Berghs Contact 2007 6-7-2020

Page 1

uitkijktoren Herperduin foto Willeke Machiels zie pagina 29

4E JAARGANG - 6 JULI 2020 - ) 073-5320035 - REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

APARTE TIJD

Optreden samen met Brace zit er tot zijn spijt nog niet in. “Ik ben aan het wachten tot dat weer mogelijk is. Daar doe je het toch voor. Gelukkig is het weer een kleine beetje begonnen - morgenavond zing ik weer voor het eerst voor een klein gezelschap - maar de echte live optredens mogen nog komen. Laten we hopen op snelle verbetering.” Ook met het oog op een grote happening eind september hoopt Heesen op nog meer versoepeling vanuit de overheid. Dan staat, op de 25e, namelijk zijn eigen concert gepland in de Eindhovense Effenaar. “Over de kans van doorgaan kan ik weinig zeggen. Het is momenteel een aparte tijd, het ligt bij de regering. Natuurlijk zet ook ik gezondheid altijd voorop, daarna komt pas de rest.”

JEFFREY HEESEN SCOORT GEWELDIGE CIJFERS Ondank de ‘verplichte vakantie’, zoals hij het zelf noemt, gaat Jeffrey Heesen momenteel als een speer. De zanger uit Oss scoort geweldige cijfers met zijn nieuwe single ‘Van mij alleen’, die hij nog niet zo lang geleden samen met Brace uitbracht. Wij spraken hem over onder meer de nieuwe muzikale samenwerking, zijn aanstaande concert in de Effenaar en een TikTok-dansje. door Mark van der Donk Al een hele tijd zit Heesen noodgedwongen thuis. Optreden zat er lang niet in en daar baalt hij flink van. “Ik ben geboren om mensen te vermaken, zeg ik altijd maar. En dan is het lastig dat je je ding niet mag en kunt doen. Maar ik klaag zeker niet, want we zijn volop bezig met diverse te gekke plannen.” Normaal is de Ossenaar ieder weekend op pad, maar de afgelopen maanden zat dat er vanwege alle maatregelen niet in. Een prima gelegenheid om een nieuw plaatje uit te brengen, zo werd bedacht. “Het duet met Brace lag al een tijdje op de plank, maar werd onlangs uitgebracht. We hebben nooit eerder samengewerkt, nee. Maar we kennen elkaar natuurlijk uit het circuit en sinds kort zit Brace bij dezelfde platenmaatschappij als ik. We besloten om samen eens de studio op te zoeken en twee uur later kwamen we al met een demo naar buiten. Niet alleen als mens, maar ook muzikaal was er meteen een echte klik.”

Meteen na de lancering van de plaat ging hij viral. “We staan al op 315.000 streams op Spotify, in nog maar 13 dagen tijd”, jubelt Heesen. Ook op Youtube, waar de videoclip te zien is, gaat het hard. 235.000 mensen hebben die daar al bekeken. De opmerkelijke samenwerking slaat duidelijk aan bij het publiek. Onder een zomers deuntje passen de stemmen van de zangers prima bij elkaar.

Het concert is nog niet afgelast, maar met de huidige maatregelen kan het (ondanks de versoepelingen van eind juni) niet doorgaan, denkt Heesen. “Mijn muziek leent zich er niet echt voor om zittend een concert bij te wonen. Daar moet je gewoon met een drankje in de hand op meedansen. Laten we hopen dat het toch op een veilige manier mogelijk is. Voordat de coronacrisis begon, ging de kaartverkoop heel goed. We gingen richting uitverkocht. Dat zou een volle zaal met 1200 fans betekenen. We brengen hen natuurlijk snel op de hoogte zodra er meer duidelijkheid is.”

TIKTOK

Voorlopig moeten de liefhebbers van Heesens muziek het doen met Spotify en Youtube. En met TikTok, waarop een speciaal dansje voor ‘Van mij alleen’ ook al viral gaat. “Bobbi Eveleens uit Oss heeft voor de choreografie daarvan gezorgd. Zij danst op hoog niveau, heel leuk dat ze dat wilde doen. Zo kunnen de kinderen het op de populaire app nadoen. Ik heb zelf ook een poging gewaagd, maar ik kan je vertellen dat het niet meeviel.”

“Brace heeft zich natuurlijk allang bewezen”, vindt Heesen, die zelf in 2015 doorbrak toen hij als tweede eindigde in de televisie-talentenshow Bloed, Zweet en Tranen. “Daar lag het natuurlijk ook niet aan. Maar twee hele verschillende werelden zijn samengebracht en dat is altijd afwachten hoe het uitpakt. Ik zit in het Nederlandstalige volkscircuit, terwijl Brace platen maakte met mensen als Ali B, Lange Frans en Kenny B. Maar het klikte zoals gezegd heel goed.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

NA 40 JAAR...

TOTALE OPHEFFINGS

UITVERKOOP

ALLES GAAT WEG VOOR BODEMPRIJZEN

DUS TOT WEL 60% OPHEFFINGS KORTING! KORTING OPHEFFINGS UITVERKOOP UITVERKOOP tot 40% EXTRA

STAPELKORTING

STAPELEN

TOT 40% EXTRA

STAPELKORTING

40% 30% 20% 10% BIJ 5 OF MEER ARTIKELEN

BIJ 4 OF MEER ARTIKELEN

BIJ 3 OF MEER ARTIKELEN

BIJ 2 OF MEER ARTIKELEN

LEDERZAAK VERHAGEN HEESCH GAAT NU ECHT STOPPEN Openingstijden: ma. gesloten di. t/m za. 09.30 tot 17.30 uur

LEDERZAAK VERHAGEN WWW.LEDERZAAKVERHAGEN.NL

‘t Dorp 44 5384 MC Heesch 0412 452 313


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

DE BERGSE KERMIS GAAT TÓCH DOOR! Lange tijd leek de Bergse kermis van 2020 - zoals heel veel activiteiten dit jaar - in het water te vallen. Tót woensdag 24 juni de versoepelingen door Mark Rutte werden uitgesproken. In allerijl staken de organisatoren de koppen bij elkaar. Het resultaat: de kermis gaat ‘gewoon’ door! Nou ja, met de nodige aanpassingen natuurlijk. Ferry van de Sloot praat ons er over bij. door Mark van der Donk Hij kan het niet vaak genoeg benadrukken: het vallen of staan van de kermis ligt echt bij de medewerking van de bezoekers. “Wij creëren alle voorwaarden om er gezellige, leuke en veilige dagen en avonden van te maken. Als iedereen het respect voor elkaar en exploitanten kan opbrengen, dan ga ik er vanuit dat het een groot succes wordt.” Van der Sloot draaide, samen met zijn medeorganisatoren, de afgelopen twee weken overuren om alles voor elkaar te krijgen. “Normaal zijn we maanden bezig met de voorbereidingen, nu moest alles binnen no-time afgestemd worden. En met de nodige uitdagingen.” Een van de problemen waar stichting Berghem Events (die verantwoordelijk is voor de Bergse kermis) mee kampt, is dat er nog geen draaiboek is voor het organiseren van een kermis in coronatijd. Of, zoals Van der Sloot het mooi zegt, ‘het wiel is nog niet uitgevonden’. “Er zijn veel onzekerheden, een groot, grijs gebied waar we niks van weten. Hoe pakt het allemaal uit? Daar kunnen we vooraf niets over zeggen. Ik hoorde dat het in Zevenaar doorgaat, maar verschillende andere kermissen zijn afgehaakt. Wij willen het wél een kans geven. Niet alleen voor de jeugd uit Berghem en omstreken, maar ook voor de exploitanten.” Nu jongeren tot en met 18 jaar weer vrij zijn in de omgang met elkaar, wil de Bergse kermis daar graag op inspelen. “Zij vormen toch zo’n 95% van onze doelgroep. Waarom zouden we hen, nu alles onder restricties weer mag, dit plezier ontnemen? Daarnaast willen we onze

vaste kermisexploitanten, waarmee we al vier jaar met een goede verstandhouding in zee zijn, ook weer een kans geven. Bij hen heerst er eveneens onzekerheid. Maar als niemand het risico wil nemen om samen met hen een kermis te organiseren, kunnen zij nooit de eerste stap maken om het antwoord op de vragen te ontdekken.”

1,5 METER-TERRAS

Om alles in goede banen te leiden, zijn weloverwogen keuzes gemaakt, vertelt Van der Sloot: “Er is geen feesttent dit jaar, maar de Merx en Bergplaets zorgen samen wel voor een speciaal ‘1,5 meter-terras’. Wij hebben onze volle focus op de kermis, waarbij we met name insteken op de kinderen en jongeren. Normaal is er alleen security aanwezig bij de horeca, maar nu willen we op meer plekken gastheren en -vrouwen posteren. We creëren ook een aparte in- en uitgang, zodat we - indien nodig - kunnen ingrijpen wanneer het te druk dreigt te worden. Of beter: zodat we kunnen voorkomen dat het die kant op gaat. We willen de toestroom van bezoekers reguleren, niet wachten tot het uit de hand loopt.” Het kermisterrein wordt, daar waar mogelijk, iets verruimd, zodat er wat meer ruimte ontstaat tussen de attracties. Maar de organisatie doet vooral ook een beroep op de bezoe-

kers. “Doe het voor de jeugd”, zegt Van der Sloot. “Zorg dat we met elkaar voorkomen dat het niet meer te behappen is. We willen een leuke en veilige kermis organiseren, maar dat is een enorme investering. Er komen onder meer grote digitale schermen, waarop we iedereen informeren over de regels die op het terrein gelden. Alle exploitanten hebben hun attracties ‘coronaproof’ gemaakt. Onder bepaalde voorwaarden hopen we een zo normaal mogelijke kermis te creëren, met hetzelfde aantal attracties als ieder ander jaar. Met andere woorden, we hebben er alles aan gedaan om er een veilige en gezellige kermis van te maken. Maar daarvoor hebben we echt de medewerking van alle betrokkenen nodig. Het wordt een samenspel van iedereen die aanwezig is. Lukt dat niet, dan stort alles als een kaartenhuis in elkaar. Maar we gaan voor een geslaagd evenement. Alle seinen staan op groen en belangrijk blijft de eigen verantwoordelijkheid en het respect voor elkaar. Hopelijk wordt de kermis goed bezocht, maar blijft alles - met de nodige aanpassingen - te reguleren.” De Bergse kermis vindt plaats van zaterdag 11 tot en met dinsdag 14 juli op het Meester Gielenplein. De gebruikelijke aanvangstijden zijn gewijzigd naar 13.00 tot 23.00 uur.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem | info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt

Gespecialiseerd in ziekenvervoer

gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

0412-623351 www.taxikling.nl

Klaar voor de brugklas? Wij helpen graag bij het regelen van de bankzaken.

Â

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

BEWONERS GEMEENTE OSS VOORTVAREND GESTART MET ENERGIE BESPAREN In juni zijn we gestart met Oss Schakelt Door. Via dit platform informeren, inspireren en adviseren we bewoners in de gemeente Oss op het gebied van energie besparen, in en om het huis. Dat bewoners dat belangrijk vinden, blijkt wel uit het feit dat we al ruim 11.000 mensen bereikt hebben. Velen weten ons te vinden met hun vragen. En zo’n vijftig inwoners namen deel aan onze eerste challenge. We zijn daar enorm trots op!

EN DE WINNAAR IS….

DE TOEKOMST VAN DE TELEVISIE Ruim 90 jaar geleden verschenen de eerste televisies in onze huizen. Wat zwart-wit begon is uitgegroeid tot de mogelijkheid om meer dan 1 miljard tinten weer te geven op een scherm. En deze techniek staat niet stil. Begin jaren 70 keek de gemiddelde Nederlander ongeveer anderhalf uur per dag televisie, met beperkte programmakeuze. Inmiddels is het tv landschap drastisch veranderd. Er wordt meerdere uren per dag tv gekeken, steeds minder met het hele gezin en steeds meer op eigen schermen.

Een jaar lang tonen we op Oss Schakelt Door een kalender met iedere maand een ander besparingsthema. Daar koppelen we maandelijks een challenge aan. Op die manier willen we alle bewoners in de gemeente Oss stimuleren om aan de slag te gaan met energie besparen. Juni stond in het teken van meten wat jouw huishouden verbruikt. Want als je weet wat je verbruikt, weet je (beter) wat je kunt besparen. Om daar inzicht in te krijgen kon je de Quickscan van Brabant Woont Slim gebruiken. Dat deed ook Bas Griffioen (74) uit Ravenstein. Van de vijftig personen die de Quickscan uitgevoerd hebben, kreeg hij op dinsdag 30 juni jl. te horen dat hij de gelukkige winnaar geworden is van een maatwerk Energieadvies van Brabant Woont Slim.

WE WILLEN EEN STUK ‘LATER’ DOORGEVEN

De populariteit van traditionele televisie neemt af. We kijken uitgesteld of ‘on demand’ wanneer het uitkomt. Bijna vier op de tien Nederlandse huishoudens kijken tv via ‘on demand’ platforms, zoals Netflix, Disney+ en Videoland. Het consultancybureau Deloitte voorspelt dat in 2030 de Nederlandse tv markt wordt gedomineerd door wereldwijde streamingdiensten.

“Wat leuk dat ik dat energieadvies gewonnen heb!” aldus Griffioen. “Mijn vrouw en ik doen al veel om duurzamer te leven. Zo hebben we het platte dak en de spouwmuur geïsoleerd, zijn we op inductie overgestapt, hebben zonnepanelen op het dak liggen en een zuiniger HR-ketel geplaatst. En voor het slapen gaan, gaat de thermostaat altijd naar beneden. We zijn benieuwd naar de uitkomst van het advies, want het kan altijd nóg duurzamer.” Op de vraag waarom hij duurzaamheid belangrijk vindt, zegt Griffioen: “Het is een hobby. De metertjes naar beneden zien gaan is écht leuk. Maar we doen het ook omdat we onze kinderen en kleinkinderen nog een stuk ‘later’ willen doorgeven.”

EEN SNELLE VERBINDING IS EEN VEREISTE

IN JULI WATER BESPAREN

STREAMINGDIENSTEN NEMEN DE LEIDING

Men kijkt steeds meer op momenten dat het uitkomt; we noemen dat uitgesteld kijken. Met name deze vorm van kijken, in steeds hogere kwaliteit (Super Ultra HD), vraagt veel van een ntwerk. Dit is pas een probleem wanneer meerdere gezinnen in de buurt tegelijkertijd dit kijkgedrag vertonen. Hierdoor is de verbinding in de avond vaak minder stabiel. Een snelle internetverbinding is daarom een vereiste, dit is vaak niet haalbaar met een normale verbinding.

1GB PER HUISHOUDEN

Naar verwachting is er binnen nu en 5 jaar minimaal 1GB per huishouden nodig. Hier komt glasvezel om de hoek kijken. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren. Glasvezelproviders bieden abonnementen tot 1GB. Bovendien is de capaciteit van glasvezel oneindig, hiermee kunnen we jaren vooruit.

