The Sign 1. utgave 2019

Page 1


Halvveis til halvveis til hundre Et kvart århundre er gått siden de første 15 elvene på teknisk design bestemte seg for at enhver linje med respekt for seg selv må ha sin egen linjeforening og Leonardo ble født. Verden har endret seg mye på de 25 årene. Borgerkrigen i Jugoslavia har blitt avsluttet, 9/11 har skjedd, Friends har blitt mimring i stedet for dagsaktuelt, Paradise Hotel har oppstått som tv-konsept, og både linjen vår og instituttet vårt har endret navn. Allikevel har vi bestått og blomstret her på haugen vår og i denne utgaven får du litt av historien bak både foreningen og linjen bak, enhver IPDer burde kunne, for det er mye hardt arbeid som har blitt lagt ned for at vi er her vi er i dag. Massemord på høner, seiling av øl, grilling av pølser, og vimsing i designfagene. Fra 15 i hver klasse har vi nå, på godt og vondt, vokst oss til 35 så la oss håpe vi får nytt institutt før de neste 25 har gått.5

8

10

12

Den sorte enken

Årebilder

Raff eller rass

Trond Are

14

16

18

20

Jubilantens arvemateriale

D6 bilen

Det første styret

Midtside

22

23

24

26

Leonardo FK

Leonardo om 25 år

Er det lov?

Redda tester filmer fra 1994

29

32

34

35

Kakao

Kryssord

Quiz

Hørt av folk

Grafiker Tobias Wulvik Erik Hognestad Håvard Aker Bao Nguyen Arin von Krogh


Bao Nguyen

Ragnhild Bakli

Den sorte enken En fortelling om Belle Gunness

Må ha vært tilbake i 2006 et tilfeldig klipp suste forbi på TV-skjermen. Det var ikke grusomt mye hallodama i NRK rakk å si om programmet som skulle på etter nyhetene, men ord som «seriemorderske» og «mystikk» holder ofte. For min del dannet i alle fall disse ordene grunnlag for en imponerende intens fasinasjon, et oppdiktet dybdeintervju med selveste Belle på ungdomskolen, samt et foredrag på folkehøgskolen. Selv på date har jeg lira av meg historier om denne norskfødte seriemordersken som man aldri egentlig fikk vite hvor ble av.

Dama, som i senere tid har blitt omtalt som «Hell’s Belle», reiste som 22-åring fra Selbu i Trøndelag til Chicago i USA. Brynhild ble til Belle, og hennes historie starter på slutten av 1800-tallet. Jakten på det gode liv, den store drømmen, å rømme fra dårlige kår i Norge for å finne lykke i det store utland. Få seg mann, barn og eiendom. Men i hvilken rekkefølge? Det er mye uvisst med denne historien, men det man med sikkerhet vet er at den 28. april i 1908 ble det funnet minst 15 døde mennesker under asken etter at gården der Belle og hennes barn bodde på, brant til grunnen. Kroppen man antok tilhørte Belle manglet hode.

5


W

6


I DET KROPPEN TREKKES INN I KJØTTKVERNA, REVNES HUDEN OG BEINA KNUSES SOM KVISTER. HUN SMILER. Tidlig etter ankomsten til Amerika i 1881, gifta Belle seg med norske Mads. Sammen kjøpte de seg gård og fikk fire barn. Etterhvert satte de i gang en liten gårdsbutikk som gikk dugelig godt. Det latet til at livet smilte, men ting begynte å skje. Et dystert teppe la seg over tilværelsen til Belle og de hun hadde rundt seg. En tragisk skjebne hvor Belle selv tilsynelatende var offeret. Omtrent samtidig med at den lille butikken brant ned, døde to av barna av akutt kolitt, og Belle casha ut forsikringspenger. Den neste som skulle følge i rekka var Mads. Da var det kjøttkverna som hadde funnet det for godt å ramle ned fra en hylle, og Mads seila om på gulvet kjempedød. Hell i uhell, akkurat den dagen avløste ektemannens nye livsforsikring den gamle, og Belle fikk dermed dobla gevinst.

Kvinner som seriemordere kjennetegnes, til forskjell fra menn, ved sine materielle motiver. Belle syns ikke det var så stas å punge ut for disse barna når de enkelt kunne bli en inntektskilde. En ektemann død var mer verdt enn en ektemann i live, trengte hun mer enn den økonomisk tilfredsstillelsen, skal det ikke ha vært manko på kandidater å leke seg med. Etter at hennes andre ektemann døde og fosterdattera de hadde tatt til seg forsvant, innså Belle at de fleste forsikringspengene var sanka og det skranta på flere familiemedlemmer å knerte. En ny strategi tredde i kraft, denne gangen gjennom kontaktannonser og brevveksling. Utallige ungkarer pakket alt de eide og reiste langveisfra for å treffe denne fromme norske enken. Dersom de tok med seg alt de eide av verdi og

ikke fortalte en levende skjel hvor de dro, skulle hun gi dem all den kjærlighet og omsorg bare en kone kunne gi. Og det skal hun ha, hun må ha vært flink til å sjarmere, for ikke å snakke om å manipulere, den dama. Mannfolka rant på, og ingen dro. Noen ble funnet i asken etter at gården brant ned, andre antar man ble malt opp med kjøttkverna som drepte Mads og servert til neste frier som dukka opp. Den 28. april i 1908 brant gården til Belle ned, og historien slutter der. Hvorvidt det hodeløse liket faktisk var Belle, vet man ikke. Det går rykter om at en Esther noen år seinere ventet dødsstraff i nabostaten for å ha forgifta en mann. Hun skal ha lignet Belle, men det fins ingen bevis. Jeg tror Belle kom seg unna.

7


8


9


Raff eller rass Victoria Welle Fjellbirkeland Markus Rosenvinge Pettrem

Veganere Raff. Det er en fin og bærekraftig måte å leve på, pluss at det er litt sånn utfordrende i forhold til å lage veldig god og variert mat og næringsrik mat. Det synes jeg er fint sympatisk.

