Page 1


T H E R E C I A S E O W

ABOUT

THE

AUTHOR

hello there, i am therecia seow. being a designer, there is no greater inspiration than nature itself. since nature is actually the base of architecture, much like the branches of a tree, design and photography are often intertwined with nature. my photographer’s creative vision, frames ideas into designs while, my interests, painting and crafting, conceptualise my designs and sculpt them into working models. besides that, i use geometric designs to mirror nature’s organic forms.

contact me +65 84100215 thereciaseow@gmail.com https://sg.linkedin.com/in/ thereciaseow


T H E R E C I A S E O W

education chong zheng primary school

2004-2009

tampines secondary school

2010-2013

temasek polytechnic

2014-2017

work experience singapore airshow

2014

feb

chan brothers travel pte ltd

2014

mar

shangri-la hotels and resorts

2014

oct

usher usher

banquet server

deg architects

2016 aug-oct

internship

skills autocad

iiiiiiiiii

3d max

iiiiiiiiii

photoshop

iiiiiiiiii

sketchup

iiiiiiiiii

imovie

iiiiiiiiii

lumion

iiiiiiiiii

model making

iiiiiiiiii


architecture is not all about its form. the meaning , is what forms the architecture.


T H E R E C I A S E O W

CONTENT

01

PAGE

02

03

final year project: the haven

project 4: graphein

project 3: habitat

04

05

06

project 2: hyden

project 1: shinifite

competition: planning a clean green jakarta

07

08

09

hobby: hands on clay watercolour

hobby: digital photography

hobby: film photography


T H E R E C I A S E O W

location : rochor canal| little india mrt station located behind the little india mrt station and beside tekka center this site is highly accessible and is culturally diverse

design strategy:to design spaces that allows all to rest long term and short term


T H E R E C I A S E O W

THE HAVEN

final year project | 2016 october-febuary


T H E R E C I A S E O W

about the site

tekka center located opposite

mrt station located infront of the site

large exits for the mrt station

“window� that looks toward the site from the mrt sation

bismarkia planted opportunity to keep

bus terminal at the back


T H E R E C I A S E O W

concept diagrams

creating a landmark with a “cairn” forming the architecture while the “core” forms the floor materiality and landscape around the site

tekka/tek kia kha = “foot of the small bamboo” bamboo qualities : lightweight and strong bamboo biomimicry as structural form.

Cairn inspired building form expressed as shifting floor levels. Having a solid core while maintaining porosity and appearing to hover.

Historically significant bamboo inspired structures with varying heights suspending the floor levels.

process models


T H E R E C I A S E O W

about the project

A

B F

D

G C

programmatic diagrams

site relations

E

perspective of green belt


T H E R E C I A S E O W

J

H

I

K

L

Masterplan of the Rochor Canal road aims to create cultural landmarks for different communities to interact, embrace heritage andbring in eco strategies to better the site.

green belt features

long section


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

exploded diagram


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

location : dakota crescent

dakota crescent has 17 low rise flats that were built by the singapore improvement trust back in 1958. the name dakota was taken from the dakota aircraft that crashed at kallang airport in a thunderstorm which killed all the passengers on board. a site full of history that was proposed to be taken down for future development ,but there was definitely chance to conserve the site and input new uses.

design strategy:to design spaces that can relive the old memories and create new memories.


T H E R E C I A S E O W

GRAPHEIN

project 4 | 2016 april-august


T H E R E C I A S E O W

about the site

softscape that makes the site an oasis

extruded balcony that creates interaction

the shape for this block creates a unique space

pioneers that keeps the site awake

well shaded playground in the courtyard

isolated block that can be is an opportunity


T H E R E C I A S E O W

the chosen site was interestingly quiet although it was just next to a main road. this made the site felt like an oasis and i wanted to enhance the oasis to bring more people into the site. Scanned by CamScanner


T H E R E C I A S E O W

about the project B'

A

A'

B

The project focuses on how film was made back in the days, the essence of it being experimental was just like how our pioneers were. The experimental experience is brought onto the site, where the users get to experience watching a silent film and the surrounding sounds becomes the background effect to the film. The concept was derived from how Dakota Crescent is a place of memories for many pioneers, and now people that visits has no feelings towards it. And I wanted to record the memories of the site, so when people visit they can learn about the site and its past.

