De Molen 2204 12-04-2022

Page 1

foto Karel Goossens

De Molen

61E JAARGANG NR. 4 - APRIL 2022 - ADVERTENTIES ) 06-53394851 - KOPIJ REDACTIE@NNMEDIA.NL


pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

20% KORTING

OP RAAMDECORATIE

Actie geldt van 11 t/m 23 april 2022. Vraag naar de voorwaarden.

bel of mail ons voor een afspraak HUYSER NOVARA

Gratis haal- en brengservice

€3499,00 INCL 300WH

ONTDEK DE HUYSER NOVARA

Een belt drive fiets • biedt minder weerstand • is lichter van gewicht • gaat vier keer langer mee • heeft nauwelijks onderhoud nodig Wij zijn ook dealer van: • Hercules • RIH • Cortina • Alpina • Huyser • Kettler Eén ding is tot op de dag van vandaag niet veranderd en daar zijn wij zeer trots op:

De Huyser Novara beschikt over de wel bekende strakke afwerking van Huyser. Door de CDX belt in combinatie met de Enviolo N380 naaf is het rijgedrag van deze e-bike werkelijk waar fantastisch. De Novara Beschikt tevens ook over de nieuwe in het oog springende drager met Mik-systeem.

Kom langs en probeer het uit, wij hebben diverse modellen om uit te proberen. Bel even voor afspraak: tel. 0486-464504

CycleStation Schaijk | Pastoor van Winkelstraat 17 | 5374 BG Schaijk | Telefoon 0486 – 464504 www.cyclestationschaijk.com | ronald@cyclestationschaijk.com


pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

M

HOEDEMAKERS TROTS OP PROJECT VIZIER IN ROSMALEN

ROTTE PLEK IN CENTRUM KRIJGT FRAAIE INVULLING De afgelopen weken konden mensen bij Het Waare Huis laten weten of zij in aanmerking willen komen voor een van de 37 huurappartementen die op dit moment door Hoedemakers worden gebouwd. De belangstelling voor de woningen aan de Raadhuisstraat/Hoogstraat is enorm. Gesprekken met potentiële huurders vinden binnenkort plaats met de makelaars van Het Waare Huis. door Herman van Dinther Directeur Marc Hoedemakers is trots op het project dat onder zijn hoede wordt uitgevoerd. “Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad voordat afgelopen december kon worden begonnen met de bouw. Op de locatie stonden het vroegere postkantoor en het pand waarin de Aldi gevestigd was. Het postkantoor stond jarenlang leeg, verpauperde en kreeg te maken met brand waarna het eindelijk werd gesloopt. Het terrein naast de Aldi bleef braak liggen terwijl de supermarkt enkele jaren geleden verhuisde naar Molenhoek en een leeg pand achterliet. Voor de planontwikkeling hebben we de gehele noodzakelijke procedure doorlopen en dat kost tijd. In overleg met omwonenden hebben we de plannen op onderdelen nog bijgesteld waarna architect Mark Siebers van kantoor Groosman en Partners uit Rotterdam de definitieve uitwerking kon oppakken.” “Geen eenvoudige klus trouwens want we praten hier over 37 appartementen die allemaal verschillend zijn qua afmeting, indeling en uitvoering. De grootte varieert van zo’n 70 tot iets meer dan 125 m² woonoppervlak. Hierdoor zijn de indelingen ook anders, net als het aantal slaapkamers (één, twee of zelfs drie). Elk appartement heeft een eigen buitenruimte: op de begane grond een terras en op de hogere verdiepingen een balkon. Sommige appartementen hebben ook nog een dakterras. Bewoners en bezoekers kunnen op het afgesloten binnenterrein parkeren.”

DUURZAAM

“De woningen worden vanzelfsprekend duurzaam uitgevoerd en dat betekent tegenwoordig gasloos en zeer energiezuinig. Straks wonen in Vizier zal een fijn thuisgevoel geven aan jonge mensen die in het levendige centrum willen wonen maar ook aan 55-plussers die al met een schuin oog naar de toekomst kijken. Zij kunnen hier allemaal jaren vooruit, want het complex is comfortabel, energiezuinig en rolstoeltoegankelijk. Wonen in Vizier kan tegen relatief lage woonlasten met name door zeer beperkte energiekosten. De appartementen zijn namelijk aan alle kanten goed geïsoleerd en voorzien van triple glas wat veel comfort oplevert. Alle technische installaties dragen hieraan bij. Zo worden de appartementen verwarmd middels een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming- en koeling. Een WTW (warmte terugwin) ventilatiesysteem zorgt voor de frisse lucht, zónder dat er warmte verloren gaat. Zonnepanelen leveren de nodige energie in de algemene ruimtes.”

UITDAGING

“Het is een hele uitdaging om dit project te realiseren. Niet alleen door de alsmaar stijgende bouwkosten en schaarste aan vakmensen maar ook omdat twintig van de 37 woningen in de middenhuur klasse moeten worden gerealiseerd. Dat laatste is een voorwaarde van de gemeente. Het betekent dat die woningen beschikbaar komen voor mensen die maximaal anderhalf keer modaal verdienen oftewel vierenvijftig duizend bruto gezamenlijk inkomen hebben. De huurprijzen beginnen bij circa duizend euro per maand voor de middenhuur woningen en lopen voor de vrije sector woningen op, afhankelijk van het aantal vierkante meters en kamers. Een voordeel is natuurlijk dat de energiekosten bijzonder laag zullen zijn en dat is uiteraard een belangrijk gegeven. Hoewel op dit moment de gesprekken met de potentiële huurders volop gaande zijn kan bij Het Waare Huis worden geïnformeerd naar de status van de verhuurprocedure. In de praktijk is het namelijk denkbaar dat mensen die zich hebben aangemeld zich alsnog terugtrekken. In die gevallen kan er worden gewerkt met een wachtlijst. De woningen worden in het voorjaar van 2023 opgeleverd.”

Complex Vizier op een prominente plek in het centrum van Rosmalen


pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

M

DOOR SAMENWERKING MOOI PROGRAMMA OP DRIE LOCATIES

BEVRIJDINGSPLEIN IN HET CENTRUM VAN ROSMALEN Twee jaar op een rij heeft ook Rosmalen op een heel andere manier Bevrijdingsdag moeten vieren. Maar gelukkig kan en mag het dit jaar weer en hebben de organisatoren de koppen bij elkaar gestoken om een mooi programma neer te zetten. Het sfeervolle en gezellige centrum van Rosmalen is er op drie locaties een mooi decor voor. Van 14.00 tot 22.00 uur is er een bruisend programma waar iedereen gratis van kan genieten. door Herman van Dinther - foto’s Karel Goossens Op De Driesprong is er een middag- en avondprogramma. In verband met de wekelijkse markt beginnen de optredens wat meer ingetogen en kleinschalig om vervolgens in de avond alsnog lekker los te gaan. In willekeurige volgorde is er een voorstelling van Dans- & balletstudio Geraldine, het Rodenborch-College, harmonieorkest van St. Cecilia, koor Voluum en een discotheek. Op de locatie Harry Coppensstraat treden bij Grand café Rosmaelen ’s-middags leerlingen van het Rodenborch-College op. Enkele leerlingen laten zien en horen wat ze zoal in hun mars hebben. En dát is veel, hoor. Echt de moeite waard om dat te horen en te zien. Bij het pleintje aan de Dorpsstraat staat het opblaasbare podium bij De Kentering opgesteld. Bij uitstek een prima gelegenheid om ’s-middags ook daar leerlingen van het Rodenborch-College te laten optreden. Aan het einde van de middag geven dansers van Dans- & balletstudio Geraldine nog een voorstelling. Koor Voluum treedt op en de avond wordt afgesloten met een spetterend optreden van de coverband Mevrouw Van Heck.

‘TAM TAM’ IN HET CENTRUM

Naast de optredens op de verschillende locaties is er nog meer te beleven. Zo gaat aan het begin van de avond percussieband Trovoada met hun aanstekelijke ritmische muziek voor de nodige ‘tam tam’ zorgen in het centrum van Rosmalen. Stil blijven staan gaat niet lukken.

Naast het gevarieerde aanbod op de locaties zijn er in de Dorpsstraat ‘s-middags enkele stands waarbij de essentie van vrijheid nadrukkelijk aan de orde komt. Medewerking wordt verleend door het Rodenborch-College, Gedachteniskapel ’t Vennehof, Veteranenclub Ouwe Stomp en Heemkundekring Rosmalen.

FILM ‘OORLOGSHERINNERINGEN’

Het tonen van de film ‘Oorlogsherinneringen’ was tijdens ’75 jaar Bevrijding van Rosmalen’ een grandioos succes. De belangstelling was enorm. Op veler verzoek gaat de Heemkundekring Rosmalen het vertonen van de film deze dag herhalen. Dat gebeurt zowel ’s middags als ’s avonds in de Blauwe Zaal van de Kentering. In deze zaal is er ook een fototentoonstelling van memorabele momenten rondom de bevrijding.

PRESENTATIE

De presentatie van het programma is grotendeels in handen van Marc Vissers en René van Gerven. Bij de Kentering neemt ‘s avonds Ger Nijkamp het stokje over. Ook zorgt hij daar met een discotheek voor aanstekelijke muziek. ROS Radio verzorgt de gehele dag een live uitzending.

VARIATIE

Je komt deze dag nogal wat verschillende artiesten en andere mensen tegen: Koor Voluum Voluum is een koor uit den Bosch en brengt kwalitatief hoogstaande zang en wordt gekenmerkt door optredens met veel beweging en expressie. Leuk om naar te kijken en te luisteren. Mevrouw Van Heck Een top band met negen gelouterde topmuzikanten. Rock, blues, soul , funk en ballads, alles komt aan bod. Op menig festival heeft Mevrouw Van Heck al succesvol opgetreden. Nu dus ook bij het Bevrijdingsplein in Rosmalen.

Trovoada tovert door de opgewekte muziek bij iedereen een lach op het gezicht

Harmonieorkest St. Cecilia Het orkest speelt bewerkingen van symfonische muziek, pop-, film- en amusementsmuziek en musicalrepertoire. Het Harmonie orkest staat onder leiding van Sandra van Luijtelaar.


pagina 5

www.thuisinhetnieuws.nl

M

TIJD VOOR ONT-MOETEN BETER “Bent u de hoofdzuster?” Een vraag van mevrouw Fluitsma, als zij mij ziet binnenkomen. Zij zit in de huiskamer en haar stoel is een stukje van de tafel afgeschoven. Het servies van de lunch is al naar de vaatwasser, alleen het tafelkleed ligt er nog. Ik benader haar alsof ik de vraag nog niet goed gehoord heb. Bijna wanhopig vertelt zij mij dat zij moe is en naar bed gebracht wil worden. “Ik ben écht heel moe.” Ik voel het kriebelen van verbazing, omdat zij het ‘hoger op zoekt’ om haar wens ingewilligd te krijgen. Als hoofdzuster ga ik verhaal halen aan de andere kant van de huiskamer. Mijn collega geeft fluisterend aan dat zij gebonden is aan het zorgplan. Daarin staat dat mevrouw ’s-nachts heel veel wakker is en dan regelmatig op de bel drukt. Als ik terugkom bij de hoopvol kijkende mevrouw Fluitsma, vraag ik haar met een lachje en een knipoog of zij dan wel slapen kan ‘s-nachts. Haar antwoord is helder: “Oh zeker wel, dan slaap ik hoor!”

Rodenborch-College Leerlingen en oud-leerlingen tonen hun talent op velerlei gebied. En dát dit volop aanwezig is, ga je zeker beleven met het Bevrijdingsplein.

Dans & balletstudio Geraldine Plezier, persoonlijk, professioneel. Dát is tekenend voor deze dans & balletstudio. Het biedt dans en balletlessen aan voor leerlingen uit ’s-Hertogenbosch en omgeving. Peuters, kleuters, jeugd en volwassenen, iedereen is welkom om te komen dansen. Dansen verbindt, ook met het Bevrijdingsplein.

Het evenement is een coproductie van: Gedachteniskapel ’t Vennehof Rodenborch-College Ros Radio Dans & balletstudio Geraldine Heemkundekring Rosmalen Muziekvereniging St. Cecilia Horeca De Driesprong Grandcafé Rosmaelen De Kentering Party-Events-Food Satisfaction Rosmalen

Alleen al om bij te komen van de strijd om iets heel gewoons voor elkaar te krijgen, verdient zij deze rust. Als ik haar lieve gezicht zie liggen op het witte katoen met bloemen, voel ik mij van rol wisselen. Ik leg het extra dekentje om haar heen goed en vraag: “Zal ik u een kus geven?” Zij zucht tevreden en zegt met een glimlach: “Net als mijn moeder.” Ik voel haar zachte huid en strijk over haar rimpelige voorhoofd en beloof haar om straks even te komen kijken. Als ik nog even achteromkijk, hoor ik: “Als ik weer beter ben, ga ik je bedanken.” De week erop zie ik bij binnenkomst een kaars voor haar branden op het gedenktafeltje. Bellen zal zij niet meer. En ik strijk voor het laatst over haar mooie gezicht. Slaap zacht.

Jacoline Goossen is miMakker-clown. Een steeds meer bekende functie in de belevingsgerichte zorg. De mens wordt gezien, wordt zichtbaar of laat zichzelf zien door haar benadering. Zij deelt hoe zij een weg vindt naar verbinding met de mens die leeft met dementie of een verstandelijke beperking. Reageren? contact@beleefidee.nl of www.beleefidee.nl.

Foto Clicking Images

Percussieband Trovoada Letterlijk vertaald: ‘Donderslag’. Dat is wat deze band met passie op muzikale wijze laat horen. Donderslag met een heerlijke Braziliaanse swing.

Ik haal eens diep adem en kijk in haar ogen. Als vanzelf krijg ik lak aan dat plan, wat nogal in het voordeel lijkt van de nachtelijke collega. Deze zuster gaat voor degene om wie het werkelijk gaat nu. Opgelucht door deze toestemming, loopt mevrouw langzaam met de rollator de huiskamer uit. Het laatste stukje duw ik haar in de rolstoel, terwijl zij mij haar kamer wijst. Als Mevrouw Fluitsma prettig ligt, vraagt zij of ik haar pols wil voelen, omdat haar hart zo raar doet.


pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

THE 4 ELEMENTS

HOESSENBOSCHFESTIVAL.NL

ALL


pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

EEN ETMAAL ABDIJLEVEN Een nieuwe vorm van Brabants toerisme is “Een etmaal abdijleven”. Een belevingsprogramma waarin deelnemers intensief kennismaken met een eeuwenoud immaterieel erfgoed en hun eigen spiritualiteit. In Heeswijk-Dinther ontvangen de Norbertijnen, met hun bijna negen eeuwen oude historie, in de abdij gasten voor een speciaal programma. Elke maandag zijn maximaal acht gasten welkom op de abdij, om letterlijk 24 uur mee te leven met de kloosterlingen. “Voor het toerisme in Brabant is dit een hele nieuwe vorm van ervaring”, aldus de Norbertijnen. “Het terras met abdijbier weet men al goed te vinden, en de spirituele cursussen in de abdij zijn bij het religieuze publiek al lang bekend. Maar daar tussenin hadden we nog geen aanbod voor het publiek.” In het nieuwe arrangement ligt de nadruk op het eeuwenoude immateriële erfgoed dat de abdij doorgeeft, gecombineerd met de persoonlijke spiritualiteit van de gast. De gast neemt o.a. deel aan het ritme van de eeuwenoude getijden, eet mee met de broeders in de refter en heeft een eigen slaapkamer in de abdij. Met een ‘metaforenwandeling’ naar het kasteel Heeswijk komt de gast tot zijn eigen levensvragen. Wie reserveert, krijgt een introductieboekje thuisgestuurd. Hiermee bereidt de gast zich voor om - ook zonder Christelijke achtergrond - een etmaal te leven zoals de kloosterlingen dat al ruim 880 jaar in de abdij doen.

ALL

‘SCHEIDEN… DOE JE SAMEN’ •

Beiden een nieuwe start, samen vinden jullie de mogelijkheid.

Een nieuwe fase in het leven van de kinderen, samen vinden jullie hiervoor een verantwoorde invulling.

Het verdelen van gezamenlijk bezit en/of verkoop van de woning, samen vinden jullie hierin de redelijkheid.