Nasjonalmuseet (Oslo) Jeg syntes det var raff da jeg så modellene og illustrasjonene, Men så gikk jeg dessverre forbi og det var noe med proporsjonene og måten den møter fortauet på som ble ganske brutalistisk, introvert og ekskluderende. Så litt politisk ukorrekt, så blir den rass.

10

Broderskapet X Leonardo Veldig raff at Broderskapet og Leonardo har slått seg sammen. Veldig bra at det starter nede hos studentene. Få gjerne mer av det. Neste nå må bli at dere krever at fag og prosjekter samkjøres. Det er spiren til alt, å få folk mer sammen på en naturlig måte.

Laserkutteren Synes den er en bra greie, men er ikke helt fornøyd med hvordan den blir brukt. Bøter på latskapen til noen og man lasrer ut ting som man mye bedre kunne klipt eller skjært ut. Men en fin måte å få presisjon i pappmodeleringen. Den er jo veldig lavterskel, så jeg liker den mye bedre enn 3D printerne, som mye vanskeligere. Jeg er jo litt lat jeg óg, så jeg liker teknologi som gjør ting enklere.


Med Ole Petter

Egne kokkekunnskaper De er raff ja. Liker ofte å lage hverdagsmat. Går en del vegetar, siden mine to tvillingdøtre ble “politisk veganere”, så da jeg måtte knekke den koden. Men når man har knekt den, så er det en morsom måte å lage mate og å deilig måte å bli mett på. Har gått fra én vegetardag i uka, til seks nå, samt en med fisk. Det funker veldig bra.

Valgfritt slaktepunkt Rass til intervjuer som ikke spurte om aktuelle sko eller kopper. Vi må ta godt vare på det formatet vi jobber i. Nære ting. Burde heller spurt om stolen som vant konkurransen til Nasjonalmuseet. Den er veldig fin. Mye raffere enn bygget. Myk og kroppsvennlig.

11


Håvard Aker

Å bruke choker?

Å ghoste meldinger?

1994 - Dumt spørsmål, det er jo dødsfett!

1994 - Å ghoste, hva er det for no?

2019 - Det blir sikkert populært igjen i årets siste kvartal, så ikke kast den/de enda.

2019 - Selvfølgelig er det lov, spørsmålet er vel heller om det er lov å svare på meldinger!

Å ikke gå ut fra leiligheten på en måned? 1994 - Krever en noe kjip planleggingsfase og handletur for å gjøre det mulig, men skal sikkert gå fint dette! 2019 - Google og rask levering er din venn. Bare å bestille en dyr jacuzzi, en søt valp og adams matkasse. Kredittkort er til for å brukes! Bare husk å photoshoppe noen fete instaverdige bilder som kan legges ut på diverse sosiale medier, først da er det lov.

Å møte opp på døra til noen uten å melde fra først?

Å mene at Donald Trump fortjener cred?

1994 - Det er et dumt spørsmål, hvordan ellers skal du få kontakt med folk?

1994 - El jefe fortjener plenty med cred kompis!

2019 - Du måkke finne på å gjøre noe sånt, det er creepy!

2019 - Bare ikke snakk høyt om det så er det ok.

12


Å stjele en bil? 1994 - Er vel streng tatt ikke lov nei! 2019 - Fortsatt ikke lov. Men var mindre high-tech greier i bilene i 94, så var sikkert bedre å gjøre det da. Alternativt kan man jo bare stjele en bil fra 1994-ish, de er jo super gamle!

Å være megafan av R kelly? 1994 - Seff, stemmen hans er jo som vaniljeis på en varm sommerdag! 2019 - Tviler sterkt, men etter å ha lest gjennom alfor mange komentarer på youtube-videoene hans så virker det som at utrolig mange fortsatt syns han er super dreamy.

Å skippe en forelesning (les: alle forelesningene)? 1994 - Er sikkert mye tiltak å lese alle de bøkene, så kanskje bedre å møte opp på forelesning. Men naturligvis er det lov! 2019 - Går så greit så! Bare å se de på nettet i sommerferien istedenfor. Eventuelt kan dette gjøres neste sommer eller kanskje sommeren etter det.

13


v

Leonardo FK

Arin André von Krogh

H

østen 2018 begynte fotballeventyret og den emosjonelle berg-og-dalbanen; Leonardo FK. Etter noen mislykkede forsøk på å gjenetablere et Leonardo fotballlag grunnet for lite interesse, kom den nye 1. klassen som en gudegave med samtlige silkemyke fotballspillere. Vi samlet en håndfull spillere i løpet av fadderperioden og noen øl senere hadde føniksen gjenoppstått fra asken.

AD-fakultet var gjenopprettet.

Som designere var drakt- og logodesign viktig. Vi satte oss derfor rundt tegnebordet og etter utallige Double Diamond itereringer, en grundig HCD prosess og flere gjennomganger av ISO 9241 (s/o til D3) tryllet vi frem et resultat som tilfredsstilte vår utsøkte estetiske smak. Selvfølgelig med navn og nummer printet bakpå.

Utenfor banen har det også skjedd litt. Leonardo FK hadde nylig sin første, årlige generalforsamling. Her ble det blant annet delegert noen administrative roller, og vi utnevnte vår kaptein, Petter Sommerseth (Oh Captain! My Captain!). Det ble også utdelt følgende priser:

Etter å ha vunnet debutkampen mot Hybrida, sto det storslåtte il Derby della Design, kampen mot Broderskabet, for tur. Det var en sen søndag kveld på et fullspekka Eberg stadion. De stilte mannssterke, vi stilte med det vi hadde. De scoret to, vi scoret fire. Dermed var seieren et faktum og maktbalansen på

14

Etter to seiere på to kamper kom en tung periode, før vi kom oss tilbake på rett spor, blant annet med seier i returoppgjøret i il Derby della Design. Vi endte høstsemesteret på tredje plass i andre divisjon i 7dentligaen, hvor første plassen rykker direkte opp og andre plassen spiller play-off.

