Berghs Contact 2010 20-10-2020

Page 1

4E JAARGANG - OKTOBER 2020 - ) 073-5320035 - REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Strak design met een vleugje industrieel!

Uniek

oktober woonmaand

Kom langs voor advies en inspiratie!

Trend: metalen frames

Extra hoge kasten met lange zwarte staafgrepen

Strakke keuken is in de kleur Umbra. Het Black Line front heeft een zwarte rand langs de fronten wat een bijzonder strakke belijning geeft. Het wandmeubel geeft door

Uniek: Black Line fronten

de stoere metalen frames een industrieële touch aan de keuken.

Kookdemo

’t Dorp 58, 5384 MC Heesch T: 0412 - 202849 info@hanegraafkeukens.nl

Aanstaande zaterdag demonstreert onze gastvrouw weer voor u alle ins en outs van het moderne koken. De (combi-) stoomoven, een kookplaat met directe afzuiging etc.

www.hanegraafkeukens.nl

Openingstijden: Maandag: op afspraak Dinsdag t/m vrijdag: 9.30 - 17.00 Zaterdag: 10.00 - 17.00 Zondag: gesloten

Robert Schoemacher 17 november in de salon van 12.00 tot 16.30 uur • VOORAF RESERVEREN Beauty by Irene Dorpsstraat 26 5241EC Rosmalen

T: M: E: W:

073-6899622 06-22033213 info@beautybyirene.nl www.beautybyirene.nl


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BERGS KUNSTWERK DAN TOCH OP DE ROTONDE? Zo’n twee jaar geleden ontstond het idee om Berghem een kunstwerk te schenken. Aan de plannen is sinds die tijd heel wat geschaafd. Hoewel de toestemming nog altijd ontbreekt, is Beeldend Berghem positief over een naderende goede afloop. “Als die ene paal verdwijnt, staat niets ons kunstwerk meer in de weg”, vertelt Piet Huibers. We gingen met hem en bestuurslid Annelies Erkelens in gesprek. door Mark van der Donk Een immense, 22 meter hoge weergave van de oude ‘landsgrenzen’ - zoals Huibers ze noemt - van het dorp Berghem, fier flanerend op een 7 meter hoge heuvel in de Spaander Straatsche Akkers. Een pad er onderdoor, als scheiding tussen zuidelijke zandgronden en noordelijk klei en als verwijzing naar het spoor dat het dorp splitst. De ideeën waren groots, maar kwamen er niet doorheen. Ook een kleinere versie is niet van de grond gekomen. “De cruciale beslissing is gevallen dat de benodigde 25.000 euro daarvoor niet beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Oss. We gaan daarom terug naar het eerste plan. Een kunstwerk op de enige rotonde die Berghem rijk is.” Huibers heeft zijn ontwerp al diverse keren moeten aanpassen, maar blijft strijden voor de realisatie. Hij sprak onlangs in bij de Osse gemeenteraad, om die te overtuigen. “Ik heb verteld over de kansen die er volgens ons voor de gemeente zijn bij de plaatsing van het gratis kunstwerk. Al vijf keer eerder zijn we op bezoek geweest. Het waren steeds goede ge-

sprekken, al werd het object wel steeds kleiner, haha. Nu gaan twee nieuwe ambtenaren zich over de kwestie buigen. Die moeten zich nog inlezen, maar ik heb goede hoop. Met D66, GroenLinks en het CDA zijn er in ieder geval drie partijen geïnteresseerd om naar de mogelijkheden te kijken.”

PRONKEN

Volgens Erkelens is er geen enkele reden om het plan niet door te laten gaan: “We bekostigen alles zelf, hebben zo’n 11.000 euro binnengehaald met twee benefietconcerten, de verkoop van kunstartikelen, loterijen. Alle leden van onze hele club hebben hun steentje bijgedragen.” Ze denkt zelfs dat de gemeente Oss blij moet zijn met de geboden kans: “De burgemeester en wethouders mogen juist trots zijn op dit burgerinitiatief. Als het kunstwerk straks op de rotonde staat, kunnen ze er mee pronken.” Het enige argument dat de kunstzinnige initiatiefnemers van de ambtenaren hoorden, was de ANWB-paal die al sinds jaar en dag op

BC/LC/H de rotonde staat. “Er moet onderzocht worden of die zonder slag of stoot weggehaald kan of mag worden. En levert dat dan geld op of kost het juist geld om dat te doen? Verder zien we louter pré’s. Er is amper onderhoud nodig - gelukkig worden kunstwerken bijna nooit besmeurd, complimenten aan de jeugd. En een wethouder heeft bij de onthulling van het kromgebogen zwaard de wens uitgesproken dat de gemeente op elke rotonde een stukje geschiedenis wil weergeven. Nou, deze gestileerde oude grenzen van Berghem rond 1950 zijn dat zéker.“ “Daarnaast is het dus ook nog een koopje eigenlijk”, vult Erkelens weer aan. “En redelijk uniek”, denkt Huibers. “Ik heb het opgezocht en alleen in Friesland hebben ze ook grenzen van metaal vervaardigd. Maar dat was voor een fietsroute, bij ons zijn het de oude gemeentegrenzen.” Hij ziet het al helemaal voor zich, zo’n mooi object, midden op de rotonde. “Dat zetten we er dan diagonaal op, zodat je er telkens een ander zicht op hebt. Misschien kunnen we alsnog die heuvel nabouwen, met de helft klei, de helft zand en de spoorlijn er onderdoor. Dat is in het ontwerp allemaal vervallen, alleen het kale kunstwerk is overgebleven. Maar op de rotonde zouden we natuurlijk kunnen werken met gele en blauwe bloemen, paaltjes die de bossen voorstellen. Piet van Bethlehem, oud-werknemer van de firma Baaijens, die ons daar waar mogelijk ondersteunt, zit al met smart te wachten om aan de slag te kunnen.” Maar eerst moet dus nog die verfoeide ANWB-paal wijken. “Die is zeker 8 meter hoog en bevat veel te veel informatie. Volgens mij volstaat één bord met daarop ‘doorgaand verkeer’”, vindt Huibers. Volgende week volgt wellicht meer duidelijkheid. Dan wordt de kwestie opnieuw besproken tijdens een commissievergadering van de gemeente Oss.

JUBILEUM

De bedoeling was oorspronkelijk om Berghem een kunstobject te schenken ten behoeve van het 10-jarig bestaan van Beeldend Berghem. “Inmiddels kan het 12,5 jaar worden”, lacht Huibers. “Maar dat is ook een mooi jubileum”, voegt Erkelens er direct aan toe. Beeldend Berghem wordt momenteel gevormd door 17 enthousiaste kunstenaars. Begin 2019 hadden ze in de voormalige fietsenzaak van Boeijen hun onderkomen, maar de laatste anderhalf jaar moeten ze het zonder vast honk doen. “Mocht iemand een geschikte ruimte weten, tegen een aantrekkelijke prijs, dan houden we ons zeer aanbevolen”, besluit het bestuurslid. “En we hopen ook dat de mensen uit Berghem aan onze stichting denken bij het stemmen voor de Rabo ClubSupport-aActie.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

Het zijn weer Kinderspaarweken

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

van Zandvoort

Computerproblemen?.... Heeft u die nu ook?....

meer dan Bandenservice

Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij TREKHAKEN - SCHOKBREKERS UITLATEN u ACCU’S thuis te -verhelpen! Naast service geven wij -advies over U I T L Ihardware, J N E N - Bsoftware A L A N C Een/of R E Neen - Rwebsite? EMMENSERVICE nieuwe

Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ………. Kilometer certificaat Nieuwsgierig geworden?

Eendeze autobedrijf registreert de kilometergegevens iederetekeer dat een auto Wij helpen u graag om problemen in uw bedrijf of bij u thuis verhelpen! of e-mail naar: in een autobedrijf voorhardware, bijvoorbeeldsoftware een onderhoudsbeurt Algemene Naast serviceBel geven wij advies over komt nieuwe en/of een ofwebsite? Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees BCNT Nieuwsgierig geworden? alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand Bel of e-mailHaverhof naar: extra 20 zodat je niet op draait voor tellerfraude.

5351 ML Berghem APK-keuring Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML DeBerghem Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. E-mail: Tel. 06-20418593 Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verinfo@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl keersveiligheid, milieu en registratie.

BCNT

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer

Kom en sparen n leuke krijg ee ng* i verrass

* Onze actie loopt van 01-10-2020 tot 31-10-2020. Vraag ons naar de voorwaarden.

Met Zilvervloot Sparen en JongWijs regelt u het in één keer goed voor uw kind. Met Zilvervloot Sparen spaart u een mooi startkapitaal voor uw (klein)kind bij elkaar. JongWijs is voor uw kind zélf. U bent welkom op ons kantoor.

BC


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

‘DUIZENDEN HANDTEKENINGEN TONEN DAT ER TOTAAL GEEN DRAAGVLAK IS’

De strijd tegen een groot windmolenpark in de polder gaat onverminderd door. In een poging de lokale (en landelijke) politiek op andere gedachten te brengen, is inmiddels - in Geffen - met ‘Behoud Onze polder’ een vijfde actiegroep opgericht. We spraken met Paul Oortman, van ‘Behoud Lithse polder’, een van de andere actiegroepen, over de heikele kwestie, een succesvolle handtekeningenactie én een belangrijke uitspraak van de rechter, waarop met smart wordt gewacht. door Mark van der Donk Al een jaar bijt Oortman zich, samen met enkele andere verontruste actievoerders, vast in het dossier waar tijdens een informatieavond van de gemeente zijn interesse voor werd gewekt. “Op die avond kregen we een eenzijdig verhaal te horen. Vragen werden heel oppervlakkig beantwoord en ik kreeg, en met mij vele anderen, het gevoel dat er een dubbele agenda was. Werden we geen loer gedraaid? Ik ben me er vanaf dat moment steeds meer in gaan verdiepen en er inmiddels achter gekomen dat dit inderdaad het geval is. Er wordt te weinig gekeken naar de belangen van de bewoners en er is te weinig aandacht voor het behoud van de polder in al zijn facetten.” De oprichting van steeds meer actiegroepen vindt Oortman een goede ontwikkeling. “We krijgen er niet alleen meer spreekrecht door tijdens openbare commissievergaderingen van de gemeente, maar het zorgt ook voor andere invalshoeken. Het heeft even geduurd, maar langzaamaan begint het binnen verschillende fracties in te dalen. De SP en VDG willen zéker geen 26 windturbines en zonneparken

meer aan onze kant van de polder. Ze streven zelfs naar 0 en willen samen met ons kijken naar alternatieven. Gelukkig komt men er - landelijk - steeds meer achter dat windmolens en zonneparken op land niet werken. Die horen op zee, heeft minister Ollongren onlangs niet voor niks gezegd. Daar leveren ze ook 70 procent meer op. In een (natuur)gebied als de Lithse Polder passen ze niet. Men wil bijvoorbeeld van de Lithse Ham een luxe recreatiepark maken. Dat strookt natuurlijk helemaal niet met de 49 windturbines die er recht tegenover gepland zijn. Wij zien meer in alternatieven zoals zonnepanelen op industriepanden, taluds en langs snelwegen, waterstof in plaats van gas en eventueel op termijn kernenergie-/thoriumcentrales, waarover men binnen diverse landelijke partijen nu voorzichtig aan het nadenken is.”

HANDTEKENINGEN

Om hun woorden kracht bij te zetten, zetten de actiegroepen handtekeningenacties op. Enkele weken geleden werden de eerste resultaten daarvan overhandigd bij de gemeente en provincie. De petitie bevatte circa 5.000 hand-

tekeningen; ongeveer 4.000 uit Maren-Kessel, Lith, Lithoijen en Teeffelen en zo’n 1.000 uit Geffen. “Die uit Geffen zijn pas in de laatste week vóór de overhandiging verzameld. Daar leefde het tot dat moment niet zo, tot men tot de ontdekking kwam dat het windmolenpark bijna in de achtertuin kwam te liggen”, vertelt Oortman. Hij verwacht dat het aantal nog wel gaat verdubbelen, aangezien in Oss nog te weinig mankracht is geweest. “We hopen daar in de komende weken ook meer actie te kunnen gaan ondernemen, bijvoorbeeld door middel van een advertentie in de (stads)krant. Iedereen rondom de polder moet immers de gelegenheid hebben om zijn of haar stem te laten horen.” In Lith keert een ruime meerderheid zich tegen de windmolenparken, maar in de kleinere dorpen leeft het nóg veel sterker, weet Oortman: “In Lithoijen en Maren-Kessel zaten we zelfs op 85 procent. Een bijzonder en zeer hoog getal, waaruit blijkt dat er totaal geen draagvlak is binnen de bevolking in en rondom de Lithse Polder.”

PROEFPROCES

Eigenlijk zou afgelopen donderdag definitief besloten worden hoeveel windturbines er zouden komen. Maar dat besluit is uitgesteld naar december. “Dat hebben we voor elkaar gekregen met onze acties richting en in de gemeenteraad. Deze twee maanden respijt geven ons weer lucht en tijd om ons te beraden over eventuele verdere acties”, zegt Oortman. Er is goede hoop voor de actiegroepen en alle tegenstanders. In het noorden van het land loopt immers een kortgeding van bewoners tegen de staat. “Actievoerders tegen windpark De Drentse Monden hebben geëist dat de overheid, zoals het hoort, de regels van de Europese Unie naleeft. Er zijn MER-richtlijnen waaraan de staat zich moet houden. Er moet vooraf - op iedere locatie opnieuw - onderzoek plaatsvinden, maar dat gebeurt structureel niet. Ook in België is dat het geval. Daar hebben de

burgers van het Europese Hof voor Justitie gelijk gekregen en is alles stilgelegd.” Wanneer dat vonnis ook in Nederland wordt uitgesproken, heeft dat tot gevolg dat alles in De Drentse Monden twee of drie jaar wordt uitgesteld. “Dat zal dan ook gelden voor de gemeentelijke plannen hier in de Lithse Polder. De kans dat er dan nog windmolens in de polder gaan komen, wordt daarmee steeds kleiner. Mogelijk wordt het financieel onhaalbaar, aangezien eind 2025 de SDE-subsidie, die wij als bewoners moeten ophoesten, komt te vervallen. En dat is nu net waar al de windmolens op gebaseerd zijn, om ze rendabel te kunnen maken.” Komende donderdag, 22 oktober, wordt dus in Drenthe de uitspraak verwacht. “Afhankelijk van het vonnis moeten we ons beraden hoe we verder gaan. Misschien of hopelijk trekt de gemeente zelf al conclusies. Komt het niet zo ver, dan zullen we ons moeten beraden hoe verder. Daarvoor hebben we al contact gehad met het Democratisch Energie Initiatief. Zij streven er naar de burger het zelfbeschikkingsrecht over zijn omgeving terug te geven en de lokale autonomie te herstellen. Het DEI werkt ook zeer nauw samen met de advocaat van het ‘proefproces’, van de actievoerders tegen de windmolens in de Drentse Monden.”