Gevoelens van boosheid, verdriet of onmacht, samen vinden we hierin de dialoog

KIES VOOR MEDIATION BIJ BURO MIM •

Aan de mediationtafel beslissen jullie zelf en niet de rechter. • Gezamenlijk gemaakte afspraken verkleinen de kans op onenigheid achteraf. • Begeleiding is in handen van een deskundige, onpartijdige mediator. • Mediation is in (bijna) alle gevallen sneller en goedkoper. Als erkend mediator ondersteun ik stellen met en zonder kinderen, vóór, tijdens en na de scheiding. Als kindercoach is het mogelijk om samen met jullie, de kinderen een stem te geven in het proces. Daarnaast kunnen de kinderen door één of een paar gesprekken beter begrijpen en accepteren wat er speelt tijdens en na de scheiding. Het biedt hun houvast in de nieuwe situatie. Geïnteresseerd?

MFA DE SNOECK - LITH

BEHEERDER Man / Vrouw - 20 uur per week

GEZOCHT

Bekijk snel de vacature! WWW.MFA-DESNOECK.NL/VACAT URE

Aarzel niet, bezoek mijn website of neemt direct contact met me op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook ’s avonds en op zaterdagochtend. Bel, mail of app mij voor een afspraak.

Miriam Ruijs Buro Mim - Mediation met perspectief MFN Register Mediator en ICR erkend kindercoach

Raadhuislaan 2a, 5341 GM OSS 06-13696864 miriam@buromim.nl www.buromim.nl


pagina 8

www.thuisinhetnieuws.nl

M

THUIS IN ROSMALEN ORGANISEERT 24 UUR SPEKTAKEL

D’N BEER GAAT LOS OP 30 APRIL

Dat gaat leuk worden in het weekend van 30 april en 1 mei. De klok rond – met voor het publiek een nachtelijke onderbreking – organiseert de stichting Thuis in Rosmalen een bijzonder en afwisselend programma. Dat gaat zijn beslag krijgen vanaf zaterdagmiddag 15.00 uur tot zondagmiddag 15.00 uur. De plaats van handeling is Café d’n Beer waar zowel het cafégedeelte als de mooie zaal intensief worden gebruikt. ROS radio zendt het spektakel 24 uur uit. door Herman van Dinther Bert van Druenen, voorzitter van de stichting Thuis in Rosmalen, kijkt uit naar het moment dat eindelijk weer een evenement kan worden ingevuld. “We zijn al vijftien jaar actief met het organiseren van thema avonden. We kiezen elk jaar een thema dat aansluit bij de actualiteit of raakvlakken heeft met maatschappelijk en cultureel interessante onderwerpen. Meer hierover is te lezen op www.thuisinrosmalen.com. We zijn hartstikke blij dat we na een gedwongen stille periode weer van start kunnen. Dat doen we dan ook maar meteen goed met een programma dat 24 uur wordt ingevuld. Publiek kan spontaan en gratis in en uit lopen, met uitzondering van de nachtelijke uren tussen 02.00 en 08.00 uur.” Interviews en gesprekken met de vele gasten lopen als een rode draad door het programma dat in zijn geheel door ROS Radio wordt uitgezonden.

Joop Vos slaagt er altijd wel in de lachspieren te laten werken 17.00 uur zijn Rosmalense ondernemers te gast en is er een gesprek met onder andere Sylvia Böcker, voorzitter van het Centrum Management Rosmalen over de toekomst van het centrum. 18.00 uur Hoe was het om als kind op te groeien in het gezin van een caféhouder. Rosmalen heeft alleen nog café d’n Beer, alle andere zijn verdwenen. Interviews met de ‘cafékinderen’ van toen.

15.00 uur valt het startschot voor het evenement waarbij het gemeentebestuur is vertegenwoordigd door burgemeester Jack Mikkers

20.00 uur Twee jaar geleden organiseerde Thuis in Rosmalen het Music Talent Event. Drie deelnemers van toen treden vanavond op, Fay, Paula en Myrthe en daar bovenop nog Rosmalense Noah van Mourik, die meedeed aan The Voice Kids.

16.00 uur Kan er gedamd worden met Karen van Lith in het Café. In de zaal is een talkshow met allerlei mensen van Sport- en Cultuurverenigingen

22.00 uur tot 01.00 uur gaan de drie DJ’s van Lekker Origineel helemaal los. Het jongeren publiek is blij dat de coronatijd voorbij is. Weer dansen en genieten op de muziek van de populaire DJ’s

HET PROGRAMMA

Muziek maken geeft plezier, zo bewijst Callistus

01.00 uur -08.00 uur ROS Radio draait op verzoek, vooral voor die mensen die ’s nachts werken of moeten opblijven 08.00 uur Lekker de stramme spieren ontspannen met Ochtendgymnastiek van Solidgym Sport & Healthclub van Nicole Pennings 09.00 uur Lekker ontbijten en genieten van wat vrolijk gestemde zangers in de sfeer van Frühshoppen. Een lekker ontbijtje moet vooraf besteld worden bij Café d’n Beer, 073-5212612 of bij geen gehoor: 0643462524 of mail info@dnbeer.nl. Het uitgebreide ontbijt kost € 10,10.00 uur Er zijn vertegenwoordigers van Sport- en Cultuurclubs die veel leuke dingen vertellen over hun activiteiten 11.00 uur In Rosmalen kennen we veel creatieve mensen die tal van kunstwerken maken. Wilma de Turck van Kubra Art weet er alles van en vertelt erover en daagt uit om mee te doen met workshops 12.00 uur Het Rodenborch-College kent een Talent-traject. Leerlingen die op de juiste manier uitgedaagd worden, gaan hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Zij krijgen de ruimte om zich buiten de lesstof verder in dit vak te verdiepen. Waar dit toe kan leiden hoor en zie je bij deze presentatie van het Rodenborch-College


pagina 9

www.thuisinhetnieuws.nl

13.00 uur. Als je maar goed oefent kun je heerlijk genieten van de dans die je leert bij Dream Dance, de dansschool van Daphne Brok. Dat kun jij hier zien dus. 14.00 uur Callistus muziekensemble laat horen wat je ook met een wat kleiner gezelschap aan mooie muziek kunt maken. Tjarko Schuring, de voorzitter van de 100-jarige vereniging Cecilia vertelt over het plezier dat muziek maken geeft. Een glaasje wijn proeven is hierbij mogelijk. 15.00 uur Er wordt een humoristisch slot gebreid aan dit 24-uurs spektakel waarmee het een gezellige verlenging krijgt.

DAMMEN MET KAREN VAN LITH

Karen is lid van Heijmans Excelsior Damvereniging en in het bezit van de titels Internationaal Grootmeester en Nationaal Meester bij de vrouwen. Ook is ze damtrainster van jonge toptalenten. Karen geniet wereldfaam als damster. Zij behaalde maar liefst elf keer het Nederlands Kampioenschap en zij nam acht keer deel aan het Wereldkampioenschap waar zij de laatste keer speelde in een tweekamp om de wereldtitel met Zoja Golubeva. Die strijd verloor zij nipt met de setstanden 1 – 2. Karen is bij de 24- uurs op zaterdag om 16.00 uur aanwezig om het damspel te demonstreren. Maar de bezoeker kan ook een potje met haar dammen. Degene die dat wil kan zich opgeven via de website www.thuisinrosmalen.com via de button contact.

CALLISTUS: GEZELLIGE MUZIEK

Het laatste uur van het programma wordt ingevuld met twee optredens van muziekensemble Callistus dat extra leuk wordt door een klein wijnproeverijtje dat aan het optreden wordt toegevoegd. Het Callistus Ensemble – onderdeel van muziekvereniging st. Cecilia uit Rosmalen - is een blazersensemble van 15 blazers met een vrijwel volledige harmoniebezetting. Voor dit ensemble wordt in eigen gelederen speciaal muziek gearrangeerd door Vic Wekers. De omvang van het ensemble maakt het uitstekend geschikt te spelen op intieme, sfeervolle gelegenheden. Zo heeft het Callistus Ensemble inmiddels o.a. diverse recepties, afscheidsvieringen en de eindejaarsbijeenkomst van het Textielmuseum in Tilburg muzikaal opgeluisterd. Het repertoire bestaat uit diverse genres: van lichte muziek, musical- en popnummers, via jazzachtige stukken en wereldmuziek naar licht-religieuze thema’s en licht-klassieke muziek. Voor het optreden bij dit 24-uurs evenement is gekozen voor een lekker in het gehoor liggend repertoire met vrolijke en vlotte nummers. Op het programma staan: La vita e bella, Tuxedo Junction, Sealed with a kiss, Adios Muchachos, Bella Ciao, Festwies Polka, By the sleepy Lagoon, Bridge over troubled water, Watermelon Man.

SPECTACULAIRE AFSLUITING MET JOOP VOS

Deze 24 uur wordt, op de vroege zondagmiddag, in stijl en op een bijzondere wijze, afgesloten door cabaretier Joop Vos. Hij maakt al jaren, met veel succes, speciale cabaretvoorstellingen voor bedrijven en organisaties. Daarbij belicht hij een onderwerp of een organisatie, in woord én in lied, op een humoristische wijze. Joop zal de 24 uur live-radio grotendeels meemaken en zijn ervaringen, bevindingen en belevenissen delen met het publiek. Hij zal in die 24 uur een unieke voorstelling maken van deze dag en nacht in Rosmalen. Iedereen kan deze afsluiting live meemaken! Degenen die het programma meemaakten kunnen het nog eens herbeleven in een humoristische samenvatting. Alle anderen die er niet bij waren horen en zien alsnog welke hoogtepunten zij hebben gemist. Maar dan alles net even anders. Alles door de bril van cabaretier Joop Vos, die met zijn eigen kijk op de zaken, de bezoeker meeneemt en een geweldige ervaring bezorgt! Deze afsluiting zal zeker horen bij de hoogtepunten die in het programma zijn opgenomen.

M

DWARS DOOR DE LAGE LANDEN Waarschijnlijk hebt u ze al zien lopen, Arnaut en zijn Belgische vrienden Philippe en Ruben, in het TV programma van de VPRO. Zij lopen van Oostende naar Pieterburen, 900 kilometer. Mooi televisiewerk met bijzondere ontmoetingen. Zoals in de grensstreek tussen Nederland en België waar vroeger iedereen smokkelde. Een vrouw die geïnterviewd werd smokkelde als kind boter over de grens. De boter verstopt onder haar rokken. Op de fiets met warm weer waardoor de gesmolten boter langs haar benen liep. Haar vader smokkelde daarna de grotere partijen, met boter en zelfs een kalf, in zijn auto. De gendarme schoot met scherp en hij is met een dwarslaesie veel te jong gestorven. Arnaut vraagt haar: ‘Hoe was de relatie met uw vader?’ waarop zij antwoordt: ‘Wij waren twee zielen in enen zak.’ Geweldige taal met ’n diepgaand gevoel dat raakt door emotie; daar kan onze ‘twee handen op één buik’ niet aan tippen. Omdat deze TV ploeg door Nederland loopt doe ik mee aan een uitwisseling en ga een paar dagen naar België ter compensatie. Ik word er geopereerd. Mijn tweede en vierde rugwervel worden aan elkaar vastgezet en daar hebben ze in d’n Bels beter materiaal voor. Roestvrijstalen bouten, moeren en pedikelschroeven….Wat dat ook mogen zijn als ze mij straks maar voldoende bewegingsvrijheid geven. Om met onze zuiderburen te kunnen communiceren heb ik mij verdiept in hun bloemrijke taalgebruik. Een dergelijke betrokkenheid zal zeker en vast een positieve uitwerking hebben dat moge evident zijn. Wist u overigens dat een nakomertje in het Vlaams ’n achterkomerke is? En d’n echte Vlaming vindt iets niet vervelend of irritant maar hij heeft daar een chique woord voor bedacht: ambetant! Ondanks het serieuze karakter van het verblijf hoop ik met d’n Belgische medemens te kunnen genieten van sport op TV. Hoogstwaarschijnlijk mogen wij op een plezante manier getuige zijn van een boeiende strijd op de racefiets tijdens de alom bekende voorjaarsklassiekers. Verlof in Vlaanderen in het hart van Haspengouw. Eigenlijk moet u er nu zijn, begin april, als de fruitbomen volop en uitbundig in bloei staan. Natuurlijk moesten vorige week alle zeilen worden bijgezet. Vorst in april, na enkele warme weken, dat betekent groot gevaar. Alle hens aan dek met vuurpotten, windmolens en het benevelen om knoppen en bloesem te beschermen. De oogst staat gedurende deze spannende nachten op het spel. Dat besef je nauwelijks als je relaxt door deze streek fietst over prachtige vrij liggende fietspaden. Vriendelijk is het heuvellandschap met zijn wuivende korenaren. Vriendelijk zijn de mensen, onze buren, onze taalgenoten, medemensen met een warm en hartelijk gevoel. Je kunt je toch onmogelijk voorstellen dat je met elkaar in oorlog raakt!! Kerstmis staat voor vrede op aarde maar laten we hopen dat het dit jaar nog vóór Pasen gebeurt. Peter der Kinderen


pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

GEZOCHT: PERSOONLIJK ADVISEUR. Als Persoonl�k Adviseur ben j� voor onze klanten alt�d in de buurt. Soms letterl�k in de winkel of b� een klantb�eenkomst die je organiseert. Dan weer via telefoon. Elke keer heb je bruikbare adviezen paraat, b�voorbeeld over sparen en verzekeren. Je leert jouw klanten kennen en staat ze proactief b� in goede én slechte t�den. JOUW KWALITEITEN • Hbo- of mbo 4-niveau. • Je hebt ervaring met direct klantcontact. • De diploma’s Wft Basis en Wft Schade Particulier, of je bent bereid om deze te behalen. • Een netwerk in de lokale omgeving is een pre. • Je bent flexibel; je vindt het niet erg om op koopavonden en op zaterdagen te werken. MEER WETEN? Neem dan telefonisch contact op met ons via 0657591758 óf stuur jouw CV met motivatiebrief naar Pim.vanzutven@sns.nl

Sch�ndel, Hoofdstraat 109 Rosmalen, Huygensstraat 26b Uden, Galer� 19

M


pagina 11

www.thuisinhetnieuws.nl

M

GRATIS INLOOPOPTREDEN OP 23 APRIL IN DE KENTERING

KOREN LATEN WEER VAN ZICH HOREN

Het zit er dit jaar nog niet in om het traditionele korenfestival ‘Koren op de Molen’ te organiseren. Het Rosmalens Mannenkoor, de initiatiefnemer en organisator van dat evenement, staat te trappelen om hun zang weer te laten horen aan het publiek. Om het voor het publiek aantrekkelijk te maken gezellig even binnen te lopen in De Kentering op die zaterdag 23 april heeft het Rosmalens Mannenkoor Popkoor Tune uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan deze avond.

Popkoor Tune repeteert op woensdagavond in Perron-3 Het Rosmalens Mannenkoor op donderdagavond bij Café d’n Beer.

door Herman van Dinther Yfke Nammensma, die als alt al bij Popkoor Tune zingt sinds de oprichting in het jaar 2000, zegt: “Beschouw de avond maar als een opstartevenement na een periode van twee jaar tobben waarin we vaker niet dan wel samen hebben kunnen zingen. Door de afwisseling in repertoire en stijl wordt het leuk voor het publiek om de optredens bij te wonen zeker ook omdat het programma in een ongedwongen sfeer wordt uitgevoerd. Voor de zangers van het Rosmalens Mannenkoor en de mannelijke en vrouwelijke vocalisten van Popkoor Tune is het een mooie gelegenheid om na een lange tijd van beperkingen eindelijk weer frank en vrij te kunnen optreden. Behalve dat zij het publiek een fijne avond willen bezorgen is het ook voor henzelf een moment om halsreikend naar uit te kijken.”