OOK VOOR GLASVEZEL KIEZEN

Het besparingsthema van juli is water besparen. Dat het klimaat verandert, is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden met die warme, droge zomers. De drinkwatervoorziening komt onder druk te staan. Maar ook de bevolkingsgroei en welvaart zorgen voor meer verbruik. Reden om - in en om je huis - water te besparen. Dat is goed voor het milieu. En voor de portemonnee, want als je minder warm water gebruikt - bijvoorbeeld tijdens het douchen - scheelt dat op je energierekening. Door te besparen help je ook drinkwaterbedrijf Brabant Water. Bewoners van de gemeente Oss kunnen meedoen aan de challenge van juli. Daarmee maken ze kans op een slimme watermeter voor op de tuinslang.

OSSSCHAKELTDOOR.NL

Het platform Oss Schakelt Door is een initiatief van de gemeente Oss. Je vindt er diverse activiteiten van duurzame partners die in de gemeente actief zijn, zoals Brabant Water en Brabant Woont Slim.

In Oss is de aanleg van een glasvezelnetwerk gestart. Netwerkbeheerder E-Fiber voorziet huishoudens en ondernemingen met een glasvezelabonnement van een kosteloze aansluiting. Meer informatie hierover is te vinden op e-fiber.nl/oss.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

HISTORISCHE PROMOTIE VOOR BERGHEM SPORT Voor de eerste keer in de geschiedenis van de club gaat Berghem Sport komend seizoen in de 1e klasse voetballen. Na een goed jaar, dat vroegtijdig eindigde door de corona-uitbraak, leek de club eerst geen aanspraak te maken op promotie, maar later bleek die heuglijke gebeurtenis toch wél een feit. “We gaan er achter komen waar ons plafond ligt.” door Mark van der Donk Afgelopen seizoen begon nog wat onwennig, geeft Willem van der Burgt toe. “We waren wat zoekende, er waren toch wat andere spelers bij gekomen. Edwin Huibers keerde terug van Blauw Geel’38, Mats van den Broek kwam van TOP en Wessel Theunisse en Thom van den Broek stroomden door vanuit de jeugd. Met name achterin stond het anders. Maar na een paar wedstrijden viel het in elkaar en zetten we een goede serie neer. Uiteindelijk resulteerde dat in het winnen van de eerste periodetitel. Dat was voor ons een verrassing, want we hadden de hele periode niet bovenaan gestaan. Maar het was tegelijkertijd een bevestiging dat we goed op weg waren.” De rest van de jaargang was het stuivertje wisselen met Olympia’18 uit Boxmeer. “We ontliepen elkaar niet veel”, aldus Van der Burgt. “Het verschil was steeds maar 1 of 2 punten.” Dat Berghem Sport na de winterstop, door verschillende afgelastingen, maar 3 of 4 wedstrijden in actie kwam, bleek maanden later een geluk bij een ongeluk, zo vertelt de trainer: “Olympia stond bovenaan, toen de competitie werd gestopt. Zij hadden 2 punten meer dan wij, maar wij een wedstrijd minder gespeeld. Daardoor kwamen wij er, kijkend naar het gemiddelde aantal punten, een haartje beter uit.”

PAAR KRATJES BIER

In eerste instantie leek dat toch niet genoeg voor promotie. Waar verschillende clubs werden verblijd met de mededeling dat de aangevraagde competitiestijging was gehonoreerd, bleef het in Berghem (en ook Boxmeer) stil. Tot er een tijdje later twee clubs in district Oost over het hoofd gezien bleken te zijn. “Een hoofd- en een eersteklasser vielen weg. Daardoor kwamen er toch nog twee plekken vrij en promoveerden we alsnog.” Geweldig voor de Berghemse dorpsclub, maar een groot feest leverde het niet op. “Helaas konden we het slechts heel beperkt vieren”, beaamt Van der Burgt. “Na een training was er taart en hebben we een paar kratjes bier leeggemaakt. Maar het voelt een beetje als op maandagmorgen trouwen, zonder feest. Geen slingers, geen champagne. Dan was het winnen van de periodetitel in Schaijk heel anders. Dat was een mooi moment in de kleedkamer, dat zijn toch de dingen waar je het voor doet.” De afgelopen periode stond ook de selectie van Berghem Sport weer op het veld, maar naam mocht dat niet hebben, vindt de oefenmeester. “Het is mooi om elkaar weer te zien en binding te houden, maar zonder contact kun je weinig. Het was meer een funtraining dan echt iets opbouwen. Ook omdat we wisten dat we in de zomer toch weer 4, 5, 6 weken stil zouden liggen. Maar ook ons tweede elftal is - op dezelfde wijze als het eerste - gepromoveerd, dus het was mooi om dat samen te kunnen vieren. In augustus wordt het pas weer serieus allemaal. Dan mogen we gelukkig weer normaal voetballen. Op 10 juli wordt de competitie-indeling bekend. Hopelijk worden we bij TOP, HVCH en Erp ingedeeld. De clubs uit de regio, dat is voor ons toch het mooiste.”

UITGEWAAID

Of Berghem Sport iets in de 1e klasse te zoeken heeft, dat zal moeten blijken. “In drie jaar tijd zijn we van de 3e naar de 1e klasse gepromoveerd, dat gaat hard. Maar we doen het nog steeds met jongens uit eigen geleden of spelers die uitgewaaid en weer teruggekeerd zijn. De club krijgt steeds meer jeugd, op een steeds hoger niveau. Waar het plafond ligt, daar gaan we achter komen.” Voor het nieuwe seizoen versterkte de promovendus zich met Joeri Theunisse, die terugkeert na een avontuur bij FC Den Bosch en OJC Rosmalen. “Verder kunnen we vooruit met een jonge selectie, met een paar oudere spelers die zorgen voor de ervaring. Denny Witjes, die in Berghem is komen wonen, is al eerder bij ons komen keepen en jongens uit de jeugd als Lars van der Kwartel, Davy van de Leur en Valentijn Smits hebben al aan kunnen pikken. Wie weet zit er ook dit jaar via die weg wel weer versterking in.” Zelf is Van der Burgt ook afkomstig uit Berghem. “Geboren en getogen”, zegt hij. “Ik woon al wel een jaar of 15 à 20 in Oss, maar het is mooi om terug te zijn bij de club waar ik vroeger altijd gevoetbald heb en daar deze groei mee te maken.”


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

NU OOK AL CAMPING OP VORSTENBOSSCHE ALPACAFARM Ten tijde van het interview wordt er nog druk gesjouwd en gezwoegd om alles op tijd klaar te hebben. Vrijdag 3 juli is de gloednieuwe camping van Alpacafarm Vorstenbosch geopend en in de dagen daarvoor is Willem-Mathijs van der Aa druk in de weer om de laatste puntjes op de i te zetten. Tussendoor neemt hij heel even gas terug om ons te woord te staan. “ Tot eind augustus zitten we helemaal volgeboekt.” door Mark van der Donk Zeven jaar geleden startte Willem-Mathijs, samen met zijn vrouw Anne, de alpacafarm in het buitengebied van Vorstenbosch. De nieuwe onderneming op het terrein van zijn schoonouders bleek meteen een schot in de roos. Het begon heel kleinschalig, met slechts vijf alpaca’s, maar inmiddels is de kudde flink gegroeid. “Een kwartiertje geleden is nummer 51 geboren”, lacht Van der Aa. “Dit seizoen zijn er al 11 ter wereld gekomen en er zijn er nog 3 op komst.” Waar hij voordat het avontuur begon nog nooit van een alpaca had gehoord, draait het hele leven van onze gesprekspartner inmiddels om de knuffelachtige berglama. Naast het professioneel fokken, heeft het recreatieve gedeelte een steeds belangrijker plek gekregen op de alpacafarm. Een jaar of vier geleden kwamen de eerste wandelingen met de alpaca’s en sindsdien is het assortiment uitgebreid met onder meer meet & greets en yoga, picknick tussen de alpaca’s en lunch en high tea in de alpacabar. “Eerst ontvingen we de gasten in ons tuinhuis. Ze gingen zelfs gewoon in ons huis naar de wc. Maar het werd steeds drukker, er kwam een kindje tussendoor, en in augustus twee jaar terug hebben we de oude stal - waarin voorheen het melkvee stond omgebouwd tot bar.” Niet alleen de liefde voor de alpaca’s is onomstotelijk aanwezig. Ook het ondernemen zit Van der Aa duidelijk in het bloed. “Met al onze activiteiten ontvangen we iedere weekenddag zo’n 100 tot 200 bezoekers. Nee, lang niet allemaal uit Vorstenbosch en omstreken. Juist niet zelfs. Ze komen echt van heinde en verre op en neer gereden in het weekend. Uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, de grote

steden vooral.” Eerst runden Willem-Mathijs en Anne het nog samen. Maar dat gaat allang niet meer. “We zijn inmiddels met een team van 17 enthousiaste collega’s, voor bijvoorbeeld de schoonmaak en bediening. Daarnaast zijn er verschillende vrijwilligers die mee helpen met het verzorgen van de dieren.”

GLAMPINGVAKANTIE

Binnenkort zijn er misschien nóg wel meer handjes nodig. Want als eerste alpacafarm - geen wonder, al een van de weinigen in Nederland - biedt men in Vorstenbosch vanaf deze zomer ook een glampingvakantie aan. “In samenwerking met Farmcamps, die ‘luxe logeren bij de boer’ verzorgen, kunnen mensen bij ons terecht voor een verblijf vol alpacavertier. Er zijn 15 luxe tenten geplaatst, met daar rondom heen alpacaweides. Gezinnen met kinderen kunnen zich vermaken met het voeren van de alpaca’s, helpen met de verzorging, knutselen met het wol van de dieren. Nog voor de opening van de camping zat het tot eind augustus helemaal volgeboekt.” Tijdens de coronaperiode moest ook de alpacafarm, tegelijk met de horeca, tweeënhalve maand de deuren sluiten. Precies op dat moment stond Van der Aa voor de keuze of de camping dit jaar zou starten of dat de plannen een jaar uitgesteld zouden worden. “We hebben voor het eerste gekozen. Het voordeel was dat we veel zelf hebben kunnen doen, wat we anders zouden hebben uitbesteed. En veel mensen gaan dit jaar natuurlijk in Nederland op vakantie. Ondanks de beperkingen kan er bij ons, ook met anderhalve meter afstand, prima genoten worden van de activiteiten. Sinds deze maand beschikken we over een horecavergunning, dus kunnen we een biertje en wijntje schenken. We gaan voortaan - door het grote animo - ook op donderdag- en vrijdagmiddag open. Op 2 augustus organiseren we trouwens een kraamvisitedag. Dan doen we voor de gasten wat extra’s. Gaan we kijken bij de veulentjes, met beschuit met muisjes, bijvoorbeeld.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

door Jan van Ravenstein

VEELZIJDIG ADVIESBUREAU OP HET GEBIED VAN VASTGOED EN GRONDZAKEN

GLOUDEMANS-NULAND EEN COMPLEET ‘TOTAAL CONCEPT’

In het prachtige en vooral imposante gebouw (voormalige Rabobank) midden in het centrum van Nuland zetelt sinds kort het van oorsprong Rosmalense bedrijf Gloudemans B.V., specialist in onroerende zaken en gebiedsontwikkeling. Het gemoderniseerde bedrijfspand herbergt op dit moment een viertal bedrijven die, ieder op hun beurt, zelfstandig opereren onder de paraplu van Gloudemans: “Gloudemans B.V., Gloudemans Rentmeesters, Heideweg Vastgoed en Housedby”. Met dit ‘totaalconcept’ bedienen ze de complete markt op het gebied van taxatie, gebiedsontwikkeling, grondaankopen, onteigeningsprocedures, beheer, en herstructurering.

Om de historie in beeld te krijgen moeten we terug naar de vorige eeuw. We schrijven het jaar 1913. “Gloudemans is in 1913 opgericht door Antonius Gloudemans. In de begintijden van ons kantoor waren de werkzaamheden met name gericht op het beheer van landerijen en landgoederen. ‘Wim van Toon Gielekes’ (Wim Gloudemans) was de derde generatie die aan het roer kwam te staan van het bedrijf Gloudemans. Zo’n beetje vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan 1988, hij was toen 63 jaar, was alles beheersbaar voor de directie met Theo van der Walle en haar medewerkers. “De werkzaamheden echter, namen fors toe. Er

moest, volgens Wim, iemand bij en dat werd ik dus”, zegt Theo Pruijn, onze gesprekspartner in deze. Een jaar later werd het team versterkt met Ad van Heesbeen en op dit moment staat de volgende generatie in de startblokken.

ROSMALEN

“Rosmalen werd te klein. Het was een fijn kantoor, een fijne werkplek maar onze groei ging maar door en er was een hevig ruimtegebrek. Elke beschikbare vierkante centimeter was in gebruik. Weet je, toen ik opgenomen werd in het bedrijf waren we met vijf personen. Inmiddels zijn we met 50 personeelsleden. We waren dus echt

toe aan een nieuwe uitdaging. Deze werd gevonden in Nuland met de aankoop van het voormalige bankgebouw. De aankoop was best nog even spannend. Nu het pand klaar is zijn we blij, maar vooral ook trots op hetgeen er nu staat. Ruim, licht, modern en aan de eisen der tijd aangepast met ruime werkplekken voor de inmiddels vier bedrijven die onze organisatie telt”.

VERTROUWEN

Het bedrijf heeft een traditie van meer dan een eeuw. En in die jaren is, zoals ze dat zo mooi plegen te noemen, een vertrouwensband met hun klanten gecreëerd. Het

rentmeesterschap, maar ook de afdeling taxaties, zijn takken van sport die je niet zo maar van de ene op de andere dag eventjes kan neerzetten. Daaraan gaat vertrouwen (lees: eerlijkheid) vakkennis en een koffer vol specialisme aan vooraf. Tijdens de rondleiding in het fonkelnieuwe kantoor was te zien dat er driftig en dankbaar gebruik is gemaakt van de grote (geld)kluizen van de voormalige Rabobank. Daarin staan, veilig en wel, rijenlange dossiers van grootgrondbezitters tot het Rijk en van een adellijke familie tot aan het kerkgenootschap uit geheel Nederland. Relaties die hun vertrouwen en dus spreekwoordelijk ‘hun ziel en zaligheid’ leggen in de handen van de ultieme specialisten van Gloudemans. Dan mag je jezelf, met recht ‘speciaal’ noemen.