DONATIES

Lost de kwestie zich na donderdag niet vanzelf op, dan zullen ook de actievoerders rondom de plannen in de Lithse polder er niet aan ontkomen eventueel een jurist in de hand te nemen. “Tot nu toe is het allemaal liefdewerk oud papier. Maar in dat geval moeten we ons gaan beraden hoe we een en ander financieel moeten gaan bekostigen. Er zijn diverse mogelijkheden die we kunnen bekijken. Tot dan hopen we dat we dankzij donaties actie kunnen blijven voeren. Mochten er bewoners zijn die ons nu al financieel willen steunen, dan is een mailtje naar info@behoudlithsepolder.nl voldoende.”


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WIJ GAAN STOPPEN

De laatste weken van LEDERZAAK VERHAGEN HEESCH Alles moet weg - Alles moet weg

- Alles moet weg

WEES ER SNEL BIJ WANT

OP IS NU ECHT OP

KORTINGEN

40

nu

TOT

Openingstijden: ma. gesloten di. t/m za. 09.30 tot 17.30 uur

80%

LEREN DAMESOF HERENJASSEN nu vanaf

49,99

LEDERZAAK VERHAGEN WWW.LEDERZAAKVERHAGEN.NL

‘t Dorp 44 5384 MC Heesch 0412 452 313


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Familiebedrijf Verhagen Lederwaren uit Heesch stopt einde november definitief HEESCH – De feitelijke Lederzaak van Pierre en Wilanda Verhagen is onlosmakelijk verbonden met Heesch. Hun assortiment en service heeft een bekendheid die tot ver over de Brabantse grenzen gaat. En toch hebben Pierre en Wilanda het besluit genomen om de spreekwoordelijke ‘leren jas’ aan de wilgen te hangen. Geen eenvoudig besluit, bij lange na niet. Al vanaf de beginjaren is de winkel met alles daaromheen hun ziel en zaligheid geworden. “Maar, we hebben beiden keihard gewerkt, dus voor ons de allerhoogste tijd om te gaan genieten”, aldus dit ondernemende echtpaar.

jaren, het assortiment alleen al. Toen hadden we acht soorten leren jassen voor de man en zes voor de vrouw. Dat was alles”, lacht Pierre. Na die toch wel mooie en enerverende ‘garagetijd’ was er voor Pierre en Wilanda in 2004 de kers op de taart met de opening van hun fonkelnieuwe Lederzaak, midden in het centrum van Heesch. Daar konden ze hun inspiratie, creativiteit en ondernemerschap ten volle kwijt met een assortiment dat zijn weerga niet kent. Van portemonnee tot een motorpak en van modieuze leren jassen tot broekriemen en alles wat daar tussen zit.

Historie

Uitverkoop

Natuurlijk. Het hoort erbij. Even een terugblik van hoe het was, toen eens ooit lang geleden. Inmiddels meer dan 40 jaar is de historie van Lederzaak Verhagen. Heel voorzichtig begon Pierre, samen met zijn vader, in hun garage aan de Schutsboomstraat met de verkoop van leren kleding. “Er is wel veel veranderd in de loop der

En dan nu: “Totale Uitverkoop”, vanwege de komst van een wel heel bijzondere nieuwe eigenaar, Smits Versmarkt (bekend van de weekmarkten). De gehele collectie is zeer scherp afgeprijsd. Prachtige leren jassen gaan de deur uit voor minder dan 50 euro en op de tassen en koffers hangen labels met maar liefst 70%

korting. “Sla je slag, zou ik zeggen. Onze hele winkel hangt boordevol met kortingen, alles moet weg. Dit is eens, maar nooit meer”, aldus Pierre.

Bedankt Een groots dankjewel is zeker op zijn plaats. Dank aan de klanten natuurlijk van wie ze jarenlang het vertrouwen hebben mogen ervaren. “We zijn trots op ons vaste klantenbestand, dat straalt vertrouwen uit en dat maakt je alleen maar blij”, zegt Wilanda Verhagen. Samen zijn ze het er over eens dat het dagelijkse contact met de klant wel eens het aller-moeilijkst zal zijn de komende tijd. “En dan ons winkelteam, een verhaal apart. Bedankt voor alles, jullie inzet, de bevlogenheid, het meedenken, de betrokkenheid en natuurlijk de koffie uurtjes. Echt, zonder jullie was het een onmogelijkheid geweest. Bedankt”, zeggen Pierre en Wilanda met emotie in hun stem.

Pieter en Simone: “Familiedroom wordt werkelijkheid”

FONKELNIEUWE VERSMARKT IN CENTRUM VAN HEESCH HEESCH –Ze glimmen van trots, moeder José (57) zoon Pieter (31) en dochter Simone (28) uit Schijndel. Met groot genoegen hebben ze, samen met hun 15 medewerkers, de feestelijke aankondiging gedaan van hun volgende ultieme uitdaging. Ze genoten al een soort van wereldberoemdheid met hun wekelijkse marktkraam uitstallingen in Heesch, Berghem, Geffen en Vinkel. Op 1 maart 2021 openen ze midden in het centrum van Heesch, pal naast Albert Heijn, een groentespeciaalzaak & traiteur ‘Familie Smits’. “Eten is beleven”, is het credo wat de vers mannen en vrouwen van P. Smits voor ogen hebben. In de ongekend grote winkelruimte die ze ter beschikking gaan krijgen wordt het een waar ‘smulfeest’ om dagelijks te winkelen.

Droom “Een droom die werkelijkheid gaat worden”, veelzeggende woorden van de inmiddels derde generatie Smits. Ze hebben er zin in en dat stralen ze dan ook ten volle uit. “Vakmensen pur sang en hele harde werkers’, zegt Pierre Verhagen van de Lederzaak waar ze hun nieuw bedrijf gaan vestigen. Dat ze hun vak verstaan hebben ze al ten volle bewezen met de presentatie van hun marktkraan uitstallingen. Het is een lust voor het oog, en menig passant moet’ gewoon even stoppen bij het voorbijgaan om al dat lekkers te aanschouwen.

Groentespeciaalzaak & traiteur ‘Familie Smits’ Naast groenten en fruit komt er in de nieuwe

winkel een soort van ‘eet’ metamorfose. Traiteuren staat met hoofdletters geschreven in het plan van de familie Smits. “Vers en kwaliteit, zoals u dat van ons al kent. En we spelen in op de vraag van gemak”, zegt Pieter vol overtuiging. Gezond en bewust eten. Divers in totaliteit, er is een steeds grotere vraag naar die diversiteit. Veganisme, vegetarisch en glutenvrij zijn inmiddels items die bij het dagelijkse eetpatroon horen. Idem zoals gewone maaltijden met aardappelen, groenten en vlees. En dat in alle varianten. Vanuit een grote open keuken, we hebben geen geheimen, bevoorraden we de 27 meter lange koel- en warmhoudvitrines in de winkel. Maaltijden in alle soorten en maten, stamppotten, salades, verse sappen, lasagne, pizza’s, soepen, Paella, wraps…. Roept u maar.

1 maart 2021 Ze hebben er zin in, de versmannen- en vrouwen. “Ons team. Echt, ze zijn heel bijzonder. Zonder hun enthousiasme en gedrevenheid hadden we dit nooit of te nimmer kunnen realiseren. Dat wil ik nog wel even kwijt”, zegt Simone met overtuiging. Met de markten blijven ze doorgaan, sowieso tot 1 maart met de huidige invulling. Daarna krimpen de standplaatsen ietsje in. Een smaller assortiment, lees seizoenproducten. Het overige blijft, het dagelijkse assortiment, de kwaliteit, de versheid en vooral de klantvriendelijkheid. “Die vier elementen blijven hoog in ons vaandel staan, het is de fundering van ons bedrijf. En dat geldt zeker ook voor onze moderne groentespeciaalzaak en traiteur in Heesch, aldus Pieter en Simone.


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H Dominique Scherpenborg – zij vertolkt meerdere rollen en kan goed kukelen, keffen en kraaien nadoen – had het makkelijker in haar kledingkast. ‘Mijn opnames waren meteen goed’.

VOORSTELLING

Toen in juli de Coronamaatregelen versoepelden besloot de theaterclub weer bij elkaar te komen en ontstond het idee om ‘ de Vos’ ook in beeld te brengen en van het hoorspel ook een theaterstuk te maken. En terwijl geluidstechnicus Kok nog aan het mixen en editen is, zijn de stemacteurs nu als gemaskerde dieren aan het repeteren. En regisseur Jager vindt het een uitdaging. ‘ik heb dit nog nooit gedaan en volgens mij heeft niemand dit ooit gedaan. Het is een soort playbackspel. Publiek luistert naar het hoorspel en ziet het voor zich gebeuren. Spelers moeten heel goed timen, want de tekst loopt door. Dat is ingewikkeld. Voordeel is dat er zeker geen tekst overgeslagen wordt.

DANKZIJ DE DIJKEN KOMT MET HOORSPEL ÉN THEATER Het begon met het maken van het hoorspel De Vos Reynaerd, dat per november te beluisteren is via Youtube. Maar nu gaat Theater Dankzij De Dijken het hoorspel ook als openluchtspel brengen. Tijdens de lockdown werden ze gedwongen iets anders te verzinnen dan een stuk op de planken zetten. En dat werd het maken van een hoorspel. ‘Met de hedendaagse technologie is dat goed te doen’ dacht Ans Jager, schrijver en regisseur van het hoorspel De Vos Reynaerd. ‘Iedereen heeft wel een mobieltje waarmee je spraak kunt opnemen. En dat kan iedereen thuis doen. Heel kort door de bocht: iedere acteur spreekt zijn tekst in. De opnames gaan naar de geluidstechnicus. Die monteert alles, haalt de ruis er uit en zet er muziek en geluidjes onder’. Het hele traject bleek iets ingewikkelder. Regie via beeldverbindingen was wennen, en geen van de spelers heeft thuis een geluidsstudio, dus er moest flink gestoeid worden om goede omstandigheden te creëren. Met alle adviezen van geluidstechnicus Dirk Kok stonden de stemacteurs thuis dik in de kussens en gordijnen, onder een deken, of in een goedgevulde kledingkast voor hun telefoon op geïmproviseerde standaard hun teksten in te spreken.

HOORSPEL

Het hoorspel De vos Reynaerd door Theater Dankzij de Dijken duurt 45 minuten en is vanaf 1 oktober te beluisteren via Youtube. Tegen betaling van 2,50 krijgen belangstellende luisteraars een unieke link toegestuurd. De gelijknamige voorstelling wordt gespeeld in de openlucht op 6, 7 en 13, 14 november bij De Artist in Lith met per avond 2 voorstellingen voor 16 bezoekers. Entree (inclusief YouTubelink) is 10 euro Op www.theaterdankzijdedijken.nl is alle informatie te vinden.

Ignace van Gemert vertolkt de rol van de vos Reynaerd. Als toneelspeler was hij eerder te zien als ‘de Pale Pie’ in het openluchtspektakel Dorp aan de Rivier. Nu moet zijn stem vooral het spel maken. Van Gemert zegt daarover: ‘Op het toneel kan je lichaamstaal lekker ondersteunen. Het intensief verkennen van mijn stem met pittige stemaudities was wel een hele ervaring. Ook het zoeken naar tempo, de juiste intonatie, emotie en eventueel accent om de uiteindelijke spreekstem te bepalen was een hele uitdaging. En het maken van opnames kost veel meer tijd dan een gewone spel-repetitieavond. Een klein stukje tekst met te veel galm en echo moet opnieuw. Denk je dat je het goed voor elkaar hebt komen politie, ambulance en brandweer met loeiende sirenes voorbij rijden. Dan kun je weer opnieuw beginnen. Nog erger was dat ik al mijn teksten opnieuw moest opnemen omdat bij de technische controle bleek dat de airco van de buren op de achtergrond stond mee te zoemen.’

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

Aandacht, rust en ruimte Wij werken enkel op afspraak

Koolzaadweg 10 te Berghem tel: 0412-310010

BC


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

LINDEBOOM GEPLANT In het kader van de campagne Aandacht voor elkaar heeft burgemeester Buijs-Glaudemans een lindeboom geplant in het herinneringsbos van Landerij VanTosse. Dat deed zij samen met een aantal inwoners. De herinneringsboom is er voor troost en herinnering voor iedereen die heeft geleden onder de coronacrisis. Het herinneringsbos is altijd toegankelijk. U vindt het bos aan de Suggelaarsestraat in natuurgebied De Stelt.

LINDE - BOOM VAN LIEFDE

De boom is een linde Een linde herken je aan de ruwe bast, stevige takken en hartvormige bladeren. Het woord ‘linde’ betekent bindsel; in vroegere tijden gebruikt om schoenen en touw van te maken. Door de hartvormige bladeren staat de linde ook bekend als ‘boom van liefde’. Verbinden en liefde zijn symbolen die onmiskenbaar passen bij de coronatijd.

HERINNERINGSBOS LANDERIJ VANTOSSE

AANDACHT VOOR ELKAAR Met de landelijke campagne Aandacht voor Elkaar wil het kabinet stilstaan bij de gevolgen van de coronacrisis. Gemeenten vullen zelf in hoe ze dat doen. De gemeente Bernheze doet dat met banners met gedichten en foto’s die op vijf verschillende locaties aandacht voor het thema vragen. De banners zijn gerealiseerd in samenwerking met de Bernhezer Kunstkring (BKK). Jeanine van der Giessen bewerkte met haar team van de BKK het ‘Gedicht voor op een bouwschutting’ naar eigen inzicht. Ze voegden zinnen toe en veranderden de volgorde om het meer passend te maken bij het onderwerp en voor Bernheze. Dit werd de Bernhezer versie die op de banners is terug te vinden:

Ik ken u niet, u kent mij niet. We zijn de regels op een doek en bieden zo voor wie het ziet, een sprakeloos samenkomen dat licht geeft over ons pad.

Het herinneringsbos is een bos vol verhalen over het leven van mensen. Bomen die gebeurtenissen en herinneringen levend houden. Elke boom heeft een eigen boodschap, net als de linde die nu in coronatijd geplant is. De redenen om een boom te planten zijn heel verschillend: huwelijk, geboorte, verjaardag, jubileum of overlijden. Maar ook een bedrijfsopening, emigratie of symbool van vrijheid kan aanleiding zijn. Het bos ligt in een historisch landschap. De bomen moeten daar bij passen en zeker 100 jaar meegaan. In het herinneringsbos staan daarom eiken, beuken, haagbeuken, kastanjes, esdoorns, lindes en berken.

