Berghs Contact 13-1-2020

Page 1

4E JAARGANG NR. 1 - JANUARI 2020 - ) 073-5320035 - REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Aandacht, rust en ruimte Wij werken enkel op afspraak

Mark van der Zander Dierenarts algemeen

Maarten Simonse Dierenarts algemeen

Suzanne van Erp

Dierenarts gezelschapsdieren

Tamara van der Heiden Dierenarts algemeen

Koolzaadweg 10, Berghem • 0412-310 010

Cruisen is geweldig. U kunt doen en laten waar u zin in heeft, terwijl het varende hotel u van het ene naar het andere fraaie plekje brengt.

Het is echter van belang dat u de juiste keuze maakt, voor het schip dat bij u past. Bij het maken van de juiste keuze help ik, als Cruise-Specialist, u graag. Voor informatie, het maken van een afspraak of een reservering:

Barbara van Heumen | 06-23912678 barbara@thetravelclub.nl www.cruise-specialisten.nl/barbaravanheumen


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Ziekte van Crohn als inspiratie voor kookboek Stel, je bent 26 jaar en je wordt chronisch ziek. Hoe ga je daar mee om? Kayleigh Versantvoort overkwam dat in januari 2019. Toen kreeg ze te horen dat ze de chronische darmziekte Crohn heeft. Tot op de dag van vandaag heeft deze ziekte veel impact op haar leven, voornamelijk vanwege de vermoeidheid. Kayleigh gebruikt haar passie om deze ziekte een plek in haar leven te geven. Zij maakte haar eigen kookboek: Kayleigh Kookt. Kayleigh haar passie voor koken is ontstaan toen ze 12 jaar was. In de weekenden kookte ze vaak samen met haar oom Wim. Ze bekeken recepten, deden boodschappen en begonnen met koken. Dit vonden zij erg gezellig en ontspannend: van het schoonmaken, snijden, marineren en bereiden van de ingrediënten tot aan het opruimen. Naast koken ligt Kayleigh haar interesse ook op de invloed van voeding op het lichaam. Eigen kookboek Kayleigh ziet koken als pure ontspanning, maar ook als uitlaatklep. Sinds haar darmen ziek zijn verdraagt ze niet alle etenswaren meer. Zo krijgt ze bijvoorbeeld buikpijn van gluten en koemelk. In haar ontdekkingstocht naar een passend voedingspatroon werd Kayleigh ondersteund door orthomoleculair therapeute Ellen. Zij ontmoetten elkaar via Instagram.

Sinds twee jaar deelt Kayleigh gerechten via haar Instagram (https://www.instagram.com/ kayleigh.kookt/) met als missie om anderen te inspireren met voedzame gerechten zonder pakjes en zakjes. Toen besloot Kayleigh om via Albelli haar eigen kookboek te maken met glutenen koemelkvrije recepten. In dit boek staan lunch en diner recepten, de basis van de recepten zijn groenten. Fotoshoot De foto op de kaft van het kookboek heeft een verhaal. Kayleigh won via de betekenisweek een fotoshoot omdat zij chronisch ziek is. Via deze shoot wilde zij haar vriend Lars bedanken dat hij haar door deze moeilijke periode heen sleept. Fotografe Karin Verhoog legde het stel, maar ook hen individueel, prachtig vast. Kayleigh Versantvoort Foto: Peter Kriele

Glasvezel verovert Nederland Het datagebruik in Nederland neemt jaarlijks met 40% toe, onze huidige verbinding kan deze groei niet aan. In oktober 2019 publiceerde de Autoriteit Consument & Markt een onderzoek waaruit bleek dat het dataverbruik in de eerste helft van 2019 sterker steeg dan voorheen, namelijk met 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018. Waar gaat al die data heen? Er zijn steeds meer apparaten die werken via het internet, zogenoemde ‘slimme apparaten’. Zoals een alarmsysteem, thermostaat of muziekinstallatie. Ook thuiswerken, online televisie kijken en zorg op afstand vraagt veel van de huidige internetkabel, met een trage en onbetrouwbare verbinding als gevolg. Het is daarom van belang dat er gebruik gemaakt kan worden van een snel en betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit. Glasvezel is het antwoord Om aan deze groeiende vraag naar data te kunnen voldoen, zijn er allerlei initiatieven ontstaan die glasvezelnetwerken aanleggen. Via glasvezel worden diensten zoals internet, telefonie en televisie geleverd. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren, zoals kabel of (een upgrade van) het kopernetwerk. Met als grootste voordeel de hoge snelheid, zowel bij downals upload. Bovendien is de capaciteit van glasvezel oneindig, omdat glasvezel via licht werkt, hiermee kunnen we jaren vooruit. Nederland telt al 3 miljoen huishoudens met een glasvezelaansluiting. Veel vertraging in het buitengebied Vooral in het buitengebied is het vaak behelpen. De verbindingen zijn traag en veel glasvezelnetwerken reiken niet verder dan alleen het stadshart. Sommige partijen, zoals E-Fiber, betrekken wel het buitengebied. Juist omdat het daar het hardsts nodig is. Oss kan ook voor glasvezel kiezen Op dit moment voert E-Fiber campagne om een glasvezelnetwerk aan te leggen in de gemeente Oss. Indien 30% van de gemeente zich aanmeldt voor glasvezel zorgt E-Fiber kosteloos voor het netwerk. Inwoners van de gemeente hebben nog tot 1 februari om zich aan te melden. Wordt de 30% niet gehaald, dan komt het netwerk er niet. In dit geval moet Oss wachten tot, en of, er een nieuwe kans voorbij komt. Meer informatie over de providers en de abonnementen is te vinden op e-fiber.nl/oss.


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Op zoek naar een nieuwe keuken?

T’ Dorp 58 Heesch Tel. 0412- 20 28 49

Info@hanegraafkeukens.nl www.hanegraafkeukens.nl

HEESCH

0412 - 452444

HARDGLAZEN DEUREN EN PUIEN GLAS SCHADE?

24 uur per dag, 7 dagen in de week staat onze glasherstel service voor u klaar.

Als uw kozijn perfekt moet zijn! T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Uitkomsten woonwensenonderzoek gemeente Oss Gemeente Oss heeft dit jaar weer mee gedaan aan het woonwensenonderzoek. Dit onderzoek wordt iedere vier jaar gehouden in de regio. In de periode januari-maart 2019 hebben ruim 4.100 inwoners de vragenlijst ingevuld en hun woonwensen aangegeven. De uitkomsten zijn nu bekend. Gesprekken wijk- en dorpsraden Dankzij de bijdrage van de wijk en –dorpsraden hebben veel inwoners het onderzoek ingevuld. De gemeente betrekt de resultaten van het onderzoek bij de gesprekken met de dorpen en wijken over woningbouw en bij het woningbouwprogramma. De gemeente zet de komende tijd samen met de woningcorporaties en woningontwikkelaars in op de versnelling van de bouw van woningen waaraan tekorten zijn. Het woonwensenonderzoek is ook één van de bouwstenen voor de woonvisie 2020 waar de gemeenteraad eind januari 2020 over spreekt. Wat zijn opvallende resultaten? Een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek: 83% van de huishoudens is (zeer) tevreden met de huidige woning en de woonomgeving. In het landelijk gebied is de tevredenheid wat hoger dan in het stedelijk gebied; Van de doorstromers geeft 9% aan dat ze zeker willen verhuizen, bij de starters is dat 25%. Voor beide groepen geldt dat zo’n 20% misschien wil verhuizen; Het merendeel van de huishoudens dat eventueel wil verhuizen wil weer in de gemeente Oss wonen; Ruim driekwart van de 65-plussers wil zo lang mogelijk in huidige woning blijven; Ongeveer 900 huishoudens zijn dringend op zoek naar een andere woning. Belangrijke aandachtspunten Het onderzoek brengt ook een aantal aandachtspunten voor beleid in beeld: Tekort aan huurappartementen, voor starters én doorstromers (65min en 65plus); Tekort aan betaalbare huurwoningen voor starters; Klein tekort aan dure huur voor starters en 65plus-huishoudens; Als gevolg van de gunstige woningmarkt: relatief grote vraag naar dure koopwoningen, maar ook naar goedkope/kleinere koopwoningen; Klein overschot aan grote koopwoningen vooral door door- en uitstroom van ouderen.

Veel belangstelling voor winterwandeling Heesch-West De winterwandeling georganiseerd door Eerlijkoverheeschwest is druk bezocht. De ongeveer 150 deelnemers spraken hun waardering uit over de fraaie wandeling en het betere inzicht in de plannen en de impact op de omgeving. Daadwerkelijk rondlopen in het plan gebied en zien wat er gaat verdwijnen aan ruimte en natuurschoon is veel indrukwekkender dan erover lezen of beslissen op (grote) afstand foto Ad Leeyen – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

Gezondheidsvoorlichting Heesch over apneu

Peuteruurtje en Oudercafé in Osse bieb

Slaapapneu is een zeer onaangename slaapstoornis. Je lichaam rust ’s nachts onvoldoende uit omdat je de diepe slaapstadia niet of onvoldoende bereikt met het gevolg dat je overdag erg vermoeid bent en op den duur ook allerlei andere kwalen kunt krijgen. Bijvoorbeeld: hoge bloeddruk, hartklachten, obesitas, diabetes, stemmingswisselingen etc. De meeste patiënten met slaapapneu zijn zware snurkers, maar niet alle snurkers hebben last van slaapapneu. Er is sprake van slaapapneu als tijdens de slaap de luchtstroom stokt. De tijd van zo een ademstilstand varieert van 10 seconden tot wel een minuut . Voor apneu zijn nog geen medicijnen beschikbaar. Wel therapieën en hulpmiddelen. Dhr. Jos van Beers, district coördinator van de apneu vereniging, zal u op maandag 27 januari vanaf 19.30 u in de Pas verder informeren. De koffie/thee staat klaar en de toegang is gratis.

Op woensdag 22 januari starten weer de Peuteruurtjes. Deze keer zal Moppereend, het prentenboek van het jaar 2020, voorgelezen worden en wordt er muziek gemaakt, geknutseld en fruit gegeten. Van 10.00 tot 11.00 uur. Na afloop van het Peuteruurtje is er een Oudercafé, waar ouders elkaar tijdens de koffie of thee vrijblijvend kunnen ontmoeten. Een ideale gelegenheid om te praten over allerlei opvoedkundige thema’s. Wellicht ontmoet je iemand met wie je ervaringen en anekdotes uit kunt wisselen of nuttige informatie met je kan delen. Het oudercafé is van 11.00 tot 12.00 uur op de 2e etage van de Bibliotheek. Kom gerust eens langs. Tijdens deze bijeenkomsten zal steede een andere spreker over een bepaald thema te vertellen. Op woensdag 22 januari sluit Mondzorg voor kids aan met een krokodil die nodig zijn tanden moet verzorgen.


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Zesentwintig jaar lang ging de Band Zonder Banaan (BZB) vol gas door het Nederlandse podiumlandschap. Maar op verzoek van zanger Fred van Dijk, woonachtig in Lithoijen, is daar een einde aan gekomen. Nog slechts een paar keer per jaar staat de band op de planken. “Voor de krenten uit de pap�, zoals Van Dijk en zijn kornuiten het noemen.

foto Kimberley van Nuland


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

Alleen nog ‘krenten uit de pap’ voor BZB Ooit - lang, lang geleden - begon het allemaal als iets eenmaligs. Dat was althans het idee. “We werden gevraagd om een optreden te verzorgen bij de kerstviering op het MDGO in Veghel, de school waar we toentertijd allemaal op zaten”, gaat Van Dijk terug in de tijd. Naar december 1992 om precies te zijn, want toen zette de uiteindelijk zo groot geworden groep de eerste prille stapjes op het podium. “Onze gitarist Erik had een jaar eerder al iets met zijn gitaar gedaan tijdens die viering, dus zodoende wilden we dat nu wat uitbouwen. We waren op die kleine school, met zo’n 500 leerlingen, met slechts een stuk of 10 jongens. We zaten niet allemaal bij elkaar in de klas, maar omdat wij allemaal uit Volkel kwamen, was de groep snel geformeerd. Een paar speelden een instrument, ik was in mijn vrije tijd actief als dj - dus dachten ze dat ik vast wel een beetje moest kunnen zingen - en wat Bart precies kon, dat wisten we eigenlijk niet”, wordt er hard gelachen. Het optreden was een groot succes, al bagatelliseert Van Dijk dat een beetje: “Een oerknal was het zeker, al was er natuurlijk ook niet zo’n heel kritisch publiek. Maar het balletje was wel gaan rollen, want we traden daarna op bij een feest van de zus van Erik, stonden op een open podium bij de tent waar ik draaide, en speelden in de plaatselijke voetbalkantine. Langzaam maar zeker begon het

ergens op te lijken, maar rijk werden we er niet van. We vroegen zelfs geen gage, kwamen gewoon voor gratis drank.” Op een gegeven moment kwam er, wat schoorvoetend, toch een vergoeding in het spel. “We durfden zowaar een keer 100 gulden te vragen. En een tijdje later 500. Het begon steeds meer te leven en we vroegen ons af: moet er niet eigenlijk een eigen cd komen? We zijn toen zelf allerlei sponsoren bij elkaar gaan zoeken in Volkel, omdat we het zelf niet konden betalen, en de studio ingedoken. Op onze eerste cd, Sigarendanz auf meine Bielen, is duidelijk te horen hoe ons muzikale niveau toen was. Wij waren vooral goed in shockeren. Er werden nogal eens live op het

podium goudvissen gevreten, bijvoorbeeld. En als er iemand dood ging, verwerkten wij dat maar wat graag in een liedje. Prins Boudewijn was in onze beginjaren een graag gebruikt onderwerp. We waren een stel jonge honden, die de grenzen opzochten. Ja, het was allemaal behoorlijk spraakmakend. Mensen zeiden over ons: die zijn keigek, die gasten.” Golden Earring Bij een optreden in De Zwaan in Heeswijk-Dinther kwamen de bandleden in gesprek met Rien Somers. “Die zei dat hij ons in de markthal in Uden wilde zetten, waar 1.500 man in kon. Wij dachten dat ie een klap van de molen had gekregen, maar toen het puntje bij paaltje kwam, was de vrijdagavond - waarop wij en de Sjonnies optraden - eerder uitverkocht dan de zaterdag, toen de Golden Earring stond geprogrammeerd. Hij bleek er dus toch wel een beetje kijk op te hebben. Sindsdien is hij, nu nog altijd, onze manager.” Rien is in al die jaren niet alleen goud waard geweest met al zijn regelwerk, hij probeerde de groep ook meer dan eens in toom te houden. Of zoals Van Dijk het zegt: “Hij heeft de hele scherpe randjes eraf proberen te halen. Want het was soms eigenlijk net wat over de top.” Onder het ‘nieuwe bewind’ ging het BZB voor de wind. “We werden officieel ingeschreven en hebben tegen elkaar gezegd dat we de neuzen allemaal dezelfde

ALL kant op moesten steken. Een verjaardag of niet, het spelen moest altijd voor gaan. Een eerstegraads bruiloft mocht nog net, maar verder stond de band op één. Vanaf 1996, 1997 gingen we heel veel optreden. Niet alleen meer in de regio, maar ook buiten Brabant. En toen kwam er ineens een fax - ja ja, dat ging in die tijd nog zo. Van Lowlands, of we daar wilden komen optreden. Toen gingen we natuurlijk helemaal uit onze plaat. En toen we daar eenmaal hadden gestaan, ging het los. 1999 werd het drukste jaar aller tijden, met maar liefst 140 optredens.” Reclamevliegtuigje Gevraagd naar het hoogtepunt in alle jaren, noemt Van Dijk dan ook het allereerste optreden op Lowlands. “We hebben prachtige tijden gehad op de Zwarte Cross, Festyland, Paaspop en natuurlijk ons eigen festival ‘Alle Remmen Los’. Ook Pinkpop was geweldig. Ik ben trots dat we daar toch maar mooi als Nederlandse band hebben mogen staan. Maar aan Lowlands 1998 kan toch echt niks tippen. We stonden daar met trillende handjes, maar het was wel niet zó gaaf. We moesten al aan het begin van de middag optreden, als eerste band in de golftent. We waren natuurlijk strontzenuwachtig. Kwam er wel iemand kijken? Voor de zekerheid hadden we een reclamevliegtuigje een halfuur over het campingterrein laten vliegen. Het kostte een tientje meer dan we


