Page 1

DAGEN IN HET ZAND: MATCHU IS LOSGESLAGEN

MAI TIJD: OVERDENKINGEN VAN EEN VAN DE WARE KITESURF ICONEN

DE MAURITIUS INVITATIONAL 2006: 10 JAAR LATER…

GETEST: 10 FOILS AAN DE TAND GEVOELD


2 | TheKiteMag


TheKiteMag | 3


4 | TheKiteMag


TheKiteMag | 5


6 | TheKiteMag


TheKiteMag | 7


8 | TheKiteMag


TheKiteMag | 9


Inhoud 058

082

MAI TIJD Susi Mai is hoort sinds het begin bij de kern van de kitesurf scene… Ze heeft geholpen bij het ontwikkelen en evolueren van de sport en nu gebruikt ze haar tijd om te focussen op haar MaiTai evenementen. Met meer evenementen en een nieuwe film op de planning dachten we dat het een goede tijd was om even bij te praten.

W I N D VOYA G E R T R I P L E - S 2 0 1 6 De Triple-S is de afgelopen jaren wat meer hardcore geworden met een zuivere benadering van de slider en kicker scene… 2016 bracht een gedegen set condities gecombineerd met een vastberadenheid van de uitgenodigde riders om echt een show neer te zetten. Het resultaat? Eén van de meest indrukwekkende Triple-S events tot nu toe.

068 DAGEN IN HET ZAND Hier is een aardig bekend feit: Matchu ript. Dus toen hij aankwam met wat foto’s van een recente missie naar één van de minder bekende Kaapverdische eilanden verwachten wij fotografisch goud. En dat is precies wat we kregen…

De regulars… 044

// Ik sta er op… Patri McLaughlin

124

//

Getest… Foil

050

// Verstrikte Lijnen met Hannah Whiteley

138

//

Kite Sista over levensbehoeften

144

//

Achter de Clip… Eudazio Earth & Space

1 1 2 // 114 120

Techniek met Billy Parker

// In de Pijplijn met RRD //

Vertel me meer… Cabrinha Fireball; Naish Hover Foil

12 | TheKiteMag


COVER Damien LeRoy met een humeurige inversion Foto: James Boulding

HIER Bestaat er een perfecter freestyle uitzicht? Waarschijnlijk niet… Foto: Lukas Pitsch TheKiteMag | 13


14 | TheKiteMag


TheKiteMag | 15


TheKiteMag | XVI


EDITORIAL

Het is niet allemaal zwart-wit Eén van de fantastische dingen van onze sport is dat je jezelf niet in één bepaalde categorie hoeft te proppen. Je kunt de ene dag hard gaan met boots en wat mega technische wakestyle moves er uit gooien, dan weer op straps 20 meter in de lucht de ene kung-fu move na de andere doen; op jacht gaan naar barrels in gigantische golven de volgende dag en weer een andere dag op vlak water strapless freestyle rotaties doen. Natuurlijk kun je de ene dag een twintip rocken en de andere dag je surfboard in je tas gooien. Er zijn meer dan genoeg opties – meer dan genoeg ‘tinten grijs’… Iets dat erg is veranderd de laatste paar jaar is dat de consensus van zowel freestylers, waveriders en alles daartussen in is dat wat je ook doet: je moet ook gaan foilen! De transitie van ‘niche’ naar ‘nice’… het is nogal alomvattend – het ziet ernaar uit dat wat eens Frankrijks best bewaarde geheim was tegenwoordig bij iedereen bekend is. Met dat in gedachten is het logisch om eens af te wijken van ons normale test regime en ons deze uitgave toe te leggen op het testen van foils – dus de afgelopen twee maanden hebben we tien foils getest met wat zeer interessante resultaten welke je kunt vinden op de Test pagina’s. Daarnaast hebben we bijgepraat met iemand die meer dan veel weet over de kitesurf wereld – Susi Mai verteld ons over haar reis van de afgelopen tien+ jaar en over haar focus nu op de non-profit MaiTai wereld. Ook hebben we Matchu in actie in zijn thuisland, de wakestyle gasten die losgaan op de Triple S en alvast een voorproefje op de 2017 spullen. Dus deze fantastische wereld van ons is vol opties (en contradicties) en we nodigen je uit om helemaal op te gaan in de nieuwste TheKiteMag – hopelijk kom je er achter dat het niet allemaal zwart-wit is…

Geniet er van.

Alex

HIER IS BLADE’S SIVAN OZ, DE FAT LADY GEEFT HEM ZOVEEL HANGTIME DAT HIJ TIJD HEEFT OM OVER DE GROTERE VRAGEN DES LEVENS NA TE DENKEN.

Foto: Or Whartman 16 | TheKiteMag


TheKiteMag | 17


Het Team Hoofdredacteur:: Alex Hapgood (editor@thekitemag.com) Redacteur: Cai Waggett Senior Correspondent: Toby Bromwich US Correspondent: Brian Wheeler Cape Town Correspondent: Graham Howes Art Director: Jody Ward Assistant Art Director: Jodie Matthews Bijdragers: Eugene van der Elst, Christian Black, Jason Wolcott, Miguel Jesús Morales, Ryan Taylor, João Pedro Rocha, Gustav Schmiege, Gabriele Rumbolo, Stephan Kleinlein, Toby Bromwich, Brian Wheeler, Vincent Bergeron, Jenna Dockray, Alli Pareti, Ian Alldredge, Jo-Christian J.Larsen, Natalie Begnazarova, ENFONDO, Svetlana Romantsova, Kari Schibevaag, Eric Rienstra, Liloo Gringa, Kite Sistas, Kai Sou, Rich Sabo, Mike Hitelman, Brandon Scheid, Mark Moore, Marc Jacobs, Bernie Hiss, Philippe Woodtli. TheKiteMag is… WATER BORN Uitgegeven door M E D I A Alle advertentie aanvragen: advertising@thekitemag.com. Al het materiaal in TheKiteMag is auteursrechtelijk beschermd. Reproductie zonder de uitdrukkelijke toestemming van de uitgevers zal resulteren in vervolging. Inzendingen: Online: Als je een clip of iets op de website wilt plaatsen, stuur het naar ons: media@thekitemag.com In het mag: TheKiteMag verwelkomt zowel schriftelijke en fotografische inzendingen. Foto’s dienen te worden ingediend in zowel RAW en bewerkt formaat. Houd er rekening mee dat de publicatie van geschreven inhoud over het algemeen afhankelijk is van de levering van hoge kwaliteit fotografie, dus stuur eerst fotografische voorbeelden en een samenvatting van 150 woorden over jouw verhaal naar checkmeout@thekitemag.com U kunt TheKiteMag vinden op:

18 | TheKiteMag


TheKiteMag | 19


20 | TheKiteMag


TheKiteMag | 21


SUBSCRIBE TO THEKITEMAG TODAY AND YOU’LL GET EVERY ISSUE DELIVERED DIRECTLY TO YOUR DOOR

PLUS:

Quality new-design tee

An exclusive Mystic rashie BARRACUDA 6’0

PLUS...

BA

’2 POP 5

YOU’LL BE ENTERED INTO OUR DRAW TO Win ONE OF THESE 3 RRD SURFBOARDS! *EXISTING SUBSCRIBERS CAN ENTER TOO. JUST EMAIL COMPS@THEKITEMAG.COM SAYING WHICH BOARD YOU’D LIKE…

THEKITEMAG.COM/SUBSCRIBE

22 | TheKiteMag

LE

NA

5’7


TheKiteMag | 23


24 | TheKiteMag


TheKiteMag | 25


FOCUS

RIDER YARON MOURA

LOCATIE CAUÍPE LAGOON, CUMBUCO, BRAZILIË

FOTO RENATO BALBINO

26 | TheKiteMag

YM: Toen ik deze dag mijn kite ging oppompen gingen alle goden tegelijk blazen, we waren alleen met de Cauípe lagoon en een paard! We gingen naar het vlakste gedeelte voor wat vette plaatjes en dit paard volgde ons om te poseren op de achtergrond.


RIDER PAUL SERIN

LOCATION SAFETY BAY

PHOTO PAUL SMYTH

Western Australia was definitely my best training trip so far. Flat water, wind consistency, smooth living, warm weather, all I was dreaming for in one place. The picture was taken in Safety Bay, in the city of Rockingham, a well-known spot with this typical tree background and also a world class freestyle spot, with a steady sea breeze and a sandbank which creates flat water. A few other pros were there to train as well. Pushing each other on the water is the best way to learn new tricks and stay motivated but it’s also a good opportunity for photographers to get some sick shots. Like this KGB in front of Paul’s lens on a sunny afternoon!

TheKiteMag | 27


FOCUS

28 | TheKiteMag


RIDER JAMES BOULDING

LOCATIE SICILIË

FOTO MANUELA JUNGO

JB: Rails bouwen kost veel tijd en vergt geduld maar alles ziet er uit alsof alles perfect is wanneer je die eerste press vastlegt op camera: al het zweet en harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen… Deze setup combineerde kiten met SUP’en omdat het gepaard ging met de bouw materialen naar een dichtbij gelegen eiland krijgen om daar alles samen te voegen. Ik heb nieuwe skills geleerd als het gaat om upwind kiten met 6m lange buizen; de vloek van lege schroevendraaier batterijen, verkeerd formaat houtsneden en de hoofdpijn dat alleen wegging door te gaan kiten of terug te waden naar het strand nadat de wind was gaan liggen.

TheKiteMag | 29


FOCUS

RIDER ROB KIDNIE

LOCATIE EAST COAST AUSTRALIA

FOTO ANNA KUZMINA

30 | TheKiteMag

RK: Op een recente reis naar de oost kust van Australië stuitte ik op een klein eiland dicht bij de kust dat er episch uit zag. De condities waren super licht en vlagerig maar als je goed timede in een vlaag kun je er wel wat uitgooien voordat je over het strand terug moest lopen om het nog eens te proberen. Als je goed naar mijn lijnen kijkt zie je wat ik bedoel.. Maar je hebt maar één goede trick nodig en het is al de moeite waard.


RIDER LACI KOBULSKY

LOCATIE CARIBBEAN

FOTO ANDRE MAGARAO

Het is niet makkelijk om een CrazyFly rider te zijn – ze zijn niet het soort merk om half werk te leveren, dus wanneer je gebeld word voor de jaarlijkse product shoot kun je maar beter zorgen dat je paspoort nog geldig is omdat je er van uit kunt gaan dat je opgetrommeld word om naar één of ander tropisch eiland te gaan.

TheKiteMag | 31


FOCUS

RIDERS GISELA PULIDO EN JULIEN LELEU

FOTO’S SVETLANA ROMANTSOVA

LOCATIE TARIFA

32 | TheKiteMag


SR: Het eerste shot is van Julien, hij is een nieuwe rider voor RRD. Toen ik afgelopen keer fotografeerde voor het RRD team in Kaapstad kon ik hem niet fotograferen omdat hij druk was met filmen. Het was dus leuk om hem weer tegen te komen in Tarifa en eindelijk wat shots van hem te krijgen. Het andere shot is van Gisela. Tijdens mijn laatste trip naar Tarifa heb ik haar op wat verschillende spots gefotografeerd – het is altijd interessant om met haar te werken. De beste foto’s zijn altijd van mijn favo spot, Balnearo, vroeg in de ochtend wanneer de sterke Levante net is begonnen met waaien en er nog niemand is…

TheKiteMag | 33


FOCUS

RIDER MITU MONTEIRO

LOCATIE SAN CARLOS, CALIFORNIË

FOTO CLARK MERRITT

34 | TheKiteMag

Mitu is aan de andere kant van het water om de F-ONE vlag te planten en scoort onderweg wat golven.


RIDER NED DE BECK

LOCATIE VANCOUVER EILAND

Ik zwom door het Nitinat meer om Ocean Rodeo’s eigen Ned de Beck vast te leggen met mijn water housing en 1DX. Ik pakte het moment net voordat hij de lucht in ging en de bevroren water druppels gecombineerd met het unieke perspectief - vanuit het water, opkijkend naar Ned - maken het een zeer

FOTO CHRIS CURRAN

TheKiteMag | 35


FOCUS

36 | TheKiteMag


RIDER JESSE RICHMAN

LOCATIE ANGEDA, BVI

FOTO QUINCY DEIN

QD: Deze locatie was mythisch in de gedachten van de crew een paar weken voor de shoot. We hoorden geruchten over een prachtig stuk kustlijn met boter glad water omringd door eilanden die bestonden uit niets meer dan schelpen. Deze ochtend kwamen we aan en vonden perfecte wind en prachtig sprankelend blauw water. Jesse verspilde geen tijd en liet een overvloed aan nieuwe progressieve tricks zien.

TheKiteMag | 37


FOCUS

38 | TheKiteMag


RIDER MARVIN BAUMEISTER

LOCATIE WAKATOBI, INDONESIË

FOTO JASON WOLCOTT

JW: Je maakt niet iedere dag mee dat de wind standvastig aanhoud tot zonsondergang. Ik ben al langer gek op fotografie met een langzame sluitertijd, een dag zoals deze is precies waar ik naar op zoek ben. Ik was aan het schieten in een klein bootje dat op en neer ging op het water wat zorgde voor enorm lastige condities om dit soort foto’s te schieten. Ik heb wat geluk gehad…

TheKiteMag | 39


FOCUS

RIDER DIMITRI MARAMENIDES

LOCATIE TURKS EN CAICOS EILANDEN

FOTO GUSTAV SCHMIEGE

Wanneer je iemand zoekt om ‘gewoon rondhangen’ er vet uit te laten zien is er maar één man geschikt voor de taak. Hier is Dimitri het luchtruim onveilig aan het maken en nog krijgt hij het voor elkaar even naar de camera te lachen.