Want wat ons werd ontnomen hebben we eindeloos liefgehad. Dit zijn de woorden waar ik uit besta: houd moed, heb lief, geef nooit op als het slecht gaat, komt het beter. Naast de banners krijgt Bernheze ook een herinneringsbomen. Die krijgen in november een plek in elk van de kernen en zal worden voorzien van een plaquette met een gedicht. BKK en gemeente zijn nog met de uitwerking hiervan bezig.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

CULINAIR

WILDSEIZOEN In het najaar kunt u genieten van de heerlijkste wildgerechten bij ‘De Valk Next Door’!

HOTELNULAND.NL

ALL


pagina 12

HEESCH

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Wij open en 1 novemb er onze deu ren

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Als uw kozijn perfekt moet zijn!

Kinderdagverblijf en dagbesteding op één erf Op het erf van De Scharrelboerderij vind je een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Vanaf 1 december kunnen de kinderen genieten van de vrijheid en ruimte en leren hoe ze met dieren moeten omgaan en waar ons voedsel vandaan komt. Ook vind je er vanaf 1 november dagbesteding voor ouderen die behoefte hebben aan sociale contacten, een daginvulling en/of ter ontlasting van de partner of mantelzorger. Voor meer informatie bezoek onze website of bel voor een afspraak! Huizenbeemdweg 53 Oss

www.descharrelboerderij.nl

De Scharrelboerderij Waar iedereen er toe doet!

T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl

TAXUS TAXI ZAMELT 3.727 CHEMOTHERAPIEËN IN Stichting Taxus Taxi heeft in samenwerking met vele taxusdonateurs ongeveer 410.000 kilo taxussnoeisel ingezameld voor de ‘strijd tegen kanker’! De hele zomer was stichting Taxus Taxi actief om taxussnoeisel in te zamelen. Met deze inzameling is een grote hoeveelheid basisgrondstof voor kanker remmende medicijnen gerealiseerd. Stichting Taxus Taxi rijdt ook volgend jaar weer door de straten om zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. Enkele maanden in het jaar is de basisgrondstof voor kanker remmende medicijnen aanwezig in de taxusnaaldjes. De exacte start- en einddatum voor 2021 weten we nog niet.


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

VERLICHTE OPTOCHT EN JEUGDOPTOCHT KNOLLENRIJK AFGELAST Met pijn in het hart en voor het eerst in de geschiedenis van Dé Verlichte Optocht heeft Stichting Carnaval Berghem besloten om de 38e editie af te gelasten. Het was, vanwege de weersomstandigheden, wel vaker spannend of de optocht door zou kunnen gaan. Nu strooit echter het coronavirus roet in het eten. Ook de Jeugdoptocht die jaarlijks tientallen startnummers en duizenden bezoekers telt, kan dit seizoen helaas niet doorgaan.

BIJ DE VOORPAGINA

VISSEN IN BERGHEM KRIJGEN WEER LUCHT Het water van de visvijver in Berghem, aan de Waatselaarstraat, was zo zuurstofarm dat de vissen het loodje dreigden te leggen. Er waren heel wat kunstgrepen voor nodig, maar nu zwemmen ze weer rond. Het eendenkroos ligt als een isolatiedeken over het water, dan komt er geen zuurstof meer bij. Er is al heel veel kroos weg geschept, maar het groeit gewoon weer aan. Daarom gaat hengelsportvereniging Ons Genoegen in overleg met alle betrokken partijen onderzoeken welke maatregelen getroffen kunnen worden om de waterkwaliteit en daarmee ook het zuurstofgehalte structureel op peil te houden.

CONCERT VOCAL GROEP CRESCENS VERZET Zoals u allen weet is het een vreemde tijd met veel onzekerheden. In het voorjaar van 2020 hadden wij ons concert gepland, maar helaas werden wij genoodzaakt om het door te schuiven naar het volgend jaar. Het concert staat nu gepland voor oktober 2021 en wel op zaterdag 16 oktober en zondag 17 oktober. Dit natuurlijk ook onder voorbehoud. De vraag hoe het allemaal verder zal gaan, die vraag kunnen wij ook niet beantwoorden. Belangrijk is dat we allemaal gezond zijn en blijven. De kaartjes die u al gekocht heeft blijven gewoon geldig. Wij willen u de mogelijkheid aanbieden om de kaartjes te retourneren. U kunt dit doen door de kaartjes in een enveloppe te stoppen met daarin een briefje met naam en rekeningnummer. De enveloppe kunt u in de brievenbus doen bij Penningmeester Vocal Groep Crescens Tino Poels Korenstraat 13, 5351MC Berghem. Wij wensen u allen veel gezondheid toe en graag tot ziens.

" Herenkapper " Bel voor een afspraak

Tel. 06 427 98 774

Yvonne van Erp " Valendonkstraat 12 | 5351 NE Berghem

1e keer gratis knippen

We hebben steeds gezegd dat we wel de mogelijkheden, maar niet de grenzen zouden opzoeken. In de afgelopen maanden zijn de organiserende commissies dan ook druk geweest met het uitwerken van plannen om de beide optochten coronaproof te organiseren. Hierbij is voortdurend afstemming geweest met deelnemers en met het bestuur. Telkens als de maatregelen veranderden kwamen er nieuwe ideeën op tafel. Helaas komen we nu tot de conclusie dat geen enkele optie zowel haalbaar als verantwoord is. We kijken hierbij niet alleen naar het evenement zelf, maar ook naar het bouwen van de wagens in de maanden voorafgaand aan de optocht. De huidige maatregelen, waaronder de 1,5 meter afstand en het maximaal aantal aanwezigen, zijn al lastig te handhaven voor groepen met een eigen bouwlocatie, laat staan in een loods waar meer dan 10 groepen actief zijn. Daarom heeft het bestuur van Stichting Carnaval Berghem besloten om de Knollenschuur, die doorgaans eind oktober wordt opengesteld voor de wagenbouwers, gesloten te houden. Hoe trots we ook zijn op onze optochten en hoe zeer we ook uitzien naar een carnavalesk samenzijn, de gezondheid van onze deelnemers, vrijwilligers en bezoekers staat voorop. De deelnemers die al vergaande ontwerpen en andere voorbereidingen getroffen hebben kunnen we enigszins geruststellen, omdat het thema ‘muziek’ bewaard blijft voor de optocht in 2022. We kijken er nu al naar uit! Helaas hebben we tot dusver vooral afgelastingen moeten communiceren. Toch is er een aantal initiatieven waarvan we de hoop nog niet hebben opgegeven. Zo zijn we vastberaden om, juist in deze periode waarin jullie niet naar het carnaval toe kunnen komen, het carnaval naar jullie toe te brengen. Het rondbrengen van onze carnavalskrant De Pisknol en het bezorgen van fruitschalen aan mensen die ziek of beperkt zijn, zijn daarvan twee concrete voorbeelden. Ook onze jeugdcommissie onderzoekt momenteel nog de mogelijkheden om voor diverse leeftijdscategorieën carnavalsactiviteiten te organiseren. We verwachten daar over enkele weken meer duidelijkheid over te kunnen geven.

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

HULP BIJ GELDPROBLEMEN (OOK DOOR CORONACRISIS)

Trouwplannen? Weet u wat de wettelijke gevolgen zijn?

Zorg dat u vooraf goed geïnformeerd bent.

K

De Vree Van Drongelen | Notarissen – Adviseurs Burg. van Erpstraat 16 5371 AW Berghem

0412-487111 info@dv-vd.nl www.dv-vd.nl

K K apper

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Koolzaadweg 22 • 5351 LP Berghem Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

De coronacrisis kan er bij sommigen behoorlijk inhakken en allerlei extra kosten met zich meebrengen. Niet iedereen heeft voldoende reserve om alles op te vangen. In veel gevallen helpt de overheid en er kan ook sinds kort een beroep gedaan worden op het Mia Vervoort noodfonds via “Ons Welzijn”. In Berghem kan Vincentius ook helpen bij acute geldproblemen en vooral voordat de nood zo hoog wordt dat het ene gat met het andere gevuld moet worden. Wees er dus op tijd bij !! De aloude Vincentiusvereniging is bij velen van u bekend maar mogelijk ook onbekend vooral bij de nieuwe Berghemnaren. De huidige naam is Stichting Steunfonds Vincentius Berghem. Deze stichting geeft hulp aan mensen die in financiële nood zitten door wat voor oorzaak dan ook. De hulp bestaat uit geldmiddelen voor de acute problemen, hulp bij het budgeteren, rentevrije lening en/of andere passende oplossingen. De Stichting SVB is onafhankelijk van overheid of parochie. Aarzel niet om zonodig contact te zoeken: Stichting Steunfonds Vincentius Berghem Postbus 8 5350AA Berghem U kunt ook een mail sturen naar info@vincentiusberghem.nl Vermeld steeds uw naam, adres en telefoonnummer. Ook kunt u bellen naar 06-48284022 en de voicemail inspreken met naam en telefoonnummer. In alle gevallen wordt binnen enkele dagen contact opgenomen. NB. Er is een privacyregelement waardoor discretie is verzekerd. Website: www.vincentiusberghem.nl

START NIEUWE CORONA-PROOF EHBO CURSUS IN BERGHEM Binnekort start de cursus EHBO in Zalencentrum De Merx te Berghem. Deze cursus omvat de basiskennis van de Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) inclusief Eerste Hulp aan Kinderen (EHAK) en de cursus Reanimatie met o.a. het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit kan belangrijk en nodig zijn voor je werk. De cursusavonden zullen plaatsvinden van 20.00 uur tot 22.00 uur. De kosten van deze cursus welke in veel gevallen zijn te declareren bij Uw ziektekostenverzekering zijn 225 Euro . Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Ans van der Burgt tel. 06-12875559 e.mail ansvanderburgt@caiway.nl Verdere info zie: www.ehboberghem.nl • APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

ELFDE HISSE KWIS WORDT VERPLAATST NAAR EEN LATER MOMENT Als organisatie hebben wij, met pijn in ons hart, moeten besluiten om De Hisse Kwis te verplaatsen, omdat we van mening zijn dat we de goede kwaliteit van de kwis, zoals we die elk jaar neerzetten, niet kunnen behalen binnen de nu geldende maatregelen. Vele aspecten die onze kwis zo mooi maken komen in het geding. Een lastig, maar weloverwogen besluit. In april zijn wij gestart met de voorbereidingen van de elfde editie van De Hisse Kwis. Dat de uitbraak van COVID-19 en de daarbij behorende anderhalve-meter samenleving, gevolgen zou hebben voor de kwis was ons al snel duidelijk. We hadden al gauw enkele praktische aanpassingen bedacht om aan deze norm te kunnen voldoen. Toen Mark Rutte en Hugo de Jonge op 28 september jongstleden tijdens de persconferentie aangaven dat het aantal sociale contactmomenten teruggebracht moest worden en je thuis nog maar maximaal 3 personen mag ontvangen, hebben wij de lastige keuze gemaakt om het evenement te verplaatsen. De kwis is toch een evenement waarbij het gezellig samen zijn met bijvoorbeeld familie, vrienden en buurtgenoten voorop staat: het samen kwissen, opdrachten uitvoeren en punten hamsteren onder het genot van een hapje en een drankje. De grote onzekerheid hoe het virus zich verder zal ontwikkelen, en de daaraan gerelateerde maatregelen zijn voor ons nu te groot om onze kwis vorm te geven. Wij beloven wij dat we met een grootse elfde editie van De Hisse Kwis komen. Wellicht al eerder dan 29 december 2021, maar daar zijn we nog mee aan het stoeien!

LEERWERKLOKET IN DE BIBLIOTHEEK OSS Toe aan ander werk? Geïnteresseerd in een opleiding? Op zoek naar een (leerling)werknemer? Het Leerwerkloket geeft gratis en persoonlijk advies op maat over leren en werken. Het loket is open op maandagen van 13.00 tot 15.30 uur in het Taalhuis in de Bibliotheek Oss.

LEVEN LANG ONTWIKKELEN

Een leven lang ontwikkelen, is nodig om een baan te vinden en te houden. Leren en Werken helpt inwoners graag, zodat iedereen kan blijven meedoen in de maatschappij. Leren en Werken is een samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Bij het leerwerkloket kan iedereen terecht: werkzoekenden (met of zonder uitkering), studenten en scholieren, maar ook werknemers en werkgevers.

BURGEMEESTER MOORMAN: “KEER HET TIJ” Ik heb afgelopen zomer vurig gehoopt dat ik deze column niet te hoefde te schrijven. Het Coronavirus leek toen behoorlijk onder controle en we genoten - met beperkingen - van onze hervonden vrijheid. De horeca had weer wat klandizie, de zorg kwam op adem en de middelbare scholieren mochten weer gewoon op school les gaan volgen. Ik hoopte dat we het normale leven in het najaar weer konden oppakken, dat we konden dromen van leuke dingen en dat de tweede golf zou uitblijven. Maar dat blijkt ijdele hoop te zijn geweest. De tweede golf is een feit: besmettingen lopen op, ziekenhuisopnames van mensen met Corona stijgen en de druk op de reguliere zorg neemt toe. Gelukkig (nog) niet met de heftigheid zoals we die in het voorjaar zagen, maar er is heel veel reden voor alertheid. En daarom schrijf ik deze column toch. Om wederom een beroep op u te doen. Ik vraag u opnieuw om de maatregelen in acht te nemen: houd afstand, vermijd drukte, werk zoveel als mogelijk thuis, laat u testen bij klachten en was uw handen regelmatig. En ik adviseer u dringend om een mondkapje te dragen als u boodschappen doet, een boek leent in de bibliotheek of ons gemeentehuis bezoekt. Baat het niet dan schaadt het niet. Ik realiseer me heel goed dat er met de nieuwe maatregelen weer een groot beroep wordt gedaan op uw uithoudingsvermogen. Ook ik baal ervan dat ik thuis maximaal drie mensen mag ontvangen, m’n zoons niet kan zien voetballen en om tien uur ‘s avonds het restaurant moet verlaten. En nog vervelender is het dat we weer stevige beperkingen moeten opleggen aan bruiloften en uitvaarten. Dat zijn juist de momenten dat je verlangt naar samen. Toch hoop ik dat u de forse stappen terug kunt opbrengen. Zodat we het virus met elkaar eronder krijgen. De komende tijd herdenken we in Nederland en Bernheze de slachtoffers van de eerste besmettingsgolf. Ik hoop van harte dat we zo’n herdenking niet vaker hoeven te doen. Laten we daarom samen het tij keren. Burgemeester Marieke Moorman

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Professionele kantoorruimtes

in het centrum van Geffen

Een ideale basis voor actieve ondernemers!