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

met het optreden verdienden, maar het werkte wel: we stonden voor 12.000 man!” Het was de eerste keer dat BZB voor zo’n mensenmassa stond. “We kregen vleugels”, weet Van Dijk nog goed. “De eerste vijf rijen waren Brabanders, die onze liedjes allemaal meezongen. Maar langzaam maar zeker ging het enthousiasme door naar achteren. Toen we klaar waren en bijna de kleedkamer in liepen, hoorden we het publiek nog steeds los gaan. De presentatrice kon ons gewoon niet afkondigen. Het was echt een ijkpunt in onze carrière. Later stond ons optreden in ‘De Lowlander’ nog in de top-5 en bij de best verkochte t-shirts stond dat van ons op de tweede plaats.” Andere zanger Hoe mooi het ook allemaal was, aan alle succes zit ook een keerzijde. “De laatste jaren ging het me steeds vaker tegenzitten dat mijn agenda bepaald werd door BZB. Dat was ik wel beu, ik twijfelde soms of ik er wel mee door wilde. Die twijfel ging medio 2018 niet meer weg en net voor de kerstperiode heb ik Rien meegedeeld dat ik het mooi geweest vond. Vorig jaar zou mijn laatste jaar worden. Toen die een beetje van de schrik bekomen was, stelde hij voor of ik dan niet zo nu en dan nog wilde optreden. Dat leek me wel wat, maar hoe zou de rest daar over denken? Dat hebben we ze, nadat ook zij schrokken van de mededeling, na de feestdagen gevraagd. Ze hadden het echt niet zien aankomen, maar al snel werd duidelijk dat ze een andere zanger na al die jaren niet zagen zitten. Daar was ik natuurlijk heel blij mee, want zo kunnen we toch nog doorgaan met het ‘krenten-uit-depap-scenario’, zoals we het noemen.” De keuze bevalt Van Dijk tot nu toe prima. “Vorige week zat ik in het weekend ’s avonds thuis, met een biertje op de bank. Het voelde heerlijk. Maar ik ben ook blij dat we in afgeslankte vorm doorgaan met BZB. We zijn ons 27e jaar ingegaan, met nog altijd nagenoeg dezelfde bezetting. Leroy heeft Paul alleen vervangen als gitarist. Het gaat voor mij verder dan vriendschap, ik zie de bandleden als familie. Er zijn tijden geweest dat we elkaar vaker zagen dan onze vrouwen. Twee keer per week repeteren en in de drukke jaren 120 tot 140 optredens. Daarna waren het er nog steeds tegen de 100. Het leek wel een fulltime baan, maar die hadden we er dan nog naast.” In alle rust kunnen de BZB-leden toewerken naar de ‘krenten uit de pap’ die eraan zitten te komen. “Op 1 februari staan we in het Gelredome”, lacht Van Dijk. “Ja, we houden het klein. En op 20 en 21 mei natuurlijk ons eigen Alle Remmen Los Festival in Loosbroek. Hoewel we min of meer zijn gestopt, komen er toch nog leuke dingen aan om naar uit te kijken.” door Mark van der Donk

Duikhelden plonzen het nieuwe jaar in! Voor de 22e keer kon op de eerste dag van het nieuwe jaar een duik worden gemaakt in de Geffense Plas. 147 deelnemers jong tot oud toonden zich onder toeziend oog van de organiserende Reddingsbrigade echte duikhelden met een temperatuur van rond het vriespunt. Foto Jarno van Santvoort – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

Bevrijdingsloop Wageningen - Berghem 4 en 5 mei 2020 Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties. In de loop der jaren is de Nationale Bevrijdingsvuur estafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij ruim 2.000 sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen om het vuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Ook dit jaar gaan we weer voor de 6e keer het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen, een evenement waaraan een grote groep wandelaars uit Berghem weer gaat deelnemen. In de nacht van 5 mei vertrekken we om 00.30 uur vanuit Wageningen, en komen we rond 10.30 uur in Berghem aan bij het monument op de Wilhelminasingel. Daar wordt dan het

bevrijdingsvuur ontstoken door de wandelaars en een vertegenwoordiger van de gemeente. Aanmelden is mogelijk bij Huub van Hoogstraten. Stichting Berghem tegen Kanker is de organisator van deze bevrijdsloop en in samenwerking met Openluchttheater Hoessenbosch krijgt deze editie van 75 jaar bevrijd een speciaal tintje. Op 5 mei om 19.30 uur zal er een speciale voorstelling plaatsvinden onder de naam “Vrijheidslicht“, een mooie avond totaaltheater in de buitenlucht. Als deelnemer van de bevrijdingsloop 2020 verwachten we dat je daar bij bent, dit omdat er voor de lopers en het bevrijdingsvuur een speciale rol is weggelegd. Naast deze avond is er natuurlijk weer een koffietafel bij de Berchplaats. Deze zal zijn op 5 mei na afloop van de ceremonie op de Wilhelminasingel. De kosten van bus vervoer, overtocht pont, koffietafel en voorstelling Vrijheidslicht bedragen €20,- per persoon. Consumpties onderweg zijn voor eigen rekening. Bij aanmelding graag je volledige voornaam, achternaam en emailadres vermelden, en of je mee doet aan de koffietafel en het vrijheidslicht. Rabobank NL63RABO0168402076 h.vanhoogstraten@ caiway.nl


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WIJ VERWELKOMEN U GRAAG IN

JANUARI

‘DE VALK NEXT DOOR’

STEAK ACTIE

VLEESLIEFHEBBERS OPGELET! LAAT U IN JANUARI CULINAIR VERRASSEN DOOR ONS DIVERSE AANBOD AAN STEAKS

FEBRUARI

SCHNITZEL ACTIE KOM IN DE MAAND FEBRUARI GENIETEN VAN DE ENIGE ECHTE VALK KLASSIEKER

MEER INFORMATIE OF RESERVEREN? www.hotelnuland.nl | 073 - 534 25 34 | Rijksweg, 25 Nuland

Verrassend vanzelfsprekend


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Mado Roelofs Als ik Mado bel om hem te vragen voor een gesprek voor deze rubriek, zegt ie: “Oh ik vind het allemaal goed. Kom dan maar naar de winkel, want daar ben ik het meeste!” Zo komt het dat ik op een grauwe donderdagochtend naar Berghem rijd. Als ik zijn zaak binnenstap, word ik begroet door een joviale vrolijke man. “De beste wensen!”, roept ie. Als ie hoort waar ik voor kom biedt ie me een stoel en een thee aan, en zo zit ik even later samen met hem en zijn medewerkers aan de tafel achterin de winkel. door Simone Heijmans Als we allemaal zitten, hebben we het nog even over koetjes en kalfjes, en dan komt ie zelf maar ter zake, en vraagt ie aan mij wat ik allemaal wil weten. Ik ben wel benieuwd hoe lang ie al eigenaar is van Mado Bikecenter. “Afgelopen oktober hadden we jubileum, toen bestond de winkel 10 jaar.” Hoe kom je op het idee om een fietsenwinkel te beginnen? “Vroeger heb ik in de vleesindustrie gewerkt, en later ben ik in de bouw terechtgekomen. Toen het in de bouw slechter ging, ben ik deze fietsenwinkel begonnen.” Dus je bent zomaar ineens deze winkel begonnen? “Nee zo is het ook niet helemaal. Ik verkocht vanuit huis al fietsonderdelen, en toen het dus slecht ging in de bouw, ben ik van mijn hobby mijn werk gaan maken. Ik wilde toen deze zaak met mijn neef opstarten, maar dat haalde niks uit met zijn tweeën. Toen ben ik alleen verder gegaan. Mijn vrouw doet vooral de boekhouding, en ik dus de winkel.” Maar je bent dus wel alleen begonnen, hoe zit dat dan met je medewerkers? “Nou, Dennis is er een paar jaar geleden bij gekomen, en die doet de reparaties. Lonneke werkt hier sinds maart 2019. Ik merkte dat ik weleens dingen vergat en mijn hoofd te vol zat, daarom is zij er

bij gekomen zodat we de inkoop en al die dingen samen kunnen doen.” Dus je ziet echt nog wel toekomst in de winkel? “Ja zeker wel!,” zegt Mado stellig. “Daarom is Lonneke er ook bij gekomen. En daar ben ik heel blij mee, al is ze wel streng”, lacht Mado. Hoe zit het met de verkoop van fietsen, loopt dat allemaal? “Eigenlijk ben ik begonnen met de sportfietsen, maar dat verkoopt nu helemaal niet meer. Vorig jaar verkocht ik er nog zo’n 150, nu mag ik blij zijn dat ik ze nog verkoop. En dat zijn dan allemaal dumpprijzen, dus daar verdien ik niks op. Net als kinderfietsen, dat is ook slechte handel. Ik heb ze nog wel in de winkel staan, maar het is voor mij niet rendabel om er een hoop in de winkel te hebben staan. Ik moet het vooral van de elektrische fietsen hebben.” En qua werk, merk je verschil in seizoenen? “Ja zeker! In de winter zijn er hooguit 10 fietsreparaties per dag, dus dan hebben we het best rustig. In de zomer loopt dit op tot wel 60 tot 70 reparaties op een dag, dus dat is wel doorpakken! Daarom ben ik ook zo blij met Dennis en Lonneke.” Ik heb al veel informatie over zijn winkel, maar ik ben ook wel benieuwd naar zijn privéleven.

Hij zal vast wel meer bezigheden hebben als alleen het runnen van de winkel, en ik vraag hem wat ie nog meer doet. “Ik fiets zelf ook nog regelmatig. Vroeger fietste ik ook veel, en zat ik ook bij TC De Windmolens. Ik heb in die tijd zo’n 3 á 4 prijzen gewonnen, maar winnen was ook niet mijn doel. Ik was een middelmatige wielrenner, en vond het vooral leuk om te doen. Nu fiets ik op zondag nog met een groepje, dan vertrekken we om 9.30, maar ik fiets hooguit 60 tot 70 km, verder ga ik niet meer. Ik doe het vooral voor mijn plezier, en na het fietsen vatten we nog met zijn allen een borreltje, dat hoort er ook bij.” Ik vind het een nog een goede prestatie, 60 km fietsen, ik doe het hem niet na! Ik vraag of ie echt iedere zondag nog fietst. Hij begint hard te lachen en zegt: “Nee hoor, alleen als ik de avond ervoor geen potje bier op heb, en da’s nog regelmatig, dus ik ben er niet altijd bij.”

Uit betrouwbare bronnen hoorde ik ook dat Mado nog prins geweest is van CV De Centrumknollen. Hij begint weer hard te lachen als ik daarnaar vraag, en als ik vraag hoe dat dan precies zit zegt hij: “Nee da’s te moeilijk, dat gaan we niet doen, laten we het simpel houden.” Maar ik neem nog niet helemaal genoegen met dat antwoord, en vraag wat De Centrumknollen zijn. Hij vertelt: “Da’s de grootste carnavalsclub van Berghem, we hebben 250 leden. Ik zit daar ook in de raad van 11, en ben dus een aantal jaar geleden Prins geweest.” Ik merk het wel, Mado is een druk baasje. Ondertussen is er weer een bekende binnengekomen, die ook weer enthousiast begroet wordt door Mado, en hij vraagt hem of ie koffie lust. Dat is een mooie afsluiter voor dit gesprek. Ik ben weer wat wijzer geworden, en wens Mado nog veel geluk met zijn winkel!


pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Zonder ú geen ontmoeting

17,4 miljoen Met z’n 17,4 miljoenen hebben we het jaar 2019 achter het beeldscherm uitgezeten. Mijn gedachten gingen even uit naar de “14 miljoen oliebollen op aardgas” waarmee Wim Kan in 1963, via de radio het jaar uitluidde, maar dit terzijde. Uiteraard was daar eerst nog Sinterklaas met zijn gevarieerde kleurlingen. Want pakjes krijgen, wie wil dat nu niet. Hoewel de herinnering aan de Snieklaas van Toon Hermans heel anders was. Een nare man waarvan hij nog nooit een cadeautje had gekregen. Tot slot van de opgelegde eindejaarsvreugde de verheerlijking van de nieuw geboren Heer. Ingetogen, dat wel natuurlijk, want je wil tijdens het traditionele feest van vrede, anderen toch niet voor het hoofd stoten. En dan is daar uiteindelijk de onvermijdelijke grens tussen 2019 en het jaar twintig - twintig dat we met veel lawaai en mist vormende kuitdampen begroeten. Een ruimhartig jaar met extra dag om de milieuschade van de oorlog verwante vuurwerkbommen een beetje te kunnen elimineren. We starten met 17,4 miljoen inwoners. Daarvan is 20% Boomer, het door Van Dale gekozen woord van 2019. Een liefkozend woord voor medebewoners van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden en/of conservatieve opvattingen. Een groep bestaande uit werkende vrijwilligers die het evenwicht vormen in onze gestreste samenleving. Rustige inwoners die, ondanks hun jarenlange niet geïndexeerde wiebelpensioen, nog steeds niet zijn gespot op het Malieveld. Erger, niet of nauwelijks betrokken zijn bij belangrijke beleidsontwikkelingen. De wereld lijkt te worden opgeëist door veeleisende jongeren met weinig ervaring. Het is daarom goed dat politiek en sociale partners nu beloofd hebben seniorenorganisaties dit jaar vaker een plek aan vergadertafel te geven. Senioren zullen daar niet in eerste instantie aanschuiven voor eigen belang maar, met de nodige levenservaring en grensoverschrijdend inzicht, juist oog hebben voor de toekomst van hun eigen kroost. Immers het is de toekomst van de eigen kinderen en kleinkinderen waarvoor ze toch het allerbeste wensen. Het verleden, met veelal oudere ervaren bestuurders, heeft eerder bewezen dat het mogelijk is van een arm landje aan de Noordzee, een gaaf land op te bouwen. Welvaart te creëren en voorspoed te brengen. Dat we nu tot de meest welvarende rijke landen behoren is ons niet komen aanwaaien. Daar is een zesdaagse 48 urige werkweek aan vooraf gegaan. Daar sprak Wim Kan in zijn eindejaarsconference voor de radio over ministers en kamerleden als bekwame bestuurders. Dat is andere koek dan de vierdaagse werkweken die voor velen nu de gewoonste zaak van de wereld zijn. Weet de huidige generatie eigenlijk nog wel waar geld vandaan komt, vraag ik me weleens af. Vergeleken met nu lijkt Nederland wel luilekkerland waar het goed toeven is. Zo aantrekkelijk dat menig wereldburger zijn leven in de waagschaal stelt om daar ook deel van uit te mogen maken. Op naar de 19 miljoen dus. Zilveren Willibrordus Als het over de Boomer generatie van Berghem gaat worden deze op uitstekende wijze gewaardeerd en geëerd. Henk Boeijen was dit jaar opnieuw een goed voorbeeld van een hardwerkende Berghse vrijwilliger die, naar mijn menig heel terecht, de hoogste Berghse onderscheiding, de ‘Zilveren Willibrordus’ ontving. Met dezelfde wilskracht en ambitie die van de “Aartsbisschop der Friezen” bekend is, heeft Henk zijn vrijwilligers werk gedaan. Boomer Henk en zijn vele voorgangers zijn een goed voorbeeld voor de Babybomers die langzamerhand de leeftijd krijgen om deze bikkels op te volgen.

Wist u dat veel mensen zich op zondag soms best vervelen? Er wordt veel georganiseerd in ons mooie dorp, en wie wil en kan, hoeft zich doordeweeks niet te vervelen. Maar die zondag... die blijft vaak leeg. Er zijn weinig activiteiten, de familie is druk, of ver weg. Afgelopen herfst was er voor de eerste keer Berghem Ontmoet, op een zondag in de Berchplaets, met koffie en broodjes, en het was hartstikke druk. Blijkbaar is er dus een grote behoefte aan wat laagdrempelige gezelligheid op zondag. We willen dat graag wat vaker voor u organiseren. ‘We’ dat zijn BerghsLeven, met hulp van De Zonnebloem, en met ondersteuning van Ons Welzijn. Maar dat kunnen we niet alleen. Dus we zijn op zoek naar mensen die daar af en toe bij willen helpen; die op zondag een paar uurtjes gastheer of gastvrouw willen zijn. Misschien willen helpen met koffie inschenken, zin hebben om een spelletje te doen, een praatje te maken. Als dat klinkt als iets dat bij u past, en waar u aan wil bijdragen, dan horen we graag van u! Vele handen maken licht werk uiteraard, en ook voor u kan het een kans zijn om weer eens wat nieuwe mensen uit ons dorp te leren kennen. Want dat zijn er een boel ondertussen. Voor nieuwkomers, uit de Piekenhoef bijvoorbeeld, kan af en toe een middagje helpen bij Berghem Ontmoet een uitgelezen kans zijn om verhalen uit het oude dorp te leren kennen. En voor mensen die misschien best eens wat nieuwe mensen willen leren kennen maar het lastig vinden om ‘zomaar’ ergens binnen te lopen, is het soms juist makkelijker om mee te doen als ze ergens bij kunnen helpen. Toch? Hopelijk wilt u samen met ons de handen uit de mouwen steken en Berghemnaren een plekje geven waar ze even kunnen komen kletsen, zonder dat ze ergens lid van hoeven te worden. Belt u ons, of mailt u ons, dan gaan we inventariseren wat u wilt, kunt, en wat de mogelijkheden zijn. Dat kan op 06-38339790, of via info@berghsleven.nl . Op www.berghsleven.nl kunt u meer informatie vinden, en ook op onze Facebookpagina. www.facebook.com/berghsleven Want Berghem maken we samen, mét elkaar, vóór elkaar.