40 | TheKiteMag


TheKiteMag | 41


42 | TheKiteMag


TheKiteMag | 43


BOARD: NORTH PRO SURF

|

A F M E T I N G E N : 5 ’ 8 ” X 1 7 7/8 ” X 2 1 /8 ”

IK STA ER OP

Werelds ultieme allrounder verteld ons over zijn ‘go-to’ board… Ik hou van de Pro Surf omdat hij zich echt goed staande houd in alle golven. Het heeft de perfecte balans van controle en kracht. In kleine golven is hij makkelijk te pompen om snelheid te genereren. Het is ook makkelijk om de vinnen los te krijgen in pittige bochten. In grote golven houdt hij zijn rail heel goed en wanneer je op hoge snelheid draait is het heel makkelijk om de vinnen uit te blazen wanneer je de lip raakt. Ik heb op veel boards gevaren in het verleden en die waren allemaal maar goed voor één ding – sommige zijn goed voor hoge snelheden, maar werken niet in kleine golven – en ik heb ook op boards gevaren die erg los en pittig zijn maar heel instabiel voelen in grote golven. De North Pro Surf voelt goed in alles, van vlakwater tot 7m hoge golven. De bottom shape is erg simpel maar effectief. Het is een gematigd enkele concave die maximale diepte bereikt precies tussen de voorste vinnen en richting de tail naar vlak vervaagd.

44 | TheKiteMag

De rails zijn super hard aan de tail voor maximale grip en erg rond aan de voorkant om te voorkomen dat hij grijpt. De rails zijn aardig foiled dus je kunt echt hard je bochten in gaan zonder een groot deel van de afbuiging dat je zou krijgen bij een dikkere rail. Ik ben voorstander van lichtere boards. Het is een echte uitdaging om een lichte constructie te vinden die tevens sterk is. De afgelopen paar jaar hebben Sky en ik een aantal verschillende fabrieksconstructies getest, en 2016 was een doorbraak voor ons. We hebben eindelijk een constructie gevonden die zowel licht als duurzaam is. Ik gebruik al jaren dezelfde 5”8 voor de winter en hij is nog steeds in goede vorm. Ik hou ook van het gevoel van het board. Hij voelt beter voor kiten dan mijn surfboards met standaard bouw. Ik vaar met een back deck pad en ik wax de rest van het board helemaal tot aan de nose. Ik hou van het gevoel van wax onder mijn voeten.

Het zorgt er ook voor dat het board dunner voelt. Ik heb gemerkt dat een front deck pad na een langere periode kan slijten en nog gladder kan worden dan wax. Ik gebruik ook de Pro CSC voor vlakwater freestyle tricks. Het CSC board is super licht en kort dus hij is makkelijk voor hogere lanceringen en hij roteert snel. Hoewel, eerlijk gezegd doe ik niet zo vaak meer vlakwater tricks. Ik vind het varen in de golven leuker. Zelfs als de golf maar een halve meter is, slechts die kleine hobbel geeft de mogelijkheid om te ‘surfen’ wanneer de golven onsurfbaar zijn.


JE LEEFTIJD: 27

|

G E W I C H T: 7 2 , 5 K G

|

LENGTE: 180CM

TheKiteMag | 45


46 | TheKiteMag


TheKiteMag | 47


48 | TheKiteMag


TheKiteMag | 49


V E R ST R I K T E

L I J N E N

HANNAH WHITELEY

H A N N A H H E E F T VO O R Z I C H Z E L F E E N FA N TA S T I S C H E C A R R I È R E G E M A A K T BINNEN DE KITEWERELD. OOK AL KOMT ZE UIT HET GIGANTISCH KOUDE NOORDEN VAN ENGELAND, ZE LIJKT ZELDEN HAAR TIJD IN IETS ANDERS DAN EEN BIKINI TIJD DOOR TE BRENGEN TEGENWOORDIG EN WETSUITS LIJKEN SLECHTS EEN DONKERE VERRE HERINNERING… D U S WAT I S H A A R G E H E I M ?

Q

SENSI GRAVES Wat is het coolste dat je kunt op rolschaatsen?

Q

YOURI ZOON Hannah Montana, ik zie dat je veel gymnastiek trainingen doet. Is dat om in vorm te blijven of om te ontspannen? Of misschien beide?

A

Hmmm. Ik denk een front flip met een 180.

A

Ik leer graag nieuwe vaardigheden, wanneer het niet waait ben ik altijd op zoek naar iets anders waar ik mezelf in kan pushen. Ik hunker naar sporten, en de goede endorfine die ze afgeven. Ik ben nu weg van gymnastiek-achtige trainingen (lichaamsgewicht training) omdat het de meest efficiënte vorm van spieren opbouwt. Functionele bewegingen zijn zo veel beter dan de gemiddelde eentonige sportschool workout met geïsoleerde lichaamsbewegingen dus het is een geweldige conditionering voor kitesurfen. In gymnastiek leer je steeds nieuwe tricks en bewegingen net zoals kiten, dus het voelt minder als een workout en het is super leuk! En als je het leuk vind hou je het langer vol en heb je de beste resultaten.

Q

LUKE WHITESIDE One time in Turkey we made a funny music video to Nirvana with the guys at Radical Kitesurfing. You were a natural! If you could be any singer in the world who would it be?

A

Ha! I am literally the worst singer ever! So bad, in fact, my Dad banned me from ever singing out loud! However, I do think I excelled in miming in the Turkey Nirvana video. That was very funny! But if I could be any singer in the world I think it would have to be Beyoncé.

Q

POLLY CRATHORNE Denk je dat er ruimte is voor vrouwen om mee te dingen naar de King (of Queen) of de Air titel?

A

Zeker, meiden kunnen ook groot en radicaal gaan! Het word tijd dat we de mannen eens laten zien hoe je dat doet. Ik denk dat het heel goed zou zijn om een Queen of the Air te hebben.

Q

JULIAN WISKEMANN (BEST PR) Heb je bepaalde rituelen voor je sessies, zoals het luisteren naar een bepaald liedje om in de stemming te komen?

A

Ja, allereerst eet ik chocolade – heel belangrijk! Daarna doe ik een korte warming up op het strand voordat ik ga kiten, zodat ik lekker hyper ben voordat de suiker high toeslaat.

Q

MANUELA JUNGO Ik weet nog dat je me vertelde een tijdje terug dat je geen sixpack kan krijgen. Moet je nu zien! Wat is je geheim?!

A

Nou, ik denk dat het komt doordat wij al een tijdje niet meer samen weg zijn geweest! Jouw kookkunsten zijn té goed, ik blijf eten. We hadden de fantastische afspraak toen we naar Brazilië gingen dat jij zou koken en ik opruimen. Dat was geweldig! Alleen niet voor mijn sixpack.

Q

SAM MEDYSKY Als je niet zou kitesurfen, wat zou je dan doen?

A

Ik denk dat ik mijn eigen verf en interieur design bedrijf zou hebben. Dat was het pad dat ik volgde voordat ik serieus werd over kitesurfen. Ik had ook een grote passie voor rolschaatsen/inline skaten dus misschien was ik een professional skater geweest…. Maar ik ben stoked dat het kitesurfen is geworden!


D

A

I

L

Y

W

O

R

K

W

E

A

R

ST RIKE

S E R I E S

A I R T O N C O Z Z O L I N O ´ S D A I LY W O R K W E A R

S URFI N G ELEME N T S ION-PRODUCTS.COM

TheKiteMag | 51


STUFF

S T U F F W E L I K E T H E L O O K O F

AXIS Liberty Ontworpen om je op het board te krijgen, aan het varen te krijgen en dan je eerste serieuze moves te landen. De Liberty brengt AXIS’s bekende bouw kwaliteit om te verzekeren dat je zo snel mogelijk je skills kunt verbeteren. De vlakke rocker line zorgt ervoor dat je met minimale moeite in plané komt.

52 | TheKiteMag

Zeeko Notus AIR Zeeko kwam goed uit onze foil test- ze hadden één van de allerbeste aluminium foils in de gehele test. Dus het feit dat ze de hand gelegd hebben aan de creatie van een kite met foilers als doelgroep zou zeker je aandacht moeten grijpen…

EPIC Renegade Infinity V4 Epic’s lichte wind specifieke kite is de koning van heimelijke performance. Zo heimelijk zelfs, dat EPIC ons niet eens de precieze maat laat weten… Maar inmiddels zijn we aangekomen bij de V4 dus ze doen duidelijk iets goed. En de V4 levert een verbetering van 15% in draaisnelheid met tevens verbeterde lift en upwind prestaties.


TheKiteMag | 53


SPULLEN

Blade Fat Lady De perfecte kite voor dagen met lichte wind. De vierde generatie Fat Lady heeft upwind performance verbeterd om je te helpen het maximale uit je aantal tricks te halen. Hij stelt je ook in staat om continue wat van je beste tricks te laten zien dankzij zijn snelle draai snelheid en responsieve prestaties.

Best Roca Lightwind Verkrijgbaar in 14 en 17m is de Roca een lichtwind beest ontworpen met de zeewind middagen in gedachten. Maar laat je niet voor de gek houden: zelfs als het weer zacht is kun je meer dan genoeg performance verwachten om continu te boosten en je vaar nog steeds krachtig upwind met de Roca.

RRD Vision De Vision is al 6 jaar aanwezig in de RRD range, eerst als beginners allrounder. Het punt is: Hij bleek door iedereen geliefd te zijn! Sindsdien heeft hij zijn ‘all terrain’ houding omarmt en blijft het een onwijs leuke kite te zijn om te vliegen, met attributen die iedere kiter aanspreekt die op zoek is naar iets simpels maar wat niet ten koste gaat van de prestaties.

Cabrinha Apollo Nee, je ogen houden je niet voor de gek: dit is echt een gestoorde nieuwe high aspect kite van Cabrinha. Hij levert super efficiënte kracht en bizarre upwind performance, de Apollo is de droom van iedere foiler of perfect voor iedereen op zoek naar maximale performance voor lichte wind. Ook voor degene opzoek naar sprongen waarbij je meer dan genoeg tijd

54 | TheKiteMag


TheKiteMag | 55


SPULLEN

SU2 Proseries De Proseries is het episch allround aanbod van SU2 die leent van de hyperbolische paraboloïde: de perfecte geometrische vorm. Dit is een super smooth en ongelooflijk licht board ontworpen om je maximale controle te geven op vlak water of in chop, met de 2mm extra dunne rails zodat je je snelheid kunt houden en echt door de bochten te snijden…

Ozone Chrono V2 Ozone’s ontwerp doel bij het verbeteren van de top van de range Chrono was het pakken van Chrono’s high performance karakteristieken en hem makkelijker in gebruik te maken voor riders die op zoek zijn naar allround prestaties in alle condities, op ieder oppervlak. Het resultaat? De Chrono V2 is stabieler en makkelijker op te pompen en brengt hoge prestaties voor alledaagse competente riders.

CORE GTS4 The GTS3 blew a few minds and proved that you could have an all-round kite that really could turn the power up to 11. We know that Core don’t rush their releases and take the time to get it right, so the GTS4 has been released with a lot of hype: guaranteed to deliver in waves, flat water or 30 meters up, hucking you into a megaloop….

Slingshot Rally 2017 In het hart van Slingshot’s eerste 2017 gear release vind je één van hun meest iconische kites: de Rally. Zijn compacte pulley-loze bridle levert precieze draaien en hij kan worden afgestemd op je persoonlijke stijl. Dit is kitesurf veelzijdigheid op zijn best.

56 | TheKiteMag


TheKiteMag | 57


58 | TheKiteMag


HARNESSES

i a M

e iT m

Ze bracht haar jeugd al rippend door op de stranden van de Dominicaanse Republiek en runt nu de zeer succesvolle non-profit Mai Tai evenementen, dus je kunt wel concluderen dat Susi Mai een aardige reis heeft afgelegd. Brian Wheeler ging met haar zitten om er achter te komen waar ze precies mee bezig is tegenwoordig en om te kijken hoe ze daar is gekomen...

TheKiteMag | 59


MAI TIME

d l r o w e h t g n i k a M e c a l p r e t t e ab

Of je nu al eeuwen kite of net bent begonnen, de kans bestaat dat je van Susi Mai hebt gehoord (en zo niet, je zou echt moeten weten wie ze is). Eén van de originele crew members van kitesurfers die voor het eerst mainstream erkenning kregen, Susi is super op het water en heeft waarschijnlijk meer gedaan voor de sport dan welke andere kiter dan ook. Als co-founder en Voorzitter van MaiTai Global – een spectaculaire gemeenschap van atleten, innovators en ondernemersheeft Susi haar liefde voor kitesurfen getransformeerd in het verbeteren van de wereld (terwijl ze nog steeds tijd op het water door kan brengen). Maar ik kan door blijven ratelen over alle legendarische dingen die ze heeft gedaan of wat voor een opvallend persoon ze is, laten we met haar gaan praten…

60 | TheKiteMag


Mai Tai 2013

Mai Tai 2014

Mai Tai 2013

Mai Tai 2014

Mai Tai 2013

Mai Tai 2014

Mai Tai 2013

Mai Tai 2014


MAI TIME

BW: Wanneer ben je begonnen met kitesurfen? Susi: Ik was op het strand in Cabarete toen kitesurfen voor het eerst langskwam, in 2002 keken we onze eerste wedstrijd en in 2003 deed ik voor het eerst mee. BW: Windsurfte je daarvoor? Susi: Nee, mijn vader was een windsurfer maar ik heb het nooit gedaan, ik wilde niet. Ik denk waarschijnlijk omdat hij wel wilde dat ik het ging doen! Mijn vader is een shaper nu, hij maakt kiteboards. Hij maakt ze al een tijdje- een geheim leven. BW: Je carrier heeft zich in een zeer unieke richting begeven de afgelopen paar jaar… van een traditionele professionele kitesurfer naar.. Nou hoe zou je jezelf omschrijven nu? Susi: Ik denk dat ik MaiTai er gewoon naast doe. Ik ben nog steeds een professionele kitesurfer, ik probeer die status niet te verliezen. Maar ik breng zeker veel tijd door met het runnen van de non-profit. BW: Kun je me vertellen hoe MaiTai begon? Susi: MaiTai startte doordat Bill (Tai) een aantal vrienden leerde kiten en ik was uitgenodigd voor een gratis reis naar Maui om een paar van zijn vrienden les te geven. Ik ging met een vriend die in de DR woont die ik had ontmoet via een gemeenschappelijke vriend van Bill die een hotel had gekocht in Cabarete. Dus ik ging naar Maui en dat is eigenlijk hoe het begon. BW: En hoeveel evenementen heb je nu? Susi: We maakten van MaiTai een non-profit meer dan twee jaar geleden dus we werken onder die naam. We doen ook kleinere versies van MaiTai, MaiTai Expeditions genaamd, dit zijn kleinere trips met een goed doel. Meer een avontuur dan een conferentie soort ding. Maar al met al hebben we ongeveer 14 evenementen dit jaar, inclusief dingen als de Extreme Tech Challenge, welke één van onze nieuwe initiatieven is en erg goed draait.