ZINGEN KUN JE LEREN

“Optredens van koren zijn altijd bedoeld als tweerichtingsverkeer, interactie zeg maar. Het is een wisselwerking tussen het koor en het publiek. Het is steeds weer een uitdaging om er naar toe te werken, zeker omdat het zo lang een stipje aan de horizon is geweest. Binnen Tune hebben we wel ons best gedaan om in die rot periode er samen in kleine groepjes toch iets van te maken via WhatsApp en hebben we in groter verband via het programma Jamulus online met elkaar gezongen. Maar eerlijk gezegd heeft daar niet iedereen evenveel voldoening uit gehaald. Wel is de onderlinge verbondenheid tussen de leden blijven bestaan en gaan we dus met heel veel enthousiasme aan de slag om weer vertrouwd te raken met ons repertoire en uiteraard het instuderen van nieuwe nummers onder leiding van onze dirigent Dan Loredan. We hebben in hem een dirigent die het als een uitdaging ziet om mensen zichzelf te laten ontwikkelen.”

LEUKE HOBBY

“Zowel mannen als vrouwen die nog niet eerder in koorverband zongen komen tot de ontdekking dat zij zingen echt kunnen leren. Behalve dat zingen in een koor een leuke hobby is, zijn ook de sociale contacten die je opdoet hartstikke leuk en belangrijk, dat is ook wat de leden heel erg gemist hebben. Er zijn bij Popkoor Tune al heel wat vriendschappen en warme contacten ontstaan. Ik denk overigens dat dit opstartevenement een mooie gelegenheid is voor mensen die ook graag willen zingen, om eens kennis te maken met deze koren. Dat kan trouwens ook altijd bij onze repetities op woensdagavond in Perron- 3. Bij Popkoor Tune, dat momenteel uit ongeveer dertig leden bestaat,

is altijd plaats voor enthousiaste mannen en vrouwen. Een repetitie bijwonen of een keer vrijblijvend proefdraaien is altijd mogelijk. Dat geldt uiteraard ook bij het Rosmalens Mannenkoor dat repeteert op donderdagavond in de zaal van Café d’n Beer.”

WAARDERING

Jim van Brakel, een heel bevlogen zanger bij het Rosmalens Mannenkoor, kijkt wekelijks uit naar de repetitie maar ook naar de optredens die lang niet hebben kunnen plaatsvinden. “Het koor werd in 1983 opgericht en bestaat uit ongeveer dertig mannen die uit Rosmalen en verre omgeving komen. Omdat het koor een groot publiek wil aanspreken maar er ook zelf veel plezier in vindt, wordt gewerkt met een breed en veelzijdig repertoire, dat bestaat uit liederen in vele talen en dat varieert van middeleeuws tot hedendaags. De muzikale leiding is in handen van dirigente Carla Bons. Het Rosmalens Mannenkoor dat dus bijna veertig jaar bestaat heeft altijd wel ingezet op jaarlijks veel optredens. Zowel in binnen- als buitenland worden de optredens heel erg gewaardeerd. Ieder jaar organiseert het RM het festival ‘Koren op de Rosmolen’ waarvoor zangverenigingen in de rij staan om mee te mogen doen. Het doel is om het publiek kennis te laten maken met diverse soorten koorzang en om de muzikale en vriendschapsbanden tussen de koren te bevorderen.” Prettig en gezond “Daarnaast geeft het Rosmalens Mannenkoor traditioneel al vele jaren een altijd druk bezocht sfeervol kerstconcert in de Lambertuskerk. De kerkbanken zijn dan echt tot de laatste plaats bezet. Het stemgeluid van een mannenkoor wordt door velen gewaardeerd. Behalve het publiek genieten de mannen er zelf ook van. Samen zingen is een prettige én gezonde bezigheid, zowel in sociaal als in muzikaal/ cultureel opzicht. Het RM is altijd op zoek naar zanglustige mannen die zich willen aansluiten en die wekelijks komen repeteren op donderdagavond. De meeste mannen die lid worden van het Rosmalens Mannenkoor, blijven dat heel lang, want de onderlinge verhoudingen zijn vriendschappelijk en het genieten van muziek zorgt voor een sterke verbondenheid. Het Rosmalens Mannenkoor en Popkoor Tune treden deze avond afwisselend op en hebben elk hun eigen kenmerkend repertoire. Het ‘Opstartevenement’ is op 23 april om 20.00 uur in de grote zaal van De Kentering, de toegang is gratis en iedereen kan binnenlopen wanneer hij of zij dat wil.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


www.thuisinhetnieuws.nl

HUISJE, BOOMPJE, SAMENLEVINGSCONTRACT

CHOUFFE PARTY BIJ BOTTLES La Chouffe, het kabouterbier, bestaat 40 jaar en dat moest gevierd worden. Bij Bottles op de Driesprong in Rosmalen werd gisteravond de Chouffe Party georganiseerd. Bij het eerste glas kregen de deelnemers een opzetneus. Bij het tweede glas een witte baard en bij het derde een kaboutermuts zodat na een tijdje de hele zaak vol kabouters zat. De sfeer was fantastisch en er werd volop genoten van dit lekkere bier. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

FEESTELIJKE OPENING HART FOR HER Hart for Her heeft 30 vestigingen in Nederland. Het zijn beweegcentra speciaal voor vrouwen. Onlangs werd het centrum van Mieke van Boxtel officieel geopend aan de Hoogstraat in Rosmalen. Dit werd gedaan door de directeur van Hart for Her Nederland. Nadat Mieke samen met haar oma het rose lint had doorgeknipt konden de genodigden binnen komen kijken met een drankje in de hand. Welkom in Rosmalen! foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

LIEDERENTAFEL “IETS GEWOONS” Wilt u ook meezingen in de Moerkoal in Middelrode? Dat kan op vrijdag 15 april. De zaal is geopend vanaf 19.00. Begonnen wordt om 19.30 uur, en rond 22.30 eindigt de avond. U krijgt bij binnenkomst een meezingbundel met de teksten van de te zingen liedjes. De entree bedraagt €2,- waarvoor u ook nog wat lekkers krijgt. De liederentafel zoekt ook nog een paar heren om mee te voortezingen; een Bariton-Bas en een Tenorstem. Ook is er behoefte om er nog een dame bij te hebben die een sopraan/mezzo stem beheerst.

M

Clicking Images

pagina 12

Wanneer je als starter gaat samenwonen komt er vaak veel op je af. Veel leuke zaken zoals het aanschaffen van nieuwe meubels, het inrichten van de woning en wellicht zelfs een house-warming nu de Corona maatregelen zijn afgeschaft. Ook is het van belang om aandacht te hebben voor de juridische aspecten. Wat zijn de gevolgen wanneer één van de twee komt te overlijden? Hoe gaat het verder wanneer de samenwoning wordt verbroken? In een samenlevingscontract kunnen verschillende zaken worden geregeld. De kosten voor de woonlasten of voor de boodschappen. Ook kan er worden vastgelegd welke goederen gezamenlijk eigendom zijn en welke goederen privé eigendom. Wanneer de relatie stuk loopt kan er op deze manier discussie worden voorkomen over welke goederen aan wie toebehoren. Wanneer een van de partijen meer eigen geld inbrengt, spaargeld of een schenking, kan het ook wenselijk zijn om hier afspraken over te maken voor het geval dat partijen uit elkaar gaan. Een andere belangrijke bepaling die vaak in een samenlevingscontract wordt opgenomen is het verblijvingsbeding. Deze bepaling zorgt er voor dat al hetgeen wat van partijen samen is, bij overlijden naar de langstlevende gaat. Met deze bepaling wordt voorkomen dat bij overlijden de ouders of broers/zussen van de overledene mede-eigenaar van de gezamenlijke woning worden. Op grond van de wet zijn samenwoners geen erfgenamen van elkaar. Zij worden pas elkaars erfgenaam zodra zij gaan trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een testament opstellen waarin zij elkaar benoemen tot erfgenaam. We zien ook vaak in de praktijk dat partijen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Daarmee wordt er na het overlijden wel een som geld uitgekeerd maar dit heeft niet tot gevolg dat de eigendom van het huis wordt geregeld. Met het opnemen van verblijvingsbeding in een samenlevingscontract kan veel ellende worden voorkomen. Samenwoners kunnen elkaar ook aanwijzen als rechthebbende voor het partnerpensioen, anders gaat het partnerpensioen verloren bij overlijden. Het is verstandig om dan bij het betreffende pensioenfonds te informeren wat noodzakelijk is om elkaar aan te wijzen. De meeste pensioenfondsen verlangen dat deze aanwijzing is geregeld in een notarieel samenlevingscontract. Gaat u binnenkort samenwonen? Kom dan langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. We kijken graag mee naar uw situatie. Thera van Gerven Pieter Heeringa, notaris bijHoffspoor Hoffspoor Notarissen Notarissen Jurist www.hoffspoor.nl www.hoffspoor.nl OokOok op dinsdag-, woensdagop dinsdag-, woensdagen donderdagavond en donderdagavond kuntkunt u bijuons terecht bij ons terecht

Hoff van Hollantlaan 5 5243 SR Rosmalen T 073 523 25 33


pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

M

LEZING TEMPEL VAN EMPEL Op donderdag 14 april houdt de Stichting Tempel van Empel om 20:00 uur een lezing in café “De Lachende Vis”. De titel van de lezing is: ‘Het epidemie-spook: over verleden en heden van besmettelijke ziekten’. Spreker is Dr. Mieneke te Hennepe, conservator medische collecties van het Rijksmuseum Boerhaave en docent medische geschiedenis aan het Leids Universitair Medisch Centrum. In haar lezing zal Dr. Mieneke te Hennepe ingaan op epidemieën van vroeger en nu. Op welke manieren zijn epidemieën verbeeld en welke impact hadden besmettelijke ziekten op de samenleving? Aan de hand van voorbeelden uit de tentoonstelling Besmet!, te zien in museum Boerhaave, laat ze zien hoe herkenbaar verhalen uit het verleden zijn geworden en wat dit zegt over het belang van de medische geschiedenis.Arjan Senden, van de Stichting Tempel van Empel, geeft een korte inleiding: “Epidemieën en crises in de Romeinse oudheid”. Deze avond is gratis te bezoeken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanvang lezing om 20:00 uur. Deze lezing was oorspronkelijk eind vorig jaar gepland, maar kon toen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. (foto Fred Ernst)

DA’S OOK WAT… In eerste instantie zou je denken dat de medewerkers van het waterschap hier in een loopgraaf staan. Maar niets is minder waar. Het is namelijk een dassenhol! Een paar maanden was een das actief in de dijk bij Rosmalen. Een medewerker vond 2 pijpen in de sloot tegen de dijk. Omdat niet duidelijk was hoe veilig de dijk nog was, werd besloten de 2 pijpen na te graven toen zeker was dat de das niet meer aanwezig was. Het graven gebeurde onder deskundige begeleiding van de Zoogdiervereniging. Het is verbazingwekkend hoeveel graafschade in de dijk werd aangetroffen. Liefst 30 meter (!) aan gangenstelsel en nestkamers werden blootgelegd. Inmiddels is alles dichtgemaakt en kunnen we weer veilig het hoogwaterseizoen tegemoet zien.

ROMMELMARKT BIJ DE TERP

Zondag 10 april was basisschool de Terp het decor voor de jaarlijkse rommelmarkt. Het was een drukte van belang. Je kon over de koppen lopen. De markt was georganiseerd door de leerlingen van groep 8. De opbrengst komt ten goede van hun schoolverlaterskampbudget. foto Karel Goossens - meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

NIEUWE EXPOSITIE KUBRA-ART IN CENTRUM KuBra-Art Rosmalen toont van 16 april t/m 29 mei meeslepende realistische en impressionistische werken in haar galerie, online én in twaalf etalages in het centrum van Rosmalen. Steeds meer ondernemers in het centrum van Rosmalen zien de toegevoegde waarde van kunst in hun etalage. Deze expositie zal dus niet alleen te zien zijn in de eigen galerie, maar ook in twaalf etalages verspreid door het centrum! Exposanten zijn Pierre van Dijk (Empel) Harrij van der Heijden (Veghel) Anton Rombout (’s-Hertogenbosch) Anita Voets (Berlicum) Dick van Tongeren (Nuenen) Will van Berlo (Mariahout) en Leida Blom (‘s-Hertogenbosch). Gastkunstenaar is Wim van Grinsven (Rosmalen). De feestelijke vernissage is op zaterdag 16 april van 14.00 tot 16.00 uur in de KuBra-Art galerie en wordt omlijst door akoestische gitaarmuziek van Paul de Ruijter.


pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

TROUWRINGENVOORDEEL: DE ULTIEME BELEVING MET PERSOONLIJKE AANDACHT Wij behoren tot één van de grootste en voordeligste trouwringenleveranciers van Nederland en België. Wat wij als trouwringenspecialist erg belangrijk vinden, is de beleving die onze klanten bij ons hebben. Wij willen niet alleen dat onze klanten de deur uit lopen met een geschikte trouwring, maar ook met een fijn gevoel en een positieve ervaring bij ons bedrijf. TEVREDENHEID KLANTEN

We zijn daarom trots dat we een beoordeling hebben van maar liefst een 9.4*****. “Wij staan dan ook garant voor uitmuntende service voor, tijdens en na het plaatsen van een order” Wij zijn gevestigd in verschillende steden. Willen jullie langskomen? Maak dan eerst een afspraak. Of bestel eenvoudig jullie droomringen online. Kijk snel op www.trouwringenvoordeel.nl

GENOMINEERD ‘ TOPTROUWBEDRIJVEN AWARDS 2022’ IN DE CATEGORIE TROUWRINGEN!

Dit is een publieksprijs waarbij de winnaar wordt gekozen door bruidsparen, zodat er wordt beoordeeld op de directe en persoonlijke ervaring van de bruidsparen. Voor een nominatie moet er een score van een 8 of hoger zijn. De Top Trouwbedrijven Award is voor TrouwringenVoordeel.nl de manier om aan de bruidsparen te laten zien dat onze service uitblinkt in de trouwbranche! Wij voelen ons vereerd dat wij mogen deelnemen aan deze award en gaan dan ook ons uiterste best doen voor deze publieksprijs! Info@trouwringenvoordeel.nl – 085-4017148.

MARGRET HUIJBERS

DERDE NOTARIS BINNEN VAN EETEN NOTARISSEN Geboren en getogen Bosschenaar Margret Huijbers werkt nu vijf jaar bij Van Eeten Notarissen. Ze kent de stad en de markt goed. Binnen Van Eeten Notarissen verdiept ze zich in (commercieel) vastgoed in de meest brede zin. Wij zijn blij dat ze ons kantoor, nu als beëdigd notaris, nog sterker maakt!

Julianaplein 3, 5211 BA ‘s-Hertogenbosch, Tel: 073 - 613 67 26 info@vaneetennotarissen.nl, www.vaneetennotarissen.nl

SPECIALE G-DANS LESSEN BIJ DANSSTUDIO VAN DER STAPPEN Een dansles is voor iedereen, daar is de Rosmalense Hanneke van der Stappen van overtuigd. Zij biedt in haar strudio met vestigingen in Heesch en Nistelrode naast de verschillende dansstijlen als klassiek ballet en streetdance nu ook danslessen voor mensen met een beperking, namelijk G-Dans. Aanmelden voor een gratis proefles kan telefonisch of via info@dansstudiovanderstappen.nl. Voorop staat dat deze leerlingen bij de G-Dans lessen plezier beleven in muziek en dans. Tijdens deze les worden ze fysiek uitgedaagd door diverse stijlen en worden ze meegenomen van bijvoorbeeld hiphop moves naar showdans, ballet of naar een eigen stijl. Maar daarnaast is dit ook een les waarin leerlingen goed worden begeleid en zich gezien én gewaardeerd voelen. Onder deskundige leiding van een gespecialiseerde docente hebben de lessen een vaste, herkenbare structuur met een warming-up, ruimte voor technieken, improvisaties, verplaatsingen en dance moves en combinaties. De les draait niet om een vaste stijl zoals modern, hiphop of klassiek ballet, maar gaat uit van een creatieve benaderingswijze. Daarbij speelt de docente vooral in op de behoeftes van de aanwezige leerlingen. Methodisch en didactisch wordt dit alles aangeboden in vormen die bij deze doelgroep passen. Tijdens de Goede Doelen Actie in 2019 hebben alle leerlingen van de dansstudio zich ingezet om geld in te zamelen om het opstarten van deze lessen mogelijk te maken. Dankzij deze actie zijn de G-Dans lessen twee jaar mogelijk gemaakt voor deze leerlingen. Sinds 2020 vormen de G-Danslessen dan ook een vast onderdeel in het lesaanbod van de dansstudio.


pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

volop keuze groente- en kruidenplanten

Wij nemen ruim de tijd om samen met u uw woonwensen in te vullen.

