Viron kesä 2018 – kaikki tieto lomaasi varten yksissä kansissa

Page 1

1

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Viron 8 1 0

2 kesä

Maakuntien kiinnostavimmat tapahtumat

Maakunta­ museoiden helmet

Ravintoloiden kestosuosikit ja uudet tulokkaat

Parhaat vinkit perhelomaan

TBG – oppaasi Kesä-ViroonPääkirjoitus

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

3

Sisältö Pärnu 5–13

Tartto

Majakan huipulla tuulee! Viime kesän retki Kihnuun oli upea kokemus.

15–19, 22–24

Etelä-Viro

25–27, 30–35

Kesätapahtumat ympäri Viron 28–29

Järva- ja Jõgevamaa 37–38

Haapsalu

39–41

Saarenmaa

43–50

Itä- ja Länsi-Virumaa 51–52

Löytöretkellä Virossa

Y

stäväni kysyi minulta kerran, mihin Virossa kannattaisi mennä kesällä. Hän oli ehtinyt käymään jo Pärnussa, Haapsalussa ja tietenkin Tallinnassa. Kun aloin miettiä asiaa, niin menikin hankalaksi. Virossa kun on niin paljon hienoja ja näkemisen arvoisia paikkoja. Annoin hänelle kuitenkin kaksi vaihtoehtoa: mene joko itään tai etelään. Molemmissa riittää uutta ja erilaista nähtävää – ja sopiva ripaus eksotiikkaa. Ystäväni valitsi Narvan ja Koillis-Viron pitkät hiekkarannat. Etelä mäkineen ja järvineen jäi seuraavaan kertaan.

Monta hienoa kohdetta odottaa löytäjäänsä tietysti myös muualla: Viljandissa, Tartossa, Paidessa, Muhussa, Saarenmaalla, Kihnussa, Peipsinjärven rannoilla. Lista on pitkä, nähtävää riittää monen reissun varalle. Kädessäsi oleva kesälehti on tehty juuri sinulle, joka etsit Virosta uusia, kivoja lomakohteita. Niitä on kesälehti pullollaan.

Kädessäsi oleva kesälehti on tehty juuri sinulle, joka etsit Virosta uusia, kivoja lomakohteita.

Hyviä seikkailuita kesäisessä Virossa ja löytämisen iloa!

Harjumaa 53–54

Kuva: Toolbox Estonia / Tõnu Tunnel

Klikkaa koodista suoraan lehteen Lue verkossa osoitteessa www.balticguide.ee @thebalticguidesuomi @balticguideFIN

Mikko Virta Päätoimittaja

Päätoimittaja: Mikko Virta Toimituspäällikkö: Silja Hurskainen Toimittajat: Timo Huttunen, Mikko Savikko Ulkoasu: Evelin Linholm, Eve Jaansoo Valokuvaaja: Andrei Chertkov

@thebalticguide

Osoite: Põhja pst. 25, 10415 Tallinna Toimitus: e-mail: editorial@balticguide.ee Puh. +372 6 117 760 Ilmoitusmarkkinointi: marketing@balticguide.ee Puh. +372 6 117 760


Tervise Paradiis spa-hotelli & vesipuisto – Pärnun merenrannassa sijaitseva **** tähden kylpylähotelli, jossa yhdistyvät terveys- ja hyvän olon kylpylän parhaat puolet! Hyvät unet hotellihuoneissa, joissa on kaikki mukavuudet ja kaunis merinäköala. Aisteja hellivät spa-rentoutushoidot ja terveyttä edistävät kylpylähoidot keholle ja mielelle. Parhaat yhteiset hetket ja hauskimmat elämykset vesipuistossa ja keilahallissa. Jotakin herkullista ja houkuttelevaa ravintoloissa ja baareissa. …ja paljon muuta!

lafamilia AD

Paradiis, jossa on kaikki, mitä lomaan tarvitset!

Tervise Paradiis spa-hotelli & vesipuisto Puh. +372 447 9219 +358 923 160 970 sales@spa.ee Side 14, Pärnu 80010, VIRO

www.terviseparadiis.ee/fi


Pärnu

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

5

Pärnu

Biitsi kutsuu!

