Viron kesä 2017 -liite

Page 1

T H E B A LT I C G U I D E ™ TO U K O K U U 2 0 1 3

ravintolat

1

Viron kesä 2017 K E S Ä L E H T I 2 0 17

Maakuntien matkailuvinkit ja parhaat kesätapahtumat

A A P NAsäPliite tästä

! N A A MUK

ke

Kesä-Viron monet kasvot TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVAT ANDREI CHERTKOV

V

iro pysyy suomalaisten suosikkikohteena vuodesta toiseen – eikä ihme. Maa on pienen kokonsa ja monipuolisuutensa ansiosta lomalaisen unelmakoh-

de. Lyhyet välimatkat tekevät reissaamisesta miellyttävää. Parissa tunnissa hurauttaa Tallinnasta Pärnuun, Haapsaluun tai Rakvereen, eikä Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Tarttoonkaan, mene kuin puoli tuntia enemmän. Koko maan halki köröttelee alle neljässä tunnissa.

Viikossa ehtii näkemään Viron monet kasvot. Jokainen maakunta, kaupunki ja kylä tarjoavat omia erityispiirteitään ja ylpeilevät paikalliskulttuurillaan. Parhaiten virolaisuuden ytimeen pääsee kesämarkkinoilla. Niissä on tarjolla käsitöiden ja markkinahumun lisäksi paikallisia erikoisuuksia ruuasta musiikkiin.

Kesän ehdoton kohokohta on Nuorten tanssi- ja laulujuhlat Tallinnan Laulukentällä 30.6.–2.7. Kymmenientuhansien virolaisten laulaessa voi aistia jotain siitä, mitä sinimustavalkoinen mieli on parhaimmillaan. ■


Tule ja vietä mukava kesäpäivä perheen tai ystävien kanssa!

2–3 Pohjois-Viro

t h e b a lt i c g u i d e ™ K E S Ä 2 0 1 7

Vembu-Tembumaa on Viron vanhin ja suurin koko perheen perhepuisto, joka sijaitsee Tallinnan läheisyydessä, Kurtnassa.

Vaihtuvia rantamaisemia Teksti Mikko Savikko, kuvat Andrei Chertkov, Ida-Virumaa turism

Viron uusi visuaalinen tunnus on siirtoloh-

Tekemistä riittää koko päiväksi niin lapsille kuin isovanhemmillekin. Meillä on oma pieni karavaanialue ja leirintäalue mökkeineen. Huvipuisto on avoinna vieraille joka päivä 1. kesäkuuta 31. elokuuhun asti.

kare (rändrahn), joita maassa on alle sata. Pohjois-Virossa matkailijoiden huomion kuitenkin vetävät puoleensa rantajyrkänteet ja hiekkarannat. Pohjois-Viron korkein kalkkikivijyrkänne, viroksi pank, sijaitsee Itä-Virumaalla Ontikassa. Paldiskin kaupungin merkittävin nähtävyys, Pakrin majakka, on samannimisen jyrkänteen päällä. Tallinnasta 35 kilometrin etäisyydellä oleva Türisalun näköalapaikka on hieman yli 30 metriä merenpinnasta. Sieltä on näkymä Vääna-Jõesuun suositulle hiekkarannalle. rastin jyrkänteille. Niistä pisimmästä, 12-kilometrisestä rannasta, on suurin osa Narva-Jõesuun alueella. Tallinnan tunnetuin hiekkaranta on Piritalla ja länteen päin on hienoja rantoja edellä mainitun Vääna-Joesuun rannan lisäksi muun muassa Lohusalussa ja Kloogarannassa.

AISEST T R

S!

I

YKSINKE

Hiekkarannat muodostavat hienon kont-

PA R

Lahemaan kansallispuiston alueen ranto-

jen maisemassa on runsaammin graniittia. Käsmussa voi tutustua Viron suurimpaan pirunpeltoon (kivikülv) vaikkapa elokuussa järjestettävän Viru Folk -festivaalin aikana. n

Välimatkat maanteitse: n n n n n n n

Tallinna—Jõhvi 173 km Tallinna—Narva 214 km Tallinna—Mustvee 174 km Narva—Mustvee 115 km Tallinna—Paldiski 46 km Tallinna–Keila 26 km Tallinna–Rapla 56 km

Lisätietoa: www.northestonia.eu/fi

Miten pääsee: Juna: Jõhviin ja Narvaan on junayhteys Tallinnasta kolme kertaa päivässä. Matka-aika Narvaan on noin kaksi ja puoli tuntia. Lippu maksaa 11,40 euroa. Tapan kaupungissa rata haarautuu Tarttoon. Paldiskiin ajaa paikallisjuna Keilan kautta 15 kertaa päivässä ja Raplaan useamminkin. Keilaan lippu maksaa 2,40 euroa, muihin kaupunkeihin 3 euroa. Bussi: Bussien pikavuorot ajavat aikaisesta aamusta iltamyöhään. Matka Narvaan kestää kolmisen tuntia.

A

Sagadi on yksi Pohjois-Viron monista hienoista kartanoista.

Klooga mnt. 7a, Tabasalu (Lyhyen ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta) Puh. +372 56 75 56 21 Sähköp. tapsresto@gmail.com

TAPS


KOHTLA-JÄRVE

PALDISKI

TALLINNA RAKVERE

NARVA

JÕHVi

MUSTVEE

Bonusta myös Virossa! TALLINN

NARVA

TARTU

www.prismamarket.ee

Top 5 Pohjois-Viro

Tervetuloa Anijan kartanoon!

Sijaintimme: Tallinnasta 20 minuutin ajomatka, 30 km pitkin Peterburin maanteetä Aegviidun suuntaan.

TALLINNA Jõelähtme Jägala

PIETARIIN

ANIJJA ANI ANIJA

Tarjoamme: Tutustumista kulttuurihistorialliseen kartanoon, opaspalveluja, juhlatiloja salongin kera, kävelyretkiä tai piknikkejä mielenkiintoisessa lajirikkaassa puistossa. Puh. +372 5553 4368 anijamois@anija.ee www.anijamois.ee

01 Ontikan ranta

Viron korkein kalkkikivirannikkojyrkänne kohoaa korkeimmillaan 56 metrin korkeuteen. 20 kilometriä pitkällä jyrkänteellä on myös Viron korkein putous, Valaste.

02 Käsmu

Kapteenien kylässä järjestetään perinteisesti kesäkuun alussa Kauniiden konserttien sarja. Elokuussa Viru Folkin teemamaana on Suomi.

Odotamme Sinua Sakun kartanoon! 03 Pakrin majakka

Paldiskin kaupungin keskustasta noin neljän kilometrin päässä olevasta 52 metriä korkeasta majakasta avautuvat upeat näköalat. Lähes 300 askelman nousu on rakennettu yllättävän helpoksi. Naapurissa sijaitsee kahvila Pakri Parun.

04 Kuremäen luostari

Viime vuonna 125-vuotisjuhliaan viettänyt Viron ainoa ortodoksinen nunnaluostari on kuulu pyhästä lähteestään, jonka vettä voi ottaa mukaan ja siinä voi myös kastautua.

Majoitus kartanon 11 persoonallisessa huoneessa Sauna (15 hlölle) Ravintola (55 hlölle) Yksityistilaisuudet kartanon saleissa (häät, syntymäpäivät) Yritystapahtumat (seminaarit, kokoukset, konferenssit) Catering Tapahtumien järjestäminen (myös valaistus, artistit yms.)

05 Kaivosmuseo Kohtla-Nõmmella

Oppaan johdolla voi tutustua maanalaisiin palavan kiven kaivoskäytäviin js siellä työskentelyyn. Museon maanpäällisessä osassa voi ihmetellä vaikka lajittelijanaisten raskasta työtä. Alueen maastoon järjestetään myös autosafareita.

Lisätietoa ja varaukset: info@sakumois.ee • www.sakumois.ee Juubelitammede tee 4, Saku • Puh. +372 522 6068


4

ravi RUOKAKIERROS VIROSSA Tallinna Kärdla

5

12 Haapsalu

1

Rakvere Rapla

Pärnu

Jõhvi Mustvee

4

11 6

Narva

2

3

Türi

Viljandi

9

Kuressaare

8 Tartto

Valga 7

Võru

10

1 Baar Mimimo

Lääne 1b, Jõhvi. Viehättävä georgialainen ravintola itäisessä Virossa on matkan arvoinen erinomaisten saslikiensa ja hatsapuriensa ansiosta.

2

Ruhe

Neemen kylä, Sadama tee 10, Jõelähtme. Merenrantaravintolasta avautuu upeat näkymät suurista ikkunoista ja valtavalta trassilta. Ruokalista on kalapainotteinen ja paikka tarjoaa myös majoitusta.

3 Põhjaka

Põhjaka mõis, Mäekülan kylä, Paide. Kolme keittiömestaria muutti maalle restauroimaan vanhaa kartanoa Tallinnan ja Tarton välimaastossa. Tuloksena oli viihtyisä pysähdyspaikka, joka tarjoaa suurella sydämellä tehtyä kotoisaa ruokaa.

4 Ööbiku

Kuimetsan kylä, Kaiu. Pääkaupungin ruuhkista tunnin ajomatkan päässä sijaitseva aito maatilaravintola, jossa keittiömestari Ants Uustalu tarjoaa paikallisista raaka-aineista koottuja viiden ruokalajin aterioita vain ennakkovarauksesta.

5 Ungru

Suursadam, Sääre, Hiidenmaa. Ungru tarjoaa kauniisti aseteltuja annoksia, joiden perustana ovat Hiidenmaan saaren paikalliset maut.

6

NamiNamaste

Simistin kylä, Simisti, Muhu. Sikke Sumarin kesäpaikka on erikoistunut kokkauskursseihin ja tarjoaa myös majoitusta Muhun saarella.

7

Tammuri Talu

Mähan kylä, Otepää. Tammurin maatila sijaitsee kuta kuinkin niin kaukana Tallinnasta kuin Viron rajojen sisällä on mahdollista. Tilan yhden miehen ravintolaa pyörittää keittiömestari Erki Saar, joka tarjoaa ennakkotilauksesta innovatiivista ruokaa ja yhteensopivia viinejä. Myös majoitusta on tarjolla.

8 Kala ja Sibula Restoran

Ranna 1, Suur Kolkja. Kala ja Sipuli on Kolkjan vanhauskoisten ortodoksien kylän legendaarinen ravintola Peipsijärven maisemissa.

9

Fellin

Kauba 11, Viljandi. Suosittu ravintola tarjoaa pikkupurtavaa ja isompia annoksia paikallisilla vivahteilla höystettynä.

10

Suur Muna

Haanja, Võrun maakunta. Viron korkeimman kukkulan (Suur Munamägi) juurella sijaitseva ”Iso Muna” tarjoaa paikallisia ruokia kotoiseen tyyliin sekä perinteisiä leipomotuotteita.

11

Torgo Talu

Kojastu, Vigala. Majatalo tarjoaa yksinkertaisia gourmet­ annoksia, joiden raaka-aineista suuri osa tulee omalta farmilta. Sunnuntailounaat ovat ohjelmassa joka toinen sunnuntai kesän ajan. Paikka vaatii ennakkovarauksen ja tarjoaa myös majoitusta.

12 Taps Klooga mnt 7a, Tabasalu. Tallinnan rajamailla sijaitseva Taps tarjoaa upeita burgereita ja muita briossi-pohjaisia herkkuja. Hyvällä säällä ruokailla voi terassilla.

Ruokam

Lähde ruokamatkalle Viroon The Baltic Teksti Kristina Lupp, kuvat Eesti Toit, Mikko Virta, Lauri Laan, kartta Eve Jaansoo

Matkalla ruoka maistuu aina. Viron kier-

roksella asiallinen ruokapaikka ei koskaan ole kovin kaukana. Tarjolla on kaupunkien kuppiloiden lisäksi persoonallisia maaseuturavintoloita ja muita paikkoja, joissa matkalaisten sopii herkutella. The Baltic Guiden toimitus kokosi ympäri Viroa valikoiman kiinnostavia ruokapaikkoja. Joukossa on niin kyläravintoloita, hampurilaispaikkoja kuin fine dining -ravintoloitakin. Hyvää makumatkaa Viroon!

Pohjois-Viro Saka Mõis Kohtla, Ida-Virumaa. Fine diningia hienosti entisöidyn itävirolaisen kartanon puitteissa, joista löytyy myös majoitustiloja.

Artur Rõmedan kylä, Kadrina. Peterburi mnt:n varressa toimiva šašlõkktaverna on paikallisten suosiossa suurten annostensa vuoksi. Arturista saa myös ostaa marinoitua lihaa mukaan vaikka mökkigrillissä tiristettäväksi. Paikka on avoinna 24/7.


intolat

t h e b a lt i c g u i d e ™ K E S Ä 2 0 1 7

5

amatkalle Viroon

Guiden kartan avulla. Kaikki kiinnostavat paikat eivät edes mahtuneet kartalle, joten valitse alta lisää. Pöytävaraus suositeltava Kesä on jo aluillaan, mutta osa tässä jutussa esitellyistä paikoista avaa ovensa vasta heinäkuussa, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa ja samalla tehdä pöytävaraukset ennakkoon.

Lisää ruokapaikkoja Kaikki kiinnostavat paikat eivät tähän listaukseen mahtuneet. Kattava lista ja ajantasaista tietoa Viron maakuntien ruokapaikoista löytyy internetistä sivustolta www.toidutee.ee.

Grillers Lai 2, Rakvere. Gourmet-burgereillaan mainetta niittänyt ravintola tarjoaa mitä mielikuvituksellisimpia burgereita sekä aamiaisleipiä.

Pakri Parun Majaka tee 43, Paldiski. Viihtyisä kahvila Paldiskin majakan mailla upean rantajyrkänteen liepeillä.

Länsi-Viro ja Saaret Lest ja Lammas Kassari Puhkekeskus, Kassarin kylä, Käina, Hiidenmaa. Moderni ravintola on erikoistunut nimensä mukaisesti paikalliseen kalaan ja lampaaseen, mutta myös muita grilliherkkuja löytyy Hiidenmaan lomakeskuksen kuppilasta.

Etelä-Viro Ööbikuoru Villa Tiidun kylä, Rõuge. Moderni, mutta samalla rustiikkinen ruokapaikka tarjoaa eteläisen Viron parhaita herkkuja. Myös majoituspaikkoja löytyy.

Taark tarõ köögikõnõ Vastseliina-Meremäe-Kliima, Obinitsa, Võru. Seto-yhteisön keskus tarjoaa autenttista setukaisten ruokaperinnettä toukokuusta syyskuuhun.

Mulgi Tavern Pärnu maantee 14, Abja-Paluoja, Abja. Mulgi taverna sijaitsee Mulgimaan sydämessä Abja-Paluojassa ja tarjoaa alueen perinteisimpiä herkkuja.

Olustvere Bread Studio Olustvere, Suure-Jaani. Leipä ”Leipästudion” kahvilassa tarjoillaan usein kirjaimellisesti uunituoreena.

Harmoonia Tallinn 5, Viljandi. Viljandin kansainvälisen tyylin ruokaravintola.

Ku-Kuu Lossipark 1, Kuressaare, Saarenmaa. Hienon Kuressaaren Kuursaalin kesäinen ravintola luottaa perinteiseen ranskalaiseen ravintolaperinteeseen sekä lähiruokaan ja tarjoaa myös majoitusta.

Kihnu Küek Männi Talu, Linaküla, Kihnu. Pienellä Kihnun saarella tarjoillaan kotiruokatyyliä vanhaan malliin.