REMOVABLE SHELFS

AUDIO MAKING

SHELF FOR PARTITION

SILENT FILM WATCHING

experimental pods that makes allows two users to interact with each other while creating an experimental film.

RETRACTABLE SCREEN THAT CAN BE STORED WHEN NOT IN USE

CURTAIN TO BLOCK OUT THE LIGHTS .

film library that can be a private pod or turned into a gallery space. in which there are shelfs to act as partition.


T H E R E C I A S E O W

concept for courtyard view from the big screen

connecting of softscape

connecting of pods

interesting spaces created


T H E R E C I A S E O W

FILMING STUDIOS

THEMED WRITERS STUDIOS

FILM PRODUCTION STUDIOS

2nd storey

CAFES

EXPERIMENTAL PODS WORKSHOPS

READING AND FILM WATCHING PODS

FILM RENTAL AND SCREENING

2nd storey


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

STUDIO APARTMENTS

WRITING STUDIO FILM LIBRARY

ETFE SHELTER LEADING FROM MOUNTBATTEN MRT STATION

ALUMINIUM CADDED EXTR PODS FOR VISUAL CONNE TO THE COURTYARD FRO COMMON CORRIDOR

PERFORATED CORTEN TO GIVE A SENSE OF THE OLD DAKOTA CRESCENT TO THE PROPOSED DESIGN

STUDIO APARTMENTS

FILM RENTAL PODS


T H E R E C I A S E O W

STUDIO APARTMENTS

WRITING STUDIO

RUDING ECTION OM THE

MAIN SCREEN IN THE COURTYARD FOR OFFICIAL SCREENING

GREEN WALL IS ADDED TO CONTINUE THE DESIGN LANGUAGE USED FROM THE COURTYARD

TIMBER DECKED FLOORS AND STEPS TO CREATE AN AMPHITHEATRE SPACE

STUDIO APARTMENTS

FILMING STUDIO

CAFE


T H E R E C I A S E O W

project involvement

as the project was involved with the real industry, our course played a part in trying to conserve dakota crescent. we have presented to the saving dakota crescent group and my project,along with 8 others, were recognised and included in the proposal presented to the mp and was also considered by ura. with that i had a chance to present my project to the public at the noise (co)lab


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

location : kallang|10 stadium lane

once a place of security, the site has strong historical meaning to singapore. now it is now abandon and cut off from the public. and a small part is being used by the dragon boat association for water activities.

design strategy : to keep the meaning of the site, and connecting it to the stadium. the water activities are to be kept and to liven the site.


T H E R E C I A S E O W

habitat

project 3| 2015 october-february


T H E R E C I A S E O W

about the site

overlooking to the site from the kallng wave

the jetty that has a meaning

overview of the site

the abandon building

the platform for thedragonboat association

dragonboating and kayaking are the few activities held at the site


T H E R E C I A S E O W

since the site was rather isolated, i wanted to bring the site to others and bring others to the site, connecting via activities and improving accessibility


T H E R E C I A S E O W

about the project

the project is mainly focused on making use of the view towards the water, hence the architecture is faced towards the water. bringing water on to the land and bringing land into the water creates connection between the two.

connection between the two build- connecting the existing kallang ings on site. from the rooftop wave mall to the food court which garden to a food court. then leads to the rooftop garden.


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

about the project

orw

outdoor atrium making use of the space under the connection with kallang wave mall, an outdoor atrium is formed. this space would be used for organizations that prefer an outdoor event area, and also for users to hang around.


T H E R E C I A S E O W

skylight atrium creating an open green communal area within an enclosed space for the hotel guest, bringing them closer to nature


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

location : pulau ubin | pekan quarry

pulau ubin means “granite island� in malay because the island was known for its granite.the quarries were what used to be special ground of granite mining in the 1800s. now these quarries are no longer in operation and are either recolonised by vegetation or filled with water. the pekan quarry which is one that is filled with water and has a great view but unfortunately other than that it cannot be explored further.

design strategy:to design photography posts for people to get closer to the quarry and explore where most have yet to explore using camouflaged to blend architecture into nature


T H E R E C I A S E O W

hyden

project 2 | 2015 april-august


T H E R E C I A S E O W

about the site

view from the butterfly hill

viewpoint looking up the butterfly hill

the road along pekan quarry : cannot look out tothe quarry

view : left side of the quarry:herons resting around the water

the only viewpoint : no place for resting, no reason for stay

view : right side of the quarry : a steep drop to work with


T H E R E C I A S E O W

since ubin is a tourist spot, and the quarry has a vast amount of species of flora and fauna which are good points to make use of , hence having the thought of the project being spread out.