62 | TheKiteMag


" . n u f y t t e r p "It's


MAI TIME

BW: Tegen wie kijk je zakelijk gezien op? Is er iemand die je inspireert in termen van de creativiteit en passie die je in MaiTai hebt gestopt? Susi: Ik ben altijd erg dankbaar geweest voor de tijd die ik door kon brengen met Pete Cabrinha, één van mijn grootste beïnvloeders. Weet je, dat was een groot hoofdstuk in mijn leven en ik heb zo veel geleerd daar, wat een beetje is verweven in de cultuur van MaiTai. Er is veel van zijn werk nog steeds. Weet je, ik kan erg stressen omdat alles er op een bepaalde manier uit moet zien, omdat dat iets is dat ik van Pete heb geleerd en dat is zeer waardevol. Ik heb hem altijd bewonderd om de manier dat hij zijn bedrijf leidt. BW: Kun je wat meer vertellen over de Extreme Tech Challenge (XTC)?

Susi: We zitten altijd in de situatie dat wanneer we de evenementen laten groeien we het verpesten doordat er te veel mensen komen, of we verdienen meer geld op dat moment met hogere kosten, maar we krijgen maar één soort mensen en dat is niet het idee achter MaiTai. We moesten dus een manier vinden om extra geld te verdienen dat niet gerelateerd was aan MaiTai, en dat niet het gevoel van MaiTai teniet doet. De Extreme Tech Challenge was iets waar Bill echt in geloofde en ik denk dat het de eerste keer was dat MaiTai iets van winst maakte, wat weer gelijk terug ging in het opzetten van XTC [Extreme Tech Challenge]. We hebben de eerste twee jaar er net op zitten. Het was geweldig en de mensen waren super stoked, we hadden meer dan 1000 inschrijvingen dit jaar. We stonden zelfs in de centerfold van CES [De Consumer Electronics Show] wat naar 100,000 mensen verzonden werd voor het event in Vegas. Dus XTC creëert zijn eigen community, maar het is zakelijker dan de MaiTai community. BW: Is er kitesurfen gerelateerd aan het XTC evenement dat je op Necker geeft? Susi: Ja, we kiten altijd! Dat is een MaiTai. Ik heb het hele eiland voor een week geboekt en we doen een MaiTai en op de laatste dag van de MaiTai boeking doen we de XTC. XTC opent zijn deuren voor 100 extra mensen, dus ze zijn een dag op het eiland. Normaal is de capaciteit van het eiland 45 gasten maar voor XTC hebben we een diner met 150 personen. Hoe is het om het water op te gaan als je zo druk bent? Susi: Het is grappig, ik sta de laatste tijd veel meer op het water nu we een team hebben. We hebben 10 mensen die zich bezig houden met MaiTai 64 | TheKiteMag


Mai Tai 2015

Extreme Tech 2016

Mai Tai 2015

Extreme Tech 2016

Mai Tai 2015

Ocean Gala 2015


MAI TIME

dingen, dus dat zorgt voor veel minder stress. Eerst deed ik alles zelf dus het is fijn om wat hulp te krijgen. Uiteindelijk is het gave voor mij dat ik niet een baan hebt dat me weg houdt van kiten, omdat alles van MaiTai om het kitesurfen draait. NU dat ik niet aan het rond rennen ben, cateraars moet achtervolgen over het strand, heb ik veel meer tijd om lekker op het water te zijn tijdens de evenementen dankzij mijn personeel. Ik kan lekker samen met iedereen kiten wat iedereen vet vind. BW: En wat is er gaande met Tona? Susi: Ik probeer nog steeds Tona te promoten. Ik probeer investeringen te regelen, intern, om de kites te kunnen maken. Hopelijk zijn we over een jaar begonnen met het produceren van Tona kites. Maar in de tussentijd is het goed, we hebben mijn board gelanceerd en maken een paar aanpassingen dus

een trip naar Anegada. Ik wil daar één project van maken en het Eve noemen, een campagne beginnen op Kickstarter en kijken of we een film kunnen crowdfunden. BW: Wat is achteraf gezien je meest memorabele ervaring op het water? Susi: Zeker het meedoen aan de Red Bull King of the Air in 2005! Ho’okipa was aan, er was een gigantische swell en we konden varen in condities die normaal gesproken alleen gereserveerd zijn voor windsurfers- het was de enige wedstrijd waarvan ik had gewild dat de heats langer waren!

we kunnen er nog niet helemaal op losgaan.

BW: En in termen van media content, focus je daarop? Susi: Ja we hebben een teaser gefilmd voor een collectieve vrouwen watersport film. Dus Bruna Kajiya en Hope LeVin en Annabel van Westrop, ze kwamen allemaal naar Necker de afgelopen keer en we hadden een cameraman daar met een RED camera die we huurden. We schoten dus alles in 4k en hebben daarnaast nog een vrouwen/meisjes shoot gedaan. Dus ik had de chicks op Necker, we hebben veel gekite en maakten

Geloof ons niet op ons woord... We vroegen een paar andere mensen wat ze van Susi vinden.

‘’Hoe heeft Susi de sport niet beïnvloed? Ze is een legende!’’ — Greg Norman Jr.

stijl toe waar ik gewoonlijk meer focus op functie en efficiëntie.” — Bill Tai, Mai-Tai co-founder en Venture Capitalist

“Susi is een badass, zelfverzekerd, sterk en een sexy kleine blonde raket vol met awesomeness en energie en ze pakt iedere uitdaging aan zonder twijfel en blijft zichzelf pushen tot het einde om het te laten gebeuren…. Vreemd genoeg houdt ze ook heel heel heel erg veel van lepels” — Jesse Richman

“Ik denk dat sommige mensen Susi tekort doen zakelijk gezien wanneer ze horen dat ze een professioneel kitesurfer is, maar dat werkt voor haar omdat ze ze off-guard vangt wanneer ze spreekt over haar visie voor MaiTai Global, haar ideeën voor het branden van hun business en vennootschapskansen en wat ze heeft bereikt samen met partner Bill Tai in het creëren van een succesvol netwerk van entrepreneurs, investeerders en professionele atleten met miljoenen dollars in zakelijke ideeën die vorm krijgen op het strand tijdens hun evenementen. Susi’s naam heeft er misschien voor gezorgd dat ze haar voet tussen de deur kreeg, maar het is haar intellect, talent en energie dat haar echt geholpen heeft bij het creëren van zo’n succesvol wereldwijd imperium van mensen die hopen de wereld te verbeteren.” — Kym McNicholas, Executive Director of Extreme Tech Challenge

“Susi’s persoonlijkheid zie je op het water en daarbuiten. Ze is altijd agressief optimistisch en geeft zich helemaal voor hetgeen ze doet. Ze neemt graag gepast, gecalculeerd risico om te winnen. We zijn een geweldig team en zijn samen perfect in balans. Ik ben meer technisch en precies en Susi gaat er gewoon voor. Ik denk in strategie en Susi voert het gewoon uit. Tijdens de Extreme Tech Challenge die we deden met Sir Richard zei ik op het podium dat Susi de UI (user interface) is en ik de Microprocessor. Ze voegt veel

66 | TheKiteMag


HARNESSES

"I've always been in love with kiting"


DAGEN IN HET ZAND

DAGEN IN HET ZAND

68 | TheKiteMag


Voor enkele momenten stonden Matchu en Sean zij-aan-zij, vooruitlopend op het moment dat ze de zee in zouden stappen als een andere serie golven hen benaderd. Het zand onder hun voeten, de temperatuur van het water en de wind die blies zorgde ervoor dat ze langzaam wakker werden na een zware nacht in ons eenzame kamp in de woestijn. Tekst en foto’s: Claudio

TheKiteMag | 69


DAGEN IN HET ZAND

HET IS INTERESSANT HOE PERSPECTIEVEN ONS WERELDBEELD VORM GEVEN.

Woorden als “klassieke condities”, “episch” en “perfectie” zijn veelgebruikt onder degene die de kans hebben om regelmatig te surfen bij Ponta Preta, Matchu’s home spot, maar met zijn avontuurlijke geest voelde Matchu de behoefte om nieuwe horizonnen te verkennen, de banden met oude vrienden aan te halen, en te ontdekken. Al lange tijd hadden we het over de mogelijkheid om met zijn allen op een reis te gaan en – toen we het het minst verwachten – verscheen de juiste gelegenheid. Een solide swell kwam aanzetten uit het zuidelijk halfrond. Matchu nam contact op met Sean Guy, een oude vriend, die aanbood onze gids te zijn voor de dagen die we daar zouden doorbrengen… Het eiland waar we naartoe gingen is één van de grootste van de archipel, maar één van de minst bevolkte. Vooral bedekt door zand van de Sahara woestijn lijkt het een onvriendelijke plek waar de tijd stil staat. Dorpjes liggen hier en daar verspreid met mensen die een eenvoudig leven leven, vol met sereniteit die alleen de woestijn kan bieden. We besloten om in het grootste dorp te verblijven terwijl we wachten op de swell. Dit gaf ons wat tijd om een huurauto te vinden, wat boodschappen te doen en naar een eilandje vlak voor de kust te gaan, die uitstekende omstandigheden bood voor wat strapless freestyle.

70 | TheKiteMag


TheKiteMag | 71


72 | TheKiteMag


De volgende dagen brachten we door op dit eilandje, onder de sterke zon en met slechts een paar wolken in de lucht. We vonden een smalle baai waar het water een onrealistische turkooizen kleur had en waar geen enkele voetafdruk in het zand stond, een geweldig begin van onze reis. De gehele tijd dat we op het eiland waren werden we slechts afgeleid door vissers, die voorbijkwamen op hun dagelijkse reizen. Deze sessies hadden plezier als gemeenschappelijke noemer, en shove-its, doubles en handlepassen werden er uitgegooid alsof er geen morgen bestond. Ondanks de leuke freestyle sessies was het vinden van golven altijd in onze gedachten. Eenmaal terug in het dorp kregen we te horen dat de swell was aangekomen bij de meest zuidelijke eilanden dus, nadat we al onze gear en eten hadden ingepakt, vertrokken we voor wat het meest vette deel van de trip zou worden.

A N I N H O S P I TA B L E PLACE WHERE TIME HAS STOPPED. TheKiteMag | 73


DAGEN IN HET ZAND

Na een lange, langzame rit door rotsen en stof beklommen we een kleine heuvel die ons liet zien wat er voor ons lag. Een uitgestrekt droog terrein maakte plaats voor wat lijnen van golven leken te zijn. Een vruchtbare oase, met water en schaduw voor de vermoeide reiziger, zag er uit alsof er een schilderij voor de oceaan was gezet. Het was het perfecte toevluchtsoord voor diegenen die er om een of andere reden voor hadden gekozen hier te blijven. De golven braken op een enorme plek die waanzinnig ondiep was bij laag tij. De meeste waren kleine golven die naast de rotsen dicht sloegen en – om het nog erger te maken- de wind was offshore. Het waren niet de condities die we verwacht hadden, maar het was genoeg voor Matchu, die besloot dat hij beter kon gaan genieten van de avondzon en wat golven ging pakken. In het water merkte hij dat de sets steeds beter werden, alsof ze aankondigden dat het beste nog moest komen.

74 | TheKiteMag


DAGEN IN HET ZAND

76 | TheKiteMag


Er waren nog meer opties, een veelvoud van golven om ontdekt te worden aan een kust waar je na iedere bocht wat nieuws vond. Echter, de beste plek bleek te zijn waar we waren. De wind was nog steeds offshore, niet de beste richting voor de spot, maar op ĂŠĂŠn of andere manier kon hij het meest van de condities maken in moeilijk te varen golven, met onvoorspelbare secties die het onmogelijk maakte om in te tubes te passen. Hij kreeg het op een wonderbaarlijke manier toch voor elkaar door de juiste timing te vinden om onder de lip te komen en daarnaast met een goede timing te exiten door chandeliers en closeouts.

TheKiteMag | 77


DAGEN IN HET ZAND

78 | TheKiteMag


Hij surfte eerst een tijdje alleen tot andere kitesurfers arriveerden. We konden zien dat iedereen onder de indruk was van Matchu zijn niveau en zijn relatie met de golven. Na een tijdje besloten ze eindelijk om zich bij hem te voegen en de vrijheid van een plek zonder regels of limitaties te ervaren en gewoon van een dag in het zand te genieten.

EXPERIENCE THE FREEDOM OF A PLACE WITH NO RULES, OR L I M I TAT I O N S , A N D S I M P LY E N J O Y A D AY IN THE SAND.

TheKiteMag | 79


Photo: Klaus Schulz | Model: Sabrina A. Parisi

d n o y e b n . . o . i t a t c e p ex

HIGH PERFORMANCE CROSSOVER L.E.I

Sizes 580/ 7| /TheKiteMag 9 / 11 / 13 / 15 LW / 18 LW Airstyle, Freeride, Hydrofoil

flysurferkiteboarding


TheKiteMag | 81


Reflecties

2016

Colleen Carroll tail pressing her way onto the podium at the action-packed 2016 Wind Voyager Triple-S Invitational.