Dirhami Fish Café Dirhamin satama, Naorootsi. Tuoretta juuri pyydettyä kalaa ei saa Virossa monesta paikasta, mutta Dirhamista saa.

Kahvila Suur Muna tarjoilee paikallisia herkkuja Viron korkeimman mäen kupeessa.


6

veneily

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

Hyvässä vierassatamassa on suojaisia kiinnityspaikkoja isoillekin veneille.

Viron piensatamia kunnostetaan isolla rahalla Täyden palvelun vierassatamia löytyy koko rannikkoalueelta sekä saarilta sopivien purjehdusmatkojen välein. TEKSTI JUKKA ARPONEN, KARTTA EVE JAANSOO, KUVAT ANDREI CHERTKOV

Omalla veneellä Viroon matkustaville palve-

lut ovat parantuneet paljon viime vuosien aikana ja paranevat edelleen. Satamien kehittämisprojekteja on rahoitettu EUtuella miljoonilla euroilla. 30MILES-projektin tavoitteena on kehittää itäiselle Suomenlahdelle satamaverkosto, jossa 30 merimailin välein löytyy palveluiltaan turvallisia ja kiinnostavia pienvenesatamia. Virosta projektirahaa sai kuusi satamaa Narvasta Tallinnaan. Myös Viron yritystoiminnan kehityskeskus

EAS ohjaa EU-rahaa satamille samalla periaatteella. Noin viiden miljoonan euron tukipotti jaetaan 16 satamalle, jotka sijaitsevat eri puolilla Viron rannikkoa sekä Hiidenmaalla ja Saarenmaalla. Tukiperiodi jatkuu vuoteen 2020, mutta paljon on jo tehty täksikin vuodeksi. Edellinen satamien kehitysprojekti ajoit-

Useimmissa satamissa oheispalvelut ovat monipuolisia ja aivan venepaikkojen äärellä.

tui vuosiin 2007–2013, jolloin pariakymmentä satamaa tuettiin kolmella miljoonalla eurolla. Projektin yhteydessä palveluja parannettiin ja myös vierasvenepaikkoja saatiin lisää. Tuetut satamat sijaitsivat joka puolella Viroa.

EU-RAHOILLA KUNNOSTETTAVIA VIERASSATAMIA

Viime vuosi oli Virossa merikulttuurin vuosi,

jonka puitteissa valittiin maan parhaat pienvenesatamat. Voiton jakoi kolme satamaa: Puisen kalasatama Läänemaalla, Purtsen jahtisatama Itä-Virunmaalla ja Soelan satama Saarenmaalla. Viron vierassatamista on kehitysprojekteista huolimatta vähän tietoja tarjolla netissä etenkin suomeksi. Vierassatamia voi hakea esimerkiksi sivuilta en.seaclub.lv/ ports/estonia/, joilta löytyvät myös Latvian ja Liettuan satamat. Viron kaikki satamat yksityiskohtaisine tietoineen löytyvät sivuilta www.sadamaregister.ee/SadamaRegister/. Kumpikin sivusto tarjoaa kielivaihtoehdoiksi paikallisten lisäksi englannin. ■

Kärdla 7

13 9

8

16 10 12 14 15 11 Tallinna Paldiski

17 18

Rakvere

19

Jõhvi

5 6 Haapsalu 4 3 Virtsu

Kuressaare

Pärnu 1

2

1. Pärnu satama, Pärnu 2. Lõmalan satama, Saarenmaa 3. Virtsun satama, Läänemaa 4. Orjakun satama, Hiidenmaa 5. Suur-Holmin satama, Läänemaa 6. Veskiviigin satama, Läänemaa 7. Roograhun satama, Hiidenmaa 8. Dirhamin satama, Läänemaa 9. Naissaaren satama, Tallinna 10. Noblessnerin satama, Tallinna 12. Kalevi Jahtklubin satama, Tallinna 14. Koljunukin satama, Harjumaa 16. Kaberneemen satama, Harjumaa 17. Vergin satama, Länsi-Virumaa

30 miles -satamat: 11. Lentosatama, Tallinna 13. Kelnasen satama, Viimsi 15. Leppneemen satama, Viimsi 18. Eisman satama 19. Purtsen venesatama 20. Narvan satama 21. Narva-Jõesuun satama

21 20 Narva


Pakrin majakka On Viron korkein majakka – korkeus 52 metriä! Manner-Viron ainoa avoinnaa oleva majakka. Rakennettu vuonna uonna 1889 ja avoinna vierailijoille vuoden 2015 kesästä lähtien. Majakassa Teitä odottavat kaunis merinäkĂśala, maalauksellinen rantajyrkänne ja 275 porrasaskelmaa. TALLINNA

Pakri

Puh. +372 55 576 087 www.pakrituletorn.ee

Kahvila Pakri Parun

Vuonna 1868 rakennettu Peetri Tuulik -tuulimylly sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Tallinnan keskustasta, puhtaassa ympäristÜssä ja syrjässä kaupungin ruuhkista. Olemme kokoperheen ja ystävien ravintola. Meillä tarjotaan hyvää ja parempaa niin pienille kuin suurille nautiskelijoille.

toimii historiallisen Pakrin niemen kärjessä. Tule ja maista maukasta ruokaa ja nauti upeasta merimaisemasta 25 metriä korkealta rantajyrkänteeltä.

Tarjoamme ainutlaatuisessa Peetri Tuulikin 100-paikkaisessa ravintolassa ja suurella terassilla maistuvia grilliruokia suoraan hehkuvalta hiillokselta.

Kahvilan merenpuoleinen terassi on viihtyisä paikka, jossa voit nauttia niin aamuauringosta kuin auringonlaskustakin.

Puh. +372 55 538 880 www.fb.com/pakriparun info@pakri.eu www.pakri.eu

Avoinna: ma–to 11.30–20.00, pe 11.30–22.00, la 12.00–22.00, su 12.00–20.00 Puhelin: +372 51 69 339 • Osoite: Peetri tee 2, Peetrin kylä, Rae Peetri Tuulik

Suuret valikoimat pihakasveja!

Huolella ja rakkaudella kasvatettuja perennoja, pensaita, lehti- ja havupuita

7XONDD QDXÇ€LPDDQ -ÂşKYLLQ DLWRMD JHRUJLDODLVLD UXRNLD

Palveluitamme:

AUKIOLOAIKAMME:

• Taimien hankkiminen pihasuunnitelman mukaisesti. • IstutustyÜt. • Pihasuunnitelmien tekeminen. • Puutarhaneuvonta.

Lisätietoja: www.igaverepuukool.ee

Sovi aika etukäteen puhelimitse: +372 503 4415 Tallinnasta 30 km

ti-to 11.30-21 pe-la 11.30-22 su 12-18 ma suljettu

Lääne 1 b, JĂľhvi, Itä-Virumaa • Puh: + 372 33 3 75 750 info@mimino.ee • www.mimino.ee

,/02,786

,ORLVWHQ LKPLVWHQ NRKWDDPLVSDLNND 6KYLSV YLLQLEDDUL WDUMRDD ODDMDQ MXRPDYDOLNRLPDQ HGXOOLVHHQ KLQWDDQ 7(.67, .5,67$ 0$/'85 .89$7 0$.6,0 7220(

Shvips sijaitsee Tallinnan tämän hetken trendikkäimmällä alueella Telliskivessä, joka tunnetaan etenkin ravintoloistaan ja luovan alan toiminnoistaan. Shvips lÜytyy Telliskivi-kadun loppupäästä, heti rautatiekiskojen ylityksen jälkeen keskustasta päin tultaessa. Paikan luonnetta ei tarvitse arvailla ulkopuoleltakaan, sillä suurista ikkunoista näkee hyvin, mistä on kyse. Viihtyisän näkÜinen ravintola suorastaan kutsuu sisään. Shvipsin sisustus on suunniteltu siten, että pÜytäseurueet eivät häiritse toisiaan eikä oman porukan kesken keskustelu vaadi äänen korottamista. Meidän seurueellemme paikka sopi täydellisesti perjantai-illan viettoon. Priit Palk esitteli meille isännän ylpeydellä laajaa ja

laadukasta ginivalikoimaa ja viinilistaa, jolta lÜytyy jokaiselle kukkarolle sopivia vaihtoehtoja. Juomien oheen on tarjolla pientä purtavaa edulliseen hintaan. Meidän käydessämme Shivpsissä asiakaskunta oli ikärakenteeltaan kirjavaa ja hymyilevistä kasvoista päätellen kaikki tuntuivat viihtyvän erinomaisesti. Shvipsin erikoisuus on lähes 40 ginin ja yli 200 viinin valikoimat. Pulloviinien hinnat alkavat 17 eurosta.

7HUDVVL RQ DYRLQQD WRXNRNXXVWD DONDHQ

$YRLQQD WL WR SH OD VX PD VXOMHWWX

7$5-2//$ 21 0<™6 +$1$9,,1(-‡

3DLNDQ LV§QW§ 3ULLW 3DON VHNRLWWDD JLQLGULQNLW DPPDWWLWDLGROOD.

ĹŽ ĹŽ ĹŽ

FO ODVL HXURD O NDUDKYL HXURD O NDUDKYL HXURD 3HUMDQWDL LOODQ WXQQHOPD ROL YLLKW\LV§ MD LORLQHQ


golf

8

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

Golfkenttiä moneen makuun Viron golf-kiertue tarjoaa vaihtelevia pelielämyksiä eri puolilla maata. TEKSTI JUKKA ARPONEN, KARTTA EVE JAANSOO, KUVA KAAREL MIKKIN

Virossa golfia pelataan viidellä paikkakunnalla, kun Tallinnan lähikentät niputetaan

yhteen. Golfpaikkakuntia pääkaupunkiseudun lisäksi ovat Otepää, Pärnu, Haapsalu ja Kuressaari. Täyspitkiä 18-reikäisiä kenttiä on seitsemän, joista kolme Tallinnan ympäristössä, kaksi Pärnussa ja kentät Otepäällä sekä Kuressaaressa. Haapsalussa pelataan 9-reikäisellä kentällä. Kentistä peräti kolme, Jõelähtme, Kuressaari ja Pärnu Bay, on suomalaisen Lassi Pekka Tilanderin suunnittelemia. Niitä kaikkia on ylistetty vuoron perään Viron hienoimmiksi kentiksi, mutta vuonna 2016 Viron golfaajat valitsivat kuitenkin Niitvälja Golfin kotimaansa parhaaksi golfkeskukseksi. Virossa golfbuumi antaa edelleen odottaa

itseään. Lajin harrastajamäärä on kasvanut tasaisen hitaasti ja kaikkiaan rekisteröityjä pelaajia on tällä hetkellä muutama tuhat. Kentille se asettaa kovia taloudellisia haasteita, mutta vieraspelaajien kannalta tilanne on erinomainen. Kentillä ei ole ruuhkia, lähtöaikoja on tarjolla jokaiselle sopivina aikoina, vieraspelaajat ovat aina tervetulleita ja hinnat ovat kohtuulliset. Golfmatkakohteena Viro on suomalaisille golf-

fareille monella tavalla houkutteleva kohde vaikka sijaintia ja maan edullista hintatasoa ei huomioisikaan. Kenttiä on suhteellisen vähän, mutta ne tarjoavat monipuolisesti erilaisia haasteita. Estonian Golf & Country Clubin 18-rei-

käinen Sea Course hivelee silmää ja on korkeuseroineen, lehtometsän siimeksessä kulkevine väylineen ja merenrantaviheriöineen upea kokonaisuus. Niitväljan kehuttu kenttä on Viron

vanhin. Ikä näkyy hyvinä asioina niin kentällä kuin oheispalveluissa. Puistokentän väylien ulkopuolisetkin alueet ovat hyvässä kunnossa, mikä tekee pelaamisesta miellyttävää, vaikka pallo eksyisi välillä metsän siimekseenkin. Kenttä tarjoaa sopivan haasteellista pelattavaa kokeneemmallekin pelaajalle ja muutaman ikimuistoisen väylän. Tallinnan kolmas kenttä Suuresta vaihtoi pääomistajaa viime vuonna. Uusien omistajien myötä ei suuria muutoksia

ole tapahtunut, mutta samaan ryppääseen kuuluu nyt Tallinnassa toimiva simulaattorikeskus Golf Experience. Suurestan kenttä on pitkä ja vaihteleva, kuitenkin Tallinnan kentistä aloittelijaystävällisin, sillä väylillä on pääsääntöisesti reilusti leveyttä.

3

2

1

TALLINNA A

Narva Jõelähtme

Pärnun kentistä vanhempi, Villa Andropoffin yhteydessä toimiva White Beach on melko

8

tasainen links-tyylin kenttä, jolla pelaaminen on tyynenä päivänä leppoisa kokemus. Tuulisena päivänä kenttä haastaa pelaajat aivan eri tavalla, mikä kuuluukin lajin luonteeseen. Uudempi Pärnu Bay on niin ikään tyylipuhdas links ja sijaitsee aivan meren rannassa, joten tuuli puuttuu siellä vieläkin aktiivisemmin pelin kulkuun. Kenttä on muutenkin haastava ja tyylikäs. Korkean profiilin keskukseksi profiloitunut klubi haluaa tarjota asiakkailleen elämyksiä myös kentän laidalla, mikä näkyy muun muassa ravintolassa, joka kuuluu koko kaupungin laadukkaimpiin. Saarenmaalla ainoa kenttä löytyy Kuressaaresta läheltä kaupungin keskustaa kävelymatkan päässä suosituista kylpylähotelleista. Saare Golfin kenttä on monipuolinen, kaunis ja kaikin puolin laadukas. Otepään vaihteleviin metsämaastoihin golf-

kenttä istuu erinomaisesti. Korkeuserot ja väyliä reunustava puusto lisäävät vaikeusastetta muutenkin haastavalle kentälle. Otepäällä pelaaminen voi olla kaikkea muuta, mutta tylsää ei milloinkaan. Kenttä on ollut aina erittäin hyvässä kunnossa, kuten Viron muutkin kentät yleensä jo alkukesästä. Haapsalun golfkenttä on

perinteinen pienillä kustannuksilla rakennettu pay&play-kenttä, joka antaa muille Viron kentille tasoitusta niin pituutensa kuin griinien laadun suhteen. Hinta-laatusuhde kentällä on kuitenkin kohdillaan. Haapsaluun kannattaa poiketa pelaamaan päiväksi vaikka Pärnusta tai Tallinnasta ja tutustua samalla upeaan kesäkaupunkiin. ■

Niitvälja

Rakvere

Suuresta

Haapsalu

Türi

5 4

6

Valgeranna

Jõhvi

Mustvee

Viljandi

Pärnu

7 Tartto

Kuressaare Valga

Otepää

Võru

Golfia Virossa 2017 TALLINNASSA JA SEN LÄHISTÖLLÄ:

1. Suuresta Golf/Golf X Rae

Tallinnaa lähimpänä sijaitseva 18-reikäinen golfkenttä. Green fee arkisin 39, viikonloppuisin 49 euroa. Suuresta, Rae. Simulaattorit 15–20 euroa/tunti Golf Experience, Rannamõisa tee 3, Tallinna.

2. Niitvälja Golf Viron vanhin golfkeskus, 18-reikäinen sekä pay&play -kenttä. Green fee 79 euroa. Par 20 pay&play 30 euroa. Niitvälja, Keila.

3. Estonian Golf & Country Club Moderni golfkeskus, jossa 18- ja 9-reikäiset kentät. Green fee 89 euroa (18-reikäinen), 59 euroa (2x9-reikäinen). Mannivan kylä, Jõelähtme.