HEIDEWEG VASTGOED

Taxeren. Wat is de waar(de) van uw vastgoed? Een vraagstuk wat aan de orde kan komen bij bijvoorbeeld verkoop, verzekering of verhuur. Het kan gelden voor uw bedrijfsruimte, winkel, werkplaats, maar ook uw woning. Daarvoor is maatwerk nodig dat Heideweg tot in de finesse beheerst. De belangen voor zowel eigenaar als huurder lopen vaak uiteen en verschillen ook nog eens per situatie. Vaak gaat het om lange termijnen, waarbij de belangen groot zijn. U heeft maatwerk nodig. Heideweg is hierin gespecialiseerd en geeft een helder en transparant waardeoordeel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de NWWI-gevalideerde taxaties om een hypotheek voor uw woonhuis af te kunnen sluiten. Het kantoor kan met haar praktische ervaring bogen op een ervaring van gedegen kennis en pragmatisch advies over aanen verkoop, huur en verhuur, en de lasten en beperkingen die aan vastgoed verbonden zijn.

RENTMEESTERIJ

“De werkzaamheden rondom de ‘rentmeesterij’ daar houd ik mij voornamelijk mee bezig. Het


pagina 13

rentmeesterschap herbergt een aantal disciplines op het zakelijke vlak van grote bedrijven, organisaties en instellingen. Maar ook onteigening, erfpacht of pacht en aankoop van grond als investering, zijn onderdeel van mijn werk. Het totale beheer van eigendommen van derden bijvoorbeeld is een groot deel van mijn werkzaamheden. In feite ‘ontzorg’ ik mijn opdrachtgevers zodat zij alle aandacht kunnen geven aan hun eigen business. Onze klanten in deze zijn van alle geledingen: Het Rijk, provincie, bouwbedrijven, natuurorganisaties, projectontwikkelaars, adellijke families, , parochies, kloosters, particulieren, enzovoort. Onze orderportefeuille zit voor alle afdelingen ‘keivol’ en dat maakt ons allemaal, zeker tijdens deze coronacrisis, heel erg blij”, aldus Theo Pruijn.

Rentmeesterij: Onze rentmeesters zijn natuurlijk gedreven gebiedsregisseurs met visie. Wij rekenen ontwikkeling, inrichting en beheer van het landelijk gebied tot onze specialiteit. In het buitengebied weten we onze weg te vinden op zakelijk en informeel vlak. Hiermee waarborgen we duurzame relaties en kwaliteit. Taxaties: Het taxeren van onroerende zaken is een vak dat vraagt om deskundige mensen. Onze taxateurs hebben kennis van zaken. Wij kennen de markt en beschikken over de juiste juridische, economische en technische kennis. In onze taxaties staan integriteit, verantwoordelijkheid en kwaliteit centraal.

Gloudemans bestaat zoals gezegd uit een viertal bedrijven. Gloudemans B.V., Gloudemans Rentmeesters, Heideweg Vastgoed en sinds een week toegevoegd het bedrijf Housedby.

Heideweg Vastgoed: Financiering, balanswaardering, aan- of verkoopbeslissingen, verdeling, nalatenschappen vragen om goed onderbouwde taxaties. Welke waarde ‘waar’ is kan blijken uit een goed taxatierapport. Wij zijn hiervoor de juiste partner en helpen u graag. Wij werken volgens de eisen van de NRVT en RICS en werken zowel in opdracht van particulieren als bedrijven

Grondzaken en Advies: Advies op diverse niveaus en vanuit diverse expertises. Met onze juristen, ingenieurs en economen adviseren wij o. a. bij gebiedseconomie, nadeelcompensatie, onteigening, projectleiding, gebiedsontwikkeling, planschade, voorkeursrechten en aanbestedingen

Housedby: Een nieuw bedrijf met een ervaren man aan de leiding: Lex de Bont. hij heeft jarenlange ervaring met het op professionele wijze verhuren en beheren van particulier vastgoed zodat u als verhuurder verzekerd bent van een duurzaam rendement en als huurder van een topwoning.

HET BEDRIJF GLOUDEMANS

Herontwikkeling binnenstad Nieuwegein, gemeente Nieuwegein In de binnenstad van de gemeente Nieuwegein gaat de komende jaren het nodige veranderen. Wij zijn, namens de gemeente, betrokken bij deze herontwikkeling en herinrichting van dit gebied. Onze opdracht is het waarderen van het (aan te kopen en te ontwikkelen) vastgoed, het bedenken van de (financiële en verwervings)strategie, het voeren van de gesprekken met de verschillende vastgoedeigenaren, het financieel inzichtelijk maken wat de herontwikkeling kost en opbrengt en het inzetten van wet- en regelgeving.

Een aantal praktische voorbeelden ‘uit het veld’ van projecten van Gloudemans: Natuurontwikkeling op de Maashorst De Maashorst bestaat voor een groot gedeelte uit natuurgebied met wilde grazers, maar door intensieve landbouw en bemesting is de natuurlijke balans van dit gebied verstuurd. Stuurgroep Maashorst heeft samen met omringende gemeentes besloten om aan een gezamenlijk doel te werken, het verder ontwikkelen van de Maashorst en Herperduin als één groot natuurgebied. Gloudemans draagt bij met het verwerven van (landbouw)gronden en bedrijven in de Maashorst dat vervolgens omgevormd wordt in natuurgebied.

Bedrijventerrein binnendijks duurzame innovaties, gemeente Urk “De gemeente Urk is bezig met de ontwikkeling van een nieuw binnendijks bedrijventerrein. Hiermee versterkt Urk haar internationale positie binnen het visserijcluster en de maritieme sector. Gloudemans is als projectleiding betrokken bij deze ontwikkeling en draagt onder andere zorg voor de begeleiding van de volledige bestemmingsplanprocedure, van de benodigde onderzoeken tot duurzame innovaties en participatieprocessen. Daarnaast zijn onze collega’s betrokken bij de grondverwerving in het gebied en zijn wij verantwoordelijk voor de planeconomie.

Taxatie voetbalcomplex OJC Rosmalen Onlangs hebben wij het voetbalcomplex van OJC Rosmalen getaxeerd. OJC behoort tot één van de grootste amateur voetbalverenigingen van Nederland en beschikt over een groot complex met vele faciliteiten. Aan ons de taak om de kleedkamers, kantine, keuken, (materialen)opslag, tribune, lichtmasten, reclameborden te waarderen. Na een inventarisatie van het Kadaster, bestemmingsplan, complex, grondsoort, bodemvervuiling en juridische afspraken die er zijn, maken we een (taxatie) rapport op van onze berekening en waardering van het totale complex .


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

‘DE ATOOMSCHUILKELDER IS NOG HELEMAAL INTACT’ Het lijkt een normale parkeergarage, de kelder onder de Coop-supermarkt aan het Heschepad in Oss. Het ís ook een normale parkeergarage. Alleen kunnen er in het geval van nood vierduizend Ossenaren ten minste drie dagen overleven. Nog steeds als het moet. Want de atoomschuilkelder die werd gebouwd in 1980 is nog steeds volledig operationeel. Op 25 juli geeft het Maaslandsgilde een rondleiding door de NBC-kelder. Door Tessel Linders Gerrit Eijsvogels is gids. Al jaren geeft hij rondleidingen in de parkeergarage. Nog steeds zijn Ossenaren met stomheid geslagen als ze horen dat de plek waar ze nu hun auto parkeren in de jaren tachtig was bedoeld als ultieme schuilplaats voor de Russische atoombom, mócht ‘ie vallen. Alleen als je heel goed kijkt, zie je de enorme betonnen deur die de ingang van de parkeergarage bij nood volledig af kan sluiten. De schuilkelder is groot genoeg om er vierduizend mensen in op te vangen. “Meteen toen de kelder werd geopend in 1986 rees de vraag wie er dan wel, of juist niet in mocht. Eppo van Veldhuizen, de toenmalige burgemeester van Oss besloot toen: wie het eerst komt, het eerst maalt. Hoe dat dan in de praktijk zou gaan, dat wist niemand”, zegt Eijsvogels. Wel weet hij dat iedereen door een kleine deur de zogenoemde ontvangstruimte in moest. Een klein, betonnen hok. In de hoek staat een douche. Eijsvogels: “Dat was vooral voor de eventuele laatkomers. Als mensen al atoomstof op hun kleding zouden hebben, dan konden ze iedereen besmetten.’’ Een koude douche was dan de beste mogelijkheid om schoon te worden. In een door het Rijk beschikbaar gestelde overall mocht je dan alsnog plaatsnemen bij de anderen.

PRIMITIEF

Drie dagen zou het verblijf maximaal kunnen duren. Dus zijn er toiletten, wasgelegenheden en de mogelijkheid om babyvoeding op te war-

men. Wat je wilde eten, moest je zelf meenemen. De noodrantsoenen die elke familie in die tijd op zolder had liggen. De toiletten zijn piepklein en slechts een gordijntje zou je aan het zicht van je mede-Ossenaren onttrekken. “Een beetje primitief was het wel ja”, zegt Eijsvogels. “Douchen, dat kon niet. Jezelf een beetje opfrissen wel. En zie hier! De vrouwen kregen eigen wasbakjes. Wij mannen moesten het doen met één hele grote wasbak haha!”. De atoomschuilkelder kon worden aangelegd door een enorme sloot subsidie. Omgerekend naar euro’s kostte de aanleg meer dan een miljoen. Het Rijk betaalde daar het overgrote deel van. De gemeente Oss moest zelf nog ruim tienduizend euro bijdragen.

ANDERE ATOOMSCHUILKELDERS WAREN NIET MEER NODIG

De overige atoomschuilkelders, die plaats moesten bieden aan alle andere Ossenaren zijn er nooit gekomen. “In 1989 viel de muur. Het einde van de Koude Oorlog. Toen waren ze niet meer nodig”, zegt Eijsvogels. Vanaf de jaren vijftig werd er al over de aanleg van atoomschuilkelders gesproken. De eersten werden rond 1970 gebouwd. Dat deze schuilkelder er nog is, vindt Eijsvogels heel bijzonder. “Hij is nog helemaal functioneel. Alle machines zitten er nog in en als het moet, is deze binnen no time operationeel.’’

MOOIE WIJNKELDERS

Dit in tegenstelling tot veel andere schuilkelders. De ruimten zijn bijna overal in gebruik genomen door de bovenliggende winkels, als opslag. Dat was bij de schuilkelder in Oss ook bijna het geval. Slijterij Gall&Gall zag er mooie wijnkelders in. De gemeente Oss stak daar een stokje voor. Eijsvogels: “Het is ook belangrijk om aan kinderen uit te leggen hoe oorlog eruit kan zien. Dat alles het hier nog doet en dus te zien is, is heel veel waard. Het zou mooi zijn als dit een modern monument zou kunnen worden.’’ Aanmelden voor een excursie door de atoomschuilkelder kan via de website maaslandgildeoss.nl.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

LEO EN GERA VAN VUGT SLUITEN DE DEUREN VAN HUN WIJNHUIS Lith, een dorp aan de Maas. Niet zomaar een dorp van dertien in een dozijn, maar Lith. Daar waar de familie van Vugt al generaties lang voet aan de grond heeft. Nee, ze gaan niet terug tot de Romeinen, maar wel behoorlijk ver. Je kent ze wel, de oudere dames die refereren aan bekenden als ‘Jantje van Pietje om de hoek die eerst bij de molen woonde’. Zo’n familie dus. En ja, ook een familie met een molen, waar uiteindelijk de bijnaam ‘gruttersfamilie’ vandaan komt. De jongelui in Lith kennen het Lithse Wijnhuis als een plek voor waar ze, misschien wel op het laatste moment, een flesje voor vaderdag konden halen. Ook postzegels kon je er kopen. Als die jongelui tenminste nog weten wat postzegels zijn. Voor het Lithse Wijnhuis was er de supermarkt, en daarvoor een kruidenierswinkel. Kijk je verder in de familie van Vugt – van de Koolwijk, dan kon Lith vertrouwen op een textielverkoper, melkventer en molenaar.

Leo en Gera van Vugt zijn 52 jaar geleden gestart met hun onderneming. Hard werken, maar ook een praatje maken. Zij kenden het hele dorp, en het hele dorp kende hen.

KOM NOG EVEN LANGS

En nu, na 52 jaar, sluiten zij de deuren. Op 11 juli staat Gera voor het laatst in de winkel, verkoopt de laatste flesjes wijn. Ze zou het heel fijn vinden om haar vaste klanten nog een laatste keer te kunnen spreken op haar vaste plek: achter de balie. Dus kom gerust langs!

DRANK BESTELLEN

Heb je net een feest gepland? Geen probleem, voor feesten en partijen kun je nog steeds je drank bestellen bij zoonlief Leon van Vugt, van Vugt Verhuur, terwijl Anja bij Manjafiek ervoor zorgt dat je er geknipt uitziet op je feestje. Lith blijft zo verzekerd van een echte ondernemersfamilie.

BC/LC/H Woensdag 15 juli in de Berchplaets:

REPAIR CAFÉ BERGHEM De enthousiaste vrijwilligers staan weer voor u klaar op woensdag 15 juli in de Berchplaets (begane grond). Tussen 9.30 en 10.30 uur kunt u spullen aanbieden om te repareren of komen voor een deskundig advies. Er wordt gewerkt tot 11.30 uur. Het aanbieden is in de centrale ontvangstruimte en het repareren is in een afzonderlijke ruimte. Zo kunnen we op een veilige manier de 1,5 meter afstand aanhouden. De afgelopen keer zijn er o.a. een verfbrander, een decoupeerzaag een schemerlamp en diverse kledingstukken gerepareerd. Is er iets stuk aan kleine meubels, lampen, speelgoed, elektrische apparaten (handleiding graag meenemen) of kleding? Alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Er is een naaister aanwezig voor bijvoorbeeld een naadje dat los zit, een scheur die hersteld of een knoop die aangenaaid moet worden (niet voor het inzetten van ritsen). Komt u nog liever niet naar de Berchplaets dan kunt u ook een reparatieverzoek plaatsen op onze website repaircafe-berghem.nl. Op de website klikt u rechtsboven op: contact. Dan verschijnt er een formulier waar u in kunt vullen: naam, emailadres, telefoon en waar het over gaat. Klik vervolgens op: verzenden. Wij nemen dan zelf contact met u op. Het Repair Café zoekt dan samen met u naar een passende oplossing en de werkzaamheden worden uitgevoerd bij de vrijwilligers zelf thuis. Met het Repair Café laten de vrijwilligers zien dat repareren vaak mogelijk is en altijd leuk om te doen. Zij vinden het zonde als kapotte spullen weggegooid worden. De reparatiekosten zijn gratis maar een kleine vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt zeker op prijs gesteld. U bent van harte welkom! Iedere derde woensdag van de maand. Meer info www. repaircafe-berghem.nl.