Judges and announcers intently take in the most competitive Triple-S Open ever, where nearly 30 athletes went head to head for the last-chance invites to the main event. In the end, Manuela Jungo won the women’s spot, while Will Palmer and Aymeric Martin earned entry on the men’s side.

Er bestaat een vrij brede consensus dat de Triple S dit jaar een echte klassieker was… De wind was goed aanwezig, alle favoriete features waren er (evenals enkele nieuwe) en de riders hadden zin om een showtje te geven voor hun vrienden en voor de camera’s. Hoofdjury van het evenement, Brian Wheeler, wachtte tot het stof was gedaald en praatte bij met enkele riders om hun gedachten over het evenement te horen. Om je een uniek kijkje van binnenuit te geven in wat van de historische en fascinerende aspecten van de Wind Voyager Triple-S Invitational van dit jaar stelde ik een aantal belangrijke spelers wat vragen, welke in de komende pagina’s met jullie gedeeld worden. De geïnterviewd zijn onder meer: 4x regerend Triple-S kampioen Sam Light; medeoprichter en veelvuldig Triple-S kandidaat Jason Slezak; Rich Sabo, die op de drempel stond voor de uitnodiging voor volgend jaar; Toby Bromwich, één van de vaardige cameramannen die het evenement vastlegt en meer kite park riding heeft vastgelegd dan welke andere fotograaf dan ook op deze planeet; en ten slotte het jury team (mijzelf uitgezonderd als Hoofdjury), welke Eric en Justin Worrall en Josh Wright bevat. Josh Wright jureert ook voor de World Wakeboard Association’s Wake Park World Series.

84 | TheKiteMag


Brandon Scheid finding the time to sneak in a grab.

The calm before the competitive storm

the riders were keen to put on a show for their pals and for the cameras. TheKiteMag | 85


Tom Court throwing down on the North rooftop rail.

Nightlife at Triple-S never disappoints.

86 | TheKiteMag


REFLECTIES OVER HET EVENEMENT VAN DIT JAAR Q: Wat vind je van het format en het niveau van varen/competitie dit jaar? Sam Light: Het format wordt ieder jaar verbeterd en verfijnd, we hebben echt een goede setup gevonden waar iedereen blij mee is. De riders hebben de KPL gecreëerd als bestuursorgaan om te helpen bij het vaststellen van een standaard in alle park evenementen, ze werken met de organisatie om te helpen bij het vinden van het perfecte format voor het evenement.

Q: Hoe zou je het evenement van dit jaar beschrijven met betrekking tot alle vorige 10 jaren?

His style was there no matter what…''

Jason Slezak: Persoonlijk was ik meer onder de indruk van de consistentie en niveau van varen dit jaar dan welk ander jaar dan ook: mannen en vrouwen, top van het veld en onderkant van het veld.

Q: Hoe zou je het niveau van de mannen omschrijven in vergelijking met vorig jaar? Josh Wright: Ik merkte een groot verschil ten opzichte van vorig jaar. Ik denk dat het niveau is opgevoerd tot ten minste het dubbele van wat het vorig jaar was – het was aanzienlijk gevorderd. Ik denk dat de amplitude van de tricks en meer wakestyle dit jaar de boventoon voerde. Ik was super onder de indruk van gasten als Ewan… Je kon niet zeggen of hij getrokken werd door een kabel, boot, lier of kite.

Q: Gedachten over wat er allemaal gebeurde bij de 2016 Wind Voyager Triple-S Invitational? Toby Bromwich: Ondanks dat Sam Light voor de vierde keer op rij won in de mannen divisie was het niveau competitiever dan ooit. Ook bij de dames, met Karolina Winkowska die haar aandacht meer op de park kant richtte dit jaar en de eerste plek in de wacht sleepte bij de Triple-S en in Palawan, wat betekent dat het niveau ook hoger is bij de vrouwen.

Q: Hoe was het nachtleven dit jaar? Sam Light: Het nachtleven is altijd geweldig tijdens de Triple-S: iedere nacht is er een episch feest! De grootste sponsor, Wind Voyager, gaf een gestoord feest in hun gigantische huis nadat het evenement was geëindigd. Alle riders waren aan het feesten omdat we het evenement hebben kunnen varen in de eerste paar dagen.

TheKiteMag | 87


Alex Fox getting inverted on Core Kicker.

88 | TheKiteMag


2016 champion Sam Light gapping the 82-foot-long John Wayne Cancer Foundation A-frame.

TheKiteMag | 89


Brandon Scheid, stylish and creative as always.


DE KABEL CONNECTIE Q: Gezien het feit dat je 10 jaar van Triple-S evolutie hebt meegemaakt, denk je dat kabel wakeboarden de progressie van het kite park varen heeft beïnvloed en versneld? Justin Worral: Ja. De Rail en kicker tricks komen rechtstreeks uit het wakeboarden, dus zelfs de kiteboarders die nieuw zijn in de rail kant van kitesurfen krijgen een gigantische voorsprong door alleen te kijken en te leren van kabel riders.

Q: Gezien het feit dat je super bekend bent met kabel wakeboarden, kun je ons vertellen welke kiters tijd aan de kabel doorgebracht hebben? Justin Worrall: Meestal is het vrij duidelijk welke riders hun rondjes aan de kabel gemaakt hebben. De kiters die aan de kabel varen zijn erg op hun gemak met de features in het REAL Slider Park, en vaak doen ze wat tricks die momenteel populair zijn in de wake scene.

Q: Wat voor invloed zie je kabel wakeboarden hebben op kiteboarden in het algemeen? Josh Wright: Kabel wakeboarden heeft veel trends die ik terugzie in het kitesurfen. Omdat het een grotere groep van “kern” riders heeft zijn de do’s en don’t’s wat duidelijker en ik zie veel van deze normen terugkomen in de kite scene. Ik vind het wel leuk dat kiteboarden veel van zijn eigen stijl heeft gehouden.

Q: Denk je dat Triple-S atleten een competitief voordeel hebben wanneer ze veel aan de kabel gaan hangen voor de volgende Wind Voyager Triple-S Invitational in 2017? Of is kabel varen zelfs noodzakelijk om volgend jaar een top kanshebber te zijn? Josh Wright: De top drie riders van de Triple-S zijn elk jaar net zo goed (zo niet beter) aan de kabel als aan de kite, op features. Veel tijd op het water doorbrengen en je tricks steeds opnieuw oefenen is de reden dat een rider zich op zijn gemak voelt op features, en de kabel geeft je de snelste manier om steeds opnieuw dezelfde feature te pakken.


Do not trust this man.

the cable gives you the fastest way to hit the same feature over and over again''

Recovered from years of injury, Ewan Jaspan turned a lot of heads at this year’s event.

92 | TheKiteMag


DE BUBBEL Q: Zal het proces om uitgenodigd te worden hetzelfde zijn als vorig jaar, dat de top 4 vrouwen en de top 16 mannen zichzelf kwalificeren voor het 2017 evenement, plus daarnaast de Video Wildcard Contest en de Wind Voyager Triple-S Open? Jason Slezak: Ja dat zal hetzelfde zijn voor volgend jaar. Dit jaar, tijdens het event, zagen we een drive in riders dat ze tot het bittere eind door zouden gaan om in de top 16 te komen en zich weer voor volgend jaar te her kwalificeren. Dat zorgt voor progressie, terwijl in het verleden er altijd een punt in de week was dat bepaalde mensen zoiets hadden van “boeiend, ik ga niet naar het podium.. Ik ga gewoon feesten ofzo.”

Q: Je bent op de 16e plek geëindigd dit jaar, ik hoorde dat je jezelf voor de grap “bubbel boy” noemt omdat je net op het randje stond om uit te worden genodigd voor het 2017 evenement. Hoe is het om “in de bubbel te zijn” met die onzekerheid in de laatste heat? Rich Sabo: Ik ben heel trots op mezelf dat ik bij kon blijven met al deze progressieve riders om me heen, en de 16e plek deed me realiseren dat ik mezelf nog veel harder moet pushen voor volgend jaar. De “bubbel” plek is een stressvolle plek om te staan! Nadat ik me niet had gekwalificeerd voor het main event wat ik zeker een beetje bezorgd om die 16e plek. Het format houd je scherp, 0 punten op een feature betekend dat je niet terug hoeft te komen volgend jaar.

Bruna Kajiya getting her kicker on.

TheKiteMag | 93


2016 Wind Voyager Triple-S Invitational Uiteindelijke Resultaten Mannen:

18e – Will Palmer – USA – F-One

1e – Sam Light – United Kingdom – Slingshot ($12,000)

19e – Andre Phillip – Antigua – Tona

2e – Brandon Scheid – USA – Liquid Force ($7,5000)

20e – Aymeric Martin – France – North

3e – Christophe Tack – Belgium – Liquid Force ($5,000)

21e – Jason Slezak – USA – Liquid Force

4e – Noè Font – Spain – North ($3,000)

22e – Tom Court – UK – North

5e – Ewan Jaspan – Australia – Naish ($2,000) 6e – Aaron Hadlow – UK – North ($1,500) 7e – Craig Cunningham – Canada – North ($1,200) 8e – Jake Kelsick – Antigua – Tona ($1,000) 9e – Eric Rienstra – USA – Core ($800) 10e – Billy Parker – USA – Best ($600) 11e – Axel Tack – Belgium – Liquid Force ($500) 12e – Maciek “Magic” Lewandowski – Poland – Nobile ($400) 13e – Tobias Holter – Germany – Cabrinha 14e – Alex Fox – USA – Slingshot 15e – Sam Medysky – Canada – Best 16e – Rich Sabo – USA – Liquid Force 17e – Chris Bobryk – USA – Best Winners...

Winners...

94 | TheKiteMag

Vrouwen: 1e – Karolina Winkowska – Poland – Slingshot ($5,500) 2e – Colleen Carroll – USA – North ($3,300) 3e – Bruna Kajiya – Brazil – Red Bull ($2,000) 4e – Sensi Graves – USA – Liquid Force ($1,000) 5e – Annelous Lammerts – Netherlands – Slingshot 6e – Lindsay McClure – USA – Liquid Force 7e – Manuela Jungo – Switzerland – North 8e – Victoria Soloveykina – Russia – Best

Wind Voyager Triple-S Challenge Series: Christophe Tack – First 900 ever landed in kite park competition ($900)


TheKiteMag | 95


Will James lines one up and hopes his kite stays in the air...

96 | TheKiteMag


TIEN JAAR LATER DE MAURITIUS INVITATIONAL

Denk aan de kites van tien jaar geleden – beperkte depower, beperkte drift en beperkte opties in de golven. Denk nu aan het droppen in de triple-overhead One Eye! Tekst: Leena Ballack | Foto’s: Stephane Fournet

TheKiteMag | 97


Het concept was simpel: nodig 10 van de beste kite waveriders uit op One Eye tijdens een periode van drie weken. En dan gewoon zo hard mogelijk rippen voor de camera’s. Geen jury, niet zitten wachten op het strand tot het jouw beurt is, en dan aan het eind van het evenement rangschikken de riders elkaar. Iedere dag werd het vonnis bevestigd door te kijken naar de video’s van Elliot Leboe en foto’s van Stephane Fournet. Puur en simpel. Voor het evenement waren we gezegend door Moeder Natuur. 6 meter hoge golven en 15-18 knopen wind. Het was een uitdaging, deze monsters te varen…

Whichever way you measure this: it’s a whopper. Martin Vari looking a bit thoughtful 98 | TheKiteMag


Grant keeping it low and hoping his kite behaves itself.

GRANT TWIGGY BAKER “Dat was een geweldige tijd in het kitesurfen, alles was nieuw in het waveriden en we testen de grenzen tot wat we konden doen met het materiaal dat we hadden. Het was een gestoord evenement op One Eye, met een gigantische swell en sterke wind, ik herinner me dat ik gewoon probeerde te overleven en terug te keren naar het strand na elke sessie!� Unhooked, strapped in, and hanging on

TheKiteMag | 99


FELIX PIVEC 100 | TheKiteMag

“De beste riders van de wereld kwamen naar Mauritius om hun vaardigheden te testen. Met de hulp van alle sponsoren die het evenement van drie weken mogelijk maakten, werd iedereens vaardigheden en materiaal op de proef gesteld. De wedstrijd periode gaf ons condities variërend van 1-7 meter swell! Met geen vaste heats pushte iedereen elkaar elke dag, drie weken lang. Iedereen ging hard… Grote secties taggen en in grote barrels getrokken worden. Deze wedstrijd maakte echt de weg vrij voor waar de sport zich tegenwoordig bevind. Deze foto was gemaakt op een dag met gemiddeld hoge golven. Dit was aan het eind van het rif bij One Eye en de sets stonden gewoon al barrelend klaar – het was net een machine. Kies je lijn en kijk hoe diep je kunt gaan. Alle deelnemers pakten wel een grote barrel. Ik gebruikte een 5m C kite en vaarde unhooked zonder leash want ik wilde niets met mijn spullen te maken hebben mocht het mis gaan.”


