemer van SF Beton werkt aan een plan voor de herontwikkeling van het terrein bij de betoncentrale aan de dijk bij Appeltern. In dit plan is op de plaats van de beoogde maaiveldverlaging een instroomopening voorzien naar de bestaande plas bij de betoncentrale. De keuze kan worden gemaakt om de drempel te laten vervallen ten gunste van de opening, ruim voordat de projectbesluiten en vergunningen in procedure gaan. Op dat moment moet zeker zijn dat het plan van initiatiefnemer SF Beton vergunbaar en haalbaar is. Meanderende Maas en initiatiefnemer SF Beton zijn hierover met elkaar in overleg. Daarnaast onderzoekt SF Beton, met de gemeente West Maas en Waal, maatregelen om blauwalg in de Gouden Ham aan te pakken.

PLANNING

Volgens planning zijn half 2022 het definitief ontwerp, alle ontwerpbesluiten, vergunningen en de milieueffectrapportage gereed voor de terinzagelegging. En bestaat de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Op basis daarvan kan in het najaar van 2022 de definitieve besluitvorming plaatsvinden. Medio 2023 start naar verwachting de uitvoering. Eind 2025 is de dijk versterkt en voldoet dan aan de nieuwe veiligheidsnormen. De afronding van alle werkzaamheden is voorzien in 2028.

KANS VOOR NIEUWE NATUUR, RECREATIE EN ECONOMIE

Met de maatregelen uit het voorlopig ontwerp realiseert Meanderende Maas een 26 km veilige dijk, een dijk die goed past in het karakteristieke Maaslandschap van Ravenstein tot de sluis bij Lith. Met behoud van de bebouwing en karakteristieke bomen op de dijk bij de dorpen. De Gelderse dijk is veilig. De Maas krijgt meer ruimte, zowel aan Gelderse als Brabantse zijde. Daarmee verlagen we de waterstand bij hoogwater. De rivier-

www.thuisinhetnieuws.nl

verruiming maakt het mogelijk ruim 600 ha natuur toe te voegen aan een groot aaneengesloten natuurgebied. Dat wordt een riviernatuurpark langs de Maas met rivier- en moeraslandschap. Goed voor de kwaliteit van het water, flora en fauna. Maar ook goed voor de aantrekkelijkheid van het landschap, voor recreatie en toerisme

BC/LC/H

en voor de economische ontwikkeling en de woon- en leefomgeving. Tegelijk met de werkzaamheden voor de rivierverruiming wordt de in- en uitvaart van de haven van Oss verbeterd. Grote schepen kunnen zo makkelijker deze haven bereiken. Goed voor de veiligheid op het water en voor de economie.

DIGITALE BIJEENKOMSTEN OVER VOORLOPIG ONTWERP

Afgelopen jaar is naar alle maatregelen uit het voorkeursalternatief, het plan op hoofdlijnen, verder onderzoek gedaan, ontworpen en gerekend. Het resultaat is het voorlopig ontwerp voor de dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling. De bestuurders van de tien betrokken organisaties hebben onlangs met het voorlopig ontwerp ingestemd. Tijdens de digitale informatiebijeenkomsten op maandagavond 17 mei en donderdagavond 20 mei van 19:30 tot 21:00 geven wij per deelgebied een toelichting op de samenhangende maatregelen uit het voorlopig ontwerp. Ook vertellen wij over het vervolg, waarin wij samen met de aannemer het voorlopig ontwerp verder gaan uitwerken tot definitief ontwerp. Na elk onderwerp is er gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden Wij vinden het fijn als u zich vooraf opgeeft i.v.m. de organisatie van de digitale bijeenkomst. Dat kan via de website meanderendemaas.nl U ontvangt vervolgens van ons een aantal dagen voorafgaand aan de bijeenkomst informatie hoe u kunt deelnemen. Mocht het u niet lukken uzelf vooraf aan te melden, dan kunt u op de dag van de bijeenkomst op meanderendemaas.nl op de link naar de bijeenkomst klikken. Een kwartier voor aanvang is het welkomstscherm te zien, zodat u weet in de goede bijeenkomst aanwezig te zijn. Vanwege het coronavirus zijn wij genoodzaakt alle bijeenkomsten digitaal te organiseren. Mocht digitaal voor u lastig zijn, neem dan contact op met mrozemeijer@aaenmaas.nl.


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

‘ALLES ERUIT SLAAN’ BIJ SAMBABAND DALE CAÑA ook ieder jaar haar eigen sambafestival, op de Heuvel in Oss. “Dan gaan we, samen met andere sambabands, brassbands en andere bijpassende acts, alle horecagelegenheden af en maken we er een muzikale en gezellige dag van.” Met een eigen cd en te beluisteren muziek op Spotify en iTunes pakt de vanuit Oss opererende percussieband het aardig professioneel aan. En dat geldt ook voor de optredens. “We treden op in fraaie kleding en met Braziliaanse danseressen, alles in Rio-stijl”, vertelt Verhagen trots. Toch is de drempel om in te stappen bij Dale Caña laag. Sommige bandleden zijn - zoals Verhagen zelf - al decennialang in de regionale muziekwereld actief, maar er zijn ook verschillende beginners bij. De een wat meer geoefend dan de ander. “Die mix zorgt voor een leuke samenstelling. En omdat onze speler van de surdo, de grote trom, heeft aangegeven voor een andere hobby te kiezen, hebben we ruimte om een nieuw bandlid op te nemen. We denken dat in deze tijd veel mensen wel eens een nieuwe tijdsbesteding zouden kunnen zoeken, dus mogen geïnteresseerden zich bij ons melden. Graag zelfs. Deze coronaperiode heeft veel nadelen, maar het voordeel is dat we ruim de tijd hebben om een nieuwe collega in te werken.”

EVENWICHT

Het afgelopen jaar deden ze het noodgedwongen wat rustiger aan, maar normaal gesproken is Samba Percussieband Dale Caña zeer regelmatig actief binnen de regio. Bandleider Eric Verhagen praat ons bij over de groep én doet een oproep voor nieuwe aanwas. “We zoeken iemand met ritmegevoel die graag alles eruit wil slaan.” Door: Mark van der Donk Als bandleider is Verhagen van vele markten thuis. Hij is verantwoordelijk voor het schrijven van nummers, het regelen van optredens en verricht nog de nodige andere klussen. “Maar we zijn één club. We hebben de taken verdeeld, zodat iedereen optimaal betrokken is bij de band”, vermeldt hij er direct bij. Dale Caña is een Braziliaanse sambaband, ge-

vormd door 25 enthousiaste muzikanten uit de regio, die bekend staat om de swingende samba, uitbundige kleuren en interactie met het publiek. Vóór de coronatijd was de groep door het jaar heen zo’n beetje iedere week wel actief. “We repeteren iedere dinsdagavond twee uur lang in de Osse basisschool De Teugelaar en verder treden we zo’n twintig keer per jaar op bij allerlei evenementen en activiteiten”, vat Verhagen samen. “Waar je dan aan moet denken? Nou, dat is heel divers. Het gaat van optredens bij een bloemencorso, op sambafestivals of bij de Gaypride, maar soms ook om een persoonlijke bruiloft of ander feest. In de wintermaanden doen we het wat rustiger aan, maar als het weer wat beter wordt, zijn we graag van de partij om bijvoorbeeld carnaval of de opening van het zomerseizoen te vieren. We waren bij de opening van de Berchplaets en het Osse gemeentehuis, maar hebben ook opgetreden in de Efteling en Toverland en stonden in het voorprogramma van Normaal en Rowwen Hèze.” Normaal gesproken organiseert Dale Caña

Criteria zijn er eigenlijk niet, zo maakt de bandleider duidelijk: “De enige eis is dat hij of zij ritmegevoel heeft. De surdospeler geeft de maat en het ritme van de samba aan, dus gevoel daarvoor is het belangrijkst. De rest wordt wel aangeleerd door de ervaren bandleden.” In principe mag iedereen zich aanmelden, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat men het liefst een man tussen de 20 en 35 jaar zou strikken. “Dat zou voor het evenwicht in de band perfect zijn. Slechts een derde van de band bestaat nu namelijk uit mannen en de gemiddelde leeftijd ligt boven de 40. Verjonging is dus gewenst. We komen trouwens uit de hele regio. Natuurlijk zijn er Ossenaren bij, maar ook muzikanten uit Berghem, Geffen, Vinkel, Den Bosch, Volkel, Uden, eigenlijk is de hele regio wel vertegenwoordigd.” Verhagen kijkt er naar uit om na de nodige versoepelingen weer ouderwets op pad te kunnen met de band. “Hoe mooi is het om samen muziek te maken?”, stelt hij een retorische vraag. “We maken er altijd een feestje van, zowel voor, tijdens als na een optreden. Je kunt je helemaal ontspannen, alles eruit slaan.” Kijk voor meer informatie op www.dalecana. nl of bel Eric Verhagen: 06-50404292.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

FINANCIERINGSGILDE MAAS EN WAAL REGELT ELKE MKB-FINANCIERING IN EN RONDOM OSS Sinds een jaar is Frank de Laat gestart als zelfstandig zakelijk financieel adviseur voor de gemeente Oss. Met een brok aan ervaring in de bankenwereld zet hij onder de vlag van Financieringsgilde zijn kennis graag lokaal in voor zowel mkbondernemers als ondernemers die actief zijn in de agrarische sector. Een klant helpen zijn droom waar te maken, zijn situatie te verbeteren of rendabel te maken. Daar krijgt Frank enorm veel energie van. “Ik vind het leuk om te horen wat een ondernemer motiveert, wat hij wil bereiken en hoe ik daarbij kan helpen. Als dat lukt, geeft dat echt een geweldig gevoel.” Klanttevredenheid staat bij Frank voorop. “Ik doe in ieder gesprek mijn best om een ondernemer te helpen zijn voorraad uit te breiden, machines te leasen, een verbouwing te realiseren of een

nieuw pand aan te kopen. Als dat lukt, is dat hartstikke mooi. Maar als dat niet lukt, ga ik graag in gesprek over het hoe en waarom en wat we daaraan kunnen doen. Ook dat hoort voor mij bij klanttevredenheid.” Bij Financieringsgilde, een samenwerking van franchisenemers verspreid door heel het land, heeft klanttevredenheid eveneens de hoogste prioriteit. Dé reden voor Frank om zich daarbij aan te sluiten. “Bij Financieringsgilde profiteer je als klant bovendien van collectieve inkoopvoordelen, wordt de financiering van A tot Z voor je geregeld, heb je toegang tot ruim 100 geldverstrekkers en krijg je tegelijkertijd een adviseur met kennis van de lokale situatie. Zo krijg je altijd de oplossing die het beste past bij jouw situatie.” Naast streven naar optimale klanttevredenheid vormen eerlijkheid en onafhankelijkheid voor Frank de basis voor een prettig contact met zijn klanten. “Ik ben open en eerlijk of een financiering haalbaar is. Daarbij geef ik een onafhankelijk advies. Vaak zeggen klanten dan dat ze helemaal niet ontevreden zijn

over hun huisbank. Je financiering regelen via een onafhankelijk adviseur betekent ook niet dat je per se weggaat bij je huisbank. Integendeel. Het kan best zijn dat jouw huisbank het beste voorstel voor je heeft. Maar daar kom je pas achter als je gaat vergelijken met andere geldverstrekkers. Die vergelijking maak ik graag voor je.” In de gemeente Oss vinden veel grote bedrijven als Unilever, Organon en Unox hun oorsprong. “Het is een bedrijvige regio met ondernemers die actief zijn in de bouw, transport, handel en op agrarisch gebied. Een mooi gebied met een centrale ligging. Ik kijk ernaar uit om kennis te maken met mede-ondernemers. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk. De koffie staat voor je klaar.” Financieringsgilde Maas en Waal Kerkstraat 12 5367 AG Macharen T: 085-864 03 30 E: fdelaat@financieringsgilde.nl I: www.financieringsgilde.nl

FINANCIERINGSGILDE


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

EEN EIGENTIJDS ONTWERP MET BEHOUD VAN HET DORPSE KARAKTER

‘HET RAADHUYS’ FONKELNIEUW GEFFENS DORPSHART GEFFEN – De totstandkoming van het toch wel ambitieuze plan is niet zonder ‘slag of stoot, gegaan. Zo’n zes jaar geleden (2015) werd door de gemeente aan inwoners en belangstellenden gevraagd om hun visie kenbaar te maken. Geffen mocht meepraten, meedenken en beslissen. Het ging tenslotte om het dorpshart van ‘hun eigen’ Geffen. Er kwamen plannen ter tafel van totale sloop voor woningbouw tot een complete renovatie die het voormalige gemeentehuis zou moeten omtoveren tot een sociaal complex inclusief bibliotheek, muziektheater en een Brownies & Downies concept. Deze inzendingen haalden de eindstreep niet. Vandaar dat in januari 2020 de vervolgfase is opgestart. Een uiteindelijke prijsvraag (ontwerp ‘Raadhuys’) werd gewonnen door van Wanrooij Projectontwikkeling B.V. uit Geffen. “Het Raadhuys”, een eigentijds ontwerp met behoud van het dorpse karakter.

door Jan van Ravenstein Het bedrijf Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling is een speler van formaat. “Ons familiebedrijf is al ruim 50 jaar succesvol in het ontwikkelen en bouwen van woningen. Duurzame relaties, korte lijnen, ondernemerschap, financiële stabiliteit en investeren in innovaties“, staat er o.a. te lezen op hun site. De zinstoevoeging: “Dát maakt Van Wanrooij’, maken die woorden en activiteiten meer dan waar. Laurent Remeijsen en zijn collega Mathijs Gerritzen, beide projectontwikkelaar bij Van Wanrooij, gaan samen met het complete

bouwteam de uitdaging aan om het Raadhuys te realiseren. Mathijs en Laurent zijn ieder voor zich specialisten in hun vak. Laurent: “Het Raadhuys is een geweldige uitdaging, ik heb er reuze zin in. Samen met Mathijs buig ik me over de ontwikkelingen vanaf het ontwerp tot de stand van zaken van nu.

PLAN

Door een fusie met Oss verloor het gemeentehuis in Geffen zijn uiteindelijke functie. De verpaupering lag op de loer, vandaar dat het de hoogste tijd was voor nieuwe plannen. Als rode draad liep duidelijk de ‘behoefte’ aan een levendig dorpsplein. Een plek waar wonen, werken en ontmoeten samen komen. Laurent: “Samen met Anne Zaadnoordijk (de projectleider van de gemeente), de architect en de Dorpsraad hebben we meerdere inwoners bij de planvorming betrokken”. Juist zij weten als geen ander waar het nieuwe centrumplan aan moest voldoen. Alles wat er binnen het dorp leeft, is vertaald in een schetsplan en verwerkt in een zgn. ontwikkelperspectief. Het advies vanuit de Dorpsraad was om ook de inrichting van het dorpsplein gelijk mee te nemen in de planvorming, vooral om ook die plek in het centrum aantrekkelijker te maken.

RAADHUYS

In allereerste instantie leek een complete verbouwing een optie. Maar al snel werd duidelijk dat dit een nagenoeg onmogelijke opdracht zou gaan worden. Het bestaande gebouw wordt geheel gesloopt en vervangen door twee afzonderlijke bouwblokken die sa-


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

ART men het nieuwe Raadhuys vormen, één blok met appartementen en één blok met woningen worden samen een soort van twee-eenheid. Het ontwerp is aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit voorgelegd en geaccordeerd. De woningen krijgen een iets andere kleur dan de appartementen, waardoor de kleurlijn met de naastgelegen bebouwing ‘natuurlijke’ wijze doorloopt. Thans ligt het bestemmingsplan tot 10 juni ter inzage.

WONEN

Door slechts acht grondgebonden woningen en acht appartementen toe te voegen, houden we het dorpse karakter in stand. Bovendien geven we hiermede gehoor aan de wens van omwonenden om privacy en inkijk zoveel als mogelijk te waarborgen. In het statige hoofdgebouw wordt op de begane grond een commerciële ruimte gerealiseerd waar bijvoorbeeld een lunchroom met terras kan worden gevestigd. Dit moet ook vooral bijdragen aan meer levendigheid op het plein. In t Raadhuys het hoofdblok komen in totaal acht appartezijn ieder menten. Eentje op de begane grond, vier op k. Laurent: de eerste etage en nog eens drie op de tweeitdaging, ik de etage incl. een ‘penthouse’. Het andere thijs buig ik blok, pal naast het hoofdgebouw aan het et ontwerp plein, bestaat uit acht woningen, waarvan 4 sociale huurwoningen en 4 koopwoningen.