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen, verbouwen of een dakkapel.

Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412-403123 / 0412-625979 of 06-22378475 / 06-51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

Berghse Tafel

Waar koffie en thee altijd klaar staan! Waar gasten en inwoners, die als gastvrouw of gastheer willen helpen, altijd van harte welkom zijn. Doel: contact maken, samen gezellige dingen doen zoals fietsen, schaken, kaarten, eten, uitgaan, kortom alles wat leuk is om samen doen.

2019 was mooi, 2020 wordt nog mooier! BerghsLeven is een burgerinitiatief met als doel inwoners van Berghem met elkaar in contact te brengen. En dat doen we op verschillende manieren. EĂŠn daarvan is de Berghse Tafel. Iedere donderdag ontmoeten mensen elkaar aan de Berghse Tafel. Er komen nieuwe bezoekers bij, soms valt een bezoeker af. De creatieve activiteiten rond Sint en Kerst zijn goed bezocht. Er wordt gekaart, geschaakt, gesjoeld en gezellig gepraat. Tijdens de maandelijkse computermiddag worden vragen en probleempjes opgelost. Bezoekers raken bevriend en gaan samen andere activiteiten bezoeken, zoals samen naar de Lievekamp, samen elders boodschappen doen, samen gezellig een middagje naar Thekes, elkaar als vrienden helpen.

Het kan nog mooier Want ook in 2020 blijft de Berghse tafel open. Ook u bent welkom op de wekelijkse donderdagmiddagen in de Berchplaets. Dat kan een mooie opstap zijn om nieuwe contacten te maken, gelijkgestemde mensen te ontmoeten, iets voor anderen te kunnen betekenen, mogelijk zelfs vriendschappen te sluiten. En dat alles onder het motto: Blijheid vrijheid! En vervoer hoeft geen probleem te zijn. Bel ons onderstaande 06 nummer en we zoeken samen naar een oplossing. Kom gerust eens vrijblijvend kijken.

een burgerinitiatief met als doel inwoners van Berghem met elkaar in contact te brengen. BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


is onze benadering. pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

van Zandvoort

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl

meer dan Bandenservice ACCU’S - TREKHAKEN - SCHOKBREKERS - UITLATEN UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE Kilometer certificaat

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude. Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem

APK-keuring

| info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Excursie: uilen in het donker In januari besteedt Natuurcentrum De Maashorst volop aandacht aan uilen. In het natuurcentrum is een hele mooie verzameling te zien van uilen die op De Maashorst voorkomen. Ook zijn er uilenballen te bekijken en allerlei leuke weetjes te lezen die met uilen te maken hebben. Op zaterdagavond 25 januari zijn er onder leiding van IVN natuurgidsen twee wandelingen in het donker: De eerste wandeling start om 18.00 uur en om 20.00 uur start de tweede wandeling bij het natuurcentrum. De kosten voor deze spannende avondwandeling bedragen €2,50 voor kinderen en €3,50 voor volwassenen. Na afloop is het centrum geopend en kan er nog een kijkje genomen worden in de uilententoonstelling.

Doorloper 2

1

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

2

1 2 3

3

4

12

4 5

9

5

13 6

6 7

7

1

8

7

9 10

10

11

8

© Persbelangen A251

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Welk winwoord komt er in het balkje? HORIZONTAAL: 1 opgelegd werk - verrichting; 2 iedereen - voormalig eiland - knevel; 3 zandheuvel - namiddag - wisselborgtocht - bedaard (muziek); 4 ploegijzer - Europeaan - knaagdier; 5 bijl - Regeringsreglement - woonboot - meteen; 6 vergaderverslag - kloosterhoofd - loot - schoolonderzoek; 7 triltoon - juweel; 8 hetzelfde - troep - Engelse titel - stuk hout; 9 reukorgaan - eerlijk - una corda - dyne - stonde; 10 daar - aanhitsing - landvoogd VERTICAAL: 1 kookgerei - schaftlokaal; 2 laatstleden - evenzo - commando; 3 eminent - grondtoon; 4 middelpunt - plaats in Noord-Brabant; 5 hectometer - druivenras - zangnoot; 6 tantalium - vogel - deel van Frankrijk; 7 graansoort - nimmer; 8 deel van Amerika - valwind; 9 niets - tijdelijk - ondertrouwde; 10 aangrijpend; 11 maanstand - vrucht - wereldtaal; 12 briefopschrift - palm - de jongere - thans; 13 titel - milliliter - schuine kant; 14 numero - in opdracht - lekkernij - akelige; 15 spelonk - vissersboot. Mail uw winwoord samen met uw adresgegevens voor 7 februari naae: redactie@nnmedia. Onder de goede oplossingen verloten wij een goodybag.

Initiatief Veilig Verkeer Nederland in regio ’s Hertogenbosch

Basisscholen nemen het tegen elkaar op in een online verkeersquiz Veilig Verkeer Nederland regio Zuid organiseert in opdracht van de regio ’s Hertogenbosch de online Verkeersquiz. Het verkeer wordt steeds drukker en kennis van verkeersregels is harder nodig dan ooit. Verkeersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeuren voor ruim 90% binnen de bebouwde kom en binnen een straal van 1 kilometer van huis. Online Verkeersquiz Een verkeersquiz spelen tegen andere scholen, maar dan binnen je eigen klas! Dit is mogelijk met de online verkeersquiz van Veilig Verkeer Nederland. Deze online verkeersquiz wordt aangeboden aan alle basisscholen in de regio ’s Hertogenbosch. De verkeersquiz is al vanaf eind november online voor alle basisscholen in deze regio. De quiz is bestemd voor de leerlingen van groep 8 of groep 7/8. De leerlingen spelen online voorrondes in hun eigen klas. De leerkrachten bespreken de vraag met de klas en de kinderen gaan met elkaar in discussie om zo tot een goed antwoord te komen. Dit geeft alle scholen de gelegenheid om met deze leerzame en spannende quiz mee te doen. Beste Verkeersklas De scholen spelen de online quiz

in de eigen klas binnen de periode van eind november 2019 t/m vrijdag 13 maart 2020. Van de deelnemende scholen gaan de 5 best scorende scholen door naar de regionale finale van de Verkeersquiz. In deze finale strijden de scholen om de titel ‘Beste Verkeersklas’ van de regio ‘s-Hertogenbosch. Deze finale vindt plaats op woensdag 25 maart 2020 in theater Lievekamp in Oss. “Verkeer” is leuk Met de inzet van de verkeersquiz maakt Veilig Verkeer Nederland het thema “verkeer” voor kinderen leuk en spannend. De leerlingen discussiëren over verkeerssituaties en leren hoe ze de verkeersregels goed toe moeten passen. Het is ook een duidelijke graadmeter van het kennisniveau van de leerlingen. En uiteindelijk kunnen ze ook nog een leuke prijs winnen!

Informatie- en ideeënavond Heesch-West Op 6 februari organiseert Eerlijk over Heesch West een informatie- en ideeënavond in De Pas in Heesch om u bij te praten over de plannen, acties en resultaten van het bewonersplatform en om samen met u na te denken over duurzamer alternatieven voor Heesch West (of Den Bosch Oost). Het programma begint om 20.00 uur, de zaal is een half uur voor aanvang geopend. Iedereen is van harte welkom. Graag even van tevoren aanmelden via de contactpagina van Eerlijk over Heesch-West.


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Julianastraat 27 Berghem 0412-401414 info@dapberghem.nl www.dapberghem.nl

Februari Gebitsmaand Een jaarlijkse controle voor het gebit van uw huisdier is verstandig. Konijnen en cavia’s zijn dieren die erg gevoelig zijn voor gebitsproblemen en als gevolg daarvan niet meer willen eten. Laat ook deze dieren regelmatig nakijken of ze geen haken op de kiezen krijgen.

15% korting op gebitsproducten en gebitsbehandelingen. Tevens gratis controle van het gebit * Deze actie geldt alleen voor gezelschapsdieren

van Gerwen

edelsmeden & juweliers LouisvanSchaijk A4.pdf 1 21-11-18 21:24 Dorpsstraat 45, 5241 EA Rosmalen


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H ben vijf biljarttafels staan, waarop libre en bandstoten kan worden gespeeld. Er is een competitie met verenigingen uit omliggende dorpen. Er is voldoende ruimte om te spelen.” Iedereen is welkom om zomaar eens binnen te lopen en van de sfeer te proeven. “Ze hoeven zeker niet meteen lid te worden, mogen het eerst een paar weken proberen. Het is helemaal vrijblijvend.”

‘Sociëteit zonder naam’ alweer 50 jaar in bloei Het hele jaar door, twee keer per week, zijn de leden van de ‘Sociëteit zonder naam’ present in zaal D’n Herd van cultureel centrum De Pas. Iedere maandag- en vrijdagmiddag leggen ze een kaartje, spelen ze een wedstrijdje biljart of drinken en kletsen ze zomaar voor wat vrijetijdsbesteding. Graag willen ze, in hun jubileumjaar, de groep uitbreiden én het activiteitenaanbod uitbreiden. Nieuwe ideeën zijn van harte welkom. door Mark van der Donk Een van de vaste gezichten van ‘de Soos’, zoals de groep in de volksmond wordt genoemd, is Arie van Bakel. Sinds negen jaar is hij de voorzitter van het stel. “Ik kwam hier al een paar jaar, vanaf het moment dat ik werd afgekeurd voor mijn werkzaamheden bij de gemeente Oss. Toen de toenmalige voorzitter helaas kwam te overlijden, werd ik gevraagd of ik zijn opvolger wilde worden. Ik was er toch eigenlijk altijd al, dus dat vond ik prima.” Samen met Riek Voets, de vaste barjuffrouw en penningmeester, zorgt Arie ervoor dat het altijd zo gezellig mogelijk is. “We zijn momenteel met in totaal vier bestuursleden en dat gaat prima. De wekelijkse bezigheden gaan al jarenlang door en we organiseren zo nu en dan wat extra activiteiten. Er was bijvoorbeeld nooit een feestavond, alleen bij speciale gelegenheden. Dat hebben we aangepast. Tegenwoordig vieren we ieder jaar een feestje. We hebben er niks aan als er een boel geld op de bank blijft staan, niet waar?” Geen geld Die ‘boel geld’ valt eigenlijk wel mee, zo blijkt. De contributie voor de Soos bedraagt immers slechts 25 euro per jaar. “En stellen betalen 45 euro”, aldus Van Bakel. “Dat is eigenlijk geen geld, want ze kunnen er maar liefst 100 keer per jaar voor langskomen.” En dat is lang niet het enige, krijgen we te horen. Andere vaste activiteiten zijn onder meer de eieren die met Pasen worden uitgedeeld aan de leden, de speculaas met Sinterklaas, de stol met Kerst en de oliebollen bij Nieuwjaar. “En bij elke vergadering krijg iedereen een borrel”,

vult Van Bakel lachend aan. “Hoeveel leden we precies hebben, dat zijn we aan het uitzoeken. Het moeten er zo’n 60 à 65 zijn. Onze vereniging heeft nooit ingeschreven gestaan, maar dat gaat nu veranderen.” Verjonging kan geen kwaad De laatste tijd kwamen er meer overlijdensberichten binnen dan dat er zich nieuwe leden aanmeldden, zag de voorzitter met lede ogen aan. “Ons oudste lid is 101”, lacht Arie. “Verjonging kan geen kwaad. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met Dorpsplein Heesch, om onze vereniging meer op de kaart te krijgen. Ik sta er altijd versteld van dat mensen de Sociëteit zonder naam nog niet kennen, terwijl we al zo lang bestaan.” De Soos gaat het activiteitenaanbod vernieuwen, zodat er voor iedereen wat wils is. “We vragen iedereen hierover met ons mee te denken. En we willen meer naar buiten treden.” Die promotie blijkt al vruchten af te werpen, want de maand december leverde zes nieuwe leden op. “Daar zijn we heel blij mee. De meeste leden komen uit Heesch. Een enkeling heeft vroeger in Heesch gewoond en zij komen nu een bakje koffie drinken met hun oude dorpsgenoten.” Voldoende ruimte Iedere maandag en vrijdag is die mogelijkheid er tussen 13.00 en 17.00 uur. “Er zijn altijd zo’n 30 tot 35 mensen, veelal dezelfde gezichten. Sommigen komen gewoon wat drinken en een praatje maken, maar meestal wordt er onderling gekaart en veel gebiljart. We heb-

Jubileumjaar In het jubileumjaar - in juni wordt het 50-jarig bestaan gevierd - gaat de Soos tal van activiteiten organiseren, vertelt Van Bakel tot slot. “Wat dat precies wordt, dat moet ik je schuldig blijven. Er is al het nodige geopperd, maar 9 van de 10 keer bepalen de leden wat er gaat gebeuren. We denken aan een groot biljarten keestoernooi. Of misschien wordt het wel darten of sjoelen. Dat moeten we de komende tijd nog gaan uitwerken. Maar dat we een jubileum hebben bereikt, dat gaan we zeker vieren! Hopelijk met veel nieuwe leden.”

Geslaagde winterwandeltocht Inmiddels is het een échte traditie: de TRV-Bernheze Winterwandeltocht. Al weer voor de 17e keer vond op zondag 29 december 2019 het evenement van TRV-Bernheze plaats. Er kon gestart worden vanuit De Meierijsche Museumboerij in Heeswijk en Het Pumpke in Nistelrode. Daarnaast was de wandeltocht een hoop gezellige pauzepunten rijk. Soep recht vanaf het vuur bij De Kersouwe, warme chocolademelk bij de Bedafse Bergen en ook de verse worstenbroodjes waren niet aan te slepen. Het was absoluut weer een geslaagde editie; wat hebben we genoten! Een kleine 2000 mensen wist de TRV Winterwandeltocht in 2019 naar zich toe te trekken. Dat had niet gekund zonder de inspanning van zo’n 50 vrijwilligers en andere betrokken partijen. TRV Bernheze, Scouting Mira Ceti en De Meierijsche Museumboerderij hebben de TRV Winterwandeltocht in Bernheze georganiseerd. Tevens werd de verbinding gezocht met andere partijen zoals Jong Nederland HDL, Kasteel Heeswijk en imkerij Het Polleke.


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

NIEUWSBLOAIKE est. 1964

JAARGANG 3 - NR. 5 - JAN.2020 HET NIEUWSBLOAIKE IS EEN UITGAVE VAN STICHTING CARNAVAL BERGHEM

Bezorging Pisknol

Pronkzittingen

De Pisknol, onze eigen leutkrant, zal ook dit jaar weer volledig in kleur gedrukt worden! Wij zijn momenteel de laatste hand aan het leggen aan de Pisknol en van vrijdag 24 tot en met dinsdag 28 januari komen onze vrijwilligers De Pisknol bij u bezorgen. U bent daarbij in de gelegenheid om een vrijwillige bijdrage te doen. De vrijwillige bijdrage wordt gebruikt voor activiteiten van Stichting Carnaval zo toegankelijk mogelijk te houden voor iedereen, van jong tot oud. Heeft u onze bezorgers gemist? Uiteraard is De Pisknol dan nog voor u verkrijgbaar. U kunt een exemplaar afhalen bij Dorpshuis de Berchplaets na 28 januari.

De pronkzittingen vinden dit jaar plaats op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari. De repetities zijn inmiddels in volle gang en het beloofd weer een bomvol en gevarieerd programma te worden. Het is zo goed als uitverkocht, de laatste kaarten zijn nog te bestellen via pronkzitting@knollenrijk.nl. In de laatste week voor de Pronkzitting worden de laatste kaarten verkocht op de volgende data en tijdstippen: 24 januari vanaf 20:00 uur, 25 januari van 10:00 tot 16:00 uur, 27 t/m 30 januari vanaf 19:30 uur. Kaarten voor vrijdag en zaterdag kosten 15 euro. De kaartverkoop is bij het Sportcentrum Berghem, Osseweg 38 A .

