Berghs Contact 2103 16-3-2021

Page 1

Berghs Contact

VIJFDE JAARGANG - MAART 2021 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

SAMEN BOUWEN AAN MOOIE PROJECTEN Volg onze projecten via facebook.com/reuversbouw of bekijk ons woningaanbod op:

BERGHS CONTACT DE OMROEPER LITHER COURANT TOTALOSS D’N HERD HET VEER STREEKWIJZER DE MOLEN BALKUMBRIJ

VERSCHIJNINGSDATA verspreiding vanaf

deadline

13 april 8 april 11 mei 6 mei 8 juni 3 juni 13 juli 8 juli 31 augustus 26 augustus 21 september 16 september 19 oktober 14 oktober 16 november 11 november 14 december 9 december kopij: redactie@nnmedia.nl 06-37410335 advertenties: Mark Verhaar Nico van Nuland 06-15285267 06-53394851 digitaal:

thuisinhetnieuws.nl/magazines


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

DORPSRAAD BERGHEM

is onderdeel van de binnengemeentelijke democratie. Een bestuursvorm van de gemeente Oss waarmee burgers gelegenheid krijgen zelf en met elkaar invulling te geven en zorg te vragen voor eigen ruimtelijke en sociale omgeving. Dus burgerparticipatie, beleid om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvormingsprocessen van het gemeente-bestuur. Doel van de dorpsraad is het bewaken, in stand houden en zonodig verbeteren van de kwaliteit van het woon- en leefklimaat in het dorp. Taak Dorpsraad. De dorpsraad houdt zich, gevraagd en ongevraagd, bezig met zaken die het eigen territoriale gebied aangaan. De dorpsraad wordt betrokken bij de eerste planvorming van zaken als leefbaarheid, veiligheid, sociaal cultureel welzijn, beheer en inrichting van de openbare ruimte. Ook heeft de dorpsraad een signalerende en adviserende en verwijzende rol tussen het College en de inwoners van het dorp.

MET ZIJN ALLEN NAAR EEN SCHOON BERGHEM Als ik door ons mooie dorp Berghem fiets of wandel zie je mooie ontwikkelingen van het dorp. Zoals aan de westkant het park de “Spaanderstraatse akkers” met de zonnebloemen en wandelpaden en in de toekomst een kunstwerk. Het centrumplan is in volle ontwikkeling. Aan de Piekenhoef wordt de laatste hand gelegd met als eindresultaat een mooie nieuwe woonwijk van Berghem waar ieder zich thuis kan voelen. Daarbij hoort ook een schoon Berghem. Zo zouden we graag zien dat niemand meer last zou hebben van hondenpoep op trottoirs of op inritten. Dat wil iedereen. Ik kan me niet voorstellen dat diereneigenaren daar anders over denken. Om deze overlast te beperken komen de inwoners zelf eerst aan bod. Daarnaast is er hulp van gemeente nodig. Als dorpsraad zullen we zoveel mogelijk zichtbaar zijn. Gemeente zorgt voor poep afvalbakken en als er te weinig zijn of u meent dat ze niet op de juiste plek staan laat dit de dorpsraad weten. De dorpsraad zal op haar beurt dit doorgeven en bespreken met de verantwoordelijke gemeentelijke dienst.

ZWERFVUIL

Bij een schoon Berghem hoort geen zwerfvuil of groenafval dat zomaar ergens gedumpt wordt. Dit is een doorn in het oog van onze inwoners en dorpsraad. Daarom wil de dorps-

Hermenegildahof, Hoessenboslaan en de Burgemeester van Erpstraat.

raad graag een gesprek met veroorzakers en diegene die er last van hebben. Misschien kunnen we met elkaar afspraken maken om ook dit probleem binnen de perken te houden. Over groenafval kunnen we goede afspraken maken en voor zwerfvuil zijn er regels. Ideeën hierover zijn welkom. Met ons allen kunnen we het klaren en niet door te wijzen naar anderen maar juist door zelf een ook stukje verantwoording te nemen.

SPEELTOESTEL

Leden van De dorpsraad hebben een leuk speeltoestel gerealiseerd op de plek van de vernielde uitkijktoren bij het ganzen. In samenwerking met de boswachter Pepertuin. Het is een boom geworden die op 6 maart door Theo van de Camp Oss naar de juiste bestemming is gebracht. Op 20 maart 2021 is de boom geschild en kan in gebruik als speeltoestel.

VERNIEUWING WATERLEIDINGEN BERGHEM

In de periode van 6 april tot eind juli 2021 vernieuwt Brabant Water de waterleidingen in de volgende straten: Molenweg, Dr. Poelstraat, Dr. Ariensstraat, Pater van den Elsenstraat, M. Collinsstraat, Dokter Baptiststraat, Mgr. Bekkerstraat, Wilhelminasingel Wolvepad, Zr.

Wat merkt u er thuis van? De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen tussen 7.30 en 17.00 uur. Wij zorgen ervoor dat u hiervan zo min mogelijk merkt. Toch is overlast helaas onvermijdelijk. Wanneer wij bij u in de straat aan het werk zijn, hebt u misschien even geen water. U ontvangt hierover vooraf bericht per brief of kaartje. Meestal hoeft u niet thuis te blijven voor onze werkzaamheden. Moeten we wel bij u in huis aan de leiding werken? Dan maken wij op tijd een afspraak. Overlast op straat Tijdens de werkzaamheden moeten we de straat openbreken. Uw straat, oprit of parkeerplaats zijn dan tijdelijk niet bereikbaar. Wij herstellen het straatwerk steeds zo snel mogelijk. Meer informatie Woont u in het gebied waar de leidingen vernieuwd worden. Dan ontvangt u een persoonlijke brief, met meer informatie over de werkzaamheden. U kunt ook kijken op www. brabantwater.nl/vernieuwingleidingnet Meent u vragen te hebben over de leefomgeving in Berghem of over een van de onderwerpen hierboven uiteengezet, neem dan gerust contact op met leden van de Dorpsraad. De Dorpsraad is bereikbaar per mail: dorpsraad@berghem.nl Telefonische gegevens zijn te vinden op de website van de Dorpsraad: www.dorpsraadberghem.nl


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Een leven zonder taekwondo kan ze zich niet voorstellen. Bodine Schoenmakers werd er mee geboren, beoefent de sport al sinds haar vierde en is bijna de tel kwijt als het gaat om de behaalde Nederlandse titels. Haar droom is goed presteren op de Olympische Spelen. Maar de weg daar naartoe is voor de in Berghem woonachtige topsportster niet zo geplaveid als ze graag zou willen. “Ik moet nagenoeg alles zelf bekostigen.”

OP EIGEN KOSTEN NAAR EEN OLYMPISCHE MEDIALLE? Door Mark van der Donk Schoenmakers raakte besmet met het taekwondovirus door haar vader, die ook een fanatiek beoefenaar was. “Ik mocht wel gewoon zelf kiezen, hoor, maar ik vond het simpelweg heel leuk. Even heb ik nog op dansen gezeten, maar dat zag er niet uit en ik vond er ook niks aan. Vanaf jongs af aan ben ik daarom al aan het taekwondoën.” Die sport, een vorm van een ongewapend gevecht, beoefent de oorspronkelijk uit Dieden afkomstige Schoenmakers met haar handen en voeten. “Voor mij en veel anderen voelt het als een vechtsport, maar van origine is het een verdedigingssport. Er is veel aandacht voor zelfbeheersing. Taekwondo is een kunst die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen, maar door iedereen te beoefenen is.” Ze doet het niet onverdienstelijk, getuige de 7 nationale kampioenschappen die de 24-jarige Brabantse (aaneengesloten) op haar naam schreef bij de volwassenen. “In totaal, met de jeugdtitels erbij, ben ik 14 keer Nederlands kampioen geweest. Of ik concurrentie heb? Ik zeg het liever niet, maar eigenlijk niet, nee. Er zijn geen vrouwen van vergelijkbaar niveau in mijn gewichts- en leeftijdsklasse. Ik train dan ook veelal met jongens als sparringpartner. En

ik leer natuurlijk veel van mijn trainer Giorgio Janmaat, die tevens mijn vriend is.”

20.000 EURO

We mogen het wel fulltime noemen, de tijd die Schoenmakers kwijt is aan haar sport. “Twee keer per dag trainen, regelmatig op pad voor een trainingskamp of toernooien”, vat ze heel kort samen. “Kleding, vervoer, materiaal, overnachtingen in hotels, eigenlijk moet ik alles zelf betalen. Als ik me plaats voor de Spelen, betaalt het NOC*NSF dat, en bij het EK of WK de Nederlandse Taekwondobond. Maar alle andere toernooien, waarin ik me moet zien te kwalificeren, bekostig ik zelf.” Een gemiddeld jaar als top-taekwondoster kost de Berghemse 20.000 euro. Om die reden moet er ondanks het drukke trainingsschema ook ‘gewoon’ geld verdiend worden. “Ik werk als administratief medewerkster bij het bedrijf van mijn vader. Daarnaast heb ik een eigen onderneming. Met Change4Yourself verzorg ik personal en groepstraining, geef ik massages, stel ik voedingsschema’s op en geef ik taekwondo-les aan kinderen.” Het is wel duidelijk: dagen van 24 uur zijn voor Schoenmakers eigenlijk veel te kort. “Hoe ik dit allemaal in mijn week gedaan krijg?”, herhaalt ze lachend onze vraag. “Door goed te plannen. Het scheelt wel iets dat ik sinds vorig jaar mei een A-status heb gekregen. Daardoor ben ik bij NOC*NSF in loondienst, hoef ik iets minder uren te maken met mijn werk en kan ik de arbeid/rust-verhouding wat optimaliseren. Maar als ik me niet kwalificeer voor de Spelen, vervalt die status ook meteen weer.”