INWONERS

et gemeen-Informatie en vooral openheid naar de meest functie. Debetrokkenen van een project is een belangrijk aar dat hetgegeven. Van bebouwing tot parkeerplaats en lannen. Alsvan beleving tot groen…. Het zijn feiten die fte’ aan eentellen, zeker bij de ontwikkeling van een cenar wonen,trumplan. Laurent: “De gemeente Oss heeft men. Lau-betrokkenheid hoog in het vaandel staan. ijk (de pro-Met bijeenkomsten en nieuwsbrieven worrchitect enden betrokkenen op de hoogte gehouden. In e inwonersde laatste nieuwsbrief geeft Anne, namens st zij wetende gemeente informatie over onder andere ntrumplanhet ontwerpbestemmingsplan. Er is berekend binnen hethoeveel parkeerplaatsen er definitief op het etsplan enDorpsplein terug moeten komen. Ook is er perspectief.onderzoek gedaan naar het verkeer. Met de as om ookmensen die wonen aan het Dorpsplein wordt lijk mee tet.z.t. contact opgenomen. De inrichting van om ook diehet dorpsplein komt overigens geheel voor te maken.rekening en uitvoering van de gemeente.

Hierover wordt in een later stadium besloten en worden belanghebbenden tijdig geïnforcompletemeerd”. snel werd nmogelijkePLANNING bestaandeOp alle fronten draait de molen van het vervangenbouwproces op volle toeren. Een prachtige ken die sa-uitdaging voor de beide projectontwikkelaars,

Laurent en Mathijs. Wanneer we Laurent vragen naar de planning fronst hij heel even zijn voorhoofd. “Weet je, ook onze planning, hoe strak die ook is, hangt af van een aantal factoren”, zegt hij. “Maar… zoals het er nu voorstaat”: - De komende zes weken ligt het bestemmingsplan ter inzage. - Daarna, vanaf juni, komt het nog een keer in de ambtelijke molen - Najaar 2021 willen we starten met de verkoop van de woningen. - Eerste kwartaal 2022, sloop van de bestaande gebouwen.

- Tweede kwartaal 2022 start van de bouw. - Tweede kwartaal 2023 oplevering van het Raadhuys. - Daarna volgt de inrichting van het Dorpsplein. “Let wel op. Het is een planning. Uiteraard is alles onder voorbehoud”, zegt Mathijs met een tevreden glimlach. Heeft u vragen? Kijk dan op onze webpagina: www.oss.nl/dorpshartgeffen Voor vragen over het plan Raadhuys: info@vanwanrooij.nl


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

ELEKTRISCHE FIETSEN 2021 VOLGENS DE FIETSERSBOND

‘EEN MERKNAAM ZEGT NIET MEER ZOVEEL’ Er zijn honderden verschillende elektrische fietsen te koop van allerlei merken. Het aanbod lijkt divers maar eigenlijk is de keus vrij overzichtelijk, zegt Kees Bakker. ‘Beslis voor jezelf wat belangrijk voor je is. En bedenk ook: wat heb ik nodig?’ door Michiel Slütter Kees Bakker (TestKees) is testredacteur en consumentenvoorlichter van de Fietsersbond. Hij volgt de ontwikkelingen al jaren op de voet. Van de eerste elektrische modellen zo’n 20 jaar geleden tot het enorme aanbod aan merken waar je als fietser nu uit kunt kiezen. Het lijkt misschien moeilijk om een keus te kunnen maken uit de tientallen verschillende fietsmerken. En er komen er ook nog elk jaar nieuwe elektrische modellen bij. ‘Maar de diversiteit is minder groot dan het enorme aanbod doet vermoeden’, zegt Kees. ‘Alle merken zijn aangewezen op dezelfde leveranciers van onderdelen.’

WAT BETEKENT DAT VOOR DE ELEKTRISCHE FIETSEN?

‘Het betekent dat eigenlijk alle vernieuwingen van de toeleveranciers komen. Denk aan essentiële onderdelen als de motor en het versnellingssysteem. Het komt erop neer dat je bij de keuze voor je nieuwe e-bike niet naar de fietsmerken moet kijken maar naar de onderdelen die ze gebruiken.’

ALL

WELKE ROUTEBOEKJES WAREN POPULAIR? ‘Gewoonlijk verkopen we veel routeboekjes voor tochten naar Santiago de Compostella, Rome en de Groene Weg naar de Middellandse Zee. Die vraag viel een beetje weg.’ vertelt Adwin de Keizer van de Fietsvakantiewinkel ‘Mensen wilden het gevaar en de onzekerheid liever niet opzoeken. Ze zaten met vervoer: ‘Hoe kom ik terug uit Spanje of Italië?’. Daardoor waren Parijs en Basel vorig jaar de verre bestemmingen. Het rondje Bourgondië (Le Tour de Bourgogne, red.) was ook heel populair en niet zo ver. Mensen gaan er met de auto heen en rijden dan het rondje. We hebben dat boekje echt tien keer meer verkocht dan anders. Dat zijn toch hele significante verschillen. Wat ik leuk vind om te merken in gesprekken met terugkerende klanten is dat ze vorig jaar in Nederland gingen fietsen in plaats van Vietnam of Italië. En dat die fietsvakantie in Drenthe nu in hun top drie van leukste fietsvakanties is terechtgekomen. Heel veel mensen weten niet eens wat voor mogelijkheden er zijn. Dat hebben ze vorig jaar ontdekt. Ik hoor nu over fietsen in Nederland: ‘Ik wist niet dat het hier zo mooi was’.’ De 5 Best verkochte Nederlandse routeboekjes: Ronde van Nederland (Fietsplatform) Maas (Benjaminse) LF- Zuiderzee (Fietsplatform) Fietsen langs het Pieterpad (Elmar) Veluwe Falk Fietskaart

JE KUNT DUS NIET BLINDVAREN OP EEN MERKNAAM?

‘Een merknaam heeft niet zoveel betekenis meer. De naam zegt vaak iets over het verkoopmodel of de styling. Stella bijvoorbeeld is niet in de fietsenwinkel om de hoek te koop, maar richt zich op verkoop aan huis. Gazelle is wel in de winkel te koop en onderscheidt zich vooral door de styling van de fiets. Andere merken proberen op te vallen met een bijzonder frame. Maar dat maakt voor de fiets niet zoveel uit.’ ‘En je ziet dat de traditionele merken meer aandacht besteden aan de kwaliteit van het lakwerk. Maar het lakwerk heeft natuurlijk geen enkele invloed op hoe de fiets rijdt. Omdat je zo gemakkelijk een e-bike kunt ontwerpen door gewoon de goede onderdelen in te kopen, zie je veel nieuwe merken opkomen. Je hoeft niet veel research te doen om deze markt snel te betreden. Dat is bij nieuwe merken wel iets om rekening mee te houden. Je moet maar afwachten of het merk nog bestaat als er over een paar jaar iets met je fiets is.’

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN?

‘Beslis voor jezelf wat belangrijk voor je is. En bedenk ook: wat heb ik nodig? Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt in onderdelen waar je op moet letten. Je moet goed bedenken welke eisen voor jou belangrijk zijn. Ik hoorde van een mevrouw die vond dat haar middenmotor maar weinig ondersteuning bood en ze vroeg zich af of de motor wel goed werkte. De kans is groot dat met de motor niets mis is, maar dat het karakter van de ondersteuning niet bij haar paste. De ene motor versterkt je beenkracht met 200% en de andere met 400%. Dat is nogal een verschil. Je moet dus goed kijken welke motor bij jou past. En dat geldt ook voor het versnellingssysteem en de houding.

Gratis pluspakket + 5 jaar garantie bij aankoop van een e-bike

Profile van Hassel | Dorpsstraat 29 | 5241 EA Rosmalen 073 521 22 77 | www.profilevanhassel.nl PdF van Hassel_e-bike_5jaar_garantie_124x185 mm.indd 1

26-04-19 09:40


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

De slogan ‘Fietsen doe je in Brabant’ op de bekende fietsroutepanelen langs knooppuntroutes maakt direct duidelijk dat Noord-Brabant de fietsprovincie bij uitstek is. Dat is vooral te danken aan het afwisselende Brabantse landschap met pittoreske dorpen, indrukwekkende steden en een prachtige natuur altijd op fietsafstand, verbonden via een uitgebreid fietsroutenetwerk. En juist ook de vele uitstekende horeca en typische Brabantse gastvrijheid dragen bij aan de populariteit.

KWALITEIT EN GASTVRIJHEID HAND IN HAND

BRABANTSE FIETSCAFÉS MAKEN FIETSBELEVING IN BRABANT COMPLEET Fietsers in Noord-Brabant kunnen vanaf nu bij officiële ‘Brabantse Fietscafés’ hun fietstocht starten, de benen strekken of neerstrijken voor een welverdiend hapje of drankje. Deze horecagelegenheden met faciliteiten speciaal voor fietsers bevinden zich vlakbij de fietsknooppuntroutes. De provincie telt momenteel twintig Brabantse Fietscafés, waaronder Kasteel Heeswijk en Biesbosch MuseumEiland. Naar verwachting komen er dit jaar nog tientallen bij. Het label ‘Brabantse Fietscafés’ is een nieuw initiatief van VisitBrabant Routebureau, route-expert en beheerder van alle knooppuntroutes in de provincie.

VisitBrabant Routebureau wil de fietsbeleving in Brabant een extra impuls geven met het label ‘Brabants Fietscafé’. “Een tussenstop bij een fijne horecagelegenheid maakt van een fietstocht meteen een heerlijk dagje uit. Waar je ook fietst in Brabant, of dat nu in een dorpskern, stad of landelijk gebied is, via het netwerk van Brabantse Fietscafés vind je gegarandeerd snel uitstekende horeca op je route waar je gastvrij wordt verwelkomd”, zegt Fabio Tat, manager van VisitBrabant Routebureau. Bij de Brabantse Fietscafés voelen fietsers zich extra welkom. Ze kunnen hier niet alleen terecht voor een hapje en een drankje, ook kunnen ze hun e-bike opladen, de bidons vullen en zijn een fietsreparatiekit, EHBO-set en fietspomp altijd voorhanden. Op alle locaties liggen fietskaarten ter inzage en bij veel Brabantse Fietscafés kunnen deze ook worden aangeschaft.

PAUZEREN IN EEN MUSEUM OF KASTEEL

De Brabantse Fietscafés zijn heel divers, van Kasteel Heeswijk en Oorlogsmuseum Overloon tot Recreatiepark TerSpegelt en Taverne d’n Ouwe Brandtoren. Fietsers herkennen de locaties aan de zeshoekige ‘Brabants Fietscafé’ sticker. Alle Brabantse Fietscafés liggen direct aan of vlakbij de fietsknooppuntroutes. Ze zijn te vinden op visitbrabant. com/fietscafe. Een fietsroute uitstippelen via de knooppunten kan eenvoudig via de routeplanner op routesinbrabant.nl.

an harte U bent v onze in m o welk ak a afspra n l e k in w ing m e tn ach en met in covidvan de elen. maatreg

Een belt drive fiets • biedt minder weerstand • is lichter van gewicht • gaat vier keer langer mee • heeft nauwelijks onderhoud nodig Wij zijn ook dealer van: • Hercules • RIH • Cortina • Kettler • Alpina • Pointer • Multicyle • Giant

QUADRIGA COMP 8 BELT 8 Gang Freilauf, grea matt / black matt

€ 3.599,00

Sinds 2020 zijn we ook Kettler Dealer (zie www.kettler-alu-rad.de) KETTLER Alu-Rad staat bekend sedert 1978 als pionier op het gebied van lichtgewicht fietsen en kwaliteit made in Germany. Bij Kettler werd de allereerste aluminium fiets ontwikkeld en gemonteerd. Sedert 1978 is er veel gebeurd: op de fietsmarkt heeft aluminium als materiaal een revolutie teweeggebracht. Dankzij innovatief onderzoek passen onze fietsen zich nu optimaal aan hun bestuurders aan en voegt elektrische ondersteuning bij de e-bike een nieuwe dimensie toe aan de mobiliteit op twee wielen.

Eén ding is tot op de dag van vandaag niet veranderd en daar zijn wij zeer trots op: Kom langs en probeer het uit, wij hebben diverse modellen om uit te proberen. Bel even voor afspraak: tel. 0486-464504

CycleStation Schaijk | Pastoor van Winkelstraat 17 | 5374 BG Schaijk Telefoon 0486 – 464504 | ronald@cyclestationschaijk.com

Gratis haal- en brengservice


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

familiebedrijf met met passie voor tweewielers Een Een familiebedrijf passie voor tweewielers Een familiebedrijf met tweewielers Verkoop en reparatie vanpassie nieuwe envoor gebruikte fietsen Verkoop en reparatie van nieuwe en gebruikte fietsen

specialisten gebruikte fietsen Verkoop •en reparatie•E-Bike van nieuwe Damesfietsen • Herenfietsen Kinderfietsen Elektrische fietsen • Vouwfietsen • Bakfietsen • In Damesfietsen • Herenfietsen • Kinderfietsen • Elektrische Damesfietsen • Herenfietsen • Kinderfietsen • Elektrische fietsen • Vouwfietsen • Bakfietsen fietsen • Vouwfietsen • Bakfietsen • Inruil mogelijk

HVA-MOTOREN, BROMFIETSEN & SCOOTERS BIEDT REEDS EURO 5 SCOOTERS EN BROMFIETSEN AAN

Een servicebeurtvoor voor een gewone stadsfiets Een servicebeurt een gewone stadsfiets kostbijbijons ons altijd € 29,95 kost altijd € 24,95

voor een gewone stadsfiets Binnenkort mogen Euro 4 bromfietsen en scooters niet meer nieuwEen servicebeurt Een servicebeurt voor elektrische Een servicebeurt voor eeneen elektrische fiets fiets verkocht worden. Dit komt door de milieunorm Euro 5 die per 1-1kostkost bij bij ons altijd €€24,95 * ons altijd 29,95 kost bij ons altijd € 34,95 2021 van kracht is. Straks kun je dus alleen nog maar een euro 5 scoo* update indien nodig voor een elektrische fiets ter of bromfiets kopen of een elektrische scooter. Aan elektrische Een servicebeurtexcl. scooters (We hebben Monasso EV op voorraad) wordt namelijk geen kost bij ons altijd € 29,95 Openingstijden: Euro 5 norm toegekend. Euro normen zijn gerelateerd aan uitstoot, dinsdag t/m vrijdag van 8.30 u tot 17.30 u hoe hoger de norm, des te schoner de uitstoot (lees uitlaatgassen). Openingstijden: ons zaterdag van 8.30 u totVolg 16.00 u op Facebook en Instagra Levertijden kunnen flink gaan oplopen. Fabrikanten zijn druk bezig dinsdag t/m vrijdag van 8.30u tot 17.30u laatste nieuwtjes, zondag en maandag zijn wij geslotenleuke aanbiedingen en om hun scooters en bromfietsen klaar te maken voor de Euro 5 norm. zaterdag van 8.30u tot 16.00u www.facebook.com/defietstweewielers Hierin is vertraging ontstaan en dat zal betekenen dat het langer kan zondag en maandag zijn wij gesloten www.instagram.com/defietstweewielers gaan duren voordat jij je bestelde scooter geleverd krijgt. Ook de CoroOpeningstijden: Volg ons op Facebook en Ins na heeft impact, o.a. aanlevering vandinsdag grondstoffen voorvrijdag de productie ons op Facebook en Instagram voor leuke de t/m van 8.30u totVolg 17.30u laatste nieuwtjes, aanbiedinge laatste nieuwtjes, leuke aanbiedingen en winacties. zijn vertraagd. Inmiddels levert Piaggio de eerste Vespa’s Primavera en zaterdag van 8.30u tot 16.00u www.facebook.com/defietstweewiele www.facebook.com/defietstweewielers Sprint scooters uit, die voldoen aan de Euro 5 norm. Deze kunt u bij zondag en maandag zijn wij gesloten www.instagram.com/defietstweewiel www.instagram.com/defietstweewielers HVA-Motoren komen bezichtigen. De Piaggio Zip wordt eind deze maand in de euro 5 norm verwacht. Helaas heeft Piaggio besloten geen Euro 5 50cc motor voor de Derbi en Aprilia bromfietsen te ontwikkelen. Maar de bromfietsen van Beta en van Vent Moto worden momenteel met Euro 5 geproduceerd en worden deze maand nog in onze showroom verwacht. Binnenkort verwachten wij ook de Rieju bromfietsen met Euro 5. Van Sym hebben we de Fiddle 2 op voorraad met euro 5 (andere modellen leveren we ook) en Kymco volgt binnenkort. Door de ontwikkelingskosten van Euro 5 en door de stijgende transportkosten zijn de euro 5 modellen € 200,- tot € 400,- duurder geworden t.o.v. de Euro 4 modellen. We hebben nog enkele nieuwe Euro 4 modellen staan. Dus u kunt nog profiteren van de lagere oude prijzen. Als je al een scooter of bromfiets hebt mag je daar mee blijven rijden, ook is deze niet Euro 5. HVA-Motoren, Bromfietsen & Scooters Retselseweg 5 - Heeswijk-Dinther 0413-78606

Retselseweg 5 Heeswijk-Dinther 0413-786063 ma - di - vr 9.00-20.30 uur do 9.00-17.00 uur za 9.00-16.00 uur Tussen 12.00-13.00 uur en 17.00-18.00 uur

GESLOTEN

RED DOT AWARD VOOR KETTLER CARGOLINE FS 800 Een internationale heeft de felbegeerde Red Dot Award toegekend aan de Kettler Cargoline FS800. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor hoge designkwaliteit. De Cargoline FS 800 werd onder meer beoordeeld op innovatiegraad, functionaliteit en duurzaamheid.