Gullskoen (topp scorer): Ole Petter Klæstad. Bautaprisen (årets forsvarer): Markus Rosenvinge Pettrém. Lojalitetsprisen (flest oppmøter): Sondre Ek. Leon d`Or (årets spiller): Arin André von Krogh. Hovedpunktet på agendaen var likevel opptak-

sprøven alle spillerne måtte igjennom for å kunne reise seg som fullverdige medlemmer av Leonardo FK. Den innebar å måtte styrte en ikke-så-beskjeden Leobomb (vår offisielle lagdrink), gjengi vår urgamle ed og til slutt kysse logoen. Undertegnede innrømmer å ha tørket en tåre (eller fem) etter å ha vitnet samtlige medsammensvorne siterte eden uten feiltrinn (de fleste i alle fall, Øyvind). Vi avsluttet med en helsikes fest med fansen. Med 3 kamper igjen og 6 poeng bak andre plassen er det fortsatt alle muligheter for opprykk i debutsesongen til Leonardo FK. Vi lover å legge igjen blod, svette og Design Thinking på banen for å gjøre vår kjære linjeforening stolt! PS. Takk til Leonardo Linjeforening og SIT for spons! Dette laget har kun vært mulig takket være deres økonomiske støtte.


v

Redda tester Kakao

Eldorado Først startet jeg med det jeg trodde skulle være testens desidert taper - kakao fra billigprodusent-

Freia lavkalori

en Eldorados. Det skulle derimot vise seg å bli en av mange overraskelser jeg fikk i løpet av denne testen.

Her var jeg i utgangspunktet noe skeptisk, med tanke på at dette

Denne kakaoen hadde et veldig fint utseende, luktet

var et lavkaloriprodukt. Den skepsisen viste seg selvfølgelig å være

veldig godt og var generelt særdeles innbydende.

riktig. Det første som møter deg når du blander den sammen er

Smaken var overraskende bra for å være et billig-

et veldig lyst utseende, og på ingen måter lignet det på en kakao.

produkt. Den var ganske søt, men på ingen måte

Den luktet veldig karamell og man måtte lete godt for å finne et

ubehagelig og hadde en veldig ren og myk sjoko-

snev av sjokolade i det hele. Karamellen fant man veldig godt igjen

ladesmak. Denne kakaoen overrasket meg veldig

i smaken, sammen med innslag av både vanilje, diverse E-stoffer

positivt og er absolutt å anbefale hvis du vil ha en

og søtstoffer, og det smakte dessverre veldig lite sjokolade. En

billig og god kakao. Den har dog fortsatt litt å gå på

eneste stor KAKAOSKUFFELSE. Egner seg overhode ikke hvis du

kjenner jeg. Den får likevel terningkast 4 fra meg.

har lyst på en god kopp kakao, men kunne sikkert gjort seg i noe

Positiv start!

Starbucks-diabetes-greier. Har ingenting å gjøre i en kakaotest terningkast 1. FÅ DET BORT.

15


Toro rett i koppen, Lett

Freia Originalkakao, med melk HER SNAKKER VI!! Dette kunne vel aldri gå galt - en klassisk melke-kakao. Mens de tre foregående hadde blitt laget på vann,

Nå gikk jeg håpefullt til verks, etter nesten å ha blitt

skulle denne herligheten tilberedes med varm og fløyelsmyk

fornærmet av Freias forsøk på, ja, ett eller annet. Men

melk, rett fra kyra nedi Oppdal et sted. En varme og glede fylte

også denne skulle vise seg å være en aldri så liten skuf-

min velformede kropp da jeg sakte varmet opp melken i en dyp

felse. Det første jeg la merke til var at den var prikkete i

kasserolle og tilsatte 5 og 1/2 toppede spiseskjeer med brunsvart

utseende og det dannet seg små snerk-øyer i overflaten.

og velduftende kakao. Etter en liten oppkok, fylte jeg meg selv en

Snerk. Urgh. Ingen god start. Jeg gjorde slik man alltid bør

god øse i god-koppen og satt meg godt til rette på kjøkkenstolen.

gjøre når man smaker på vin, nemlig å bruke alle «S»-ene;

Endelig var det noe som luktet ordentlig kakao. Den så svært in-

se, snurre, sirkulere, snuse, sanse, slurpe, sirkulere igjen,

nbydende ut, og jeg klarte ikke vente med å smake på den. Jeg

slippe til luft, smake, svelge og til slutt smatte. Selv om alt

tok en slurk. HVA SKJER? Det smakte helt forferdelig! En bitter

lå til rette for at dette skulle bli en himmelsk opplevelse,

og skarp smak fylte munnen, og jeg skjønte veldig fort at noe

ble jeg raskt dratt ned til jorda igjen, da jeg var ferdig med

var fryktelig galt. Jeg hadde glemt sukker! Tilbake igjen med ka-

ritualet. Dette smakte rett og slett bare veldig tynn kakao,

kaoen, og oppi med noen teskjeer sukker. Mmmmm, der var ka-

til tross for at oppskriften på baksiden ble fulgt til punkt

kaoen akkurat slik mamma pleide å lage den! Fyldig sjokolades-

og prikke. Den kommer seg dog noe i ettersmaken, men

mak, nesten kremete. Det er slik en kakao skal smake. Dette kan

kan jeg likevel ikke gjøre noe annet enn å gi den et middels

egentlig bare beskrives med ett ord: SJOKOLADEPORNO! Noe

svakt terningkast 3.

dyr, men verdt hver bidige lille krone - Terningkast 6. FÅ DET PÅ

16


Varm Oboy Freia vanlig kakao, med vann

Til slutt måtte jeg slenge inn en aldri så liten outsider og kanskje en noe uvanlig variant. Overraskende nok, ble dette en braksuksess!! Jeg varmet opp en kopp melk i mikrobølgeovnen og tilsatte så 3 gode teskjeer (toppede) med Oboy. Den så veldig innbydende ut og det dannet seg et deilig skumlokk