KWALIFICATIETOERNOOI

Schoenmakers snijdt een belangrijk onder-

werp aan. De Spelen, die eigenlijk vorig jaar al zouden plaatsvinden, maar met een jaar uitgesteld zijn. Na alle nationale en Europese successen wil ze niets liever dan pieken op hét podium van de topsport. Maar dan moet er op 8 en 9 mei eerst nog wel een hele belangrijke horde worden genomen, zo legt ze uit. “Elk continent heeft zijn eigen kwalificatietoernooi, waarvoor Nederland twee mannen en twee vrouwen, waarvan ik er een ben, mag afvaardigen. De twee finalisten van elke discipline plaatsen zich voor de Spelen. Haal je de finale niet, dan trek je aan het kortste eind. Of ik kans maak? Zeker. Maar alles is afhankelijk van de vorm van de dag, zeg ik altijd maar. En je moet een beetje geluk hebben, de scheidsrechters moeten het je gunnen, en een goede loting is ook belangrijk. Ik ga er vanuit dat ik me plaats als ik 4 wedstrijden weet te winnen. En mocht ik het halen, dan gaan we voor een mooie klassering in Tokyo.”

LAAG PITJE

De komende maanden is het dus flink trainen, om zo goed mogelijk voor de dag te komen op het kwalificatietoernooi. En tussendoor gewoon elke dag werken natuurlijk, om de kosten te kunnen blijven betalen. “Gelukkig heb ik met FilterCare een goede sponsor gevonden. Dat zijn de buren van het bedrijf van mijn vader. Ze gunnen het me. Het is voortgekomen uit de crowdfundingsactie, die ik een jaar geleden ben gestart. Dat begon succesvol, maar staat momenteel op een laag pitje. Al snel ging er van alles op slot vanwege corona en ik vond het lullig om bedrijven te vragen om me te steunen, terwijl ze het zelf moeilijk hadden. Maar op sportief vlak staat alles zéker niet stil. En na de lockdown pakken we ook de financiële draad gewoon weer op.”


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

Frans en Marleen van der Biezen

De relaxspecialisten van Oss

Indien gewenst komen wij bij u aan huis met onze showwagen met 5 stoelen Willaertstraat 24 • Oss tel. 0412-625292 of 06-20646083 Bel gerust voor een afspraak

www.relaxspecialist.nl

ALL - COLUMN -

Darmreiniging kan ook heel integer zonder geurtjes en zeefje! In 2004 was Patty’s programma op televisie waarin zij laten zien hoe je de darm kunt reinigen met veel kreun en gesteun. Sindsdien pak ik steeds weer opnieuw pen en papier om een artikel te schrijven hoe het wel kan op een menselijke en integere manier. Inmiddels al weer bijna 17 jaar. De darm reinigen is een zeer goede manier om van uw lichamelijke klachten af te komen. Dus het principe wat Patty laat zien is juist. In mijn praktijk werk ik met een gesloten systeem en ga integer met een van de meest intieme bereiken van de mens om. Wat is Colon Hydrotherapie? Colon hydrotherapie is een hele ontspannen behandeling, aangenaam en effectief, waarbij men de darmwand reinigt. Veel mensen hebben een opgeblazen gevoel, voelen zich dik en voelen zich al opgelucht na de eerste behandeling. Hoe moet ik mij de behandeling voorstellen?

Q.ouT fietsen Nuland zit flink in de lift VERKOOP VAN BIJNA ALLE MERKEN FIETSEN Elektrische fietsen van goede merken met Bafang motoren en extra grote accu’s. Voor grote accu’s met een radius van 125 km rekenen wij geen extra kosten. Een uitstekend servicepakket bieden wij geheel gratis aan bij de aankoop van iedere fiets. Een servicebeurt voor een normale fiets of een elektrische fiets is bij Q.ouT fietsen altijd €27,50

Heeft de fietsenwinkel waar u uw fiets heeft gekocht de deuren moeten sluiten i.v.m. de corona crisis? Bij Q.ouT fietsen Nuland bent u altijd van harte welkom! • Elektrische fietsen • Stadsfietsen • Transportfietsen • Mountainbikes • BMX • Omafietsen • Kinderfietsen • Steppen • Loopfietsen Kerkstraat 31D 5392 CA Nuland - 073-6898293 info@qoutfietsen.com - www.qoutfietsen.com

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Gefilterd water op een aangename temperatuur tussen de 32 °C – 38 °C gaat met een lichte niet waarneembare druk de dikke darm in. Op het moment dat de natuurlijke peristaltische darmbeweging op gang komt gaat al het water uit de dikke darm en door het masseren van de dikke darm gaat het aangekoekte materiaal van de darmwand en verlaat op deze manier de dikke darm. Door dit tijdens de behandeling enkele keren te herhalen kan veel oud materiaal verwijderd worden. Tussen de 3 en 17 kilo aan aangekoekt materiaal kan in de darmen zitten. Een goede behandeling kan veel van deze overtollige kilo’s weghalen en daarmee ook het gevoel van een dikke opgeblazen buik wegnemen. Je raakt veel gifstoffen kwijt waardoor ook de huid sterker, mooier, stralender en gezonder wordt. Mensen kunnen er jaren jonger uit komen te zien. Is dit nieuw voor je? Neem gerust contact op voor vrijblijvende informatie met: Colon in Balance, waar je gezondheid begint! Kitty Wolf Zandstraat 13 5391 AL Nuland T: 0652 0636 42 E: info@coloninbalance.com W: www.coloninbalance.com


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

ACTIE NAAMBEHOUD MEESTER GIELENPLEIN GESLAAGD! ‘We hebben meer dan 200 mails ontvangen om de naam van het Meester Gielenplein te behouden. En er zat geen enkele wanklank bij. Met zoveel stemmen hadden jullie een zetel in de raad gehad,’ opende een enthousiaste voorzitter Ad Verhagen de vergadering van de Berghemse Dorpsraad. Verhagen complimenteerde Leo Hoeks, Theo Hoeks en Riny Boeijen - leden van het collectief Bèrge dur ut Lint en initiatiefnemers van de actie - voor de wijze waarop ze de bevolking van Berghem hadden gemobiliseerd. Daarna las Leo Hoeks de pleitnota van het collectief voor, waarin de rol en betekenis van Jacques Gielen voor Berghem en het proces rond de naamgeving van het plein vanaf 2009 is beschreven. Hij maakte duidelijk dat de destijds genomen besluiten zijn gebaseerd op een inrichting van het plein die niet meer overeenkomt met de werkelijkheid van vandaag en de plannen die de gemeente voor de nabije toekomst heeft. En daar kon de Dorpsraad het alleen maar mee eens zijn. Eerder op de dag hadden de heren van Bèrge dur ut Lint de pleitnota al overhandigd aan wethouder Thijs van Kessel. Die kreeg tevens een ‘spesjale edisie’ van het boek Ik noem mar ’n dwarsstroat 5351 en een t-shirt van het collectief. In het boek staat ook een verhaal over het Meester Gielenplein, maar in deze versie is de tekst zwart gelakt. ‘In de stijl van de landelijke overheid. Denk maar aan de informatieverstrekking over de toeslagenaffaire aan de Tweede Kamer,’ aldus Theo Hoeks. De wethouder had grote waardering voor de actie (‘daar gaat mijn heemkundehart sneller van kloppen’) en was verguld met boek

Leo Hoeks overhandigt pleitnota aan wethouderThijs van Kessel en shirt, maar liet zich niet overhalen al een standpunt in te nemen: ‘De bevolking van Berghem heeft gesproken, het woord is nu aan de Dorpsraad. Wij als gemeentebestuur nemen dat advies graag over.’ De Dorpsraad heeft toegezegd na de verkiezingen met haar advies te komen. Bèrge dur ut Lint bedankt iedereen die de actie heeft gesteund en heeft u dat nog niet gedaan, mailen kan nog steeds naar: dorpsraad@ berghem.nl

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren Wij hebben PVC vloeren van o.a. Coretec | Saffier | Tarkett | T.F.D. | Sense Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Lijmen of kliksysteem Zelf leggen of laten leggen Slijtvast Vele kleuren en dessins

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

CONNECTED BEAUTY: DE FILOSOFIE VAN AFSLANK- EN SCHOONHEIDSINSTITUUT LIJFSTIJLING UIT MAREN-KESSEL

LIJFSTIJLING: ‘PURE SCHOONHEID’ Je voelt, meteen al bij binnenkomst bij het Afslank-en schoonheidsinstituut van Annemiek van der Voort in Maren-Kessel, de gastvrije warmte als het ware op je afkomen. LijfStijling en Huidstijling, deze twee begrippen horen binnen het bedrijf van Annemiek onlosmakelijk bij elkaar. “Vandaar dat we met een gerust hart en gevoel de term ‘Connected Beauty’ kunnen bezigen. We benaderen de cliënt altijd als ‘persoon in totaliteit’. Samen met onze kennis en geavanceerde apparatuur, verkrijgen we gegarandeerd resultaat”, aldus Annemiek. Gedurfde woorden van een vakvrouw die, hoe verder we in gesprek geraken, steeds meer waarheid verkrijgen. September 2021 vieren ze hun 12½ jarig jubileum van LijfStijling. door Jan van Ravenstein

DAT KAN IK OOK

Even voorstellen: Annemiek van der Voort, gehuwd met André en samen hebben ze drie zonen. “We zijn de trotse grootouders van

kleinkind Nilou en een tweede ‘wondertje’ waar we echt naar uitkijken, is onderweg”, zegt ze stralend. Een kleine terugblik in de geschiedenis leert dat de basis van de start van het instituut gezocht moet worden in het persoonlijke van Annemiek. “Weet je, noem mij maar een ervaringsdeskundige. Vanaf mijn 18e was ik in gevecht met de kilo’s. Van alles heb ik gedaan. En ja, ook ik had soms dat duwtje in mijn rug nodig en ook ik had een streefgewicht. Maar afvallen is één, op gewicht blijven is twee”, zegt Annemiek. Vooral de nazorg ontbrak vaak en dat zette haar ook aan het denken. “Dat kan ik ook”, was mijn allereerste gedachte toentertijd, zegt ze met een brede smile. Aldus geschiedde.