3FM Serious Request Lifeline

Zaterdagmiddag 22 februari zal de prachtige jeugdoptocht weer door de straten van Berghem trekken. De jeugdoptocht wordt ieder jaar mooier en groter om te bekijken, maar meedoen is misschien nog wel veel leuker! Wil je ook meedoen, met een groepje of met je ouders? Schrijf je dan snel in via onze website jeugd.knollenrijk.nl. Inschrijven kan tot 20 februari.

Vrijdag 20 december 2019 stond Berghem in het teken van een goed doel: de DJ’s van 3FM wandelden door Berghem in het kader van 3FM Serious Request Lifeline. Bij binnenkomst in Berghem hebben Prins Dave en Adjudant Geert-Jan, de Raad van Elf en de jeugdraad (en natuurlijk onze prachtig verlichte prinsenwagen) de DJ’s hartelijk ontvangen om ze vervolgens te escorteren richting de Merx. De DJ’s waren onder de indruk van de hele entourage die zij in Berghem aantroffen. Het Knollenrijk heeft een mooi visitekaartje afgegeven!

Inschrijven Jeugdpronkzitting Op zondag 1 februari 2020 vanaf 13.30 uur is het weer tijd voor de Jeugdpronkzitting in ons Knollentheater in Sportcentrum Berghem. De entree is zoals altijd gratis en het zal traditiegetrouw weer een mooie en gezellige middag gaan worden. Lijkt je het leuk om ook deel te nemen aan de Jeugdpronkzitting? Alleen, of met een groepje? Dansen, zingen, toneel spelen of met een andere leuke act? Je kunt jezelf inschrijven via onze jeugdwebsite: jeugd.knollenrijk.nl

Inschrijven Jeugdoptocht

Aanmelden Fruitschalen voor Berghemse zieken en gehandicapten Elk jaar met carnaval ontvangen Berghemse zieken en gehandicapten, die niet in de gelegenheid zijn carnaval te vieren, een fruitschaal van Stichting Carnaval. Wij vragen u om zieke of gehandicapte familieleden, kennissen of buren die volgens u voor een fruitschaal in aanmerking komen, bij ons aan te melden voor 28 januari 2020. Bellen kan naar: Arnold van de Wiel (06 10508481), Nico van Zandvoort (06 10303638), Klaas Ceelen (06 38595328), Jan Boeijen (06 16970616) of Rinie van Schaijk (06 29386577). Of stuur een e-mail naar bestuur@ knollenrijk.nl.

KNOLLENRIJK


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

NIEUWSBLOAIKE est. 1964

JAARGANG 3 - NR. 5 - JAN.2020 HET NIEUWSBLOAIKE IS EEN UITGAVE VAN STICHTING CARNAVAL BERGHEM

PROGRAMMA VOOR DE CARNAVAL ZONDAG 19 JANUARI 2020 Dorpshuis de Berchplaets Tuureindse Zondagmerge CV de Bietenbouwers - De verloving van het 35ste boerenbruidspaar & presentatie van show- en gardedans. 11.00 uur VRIJDAG 24 t/m DINSDAG 28 JANUARI 2020 Rondbrengen ‘De Pisknol’ leutkrant van het knollenrijk Stichting Carnaval Berghem VRIJDAG 24 JANUARI 2020 D’n Dort Onthulling grootvorst van het Tuureind 20:00 uur ZATERDAG 25 JANUARI 2020 Zalencentrum de Merx Carnavalsclub van het jaar verkiezing CV De Centrumknollen 20:00 uur Vrijdag 31 JANUARI 2020 Sportcentrum Berghem 42ste Pronkzitting Stichting Carnaval Berghem Zaal geopend vanaf 18:45 uur 19:30 uur

ZONDAG 02 FEBRUARI 2020 Sportcentrum Berghem 34ste Jeugd Pronkzitting Stichting Carnaval Berghem Gratis Entree 13:30 uur zaal open vanaf 13:00 uur VRIJDAG 14 FEBRUARI 2020 Zalencentrum de Merx Groots carnavalsbal Commissie Groots carnavalsbal 19:30 uur VRIJDAG 14 FEBRUARI 2020 Zalencentrum de Merx Carnaparty Stichting Carnaval Berghem Kinderen van groep 6 t/m 15 jaar. Gratis entree 19:00 uur ZATERDAG 15 FEBRUARI 2020 Dorpshuis de Berchplaets Kids Carnabal Kinderen vanaf 4 jaar t/m groep 5. Gratis entree 14:00 uur tot 15:30 uur ZONDAG 16 FEBRUARI 2020 Gemeentehuis Oss Sleuteloverdracht door Burgemeester Wobine Buijs aan Prins Dave d’n Urste en Jeugdprins Rowan.

ZATERDAG 01 FEBRUARI 2020 Sportcentrum Berghem 42ste Pronkzitting Stichting Carnaval Berghem Zaal geopend vanaf 18:45 uur 19:30 uur

KNOLLENRIJK

PRONKZITTING

YEAH


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

LA

AT ST EK

AN S!


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Publieksavond bij Halley Op vrijdagavond 17 januari is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden. Kom op tijd, want het kan druk worden. Aan het begin van de avond staat de heel heldere Venus laag in het westen. Zij gaat rond 20.30 onder. Door de telescoop is goed te zien, dat Venus, net als de maan, een schijngestalte vertoont. Ook kan men sterrenbeelden, heldere sterren en kosmische nevels leren kennen, zoals Orion, Orionnevel Stier, Sirius, Betelgeuze, de Plejaden, Grote en Kleine Beer en Poolster. Het moet wel onbewolkt zijn om Venus en de ster-

ren te kunnen waarnemen. In het auditorium en het planetarium verzorgen Halleyleden presentaties over de sterrenhemel en ons zonnestelsel. Entree op de publieksavond: € 6,(kinderen tot en met 12 jaar: € 4,-). Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www. sterrenwachthalley.nl.

Verbieden wat al verbode is:

Vuurwerkverbod lost he-le-maal niks op! Als het aan burgemeester Mikkens van ’s-Hertogenbosch ligt dan wordt vuurwerk in zijn stad aan het einde van dit jaar verboden. Maar heeft een verbod wel zin? Vuurwerk is nu ook 366 dagen per jaar minus 8 uur verboden. En wie gaat het verbod handhaven en wat is het alternatief want zonder vuurwerk het nieuwe jaar inluiden is voor de meeste Nederlanders toch echt ondenkbaar! Hoofdredactioneel commentaar Wiljo van Nuland

Wisent excursie in de Maashorst De wisent is een indrukwekkend dier, prachtig om te zien. Deze dieren wonen niet zomaar in De Maashorst. Ze hebben een taak en voeren die op hun eigen specifieke manier uit. De imposante dieren zijn erg gesteld op hun rust en privacy. Bezoekers mogen het wisentgebied niet in, behalve met speciaal opgeleide wisentgidsen. Zij hebben wel toestemming om met een beperkte groep het gebied in te gaan. Iedere eerste zondag van de maand is er een wisentenexcursie. Let wel op dat je jezelf tijdig aanmeldt. Dit toe je voor de vrijdag voorafgaand aan de excursie vóór 10.00 uur. Auto’s worden geparkeerd op de grote parkeerplaats van het natuurcentrum. Er wordt gestart in het natuurcentrum met korte informatie. Hierna vertrekt de groep van max. 20 personen naar de wisenten. Kinderen mogen mee vanaf 10 jaar, onder begeleiding van één volwassene per kind. Daar we lopen over ongelijk terrein en het enige tijd kan duren voordat we de wisenten zien, verdient het de aanbeveling om in goede conditie te zijn. De wandeling duurt naar verwachting tussen de 2 en 3 uur. Honden zijn niet toegestaan! Na afloop krijgt u een kop koffie/ thee in het centrum. Deelname is op eigen risico.

Wat zou je willen bereiken met een vuurwerkverbod? Dat mensen die zich WEL aan de regels houden weer betutteld worden? De overlast van illegaal vuurwerk blijft, nee zal alleen toenemen, dus een verbod zal een averechts effect hebben. Vuurwerk hoort bij het nieuwe jaar en zal niet uit te bannen zijn en de gemiddelde Nederlander die nog een beetje actief in het leven staat wil dat ook niet! Het alternatief voor de legale stokers, vuurwerkshows, is onbetaalbaar. Even ter illustratie: de vuurwerkshow in Amsterdam kost €250.000, Parijs €750.000,-. London €2.000.000,- en Sydney (foto) €4.700.00,-. Navraag bij een regionale specialist leert dat een beetje centrale vuurwerkshow begint bij €36.000,-. Dan heb je een mooie show van 18 minuten professioneel verzorgd. Daar komen dan alle bijkomende kosten voor de gemeente nog bij (beveiliging, crowdcontrol, verkeersregelaars, afzettingen, personeel, vergunningen etc etc). Kosten dus op z’n allerminst €50.000,-. Nou lijkt dat overkomelijk en Mikkers denkt wellicht aan zo’n centrale show in de stad Den Bosch. Maar hij zal toch niet verwachten dat zijn hele gemeente naar de stad komt om vuurwerk te bekijken midden in de nacht. Of worden de kernen en wijken (weer) vergeten? Bijvoorbeeld de gemeente Oss heeft 22 kernen. Ruwe schatting is dan kosten ruim € 1.000.000,-. Ze zien je aankomen bij de Osse raad! Bovendien brengt het weer veel andere risico’s met zich mee, zoals massaverplaatsingen rond de jaarwisseling (al dan niet met een glaasje champagne achter de kiezen). Toch is er wel een oplossing denkbaar. Stimuleer liever burgerinitiatieven voor een show zoals nu in Lithoijen en helaas voor het laatst in de Reek. Je ziet dat in die plaatsen nog nauwelijks individueel afgestoken wordt. De gemeente kan dat faciliteren door bijvoorbeeld 1 centrale plaats per kern aan te wijzen waar vuurwerk mag worden afgestoken. Dus een vuurwerkzone in plaats van een vuurwerkvrije zone. Daarnaast moet gestimuleerd worden dat dan het vuurwerk centraal wordt verzorgd. Gewoon met consumentenvuurwerk er is genoeg moois gewoon in de winkel verkrijgbaar. Het mooiste zou het zijn als dat in goede banen geleid kan worden door een organisatie, naar voorbeeld van Reek of bijvoorbeeld de Carbid-clubs. Een vuurwerkverbod nee dank je! Op het gebied van het handhaven en opsporen van illegaal vuurwerk is echter nog enorm veel te winnen en daarmee ook de overlast terug te dringen. Start daar maar een petitie voor!


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Duizenden outfits en accessoires op voorraad Pastoor van teteringstraat 1c Berghem

iedere zondag geopend van 12-17 uur!


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Dansclub BeatYes en CV de Bietenbouwers Zieken & Gehandicapten Comité organiseren Tuureindse Zondaggemerge Collectes Op zondag 19 januari 2020 organiseren Dansclub BeatYes en CV de Bietenbouwers weer de jaarlijkse Tuureindse Zondaggemerge, aanvang 11.00 uur in Dorpshuis De Berchplaets. De dansgroepen van Dansclub BeatYes willen zich presenteren met hun nieuwe garde- en showdansen, waarmee zij deelnemen aan de diverse nationale en internationale toernooien. Ook zal de scheiding plaatsvinden van het Boerenbruidspaar 2019 en de verloving van het nieuwe boerenbruidspaar 2020, dat op carnavalsdinsdag in de Boeren”on”echt wordt verbonden. Een Tuureindse happening, waar dans en muziek elkaar afwisselen. U kunt hier elkaar ontmoeten als voorproefje op de carnaval. De entree is gratis voor iedereen.

Boerenbruiloft 2.0 C.V. De Bietenbouwers, familie Van Dijk en natuurlijk het Boerenbruidspaar, nodigen u van harte uit voor de Boerenbruiloft 2.0. De Boerenbruiloft vindt zoals altijd plaats op carnavals dinsdag 25 februari 2020, in onze mooie Berchplaets, aanvang 12.00 uur. Het zou fantastisch zijn wanneer we met zijn allen het Bruidspaar onthalen in een erehaag, waarna vervolgens de voltrekking van het onechte huwelijk zal plaatsvinden, en het feest kan losbarsten. Voor diegene die willen deelnemen aan het boerenbuffet, aanvang 18.00 uur, graag aanmelden tegen betaling van het luttele bedrag van € 8,50 volwassenen (kinderen tot 12 jaar € 6,00) voor 18 februari 2020, Marsstraat 2 of Molenweg 40. Wij hopen natuurlijk dat u massaal aanwezig bent om het bruispaar toe te juichen en te feliciteren.

In de periode 11 november 2019 tot en met 6 januari 2020 hebben wij mogen collecteren op het feest ter gelegenheid van: de 85ste verjaardag van mevrouw Megens-Tonies, het 37,5 jarig huwelijk van de heer en mevrouw Govers- van Hoogstraten, de 50ste verjaardag van de heer M. Lourenssen, 80ste verjaardag van de heer G. Bimbergen en het 50 jarig huwelijk van fam. R. Boeijen-Merx. Giften In de periode 11 november 2019 tot en met 6 januari 2020 hebben wij een gift ontvangen van: fam. Boeijen-Brinkman, mevrouw van de Velden ter gelegenheid van haar 88ste verjaardag, fam. Van den Heuvel-van Rodijnen, fam. Van Ravensteyn-van der Burgt ter gelegenheid van het 40 jarig huwelijk en van fam. Broess naar aanleiding van het overlijden van Mw. A. Broess. Wij danken iedereen voor de uitnodiging om te mogen collecteren en we danken iedereen voor de bijdragen aan de collectes en giften. Wij danken de familie Broess voor de gift en wensen fam. Broess veel sterkte bij de verwerking van het verlies van zus Annie. Ziekenhuisopnamen kunt u melden bij Piet van Hoogstraten tel.0412402490 of via info@comitezieken.nl. Uitnodigingen voor collectes kunt u melden bij Gerrit Bimbergen tel.0412-402445 of via info@comitezieken.nl. Giften kunt u storten op banknummer: NL17RABO0106500899 t.n.v. Comité Zieken en Gehandicapten Berghem. Bezoek ook onze website: www.comitezieken.nl

Berghs Contact Een merk en concept van stichting ST.E.M. Oplage 4.500 exemplaren. Digitaal te bekijken op: www.thuisinhetnieuws.nl/magazines Website: Facebook: Videokanaal: Twitter:

www.thuisinhetnieuws.nl BerghsContact www.thuisinhetnieuws.nl/tv twitter.com/thuisinhetnieuw

Volgende nummer bezorging vanaf maandag 10 februari materiaal en kopij aanleveren: uiterlijk dinsdag 4 februari Verschijningsdata eerstvolgende uitgaven 9 maart, 6 april, 4 mei, 2 juni, 6 juli, 24 augustus, 21 september, 19 oktober, 16 november, 14 december media-adviseur: Nico van Nuland 06-53394851 - nico@nnmedia.nl redactiecoördinatie: Wiljo van Nuland - 06-37410335 - redactie@nnmedia.nl

Kerstboomverbranding 2020 Berghem Traditiegetrouw is er dit jaar weer de kerstboomverbranding in Berghem. Deze is gisteren gehouden aan de Hoessenboslaan. Het is een samenwerking tussen de brandweer van Berghem en Stichting Jeugd en Jongeren. (Foto Eva Bos - berghem.nl)

Uitgever accepteert geen aansprakelijkheid voor inhoud van advertenties en door derden aangeleverde teksten of foto’s. Door aanlevering verklaart de inzender dat het aangeboden tekst- en/of fotomateriaal vrij is van rechten en de uitgever aldus te vrijwaren van auteurs- en beeldrechtelijke aanspraken.


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

zaterdag 25 januari Feest: Bekering H. Paulus 19:00 uur St. Lambertus te Haren

Parochie H. Willibrordus Contact: Kapelaan J. Beekman Julianastraat 37 Berghem kapelaanbeekman@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

Missen:

zondag 26 januari 3de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Piet en Marie van Grunsven (fund) •Wilfred Dominicus en Eric Louwrenssen en overl. fam. (fund) •Annie Broekman van den Broek (mged) •Willie Gremmen (mged) zaterdag 1 februari 19:00 uur St. Petrus’ Banden te Macharen

Zaterdag 19:00 uur 19:00 uur

St. Lambertus te Haren St. Petrus’ Banden te Macharen (Wisselen om de maand. Oneven maanden in Haren, even maanden in Macharen) Grote Kerk te Oss

zondag 2 februari Feest: Opdracht van de Heer in de tempel 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Annie de Zwart van de Veerdonk (mged) •Wilfred Dominicus (jrgt)

Zondag 9:30 uur 10:00 uur 11:30 uur

St. Willibrordus te Berghem Grote Kerk te Oss H. Geest te Oss

zaterdag 8 februari H. Hieronymus Emiliani 19:00 uur St. Petrus’ Banden te Macharen

Dinsdag, donderdag en zaterdag 8:30 uur Huiskapel Pastorie Berghem Woensdag en vrijdag 19:00 uur Huiskapel Pastorie Berghem Uitstelling van het Allerheiligste Dinsdag na de Mis tot 9:30 uur.