Retselseweg 5 Heeswijk-Dinther 0413-786063

ma - di - vr 9.00-20.30 uur do 9.00-17.00 uur za 9.00-16.00 uur Tussen 12.00-13.00 uur en 17.00-18.00 uur GESLOTEN


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

JOB ALERT! l n . d n a l u n l e t o www.werkenbijh Wil jij werken bij het grootste horeca familiebedrijf van Nederland? Dan is dit jouw kans! Voor ons vernieuwde hotel zijn wij op zoek naar de volgende horecatoppers: • RESTAURANT MANAGER • MEDEWERKER BEDIENING • MEDEWERKER HOUSEKEEPING

WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?

ALL


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

OSS WIL 100 NIEUWE GEVELTUINEN AANLEGGEN IN 2021 Geveltuinen zorgen voor meer groen in de straten. Hiermee fleurt de buurt nog meer op. Het groen zorgt voor meer frisse lucht. Plus, het is erg belangrijk voor de insecten en andere kleine beestjes. Ook kan hierdoor een deel van het regenwater rechtstreeks de grond in. Daarom willen de gemeente Oss en woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland dit jaar 100 nieuwe geveltuinen aanleggen in de gemeente Oss. Doet u mee? Waar de versteende tuin de afgelopen jaren terrein heeft gewonnen, zien we de laatste jaren dat er weer een verlangen naar meer vergroening van de leefomgeving is. Ja, betonnen/versteende straten zijn makkelijk in het onderhoud, maar zijn ook ongezellig en ongezond. De geveltuin is een makkelijke stap naar een groener, sociale, gezonde woonomgeving.

VOORDELEN VAN EEN GEVELTUIN?

Geveltuinen zorgen voor een gezonder leefklimaat en een groenere straat. Ook zorgen ze voor meer sociale interactie tussen bewoners en een prettigere omgeving voor insecten en dus vogels.

Het mooie aan een geveltuin is dat de beperkte ruimte in de stad zo goed mogelijk wordt benut. Niet iedereen heeft ruimte voor een voortuin, maar bijna iedereen heeft ruimte voor een geveltuin.

DUS WAT GAAN WE DOEN?

Gemeente Oss, BrabantWonen en Mooiland willen dit jaar 100 geveltuinen aanleggen. De gemeente en de woningcorporaties werken graag, samen met u, aan de groene, gezonde en sociale stad van morgen. De gemeente Oss helpt u met de aanleg voor uw geveltuin. Wij halen de tegels uit de stoep en brengen goede grond aan. Dan kan u aan de slag met het inrichten van uw geveltuin met groen. Op onze website staan de spelregels, voorwaarden en tips voor een geveltuin.

HOE ONDERHOUD U EEN GEVELTUIN?

Het onderhoud valt reuze mee, gemiddeld bent u er tien minuten in de week aan kwijt. Houd bij de keuze van planten rekening met de tijd die u heeft. Het leukste is om het sa-

men met de buren de planten te verzorgen. Zo kunt u elkaar aflossen tijdens vakantie en het is nog gezellig ook.

MELDT U AAN VOOR EEN GEVELTUIN

Wij komen dan bij u langs voor de aanleg van de geveltuin. Wij doen het grondwerk en zorgen voor beplanting; U tekent een (simpele) overeenkomst, waarin we afspreken dat u zorgt voor de geveltuin; Het grote, groene genieten kan beginnen!

HET BELANG VAN GROEN

Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer. Soms enorme hoosbuien en dan weer een lange periode droogte. Heftige regenbuien kunnen tot wateroverlast leiden. Langdurige hitte leidt bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Alle kleine beetjes helpen al. Meer groen en minder stenen in de tuin is fijn voor jezelf, veel soorten dieren én goed voor het klimaat.


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

JOS VAN OORSCHOT RAAKT LUISTERAARS MET EIGEN ALBUM Al lang is Jos van Oorschot actief in de muziek. Het is de grote passie van de 63-jarige ecoloog, die speelde in verschillende bands en daarvoor diverse liedjes schreef. Hij besloot van het mooiste van zijn eigen werk een album te maken en daarop wordt enthousiast gereageerd. Door: Mark van der Donk Van Oorschot woont in Lith, maar groeide op in Maren-Kessel. In de Maasdorpen, aan het water, daar voelt hij zich thuis. Hij leest graag, is een liefhebber van theater en houdt van poëzie, het landschap en de natuur. “Dat hoor je terug in mijn teksten”, vertelt hij aan uw verslaggever van de Lither Courant. De titels van de liedjes zeggen al veel. ‘Achter de heuvels’, ‘Het midden van het Maasland’, ‘Niemands landschap’ en ‘Septemberzon’ zijn er een aantal van. De naam van het album, GRENS, is voor Van Oorschot ook een logische keuze: “Grenzen heb je in vele gedaanten. Denk aan grenzen tussen landen, aan groei, een bepaald gevoel of armoede. Mensen zouden minder grenzen op moeten werpen. Het is het centrale thema, wat de nummers op het album verbindt. De meeste liedjes gaan in meer of mindere mate over een soort van grens.” Met verschillende bands stond Van Oorschot de afgelopen decennia op de planken. “Met Dhoofd en Ambtelijke Stukken bijvoorbeeld. En met Stanza treden we nu nog steeds op. Althans, na de coronaperiode willen we de

draad weer oppakken. Dat is een projectband waarmee we toeren en behoorlijk succesvol zijn in de regio Eindhoven. Maar we spelen ook her en der in kleine theaters in den lande. We vertolken het ‘betere Nederlandstalige lied’, om het zo maar te omschrijven.”

LUISTERAARS BEROEREN

Het nieuwe album ziet Van Oorschot als zijn eerste echte werk. Een werk waarmee hij mensen denkt te kunnen raken. “Ik merkte bij optredens dat het me lukte om luisteraars te beroeren met mijn liedjes. Het leek me wel mooi om het eens in albumvorm aan te bieden. Daar kun je toch een groter publiek mee bereiken. En ik was ook wel benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het maken van een cd.” Paul Verschuur uit Megen, muzikant en docent aan de rockacademie in Tilburg, heeft

een eigen studio in Acropolis, zo wist Van Oorschot. “Ik heb hem gewoon eens gebeld om te vragen wat er mogelijk was. We kenden elkaar niet, maar er was direct een klik en we besloten er mee aan de slag te gaan. Overigens bleken we in het verleden ooit al eens samen gespeeld hadden, maar dat wisten we zelf niet eens meer.”

NIEUW WERK

Een jaar geleden dook het tweetal voor het eerst de studio in. “Ik had toen al zo’n 12 à 13 liedjes die ik de moeite van een album waard vond, maar naarmate het proces vorderde werd ik dusdanig gestimuleerd, dat ik een aantal nieuwe nummers heb geschreven. Uiteindelijk zijn er 8 oude liedjes op het album gekomen en de andere 5 is nieuw werk.” Aan Verschuur had Van Oorschot niet alleen een producent, maar ook een fantastische medespeler. Zijn zwager Erik van Dijck is ook te horen als pianist en heeft enkele melodieën geschreven. “Het is een persoonlijk, maar ook geëngageerd album geworden, in de stijl van Jeroen van Merwijk en Maarten van Roozendaal, die ik zeer bewonder. De muziekstijlen loopt uiteen van folk, funk en americana tot jazz en ritmische ballades. De tekst is echt het belangrijkste onderdeel van mijn nummers. De muziek is daar omheen gecomponeerd.” Onlangs werd het eindresultaat middels een digitale presentatie vanuit Acropolis aan het publiek getoond. “Familie en vrienden waren enthousiast, al zijn die natuurlijk gekleurd. Maar ook uit andere hoeken krijg ik leuke reacties.” Bekijk de albumpresentatie (https://youtu. be/A9nQBr4qmUI) of beluister het album via YouTube (https://ap.lc/DDxWb) of op Spotify of Apple Music. Fysieke exemplaren met een fraai ontworpen hoesboekje zijn te bestellen via jos.van.oorschot@home.nl.


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H0


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

Hans Raadgever SENSIBILISEREN Onze moedertaal is sensibel. Dat geld zowel voor het officiële “Nederlands”, wat dat ook moge zijn, als voor de vele dialecten die we als moedertaal van huis uit meekrijgen. Schattingen geven aan dat in Nederland zo’n 267 dialecten worden gesproken. Helaas blijkt echter dat dialecten langzaam aan het verdwijnen zijn. Dat is jammer want dialecten versterken het saamhorigheidsgevoel. Je moet er toch niet aan denken dat het Bergs volkslied niet meer uit volle borst gezongen zal worden. En als men denkt dat iedere geboren Brabander ook Brabants spreekt heeft men gelijk, tenzij alle dialecten uit stad en dorp in Brabant meegerekend worden. Onze standaardtaal is verre van homogeen. Als geboren stadse heb ik dat bij mijn komst in Berghem ervaren. En nu de “notulen” van het kabinet publiek geheim geworden zijn, durf ook ik wel te erkennen dat mij menigmaal de clou van een Bergse mop ontging. En de vraag: “wa doe t’er op?”, alleen maar met schouder ophalen kon beantwoorden. Ook heb ik moeite met de, in het Ravenstein’s geschreven, gedichten van Frans van Dooren, langs de Ravensteinse poëzieroute. Maar vind ze wel mooi, misschien juist omdat ik het Ravensteinse dialect onvolledig machtig ben. Daarin verschil ik overigens niet veel met volksvertegenwoordigers. Ook zij discussiëren urenlang zonder zelf goed te begrijpen waarover, althans dat is mijn beleving. En zo hebben we nog Hèrrepes, Ossies en het “Het Dialect Schriftje” van Heesch, om er maar een paar in mijn directe omgeving te noemen. In mijn stadse opvoeding was geen plaats voor dialect. “Netjes Nederlands” spreken hoorde bij mijn opvoeding. Al het andere viel onder “plat Nederlands”, was onfatsoenlijk en verboden. Toch moest ook ik voor het werkwoord sensibiliseren eerst een woordenboek raadplegen. Hoef me daar niet voor te excuseren, begrijp ik inmiddels, heb dat gemeen met velen van onze volksvertegenwoordigers. Maar het is echt een mooi nederlands werkwoord. En dat het werkt is gebleken. Mensen wat heeft dat veel werk teweeg gebracht. Urenlange discussies in het huis van de democratie. Vele verhalen in de pers. Besproken in hoegenaamd alle praatprogramma’s die we rijk zijn. Sensibiliseren is inmiddels een bekende Nederlander geworden, zou je zeggen. Wist u dat er op internet zelfs een grafische weergave van sensibiliseren is. Dat ziet er als volgt uit: bij een paarse punt “verontvankelijken” begint een gebogen lijn omhoog naar een rechts bovenliggende groene punt “sensibiliseren”. Het lijkt wat ingewikkeld maar ziet er wel heel mooI uit, hoewel de bedoeling mij niet duidelijk wordt. Maar in een tijd waar bijna alles moeilijk en ingewikkeld is, lijkt dat niet vreemd. Immers na iedere persconferentie over beperkingen en versoepelingen volgt op de nationale kijkkast een woordspel met grafieken bedoeld om het gezegde zo te bediscussiëren dat we tot aan de volgende persconferentie niet weten wat nu eigenlijk precies is bedoeld. Doet me denken aan de leus: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.

WOORDEN, WOORDEN Schrijf deze column met de dodenherdenking en vrijheidsbeleving op de achtergrond. De ene dag herinneringen aan een tijd waar een enkel woord doodsangst inboezemde en na een nachtje slapen de levensvreugde van vrijheid van denken, woord, lied en geloof en herstel van onze Volkssoevereiniteit. Maar woorden zijn en blijven een machtig wapen. Woorden dienen zorgvuldig gekozen te worden. Jammer dat onze volksvertegenwoordigers daar de laatste weken zo’n slecht voorbeeld van hebben geven.

BC

UPDATE ACTIVITEITEN STICHTING JEUGD EN JONGEREN BERGHEM Even een kleine update vanuit onze kant. Wij van stichting Jeugd en Jongeren Berghem zijn druk in overleg met de gemeente Oss. En wel over de avondvierdaagse (1-4 juni) en de kindervakantieweek (30 augustus- 3 september). Het is moeilijk om nu al aan te geven of beide door kunnen gaan. Wij houden jullie via onze social media op de hoogte.

TV BERGHEM ZIJER TALENT! TV Berghem is op zoek naar jong talent dat met een frisse kijk en nieuwe ideeën een update aan ons team kan geven. TVBerghem zendt digitaal uit, wij kunnen streamen en hebben een drone en een crane ter beschikking.Wie kan er filmen en/of monteren en durft de uitdaging aan om aan onze uitzendingen een eigentijdse uitstraling te komen geven?

GOED VOOR HET MILIEU EN VOOR UW LEEFKLIMAAT IN DE WONING

EEN GROEN DAK OP UW WONING

Een mogelijkheid om meer groen in onze wijken te realiseren is het aanleggen van “groene” daken op onze woningen of andere gebouwen. Groene daken van sedums en andere planten op platte of licht hellende daken. Groene daken hebben diverse voordelen: 1. Isolatie, zowel in de winter- als in de zomermaanden en leidt tot energiebesparing en verhoging wooncomfort. 2. Buffering van regenwater. 3. Goed voor het milieu. 4. Mits zichtbaar, een mooi aangezicht. De aanleg van een groen dak vraagt een flinke investering en het dak moet hiervoor geschikt zijn. Op dit moment is het mogelijk maximaal 45 % vergoed te krijgen via een nieuwe subsidieregeling van het Waterschap Aa en Maas voor de inwoners van de Gemeente Oss , mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dit tot een bedrag van maximaal € 7.500,-. https://www.aaenmaas.nl/regelen/subsidie-klimaatbestendige-maatregelen/ Ook bepaalde energieleveranciers of andere instanties geven subsidies of kortingen bij het aanleggen van groene daken. Mensen, die ook interesse hebben in de aanleg van een groene dak op hun woning, kunnen mailen naar hofmansgerard@gmail.com. Ik woon in de Piekenhoef en heb een woning met plat dak. Mogelijk kunnen we samen krachten bundelen, kennis delen en bepaalde werkzaamheden gezamenlijk uitvoeren.