We don’t know if this is ‘that wave’, but here’s John offering his definition of ‘commitment’

JOHN AMUNDSON “Eén herinnering zal me voor altijd bijblijven. Op een dag hadden we een helikopter fotoshoot gepland rond een uur of 11. De surf was gigantisch, rond 20 voet op de face. Ik kwam uit de top channel en ging net over het rif een gigantische set in. ik had de keus tussen één van deze beesten want Felix en Pete hadden al een golf gepakt en waren aan de binnenkant. Ik ging voor de grootste van de kudde. Ik was aardig diep, kwam uit een bottom turn en plotseling waren er twee paar

grote ogen op me gericht, mijn rechter en jury. Deze golf ommuurde me tot zo ver down the line, ik trok in een barrel en stond rechtop en reisde zo een aantal meters voordat ik teruggetrokken werd door de brekende lip en mijn kitelijnen, toen ging ik neer en werd ik volledig verwoest. Sommige zien dat misschien als mislukking, maar ik wilde de grenzen van de sport verleggen en in de grootste tube getrokken worden die ik destijds ooit had gezien met een kite.” TheKiteMag | 101


102 | TheKiteMag


Sky Solbach keeping low and lining it up

RESULTS Felix Pivec - Australia

Martin Vari - Argentina Will James – USA Jon Amundson- USA Bertrand Fleury – France

TheKiteMag | 103


104 | TheKiteMag


TheKiteMag | 105


De Sessie Ydwer van der Heide Hermanus, Westerse Kaap

106 | TheKiteMag


TheKiteMag | 107


108 | TheKiteMag


Kaapstad is een plek waar ik veel tijd per jaar doorbreng. Het voelt bijna als mijn tweede thuis. Het is de plek waar ik veel mensen heb ontmoet die vrienden zijn geworden, en het heeft zo’n unieke atmosfeer omdat het veel overzeese kitesurfers aantrekt. De veelzijdige condities en de eindeloos veranderende landschappen maken het ook een gave plek om foto’s te maken. Als je zin hebt om rond te rijden en plekken te verkennen, naast het bekende Kite Beach, dan zal je fantastische plekken vinden met totaal andere condities dan wat de meeste mensen verwachten van Kaapstad. Hermanus is één van die spots. Het heeft een mooie lagoon en met de juiste windrichting heb je perfect vlak water met een totaal andere achtergrond. Het vette is dat dit één van die plekken is die nog niet bekend zijn bij kiters… Mijn standard setup is mijn Canon 5D met veel verschillende lenzen om de meeste type shots te dekken. Ik probeer licht te reizen, maar op de een of andere manier lukt dat nooit! Ik kan me niet meer herinneren wanneer de laatste keer was dat ik maar met één stuk handbagage reisde en dat ik geen overgewicht had.

TheKiteMag | 109


110 | TheKiteMag


TheKiteMag | 111


TECHNIEK

MET

B I L LY

F R O N T S I D E 3 6 0 T O TA I L P R E S S T O BAC K 1 8 0 D E M OV E

Veruit mijn favoriete ding om te doen in het Real Kite Park is de Kicker to Slider Transfer. Het allerbelangrijkste is het goed opzetten zodat je weet dat de ramp to slider setup precies goed is zodat je de transfer kunt maken en de slider tot het eind kunt varen zonder er af getrokken te worden door je kite. Vervolgens moet je wat lijnen raken om je snelheid en afstand goed te kiezen. Te weinig snelheid en je kunt het lage gedeelte van de slider niet halen, te veel snelheid en je overschiet je landing.

112 | TheKiteMag


FOTO: TOBY BROMWICH

PA R K E R D E H OW T O Nader de kicker met meer snelheid dan je denkt nodig te hebben. Dit geeft je genoeg kracht voor afstand en hoogte in de lucht om je eerste rotatie af te ronden voordat je contact maakt met de slider. Om je landing solide te krijgen moet je de slider spotten na je eerste 360. Zorg dat je helemaal van de ramp af bent voordat je je eerste rotatie inzet (niet eerder beginnen met het inzetten van de draai want dan raak je van je as, raak je uit balans of crash je) dit geeft je de benodigde tijd om de 360 te draaien. Paas de handgreep en spot je landing. Wanneer je de slider hebt gespot en je klaar maakt voor contact maak je je klaar om de landing te absorberen en denk ook aan je board en lichaamspositie. Je draait, dus focus op het stoppen van de draai in je lichaam door je schouders te gebruiken, je core en buikspieren aanspannen, heupen en alles onder de taille om je board in lijn met de slider te houden. Na de landing heeft het nooit beter gevoeld om op de slider te staan! Hou je board en lichaam in een rechte lijn met de slider. Bereid je voor op het eind want het komt snel. Hou je Tail Press vast tot de laatste seconde, hou de bar stabiel en naast de voorste heup en gebruik de tail om van de slider af te zetten en start je Backside 180 door je met behulp van de spanning op de bar rond te draaien, terwijl je over je schouder kijkt in de richting van de draai. Buig je knieĂŤn, absorbeer de landing en hou je positie terwijl je een grote lach op je gezicht hebt en een goed gevoel want je hebt net de Real Watersports John Wayne Cancer Foundation Slider naar jouw wil gebruikt. Het is de beste kite park slider ter wereld!

TheKiteMag | 113


IN DE PIJPLIJN

IN DE

Het zijn spannende tijden voor RRD, ze zijn dit jaar hard gegaan met een nieuw logo en tevens een GIGANTISCHE release van nieuwe gear. We weten niet hoe Roberto Ricci het doet. Er doen on-geverifieerde geruchten de ronde dat hij er in is geslaagd zichzelf te klonen – anders is het moeilijk te begrijpen hoe er genoeg uren in een dag zitten…

Als een merk doet RRD niet aan ‘jaarlijkse’ releases, maar het is terecht om te zeggen dat je veel nieuw materiaal hebt dat deze zomer uitkomt – is dit één van de grootste releases die je hebt gedaan? Ja dit is de eerste compleet nieuwe release na negen jaar. Omdat we besloten het logo te veranderen tezamen met de huisstijl moesten we even stoppen met onze planning en alle graphics van de gehele collectie veranderen. Het nieuwe samenhangende uiterlijk was gepresenteerd tijdens de distributeurs bijeenkomst in Mei. Er zijn dus een aantal totaal nieuwe surf shapes – kun je er wat over vertellen? Ja natuurlijk Dus we hebben de nieuwe Rocket, dit is een gloednieuw board voor freeriden. Hij zit vol met snelheid, makkelijke versnelling, vroeg in plané en gigantisch veel controle. Het meest 114 | TheKiteMag

geschikt voor vlak, chop, of kleine golven, dit surfboard helpt je door deze marginale condities heen. Dan hebben we de Spark, deze mixt de beste eigenschappen van de Assopigliatutto en de Chiatta om een unieke allrounder te creëren. Deze combinatie in combinatie met een COTAN shape zorgt voor een premium board dat echt de perfecte shape heeft voor alle condities. Dit board is de ideale keuze voor diegene die niet kunnen kiezen tussen de Rocket of de COTAN. Kun je ons wat meer vertellen over de drie verschillende wave board constructies? Ja, we hebben dus: Classic PU, Wood en LTD constructies… De Classic PU constructie was ontworpen om pure surfboards te creëren voor pure golfvaren en om controle te verzekeren in choppy water. We hebben het

gewicht en de kracht van deze boards verbeterd dit jaar. We gebruiken nu een gepigmenteerde hars. Dit type hars vult gaatjes in het schuim en impregneert de glasvezels minder waardoor het board lichter is. Het gevoel is pure surf. De Wood constructie is een totale nieuwe technologie die we gebruiken om onze boards te maken. Het is een erg speciaal proces gecreëerd met HDT (High Definition Technology). De boards worden in één keer gevormd wat betekend dat alle vezels en lay ups tegelijkertijd in de mal zijn. Dan worden de boards gelamineerd met een infuus proces. Infusie brengt de hars in de mal vanaf de nose en word dan door de mal heen getrokken tot aan de tail. Door het board zo op te bouwen is het mogelijk om een minimale hoeveelheid hars te gebruiken, dit maakt het board lichter. De

LTD

bouw

was

vorig

jaar


RRD

The RRD team with a few of the new goodies...

geïntroduceerd. Deze bouw is iets lichter dan de Classic, zo’n 300-400 gram, maar het verschil is niet zo zeer het gewicht als wel de EPS schuimkern. De EPS kern maakt dat het board meer drijfvermogen heeft omdat het schuim veel lucht vast houdt. Deze boards zijn specifiek gemaakt voor het strapless varen en zijn ideaal voor zowel varen in de golven als om te springen. En als we naar de vliegers kijken, kun je ons vertellen wat er word gelanceerd en wat de grootste ontwikkelingen zijn hier. Ja, binnenkort gaan we de nieuwe Vision en Emotion kites uitbrengen. De Vision is zes jaar geleden geïntroduceerd als een ‘instapmodel’ allround kite die nu zijn plek heeft gevonden als een echte all terrain machine voor ieder niveau. Gedurende de jaren heeft deze kite vele veranderingen ondergaan. De vorm

is nu meer open wat de draaisnelheid

verhoogd en de bardruk verlaagd. De bridles en de pigtails zijn ook korter. Over het algemeen onderscheiden de nieuwe features de Vision als een fantastische kite voor alle freeriders en wave kiters die op zoek zijn naar een kite waar ze ook nog eens exceptioneel hoog mee kunnen springen. De Emotion is onze strutloze lichte wind wapen welke verkrijgbaar is in 17, 14 en 12 m. Het gebrek aan struts houdt deze kite niet tegen wanneer het aankomt op hangtime en boosting, terwijl het tegelijkertijd een praktische kite is die zich 30% kleiner laat opvouwen dan een conventionele drie strut kite. Waar is je belangrijkste design team gevestigd en hoe werkt die set up in termen van prototypes testen en de evolutie van een product? We zitten over de hele wereld! Ons

belangrijkste centrum zit in Italië maar we hebben een ontwerp team dat reist tussen Europa en Zuid Afrika. Het is erg belangrijk voor ons dat we testen in verschillende condities en we hebben de potentie om onze producten gedurende het hele jaar te ontwerpen. Hierdoor kan ons design werk grondig uitgevoerd worden en hebben we een continue proces wat kwaliteit waarborgt en waardoor we ieder product uitvoerig kunnen testen. Welke riders hebben input in het ontwerp van de producten? De meesten hebben input in het design, we zorgen ervoor dat ze onze producten testen, niet alleen op functionaliteit maar ook duurzaamheid. We hebben een aantal teamriders die aardig technisch zijn en veel kennis hebben na al deze jaren en we evalueren alle feedback. We luisteren soms zelfs naar Kari wanneer ze TheKiteMag | 115 PHOTO: QUINCY DEIN


IN DE PIJPLIJN

Spark Classic PU

meer roze wilt zien in de ontwerpen! Naast Abel en Werther (belangrijkste test- en ontwikkelingsteam) werken we intensief met Alex Neto, Jerrie van de Kop, Julien Leleu, Forest Bakker en ook de gasten met superveel ervaring zoals Rui Meira – onafhankelijke testers die ons helpen deze gear zo te maken dat het een ongelooflijk prestatieniveau bereikt wat je tegenwoordig nodig hebt voor pro niveau wakestyle en freestyle. Dus, een grote release zo nu en dan. Heb je nog meer producten klaarstaan voor later in het jaar? Natuurlijk. We gaan ook een foil uitbrengen rond September, dat vinden we zelf heel leuk. Ons nieuwste foil concept heeft een erg goede combinatie

116 | TheKiteMag

Spark Wood

Spark LTD

van een hybride fuselage, carbon vleugels en een aluminium mast. De meeste focus lag op het maken van een foil die makkelijk, stabiel en veilig is. Dus het creëren van een set up waar de rider mee kan groeien wanneer de vaardigheden verbeteren. Het is mogelijk om een beter presterende vleugel of mast te kopen in een latere fase. Dit is een goed nieuw foil ontwerp en je kunt het pakket ook beruiken al een Tuttle box of een plaat met vier gaten. Ander nieuwswaardig product zijn onze winter wetsuits. De winter wetsuit release is een voortzetting van de 2016 global collection dat dikker neopreen bevat en is gebaseerd op drie stijlen voor mannen en twee voor vrouwen. Wij zijn heel enthousiast over de nieuwe range en de nieuwe look en hebben nieuwe materialen en maten,

inclusief de Grado Junior voor jongens en meisjes die een vet wetsuit willen, net als die van hun vader! Vertel me meer: Cabrinha Fireball Soms voelt het logisch eens een stapje terug te doen van iets, je hoofd te draaien en te proberen het vanuit een compleet nieuw perspectief te bekijken. Dat is wat Cabrinha heeft gedaan met het meest fundamentele element van de setup van iedere kiter – de connectie tussen de rider en zijn kite. Pete Cabrinha verteld ons over de moedige nieuwe wereld van de splinternieuwe Fireball… Wanneer en waarom besloot je met een frisse blik te kijken naar de manier waarop we onszelf verbinden met onze kite?


RRD

Two of the first out of the blocks: the Emotion and the Vision

Ik was altijd een beetje wantrouwig over de chickenloop. Hij werkt aardig goed voor de behoeften van het kitesurfen maar het was één van de vele onderdelen van het kitesurfen die niet specifiek ontworpen waren voor deze sport. De haak en lus connectie kwam direct over vanuit het windsurfen en we hebben de afgelopen 20 jaar geprobeerd deze aan te passen aan onze behoeften. We hadden vroege prototypes van de Fireball vroeger toen we de Quicklink aan het ontwerpen waren maar we gingen hem pas volledig ontwikkelen zo’n twee jaar geleden. Wat was de belangrijkste doelstelling die je jezelf had gesteld? Het belangrijkst was dat de Fireball de connectie zou versimpelen en de vorm en het ontwerp zou minimaliseren. Om de unieke krachten en extreme hoeken aan te pakken die voorkomen wanneer

een kite verbonden is aan een rider. In simpele termen, we besloten om helemaal vanaf het begin te beginnen en een speciaal gebouwde connectie te maken in plaats van door te borduren op de windsurf loop. Kun je een samenvatting geven van de belangrijkste voordelen van het systeem? De Fireball is een wrijvingsloze, roterende verbinden dat dichter bij de core is dan een traditioneel lus en haak systeem. Het heeft een gestroomlijnder minimalistisch ontwerp. Het heeft een automatische vergrendeling wat ervoor zorgt dat de bal op zijn plek blijft. Autolock™, zoals wij het noemen, ligt direct aan het contact en is niet-bindend. Het beperkt de beweging op geen enkele manier zoals een beveiligingspin zou doen. Het is ook eleganter en makkelijker in gebruik.