Misintenties: zaterdag 18 januari 19:00 uur St. Lambertus te Haren zondag 19 januari 2e zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund) •Bert en Stien v Orsouw vd Heijden (fund) •Rina Dominicus Rossen en zoon Wilfred (mged) •Stientje Roelofs van Houtert (mged)

zondag 9 februari 5de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Zuster Josepha Cuppen (fund) •Johan van Heumen (*jrgt) •Gerrit van Lith (mged) •Gerrit van Ravensteijn (mged) •Greet van Veghel Nelissen (mged) •Wim van Schaijk (mged) zaterdag 15 februari 19:00 uur St. Petrus’ Banden te Macharen zondag 16 februari 6de zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: VVN-Koor •Brord en Truus van Sonsbeek van den Hurk (fund) •Overl. oud. Loeffen Hendriks (fund) •Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund)

Uitvaartverzorging Jo van Vugt

Uitvaartverzorging Jo van Vugt Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem Tel. 06-23064010 b.g.g. 06-13171149 j.vanvugt2@telfort.nl Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem

Tel. 06 - 230 640 10

45 jaar ervaring het regelen, b.g.g. 06 -in 131 711 49 verzorgen en uitvoeren van crematies vanvugtj@kabelfoon.nl en begrafenissen. Wij verzorgen ook thuisopbaringen en het voorgaan in diensten in het crematorium.

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Helemaal opnieuw beginnen

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Als er iets zou zijn in ons leven dat we over mochten doen, wat zou dat dan worden en waarom? Hebben we terug kijkend ergens spijt van of denken we dat we met de kennis van nu, het toen anders en beter gedaan zouden hebben? Als je alles van te voren weet, is het geen kunst om rijk te worden zeggen we wel eens en misschien is dat ook zo, maar.... we moeten het altijd doen met de kennis van dit moment en dan zo de beste keuze maken. Maar, als we opnieuw mochten beginnen, zouden we dat dan doen en zou ons leven dan niet alleen anders, maar ook beter verlopen? We weten heus wel dat we die keuze niet hebben, maar er soms even over nadenken, zoals aan het begin van dit nieuwe jaar 2020, komen we tot de ontdekking dat we eigenlijk bepaalde dingen beter, anders hadden kunnen doen. Misschien is er nog iets blijven hangen van de mooie dagen van kerstmis, van de God-met-ons! Misschien hebben we toch iets van Zijn nabijheid ondervonden, waardoor we gemakkelijker aan het niet nieuwe jaar kunnen beginnen. Een heel nieuw jaar ligt voor ons met allerhande mogelijkheden, waardoor we meer mens mogen worden, waardoor we proberen om iets voor een ander te doen en die mogelijkheden zijn legio. Die kunt u het beste zelf invullen en eigen maken in uw persoonlijk leven. Vaak hoeven we daar niet ver voor te gaan, want als je probeert om een goed huisgenoot, een goeie vader of moeder, een goeie buur te zijn en noem maar op! Dat hebben we zelf in handen. Er samen proberen om er een goed jaar van te maken door er te zijn voor die ander, zoals die God-met-ons er altijd wil zijn. Bij Hem kunnen wij altijd terecht met onze zorgen, on verdriet, maar ook met de mooie dingen van ons leven, waar we dankbaar voor willen en kunnen zijn. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van allerhande situaties in ons leven en dat is voor ieder persoonlijk. Soms hebben we zorgen voor elkaars gezondheid, soms hebben we zorgen over onze kinderen en kleinkinderen, soms hebben we zorgen op ons werk of ver daar buiten en vul het zelf maar verder in! Maar dan mogen we toch weten dat Jahweh, die God-met-ons er altijd zal zijn voor ons, ook al merken we dat niet meteen in ons leven. Hij laat niemand van ons los. Hij trekt, als trouwe metgezel, met ons mee de jaren door! Hij zal er altijd voor ons zijn. Durven wij daar op te vertrouwen? Dan houdt het leven, het begin van dit nieuwe jaar, een opdracht voor ons in: helemaal opnieuw beginnen!. Probeer om te gaan met je eigen hebbelijkheden en misschien onhebbelijkheden, waar je een leven lang aan moet werken om zo voor je omgeving een goed mens, een goed medemens te zijn! Dat wens ik U allen en mijzelf van harte toe! Zr. Antoine van Erp pastoraal werkster


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Kenniscentrum voor financiële vraagstukken • Financiële Planning • Beleggingsstrategie • Verzekeringen • Hypotheken • Nalatenschapsplan • Belastingaangifte

Medische voetzorg info@voetvorm.nl Tel: 06-16026402

Praktijk Voet&Vorm is een Rijkserkend medisch Pedicurepraktijk. Zij verleent voetzorg aan voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Kanker, Parkinson, MS, Geriatrie en Sporters. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse methodes voor behandeling van ingroeiende- en schimmelnagels. De Praktijk is aangesloten bij branchevereniging ProVoet en ingeschreven in het kwaliteitsregister van ProCert en KABIZ. Erkend Oncologische Voetzorgverlener (OVV) en opgenomen in de digitale verwijsgids Kanker. Onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg. De Praktijk is gevestigd in het Gezondheidscentrum Berghem en biedt samenwerking met huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, dermatoloog en oncoloog. Wij hebben rechtstreeks contact met ziekenhuizen voor kankerpatiënten.

Lekker leven, zorgeloos wonen. Zevenbergseweg 1 5351 PE BERGHEM

Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

Met de veiligheid zit het wel snor, want wij hebben Ome Cor. Als de rook om je hoofd is verdwenen is het waarschijnlijk 31 december. Een Bergs evenement, voor de negende keer gehouden. Dat mogen we rustig aan een traditie noemen: Het Carbidschieten bij boer Bart! De 9e editie begon in de mist, maar de knallen verdreven de laaghangende wolken. De nieuwe hardplastic pullen werden gevuld, het vuurtje werd aangestoken, de bussen gingen knallen en het werd al snel een ongekend gezellige bedoeling. Ons kent ons en allen voor één.

Gezondheidscentrum Berghem, Molenweg 2k, 5351 EV

www.voetvorm.nl Erkend S-BB leerbedrijf

De verwarmde tent was goed gevuld, de muziek kwam van huisband Dude en de zangers Maus, Rudy de Wit en Stan. Al snel was het terrein bezet door vele bezoekers. Dat kunnen we als stichting natuurlijk niet alleen. We willen onze grootste dank uitspreken naar alle sponsors door het jaar heen! Bedankt voor dit knallend feestje! Tot het einde van 2020. Bestuur Bergse Carbid Club ‘d’n Losse Deksel’


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Grand-Prix-Circus met Kamphues en Doornbos naar De Lievekamp Op tv delen Robert Doornbos en Rob Kamphues met humor, verstand van zaken en een heleboel passie op tv hun liefde voor Formule 1 met een miljoenenpubliek. Nu gaat het duo de theaters in en op dinsdag 10 maart zijn ze met hun Grote Grand-Prix-Circus te gast in theater De Lievekamp.

25e editie Western Experience Het grootste allround Country & Western festival van Europa komt weer naar Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch. Op 25 en 26januari vindt de 25e jubileum editie van Western Experience plaats, waar je alles vindt uit de tijd van het Wilde Westen. Tijdens de Western Experience ervaar je Western in vele facetten. Zo tref je onder andere: countrymuziek, Western riding, Indiaanse PowWow dansen, line dancing, American wheels (auto’s en trucks). Zoals ieder jaar kun je tijdens Western Experience ook genieten van de grootste Western Markt van Europa met meer dan 80 stands voor originele en bijzondere country en Western kleding, kunst, muziek, meubelen en accessoires. Openingstijden Zaterdag 25 januari 2020 10.00 - 21.00 uur Zondag 26 januari 2020 10.00 - 18.00 uur

Zoek de verschillen

Wat kunnen we verwachten? Een avond vol anekdotes over legendes in de autosport, over -hoe kan het ook anders - Max Verstappen, acts die circusartiesten en coureurs gemeen hebben, maar bovenal veel verhalen over eigen ervaringen in een raceauto. Bijvoorbeeld hoe de één zich in de vangrail boorde nog voor de race begonnen was, of over hoe bang de ander was toen hij voor het eerst met 400 kilometer per uur door een kombocht ging. Onder de bestellers van de voorstelling wordt een vijftal raceplekken in simulators weggegeven, waarbij de geluksvogels live op het nieuwe circuit van Zandvoort tegen Doornbos of Kamphues mogen racen.

Toegangskaarten voor het Grote Grand-Prix-Circus op dinsdag 10 maart 2020, aanvang om 20.15 uur in de Grote Zaal van De Lievekamp, zijn vanaf € 11,50 (excl. € 1,25 ticketfee) te koop via www. lievekamp.nl en aan de Theaterkassa. Telefonisch reserveren is mogelijk tijdens openingstijden via (0412) 64 89 22.

Vindt u de 10 verschillen? De oplpssing vindt u verderop in de krant


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

www.interpunctie.nl

www.stief-gezin.nl - gezinstherapie - conflicten - assertiviteit

- relatietherapie - individuele vragen - opvoedingskwesties

voor alle mogelijke kwesties in en om samengestelde gezinnen

Smientdonk 2, 5467 CA Veghel

info@interpunctie.nl

Nellie Timmermans

Het is niet eerlijk….. Kinderen denken rechtlijnig en vinden al gauw iets “niet eerlijk”. Hoe ouder we worden hoe beter we leren dat het leven niet eerlijk is. Kinderen moeten leren dat niet altijd alles op de millimeter nauwkeurig hetzelfde kan zijn. We streven naar “zo eerlijk mogelijk”. Bij een te sterk streven naar 100% eerlijkheid gaat men zich focussen op de verschillen. Het gaat om de balans: de ene keer krijgt de een meer, de andere keer wordt de ander bevoordeeld. De jouwe en de mijne In Samengestelde Gezinnen heeft “het is niet eerlijk” vaak te maken met zich niet gezien en niet gehoord voelen. Het idee dat

jouw kinderen niet meetellen of dat een overleden moeder er niets meer toe doet. Het gaat om communicatie. In samengestelde gezinnen zie je dat er een strijd is: jouw kinderen versus mijn kinderen…. Grootouders Grootouders dienen stiefkleinkinderen ook een kadootje te geven als ze hun eigen kleinkinderen iets geven, ook al kennen ze hen nog nauwelijks. Toch zijn er soms situaties waarin er verschillen zijn: Lastig Stel een vader heeft 3 kinderen en al jaren gaat oom met deze 3 kinderen een dag

0413-310795

op stap. Vader krijgt een vriendin die 2 kinderen heeft. De oom kent deze kinderen nog nauwelijks, ze wonen nog maar kort samen. Die oom kan moeilijk 2 vreemde kinderen meenemen, nog afgezien of deze dat leuk zou zijn voor hen. Oplossing De oom zou tevoren kunnen aankaarten: “ik wil ons jaarlijkse uitje plannen, maar ik besef dat ik rekening moet houden met de 2 kinderen van mevrouw. Hoe gaan we dat oplossen?” Mevrouw voelt zich gezien in haar moederschap, merkt dat haar kinderen er toe doen en je kunt een oplossing op maat zoeken. Dat is waarom het gaat.


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H bruik van mogen maken is vrijwel verkeken, we geloven zelf niet dat het gebouwtje nog lang blijft bestaan, maar we koesteren het wel. In modulevorm. Een modelbouwproject wat we in enkele weken in elkaar hebben gezet, overigens net als het winterlandschapje wat tijdens de Winterwonderland-activiteit van onze nieuwe huisbaas zijn dienst heeft gedaan in de winkel”. Natuurlijk vertelt de vereniging graag alles wat u wilt weten over de lasersnijder, heeft men een overzicht van geplande workshops voor u klaar liggen, is er een hoek met houten treintjes voor de kleinsten, een rangeeruitdaging voor de wat groteren en heeft één van de leden een schitterende kermisattractie op schaal nagebouwd.

De Wissel met nieuw elan de toekomst in

Open weekend modelbouwvereniging De modelbouwvereniging De Wissel opent komende weekend de deuren voor een open huis. Natuurlijk staat de baan van Sporend Oss, het Osse station rond 1977, weer opgesteld. Ook zijn fragmenten uit de oude baan gered en hebben een nieuw een plekje gekregen. De nieuwbouwactiviteiten, in de vorm van handzame modules, zijn te bewonderen. Wellicht een nieuwe invalshoek voor mensen met weinig ruimte om een (her)start met de hobby te maken? Ga eens kijken! In de jaren dat MBV De Wissel gehuisvest was in De Lievekamp is het een traditie geworden dat er op de eerste zondag van november een open dag werd georganiseerd. “Met het afbouwen van onze activiteiten in De Lievekamp en de aansluitende verhuizing naar onze tijdelijke locatie bij De Foodloods moesten we die traditie loslaten. Dat neemt niet weg dat we onze trouwe volgers graag willen laten zien waar we onze activiteiten voort zetten en hoe we daar nu invulling aan geven. Wat we met onze, inmiddels bekende, workshops gaan doen, kortom: We willen laten zien dat we niet gebroken zijn door de afbraak van 42 jaar modelbouwwerk, maar dat we met

nieuw elan de toekomst in gaan.” Wat kunt u allemaal verwachten in onze nieuwe ruimte? Er zijn gasten die hun modelbanen tonen, een baan in schaal N van Pohé trains en twee banen van collega-vereniging MaasWaal: project De Kolk, het oude luchtspoor in Rotterdam zoals het er rond 1930 uitzag, en een weergave van de stoomtram van Nijmegen naar Wamel in schaal S getiteld Koningswaal 1933. Veelbelovende werkstukken om te komen bekijken. Ook stelt de Wissel de module van de Unox winkel ten toon. “De kans dat wij daar ge-

U bent van harte welkom op 18 en 19 januari, beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur op de nieuwe locatie op industrieterrein Danenhoef, boven De Foodloods aan de Angelenweg 77 in Oss. Ook de winkel van De Foodloods zal deze dagen open zijn (let op: verkoop aan particulieren is helaas niet mogelijk bij een groothandelsonderneming)


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 31

Muziektheatervoorstelling Oorlog aan de Rivier Speciaal voor senioren speelt Theater Dankzij de Dijken een ‘binnenversie’ van de succesvolle muziektheatervoorstelling Oorlog aan de Rivier op zaterdag 25 januari in dorpshuis de Berchplaets. De voorstelling is gebaseerd op verhalen van veertien mensen, afkomstig uit Berghem, Oss, Ravenstein, Lith, Nuland en Geffen, die WO2 hebben meegemaakt. Het gaat over verplichte Duitse les, stiekeme danslessen, onderduikers, boetes voor clandestiene handel, liefde, feestdagen en natuurlijk de bevrijding. Kortom verhalen die niet in geschiedenisboeken staan. De scènes worden omlijst met live muziek van vóór en uit de oorlog. Noteer in de agenda: zaterdag 25 september, aanvang 14.30 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar bij dorpshuis de Berchplaets, Sportstraat 3 5351 BZ Berghem en via www.deberchplaets.nl

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Kids Party Voor de jeugd van de basisschool is er op zaterdagavond een Kids Party met als thema NEON. Dus kom met zoveel mogelijk vrienden en vriendinnen, versierd met neon, naar deze party om te dansen en spelletjes te doen. Onze DJ maakt er weer een leuk feest van. Als er nog kids (of ouders) zijn met tips om deze avond NOG leuker te maken, dan horen wij dat graag!

eigenlijk? Deze vragen worden tijdens deze lezing beantwoord. Kaarten ad 5 euro (inclusief kopje koffie of thee) voor deze lezing kunnen vooraf worden gekocht bij dorpshuis de Berchplaets, Bibliotheek Berghem of via www.deberchplaets.nl en www. nobb.nl Op 11 februari is het onderwerp van Berghem Wijzer Vergeetachtigheid of is het dementie.

Een gamend kind?

