Page 1

BERGHS CONTACT

1E JAARGANG NR. 5 - 16 MEI 2017 - ) 073-5320035 - REDACTIE@PLAZAMEDIA.NL


16 mei 2017 - pagina 2

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Weet wat je moet doen: cursus AED bij EHBO Berghem Hoe belangrijk het is om zo’n cursus te volgen, is al vele malen bewezen. Inmiddels is Berghem goed dekkend voorzien van AED-apparatuur en op de cursus leer je in maximaal 3 uur wat u moet doen bij hartfalen. Op maandag 16 mei om 19.00 uur is de cursus in de Kerkstraat 26 in Berghem. De kosten zijn slechts 25 euro. Dit kan dankzij de medewerking van de Dorpsraad en leden van de EHBO vereniging Berghem.

Berghs Contact Maandelijks huis-aan-huis in Berghem. Oplage 4500 exemplaren. Digitaal te bekijken op: www.thuisinhetnieuws.nl/magazines Berghs Contact heeft een website: www.thuisinhetnieuws.nl en is ook te vinden op facebook.

“Dan loop ik toch gewoon met je mee”

Volgende nummer: bezorging vanaf dinsdag 13 juni materiaal en kopij aanleveren: voor donderdag 8 juni 12.00 uur Verdere verschijningsdata 2017: 11 juli, 29 augustus, 19 september, 17 oktober, 21 november, 19 december

Als u het aan de bezoekers van de Berghse Tafel vraagt, dan gaat het aan tafel vooral om de gezelligheid. Om de ontmoetingen. De eerste maand van de wekelijkse Berghse Tafel in De Berchplaets zit erop. Er zijn al verschillende contacten uit voortgekomen. Er hebben zich al behoorlijk wat vrijwilligers gemeld, en een enkeling heeft een vraag gesteld. Zo ook Corry Verhagen en Yvonne Muskens.

Bezorging Vragen en klachten over bezorging en mogelijkheden voor insteek van folders ed: 073-5320035

Voor Corry Verhagen draait het wekelijkse bezoek aan de Berghse Tafel vooral om de leuke ontmoetingen die ze er heeft. Ze meldde zich omdat ze, hoewel ze als echte Berghse haast iedereen in het dorp kent, niemand kon vinden voor een kaartclubje. En af en toe een wandeling zag ze ook wel zitten. ,,Ik ga op donderdag altijd gezellig buurten aan de Berghse Tafel. Vorige week had ik mijn kaarten meegenomen, en ik heb zowaar een potje gejokerd. Als je het aan mij vraagt is dat waar de Berghse Tafel om draait: om de leuke ontmoetingen en het gezellige buurten.’’ En ze vond ook al iemand die best af en toe met haar een wandeling door het dorp wilde maken. Het is er door omstandigheden nog niet van gekomen, maar de afspraak staat. We hebben al een paar keer gebeld. Yvonne Muskens woont vlakbij Corry Verhagen in de buurt. Waarschijnlijk zijn ze elkaar al honderd keer tegengekomen bij de supermarkt. Maar wat de twee niet van elkaar wisten is dat ze allebei van wandelen houden. Via de Berghse Tafel kwam het contact tot stand. ,,Ik woon al 25 jaar in Berghem’’ vertelt Yvonne. ,,en toch ken ik niet heel veel mensen. Ik hoorde van de Berghse Tafel en dacht dat dat een goede manier was om mijn netwerk een beetje te vergroten. Dus ik heb me gemeld als vrijwilliger.’’ Omkijken naar mensen is Yvonne niet vreemd, ze werkte lang in de zorg, en ook in haar privéleven is ze mantelzorger. ,,Iets doen voor een ander geeft me voldoening en ook energie. Het is fijn om er te kunnen zijn voor iemand.’’ Ze bood zich aan om gastvrouw te zijn bij de Berghse Tafel, maar is ook bereid om iemand die niet kan autorijden ergens heen te brengen. ,,Als ik net dat stukje extra veiligheid of zekerheid kan bieden waardoor iemand nog zelf boodschappen kan doen, of een wandelingetje kan maken, dan loop ik toch gewoon met je mee?” Wilt u ook eens praten met iemand die u nog niet kent? Heeft u een praktisch probleem, ergens hulp bij nodig of juist zin en tijd om een anders eens een plezier te doen? De Berghse Tafel is een initiatief van BerghsLeven, en voor Berghem en van Berghem. Elke donderdag van 14 tot 16 uur wordt er in de Berchplaets gratis koffie en thee geschonken. U kunt ook gewoon aanschuiven voor dat kopje koffie of een praatje. Kijkt u ook eens op www.BerghsLeven.nl of op www. facebook.com/BerghsLeven

Redactie en Advertenties: PlazaMedia - Weerscheut 71c, Vinkel tel. 073-5320035 redactie@plazamedia.nl media-adviseur: Els van Leur 06-10535265 - kantoor@plazamedia.nl redactiecoördinatie: Wiljo van Nuland - redactie@plazamedia.nl fotografie en vormgeving: Kimberley van Nuland - kvnuland@plazamedia.nl Berghs Contact is onderdeel van het thuisinhetnieuws lokaal nieuwsnetwerk van huis-aan-huisbladen Berghs Contact werkt samen met berghem.nl en TV Berghem. Uitgever accepteert geen aansprakelijkheid voor inhoud van advertenties en door derden aangeleverde teksten of foto’s. Door aanlevering verklaart de inzender dat het aangeboden tekst- en/of fotomateriaal vrij is an rechten en de uitgever aldus te vrijwaren van auteursen beeldrechtelijke aanspraken. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Co lo fon


16 mei 2017 - pagina 3

www.thuisinhetnieuws.nl

Flinke upgrade voor de Berghse kermis

Zoals ieder jaar vindt ook komende maand weer, in het tweede weekend van juli, de Berghse kermis plaats. Dit jaar is er een upgrade van het evenement, dat voortaan niet meer door de gemeente wordt georganiseerd, maar door Berghem Events is opgepakt. “We willen er weer een knallend lang weekend van maken, voor alle Berghemnaren.” Door Mark van der Donk De laatste jaren werd de kermis, tot teleurstelling van veel inwoners, niet zo druk meer bezocht. Door verschillende dorpsgenoten werden de mensen achter stichting Berghem Events informeel benaderd en zij besloten na overleg de handschoen op te pakken. “We hebben het aangekaart bij de gemeente Oss en kregen groen licht om de organisatie over te nemen. Ook de dorpsraad staat er achter” aldus Mike Ploegmakers. “We maken gebruik van de ‘Right to Challenge’-regeling, waarmee eigen initiatieven van burgers of verenigingen de kans krijgen om zich te bewijzen. We denken zelf een leukere en sfeervollere kermis te kunnen organiseren dan de gemeente, die voor alle leeftijden aantrekkelijker moet worden. Dit jaar is nog een overgangsjaar, waarbij de gemeente nog over onze schouder meekijkt. Dat moet ook wel, want wij hebben wel ervaring met het organiseren van evenementen, maar een kermis is toch een heel ander verhaal. Er zijn dit jaar al een aantal andere attracties. Verder hebben we een herinrichting gedaan om een knusse en kindvriendelijke indeling te creëren, waarbij het terras wordt betrokken. De komende twee jaar gaan we het helemaal alleen regelen en proberen we het steeds verder te verbeteren.”

Ten opzichte van afgelopen jaren wil Berghem Events de kermis anders gaan inrichten en samen met de Berchplaets en de Merx er in ieder geval een heel ander leuker - randprogramma omheen creëren. “De laatste jaren was er wat te doen bij de Merx en bij de Berchplaets, maar wij willen het graag combineren”, voegt Dennis van Rooij toe. “Voorheen was er een groot tentfeest, georganiseerd

door de Berghse horeca. Naar die tijden willen we graag terug. Er komt een grote tent en een groot centraal terras, waar alle dagen iets te doen zal zijn.” “De kermis start pas op zaterdag, maar al op vrijdagavond willen we in de tent groots uitpakken met een pre-party, een feest met DJ’s. Daarna wordt er elke middag en avond iets georganiseerd voor een aparte doelgroep. We gaan zorgen voor meer reuring

BC op en rond de kermis. Iedere dag steken we anders in. Op zaterdag is er kinderkermis, met ’s avonds optredens van de band Summerland, zondag is de ‘friends & family day’, met een braderie, Berghse artiesten en barbecue, gevolgd door de ‘mega maandag’, met de mega kuif karaoke show. We sluiten op dinsdag af met een dorpskermisquizavond en een grote vuurwerkshow.” Berghem Events wil zorgen voor meer aanbod, om daarmee alle doelgroepen bij het kermisweekend te betrekken. “We gaan bijvoorbeeld les geven over de kermis op basisscholen, om zo de interesse bij de jeugd te wekken”, legt Ploegmakers uit. “Ook gaan we langs bij bejaardenhuizen, kunnen mensen sparen voor kortingen bij supermarkten in het dorp en willen we alle horeca bij dit feestweekend betrekken. We willen extra promotie opzetten, zodat zoveel mogelijk Berghemnaren en iedereen die het leuk vindt, weet wat er allemaal staat te gebeuren en het feest met ons mee komt vieren.” Na de pre-party, op vrijdagavond 7 juli, vindt de Berghse kermis plaats van zaterdag 8 juli tot en met dinsdag 11 juli. De attracties op het Meester Gielenplein zijn open van 14.00 uur tot 00.00 uur.


16 mei 2017 - pagina 4

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Verslag openbare vergadering 12 april Op woensdag 12 april 2017 vond een drukbezochte openbare vergadering plaats. Diverse onderwerpen werden behandeld:

Stemmige Dodenherdenking Comité 4 mei verzorgde in samenwerking met Harmonie Concordia, Scouting en de Dorpsraad weer een sfeervolle herdenkingsdienst in de Berchplaets. Daarna een stille tocht naar het herdenkingsmonument op de hoek Wilhelminasingel - Van den Heuvelstraat. Onder de dienst en bij het monument werden door diverse sprekers overwegingen en gedichten voorgelezen. De voorzitter van de Dorpsraad Eric Remmerswaal sprak namens de gemeente Oss. (Foto Bert Akkermans – Meer foto’s op www.berghem.nl)

Presentatie bibliotheek, locatie Berghem: Er is een grote collectie jeugdboeken aanwezig met wekelijks nieuwe boeken. Uitleen van tijdschriften en speelmateriaal. Voor volwassenen drie keer per jaar een wisselcollectie, groot aanbod van gratis e-boeken en gesproken boeken voor mensen met een visuele handicap. De bibliotheek is breeduit actief met voorleesdagen en -wedstrijden, jeugddictee, workshop programmeren enz. Voor meer informatie kunt u terecht op de site:www.nobb.nl/oss/contact/ openingstijden. Presentatie Spaander Straatsche Akkers: Schetsontwerp van de inrichting van de basisstructuur. Onder meer ontstaan van zonnebloemenpark, een hoofdpadenstructuur, een ecologisch natuurgebied met watergangen, een speelplek en verschillende soorten beplanting. Ideeën kan men melden bij de dorpsraad. Half augustus/begin september zal met werkzaamheden begonnen worden. Presentatie van de klankbordgroep Piekenhoef: Aanspreekpunt van de dorpsraad in de wijk Piekenhoef. Vooral aandachtspunt is de verkeersveiligheid. Veiligheid door wijkagent Gerbrand v.d. Lee: jeugdoverlast en fietsendiefstal iets toegenomen. Aantal vernielingen, woninginbraken en autodiefstallen iets afgenomen. Over het algemeen is het veiligheidsgevoel in Berghem goed. Mededelingen van de afdeling gebiedsbeheer werden behandeld door Moniek van Opstal. Het is altijd goed om zaken, die uw leefomgeving aangaan, door te geven. Dit kan via het rechtstreekse meldpunt bij de gemeente via telefoonnummer 14 0412 of via de dorpsraad. Diverse subsidieverzoeken en –toekenningen werden behandeld. Bij de mededelingen kwam het onderwerp ‘Buurkracht’ aan de orde. (www.buurkracht.nl) Samen aan de slag met energiebesparing (gas en elektriciteit). Contactpersoon Ate Ploegmakers, e-mailadres: ate@buurkracht.nl

Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Berghem Na de Dodenherdenking vertrok er een groep wandelaars en fietsers richting Wageningen om er het Bevrijdingsvuur op te halen. ‘s Nachts om één uur gingen de 19 wandelaars en fietsers met het Bevrijdingsvuur op pad richting Berghem. Het was een koude tocht, maar met een paar tussenstops was het toch goed te doen. Rond elf uur ‘s morgens arriveerde de groep bij het Herdenkingsmonument in Berghem, waar veel familie en belangstellenden de groep inhaalde. Ook bij het Herdenkingsmonument werd het Bevrijdingsvuur ontstoken, daarna kon men nog napraten aan de koffietafel in de Berchplaets. (Foto’s Bert Akkermans – Meer foto’s op www.berghem.nl)

Verder aandacht voor: Repair Café iedere derde woensdagmorgen in de maand. Van 09.30 – 11.30 uur, De Berchplaets. Bèrgse Tafel , iedere donderdagmiddag Van 14.00 – 16.00 uur, De Berchplaets Oproep Jan Voet van Beeldend Berghem voor een geschikte locatie kunstwerk ter ere van jubileum. Voor het volledige verslag van de openbare vergadering kunt u terecht op de website van de dorpsraad Berghem: www.berghem.nl -> dorpsraad Voor al uw berichten, subsidieverzoeken kunt u eveneens terecht op onze site, of rechtstreeks contact opnemen met het secretariaat: Maanstraat 19, 5351 GW Berghem; Telefonisch: 0626979796. Tevens kunt u de dorpsraad volgen via de facebookpagina. Eerstvolgende openbare vergadering: 6 juni 2017, vanaf 19.30 uur in De Berchplaets. Het ligt in de bedoeling, dat deze vergadering als belangrijk onderwerp de bosomvorming in al zijn aspecten zal behandelen.


16 mei 2017 - pagina 5

Aanbiedingen zijn geldig 17 t/m 28 mei 2017 en zolang de voorraad strekt.

Knolbegonia Deze gemakkelijke tuinplant, bloeit de hele zomer. In diverse kleuren. 1.49 p.st.

Per stuk

0.89

Hanggeranium In diverse kleuren. 1.35

0.99

www.thuisinhetnieuws.nl

Hangverbena Deze bodembedekker of hangplant of heeft een rijke, lange bloei. In diverse kleuren. 1.49 p.st.

BC/LC/T/M/B/H/V

Petunia ‘Million Bells’ Deze plant heeft prachtige gekleurde bloemetjes en bloeit de hele zomer. 1.75

Per stuk

0.99

0.89

Portulaca De Portulaca veel vrolijk gekleurde bloemetjes. In 13cm-pot. 2.75

1.49

Elke zondag open! Open van 12 tot 17 uur

BBQ SEIZOEN IS WEER VAN START GEGAAN!

Jasmijn Solanum Heeft een rijke witte bloei, ook geschikt als hangplant. 2.49

Lavendel Of Lavandula ‘Hidcote’ heeft een prachtige blauwe bloei in de zomer, is geurend en winterhard. In 17cm-pot. 3.99

1.99 Perkplanten confetti Diverse soorten perkplanten. in één pot, in 13cm-pot. 2.95

1.89 Reuze vlijtige lies Of Impatiens Walleriana, diverse kleuren. 1.99

1.39 Coppelmans altijd scherp geprijsd!

Oss Frankenbeemdweg 50

Voor extra openingstijden kijk op www.coppelmans.nl

2.99 KLEURRIJKE BLOEIERS! Perkplanten O.a. Begonia’s, Vlijtige liesjes, Verbena’s, Petunia’s en Afrikaantjes. In tray à 12 stuks, in 9cm-potten. 5.95

Tray à 12 stuks

4.49


16 mei 2017 - pagina 6

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC

Theater

2017 2018

25% korting op het gehele assortiment Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten.

ga naar: broodpionier.nl

Couponcode: 710300 (De actie is geldig tot 31 mei 2017 en kan maar een keer gebruikt worden)

lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!


16 mei 2017 - pagina 7

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

De Predbant zoekt nieuwe muzikanten! Speel je een instrument of heb je dat altijd al graag willen doen en hou je van gezelligheid? Dan is dit nu je kans!! Lijkt het jou wat, kom dan op donderdagavond 15 juni kijken en luisteren op onze open repetitie! Om 20.15 uur staat de koffie klaar en ons heerlijke traditionele appeltaartje! Repetitielocatie:Tuinderij ’t Tuureind, Deursenseweg 5 Berghem. Heb je nog vragen, bel ons gerust: 06-22660039 / 06-37408468.

Dance Classics The Party: uniek feest in De Berchplaets Op zaterdag 3 juni gaat het dak eraf in de Berchplaets in Berghem. Horeca van Dijk organiseert dan samen met Marco Elberse van Elberco Show&Music service een fantastische avond “Dance classics the party” met een geheel verlichte dansvloer en optredens van diverse topartiesten. De entreeprijs bedraagt slechts 10,00 in de voorverkoop. De avond begint vanaf 20.30 en zal duren tot in de kleine uurtjes. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de bar in de Berchplaets. VOL=VOL.

Algemeen alarmnummer: Politie: Brandweer: Huisarts: Huisarts spoed: Huisartsenpost (17- 8 uur): Dierenambulance: Meldingen Gemeente Oss: Sociale raadslieden: Maatschappelijk werk: Rigom: Openbaar vervoer: Gemeenschapshuis De Berchplaets Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem - tel. 0412-404688.

Er zijn deze avond optredens van Rian Voet, Randy Voet en niemand minder dan Jeffrey Heesen.

Dorpsraad Berghem Secr.: Maanstraat 19, 5351 GW Berghem - tel. 0412-401419 dorpsraad@berghem.nl

Zet in je agenda dus, zaterdag 3 juni, 20.30 De Berchplaets.

Pastorie Julianastraat 37, 5351 AL Berghem - tel. 0412-401215 www.parochieberghem.nl

Beachhandbal 2017 Beste zandhappers cq handbal liefhebbers, Inmiddels begint langzaam aan de lente aan te breken en stijgt de temperatuur weer. Ook het jaarlijkse beachhandbal toernooi georganiseerd door K.P.J. Berghem zit er weer aan te komen. Het toernooi zal dit jaar gehouden worden op Zondag 28 Mei aanstaande bij Willie van Erp op de Hoessenboslaan tegenover WIRO Reclame. Voor deze dag zal dit terrein omgebouwd worden tot een prachtig zandstrand. Wedstrijd duurt ongeveer 2 x 8 minuten en er wordt op 3 zandvelden gespeeld in poules. De scheidsrechters worden door de teams zelf aangeleverd. Een team (4 spelers excl. wissels) moet tijdens het spel uit minimaal 1 dame en 3 heren bestaan. Zorg zelf voor minimaal 2 wissels 1x dame en 1x heer. De kosten van deelname zijn € 20,- per team en na inschrijving via beachhandbal@ kpjberghem.nl wordt je verder op de hoogte gehouden, betaling graag afgeven op Het Reut 501, 5351 TG Berghem, bij Paul van der Heijden. Vermeld bij opgave: Naam Team: Kleur Shirt: Contactpersoon: E-mailadres contactpersoon: Er is een bar aanwezig met enkele koude en warme dranken en voor een vette hap wordt ook gezorgd. Inschrijven kan tot en met 22 Mei 2017. Hopelijk tot 28 mei. We willen graag rond de klok van 10.15 uur beginnen, dus graag op tijd aanwezig zijn. beachhandbal@kpjberghem.nl

112 0900 - 88 44 073 623 6885 0412-401922 0412-401900 0900 - 88 60 0888-113410 14 0412 0412 - 62 22 04 0412 - 62 38 80 0412 - 65 32 32 0900 - 92 92

Openbare Bibliotheek Berghem Sportstraat 3 Berghem tel. 0412-402620, maandag 13.30-19.00 uur, woensdag 13.30-17.30 uur, vrijdag 13.30- 17.30 uur. www.nobb.nl - contactberghem@nobb.nl Dierenartsenpraktijk Julianastraat 27, 5351 AL Berghem tel. 0412-401414. Spoedgevallen 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Spreekuur: ma. t/m vr. 13.30-14.00 uur en 19.00-20.00 uur. Kattenspreekuur: iedere donderdag 11.30-12.00 uur. Openingstijden voor medicijnen, dieetvoer, vlooienspul e.d. maandag t/m vrijdag 08.30-20.15 uur - zaterdag 09.00-12.00 uur. Regiobank Berghem - Hoogheuvel Advies Kerkstraat 65, 5351 EB Berghem - tel. 0412-641165 regiobank@hoogheuveladvies.nl. Geopend maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur en 13.30-17.00 uur. Tevens donderdagavond 18.30-19.30 uur. Mooiland Arnoud v. Gelderweg 69, Grave. Informatie en afspraak voor huisbezoek, Sociaal Consulent: Mariella van der Steen, tel. 088-4501010. Notaris De Vree & Van Drongelen Burg. van Erpstraat 16, 5351 AW Berghem tel. 0412-487111, fax 487123, info@dv-vd.nl TPG Servicepunt Maandag t/m donderdag 08.00-20.00 uur, vrijdag 08.00-21.00 uur, zaterdag 08.00-17.00 uur, tel. 0412-401489. Maaltijden Koelvers aan Huis Als u voor korte of langere tijd niet in staat bent om zelf te koken, RIGOM maaltijdservice, tel. 0412-653234. Worden 1x p/week bezorgd. Hulp bij bijzondere nood door geldproblemen Stichting Steunfonds Vincentius Berghem, Postbus 8, 5350 AA Berghem. Aanvragen schriftelijk o.v.v. uw naam en telefoonnummer, per sms of voicemail van 06-48284022. U wordt binnen enkele dagen teruggebeld voor verdere afspraken.