ä

ä ä m

Lap

Lottemaateemapuisto Pärnun eteläpuolella sijaitseva Lottemaa on Viron suurin koko perheen teemapuisto. Piirroselokuvista tuttu Lotte ystävineen hauskuuttaa Lottemaalla pikkuväkeä hassuissa taloissa ja härveleissä.

se

Rant

ae

Viron kesäpääkaupunki on suomalaisten ikisuosikki, joka hurmaa valkoisilla hiekkarannoillaan ja vehreillä puistoillaan. Kesällä Pärnu ei nuku, vaan humua riittää kellon ympäri.

l

Teksti Mikko Virta, kuvat Lottemaa, Pärnun kaupunki / Tuurit Tuurit, Aloha Surf

Pärnun pitkä hiekkaranta, matala ja lämmin vesi houkuttelevat kuumana kesäpäivänä väkeä rannalle tuhansittain. Rantsussa pääsee myös surffaamaan, suppailemaan ja pelaamaan rantalentistä.

t

Ta p

ah

t

Kirjava kulttuurikesä

tallinnA

Rakvere

Haapsalu

Pärnumaa

Pärnu

tartto viljandi

Tallinna – Pärnu 128 km

Kihnu

Ruhnu

Lue lisää: www.visitparnu.com/fi

narva

um

at

Hansapäivät (29.6.–1.7.) täyttää Pärnun käsityöläisillä, laulajilla ja tanssijoilla. Nykytaiteen museon Mies ja nainen -taidenäyttely (3.6.–3.9.) kuuluu erottamattomasti kulttuurikesään. Augustiunetus (11.8.) on Pärnun ikioma taiteiden yö.


Pärnu

6

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Maaseutu kutsuu

Karista kaupungin pölyt lahkeista ja lähde maaseudulle seikkailemaan. Pienen ajomatkan päässä odottaa monta kivaa kohdetta. Teksti Mikko Virta, kuvat Andrei Chertkov, Halingan automuseo

Kihnun saari Retki Kihnuun on kuin aikamatka menneisyyteen: lehmät laiduntavat rantaniityillä, vanhat sivuvaunumoottoripyörät huristelevat pitkin hiekkateitä ja vastaan astelee kihnulaisia naisia punaisissa kansallismekoissaan. Unescon listalle kuuluvan Kihnun kulttuuri onkin ainutlaatuinen ja sen ymmärtävät myös saaren asukkaat itse. Parhaiten kulttuuriin voi tutustua Kihnun museossa. Muista myös käydä saaren eteläkärjen majakassa, sillä sieltä avautuu huikea näkymä saaren yli. Kihnun satamasta voi vuokrata polkupyöriä. Kihnuun pääsee kerran viikossa laivalla Pärnusta. Yhteysalus Virve kulkee päivittäin Munalaidin satamasta.

Kablin kylä Latvian rajan lähellä sijaitseva Kabli on rannikon viehättävimpiä kyliä. Entinen laivanrakentajien kylä on nykyäänkin merihenkinen: bussipysäkit ovat laivanmuotoisia ja tien varressa on näytillä kaksimastoinen purjelaiva Kaja. Kablin upea hiekkaranta on seudun suosituimpia. Muista käydä myös kyläkaupassa, jossa valmistetaan piirakoita ja leipää. Luontopolkua pitkin voi tallustella Kablin lintuasemalta RMK:n luontokeskukseen.

Kihnun punaraidallinen hame on tärkeä osa saaren kulttuuria. Osa saaren naisista käyttää sitä arkenakin.

Noin 50 kilometriä Pärnusta etelään. Kabliin pääsee Pärnusta myös bussilla.

Halingan automuseo Automuseo on monelle tuttu näky Via Baltican varrelta, noin 30 kilometriä ennen Pärnua. Museossa voi ihailla autoja menneiltä vuosikymmeniltä. Erityisen hyvin ovat edustettuina neuvostoajan kulkupelit; Volgat, Mosset ja GAZ:it, mutta löytyy museosta legendaarisia länsiautojakin kuten Cadillac, Chevrolet ja Adler. n Tallinna–Pärnu mnt 103. km, Halinga.