Bedrijfsverzamelgebouw De Florijn ligt centraal in de dorpskern van Geffen, met een ruime en gratis parkeergelegenheid voor de deur. De moderne kantoorruimtes zijn instapklaar, voorzien van tapijt, airco, plafonds, verlichting, beveiliging en moderne digitale verbindingen (UTP). De gezamenlijke ruimtes zijn voor de huurders beschikbaar om met bijvoorbeeld grotere groepen mensen overleg te voeren. Vooral het open karakter van het geheel spreekt iedereen aan creĂŤert bovendien een fijne werkomgeving. Een ideale basis voor actieve ondernemers die tot volle ontplooiing willen komen. Hun onderneming willen laten groeien en bloeien in een florerend complex. Er zijn op dit moment nog enkele fraaie, instapklare kantoorruimten, zowel op de begane grond alsmede op de bovenverdieping, beschikbaar in De Florijn.

www.deflorijngeffen.nl


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

“Prettige werkomgeving, professionele uitstraling en een fantastische locatie.”

“Wij willen graag een centrale positie in Geffen innemen.”

Frank van Lent

Kevin van Kaathoven

Geffenaar Frank van Lent is in 1999 beëdigd als makelaar, taxateur én rentmeester. Zijn snel groeiende klantenbestand heeft hem vijf jaar geleden mede doen besluiten om zich te vestigen op een mooie zichtlocatie in De Florijn.

Pinkse Philips Huberts notarissen heeft bij de hoofdingang van De Florijn een ruim kantoor met mooie spreekkamer. Een centrale positie, zowel in Geffen als in het moderne kantoorgebouw, om de clientèle te voorzien van een passend en gedegen advies op maat.

“Het open karakter van de kantoren en de collegiale sfeer zorgen voor een plezierige werkomgeving.”

“De ideale werkplek voor een kleine ondernemer in het centrum van Geffen.”

René Verbruggen

Bram van Ravenstein

Makelaar, taxateur, rentmeester

TR-Electronic

ALL

Pinkse Philips Huberts notarissen

Creativos Reclame

TR-Electronic is een fabrikant van encoders, meetsystemen en IPC’s voor de industriële automatisering en sinds 2015 actief in De Florijn. De producten met toepassingen in o.a. havenkranen, bruggen, zeeschepen en windmolens zijn wereldwijd een begrip in de markt.

Dit reclamebureau is al ruim 3,5 jaar actief vanuit De Florijn. Met een doelgerichte aanpak, korte en sterke analyses, eerlijke adviezen, creatieve ideeën en strakke ontwerpen. Soms heel gewoon, als dat nodig is. Maar soms ook opvallend anders!

“Moderne bedrijfshuisvesting in hartje Geffen met uitstraling en gezelligheid.”

“Effectieve kantoormeters met gezamenlijke faciliteiten.”

Marcel Vermulst

Gery Wijgerse & Dim van de Put

Bouwkundig Ingenieursbureau Vermulst

Triple A Administratie

“Ontwerpen met visie.” Een begrip die naadloos aansluit bij de werkzaamheden van dit Geffense ontwerp-, teken-, en adviesbureau, dat zich bezig houdt met projecten in de woningbouw en utiliteitsbouw.

Triple A Administratie heeft een ruime werkplek op de eerste verdieping van De Florijn met een mooi zicht op het Geffense Dorpsplein. De ideale partner voor ondernemers op het gebied van administratie & belastingen, analyse en advisering. Altijd met persoonlijk contact!

“Vanuit Geffen zo de A59 op richting alle klanten in het land.” Chris van der Steen Quality People Europe

Personeel nodig, voor de korte en/of lange termijn? Dan bent u bij Quality People Europe aan het juiste adres. De gemotiveerde arbeidskrachten van Quality People Europe zijn inzetbaar in uiteenlopende sectoren.

Lees meer over deze ondernemers op onze nieuwe website:

www.deflorijngeffen.nl

tripleA a d m i n i s t r a t i e


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

SCHRIJFWEDSTRIJD MOOISTE BRABANTSE KERSTGEDICHT

BOUW NIEUW GOLFBAD IN BERGHEM SYMBOLISCH GESTART Wethouder Kees van Geffen, directeur Peter Jongsma, penningmeester Patrick van Pinxteren en voorzitter Maarten van der Sanden van het Golfbad tekenden maandag een overeenkomst om tot verdere plannen te komen voor de ontwikkeling van het nieuwe Golfbad in Berghem. In 2023 moet begonnen worden met de bouw van het project, dat zo’n 27 miljoen euro mag kosten. Er is nog een lange weg te gaan voor aleer er een nieuw Golfbad aan de Osseweg zal verrijzen. Begin dit kalenderjaar kwam deze plek, in de nabijheid van het sportpark in Berghem, na een jarenlange zoektocht als beste uit de bus. Maar het tekenen van de overeenkomst geeft blijk van de ambitie van de gemeente Oss en het feit dat men ondanks de Coronacrisis vaart wil houden in het project. “We zijn op weg naar een nieuw zwembad in Berghem voor Oss op een nieuwe plek. Met deze overeenkomst maken we de symbolische start voor het plan” zo gaf Wethouder van Geffen aan “Ik ben blij dat we de afgelopen jaren zo fijn hebben samengewerkt met het Golfbad. En hoop dat we de samenwerking door kunnen zetten.”. “Voordat het zwembad er staat, moeten we nog veel onderzoeken en beslissen. De nieu-

we plek wordt de Osseweg in Berghem. Er ontstaat in dat gebied een interessante combinatie met Berghem Sport en LTC Rackets. Wij verheugen ons op de volgende stappen.” zo vult directeur Peter Jongsma aan. De eerste vervolgstappen richting het nieuwe zwembad gaan over de vorm van het bedrijf. Die moet passen binnen de maatschappelijke opdracht van het huidige Golfbad. Ook moet het binnen wet- en regelgeving passen. “Het college heeft in haar vergadering van 18 augustus 2020 aangegeven voor de nieuwbouw het liefst samen te blijven werken in de huidige vorm. Daarom onderzoeken we nu of dit juridisch en belastingtechnisch mogelijk is. De wet- en regelgeving is de afgelopen jaren veranderd. Deze veranderingen hebben gevolgen voor de manier waarop het nieuwe zwembad wordt gebouwd en geëxploiteerd. Dit heeft ook invloed op de relatie tussen de gemeente Oss en het zwembad” zo legt Van Geffen uit.

HALLOWEEN KIDS HOESSENBOSCH AFGELAST Halloween Kids 2020 gaat op 31 oktober in de Hoessenbosch niet door! De constante switch in maatregelen vraagt veel van de vrijwilligers van de Hoessenbosch en de onzekerheid is te groot. Als de Hoessenbosch iets doet, willen ze het goed én veilig doen. Daarom konden ze niet anders dan deze pijnlijke beslissing nemen. Hoessenbosch hoopt op jullie begrip! Iedereen die een ticket heeft gekocht, heeft een bericht gehad en krijgt het betaalde bedrag uiteraard terug.

Op zaterdag 12 december a.s. wordt om 14.00 uur de finale van deze wedstrijd gehouden in de gemeenschapshuis de Snoeck in Lith. We nodigen alle dichters van Brabant uit om een kerstgedicht te schrijven en mee te dingen naar drie fraaie prijzen. Het originele gedicht moet geschreven zijn in het dialect van de eigen streek of plaats en mag maximaal 30 regels lang zijn. Voor spellingsadvies verwijzen we naar de website van de Stichting Brabants waar onder de ‘voorkeursspelling’ het boekje : Hoe schrijf ik mijn dialect?’ te vinden is. Het kerstgedicht kan tot uiterlijk 30 november a.s. ingezonden worden. Inzenden van het gedicht kan via: kerstgedichtenlith@gmail.com. Uit de 20 finalisten kiest de jury, tijdens de finale in Lith, de 3 prijswinnaars van 2020! Wilt u meer weten? Dan graag een berichtje naar bovenstaand mailadres, of bel met Noud Bongers 06 10108393.

KLIMAATATLAS NU ONLINE Overdag een temperatuur van 40 graden, een hittegolf van tien dagen, dikke onweersbuien en straten die blank staan. We merken de laatste Jaren goed dat het natter, heter en droger wordt. Ook hier in de gemeente Oss. Wilt u weten wat deze klimaatverandering doet in uw omgeving? Kijk dan op de Klimaatatlas, https://As50.klimaatatlas.net

OVERLAST DOOR KLIMAATVERANDERING

De gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss, Uden en waterschap Aa en Maas hebben samen de klimaatatlas ontwikkeld. In de klimaatatlas kunt u zien waar in de regio hinder of overlast ontstaat bij extreme hitte, droogte of neerslag. Deze informatie gebruiken deze gemeenten en het waterschap om samen maatregelen te nemen voor de regio.

SAMEN AAN DE SLAG

Iedereen kan een kijkje nemen in de klimaatatlas. Voer uw adres in en kijk naar het effect van hitte, droogte of water op die specifieke plek. Verandering van klimaat treft ons allemaal; gemeente, waterschap, landbouw, bedrijven en inwoners. Een oplossing ligt dan vaak ook niet bij één partij. Vandaar dat we graag met u in gesprek gaan om onze leef-, woon- en werkomgeving klimaatbestendig te maken. Wilt u meer informatie over aanpak en maatregelen in uw buurt? Mail dan naar water@ oss.nl of bel naar 14 0412.


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Actieplan voor een financieel fitte toekomst Medische voetzorg

• Pensioen

info@voetvorm.nl Tel: 06-16026402

• Beleggingsfondsen • Verzekeringen

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse methodes voor behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels.

• Hypotheek • Nalatenschap

De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister van ProCert en KABIZ. Erkend Oncologische Voetzorgverlener (OVV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker. Onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. De Praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Berghem en biedt samenwerking met huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, dermatoloog en oncoloog. Wij hebben rechtstreeks contact met ziekenhuizen voor kankerpatiënten.

integraal totaal advies

Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV

www.voetvorm.nl Erkend S-BB leerbedrijf

Ridderhof 98 5341 HS OSS

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem | info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

Paul Schraven Personal Trainer Praktijk Met een gezonde leefstijl geniet je meer, je bent fitter en minder snel ziek! Met mijn ervaring als Personal Trainer kan ik je echt helpen. Kom eens kennismaken: bel 06-286 48 49 3. Op afspraak en 1 op 1 veilig coronaproef trainen! Willandstraat 62 – Berghem – www.pspt.nl leefstijlinterventie - fitness - zelfverdediging voor vrouwen skaten - zwemmen - massage


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

DE BEESTENBERGH NA GESLAAGDE DIERENDAG NU GESLOTEN

AFSTAND In mijn jonge jaren was afstand houden een deel van de opvoeding. Met wie je niet geknikkerd had moest je afstand houden. Die noemde je meneer of mevrouw en sprak je aan met U. Alleen je vrienden noemde je bij de voornaam. Toen mijn moeder dan ook op hoge leeftijd zei dat niemand haar meer bij de voornaam noemde betekende dat dus dat zij inmiddels al haar vrienden aan de natuur had verloren. Het was de tijd waar het kerstpakket nog geheel gevuld was met “luxe” etenswaren. Immers het werd de werknemer vergund tijdens de feestdagen ook eens iets te eten dat voor hun werkgever dagelijkse kost was. Een sociaal gebaar van de ’baas’ dus. Het voedselpakket werd veel veelal door de “vrouw van” samengesteld. Immers zij had weinig anders te doen dan “liefdewerk”. Want getrouwde vrouwen werden geacht niet in loondienst te werken, erger veelal ontslagen als zij het trouwaltaar beklommen. En voor het huishoudelijk werk was er een ongehuwde dienstmeid die hoegenaamd alle huishoudelijke taken kreeg toebedeeld, inclusief de verzorging van de kinderen. Heel anders dan nu waar de portier zijn baas met goedemorgen Kees-Jan of goedemorgen Marie-Anne begroet. Kennelijk blijft er nog wel enig verschil tussen voornamen van meer en minder voornaam geborenen. De tijd waarin leerlingen ongecontroleerd binnenstormen en her en der achteloos een docent met Jan, Piet of Ali begroeten. De tijd waar kinderen, vaak met veel gedrein, hun winkelende vader Henk of moeder Ans aanwijzen welk lekkers gekocht moet worden en dwingend voorschrijven wat het gezin deze dag moet eten. De tijd waar we op de [a]sociale media, zonder enige kennis van zaken, iedereen voor van alles en nog wat kunnen uitmaken of alleen maar even de eigen frustraties de vrije loop laten in bewoordingen waar de honden geen brood van lusten. Maar als de minister president, na enige begrijpelijke irritatie, de luid schreeuwende monden van voetbalsupporters oproept de bek te houden is zelfs het stadion te klein. Laat het duidelijk zijn, ik verlang niet terug naar de tijd waar een minister als “Zijne/Hare excellentie” moest worden aangeschreven. Maar enige fatsoenlijke afstand houden zou het leven wel wat aangenamer maken. Dat het afstand houden in het jaar 2020 een heel andere betekenis heeft realiseer ik me heel goed. Kijk ook uit naar de dag dat “het nieuwe normaal” weer terug kan naar het “oude normaal”. Dat was toch heel wat gezelliger. In mijn horoscoop stond laatst “wat u kwijt bent vindt u terug op de plaats waar u het de laatste keer zag”. Dus laten samen naar die plek blijven zoeken.