16 mei 2017 - pagina 8

Huisartsenpost HOV Locatie Oss Gezondheidslaan 1b, 5342 JW Oss tel. 0900 8860 maandag t/m donderdag 17.00-08.00 uur vrijdag 17:00–00:00 uur zaterdag en zondag 24 uur geopend

Gezondheidscentrum Berghem Molenweg 2, 5351 EV Berghem. www.gezondheidscentrumberghem.nl

Huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum Berghem. Huisartsen Wim de Grauw, Stefan Hameleers, Liselot Plönes-van der Krogt, Beatrijs Boersema. Spreekuren op afspraak van 08.00-10.30 uur en 13.00-16.30 uur. Visites aanvragen voor 10.00 uur tel. 0412-401922. Voor spoed: 0412-401900. www.berghem.praktijkinfo.nl huisartsenpraktijk.berghem@planet.nl. Buiten kantooruren spoedeisende klachten: HOV: 0900-8860. Apotheek Berghem Gezondheidscentrum Berghem. R. Huisman, J.M. van Haren-Loermans, tel. 0412-401751. Openingstijden: ma t/m do 08.00-17.30 uur, vrij 08.00-18.00 uur, za 10.00-12.00 uur. Apotheek spoed: weekdagen vanaf 17.30-23.00 uur en weekend/feestdagen van 08.00-23.00 uur: Anton Jurgensapotheek Oss: 0412-667766. Nachten van 23.00-08.00 uur: Regioapotheek Bernhoven, Uden: 0413-408780. Groepspraktijk Logopedie Gezondheidscentrum Berghem. Contactpersoon: Alice Kok. Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen of mailen: 0412-634471/06-23400866 info@logopedieoss.nl, www.logopedieoss.nl Nova verloskundigen Gezondheidscentrum Berghem. Lianne Swiers, Maud Rozie, Marieke van Liempt, Roos Kremers, Anne van Otten. Controles op afspraak. Tel. 0412-646839, aanmelding@novaverloskundige.nl Tandartsenpraktijk Gezondheidscentrum Berghem. Mw. Bossers, Mw. R. de Rijk-Wehling, Mw. V. van Heumen, Mw. L. van den Heuvel, Hr. A. de Rijk, Hr. S. van der Waal, Mw. M. Roupoe van der Voort Behandeling na afspraak, tel. 0412-401589, www.tandartsenpraktijkberghem.nl welkom@tandartsenpraktijkberghem.nl Cesar therapie Praktijk voor oefentherapie Cesar, Sanne v.d. Steen, tel. 0412-401764.

www.thuisinhetnieuws.nl Huid- en oedeemtherapie Derma Sana Gezondheidscentrum Berghem Acnetherapie, (oncologie)oedeemtherapie, laserontharing, littekentherapie. Vergoeding zorgverzekering mogelijk. Spreekuur op afspraak van 8.00 - 18.00 uur, avondafspraak in overleg. woensdag gesloten, Tel. 0619995204. Fysiofit Gezondheidscentrum Berghem. Fysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportrevalidatie, medische fitness en sportmassage. Tel. 0412-401764, info@fysiofitberghem.nl, www.fysiofitberghem.nl Psychologenpraktijk Derks Gezondheidscentrum Berghem. Mv. Drs. P. Derks, eerstelijns psychologische zorg, Gezondheidszorgpsycholoog BIC, cognitief gedragstherapeut, psycholoog NIP. www.psychologenpraktijkderks.nl. Behandeling na afspraak, tel. 06-24380243. Diëtist Oss/Berghem Gezondheidscentrum Berghem. Mw. Ardie van der Steen, tel. 06-33796547. Ook huisbezoek mogelijk. www.dietistossberghem.nl avdsteen@dietistossberghem.nl ONSWelzijn Gezondheidscentrum Berghem. Corry Dekkers,psycho-soc.h.v. Werkdagen: ma/di/wo/do Spreekuur: ma en do 09.00–10.00 uur Tel. 06-38503095. corry.dekkers@ons-welzijn.nl Trombosedienst en bloedafnam Gezondheidscentrum Berghem. Dagelijks van 08.00 tot 09.30 uur. Inlichtingen: 0413-403000, www.dcbernhoven.nl trombose@bernhoven.nl, Acupunctuur, dry needling Gezondheidscentrum Berghem. Joop Klasen, tel. 0412-401764/0649758275. joop@medifitoss.nl Personal Trainer Praktijk Willandstraat 62, 5351 PK Berghem Specialisaties: Lifestyle coaching: Voeding-Beweging-Ontspanning. Massages, Fitness en zelf-verdedigingscursus voor vrouwen. Op afspraak in Berghem of bij u thuis. Paul Schraven 06-28648493. Kijk voor speciale arrangementen op www.pspt.nl

BC

Fysiotherapie Fysio Roode Tarwestraat 92, Berghem en in IMRO-sana, Fysiotherapie en manuele therapie, KISS. Behandeling op afspraak, ook ’s avonds en op zaterdag. Sacha Roode, Lieke Adriaans en Kars Oving. Tel. 0412-657956, www.fysioroode.nl info@fysioroode.nl Fysiotherapie4all Berghem Koolzaadweg 1, 5351 LP Berghem Tel: 0412-404035 Email:info@fysiotherapie4all.nl Fysiofit Molenweg 2, 5351 EV Berghem. Fysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportrevalidatie, medische fitness en sportmassage. Tel. 0412-401764, info@fysiofitberghem.nl www.fysiofitberghem.nl

Thuiszorg Thuiszorg Pantein Molenweg 2, 5351 EV Berghem. Voor huishoudelijks hulp, persoonlijks verzorging, gespecialiseerde verpleging, gespecialiseerde thuisbegeleiding, kraamzorg, voeding en dieetadvisering. Tel. 0900-8803, www.thuiszorgpantein.nl thuiszorg@pantein.nl Thuiszorgwinkel Pantein Uden: Industrielaan 1, ma/vr. 08.30-17.30 uur, zat. 10.00-17.00 uur. Oss: Schadewijkstraat 8, ma/vr. 09.00-17.30 uur. Veghel: Stadhuisplein 47, ma/vr. 09.00-12.00 uur. BrabantZorg Thuiszorg de Wilberthof Voor alle zorg en ondersteuning bij u thuis. klantenservice.oss@brabantzorg.eu en 0412-622678 of De Wilberthof: 0412-406464. Interzorg Monsterstraat 3, 5341 EB in Oss Huishoudelijke hulp, verpleging en verzorging thuis. Individuele begeleiding en dagbesteding. Tel. ma. t/m vr. van 08.30-17.00 uur 0412-651428 www.interzorgthuiszorg.nl info@interzorgthuiszorg.nl

Verloskundigen Verloskundigen Ridderhof IMRO-SANA Burg. van Erpstraat 4 Berghem Controles op afspraak. Naast verloskundige zorg, ook kinderwens, echoscopie, borstvoedingsbegeleiding en anticonceptie. Aanmelden: 0412-627560 www.verloskundigenridderhof.nl Nova verloskundigen Lianne Swiers, Maud Rozie, Marieke van Liempt, Roos Kremers, Anne van Otten. Controles op afspraak. Gezondheidscentrum, Molenweg 2, Berghem, tel. 0412-646839, aanmelding@novaverloskundige.nl


16 mei 2017 - pagina 9

IMRO-SANA

Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. www.imrosana.com Fysio Roode Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Fysiotherapie en manuele therapie, KISS. Behandeling op afspraak, ook ’s avonds en op zaterdag. Sacha Roode, Lieke Adriaans en Kars Oving. Ook op Tarwestraat 92, Berghem tel. 0412-657956. www.fysioroode.nl info@fysioroode.nl Praktijk Voet en Vorm, Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Praktijk voor voetzorg en massage. Specialisaties: Diabetische-Reuma-Oudere Parkinson en Oncologische voetzorg. Schimmelnageltherapeut, medical taping, nagelbeugel, nagelprothese. Lid ProVoet, KRP registratie en zorgverlener Synchroon Ketenzorg, tel. 06-16026402. www.voetvorm.nl Yogapraktijk Catelijne Oldenborger Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Yogalessen op dinsdagochtend, middag, -avond. Bij IMRO-sana, www.catelijneyoga.nl, tel. 0614635702. Pilates lessen Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem Voor informatie: contact per mail: Pilates.karin@gmail.com of per tel. 06-13908486. Acupunctuurpraktijk George Remst Burg. van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem. Traditionele Chinese natuurgeneeswijze bij diverse acute en chronische (pijn)klachten. lid N.V.A. Tel. 06-22400724. www.oosterse-geneeswijze.nl

www.thuisinhetnieuws.nl

Kinderdagverblijven

Pedicurepraktijken

Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos locatie ‘De Elfenboom’ St. Willibrordusstraat 15T, 5351 ED Berghem, Opvang voor 0-13 jaar, open van ma. t/m vrij. van 07.30-18.30 uur. Voor meer informatie: Natasja de Jager, tel. 073-6105949 (optie 1-2). www.elfenboom.nl info@hetsprookjesbos.nl

Gerdie Bimbergen-van Gaal Wolvepad 44, 5351 CX Berghem, tel. 0412-402741. Behandeling volgens afspraak.

Kinderdagverblijf De Schaepskooi Knolgroenveld 1, 5351 LB Berghem, 0412-402262. Opvang voor kinderen van 0-4 jaar. Maandag t/m vrijdag 07.30-18.00 uur. Saroma v. Erp, tel. 0412-624347. www.deschaepskooi.nl info@deschaepskooi.nl Gastouderopvang Kids en care Melissa Platenburg, Jachtslot 14, 5346 WK Oss. Kleinschalig kinderopvang in huiselijke omgeving. Voor kinderen van 0 tot 13 jaar, tel. 0412-650787. www.kids-caregastouderbureau.nl info@kids-care-gastouderbureau.nl Gastouderland Gastouderopvang kleinschalig, zowel dagopvang als BSO. Bemiddelt in de opvang. Marianne van der Heijden Het Reut 501 5351 TG Berghem Tel: 06 50 805 605 m.vanderheijden@gastouderland.nl www.gastouderland.nl Stichting Peuterwerk Oss Hier kunnen kinderen van 2 tot 4 jaar met leeftijdsgenootjes komen spelen onder deskundige begeleiding en in een veilige omgeving. -vestiging De Teddybeer, Dr. Baptiststraat 16, 5351 EX Berghem -vestiging De Zon, Knolgroenveld 1, 5351 LB Berghem Voor meer informatie: tel. 0412-643221 www.spo-oss.nl info@spo-oss.nl

Aanvullingen/correcties Deze gegevens zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Heeft u correcties of aanvullingen van uw organisatie, of staat u nog niet vermeld mail dan naar redactie@plazamedia.nl en wij zullen het voor de volgende uitgave aanpassen.

Berghs Contact zoekt bezorger Molenweg voor een wijk in de omgeving Molenweg in Berghem zijn wij op zoek naar een bezorger die éénmaal per maand tegen prima vergoeding Berghs Contact huis-aan-huis wil bezorgen met ingang van juni 2017 informatie en aanmelding via: Ruud van de Ven Molenweg 71 Berghem Tel: 0412-402073

BC

Mieke van Haren Kerkstraat 38, 5351 EB Berghem, pedicure-miekevanharen@caiway.net Geaccrediteerde pedicurepraktijk. Behandeling op afspraak, tel. 0412-401886. mob: 06-20734934 Gesp. in voetverzorging. Behandelingen bij diabetici-, reuma-, en overige risicopatiënten. Provoet en KRP. Annemiek van Hintum Valendonkstraat 13, 5351NE Berghem, tel. 0412-402583. Diabetici. Behandeling op afspraak, ook aan huis. Pedicure Marike Osseweg 52, 5351 AE Berghem, tel. 06-51109806. Wendy van Orsouw Veldstraat 73,5351 BG Berghem, tel. 0412-403043/06-12400182. Behandeling op afspraak. Manuela Smulders Zeis 10, tel. 0412-401855, behandeling volgens afspraak. Sylvia Voets Medisch pedicure. Ook risicovoeten zoals diabetes, reuma, ouderen. Lid Provoet – KRP geregistreerd. Behandeling volgens afspraak. Heistraat 10, tel. 0412-652741. Mariëlle v.d. Wetering Hoessenboslaan 39a, 5351 PB Berghem, medische pedicure. Lid Provoet en KPR registratie. Tel. 0412-402555/06-55808318. Behandeling volgens afspraak.

Overige Blijvend anders Kunnen mensen echt blijvend veranderen, kunnen ook de ooit opgelopen angsten, beschadigingen of trauma’s echt opgeruimd worden? Bij Blijvend anders kunt u terecht voor individuele begeleiding én voor groepstrainingen om tot duurzame en dus effectieve veranderingen te komen. Blijvend anders, Landbouwlaan 105, 5351 LA Berghem tel: 06-18600794 email: info@blijvendanders.nl website: www.blijvendanders.nl AvL Coaching Laanderhof 45, 5351 CN Berghem Mental coaching door middel van hypnotherapie /pijnreductie Anja van Lieshout tel. 0621437244 www.avlcoaching.nl / www.pijnreductie.nl info@avlcoaching.nl Berghse Tafel Iedere donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u in de Berchplaets terecht voor een kop koffie, vragen of hulp.


16 mei 2017 - pagina 10

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

John van Aar

Meester Teunissenstraat 1, 5367 AV Macharen

Persoonlijk contact. Ook na het afsluiten van uw hypotheek. Hoogheuvel Advies

Kerkstraat 60 5351 EB Berghem T 0412 - 641165 E info@hoogheuveladvies.nl I www.hoogheuveladvies.nl

Bezoekadres: Alanenweg 14a, 5342 PV Oss Tel.: Mob.: Fax: E-mail:

Kom gerust langs!

0412-64 13 47 06-467 51 040 0412-64 27 72 info@vanaarhoutimport.nl


16 mei 2017 - pagina 11

Parochie H. Willibrordus Contact: K apelaan J. Beekman Julianastraat 37 Berghem tel. 0412-401215 Missen: Zaterdag 19:00 uur St. Servatius Megen 1ste en 3de zondag van de maand St. Lambertus Haren 2de en 4de zondag van de maand Zondag 9:30 uur St. Willibrordus Berghem 11:00 uur St. Petrus’ Banden Macharen 1ste en 3de zondag van de maand Dinsdag en donderdag 8:30 uur Huiskapel pastorie Berghem Woensdag en vrijdag 19:00 uur Kapel Wilberthof Parochiecentrum Het parochiecentrum van Berghem is verhuisd naar de Koornstraat in Oss. Dit brengt enige veranderingen met zich mee, maar het betekent niet dat u niet meer op de pastorie in Berghem terecht kunt. Voor financiële zaken kunt u naar het parochiecentrum in Oss bellen: 0412-856410. Voor overige zaken kunt u nog altijd terecht op de Pastorie in Berghem. Het wil wel zeggen dat er niet elke ochtend iemand meer is. U kunt het beste op dinsdag, woensdag of donderdag ochtend komen. Dan heeft u de meeste kans iemand te treffen. U kunt natuurlijk ook bellen en mocht er niemand opnemen een bericht achter laten op het antwoordapparaat. Misintenties kunt u afgeven op de pastorie, u kunt ze ook in de brievenbus van de pastorie achterlaten. Het beste is dat om te doen in een enveloppe met daarop de misintentie, wanneer u deze gelezen wilt hebben en een telefoonnummer erop zodat we altijd contact kunnen opnemen mocht dit nodig zijn. U kunt het intentiegeld (€ 12,00) dan in de enveloppe doen. Misintenties dinsdag 9 mei 8:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem - Overledenen van het laatste jaar woensdag 10 mei 19:00 uur Kapel Wilberthof te Berghem donderdag 11 mei 8:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem vrijdag 12 mei H. Pancratius 19:00 uur Kapel Wilberthof te Berghem - Drieka v.Schaijk Broeksteeg zaterdag 13 mei H. Servatius 19:00 uur St. Lambertuskerk te Haren

www.thuisinhetnieuws.nl zondag 14 mei 5de zondag v Pasen 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem met Kerkkoor • Arnolda v.d. Wielen, echtgenoot Driek v. Vugt en overl. fam. • overl. Ouders Boeijen v.d. Vondervoort • Willem en Fien Wesdorp Boeijen • Martien Megens (verj) • Maria Bothmer (mged) • Annemieke van Deutekom • Brord en truus van Sonsbeek vd Hurk (fund) • Karel Sauter • Mien en Cor vd Wetering vd Camp zondag 14 mei 5de zondag v Pasen 11:00 uur St. Willibrorduskerk te Berghem • Jasper Feenstra • Oma Gerrie van Grunsven van Grinsven • Fee Steenbakkers, opa en oma Ton Steenbakkers, en opa Jan v Rijsselberg dinsdag 16 mei 8:30 uur Huiskapel pastorie te Berghem • Overledenen van het laatste jaar woensdag 17 mei 19:00 uur Kapel Wilberthof te Berghem • Riek en Wim Romijnders v.Schaijk • Klaas en Riek Ceelen v. Wees donderdag 18 mei H. Johannes I 8:30 uur Huiskapel pastorie te Berghem vrijdag 19 mei 19:00 uur Kapel Wilberthof te Berghem • Regien Verboord v.d. Heijden (mged) zaterdag 20 mei H. Bernardinus v Siena 19:00 uur St. Servatiuskerk te Megen zondag 21 mei 6de zondag v Pasen 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem met Kerkkoor • Wim en Tonnie Ceelen d. Groot • Riet v. Eldijk v.d. Luijtgaarden (mged) • Han en Wim v.d. Heijden v. Rooij (mged) • Piet v. Iperen (mged) • Nell Gielen (*jrgt) • Vader en Moeder v. Rodijnen en overl. fam. (verj) • Peter van Rodijnen (mged) • Elly en Hasje Boeijen Merx 11:00 uur St. Petrus’ Banden te Macharen maandag 22 mei H. Rita v Cassia dinsdag 23 mei 8:30 uur Huiskapel pastorie te Berghem • Overledenen van het laatste jaar woensdag 24 mei 19:00 uur Kapel Wilberthof te Berghem

BC donderdag 25 mei Hoogfeest: Hemelvaart 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem VVN-Koor • Nol Vos • Herman vd Camp • Lena en Albert van Orsouw Boetenko • Mieke Vossenberg van Lijssel vrijdag 26 mei Gedachtenis: H. Filippus Neri 19:00 uur Kapel Wilberthof te Berghem zaterdag 27 mei H. Augustinus v Canterbury 19:00 uur St. Lambertuskerk te Haren zondag 28 mei 7de zondag v Pasen 9:30 uur St. Willibrorduskerk te Berghem Kerkkoor • Rudie van Erp (*jrgt) • Roelof van Erp (mged) • Willie van de Wiel (mged) • Ria de Brok Tonies (mged) • Martien Megens (mged) • Tonnie van der Putten en zoontje Antwan • Pieta en Nolleke vd Haterd v Deutekom • Eric Theunisse • Piet Derks • Leo Martens • Jaan en The Broers Veld en kleinzoon Maarten 15:00 St. Willibrorduskerk te Berghem Marialof VVN-Koor maandag 29 mei dinsdag 30 mei 8:30 uur Huiskapel pastorie te Berghem • Overledenen van het laatste jaar


16 mei 2017 - pagina 12

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Aan deze website wordt hard gewerkt!