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN

Welkom aan de Berghse Tafel? Wat hadden wij u graag weer uitgenodigd aan de Berghse Tafel. Maar helaas kunnen en durven we dat nog niet. Daarvoor zijn de corona-berichten nog te onheilspellend. Tot nu toe zijn we voorzichtig geweest. We willen elkaar geen enkel risico laten lopen. We zijn zuinig op elkaar. Nog even volhouden dus tot er gezondere tijden aanbreken. Velen zijn misschien nu al gevaccineerd, dat geeft moed. Zijn we minder vatbaar en worden minder ziek. Zijn we niet meer zo besmettelijk voor elkaar. Al met al zijn we op weg naar koffie op donderdagmiddag. Maar nu nog even niet.

Mini-concert Wél hebben we een afspraak met de Lievekamp. Zij komen, zodra de corona maatregelen het toelaten, weer een mini-concert geven op een donderdagmiddag. ___________

De Berchplaets geeft wel de gelegenheid om een gezellig praatje te maken speciaal voor hen die zich af en toe alleen voelen en behoefte hebben anderen te ontmoeten. Uiteraard wel volgens de geldende Carona regels. Elke vrijdagochtend is er een Koffie-uurtje (van 10.00 tot 11.30 uur) en eens in oneven weken is er ‘Schuif gezellig aan’ waar samen vanaf 17.30 uur een maaltijd genuttigd wordt. Wel aanmelden via telefoon 0412- 404688.

BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

DORPSRAAD BERGHEM

is onderdeel van de binnengemeentelijke democratie. Een bestuursvorm van de gemeente Oss waarmee burgers gelegenheid krijgen zelf en met elkaar invulling te geven en zorg te vragen voor eigen ruimtelijke en sociale omgeving. Dus burgerparticipatie, beleid om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvormingsprocessen van het gemeente-bestuur. Doel van de dorpsraad is het bewaken, in stand houden en zonodig verbeteren van de kwaliteit van het woon- en leefklimaat in het dorp. Taak Dorpsraad. De dorpsraad houdt zich, gevraagd en ongevraagd, bezig met zaken die het eigen territoriale gebied aangaan. De dorpsraad wordt betrokken bij de eerste planvorming van zaken als leefbaarheid, veiligheid, sociaal cultureel welzijn, beheer en inrichting van de openbare ruimte. Ook heeft de dorpsraad een signalerende en adviserende en verwijzende rol tussen het College en de inwoners van het dorp.

TERUGBLIK

De Dorpsraad is sinds augustus 2020 weer voltallig bemenst. Graag willen we een terugblik geven waar we als leden van de Dorpsraad sindsdien zoal mee bezig geweest zijn. Visvijver De visvijver, een prachtige visstek, de door bomen omringde vijver met een paar houten vissteigertjes, aan de Waatselaarstraat. Echter er dreigde een kleine ramp. Door te weinig zuurstof dreigden alle vissen in de vijver te verstikken. Door gezamenlijk optreden van zowel de gemeente, als de visvereniging, het waterschap en de dorpsraad is deze ramp voorkomen en de visvijver voor Berghem gespaard gebleven. Goede afspraken en een opgesteld onderhoudsplan moeten nu voorkomen dat de vissen in de vijver opnieuw in gevaar komen.

heeft aangegeven in adviserende zin behulpzaam te willen zijn. Het woning complex op Meester Gielenplein gaat in 2022 definitief gerealiseerd worden. Daarnaast is op dit moment een werkgroep (feedbackgroep) bestaande uit Dorpsraad, gemeente, omwonenden en verenigingen bezig met de inrichting van het evenementen terrein. Meester Gielenplein. De actie behoud van de naam ”Meester Gielenplein” in plaats van “Bergse Veld” hebben zo’n 300 mails opgeleverd. Dit was voor de dorpsraad een plezierige ondersteuning bij het geven van het advies aan de gemeente. Wadi’s in Piekenhoef. Het probleem van continuering onderhoud aan de Wai’s is in goed overleg met omwonenden en gemeente tot goede afspraken gekomen. Het plan bestaat uit het faciliteren van de gemeente en eigen werkzaamheid van bewoners. Eerste gesprekken over de uitvoering worden eind mei /begin juni georganiseerd. Kerkstraat. Het probleem met de losse klinkers in de Kerkstraat is aanbesteed en de uitvoering zal in juli starten.

De realisatie van het Kunstwerk “Zicht op Berghem” aan de Spaanderstraatse akkers is in het laatste stadium. Alleen het financiële plaatje wacht op een laatste impuls. Daar spelen Dorpsraad, gemeente, ondernemers en particulieren een grote rol bij. De dorpsraad

Overlast bij Basisscholen “De Fonkeling” en het “Molenveld” hebben continue de volle aandacht van alle betrokken partijen zoals gemeente, scholen, jeugdwerk, politie en dorpsraad. Centrumplan. De realisatie van Centrumplan komt stap voor stap dichterbij. De Dorpsraad verwacht dit jaar informatie te kunnen geven over de eventuele einddatum.

Communicatie beleid. De website van de Dorpsraad is volledig vernieuwd. Daar vermelden we het reilen en zeilen van de Dorpsraad op. Ook besteden we aandacht aan nieuws dat zich afspeelt binnen de grenzen van Berghem. Tevens wordt informatie gegeven over gemeentelijk plannen en onderhanden werk in Berghem. Bereikbaarheid. De dorpsraad is bereikbaar via E-mail en zichtbaar op Facebook en Instagram. Iedereen kan ons zo vinden en contact zoeken over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Leden van de Dorpsraad zorgen dat de site bij de tijd blijft. Speelboom Het realiseren van de speelboom bij het ganzenven in Herperduin. Deze is in de plaats gekomen van de uitkijktoren die geheel vernield is.

Meent u vragen te hebben over de leefomgeving in Berghem of over een van de onderwerpen hierboven uiteengezet, neem dan gerust contact op met leden van de Dorpsraad. De Dorpsraad is bereikbaar per mail: dorpsraad@berghem.nl Telefonische gegevens zijn te vinden op de website van de Dorpsraad: www.dorpsraadberghem.nl


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

“Scheiden… doe je samen” • Beiden een nieuwe start, samen vinden jullie de mogelijkheid. • Een nieuwe fase in het leven van de kinderen, samen vinden jullie hiervoor een verantwoorde invulling. • Het verdelen van gezamenlijk bezit en/of verkoop van de woning, samen vinden jullie hierin de redelijkheid. • Gevoelens van boosheid, verdriet of onmacht, samen vinden jullie hierin de dialoog.

Thuiskomen in je lied! ZA N G L E S VO O R I E D E R E E N • VO O R K I N D E R E N E N VO LWA S S E N E N • P O P, M U S I CA L E N M U Z I E KT H E AT E R • P R I V É O F D U O-L E S S E N

Kies voor mediation bij Buro Mim

• B E G I N N E R S E N G E VO R D E R D E N • O N T S PA N N E N E N M E T H U M O R L E R E N

• Aan de mediationtafel beslissen jullie zelf en niet de rechter.

• ONTDEK JOUW EIGEN STEMGELUID

• Gezamenlijk gemaakte afspraken verkleinen de kans op onenigheid achteraf.

BEL NU VOOR EEN PROEFLES! MEER INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL

• Begeleiding is in handen van een deskundige, onpartijdige mediator.

ZANGHUIS HESTER MUTJESKAMP 21 - LITH T 06 - 2945 4533 INFO@HESTERVISSCHER.NL - WWW.HESTERVISSCHER.NL

• Mediation is in (bijna) alle gevallen sneller en goedkoper.

Tevens kinder- en jeugdcoach bij scheiding Coachprogramma ‘De Kinderen Scheiden Mee’ (6-18 jaar) Een steuntje in de rug voor kinderen en hun ouders. Laagdrempelig, preventief en bewezen effectief. www.dekinderenscheidenmee.nl Geïnteresseerd? Bezoek mijn website of kom langs voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook ’s avonds en op zaterdagochtend. Bel, mail of app mij voor een afspraak. Miriam Ruijs Buro Mim - Mediation met perspectief Mediator en erkend kindercoach bij scheiding

MUSICAL VOOR KINDEREN VOOR VOLWASSENEN LESSEN IN

HARD WERKEN • HARD LACHEN SAMENWERKEN EEN VEILIGE PLEK IETS VOOR NU IN

JOU?

LITH

Raadhuislaan 2a, 5341 GM OSS 06-13696864 miriam@buromim.nl www.buromim.nl

MEER INFO WERK-IN-UITVOERING@HOTMAIL.COM • 06-29454533


pagina 24

NOL VAN HINTUM

DEEL 1

Wie zou toch die man zijn die jaar in en jaar uit en in weer en wind op zijn fiets die, zo lijkt het toch, uitgerust is met een Primoz Roglic versnelling heel Berghem doorkruist? Nou dat is Nol van Hintum. Onderstaand vertelt hij ons wat over zijn leven. Arnoldus Lambertus van Hintum werd geboren op 10 februari 1925 op het adres Heide C 63 Berchem, als eerste zoon van Grad van Hintum en Ardina Brands.

Heide C 63 – Heistraat 20. Grad van Hintum (1887), de vader van Nol was al vroeg weduwnaar van Elisabeth den Brok. Haar roepnaam was Bet. Uit dat huwelijk kwamen drie kinderen. Nel, Marietje en Jan. Grad leerde later Ardina van Tooren - Brands kennen.Ardina was weduwe van Noldus van Tooren. Zij hadden samen, vier al wat oudere kinderen. Twee jongens en twee meisjes. Er zat ongeveer twintig jaar verschil tussen al deze kinderen en Nol van Hintum. Grad van Hintum hertrouwde dus met Ardina Brands en samen kregen ze nog 2 kinderen, Nolleke en Gerrit die vijf jaar later kwam. Vader Grad van Hintum overleed in 1967. Zoon en broer Gerrit overleed in datzelfde jaar op de leeftijd van 37 jaar. Het samengestelde gezin van negen personen woonden in volle harmonie onder een dak. Grad, de vader van Nol was werkzaam bij Hartog. Daar is hij begonnen met werken in 1911 op 24 jarige leeftijd en waar hij na 18 jaar gewerkt te hebben daarmee stopte om op zijn boerderijtje met een beetje vee verder te boeren. Dit was in 1929. Wat voor werk deed Grad bij Hartog? De vleesactiviteiten van de fabriek waren nog niet zo lang in bedrijf, zo rond 1905 pas. Een nieuw opgerichte margarinefabriek kwam er in 1911. Omdat hij toevallig in 1911 bij Hartog ging werken zou het kunnen dat hij daar gelijk in de margarinefabriek te werk gesteld

www.thuisinhetnieuws.nl

zou kunnen worden. En dat werd het dan ook. Grad kwam tussen de vetten en de boter te werken. Dit was het allereerste begin van de margarineonderneming en alles was toen nog lang niet optimaal. Het was echt behelpen en verre van ‘modern’. Nol zou het twintig jaar later iets makkelijker hebben wat werkomstandigheid betreft in het zelfde bedrijf en toevallig hetzelfde werk. Moderne machines en werkgereedschap. Grad stopte dus met werken in de fabriek in 1929. Had hij maar een glazen bol gehad. Nu zijn alle ontwikkelingen in de wereld en in eigen land te volgen via de uitgebreide mediamogelijkheden. Toen, in die tijd was men blij als er iemand was die een krant had. Men wist weinig van wat er ging gebeuren. Ook de werkgevers waren niet scheutig met inlichtingen.Want kort daarna brak de crisistijd in het jaar 1929 uit welke duurde tot 1940. Dit waren de zo genoemde crisisjaren. Er kwam een grote krimp in de economie met veel werklozen die een minimale uitkering kregen. Bittere ellende. Ook het gezin van Hintum kreeg het moeilijk en zeker omdat zijn vader nog maar sinds kort zijn baan had opgeven. Hij had die aanstaande crisis echter niet kunnen voorzien. Hij zou dan ook wellicht zijn gebleven. In die tijd was er door de crisis veel armoede bij veel gezinnen. Schooltijd. Nol weet nog als de dag van gister dat hij als 4 jarige door zijn oudere stiefzus Lena voor de eerste keer naar de bewaarschool aan de Molenweg werd gebracht. Naar school gaan vond Nol helemaal niks en toen Lena hem op de ommuurde speelplaats achterliet riep Nol om zijn zuster Lena, want hij wilde weer mee naar huis. Lena stond aan de andere kant van de afgesloten speelplaats en ging op haar fiets staan, om goed bedoeld en uit medelijden voor Nol over de muur te kijken. Waardoor het niet naar huis mogen daardoor voor Nol er niet beter op werd. Na twee voor Nol lange jaren op de bewaarschool te hebben doorgebracht ging Nol naar de lagere school, de ‘Sint Aloysiusschool’ aan de Sint Willibrordusstraat. Mesters. Dat waren Juffrouw Cunen, meester Thijsen, meester Arts, meester Wouters en meester Gielen zelfs drie jaar, die Nolleke begeleide in en door zijn school periode. Binnendoor. Nol liep of fietste vanuit hun huis in de Hei binnendoor over een zandpad naar school. Dat pad begon bij het huis van Grad Schuurmans (Grad de Poot) en liep dwars over het land naar tuinder van Gool en vandaar naar een gevaarlijke onbewaakte

BC overweg bij de Peerhofstraat die hij en andere schoolkinderen dan moest oversteken en waar je echt goed moest opletten. Er zijn daar ook ongelukken gebeurt. In de wintermaanden was het in de school en klas altijd erg koud en de kachels moesten voor aanvang van de lessen door Toon Broess, ook wel de kleine Broess genoemd, de naast de school wonende slager worden aangestoken. Bij erg koud of te warm weer bleef Nol dan tussen de middag op school. Hobby’s. Nol is in zijn jeugd ook bij het ‘voetbal’ geweest. Er waren twee clubs in Berghem. DES - Door Eendracht Sterk en DVS - De Vrolijke Sporters. Gevoetbald werd er op een veld aan de kapelaan Kitslaarstraat. Ook aan de burgemeester van Erpstraat lag achter, wat nu cafe-zaal Merx is een veld. En er was nog een voetbalveldje waar nu het kerkhof is. Werk. Na zijn lagere schooltijd ging Nol eerst werken bij zijn vader op hun boerderijtje. Hij was toen 13 jaar. De eerste sociale wet in Nederland. Samuel van Houten maakte in 1874 een nieuwe wet ter bescherming van kinderen die inhield dat werken onder de leeftijd van twaalf jaar verboden was. Behalve op het platteland en in de huishouding. Ook bood deze wet bescherming tegen de verwaarlozing van kinderen. In 1901 kwam er een nieuwe leerplichtwet, die besliste dat kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht naar school moesten. In 1969 moesten kinderen verplicht negen jaar naar school. Jeugd. In zijn jeugdjaren bracht Nol veel tijd door in de hei. Er waren in hun buurt veel kinderen die iedere dag elkaar wel opzochten om te spelen en ravotten in de bossen. Nol knapte vaak kleine karweitjes op in en rond het boerderijtje waar zijn vader wat varkens en drie koeien hield. Ze hadden ook een aardappel en groentetuin. Verder verbouwden ze koren. Na de oogst werd het stro soms verkocht ten behoeve van strodakbedekking.