U bent van harte welkom in onze showroom. Tweede Paasdag geopend vanaf 11.00 uur

Ruim 3000 m2 aan woonwinkelen bij Margriet Wonen & Slapen

Kloosterstraat 9 - 13, 5386 AR Geffen T. 073 532 1727 | 073 532 1882 E-mail: info@margrietmeubel.nl www.margrietmeubel.nl


pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Albert Heijn Nuland is weer open.

Nu ruimere openingstijden in het weekend!

Albert Heijn Nuland is compleet vernieuwd. Ontdek onze nieuwe winkel met nog meer vers, gemak én voordeel. Tot snel! Volg ons voor nieuwtjes. ahnuland

ahnuland

Albert Heijn Kerkstraat 8, Nuland


pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

M

SJV’S PAASSPEURTOCHT

SJV PAKT UIT OP KONINGSDAG SJV pakt op Koningsdag, woensdag 27 april, flink uit! De feestdag wordt geopend met het defilé voor kinderen uit groep 1 t/m 6. Kinderen komen met hun versierde fiets, step of bolderkar en trekken samen door het dorp. Per leeftijdscategorie zal een jury het mooist versierde voertuig kiezen. Verzamelen vanaf 10.45 op de Driesprong. Om 11.00 uur wordt vertrokken vanaf de Driesprong.

Aan het begin van het paasweekend, op zaterdag 16 april organiseert SJV weer een heuse paasspeurtocht. En dat ondanks dat de paashaas pas net ontwaakt is uit zijn winterslaap! Trek goede schoenen aan, verzamel je vriendjes en/of familie en doe mee! Start tussen 10:00 en 16:00 uur De speurtocht begint op de Driesprong in het centrum van Rosmalen. Hier staat SJV met een kraampje waar je je deelnameformulier kunt ophalen. Vanaf dit startpunt leidt de speurtocht je langs verschillende plekken in het dorp. Als je bent uitgepuzzeld, kun je je deelnameformulier weer inleveren bij het SJV-kraampje. Alle juiste inzendingen maken kans op leuke prijzen. Vanwege de veiligheid van de kinderen is het belangrijk dat er een volwassene meeloopt. De kosten bedragen €1,- per kind, begeleiders lopen uiteraard gratis mee.

KINDERROMMELMARKT

In de Dorpsstraat en Harry Coppensstraat is er vanaf 12.00 uur een kinderrommelmarkt voor de kinderen in de leeftijd van de basisschool. Het is de bedoeling dat je zelf een kleedje meebrengt waar je jouw spulletjes (geen levende dieren) uit kunt stallen en verkopen. Een plaatsje kost €2,-. Vrijwilligers van SJV komen bij je langs om af te rekenen. Je ontvangt, naast een betaalbewijs, ook een lotnummer voor de loterij. De spullen die je niet verkoopt neem je aan het einde van de middag natuurlijk weer mee naar huis. Om 15:50 zal uit deze lotnummers een winnaar gekozen worden die naar huis gaat met een spetterende prijs! Let op: de winkels kunnen open zijn, dus ga niet voor de ingang van de winkels zitten.

KABOUTERS SPARRENBURGBOS LIETEN ZICH WEER ZIEN!

SCHMINKEN EN KNUTSELEN

Op de Driesprong pakt SJV uit met zowel schmink, glittertatoos als knutselen. Wil jij geschminkt worden of heb je zin om te knutselen? Dan ben je van harte welkom vanaf 13.00 uur!

VOORSTELLINGEN

Het centrale punt van deze dag is de Driesprong. Daar is van alles te doen. Kinderen kunnen zich laten schminken en ook zijn er verschillende voorstellingen. Een DJ draait muziek tussen de ‘optredens’. Kom kijken, luisteren en meedoen met het spetterende optreden op de podiumwagen op de Driesprong.

MUZIEK IN DE AVOND

Om 16.00 sluit SJV haar programma af. De horeca neemt het dan over voor een gezellig avondprogramma. Tijdens en na het SJV-programma zal er muziek aanwezig zijn op de Driesprong. Kortom: groot feest in centrum van Rosmalen op woensdag 27 april!

Na twee jaar van beperkingen kon SJV weer een kabouterspeurtocht organiseren en dat liet de jongste jeugd van Rosmalen zich geen twee keer zeggen. Massaal kwamen ze vergezeld van (groot)ouders) naar het Sparrenburgbos voor een kabouterspeurtrocht. Onderweg konden de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren, luisteren naar een heks die voorlas, en kijken naar Sneeuwwitje met de dwergen. Dat het tamelijk fris was en af en toe regende mocht de pret geenszins drukken! foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl


pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

M

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN ROSMALENS BELANG, THE DAY AFTER !

‘VAN WAARDE ZIJN VOOR DE INWONERS DOOR GOEDE COMMUNICATIE’ Rosmalens Belang (RB) is beloond met 4 zetels bij de afgelopen gemeenteraads-verkiezingen. Een mooier begin als nieuwe voorzitter kun je zelf niet wensen. Een jaar geleden werden ambities uitgesproken en plannen gesmeed om goed voor de dag te komen en van betekenis te kunnen zijn in de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch. Met de kandidatenlijst, programma en campagne is dit goed gelukt. Hier ben ik erg trots op! door Felix van den Nieuwendijk

KANDIDATENLIJST RB #GR2022

Samen met de kandidatencommissie zijn we aan de slag gegaan. Het werven van mensen met politiek bloed was een mooi proces. Bij sommige kandidaten kwam het besef dat hij of zij voldoende politieke affiniteit had pas naar voren tijdens de vele gesprekken die we gehad hebben. Ik stond zelf op de 17e plek en had geen ambitie om in de gemeenteraad plaats te nemen. Mijn rol als ‘lijstduwer’ past beter bij mij. Mijn taak was verbindend zijn en het proces tot de verkiezingen zo goed mogelijk inrichten en uitvoeren. De kandidatenlijst hebben we op z’n kop gezet. Het is een mooie combinatie geworden van veel jonge mensen (out of the box denken) en personen uit de vorige lijst (vertrouwd en met ervaring).

RB EN HET BESTUREN VAN DE GEMEENTE ‘S-HERTOGENBOSCH

Een mooie kandidatenlijst is belangrijk om de nodige stemmen te trekken. Met het behalen van een 4e zetel zijn we hier goed in geslaagd. Voor het besturen van een gemeente is het voor een politieke partij belangrijk om mee te doen in de coalitie, een wethouder te leveren, deel te nemen in de gemeenteraad en in de diverse commissies. Een gemeente staat voor veel uitdagingen en de te behandelen onderwerpen zijn divers. Dit vereist naast de nodige inhoudelijke bagage ook de nodige competenties van de gekozen kandidaten. Zoals communiceren en luisteren, initiatief, omgevingsbewustzijn, onderhandelen, overtuigingskracht, samenwerken, inlevingsvermogen, analytisch vermogen, resultaatgerichtheid en integriteit. Bij de gesprekken met de kandidaten zijn deze zaken meegewogen. Ik heb alle vertrouwen in onze gekozen kandidaten maar het blijft spannend of het besturen ons goed zal afgaan.

Felix heeft zijn draai gevonden als voorzitter en wil stappen zetten om Rosmalens Belang ook na de verkiezingstijd zichtbaar te maken.

VERBINDING MET INWONERS (LEDEN EN NIET LEDEN)

Breed gedragen in de gemeenteraad is de bezorgdheid over de lage opkomst, deze is gedaald van 52,3% in 2018 naar 48,3% in 2022. Over de mogelijke oorzaken wordt veel gefilosofeerd. Sommigen wijten het aan de cultuur van de gemeente. Er wordt te weinig naar de mensen geluisterd, er is te veel gedoe in de gemeenteraad en er wordt onvoldoende constructief samengewerkt. In de verhouding met de stad wordt veelvuldig aangehaald dat mensen zich afkeren van het bestuur omdat ze zich niet gehoord voelen. Ik deel dit gevoel, dit kan en moet beter. Hoe zichtbaar zijn wij voor onze leden en andere inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch? Tijdens de campagne periode #GR2022 konden ze niet om ons heen! De wijkpaspoorten en de berichten in de sociale media hebben een verbinding tot stand gebracht. Het past niet om deze intensiteit voort te zetten, maar het is noodzakelijk om de verbinding te houden met de kiezers (lees: inwoners). De volgende vraag is Hoe? Structurele acties m.b.t. berichten op sociale media, organiseren van themabijeenkomsten (inhoud: politieke onderwerpen) en een nieuwsbrief versturen per email en whatsapp, met link naar agenda van raads- en commissievergaderingen (website gemeente ’s-Hertogenbosch). Dit zijn mijn gedachten om de verbinding tot stand te brengen. En zichtbaar te zijn. Dit vereist plannen, organiseren en uitvoeren. Mijn ambitie is om dit samen met bestuur en fractie van RB vorm te geven.

VRIEND(INNETJES) TOERNOOI TC MALISKAMP EEN SUCCES Het vriendjes en vriendinnetjes toernooi bij TPC Maliskamp was een groot succes. Veel jonge enthousiaste tennissers kwamen met hun vrienden een balletje slaan. Het werd hartstikke leuk met dank aan trainers Dylan en Patrick en natuurlijk alle ouders die een handje geholpen hebben.


pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

STONE BASE Voor onze locatie te ‘s-Hertogenbosch zijn wij op zoek naar een:

• • • •

Manager transport & logistiek; Logistiek medewerker / heftruckchauffeur; Logistiek medewerker / heftruckchauffeur parttime; Ook studenten zijn van harte welkom voor diverse werkzaamheden!

ALL

VACATURES

Interesse? Spreekt één van de functies je aan en voldoe je aan het geschetste profiel? Stuur dan je motivatie / CV naar e.swanenberg@swanenberg.nu of naar: Swanenberg Handelsonderneming B.V. / Stone base B.V. Rosmalensedijk 10, 5236 BD ‘s-Hertogenbosch t.a.v. de heer E. Swanenberg

Wij bieden: Boeiende en veelzijdige functies met zelfstandigheid en verantwoordelijkheid in een groeiend familiebedrijf. Swanenberg Handelsonderneming en Stone base, gevestigd o.a. te ‘s-Hertogenbosch, Rossum & Raamsdonksveer vormen een groothandel gespecialiseerd in bestratingsmaterialen, keramiek en natuursteen. Jaarlijks vinden tienduizenden vierkante meters bestratingsmaterialen hun weg naar de vakgroothandel, projecten en tuinen. Meer informatie vind je op swanenberg.nu of stonebase.nl. Keramiek | Natuursteen | Straatbaksteen | Sierbeton | Split & grind | Tuinverlichting | Sfeer & decoratie

Voor ieder budget de beste sierbestrating RUIM 5000 M2 SHOWROOM!

Ook voor binnentegels!

Door de passie voor sierbestrating en de jarenlange ervaring in de branche mogen wij ons met recht dé specialist in sierbestrating noemen. In onze showroom en showtuinen vindt u het grootste assortiment in de regio! Rosmalensedijk 10 | 5236 BD ‘s-Hertogenbosch | T 073 521 37 15 | www.swanenberg.nu


pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

M


pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

VROEGERE DENKBEELDEN DURVEN LOSLATEN

VAN DE OVERWAARDE VAN EEN HUIS KUN JE VOLOP GENIETEN Vroegere generaties hebben altijd geleerd om vooral geen schulden te maken. De tegenwoordige tijd is echter heel anders. Het is verantwoord om een omslag te maken in de denkwijze en de kansen en mogelijkheden te ontdekken van het gebruik van de overwaarde die een huis vaak heeft. Het is echter wel belangrijk om de feiten goed op een rijtje te hebben. Dave Smits, directeur van Huis & Hypotheek, stipt hierbij aan dat het wel cruciaal is om betrouwbaar advies in te winnen. “Helaas zijn er altijd wel partijen die misbruik maken van de onwetendheid van mensen en ervoor gaan om snelle winst te behalen bij hun slachtoffers. Gelukkig beseffen intussen heel veel mensen in deze regio dat zij voor een eerlijk en afgewogen advies bij ons terecht kunnen. Daardoor lopen intussen steeds meer mensen bij ’t Koffiehuis binnen die aankloppen voor een praatje.” Willem Janssen, directeur van makelaarskantoor Het Waare Huis, onderstreept dat de bundeling van kennis en kwaliteit die hij met Dave is aangegaan ten goede komt aan de mensen die op zoek zijn naar een woning of een woning willen verkopen en daarbij een goede financiële onderbouwing op prijs stellen.

DE MOGELIJKHEDEN OM TE SPELEN MET DE OVERWAARDE ZIJN LEGIO

Vaak zie je dat mensen behalve hun AOW een bescheiden pensioen hebben waardoor zij geen kans zien om wat ruimer te leven. Je kunt overwaarde op verschillende manieren inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen kleiner te gaan wonen waardoor je financieel extra ruimte creëert. Je kunt er ook

Samenwerking en bundeling van kennis als voordeel voor de klant; Het Waare Huis en Huis & Hypotheek zoeken elkaar op door intensief samen te werken. Een extra groot netwerk, dubbele kennis over de huidige woningmarkt én een flinke dosis ouderwetse kwaliteit en ervaring. Dat is de toegevoegde waarde die wordt aangeboden door deze samenwerking. Het Waare huis heeft de kennis over de woningen, Huis & Hypotheek over de financiële haalbaarheid. Een compleet pakket!

voor kiezen je huis te verkopen en een luxer appartement of woning te huren met een huurprijs die bereikbaar is door het vrijvallende vermogen. Je ziet ook mensen die ervoor kiezen enkele maanden in een warmer land te overwinteren en het veiliger vinden om voor de omgeving niet zichtbaar langere tijd weg te zijn. Zij kopen of huren een appartement dat vaak door sociale controle veiliger wordt gevonden.”

BLANCO STARTEN

Dave: “Wanneer mensen hier komen voor een advies dan is het belangrijk dat wij een beeld krijgen van de wensen en verwachtingen die zij hebben. Wij dringen erop aan dat mensen blanco starten, dat wil zeggen zonder belemmeringen te zien of op te werpen, hun idealen schetsen. Wij inventariseren de behoefte, de waardebepaling van de woning doet Het Waare Huis en dat is de basis om zicht te hebben op de mogelijkheden en de ruimte. Dan kunnen wij als financieel adviseur en Willem als makelaar een helicopterview schetsen en door deze samenwerking een toegevoegde waarde bieden. “Alles valt of staat met het leggen van de juiste verbanden. Zonder borstklopperij kan ik zeggen dat wij door de disciplines die wij in huis hebben een volledig uitgewerkt en afgewogen advies uitbrengen. Wij halen er voldoening uit om te zien wat het doet bij mensen, hoe ogen opengaan en zij opeens zien hoeveel er mogelijk is. Mensen beseffen vaak niet dat wanneer zij het geld alsmaar in hun stenen laten zitten zij de fiscus een groot plezier doen wanneer er op termijn erfbelasting moet worden afgerekend.”

VOORUITDENKEN

Willem: “Om tot een verantwoord advies te komen op financieel vlak is het ook van belang om te weten wat de overwaarde is van een woning. Die inschatting kunnen wij als makelaar uiteraard maken. En dan is het op een gegeven moment een afweging die mensen moeten maken of zij willen verkopen of dat zij bijvoorbeeld een hypotheek nemen of verhogen op hun huidige woning. Daar kun-

M nen verschillende redenen voor zijn. Zo kun je denken aan het lenen of schenken aan kinderen, ervoor kiezen wat luxer te gaan leven, meer te gaan reizen, grotere aankopen te doen, of om later zorg in te kopen. Wat ik mensen ook vaak als raad meegeef is dat zij tijdig nadenken over de voordelen van gelijkvloers wonen. Vooruitdenken en nadenken over een tijd dat er wellicht wat lichamelijke ongemakken gaan optreden. Je ziet, er zijn tal van argumenten om na te gaan of en zo ja hoe groot de overwaarde is en wat daarmee gedaan kan worden.”