De volgende Berghem Wijzer op 28 januari wordt verzorgd door E-sporter, FOX-presentator en ervaringsdeskundige Koen Schobbers. De wereld van het gamen is voor veel ouders een onbekende wereld. Hoe zorg je ervoor dat je kind in balans blijft naast het spelen van games? Hoe gebruik je gaming om je relatie te herstellen, behouden en te versterken? Wat is gaming

AGENDA Zondag 12 jan: Dinsdag 14 jan: Woensdag 15 jan: Donderdag 16 jan: Vrijdag 17 jan: Vrijdag 17 jan: Zaterdag 18 jan: Zondag 19 jan: Woensdag 22 jan: Donderdag 23 jan: Vrijdag 24 jan: Vrijdag 24 jan: Zaterdag 25 jan: Zaterdag 25 jan: Dinsdag 28 jan:

09.00 uur 20.00 uur 09.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 19.00 uur 11.30 uur 13.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 14.30 uur 18.30 – 20.30 uur 20.00 uur

Woensdag 29 jan: Donderdag 30 jan: Vrijdag 31 jan:

13.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur

Danstoernooi BeatYes Berghem Wijzer: Erma Hoebergen Repair Café De Berghse Tafel Rabobank inloop spreekuur Kienen Uitslag Bergse Kwis Tuureindse zondaggemèrge Rabobank inloop spreekuur De Berghse Tafel Rabobank inloop spreekuur Kienen Oorlog aan de rivier Kidsparty: NEON Berghem Wijzer: Een gamend kind … Door Koen Schobbers Rabobank inloop spreekuur De Berghse Tafel Rabobank inloop spreekuur

Dorpshuis de Berchplaets contactpersoon Maria van der Heijden Sportstraat 3 5351 BZ Berghem

Vrijdag 31 jan: Woensdag 5 febr: Donderdag 6 febr: Vrijdag 7 febr: Vrijdag 7 febr: Zondag 9 febr: Dinsdag 11 febr:

19.30 uur 13.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 09.30 – 15.30 uur 20.00 uur

Woensdag 12 febr: Woensdag 12 febr: Donderdag 13 febr: Vrijdag 14 febr: Vrijdag 14 febr: Zondag 16 febr: Woensdag 19 febr: Woensdag 19 febr: Donderdag 20 febr: Vrijdag 21 febr: Vrijdag 21 febr:

13.30 uur 14.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 10.30 uur 09.30 uur 13.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur

T 0412 404688 info@deberchplaets.nl www.deberchplaets.nl

Kienen Rabobank inloop spreekuur De Berghse Tafel Rabobank inloop spreekuur Kienen Rommelmarkt en Carnavalsbeurs Berghem Wijzer: Vergeetachtig of Dementie Rabobank inloop spreekuur Crea Instuif Carnaval De Berghse Tafel Rabobank inloop spreekuur Kienen Kinderbingo Repair Café Rabobank inloop spreekuur De Berghse Tafel Rabobank inloop spreekuur Kienen


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Open (inloop)dagen bij de DigiBuurt in Oss Bij de DigiBuurt beginnen we al goed. Het blijkt dat er nog steeds drempelvrees bestaat voor het bezoeken van ons helpcentrum. Van maandag t/m donderdag zijn we normaliter aanwezig om u te helpen als u niet goed raad weet met uw smartphone, uw tablet of uw computer / laptop. We geven ook 1 op 1 les. Daarom deze oproep: Kom naar de open dagen van de Digibuurt Oss 20-24 januari 2020. Vrijwilligers helpen u met uw tablet, smartphone of computer.

Koninklijke onderscheiding brandweerman Arno van den Akker Vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de Heesche gemeenschap werd Arno van den Akker benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Moorman heeft hem de versierselen behorende bij deze Koninklijke onderscheiding uitgereikt tijdens de kerstviering van Brandweer Brabant-Noord post Heesch. Decorandus is sinds 1987 een actief lid van de vrijwillige brandweer. Met zijn inzet zorgt hij al tientallen jaren voor de veiligheid van onze burgers. foto Jarno van Santvoort – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

Braziliaanse muziek in Podium de Pastorije De Pastorije, de voormalige pastorie aan het Kerkpad 3 in Maren-Kessel, organiseert als cultuurpodium ook zelf culturele activiteiten waarbij bijvoorbeeld moderne en klassieke muziek, zang en poëzie samenkomen. Op zondag 26 januari is dat “Musica e Poesia”, een concert rondom twee Braziliaanse componisten, Cartola en C. Jobim en verzorgd door Astrid Volckerick, zang, en Frans van Keep, gitaar. De liedjes van Cartola (1908-1980, Rio de Jan- deze sfeervolle Braziliaanse muziek. Frans eiro) zijn romantisch te noemen, poëtische van Keep heeft in 1994 zijn opleiding aan het samba cancao, die behoort tot het beste wat conservatorium voltooid. Sindsdien treedt hij Brazilië heeft voortgebracht op het gebied van regelmatig op en geeft hij gitaarles. Hij maakt samba. Zangeres Astrid heeft aandacht voor deel uit van de band Vatapa, een Nederlandse de poëtische inhoud van de liedjes en zal ze groep die zich geheel wijdt aan de choro en met een vrije Nederlandse vertaling kort inlei- samba, daarnaast begeleidt hij ook een aantal den. Antonio Carlos Jobim (1927-1994, Rio de vocalisten. Astrid Volckerick heeft vocal jazz Janeiro), kortweg Tom Jobim, heeft ruim 400 gestudeerd bij zangeres Deborah Carter in liedjes geschreven, meest bossanova, waar- Amsterdam en ze is bovendien gecoacht door van een deel bekende standards zijn gewor- Josée Koning voor de Braziliaanse muziek en den, zoals “The girl from Ipanema” en “One Greetje Kauffeld voor de jazz. note samba”. Mede door zijn contact met Het programma begint om 14.00 uur. Het huis zanger Frank Sinatra en saxofonist Stan Getz is open vanaf 13.30 uur. Reserveren via info@ werd Jobim wereldwijd bekend. Hij wordt ook depastorije.nl of telefonisch 06.10945420. wel de Gershwin van de Braziliaanse muziek Entree € 12,50 p.p. Aanmelding definitief na genoemd. ontvangst betaling. (Bankrekening NL31 TRIO Astrid en Frans hebben elkaar gevonden in 0338 64597)

Wilt u ook meer kunnen doen met uw smartphone, tablet of computer? Zoals WhatsApp gebruiken, foto’s bewerken, uw apparaat beveiligen en onderhouden, apps op uw tablet gebruiken of leren omgaan met de OV-chipkaart? Kom naar de open dagen van SeniorWeb en DigiBuurt in Oss op maandag 20 januari (vanaf 13.00 - 16.00 uur) en op dinsdag, woensdag,donderdag én vrijdag tussen 9.30 en 16.00 uur. Onze geduldige vrijwilligers staan voor u klaar, en helpen u graag bij al uw vragen. U bent van harte welkom! Én het bezoek én/of het oriënterende gesprek zijn gratis! Het adres van DigiBuurt is: St. Barbaraplein 6, Oss ( naast Groene Engel) en het beste kunt u direct naar de zijkant van het gebouw gaan. Voor meer informatie belt u met 0412 62 64 67. Of kijk ook op www.digibuurt.nl. Als u zich aanmeldt voor lessen krijgt u een welkome verrassing! Toegang is gratis, koffie en thee staan klaar. Voel je welkom.

Babymassage Marloes Velema is onlangs gestart met een praktijk in babymassage in Berghem. Ook privélessen aan huis is mogelijk, omdat het zo fijn kan zijn voor baby én ouders om lekker in de eigen vertrouwde omgeving te zijn. De ouders leren hun baby op een liefdevolle wijze te masseren. Op woensdagochtend 19 februari is er van 10.45 tot 11.15 een kennismakingsles in de praktijk. Aanmelden hiervoor kan tot 10 februari 2020 en vol is vol! Meer informatie vind je op www.little-happiness-oss.nl en via littlehappiness.oss@gmail. com


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Nationale tuinvogeltelling op 24, 25 en 26 januari Elk jaar tellen we in het laatste weekend alle vogels. Dit heet de nationale Tuinvogeltelling. Telt u dit jaar ook (weer) mee? Het is leuk, makkelijk en belangrijk voor de vogels. Sinds 2001 organiseert de Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland de nationale Tuinvogeltelling. Door de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Uw vogels telt u in 3 stappen: 1. Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Dan tellen die vogels niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen mogen de vogels tellen op een moment dat uitkomt. 2. Schrijf alle vogels en soorten in uw tuin of op uw balkon op. Maar tel niet alle vogels bij elkaar op. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw

tel-halfuur 3 koolmezen en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen. Zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak dan een foto met uw smartphone en tel later hoeveel vogels u zag. 3. Geef uw telling op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 gemakkelijk door. Dit kan via de app Tuinvogels. Of met het contactformulier op de website www.tuinvogeltelling.nl/. Geef uw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari om 12 uur door. Meer informatie -Vogelbescherming Nederland, tel. 030-6937700 (zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar) -Facebook Vogelbescherming Nederland -Op twitter gebruik #tuinvogeltelling www.tuinvogeltelling.nl

AFVALLEN EN MEER BEWEGEN? Kom in actie met LijfStijling!

N I T S I L SPECIA N E G E W E B & N E L L AFVA

LijfStijling is er van overtuigd, dat het belangrijk is dat verschillende aspecten in balans zijn zodat u kunt stralen en zodat u beter in uw vel zit! Om die reden kunt u bij LijfStijling terecht voor een integrale aanpak op het gebied van Afvallen, Bewegen en Huidverbetering. Alles onder één dak, hoe makkelijk is dat? We vinden het belangrijk, dat u zich bij ons op uw gemak voelt én dat we u goed informeren over de aanpak en eventuele behandelingen/ beweegprogramma’s. Ook scheppen we graag reële verwachtingen, zodat u straks tevreden bent over de resultaten. Daar nemen we de tijd voor. Een informatie- en intakegesprek is bij ons dan ook GRATIS.

Bel: 06-20299616 voor een GRATIS intake

Dus wilt u dit jaar uw doelen ook daadwerkelijk halen? Wilt u graag één-opéén sessies in plaats van afvallen en bewegen in groepsverband? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Bel 06-20299616 voor een gratis gesprek. Liefs, Annemiek LijfStijling is gevestigd in Maren-Kessel én in Vught.

Uw coaches: Annemiek & Patty marenkessel@lijfstijling.nl vught@lijfstijling.nl www.lijfstijling.nl

Locaties in Maren-Kessel

en Vught


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

Ja maar juf, ú kunt zingen! Hoe vaak me als zangdocente dat al niet gezegd is door leerlingen die op dat moment aan het worstelen zijn met een nummer. Ik wou dat ik de opname nog bezat van mijn eerste publiekelijke solo optreden. Ik zong een nummer van Lenette van Dongen en gelukkig was het humoristisch want anders had een groot aantal van mijn klanken het publiek enigszins doen schrikken. En nee dit is geen aanstellerij want ik had de opname op een bandje en heb mezelf dus terug mogen horen. Helaas is het bandje gesneuveld. door Hester Visscher Ik weet mijn eigen eerste zangles nog, 22 jaar en doodsbenauwd. Stiekem denk je toch dat er dadelijk zo’n strenge dame achter een grote vleugel zit die je als eerste do, re, mi laat zingen, er dan achter komt dat jij niet kunt zingen en je dan vriendelijk vraagt of

een cursus beeldhouwen niet iets voor je is? Uiteraard was mijn eerste les niet zo. Ik kwam juist binnen bij een enorm lieve, kundige zangeres en docente die mij met heel veel geduld en liefde voor zingen de eerste beginselen heeft bijgebracht. Mijn eerste les;

Carnavalsbeurs/rommelmarkt Zondag 9 februari 2020 van 09.30 tot 14.00 uur organiseert Dansclub BeatYes in samenwerking met de beheerstichting een Carnavalsbeurs in combinatie met een Rommelmarkt in dorpshuis de Berchplaets, Sportstraat 3 in Berghem. De Carnavalsbeurs is dé gelegenheid om in Berghem uw tweedehands kostuums voor de a.s. carnaval te scoren. Dansclub BeatYes zal haar prachtige kostuums en bijbehorende accessoires, zoals hoeden, petten, pruiken e.d. te koop aanbieden. Thema’s: steampunk, disco, hippie, piraten, clowns/pierrots, American Dinner, engelen, halloween, enz. enz. Bovendien zijn er vele kramen met allerlei 2e hands artikelen en goed bruikba-

re goederen. Kortom, een beurs/ markt met voor elk wat wils. In de sfeervolle foyer van De Berchplaets kunt u na het shoppen genieten van een drankje en hapje en elkaar ontmoeten. Wij heten u graag hartelijk welkom! De entree is € 2,- per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Een tafel huren kan voor slechts € 5,- per tafel, met een afmeting van 140 x 70 cm. Aanmelding kan via beatyes@outlook.com of 0629326071.

“je mag ook in je spreekstem zingen Hester.” Hu?? Ik zong alles, hoe laag ook, in het geluid van een klassieke Disney prinses. Als ik er nu aan terug denk, het moet geklonken hebben alsof sneeuwwitje zangeres Anouk had opgevreten. Het koste wat ploeteren maar zie daar, in Oletta Adams’s Get Here was zowaar geen prinses meer te bekennen. Mijn volgende docenten, tijdens de musicalopleiding, moeten van binnen in een deuk gelegen hebben als ik weer eens een les in stuiterde met mijn energie op standje 10 en zonder rem aan een zwaar dans en zang nummer startte waardoor ik halverwege compleet knock out over mijn stoel hing. “Hester, energie is er om te verdelen.”….ah ha….inderdaad een beetje opbouw helpt om het eind van het nummer te bereiken en is ook wel zo fijn voor het publiek. Nog zo’n grote les kwam weer een paar jaar laten toen ik dood nerveus auditie deed voor een opleiding en de Schotse docent mij doodleuk vroeg het nummer nogmaals te doen “but please stop singing, just tell me the story while in song”. De vraagtekens moeten mijn oren uitgekomen zijn maar ook deze keer werd mij met de juiste doceer techniek en

ALL humor de bedoeling uitgelegd. En nu ik zelf docente ben, ben ik mijn schotse docent zo dankbaar als ik weer eens roep “niet willen zingen, vertel me het verhaal maar gewoon”. Want al deze grote en 100.000 kleine leermomenten hebben mij een rijk mens gemaakt. En was ik geen zangdocente geworden dan nog had ik het niet willen missen want het gaat niet om het einddoel maar om het proces, om de reis die je aflegt. Maar ik dwaal af…terug naar Ja maar juf, ú kunt zingen! Ja, ik kan nu ‘geschoold’ zingen. Wat zo veel betekend als ik heb door veel studeren, in het diepe springen en fouten maken mezelf vele technieken eigen gemaakt op het gebied van lichaam en geest die er voor zorgen dat ik de vrijheid heb om via mijn stem een muzikaal verhalen voor mijzelf of een publiek te vertellen. Maar dat was dus 11 jaar geleden wel anders. Dus voor iedereen die een doel voor ogen heeft, of het nu zingen in een koor is, zingen als beroep of misschien wel iets heel anders (beeldhouwen misschien), neem die stap! Bel een docent, zoek een klas, ga fouten maken, ga vallen en opstaan en geef tijd de kans. Je zult jezelf nog verbaasd doen staan.


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

BC HvH advies B.V. kan u onder andere de volgende diensten aanbieden: • werkvoorbereidingwerkzaamheden • calculatiewerkzaamheden • bouwkundig tekenwerk • projectbegeleiding • bouwtoezicht bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten • bouwbegeleiding en advies bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten

Korstestraat 2B, 5351 NL BERGHEM tel. 0412-402560 | mob. 06-19480343 | www.hvh-advies.nl

KNIPPING voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


K

pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

K K apper

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Koolzaadweg 22 • 5351 LP Berghem Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Is uw relatie over? Wilt u zo goed mogelijk uit elkaar? Onze mediator helpt u graag.

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur

Regel uw zaken op tijd. De Vree Van Drongelen | Notarissen – Adviseurs Burg. van Erpstraat 16 5371 AW Berghem

0412-487111 info@dv-vd.nl www.dv-vd.nl

Kloosterstraat 2-A 5351 ER Berghem Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07 Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Sportzorg Cilia van de Camp voor de beste sportzorgmassage Sportzorg Cilia van de Camp levert al jaren en aan heel veel mensen met sportklachten de beste zorg om je weer fit te maken en te houden. Als je intensief beweegt is het goed om je spieren de zorg te geven die ze verdienen en bij klachten is het zaak je zo goed mogelijk te begeleiden voor het realiseren van herstel en revitalisatie.