Kinderboerderij De Beestenbergh heeft het ondanks de tweede corona uitbraak toch voor elkaar gekregen om Dierendag te organiseren. Heel lastig met de huidige regels maar het is gelukt, weliswaar niet zo groots als andere jaren en met aangepaste activiteiten, maar het was er niet minder gezellig om. We willen allemaal dat corona ‘voorbij’ is en dat er een eind komt aan deze bizarre, onzekere en soms angstige en verdrietige tijd. Om de verspreiding van het virus te remmen is het belangrijk om zo min mogelijk contacten te hebben. Daarom heeft het bestuur van de kinderboerderij besloten om vanaf dit weekend de kinderboerderij tijdelijk te sluiten. Hoelang dit zal duren kunnen we nu nog niet zeggen. Ook onze geplande evenementen zoals bijvoorbeeld Halloween zullen niet doorgaan. De dieren hebben uiteraard nog steeds hun dagelijkse verzorging nodig en onze vrijwilligers kunnen daardoor nog steeds voor de dieren aan t werk. We werken in kleine teams van slechts een paar personen en zo is er voor de vrijwilligers en helpende handen voldoende ruimte om afstand van elkaar te houden. Daarnaast hebben we uiteraard nog steeds andere voorzorgsmaatregelen om verspreiding van t virus tegen te gaan zoals bij t betreden van het terrein van de kinderboerderij de handen ontsmetten en dragen van eigen werkkleding. Onze vrijwilligers zijn als goud voor de kinderboerderij, want zonder hen zouden we niet kunnen bestaan. En dus zijn we zuinig op onze mensen, en door de kinderboerderij te sluiten verkleinen we de risico’s voor hen om in contact te komen met t virus. We begrijpen dat t jammer is voor bezoekers wanneer we er niet even uit kunnen lopen naar de kinderboerderij. En we begrijpen dat t niet fijn is wanneer we nog meer in onze bewegingsvrijheid worden beperkt. Maar we moeten t met z’n allen doen, alleen samen krijgen we corona onder controle. (foto’s van Peter van den Berg)

EVEN ANDERS

Het is toch even anders als je gebeld wordt met de mededeling dat je tien dagen in quarantaine moet blijven. Dat overkwam mij begin deze maand, samen met meerdere medebewoners in Berghem, omdat we in contact waren geweest met een besmettelijke hulpverlener. Een dag eerder, tijdens de behandeling blijkt uit niets dat er iets mis is. Beiden waren we, op de eerste dag van het dwingend advies, gemondkapt en zover mogelijk handhaafden we heel natuurlijk de anderhalve meter afstand. Naar mijn idee de meest effectieve manier om elkaar te beschermen. In mijn geval is dat gelukt. Hoop en wens dat ook voor mijn medebewoners. En mijn hulpverlener en haar gezin wens ik veel sterkte en spoedige beterschap.

VEILING STICHTING CARNAVAL BERGHEM GAAT DIT JAAR NIET DOOR! Begin september heeft Stichting Carnaval Berghem gecommuniceerd dat de rommelmarkt dit jaar niet doorgaat. Ze zagen toen nog wel mogelijkheden om, binnen de destijds bekende corona-richtlijnen, de veiling te organiseren. Nu de richtlijnen nog verder zijn aangescherpt, en er mogen slechts maximaal 30 personen bij elkaar brengen, heeft de stichting besloten om ook de veiling voor dit seizoen af te gelasten. De commissie Openbare Verkoop kijkt ernaar uit om in het najaar van 2021 de traditie van de jaarlijkse rommelmarkt en veiling te hervatten.


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN

NIEUW

Rinkelt de telefoon nog wel eens?

Er komt niemand meer op bezoek, zelfs de telefoon rinkelt niet meer. Een eenzaam gevoel dringt zich op bij meerdere inwoners van Berghem. Gelaten stellen we vast: ”het is niet anders”, maar is dat wel zo? Met elkaar bellen is toch niet verboden en daar krijg je beslist geen corona van. Vrijwilligers van BerghsLeven willen graag uw telefoon weer regelmatig laten rinkelen. Voor een gezellig gesprekje en luisterend oor. Dat kan iedere dag of een paar keer per week. U bepaalt zelf wat u wilt en prettig vindt. Lijkt het u wat ? Bel dan

06 - 37 33 97 80

en we regelen het.

De Berghse Tafel: coronaproof Wij blijven de Berghse Tafel organiseren voor iedereen die graag een praatje maakt. Zonder verplichtingen, gewoon omdat het fijn is elkaar te ontmoeten. En misschien om ook buiten de Berghse Tafel wat meer contact met elkaar te hebben. En die contacten buiten de Berghse Tafel zijn er zeker. Enkele bezoekers maken intussen samen ritjes met hun scootmobiel. En samen is nou eenmaal gezelliger dan alleen.

Benieuwd naar de Berghse Tafel Kom eens langs op donderdagmiddag tussen 14.00-16.00 uur in de Berchplaets. Daar blijven we elkaar ontmoeten, al is het dan coronaproof.

BerghsLeven: voor en met elkaar! Hulp nodig of meer van de Berghse tafel willen weten? Spreek het in en we bellen zo snel mogelijk terug. BerghsLeven 06-38 33 97 90

BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur Kloosterstraat 2-A 5351 ER Berghem

“Waar we anders in zijn

Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07

Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

is onze benadering.

Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

CARNAVAL WANKELT…. Het verschrikkelijke virus dat rondwaart en de daarmee samenhangende maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen hebben ook een grote impact op de viering van carnaval. Lokale organisaties worstelen met de vraag wat wel en niet kan en hebben vaak al vervelende maar noodzakelijke beslissingen moeten nemen. Een overzicht van de stand van zaken in onze regio. In Haren is als eerste in de regio Oss een streep gezet door carnaval. Geen 11-11bal, ook geen optocht, geen Hoaren Efkes Anders, geen carnavalsboekje; geen carnaval.

SINT MET DRIVE-IN INGEHAALD IN BERGHEM

SNOEPZAKKEN PER BUIZENPOST! De verlichte intocht van de Sint, vorig jaar succesvol geïntroduceerd in Berghem kan dit jaar vanwege de Corona maatregelen geen vervolg krijgen. Geen reden voor het organiserende comité om bij de pakken naar te gaan zitten. Als alternatief komt en een vaste plek waar auto’s met kinderen langs kunnen rijden om Sinterklaas te begroeten in Bèrge. En uiteraard gewoon met zwarte Pieten! Op de parkeerplaats achter Jumbo aan de Burgemeester van Erpstraat wordt de prinsenwagen opgesteld compleet met alle lichtjes. Niemand mag de auto uit, er is dus geen contact met wie dan ook, en snoepzakken worden vanaf de prinsenwagen door een pvc-buis naar de auto gezonden. De terugkeer van de buizenpost dus! Zo wordt de intocht van de Goedheiligman toch een echt kinderfeest!

BOUWEN ZONDER WELSTANDSADVIES De gemeente Oss heeft nieuw beleid voor welstand. U hoeft voor een groot deel van Oss geen welstandsadvies meer aan te vragen als u bouwplannen heeft. We geven inwoners, bouwers én architecten meer vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat hebben we zo geregeld in de nota ‘Samen bouwen aan een mooi Oss, nota uiterlijk van bouwwerken’. Wilt u bouwen in een welstandsvrij gebied? Dan kunt u uw bouwplan gratis en vrijblijvend bespreken met ons nieuwe Adviesteam Architectuur. U hoeft uw plan dus niet aan te passen op hun advies. En het advies speelt verder geen rol bij het verlenen van de vergunning door ons.

WAAROM BIEDEN WE ADVIES AAN?

Een advies van het Adviesteam Architectuur kan een meerwaarde geven aan uw plan. Of helpt u misschien verder in de planvorming. Hoe groot of hoe klein uw plan ook is. De adviseurs van het Adviesteam, architecten Madelinde Roelofs en Leo van Grondelle, zijn lokaal ervaren professionals, en denken graag met u mee over uw plan.

VRAAG ADVIES AAN

Wilt u een bouwplan bespreken met het Adviesteam Architectuur of een schriftelijk advies over uw bouwplan? Maak dan een afspraak via baliebml@oss.nl. Of neem contact op met dhr. Van den Heuvel via 14 0412. Als u een bouwplan indient bij ons bekijken we eerst of uw plan past in het bestemmingsplan. Als het past, ontvangt u een brief met daarin het aanbod voor advies. Dan nodigen we u uit voor een adviesgesprek of we leggen het plan voor aan het Adviesteam.

In Deursen, Demen, Dieden en Dennenburg dit jaar geen 11-11 bal, geen prins(es) receptie en geen grote optocht. Wel zijn er een aantal erg leuke corona-proof evenementen bedacht die nu verder uitgewerkt worden. Ook Megen zet een streep door een groot aantal activiteiten. Carnavalsvereniging de Keiendonkers maakte bekend dat vóór het volksfeest alles wordt afgelast. Ook de optocht gaat niet door. Berghem heeft na de traditionele rommelmarkt en de veiling inmiddels ook de Verlichte Optocht en de jeugdoptocht geschrapt. Men is druk doende alternatieven voor alle groepen te realiseren en hoopt daar over enkele weken meer duidelijkheid over te kunnen geven. In Oss geen opening van het seizoen op de ‘Urste Deinsdag van oktober’ in De Lievekamp, geen elf-elfbal en geen onthulling van een nieuwe prins, jeugdprins en boerenbruidspaar. Stichting CarnavalsViering Oss (SCVO) zet een streep door alle activiteiten die in de aanloop naar het volksfeest stonden gepland. In Heeswijk-Dinther, Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch worden in 2021 geen openbare carnavalsactiviteiten gehouden. De carnavalsstichtingen hopen nog wel activiteiten voor de jeugd op te kunnen zetten. In Vinkel is besloten om alle activiteiten tot 1 januari 2021 af te lasten hieronder valt het 11-11 bal en de Kerstmarkt. Voor het programma na 1 januari 2021 wachten men de definitieve berichtgeving vanuit de provincie en gemeente af. Nu al is duidelijk dat er al veel zaken geen doorgang kunnen vinden vanwege afstandsregels. Gehoopt wordt dat nog wel activiteiten voor o.a. de jeugd doorgang kunnen vinden door zo creatief mogelijk hierop in te spelen. Tot en met 31 december 2020 zullen er geen activiteiten met veel mensen worden georganiseerd in Geffen. Er zal dus bijvoorbeeld geen prinsonthulling met Rottenrijkers zijn, en ook geen prinsenreceptie. Wel zal de onthulling van de Prins in aangepaste vorm doorgaan op 11 november 2020. Ook in Nuland besloot men alle activiteiten tot en met 31 december 2020 te annuleren. Daarnaast zijn ook alle evenementen die C.O. Nuland tijdens carnaval organiseert, waaronder ook de optocht, geannuleerd. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden voor een alternatieve Brulboei en/of Keindergebrul.


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

Najaar planttijd plant ze nu voor een kleurrijk voorjaar 3 zakken

Tulpen 10 stuks 1,00 25 stuks 1,95

vanaf

1,00

Weet u dat oktober, november en

december de beste tijd is om bomen, heesters en coniferen te planten

Biologische bestrijding eikenprocessierups met Narcissen, Blauwe Druifjes en Krokus

Bloembollen

Speciale aanbieding

ALL

Haardhout

10,00

extra grote zak 3,95/st. 3 zakken voor 10,00 In korven ( ¾ m3) 40,00/ korf. Doos aanmaakhout 2,50 / doos

Insecten als gaasvlieg, sluipwesp en sluipvlieg worden door deze bollen aangetrokken en doden vervolgens de eikenprocessierups in de bomen die in de nabijheid staan. Twee vliegen in een klap: Een mooi kleurrijk voorjaar en bestrijding van de vervelende jeukrups.

CADEAUTIP

Herfstbemesting voor uw gazon Kalk + extra fosfaat en Kali 10 kg, van 24,95 voor 19,95

vanaf

Voederhuisjes Met onze nationale tuinbon maakt u iedereen blij

vanaf 1 november

onze winter/kerstsfeer

24,95

voor

19,95

ruime keus vanaf 24,95

€ 20,- KORTING

Deze bon is geldig van 1 t/m 31 oktober 2020. Alleen bij de deelnemende winkels. Deze actie geldt uitsluitend voor inwoners van gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden. Per huishouden maximaal 1 bon.

Bij inlevering van deze bon krijgt u € 20,- korting op een regenton naar keuze. Daarnaast geven wij als tuincentrum Meijs ook nog

Naam:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Straat:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25% KORTING

Woonplaats:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

op een bijpassende voet.

E-mailadres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

presentatie geheel corona proof

Allemaal aan de ton Aanbiedingen zijn geldig t/m 1 november 2020 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Senioren Spinning iets voor u? Met mooi en droog weer fiets u misschien veel, nu we de herfst en de winter ingaan wordt het vaak lastiger om buiten te bewegen omdat het vaak nat en glad is. DAAROM SENIOIREN SPINNING! Het is voor iedereen te volgen. Het is een groepsles waarbij u op een speciale fiets, en op de muziek van toen lekker in beweging bent met een enthousiaste instructeur die u daarbij helpt. Zo kunt u toch uw conditie behouden. WAAROM BEWEGEN? Sporten en bewegen helpt u om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Het helpt u een goede conditie te behouden en u lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat u langer de activiteiten kunt blijven doen die u graag doet.

Contact:

Het wargaren 44, te Lith 0412 480388 Info@sportschoollith.nl/www.sportschoollith.nl/facebook: Sportschool Lith

Retselseweg 5 - Heeswijk-Dinther (bedr.terrein Retsel) 0413-786063

H E R F S TAC T I E!! Nieuwe Derbi bromfietsen

SCHERP GEPRIJSD

Derbi DRD Xtreme van € 3.498,voor € 3.199,Derbi DRD Limited van € 4.298,voor € 3.599,-

Michelin motorbanden

SETPRIJZEN ACTIE

Michelin Power 5 120/70×17 + 160/60×17: € 260,- nu € 230,120/70×17 + 180/55×17: € 265,- nu € 235.120/70×17 + 190/50×17: € 270,- nu € 250,120/70×17 + 190/55×17: € 272,- nu € 255,120/70×17 + 200/55×17: € 274,- nu € 255,Michelin Road 4 120/60 x ZR17 + 160/60 x ZR 17 NU € 215,120/70 x ZR17 + 160/60 x ZR 17 NU € 215,120/60 x ZR17 + 180/55 x ZR 17 NU € 220,120/70 x ZR17 + 180/55 x ZR 17 NU € 220,120/70 x ZR17 + 190/50 x ZR 17 NU € 225,120/70 x ZR17 + 190/55 x ZR 17 NU € 230,Michelin Road 4 GT 120/70 x ZR17 + 180/55 x ZR 17 NU € 240,120/70 x ZR17 + 190/50 x ZR 17 NU € 245,120/70 x ZR17 + 190/55 x ZR 17 NU € 250,-

Prijzen zijn incl (de)montage en balanceren en 2 nieuwe rubberen ventielen op losse wielen. Kom je met de motor, reken dan op € 25,- per wiel extra. Zolang de voorraad strekt.

Naast de verkoop en onderhoud van o.a. (nieuwe) Kymco scooters en elektrische scooters van Monasso is HVA-Motoren ook dealer van de bromfietsen van het Italiaanse merk Beta en van het Spaanse merk Rieju. Ook kunt u terecht voor motor-, bromfiets- en scooterbanden.


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

gelslagen uitzweeft op stilgehouden vleugels. De Lithse polder is zowel in als buiten de broedtijd een belangrijk land voor de wulp. De wulp zit als broedvogel vooral in het oosten en noorden van Nederland. Daarbuiten zijn er nog maar weinig plekken over. Dat geeft direct het belang aan van die enkele plekken in het zuiden van Nederland die er nog zijn, zoals de Lithse polder en de Stijbeemden. Daar zijn zo’n twintig a dertig broedparen. “Twee gebieden bij Oss waar hij zich thuis voelt, waar nog voldoende water, voedsel en rust te vinden is”, aldus IVN Oss. “Vooral openheid en uitgestrektheid is een voorwaarde voor de wulp om zich ergens te vestigen en die openheid is er nog volop in de polders rondom Oss.”