Fallhøyden var ENORM idet jeg skulle nå bryne meg på lille-

på toppen som gjorde at den så veldig hjemmelagd og god

bror til den forrige. Det viste seg nok en gang å være umulig

ut (noe den jo var). Jeg tok en god slurk, og gjorde raskt en

å hoppe etter Wirkola.. Men det skal nå sies at Freias vanlige

pakt med meg selv om at dette aldeles ikke skulle bli første

«Rett i koppen» neimen ikke er så altfor langt unna. Dette

og siste gang jeg gjorde dette. Denne var knallgod! Kan det

er en veldig klassisk kakao, og passer til alle anledninger -

være melken, eller alt sukkeret i oboyen? Jeg vet ikke, men

fastelaven som thanksgiving. Den duftet veldig godt og det

dette fungerte overraskende bra! Her har du absolutt en ka-

var heller ingen klumper eller prikker i kakaoen etter at jeg

kao som er raskt å lage, billig og veldig, veldig god. Dette blir

blandet ut posen i en kopp med varmtvann. Smaken er veldig

nok testens anbefaling fra min side! Gjør seg veldig fortjent

klassisk og bedre enn de fleste andre, og et bittelite øyeblikk

til terningkast 5!

fikk jeg en kakao-og-appelsin-på-skitur-følelse. Alt i alt er dette en meget solid og på mange måter allsidig kakao. Terningkast 5.

17


Arne Jacobsen

Myren 815 x 510 x 480 mm Arne Jacobsen var både designer og arkitekt, og som mange av hans tegninger var også Arne Jacobsen Myren™ stol designet for en hensikt. Myren™ var faktisk designet for kantinen på Novo Nordisk – et globalt farmasøytisk selskap – med ønske om en plassbesparende stol av høy kvalitet og holdbarhet, må du si at Arne Jacobsen møtte kravet med sin Myren™. Myren™ er representert over hele verden, og du kan finne stolen overalt – fra det Norske institutt for naturressurser, NINA til Miho Institute of Estetikk i Japan.Jubilantens arvemateriale Victoria Welle Fjellbirkeland

Simen Aamodt Kjendseth

Leonardo har nå fylt 25 år. Moden for alderen, men med ungdommens idealisme og håp for en bedre verden. En millennial som liker fylla, ramen og insta, men som også setter av tid til papirmagasiner og turer i skog og mark. Vi er mange som har fostret opp jubilanten. Gjennom voksesmerter, pubertale krumspring, formative tenåringsår, og nå etter hvert i møtet med voksenlivet. Relevans og rampestreker Du kommer til en fremmed by. Liten til å være blant de største i landet, likevel en gigant innen studentkulturen. Studiet ditt har budsjett nær nedre smertegrense og forelesere nær øvre aldersgrense. Du finner likevel en slags inspirasjon, eller du bytter linje nonchalant som så mange før deg. Du gjør akkurat det du må faglig, mens fest og fjas fyller resten av almanakken. For det er gjerne mye annet, mer flyktig enn fag man

20

bruker sin tid og tanke på. Gjennom denne odysseen i grenselandet mellom relevans og rampestreker får du kanskje også et verv eller ti. Fem år går i en forrykende fart, men gjenstår det noe som frivilligheten fostret?

En sang om flokk og ild Det er mange motivasjoner som lokker studentene inn i tidvis tidkrevende verv. Vi selger inn så mangt for å rekruttere søkere, alt fra arbeidserfaring og CV-fyll til

mestringsfølelse og varianter av «ditt livs party». Men uavhengig av salgspunkt har du i hovedsak to typer frivillige: ildsjelene og flokkdyrene. De førstnevnte har en idé om at de kan få utløp for en høyere hensikt eller visjon de har formet seg. Den andre typen vektlegger andre aspekter, som fellesskap og tilhørighet, men bidrar like fullt. Uansett er det viktig å huske på at erfaringen er så mye mer enn vervet du søker på. Det lærer deg når man bør følge og når man må


lede. Du jobber med andre mot et felles mål, og kjenner på en ny type ansvar og gjensidig avhengighet. Selv en liten brikke er avgjørende for det store spillet.

Da vervet reddet verden For det er lett å ta lett på frivillige verv. De virker iblant forbigående, trivielle og interne. Noen initiativer dør når ildsjelene forsvinner, andre lever videre i ny drakt. I en organisme i utvikling kan arvematerialet bli tilslørt. Men i tillegg til tusenvis av gratis arbeidstimer, bidrar de frivillige med å forme organisasjonen og livene den berører. I isolasjon er alt vi gjør forsvinnende smått, men justert for fremtidige ringvirkninger blir vervene viktigere. Kanskje kan en smidig surfetur gi en tiltrengt pause og inspirasjon til å å løse klimautfordringer? Kanskje vil et opphetet styremøte bringe frem en diplomat som forhandler forsoning mellom verdens supermakter? Og kanskje drømmende artikkel i TheSign fyrer opp under et latent engasjement som løfter deg mot stjernene? I spekulantens hode fører frivillighet til overdrevne resultater, men det er uansett en tanke å ta med seg neste gang et verv dukker opp. Det du gjør frivillig gir gjenklang i tid, rom og i menneskene rundt deg. Og siden vi beveger oss gjennom kosmos så altfor fort, er

det viktig å verdsette de øyeblikkene der vi virkelig utøver en kraft på universet.