Burgemeester van Erpstraat 33 5351 AR Berghem 06-53256331 - 06-23796128 Burgemeester van Erpstraat 33 chefsenroute@gmail.com | www.chefsenroute.nl 5351 AR Berghem T +31653256331 E info@chef-en-route.nl W www.chef-en-route.nl

15371_Visitekaartje_B.indd 1

17-02-17 17:32

geproefd,

Een dag niet

geleefd

is een dag niet

15371_Visitekaartje_B.indd 2

17-02-17 17:32


16 mei 2017 - pagina 13

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Beeldbank-berghem.nl een groot succes De website www.beeldbank-berghem.nl van Heemkundevereniging Berchs-Heem te Berghem is na de lancering op 23 maart 2017 nu al een groot succes. Het aantal bezoekers aan deze website is sindsdien verveelvoudigd. Ook de facebook pagina https://www.facebook.com/ beeldbank.berghem.5 (met nu al bijna 1000 volgers) wordt druk bezocht, en er worden volop namen van personen herkend en doorgegeven. De Heemkundevereniging Berchs-Heem heeft lang gezocht naar een geschikte manier om de vele gedigitaliseerde foto’s met bijbehorende toelichting en verhalen op internet voor eenieder openbaar te maken. Dit is gevonden in de aansluiting bij het genootschap ZCBS (Zijper Collectie Beheer Systeem) waarvoor toestemming verkregen is. ZCBS is een online collectie-beheersysteem waarbij de vele foto’s en afbeeldingen maar ook de bidprentjes-collectie, de vele boeken alsmede de grote verzameling gebruiksvoorwerpen via internet middels vier afzonderlijke beeldbanken voor eenieder in te zien zijn. Inmiddels zijn de afbeeldingen van 4.203 foto’s, 67 objecten, 692 bidprentjes en 240 boekomslagen via de website www.beeldbank-berghem.nl via internet in te zien. Zo kunnen niet alleen de ruim 200 leden van de Heemkundevereniging Berchs-Heem maar iedereen met een internet-PC/-tablet/-GSM -waar ook te wereld- zoeken en kijken in de Beeldbank-Berghem.

Van Limburg naar Berghem met WTC Berghem De Merx Klassieker is de naam van de voorjaars-wegtoertocht van WTC Berghem. Deze toertocht wordt na een aantal jaren op 2e Pinksterdag te zijn gereden, sinds 2016 verreden op de laatste zondag van mei. (dit jaar op zondag 28 mei) Ook is vanaf 2016 de route (iets) aangepast. In plaats van 4 afstanden kan er nu worden gekozen uit 2 afstanden (90 en 125 km) met nog meer hoogtemeters (600) dan voorheen en telt ook dit jaar mee voor het “brevet des cyclistes”. De route brengt de deelnemers via Noord-Limburg naar de heuvels van Berg en dal en Groesbeek, via Malden, Alverna en over de dijk bij Niftrik en de brug in Ravenstein kom je weer terug in Berghem. Wil je de routes en gpx bestanden downloaden? Deze vind je op www.wtcberghem.nl

Julianastraat 27 Berghem 0412-401414

Het voorjaar komt eraan! In de maand mei: castratie kater voor slechts

€34,95!


16 mei 2017 - pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

16 mei 2017 - pagina 14

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Voor nieuwbouw, verbouw of onderhoud

Wij leveren kwaliteit op maat, snel, vakkundig en traditioneel gebouwd. U kunt bij ons terecht voor restauratie, renovatie en woningbouw. Ook voor kleinere werken zoals aanbouwen en dakkapellen. Voor meer informatie of een afspraak: tel. 0412 - 403123 / 0412 - 625979 of 06 - 22378475 / 06 - 51134063 info@bouwbedrijfvandebergvanerp.nl | www.bouwbedrijfvandebergvanerp.nl

www.louisvanschaijk.nl • APK STATION • ONDERHOUD & REPARATIE

VAN ALLE MERKEN • SCHADE HERSTEL EN TAXATIE • IN- EN VERKOOP NIEUW EN GEBRUIKT

Uw auto onze zorg. Zevenbergseweg 19A 5351 PE BERGHEM

Telefoon 0412-403666

skautoservice@hotmail.com www.skautoservice.nl


16 mei 2017 - pagina 15

www.thuisinhetnieuws.nl

PrijspuzzelsDoorloper 2

1

3

4

5

6

7

8

9

Doorloper 10

11

12

13

14

15

2

1 2 3

3

4

12

4 5

9

5

13 6

6 7

7

1

8

7

9 10

10

11

8

© Persbelangen A251

1

2

3

4

5

6

7

8

BC/LC/T/M/B/H/V

9

10

11

12

13

Welk winwoord komt er in het balkje? Kruiswoordpuzzel HORIZONTAAL: 1 eenvoudig; 6 vaan; 12 ginds; 14 hok; 16 emeritus; 18 vaartuig; 19 schapenhaar; 21 tegenover; 22 selenium; 23 hap; 25 bewerkte huid; 27 gebogen; 29 ouderwetse; 31 deel van Ethiopië; 33 spil; 34 voegwoord; 35 wig; 37 neon; 38 barium; 39 kleiaarde; 41 naarling; 43 inhoudsmaat; 44 zeehond; 45 afgelegen; 46 boerenwerktuig; 48 deel van een fles; 51 grensgebied; 54 slee; 56 Frans lidwoord; 57 ivoor; 59 zangnoot; 60 de onbekende; 61 vogel; 64 schouderbelegsel; 67 deel van een boom; 68 krijgsmacht; 70 plaats in de Betuwe; 71 boom; 72 rivier in Noord-Brabant; 74 lijst; 75 Latijns voorvoegsel; 76 tegenover; 77 korf; 79 bek; 81 halsjuk; 82 geleedpotige.

HORIZONTAAL: 1 opgelegd werk - verrichting; 2 iedereen - voormalig eiland - knevel; 3 zandheuvel - namiddag - wisselborgtocht - bedaard (muziek); 4 ploegijzer - Europeaan - knaagdier; 5 bijl - Regeringsreglement - woonboot - meteen; 6 vergaderverslag - kloosterhoofd - loot schoolonderzoek; 7 triltoon - juweel; 8 hetzelfde - troep - Engelse titel - stuk hout; 9 reukorgaan - eerlijk - una corda - dyne - stonde; 10 daar - aanhitsing - landvoogd VERTICAAL: 1 kookgerei - schaftlokaal; 2 laatstleden - evenzo - commando; 3 eminent - grondtoon; 4 middelpunt - plaats in Noord-Brabant; 5 hectometer - druivenras - zangnoot; 6 tantalium - vogel - deel van Frankrijk; 7 graansoort - nimmer; 8 deel van Amerika - valwind; 9 niets - tijdelijk - ondertrouwde; 10 aangrijpend; 11 maanstand vrucht - wereldtaal; 12 briefopschrift - palm - de jongere - thans; 13 titel - milliliter - schuine kant; 14 numero - in opdracht - lekkernij akelige; 15 spelonk - vissersboot. 1 11 16

2

3

4

6

12 17

23

13 18

19

24

20

35

39

47 55

61

49

50 57

62

64

68

71

72

73

77

27

28

38 42 46

51

58

63

67

22

37

❖ 45

56

15

41

44 48

10

32

36

40

43

9

21

31

34

8

26

30

33

7 14

25

29

54

5

52

53

59

60

65

66

69

70

74

75

78

76

79

81

80

82

© Persbelangen P0126

19

32

60

70

5

40

6

39

55

21

57

25

1

VERTICAAL: Kruiswoordpuzzel 2 idem; 3 gegoten asfalt; 4 stap; 5 daar; 7 persoonlijk vnw.; 8 insect; 9 ingezetene;Welk 10 vogelproduct; geste; winwoord 11 komt er 13 in aanbieding; het balkje?15 verricht; 17 wezen; 19 zacht; 20 hol; 22 snavel; 24 Frans voegwoord; 25 maanstand; 26 Regeringsreglement; 28 ondernemingsraad; 30 dezelfde; 32 orgelspel; 36 getij; 39 helaas; 40 strijdpaard; 41 rivier in Utrecht; 42 eikenschors; 47 haardracht; 49 plaats in Noord-Holland; 50 verlichting; 52 bedrevenheid; 53 griffel; 55 soldatenkost; 57 gast; 58 deel van Noord-Brabant; 60 luizenei; 62 dwarshout; 63 oude maat; 65 public relations; 66 vreemde maat; 69 kleefmiddel; 73 plaats in Overijssel; 75 woud; 77 familielid; 78 lidwoord; 79 met name; 80 da capo.

Kinderpuzzel

Een boer kan per melkbeurt 14 liter melk uit een koe halen. Hij heeft 84 liter melk nodig en melkt 3x per dag. Hoeveel dagen moet hij melken?

Heeft u het winwoord van een van de puzzels gevonden? Stuur dan een mail met als onderwerp puzzel naar redactie@plazamedia.nl. Vermeld daarin uw naam en adresgegevens. Doe dit voor 8 juni dan maakt u kans op een leuke prijs. Prijswinnaars krijgen automatisch bericht!


16 mei 2017 - pagina 16

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

LijfStijling is specialist in Afvallen, Bewegen, Behandelen en Schoonheid. U vindt bij LijfStijling alles onder één dak én in één hand! Dus geen afzonderlijke consulten en adviezen bij verschillende specialisten. U krijgt een integraal persoonlijk advies over alle onderdelen, die voor u belangrijk zijn en waar u mee aan de slag wilt. Neem een kijkje op de geheel vernieuwde website www.lijfstijling.nl voor het complete aanbod én ervaringen van anderen. Bel daarna voor een gratis adviesgesprek met Annemiek van der Voort, 06-20299616. Wij geloven in u én in onze aanpak! Voel je welkom bij LijfStijling Team LijfStijling Annemiek van der Voort

Theater

2017 2018

Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten. lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!


16 mei 2017 - pagina 17

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Frequencerz Moombahteam Sico vox

Lowriderz

David Ghetto June 17th

Sane& Donna

Berghem


16 mei 2017 - pagina 18

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

ZONDAG 11 JUNI 2017

ZONDAG 11 JUNI: 11.00 - 17.00 UUR DIV. ATTRACTIES STRAATTHEATER LIVE MUZIEK DWEILORKESTEN GROTE MARKT MET KRAMEN DIV. TERRASSEN SPECTACULAIRE STORMBAAN KINDERROMMELMARKT KLIMTOREN EN EEN KINDERSPEELPARK EEN GEZELLIG DAGJE UIT VOL VERMAAK VOOR JONG EN OUD!

RONDJENULAND.NL

GRATIS toegang


16 mei 2017 - pagina 19

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Zaterdagavond een feestavond en op zondag een dag vol muziek, straattheater, marktkramen en veel activiteiten.

Rondje Nuland pakt groots uit dit jaar! Dit jaar presenteert Stichting Nuland Promotie de twaalfde editie van Rondje Nuland! Zondag 11 juni wordt een dag vol vermaak, met een mix van muziek, terrassen, marktkramen, straattheater en een keur aan spetterende activiteiten. Kortom: een leuk en gezellig evenement voor jong en oud en gratis toegankelijk. Maar niet alleen op zondag is er een evenement in Nuland, op zaterdagavond 10 juni presenteert Horeca Nuland: Rondje Nuland, de pre-party! Op zaterdagavond opent de feesttent op het Prins Bernhardplein om 20.00 uur zijn deuren en komen Snollebollekes en Peter Beense optreden. DJ Menno verzorgt de verdere muzikale omlijsting van deze avond. Iedereen is welkom! Kaarten zijn in de voorverkoop €10,- en zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn Nuland en Snackbar Theo Dirks. Aan de deur kosten de kaarten €12,50.

van een drankje kunt genieten van het grote aanbod aan entertainment. Ook zijn er diverse foodtrucks aanwezig, waar je het lekkerste streetfood kunt halen. Voor ieder is er wat wils!

Op zondag krijgen de bezoekers aan Rondje Nuland vanaf 11.00 uur een gevarieerd programma voorgeschoteld. De jaarmarkt biedt een grote diversiteit aan kramen, zodat koopjesjagers zich geen moment hoeven te vervelen.

Maar niet alleen op het gebied van eten en drinken valt er genoeg te proeven, ook op het gebied van muziek valt er een hoop te beleven deze dag. Zo verzorgt ’s morgens Harmonie Union een concert op de Kiosk aan het Prins Bernhardplein en verder zorgen diverse rondtrekkende blaaskapellen uit onze eigen regio voor sfeer en gezelligheid. Deze blaaskapellen worden gejureerd en rond 16.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt.

Rondje Nuland, kumt ‘t pruuve Dit jaar staat Rondje Nuland in teken van proeven, het thema luidt dan ook ‘Rondje Nuland, kumt ‘t pruuve’. Wordt het een ijskoud pilsje, lekker wijntje of gewoon een glaasje fris? Op meerdere locaties zijn gezellige terrassen ingericht, waar je onder het genot

De bands ‘Live Like’ & ‘Rolling Coaster’, DJ Smiley en DJJS verzorgen spectaculaire live optredens op de diverse andere podia. Verdeeld over de hele route, word je verder verrast door diverse artiesten die met straattheater een glimlach op je gezicht toveren.

Attracties & Entertainment In de route zijn ook veel activiteiten en attracties te vinden. Op het Raadhuisplein hebben kinderen de mogelijk om de strijd aan te gaan met ‘de sweeper’ en op het Prins Bernhardplein kan men klimmen en klauteren over een spectaculaire stormbaan. De allerkleinste onder ons kunnen volop spelen in het kinderspeelpark.

melijk en kinderrommelmarkt op het Albert Heijn plein. Dus heb je nog veel knuffels of speelgoed op zolder liggen waar je niets mee doet…. schrijf je in! Dit kan door een e-mail met daarin je naam, geboortedatum en telefoonnummer te sturen naar kramen@ rondjenuland.nl. Je krijgt dan gratis een mooie plek op onze kinderrommelmarkt.

Op het Kerkplein staat een klimtoren en ook wordt er dit jaar weer een Beachsoccer toernooi georganiseerd. Voor meer informatie over dit toernooi kun je terecht bij Café-zaal Kerkzicht. Tevens zijn er tal van spellen waar je aan deel kunt nemen. Een en ander met hulp van of georganiseerd door verschillende (buurt) verenigingen.

Stichting Nuland Promotie De organisatie achter Rondje Nuland, Stichting Nuland Promotie, is er in geslaagd een gevarieerd programma neer te zetten. De stichting wordt daarin gesteund door een groot aantal enthousiaste vrijwilligers. Samen met Horeca Nuland, Nulandse ondernemers en (buurt)verenigingen zorgen zij er voor dat er tijdens de feestavond op zaterdag 10 juni en tijdens Rondje Nuland op zondag 11 juni weer veel te beleven is voor jong en oud.

Kinderrommelmarkt Ben je tussen de 4 en 12 jaar en wil je graag spulletjes verkopen tijdens Rondje Nuland? Dit jaar is het mogelijk! Voor kinderen uit Nuland organiseren wij na-

Meer informatie over Rondje Nuland op www.rondjenuland.nl en de speciale Facebook-pagina.

Over onze dood praten we liever niet. Toch is het fijn om van elkaar te weten welke wensen er zijn. Hoeveel rust zou het geven als u het nu wél regelt? Voor uw partner. Of de kinderen. Nu vastleggen wat u wilt en hoe u het wilt. Op natuurbegraafplaats Maashorst merken wij dagelijks dat mensen een natuurgraf kopen uit liefde. Omdat ze anderen niet met de zorg willen opzadelen. En met hun aankoop borgen ze een stukje Nederlandse natuur.

Heeft u hier al eens over nagedacht?

Kom gerust eens vrijblijvend kennismaken. Natuurbegraafplaats Maashorst is 7 dagen per week geopend. U bent van harte welkom. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt natuurlijk wel een informatiegesprek inplannen met een informatiemedewerkster. Dan bespreken we rustig onder het genot van een kopje koffie of thee de mogelijkheden. En beantwoorden al uw vragen, bijvoorbeeld over hoe het werkt met uw verzekering. Mail contact@maashorst.nl of bel (0486) 745 006.

Natuurbegraafplaats Maashorst - Franse Baan 2, 5374 RS Schaijk  www.maashorst.nl  (0486) 745 006  contact@maashorst.nl


16 mei 2017 - pagina 20

www.thuisinhetnieuws.nl

VOOR BOUWBEDRIJVEN, SCHILDERS EN PARTICULIEREN ● Glaslevering en -plaatsing voor:

BC/LC

R ckMegens Timmerwerken

- nieuwbouw - renovatie - schadeherstel - interieur

● Levering en montage kunststof kozijnen

Glasadvies Ton de Groot. Lange Weide 7, 5397 AG Lith Werkplaats: Schutstraat 2 Lithoijen. tel: 06-46922299 email: tondegroot@glasadvies.com

• Nieuwbouw • Verbouw

WWW.GLASADVIES.COM

• Onderhoud • Renovatie • Machinale timmerwerken

Ruime keuze in perkplanten, hang- en kuipplanten, geraniums

21 mei Themazondag over Vaste planten en Hortensia Groot assortiment aanwezig van tuinplanten

• Prefab elementen • Exclusieve houten poorten

MEI ook op ZONDAG GEOPEND

Overige openingstijden onze website. Voor nieuws en actie`s kijk op www.verstegentuinplanten.nl of facebook: verstegentuinplanten Willibrordusweg 6 5374 NG Schaijk | 0486-461440 info@verstegentuinplanten.nl

Harenseweg 14a, 5351 NG Berghem info@rickmegenstimmerwerken.nl | 06-208 760 10

www.rickmegenstimmerwerken.nl

Theater

2017 2018

Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten. lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!


16 mei 2017 - pagina 21

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

GRATIS INLOOPSPREEKUUR (op afspraak) ELKE WOENSDAG van 16.30 uur tot 19.30 uur Zoekt u een goede advocaat voor vragen en/of problemen op juridisch gebied, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen?

Geslaagd accordeon-festival Op de laatste zondag van april vond in de Berchplaets traditiegetrouw het jaarlijkse Accordeon Festival plaats. Veel bezoekers kwamen hun favoriete accordeonisten beluisteren en maakten van de gelegenheid gebruik om een dansje te maken. Om 13.00 uur werd het festivalprogramma geopend en pas na 17.30 uur klonk de laatste noot. (Foto Bert Akkermans – Meer foto’s op www.berghem.nl)

25 jaar Amicitia Bezoekers waren zeer te spreken over de jubileumvoorstellingen van 25 jaar Amicitia Het jubileumstuk van toneelvereniging Amicitia is druk bezocht. Z’n 650 bezoekers hebben genoten van “Dansen met Vrienden”. Er zat van alles in; zang, dans, toneel, het moest een beleving worden, dat is wat de schrijvers Jan Grosfeld en Kim Kremer – van den Berk mee gekregen hadden van het bestuur. Een beleving is het zeker geworden gezien de vele positieve reacties van het publiek. Ook de spelers hebben genoten en veel plezier gehad tijdens de repetities en de uitvoeringen. Om 25 jaar Amicitia niet zomaar voorbij te laten gaan was er in de Berchplaets ook een tentoonstelling ingericht met posters, foto’s, rekwisieten, script boeken van diverse regisseurs en op een grote TV werden stukjes van bijna alle voorstellingen van de afgelopen 25 jaar getoond. Vele herinneringen zijn er opgehaald. Op de foto voorzitter Henk van Schaijk samen met enkel belangstellende van de tentoonstelling. De opening van de tentoonstelling werd gedaan door wethouder Annemieke van de Ven. Zij had een verrassing voor Henk van Schaijk en Marij Schraven, de oprichters van toneelvereniging Amicitia. Uit handen van de wethouder hebben zij namens I.B.V.A. Holland (bond voor amateurtoneel) een oorkonde en speldje ontvangen voor hun 25 jaar inzet voor Amicitia. Henk en Marij waren zeer aangenaam verrast. Het toneelseizoen 2016/2017 is voorbij maar nog niet het jubileum jaar. Daar hoort natuurlijk een feest(je) bij en dat heeft toneelvereniging Amicitia dan ook gedaan op 21 april in thuishaven De Berchplaets. Een gezellige avond met een heerlijk buffet en een drankje. Ja en natuurlijk is er al weer gesproken over het seizoen 2017/2018. Wat zal Amicitia dan op de planken gaan zetten? Dat is weer een mooie taak voor de leescommissie. Toneelvereniging Amicitia wil graag alle bezoekers bedanken voor hun belangstelling tijdens de uitvoeringen. Tot volgend jaar. Toi Toi Toi.