ALLES ONDER 1 DAK

Het mooie van dit bedrijf is de totaliteit. Het herbergt een ongekende veelzijdigheid met als enig ultieme doel: ‘Pure Schoonheid’. Je proeft als het ware de zogenaamde ‘ziel en zaligheid’ die Annemieke met verve, liefde en schoonheid dagelijks in haar bedrijf stopt. Kleinschaligheid, eerlijk en vooral transparant. Tijdens de allereerste kennismaking krijgt de klant alle facetten van het bedrijf te zien en voorzien we de klant van advies. “Wij hebben geen geheimen en we houden van een eerlijk advies. Geen poespas en soms misschien wel iets te recht voor zijn raap. Maar vooral eerlijk, zoals gezegd. Huidstijling is onderdeel van LijfStijling. “Wat je eet komt vaak tot uiting in de huid, maar ook of je met veel stress leeft, rookt, drinkt of beweegt. Dit alles moet in balans zijn om sowieso goed in je vel te kunnen zitten en te kunnen stralen”, zegt Annemiek. Wat opvalt in het gehele pand is de netheid, de warme uitstraling en vooral de functionele indeling. De twee fonkelnieuwe behandelkamers geven ruimte en rust.

SPECIALIST IN HUN VAK

Professioneel, gediplomeerd en deskundig. Het zijn termen die je met regelmaat tegenkomt in de mooi verzorgde brochures van de praktijk van Annemiek. Alles wat je ziet en ervaart straalt professie en vooral vertrouwen uit. De nieuwe behandelkamers met uitgekiende behandel apparatuur zijn een lust voor het oog. Maar ook de EMS trainingsruimte maakt grote indruk en geeft je inspiratie om meteen aan de slag te gaan. Annemiek en


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

collega Patty zijn beiden gediplomeerd, professioneel schoonheidsspecialiste. Patty zit al ruim 25 jaar in het vak en kent het klappen van de zweep. En van Annemiek kan ik u ook vertellen dat ze een deskundig, gediplomeerd en vooral bewogen gewichtsconsulent is die intussen na al die jaren alle kneepjes van het vak tot in finesse beheerst. Annemiek met een stralende lach na deze ware woorden: “Jawel. Maar ik hou ook zo ontiegelijk veel van mijn vak”. Bijscholing en blijven leren vindt Annemiek een must voor een optimale bediening van haar cliënten!

AFVALLEN

“Voel Je Lekker”, zijn de veelzeggende woorden die staan te lezen op de brochure ‘Afvallen’. Eigenlijk omvatten die drie woorden alles wat de term afvallen behelst: “Je fijn in je vel voelen”. Bij kennismaking is er allereerst het kosteloze adviesgesprek. De behoeften van elk individu zijn nu eenmaal allemaal anders. Maar ook de aanpak moet aansluiten bij de wens. Wil de klant in korte tijd het doel bereiken of juist zichzelf meer tijd gunnen om tot het

resultaat te komen. Welke aanpak er ook gekozen wordt, een gezonde leefstijl staat voorop. “Wij geloven in onze cliënten én in onze aanpak”.

BEHANDELING

Een mooie huid is een gezonde huid. En daar ligt nu juist het specialisme van Huidstijling. Kort gezegd: “Bent u op zoek naar behandelingen voor huidverbetering? Of bent u op zoek naar een schoonheidsspecialist? HuidStijling is dé expert op het gebied van huidbehandelingen voor uw gezicht en lichaam. Wij bieden ontspannende gezichtsbehandelingen, maar zijn expert in anti-aging behandelingen. De LPG endermologie is een mechanische bindweefselmassage voor het verminderen van (plaatselijk) vet, het verminderen van cellulite, verstevigen van de huid en het verbeteren van de contouren.

BEWEGEN

Wil je afvallen of alleen fitter worden? Je sportprestaties verbeteren, spieren verstevigen of gewoon dat je kleren weer normaal passen..? Ieders ultieme wens toch. Tip: Ga dan effectief sporten gecombineerd met moderne technologie. “EMS, Electro Musculaire Stimulatie Lichaamstraining”. Afslanken schoonheidsinstituut LijfStijling heeft het voor u in huis, compleet met professionele 1 op 1 begeleiding. Twintig minuten EMS training (Elektro Musculaire Stimulatie) staat gelijk aan anderhalf uur trainen in de sportschool. Het is voor iedereen geschikt, man, vrouw, jong en oud. Uiteraard start de training pas na een intakegesprek waar wordt gekeken wat voor u de beste methode is. Voor alle complete info betreffende alle behandelingen neem een kijkje op: www.lijfstijling.nl en www.huidstijling.nl LijfStijling, Provincialeweg 73, 5398 JJ Maren-Kessel 0412–479385 / 06–20299616 marenkessel@lijfstijling.nl


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

2-PERSOONS BRUNCHBOX

€45,-

4&5 april

LUXE VIS- OF VLEESPLATEAU

€14,50

N E X O B S A A P S I U H T R O O V

HAAL VAN DER VALK IN HUIS! BEKIJK ONS MENU VIA NULAND.VALKTHUIS.NL


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

TV BERGHEM, VAN ANALOOG NAAR DIGITAAL

Hans Raadgever UITGEVEN OF VERDIENEN In mijn werkzame leven ben ik ooit eens benaderd door een wethouder wiens man, geheel onverwacht, op jonge leeftijd overleed. Zij wilde met mij sparren over de vraag: blijf ik wethouder of zet ik het bedrijf van mijn man voort. Belangrijk in haar overweging was het lot van de werknemers. Dat heeft haar uiteindelijk doen besluiten het bedrijf voort te zetten. In latere gesprekken vertelde ze me het volgende. Het grote verschil tussen mijn functie als wethouder is de zak geld. Als bestuurlijk wethouder stond er een volle zak geld naast mijn bureau en werd er van mij verwacht dat netjes te verdelen. Nu, als ondernemer, begin ik de week met een lege zak en hoop deze gedurende de week zodanig gevuld te krijgen dat ik minimaal de lonen van mijn medewerkers kan betalen. Vaak moet ik denken aan deze wijze woorden van een ervaringsdeskundige. Zo ook als er weer eens zo makkelijk wordt gesproken over de diepe zakken van onze huidige minister van financiën. Gezien zijn lengte vermoed ik ook wel dat deze heel diep zijn, maar dit terzijde. Het is makkelijk praten als jouw inkomen betaald wordt uit deze zakken die, zo nodig, aangevuld worden met leningen. En voetstoots wordt aangenomen dat verdieners te zijner tijd wel zullen zorgen dat de financiële schade wordt hersteld. Het is verontrustend te zien met welk gemak de huidige partijen, in de aanloop naar de verkiezingen, de zakken van de minister nog voller willen maken omdat ze van mening zijn dat bedrijven dat makkelijk kunnen opbrengen. In arren moede vraag ik me af of de huidige kamerleden wel weten wie het geld voor de zakken van de minister verdienen. In de “corona” maanden hebben deze uitgevers, wat inkomen betreft, geen enkel probleem gehad. Erger, ambtenaren zijn soms extra beloond omdat ze zo hard moesten werken. Immers de diepe zakken van de minister staan garant. Hoe anders dan bij de ondernemers, de geldverdieners voor de diepe zakken van de minister. Zij moeten hun deuren sluiten en daarmee stopt per direct hun inkomen. Er valt geen cent meer te verdienen. Het is over en uit. Ter compensatie bepalen ambtenaren hoe ze mondjesmaat financieel ondersteund moeten worden zodat ze niet omvallen. Zij dienen eerst de reserves, als die er al zijn, op te gebruiken, daarna de spaarpotten van het hele gezin stuk slaan om nog wat eten op tafel te kunnen zetten.

VOLKSVERTEGENWOORDIGERS Was in het verleden een volksvertegenwoordiger een bijbaan naast je werk, thans is het een “gewoon beroep” geworden. Je kunt er voor studeren en zonder enige kennis van het “volkse leven”, assistent van een minister worden om daarna met zijn steun op een kieslijst te komen. Of je vader weet de weg op het Binnenhof omdat hij ooit bewindsman was en zorgt voor een baantje als assistent van een minister en je kostje is gekocht. Kamerleden zullen tegenwerpen dat zij, via bedrijfsbezoeken, op de hoogte blijven van wat er in het bedrijfsleven speelt. Maar hoe zinvol zijn bezoeken aan opgepoetste bedrijven. Ondernemers zijn trots en zullen het bedrijf altijd met veel bravoure tonen. Daarom wordt dagen voor het ‘hoge’ bezoek het bedrijf gekuist en alles recht gezet. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n hoge bezoeker in een verse koeienvlaai trapt of over een vergeten bananenschil uitglijd.

Vanaf 1 april 2021 gaat TV Berghem over op digitale uitzendingen. TV Berghem blijft uitzenden op Caiway, kanaal 62. U kunt ons als gewoonlijk ook blijven volgen op youtube TV Berghem en Facebook Televisie Berghem. In samenwerking met TV Berghem en de parochie kunt u de kerkdiensten, als zij niet op kanaal 62 te zien zijn, nu ook volgen op Livestream Parochie Willibrordus youtube. Veel kijkplezier!

