Berghs Contact 2008 24-8-2020

Page 1

4E JAARGANG - AUGUSTUS 2020 - ) 073-5320035 - REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Boek nu je tickets

We zijn weer gestart

VOOR DE LEUKSTE THEATERVOORSTELLINGEN VIA LIEVEKAMP.NL ZATERDAG 12 SEPTEMBER

KARIN BLOEMEN

BILLIE, ARETHA, NORAH, AMY... KARIN!

27 EN 28 OKTOBER

JANDINO ASPORAAT OPGEFOKT

2 OKTOBER

Nasrdin Dchar 15 OKTOBER

Brigitte Heitzer & René van Kooten 3 FEBRUARI

Harrie Jekkers 6 FEBRUARI

Veldhuis & Kemper DONDERDAG 24 SEPTEMBER

ELLEN TEN DAMME ALLEZ-HOP!

15 MAART

Rob de Nijs CHECK LIEVEKAMP.NL VOOR HET TOTALE PROGRAMMA!


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

13 VOETBALVELDEN BIJ DE MUNLAAN

GROOT ZONNEPARK IN DE MAAK Het college van B&W van de gemeente Oss zet in op de realisatie van een zonnepark De Mun tussen de Munlaan en bedrijventerrein Vorstengrafdonk. Het zonneveld heeft een oppervlakte van 6,5 hectare (circa 13 voetbalvelden) en levert groene stroom voor ongeveer 2000 huizen. Omwonenden en de gemeenschap delen mee in de opbrengst. In de omgeving is er echter ook de nodige weerstand, ook na de aanpassing van de plannen. Wethouder Johan van der Schoot: ‘Hiermee zetten we de volgende stap voor de invulling van onze ambitie om in 2050 energieneutraal te worden zoals het Rijk van ons verlangt. Dit past in het streven van de gemeenteraad om in 2030 te voldoen aan ons deel van de energie-opgave. In de uitwerking komen onze visie op inpassing in het landschap en financieel profijt voor de gemeenschap terug.’ Omwonenden en de gemeenschap kunnen delen mee in de opbrengst. Buurtbewoners kunnen korting op de stroomprijs krijgen. Inwoners van de gemeente Oss kunnen door middel van een obligatieregeling deelnemen in het plan. Hierop krijgen ze een aantrekkelijke rente. Ook levert het park op basis van de hoeveelheid opgewekte stroom een bijdrage aan het gemeentelijke duurzaamheidsfonds.

INPASSEN IN HET LANDSCHAP

Het gebied vormt de overgang tussen het bedrijventerrein Vorstengrafdonk en de kern Oss. “We vinden het belangrijk dat het plan goed past in het landschap. De zonnepanelen komen op een deel van het gebied te liggen. Van de bijna 11 hectare wordt zo’n 6,5 hectare gebruikt voor de zonnepanelen. Deze zonnepanelen komen ver uit elkaar te staan. Hierdoor valt er veel licht, lucht en water tussen de panelen door. n het plan is ruimte voor biodiversiteit en natuurontwikkeling. Er komen hagen, houtsingels, een poel en een struinpad. Op deze manier voorkomen we dat er een beeld van een massaal zonneveld ontstaat. Ook wordt het zonneveld onderdeel van het wandelnetwerk in de buurt.”

OMSTREDEN

Het plan is op diverse manieren besproken met buurtbewoners via een omgevingsdialoog. Dit heeft geleid tot aanpassingen van het plan zoals een knip in het panelenveld zodat het kleinschaliger over komt. Ook is het wandelpad vanaf de Munlaan komen te vervallen. Dit heeft de bezwaren van verschillende omwonenden niet weg kunnen nemen. Zij willen niet dat dit zonneveld er komt en hebben dat kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad.

PROCEDURE

Voor Zonnepark De Mun wordt de procedure voor vergunningverlening opgestart. Zodra de vergunningaanvraag ter inzage ligt kan iedereen dan een zienswijze op indienen. Ook bieden wordt goedkeuring gevraagd bij andere overheidspartijen zoals de provincie en het waterschap. Met de reactie van B&W op de ontvangen zienswijzen wordt de concept-vergunning voorgelegd aan de gemeenteraad. Bij de vaststelling van de nota Grootschalige opwekking van zonne-energie in Oss is afgesproken dat de gemeenteraad het laatste woord heeft of de vergunning wordt verleend. Daarna kan het college van B&W de vergunning definitief maken.

BIJ DE VOORPAGINA:

TOCH NOG AAN DE WANDEL Er moest een paar keer met de datum geschoven worden maar afgelopen week was het dan toch zover. Dinsdag begonnen Bergse wandelliefhebber jong en oud aan de Avondvierdaagse. De deelname was logischerwijs niet zo massaal als vorige jaren maar het plezier was er niet minder om!

ENQUÊTE ONDERHOUD OPENBARE RUIMTE De gemeente Oss en IBN zijn bezig om beter bereikbaar en inzetbaar te worden voor jou als bewoner van Berghem! Wij willen daarom graag jouw mening over onze openbare ruimte horen. Denk bij openbare ruimte aan: de weg, plantsoenen, speelplekken, hondenuitlaatplekken, bomen, enz. Vul onze digitale enquête in via https://clap094754.typeform. com/to/rMdHw7 We willen het werk dat IBN doet als aannemer in het onderhoud van de openbare ruimte in Berghem zo goed mogelijk aan laten sluiten bij wat u als bewoner van ons verlangt.Het is belangrijk om te weten hoe tevreden u bent over het onderhoud. Om dit te kunnen meten is het van belang dat we zoveel mogelijk respons krijgen! De enquête kan anoniem ingevuld worden.


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

NA 40 JAAR...

TOTALE OPHEFFINGS

UITVERKOOP

ALLES GAAT WEG VOOR BODEMPRIJZEN OPHEFFINGS UITVERKOOP tot 40% EXTRA

STAPELKORTING

KORTING STAPELEN

OPHEFFINGS UITVERKOOP TOT 40% EXTRA

STAPELKORTING

40% 30% 20% 10% BIJ 5 OF MEER ARTIKELEN

BIJ 4 OF MEER ARTIKELEN

BIJ 3 OF MEER ARTIKELEN

BIJ 2 OF MEER ARTIKELEN

LEDERZAAK VERHAGEN HEESCH GAAT NU ECHT STOPPEN Openingstijden: ma. gesloten di. t/m za. 09.30 tot 17.30 uur

LEDERZAAK VERHAGEN WWW.LEDERZAAKVERHAGEN.NL

‘t Dorp 44 5384 MC Heesch 0412 452 313


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

VERSE VIS IN BERGHEM Vanaf donderdag 3 september zal Jeroen Heinen van Zeevishandel Van de Groep vis gaan verkopen bij de ingang van de Jumbo aan het Mr. Gielenplein. Elke donderdag van 09:30 tot 16:30 uur. Dus heb je zin in een lekkere visje bijvoorbeeld met de lunch! Dan ben je bij hem aan het goede adres! De olie wordt dagelijks verschoond en de vis wordt elke ochtend persoonlijk uitgezocht bij de groothandels in het vissersdorp Spakenburg. Dat wordt smullen dus!

GEEN ‘10 VAN BERGHEM’ DIT JAAR

ZONNEBLOEMEN VOOR ZIEKENDAG Hebt u ze ook al gezien? Onze mooie zonnebloemen! Zelf gekweekt op het veldje aan de Wilhelminasingel hier in Berghem ter gelegenheid van Nationale Ziekendag door en voor Zonnebloem Berghem! Deze mooie bloemen zijn niet te koop, maar zijn bestemd voor onze Zonnebloem-gasten. Op deze “dag voor iedereen” wil de Zonnebloem extra aandacht vragen voor de relatie tussen zieken en gezonden. Nationale Ziekendag heeft een vaste plek op onze activiteitenkalender. Normaal wordt Nationale Ziekendag gehouden in het 2e weekend van september maar dit jaar kunnen we vanwege Corona dit niet op de gebruikelijke manier vieren. Onze vrijwilliger Jan Kuijpers ontfermt zich over de groei en bloei van onze zonnebloemen, zodat onze bezoekvrijwilligers hun gast kunnen verblijden met een mooie zelfgekweekte bos zonnebloemen. Door de aanhoudende warmte komen de zonnebloemen sneller tot bloei dan verwacht, zodat onze Zonnebloemvrijwilligers nu reeds de bloemen kunnen oogsten.

Dit jaar stond de 36e editie van het hardloopevenement “De 10 van Berghem” gepland op 28 augustus, als onderdeel van de Maasland Run Classic. De situatie rondom het corona virus heeft de organisatie doen besluiten om het dit jaar niet door te laten gaan. Dat is erg jammer voor de betrokken lopers, sponsoren en vrijwilligers maar helaas kan het nu niet anders in het belang van ieders gezondheid. Hopelijk gaat het in 2021 weer lukken om hardloopwedstrijden te organiseren en dan komt de 10 van Berghem zeker weer op de agenda te staan. We wensen alle lopers veel succes om hun sport toch zo goed mogelijk uit te kunnen blijven voeren in deze bijzondere tijd.

WOENSDAG 16 SEPTEMBER IN DE BERCHPLAETS:

REPAIR CAFÉ BERGHEM De enthousiaste vrijwilligers staan weer voor u klaar op woensdag 16 september in de Berchplaets (begane grond). Tussen 9.30 en 10.30 uur kunt u spullen aanbieden om te repareren of komen voor een deskundig advies. Er wordt gewerkt tot 11.30 uur. Het aanbieden is in de centrale ontvangstruimte en het repareren is in een afzonderlijke ruimte. Zo kunnen we op een veilige manier de 1,5 meter afstand aanhouden. Alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Over het algemeen zijn de meeste klussen met succes geklaard! Indien u nog in het bezit bent van de handleiding van het defecte apparaat deze graag meenemen. Er is een naaister aanwezig voor bijvoorbeeld een naadje dat los zit, een scheur die hersteld of een knoop die aangenaaid moet worden (niet voor het inzetten van ritsen). Deze woensdag na de vakantie

zal ook in het teken staan van de zomer. Wat doe je met een kapotte grasmaaier, een botte schoffel, hegge- of snoeischaar, een defect tuinsproeier of parasol? Weggooien.. mooi niet! Een tuinstoel kan gerepareerd worden en een Senseo kan omgebouwd worden voor gebruik op de camping (specialiteit van het Berghems Repair Café). Komt u i.v.m. corona nog liever niet naar de Berchplaets dan kunt u ook een reparatieverzoek plaatsen op onze website repaircafe-berghem.nl. Op de website klikt u rechtsboven op: contact. Dan verschijnt er een formulier waar u in kunt vullen: naam, emailadres, telefoon en waar het over gaat. Klik vervolgens op: verzenden. Wij nemen dan zelf contact met u op. Het Repair Café zoekt dan samen met u naar een passende oplossing en de werkzaamheden worden uitgevoerd bij de vrijwilligers zelf thuis.

Met het Repair Café laten de vrijwilligers zien dat repareren vaak mogelijk is en altijd leuk om te doen. Zij vinden het zonde als kapotte spullen weggegooid worden. De reparatiekosten zijn gratis maar een kleine vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt zeker op prijs gesteld. U bent van harte welkom! Iedere derde woensdag van de maand. Meer info www.repaircafe-berghem.nl.


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Aandacht, rust en ruimte Wij werken enkel op afspraak

Mark van der Zander Dierenarts algemeen

Maarten Simonse Dierenarts algemeen

Suzanne van Erp

Dierenarts gezelschapsdieren

Koolzaadweg 10, Berghem • 0412-310 010

Tamara van der Heiden Dierenarts algemeen


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

DE POORT VAN OPENLUCHTTHEATER HOESSENBOSCH GAAT WEER OPEN Het was even stil bij openluchttheater Hoessenbosch in Berghem. En dat nog wel terwijl het 75 jaar bestaat. Voorzichtig presenteert het theater nu toch een alternatief programma. In september gaan de poorten open voor de Buitenbios, Theatergroep BLUV, Mannen van Naam én Dirk Scheele.