Kyllingblod, svette, og tårer At eventyret er magisk og uforutsigbart er like sikkert som at det er krevende og altoppslukende. For etter å ha vært i Leonardos liv de fem siste årene, har blikket åpnet seg: Frivilligheten gir næringsrik grunn for utfoldelse, men reisen mot storhet kommer ikke utenom et og annet offer. I linjeforeningens harde verden er ingen fjærkre trygge. Vårt mest ekstreme eksempel er nemlig en av grunnsteinene i organisasjonen. I kjølvannet av Leonardos legendariske Bingofest ’94, ble et behov for ‘tyngre utstyr’ på festene fremhevet. Mulige inntektskilder ble vurdert, men det fulle potensialet for estetikk og design ble best utnyttet i oppdraget fra en bonde i Malvik: Å stå opp kl. 4, plukke sovende kyllinger fra innhegningen, og sende dem i kasser til kverna. Om tanken på oppgaven ikke var nok til å miste matlysten, var sporadiske kyllinglik og lukten av møkk tilstrekkelig. Og hver sjette uke måtte ti Leonarditter gjenta jobben, i hvert fall til stereoanlegget var i boks. Den gjengse frivillige slipper heldigvis unna med lite blod på hendene, men den daglige driften gjennom 25 år krever også sitt.

Sene kvelder med workshops, deadlinejobbing, eller bar duty. Tur med forkjølelse, korøving med hodepine, rydding og vasking med fyllesyke. Du kjemper til tross for konfliktskyhet. Du jobber gjennom natta. Du spyr ut vinduet på 136. Du sitter igjen med lite annet enn dine daljer og tanker om tidstyveri. Likevel føles det verdt det.

En siste skål Jubilanten vår møter fremtiden med lette steg og rak rygg, kommer til å vokse seg større, bli klokere, og endre perspektiv etter hvert som årene går. Å iblant vende blikket bakover mot historien og arven er viktig, men ikke på bekostning av en fremoverlent og fri utvikling. Forhåpentligvis kan vi også unngå flere kyllingliv på samvittigheten vår. Det ofres. Det drikkes. Det utvikles og består. Til dere som har dedikert tid, engasjement og kreativt overskudd; ildsjeler og flokkdyr, presidenter og poteter; dette skal være deres skål. For dere har alle bidratt til å bygge noe som varer. Dere har fostret opp Leonardo. Dere har tatt vare på byens ry.

2125 år senere... Victoria Welle Fjellbirkeland

Leonardo

For 25 år siden ble Leonardo stiftet, som de fleste vet, dvs i anno 1994. Hvordan var det å være designstudent i 1994 mon tro? Hvordan klarte de seg uten Photoshop og Solidworks? Men dette er ikke det vi i Redda er interessert i å få ut av deg.

1 3

Helt likt, bare at Kvikk kanksje ikke er så kvikk lengre.

2

Rolf jobber fremdeles på verkstedet, men som den syvende far i huset, hengende i en arbeidshanske på veggen.

Ole Andreas har laget gullstatuer av de beste elevene for å virkelig vise verden at vi er gullet.

4

IPD finnes ikke pga global oppvarming. Trondheim ble underlagt vann i 2040, og i en hytte i bymarka sitter det en sliten gjeng som prøver å lage post-it lapper av blader og kvae.

6

5

Kvikk går gjennom bygget som et spøkelse, og alle som prøver å gå inn på Bao sitt nye kontor (han er den nye Ole Petter) snubler i kvikk.

Da Rolf pensjonerte seg i 2027 ble dynamikken på verkstedet ødelagt, og vaphls erstatted med melankoli og lengsel. Etter Verkstedrevolusjonen i 2033, ble verkstedet stengt for godt. Sakte, men sikkert, sluttet studentene å bygge prototyper og møbler. I 2050 foregår alt i VR, og man bygger virtuelle møbler med virtuelle maskiner på et virtuelt verksted.

23


Movies From 1994: The Best From 25 Years Ago

The Lion King

Pulp Fiction

Rating: 8.5/10

Rating: I don’t wanna say/10

This animated movie from Disney is a personal favorite of mine, combining great animation with an award winning soundtrack and a solid story. It follows the story of Simba, a lion cub who is set to inherit the the pride’s kingdom. What I really want to point out about this movie is Scar, the main antagonist of the movie. Here we see a villain who is sly, witty, and doesn’t monologue. Having a competent villain allows the other characters to rise to the occasion, not solving all their problems by not walking into obvious traps and

Pulp fiction is widely considered to be Quentin Tarantino’s best movie ever, and has over time become a crucial part of pop culture. The movie does not have a linear timeline, instead fragmenting several stories that tie together in unique ways. The title comes from a kind of magazine that was printed on poor quality wood pulp paper, which were known for low quality and unoriginal literature. Knowing Tarantino’s reputation, he was definitely riffing off of this in the movie, but like with “Kill Bill” just because something is intentionally

poorly laid out plans. The characters are treated with a surprising amount of dignity in some scenes, which is a breath of fresh air for animated children’s movies. This

bad doesn’t mean it automatically qualifies as good. I’m not sure I should be weighing in on the movie in a public forum, because while I think the movie is undeniably

movie is a children’s classic, that I’m sure many people grew up with.

fun and interesting, I’m not sure if I would describe it as anything better than “good”. Maybe I just don’t get it.

24


Erik Hognestad

The Shawshank Redemption

Forrest Gump

Rating: 10/10

Rating: 9/10

The fact that this movie didn’t win a single one of its’ seven oscar nominations is more criminal than anything that the men imprisoned at Shawshank State Prison. In my opinion, this is one of the most perfectly executed movies of all time. It takes a simple premise, and through heavy characterization, perfect pacing, and constant emotional gut punches (RIP Brooks), you get the masterpiece that is “The Shawshank Redemption”. Morgan Freeman’s narration is fantastic (who would have guessed), and Tim Robbins brings a certain dignity and intensity to the movie, without overpowering other characters in the film. We even get a happy ending with just the right amount of closure, none of that open ended crap like in “Inception”. If there’s one movie on this list you need to (re)watch, this is it.