BUURTBEWONERS WILLEN ACTIE OP ‘RACEBAAN’ OSSEWEG Veel te hard wordt er gereden op de Osseweg. Dat vinden buurtbewoners die in actie komen nu verschillende dieren er de door hebben gevonden. “Nu zijn het dieren, maar iedereen loopt gevaar bij dergelijke snelheden”. De gemeente Oss heeft een matrixbord geplaatst op de Osseweg om weggebruikers te wijzen op hun snelheid. Op die manier probeert men te bewerkstellingen dat beter aan de maximumsnelheid van 50km wordt gehouden. Vaker niet dan wel is dat het geval. En dan te bedenken dat de matrixborden op slechts 100 meter van de rotonde staan. De werkelijke snelheid op de Osseweg ligt dus gemiddeld nog veel hoger. De gemeente plaatst in de maanden januari, februari en maart de borden op de Osseweg om de weggebruikers te attenderen op de snelheid. De borden gaan in de andere maanden ergens anders naar toe.

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN

Handleiding voor een PRIMA PASEN IN CORONATIJD In theorie zou het mogelijk zijn dat u met Pasen met de hele familie van een vorstelijke brunch geniet op een zonovergoten terras van een net weer geopende horecagelegenheid. Met tjirpende musjes in de bloeiende bloesembomen, en obers die om u heen dartelen, blij dat ze eindelijk weer eens kunnen werken, en niet met één maar met een heleboel dierbaren die u al veel te lang niet in het écht gezien hebt. Maar die kans is natuurlijk niet zo groot. Het is veel aannemelijker dat u zelf uw croissantjes moet bakken en gewoon thuis Pasen viert. Kent u het gezegde dat het leven een feestje is, maar dat u wel zelf de slingers op moet hangen? Datzelfde geldt voor Pasen dit jaar: het is een feestje, maar u moet wel zelf de eitjes verstoppen. Daar is natuurlijk geen fluit aan. Terwijl een goed partijtje eieren zoeken op een heleboel manieren goed voor u is. Er is natuurlijk de voorbereiding; eerst is er de keuze voor het ei. Gaat u voor de chocolade-eieren, dan moet u die kopen. Gaat u voor een authentiek ei: dan zult u de eitjes moeten koken. Bent u heel fanatiek? Dan beschildert u ze wellicht eerst. Goed, dat moet u allemaal zelf weten, en in feite zijn het details. De kern van de zaak, buiten het hele religieuze aspect van Pasen dat we nu even buiten beschouwing laten, is natuurlijk de zoektocht. Als u vergeetachtig bent, of vaak dingen kwijtraakt, prijs u dan gelukkig. U kunt waarschijnlijk een paar dagen voor Pasen zelf eieren verstoppen, en u op Paaszondag een ongeluk zoeken en ze niet allemaal terugvinden. Bent u niet zo gezegend, dan zult u creatief moeten zijn. Wel-

licht kunt u een deal sluiten met een buur. Na de croissantjes en de jus d’orange ruilt u voor een kwartiertje van tuin en verstopt u eieren. Daarna gaat u zoeken, in uw eigen tuin. Heeft u zin in wat meer avontuur, dan kunt u uw heil ook elders zoeken. Laat iemand, BerghsLeven desnoods, ergens eieren verstoppen. De tuin achter de kerk bijvoorbeeld, er staan ook mooie bankjes om even bij te komen, of de oogst op te eten. Wilt u het nóg wilder: spreek een stukje Herperduin af en laat iemand, BerghsLeven desnoods, daar eieren verstoppen. Tip van de Paashaas: sluit tijd en plaats even goed kort met de verstopper, anders wordt het een deceptie. Neemt u alstublieft de moeite om er iets van te maken komende Pasen. Knip ergens een fijne bloesemtak af. Zorg voor een bijzonder ontbijtje. En zoek paaseitjes. Echt, het is de moeite waard. Helemaal als ze van chocola zijn. Wilt u ook paaseieren zoeken maar lukt het u echt niet dat te organiseren? Belt u ons, BerghsLeven, dan op. Dan regelen wij dat voor u; veilig in de frisse buitenlucht. U bereikt ons op 06 - 38339790

BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


pagina 14

K

www.thuisinhetnieuws.nl

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl

Sportzorg Cilia van de Camp voor de beste sportzorgmassage Sportzorg Cilia van de Camp levert al jaren en aan heel veel mensen met sportklachten de beste zorg om je weer fit te maken en te houden. Als je intensief beweegt is het goed om je spieren de zorg te geven die ze verdienen en bij klachten is het zaak je zo goed mogelijk te begeleiden voor het realiseren van herstel en revitalisatie.

Particulier | Sportclub | Bedrijf | Evenement Zevenbergseweg 20, 5351 PH Berghem T 06-23 78 47 61 | www.sportzorgciliavandecamp.nl

K

BC

apper

K

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 13 euro Anja van Ravensteijn, Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

100% MUSICAL GAAT 100% DOOR We geven het toe: wij, Mariëlle Peppelenbosch en Hester Visscher, zijn verslaafd…….. volledig en compleet verslaafd……aan MUSICAL. En wat is er nu mooier dan andere mensen mee slepen in onze verslaving. Vandaar dat we ondanks de Corona crisis in september 2020 Werk In Uitvoering - 100% musical zijn gestart. Musical lessen voor kinderen, tieners en volwassenen. Wij zijn twee docenten die elkaar hebben gevonden in onze liefde voor musical. Acht jaar geleden ontmoetten we elkaar tijdens onze London College of Music studie. Hester heeft inmiddels alweer 5 jaar haar eigen zang studio en Mariëlle werkt als theater docente aan het ROC. Bij Werk In Uitvoering maken we de lessen vanuit de voorstelling. Dat wil zeggen dat de productie in al haar facetten, dus niet alleen verhaal, muziek en choreografie maar ook historie, schrijver en componist komen aan bod. Met onze 2 kindergroepen maken we op het moment samen ‘Aladdin’. En onze Tieners en Volwassenen zijn in ‘The Addams family’ gedoken. Kernwoorden: Hard werken en hard lachen, teamwork, een veilige plek en creativiteit. En ‘creatief’ dat moesten we zijn afgelopen

maanden. We startte met de lessen in de grote sportzaal van Sportschool Lith. Na de lockdown in december zijn we over gestapt op lessen via Zoom en vanaf vorige week gaan de lessen door in de buitenlucht. Uiteraard hopen we heel snel weer de sportschool in te mogen maar voor nu zijn we enorm trots op onze leerlingen die ook buiten prachtige scenes spelen en dansen.

Tot we weer in onze vertrouwde zaal mogen, nemen we helaas geen nieuwe leerlingen aan. Maar ben je nieuwsgierig en klaar om in iets nieuws te duiken, meld je dan aan en zodra het kan, nodigen wij je uit voor een proefles. werk-in-uitvoering@hotmail.com facebook / Instagram / 06-29454533 Kortom; 100% musical voor iedereen!


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

ANNE KNIJNENBURG: NIET LULLEN, MAAR LOPEN nog is de keuze makkelijk, aangezien ik de limiet voor de 1500 meter nog niet heb gehaald. Maar eigenlijk liggen op die afstand misschien wel mijn beste kansen. Ik ben tactisch goed en een echte sprinter, die het van het laatste stuk moet hebben. Daar is meer ruimte voor bij de 1500 dan bij de 800 meter.”

OLYMPISCHE SPELEN

Ze kon haar ogen niet geloven. Anne Knijnenburg kwam vorige maand als eerste over de streep bij het Nederlands kampioenschap indoor op de 1500 meter. Eigenlijk is ze nog junior, maar met haar nationale titel bij de senioren telt ze op jonge leeftijd al helemaal mee. Met Berghs Contact zocht het 18-jarige atletiektalent een gaatje in haar drukke weekschema om even bij te kletsen. Door: Mark van der Donk “Toen ik over de finish kwam, was het vooral ongeloof. Ik moest meteen door naar de pers, maar dat is best lastig als je zelf nog niet eens weet wat je eigenlijk gedaan hebt.” Knijnenburg kijkt met een grote glimlach terug op het finest moment tot nu toe in haar carrière. “Of iemand me ooit voor is geweest, dat durf ik niet te zeggen. Maar dat het bijzonder is om dit als junior te flikken, dat is een zeker zo. Onverwacht? Nou, ik wist dat ik heel fit was. Maar ik had eigenlijk verwacht dat de vrouwen toch tactisch slimmer en sterker zouden zijn dan ik.” Sinds enkele maanden traint Knijnenburg onder Theo Joosten. De geroutineerde hardlooptrainer uit Cuijk heeft zijn nieuwe pupil een flinke boost gegeven, zo vertelt ze enthousiast: “Vanwaar de overstap? Ik wilde gewoon vooruit, mezelf doorontwikkelen. Eerst zat ik in Arnhem in een vrij groot team,

met ook concurrenten daarbij. Nu train ik in Nijmegen met een veel kleinere groep, met alleen maar jongens. Die zijn toch meer van: niet lullen, maar lopen. Mijn trainer heeft ook veel ervaring, is heel wijs en betrokken.”

EENTJE KIEZEN

Waar het Berghemse talent voorheen veel verschillende onderdelen beoefende, heeft ze sinds kort de meerkamp laten vallen. “Ik richt me ook op de middellange afstanden als de 400, 800, 1500 en 3000 meter en wil alles honderd procent goed doen. Dat gaat nou eenmaal niet, dus heb ik keuzes moeten maken.” Waar ze zich in de toekomst het meest op wil richten, daar is ze nog niet helemaal over uit. “Trainen kan ik op alle afstanden, maar tijdens een toernooi moet ik er eentje kiezen. Voorals-

Knijnenburg maakt zich op voor de Europese Kampioenschappen onder 20 jaar en het Nederlands Kampioenschap outdoor voor de senioren. “Mijn toekomstdoel is deelname aan de Olympische Spelen van 2024. Samen met mijn trainer heb ik daar een traject voor uitgestippeld. Een meerjarenplan, waarin we met een maandelijks schema helemaal toeleven naar Parijs. We moeten zorgen dat ik daar helemaal op m’n top ben.” Het zorgt voor een drukke planning, zo geeft de studente sportkunde toe: “Ik train elke dag, soms twee keer per dag, ook in het weekend. Ik zit in het tweede jaar van mijn opleiding, in een topsportklas. Er wordt dus wel rekening mee gehouden, maar het blijft passen en meten.”