GEMEENTE BLIJFT WIJKBUS STEUNEN De gemeente Oss geeft ook voor het jaar 2021 subsidie aan de Stichting Wijkbus Oss. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het subsidiebedrag wordt bepaald op basis van de begroting 2021 van de Stichting Wijkbus. De begroting is in oktober 2020 bekend. Met de financiële bijdrage kan de wijkbus in Oss blijven rijden en kunnen de kosten voor de reizigers laag blijven.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Aandacht, rust en ruimte Wij werken enkel op afspraak

Mark van der Zander Dierenarts algemeen

Maarten Simonse Dierenarts algemeen

Suzanne van Erp

Dierenarts gezelschapsdieren

Koolzaadweg 10, Berghem • 0412-310 010

Tamara van der Heiden Dierenarts algemeen


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

PIEKENHOEF HEEFT ER 29 ENERGIEZUINIGE HUURWONINGEN BIJ Vorige week ontvingen de bewoners van de energiezuinige huurwoningen in Piekenhoef de sleutel van hun nieuwe huurwoning. Daarmee is het nieuwbouwproject van BrabantWonen opgeleverd en krijgt Piekenhoef er 29 mooie eengezinswoningen bij. De woningen staan aan het Havikskruid en Speenkruid, aan de rand van Piekenhoef in Berghem.

VRAAG NAAR HUURWONINGEN

De vraag naar betaalbare huurwoningen in Oss is groot. Daarom hebben gemeente Oss en BrabantWonen afgesproken op meerdere plaatsen in de gemeente Oss huurwoningen te bouwen. De 29 woningen in Piekenhoef zijn daar een goed voorbeeld van. Bouwbedrijf Wagemakers startte vorig jaar juni met de bouw van de woningen. Vervolgens nam BrabantWonen ze van de aannemer over.

OPLEVEREN IN TWEE GROEPEN

BUURTEN MET HET BURENBOEKJE Nog voor de huidige en nieuwe bewoners van Maashorst elkaar konden ontmoeten, overviel het coronavirus ons. Gemaakte plannen om kennis te maken konden niet doorgaan. Omdat een goede start belangrijk is, wilde de projectgroep de kennismaking niet uitstellen. Daarom bedachten zij een andere manier om bewoners aan elkaar voor te stellen...

BURENBOEKJE

Projectgroep Maashorst zet zich volop in om het lokale netwerk in Megen te ondersteunen. Daarom voerde Verhuur en Sociaal Beheer samen gesprekken met kandidaat-bewoners van alle leeftijden voor de 16 nieuwe appartementen. Bij de verhuur van de 3 studio’s kregen jongeren voorrang. De al bewoonde vleugel van 24 appartementen in Maashorst wordt vooral door senioren bewoond.

ANDERS AANPAKKEN

Maar nog voor de eerste kennismaking tussen de huidige en nieuwe bewoners, overviel het coronavirus ons. Gemaakte plannen om elkaar te leren kennen konden niet doorgaan. Omdat een goede start belangrijk is, wilde de projectgroep de kennismaking niet uitstellen. Daarom is de afgelopen weken gebeld met de bewoners van zowel de bestaande 24 appartementen in het complex, als met de bewoners die op dit moment hun intrek nemen in de 16 nieuwe appartementen.

EVEN VOORSTELLEN

Van alle input maakten zij een Burenboekje. Alle bewoners kregen een geprint exemplaar in hun brievenbus. “De bewoners reageren enorm enthousiast. Iedereen spreekt elkaar erop aan, op een leuke manier”, vertelt Janet Croes. “Iedereen komt tot zijn recht, nog meer dan we hadden voorzien. Een meneer bijvoorbeeld zegt dat hij heel graag mensen helpt, maar ze hem eigenlijk nooit iets vragen omdat hij slecht Nederlands spreekt. Omdat we dat in het boekje konden delen, gebeuren er andere dingen. Het project heeft ons dingen doen inzien. Het geeft ons ook ideeën en energie om projecten eens anders aan te pakken, een stap verder te gaan in participatie. Wordt dus vervolgd!”

In verband met de coronamaatregelen verdeelde BrabantWonen de oplevering over twee dagen. De eerste 14 bewoners ondertekenden op 3 juni al hun huurcontract en zijn inmiddels druk bezig met het inrichten van hun woning. Na vandaag nemen ook de andere 15 bewoners hun intrek. Daarmee zijn alle 29 woningen opgeleverd.

ENERGIEZUINIGE WONING

De woningen zijn zeer energiezuinig en gebouwd volgens het principe van Nul-op-de-Meter (NOM). Dat betekent dat de woning net zoveel energie opwekt als dat hij gebruikt. Bewoners merken dat aan hun energierekening, die gaat omlaag. Daarnaast is het ook goed voor het milieu. De woningen hebben zonnepanelen op het dak, zijn zeer goed geïsoleerd en hebben voor de verwarming en warm water een warmtepomp. Alles gebeurt elektrisch want de woningen zijn gasloos.

MONITOREN EIGEN ENERGIEVERBRUIK

BrabantWonen informeerde de nieuwe bewoners uitgebreid over wat het betekent om in een energiezuinige woning te wonen. Daarnaast kunnen ze gratis gebruik maken van een energiecoach en een handige app die precies laat zien wat het energieverbruik is en hoeveel de zonnepanelen opwekken. Zo kunnen bewoners zelf monitoren hoeveel energie hun woning opwekt, hoeveel ze verbruiken en hoe ze nog meer energie kunnen besparen.

DUURZAAM BOUWEN

BrabantWonen bouwt op meer plekken in Oss energiezuinige woningen en appartementen. Zo houden we de woonlasten van huurders betaalbaar. En door duurzaam te bouwen dragen we bij aan de reductie van CO2.


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

DE ECHTE VAN DER VALK ERVARING BIJ U THUIS! N U L A N D .VA L K T H U I S . N L

VAKANTIEMENU • TOMATENSOEP €20,50 • SCHNITZEL • ZOMERSE SORBET HOTELNULAND.NL

ALL


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

VOETBAL BSO BIJ HVCH MET HOOFDTRAINER Bij voetbalclub HVCH in Heesch wordt vanaf het nieuwe schooljaar een Voetbal BSO geopend. Initiatiefnemer is Roy de Haan, de hoofdtrainer van eersteklasser HVCH.

GROEP8 DE MEANDER UITGEZWAAID MET GALAOPTOCHT Vanwege corona is het schoolgala dit jaar overal anders dan anders. De achtste groepers van basisschool De Meander uit Lith namen zaterdag met een galaoptocht door het dorp afscheid van hun school. Geen gala, geen schoolmusical voor iedereen en geen Polderkamp. Ouders van leerlingen van groep 8 van De Meander vonden dat er toch iets van een afscheid moest komen. Ze gunnen de kinderen ook in deze tijd een stijlvol afscheid in mooie kleren. Carmen van Batenburg, moeder van Maud en nog drie oudere kinderen die wel een fotoalbum van een feestelijke afscheid hadden, gooide het in de groepsapp. “Er kwamen meteen veel reacties. We gunnen de kinderen ook in deze tijd een stijlvol afscheid in mooie kleren en kwamen op dit idee van een gala-optocht”, vertelt Van Batenburg. “Door het na 1 juli te doen, mocht er alweer wat meer omdat de coronaregels weer verder zijn versoepeld.” En dus vertrokken zaterdag 4 juli om de paar minuten auto’s met daarin kinderen in galajurk of -pak bij de sluis. Via een route langs De Woerd, Pastoriestraat kwamen ze langs De Hertog Jan waar ze de dijk opgingen naar de Citadelstraat. Bij De Lithse Ham werd de rode loper uitgelegd. Foto Jarno van Santvoort – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

Voetbal BSO Time4Skills is de volledige naam van de opvang. Naast een voetbalthema staat er iedere middag ook een andere tak van sport op het programma. In vakantieperiodes is er ruimte voor uitstapjes naar bossen in de omgeving, een stadiontour of een dierentuinbezoek. Het is de eerste Voetbal BSO die Roy de Haan opent. “De accommodatie, relatief dichtbij de Heesche basisscholen, leent zich uitstekend voor verantwoorde, sportieve buitenschoolse opvang. Na een periode waarin ik fulltime als voetbaltrainer werkzaam ben geweest, wilde ik persoonlijke competenties, ervaring en ambitie samenbrengen”, aldus De Haan die als pedagogisch medewerker en coördinator sport&spel werkzaam was bij een kinderopvang in de buurt van Nijmegen. “Ook het bestuur van HVCH is zeer blij met de opstart van de Voetbal-BSO op sportpark de Braaken, het kunstgrasveld en de accommodatie van onze vereniging,” aldus Joris Priem, Hoofd Voetbalzaken HVCH. “Dit is een mooie mogelijkheid om onze fantastische accommodatie nog beter te benutten en maatschappelijk in te zetten.” Op zaterdag 11 juli is er een open dag waarop ouders en kinderen kennis kunnen maken met de Voetbal BSO.

KROONRINGEN TEGEN ZWERFAFVAL IN HEESCH Binnen de bebouwde kom van Heesch en Loosbroek zijn kroonringen aan de bestaande lantaarnpalen bevestigd. Dit zijn houders rondom lantaarnpalen waar bewoners de plastic afvalzakken aan hangen. Sinds mei 2014 zamelen we Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD) apart in met behulp van doorzichtige PMD-zakken. Doordat de zakken licht van gewicht zijn, komt het regelmatig voor dat ze wegwaaien of worden aangevreten door dieren. Dit is niet alleen schadelijk voor de dieren maar veroorzaakt daardoor ook rondslingerend zwerfafval. We starten met een proefproject binnen de bebouwde kom van Heesch en Loosbroek. De inzameldagen voor het PMD-afval blijven hetzelfde. Buiten de bebouwde kom van Heesch en Loosbroek worden tijdens deze proefperiode geen kroonringen aangebracht en blijven de huidige inzamelafspraken voor PMD-afval gelden. U mag direct uw PMD-afvalzakken vanaf 20.00 uur ophangen op de avond vóór de inzameldagen. Op straat zetten is dan niet meer toegestaan. Gebruik alleen de PMD-afvalzakken verstrekt door de gemeente. Andere (afval-)zakken worden niet meegenomen. Alle overige regels voor het aanbieden van PMD-afvalzakken blijven van kracht. Een kroonring is een veilige en stevige ophangbeugel waar PMD-afvalzakken van meerdere huishoudens aan kunnen worden opgehangen. De zakken hangen hierdoor van de grond en waaien niet weg. Deze aanpassing is misschien even wennen, maar we vertrouwen op de inzet van de bewoners om de kroonringen goed in gebruik te nemen. Samen houden we de gemeente schoon! Heeft u er vragen over? Neem dan contact op met de Gemeente Bernheze via 0412-45 88 88 of via gemeente@bernheze.org.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

20% KORTING

OP DIVERSE BUITENLAKKEN

Actie geldt van 13 t/m 25 juli 2020. Vraag naar de voorwaarden.

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Als uw kozijn perfekt moet zijn! T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl

ALL


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

‘MET DE FLES OP TAFEL’ GOES TO PLAYA DEL MERX NOOITGENOEG Op een mooie zondagmorgen ging de zon stralend op en uit het eitje kroop een piepklein hongerig rupsje. Rupsje Nooitgenoeg, die begint te eten, te eten en te eten. Hij eet zich overal dwars doorheen. Maar hij heeft nooit genoeg. Dit prachtige verhaal uit het kleuterleerboek, ruim 50 jaar geleden door Amerikaan Eric Carle geschreven èn geïllustreerd, leert kinderen hoe een ei een rups wordt en wat een rups nodig heeft om uiteindelijk als mooie vlinder de wereld in te trekken. Rupsje Nooitgenoeg, het kwam steeds weer bij me boven bij het horen, zien en lezen van berichten over ‘mensjes nooitgenoeg’. Want, of het nu de diepe zakken van onze minister zijn, het zangverbod in de kerk, het juichen in het stadion, het houden van afstand, het belastingvrije waarderingscadeautje voor onze helden, het maakt niet uit, er zijn altijd ‘mensjes nooitgenoeg’ die menen dat het te veel of juist te weinig is maar in ieder geval anders moet. Zij menen dat via alle mogelijke gedrukte en virale kanalen met iedereen te moeten delen. Aandacht te trekken middels demonstraties waarin zij luidruchtig hun eigen gelijk overdrijven. Veelal gedreven door een vorm van eigenbelang om een nog invloedrijker vlindertje te lijken. Hebben we dan ons kleuterleerboek wel goed begrepen of zijn we blijven steken bij het rupsje. Immers een mooie vlinder ontstijgt het rupsje en fladdert in zijn kortstondig leven vrij en tevreden rond. “Weer een beetje als vroeger” zei een acht jarige basisleerling na een weekje school nadat zij enkele weken, door de corona virus, was gedwongen thuis te blijven. Een ervaring die, anders dan in haar fantasie, waar ‘niet naar school gaan’ altijd een feest lijkt, in werkelijkheid toch anders uitpakt. Waarom lijkt vroeger alles beter en wat is vroeger eigenlijk. Voor een achtjarige enkele weken, voor anderen jaren of eeuwen. Maar vroeger lijkt lijkt achteraf meestal mooier dan in werkelijkheid, volgens Peter Hein van Mulligen. En deze Peter Hein kan het weten. Hij is dé expert in onze nationale feitelijke cijfers en zeker niet de domste. In tegendeel sinds 2018 zelfs één van onze slimste mensen’ in dit land. Hij beweert, en ik citeer: “het gaat een stuk beter met ’ons’ dan we denken. In nagenoeg alle opzichten staan we er beter voor dan vroeger. We zijn rijker dan ooit, de economische ongelijkheid is niet gegroeid, Nederland is een zeldzaam veilig land, elke generatie migranten doet het beter dan de vorige, de sociale samenhang is hoog en vrouwen halen hun achterstand in”. Ook Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau beweerde in DWDD, na een terugblik van 25 jaar, tot verwondering van velen, dat het heel goed gaat in Nederland. Zijn conclusie was: we leven langer, zijn gelukkiger, beter opgeleid, gezonder, welvarender. Dat is even andere koek.

GESCHIEDENIS

Het verlangen naar vroeger lijkt in deze tijd, met het onzichtbare coronavirus op onze hielen, onontkoombaar. Ons menselijk streven van ‘nooit genoeg’ zal ons zelfs stimuleren in de stijd tegen het virus. Herinneringen aan vroeger zullen daarbij helpen. Dat is immers onze geschiedenis waarvan we moeten leren. Daarom lijkt me het streven om onze geschiedenis onzichtbaar te maken ook geen goede zaak. Als al onze geheugensteunen verdwijnen vervaagt ook ons denken aan zowel de goede als de slechte tijden en dus de mogelijkheid van ons verleden te leren.

Nu de meeste vakantieplannen in het water zijn gevallen vonden wij het een must daar wat aan te doen. We kunnen niet naar de Spaanse Playa, dus gaan we maar naar de Playa achter de Merx. Dat wordt ÉÉN GROOT zomers paradijs! Een goed alternatief voor de Spaanse kust. We nodigen jullie alvast uit voor twee gave evenemementen op Playa del Merx in Berghem! Spreid je handdoek uit over het grote grasveld of het strookje strand en doe mee met de familie quiz. Of een aangepaste pubquiz die geheel past binnen de RIVM richtlijnen: een duo-pubquiz! En wil je op de hoogte worden gehouden van de aller laatste ontwikkelingen check (en like!) dan ook onze Facebook pagina ‘Met De Fles Op Tafel’.