This movie is about as bittersweet as it gets. So much of the plot is about looking on the good side of life. Yes, life will always have its ups and downs, but for Forrest Gump this is especially true. Despite being stupid (admitted by Gump himself with the phrase “stupid is as stupid does”), he sees boatloads of success in other arenas. He becomes an all american football player, a decorated war vet, an all american ping pong player, a millionaire, a father, and a husband. Throughout all of this, he goes through a lot of emotional distress, losing friends and family, yet he always gets through the hardship. I think this movie is fantastic, and spreads a great message about dealing with pain.

25


INTERVJU MED TROND ARE “Om de gode gamle dager”

Når begynte du å jobbe her? Johannes var jo prosjektleder for etableringen av studiet da han var på maskin sammen med en professor Sigurd Støren. Så, da de første studentene ble tatt opp hentet de en professor fra Danmark Per Bolskiftet som første instituttleder og de to løp liksom foran de første studentene med å ordne pensum og greier. Vi leide lokaler hos form og farge i andre etasje på arkitekt. så det hadde pågått et halvårs tid med de første studentene og det ble da ansatt tre doktorgradsstipendiater for å etablere tre produktområder: Harald Vestøl, aluminium og designmetodikk ting; Anne Geir Liseth, var det økodesign mon tro?; og meg, som fikk en lærebok av noe slag av Jakob Nielsen som het Usability Engineering, det var jo ikke noe interaksjonsdesign eller noe sånt. Så jeg skulle ta en doktorgrad og lage noe undervisningsopplegg.

Hva vil du si er den største endringen fra dere startet til nå? At vi var veldig få folk og veldig få studenter, det var vel 15 studenter i klassen eller deromkring, også var vi jo litt rotløse rundt på haugen her. Vi bodde litt der også bodde vi litt i de øverste etasjene på kjelhuset før det ble revet, da var

det faktisk noen sånne dampkjeler og greier inne i det store rommet som er kantina nå og parkeringsplass her [hvor IPD er nå]. Så flyttet vi bort til noen brakker på parkeringsplassen mellom geologi og kjemi mens dette ble bygget, så litt rastløs tilværelse, litt få mennesker, men tett kontakt, men de var litt eldre de første studentene og det var litt mer vilje til å ta en utfordring sånn sett.

Hvordan har metodene endret seg? Da studiet ble etablert så var det jo designskoler i norge, sånne rene designskoler og ideen var vel at det var veldig mange små og mellomstore bedrifter i norge som ikke hadde råd til å ansette en spesialisert designer på fulltid, sånn at alle sammen jobbet som og for å forankre ideen om designere i bedriftene så var dette studiet som da het teknisk design at man skulle integrere ingeniørkunnskap og design sånn som vi forsåvidt gjør i dag også sånn at bedriftene så noe nytte i dem selv om de ikke hadde designoppgaver hele tiden så kunne de agere som ingeniører i stedet. Studiene var vel mer fokusert på sånn ingeniør ting, i hvert fall synet på designprosessen var veldig mye mer ingeniør-aktig.

Hva er det sykeste som har skjedd her? Det aller første mekatronikkfaget var jo litt vilt. Hele klassen skulle gå sammen om å frakte en, helt automatisk da, frakte en kasse med øl rundt munkholmen og tilbake med et autonomt skip. Det var et relativt hårete prosjekt. Fikk de det til? De hadde teknologien inne, men på presentasjonsdagen så ble det for mye dårlig vær og høye bølger, de hevdet at de fikk det til dagen før, men på selve dagen måtte vi nøye oss med en liten runde inne i havnebassenget ved skansen. De fikk et avdanket skrog fra skipsmodelltanken også satte de

26


på en liten elektromotor og så lånte de en sånn liten differensiell GPS på Leif Erikson research forskningssenteret og det var skikkelig rulle med pneumatikk med sånn lastebilgreie til å løfte ølet av og på båten.

Hva er det beste minnet du har fra IPD? Jeg vet ikke om det er noe bestemt minne, alt er bra, det fortsetter å være bra, det beste minnet er fra nå hehe. Det er jo derfor jeg blir i jobben, fordi det er gøy å undervise og spennende diskusjoner og artige prosjekter.

Hva er de beste og verste prosjektene du har sett? Den er tøffere. Det må jo være sånne som går rett til produksjonen og blir verdenssuksesser, eller om ikke verdenssuksesser så i hvert fall vellykket. Det var jo en masterstudent, Thomas Kraft som jobbet med Lego og lagde et togsett med forskjellige sjåfører som hadde forskjellige kjøreatferd og som ble satt i produksjon, det var jo kult. Men det er jo mange andre prosjekter som har blitt realisert. Den er litt kult fordi det er en stor internasjonal manefaktur med litt sånn hemmelighold og litt vanskelig å slippe til og sånn, så den er minneverdig. Vi får si det holder som beste selv om det var det første jeg kom på. Det er ingenting som skiller seg ut som det verste? Det selges ganske mye dårlig hvert eneste semester hehe. Det forbigåes i stillhet. Det meste av det verste forsvinner og blir stoppet litt i stillhet.

ikke med kvalitet så lenge det ikke samtidig inkluderer voksing så det blir vel større, selv om jeg ikke liker det. Det var bra sånn det var med 15 studenter i hver klasse? Nei det kan godt være litt mer, 25 er passe. Da er det nok energi og klassen blir ikke plutselig tom hvis tre stykker er borte samme dagen. Men tendensene er vel sånn at tradisjonell industridesign blir mindre, vi kommer jo alltid til å ha bruk for produkter, så det forsvinner ikke, men i pensum så blir det mindre. Mens system og øko, etisk og verdibaserte ting kommer sikkert sterkere ettersom vi enten blir tvunget inn i eller går baklengs inn i noe issues med klima og designfaget er midt i smørøyet når det kommer til å skape behov for mer konsumerisme, så vi må finne en måte å ta et oppgjør med det på.