PÄRNUSSA:

4. Pärnu Bay Golf Links Korkean profiilin golfkeskus,18-reikäinen kenttä. Green fee arkisin 75, viikonloppuisin 99 euroa. Klubi tee 1, Reiun kylä, Tahkurand.

5. White Beach Golf Pärnun seudun vanhempi 18-reikäinen kenttä. Green fee arkisin 50, viikonloppuisin 55 euroa. Valgerannan kylä, Audru.

SAARENMAALLA:

6. Saare Golf

18-reikäinen kenttä lähellä Kuressaaren kaupungin keskustaa. Green fee arkisin 55, viikonloppuisin 60 euroa. Merikotka 22, Kuressaare.

OTEPÄÄLLÄ:

7. Otepää Golfiklubi Metsien suojissa kulkeva 18-reikäinen kenttä. Green fee arkisin 45, viikonloppuisin 50 euroa. Viikon rajoitamaton pelioikeus 150 euroa. Mähan kylä, Otepää.

HAAPSALUSSA:

8. Haapsalu Golf

Pay&play -tyylinen 9-reikäinen kenttä, jonka par on 34. Green fee 17 euroa/9 reikää, 26 euroq/2x9 reikää. Pärnu mnt 566, Haapsalu.


toivottaa vieraat tervetulleiksi!

JUURI NYT taidemaalariliiton näyttely 9.4. – 26.5.2017 MIES, NAINEN JA MERI XXIV kansainvälinen alastontaidenäyttely 4.6. – 4.9.2017

Avoinna joka päivä! KAHVILA, MUSEOKAUPPA www.mona.ee

/Museum.of.New.Art

muuseum@chaplin.ee

Esplanaadi 10, Pärnu Puh: +372 4430772

Avoinna: Toukokuussa lauantaisin ja sunnuntaisin 12–15 • Kesäkuukausina joka päivä 10–18

Tallinna

ARE Pärnu

Tilan alpakoihin ja muihin eläimiin tutustumisen lisäksi vieraita palvelee maatilan kauppa. Lisätiedot kotisivuilta: www.alpakafarm.ee Puhelin +372 581 21151 Kännun tila, Niidun kylä, Pärnun maakunta

KARAVAANIPUISTO

• Paikkoja 120 matkailuautolle ja -vaunulle. • Teltoille oma alue ja yöpyä voi myös leirintäalueella. Leirintämökkejä (6 kpl) • Mahdollisuus harrastaa liikuntaa, kahvila-kauppa, Wlan/WiFi.

Vanamõisan matkailuautojen leirintäalue sijaitsee 30 minuutin päässä Tallinnan keskustasta, kauniin Vanamõisan ulkoilukeskuksen ääressä.

Karavaanipuiston asiakkaille keskuksen kulttuuritapahtumiin sisäänpääsy alennushintaan!

Tiesitkö, että Virossa on

Lisätietoa ja TEE USE KESK U varaukset: H Õ ABA www.caravanpark.ee/fi V Puh:+372 586 66 696 info@caravanpark.ee

245 museota?

TEE

Jaan Paavle (Viro) YKSINÄINEN MIES

ANNA UUSI ELÄMÄ kierrätystaidenäyttely

Viron suurin ALPAKKATILA

ALLIK A

PÄRNUN NYKYTAITEEN MUSEO

VANAMÕISA

Lue The Baltic Guidea, niin tiedät enemmän Virosta. Balti jaaman rautatieasemalta 20 min.

www.balticguide.ee

”SAUE”

! O T S I U P A M E E T VIRON SUURIN OLEMME AVOINNA 10.6-31.8.2017

ista ja -elokuvista tuttu Lottemaa on Lotte-kirjo ! taa aina lähteä vierailulle Keksijäkylä, jonne kannat ssä Viron pää n tka ma ajo in uut Se sijaitsee 10 min ngista Pärnusta. virallisesta kesäpääkaupu

Keksijäkylässä löytäm istä odottavat yli sat a laitetta, erilaiset teematalot, seikkailupuisto, esi tykset ja mukava uimaranta. Seikkailujen välissä vo i virkistäytyä polskimalla merived essä ja tutustumalla rantalaitteisiin.

Löydettävää, keks ittävää ja hurjasti kiinnostavia seikkailuja riittää koko päiväksi niin lapsille kuin aikuisille. Vierailem inen on mukavaa ja turvallista ja sopii kaikkein pienemm illekin lapsille. Lotte maavierailulle kannatt aa varata kokonaine n päivä.

lmäkivoja pienempiä näyte Hauskoja näytelmiä ja . äin päivitt kohtauksia esitetään

Lottemaan teemapuisto

iä Keksijäkylässä voit leikkiä ja keks ja muiden rtin Albe on, Brun en, Lott essä yhd kylän asukkaiden kanssa.

uttimaan iluhetkistä pääsee na Miellyttävistä ruoka kahvilassa ja nta Ra , ssa alo tut let Lotten kahvilassa, ruokakioskeilla. muilla pienemmillä

www.lottemaa.ee Lottemaa

lottemaa_teemapark

Lottemaa


10 Pärnu

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

LIHULA

Kihnu Ruhnu

Viron ykkösranta sijaitsee Pärnussa.

Top 5 Pärnu

Koko perheen kesäkohde Pärnu lähiympäristöineen on täydellinen lomakohde. TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVAT MIKKO VIRTA, ELEN JUURMA, ANDRES PUTTING

Jotain Pärnun monipuolisuudesta kertoo se,

01 PYÖRÄLLÄ PUISTOON JA RANNALLE Kesäiseen Pärnuun tutustuu parhaiten satulan selästä. Puistojen ja jokirannan pyöräreitit tarjoavat polkemisen iloa luonnon helmassa. Pyöriä voi vuokrata useista paikoista.

02 VIRON SUOSITUIMMAT RANNAT Pärnun biitsi on jo käsite. Matala ja lämminvetinen uimaranta sopii myös pikkulapsille. Rannan palvelut ovat maan monipuolisimmat; tarjolla on surffausta, leikkipuistoja, ravintoloita, rantalentopallokenttiä ja kesäterasseja.

03 PÄRNUN UUSI TORI Pärnun tori avattiin melkein vuoden kestäneen remontin jälkeen huhtikuussa. Tyylikkäässä torirakennuksessa on useita ruokapaikkoja, apteekki, käsityömyymälä ja Rimi-ruokakauppa.

että muutaman kilometrin säteellä toimii Baltian hienoin moottorirata, kaksi korkeatasoista golfkenttää, kaksi seikkailupuistoa ja maan suurin koko perheen teemapuisto Lottemaa. Ja siihen vielä päälle reilu puolen tusinaa kylpylää palveluineen ja Viron suosituin uimaranta. Pärnu on kesällä kulttuuria tulvillaan.

Kesän jokaisena viikonloppuna järjestetään jokin tapahtuma tai festivaali. Vilkkaimmillaan kulttuurin tarjonta on heinäkuussa. Nuorempia Pärnuun houkuttelee elokuun alussa järjestettävä elektronisen tanssimusiikin festivaali Weekend Festival Baltic. Taiteen ystävät suuntaavat Nykytaiteen museoon, jossa jokakesäinen Mies ja nainen -taidenäyttely kokoaa yhteen taidetta Virosta ja eri puolilta Eurooppaa.

05 MAALAISROMANTIIKKAA Merenrantakylät Kabli, Treimani ja Häädemeeste ihastuttavat kauniilla maisemillaan ja aidolla ilmapiirillään. Rantakaistaleella Pärnusta Latviaan on useita hienoja hiekkarantoja, luontopolkuja ja museoita. Lottemaateemapuistokin jää Via Baltican varrelle.

■ ■ ■ ■

Asukkaita 41 000 Ensimmäinen kylpylä avattiin 1838. Tallinna–Pärnu 135 km Pärnu–Ikla 66 km

Lisätietoa: www.visitparnu.com

hedelmähalli sijaitsee ulkona toripöytien luona. Uusia ravintoloita avataan torikeskukseen kevään aikana. Latvian suunnassa Vanhan Riian tien varrel-

la sijaitsee monta viehättävää merenrantakylää, joihin on mukava tehdä päiväretkiä. Rantakaistaleen suurimmassa keskuksessa Häädemeestessä on alueen parhaat palvelut. Via Baltican varrella sijaitsevasta Tolkusen näkötornista avautuu huima näköala Riianlahdelle. Sieltä voi nähdä Kihnun saarelle asti. ■

Monen suomalaisen lempikohde Pärnun tori

Miten pääsee?

avattiin huhtikuun alussa melkein vuoden kestäneen remontin jälkeen. Uudesta torihallista löytyy leipomo-kahvila, kalaravintola, apteekki ja käsityöliike. Vihannes- ja

Auto: Tallinnasta ajoaika 2 tuntia. Bussi: Useita vuoroja päivässä Tallinnasta. Juna: Pari vuoroa päivässä Tallinnasta.

04 KULTTUURIN KIRJOA Pärnun kesän kulttuurin valtteja ovat muun muassa Pärnun musiikkifestivaali, Pärnun Hansapäivät ja Nykytaiteen museon koko kesän kestävä Mies ja nainen -taidenäyttely.

Pärnu

Rannan leikkipuisto on kesällä ahkerassa käytössä.


KUNINGA 36 PÄRNU AVOINNA SU–TO 12.00–22.00 PE-LA 12.00–00.00

GRUUSIALAINEN RAVINTOLA KOLHETHI

Katso sijainti lehden lopussa olevasta Pärnun kartasta (A = Alex Maja)!

Hotelli Ravintola Terassi Karaoke Kauneushoitola Sauna Pärnun SuomiSeuran kerhotila

Konse 15 vuotta! • Vierastalossa 60 vuodepaikkaa: kahden, kolmen ja neljän hengen huoneissa • Perhehuoneita, joissa keittonurkkaus • Aidattu parkkipaikka • 80–90 sähköistettyä vaunu-paikka (suihkut ja WC erikseen) • Sauna takkahuoneineen • Polkupyörien vuokraus

ILLALLISTA ET VIITSI TEHDÄ?

LOUNAALLE? VATSA TYHJÄ? ET EHTINYT TÄLLÄ KUPONGILLA

PIENENNÄMME LASKUASI 15 %

- Nykyaikaiset huoneet - Huoneistot ranta-alueella - Embecke a’la carte -ravintola - Kauneuspalvelut

PARAS PYSÄHDYSPAIKKASI PÄRNUN KESKUSTASSA Rüütli 44, 80010 Pärnu Puh: +372 447 8911 info@hotelparnu.com www.hotelparnu.com

SAAT A T S O N I MA T , T N L L A M M O T U ILAISEN J N YT N E S I ILMTAILAAT HAMPURVIN! KUN URIPIH P P I P I TA

AMERIKKALAINEN KEITTI VIROLAISEEN TYYLIIN. Joka viikko on el v musiikkia – tule katsomaan kuka ja milloin! Mahdollista katsoa my s urheilul hetyksi .

R tli 14, P rnu + 372 445 6555 broneering@restobison.ee info@restobison.ee


Pärnu

12

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

Kehon hoitoa ja mielenrauhaa

Flyhigh-joogaa voi kokeilla Activespassa.

Lomareissulla Pärnussa voi kokeilla uusia joogatyylejä. TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVA ACTIVESPA

Jooga on Virossakin kasvattanut suosiotaan

viime vuosina. Yksi Pärnun monipuolisimmista joogaklubeista on Activespa aivan uimarannan läheisyydessä. ”Meillä on Pärnun suurin valikoima erilaisia kehon ja mielen joogatunteja”, kertoo klubin johtaja Tiina Sarapuu. Valikoimissa on kaiken kaikkiaan kymmenkunta erilaista tuntia. Sarapuun mukaan klubilla voi kokeilla sellaisiakin joogatyylejä, joita ei muualla vielä ole. ”Flyhigh-joogaa opetamme ainoana Virossa.” Klubilla on huomioitu myös lapset: suuremmat voivat kokeilla katosta riippuvilla hihnoilla tehtävää Flyhigh Kids -joogaa. Suomalaisetkin ovat Tiina Sarapuun mukaan löytäneet joogaklubin palvelut. ”Viime kesänä meillä kävi todella paljon suomalaisia asiakkaita, mutta myös muita ulkomaalaisia.” Jooga sopii mainiosti lomareissun yhteyteen ja klubilla on hyvä tilaisuus kokeilla uusia, jännittäviä joogatyylejä.

Kesäaikaan tunnille voi periaatteessa tulla myös suoraan kadulta, mutta Tiina Sarapuun mukaan varminta on kuitenkin rekisteröityä etukäteen netissä. Sillä tavoin mahtuu varmasti ryhmään mukaan. Activespa:lla on kolme pääsalia, joista löyty-

vät kaikki tarvittavat välineet, kuten joogamatot, rullat ja hihnat. Tunteja on joka päivä aamupäivällä ja illalla alkaen kello viidestä. Kesällä suunnitelmissa on järjestää joogatunteja myös puistossa ja ulkoterassilla. Myös ensikertalaiset ovat tervetulleita tunneille. Sarapuu rohkaiseekin kaikkia kokeilemaan joogaa. ”Jooga on oivallinen tapa ottaa irtiotto arjen kiireestä.” ■

Mistä löytää? Activespa Estonia, A.H. Tammsaare pst 4a/6, Pärnu. Resort Hotel & Spa Estonian yhteydessä. www.estonia.ee.

Pärnun joogaklubeja ■ Joogastudio Paljajalu Studion valikoimissa on muun muassa hathaa, ashtangaa, vinyasaa ja pilatesta. Vee 2, Pärnu. www.paljajalu.ee ■ Juta Ild -joogatunnit – kundaliinijooga Kundaliinitunteja järjestetään niin lapsille kuin aikuisillekin. Vee 2, Pärnu. www.kundaliniyoga.ee ■ Janne Ristimetsan tanssistudio Monipuolinen studio, joka on erikoistunut lastenjoogaan ja tanssitunteihin. Õhtu põik 3-20, Pärnu. www.jannetantsustuudio.ee

■ Marilii Toots -joogatunnit Joogaa ryhmille ja yksittäisille ihmisille. Uus tn. 5, Pärnu. www.joogatunnid.ee, maarjamagdaleenagild.ee/joogakoda ■ Kundaliinijooga Kundaliinijoogaa ja intuitiivisen tanssin tunteja. Nikolai 27, Pärnu. elus.eneses@gmail.com ■ Tasapainottavat ja rentouttavat joogatunnit Jivamukti-joogaa ja raskausjoogaa Janne Ristimetsan tanssistudiossa ja Villa Medicassa. Õhtu põik 3-20 ja Villa 3, Pärnu. aura.mengel@gmail.com

Klassisen musiikin huipputapahtuma Pärnun musiikkifestivaali on pyhitetty tällä kertaa 80 vuotta täyttävälle maestro Neeme Järville. TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVA PÄRNUN MUSIIKKIFESTIVAALI

Kesäisen Pärnun musiikkielämän peruskivenä

voi pitää Pärnun musiikkifestivaalia, joka jo yhdeksännen kerran tuo Viron kesäpääkaupunkiin tähtiesiintyjiä eri puolilta maailmaa. Festivaalilla juhlitaan 80 vuotta täyttävää Neeme Järviä, joka sai tänä vuonna valtiollisen elämäntyöpalkinnon. Tämänkertaisia tähtinimiä ovat muun muassa maailmankuulu pianistilegenda Radu Lupu ja nuoremman polven tähtiviulisti Lisa Batiashvili. Festivaalin konserteissa esitetään runsaasti gruusialaisen säveltäjän Gia Kantšelin musiikkia. Hän on myös tämänkertainen festivaalin residenssitaiteilija. Festivaalin järjestäjän Kristjan Hallikin mukaan tapahtuman tekee ainutlaatuiseksi

Paavo Järvi johtaa Viron festivaaliorkesteria, joka koostuu maan parhaista muusikoista.