LITHSE POLDER LAATSTE REDDING VOOR DE WULP IN BRABANT Het gaat niet goed met de wulp in Nederland en hij staat daarom sinds 2017 op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels. De laatste wulp is verdwenen uit het gebied van de Kampina. Weer een signaal van de achteruitgang van de vogelstand in het algemeen en die van de wulp in het bijzonder. De polder tussen Rosmalen en Oss is nog het enige gebied waar de wulp redelijk ongestoord kan broaden. Tenminste zolang er geen windmolenpark wordt gerealiseerd. De wulp is de grootste steltlopersoort van onze contreien en heeft ook de langste snavel. In het voorjaar heeft hij een prachtige baltszang met aanzwellende fluittonen en lang aangehouden trillers. Laat dit horen tijdens een baltsvlucht, waarbij hij na een kort boogje met snelle vleu-

Volgens IVN Oss staat vanwege de toenemende droogte staat het broedsucces de laatste drie jaren nog meer onder druk. “Natte weilanden met aangepast maaibeheer kunnen de negatieve trend waarschijnlijk nog keren. Sinds 1996 doen steeds meer boeren, tegen vergoeding, mee aan dat aangepaste beheer van de weilanden door het creëren van plas-drasgebieden. Een gezamenlijk project van ZLTO en Brabants Landschap.” Het is dan ook erg wrang dat de landeigenaren die trots pronkten met hun plas-gras gebieden nu kiezen voor het grote geld als windmolenexploitanten.

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren

JUBILEUM AANBIEDING LAMINAAT Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER VAN BALTERIO en COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Prima kwaliteit 7 mm dikte - breedte 20 cm Keuze uit drie moderne kleuren Van normaal 19,95 p/m2 nu p/m2 voor

9,95

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Ik heb genoten van deze prachtige, bijzondere en zonnige dag. Dank je wel Kapelaan en Wilmy! Groetjes Sophie Uijen.

H. WILLIBRORDUS PAROCHIE Contact: Kapelaan J. Beekman Julianastraat 37 Berghem kapelaanbeekman@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

MISSEN ST. WILLIBRORDUSKERK TE BERGHEM Zondag Dinsdag, donderdag en zaterdag Woensdag en vrijdag Uitstelling van het Allerheiligste

9:30 uur 8:30 uur 19:00 uur Dinsdag na de Mis tot 9:30 uur.

EERSTE COMMUNIE Op 20 september hebben we, na de nodige uitstel, dan toch de eerste communie gevierd. Hierbij de reacties van enkele communicanten: Hallo, ik ben Pim en ik heb vorige week mijn 1e Communie gedaan. Door de Corona was het wat later dan gepland. Gelukkig was het toch door gegaan. Ik mocht mijn nieuwe kleren aan en we gingen naar de kerk. Eerst gingen we met iedereen op de foto. In 2 rijen gingen we naar binnen, iedereen zag er mooi uit. Samen met Wilmy hebben we gezongen en alle kinderen mochten iets doen. Ik mocht aan de bel trekken als kapelaan Beekman de hostie omhoog deed. Zijn hondje Tobias was ook in de kerk. Bijna op het einde kreeg ik voor het eerst de hostie. We vonden het een beetje raar smaken. Nu mogen we dat voortaan altijd als we naar de kerk gaan. Toen het was afgelopen kregen we van kapelaan Beekman en Wilmy nog een heel mooi kruis en een kaart. Toen we thuis kwamen waren mijn opa’s en oma’s er. Ik heb veel cadeautjes gekregen en het was een hele leuk dag. Mijn naam is Maja Kremzer en ik wil iets vertellen over mijn eerste communie. Eerst zijn we een paar keer in de kerk geweest. Daar hebben we in de map gewerkt, gekleurd en geknutseld. En naar verhalen over Jezus geluisterd. Ik vond mijn communie erg leuk, ik vond vooral de stukjes voorlezen leuk om te doen, het was ook de eerste keer dat we van de pastoor een hostie kregen. Na de mis hadden we nog een feestje met papa, mama, mijn broertje en zusje, oma en nog veel meer familie, dit was erg leuk met veel cadeautjes. Ik mag nu voortaan ook in de kerk ter communie gaan en dat is leuk. Groetjes, Maja We hebben lang moeten wachten, maar op zondag 20 september was het zover. We mochten onze 1e Heilige Communie doen. We hebben heel veel lessen gehad om dingen te leren over God. Ook hebben we liedjes moeten oefenen met juf Wilmie. Het was een leuke dag, maar wel heel jammer dat er geen opa’s en oma’s bij mochten zijn. Lars Liefkens Hallo allemaal. Op zondag 20 september jongstleden was het zover. Mijn eerste heilige communie. Eigenlijk zou mijn eerste communie op 17 mei plaatsvinden, maar door de Corona uitbraak werd dit uitgesteld. Samen met kinderen van De Fonkeling en Het Molenveld heb ik mezelf voorbereid op de eerste communie. De kapelaan zorgde voor de uitleg van de verschillende verhalen en rituelen en Wilmy zorgde ervoor dat we de liedjes leerden. Af en toe kwam Tobias, de hond van de kapelaan, ook even langs. Dat vond ik altijd erg leuk!

Ik ben Tijme v.d. Hengel , 20 September heb ik mijn eerste communie gedaan. Gelukkig kon deze mooie zonnige dag doorgaan Ik heb, samen met de andere kinderen, heel veel geleerd tijdens de bijeenkomsten. Tijdens de mis mochten we met alle kinderen voor in de kerk zitten. Ook mocht ik meehelpen met de tafel klaarmaken, dat vond ik leuk om te doen. Iedereen vond het leuk en grappig dat de hond van de kapelaan, zijn maatje, in de kerk naar voren kwam gerend! Na de mis hebben we thuis nog een klein feestje gevierd. Bedankt Kapelaan Beekman Tijme van den Hengel Mijn eerste communie was erg leuk en hosti was heel lekker. Een kaars vasthouden was mijn favoriet en ik was ook een beetje zenuwachtig, maar gelukkig waren daar mijn vrindien. Ik heb ervan genoten, van alles!!!! Groetjes, Iva. Voor de communie 2021 kan men zich nog tot 25 oktober opgeven.

CORONA De corona maatregel zijn ook voor de kerk weer aangepast. We mogen 30 gelovigen in de kerk laten. Om dat te kunnen regelen moet u zich dus weer voor de viering aanmelden. Om dat te kunnen doen hangt er onder de toren een papiertje waarop u zich kunt inschrijven. Daarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, en vol is vol.

ALLERHEILIGEN EN ALLERZIELEN Op 1 en 2 november is het weer respectievelijk Allerheiligen en Allerzielen. Allerheiligen is op zondag waarbij de H. Mis dan ook op de gewone tijd zal zijn (9:30 uur). Allerzielen op maandag zal de H. Mis om 19:00 uur zijn. Op Allerheiligen willen we na de H. Mis naar het kerkhof gaan om daar de graven te zegenen, dat zal dus om ongeveer 10:45 uur zijn.

MISINTENTIES zondag 25 oktober 30ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Ensemble •Overl. oud. Loeffen Hendriks (fund) •Willie Gremmen (mged) •John van Haaren en Annie van Harren van Rodijnen (jrgt) •Cor en Anneke van Uden Gremmen en Jos Spanjers •Jan van Aalst (mged) •Corrie van Gelder van Gaal (mged) •Jo van den Broek (jrgt) en overl. fam. van den Broek van den Hurk •Jan v Rijsselberg •Harrie en Ruud van Schaijk •Jo van den Heuvel (mged) vrijdag 30 oktober 19:00 uur St. Willibrorduskerk te Berghem •Corrie van Gelder van Gaal (mged) zondag 1 november Hoogfeest: Allerheiligen


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Jas en Toos van Grunsven van Hoeij (fund) •Adriaan van Lier en overl. fam. •Annie van Uden van Erp (mged) •Truus Kouwenberg den Brok (mged) •Jo Smits en schoonzoon Henk Wagemakers maandag 2 november Allerzielen 19:00 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Harrie en Ruud van Schaijk zondag 8 november Hoogfeest: H. Willibrordus 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Overl. oud. Boeijen vd Vondervoort (fund) •Willem en Fien Wesdorp Boeijen (fund) •Greet van Veghel Nelissen (mged) •Wim van Schaijk (mged) •Henk Schuurmans, en Nol en Marie Brands van Schaijk •Henk Boeijen (mged) zondag 15 november 33ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Brord en Truus van Sonsbeek van den Hurk (fund) •Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund) •Greet van Veghel Nelissen

Uitvaartverzorging Jo van Vugt

Uitvaartverzorging Jo van Vugt Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem Tel. 06-23064010 b.g.g. 06-13171149 j.vanvugt2@telfort.nl Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem

Tel. 06 - 230 640 10

45 jaar ervaring het regelen, b.g.g. 06 -in 131 711 49 verzorgen en uitvoeren van crematies vanvugtj@kabelfoon.nl en begrafenissen. Wij verzorgen ook thuisopbaringen en het voorgaan in diensten in het crematorium.

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten

BC

VERGEVEN EN VERGETEN........................ Bent u ook wel eens erg boos? Boos op de wereld, op de onrechtvaardigheid van onze samenleving, boos op het coronanieuws dat we van bovenaf tot ons krijgen, op de politiek omdat de minst draagkrachtige het meeste worden gekort en de rijken ontzien. Voor hen gaat het hoogste belastingtarief omlaag en voor de kleine man gaat de koopkracht komend jaar weer niet omhoog. Je kunt er heel boos om worden. Of boos op de rechtspraak in Nederland, want die moet je toch eigenlijk kunnen vertrouwen, die moeten toch eerlijk zijn. Daar gaan we ten alle tijde van uit. Of boos op mensen die hun hond niet in de hand hebben, want elke keer ruimt hij ook zijn uitwerpselen niet op. Of boos op de scheidsrechter bij het voetballen.O zelfs boos op het ziekenhuis waar je langer als gewoon moet wachten op een antwoord, dat dan nog vaak digitaal gaat. In de bijbel staat letterlijk: wrok en woede zijn afschuwelijk en een zondig mens geeft er aan toe. Zo hoorden wij het voor enkele weken terug bij het lezen en overwegen van de lezingen die op zondag in de kerk gebruikt worden. Wat kunnen wij er mee? Er zijn in ons dagelijks leven van alledag tallozen voorbeelden aan te halen van wraak en schade, het leed en verdriet dat door wraakneming veroorzaakt wordt en je kunt er haast niks tegen doen. Ik denk dat wij allemaal wraak zonder meer zullen afkeuren en toch: zijn wij er zelf helemaal vrij van? Je zou je af kunnen vragen: hoe ga ik met mijn buurman om? Kan ik iets van hem lenen en wat is dan het resultaat als het andersom moet gaan? Is het dan: zo jij zo ik? Toch is dat niet de goeie mentaliteit. Maar hoeveel situaties zijn er niet, waardoor je door zo,n bepaalde houding je diep gekwetst voelt, vooral als het gaat om liefde die bedrogen is, vertrouwen dat geschonden is, lichamelijk letsel of materiele schade die men daardoor opgelopen heeft. Hoe reageren wij dan? De eerste reactie is er meestal eentje van grote kwaadheid. Hoe groter het onrecht, hoe groter de kwaadheid. Vergeven en vergeten wordt vaak gezegd, maar is dat wel echt haalbaar? Daar is moed en karakter voor nodig en.... toch is het goed om daar eens over na te denken en te bezien hoe en welk jouw houding is in deze. Daar is soms tijd voor nodig, dat je daarin de juiste houding aanneemt Ik denk, als we eerlijk zijn, dat we dit allemaal wel eens mee maken en uiteindelijk geef je dat toch een goed gevoel om samen verder te leven. Dat wil niet zeggen dat we alles maar goed moeten vinden, integendeel, je moet daar met verstand en beleid mee om gaan. Dat geeft je innerlijke rust en vrede, wat we allemaal graag willen in ons eigen leven. Ik weet het: als je diep gekrent bent, gaat dat niet zomaar over. Dat heeft tijd nodig om het een plaats te kunnen geven in je eigen leven, maar je wordt er een beter mens van. Dat weet ik zeker! Laten we het samen, als het in ons leven van alledag zich voor doet, er iets mee doen en proberen we de spreuk: vergeven en vergeten, dat dit wijze gezegde ons ten voorbeeld mag zijn Dat geldt voor u ook voor mij!. Zr. Antoine van Erp pastorale werkster


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en

Maak kennis met natuurbegraafplaats Maashorst Een prachtige plek in de rust en schoonheid van de natuur

in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Bos dat afgewisseld wordt met ven, heide en stuifzand. Geluiden van vogels en het gevoel van rust en ruimte. Dat is Maashorst. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft.

Elke 2e dag van de maand organiseren we een informatieve wandeling over natuurbegraafplaats Maashorst. De wandeling start om 10.30 uur en duurt ongeveer 60 minuten. We behouden onderling gepaste afstand en wandelen in een klein groepje. Meld je aan via www.maashorst.nl/wandeljemee Ons informatiecentrum is 7 dagen in de week geopend. Je bent van harte welkom!

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

De grootste keus in bestratingsmaterialen. Ruim 5.000 m² aan inspiratie en ideeën!

LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

ALL


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

GEMEENTE OSS START EXTRA DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS

VANAF NOVEMBER IN OSS

DE SCHARRELBOERDERIJ, UNIEK CONCEPT VOOR JONG EN OUD! Op het erf van De Scharrelboerderij vind je een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Kinderen genieten van de vrijheid en ruimte en leren hoe ze met dieren moeten omgaan en waar ons voedsel vandaan komt. Ook vind je er dagbesteding, aangeboden door Interzorg. Voor ouderen die behoefte hebben aan sociale contacten, een daginvulling en/of ter ontlasting van de partner of mantelzorger. De omgeving van De Scharrelboerderij is heel natuurlijk en groen ingericht. Denk aan bijvoorbeeld een moestuin, een weide met vee, een dierenweide met knuffeldieren, (fruit)bomen en een natuurspeeltuin. Op deze manier zijn natuurgerichte activiteiten mogelijk met de kinderen en ouderen. Ook zijn er activiteiten voor jong en oud samen. Met name muziek, beweging en creativiteit zijn raakvlakken die bij zowel kinderen als ouderen bijdragen aan ontwikkeling en geluk.