Bestaat er iets mooiers?


pagina 25

ECHT WERK

Na een tijdje thuis bij zijn vader en in de buurt gewerkt te hebben vonden ze het tijd worden dat Nol echt aan het werk ging. In Berghem was er geen werk te vinden zodat hij het ergens verder op moest zien te zoeken. In Oss was er wel meer kans om werk te vinden. Nol kon bij Bergoss, de watten jood genoemd, aan de slag. Hij was toen vijftien jaar. Bergoss. In 1856 zette Daniël van den Bergh in Oss een watten en kapokfabriek op. Zijn broer Simon van den Bergh zette een margarinefabriek op. Naast de watten fabricage en handel verwerkte de fabriek ook kapok. De grondstoffen kwamen uit de voormalige Nederlandse koloniën. Nog later ging men zich toeleggen op textiel en tapijten. Hij kreeg hierdoor een klein inkomen wat in deze crisistijd zeer welkom was in het gezin. Het werken bij de watten jood was echter maar van korte duur. In de buurt van Nol woonde een zekere Has van Schaijk, een zoon van Kees van Schaijk, een ook nog jonge vent die net als Nol werkzaam was bij de watten jood. De werkomstandigheden waren er slecht en er hing altijd veel stof op de afdelingen wat zeer slecht voor de gezondheid was. Voor iedereen. Has van Schaijk is waarschijnlijk door de slechte werkomstandigheden en het vele stof op de werkplek helaas op jonge leeftijd overleden. Afzuiging en luchtzuivering, daar was in die tijd nog geen sprake van. Zijn vader wilde dat Nol mede om die reden stopte bij Bergoss en ander werk ging zoeken. Laatste werk voor zijn diensttijd. Kort daarna in 1944, op negentien jarige leeftijd en twee jaar voor zijn diensttijd gaat Nol bij Unox in Oss werken. Hij werd tewerkgesteld op een afdeling waar onder andere twee grote ketels met daarin varkensvetten stonden. De vetten die in de ketels zaten moesten gezuiverd worden waarna deze verwerkt konden werden in verschillende producten. Van deze vetten werden bijvoorbeeld zeep en margarine gemaakt. Unilever. In 1929 is Hartog overgegaan in Unilever. De oprichters van Unilever zijn de Osse margarinefabrikanten van den Bergh en Jurgens. Rond deze tijd begon ook de crisis. Unox. In 1937 heeft Unilever de merknaam Unox ingevoerd. Nu ging men niet meer bij Hartog werken maar bij Unox. Maar het personeel en de families uit de begintijd van Hartog bleven toch altijd praten over ‘den Hartog’. En vandaag de dag eigenlijk nog steeds. In 1938 opende Zwanenberg een winkel voor de verkoop van eigen vleesproducten en soep. De winkel was niet enkel bestemd voor het eigen personeel. Iedereen was welkom en daar werd dan dankbaar gebruik van gemaakt door de huismoeders. Het was toen thuis bij echt niemand een vetpot. Veel mensen hadden een tegoedbon/kaart voor vleeswaren en andere producten uit de Zwanenbergwinkel. Een ‘butjeskaart’ volgens het Bergs woor-

www.thuisinhetnieuws.nl denboek. Men kende toen geen ‘spareribs’, althans niet met deze benaming. Vroeger waren het ribkes/butjes. In 1970 gaan Unox en Zwan samen verder onder een nieuwe naam. Het is nu de UVG, de ‘Unilever Vlees Groep’ geworden. Later wordt de bekende Zwanenberg winkel haast geruisloos, de Unox winkel genoemd. In de winkel konden door deze fusie meer door de eigen fabrieken vervaardigde producten worden verkocht. Het was nu alleen een personeelswinkel. Op 1 maart 2018 wordt de winkel definitief gesloten.

BC november 1946 meerden ze eindelijk af in de haven van Makassar de hoofdstad van Zuid-Celebes. Behalve Nol van Hintum waren dat Marinus Rijselberg, Wim van der Heijden en Harrie Kluitmans. Hun bataljon werd eerst ingezet voor wachtdiensten.

DIENSTTIJD

De legerplaats was Roermond. Op 1 juli 1946 werd Nol opgeroepen voor zijn opleiding in de Ernst Casimir kazerne. Daar de kazerne in Roermond door de pas afgelopen oorlog te zwaar beschadigd was en de herstelwerkzaamheden nog lang niet gereed waren moesten zij verkassen naar de Generaal de Bons kazerne in Grave. Even dichter bij huis. Zijn onderdeel was het 3e bataljon van het 11e Regiment infanterie. Infanterie Limburgse Jagers valt onder de grondtroepen. Zijn rang was soldaat en zijn legernummer was 250210143. De infanterieopleiding die Nol in de Generaal de Bons kazerne kreeg en de vervolgopleiding in Roermond in de herstelde Ernst Casimir kazerne voor zijn vertrek naar Indonesië was kort. In Indië zal hij en alle andere militairen verder opgeleid worden door de KNIL militairen die al meer ervaring hadden. 3 – 11 RI. 3e Bataljon 11e Regiment Infanterie vertrekt naar Indië. Op 15 oktober 1946 vertrok het onderdeel van Nol met een heel oude omgebouwde vrachtboot de ‘Kota Baroe’ richting Indië. De boot bracht Nol van Hintum en drie andere Bergse jongens van zijn onderdeel naar Zuid-Celebes en op 17

De trots van de Hei.

Op weg naar het onbekende. De dag dat Nol met de boot ‘Kota Baroe’ vertrok had hij niet gegeten. Dit werkte misschien in zijn voordeel, want kort nadat de reis was begonnen werden veel jongens zeeziek. Hun onderdeel bracht hun hele diensttijd afwisselend door op Celebes - Borneo en Java. De heenreis naar Indonesië duurde twee en dertig dagen en op de boot werd voor de ontspanning voor de jongens van alles georganiseerd. Met ongeveer vier tot zes militairen als ploeg moesten ze ook regelmatig corvee verrichten. Nol herinnerd zich nog heel goed dat toen ze de evenaar bereikte alle jongens op de boot van landman tot zeeman werden gedoopt. Dit gebeurde dan als volgt. Er werd een kuip met zoet water en een kuip met zout water gevuld. Een persoon werd tot Neptunus benoemd en dirigeerde de jongens eerst door de kuip met zoet water en daarna door de kuip met zout water te gaan. Als deze gebeurtenis voorbij was waren alle jongens geen landrot meer maar een zeeman. Bij sommige schepen werden de jongens ook ingesmeerd met groene zeep. Ieder schip had zo zijn eigen ritueel. Deel 2 leest u in de volgende editie van Berghs Contact. Copyright Ruud van der Ven Op en aanmerkingen zijn welkom net als aanvullingen. Ruud van der Ven Molenweg 71 5351 ET Berghem Telefoon 06 38 42 83 78. Of via e-mailadres ruudvanderven@outlook.com


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

VINKELSE KALVERHOUDERS STAPPEN IN MAALTIJDBOXEN MET KALFSVLEES Véronique en Joris van der Doelen houden hebben een kalverbedrijf in Vinkel. Ondernemend als ze zijn, stappen ze nu in maaltijdboxen met kalfsvlees. In 2019 zijn Véronique en Joris getrouwd. Tijdens deze dag werden de gasten getrakteerd op allerlei gerechten met kalfsvlees. De vele positieve reacties zette hen aan het denken. Twee jaar later is het zover en verkopen ze met hun bedrijf Kalfskoning complete maaltijdboxen, uiteraard met kalfsvlees. Zelf noemen de ondernemers het een ‘make away concept’. Het is een compleet 3 gangen diner voor twee of meer personen. De bereiding van het gerecht is voor 90 procent klaar. Consumenten hoeven in de eigen keuken alleen het laatste stukje van de bereiding voor hun rekening te nemen. De gerechten zijn samengesteld door chefkok van restaurant Den Driehoek in Vinkel. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit verschillende maaltijdboxen met kalfscarpaccio, kalfsburger en kalfsoester. Ook verkoopt de familie Van de Doelen losse kalfsvleesproducten. Véronique en Joris richten zich eerst in eerste instantie op de regio waarbij klanten de maaltijdboxen bij hen thuis komen afhalen. Als dat goed loopt, willen ze hun maaltijdenconcept opschalen. Geïnteresseerden die vóór woensdag 16.00 uur bestellen kunnen op vrijdag de versbereide box afhalen. Voor meer informatie: https://kalfskoning.nl.

LijfStijling: een begrip in de regio voor Afvallen en Endermologie LijfStijling is al ruim 12 jaar expert op het gebied van Afslankbegeleiding en LPG endermologiebehandelingen. LijfStijling helpt mannen én vrouwen om blijvend fitter, strakker en gezonder te worden, zonder jo-jo effect. Wat maakt LijfStijling zo bijzonder? “Wij zijn een klein team, waar de mens, jij dus, nog steeds centraal staat. Iedereen is uniek en heeft een eigen verhaal, achtergrond, sterktes en zwaktes. We gaan met jou in gesprek om op die manier het béste plan te maken voor jou”, aldus Annemiek van der Voort, eigenaresse van LijfStijling. LijfStijling biedt drie voedingsconcepten om van jouw overtollige kilo’s af te komen. Tijdens de intake bespreken we welke methode het beste bij jou past. Ze hebben alle drie gemeen, dat de resultaten blijvend zijn! Naast de voedingsbegeleiding is LijfStijling ook expert in de LPG endermologiebehandelingen. Deze endermologiebehandelingen zorgen er onder meer voor dat jouw onderhuidse vetten versneld worden afgevoerd, de contouren van jouw lichaam verbeteren én dat jouw huid verstevigt. En dit alles zonder medische ingrepen, op een heel natuurlijke manier. Ook is dit een wetenschappelijk bewezen methode om van jouw cellulite af te komen. Onze aanpak is “anders dan anders”, effectief maar zeker ook ontspannend. Wil je kennismaken met onze behandelingen? Neem deze advertentie mee en ontvang € 15,00 korting op jouw eerste LPG endermologiebehandeling! Kom nu in actie om straks zomerklaar te zijn! Bel 06-20299616 voor het maken van een afspraak! De intake is gratis. Liefs, Patty & Annemiek LijfStijling | Provincialeweg 73 – Maren Kessel | www.lijfstijling.nl/acties

AFSLANKPRAKTIJK & ENDERMOLOGIE kom in actie ...

Pak die (Corona)kilo's aan! Maak korte metten met die sinaasappelhuid! Start nu om beter in je vel de zomer in te gaan

aFSPRAAK?

We ontvangen je graag in onze geheel vernieuwde praktijk. Bel: 06-20299616 Provincialeweg 73 Maren-Kessel www.lijfstijling.nl/acties/


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

ZONDER HET BIJENVOLK IS ER ZELFS GEEN DAGELIJKSE KOPJE KOFFIE

HONINGBIJ ESSENTIEEL IN ONS BESTAAN Niet alleen voor onze vruchten, bloemen, bomen, struiken of bossen zijn we afhankelijk van de bij. Bijen zijn bestuivers en bevruchten onze bloemen en planten. Zonder onze bijen zouden we het zelfs moeten stellen zonder tomaten, appels, peren en zouden we de dag zelfs moeten beginnen zonder ons favoriete kopje koffie of thee… Wanneer je op de site van de Nederlandse Bijenvereniging de video ‘De Bij en Wij’ bekijkt, kan het niet anders dat je razend enthousiast wordt van hetgeen ze laten zien en horen. Maar in alle eerlijkheid wil ik wel kwijt dat ik datzelfde enthousiasme heb mogen ervaren bij een bezoek aan het prachtige Geffense Bijenmuseum (Ecopoll) van Robert en Thea Schuurmans. door Jan van Ravenstein Met een stellige zekerheid mag worden gezegd dat Robert en Thea bevlogen imkers zijn. ‘Vakidioten’ noemen ze zichzelf wel eens, ze stralen dat vakgevoel met heel hun ziel en zaligheid uit. Ze hebben samen met hun gezin het unieke bijenteeltmuseum aan de Leiweg in Geffen opgezet. De historie in het bestaan van het Bijenteeltmuseum is in feite de ‘liefde’ voor de bijtjes en natuur waarmee de familie Schuurmans spreekwoordelijk is (aan) gestoken. Het bijenteeltmuseum met de gehele bijenteelt historie is meer dan een bezoekje waard.

HET BIJENVOLK

Het is zo’n natuurlijk gegeven dat je er, als leek, gewoonweg niet bij stil staat wat het bijenvolk betekent voor de mensheid. Bijen maken een belangrijk onderdeel uit van het ecosysteem. Ze zorgen voor een biodiversiteit die de natuur nodig heeft. En het meest erge van dit alles is dat het erg slecht gaat met de bijen in de wereld. We gaan als mensheid wel heel slordig om met onze ‘leveranciers’ van de natuur. Het klinkt heel erg negatief allemaal. En dat is het in feite ook.

In grote delen van China is al merkbaar wat er gebeurt als de bijen er niet meer zijn en dus niet meer voor ons bestuiven. De fruittelers hebben daar in China zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt dat in sommige regio’s alle bijen zijn uitgestorven. Om toch appels te kunnen telen worden de appelbomen daar met de hand bestoven. Om circa een hectare te bestuiven zijn er 40 personen 20 uur lang mee bezig.

VELE SOORTEN

Jawel. Natuurlijk is er een heleboel positiviteit te vertellen over de bij. De bij is belangrijk voor de mens, dat sowieso. We kennen in ons Nederland ongeveer 350 verschillende soorten bijen, onderverdeeld in drie hoofdgroepen: De honingbij (1 soort), de Solitaire bij (plm. 330 soorten) en de Hommels (plm. 20 soorten). De meest voorkomende soort is de honingbij. Het bekenste product wat bijen leveren is toch wel die heerlijke, zoete lekkernij, honing. Bijen gebruiken honing als wintervoedsel, maar ze maken zoveel dat wij er ook van mee kunnen snoepen. Bijenwas o.a. wordt al eeuwenlang gebruikt voor kaarsen en zeep. Het stuifmeel is in ook trek, mede vanwege de grote hoeveelheid vitamine B12.

Koninginnengelei is natuurlijk op de eerste plaats de voeding voor de jonge koninginnen.

BESTUIVING

En dan is er natuurlijk de bestuiving die door het bijenvolk van nature in gang wordt gezet. In feite zijn de werkzaamheden alsmede de bestuiving zowel simpel als ingenieus. Wanneer je het werkzame leven, van geboorte tot dood, van het bijenvolk volgt, val je van de ene in de andere verbazing. Soms fenomenaal, soms onwerkelijk mooi en soms heel verbazend. De bestuiving: “De bijen zijn een belangrijke schakel bij de bestuiving van veel gewassen. Vanuit de bijenkasten vliegen ze uit voor het verzamelen van nectar en stuifmeel als voedsel. Aan de meeldraden van bloemen zit stuifmeel die de bij meeneemt aan de haartjes over haar hele lijfje, de nectar zuigt ze op en gaat mee in de honingmaag. De meeste bloemen hebben twee organen, de mannelijke meeldraden en de vrouwelijke stamper. Voor een kruisbestuiving (bevruchting) heeft een bloem (bloesem) het stuifmeel van een andere bloem nodig. Het stuifmeel dat de bij zich draagt in haar haartjes blijft stuifmeel achter die de bij dan automatisch overbrengt op de volgende bloem. Na de bestuiving groeit de bloem uit tot een vrucht (bijv. appel of peer) die door de mens gegeten kan worden”. Tijdens het uitvoeren van deze taken verzamelt de bij ook stuifmeel aan haar pootjes. Dat stuifmeel gaat mee naar de bijenkast en vormt het belangrijkste eiwitrijk voedsel voor de larven die weer uitgroeien tot honingbij.

PROPOLIS EN KONINGINNEGELEI

En dan is er nog het wonderlijke goedje, propolis. Bijen gebruiken propolis als een soort cement om alle gaten en kieren te vullen. Bovendien beschermt dit goedje het bijenvolk tegen allerlei ongewenste indringers omdat het onder andere ontstekingsremmend en bacterieremmend werkt naast allerlei andere bijzondere eigenschappen. Niet alleen voor de bijen, maar ook voor ons. Daarom is het een geweldige toevoeging in bijvoorbeeld allerlei verzorgingsproducten. Ook Koninginnengelei wordt door bijen gemaakt. Het versterkt het immuunsysteem en verzorgt de huid en het haar. De vele eiwitten, mineralen en sporenelementen leveren een waardevolle bijdrage aan de gezondheid.

BEZOEK

Nieuwsgierig geworden naar het gehele proces? Een bezoekje aan het Bijenmuseum in Geffen is bijzonder aan te bevelen, zeker ook als groeps- familie uitje. “Ons doel en streven is eigenlijk alleen maar; informatieoverdracht, niet meer en niet minder”, aldus deze twee vakfanaten uit het mooie Geffense veld. Bijenmuseum: Imkerij Ecopoll - Leiweg 5c - 5386 KR Geffen - info@ecopoll.nl – www.ecopoll.nl 06-20431610. Foto: Robert Schuurmans


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

Actieplan voor een financieel fitte toekomst

• Pensioen • Beleggingsfondsen • Verzekeringen • Hypotheek • Nalatenschap

integraal totaal advies Ridderhof 98 5341 HS OSS

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

BC


pagina 29

De riviernatuur langs de Maas is volop in ontwikkeling. Er komen nieuwe gebieden bij en de rivier zelf zorgt voor veel dynamiek in het landschap, bijvoorbeeld met het afslaan van de oevers. In deze steilwanden zien we de oeverzwaluw weer volop, in de Hemelrijkse Waard maar ook zelfs in de buurt van een grote woonwijk als de Groote Wielen. Deze insecteneter is slechts een van de 86 broedvogels die afgelopen jaar door Sovon geteld zijn in de Maasuiterwaarden van Natuurmonumenten.