Ilmaisia kävelykierroksia

Purjeveneellä merelle

Toukokuussa alkavat taas perinteiset opas-

Pärnun pursiseura (Jahtklubi) vie halukkaita

tetut kävelykierrokset Pärnun keskustassa. Suomenkieliset kaupunkikierrokset ovat ohjelmassa perjantaisin kello 15. Lähtö on Pärnun vierailukeskuksesta osoitteesta Uus tn 4. Opastuskierros kestää noin tunnin ja sen aikana tutustutaan muun muassa Pärnun mielenkiintoiseen arkkitehtuuriin ja historiaan. Kaupunkikierroksia järjestetään 15.5.–15.9.

27.6.–31.8. merenlahdelle purjehtimaan. Purjehdusretkiä järjestetään joka toinen tiistai kello 18. Lippuja voi ostaa Pursiseurasta tai Pärnu Keskuksen infopisteestä. Pärnun pursiseura sijaitsee Pärnujoen rannalla, osoitteessa Lootsi 6. ■

se, että Paavo Järvin johdolla on saatu joka vuosi äärimmäisen korkeatasoinen muusikoiden ryhmä Pärnuun. ”Festivaalin hyvää atmosfääriä ovat kehuneet useat kansainväliset julkaisut ja toimittajat, ja se on kerännyt mainetta niin yleisön kuin muusikoidenkin keskuudessa eri puolilla maailmaa”, Kristjan Hallik kertoo. Festivaalin erottamaton osa on Järvi Akadeemia, jonka mestarikursseilla nuoret muusikot saavat oppia huipputason muusikoilta. ■

Mistä löytää? Pärnun musiikkifestivaali ja Järvi Akadeemia, 10.–17.8. eri puolilla Pärnua.

Purjehdusretket alkavat pursiseuran satamasta.


KAUNEUSSALONGIT UĂŠ*>Ă€ĂŒĂ•Ă€ÂˆÂ‡ÂŽ>“>>Â“ÂœĂŠUĂŠ*i`ÂˆÂŽĂžĂžĂ€ÂˆĂŠUĂŠ >Â˜ÂˆÂŽĂžĂžĂ€ÂˆĂŠUĂŠ ĂžÂ˜ĂƒÂˆiÂ˜ĂŒiŽ˜ˆŽŽœ

Rßßtli 41 1ĂŠSOV t 1VI

Hommiku 17, Pärnu 1VI t "WPJOOB KPLB QĂŠJWĂŠ o

"WPJOOB NB QF o MB o TV o

Hommiku 17 salongissa lisäksi myÜs: hieronta (klassillinen, thai, hunaja, aromi, suklaa), hiusten ja ripsien pidennykset, kosmetologi, vartalonhoito (ihokarvojen poisto jne.) spray-rusketus

Papiniidu 42 Pärnu (Mai Selver tavaratalossa) 1VI t "WPJOOB KPLB QĂŠJWĂŠ o

e-mail: hellesa@hot.ee

Kaikissa kauneussalongeissa käytetään: Goldwell, Tigi, Alterna, Sebastian, Davines,Scwartzkopf, Matrix, Joico, Australian Gold, Essie, Maria Galand ja AcadÊmie tuotteita.

HOTELLI VICTORIA KAHVILA-RAVINTOLA CAFÉ GRAND Kuninga 25, Pärnu •Puh. +372 444 3412 www.victoriahotel.ee

MARIAN TILA JA RATSASTUSKESKUS Joulupukin Korstnan tila KĂľpun kylä, TĂľstmaa, Pärnun maakunta GPS: 24°9’35’’ E, 58°17’50’’ N Puh. +372 523 6066 • www.maria.ee

Olemme erikoistuneet plastiikkakirurgiaan, ortopediaan ja esteettiseen kosmetologiaan.

10%

alennus kaikista palveluista, jotka on varattu ennen 30. syyskuuta 2017

Plastiikkakirurgia - rintojen kirurgiset muotoilut alk. 3 675 â‚Ź (B-lite kevytimplantit, Motiva, Natrelle) - silmäluomien ja korvien korjaukset 719 â‚Ź - 1 680 â‚Ź - rasvaimu, vatsa ja reidet 950 â‚Ź - 3 900 â‚Ź Ortopedia (Kela korvaa) - polven artroskopia alk. 550 â‚Ź - rannekanava alk. 300 â‚Ź

PolkupyÜrien vuokraus: 1 h - 2.50 Eur; 3–6 h 7.50 Eur 24 h - 10 Eur Tandemien vuokraus: 1 h - 5 Eur; 3–6 h 13 Eur 24 h - 18 Eur

PolkupyÜrÜn toimitus hotellille maksaa 1 Eur per pyÜrä. Tarjoamme teknistä apua pyÜrilemme Pärnun kaupungissa ilmaiseksi.

Esteettinen kosmetologia, kauneudenhoitokabinetti - esteettinen kasvojen BDR-happohoito 35 â‚Ź - 85 â‚Ź - mesolangat Aptos 990 â‚Ź - 1 200 â‚Ź Ilmainen konsultaatio! Villa 3, Pärnu I Puh. +372 442 7121 I +372 552 7131 info@villamedica.com I www.villamedica.com

Parhaisiin hetkiin Viiking kylpylässä Pärnussa! Viiking-kylpylä, Sadama 15, Pärnu

Vesi- ja saunakeskus â€?VIIKING SAAGAâ€? • 6 erilaista saunaa • iso uima-allas erilaisilla rentouttavilla vesihierontapisteillä, noin 250 m2 • Vastavirtajoki • Porealtaat • Japanilainen allas • Lastenallas • Katolla – viikinkien kota-sauna.

Uudistetulta Pärnun torilta lÜytyy AINA TUOREITA MAKUJA! tuoreet maatilakaupan tuotteet

uusi suuri lihahalli

taimet ja kukat

käsityÜt

Uudelta ravintolakadulta lÜytyy: Pärnu Kalamajakan kahvila

Pai Pagar -leipomon kahvila

Aasialainen ravintola HĂľbetaldrik

Torikahvila

Ellenin leipomo

AVOINNA:

SISĂ„TORI

ULKOTORI

RUOKAKATU

ma–su 8-22

ti–su 7:30-15

ma–su 8-21

info@parnuturg.ee

+372 44 26 482

+372 53 806 639

Erinomainen sijainti – muutaman minuutin päässä Pärnun keskustasta ja rannasta Majoitus (Standard- ja Superior-luokan huoneet - parveke ja ilmastointi) Perhehuoneet (Lapsille leikkihuone ja leikkikenttä) Vaativammalle asiakkaalle sviitit Rentoutumis- ja hoitopaketit Sydämen ja terveyden tutkimukset Rentoutumis- ja kauneuspalvelut Suomalaisille suomenkielistä kulttuuriohjelmaa *Lisäpalvelut – ruokasali, lobby-baari, kauppa, kauneussalonki, hammashoito, apteekki.

Yhteystiedot e-mail: info@viiking.ee Puh. +372 44 90 505, +372 44 90 500 Tutustu tarjouksiimme kotisivulamme: www.viiking.ee


Historiallisessa Haapsalussa kulkee kello hitaammin.

LAHE MAJA vierastalo Lahe tn 7, Haapsalu puh. +3725163023

www.lahemaja.com

The Baltic Guide kotiinkannettuna! 36,-

euroa/vuosi

TULE RETKEILEMÄÄN! RMK vaellusreitti, Matkatee, vie sinut halki Viron. Oandu-Aegviidu-Ikla 375 km Peraküla-Aegviidu-Ähijärve 826 km

(sis. alv)

UUSI REITTI! Penijõe-Aegviidu-Kauksi AVATAAN 2018 PERAKÜLA

OANDU AEGVIIDU

KAUKSI PENIJÕE

ÄHIJÄRVE

IKLA

Tilaa netistä www.balticguide.ee

Valtion metsän viisas isäntä www.loodusegakoos.ee


15 Haapsalu

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

Hengähdä Haapsalun rauhassa TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVAT ANDREI CHERTKOV

Jos Tallinna tuntuu liian meluisalta, Tartosta

puuttuu meri ja Pärnun rantojen ruuhkat ovat liikaa, on Haapsalu sopiva lomavaihtoehto. Tallinnasta Haapsalun rauhaan ajaa vain puolessatoista tunnissa. Kaupungissa vastaan tulee saman tien pikkukaupungin leppoisa tunnelma: kaikki on kävelyetäisyyden päässä ja paikalliset ovat leppoisan juttelevaisia. Ohittamaton kohde on Haapsalun piispan-

linna, jonka muurit kohoavat jyhkeinä kaupungin ylle. Linnassa riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa. Kaikki tuntevat lastenkirjailija Astrid Lindgrenin. Monta hänen kirjaansa kuvitti Ilon Wikland, joka vietti lapsuutensa Haapsalussa. Iloni Imedema (Ilonin Ihmeidenmaa) esittelee taiteilijan töitä ja elämää sekä tarjoaa lapsille paljon mukavaa tekemistä sekä sisällä että ulkona. Haapsalussa ollaan syystäkin ylpeitä kaupun-

gin omasta käsityökulttuurista. Haapsalussa neulotaan huiveja, joiden valmistustapa ja kuviointi on kehittynyt vuosisatojen aikana. Pitsikeskuksessa voi käydä tutustumassa käsityömestareiden töihin ja ihastella vaikkapa kuningatar Silvialle suunniteltua huivia.

Top 5 Haapsalu

Haapsalu ■ Etäisyys Tallinnasta noin 100 km ■ Perustettu vuonna 1279 ■ Noin 10 300 asukasta Lisätietoa: www.visithaapsalu.com

Haapsalun rautatieasema henkii mennyt-

tä maailmaa. Asemarakennus on kauneudessaan lumoava, ja kiskoilla seisovat junanvaunut ovat työnsä tehneet. Kesällä huviajelujuna Peetrike lähtee asemalta 45 minuutin kaupunkikierroksille. Ennen kaikkea Haapsalu on rantaa ja viehättävää kaupunkikulttuuria. Lukuisat kahvilat, puutalot ja pikkukujat luovat tunnelman, jollaista muualta ei löydä. ■

01 HAAPSALUN PIISPANLINNA Jyhkeä piispanlinna keskellä kaupunkia on mannaa historian ja jännittävien tarinoiden ystävälle. Torniin kiipeäminen on hikinen ja ahdas urakka. Pienet matkustajat viihtyvät loputtoman kauan vallihautaan rakennetulla leikkipaikalla.

02 RANTAPROMENADI Jos jotakin voi kuvailla sanalla pittoreski, niin Haapsalun rantapromenadia. Ota mielitietty käsikynkkään, tuijotelkaa merta säveltäjämestari Tšaikovskille nimetyllä penkillä ja nauttikaa lopuksi lasillinen mukavassa kahvilassa.

Miten pääsee? Auto: Henkilöautolla matka Tallinnasta Haapsaluun kestää 1,5 tuntia. Bussi: Bussi Tallinnasta Haapsaluun lähtee parikymmentä kertaa päivässä. Juna: Vaikka Haapsalussa on rautatieasema, junaa sinne ei ole kulkenut sitten vuoden 2004.

03 HAAPSALUN PITSI Haapsalun pitsihuivit ovat paikallista taidetta parhaimmillaan. Oli käsityöharrastaja tai ei, Haapsalun naisten neulomat pitsihuivit ovat hienoja tuliaisia kaunista kädentaitoa arvostavalle.

04 RAUTATIE- JA VIESTINTÄMUSEO Haapsalun vuonna 1907 valmistunut rautatieasema on kuvankaunis palanen rakennushistoriaa. Asemasalissa on viehättävä rautatie- ja viestintämuseo Jaam, jossa puksuttaa muun muassa hieno höyryveturin pienoismalli.

Ilonin ihmeidenmaassa tapaa KattoKassisen lisäksi paljon muita Astrid Lingrenin hahmoja.

05 NÕVAN LAULAVAT HIEKAT Jos Haapsalun rannat tuntuvat jo liian täysiltä, matkaa Nõvaan. Sen rantojen hienorakenteinen hiekkakin laulaa ja mieli rauhoittuu varmasti. Nõvaan on Haapsalusta noin 50 kilometriä.


16

kulttuuri ja

Tapahtumakalenteri 2017 TOUKOKUU 8.–14.5. Karlovan kaupunginosapäivät, Tartto 18.–20.5. Kirjallisuusfestivaali Head Read, Tallinna 19.–21.5. Türin kukkamarkkinat 20.5. Museoiden yö, eri museot ympäri Viron 20.5. SEB Maijooks, naisten juoksutapahtuma, Tallinna 26.–28.5. Kuressaaren katufestivaali, Saarenmaa KESÄKUU 31.5.–4.6. Tallinnan vanhankaupungin päivät 1.–4.6. Tallinn Treff -teatterifestivaali, Tallinna 2.–8.6. Kauniit konsertit Käsmussa, Käsmu 2.–4.6. Viljandin Hansapäivät 9.–10.6. Grillfest, Pärnu 15.–18.6. Sõru Jazz, Sõrun satama, Hiidenmaa 17.–23.6. Suure-Jaanin musiikkifestivaali 23.6. Tynnyrimarkkinat, Avinurme 28.6.–1.7. Tulevaisuuden musiikin festivaali Juu jääb, Muhu 28.6.–1.7. Tchaikovsky-festivaali, Haapsalu 29.6.–1.7. Hansapäivät, Pärnu 30.6.–1.7. Hard Rock Laager, Vana-Vigala HEINÄKUU 30.6.–7.7. Suunnistuksen MM-kisat, Tartto 5.–8.7. Õllesummer-musiikkifestivaali, Tallinna 5.–9.7. Haapsalun vanhan musiikin festivaali, Haapsalu 5.–9.7. Võru Folklore, Võru 6.–9.7. Keskiaikapäivät, Tallinna 6.–11.7. Lasihelmipeli-festivaali, Tartto 7.–9.7. Hansapäivät, Tartto 3.–16.7. Pärnun elokuvafestivaali, Pärnu 15.–16.7. American Beauty Car Show, Haapsalu 15.–18.7. Tallinnan meripäivät 21.–23.7. Joogafestivaali, Haapsalu 28.–29.7. Rock in Haapsalu, Haapsalu 14.–22.7. Saarenmaan oopperapäivät 27.–30.7. Viljandin perinnemusiikkifestivaali 27.–30.7. Jõgevatreff, Jõgeva 29.7. Sotahistoriafestivaali, Valga ELOKUU 7.–13.8. Rakkauselokuvafestivaali, Tartto 3.–6.8. Kahviloiden päivät, Kärdla 3.–5.8. Weekend Festival Baltic, Pärnu 4.–5.8. Augustibluus, Haapsalu 4.–5.8. Leigon järvimusiikkipäivät, Valgamaa 4.–13..8. Birgitta-festivaali, Piritan luostarin rauniot, Tallinna 18.–20.8. Kiviõlin motofestivaalit, Kiviõli 10.–17.8. Pärnun musiikkipäivät ja Järvi-akatemia, Pärnu 10.–12.8. Kuressaaren meripäivät, Kuressaare 11.–13.8. Viru Folk -festivaali, Käsmu 11.–13.8. Narvan taistelu -historiafestivaali, Narva 11.–13.8. Valkoisen daamin päivät, Haapsalu 11.–12.8. Arvamusfestival, Paide 12.–13.8. Haukan markkinat, Antsla 12.8. Elokuun unettomuus, Pärnu Muinaistulien yö, 26.8. koko Viro 26.–27.8. Sipuli- ja kalafestivaali, Lüübnitsa, Põlvamaa 24.–26.8. Aparaaditehas-korttelin festivaali, Tartto

Kesä tarjoaa huippu-urheilun huumaa TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVA JÜRI SUURKIVI

SUUNNISTUKSEN MAAILMANMESTARUUSKISAT Maailman parhaat suunnistajat kokoontuvat 30.6.–7.7. Tarttoon, kun maailmanmestaruudet ratkaistaan viidellä eri suunnistusmatkalla. Samaan aikaan eri puolilla Tarton maakuntaa on käynnissä Viron suunnistusviikko. Viikolla harrastajat pääsevät kokeilemaan samoja kilpailumaastoja kun maailman parhaat.