PUBQUIZ IN DUO’S @ PLAYA DEL MERX

We gaan op vrijdag 10 juli 20:00 weer PubQuizen, deze keer in duo’s. Dat geeft weer een hele nieuwe dynamiek en we willen natuurlijk de richtlijnen van het RIVM aanhouden. Jullie kunnen bekende rondes verwachten, allemaal in het thema 2! We willen graag een camping/beach-gevoel creëren en daarom willen we jullie vragen om je klapstoel met tafeltje mee te nemen. Dan nemen jullie in ieder geval genoeg afstand van elkaar. Wil je meedoen, stuur dan een mail naar info@metdeflesoptafel.nl en vermeld je teamnaam meteen. Deelname kost €10 per duo

FAMILIE QUIZ @ PLAYA DEL MERX

Op Zondag 5 juli 14:00 is er een quiz voor maar nu voor gezinnen! Een langgekoesterde wens om eens ook een quiz voor de kinderen iets te organiseren. Ze hebben nu eenmaal meer kennis over games, Teletubbies en Citotoets-achtige vragen. We laten ze ook bewegen op het moment dat de ouders de hersenen kraken. En dan willen we weer vragen om je eigen strandlaken/ kleedje mee te nemen en met jouw gezin mee te doen aan deze familie-editie. Wij denken dat deze activiteit vooral leuk is voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar, met hun ouders. Maar sommige volwassen voelen zich natuurlijk ook nog jong van geest. Ook hiervoor kun je jouw gezin opgeven via info@metdeflesoptafel.nl en deelname kost €15 per gezin www.metdeflesoptafel.nl info@metdeflesoptafel.nl FB Met De Fles Op Tafel Henri & Cor


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN BURGERINITIATIEF OM INWONERS VAN BERGHEM MET ELKAAR IN CONTACT TE BRENGEN

BerghsLeven heeft de draad weer opgepakt “De Lievekamp on Tour” Het Osse theater ging op woensdag 17 juni ook in Berghem op pad. Op deze manier heeft een aantal bewoners, op veilige afstand van de artiest, kunnen genieten van een magisch theatermoment op eigen terrein. BerghsLeven heeft hiervoor meerdere mensen uitgenodigd om bij de Berchplaets te genieten van mooie muziek en een gezellig weerzien.

Ook de Berghse Tafel is weer van start gegaan Bij mooi weer buiten op het terras. We moeten nog even geduld hebben voor we kunnen sjoelen, rummikub spelen, kaarten of schaken. Maar bezoekers hebben elkaar veel te vertellen na een te lange verplichte pauze.

Het is mooi weer voor de duofiets De duofiets kan en mag weer gebruikt worden. Wilt u dus fietsen, samen met een begeleider of familielid, neem dan contact op met Nellie van Erp, telefoon 0412-402450.

Vakantie periode Tijdens de bouwvakvakantie is de Berchplaets gesloten. Dat betekent dat er op donderdag 30 juli, 6 augustus en 13 augustus ook geen Berghse Tafel kan zijn.

BerghsLeven: voor en met elkaar! Hulp nodig bel ons dan: BerghsLeven 06-38 33 97 90

BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Uw tuin de hele zomer fleurig nu

nu

5,75 Abelia grandiflora

Bloeien van mei tot oktober Nu 5,75

nu

10,50

Abelia Edward Goucher

Nandine domestica Obsessed

Groenblijvend met prachtige bladkleur, nu 10,50

4,25 Croccosmia

Bloeit van juli tot september nu 4,25

Feestelijke siergrassen grote sortering v.a. 3,50

nu

nu

9,50 Vijg Ficus carica Âą 80 cm nu 9,50

3 stuks

-30% Stamrozen diverse kleuren

nu 30% korting

3,95 Hanggeranium Ville de Paris p.st. 1.50 nu 3 stuks 3,95

Aanbiedingen zijn geldig t/m 21 juli 2020 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

WEGWIJZER BERNHEZE: ÉÉN LOKET VOOR ALLE COMPLEXE HULPVRAGEN

MEANDERENDE MAAS: NIEUWE FASE, NIEUWE FOCUS

Wethouder Rein van Moorselaar van Bernheze, wethouder Menno Roozendaal van Meierijstad en Wilbert de Haan Westerveld van ONS welzijn hebben donderdag de samenwerkingsovereenkomst voor Wegwijzer Bernheze ondertekend. Inwoners van Bernheze kunnen hier voor complexe hulpvragen vanaf l november rechtstreeks contact opnemen bij dit ene loket voor het sociale domein. Daar zit een team van specialisten van de gemeente en welzijnsorganisaties klaar. Tot nu toe was dit voor inwoners van Bernheze verspreid over een aantal organisaties. Zo is gemeente Bernheze uitvoerder van de Wmo, de gemeente Meierijstad voert de sociale dienst voor onze gemeente uit en ONS welzijn is actief met het Sociaal Team en het Basisteam Jeugd en Gezin. Die partijen gaan vanaf 1 november samenwerken in één integrale toegang voor het sociaal domein: het team Wegwijzer Bernheze. De samenwerking richt zich vooral op de aanmeldingen en intakes en een goede doorgeleiding van hulpvragen naar de drie organisaties. In het najaar worden de inwoners geïnformeerd over wat Wegwijzer voor hen betekent en hoe deze te bereiken is.

Het project Meanderende Maas is in de fase van planuitwerking gekomen. Omgevingsmanager Tim Smit: “Nu de verkenningsfase is afgerond, is onze opdracht voor de uitvoering helder. Om het projectgebied waterveilig, mooier en economisch sterker te maken, weten we nu op hoofdlijn welke maatregelen we gaan nemen en waar we dat gaan doen. Die maatregelen gaan we in de planuitwerkingsfase verder uitwerken. En ook deze keer gaan we daarover graag in gesprek met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden in het gebied. Ontzettend belangrijk!”

VAN HOOFDLIJN NAAR DETAIL

In de planuitwerking worden de maatregelen, zoals op hoofdlijn beschreven in het voorkeursalternatief, concreet uitgewerkt. Tim Smit legt het uit: “We gaan van hoofdlijn naar detail. Zo is er in het voorkeursalternatief een fietspad in de uiterwaarden bij Maasbommel opgenomen. Hoe het pad er precies uit gaat zien, hoe breed het wordt en wat de exacte ligging is, gaan we nu bepalen. Deze detailuitwerking doen we niet alleen van achter ons bureau. Ook hiervoor gaan we in gesprek met de omgeving. Die informatie gebruiken we om te bepalen wat de beste oplossing is. Die moet in ieder geval naast veilig en functioneel ook technisch en binnen budget uitvoerbaar zijn.”

RAADPLEGEN OMGEVING

Voor een aantal deelgebieden gaan we begin juli in gesprek met direct betrokkenen om hen te raadplegen over de uitwerking. Dit gebeurt in vier deelgebiedsessies. Het gaat om de dijk bij Ravenstein, de dijk van Macharen tot het kasteel bij Oijen, de geul bij Appeltern – Maasbommel en meander De Waarden. “De genodigden hebben we gericht per gebied geselecteerd. Het zijn lokale bewoners, leden van de werkplaatsen en de dorpsraden. De inbreng van deze groep is cruciaal. Zij wonen en werken immers dagelijks in de streek en kijken met andere ogen naar oplossingen dan wij”, licht Smit toe.

STAP VOOR STAP

Smit: “Als het gaat om het betrekken van belanghebbenden, zetten we de ingezette lijn dus voort. Naast de deelgebiedsessies, gaan we door met de werkplaatsen, en verder volgen er begin 2021 dijktafels en informatiebijeenkomsten. Tegelijk zien we dat de plannen nu concreter worden en mensen ook behoefte hebben aan een gesprek aan de keukentafel. Ook dat blijft zeker mogelijk. We gaan ervoor dat er eind 2022 een breed gedragen definitief ontwerp ligt.”

HEESCHE HOP-ON HOP-OFF BUS GAAT WEER RIJDEN De gratis hop-on-hop-off bus in Heesch hervat vanaf maandag 13 juli de dagelijkse ritten. De blauwwitte bus rijdt zes dagen per week een vaste route door Heesch en biedt plaats aan acht passagiers. Naast een gratis mondkapje voor elke inzittende zal er ook steeds desinfecterende gel in het busje zijn. De bus begon eind juli 2019 te rijden. Aangenaam Heesch hoopte binnen een jaar op 17 passagiers per dag te komen. Dit doel was nagenoeg bereikt toen de coronacrisis uitbrak. Aangenaam Heesch verwacht een positief effect van Ceres. Dit gezondheidscentrum in de voormalige Rabobank ligt aan de rand van het dorp en op de route van de bus.


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

Uw interieurspecialist Uw interieur Leiweg 2b | 5386 KR Geffen | Tel. 073 - 5326166 specialist! info@leewika.nl | www.leewika.nl

WAND- EN VLOERTEGELS

Wij zijn een Tegelhandel met een groot assortiment

aan wand-, vloertegels, natuursteen voor binnen en

buiten. Maar ook Houten vloeren, PVC, Laminaat, Vinyl,

LAMINAAT

PVC-VLOEREN

Tapijt & Zonnewering. Voor het leveren en aanbrengen hiervan door onze eigen erkende bedrijven bent u bij ons aan het juiste adres. Tevens leveren wij ook

PARKET

VINYL

vloerverwarming en bieden wij hulp bij eventueel een gehele verbouwing van huis en/of bedrijfspand.

TAPIJT

Niets is voor ons te gek!

ZONNEWERING

Wand- en Vloertegels - Natuursteen - Laminaat - PVC vloeren Parket - Tapijt - Binnen zonnewering - Horren LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

www.leewika.nl

ALL


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

ALLE SCHOLEN SPECIAAL (BASIS)ONDERWIJS OP ÉÉN PLEK IN OSS Al jaren willen de verschillende scholen voor speciaal (basis-)onderwijs in Oss samenwerken op één plek. Een ambitie en initiatief om trots op te zijn, gaat werkelijkheid worden. Schoolbesturen en de gemeente Oss gaan aan de slag om dat met drie scholen voor elkaar te krijgen. Kinderen tot 12 jaar die speciale aandacht en begeleiding nodig hebben, krijgen passend onderwijs. De scholen en professionals delen met elkaar makkelijker kennis en ervaring. Op maandag 29 juni tekenden de gemeente Oss, de drie schoolbesturen HUB Noord-Brabant, Optimus en Oosterwijs en het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs 30 06 (SWV PO 30 06) de intentieovereenkomst voor één specialistische onderwijsvoorziening in de gemeente Oss.

KANSEN VOOR BETER ONDERWIJS EN INNOVATIE

DE BEESTENBERGH IS WEER GEOPEND Na enige tijd gesloten te zijn geweest in verband met de corona maatregelen, zijn we allemaal ontzettend blij dat we sinds enkele weken weer open zijn. Er zijn in het voorjaar veel jonge dieren geboren en inmiddels zijn er ook twee kalfjes te logeren op de kinderboerderij. Het is een gezellige drukte. Je kunt op een verantwoorde manier naar de dieren komen kijken en sommige dieren mogen zelfs geaaid worden. We houden ons aan alle door t rivm gestelde regels dus kom gerust eens langs! We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Lijkt het je leuk om slechts een paar uurtjes per maand te komen helpen, neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website of loop gerust even binnen om een inschrijfformulier te halen. We nemen dan contact met je op, zodat we kunnen uitleggen wat het vrijwilligerswerk bij ons inhoudt.

Op dit moment zitten de speciale scholen SBO Het Baken (Optimus), SO HUB Oss (Hub Noord-Brabant) en SO De Sterrenkijker (Oosterwijs) op drie verschillende plekken met ruim 350 leerlingen. Het streven is alle kinderen tot 12 jaar speciaal (basis-)onderwijs te geven op één plek. Samen leren en werken, vlakbij elkaar, betekent kansen voor beter onderwijs, maar ook kansen voor innovatie. De scholen kunnen op één plek dan beter samenwerken met o.a. jeugdhulp, kinderopvangen dagopvangvoorzieningen en zorg. Wanneer deze specialistische voorziening een feit is, is nu nog niet bekend. De ondertekening van de intentieovereenkomst is het startsein voor verdere voorbereiding.

REGIONALE FUNCTIE

Openingstijden: woensdag 13.30 tot 17.00 zaterdag 10.00 tot 12.30 en 13.30 tot 17.00 zondag 10.00 tot 12.30 en 13.30 tot 17.00

In 2014 kwam de Wet passend onderwijs in Nederland. Deze wet wil kinderen en jongeren de beste onderwijsplek en de beste ontwikkelkansen bieden. Om te voorkomen dat kinderen uitvallen op school of thuiszitten. Daarom wordt de expertise van de verschillende speciaal (basis)onderwijsscholen samengevoegd. Daarmee krijgen drie plaatsen in de onderwijsregio een specialistische onderwijsvoorziening op één plek. Meierijstad is gestart in 2019. Na Oss volgt later Uden. De verschillende scholen op één plek huisvesten in Oss is een belangrijke stap. Daarmee worden ook noodzakelijke verbeteringen in de huidige huisvesting van de scholen opgelost.

WALK&TALK IN WEER VAN START

DUBBELE COMEDYNIGHT LIEVEKAMP

Bibliotheek Oss start dinsdag 7 juli weer met Walk&Talk. Dit is een maandelijkse netwerkbijeenkomst speciaal voor werkzoekenden. Vanwege de coronacrisis lag deze activiteit een aantal maanden stil.

Op zondag 12 juli sluit theater De Lievekamp het huidige theaterseizoen af met de allereerste editie van De Lievekamp Comedynight. Tijdens deze waardige afsluiter laten comedians Theo Maassen, Alex Ploeg, Rayen Panday en Jochen Otten ieder een kwartier lang zien wat zij in huis hebben. De voorstelling wordt deze avond gespeeld om 19.30 en 22.00 uur. De kaartverkoop is inmiddels gestart. De presentatie van deze avond is in handen van MC Howard Komproe. Hij zal Theo Maassen, Alex Ploeg, Rayen Panday en Jochen Otten op treffende wijze introduceren. De vier comedians gaan ieder een kwartier lang nieuw materiaal uitproberen en combineren dit met hun allerbeste improvisaties. Toegangskaarten voor De Lievekamp Comedynight op zondag 12 juli, aanvang 19.30 én 22.00 uur in de Grote Zaal van De Lievekamp, zijn uitsluitend te koop via www.lievekamp.nl à € 25,00 (excl. € 1,25 ticket fee). Er zijn daarom ook maximaal twee tickets per bestelling beschikbaar. De voorstelling duurt ongeveer 70 minuten en er zijn per bestelling maximaal twee tickets beschikbaar.