PAPLEPEL

Wie Anne nog kent als klein meisje, zal niet raar opkijken dat ze zich zo vastgebeten heeft in haar passie. Al vanaf de tijd toen ze zes jaar oud was en ze nog maar net op basisschool ‘t Molenveld zat, is hardlopen haar sport. “Mijn ouders zijn ook allebei fanatieke sporters, dus het is me met de paplepel ingegoten. Echte triatleten zijn het. Zelf heb ik dat ook gedaan, maar mijn hart ligt toch meer bij de atletiek. Wat dit jaar mijn doelen zijn? Mijn titels verdedigen. En het is mijn laatste jaar bij de junioren, dus wil ik vooral zoveel mogelijk ervaring opdoen.”


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen?

“HOESSENBOSCH FESTIVAL ZOU ZOMAAR HET EERSTE FEESTJE KUNNEN WORDEN” 2021 wordt het jaar waarin liefhebbers van bandjes, dance, hardstyle, het levenslied en natuurlijk al die gekkigheid voor de 5de keer op avontuur kunnen gaan in de Bergse bossen. Hoessenbosch Festival gaat ervoor. En hoe! Oude vertrouwde podia zien we terug zoals de Kiosk, het Uilennest, Feesttent, Silent Disco en natuurlijk Mainstage. Daaromheen zien we allerlei nieuws. Zo halen rockfanaten hun hart op in de Rockhut. Om op de dansvloer van Lijn 99 te komen, moet je eerst in hun Amerikaanse bus stappen. Een podium op wielen dus! Hoe gekker, hoe beter is het motto van organisatoren Berghem Events. “Omdat we er allemaal zo enorm aan toe zijn én omdat we erin geloven dat het op vrijdag 3 en zaterdag 4 september allemaal weer kan, start de kaartverkoop op 22 maart”, aldus Freek van Bergen. Bij het startschot van De Vroege Vogels, zo heet de voorverkoop van het Hoessenbosch Festival, zijn het beperkt aantal tickets dat daarvoor beschikbaar gesteld wordt doorgaans in een mum van tijd uitverkocht. Door de garantie te geven dat aangekochte kaarten bij annulering van het festival geldig zullen blijven voor de editie in 2022, hoopt Berghem Events op steun van menig HBF-ganger. Aan de line-up zal het niet liggen. “Als je ervoor gaat, dan moet je dat ook goed doen”, vindt Claudia Broers. “We hebben dan ook flink uitgepakt en ons zeker niet ingehouden met boekingen en verrassende acts. Weet je, het zou zomaar kunnen zijn dat dit straks het eerste festival wordt na al die maanden thuiszitten. Kun je voorstellen wat voor uitbundig feest dat gaat worden.” De opzet van het festival is nagenoeg hetzelfde als andere jaren. Op de vrijdag van het eerste weekend van september opent Berghem Events haar deuren om 19.00 uur. Een dag later zijn het de kids die ’s middags allerlei gezelligs beleven, waarna we het festival ’s avonds na de tweede avond knallend afsluiten om 01.00 uur. “Voor toegang tot de kindermiddag kun je een middagticket kopen. Dat is in tegenstelling tot vorige jaren nieuw. Niet zonder reden. “Op zo’n zaterdagmorgen weten we niet altijd wat we kunnen verwachten. De eerste jaren waren we blij met een handjevol bezoekers, maar het werden er steeds meer. Honderden meer. Dat maakte me soms wel zenuwachtig”, bekent Freek. Past het allemaal? Hebben we genoeg personeel? Zijn de wachtrijen niet te lang? Dat soort dingen kunnen we met de verkoop van middagtickets beter inschatten.” Houd de website en de socials van HoessenBosch Festival in de gaten voor de Vroege Vogel verkoop, bekendmakingen van artiesten en upto-date nieuws.

Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur Kloosterstraat 2-A 5351 ER Berghem Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07

Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

DE LENA ROELOFSSTRAAT Ik ben op bezoek geweest bij Lenie van Nuland. Lenie is een kleindochter van Lena Roelofs – Vos. De reden van dit bezoek was om meer te weten te komen over haar oma. Want wat weten we eigenlijk over haar. Lenie van Nuland heeft zelf nog een tijd in de naar haar oma vernoemde straat gewoond. Lena – Roelofs Vos was de eerste honderd jarige in Berghem. En bij gelegenheid van dat heugelijke feit werd in Berghem een straat naar haar vernoemd. De Lena Roelofsstraat. Helena Vos werd in Berghem geboren op 23 december 1873. Lena heeft vanaf haar geboorte gewoond op een adres: Heide C 56 Berchem.

BC die wat meer te besteden hadden zaten altijd op de beste plaats voorin de kerk. Dit gebeurde niet alleen in de R.K.-kerk. Nummer een. Toen Lena op 23 december 1973 honderd jaar werd heeft ze in aanwezigheid van haar familie, vrienden en bekenden en samen met burgemeester mr. Frans Verheijen en de raadsleden het straatnaambordje dat naar haar vernoemd werd, de Lena Roelofsstraat onthuld. Ze was op dat moment de oudste inwoonster van Berghem. Lena vond het niet erg om oud te worden. Ze was nog goed van geest en wilde alles bijhou-

Door Ruud van der Ven Derde deel over De Lena Roelofsstraat Feiten. Een kleine aanvulling van feiten uit haar geboortejaar. Altijd leuk om nog eens terug te kijken wat er zo’n kleine honderd vijftig jaar geleden allemaal gebeurde in de wereld. Wetten en regels. Uitvindingen. Een paar voorbeelden. Telefonie. Er waren in de wereld enkele pioniers ijverig bezig om de basis te leggen van onze huidige mobiele telefoon. De voor ons vanzelfsprekende en haast onmisbare smartphone. Het eerste begin daarvoor werd gemaakt in 1860 door de Duitse natuurkundige Philipp Reis. In 1871 werd deze nieuwe ontwikkeling sterk verbeterd door de Italiaan Antonio Meucci, die echter door geldgebrek geen octrooi kon aanvragen. Veel geleerd van zijn voorgangers, maar ook van een andere Amerikaan, ingenieur en uitvinder Elisha Gray, kon Alexander Graham Bell, een geboren Schot, en wel gezegend met geld in 1876 patent aanvragen voor zijn verbeterde uitvinding. Gerechtigheid. Op 11 juni 2002 besloot uiteindelijk het Amerikaans Congres dat de Italiaan Antonio Meucci, toch de eer toekwam de eigenlijke uitvinder te zijn van de telefonie. In 1881 ontstond pas het eerste Nederlandse netwerk met 49 vaste abonnees.

De honderd jarige Lena op haar feestdag omringt door familie en de buurt. Achter Lena haar dochter Gradeke. Fietsbelastingplaatje. In 1924 kwam er een geheel nieuwe aangepaste wet ter vervanging van die van 1898. Wie met een fiets op de openbare weg verscheen, moest zichtbaar een fietsbelastingplaatje tonen, hetzij aan de fiets of de kleding. Destijds koste een fietsplaa tje 3 gulden. Op 1 mei 1941, tijdens de Duitse bezetting werd het fietsplaatje afgeschaft. Als Lena of haar familie toen ook een fiets hadden, en daar gaan we vanuit, dan was die ook, tot 1941, voorzien van een fietsbelasting plaatje. Dit fietsplaatje zat niet altijd vast aan de fiets. Hoewel uitdrukkelijk bedoeld als belastingplaatje voor de geregistreerde fiets en dus behorend bij de fiets, werd het fietsplaatje niet altijd op de fiets vastgemaakt. Door het los mee te nemen konden meerdere familieleden of andere mensen die zelfde geregistreerde fiets gebruiken. Een klein beetje ‘fraude’ dus. Kerkbank. Ook moesten of mochten gelovige mensen, als ze dat wilden, in die tijd betalen voor een vaste plaats in de kerkbanken van de kerk. Dit werd gedaan om verschillende redenen. Verzekerd van een vaste plaats voorin en sommige gelovigen vonden ook dat ze zo dichter bij de hemel waren. Door een eigen gereserveerde plaats dus. De rijkere mensen Recht uit de kerkbank. Lenie en haar moeder Marie komend uit de Visserskerk te Oss.

den van wat er in Berghem zoal gebeurde. Ruim een jaar later is Helena Roelofs - Vos op een leeftijd van 101 jaar overleden na een kort ziekbed. Nummer twee. Maar er was nog een honderdjarige meer in Berghem en die ook toevallig afkomstig was uit de Heihoek. Toen Lena al vijf en twintig jaar oud was werd in de Heihoek, Johanna Catherina Louwrenssen, op 17-07-1898 geboren in de Heide C 35 – Bosstraat 3. Trien Louwrenssen overleed op 03-01-1999, net over de honderd. Voor Trien helaas geen naar haar vernoemde straat. Lena was haar voor als eerste honderdjarige in Berghem. Virussen. Misschien voor sommige interessant om te weten! Onderstaand is een stukje ‘geschiedenis’ van een belangrijk feit ook uit Lena’s geboorte jaar 1873. Het baarhuisje. Wij zitten nu in 2020 met het zeker niet te onderschatten Corona-virus, Covid-19. En daar zijn we nog niet vanaf. In 1918-1919 werd de hele wereld overspoeld door de zo genoemde Spaanse griep welke naar schatting 50 tot 100 miljoen slachtoffers maakte. Vele malen meer slachtoffers dan in de verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog van 1914 - 1918, zowel onder militairen en burgers te betreuren waren.