JALKAPALLON MM-KARSINTAOTTELUT Viron tie jalkapallon MM-kisoihin voi olla yhtä kivinen kuin Suomenkin, mutta kotijoukkuetta voi aina kannustaa. 9.6. Viron maajoukkue kohtaa Belgian joukkueen Tallinnan A. Le Coq Areenalla. Syyskuussa vastustajana on Kypros ja lokakuussa Bosnia ja Hertsegovina.

EUROOPAN PARHAAT MONIOTTELIJAT TALLINNASSA Seitsen- ja kymmenottelun joukkuekilpailun superliiga tuo 1.–2.7. Tallinnan Kadriorgin stadionille Euroopan parhaat yleisurheilun moniottelijat. Viikonlopun kisassa riittää kumpanakin päivänä katsottavaa aamusta iltaan.

TARTON TRIATHLON Teräsmiehet ja -naiset kisaavat 8.–9.7. Tartu Mill Triathlonissa, joka on osa Baltian triathlon-cupia. Kansainvälinen Euroopan Cup -eliitti kisaa toisena kilpailupäivänä, mutta sitä ennen on jo kisattu jokamiessarjassa ja lasten triathlonissa.

RALLIN RATTOA ETELÄ-VIROSSA Neljättä kertaa järjestettävä Tartu Rally kerää 14.–15.7. Etelä-Viron sorateille Viron ralliparhaimmistoa. Metsäpikataipaleiden lisäksi ajetaan kaupunkipikataipaleet Elvassa ja Põlvassa. ■

Tartu Mill Triathlonin naisten Euroopan Cup -kisan voitti vuonna 2016 Kaidi Kivioja.

Musiikin juhlaa linnassa ja rannoilla TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVA GEOFFREY HUBBEL

WEEKEND FESTIVAL BALTIC Kesän suurin ulkoilmafestivaali täyttää Pärnun hiekkarannan 3.–5.8. elektronisella tanssimusiikilla. Luvassa on bassonjytkettä, laservaloja ja kymmeniätuhansia EDM-musiikin ystäviä. Isoimmista nimistä ovat mukana muun muassa Armin van Buuren (Hollanti), Alesso (Ruotsi), Alan Walker (Norja) ja Martin Garrix (Hollanti). Suomesta kansaa tanssittavat Alma ja Proteus.

SUOMEN JUHLAT SUOMENLAHDEN RANNALLA Viru Folk -festivaali tekee 11.–13.8. kumarruksen satavuotiaalle Suomelle. Lavalla nähdään monipuolinen kattaus suomalaisartisteja. Mukana ovat muun muassa Värttinä, Finntroll, Kimmo Pohjonen, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Wimme Saari & Tapani Rinne. Virolaisista artisteista maininnan ansaitsevat Mari Kalkun & Runorun, Mari Jürjens ja Untsakad.

INDIEHERKKUJA JA ROUHEAA VIRO-ROCKIA Kaparock on perinteinen rokkifestari aivan Tallinnan kainalossa Kohilassa. Lavalla nähdään monipuolinen kattaus Viro-rockin kärkinimiä. Vibaa puntteihin panevat 3.6. muun muassa Elephants From Neptune, Sibyl Vane, I Wear* Experiment ja Singer Vinger.

Intsikurmun festivaali houkuttelee hipstereitä Kaakkois-Viron Põlvaan 4.–5.8. Lavalla nähdään muun muassa brittibändit Lucy Rose ja Throws sekä suomalainen Noah Kin. Paikallisista bändeistä esiintyvät Vaiko Eplik ja Eliit, Erki Pärnoja:Efterglow ja Frankie Animal.

Weekend Festival Baltic Pärnussa 3.–5.8.

OOPPERAA, BALETTIA JA LAULUN JUHLIA Klassisen musiikin ystävillekin on kesällä tarjolla monta tapahtumaa. Saarenmaan Oopperapäivät tuo Kuressaaren piispanlinnaan 14.–22.7. huippuesiintyjiä, tällä kertaa pääesiintyjäksi saapuu Krefeld Mönchengladbachin teatteri Saksasta. Birgitta Festival täyttää Piritan luostarin rauniot 4.–13.8. laadukkaalla oopperalla ja baletilla. Lavalla nähdään muun muassa Verdin Traviata ja Puccinin Tosca. Tallinnan Laulukenttä kokoaa 30.6.–2.7. jopa satatuhatta ihmistä laulamaan virolaisille tärkeitä lauluja 12. kertaa järjestettävillä nuorten laulu- ja tanssijuhlilla. Juhlien teemana on tällä kertaa Minä jään. Haapsalun uusi tapahtuma Tšaikovskin festivaali esittelee musiikkia kuuluisalta venäläissäveltäjältä, joka lomaili Haapsalussa kesällä 1867. Festivaali järjestetään 28.6.–1.7. eri puolilla Haapsalua. ■


a tapahtumat

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

17

Morsiamet kirmaavat kesäkuussa Narvassa.

Omaleimaiset kesätapahtumat Viron maakunnissa osataan järjestää tapahtumia, joita ei taatusti muualta löydy. TEKSTI MIKKO VIRTA JA SILJA HURSKAINEN, KUVAT ANDREI CHERTKOV, KASPAR ORASM, KÜÜSLAUGUFESTIVAL

KEVÄÄN KELTAISEN VOIMAKUKAN JUHLA Voikukkafestivaali järjestetään 13.–14. toukokuuta Kihlepan kylässä Pärnun luoteispuolella. Ohjelmassa on työpajoja muun muassa hapattamisesta ja luonnonkosmetiikasta sekä luentoja voikukan hyötykäytöstä. Iltaohjelmassa on Silver Seppin konsertti.

MORSIAMET JUOKSEVAT HYVÄN ASIAN PUOLESTA Morsianten juoksu -hyväntekeväisyystapahtumassa 3.6. Narvan kaduilla kirmaa kymmenittäin morsiuspukuisia neitoja. Tänä vuonna tapahtuman tuloilla autetaan sairasta narvalaislasta.

SETTOT VALITSEVAT KUNINKAANSA Viro on tasavalta, mutta etelävirolainen Setomaa on kuningaskunta. Settot valitsevat vuosittain joukostaan kunin-

Setomaan omaa vahvaa kulttuuria juhlitaan elokuussa.

kaan. Kuningaskunnan päivä on Luhamaalla 5.8., jolloin juhlallinen valinta tapahtuu.

myös luentoja ja näyttely Virossa kasvatetuista valkosipulilajeista.

HAPANKURKUN OMA FESTARI HAJUA KOHTI VALKOSIPULIFESTIVAALEILLE Kannattaa unohtaa haisevat vastalauseet ja suunnata 19.8. Jõgevalle kynsilaukan omille festareille, joilla on tarjolla valkosipulijuomia, valkosipulisäilykkeitä, valkosipulijäätelöä, valkosipulisuklaata ja Viron suurimman valkosipulin valinta. Festivaaleilla on

Valkosipuli on festivaalinsa ansainnut.

Kurkku, kala ja käsityöt ovat olleet Liivinlahden rannalla eläneille ihmisille elämän kulmakiviä. Niinpä piskuisessa Tahkurannan kylässä pyhitetään 20.8. kokonainen festivaali hapankurkulle. Ohjelmassa on jännittäviä hapankurkkutuotteita, paikallista ruokaa ja käsitöitä sekä tietysti hyvää musiikkia kyytipojaksi. ■


18 Länsi-Viron saaret

18

TALLINNA

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

KÄRDLA

Vormsi

Hiidenmaa Muhu Saarenmaa

PÄRNU

KURESSAARI Kihnu Ruhnu

Top 5 Länsi-Viron saaret

Viron saarilla on oma maailmansa Länsi-Viron saaret tarjoavat historiaa, tapahtumia, kulttuuria ja luontokohteita. TEKSTI TIMO HUTTUNEN, KUVAT ANDREI CHERTKOV

Viron saarten historia ulottuu 8 000 vuo-

01 SAARENMAAN NÄHTÄVYYDET Saarenmaan tärkeimmät nähtävyydet ovat Kuressaaren keskiaikainen piispanlinna, Kaalin meteoriittikraatteri ja Anglan tuulimyllypuisto.

02 KURESSAAREN KESÄ Kuressaaressa on useita mielenkiintoisia kesätapahtumia, kuten Katufestivaali 26.–28.5. Oopperapäivät järjestetään 14.–22.7. ja Meripäivät 10.–12.8.

den päähän. Saarilta löytyykin muinaisia pyhiä lehtoja ja kiviä sekä hiisiä. Vuonna 1227 saksalaiset ristiritarit valloittivat Saarenmaan ja rakensivat valtansa merkiksi useita kivikirkkoja, joihin voi tutustua nykyäänkin. Saksalaisläänityksen aikana saarille rakennettiin useita kartanoita, joista monet ovat avoinna vierailijoille. Muhun saarella olevan Pädasten kartanon ravintola Alexander on valittu monesti Viron parhaaksi ravintolaksi. Tunnelma saarilla on ainutlaatuinen. Ruo-

kokattoiset talot, kiviaidat ja tuulimyllyt tuovat mieleen menneen maailman. Saarenmaan pääkaupunki Kuressaare on kuin keskiaikainen pikkukaupunki. Saarilta löytyy myös kymmeniä hotelleja ja maatilamajoituspaikkoja sekä upeita uimarantoja. Saarten luonto on leudon ilmaston vuoksi monipuolinen. Esimerkiksi Sõrven niemi on lintubongareiden paratiisi.

03 MAJAKAT Hiidenmaalla on kolme suojeltua historiallista majakkaa: Kõpu, Tahkuna ja Ristna. 1500-luvulla rakennettu Kõpu on yksi maailman vanhimmista toimivista majakoista. Saarenmaan Sõrven niemeen on ensimmäinen merkkituli tehty vuonna 1646. Nykyinen majakka on rakennettu vuonna 1960.

04 HIIDENMAAN KESÄTAPAHTUMAT Kassarin saarella on 1.7. kitaramusiikkifestivaali Kassari Kitarrid. Kamarimusiikkipäivät järjestetään Hiidenmaan kirkoissa 7.–9.7. Paikallisista kalaherkuista ja kalastusperinteestä kiinnostuneiden kannattaa mennä Kalamiesten päivälle 7.7. ja Kampelajuhlaan 12.8.

05 MUHUN ELÄVÄ HISTORIA Koguvan kylä on suojeltu kohde ja yksi parhaista kokonaisuuksista, jossa voi tutustua 1800-luvun virolaiseen kyläyhteisöön. Kiviaitojen ympäröimät ruokokattoiset talot on rakennettu hirsistä ja maakivestä. Koguvassa on myös Muhun museo , jonka kokoelmissa on upeasti käsinkirjailtuja Muhun kansallispukuja.

Länsi-Viron suurimmat saaret ja kaupungit: ■ Saarenmaa: Pinta-ala noin 2 670 km2, asukkaita noin 40 000. ■ Hiidenmaa: Pinta-ala liki 1 000 km2, asukkaita noin 10 000. ■ Muhu: Pinta-ala noin 200 km2, asukkaita noin 2 000. ■ Vormsi: Pinta-ala noin 93 km2, asukkaita noin 400. ■ Kihnu: Pinta-ala noin 17 km2, asukkaita noin 500. ■ Ruhnu: Pinta-ala noin 11 km2, asukkaita noin 70. ■ Kuressaaren kaupunki, asukkaita noin 13 300. ■ Kärdlan kaupunki, asukkaita noin 3 100 .

Saarilla on yli kaksisataa suojeltua kasvija eläinlajia ja toistasataa suojelukohdetta. Saarenmaalla kasvaa myös harvinaisia orkideoita. Rauhallinen Hiidenmaa on patikoijien ja

luontomatkailijoiden suosiossa. Saarella on myös paljon mielenkiintoisia tapahtumia, kuten kesäkuussa oleva nelipäiväinen Sõru Jazz ja heinäkuussa pidettävä Hiiu Folk -festivaali. Muhu, Saarenmaa ja Hiidenmaa muodostavat monipuolisen ja sopivan pienen kokonaisuuden, johon voi tutustua autolauttoja käyttämällä omalla autolla, polkupyörällä, patikoimalla tai veneellä. Satamat löytyvät osoitteesta: www.sadamaregister.ee. ■

Miten pääsee? Mantereelta Saarenmaalle pääsee Virtsun satamasta autolautalla. Saarenmaan puoleisen sataman nimi on Kuivastu. Matka-aika on noin 30 minuuttia. Reitillä liikennöi kaksi upouutta autolauttaa, Piret ja Tõll. Muhun saarelta Saarenmaalle on pengertie. Hiidenmaalle lautat lähtevät mantereelta Rohukülan satamasta Hiidenmaan Heltermaan satamaan. Matka-aika on 75 minuuttia. Uudet laivat ovat nimeltään Tiiu ja Leiger. Kesällä ja viikonloppuisin on hyvä ostaa matkaliput autolautoille etukäteen osoitteesta: www.praamid.ee. Saarenmaan ja Hiidemaan välillä kulkee säännöllisesti lautta välillä Triigo–Sõru. Laivaliput osoitteesta: www.veeteed.ee. Kihnun saarelle pääsee Pärnusta ja Munalaidin satamasta. Laivaliput osoitteesta: www.veeteed.ee.

Välimatkat maanteitse: ■ Tallinna–Virtsu 135 km ■ Tallinna–Rohuküla 110 km ■ Tallinna–Munalaid 165 km


Meille tullaan kuin kotiin!

Majoitus Itä-Saarenmaalla, lähellä Orissaarta Matsi talu, Metsara kylä, Pöiden kunta • Puh. +372 53490302 Puh. +358 400412170 • metsarabb@gmail.com • www.metsarabb.ee 16

Haikaranpesä puhkemajad ORISSAARE

Tervetuloa! Riitta & Antero Päiväläinen

Ratsukievari - ihmisille jotka haluavat nauttia elämästään.

Orissaare, Saaremaa puh. +358 4077 19138, +372 56 267 638 www.haikaranpesa.ee hannele.vuorinen1@gmail.com

Haikaranpesä Puhkemajad (konttori)

Pärna

Ranna Villa

Saarenmaan suomalainen hevostila. Ratsastus- ja hevosretket merenrantaan, kukkaniityille ja tammilehtoihin. Mökkimajoitus, sauna ja ruokailumahdollisuus.

UUTUUS!

Ravintolassamme tarjoamme suoraan maatilalta Ylämaankarjan stressitöntä ja puhdasta luomulihaa sekä lihatuotteista valmistettu ruokaa! Tuotteet voit ostaa myös suoraan myyntipisteestämme! Majoitus 2-5 hengelle vanhoissa hirsimökeissä, joissa on suihku/wc, minikeittiö, TV, vuodevatteet, pyyhkeet ja merinäköala terassilta. Polkupyörät ovat vapaassa käytössä.