Brugman en Hagens Advocaten staat u graag bij in zowel advieszaken als procedures.

Brugman & Hagens Advocaten Burgemeester van Erpstraat 18-A 5351 AW Berghem Mevrouw E.A.M. (Esther) Brugman De heer G. (Gerolf) Hagens

Telefoon: 06 – 11 03 57 07 06 – 11 03 57 12 Website: www.bh-ad.nl E-mail: info@bh-ad.nl

HEURKENS bouwmaterialen

Burgemeester v. Erpstraat 101 5351 AT Berghem Tel. 0412-402 888 | Fax 0412-403 241 info@heurkensbouwmaterialen.nl

Kijk ook eens op onze website www.heurkensbouwmaterialen.nl voor assortiment, acties en nieuws of bezoek onze facebookpagina

www.heurkensbouwmaterialen.nl


16 mei 2017 - pagina 22

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

van een compacte wasbeurt tot een complete poetsbeurt gespecialiseerd in o.a. lak polijsten bekleding diepstomen

Singel 1940 - 1945 318 5348 PV Oss (0412) 652563 www.HoeksCarCleaning.nl

Computerproblemen?.... Heeft u die nu ook?.... Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! Naast service geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

St-Willibrordusstraat 37 • Berghem

Computerproblemen?........ Heeft u die nu ook? ……….

Nieuwsgierig geworden?

Wij helpen u graag om deze problemen in uw bedrijf of bij u thuis te verhelpen! of e-mail naar: Naast serviceBel geven wij advies over nieuwe hardware, software en/of een website?

BCNT Nieuwsgierig geworden? Bel of e-mailHaverhof naar: 20 5351 ML Berghem BCNT Tel. 06-20418593 Haverhof 20, 5351 ML Berghem E-mail: Tel. 06-20418593 info@bcnt.nl E-Mail: info@bcnt.nl

KNIPPING

Berghem

Voor al uw: • Grondwerk • Straatwerk • Sloopwerk • Aanleg van riolering

• Bestrating voor uw tuin, oprit en terras o Sier Tegels Beton, natuursteen, keramisch o Klinkers in alle soorten en maten o Opsluitbanden, pallisades enz. o Split in diverse kleuren verkrijgbaar • Schuttingen / erfafscheiding o Geïmpregneerde schutting o Hardhouten schutting o Beton / hout schutting o Schanskorf schutting enz. • Tuinhuizen, overkappingen, pergola’s voor u op maat gemaakt • Tuinhout, benieuwd naar ons assortiment? Neem dan contact op • Grondwerkzaamheden Minigraver Mini shovel Ons assortiment is uiteraard uitgebreider, voor meer informatie neem contact op.

Ook voor advies over deze werkzaamheden kunt u contact met ons opnemen. ✆ Bert 06-53717281

Het juiste adres voor de aankoop van uw tuinmaterialen en eventueel de aanleg daarvan

Kom bij ons langs voor scherpe prijzen

ACTIE: Luxe siertegels 60x60 antraciet M. HOEFNAGELS (SIER) BESTRATING EN TUINAANLEG

Mike 06-10791468

Mr. Van Coothstraat 46 5397 LL Lith Tel: 0646171695

Vr. van 12.30-18.00 u. en za. van 12.30-17.00 u. Maandag t/m donderdag op afspraak M-Hoefnagels-Sierbestrating-en-Tuinaanleg

www.mhoefnagels.nl


en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven. Wees extra alert bij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring

16 mei 2017 - pagina 23

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring.

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verwww.thuisinhetnieuws.nl BC

KnollenTocht

keersveiligheid, milieu en registratie.

van Zandvoort Zomer-check

Na groots enthousiasme vindt op zondag 21 mei de 2e Knollentocht van Berghem plaats. Een echte kroegentocht waar cocktails maar voornamelijk lentebier uit de regio in het zonnetje staan.

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

meer dan Bandenservice Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle) - SCHOKBREKERS - UITLATEN ACCU’S - TREKHAKEN is belangrijk, gelijkmatig U I T LBanden I J N Ewisselen N - BA L A N C Eomdat R E Njouw - Rbanden E M Mniet EN S E R V Islijten. CE

Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden. certificaat Kilometer Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto Nummerbord vastzetten in een autobedrijf komt voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of Algemene Met speciale schroeven, alleen met gecertificeerd kunnen Periodieke Keuring. Dezedie gegevens worden opgeslagengereedschap in een databestand worden bevestigd, worden jouwdoor kentekenplaten vastgezet. Op deze manier en kunnen worden opgevraagd alle deelnemende autobedrijven. Wees voorkom diefstal. extra alertjebij een onlogische tellerstand en check vooraf de kilometerstand zodat je niet op draait voor tellerfraude.

APK-keuring Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Zomer-check

Voorkom vervelende verrassingen wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit.

Winter-check

Als je van plan bent in de winter op vakantie te gaan is een wintercheck erg belangrijk als het om veiligheid gaat. Op deze manier ben je goed voorbereid op gladheid en sneeuw.

Banden (controle)

voor prachtig schilderwerk

Banden wisselen is belangrijk, omdat jouw banden niet gelijkmatig slijten. Zomerbanden en winterbanden zijn ontwikkeld om je maximale verkeersveiligheid te bieden tijdens de seizoenen. Ga veilig op weg en wissel op tijd je banden.

Nummerbord• vastzetten Glasschade Waterschade • Brandschade Met speciale schroeven, die alleen met gecertificeerd gereedschap kunnen worden bevestigd, worden jouw kentekenplaten vastgezet. Op deze manier Spuitwerk • Houtrot voorkom je diefstal.

Traditie In veel regio’s is het traditie om de start van het zomerseizoen te vieren met een biertocht. Van café naar café, een rondje langs diverse horeca aangelegenheden om steeds een ander biertje te proeven. Stempelen De Knollentocht vindt plaats op zondag 21 mei vanaf 14.00 tot 21.00. Deelnemende bedrijven

zijn Café Roots, Zalencentrum de Merx, Familie van Dijk in de Berchplaets en Café d’n Dort allen te Berghem. Liefhebbers kunnen de Knollentocht bij iedere horecazaak starten. Daar kopen zij een Stempelkaart voor 2,50 euro, een Lentebiertje voor 3,50 en genieten van een lekker hapje van het huis. Wanneer de stempelkaart vol is staat men een verassing te wachten voor deze prestatie!

Frank vd HEUVEL | Berghem | tel 0614313957

Broekstraat 2a - Berghem - 0412-403038 - vanzandvoortbanden.nl

Theater

2017 2018

Prik en Massage Post Berghem voor en tijdens de Nijmeegse 4-daagse De Nijmeegse 4 daagse gaat weer bijna van start. En wij als de Prik Massage Post zijn er ook klaar voor vanaf nu kan men bellen 06-12875559 voor preventief afplakken op maandag 17 juli 2017. Vanaf dinsdag 18 juli zal de Prik Massage Post net als vorig jaar vanaf 16:00 uur weer voor jullie tot beschikking staan. Ook op de zaterdag ochtend 22 juli voor nazorg. Graag zouden we in de loop van de week dan van jullie horen of er van de zaterdag gebruik gemaakt wil worden. Zit je in de trein of ben je op weg naar huis, bel dan naar het onderstaande telefoonnummer om een afspraak te maken, dit doen we om geen wachttijden te creëren, en iedereen op een nette manier te kunnen helpen. Graag een eigen handdoek meenemen. Je kunt weer terecht op Kerkstraat 26 de EHBO-ers en Therapeuten zij er weer om u te helpen. Informatie of door geven dat je er gebruik van wil maken kan bij EHBO Berghem Ans van der Burgt op telefoonnummer 06-12875559. Veel Wandelplezier namens alle vrijwilligers van De Prik-Massage Post Berghem!

Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten. lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!


16 mei 2017 - pagina 24

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

container verhuur zand- en grindhandel grond- en straatwerk sloopwerk minigraver verhuur transport gladheidsbestrijding

Spaanderstraat 96 5351 BD Berghem 0412-401232 www.thvdcamp.nl


16 mei 2017 - pagina 25

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC

NOOIT MEER SCHILDEREN NOOIT MEER SCHILDEREN SPECIALIST IN HETINBEKLEDEN VAN HOUT Wij bekleden het hout aan Uw woning SPECIALIST HET BEKLEDEN met hoogwaardig gecoate pasprofielen. AAN UW WONING VAN HOUT AAN UW WONING

ATELIER TOON HORNMAN

Dakkapellen, Windveren, Boeiboorden, Topgevels, Overstekken, etc. Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, decoratief, weerbestendig, corrosiebestendig.

NOOIT MEER SCHILDEREN

SPECIALE LangeTROUWRINGENACTIE levensduur, 10 jaar productgarantie.

Al 27 jaar dé goud- en edelsmid in Bernheze Hoogeindsestraat 7a Rijkevoort Tel. 0485-372422

SPECIALIST IN HET BEKLEDEN VAN HOUT AAN UW WONING

Wij bekleden het hout aan Uw wonin g met hoogwaardig gecoate pasprofielen.

Wij bekleden het hout Uwinformatie, woning met hoogwaardig Bel of mail vooraan meer Dakka pellen, Windveren, Boeiboorden, monsters en vrijblijvende prijsopgaaf gecoate pasprofielen. Topgevels, Overstekken, etc. of zie onze website:

Duurz aam, onderhoudsarm , kleurecht, Dakkapellen, Windveren, Boeiboorden, Topgevels, decoratief, weerbestendig, corrosiewww.remoimprove.nl Overstekken, bestendig.etc.

VOOR

Duurzaam, onderhoudsarm, kleurecht, decoratief, Lange leven sduur, 10 jaar productgarantie. weerbestendig, corrosiebestendig.

NA

www.remoimprove.nl

Handgemaakte sieraden in onderling overleg Bel of mail voor meer Lange informlevensduur, atie, monsters en vrijblijvende prijsopgaaf jaar productgarantie. of zie onze webs10 ite:

www.remoimprove.nl

Christinastraat 4 - 5384 KL Heesch - 0412-452087 VOOR

NA

Hoogeindsestraat 7a Rijkevoort Tel. 0485 -372422 www Hoogeindsestraat 7a Rijkevoort T. 0485-372422 www.remoimprove.nl .remoimprove.nl

Openingstijden: vrijdag 9.30-20.00 uur, zaterdag van 9.30-16.00 uur. Dinsdag, woensdag en donderdag op afspraak.

Theater

Holland

Kozijnen

2017 2018

Kunststof is allang geen plastic meer...

Wij zijn een onafhankelijk bedrijf die niet contractueel vastzit aan één leverancier en kopen rechtstreeks bij de fabrikant! Voor U als klant betekend dit dat wij kijken naar uw woning, uw wensen en geven u dan een advies. Wij meten alles in en laten elk raam op maat maken. Geen gepruts met kliklijsten, gewoon netjes op maat.

Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten.

Draaikiepramen, Schuiframen, Tuindeuren, Dakramen, Rolluiken Wij hebben een vast team en werken alles netjes af. Bel voor een afspraak of stuur een bericht via email of Facebook. www.Holland-kozijnen.nl Info@holland-kozijnen.nl Tel: 0848 748 030 Kozijnen

Rolluiken

Schuifpuien

(Lokale kosten)

lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!


16 mei 2017 - pagina 26

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Vrouwen, buikvet en hormonen Een uitdijende taille wordt soms beschouwd als de prijs die we moeten betalen voor het ouder worden. Voor vrouwen kan dit, vooral na de menopauze wanneer het lichaamsvet de neiging heeft om te verschuiven naar de buik, het geval zijn. Toch betekent een toename van buikvet meer dan alleen moeite hebben om de rits van je broek dicht te krijgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat buikvet ook bijdraagt aan ernstige gezondheidsrisico’s.

len waar vet zich in het lichaam ophoopt. De neiging om gewicht rond de taille aan te komen - en een ‘appelfiguur’ in plaats van een ‘peerfiguur’ te krijgen – kan wellicht een genetische component hebben.

Het goede nieuws? De gevaren van buikvet kunnen worden verminderd. Neem contact op en wij vertellen je graag meer 0412481263

Waarom buikvet meer dan oppervlakkig is Het probleem met buikvet is, dat het zich niet beperkt tot die extra laag vet net onder de huid (onderhuids vet). Het bevat namelijk ook visceraal vet, dat diep in je buik ligt, rondom je interne organen. Hoewel onderhuids vet cosmetische problemen geeft, is visceraal vet gekoppeld aan veel gevaarlijkere gezondheidsproblemen, waaronder: • Hartziektes • Diabetes Type 2 • Hoge bloeddruk • Abnormaal cholesterolgehalte • Ademhalingsproblemen Onderzoek heeft buikvet, ongeacht wat je totaalgewicht ook is, ook geassocieerd met een verhoogd risico op voortijdige sterfte. In feite hebben sommige studies zelfs aangetoond dat, zelfs wanneer vrouwen een normaal gewicht op basis van de standaard body mass index (BMI) hebben, een grotere taille toch het risico op sterven aan hart- en vaatziekten verhoogt.

Hoe zit het met buikvet? Je gewicht wordt grotendeels bepaald door de manier waarop je de calorieën, die je eet, in balans brengt met de energie die je verbrandt. Als je te veel eet en te weinig beweegt, zal je waarschijnlijk overtollig gewicht - met inbegrip van buikvet - krijgen. Maar veroudering speelt ook een rol. Je spiermassa kan enigszins afnemen als je ouder wordt, terwijl het vet toeneemt. Verlies van spiermassa vermindert ook de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt, wat het moeilijker kan maken om een gezond gewicht te behouden. Veel vrouwen merken ook als ze ouder worden een toename van buikvet, zelfs als ze op andere plaatsen geen gewicht aankomen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een daling van het oestrogeen, dat lijkt te bepa-

Wat zijn de oorzaken dat veel vrouwen overtollig buikvet hebben? Overtollig buikvet is voor veel vrouwen een veelvoorkomend probleem. Klinisch ook wel bekend als visceraal vet, verhoogt overtollig buikvet het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Terwijl slechte voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging factoren kunnen zijn die hieraan bijdragen, spelen onder andere hormonale veranderingen, leeftijd, stress en erfelijke factoren ook een rol. Je kunt je buikvet verminderen door een combinatie van krachttraining, gezonde voeding, cardiotraining en eventueel suppletie. Oorzaak buikvet 1: erfelijkheid Erfelijkheid is, als het gaat om vrouwen en buikvet, een boosdoener. Uit een studie uit 2012, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes bleek dat vrouwen gevoeliger zijn dan mannen voor een enzym dat wordt veroorzaakt door vitamine A en wordt gevonden in vet in de voeding. Het enzym induceert het vrijkomen van hormonen, die vetopslag bij vrouwen, meer dan bij mannen, bevordert. Uit een studie uit 2010, gepubliceerd in het Journal of Obesity bleek dat bij sommige vrouwen erfelijke factoren verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van overtollig buikvet. Op basis van je genetische aanleg, kun je dus gewoon een aanleg voor het verzamelen van vet in je buikstreek hebben geërfd. Terwijl je je buikvet door middel van oefeningen kunt verminderen en je je buikspieren met gerichte spierversterkende oefeningen kunt versterken, kan het gewoon vechten tegen de bierkaai zijn, als je een erfelijke aanleg hebt voor het verkrijgen van vet in je buikstreek en is het dus zeer lastig om een perfect platte buik te ontwikkelen. En bereik je met veel dieten, denk aan shakes en maaltijdvervangers, juist het tegenovergestelde effect.


16 mei 2017 - pagina 27

Oorzaak buikvet 2: veroudering Als je ouder wordt, begint in je lichaam de productie van het hormoon DHEA te dalen. Volgens de Harvard Women’s Health Watch hebben sommige studies deze daling in verband gebracht met een toename van de ophoping van buikvet, hoewel andere studies juist helemaal geen verband hebben gevonden. Hoewel de resultaten van het effect van DHEA op buikvet nog onduidelijk zijn, geloven sommige artsen en onderzoekers dat suppletie van DHEA kan leiden tot een vermindering van buikvet. Bovendien begint als je ouder wordt, je metabolisme te vertragen wat een andere mogelijke leeftijds-gerelateerde oorzaak van overtollig buikvet kan zijn.

Oorzaak buikvet 3: stress Volgens een studie uit 2000 van de Yale University hebben vrouwen, die vatbaarder zijn voor stress en geen overgewicht hebben, meer kans om overtollig buikvet te ontwikkelen. Deze studie toonde aan dat sommige vrouwen gevoeliger zijn voor de effecten van het stresshormoon cortisol, dat verantwoordelijk is voor de ophoping van vet rond de organen en de ontwikkeling van grote hoeveelheden buikvet. Oorzaak buikvet 4: hormonale veranderingen Hormonale veranderingen, in verband met de menopauze, zijn een andere veelvoorko-

www.thuisinhetnieuws.nl

mende boosdoener van overtollig buikvet. Volgens een onderzoek aan de Yale University veroorzaakt de menopauze een verlaging van de productie van geslachtshormonen, zoals oestrogeen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van meer buikvet. Bovendien leidt de menopauze tot een verschuiving van de plaats waar je lichaam vet opslaat; het wordt dan vooral opgeslagen in je armen, benen en heupen en de buikstreek. Geloof het of niet, zwembandjes zijn niet alleen onaantrekkelijk maar het hebben van dat extra gewicht rondom de buik is ook heel slecht voor je gezondheid - erger nog dan het hebben van te veel gewicht op je heupen of dijen - en het is een belangrijke indicator van een hormonale onbalans. Als je moeite hebt om gewicht te verliezen en het ook eraf te houden, garandeer ik je dat je problemen met je hormonen hebt. Je hormonen spelen een grote rol bij gewichtsverlies met inbegrip van je stofwisseling, waar je lichaam het vet opslaat, je eetlust en zelfs je onbedwingbare trek! Dit betekent dat, ongeacht je dieet en lichaamsbeweging, elke vorm van hormonale onbalans je inspanningen zullen saboteren. Persoonlijke aanpak Verschillende oorzaken vragen om verschillende methodes. Wat voor de een werkt, werkt wellicht niet voor de ander. Het in kaart brengen van de hormonale disbalans is daarom essentieel voor het kwijt raken van het overtollig buikvet. Dit kan doormiddel van een bloedanalyse en een hierop gebaseerd plan van aanpak. Hoe je je hormonen kunt resetten Extra buikvet kan wijzen op ĂŠĂŠn of meer van de volgende hormonale onevenwichtigheden: te veel oestrogeen, te weinig testosteron, lage niveaus van DHEA (een hormoon van de bijnieren) of hoge niveaus van insu-

BC/LC/T/M/B/H/V

line en cortisol. Buikvet verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Een plan om je te ontdoen van dit hardnekkige vet, moet goede voeding, lichaamsbeweging en natuurlijk motivatie bevatten. Al deze componenten samen, zullen voor een gezonde balans zorgen waardoor er vetverlies zal optreden. Hoe kunnen wij helpen Ons unieke plan helpt je deze balans terug te brengen waardoor je buikvet kwijtraakt en je gezondheid verbeterd! Het wordt opgesteld aan de hand van je actuele bloedwaarden en je gezondheidsgegevens. Het leidt je in vier fasen naar succes en zorgt dat je je persoonlijke gewichtsproblemen voor eens en voor altijd oplost en je gezondheid bevordert. Je plan brengt je gehele persoonlijke fysieke situatie in kaart en is daardoor uitsluitend op jou en jouw gezondheidstoestand van toepassing. Gratis consult Maak nu een afspraak voor een gratis consult en kies voor je gezondheid! Lifestyle Club Aerogym Het Wargaren 44 5397 GN Lith 0412-481263 info@aerogym.nl