Hoe test je de verschillende krachten en de bewegingsvrijheid van het systeem? Voor kracht en duurzaamheid doen we duizenden tests in het laboratorium. Maar het testen van de performance doen we op het water. Het grootste verschil tussen de Fireball en een haak en lus systeem is dat die laatste oorspronkelijk was ontworpen voor een windsurfers, het lichaam van een windsurfer blijft altijd een gelijke afstand van de mast af de hele tijd dat hij of zij aan het varen is. Daarentegen is een kite soms recht boven de rider (zenith), soms helemaal aan de zijkant (wanneer je toe side vaart) en soms zelfs helemaal onder de rider (bij inverted tricks zoals bijv. een deadman). Dus we hebben een systeem nodig dat volledig roteerbaar is en niets doet dat beter dan een bal in een kom.

TheKiteMag | 117


IN DE PIJPLIJN

De Autolock is een goed voorbeeld van een ‘simpele’ oplossing. Heb je naar complexere manieren gekeken om de Fireball vast te zetten? Het meest ingewikkelde gedeelte van de Fireball formule was het vinden van een manier om de bal bezig te houden zonder zijn vloeiende draaibeweging te verliezen. De Autolock gate kwam pas ver in het tweede jaar van ontwikkeling ten tonele, na veel verschillende ontwerp richtingen. Autolock was echt zo’n “Ah… ha!” momentje. We hadden een manier gevonden om de bal te beveiligen door het invullen van de vorm van de kom. De unieke eigenschap van Autolock is dat het automatisch zichzelf in positie krijgt wanneer geactiveerd. Dus het is niet de vraag of je veilig aan je kite bevestigd bent. En er is geen mogelijkheid om slecht in te haken zoals met het lus en haak systeem. We hebben het systeem getest en waren erg onder de indruk van het feit dat je veel minder beweging in je harnas krijgt en over het algemeen meer ‘vast’ voelt aan je kite. Waarom heeft zo’n simpel systeem zo’n dramatisch effect? Ik denk dat het feit dat het systeem zo simpel is er voor zorgt dat de Fireball zo effectief is. Als je kijkt naar de geschiedenis van de windsurf loop die veranderde in de chicken loop zie je dat wij (de industrie) dingen moest blijven

toevoegen aan de loop iedere keer dat we tegen een probleem aan liepen. En dat maakte van de loop een zooitje hangende, on-gerelateerde delen. Met Fireball beginnen we met een schone lei en hebben we alleen dingen aan het ontwerp toegevoegd die absoluut noodzakelijk zijn. Ik denk dat sommige riders het systeem goed zullen vinden maar niet willen betalen voor een nieuwe spreaderbar. Kun je riders verzekeren dat het systeem hetzelfde blijft in de nabije toekomst zodat het de investering waard is? We hebben de bal en kom connectie vastgezet in de specs dus in de nabije toekomst zijn alle nieuwe systemen compatible. Het Fireball systeem is modulair. Als je naar het systeem kijkt zal je zien dat de onderste helft van het systeem zich afscheid van de bovenste helft. Dit heeft veel toekomstige gevolgen want zo kun je verschillende soorten verbindingen aansluiten afhankelijk van je vaarstijl. We hebben een eco systeem gecreëerd wat iedere vaarstijl ondersteunt. De kite industrie wordt steeds competitiever dus ik denk dat grote innovaties zoals deze erg belangrijk zijn voor merken als Cabrinha. Denk je dat de Fireball een ‘game changer’ is?

Roberto spreading the word 118 | TheKiteMag

Abel and Werther talk cant...

Als merk is het moeilijk om claims zoals ‘game changer’ te maken zonder het te laten klinken al een hype. We laten de getuigenissen van de testers, riders en klanten die claim voor ons maken. Ja, ik geloof dat Fireball een game changer is voor ons in de manier dat ons ontwikkelingsteam toekomstige ontwikkelingen benaderd. We kijken naar alle delen van onze sport en waar ze heeft geleend van andere sporten of industrieën en vragen onszelf af of dit nog relevant is voor het kitesurfen. We zijn hard op zoek om alle dingen die in de kitesurf wereld als “industrie standaard” bekend zijn in twijfel te trekken. Ik geloof dat standaarden het eind van innovatie kan betekenen en als we als een industrie niet innoveren… dan krijgt de klant wellicht niet het allerbeste product waar ze wel recht op hebben.


RRD

Time to go testing...

TheKiteMag | 119


VERTEL ME MEER

Vertel me meer :

NAISH HOVER FOIL Naish arriveert op het foil toneel voor 2017. De Naish Hover Foil is net uitgebracht, deze heeft een brede aantrekkingskracht en introduceert het ‘foil gezicht’ aan de massa. De man achter dit product, Des Walsh, verteld ons over de nieuwe Hover Foil… Dus, voordat we in meer detail naar de foil gaan kijken,

De freeride foil heeft een tijdloze vorm wat niet over een

de eerste Naish foil?

moment toen we een systeem vonden waar we op konden

kun je uitleggen waarom je dacht dat de tijd rijp was voor We houden de scene al een tijdje in de gaten en varen al jaren

verschillende foils. Kite foiling is al lang aanwezig en is in en uit de mode. De mogelijkheden die foils bieden zijn nu omarmd in vele vormen van het zeilen en Naish voelde dat

de tijd was aangebroken om foils te gaan ontwikkelen voor kitesurfen, windsurfen en SUP.

En wat was de opdracht die je jezelf gaf voor de foil? Op wie is het gericht?

We wilden een klassieke foil die comfortabel te varen is en

waarmee makkelijk progressie te boeken is. De Hover Foil

biedt veel stabiliteit en is vooral gericht op het foilen op relatief lage snelheid voor een goede, allround ervaring die het makkelijk te leren maakt.

Hoe besloot je welke materialen de juiste waren voor jouw visie van de foil?

Het doel was om een product aan te bieden dat zo veel mogelijk

paar jaar overbodig is. Voor dit project hadden we ons ‘aha’ rekenen dat het mensen aan het varen zou krijgen in erg lichte

wind. Een ontwerp waar beginners het op kunnen leren en zo

snel mogelijk het niveau bereiken dat ze comfortabel zijn met het foilen.

En door naar het board, kun je ons daar over vertellen? Naish biedt twee boards, de Hover 160 en 130. De Hover 160 is een geweldig board om mee te beginnen want hij is

vergevingsgezind en comfortabel met ronde hoeken. Wanneer iemand begint met foilen is het board belangrijk. Dat is waarom

dit board zo geschikt is voor beginners, het dempt wat van de sensitiviteit van de foil wanneer je transities aan het leren bent. De Hover 130 is een licht, verdund en smal performance board dat je een sensitief en direct gevoel van de foil geeft.

De afgelopen paar jaar hebben we het foilen zien ontwikkelen

van een niche naar mainstream, dit heeft je verbaasd. Hoe populair denk je dat foilen gaat worden?

mensen het water op krijgt om te foilen en daarbij zoveel

Het is niet zo verrassend dat het main stream word. Met zijn

duurzaam en gaan lang mee. Aircraft grade aluminium 6061

locaties verkennen waar ze eerst niet wilden kiten. Foilen

mogelijk lol hebben. De juiste materialen zijn dus betaalbaar,

lichte wind potentie kunnen kiters vaker varen en verschillende

biedt goede stijfheid en is bestand tegen corrosie terwijl het

– even uitdagend als belonend- geeft je een uniek drijvend

weinig weegt, terwijl de vleugels van gegoten vezel zorgen voor een goede duurzaamheid.

Was er een ‘Eureka’ moment dat je dacht: dat is waar we naar op zoek zijn!

120 | TheKiteMag

gevoel. Wanneer je underpowered op een twin tip of surfboard staat krijg je geen adrenaline kick, maar foilen in zes knopen kan je versteld doen staan.


NAISH HOVER FOIL

TheKiteMag | 121


VERTEL ME MEER

Des Walsh (left) discusses the finer points with Damien Girardin

Hoe populair is foilen op het moment in Maui? Zijn er wat goede vlakkere spots of zijn de condities uitdagend voor foilen? Foilen ontwikkeld zich in veel verschillende richtingen hier op Maui en wordt steeds populairder. Met consistente sterke wind en golven denk je niet dat dit een ideale foil locatie is. Maar er zijn ook wat dagen met lichte wind en veel avonden lenen zich perfect voor foilen. Er zijn veel riders die al lang aan het kiten zijn en altijd met iets nieuws de grens op willen zoeken. De harde wind is een uitdaging maar de riders passen zich aan door erg kleine kites te gebruiken en ze boeken progressie. Op een willekeurige dag zie je strapless freeriders, speed/racers, wave riders, big air en nu doet zelf Jesse Richman strapless airs.

122 | TheKiteMag


NAISH HOVER FOIL

It works!

TheKiteMag | 123


Here’s Olly Bridge booting it around the Isle of Wight on his Levitaz foil. We didn’t go quite this fast in the tests… Photo: Mark Lloyd

THEKITEMAG 2016 FOIL TEST Terwijl de producten van 2016 wegebben en de merken hun 2017 lanceringen aan het voorbereiden zijn dachten wij dat het een goed idee zou zijn om naar één ding te kijken: foils. We zijn de laatste twee maanden bezig geweest ze uitgebreid te testen. Het test team bestond uit een mix van riders, van beginner tot ‘ervaren intermediair’ en het testen vond plaats in een verscheidenheid van condities, van 6 tot 25 knopen en van perfect vlak water tot chop. Dus we hebben ze een workout gegeven in de ‘echte wereld’,

124 | TheKiteMag


LEVITAZ Eerlijk is eerlijk, ze hebben zich niet ingehouden en streven er naar om op de top van het podium te staan met hun gesponsorde riders en inzet voor evolutie en R&D. We hadden de Element en de Bionic in de test dus we konden het grootste gedeelde van hun kit aan de tand voelen. Het eerste dat we willen zeggen is dat de hele range kwaliteit en klasse uitstraalt vanaf het moment dat je het uitpakt. Van custom padding voor de mast tot het simpele vijf stappen montage. De romp past simpel maar absoluut perfect op de mast en hun unieke systeem zorgt ervoor dat je snel kunt wisselen tussen voorste en achterste vleugel, en alles past tezamen met een ongelofelijk solide en veilig gevoel. De eerste vleugel die we testen was de Element, de ‘beginners’ vleugel. Het eerste dat we willen zeggen is dat dit een ‘instap niveau’ in het top end foilen is! De Element heeft een relatief lage start snelheid maar wanneer je hem vaart tegen foils van de meeste andere grote kite merken is het een totaal andere ervaring. Hij vereist meer board snelheid om het aan het foilen te krijgen en als hij gaat is hij snel. Hij is meer dan gelukkig om de 27mph te halen: en dan nog wat meer! Je moet wel concentreren tijdens het varen want de full carbon constructie is zo lichtgewicht dat je voet positionering de yaw vrij sterk beïnvloed, maar als je het goed doet is het een geweldig gevoel. De performance en potentie zijn simpelweg geweldig op alle punten van het zeilen en zal je blijven verrukken (en bang maken) tijdens je hele sessie. De voordelen van een merk met ervaring in materialen laat zich echt zien in deze foil – er van uitgaand dat je de skills hebt – hij zet nergens een stap verkeerd. Na de Element hebben we de top-end Bionic Vleugel er op gezet. Deze werkt niet onder de 15 knopen maar wanneer je daar komt… Bereid je maar voor. Dit is een L TEST foil voor de top 10% van de riders en hij voelt ook zo, met gigantische versnelling, snelheid en OI Y F GET IT allround performance. Het is leuk om eens met dit niveau van prestaties in aanraking te IL TI N IB S G komen maar het zou stom zijn om te doen alsof je hiermee uit de voeten kunt tenzij je S E vaardigheden echt top zijn.

D

SPEED

BILITY STA

In één zin: Voor top-end bouw kwaliteit en performance is het lastig om verder te kijken dan het Levitaz pakket. Niet voor de zondags cruiser maar als je op zoek bent naar een iets serieuzere optie dan is er hier genoeg om enthousiast over te worden.