Hinnat alk. 65/€/mökki/yö Küdema kylä, Mustjalan kunta, Saarenmaa 372 5667 8824 • info@h Puh. +372 info@highlandcattle.ee highlandcattle.ee www.highlandcattle.ee

www.ratsukievari.ee • info@ratsukievari.ee • Puh. +372 511 33 95, +358 40 683 2252

Saaremaa Veski – paikallisten makujen ravintola Saarenmaan metsien riistaa, tuoretta kalaa, savukalaa, itse tehtyjä talonsnapseja ja omenaviiniä sekä parhaat valikoimat paikallisia oluita. Leikkinurkkaukset lapsille niin sisällä kuin ulkona.

Seuraa The Baltic Guidea Instagramissa

SAARENMAAN MUSEO

@thebalticguidesuomi

MIHKLIN TALOMUSEO

Pärna 19, Kuressaare, Saarenmaa • Puh: +372 453 3776 veski@saaremaaveski.ee • www.saaremaaveski.ee

Tiesitkö, että

68 prosenttia

virolaisista asuu kaupungeissa?

KURESSAAREN LINNA

#tuorettatietoavirosta #thebalticguide

AAVIKUIDEN TALOMUSEO

Lue The Baltic Guidea, niin tiedät enemmän Virosta.

www.saaremaamuuseum.ee www.balticguide.ee


Tervetuloa viihtymään Saarenmaalle

monella tavalla. Suurin osa tulee Saarenmaalle lautalla Virtsun sataman kautta. Uudet lautat liikennöivät reitillä varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Lauttalippu kannattaa varata ennakkoon osoitteesta www.praamid.ee, mutta ilman varaustakin lautalle pääsee. Kiireisemmät voivat tulla Saarenmaalle lentäen. Tallinnasta Kuressaareen on noin puolen tunnin lentomatka www.saartelennuliinid.ee. Lisätietoja Saarenmaan matkailutarjonnasta löytyy internetistä sivuilta www.visitsaaremaa.ee Tavataan

Saarenmaalla!

Puheiden mukaan aika kulkee saarilla hitaammin kuin mantereella. Ehkä näin onkin, mutta siitä huolimatta Saarenmaalla lomaillessa aika tuntuu rajalliselta, sillä nähtävää ja koettavaa on niin paljon. Saarenmaa ihastuttaa kaikkina vuodenaikoina. Kun kaipaa rentoutumista, niin silloin kohteeksi voi ottaa jonkun monista kylpylähotelleista, jotka palvelevat vuoden ympäri. Kaikkiaan kahdeksan kylpylähotellin palveluvalikoima on erittäin laaja. Saarenmaa onkin kokonaisuudessaan kuin yksi suuri viihtyisä spa – puhdasta ilmaa, liikuntaa luonnossa, rentoutumista ja hoitoja kylpylöissä ja pöydät täynnä terveellistä lähiruokaa. Raikaassa ilmassa elämysten pe-

rässä ravatessa tulee ennen pitkään nälkä. Ei hätää, sillä herkkuja Saarenmaalta piisaa. Savukala ja Saarenmaa kuuluvat erottamattomasti yhteen. Paikallista kalaa onkin ravintoloiden listoilla runsaasti. Monien ravintoloiden keittiömestarit suuntaavat ennen ravintoloiden avaamista kumisaappaat jaloissaan merelle kalanpyyntiin. Kalaruokien ohella myös saarenmaalainen liha on erityisen maistuvaa, oli sitten kyseessä lammas, strutsi tai villisika. Eikä unohtaa sovi paikallisia oluita. Ravintoloiden lisäksi paikallisia ruokatuotteita löytyy monista kaupoista merkittyinä ”Ehtsa toote” -merkillä www.ehtne.ee. Kun vatsa on täysi ja olo muutenkin hyvä, on oikea aika kulttuurille. Saarelle pääsee

Saarenmaan Matkailutoimisto Raatihuone, Tallinna 2 93819 Kuressaare puh +372 453 3120 info@visitsaaremaa.ee www.visitsaaremaa.ee www.visitestonia.com

! a a o j r ta Makuelämyksiä

Satamatunnelmaa

Wabrik-olutpubissa voi nauttia maistuvia paikallisia ruokia ja parhaita oluita. Kärdlan sataman ravintola Kuur panostaa paikallisiin raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin. Roograhun sattaman ravintolasta saa erinomaisten pitsojen lisäksi sesongeittain paikallisia kalaruokia. Kassarin viihtyisä grillibaari Lest ja Lammas tarjoaa Hiidenmaalle tyypillisiä ruokia käyttäen pääasiassa Hiidenmaalla luonnosta löytyviä ja lähialueen raaka-aineita.

Veneilijöitä Hiidenmaalla odottavat monet vieraanvaraiset ja turvalliset satamat. Roograhun uusi satama on avannut modernin vierastalon ja ravintolan. Heltermaan sataman tärkein tehtävä on linjalaivojen vastaanottaminen, mutta siellä on tilaa myös huviveneille. Tarjolla on myös hotellimajoitusta. Hyviä vierassatamia ovat myös Sõru ja Kärdla.

Elämyksiä Hiidenmaalla on useita valtion omistamia retkeilypaikkoja, teltta-alueita, vaellus- ja opetusreittejä. Vallan alueella on kaksi erämökkiä sekä kesällä avoinna oleva࢑ Ristnan infopiste, joka jakaa tietoa seudun suojelualueista ja luontokohteista. Sieltä löytyvät myös nuotiopaikka, telttailumahdollisuus sekä vaellusreittejä.

Hengenravintoa

Luonnon aarteita

Suuremõisan linnan upea sisustus ja puutarha henkivät historiaa. Palade Kivimite Majan (Paladen kivitalo) museossa saa tietoa muun muassa Kärdlan meteoriittikraatterista. Hiidenmaan museon päärakennuksessa voi tutustua entisen verkatehtaan jokapäiväiseen toimintaan. Koko Hiidenmaan historia löytyy saman katon alta Kassarin museossa. Sotamuseon ylpeydenaiheet ovat rannikkotykistön tykit ja merivalvontatutka.

Luidjan ranta on ihanteellinen paikka rantalomailuun. Sieltä löytyy pitkä hiekkaranta, rantalentopallokenttiä, lasten leikkialue ja keinuja. Tagukülan vaellusreitti vie läpi Kassarin saaren metsän aina saaren kauimmaiseen niemenkärkeen asti. Reitin varren maisemat ovat vaihtelevia ja alueella pesii paljon eri lintulajeja. Luontoon voi tutustua

Ainutlaatuisia käsitöitä Hiidenmaan käsityöperinne on omaleimaista. Hiidenmaan käsityömestareiden kaupoista löytyy sekä miesten että naisten taidolla tekemiä käyttö- ja koriste-esineitä. Käsityökaupat: Kärdla Pritsumaja, Moe Muusa Disainipood, Kristi Keraamikakoda ja Pitsu käsitööpood.

myös Kärdlan rantapuistossa, missä 3,3 hehtaarin alueella kasvaa 34 puu- ja pensaslajia.

Aikamatkailua Hiidenmaalla on kolme matkailijoille avointa historiallista majakkaa: maineikas Kõpu, Tahkuna ja Ristna. Kaikki kolme ovat suojeltuja. Kõpun majakka on maailman kolmanneksi vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut majakka. Sen rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1505. Hiiumaa Turismiinfokeskus Hiiu 1, Kärdla Puh: +372 462 2232 hiiumaa@visitestonia.com www.hiiumaa.ee, www.puhkaeestis.ee www.facebook.com/ Hiiumaaturismiinfo


karavaanarit

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

21 Viron karavaanarialueita: TALLINNA JA LÄHISEUTU: ■ Piritan sataman asuntovaunualue, Regati pst 1, Tallinna. ■ Tallinn City Camping, Pirita tee 28, Tallinna. ■ Vanamõisa Karavanipark, Vabaõhukeskuse tee 18, Saue. LÄNSI-VIRO: ■ Pikseke Kämping, Männiku tee 32, Haapsalu. ■ Roosta Puhkeküla, Elbliku, Noarootsi. ■ Piibelehe Kodumajutus, Karikarka põik 3, Kuressaare. ■ Mändjala Kämping, Lääne-Saare, Saarenmaa. ■ Randmäe puhketalu, Mangun kylä, Hiidenmaa. ■ Konsen leirintäalue, Suur-Jõe 44a, Pärnu. ■ Marian maatilan leirintäalue, Kõpun kylä. ■ Jõekäärun leirintäalue, Nurmen kylä, Sauga.

Karavaanareille on yhä enemmän palveluja TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVA VANAMÕISA KARAVANIPARK

Suomen kymmenien tuhansien karavaanareiden lomakohteeksi sopii entistä paremmin

Viro, jonne on viime vuosien aikana tullut lisää alan palveluita. Jotkut alueet antavat SF-Caravan ry:n jäsenille alennuksia palveluista. Loma-alueiden sijainti sopii niin kaupunki- kuin luontomatkailijoille. Viro on automatkailijalle mukava – polttoaine

on noin neljänneksen edullisempaa kuin Suomessa ja karavaanaripaikat lompakkoystävällisiä. Suuria mäkiä on vähän ja teiden kunto on suurimmaksi osaksi hyvä.

Yöpymispaikka löytyy aina lyhyen ajomatkan päästä. Ja koska Viro on pinta-alaltaan lähes yhtä suuri kuin Itä-Suomen lääni, niin yöpymispaikka löytyy aina lyhyen ajomatkan päästä. Haapsalussa sijaitsevan Pikseke Kämpingin omistaja Markku Lehtonen kertoo, että Viroon perustettiin leirintäalueyhdistys vasta 1,5 vuotta sitten.

Konse 15 vuotta TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVA KONSE CARAVAN

Suomalaisten suosima leirintäalue Konse Caravan täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Hie-

nolla paikalla Pärnujoen rannalla sijaitseva Konse juhlistaa syntymäpäiviä jättimäisellä kakulla 23. kesäkuuta. Juhlakansaa tanssittaa yhtye Audru Jõelaevanduse Punt, joten luvassa on todelliset kekkerit. Samalla juhlistetaan myös juhannusaattoa, joka on Virossa 23.6.

Perinteinen Vanhan tekniikan päivät järjestetään 19.–20. elokuuta Konsen alueella. Mukana on taas mielenkiintoista tekniikkaa niin Virosta kuin kauempaakin. Vanhimmat ja tyylikkäimmät kulkupelit palkitaan. ■

Mistä löytää? Konse Caravan, Suur-Jõe 44a, Pärnu.

“Viron, Latvian ja Liettuan leirintäalueyhdistykset julkaisevat vuosittain yhteistä leirintäalueopasta. Vuoden 2017 versiossa on 78 leirintäaluetta, minkä lisäksi on yhdistyksiin kuulumattomia, hyviäkin leirintäalueita”, Lehtonen sanoo. Karavaanarin kannattaakin aina tiedustella leirintäalueelta tai muusta kohteesta, onko paikka karavaanille sopiva, vaikka alkuun niin ei vaikuttaisikaan. ■

Lisätietoa Viron leirintäalueista ja muista karavaanareille sopivista alueista löytyy nettiosoitteesta camping-estonia.ee.

POHJOIS- JA ITÄ-VIRO: ■ Eisma Külalistemaja Länsi-Virumaalla, Eisman kylä, Vihula. ■ Männisalu kämping, Ranna tänav 12, Toila. ■ Vaikla Puhkekeskus, Vaiklan kylä, Iisaku. ■ Mereoja Kämping, Uuskõrtsi, Kõrkküla, Aseri. ETELÄ- JA KESKI-VIRO: ■ Waide Motellin leirintäalue, Käon kylä, Rõngu. ■ Karlovan sataman karavaanialue, Rebase 18, Tartto. ■ Kiviranna Puhkekeskus, Suure-Rakken kylä, Rannu. ■ Vaibla Puhkekeskus Võrtsjärven pohjoisrannalla, Vaiblan kylä, Kolga-Jaani. ■ Taevaskoja Salamaa Kämping Põlvamaalla, Taevaskoja tee 32, Põlva. ■ Innijärven karavaanareiden leirintäalue, Raudsepan kylä, Otepää. ■ Udumäe Puhketalu, Helme. LISTAN LÄHTEET: KLUBI EESTI KARAVAN JA VISITESTONIA


perheloma

22

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

Putkaan rauhoittumaan? TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVAT EESTI POLITSEIMUUSEUM, ANDREI CHERTKOV

Rakveressä sijaitseva Poliisimuseo on koko

perheen kohde. Kaksikerroksisessa museossa on kymmenen huonetta ja

lapsille erikseen oma Lasten Poliisimuseo. Puolitoistatuntinen kierros oppaan johdolla antaa yleiskuvan monista asioista Viron poliisihistoriasta nykypäivään. Jokainen voi kokeilla reaktioitaan auton jarru-

tuksessa tai oppia, miten estää varkaiden toimintaa. Valokuvia muistoksi voi ottaa esimerkiksi sellistä tai poliisin univormuun pukeutuneena. Jokainen pääsee myös tutustumaan rikoksien tutkintaan ja vakoi-

lutoimintaan sekä kuulee, miten meitä voidaan seurata. Väärennökset ja valheenpaljastuskone tulevat myös tutuksi museokäynnin aikana. Suomenkielinen opastus on mahdollista saada etukäteen tilaamalla. ■

Länsi-Virumaan museot Virumaa Muuseumid -säätiö kattaa usean museon. ■ Poliisimuseo, Tallinn tänav 3, Rakvere. Avoinna ti-la 10.00–16.00 ■ Rakveren linnoitus, Vallimägi, Rakvere. Avoinna joka päivä 10.00–19.00 ■ Kaupunkilaisen talomuseo, Pikk 50, Rakvere. Avoinna ti-la 10–16.00 ■ Palmsen kartano, Palmsen kylä, Vihula. Avoinna 10.00–17.00 ■ Kalame talomuseo, Karepan kylä, Vihula.

Aika jännää! Poliisimuseossa voi leikkiä vähän vankiakin.

Viikareihin vauhtia Viron maakunnat ilahduttavat monipuolisilla lapsiperheille sopivilla kohteilla. Rapsuta eläimiä, hikoile seikkailupuistossa tai opettele liikennekäyttäytymisen aakkosia maantiemuseossa. TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVA ANDREI CHERTKOV

POMPPUJA JA TÖRMÄILYJÄ Kun on tarve saada liiat vauhtihöyryt ulos, voi suunnata vain puolen tunnin päässä Tallinnasta olevalle Vembu-Tembumaalle. Siellä odottavat vesiliukumäet, pomppulinnat, törmäilyautot, tarzan-radat ja muut hauskat seikkailut, joiden parissa päivä hujahtaa helposti. Mukaan voi ottaa omat grillailutarpeet ja laittaa ruokansa itse. Toki paikan päällä on ruokapaikkojakin. Vembu-Tembumaa, Keskuse tee 2, Saku

AUTOILUHARJOITTELUA MAANTIEMUSEOSSA

Vembu-Tembumaa sijaitsee Tallinnan lähellä Sakussa.