VOLOP GELD

Dave: ”Tien jaar geleden hoefde je bij de banken niet aan te komen voor “extra” geld, toen kon er niets en de banken deden ook niets. Dat ligt nu heel anders, de mogelijkheden zijn eindeloos, er is volop geld, de overwaarde is nog nooit zo groot geweest. Wij kunnen de mogelijkheden inzichtelijk maken. Waar in het verleden slechts advies werd gegeven is het nu zo dat wij naast de klanten gaan zitten en samen met hen naar de mogelijkheden kijken. Wij zetten in op langdurige relaties op basis van wederzijds vertrouwen. En wij delen onze kennis graag. Zo hebben wij onlangs een drietal thema-avonden gehouden over alles wat erbij komt kijken wanneer je een nieuw huis koopt. Dat daar veel belangstelling voor was bleek wel uit het aantal bezoekers. Maar liefst honderdentwintig geïnteresseerden mochten wij die avonden begroeten in ’t Koffiehuis.”

COMPLEET ADVIES

Willem: “De rol van de financieel adviseur wordt steeds belangrijker en daarom is het belangrijk om de makelaar tijdig bij de ideeën te betrekken. Vroeger werden de verschillende vragen door verschillende mensen beantwoord. Dat is echt anders geworden. We maken een optelsom van de verschillende vragen op onderdelen en op die manier wordt het totaal advies door één adviseur verstrekt. Door de kennis die wij als Het Waare Huis en Huis & Hypotheek in huis hebben maar ook door het netwerk van deskundige partners kan de klant rekenen op een professioneel en kwalitatief compleet advies.

We organiseren in de maand mei nieuwe themabijeenkomsten welke gaan over het benutten van kansen en mogelijkheden bij overwaarde. Aan deze avonden wordt ook meegewerkt door Hoffspoor Notarissen, een van onze partners in ons netwerk. Nadere informatie hierover volgt.


pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

Pasen

Broodrooster TSF01 Met ontdooifunctie.

ALL

169,99

139,99*

Koffieapparaat DCF02 Hiermee zet je 10 kopjes koffie, het reservoir heeft een inhoud van 1,4 liter.

Waterkoker KLF05 0,8 liter

Waterkoker KLF03 1,7 liter

199,99

169,99*

169,99

139,99* €

129,99

109,99*

Pan SPECIALTIES 3 ASPERGEKOKER

ALTIJD INCLUSIE F LUNENB DÉ URG SERVICE Kom

79,99

49,-

inclusief INVENTUM 7 delig INDUCTIE PANNENSET

Inbouw inductie kookplaat IKI9021 Voorzien van 5 kookzones met boostfunctie voor extra snelle verhitting.

naar onze winkels in Nuland en Rosmalen of bel 073 5 32 23 32 WWW .LUNENB

*De Smeg actieprijzen zijn geldig op de volgende kleuren: creme, rood, glanzend zwart, watergroen, pastelblauw, roze, glanzend wit, leigrijs

inclusief INVENTUM 7 delig INDUCTIE PANNENSET

URG.NU

Inductie fornuis VFI6042ZWA Met dit vrijstaande fornuis kun je koken, bakken en braden tegelijk.

599,-

inclusief INVENTUM

inclusief INVENTUM

7 delig INDUCTIE PANNENSET

7 delig INDUCTIE PANNENSET

ALTIJD INCLUSIEF DÉ LUNENBURG SERVICE Inbouw inductie kookplaat

Kom naar in IKI6031 Nuland en Rosmalen of bel 073 532 23 32 € onze winkels ,99

289

Opbouw kookplaat VKI6010ZIL Voorzien van 4 kookzones met boostfunctie voor extra snelle verhitting. Geldig 6 t/m 16 april 2022, zolang de voorraad strekt. Afwijkingen in prijzen, teksten, modellen en afbeeldingen voorbehouden. Genoemde prijzen zijn exclusief installatie, montage en thuiskopieheffing.

zones met boostWWW.LUNENBURG.NU functie voor extra Voorzien van 4 kooksnelle verhitting

309,-

699,99

649,-


pagina 23

www.thuisinhetnieuws.nl

M Wim en Ria hebben heel wat uren en dagen in de winkel doorgebracht.

tassen en dat soort dingen. En natuurlijk was het maken van pasfoto’s voor ons een belangrijk onderdeel van het werk. Pasfoto’s kunnen intussen ook bij Primera worden gemaakt.”

WENNEN

‘ROSMALEN HEEFT ONS NOOIT LATEN VALLEN’

WIM KOK AL VIJFTIG JAAR IN HET FOTOVAK Al op zijn zestiende was Wim Kok (66) in de weer met fototoestellen en fotorolletjes. “Fotografie heeft altijd mijn belangstelling gehad, het was niet zo raar dat ik van mijn hobby mijn werk maakte. Nadat ik een paar jaar bij Remington had gewerkt ging ik aan de slag bij fotograaf Paul Vriends en werd ik in 1989 door Jan Peerlings gevraagd om bedrijfsleider te worden in zijn fotozaak aan De Driesprong. Die heb ik in 2001 kunnen overnemen en hebben wij de Kiekshop als eigen onderneming voortgezet. Hard werken trouwens, we waren altijd zes dagen per week open en hadden in die tijd ook personeel. Els Korsten, tegenwoordig een professioneel fotografe met grote reputatie, is indertijd nog bij ons in de zaak begonnen. Op een gegeven moment is Ria ook in de zaak komen werken, nu al zo’n twintig jaar geleden. We runden de winkel intussen met zijn tweeën en heb ik mijn activiteiten wat verlegd. Ik ben gestopt met het maken van bruidsreportages en video opnamen. Ik kon niet meer zo lang weg zijn want de winkel was te druk om alleen door Ria te bemannen.”

DIGITAAL

“In de loop der jaren is er enorm veel veranderd in de fotografie. Analoog werd digitaal, een ontwikkeling die mij wel aansprak. Ik ben al heel vroeg begonnen met het digitaal bewerken via fotoshop, daar beleef ik nog steeds lol aan. De analoge apparatuur en fotorolletjes zijn echter nooit helemaal verdwenen. Tot het laatst toe verkochten wij dat nog, ik bespeur zelfs een boost in de interesse voor analoge fotografie, met name bij jongeren. Dat zullen we trouwens wel gaan missen, die fijne contacten met de klanten. Wat dat betreft kan ik zeggen dat we Rosmalen altijd als een warm bad hebben ervaren. Rosmalen gunde ons de zaak, de mensen hebben

ons nooit laten vallen ook niet in crisistijden. Daarom konden we de concurrentie met de Prifo-keten overleven. Met onze collega Arnold Stijntjes in De Molenhoek hebben we altijd een prima contact gehad, waar nodig en mogelijk hielpen we elkaar. Toen Arnold tien jaar geleden stopte hebben wij de service naar zijn klanten overgenomen. En ik heb me toen aangesloten bij de inkooporganisatie Ringfoto ook omdat de markt zo veranderde. De duurdere digitale camera’s zoals Nikon en Canon worden vooral verkocht via Mediamarkt en dergelijke grote jongens. Voor ons kleinere jongens is er vooral de markt van compact camera’s en accessoires zoals fotoalbums, lijsten, memory cards, usb sticks, foto-

“Het zal wennen zijn om ’s morgens de winkeldeur niet meer te hoeven openmaken. Maar ik val niet in een gat hoor. Ik hou van natuurfotografie en ga graag vissen. Een deel van de foto apparatuur heb ik trouwens thuis in mijn studio geplaatst, ik blijf nog wel een beetje freewheelen, leuke fotoklusjes oppakken maar niets moet en alles kan. We gaan absoluut een tijdje naar ons favoriete vakantieland Oostenrijk maar we houden er ook van om korte trips te maken. Vervelen gaan we ons zeker niet.” Ria: “Ik vond het altijd fijn om contact te hebben met klanten en dat wil ik eigenlijk niet helemaal gaan missen. Daarom ga ik over een tijdje eens rondkijken om ergens in een winkel voor een paar dagen per week aan de slag te gaan.” Dat niet alleen zij de klanten missen maar de klanten ook hen bleek wel op zaterdag 19 maart toen de winkel voor de laatste keer open was. In de huiskamer waar we dit gesprek hebben zijn de bloemboeketten niet te tellen, staan er flessen drank waar een slijter bijna jaloers op kan zijn en staan er her en der verspreid enorm veel cadeautjes en mooie dingen. Ria: “Overweldigend en ontroerend. Er kwam een klant met een fles champagne en vier glazen om te toosten op ons afscheid. Een autistische jongen die vaak in de zaak kwam had een speciaal cadeautje voor ons gemaakt, heel indrukwekkend. Ja, een heel warme afsluiting van veel mooie jaren die we met de fotozaak hebben gehad.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

HEVO is een sociaal netwerk voor 55plussers. Wij organiseren allerlei activiteiten op het gebied van sport, reizen, cultuur, eweging, educatie, belangenbehartiging en ledenvoordeel. Vrijwel alle activiteiten vinden plaats in ons eigen gebouw De Ontmoeting. Met bijna 2700 leden is HEVO de grootste vereniging in Rosmalen. Adres: Tulpstraat 2-4, 5241XV Rosmalen Website: www.hevorosmalen.nl

AGENDA 18 april Muziekmiddag: Dans en Muziek is Beweging. De Kentering, 14-17 uur In de kentering speelt het orkest Da Capo o.l.v. Henk de Winkel. Daarnaast geeft Dansschool Style Dancing o.l.v. Nicole de Jong een dansles van 30 minuten. U wordt daarbij van harte uitgenodigd om de basis danspassen te leren en zelf op de dansvloer toe te passen. Zaal open om 13.30 uur. Toegang + 1 consumptiemunt: 5 euro

HEVO EN SENIORWEB GAAN NOG NAUWER SAMENWERKEN SeniorWeb Rosmalen en HEVO werken samen aan het vergroten van de digitale vaardigheden van senioren. Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker om mee te kunnen in de huidige samenleving. Daarom gaan HEVO en SeniorWeb Rosmalen intensiever samenwerken. Op dinsdag 22 maart is daarvoor een vernieuwde overeenkomst getekend. De versterkte samenwerking betekent dat de expertise nog meer ingezet kan worden voor de HEVO-leden. We gaan we een keer in de twee weken op donderdagmiddag een digitaal café houden in De Ontmoeting. SeniorWeb Rosmalen verzorgt daar bovendien maandelijks een voorlichtingsbijeenkomst over een bepaald thema. Daarnaast gaat zij elke vrijdagmorgen in de bestuurskamer van HEVO een inloopspreekuur verzorgen. In de toekomst zal SeniorWeb Rosmalen deze bestuurskamer ook gaan gebruiken voor haar cursussen.

PETER DE LEEUW HEEFT AFSCHEID GENOMEN ALS SECRETARIS VAN HEVO Na 9 jaren, statutair de maximale termijn, geeft Peter het stokje door aan de nieuwe secretaris Piet van der Velden. Peter was een zeer gewaardeerde secretaris zowel in zijn functie als als mens. We hebben dan ook op gepaste wijze afscheid genomen. Er werd zelfs een speciale uitgave van HEVO-Magazine voor en over hem gemaakt. We blijven Peter gelukkig nog vaak zien in De Ontmoeting.

24 april Sing Sing Sing De Ontmoeting 14-17 uur Feestelijk meezingconcert. Komt dat zien en zing mee! Popkoor The Songbirds onder de bezielende leiding Evelien Bloemendaal is gevestigd in Berlicum. Filosofie van dit koor is om “gewoon lekker te zingen “. Niet te moeilijk, niet te technisch, maar wél vanuit het hart met héél veel plezier! Zangeres Evelien Bloemendaal is van oorsprong een échte Rotterdamse. Sinds zij met haar gezin is gevestigd in Berlicum, heeft ze met haar enthousiasme het dorp al vaak op zijn grondvesten doen schudden. Zij startte al veel succesvolle meezingavonden. Aanmelden: via email mechelineheijmans@hotmail.com ovv Sing! Sing! Sing Wil iedereen die zich de vorige keer aangemeld heeft, zich opnieuw aanmelden? 1 mei Evenement: ‘HEVO beweegt weer’. In en om Ontmoeting van 13.00. - 17.00 uur Geen Coronamaatregelen meer dus we kúnnen weer! Dit vieren we met een groots spektakel met muziek en dans op zondag 1 mei 2022 van 13.00 tot 17.00 uur in en om ons verenigingsgebouw De Ontmoeting. Dit alles niet alleen voor HEVO-leden, maar ook met name voor alle buurtbewoners van ons clubgebouw en overige belangstellenden uit Rosmalen. In de Tulpstraat komen evenementenkramen te staan, waar onze clubs zich kunnen presenteren en toelichting kunnen geven op datgene, wat ze in huis hebben. In de Kamperfoeliestraat komt een grote tent te staan, waar we onder het genot van een hapje en een drankje, kunnen luisteren naar de “Rockybilly Boogie Band, die live music ten gehore brengt uit de zeventig- en tachtiger jaren. Wij hebben ook aan onze (klein-)kinderen is gedacht. Er zullen 2 luchtkussens staan. Daarnaast zullen door S.J.V.-ruimten worden gebruikt om onze (klein)kinderen bezig te houden met spelletjes en andere kindervaardigheden. Uiteraard wordt in de grote tent een hoek ingeruimd voor ’t Vosje, die voor de inwendige mens gaat zorgen en die voor de kinderen een slushie of een ijsje heeft.Kortom: een spetterend feest. Noteer zondagmiddag 1 mei 2022 in de agenda, zodat we met z’n allen weer kunnen bewegen

M


pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

M

BOUW 37 WOONZORGAPPARTEMENTEN Sinds de verhuizing van basisschool ‘t Ven, staat het voormalige schoolgebouw op de Seringenstraat in Rosmalen leeg. Deze locatie, eigendom van de gemeente ’s-Hertogenbosch, krijgt een nieuwe bestemming. Samen met de gemeente, Joost, Annenborch en KdV Architecten hebben een ontwerp gemaakt voor 37 woonzorgappartementen. De bouw is inmiddels in volle gang.

ZELFSTANDIG WONEN GECOMBINEERD MET THUISZORG

Het bijzondere aan deze 37 appartementen is dat zelfstandig wonen wordt gecombineerd met thuiszorg. Het complex wordt dus geen dependance van Annenborch maar biedt wel mogelijkheden op zorgvlak. Hierdoor zijn de appartementen uitermate geschikt voor mensen die het thuis niet meer alleen redden, maar de verbinding met de buurt niet willen verliezen.

HET COMPLEX

Het appartementencomplex bestaat uit drie woonlagen. De appartementen hebben twee slaapkamers en zijn circa 61m2 groot. Er komt ook een gemeenschappelijke woonkamer in het complex die multifunctioneel te gebruiken is. Op het terrein worden 30 parkeerplaatsen gerealiseerd. Daarnaast komen er 15 extra parkeerplaatsen aan de Kamperfoeliestraat. Om het groene karakter van de wijk te behouden, blijven zo veel mogelijk bomen staan.