Bibliotheek Oss houdt Walk&Talk al sinds januari 2018. Elke eerste dinsdag van de maand komen werkzoekenden bij elkaar om te netwerken. Vroeger bestond solliciteren vooral uit het schrijven van sollicitatiebrieven. Tegenwoordig ligt het accent vooral op het maken van contacten. Bij elke Walk&Talk is ook een gastspreker aanwezig. Op 7 juli is dat Kim Lohstroh van careerdesQ in Oss. Zij is zelf oud-deelnemer aan Walk&Talk en zal samen met de deelnemers cv’s bespreken. Iedereen die komt, wordt verzocht zijn of haar cv mee te nemen. Walk&Talk is van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is gewenst. Dat kan via gs@nobb.nl.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur

“Waar we anders in zijn

Kloosterstraat 2-A 5351 ER Berghem Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07

Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

is onze benadering.

Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

STADSWANDELING ‘BOTER ALS MOTOR’ Op zaterdag 11 juli start Maasland Gilde Oss de stadswandelingen weer op volgens de richtlijnen van het RIVM. Om 14.00 uur begint de wandeling ‘Boter als motor’ bij begraafplaats Eikenboomgaard. Belangstellenden kunnen meewandelen met een ervaren stadsgids, die vertelt over de ontwikkeling van de boterhandel en de margarine-industrie in de 19de en 20ste eeuw in Oss en u de historische plekken laat zien. Startpunt begraafplaats Eikenboomgaard. Deelnemers betalen 3,50 contant en gepast. In verband met een maximum aantal deelnemers is aanmelden verplicht via maaslandgildeoss@hetnet.nl. Gestart wordt bij Begraafplaats Eikenboomgaard. Kosten € 3,50 gepast en contant.

EHBO VERENIGING ‘STEEDS PARAAT’ LITH Vanwege Corona organiseren wij dit jaar geen EHBO loterij. Volgend jaar hopen wij dit wel weer te kunnen doen.

FORMULE1-PLEIN ACROPOLIS MEGEN Wil jij de GP Formule1 volgen op een groot scherm? Gezellig met je vriendenclub of collega’s? Bestel dan nu je startbewijs voor één van de races in het Formule1-Plein van SAcropolis in Megen. Het is een all-in arrangement: drankjes/hapjes/kijken/zelf ‘racen’ voor 3,5 uur. Het kijken van de races is binnen in Plein1 met groot beeld en vet geluid. Voorbeschouwing vanaf 14.00 uur, start race 15.10 uur, arrangement tot 17.30 uur. Daarnaast is ons terras open tot 19.00 uur voor iedereen die wel een gezellige zondagmiddag wil maar geen interesse heeft in de race. Zij hoeven dan ook geen kaartje te kopen. Het aantal plaatsen voor binnen is beperkt, bestel je kaartjes via de website acropolis-megen.nl. Per datum is er een apart ticket: 12 juli, 19 juli, 2 augustus, 9 augustus, 16 augustus, 30 augustus en 6 september. Wij houden ons aan de corona afspraken wat betekent dat er zitplaatsen zijn waar je met 2 personen aan een tafeltje kunt zitten en verder 1,5mt afstand houdt. Vooraf reserveren is verplicht!

ONTDEK MEER: UITKIJKTOREN HERPERDUIN Een leuk uitje dichtbij is de uitkijktoren Herperduin. De uitkijktoren is gebouwd op een 7 meter hoge stuifwal. De toren zelf meet 24 meter. Daarmee komt de beklimmer op een respectabele 31 meter boven maaiveld te staan. Het platform biedt de kijker een indrukwekkend panorama, met in het zuiden de Petruskerk van Uden als markeerpunt, in het westen het Provinciehuis, in het noorden de Wageningse Berg en in het oosten de skyline van Nijmegen. Om nog meer te ontdekken wat de wijde omgeving biedt kan z’n mobiele telefoon gebruiken als ‘virtuele verrekijker’. Via de website www. datisoss.nl/uitkijktoren verschijnen aanvullende informatiepanelen in het uitzicht. Wie daarop klikt ontdekt voor het oog verborgen natuurparels en archeologische vindplaatsen in de Maashorst. Ook die op grondgebied van Landerd, Uden en Bernheze. Deze foto en die op de voorpagina bc is gemaakt door Willeke Machiels

KIRSTEN VAN TEIJN IN DE KERSOUWE Kirsten van Teijn komt zaterdag 22 augustus naar de Kersouwe! Zij geeft die dag twee optredens: om 18.45 uur en om 21:30 uur. Voor elk optreden zijn 125 kaarten beschikbaar (maximaal twee kaarten per persoon). Eén drankje per persoon is inbegrepen.

WEER BETAALD PARKEREN VANAF 15 JULI

BERGHEM SPORT BEDANKT VRIJWILLIGERS

Het kabinet is de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan aan het afbouwen. Langzaam aan wordt steeds meer mogelijk. We merken dat ook aan de drukte in de binnenstad en op de parkeerterreinen. In maart besloot het college om niet te handhaven op betaald parkeren. Deze maatregel vervalt en per 15 juli moeten bezoekers weer betalen voor het parkeren in Oss. Vanaf 1 januari 2020 moet je in het Osse centrum jouw kenteken invoeren op de parkeerautomaat. Je krijgt dan geen parkeerkaartje meer. Het is nog steeds mogelijk om ook met contact geld te betalen. Meer informatie: www.oss.nl/kentekenparkeren.

Voetbalclub Berghem Sport heeft vrijdag al zijn vrijwilligers op een bijzondere manier bedankt voor het afgelopen seizoen. Dat gebeurde met een ‘drive-thru’ bij de ingang van sportpark De Koppelsteeg. Trainers, leiders, beheerders, scheids- en grensrechters en alle andere vrijwilligers waren daar welkom om een aardigheidje in ontvangst te nemen. De uitreiking werd gedaan door het bestuur van de club en door de supportersvereniging. De club benadrukt dat de inzet van de vele vrijwilligers broodnodig is om Berghem Sport draaiende te houden. De sponsors van de club worden ook niet vergeten. Zij kunnen nog een bezoekje verwachten van het bestuur en de supportersvereniging.


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Accuraat – Flexibel Klantgericht – Direct Creatief – Oog voor detail Accuraat – Flexibel – Klantgericht

– Creatiefvoor – Oog al vooruw detail DeDirect adviseur bouwkundige zaken, van calculatie tot begeleiding, van De ontwerp total uitvoering. adviseur voor uw bouwkundige zaken, van calculatie tot begeleiding, Voor meer info: van ontwerp tot uitvoering. info@hvhadvies.nl Voor meer info: of 06-19480343 info@hvhadvies.nl of 06-19480343

Een van onze projecten: Een van onze projecten: ontwerp enenrealisatie van een ontwerp realisatie van een woonhuis te Berghem woonhuis te Berghem

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

DE LIEVEKAMP PRESENTEERT NIEUW THEATERPROGRAMMA

THEATER HANTEERT EEN VERLENGDE VOORVERKOOP TOT 23 AUGUSTUS Met extra voorstellingen in juni en juli opende De Lievekamp weer de deuren. Na een gedwongen sluiting van drie maanden klinkt er eindelijk weer applaus in het Osse theater. De ingelaste voorstellingen vormen een opmaat voor het seizoen 2020/2021, waarvan de voorverkoop inmiddels gestart is.

OPVALLENDE STAP

Als één van de weinige theaters in Zuid-Nederland presenteert De Lievekamp onlangs het programma voor het nieuwe seizoen. Een opvallende keuze, omdat er – afhankelijk van de duur van de beperkende maatregelen – nog wijzigingen kunnen plaatsvinden in het programma, met name in het eerste halfjaar. Tóch meent het theater een betrouwbaar beeld te kunnen geven van hoe het seizoen 2020/2021 er uit gaat zien. Bovendien wil De Lievekamp nog voor de zomer weer nadrukkelijk verbinding maken met haar publiek, dat aangeeft de vertrouwde theateravond erg te missen.

BEWEZEN KWALITEIT

Voor komend seizoen is programmeur Ron Megens optimistisch én realistisch. “We presenteren een breed aanbod van zowel nieuwe producties als voorstellingen van bewezen kwaliteit door bekende makers. Tegelijkertijd wordt het een seizoen waarin we voor september en oktober rekening houden met een aangepast programma. Artiesten zullen in die maanden voornamelijk optreden in de ‘anderhalve meter setting’. In dat geval kunnen we in onze Grote Zaal per keer 150 bezoekers verwelkomen. Een groot deel van de artiesten zal op zo’n avond twee keer komen spelen.”

VOORVERKOOP MET VERLENGDE INSCHRIJFPERIODE

De programmering 20/21 wordt toegelicht via de website van het theater én het vernieuwde theatermagazine dat op woensdag 17 juni huis-aan-huis is verspreid. Vanaf dat moment startte de voorverkoop. Voor alle voorstellingen kunnen tickets worden aangevraagd die via loting worden toegewezen. Deze keer hanteert De Lievekamp een extra lange inschrijfperiode: kaarten kunnen tot en met zondag 23 augustus

(het einde van de schoolvakantie) worden aangevraagd. De uiteindelijke toewijzing vindt daarna plaats, zodat eventuele programmawijzigingen nog kunnen worden verwerkt.

SOEPELE RETOURREGELING

Mochten sommige bezoekers aarzelen om kaarten voor het nieuwe seizoen aan te vragen, dan wordt de onzekerheid die het met zich meebrengt door De Lievekamp weggenomen door een soepele retourregeling te hanteren. Coen Bais: “We verzekeren ons publiek ervan dat we altijd een restitutiemogelijkheid bieden in het geval dat er een voorstelling wordt verplaatst of geannuleerd. Iedereen kan dus met een gerust hart kaarten bestellen; men loopt geen risico.”

CORONA MAATREGELEN

Rekening houdend met de RIVM-richtlijnen heeft De Lievekamp een protocol ontwikkeld om het theaterbezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. In dit protocol is uitgebreid aandacht voor onderwerpen als looproutes, extra hygiënemaatregelen en optimale begeleiding met tijdsvakken. Dit allemaal op een veilige afstand van 1,5 meter, die overal en continue bewaard moet worden. De zaalindeling voor de uitvoeringen in de maanden juni en juli is inmiddels al aangepast naar de nieuwe situatie.

TROTS

Door het coronavirus stond de theaterbranche op 12 maart in één klap stil. Ron Megens: “Aanvankelijk hebben we nog geprobeerd om voorstellingen van maart en april naar het einde van het seizoen te verplaatsen. Op het moment dat zo’n verplaatsing een onhaalbare kaart bleek te zijn, is besloten om zoveel mogelijk producties door te plaatsen naar seizoen 20/21. Dat was nog een flinke uitdaging, aangezien de programmering al afgerond was.” Hij vervolgt met: “We presenteren met trots bijzondere toneelproducties met onder anderen Angela Schijf, Bram van der Vlugt, Carine Crutzen en Stefan de Walle. Minstens net zo trots zijn we op het binnenhalen van de Nederlandse première van de opera ‘Rigoletto’. Theaterconcerten zijn er van Danny Vera, Wende Snijders en Waylon en cabaretliefhebbers kunnen zich verheugen op shows van Koefnoen, Ton Kas, René van Meurs en Harrie Jekkers.”


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

Ben er snel bij want op = op !

ALL


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

BEWONERS PRESENTEREN ALTERNATIEF PLAN VOOR HEESCH WEST Een jaar nadat de gemeenten Den Bosch, Oss en Bernheze de plannen voor bedrijventerrein Heesch West presenteerden, komen de bewoners met een alternatief plan, dat wél duurzaam en leefbaar is. Dit plan B, Bosch Buiten genaamd, bevat een mix van duurzaam wonen, werken en welzijn en levert de gemeenten meer op dan het bestaande plan: economisch, sociaal en op het gebied van milieu en biodiversiteit. De gemeentelijke plannen voor bedrijventerrein stuitten op veel verzet. De bewoners vrezen overlast en aantasting van de gezondheid door de komst van zware industrie, vrachtverkeer en windmolens. Ze dienden 1300 bezwaarschriften in en verenigden zich in het platform Eerlijk over Heesch West. Dat nodigde begin dit jaar de bewoners uit om na te denken over duurzame alternatieven voor Heesch West. Het resultaat: plan Bosch Bui-

ten, geschreven vanuit het perspectief van de huidige en toekomstige bewoners van het buitengebied. Het plan is een uitnodiging aan bestuurders, raadsleden, ondernemers en investeerders om samen te werken aan de uitwerking van een duurzaam en leefbaar alternatief.

WONEN-WERKEN-WELZIJN

Bosch Buiten speelt in op de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters, gezinnen en ouderen die graag buiten willen wonen met de stad binnen bereik. Het plan biedt ruimte voor duurzame woningen, waar wo-

De grootste keus in bestratingsmaterialen. Ruim 5.000 m² aan inspiratie en ideeën!

nen, werken en zorgen gecombineerd kan worden. In het alternatieve plan is ook ruimte voor bedrijvigheid langs de A59. Geen grote distributiecentra en zware industrie, maar innovatieve, circulaire bedrijven die lokale werkgelegenheid bieden. Een hoge groene dijk zorgt voor een natuurlijke overgang tussen wonen en werken. Rond de woningen is veel groen en ruimte voor biologische landen bosbouw en aan de zuidkant wisselen waterrijke gebieden en bos elkaar af als verbinding naar het nabijgelegen natuurgebied de Maashorst. Meer informatie: eerlijkoverheeschwest.nl


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H ningen. Een ander deel van de gewonnen klei is gebruikt als dijkenklei, als versteviging voor de dijken. De opbrengsten van deze kleiwinning gebruikt Natuurmonumenten voor natuurontwikkeling langs de Maas.

PLANTEN LANGS DE RIVIER

NIEUWE NATUUR LANGS DE MAAS Wanneer ik mijn hoofd leeg wil maken, dan maak ik daar graag een ritje voor naar dit gebied. Het is uitgestrekt, stil en je kunt er heerlijk uitwaaien. En ik zie er altijd wel weer iets waar ik blij van word. Visdief of lepelaar bij het water, de vele unieke planten van het rivierengebied, diersporen in de klei of een wegschietende haas. En dan is er altijd nog het weidse uitzicht vanaf de uitkijktoren. De Hemelrijkse Waard doet zijn naam eer aan! door Sander Verwoerd - boswachter In de Hemelrijkse Waard in Oijen (gemeente Oss) komen natuur, hoogwaterveiligheid en waterkwaliteit samen. De Maas die ooit werd rechtgetrokken, krijgt hier weer de ruimte. Door de dynamiek van de rivier verandert het landschap bijna dagelijks. Speur tijdens je struintocht naar de vele vogels, ontdek diersporen in de klei en geniet van het weidse uitzicht aan de oevers van de Maas. In 2017 werd natuurgebied de Hemelrijkse Waard pas geopend, maar nu al vind je er een weelde aan natuur. Dankzij het afgraven van het gebied, is er meer ruimte voor de rivier bij hoogwater. Met de komst van de nevengeul en de beek, krijgt het waterleven weer een kans zich hier te onwikkelen, wat weer goed is voor de waterkwaliteit.