Particulier | Sportclub | Bedrijf | Evenement Het Reut 313, 5351 BD Berghem T 06-23 78 47 61 | www.sportzorgciliavandecamp.nl

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

Lid van Verdienste bij Heemkundevereniging Berchs-Heem

Rinie Gremmen postuum geëerd

Op zondag 5 januari 2020 heeft heemkundevereniging Berchs-Heem haar jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst gehouden voor genodigden, ditmaal met een speciaal accent. Tijdens deze bijeenkomst werd -in het bijzijn van zijn naasten en familie- Rinie Gremmen als lid van Berchs-Heem postuum geëerd met zijn bestuursbenoeming tot Lid van Verdienste van Heemkundevereniging Berchs-Heem. Hierbij sprak Jan van der Burgt als erelid van Berchs-Heem een gedachtenis van Rinie uit waarna het eerbetoon door zijn vrouw Willy en hun beide kinderen onthuld werd in de entreehal van de Nieuwe Heemkamer. De bijeenkomst werd afgesloten met een toast van de ruim 25 aanwezigen op Rinie onder de vertoning van een fotocollage van Rinie waarop zijn jarenlange inzet voor Berchs-Heem overduidelijk in beeld kwam.

Zilveren Willibrordus voor Henk Boeijen Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie werd Henk Boeijen in het zonnetje gezet en werd hem de zilveren Willibrordus uitgereikt voor de vele jaren dat hij actief is geweest als vrijwilliger voor verschillende organisaties en actieve loopbaan in Berghem. Onder het genot van een glaasje en een hapje was het een gezellig samenzijn aan het begin van het nieuwe jaar met alle goede wensen voor elkaar. Namens ons team van www.berghem.nl wensen wij jullie allen een gelukkig nieuw jaar. (Foto Maria Nuijen - berghem.nl)

“DeComputerMan” Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Computerproblemen?.... Heeft u die nu ook?.... Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! Naast service geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ……….

Nieuwsgierig geworden?

Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! of e-mail naar: Naast serviceBel geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

BCNT Nieuwsgierig geworden? Bel of e-mailHaverhof naar: 20 5351 ML Berghem BCNT Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML Berghem E-mail: Tel. 06-20418593 info@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl • APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

Gezonder leven? Afvallen? Meer bewegen?

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE

Als dat je doel is voor 2020, kom dan eens op bezoek in mijn praktijk. Als personal trainer kan ik je succes garanderen! Bel nu: 06-28648493.

• IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN

Paul Schraven

Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl

Willandstraat 62 - Berghem www.pspt.nl leefstijlinterventie - fitness - zelfverdediging voor vrouwen skaten - zwemmen - massage

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Weer veel overlast eikenprocessierups verwacht Een zachte winter en zulke hoge temperaturen dat warmterecords worden verbroken. De echte oer-Hollandse winterkou lijkt definitief voorbij en dat heeft gevolgen voor de insecten en bijbehorende overlast waar we sinds enkele jaren mee te maken hebben. Ook de eikenprocessierups vaart bij het milde klimaat in Nederland. “De overlast wordt waarschijnlijk net zo groot als vorig jaar, het is een warmteminnend diertje.” Door Karin Kamp Meteoroloog Jordi Huirne van weer.nl is duidelijk: een strenge winter met kou, sneeuw en schaatsen, daar kunnen we voorlopig alleen maar van dromen. “Ons klimaat lijkt steeds meer op dat in Frankrijk, met milde winters en hete zomers”, zegt hij. “Afgelopen jaar waren er maar liefst veertien warmterecords, ten opzichte van één kouderecord.” ‘Muggen overleven wintermaanden’ “En de gevolgen daarvan merken we”, vervolgt hij. “Steeds meer ongedierte komt deze kant op. Doordat het niet meer flink vriest, overleven de muggen de wintermaanden. En ook de eikenprocessierups, die we een paar jaar geleden helemaal niet kenden, is een blijvertje. Zelfs in Groningen en Friesland dook-ie afgelopen jaar op.” Ook Henry Kuppen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit denkt dat we komend voorjaar en zomer weer volop te maken krijgen met jeuk en bultjes, veroorzaakt door de brandhaartjes van de eikenprocessierups. “We kunnen ons opmaken voor opnieuw flinke overlast, net zoals in 2019”, vermoedt hij. Hoeveelheid eitjes Dat het in januari zo warm is, heeft overigens geen invloed op de hoeveelheid eitjes van de rups. “Die zijn vorig jaar in augustus en september al gelegd in de bomen. Het kan zijn dat de eitjes al eind maart uitkomen door deze milde winter, eerder dus dan normaal, maar zeker is

dat niet. Eén vriesperiode en het wordt toch april.” De eikenprocessierups is volgens Kuppen ‘een warmteminnend insect’ en vaart dus wel bij deze warme temperaturen. “Alleen op plekken waar vorig jaar nesten zijn weggehaald, daar zal het effect tijdens het nieuwe rupsenseizoen merkbaar zijn. Maar daar waar niet is behandeld, duikt de rups gewoon weer in groten getale op.” ‘Ellende voorkomen door zorgvuldig plannen’ Volgens hem valt of staat de grootte van de overlast met preventieve aanpak. “Ik neem aan dat iedere gemeente heeft geleerd van de afgelopen zomer waarbij in bijna iedere eikenboom rupsen te vinden waren. Als ze slim zijn, zijn ze in afgelopen oktober al begonnen met een gedegen plan van aanpak. Heel veel ellende is te voorkomen door zorgvuldig te plannen.” Letterzetter Ook de letterzetter, een donkerbruin kevertje dat graag huist in naaldbomen zoals de fijnspar en lariks, lijkt een blijvende gast in ons land te worden. “Het diertje heeft het voorzien op bomen die verzwakt zijn door de hete zomers”, vertelt expert Kuppen. “De kever kan doordat de boom niet meer gezond is eitjes onder de bast leggen. De larven vreten zich vervolgens slingerend door het weefsel van de boom, waardoor deze afsterft.” Archieffoto: Rien Maas

Mees en vleermuis als bestrijders De gemeenten zetten hun kaarten op de natuurlijke vijanden bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld de Dorpsraad Vinkel gaat 100 mezennestkastjes ophagen in Vinkel en door de Gemeente Oss worden 40 vleermuizen - en mezenkastjes opgehangen in De Kouwe Noord in Geffen.

Stenen Romeinse tempel Kessel in beeld In de voormalige gemeentewerf van Lith zijn op dit moment zo’n 40 tufstenen van de Romeinse tempel van Kessel opgeslagen. Op verzoek van de gemeente Oss gaat het bureau Archeo3D aan de slag met de stenen. Zij gaan alle stenen fotograferen, tekenen en inmeten. Fietsroute Deze tempelstenen worden in de loop van 2020 geplaatst in een fietsroute. Omdat de stenen vanaf dan aan weer en wind worden blootgesteld, wil de gemeente Oss ze van tevoren goed documenteren. Daarom gaat het bureau Archeo3D alle stenen fotograferen, tekenen en inmeten. Op basis daarvan maakt het bureau een 3D reconstructie van de tempelstenen en ook van de tempel zelf.

Archeologische vondst De 40 tufstenen, de resten van een zuil en versierde stenen van een fries zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw gevonden aan de Maas. Destijds zijn de stenen ter plekke niet goed onderzocht. Daarom gaat Archeo3D alsnog aan de slag met deze vondst. Zo kan de informatie later ook worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

NOOIT MEER SCHILDEREN

Thuiskomen in je lied!

NOOIT MEER SCHILDEREN ReMo Improve Wij bekle den het hout aan Uw woning

SPECIALIST IN HET BEKLEDEN VAN HOUT AAN UW WONING

met hoogwaardig gecoate pasprofielen.

Dakk en, Wind veren , Boeiboorden, Wij bekleden het hout aan Uwapell woning met hoogwaardig Topgevels, Overstekken, etc. gecoate pasprofielen. Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, Dakkapellen, Windveren, Boeiboorden, Topgevels, decoratief , weerbestendig, corrosiebestendig. etc. Overstekken, Lange leven sduur, Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, decoratief, 10 jaar productgarantie. weerbestendig, corrosiebestendig.

• VO O R K I N D E R E N E N VO LWA S S E N E N • P O P, M U S I CA L E N M U Z I E KT H E AT E R • P R I V É O F D U O-L E S S E N • B E G I N N E R S E N G E VO R D E R D E N • O N T S PA N N E N E N M E T H U M O R L E R E N • ONTDEK JOUW EIGEN STEMGELUID BEL NU VOOR EEN PROEFLES! MEER INFO WWW.HESTERVISSCHER.NL

l of mail voor meer inform Langeatie, levensduur, onsters en vrijblijvende prijsopgaaf 10 jaar productgarantie. zie onze website:

ww.remoimprove.nl

ZA N G L E S VO O R I E D E R E E N

VOOR

NA

ogeindsestraat 7a Rijkevoort Tel. 048 5-37242 2 www.rem Sint Anthonis Tel. 0485-372422 | www.remoimprove.nl

ZANGHUIS HESTER MUTJESKAMP 21 - LITH T 06 - 2945 4533 INFO@HESTERVISSCHER.NL - WWW.HESTERVISSCHER.NL

oimprove.nl

Effectieve behandeling van spanningsklachten

Adem- en Ontspanningstherapie methode van Dixhoorn richt zich op de behandeling van de meer bekende spanningsklachten zoals hyperventilatie, burn-out, slaap- en concentratieproblemen maar ook op functionele problemen zoals houdings-, adem- en stemproblemen, nek-, rugklachten en chronische pijn. Ook worden er goede resultaten geboekt bij hart- en longproblemen en bepaalde neurologische aandoeningen. U heeft geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Voor meer informatie zie de website:

www.ademtherapie-jongmans.nl Praktijk voor Adem- en Ontspanningstherapie Machteld Jongmans Bremhoeven 17, 5244 GV Rosmalen 06-40626805 e-mail: machteld@ademtherapie-jongmans.nl

Frans en Marleen van der Biezen

De relaxspecialist van Oss

TOTALE LEEGVERKOOP BEPERKTE OPENINGSTIJDEN: Alleen donderdag en vrijdag 9.00-12.00 en 13.30-17.00 uur

op alle gebruikte relaxfauteuils

25% KORTING

op alle uitlopende modellen relaxfauteuils

25% KORTING

op nieuw bestelde modellen

10% KORTING

Willaertstraat 24, Oss | Tel. 0412-625292 www.relaxspecialist.nl


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

‘Als laaggeletterde hou je je stil’ Marchien Brinksma (55): ‘Toen de eerste brieven binnenkwamen, had ik meteen aan de bel moeten trekken. Laaggeletterd of niet, je bent zelf verantwoordelijk. Ik zeg nu ook tegen iedereen: bel op en vraag net zo lang door, totdat iemand je vertelt waarom je die brief hebt gekregen en wat erin staat. Inmiddels leer ik behoorlijk lezen en schrijven. Ik haalde mijn scheidsrechterdiploma bij de minigolfclub waar ik lid ben. En, ik wil weer aan het werk. Ik kom er wel. Gewoon je schouders eronder zetten.’ In onze regio heeft 31% van alle gezinnen te maken met ernstige financiële problemen. Dat komt voor in alle lagen van de bevolking en onder alle leeftijden. Als je schulden hebt, helpt het niet als iemand je geld geeft. Wat je dan nodig hebt is goede hulp. SchuldHulpMaatje is één van de initiatieven van de kerken in Nederland om hulp te bieden aan mensen die te maken hebben met (dreigende) schulden. Met dit project proberen zij werkelijk hulp te bieden bij financiële problemen. Waar SchuldHulpMaatje al actief is, kan iedereen met geldproblemen aankloppen voor gratis hulp van een deskundige en betrouwbare vrijwilliger. Het aantal mensen in Nederland met schulden groeit nog steeds, ook al trekt de economie aan. Dit kost de samenleving miljoen aan schuldhulpverlening, uitkeringen en niet geïncasseerde rekeningen. En ondanks al deze inspanningen neemt de problematiek niet af. Frans Schmit uit Heesch is ambassadeur van SchuldHulpMaatje, de vrijwilligersorganisatie die daar op lokaal niveau echt wat aan wil doen en kan doen met een bijzondere aanpak. “Samen lukt ’t, dat is waarin wij geloven bij SchuldHulpMaatje. Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. Onze maatjes doen dat.” Natuurlijk is de oorzaak van schulden divers, maar lang niet iedereen met schulden zit onder het minimuminkomen waarmee

je niet rond zou kunnen komen. De basis van veel financiële problemen is dat te veel mensen geen overzicht hebben over hun financiën. Zodra er een terugval is in het inkomen, of een onverwachte situatie, raken zij in de problemen. Belangrijk is dan niet bij de pakken neer te gaan zitten maar in actie te komen, hoe moeilijk dat ook is. De situatie wordt immers niet vanzelf beter. Tijdens gratis inloopspreekuren geeft SchuldHulpMaatje advies aan mensen met financiële of administratieve vragen. Vaak blijken enkele tips of aanwijzingen al voldoende om te voorkomen dat er schulden ontstaan. Wie er zelf niet uitkomt krijgt persoonlijke begeleiding aangeboden. Veel mensen weten in de digitale samenleving niet meer de weg te vinden bij instanties voor hulp of informatie. Daarnaast blijkt schaamte helaas nog steeds een belemmerende factor. “Als je contact opneemt zal de coördinator met je kennismaken om te kijken of wij jou de juiste hulp kunnen bieden. Wanneer dat zo is, krijg je een maatje die samen met jou aan de slag gaat. blijkt dat wij je niet kunnen helpen, dan verwijzen we je door naar de juiste instantie, zodat je toch de hulp krijgt die nodig is. Wij verwachten van jou dat je aan de slag wilt gaan om je problemen op te lossen, schulden regelen en dat je inzicht geeft in jouw situatie. Jij mag van ons verwachten dat wij ons inzetten om jou zo goed mogelijk te helpen. Uiteraard zijn jouw (financiële) gegevens bij ons veilig. Het maatje helpt je om je financiën weer op orde te krijgen. Je

staat er dan niet meer alleen voor. Samen sta je sterk. Je moet dus wel bereid zijn om zelf aan de slag te gaan, het maatje zal niet de problemen van je overnemen. “Misschien hoef je alleen maar te leren budgetteren, dus een goed plan maken voor je uitgaven. En soms helpt het ook om samen met je maatje na te denken hoe jij met geld omgaat en waarom je dat zo doet. Misschien heb je ook recht op zorgtoeslag, huurtoeslag of andere toeslagen. Samen zoeken we dat zorgvuldig uit.” Als je schulden hebt, of flinke betaalachterstanden is dat niet genoeg. Dan kan het nodig zijn dat je maatje helpt om schuldhulpverlening of schuldsanering aan te vragen. “Als dat eenmaal loopt wil hij je helpen daar goed doorheen te komen. Daarnaast wil het maatje je graag leren hoe je in de toekomst schulden buiten de deur kunt houden. Een maatje neemt niet het werk over van de sociale dienst of een bureau voor schuldhulp. Maar het maatje komt wel naast je staan om naar je verhaal te luisteren, je te helpen en ondersteunen, en je aan te moedigen vol te houden.

Na verloop van tijd zal je merken dat je veel meer van je leven geniet als je geldzaken op orde zijn.” Maatjes helpen graag andere mensen. Dat doen zij uit naastenliefde. Je kunt overtuigd zijn van hun oprechtheid en eerlijkheid en vertrouwelijkheid. Elk maatje heeft een bewijs van goed gedrag kunnen overleggen. Een maatje is deskundig: Hij heeft een speciale maatjestraining gevolgd en volgt ook jaarlijks bijscholing. Bovendien krijgt hij begeleiding van de coördinator. Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk hulp krijgen bij hun geldzorgen. De eerste stap naar een oplossing? Eerlijk zijn over de situatie en er met iemand over praten. Iemand die zij vertrouwen. Ook de gemeente Oss (bel 14 0412) of Schuldhulpmaa tje (mail schuldhulpmaatjeoss@ gmail.com) kan helpen. Ken jij mensen die mogelijk geldzorgen hebben? Praat erover. ‘Kom jij eruit?’ is een eenvoudige vraag, waarmee je het gesprek kunt beginnen. Kijk voor verhalen en gesprekstips op www.komui�tjeschuld.nl.