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Oeverzwaluw (foto BenWalet)

VOGELRIJKDOM LANGS DE MAAS in 2020 de meeste soorten, mede dankzij de grootte van het gebied en de variatie in het landschap. Daar broedde afgelopen jaar zelfs de grutto.” Volgens de boswachter is er nog veel meer nodig om de landelijke achteruitgang te stoppen, maar deze getallen laten wel lichtpuntjes zien hoe de natuur zich kan herstellen.

VERSPREID OVER 60 KILOMETER UITERWAARDEN

Gele Kwikstaart (foto Anton de Koning)

WATER-, RIET- EN WEIDEVOGELS

In de uiterwaarden gaat het op een aantal plekken goed met oeverzwaluw, mede doordat de Maas weer de ruimte heeft gekregen en na hoogwater zorgt voor de steile wanden in de oever. Op een aantal plekken, waar meer struweel en ooibos groeit, is de nachtegaal weer teruggekeerd. En wat te denken van de minder opvallende moerasvogels, maar herkenbaar zingende kleine karekiet en bosrietzanger. De ijsvogel vind je niet direct aan de rivier, maar meer bij de schone, ondiepere wateren langs de Maas. Leuk is ook om te zien dat weidevogels als de kievit, wulp en patrijs zich thuis voelen in de gebieden. Sovon, dat het onderzoek uitvoerde, zette alle resultaten op een rijtje. Koplopers blijken de grasmus en grauwe gans, met meer dan 250 broedgevallen. Oeverzwaluw, zwartkop en

tjiftjaf werden zo’n 150 keer broedend gespot. Dan waren er ook enkele waarnemingen van de zogeheten Rode Lijst soorten, zoals een zomertaling, meerdere matkoppen en de gele kwikstaart. Wie zijn verrekijker meeneemt als hij op pad gaat, kan dan ook allerlei vogels spotten.

GRONDBROEDERS HEBBEN HET ZWAAR

Boswachter Sander Verwoerd van Natuurmonumenten geniet volop van de vele soorten, maar maakt zich ook zorgen: “Niet iedereen weet dat er ook veel zogeheten grondbroeders zijn in de uiterwaarden. Deze vogels hebben hun nest op de grond. Van de grutto en veldleeuwerik tot de kievit en patrijs. Daarom kunnen we niet vaak genoeg zeggen, houd je hond aan de lijn. Alleen dan kunnen we blijven genieten van een vogelparadijs, zoals de Hemelrijkse Waard in Oijen. Hier broedden

Het natuurgebied de Maasuiterwaarden strekt zich over tientallen kilometers uit, van Ravenstein tot Raamsdonksveer aan Brabantse zijde, maar ook aan de Gelderse kant vind je uiterwaarden van Natuurmonumenten. Elk met hun eigen naam, van de Hemelrijkse Waard tot de Gansooiense Uiterwaard en van de Mussenwaard tot Fort de Voorne. Ze zien er op het eerste oog hetzelfde uit, maar hebben toch hun eigen kenmerken. Het is dan ook prachtig om te zien hoeveel soorten broedvogels er afgelopen jaar zijn geteld. Op veel plekken kan de natuur haar gang gaan, op een aantal plekken beheert Natuurmonumenten de gebieden, zodat er geen opstuwing en overstromingsgevaar komt bij hoog water. (foto's Natuurmonumenten)

Grasmus (foto Xander Sales


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

LC/BC/H

OP PELGRIMSTOCHT IN BRABANT VIA ONS KLOOSTERPAD Wandelaars die houden van een stevige wandeling met diepgang kunnen voortaan dicht bij huis hun hart ophalen. Zuster Angela en de Commissaris van de Koning openden in Megen ‘Ons Kloosterpad’. Het pad loopt in 15 etappes door 330 km prachtig Brabantse landschap en langs een vijftigtal kloosters.

BINDBOEK, SOUVENIRS EN PRENTKAARTEN

Wat ook helpt om de wandelingen meer betekenis te geven is het stijlvol vormgegeven bindboek, een spirituele reisgids. Want naast alle informatie over de route en de bijzondere kloosters onderweg, geeft het bindboek wandelaars ook aanzetjes voor contemplatie en overpeinzingen. Net als de bijbehorende souvenirs en prentkaarten, door kunstenaars ontworpen, voor ieder klooster op het einde van een etappe. Als aandenken voor de wandelaar of als manier om de ervaringen onderweg te delen met familie en vrienden.

ONS KLOOSTERPAD OP TV Voor de Zusters Clarissen in Megen was de dag dubbel bijzonder. Zij vierden deze dag ook dat hun kloostergemeenschap 550 jaar bestaat en dat zij 300 jaar in hun klooster Sint Josephsberg in Megen wonen. Vandaar dat de Abdis zuster Angela van de Clararissen in Megen, namens alle betrokkenen bij het Brabants kloosterleven, het pad symbolisch aanbood aan Brabant. De Commissaris van de Koning, Ina Adema nam het Bindboek in ontvangst en daarmee is Ons Kloosterpad officieel geopend.

PELGRIMSTOCHT

Ons kloosterpad is ontworpen voor de wandelaar die rust en ruimte zoekt om tot zichzelf te

komen. Het is een heuse Brabantse pelgrimstocht. Temeer omdat er ook tal van mogelijkheden zijn voor verdieping, met de beweegredenen en overtuigingen van de kloosterlingen als leidraad. Daarom is het bij sommige kloosters ook mogelijk te overnachten en om mee te draaien in het kloosterritme.

Het Programma KRO-NCRV Kruispunt maakt twee bijzondere uitzendingen over Ons kloosterpad. Kruispunt loop samen met een aantal bijzondere pelgrims, die ieder hun eigen reden hebben om op pad te gaan. Bijzondere ontmoetingen die gaan over thema’s als verlies, vertrek, hoop, levensloop en inspiratie. De uitzendingen zijn op 17 en 24 mei op NPO 2 om ca. 22.50 uur.


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

LC/BC/H

Het verhaal van het Brabantse kloosterleven begint rond het jaar 1100. Ridder Folckert van Berne rijdt te paard de Maas in om aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Hij belooft de Moeder Gods dat hij een klooster zal stichten als hij kan ontkomen. Het lukt en daarom sticht Folckert in 1132 een klooster te Berne in de Bommelerwaard, dat destijds nog bij Brabant hoorde. De Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther dankt haar naam hieraan.

KLOOSTERGESCHIEDENIS 1000 JAAR KLOOSTERLEVEN IN BEELD

Met zijn minutieuze handgetekende Mappa Brabantiae heeft illustrator Ludwig Volbeda de geschiedenis van duizend jaar Brabants kloosterleven in beeld gebracht. Een project van Graphic Matters in opdracht van de Provincie Noord-Brabant. Mappa Brabantiae is als interactieve website te bezoeken. De Mappa Brabantiae van Volbeda vertelt in beeld en woord over hoe en waarom de kloosters zich vestigden in Noord-Brabant en wat hun invloed is op de huidige maatschappij.

MIDDELEEUWSE KLOOSTERS

In de middeleeuwen breidt het aantal kloosters gestaag uit. Zo komt er in 1371 een nieuw klooster van de kruisheren in Sint Agatha (foto). Zij zitten daar, 650 jaar later, vandaag de dag nog steeds. Daarmee is dat het langste continue bewoonde klooster van Nederland. Ook worden er abdijen gesticht op het land en verschijnen er bedelorden in en nabij de stad.

VERBODEN VOOR KATHOLIEKEN

Tussen 1568 en 1820 is de katholieke kerk in Nederland verboden. Katholieke kerken worden protestants en mannenkloosters ge-

sloten. In de vrouwenkloosters mogen geen nieuwe zusters meer intreden, in de hoop dat die kloosters langzaam uitsterven. In Noordoost Brabant liggen enkele enclaves of vrije heerlijkheden die niet tot de republiek Nederland behoren. Dankzij hun eigen wetten en regels, konden daar wél kloosters gevestigd worden. In 1806 zijn er in heel Nederland nog maar 15 bewoonde kloosters. Allemaal in Brabant.

BOOMING KLOOSTERLEVEN

In de periode die volgt, gaat het heel snel. In 1861 zijn er 39 mannen- en 137 vrouwenkloosters. In 1930 zijn er in Brabant alleen al 30.000 vrouwelijke religieuzen actief. Deze groeiperiode voor het katholicisme wordt aangeduid als het rijke roomse leven. De actieve religieuzen zijn in opkomst. Zij werken, in tegenstelling tot de contemplatieve voorgangers, vooral buiten de kloostermuren. De actieve kloosterlingen bouwen aan talloze instellingen voor allerlei soorten gezondheidszorg en onderwijs. Het aantal ziekenhuizen, scholen en internaten dat hieruit voortkomt is bijna niet voor te stellen. In elke Brabant stad en in vele dorpen zie je hier het effect nog van.

WERELDKAMPIOEN

Rond 1960 kent Nederland het hoogste aantal kloosterlingen ooit: bijna 50.000 Nederlanders behoren tot een kloostergemeenschap. Van alle landen ter wereld heeft het kleine Nederland dan in absolute getallen het hoogste aantal missionarissen.Daarna zet de secularisatie in. Activiteiten van actieve religieuzen worden overgenomen door niet religieuzen. Veel congregaties besluiten geen intreders meer op te nemen. De taak die zij in de 19e eeuw zijn begonnen in de vorm van het bouwen aan de maatschappelijke infrastructuur is volbracht. Veel congregaties zijn daarom nu bezig met voltooiing. Een proces dat veelal onzichtbaar plaats vindt.

EXPATS

De Brabantse religieuzen gaan na hun opleiding in Brabant naar de missie in het buitenland. Vaak gaan ze naar de voormalige kolonies in Afrika en Indië maar ook naar de het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. In een tijd waarin internationaal reizen voor de meeste mensen niet aan de orde is, vertrekken vele duizenden Brabantse kloosterlingen naar verre werelddelen. Dit heeft een enorme impact op de verbreding van de Brabantse horizon. De Brabantse cultuur wordt de wereld overgebracht maar ook de internationale ervaring komt weer terug in Brabant.

EN NU?

Is het verhaal van de kloosters daarmee afgelopen? Nee, zeker niet! Een aantal orden en congregaties continueert het kloosterleven met het evangelie als kern van hun missie. En de waarden die de kloosterlingen motiveerden en uitdroegen? Zij zijn verworden tot de grote hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Hoe gaan we om met duurzaamheid? Wat verbindt ons nog als mensen? Lukt het ons om samen de zorg te bieden aan die het nodig hebben? Waar vinden wij onze rust en bezinning?


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

ALL

HUIS&TUIN HORTENSIA: ZOMERHIT IN DE TUIN Zin in een zomertuin vol bloemen en vrolijkheid? Denk dan eens aan hortensia’s. Ze passen zowel in grote als kleine (stads)tuinen. Zowel donkere schaduwhoekjes als zonnige plekken vrolijk je eenvoudig op met deze gigantische bloeiers. Hou wel rekening met het aantal zonuren per dag. De hortensia Annabelle zorgt op een plekje in de (half) schaduw voor een flinke portie zomer. Heb je een zonovergoten tuin? Dan zijn er alternatieven zoals pluimhortensia’s. En als je ze eenmaal in je tuin hebt staan, ga je ieder jaar bloeiend de zomer in! Tuinhortensia’s in allerlei kleuren en vormen zijn vanaf mei volop verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en online.

ANNABELLE: HET WORDT NIETS ZONDER JOU....

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Marktplein 8 5397 EV Lith tel. 06 54 90 04 79

Dit kan A&R Zonwering u bieden: Voor buiten:

Zonwering zoals Luifels Screens Rolluiken

Voor binnen: Horren Rolgordijnen Duette rolgordijnen Luxaflex PVC vloeren Laminaat Tapijt/Vinyl Maak vrijblijvend een afspraak, bel:

Arie Roelofs 06 54 90 04 79

Zanger Hans de Booij scoorde er in de zomer van 1983 een grote hit mee en in 2021 wordt ‘Annabelle’ opnieuw een zomerhit... in de tuin! Inderdaad wordt het niets zonder deze hortensia in de tuin. De Annabelle zorgt er namelijk voor dat donkere schaduwhoekjes enorm opgevrolijkt worden. Je herkent Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) aan de schermen met meer dan honderd kleine, witte bloemetjes. Doordat deze hortensia met gemak tientallen bloemschermen produceert, is er sprake van een heus sneeuwbaleffect in de zomer. De Annabelle geeft op elke tak bloemschermen. Dat betekent dat je in het voorjaar deze hortensia probleemloos kunt snoeien op de gewenste hoogte. Annabelle staat het liefst op een plekje met wat schaduw. Een hele dag in de felle zon, kan er voor zorgen dat de bloemen bruin worden. Knip de bloemschermen dan weg en de kans is groot dat er een tweede bloei volgt! Er zijn tegenwoordig ook roze Annabellen.

SCHAPENKOP

Heb je een tuin in de volle zon? Dan is de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) ideaal. In de volksmond wordt de plant ook wel schapenkop genoemd als verwijzing naar de spitsvormige bloemschermen. Van alle hortensia’s zijn de pluimhortensia’s het meest in trek bij vlinders, honingbijen en andere bestuivers. Pluimhortensia’s kunnen goed tegen wat drogere omstandigheden. Daarom zijn ze ook heel geschikt voor toepassing in potten en plantenbakken. Ideaal voor de stadstuin, de patio, het balkon of terras. De eerste bloemen verschijnen vanaf eind juni. Net als Annabelle bloeit de pluimhortensia op elke tak. In het voorjaar kun je deze prima snoeien in de gewenste vorm. Er zijn soorten met witte, roze of limekleurige bloemen.


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Ook Ook op op Zondag Zondag geopend geopend

OP=OP!!

Restant partij Capi Bloempotten nu voor de scherpste prijzen !!

Hemelvaartsdag Hemelvaartsdag geopend geopend van van 12:00 12:00 -17:00 -17:00 uur uur Hoekset Marah complete hoekset met tafel normaal € 1099,-

:: s s j j i i r ppr e e i cctti a a , a a g 9 g 9 M 8 Mee €

Valencia hoekbank met chaise lounge

, 9 54

Dublin lounge set 3 zits bank 2 lounge stoelen 1 tafel met polywood

, 9 89

Compleet lounge dining set Sicillie hoekset met tafel losse stoel en 2 hockers compleet met kussens van 1850,-

:: s s j j i i r ppr e e i cctti a a ggaa e e M M

€1

, 9 39


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Echt Echt waar. waar. Wij Wij zijn zijn weer weer gewoon gewoon open! open!

Kom Kom langs. langs. Strak Strak plan! plan! Strak Strak design. design. Vertikaal Vertikaal greeploos greeploos

++

++

Wall Solutions Wall Solutions achterwand achterwand

++

XGY profiel XGY profiel aan fronten aan fronten in Black in Black

LouisvanSchaijk

Wij ontvangen u weer graag in onze showroom. Wij ontvangen weerafgelopen graag in onze showroom. Het klinkt raar,umaar periode hebben we veel Het klinkt raar, maar afgelopen periodevan hebben we veelkeuken, mensen mogen helpen bij de aanschaf hun nieuwe mensen mogen bij deervoeren aanschafdat vanwe hun nieuwe keuken, die het juist als helpen heel prettig een afspraak die het juist alsvast heeltijdsblok. prettig ervoeren we eennog afspraak hadden in een Dat kan dat uiteraard steeds! hadden in een vast tijdsblok. Dat nog steeds! Mail: info@hanegraafkeukens.nl ofkan bel uiteraard ons: 0412-202849 A4.pdf 1 21-11-18 21:24 Mail: het info@hanegraafkeukens.nl of bel ons: 0412-202849 voor inplannen van een afspraak. voor het inplannen van een afspraak.

Strakke belijning Strakke belijning in deze greeploze in deze greeploze keuken keuken Mooie rechte keukenopstelling in de Mooie rechte keukenopstelling in de kleur Daylight Grey. Deze greeploze kleur Daylight Grey. Deze greeploze keuken heeft zwarte greeplijsten, die keuken heeft zwarte die mooi contrasteren bijgreeplijsten, het lichte front. mooi contrasteren bij het lichte front. De Wall Solutions achterwand biedt een

++ Scan de QR code Scan QR code voordeprijzen en voorinformatie! prijzen en meer meer informatie!