A

C

P

C

U

P

W

D IN

DO W

N

W

IN

ITY IL IB

U

FO

SLINGSHOT HOVER GLIDE + FOILING FLIGHT SCHOOL

IL

T

GET TI N

D

U

P

W

D IN

TheKiteMag | 125

BILITY STA

SPEED

A

C

P

ST

C

E

Slingshot’s foil optie heeft een slimmi oplossing geïntroduceerd om diegene te helpen die net S G S U E starten bij het ontwikkelen van hun foil reis. Ze hebben het Foiling Flight School pakket dat drie aperte mast groottes introduceert welke je kunt vergroten in lengte wanneer je beter wordt. Een voordeel van het pakket is dat – zelfs wanneer je de basics onder de knie hebt en door gaat- je altijd terug kunt naar de kortere mast lente als je begint met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden zoals overstag gaan en gijpen. Wat ons erg aanspreekt aan de set up is hoe snel de Hover Glide foiled. Het is vrij direct wat goed is maar ook, door de aluminium composiet constructie, de mast is zeer stabiel en voorspelbaar. Om invloed op de yaw van de Hover Glide uit te oefenen moet je input best sterk zijn dus, niet zoals bij masten van full carbon. Hij geeft je de tijd om te concentreren op het vinden van de perfecte balans en om je gewicht goed te verdelen in je voorste voet tijdens het foilen. Over de boards die we hebben getest: de Dwart Craft 5’4 is gewoon geweldig. Er is goed over nagedacht en hij is lichtgewicht en de chined rails zijn zeer geschikt voor foilen. En we willen zeggen dat je je niet moet laten afschrikken door de lengte want gecombineerd met de Hover Glide foil foiled die al vanaf het moment dat je wat druk op je achterste voet zet dus je hebt geen langer board nodig om in beweging te komen. DO W

N

W

IN


126 | TheKiteMag


IL TEST F OL I T Y GET

ZEEKO WHITE & BLUE EDITION E

S

S

I IB

TI N

G

U

A

C

P

C

De Freeride 800 is de meest toegankelijke van de uitgebreide range F-ONE foils maar kan ook gemakkelijk gewisseld worden met de snellere 600 vleugel en je kunt ook overstappen op de wat langere carbon mast wanneer je vaardigheden zich ontwikkelen. Het moet gezegd worden dat het hele pakketje er uitstekend uitziet en ook erg gemakkelijk in elkaar te zetten is. We hadden hun foil specifieke board (je kunt hem ook varen met de Mitu convertible) in de test welke goed gebouwd was en een verzonken dek had. We vonden dit een uitstekend board alhoewel we wel vonden dat de front strap wel erg ver naar voren geplaatst moest worden om het board aan het varen te krijgen. Op het water is de foil controleerbaar en krijg je een goede lift tijdens lagere snelheden en de foil komt echt in planen, hij voelt gelijk precies en comfortabel. Het board is erg comfortabel om te varen met het verzonken deck en de weelderige pads. De foil wijst goed aan de wind en uit de wind is hij comfortabel en controleerbaar, alhoewel, zelfs met de pads zoveel mogelijk naar voren, het veel druk van je voorste voet vereist om de neus naar beneden te houden. Dat is oké voor korte afstanden maar voor lange stukken resulteert het wel in brandende benen. De top snelheid is uitstekend en zelfs deze instap foil biedt meer dan genoeg snelheid, wanneer je overstapt naar de Freeride 600 heb je al de juiste vaardigheden om op voort te borduren. D

SPEED

BILITY STA

U

P

W

D IN

DO W

N

W

IN

In één zin: Dit is een foil die is ontworpen en geproduceerd met veel TLC van F-ONE. Dit zie je. De beste kwaliteit die je kunt verwachten van een ‘mid-range’ foil, je krijgt zo een brede lach op je gezicht.

SPOTZ TUNA

FOIL

D

BILITY STA

SPEED

A

C

P

C

T

TE Spotz is er één van een groep foil bedrijven die al een aantal jaar stilletjes hebben GET ITY IL TI S N IB gewerkt aan het ontwikkelen van hun foils. Nu dat foilen ‘mainstream’ wordt S G S U E hebben ze een goede positie om alle nieuwelingen te laten zien hoe het moet! In termen van de doelgroep van Tuna, dit is geen entry level foil maar ook geen race foil: Dit is een foil die is ontworpen voor riders die op zoek zijn naar een foil van hoge kwaliteit en snel en met vertrouwen willen varen. De eerste indruk met Tuna was dat we erg enthousiast waren omdat de assemblage en bouw gemodificeerd en versimpeld zijn sinds V2. De mast past nu in de romp door middel van twee bouten en de voorste vleugel en romp vormen één sectie, wat er voor zorgt dat de achterste vleugel er gemakkelijk in past. De stabiliserende vleugel kan ook aangepast worden om de lift en performance van de foil aan te passen. Dus, dit is een foil met korte romp, high aspect, all carbon en lichtgewicht, ontworpen voor een goede allround performance. We zijn benieuwd! Op het water is de eerste indruk: Wow, de Spotz gaat lekker! Voor de meer intermediate en gevorderde riders in het test team was dit al snel de foil van hun keuze. Hij leverde wat zeer goede performance karakteristieken maar was ook verbazingwekkend vergevingsgezind voor een high performance foil. Hij ging upwind, downwind en aan de wind en de snelheid en acceleratie grijpt je echt, vooral na het varen op de foils die meer op instapniveau gericht zijn. Het is een foil dat je aanmoedigt te pushen en helpt je echt met het ontwikkelen van je vaardigheden. U

P

W

D IN

DO W

N

W

IN

In één zin: Een erg indrukwekkende mid tot top-end foil die al snel de favoriet werd van het test team. Voor riders die willen cruizen maar ook de optie willen hebben om een tandje hoger te gaan.

TheKiteMag | 127


FOIL TES

S

S

T

GET TI N

G

F–ONE FREERIDE 800

U

A

C

P

C

E

ITY IL IB

U

P

W

D IN

DO W

N

W

D

SPEED

BILITY STA

De Freeride 800 is de meest toegankelijke van de uitgebreide range F-ONE foils maar kan ook gemakkelijk gewisseld worden met de snellere 600 vleugel en je kunt ook overstappen op de wat langere carbon mast wanneer je vaardigheden zich ontwikkelen. Het moet gezegd worden dat het hele pakketje er uitstekend uitziet en ook erg gemakkelijk in elkaar te zetten is. We hadden hun foil specifieke board (je kunt hem ook varen met de Mitu convertible) in de test welke goed gebouwd was en een verzonken dek had. We vonden dit een uitstekend board alhoewel we wel vonden dat de front strap wel erg ver naar voren geplaatst moest worden om het board aan het varen te krijgen. Op het water is de foil controleerbaar en krijg je een goede lift tijdens lagere snelheden en de foil komt echt in planen, hij voelt gelijk precies en comfortabel. Het board is erg comfortabel om te varen met het verzonken deck en de weelderige pads. De foil wijst goed aan de wind en uit de wind is hij comfortabel en controleerbaar, alhoewel, zelfs met de pads zoveel mogelijk naar voren, het veel druk van je voorste voet vereist om de neus naar beneden te houden. Dat is oké voor korte afstanden maar voor lange stukken resulteert het wel in brandende benen. De top snelheid is uitstekend en zelfs deze instap foil biedt meer dan genoeg snelheid, wanneer je overstapt naar de Freeride 600 heb je al de juiste vaardigheden om op voort te borduren.

IN

In één zin: Dit is een foil die is ontworpen en geproduceerd met veel TLC van F-ONE. Dit zie je. De beste kwaliteit die je kunt verwachten van een ‘mid-range’ foil, je krijgt zo een brede lach op je gezicht.

NAISH HOVER FOIL

A

Er was veel opwinding over de aankomst van de nieuwe Naish Hover Foil, die al een paar jaar in de maak is. Wanneer we het pakketje uitpakken zijn we blij verrast omdat de Naish Foil in zijn eigen reistas wordt geleverd en met voetstraps wat een leuk gebaar is. De romp en mast (verkrijgbaar in drie lengtes) zijn van vliegtuig kwaliteit aluminium 6061. De vleugels zijn low aspect wat een rustige lift bij lagere snelheden creëert, dus als je aan het cruisen bent of de surf condities in wilt dan is dit een goede optie. Naish heeft gekozen voor een relatief lange romp voor meer stabiliteit. Op het water valt op dat wanneer je eenmaal staat de balans van de setup excellent is, dus je hoeft niet te veel druk op je voorste voet te zetten om tegen te gaan dat hij omhoog komt. Hij zit op een natuurlijke manier goed in het water wat je veel zelfvertrouwen geeft. Hij gaat gemakkelijk upwind en F O I L T E S T wanneer je downwind vaart merk je na een kwartier dat je er nog niet LITY IBI vanaf bent gevallen! Dat is een echte plus voor een foil want dat is GE SS T E T C I vaak het moment dat dingen snel verslechteren… Overstag was C N stabiel en vergevingsgezing en als de neus duikt zinkt hij niet, snelheid en onstabiliteit waren controleerbaar. Hij is niet ontworpen voor snelheid en 20mph was wel z’n max, maar zelfs toen was hij nog stabiel en wij kwamen vol lof het water af want de gehele set up geeft veel vertrouwen. G

U

W

IN

D

STABIL IT Y

SPE ED

P

U

IND PW

DO

W

N

128 | TheKiteMag

In één zin: Naish’s introductie op de foil markt is een duurzame en toegankelijke foil voor een zeer concurrerende prijs welke alle vinkjes zet bij het foil-cruisen en beginners van de sport.


GET TI N

G

U

C A

KETOS FREERIDE 2

U

P

W

D IN

DO W

N

In één zin: De Keetos Freeride 2 Foil is een super optie voor iedereen die op zoek is naar een product van top kwaliteit maar nog steeds toegankelijk voor alledaagse kiters. Met de modulaire setup kun je hem aanpassen aan ieder niveau en vaarstijl.

FOIL TES

CABRINHA DOUBLE AGENT

ITY IL IB

T

GET TI N

D

BILITY STA

SPEED

A

C

P

C

S G De Cabrinha Double Agent is Cabrinha’s entree in de foil markt en ze S U E hebben gekozen voor een duurzaam ontwerp waar je gemakkelijk mee kunt reizen. Wanneer je hem uit de tas halt merk je dat de Double Agent niet de lichtste foil en board is op de markt, dit heeft ook voordelen omdat hij super duurzaam is met een aluminium mast en ‘twintip materiaal’ vleugels, dan weet je dat je niet al te voorzichtig ermee hoeft te doen. Het eerste om te vermelden is dat het een simpel proces is om de Double Agent aan het foilen te krijgen. Hij is ontworpen om op lage snelheid te foilen en met zijn low aspect voor en achter vleugels, doet hij dit ongelooflijk goed. We zeggen niet dat hij gigantisch veel lift heeft, en zelfs op een langzamere snelheid vereist hij druk op de achterste voet en je voet moet aardig ver naar achteren staan. Maar, eenmaal aan het foilen is de Double Agent erg stabiel en er is geen teken dat hij echt los wil schieten en de lucht in gaat door de lower aspect vleugels. De Double Agent is ontworpen voor cruisen en dit kan hij de hele dag lang doenhij is erg makkelijk te varen (vergeleken met de meer high performance foils) en, ook al ligt het maximum wel op 20 mph, dit is genoeg om veel van de freeride capaciteit te dekken. Over het algemeen is dit de perfecte foil voor een kiter die niet alle records wil verbreken of de bank wilt leegtrekken maar gewoon een toegankelijke foil wilt met een ‘cruise’ filosofie in zijn kern.

P

W

D IN

DO W

N

W

IN

D

SPEED

BILITY STA

een ander merk dat al een tijdje bezig is met het bouwen van foils (sinds 2010) en dit zie je. Dit zijn premium foils in een top-end constructie. Ketos gebruikt de KF box waardoor het past op smallere boards evenals een plaat adapter dus je kunt boards gebruiken met een 4 bouten systeem. De Ketos boardrange – zowel de Pocket als de Skim- gebruiken een lange box aan de buitenkant welke bijdraagt aan de stijfheid en het board licht en dun houdt. De foil is volledig modulair met één bout die de mast en de romp verbind, dan met twee bouten die de voor en achtervleugels aan de romp verbinden. Dit maakt het eenvoudig te monteren wanneer je de bijgeleverde Allen sleutel gebruikt en maakt het snel en makkelijk om tussen de verschillende vleugels te wisselen, waaronder Race en Wave opties. Op het water sta je zo op de foil en gelijk merk je hoe stabiel en soepel alles is. De foil heeft een grote versnelling en wijst erg goed upwind op een goede snelheid, net onder dat van een volledige race vleugel. Overstag gaan met de FR2 is relatief gemakkelijk voor een hogere performance foil dankzij de goede upwind hoek en lage stall snelheid, dit geeft je net dat beetje extra tijd om de kracht terug te krijgen in de kite. Wanneer we downwind gaan is de snelheid super en de stabiliteit zorgt ervoor dat je echt hard kunt pushen, makkelijk tot 25 knopen, ook al ligt de max onder de 30. Gijpen gaat heel soepel of je dit nu op volle snelheid doet of terwijl je langzaam gaat. We hadden wat leuke dagen in wat golven en genoten van het linken van wat carves, de lage stall snelheid en de snelle versnelling is een echte aanwinst.

U

I

S

C

E

S

P

FO

L

ST T EI B I L I T Y

In één zin: De Double Agent is een leuke en duurzame foil zonder het premium prijskaartje. Hij is perfect om meet e cruisen en tovert zo een lach op je gezicht en geeft je gegarandeerd meer foil zelfvertrouwen.

TheKiteMag | 129

W

IN


LIQUID FORCE ROCKET FISH

A

T

P

C

S

C

E

Liquid Force is zo’n merk dat het foilen helemaal heeft omarmd en echt de tijd heeft genomen om zich toe te leggen aan een weldoordacht foil programma. Het eerste dat je zal opvallen is dat Liquid Force de interface naar het board heeft veranderd met de Rocket Fish. Het heeft nu een Track Mast Mounting System, welke het leven een stuk makkelijker maakt bij het opzetten en je ook meer opties geeft om de foil aan je stijl en condities aan te passen. Zoals met andere foils is de aluminium optie niet de lichtste, maar het voegt wel duurzaamheid en wat extra stabiliteit toe. Op de mast is de koord diepte verhoogd om vibratie op snelheid te reduceren en, van alle aluminium low aspect gevleugelde foils die we hebben getest, dit gaf de meeste snelheid van alle sessies. De Rocket Fish foilt op zeer lage snelheden en was gigantisch stabiel, dus vanuit het perspectief van een beginnende foiler is dit aanbod van Liquid Force zeer aantrekkelijk. Deze setup is gericht op riders die willen cruisen en misschien wat willen spelen in de golven en, met zijn low aspect vleugel is dit board ook super lekker om te carven zonder dat je bang hoeft te zijn dat je van de foil valt of dat de neus naar beneden duikt. De upwind performance is goed en de FO downwind stabiliteit ook. Liquid Force heeft een setup met meer prestaties IL GET ITY L T I TI welke je op deze mast en romp kunt passen en geen exceptioneel hoge N IB S G S U prijzen, dus als je vooruitgang in snelheid over cruisen verkiest hoef E je alleen maar de Happy Foil te grijpen en je kunt gaan.

D

SPEED

BILITY STA

In één zin: Een merk dat zich 100% heeft toegelegd op de foil revolutie en dit zie je terug in zijn veelzijdige en goed gebalanceerde mid-range foil.