BOMENRIF

Langs de Maas staan hoge, oude populieren, aangeplant toen de Maas in de jaren 1930 werd rechtgetrokken. Het geeft het landschap

bijna een laanachtig beeld. Schippers wisten dankzij deze bakenbomen waar de vaargeul ophield, gps bestond toen nog niet. Bij de herinrichting moesten enkele van deze bomen verdwijnen, noodzakelijk voor de in- en uitstroom van de nevengeul. Die bomen liggen nu als een bomenrif verankerd in het water. Dankzij dit bomenrif ontstaat nu een prachtige onderwaterwereld. Planten en schaaldieren kunnen zich aan de bomen hechten, vissen vinden er een paai- en schuilplek. Vanaf de takken boven het water kun je regelmatig een aalscholver of ijsvogel zien speuren naar een prooi.

In de Hemelrijkse Waard is de natuur nog volop in ontwikkeling, toch kun je er in de zomer al volop genieten van de bloemenrijkdom. Kamille en verschillende distelsoorten geven het landschap kleur. Aan de oevers bloeien kattenstaart, herkenbaar aan de lange paarse bloemen, en het rozekleurige harig wilgenroosje. Kleiner van stuk is de watermunt; een heerlijk geurend plantje. Das, bever, ree en haas. De vogels vallen op in het open landschap. Maar talloze sporen verraden ook de aanwezigheid van andere dieren in dit gebied. Wat te denken van de knaagsporen van de bever. Het grootste knaagdier van Europa heeft hiereen vaste plek gevonden. Voor sporen van de das moet je goed kijken. Zijn pootafdruk herken je aan 5 tenen op een rij, waar een hond er maar vier heeft. Ook reeënhoeven blijven mooi in de klei achter en wie weet zie je nog net een haas wegschieten als je door het gebied struint.

DE OIJENSE WACHTER

Je kunt vanaf verschillende punten het gebied in, maar de mooiste startplek is de stalen uitkijktoren De Oijense Wachter. Vanaf 7,5 meter hoogte, bovenop de dijk, kijk je uit over een groot deel van de Hemelrijkse Waard (225 hectare).

MET DE HOND AAN DE LIJN HET GEBIED IN

Honden zijn welkom in de Hemelrijkse Waard, maar wel áán de lijn. Het is namelijk een vogelrijk gebied, er lopen runderen en er leven hazen en reeën. Willen we die natuur beschermen, dan moeten we voorkomen dat honden deze dieren opjagen. Ook geldt hier een opruimplicht voor de hondenpoep. Visdief (foto Marc Gottenbos)

KLEI VOOR DE NATUUR

Wanneer je door het gebied wandelt, zul je merken dat je op kleigrond loopt. Bij de herinrichting, het afgraven, van het gebied is zoveel goede klei gewonnen dat er miljoenen bakstenen en dakpannen van gemaakt kunen worden. Genoeg voor een paar duizend wo-

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Kenniscentrum voor financiële vraagstukken

• Financieel inzicht • Vermogensopbouw • Verzekeringen • Hypotheek • Erfrechtplan • Belasting

K

financieel bewust, financieel gerust

K K apper

uif

Uw kapper aan huis

Zevenbergseweg 1 5351 PE BERGHEM

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Koolzaadweg 22 • 5351 LP Berghem Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

• APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring

pagina 36

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring.

op verwww.thuisinhetnieuws.nl Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld BC/LC/H keersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

Is uw partner overleden?

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Computerproblemen?.... Zomer-check vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer HeeftVoorkom u die nu ook?....

Staan de bankrekeningen en/of het huis wel op uw naam?

je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

Hulp nodig bij de aangifte van de erfbelasting?

Regel uw zaken op tijd. De Vree Van Drongelen | Notarissen – Adviseurs Burg. van Erpstraat 16 5371 AW Berghem

Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis Winter-check te verhelpen! Naast service geven wij advies over Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg nieuwe belangrijk hardware, als hetsoftware om veiligheiden/of gaat. Opeen deze website? manier ben je goed voorbereid

op gladheid en sneeuw. Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ………. Nieuwsgierig geworden? Banden (controle)

Wij helpen u graag om dezewisselen problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! Banden is belangrijk, omdat jouw banden niet gelijkmatig slijten. of e-mail naar: Naast serviceBel geven wij advies over nieuwe hardware, software eenverkeerswebsite? Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om jeen/of maximale veiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd BCNT Nieuwsgierig geworden? je banden. Bel of e-mailHaverhof naar: 20

Nummerbord vastzetten

5351 ML 0412-487111 BCNT Met Berghem speciale schroeven, die alleen met gecertificeerd gereedschap kunnen worden bevestigd, worden jouw kentekenplaten vastgezet. Op deze manier Tel. 06-20418593 info@dv-vd.nl Haverhof 20, 5351 MLvoorkom Berghem je diefstal. E-mail: www.dv-vd.nlTel. 06-20418593 info@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl

Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren

JUBILEUM AANBIEDING LAMINAAT Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER VAN BALTERIO en COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Prima kwaliteit 7 mm dikte - breedte 20 cm Keuze uit drie moderne kleuren Van normaal 19,95 p/m2 nu p/m2 voor

9,95

Zevenbergseweg 1a 5351 PE Berghem 0412-403495 06-49030321 info@vanudenvloeren.nl www.vanudenvloeren.nl


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

VINCENTIUS: HULP BIJ GELDPROBLEMEN (OOK DOOR CORONACRISIS) De coronacrisis kan er bij sommigen behoorlijk inhakken en allerlei extra kosten met zich meebrengen. Niet iedereen heeft voldoende reserve om alles op te vangen. In veel gevallen helpt de overheid en er kan ook sinds kort een beroep gedaan worden op het Mia Vervoort noodfonds via “Ons Welzijn”. In Berghem kan Vincentius ook helpen bij acute geldproblemen en vooral voordat de nood zo hoog wordt dat het ene gat met het andere gevuld moet worden. Wees er dus op tijd bij! De aloude Vincentiusvereniging is bij velen van u bekend maar mogelijk ook onbekend vooral bij de nieuwe Berghemnaren. De huidige naam is Stichting Steunfonds Vincentius Berghem. Deze stichting geeft hulp aan mensen die in financiële nood zitten door wat voor oorzaak dan ook. De hulp bestaat uit geldmiddelen voor de acute problemen, hulp bij het budgeteren, rentevrije lening en/of andere passende oplossingen. De Stichting SVB is onafhankelijk van overheid of parochie. Aarzel niet om zonodig contact te zoeken: Stichting Steunfonds Vincentius Berghem Postbus 8, 5350AA Berghem U kunt ook een mail sturen naar info@vincentiusberghem.nl. Vermeld steeds uw naam, adres en telefoonnummer. Ook kunt u bellen naar 0648284022 en de voicemail inspreken met naam en telefoonnummer. In alle gevallen wordt binnen enkele dagen contact opgenomen. NB. Er is een privacyreglement waardoor discretie is verzekerd. Website: www.vincentiusberghem.nl

KANDIDATEN DORPSRAAD BERGHEM Eind vorig jaar hebben de voorzitter van de dorpsraad Pieter van Houten en secretaris Marianne Dreese-van Leth afscheid genomen van dorpsraad Berghem. Drie leden van de dorpsraad bleven nog over en gingen op zoek naar versterking. Tot eind februari konden geintresseerden zich aanmelden voor de nieuwe dorpsraad in Berghem. Vervolgens stonden in maart en april de gesprekken voor de invulling van de nieuwe dorpsraad op de planning, maar door de coronacrisis is dit ruim twee maanden uitgesteld. De onafhankelijke benoemingscommissie, in samenwerking met de wijkcoördinatoren van de gemeente Oss de heren W. Slebus en G. van Boxtel, voert momenteel gesprekken uit met kandidaten. Ze zoeken vier nieuwe leden. De bezetting van de dorpsraad wordt dan zeven personen. De onafhankelijke benoemingscommissie wil niet de beste kandidaten uitkiezen, maar het beste team. Half juli wordt dit afgerond en worden de namen bekend gemaakt. Na de vakantie, in september, gaat de nieuwe dorpsraad Berghem aan de slag.

HET ZAL JE MAAR GEBEUREN.... Je beste vriend sterft. Je krijgt ruzie met je familie. Je raakt je baan kwijt, je kind loopt in zeven sloten tegelijk.Iemand uit je naaste familie, je gezin, krijgt corona of je lievelingstante wordt licht dement. Of je zet het journaal aan en je kijkt recht in de ogen van corona-slachtoffers op de i.c. van laaiend antisemitisme en homogeweld, van steekpartijen, vernielzucht en ga zo maar door. De oorlogen en natuurrampen zijn nog niet mee geteld....... En dan valt toch vaak de vraag: waarom? waarom overkomt mij dat? Waarom moet dat in onze familie gebeuren en ga zo maar door. Waarom is er lijden? Hoe moet ik reageren en leven in een wereld waarin zoveel onrechtvaardig lijden bestaat? Daarover kunnen heel wat mensen over mee praten en het een is vaak al schrijnender dan het andere. En toch....... Het is namelijk in zulke situaties van levensbelang, overal waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar omgaan, dat ze hun hart laten spreken en dat ze met hun hart kunnen luisteren! Het gaat om een houding waarin je begaan met met anderen. Het is namelijk van levensbelang, over al waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar omgaan, dat ze telkens opnieuw hun hart laten spreken. Het gaat om een houding waarin je begaan met anderen, waarin je steeds oog hebt voor de ander als mens, als mens met een eigen identiteit, eigen gevoelens, eigen verwachtingen, zoals het leven zich aandient. Iemand die zichzelf belangrijk vindt, alleen zijn of haar eigen belangen, zijn eigen welzijn voorop stelt, valt vroeg of laat door de mand. Dat kan geen stand houden ten opzichte van anderen met wie je dagelijks omgaat. Dan geef je je niet wie je eigenlijk zou willen, zou moeten zijn. Terecht om daar eens even over na te denken, zeker nog in deze coronatijd, waardoor we extra oog en oor moeten hebben voor onze omgeving. In de alledaagse praktijk van het leven gaat het er om dat je hart voor hebt voor je directe omgeving, oog en oor hebt voor wat die ander mee moet maken, hoe dan ook. En zo’n houding zit in het diepste van je hart. Laat je hart maar echt spreken, dan zitten we samen op de goeie golflengte van het leven, waar God vroeg of laat, ook een plaatsje in je leven krijgt. Dat gun ik u en mezelf van harte toe.

Sportzorg Cilia van de Camp voor de beste sportzorgmassage Sportzorg Cilia van de Camp levert al jaren en aan heel veel mensen met sportklachten de beste zorg om je weer fit te maken en te houden. Als je intensief beweegt is het goed om je spieren de zorg te geven die ze verdienen en bij klachten is het zaak je zo goed mogelijk te begeleiden voor het realiseren van herstel en revitalisatie.

Particulier | Sportclub | Bedrijf | Evenement Het Reut 313, 5351 BD Berghem T 06-23 78 47 61 | www.sportzorgciliavandecamp.nl

Zr. Antoine van Erp, pastorale werkster.


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

18de Zondag door het Jaar

ST.PETRUS’BANDENKERK - HEESCH

Vrijdag 31 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering voor: Z.C. “Heelwijk” Intenties: ·Toy van Oort- Verhoeven.

14 de Zondag door het Jaar Vrijdag 3 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering voor Z.C. “Heelwijk” Intenties: ·Nellie van Zandvoort- van de Camp

Zaterdag 1 augustus: 19.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: ·Miet Jansen- Megens en Hendrik de echtgenoot. ·Antonia van Rooij- van Zeeland en Marinus van Rooij.

Zaterdag 4 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering Intenties: ·Adrianus en Hendrika van Schijndel- Verstegen en overleden familie, Bert van de Berg en Annie van de Berg- Damen. Jan van de Hanenberg Harrie Ruijs (jaargetijde).

19de Zondag door het Jaar

15de Zondag door het Jaar Vrijdag 10 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering voor Z.C. “Heelwijk” Intenties: ·Mientje Neelen- van Boxtel ·Marie Vos- van den Akker en Maricus Vos. Zaterdag 11 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering Intenties: ·Miet van den Akker- van Oort. ·Gerrit van Bakel en dochter Hannie. ·Maricus van den Hurk en Marie van den Hurk- Kock en Johan de zoon. ·Diny van den Akker- van den Akker. 16de Zondag door het Jaar Vrijdag 17 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering voor Z.C. “Heelwijk” Intenties: ·Driek Gloudemans. ·Jas Govers en Anna van de Ven. Zaterdag 18 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering Intenties: ·Bertha Wingens- van Dijk en Harrie de echtgenoot en Kees de zoon. ·Miet van Hoek- van de Berg en Antoon van Hoek. ·Tini van Houtem en familie van Houtem- van Orsouw. ·Overleden Ouders Broeksteeg- van den Oever en overleden familie. ·Corrie van den Akker- Hurkmans (jaargetijde).

Vrijdag 7 augustus: 19.00 uur: Eucharistieviering voor Z.C. “Heelwijk”. Intenties: ·Mientje Neelen- van Boxtel. Zaterdag 8 augustus: 19.00 uur: Eucharistieviering: Intenties: ·Miet van den Akker- van Oort. ·Anne-Claire van de Wouw en Harrie en Antonia van den Akker- van Dinther. ·Jan van den Hanenberg.

Uitvaartverzorging Jo van Vugt

Uitvaartverzorging Jo van Vugt Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem Tel. 06-23064010 b.g.g. 06-13171149 j.vanvugt2@telfort.nl Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem

Tel. 06 - 230 640 10

45 jaar ervaring het regelen, b.g.g. 06 -in 131 711 49 verzorgen en uitvoeren van crematies vanvugtj@kabelfoon.nl en begrafenissen. Wij verzorgen ook thuisopbaringen en het voorgaan in diensten in het crematorium.

17de Zondag door het Jaar: Vrijdag 24 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering voor Z.C. “Heelwijk” Zaterdag 25 juli: 19.00 uur: Eucharistieviering Intenties: ·Mien van de Ven- van de Camp. ·Cornelis en Wilhelmina van den Hurk- van der Stappen, en Tonnie en ·Anneke de dochters. ·Lenie Keijzers- Pelgrum en Harrie Keijzers.