Extra hoge Extra hoge hangkasten hangkasten

De Wall Solutions achterwand biedt flexibele indeling voor legplanken eneen flexibelehandige indelingaccessoires, voor legplanken andere zoalsen een andere accessoires, zoals een houder handige voor je tablet of kookboek, houder voor je tablet of kookboek, een messenblok, keukenrolhouder, een messenblok, keukenrolhouder, opbergboxen, wijnglazenhouder etc. opbergboxen, wijnglazenhouder etc. Alles in een luxe zwartmetalen uitvoering. Alles in een luxe zwartmetalen uitvoering.

Afspraak Af msp akra enak hom efak t ni enet, hoaa m efrt m niag et, m uiaa tera rm arag d ui note gra we arl!d nog wel!

’t Dorp 58, ’t Dorp 58, Heesch Heesch www.hanegraafkeukens.nl

www.hanegraafkeukens.nl


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

HUIS&TUIN

BRENG HET HOTELGEVOEL NAAR JE EIGEN SLAAPKAMER Wil je genieten van de luxe sfeer van een hotelkamer, maar het gemak van je eigen woning? Haal dan het hotelgevoel naar je eigen slaapkamer! Zo kun je iedere avond weer een ontspannen ruimte instappen en het vakantiegevoel terughalen. Laat je inspireren door de onderstaande tips en ideeën.

NEUTRALE OF DIEPE KLEUREN

Stijlvolle hotelkamers zijn te herkennen aan het mooie kleurenpalet. Vaak wordt er gekozen voor warme en neutrale tinten. Dit geeft de ruimte direct een hele aangename sfeer. Daarnaast zijn diepe en donkere kleuren herkenbaar voor de hotelsfeer. Denk aan donkerblauw en donkergroen. Afhankelijk van jouw woonstijl kun je hier ook een mooie combinatie van maken.

LUXE BOXSPRING BED

len en texturen toe te voegen. Dit kun je op allerlei verschillende manieren doen. Van de meubels en het beddengoed tot kleine accessoires. Een aantal voorbeelden van dit soort luxe materialen zijn: fluweel, koper, goud, satijn en leer.

De slaapkamer krijgt pas écht dat hotelgevoel als er een boxspring bed staat. Dit bed heeft nou eenmaal een hele luxe uitstraling. Of je nou gaat voor een eenpersoonsbed, een luxe twijfelaar of een extra grote boxspring. Kijk vooral welk formaat het beste past bij de ruimte. Je mag best een statement maken met het bed, maar het moet niet ten koste gaan van alle bewegingsruimte. Laat voor een optimaal chic effect een boxspring op maat maken. Zo kun je zelf de kleuren, materialen en de look van het hoofdbord en voetbord bepalen.

SYMMETRIE IN DE SLAAPKAMER

RIJK OPGEMAAKT BED

KOOKPLAAT MET AFZUIGING EN FLEXZONES

Boxsprings zijn van zichzelf al heel luxe, maar kunnen door middel van het juiste beddengoed nog beter tot hun recht komen. Leg extra veel kussens op bed en investeer in kwalitatief beddengoed. Laat de kleuren goed matchen bij de rest van het interieur door rekening te houden met het neutrale en/of diepe kleurenpalet. Wees ook niet bang om er een stijlvolle print in te verwerken. Ga voor een grafisch patroon voor een moderne look of kies voor een klassieke bloemenprint voor een romantische touch.

LUXE MATERIALEN EN TEXTUREN

Een algemene tip om een hotelgevoel te creëren, is om luxe materia-

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Is het je wel eens opgevallen dat een hotelkamer vaak symmetrisch is ingericht? Ook deze truc kun je dus in je eigen slaapkamer toepassen. Koop een set van twee dezelfde nachtkastjes, zet hier dezelfde lamp op, probeer het bed symmetrisch op te maken en leg het vloerkleed in het midden van de ruimte. Bron: Bouw & Wonen

Boretti presenteert met trots een nieuwe inductiekookplaat. Deze kookplaat bevat de ultieme combinatie: een krachtig geïntegreerd afzuigsysteem én flexzones. Zo kunnen de kookzones gekoppeld worden tot één groot kookoppervlak en hoeft er geen traditionele afzuigkap meer geplaatst te worden. De afzuiging in de keuken brengt ontzettend veel opties met zich mee. Waar afzuigkappen eerst een eyecatcher in de keuken waren, hoort een moderne kookplaat met geïntegreerde afzuiging op dit moment bij de laatste trends.


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

HUIS&TUIN

PLUG&COOK-KOOKPLATEN

START VAN HET BBQ-SEIZOEN

Om een omschakeling van gas naar inductie voor de consument te vergemakkelijken, breidt AEG de range zogenaamde Plug&Cook-kookplaten uit met twee 60 cm en een 80 cm model. De kookplaten kunnen op 1-fase worden aangesloten waardoor er geen aanpassingen in de groepenkast hoeven te worden gedaan.

De zon begint weer te schijnen, de temperatuur loopt langzaam op en de bloemen gaan bloeien: het is lente. Dit betekent maar één ding: de start van het BBQ-seizoen! Lekker samen buiten eten, de barbecue aan en genieten van elke zonnestraal. Wanneer je de barbecue weer gaat gebruiken, is het aan te raden om de barbecue goed te controleren. Gedurende de winter kunnen er insecten en schimmels in de barbecue zijn gaan zitten. Dit geldt met name voor gasbarbecues. Veeg verder al het vuil uit de barbecue en gebruik de handleiding van de barbecue om weer aan de slag te gaan. Controleer of de roosters nog schoon en vettig zijn, voordat ze weer op de barbecue geïnstalleerd worden. Maak de buitenkant van de barbecue schoon met een doek en een mild afwasmiddel. Droog de barbecue naderhand goed.

Het 60 cm instapmodel – ILB64234CB – is voorzien van TouchControl bediening en heeft een aansluitwaarde van slechts 3650 W. De iets luxere 60 cm brede ILB64443FB en de 80 cm brede ILB84443CB zijn uitgerust met DirekTouch bediening, Hob2Hood en een brugfunctie, beide met een aansluitwaarde tot 4600 W. De kookplaten zijn uitgevoerd in het moderne, bekende AEG windmill-design.

SAMEN BOUWEN AAN MOOIE PROJECTEN Volg onze projecten via facebook.com/reuversbouw of bekijk ons woningaanbod op:


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

20% KORTING OP HORREN Actie geldt van 10 t/m 22 mei 2021. Vraag naar de voorwaarden.

VOOR ELK KOZIJN EN ELK RAAM EEN PASSENDE HOR

INZETHOR

Wat voor raam je ook hebt, er is voor bijna alle ramen een oplossing. Niet alleen functioneel, maar ook passend bij je interieur. Beschikbaar in zowel vlakgaas als plisségaas.

INZETROLHOR

ROLHOR

De rolhor heeft een eigentijds design en een geluidsarme bediening. De diverse uitvoeringen zijn geschikt voor vrijwel alle ramen, zodat jij verzekerd bent van raamhorren. De rolhor is uitermate geschikt voor dakramen.

De inzethor kan zonder te boren of schroeven gemonteerd worden. Deze raamhorren op maat zijn speciaal voor draai-kiepramen ontwikkeld.

De inzetrolhor combineert de gemakken van een inzethor en een rolhor. Deze Luxaflex® Horren op maat is uitermate geschikt voor draai-kiepramen.

VASTE HOR

De vaste hor is zeer geschikt bij geringe kozijndiepte. De plaatsing ervan is zowel binnen als buiten mogelijk. Door de vele montageopties is de vaste hor vrijwel overal toepasbaar.

PLISSÉ RAAMHOR

De plissé raamhor is ideaal voor hoge ramen. Dit product stopt in iedere positie. De raamhorren op maat zijn eenvoudig te bedienen door de verticale bedieningslijst.

HORREN TEGEN HOOIKOORTS

Het voornaamste doel van horren is het buiten houden van insecten, zodat je binnen ongestoord kunt genieten van de frisse lucht. Maar wist je dat onze horren ook verkrijgbaar zijn met pollenwerend gaas? Door te kiezen voor Poll-tex® gaas wordt 90% van alle pollen uit de lucht gefilterd en word je beschermd tegen muggen. Ga langs bij een dealer en laat je adviseren. Zo weet je welke horren op maat het beste bij jou passen, of deze buiten of binnen kunnen worden geplaatst en wat het beste type gaas is. Horrengaas is niet alleen heel functioneel, het kan ook decoratief zijn.


pagina 38

Met onze een

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

perkplanten

sprankelende zomer

8000 m2 planten keuze van eigen kwekerij

Hemelvaart en 2e pinksterdag open van 10.00-17.00 uur

nu

10 st.

3,50 Dahlia XXL diverse kleuren nu 3,50

4,50 Tagetus

afrikanen per stuk 0,60 nu 10 st. 4,50

per stuk

per stuk

1,85 Pelargonium xxl

geranium 30 soorten Per stuk 1,85 Nu 5 stuks 8,00

1,85 Surfinia xxl

20 kleuren Per stuk 1,85 Nu 3 stuks 4,80

Aanbiedingen zijn geldig t/m 30 mei 2021 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

HUIS&TUIN

AANLOKKELIJKE LUPINE

Lupine is een eindeloos bloeiende zomerbloeier en daarmee een aanwinst voor de tuin. Ze straalt een vleugje nostalgie uit, zo lang kennen we haar al. Als extraatje lokken de stoere, vrolijk gekleurde bloemaren insecten.

VROLIJKE FAKKELS

Lupine kwam in de eerste helft van de 19e eeuw als tuinplant vanuit Noord-Amerika naar Europa. Sindsdien hebben kwekers veel nieuwe rassen ontwikkeld. Al in knop zijn ze aanlokkelijk. Van mei tot augustus vormen de van onder naar boven bloeiende aren, vrolijke fakkels in de tuin. Druppeltjes water blijven als glinsterende pareltjes op het lichtbehaarde blad liggen. De bloemen verspreiden een zoete, kruidige geur. Bijen en vlinders zijn dol op deze nectar.

LUPINE ALS BLIKVANGER

De Latijnse naam is Lupinus; lupus betekent wolf. Hierover doen vele verhalen de ronde. Zo zouden de grijsachtige, wollige peulen die na de bloei verschijnen, op de pels van een wolf lijken. De plant groeit tot ruim een meter hoog en past perfect in een gemengde border. Ook is het een mooie blikvanger in een geveltuin. Lupine combineert goed met luchtiger groeiende planten als duizendblad (Achillea) of zomeraster (Kalimeris).

MAKKELIJK

Lupines zijn makkelijk. Het enige wat ze nodig hebben is een zonnige plaats, op zure tot neutrale, goed waterdoorlatende grond. Lupine wortelt diep; geef als de plant eenmaal is gesetteld alleen bij langdurige droogte water. Bemesten hoeft niet. Ze vangen, zoals veel andere vlinderbloemigen, stikstof uit de lucht en slaan dit op in wortelknolletjes. Wil je een tweede bloei? Knip uitgebloeide bloemen weg en geniet tot eind september van de nieuwe bloemen.

LUPINE TIPS

Lupine groeit prima in potten. Zorg dat de pot ruim en diep is. Wil je meer lupineplanten in je tuin? Deel de plant om de drie jaar in stukken (dit heet scheuren). Dat kan in maart (na de vorst) en september/oktober (na de zomerhitte). Kijk op www.perennialpower.nl voor meer informatie over vaste planten.

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren Wij hebben PVC vloeren van o.a. Coretec | Saffier | Tarkett | T.F.D. | Sense Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Lijmen of kliksysteem Zelf leggen of laten leggen Slijtvast Vele kleuren en dessins

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

HUIS&TUIN SMARTFLUSH, NIEUW NIVEAU VAN REINIGEN Het reinigen van het toilet staat niet op nummer 1 van leukste klusjes in huis, maar goede hygiëne is wel heel belangrijk. SmartFlush is een hervulbaar systeem dat in het reservoir wordt geplaatst waar een desinfectiemiddel wordt opgeslagen. Bij elke spoeling wordt een exacte dosis vloeibaar desinfectiemiddel in het toilet gedoseerd, wat zorgt voor een frisse sfeer en een gevoel van comfort en netheid. In tegenstelling tot traditionele desinfecterende tabletten, die altijd in contact komen met water en het reservoir kan beschadigen, bewaart SmartFlush het hygiënisch reinigingsmiddel in een afzonderlijke container.

ALL

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468

FRAAIE BADKAMERACCESSOIRES Instamat biedt een ruim assortiment fraaie badkameraccessoires van onder andere het de Deense merk Södahl. Kies voor prachtig Scandinavisch design en maak jouw badkamer compleet! Het Deense merk Södahl biedt al ruim 50 jaar functionele én stijlvol vormgegeven accessoires voor in de badkamer. Kwaliteit staat daarbij voorop door het gebruik van de allerbeste materialen en perfecte, hoogwaardige afwerking. Södahl heeft een ruime keuze aan badkameraccessoires zoals handdoeken, badmatten, zeepdispensers, toiletborstels, prullenbakken, spiegels en meer. Door de trendy kleuren zijn de producten geschikt voor elke smaak en elke badkamer.

Mix & Match badbrug: boek of handig voor uw tablet. 55,-

kies het juiste materiaal

heeft baden van badencollectie De Mix & Match en budget bepalen acryl. Uw smaak solid surface en uw keuze.

baden in

ACRYL

SOLID SURFACE

Door-en-door gekleurd kunststof met een fluweelzachte uitstraling.

LUXE

en zeer krasvast!

daar hoeft uw En het fijne is: bad heerlijk tot rust. In bad komt u te zijn. Een afgeschuind niet groot voor Dompelt u badkamer helemaal compacte badkamer. perfect in een vrijstaand past bijvoorbeeld Kies dan voor een in optimale luxe? zich graag onder eyecatcher. bad: de ultieme

Uitstekende keuze voor een superstrakke vormgeving, extra voordelig!

TIP: IN ONZE SHOWROOM MAG U ALTIJD EVEN PROEFLIGGEN!

ONTDEK HET VERRASSENDE HUISMERK VAN BADEN+

tegen het ook aan de tegels u Denk bij uw ontwerp wand? Of kiest bad mee met de bad. Tegelt u het accent? juist voor een opvallend

illusie Met dit bad creëert u de voor van een vrijstaand bad. Ideaal de kleinere badkamer!

de vloer is Een vrijstaande badkraan op een eyecatcher in elke badkamer. ZOEKT U? WELKE VORM

en maten: in vele soorten collectie heeft baden diep, De Mix & Match van ondiep tot extra tot strak vierkant, t maakt + van prachtig rond Uw Baden badkamerarchitec vrijstaand en ingebouwd. op maat. graag een badkamerontwerp

van met vierkante vormen Een vrijstaand bad van strak perfecte combinatie solid surface: de materiaal. design en zacht

15

26-05-17 14:25

14

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

26-05-17 14:25

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

15

14

Baden+ heeft het beste van alle badkamermerken voor u bij elkaar gebracht: in de Mix & Match collectie. Van handdoekhaakje tot bubbelbad, van landelijk tot superstrak. Met altijd hetzelfde uitgangspunt: kwaliteitsproducten voor de scherpste prijzen!

Adresgegevens Industriepark 11 5374 CM Schaijk Tel. 0486 - 41 44 00 info@ago-totaaltechniek.nl

Openingstijden Ma. t/m do. Vrijdag Zaterdag Zondag

09.00 - 17.00 uur 09.00 - 20.00 uur 09.00 - 16.00 uur Gesloten

www.ago-totaaltechniek.nl - www.ago-badkamers.nl


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

LC/BC/H

24 MEI: EERSTE WANDELQUIZ RONDOM HOESSENBOSCH

PUBQUIZ MET DE FLES OP TAFEL ORGANISEERT WANDELQUIZ VOOR DUO’S DOOR HERPERDUIN Op Tweede Pinksterdag kunnen quiz- en wandelfanaten hun hart ophalen. Pubquiz Met De Fles Op Tafel stuurt wandelaars de bossen in met vragen en tussendoor kan er naar de podcast worden geluisterd om geluidsfragmenten te raden.