N

W

IN G

U

A

C

P

C

DO W

De North Foil is uniek in design en heeft een rail die de voor en achter vleugels (die identiek zijn in breedte) verbinden. De North Foil LTD is gericht op de instapniveau en cruise markten – het prijspunt ligt relatief hoog maar het is een aardige bombestendige foil dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij maar een paar maanden meegaat… Op het water geeft de lange mast stabiliteit in hobbelig water en vermindert de oppervlakte tijdens het leren. De foil zelf komt langzaam in plané maar stijgt relatief gemakkelijk. Als je meer snelheid maakt komt hij op een natuurlijke manier omhoog met een goed controleerbare snelheid wat een fantastische foil maakt om kennis te maken met het foilen. De rails geven het een vastgezet ‘anti yaw’ gevoel wat soms lastig te corrigeren is wanneer de hoek verkeerd is maar hier krijg je gevoel voor. Het vereist wat overredingskracht om bochten te draaien, maar de foil is zo beheersbaar dat dit een plus kan zijn en één van de leden van het testteam ging voor de eerste keer overstag met deze setup. Over het algemeen is de North Foil LTD een uniek product. Het is een foil van hoge kwaliteit en goed afgewerkt met een full carbon mast en vleugels, en je ziet de typische aandacht voor details dat North kenmerkt.

S

U

P

W

D IN

DO W

N

W

D

SPEED

BILITY STA

IN

In één zin: Een erg veilige foil die makkelijk is in gebruik. De North Foil LTD zorg dat je binnen no time staat en kan varen, net zoals de andere foils op de markt, en laat de vrijetijd foiler leuk rond cruisen.

130 | TheKiteMag

D IN

NORTH FOIL LTD GET TI N

W

S

ITY IL IB

P

O E

TEST

U

F

IL


TheKiteMag | 131


132 | TheKiteMag


TheKiteMag | 133


134 | TheKiteMag


TheKiteMag | 135


WIND WAVES SURFARI

BEST BEACH IN AFRICA 136 | TheKiteMag

SEA VIEW OR BUDGET ROOMS

DIANIBEACHKENYA www.thekenyaway.com info@thekenyaway.com +254728886821


TheKiteMag | 137


Levensbehoeften

HEB JE ECHT AL DIE GEAR NODIG?

KITE? CHECK. BAR? CHECK. POMP? CHECK. BOARD? CHECK. HARNAS? CHECK. OKEE LATEN WE GAAN! We hebben allemaal een lijst met dingen die we nodig hebben om onze sessie te beginnen, ik zou echter zeer verbaasd zijn als jouw lijst na deze items stopt. De aard van onze sport zorgt ervoor dat we snel ma138 | TheKiteMag

teriaal junkies worden en soms is het enige dat de verzameldrift van kite-geassocieerde hebbedingen en accessoires kan stoppen de gevreesde toeslag op het gewicht van je bagage.


Als je vaker de KiteSista sectie leest dan weet je dat dit misschien wat van onze persoonlijke gedachten bevat (een paar maar) maar we weten allemaal dat het handig is om van tijd tot tijd een second opinion te vragen, dus zie ons maar als de stellers van vragen die jij niet durft te vragen.

HOE KOMEN ZE ZO SNEL IN HET WATER? Is het je ooit opgevallen hoe snel de ervaren kiter op het water staat na aankomst op de spot? Ze hebben geen haast (en warmen meestal 5-10 minuten op voor ze het water op gaan), maar je ziet ze wel hun boots aantrekken en ervandoor varen terwijl jij nog je lijnen aan het uitlopen bent en zonnebrand op je hoofd doet. De reden: simpel en minimalistisch. We praten hier niet over interieur design maar simpelweg je kite leven opruimen en alleen de essentiĂŤle benodigdheden over houden.

Rider: Maureen Castelle Photo: KiteSista TheKiteMag | 139


WAT ZIT ER IN JOUW KITE TAS? WIND METERS. Deze apparaten komen in veel verschillende soorten en maten van de toegewijde anemometer tot de iPhone app die je microfoon geluid gebruikt om de windsnelheid te raden. Laten we dit voorzichtig zeggen: iedereen lacht je uit. Zie je, de windsnelheid is niet de enige factor die van invloed is op de kite maat die je moet kiezen. Ook luchttemperatuur en densiteit zijn van belang, de windvoorspelling (gaat het toe of afnemen), stormachtige wolken aan de horizon, de beweging van het zand over het strand, hoe makkelijk vogels tegen de wind invliegen (een persoonlijke favoriet) en de beste methode die 99% van de ervaren kiters gebruiken: WAT VAART DE REST?

“DOE JE WIND METER WEG EN KIJK OM JE HEEN NAAR ALLE HINTS OM JE HEEN EN LAAT DAT JE HELPEN JE KITE MAAT TE KIEZEN, ALS JE DIE AL NIET WIST VOORDAT JE NAAR HET STRAND GING.” – MAUREEN CASTELLE

“ALLE SPULLEN DIE IK NODIG HEB KAN IK MEENEMEN OP DE MOTOR” - THERESE TAABBEL

BOARD FLOATERS. Wat is in godsnaam een board floater of “GoJoe” zullen sommige van jullie zich nu afvragen. Het is een opblaasbaar oranje ding dat veel lijkt op een kinderzwemvleugeltje en die maak je vast aan de handle van je board. Het is de bedoeling dat je board makkelijk vindbaar is als je hem verliest want de floater komt in de wind en waait je board zachtjes downwind.

“DAT IS ZO IETS DAT BEGINNERS MOOI VINDEN MAAR HET HOUDT ZE TEGEN IN HET ONTWIKKELEN VAN HUN BODY DRAG SKILLS VANAF HET BEGIN” - COLLEEN CARROLL

Rider: Therese Taabbel Photo: KiteSista 140 | TheKiteMag


BOARD LEASHES. Waarschijnlijk het accessoire met de slechtste reputatie: de gevreesde board leash. Terwijl er veel intrekbare leashes op de markt zijn die niet perse het board richting je hoofd lanceren met volle kracht vallen ze onder dezelfde categorie als de floaters. Het is een alternatief voor een lui of onzeker persoon om te voorkomen dat ze iets goed moeten leren.

Rider: Maureen Castelle Foto: KiteSista

HELMEN. We pakken dit onderwerp even samen met het impact vest. Niemand zou berispt moeten worden omdat ze een helm dragen. Het is natuurlijk een persoonlijke keuzen en terwijl veel riders met ervaring je zullen vertellen dat een helm niet nodig is, is hij eigenlijk wel essentieel voor het varen op sliders en kickers. Waarom? Omdat het solide objecten zijn… Vergeet niet dat niemand een helm droeg met skiën 20 jaar geleden. Het enige dat we willen zeggen is dat een helm er is om je hoofd te beschermen, dus die Darth Vader stijl helmen die je hele gezicht afdekken zijn niet aan te raden tenzij je wil eindigen met je gezicht vol plastic. ZONNEBRILLEN. Dit kan tot een verhitte discussie leiden want je ziet veel riders met zonnebrillen, en alhoewel wij geen fan zijn vanwege het ‘plastic in je gezicht’ risico en het bekendere verdrietige gevoel van ‘ze vallen af en dan ben je ze kwijt’ is er wel een grote markt voor. Als een beginner is er een waargenomen behoefte aan, omdat je veel naar de lucht en naar je kijk kite, maar als je beter wordt kijk je minder naar boven… HOEDJES. Deze is erg simpel. Als je a) je hoofd beschermt van de zon of b) je hoofd warm houdt in de winter is een hoedje een goed idee. Als je aan de andere kant met een cap op vaart omdat je het cool vind en iedere keer moet draggen om hem te zoeken wanneer hij van je hoofd valt, dan doe je zowel jezelf als de rest geen gunst.

Kinderen leren zwemmen zonder zwembandjes uiteindelijk, dus jij zal ook moeten leren bodydraggen en niet afhankelijk moeten zijn van apparaten zoals deze.

TheKiteMag | 141


SHORTS OVER HET WETSUIT. Hier gaat het wel vaker over maar niemand zegt waar het op staat, dus doen wij het wel. Nee. Heel simpel. Het ziet er belachelijk uit, heeft geen doel en moet nu stoppen. Mensen lachen je echt uit. GPS EN JUMP TRACKER. Wanneer je begint, stopt, instellingen wijzigt en je sessies gaat uploaden en dat ook nog heel leuk vind is er wat mis. Begrijp ons niet verkeerd, het is heel vet om te weten hoe hoog je springt maar moet je het aan de hele wereld laten weten na iedere sessie? En we hoeven al helemaal geen Google maps plaatje te zien om te kijken hoe jij twee uur lang heen en weer hebt gevaren op je lokale spot… RESERVE ONDERDELEN. Een reserve onderdeel kan het verschil maken tussen een epische sessie en een verspilde trip (denk bijvoorbeeld aan een reserve schroef voor je bindingen). Echter, je hoeft niet iedere keer elk reserve onderdeel dat je hebt mee te nemen, dit is alleen maar zwaar en zorgt ervoor dat je alleen maar aan het stressen bent of je niets bent vergeten. .

“IK REIS NOOIT ZONDER EEN GOEDE VERZAMELING RESERVE ONDERDELEN EN TOOLS” – - COLLEEN CARROLL Rider: Colleen Carroll Foto: Toby Bromwich 142 | TheKiteMag


DE PONCHO Dit kan echt je leven redden in de winter op de parkeerplaats, en is een erg stylish accessoire maar kies bewust. We hebben de zwaardere handdoek poncho gedumpt en ingeruild voor Thuggies (zijn ook andere stylish merken maar dit is onze favoriet), welke ook dienst doet als trui dus dan hoef je minder kleding mee te nemen.

OFFICIËLE KITESURFER KIT

We willen eindigen door een bekende misconceptie te ontkrachten: er is geen officiële kit. Zolang het comfortabel is en jij vind het leuk, dan moet je het dragen. Voel je vrij om je eigen trend te starten, of dat een shirt over je harnas is, een korte spijkerbroek, vest of wat dan ook – als het jouw stijl is en geen risico tot verstikken heeft moet je het met trots dragen! We hoeven niet allemaal carbon kopietjes van elkaar te zijn op het water.

LUISTER NAAR DE BEER… Wat van de inspiratie voor dit artikel kwam van Baloe de beer. We zongen mee met de film Jungle Boek en dit stukje van het lied bleef in ons hoofd hangen en is ook van toepassing op vele aspecten van het bestaan van een kitesurfer…

“ALS JE NET BEGINT MET KITEN EN JE VRAAGT JE AF WAT JE ALLEMAAL NODIG HEBT IS HET NIET INGEWIKKELD, HOU HET GEWOON SIMPEL.” - MAUREEN CASTELLE

Doe niet je best voor iets Dat je toch niet kan krijgen Dus pas je aan, is wel gedaan Dan is het leven aangenaam Zo’n leven dat is goed ... Baloe de bruine beer die weet wel wat hij doet ... en hoe het moet!

TheKiteMag | 143


BEHIND THE CLIP

Eudazio Earth And Spaces 2016 Soms is het niet het filmpje met alle hypes en grote intro’s waar je van onder de indruk bent, soms is het een kort ondeugend filmpje van twee minuten waar je van versteld staat. Deze is gefilmd tijdens twee sessies maar de kwaliteit van het drone materiaal en de sfeer over het algemeen zorgen ervoor dat hij er echt uit springt… We vragen Eudazio hoe hij dit voor elkaar kreeg. Waar was dit filmpje geschoten? Deze clip is gefilmd op twee stranden in Fuerteventura. El Burro Beach (Corralejo) en Calle Majanicho.

En klopt het dat dit filmpje onderdeel is van een groter geheel, de serie van Nobile’s ‘Earth and Space’ filmpjes? Ja er zijn 3 filmpjes geschoten op Fuerte afgelopen zomer en die laten we gedurende het jaar uitkomen.

Heb je ze op aparte tijden gefilmd? Ja, we hadden alles gepland met Nobile voordat we gingen en toen hebben we ze apart opgenomen.

We vonden dit het beste freestyle beeldmateriaal dat we ooit hadden gezien vanuit een drone gefilmd! Wie vloog de drone en hoe coördineerde je met ze zodat je wist wanneer je een trick moest doen?

Nee maar ik vind hem super vet. Het is Maciej Jazwiecki’s idee, hij is ook van ‘Off Creative’.

En hoe gaat het met je na je blessure? Het was de ‘Off creative’ crew. De drone pilot was Aleksander Lewandowski, hij heeft het filmpje ook ge-edit. Aleksander is ook een Nobile ambassadeur, dus hij weet wanneer, hoe en waarom ik doe wat ik doe op het water! Kun je je voorstellen dat we maar een uurtje op het water hebben gefilmd in El Burro en een uurtje in Majanicho! Het zat er snel op en wij zijn er erg blij mee. Wat is je favoriete move in de clip? De Double Heart Attack op 1.09.

144 | TheKiteMag

Heb jij de soundtrack gekozen?

Erg goed. Het was een geweldig idee om naar Polen te gaan voor de operatie dankzij Gosia Rosiak-Brawanska, de CEO van Nobile. Dit is echte ondersteuning en ik waardeer het heel erg. Ik voel me goed en mijn knie werkt perfect. Nu ga ik de sportschool in voor wat speciale oefeningen. Je ziet me snel terug! Cool, wanneer ga je weer wedstrijden varen? Volgend seizoen sowieso. Ik heb genoeg tijd om me voor te bereiden en voor de titel te vechten!


TheKiteMag | 145


148 | TheKiteMag


THEKITEMAG #13

DAYS I N T H E SA N D W I T H M AT C H U | M A I T I M E : T H E S U S I M A I I N T E RV I E W | T E S T E D : 1 0 F O I L S |

T H E M AU R I T I U S I N V I TAT I O N A L : 1 0 Y E A R S O N . . .

TheKiteMag #13-Dutch  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you