STILLE ZOMER

Een unieke voorstelling met Stichting Berghem Tegen Kanker op 5 mei werd voorlopig uitgesteld. Net zoals de jubileumvoorstelling Koning van Katoren, Hoessenbosch Festival en vele andere leuke evenementen. “Plotseling moest er een streep door ons zorgvuldig samengestelde programma. Gelukkig kon de schoolmusical van basisschool Het Molenveld in juli uiteindelijk toch doorgaan. Deze stond al gepland vanwege ons 75-jarig jubileum, in het kader van ‘Hoessenbosch trakteert’”, vertelt stichtingsvoorzitter Boris van Brakel. “En ook voor de eindmusical van basisschool De Regenboog uit Schaijk ging onze poort in juli open.” Maar daarna bleef het stil. Tot nu.

CORONAPROOF THEATER

Achter de schermen werd hard gewerkt aan een coronaprotocol om de RIVM-regels te waarborgen. Dat ligt er, al wordt het nog steeds met regelmaat aangepast naar de actualiteiten. “Onze maatregelen zijn tijdens de schoolmusicals met succes getest. Ons geluk is dat wij een openluchttheater zijn, waardoor er toch veel mogelijk is en we de ruimte hebben om voldoende afstand te bewaren”, aldus Van Brakel. “We kunnen onze poort in september vooralsnog dus met een gerust hart openen.”

THEATERPROGRAMMA SEPTEMBER

Op 5 september trapt het theater af met de Buitenbios, in samenwerking met de Groene Engel. Na zonsondergang wordt bij Hoessenbosch de film Hors Normes gedraaid. Op vrijdag 18 september speelt Theatergroep BLUV onder regie van Harold Schraven de voorstelling De knecht van twee meesters. Op 19 september verwelkomt Hoessenbosch het ultramuzikale én komische trio Mannen van Naam en op 20 september brengt Dirk Scheele de kindervoorstelling In Holland staat een huis maar liefst twee keer op de planken. Meer informatie vind je via www.hoessenbosch.nl.

NIEUW BIJ U IN DE BUURT

September wordt een feestmaand!


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

MANTELZORGCOMPLIMENT Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Help je thuis soms mee? Ben je jonger dan 25 jaar? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Je (groot)ouders kunnen voor jou het mantelzorgcompliment aanvragen. Dat is een VVV-cadeaukaart van € 50. Misschien bedenken jouw (groot)ouders niet dat jij mantelzorger bent. Vertel hen dat ze een mantelzorgcompliment kunnen aanvragen en dat aan jou cadeau geven. Kunnen ze het niet zelf aanvragen? Help ze dan met het invullen van het formulier. Of vul het formulier namens hen in.

COR OVERKAMP AWARD OSS 2020 VOOR STICHTING BERGHEM EVENTS Stichting Berghem Events kreeg van wethouder Thijs van Kessel de Cor Overkamp Award 2020. Zij krijgen deze prijs voor hun bijzondere inzet voor de dorpskermissen in de gemeente Oss. De Stichting Berghem Events heeft in 2017 de handschoen opgepakt om de organisatie van de Berghemse kermis over te nemen. Het doel was om het teruglopende enthousiasme voor de kermis weer nieuw leven in te blazen. Hiervoor hebben zij binnen het dorp verschillende partijen aan zich weten te binden: horeca, ondernemers, veel clubs en verenigingen en heel veel vrijwilligers. Stichting Berghem Events heeft een vaste groep exploitanten aan zich weten te binden. Hierbij keken zij ook naar mogelijkheden voor lokale (kermis) ondernemers. Om ook de basisschooljeugd enthousiast te maken, verzorgen zij elk jaar in alle basisschoolklassen een gastles over het thema kermis. Rondom de kermis organiseren zij activiteiten voor de ouderen van de herfstzon en

de bewoners van de Wilberthof. Samen met een groep ouders startten zij met het initiatief “prikkelarme kermis” voor personen en kinderen met een beperking. Met een ruime week voorbereidingstijd hebben zij dit jaar een “corona-proof” kermisvariant tot stand gebracht. En de draaiboeken hiervan stelden zij ook weer beschikbaar aan veel andere kermisorganisatoren. De Cor Overkamp Award is een eerbetoon aan exploitant Cor Overkamp; mede door zijn inzet is de Osse kermis uitgegroeid tot één van de Nederlandse topkermissen. Daarnaast zette Overkamp door de jaren heen zijn schouders onder de kermissen in de voormalige gemeenten Berghem, Herpen, Ravenstein en Geffen. (foto www.berghem.nl)

PICKNICKEN BIJ KASTEEL HEESWIJK In de zomermaanden is het heerlijk vertoeven op het landgoed van Kasteel Heeswijk. De rust van het beekdal, de prachtige historische lanen en natuurlijk de aanblik van het kasteel, maken dit landgoed dan ook de ideale plek voor een zomerse picknick. De Zoet & Zaligheden picknick is exclusief deze zomer te boeken en is de kers op de taart tijdens jouw zomervakantie. Je koopt het pakket al voor slechts € 17,50 p.p. De Zoet & Zaligheden picknick is te bestellen bij Brasserie Bij de Barones Bel: 0413 292 024

AANVRAGEN

Het mantelzorgcompliment aanvragen doe je online. Ga naar www.oss.nl/mantelzorgcompliment. Je hebt het Burgerservicenummer (BSN) van de aanvrager nodig. Als je de vragen op volgorde invult, zie je dat je alleen vragen hoeft te beantwoorden die voor jou gelden. Heb je het formulier verstuurd? En heb je recht op het mantelzorgcompliment? Dan is je VVV-cadeaukaart binnen 30 dagen in huis. Heb je geen internet? Dan kun je een papieren aanvraagformulier ophalen bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Raadhuislaan 2 in Oss.

DUURZAAM WONEN SPREEKUUR Lage energiekosten en stroom besparen willen we allemaal. Maar hoe doe je dat? Wat is mogelijk met jouw woning? Wat kun je nu doen met het oog op de toekomst? Waar moet ik beginnen met isoleren, leggen van zonnepanelen? Met deze vragen kan de adviseur van energieloket Brabant Woont Slim jou helpen. Op donderdag 3 september van 18.00 – 20.00 uur is er een Duurzaam Wonen Spreekuur. Dit spreekuur is in het gemeentehuis en is gratis. In een gesprek van een half uur geeft de adviseur terugkoppeling op jouw vraag over je woning. Of het nu om isoleren of om zonnepanelen gaat, jouw overwegingen kun je aan deze expert voorleggen. De spreekuren zijn op de volgende donderdagen: 1 oktober, 5 november en 3 december. Voor het spreekuur moet je je inschrijven, dat kan tot dinsdag 1 september 15.00 uur op https://brabantwoontslim.nl/oss/ online-spreekuur/.


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL laagdrempelig zijn.” Voor de tarieven hoeven potentiële cursisten het ook niet te laten, aldus Weitzel: “Die liggen aanzienlijk onder het commerciële tarief. We willen dat mensen met een kleinere portemonnee zich ook kunnen ontwikkelen en richten ons op een zo breed mogelijke doelgroep.” Voor kleine ondernemers heeft Volksuniversiteit Oss ook diverse cursussen. “Een eigen website maken, verschillende programma als Photoshop of Excel beter onder de knie krijgen, noem het maar op. Verder moet je bij onze trainingen denken aan meditatie, een fotoworkshop, binnenhuisarchitectuur, Cambridge Engels, Outlook voor professionals, het is echt heel breed.”

50 JAAR VOLKSUNIVERSITEIT OSS VOOR IEDEREEN Velen zullen denken dat een Volksuniversiteit enkel en alleen bestemd is voor bollebozen. Maar dat is totaal niet zo, benadrukt Larissa Weitzel-Zeldenrijk. “Je hoeft helemaal geen HBO-achtergrond te hebben. Alle mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen zijn bij ons van harte welkom.” Dat is min of meer de reden dat het 50-jarig jubileum aangekleed wordt met de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan workshops van een greep uit het omvangrijke cursusaanbod. door Mark van der Donk Ruim honderd jaar geleden werden, door de overheid, in heel het land (met name de grote steden) Volksuniversiteiten opgericht. “Destijds om ook de vrouwen, die veelal niet werkten maar thuis het huishouden runden, de kans op scholing te geven”, weet Weitzel ons uit te leggen. Op 23 april 1970 kwam er ook een Volksuniversiteit in Oss. Toen allang niet meer alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die zich op een bepaald vlak wilde verrijken. Het initiatief kwam van een tweetal medewerkers van Organon, die enkele taalcursussen voor hun collega’s wilden laten verzorgen. “Dat doen we nog steeds. Wanneer je een taal wilt leren, moet je bij ons zijn. Maar er zijn veel meer reguliere cursussen voor personen die zichzelf willen ontwikkelen. En daarnaast ook maatwerktrainingen voor bedrijven. Ons aanbod is heel divers.” Aan het woord is de directeur die een enthousiast team aanstuurt. “Ik zeg altijd maar: een taal leer je bij Volksuniversiteit Oss. We hebben een breed aanbod van 16 verschillende talen voor beginners en gevorderden. Toen we met Japans startten, waren er zelfs daarvoor direct 11 aanmeldingen.” De Volksuniversiteit kenmerkt en onderscheidt zich door de kleine groepen, die altijd worden gehanteerd. “Ook voor en na de coronacrisis”, benadrukt Weitzel. “We zijn met maximaal 12 cursisten. Dat aantal kunnen we ook in deze tijd waarborgen. Op onze eigen locatie aan

de Kruisstraat, maar ook in het Hooghuys in Oss en het Udens College. Alle lokalen worden vooraf gedesinfecteerd, na iedere sessie gebeurt dat met de tafels en stoelen en iedereen zit netjes op minimaal 1,5 meter uit elkaar.”

JUBILEUMFEESTWEEK

MAATWERK VOOR ONDERNEMERS

De maatwerktrainingen voor grotere bedrijven zijn ook een belangrijk onderdeel van Volksuniversiteit Oss. “Mocht je bijvoorbeeld 5 medewerkers beter Nederlands willen laten spreken, dan zijn er 7 verschillende niveaus om dat te leren. In overleg met de klant wordt de inhoud van de training besproken en bepaalt men zelf de gekozen dag, tijd en locatie. Tevens is er aandacht voor de taal op de werkvloer en worden de veel gebruikte woorden binnen het bedrijf extra behandeld. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden om dit aantrekkelijk te maken. Wij kunnen daar ook bij helpen. Er komt een tussentijdse en een eindtoets, zodat de groei-ontwikkeling gemonitord kan worden. Die kan het bedrijf gebruiken om zich te verantwoorden voor wat betreft de subsidie.”

ONLINE

Het jubileumjaar had in de ideale situatie wel wat feestelijker gemogen, maar zo goed en kwaad als het kan, wordt er toch de nodige aandacht aan geschonken. “In april was het helemaal lastig. We hebben er toen alleen intern, op kantoor, een taartje op gegeten. Sowieso lag het al in onze planning om bij de start van het nieuwe cursusjaar groter uit te pakken. Rond deze periode vinden altijd de open dagen plaats, waarbij geïnteresseerden kennis kunnen maken met onze docenten en hun niveau kunnen (laten) bepalen. Van 9 tot en met 13 september pakken we, tijdens de jubileumfeestweek, extra uit. Dan verzorgen we doorlopend workshops, die gratis toegankelijk zijn, voor een gemêleerd aanbod uit ons cursusprogramma. Alles kan gelukkig gewoon doorgaan, maar mensen moeten zich wel inschrijven, omdat we een beperkt aantal plaatsen beschikbaar hebben. Dit kan via onze website: volksuniversiteitoss.nl/gratis-workshops-feestweek.”

