Berghs Contact 1908 26-8-2019

Page 1

foto eyequote

3e jaargang - nummer 8 - 2019


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Bloomstead Advocaten is opgericht met de focus op asset based finance en daar is Bloomstead uniek in. Het biedt oplossingen op gebied van leasing, factoring en andere, op assets (zekerheden) gebaseerde, financieringen. Bij vragen op het gebied van onder andere ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht, huurrecht, arbeidsrecht, beslag- en executierecht, incassozaken, aanneming van werk en automotive kwesties kunt u ook bij Bloomstead terecht. Bloomstead beschikt over een uitgebreid netwerk (in en buiten Nederland) om u ten aanzien van al uw vragen op het gebied van asset based finance verder op weg te helpen.

NIEK VERHOEVEN 06 22 70 35 69

ALEXANDER NEOPHITOU 06 38 50 43 69

Gotenweg 11, 5342 PP Oss

www.bloomstead.nl

Weer de hoogste waardering!

Klanten geven ons deze cijfers:

Algemeen

9,3

Bron: Consumentenbond juni 2019 Internet en Mobiel Bankieren

8,7

Â

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

Service

8,8


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

TV Berghem en Berchs Heem voortaan in voetbalkantine Het koste wat kruim, maar nu is het dan toch eindelijk zover. Berchs Heem en TV Berghem zijn gezamenlijk neergestreken in de voormalige voetbalkantine van Berghem Sport. “Dit is voor ons de perfecte locatie. Een tijdelijke, volgens de gemeente, maar wij hopen er zeker tien jaar gebruik van te kunnen maken.” door Mark van der Donk Jarenlang zochten TV Berghem en heemkundekring Berchs Heem naar een nieuw onderkomen. “We zaten respectievelijk in de activiteitenruimte en op de bovenverdieping van het klooster bij De Wilberthof. Maar daar staan al tijden appartementen gepland”, vertelt Nicla Smits, van de lokale televisie van het dorp. “In eerste instantie moesten we op stel en sprong de Wilberthof verlaten, maar in tweede instantie kregen we toch respijt en hoefden we niet direct te verhuizen.” Lambert van Hintum, van Berchs Heem, beaamt dat de verhuizing niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen. “We hebben twintig jaar lang in het oude gemeentehuis gezeten en moesten daar zes jaar geleden met alle geweld vertrekken. Zelfs het Jan Cunen-museum moest er toen aan geloven. Vier jaar lang hebben wij, met drie personen, alles weer gesorteerd, uitgezocht en op z’n plek gelegd in het klooster. En nu moesten we opnieuw een nieuwe plek zoeken. We voelen ons een opgejaagde vereniging. Laat ons toch eens met rust, denk ik wel eens. We hebben heel veel nieuwe straatnamen verzorgd en het oorlogsmonument op de Wilhelminasingel helemaal zelf opgericht. Wat we daar voor terugkrijgen is een heleboel gedoe. Ik kan wel zeggen dat we het een beetje beu zijn. Hopelijk krijgen we aan de Osseweg weer rust.” Drijvende kracht Het doet Smits pijn dat juist Eddy van der Wielen de verhuizing niet meer mag meemaken. “Onze voorzitter, de drijvende kracht die altijd vol overtuiging onze belangen vertegenwoordigde, overleed helaas plotseling op 26 maart. We missen hem enorm. Hij was degene die zo gestreden heeft voor deze nieuwe plek. Want het kostte de nodige moeite om het voor elkaar te krijgen dat de kantine, die op de nominatie stond om afgebroken te worden, alsnog een tweede bestemming krijgt.” “Onbegrijpelijk dat het clubgebouw gesloopt moest worden”, vindt Van Hintum. “Dat zullen de bezoekers straks ook zeggen. We hebben per 1 augustus de sleutel ontvangen en de boel al flink opgeknapt. Logischerwijs heeft de voetbalclub er de laatste jaren niet veel

meer aan gedaan, maar het pand is in prima staat.” Binnen is er inmiddels volop geverfd, buiten wordt het pand ook nog aangepakt. De bar is gesloopt en alle aansluitingen zijn of worden nog getest. “Wij hebben heel wat apparatuur die moet worden overgezet”, legt Smits uit. “Gelukkig hebben we voortaan wel een echte studio, waar we bij een interview niet steeds de regietafel naar de gang hoeven te verplaatsen en waar de camera’s op hun vaste plaats mogen blijven staan.”

tum weer wat opgewekter. “Ik hoop van ganser harte dat we nu niet wéér alles voor niks opnieuw gaan inventariseren.” Smits hoopt dat ook zeker niet. “Dit is voor ons de perfecte locatie”, zegt ze. “Een tijdelijke, volgens de gemeente. We mogen hier vijf jaar blijven zitten, maar moeten ondertussen wel verder zoeken naar een ander onderkomen. Maar er is wel gebleken dat dat niet meevalt. Wij hopen hier, samen met Berchs Heem, zeker tien jaar te blijven zitten.”

Zeker 10 jaar TV Berghem maakt gebruik van de voormalige bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat. Berchs Heem heeft de meeste vierkante meters, aangezien zij plaats hebben genomen in de kantine. “Al onze duizenden attributen zijn met drie vrachtwagens verhuisd. Dat is uitzonderlijk goed verlopen”, klinkt Van Hin-

Open huis Op zaterdag 14 september wordt het nieuwe onderkomen officieel geopend. Vanaf 12.00 uur zijn alle nieuwsgierigen welkom aan de Osseweg 49, om bij TV Berghem een kijkje te komen nemen. Het dagprogramma van Berchs Heem wordt nog via andere kanalen verspreid.

Bergse vlag Dat we trots zijn op ons mooie dorpje Berghem dat wisten we al. Maar wat is nog mooier om dit met z’n allen ook uit te dragen tijdens evenementen en activiteiten die plaats vinden in Berghem. Dit door de Bergse vlag te hijsen, waarbij u tevens een goed doel steunt? Dit is mogelijk als u de Bergse vlag koopt, welke verkrijgbaar is bij Bloem Tuinmeubelen /Bloemspartyshop Berghem. De vlag kost € 14,95 per stuk waarvan een gedeelte naar Stichting Berghem Tegen Kanker gaat. De evenementen waarbij de vlag kan worden gehesen/ buiten gehangen kan worden zijn o.a. de Berghemse Kermis , Kindervakantieweek, 10 van Berghem, Berghem Bruist, Berghemse wielerronde, de Berghemse Wandelvierdaagse en de dorpszeskamp.


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Woensdag 18 september in de Berchplaets:

Gratis reparaties bij Repair Café Berghem Op woensdag 18 september staan de enthousiaste vrijwilligers van het Repair Café Berghem weer voor u klaar in de Berchplaets (begane grond). U loopt binnen tussen 9.30 en 10.30 uur en we werken tot 11.30 uur. U kunt uw kapotte spullen aanbieden om te repareren of komen voor een deskundig advies. Voor het herstellen van kleding is een naaister aanwezig! (niet voor het inzetten van ritsen). Deze woensdag zal ook na de vakantie nog in het teken staan van de zomer. Wat doe je met een kapotte grasmaaier, een botte schoffel, hegge- of snoeischaar, een defect tuinsproeier of parasol? Weggooien.. mooi niet! Ook een tuinstoel kan gerepareerd worden en zelfs een Senseo kan omgebouwd worden voor gebruik op de camping (specialiteit van het Berghems Repair Café). Over het algemeen zijn de meeste klussen met succes geklaard! Indien u nog in het bezit bent van de handleiding van het defecte apparaat deze graag meenemen. Met het Repair Café laten de vrijwilligers zien dat repareren leuk is en vaak ook gemakkelijk. Zij vinden het zonde als kapotte of afgedankte spullen weggegooid worden. De reparatiekosten zijn geheel gratis maar een kleine vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt zeker op prijs gesteld. U bent van harte welkom! Iedere derde woensdag van de maand. Meer info www.repaircafe-berghem.nl.

Nieuwe AED cursus in Berghem Dit jaar hebben we al weer verschillende keren de AED gebruikt. Er hangt sinds kort ook een AED in de St.Willibrordusstraat 3. Op maandag 26 september kunt u weer een cursus volgen om de AED te bedienen. Ook uw man/vrouw kan uw hulp nodig hebben. Denk niet het overkomt mij niet. Soms is het dichterbij dan je denkt! De cursus wordt gegeven op 26 september aan de Kerkstraat 26 in Berghem vanaf 19.30 uur . Hoe belangrijk het is om zo’n cursus te volgen, is al vele malen bewezen. In maximaal 3 uur weet u wat u moet doen, bij hartfalen. De kosten bedragen 30 euro en worden in de meeste gevallen door de zorgverzekeraar volledig vergoed. Aanmelden kan bij Ans van der Burgt, zet op een briefje je naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en stop dit samen met 30 euro in de brievenbus bij Kerkstraat 26 dan ben je aangemeld. Er is plaats voor maximaal 8 personen dus geef je snel want vol is vol. Wanneer je de cursus gevolgd hebt, is het wel de bedoeling dat je 1 of 2 keer per jaar komt oefenen. Dit is dan gratis en kan bijvoorbeeld op 29 oktober, 26 november en 17 december in Zalen Centrum De Merx van 19.00 tot 19.45 uur. Wilt u deelnemen aan de oefenavond stuur dan een berichtje naar ansvanderburgt@caiway.nl. Informatie: Ans van der Burgt tel.nr. 0412-401300 of 06-12875559.

Collecte Zonnebloem Van 26 t/m 31 augustus a.s. vindt de jaarlijkse huis aan huis collecte van de Zonnebloem afdeling Berghem plaats. De totale opbrengst zal net als voorgaande jaren worden besteed aan activiteiten voor zieken, gehandicapten en ouderen in Berghem. Zonnebloem Berghem hoopt weer op uw steun te mogen rekenen!


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Dichterbij Garth Brooks kom je niet!

Unieke theatershow ‘If tomorrow never comes’ in de Lievekamp Hij verkocht meer albums dan bijvoorbeeld Elvis Presley en Michael Jackson. Eigenlijk staan alleen the Beatles hoger in de verkooplijsten dan deze zanger. 148 miljoen albums gingen er inmiddels over de toonbank. Een fenomeen dat in Nederland helaas slechts in countrykringen grote bekendheid geniet. Maar daar komt binnenkort verandering in. Een groep gelouterde muzikanten uit onze regio brengt het onweerstaanbare geluid van Garth Brooks naar de theaters met de nieuwe show ‘If Tomorrow Never Comes’. Op zaterdag 14 september is de officiële première in de Lievekamp in Oss. Er zijn nog kaarten! De theatershow ‘If Tomorrow Never Comes’ geeft het publiek deze avond de unieke kans om de bekendste Garth Brooks-hits live te beleven. In deze show is er een hoofdrol weggelegd voor zanger en performer Jeroen Welsh, bekend van Holland’s Got Talent. Mede door zijn opmerkelijke gelijkenis met Garth Brooks brengt hij de muziek van deze legendarische zanger tot leven. Naast de vele bekende Garth Brooks hits, zoals “If Tomorrow Never Comes”, “To Make You Feel My Love” en “Ain’t Goin’ Down Till the Sun Comes Up” is er ook ruimte voor de all time classics van artiesten die Garth Brooks hebben geïnspireerd en door hem op het album “Blame It All On My Roots“ zijn samengebracht. Wie kent niet; “Great Balls of Fire”, “Mrs. Robinson” , “Superstition”, “Don’t Let the Sun Go Down on Me”, “Addicted to Love” of “American Pie”? Of dat nog niet genoeg is, wordt de show verder verrijkt met zangeres Jane Lammers die in de huid kruipt van Trisha Yearwood, de huidige vrouw van Garth Brooks en tevens èèn van de succesvolste Country zangeressen in de USA! Tezamen met een geweldige 8-koppige live band, compleet gechoreografeerd met decor en lichtshow verbaast Jeroen Welsh zijn publiek terwijl moeiteloos nummers uit de gehele carrière van Garth Brooks de revue passeren. Dit alles samengepakt in een fantastische ruim twee uur durende show, mèt de gezellige afterparty zoals deze van de Southern Stars zo bekend is geworden. “If Tomorrow Never Comes” is niet zomaar een tribute show met “just a band on stage”, maar een echte show anno 2018 met een real live-experience. Bandleider Aldwin van der Voort uit Berghem is een bekend gezicht in de countrywereld. Onder meer met Texas Renegade en diverse coun-

trytheatershows zag hij vele podia in binnen en buitenland. Voor deze unieke tribute heeft hij de allerbeste muzikanten bij elkaar gebracht. Henri van den Helm uit Heesch, bekend van bijvoorbeeld Helgrobra’s, Joy en Nobody, neemt plaats achter de toetsen. Hij wordt in de show vergezeld door zijn zoon Sander, in Heesch het-manusje-van-alles op gitaar. Sander laat in de show in tot nu toe onbekend talent horen. De Heeschenaar is namelijk ook virtuoos op de mondharmonica! Verder zijn er sologitarist Rudolf Bötticher, de zoete pedalsteelklanken van onze Belgische vriend Jef Marinus en op bass Peter Zerner een van de Rockets van Peter Koelewijn. Bergse Ivonne Verhagen die de hele wereld overreist met haar danstalent heeft de show van haar bekende showie sausje voorzien. Het wordt dan ook niet alleen luisteren, ook het oog komt volledig aan de trekken en gebeurt echt wat op het podium. U kunt dit unieke programma op zaterdag 14 september meemaken in de Lievekamp. Kaarten vanaf slechts € 11,- zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa en via www.lievekamp.nl


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Aandacht, rust en ruimte Wij werken enkel op afspraak

Mark van der Zander Dierenarts algemeen

Maarten Simonse Dierenarts algemeen

Suzanne van Erp

Dierenarts gezelschapsdieren

Tamara van der Heiden Dierenarts algemeen

Koolzaadweg 10, Berghem • 0412-310 010

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur

Is uw relatie over? Wilt u zo goed mogelijk uit elkaar? Onze mediator helpt u graag.

Burgemeester van Erpstraat 18-A 5351 AW Berghem

Regel uw zaken op tijd.

Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07

De Vree Van Drongelen | Notarissen – Adviseurs

Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl

Burg. van Erpstraat 16 5371 AW Berghem

0412-487111 info@dv-vd.nl www.dv-vd.nl


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

SNS Oss verhuist van Oostwal naar hartje centrum

“Zo kunnen we er nóg meer voor je zijn” “SNS zoekt persoonlijk contact met klant op”, kopt het FD. Niks geen loze woorden vanuit de ivoren toren. In Oss merken we die verandering meteen. Als je straks aan het shoppen bent, loop je na je ijsje bij Venezia en boodschappen bij de Etos zo de SNS stadswinkel binnen voor een financiële vraag. Ook op koopavonden en zaterdagen. Handig en toegankelijk. Maar ook tegenstrijdig. Want waar de meeste banken hun lokale kantoren massaal sluiten, besluit SNS juist het tegenovergestelde. Franchisenemer Alwin van Erp is opgetogen over de nieuwe aanpak en locatie. “Tegenwoordig regelen we bijna alles online en op afstand. Dat zijn we inmiddels wel gewend. Toch vinden we het fijn om naast dat online gemak ook weer eens echt met iemand te praten over de financiën. Waar kan dat beter dan op een plek waar het toch al lekker druk is, waar mensen niet teveel moeite hoeven te doen om er te komen. Waar je steeds dezelfde gezichten ziet. Een plek waar we er dus nóg meer voor je kunnen zijn.” De franchisenemer, die zelf in Berghem woont, is stellig over de manier waarop een bank met de financiën van zijn klanten om hoort te gaan. “Je zou ontzorgd moeten worden. Anders gezegd: het met een gerust hart aan een bank over kunnen laten”, vindt hij. “Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat wij Nederlanders tamelijk ontevreden zijn over de service van banken. Ik vind dat bizar. Dan heb je het over dienstverleners die zich over jouw geld moeten bekommeren. Daar zou je toch op z’n minst een goed gevoel bij moeten hebben? En als je dat niet hebt, dan moet je dat tegen iemand kunnen zeggen.” Daarmee komen we bij punt twee: persoonlijk contact. Niet minder belangrijk dan punt één overigens. “Iedereen weet wat een spaarrekening is en welk bedrag aan rente je erbij krijgt als je dat voor een bepaalde periode op diezelfde rekening laat staan. Dat is niet zo moeilijk en is dan ook snel geregeld. Maar iedereen komt wel eens een keer op een punt dat je een meer specifieke vraag hebt. Als je je kind een bedrag wilt schenken en je niet zo goed weet hoeveel en wat het belastingtechnisch voor jou betekent bijvoorbeeld. Als je uit elkaar gaat en je twijfelt of je het huis moet verkopen of niet. Of omdat je altijd geld over de balk hebt gesmeten en het over een hele andere boeg wilt gooien, maar niet weet hoe te beginnen. Het zijn slechts voorbeelden, maar geloof me, dat wil je met iemand bespreken. Op je gemak,

face-to-face. Ik ben blij dat we anderen daarmee kunnen helpen. Dat hoeft trouwens niet meteen wat op te leveren. Ik geloof erin dat dat wel komt als je altijd vanuit het belang van de klant handelt, eerlijk bent en ergens voor staat.” Hopen op veel aanloop Met de nieuwe locatie en een duidelijke visie hoopt Alwin van Erp, die naast Oss ook de locaties in Heesch en Den Bosch bestiert, dat de drempel om een financiële vraag te stellen zo laag mogelijk wordt. “Dat kan simpelweg een vraag zijn over een betaal- of spaarrekening. Of over je hypotheek, ook al ben je geen klant. Levert overstappen op den duur meer op? Wat komt er allemaal bij kijken bij een verhuizing? Wat is de rente van dit moment? Echt, maak er gebruik van”, besluit Alwin. Locatie Oostwal Past de nieuwe aanpak van de SNS wel bij je? Of heb je bij het lezen van dit stuk al meteen een vraag? Loop dan het kantoor aan de Oostwal eens binnen. Die blijft tot de opening van de nieuwe winkel gewoon open. Houd ook de social media kanalen in de gaten, want die geven je binnenkort een interessant kijkje in het (financiële) leven van je stadsof dorpsgenoten. • APK STATION • ONDERHOUD & • REPARATIE • ALLE MERKEN VAN • • • •

• SCHADE HERSTEL • EN• TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW to onze zorg. auGEBRUIKT UwEN Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

“Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Burgerhulpverleners voor AED gezocht Berghem is een ‘zesminutenzone’. Dat wil zeggen dat er genoeg automatische externe defibrillators (AED’s) hagen om iemand met hartfalen binnen 6 minuten te helpen. De machines zijn er, maar volgens EHBO Berghem nog niet genoeg burgerhulpverleners om de machines in geval van nood te bedienen. Daarom doet de EHBO een oproep voor meer burgerhulpverleners, om Berghem nog hartveiliger te maken. Publiek aan gedekte tafels, spelers op stenen tribunes

Hoessenbosch speelt unieke thriller Harde billen van de stenen tribune na een avondje openluchttheater? Al hoort het bij de charme; tijdens deze bijzondere voorstelling beloven we dat je daar geen last van hebt. Dit keer mag publiek namelijk plaatsnemen op het speelvlak en acteert speelgroep Hoessenbosch vanaf de tribunes de sterren van de hemel. Lekker wat anders dus! Op 20, 21, 27 en 28 september brengt openluchttheater Hoessenbosch in Berghem de bloedstollende thriller Het staat in de sterren. Het stuk werd speciaal voor speelgroep Hoessenbosch geschreven door regisseur Rob van Vliet uit Oss. Het was dan ook zijn idee om het eens een keer helemaal anders te doen. “Ik ben al vaker naar voorstellingen bij Hoessenbosch komen kijken. En altijd dacht ik: als ik hier ooit een voorstelling mag regisseren, wil ik op die tribunes spelen.” En zo geschiedde! De voorstelling Twaalf vrouwen, twaalf sterrenbeelden en twaalf problemen. Allen werken in de nachtclub van de legendarische Miss Diamond. Een plek waar de zon al lang niet meer schijnt. Op mysterieuze wijze worden de problemen van de dames één voor één ‘opgelost’. Maar wie is hiervoor verantwoordelijk? Rekenen de vrouwen eindelijk af met hun verleden of krijgen zij hulp van de sterren? Ga mee op deze mysterieuze reis langs alle sterrenbeelden en laat je onderdompelen in de rokerige wereld van de nacht, verleiding en wraak... Unieke zitplaatsen Wat extra leuk is: je kunt je eigen tafel (voor 4 personen) reserveren voor deze voorstelling of losse stoelen per persoon. Waan je in een échte nachtclub onder de sterren, inclusief jazzy livemuziek, dans en sensatie. Enne, het eerste rondje en een borrelhapje krijg je van ons! Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hoessenbosch.nl.

Jeugdmiddag bij Sterrenwacht Halley Op zaterdagmiddag 31 augustus zijn alle kinderen tussen ongeveer 8 en 12 jaar met belangstelling voor sterren, de maan en planeten welkom op de Jeugdmiddag bij Sterrenwacht Halley in Vinkel. Er wordt van alles verteld over de maan, zon en planeten. Ook zijn er leuke doe-activiteiten en tot slot is er nog tijd om waterraketten te lanceren! Als het niet bewolkt is, kijken we met een speciale telescoop naar de zon. Op de zon zijn vaak indrukwekkende protuberansen, zonnevlammen en zonnevlekken te zien. De Jeugdmiddag duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Zorg wel dat je er al om 14 uur bent, want dan maak je het hele programma mee. De entree bedraagt € 1,-- per kind. Je hoeft je tevoren niet voor deze middag aan te melden.

Van de AED’s hangen er, verspreid door het dorp, 28 stuks. Daarvan zijn er 23 opgehangen op een buitenlocatie, zodat ze 24 uur per dan en 7 dagen per week te gebruiken zijn. Dat maakt Berghem een zesminutenzone, een dekkend netwerk van AED’s. Die levensreddende machines hangen op de volgende locaties: Het Reut 4 Burg. van Erpstraat 4 Broekstraat 9 Burg. van Erpstraat 25 Deursenseweg 5 Burg. van Erpstraat 10 J.Gagerinstraat 23 Burg. van Erpstraat 48 Hoessenboslaan 35 Burg. van Erpstraat 101 Heistraat 10 Spaanderstraat 50 Landbouwlaan 20 Knolgroenveld 1 Kerkstraat 26 Sportstraat 3 Zicht 7 Kerkstraat 26 Penningkruid 2-40 Kerkstraat 26 Toxopeusstraat 2 Dr Ariënsstraat 29 Molenweg 2c Bergse Heihoek 32 Osseweg 49 Wetsteen 20 Vossenhol 6a Korte Heistraat “Dankzij de medewerking van velen hebben we een veilig Berghem wat AED’s betreft”, zegt Ans van der Burgt van EHBO Berghem. “Nu de burgerhulpverleners nog, denk niet ‘dat doet de ander wel’. Iedereen kan het leren”. Volgens van der Burgt is medische voorkennis niet nodig. “En voor de kosten hoef je het niet te laten, in veel gevallen kun je het declareren bij de zorgverzekeraar”, legt Van der Burgt uit, die de AED-cursussen regelt. Na het volgens van zo’n cursus kan men ervoor kiezen om burgerhulpverlener te worden, maar dat is niet verplicht. Wie wil leren om een AED te bedienen voor het geval dat nodig is, kan zich opgeven voor de eerstvolgende cursus op maandag 9 september. Aan de Kerkstraat 26 in Berghem wordt daar vanaf 19.30 uur hoe een AED een leven kan redden. De eerstvolgende daarna is op donderdag 23 september. Deelname aan de cursus kost 30 euro, aanmelden kan via 06-12875559. Daarna kan men elke laatste dinsdag van de maand gratis oefenen in De Merx, van 19.00 tot 19.45 uur.


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Estafetteloop nieuw in het programma

Trim- en prestatieloop ‘De 10 van Berghem’ Op vrijdag 6 september staat Berghem weer in het teken van de trimen prestatieloop “De 10 van Berghem”. Voor de 35e keer zullen de toeschouwers op het Meester Gielenplein en langs het parcours genieten van de enthousiaste wijze waarop jeugdigen hun rondjes lopen en de sportieve strijd die er is bij de ouderen. Zoals altijd tellen de uitslagen van de Berghemse “10” mee voor het klassement van Maasland Run Classic. Ook dit jaar wordt weer een grote deelname verwacht van schoolkinderen, trimmers en atleten. Niet voor niets is de Berghemse loop een van de gezelligste en grootste hardloopevenementen in de regio. Langs het parcours zal dit evenement op muzikaal opgeluisterd worden. De inschrijving voor de loop start om 17.30 uur in de Berchplaets. Later op de avond zal in dezelfde Berchplaets de prijsuitreiking plaats vinden, rond 20.45 uur. Alle jeugdige deelnemers krijgen direct na hun afstand gelopen te hebben een mooie medaille uitgereikt. De drie besten op iedere afstand krijgen tijdens de prijsuitreiking nog een prijs. Voor alle deelnemers op de 2½, 5 en 10 kilometer is er een mooie herinnering. Tevens zijn er voor de eerste drie op iedere afstand geldprijzen. Een extra geldprijs is er voor de verbetering van het parcoursrecord. Nieuw onderdeel dit jaar is de Estafetteloop. Hoe gaat het in zijn werk? Een team bestaat uit 4 personen die ieder het parcours van 2½ km lopen. Bij het wisselpunt op het Gielenplein geef je steeds je startnummer door aan de volgende. Een team mag ook uit 3 personen bestaan waarvan 1 loper 2 rondjes van 2½ km loopt (maar niet achter elkaar). Het team met de snelste tijd op de totale 10 km is de winnaar. Je mag een team samenstellen zoals je wilt, ongeacht leeftijd of geslacht. Een mooie gelegenheid om als familie, vrienden of collega’s deze uitdaging aan te gaan! De aanvangstijden en de te lopen afstanden zijn: 18.55 uur jongens en meisjes t/m 7 jaar 1 km 19.00 uur jongens en meisjes 8 t/m 11 jaar 1 km 19.35 uur jongens en meisjes 12 t/m 15 2½ km 19.35 uur mannen en vrouwen 5 km 19.30 uur mannen en vrouwen en estafette 10 km Het inschrijfgeld voor de jeugd bedraagt € 1,50, voor volwassenen € 5,00 en voor de estafette € 10 per team.

Belangrijke telefoonnumers Algemeen alarmnummer: Politie: Brandweer: Huisarts: Huisarts spoed: Huisartsenpost (17- 8 uur): Dierenambulance: Meldingen Gemeente Oss: Openbaar vervoer: Gemeenschapshuis De Berchplaets Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem - tel. 0412-404688.

112 0900 - 88 44 073 623 6885 0412-401922 0412-401900 0900 - 88 60 0888-113410 14 0412 0900 - 92 92

Dorpsraad Berghem Secr.: Maanstraat 19, 5351 GW Berghem tel. 06 26979796 - dorpsraad@berghem.nl Pastorie Julianastraat 37, 5351 AL Berghem - tel. 0412-401215 www.parochiewillibrordus.nl Openbare Bibliotheek Berghem Sportstraat 3 Berghem tel. 0412-402620, maandag 13.30-19.00 uur, woensdag 13.30-17.30 uur, vrijdag 13.30- 17.30 uur. www.nobb.nl - contactberghem@nobb.nl Dierenkliniek De Piekenhoef Dag en nacht bereikbaar : 0412-310 010 www.dierenkliniekdepiekenhoef.nl info@dierenkliniekdepiekenhoef.nl Koolzaadweg 10 5351 LP Berghem. Dierenartsenpraktijk Julianastraat 27, 5351 AL Berghem tel. 0412-401414. Spoedgevallen 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Spreekuur: ma. t/m vr. 13.30-14.00 uur en 19.00-20.00 uur. Kattenspreekuur: iedere donderdag 11.30-12.00 uur. Openingstijden voor medicijnen, dieetvoer, vlooienspul e.d. maandag t/m vrijdag 08.30-20.15 uur - zaterdag 09.00-12.00 uur. Regiobank Berghem - Hoogheuvel Advies Kerkstraat 65, 5351 EB Berghem - tel. 0412-641165 regiobank@hoogheuveladvies.nl. Geopend maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur en 13.30-17.00 uur. Tevens donderdagavond 18.30-19.30 uur. Mooiland Arnoud v. Gelderweg 69, Grave. Informatie en afspraak voor huisbezoek, Sociaal Consulent: Mariella van der Steen, tel. 088-4501010. Notaris De Vree & Van Drongelen Burg. van Erpstraat 16, 5351 AW Berghem tel. 0412-487111, fax 487123, info@dv-vd.nl TPG Servicepunt Maandag t/m donderdag 08.00-20.00 uur, vrijdag 08.00-21.00 uur, zaterdag 08.00-17.00 uur, tel. 0412-401489. Maaltijden Koelvers aan Huis Als u voor korte of langere tijd niet in staat bent om zelf te koken, Maaltijdservice, tel. 0412-653234. Worden 1x p/week bezorgd. Hulp bij bijzondere nood door geldproblemen Stichting Steunfonds Vincentius Berghem, Postbus 8, 5350 AA Berghem. Aanvragen schriftelijk o.v.v. uw naam en telefoonnummer, per sms of voicemail van 06-48284022. U wordt binnen enkele dagen teruggebeld voor verdere afspraken. info@vincentiusberghem.nl - vincentiusberghem.nl Repaircafe Iedere derde woensdag van de maand tussen 9.30-11.30 uur kunt u in de Berchplaets terecht om spullen te laten repareren .


pagina 12

Huisartsenpost HOV Locatie Oss Gezondheidslaan 1b, 5342 JW Oss tel. 0900 8860 maandag t/m donderdag 17.00-08.00 uur vrijdag 17:00–00:00 uur zaterdag en zondag 24 uur geopend

Gezondheidscentrum Berghem Molenweg 2, 5351 EV Berghem. www.gezondheidscentrumberghem.nl

Huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum Berghem. Huisartsen Wim de Grauw, Stefan Hameleers, Liselot Plönes-van der Krogt, Beatrijs Boersema, V. Pieterse en M. Malta oevoegen aan het rijtje. Spreekuren op afspraak van 08.00-10.30 uur en 13.00-16.30 uur. Visites aanvragen voor 10.00 uur tel. 0412-401922. Voor spoed: 0412-401900. www.berghem.praktijkinfo.nl praktijk@hapberghem. Buiten kantooruren spoedeisende klachten: HOV: 0900-8860. Apotheek Berghem Gezondheidscentrum Berghem. J.M. van Haren-Loermans, tel. 0412-401751. Openingstijden: ma t/m do 08.00-17.30 uur, vrij 08.00-18.00 uur, za 10.00-12.00 uur. Apotheek spoed: weekdagen vanaf 17.30-23.00 uur en weekend/feestdagen van 08.00-23.00 uur: Burchtapotheek Gilissen Oss: 0412-633837 Nachten van 23.00-08.00 uur: Regioapotheek Bernhoven, Uden: 0413-408780. Groepspraktijk Logopedie Gezondheidscentrum Berghem. Contactpersoon: Alice Kok. Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen of mailen: 0412-634471/06-23400866 info@logopedieoss.nl, www.logopedieoss.nl Nova verloskundigen Gezondheidscentrum Berghem. Lianne Swiers, Marieke van Liempt, Roos Kremers, Anne van Otten. Controles op afspraak. Tel. 0412-646839, aanmelding@novaverloskundige.nl Tandartsenpraktijk Gezondheidscentrum Berghem. Mw. Bossers, Mw. R. de Rijk-Wehling, Mw. V. van Heumen, Mw. L. van den Heuvel, Hr. A. de Rijk, Hr. S. van der Waal, Mw. C. Rouppe van der Voort. Behandeling na afspraak, tel. 0412-401589, www.tandartsenpraktijkberghem.nl welkom@tandartsenpraktijkberghem.nl Cesar therapie Praktijk voor oefentherapie Cesar, Sanne v.d. Steen, tel. 0412-401764.

www.thuisinhetnieuws.nl Huid- en oedeemtherapie Derma Sana Gezondheidscentrum Berghem Acnetherapie, (oncologie)oedeemtherapie, laserontharing, littekentherapie. Vergoeding zorgverzekering mogelijk. Spreekuur op afspraak van 8.00 - 18.00 uur, avondafspraak in overleg. woensdag gesloten, Tel. 0619995204. Fysiofit Gezondheidscentrum Berghem. Fysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportrevalidatie, medische fitness en sportmassage. Tel. 0412-401764, info@fysiofitberghem.nl, www.fysiofitberghem.nl Psychologenpraktijk Derks Gezondheidscentrum Berghem. Mv. Drs. P. Derks, eerstelijns psychologische zorg, Gezondheidszorgpsycholoog BIC, cognitief gedragstherapeut, psycholoog NIP. www.psychologenpraktijkderks.nl. Behandeling na afspraak, tel. 06-24380243. Diëtist Oss/Berghem Gezondheidscentrum Berghem. Mw. Ardie van der Steen, tel. 06-33796547. Ook huisbezoek mogelijk. www.dietistossberghem.nl avdsteen@dietistossberghem.nl ONSWelzijn Gezondheidscentrum Berghem. Corry Dekkers,psycho-soc.h.v. Werkdagen: ma/di/wo/do Spreekuur: ma en do 09.00–10.00 uur Tel. 06-38503095. corry.dekkers@ons-welzijn.nl Trombosedienst en bloedafnam Gezondheidscentrum Berghem. Dagelijks van 08.00 tot 09.30 uur. Inlichtingen: 0413-403000, www.dcbernhoven.nl trombose@bernhoven.nl, Praktijk Voet&Vorm, medische voetzorg Jerica Bastiaans, T: 06-16026402 Rijkserkend Medisch Pedicure Oncologisch voetzorgverlener (OVV) Schimmelnageltherapeut/diagnostiek Specialist ingroeiende nagels Lid beroepsvereniging NMMV KABIZ en KRP geregistreerd www.voetvorm.nl Podothereapie Makkelijk Lopen Gezondheidscentrum Berghem. Imke Couteaux, tel. 073-5470019 info@makkelijklopen.nl www.makkelijklopen.nl Personal Trainer Praktijk Specialisaties: Leefstijl Interventie Voeding-Beweging-Ontspanning. Massages, fitness en zelfverdedigingscursus voor vrouwen. Op afspraak in Berghem of bij u thuis. Paul Schraven 06-28648493. Willandstraat 62, Berghem Kijk voor speciale arrangementen op www.pspt.nl

BC

Fysiotherapie Fysio Roode Locatie IMRO-sana Burg. van Erpstraat 2 Berghem Locatie Four2Go, Osseweg 38-a Berghem Fysiotherapie, manuele therapie, kinder manuele therapie en revalidatie. Behandeling op afspraak, ook ‘s avonds en op zaterdag. Tel. 0412-657956, info@fysioroode.nl - www.fysioroode.nl Fysiotherapie4all Berghem Koolzaadweg 1, 5351 LP Berghem Fysiotherapie, manueel therapie, triggerpoint therapie, dry needling en echografie. Tel: 0412-404035 info@fysiotherapie4all.nl Fysiofit Molenweg 2, 5351 EV Berghem. Fysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportrevalidatie, medische fitness en sportmassage. Tel. 0412-401764, info@fysiofitberghem.nl - www.fysiofitberghem.nl

IMRO-SANA

Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. www.imrosana.com Fysio Roode Locatie IMRO-sana Burg van Erpstraat 2 Berghem Locatie Four2Go, Osseweg 38-a Berghem Fysiotherapie, manuele therapie, kinder manuele therapie en revalidatie. Behandeling op afspraak, ook ‘s avonds en op zaterdag. Tel. 0412-657956, info@fysioroode.nl Thuiszorg Pantein Molenweg 2, 5351 EV Berghem. persoonlijks verzorging, gespecialiseerde verpleging, gespecialiseerde thuisbegeleiding, kraamzorg, voeding en dieetadvisering. Tel. 0900-8803, www.thuiszorgpantein.nl thuiszorg@pantein.nl Yogapraktijk Catelijne Oldenborger Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Yogalessen op dinsdagochtend, middag, -avond. Bij IMRO-sana, www.catelijneyoga.nl, tel. 0614635702. Pilates lessen Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem Voor informatie: contact per mail: Pilates.karin@gmail.com of per tel. 06-13908486. Acupunctuurpraktijk George Remst Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Traditionele Chinese natuurgeneeswijze bij diverse acute en chronische (pijn)klachten. lid N.V.A. Tel. 06-22400724. www.oosterse-geneeswijze.nl UMIEK Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem Leefstijlcoach voor kinderen & volwassenen en ervaringsdeskundige anorexia nervosa. Mentale begeleiding bij gewichtsbeheersing. Blijvend op gewicht door oorzaakgerichte coaching Begeleiding op afspraak, ook ’s avonds en op zaterdag Tel. 06-11818482 - info@umiek.nl www.umiek.nl [1]


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Thuiszorg

Dierenartsen

Overige

BrabantZorg Thuiszorg de Wilberthof Voor alle zorg en ondersteuning bij u thuis. klantenservice.oss@brabantzorg.eu en 0412-622678 of De Wilberthof: 0412-406464.

Dierenartsenpraktijk Julianastraat 27, 5351 AL Berghem tel. 0412-401414. Spoedgevallen 24 uur per dag Spreekuur: ma. t/m vr. 13.30-14.00 uur en 19.00-20.00 uur. Kattenspreekuur: donderdag 11.30-12.00 uur. Openingstijden voor medicijnen, dieetvoer, vlooienspul e.d. maandag t/m vrijdag 08.30-20.15 uur - zaterdag 09.00-12.00 uur.

Blijvend anders Kunnen mensen echt blijvend veranderen, kunnen ook de ooit opgelopen angsten, beschadigingen of trauma’s echt opgeruimd worden? Bij Blijvend anders kunt u terecht voor individuele begeleiding én voor groepstrainingen om tot duurzame en dus effectieve veranderingen te komen. Blijvend anders, Landbouwlaan 105, 5351 LA Berghem tel: 06-24110827 email: info@blijvendanders.nl website: www.blijvendanders.nl

Verloskundigen Verloskundigen Ridderhof IMRO-SANA Burg. van Erpstraat 4 Berghem Controles op afspraak. Naast verloskundige zorg, ook kinderwens, echoscopie, borstvoedingsbegeleiding en anticonceptie. Aanmelden: 0412-627560 www.verloskundigenridderhof.nl Nova verloskundigen Lianne Swiers, Maud Rozie, Marieke van Liempt, Roos Kremers, Anne van Otten. Controles op afspraak. Gezondheidscentrum, Molenweg 2, Berghem, tel. 0412-646839, aanmelding@novaverloskundige.nl

Kinderdagverblijven Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos locatie ‘De Elfenboom’ St. Willibrordusstraat 15T, 5351 ED Berghem, Opvang voor 0-13 jaar, open van ma. t/m vrij. van 07.30-18.30 uur. Voor meer informatie: Natasja de Jager, tel. 073-6105949 (optie 1-2). www.elfenboom.nl info@hetsprookjesbos.nl Kinderdagverblijf De Schaepskooi Knolgroenveld 1, 5351 LB Berghem, 0412-402262. Opvang voor kinderen van 0-4 jaar. Maandag t/m vrijdag 07.30-18.00 uur. Saroma v. Erp, tel. 0412-624347. www.deschaepskooi.nl info@deschaepskooi.nl Gastouderopvang Kids en care Melissa Platenburg, Jachtslot 14, 5346 WK Oss. Kleinschalig kinderopvang in huiselijke omgeving. Voor kinderen van 0 tot 13 jaar, tel. 0412-650787. www.kids-caregastouderbureau.nl info@kids-care-gastouderbureau.nl Gastouderland Gastouderopvang kleinschalig, zowel dagopvang als BSO. Bemiddelt in de opvang. Marianne van der Heijden Het Reut 501 5351 TG Berghem Tel: 06 50 805 605 m.vanderheijden@gastouderland.nl www.gastouderland.nl Stichting Peuterwerk Oss Hier kunnen kinderen van 2 tot 4 jaar met leeftijdsgenootjes komen spelen onder deskundige begeleiding en in een veilige omgeving. -vestiging De Teddybeer, Dr. Baptiststraat 16, 5351 EX Berghem -vestiging De Zon, Knolgroenveld 1, 5351 LB Berghem Voor meer informatie: tel. 0412-643221 www.spo-oss.nl info@spo-oss.nl

Dierenkliniek De Piekenhoef Koolzaadweg 10, 5351 LP Berghem. Dag en nacht bereikbaar : 0412-310 010 www.dierenkliniekdepiekenhoef.nl info@dierenkliniekdepiekenhoef.nl

Pedicurepraktijken Gerdie Bimbergen-van Gaal Wolvepad 44, 5351 CX Berghem, tel. 0412-402741. Behandeling volgens afspraak. Mieke van Haren Kerkstraat 38, 5351 EB Berghem, pedicure-miekevanharen@caiway.net Geaccrediteerde pedicurepraktijk. Behandeling op afspraak, tel. 0412-401886. mob: 06-20734934 Gesp. in voetverzorging. Behandelingen bij diabetici-, reuma-, en overige risicopatiënten. Provoet en KRP. Annemiek van Hintum Valendonkstraat 13, 5351NE Berghem, tel. 0412-402583. Diabetici. Behandeling op afspraak, ook aan huis. JA Voetzorg Astrid Janssen Bergse Heihoek 4, 5351 SL Berghem Tel: 06-18719924 Gespecialiseerd Medisch pedicure,Paramedisch Chiropodist. RPV geregistreerd, lid Stipezo. Ook behandeling van risicovoet o.a. Diabetes, Reuma en ouderen. info@javoetzorg.nl Behandeling op afspraak. Pedicure Marike Osseweg 52, 5351 AE Berghem, tel. 06-51109806. Wendy van Orsouw Schriekse Heihoek 102, 5351 SH Berghem Tel. 06 124 00 182 Behandeling op afspraak. Manuela Smulders Zeis 10, tel. 0412-401855, behandeling volgens afspraak. Sylvia Voets Medisch pedicure. Ook risicovoeten zoals diabetes, reuma, ouderen. Lid Provoet – KRP geregistreerd. Behandeling volgens afspraak. Heistraat 10, tel. 0412-652741. Mariëlle v.d. Wetering Medisch pedicure Lid Provoet en KRP geregistreerd Spaanderstraat 228 5351 BD Berghem 0412-795030 / 06-55808318 Behandeling volgens afspraak

AvL Coaching Laanderhof 45, 5351 CN Berghem Mental coaching door middel van hypnotherapie /pijnreductie Anja van Lieshout tel. 0621437244 www.avlcoaching.nl / www.pijnreductie.nl info@avlcoaching.nl Sportzorgmasseur Cilia van de Camp Het Reut 313, 5351 TD Berghem SCAS gecertifieerd. Aangesloten bij NGS. Behandeling schouder- hoofdpijn- nekklachten. Sporters en niet-sporters. Behandeling op afspraak en overleg. 2 middagen bij FItness4all, vraag voor info bij de receptie. Diverse verzekeraars vergoeden de behandeling. www.sportzorgciliavandecamp.nl. Berghse Tafel Iedere donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u in de Berchplaets terecht voor een kop koffie, vragen of hulp.

Aanvullingen/correcties Deze gegevens zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Heeft u correcties of aanvullingen van uw organisatie, of staat u nog niet vermeld mail dan naar redactie@nnmedia.nl en wij zullen het voor de volgende uitgave aanpassen. Kosten vermelding €42,35 incl btw per jaar.

Inzenden kopij Berghs Contact Berghs Contact wordt samengesteld uit de ingezonden mededelingen en persberichten van verenigingen en organisaties. Aankondigingen van Bergse verenigingen en organisaties met nieuwswaarde (zoals aankondigingen van activiteiten) worden gratis geplaatst. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten ligt bij de inzenders. Inzenders vrijwaren de uitgever tevens van auteurs- en beeldrechtelijke aansprakelijkheid. Bedenk u dus vooraf goed of de rechten van in te zenden teksten en/of foto’s bij u liggen of door u geregeld zijn. Uw kopij kunt u tot de in de colofon vermeldde dag en tijd aanleveren via een mail aan: redactie@nnmedia.nl. Voor meer informatie kunt u mailen of bellen met 073-5320035. Volgende nummer van Berghs Contact verschijnt op 23 september Inzenden kopij t/m 19 september.


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

In ‘Geen Viking’ doet Mark van de Veerdonk wederom verslag van een bizar incident uit zijn persoonlijke leven. “Iets waar ik misschien niet sterker maar wel veel joliger uit ben gekomen. En dat is ook wat waard.” Wie de afgelopen jaren één of meerdere van mijn optredens heeft meegemaakt, weet dat het draait om die ene vraag: wat wordt het decorstuk? Na een vliegende wc-pot, een halve deux chevaux, een antieke telefooncel, een gecrashte solex in een ladekast en een concertvleugelboot, dringt de prangende vraag zich op: wat sleept de Nistelrodese cabaretier deze keer weer het podium op? “Ik kan slecht één ding verklappen, het wordt Geen Viking.” Houdt Mark van de Veerdonk het nog even spannend. U kunt het zelf gaan ontdekken op 14 september! Het complete programma van de Berchplaets kunt u terug lezen in de speciale programmafolder die samen met deze editie van Berghs Contact wordt bezorgd.

Buurkrachtteam Berghem Noord

Veelzijdig seizoensprogramma de Berchplaets

Mark van de Veerdonk opent theaterseizoen De Berchplaets staat aan het begin van weer een boordevol seizoen met bekende toppers als de kinderdisco, de crea instuif, poppentheater, het accordeonfestival, het korenfestival en de rommelmarkten en beurzen, maar bijvoorbeeld ook de Bergse inburgeringscursus, luistercafé en bijzondere voorstellingen van bijvoorbeeld Christel de Laat en Mannen van Achterom. Mark van de Veerdonk opent op 14 september het nieuwe theaterseizoen met alweer zijn 16e programma. “De voorstelling heet Geen Viking en dat klopt dus” legt Mark uit “Want ik kom uit Brabant. Maar hoho, zou ik van oorsprong geen Viking kunnen zijn. Per slot zijn de Noormannen in het jaar 1019 mijn woonplaats Slabroek binnengevallen. Mijn Viking gaat dus over identiteit. Hoe krijg je zoiets en kom je er ooit vanaf?”

In de gemeente Oss heeft opnieuw een groep bewoners besloten de handen ineen te slaan om zo samen activiteiten te organiseren die de buurt mooier en duurzamer maken. De initiatiefnemers – Sandra Schreurs, Frans Verbon, Jan van Erp, Jos van Vught en Harold Mazen – hebben zich verenigd als Buurkrachtteam Berghem Noord. Berghem - Dit team richt zich met zijn activiteiten met name op de buurt die ligt in het gebied dat ligt ten noorden van de spoorlijn en ten oosten van het centrum van Berghem. Met dit kersverse buurtteam is de vierde Buurkrachtbuurt een feit. De eerste activiteit van het buurtteam is het realiseren van een aantrekkelijk zonnepanelenaanbod waar de hele buurt van kan profiteren. Dat aanbod wordt in september toegelicht tijdens een bijeenkomst in De Berchplaets. Geïnteresseerden kunnen zich op de Buurkrachtapp aansluiten bij Buurkrachtteam Berghem Noord of een mail sturen naar buurkrachtberghemnoord@gmail.com. Buurkracht is geen onbekende in de gemeente Oss. Zo zijn er Buurkrachtteams in Ussen Loovelt, Witte Hoef en Hert&Woud Staatsliedenbuurt actief. Deze buurten hebben inmiddels diverse successen geboekt. Daarnaast was Buurkracht betrokken bij het Postcoderoosproject op het dak van de roeivereniging in Mettegeupel. Dit project is ontwikkeld door energiecoöperatie Zon op Macharen.

Mark van de Veerdonk startte in het voorjaar van 2019 met een twintigtal try-outs in kleine theaters met minder dan 250 stoelen. Van de Veerdonk: “Enige beperking: de toegangsdeur moest wel minimaal 84 centimeter breed zijn. Want anders pastte het decor er niet door. In het theaterkerkje van Wadway is de deur namelijk exact 84 centimeter breed en daarop laten wij het decorstuk altijd bouwen door Bernard Versteeve.” In het seizoen 2019/2020 de cabaretvoorstelling in een kleine 70 theaters te beleven. In Berghem is Van de Veerdonk al op 14 september te zien met zijn nieuwe show. Geen Viking zit weer vol verbale slapstick, mallotige meningen, onzinnige omdraaiingen en schijnbewegingen. “Da’s zo’n beetje mijn handelsmerk geworden. Tweemaal (ruim) 50 minuten ontiegelijk lachen, onder het motto ‘Het leven is geen grap, je moet het er zelf van maken’

www.thuisinhetnieuws.nl


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

www.interpunctie.nl

www.stief-gezin.nl - gezinstherapie - conflicten - assertiviteit

- relatietherapie - individuele vragen - opvoedingskwesties

voor alle mogelijke kwesties in en om samengestelde gezinnen

Smientdonk 2, 5467 CA Veghel

info@interpunctie.nl

Wie herkent zich er níet in? Iedereen denkt wel eens: had ik maar…. Je wordt gevraagd om een boek uit te lenen terwijl je weet dat die ander nogal slordig is en vreest dat je boek verfomfaaid terugkomt. Maar……weigeren is lastig. Of iemand rijdt regelmatig mee zonder vergoeding. Je zegt tegen jezelf dat het niet zo erg is, want je moet zelf tóch die kant op. En toch steekt het. Of je bent het eeuwige gezeur van een vriendin of buurvrouw over alle ziektes en pech die haar treffen zat. Je wilt niet onvriendelijk zijn, toch?

Nellie Timmermans

Je collega wil een vrije dag (of jij wil invallen). Je stemt in maar als jij een vrije dag wil geeft ze niet thuis…. Of je krijgt iets kapot terug wat je uitgeleend had. Je vindt het geen stijl en zou zelf zoiets nooit doen. Maar je vindt het toch lastig om er wat van te zeggen. Je maakt jezelf wijs dat het maar een kleinigheidje is en repareert het op eigen kosten. Soms is er maar één ding wat jou dwars zit en durf je anders best assertief te zijn. Dan kan een gesprek helpen. Loop je echter vaker tegen deze dingen aan, vind je het lastig of heb je al “ja” gezegd vóór je er erg in hebt??

0413-310795

Heb je vaak spijt omdat je jezelf weer iets in de maag hebt laten splitsen terwijl je eigenlijk geen tijd of geen zin hebt? Of ben je bang dat je ruzie krijgt als je eens een keer iets zou weigeren? Of weet je gewoon niet hoe?? Een cursus assertiviteit (5 avonden), maar ook een individueel gesprek zou je kunnen helpen. Maar als het vaker voorkomt is een cursus aan te bevelen. Kijk op de site voor informatie-avonden hierover of mail info@ interpunctie.nl


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Nieuwe EHBO–cursus van start

vlnr Pieter Groeneveld, Willem Steenbeek, Ria van Hoorn

Verzamelwoede komt de voorstelling ‘Oorlog aan de Rivier’ goed van pas In september brengt Theater Dankzij de Dijken de voorstelling Oorlog aan de Rivier in een tijdelijk tenttheater aan de Oude Maas – nabij de Prinses Maximasluizen in Lith. De voorstelling is gebaseerd op de persoonlijke verhalen van veertien mensen die WO2 aan de Maaskant meegemaakt hebben. Ook het decor speelt een grote rol. Het is een hele uitdaging om een natuurgebied in oorlogssfeer te brengen vindt Willem Steenbeek, decorbouwer en rekwisiteur van Theater Dankzij De Dijken. ‘Maar dankzij mijn verzamelwoede komen we een heel eind. Tanks heb ik niet in mijn verzameling, maar ik ga ook niet over de afdeling vervoer zoals motoren met zijspan, al heb ik wel leentjebuur gespeeld bij iemand met een mooie oude tractor. En trouwens ik lever wel de nodige vooroorlogse fietsen en een bakkerskar. Ik bewaar gewoon veel. Mijn partner, Ans Jager die regisseur en schrijver is, wordt er wel eens niet goed van, maar is dan wel weer blij als ik iets tevoorschijn tover wat in het decor past. Koffiepotten, servies, olielampen, mattenkloppers, kacheltjes, roept u maar. Het Romeinse schip dat dienst deed in de voorstelling Julius Caesar heb ik ook bewaard. Het hout wat daarvoor gebruikt is komt uit een huisje in Lith wat bij een verbouwing gestript werd. Dat mocht ik ophalen’. Samen met de harde kern van de decorbouwers, Pieter Groeneveld en Ria van Hoorn, was het drietal de afgelopen maanden te vinden aan de Oude Maas om het Romeinse schip om te bouwen tot woonark. Ook Groeneveld verzamelt graag want ‘alles kan nog wel eens van pas komen’. Hij vond nog een oud bankje op zolder wat nu weer netjes gerestaureerd is, evenals een trapnaaimachine uit 1923. Een technische jongen heeft de naaimachine weer aan de gang gekregen. Van Hoorn sjouwt en timmert net zo hard mee. ‘Het is fijn om aan het decor te werken. Ik ben wel blij dat het

dak op de woonboot zit, dan kunnen we tenminste schuilen. We zijn een paar keer flink nat geregend en hebben minstens zo vaak in bloedhitte staan werken. Al kunnen we dan nog heerlijk de Maas induiken’. Nu het woonschip bijna af is gaat het team zich op het kleinere werk storten. ‘Nouja, bedstee, keukentje, bar’ zegt Groeneveld veelbetekenend. Van Hoorn vult aan ‘en de boel moet ingericht worden. Daar draagt wel Jan en alleman aan bij. Roep ‘oorlog’ en er komt uit ieder huis wel iets, zoals melkbussen, petroleumstellen, vuilnisbakken, koffiemolens, emaillen pannen. En als we dan nog iets missen wordt het speuren in advertenties’. Steenbeek grinnikt ‘Als de spelers het niet goed doen ziet het publiek in ieder geval een mooi decor’. Al twijfelt hij er niet aan dat Oorlog aan de Rivier een mooie voorstelling wordt. ‘Het verhaal is goed en indringend en er zitten toch ook hele komische momenten in. Logisch, want mensen hebben niet de hele oorlog zitten huilen’. Voorstellingen Oorlog aan de Rivier door Theater Dankzij De Dijken 19, 20, 21, 26, 27, 28 september 2019 Aanvang 20.15 (De voorstellingen van 20, 21 en 28 september zijn bijna uitverkocht) Regisseur en script Ans Jager Dirigent en arrangeur Marty van der Staak Locatie: Nabij Prinses Maximasluizen, Lith Reserveren € 15 Aan de kassa € 17,50 www.theaterdankzijdedijken.nl

In september gaat er een nieuwe regionale cursus EHBO van start. De cursus wordt gehouden op een centrale plaats in Berghem in Zalen Centrum De Merx. De cursus omvat de basiskennis van de eerste hulp. Verder komen de reanimatie en de bediening van de AED aan bod. In totaal duurt de cursus 14 avonden. De kosten zijn 225 euro. In veel gevallen zijn de kosten voor deze cursus te declareren bij de ziektekostenverzekering. De kandidaten kunnen zich aanmelden bij Ans van der Burgt. Haar telefoonnummer is 06-12875559 of per email ansvanderburgt@caiway.nl. Uiteraard kunnen de besturen van de plaatselijke EHBO-verenigingen ook informatie geven.

Pop-up schilderatelier in de Abdij van Berne Zin om te schilderen in de abdijtuin? Te midden van de kleurige bloemen met de abdijkerk op de achtergrond? In alle rust heerlijk met verf en kleuren bezig te zijn? Op 7 september komt Franz Hazelzet met zijn pop-up atelier naar de Abdij van Berne. Een auto vol met ezels, emmertjes en kwasten, doekjes en verf. En hij zelf natuurlijk met een mooi verhaal over schilders en de betekenis van kunst. Voor iedereen die graag schildert of het eens wil proberen. U laten inspireren door de natuur en de kleuren, een middag lekker bezig zijn met verf en kwast. U hoeft verder niets mee te nemen behalve een schort of oud overhemd. Kosten bedragen € 25,- p.p. (inclusief alle materialen en koffie en thee). Aanmelden: per e-mail op activiteiten@bernemedia.com, of bij boekhandel Berne.

Accordeon Festival Zondag 8 september zijn de zalen van Vivaldi aan de Molenstraat in Oss weer het decor voor het bekende Accordeonfestival. Diverse bekende accordeonisten hebben reeds hun medewerking toegezegd. De zaal is geopend vanaf 10.30 uur. Verdere info Cor van Zeeland 06-14 951556

Cursus edelsmeden in Rosmalen Nog enkele plaatsen vrij, aanvang begin september. Professioneel ingericht atelier met deskundige begeleiding. Voor informatie: info@hansvangerwen.nl of 06 25067767


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

zoekt

AANPAKKERS VOOR DE BOUW!

o.a. timmerlieden, metselaars, bouwvakhulpen en bouwopruimers! Motivatie is belangrijker dan ervaring en opleiding! Rijbewijs is een vereiste! In het bezit zijn van eigen vervoer is een pre. Auto van de zaak behoort tot de mogelijkheden. Ben jij die gemotiveerde aanpakker die wij zoeken? Neem dan z.s.m. contact met ons op! Telefoon: 0487 - 573180

Durf jij het anders te doen? Een identiteit bén je. Dat is wat jou uniek maakt. Met een bedrijf is dat niet anders. Bij EJP zijn we een tikkeltje tegendraads. We durven. Doen nieuwe dingen. En willen dolgraag iets voor anderen betekenen. Voor onze medewerkers, voor onze klanten, maar ook voor de maatschappij. Kun jij je vinden in onze persoonlijke benadering? In ‘jij’ in plaats van ‘u’?

Ga het eens helemaal anders doen! Wij hebben altijd ruimte voor enthousiaste, ambitieuze mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Op dit moment zijn we vooral op zoek naar:

Financieel Administratief Medewerk(st)er • Minimaal 24 uur per week van je tijd; • Relevante administratieve/accountancy opleiding.

Aangifte Medewerk(st)er • Minimaal 24 uur per week van je tijd; • Een (bijna) afgeronde opleiding Fiscale economie/Fiscaal Recht (HBO) of vergelijkbaar.

Assistent Accountant • Minimaal 32 uur per week van je tijd; • Een relevante MBO+/HBO opleiding of studerend.

(Junior) Fiscalist

KOM VOOR EEN GOEDE WINTERSPORT VOORBEREIDING MET EEN OOSTENRIJKSE SFEER NAAR ALPINE WORLD!

• Minimaal 3 jaar relevante werkervaring; • Minimaal 32 uur per week van je tijd; • Een afgeronde opleiding Fiscale Economie/Fiscaal Recht op WO niveau of vergelijkbaar.

De volledige functieomschrijvingen vind je op onze website www.ejp.nl/werken-bij-EJP. Bij vragen kun je contact opnemen met Patty Schors (pattyschors@ejp.nl / 073-8507280)

• AANTREKKELIJKE SEIZOENSKAARTEN • GRATIS PROEFLESSEN VANAF 15 SEPTEMBER IEDERE ZONDAG VAN 11.00 - 14.00 UUR

HOUD ONZE SITE EN SOCIAL MEDIA IN DE GATEN!

www.alpineworld.nl info@alpineworld.nl

www.ejp.nl

ALL


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Spectaculaire Flyer e-bike sale! Verboven Tweewielers in Lith ruimt op op! En wel met het Zwitserse premium e-bike merk Flyer. De naam Flyer is al sinds 1995 een gevestigde naam in e-bike land, en kenmerkt zich door sublieme kwaliteit en aandrijving met de krachtige en betrouwbare Panasonic techniek. Bij Verboven Tweewielers is Flyer dan ook het parade paardje in het verder grote scala e-bikes die jaarlijks verkocht worden. De perfecte kwaliteit van Flyer is wat de Lithse tweewieler specialist en Flyer dan ook zeer goed samen verbindt. De opruiming komt op een mooi tijdstip aan het einde van dit zonnige fietsseizoen en hierbij gaat dan ook plaats gemaakt worden voor de 2020 collectie. Naast de elektrische fietsen van Flyer vindt u bij Verboven in Lith een breed assortiment fietsen en e-bikes. Naast Flyer kunt u hier ook terecht voor de merken Gazelle, Batavus, Sparta, Cortina, Rih, Merida, en VanDijck. Verder bent u voor service en onderhoud met elk merk van harte welkom en kan er door het brede aanbod dus ook perfect service verleent worden aan bijna alle e-bike technieken. Het uitlezen en testen van alle accu’s is wat sinds kort ook tot de mogelijkheden behoort. Middels een speciale accutester wordt er de conditie van uw accu en oplader getest, en krijgt u hiervan een testrapport. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om uw fiets te brengen? Geen probleem, in de gehele regio wordt uw fiets gratis gehaald en weer teruggebracht. Kijk nu op de geheel vernieuwde website van Verboven Tweewielers en neem alvast een voorproefje op het grote aanbod fietsen en e-bikes. Uiteraard bent u ook van harte welkom bij de zoektocht naar uw nieuwe fiets of e-bike en kunt u, naast een vakkundig advies, ook rijden en vergelijken op diverse demo fietsen. U vindt Verboven Tweewielers aan het Marktplein 21 in Lith, graag tot ziens!

Rommelmarkt Bijzonder Aktief Stichting Bijzonder Aktief geeft mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid deel te nemen aan vijf verschillende sporten. Om activiteiten voor deelnemers te kunnen financieren, organiseert Bijzonder Aktief een rommelmarkt op zondag 1 september in de Vierhoeksingel te Oss, nabij Kwalitaria Loeffen en Jumbo Supermarkt, van 10.00 tot 14.00 uur. Iedereen is welkom.

CAMPING ZOEKT TOERCARAVANS TE KOOP MET RDW-VRIJWARING BEL: 06-21819821

NEDU Kampeerauto’s

Wij bouwen uw droom!

Wij zijn gespecialiseerd in het ombouwen van busjes naar kampeerauto’s

www.nedu-kampeerautos.nl Infanteriestraat 3a

| 5363 VW Grave | 0486-436129 | info@nedu-kampeerautos.nl

Waterproductiebedrijf Nuland opent deuren voor publiek Op zondag 22 september opent Brabant Water de deuren van het waterproductiebedrijf Nuland voor het publiek. Nuland is één van de 29 productielocaties van de drinkwaterleverancier. Tijdens de open dag laat men graag zien wat er allemaal gebeurt met het kraanwater voordat het thuis uit de kraan komt. U bent welkom van 10:00 tot 16:00 uur en de toegang is gratis Ontdek alles over jouw drinkwater Tijdens de open dag heb je de unieke kans om een kijkje achter de schermen bij Brabant Water te nemen. Dee drinkwaterproductiebedrijven zijn normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Dat komt door de eisen rond de bescherming van ons drinkwater. Ontdek daarom tijdens de open dag de wereld achter ons drinkwater! Wat is er te zien en te beleven? Drinkwater is voor ons vanzelfsprekend én toch is het heel bijzonder. Brabant Water laat zien waar het water vandaan komt, hoe het wordt gezuiverd en hoe het bij jou thuis komt. Maar het waterbedrijf doet graag een stapje extra. Wist je dat ze het water zachter maken waar nodig, ze op grote schaal leidingen vervangen en dat je in het natuurgebied rond de bronnen in de Nulandse heide perfect kunt wandelen? De medewerkers vertellen er graag meer over op 22 september. Ook kunt u zien hoe u slimmer om kunt gaan met water. Leuke activiteiten voor kinderen Voor de kinderen is er van alles te doen. Zo maken ze bijvoorbeeld kans op een mooie prijs bij de ‘ren je rot’ quiz, spelen ze het ‘slimmer omgaan met water – watervangspel’ en kunnen ze meedoen met de waterproefjes of water met een smaakje proeven! Toegankelijkheid Iedereen is van harte welkom tijdens de open dag. Op het buitenterrein is van alles te beleven. Het buitenterrein is goed toegankelijk voor mindervaliden. De rondleiding in het waterproductiebedrijf vindt op meerdere verdiepingen plaats en is daardoor niet geschikt voor mindervaliden. Parkeren Vanaf de parkeerplaats bij het Autotron in Rosmalen rijden er meerdere pendelbusjes die je naar het terrein van Brabant Water brengen. Volg de parkeerverwijsborden en de aanwijzingen van de parkeerwachters. In de directe omgeving van het waterproductiebedrijf kan niet worden geparkeerd.


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

8 SEPTEMBER

meer info:

ALL


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Gastvrije dorp zondag 8 september weer boordevol activiteit

42e KOM-festival in Rosmalen Binnenkort, op zondag 8 september, is het weer zover. Al voor de 42e keer organiseert de ondernemersvereniging KOM Rosmalen dan het vermaarde KOM-Festival in het centrum van Rosmalen. Met liefst 180 deelnemers barst het in het dorpshart weer van de koopwaar, bezienswaardigheden en activiteiten. Ruim 200 boeren in Oost Brabant doen mee

door Mark van der Donk een dj te staan, die voor de muzikale noot zorgt”, weet Moonen. En dat is zeker niet de enige plek waar muziek is te horen. “Op het voorplein van de Kentering worden, met Mevrouw van Heck en Ferry de Lits, twee live optredens verzorgd. En bij grandcafé Rosmaelen is er weer een editie van ‘Lekker origineel’, met dit keer de toevoeging ‘XS’. Extra klein dus. Denk daarbij aan een evenemententent van pak em beet 4 bij 5 meter. Voor de fun. Alles waarmee normaal flink wordt uitgepakt, komt er nu in de kleine uitvoering.” De Markt, het parkeerterrein bij het oude Jumbo-filiaal, is ieder jaar de plek voor dansen sportmanifestaties. “Normaal doen ze dat op een houten vloer, die op de grond ligt. Maar dit keer is er een speciaal podium geregeld, waarop de dans- en sportdemonstraties gegeven zullen worden.”

Het centrummanagement van Rosmalen heeft ook dit jaar weer kosten noch moeite gespaard. “Eigen winkeliers, allerlei verenigingen en kleine bedrijfjes van buiten het centrum, die hun waar graag onder de aandacht willen brengen aan het grote publiek, zullen zich allemaal zo goed mogelijk willen presenteren”, zo vertelt Ronald Moonen. “Er zijn dit jaar 180 deelnemers, dus is er letterlijk voor ieder wat wils. Alles wat je op een jaarmarkt verwacht, kun je in Rosmalen vinden.” Het is de tweede keer dat het nieuwe deel van het centrum deelneemt aan het KOM-festival. “Vorig jaar rond deze tijd was dat net geopend en was het afwachten wat het Rosmalen zou brengen”, kijkt Moonen nog eens terug. “Maar het blijkt gelukkig heel goed te gaan. De samenwerking tussen het oude en nieuwe centrumdeel loopt perfect. Zo ook tijdens de voorbereidingen op het jaarlijkse festival. Alle winkeliers willen hun beste beentje voor zetten om er samen weer een geweldige dag van te maken.” Voor de fun Naast de gebruikelijke kraampjes en stands zijn er ook dit keer tal van activiteiten, voor jong en oud. Op de Driesprong is het verder goed toeven, op de speciaal voor deze gelegenheid uitgebreide terrassen van de horecagelegenheden. “Midden op het plein komt

Helemaal gratis Zoals ieder jaar zal het op zondag 8 september weer volle bak zijn in het Rosmalense winkelgebied. “Hoeveel bezoekers we zo’n beetje trekken?”, herhaalt Moonen onze vraag. “In totaal, over de hele dag genomen, zit je denk ik wel rond de acht à negenduizend. Heel veel Rosmalenaren, maar ook mensen van daarbuiten weten ons te vinden. Dat is ook niet zo gek, aangezien alle winkels van 11.00 tot 17.00 geopend zijn, er op alle parkeerterreinen gratis geparkeerd kan worden, we over diverse fietsenstallingen beschikken en de entree helemaal gratis is.”

2500 hectare agrarisch natuurbeheer Ruim 50 belangstellende boeren togen naar Café ’t Oventje in Zeeland. Om uitleg te krijgen over: Hoe leg je het beste natuur aan op boerenland? En hoe onderhoud je dit? Doel is om zoveel mogelijk biodiversiteit te krijgen en daardoor de akker- en weidevogels te helpen. Want deze eens zo talrijke vogelsoorten hebben het extreem moeilijk. In kansrijke gebieden is subsidie mogelijk die speciaal bedoeld is voor akker en weidevogels. Er zijn speciale pakketten waarmee de boer en de veldmedewerker een optimaal plan maken. Een mix aan pakketten zorgt voor veel variatie en daarmee een forse toename aan biodiversiteit. Inmiddels zijn er Oost-Brabant ruim 200 boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen en zij brengen gezamenlijk zo’n 2500 ha in! Wat overeen komt met zo’n 4000 voetbalvelden! Speciale pakketten zijn er voor: kieviten, leeuweriken, patrijzen, kevers en bijen. Plas-dras (waarbij boeren een akker onder water zetten) en de ‘vogelakker’ zijn subliem. Hele zwermen vogels komen erop af. Op 1 januari 2016 trad een nieuw subsidiestelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) in werking. Kern van het nieuwe stelsel is een streekgerichte benadering. Subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer kan alleen in kansrijke gebieden. Die zijn door de provincie aangewezen en op kaarten aangegeven als ‘leefgebieden’. Er zijn drie Brabantse collectieven: West-, Midden-, en Oost-Brabant. De Collectieven zijn opgericht door de Agrarische Natuurverenigingen uit de regio. www.anbbrabant.nl Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant heeft een infopaneel ontwikkeld. Hiermee kunnen boeren laten zien dat zij de biodiversiteit op hun grond serieus nemen. Infopanelen bij de ingezaaide akkers brengen het vele werk in beeld, dat verricht is door de boeren in samenwerking met het ANB Oost-Brabant. Boeren zijn trots op de toename van weide– en akkervogels, kleine zoogdieren, bijen en andere insecten op hun akkers.


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Zou u graag zonder rollator willen lopen? Klachten als duizeligheid, hernia en slechte doorbloeding naar de benen kunnen er op lange duur voor zorgen dat u een rollator nodig heeft. De oorzaak van deze klachten liggen in veel gevallen aan de spijsvertering en bloedcirculatie die verzwakt naarmate men ouder wordt waardoor het lichaam verzwakt. Dit gebeurd bij de een sneller als bij de ander, het is afhankelijk van uw constitutie. Sommige mensen met een zwakke constitutie hebben al verschillende gezondheidsklachten op jonge leeftijd. Met behulp van Acupunctuur en Kruiden kunt u dit proces echter omkeren en verbeteren. Een langzame spijsvertering en bloedcirculatie heeft als gevolg dat er veel afvalstoffen en toxines in uw lichaam

achterblijven. In eerste instantie kunt u dit merken aan een vertraagde stoelgang, dit veroorzaakt extra hitte in het lichaam die stijgt naar het hoofd en veroorzaakt en duizelig gevoel. Er is energie nodig om de spijsvertering en bloedcirculatie op tempo te houden. Wanneer de darmen door gebrek aan energie langer vol zitten gaat de verspreiding van bloed naar de ledenmaten

ook moeilijker waardoor handen en voeten vaak kouder aanvoelen. Als dit een lange tijd aanhoudt verzwakt het ook de ledematen. Ook bij hernia en rugklachten heeft de algehele circulatie invloed op de klachten. Wanneer we het lichaam weer extra energie geven kunnen we zorgen dat de bloedcirculatie verbeterd en ook de zenuwen beter gevoed worden. Hierdoor zal de spanning in uw rug afnemen en pijn verdwijnen. Onze behandeling is daarom in eerste instantie gericht op detoxen, de afvalstoffen worden uit uw lichaam verwijderd. Hierna geven we u kruiden die uw lichaam opnieuw vitale energie geven en de spijsvertering en bloedcirculatie versnelt zodat uw lichaam snel weer krachtig is en vitaal voelt en u weer de dingen kunt doen die u voorheen deed.

Op vertoon van deze advertentie is uw consult gratis. Wanneer u een aanvullende verzekering heeft worden uw behandelingen vergoed. Kom langs of bel voor een afspraak: Sunshine tang/Acufit | Koninginnenlaan 24 | 5211 WG s’Hertogenbosch (dichtbij centraal station) | Tel. 073-7502348 / 06-13066722 Open: Dinsdag, Woensdag en Vrijdag 9.30-17.00 | Website: www.warmmedicine.com Webshop: www.warmherbs.com

15% 15% KORTING KORTING OP ALLE

OP ALLE

FLYER FLYER

FIETSEN UIT ONZE FIETSEN UIT ONZE VOORRAAD VOORRAAD op = op

op = op

www.verboventweewielers.nl www.verboventweewielers.nl Marktplein 21, Lith Marktplein 21, Lith www.verboventweewielers.nl | Marktplein 21, Lith

.


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Spotlight op jaren ’60 en 75 jaar bevrijding

Brabants dagje uit in Geffen Houd jij ook zo van het landleven? Tijdens hét Brabants dagje uit op de 1e zondag van september beleef je dit met een vleug nostalgie, diverse dieren, unieke kinderattracties, interessante demonstraties en een heerlijke streeksfeer met muziek. Deze verrassende ‘nieuwe’ thema’s mag je zeker niet missen! Rolschaatsbaan, oldtimers, rock ‘n roll Op de belichte rolschaatsbaan van het jaren 60-plein mag je skaten naar hartenlust. Of bekijk de skatekunsten van de échte professionals tijdens de diverse demonstraties. Ook bewonderen motorliefhebbers oude motoren, brommers en oldtimers op het Dorpsplein, denk aan Opel Manta GT/E en Ford Kortina GT. Of dans de Hucklebuck met de rock ’n’ roll-band. Natuur en landschap Op het Natuur- en Landschapsplein in de Lambertusstraat proef je heerlijke streekproducten. Ook beleef je wat Landschapsbeheer Oss doet voor het behoud, beheer, herstel en ontwikkeling van ons ecologisch waardevol landschap. Kinderen maken hun eigen insectenhotel en zetten vogelkastjes in elkaar. 75 Jaar bevrijding Ter ere van het thema ‘75 jaar bevrijding’ laten museum Bevrijdende Vleugels en vereniging Keep Them Rolling maar liefst 12 militaire voertuigen zien op het parcours van Effe noar Geffe. Neem plaats in zo’n voertuig en laat je mee terugnemen in de tijd van toen. En nog zoveel meer… Bekijk de metershoge straattheater-karavaan die door het dorp heen trekt. Ook de tientallen oude ambachten, lokale kraampjes, 8 muziekpodia en kinderspeulploats zijn weer te zien op de markt. Kortom: Effe noar Geffe kom je ervaren! En misschien word je wel de miljoenste bezoeker... Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang en alle attracties op het parcours zijn gratis. De entree voor volwassenen is € 6,-. Parkeren is gratis.

Historische moment herbouw de Zwaan

Achtkant Vinkelse molen gaat op de belt Na tweeënhalf jaar werken door vrijwilligers van Stichting de Vinkelse Molen is het achtkant (houten molenromp) gereed voor plaatsing op de molenbelt. Zaterdag 31 augustus a.s. beginnen de vrijwilligers om 10.00 uur, met behulp van een gigantische bouwkraan, met plaatsing van de circa 25 ton wegende achtkant. Stichting De Vinkelse Molen ziet het als het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de bouwactiviteiten tot nu toe. Precies vijf jaar geleden zou de eerste schop de grond in zijn gegaan. Een ‘moment’ dat destijds niet door kon gaan vanwege het plotselinge overlijden van de toenmalige voorzitter Tonny van der Lee. “Hij zou trots zijn geweest op wat hier sindsdien is gerealiseerd. Met ruim 150 man is er gewerkt om dit alles voor elkaar te krijgen. Het maakt ook ons en heel Vinkel trots op deze prachtige prestatie. De molen groeit nu echt uit boven de horizon en wordt steeds meer een visitekaartje van ons dorp”, aldus een enthousiast bestuurslid Jan van der Lee. Wilde dromen waarmaken Stichting De Vinkelse Molen is in 2009 opgericht en heeft zich niet alleen ten doel gesteld de Molen, die in 1964 naar Holland (Michigan) in de V.S. is geëxporteerd, te herbouwen maar ook leefbaarheid van Vinkel te behouden en te vergroten. Jan van der Lee: “Daarin zijn we nu al geslaagd. We hebben een prachtige club met ruim 150 vrijwilligers die op allerlei manieren een steentje bijdragen. Samen laten we zien dat je met inzet, samenwerken en slimme ideeën zelfs ‘wilde’ dromen kunt waarmaken. Ook hebben we de verbinding met Holland,Michigan (V.S.) aangehaald. Dat heeft op 30 juni geresulteerd in een bezoek van het management van Windmill Island Gardens en een donatie van $ 2.000”.

De laatste loodjes De plaatsing van het achtkant is een feestelijke mijlpaal. Maar het betekent niet bestuur en vrijwilliger nu rustig achterover kunnen leunen. Van der Lee”Integendeel”! We willen de molen in september 2020 kant-en-klaar opleveren, dan zijn er nog vele uitdagingen. We hebben nog flink wat werk te verrichten. Met de aantekening dat we het technische gedeelte van de molen laten uitvoeren door ervaren molenbouwers. Maar ook is er financiële uitdaging. Bij start van ons project hebben we de totale kosten begroot op € 956.500. Door zelfwerkzaamheid, opbrengsten uit onze kringloopwinkel en multifunctionele ruimte, donaties, verschillende publieksacties, subsidies en sponsoren is ruim 85% van dit bedrag al bijeengebracht.” Om het resterende deel van ca. € 150.000 te kunnen ‘inverdienen’ zijn plannen in ontwikkeling. De details van deze plannen worden op dit moment nader uitgewerkt. “Maar nieuwe ideeën met betrekking tot fondsenwerving altijd van harte welkom. Alle kleine beetjes helpen” aldus Van der Lee Bestuur en vrijwilligers hopen dat velen een kijkje komen nemen als het achtkant wordt geplaatst. Kom 31 augustus naar Molen De Zwaan aan het Molenpad 1 in Vinkel. Vanaf 10.00 uur staat ook de koffie klaar en is iedereen welkom. Parkeren kan tegenover zaal Den Driehoek aan de Brugstraat.


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

K

ALL

Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem | info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl

K K apper

uif

Uw kapper aan huis op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Koolzaadweg 22 • 5351 LP Berghem Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl

van Zandvoort

meer dan Bandenservice ACCU’S - TREKHAKEN - SCHOKBREKERS - UITLATEN UITLIJNEN - BALANCEREN - REMMENSERVICE Kilometer certificaat

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Periodieke Keuring. Deze gegevens worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Tijd voor ont-moeten! Gebak om een hoekje In haar appartement zit ik bij haar. De koffie dampt gezellig uit de ouderwetse kopjes. Zij frummelt wat in gedachten aan het Wilhelminalepeltje.

Muzikale reünie Popkoor Noiz Popkoor Noiz bestaat dit jaar 10 jaar en om dat te vieren pakken ze groots uit: op zaterdag 14 september organiseert het Heesche koor het ‘Noiz & Friendz’ festival in openluchttheater Hoessenbosch in Berghem. Samen met bevriende koren en bands uit de regio beloven de leden van Noiz er een muzikale middag en avond voor jong en oud van te maken. Natuurlijk staat het koor ook zelf op het podium. Voor die gelegenheid zijn ze op zoek naar oud-leden om samen met hen nog een keer een aantal oude Noiz-klassiekers ten gehore te brengen. Noiz is 10 jaar geleden opgezet door leden van het voormalige Heesche jongerenkoor. Inmiddels is het koor uitgegroeid tot 33 leden uit de regio Oss, Uden en Den Bosch. Door de jaren heen heeft het koor vele leden zien komen en gaan. Soms pasten de repetities even niet meer in het drukke gezinsleven, soms werd met pijn in het hart afscheid genomen van leden die de maximale leeftijd van 50 jaar hadden bereikt. Maar de passie voor zingen is iets wat bij velen nooit verdwijnt. Veel oud-leden zingen dan ook nog bij andere koren in de regio. Het 10-jarig jubileum is voor Noiz de uitgelezen kans om oud-leden uit te nodigen om nog één keer met Noiz het podium te betreden.

Voor deze muzikale reünie doet het popkoor een greep uit haar oude repertoire, met klassiekers als Somebody to love en Viva la vida. Deelnemende oud-leden bij wie de nummers en bijbehorende choreografie een beetje waren weggezakt worden momenteel bijgespijkerd. Noiz organiseerde een drietal repetities in mei, juni en september om het geheugen weer even op te frissen. Popkoor Noiz is een enthousiast en ambitieus popkoor met ruim 30 leden in de leeftijd van 18 tot 50 jaar bij wie kwaliteit en gezelligheid centraal staan. Onder leiding van dirigent Dody Soetanto is het koor volop in ontwikkeling: in 2018 wonnen zij de publieksprijs bij het Brabantse Koorfestival en behaalden ze een 10e plek in de finale van het nationale Nederlands Koorfestival. Eens per 2-3 jaar brengt Noiz een grote show. Na succesvolle voorstellingen in 2011 (‘Let’s make some NOIZ’), 2013 (‘Troje’) en 2016 (‘NOIZ Rocks’) werken ze nu hard aan het 10-jarig jubileumfestival ‘Noiz & Friendz’.

Inloopochtend voor mensen met een stoma Op dinsdag 3 september vindt in Bernhoven vindt weer een inloopochtend plaats voor mensen met een stoma. Vrijwilligers van de Stomavereniging regio Zeeland-Brabant heten iedereen die belangstelling heeft welkom. Tijdens deze inloopochtend kunnen mensen met een stoma vrijblijvend binnenlopen om met lotgenoten hun ervaringen te delen. Zij kunnen problemen met elkaar bespreken en eventuele oplossingen aan elkaar uitreiken. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en eindigt om 12.00 uur in vergaderruimte 1. Aanmelden is niet nodig. Wie geïnteresseerd is, kan gewoon binnenlopen.

Mevrouw Bach vertelt mij even later uitgebreid over Anna. Dat Anna bijna jarig was en dat zij aan haar beloofd had dat ze dan gebak zou komen trakteren. Ze was daarom met een vrijwilligster naar het winkeltje van het verzorgingshuis gegaan en zij had iets lekkers laten inpakken. De jarige Anna kwam en deed wat ze had beloofd. Zij bracht een gebakje. Een fijn gevoel komt bij mij boven, maar ik zie al snel haar nee-schuddende reactie. Verrast en nieuwsgierig ga ik mee in haar flow en laat mijn eigen blijdschap los. Ik neem een diepe teug lucht en op mijn uitademing maakt zij het verhaal af. Anna had haar hoofd om het hoekje gestoken, had het gebakje op het aanrechtje gezet en ‘alsjeblieft!’ geroepen. En voordat mevrouw Bach maar iets kon zeggen, was Anna al weg. Doodse stilte. De twee kopjes kijken ons leeg aan. Onze handen hebben elkaar stilzwijgend gezocht midden op de tafel. Mevrouw Bach zoekt mijn ogen en zegt: “Als mensen niet meer op bezoek willen komen Laloo, dan kan ik ze ook niet feliciteren, want iemand die trakteert, die feliciteer je, zo ben ik opgevoed”. Geheimzinnig buigt ze even later naar mij toe. “Dus weet je wat ik gedaan heb?”, gaat ze verder. “Toen ik niet kon slapen die nacht, heb ik tòch voor Anna gezongen.” Ik zie het voor me en een warm gevoel begint te stromen. Rustig pak ik mijn ukelele en laat ik de akkoorden van “lang-zal-ze-leven” klinken. Mevrouw Bach haar ogen staren even in het niets. Plotseling verrast ze mij met haar enthousiasme en zegt ze: “Anna hoorde het vast niet, maar dan heb ik gedaan wat ik kon!”. Ze knikt voldaan en kijkt me aan met een trotse glimlach. Bijna verliefd kijk ik naar haar als zij vol overgave haar persoonlijke lied voor Anna, nog een keer laat klinken. Jacoline Goossen is miMakker, gespecialiseerd in contact maken met mensen in zorgsituaties. In haar blog vertelt zij over haar ervaringen als clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden en humor, een weg te vinden naar het hart van iemand die ook zomaar een bekende van je zou kunnen zijn. www.beleefidee.nl

foto clicking images

nieuws en fotoreportages uit dorp en streek

thuisinhetnieuws.nl


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Veel soorten Siergrassen

van klein tot groot

witte himalaya berk in pot bij ons 39,50

Pennisetum Hameln

Liriope

pot 19 van 4,95 nu 3,75

Betula utilis

nu

3,75

pot 17 voor 3,75

nu

3,75

nu

39,50

Abelia grandiflora of Edward Goucher Bloeit van juli tot oktober voor 4,95

nu

4,95

nu

4,29 Diverse grindsoorten Rozen

Aardewerk potten grijs basalt

struikrozen en stamrozen

NU 25% KORTING

Pokon Hortensia potgrond superieur

Voor een perfecte tuinafwerking Bv. Ardenner split grijs, 20 kg 4,29

de trendmaker. Diverse maten en bijpassende schotels Nu met

20% KORTING

Voor de mooiste hortensia’s en andere zuur minnende planten. 40 liter Van 8,99 voor 6,99 nu

6,99

Aanbiedingen zijn geldig t/m 15 september 2019 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

3 zakken

Haardhout

10,00

extra grote zak 3,95/st. 3 zakken voor 10,00 In korven ( ž m3) 40,00/ korf. Doos aanmaakhout 2,50 / doos

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Voor al uw houten tuinartikelen en nog veel meer! al uw houten al uw houtenVoor tuinartikelen Voor al uwVoor houten tuinartikelen tuinartikelen en en meer! nog veel meer! en nog veel nog veel meer!

Kom onze nieuw ingerichte showtuin bekijken Sfeervolle vrije tijd is genieten...

Kom onze nieuw ingerichte Nieuwe Udenseweg 6, 5408 NE Volkel • T 0413 272149 • www.tenwbouw.nl showtuin bekijken

Mix nu bloembollen voor kleur in het voorjaar Het lijkt nog ver weg, maar stel je je voorjaarstuin of -balkon eens voor... Bloembollen mogen daarin niet ontbreken, toch? Nu is de tijd om ze te planten! Een extra mooi effect krijg je door bloembollen te mixen. Je kunt je helemaal uitleven. In het voorjaar word je rijkelijk beloond met de bloemenmix die bij jou past! Kies je kleuren Bij het mixen van bloembollen kun je volop experimenteren, bijvoorbeeld met kleur. Hou je van vurig, dan kan je kiezen voor de vlammende kleuren oranje, rood en geel. Kan het je niet bont genoeg zijn, meng dan contrasterende kleuren met elkaar, zoals geel met blauw en paars met oranje. Wil je juist rust en harmonie, is de kans groot dat je voor pasteltinten gaat. Of je kiest voor één kleur in verschillende tinten: tonsur-ton, bijvoorbeeld lichtroze tot donkerroze. Het is maar net waar je van houdt. Husselen, strooien en planten Voor een natuurlijk effect hussel je de bloembollen eerst door elkaar in bijvoorbeeld een emmer. Strooi de mix vervolgens uit de losse pols over de grond. Daar waar ze liggen plant je ze. De diepte verschilt per soort en staat op de verpakking. Vuistregel is de bol drie keer zo diep te planten als de hoogte. Een bol van 3 centimeter hoog komt dus 9 centimeter diep te staan. Plaats de bloembollen met de neus (het puntje) naar boven. Bij kleine bollen maakt dit niet uit. Kortom: mix nu en geniet in het voorjaar!

onze nieuw ingerichte Kom onze Kom nieuw ingerichte showtuin bekijken showtuin bekijken

Frans en Marleen van der Biezen De relaxspecialist van Oss

ZOLDEROPRUIMING 25% KORTING op alle gebruikte relaxfauteuils

25% KORTING op alle uitlopende modellen

Wij begroeten u graag tijdens actiedagen van dinsdag 27 augustus t/m zaterdag 7 september Frans en Marleen de Relaxspecialisten van Oss. Verkoop & verhuur van relaxfauteuils op maat en sta-op-fauteuils. Open van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur

Willaertstraat 24, Oss | Tel. 0412-625292 | www.relaxspecialist.nl

www.louisvanschaijk.nl


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Tommy van Deursen & Zn. Voor al uw tapijt, vinyl, laminaat, vitrage, gordijnen, vloerkleden en binnenzonwering

nieuw in ons assortiment

Click PVC

24 verschillende kleuren leverbaar in hout en tegels

Overgordijnen

Op alle voorraad gordijnen design, effen en velours 120/140 breed, diverse kleuren Gratis gemeten en gemaakt nu

HALVE PRIJS

Groot assortiment Vloerkleden Âą 160 X 230 cm vanaf

79,00

Naast deskundig advies in onze nieuwe showroom zorgen wij voor een vakkundige stoffering. Dit is per slot van rekening onze specialiteit. Altijd tegen de scherpste prijzen. Want waarom zou U meer betalen?

Tapijt Serion Binnenzonwering tegen de scherpste prijzen

WIJ ZIEN U GRAAG IN ONZE NIEUWE SHOWROOM!

kort geschoren, hoogpolig Gratis gemeten en gelegd in 5 kleuren

59,00

Openingstijden: maandag 13.00 -18.00 uur Di t/m Vr. 09.00- 18.00 uur Zaterdag 10.00- 16.00 uur

Erasmusstraat 17, 5216 HM ’s-Hertogenbosch | Tel. 073-6220327 | Fax 073-6211407 email info@tommyvandeursen.nl | www.tommyvandeursen.nl


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Van Schaijk Techniek

Interieurtrends van zomer 2019 #1 Luxueuze tinten ‘A touch of luxe’, iets wat je voortdurend in je achterhoofd moet houden bij het zomerse interieur van je woning. Voornamelijk in wandbekleding zien we deze trend terugkomen. Metallic, leerprints, dierenprints en zelfs het gebruik van echt kurk gaan we veel terugzien op muren deze zomer. Maak van je saaie beige of witte muren een eyecatcher door er een gewaagd behang op te plakken.

0412-403155 06-53797177 vst@caiway.nl _________________________________________________________

levering - montage - installatie - service - onderhoud

#2 Botanische looks De stijl die we al vanaf januari 2019 terugzien: de botanische stijl. Ook in de zomer mag deze interieurstijl niet ontbreken. Bij deze interieurtrend draait het om natuur. Haal diverse planten en bloemen in huis en tover je woning om in een Afrikaanse jungle. Wees niet bang om veel kleur te gebruiken, dit is helemaal hip. Combineer de veloursstof met botanische prints om je woning een luxe uitstraling te geven. Velours gordijnen zijn een uitstekende optie! #3 Beton combineren Laat een betonlook terugkom in je vloer of behang. Een strook beton tussen je botanische of luxe behang geeft een enorm stoer aanzicht. Daarnaast breekt de kille betonkleur je junglekleur af wat een verbazingwekkend gaaf effect geeft. #4 Verwelkom het licht Zomer betekent zonlicht. Laat de heerlijke zonnestralen massaal binnenkomen om een lekker en warm zomers sfeertje in huis te krijgen. Hang vitrage gordijnen voor je ramen om de sfeer van een Spaans vakantiehuis na te bootsen. Ook geven de lichtstralen door jaloezieen een zomerse boost aan je woning en draagt ook nog eens bij aan de luxe uitstraling van je huis.

Authentieke bad objecten Met natuursteen zoals marmer, beton of composiet zijn een breed skala aan wastafelbladen en wastafelmeubels te vervaardigen. Daardoor ontstaan unieke bad objecten. Voor deze objecten introduceert fabrikant Bette drie onderbouw-wastafels, die door de verschillende vormen met vele designstijlen zijn te combineren. Bovendien kan de ontwerpstijl, dankzij de bijpassende baden en douchevloeren, in de gehele badkamer worden doorgevoerd.

POORTAUTOMATISERING TOEGANGSCONTROLE ELEKTROTECHNIEK

Marktplein 8 5397 EV Lith tel. 06 54 90 04 79

Dit kan A&R Zonwering u bieden: Voor buiten:

Zonwering zoals Luifels Screens Rolluiken

Voor binnen: Horren Rolgordijnen Duette rolgordijnen Luxaflex PVC vloeren Laminaat Tapijt/Vinyl Maak vrijblijvend een afspraak, bel:

Arie Roelofs 06 54 90 04 79


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert

ALL

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

WWW.WERKMETRIET.NL Rietdekkersbedrijf M. van de Wetering 0412-402193 / 06-29355960 Nieuwbouw, reparatie en onderhoud,mospreventie, dakramen plaatsen etc. Wij zijn aangesloten bij De Vakfederatie Rietdekkers

• industriedeuren • garagedeuren • laad- en lossystemen • keuringen Saksenweg 42k, 5349 BX Oss tel. 0412-403361 | 06-52040367 email: jdgaragedeuren@hotmail.com


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

De voordelen van een stoomoven Combi-stoomovens kunnen alles wat een gewone heteluchtoven ook kan, maar de toevoeging van stoom aan gerechten geeft een extra dimensie aan het koken. Of je nu een ervaren kok bent of niet, voor iedereen bieden deze ovens uitkomst. Toch weet niet iedereen wat de voordelen van een stoomoven zijn ten opzichte van een conventionele oven of combi-magnetron. Wij sommen del voordelen voor je op:

Tegels voor een vakantiegevoel Zit jouw vakantie er alweer op? Jammer, he? Voor je het weet zit je weer midden in de waan van alledag. Wat zou het toch fijn zijn als we het vakantiegevoel wat langer vast konden houden. Misschien lukt het door je te omringen met foto’s en souvenirs van je reis, maar je kunt je natuurlijk ook omringen met prachtige tegels in huis. In de interieurs van vakantiehuizen in Portugal, Spanje en Italië kom je veel decortegels tegen. Dus gebruik die tegels in je eigen interieur voor een continu vakantiegevoel. De serie matte kleuren en decors is uitgebreid met drie groene decortegels en een uni groene tegel. De nieuwe kleuren combineren uitstekend met de uni witte tegel. Ook heel mooi: combineer de matte decortegels met glanzende uni’s.

Je kan hele maaltijden tegelijk in de oven doen. Stop zalm, asperges en cherrytomaatjes tegelijkertijd in de oven en na 11 minuten kun je al aan tafel. Een combi-stoomoven is multifunctioneel. Je kan de stoomoven gebruiken om te ontdooien, opwarmen (regenereren), pocheren, grillen, etc. Met een stoomoven heb je dus geen oven of magnetron nodig. Je kunt ruimte besparen in je keuken. Doordat je alles in de stoomoven tegelijk kan bereiden, heb je niet per se meer een grote kookplaat met vijf pitten nodig of andere apparaten. Je hebt minder vaat. Doordat alles tegelijk in de oven gaat heb je ook minder afwas. Je hoeft namelijk niet elk ingrediënt apart te bereiden. Je kunt gerechten heel precies bereiden. Met een combi-stoomoven kun je gerechten op een hele precieze temperatuur bereiden, daardoor zal het eten niet aanbranden of te gaar worden. Minder schoonmaken. De stoomovens van AEG beschikken over zelfreinigende programma’s. Zo ben je bijna geen tijd kwijt aan het reinigen van de oven. Je eten heeft meer smaak. Door te stomen blijft de smaak van je voedsel beter behouden, waardoor jij in je eigen keuken kunt koken als een chef. Het is erg gezond. Niet alleen blijft de smaak behouden, ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven behouden. Daardoor haal je meer voedingsstoffen uit je gerecht.

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

Hypotheken | Verzekeringen | Pensioenen

Maak je hypotheek toekomstbestendig met Veldsink. Of je nu voor het eerst een huis koopt, wilt verbouwen of gaat verhuizen, wij zoeken bij meer dan 30 geldverstrekkers naar de hypotheekvorm die het beste past bij jouw woonwensen en mogelijkheden. Je bent welkom op de Mr. van Coothstraat 13a in Lith. Maak een afspraak, bel 0412-481373 of e-mail naar lith@veldsink.nl.

vertrouwd, verzekerd, Veldsink.

ROSMALENSEDIJK 10 ’S-HERTOGENBOSCH TEL. 073 521 37 15 | WWW.SWANENBERG.NU

ALL


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

ZONNESCHERM ZOMERACTIE

NU

TYIS GRSA OMF ug loopt t /m 3 1 a

20

t us

us

Act ie

19

ENSOR

WINDS

GRATIS

Eolis 3D io windsensor* t.w.v. € 129,–

Tuinieren is als mediteren We willen massaal terug naar de natuur. Het is een verklaarbare reactie op de snelle wereld van nu. Tuinieren geeft ontspanning, ruimte, inspiratie en rust. Het verbindt je met de natuurlijke omgeving én met jezelf. Benut de laatste weken van het tuinseizoen optimaal en plant bloembollen. Aarden Wist je dat tuinieren een oefening in aandacht is? Je ziet, ruikt, voelt, hoort, proeft in de tuin en dat doet iets met je. Een verbinding met de tuin, alsof het een deel van jezelf is. Door letterlijk te aarden, lees: met de handen en voeten in de grond, kom je in contact met je ware ik. Het helpt om aandachtiger en bewuster te leven. Door bloembollen te planten sta je stil bij wat er in jezelf leeft. Stresshormoon De wetenschap toont aan dat mensen die tuinieren dezelfde hersengolfpatronen hebben als mensen die bidden of mediteren. En de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol daalt ook nog eens als je telefoons, tablets en computerspellen verruilt voor een schoffel of hark. Dus wil je minder stress? Gooi die digitale apparaten aan de kant en duik met bloembollen de tuin in. Reflectie Maar hoe werkt dat mediteren nu precies? Tijdens tuinieren in ontspannende rust, ontstaan er metaforen die als een spiegel op je eigen leven werken. Door deze reflectie worden vragen waar je mee bezig bent, helder in je hoofd. In de stilte van het planten van bloembollen komen de inzichten vanzelf. De aandacht verplaatst zich van je hoofd naar je lichaam, je komt meer in het hier en nu. Aan de slag Door bloembollen planten te zien als een manier van mediteren, houd je je bezig met de veranderlijkheid in het leven. Je houdt je letterlijk bezig met wat je plant, verzorgt en oogst. Haal alles uit het laatste stukje tuinseizoen en plant ze deze herfst. Het repetitieve werk schept ruimte in je geest en het geeft energie. Kies ze zorgvuldig, plant ze weloverwogen en verzorg ze zoals je jezelf zou verzorgen. Dan word je in het voorjaar ook nog eens met prachtige bloemen beloond.

bij Deco Zonwering te Heesch Tijdelijk bij elk Deco Limited of Deco Premium knikarm-zonnescherm met Somfy io-motor.

Openingstijden showroom: Maandag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 18.00 u Zaterdag van 10.00 tot 16.00 u Overige dagen graag op afspraak

DECO ZONWERING Nieuwstraat 19a 5384 TC Heesch Tel: 0412 480 490 www.decozonwering.nl info@decozonwering.nl

TOPKWALITEIT KNIKARMSCHERM NU MET GRATIS SOMFY WINDSENSOR! Profiteer tijdens onze zomeractie van deze geweldige actie; Koop nu een Deco Limited of Deco Premium zonnescherm met Somfy IO motor inclusief afstandbediening en ontvang de Somfy IO WINDSENSOR t.w.v. € 129,- nu helemaal gratis! Deze actie is geldig t/m 31 augustus 2019. Kijk op onze website voor meer informatie of bezoek onze uitgebreide showroom van maar liefst 550 m2.

WWW.DECOZONWERING.NL


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL HvH advies B.V. kan u onder andere de volgende diensten aanbieden: • werkvoorbereidingwerkzaamheden • calculatiewerkzaamheden • bouwkundig tekenwerk • projectbegeleiding • bouwtoezicht bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten • bouwbegeleiding en advies bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten

Korstestraat 2B, 5351 NL BERGHEM tel. 0412-402560 | mob. 06-19480343 | www.hvh-advies.nl

KNIPPING Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering

voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Berghem

Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468

Laatste woningen!

Aan de oostzijde van het gezellige Lith vind je het groene plan Lithse Land. Ontdek de laatste woningen van fase �A! • Vrijstaand geschakelde woningen vanaf €

439.000,- v.o.n.

• Duurzaam, energiezuinig en gasloos wonen. • Luxe afwerking inclusief complete keuken, sanitair en tegelwerk. • Woonoppervlakte vanaf ��� tot �5� m2, perceelsoppervlakte vanaf 3�� tot ��� m2.

Kijk op

www.lithseland.nl of bel Cheizoo Makelaardij • ���� �� �� ��


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Tips om je interieur extra sfeer te geven Tips om je interieur extra sfeer te gevenWord je ook moedeloos van dat ‘net-niet-gevoel’ wanneer je naar je interieur kijkt? Er mist sfeer en je hebt geen idee hoe je het aan moet pakken. Heel herkenbaar! Met een aantal slimme trucs kun je binnen een handomdraai extra sfeer toevoegen. Wij zetten ze op een rijtje: 1. Warme kleuren De basis van sfeer is kleurgebruik. Door warme kleuren te kiezen roep je gezelligheid, sfeer en warmte op. Kleuren als rood, aardetinten of oranje zijn hier een goede keuze. Deze kleuren zijn goed te combineren met beige, grijs en wit om de balans te bewaren! 2. Groen! Planten en bloemen brengen op een natuurlijke wijze geur en kleur in je woning. Ook hebben planten voordelen voor onder andere je gezondheid. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor cactussen of andere woestijnplanten. Deze hebben weinig aandacht nodig, maar blijven toch super lang goed. Voor een vers bosje bloemen kun je terecht op de markt of bij de plaatselijke bloemist. Wil je het nog gemakkelijker? Neem dan een abonnement bij een bloemist en je krijgt wekelijks een bosje bloemen thuisbezorgd.

Zorg en Welzijn bouw Galliersweg 14 A / 14 B 5349 AT OSS, T.085-5607500

3. Persoonlijkheid Herinneringen aan een fantastische vakantie of mooie gedachte wekken automatisch een heerlijk gevoel op. Zorg daarom dat je woning een overdosis aan persoonlijkheid bevat. Je interieur moet een statement van jezelf zijn. Iets waar jij trots op bent of blij van wordt. Geef de memorabele souvenirs en mooie foto’s van je vakantie een prominente plek om constant mooie herinneringen op te blijven halen. 4. Verlichting Of je nu een industrieel interieur hebt, een moderne look of juist een klassieke stijl; verlichting kan je interieur aanvullen of afbreken. Hoe mooi je de woning ook inricht, zonder de juiste verlichting blijft het sfeerloos en kil. Lees hier tips voor het kiezen van de perfecte hanglamp.

heeft baden van badencollectie De Mix & Match en budget bepalen acryl. Uw smaak solid surface en uw keuze. ACRYL

SOLID SURFACE

Door-en-door gekleurd kunststof met een fluweelzachte uitstraling.

LUXE

en zeer krasvast!

daar hoeft uw En het fijne is: bad heerlijk tot rust. In bad komt u te zijn. Een afgeschuind niet groot voor Dompelt u badkamer helemaal compacte badkamer. perfect in een vrijstaand past bijvoorbeeld Kies dan voor een in optimale luxe? zich graag onder eyecatcher. bad: de ultieme

Als uw kozijn perfekt moet zijn!

Mix & Match badbrug: boek of handig voor uw tablet. 55,-

kies het juiste materiaal

baden in

Uitstekende keuze voor een superstrakke vormgeving, extra voordelig!

TIP: IN ONZE SHOWROOM MAG U ALTIJD EVEN PROEFLIGGEN!

ONTDEK HET VERRASSENDE HUISMERK VAN BADEN+

tegen het ook aan de tegels u Denk bij uw ontwerp wand? Of kiest bad mee met de bad. Tegelt u het accent? juist voor een opvallend

illusie Met dit bad creëert u de voor van een vrijstaand bad. Ideaal de kleinere badkamer!

de vloer is Een vrijstaande badkraan op een eyecatcher in elke badkamer. ZOEKT U? WELKE VORM

en maten: in vele soorten collectie heeft baden diep, De Mix & Match van ondiep tot extra tot strak vierkant, t maakt + van prachtig rond Uw Baden badkamerarchitec vrijstaand en ingebouwd. op maat. graag een badkamerontwerp

van met vierkante vormen Een vrijstaand bad van strak perfecte combinatie solid surface: de materiaal. design en zacht

15

26-05-17 14:25

14

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

26-05-17 14:25

B+_brochure M&M_210x297_v9.indd

15

14

Baden+ heeft het beste van alle badkamermerken voor u bij elkaar gebracht: in de Mix & Match collectie. Van handdoekhaakje tot bubbelbad, van landelijk tot superstrak. Met altijd hetzelfde uitgangspunt: kwaliteitsproducten voor de scherpste prijzen!

Adresgegevens Industriepark 11 5374 CM Schaijk Tel. 0486 - 41 44 00 info@ago-totaaltechniek.nl

T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl

Openingstijden Ma. t/m do. Vrijdag Zaterdag Zondag

09.00 - 17.00 uur 09.00 - 20.00 uur 09.00 - 16.00 uur Gesloten

www.ago-totaaltechniek.nl - www.ago-badkamers.nl


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren andere vloeren haast niet van massief parket te onderscheiden zijn. Welke vloer u ook kiest u kunt altijd zorgeloos genieten van de kwaliteit van een Balterio vloer.

Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER VAN BALTERIO Eén van de merken die wij in ons assortiment hebben opgenomen is Balterio: stijlvol, kwalitatief, en veelzijdig. Van Uden Wanden, Vloeren, en Plafonds is één van de weinige topdealers in Nederland. Wij hebben verschillende collecties van Balterio in huis, bijvoorbeeld de Quattro Vintage, Grandeur, Dolce, en Urban. Zo vindt u altijd een laminaatvloer die aansluit bij uw woonstijl, of deze nu trendy, vintage, industrieel of verfijnd is. Sommige vloeren lijken op een echte eiken plankenvloer terwijl

Containerplaatsing voor opslag, verbouwing, aan- en afvoeren van materialen

GROOT ASSORTIMENT VLOEREN Naast de laminaatvloeren van Balterio hebben wij andere merken en soorten vloeren in onze showroom, hierbij kunt u denken aan diverse PVC-vloeren en houten vloeren. In onze showroom kunt u onze vloeren bekijken en voelen. Neem bijvoorbeeld een stuk vloer mee om thuis bij uw meubels te

houden voor een goede impressie. Natuurlijk informeren wij u graag welke vloer past bij uw wensen. Onze service stopt niet bij de verkoop, want wij bezorgen uw aankoop ook graag bij u thuis. Het laten plaatsen van de vloer behoort ook tot de mogelijkheden. Heeft u vragen of wilt u een vloer kopen? Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495. NIEUW IN ONS ASSORTIMENT:


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

Beurs Eigen Huis Bouwen, Verbouwen en Inrichten Gaan jullie een huis kopen, (ver)bouwen of verduurzamen? Wil je je keuken of badkamer vernieuwen? Of heb je plannen om je interieur een metamorfose te geven? Voor al je woonplannen wil je natuurlijk precies weten wat de mogelijkheden zijn. Kom daarom van 20 t/m 22 september naar Beurs Eigen Huis. Je vindt hier alle informatie rond wonen, bouwen, verbouwen en verduurzamen onder ĂŠĂŠn dak. www.realiseerjedroomhuis.nl

ALL

Alle Sikkens 25% buitenlakken korting

SIKKE EEN P RESU

Handboek voor de bloeiende tuin In Handboek voor de bloeiende tuin Handboek voor de bloeiende tuinlaat Claus Dalby twaalf van zijn tuinkamers zien: aparte delen in zijn tuin met elk hun eigen beplanting. Hij bespreekt het jaar maand voor maand en neemt elk deel van de tuin onder de loep aan de hand van bijzondere kenmerken zoals zon, schaduw, stemmingen, kleurstellingen en ontwerp. Alle borders en bedden vormen een samensmelting van bolgewassen, vaste planten, eenjarigen, struiken en kleine bomen. De wisselende combinaties staan zorgvuldig in dit boek beschreven, inclusief de namen en de kenmerken van de afzonderlijke planten.

NU 25

Op Sikken bij uw verf Aktieperiode t/m 31 augustus 2017

Erveza JohnJohn F. Kennedystraat 89 - 538489 GB Heesch - 0412-486277 F. Kennedystraat John F.Kennedystraat 89 5384 GB Heesch 5384 GB Heesch | 0412-486277 0412-486277 www.erveza.nl Info@erveza.nl

NOOIT MEER SCHILDEREN

Dalby begon in 1996 met de aanleg van zijn tuin in Risskov bij het Deense Aarhus. Door samenwerking met twee tuinarchitecten kwam hij tot het uiteindelijke ontwerp: een verdeling in tuinkamers van verschillend formaat. Dit ontwerp gaf hem de mogelijkheid met kleur, vorm en hoogte aan de slag te gaan. Het is zijn passie om kleurtonen op elkaar af te stemmen en zo het hele jaar door een kleurrijke en bloeiende tuin te hebben. Er moet altijd iets bloeien, Claus leert je vooruit te denken!

NOOIT MEER SCHILDEREN ReMo Improve Wij bekle den het hout aan Uw woning

SPECIALIST IN HET BEKLEDEN VAN HOUT AAN UW WONING

NIEUW: Solar Concept Berghem gespecialiseerd in het installeren van zonnepanelen Voor advies, levering en niet onbelangrijk; de nazorg rondom uw persoonlijke systeem. We komen graag langs voor een kopje koffie en informatie, geheel vrijblijvend natuurlijk! 06 15 08 73 79

Alles voor uw investering in zonne-energie

met hoogwaardig gecoate pasprofielen. Dakk en, Wind veren , Boeiboorden, Wij bekleden het hout aan Uwapell woning met hoogwaardig Topgevels, Overstekken, etc.

gecoate pasprofielen. Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, Dakkapellen, Windveren, Boeiboorden, Topgevels, decoratief , weerbestendig, corrosiebestendig. etc. Overstekken, Lange leven sduur, Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, decoratief, 10 jaar productgarantie. weerbestendig, corrosiebestendig.

Bel of mail voor meer informatie, Lange levensduur, monsters en vrijblijvende prijsopgaa f of zie onze website:10 jaar productgarantie.

Wessel Dappers www.remoimprove.nl Solar Concept Berghem 06 15 08 73 79 Haargetouw Hoogein5 dsestraat 7a 5351 RS | Berghem

VOOR

NA

RijkevoTel. ort Tel. 0485-37242 2 www.remoimprove.nl Sint Anthonis 0485-372422 | www.remoimprove.nl


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

voor vakbekwaam, innovatief, creatief, goed en gedegen stukadoorswerk Schuurwerk Glad pleisterwerk Sierpleister Lijsten Achtmorgenstraat 8 | 5398 HT Maren-Kessel | 06-13370743 info@steenbruggenstucwerken.nl | www.steenbruggenstucwerken.nl

Douchevloeren uit één stuk Douchevloeren uit één stuk, zonder naden en zonder hoge opstap. Dat heeft 2 voordelen: het is hygiënisch én mooi. Dat zijn precies de kenmerken van de Lanesto douchevloeren. Véél makkelijker schoon te maken, omdat er geen voegen zijn. En véél handiger met in- en uitlopen. De strakke witte douchevloeren zijn er in de meest gangbare maten van 90 x 90 cm tot 90 x 160 cm. Want een lekker grote douche, wie wil dat nou niet?

Schutsboomstraat 18, 5374 CC Schaijk, 0486-461730, welterusten.com


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

van der heijden BUITENLEVEN

Zo mooi kan energie besparen zijn Met de warmte van de afgelopen weken gaan je gedachten misschien niet zo snel uit naar een verwarming. Misschien sta je wel wat meer stil bij de opwarming van de aarde en dat wij zuiniger moeten omspringen met ons energieverbruik. Daarom brengen wij toch een radiator onder de aandacht. We zitten er tenslotte in de winter ook graag warmpjes bij. Met de Kermi therm-x2 radiatoren bespaar je tot 11% op energie. Daarnaast hebben de radiatoren een kortere opwarmtijd en tot 100% meer aangename stralingswarmte dan een ‘gewone’ radiator. De therm-x2 radiator is geschikt voor nieuwbouw én renovatie en voor de warmtepomp! Verkrijgbaar in verschillende modellen en maten en talrijke trendy kleurvariaties. Dit maakt het mogelijk om de radiator volledig aan te passen aan de kleuren van je interieur. Zo mooi kan energie besparen zijn! In Nederland exclusief verkrijgbaar via Instamat Warmtetechniek BV.

van der heijden BUITENLEVEN

Verheijenelektro@gmail.com | Tel. 0614407737

Het mooiste maatwerk voor huis en tuin. www.vanderheijdenbuitenleven.nl

van der heijden VLOEREN

Ook voor al uw zonnepanelen bent u bij ons op het juiste adres

Het mooiste maatwerk voor huis en tuin.

Alanenweg 1, 5342 PV Oss info@butsmeulepas.nl www.vanderheijdenbuitenleven.nl www.butsmeulepas.nl

De mooiste vloeren voor uw huis. www.vanderheijdenvloeren.nl


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

LEVER DEZE BON IN EN ONTVANG

2 x ons beste wasprogramma

KORTING

R ER UPE SU S

Super Schuim, Wassen, Bodem wassen, Waterval, Wax, Power Polish, Bodem protector, Drogen, Nadrogen, Super Shine

Na het wassen gratis stofzuigen & matten reinigen.

nu van € 35,- voor

€ 20,-

KANTSINGEL 20 . OSS DEZE BON IS GELDIG TOT EN MET 31-10-2019. NIET GELDIG I.C.M. ANDERE AANBIEDINGEN.

Leukste en spannendste kookwedstrijd voor kinderen gestart

Praktijk Oosterse Geneeswijze George Remst

Acupunctuur is erkend als therapie door de Wereldgezondheidsorganisatie en inzetbaar bij zowel acute- als chronische pijnklachten. Burg. van Erpstraat 4, Berghem. Tel. 06 224 00 724 Lid N.V.A. - Vergoeding via uw zorgverzekering mogelijk

Afspraak maken via 06 - 224 00 724 of via www.oosterse-geneeswijze.nl

Julianastraat 27, Berghem 0412-401414

SEPTEMBER IS SENIORENMAAND bij Dierenartsenpraktijk Berghem Heeft u een hond ouder dan 6 of een kat ouder dan 8? Deze maand hebben we een actie voor een senioren onderzoek! - Eerder opsporen van ouderdomsziektes - Controle gebitsproblemen - Gewrichtscontrole - Voedingsadvies

Nu €20 korting op bloedonderzoek bij seniorencheck

Wie worden Keukenbazen 2019 en SmaakBurgemeester van Nederland?

De Keukenbazen Battle, de leukste en spannendste kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar uit Noordoost Brabant, is gestart. Teams van 2 of 3 kinderen kunnen zich met hun lekkere en gezonde gerecht aanmelden via www.keukenbazen.nl. Rabobank, Koning Willem I College, Sligro, HAS Hogeschool en Langenhuijsen Catering zijn de gewaardeerde partners van de wedstrijd. De finaledagen zijn tijdens Dutch Food Week, op 5 en 9 oktober. De opdracht voor de teams luidt: ‘Maak een hoofdgerecht met lekkere en gezonde producten uit je eigen buurt’. Deelnemers gaan in teams van twee of drie kinderen de strijd aan; per gemeente gaat één team door naar de finale op zaterdag 5 oktober bij het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. Kinderen worden enthousiast gemaakt voor de wedstrijd door middel van een uitgebreide wervingscampagne, met daarin onder meer de vlogs van Charlotte en Isabelle, Keukenbazens eigen vloggers. De campagne draait op Instagram, Facebook en op bij kinderen populaire apps. Alle vlogs en allerlei andere leuke filmpjes komen ook op het Keukenbazen YouTube-kanaal. Chefkoks in de jury In elke gemeente jureert een lokale chefkok de ingezonden hoofdgerechten. Hij of zij kiest de winnaar in de gemeente en coacht het team tijdens de Mega Live KookBattle op zaterdag 5 oktober. Daar beoordeelt de topjury alle gerechten. De winnaars worden bekend gemaakt op woensdag 9 oktober, tijdens een feestelijk diner bij Agri & Food Plaza in ’s-Hertogenbosch. Drie prijzen Voor de teams zijn er drie prijzen te verdienen: de prijs voor de overall winnaar, de prijs voor het meest creatieve gerecht en de prijs voor de beste smaakcreatie. De burgemeester van de winnende gemeente wordt SmaakBurgemeester van Nederland en mag die titel een jaar lang dragen. Samen met gemeenten en partners De deelnemende gemeenten in de regio Noordoost Brabant zijn belangrijke partners voor het slagen van deze wedstrijd; de burgemeesters zijn ambassadeur van Keukenbazen. De deelnemende gemeenten zijn Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Grave, ’s-Hertogenbosch, Heusden, Landerd, Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Uden en Vught.


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Uitdaging is om te snappen waar gedrag vandaan komt

Babygehuil kan zijn oorzaak vinden in de bevalling Om radeloos van te worden. Is je baby net geboren en dan huilt het kindje de hele dag. Voor ouders is het meestal onduidelijk wat de oorzaak is. Maar die oorzaak is er wel degelijk, je moet hem alleen weten te vinden. Voor Hanneke Gouw is dat een uitdaging die zij graag met de ouders oppakt. door Herman van Dinther Hanneke (36) is opgeleid tot orthopedagoog maar startte een jaar geleden met haar kinderpraktijk Amare, het Latijnse woord voor liefde. “In mijn praktijk kun je drie verschillende onderdelen onderscheiden. Het gaat daarbij om babymassage, baby- en kindercoaching en ‘je geboorte in kaart’. Dat laatste onderdeel is een methode die ik gebruik om zicht te krijgen op het verloop van de zwangerschap en de geboorte van de baby. De geboorte is bijvoorbeeld van grote invloed op het latere gedrag zoals moeite hebben met afscheid nemen. Kinderen en volwassenen weten vaak niet waar bepaalde gevoelens of gedragingen vandaan komen terwijl die zijn terug te voeren tot de zwangerschap of bevalling. Ik breng met behulp van kaarten, waarop foto’s en vragen voor de ouders staan, in beeld hoe de zwangerschap en geboorte zijn verlopen waardoor er een verklaring uitkomt voor bepaald gedrag. Begrip krijgen en hebben voor bepaald gedrag is al een belangrijke stap in de goede richting.” Babymassage Hanneke heeft een opleiding babymassage gevolgd waardoor zij als docent ouders kan leren hoe zij hun kind kunnen masseren. “Massage inzetten helpt onder andere wanneer baby’s krampjes hebben of langdurig huilen zonder dat er een aanwijsbare reden is. Ik heb twee verschillende massage cursussen. De ene behelst twee bezoeken aan de ouders, een tijdens de zwangerschap en een in de kraamtijd. De andere vorm is een reguliere cursus van vijf lessen voor ouders van kinderen tussen de zes weken en

negen maanden. Na die negen maanden houdt het op omdat het kind dan gaat kruipen en er geen zin meer in heeft om stil te liggen. Ik merk dat van beide ouders ook de vader steeds meer geïnteresseerd is en aan de cursus meedoet. Wat ook een mooie trend lijkt te worden is dat de grootouders ook een massage cursus willen volgen. Prima uiteraard en geen probleem qua vervoer of zo want ik geef de cursussen ‘op locatie’ dus aan huis bij ouders of grootouders. Dat is belangrijk omdat ouders en kind op die manier in hun vertrouwde omgeving blijven. Ik kan me daardoor ook helemaal richten op het ritme van het kind. De les duurt een tot anderhalf uur, mede afhankelijk van de leeftijd. Het is daarbij heerlijk om te zien dat de baby ook echt geniet. Ik kan de cursus overdag maar ook ’s avonds geven omdat ik ook werk met ‘oefenpoppen’ waardoor de techniek op elk willekeurig tijdstip prima geleerd kan worden.” Baby- en kindercoaching “Kinderen kunnen ongemerkt een trauma hebben opgelopen door bijvoorbeeld een moeilijke bevalling. Dat zie je onder meer als er bij de geboorte is gewerkt met vacuümpomp of geboortetang. Daardoor kunnen ook lichamelijke afwijkingen zijn ontstaan die met het blote oog niet worden opgemerkt. In die gevallen verwijs ik de ouders uiteraard door naar een huisarts of specialist. Om te achterhalen of te ontdekken of de bevalling de ‘boosdoener’ is of op een andere manier gedragsproblemen zijn veroorzaakt werk ik met ‘je geboorte in kaart’. Door daarmee te werken kan ik een advies op maat maken, ieder kind is immers an-

ders. Het komt voor dat ik door één gesprek al de oplossing zie om het huilende kind tot rust te brengen. Dat kan voor de ouders zo maar een eye opener zijn. Heel belangrijk is in elk geval om het kind in de thuissituatie goed te observeren en erop te letten wat de baby met lichaamstaal aangeeft. Dat kunnen heel kleine dingen zijn maar die wel heel belangrijk zijn. Het is de kunst voor de ouders om die signalen te zien en erop te reageren. Zo is slaapritme voor kleine kinderen hartstikke belangrijk, zij geven signalen af wanneer er behoefte is aan slaap. In mijn coachingsconsult komt aan de orde hoe je die aanwijzingen leert te ontdekken. Maar ook wat het nut is van hulpmiddelen

Hanneke startte haar praktijk ruim een jaar geleden en geeft graag advies op maat.

als inbakerdoek of draagdoek of wat massage doet met het kind.” Voor meer informatie over de werkwijze van Hanneke kun je kijken op www.kinderpraktijk-amare.nl. Hanneke Gouw is een van de deelnemers aan de Gezonde Route Rosmalen die op zondag 3 november wordt gehouden. Een dertigtal ondernemers die op enigerlei manier actief zijn om gezond leven te stimuleren, doen mee.

Speciale dansschool Bolero zoekt dansleraar Dansen is leuk, gezond en gezellig! Speciale dansschool Bolero is een dansschool voor mensen met een verstandelijke beperking in Oss en omstreken. Wegens het vertrek van de huidige dansleraar is men op zoek naar een geschikte opvolger om de danslessen vanaf het nieuwe seizoen te komen verzorgen. Speciale Dansschool Bolero is in 1990 opgericht. Hier worden, met behulp van een ervaren danslerarenkoppel en enthousiaste vrijwilligers, op een leuke en professionele manier danslessen gegeven aan mensen met een verstandelijke beperking. Geïnteresseerd geraakt? Neem dan contact op voor meer informatie met onze voorzitter Nelly van Erp (0412-643 263 of 06-12 27 00 84). Tevens bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens een van de lessen op woensdagavond in wijkcentrum De Hille, Looveltlaan 25, Oss.


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Wandel mee Wandel jejemee overnatuurbegraafplaats natuurbegraafplaats over Maashorst Maashorst

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG

Zaterdag 2 maart van 10.30 tot 11.30 uur

Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Kom kennismaken kennismakenmet metnatuurbegraven. natuurbegraven. verzorgen Kom WeWe verzorgen elke 2evan vande demaand maandeen een rondwandeling over Maashorst. elke 2e rondwandeling over Maashorst. De wandelingen starten 10.30 De wandelingen starten omom 10.30 uur, uur, inloop vanaf10.15 10.15 uur informatiecentrum. inloop vanaf uur in in hethet informatiecentrum. Denk aangepast gepast schoeisel? Denk jejeaan schoeisel? Aanmelden kanvia viawww.maashorst.nl/wandeljemee. www.maashorst.nl/wandeljemee. Aanmelden kan Je welkom. Jebent bent77dagen dageninindedeweek week welkom. Franse FranseBaan Baan2,2,Schaijk Schaijk 0486 www.maashorst.nl 0486745 745006, 006, www.maashorst.nl


pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

Misintenties

Parochie H. Willibrordus Contact: Kapelaan J. Beekman Julianastraat 37 Berghem kapelaanbeekman@parochiewillibrordus.nl 0412-401215

Missen: Zaterdag 19:00 uur St. Lambertus te Haren St. Petrus’ Banden te Macharen (Wisselen om de maand. Oneven maanden in Haren, even maanden in Macharen) 19:00 uur Grote Kerk te Oss Zondag 9:30 uur St. Willibrordus te Berghem 10:00 uur Grote Kerk te Oss 11:30 uur H. Geest te Oss Dinsdag, donderdag en zaterdag 8:30 uur Huiskapel Pastorie Berghem Woensdag en vrijdag 19:00 uur Huiskapel Pastorie Berghem Uitstelling van het Allerheiligste Dinsdag na de Mis tot 9:30 uur.

Eerste Heilige Communie 2019-2020 Ook dit jaar willen we als Willibrordus parochie weer de mogelijkheid geven aan de kinderen vanaf groep 4 om zich voor te bereiden op de Eerste Heilige Communie. Er zal een Eerste Communieviering zijn op zondag 17 mei 2020 in de St. Willibrorduskerk te Berghem en op zondag 24 mei 2020 in de Grote Kerk van Oss. Hoe lang is het geleden dat u met uw kinderen over God sprak? Wanneer was het de laatste keer dat u met uw kinderen en samen met het gezin heeft gebeden? In onze drukke tijd met volle agenda’s vinden we daar vaak geen momenten meer voor. Er is altijd iets wat nog gedaan moet worden voor school, hobby’s en gebed en gesprekken worden daarom uitgesteld. Tijdens de voorbereiding op de Eerste Communie willen wij de kinderen en de ouders helpen om de weg naar Christus te vinden of terug te vinden en zich goed op de Eerste Heilige Communie voor te bereiden. Gedurende de kinderbijeenkomsten willen we aandacht besteden aan de persoon van Jezus Christus, de betekenis van de Eucharistie en het leven binnen de kerk. Dat doen we door middel van teksten uit de bijbel, verdere uitleg, maar ook door met de kinderen te zingen. Naast de bijeenkomsten voor de kinderen zullen er ook avonden gepland worden voor de ouders met ideeën over hoe u het geloof in uw gezinsleven kunt omzetten en toepassen. Om u nader te informeren over de eerste communie en de voorbereiding daarop willen wij u graag uitnodigen voor de infoavond op dinsdag 17 september om 20:00 uur in het parochiecentrum te Oss of op donderdag 19 september om 20:00 uur in de kerk te Berghem. U hoort op deze avond ook hoe u uw kind kunt aanmelden voor de Eerste Communie.

Zaterdag 31 augustus 19:00 uur St. Petrus’ Banden te Macharen Zondag 1 september 22ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Seniorenkoor •Marietje Bergers Kling (mged) •Sjef van Wanrooij (mged) •Marie en Nol Brands van Schaijk en schoonzoon Henk Schuurmans •Annie de Zwart van de Veerdonk (mged) Zaterdag 7 september 19:00 uur St. Lambertuskerk te Haren Zondag 8 september 23ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Brord en Truus van Sonsbeek van de Hurk (fund) •Hendrikus en Betje Strijbos Megens (fund) •Jas en Toon van Grunsven van Hoeij (fund) •Johan van Heumen (mged) •Gerrit van Lith (mged) Zaterdag 14 september Feest: Kruisverheffing 19:00 uur St. Lambertuskerk te Haren Zondag 15 september 24ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Wim en Tonnie Ceelen de Groot (fund) •Brord van de Wiel (mged) Zaterdag 21 september Feest: H. Matteüs 19:00 uur St. Lambertuskerk te Haren Zondag 22 september 25ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Rina Dominicus Rossen en zoon Wilfred (mged) •Annie Broekman van den Broek (mged) Zaterdag 28 september H. Wenceslaus 19:00 uur St. Lambertuskerk te Haren Zondag 29 september 26ste zondag door het jaar 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Muzikale omlijsting: Kerkkoor •Overl. oud. Boeijen vd Vondervoort, Willem en Fien Wesdorp Boeijen (fund) •Annie de Zwart van de Veerdonk (mged)

BC


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Berghem zoekt Na het opstarten van een pop-up kerk in de Schadewijk Oss, zijn we ook in Berghem op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in andere vormen van kerk-zijn dan de traditionele. Hoe ziet dat eruit? Dat willen we samen ontdekken, maar je kan denken in het verlengde van: -Niet in een groot gebouw, maar gewoon thuis. -Niet één man bij een altaar, maar een verzameling mensen rondom een tafel. -Niet een vaste monoloog, maar een open dialoog. -Samen ontdekken wat ‘de weg van Jezus gaan’ betekent in Berghem hier en nu. Wil je meedenken of ben je benieuwd? Mail dan naar christiaan@kerkinoss.nl of bel/app: 06-16786010

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten

Israël, een belevenis In 1983 mocht ik, Vincent Las, een half jaar studeren bij de beroemde dirigent Leonard Bernstein. In dat half jaar heb ik Israël ontdekt en ben er verliefd op geworden. Vanaf 1993 hebben mijn vrouw Anja en ik het Heilige Land jaarlijks bezocht. Enthousiaste vrienden en kennissen wilde ook graag met ons mee met als gevolg dat wij nu ruim 23 jaar een jaarlijkse reis (8 dagen) naar Israël organiseren. Deze compleet verzorgde reis vindt plaats van 24 februari tot en met 2 maart 2020. Tijdens deze week bezoeken we Jerusalem, de Klaagmuur, het Tempelplein, Cana, Nazareth, Kapfernaum, Yad Vashem, Massada Jericho en de Dode Zee. Religie, natuur, cultuur, de unieke stad Jerusalem, ontspanning en bovenal veiligheid staan in Israël hoog in het vaandel. Het is een van de meest veilige landen ter wereld. We verblijven deze 8 dagen in een geweldig hotel. Ook hebben we een eigen bus en een Nederlands sprekende gids tot onze beschikking. Natuurlijk gaan mijn vrouw en ik ook mee om u te begeleiden. Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar onze web-site: www.israel-belevenis.nl

Nationale Vredesweek Vrede, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het helaas niet. Gelukkig zijn er op veel plekken moedige mensen die zich hiervoor inzetten. In Nederland en daarbuiten. Mensen die écht naar elkaar luisteren en mensen samenbrengen. Tijdens de Nationale Vredesweek laten duizenden mensen zien dat het anders kan. Er zijn mensen die religies verwijten dat ze een rol spelen in conflicten. Dat is juist. Ook gelovige mensen hebben soms een aandeel in geweld. Dat wil niet zeggen dat hun religie geweld toestaat. In religieuze tradities is eeuwenlang nagedacht over oorlog en vrede. In de kern hebben de religieuze tradities idealen van harmonie en goed samenleven – al verschilt de invulling die zij daaraan geven. Een christelijk ideaal voor de samenleving is een rechtvaardige maatschappij met erkenning van de waardigheid van elk mens en onderlinge solidariteit. Wereldwijd zijn er binnen het christendom talloze organisaties die na gewelddadigheden proberen slachtoffers te helpen en voormalige vijanden met elkaar te verzoenen. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Daarom staat deze vredesorganisatie op het collecteschema van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Wilt u ook meedoen aan deze Vredesweekcollecte? Het IBAN rekeningnummer van PAX is: NL03 TRIO 0390 5150 00.

Uitvaartverzorging Jo van Vugt

Uitvaartverzorging Jo van Vugt Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem Tel. 06-23064010 b.g.g. 06-13171149 j.vanvugt2@telfort.nl Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem

Tel. 06 - 230 640 10

45 jaar ervaring het regelen, b.g.g. 06 -in 131 711 49 verzorgen en uitvoeren van crematies vanvugtj@kabelfoon.nl en begrafenissen. Wij verzorgen ook thuisopbaringen en het voorgaan in diensten in het crematorium.


pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Zieken & Gehandicapten comité Een diep dal...

Collectes In de periode 19 juni 2019 tot en met 20 augustus 2019 hebben wij mogen collecteren op het feest ter gelegenheid van: de 25ste verjaardag van Stan van den Broek, de 50ste verjaardag van mw. C. van Schaijk en mw. Chr. van der Wijst, de 70ste en 75ste verjaardag van de hr. en mw. Van der Zijde, het 40 jarig huwelijk

Ik heb nog nooit een verschijning gehad, gelukkig maar zult u zeggen. Want gewone mensen, zoals ik wil zijn, blijven met twee beentjes op de grond! Ook geen ervaring van een God die licht en warmte uitstraalt, maar vaker het gevoel dat die zogenaamde goede God ons wel eens in de kou klaat staan, althans zo voelt het aan als je in een diep dal zit..... en wie van ons kent deze ervaring niet! Wel heb ik in de loop van de jaren wel mensen ontmoet die zoveel mee gemaakt hebben in hun leven aan verdriet, aan teleurstellingen, aan tegenslagen dat ze in een heel diep dal terecht zijn gekomen, waarin niets van God te bespeuren viel, waarin niets maar dan ook niets van van fam. Hendrickx, de 90ste verjaardag van mw. Coppens-Bokmans, Gods liefde was te vinden. de 50ste verjaardag van de hr. L. v.d.Wielen, het 50 jarig huwelijk van Die God staat dan (even) ver van je weg en je kunt het dan ook geen de hr. en mw. Den Brok, de 50ste verjaardag van de hr. A. Gloudemans, plaats geven in het leven van alledag. Want, zo zeggen die mensen het de 90ste verjaardag van de hr. W. Megens, 12de verjaardag van Teun mij, als God in de nabijheid was geweest, dan was het beslist anders van den Bosch en de 80ste verjaardag van A. van Erp . gelopen voor mij.... En als je dan hun echte levensverhaal hoort, als je ziet was ze meemaken, dan valt het vaak heel goed te begrijpen dat ze Giften zich zo voelen. men zegt wel eens: van God en mens verlaten. Want In de periode 11 april 2019 tot en met 20 augustus 2019 hebben wij het leven kan soms hard zijn en mensen kunnen verschrikkelijk veel te een gift ontvangen van: fam. Van Altvorst ter gelegenheid van de 80ste te verduren krijgen en dan is het te begrijpen dat ze Gods aanwezig- verjaardag van de heer W. van Altvorst en fam. Van den Hoogen ter heid als het ware een farce vinden..... En dan is het grote probleem, gelegenheid van de 50ste verjaardag van de heer R. van den Hoogen. voor mij en voor u en voor eenieder ander: wat moet ik ze zeggen, wat kan en moet ik doen om hen te helpen? Wij danken iedereen voor de uitnodiging om te mogen collecteren en Ik kan hen ook geen stralende Jezus laten zien, zoals de apostelen dat we danken iedereen voor de bijdragen aan de collectes en giften. meemaakten boven op de berg, zoals we lezen in de bijbel. Hoe kun je dan over een liefdevolle, barmhartige God spreken? Toch wil ik probe- Ziekenhuisopnamen kunt u melden bij Piet van Hoogstraten tel.0412ren om in Gods naam iets voor hen te betekenen en ik denk dat u die 402490 of via info@comitezieken.nl. dit leest, ook graag zou willen. Alleen kan ik hen zeggen dat ik hen, in Gods voetspoor, nabij wil zijn in mijn nabijheid voor hen, in mijn mee- Uitnodigingen voor collectes kunt u melden bij Gerrit Bimbergen voelen in hun verdriet. En ook dat kunnen wij allemaal ieder op onze tel.0412-402445 of via info@comitezieken.nl. eigen plaats, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben,. Daar hoef je alleen maar echt mens voor te zijn, belangstelling en aan- Giften kunt u storten op banknummer: NL17RABO0106500899 t.n.v. dacht voor de ander in onze directe omgeving. Dat zal je goed doen en Comité Zieken en Gehandicapten Berghem. niet minder de ander. Zo zouden wij een lichtje kunnen zijn voor zieken en ouderen, eigenlijk Bezoek ook onze website: www.comitezieken.nl voor eenieder die op ons pad van alledag komt. Niet op onze eigen bergje blijven zitten als het ons goed gaat, als het Rabo Clubsupport leven ons toelacht. Ook dit jaar doen wij weer mee met Rabo ClubSupport. Als u Comité Maar naar mensen gaan die in het dal zitten, dat is de opdracht voor zieken en Gehandicapten een warm hart toedraagt, stem dan massaal ieder van ons. Ook in deze tijd van vakantie en mensen soms zich nog op onze stichting, zodat wij ook na ons 50 jarig bestaan eind 2020 ons eenzamer voelen als in andere tijden. nuttige werk kunnen blijven doen. En tegen mensen die in een diep dal zotten, moet je niet zeggen: kop op, boven op de berg schijnt de Computerproblemen?.... zon, of: God zal licht voor je zijn. Nee, je moet zelf Gods licht zijn, Heeft u die nu ook?.... zelfs Gods warmte en meeleven Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij doorgeven. En als je licht bent u thuis te verhelpen! Naast service geven wij advies over voor een ander, ervaar je meestal nieuwe hardware, software en/of een website? ook wat licht in je zelf. Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ………. Moge het zo zijn in deze komende Nieuwsgierig geworden? Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! tijd, een tijd van eens nadenken of e-mail naar: Naast serviceBel geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website? over je eigen leven, waardoor je Gods licht zult ervaren, wat vaak BCNT Nieuwsgierig geworden? Bel of e-mailHaverhof naar: niet echt te benoemen is. 20 5351 ML Berghem Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML Berghem E-mail: Tel. 06-20418593 info@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl

BCNT

Zr. Antoine van Erp pastoraal werkster


pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Jaarprogramma Berchplaets

Schuif gezellig aan wordt vervolgd

Bij deze uitgave van Berghs Contact is het programma 2019-2020 van de Berchplaets bijgevoegd. In dit programma vind je alle openbare evenementen terug die de activiteitencommissie dit jaar heeft georganiseerd. Een groot aantal activiteiten gericht op de kids, zoals kindervoorstellingen, Crea instuiven, Kinderbingo en Kids Parties. Daarnaast zijn er optredens van cabaretiers met een Brabantse inslag: Mark van de Veerdonk, Mannen van Achterom en Christel de Laat. In samenwerking met DC BeatYes zijn vier rommelmarkten gepland en ook de presentaties van Berghem Wijzer zijn in het programma opgenomen. En niet te vergeten het Accordeonfestival en het Korenfestival. Verder staan alle openbare activiteiten vermeld, die door andere verenigingen in de Berchplaets worden georganiseerd. HEEFT U GEEN PROGRAMMA ONTVANGEN, DAN KUNT U DEZE OPHALEN IN DE BERCHPLAETS.