Wil je meedoen met de wandelquiz op 24 mei aanstaande, dan kun je je teamnaam doorgeven via de mail: info@metdeflesoptafel.nl. De wandelquiz start om 11.00 uur en na een wandeling van ongeveer 10 kilometer worden de bekende bierviltjes waarop de duo’s hun antwoorden noteren, ingeleverd. Deelname kost €15 per persoon en hierbij is een lekkere lunch inbegrepen.

Tijdens de lockdown hebben mensen massaal de wandelschoenen aangetrokken en bleek wandelen een best leuk tijdverdrijf te zijn om fit te blijven. ‘Hierdoor kwamen we op het idee om twee hobby’s te combineren: wandelen en quizen’. Natuurlijk wordt er op 24 mei rekening worden gehouden met de RIVM-richtlijnen en daarom kan er alleen gewandeld worden in duo’s. Halverwege de wandelquiz krijgen de deelnemers een lekkere lunch om gespreid door het bos te picknicken. Tijdens een PubQuiz in de zaal worden de vragen voorgelezen, maar tijdens de wandelquiz krijgen de deelnemers op verschillende manieren vragen: op papier, tussendoor langs de wandelpaden en via de podcast worden vragen gesteld en zijn geluidsfragmenten te horen. De route wordt een puzzel, met foto’s van mogelijke richtingen. ‘We missen het organiseren van de PubQuizen en de leuke reacties van de deelnemers’. Interactie is er ’s avonds, want via een livestream worden om 20.00 uur de antwoorden bekend gemaakt en weten we wie het slimste duo is.

WandelQuiz Schrijf je nu in!

24 mei om 11.00 uur

“Waar we anders in zijn Inschrijven:

info@metdeflesoptafel.nl

is onze benadering.

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl


pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

LC/BC/H

CBR EN VVN ZETTEN NIEUWE STAP IN VERKEERSVEILIGHEID

‘EEN RIJ BEWUST TEST VOOR IEDEREEN’ Het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceren vandaag de online Rij Bewust Test. De test geeft ervaren rijbewijsbezitters meer inzicht in het eigen rijgedrag en helpt om met een veilig en zeker gevoel te blijven rijden. Circa 90% van alle verkeersongevallen in ons land wordt veroorzaakt doordat bestuurders hun gedrag niet goed op de situatie afstemmen. Met de Rij Bewust Test willen beide partijen op een positieve manier bijdragen aan een zeker, bewust en daardoor veiliger verkeersgedrag. De test is anoniem en gratis. Deze week start de social media campagne.

helpt bewuster en daardoor veiliger te rijden. Kennis van verkeersregels en -borden wordt niet getoetst. Dit is wel mogelijk via VVN’s online opfriscursus.

MINISTER JUICHT INITIATIEF TOE De Rij Bewust Test behandelt verschillende verkeerssituaties. Zoals rijden in een drukke stad, in het donker, met stromende regen op een drukke kruising of bijvoorbeeld op een onbekende snelweg. Het meet hoe je daar als bestuurder mee omgaat: ben je ontspannen, gaat de bediening van de dashboardinstrumenten soepel, of hoe soepel gaat het inparkeren? Na afronding van de test krijgt de bestuurder een op-maat-gemaakt advies dat

Minister Van Nieuwenhuizen is te spreken over de Rij Bewust Test: ‘Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is. Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen. Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid.’

BEWUST EN VEILIG OP WEG

Veilige mobiliteit is een belangrijk thema. Bijvoorbeeld voor ervaren verkeersdeelnemers die nog van alles doen en overal naar toe gaan met de auto. ‘Na het behalen van het rijbewijs ontwikkelt ieder van ons zich als mens en bestuurder. Wat veel bestuurders zich echter niet realiseren is dat met de tijd ook je rijvaardigheden vaak sluipenderwijs veranderen. Denk aan zaken zoals het snel kunnen inschatten van een verkeerssituatie of het rijden in het donker en bij slecht zicht. Of bijvoorbeeld over de schouder kijken bij het afslaan of bij het inhalen en het juist interpreteren van aanwijzingen en borden. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en zelf tijdig maatregelen te treffen’ aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

GESPREK VOEREN CRUCIAAL

CBR-directeur Alexander Pechtold: ‘De test kan ook helpen om met elkaar in gesprek te gaan over veiligheid onderweg. Je kunt hem samen invullen, bijvoorbeeld met je vader of moeder, als je je zorgen maakt. De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat. En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen.’ De test uitslag is geen bewijs van geschiktheid. ‘Is er twijfel? Of wordt iemand geconfronteerd met een medische aandoening die invloed heeft op de rijveiligheid? Laat dat dan aan ons weten via de Gezondheidsverklaring. Bijna iedereen krijgt weer op tijd een besluit.’


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Daarom kiest u voor RegioBank

van Zandvoort

meer dan Bandenservice ACCU’S - TREKHAKEN - SCHOKBREKERS - UITLATEN UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE Kilometer certificaat

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

K

K

apper

K

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 13 euro Anja van Ravensteijn, Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid Sportzorg Cilia van de Camp voor de beste sportzorgmassage op gladheid en sneeuw.

Sportzorg Cilia van de Camp levert al jaren en aan heel veel mensen met Banden (controle) sportklachten de beste zorg omomdat je weer fit banden te maken te houden. Banden wisselen is belangrijk, jouw nietengelijkmatig slijten. Zomerbanden en winterbanden omzorg je maximale verkeersAls je intensief beweegt is het goed zijn om ontwikkeld je spieren de te geven die ze te bieden de je seizoenen. veilig op en wisselvoor op tijd verdienenveiligheid en bij klachten is tijdens het zaak zo goed Ga mogelijk teweg begeleiden het je banden. realiseren van herstel en revitalisatie.

Nummerbord vastzetten

Met speciale |schroeven, die alleen |met gecertificeerd gereedschap kunnen Particulier Sportclub Bedrijf | Evenement

worden bevestigd, worden jouw kentekenplaten vastgezet. Op deze manier voorkom je diefstal.

Zevenbergseweg 20, 5351 PH Berghem T 06-23 78 47 61 | www.sportzorgciliavandecamp.nl

Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl


pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

SNOEIEN

DEELNAME OPEN VOOR IEDEREEN

FIETSTOCHT CENTRUMKNOLLEN OP TWEEDE PINKSTERDAG CV de Centrumknollen nodigt u uit om deel te nemen aan een coronaproof fietstocht op Tweede Pinksterdag, maandag 24 mei. Ook dit jaar is een mooie route door Berghem en omgeving uitgetekend die voor jong en oud heel gezellig kan zijn. Met onderweg een aantal leuke op corona aangepaste opdrachten, waarmee je uiteraard kans maakt op de Centrumknollen fietstocht wisselbokaal. Het begin- en eindpunt is bij de vertrouwde residentie: Zalencentrum De Merx Burg. Van Erpstraat 25. Voor een drankje onderweg wordt gezorgd en na afloop krijgt u voor de gedane inspanning een gratis consumptie aangeboden. Aan het einde van de tocht is er de mogelijkheid iets te eten te nuttigen, uiteraard voor eigen rekening. Inschrijven dient vooraf gedaan te worden dit kan via de mail: fietstocht@centrumknollen-berghem.nl of telefonisch: 06-81696491. Vermeld hierbij uw teamnaam en een mobiel telefoon nummer. Door in te schrijven ben je verzekerd van een plekje op het terras bij terugkomst. Inschrijven is mogelijk tot en met zaterdag 22 mei 2021. U krijg zondag 23 mei een whatsapp bericht van ons terug wat de vertrektijd van je groep zal zijn. Dit in verband met de afstand die gehouden dient te worden tussen elke groep. Zorg dat je met je groep op tijd aanwezig bent (10/15 minuten voor vertrektijd) zodat alles soepel verloopt. Kosten voor deelname kunnen gewoon op de dag zelf voor vertrek worden voldaan. Deze bedragen €3,50 voor volwassenen en €2,- voor deelnemers tot en met 16 jaar. Voor kinderen die bij de ouders achterop zitten is de tocht gratis. Voor vragen kun je altijd bellen naar: 06-81696491.

NIEUWE DATUM CHRISTEL DE LAAT De nieuwe datum voor de voorstelling van Christel de Laat in de Berchplaets is bekend, 5 maart 2022. Dit wordt de nieuwe voorstelling van Christel. “Hoe dan?” Wij hopen dat we dan weer onder normale omstandigheden van deze nieuwe voorstelling kunnen genieten. Uw kaarten van 4 april 2020 zijn dan geldig. In Hoe dan?!, alweer haar derde voorstelling, is Christel de Laat opnieuw ouderwets op dreef. Moeiteloos pakt ze de draad op van haar vorige shows en vertelt op volstrekt eigen wijze over haar worsteling met het leven. Dat resulteert als vanouds in weergaloos hilarische verhalen. Zonder enige schaamte gooit Christel haar frustraties op tafel. Over de gekmakende bureaucratie, de ellende van bevolkingsonderzoeken, irritante kinderen en niet te vergeten haar eigen fysieke ongemakken. Want Christel spaart niemand, ook zichzelf niet!

Met wijnstokken en wijnranken zijn we wellicht niet zo bekend, maar dat veel bomen en struiken regelmatig gesnoeid moeten worden, dat zal iedereen wel weten en ook wel eens gezien hebben, of ook zelf thuis in eigen tuin gedaan hebben. Snoeien is heel belangrijk voor gezonde bomen en struiken, maar je moet er wel verstand van hebben, anders beschadigt het meer dan dat het beter maakt! Snoeien kan ook mensen treffen, mensen kunnen weg gesnoeid worden en dat is altijd een pijnlijk gebeuren, men moet daar ook heel voorzichtig mee omgaan. In economisch, anders knip je misschien de verkeerde takken en scheuten af en dan werkt het werkelijk averechts... Het woord snoeien valt ook als er weer eens gezuinigd moet worden. Een regering moet soms snoeien in de overheidsuitgaven. Dat snoeien kan noodzakelijk zijn, maar moet wel verstandig gebeuren. In economisch slechte tijden moeten bedrijven vaak snoeien in het personeel; dan vallen er ontslagen, soms heel veel, dan worden mensen weg gesaneerd, zoals men dat in de volksmond zegt. Dat doet zeer, zeker voor degenen die op straat komen staan met alle ellende van dien. Soms wordt er ook op een andere manier gesnoeid in mensen. Soms worden leden van een vereniging geroyeerd, eruit gezet, omdat de leiding of de clubgenoten vinden dat ze er niet meer bij horen; omdat hun gedrag niet strookt met de regels van de vereniging. Soms kan het nodig zijn voor de goede geest in een vereniging, maar men moet daar wel terughoudend en voorzichtig mee omgaan. Het is altijd een pijnlijk gebeuren voor iedereen. In de kerkgemeenschap zijn in het verleden vaak ook mensen buitende deur gezet, geëxcommuniceerd zoals dat heet, omdat ze dingen zeiden of dingen deden, die onaanvaardbaar waren in de ogen van de leiding van de kerk. En zeker vroeger werden mensen wel eens al te vlug uit de kerk gezet. Daarom misschien gebruikt Jezus in de bijbel het beeld van de wijnstok en de ranken, juist om de nauwe verbondenheid aan te geven tussen de leden en dat zo te doen, dat niemand buiten de boot valt. Die verbondenheid is de ziel van de kerk, zeker in onze dagen. Elkaar vasthouden hoe dan ook en als het ook maar enigszins kan. Je met elkaar verbonden voelen in lief en leed en wat maken mensen al niet mee in onze dagen...... Je verbonden voelen met elkaar is trouwens de ziel van elke gemeenschap, van een gezin, een familie, een dorp, een buurt, een land. Waar mensen zich niet meer verbonden voelen met elkaar is de gemeenschap ver te zoeken. Je hoeft en kunt niet iedereen aardig en lief vinden, dat is tussen mensen onmogelijk, De mensen van een gemeenschap zijn nu eenmaal geen robots! en ze zijn ook niet allemaal zodanig geprogrammeerd, dat ze allemaal precies hetzelfde doen en denken. Maar de wil om hartelijk en vooral meelevend met je omgeving omgaan, is voor niemand ver weg., Daar is alleen begrip voor nodig en dat heeft eenieder in zich. Dat wens ik U en mezelf van harte toe. Zr. Antoine van Erp, pastorale werkster.


pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl Zondag 6 juni Hoogfeest: Sacramentsdag 10de Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor Fund. Brord en Truus van Sonsbeek-vd Hurk. mged.Annie van Uden- van Erp, mged.Truus Couwenberg-den Brok. mged. Piet Bokmans 11.00 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Eerste H. Communie Muzikale omlijsting: Kinderen Intenties: Familie communicantjes

H. WILLIBRORDUS PAROCHIE Contact: Kapelaan W. Renders Julianastraat 37 Berghem kapelaanrenders@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

MISSEN ST. WILLIBRORDUSKERK TE BERGHEM Zondag Dinsdag t/m vrijdag Zaterdag Uitstelling van het Allerheiligste Catechese – Leren over het geloof

BC

9:30 uur 19:00 uur 8:30 uur Vrijdag voor de H.Mis om 18:00 uur. Donderdag voor de H.Mis om 18:00 uur.

MEIMAAND EN PASTOOR VAN GENUGTEN Gekomen is uw lieve mei… Maria staat mooi voor het altaar in onze kerk(en). In de meimaand hebben we allen een bijzondere devotie voor onze hemelse Moeder. Tijd om even naar de Zoete Moeder te gaan in Den Bosch, tijd voor een extra bloemetje. Tijd ook om even stil te staan en een weesgegroetje te bidden voor de zorgen en intenties die we Maria toevertrouwen. Vaak hoor ik van vrijwilligers en verschillende Berghemenaren verhalen over vroeger, over pastoor Van Genugten. Over zijn bijzondere betrokkenheid, zijn gave om te verbinden.Ik heb er eens over nagedacht en ben van plan een mooie foto (of schilderij) van hem te plaatsen in zijn oude kantoor in de pastorie. Op zaterdag 29 mei, in de H. Mis van 8.30 uur zullen we hem herdenken en dan, tussen 9 uur en 12 uur, maken we een keuze. Heeft u nog een mooie foto? Neem hem dan mee! We hopen natuurlijk op goed weer en wat versoepelingen… Op weg naar Pinksteren: Jezus Christus is verrezen, laat ons blij zijn, alleluja! Laten wij ons vervullen van de kracht van de H.Geest, getuigen van Gods Liefde! kapelaan W. Renders

MISINTENTIES

(opgegeven vóór 5 Mei 2021) Zaterdag 29 mei Week 8 door het jaar 08.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem pastoor Van Genugten – uit dankbaarheid Zondag 30 mei 9de Zondag door het jaar Hoogfeest: Allerheiligste DrieËenheid 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor Fund. Overleden ouders Boeijen vd Vondervoort, Willem en Fien Wesdorp Boeijen mged. Jo vd Heuvel Harrie van Schaijk mged. Marietje vd Camp – Van den Brand mged. Wies van Schaijik – Pinckaers

Vrijdag 11 juni Hoogfeest: Allerheiligst Hart van Jezus 19.00 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Zondag 13 juni 11de Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor Fund. Pastoor van Genugten Mevr. Gloudemans-Richters Lee en Anneke Boeijen – vd Wetering en Toon vd Wetering Zondag 20 juni 12de Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor Fund. Wim en Tonnie Ceelen de Groot, Fund. Overleden ouders Boeijen vd Vondervoort, Willem en Fien Wesdorp Boeijen Toon en Nelleke Vos van Hinthum Regien Verboord vd Heyden en Henk Arts Donderdag 24 juni Hoogfeest: Geboorte van de H. Johannes de Doper 19.00 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Zondag 27 juni 13de Zondag door het jaar 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor mged. Jo vd Heuvel Harrie van Schaijk mged. Marietje vd Camp – Van den Brand mged. Wies van Schaijik – Pinckaers * Voor de muzikale omlijsting is alles onder voorbehoud vanwege corona maatregelen *

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten


pagina 47

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Van den Heuvel Makelaars Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@vandenheuvel.nl 0412-405022

H y p o t h e k e n & Ve r z e k e r i n g e n

Cofidi Hypotheken & Verzekeringen Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@cofidi.nl 0412-450476