pagina 21

Ook in 1872-1873 had men ook al schrik van besmettelijke ziekten zoals, Typhus - Diphtheritus - Aziatische cholera - etc. Daarom moesten er dringend voorzieningen komen, en zeker voor de bewaring van overledenen die waren gestorven aan zo’n vreselijke ziekte om zoveel mogelijk verspreiding van de besmettingen te voorkomen. Vroeger werden mensen die overleden waren, vanaf hun huis waar ze waren opgebaard naar het kerkhof gebracht. Mensen die overleden en door de dokter verdacht waren te zijn gestorven aan een besmettelijke ziekte mochten niet meer thuis opgebaard worden. Daar moest een nu nieuwe opvang voor komen. Vandaar deze nieuwe wet. Deze onderstaande tekst is letterlijk overgenomen in dezelfde schrijfwijze die toen der tijd gebruikelijk was. Tekst wet houdende voorziening tegen besmettelijke ziekten van 1 mei 1873. Art. 12 Bij elke begraafplaats wordt uiterlijk binnen een jaar na het inwerking treden dezer wet, een locaal ingerigt voor tijdelijke bewaring van overledenen aan eene besmettelijke ziekte. Bij verzuim wordt, zoo het eene algemeene begraafplaats is door de zorg van Onzen Commissaris in de provincie, ten koste van de gemeente, en zoo het eene bijzondere begraafplaats is, door de zorg van burgemeester en wethouders, ten koste van hen aan wie die behoort, ten spoedigste zoodanig locaal ingerigt. Berghem kreeg in 1874 zo’n nieuw opgericht ‘locaal’ voor de bewaring van overledenen aan een besmettelijke ziekte. Dit ‘lokaal’ is in Berghem bekend als het baarhuisje dat in de tuin van de pastorie staat. Ook wel bekend als het voormalig onderkomen van de dahliavereniging. Wat nog meer. Er gebeurde in 1873 in Nederland en in de wereld, in het geboortejaar van Lena Roelofs – Vos, nog veel meer. Een kleine greep uit 1873, voor de geïnteresseerden. Adolph Zukor, mede oprichter Paramount Pictures wordt in Hongarije geboren. Hij emigreerde in 1889 naar Amerika. Napoleon III, de president en keizer van Frankrijk overlijdt. Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte werd ook Lodewijk Napoleon genoemd. Hij was een neef van Napoleon I. Enrico Caruso, opera zanger-tenor, wordt in Napels geboren. Zijn muzikale leven werd in 1951 verfilmd met in de hoofdrol Mario Lanza, ook een tenor. Remington neemt de schrijfmachine in serieproductie. Remington is in 1816, dus iets meer dan twee honderd jaar geleden begonnen als Remington Firearms and Ammunition, fabricage van vuurwapens en munitie dus. Een wet wordt goedgekeurd door de Spaanse Nationale Vergadering in Puerto Rico om de slavernij af te schaffen.

www.thuisinhetnieuws.nl Het Britse emigranten stoomschip, de viermaster Atlantic zinkt bij Halifax in Nova Scotia, Canada. Het schip liep door nood weer op de rotsen. Totaal aantal doden 581. Met een soortgelijk stoom/zeilschip met masten dus, maakte in 1857 Anna Maria van den Heuvel-van Berkel uit Berghem op vijf en zestig jarige leeftijd met haar kinderen, de zes tot soms negen weken durende overtocht naar Amerika. Een zeer gedurfde en dappere onderneming. Zij woonden toen, voor hun vertrek naar het ongewisse, in de Halve Morgens B 1 in het Duurendseind. De Engelse Kennel Club wordt opgericht, de oudste en eerste officiële register van en voor raszuivere honden in de wereld. Nu in 2020 zijn er in totaal 218 hondenrassen geregistreerd. In het Wiener Prater, een groot park te Wenen wordt de wereldtentoonstelling geopend. Bekend door het reuzenrad uit 1897. De film ‘The Third Man’ – De Derde Man werd daar opgenomen. Orson Welles als Harry Lime, had de hoofdrol. Levi Straus en Jacob Davis verkrijgen een octrooi op de bevestiging van klinknagels op de spijkerbroek. Levi Strauss emigreerde in 1847 van Duitsland naar Amerika. De uitvinding van deze klinknagel, welke werd verwerkt in kleding was van de uit Letland afkomstige Jacob Davis die in 1850 ook naar Amerika emigreerde. Jaap Eden wordt geboren. De eerste Nederlandse en wereld-kampioen langebaan schaatsen. Hij was ook wielrenner en bandy speler. Bandy is een balsport met stok/stick welke op het ijs gespeeld wordt. De voorloper van ijs en veldhockey. Spoorwegen. De langste spoorbrug over de Rijn wordt gebouwd tussen 1872 en 1874 in Wesel. Deze spoorbrug bestaat uit 107 pijlers waarvan er drie in het water staan en is 1950 meter lang. Zij zorgt voor de verbinding tussen Noord-Duitsland en West-Europa. De twee spoorlijnen die over deze brug lopen, beginnen in Boxtel, resp. Venlo en eindigen in het Duitse Hamburg. 15 juli 1873. Deze spoorweg van Boxtel naar Goch wordt op deze datum in gebruik genomen. Dit is het eerste deel van de verbinding met Wesel in Duitsland. Exploitant is de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij. Deze NBDS was een spoorweg onderneming en verzorgde het spoorvervoer tussen het Nederlandse Boxtel en het Duitse Wesel, via Uden - Veghel – Gennip - Goch - Xanten. Deze spoorlijn stond bekend als het ‘Duits lijntje’. Dit alles geeft een aardig tijdsbeeld weer.

BC

Met dank aan Lenie van Nuland voor de informatie over haar oma Lena Roelofs.

Reactie op verhaal Lena Roelofs. Op de vorige in het Berghs Contact geplaatst verhalen van de Lena Roelofsstraat zijn tientallen reacties gekomen. En alleen maar positieve, wat erg gewaardeerd wordt. Bruikbare aanvullingen van Hans Kuijpers uit Schaijk die mij onder andere wist te vertellen dat Lena Vos niet in Berghem werd geboren maar in Oss. De familie Vos zou toen Lena twee jaar oud was in de Heide C 56 in Berchem zijn gaan wonen en dus niet zoals vermeld, daar al wonend vanaf haar geboorte in 1873. Ook de reactie van Piet van der Wielen uit Herpen was verrassend te noemen. Deze man vertelde dat hij degene was die destijds mede het feest ter gelegenheid van Lena’s honderdste verjaardag had georganiseerd. Hij wist ook te vertellen dat Lena op haar feest zelf een cadeautje weg gaf en wel een paar van haar zelf gebreide wereld beroemde sokken. Aan wie? Aan de burgemeester van Berghem mr. Frans Verheijen. KVP Burgemeester van 1969-1978.

OPROEP

Als er mensen zijn in Berghem of omgeving die iets meer kunnen vertellen over Lena Roelofs dan mogen ze dat kenbaar maken aan Ruud van der Ven. Heel graag zelfs. Ook op en aanmerkingen en aanvullingen zijn welkom. Natuurlijk ook over andere items. Copyright Ruud van der Ven. Molenweg 71. 5351 ET Berghem Telefoon: 06 38 42 83 78 Of via mail: ruudvanderven@outlook.com


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

100 DAGEN OP PROEF OP = OP

* 75 Nu met ONTVANG

Nu met

GRATIS REISETUI

CASHBACK van BOSCH

399,99

Wet & Dry Scheerapparaat 70-N1200s Een gladde scheerbeurt door de 360° Flex-kop, zelfs op moeilijke plekken. Voorzien van een reisetui.

249

,99

200*+

55” 4K OLED TV OLED55GX6LA Hang deze platte OLED tv aan je muur en geniet van professioneel geluid met Dolby Vision IQ & Dolby Atmos. *Na €200 cashback van LG + GRATIS muurbeugel

ONTVANG

CASHBACK van LG

289,99

Wet & Dry Scheerapparaat 9350S Dit elektrische scheerapparaat -met oplaadstandaard- glijdt over de huid en is geschikt voor droog of nat scheren. Max. 2 per klant.

GRATIS EXTRA FILTER

169,99

849,99

van BOSCH

349

Combi-magnetron MWPN 3391 SX Een vrijstaande combi-magnetron, voorzien van een Stoom en Crisp-functie, laat bevroren voedsel gelijkmatig ontdooien.

1399,99*

899,99

CASHBACK

,99

329,99

1649,99

50*

ONTVANG

i-DOS staat voor een intelligent doseersysteem met perfecte wasresultaten: bepaalt automatisch de benodigde hoeveelheid wasmiddel en water.

Serie|6 Warmtepompdroger 8 kg WTU87692NL Deze sneldrogende warmtepompdroger is bijzonder stil en voorzien van een zelfreinigende condensor.

899,99*

Serie| 8 Wasmachine 9 kg WAXH2K90NL Deze duurzame i-DOS wasmachine met Home Connect geeft vlekkeloze wasresulaten door het 4D Wash-systeem. *Na €75 cashback van Bosch.

GRATIS MUUR BEUGEL

1.049,99

799,99

799,99

699,99*

Serie|6 Wasmachine 9 kg WAU28P90NL i-DOS wasmachine met EcoSilence Drive: extreem stil en zuinig dankzij de koolborstelloze motor. *Na €50 cashback van Bosch.

599,99

43” 4K QLED TV QE43Q67TASXXN Geniet van pure en heldere kleuren van je TV ook als hij uit staat. Dankzij Ambient Mode gaat je QLED TV op in je interieur.

Vrijstaande vaatwasser VVW6030AW Deze zuinige vrijstaande vaatwasser is geschikt voor 13 couverts, heeft een digitaal display en een in hoogte verstelbare bovenkorf.