Vanwege de coronaperiode was Volksuniversiteit Oss tijdelijk overgestapt naar online lessen. Dat wil men, gedeeltelijk, blijven doen. “Bij de meeste cursisten ligt de voorkeur bij klassikale lessen, maar degene voor wie dat (nog) niet fijn voelt, is er ook de mogelijkheid om een reguliere cursus via een livestream te volgen. Een andere optie is een privéles, voor bijvoorbeeld een echtpaar of twee mensen die elkaar goed kennen. Daarbij is er niet zoveel maatwerk als bij de zakelijke trainingen, maar zijn de 15 cursusmomenten van steeds 1 uur wel in overleg in te plannen.” Weitzel hoopt zoveel mogelijk mensen enthousiast te kunnen maken om ook eens een kijkje te komen nemen. “Ik zou er graag naartoe willen dat mensen op een verjaardagsfeestje, wanneer ze iemand horen vertellen dat hij of zij graag eens een woordje Italiaans zou willen spreken, zeggen: dan moet je bij de Volksuniversiteit zijn! Juist bij onze taalcursussen zien we een hele brede doelgroep. Jong en oud komt daar op af.”

HBO-geschoold zijn is dus helemaal nergens voor nodig. “Iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen is van harte welkom. Ieder op zijn of haar eigen niveau. We willen juist

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitoss.nl (voor de reguliere cursussen) of www.vuoss.nl (voor de maatwerktrainingen bij bedrijven).


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

HET IS MENENS: LITHOIJEN MOET GROENER WORDEN Stenen eruit en groen erin. Dat is in een notendop het plan van de bewonersprojectgroep Dorpslandschap Lithoijen, samen met Landschapsbeheer Oss. Het dorp moet meer ‘natuurlijk’ worden, Essensterfte, kastanjebloedingsziektes, populierenkap, gerooide houtwallen, grind en tegels in wegbermen. Het gaat niet de goede kant op met de natuur in Lithoijen, constateerden een paar jaar geleden enkele verontruste inwoners van het Maasdorp. “Er gaat veel weg en er komt weinig voor terug”, merkten onder anderen Johanna Ceelen en Frans Heeren van de Lithoijnse projectgroep Dorpslandschap Lithoijen. Om het tij te keren staken inwoners de koppen bij elkaar. En riepen de hulp in van Landschapsbeheer Oss, die zich vanuit zijn passie voor natuur graag bij het initiatief aansloot.

BASISPLAN

De afgelopen twee jaar werkten ze er heel hard aan. De projectgroep en Landschapsbeheer hielden heel het dorp onder de loep, ze gingen overal groene ontwikkelingsmogelijkheden inventariseren. “Die zijn we daarop weer gaan uitwerken met professionele hulp van een landschapsarchitect, Rob Aben”, schetst Tonnie van Hooff van Landschapsbeheer Oss. Dat leverde uiteindelijk een lijst op van plekken op die we willen gaan aanpakken en die als zodanig samen het plan Dorpslandschap Lithoijen vormen. Met dit prachtige basisplan heeft de werkgroep meegedaan aan de prijsvraag ‘praktisch alles groen’. Dit leverde de 2e prijs op, en met het geldbedrag van €10.000,- kon een begin

gemaakt worden om de overige plannen uit te kunnen gaan werken.

OLIJFSTRAATJE

Een van die plekken is bijvoorbeeld het Olijfstraatje en het aansluitende ‘populierenbosje’ aan de rand van het dorp, welke in beeld zijn voor het maken van een natuurparkje annex voedselbos “Dit moet een educatieve plek worden, waar bijvoorbeeld ook kinderen les kunnen krijgen over de natuur, maar ook bewoners naar toe kunnen om gratis fruit te komen proeven. Ook willen we meteen een aantalhistorische wandelpaden door het buitengebied gaan herstellen. Daartoe werken we oa samen met werkgroep Padenplan. Ook zetten ze vol in op het vergroenen van onder meer het Prelaat van de Berghplein en de Dorpsstraat.” Daarvoor is de medewerking van de gemeente Oss, particulieren, Waterschap en het kerkbestuur nodig. Sommige deelprojecten zijn al voltooid merkt Van Hooff tot zijn genoegen op. Zo is de ‘rattensloot’ in de Langwijkstraat al omgevormd tot een prachtig natuurgebied wat nu De Eilanden is gaan heten. Ook het schoolplein in Lithoijen is vergroend, dat is zelfs uitgebreid met een Tiny Forest. Het schoolbestuur, het IVN en de gemeente voerden dit in november uit. “Het is prrachtig geworden. Momenteel zijn we bezig met uitwerking een van herinrichtingsplan van het gebied Den Dam, gelegen tussen de Weisestraat en de Steegeindstraat. Ons idee is om de daar al aanwezige rabattenstructuur te verlengen en wellicht een natuurspeelplek te gaan maken. De aanwezige paardrijbak kan uiter-


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

aard blijven, want die zorgt voor leven in de brouwerij.” “Een mooi klein projectje is ook het in ere herstellen van een fruitboomgaardje naast de kerk en dit gelijktijdig inrichten als natuurspeelplek voor kinderopvang de Blokkendoos en Olleke Bolleke. Overleg is er ook met het Waterschap Aa en Maas over het verfraaien van de entree van het dorp bij de Brave Hendrik en het inzaaien van de dijken met bloemrijk graszaadmengsel.”

LITHOIJEN IN VOGELVLUCHT

Een van de andere projecten waar een klap op moet worden gegeven is ‘Lithoijen in vogelvlucht’. Het doel is om het plaatselijke leefgebied van vogels, vleermuizen en bijen te verbeteren. Van Hooff: “Daarvoor hebben wij de hulp ingeroepen van het adviesbureau Orbis, die de weg weet in subsidieland. Zonder steun kom je er niet.” Er is geld nodig, bijvoorbeeld voor het planten van bomen en struiken en het aanbrengen en plaatsen van houtwallen, nestkasten en het realiseren van bijen- en insectenhotels. Maar ook het inzaaien van grasveldjes en wegbermen is een belangrijk onderdeel van dit project. “Allemaal erop gericht om het dieren naar Lithoijen te lokken en het ze daar zo aangenaam mogelijk te maken. De totale kosten daarvan belopen ruim 100.000 euro, die gesubsidieerd worden door de provincie Noord-Brabant. Die toezegging is reeds binnen. Al deze voorzieningen kunnen ook op particulier terrein worden geplaatst, bewoners die meewerken aan de plannen kunnen deze voorzieningen gratis krijgen. Landschapsbeheer zorgt voor de gratis uitvoering. Dit project moet de drager worden van vele andere kleinere projecten en gaat in augustus van start. Het projectgebied bevat behalve de kern van Lithoijen ook het gehele buitengebied daarvan.”

BOMEN IN KAART

Weer een ander plan is het opstellen van een bomenplan voor de

gehele kern. Daarin moet bijvoorbeeld beschreven worden op welke manier de zieke essen aan de Molenstraat en de Weisestraat worden vervangen. “Helaas hebben al vele zieke bomen het loodje moeten leggen. Her en der is door de gemeente reeds herbeplanting uitgevoerd, maar in de visie van de werkgroep kunnen er nog veel meer bomen geplant worden. De uitwerking van het bomenplan van de werkgroep en de mogelijkheden om dit in uitvoering te brengen is een belangrijk onderwerp van gesprek met de gemeente Oss.” Landschapsbeheer Oss is bereid het onderhoud van de Lithoijense natuur verder op zich te nemen. Zij zorgen bijvoorbeeld al voor het knotten van de wilgen op de ‘eilandjes’ en de rabatten in de Weisestraat. Ook het onderhoud aan het Olijfstraatje is door de gemeente overgedragen aan Landschapsbeheer. “Gebleken is al dat de bewoners van Lithoijen ook graag meehelpen bij dit onderhoud. Op de Landelijke Natuurwerkdag vorig jaar in november kwamen vele bewoners de handjes uit de mouwen steken. Burgerparticipatie in optima forma!”

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren

JUBILEUM AANBIEDING LAMINAAT Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER VAN BALTERIO en COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Prima kwaliteit 7 mm dikte - breedte 20 cm Keuze uit drie moderne kleuren Van normaal 19,95 p/m2 nu p/m2 voor

9,95

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

COCKTAILS €9,00

€8,50 MOJITO BACARDI LIMÓN Bacardi Limón, munt, citroen- en limoenschijfjes, spa rood en crushed ijs

€7,25 BACARDI LIMÓN Bacardi Limón, sprite

GORDON’S GIN & FEVERTREE TONIC Gordon’s Gin - Fevertree tonic; komkommer | jeneverbessen of citroen | munt. (optie: Hendrick’s Gin + 2,50)

HOTELNULAND.NL

ZE ZIJN ER WEER! Kom de hele maand september genieten van onze heerlijke mosselen in ‘De Valk Next Door’. Er is voor ieder wat wils! Gaat u voor pannetje mosselen traditioneel, pannetje mosselen met witbier, mosselen mediterraans of gewokte mosselen?

HOTELNULAND.NL

€21,50


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

dood van haar broer op z’n geweten heeft. Zij neemt haar intrek in de herberg waar ook Florindo verblijft, zonder dat zij dit van elkaar weten. Na haar aankomst ontmoet ze de ‘schone Clarice’, die met haar broer Federigo had moeten trouwen, maar nu staat te popelen om met haar ware liefde Silvio in het huwelijksbootje te treden. Ondertussen leidt de ietwat onnozele en hongerige Truffaldino zijn eigen leven tussen wraak, complot en problemen van anderen. Hij treedt in dienst bij zijn meesters Beatrice én Florindo en zijn grootste zorg is dat zij elkaar niet treffen. Maar algauw raakt hij verstrikt in zijn eigen leugens. Een komische en groteske voorstelling, vol muziek, energie, snelle verwikkelingen, liefde, misverstanden, jaloezie, schijnwijsheid, hebzucht en een hele berg lekker eten. Harold Schraven neemt naast de regie, ook de rol van Truffaldino op zich. “Het is een uitdaging voor me om naast de regie ook deze rol op me te nemen, maar ik vind het heerlijk om weer aan een komedie te kunnen werken. Na het zwaardere Oorlogstuig had ik hier wel zin in en ik kan me voorstellen dat mensen na de corona-ellende graag een luchtige avond in het theater beleven. We gieten de klassieker ‘De Knecht van Twee Meesters’ in een nieuw jasje, en ik werk weer met een goede cast, met dit jaar een aantal nieuwe ervaren spelers.”

MET LITHENAREN LINDA VAN DOORN EN HAROLD SCHRAVEN

ANDERHALVEMETERKOMEDIE IN HOESSENBOSCH Theatergroep BLUV brengt, als een van de weinige amateurtoneelverenigingen in de omgeving, dit jaar toch een toneelstuk op de planken. Op 4 september gaat, onder regie van regisseur Harold Schraven, de komedie De Knecht van Twee Meesters in première bij de Graafse Akker in ’s-Hertogenbosch. Op 5 en 6 september speelt de voorstelling op dezelfde locatie. Op 18 september de voorstelling te zien in Theater Hoessenbosch in Berghem. Linda van Doorn, net als Schraven geboren en getogen in Lith, speelt dit jaar voor de zesde keer in een voorstelling van BLUV.

Linda van Doorn zag door de coronacrisis de reprise van Oorlogstuig aan zich voorbijgaan. “Ik pinkte wel even een traantje weg, toen uit één van de persconferenties bleek dat we voorlopig geen theater meer van binnen zouden zien. Gelukkig kunnen we nu dan toch de planken op. Een komedie is een prima genre voor deze tijd.”

TOER LANGS THEATERS

Zoals elk jaar toert Theatergroep BLUV langs verschillende openluchttheaters of tot theater omgebouwde locaties in Brabant. De voorstelling start in Den Bosch en doet daarna Someren, Best, Berghem en Haarsteeg aan. Alle voorstellingen beginnen om 20:00 uur en kaarten zijn te koop via www.tgbluv.nl. Bij elke voorstelling zijn mensen aanwezig die zorgen dat de coronaregels goed kunnen worden nageleefd, zodat iedereen op een veilige manier kennis kan maken met De Knecht van Twee Meesters.