Gemeente Oss start de pilot Project Tozo. Wethouder Kees van Geffen: ‘Wij staan klaar voor ondernemers die ons nú nodig hebben. Met Tozo lukte het veel ondernemers door te gaan met hun bedrijf. Maar sommigen hebben meer of andere hulp nodig. Zoals coaching, hulp naar werk in loondienst, schuldhulp of BBZ (Bijstand voor Zelfstandigen). Alleen al praten over hoe je je leven, werk en inkomen anders kunt inrichten, kan helpen.’ Al 30 ondernemers meldden zich aan en de eerste kleine successen zijn behaald. De eerste kleine successen zijn al behaald. Adil Bayouni, kartrekker Project Tozo: ‘Een zelfstandig DTP’er brachten we in contact met een bedrijf in assemblagewerk. Daar werkt hij nu 20 uur per week, naast zijn DTP werk. Dat is toch 20 uur per week een vast inkomen. En een tentenbouwer die geen werk meer had, kwam bij ons voor ander werk. We hebben een groot netwerk. Zo kennen we een ondernemer die coronastraten inricht met zijn tenten en genoeg werk had. Nu is de ene tentenbouwer dus in dienst bij de andere. Naast begeleiding naar ander werk, helpen we ondernemers ook bij vragen over hoe ze verder kunnen met hun bedrijf, schulden of hun loopbaan. Dat doen we zelf en met organisaties en partners waarmee we samenwerken.’ Op dit moment werkt de Rijksoverheid aan een wet om ondernemers te helpen, die het zwaar hebben door de coronacrisis. De ervaringen van Project Tozo neemt de gemeente Oss mee bij het uitvoeren van de nieuwe wet en invullen van de dienstverlening. Bijna 2000 Osse ondernemers meldden zich aan voor Tozo 1 en 2. Sinds 6 oktober kunnen ondernemers zich aanmelden voor Tozo 3.

KINDEROPVANG

Het kinderdagverblijf op De Scharrelboerderij heeft prachtig uitzicht op de omliggende weides en het erf. Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van spelen en leren én er is een zichtraam naar de koeien- en schapenstal. Maar als het even kan, dan wordt er fijn buiten gespeeld. De kinderen op de buitenschoolse opvang hebben een stoere eigen binnenruimte en mogen lekker ravotten op het erf tussen de dieren en de natuur. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. De Scharrelboerderij biedt een veilige, vertrouwde en uitdagende omgeving, zo komen kinderen tot ontwikkeling. De gezamenlijke activiteiten met de dagbesteding voor ouderen zorgt ook voor leermomenten op sociaal emotioneel gebied.

DAGBESTEDING OUDEREN

Op De Scharrelboerderij biedt Interzorg dagbesteding aan ouderen, mét of zónder indicatie. De boerderij is knus ingericht en bij mooi weer zijn er meerdere mogelijkheden om buiten te zitten. De ouderen kunnen naast de werkzaamheden op de boerderij ook meedoen aan activiteiten zoals biljarten, koken, kaarten, tuinieren of jeu de boules. Of gewoon lekker zitten en genieten van de omgeving, de bedrijvigheid, de dieren en de mensen. Alles mag, niets hoeft. Het boerenleven staat centraal op De Scharrelboerderij. Het erf, De Moestuin en de verschillende dieren moedigen het werken met de handen en het bewegen in de buitenlucht aan. Meer informatie of aanmelden? Uitgebreide informatie en foto’s vind je op www.descharrelboerderij.nl.

WISENTEXCURSIE Iedere eerste zondag van de maand is er een wisentenexcursie. De wisent is een indrukwekkend dier, prachtig om te zien. Deze dieren wonen niet zomaar in De Maashorst. Ze hebben een taak en voeren die op hun eigen specifieke manier uit. De imposante dieren zijn erg gesteld op hun rust en privacy. Bezoekers mogen het wisentgebied niet in, behalve met onze speciaal opgeleide wisentgidsen. Zij hebben wel toestemming om met een beperkte groep het gebied in te gaan. Auto’s worden geparkeerd op de grote parkeerplaats van het natuurcentrum. Er wordt gestart in het natuurcentrum met korte informatie. Hierna vertrekt de groep van max. 20 personen naar de wisenten. Kinderen mogen mee vanaf 10 jaar, onder begeleiding van één volwassene per kind. Daar we lopen over ongelijk terrein en het enige tijd kan duren voordat we de wisenten zien, verdient het de aanbeveling om in goede conditie te zijn. De wandeling duurt naar verwachting tussen de 2 en 3 uur. Honden zijn niet toegestaan! Na afloop krijgt u een kop koffie/ thee in het centrum. Deelname is op eigen risico. Om mee te doen aan de wisentenexcursie is het van belang dat je jezelf tijdig inschrijft. Dat kan hier. Let wel op dat je jezelf tijdig aanmeldt. Dit doe je uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de excursie vóór 10.00 uur via Natuurcentrum de Maashorst.


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

WOENSDAG 21 OKTOBER EN 18 NOVEMBER IN DE BERCHPLAETS:

REPAIR CAFÉ BERGHEM

NIEUW IN LITHOIJEN: SANA MOTIO Per half september openden de deuren van mijn praktijk Sana Motio Fysiotherapie en Vitaliteit Diensten Fysiotherapie: Fysiotherapie, Sportfysiotherapie, Fasciatherapie, Dry needling en Schouderfysiotherapie. Daarnaast kunt u gebruik maken van diensten op het gebied Vitaliteit: Leefstijlcoaching, Individuele ashtanga yoga, Sportmassage, Bindweefselmassage, Chinese Tui Na massage, Triggerpointbehandeling, Kruidenstempelmassage en Vitaliteitstraject. Iedere donderdag is er een gratis inloopspreekuur tussen 20.00 uur en 20.45 uur. Mocht u twijfelen of uw klacht behandeld zou kunnen worden met fysiotherapie of wilt u alleen maar een advies over wat te doen met uw klachten, dan bent u van harte welkom! Er vindt dan géén behandeling plaats, maar indien nodig kunt u wel direct een afspraak maken. Op dit moment graag aanmelden van te voren via mail, telefoon of whatsapp. Dit i.v.m. de richtlijnen Corona en de te nemen afstand in de wachtruimte. Voor meer informatie neem eens een kijkje op de website: www.sanamotio.nl of neem contact op via info@sanamotio.nl, of 06-25432134. De deur staat voor u open!

WALK&TALK NOVEMBER OVER NETWERKEN Bij Bibliotheek Oss is dinsdag 3 november weer een nieuwe editie van Walk&Talk. Dit is een maandelijkse netwerkbijeenkomst speciaal voor werkzoekenden. Bij Walk&Talk is er elke keer een gastspreker. Op 3 november is dat Judith den Dunnen. Zij heeft een eigen bedrijf, ‘Beter Gevonden Worden’, op het gebied van LinkedIn. Bij Walk&Talk zal ze vertellen hoe zij er voor kan zorgen dat jij via LinkedIn gezien zal worden en hoe dit jouw kansen enorm vergroot op het verkrijgen van een baan! Walk&Talk is van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis. In verband met een maximumaantal (RIVM-maatregel) graag vooraf aanmelden via gs@nobb.nl.

CURSUS DEMENTIEVRIENDELIJK IN DE BIBLIOTHEEK OSS De Bibliotheek Oss en Samen dementievriendelijk organiseren een cursus over dementie. Je leert hoe je kunt omgaan met mensen met dementie als je ze tegenkomt. De docenten laten je ook oefenen met dagelijkse situaties. Iedereen met belangstelling voor het onderwerp is welkom. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden. De cursus is op 6 november 2020 van 10.00 – 12.30 uur in de Bibliotheek Oss. Vooraf inschrijven kan tot en met woensdag 21 oktober 2020. Bij minimaal 10 en maximaal 15 aanmeldingen gaat de cursus door. Meer informatie in de Bibliotheek.

In verband met de Coronamaatregelen graag de website raadplegen. Wij gaan er op moment van dit schrijven vanuit dat het doorgaat en dat u nog steeds kapotte spullen kunt aanbieden om te repareren. Op woensdag 21 oktober en 18 november in de Berchplaets (begane grond) tussen 9.30 en 10.30 uur. Er wordt gewerkt tot 11.30 uur. Gebruik van een mondkapje is verplicht net als de 1,5 meter afstand. Alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Indien u nog in het bezit bent van de handleiding van het defecte apparaat deze graag meenemen. Er is een naaister aanwezig voor bijvoorbeeld een naadje dat los zit, een scheur die hersteld of een knoop die aangenaaid moet worden (niet voor het inzetten van ritsen). Met het Repair Café laten de vrijwilligers zien dat repareren vaak mogelijk is en altijd leuk om te doen. De reparatiekosten zijn gratis maar een kleine vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt zeker op prijs gesteld. U bent van harte welkom! Iedere derde woensdag van de maand. Meer info op www.repaircafe-berghem.nl waar u ook de actuele gegevens aantreft i.v.m. de coronamaatregelen.

VERBINDEN, SAMENWERKEN IN CORONATIJD

VERENIGDE NATIES BESTAAT 75 JAAR: GEMEENTEHUIS KLEURT BLAUW Dit jaar bestaan de Verenigde Naties (VN) 75 jaar. Een bijzonder moment dat we vieren met het verlichten van het gemeentehuis. Die kleurt van 19 tot en met 24 oktober blauw. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans: ’75 jaar geleden werd Nederland bevrijd en werden de Verenigde Naties opgericht. In Oss hebben we 75 jaar vrijheid vorig jaar gevierd. Vrijheid is een groot goed en al die jaren zet de VN zich daarvoor in. Andere belangrijke doelen waar de VN zich voor inzet zijn solidariteit, economische ontwikkeling, wereldgezondheid, natuur en milieu. Daar zijn de doelen van de Global Goals uit ontstaan. Doelen die we kunnen behalen door er met zijn allen aan te werken. Door als inwoner, als gemeente, bedrijf of organisatie samen te werken en te verbinden. Lokaal, nationaal en internationaal. Al 75 jaar staat de VN met 193 landen voor goed partnerschap. Een hartelijke felicitatie aan de Verenigde Naties voor het 75-jarig jubileum.’ In verband met het 75-jarig bestaan van de VN had burgemeester Buijs – Glaudemans een online bijeenkomst van de UCLG (United Cities and Local Governments). Daar sprak zij over het verbinden van verschillende Global Goals, inwoners en organisaties in coronatijd. Het interview begint op 13 minuten. https://m.youtube.com/watch?feature=emb_ logo&time_continue=1&v=ztH4GOMADFo.


n.

pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Op zoek naar een huidspecialist? Ervaar wat LijfStijling voor jou kan betekenen

Een mooie huid is een gezonde huid! En daar is HuidStijling goed in: jouw huid mooier en gezonder maken. Wil je écht iets aan jouw huid verbeteren? Wil je een advies voor jou persoonlijk? Dan ben je bij ons op de goede plaats.

van der heijden

V L O E R E NConnected Beauty is onze filosofie. HuidStijling is onderdeel van LijfStijling: Daarmee bedoelen we, dat we jou als persoon in totaliteit benaderen; we kijken naar: schoonheid, gezondheid én leefstijl. We kijken naar schoonheid in de breedste zin van het woord: van binnen én van buiten, zowel lichaam als gezicht. Wij zijn er van overtuigd, dat dit in balans moet zijn om te kunnen stralen.

Onze behandelingen zijn “anders dan anders”, effectief maar zeker ook ontspannend. Wil je kennismaken met onze behandelingen? Knip de bon uit en ontvang € 15,00 korting op jouw eerste behandeling. Bel 06-20299616 voor het maken van een afspraak! Liefs, Patty & Annemiek LijfStijling De mooiste vloeren Provincialeweg 73 – Maren Kessel St. Elisabethstraat 52 - Vught www.huidstijling.nl

voor uw huis.

www.vanderheijdenvloeren.nl

van der heijden

Bel: 06-20299616 voor een GRATIS intake

Laat je verwennen!

info@lijfstijling.nl www.lijfstijling.nl www.huidstijling.nl

Locaties in Maren-Kessel

en Vught

€ 15,00 korting

op een gezichtsbehandeling

Geldig t/m 30.11.20 *) nieuwe clienten

Gespecialiseerd ziekenvervoer van der in heijden VLOEREN

BUITENLEVEN

0412-623351 www.taxikling.nl

Frans en Marleen van der Biezen ACTIE

De relaxspecialisten van Oss

Relaxfauteuil met accu Het mooiste maatwerk voor huis en tuin. www.vanderheijdenbuitenleven.nl www.houthandelvanderheijden.nl

1 stuks zwart leder en 4 stuks in bruin leder

De €mooiste 1900,- vloeren voor uw huis.

van € 2250,- voor

Willaertstraat 24 • Oss tel. 0412-625292 of 06-20646083

www.vanderheijdenvloeren.nl www.relaxspecialist.nl

Donderdag en vrijdag geopend en op afspraak


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL Mathijs vindt het belangrijk dat mensen het landgoed Coudewater ontdekken en zich er thuis zullen voelen, ook als recreant. U bent dan ook van harte welkom

water ook een beetje van hen is, want dat is het ook. Zij moeten er zich gewoon thuis voelen. Dat geldt trouwens niet alleen voor de mensen die de komende jaren een van de vierhonderd woningen gaan huren of kopen. Zeker niet, Coudewater is namelijk zo waardevol en mooi dat iedereen ervan moet kunnen genieten.”

WANDELTOCHT EN KINDERVERTIER

RUST, RUIMTE EN GROEN VOOR IEDEREEN ONDER HANDBEREIK

LANDGOED COUDEWATER IS EEN PRACHTIG WANDELGEBIED Landgoed Coudewater in Rosmalen was heel veel jaren een oase van rust voor mensen die in het kader van gezondheidszorg specialistische behandeling nodig hadden. GGZ voorzag de patiënten en medewerkers van alle faciliteiten die nodig waren voor het herstel van de bewoners. Met de verkoop van het landgoed aan de VOF Het land van Coudewater gloort er een nieuwe horizon voor het landgoed. “Een landgoed dat voor iedereen toegankelijk is, dat moet vooral duidelijk zijn”, zegt Mathijs Gerritzen, projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Projectontwikkeling in Geffen dat samen met BPD de VOF vormt. door Herman van Dinther Mathijs (33): Coudewater is natuurlijk jarenlang een tamelijk gesloten gemeenschap geweest, in feite een dorpje op zich dat tamelijk zelfvoorzienend was. Op het landgoed werden naar behoefte panden bijgebouwd die niet altijd pasten bij de monumentale gebouwen die er rijkelijk aanwezig zijn. GGZ vroeg potentiële kopers aan te geven wat zij met het landgoed zouden willen gaan doen. De koper met de meest verantwoorde en duurzame plannen bleek Van Wanrooij uit Geffen. Uiteraard was een belangrijk uitgangspunt dat de mooie monumentale gebouwen en de beeldbepalende bomen bewaard blijven. De toekomstige bestemming voor de historische panden krijgen we steeds scherper in beeld, een aantal gebruikers blijft nog de komende jaren en daarnaast maken we de bestemmingen zo flexibel mogelijk, dus dat gaat allemaal goed komen. De niet-monumentale panden zijn intussen nagenoeg gesloopt, de kliniek was als laatste aan de beurt en daar is

intussen ook al niet veel meer van over.”

GENOT VOOR IEDEREEN

Mathijs is geboren in Den Dungen en kent Coudewater dus welhaast als vroegere buurman. Met een opleiding in vastgoed en makelaardij werkte hij een aantal jaren als ontwikkelaar bij een woningcorporatie om vijf jaar geleden aan de slag te gaan bij Van Wanrooij in Geffen. “Sinds een jaar ongeveer ben ik samen met mijn collega Hans Hartman volop aan de slag om hier op het landgoed alles op de rit te krijgen. Een belangrijk element daarbij is voor ons om de mensen in Rosmalen en omgeving te betrekken bij de ontwikkelingen die er op dit moment en in de toekomst gaande zijn op het landgoed. Want Landgoed Coudewater is er, meer dan ooit tevoren, voor iedereen die wil genieten van de rust en de mooie natuur die hier volop voor handen is. Wij willen de mensen graag het gevoel geven dat Coude-

“We hebben allerlei ideeën om mensen leuke activiteiten en evenementen te bieden en hen daardoor vertrouwd te maken met de mogelijkheden op Coudewater. De frequentie en schaalgrootte moeten we vanwege de corona perikelen jammer genoeg aanpassen maar dat wil niet zeggen dat we niets kunnen doen. Zo hebben we afgelopen zaterdag 17 oktober drie wandeltochten georganiseerd voor volwassenen die daarmee meteen een rondleiding op het landgoed kregen. Voor de kinderen hebben we een knutseltafel ingericht waardoor ze allerlei leuke dingen kunnen maken. Vanwege de richtlijnen moesten we ons met de wandelingen beperken tot drie groepen van maximaal veertig personen. Datzelfde geldt voor de herfstwandeling die we op zondag 25 oktober houden. Aanmelding kan via de website www.landgoedcoudewater.nl waar ook meer informatie te vinden is. In de praktijk blijkt dat de belangstelling voor bijvoorbeeld onze informatiebijeenkomsten of andere activiteiten bijzonder groot is en vaak al snel volgeboekt. De beschikbare plaatsen voor de herfstwandeling op 17 oktober waren al heel snel op dus op het moment dat u dit leest is 25 oktober wellicht ook volgeboekt.”

ZICHTBAAR MAKEN

We vinden het natuurlijk jammer dat we mensen moeten teleurstellen, helaas lopen we door het corana virus tegen deze beperkingen aan. We hadden en hebben namelijk tamelijk grootse plannen waarmee we veel meer publiek zouden kunnen bereiken, maar helaas is het op dit moment even niet anders. Wel broeden we op plannen om elk kwartaal een ‘evenement’ te houden waarmee we het landgoed Coudewater vooral zichtbaar maken en op de kaart zetten. Wat we vooral graag willen bereiken is dat mensen gevoel krijgen bij het landgoed. Onze missie is in elk geval dat we alles wat we doen, met veel respect doen voor landgoed Coudewater. En dat willen we graag delen, met zoveel mogelijk mensen.”


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

KERN MET PIT LAAT BUURTPROJECTEN GROEIEN EN BLOEIEN Van moestuinen en dorpsfeesten, tot aan wijkpleinen en theatervoorstellingen. Kern met Pit helpt mensen met dromen voor hun buurt. Met gratis kennis, advies en een groot netwerk. Is het idee binnen een jaar uitgevoerd? Dan krijgen de buurtbewoners 1000 euro voor hun initiatief én maken ze kans op de Gouden Pit, ter waarde van 3000 euro. De inschrijving voor Kern met Pit 2021 is nu geopend!

HULDIGING JUBILARISSEN FNV MAASLAND Net als voorgaande jaren had Lokaal FNV Maasland weer een groot aantal jubilarissen. Echter door corona was het onmogelijk om de jubilarissen te huldigen. Zij hebben hun FNV-speld thuis ontvangen, via de post, met een schrijven van het hoofdbestuur. Als in het komend jaar de gezondheidssituatie beter is, zullen zij alsnog voor een feestelijke bijeenkomst worden uitgenodigd. Het bestuur van Lokaal FNV Maasland constateerde ook dat er een vijftal leden was die een groot aantal jaren lid zijn en die daarnaast ook op zeer hoge leeftijd verkeren. Het uitstellen van hun bijzondere huldiging kon wel eens leiden tot een afgelasting. Dit was ook helaas het geval voor een van de jubilarissen. De 5 leden die reeds 70 en zelfs 75 jaar lid zijn, hebben we daarom apart gehuldigd, daarbij werden zij vergezeld door hun partner of dochter. De dochters van het helaas reeds in juni overleden lid hebben we ook uitgenodigd, zodat zij postuum de speld en de oorkonde hebben ontvangen. De jubilarissen zijn woonachtig in Oss en Heeswijk-Dinther, terwijl het overleden lid in Geffen woonde. De huldiging vond plaats binnen de geldende coronaregels, dus jubilaris met partner aan een eigen tafel en anderen op minimaal 1,5 meter afstand. Opmerking bij de foto van de jubilarissen: op de stoel hangt de stropdas van het overleden lid met zijn postuum ontvangen speld. (De dochters wilden dit op deze wijze.)

Sinds de start van Kern met Pit, 42 jaar geleden, zijn al ruim 5000 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd. Door deel te nemen, kunnen bewonersgroepen de kennis en het landelijke netwerk inzetten van KNHM foundation. Ze krijgen gratis ‘gereedschap’ om aan de slag te gaan. Een eigen adviseur bijvoorbeeld, interessante workshops, de mogelijkheid om je (online) netwerk uit te breiden. Of de expertise van bureau Arcadis. Dat zorgt vaak voor een enorme boost. Door mee te doen met Kern met Pit, adviseert iemand bij een plan van aanpak of maakt diegene een bouwtekening. Kern met Pit moedigt de betrokkenheid van burgers aan. Bijvoorbeeld door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Zo krijgen dromen steeds meer vorm en is uitvoering binnen één jaar mogelijk. Door het hele land worden veel mooie projecten opgestart die een boost geven aan de leefomgeving. Zoals in Overloon waar een samenspeeltuin werd gerealiseerd. Een speeltuin die voor iedereen toegankelijk is en die een plek biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de samenspeeltuin zijn paden aangelegd en picknicktafels gemaakt. Door en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een prachtig idee! Niet voor niks de winnaar van de Bronzen Pit 2019. Heb jij ook een goed idee? Kan jouw buurt wel wat pit gebruiken? Dan is het tijd voor actie! Schrijf je in voor Kern met Pit 2021. Het aanmelden van projecten kan tot en met 31 oktober via www.kernmetpit.nl. De verwachting is dat meer dan 200 initiatieven zich gaan inschrijven. De deelnemers zijn verspreid over heel Nederland. Van dorp tot stad, van krimpgemeente tot de Randstad. Kern met Pit is er voor iedereen met een goed idee voor zijn buurt. Schrijf je nu in voor Kern met Pit 2021 via de website van Kern met pit.

PEUTERUURTJE BIBLIOTHEEK OSS We starten weer met het gezellige Peuteruurtje, geheel corona-proof! Tijdens deze leuke en leerzame activiteit genieten kinderen vanaf twee jaar van een prentenboek en worden er liedjes gezongen. Tot slot krijgen de kinderen een leuke knutselopdracht mee naar huis. Het Peuteruurtje is bedoeld voor kinderen vanaf twee jaar en er is 1 begeleider per kind toegestaan. Vanwege veiligheidsmaatregelen willen we vragen of alle peuters een eigen muziekinstrumentje en knuffel van thuis meenemen. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via jeugdoss@nobb.nl of via telefoon of bij de klantenservice van de bibliotheek. Vermeld in de aanmelding: naam kind, naam ouder/ begeleider en telefoonnummer ouder/ begeleider Deelnemen is gratis. Er is een maximaal aantal deelnemers toegestaan i.v.m. de geldende maatregelen betreffende het coronavirus. Let op! Er is beperkt plek, u ontvangt daarom een bevestiging van aanmelding.

fotoreportages uit uw regio: www.thuisinhetnieuws.nl

LAAT JE INSPIREREN BIJ DE DUURZAME HUIZEN ROUTE Op zaterdag 31 oktober en 7 november is het Nationale Duurzame Huizen Route. Bezoekers schrijven zich in voor een bezoek, daardoor er maximaal zes bezoekers per tijdstip aanwezig zijn. U kunt duurzame huizen bezoeken. De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform, waar huiseigenaren hun ervaringen delen met het duurzaam maken van hun woning. Mensen kunnen zich het hele jaar oriënteren op duurzaam wonen door de voorbeelden en ervaringsverhalen te bekijken of door vragen te stellen aan de huiseigenaren.


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Accuraat – Flexibel Klantgericht – Direct Creatief – Oog voor detail Accuraat – Flexibel – Klantgericht

– Creatiefvoor – Oog al vooruw detail DeDirect adviseur bouwkundige zaken, van calculatie tot begeleiding, van De ontwerp total uitvoering. adviseur voor uw bouwkundige zaken, van calculatie tot begeleiding, Voor meer info: van ontwerp tot uitvoering. info@hvhadvies.nl Voor meer info: of 06-19480343 info@hvhadvies.nl of 06-19480343

Een van onze projecten: Een van onze projecten: ontwerp enenrealisatie van een ontwerp realisatie van een woonhuis te Berghem woonhuis te Berghem

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

KLIK EN TIK De cursus Klik & Tik helpt u beter gebruik te maken van de computer en het internet. Er zijn drie verschillende cursussen: De start: leer hoe de computer werkt; De basis: leer typen, e-mailen en ga het internet op; Het internet op: leer kennismaken met verschillende leuke en handige websites. Klik & Tik helpt volwassenen die weinig of niets weten van de computer of het internet. Deelnemers kunnen beginnen met de startcursus of direct met een vervolgcursus. We werken in kleine groepjes op computers van de Bibliotheek en op eigen tempo. Er is begeleiding van een medewerker van de Bibliotheek. Deelnemen is gratis. U kunt meedoen zodra er plek is in de cursus. Aanmelden via HW@nobb.nl of MD@nobb.nl.

FOTOWEDSTRIJD ‘MOOISTE KERN VAN BRABANT’ VAN START Veel inwoners in Brabant vinden hun dorp enigszins gevoed door een vorm van gepast chauvinisme “de mooiste kern van Brabant”. En met recht natuurlijk want waarom zou je niet trots zijn op je eigen dorp. En om die woorden kracht bij te kunnen zetten, start vanaf heden de fotowedstrijd “mooiste kern van Brabant”onder de dorpsraden en inwoners uit de kernen van Brabant. De stichting Kleine Kernen roept de bewoners op om de mooiste foto’s van hun dorp in te zenden. Uit de inzendingen zal een deskundige jury de mooiste foto’s gaan kiezen. De foto’s van de 12 mooiste kernen worden verwerkt in een kalender die voor het jaar 2021 zal worden uitgegeven. En wie wil zijn of haar dorp nou niet op zo’n kalender hebben staan?

NIEUW FONDS VOOR AMATEURKUNST OSS De gemeente Oss heeft er een nieuw fonds voor amateurkunst bij. Voor een vernieuwend project of idee is maximaal € 2.500 beschikbaar. Belangrijke voorwaarde is samenwerking met een professionele culturele organisatie uit Oss. De gemeente Oss wil vernieuwing van de amateurkunst. Om dat te stimuleren is er voor de komende drie jaar het Fonds Amateurkunst Oss. In dat fonds zit een bedrag van € 90.000 voor subsidies in de amateurkunst. Voorwaarde om subsidie te krijgen, is samenwerking met een van de vijf grote professionele culturele organisaties in de gemeente Oss: theater De Lievekamp, Muzelinck, Bilbiotheek en stadsarchief, cultuurpodium de Groene Engel en Museum Jan Cunen. Het idee daarachter is dat het project én de culturele organisatie er allebei belang bij hebben om interessante projecten te ondersteunen. Die samenwerking kan op verschillende manieren. Dat bepalen de mensen van het project en de culturele organisatie samen. Een andere belangrijke voorwaarde is dat het project bijdraagt aan actieve deelname aan kunst en cultuur of aan de vergroting van het publiek voor amateurkunst. Heb je een idee en wil je daarvoor een aanvraag indienen? Schrijf je dan in via cultuurfonds@oss.nl voor een online informatiebijeenkomst: ·Maandag 2 november om 19.30 uur ·Dinsdag 3 november om 16.00 uur ·Woensdag 4 november om 11.00 uur Daar krijg je informatie over het fonds en over het aanvragen van een subsidie. De vijf professionele culturele organisaties vormen samen de adviescommissie voor het toekennen van de subsidies uit het cultuurfonds. Meer weten? www.oss.nl/cultuurfonds

WAT MOET JE DOEN?!

Heel mooi natuurlijk en zeker een reden om aan de fotowedstrijd mee te doen. Stuur je mooiste foto (foto’s) naar de redactie. Onderwerpen voor mooie foto’s zouden kunnen zijn: natuur, zorg, dorpsgezichten, leefbaarheid, voorzieningen, woningbouw. Eigen invulling van het beeld is uiteraard ook prima. De foto’s kunnen worden aangeleverd via het e-mailadres info@kleinekernen.nl . Je kunt foto’s voor de wedstrijd inzenden tot en met dinsdag 17 november. Bij de foto’s in het kort aangeven: - Wat staat er op de foto? - Door wie is de foto gemaakt? Foto’s dienen rechtenvrij te zijn. Eventuele personen op de foto moeten hebben ingestemd het gebruik hiervan voor de foto. Door foto’s op te sturen geef je toestemming om deze te mogen delen. Veel plezier bij het foto’s maken of het thuis verwerken van de gemaakte foto’s van uw kern!

VOLGENDE NUMMER 17 NOVEMBER KOPIJ EN ADVERTENTIES VOOR 12 NOVEMBER REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Van den Heuvel Makelaars Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@vandenheuvel.nl 0412-405022

H y p o t h e k e n & Ve r z e k e r i n g e n

Cofidi Hypotheken & Verzekeringen Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@cofidi.nl 0412-450476