INNOVATIEF IJSBUFFERSYSTEEM

Het klinkt onlogisch, je woning verwarmen met ijs. Toch wordt dit de realiteit in de 37 woonzorgappartementen die we gaan bouwen op de voormalige locatie van basisschool ’t Ven, aan de Seringenstraat in Rosmalen. Dit ijsbuffersysteem, genaamd het IJs van Columbus, gebruikt de energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs en de warmte van de zon voor het verwarmen van de woning en het tapwater. Hier komen dus geen fossiele brandstoffen bij kijken. Woonstichting JOOST investeert graag in dit soort innovaties. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat het een positief effect heeft op de energierekening van de huurders. De grootste stijging in woonlasten zit de komende jaren in de energierekening. Met dit systeem blijft de energierekening van huurders stabiel. Foto Karel Goossens – meer foto’s op www.thuisinhetnieuws.nl

BIJZONDERE FOTO-EXPOSITIE ‘ROSMALEN VROEGER EN NU’ IN DE ANNENBORCH Tot en met 30 april 2022 sieren bijzondere foto’s van Rosmalen verschillende ruimtes in Annenborch. De beelden tonen het dorp door de jaren heen, in zwart-wit en kleur. Zeer speciaal zijn de ingekleurde zwart-wit foto’s die een schitterende tijdsbeeld opleveren. Met voor veel kijkers dierbare herinneringen. De expositie is toegankelijk voor iedereen. De geselecteerde beelden zijn afkomstig uit zowel de archieven van de heemkundekring als uit die van Ronald en Antoinette van Grinsven, de drijvende krachten achter het Rosmalernse fotobedrijf Marleyart. Fotografie is de passie van Ronald en Antoinette. Samen hebben ze een gigantisch archief met fotografisch materiaal. Ze zijn in 2013 begonnen met digitaal fotograferen en het bewerken van die foto’s. Met name portretten en landschappen. Op zoek naar meer uitdaging, startten ze enige jaren geleden bovendien met analoge fotografie. Hun tuinhuis is hiervoor omgedoopt tot donkere kamer en zowel in de fotostudio als buiten ‘spelen’ ze bij voorkeur met de boxcamera (Agfa), een twee-ogige camera (Rolleiflex) en een analoge spiegelreflexcamera. Ze hebben zelfs een antieke plaatcamera uit ongeveer 1910, waarmee al menig portret is gemaakt. Ronald en Antoinette zijn als vrijwilligers verbonden aan Heemkundekring Rosmalen. Hier zorgen ze voor het digitaliseren van het fotoarchief. Uit de combinatie van de twee archieven is bijvoorbeeld in 2021 het zeer succesvolle stickerverzamelboek ‘Ons mooi durpke’ ontstaan. Een project waarbij ook Winkelcentrum Molenhoek was betrokken. De foto-expositie in Annenborch brengt ongetwijfeld opnieuw het warme gevoel van ‘Ons mooi durpke’ naar boven.

APK keuring Sjef van Creij

bezorging volgende uitgave vanaf 10 mei kopij/advertenties inleveren uiterlijk 5 mei

073-5230539 Bruggen 44 5243 RB Rosmalen


pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Geef uw gehoor de aandacht die het verdient! ¡ Uw zelfstandig en onafhankelijk audicien ¡ Altijd een gediplomeerd audicien voor u beschikbaar ¡ Geen wachttijden of spreekuren, 6 dagen per week geopend

Bezoek onze webshop voor diverse service artikelen!

¡ De meest geavanceerde, nieuwe en kleinste onzichtbare hoortoestellen van Phonak, Widex, Oticon, Signia, Resound en Starkey

SERVICE ADRES:

¡ Contracten met alle zorgverzekeraars ¡ Gratis parkeren voor de deur

MEIJNBACH OPTIEK Monseigneur Zwijsenplein 32 Kerkdriel

¡ Hoortoestel vanaf €0,- bijbetalen

Bezoek ons op www.hoortijd.nl of www.facebook.com/hoortijd

€250WINShoptegoed

Raadhuisstraat 3 - Rosmalen

073 - 711 45 86

Rompertpassage 17 - Den Bosch

073 - 711 45 35

Openingstijden: Ma t/m Vr 09.30 - 17.30 uur Za 09.30 - 16.00 uur


pagina 27

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

Randmeer 18, 5347JW Oss 0412-401605 info@sierbestratingoss.nl www.vdcamp.nl www.sierbestratingoss.nl

Mogen wij even voorstellen: BigBag’s gevuld met grind of zand Bigbag’s zijn grote zakken van 0.7 m³ / 1 m³ gevuld met zand, straatzand, ophoogzand, brekerzand, grond, diverse grind bv Basalt, Icy blue, Yellow sun enz. Voordelen BigBag’s: • Eenvoudig in gebruik • Zeer sterk • Snel geleverd • Nemen niet veel ruimte in beslag

Uit voorraad leverbaar!!! Kom voor onze scherpe prijzen en meer soorten tegels naar onze showtuin.

LouisvanSchaijk A4.pdf

1

21-11-18

21:24

GRONDWERK | MINIGRAVER | BESTRATING | BIGBAG | SLOPEN TRANSPORT | CONTAINER | AANLEG | SHOWTUIN

je Ontdek hier

tuin!


pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

M


pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

M Sandra vindt dat zij een goed besluit heeft genomen om als dirigent aan de slag te gaan bij Cecilia (foto Karel Goossens)

SANDRA VAN LUIJTELAAR OP HAAR PLAATS BIJ CECILIA

‘DIRIGENT VAN EEN ORKEST WORD JE NIET ZOMAAR’ Wanneer een muziekvereniging een nieuwe dirigent aantrekt dan gaat het bestuur daarbij niet over één nacht ijs. Het is immers een belangrijke functie die liefst voor wat langere tijd wordt ingevuld. De sollicitatieprocedure wordt dan ook heel serieus uitgevoerd. Dat deed Muziekvereniging St. Cecilia ook toen de functie van dirigent eind 2020 vacant kwam. Iemand die een gooi doet naar de baan en serieus in beeld komt doet een proefdirectie voor het orkest. Sandra van Luijtelaar deed op 2 december in dat jaar haar test en kreeg na twee weken het bericht dat zij was aangenomen. door Herman van Dinther Sandra (49): “Ik ben heel selectief in het zoeken naar een orkest dat ik wil dirigeren. Ik woon in Amersfoort en stel voor mezelf een limiet voor de afstand die ik wil afleggen. Overigens, niet alleen om die reden ben ik kieskeurig bij mijn keuze. Omdat ik professioneel dirigent ben vind ik het belangrijk dat ik perspectief zie in het orkest waar ik leiding aan geef. De advertentie van St. Cecilia sprak me aan omdat ik vond dat er ambitie uit sprak. Dat is wat ik ook zoek, er moet een uitdaging liggen om te willen groeien. De muzikanten die bij St. Cecilia in het Harmonie Orkest spelen stralen uit dat zij stappen willen zetten en daar ook iets voor willen doen. In een tijd dat we volop te maken hadden met de corona perikelen lagen er wel wat hinder-

nissen in de weg maar we hebben toch twee heel mooie concerten kunnen geven. Het ene was in juli het traditionele inluiden van de zomervakantie, het andere een prachtig “Italiaans” concert in de Lambertuskerk waar veel mensen van hebben genoten.”

UITDAGING

“Omdat St. Cecilia dit jaar honderd jaar bestaat is er een uitgebreid jubileum programma bedacht met meerdere optredens. Daarbij zal zeker ook nog geput worden uit het vertrouwde repertoire dat de muzikanten in hun muziekmap hebben zitten. Dat is niet erg, zeker niet, want door weggevallen repetities is de opbouw van nieuw repertoire met meer lichte muziek wat vertraagd. Dit neemt niet

weg dat de ambitie en het beleid uitgangspunt zijn om te groeien. De bezetting van de instrumenten is van dien aard dat we een tamelijk breed repertoire aan kunnen. Bovendien kun je natuurlijk verschillende arrangementen gebruiken waardoor je orkest de stukken kan uitvoeren. Ik hoop trouwens dat niet alleen het niveau en kwaliteit groei gaan vertonen, ook het ledental mag toenemen. Ik heb er vertrouwen in dat dat in de toekomst zeker zal gebeuren wanneer muzikanten in de regio ter ore komt hoe het er bij St. Cecilia intussen aan toe gaat en zij als goede muzikant hier alle kans krijgen tot hun recht te kunnen komen.”

STILLE WENS

Sandra, die als Koreaans meisje op tweejarige leeftijd bij haar Nederlandse pleegouders kwam wonen, is professioneel geschoold als dirigent. “Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld door muziek en heb op een gegeven moment mijn stille wens in vervulling laten gaan door de vierjarige HaFaBra – harmonie, fanfare, brassband – dirigentenopleiding te volgen waarna ik me heb verdiept in het dirigeren van lichte muziek. Ik heb jarenlang alle avonden en zaterdagen orkesten geleid maar sinds een paar jaar heb ik dat geminderd om wat meer tijd te hebben voor mijn privérelatie. Dat is ook de reden dat ik heel selectieve keuzes maak wanneer ik bij een orkest solliciteer. Ik heb met Cecilia een goede keuze gemaakt, er is een goede klik met de muzikanten en ik werk plezierig samen met de muziekcommissie. En al spelen we nog veel van het vertrouwde repertoire, ik kan er al wel mijn eigen sausje over gieten en dat geeft voldoening. De muzikanten zijn nieuwsgierig en hongerig om mooie muziek te maken. Ik hoor een bepaalde klank wanneer de muziek op de lessenaars ligt waaruit blijkt dat het orkest begrijpt wat ik bedoel. Dan kun je glimlachen, dan is er de klik die ik zoek en die vind ik hier, daar ben ik dankbaar voor. Het is een wisselwerking, het niveau opkrikken en dan is er de vibe en dat geeft dan de fun in het spelen. De mentaliteit is goed en dat is belangrijk. Het feit dat ik de eerste vrouwelijke dirigent ben bij het Harmonie Orkest is helemaal geen issue, dat wordt absoluut niet als uitzonderlijk ervaren. En daar is ook geen reden toe.”

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL


pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

M

100 JAAR MUZIEKVERENIGING ST. CECILIA ROSMALEN

DE ROL VAN NOTABELEN IN VROEGER JAREN Muziekvereniging St. Cecilia bestaat in haar huidige vorm vanaf 1991. In dat jaar kwam er een fusie tot stand tussen de Rosmalense Harmonie St. Cecilia en de Show- en Drumfanfare Hintham. De geschiedenis van de oudste fusiepartner, Harmonie St. Cecilia, gaat terug tot het oprichtingsjaar 1922. De geschiedschrijving geeft niet alleen een historisch beeld van de vereniging, maar brengt ook personen in beeld die op de een of andere manier een bijdrage hebben geleverd aan het functioneren e n de ontwikkeling van de Muziekvereniging. In deze bijdrage wordt een beeld geschetst van de bijzondere relatie tussen Harmonie St. Cecilia en Jonkheer Felix Von Heijden, die van 1923 tot 1955 burgemeester van Rosmalen was. Jhr. Von Heijden was overigens in zijn jeugd een zeer verdienstelijk voetballer van Quick Nijmegen die bij de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen met het Nederlands team de bronzen medaille heeft gewonnen. Bij mijn benoeming in 1995 tot erevoorzitter van St. Cecilia werd gemeld dat ik de eerste was die deze eervolle titel mocht dragen. Daar is uit historisch oogpunt wel een kanttekening bij te plaatsen. Ik ben weliswaar de eerste die na zijn aftreden als voorzitter werd benoemd tot erevoorzitter, maar in een van de oudste archiefstukken, het Notulenboek van de periode 1928-1945, duikt het woord “erevoorzitter” ook al op, in de destijds gangbare spelling “Eere-voorzitter”.

BURGEMEESTER JHR. VON HEIJDEN EN HARMONIE ST. CECILIA

In de verslagen van bestuursvergaderingen vanaf 1922 is nergens sprake van benoeming van een erevoorzitter, maar toch wordt er in 1928-1929 soms melding van gemaakt dat de

voorzitter ook “den Eerevoorzitter” welkom heet, zonder dat daarbij wordt aangegeven wie dat is. Ook wordt in de notulen af en toe de aanwezigheid of de verhindering gemeld van “den Heer Burgemeester”. Uit het verslag van de bestuursvergadering van 29 juli 1929 wordt een en ander echter duidelijk: “De voorzitter opent met den Christelijken groet en heet allen welkom, in het bijzonder den Eerevoorzitter Jhr. von Heijden”. Jhr. von Heijden was toen burgemeester van Rosmalen. Uit de notulen van de bestuursvergadering van 27 april 1928 blijkt dat hij, samen met de toenmalige gemeentesecretaris H. Lambermont (een van mijn voorgangers in dat ambt!) een belangrijke rol heeft gespeeld bij de heroprichting van de in 1927 nagenoeg ter ziele zijnde Harmonie St. Cecilia. Het is aannemelijk dat burgemeester von Heijden vanwege zijn ambt formeel geen functie in het bestuur van St. Cecilia kon of wilde hebben, maar dat hij onder de titel van Eerevoorzitter toch als adviseur mede sturing kon geven aan de herstart en het functioneren van de Muziekvereniging. Hij bezocht dan ook regelmatig de bestuursvergaderingen. Uit enkele regels in de verslagen blijkt verder

dat hij zijn rol van adviseur van St. Cecilia tijdens deze vergaderingen soms moeiteloos verwisselde voor die van Burgemeester.

INSPRAAK BURGEMEESTER

Zo wordt uit de vergadering van 24 oktober 1928, waarin de Burgemeester aanwezig is, gemeld dat is ingekomen “een schrijven van den Heer Burgemeester aangaande een muzikale opluistering waarvoor geen permissie is gevraagd. “ Na excuses van de voorzitter wordt in de notulen vermeld: “De Heer Burgemeester wil het gaarne goedkeuren dat zulks geschiedt door den secretaris der Vereniging.” In de bestuursvergadering op 15 juli 1929 wordt in zijn aanwezigheid besloten tot een muzikale wandeling naar de Heide, met de vermelding “De Edelachtbare Heer Burgemeester geeft daartoe reeds nu verlof”, Het bleek dus wel handig te zijn om hem in de bestuursvergaderingen te hebben. Zoiets zou in de huidige tijd natuurlijk absoluut ondenkbaar zijn. Van de aanwezigheid van de Burgemeester en/of Erevoorzitter bij vergaderingen van St. Cecilia wordt voor het laatst melding gemaakt in de notulen van de vergadering van 4 juli 1931. Vermoedelijk heeft hij zich toen teruggetrokken uit het bestuur en is daarmee ook zijn toenmalige functie van Erevoorzitter vervallen, want daarna is Jhr. von Heijden nooit meer als Erevoorzitter in notulen of andere archiefstukken genoemd. Overigens lijkt het eerste contact tussen Jhr. von Heijden en Harmonie St. Cecilia al te dateren van 1923, het jaar waarin hij tot burgemeester van Rosmalen werd benoemd. Eén van de eerste foto’s in het archief van St. Cecilia betreft waarschijnlijk het eerste officiële optreden van de harmonie bij gelegenheid van zijn installatie tot burgemeester van Rosmalen op 25 januari 1923. door Ad van Langen


pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

GROOTS JUBILEUMCONCERT OP 15 MEI:

LET CECILIA ENTERTAIN YOU! Zondagmiddag 15 mei vindt het grote jubileumconcert van St Cecilia plaats in Perron 3 onder de noemer Let Cecilia Entertain You! Eerst nemen alle afdelingen van St Cecilia u mee op een wereldreis met muziek uit alle continenten. Na de pauze zullen alle muzikanten samen in de grote theaterzaal een vrolijk feestprogramma zorgen, waarbij ook gezongen wordt. En ook u als publiek kan gezellig meedoen. Koop nu u kaarten à €7,50 bij Primera, Harry Coppensstraat 34, Rosmalen of ga naar www.stcecilia.nl voor kaarten. We zien u graag zondag 15 mei om 14 uur in Perron 3. Ervaar het ook.

STRALENDE OPENING PADELBANEN TC MALISKAMP

PODIUM ST. CECILIA Zondagochtend 27 maart was het in Perron 3 Podium St. Cecilia. Leden van deze muziekvereniging traden voor elkaar en voor publiek op. Solisten, duo’s en ensembles zorgden voor mooie muziek op verschillende instrumenten. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

REÜNIE ST CECILIA 100 JAAR Muziekvereniging St Cecilia bestaat 100 jaar! Eén van de jubileumactiviteiten is een reünie op zaterdag 16 juli 2022. De voorbereidingen van dit leuke evenement zijn al in volle gang. De organisatiecommissie verzoekt oud-leden, die hierover geen e-mail hebben ontvangen, hun e-mail adres door te geven aan 100jaar@stcecilia.nl Je ontvang dan ter zijner tijd een uitnodiging en inschrijfformulier voor de grote St Cecilia reünie. Hou verder onze website www.stcecilia.nl/100-jaar/ in de gaten voor het laatste nieuws.

St Cecilia: zo leuk is samen muziek maken, al 100 jaar!