Vanhan postitien varrella voi tutustua tieliikenteen historiaan Viron maantiemuseossa, joka sijaitsee vanhalla Varbusen postiasemalla. Kuulostaako tylsältä? Huoli pois - museossa on hieno liikennepuisto, jossa tenavat taatusti viihtyvät. Eesti Maanteemuuseum, Varbuse, Kanepi

VAUHDIKKAITA VESILEIKKEJÄ Viron suurimpaan ulkovesipuistoon pääsee Vudilan seikkailumaassa. Vedessä pärskyttelyn lisäksi Vudila tarjoaa muun muassa mönkijäajeluita, pienen eläinpuiston ja trampoliineja, eli kaikkea sitä, mitä lapsiperhe voi vauhdikkaan kesäpäivän viettoon tarvita. Vudila mängumaa, Kaiaveren kylä, Tabivere

ELÄIMIÄ IHASTELEMAAN Elistveren eläinpuistossa eläintarhakäynti yhdistyy metsäelämykseen. Karhut, ilvekset, eurooppalaiset biisonit ja monet muut eläimet asustelevat eläinpuistossa niille mahdollisimman luonnonmukaisessa ympäristössä. ■

Elistvere loomapark, Elistvere, Tabiveren kunta


T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

perheloma

23

Lottemaa sijaitsee kauniin mäntymetsän keskellä, meren rannalla.

Koko perheen teemapuisto Viron muumimaaksi kutsuttu Lottemaa tarjoaa seikkailuja koko kesäpäiväksi. TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVAT LOTTEMAA

Koiratyttö Loten tuntevat Virossa kaikki, eten-

kin suosittujen piirroselokuvien takia. Niitä on nähty myös Suomen elokuvateattereissa, Suomen puolella Lotte on tosin saanut nimen Lotta. Ikioman teemapuiston Lotte sai Pärnun eteläpuolelle kolmisen vuotta sitten. Teemapuiston johtaja Rein Malsub muistelee idean tulleen omalta tyttäreltään, joka oli Lotte-elokuvan nähtyään tokaissut: ”Muumimaailmaan pääsee laivalla, mutta miten Lottemaalle pääsee?”

Keksijäkylä on täynnä toinen toistaan hassumpia keksintöjä. Malsub kertoo alkaneensa miettiä Lottemaan luomista siitä hetkestä alkaen. Sopiva paikka teemapuistolle löytyi Pärnun läheltä. ”Lotte on suosittu hahmo myös Latviassa, joten Pärnu on sopivasti Tallinnan ja Riian puolivälissä.” Viron muumimaaksi kutsuttu Lottemaa on

maan suurin teemapuisto, joka noudattaa Lotte-kirjoista tuttua filosofiaa: hyvyys tekee elämän kiinnostavaksi. ”Lottemaalla ei ole pahoja hahmoja, on vain seikkailuita ja jänniä paikkoja. Jos on

ongelmia, niin ne ratkaistaan kekseliäisyydellä”, kertoo Rein Malsub. Kekseliäisyys onkin Lottemaan avainsanoja. Metsän keskelle rakennettu Keksijäkylä on täynnä toinen toistaan hassumpia keksintöjä ja värikkäitä taloja. Sadan härvelin joukosta löytyy muun muassa maissitikkukone, puinen moottoripyörä ja kukkien istutuslaite. Malsubin mukaan teemapuiston suosituimpia kohteita ovat Loten talo ja Jänisten talo. Myös seikkailurata houkuttelee pikkuväkeä tiuhaan tahtiin. ”Jänisten talossa pääsee seikkailemaan kunnolla labyrintissa ja liukumäessä.” Toimintaa riittää lisäksi alueen muissa rakennuksissa, urheilukentällä ja planetaariossa, jossa universumin salaisuuksiin saa tutustua myös suomeksi.

Koiratyttö Lotte tapaa Keksijäkylässä pieniä ja suurempia fanejaan.

Mikä Lotte? Heiki Ernitsin ja Janno Põldman luoma Lotte-hahmo on valloittanut ut lasten sydämiä Viron lisäksi muun muassa Latviassa. Suosittuja piirrroselokuvia on myyty yli 50 maahan ja ne ovat voittaneet myös kansainvälisiä palkintoja. Lotesta on ilmestynyt lukuisia kirjoja ja musikaaleja. Uusi elokuva saa ensi-iltansa vuonna 2018. Suomessa Lotesta on käytetty nimeä Lotta.

Lottemaan helmi on kaunis hiekkaranta,

jossa voi käydä pulahtamassa mereen kesken puuhapäivän. Rannalta löytyvät myös kahvila terasseineen ja monipuolinen leikkipuisto. Monipuoliset kahvila- ja ravintolapalvelut pitävät huolen siitä, ettei nälkä pääse yllättämään. Pikkulapsia varten on erik-

seen oma talonsa, lonsa, jossa voi lämämmittää vauvanvanruokia, imettää, ttää, vaihtaa vaippoja tai vain levätä. ”Usein lastentalon rauhasta nauttivat myös väsyneet isät”, Malsub naurahtaa. Monen lapsen suosikkipaikkoja ovat teatterilavat, joita teemapuiston alueella on useita. Esityksiä on pitkin päivää ja hahmot hassuttelevat lasten kanssa myös teemapuiston kaduilla. Malsub suosittelee varaamaan Lottemaan vierailuun aikaa kokonaisen päivän, sillä tekemistä riittää useaksi tunniksi. ”Kotiin lähtiessä saa mukaansa reilun annoksen positiivisuutta ja iloa.” ■

Mistä löytää? Lottemaa, Reiun küla, Tahkuranna. Pärnusta on Lottemaalle noin 15 minuutin ajomatka. Liput verkkokaupasta 17 euroa, paikan päältä 20 euroa. Avoinna 10.6. alkaen. www.lottemaa.ee.


24

Kuva: Eesti Vabaõhumuuseum

Tar

Juhannusjuhlia on ympäri Viroa. Tarton lähellä voi juhannusta viettää vaikkapa Viron maatalousmuseossa.

Tarton ja Tarton maakunnan huipputapahtumia kesällä 2017 n Karlovan kaupunginosapäivät 8.–14.5. www.karlova.ee

n Hansapäivät 8.–9.7. www.hansapaevad.ee

n Museoyö Tarton eri museioissa 8.5. www.muuseumioo.ee

n Tartu Mill Triathlon 8.–9.7. www.tartutriatlon.ee

n Ilmailupäivät 3.–4.6. www.lennundusmuuseum.ee n Kansainvälinen kirkkojen yö 9.6. www.kirikuteoo.ee n Katutaidefestivaali Stencibility 12.–18.6. www.stencibility.eu n Inkerinsuomalaisten laulu- ja tanssijuhlat 16.–18.6. www.inkeri.ee n Juhannusjuhlat Viron maanviljelysmuseossa 22.6. www.epm.ee n Tarton kaupungin päivä 29.6. www.tartulinnapaev.ee n Suunnistuksen maailmanmestaruuskisat 2017 30.6.–8.7. woc2017.ee

n Varnjan kalastajien päivä 15.7. www.puhkaeestis.ee/et/kaluritepaev-2017 n Punk & Rock -festivaali 14.–16.7. Facebook: Punk & Rock festival Estonia n Vanemuisen sinfoniaorkesterin kesäkonsertti 30.7. www.vanemuine.ee n Ruokafestivaali 12.8. ettevotlus.tartu.ee/laadad

Tartto

n Tarton rakkauselokuvien festivaali Tartuff 7.–12.8. www.tartuff.ee

Teksti Silja Hurskainen, kuvat Juha-Matti Aronen, Jaak Nilson

n Tarton kaupunkifestivaali UIT 16.–19.8. www.uit.ee

Tartossa vuodesta 2001 lähtien asunut ja opettajana työskennellyt Juha-Matti Aronen

n Rullaluistelumaraton 20.8. www.tartumaraton.ee

on vuosien mittaan tosissaan syventynyt Tarttoon ja tarttolaisuuteen. Hän toimii Tartto-oppaana ja on aktiivinen lukuisissa eri järjestöissä ja toimielimissä.

n Aparaaditehas-korttelin kaupunkifestivaali 24.–26.8. www.aparaaditehas.ee

Mitä Tartto tarjoaa lapsiperheelle? “Tartossa ei ole vilkkuvia valoja eikä isoja huvipuistoja. Lapsille on elämys seikkailla rauhassa tuomiokirkon raunioilla, kiivetä torneihin ja kuvitella historiaa. Tartto-päivistä saa lasten kanssa helposti vaihtelevia: voi tutustua Ahhaa-tiedekeskukseen, uida Emajoen hiekkarannalla ja nauttia toinen toistaan parempia herkkuja kahviloissa.”

Kuva: Ahto Sooaru

n Klassisen musiikin festivaali Lasihelmipeli 6.–11.7. www.erpmusic.com

n Tarton ralli 14.–15.7. www.tarturally.eu

Tartuff-elokuvafestivaalilla voi olla myös ulkoilmanäytöksiä.

Miten visiitti uuteen Eesti Rahva Muuseumiin on hyvä tehdä? “Kansallismuseo on valtava kokonaisuus eikä siihen kannata yrittää tutustua parissa tunnissa, vaan on hyvä päättää etukäteen, mitä lähtee katsomaan.” Jos sinun pitäisi laatia Tartosta oma Top 5 -listasi, mitä siihen kuuluisi? “Listassa olisi Karlova, joka on eläväinen suuri puukaupunginosa. Nostai-


tto

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 7

25

Tarton Toomemägi on yksi Juha-Matti Arosen suosikkipaikkoja. Sieltä löytyy myös Inglisild, enkelien silta.

on rauhaa ajatella Kuljen osan matkaa junalla ja pyöräilen sitten mielenkiintoisissa kohteissa.

sin esille myös tarttolaisen katutaiteen, Toomemäen, uuden Eesti Rahva Muuseumin ja kävelykeskustan kaikkinensa.” Mikä tarttolaisuus ja Tarton henki sinun mielestäsi on? “Minulle tarttolaisuus merkitsee viihtyisyyttä, aikaa ja rauhaa ajatella sekä katsella ihmisiä ja maailmanmenoa kahviloissa, terasseilla ja Toomemäellä. Lisäksi Tartossa tapahtuu joka viikko jotain mielenkiintoista. Rauhallisuus yhdistettynä henkiseen aktiivisuuteen ehkä onkin Tarton henkeä.” Mitä kiinnostavaa voi löytää muualta eteläisestä Virosta? “Etelä-Virossa kaikki on lähellä. Alatskivi linnoineen, Kolkja, Varnja ja muut vanhauskoisten kylät ovat aina kiinnostavia. Luontokohteista Taevaskoda ja monet hyvin hoidetut patikkareitit erityisesti soilla houkuttelevat retkille. Polkupyörän saa ottaa junaan ilmaiseksi. Siksi kuljenkin usein osan matkaa junalla ja pyöräilen sitten mielenkiintoisissa kohteissa. Tämä yhdistelmä on mielestäni paras tapa tutustua maaseutuun ja pienempiin paikkakuntiin.” n

Tarton tuomiokirkon linnan rauniot sopivat seikkailuun.


26 Tartto

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

TALLINNA

26

TARTTO

Top 5 Tartto

Tarton kesästä riittää kaikille TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVAT ANDREI CHERTKOV, ANTON KLINK, JAAK NILSON, KERLY ILVES, EAS, TIIT GRIHIN

Kävelyretki tummenevassa illassa Emajõen

01 TARTON VANHAKAUPUNKI Raatihuoneentori on kaupungin sydän. Istu torikahvilaan katselemaan ihmisiä tai lähde kävelemään toria ympäröiville pikkukujille.

02 KAUPUNGINOSAT KUNNIAAN Puutalokaupunginosat Supilinn ja Karlova viehättävät persoonallisella kaupunkikulttuurillaan.

03 KOMEA KANSALLISMUSEO

rannalla. Istuskelua tunnelmallisessa kahvilassa. Kulttuurielämyksiä lukemattomissa museoissa. Hikisiä urheilutapahtumia. Vireää kaupunkikulttuuria kaiken ikäisille. Tartossa riittää koettavaa jokaiseen makuun. Emajoen Ateena on sopivan kokoinen kohde jalkaisin liikkujalle. Erilaiset kaupunginosat kutsuvatkin kävelyretkille. Kun Raatihuoneentori ja Vanhakaupunki on nähty, voi tehdä retken Supilinnaan, Karlovaan tai kovassa nosteessa olevan Aparaaditehasen korttelin alueelle. Piknik kasvitieteellisessä puutarhassa on hyvä tapa rentoutua keskellä kaupunkia. Virolaisten uusi ylpeys, kansallismuseo

ERM, kannattaa ehdottomasti sisällyttää Tarton-vierailun ohjelmaan. Shoppailija viihtyy keskustan ostoskeskuksissa, jotka ovat käytännössä samassa tienristeyksessä. Etäämpänä keskustasta oleva Lõunakeskus on juuri laajentunut mittavasti. Kannattaa piipahtaa myös kaupungin ulkopuolella muissa Tarton maakunnan kohteissa. Viron maatalousmuseo Ülenurmella on hyvä kohde lapsiperheille. Ilmailumuseoon Haaslavan kunnassa kannattaa

Tartto ■ Tallinna–Tartto 185 km ■ Asukkaita noin 97 000 ■ Viron toiseksi suurin kaupunki ■ Tarton yliopisto perustettiin 1632 Lisätietoa: www.visittartu.com

tutustua vaikkapa kesäkuisten ilmailupäivien aikana. Tänä kesänä Tartto vaikuttaa olevan myös

Viron urheilupääkaupunki. Heinäkuussa muutenkin kansainvälinen kaupunki muuttuu entistä kirjavammaksi, kun suunnistuksen maailmanmestaruuskisojen osallistujat saapuvat paikalle. ■

Miten pääsee? Auto: Tallinnasta Tarttoon on maanteitse noin 185 kilometria. Tarttoon voi ajaa joko maantietä 4 Paiden ja Põltsamaan kautta tai hieman lännempää Raplan ja Viljandin kautta. Bussi: Matka Tallinnasta kestää noin 2,5 tuntia. Vuoroja lähtee päivittäin useita kymmeniä. Juna: Vuoroja lähtee Tallinnasta päivittäin noin kymmenen. Nopein vuoro on alle kaksi tuntia. Lentokone: Finnair lentää Helsingistä Tarttoon seitsemän kertaa viikossa.

Ensimmäistä kesää auki oleva Viron kansallismuseo Eesti Rahva Muuseum on kohde, johon varattu aika ei mene hukkaan.

04 URHEILUFANIN SUOSIKKIMAAKUNTA Tartossa ja lähiseuduilla on kesäaikaan loputtomasti urheilutapahtumia. Kannusta maailman parhaita suunnistajia, seuraa rallia tai osallistu rullaluistelumaratoniin.

05 TARTON HENKI Käsinkosketeltavaksi sitä ei voi tehdä, mutta tuntea sen voi: Tartossa on tunnelmaa, jota muualta Virosta ei löydä. Jututa tarttolaista – hän ehkä osaa pukea hengen sanoiksi.

Hansapäiviä vietetään Tartossa heinäkuun alussa.


Suomalaiselta suomalaiselle - ja tietysti muillekin

Tervetuloa Jounin Põhilõuna -kahvilaan!

Bonusta myös Virossa! TALLINN

NARVA

Annoksemme ovat reilusti täyttäviä ja terveellisiä. Hinta-laatu-suhde on varmasti paikallaan. Aamiainen 3 euroa Pääruuat 3,50–4,50 euroa a Keitot 2 euroa

TARTU

Raatuse 83, Tartto, Avoinna ma–pe 8–15 Puh. +372 5648 4145

Kohvik Põhilõuna

www.prismamarket.ee

Italialainen ravintola ja pizzeria Avoinna ma—to 11.30 —23.00, pe—la 11.30—24.00, su 12.00—23.00

Tiesitkö, että

Emajoki oli aikoinaan merkittävä vesireitti Itämereltä Venäjälle?