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Klassiek met VIJF! in Acropolis Vijf bevlogen vrouwen, vijf unieke instrumenten, vijf muzikale harten: dat is VIJF! Een ensemble met een bijzondere samenstelling van fluit, viool, hobo, fagot en harp. Een bezetting die uitdagend is en een breed scala aan mogelijkheden biedt. Zo speelt het ensemble tijdens een concert niet alleen als kwintet maar ook in kleinere samenstelling. VIJF! is, kortom, een ensemble met een afwisselend, verrassend en breed palet aan klankkleuren. De leden van VIJF! hebben een grote passie voor kamermuziek en spelen dan ook al jaren samen in diverse ensembles. Daarnaast zijn ze ook actief in verschillende orkesten. Zij maken allen deel uit van Het Zeeuws Orkest en bezetten hierin prominente plaatsen. Een aantal leden speelde ook jarenlang in het Aulos Consort. Met VIJF! slaan deze bevlogen musici nu een nieuwe weg in! Op zondag 16 februari komt VIJF! naar Megen om in de Theaterzaal een mooi concert te geven. Na afloop ontmoeten de dames u graag in ons gezellige café In ‘t Vaticaan. Kaarten kunt u bestellen met de oranje reserveerknop en kosten €11,50 (exclusief boekingskosten).

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren

JUBILEUM AANBIEDING LAMINAAT Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER VAN BALTERIO en COREtec Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

Prima kwaliteit 7 mm dikte - breedte 20 cm Keuze uit drie moderne kleuren Van normaal 19,95 p/m2 nu p/m2 voor

9,95

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Krijgt ook Berghem een Goede doelen Week? In de regio zie je steeds meer gezamenlijke collectes ontstaan. In navolging van vele positieve ervaringen in de dorpen Ravenstein, Herpen, Reek-Schaijk en andere Brabantse steden en dorpen wordt ook in Berghem een Goede Doelen Week (GDW) opgestart, te beginnen in 2021. Uit ervaringen van andere dorpen blijkt dat de deelname groter wordt en mensen op deze manier bewuster bezig zijn met de goede doelen. Een nieuw begin De coördinatoren van het Longfonds en de Nierstichting hebben het initiatief genomen om samen met meerdere erkende Goede Doelen een gezamenlijke collecteweek op te starten. De Berghemse coördinatoren reageerden positief! Inmiddels zijn deze coördinatoren meerdere malen bij elkaar geweest. De twaalf deelnemende fondsen aan het startoverleg zijn de stichting/fonds van Alzheimer Nederland, Brandwondenstichting, Diabetes Fonds, Epilepsiefonds, Het Gehandicapte Kind, Hersenstichting, KWF Kankerbestrijding, Longfonds, MS Fonds, Nierstichting, Reuma Nederland en Zonnebloem Berghem Gehoopt wordt dat deze en andere geïnteresseerde fondsen uit de sector gezondheid of welzijn aan de overlegtafel blijven of komen zitten. Waarom ook alweer een Goede Doelen Week in Berghem? Het wordt voor de landelijke collectes steeds moeilijker om collectanten te vinden. Met als gevolg dat er minder mensen benaderd worden en dat daardoor de opbrengst daalt. Daarnaast is er veel ergernis over de vele collectes die per jaar aan de deur komen. Voor de inwoners van Berghem betekent een GDW; één keer een enveloppe vullen met contant geld en aangeven welk bedrag u aan welk doel wilt schenken, dus minder collectes aan de deur. Met alle collectanten die we nu hebben, dankzij de coördinatoren van de goede doelen, hopelijk aangevuld met nieuwe vrijwilligers, hopen wij heel Berghem en dus ook het buitengebied te bereiken. Hoe we dat gaan doen leest u in één van de volgende edities van het Berghs Contact. Voordat de Goede Doelen Week in Berghem echt van start gaat moeten er nog een aantal stappen worden genomen waaronder het opzetten van een stichting. Personen met bestuurlijke ervaring of ervaring hebben m.b.t. communicatie, sponsoring, wet en regelgeving (AVG) die graag een bijdrage willen leveren aan de stichting “Goede Doelen Week “ worden van harte uitgenodigd om te reageren naar: rosita.goededoelenweekberghem@gmail.com

Mini Heesch For Midable! Traditioneel werd door For Mineur op de eerste dag van het nieuwe jaar weer terug en vooruitgekeken op Heesch. Heesch West, 75 jaar bevrijding, nieuwe gezondheidscentra en de hop on-hop off bus. Het is slechts een greep uit de onderwerpen die allemaal aan bod kwamen tijdens het nieuwjaarsoptreden van het Heesche cabaretgezelschap. Dit jaar alweer voor de 47e keer! Het veelzijdige optreden viel weer zeer in de smaak bij het talrijke publiek. Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsoptreden werd ook de onderscheiding For Midable uitgereikt. Deze eer viel dit jaar ten deel aan Mini-Heesch, de kindervakantieweek die al sinds jaar en dag jong Heesch vermaakt aan het einde van de grote vakantie.

Keezen in Maren-Kessel Na het succes van de eerste editie van het Keeztoernooi bij gilde St. Lambertus is het tijd voor het vervolg. Vrijdagavond 17 januari a.s. is is het weer gezellig strijden om een plek op het Keezbord. Doen jullie gezellig mee? Welkom vanaf 20 uur. Het toernooi start om 20.30 uur.

Gespecialiseerd in ziekenvervoer

0412-623351 www.taxikling.nl

Zonneochtend in Nistelrode Dinsdag 14 januari is de eerstvolgende Zonneochtend in ‘t Tramstation U bent van 09.30 uur tot 11.30 uur welkom om te kaarten, te buurten of spelletjes te doen. Als u kaarten wilt maken of handwerken neemt u uw eigen materiaal mee. Entree is € 3,00 incl.2 kopjes koffie of thee. (ook 21 januari is er een zonneochtend.)


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

De Nationale Voorleesdagen in de Bibliotheken van gemeente Oss

Nieuwe keuken voor ‘Samen aan Tafel’ in Macharen Er was een gebrekkig, onveilig gasstel. Maar nu heeft De Bongerd een nieuwe keuken waarin kan worden gekookt voor het Samen aan Tafel project. Sinds december 2017 wordt er elke twee weken op woensdagmiddag samen gegeten door veertien ouderen in gemeenschapshuis De Bongerd in Macharen. “We hebben van de Rabobank 2500 euro gekregen en daarmee de keuken aangepakt”, vertelt Theo Breuring, één van de initiatiefnemers van Samen aan Tafel. “Het loopt nu een jaar of drie en er is behoefte aan. Wij nodigen mensen die het nodig hebben uit om te komen eten. Dat kunnen inwoners zijn die hun partner net zijn verloren of ouderen die veel alleen zijn.” Sociale contacten Drie vrijwillige koks maken om de

veertien dagen een maaltijd die vooral bedoeld is voor de sociale contacten. “Het oude gasstel was gebrekkig en zelfs onveilig. We hebben nu een grote inductieplaat en oven. Ook is er een muur gesloopt.” Subsidie Het Samen aan Tafel-project heeft onlangs weer een subsidie van 1800 gekregen van de gemeente Oss. “Voor een jaar en dat is fijn, maar liever willen we dit bedrag structureel krijgen voor dit mooie project dat helemaal door vrijwilligers wordt gerund”, aldus Breuring die behalve initiatiefnemer ook lid is van de dorpsraad Megen – Haren – Macharen.

Informatieavond over chronische pijn Chronische pijn is helaas een veelvoorkomend probleem. Al na 12 weken of langer pijnklachten spreken we van chronische pijn en het treft 1 op de 3 Nederlanders. Lang werd ook gedacht dat medicatie de enige methode was om deze pijn te behandelen. Inmiddels weten we dat er meer en vaak effectievere methoden zijn. Deike Otte is psychosomatisch fysiotherapeut en Silvia Thyssen is oefentherapeute Cesar. Ze zijn beiden aangesloten bij het netwerk chronische pijn in de regio Oss. Zij willen op deze avond meer informatie geven over het begrip chronische pijn en de behandelopties. De avond op maandag 20 januari wordt georganiseerd binnen Plein Zwanenberg in Oss, Gezondheidslaan 1e. De toegang is gratis, aanmelden is gewenst via info@fysioplusoss.nl

Van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Dan wordt in het hele land extra aandacht besteed aan het belang van voorlezen. In de bibliotheken Oss, Berghem, Lith en Ravenstein worden diverse gratis activiteiten georganiseerd voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt in alle bibliotheken voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar: ‘Moppereend’, geschreven en getekend door Joyce Dunbar en Petr Horzcek. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor de andere prentenboeken uit de Prentenboeken Top 10. Het Voorleesontbijt Ontbijten en tegelijkertijd naar mooie verhalen luisteren, zingen en knutselen! Oss: zaterdag 25 januari 2020 van 10.00 - 11.00 uur (maximaal 30 kinderen) Berghem: zaterdag 25 januari 2020 van 10.00 - 11.00 uur Ravenstein: zaterdag 1 februari 2020 10.00 uur – 11.00 uur Lith: woensdag 22 januari en donderdag 23 januari 2020 voor scholen en kinderdagverblijf. Aanmelden voor het Voorleesontbijt kan in alle bibliotheken vanaf maandag 6 januari . De peuterquiz Peuters en kleuters kunnen samen met hun (groot)ouders meedoen aan een peuterboekenquiz over de Prentenboeken Top 10. Onder de goede inzendingen wordt een prachtig prentenboek verloot. Knuffel sleep-over Peuters en kleuters komen samen met hun knuffel naar de bibliotheek. Er wordt voorgelezen en daarna blijft de knuffel een nachtje logeren in de bibliotheek. Wat voor avonturen zal de knuffel allemaal beleven? Deze avonturen zijn te volgen via Facebook. Oss: woensdag 22 januari om 10.00 uur en om 15.30 uur Berghem: maandag 27 januari 2020 om 16.00 uur Lith: maandag 27 januari 2020 om 16.00 uur Peuteruurtje Doe- en voorleesuurtje rondom het prentenboek ‘Moppereend’. Berghem: woensdag 8 januari 2020 10.00 - 11.00 uur Lith: donderdag 16 januari 2020 11.00 – 12.00 uur Oss: woensdag 22 januari 2020 van 10.00 – 11.00 uur Ravenstein: vrijdag 31 januari 2020 om 10.00 – 11.00 uur Poppetje ‘Moppereend’ cadeau! Voor alle peuters die lid worden van de Bibliotheek ligt een poppetje van het boek ‘Moppereend’ klaar. Het lidmaatschap van de Bibliotheek is voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar gratis.

Meer informatie over de verschillende activiteiten is verkrijgbaar in de bibliotheekvestigingen en op de website van de bibliotheek www.bibliotheekoss.nl


pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Vogelnestkastjes Gun uw vogels een goede huisvesting Mezen ruimen ook eikenprocessierups op, dus minder last in de zomer. Vanaf 9,95

vanaf

9,95

Zet in uw agenda: OrchideeĂŤnweek 15 t/m 23 februari

3 zakken

Tulpen (met bol) ze zijn er weer!! Per bos (7 st.) 1,95

nu

1,95

Haardhout

10,00

extra grote zak 3,95/st. 3 zakken voor 10,00 In korven ( ž m3) 40,00/ korf. Doos aanmaakhout 2,50 / doos

Pokon kalk Uw gazon klaar maken voor het voorjaar: strooi nu kalk 10 kg. Pokon kalk van 9,99 voor 7,99 20 kg. Pokon kalk van 17,95 voor 11,95 vanaf

7,99

CADEAUTIP

Bloembollen Met onze nationale tuinbon maakt u iedereen blij

Maak nog snel een fleurige lente: nu korting

50% korting

op alle bloembollen

50%

Aanbiedingen zijn geldig t/m 30 januari 2020 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Natuurwandeling Maasland Gilde

€ 20.000,- ‘en een bietje’ prachtig streefbedrag

Ook Heesch krijgt Goede Doelen Week De voorbereidingen zijn in volle gang om in het voorjaar samen te gaan collecteren tijdens de eerste Goede Doelen Week in Heesch. De lokale coördinatoren van diverse goede doelen hebben de mouwen opgestroopt om de eerste editie in 2020 tot een succes te maken. In vier werkgroepen wordt er gewerkt aan looproutes en benodigd collectemateriaal. Ook wordt nagedacht hoe de ruim 150 Heesche collectanten tijdig te informeren wat er staat te gebeuren. Om je daarvan een beeld te schetsen: Alle collectanten bezoeken samen 5.500 voordeuren om de bewoners te vragen hun donatie te geven aan de doelen van hun keus. Het door de bewoner ingevuld keuzelijstje wordt met het geld in een envelop gedaan. De collectant komt enkele dagen later de envelop ophalen.

Maasland Gilde Oss organiseert op 17 januari van 14.00 tot 16.00 uur een natuurwandeling in het begrazingsgebied van de Maashorst. Deze wandeling wordt begeleid door een natuurgids, die tevens Ranger (een controleur van de dieren) is. Gestart wordt aan de Palmstraat bij wandelknooppunt 20 (aan de Rijksweg Heesch-Grave bij Schaijk). De kosten van de wandeling bedragen €3,- contant. Aanmelden is niet nodig. Zie www.maaslandgildeoss.nl voor meer informatie.

Oorlog aan de Rivier in de Berchplaets Theater Dankzij de Dijken speelt op zaterdag 25 januari 2020 om 14.30u de muziektheatervoorstelling Oorlog aan de Rivier in de Berchplaets. Het toneelgezelschap brengt in deze voorstelling het dagelijks bestaan in het Maasland in de 2 e Wereldoorlog tot leven. De voorstelling is gebaseerd op de verhalen en herinneringen van veertien senioren uit o.a. Berghem, Oss, Ravenstein Lith en Geffen, die deze oorlog zelf hebben meegemaakt.

Opruimspreekuur Elke laatste vrijdag van de maand zitten Professional Organizers Annemieke Belgraver en Monique Hendriks in bibliotheek Heesch aan tafel om spreekuur te houden. Een Professional Organizer is iemand die mensen begeleidt bij het op orde brengen van bijvoorbeeld de woning, de administratie of het kantoor. Volgens Monique en Annemieke, allebei Professional Organizers uit Oss, kun je het organiseren van je spullen ook zelf leren. Zij willen je hiervoor graag tips en advies geven. Kom bij hen aan tafel zitten en leg je probleem voor. Samen met hen ga je op zoek naar de oplossing. Het advies is gratis. Loopt dus binnen als je een vraag voor hen hebt. Zij gaan samen met jou kijken hoe ze je kunnen helpen.

Winterwandeltocht op 2 februari Op 4 juni beklimmen voor de vijftiende keer fietsers, hardlopers en wandelaars in de Franse Alpen de berg Alpe d’Huez om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Onder de ruim 4.500 deelnemers die aan de start verschijnen behoort een team uit Heesch. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ gaan ze op één dag maximaal zes keer de berg op die bekend is vanwege de vele haarspeldbochten. De berg staat symbool voor de moeilijke route die kankerpatiënten moeten afleggen. Iedere deelnemer gaat voor een speciaal iemand in de pedalen of te voet de berg op. “ Voor oma die er gelukkig nog is”, “ voor mijn vader” , “ voor een goede vriend…” Helaas kennen we allemaal wel iemand die in gevecht is met kanker. Team Alpe D’Heesch heeft als doel €17.500,- bij elkaar op te halen voor het KWF. Naast de eerste individuele sponsorbedragen zijn er inmiddels ook drie shirtsponsors die een groter bedrag willen

schenken. Ook heeft een oliebol-bak-aktie van de twee jongste deelnemers afgelopen week €467,- opgeleverd. Een volgende aktie staat op stapel: een winterwandeling op zondag 2 februari. Zet die maar alvast in je agenda! Hoeveel geld er dit keer is opgehaald wordt is nog niet bekend. Met de veertien voorgaande edities van de Alpe d’HuZes werd in totaal zo ruim 162 miljoen euro opgehaald, Met dat geld zijn 236 kankeronderzoeken gefinancierd, aldus de organisatie. Wilt u ook doneren dan kan dat via www. opgevenisgeenoptie.nl

Liederentafel in de Pas De liederentafel vindt elke derde woensdag van de maand plaats in zaal de Misse van de Pas. Dan kan er opnieuw naar hartenlust gedanst en meegezongen worden. Het orkest speelt en zingt dan weer gezellige nummers die uitnodigen om mee te doen. De tekst is terug te vinden in de aanwezige liederenbundels. Leeftijd en zangkwaliteiten zijn van minder belang. Iedereen kan meedoen en iedereen is welkom. Het orkest speelt van 20.00 tot 23.00 uur maar de zaal is al een half uurtje eerder open. Makkelijk te onthouden dus. De entree bedraagt €2,-.


pagina 47

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

Open ook een betaalrekening bij de bank met de hoogste waardering.

BC

Klanten geven ons een:

Algemeen

9,3

Bron: Consumentenbond juni 2019 Â

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl