Bergh Contact 1905 27-5-2019

Page 1

3e jaargang - nummer 5 - 2019


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Drie unieke eigen theatervoorstellingen in openluchttheater Hoessenbosch Openluchttheater Hoessenbosch brengt dit jaar niet één, niet twee maar drie eigen theatervoorstellingen op de planken. Drie - hopelijk zonnige! - momenten waarop je als bezoeker kennis kunt maken met ons prachtige theater in het bos. En waarom drie voorstellingen? Gewoon, omdat we het leuk vinden, we iedere theaterbezoeker iets willen bieden én omdat we stiekem al een beetje vieren dat ons theater in 2020 maar liefst 75 jaar bestaat.

DenneFeest 2019 (Balfolk festival) Balfolk is een dansfeest met live folkmuziek en een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Een Balfolk-dansgelegenheid noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek i.p.v. Zuid-Amerikaanse. Er worden koppeldansen gespeeld, zoals Scottish, Polka, Mazurka en Bourrée. Maar ook groepsdansen zoals de Jig of Cercle. En er is dus altijd live muziek. Dit maakt ons Balfolkfestival speels, gezellig en sfeervol.

Robin en de Hoodies Onze jongste spelers van Hoessenbosch Jeugd trappen op 1 en 2 juni af met de familievoorstelling Robin en de Hoodies. De klassieke legende van Robin Hood, maar dan wel een klein beetje anders. Met stoere strijders die zich de Hoodies noemen bindt Robin de strijd aan met prins Jan. Hij steelt van de rijken en geeft aan de armen. Mét Kleine Jan en de mooie Marianne aan zijn zijde natuurlijk. Ook bijzonder: de Berghemse Hanneke van Erp ook Hoessenbosch-lid - maakt hier haar regiedebuut.

Het staat in de sterren, dé thriller Op 20, 21, 27 en 28 september wordt het grimmiger in het bos. Dan speelt de andere helft van de volwassen speelgroep van Hoessenbosch een bijzondere thriller. Eentje die de Osse regisseur Rob van Vliet speciaal voor deze groep spelers schreef. In de voorstelling Het staat in de sterren, dé thriller, waan je je in een jazzy nachtclub uit de jaren twintig. De club wordt gerund door de mysterieuze miss Diamond die geobsedeerd is door astrologie. Twaalf vrouwen, de sterren van de club, verbergen stuk voor stuk een diep, donker geheim. Wanneer hun problemen letterlijk uit de weg worden geruimd, breekt er onrust uit. Wat is hier aan de hand? Spannend tot het bloedstollende einde! Kom je kijken naar een van onze voorstellingen? Leuk! Meer informatie over de voorstellingen, andere evenementen en de kaartverkoop vind je op www.hoessenbosch.nl. We zien je graag in ons theater.

Vrouw Holle Op 15, 16, 22 en 23 juni spelen de volwassen spelers van speelgroep Hoessenbosch de familievoorstelling Vrouw Holle. Een klassiek sprookje in een modern jasje. Én ook nog eens een ontzettend actueel jasje. Boerendochter Liesje Bartels maakt zich namelijk zorgen om het slechte weer in Weerland. Is het zo slecht omdat de Weerlanders al hun afval in de echoput gooien? Liesje gaat op onderzoek uit en belandt in de put. Hier verwacht Vrouw Holle haar al. Lukt het Liesje het klimaatprobleem in Weerland op te lossen? Een vrolijke, kleurrijke voorstelling voor de hele familie! Geregisseerd door dramadocent Miriam van de Wiel uit Berghem.

Peuteruurtje in de bieb Berghem Kinderen genieten tijdens het Peuteruurtje van prentenboeken, liedjes zingen en samen spelen. Een leuk en leerzaam uurtje. Het thema van het boek staat centraal. Peuters krijgen een stempelkaart voor het Peuteruurtje. Als die vol is, ontvangen ze een leuk vingerpoppetje om de verhalen van de prentenboeken thuis na te spelen. Peuteruurtje is bedoeld voor kinderen vanaf twee jaar, maar broertjes en zusjes zijn natuurlijk ook welkom. Woensdag 5 juni van 10:00 tot 11:00 uur in de Bibliotheek Berghem. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Ons geweldige, eendaagse Balfolkfestival ‘DenneFeest’ in openluchttheater Hoessenbosch groeit en dat vinden wij ontzettend mooi. De line-up voor de 2019 editie op 19 juni zal weer enerverend zijn met onder meer Mr. Folxlide en BMB Light! Naast de mooie line-up zorgen we weer voor een prachtig podium, lekker eten, een vlakke dansvloer en alles wat je gewend bent in ons openluchttheater. Ook is er weer de dansworkshop, dit jaar met Nederlandse dansen. De workshop is van 11.30u - 13.15u en inclusief lunch. Daarna kun je natuurlijk hetgeen je in de workshop geleerd hebt, meteen in de praktijk brengen tijdens het bal! Kamperen Voor het eerst dit jaar! Je kunt kamperen bij de boer om de hoek. Je zorgt zelf voor een tent, dan zorgen wij voor een ontbijtje! Dit kost € 10,- per persoon. Tickets voor het bal in combinatie met kamperen kun je alleen online kopen tot en met 28 juni. Kaartje kosten € 21,50 in de onlinevoorverkoop (inclusief servicekosten Universe) en aan de kassa € 25,-. Studenten en financieel uitgedaagden betalen online € 19,- (inclusief servicekosten Universe). Aan de kassa betaal je € 22,50. DenneFeest met workshop (met lunch) kost online € 12,50 (alleen samen met DenneFeestticket te koop). Aan de kassa kost de workshop € 15,-. Kinderen tot en met 11 jaar oud kunnen gratis naar binnen en zij hoeven dus geen kaartje te kopen. Kaarten voor de workshop kun je alleen in combinatie kopen met kaarten voor het Bal. Kamperen kan uiteraard ook alleen als je een kaartje koopt voor het Bal.


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Voorjaarsopruiming

Veel occasions extra scherp geprijsd! 20 mei t/m 1 juni 2019

50% korting op de volgende onderhoudsbeurt* en Altijd inclusief: Gratis kosten rijklaar maken | Gratis APK Gratis pechhulp | Gratis poetsbeurt Gratis volle tank *Vraag naar de voorwaarden

kijk voor meer informatie op:

WWW.VOSAUTOBEDRIJVEN.NL

LPR 20190506 Vos voorjaarsopruiming NN media 205 x 275 mm.indd 1

Gorinchem • Oss • Veghel • Zaltbommel

09-05-19 09:46


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

11e Haringparty bij de Centrumknollen Graag willen we jullie uitnodigen op de 11e haringparty van C.V. de Centrumknollen in samenwerking met vishandel van Bakel uit Oss, om de eerste Nieuwe Haring die in juni in de Noordzee gevangen wordt te komen proeven. Ook dit jaar zullen wij weer het eerste vaatje Haring veilen voor het goede doel. Dit jaar is dat Muziekvereniging Harmonie Concordia Berghem. De Haringparty wordt gehouden op donderdag 13 juni aanstaande vanaf 20:30 uur in Zalencentrum De Merx te Berghem Het belooft een mooie avond te worden. Hopelijk geldt dat ook voor Muziekvereniging Harmonie Concordia Berghem. Dit kan alleen als jullie komen bieden op het 1e vaatje haring, geschonken door Vishandel van Bakel uit Oss. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan meer muziek op school, iets waar de muziekvereniging zich de komende tijd volop voor gaat inzetten. Wil je niet mee bieden dan ben je ook van harte welkom op deze gezellige avond, waar je na de veiling de overheerlijke Haring kunt proeven en je weet het: Haring moet zwemmen, dus de bar is open!

Is uw relatie over? Wilt u zo goed mogelijk uit elkaar? Onze mediator helpt u graag.

Regel uw zaken op tijd.

ZONDAG 14 JULI 2019

De Vree Van Drongelen | Notarissen – Adviseurs Burg. van Erpstraat 16 5371 AW Berghem

0412-487111 info@dv-vd.nl www.dv-vd.nl

MOTORTOERRIT

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur

SCB houdt zondag 14 juli 2019 de 5de motortoerrit. Dit jaar gaat de route van ca. 200 km in zuidelijke richting. Uiteraard gaan we weer over mooie wegen waar je met plezier kan rijden en volop kan genieten van de omgeving van het Brabantse en Belgische land. Tijdens de motortoerrit is bij een horecagelegenheid een stop gepland waar je met andere deelnemers ervaringen kan uitwisselen. Bij terugkomst op het kermisterrein kun je genieten van een consumptie die wordt aangeboden door de horeca en uiteraard napraten over de motortoerrit 2019. Inschrijven : tussen 8.30 en 9.00 uur Start: tussen 9:00 en 9:30 uur Kosten : € 5,00 per motorrijder Wil je meer informatie, neem dan contact op met Henk Uijen via tel. 06-53166872.

Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Brugman Advocatuur staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman Advocatuur Burgemeester van Erpstraat 18-A 5351 AW Berghem Mevrouw mr. E.A.M. (Esther) Brugman

Telefoon: 0412 - 72 49 50 06 – 11 03 57 07 Website: www.ba-ad.nl E-mail: info@ba-ad.nl


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Elke zondag open van 10-17 uur

Oss Frankenbeemdweg 50 | Ontbijt ma. t/m za. tot 11.00 uur €2.95

Hemelvaartsdag open! *Vernoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW. Daardoor komt de effectieve kassakorting overeen met 17,36% korting. Geldig van 29 mei t/m 4 juni 2019.

Tuinmeubelen

21%

BTW

Campanula In 11cm-pot. 2.99

1.79 Nerium Oleander Houdt van een zonnige, warme plek. Diverse kleuren, in 15cm-pot. 9.95

6.99

KORTING

* Ridderspoor Of Delphinium heeft een rijke blauwe bloei en is winterhard. ± 50cm hoog. In grote 17cm-pot. 6.99

3.99 Aanbiedingen zijn geldig van 29 mei t/m 4 juni 2019 en zolang de voorraad strekt.

Kettle Plus Houtskoolbarbecue 47 cm In combinatie met een GBS grillrooster is de Kettle Plus een kleine barbecue met grote eigenschappen. Met GRATIS brikettenstarter t.w.v. 11.99. 199.99

249.-

+ 149.-

Maestro Las Vegas Buitenkeuken Heeft 3 branders en een geïntegreerde thermometer, elektronische ontsteking, warmhoudrek en 2 geëmailleerde grillroosters. Incl. aansluitgarnituur. 329.-

5.99 Fuchsia ‘Walz Jubelteen’ In 21cm-pot. 8.99


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Woensdag 19 juni in de Berchplaets:

Repair Café Berghem - gratis reparaties De enthousiaste vrijwilligers van het Repair Café Berghem staan weer voor u klaar op woensdag 19 juni in de Berchplaets (begane grond). U loopt binnen tussen 9.30 en 10.30 uur en we werken tot 11.30 uur. U kunt uw kapotte spullen aanbieden om te repareren of komen voor een deskundig advies. Wat doe je met een kapotte grasmaaier, naaimachine of stofzuiger? Een defecte tuinsproeier of parasol? Weggooien.. mooi niet! Met veel kunde en plezier bekijken de specialisten voor u na of het te repareren is en over het algemeen zijn de meeste klussen met succes geklaard! Indien u nog in het bezit bent van de handleiding van het defecte apparaat deze graag meenemen. Voor het herstellen van kleding is een naaister aanwezig! (niet voor het inzetten van ritsen). Is uw tuingereedschap nog in orde? Het Repair Café slijpt ook uw gereedschap. Met het Repair Café laten de vrijwilligers zien dat repareren leuk is en vaak ook gemakkelijk. Zij vinden het zonde als kapotte of afgedankte spullen weggegooid worden. De reparatiekosten zijn geheel gratis maar een kleine vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt zeker op prijs gesteld. U bent van harte welkom! Iedere derde woensdag van de maand. Meer info www.repaircafe-berghem.nl.

Vierde Knollentocht Na groots enthousiasme vindt op zondag 30 juni vanaf 16.00 uur de 4e Knollentocht van Berghem plaats. Van terras naar terras, een echte kroegentocht waar Cocktails maar voornamelijk Zomerbier en Live Muziek in het zonnetje staan. Deelnemende bedrijven zijn Café Roots, Zalencentrum de Merx, Café Tante Toetje en Café Herberg d’n Dort. Assortiment Ieder café heeft speciaal voor deze dag haar favorieten zomerbieren uitgelicht en zullen zij de lekkerste huiscocktail mixen. Alsof dat al niet een zonnig begin van het zomerseizoen is, dan zullen de bandjes hier wel voor zorgen. Bij d’n Dort zal One Woman band Pearl uit haar dak gaan en zetten de heren van Dude het terras van de Merx op z’n kop! Roots rockt met bier van Metallica en Tante Toetje maken het gezellig met the Rocking Coasters. Dat belooft wat! Wat te doen Beslis of je de tocht per fiets, te voet of gezellig met de huifkar gaat afleggen en ga op zoek naar het leukste reisgezelschap. Kijk daarna bij welke horecazaak de Knollentocht te starten en koop daar een Stempelkaart voor 3,50 euro. Vergeet niet je volle stempelkaart bij één van de deelnemende bedrijven aan het einde van de tocht in te leveren, want hiermee maak je kans op te gekke prijzen. -Vanaf 18 jaar-

Berghs Contact Een merk en concept van stichting ST.E.M. Oplage 4.500 exemplaren. Digitaal te bekijken op: www.thuisinhetnieuws.nl/magazines Website: Facebook: Videokanaal: Twitter:

www.thuisinhetnieuws.nl BerghsContact www.thuisinhetnieuws.nl/tv twitter.com/thuisinhetnieuw

Volgende nummer bezorging vanaf maandag 24 juni materiaal en kopij aanleveren: uiterlijk woensdag 19 juni Resterende verschijningsdata 2019: 24 juni, 26 augustus, 23 september, 21 oktober, 18 november, 16 december media-adviseurs: Els van Leur 06-10535265 - kantoor@nnmedia.nl Nico van Nuland 06-53394851 - nico@nnmedia.nl redactiecoördinatie: Wiljo van Nuland - 06-37410335 - redactie@nnmedia.nl Uitgever accepteert geen aansprakelijkheid voor inhoud van advertenties en door derden aangeleverde teksten of foto’s. Door aanlevering verklaart de inzender dat het aangeboden tekst- en/of fotomateriaal vrij is van rechten en de uitgever aldus te vrijwaren van auteurs- en beeldrechtelijke aanspraken.


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

KPJ BERGHEM 1927

ZOMERS BEACHANDBALTOERNOOI Inmiddels begint langzaam de lente aan te breken en stijgt de temperatuur weer. Ook het jaarlijkse beachhandbal toernooi georganiseerd door K.P.J. Berghem zit er weer aan te komen. Het toernooi zal dit jaar gehouden worden op Zondag 2 juni aanstaande bij Willie van Erp op de Hoessenboslaan tegenover WIRO Reclame. Voor deze dag zal dit terrein omgebouwd worden tot een prachtig zandstrand. Wedstrijd duurt ongeveer 2 x 8 minuten en er wordt op 2 zandvelden gespeeld in poules. De scheidsrechters worden door de teams zelf aangeleverd. Een team (4 spelers excl. wissels) moet tijdens het spel uit minimaal 1 dame en 3 heren bestaan. Zorg zelf voor minimaal 2 wissels 1x dame en 1x heer. De leeftijd van de volwassenen teams is vanaf 15 jaar. De kosten van deelname zijn € 20,- per team en na inschrijving via beachhandbal@ kpjberghem.nl wordt je verder op de hoogte gehouden, betaling graag afgeven op: Het Reut 501, bij Paul van der Heijden. Vermeld bij opgave: Naam Team, Kleur Shirt, E-mailadres contactpersoon. Er is een bar aanwezig met enkele koude en warme dranken en voor een vette hap wordt ook gezorgd. Inschrijven kan tot en met 31 mei 2019. Hopelijk tot 2 juni 2019. We willen graag rond de klok van 10.15 uur beginnen dus, graag op tijd aanwezig zijn.

KPJ Berghem Postbus 25 5350 AA Berghem

SPORTIEF WEEKEND TIJDENS ZESKAMP Op zaterdag 22 en zondag 23 juni organiseert KPJ Berghem de jaarlijkse zeskamp voor de jeugd en de volwassenen van Berghem. De organisatie heeft weer een aantal vernieuwende proeven bedacht en zijn er een aantal veranderingen. De inschrijving is inmiddels gestart. Ruim een half jaar geleden startten de voorbereidingen voor de dorpszeskamp. Voorzitter van de zeskampcommissie Marijn van den Heuvel: ‘We willen elk jaar de lat voor onszelf nog hoger leggen door steeds weer nieuwe proeven te bedenken. Daarnaast houden we er rekening mee dat we een goede afstemming hebben naar behendigheid, kracht, water, luchtkussen en soms modder’. Mensen uit Berghem en voorbijgangers lopen graag over het terrein om bekenden aan te moedigen of om een kop koffie te drinken. NIEUWE LEEFTIJDSGRENS ‘We merkten de afgelopen jaren dat middelbare scholieren graag deelnemen aan de zeskamp, maar zij tussen wal en schip vallen’, legt commissielid John van den Broek uit. Voor deze groep is de aansluiting naar de zeskamp voor volwassenen makkelijker gemaakt door de minimumgrens te verlagen naar veertien jaar. ‘Deze jongens en meiden zijn vaak zo gemotiveerd en sportief dat ze goede tegenstand kunnen bieden tegen de oudere teams. En om de deelnemers van de jeugdzeskamp enthousiast te houden, hebben we besloten als hen voor het eerste jaar bij de volwassenen mee doen geen inschrijfgeld te laten betalen’.

www.kpjberghem.nl kpjberghem1927@gmail.com

1ste Grebuloja 2018

GEEN TEAM, MAAR TOCH GRAAG MEEDOEN? ‘Regelmatig horen we van toeschouwers dat ze graag ook deel willen nemen, maar dat ze het lastig vinden om een team van tien personen, waaronder vier vrouwen bij elkaar te krijgen’, vertelt John. Daarom kunnen deze individuen of groepen sportievelingen bij de organisatie kenbaar maken dat ze geïnteresseerd zijn om mee te doen. ‘Wij kunnen hen vervolgens met elkaar in contact brengen. DEELNEMEN? Lijkt het je leuk om met een team deel te nemen aan de jeugdzeskamp of de dorpszeskamp, stuur dan uiterlijk 1 juni een mail naar zeskamp@ kpjberghem.nl. Het inschrijfgeld bedraagt €15 voor jeugd en €25 voor volwassenen en dan heb je gegarandeerd een schitterende dag. Meer informatie is te vinden op www.kpjberghem.nl en like de facebook pagina van KPJ Berghem zodat je alle laatste nieuwtjes rondom de zeskamp als eerste ziet.

KPJ BERGHEM


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

V.C.T.

Transport en verhuizingen

Voor verhuizingen omgeving Oss Woning leegmaken enz. enz. Vraag vrijblijvend offerte, wij komen graag bij u langs.

SNEL, BETROUWBAAR EN BETAALBAAR

“Waar we anders in zijn

Van Casteren Transport

is onze benadering.

Tel. 06-19331146 G.D3transport@mail.com

Wij zijn de accountant die je kent, persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

persoonlijk en vertrouwd.” is onze benadering.

|

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

www.hbs acc.nl accountants en belastingadviseurs

Hendriks van Bergen & Smulders-

www.hbs - acc.nl


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

Regio-bekerfinales op de Koppelsteeg Het einde van het voetbalseizoen 2018 - 2019 nadert met rasse schreden. Nog slechts een competitieweekend en de nacompetitie staan op het programma, alvorens de vele voetballers uiteindelijk gaan genieten van een welverdiende vakantie. Binnen het jeugdvoetbal is ook het K.N.V.B. regio bekertoernooi in een beslissende fase beland, dat de prijzen zullen worden verdeeld. In het kader van het 80-jarig bestaan en mede door de in gebruik name van een vernieuwd sportpark heeft de K.N.V.B. deze regio bekerfinales toegewezen aan v.v. Berghem Sport. Op zaterdag 1 juni a.s. zal dit sportevenement plaatsvinden op sportpark “De Koppelsteeg” te Berghem. Er staan een negental finales op het programma voor de Jeugd Onder 8 t/m Onder 13 jaar. Tijdens deze sportdag gaat de bal aan het rollen vanaf 10.00 uur en het laatste fluit-signaal wordt verwacht rond de klok van 16.00 uur. Het belooft een gezellige en spannende finaledag te worden. Organiserende voetbalvereniging Berghem Sport en de KN.V.B. nodigt graag alle voetballiefhebbers uit regio uit en wenst eenieder veel kijkplezier en alle finalisten bovenal veel sportief succes!! De toegang tot alle wedstrijden is gratis.

Belangrijke telefoonnumers Algemeen alarmnummer: 112 Politie: 0900 - 88 44 Brandweer: 073 623 6885 Huisarts: 0412-401922 Huisarts spoed: 0412-401900 Huisartsenpost (17- 8 uur): 0900 - 88 60 Dierenambulance: 0888-113410 Meldingen Gemeente Oss: 14 0412 Openbaar vervoer: 0900 - 92 92 Gemeenschapshuis De Berchplaets Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem - tel. 0412-404688. Dorpsraad Berghem Secr.: Maanstraat 19, 5351 GW Berghem tel. 06 26979796 - dorpsraad@berghem.nl Pastorie Julianastraat 37, 5351 AL Berghem - tel. 0412-401215 www.parochiewillibrordus.nl Openbare Bibliotheek Berghem Sportstraat 3 Berghem tel. 0412-402620, maandag 13.30-19.00 uur, woensdag 13.30-17.30 uur, vrijdag 13.30- 17.30 uur. www.nobb.nl - contactberghem@nobb.nl Dierenkliniek De Piekenhoef Dag en nacht bereikbaar : 0412-310 010 www.dierenkliniekdepiekenhoef.nl info@dierenkliniekdepiekenhoef.nl Koolzaadweg 10 5351 LP Berghem.

Berghemse Wandelvierdaagse 2019 Dinsdag 18 juni start de wandelavondvierdaagse 2019 in Berghem. Vanaf 15.00 uur kan men inschrijven bij de Berchplaets en om 18.00 uur zal de Prins van het Knollenrijk het startschot geven voor de 10 kilometer en om 18.30 uur voor de 5 kilometer. Er zijn weer mooie routes uitgezet, en op de stempelposten kunt u ook weer rekenen op limonade en een appel. Deelnemen kosten 5 euro. Op donderdagavond worden de wandelaars ingehaald door de muziekgroep de Trampolino’s en vrijdag zorgt Nie Perse voor de muzikale begeleiding. Carnavalsvereniging ´t Smidje en Cor ok zorgt weer voor een lekkere traktatie en aan de finish op vrijdagavond 21 juni wacht alle deelnemers de bekende een medaille.

Voorproeven met bruisende lunch in de Piekenhoef Op zondag 30 juni organiseert Berghem Bruist een brunch. Iedereen kan zich hier voor aanmelden om lekker mee te eten, gezellig samen te zijn, elkaar te ontmoeten. Kom ook en proef alvast de nieuwe locatie op Zondag 30 juni 2019 vanaf 11.30 uur tot 13.30 uur op de Piekenhoef. De kosten bedragen €12,50 per persoon, kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen €7,50 en tot 4 jaar is deelname gratis. Ben je via sponsoring “Vriend van Berghem Bruist” geworden? Dan is de deelname gratis.De opbrengst van deze dag gebruiken we voor de organisatie van Berghem Bruist op 15 september. Meer info op www.berghembruist.nl

Dierenartsenpraktijk Julianastraat 27, 5351 AL Berghem tel. 0412-401414. Spoedgevallen 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Spreekuur: ma. t/m vr. 13.30-14.00 uur en 19.00-20.00 uur. Kattenspreekuur: iedere donderdag 11.30-12.00 uur. Openingstijden voor medicijnen, dieetvoer, vlooienspul e.d. maandag t/m vrijdag 08.30-20.15 uur - zaterdag 09.00-12.00 uur. Regiobank Berghem - Hoogheuvel Advies Kerkstraat 65, 5351 EB Berghem - tel. 0412-641165 regiobank@hoogheuveladvies.nl. Geopend maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur en 13.30-17.00 uur. Tevens donderdagavond 18.30-19.30 uur. Mooiland Arnoud v. Gelderweg 69, Grave. Informatie en afspraak voor huisbezoek, Sociaal Consulent: Mariella van der Steen, tel. 088-4501010. Notaris De Vree & Van Drongelen Burg. van Erpstraat 16, 5351 AW Berghem tel. 0412-487111, fax 487123, info@dv-vd.nl TPG Servicepunt Maandag t/m donderdag 08.00-20.00 uur, vrijdag 08.00-21.00 uur, zaterdag 08.00-17.00 uur, tel. 0412-401489. Maaltijden Koelvers aan Huis Als u voor korte of langere tijd niet in staat bent om zelf te koken, Maaltijdservice, tel. 0412-653234. Worden 1x p/week bezorgd. Hulp bij bijzondere nood door geldproblemen Stichting Steunfonds Vincentius Berghem, Postbus 8, 5350 AA Berghem. Aanvragen schriftelijk o.v.v. uw naam en telefoonnummer, per sms of voicemail van 06-48284022. U wordt binnen enkele dagen teruggebeld voor verdere afspraken. info@vincentiusberghem.nl - vincentiusberghem.nl Repaircafe Iedere derde woensdag van de maand tussen 9.30-11.30 uur kunt u in de Berchplaets terecht om spullen te laten repareren .

BC


pagina 12

Huisartsenpost HOV Locatie Oss Gezondheidslaan 1b, 5342 JW Oss tel. 0900 8860 maandag t/m donderdag 17.00-08.00 uur vrijdag 17:00–00:00 uur zaterdag en zondag 24 uur geopend

Gezondheidscentrum Berghem Molenweg 2, 5351 EV Berghem. www.gezondheidscentrumberghem.nl

Huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum Berghem. Huisartsen Wim de Grauw, Stefan Hameleers, Liselot Plönes-van der Krogt, Beatrijs Boersema, V. Pieterse en M. Malta oevoegen aan het rijtje. Spreekuren op afspraak van 08.00-10.30 uur en 13.00-16.30 uur. Visites aanvragen voor 10.00 uur tel. 0412-401922. Voor spoed: 0412-401900. www.berghem.praktijkinfo.nl praktijk@hapberghem. Buiten kantooruren spoedeisende klachten: HOV: 0900-8860. Apotheek Berghem Gezondheidscentrum Berghem. J.M. van Haren-Loermans, tel. 0412-401751. Openingstijden: ma t/m do 08.00-17.30 uur, vrij 08.00-18.00 uur, za 10.00-12.00 uur. Apotheek spoed: weekdagen vanaf 17.30-23.00 uur en weekend/feestdagen van 08.00-23.00 uur: Burchtapotheek Gilissen Oss: 0412-633837 Nachten van 23.00-08.00 uur: Regioapotheek Bernhoven, Uden: 0413-408780. Groepspraktijk Logopedie Gezondheidscentrum Berghem. Contactpersoon: Alice Kok. Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen of mailen: 0412-634471/06-23400866 info@logopedieoss.nl, www.logopedieoss.nl Nova verloskundigen Gezondheidscentrum Berghem. Lianne Swiers, Marieke van Liempt, Roos Kremers, Anne van Otten. Controles op afspraak. Tel. 0412-646839, aanmelding@novaverloskundige.nl Tandartsenpraktijk Gezondheidscentrum Berghem. Mw. Bossers, Mw. R. de Rijk-Wehling, Mw. V. van Heumen, Mw. L. van den Heuvel, Hr. A. de Rijk, Hr. S. van der Waal, Mw. C. Rouppe van der Voort. Behandeling na afspraak, tel. 0412-401589, www.tandartsenpraktijkberghem.nl welkom@tandartsenpraktijkberghem.nl Cesar therapie Praktijk voor oefentherapie Cesar, Sanne v.d. Steen, tel. 0412-401764.

www.thuisinhetnieuws.nl Huid- en oedeemtherapie Derma Sana Gezondheidscentrum Berghem Acnetherapie, (oncologie)oedeemtherapie, laserontharing, littekentherapie. Vergoeding zorgverzekering mogelijk. Spreekuur op afspraak van 8.00 - 18.00 uur, avondafspraak in overleg. woensdag gesloten, Tel. 0619995204. Fysiofit Gezondheidscentrum Berghem. Fysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportrevalidatie, medische fitness en sportmassage. Tel. 0412-401764, info@fysiofitberghem.nl, www.fysiofitberghem.nl Psychologenpraktijk Derks Gezondheidscentrum Berghem. Mv. Drs. P. Derks, eerstelijns psychologische zorg, Gezondheidszorgpsycholoog BIC, cognitief gedragstherapeut, psycholoog NIP. www.psychologenpraktijkderks.nl. Behandeling na afspraak, tel. 06-24380243. Diëtist Oss/Berghem Gezondheidscentrum Berghem. Mw. Ardie van der Steen, tel. 06-33796547. Ook huisbezoek mogelijk. www.dietistossberghem.nl avdsteen@dietistossberghem.nl ONSWelzijn Gezondheidscentrum Berghem. Corry Dekkers,psycho-soc.h.v. Werkdagen: ma/di/wo/do Spreekuur: ma en do 09.00–10.00 uur Tel. 06-38503095. corry.dekkers@ons-welzijn.nl Trombosedienst en bloedafnam Gezondheidscentrum Berghem. Dagelijks van 08.00 tot 09.30 uur. Inlichtingen: 0413-403000, www.dcbernhoven.nl trombose@bernhoven.nl, Praktijk Voet&Vorm, medische voetzorg Jerica Bastiaans, T: 06-16026402 Rijkserkend Medisch Pedicure Oncologisch voetzorgverlener (OVV) Schimmelnageltherapeut/diagnostiek Specialist ingroeiende nagels Lid beroepsvereniging NMMV KABIZ en KRP geregistreerd www.voetvorm.nl Podothereapie Makkelijk Lopen Gezondheidscentrum Berghem. Imke Couteaux, tel. 073-5470019 info@makkelijklopen.nl www.makkelijklopen.nl Personal Trainer Praktijk Specialisaties: Leefstijl Interventie Voeding-Beweging-Ontspanning. Massages, fitness en zelfverdedigingscursus voor vrouwen. Op afspraak in Berghem of bij u thuis. Paul Schraven 06-28648493. Willandstraat 62, Berghem Kijk voor speciale arrangementen op www.pspt.nl

BC

Fysiotherapie Fysio Roode Locatie IMRO-sana Burg. van Erpstraat 2 Berghem Locatie Four2Go, Osseweg 38-a Berghem Fysiotherapie, manuele therapie, kinder manuele therapie en revalidatie. Behandeling op afspraak, ook ‘s avonds en op zaterdag. Tel. 0412-657956, info@fysioroode.nl - www.fysioroode.nl Fysiotherapie4all Berghem Koolzaadweg 1, 5351 LP Berghem Fysiotherapie, manueel therapie, triggerpoint therapie, dry needling en echografie. Tel: 0412-404035 info@fysiotherapie4all.nl Fysiofit Molenweg 2, 5351 EV Berghem. Fysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportrevalidatie, medische fitness en sportmassage. Tel. 0412-401764, info@fysiofitberghem.nl - www.fysiofitberghem.nl

IMRO-SANA

Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. www.imrosana.com Fysio Roode Locatie IMRO-sana Burg van Erpstraat 2 Berghem Locatie Four2Go, Osseweg 38-a Berghem Fysiotherapie, manuele therapie, kinder manuele therapie en revalidatie. Behandeling op afspraak, ook ‘s avonds en op zaterdag. Tel. 0412-657956, info@fysioroode.nl Yogapraktijk Catelijne Oldenborger Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Yogalessen op dinsdagochtend, middag, -avond. Bij IMRO-sana, www.catelijneyoga.nl, tel. 0614635702. Pilates lessen Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem Voor informatie: contact per mail: Pilates.karin@gmail.com of per tel. 06-13908486. Acupunctuurpraktijk George Remst Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Traditionele Chinese natuurgeneeswijze bij diverse acute en chronische (pijn)klachten. lid N.V.A. Tel. 06-22400724. www.oosterse-geneeswijze.nl

Thuiszorg Thuiszorg Pantein Molenweg 2, 5351 EV Berghem. persoonlijks verzorging, gespecialiseerde verpleging, gespecialiseerde thuisbegeleiding, kraamzorg, voeding en dieetadvisering. Tel. 0900-8803, www.thuiszorgpantein.nl thuiszorg@pantein.nl BrabantZorg Thuiszorg de Wilberthof Voor alle zorg en ondersteuning bij u thuis. klantenservice.oss@brabantzorg.eu en 0412-622678 of De Wilberthof: 0412-406464.


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Verloskundigen

Dierenartsen

Overige

Verloskundigen Ridderhof IMRO-SANA Burg. van Erpstraat 4 Berghem Controles op afspraak. Naast verloskundige zorg, ook kinderwens, echoscopie, borstvoedingsbegeleiding en anticonceptie. Aanmelden: 0412-627560 www.verloskundigenridderhof.nl

Dierenartsenpraktijk Julianastraat 27, 5351 AL Berghem tel. 0412-401414. Spoedgevallen 24 uur per dag Spreekuur: ma. t/m vr. 13.30-14.00 uur en 19.00-20.00 uur. Kattenspreekuur: donderdag 11.30-12.00 uur. Openingstijden voor medicijnen, dieetvoer, vlooienspul e.d. maandag t/m vrijdag 08.30-20.15 uur - zaterdag 09.00-12.00 uur.

Nova verloskundigen Lianne Swiers, Maud Rozie, Marieke van Liempt, Roos Kremers, Anne van Otten. Controles op afspraak. Gezondheidscentrum, Molenweg 2, Berghem, tel. 0412-646839, aanmelding@novaverloskundige.nl

Dierenkliniek De Piekenhoef Koolzaadweg 10, 5351 LP Berghem. Dag en nacht bereikbaar : 0412-310 010 www.dierenkliniekdepiekenhoef.nl info@dierenkliniekdepiekenhoef.nl

Blijvend anders Kunnen mensen echt blijvend veranderen, kunnen ook de ooit opgelopen angsten, beschadigingen of trauma’s echt opgeruimd worden? Bij Blijvend anders kunt u terecht voor individuele begeleiding én voor groepstrainingen om tot duurzame en dus effectieve veranderingen te komen. Blijvend anders, Landbouwlaan 105, 5351 LA Berghem tel: 06-24110827 email: info@blijvendanders.nl website: www.blijvendanders.nl

Kinderdagverblijven Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos locatie ‘De Elfenboom’ St. Willibrordusstraat 15T, 5351 ED Berghem, Opvang voor 0-13 jaar, open van ma. t/m vrij. van 07.30-18.30 uur. Voor meer informatie: Natasja de Jager, tel. 073-6105949 (optie 1-2). www.elfenboom.nl info@hetsprookjesbos.nl Kinderdagverblijf De Schaepskooi Knolgroenveld 1, 5351 LB Berghem, 0412-402262. Opvang voor kinderen van 0-4 jaar. Maandag t/m vrijdag 07.30-18.00 uur. Saroma v. Erp, tel. 0412-624347. www.deschaepskooi.nl info@deschaepskooi.nl Gastouderopvang Kids en care Melissa Platenburg, Jachtslot 14, 5346 WK Oss. Kleinschalig kinderopvang in huiselijke omgeving. Voor kinderen van 0 tot 13 jaar, tel. 0412-650787. www.kids-caregastouderbureau.nl info@kids-care-gastouderbureau.nl Gastouderland Gastouderopvang kleinschalig, zowel dagopvang als BSO. Bemiddelt in de opvang. Marianne van der Heijden Het Reut 501 5351 TG Berghem Tel: 06 50 805 605 m.vanderheijden@gastouderland.nl www.gastouderland.nl Stichting Peuterwerk Oss Hier kunnen kinderen van 2 tot 4 jaar met leeftijdsgenootjes komen spelen onder deskundige begeleiding en in een veilige omgeving. -vestiging De Teddybeer, Dr. Baptiststraat 16, 5351 EX Berghem -vestiging De Zon, Knolgroenveld 1, 5351 LB Berghem Voor meer informatie: tel. 0412-643221 www.spo-oss.nl info@spo-oss.nl

Pedicurepraktijken Gerdie Bimbergen-van Gaal Wolvepad 44, 5351 CX Berghem, tel. 0412-402741. Behandeling volgens afspraak. Mieke van Haren Kerkstraat 38, 5351 EB Berghem, pedicure-miekevanharen@caiway.net Geaccrediteerde pedicurepraktijk. Behandeling op afspraak, tel. 0412-401886. mob: 06-20734934 Gesp. in voetverzorging. Behandelingen bij diabetici-, reuma-, en overige risicopatiënten. Provoet en KRP. Annemiek van Hintum Valendonkstraat 13, 5351NE Berghem, tel. 0412-402583. Diabetici. Behandeling op afspraak, ook aan huis. JA Voetzorg Astrid Janssen Bergse Heihoek 4, 5351 SL Berghem Tel: 06-18719924 Gespecialiseerd Medisch pedicure,Paramedisch Chiropodist. RPV geregistreerd, lid Stipezo. Ook behandeling van risicovoet o.a. Diabetes, Reuma en ouderen. info@javoetzorg.nl Behandeling op afspraak. Pedicure Marike Osseweg 52, 5351 AE Berghem, tel. 06-51109806. Wendy van Orsouw Schriekse Heihoek 102, 5351 SH Berghem Tel. 06 124 00 182 Behandeling op afspraak. Manuela Smulders Zeis 10, tel. 0412-401855, behandeling volgens afspraak. Sylvia Voets Medisch pedicure. Ook risicovoeten zoals diabetes, reuma, ouderen. Lid Provoet – KRP geregistreerd. Behandeling volgens afspraak. Heistraat 10, tel. 0412-652741. Mariëlle v.d. Wetering Medisch pedicure Lid Provoet en KRP geregistreerd Spaanderstraat 228 5351 BD Berghem 0412-795030 / 06-55808318 Behandeling volgens afspraak

AvL Coaching Laanderhof 45, 5351 CN Berghem Mental coaching door middel van hypnotherapie /pijnreductie Anja van Lieshout tel. 0621437244 www.avlcoaching.nl / www.pijnreductie.nl info@avlcoaching.nl Sportzorgmasseur Cilia van de Camp Het Reut 313, 5351 TD Berghem SCAS gecertifieerd. Aangesloten bij NGS. Behandeling schouder- hoofdpijn- nekklachten. Sporters en niet-sporters. Behandeling op afspraak en overleg. 2 middagen bij FItness4all, vraag voor info bij de receptie. Diverse verzekeraars vergoeden de behandeling. www.sportzorgciliavandecamp.nl. Berghse Tafel Iedere donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u in de Berchplaets terecht voor een kop koffie, vragen of hulp.

Aanvullingen/correcties Deze gegevens zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Heeft u correcties of aanvullingen van uw organisatie, of staat u nog niet vermeld mail dan naar redactie@nnmedia.nl en wij zullen het voor de volgende uitgave aanpassen. Kosten vermelding €42,35 incl btw per jaar.

Inzenden kopij Berghs Contact Berghs Contact wordt samengesteld uit de ingezonden mededelingen en persberichten van verenigingen en organisaties. Aankondigingen van Bergse verenigingen en organisaties met nieuwswaarde (zoals aankondigingen van activiteiten) worden gratis geplaatst. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten ligt bij de inzenders. Inzenders vrijwaren de uitgever tevens van auteurs- en beeldrechtelijke aansprakelijkheid. Bedenk u dus vooraf goed of de rechten van in te zenden teksten en/of foto’s bij u liggen of door u geregeld zijn. Uw kopij kunt u tot de in de colofon vermeldde dag en tijd aanleveren via een mail aan: redactie@nnmedia.nl. Voor meer informatie kunt u mailen of bellen met 073-5320035. Volgende nummer van Berghs Contact verschijnt op 24 juni. Inzenden kopij t/m 19 juni.


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Aandacht, rust en ruimte Wij werken enkel op afspraak

Mark van der Zander Dierenarts algemeen

Maarten Simonse Dierenarts algemeen

Suzanne van Erp

Dierenarts gezelschapsdieren

Koolzaadweg 10, Berghem • 0412-310 010

Ook voor uw hypotheek staan wij voor u klaar

Â

Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

Kom gerust langs!

Tamara van der Heiden Dierenarts algemeen


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

Zorgeloos en gemakkelijk uw vakantie boeken. Op afspraak bij u thuis of per telefoon of e-mail.

Vakantiegeld ontvangen? Tijd om je vakantie te reserveren. Kijk voor inspiratie op mijn website of neem contact met mij op! Wilt u zelf online zoeken en boeken? Ga dan naar http://www.thetravelclub.nl/ online-zoeken-en-boeken/ Zelf boeken maar met de vertrouwde service en afhandeling door mij. Voor meer informatie: Barbara van Heumen 06-23912678 barbara@thetravelclub.nl

www.thetravelclub.nl/barbara www.cruise-specialisten.nl/barbaravanheumen

Kenniscentrum voor financiële vraagstukken Inzicht inkomsten en uitgaven Vermogensvorming en beheer Beheersing van de woonlasten Pensioenplanning Afdekken van risico’s

financieel bewust, financieel gerust Zevenbergseweg 1 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

BC


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

PoliDirect Ravenstein: snelle zorg, persoonlijk en betrouwbaar Bij PoliDirect Ravenstein kunt u terecht voor: - Maag-, Darm- en Leverziekten; - Dermatologie; - Gynaecologie; - Interne Geneeskunde; - Urologie.

PoliDirect Ravenstein zorgt al jaren voor korte wachttijden bij tal van specialismen in de gemeente Oss en omstreken. De laatste aanwinst is een polikliniek Interne Geneeskunde en een Vulvapoli. Voor buikklachten, gewichtsverlies, passageklachten of ijzergebrek kan men terecht voor een consult op de polikliniek Interne Geneeskunde. Bij de Vulvapoli werken de gynaecoloog en de dermatoloog samen om hun patiënten vanuit beide specialismen de beste behandeling te bieden. Naast interne geneeskunde, gynaecologie en dermatologie, kun je in Ravenstein ook terecht voor urologie en maag- en darmonderzoeken. Door te luisteren naar huisartsen in de omgeving ontwikkelt PoliDirect Ravenstein zich tot een breed specialistisch zorgcentrum waar de wachttijden kort zijn en de gemoedelijkheid vanzelfsprekend is. De menselijke maat staat voorop en is één van de voornaamste drijfveren van de medewerkers. PoliDirect Ravenstein is geen eendagsvlieg. Voortdurend ligt de focus op de veiligheid en vriendelijkheid binnen een efficiënt patiëntenproces. Steeds meer huisartsen zien de toegevoegde waarde van zelfstandige behandelcentra waarbij zorg kleinschalig en persoonlijk is ingericht.

Heeft u een vraag of wenst u een afspraak? Bel 0486 - 721012 of mail naar ravenstein@polidirect.nl

www.polidirect.nl


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

Ongecontracteerd, omdat we patiënten willen behandelen Buurman & buurman, zoals ik de beide ministers van volksgezondheid maar ben gaan noemen. Ze waren genoeg in het nieuws. De ene omdat er een ziekenhuis ‘plots’ failliet is gegaan en hij het in geen velden of wegen zag aankomen. Hoe het precies zit met het onvolledig of verdraaid informeren van de kamer weten we (nog) niet maar gaat ongetwijfeld nog een staartje krijgen. Daarnaast leek hij de instructies van Edith vergeten te zijn. Veins eerst optimale betrokkenheid en geef dan pas de zorgverzekeraar de schuld. Even niet bij de les, en een stotterende minister die probeert alsnog het imago van veiligheidsridder te redden door aan te schuiven en grote potjes klaar te zetten voor eventuele redders in nood. We weten hoe het is afgelopen. Potjes van de minister mochten niet baten, zilveren kruis trok nog een keer de stekker. De grote regisseur die toch vooral een facturenfabriek lijkt te zijn met een afkeer voor uitkeren. De andere kwam afgelopen weekend in het nieuws. Ongecontracteerde zorgaanbieders zijn de schuldigen van de stijging van de zorgkosten. Zorgaanbieders zonder contract zijn in zijn ogen immers ongeregisseerd door zorgverzekeraars en daarmee is iedere patiënt door deze ‘illegale zorgcowboys’ behandeld onterecht. Niet frauduleus, niet verzonnen maar wel ongevraagd en daarmee is de minister niet blij. Overigens is er een heel klein deel wat valt onder de noemer fraude maar dat is op het totale miljardenbudget bijna te verwaarlozen. En niet onbelangrijk in deze context, is het percentage fraude bij niet-gecontracteerden en gecontracteerden ook ongeveer hetzelfde. Dus krijgen we weer ronkende oneliners als ‘afkicken met dolfijnen’ om onze oren om toch maar vooral te stipuleren hoe de zorg van gekkigheid aan elkaar hangt en goed het is dat we een minister hebben die hier bovenop zit. Voor deze politieke buitenstaander wekt deze minister het gevoel op van gemarineerd te zijn. Gemarineerd in mooie, maar vooral zeer eenzijdige lobbyverhalen van zorgverzekeraars die zo veel ongemak hebben van lastige zorgaanbieders die zich maar niet laten beteugelen. En het worden er nog eens steeds meer! Quelle horreur! Dit potentiële lek moet gedicht worden. Maar vraagt de minister zich dan niet af waarom er steeds meer zorgaanbieders zijn die kiezen voor de slechtste optie die er maar lijkt te zijn. Want het lijkt zo alsof iedere zorgaanbieder ieder jaar aan tafel mag komen voor een contractvoorstel. Niet bepaald. De standaardzin van een zorginkoper is dan ook ‘hebben we al voldoende ingekocht’. In de praktijk moet je heel veel patiënten behandelen om voor zorginkoper interessant genoeg te zijn om energie te stoppen in een contractvoorstel. Het niet hebben van een contract is echt verschrikkelijk! Dat wil je als zorgaanbieder eigenlijk niet. Niet alleen krijg je nog minder dan de helft betaald maar je wordt vooral getreiterd en gepest door callcenter mevrouwen van de grote vier, zogenaamde materiële controles die alleen maar tot doel hebben te ontmoedigen en het onthouden van essentiële informatie als bijvoorbeeld de status van iemands eigen risico. En het allerergste, bang maken van patiënten. Geen contract, dan moet je zelf hele hoge rekeningen gaan betalen. Waarom in godsnaam zou je jezelf dit aandoen? Omdat het niet anders kan, we willen namelijk patiënten behandelen. De minister en de zorgverzekeraar doen namelijk aan volksverlakkerij. Het hebben van een contract betekent in de werkelijke wereld niet hogere prijzen mogen berekenen maar vooral contractueel vastleggen van het maximale aantal patiënten. Doe je het als zorgverlener hartstikke goed dan weten patiënten je van heinde en verre al snel te vinden en ga je natuurlijk over het maximaal afgesproken aantal heen. Deze patiënten die niet zijn ‘afgesproken’ worden natuurlijk niet betaald en daarmee gaan de zogenaamde hogere contractprijzen al snel naar gemiddelde vergoedingsprijzen onder kostprijs. Zou wel eens het geval kunnen zijn

ALL

geweest bij het Slotervaart? Wat dan te doen? Je zou natuurlijk precies kunnen leveren wat je hebt afgesproken. Op tijd de deur dichtdoen zo gezegd. Maar dat mag ook niet. We hebben tenslotte een zorgplicht. Veel belangrijker. Daar ben ik, met mijn partners, niet PoliDirect voor begonnen. Het frustreerde al jaren enorm dat er wel geluisterd werd naar volgevreten ziekenhuisbesturen en maatschappen maar nauwelijks naar huisartsen en patiënten. Lange wachttijden op noodzakelijke zorg? De patiënt moest gewoon wachten. Sluiten van een buitenpoli? de patiënt moet gewoon wat verder reizen naar dat schitterende design ziekenhuis. Ongeveer 45 minuten rijden vinden de beleidsmakers geen bezwaar. We zijn PoliDirect begonnen omdat we het heerlijk vinden om te kunnen concentreren op wat de patiënt nodig heeft. Medisch specialistische zorg in een no-nonsense omgeving dichtbij en met veel persoonlijke aandacht. Maken ziekenhuizen er een potje van of vertonen ze monopolistische trekjes? Dan beginnen we juist daar een nieuwe vestiging van PoliDirect. Zonder toestemming van die zogenaamde zorgregisseurs! Dat voelt pas goed. Onze eerste patiënten waren patiënten die zo lang op een wachtlijst stonden dat ze zelfs een brief van het ziekenhuis kregen dat er een patientenstop was afgekondigd. Ze konden beter maar omkijken naar een andere zorgaanbieder. En dat deden ze. PoliDirect biedt geen onzinzorg. Geen ‘afkicken met dolfijnen’ maar wel darmonderzoek bij bloedverlies in de ontlasting of onderzoek naar darmkanker. Het niet afsluiten van contracten voor deze zorg is niet omdat we dit niet willen maar omdat we vaak geen andere keuze krijgen. Ons systeem wordt een vrije markt genoemd maar we vinden het inmiddels heel normaal dat de zorg geen open eind meer heeft. Dat heet de realiteit ontkennen. Meer patiënten dan begroot? We doen gewoon alsof ze er niet zijn. Auke van der Wal Director and Owner at PoliDirect Klinieken

CAMPING ZOEKT TOERCARAVANS TE KOOP MET RDW-VRIJWARING BEL: 06-21819821


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Tommy van Deursen & Zn. Voor al uw tapijt, vinyl, laminaat, vitrage, gordijnen, vloerkleden en binnenzonwering

nieuw in ons assortiment

Click PVC

24 verschillende kleuren leverbaar in hout en tegels

Overgordijnen

Op alle voorraad gordijnen design, effen en velours 120/140 breed, diverse kleuren Gratis gemeten en gemaakt vanaf

9,95

Groot assortiment Vloerkleden Âą 160 X 230 cm vanaf

79,00

Naast deskundig advies in onze nieuwe showroom zorgen wij voor een vakkundige stoffering. Dit is per slot van rekening onze specialiteit. Altijd tegen de scherpste prijzen. Want waarom zou U meer betalen?

Tapijt Serion Binnenzonwering tegen de scherpste prijzen

WIJ ZIEN U GRAAG IN ONZE NIEUWE SHOWROOM!

kort geschoren, hoogpolig Gratis gemeten en gelegd in 5 kleuren

59,00

Openingstijden: maandag 13.00 -18.00 uur Di t/m Vr. 09.00- 18.00 uur Zaterdag 10.00- 16.00 uur

Erasmusstraat 17, 5216 HM ’s-Hertogenbosch | Tel. 073-6220327 | Fax 073-6211407 email info@tommyvandeursen.nl | www.tommyvandeursen.nl


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

’s werelds éérste uit een stuk 3D geprinte soft-tub

Thuis baden in zee

Neem een duik in de toekomst van het baden: Sessilia, ’s werelds eerste uit één stuk 3D geprinte bad. Een puur Nederlands ontwerp dat is geïnspireerd op de zee. De unieke soft-tub is gemaakt van thermoplastisch (smeltbaar) rubber waaraan verder niets is toegevoegd. Het materiaal voelt van nature zacht en warm aan, want het beweegt mee met de vorm van je lichaam! Het beroemdste Eureka-moment – toen Archimedes zijn nog altijd geldende wet over het volumeverplaatsingseffect ontdekte – vond niet voor niets plaats in bad. Het nemen van een bad ontspant lichaam en geest. Na een lekker bad voel je je herboren en een beter mens. Zeker als je uit Sessilia stapt. Niet alleen omdat het ’t comfortabelste bad ter wereld is, maar ook omdat je weet dat deze soft-tub volledig circulair en herbruikbaar is. De zee als inspiratiebron Sessilia is geïnspireerd op de zee en ontleent haar naam aan de zeepok, een kreeftachtig diertje. De hoge rand van het bad creëert een relaxte privésfeer, die wordt versterkt door de prachtige, wisselende blauwtinten. De eerste Sessilia is onlangs zeer succesvol geïntroduceerd tijdens de ISH-noviteitenshow in Nieuwegein. Het project is een initiatief van Dekker Zevenhuizen, in samenwerking met Triboo. Eerder presenteerde Dekker al waterbesparende kranen en circulaire keukenbladen. Vanuit die behoefte aan een mooiere wereld is dit Dutch Design prototype van soft-tub Sessilia voor badkamers ontstaan. Naar verwachting zal Sessilia in 2020 in verschillende kleuren en maatvoeringen verkrijgbaar zijn. 3D Robot Printing Een robotarm met 3D printkop printte het bad in 24 uur, met een snelheid van 15cm per seconde. Sessilia bestaat uit meer dan 500 lagen en is dubbelwandig geprint voor extra isolatie, stevigheid en comfort. Het ontwerp is van ir. Eliza Noordhoek, leraar Industrial Design Engineering aan de TU Delft. Zij maakt ook deel uit van de start-up 3D Robot Printing.

3D-wandpanelen voor sensationeel effect 3D-wandpanelen voor een sensationeel effectWas je ook altijd al gecharmeerd van keramische wandtegels? Dan word je helemaal blij van het zien van deze 3D-wandpanelen en -tegels. Het effect is in een woord sensationeel! 3D-tegel in ruitvorm Deze bijzondere collectie 3D-tegels maakt het dankzij de verschillende vormen mogelijk allerlei dessins op de muur te creëren; met dezelfde tegel! De 3D-tegels met reliëf hebben ongekend veel mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een tegel met ruitvorm. Je kunt ze op de wand laten aanbrengen als ‘dropvorm’, maar wat gebeurt er als je de tegels een slag draait? En wat als je de tegels spiegelt, waardoor het 3D-effect ineens een heel andere look krijgt? En met diezelfde ruitvorm kan ook een bloempatroon worden gecreëerd! Driehoekige 3D-tegel Toen wij de driehoekige 3D-tegels in allerlei verschillende formaten zagen, wisten we zeker dat de mogelijkheden oneindig zijn. Over het ontwerp is zo goed nagedacht dat de verschillende driehoeken vrij eenvoudig met elkaar te combineren zijn. Dat heeft als gevolg dat de patronen die met deze varianten te maken zijn ontelbaar zijn. De wand als eyecatcher Niet alleen alle mogelijkheden qua dessins of patronen maken deze wandbekleding uniek. Doordat de keramische tegels 3-dimensionaal zijn, ontstaat er een reliëf op de betegelde wand. Daardoor krijgt de wand niet alleen het effect dat iedereen hem wil aanraken, maar doordat het daglicht op elk moment van de dag op een ander punt de 3D-wandbekleding raakt, ziet deze er steeds weer anders uit. Een wand waarnaar je onwillekeurig blijft kijken. 3D-wandpanelen De tegels met 3D-effect zijn niet alleen los verkrijgbaar, maar ook als 3D-wandpaneel. Hierbij ligt het patroon vooraf vast. Deze wandpanelen zijn sneller te verwerken in een ruimte, waardoor de kosten voor het aanbrengen aanzienlijk lager zullen zijn dan wanneer het patroon tegeltje voor tegeltje moet worden uitgevoerd. Doordat de 3D-wandpanelen echte aandachttrekkers zijn, is het belangrijk goed na te denken over de plek waar je de panelen zou willen aanbrengen. Kies bijvoorbeeld een wand in de badkamer, een wand in de keuken, de schouw van de openhaard… Wanden die dat beetje extra aandacht goed kunnen gebruiken. Kies jij mat of glans? Voel je wel wat voor zo’n mooie reliëftegel? Nadat het favoriete patroon voor de ruimte is gekozen, sta je voor het volgende dilemma: vraagt de ruimte om spiegelende hoogglans tegels of juist voor een ultra-mat resultaat? Het een zorgt voor een stoere, tikje industriële uitstraling, het ander oogt exclusief en luxe. Bron: Lingen Keramiek


pagina 20

€109

5,-

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

complete lounge dining set Ibiza in de kleur white grey Normaal €1795,NU MEGA ACTIE PRIJS

Verstelbare Verstelbarerugleuningen rugleuningen

complete hoekbank Ibiza in de kleur white grey Normaal €1895,NU MEGA ACTIE PRIJS ook in gespiegelde versie verkrijgbaar

Verstelbare Verstelbarerugleuningen rugleuningen

€549

,-

complete Lounge set Madisol Normaal €1095,NU MEGA AFHAAL PRIJS

, 95

1 1 €

Loungehoek Brooklyn geheel aluminium nu van €899,-

meeneemprijs meeneemprijs

, 99

4 €

H Heem ggeeoop meellvvaaaarrt peenndd v tssddaag g vaann 112 2--1177 u uuurr!!


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

NIEUW: Solar Concept Berghem gespecialiseerd in het installeren van zonnepanelen

Cijfers en feiten over tuinieren Waar mannen dromen van een jacuzzi en een buitenkeuken, zouden vrouwen vooral blij worden van een Japanse tuin en een tuinhuis. Dit is een van de uitkomsten van een onlineonderzoek van tuinmerk WOLF-Garten; Tuinmonitor 2019. Het doel was om een beeld te krijgen van het tuiniersgedrag van Nederlanders. Gelukkig zijn de meeste mensen tevreden met hun huidige tuin: mannen geven hun tuin gemiddeld een rapportcijfer 7, vrouwen zijn iets kritischer en geven hun tuin het cijfer 6,5. Favoriet of niet De meest favoriete tuinklussen zijn grasmaaien, snoeien en het aanleggen van de tuin. Het bijhouden van de moestuin is een van de geliefde tuinactiviteiten van vrouwen, de mannelijke respondenten worden hier wat minder enthousiast van. Een ander opvallend verschil is dat vrouwen schoffelen in hun top 5 van favoriete tuinklusjes hebben staan, terwijl mannen dit als een van de minst populaire activiteiten beschouwen. Slechts weinigen worden blij van het wieden van onkruid. Zo’n 60% van de Nederlanders noemt dit als het minst leuke onderdeel van tuinieren. Tijdbesteding Zowel mannen als vrouwen, 60%, willen graag meer tijd aan tuinieren willen besteden. Desgevraagd zegt 70% dat zij bovendien liever tijd besteedt aan tuinieren dan aan werken of het huishouden. Slechts 9% van de vrouwen geeft de voorkeur aan het huishouden boven tuinieren, bij mannen is dat een magere 2,5%. De huidige tijdsbesteding op wekelijkse basis is al niet gering: bijna een kwart is minimaal een dag per week in de tuin aan het werk en 45% tussen de 2 en 4 uur per week. Een weelderige en wilde tuin vol bloemen en groen: daar zegt 50% van de vrouwen ‘ja’ op, ten opzichte van slechts 37% van de mannen. Zo’n 63% kiest liever voor een strakke, symmetrische tuin. Over het totaal wint de strakke tuin het dan ook van de weelderige tuin. Wensenlijstje Hoewel Nederlanders redelijk tevreden zijn over hun huidige tuin, zijn er nog zeker dingen die men wil veranderen. Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen een loungehoek bovenaan hun wensenlijstje hebben staan. Naast het tuinieren wil men toch ook vooral ontspannen genieten van de tuin. Hoe men hier ontspanning vindt, verschilt wel gezien de verdere wensen. Voor mannen zouden een jacuzzi en een buitenkeuken het totaalplaatje compleet maken. Vrouwen noemen vooral een tuinhuis en een Japanse tuin als een van hun tuindromen. Gelukkig zijn mannen en vrouwen het wel met elkaar eens over wat zij niet willen: een vijver is een van de minst genoemde wensen.

Voor advies, levering en niet onbelangrijk; de nazorg rondom uw persoonlijke systeem. We komen graag langs voor een kopje koffie en informatie, geheel vrijblijvend natuurlijk!

Alles voor uw investering in zonne-energie

06 15 08 73 79

Wessel Dappers Solar Concept Berghem 06 15 08 73 79 Haargetouw 5 5351 RS | Berghem

Als uw kozijn perfekt moet zijn! T 073 - 52 30 888 | www.perfektkozijn.nl Van Schaijk Techniek

0412-403155 06-53797177 vst@caiway.nl _________________________________________________________

levering - montage - installatie - service - onderhoud

POORTAUTOMATISERING TOEGANGSCONTROLE ELEKTROTECHNIEK


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Transport- en aannemingsbedrijf

Th. v.d. Camp & Zn.

Containers, sloopwerk, zand- en grindhandel

Spaanderstraat 96 Berghem 0412-401 232

www.thvdcamp.nl


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

ZONNESCHERM VOORJAARSACTIE

De temperatuur begint al langzamerhand een beetje op te lopen. Het ziet er naar uit dat het ook deze zomer weer lekker warm gaat worden. Hoewel al die warme dagen heerlijk zijn, wil je de woning natuurlijk wel lekker koel houden. In een koele woning is het immers lekkerder slapen. Maar wat kun je nu allemaal doen om je woning koel te houden wanneer het buiten zo ontzettend warm is? We geven je een aantal handige tips.

NU

€ 25T0IN,GKORRSCHERM PE

Act

1. Sluit de raamdecoratie overdag Door je veranda zonwering overdag te sluiten, zorg je ervoor dat de warme zonnestralen niet in huis kunnen komen. Dat zorgt er natuurlijk niet direct voor dat de woning de hele dag koel blijft, maar maakt het al wel een stuk makkelijker! Dus gooi die rolluiken dicht en zet ze wanneer het zonnetje weg is en de lucht afkoelt pas weer open. 2. Open en sluit ramen en schuifpui Zodra je ‘s ochtends wakker wordt is het nog redelijk koel buiten. Gooi op dat moment meteen de ramen en als je er een hebt ook de schuifpui open; aan beide kanten van de woning. Zo trekt de koele lucht lekker door de hele woning heen. Zorg er vervolgens voor dat je, zodra het buiten warmer wordt, alle ramen en deuren dicht houdt. Koelt het ‘s avonds buiten weer af en mogen de rolluiken weer omhoog? Dan zet je alle ramen, deuren en schuifpuien weer tegen elkaar open om de frisse lucht door de woning te laten gaan. 3. Gebruik zo min mogelijk elektrische apparatuur Er zijn maar genoeg apparaten in huis die veel warmte creëren. Denk bijvoorbeeld aan een droger of een vaatwasser. De warme lucht die van deze apparaten af komt, kan de woning moeilijk verlaten. Probeer deze elektrische apparatuur overdag dus zo min mogelijk te gebruiken. Gebruik ze liever ‘s avonds wanneer het wat afgekoeld is. 4. Gebruik een ventilator met ijsklontjes Een ventilator is natuurlijk superhandig om wat frisse lucht in de woning te krijgen. Het enige nadeel is dat de ventilator alleen de lucht die al in de woning is circuleert. Om deze lucht wat frisser te maken kun je een tas met ijsklontjes voor de ventilator binden. Zo wordt alle lucht die door de ventilator gecirculeerd wordt direct een stuk frisser! 5. Schakel het zware geschut in Is je huis nog steeds onaangenaam warm? Ga dan op zoek naar een goede verkoelende airconditioning. Deze zet je tijdens de warme zomermaanden aan en zorgt ervoor dat je woning heerlijk fris en op aangename temperatuur blijft.

Openingstijden showroom: Maandag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 18.00 u Zaterdag van 10.00 tot 16.00 u Overige dagen graag op afspraak

Uw

ie loo p

19

Je woning koel houden: 5 tips

t t /m 1 j

0 i2 un

DECO ZONWERING Nieuwstraat 19a 5384 TC Heesch Tel: 0412 480 490

dealer:

www.decozonwering.nl info@decozonwering.nl

VERANO MET MAKEZONNESCHERM THIS YOUR MOMENT! GRATIS SOMFY MOTOR t.w.v. 250,Tu i n & Te r r a s | G e v e l | R a a m d e c o r a t i e

Profiteer tijdens onze voorjaarsactie van een hoge korting op onze VERANO Ipanema zonneschermen. Alle Ipanema schermen worden nu uitgevoerd met een GRATIS SOMFY IO MOTOR inclusief Somfy afstandbediening, ter waarde van € 250,Deze actie is geldig t/m 1 juni 2019. Kijk op onze website voor meer informatie of bezoek onze uitgebreide showroom van maar liefst 550 m2.

Bron: Bouw & Wonen

WWW.DECOZONWERING.NL


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

Hypotheken | Verzekeringen | Pensioenen

Maak je hypotheek toekomstbestendig met Veldsink. Of je nu voor het eerst een huis koopt, wilt verbouwen of gaat verhuizen, wij zoeken bij meer dan 30 geldverstrekkers naar de hypotheekvorm die het beste past bij jouw woonwensen en mogelijkheden. Je bent welkom op de Mr. van Coothstraat 13a in Lith. Maak een afspraak, bel 0412-481373 of e-mail naar lith@veldsink.nl.

vertrouwd, verzekerd, Veldsink.

De grootste keus in bestratingsmaterialen. Ruim 5.000 m² aan inspiratie en ideeÍn!

ALL


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Hout verwerken in de badkamer Hout verwerken in de badkamerHout in de badkamer klinkt waarschijnlijk als een slecht idee. Toch is er veel meer mogelijk dan je denkt! Hout met een vochtwerende toplaag kun je prima gebruiken als badkamervloer of voor een paar robuuste meubels. Kunststof met een hout patroon (houtlook) is daarnaast ook een geweldige optie. Het geeft de ruimte heel veel sfeer en karakter. Welke soorten hout zijn geschikt? Er zijn een aantal houtsoorten die het meest geschikt zijn voor in de badkamer. Teak en merbau zijn een goede optie op het gebied van hardhout. Het nadeel van deze harde soorten is dat het vaak erg prijzig is. Gelukkig kun je ook kiezen voor zachte houtsoorten met een kleinere prijs. Hierbij is het wel noodzakelijk om het hout te behandelen. Gebruik hiervoor een speciale olie, lak of wax om een vochtwerende beschermlaag te creĂŤren. Houten badkamermeubels uit de winkel zijn hier vaak al van voorzien. Vraag dit voor de zekerheid na bij de badkamerspecialist bij jou in de buurt. De dealers van Bad & Body kunnen je hier zeker over informeren en adviseren! Hout in de badkamer onderhouden Om het hout in de badkamer lang mooi te houden, moet je het goed onderhouden. Probeer het materiaal altijd zo snel mogelijk droog te maken na een schoonmaakbeurt. Zorg er daarnaast voor dat er zo min mogelijk vocht op het oppervlak komt. Dit doe je door de badkamer goed te ventileren. Zet regelmatig een raampje open en laat de ruimte flink doorluchten. Onderhoudsvriendelijk: kunststof met houtlook Wil je liever geen echt hout gebruiken in de badkamer, maar wel dezelfde warme sfeer creĂŤren? Kies dan voor meubels met een houtlook. Dit is simpelweg een hout print bovenop een kunststof materiaal. Er zijn zelfs prachtige badkamervloeren te koop met een karakteristieke houtnerf erin. Het voordeel hiervan is dat je het eenvoudig kunt schoonmaken en dat het erg lang meegaat. Houten accessoires in de badkamer Natuurlijk is het ook mogelijk om hout op een subtiele manier te verwerken in je badkamer. Je kunt bijvoorbeeld een klein houten tafeltje kopen met een robuuste uitstraling. Deze kun je naast het bad zetten of gebruiken als verhoging voor een mooie plant. Of wat dacht je van een paar houten planken aan de muur, een houten dienblad voor je verzorgingsproducten, een decoratieve ladder voor de handdoeken of een zeeppomp met een houtlook? Er zijn heel veel leuke accessoires te koop om je badkamer meer sfeer te geven. Bron: Bouw & Wonen - Foto Piet Klerkx

Keukenrenovatie: voordelig en duurzaam maatwerk!

Keukenrenovatie: n Collin Stomps. voordelig enIkIkbeduurzaam maa vervang ALLE

Als u iets aan uw keuken wilt veranderen is renovatie een prima oplossing. Ik ben specialist in het vervangen van keukendeurtjes, werkbladen, kranen, inbouwapparaten, spoelbakken, afvalsystemen, laden en scharnieren.

in uw keuken.

S

Als u iets aan uw keuken wilt veranderen is een prima oplossing. Ik ben specialist vervangen van keukendeurtjes, werkblade inbouwapparaten, spoelbakken, afvalsy Vraag vrijblijvend advies..... laden en scharnieren. Vraag vrijblijvend advies..... Bel of mail voor een afspraak! T 06 - 20 55 36 84 collinstomps@dekeukenvernieuwers.nl www.dekeukenvernieuwers.nl

2014

Bel of mail voor een afspraak! T 06 - 20 55 3 Marktplein 8 collinstomps@dekeukenvernieuwers.n 5397 EV Lith tel. 06 54 90 04 79 www.dekeukenvernieuwers.nl Dit kan A&R Zonwering u bieden: Voor buiten:

Zonwering zoals Luifels Screens Rolluiken

Voor binnen: Horren Rolgordijnen Duette rolgordijnen Luxaflex PVC vloeren Laminaat Tapijt/Vinyl Maak vrijblijvend een afspraak, bel:

Arie Roelofs 06 54 90 04 79


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

De allernieuwste PVC vloeren vindt u bij Van Uden Vloeren andere vloeren haast niet van massief parket te onderscheiden zijn. Welke vloer u ook kiest u kunt altijd zorgeloos genieten van de kwaliteit van een Balterio vloer.

Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket.

GROOT ASSORTIMENT VLOEREN Naast de laminaatvloeren van Balterio hebben wij andere merken en soorten vloeren in onze showroom, hierbij kunt u denken aan diverse PVC-vloeren en houten vloeren. In onze showroom kunt u onze vloeren bekijken en voelen. Neem bijvoorbeeld een stuk vloer mee om thuis bij uw meubels te

TOPDEALER VAN BALTERIO Eén van de merken die wij in ons assortiment hebben opgenomen is Balterio: stijlvol, kwalitatief, en veelzijdig. Van Uden Wanden, Vloeren, en Plafonds is één van de weinige topdealers in Nederland. Wij hebben verschillende collecties van Balterio in huis, bijvoorbeeld de Quattro Vintage, Grandeur, Dolce, en Urban. Zo vindt u altijd een laminaatvloer die aansluit bij uw woonstijl, of deze nu trendy, vintage, industrieel of verfijnd is. Sommige vloeren lijken op een echte eiken plankenvloer terwijl

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert

houden voor een goede impressie. Natuurlijk informeren wij u graag welke vloer past bij uw wensen. Onze service stopt niet bij de verkoop, want wij bezorgen uw aankoop ook graag bij u thuis. Het laten plaatsen van de vloer behoort ook tot de mogelijkheden. Heeft u vragen of wilt u een vloer kopen? Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495. NIEUW IN ONS ASSORTIMENT:

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314

Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

WWW.WERKMETRIET.NL Rietdekkersbedrijf M. van de Wetering 0412-402193 / 06-29355960 Nieuwbouw, reparatie en onderhoud,mospreventie, dakramen plaatsen etc. Wij zijn aangesloten bij De Vakfederatie Rietdekkers

• industriedeuren • garagedeuren • laad- en lossystemen • keuringen Saksenweg 42k, 5349 BX Oss tel. 0412-403361 | 06-52040367 email: jdgaragedeuren@hotmail.com


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Geef kleur aan je interieur Je woonkamer een vrolijke tint geven Ben jij een beetje uitgekeken op het interieur in je woonkamer? Tijd voor een make-over! Maar van welke kleuren houd je zelf? En welke kleuren en stijlen zijn trendy? De woontrend van 2019 wordt gevormd door frisse kleuren in huis die zorgen voor een vrolijk interieur. Helemaal leuk om nu in de lente te kiezen voor een kleuren met een optimistische en levendige uitstraling. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van hoe jij je woonkamer een vrolijke tint kan geven.

Alle Sikkens 25% buitenlakken korting

SIKKE EEN P RESU

Muren in een vrolijke, trendy kleur De grootste oppervlakte in je woonkamer vormen de muren. Wil je je woonkamer een vrolijke tint geven, kies dan dus voor een opvallende en trendy kleur op een of meerdere wanden. Wie voor een fris en levendig interieur kiest, moet kleur bekennen! Trendy kleuren dit jaar zijn felle, frisse geeltinten en allerlei tinten blauw. Daarnaast kun je ook kiezen voor feloranje, roze of rood. Vind je het wat saai om de muren een egale kleur te geven (ook al is die lekker vrolijk), dan kun je natuurlijk ook een of meerdere wanden van kleurrijk behang voorzien. Door dit goed te matchen met de kleur op de overige wanden, kun je in je woonkamer een extra speelse sfeer creĂŤren. Een vrolijke en persoonlijke sfeermaker aan de muur Geef kleur aan je interieurVind je het wat teveel werk om de muren van de woonkamer van een andere kleur of nieuw behang te voorzien? Dan zijn er ook andere manieren om de muren een vrolijke uitstraling te geven. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een opvallend schilderij met felle kleuren. Ook een foto op canvas (eventueel met een kleurfilter in een trendy kleur eroverheen) is een echte sfeermaker, die in je woonkamer ook nog eens zorgt voor een persoonlijke noot.

NU 25

Op Sikken bij uw verf Aktieperiode t/m 31 augustus 2017

Erveza JohnJohn F. Kennedystraat 89 - 538489 GB Heesch - 0412-486277 F. Kennedystraat John F.Kennedystraat 89 5384 GB Heesch 5384 GB Heesch | 0412-486277 0412-486277 www.erveza.nl Info@erveza.nl

NOOIT MEER SCHILDEREN

Meubels in vrolijke kleuren Naast de wanden en dingen die je daaraan hebt hangen, wordt het interieur in je woonkamer sterk bepaald door de aanwezige meubels. Ook hier geldt dat je best mag kiezen voor vrolijke en felle kleuren. Let er echter wel op dat het niet in combinatie met felle wanden teveel wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een neutrale vloer- en wandkleur, maar dan wel een bankstel neerzetten in een kleur die er echt uitspringt. Denk hierbij aan felgeel, rood of een trendy blauwe kleur. Een vrolijke tint in je woonkamer kun je ook creĂŤren met woonaccessoires en functionele artikelen in frisse kleuren. Het lijken details, maar SPE CIALIST IN HET BEKLEDEN Wij bekleden het hout aan Uw woning ook prullenbakken, spiegels en lampen kunnen een woonkamer beVAN HOUT AAN UW WONING met hoogwaardig gecoate pasprofielen. hoorlijk opfleuren. Dakk en, Wind veren , Boeiboorden, Wij bekleden het hout aan Uwapell woning met hoogwaardig Topgevels, Overstekken, etc. Bron: Bouw & Wonen gecoate pasprofielen. Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, Dakkapellen, Windveren, Boeiboorden, Topgevels, decoratief , weerbestendig, corrosiebestendig. etc. Overstekken, Lange leven sduur, Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, decoratief, 10 jaar productgarantie. weerbestendig, corrosiebestendig.

NOOIT MEER SCHILDEREN ReMo Improve

Bel of mail voor meer informatie, Lange levensduur, monsters en vrijblijvende prijsopgaa f of zie onze website:10 jaar productgarantie.

www.remoimprove.nl

VOOR

NA

Hoogeindsestraat 7a Rijkevoort Tel. 0485-37242 2 www.rem Sint Anthonis Tel. 0485-372422 | www.remoimprove.nl oimprove.nl


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

NIEUWSBLOAIKE HET NIEUWSBLOAIKE IS EEN UITGAVE VAN STICHTING CARNAVAL BERGHEM

Beste Knollen en Knollinnen, de zomer staat voor de deur en dit is traditiegetrouw de rustperiode voor alle vrijwilligers binnen Stichting Carnaval Berghem. Maar niet dit jaar! Ons 55-jarig jubileum zal in het weekend van 27 tot en met 29 september groots gevierd worden in en rond een prachtige feesttent op het Meester Gielenplein.

196 CA

RN

A

V

A

L

9

JAARGANG 2 - NR. 8 - MEI 2019

55

jaar

201

4

STICHTING

BE

Tijdens de jaarvergadering werd ook nog de nieuwe bestuurssamenstelling bekend gemaakt. Dimitri van Gaal volgt Marc van den Heuvel op als president, Jasper Mulder volgt John van den Broek op als secretaris, en John volgt Werner Broers op als algemeen bestuurslid.

Motortourtocht 2019

Drie dagen lang zullen er voor jong en oud activiteiten georganiseerd worden, waarvan wij hier alvast het vrijdagavond programma speciaal onder de aandacht willen brengen. Het feestweekend start dan met een receptie in de tent, maar dan met een twist. Vanaf 22.00 uur start namelijk de allereerste echte Cantus van het Knollenrijk: de Bèrgse Bier Cantus. De basiselementen van de Cantus zijn zang, gezelligheid en feest! Gezeten aan lange tafels zal eenieder uitgenodigd worden om mee te zingen met de beste meezingers. De Cantus zal onder leiding staan van een zorgvuldig geselecteerd duo en het belooft dan ook een groot feest te worden.

Op zondag 14 juli 2019 zal voor alweer de 5de keer de Motortourtocht plaats vinden. Dit jaar gaat de route van circa 200 km in zuidelijke richting. Het inschrijven vind plaats op de dag zelf tussen 8.30 en 9.00 uur, waarna er gestart zal worden om uiterlijk 9.30 uur. De kosten bedragen €5,- per motorrijder en voor meer informatie kun je contact opnemen met Henk Uijen (06-53166872).

Jaarvergadering

Inmiddels zijn er al vele uren videomateriaal (waaronder heel veel oude Pronkzittingen) en honderden foto’s gedigitaliseerd; een ware schatkist vol historisch materiaal uit het 55-jarig bestaan van het Knollenrijk. Mocht je foto’s, video’s of spullen (oude notulen, steken, onderscheidingen of verenigingskleding) met ons willen delen, neem dan contact op met één van de commissieleden of mail naar archief@knollenrijk.nl. De commissie Archief bestaat uit John van den Broek, Leo Kappen en Marianne van der Heijden.

De jaarvergadering vond dit jaar plaats op dinsdag 14 mei in zaal 3 van de Merx en was erg goed bezocht. De zaal zat vol met vrijwilligers van de diverse commissies en belangstellenden van de vele carnavalsverenigingen die ons dorp rijk is. Tijdens de vergadering is het nieuwe thema voor het carnavalsseizoen 2019-2020 bekend gemaakt: Sport! Uitgaande van de positieve reacties uit de zaal op thema zijn wij zeer benieuwd welke invulling (met name) de wagenbouwers gaan geven aan dit thema.

Commissie Archief Een aantal maanden geleden hebben wij aandacht besteed aan de nieuwe commissie binnen Stichting Carnaval Berghem: Commissie Archief. Doel van deze commissie is het opzetten, structureren en bijhouden van het archief, zodat ook toekomstige generaties kunnen terugzien hoe het carnaval in de afgelopen 55 jaar is gevierd.

WWW.KNOLLENRIJK.NL

RG

H

EM


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

NIEUWSBLOAIKE HET NIEUWSBLOAIKE IS EEN UITGAVE VAN STICHTING CARNAVAL BERGHEM

196 CA

RN

A

V

A

L

9

JAARGANG 2 - NR.8 - MEI 2019

55

jaar

201

4

STICHTING

BE

PROGRAMMA 2019 - 2020 zaterdag 5 oktober 2019

zaterdag 23 november 2019

zondag 2 februari 2020

Ophaaldag Openbare verkoop

Prinsonthulling de Merx

Sportcentrum

zondag 27 oktober 2019

zondag 24 november 2019

vrijdag 14 februari 2020

Berchplaets

de Merx

De Merx

zaterdag 2 november 2019

donderdag 28 november 2019

Zaterdag 15 februari 2020

Berchplaets

de Merx

Berchplaets

Berghem

Openbare verkoop

Prinsreceptie

11-11-bal Bietenbouwers

Start kaartverkoop pronkzitting

Jeugdpronkzitting

Carna-party groep 6 t.m. 15 jaar

Kids-carnabal

zaterdag 9 november 2019

17 t/m 21 januari 2020

21 tm 25 februari 2020

de Merx

Berghem

Berghem

11-11-bal Centrumknollen

Bezorgen pisknol

CARNAVAL

vrijdag 22 november 2019

vrijdag 31 jan. - zaterdag 1 febr. 2020

dinsdag 12 mei 2020

Berchplaets

Sportcentrum

de Merx

BKT show met Jeugdprinsonthulling

Pronkzitting

Jaarvergadering

WWW.KNOLLENRIJK.NL

RG

H

EM


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL HvH advies B.V. kan u onder andere de volgende diensten aanbieden: • werkvoorbereidingwerkzaamheden • calculatiewerkzaamheden • bouwkundig tekenwerk • projectbegeleiding • bouwtoezicht bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten • bouwbegeleiding en advies bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten

Korstestraat 2B, 5351 NL BERGHEM tel. 0412-402560 | mob. 06-19480343 | www.hvh-advies.nl

KNIPPING voor prachtig schilderwerk Glasschade • Waterschade • Brandschade Spuitwerk • Houtrot Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Specialist in siergrind, siersplit. Verfraaiing voor uw tuin of als erfverharding

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen.

✆ Bert 06-53717281

Mike 06-10791468


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Air Color brengt kleur in de badkamer Kleuren zijn helemaal in. We schreven al over kleur in je interieur en over de groene keuken. Maar ook in de badkamer verschijnt steeds meer kleur. Spelen met kleur laat je badkamer leven. We zagen de afgelopen jaren gekleurde kranen en douches op de markt verschijnen en ook doucheprofielen in kleur. Maar Air Color brengt pas echt kleur in de badkamer. Air Color Air Color is de nieuwe douchewand van Duscholux van gekleurd glas. Zonder zichtbare profielen biedt deze vrijstaande douchewand een bijzonder edele glasoptiek voor een moderne badkamerarchitectuur. Het bijna onzichtbare vloerprofiel zorgt voor duurzame veiligheid en stabiliteit.

Met haar vele vormen en kleuren is geen enkele andere plant zo elegand als een roos. Van bodembedekkers tot klimmers en met bloemen zo groot als het topje van je pink tot vuistgroot, je vindt ze allemaal. Of je nu de bezitter bent van een klassieke, wilde of moderne tuin, een roos past altijd en is een sieraad voor je tuin. Veredelaars brengen ieder jaar nieuwe rozen op de markt; stuk voor stuk goede rozen met verschillende vormen, kleuren en geuren. Ze zijn vaak ingedeeld op groeivorm: struiken met grootbloemige rozen en trosrozen, botanische rozen, klimrozen, heesterrozen en stamrozen. De bloemen variëren van klein tot groot, met open, halfgevulde of gevulde hartjes. Het is dus maar net waar je van houdt. Rozenhagen Botanische rozen of wilde rozen krijgen veel rozenbottels en passen goed in een eetbare tuin of een wat wildere tuin. Ze zij niet veredeld maar komen letterlijk uit de natuur. Bekend is de rimpelroos (Rosa rugosa). Met klimrozen breng je ‘kleur op hoogte’ in je tuin. Ze hebben wel steun nodig, bijvoorbeeld een rozenboog, hekwerk, of oude boom. En met heesterrozen kun je prachtige rozenhagen vormen. Natuurlijke look Rozenstruiken kun je in groepen planten, maar ook combineren met andere planten. Zo geven bloembollen als tulp en narcis kleur in de periode dat de rozen nog niet bloeien. En een rand lavendel (Lavandula) om je rozen, geeft een strak effect. Met planten als ooievaarsbek (Geranium) en ijzerhard (Verbena) creëer je juist een meer natuurlijke look. Rozenweetje Wist je dat rozen helemaal geen moeilijke planten zijn? Met de juiste standplaats, zorg, mest en wat liefde heb je er jarenlang plezier van. Zo blijven ze een sieraad voor je tuin. Er zijn zelfs rozen waar je helemaal niets aan hoeft te doen. Neem een kijkje op www.roses4gardens.nl voor meer informatie en inspiratie.

4 Kleuren De minimalistische Duscholux Air Color is leverbaar in 4 complementaire kleuren: Sunset Gold, Ocean Blue, Dessert Sun en Ruby Red. Dit transformeert de transparante en ingetogen Duscholux Air tot een attractief designelement.

Al 20 jaar een begrip voor deze regio en daarbuiten! keukens badkamers schuifkasten interieurs

www.jmeulendijk.nl

Nieuwe Erven 21

Heesch

T: 06 5320 8815


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Het is tijd voor de tuin Perkplanten van eigen kwekerij 5000 m2

• Zeer groot sortiment • Speciaal geselecteerde soorten • Extra forse planten

Calibrachoa triobells diverse kleur combinaties XXL pot 13 nu 2,25

2,25

Hanging Baskets extra groot nu 8,95

Erigeron

bloeit van mei tot oktober vaste plant nu XXL pot 13 nu 2,25

2,25

Waterplanten groot sortiment reeds vanaf 2,29

nu

8,95

Hangbegonia vanaf

2,29

VADERDAGTIP Onze nationale tuinbon Met deze bon geeft u kleur aan het leven

in hanging basket diverse kleuren nu 4,25

nu

4,25

Een prachtig groen gazon

Pokon gazonmest

10 kg (voor 100m2) van 24,95 voor 19,95

Gasflessen voor barbecue en heaters o.a. Benegas bij ons verkrijgbaar in 5 - 7,5 en 10 kg.

Hemelvaart open van 10.00 tot 17.00 1e Pinksterdag gesloten

nu

19,95

2e Pinksterdag open van 10.00 tot 17.00

Aanbiedingen zijn geldig t/m 11 juni 2019 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

BOUWMARKT VAN ERP & ZN. • bouwmaterialen • hang- en sluitwerk • tuin- en landbouwzaden • sierbestratingsmaterialen

• ijzerwaren • tegels • gereedschap • verf • pootgoed en bestrijdingsmiddelen • hout- en plaatmateriaal

Heesterseweg 53 - 5386 KT Geffen Tel. (073) 532 13 38

Keuken en woonruimte verbonden Het wandpaneelsysteem SieMatic FloatingSpaces verbindt keuken en woonruimte of welke ruimte je wilt. Het systeem biedt veel elegante varianten aan vloeiende overgangen tussen ruimtes en hun functies. De tot op de millimeter precies op maat te bestellen panelen en planken zijn verkrijgbaar in de meeste uitvoeringen van oppervlakken in het veelzijdige SieMatic-programma. De panelen kunnen individueel worden samengesteld, gestructureerd en op de interieurarchitectuur afgestemd. Nog wand of al kast? De wandplanken zijn er in twee sterktes en in elke lengte tot 260 cm. Ze kunnen ton-sur-ton of contrasterend met het oppervlak van de paneelwand worden gebruikt. Dit voorbeeld toont gefineerde wandpanelen en deuren van een hoge kast in ‘oak graphite’ en onderkasten in glanzende SQ-lak in lotuswit. De gefineerde planken voegen zich harmonieus naar het beeld en tegelijkertijd zorgt de witte tint voor een spannend contrast. Open voor iets nieuws Design kan boekdelen spreken. De vormgeving van de dingen waarmee we ons omgeven, getuigt van onze wensen, dromen en gevoelens. Dit geldt niet alleen voor tafels, stoelen en lampen, maar ook voor de gebruiksvoorwerpen in de woonkeuken die je met liefde hebt gekozen. In dit ontwerp zijn de gebruikelijke gesloten bovenkasten vervangen door het zeer flexibele SieMatic FloatingSpaces paneelsysteem. De variabele planken met een bijna zwevend karakter bieden zoveel ruimte als je wilt voor alle mooie en nuttige accessoires. Zelfs een afzuigkap kan worden geïntegreerd.

Voor al uw houten tuinartikelen en nog veel meer! al uw houten al uw houtenVoor tuinartikelen Voor al uwVoor houten tuinartikelen tuinartikelen en en meer! nog veel meer! en nog veel nog veel meer!

Kom onze nieuw ingerichte showtuin bekijken Sfeervolle vrije tijd is genieten...

Kom onze nieuw ingerichte Nieuwe Udenseweg 6, 5408 NE Volkel • T 0413 272149 • www.tenwbouw.nl showtuin bekijken

onze nieuw ingerichte Kom onze Kom nieuw ingerichte showtuin bekijken showtuin bekijken

www.louisvanschaijk.nl


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

MAANDAG 10 JUNI 2019

MAANDAG 10 JUNI: 11.00 - 17.00 UUR DIV. ATTRACTIES STRAATTHEATER LIVE MUZIEK DWEILORKESTEN GROTE MARKT MET KRAMEN DIV. TERRASSEN SPECTACULAIRE STORMBAAN DRAAIMOLEN KINDERTHEATERSHOW EN EEN KINDERSPEELPARK EEN GEZELLIG DAGJE UIT VOL VERMAAK VOOR JONG EN OUD!

RONDJENULAND.NL

GRATIS toegang


pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Gezellige dag uit voor het hele gezin

Rondje Nuland op Tweede Pinksterdag Op maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag, is het weer tijd voor Rondje Nuland, de jaarlijkse jaarmarkt van het gemoedelijke, 4.400 inwoners tellende, dorp. De uitgelezen mogelijkheid om eens een bezoek te brengen aan het gezellige Nuland, vindt Gerard van Lokven. “We organiseren een dag vol vertier, waarvoor iedereen van harte uitgenodigd is.” door Mark van der Donk Er wordt dit jaar, bij de veertiende editie van Rondje Nuland, wederom groots uitgepakt. Zo is door de stichting Nuland Promotie een dag vol muziek, straattheater, marktkramen en veel activiteiten gepland. “Een leuk en gezellig, gratis toegankelijk, evenement voor jong en oud. Met een gevarieerd programma. Heel veel verschillende soorten kramen, gezellige terrassen en foodtrucks voor een hapje en drankje en veel entertainment”, vat Van Lokven de jaarmarkt samen. “Elk dorp of kern wil zich zo goed mogelijk tonen aan de buitenwereld en dat is voor Nuland natuurlijk niet anders. Een mooie gelegenheid voor onze verenigingen om zich aan de bezoekers te laten zien.” Naast gezelligheid en entertainment is vooral ook muziek heel belangrijk tijdens Rondje Nuland. “Leerlingen van de zangopleiding van het ROC Tilburg zullen een aantal zangacts opvoeren en daarnaast trekken verschillende blaaskapellen tussen de bedrijvigheid rond”, legt onze gesprekspartner uit. “In de ochtend verzorgt Harmonie Union al een concert op de kiosk aan het Prins Bernhardplein en op diverse andere plaatsen is live muziek te horen van de bands ‘Rolling Coaster’ en ‘Life Like’.” Friese paarden en dogfrisbee Straattheater zal ook zeker niet ontbreken. “Er is familie-entertainment met de act ‘De Marskramer’ en verder zijn er vooral heel veel gratis activiteiten voor kinderen. Zo is er op het Raadhuisplein de ‘Sweeper’, waarbij de jeugd zijn of haar reactiesnelheid kan testen en op het Kerkplein staat de ‘Gekkorun’; een stormbaan van 25 meter”, lepelt Van Lokven moeiteloos op. Hij vervolgt: “Bij de Rabobank voeren de Nowland Country Line Dancers een doorlopende show op, bij de Albert Heijn staat een draaimolen en zijn er nog meer spellen, en op het Prins Bernhardplein is er – naast de kiosk - een Kinder Speel Park voor de allerkleinsten en een demonstratie van Friese paarden.”

BEDRIJFSBEËINDIGING

De brandweer van Nuland zal ook zeker van de partij zijn. “Zij laten onder meer zien hoe ze een auto open knippen en hopen daarmee wat jeugdig talent te enthousiasmeren voor hun vak.” De kerk ontbreekt eveneens niet: “Daar kun je diverse Mariabeelden bewonderen. Had ik al gezegd dat Patrick van Rosmalen en Ilse van Nuland, met hun vijf bordercollies, ook een demonstratie geven van Dogfrisbee in de Korte Kerkstraat?” Voor iedereen Wie alles wil zien en meemaken, zal niet alleen ogen, oren en handen, maar vooral ook tijd tekort komen. En niet alleen op maandag is er van alles te doen in Nuland. Al twee dagen eerder beginnen de festiviteiten. “Voor de jongere garde is er op zaterdag- en zondagavond live muziek bij Zaal Kerkzicht, waar ‘Live Like’ zal optreden.” En de echte start van het feestweekend is op zaterdag rond het middaguur, vertelt Van Lokven tot slot: “De horeca-ondernemers en KBO zorgen er dan met een brunch in De Meent voor dat ook de senioren op hun eigen manier onderdeel uitmaken van de jaarmarkt. Die is er voor iedereen, van jong tot oud. En uit Nuland of daarbuiten.”

$Vakantiegeld voordeel$ Geldig t/m zaterdag 29 juni 2019

Deze coupon is €10,- waard en is te gebruiken bij aankoop van alle fietsen, bij reparaties of een servicebeurt.

Servicebeurt ook elektrische fietsen zonder coupon €27,50

nu

€17,50

Zonder coupon geen korting, dus knip deze waardebon uit.

Alle maten en soorten fietsen, altijd 45% voordeliger, ook elektrische fietsen.

Met vriendelijke groet, Nel van Ieperen

Heeseind 9 | 5392 PD | Nuland | 073 532 14 18

www.qoutfietsen.com


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

NEDU Kampeerauto’s

Wij bouwen uw droom!

Wij zijn gespecialiseerd in het ombouwen van busjes naar kampeerauto’s

Anno Accountants Kapelanieplein 1 5374 BX Schaijk T: 0486-460034 info@anno-accountants.nl

www.nedu-kampeerautos.nl Infanteriestraat 3a

| 5363 VW Grave | 0486-436129 | info@nedu-kampeerautos.nl

LEVER DEZE BON IN EN ONTVANG Op ons beste wasprogramma

KORTING

R ER UPE SU S

Super Schuim, Wassen, Bodem wassen, Waterval, Wax, Power Polish, Bodem protector, Drogen, Nadrogen, Super Shine

Na het wassen gratis stofzuigen & matten reinigen.

nu van € 17,50 voor

€ 11,-

. OSS KANTSINGEL 20 . www.thecarwash.nl facebook.com/thecarwashoss

DEZE BON IS GELDIG TOT EN MET 30-06-2019. NIET GELDIG I.C.M. ANDERE AANBIEDINGEN.

Julianastraat 27, Berghem 0412-401414

ZOMERACTIE In de maanden juni en juli bij Dierenartsenpraktijk Berghem:

• 10% korting op de Scalibor band • 10% korting op de Coolpets mat • Gratis ontwormingskuur

bij aankoop van een doosje Advantix of Advantage

TIP:

Denkt u aan: • Ontwormen en ontvlo oien speciaal voor buitenland • Rabiës en kennelhoest vaccinaties • Verkoeling voor onderw eg

in Berghem zoeken een

administratief medewerk(st)er In verband met het vertrek van één van onze medewerksters, zijn wij op zoek naar een (jonge) administratief medewerk(st)er op MBO-niveau. Het betreft een fulltime baan. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel. Schoolverlaters wordt ook dringend gevraagd te solliciteren Het is de bedoeling dat je, meer ervaren, medewerkers gaat ondersteunen en door hen ingewerkt en opgeleid wordt. Onder omstandigheden valt hieronder ook het opnemen van de telefoon en het ontvangen van cliënten. Kortom het betreft een veelzijdige baan! Als je denkt dat het notariaat saai is, heb je het echt mis. Wil je meer weten over de functie, bel 0412-487 111 en vraag naar notaris Rom van Drongelen. Heb je interesse, mail dan jouw CV naar: rd@dv-vd.nl. Burg. van Erpstraat 16, 5351 AW Berghem www.dv-vd.nl


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Onze maan in het zonnetje gezet

Brandweer zoekt parttime hero’s Of je nu letterlijk een mensenleven redt of een dier in nood helpt, bij de brandweer ben je elke keer weer iemands held. Je helpt steeds weer anderen, en of je daar nu mee te koop loopt of niet, in bijna iedereen schuilt zo’n held. Ook in jou en wellicht meer dan je denkt. Want het werken bij de brandweer is goed te combineren met je gewone baan. Zo kun je als parttime hero ook fulltime docent, ict-er, automonteur, huisvrouw/-man of directeur zijn. De brandweer is op zoek naar parttime hero’s voor de posten Geffen, Oss, Berlicum en Rosmalen.. Een parttime hero is een brandweerprofessional. Je opleiding is namelijk gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het verschil met je beroepscollega’s is dat zij een dagtaak hebben aan het brandweerwerk. Jij wordt als partime hero opgeroepen wanneer dat nodig is. Je moet je dus vrij kunnen maken om op onverwachte momenten uit te rukken. Als parttime hero kom je niet alleen in actie bij brand, maar ook bij verkeersongevallen, het redden van dieren, stormschade en tal van andere soorten incidenten.

Op de dinsdagavonden 4 en 11 juni, aanvang 20.00 uur, verzorgt Halleylid Niels Nelson bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een lezingenreeks over de maan. Dat doet hij ter gelegenheid van het Jaar van de Maan. We staan stil bij het feit dat 50 jaar geleden de eerste mens voet op de maan zetten. Dat gebeurde op 21 juli 1969. Het jaar 2019 begon ook met een maanlanding: China liet met succes op 3 januari een onbemand ruimtevaartuig op de achterkant van de maan neerkomen. En er zijn meer ruimtevaartorganisaties die dit jaar of de komende jaren bemande of onbemande reizen naar de maan willen maken. Komende zomer staat ons bovendien de tweede maansverduistering van dit jaar te wachten. De eerste was op 21 januari. Op dinsdagavond 16 juli zal de maan opnieuw (gedeeltelijk) door de schaduw van de aarde bewegen. Veel van wat we van de maan weten, danken we aan de onbemande en bemande ruimtevaartuigen, die sinds de jaren ’60 bij of op de maan zijn geweest. In de twee lezingen verklaart Nelson de schijngestalten van de maan, eclipsen (zons- en maansverduisteringen) en de invloed van de zwaartekracht van de maan op de aarde. Dat laatste merken wij aan de getijden: eb en vloed. Nelson vertelt ook over de lange dagen en nachten op de maan, de veranderingen die de maanbodem ondergaat door het zonlicht, en landschapsvorming op de maan. Er zijn zelfs plekken op de maan waar het eeuwig nacht is. Zo zijn er veel meer wetenswaardigheden over de maan, die in de lezingenreeks worden besproken. Op 11 juni staat de maan ’s avonds aan de hemel. Als het dan helder is, bekijken we met de telescopen de bekraterde maan met zijn donkere ‘zeeën’. Entree voor beide lezingen samen: € 20,--. Voor meer informatie en aanmelden: Werner Neelen, info@sterrenwachthalley.nl.

Meld je aan Een parttime hero heeft/is... een gezonde man of vrouw vanaf 18 jaar en lichamelijk fit, woonachtig en/of werkzaam in de buurt van een brandweerkazerne, in bezit van Rijbewijs B, van minimaal VMBO werken denkniveau, een (h)echte teamplayer, stressbestendig en praktisch ingesteld met oldoende doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel en bereid om één avond per week te oefenen Een uitdagende baan Je maakt deel uit van een team van professionele collega’s waarop je kunt bouwen en waarmee je een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving. Je maakt omstandigheden mee die niet alledaags zijn. Je werkt samen aan de veiligheid in jouw buurt. Een uitstekende brandweeropleiding De basisopleiding kun je tijdens avonduren, maar ook overdag volgen. Naast het theoretische deel doe je ook veel praktijkervaring op tijdens de wekelijkse oefenavond en de uitrukken. Ook ga je jaarlijks één dag oefenen en trainen bij een realistisch oefencentrum. Je krijgt tijdens de opleiding een persoonlijke leerwerkplekbegeleider. Als je klaar bent met je opleiding, kan je bij je f andere baan ook worden ingezet als BHV’er. Een marktconforme vergoeding Je krijgt een vaste jaarvergoeding voor je werk bij de brandweer. Daarnaast ontvang je een specifieke uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen. Wij zorgen ervoor dat je tijdens je brandweerwerk en je opleiding goed verzekerd bent. Voor meer informatie ga dan snel naar: www.brandweer.nl/brabant-noord/parttime-hero

Leiweg 5c • 5386 KR Geffen • Tel. 06-20431610 • E-mail: info@ecopoll.nl • www.ecopoll.nl


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

Verwoeste fortificaties bij stuw Lith

ALL

Market Garden in Oss & Museum van de stad

Twee tentoonstellingen over de vrijheid Vrijheid: wat betekent dat voor jou? We zijn eraan gewend in vrijheid te leven. Het is een voorrecht dat we bijna voor lief nemen. Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar vrijheid in Oss wijdt Museum Jan Cunen van 2 juni tot en met 22 september 2019 twee tentoonstellingen aan het thema vrijheid. Market Garden in Oss toont ons het lokale verhaal van Oss in 1944 en 1945 aan de hand van legendarische foto’s van Leo van den Bergh. De expositie Museum van de stad - Vier de vrijheid! is gewijd aan de hedendaagse verbeelding van de vrijheid.

Natuurlijk aan de Maas

Theater Dankzij de Dijken speelt ‘Oorlog aan de Rivier’ In september vieren we 75 jaar bevrijding van Zuid- Nederland. Voor Theater Dankzij de Dijken aanleiding om een voorstelling te maken over het leven in oorlogstijd van bewoners die WO2 aan de Maaskant meemaakten. De veelgehoorde opmerking ‘In de oorlog is hier niet zo veel gebeurd’ intrigeerde de theaterclub. De spelers gingen op zoek naar individuele verhalen en interviewden veertien ‘supersenioren’, die ten tijde van de oorlog aan de Maaskant woonden. Regisseur en scriptschrijver Ans Jager zegt ‘Ik kon niet geloven dat er niet veel gebeurd was. Dat er niet echt honger geleden werd op het platteland kan ik volgen, maar de mensen hadden hier – zoals de rest van Nederland - net zo goed van doen met nieuwe regels en wetten, alles op de bon, fietsen en radio’s inleveren en angst voor de Duitse bezetter. Uit de verhalen die we optekenden kwamen wel degelijk traumatische gebeurtenissen naar voren over onderduikers, verraders en onschuldige mensen die slachtoffer werden. Bommenwerpers en V1’s die overvlogen of neerstortten hebben diepe indrukken gemaakt. Bij sommige verhalen dachten we: daar zou je tegenwoordig minstens een jaar voor naar therapie gestuurd worden en – dat vind ik dan bizar – dat er gezegd wordt dat er hier niet zo veel gebeurd is. In de voorstelling laten we wat anders zien’. In ‘Oorlog aan de Rivier’ is extra aandacht voor de maanden na de bevrijding van Zuid-Nederland en de Maas frontlinie werd. De Maaskanter kregen toen pas echt te maken met geweld, soldaten en vernielingen. Maria van Lith – voorzitter van Dankzij de Dijken en speler – voegt toe ‘ Natuurlijk spelen we op locatie aan de Maas. Het geeft zo’n meerwaarde om historische verhalen op historische grond te spelen. Dat hebben we wel gezien bij de voorstellingen ‘Op Hoop van Zegen’ en ‘Dorp aan de Rivier’. Het raakt je extra’. De voorstelling, met live muziek van koor en combo onder leiding van Marty van der Staak, wordt in september zes keer gespeeld op locatie in Lith - vlakbij de prinses Maximasluizen – op de hoek van de Maas en de Oude Maas. Kaarten zijn te reserveren via www.theaterdankzijdedijken.nl Voorstellingen Oorlog aan de Rivier Door Theater Dankzij De Dijken Regisseur en script Ans Jager Dirigent en arrangeur Marty van der Staak 19, 20, 21, 26, 27, 28 september 2019 Aanvang 20.15 Reserveren € 15 Aan de kassa € 17,50 Info www.theaterdankzijdedijken.nl

Market Garden in Oss Met de expositie Market Garden in Oss staan we stil bij het moment waarop Oss - in september 1944 werd bevrijd en de angst voor de oorlog omsloeg in het feest van de bevrijding. De gerenommeerde Osse fotograaf Leo van den Bergh (1912-2009) legde deze momenten vast: geallieerde vliegtuigen in de lucht, tanks in de Molenstraat – met op de achtergrond het huidige Museum Jan Cunen –, blijdschap op straat, kinderen met vlaggen, een uitgelaten groep meisjes bij een soldaat. Historische foto’s, die laten zien hoe nagenoeg dezelfde plekken gekleurd worden door de context van de geschiedenis. Het verleden, en in het bijzonder het gevoel van oorlog en vrijheid, komt in deze foto’s, 75 jaar na de Osse bevrijding, weer tot leven. Door te herinneren, te herdenken en te vieren, leren we van het verleden en kunnen we bouwen aan een betere toekomst. Museum van de stad - Vier de vrijheid! Realiseren wij ons anno 2019 wel dat vrijheid een groot goed is? Wat betekent vrijheid eigenlijk voor ons? Vanuit deze gedachte deed Museum Jan Cunen aan alle inwoners van de Gemeente Oss de oproep om het begrip vrijheid te verbeelden. Zo’n 80 kunstenaars, amateurkunstenaars, hobbyisten, kunststudenten, scholieren en kinderen gaven hieraan gevolg en brachten uiteenlopende creaties naar het museum: tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties, foto’s en gedichten die op persoonlijke wijze uitdrukking geven aan hun begrip en gevoel van vrijheid. De tentoonstelling Vier de vrijheid! geeft daarmee een hedendaags beeld van vrijheid door de ogen van de inwoners van Oss en omgeving. Dat maakt Museum. Jan Cunen – nog meer dan anders – tot ‘Museum van de stad’. Hendrik Valk – Kunstenaar van de klare lijn. Tegelijkertijd met beide tentoonstellingen vindt in het museum de expositie ‘Hendrik Valk – Kunstenaar van de klare lijn’ plaats. Het werk van schilder en graficus Hendrik Valk (1897-1986) kenmerkt zich door een heldere, gestileerde stijl, waarin hij de zichtbare werkelijkheid terugbrengt tot de essentie. Met een presentatie van circa 70 schilderijen en tekeningen sluit de tentoonstelling aan bij de missie van het museum om bezoekers in contact te brengen met een - voor velen - onbekende wereld die prikkelt en aanzet tot nadenken en reflectie.

Grotestraat 8, 5394 LG Oijen 0412-488955 0412-492463 na 17.00 u.

Ons seizoen is geopend. Diverse mogelijkheden voor feesten en partijen in ons café en zaal de Schutskooi Zie hiervoor onze website: cafezaaldeschutskooi.nl Of bezoek ons op facebook! Ruim terras • Complete arrangementen • Eten en drinken • Geschikt voor mindervalide Kinder speelvoorzieningen • Ruime parkeergelegenheden


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

30 & 31 augustus

George Baker Django Wagner STUK De Corona's Daredevils Mental Theo Booming Piano's DJ Wipneus & Pim Flabbergasted Lanterfantje Randy Voet Brian Voet HOESSENBOSCHFESTIVAL.NL


pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

www.interpunctie.nl

www.stief-gezin.nl - gezinstherapie - conflicten - assertiviteit

- relatietherapie - individuele vragen - opvoedingskwesties

voor alle mogelijke kwesties in en om samengestelde gezinnen

Smientdonk 2, 5467 CA Veghel

info@interpunctie.nl

Nellie Timmermans

Er moet ook voor hen winst te behalen zijn Veel ouders tobben met kinderen die alsmaar niet doen wat ouders willen. Is dat onwil? Is dat “vergeten”? Of ligt het aan de manier waarop de ouders hun vragen (eisen?) stellen? Gemopper Veel ouders lopen te mopperen over wat zij niét willen. Gemopper is nooit motiverend. Je wordt er chagrijnig van, de sfeer in het algemeen verslechtert en mensen sluiten zich af. Men wil het niet horen en luistert dus niet. Waarom mopperen ouders? Vaak zijn deze ouders ook opgevoed

door mopperaars. Zij weten niet beter. Zij hebben geleerd dat opvoeden hetzelfde is als commentaar geven op datgene wat niet goed is. Vaak zeggen deze mensen ook niks als het wél goed is. Men herinnert zich dat niet altijd even goed. Veel gehoorde klacht Ik refereer altijd aan datgene wat men vaak over hun baas zegt: Als ik iets goed doe hoor ik niks, maar als ik iets fout doe krijg ik wel commentaar…. Precies datgene doet men vaak automatisch ook bij de eigen kinderen. Tegen kleintjes zijn we nog wel vriendelijk, maar grotere kinderen krijgen commentaar.

0413-310795

Ombuigen Veel gemopper leidt vaak tot een negatieve sfeer en als die er eenmaal is, is dat lastig te doorbreken. Het wordt van kwaad tot erger. Maar mag je dan nooit eens mopperen of boos worden? Natuurlijk wel, maar het gemopper moet uitzonderlijk zijn en liefst ook perspectief bieden op iets positiefs. Er moet ook voor de kids winst te behalen zijn. Toch is het heel goed mogelijk om zo’n negatieve sfeer om te buigen naar een positieve sfeer. Voorwaarden daarvoor zijn: - de wil om eruit te komen - de moed om niet op te geven - een frisse blik - erkennen dat je ook zelf fouten maakt

HOE VERRAS JIJ HEM?

VADERDAG 16 JUNI 2019

VOOR ALLE STOERE, LIEVE EN TE GEKKE VADERS...

Brunch €31,50

KINDEREN 4 T/M 11 JAAR

€ 15,75

Rijksweg, 25 Nuland | 073 -534 25 34 | www.hotelnuland.nl


pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


pagina 43

K

K K

www.thuisinhetnieuws.nl

apper

BC

uif

Uw kapper aan huis

Berghemse leraar in Mexico zoekt hulp Frenck van Orsouw uit Berghem is vrijwilliger in Mexico. Zijn missie: het onderwijs aan deze kinderen verbeteren! “Ik geef Engelse les op een school die lijkt op een MBO. De jongeren krijgen een vakdiploma boekhouden, elektronica, computerkunde, kinderverzorging of toerisme. Het niveau van het Engels hier is een stuk lager dan in Nederland. Bij ons hoor je, lees je, en zie je overal Engels. In Mexico is alles in het Spaans. Dat maakt het verrekte lastig. Sowieso hebben veel van onze kinderen een leerachterstand omdat ze vaak weinig of slecht onderwijs hebben gehad voordat ze hier kwamen. Onze kinderen wonen in een kindertehuis dat onderdeel uitmaakt van NPH. Deze organisatie begon precies 65 jaar geleden met één jongetje in Mexico en is inmiddels uitgegroeid tot een familie van negen Latijns-Amerikaanse familiehuizen. Hier krijgen 3.200 kinderen onderwijs en opvoeding. In Nederland wordt de school gesteund door WereldOuders. Ik werkte voor hun drie jaar in Guatemala en Peru. Je maakt echt deel uit van een familie, en da’s keimooi. Ik heb nog steeds contact met de kinderen waar ik 15 jaar geleden voor zorgde. Die hebben inmiddels banen en kinderen. Ze hebben geleerd om voor zichzelf te zorgen en dat zie je. De leermiddelen die onze school heeft, zijn meestal afdankertjes van Amerikaanse scholen. In de boeken die we gebruiken, hebben ze het nog over cassettebandjes en faxen, haha. Geen woord over mobiele telefoons, internet en crowdfunding. We hebben écht behoefte aan moderne leermiddelen waarmee onze kinderen actief Engels leren. Behalve de spullen op school, hebben we van alles nodig in het huis waar onze kinderen wonen: van basketballen en voetballen (die kosten in Mexico tussen de 4 en 7 euro), tot sportuniformen (15 euro) en een televisie voor het meidenhuis (450 euro). Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zin heeft om een jaar vrijwilligerswerk te doen, maar je kunt ook op een andere manier helpen. Ga naar mijn actiepagina’s en maak een bedrag over. Elke bijdrage is hartstikke welkom!” Schoolspullen: inactievoorwereldouders.nl/actie/onderwijsmexico Sportspullen: inactievoorwereldouders.nl/actie/activiteitenmexico

op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Koolzaadweg 22 • 5351 LP Berghem Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Bij aanschaf van een complete Bril een zonneBril op sterkte

Sportzorg Cilia van de Camp voor de beste sportzorgmassage Sportzorg Cilia van de Camp levert al jaren en aan heel veel mensen met sportklachten de beste zorg om je weer fit te maken en te houden. Als je intensief beweegt is het goed om je spieren de zorg te geven die ze verdienen en bij klachten is het zaak je zo goed mogelijk te begeleiden voor het realiseren van herstel en revitalisatie.

Particulier | Sportclub | Bedrijf | Evenement Het Reut 313, 5351 BD Berghem T 06-23 78 47 61 | www.sportzorgciliavandecamp.nl

GRATIS* spaanderstraat 72 Berghem tel. 0412 - 40 52 90 info@noorenoptiek.nl (*vraag naar de voorwaarden)

noorenoptiek.nl

Keuze uit vele modellen. Deze aktie loopt van woensdag 1 mei t/m zaterdag 29 juni a.s. Wees er snel bij want OP =OP


pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

‘Ik ga je helpen’

Oorlog en Vrede

Natuurlijk zouden we hier een aangrijpend verhaal op kunnen schrijven, over weduwnaars die, los van elkaar, in een dorp terechtkomen. Er niemand kennen, alleen zijn. Maar we kunnen ook een prachtig ontroerend verhaal delen, over twee mannen die elkaar leren kennen aan de Berghse Tafel, en een vriendschap opbouwen die voor beiden veel betekent.

De maand mei is de maand van oorlog en vrede. Oorlog en vrede En veel oplevert, want Toon en Karel hebben samen een knap staaltje horen bij elkaar. Zonder oorlog geen vrede. Een vreemde en gewerk geleverd in de achtertuin van Karel. Hij woont er nog niet zo lang, lijk, logische combinatie. Filosoferend zou je geen vrede willen als en de achtertuin was nog open. Van het voetpad dat erachter langs dat ook geen oorlog betekent. Want oorlog is een niet te bevatten loopt kon je zo Karels tuin in, en dat gebeurde dus ook weleens. Dat er activiteit van dood, verdriet en sociale ellende. Niemand wil het, opeens wildvreemden stonden. Onlangs braken ze zelfs het gammele en toch gebeurt het. En nu de weinige overgebleven negentigers tuinhuisje open dat er stond. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, dus voor het laatst de herdenkingen van de ‘Slag om Arnhem en de Karel maakte plannen voor een poort. ,,Ik ga je helpen’’ zei Toon. En ‘D-day’ kunnen bijwonen zijn er ook geen ooggetuige verslagen zo gezegd zo gedaan. Er werden palen in de grond gezet, er werd gaas meer te verwachten. Alle verhalen zijn verteld en nieuwe zijn algespannen, en er kwam een stevige houten poort. En als ze toch bezig leen van ‘horen zeggen’. De verschrikkingen van de Tweede Oorwaren konden ze net zo goed even het oude tuinhuisje afbreken. Twee log worden spannende boeken of indrukwekkende films. Verhalen dagen waren ze bezig, met de nodige en onnodige pauzes natuurlijk. over een oorlog uit de vorige eeuw waar jonge mannen, vaak nog Geen kip die meer de tuin in komt. tieners, onvrijwillig een geweer in de hand gedrukt kregen om de vijand, een leeftijdgenoot uit een buurland, dood te schieten. Hoe Wilt u ook weleens wat samen doen? Of kunt u hulp gebruiken? Of onwerkelijk is dat voor een generatie zonder oorlogsverleden, zonjuist hulp bieden? Kom eens langs aan de Berghse Tafel, die staat op der angstgevoelens en onzekerheden over dood en leven. Een tijd donderdagmiddag in Berghplaets, van 14 tot 16 uur. Op Hemelvaartswaar door de vijand gecensureerd nieuws alleen via de ochtend dag niet, en ook niet van 22 juli tot en met 9 augustus. Maar in die krant mogelijk was. Het bezit van en luisteren naar de radio was zomerperiode worden er wel dingen georganiseerd. Informatie daarverboden. Of bewegende beelden, die overigens pas na 1942 moover, is ook aan de Berghse Tafel te krijgen. Kijk ook op onze Facebookgelijk waren en alleen te zien in Spoorbio’s. Omgebouwde treinwapagina: www.facebook.com/BerghsLeven en op onze website www. gons op perrons waar reizende bezoekers, tegen betaling van 10 guldencent, journaals en propagandafilms van de vijand konden berghsleven.nl bewonderen. Het woord kenden we nog niet, maar ‘fake news’ lijkt van alle tijden. De huidige oorlogen in Verweggistan kunnen we nu vanuit een luie stoel via een beeldscherm volgen. We zien dan hoe digitaal gestuurde bommen doel raken zonder de menseComputerproblemen?.... lijke ellende er achter te ervaren. Wij vieren onze bevrijdingsfeesHeeft u die nu ook?.... ten. Festivals waar geen Jannen of Pieten, maar Sam Feldt, Kraanje Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij Pappie, Maan en nog vele, voor mij volkomen onbekenden hun u thuis te verhelpen! Naast service geven wij advies over fans laten zingen en springen op een wijze die bij de huidige genenieuwe hardware, software en/of een website? ratie past. In vrijheid vliegen zij rond van festival naar festival. Alle Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ………. mogelijkheden van deze tijd benuttend met een gemak alsof het Nieuwsgierig geworden? nooit anders is geweest. Wat een verschil met de bevrijdingsfeesWij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! of e-mail naar: ten na de oorlog, waar de fiets voor de meesten nog het snelste Naast serviceBel geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website? vervoermiddel was. De ochtendkrant en de kabel gebonden radio BCNT Nieuwsgierig geworden? de enige nieuws bronnen waren. Want het land moest nog opgeBel of e-mailHaverhof naar: 20 bouwd en sociale verworvenheden nog bevochten worden. En als 5351 ML Berghem ervaringsdeskundige meen ik te mogen zeggen: we hebben BCNT een Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML Berghem gaaf land opgebouwd. E-mail: Tel. 06-20418593 Maar vrede komt niet vanzelf. Dus wat nu. We hebben vliegangst info@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl vervangen door vliegschaamte, dan kunnen we misschien oorlogsangst wel vervangen door oorlogsschaamte. Mogelijk kan naast de ‘Rijdende Rechter’ voor kleine oorlogjes een ‘Vliegende Rechter’ voor wereldoorlogen worden aangesteld. We zien dat beide rechtzoekende partijen veelal na de uitspraak menen allebei gewonnen te hebben. En eigenlijk is dat ook zo. Immers waarheid ligt altijd in het midden. van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt Samen Sterk Omdat aan vrede gewerkt moet worden hebben zes landen, waargespecialiseerd in o.a. onder Nederland, ooit een organisatie gestart met als doel: het lak polijsten leven van mensen beter, makkelijker en veiliger te maken. Om sabekleding diepstomen men te werken, elkaar te helpen in plaats van elkaar te bevechten. Deze organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een Europese Unie van 28 landen. En hoewel er nog veel beter kan en moet, hebben we de langdurige vrede in Europa voor een groot deel aan de Europese Unie te danken. En dat is een groot winstpunt. Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl


pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

Berghse Tafel

Waar koffie en thee altijd klaar staan! Waar gasten en helpende vrijwilligers altijd van harte welkom zijn. Doel: contact maken, samen gezellige dingen doen als fietsen, schaken, kaarten, eten, uitgaan, kortom alles wat leuk is om samen doen.

De wekelijkse Berghse Tafel wordt, onder de bezielende leiding van Yvonne en haar gastvrouwen, steeds meer een gastvrije en gezellige middag voor bewoners van Berghem. En dat niet alleen want uit de contacten die mensen er opbouwen ontstaan mooie nieuwe initiatieven. Zo worden er buiten de Berghse tafel ook afspraken gemaakt voor gezellige activiteiten. Yvonne zoekt iedere week naar leuke uittips die zij verzamelt in haar map. Bezoekers van de Berghse Tafel kunnen daarin snuffelen of er iets van hun gading bij zit. En als dat zo is, maken ze afspraken en gaan dan gezellig samen op stap. Bijvoorbeeld naar een toneelvoorstelling; lezing van Berghem Wijzer of bezoek aan de Dorpsraad in de Berchplaets. Een meezingconcert in theater ‘De Lievekamp’ of een ontbijt met koffie bij een tuincentrum. En natuurlijk naar de maandelijkse lunch in de Berchplaets. Als u ook ook graag met andere mensen onderweg bent naar mooie en gezellige activiteiten, kom dan op donderdagmiddag eens bladeren door de map van Yvonne. Er is vast ook iets voor u bij. Bovendien levert het nieuwe contacten op.

een burgerinitiatief met als doel inwoners van Berghem met elkaar in contact te brengen. BerghsLeven p/a De Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem. Telefoon 06 – 38 33 97 90 | mail: info@berghsleven.nl. | Volg ons ook op Facebook.

BC


pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl

Binnenkort in de Berchplaets

Mark van de Veerdonk Geen Viking

Zaterdag 14 september om 20.15 uur Reserveer NU uw kaarten via www.deberchplaets.nl

Dorpshuis de Berchplaets contactpersoon Maria van der Heijden Sportstraat 3 5351 BZ Berghem

T 0412 404688 info@deberchplaets.nl www.deberchplaets.nl

BC


pagina 47

SCHUIF GEZELLIG AAN Eens per maand kunt u op donderdagmiddag aanschuiven in de Berchplaets voor een gezellige lunch. De bedoeling van deze activiteit is mensen bij elkaar te brengen. Samen met anderen, onder het genot van een kopje koffie smaakt een maaltijd toch altijd lekkerder! De volgende lunch is op donderdag 13 juni om 12.30 uur.

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

De kosten voor de lunch zijn 4,50 en voor de maaltijd 7,50. Om deel te nemen aan de lunch of maaltijd, dient u zich wel aan te melden via horeca@deberchplaets.nl, 0412 404688 of bij een van de horeca-medewerkers.

Veel belangstelling film De film Teenbeat over het leven in de jaren ’60 en gesproken in de Brabantse taal trok veel publiek naar de Berchplaets. In een uitverkochte zaal, genoten de bezoekers van een bijzondere film. Gezien de reacties, wellicht volgend seizoen weer op het programma!

Terrassen bij de Berchplaets! De Berchplaets beschikt over een gezellige foyer waar u terecht kunt voor een kopje koffie en het lezen van een krantje. Sinds kort is er ook een uitgebreide lunchkaart met vers bereide gerechten! U kunt nu dus ook afspreken voor een lunch! En zodra het mooi weer is, bent u van harte welkom op het terras. Wilt u koffie met gebak of een lunchgerecht bestellen, loop dan even naar binnen en de horeca-medewerkers helpen u graag.

Daarnaast kookt Marco Jans op de dinsdagavond in de oneven weken een verrassende maaltijd voor wie wil aanschuiven. Ook hierbij staat de gezelligheid voorop, maar het is natuurlijk ook heerlijk om geen boodschappen te hoeven doen, niet te koken, maar te genieten van een vers bereide maaltijd. De volgende Schuif gezellig aan maaltijd is op dinsdag 4 juni, aanvang 17.30 uur.

AGENDA Donderdag 30 mei: Zondag 2 juni: Dinsdag 4 juni: Woensdag 5 juni: Donderdag 6 juni: Donderdag 6 juni Vrijdag 7 juni: Vrijdag 7 juni: Woensdag 12 juni: Donderdag 13 juni: Donderdag 13 juni: Vrijdag 14 juni: Vrijdag 14 juni: Dinsdag 18 juni: Dinsdag 18 juni: Woensdag 19 juni:

14.00 – 16.00 uur 19.30 uur 17.30 13.30 – 15.30 uur 14.00 – 16.00 uur 20.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 13.30 – 15.30 uur 12.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur vanaf 14.30 uur 17.30 uur 09.30 – 11.30 uur

De Berghse Tafel Kinderbingo Schuif gezellig aan: Maaltijd Zitting Rabobank De Berghse Tafel Brabooische Bingo Zitting Rabobank Kienen Zitting Rabobank Schuif gezellig aan: Lunch De Berghse Tafel Zitting Rabobank Kienen Inschrijven avondvierdaagse Schuif gezellig aan: Maaltijd Repair café

Dorpshuis de Berchplaets contactpersoon Maria van der Heijden Sportstraat 3 5351 BZ Berghem

Woensdag 19 juni: Donderdag 20 juni: Donderdag 20 juni: Vrijdag 21 juni: Vrijdag 21 juni: Woensdag 26 juni: Donderdag 27 juni: Vrijdag 28 juni: Vrijdag 28 juni: Dinsdag 2 juli: Woensdag 3 juli: Vrijdag 5 juli: Vrijdag 5 juli: Donderdag 11 juli: Dinsdag 16 juli: Woensdag 17 juli:

T 0412 404688 info@deberchplaets.nl www.deberchplaets.nl

13.30 – 15.30 uur 14.00 – 16.00 uur 19.45 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 13.30 – 15.30 uur 14.00 – 16.00 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 17.30 uur 13.30 – 15.30 uur 17.30 – 20.00 uur 19.30 uur 12.30 uur 17.30 uur 09.30 – 11.30 uur

Zitting Rabobank De Berghse Tafel GEO avond Zitting Rabobank Kienen Zitting Rabobank De Berghse Tafel Zitting Rabobank Kienen Schuif gezellig aan: Maaltijd Zitting Rabobank Zitting Rabobank Kienen Schuif gezellig aan: Lunch Schuif gezellig aan: Maaltijd Repair café


pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Computerproblemen…en dan? Voor vakkundige hulp snel naar;

“DeComputerMan” Ook hét adres voor uw nieuwe Computer, Notebook, Tablet en meer…

Website bouwen en onderhouden? Wij regelen het voor u!

Marrn Luther Kingstraat 41 | 5351 GG Berghem T:0412-405587 | E:info@dcmweb.nl | www.dcmweb.nl

ADVIES SERVICE ONDERHOUD HARDWARE SOFTWARE NETWERKEN WEBSITES WEBSIT

Gespecialiseerd in ziekenvervoer

0412-623351 FYSI ROODE www.taxikling.nl

INLOOPSPRE

Elke MAANDAG van 19.00

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft

DE

Graag telefonisch of

PSPREEKUUR

FYSItot 20.00 ROODE G van 19.00 uur

FYSI ROODE

per mail aanmelden. 0412-657956 info@fysioroode.nl

GVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

www.FYSIOROODE.nl

INLOOPSPREEKUUR INLOOPSPREEKUUR Elke MAANDAG van 19.00 tot 20.00 uur

Elke MAANDAG van 19.00 tot 20.00 uur

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

nl

Graag telefonisch of


extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring

pagina 49

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring.

www.thuisinhetnieuws.nl Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verBC

Praktijk Oosterse Geneeswijze George Remst

Acupunctuur kan diverse acute en chronische (pijn-) klachten verlichten.

keersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

Mei/juni maand: EHBO bij hooikoorts en afslanken Burg. van Erpstraat 4, Berghem. Tel. 06 224 00 724 Lid N.V.A. - Vergoeding via uw zorgverzekering mogelijk

Afspraak maken via 06 - 224 00 724 of via www.oosterse-geneeswijze.nl

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

• APK STATION

Winter-check

• REPARATIE

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer ONDERHOUD je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn •voor een lange rit. &

• ALLE MERKEN erg Als je van plan bent in de winter op vakantie teVAN gaan is een wintercheck belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Gezonder leven! Hoe staat het met de goede voornemens? Gezonder leven! staat het met de goede voornemens? Genieten van jeHoe pensioen? In goede gezondheid?

Mijn klanten zijn nog actief. Mijn klanten zijnje nog actief.om echt iets te veranderen. Als Personal Trainer werk ik samen met je Dat aan een Leefstijl Interventie Programma beslis NU!

• EN• TAXATIE Banden wisselen is belangrijk, omdat jouw • banden niet gelijkmatig slijten.

Als Personal Trainer werk ik samen met je aan een Leefstijl Interventie Programma om echt iets te veranderen.

•• ••

Samen met mij als Personal Trainer werk je aan een gezonde leefstijl. Het levert je meer op dan dat het je kost!

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeers• IN- op ENweg VERKOOP veiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig en wissel op tijd • je banden. NIEUW EN GEBRUIKT onze zorg.

Persoonlijke programma’s met aandacht voor: Voeding, Beweging en Ontspanning. Persoonlijkeen programma’s aandacht voor: Voeding, Beweging en Ontspanning. Conditietest leefstijl- en met lichaamsanalyse, 1 op 1 trainen op afspraak. Conditietest en leefstijl- en lichaamsanalyse, 1 op 1 trainen op afspraak.

voor persoonlijke begeleiding is kiezen voor succes! • Kiezen Persoonlijke programma’s met aandacht voor: Voeding, Beweging en Ontspanning. op afspraak. • Kiezen voor persoonlijke begeleiding is kiezen voor succes! Paul Schraven – Willandstraat 62 – Berghem – www.pspt.nl – 06-28648493 • Kom eens vrijblijvend je mogelijkheden Je–bent van harte welkom. Paul Schraven – Willandstraat 62 – Berghem –bespreken. www.pspt.nl 06-28648493

Nummerbord vastzetten

Kiezen voor persoonlijke begeleiding isbespreken. kiezen voorJesucces! • • Kom eens vrijblijvend je mogelijkheden bent van harte welkom. • Conditietest en leefstijl- en lichaamsanalyse, 1 op 1 trainen • Kom eens vrijblijvend je mogelijkheden bespreken. Je bent van harte welkom.

Paul Schraven – Willandstraat 62 – Berghem – www.pspt.nl – 06-28648493

• SCHADE HERSTEL •

Banden (controle)

Uw auto

Met speciale schroeven, die alleen met gecertificeerd gereedschap kunnen worden bevestigd, worden jouw kentekenplaten vastgezet. Op deze manier voorkom je diefstal. Uw auto onze zorg.

Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412-403666 skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl

Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

Dit zijn elektrische Bakfietsen van Bakfietsen.nl. De klasse en kwaliteit van de bakfietsen van Bakfiets.nl, gecombineerd met de sublieme elektrische aandrijving van Shimano Steps. Ideaal als je op zoek bent naar dat extra steuntje in de rug, wanneer je bijvoorbeeld naar de supermarkt rijdt, met de kids voorin! Comfortabele ondersteuning De ondersteuning wordt geleverd door het Shimano Steps systeem en is eenvoudig af te stellen naar jouw wens. Zo zit je op ieder moment in het juiste verzet! Verder biedt het Shimano Steps systeem 3 verschillende ondersteuningsstanden, waarmee je zelf bepaald hoeveel ondersteuning je wilt. De fiets zelf is verder afgewerkt met comfortabele handvatten en een mooi lederen zadel.

Advies of vragen? Natuurlijk zit deze elektrische bakfiets bomvol gemakken. Heb je vragen over deze bakfiets of zou je graag wat advies willen hebben? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers. Zij helpen je graag!

CycleStation Schaijk | Pastoor van Winkelstraat 17 | 5374 BG Schaijk Telefoon 0486 – 464504 | ronald@cyclestationschaijk.com


pagina 50

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Misintenties:

Parochie H. Willibrordus Contact: Kapelaan J. Beekman Julianastraat 37 Berghem - 0412-401215 kapelaanbeekman@parochiewillibrordus.nl Missen: Zaterdag 19:00 uur 19:00 uur

St. Lambertus Haren / St. Petrus’ Banden Macharen Oneven maanden Haren, even maanden Macharen Grote Kerk te Oss

Zondag 9:30 uur 10:00 uur 11:30 uur

St. Willibrordus te Berghem Grote Kerk te Oss H. Geest te Oss

Dinsdag, donderdag en zaterdag 8:30 uur Huiskapel Pastorie Berghem Woensdag en vrijdag 19:00 uur Huiskapel Pastorie Berghem Uitstelling van het Allerheiligste Dinsdag na de H. Mis tot 9:30 uur.

Donderdag 30 mei Hoogfeest: Hemelvaart 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem Zaterdag 1 juni Gedachtenis: H. Justinus 19:00 uur: St. Petrus’ Banden te Macharen Intenties: Nol van Zwam en Nellie van Zwam – van de Koolwijk, Tineke van Zwam – Manders (vanwege verjaardag), Maricus van den Helm en Dina van den Helm – van Sommeren, José van den Helm – van Vliet, Diny Arts – van Duijnhoven (vanwege verjaardag) Zondag 2 juni 7de zondag van Pasen 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem Zaterdag 8 juni 19:00 uur: St. Petrus’ Banden te Macharen Intenties: Ben van Summeren (jaargetijde) Zondag 9 juni Hoogfeest: Pinksteren 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem Maandag 10 juni Gedachtenis: Maria, Moeder van de Kerk 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem Zaterdag 15 juni 19:00 uur: St. Petrus’ Banden te Macharen Intenties: Voor de parochie

Telefoon 06 295 86 956 Dag en nacht bereikbaar Louise Julianalaan 50 5371 EP Ravenstein info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl KvK Nr. 61099341 Ook indien u elders bent verzekerd Begrafenissen * crematies * verzorging * (thuis-)opbaring * rouwvervoer * afscheidsdiensten

Uitvaartverzorging Jo van Vugt

Uitvaartverzorging Jo van Vugt Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem Tel. 06-23064010 b.g.g. 06-13171149 j.vanvugt2@telfort.nl Marsstraat 5 - 5351 GZ Berghem

Tel. 06 - 230 640 10 45 jaar ervaring het regelen, b.g.g. 06 -in 131 711 49 verzorgen en uitvoeren van crematies vanvugtj@kabelfoon.nl

en begrafenissen. Wij verzorgen ook thuisopbaringen en het voorgaan in diensten in het crematorium.

Zondag 16 juni Hoogfeest: Drie-eenheid 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem Zaterdag 22 juni H. Paulinus van Nola 19:00 uur: St. Petrus’ Banden te Macharen Intenties: Voor de parochie Zondag 23 juni Hoogfeest: Sacramentsdag 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem Zaterdag 29 juni Hoogfeest: HH Petrus en Paulus 19:00 uur St. Petrus’ Banden te Macharen Intenties: Nol van Zwam en Nellie van Zwam – van de Koolwijk Zondag 30 juni 13de zondag door het jaar 9:30 uur: St. Willibrorduskerk te Berghem


pagina 51

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Wandel mee Wandel jejemee overnatuurbegraafplaats natuurbegraafplaats over Maashorst Maashorst

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG

Zaterdag 2 maart van 10.30 tot 11.30 uur

Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Kom kennismaken kennismakenmet metnatuurbegraven. natuurbegraven. verzorgen Kom WeWe verzorgen elke 2evan vande demaand maandeen een rondwandeling over Maashorst. elke 2e rondwandeling over Maashorst. De wandelingen starten 10.30 De wandelingen starten omom 10.30 uur, uur, inloop vanaf10.15 10.15 uur informatiecentrum. inloop vanaf uur in in hethet informatiecentrum. Denk aangepast gepast schoeisel? Denk jejeaan schoeisel? Aanmelden kanvia viawww.maashorst.nl/wandeljemee. www.maashorst.nl/wandeljemee. Aanmelden kan Je welkom. Jebent bent77dagen dageninindedeweek week welkom. Franse FranseBaan Baan2,2,Schaijk Schaijk 0486 www.maashorst.nl 0486745 745006, 006, www.maashorst.nl


pagina 52

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Dit alles is voor het bestuur van de stichting reden geweest om met haar activiteiten te stoppen en het mortuarium te sluiten. Dat betekent dat er na ongeveer 33 jaar geen mortuarium meer is in Berghem. Het is natuurlijk ontzettend jammer dat een dergelijke voorziening in Berghem is komen te vervallen. Het bestuur, bestaande uit Marco Heister (voorzitter), Teun Brands (secretaris/penningmeester) en Adrie van Vugt (algemeen bestuurslid) restte gegeven de omstandigheden echter geen andere mogelijkheid dan deze beslissing te nemen. In het gebouw is nog steeds een kapel ondergebracht, maar die wordt al enige tijd niet meer als zodanig gebruikt. Naast het mortuarium heeft ook de Heemkundekring Berghem en TV Berghem een gedeelte van het gebouw in gebruik. De 2 laatste gebruikers gaan binnenkort verhuizen naar het oude clubgebouw van voetbalvereniging Berghem Sport aan de Osseweg. Teun Brands Secretaris Stichting Mortuarium Berghem

Einde mortuarium in Berghem Na ongeveer 33 jaar houdt het mortuarium in Berghem op te bestaan. Al die tijd is het mortuarium gevestigd geweest in het pand St. Willibrordusstraat 49 in Berghem. Doordat de eigenaar (Brabant Wonen) andere plannen heeft met het pand, is de huur al geruime tijd terug opgezegd. Een alternatieve locatie is niet haalbaar gebleken. In januari 1985 is de Stichting Mortuarium Berghem opgericht met als doelstelling een mortuarium in dat dorp te exploiteren. In overleg met het toen zittende parochiebestuur is destijds gekozen voor een ruimte in het voormalige klooster, dat was gevestigd op het adres St. Willibrordusstraat 49 in Berghem. Dat pand (een gemeentelijk monument) is gesitueerd tegenover de kerk en ligt ook op de route van de kerk naar de gemeentelijke begraafplaats aan de Kloosterstraat. Al langere tijd was onduidelijk wat er met pand zou gaan gebeuren. Jaren geleden waren er plannen om het pand op te nemen in de complete renovatie van het aangrenzende verpleeg- en verzorgingshuis De Wilberthof. Uiteindelijk is de beoogde verbouwing niet doorgegaan omdat onduidelijk was welke functies in het gebouw ondergebracht zouden kunnen worden en dus ook de investeringen niet gedekt waren. Anderzijds kon ook niet de garantie worden gegeven, dat de stichting nog in lengte van jaren zou kunnen blijven zitten. Om die reden was het voor het bestuur van de stichting ook geen optie om het mortuarium een flinke opknapbeurt te geven. Concrete plannen en het hiervoor benodigde geld waren beschikbaar, maar vanwege die onzekerheid zijn de verbeteringen uiteindelijk achterwege gebleven. Bijna 2 jaar geleden heeft de pandeigenaar (Brabant Wonen) besloten om het onroerend goed te verkopen. Daarvoor zijn meerdere marktpartijen benaderd. Het idee is om het gebouw te transformeren tot wooneenheden. Met het oog hierop is de huur per 1 januari 2018 door de verhuurder opgezegd. Aangezien de toekomstplannen nog vaag waren en ook nog andere verenigingen van het pand gebruik maakten, heeft de eigenaar ingestemd met het voorgezet gebruik onder dezelfde voorwaarden. Bij de uitvaartverzorgers, die de ruimte gebruikten voor opbaringen, was echter bekend dat het mortuarium op deze locatie zou verdwijnen. Als gevolg daarvan liep het gebruik fors terug. Sterker nog de laatste opbaring dateert van augustus 2018. In de tussenliggende periode is gekeken of er een alternatieve vestigingslocatie beschikbaar is. Bij voorkeur eveneens op de route tussen de kerk en de begraafplaats. Hierover zijn wel meerdere gesprekken gevoerd, maar uiteindelijk heeft dat niet tot concrete resultaten geleid.

Open Kerkendag ‘Klokken en Klepels’ Kerken in de gemeente Oss zetten op Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni, hun deuren open voor de tweede Open Kerkendag, Tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u in rond de kerkgebouwen in Oss terecht en een kijkje nemen. Voor jong en oud is er wat te doen. Het Maasmeandertreintje rijdt gratis tussen Megen en Ravenstein. Het treintje stopt bij verschillende kernen waar de gids publiek informeert over de kerken en kapellen. Er zijn rondleidingen door gidsen, wandel- en fietsroutes, exposities, een roofvogelshow, orgelconcert en een poëziepodium. Een aantal horecagelegenheden in het Osse centrum serveert wat lekkers, geïnspireerd door het thema ‘Klokken en Klepels’.


pagina 53

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

God is geen curlingmoeder Nu we door de serie de luizenmoeder verrijkt zijn met een nieuw begrip, namelijk de curlingouder, stelt dat misschien ook de vraag naar U over je manier van opvoeden en vooral ook kijken naar de nieuwe generatie! Ieder ouder wil toch als vanzelf dat zijn/haar kind gelukkig is en wordt en het vooral begeleiden naar zijn of haar volwassenheid.

Communicanten Zondag 12 mei was voor deze Bergse jongens en meisjes een bijzondere dag. Zij deden het Eerste H. Communie. Kapelaan Beekman ging voor in de mis in de Willibrorduskerk. Na deze mooie viering was het tijd voor de gedenkwaardige communicantenfoto. Deze prachtige foto werd gemaakt door Rachelle Cornelissen

Lourdesreis 2019 vanuit regio geopend In augustus 2019 zal hotel- en reisleidster Helma Jansen uit Berlicum voor de 8e keer vanuit deze regio een reis naar Lourdes organiseren. Dit jaar is het een 7-daagse treinreis. Vertrek is op zaterdag 17 augustus. Terugkeer op vrijdag 23 augustus. De reis begint per bus vanaf het Mercuriusplein in Berlicum tot het noorden van Frankrijk. Daar staat in Tourcoing de TGV klaar die de deelnemers verder naar Lourdes brengt. Naast ervaren Lourdesgids Helma Jansen, zal Lonneke van Vessem, pastoraal werker, zorgen voor een onvergetelijke bedevaart. Het is in Lourdes aan de oevers van de Gave dat Maria achttien keer aan molenaarsdochter Bernadette Soubirous verscheen. Maria verzocht Bernadette om een kapel te laten bouwen en zo geschiedde. De crypte werd in 1866 voltooid en sindsdien bezoeken jaarlijks miljoenen mensen de Franse bedevaartplaats in de PyreneeĂŤn. De aanmelding voor de Lourdesreis 2019, in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Bedevaarten, is nu geopend. Alle informatie over deze reis bij Helma Jansen. Email: helmajansen@live.nl Tel: 06 30 72 53 02

Onderweg moet je steeds nieuwe keuzes maken en staat het veelal in het teken van, of een bepaalde keuze je omgeving er gelukkiger van wordt. Of moeten we steeds opnieuw op zoek naar datgene wat op dat moment je kind of jezelf gelukkiger maakt. Maar het komt er altijd op neer dat je toewerkt naar de volwassenheid. Daarin kunnen ouders som heel ver gaan om vooral het moeilijke zo veel mogelijk te vermijden en moet alles vooral ook leuk zijn en het kind positief stimuleren! En als een kind dan kiest voor een bepaalde sport of muziek dan moet het daar wel het beste in zijn en heeft daardoor alle talent om er de beste in te worden. Dat blijft altijd het streven. Ook schoolprestaties moeten altijd boven gemiddeld zijn en als het een keertje niet zo is, dan heeft de school het vaak gedaan, terecht of onterecht.... Haast ongemerkt leggen we onszelf een norm op, die met geen mogelijkheid te halen is en maken onszelf het leven maar moeilijker in plaats van gemakkelijker en die druk gaat veelal over op de kinderen. Want is het leven ooit perfect en krijgen we juist van de lessen van mislukking die we doorgaans krijgen, geen levenswijsheid! Daar kunnen we veel van leren en daarin zou je bijna een autodidact moeten zijn: het jezelf aan leren! Je leert soms meer van wat er een keertje verkeerd gaat dan van wat altijd maar goed en vanzelf gaat en het is beiden een onlosmakelijk deel van het leven en het vormt je karakter en kan daardoor ook kracht geven. Staan voor je idealen en ambities hebben en er ook echt voor gaan en er aan werken geeft je een geluk als je het bereikt hebt., dat een leven waarin je er alleen maar hoeft te zijn je niet geven kan! Curlingouders bedoelen het vanuit hun visie natuurlijk meer dan goed, maar bewijzen we er onze kinderen en kleinkinderen en de samenleving echt een dienst mee? Opvoeden en mensen naar de volwassenheid brengen is niet alleen vertellen wat mag en niet mag of alle hobbels op de weg proberen te verwijderen, maar samen leven en het voorbeeld geven van hoe je het leven kunt nemen, zoals het is en vooral er je weg en geluk in kunt vinden. Wat dat betreft is God zeker geen curlingouder, want Hij neemt alle obstakels uit ons leven niet weg, maar Hij is er om ze mede te overwinnen, ze een plaats te kunnen geven in ons eigen leven, waardoor je groeit in je eigen karakter, in je overtuiging waarvoor je leeft. Hij legt de eerste verantwoordelijkheid bij ons neer, maar is er altijd of het goed of minder gaat en deelt vooral ook in onze vreugde of verdriet en staat altijd naast ons. Hij trekt met ons mee de jaren door en daar mogen wij altijd op vertrouwen. We mogen Hem dichtbij ons weten! Zr. Antoine van Erp pastoraal werkster


pagina 54

www.thuisinhetnieuws.nl

Oproep: Berghemnaren in nood Beste Dorpsgenoten, Een familie uit ons mooie dorp is in zwaar weer beland. In noodweer. Natascha (47) gaat dood. Binnen een paar weken of maanden zal ze overlijden aan kanker. Van niet lekker zijn in januari dit jaar, is ze via een hoop ellende half maart uit het ziekenhuis ontslagen om thuis te sterven. Ze laat dan haar man Frank en hun drie zoons Stefan (14), Jessy (11) en Tygo (7) achter. In rouw, en in financiële problemen, want door de ziekte van Nastasha kan Frank niet werken, en komt er geen geld binnen. De spaarpotten zijn nu leeg, alle betalingsregelingen die maar getroffen konden worden zijn getroffen, alle uitstellen aangevraagd. Ze staan met hun rug tegen de muur en hebben hulp nodig. Hoe moeilijk ze het ook vinden om die te vragen. Frank is een harde werker. Als zelfstandige tegelzetter bracht hij het geld binnen, terwijl Natascha voor de kinderen zorgde. Ze had er een heel klein baantje bij als chauffeur; 9 uur per maand. Als ZZP’er verzekerde Frank zich natuurlijk tegen ziekte, maar tegen de ellende die hen nu treft is geen verzekering opgewassen. Toen Natascha zich begin januari meldde bij de huisarts omdat ze zich niet lekker voelde leek er niet zoveel aan de hand. Er werden wat verhoogde gal- en leverwaardes geconstateerd, en Natascha kreeg een afspraak in het ziekenhuis voor een echo. Dat liet twee weken op zich wachten, en in de tussentijd werd Natascha flink ziek. Ze zag geel, was beroerd. Toen ze op de dag van de echo weer thuiskwamen uit het ziekenhuis belde de dokter al: het was helemaal mis. Natascha werd gelijk weer opgenomen in het ziekenhuis, en onderzoek na onderzoek volgde. Natascha werd zieker en zieker. Frank meldde zich ziek, want hij wilde niet van Natascha’s zijde wijken. En bovendien waren er de drie jongens thuis, die méér nog dan normale kinderen met een doodzieke moeder aandacht nodig hebben: Stefan heeft ADHD en PDD-NOS, Jessy een taalontwikkelingsstoornis en ook Tygo gaat naar het speciaal onderwijs. Frank vloog heen en weer tussen huis en ziekenhuis. Op Valentijnsdag volgde de diagnose: het was alvleesklierkanker. Máár er was nog hoop, er zou geopereerd worden. Eerst moest Natascha aansterken, want doordat ze zó ziek was zou ze de operatie niet overleven. Op 11 maart was ze sterk genoeg voor de ingrijpende operatie die uren zou duren. Maar al om half elf ’s ochtends werd Natascha wakker uit de narcose: de chirurg had uitzaaiingen gevonden. Opereren was zinloos, Natascha werd opgegeven. Na een paar dagen werd ze naar huis gestuurd, er was niets meer te doen. Frank en Natascha moesten hun kinderen vertellen dat mama niet meer beter zou worden. Nooit meer. En nu is Natascha thuis. Ze ligt in bed in de woonkamer en kan nauwelijks iets. Af en toe een klein wandelingetje, een knuffel met de kinderen. Frank kan nog niet gaan werken, want hij is thuis hard nodig. Hij moet er zijn als de kinderen thuis zijn, en de paar uur daartussenin wil hij Natascha niet alleen laten. Die krijgt sinds kort chemotherapie om de kwaliteit van leven wat te verbeteren, maar die heeft ook nare bijwerkingen zoals ernstige benauwdheid. Al twee keer moest er een ambulance komen. Bovendien, zo is de harde werkelijkheid, kan het elk moment afgelopen zijn. Genieten van de laatste tijd samen kunnen ze niet echt, maar samenzijn op zijn minst wel. Deze mensen worden zwaar op de proef gesteld. Heel zwaar. Ze hebben geen schulden, zitten verder niet in de problemen, en gek genoeg kan het dan zo zijn dat je qua hulpverlening tussen wal en schip raakt. Wij als Berghemnaren laten dat toch niet gebeuren? We kunnen ze een heel klein beetje helpen door hun financiële problemen wat te verlichten. Kunt u een heel klein beetje missen? Frank en Natascha zouden er enorm mee geholpen zijn. Ze hebben al genoeg op hun bord. In ons mooie dorp zorgen we voor elkaar toch? De SNS Bank in Oss heeft gratis een rekeningnummer voor Frank en Natascha beschikbaar gesteld: NL89 SNSB 0783 352417, ten name van F. van den Akker.

BC

Holland dansspektakel 2019 zeer succesvol voor The Quickly Dancers Tijdens het Paasweekeinde was weer het jaarlijkse Holland Dansspektakel in Cuyk voor het rolstoeldansen. Uit maar liefst 24 landen kwamen de deelnemers. Onze leden dansten op Paaszaterdag en 1e Paasdag. Op Paaszaterdag waren we met 4 paren vertegenwoordigd en kwam 1 paar in 2 rubrieken uit. In de debutanten klasse 1 duo dansen waren dat Mandy Bol uit Oss en Celine v.d. Heuvel uit Berghem. Zij dansten de Engelse wals, de Quickstep en de Samba en niet onverdienstelijk want zij eindigden zelfs als 1e. Ook Anne Koenders uit Uden en Angeline Verbruggen dansten deze dansen maar dan als combi paar in de Debutanten klasse 1. Ook dit paar danste een puike wedstrijden en eindigden als 2e. In de amateurklasse 1 duo paren dansten Silvia Manders en Anke van Lanen, beiden uit Uden. Zij kwamen uit in de latin dansen en daarvoor moesten zij de volgende dansen uitvoeren: Samba, Cha cha cha, Rumba en de Paso Doble. In een sterk vertegenwoordigde klasse verdienden zij een hele mooie 3e plaats. Eveneens in de amatuerklasse duo maar dan in de klasse 2 dansten Debiie van Maaren uit Ochten en Romy Verwegen uit Odiliapeel dezelfde dansen en zij eindigden hierin op een mooie 4e plaats. Dit paar danst ook in de amateurklasse 1 combi. Dan dansen ze de Samba, Cha cha cha, Rumba en de Jive. In deze klasse eindigden zij op een verdienstelijke 3e plaats. Op 1e Paasdag werd er door 2 paren van onze club deelgenomen. Voor de vierde keer in hun danscarrière dansten Mandy Bol en Celine van de Heuvel in de Debutanten klasse 1 de duo dansen. Nu werden ze heel goed 2e en uiteindelijk zelfs bleek dat ze nu moeten promoveren naar de Amateurklasse. Ook Yvette Pennings en Jessica Verbruggen, beiden uit Veghel, namen deel aan de wedstrijd. Zij dansten in de Amateurklasse 2 combi de standaarddansen Engelse Wals, Tango, Weense wals en de Quickstep. In deze rubriek eindigden zij ook in de prijzen n.l. een 6e plaats. Ook dansten zij dezelfde dansen in de Amateurklasse 2 duo. Daar mochten zij eveneens een 6e prijs ophalen. Kortom: ALLE PAREN van The Quickly Dancers uit Zeeland, die deelnamen waren in de prijzen gevallen. Iets om trots op te zijn. En dan gaan we nu extra trainen voor een wedstrijd showdans. Aan deze dans doen bijna alle paren van onze club mee. Deze wedstrijd is op 22 juni a.s. en we hopen deze dans ook een keer te mogen/kunnen demonstreren voor publiek. Wilt U dit graag zien dan kunt U ons uitnodigen voor een demonstratie bij Uw vereniging of evenement.


pagina 55

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

K E R E M S G IS R BE 12 T/M 16 JULI 2019

FEESTTENT MR. GIELENPLEIN

vrijdag pre-party

DE NACHT VAN BERGHEM KERMIS ZATERDAG

HOUSE OF ROCK DJ SONNY

MEGA MAANDAG BRADERIE JOHN WEST

CORNELIS LEEMAN

FRIENDS & FAMILY ZONDAG PRIKKELARME KERMIS WANDELTOCHT FACTOR 3

CRAZY CADILLAC DUDE

FOUTE DINSDAG

KINDERBINGO HET FOUTE Q-MUSIC UUR XXL

THEO EN WILLEM ALTIJD GRATIS TOEGANG!


pagina 56

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Van den Heuvel Makelaars Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@vandenheuvel.nl 0412-405022

H y p o t h e k e n & Ve r z e k e r i n g e n

Cofidi Hypotheken & Verzekeringen Oostwal 241, 5341 KN Oss oss@cofidi.nl 0412-450476