Lue The Baltic Guidea, niin tiedät enemmän Virosta.

www.balticguide.ee

Etelä-Viron suurin ostosja viihdekeskus!

Uudistunut Lõunakeskus - yli 170 myymälää, luistinrata, 4D-elokuvateatteri, sisäseikkailupuisto, kahviloita ja ravintoloita ja lasten leikkikenttä.

Ilmainen bussikuljetus keskustasta ostoskeskukseen!

Ringtee 75, Tartto, info +372 7315500, Astri.ee/lounakeskus

Italialaisten kokkien valmistama aito italialainen ruoka - Pizzat valmistetaan perinteisessä puulla lämmitettävässä Forno a Legna -pizzauunissa - Suussasulavat pastaherkut - Tarton keskustassa - WIFI (langaton internetyhteys) - Viihtyisä kesäterassi Kompanii 10, Tartto Puh: +372 7407 545 www.ladolcevita.ee


TERVEYTTÄ PUHTAASTA LUONNOSTA

Unohda arjen huolet ja kohenna terveyttäsi Etelä-Virossa! • Hotelli • Spa- ja saunakeskus • Hoidot • Ravintola • Kokoukset • Uniklinikka

Lomapaketti alkaen

45€

Täysi pakettien valikoima sekä tarjoukset www.kubija.ee

Männiku 43A, Võru • Puh. + 372 50 45 745 5 info@kubija.ee • www.kubija.ee

JOKO TUNNET VÕRUMAAN? Tule kokemaan muinaisen luonnon kauneutta, aitoa kulttuuria ja mielenkiintoista historiaa. TTO TAR

Mõnisten talonpoikaismuseo on Viron vanhin ulkomuseo. Historiaa kivikaudesta nykypäivään. 1800 ja 1900 lukujen maatilarakennuksia ja sisätiloja. 1930-luvun talonpoikaiskauppa. Kuutsin kylä

Karilatsin kylä

PÕLVAN TALONPOIKAISMUSEO

VANA-VÕROMAAN KULTTUURITALO

Kultuurikodan museossa voi tutustua Võrumaan historiaan 8 000 vuoden ajalta ja taiteen ystäville kiinnostavaa nähtävää löytyy gallerian puolelta. Katariina 11, Võru

Teksti Mikko Savikko, Kuvat Andrei Chertkov, Jaak Nilsen, Mikko Savikko

42 km

VÕRU

Välimatkat maanteitse: n n n n n n n n

Viron kaakkoisosa on Tallinnasta noin 250

kilometrin etäisyydellä - kauemmaksi Viron alueella ei pääse. Alueen suurimpaan kaupunkiin, Võruun, ajaa autolla pääkaupungista noin kolme tuntia. Võrun murteessa on suomalaisille tuttuja sanoja. Kalevipojan tekijän Fr. R. Kreutzwaldin entiseen kotiin tehty museo on yhdessä Võrun vanhimmista puutaloista. Kreutzwaldin luona kävi aikoinaan myös Elias Lönnrot. Vana-Võrumaan Kultuurikodassa olevassa museossa pääsee tutustumaan muun muassa yhteisiin suomalais-ugrilaisiin juuriimme. ty Unescon maailmanperinneluetteloon. Saunomaan pääsee useammassakin paikassa. Median kirjoittelu Latvian edullisista alkoholihinnoista on lisännyt kiinnostusta myös Valgan kaupunkia kohtaan. Suomalaisten sotahistoriasta kiinnostuneiden kohde on kaupungin lähistöllä sijaitseva Pajun taistelun muistomerkki sekä suomalaisten kaatuneiden muistolaatta Johanneksen (Jaani) kirkon seinässä. Kaupungissa sijaitsee myös laaja militaarimuseo. Valgan ainoa hotelli Metsis ravintoloineen

on sisustettu metsästyksestä pitävien

Tallinna–Viljandi 154 km Tartto–Viljandi 78 km Pärnu–Viljandi 86 km Tallinna–Võru 257 km Tallinna–Valga 233 km Võru–Valga 68 km Võru–Viljandi 120 km Viljandi–Valga 80 km

mieleen. Kaupungin ravintolatarjonnasta mainittakoon 1930-luvun asuintalossa oleva Lilli, jossa kesäisin on 60-paikkainen terassi. Rajan ylittäminen Valgasta Latvian puolelle Valkaan käy varsin huomaamatta ja siksi matkustusasiakirjat on syytä pitää mukana kaupungissa liikuttaessa. n

Miten pääsee? Bussi: Bussit ajavat Tallinnasta Võruun nelisen tuntia. Lippuhinnat ovat alkaen 10 euroa. Valgaan bussit ajavat 4 tuntia 15 minuuttia. Lippu maksaa 13 euroa. Viljandiin matka kestää noin 2,5 tuntia ja lippu maksaa edullisimmillaan 5 euroa. Juna: Junamatka Tallinnasta Viljandiin kestää noin 2,5 tuntia ja maksaa 8,90 euroa. Junavuoroja on neljä päivässä.

A LG VA

Põlvan talonpoikaismuseo on kaunis kohde, jossa voit viettää koko päivän. Museon päärakennuksena toimii vuonna 1889 rakennettu pitäjänkoulu. Ota mukava eväshetki piknik-paikalla ja keinu komeissa kyläkeinuissa. Karilatsin kylä

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 7

Kauaksi Tallinnasta

Võrumaan savusaunakulttuuri on merkit-

36 km

MÕNISTEN TALONPOIKAISMUSEO

28–29 Etelä-Viro

Kuutsin kylä

DR. FR. R. KREUTZWALDIN MUISTOMUSEO

F. R. Kreutzwaldin museo esittelee Viron Kalevipoeg-kansalliseepoksen tekijän elämää ja töitä. Elias Lönnrot vieraili samalla paikalla vuonna 1844. Kreutzwaldi 31, Võru

Riihet, savusaunat ja tuulimyllyt esittelevät maakunnan menneisyyttä kivikaudesta alkaen. www.wi.ee/en/museums

Viljandin linnanraunioilla voi ylittää hienon riippusillan.


TALLINNA

•majoitus (tilat 83 vieraalle) •sauna •kokoustila •kahvila •elokuvasalonki •keilarata •läheisyydessä skeittipuisto,

MÄNNIMÄEN VIERASTALO VIERAST

jäähalli ja jääkiekkokenttä

VILJANDI PÕLVA

VALGA

VÕRU

VÄRSKA

Riia mnt 52d Viljandi

Puh. +372 435 4845, +372 509 6330 sähköposti: info@mannimaja.ee

www.mannimaja.ee

Top 5 Etelä-Viro VILJANDIN RAKASTETUIN RUOKAPAIKKA * Hiiliuunissa tehtyjä ruokia * Päivän tarjouksia * Erikoistarjous täysikuun aikaan

-5%ÉÉ

alennusta ilmoituksen näyttämällä.

Centrumi Keskus,

”Kukaan ei rakasta vilpittömämmin kuin se, joka rakastaa ruokaa.” G. B. SHAW Viljandi, Tallinna tn 22.

Avoinna joka päivä 11–22.

Kohvik Täiskuu

01 Viljandin kulttuurikaupunki

Suurin kesätapahtuma on 25. kertaa järjestettävä Viljandin perinnemusiikkifestivaali, mutta ystävyyskaupunkiaan Porvoota muistuttavassa kaupungissa tapahtuu koko kesän ajan.

02 Vastseliinan linnoitus

EDULLINEN

1300-luvulla Rooman ja Konstantinopolin kirkkojen alueiden rajalle rakennettu linnoitus tunnetaan pyhiinvaeltajien keskuudessa. Läheisyydessä on Meremäen näkötorni, josta näkyy Petserin kirkon kupolitkin.

TERVEYSPAKETTI

4 YÖTÄ

Pakettiin kuuluu:

03 Värska

t Majoitus kahden hengen huoneessa t Uimahallin ja kuntosalin vapaa käyttö t Täyshoito (aamiainen, lounas ja illallinen) t 8 hoitoa ja haluttaessa lääkärin vastaanotto

Settojen kulttuuriin voi tutustua vedestään ja kylpylästään tunnetussa Värskassa. Siellä on myös museo ja 16.–17.6. järjestetään Seto Folk 2017.

185

Hinta

EUR/henkilö

Kahden hengen huoneessa yksinasuvalle ei lisämaksua!

04 Võru

Tamulan järven ääressä on mukava rantapromenadi uimarantoineen.

05 Põlva

Kunnan keskustassa on majoitusyrityksiä ja ruokapaikkoja sekä myös koko perheelle sopiva järvenranta. Lähellä on myös maan yksi tunnetuimmista luontokohteista, Taevaskoda Ahja-joen rannalla hiekkaseinämineen.

Tervetuloa Pyhäjärven kartanokylpylään! Meille voitte tulla yksin, perheen, ystävien tai työtovereiden kanssa lomailemaan, terveyttä hoitamaan tai seminaari- ja kokousmatkalle. Pyhäjärven kylpylähotelli Pühajärve, Otepää, Valgamaa Puh. +372 76 65 500, fax +372 76 65 501 www.pyhajarve.com

Varausnumero +372 7 665 500 tai sähköposti sales@pjpk.ee


Keskiaikainen tori – mestarit tekevät ja myyvät • Muusikoita • Tulitaidetta • Esityksiä • Työtupia • Voimamieskisoja • Pukuloistoa • Roolipelejä • Elokuvaa

Keskiaikapäivät 14.–15. heinäkuuta.2017 Tapahtumapaikka on Viljandin ritarilinnan rauniot www.bonifatiusegild.ee bonifatiusegild@gmail.com Puh. +372 5814 7783

Viljandin keskiaikainen kaupunki tarjoaa koettavaa niin kulttuurin rakastajalle kuin luontoelämyksiä hakevalle. Kauniit näkymät linnan raunioilta, kävelyreitit järven ympäri, viihtyisät kahvilat ja erinomaiset ruokapaikat tekevät pienestä kaupungista mielenkiintoisen kohteen jokaiselle vierailijalle. Viljandissa järjestetään ensimmäistä kertaa 18.8.-

Tiesitkö, että

silakka ja kilohaili ovat toisiaan muistuttavia eri kalalajeja?

Lue The Baltic Guidea, niin tiedät enemmän Virosta.

17.9 QQ TAIDEFESTIVAALI. Kuukauden sisällä kaupungista tulee kohtaamispaikka kansainvälisille taiteilijoille. Yleisöllä on mahdollisuus kohdata katutaide-esityksiä, elokuvia, konsertteja, valoinstallaatioita, nykytanssia ja ympäristötaidetta urbaanissa ympäristössä. QQ – juhlaviikkojen osana järjestetään suomalainen ARTEGROUD BALTIC festivaali Viljandissa. Se koostuu taidenäyttelystä Kaupungingalleriassa, ympäristötaiteen tapah-

tumasta sekä taiteilijoiden yhteisnäyttelystä Kondas – taidemuseossa. Lisäksi järjestetään pienempiä näyttelyitä erilaisissa popup-tyyppisissä näyttelytiloissa. Tapahtumat levittäytyvät myös kaupunkitilaan. Mukana on suomalaisen taiteen mielenkiintoisimpia nimiä. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita Viljandiin nauttimaan upeasta atmosfääristä: nykytaiteesta ja luonnosta!

www.balticguide.ee


liikenne

T H E B A LT I C G U I D E ™ K E S Ä 2 0 1 7

31

Juniin voi ottaa polkupyörän ilmaiseksi mukaan.

Julkinen liikenne kuljettaa sujuvasti kesäretkille TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVAT MIKKO SAVIKKO JA ANDREI CHERTKOV

Saarenmaan ja Hiidenmaan laivaliikenteessä on uusia aluksia.

Ilman autoa Virossa liikkuva voi valita junan,

bussin, laivan tai lentokoneen. Junissa ja useimmissa busseissa sekä Saarenmaan ja Hiidenmaan laivoissa toimii myös langaton internet-verkko.

Uudet junat vievät ympäri Viroa Viron valtion junayhtiö Elron ajaa Tallinnasta länteen (Paldiskiin), etelään (Pärnuun ja Viljandiin), itään (Narvaan ja Tarttoon) sekä Tartosta Koidulaan ja Valgaan. Junissa on tilaa kymmenelle polkupyörälle, joille ei tarvitse ostaa lisälippua. Elron suosittelee, että aamun ja illan työliikenteen aikaan ei liikuttaisi pyörien kanssa Tallinnan läheisyydessä. Perjantaija sunnuntai-iltaisin ruuhkaa on myös kaukoliikenteessä. Mukana matkustavilla koirilla pitää olla kuonokoppa. Ensimmäisen luokan lippujen hinta on vain hieman kalliimpi kuin normaalilippu. Junissa ei ole tarjoilua. Alle 15- ja yli 65-vuotiaat saavat junaliput alennettuun hintaan. Alle kouluikäiset matkustavat ilmaiseksi. Lippuja myydään asemilla ja junissa. Tarkempia tietoja on viroksi, venäjäksi ja englanniksi sivulla elron.ee.

Bussiliput voi tilata helposti netistä Viron sisäisen bussiliikenteen tiedot ovat kahdessa portaalissa, peatus.ee ja t-pilet.ee, josta viimeksimainitusta voi ostaa lippuja. Esimerkiksi Lux Express

-busseissa saavat alle 16- ja yli 60-vuotiaat 40 prosentin alennuksen, jolloin esimerkiksi Tallinnasta Tarttoon voi matkustaa kuudella eurolla. Lippujen hinnat ovat korkeammat esimerkiksi perjantai-iltaisin.

Viron saarille pääsee lentokoneella paljon autoa nopeammin.

Saarille kuljettavat uudet alukset Saarenmaan ja Hiidenmaan sekä mantereen välisten laivaliikenteen ongelmien pitäisi olla nyt historiaa, kun linjoilla liik-

kuvat uudet alukset. Lippuja matkustajille ja autoille voi varata etukäteen praamid. ee -sivustolta. Satamassa pitää olla 15 minuuttia ennen laivan lähtöä. Jos vuorolta myöhästyy, lipun voi käyttää seuraavilla vuoroilla tilan mukaan. Kihnu Veeteed -laivojen kohteet ovat Kihnu, Manilaid, Ruhnu, Vormsi, Prangli, Aegna ja Piirissaar (Peipsijärvellä). Lisätietoja liikenteestä on sivustolla www. veeteed.com.

Lentokoneella nopeasti saarille Tallinnasta lennetään vähintään kerran päivässä Saarenmaalle Kuressaareen ja Hiidenmaalle Kärdlaan. Lentoliput ovat edullisia, 25 ja 26 euroa/suunta. Aikataulut ja lipputiedot löytyvät osoitteesta www.airlink.ee. ■


Tervise Paradiis

spa-hotelli & vesipuisto – Pärnun merenrannassa sijaitseva **** tähden kylpylähotelli, jossa yhdistyvät terveys- ja hyvän olon kylpylän parhaat puolet! Hyvät unet hotellihuoneissa, joissa on kaikki mukavuudet ja kaunis merinäköala. Aisteja hellivät spa-rentoutushoidot ja terveyttä edistävät kylpylähoidot keholle ja mielelle. Parhaat yhteiset hetket ja hauskimmat elämykset vesipuistossa ja keilahallissa. Jotakin herkullista ja houkuttelevaa ravintoloissa ja baareissa. …ja paljon muuta!

Paradiis, jossa on kaikki, mitä lomaan tarvitset!

Tervise Paradiis spa-hotelli & vesipuisto Puh. +372 447 9219 +358 923 160 970 sales@spa.ee Side 14, Pärnu 80010, VIRO

lafamilia AD

www.terviseparadiis.ee/fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.