349,99

ONZE WINKELS ZIJN GESLOTEN MAAR

ZIJN OPEN VOOR WIJWIJ BLIJVEN JE VAN DIENST

WINKELEN OP AFSPRAAK Onze winkelverkopers helpen je nu telefonisch met jouw keuze.

MAAK JOUW AFSPRAAK OP WWW.LUNENBURG.NU KoopVOOR in onze webshop Wij bezorgen Wij blijven OF BEL EEN AFSPRAAK NAARen073 532 23 32 gewoon jouw

073 532 23 32

Geldig t/m 20 maart 2021, zolang de voorraad strekt. Afwijkingen in prijzen, teksten, modellen en afbeeldingen voorbehouden. Genoemde prijzen zijn exclusief installatie, montage en thuiskopieheffing.

jouw apparaten inclusief dé Lunenburg Service.

www.lunenburg.nu

installeren volledig contactloos.

apparaten repareren.


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

“Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

Wij mogen weer

ALL

Bel voor bezoek op afspraak

0412-407030

of MAIL info@tuincentrummeijs.nl

Vaste planten nu volop leverbaar Speciale aanbieding

Grote sortering siergrassen

Kleinfruit

bessen, braam, framboos, druif, kiwi, etc. v.a. 5,25 nu vanaf

5,25 Tuinanjer Dianthus pot 13 van 2,50 nu 3 voor 5,99

Sierpeer Pyrus calleryana “Chanticleer” met kluit nu 95,00

nu 3 voor

5,99

Nu 4,99

4,99

Cytisus (brem) nu

95,00

Pokon Gazonmest plus kalk 5 kg van 14,95 nu 10,95

Een goede start voor een stralend gazon in het nieuwe jaar

Festuca Intense Blue XL nu

diverse kleuren Nu XXL plant voor 4,95

nu

4,95

Kruidenplanten

nu

o.a. Rozemarijn, Thijm , Salie, Lavendel, Kerrie, etc. pot 14 cm nu 2,95

2,95

nu

7,45

Sierkussens

voor binnen en buiten

van 10,50 nu 7,45

Groenteplanten nu

10,95

volop keus

Aanbiedingen zijn geldig t/m 31 maart 2021 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

KEUZE UIT DUIZENDEN BOMEN BIJ BOOMKWEKERIJ MEIJS IN HEESCH

RINUS EN RIA MEIJS ‘BOMEN EXPERTS’ In feite is de benaming ‘Bomen Experts’ de enige en juiste eretitel van dit actieve ondernemersechtpaar. Rinus en Ria Meijs: “Kenners van bomen van huis uit, vakmensen pur sang”. Tot in de verre omgeving van hun woonplaats genieten ze, vanuit hun tuincentrum, bekendheid in groen. Rinus is een echte ‘bomenman’. Tot in de verre omtrek staan er duizenden bomen van groot tot klein en in alle soorten en maten op diverse percelen. In totaal 45 hectare aan groen. Wanneer Rinus eenmaal op zijn ‘bomen praatstoel’ zit komt er een zo’n fabelachtige grote stroom aan informatie los die je ongewild stil maakt. “We hebben bomen die nog in een potje staan, van misschien nog geen meter hoog, maar ook van die kanjers van wel 40 jaar oud”, zegt Rinus.

ALLE SOORTEN EN MATEN

Bomen. Ze zijn er in vele soorten en maten. De markt kan, vooral door de veelzijdigheid, heel grillig zijn. Soms lijkt het wel op een soort van modeverschijnsel, dan is een boom in bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijken zeer in trek. Een mooi voorbeeld zijn de diverse soorten groenblijvende leibomen die de inkijk verkleinen. Overigens, een veel voorkomende fout bij aankoop is dat vaak een te kleine boom wordt gekocht. Dat duurt allemaal veel te lang voordat hij het effect geeft waarvoor hij wordt aangepland”, zegt Rinus. Zeker in de particuliere markt is het belangrijk welke boom past bij welke tuin en zelfs bij welke persoon/gezin. Alleen al bij de aankoop van een leiboom heb je zoveel verschillende mogelijkheden die je echt van te voren met de vakman moet bespreken. Een bloeiende, of

door Jan van Ravenstein Als pure leek val je bij de alle informatie die Rinus tot je doet komen van de ene in de andere verbazing. Natuurlijk, iedereen heeft onderweg die prachtige bomenrijen wel eens zien staan. Keurig in het gelid en soort bij soort. Het ene perceel nog mooier dan de andere. “Maar dat gaat niet vanzelf. De aanplant kan variëren van zaadje tot een boom op stam, van klein naar groot. En daarna komt het grote en arbeidsintensieve werk van verplanten en snoeien. Jonge bomen moeten bij nieuwe hoogtes verder uit elkaar staan en dat gaat soms wel in zes stappen. Maar ook het snoeiwerk of het verplanten brengt enorm veel werk met zich mee”, aldus Rinus. Alleen dit al vergt een grote mate van vakkennis en organisatie. Op de vraag of daar speciale computerprogramma’s voor bestaan bij Boomkwekerij Meijs verschijnt er een brede lach bij Rinus. “Ik heb een hele grote ‘zachte schijf’. Het zit allemaal hier”, zegt hij, terwijl hij op zijn hoofd wijst.

worden ingekort). Wanneer we de aanplant van een boom bespreken wordt het heel serieus. Rinus: “De grondslag is ontzettend belangrijk, zo niet het allerbelangrijkst. Natuurlijk, de keuze van de boom staat voorop en vooral wat je er mee wil. Maar je kan nog zo’n mooie boom kopen, als hij niet matcht met de grondslag, dan vergeet het maar. Niet iedere boom kan op elke grondslag. En met de grondslag bedoel ik de grond die dieper zit dan bijvoorbeeld de opgebrachte grond. In bijvoorbeeld bepaalde wijken in Oss waar ooit eens de Beerse Maas stroomde is de grondlaag zeer slechtdoorlatend. Vroeg of laat gaat de boom, als je geen maatregelen hebt genomen, dood. Ook natte gronden kan funest zijn, een boom is nu eenmaal geen moerasplant”, aldus Rinus.

LEVERING

juist niet. Is de wens een beuken, eiken, plataan of zelfs appel of peren- leiboom die het moet gaan worden. De zakelijk markt is weer een geheel andere wereld. Bij een boerderij restauratie in Ter Schuur moest de ‘eikenlaan’ worden voorzien van nieuwe passende volwassen eiken. Op een grote dieplader hebben we toen ‘boom voor boom’ aangevoerd. Een prachtige opdracht die mijn hart echt sneller deed kloppen”, zegt Rinus

VAKKENNIS

Hoe verder we in het gesprek komen, hoe meer specialisme ter tafel komt. Er komen termen voorbij die geheel nieuw zijn voor de vragensteller. Kandelaberen is zo’n mooi voorbeeld (het sterk innemen van de kruin, waarbij doorgaans de takken van de kroon

Het zijn niet alleen particulieren die voor afzet zorgen. Mooi zijn de grote opdrachten, door zowat geheel Nederland. Daar geniet ik van. Van Friesland tot aan Maastricht staan bomen van ons. Prachtige oprijlanen bij evenzo mooie landhuizen hebben we bomen mogen aanplanten. Voor de eeuwigheid staan daar dan toch maar mooi jouw bomen te pronken, mooi toch”, zegt hij met terechte trots. De hoveniers uit geheel Nederland weten de boomkwekerij van Rinus en Ria moeiteloos te vinden. Het zal, zeker anno 2021, wel gaan via de webshop of internet is de vraag aan Rinus. “Ja, unne webshop, die moet ook nog inne keer worre gemakt. We hen eigenlijk alleen ‘de mond tot mond’ reclame”, lacht hij. Boomkwekerij Meijs te Heesch: Samenvattend kunnen we stellen dat vooral de kwaliteit, service, vertrouwen en het grootse assortiment de basiselementen zijn die ten grondslag liggen van dit succesvolle bedrijf. Rinus en Ria Meijs, Bosschebaan 23, 5384 VX 0412-407030, www.tuincentrummeijs.nl info@tuincentrummeijs.nl


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

• APK STATION

Actieplan voor een financieel fitte toekomst

• ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN

• Pensioen

• SCHADE HERSTEL • • EN• TAXATIE • • •

BC

• Beleggingsfondsen

• IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN

• Verzekeringen • Hypotheek

Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl

• Nalatenschap

integraal totaal advies - Een huis kopen of verkopen - Een hypotheek vestigen - Testamenten maken of wijzigen - Een schenking doen - Een nalatenschap regelen - Een bedrijf oprichten - Statuten wijzigen En voor alle andere notariële zaken

Regel uw zaken goed.

Ridderhof 98 5341 HS OSS

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

De grootste keus in bestratingsmaterialen. Ruim 5.000 m² aan inspiratie en ideeën!

LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

ALL


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Leuk huis op het oog

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

van Zandvoort

Computerproblemen?.... Heeft u die nu ook?....

meer dan Bandenservice

Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij TREKHAKEN - SCHOKBREKERS UITLATEN u ACCU’S thuis te -verhelpen! Naast service geven wij -advies over U I T L Ihardware, J N E N - Bsoftware A L A N C Een/of R E Neen - Rwebsite? EMMENSERVICE nieuwe

Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ………. Kilometer certificaat Nieuwsgierig geworden?

Eendeze autobedrijf registreert de kilometergegevens iederetekeer dat een auto Wij helpen u graag om problemen in uw bedrijf of bij u thuis verhelpen! of e-mail naar: in een autobedrijf voorhardware, bijvoorbeeldsoftware een onderhoudsbeurt Algemene Naast serviceBel geven wij advies over komt nieuwe en/of een ofwebsite? Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees BCNT Nieuwsgierig geworden? alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand Bel of e-mailHaverhof naar: extra 20 zodat je niet op draait voor tellerfraude.