Hvordan tror du instituttet ser ut om 25 år? Vi er jo ikke på IPD lenger, problemet ser ut til å være at vi alltid må vokse. Det er en sånn generell sak i verden, at når man har valget mellom kvalitet og vokse så velger man alltid å vokse, en sånn vestlig sykdom. Det måles ikke å belønnes

27


DET FØRSTE STYRET Hva var de største utfordringene i starten? De største utfordringene i starten var at alt var nytt og vi ante ikke hvor vi skulle lete etter idealer, inspirasjon og kunnskap. Ingeniørfagene var det jo bare å akseptere og gjennomføre, men designfagene bar nok litt preg av manglende retning.

Hadde dere noen visjon for linjeforeningen? Hehe. Fest og moro var nok stikkord. Men visjonen var absolutt å skape et godt studentmiljø. Vi var særdeles fornøyd da vi fant på noe nytt, unikt og positivt som opptaksprøve og kull nr. 2 gjennomførte et fantastisk fashion show med catwalk på torget.

Hvordan kom Leonardo i gang? Vi så at de andre linjene på NTNU hadde linjeforeninger som spilte en viktig rolle på mange måter når det gjaldt studentmiljø og skjønte at dette trengte vi også. Det var nok spesielt festene og behov for et skikkelig hi-fi anlegg som dro oss i gang.

28

Hvordan landet dere på navnet Leonardo? Andre linjeforeninger hadde navn som på et eller annet vis var knyttet til faget sitt (smørekoppen for maskin, mannhullet for marin, osv), og renessansegeniet Leonardo da Vinci var jo et forbilde for oss som skulle definere multikompetent design, og et navn vi tenkte at ville være fint om assosieres med “teknisk design” som linjen het den gangen.


-

29


Caroline Syse og Ida Maria Corsepius Melen

“Hæ? Hvorfor har dere D6 nå?” Er du en av de som spurte oss om det i høst? Ja, nå skal du få høre. Caroline hadde en drøm. En drøm som oppsto i løpet av utallige sene kvelder på pikerommet med “Girl Built A 7m² Van Into A Cozy Off Grid Home To Travel The World” og “Young Man Builds Super Cheap Tiny House with Clever Elevator Bed” på YouTube. Å få med Ida var ikke like lett. Ida er ikke så fan av lange bilturer og synes vanlife-kulturen er litt i overkant romantisert. Sakte, men sikkert, klarte likevel Caroline å snik-vanifisere henne. “Sjekk ut denne kule instagrammen”, “denne youtuberen er nice å se på når man er bakfull”. En solfylt vårdag var Idas skepsis forduftet og hun slo på tråden. “Dette gjør vi”. Engasjementet glødet. Vi kunne ikke vente med å bryne hodene våre på praktiske løsninger og utvikle en estetikk

30

som verken ligner bestefars bobil eller de jålete vanlifebabenes prinsesseslott. Et frø var sådd, men hvordan skulle vi få det til å gro? Vi visste hva vi ville, men måtte finne ut hvordan vi kunne får det til å skje. Realistisk sett skjønte vi at dette ikke kunne bli et privat sideprosjekt både pga tid og penger.

senere hadde vi fått svar, “Vi vil gjerne høre om dere har noe å komme med også!” Noen uker senere hadde vi et møte med dem i en av vanene deres og ble gjensidig begeistret over hvor bra match vi var. Sammen med godvilje fra Trond Are hadde vi nå fått rammene for å bruke 15 studiepoeng på å oppfylle drømmen vår. <33

En bomtur til en harry, trøndersk bobilutleier og en siste sjekk av beløpet på sparekonto ga oss en knekk. Vi så ikke helt hvordan dette skulle gå. Men så ble vi tipset om Cabin Campers av vår venninne Eirin. De er et relativt ungt utleieselskap som bygger om vaner for utleie og reising i Norge. De var akkurat det vi lette etter. En ettermiddag midt i fellesferien sendte vi dem en mail og spurte forsiktig om vi kunne få høre mer om hva de drev med. To minutter

Frøet grodde godt gjennom designprosess og feltstudie. Vi fikk låne en av vanene og reise gjennom fjell og gyllen norsk høst i en liten uke. Det var helt nydelig. Samtidig lærte vi utrolig mye om det å feriere i van som vi brukte videre i prosessen. Litt motstand møtte vi da varmeanlegget sluttet å fungere halvveis uti turen.Oktober i Norge betyr 0 grader ute og 5 grader inne på nattestid, men det stoppet ikke oss. Vi tok på oss alt av luer og ulltøy, og spis-


til å prioritere designet over noen sparte kroner. Det var nå vi virkelig merket at det å jobbe med en skoleoppgave og å jobbe med en reell kunde kan være to ganske forskjellige ting.

te til og med frokost med åpen dør. Turen fortsatte med å gå turer på dagtid, og lage pasta fra bunnen av og drikke te på kveldstid. Alt med lua på. Innspurten var, som den alltid er for oss hyperaktive tidsoptimister, intens. Skissene fløy ut av pennen, vi hadde mer mat på skolekjøkkenet enn hjemme og dama på Stoff og stil begynte å kjenne oss igjen.

Tilslutt fikk vi levert et produkt vi er stolte av og gutta i Cabin Campers var imponert og fornøyde. Byggingen er godt i gang og du kan allerede booke sommerferie med vanene som har fått navnene Ida, Caroline og Eirin på cabincampers.com. Dette var soleklart de 15 morsomste studiepoengene vi har tatt. Så hvis det er noe du kan lære fra oss, så er det dette: follow your dreams not the study plan if you find the perfect bedrift. Yes.