Het weekend van 11, 12 en 13 maart stond bij TC Maliskamp in het teken van de officiële opening van de padelbanen en het kennis maken met deze nieuwe sport op onze club. Mede dankzij de deelnemers van de clinics, de toeschouwers en de weergoden kijkt de Padel Commissie terug op een zeer geslaagd weekend. Zowel leden als niet-leden hebben kennis mogen maken met het padelspel op onze club. Net zo als bij tennis, lijkt het langs de baan zo gemakkelijk. Maar als je dan eenmaal zelf op de baan staat, is het toch wel even wennen, vooral het gebruik van de glaswanden. Hoe kun je toch het beste gebruik maken van die wanden? Nou, daarvoor waren de clubtrainers Ivo en Patrick van SimonPADEL aanwezig. Zij leerden alle deelnemers van de clinic de basisvaardigheden om het spel te kunnen beoefenen. Op zondag werden de banen door onze voorzitter Ruud en wethouder Huib van Olden officieel geopend. De eerste Tennis & Padelclub in Rosmalen is een feit! Niet alleen de padelbanen zijn officieel geopend, maar ook het nieuwe clublogo is feestelijk onthuld. Om iedereen te laten zien wat er allemaal mogelijk is op een padelbaan, gaf SimonPADEL een demonstratiewedstrijd. De broers Mike en Rob Simon, de clubtrainer Patrick en top 100 speler Julio Pulido Alegre hebben menig toeschouwer doen verbazen. Wat een ongelofelijk mooie rally’s hebben we mogen zien. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

ALLE MOLENS DRAAIEN RECORD BIJ ELKAAR Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar het 50-jarig jubileum. De molenaars wilden een recordpoging doen om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien tussen 11.00 en 12.00 uur. Ook de molens in ons gebied draaiden zaterdag volop mee met met vlaggen versierde wieken. Er stond genoeg wind voor deze recordpoging. (foto Karel Goossens meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl)

M


pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

M

ROSMALEN GING WEER ‘TRUG NOR VRUUGER’ Afgelopen maand was het weer ouderwets gezellig in de Kentering bij Trug nor Vruuger. Jammer dat het gastkoor af had moeten zeggen door ziekte maar de stemming leed daar allerminst onder. In een drukbezette grote zaal werd volop meegezongen op bekende liederen en ook werd er gedanst. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

Kom luisteren! POPKOOR TUNE

ROSMALENS MANNENKOOR

We mogen weer zingen!

Zaterdag 23 april 2022 vanaf 20.00 uur de Kentering-Rosmalen GRATIS TOEGANG

KOFFIEOCHTENDEN PAROCHIECENTRUM GESTART In het nieuwe Parochiecentrum van Rosmalen is gestart met koffieochtenden. Hier kunnen spelletjes gespeeld worden en gekaart. De buurtbewoners waren uitgenodigd voor de koffie of thee en al snel werden er geanimeerde gesprekken gevoerd. Een mooi en smaakvol ingericht gebouw waar leuke contacten zullen ontstaan. foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl

BONTE THEATERTREIN DENDEREND SUCCES! Vrijdag 25 maart reed De Bonte Theatertrein Perron 3 binnen. Een muzikaal middag -en avondprogramma met bekende artiesten zoals Do You Rememberband met Ingrid van de Nieuwenhuizen, Laura de Bekker, Friends 2 Remember, Dans-en Balletstudio Geraldine e.a. De show was georganiseerd door de HEVO en was een daverend succes met 2 x een uitverkochte zaal en laaiend enthousiaste reacties! foto Karel Goossens – meer foto’s op thuisinhetnieuws.nl


pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

M

GEZONDE ROUTE ROSMALEN Jouw route naar gezondheid Vitaliteit: ook voor jou! Je gezond en fit voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen loopt hierin weleens vast. Het kan een hele zoektocht zijn naar de oplossing. Met het netwerk van de Gezonde Route Rosmalen is de weg hier naar toe een stuk makkelijker. Wij zijn jouw route naar een gezond en vitaal leven. Haal alles uit je gezondheid met de zorgprofessionals van de Gezonde Route Rosmalen.

Gezonde Route Rosmalen Gezonde Route Rosmalen is het platform van zelfstandige zorgprofessionals in Rosmalen. Allemaal gericht op het stimuleren van gezondheid, vitaliteit en welzijn. We geloven in preventie en een positieve gezondheid door massage, coaching, voeding, beweging, energetische behandelingen en (mantel)zorgondersteuning. Wij bundelen onze krachten om jouw gezondheid te bevorderen.

Wandelcoaching vermindert angst en verhoogt het geluksgevoel

Aandacht voor jongeren in ontwikkeling Soms zijn er momenten in de ontwikkeling dat het even vastzit; teams die de verbinding missen, creativiteit kwijt zijn, docenten die verloren raken in de toenemende werkdruk en de passie voelen wegdrijven of jongeren die de structuur kwijt zijn en zich angstig of neerslachtig voelen. Vooral jongeren hebben nu mijn aandacht. Jongeren en jongvolwassenen die last hebben van angst, depressieve gevoelens, bij wie de motivatie ontbreekt, die de energie om stappen te zetten kwijt zijn, nodig ik uit om samen met mij in beweging te komen. Met DrieKacoaching help ik bewegen naar inzicht en richting, in wat wel mogelijk is en wat energie geeft! Samen met jou ga ik wandelend in de natuur op zoek naar kwaliteiten, kracht en kansen.

Wandelen steeds populairder. De laatste jaren lijkt wandelen in de natuur als gevolg van Covid op de kaart gezet. Voor steeds meer mensen is wandelen in de natuur de oplossing geworden voor het behoud van een mentale en/ of fysieke gezondheid. Ik vind het prachtig om steeds meer koppels, vrienden, groepen en ook jongeren buiten te zien blijven wandelen. Zij hebben ervaren dat wandelen in de natuur het medicijn is tegen onrust, piekergedachtes, eenzaamheid en meer. Wandelen met een coach Als wandelcoach in “onderwijs en ontwikkeling” gebruik ik de wandeling in de natuur om je in de gewenste beweging te krijgen. De verschillende trajecten voor teams, docenten en jongeren/jongvolwassenen zijn er op gericht om samen stappen te maken naar meer (zelf)vertrouwen, welbevinden en weerbaarheid; meer rust, overzicht en energie. Kortom lekker in je vel komen.

Opruimcoaching voor meer rust in je huis, hoofd & hart

Bij vermelding van dit artikel, bied ik een wandeltraject bestaande uit een intakegesprek en 3 wandelingen voor 195 euro. Laten we samen in beweging verder komen!

Help, waar begin ik met opruimen? Ervaar je onrust in huis en hoofd? Ben je regelmatig aan het zoeken naar spullen? Ga je (op termijn) verhuizen of ben je nog niet op orde gekomen na je vorige verhuizing? Je wilt er wat aan doen, alleen weet je niet goed waar en hoe te beginnen. Het ontbreken van overzicht en controle kost je veel energie. Je wilt weer toekomen aan stuk ontspanning en aan díe dingen waar je blij van wordt.

Met opruimen gebeurt er zoveel méér … dan alleen het opruimen van je huis. Je spreekt een andere energie aan en komt in je daadkracht terecht. Je maakt keuzes en dat gaat samen met een stukje verlies. In dit proces kan het fijn zijn om iemand naast je te hebben. Iemand die luistert, vraagt, meedenkt en helpt bij het maken van keuzes en focussen. Een paar mooie reacties; “het is alsof de mist uit mijn hoofd wegtrekt” En “fijn dat je de klussen afbakent, op deze manier lukt het wel” en “wat een opluchting”.

Ik kan je helpen weer grip en overzicht te krijgen. Dat kan zijn met fysieke spullen, administratie en/ of planning. Samen gaan we aan de slag met het creëren van overzicht en structuur, op een manier die bij jou past. We werken adhv een stappenplan. Je krijgt handvatten en leert een eenvoudige opruimmethode.

Gratis opruimscan Graag kennismaken met mij en een eerste stap zetten? Vraag dan de gratis opruimscan aan. Samen kijken we naar; •Waar ligt jouw grootste knelpunt? •Hoe zet je de eerste stap? •Handvatten om mee verder te kunnen

Stap voor stap, kom je dichter bij je einddoel. Je hoeft het niet meer alleen te doen, we doen het samen.

Ik maak gebruik van pakketprijzen en werk met dagdelen. Zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent. Ervaring leert, dat met een aantal keer

www.gezonderouterosmalen.nl

De Gezonde Pagina Iedere maand belichten twee deelnemers van het platform een gezondheidsthema. Deze maand gaat het over het thema: Samen stappen zetten naar overzicht en rust Kijk voor meer informatie op onze website www.gezonderouterosmalen.nl Stichting Gezonde Route Rosmalen - Jouw route naar Gezondheid!

DrieKacoaching

Docent, gedragsspecialist, (systemisch)coach en onderwijsadviseur Mijn “buitenkantoor” verplaatst zich flexibel naar de vraag.

samen aan de slag, er meer overzicht komt. Voor meer rust in je huis, hoofd en hart. Kosten kunnen (gedeeltelijk) vanuit een PGB budget worden voldaan.

Eva Mooren

Opruim- en verhuiscoach


pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL


Goldflame

3 kg 10,50

Nu 3 halen

(2L) Geelbladig met roze bloem van 5,75 nu nu www.thuisinhetnieuws.nl nu 2,95

Biologisch/ecologisch 2 finishing betalen • tuinieren Perkplanten, voor met de begint nuttige ALL touch van uw tuin. insecten in de tuin

TUIN UW TROTS, ONZ UW TUIN UW TROTS, PASSIE 5,952,95ONZEUW

pagina 35

• Heest of met groot o

• Heesters, groenblijvend, bloeiend, of met een bijzondere bladkleur, groot of klein, vormen de tuin.

UW TUIN UW TROTS, ONZE PASSIE Graag adviseren wij met de beste oplossingen voor uw tuin Nieuw Easyseeds 2E PAASDAG UUR Tuincentrum Meijs biedtOPEN u een ruime10.00-17.00 keus 1 meter mat 3,99 3,95 • Vaste planten, geven het hele jaar door een afwisseling van kleur. Rhododendron

versterk de populatie Pieris van japonica bijen- & vlinders diverse soorten met easyseeds! (2L)

japonicum

(2L) diverse soorten Nu in knop nu van 6,25 nu 3,99 • Bomen, voor kleine en grote tuinen, geven de accenten aan uw tuin.

Easyseeds

van 8,25 nu introductieprijs 5,95 KORTING

25%

op alle parasols

geen checmicaliën en 100% afbreekbaar

zaadmat houdt onkruid tegen

Stimuleer de bijen& vlinderpopulatie

meer dan 13 soorten bloemenzaad per mat

79,95

5,95 Zweefparasol

van 15,85 9,95 voor 10,95

Stimuleer de bijen& vlinderpopulatie

meer dan 13 soorten bloemenzaad per mat

totale hoogte 100 cm Tuincentrum van 13,50 nu 9,95

Easyseeds Tuincentrum Meijs biedt u een ruime keus

van 8,25 nu introductieprijs Kweek uw eigen Grote keus in tuinmeubels 5,95 groente en kruiden 3 voor

5,00

25% en kruidenplanten Groente 79,95 Flessengas Lavendel nu

KORTING

nu 10 en st./2,50 voorv.a. barbecue heaters op alle parasols

o.a. Benegas bij ons verkrijgbaar Zweefparasol Van 99,95 5 - 7,5 en 10 kg nu 79,95

voorop 10,95 alle parasols

10,95

Flessengas

voor barbecue en heaters o.a. Benegas bij ons verkrijgbaar 5 - 7,5 en 10 kg

diverse maten 30 tot 50 cm ø Reeds vanaf 3,95

5,00 nu v.a. 10 st.

nu v.a. 10 st./1,99

1,99

Lavendel

Flessengas Solar lantaarn diversenu

2,25 per stuk nu 3 voor 5,00

22,50

22,50 Grote keus in tu Kunststof sierbloempot Insectenhotel 25% diverse maten 30 tot 50 cm ø van 15,85 79,95 KORTING voor diverse

Kunststof sierbloempot

Groente en kruidenplanten3 voor

10,95

Meijs biedt u een ruime nu keus

Aanbiedingen zijn geldig t/m 6 augustus 2017 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Kweek uw eigen groente en kruiden

voor

nu

2,2510 per nunu v.a. st.stuk 3 voor 5,00

2,50

• Perkp touch v

• Vaste planten, geven het hele jaar door een afwisseling van kleur. Kerstboom Stamrozen adviseren wij met de beste diverse oplossingen voor uw tuin PiceaGraag conica soorten

Graag adviseren wij met de beste oplossingen voor uw tuin 1 meter mat zaadmat houdt onkruid tegen

Ruime keuze kerstst

Insectenhotel nu

touch van uw tuin.

Van 99,95 versterk de populatie van nu 79,95 • Vaste planten, geven het hele jaar doorbijeneen afwisseling van kleur. & vlinders Nieuw Easyseeds met easyseeds! geen checmicaliën en 100% afbreekbaar

Grote keus in tuinmeubels

Biologisch/ecologisch tuinieren begint met nuttige • Perkplanten, voor in dede finishing insecten tuin

nu

nu

nu

van 4,95 nu•3,95 Bomen, voor kleine en grote tuinen, geven de accenten aan uw tuin.

voor barbecue en heaters van 9,95 nu 8,20 actiemodellen o.a. Benegas bij ons verkrijgbaar 5 - 7,5 en 10 kg

8,20

Reeds vanaf 3,95

Zweefparasol actiemodellen Van 99,95 nu 79,95

Juli en augustus ZONDAGS GESLOTEN Openingstijden: vanaf Textielloper Ma. t/m vr. 09.00-18.00 nu uur diverse prints Zaterdag 09.00-17.00 uur Lavendel vankoopavond 4,95 nu2,25 3,95 per stuk Bamboe stokken Vr. tot 21.00 uur nu 3 voor 5,00 in alle maten 3 voor

5,00

3,95 3,95

Bosschebaan 23, 5384 VXapril Heesch, tel.zolang 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl Aanbiedingen zijn t/m 30 2017 de voorraad en zetfouten voorbehouden Aanbiedingen zijn geldig t/m 6geldig augustus 2017 en zolang de voorraad strekt. en Prijswijzigingen en zetfouten voorbehoudenstrekt. Prijswijzigingenvanaf

3,95

2 PAASDAG OPEN 10.00 -17.00 CA DEA U uur

Ba

Voeder 2E PA

ruime keus vanaf 24,95

10.

ZO 12.

E voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden Aanbiedingen zijnen geldig t/m 6 augustus 2017 en zolang de Juli augustus

ZONDAGS GESLOTEN

Openingstijden: Ma. t/mvoorbehouden vr. 09.00-18.00 uur Aanbiedingen zijn geldig t/m 30 april 2017 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl |

TIP

ZONDAG OPEN 12.00 -17.00 uur

Opening info@tuincentrummeijs.nl Ma. t/m v Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | Openingstijden: Zaterdag Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Vr. koopa Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tu Biologische Insectenhotel Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl

tuinmest nu 3kg

10,50

in vele maten vanaf

4,75

Met onze nationale tuinbon maakt u iedereen blij

Aanbiedingen zijn geldig t/m 31 december 2019Let en op: zolang de voorraad Prijswijzigingen en zet Aanbiedingen geldig t/m 10 mei 2022 - zolang de voorraad strekt - Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden. Eerste Paadag strekt. gesloten!

Openingstijden: Ma. t/m vr. 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Vr. koopavond tot 21.00 uur Zondag 12.00-17.00 uur

Bosschebaan 23, 5384 VX| Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuinc Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 | www.tuincentrummeijs.nl info@tuincentrummeijs.nl


pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

M

FEESTELIJKE KENNISMAKING BEWONERS KLOOSTERDIJCK Op donderdag 31 maart jl. vierden Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling samen met wethouder Roy Geers van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de toekomstige bewoners de voortgang van de bouw van Kloosterdijck in Rosmalen. De bouw van deze 30 nieuwe woningen is in oktober 2021 gestart.

KENNISMAKEN

Waar normaal gesproken de start bouw een mooi moment is om de vlag uit te hangen, was dit door Corona niet mogelijk geweest. Daarom werd besloten om de kijkmiddag extra feestelijk te vieren. Voor de toekomstige bewoners was het een middag waar naar uitgekeken was. Niet alleen was er gelegenheid om voor het eerst hun woning in aanbouw goed te bekijken, eindelijk kon er in persoon kennisgemaakt worden met de nieuwe buren. “En dat is natuurlijk best spannend”, volgens wethouder Roy Geers. “Maar vooral ook heel leuk. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier straks met heel veel plezier woont. En zich hier helemaal thuis gaat voelen. Centraal in De Groote Wielen met alle voorzieningen in de buurt. Met als mooi vooruitzicht het nieuwe winkelcentrum. Want ook dat is een prachtige aanwinst voor De Groote Wielen.”