De reprise van de voorstelling Oorlogstuig, die onder andere tijdens 75 jaar Bevrijding in Kamp Vught gespeeld zou worden, moest door de coronacrisis helaas met een jaar uitgesteld worden. Of ‘De Knecht’ van Carlo Goldoni, waar de groep vlak voor de corona-uitbraak mee begonnen was, gespeeld kon worden was lang onzeker. “We hebben eerst een week of vijf via een online verbinding gerepeteerd”, vertelt Harold Schraven. “Dat ging op zich prima, omdat we op dat moment nog vooral met tekst leren en tekstbeleving bezig waren. We besloten de persconferentie waarbij eventueel versoepelingen zouden worden aangekondigd af te wachten, om groen licht te geven voor het uitvoeren van de voorstelling. Toen we hoorden dat we voortaan meer dan 30 personen kwijt zouden mogen, besloten we ervoor te gaan.”

DE KNECHT

Beatrice Rasponi komt, verkleed als haar overleden broer Federigo, naar Venetië omdat ze op zoek is naar haar geliefde Florindo die de

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Kenniscentrum voor financiële vraagstukken

• Financieel inzicht • Vermogensopbouw • Verzekeringen • Hypotheek

Is uw partner overleden?

• Erfrechtplan • Belasting

Staan de bankrekeningen en/of het huis wel op uw naam? Hulp nodig bij de aangifte van de erfbelasting?

Regel uw zaken op tijd.

K

De Vree Van Drongelen | Notarissen – Adviseurs Burg. van Erpstraat 16 5371 AW Berghem

0412-487111 info@dv-vd.nl www.dv-vd.nl

K K apper

uif

Uw kapper aan huis

financieel bewust, financieel gerust Zevenbergseweg 1 5351 PE BERGHEM

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Koolzaadweg 22 • 5351 LP Berghem Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

• APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

werk- en levenservaring. Die wisselwerking doet beiden goed”, aldus Moniek. “Voor de Wihabo Pluspool zijn we juist op zoek naar die mensen. Zij kunnen zich met hun technische én bovenal sociale vaardigheden op verschillende manieren nuttig maken in de drukkerij.”

OOGJE IN HET ZEIL

Moniek: “Harrie, één van onze Pluspool-medewerkers begeleidt al enkele jaren het inpakwerk voor Tony’s Chocolonely tijdens de avond- en nachtdiensten, vooral in de drukke periode van oktober tot december. Het is voor de medewerkers en flexkrachten die avond- en nachtdiensten draaien fijn als een ervaren persoon aanwezig is die een oogje in het zeil houdt; in een drukkerij werk je toch met machines.”

GEEN FAN VAN AUTORIJDEN

De Wihabo Pluspool bestaat nu uit een aantal flexibele medewerkers, inmiddels vaste gezichten op de werkvloer én daar buiten. Chauffeur Ton van Vugt (66) is één van hen en werkt nu drie jaar bij Wihabo.

FLEXIBEL WERKEN BIJ WIHABO

Ton: “Van oorsprong ben ik grafisch ontwerper. Toen ik op mijn 58e in de WW kwam door een reorganisatie, maakte ik geen schijn van kans om in mijn vakgebied nog werk te vinden.” Via de gemeente werd Ton gewezen op de baan bij Wihabo als chauffeur. “Van autorijden was ik geen grote fan, maar ik gaf mezelf een maand om het te proberen. ‘Als het niet bevalt, doe ik het niet’, zei ik.” Boven verwachting beviel het Ton goed. “Je komt op zoveel plekken en hebt contact met zoveel mensen. ‘s Ochtends weet ik niet wie ik overdag tegenkom. En door mijn achtergrond in de grafische branche heb ik meer feeling met het werk wat ik rondbreng.”

MEERWAARDE

Wat als werken niet meer hoeft, maar je nog wel graag wil en kan? Als je jezelf nuttig wilt maken, onder de mensen wilt blijven, of voor een extraatje wilt sparen naast je AOW. Of als je nood- gedwongen op zoek moet naar een nieuwe baan, een aantal jaar voor je geplande pensioenleeftijd. Dan ga je toch op zoek naar een flexibele baan? Bij Wihabo, bijvoorbeeld!

Ton ziet de meerwaarde van 60-plussers op de werkvloer wel in. “60-plussers zijn over het algemeen relaxter, schieten niet zo snel in de stress. Ze bekijken dingen van een afstandje en hebben behoorlijk wat mensenkennis. In die 43 jaar dat ik werk, heb ik heel wat collega’s gehad. Iedereen heeft zijn of haar eigen handvatten. Door de jaren heen leer je hoe je verschillende mensen moet benaderen, dat maakt het ook leuk.”

WIHABO PLUSPOOL

STEEDS NÉT NIET

ARBEIDSPARTICIPATIE

Moniek besluit: “Het belangrijkste is het feit dat deze mensen iets kunnen betekenen in de maatschappij van nu. De flexibiliteit en senioriteit van deze mensen maakt dat de Wihabo Pluspool zijn naam eer aandoet.”

“Er zijn veel mensen die na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd niet stil willen zitten. Mensen die fysiek en mentaal in goede gezondheid zijn en hun kwaliteiten willen blijven inzetten. Daarnaast is het een mooie manier om een extraatje te verdienen naast het pensioen”, zegt Moniek Hanssen, HR-adviseur bij Wihabo. “Denk ook aan mensen die op latere leeftijd vanwege een reorganisatie noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Voor die doelgroep hebben we de Wihabo Pluspool in het leven geroepen. Een groep 60-plussers die flexibel beschikbaar zijn voor diverse werkzaamheden in de drukkerij.” Als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, betekent dat niet automatisch dat je achter de geraniums moet gaan zitten, integendeel! Dat laten ook cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien. Het aantal gepensioneerden met een baan is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2019 telde Nederland 263.000 werkende 65-plussers, ruim twee keer zoveel als 10 jaar geleden. Naast de vergrijzing en stapsgewijze verhoging van de pensioenleeftijd is ook de arbeidsparticipatie onder ouderen flink toegenomen: zo’n 8% van de 65-plussers werkt nog.

GEMÊLEERD GEZELSCHAP

Wie op de website van het Geffense familiebedrijf de foto’s van medewerkers bekijkt, zal opmerken dat het Wihabo-team een goed gemêleerd gezelschap is. De gemiddelde leeftijd van de ruim 80 medewerkers is 42,4 jaar. “Jongeren werken samen met medewerkers met meer

Ton houdt het over een paar maanden voor gezien. “Ik hik al een paar jaar tegen de AOW-leeftijd aan, maar die werd telkens weer verhoogd voordat ik de pensioenleeftijd had bereikt. Het was het steeds ‘net niet’.” Hij blikt alvast terug op zijn tijd bij Wihabo. “Mijn wereld is 180 graden gedraaid. Autorijden ben ik leuker gaan vinden, maar het is nog niet m’n grootste hobby. Wel ben ik dankbaar dat Wihabo mij deze kans heeft gegeven.”


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem | info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt

Gespecialiseerd in ziekenvervoer

gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

0412-623351 www.taxikling.nl

Â

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

De Centrale Volksbank (CVB) is een van de rechtsvoorgangers van RegioBank en werd opgericht op 1 oktober 1920.

Al 100 jaar een vertrouwd gezicht in uw buurt

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Afslanken en slank blijven met LijfStijling

Wat deed jij deze zomer? Lag je OP of ONDER het badlaken?

IN T S I L A I SPEC N E G E W E B & N E L L FVA

De vakantie zit er weer op voor velen. Heb je je stiekem toch geïrriteerd aan een aantal kilo’s te veel, jouw (bier)buikje of de bubbels op de benen? Heb je er nu genoeg van en wil je er écht iets aan doen? LijfStijling maakt een persoonlijk plan voor je met haalbare doelen. Bij LijfStijling is het mogelijk om het afvallen te combineren met ems-training (work-out in slechts 20 minuten) en/of LPG endermologie. Maak t/m half september nog gebruik van onze actie. Informeer naar de mogelijkheden. (https://www.lijfstijling.nl/acties/)

A

“Beter in je vel met LijfStijling” is het motto dat LijfStijling hanteert. Annemiek van der Voort voert inmiddels al ruim 11 jaar haar praktijk in Maren Kessel en sinds 4,5 jaar ook in Vught. Samen met haar collega Patty begeleidt zij jou bij het afslanken en vervolgens slank blijven …. Slank worden is niet zo moeilijk, maar slank blijven wel. Annemiek spreekt uit ervaring.

Kom in actie! Start nu

Maak een afspraak voor een gratis intake- en adviesgesprek. Bel: 06-20299616 LijfStijling Provincialeweg 73 – Maren Kessel St. Elisabethstraat 52 - Vught

Bel: 06-20299616 voor een GRATIS intake

info@lijfstijling.nl www.lijfstijling.nl www.huidstijling.nl

Patty Annemiek

Flexibel werken bij Wihabo Een flexibele baan vind je bij Wihabo. Ook als werken eigenlijk niet meer hoeft. Voor onze Wihabo Pluspool zoeken we enthousiaste en flexibele collega’s die graag de handen uit de mouwen steken. Als chauffeur/koerier, begeleider én voor diverse werkzaamheden in de drukkerij.

Meld je aan voor de Wihabo Pluspool!

wihabo.nl/pluspool

Locaties in Maren-Kessel

en Vught


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

THUIS IN DE BUURT Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. En mogelijk heeft u dat, na deze vakantieperiode, ook weer mogen ervaren. Het maakt niet uit waar vandaan. Van Oost of West, thuis is toch altijd het best. Ook in de laatste dagen, met tropisch temperaturen bleek het “te huis” toch vaak het best toeven was. En beter dan best zal het ook nooit worden, nietwaar. Dat zou eigenlijk ook voor onze Berchplaets moeten gelden. Thuis in de Berchplaets. De Bergse Tafel is daar een goed voorbeeld van. Gewoon een groep inwoners van Berghem die vrijblijvend iedere week een paar uurtjes samenkomen in de Berchplaets en zich daar thuis voelen. Lekker kletsen, spelletje spelen, afspraken maken en samen iets doen. En daarmee ongemerkt mogelijke eenzaamheid voorkomen. Een schoolvoorbeeld waar een buurthuis voor bedoeld is. Echter uw bestuurders van deze gemeente worstelen al maanden met “het probleem” buurthuis. Voor de tweede maal heeft een beleidsambtenaar zich daar beroepsmatig over gebogen. En behalve de goede titel “Thuis in de buurt” en mooie woorden als “het buurthuis in te zetten als middel om de sociale veerkracht van de Osse inwoners te versterken” lijkt men niet te komen. En dat buurthuizen een goede rol kunnen vervullen in het uitgangspunt “dat iedereen mee moet kunnen doen en daarvoor voorzieningen dichtbij de burgers laagdrempelig bereikbaar en beschikbaar dienen te zijn” lijkt me ook een open deur sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Mooie woorden, maar waarom gaat de discussie niet veel meer over de mogelijkheden van onze buurthuizen, in de wetenschap dat buurthuizen nooit kostendekkend zullen zijn. Naast een vaste bezetting van bestaande verenigingen zou een buurthuis immers normaal gesproken een thuis voor iedere individuele dorps- en wijkbewoner dienen te zijn. Een thuis om met lotgenoten over je hobby te praten. Een thuis om regelmatig mee te bewegen met Olga Commandeur, lijkt me ook met gelijkgestemden leuker dan dan naast je nog onopgemaakte bed. Een thuis om met dansliefhebbers een dansje te doen. Heb in China een park bezocht waar iedere morgen, in alle vroegte, een aantal mensen de dag dansend beginnen. Hoe mooi kan dat zijn. De mens is een kudde dier. Als we dat nog niet wisten heeft Corona ons dat inmiddels wel duidelijk gemaakt. En natuurlijk, bij ieder idee zijn bezwaren te benoemen. Maar dat is geen kunst. Meer mogelijkheden bedenken en uitvoeren dat is de uitdaging. Blije, gezonde inwoners dat is de winst! Inwoners die met plezier in het leven staan, wat is meer waard? Naar mijn idee wordt er te veel en te vaak gefocust op kwetsbare inwoners. Maar wanneer ben je kwetsbaar. We hebben toch allemaal onze kwetsbare perioden. Laten we dan niet langer praten maar de Oss bij de horens vatten. Berm bunnies Het is goed toeven hier. Terwijl half Berghem elders vakantie viert loopt hier een klein lief konijntje door mijn tuin. Is dat zo bijzonder zult u denken. Ik dacht het wel. Zeker als je leest dat in Amsterdam drie onwerkelijk grote monsterachtige polyester konijnen zijn geplaatst omdat er ter plekke voor fietser niet veel te zien is. Bijna om bang van te worden. Ze worden heel stoer “Berm Bunnies” genoemd. Waarschijnlijk omdat er nog maar weinig stedelingen zijn die precies weten wat een echt klein lief konijntje in de natuur is.