Maak nu een afspraak voor een gratis intake! 0412-481263 info@aerogym.nl


16 mei 2017 - pagina 28

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

e c e n c a n D a D s c i s s c i s s a l s C Cla e party th

MET GEHEEL VERLICHTE DANSVLOER EN OPTREDENS VAN DIVERSE TOPARTIESTEN JEFFREY HEESEN

RANDY VOET

BRIAN VOET

ZATERDAG 3 JUNI

BERCHPLAETS VANAF 20.30 ENTREE 10,-

LOCATIE / VOORVERKOOP BERCHPLAETS - SPORTSTRAAT 3 - BERGHEM


16 mei 2017 - pagina 29

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Kwaliteitsfietsen uit eigen import tegen ongekend lage prijzen

Nieuw in Nuland: Q.ouT Fietsen Afgelopen maand opende de familie Grandjean in Nuland een nieuwe fietswinkel. De familie woont al vele jaren in Nuland en is er trots op nu ook haar bedrijf in Nuland te kunnen gaan uitoefenen. Het jonge bedrijf timmert hard aan de weg met een breed aanbod en een uitstekende service. En dat loont: nog onlangs werd Q.ouT uitgeroepen tot beste fietsenzaak van de hele gemeente ’s Hertogenbosch! Q.ouT is in 2015 gestart als antwoord op de snel bewegende fietsenmarkt. In samenwerking met diverse bedrijven is er een nieuw concept ontwikkeld. Zodoende kunt u er terecht voor alle soorten nieuwe fietsen tegen wel zeer aantrekkelijke prijzen. Er is een ruim aanbod van kwa-

liteitsfietsen uit eigen import van Duitse en Europese kwaliteitsfabrikanten, welke zelf gemonteerd worden in de eigen werkplaats in Nuland. U bent dus verzekerd van een snelle levertijd en een goede garantie, Q,ouT heeft de beschikking over 25.000 fietsen en 7000 elektri-

eigen import is de prijs bovendien zeer aantrekkelijk. Het kan u een besparing op leveren van wel €1000.- op een elektrische fiets! Ook alle onderdelen voor alle fietsen op voorraad. Bijna alle onderdelen die u er koopt worden gratis voor u gemonteerd. Naast fietsen biedt QW.ouT een aantrekkelijk assortiment rijdend speelgoed en accu-voertuigen voor kinderen, fietshelmen met de erkende keurmerken en allerhande accessoires zoals fietstassen en verlichting. Q.out vindt u aan de Kerkstraat 31 in Nuland tegenover de kerk naast café/zaal Kerkzicht. Er zijn ruime openingstijden maar ook buiten deze tijden kunt u op afspraak terecht. Hiervoor kunt u bellen naar 06 43842252.

sche fietsen. Fietsen in alle soorten en maten voor dames en heren maar ook een bijzonder breed aanbod kinderfietsen en BMX fietsen van grote merken zoals Haro BMX en volop keus in de populaire transportfietsen! Q.out kan zeer snel leveren, doorgaans binnen 24 uur. Door

Voor onze scholieren hebben wij

prachtige transportfietsen in aluminium en staal

Alle transportfietsen met stuurslot, terugtraprem, 3 versnellingen Nexus, met voorrek en dubbele standaard. In de kleuren bruin, wit, zwart, blauw en grijstitaan. Laklaag met poedercoating met 10 jaar garantie, ook 10 jaar garantie op het stuur. Aluminium € 419,00 en Lakmodellen € 369,00 incl. BTW. Bij aankoop van een fiets ontvangt u t/m 22 mei als extra een cadeaubon.

Servicebeurt voor uw fiets € 25,00

• BMX met 14 of 19 mm as vanaf € 149,00 • Omafietsen vanaf € 199,00

Alle reparaties mogelijk.

• Stadsfietsen vanaf € 249,00

De beste fietsenwinkel van de gemeente Den Bosch 2017

Wij bezoeken u ook aan huis waarbij we u alles kunnen presenteren op de computer.

Kerkstraat 31, 5392 CA Nuland 073-6898293 info@qoutfietsen.nl

Openingstijden: ma. t/m vr. van 9.00 tot 18.00 uur za. van 9.00 tot 17.00 uur

www.qoutfietsen.nl

Een winkel waar veel mogelijk is

Q.ouT


16 mei 2017 - pagina 30

www.thuisinhetnieuws.nl

Piet van Beers, volkstuinier en dichter Sinds 1953 noemt Piet van Beers zich Tilburger. Hij werd in 1927 in Loon op Zand geboren als oudste van zeven kinderen. Grootmoeder woonde toen ook nog in bij het gezin. Vader was destijds schoenmaker zoals veel mannen in Loon op Zand. Hij was tevens secretaris van de werkliedenbond. Eind jaren dertig begon vader een melkslijterij en hij kreeg meteen alle arbeiders als klant. In 1940 ging Piet van school en werd onmiddellijk knecht in de zaak van zijn vader. Hij had veel liever naar de mulo of de ambachtsschool gegaan, maar hij moest voor thuis mee ‘aachter de burries’. Tot 1947, toen ie in dienst moest en naar Nederlands Indië werd uitgezonden. Na ruim anderhalf jaar op Java keerde hij terug. Vervolgens heeft hij vooral voor Philips (Volt) in Tilburg gewerkt. In 1956 trouwde hij met Corrie Buster, Tilburgse in hart en ziel. Ze gingen in Loon op Zand wonen en kregen drie kinderen. Het verblijf in Loon was van korte duur. Na de traumatische ervaring van een dood geboren tweeling gingen ze in1959 definitief naar Tilburg. Piet was ‘volkstuinier’ in hart en nieren. Hij heeft jarenlang in het bestuur van de vereniging Onze Tuin gezeten en schreef zijn eerste lichte gedichten voor het orgaan van die volkstuinvereniging. Die eerstelingen zijn terug te vinden in zijn eerste bundels. De gedichten mochten nooit langer zijn dan een A viertje met strofen van vier regels en dat ‘ijzeren’ formaat heeft hij sindsdien vrij consequent aangehouden. Dat vaste patroon

‘Brabants’ Kwartaalblad over Brabantse taal Een tijdschrift voor de liefhebbers van dialect, met verhalen, gedichten, wetenschappelijke artikelen, boekbesprekingen en muziekrecensies. Een jaarabonnement kost € 24,00. Informatie: www.stichtingbrabants.nl Contact: info@stichtingbrabants.nl

BC/LC/T/M/B/H/V Tilburgse carnaval en menig Vastenavond bedenksel in dialect is in zijn koker ontsproten. Voor ons was de eerste ‘kennismaking’ ooit het gedicht Driekooninge zinge. Een lang humoristisch kerstgedicht dat ondertekend was met PJM. Het werd voor de Brabantse Spreukenkalender toegestuurd vanuit Grave, maar het gebruikte dialect verraadde dat de schrijver ergens in Midden-Brabant gezocht moest worden. Via via kwamen we erachter dat PJM stond voor de initialen van Piet van Beers.

droeg voor zijn gevoel bij tot het kernachtige van zijn verzen. Er zit over het algemeen weinig variatie in het rijmschema van zijn gedichten; de simpele cadans eindigt meestal in omarmend of gepaard rijm. Er zitten werkelijk prachtige verzen tussen. Zijn gedichten met vast ritme lopen meestal lekker; de strakste verzen zijn de mooiste. Hier en daar is er zeker sprake van rijmdwang, maar voor het merendeel van het dichtwerk geldt toch dat het genieten is. Dat komt mede door de milde humor die telkens weer opduikt. Omdat de dichter heel inventief is, krijg je het gevoel dat hij overal over kan schrijven. Vaak ‘behandelt’ hij de actualiteit en de dingen dicht bij huis. Dat maakt het geheel herkenbaar en toegankelijk. Een enkele keer fleurt een fraai zelfbedacht woord een gedicht op, zoals bijvoorbeeld bèkskeleutmesjien voor koffie automaat. In het Vurwoord bij het tiende deeltje ’t Blèèft hêet, lezen we: Dit is alwir ’t tiende buukske. Ik stao der zelf van verstèld. Over tèùne èn tèùniere Zèè’k onderhaand wèl ötvertèld. Toch zouden er nog bijna een even groot aantal bundels volgen! Pas vijf jaar geleden is hij met het tuinieren definitief gestopt; hij kon niet meer krom. Piet heeft zijn schrijverij eigenlijk van geen vreemden. Vader (de Rooie Pieter) was een geboren verteller. Hij was correspondent van De Stem, de Tilburgse krant en het Dagblad van Brabant en Zeeland. Piet is vaak benaderd voor bijdragen aan het

Op 85-jarige leeftijd heeft hij uit zijn totaal van duizend gedichten de beste gegroepeerd en uitgebracht in negentien bundels in eigen beheer. In zo’n bundelke moeten minstens dertig à veertig gedichten staan, vindt Piet. Enkele titels van de uitgebreide reeks: Brabants Bont, Vèrzenbuukske, Femielie van swirskaante, Rondom ’t hèùs, Tusse hèùs èn tèùn, Grèèze cèlle…, Sèmmele in oewen èège tèèd, Kèkt es èfkes, Zommedéene zèmmer, Kaoikes, Zeuve daoge zon…, ’t Is stil op straot en We lèève nog… In het twaalfde buukske, Allêen vèrder… schrijft hij over de moeilijke tijd na 2005, toen hij zijn Corrie verloor na een slepende ziekte. Corrie was dikwijls zijn eerste klankbord geweest. Maar de inspiratie is nog altijd niet opgedroogd. In het gedicht Aaw knooke, dat hij in november 2012 per e-mail rondstuurde, verwoordt de oude dichter zijn niet aflatende spirit: Ik kook nog steeds men èège pötje. Ik naoj nog steeds mennen èège naod. Ik slaop, ik schrèèf, ik vat enen borrel. Dan zèè’k teminste ‘van de straot’. Soms staat hij ’s nachts nog op om een paar regels op te schrijven, want de harde schijf daarboven gaat wel achteruit en het valt niet mee de dingen vast te houden in het geheugen, maar hij mag niet klagen. In 2013 is hij overgrootvader geworden! In de negentiende bundel geeft hij naast zijn dialectverzen ook een Nederlandse versie. Over de Tilburgs dialectspelling schrijft hij: “Tilburgs schrèève is nie niks…, daor moete vur gòn leere!” Op de site van CuBra staat te lezen dat Piet van Beers sinds september 2010 elke week een gedicht dat oorspronkelijk geschreven werd door de Tilburgse volksdichter Lechim (Michel van de Ven) presenteert. Ook dat doet hij tweetalig. Bovendien staat er een groot aantal gedichten op de site van Piet zelf. Toen we zijn Tilburgse flat verlieten, zei de oude bard: “Ge ziet mar, ge doet mar èn aanders kèkte mar…” Door Cor Swanenberg / Foto Piet van Beers Uit Brabants


16 mei 2017 - pagina 31

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

CD-presentatie Jan van der Heijden

Ontsombere We han hier zónne dooien dag. De tèmperatuur waar truggevalle en bé d’n buurt gonk ’t ammòl over kwaole. Ant hagget over heur keelontsteeking, ons Bèt wó nie onder doen èn begos over d’r artrose. Op ’t lest mènde ze menne jicht ok nog in ’t geding te brenge, mar ik riep ze tot de orde: ‘schèij af mi dè geklaag allemòl! Ik wil iets heure wè ons opmontert.’ Ès d’r behoefte waar òn laache, dan ha Tien nog wel wè, riep ie. Hij wies nie of we’t geleezen han, mar d’r ware zwaor krimineelen ontsnapt ùit de gevangenis in Mexico. Ze han unnen tunnel gegrave, mar al gaauw ware d’r ’n por van die ontsnapte boeve opgevat. De cipier vroeg: ‘Wè hedde gullie nou toch mi dè zand ùit diejen tunnel gedaon? Daor kosse wij niks van trugveijne.’ Uurst wó d’r gin man van de gravers iets verraoje. Mar toen kwaamp Quikwibio, die nog tien jaor moes zitte, op de proppe. Hij smiespelde: ‘Daor hen we stiekem unnen anderen tunnel vur gegrave...!’ ‘Over tunnels gesproke..! Wè vende gullie van ons neij fietsbrug?’ wó ons vrouw weete. ‘De Bluumkesbrug! Prachtig toch. Nò ’t Hèèrzent, de Plèèn, de Gavel, de Kelwis, de Kwikzeel, ’t Mùlderpad, de Misse èn de Romme. Eindelek wir unnen dialektnaam èn nog wèl zónne mooie!’ Nee, daor ware Tien èn Ant nog nie van op de hogte. ‘’t Naambordje is al mi de karneval geplòtst,’ riep de ons. ‘Bluumkesbrug is veul moier ès Pierekoal,’ brocht ik tussembèije. ‘Mar ègge dè nog nie gezien het, dan hedde zeeker nog nie veul gefietst, gullie?’ ‘Veulste wèinig,’ gaaf Ant toe. Nou karneval nog vernoemd wier, moes ik toch efkes mèldde dè’k minder te spreeken waar over sommigte tekste in d’n Birrekaolsen optocht. ‘Dun Aa,’ bromde-n-ik, ‘ze weete dus ok al nie mer dè bekant alle wòtterweeg vrouwelek zen…’ We kreegen ’t over onzen hond die pas tien is geworre èn nog zó leevendig èn hèl is. Ik vertelde dè’k bé trugkomst van m’n honderundje ons vrouw vur de deur zaag staon mi d’n bessem in d’r haand en ik vroeg in ’n vroleke bùi: ‘Wilde veegen of vliejge?’ Dè waar nie getroffe, natuurlek. Ons Bèt waar nor ’t Muzeum in Den Bosch geweest, want daor koste kunst laote schatte vur niks! ‘Tusse kunst en kitsch!’ riep ze vol vuur. Ik hukte d’r mee op in: ‘Jè, doede gé mar oew goei dingen òn! Alles wè ze wille geeve, is mooi meegenomme.’ De ons keek besodemieterd menne kant op èn blies nor aachtere. ‘Ge zult strakke wèl anders praote ès ons vaas duuzende wèrd blekt te zen…’ Ze wier geschat op vier tientjes. Ons vrouw hoef vurloopig nor gin schatting mer. Tien kwaamp innins wir arig ùit d’n hoek: ‘Ik jaag ons Ant nakend dur de kas.’ De ons reageerde èn dè waar de bedoeling. (Ik trap ’r nie in, want ik weet goewd dè hij nog van z’n leeve gin kas hi gehad èn dè hij Ante nog nie kan jage al ha-t-ie ’t gèire.) Mar goewd ons Bèt traai d’r wir in mi groote voewte: ‘worrum dè?’ ‘Umdè de tomate daor rood van worre,’ onneuzelde Tinus. ‘Oo,’ zin ik, ‘ik ha verwaacht dè oewe komkommer d’r van gonk groeie.’ ‘Irdaags gòn we wir op Bosch beevert en we hen al geboekt vur ’n fietsvekansie dur de duine!’ riep ons Bèt. ‘Ja, dè gi ècht de goeie kant op,’ knoorsde ik tevreeje. Alle proat is terug te lezen op thuisinhetnieuws.nl/columns

De Brabantse troubadour Jan van der Heijden presenteert zaterdag 27 mei zijn nieuwe CD. Hij is deze keer vooral geïnspireerd door de geboorte van zijn tweede kleindochter. Voor elk kleinkind heeft hij een lied gemaakt. Afwijkend van zijn Brabantse dialectliedjes heeft hij deze liedjes in het ABN geschreven. Opa worden en zijn geeft hem een trots en warm gevoel. Dit warme gevoel is voor hem op deze manier beter over te brengen. Maar ook het Brabants dialect wordt in de andere liedjes niet vergeten. De presentatie begint om 14:30 uur. Tijdens de presentatie wordt Jan bijgestaan door een aantal muzikanten, die ook geholpen hebben tijdens de opnames. Kaartjes voor zaterdag 27 mei zijn te reserveren à € 7,50/pp.

Liederentafel in de Pas Het Liederentafelorkest heeft een groot aantal liedjes uit de kast gehaald, afgestoft en nieuw leven ingeblazen. Liedjes die de moeite waard zijn om gezongen te worden. De liederenbundels staan vol met bekende en minder bekende nummers die er om schreeuwen om gezongen te worden tijdens de maandelijkse Liederentafel. Hou je van zingen en gezelligheid, dan ben je van harte welkom woensdag 17 mei vanaf 20.00 uur (zaal open 19:45 uur) De entree bedraagt 1 euro

Liederentafel in Middelrode Op 19 mei staat de laatste liederentafel van dit seizoen in de Moerkoal in Middelrode op het programma. Een avondje uit, gezellig meezingen met liedjes van weleer maar ook de moderne liedjes komen aan bod zoals de onlangs verschenen nieuwste single van Jan Smit “Het leven danst sirtaki”. De avond begint om half acht en is verdeeld in 3 blokken van 3 kwartier, dus om half 11 wordt het laatste liedje ingezet. Entree slechts 1 euro inclusief de bekende traktatie


16 mei 2017 - pagina 32

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Theater

Grotestraat 8, 5394 LG Oijen 0412-488955 0412-492463 na 17.00 u.

2017 2018

Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten. lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!


16 mei 2017 - pagina 33

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Fietstocht CV De Centrumknollen Het carnavalsseizoen 2016-2017 is alweer bijna ten einde. Zoals het inmiddels een echte traditie is geworden, sluiten we dit jaar in stijl af met onze jaarlijkse Fietstocht ! Zoals gewoonlijk vindt deze weer plaats op Tweede Pinksterdag , wat dit jaar valt op maandag 5 juni a.s. Zoals altijd brengt de route ons langs de mooiste plekjes van Berghem en omgeving. Uiteraard dienen bij de posten onderweg weer enkele opdrachten te worden vervuld, waarbij ook de volwassenen natuurlijk niet worden ontzien. Voor een drankje onderweg wordt gezorgd en tevens krijgt u na afloop voor de gedane inspanningen nog een gratis consumptie aangeboden. Aan het einde van de tocht is er tevens de mogelijkheid om iets te eten te nuttigen, uiteraard voor eigen rekening. Begin- en eindpunt van de tocht is bij onze vertrouwde Residentie Zalencentrum “De Merx” aan de Burg. van Erpstraat 25. U kunt inschrijven tussen 13.00 en 14.00 uur. U kunt starten vanaf 13.00 uur op volgorde van inschrijving. Omdat er met de fietstocht een mooie beker kan worden gewonnen, starten we om de beurt. Het inschrijfgeld bedraagt € 2,50 voor volwassenen. Kinderen tot en met 16 jaar betalen slechts € 1,25 en voor kinderen die bij papa of mama achterop zitten is deze tocht helemaal gratis. Om deel te kunnen nemen aan deze activiteit hoeft u niet persé lid te zijn van Carnavalsvereniging De Centrumknollen: iedereen is welkom, neem dus gerust familie, vrienden of bekenden mee !

Farmolympics tijdens Kinderboerderijdag Op zondag 28 mei houden we “farmolympics” op de kinderboerderij. We hebben allerlei sportieve spelletjes bedacht en deze in een dierenjasje gestoken. Ben jij zo sterk als een paard en kun jij springen als een kikker? Ben je zo lenig als een rat of net zo behendig met een frisbee als een hond? We gaan o.a. springen met skippyballen, strobaal trekken, blikgooien met een frisbee en nog veel meer. De kinderen mogen zelf hun medaille in elkaar knutselen. Ook kunnen ze een mooie glittertattoo laten zetten. We hopen voor 28 mei 2 kalfjes op de kinderboerderij te hebben. Tot en met zondag 14 mei kon je meedoen aan de naamwedstrijd. Iedereen mocht 2 leuke namen bedenken. Degene die de mooiste combinatie van namen heeft bedacht wint een leuke prijs. De gelukkige winnaar wordt ’s middags om 15.00 uur bekend gemaakt. ’s Morgens om 11.00 zullen onze schapen geschoren worden. De kinderen kunnen dit van dichtbij meemaken. Wie weet mogen ze zelfs wel een handje helpen. Naast al deze drukke bezigheden is er ook tijd om even rustig te genieten van alle jonge dieren op de kinderboerderij. We hebben inmiddels 3 lammetjes en al 8 jonge geitjes. 1 van de geiten moet nog bevallen dus wie weet komen er nog 2 bij. Ook is er een nest Vlaamse reuzen geboren. Nu liggen ze nog rustig in de stal. Misschien dat ze zich op 28 mei al een beetje meer laten zien. De cavia’s in de knuffelruimte zijn verhuisd naar het grote hok. Ze zitten daar met 5 nieuwe, jonge konijntjes. Genoeg te zien en te knuffelen dus.