5351 ML Berghem APK-keuring Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML DeBerghem Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. E-mail: Tel. 06-20418593 Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verinfo@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl keersveiligheid, milieu en registratie.

BCNT

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer

Medische voetzorg info@voetvorm.nl Tel: 06-16026402

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse methodes voor behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister van ProCert en KABIZ. Erkend Oncologische Voetzorgverlener (OVV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker. Onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. De Praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Berghem en biedt samenwerking met huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, dermatoloog en oncoloog. Wij hebben rechtstreeks contact met ziekenhuizen voor kankerpatiënten.

Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV

www.voetvorm.nl Erkend S-BB leerbedrijf


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Doe jij mee op 27 april? Koningsdag voor alle kinderen uit Berghem! Geef je snel op via: oranjecomiteberghem@hotmail.com

Geef je adres door en met hoeveel kinderen jullie zijn, dan zorgen wij voor een verrassingspakketje! Oranje Comité Berghem

Wil je helpen rondbrengen? Mail ons dan!

Aanmelden kan tot 14 april 2021! Na bevestiging van ons, is je inschrijving definitief.

PRIKKEN START 23 MAART

SPORTCENTRUM BERGHEM VACCINATIELOCATIE GEMEENTE OSS GGD Hart voor Brabant startte op 6 januari met vaccineren in Veghel (De Amert 605). GGD Hart voor Brabant opent eind maart een vijfde vaccinatielocatie in de regio. Dit maal in Sportcentrum Berghem, Osseweg 38A in Berghem.

AANTAL BEZOEKERS PER DAG

GGD Hart voor Brabant krijgt op de nieuwe locatie in Berghem / Oss 6 priklijnen en kan daarmee ongeveer 800 personen per dag vaccineren. Dit zijn in eerste instantie mobiele, thuiswonende ouderen en zorgmedewerkers. In de loop van de tijd worden er meer doelgroepen gevaccineerd. Vaccineren gebeurt zeven dagen per week tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Wanneer meer vaccin beschikbaar komt, kunnen de openingstijden verruimd worden.

STEEDS MEER LOCATIES

In het kader van de landelijke vaccinatiestrategie ontvangt GGD Hart voor Brabant de komende tijd steeds meer vaccins. Hierdoor wordt het mogelijk om stap voor stap, vanuit steeds meer locaties in de regio te vaccineren. Naast de eerder geopende locaties vinden er op dit moment verkenningen plaats voor vaccinatielocaties in Boxtel, Uden en Waalwijk. Dit om verspreid over de regio voldoende locaties te hebben om, zodra er meer vaccin is, flink op te kunnen schalen.

IEDEREEN KOMT AAN DE BEURT

Op www.coronavaccinatie.nl staat informatie over wie wanneer aan de beurt is voor een vaccinatie. Wie aan de beurt is, ontvangt via de post een uitnodiging van het RIVM. Als de locatie in de gemeente Oss open is, staat deze ook in het systeem van het landelijke call center waar mobiele ouderen uit onze regio een afspraak kunnen maken. Een afspraak kan alleen gemaakt worden als iemand in het bezit is van een uitnodigingsbrief.

GASTVRIJHEID.......... Een onderzoeker besloot eens op onderzoek uit te gaan naar de gastvrijheid van kerken, totdat hij er erg veel had bezocht en hij ging door met zijn onderzoek. Hij was er een dikke twee jaar mee bezig en iedere week bezocht hij op zaterdag én zondag een andere kerk, totdat hij er honderd bezocht had. En hij gaf ook punten..... 1 Punt als mensen hem bij binnenkomst of in de bank begroeten. Knikken was ook goed! 10 Punten als mensen een praatje met hem maakte. 50 Punten als mensen hem uitnodigde voor koffie of zo iets. 100 Punten als mensen hem uitnodigde voor een maaltijd. Wat denkt U? Wat ondervond hij al zoal? In sommige kerken kreeg hij te horen dat hij op de plaats van iemand anders zat. Andere mensen drongen voor tijdens het communie gaan. Gelukkig werd er in sommige kerken koffie geschonken na de Mis. Het puntenaantal was dus niet zo hoog. Maar waar het deze keer om gaat is de houding van gastvrijheid, vandaar dat ik u bovenstaande schreef wat ik onlangs zelf ergens las in een tijdschrift. Het zette mij aan tot denken en vooral doordenken in deze. We zouden ons af kunnen vragen: hoe staat het mijn onze gastvrijheid? Doe ik er iets mee in het gewone leven van alledag? Dat gaat natuurlijk verder dan het voorbeeld van in de kerk, want dat is al een stuk moeilijker op dit moment, omdat we door de corona vaak verder uit elkaar zitten! Juist nu is het woord en de houding van gastvrijheid van hoge waarde. Dienstbaar zijn aan God en de mens wie het ook is. Het mag ons best wat kosten wat betreft het invoelen ten opzichte van die ander. Ons wel echt willen werken aan een goede gastvrijheid zullen we vaak moeten denken: wat zou die ander graag hebben in die of die situatie en dan kom je een heel eind en cijfer je jezelf op een goeie manier weg. Je hart openen voor mensen in nood, dat krijgen wij eigenlijk ook als opdracht mee. Wees blij met iedereen die langs komt. De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd om jou als raadgever te dienen, als je het maar wilt horen en zien! Ieder mens heeft daarin zijn of haar taak op de plaats waar je mag wonen, werken en vooral leven Dit zal soms gaan met vallen en opstaan in de wereld van vandaag om toch zo gestalte te geven aan de Blijde Boodschap van Jezus., geworteld in de traditie, met open oog en oor voor de tekenen van deze tijd, juist nu , nu we nog volop in de corona zitten. Proberen we elkaar te bemoedigen, ook als het onszelf niet zo goed uitkomt. Het gaat altijd om de ander, die Ander, waartoe we in het leven staan. Dan zal dit alles onze gastvrijheid meer gestalte geven en werken wij mee aan een gastvrije wereld en dan wel voor iedereen, zonder uitzondering. Misschien een goede houding als voorbereiding op het Paasfeest. En.... dan leef je niet zomaar “boven af”. Ik wens het U van harte toe. Zr. Antoine van Erp, pastorale werkster.


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

DIENSTEN

(intenties als opgegeven vóór 12 Maart 2021)

H. WILLIBRORDUS PAROCHIE Contact: Kapelaan W. Renders Julianastraat 37 Berghem kapelaanrenders@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

MISSEN ST. WILLIBRORDUSKERK TE BERGHEM Zondag 9:30 uur Dinsdag t/m vrijdag 19:00 uur Zaterdag 8:30 uur Uitstelling van het Allerheiligste Vrijdag voor de H.Mis om 18:00 uur. Catechese – Leren over het geloof Donderdag voor de H.Mis om 18:00 uur.

FATHER PATRICK, DE WIJZERPLAAT EN DAHLIAS Weet u waar wij aan bijdrage als parochie met het vastenproject? Het is voor een school in Ghana. Een pastoor daar, father Patrick, die wil graag het dak vernieuwen van die school maar heeft weinig middelen. De lijn met deze priester is direct, onze diaken Pieter Raaijmakers kent hem. Van harte aanbevolen! Natuurlijk gaat de inzameling voor nieuwe lichtjes op de wijzerplaat van onze torenklok gewoon door. Dat zal nog wel even duren. Ondertussen staan we niet stil. In de planning staan opnames met drone in en rond de kerk en dahlias in de pastorietuin. Het zou mooi zijn als we, net als 40 jaar geleden, veel mooie dahlias kunnen planten. Juist in deze tijd waarin we ons voorbereiden op het grootste feest: Pasen! Dat de liefde en het leven van God sterker zijn dan de dood. Ik wens u voor deze vasten – deze veertigdagentijd: volhouden, met uw goede doel en Pasen voor ogen! Kapelaan W. Renders

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten

volg Berghs Contact ook op facebook!

Zondag 28 maart Palmzondag 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor Intenties: Harrie van Schaijk mged. Jo vd Heuvel mged. Marietje vd Camp – Van den Brand mged. Wies van Schaijik – Pinckaers Toon en Nelleke Vos van Hintum Zondag 4 april Hoogfeest van Pasen 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor Intenties: Fund. Brord en Truus van Sonsbeek-vd Hurk. Fund. Naris Ruijs en Johanna Klerks en overleden fam. Fund. Toon en Bettie van den Hurk mged.Annie van Uden- van Erp, mged.Truus Couwenberg-den Brok. Maandag 5 april Tweede Paasdag 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Wies van Schaijik – Pinckaers Corrie van Gelder van Gaal vanwege verjaardag en sterfdag, voor haar man Adriaan en voor Marc Knijnenburg vanwege verjaardag. Zondag 11 april 2de zondag van Pasen 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Fund. Betje en Hendrikus Strijbosch – Megens Fund. Jo Boeijen vd Vondervoort en Willem en Fien Wesdorp- Boeijen, Jget. Henk Boeijen Zondag 18 april 3de zondag van Pasen 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Fund. Wim en Tonnie Ceelen de Groot, Jget. Chris Saedt Vrijdag 23 april 19.00 St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: mged. Corrie van Gelder - van Gaal Zondag 25 april 4de zondag van Pasen 09.30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Intenties: Harrie van Schaijk mged. Jo vd Heuvel mged. Marietje vd Camp – Van den Brand mged. Wies van Schaijik – Pinckaers * Voor de muzikale omlijsting is alles onder voorbehoud vanwege corona maatregelen *


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Van den Heuvel Makelaars Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@vandenheuvel.nl 0412-405022

H y p o t h e k e n & Ve r z e k e r i n g e n

Cofidi Hypotheken & Verzekeringen Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@cofidi.nl 0412-450476