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

H. WILLIBRORDUS PAROCHIE De maatregelen rond het coronavirus zijn verder versoepeld. Voor onze kerk betekent dat men weer gewoon kan komen naar de H. Mis. Reserveren is niet meer nodig, omdat we gewoonlijk onder de 100 gelovigen zitten. Afstand houden (1,5m) moet natuurlijk nog wel. In de kerk is dat geen probleem, als we de gehele kerk maar gebruiken. Misintenties vrijdag 10 juli 19:00 uur Huiskapel Pastorie Berghem •Drieka van Schaijk Broeksteeg (verj) zondag 12 juli 15de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Overl. oud. Boeijen vd Vondervoort (fund) •Willem en Fien Wesdorp Boeijen (fund) •Gerrit van Ravensteijn (mged) •Frans en Marie Megens van Heumen zondag 19 juli 16de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Brord en Truus van Sonsbeek van den Hurk (fund) •Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund) •Chris Saedt (mged) •Jo van den Broek (verj) en overl. fam. van den Broek van den Hurk zondag 26 juli 17de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Overl. oud. Rijsselberg Tonies en zonen Rein en Jan •Annie Broekman van den Broek (* jrgt) •Stientje Roelofs van Houtert (mged) •Willie Gremmen (mged) •Jan van Aalst (mged) •Corrie van Gelder van Gaal (mged) zondag 2 augustus 18de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Seniorenkoor •Piet en Marie van Grunsven (fund) •Annie van Uden van Erp (mged) zondag 9 augustus 19de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Bart Gerrits (fund) •Gerrit van Ravensteijn (mged) •Greet van Veghel Nelissen (mged) •Wim van Schaijk (mged) •Henk Boeijen (mged) •Wim en Marie vd Heuvel vd Cammen

BC

zondag 16 augustus 20ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Brord en Truus van Sonsbeek van den Hurk (fund) •Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund) •Chris Saedt (mged) zondag 23 augustus 21ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Overl. oud. Boeijen vd Vondervoort (fund) •Willem en Fien Wesdorp Boeijen (fund) •Stientje Roelofs van Houtert (mged) •Willie Gremmen (mged) zondag 30 augustus 22ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Ensemble •Jan van Aalst (mged) •Corrie van Gelder van Gaal (mged) zondag 6 september 23ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Seniorenkoor •Betje en Hendrikus Strijbos Megens (fund) •Greet van Veghel Nelissen (mged) •Wim van Schaijk (mged) •Nol en Marie Brands van Schaijk en schoonzoon Henk Schuurmans •Henk Boeijen (mged) •Annie van Uden van Erp (mged)


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

H.BENEDICTUS - TEEFFELEN Zondag 12 juli geen viering.

H. LAMBERTUS – MAREN-KESSEL H. LAMBERTUS – LITH

Zondag 19 juli 9.00 uur Eucharistieviering. Voorganger kapelaan Willem Renders. Zang: Cantor.

Het maximum aantal gelovigen dat kan deelnemen aan de Eucharistie is 100 personen, mits met waarborging van 1,5 meter afstand houden tot anderen. Dit geldt ook voor avondwakes en uitvaarten. In onze kerk in Lith kunnen honderd personen. In onze kerk in Maren-Kessel kunnen negentig personen (hier afhankelijk van de samenstelling van de huishoudens).

Zondag 26 juli geen viering.

De Eerste Heilige Communie van de kinderen in Lith is op zondag 12 juli in onze kerk in Lith. De Eerste Heilige Communie van de kinderen in Maren-Kessel is op zondag 19 juli in onze kerk in Lith. Voor parochianen die de zondagse Eucharistie in onze kerk vieren, en graag aan deze Missen willen deelnemen, zijn zitplaatsen beschikbaar. U moet zich dan wel aanmelden, met een briefje met een verzoek in de brievenbus van de pastoor. Dit kan tot 8 juli. ·Een Eerste Heilige Communie van kinderen is een vreugdevolle gebeurtenis. De blijdschap om hun Communie mag niet overstemd worden door de bezorgdheid, besmet geraakt te kunnen worden met het Corona-virus. De Corona-voorschriften van onze overheid hebben juist tot doel, besmetting te voorkomen. Alle maatregelen inzake de anderhalve meter hygiene moeten door alle genodigden in de kerk en op het kerkplein goed nageleefd worden. De H. Communie wordt uitgereikt met een hoestscherm tussen de priester en de communicant. Gelovigen moeten 1,5 meter afstand houden tot andere gelovigen als zij voor de H. Communie naar voren komen. De H. Communie voor zieke parochianen die thuis wonen, kan thuis uitgereikt worden met gesteriliseerde eetlepels. De pastoor brengt deze mee. De opgegeven intenties zijn: Lith: zondag 5 juli: Wim van Lith (eerste jaargetijde) ; overl. ouders Jaan en Nic van Loon – Lansdaal vanw. vaders sterfdag zondag 12 juli: Jan en Jet Verharen – Verstappen ; Joke van Schijndel – Van Tuijl ; Roos van de Lavoir – Van Eck, Gerard van de Lavoir en Gerda van Eck zondag 19 juli: Co Groenewoud en An Groenewoud – Komen en Annemie Groenewoud zondag 2 augustus: Gerard en Coby Copal – De Veer zondag 9 augustus: Joep en Dilia de Bekker – De Veer ; Truus van Wouw ; ouders Van der Vinne – Nelisse vanw. vaders verjaardag ; overl. ouders Jaan en Nic van Loon – Lansdaal zondag 23 augustus: Pieta van Oorschot, kleinzoon Rick en overl. Familieleden Maren-Kessel: zaterdag 11 juli Antoon Vogel Op de woensdagavonden is er in de kerk in Lith om 19.00 Aanbidding, met rozenkransgebed. Op de dinsdagavonden is er in de kerk in Maren-Kessel om 19.00 Aanbidding, met rozenkransgebed.

Zondag 2 augustus 9.00 uur Eucharistieviering. Voorganger vervanger. Zang: Cantor. Zondag 9 augustus geen viering. Zondag 16 augustus 9.00 uur Eucharistieviering. Voorganger vervanger. Zang: Cantor. Zondag 23 augustus geen viering. Zondag 30 augustus 9.00 uur Eucharistieviering. Voorganger vervanger. Zang: Cantor.

H.REMIGIUS -LITHOIJEN Zaterdag 11 juli 19.00 uur Woord en Communieviering Lithoijen Voorganger diaken J. Renders Zaterdag 25 juli 19.00 uur Woord en Communieviering Lithoijen Voorganger diaken J. Renders

PKN LITH-LITHOIJEN Vanaf 12 juli zullen er weer diensten gehouden worden in onze kerk! Natuurlijk met in achtneming van het protocol van de PKN en volgens het gebruiksplan: o.a. vooraanmelding, plaatsaanwijzing , geen gemeentezang en geen koffiedrinken.

H.LAMBERTUS - NISTELRODE Woensdag 8 juli 19.00 uur Eucharistieviering Donderdag 9 juli Geen viering in Zorgcentrum Laarstede Zaterdag 11 juli 16.00 uur Eucharistieviering/naviering communicanten Deze viering is toegankelijk voor de communicanten en familie. Zondag 12 juli 09.30 uur Eucharistieviering Intenties: 1ste jgt Annie Wijdeven-v.d.Aa en Mia Lambermont-Wijdeven jgt en Frits Snik en uit dankbaarheid en overl.ouders v.d. Broek-Smits, zonen Fons en frater Simon (sterfdag moeder en Fons) en Aman­dus Ikanu­bun en familie


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en

Maak kennis met natuurbegraafplaats Maashorst Een prachtige plek in de rust en schoonheid van de natuur

in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

Even wandelen, erop uit in de natuur. Het is lente, een prachtige tijd van het jaar. De natuur staat al volop in bloei, ook op natuurbegraafplaats Maashorst. Toch is alles plots zo anders in onze wereld. Voor iedereen. Wandelen in de rust en de schoonheid van de natuur kan je goed doen. Een informatiegesprek of een wandeling zijn op dit moment, volgens de richtlijnen van het RIVM, gewoon mogelijk. Ons informatiecentrum is geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op onze website: www.maashorst.nl

STADSMORTUARIUM OSS

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

IKKE EN ONS JENTJE; KINDERRRIJMPJES UIT 1944 “Ten behoeve van de opbouw van het streekmuseum”, schreef de burgemeester van Oss in het voorjaar van 1944 een brief aan alle schoolhoofden in het Maasland. Hij was op zoek naar “liederen, liedjes en rijmpjes” die de kinderen leerden, mogelijk als materiaal voor het streekmuseum. Meester Gielen, hoofd van de jongensschool in Berghem, liet zich niet onbetuigd en stuurde 122 blaadjes met rijmpjes. Aftelrijmpjes, spotliederen over dorpsgenoten, de onderwijzer of de pater, liedjes die de kinderen bij hun ouders en oudere broers en zussen hebben gehoord en zonder het goed te begrijpen napraten. Het resultaat is hilarisch, komisch en soms heel plat. “Want kinderen vinden niets grappiger dan poep. Dat is nu zo en dat was toen niet anders”, schrijven de samenstellers van het boekje; het Stadsarchief Oss.

PIER BIJ GEWANDE BIEDT UITZICHT OVER NIEUWE NATUUR AAN DE MAAS Ooit werd het genomineerd als ‘de lelijkste plek van Brabant’. Nu is de Blauwe Sluis in Gewande geen vervallen camping meer, maar een natuurgebied. Vanaf een heuse pier is er een mooi uitzicht over de nieuwe natuur en over de Maas. Aannemer Martens en Van Oord maakte er een nevengeul van de Maas. Nevengeulen worden er op meer plaatsen aangelegd; bijvoorbeeld bij de Maas tussen Oijen en Lithoijen of bij de Waal bij Lent en bij Hurwenen. Ze hebben een dubbele functie. Ze zijn ten eerste bedoeld om de waterstand in de rivieren te verlagen. Klimaatverandering maakt dat het laagland meer water te verstouwen krijgt en zeker bij hoog water moeten er natuurlijke oplossingen worden bedacht om al dat water van de rivieren te kunnen verwerken.

HERKANSING

Daarnaast bieden nevengeulen kansen voor de natuur. Of eigenlijk kun je misschien beter spreken van een herkansing. Want vóór de kanalisering van de Maas waren er spontaan ontstane nevengeulen, die van de uiterwaarden natte gebieden maakten bij hoog water. En in die natte gebieden zijn er kansen voor planten zoals de karwijvarkenskervel, geel walstro en kattendoorn. Bovendien is het een kraamkamer voor veel vissoorten.

PASTA! LUISTER PICKNICK CONCERT IN DE TUIN VAN KASTEEL HEESWIJK Op vrijdagavond 10 juli klinkt er weer muziek in de kasteeltuin! Geniet in zomerse sferen van muziek in de monumentale Copijntuin met uitzicht op het kasteel! Pasta! is een 5 mans band uit Veghel met stuk voor stuk ras-muzikanten: Geert van de Vorstenbosch, Ron van de Snepscheut, Wim Holthuizen, Ruud Vogels en Tim van de Nieuwenhuizen staan voor een zomeravond met een veelzijdig programma, van beroemde herkenbare covers tot minder bekende pareltjes. Kom je deze avond ook luisteren? Reserveer online een picknick arrangement voor 2 personen v.a. €30 via www.kasteelheeswijk.nl. Voor deze avond zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vol = vol! Aanvang 19.00 uur

Via omwegen is deze verzameling van meester Gielen namelijk terechtgekomen in het Stadsarchief en daar in boekvorm uitgegeven; inclusief alle schrijf- en spelfouten en sommige stukjes in dialect. Dit boekje “Ikke en ons Jentje” is voor 2 euro 50 te koop bij het Stadsarchief Oss aan de Peperstraat 12 in Oss, telefoon 0412-629101, mail: stadsarchief@oss.nl Gedichtjes geven vaak een prachtig tijdsbeeld, zo zien we ook in ons eigen archief. Wat te denken van het album van Julia Halfwassenaer van Onsenoort (gedateerd van 1823 tot 1825)? Nog allemaal zonder poeziëplaatjes, maar zeg nou eerlijk; dat is met die mooie krulletters toch ook niet nodig?

DOE MEE MET DE STEENBREEKTROFEE 2020 ‘Samen voor meer groen in de buurt’, is dit jaar het thema voor de Steenbreektrofee. En groen in onze buurten hebben we! Denk aan de buurttuin bij de Chrysantstraat, het Slowpad in de Ruwaard, de Tiny Forest op het schoolplein in Lithoijen, een groene speelplek in Deursen, Oijen en Ussen, de bloembakken in Berghem of de Groene long die is vernieuwd in Geffen. Mooie voorbeelden die mee kunnen doen aan de steenbreektrofee. En we hebben zoveel meer in gemeente Oss. Hebben jullie in jouw buurt een mooi project uitgevoerd dat een bijdrage levert aan meer groen in de buurt? Meld jullie project dan aan bij Steenbreektrofee, Stichting Steenbreek, Paulus Borstraat 41, 3812 TA, Amersfoort. Of mail naar info@steenbreek.nl en geef aan dat het om de Steenbreektrofee 2020 gaat. Aanmelden kan tot uiterlijk 10 juli. De winnaar van de Steenbreektrofee 2020 ontvangt naast deze wisseltrofee ook media-aandacht met onder andere een uitgebreid artikel in de Steenbreekspecial van Vakblad Groen en krijgt ook een boom en vaste planten aangeboden. Meer informatie? www.steenbreek.nl/steenbreektrofee

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Tommy van Deursen & Zn. Voor al uw tapijt, vinyl, laminaat, vitrage, gordijnen, vloerkleden en binnenzonwering

Tapijt Sirion Binnenzonwering tegen de scherpste prijzen

nieuw in ons assort

Click PVC

iment

verschillende kleuren leverbaar in hout en tegels

kort geschoren, hoogpolig Gratis gemeten en gelegd in 11 kleuren

59,00

Naast deskundig advies in onze nieuwe showroom zorgen wij voor een vakkundige stoffering. Dit is per slot van rekening onze specialiteit. Altijd tegen de scherpste prijzen. Want waarom zou U meer betalen?

Overgordijnen

Op alle voorraad gordijnen design, effen en velours, kamerhoog 140 breed, diverse kleuren Gratis gemeten en gemaakt nu

HALVE PRIJS

WIJ ZIEN U GRAAG IN ONZE NIEUWE SHOWROOM!

Groot assortiment Vloerkleden Âą 160 X 230 cm vanaf

79,00

Openingstijden: maandag 13.00 -18.00 uur Di t/m Vr. 09.00- 18.00 uur Zaterdag 10.00- 16.00 uur

Erasmusstraat 17, 5216 HM ’s-Hertogenbosch | Tel. 073-6220327 | Fax 073-6211407 email info@tommyvandeursen.nl | www.tommyvandeursen.nl


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Van den Heuvel Makelaars Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@vandenheuvel.nl 0412-405022

H y p o t h e k e n & Ve r z e k e r i n g e n

Cofidi Hypotheken & Verzekeringen Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@cofidi.nl 0412-450476