Grondverzet en sloopwerken Peter van Keijsteren Angelenweg 60, 5349 TC Oss Tel. 0412-403314 / 06-11480216 Fax 0412-403314


16 mei 2017 - pagina 34

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

INNOVATIE IN KOUDETECHNIEK IS ONS VISITEKAARTJE

Angelenweg 87, 5349 TA Oss 06-21531117 | 0412-473365

www.jerokoudetechniek.nl

Schaijkseweg 3a, Herpen tel: 0486 41 51 00

kriekeput@herperduin.nl www.kriekeput.nl

Na school toch lekker nog even zwemmen? Neem dan een 10-baden dalurenkaart!

Kinderfeestje

per kind

€ 8,50

(Entree, friet en snack, ranja en een presentje voor de jarige)

10 baden ochtendkaart

€ 5,50 € 45,00 ? € 30,00

10 badenkaart 65+

€ 25,00

10 baden dalurenkaart

€ 30,00

Dagkaart 10 badenkaart (toegang van 10.00 tot 12.00 uur)

Spaanderstraat 72, 5351 BD Berghem info@noorenoptiek.nl

www.noorenoptiek.nl

(toegang van 10.00 tot 12.00 uur)

(toegang van 14.30 tot 18.00 uur)

Seizoenskaart

€ 135,00

Deze flyer geeft recht op HvH advies B.V. kan u onder andere de volgende diensten aanbieden: • werkvoorbereidingwerkzaamheden • calculatiewerkzaamheden • bouwkundig tekenwerk • projectbegeleiding • bouwtoezicht bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten • bouwbegeleiding en advies bij nieuwbouw, verbouw en renovatieprojecten

Korstestraat 2B, 5351 NL BERGHEM tel. 0412-402560 | mob. 06-19480343 | www.hvh-advies.nl

Brabants isolatiebedrijf bv Brabants isolatie bedrijf bv Julianastraat 10 B Berghem Julianastraat 10 B Tel.: 0412-401312

Berghem

Voor al uw voorkomende : * Isolatiewerkzaamheden * Sandwichpanelen * Brandwerende applicaties

Voor al uw voorkomende: • Isolatiewerkzaamheden Tel : 0412-401312 • Sandwichpanelen • Brandwerende applicaties

www.bib-isolatie.nl

www.bib-isolatie.nl

1x gratis zwemmen

in de maand APRIL 2017

Uw E-mail:

Zorgeloos en gemakkelijk uw vakantie boeken. Op afspraak bij u thuis of per telefoon of e-mail.

Nog volop leuke reizen voor het voorjaar en de zomervakantie! Ver weg of dichtbij, een reis per auto, bus, trein, vliegtuig, of een cruise, hiervoor ben je bij mij aan het juiste adres. En…. niet duurder dan ergens anders of op internet! Bel of mail me voor meer informatie. Barbara van Heumen | 06-23912678 barbara@thetravelclub.nl | www.thetravelclub.nl/barbara


16 mei 2017 - pagina 35

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

zwarte schermen en een boenmachine van ‘De Berchplaets’. De vrijwilligers van het ‘Repair Café’ zijn iedere derde woensdag van de maand aanwezig in zaal ‘Heide’ (begane grond) in dorpshuis ‘De Berchplaets’ van 09.30 tot 11.30 uur. In principe is de reparatie gratis, maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk zeer welkom. De vrijwilligers helpen u graag, geven advies waar nodig. Repair Café is niet alleen een plek waar met zorg gekeken wordt naar uw spullen, hun devies is immers: weggooien, mooi niet! Maar Repair Café is ook een plek waar het gezellig is, waar mensen elkaar ontmoeten en een kopje koffie kunnen drinken, in zaal Heide, of na afloop in de foyer van de Berchplaets. Kom op woensdag 17 mei naar Het Repair Café in de Berchplaets, Sportstraat 3, 5351 BZ Berghem Let op: we gaan dan tuingereedschap bv schoffel, heggenschaar en ander materiaal slijpen De eerstvolgende data in 2017 zijn: woensdag 17 mei en woensdag 21 juni. www.repaircafe-berghem.nl

Het ‘Repair Café’ in Berghem Sinds september 2016 is het ‘Repair Café’ actief in Berghem, iedere derde woensdag van de maand. Het lukt de actieve vrijwilligers iedere keer om de bezoekers, die hun meegebrachte spullen ter reparatie aanbieden, tevreden te stellen. Mocht een onderdeeltje ontbreken dan krijgen de bezoekers het advies een nieuw onderdeel te kopen. Tijdens het volgende Repair Café kan alsnog gerepareerd worden. En dan is iedereen tevreden en blij, zowel de vrijwilliger als de eigenaar. Het komt ook voor dat spullen te oud of te ver kapot zijn en dan is het zaak om dit zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Over het algemeen zijn veel klussen met succes geklaard. Wat komt er zoal binnen? Het is heel divers: van koffiezetapparaten, stofzuigers, lampen, klokken,babyfoons, combi-ovens, cd-spelers tot

Collecte door de leden van seniorenvereniging ‘De Herfstzon’

“Waar we anders in zijn

‘’Seniorenvereniging ‘’De Herfstzon ‘’ houdt in de week van 22 mei haar jaarlijkse collecte.De opbrengst van deze collecte komt volledig ten goede aan het werk van de ouderenvereniging in Berghem. De opbrengst zal onder andere worden besteed aan de organisatie van de diverse activiteiten.Wij hopen dat u de collectanten niet teleur stelt en dat u een bijdrage zult geven voor het mooie en belangrijke senioren werk in Berghem. Voor u medewerking bij voorbaat dank. De collectanten hebben en lidmaatschappas van De Herfstzon bij zich.

is onze benadering.

Wij zijn de accountant die je kent,

persoonlijk en vertrouwd.” “Waar we anders in zijn is onze benadering. Wij zijn“Waar de accountant we anders in die zijn je kent,

Henrie van Bergen

|

is onze benadering. persoonlijk en vertrouwd.”

Erwin van Erp

Wij zijn de accountant die je kent,

|

Ton Hendriks

persoonlijk en vertrouwd.”

“Waar we anders in zijn Henrie van Bergen

|

Erwin van Erp

|

Ton Hendriks

Henrie& van Bergen | Erwin van Erp accountants | Ton Hendriks en belastingadviseurs Hendriks van Bergen Smulders

is onze benadering.

www.hbs - acc.nl www.hbs - acc.nl

Hendriks van Bergen & Smulders

accountants en belastingadviseurs

& Wij zijn de accountant die je kent, www.hbs acc.nl Hendriks van Bergen

Smulders

-

accountants en belastingadviseurs


16 mei 2017 - pagina 36

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Menko MINIGRAVER VERHUUR & RIOOLAANSLUITING BOBCAT - GAS- EN WATERFITTEN

Menko ter Voert

■ NIEUWBOUW ■ VERBOUWING

■ RENOVATIE ■ ONDERHOUD

www.bouwbedrijfrobbers.nl

Vossehol 1c 5351 AC Berghem Telefoon 0412 402 976 Mobiel 06 11 21 54 63

info@bouwbedrijfrobbers.nl

Tel./Fax 0412 - 760157 Mobiel 06 - 12739373 Zevenbergseweg 9 5351 PE Berghem

WWW.WERKMETRIET.NL Rietdekkersbedrijf M. van de Wetering 0412-402193 / 06-29355960

Hubert Remi dakbedekkingen

Hubert Remi

* Dak reparaties * Dak onderhoud * Dak inspecties * Zinkwerk * Dakgoot reiniging

Nieuwbouw, reparatie en onderhoud,mospreventie, dakramen plaatsen etc. Wij zijn aangesloten bij De Vakfederatie Rietdekkers

Haargetouw 24 Tel. 0412 401006 www.hubertremi.nl

sportcentrum

BERGHEM Meer dan SPORT alleen!

5351 RT BERGHEM Gsm 06 52575851 hubertremi@caiway.net

TENNIS SQUASH ZAALSPORTEN KEGELEN ARRANGEMENTEN TEAMBUILDING EVENEMENTEN

FITNESS SMALL GROUP GROEPSLESSEN

PERSONAL TRAINING

KIDS LESSEN 50+ FITNESS VOEDING

OSSEWEG 38a - 5351AE - BERGHEM


16 mei 2017 - pagina 37

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC

MaasdijkMarathon Kids Run!

5e Kunst aan de Maas in de startblokken Zaterdagmiddag 3 juni is de opening van Kunst aan de Maas 2017, de kunstroute in de prachtige landschappen van het buitengebied van Oss. Diversen kunstenaars tonen hun kunstwerken langs de oevers en in de omgeving van de Maas. De route is gratis toegankelijk en loopt t/m september 2017. Ieder jaar vraagt Kunst aan de Maas een aantal kunstenaars om kunstwerken te creëren, geïnspireerd op het landschap. Dit jaar wordt er kunst getoond uit diverse disciplines: van audioverhalen, tot beeldende kunst en film. Voor de vijfde editie zijn kunstenaars Simon Niks, Ninette Koning en Weerthof & Pagee gevraagd om nieuwe werken te maken, die vertellen over het gebied en de historie. Ook de werken van de bekende Brabantse kunstenaars Noortje Haegens ‘Heen en weer’ en Thomas Bakker ‘Retaining Wall’ worden vertoond. Daarnaast is het werk ‘Industrieel Erfgoed’ van Jos Verschaeren te zien. Tevens zijn er een aantal permanente werken te bezichtigen. Volg de kunstexpeditie Kunst aan de Maas al wandelend of fietsend en ontdek met meerdere routes het buitengebied van de gemeente Oss. Kom genieten van alles wat het prachtige Maaslandschap te bieden heeft; bekijk de kunst en de cultuurhistorische gebouwen en smul van het culinaire aanbod uit deze streek. Dit jaar zijn ommetjes nieuw opgenomen als routes. Omdat Kunst aan de Maas een uitgestrekt gebied betrekt, zijn er drie ommetjes gemaakt rondom de vestingstadjes Ravenstein en Megen en het dorp Oijen. Naast de kunstwerken worden bijzondere locaties uitgelicht zoals kastelen, kloosters of natuurgebieden. Binnenkort staan alle routes op de nieuwe website. Houd tot die tijd onze Facebookpagina in de gaten facebook.com/kunstaandemaas Het kunstwerk op de foto is van Jos Verschaeren en getiteld: ‘Industrieel Erfgoed (2015)’. foto Jos Verschaeren.

Binnenkort is het weer zover: de MaasdijkMarathon. Voor kinderen uit groep 3 t/m 8 wordt er een speciale Kids Run georganiseerd op zondag 11 juni. De deelnemers lopen een ronde van twee kilometer. De start en finish is bij atletiekvereniging A.V.Oss’78 op sportpark de Rusheuvel. Er wordt gestart in drie verschillende categorieën. Om 14.00 uur gaan de deelnemers uit groep 3 en 4 van start, waarnaar daarna groep 5 en 6 en tot slot gaan de deelnemers uit groep 7 en 8 van start. Tijdens het startschot zal Osje aanwezig zijn om de kinderen aan te moedigen. Aan de finish ontvangen alle deelnemers een lekker stuk fruit, een medaille en de eerste drie deelnemers in iedere categorie krijgen een beker. De prijzen worden uitgereikt door Osje. Uiteraard kun je daarna ook nog met Osje op de foto. Wil je je inschrijven? Dit doe je via www.maasdijkmarathon.nl de inschrijving loopt tot 19 mei en kost 5 euro per persoon.

Nieuw kunstfestival

Eerste Nacht van de Muzelinck Stelt u zich eens voor; een zwoele zomeravond vol muziek, beeldende kunst, theater, dans, ontmoeten, ontdekken, verrassen, verbinden..…. Wat gaat er gebeuren? Muzelinck organiseert op 24 juni 2017 voor het eerst de Nacht van Muzelinck; een Kunst festival voor en door inwoners van de gemeente Oss. Iedereen die actief is met (digitale) muziek, beeldende kunst, digitale media, dans, theater of musical of dit wil zijn is van harte welkom om zich te laten inspireren, maar ook om zich te presenteren! Geïnteresseerde Muzelinck cursisten, scholen, instellingen, verenigingen, maar ook individuen kunnen deelnemen en hierdoor heeft de Nacht van Muzelinck een duidelijk verbindende factor. SAMEN maken we er een prachtige nacht van! Voor iedereen die wil beleven, optreden, zijn/haar kunstwerk wil laten zien en zich wil laten verrassen. Ook voor diegene die zich in een prettige sfeer wil oriënteren op kunst en cultuur in de eigen leefomgeving. Muzelinck is op 24 juni tevens de plek voor ontmoeting voor amateurkunstenaars die elkaar zien optreden op de diverse podia en elkaar zeker zullen inspireren! Nacht van Muzelinck is voor en door alle leeftijden. De Nacht van Muzelinck is gratis toegankelijk voor alle cursisten en deelnemers. Andere bezoekers betalen slechts € 5,00 (volwassenen) of € 2,50 (kinderen t/m 18 jaar) voor dit unieke Kunst Festival. Een avond/nacht vol beeldende kunst, (digitale) muziek, dans, theater, ontmoeten, ontdekken..........binnenkort dus meer informatie over wat u kunt verwachten! Zet de datum vast in je agenda, mis het niet!!

COMPUTERCURSUS.COM 30 jaar Blom Computer Consult Vlinderhof 7– 5345 JX OSS

Tel: (0412) 69 06 77

Alle Office cursussen, Excel, Word en Outlook voor beginners en gevorderden. Maar ook om een WordPress website te bouwen, met AutoCad leren tekenen, online te kunnen boekhouden en foto’s te bewerken. Dit alles in kleine groepen van max 6 personen, ook privé training.

Goed getraind gaat alles beter! info@computercursus.com


16 mei 2017 - pagina 38

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC

Verboven Tweewielers winnaar gemeente Oss Onlangs heeft Verboven Tweewielers in Lith de mooie prijswinnaar tweewielerwinkel van het jaar in de wacht gesleept. Een zeer mooie beloning en waardering voor de service die ze al sinds jaar en dag leveren, en die dus nu tot dit mooie resultaat heeft geleid. Er waren dit jaar voor het eerst 3 categorieën, namelijk de landelijke, provinciale en gemeente winnaar. Deze laatste prijs heeft Verboven Tweewielers in de wacht gesleept. De prijs kwam tot stand na het stemmen van alleen klanten, en dat maakt het ook zo mooi. Bij Verboven in Lith kunt u terecht voor alle soorten fietsen, van groot tot klein, van sportief tot elektrisch. Vooral op elektrisch gebied hebben ze zich de afgelopen jaren weten te specialiseren. Met de A-merken Gazelle, Batavus, Sparta, Merida, Flyer en Cortina heeft Verboven voor elke fietser een passend model, in diverse prijsklassen. Doordat ze officieel dealer zijn van bovenstaande merken, is het uitlezen, storing zoeken en service-en dan ook dagelijkse kost. Het extra beetje service zit hem vaak in de kleine dingen. Een goed, eerlijk en klantgericht passend advies, de extra aandacht voor de consument en een de uitgebreide service. Zo biedt Verboven een gratis haal-en brengservice, ook voor onderhoud en reparatie in de gehele regio. Bovendien wordt er op het moment hard gewerkt aan een nieuwe website, welke op zeer korte termijn online gaat. De oude site verdient weer een nieuw jasje, vooral om de winkel ook online beter te kunnen presenteren. In de maand juni vieren we het 5 jarig bestaan op onze huidige locatie, wat een schot in de roos is gebleken qua bereikbaarheid en ligging in het dorp. Ook op facebook is Verboven uiteraard te volgen met leuke aanbiedingen en weetjes. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Loop gerust eens binnen, om een kijkje te nemen. De koffie staat altijd klaar ! Graag tot ziens op het Marktplein 21 in Lith.

Laatste kans: Op Hoop van Zegen Door het succes in 2016 en de roep om herhaling speelt Theater Dankzij De Dijken op dezelfde weergaloos mooie locatie opnieuw de klassieker Op Hoop van Zegen van Herman Heijermans. Kaarten kunt u reserveren via www.theaterdankzijdedijken.nl De voorstellingen zijn op 1, 2, 3, 8, 9, 10 juni. Aanvang 20.15u Entree € 15,00. Zeg het voort. Als u al kaarten gereserveerd heeft dan hebben wij nog de volgende aanvullende mededelingen. U zit overkapt, dus droog, maar het kan koud worden aan de Maas. Houd daar rekening mee. Er is horeca aanwezig en u mag consumpties meenemen naar uw plaats (vrije zit). De pont bij Lith vaart tot 24.00u (Pinnen niet mogelijk) Raadpleeg voor evt. stremmingen http://www.maasveren.nl Op Hoop van Zegen is de meeslepende kroniek over een armlastig vissersdorp, ergens in Nederland, rond 1900. over een reder die mannen in een wrakkig schip de zee opstuurt en vrouwen die achterblijven. Allen gevangen in hun levenslot.

Wsv De Osse Maaskant organiseert:

De Lithse wandeltochten Zaterdag 20-05-2017 vanaf Hertog Jan Markt te Lith • • • • •

40 30 20 15 10

km km km km km

starttijden: starttijden: starttijden: starttijden: starttijden:

07.00 07.00 07.00 07.00 07.00

– – – – –

09.00 09.00 11.00 12.00 12.00

uur uur uur uur uur

Het startbureau sluit om 16.30 uur. Voor leden van de wandelvereniging De Osse Maaskant gratis. Voor leden van een wandelvereniging € 2,Voor overige deelnemers € 3,-


16 mei 2017 - pagina 39

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

brengt u een kleurrijke zomer Perkplanten van eigen kwekerij 5000 m2 • Zeer groot sortiment • Speciaal geselecteerde soorten • Extra forse planten

ZONDAG OPEN 12.00 -17.00 uur HEMELVAARTSDAG OPEN 10.00 -17.00 uur

Vlijtig liesje (pot 9 cm) per stuk v.a.

0,45

MEI AANBIEDINGEN

Hangbegonia in hangpot compleet 5,50 3,95

Cosmos

Coleus

bloeit het hele jaar

zeer decoratief blad

3,25

3,85

1,75

2,25

Aanbiedingen zijn geldig t/m 28 mei 2017 en zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch, tel. 0412-407030 www.tuincentrummeijs.nl | info@tuincentrummeijs.nl


16 mei 2017 - pagina 40

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Exclusieve tuininrichting voor wie anders kiest

EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN • TUINOVERKAPPINGEN • TUINPROJECTEN Sprokkelbos outdoor & lifestyle Sprokkelboschstraat 18 5243 RK Rosmalen info@sprokkelbos.nl | www.sprokkelbos.nl


16 mei 2017 - pagina 41

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Balkonplant van het Jaar: Hangbegonia De hangbegonia is verkozen tot Balkonplant van het Jaar 2017. De plant kreeg deze bijzondere titel op basis van zomeruitstraling, bloeicapaciteit, stijltrends en gebruiksgemak. Niet zo gek als je bedenkt dat de hangbegonia verkrijgbaar is met bijzondere bloemvormen, kleuren, geuren en aparte groeiwijzen. De plant staat hiermee synoniem voor een zomer lang plezier met een waterval van bloemen. Begonia is een kleurige, tropische doorbloeier uit de regenwouden van Azië, Afrika en Amerika waar het vochtig en licht is. De plant vormt samen met Hillebrandia de familie van de Begoniaceae. Begoniabladeren hebben een asymmetrische vorm en de bladkleur varieert van donkergroen of –rood tot lichtgroen en bronskleurig. Er is een enorme variatie aan kleuren: wit, oranje, geel, rood, roze, zalm of tweekleurige bloemen zijn het meest voorkomend. Van een aantal series verraden de namen hun groeiwijze al een beetje, zoals Waterfall en Fragrant Falls. Nadat de planten op het balkon in een voedzame potgrond zijn geplant, is de hangbegonia een rijk- en lang bloeiende plant. De bloeiers verlangen een lichte standplaats in de halfschaduw of matige zon. Lekker warm weer vindt de hangbegonia aangenaam om flink bij te groeien en bloeien. Zorg dat de grond nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water. Continue te nat of een regenachtige periode is voor de hangbegonia minder aantrekkelijk, omdat hij dan kan gaan rotten. Om de plant lang goed te houden kunt u een keer per twee weken plantenvoeding geven. En als u uitgebloeide bloemetjes of oud blad voorzichtig verwijdert, dan ontstaan steeds nieuwe knoppen.