Tre dager før presentasjon fikk vi en mail fra Cabin Campers. De hadde ombestemt seg og skulle ha en annen type oppvarming enn den lille, diskrete vi hadde lagt inn i designet vårt. “Vi setter et beist av en glødende metallskulptur midt i bilen. Dere trenger ikke gjøre så store endringer da vel?” (sitat fritt etter hukommelsen) Faen tenkte vi. Helt nye rammer nå gjør all jobben vår forgjeves. Heldigvis, i løpet av det avsluttende møte med dem klarte vi å overtale dem

31


Markus Rosenvinge Pettrém Jubel

Skli

Fortelle

Tosk

Øy

Ansatte Deretter

Hulket

Designerverktøy

Kvinne Pettedyr Beholder Forretning

Reise

Nyhetsbyrå

Miljøgift

Utdanning

Stjeler

Preposisjon

Fiende Pynt

Ferie

Okseridning

Utmerkelse

Dum

Kvister

Like

Gripe

Yrke Oppdage

Designerverktøy

Trodd

Pronomen

Prolaps

Venter

Leksa

Svar

Sjiraff maten

Freden

Valuta

Tall

Mørketid

Pattedyr

Tid

Europeiske

Menalt

Kroppsdel

Finnes

Alltid Bandasje

Hastet

Norge

Fornuft

Tørt Pronomen

Bedriftene

Like

Lege

Likhetsforkjemperen

Løfte

Dyret

Slo til ridder

Guttenavn

Avis

Gråte

Ferske

Bløte

Fylke

Dårlig

Jentenavn Guttenavn

Kornet

Nobelium

Tid

Holdt på

Bosted

Like

Dyrebar

Kroppsbygning

32

Like

Dyrene


Anders Støen

tok over i 2012, var en annen folkekjær figur programleder for

ikke hans første forsøk. Hvilket

“20 Spørsmål” på NRK. Hvem?

drinken Negroni? 13.

kvinnelig filosof utviklet

forsvant på tur over den engelske

objektivismen?

kanal i januar. På flyet satt en 14.

Norwegian, Bjørn Kjos, skapte

funnet i vraket. Hva het spilleren?

overskrifter og humor da han

Google holder til i Mountain

han gjestet Skavlan i 2015. Hvem

View, California. Hva heter

var medgjesten som sammen

det 190,000m^2 store

med Kjos hadde en særdeles

hovedkvarteret?

underholdende og forvirrende

Cardiff City F.C.

1.

arrangert. Hvilken hendelse

Emiliano Sala

skrekkfilmen “Get Out”?

20. To ganger har UKA ikke blitt

Googleplex

10. Hvem regisserte den satiriske

2.

UKA-navnet i 2017?

posisjon?

Benjamin Harrison

og den tredjederiverte av

3.

uannonsert UKE-navn. Hva var

4.

gang, med et medhørende,

både med et tørket kjøttprodukt

sparkes i gang for femtiende

5.

Hvilket engelsk ord assosieres

Middelhavet, mer spesifikt i Adriaterhavet

9.

Bård Hoksrud

Nå er det ikke lenge igjen til UKA

Hva heter Spanias største bank?

Xerox

19.

8.

6.

Pantone?

brukergrensesnitt?

7.

Hva er årets farge i 2019 ifølge

Banco Santander

18.

Jerk

datamaskinen med et grafisk

Arena?

8.

Hvilket selskap utviklet den første

I hvilken kommune ligger Telenor

Jordan Peele

7.

17.

9.

Olaug Bollestad i januar 2019?

Knut Borge

1916”?

eskapader i Latvia, ble erstattet av

Hvilken irsk poet skrev om

10.

Påskeopprøret i diktet “Easter,

matminister, særlig kjent for sine

16.

11.

Hvilken tidligere landbruks- og

Gin, Campari og vermut

6.

12.

Hvilket hav springer elven Po ut i?

Ayn Rand

navnet på sesongen?

5.

13.

USA. Hvilket offer er opphav til

mannen?

Thomas Piketty

av en seriemorder på 90-tallet i

hans perioder. Hvem var denne

Gianni Versace

Story tar for seg 5 drap utført

annen president inn i mellom

14.

Sesong 2 av American Crime

William Butler Yeats

15.

15.

men det snek seg jaggu en

diskusjon om skatt og formue?

Bærum

bli valgt til president to ganger,

16.

Grover Cleveland var så heldig å

17.

4.

Administrerende direktør i

Living Coral

fotballspiller som senere ble

Hvilken amerikansk-russisk

Ta-De-Du!

destinasjonen til et småfly som

Hvilke tre ingredienser inngår i

18.

Svaret på forrige spørsmål var

12.

1941 og 1943

manager for tidligere?

3.

Før Trond-Viggo Torgersen

høyder i England, men dette er Premier League-lag har han vært

2.

11.

Manchester United til gamle

19.

Ole Gunnar Solskjær har tatt

20.

1.

skyldes dette?

33


Hørt av folk “Hva er det gutter bryr seg om mer enn image?” – Magnus “Hodebunnsmassasje, det er det de bryr deg som” – Lars “Hver søndag glemmer jeg at det er mandag dagen etter” – Sofie, 4. klasse “Lukter fortsatt spy hver gang jeg ser Stian i Daglighallen” “Noen kvelder funker bare hoftene jævla bra” – Arin, 2.klasse “Skal fååånikke ha noe tilfeldig sæd i tissen” – Nanna, 2.klasse “Nå ble jeg gulpmett” – Hørt i gangen på IPD “Hvem har megapølse?” – Tobias 3. klasse

Sladder Moina sett alene på do med Magda Dina møtte opp i høy turtleneck i fysikk en mandags morgen Sjefer i både Leonardo og Broderskapet fullbyrdet ekteskapet under bryllupsnatten

34


Svart på hvitt Mitt og ditt Fanget eller fritt Mye og litt Koselig familiejul og akevitt Jeg får av og til noen innfall Av panikk og angst Og jeg får lyst til å grave meg ned Langt, langt ned Men så tenker jeg på vafler Med brunost og kanskje litt syltetøy Og da blir jeg Skikkelig glad

Gjennom vinduet ser jeg Små barn som leker Glede fra topp til tå Eller ser jeg bare et speilbilde Av et barn i meg som vil ut Jeg vil ut Livet er som tetris Av og til faller ting på plass Akkurat som det skal Andre ganger Hoper det seg opp Og du gir bare opp

En mann og en måke Står oppå en bil Mannen på bilen Og måken på mannen.

35Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.