VOORTVARENDE BOUW

Na de mooie woorden van wethouder Roy Geers was het tijd om gezamenlijk te proosten op de voortvarende bouw van dit bijzondere project. Janssen de Jong Projectontwikkeling had als attentie voor de kopers nog een flesje bubbels met persoonlijk etiket geregeld. Marcel Ruijsch, projectmanager Janssen de Jong Bouw: “Wat het project voor ons bijzonder maakt is dat we hier op een terp vanuit het binnenterrein bouwen. Maar ook het vele metselwerk. Dit is meer dan gemiddeld doordat alle woningen een plat dak hebben en het project ommuurd is.”

KLOOSTERDIJCK: EYECATCHER OP EEN TERP

Het nieuwbouwproject Kloosterdijck bevindt zich aan de Vlietdijk, de entree van De Groote Wielen in Rosmalen. Het plan komt als een echte eyecatcher op een terp te liggen, omringd door water en natuurlandschap. Van buiten oogt het als een robuuste eenheid met een entreebrug en gemetselde tuinmuren. Het binnenterrein oogt fris door de lichte gevels met bijzondere metselwerkdetails en veel groen. Hier wordt straks ook geparkeerd op een S-vormig terrein dat iets verdiept in het binnenhof ligt.

VARIATIE AAN WONINGEN

De 30 koopwoningen zijn onderverdeeld in 8 hoek- en 22 tussenwoningen in verschillende grootten. Alle woningen zijn gasloos en voorzien van een individuele luchtwarmtepomp en PV-panelen op het platte dak. De komende periode wordt er verder gewerkt aan de afronding van de woningen, de eerste bewoners ontvangen medio 2022 de sleutel. foto Karel Goossens


pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

M

FLADDERIEPEN, VELDESDOORNS EN HONINGBOMEN IN DE GROOTE WIELEN Op dit moment worden ze aangeplant in de Parkzone in De Groote Wielen: fladderiepen, veldesdoorns, honingbomen, Chinese vernisbomen en sierkersen. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. In totaal komen er 18 verschillende soorten bomen in dit langgerekte park tussen De Lanen en het Centrum. Het park heeft een omvang van zo’n 7 hectare. Dat zijn ongeveer 14 voetbalvelden. Naar verwachting is de aanleg voor de zomer van 2022 klaar.

12,5 JARIG JUBILEUM KINDCENTRUM DE SPRONG Het is feest op Kindcentrum De Sprong. De school bestaat 12,5 jaar. Leerlingen, medewerkers, omwonenden; iedereen viert mee. Met allerhande activiteiten wordt stilgestaan bij deze heugelijke gebeurtenis. Op de Sprong wordt ontwikkelingsgericht onderwijs gegeven. De kinderen werken rondom een thema. Het onderwijs sluit aan op de ontwikkeling van kinderen en moedigt hen aan om nét iets meer te kunnen. De kinderen worden gestimuleerd om nieuwsgierig te zijn en vertrouwen te hebben in zichzelf. Op De Sprong wordt gewerkt met combinatiegroepen; de kinderen zijn een keer de jongste en een keer de oudste van de groep. Zo leren ze van en met elkaar. Tegelijkertijd wordt er een beroep gedaan op hun zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en zelf-oplossend vermogen. Naast onderwijsgroepen kent het kindcentrum twee babygroepen voor kinderen tussen 0 en 2 jaar en twee peutergroepen voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Op De Sprong krijgen alle kinderen minstens een half uur Engels per week. Ook sport en bewegen nemen een centrale plek in. Kinderen krijgen alle kansen om hun talenten op dit gebied te ontdekken en te ontwikkelen. Ook is er extra aandacht voor kunst en cultuur. Zo is De Sprong partnerschool van het Noordbrabants museum en worden er MOVE-lessen gegeven waarin mindfulness, yoga, dans en drama aan bod komen. Dit schooljaar is er tevens een vakdocent beeldende vorming aan de slag gegaan met de kinderen van De Sprong.

JUBILARIS MARIJKE VAN EK

Manager onderwijs, Marijke van Ek, is vanaf het prille begin aan het kindcentrum verbonden en viert -naast 40 dienstjaren- ook haar koperen dienstverband op De Sprong. Met veel enthousiasme vertelt zij over De Sprong: “De Sprong is een kleinschalig kindcentrum. Leren samenwerken en zelfstandigheid zijn belangrijke pijlers. We werken niet alleen uit boeken, maar halen graag de echte wereld naar binnen. Gastlessen van ouders en externen vormen een waardevolle aanvulling op ons onderwijs. Bovendien hebben we een geweldig sterk team en is er veel aandacht voor doorontwikkeling.”

ALTERNATIEVE WANDELROUTE BRUG GROOTE WIELENPLAS Eind maart is aannemer BAM gestart met de bouw van een fiets- en voetbrug over de Groote Wielenplas. Door de werkzaamheden wordt het wandelrondje rond de plas tijdelijk onderbroken omdat de Rosmalensedijk niet toegankelijk is. De wandelroute loopt dan tijdelijk via de Campus aan De Lanen en de Vlietdijk.

Wethouder Roy Geers: “Water speelt een belangrijke rol in De Groote Wielen, maar ook bomen, bloemen en planten dragen in deze wijk bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Naast de Groote Wielenplas is dit park een fantastische nieuwe groene long in het gebied. Waar bewoners straks kunnen genieten van de natuur en er ruimte is voor sport en spel.”

BOS EN BLOEMRIJK GRASLAND

Een deel van het park, ongeveer 3 hectare, wordt ingericht als bos en bloemrijk grasland. In dit deel staan op meerdere plaatsen groepen bomen bij elkaar en laten we daartussen de natuur haar gang gaan. Daarnaast planten we ruim 2.600 m² aan vaste planten en bloeiende struiken. Vogels, vlinders, insecten en kleine zoogdieren profiteren hiervan. Een deel van het bloemrijk grasland is ingericht als wadi. Een wadi zorgt ervoor dat als er veel regen tegelijk valt het water tijdelijk wordt opgevangen. Waarna het wordt gefilterd en weer weg kan zakken in de bodem. Zo wordt het regenwater zoveel mogelijk vastgehouden in het gebied waar het is gevallen. Waar ook alle bloemen, bomen, struiken en dieren dan weer gebruik van maken.

SPORT EN SPEL

Naast natuur is er in het park plaats voor sport en spel. Grote delen van het park bestaan uit gazon waarop gerecreëerd kan worden. Ook leggen we voorzieningen aan om te sporten. Twee kunstgrasvelden en een (half) basketbalveld worden aangelegd. Daarnaast is er nog ruimte voor een speelplaats. Hier wordt samen met de omwonenden invulling aan gegeven. Ook de nieuwe school, Campus aan de Lanen, ligt in het park. Het park vervult voor de school de functie van schoolplein. Aan de Noordkant van de Groote Wielen, in de afsluitende groene rand aan de Hustenweg is inmiddels een prachtig sportveld gerealiseerd, omringt door groene aanplant. (foto Karel Goossens)


pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

M

BIJEENKOMST TOEKOMSTVISIE

KERKBERICHTEN ROSMALEN VIERINGENROOSTER

De Annakerk Hintham kent elke zondag om 09.30 een viering. De Lambertuskerk: dinsdag 19.00 uur H. Mis en aanbidding, woensdag 18.25 uur rozenhoedje en 19.00 uur H. Mis, vrijdag 09.00 uur H. Mis en aanbidding, zondag 09.30 uur H. Mis. In de Laurentiuskerk is er elke zondag om 11.00 uur een H. Mis. Daarna is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten bij een kop koffie. De Mariakapellen in de Lambertus en de Laurentius zijn elke dag geopend voor een moment van bezinning en het aansteken van een kaarsje. Hou ook de website van de parochie in de gaten voor het laatste nieuws: www,parochieheiligemaria.nl

VIERINGEN ROND PASEN

Lambertus: Witte Donderdag 14 april 19.00 uur, eucharistieviering, met herenkoor. Goede Vrijdag 15.00 uur Kruisweg. Paaszaterdag 16 april 20.00 uur Paaswake, met koor Cantara. Eerste Paasdag 17 april 09.30 uur eucharistie, met herenkoor. Laurentius: Goede Vrijdag 15 april 15.00 uur Kruisweg. 19.00 uur Goede Vrijdagviering, met koor Musica. U kunt een bloemetje leggen bij de kruisverering. Paaszaterdag 16 april 21.00 uur Paaswake, met koor Musica. Eerste Paasdag 11.00 uur Woord- en Communieviering met koor Joy’n Us. Overige kerken: zie de website www.parochieheiligemaria.

VIERINGEN THUIS MEEBELEVEN

De vieringen binnen de Mariaparochie worden vanuit de Lambertuskerk live uitgezonden op internet. Ga daarvoor naar www.kerkdienstgemist.nl of volg de stream via de app van ‘kerkdienst gemist’ die u op uw telefoon of tablet kunt installeren.

PAROCHIESECRETARIAAT

Het nieuwe parochiesecretariaat is gevestigd op de Rodenborchweg 2 in Rosmalen. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 9 tot 12 uur. Het telefoonnummer blijft 073 5212215. Het mailadres is: secretariaat@parochiemaria.nl Het postadres is Parochiecentrum Maria, Rodenborchweg 2, 5241 VM Rosmalen. Het secretariaat van de Laurentiuskerk is op maandag- en vrijdagochtend bereikbaar van half 10 tot half 12, tel. 073 5214639.

LAURENTIUSKERK 50 JAAR

60 jaar geleden werd pastoor Verstegen gevraagd bouwpastoor te worden van een nieuw te vormen parochie in de wijk Molenhoek in Rosmalen. Goed werk heeft tijd nodig, want ttien jaar later vond de inzegening plaats van de huidige Laurentiuskerk. In die jaren ervoor was al hard gewerkt om te komen tot een hechte geloofsgemeenschap waar lief en leed van harte gedeeld werd en dat is nog steeds zo. Reden voor een feestje. Zondag 24 april vanaf 11 uur zijn oud-gedienden, ex-gedienden en nieuw-gedienden welkom voor een mooie, warme bijeenkomst, uiteraard in de Laurentiuskerk. Aanvang 11.00 uur.

OPENING NIEUW PAROCHIECENTRUM

Nòg meer feest: zondag 26 mei vindt de feestelijke opening plaats van het nieuwe parochiecentrum bij de Lambertuskerk aan de Rodenborchweg. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom. Begonnen wordt uiteraard met een plechtige mis in de Lambertuskerk.

In verband met de bekendmaking van de toekomstvisie en de daarbij behorende pijlers, zoals mogelijke sluiting van enkele kerken, organiseert voor de Rosmalense kerken een bijeenkomst om parochianen de kans te geven te reageren en mee te denken.Deze bijeenkomst, die ook in de overige kerken van de parochie heeft plaatsgevonden, zal in de Laurentiuskerk gehouden worden op woensdag 20 april om 20.00 uur.

VASTENACTIE 2022 EN OEKRAÏNE

De komende weken staan in het teken van de voorbereiding op Pasen. Dus wordt onze aandacht ook weer gevraagd voor Vastenactie. Geloven bestaat immers uit bidden en doen. Op dit moment zijn velen van ons bezig met de vreselijke oorlog in Oekraïne. Maar er zijn ook andere problemen wereldwijd. Vastenactie zet zich daar voor in. Dit jaar wordt onze aandacht gevestigd op de strijd van arme boeren om landrechten. Ze moeten vaak opboksen tegen rijke grootgrondbezitters die hen geen kans geven om hun bestaan op te bouwen of voort te zetten. Voor Oekraïners en voor deze boeren geldt: Ons land is ons leven! Steun beide acties: giro 555 voor hulp aan Oekraïne, Giro NL21 INGB 000 000 5850 ten name van Vastenactie, Den Haag. In de kerken vindt u meer informatie en de traditionele collectebussen.

HOREN In zijn boek Genesis, dat we met een groep aan het lezen zijn, schrijft opperrabijn Jonathan Sacks, dat een van de vreemdste kenmerken van het bijbels Hebreeuws is, dat het geen woord voor gehoorzamen heeft, terwijl de Tora toch heel veel geboden bevat. In plaats daarvan wordt ‘luisteren/ horen’ gebruikt. Zo worden de ‘Tien geboden’, die overigens in het Hebreeuws ‘de Tien woorden’ genoemd worden, aangekondigd met ‘Hoor Israël’; ‘Sjema Israël’. En volgt er geen gebiedende wijs. Toch wat anders dan bij ons, waar gehoorzaamheid aan het gezag, kerkelijk of werelds, zowat de hoogste deugd is. Naast ‘luisteren, horen’ naar wat je wordt opgedragen moet je ook ver-antwoord-elijkheid durven nemen. ‘Responsable’ zijn, zegt Sacks. En Jezus leert ons dat ook. Jezus was een Tora-getrouwe Jood, maar nooit zonder meer. Dat laten heel veel voorbeelden zien in de evangelies. Hij geneest op sabbat. Hij vindt de toestand van deze zieke belangrijker dan het sabbats-gebod. En zo komt hij ook op voor een vrouw, die beschuldigd wordt van overspel. Volgens de geboden zou zij gestenigd moeten worden. Maar Jezus zegt tegen de priesters en de schriftgeleerden, die de vrouw daartoe willen veroordelen,: neem je verantwoordelijkheid en kijk eerst naar je eigen gedrag. Verbeter dat en laat je dan inspireren door dat allereerste gebod, dat van de naaste liefhebben als jezelf en je naaste vergeven zoals je zelf vergeven wilt worden. Nog steeds erg actueel. Ook in onze kerk. Of zoals pater Leo van de Klaauw schrijft in een nieuwsbrief van de Mariaparochie: “Met een verlangen naar duidelijkheid is het katholieke denken in het verleden vaak ongenuanceerd geweest en heeft het anderen te gemakkelijk in het hokje van ‘ketters’ geplaatst.” ‘Ge-hoorzaam-heid ’is de bereidheid elkaar gehoor te geven; aandachtig te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en verantwoordelijkheid nemen. Wat een ruimte zou dat geven! Deden wereldleiders dat ook maar. José Vos


pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

ALL

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons

Maashorst,

voor eeuwig de mooiste plek

waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

Een prachtig natuurgebied waar bos afgewisseld wordt met heide, ven en stuifzand. In dit bijzondere gebied kun je nu al zelf of samen met je partner een plekje vastleggen, voor later. Een plek die voor altijd van jou is, in het mooie open veld, of bij een oude, statige eik. Een plek die onderdeel is en blijft van de natuur. Samen met Natuurmonumenten zorgen we ervoor dat deze plek voor altijd behouden blijft. Het natuurgebied is elke dag toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor actuele informatie op: www.maashorst.nl

Franse baan 2, Schaijk, 0486 745 006


pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

M

Tommy van Deursen & Zn. Voor al uw tapijt, vinyl, laminaat, vitrage, gordijnen, vloerkleden en binnenzonwering

Tapijt Sirion Binnenzonwering tegen de scherpste prijzen

nieuw in ons assort

Click PVC

iment

verschillende kleuren leverbaar in hout en tegels

Grote collectie overgordijnen

Op alle voorraad gordijnen design, effen en velours, kamerhoog diverse kleuren Gratis gemeten en gemaakt

WIJ ZIEN U GRAAG IN ONZE NIEUWE SHOWROOM!

kort geschoren, hoogpolig Gratis gemeten en gelegd in 11 kleuren

69,00

Naast deskundig advies in onze nieuwe showroom zorgen wij voor een vakkundige stoffering. Dit is per slot van rekening onze specialiteit! Altijd tegen de scherpste prijzen. Want waarom zou u meer betalen?

Groot assortiment Vloerkleden ± 160 X 230 cm vanaf

Openingstijden: maandag dinsdag t/m vrijdag zaterdag

79,00 13.00 -18.00 uur 09.00- 18.00 uur 10.00- 16.00 uur

Erasmusstraat 17, 5216 HM ’s-Hertogenbosch | Tel. 073-6220327 | Fax 073-6211407 email info@tommyvandeursen.nl | www.tommyvandeursen.nl