VOOR TOTAAL ONDERHOUD EN AANLEG VAN UW TUIN, VAN ONTWERP TOT COMPLETE REALISATIE!!

Ontwerp uw eigen tuinhuis op: www.tielemanstuinhout.nl

Tuinhout • Tuinhuisjes • Tuinafscheidingen • Overkappingen Pergola’s • Schuttingen • Poorten • Vlonders Ambachtsstraat 13, 5391 BS Nuland. Tel. (073) 532 42 89 www.tielemanstuinhout.nl

Van Schadewijk Hoveniers Hoogstraat 32B, 5352 LC Ravenstein. 06-18187649 info@schadewijkhoveniers.nl www.schadewijkhoveniers.nl


16 mei 2017 - pagina 42

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC/T/M/B/H/V

Tegels schoonmaken

Het lekkerste plekje thuis is misschien wel je tuin. De mooiste momenten beleef je in je tuin. Daar wil je veel en lang van genieten. Liefst het hele jaar door. Het vier seizoenen concept van Stadhouders Hoveniers zorgt daar voor, 365 dagen per jaar. Met ruim 35 jaar ervaring en een team van échte tuinmannen gaan we niet voor minder. Wooncomfort stopt niet bij de buitendeur; daar begint het pas écht...! www.stadhoudershoveniers.nl

365 dagen genieten van je tuin

TIELEMANS HEKWERK BV

Hekwerk voor particulieren en bedrijven

Hekwerk • Poorten • Automatisering • Intercom Draai- en vrijdragende poorten • Sportveld omheiningen Ambachtsstraat 13, 5391 BS Nuland. Tel. (073) 532 42 89 www.tielemanshekwerk.nl

Tegels schoonmaken is helemaal niet moeilijk. Zelf al heb je groene aanslag op je sierbestrating dan nog hoef je geen moeilijke stappen te ondernemen. Wil je je tegels schoonmaken, dan heb je niet veel nodig. Voor een mooie en schone bestrating kun je je tegels het beste elke week met een bezem vegen. Zo veeg je oude bladeren, die vlekken veroorzaken, en onkruidzaden, die van bovenaf op je tegels neerdalen, weg. Niet doen Maak je terras met sierbestrating nooit schoon met een hogedrukreiniger. Je bent dan wel snel klaar met het onderhoud, maar je beschadigt je tegels ermee. Je sierbestrating wordt poreus, waardoor algen en vuil meer kans krijgen en groene aanslag moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik ook nooit chloor of zout, want die verbleken de kleur van je tegels. Groene aanslag verwijderen Heb je toch vlekken op je bestrating of groene tegels, maak die dan schoon met groene zeep. Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over je tegels. Laat het even inwerken en spoel het met water weg. Ideaal voor zowel betontegels als natuursteen. Zo makkelijk kun je tegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen.

Het is weer tijd om naar buiten te gaan.

Heb je vaak plassen water op je bestrating en worden ze daardoor snel vies, dan kun je drainage aanleggen. Hierdoor kan het water makkelijk worden afgevoerd.

Slakken bestrijden Slakken zijn vooral nachtdieren. U kunt ze tijdens hun nachtelijke vraattochten met de hand wegvangen. Ook zijn er ecologisch verantwoorde slakkenkorrels met voor andere dieren (en mensen) niet-giftige middelen. Voordeel daarvan is bovendien dat de stervende slakken zich ondergronds terugtrekken. U hoeft dus geen dode slakken op te ruimen.

BEZOE K ONZ E S

HOWT

UIN

binnen- en buitentegels • natuursteen • keramiek • straatbaksteen • tuinverlichting ROSMALENSEDIJK 10 ‘S-HERTOGENBOSCH

TEL. 073 521 37 15 | WWW.SWANENBERG.NU


16 mei 2017 - pagina 43

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Wilt u een nieuwe vloer kopen? een echte eiken plankenvloer terwijl andere vloeren haast niet van massief parket te onderscheiden zijn. Welke vloer u ook kiest u kunt altijd zorgeloos genieten van de kwaliteit van een Balterio vloer.

Kom eens langs bij Van Uden Wanden, Vloeren en Plafonds in Berghem. Wij hebben een ruim aanbod vloeren: van PVC tot laminaat en parket. TOPDEALER VAN BALTERIO Eén van de merken die wij in ons assortiment hebben opgenomen is Balterio: stijlvol, kwalitatief, en veelzijdig. Van Uden Wanden, Vloeren, en Plafonds is één van de weinige topdealers in Nederland. Wij hebben verschillende collecties van Balterio in huis, bijvoorbeeld de Quattro Vintage, Grandeur, Dolce, en Urban. Zo vindt u altijd een laminaatvloer die aansluit bij uw woonstijl, of deze nu trendy, vintage, industrieel of verfijnd is. Sommige vloeren lijken op

GROOT ASSORTIMENT VLOEREN Naast de laminaatvloeren van Balterio hebben wij andere merken en soorten vloeren in onze showroom, hierbij kunt u denken aan diverse PVC-vloeren en houten vloeren. In onze showroom kunt u onze vloeren bekijken en voelen. Neem bijvoorbeeld een

stuk vloer mee om thuis bij uw meubels te houden voor een goede impressie. Natuurlijk informeren wij u graag welke vloer past bij uw wensen. Onze service stopt niet bij de verkoop, want wij bezorgen uw aankoop ook graag bij u thuis. Het laten plaatsen van vloer behoort ook tot de mogelijkheden. Heeft u vragen of wilt u een vloer kopen? Kom langs bij onze winkel aan de Zevenbergseweg in Berghem. Wij zijn van dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar via 0412-403495.

uw ideale bouwpartner


16 mei 2017 - pagina 44

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

www.taximaasland.nl

...goed op weg! Een gezonde leefstijl is van onschatbare waarde! Als Personal Trainer is het mijn passie om je te helpen je doelen te realiseren. Haalbaar en betaalbaar! • Lifestyle coaching: definitief afrekenen met afvallen en diëten. • Met aandacht voor: Voeding - Beweging - Ontspanning. • Ook: Massages en Zelfverdedigingscursus voor 2 personen. • 100% Privacy, flexibel in tijd en betaalbaar: vanaf €15,- incl. btw. • Kijk op de website voor Info, prijzen en speciale arrangementen. Paul Schraven Willandstraat 62 Berghem 06 28648493 Maak vrijblijvend een afspraak:

www.pspt.nl

HABES HOUTEN VLOEREN, MEUBELEN, TOTAALINTERIEUR

✆ 0412-690093 www.taximaasland.nl

Onze comfortabele auto’s en bussen staan dag en nacht voor u klaar! Gespecialiseerd in: Groepsvervoer • Directievervoer Airportservice • Ziekenvervoer • Verhuur

Houten vloeren PVC vloeren Laminaat vloeren

Meubel & Interieur op maat Meubelrestauratie Meubelstoffering

Willandstraat 106, 5351 PK Berghem (Oss) 06-54628118 | www.johnhabes.nl

! g e w p o d e ...go www.taximaasland.nl


16 mei 2017 - pagina 45

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

E-BIKE VOUWFIETS € 999,-

NIEUW!!! Enik E-Bike vouwfiets Easy NIEUW!!! Aluminium frame. - Instap 20 cm ( bijzonder laag)

Geschikt voor personen lengte 1.40 mtr tot 1.95 mtr en maximaal 120 Kg

Dikkebandenrace is uniek kennismaken met wielersport Je bent jong en krijgt de kans om te fietsen op een echt wielerparcours, met volop fans achter de hekken en altijd een podiumplaats voor een uniek fotomoment. Op zondag 2 juli organiseert Stichting D’n Bèrgse Wielerronde deze unieke kennismaking met wielersport. D’n Bèrgse wielerronde bestaat uit een wielerwedstrijd voor jeugdwielrenners in alle leeftijdsklassen en een Dikkebandenrace. De Dikkebandenrace is een fietswedstrijd voor jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar oud die nog niet aan wielersport doen. Deelname is mogelijk op je eigen fiets – geen racefiets – en wordt gereden in meerdere leeftijdsgoepen. Het wielerparcours, met start en finish aan de Burg. van Erpstraat, gaat via de Willibrordusstraat, Kap. Kitslaarstraat, Veldstraat, Parlevlietstraat en Irenelaan. Het doorgaande verkeer via de Burg. Van Erpstraat wordt die dag omgeleid. De wielerwedstrijden zijn tussen 9.45 en 15.30 uur. De Dikkebandenrace start om 11.30 uur. Solexteam Berghem organiseert na afloop weer een ludieke solextour met veel Bèrgse deelnemers in originele creaties én een extra spectaculair parcours dwars door de De Merx. Meer info op www.bergsewielerronde.nl

Kleur: Zwart glanzend (tevens ook in wit verkrijgbaar) Afmetingen gevouwen: 81x37x68 cm (LXBXH) Zadel: Selle Royal Rio - Gewicht: 20 KG Wielmaat: 20” - Banden: Kenda 50-406, 20 x 1,95 Velgen: Aluminium holle velgen - Motor: 250 W, ondersteunt tot 25 km/h Remmen: Voor en achter V Brakes, achter met terugtrap rem Versnelling: Shimano Nexus Naaf 3, Pedalen: Aluminium tevens inklapbaar Motor: Bafang voorwielaandrijving , koolborstelloos met duw hulp Geïntegreerde accu, afneembaar en onderhoudsarm Accu-technologie: Lithium-Ion van Samsung Radius: ca 50 km - Laadtijd: Max 6 uur Levensduur batterij : tot ca 1.000 laadcyclussen Verlichting: LED verlichting voor en achter, achter met standlicht. Bagagedrager: tot 25 kg belastbaar Accu vermogen: 36 V/ 8,8 Ah - TÜV gekeurd 1 Jaar garantie

TE KOOP BIJ PAWN.NL BERGHEM € 999,--

0412-761270 TeBerghem@pawn.nl koop bij:

Sint Willibrordusstraat 25

Berghem

0412-761270

Schilderen en glaszetten

Chris van Hintum

CV AbraKadaver stopt met voetbaltoernooi Welke sportieve carnavalsvierder had het begin juni niet in zijn agenda staan: het AbraKadaver-voetbaltoernooi? De carnavalsvereniging heeft besloten om na 12 jaar te stoppen met de organisatie van het toernooi. “We zijn vrij primitief begonnen bij D’n Dort”, vertelt Danny van den Heuvel. “Het leek ons namelijk leuk om een voetbaltoernooi te organiseren waarbij carnavalsverenigingen onderling probeerden om de beste van Berghem te worden. Hierbij bedachten we steeds weer iets ludieks, zoals spijkerbroekhangen of koe-schijten”. Een paar jaar geleden is CV AbraKadaver begonnen om het toernooi te organiseren bij Berghem Sport. Omdat er meer velden waren, had de vereniging ook meer mogelijkheden. “Met onze overkapte trekstang probeerde we na de prijsuitreiking altijd nog een feestje te bouwen”. Ook over de prijzen werd vaak gelachen. Elk jaar werd de spons en het eentje uitgereikt. “Twee jaar geleden hebben we zelfs nog een barbecue en feestavond georganiseerd om te vieren dat we het toernooi voor de 11e keer hadden georganiseerd. Na al die jaren vinden we het mooi geweest en tijd om plaats te maken voor een nieuwe groep enthousiastelingen die het stokje over willen nemen”. De carnavalsvereniging kijkt terug op 12 gezellige, sportieve toernooien.

Schoolstraat 13 5351 EK Berghem Telefoon: 0412-401947

Vossenbosstraat 12, 5351 AJ Berghem Telefoon: 06 5114 7904 email: frankstegelwerken@caiway.nl


16 mei 2017 - pagina 46

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Sparen/Beleggen Hypotheken Verzekeren

St.Willibrordusstraat 7 5351 ED Berghem tel 0412 401695 St.Willibrordusstraat 7

5351 ED Berghem tel. 0412 401695

Gezinsaanbieding!

Elke woensdag, gezinszak friet me

GEZINSAANBIEDING!

keuze uit frikandel, kroket en/of

Financieel advies in een taal wat u kunt begrijpen! Zevenbergseweg 1 5351 PE BERGHEM Telefoon 0412 – 405 333 www.laurenssenadvies.nl

Van den Boogaart Gordijnen, een winkel en naaiatelier in één. Voor al uw:

(vouw)gordijnen, vitrage, inbetweens, rolgordijnen, jaloezieën, paneelgordijnen, plissé en duette, facetight en silhouette

Bovendien leveren wij alle soorten rails en ophangsystemen.

Elke woensdag: voor slechts € 750 gezinszak friet met 5 snacks. Keuze uit frikandel, kroket en/of gehaktbal voor slechts

€ 7,50

Met Carnaval zijn wij alle dagen g

Nieuw dit jaar buffet mogelijkheden op de m Kom gezellig eten!

Wij hebben meer als 50 zitplaa

Wachttijd verkorten?! Kom gezellig eten! Wij hebben meer Bel of app uw bestelling! dan 50 zitplaatsen.

Ruim 1100 kapstalen en 150 showbanen in onze showroom. Gratis meten en hangen, snelle leveringen en scherpe prijzen. Van den Boogaart Gordijnen Citadelstraat 15 5397 GJ Lith Tel. 0412-481764 gsm 06-51352625 www.boogaartgordijnen.nl

Wachttijd verkorten?! Bel of app uw bestelling!


16 mei 2017 - pagina 47

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Berghem in 1953

Avond-Vierdaagse Van 6 t/m 9 juni is het weer zover, dan loopt heel Berghem en omgeving weer massaal de Avond Vierdaagse Berghem.Alweer voor de achtiende keer georganiseerd door de Stichting Jeugd en Jongeren Berghem. Vanaf het Meester Gielenplein in het centrum van Berghem vertrekken 4 avonden lang ongeveer 600 deelnemers voor een wandeltocht van 5 of 10 kilometer. De routes lopen door en in de omgeving van Berghem. Dinsdag 6 juni vanaf 15:00 uur kan er ingeschreven worden. Het inschrijfgeld bedraagt € 5,00. Aanvangstijden: 10 km - 18.00 uur 5 km - 18.30 uur Op donderdagavond worden de wandelaars ingehaald met de muzikale klanken van de Trampolino’s. Op de vrijdag zal dweilorkest “Nie Perse` hun vrolijke klanken ten gehore brengen tijdens de laatste avond van de avondvierdaagse. Zoals elk jaar kunnen we weer een beroep doen op een groot aantal vrijwilligers die mede zorg dragen voor het slagen van het geheel. Zij zorgen voor het inschrijven, veilig oversteken van de deelnemers, bewegwijzeren van de route’s en nog veel meer onzichtbare dingen die nodig zijn om alles goed te laten verlopen. Zonder deze mensen kan de avond-4-daagse niet bestaan. Alle vrijwilligers alvast heel hartelijk bedankt.

Theater

2017 2018

De film van Berghem 1953 die in opdracht van harmonie concordia uit Berghem is gemaakt is geheel gedigitaliseerd. De film die een uur film bevat, laat nu door de beeldverbetering weer veel personen tot leven komen. Vele verdwenen gebouwen, objecten, en verenigingen zijn te zien. Heemkunde vereniging Berchs-Heem heeft het werk op zich genomen, met als resultaat een geweldige film. De film wordt ondersteund door vijftiger jaren muziek, ook zijn de personen en gebouwen voorzien van ondertiteling. Berchs-Heem heeft de film uitgebracht in het kader van hun 25 jarig jubileum. De D.V.D is te verkrijgen op onderstaande adressen voor €10,00, een uniek bezit die iedere Berghemnaar zal koesteren. Berchs-Heem zal op het einde van het jaar ook de film Berghem 1963 gaan uitbrengen, Lambert van Hinum Clausstraat 5 0412-402515 Gerard Hoeks Joeri Gagarinstraat 21 0412- 401844 Gerard van der Linden ’t Reut 103 0412-401765 Ria Boeijen E Aldrinstraat 3 0653726742 Willy van Erp Burgemeester van Erp straat 70 0412-401356 Gerrit Smits Broerstraat 25 0412- 401518 Dora van Ravensteijn Broekstraat 10 0412- 0412401127 Jan van der Burgt Zicht 7 0412401183

Vernieuwde Koppelsteeg valt wat duurder uit De aanbesteding van de renovatie van sportpark de Koppelsteeg in Berghem is wat duurder uitgevallen dan de gemeente Oss gehoopt had. De realisatie blijkt 460 duizend euro duurder dan begroot. De tegenvaller is vooral te wijten aan de marktsituatie. Aannemers zitten minder verlegen om werk nu de economie aantrekt.

Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten. lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!

In januari paste de gemeente al 470.000 euro bij op het budget van 2,7 miljoen en zal dus nu opnieuw een greep in de gemeentekas moeten doen. Zowel de gemeente als Berghem Sport zetten zich echter in om de kosten zo beperkt mogelijk te houden. Zo kijken gemeente en het bestuur van de voetbalvereniging nog eens kritisch naar de wijzer waarop geplande kunstgrasvelden zullen worden uitgevoerd. Daarnaast wordt zo’n 77.500 euro bezuinigd op de rest van de plannen en gaat Berghem Sport zelf 35.000 euro uitsparen door de aanleg van het nieuwe parkeerterrein in eigen beheer uit te voeren. In oktober wordt begonnen met de bouw van de nieuwe accommodatie. Het is de bedoeling dat het totale complex voor het seizoen 2018/2019 wordt opgeleverd.


DE

16 mei 2017 - pagina 48

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

De zomercollectie hangt weer te schitteren in onze winkels. FYSI ROODE Kom snel een kijkje nemen

Onze outlet is weer open... dus keuze genoeg voor baby en kids INLOOPSPRE met kortingen van 50 tot 75% Elke MAANDAG van 19.00

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft

Wilhelminasingel 18 Berghem & Schutsboomstraat 23 Schaijk

Graag telefonisch of

PSPREEKUUR

FYSItot 20.00 ROODE G van 19.00 uur

FYSI ROODE

per mail aanmelden. 0412-657956 info@fysioroode.nl

GVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

www.FYSIOROODE.nl

INLOOPSPREEKUUR INLOOPSPREEKUUR Elke MAANDAG van 19.00 tot 20.00 uur

Elke MAANDAG van 19.00 tot 20.00 uur

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wij zijn AANGESLOTEN bij ALLE ZORGVERZEKERAARS, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig.

nl

Graag telefonisch of


16 mei 2017 - pagina 49

Korte cursus muziek maken De korte cursus “muziek maken” van harmonie Concordia is gestart en het gaat er hartstikke leuk naar toe. Alle gezichtjes zijn gespannen om geluid uit het instrument te krijgen. Je moet een keertje iets proberen om te zien of je het werkelijk leuk vindt! Na de grote vakantie wordt deze cursus opnieuw gegeven om iedereen die deze heeft gemist alsnog in de gelegenheid te stellen. Zo krijgen ouders/ verzorgers vrij snel inzicht of het kind zelf muziek wil maken. Daarnaast kan ook gestart worden op een instrument. Volgend keer meer hierover. Zelf muziek maken is een hobby die je levenslang kunt uitoefenen. Veel professionele muzikanten zijn als leerling gestart bij de plaatselijke muziekvereniging, om aansluitend het conservatorium met succes te doorlopen. Ook vanuit onze vereniging zijn er diverse

www.thuisinhetnieuws.nl

leerlingen nu professioneel musicus. De grootste groep blijft echter muziek maken als hobby en ontspanning. Je pakt je instrument en vergeet voor dat moment de drukte van de dag. Daarnaast ga je regelmatig naar een repetitie om gezellig samen muziek te maken en je hebt er tevens sociale contacten waarbij de beslommeringen van de dag kunnen worden vergeten. Voor de ontwikkeling van een kind is muziek maken van groot belang. Er is wetenschappelijk aangetoond dat muziek maken een positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Meer informatie hierover kun je vinden op http://www.opvoedadvies.nl/muziek. htm of www.lbmblaasmuziek.nl/muziek-maakt-slim. Voor meer informatie over onze opleidingen voor kinderen en volwassenen mail naar opleiding@concordiaberghem.nl of neem telefonisch contact op met Gijs van Uden, telefoon 0412 769054.