T H E R E C I A S E O W

Corten

Hot air

since Cool air

the bicycle bay

cycling is the main transport used on ubin, a bicycle bay is located at the entrance of the trail, not only to minimise the tampering of the nature trail but to also let the users appreciate their surroundings.

Bio concrete

corten Perforated corten

the choice of plants were to bring in more fauna to create an interesting trail for the users.

steel

the project is mainly built with corten steel as it gives off a feel of history, which represents pulau ubin. my idea was to create spaces that are comfortable and quiet , hence the project was mostly hidden from sight.

materials

about the project

Bio concrete

improved viewpoint

a shelter is proposed at the current viewpoint to allow a longer period of stay for users.granite gabions are used as safety feature , and also they bring a historical meaning to the quarry.


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

about the cliffhanger

steel

Bird’s nest

Bat caves

Perforated corten

Hot air Cool air

the “cliff hanger” is a private pod that overhangs the cliff of the quarry , creating a closer viewing station for the user to get closer to the faunas hanging out by the quarry. also it creates a new home for bats to hang around and for small birds to create a nest to rest.i


T H E R E C I A S E O W

in order to get in the pod , users are required to climb down a ladder, hence the pods are more for able-bodied , adventurous photographers and nature lovers.


T H E R E C I A S E O W

about the snake byte

the “snake byte� is a more public spot. it is accessible to most people which includes the wheel-chair bounded. it is a spot for more flora viewing and also a spot for users to interact with one another.


corten steel

bio concrete

Perforated corten

steel

mate T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

location:youth park | 113 somerset rd once a skate park then a park for teens to hang out now an abandon green space in the heart of the busy city. the youth park is the only green space in the heart of orchard, which is located opposite of scape which most teens now know of.and it is now used as a space to walk through to get to scape.

design strategy : to bring the teens back into the youth park, mainly dancers, while making use of the sensorial experience the office workers who passes through the site.


T H E R E C I A S E O W

shinfinite

project 1 | 2014 october-february


T H E R E C I A S E O W

about the site

entrance with an old looking structure

the stage which still holds some events

scape that is across the road where most dancers are at

the iconic red bus behind the bus stop.

the side walk were office workers walk to get to scape

the other entrance from the back, which are the offices


T H E R E C I A S E O W

youth park is an open space, hence i wanted to create a space that will have a sense of hiding and revealing creating a journey through the site.


T H E R E C I A S E O W

about the project


T H E R E C I A S E O W

the roof has parts that are opaque and transparent, it is to create a sense of moving lights that are used on the stage to attract viewers. in this case, giving some shade while users pass through the site.

the blocks are placed in a way that the path for users to pass through in between the public and the private. and also the users passing through can get to watch the other users using the site.


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

location : Jakarta this was a comptetion where my team mates and i had to come up with a propasal masterplan to help jakarta become a cleaner and greener city.


T H E R E C I A S E O W

Resurrection of

planning a clean green township : jakarta | 2014 march - april


T H E R E C I A S E O W

the key points of the model are to express how our proposals which is to repair, rejuvenate, and resurrect jakarta. the model shows how jakarta’s main issues of pollution, connectivity and economy,are resolved. the strong emphasis of the blue and the green depicts how we aim to connect jarkarta as a whole via waterways and canals through the proposed conversion to bio swales and green connectors. the coloured strings represents connectivity.


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

mistakes are the reason for unique creations.


T H E R E C I A S E O W

crafting

clay miniature | 2015 march


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

watercolour

project ubin| 2015 april


T H E R E C I A S E O W

photography is about capturing the true beauty of nature.


T H E R E C I A S E O W

digital photography

olympus pen 6 and iphone 6 | 2014 - present


T H E R E C I A S E O W


T H E R E C I A S E O W

film photography

blackbird fly toy camera| 2016 - present


therecia seow | designer

+65 84100215 thereciaseow@gmail.com https://sg.linkedin.com/in/ thereciaseow http://thereciaseow.wix. com/thereciaseow

Architecture Design Portfolio  

Temasek Polytechnic Diploma of Environment Design | Academic Works of 2014 - 2017

Architecture Design Portfolio  

Temasek Polytechnic Diploma of Environment Design | Academic Works of 2014 - 2017

Advertisement