Gratis koffie bij Mark van de Veerdonk De bekende Brabantse cabaretier Mark van de Veerdonk treedt zaterdag 14 september op in de Berchplaets met de voorstelling ‘Geen Viking’.

De ‘Schuif gezellig aan’ lunch en maaltijd in de Berchplaets wordt ook de komende maanden vervolgd. De opzet van dit initiatief van de Berchplaets was om mensen bij elkaar te brengen om gezellig samen te eten. Een praatje maken, maar ook eens wat anders eten dan thuis en ook je te laten verrassen wat er op tafel komt. Het leuke is dat er elke keer weer andere mensen aanschuiven. Iedereen is welkom om aan te schuiven. Enige voorwaarde is dat u zich vooraf aanmeldt via horeca@deberchplaets.nl, 0412 404688 of bij het horecapersoneel. De volgende maaltijd is op dinsdag 10 en op 24 september, aanvang 17.30 uur; de volgende lunch is op donderdag 19 september, aanvang 12.30 uur.

_WIST U DAT?_ Zoals van Van de Veerdonk gewend, belooft dit weer een avond lekker lachen te worden. Kaarten ad € 15,- zijn te bestellen via www.deberchplaets.nl en ter plaatse in de Berchplaets te koop. Wanneer u voor 1 september uw kaarten bestelt, ontvangt u een GRATIS kopje koffie of thee.

AGENDA Dinsdag 27 aug: Woensdag 28 aug: Donderdag 29 aug: Vrijdag 30 aug: Vrijdag 30 aug: Zaterdag 31 aug: Woensdag 4 sept: Donderdag 5 sept: Vrijdag 6 sept: Vrijdag 6 sept: Zaterdag 7 sept: Zondag 8 sept: Dinsdag 10 sept: Woensdag 11 sept: Donderdag 12 sept: Vrijdag 13 sept: Vrijdag 13 sept: Zaterdag 14 sept: Woensdag 18 sept:

20.00 uur 13.30 – 15.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 13.00 uur 13.30 – 15.30 uur 14.00 – 16.00 uur 18.55 uur 19.30 uur 18.30 10.30 uur 17.30 uur 13.30 – 15.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 20.15 uur 09.30 uur

Open Coffee Zitting Rabobank De Berghse Tafel Zitting Rabobank Kienen Coderdojo Oss – Berghem Zitting Rabobank De Berghse Tafel 10 van Berghem Kienen Kidsparty Kinderbingo Schuif gezellig aan: Maaltijd Zitting Rabobank De Berghse Tafel Zitting Rabobank Kienen Voorstelling mark v.d. Veerdonk Repair Café

Dorpshuis de Berchplaets contactpersoon Maria van der Heijden Sportstraat 3 5351 BZ Berghem

U van harte welkom bent in Dorpshuis de Berchplaets om een kopje koffie (of iets anders) te drinken, de krant te lezen, een potje te biljarten? En wist u dat u ook een heerlijke lunch kunt bestellen? Loop gerust een keer binnen!

Woensdag 18 sept: Woensdag 18 sept: Woensdag 18 sept: Donderdag 19 sept: Donderdag 19 sept: Donderdag 19 sept:

13.30 uur 13.30 – 15.30 uur 19.30 uur 12.30 uur 14.00 – 16.00 uur 19.00 uur

Donderdag 19 sept: Vrijdag 20 sept: Vrijdag 20 sept: Zaterdag 21 sept: Dinsdag 24 sept: Zaterdag 28 sept:

19.45 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 12.30 uur 17.30 uur 19.00 uur

Zaterdag 5 okt: Zaterdag 5 okt: Zondag 6 okt: Dinsdag 8 okt:

13.00 uur 10.30 uur 20.00 uur

T 0412 404688 info@deberchplaets.nl www.deberchplaets.nl

Crea Instuif Zitting Rabobank Inloopavond Vrouwen van Nu Schuif gezellig aan: Lunch De Berghse Tafel Aanvang cursus Spaans (Volksuniversiteit) Thema-avond GEO Oss Zitting Rabobank Kienen Nat. Ziekendag Zonnebloem Schuif gezellig aan: Maaltijd Pubquiz voor 12-16 jarigen (St. Carnaval) Tonproatersavond Coderdojo Oss – Berghem Kinderbingo Berghem Wijzer


pagina 47

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

k n o d r e e V e d n a Mark v

g n i k i V n Gee

Za 14 september Aanvang: 20.15 uur €15,- in de voorverkoop € 17,50 aan de kassa

www.deberchplaets.nl Dorpshuis de Berchplaets contactpersoon Maria van der Heijden Sportstraat 3 5351 BZ Berghem

T 0412 404688 info@deberchplaets.nl www.deberchplaets.nl


pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 49

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 50

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

Gespecialiseerd in ziekenvervoer

0412-623351 FYSI ROODE www.taxikling.nl

INLOOPSPRE

Elke MAANDAG van 19.00

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft

DE

Graag telefonisch of

PSPREEKUUR

FYSItot 20.00 ROODE G van 19.00 uur

FYSI ROODE

per mail aanmelden. 0412-657956 info@fysioroode.nl

GVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

www.FYSIOROODE.nl

INLOOPSPREEKUUR INLOOPSPREEKUUR Elke MAANDAG van 19.00 tot 20.00 uur

Elke MAANDAG van 19.00 tot 20.00 uur

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

nl

Graag telefonisch of


pagina 51

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/H

Kennismakingscursussen voor basisscholieren gemeente Oss

Try-out Sports komt er weer aan! Het Sport Expertise Centrum (SEC) heeft in samenwerking met de Osse sportverenigingen weer een ruim aanbod aan sportcursussen weten samen te stellen. Hierdoor kunnen alle basisscholieren in de gemeente Oss snuffelen aan een sport waar zij interesse voor hebben. Vanaf maandag 16 september kunnen de deelnemers zichzelf inschrijven voor ruim 40 verschillende cursussen. Een cursus bestaat uit minimaal 4 lessen en kost €10,- per deelnemer. Wat is Try-out Sports? Try-out Sports wordt al jaren georganiseerd door het SEC in samenwerking met de verenigingen en andere sportaanbieders. De verenigingen verzorgen de kennismakingscursussen en het SEC zorgt voor de promotie, communicatie en administratie van alle inschrijvingen. Het doel is om zoveel mogelijk Osse basisscholieren kennis te laten maken met verschillende sporten om ze zo te laten ontdekken wat ze leuk vinden, ook als ze al lid zijn van een vereniging! Waarom is Try-out Sports goed voor je? Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het juist van belang is om een kind in de leeftijdscategorie 4-9 jaar zo breed mogelijk sportief uit te dagen. Hierdoor plant je als het ware de zaadjes die in de leeftijdsfase 10-16 jaar kunnen gaan ontkiemen. Het kind zal in deze fase dan sneller leren en informatie tot zich kunnen nemen. Je creëert door een bredere investering dus de voorwaarden en faciliteiten om tot betere prestaties te komen. Hoe kan je inschrijven voor Try-out Sports? Vanaf 26 augustus worden er promotieposters uitgedeeld op alle basisscholen in de gemeente Oss met daarop het volledige cursusaanbod. Op de website https://www.sport-expertise-centrum.nl/product-categorie/sportactiviteiten/ is het cursusaanbod ook nu al te bekijken. Inschrijven voor cursussen kan ook op deze website, maar is pas mogelijk vanaf maandag 16 september om 12:00 uur. De kinderen kunnen samen met de ouders/verzorgers rustig thuis een keuze maken uit één of meerdere sporten waarmee zij graag kennis willen maken. Het is wel verstandig om dit voor 16 september al te doen, want bij sommige cursussen is namelijk maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en geldt de regel: vol is vol. De eerste cursussen worden gegeven vanaf maandag 1 oktober. Wil je op de hoogte blijven over Try-out Sports? Like dan de facebookpagina: www.facebook.com/sportexpertisecentrum. Hier delen wij de leukste foto’s en filmpjes van verschillende cursussen.

Zorgeloos en gemakkelijk uw vakantie boeken. Op afspraak bij u thuis of per telefoon of e-mail.

De zomervakantie is nu echt voorbij… Tijd om uit te kijken naar de volgende vakantie! Wilt u zelf online zoeken en boeken? Ga dan naar http://www.thetravelclub.nl/ online-zoeken-en-boeken/ Zelf boeken maar met de vertrouwde service en afhandeling door mij. Voor meer informatie: Barbara van Heumen 06-23912678 barbara@thetravelclub.nl

www.thetravelclub.nl/barbara www.cruise-specialisten.nl/barbaravanheumen

Kenniscentrum voor financiële vraagstukken

Verzekeringen

Huis & Hypotheek

Pensioen & Vermogen

de echte financiële adviseur

voor een financieel fitte toekomst


pagina 52

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 53

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 54

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Rummikub met de burgemeester

Alweer voorbij “Je dacht dat er geen einde aan kon komen, maar voor je ‘t weet is heel die zomer al weer voorbij”. Dit lied, eind van de vorige eeuw gezongen door Gerard Cox, is sinds dien niet meer uit mijn geheugen te wissen. Ieder jaar rond deze tijd komt het weer boven. Bij het horen van de eerste klanken en de onnavolgbare tekst: ”Na nana nanana nana”, zullen velen met mij de melodie zachtjes mee kunnen neuriën. Wat mij betreft was het een mooie zomer. Voor ieder wat wils. Voor de één te koud, voor de ander te warm. Voor de één te nat, voor de ander te droog. Echt zeurweer dus. Maar we hebben toch allemaal lekker en sportief gevoetbald. In een luie stoel achter de televisie, maar toch. Samen met en door de vrouwen, dat was toch weer eens iets anders. Tennisliefhebbers hebben kunnen genieten van het spel op Wimbledon. Uren lang tot ze er bijna bij neervielen. Alleen het zien was al vermoeiend. En wat hebben we gewielrend. De Giro in Italië, de Tour in Frankrijk en in eigen land al die rondjes om de kerk. Het was een echte sportieve en luie zomer. Wat een verschil met de huidige actieve jeugd. Zij weten al op jonge leeftijd de digitale mogelijkheden te gebruiken om miljonair te worden Bijvoorbeeld met het schietspel Fortnite. Kort gezegd gaat het zo. Honderd spelers worden digitaal op een eiland gedropt waar ze moeten zien te overleven. De laatst overgeblevene is winnaar. Dan moet je wel eerst 99 medespelers liquideren. Dat oogt misschien vriendelijk zo zonder bloed vergieten iemand tot stof laten weerkeren, maar toch. Ik blijf worstelen met de vraag waarom de Sapiens zoveel plezier beleven aan het doden en vernietigen van mens en natuur. Maar ja, dankzij miljoenen kijkers kun je wel een miljoen of en meer euro verdienen en dat telt. Vakantie is ook even geen politiek gezeur. Hoewel Therry, in tegenstelling tot vorig jaar toen hij in alle rust, geheel natuurlijk gekleed aan het zwembad poseerde, nu zijn kiezers in hun hemd wist te zetten door ruzie te maken met zijn vriendjes. Grote mannen met kinderziektes van een jonge partij. Niet ongebruikelijk overigens. Rookmaker probeerde de jongetjes nog tot orde te roepen, maar helaas niet gelukt. Logisch lijkt me, immers met een rookgordijn los je niets op. Een goede raadgever had mogelijk meer bereikt, maar dit terzijde. Dan was er nog het zomerse vraagstuk van het boerkaverbod. Alleen al bij de gedachte aan een boerka begin ik al spontaan te transpireren. Want wie draagt in onze steeds warmer wordende zomers nu sowieso zwarte kleding. Ja, onze grootouders in de vorige eeuw misschien die op hun 65 jaar een plaatsje in het bejaardenhuis hadden bemachtigd. Daar hoorde zwarte kleding bij maar wel zonder onderscheid tussen man en vrouw. Mooi Berghem Was vakantie ooit een weekje fietsen in de omgeving, thans spreken vakantiewatchers over microavonturen, hometels, communitycampings en detourvakanties. naast ouderwetse lummelvakanties. De onze lijkt het meest op een detourvakantie. Een vakantie voor hen die het overtoerisme willen ontwijken. Dat was niet zo moeilijk. Immers tijdens de schoolvakanties is Berghem een oase van rust waar het goed toeven is. En thuis lekker lummelen en samen lachen met Jinek omdat in vakantietijd ook alle zwaarwegende problemen met vakantie lijken te zijn.

De zomer begon voor BerghsLeven met een potje Rummikub met de burgemeester. Ter ere van het twee-jarig jubileum, eerder dit jaar, heeft BerghsLeven een boekje samengesteld, en burgemeester Wobine Buijs – Glaudemans kwam het in ontvangst nemen. Er worden aan de Berghse Tafel nou eenmaal vaak spelletjes gedaan. Dat was op juli, toen de burgemeester aanschoof, niet anders. Ze bemoeide zich al snel met het spel, ze blijkt een fervent spelletjesspeler. ,,Ik hou van spelletjes. Nu mijn kinderen het huis uit zijn is er weleens niemand om dat mee te doen. Ik begrijp heel goed dat jullie dat hier samen doen’’ zei ze. Het boekje van BerghsLeven is vooral een eerste kennismaking, samengesteld om wat meer bekendheid te geven aan het Berghse initiatief om meer mensen met elkaar in contact te brengen. Daarnaast zijn een aantal succesverhalen verzameld, over de dingen die BerghsLeven doet, of die vanuit BerghsLeven ontstaan zijn. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan, die veel verder gaan dan de wekelijkse ontmoetingen aan de Berghse Tafel in De Berchplaets. Er wordt voor elkaar gezorgd, met elkaar meegeleefd, naar elkaar omgekeken. En heel veel plezier gemaakt. En dat is precies waar BerghsLeven om draait. Zo werd er in de zomerweken dat De Berchplaets gesloten was, gewoon doorgegaan met elkaar ontmoeten. Het geplande uitje naar De Kriekeput kon vanwege de hoge temperaturen niet doorgaan. Maar de meezingmiddag bij een van de gastvrouwen thuis wél; en dat was een groot succes. Er was een keybord georganiseerd, iedereen nam wat lekkers mee, tot aan advocaat met aardbeien en slagroom aan toe. Het was zo leuk dat besloten werd vaker samen te zingen, wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend. Er was ook nog een uitstapje naar tuincentrum Coppelmans. Daar werd gegeten, aan een speciaal voor de Berghse gasten ingerichte grote tafel. En nu is de zomer voorbij, De Berchplaets weer open, en de Berghse Tafel op donderdagmiddag weer in gebruik. Komt u vooral eens langs. Kijk of het klikt. U hoeft zich niet aan te melden, maar dat mag wel. (dat kan op telefoonnummer 06 – 38 33 97 90, of via info@berghsleven.nl) We kunnen ook eerst een keer bij u thuis komen, om alvast een beetje kennis te maken, en de eerste keer willen we u ook best ophalen, zodat u niet alleen hoeft te komen. Dan is de drempel wellicht wat lager. Wie weet doet u binnenkort mee met de volgende meezingmiddag, of sluit u aan bij een eetclub. En burgemeester Buijs: er worden élke donderdagmiddag spelletjes gespeeld, dus als u nog een keer mee wil doen: wees welkom!


pagina 55

www.thuisinhetnieuws.nl

Berghse Tafel

Waar koffie en thee altijd klaar staan! Waar gasten en inwoners, die als gastvrouw of gastheer willen helpen, altijd van harte welkom zijn. Doel: contact maken, samen gezellige dingen doen zoals fietsen, schaken, kaarten, eten, uitgaan, kortom alles wat leuk is om samen doen.

Als de kindervakantieweek ten einde is, de scholen weer beginnen, de Berchplaets en de bibliotheek weer hun normale openingstijden hebben dan is de zomer een heel eind voorbij.

Dan is het weer tijd voor de wekelijkse Berghse Tafel in Dorpshuis De Berchplaets. Iedere donderdagmiddag tussen 14 en 16 uur. Ook wel eens zin om zomaar een praatje te maken, samen koffie of thee te drinken, gewoon een gezellige middag te hebben? Kom dan een keertje kijken, iedereen, jong en oud is welkom. Het verplicht tot niets maar levert vaak wel blije gezichten op. Iedere derde donderdag kunt u bovendien terecht met computervragen. En na afspraak met een vrijwilliger kun je samen een rondje fietsen met de duofiets. Onze gastvrouwen vertellen graag meer over alle mooie en gezellige activiteiten die er zijn ontstaan aan de Berghse Tafel.

Maar BerghsLeven is meer! Inwoners kunnen er ook terecht voor hulpvragen. Graag helpen we contacten te leggen tussen hulpvragers en hulpaanbieders.

een burgerinitiatief met als doel inwoners van Berghem met elkaar in contact te brengen. BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


pagina 56

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Van den Heuvel Makelaars Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@vandenheuvel.nl 0412-405022

H y p o t h e k e n & Ve r z e k e r i n g e n

Cofidi Hypotheken & Verzekeringen Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@cofidi.nl 0412-450476