Bands in het Bos met dHoofd Elke laatste zondagmiddag van de maand tot en met september) speelt er een regionale band in ons Openluchttheater. Je bent welkom om te genieten van het zonnetje, heerlijke muziek en een lekker drankje! Na een donkere herfst, een natte winter en een aarzelende lente breken dan toch de frisse blaadjes door. Dat moeten we vieren, vond dHoofd. Dat doen ze op zondag 28 mei vanaf 14:30 uur. De overwegend kale of grijze mannen van dHoofd vieren al decennialang de terugkeer van de zon in hun leven, en schrijven daar liedjes over: de altijd sluimerende liefde, de nostalgie en de hunkering naar alle dingen die we vroeger met nog veel meer gemak deden dan nu. dHoofd zingt en speelt luistermuziek, met stevige wortels in de jazz en blues. Bij de tweede set krijgen de mannen de ind in de rug van De Saksen. dHoofd is: Jos van Oorschot (zang en gitaar), Harm van der Toolen (gitaren), Peter van Venrooij (drums) en Willem van den Elzen (piano en bas). Featuring De Saksen: Aafke de Bruijn (altsax) en Yolanda van den Elzen (alt- en tenorsax).

BC

Opa vertelt Mijn vriend Gerrit vertelde eens het volgende. In een gesprek met zijn 10 jarige kleinzoon verhaalt hij over de militaire dienstplicht. Iedere twintigjarige Nederlandse man was verplicht 2 jaar te ‘dienen’. Na een gezondheidskeuring volgt het bevel om je te melden in een garnizoensstad waar je met je maten in een kazerne wordt gelegerd. Dat wil zeggen waar je, ver van huis en haard, met vele vreemde lotgenoten, ondergebracht wordt in een primitieve behuizing die kazerne heet. Hier is een hogere militair in rang de baas. Deze lijkt er plezier in te scheppen je het leven zo zuur mogelijk te maken. En als je dan geleerd hebt mensen dood te schieten maak je kans, zonder enige eigen inbreng, uitgezonden te worden naar een ver vreemd land. Zo zijn in 1946 ongeveer 95.000 Nederlandse dienstplichtigen naar Indonesië gestuurd. En dan zegt de kleinzoon plots: “Maar opa deed je dat dan maar gewoon?” Aan dit verhaal van dingen die ‘gewoon’ waren moest ik denken bij een bezoek aan het Ereveld Grebbeberg. De laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen en 1 burger. Het grootste deel gedood bij de Slag om de Grebbeberg. Jonge twintigers en zelfs enkele tieners die ongevraagd hun leven gaven voor volk en vaderland. Voor onze vrijheid! In een tijd waar het winnen van een oorlog afhing van het aantal ingezette manschappen. Een tijd waarin militairen marcheerden en fietsten om zich te verplaatsen. Een brief uit Nederlands Indië aan je vriendin 5 tot 6 weken later in de bus viel. Contact via de telefoon niet gewoon was. Als je geluk had mocht je met kerst, via het radioprogramma “groeten uit Nederlands Indië”, twee zinnen spreken met familie. Veel beluisterde programma’s, waar door emotie van het moment, het spreken met je familie zich meestal beperkte tot ‘het gaat goed met met ons en met jou?”. Gewoon was ook dat vrouwen buiten de oorlog bleven. Zij dienden zich te beperken tot het baren van voldoende ‘nieuwe soldaatjes’. Dat dit nu voor de huidige generatie niet meer gewoon is, lijkt me begrijpelijk. Ook de oorlog is met zijn tijd meegegaan. Het gaat niet meer over manschappen maar om gereedschappen. Onbemande bestuurbare kogels van zo’n miljoen euro per stuk zien we op televisie door de lucht vliegen en doeltreffend landen. Laat daarom allen die na de oorlog geboren zijn dat vooral zo houden. Sterke verhalen van oorlogshelden, die na ruim 70 jaar zeggen niet bang te zijn geweest, lijden naar mijn idee aan vergeetachtigheid. Open boek Ook bij ons Berghs monument was zowel jong als oud aanwezig om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Naast de realisering van het herdenkingsmonument heeft de Heemkundevereniging Berchs-Heem ook een mooi boekje samengesteld van alle oorlogsslachtoffers uit Berghem. Duidelijk is dat het niet alleen militairen zijn maar ook burgerslachtoffers die zich toevallig op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats bevonden.


16 mei 2017 - pagina 50

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

Berghem weer middelpunt Mahjong-gemeenschap

TV Berghem Het laatste nieuwtje in het Bergse medialand! TV Berghem is vanaf nu ook te volgen op Facebook. TV Berghem. Ziet u soms in het Bergse mediawoud ook de bomen in het bos niet meer? Daarom hierbij de juiste (contact-)gegevens van TV Berghem op een rijtje: - Voor berichten op de kabelkrant van TV Berghem (bijvoorbeeld een aankondiging van uw evenement/activiteit of zomaar een bericht dat u wilt delen met de Bergse bevolking) email naar: kabelkrant@tv-berghem.nl - Als u een afbeelding (foto, poster e.d.) op de kabelkrant geplaatst wilt zien? Stuur een bijlage mee in de mail. Voor het beste resultaat: Een liggende afbeelding in .JPG formaat met de afmetingen 888 x 500 (breedte x hoogte) Wij plaatsen ze graag voor u! - Wilt u dat wij bij uw evenement aanwezig zijn? Stuur dan een email-bericht met uw verzoek aan secretariaat@tv-berghem.nl Wij gaan dan onze uiterste best doen om onze vrijwilligers voor u in te zetten. Let wel! Hoe eerder, hoe groter de kans dat onze vrijwilligers aanwezig kunnen zijn! - Zet aub de hierboven genoemde adressen in uw contactgegevens! Wat wij niet weten, kunnen we niet melden aan onze kijkers/volgers! Laat staan aanwezig zijn! - Naast Facebook ( TV Berghem ), Youtube ( TVBerghemVideoteam ), website ( www.tv-berghem. nl ) zijn wij als enige in Berghem ook te zien via ons eigen kabel TV kanaal ( Caiway kanaal 62 )

Mahjong is een uit China afkomstig combinatiespel en is het best te karakteriseren als een denksport en gezelschapsspel in één. Het spel wordt gewoonlijk gespeeld met vier personen. Doel van het spel is om zo snel mogelijk ‘mahjong’ te maken. Dit doe je door setjes met je stenen te maken. Mahjong vereniging Schoon Spel hield vorig weekend haar Dutch Open. In Berghem kwamen 88 spelers aan de start, onder wie 28 buitenlanders. De organisatie trakteerde ze op een mooie zaal, Op de foto vlnr: Marco Montebelli (2e), Joël adequate catering, een prettige Ratsimandresy (winnaar), Ans Hoogland (3e) atmosfeer, een humoristische (foto: Mattheu van Oorsouw) spreekstalmeester en vlotte tussenstanden en uitslagen. De Fransman Joël Ratsimandresy heeft de Dutch MCR Open op overtuigende wijze op zijn naam geschreven. De tweevoudig winnaar van het Belgische Open (2016 en 2017) kende een aarzelende start met een derde plaats in de eerste partij, maar won de resterende zes ronden. Op de tweede plaats eindigde Marco Montebelli uit Italië, ook een regelmatige podiumklant op internationale toernooien. Beste landgenoot was Ans Hoogland op de derde plaats. Hoogland, bij de 2015-editie ook derde, scoorde in de 6e partij een duizelingwekkende 579 punten.

meubelstoffeerderij - Kortom maak als vereniging, kosteloos, gebruik van onze diverse platforms om uw bericht te delen met alle inwoners van Berghem!

VANDAAG 28 JUNI, GEOPEND VANAF 12.00 UUR Laat u inspireren door onze stof- en ledercollecties, de cappuccino staat klaar !

meubelstoffeerderij Meubelstoffeerderij meubelen slapen

meubelstoffeerderij

elstoffeerderij is een authentiek familiebedrijf met ruim 50 jaar VANDAAG 28 JUNI, GEOPEND VANAF 12.00 UUR aak is gespecialiseerd in meubelstofferen en staat op dit gebied Laat u inspireren door onze stof- en ledercollecties, Margriet Meubelstoffeerderij is een authentiek familiebedrijf met ruim 50 jaar VANDAAG 28 JUNI, GEOPEND VANAF 12.00 UUR de cappuccino staat klaar ! manschap eniskwaliteit. in het vak. De zaak gespecialiseerd in meubelstofferen en staat op dit gebied Laat u inspireren door onze stof- en ledercollecties,

oor een stuk vakmanschap en kwaliteit.

ikt over een eigen werkplaats met een computergestuurde naaimachine stoffeerderij beschikt over een eigen werkplaats met een computergestuurde naaimachine en maar liefst 25 verschillende soorten stiknaden. ”We biedenbieden een enorme diversiteit t is25vanverschillende soorten stiknaden. ”We een enorme diversiteit n en soorten materialen”, vertelt Pierre van der Heijden. ”We hebben zo’n 4.000 verschillende ialen”, Pierrezijn van Heijden. ”We hebben zo’n 4.000 verschillende dige stoffenvertelt in huis. Daarnaast veleder vulmaterialen nodig, uiteenlopend van het verenpakstoffering kan klassiek danwel modern zijn. Het kan gaan . voorgevormde Daarnaastvormschuim.” zijn veleDevulmaterialen nodig, uiteenlopend van het verenpakelkussens, maar ook om boot- of caravaninterieur. In principe kunnen alle topmerken, zoals rmschuim.” De kan klassiek danwel modern , Leolux, Artifort en Rolfstoffering Benz worden bekleed. ”Herstoffering is ideaal voor meubilairzijn. waar Het kan gaan van wil doen. Bijvoorbeeld doordat het sentimentele waarde heeft aangezien het kn afstand om bootof caravaninterieur. In principe kunnen alle topmerken, zoals pa of oma is geweest, of gewoon omdat je je kwaliteitsmeubelen nog een tweede leven gunt.” n Rolf Benz worden bekleed. ”Herstoffering is en ideaal voor Meubelstoffeerderij biedt een uitstekende service. ”We rijden geheel gratis vrijblijvend doormeubilair waar land.” De zaak voorziet u graag van een eerlijk en deskundig advies. De te stofferen meubedoen. Bijvoorbeeld doordat het sentimentele waarde heeft aangezien het n gratis opgehaald en weer thuisgebracht. Als extra service zorgen we voor een taxi wanneer et,slecht ter been zijn, omdat een kijkje bij komen nemen.” of gewoon jeons je willen kwaliteitsmeubelen nog een tweede leven gunt.” biedt een uitstekende service. ”We rijden geheel gratis en vrijblijvend door ...alenmeer danadvies. 50 jaar, de no.meube1 orziet u graag van een eerlijk deskundig De te stofferen en weer thuisgebracht. Als extra service zorgen we voor een taxi wanneer n, een kijkje bij ons willen komen nemen.”

1

de cappuccino staat klaar !

Kloosterstraat 9-13, 5386 AR Geffen T. 073-5321727 F. 073-5325615 E. info@margrietmeubel.nl I. www.margrietmeubel.nl Meubelstoffeerderij meubelen slapen Kloosterstraat 9-13, 5386 AR Geffen T. 073-5321727 F. 073-5325615 E. info@margrietmeubel.nl I. www.margrietmeubel.nl

Openingstijden: Maandag gesloten Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.30 uur Maandag gesloten Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.30 uur 12.00-13.00 uur gesloten). (van 12.00-13.00 (van uur gesloten). Vrijdagavond koopavond tot 21.00 uur. Vrijdagavond koopavond tot 21.00 uur. Zaterdag 10.00-17.00 uur. Zie onze website voor de koopzondagen Zaterdag 10.00-17.00 uur. Zie onze website voor de koopzondagen

van brabant in vakkundig (her)stofferen!

...al meer dan 50 de no. 1 (her)stofferen! van brabant in vakkundig (her)stofferen! van brabant injaar, vakkundig Zondag 28 mei en Tweede Pinksterdag geopend

Meubelst

Klooste T.

Dinsda (v Vrijdagavo

Zie onze we


16 mei 2017 - pagina 51

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC

Klaar voor je jurkje?

06 15 14 62 29

n tot e z o k r e v INKEL W W ij zijn R E L E I EEW W T E T S E B OSS! E T N E E EM VAN DE G

Passie voor fietsen!

Uw fiets en E-bike specialist in de regio • Elke dag fiets- en E-bike testdag • Eerlijk en vakkundig advies bij aankoop • Gratis haal- en brengservice (ook voor reparatie en onderhoud) • Zeer uitgebreide service en garantievoorwaarden

Volg onze maandelijkse aanbiedingen op facebook

Marktplein 21, 5397EV Lith Tel. 0412-480015 www.verboventweewielers.nl


16 mei 2017 - pagina 52

www.thuisinhetnieuws.nl

BC/LC

Marktplein 8 5397 EV Lith tel. 06 54 90 04 79

Dit kan A&R Zonwering u bieden: Voor buiten:

Zonwering zoals Luifels Screens Rolluiken

Voor binnen: Horren Rolgordijnen Duette rolgordijnen Luxaflex PVC vloeren Laminaat Tapijt/Vinyl Maak vrijblijvend een afspraak, bel:

Arie Roelofs 06 54 90 04 79 Informatiemiddag ‘Vergeetachtigheid of dementie’?

WARM, STIJLVOL ENWAARDIG UITVAARTZORG Van Lith Uitvaartzorg is een begrip in Oss en in de wijde omgeving. Ook in de gemeentes Bernheze en Landerd is men bekend met onze service. De jarenlange ervaring en onze zorgvuldige manier van werken brengen ons waar we nu staan. Samen met mijn gemoti­ veerde medewerkers geef ik alle aandacht aan uw persoonlijke wensen, zodat u kunt blijven vertrouwen op de uitstekende dienst­ verlening die u van ons gewend bent.

STADSMORTUARIUM OSS

De Bibliotheek Oss organiseert op vrijdag 19 mei in samenwerking met Alzheimer Nederland een presentatie met interactief gesprek over geheugenproblemen. Dementie is immers méér dan alleen vergeten. Alice Liedenbaum en Ria Janissen geven antwoord op vragen als: Wanneer ben je gewoon vergeetachtig en wanneer is sprake van dementie? Hoe wordt de diagnose gesteld? Welke vormen van dementie zijn er? Waar kun je terecht voor ondersteuning? In hun presentatie geven zij tevens omgangstips. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen. De aanvang van de bijeenkomst is 14.00 uur. Graag aanmelden via www.bibliotheekoss.nl of bij de infobalie in de bibliotheek. Toegang is gratis.

Boekenmarkt Lionsclub Oss-de Maashorst in TBL Lionsclub Oss-de Maashorst organiseert op zaterdag 20 mei van 10-17 uur en zondag 21 mei van 11-16 uur weer een grote boekenbeurs in Oss. Een mooie gelegenheid om voor een redelijke prijs prachtige boeken aan te schaffen en daarmee onze goede doelen acties te ondersteunen. Met ruim 25.000 boeken in verschillende categorieën is deze beurs de grootste in Oss en omstreken. De beukenbeurs wordt zoals ieder jaar gehouden bij het Titus Brandsma Lyceum in Oss gelegen aan de Molenstraat 30. (ingang aan de achterzijde) De opbrengst van deze boekenbeurs komt geheel ten goede aan het jaarlijkse project Samen Aan Tafel. Deze activiteit bestaat uit een 4 gangen lentediner voor een groep van ongeveer 175 mensen, uit Oss en omgeving, die een moeilijk jaar achter de rug hebben. Deze mensen worden benaderd na aanmelding vanuit ouderen organisaties, de Zonnebloem,Rigom, Voedselbank en het Wellfare werk van het Rode Kruis. Wilt u uw boekenkast opruimen?: Mailt u naar info@boekenbeursoss.nl. Wij komen indien mogelijk de boeken bij u halen.


16 mei 2017 - pagina 53

www.thuisinhetnieuws.nl

BC


K

K K

16 mei 2017 - pagina 54

www.thuisinhetnieuws.nl

VOET & VORM

uif

apper

BC

Erkend Medisch Pedicure en Oncologisch voetzorgverlener (OVV)

Uw kapper aan huis

Zeer vakkundig op het gebied van voetproblematiek bij Diabetes, Reuma, Spasme, Kanker, Geriatrie, Parkinson en Sporters.

op maandag en donderdag

Geknipt voor 12 euro

K

Anja van Ravensteijn Maishof 13 • Berghem

Bel nu voor een afspraak tel: 06 517 44 858

Theater

SPECIALISTIES: • Arkada nagelregulatie techniek • PACT schimmelnageltherapeut • Schimmeldiagnostiek • Orthesiologie en Orthonyxie • Medical taping Praktijk Voet & Vorm biedt onderzoek, advies, behandelplan op maat, multidisciplinair gerichte zorg en nazorg voor iedere cliënt/patiënt.

Jerica Bastiaans Praktijk Voet&Vorm Burgemeester van Erpstraat 4, 5351 AW Berghem Mobiel: 06-16026402 info@voetvorm.nl | www.voetvorm.nl

2017 2018

Onderhoud & reparatie van alle merken Banden service Onderhoud & & reparatie van alle merken Onderhoud reparatie alle merken Opslag vanvan winter- en zomerbanden Banden service Banden service APK-keuring Opslag van winter-”Bij en een zomerbanden beurt gratis APK” Opslag van winter- engrote zomerbanden APK-keuring In- en verkoop van occasions APK-keuring ”Bij een grote beurt gratis APK” en koppelingsplaten Bekleden van remschoenen In- een en verkoop occasions ”Bij grotevan beurt gratis APK” Airco service

Bestel vóór maandag 22 mei een TheaterBundel en u maakt de meeste kans op kaarten. lievekamp.nl Nieuw: de Kleine-Zaal-Kaart. Beperkt beschikbaar!

Bekleden Invan en remschoenen koppelingsplaten verkoop en van occasions Van Schaijk AircoAutoservice service | Osseweg 43B | 5351AB | Berghem

Bekleden0412-405315 van remschoenen en | info@vanschaijkautoservice.nl Van Schaijk Autoservice koppelingsplaten | Osseweg 43B | 5351AB | Berghem 0412-405315 | info@vanschaijkautoservice.nl Airco service

Van Schaijk Autoservice

Osseweg 43B | 5351AB | Berghem 0412-405315 | info@vanschaijkautoservice.nl


16 mei 2017 - pagina 55

www.thuisinhetnieuws.nl

BC

AED in Berghem Broekstraat 9

2

15 16

BMP Catering 1

18

Deursenseweg 5

3

Zalencentrum de Merx

Jumbo

Het Reut 4

4

Joeri Gagarinstr. 23

1110Sportstraat 8

12 14

LTC de Rackets 13

8

Huisartsenpraktijk

Kerkstraat 26

Berghem Sport

9

Zicht 7 Hoessenboslaan 35

17 7

Aquaservice

Sportzaal Zuiderlicht 10

app. Penningkruid 2t/m 40

6

Heistraat 10

Blauw alleen maar bereikbaar als de zaak open is Rood altijd bereikbaar

situatie maart 2017

5


16 mei 2017 - pagina 56

www.thuisinhetnieuws.nl

Kappen Nou! Haar & Visagie Voor het hele gezin.. Wilt u liever naar de salon of heerlijk Relaxed bij uw thuis? Dat is de service van Kappen Nou! *Altijd de nieuwste trends *Gespecialiseerd in kleuren *Hoge kwaliteit voor een kleine prijs Voor info of het maken van een afspraak:

Kappen Nou! Tel: 0618034996

https://www.facebook.com/SalonKappenNou Haam 1 5351SX Berghem

BC

Profile for ThuisinhetNieuws

Berghs Contact 1705 16-5-2017  

Berghs Contact 1705 16-5-2017