DORPSRAAD WEER COMPLEET Maandag 24 augustus presenteert de Dorpsraad Berghem zich voor het eerst in de nieuw samenstelling. Sinds het vertrek van voorzitter Pieter van Houten en secretaris Marianne Dreese in november vorig jaar, waren er nog maar drie mensen over: vice-voorzitter Jan van Leest, penningmeester Sandra Bouwman en lid Roger Strik. Na een wervingscampagne mocht de Dorpsraad er zeven kandidaten verwelkomen. De selectiecommissie heeft gesprekken gevoerd met alle kandidaten en de heren Verhagen, Mulders, Snoeijs en Dappers geselecteerd voor de huidige zittingsperiode tot maart 2022. Op een later tijdstip worden ze door burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans geïnstalleerd.

NATIONALE GROENDAG 2020 WORDT NATIONALE GROENWEEK Ieder jaar organiseren we de Nationale Groendag. Door de coronamaatregelen doen we dat dit jaar anders. Het wordt een Nationale Groenweek! De Nationale Groenweek wordt georganiseerd door Stichting Steenbreek, gemeente Oss, provincie Noord-Brabant en Waterschap Aa en Maas.

WEBINAR

In week 42, van maandag 12 tot en met vrijdag 16 oktober organiseren we elke dag een webinar over een onderwerp dat aansluit bij het thema “Samen voor meer groen in de buurt”. Denk hierbij aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en sociale cohesie. Op dit moment werken we aan het programma. Als daar meer over bekend is dan kunt u dat lezen op www.nationalegroendag.nl

NATIONALE GROENDAG

Eigenlijk zou de Nationale Groendag op 15 oktober zijn in gemeente Oss. Gemiddeld komen er zo’n 350 mensen op af. Het doel van de Groendag is om kennis uit te wisselen en te netwerken. Gezien de actuele maatregelen van het RIVM vindt de organisatie het niet verstandig om deze dag in de huidige vorm door te laten gaan. Daarom organiseren we een week met webinars. De onderwerpen die centraal staan, zijn actueler dan ooit en willen we graag delen.


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN

De Berghse Tafel, terugblik en toekomst. Wat was het heet en misschien ook wel een beetje saai. We proberen met elkaar de anderhalve meter aan te houden Maar dat maakt het er niet gezelliger op en is het ook nog vakantietijd Maar daarvoor had onze activiteitenclub wel een vakantie programma gemaakt. Op eerste warme donderdag betekende dat wandelen van het ene bankje naar het andere. Met mooie tussenstops dat wel, zoals onder de boom in de Spaanderstraat. Waar Esther ons voorzag van water of een koel vruchtensapje, inclusief koekjes! De tweede warme donderdag, zijn we naar het terras van De Merx geweest. Daar hebben we ons uitgebreid laten vertellen wat nou precies Playa del Merx is. De meesten van ons komen er niet maar horen wel verhalen van kinderen of kleinkinderen. De derde donderdag zijn we maar thuis gebleven, het was te warm. En anderhalve meter, het blijft lastig voor iedereen die elkaar graag ziet.

De Berghse Tafel: coronaproof Graag willen we de Berghse Tafel blijven organiseren voor iedereen die graag een praatje maakt. Zonder verplichtingen, gewoon omdat het fijn is elkaar te ontmoeten. En misschien ook om buiten de Berghse Tafel wat meer contact te krijgen. Maar in coronatijd vraagt dat wel wat meer aandacht. We horen (bijna) allemaal tot de risicogroep, dus afstand houden blijft belangrijk, maar is oh zo moeilijk. In verband met de corona gaat onze activiteitenclub op zoek naar een andere invulling van de donderdagmiddag. Zodanig dat aan de regels voldaan kan worden. Zoals interessante sprekers, korte verhaaltjes, films of samen foto’s kijken. Ook benieuwd, kom dan eens vrijblijvend langs. Kan iedere donderdagmiddag tussen 14.00 - 16.00 uur in de Berchplaets.

BerghsLeven: voor en met elkaar! Hulp nodig bel ons dan: BerghsLeven 06-38 33 97 90

BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

+

GRATIS

ALL


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Accuraat – Flexibel Klantgericht – Direct Creatief – Oog voor detail Accuraat – Flexibel – Klantgericht

– Creatiefvoor – Oog al vooruw detail DeDirect adviseur bouwkundige zaken, van calculatie tot begeleiding, van De ontwerp total uitvoering. adviseur voor uw bouwkundige zaken, van calculatie tot begeleiding, Voor meer info: van ontwerp tot uitvoering. info@hvhadvies.nl Voor meer info: of 06-19480343 info@hvhadvies.nl of 06-19480343

Een van onze projecten: Een van onze projecten: ontwerp enenrealisatie van een ontwerp realisatie van een woonhuis te Berghem woonhuis te Berghem

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

OP=OP!!

Diverse koffie sets nu vanaf

, 9 24

Mega showroom opruiming Complete lounge dining set san marino in de kleur white grey Normaal €1595,-

:: s s j j i i r ppr e e i cctti a a , a a g 5 9 MMeeg 6 €

Brooklyn lounge set nu showroom model

Matras kussens verschillende kleuren 46x46 cm. nu

9 9 3,

, 9 39

Leonardo lounge dining set NU:

Restant partij Bloempotten nu vanaf

, 5 99

Rosanna wicker bankje

Complete lounge set Fabio Normaal €999,nu showroom model

, 9 49

Met kussen

5 9 , 49


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

1960, ZESTIG JAAR GELEDEN

OVERLIJDEN TINY BRANDS Helaas moeten wij u melden dat ons oudste lid, Tiny Brands, op 9 juli 2020 is overleden. Tiny is 97 jaar geworden. Tiny was Prins van het Knollenrijk in het seizoen 1966 – 1967. Het was toen nog een gecombineerde functie met het Prins (later Grootvorst) zijn van een carnavalsvereniging. In zijn geval die van “de Bietenbouwers” uit het Tuureind. Tiny was vanaf de oprichting (11 oktober 1988) lid van onze club. In de tijd dat hij dit nog kon was hij een vaste bezoeker van onze vergaderingen. Hij kwam dan met de fiets vanuit Oss, waar hij toen woonde, en was daarvoor vaak al in “het Tuureind” op visite geweest. Een enkele keer is hij gebracht door zijn familie. De laatste vergadering waarbij hij aanwezig was, was die van vorig jaar juli. Toen hebben we speciaal voor Tiny een vergadering belegd in Catharinahof in Grave waar hij de laatste jaren woonde. Hij vond het geweldig. We hebben Tiny ook regelmatig bezocht in Catharinahof. Zeker met zijn verjaardagen. Toen hij 95 werd hebben we in de Catharinahof als club nog een optreden verzorgd in de theaterzaal.

Omdat er geelzucht was geconstateerd kreeg ik thuis drie maanden bedrust voorgeschreven. Hierna was ik nog niet beter. Dokter Theunissen huisarts van Berghem vond het verstandiger om naar het St. Annaziekenhuis in Oss te gaan. Daar werd ik opgenomen op de kinderafdeling. Destijds was de ingang aan de Krakenburg. De kinderafdeling was op de begane grond. Op de ziekenkamer waar ik kwam te liggen stonden twee bedden en één ledikantje. De buitenmuur had één groot raam en in de binnenmuur bij de gang zat een groot raam en een deur. In een van de zijwanden waren ook ramen. Daardoor keek je naar de andere ziekenkamer. Als mijn zus of andere kinderen op bezoek kwamen moesten ze buiten voor het raam blijven staan. Je kon alleen naar elkaar kijken en lachen. Ik mocht geen bezoek van kinderen hebben. Mijn ouders mochten wel naar binnen maar mochten ook niet op de ziekenkamer. Zij moesten op de gang voor het raam blijven staan. Het zorgpersoneel was erg streng. Als mijn ouders iets lekkers voor mij meebrachten moesten ze dat afgeven en dan werd het later met de andere kinderen gedeeld. Mijn moeder bracht soms wat lekkers mee in een zakje en als er niemand van het personeel op de gang was, maakte ze de deur open en gaf het snel aan mij. Ik verstopte het dan onder mijn hoofdkussen en at het later lekker op. In mei werd ik 9 jaar en ik mocht toen met mijn bed naar een andere kamer zodat ik samen met mijn ouders mijn verjaardag kon vieren. Als ik door de ramen van de zijwand keek was daar de ziekenkamer voor de jongens. Op deze kamer lag een jongen uit Berghem, Willie Martens. Alleen als we hard schreeuwden konden we elkaar verstaan. Het was dus zwaaien en lachen naar elkaar. We maakten ook tekeningen voor elkaar waar een jongen en een meisje op stonden die elkaars hand vasthielden. Als de tekening af was hielden we hem omhoog zodat we elkaars tekening konden zien. Op een morgen toen ik wakker werd en door het raam keek was Willie er niet meer, zijn bed was weg. Willie was overleden. Niet lang daarna mocht ik na vier maanden in het ziekenhuis gelegen te hebben naar huis met als enige herinnering: een hele verdrietige nare periode. 12 jaar later in 1972 was ik met mijn vriend met de motor op vakantie in ItaIië. Daar kregen we een ongeluk waarbij ik een ijzeren balk recht in mijn gezicht kreeg waardoor ik mijn beide ogen verloor. Na 10 dagen werd ik overgebracht naar Het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Drie maanden later mocht ik naar huis en probeerde ik mijn leven weer zo goed mogelijk op te pakken. In 1974 kreeg ik mijn eerste geleidehond waardoor ik in het dorp zelfstandig mijn boodschappen kon doen. Met behulp van familie, vrienden en vele vrijwilligers ondernam ik allerlei leuke activiteiten .

Als ervaren toneelspeler deed Tiny vele jaren mee met onze optredens tijdens de Pronkzittingen. Zijn gevleugelde kreet “Pronkzitting-genoten” zal nooit meer klinken en zeker niet op de manier zoals Tiny die uit kon spreken. Het was vrijwel altijd zijn openingszin en heel herkenbaar voor het publiek. De laatste jaren was Tiny niet meer “live” op het toneel maar was toch aanwezig middels een van tevoren opgenomen filmpje.

Dan wordt het 2020!! Het Coronavirus breekt uit. Alle beperkingen die door het RIVM opgelegd worden zijn voor de meeste mensen al heel lastig. Voor mij wordt het dubbel moeilijk want in winkels worden o.a. schermen geplaatst, ¬looplijnen en markeringen voor de 1,5 meter afstand uitgezet. Hierdoor wordt het winkelen voor mij nog moeilijker gemaakt. Taxi’s rijden niet, meerijden met andere mensen kan ook niet want ik behoor niet tot hun huishouden. Bij iemand in de arm lopen om te gaan wandelen mag ook niet want ik moet 1,5 meter afstand houden. Familie, vrienden en vrijwilligers durven/mogen niet komen want zij behoren allemaal tot de kwetsbare doelgroepen. Kortom alle leuke dingen zoals, een boswandeling, bezoek aan het theater, een kopje thee bij vrienden, het valt allemaal weg.

We zullen Tiny missen maar zullen tijdens onze vergaderingen altijd aan hem denken al was het alleen maar vanwege het gebruik van het “kusmuulleke”, onze voorzittershamer die Tiny gemaakt heeft. Zo zal er altijd een stukje van Tiny aanwezig zijn.

Gelukkig waren er wel vrijwilligers die voor mij de boodschappen deden. Ook mijn huishoudelijke hulp kwam trouw iedere week. Samen met mijn zoon, die in Eindhoven woont, ging ik een keer in de week met de auto naar het bos waar we samen met mijn geleidehond een boswandeling maakten. Dit is iets wat ik anders drie keer in de week met een vrijwilliger deed. Ook mijn geleidehond had last van alle beperkingen.

We wensen zijn familie en nauwbetrokkenen veel sterkte met het verlies van Tiny. Tiny rust zacht.

Door deze Coronacrisis kwamen de nare herinneringen van 60 jaar geleden weer terug. Ook toen moesten we zwaaien en lachen voor het raam en moesten we afstand houden. Ik voel me nu weer als het kleine meisje van 60 jaar geleden.

Club van Oud-Prinsen Berghem

Nelly van Rodijnen


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

400 EURO VOOR KINDEREN DIE NAAR DE MIDDELBARE SCHOOL GAAN Als kinderen van de basisschool naar de middelbare school gaan, hebben ze vaak nieuwe spullen nodig. Denk aan een tas, rekenmachine, laptop/iPad of een nieuwe fiets. Kosten die niet iedereen kan betalen. De gemeente Oss vindt het belangrijk dat kinderen een goede start krijgen. Daarom kunnen ouders met een laag inkomen eenmalig € 400 voor dit overgangsjaar krijgen. Maar ook als uw kind wilt meedoen aan sport, een hobby, uitje of andere schoolkosten draagt de gemeente bij. Aanvragen doet u via telefoonnummer 14 0412. Kijk voor alle regelingen voor jong en oud en de voorwaarden op: www.oss.nl/minimaregelingen

MUZIEK BINGO MET GUUS Zondag 30 augustus spelen we in Acropolis Megen Muziekbingo! Guus van Marwijk komt met z’n piano naar ons terras en speelt de sterren van de hemel. Zodat jij Bingo kunt hebben en ook nog eens een (te) gekke prijs in de wacht sleept :-). Er kunnen maximaal 50 mensen meespelen dus wacht niet te lang. Wil je met je vrienden bij elkaar zitten? Bestel dan dat aantal kaarten in 1 reservering. Wij zetten de groepjes volgens reservering bij elkaar, maximaal 6 personen aan een tafel. Kaarten kosten €10,00. daarvoor krijg je alvast een muntje.

HEESCH’ THEATERHUIS JORIS MAAKT NU OOK TONEEL MET 16+ Theaterhuis Joris in Heesch start het nieuwe theaterseizoen met toneelspelers van zestien jaar en ouder. “De afgelopen jaren hebben we alles gericht op kinderen tot zestien jaar. Vorig jaar zijn we al begonnen met een groep volwassenen die bestaat uit een man of veertien. Dit jaar willen we ons meer richten op de groep van 16 tot 21 jaar”, vertelt theatermaker Joris Brukx. “De grootste doelgroep blijven wel de kinderen op het basisonderwijs”, voegt hij direct toe. Bij theaterhuis Joris komen kinderen uit Bernheze, Oss, Uden en Meierijstad. Een van de redenen om toneel te maken met jongeren is het verhuizen van Brabant Talent van Oss naar Uden, wat Brukx jammer vindt. “Ik richt me niet zo op concurrentie. Ik heb zoiets van: ‘waar kinderen bezig zijn met hun passie maakt mij niet zoveel uit’. Of dat nu bij mij is, ‘TeXtpierement of bij Brabant Talent. Zolang ze maar met hun passie bezig kunnen zijn.” Door corona is Theaterhuis Joris al sinds maart gesloten en Brukx staat dan ook te trappelen om weer te beginnen aan het nieuwe theaterseizoen. Komend jaar werkt de theatergroep onder andere aan een kerstvoorstelling.

K26 ‘GEEFT ZICH BLOOT’ Tot en met zondag 6 september is de foto-expositie ‘K26 Geeft Zich Bloot’ te zien in K26, Kruisstraat 26 in Oss. Zestien kunstenaars hebben zich naakt laten portretteren met een van hun kunstwerken. De 15 studiofoto’s zijn gemaakt door Ton Lotterman, (K26, Oss), Marion Vos (K26, Oss), Petrus Nelissen (K26, Oss) en Peter van de Lavoir (gastexposant, Lith). In dezelfde periode kan de bezoeker (naakt)modeltekeningen bekijken van vier K26 kunstenaars. Dit zijn Peter Verbeek (Den Dungen), Ingrid Menge, (Geffen), Nicole Prein (Oss) en Till Willems (Lithoyen). K26 is open van donderdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur. K26 hanteert de RIVM maatregelen.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

DE TWEEDE WERELDOORLOG IN VIJFTIG FOTO’S De 50 indrukwekkendste foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant zijn nog tot en met zondag 30 augustus te zien in het auditorium van NM Kamp Vught. De tijdelijke tentoonstelling komt voort uit het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s, dat onder meer resulteerde in een gelijknamig fotoboek. Aan de basis hiervan stonden de zoektochten op provinciaal niveau. In Noord-Brabant is de selectie gemaakt door een werkgroep bestaande uit Jan van Oudheusden (oud-provinciaal historicus), Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant) en Emy Thorissen (conservator van de Brabant-Collectie/Tilburg University).

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Als uw kozijn perfekt moet zijn!

Het mondde uit in een pop-uptentoontstelling die als onderdeel van de ‘Vrijheid-express’-bus in april en mei door de gehele provincie had moeten reizen, tot het coronavirus die plannen doorkruiste. Dat de expositie nu alsnog te zien is, is een geluk bij een ongeluk, legt Van den Eijnde van NM Kamp Vught uit. “Omdat we tot 1 september geen groepsactiviteiten mogen organiseren, staat ons gloednieuwe auditorium leeg. Als je daar de stoelen uithaalt, blijkt het zeer geschikt voor een tentoonstelling zoals deze. Zo krijgt deze fraaie tentoonstelling toch nog het podium die het verdient.” Voor de POP-UP tenontoonstelling volstaat een regulier toegangsbewijs om de tentoonstelling te bezoeken, bezoekers dienen in lijn met de RIVM-richtlijnen vooraf wel een ticket te reserveren via de website van NM Kamp Vught.

ALL

T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl

Thuiskomen ThuiskomenThuiskomen inininjejejelied! lied! in je lied! Thuiskomen lied! ZA ZANNNGGGLLELESESSVO VOOO ZA ORRRNKKKGI INILNNDEDDESEREVO EN ONR K I N D E R E N ZA VO RREEN • •A•ALALLLELEEENENNOOFOFM FMEMETETETEEEN•ENN AV VRLVRLIREEI EINEEND NNDJDOEJ EJF/E/VM/VREVRITREI EINENEDNN INNRNEN I ETETJNTEJDEJ EJ E / V R I E N D I N N E T J E DIDNIVN • •Z•ZI ZNI N • IGNGEGENENNMMEMETETPTPLPLELEZEZI ZEI EIREZRRI N G E N M E T P L E Z I E R • •O•OOOOKOKJKIJJIJ JIKA •EN! JKA KA NNN Z ZI ZNI N IGNGEGEN! N! OEOECEKCHCHTJHITWA JTWA KA WA AN AR! ZR!I N G E N! E C H T WA A R! AR!

ZA ZANNNGGGLLELESESSVO VOOO ZA ORRRN VOWA VOWA G L E SSSVO SSSEEN EONNEREN ENVOWA N SSENEN ZA VO VOWA • •W•WEWERERKRKEKENENN AAAANANNJ EJ EJ TETETEC•ECHCWHNHENINREI EIKEKEKN A A N J E T E C H N I E K • •O•ONONTNTSTSPA SPA PA NNNNNENENENNE ENENNMM•EMETOETN HTHTUHUSMUPA MOMORNORNR E N E N M E T H U M O R • •O•ONONTNTDTDEDEKEKJKEJ EJ E EI EGI GIEGENENNS•STSTEOTEMNEMGTMGD EGELEELUKLUIUJDIED I DE I G E N S T E M G E L U I D BEL BEL VOOR VOOR EEN EENGRATIS GRATIS BELPROEFLES VOOR PROEFLES EENINININ GRATIS SEPTEMBER SEPTEMBER PROEFLES IN SEPTEMBER BEL VOOR EEN GRATIS PROEFLES SEPTEMBER VOOR VOOR MEER MEER INFO INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL WWW.HESTERVISSCHER.NL VOOR MEER INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL VOOR MEER INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL ZANGHUIS ZANGHUIS HESTER HESTER ZANGHUIS HESTER ZANGHUIS HESTER - LITH - 2945 - -LITH - -2945 MUTJESKAMP MUTJESKAMP 212121 LITH T T06 MUTJESKAMP T0606 2945 4533 453321 - LITH T 06 - 2945 4533 MUTJESKAMP 4533 - WWW.HESTERVISSCHER.NL - WWW.HESTERVISSCHER.NL - -WWW.HESTERVISSCHER.NL INFO@HESTERVISSCHER.NL INFO@HESTERVISSCHER.NL INFO@HESTERVISSCHER.NL WWW.HESTERVISSCHER.NL INFO@HESTERVISSCHER.NL


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

BIJ ONS BENT U GEEN PATIËNT, MAAR..

EEN CLIËNT MET ZORGVRAAG !!!

Bij ons bent u geen patiënt, maar... een cliënt met zorgvraag!! WIE WIL NU NIET EEN FRAAIE LACH? BIJ ONS KUNT U OOK TERECHT VOOR TANDBLEKEN.

INSCHRIJVEN KUNT U:

- contact@tandartspraktijklith.nl - Telefonisch 0412-481748

Wie wil nu niet een fraaie lach? Bij ons kunt u ook terecht voor tandbleken. Inschrijven kunt u: contact@tandartspraktijklith.nl telefonisch: 0412-481748

‘HELLUP…EEN FEESSIE?’ Zondag 20 september is er een vrolijke familievoorstelling voor iedereen van 4 tot 104 jaar te zien in Acrpolis Megen. Jobje is jarig en wordt overdonderd met bizarre, rare cadeaus die diverse familieleden, vrienden en kennissen zoals tante Kwijl en Buuf Borrel komen brengen. Gelukkig zijn Nanny Cool en Übernanny in de buurt die hem begrijpen. Waar wordt Jobje blij van? Kaartjes kosten €3,50 en zijn te reserveren per email: kaartjes.acropolis@gmail.com. De voorstelling duurt ongeveer 40 minuten, na afloop is er drinken en iets lekker voor de kinderen en kunnen ze de spelers ontmoeten in ons café ‘In ‘t Vaticaan’.

BUITENBIOS ON TOUR MFA De Snoeck Lith is vrijdag 11 september 2020 om 20:15 uur het decor voor ‘Buitenbios on Tour’ georganiseerd door Filmclub Lith. De buitenbios on tour van de Groene Engel komt dit jaar voor de eerste keer naar Lith en de film die gedraaid wordt is The Peanut Butter Falcon. De 22-jarige Zak, met het syndroom van Down, ontvlucht zijn verzorgingstehuis. Hij wil zijn droom, een professionele worstelaar worden, waarmaken en hiervoor les volgen. Hij ontmoet Tyler, een misdadiger op de vlucht die zijn bondgenoot en coach zal worden. Ze ondernemen samen een reis en kunnen de verzorgster Eleanor ervan overtuigen hen te vergezellen. Minder weergeven

kwaliteit en ambacht sinds 1955 PASTORIESTRAAT 20 - LITH - T 0412 481284 INFO@SLAGERIJEBERGEN.NL WWW.SLAGERIJEBERGEN.NL


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

MEER BIJENSOORTEN OP GROENE DAK GEMEENTEHUIS Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Oss een groen dak aangelegd en twee bijenkasten geplaatst. De planten die op het dak groeien en bloeien vormen het voedsel voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. Hiermee leveren we een bijdrage aan meer biodiversiteit in Oss. De honingbijen op het dak zorgden jaarlijks voor heel veel potjes honing. Maar de honingbij is maar één soort van de ongeveer 360 soorten bijen in Nederland. En één honingbijenvolk bestaat al snel uit 40.000 bijen, die hebben heel veel voedsel nodig. Om ook andere soorten bijen op het dak van het gemeentehuis te verwelkomen os de daktuin aangepast. Er zijn kleine zandduintjes aangelegd en stichting Landschapsbeheer Oss heeft bijenhotels geplaatst. Hierdoor hoopt de gemeente dat zandbijen, metselbijen en behangersbijen zich nestelen. Met het stuifmeel en de nectar naast de deur kunnen de zandbijen hun nestjes maken in het zand. Metsel- en behangersbijen kunnen terecht in de bijenhotels.

BC/LC/H

NIEUW Microneedling Zijn jullie klaar voor de volgende nieuwe ontwikkeling bij Huidpraktijk Kim? Microneedling is een effectieve behandeling die we inzetten voor anti-aging en huidverbetering. Tijdens deze behandeling worden er op hoge snelheid minuscule verticale kleine gaatjes in de huid gemaakt. Door de microwondjes zetten we je huid aan het werk om te herstellen en treedt er daardoor celvernieuwing op wat zorgt voor aanmaak van nieuw collageen en elastine in de huid. Het gevolg: Je huid wordt zichtbaar egaler, pigmentvlekken verminderen, de structuur en de doorbloeding verbetert. De huid wordt verstevigd waardoor fijne lijntjes en rimpeltjes vervagen en minder diep worden en acne littekens worden opgevuld en vlakker.

voor

na

Huidpraktijk kim Hertogjanstraat 22, 5397 BV Lith www.huidpraktijkkim.nl info@huidpraktijkkim.nl 06 18 13 85 12

Medische voetzorg

ZOMERBINGO GROOT SUCCESS Massaal kwam de jeugd naar MFA De Snoeck om deel te nemen aan de gezellige zomerbingo. De Zomerbingo was een groot succes! Met dank aan Jumbo Wiegmans Heesch voor het beschikbaar stellen van de cadeautjes voor alle bingospelers.

info@voetvorm.nl Tel: 06-16026402

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse methodes voor behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister van ProCert en KABIZ. Erkend Oncologische Voetzorgverlener (OVV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker. Onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. De Praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Berghem en biedt samenwerking met huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, dermatoloog en oncoloog. Wij hebben rechtstreeks contact met ziekenhuizen voor kankerpatiënten.

Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV

www.voetvorm.nl Erkend S-BB leerbedrijf


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

RINY BOEIJEN STOPT NIET NA ZOVEELSTE DIALECTPRIJS Zijn oeuvre is overweldigend. En toch schrijft Riny Boeijen pas een jaar of elf in zijn zo dierbare dialect. We gingen langs bij de ‘wereldkampioen’ dialect van Brabant. Of eigenlijk van de hele wereld, zoals zijn vrouw dat gekscherend opmerkte. door Mark van der Donk

Als ‘zoon van de kastelein’ groeide Boeijen op in het Berghem van de jaren ’50 en ’60. “Tot ik het huis uit ging, op mijn 22e, heb ik altijd meegewerkt in café De Witte. In de Julianastraat, waar nu de Chinees in zit, naast Silly’s”, vertelt hij. Het Bergse dialect was de voertaal en verhalen hoorde en zag hij te over. In 2009, toen hij inmiddels (na onder meer 13 jaar in het Westen te hebben vertoefd) in Rosmalen was geland en met schrijven al jarenlang bezig was, rolde Boeijen pas in het dialect.

WOORDENBOEK

“Een paar jaar daarvoor had ik het idee om alle bijnamen van Berghem vast te leggen. Het zou zonde zijn als die ooit in de vergetelheid zouden belanden. Maar toen ik daar werk van wilde maken, hoorde ik dat de broers Jim en Theo Hoeks en - geen familie - Leo Hoeks bezig waren met een Bergs woordenboek. Ze vroegen mij of ik mee in de redactie wilde komen en dat leek me wel mooi. Zo is het balletje gaan rollen.” Het bleek een heel werk. “Zeker omdat we gruwelijk veel en lang gediscussieerd hebben over sommige woorden. En we hebben ook veel schik gehad, om woorden die eigenlijk te ondeugend waren en lastig om aan mensen

te plakken.” Een groot succes was het zeker, want alle 1.500 beschikbare woordenboeken werden verkocht. “Rond die tijd dacht ik: het zou eigenlijk ook wel leuk zijn om een heel verhaal in dialect te schrijven. Dat heb ik toen gedaan en toen ik hoorde van de voorbereidingen op het boek ‘Onder ons gezegd in Brabant’ besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of mijn verhaal misschien interessant was om er in mee te nemen. Cor Swanenberg, de samensteller, was enthousiast en vroeg me of ik meer werk had. Toen nog niet, maar zo is mijn schrijverscarrière in dialect dus begonnen.”

MEER AANDACHT

In de beginjaren schreef Boeijen zowel in het Nederlands als dialect. “De muziekverhalen in mijn boek ‘Jongensblues’ zijn gewoon ABN. Maar ondertussen kreeg het dialect steeds meer aandacht dan ik zelf eigenlijk ook verwacht had.” Al tijdens de presentatie van het Bergse woordenboek zijn er meer dominosteentjes gevallen. “Volgens mij heb ik toen voor het eerst het verhaal ‘Menne Wittering’ voorgedragen en dat viel ontzettend in de smaak.” Samen met zijn woordenboekkompanen, Hans Klerks

(die de geslaagde avond in de Berchplaets succesvol aan elkaar praatte) en nog een aantal anderen ontstond schrijverscollectief ‘Bèrge dur ut lint’. “Daar zijn we inmiddels met 9 man en brengen we regelmatig op zondagmiddag het programma ‘’t Lof’, waarin we bekende Berghemnaren interviewen, verhalen en gedichten in dialect worden voorgedragen en de biechtstoel een vast onderdeel is.”

ONBEGONNEN WERK

Een opsomming maken van wat er het afgelopen decennium allemaal nog meer de revue is gepasseerd, is haast onbegonnen werk. Van het boek ’Vijftig klurre Bèrgs’, vijftig verhalen over opvallende Bergse gebouwen, gebeurtenissen en mensen van de Tweede Wereldoorlog tot nu, schreef Boeijen een derde. “Binnen drie weken waren alle duizend boeken uitverkocht, mensen vragen er nu nog naar. Ik heb toen tegelijkertijd ‘’t Bèrgs Liisplènskske’ uitgebracht, een jaarkalender met gedichten in het Bèrgs, en die is ook niet meer verkrijgbaar.” Daarna volgde ‘Ik noem mar ’n dwarsstroat’, waarin verhalen uit 55 straten van Berghem worden verteld. Er kwamen zelfs drie heuse cursussen ‘dialect van Oss en omstreken’ bij de Volksuniversiteit

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 29

Oss. Boeijen legde daarvan de basis en gaf de cursus samen met Cor Swanenberg. “Die is didactisch beter onderlegd en we konden elkaar goed aanvullen. Twee basiscursussen daarna nog eentje voor gevorderden. Dat was boven verwachting geslaagd.” Bij het tijdschrift ‘Brabants’, over Brabanders en hun taal, is onze gesprekspartner ook alweer zeven jaar betrokken. “En ik vergeet bijna Omroep Brabant te noemen. Daar hadden ze een gecombineerde radio/tv-uitzending, waarin ik de deelnemers aan een quiz de betekenis van een Brabants woord moest laten raden. Dat is er - in een verkorte vorm, alleen op de radio - nog steeds.” Bij het 70-jarig bestaan van het Hoessenboschtheater werd Boeijen ook al gestrikt om het bijbehorende toneelstuk te schrijven. “Een deel in het Nederlands en deels in het Bergs. Ik heb toen zelfs dialectcoach moeten spelen, want de eigenlijke hoofdrolspeler kwam van de Maaskant. Daar spreken ze het toch net weer wat anders uit.”

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

TOCH NOG KERMISPLEZIER! Met de coronamaatregelen leken ook de kermissen dit jaar geen doorgang te kunnen vinden. Inventieve kermisexploitanten en een flexibel denkende gemeenten hebben er echte voor gezorgd dat jong en oud de afgelopen weken na Berghem ook kermisplezier geboden kon worden in ondermeer Oss, Rosmalen, Geffen en Empel. Komend weekend kunnen liefhebbers zwieren en zwaaien in Nuland en ook in Lith rekent men op doorgang van de geliefde kermis. Foto Karel Goossens – Alle foto’s van de kermissem van de afgelopen weken vindt u op www. thuisinhetnieuws.nl

TER WERELD

Er ontbreken vast nog een heleboel dingen, maar vast staat dat het een bewonderenswaardig rijtje is, wat Boeijen bij elkaar heeft geschreven. Verschillende keren kwam er al een onderscheiding aan te pas. Zo won hij twee keer de Willem Iven Prijs, voor het beste verhaal uit het Brabants Boekenweekboek, en ging in 2016 de prestigieuze Brabantse Dialectpenning naar de inmiddels in Rosmalen woonachtige schrijver. Ook dit jaar was hij daarvoor genomineerd, maar het tweejaarlijkse dialectfestival in Lieshout (“het summum onder de dialectschrijvers, dat is waar het om draait”) kon dit jaar niet doorgaan. Er kwam wel een online uitreiking en opnieuw was Boeijen, in de categorie Verhalen, de winnaar. “Toen ik daar op de bank met ons vrouw naar zat te kijken, zei ik: ‘Dit is toch wel mooi. Ik ben de enige in heel Brabant die allebei de prijzen twee keer heeft gewonnen.’ Maar ze weersprak me en merkte op dat ik niet de enige in Brabant, maar ter wereld was die die eer had.”

IN DE MAAK

Stilzitten gaat de getogen Berghemnaar zeker niet. Het volgende project is alweer in de maak, zo vertelt hij. “Ik heb al verschillende boeken uitgebracht, maar die waren allemaal in het Nederlands. Nog geen enkele enkel in het Bèrgs. Zo’n boek moet er ook maar eens komen. In de coronatijd ben ik mijn werk eens een beetje gaan doorspitten en heb ik het nodige verzameld. Verhalen, gedichten, liedteksten, veelal werk waar men wellicht ooit al eens van heeft gehoord. Maar het duurt nog wel een jaar, hoor, voordat ik daar mee klaar ben.”

SCHRIJFWEDSTRIJD MOOISTE BRABANTSE KERSTGEDICHT 2020

’T ZOO DALEK!

Ja, het is zo weer Kerstmis. Dit jaar wordt er weer de jaarlijkse schrijfwedstrijd om het mooiste Brabantse kerstgedicht georganiseerd in Lith. Op zaterdag 12 december a.s. wordt om 14.00 uur de finale van deze wedstrijd gehouden in de gemeenschapshuis de Snoeck in Lith. Kruip in de (kerst) pen en doe mee! We nodigen alle dichters van Brabant weer uit om een kerstgedicht te schrijven en mee te dingen naar de drie fraaie prijzen. Het originele gedicht moet geschreven zijn in het dialect van de eigen streek of plaats en mag maximaal 30 regels lang zijn. Voor spellingsadvies verwijzen we naar de website van de Stichting Brabants waar onder de ‘voorkeursspelling’ het boekje : Hoe schrijf ik mijn dialect?’ is te vinden. Het kerstgedicht kan tot uiterlijk 30 november a.s. ingezonden worden. Inzenden van het gedicht kan via: kerstgedichtenlith@gmail.com Uit de 20 finalisten kiest dan de deskundige jury, tijdens de finale in Lith, de 3 prijswinnaars van 2020! Alle finalisten krijgen als herinnering een boek en een ‘kerstverrassing’… Wilt u meer weten? Dan graag een berichtje naar bovenstaand mailadres, of bel met: Noud Bongers; 06 10108393 of met Annette Raemaekers; 06 54740081.


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Computerproblemen?.... Heeft u die nu ook?.... Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! Naast service geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ……….

Nieuwsgierig geworden?

Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! of e-mail naar: Naast serviceBel geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

BCNT Nieuwsgierig geworden? Bel of e-mailHaverhof naar: 20 5351 ML Berghem BCNT Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML Berghem E-mail: Tel. 06-20418593 info@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl

ADVISEUR KOMT LANGS VOOR €75,-

ADVIES OVER ENERGIEBESPAREN VOOR JOUW HUIS Verduurzamen is hot: veel mensen willen hun huis energiezuiniger maken. Maar waar begin je? Daar helpt de gemeente Oss haar burgers graag bij. Voor een minimaal bedrag van € 75,brengt een adviseur van Brabant Woont Slim alle maatregelen op het gebied van energie voor je woning in kaart. Gordon Braicks had daar wel oren naar en kreeg er geen spijt van. Gordon dacht al langer na over het energiezuiniger maken van zijn huis. Maar wist niet hoe hij er echt werk van moest maken. ‘Mijn huis is aan het einde van de jaren 60 gebouwd’, vertelt Gordon. ‘Daardoor wist ik zeker dat er mogelijkheden waren om te verduurzamen. Én om te besparen op mijn energierekening. De adviseur nam alle tijd voor me en wist heel goed waar hij over praatte. Je zit helemaal nergens aan vast en bepaalt zelf of je wat doet met zijn adviezen.’

RONDE DOOR HET HUIS

Zo’n adviseur komt namens, Brabant Woont Slim, een partner van gemeente Oss, persoonlijk bij je langs. Samen maak je een ronde in en rondom je huis. Na de rondleiding stelt de adviseur een persoonlijk adviesrapport op. Daarin staan alle maatregelen op het gebied van energiebesparing die je in jouw huis kunt treffen.

TWEEDE BEZOEK

Na het bezoek van de expert krijg je de tijd om het adviesrapport rustig door te nemen. Vervolgens komt hij een aantal weken later nog eens bij je langs. Op dat moment kun je hem gerichte vragen stellen over eventuele ingrepen en maatregelen. Gordon: ‘Je krijgt een advies op maat, daar was ik echt naar op zoek. De expert heeft me slimme en reële oplossingen aangereikt, specifiek voor mijn huis en passend bij mijn budget.’ www.duurzaamoss.nl - www.brabantwoontslim.nl

ROGSTRAAT AFGESLOTEN De gemeente Oss begint deze week met werkzaamheden in de kern Herpen. Vanaf 28 september wordt de Rogstraat daarbij afgesloten voor doorgaand verkeer. Deze is vóór de kerstvakantie weer open voor verkeer. De werkzaamheden in de kern Herpen duren tot half maart volgend jaar.

van Zandvoort

meer dan Bandenservice ACCU’S - TREKHAKEN - SCHOKBREKERS - UITLATEN UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE Kilometer certificaat

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

NEEM EVEN DE TIJD

ZONSONDERGANG FILM ‘HORS NORMES’ KIJKEN BIJ DE HOESSENBOSCH Na zonsondergang film kijken op een bijzondere locatie in de buitenlucht. Het idee past perfect bij Openluchttheater Hoessenbosch. Daarom zal ook dit jaar - in samenwerking met De Groene Engel - een film worden vertoond ‘Hors Normes’ in het openluchttheater in Berghem op vrijdag 5 september om 20:45uur. Toegang is gratis, na afloop kun je een vrijwillige bijdrage geven! Frans regisseursduo Nakache en Toledano, vooral bekend van de hit Intouchables (2011), is gespecialiseerd in feelgoodfilms over ernstige thema’s. Hors normes (internationale titel: The Specials) is geen uitzondering. We volgen Bruno (Cassel), die een opvanghuis voor zwaar autistische kinderen leidt, en zijn goede vriend Malek (Kateb), die kansarme jongeren opleidt tot begeleiders van die kinderen. Saillant detail: Bruno is orthodox-joods, Malek islamiet. Qua plot heeft dit op waarheid beruste drama weinig om het lijf, maar de ondanks-alles-optimistische toon is bijzonder aanstekelijk, en er wordt prachtig gespeeld, zowel door de professionele als niet-professionele (autistische) acteurs. In verband met coronamaatregelen (anderhalve meter afstand): In het openluchttheater zijn zitplaatsen gemarkeerd. Je hoeft geen stoel mee te nemen. Vol is vol!

MEESTER TOM GENOMINEERD VOOR LERAAR VAN HET JAAR 2021 Ook dit jaar zijn er weer honderden aanmeldingen binnengekomen voor de Leraar van het Jaar-verkiezing. Leidinggevenden, collega’s, leerlingen/studenten en ouders/verzorgers hebben hun favoriete leraar hiermee een fantastisch compliment gegeven. Zeker in deze tijd, waarbij leraren alle (online) creativiteit uit de kast moesten trekken om hun leerlingen de lesstof bij te brengen. Per sector zijn tien leraren geselecteerd. Zij gaan strijden om de titel Leraar van het Jaar 2021, georganiseerd door de Jaarbeurs. De drie finalisten per sector worden bekendgemaakt tijdens de Big Improvement Day op 19 januari 2021 in het AFAS Theater in Leusden. De finale is op 30 januari tijdens de onderwijsvakbeurs NOT 2021 in Jaarbeurs, Utrecht. Dan wordt bekendgemaakt wie de Leraren van het Jaar 2021 zijn. Een van de genomineerden voor de prestigieuze titel is Meester Tom van de Camp van basisschool De Fonkeling in Berghem. Een brief van een moeder van een leerling werd uit de gigantische stapel inzendingen geplukt. En die maakte zoveel indruk op de jury, dat Van de Camp in januari 2021 - als één van de tien - kans maakt op de titel ‘Leraar van het jaar’.

In de vakantieperiode is het misschien een goeie slogan: neem even de tijd! Neem even de tijd om tot jezelf te komen, neem even de tijd om eens om je heen te kijken, neem even de tijd om aandacht voor je naaste te hebben., neem even de tijd om eens extra aandacht aan hen te geven die in jouw nabijheid leven, wonen en werken. Zo kun je nog talloze slogans rond je zelf bedenken, totdat ik dit mooie gedicht vond, wat ik U niet wil onthouden! NEEM EVEN DE TIJD Neem even de tijd heel even maar om je naaste te zien – te ontmoeten op je weg. Neem even de tijd heel even maar om in stilte zijn schepping te bewonderen op je weg. Neem even de tijd heel even maar om te genieten, dankbaar te zijn op je weg. Neem even de tijd heel even maar om te denken dat elke nieuwe dag een gave, maar ook een opgave is op je weg. Neem even de tijd heel even maar om te kijken waar je kunt helpen op je weg. Neem ook de tijd om gelukkig te zijn door uit jezelf te treden, ruimte te geven aan de ander op je weg.

Zr. Antoine van Erp, pastorale werkster.


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en

Maak kennis met natuurbegraafplaats Maashorst Een prachtige plek in de rust en schoonheid van de natuur

in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

Even wandelen, erop uit in de natuur. Het is lente, een prachtige tijd van het jaar. De natuur staat al volop in bloei, ook op natuurbegraafplaats Maashorst. Toch is alles plots zo anders in onze wereld. Voor iedereen. Wandelen in de rust en de schoonheid van de natuur kan je goed doen. Een informatiegesprek of een wandeling zijn op dit moment, volgens de richtlijnen van het RIVM, gewoon mogelijk. Ons informatiecentrum is geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op onze website: www.maashorst.nl

STADSMORTUARIUM OSS

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

H. WILLIBRORDUS PAROCHIE Contact: Kapelaan J. Beekman Julianastraat 37 Berghem kapelaanbeekman@parochiewillibrordus.nl 0412-401215 Intenties zondag 30 augustus 22ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Ensemble •Jan van Aalst (mged) •Corrie van Gelder van Gaal (mged) •Harrie van Schaijk zondag 6 september 23ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Betje en Hendrikus Strijbos Megens (fund) •Greet van Veghel Nelissen (mged) •Wim van Schaijk (mged) •Nol en Marie Brands van Schaijk en schoonzoon Henk Schuurmans •Henk Boeijen (mged) •Annie van Uden van Erp (mged) •Truus Kouwenberg den Brok (mged) zondag 13 september 24ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Jas en Toos van Grunsven van Hoeij (fund) •Naris Ruijs, Johanna Klerks en overl. fam. (fund) •Gerrit van Ravensteijn (jrgt *) zondag 20 september 25ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Brord en Truus van Sonsbeek van den Hurk (fund) •Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund) •Stientje Roelofs van Houtert (*jrgt) •Chris Saedt (mged) zondag 27 september 26ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Overl. oud. Boeijen vd Vondervoort (fund) •Willem en Fien Wesdorp Boeijen (fund) •Willie Gremmen (mged) •Jan van Aalst (mged) •Corrie van Gelder van Gaal (mged) •Harrie van Schaijk

BC

zondag 4 oktober 27ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: KerkKoor •Greet van Veghel Nelissen (mged) •Wim van Schaijk (mged) •Brord en Willie van de Wiel en overl. fam. van de Wiel en van de Goor •Annie van Uden van Erp (mged) •Truus Kouwenberg den Brok (mged)

MEDITATIEVE WANDELING ROND SCHRIKKELBOS Op dinsdag 1 september, de Wereldgebedsdag voor de Schepping, is er vanuit de parochie De Goede Herder, met kerken in Geffen, Heesch, Nistelrode, Nuland, Vinkel en Vorstenbosch, een meditatieve groepswandeling te maken. Aan de hand van het Zonnelied van Franciscus van Assisi wordt er gewandeld naar de Mariakapel aan de Schrikkelvenstraat in Heesch en door het Schrikkelbos, een eetbare bostuin, als oefening in de bewustwording van onze verbondenheid met en afhankelijkheid van de aarde. De wandeling voert langs de vier elementen waaruit alle leven is opgebouwd: water, aarde, lucht en vuur. Op iedere halteplaats wordt stilgestaan voor een korte meditatie en voor een uitleg van wat er te zien, horen, voelen en proeven is, zoals een natuurvijver en eetbare, medicinale en bloeiende vaste planten. Deze Laudato Si’ wandeling is een samenwerking tussen de parochie De Goede Herder en Schrikkelbos. Er wordt om 13.30 uur gestart met maximaal 15 deelnemers aan de Schrikkelvenstraat 5 in Heesch. De wandeling is 1,5 km en duurt ongeveer 2,5 uur. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dit kun je doen bij Marian Langens, ontwerper en beheerder van Schrikkelbos: 06-18802508 / marian@schrikkelbos.nl.

Uitvaartverzorging Jo van Vugt

Uitvaartverzorging Jo van Vugt Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem Tel. 06-23064010 b.g.g. 06-13171149 j.vanvugt2@telfort.nl Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem

Tel. 06 - 230 640 10

45 jaar ervaring het regelen, b.g.g. 06 -in 131 711 49 verzorgen en uitvoeren van crematies vanvugtj@kabelfoon.nl en begrafenissen. Wij verzorgen ook thuisopbaringen en het voorgaan in diensten in het crematorium.

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

De grootste keus in bestratingsmaterialen. Ruim 5.000 m² aan inspiratie en ideeën!

LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

ALL


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Van den Heuvel Makelaars Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@vandenheuvel.nl 0412-405022

H y p o t h e k e n & Ve r z e k e r i n g e n

Cofidi Hypotheken & Verzekeringen Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@cofidi.nl 0412-450476