Pärnun lähellä sijaitseva Halingan automuseo esittelee menneen ajan menopelejä.


t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Pärnu

7 Meri on Pärnussa syntyneen Eleka Rugam-Rebasen sydäntä lähellä.

Pieniä, suuria kesän iloja Kulttuurin monitoiminainen Eleka Rugam-Rebane nauttii Pärnumaan luonnosta ja tapahtumista.

Teksti Mikko Virta, kuvat Marie Soosaar-Virta, Andres Putting Eleka Rugam-Rebane kertoo Pärnun kulttuuri-

elämän tarjoavan jokaiselle jotakin. Hän tietää mistä puhuu, sillä paljasjalkainen pärnulainen on järjestänyt suosittua Augustiunetus-tapahtumaa jo kahdeksan vuotta. Augustiunetus on Pärnun ikioma taiteiden yö, joka täyttää elokuussa kaupungin musiikilla, tanssilla, teatterilla ja katukahviloilla. Hän on sitä mieltä, että koko kesää ei kannata tuhlata juoksemalla yhdestä tapahtumasta toiseen. ”Kannattaa ottaa rauhallisesti ja nauttia ihmisistä ja paikoista ilman turhaa kiirettä.” Eleka paljastaa The Baltic Guiden lukijoille omat ”mansikkapaikkansa” Pärnun seudulla.

Häädemeeste ja Tõstamaa ”Molemmat ovat Pärnulahden rannalla ja molemmin puolin lahtea ovat myös juureni. Merituuli, merikaalia kasvavat hiekkarannat, katajat ja mäntymetsän tuoksu ovat aina mukanani. Häädemeesten ja Tõstamaan seudut ovat molemmat rikkaita kulttuurinsa ja luontonsa puolesta. Esimerkiksi Tõstamaan kartanon kesäteatterit, Kablin Auringonlaskun festivaali,

Luitemaan suojelualue ja Ermistun järvi. Kast­ nan komea katajikko ei jää Saarenmaankaan varjoon. Jos rantaelämä ja meri ovat mieleen, löytyy Romanttisen rantatien nettisivuilta hyviä vinkkejä reissun suunnitteluun.”

Pärnun dokumenttielokuvafestivaali ”Kesääni on aina kuulunut Pärnun elokuvafestivaali, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Festivaalilla on omanlaisensa vetovoima, ja se tuo elokuvillaan maailman kulttuurit aivan käden ulottuville. Festivaalilla käydessä voi samalla tutustua Pärnun Nykytaiteen museon aina yhtä odotettuun Mies ja nainen -näyttelyyn. Taidetta on muuallakin. Kannattaa kurkata kahviloihin, Pärnun museoon, teatteriin, kirjastoon ja Maria-Magdalenan kiltaan.”

Pärnunlahti ja Pärnunjoki ”Pyöräretken voin aloittaa vaikkapa Raekülasta ja polkea Rantapuiston tuulen taivuttamien mäntyjen siimekseen ja aina Pärnun aallonmurtajalle asti. Välillä istun ja katson kaukaisuuteen, ja nautin erityises-

tä valosta. Samanlaista ei ole missään muualla Viron kaupungissa. Kävelyretkelle voi mennä Pärnun historialliselle huvila-alueelle ja hengittää lehmuksenkukkien tuoksua. Nämä ovat pieniä ilojani.” n


Pärnu

8

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Jokirannan tuntumassa sijaitsevasta Pärnu Keskuksesta on muotoutunut keskustan monipuolisin kauppakeskus.

Keskustan shoppailuparatiisi Teksti ja kuva Mikko Virta Luomu- ja lähiruokaan erikoistunut Taluturg on

yksi Pärnu Keskuksen vetonauloista. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevasta maatilapuodista voi ostaa hunajat, tattarit ja käsityöoluet kotiin viemisiksi. Kahviloita ja ravintoloita on kauppakeskuksessa puoli tusinaa, niistä saa muun muassa pizzaa, hampurilaisia ja aasialaista ruokaa. Vaatevalikoimaa voi käydä täydentämässä Lindexissä, virolaisessa Montonissa

Kihnun museo

Museon näyttely ulottuu ajassa takaisin sadan vuoden päähän. Museossa on esillä kaikkea kihnulaisten elämään liittyvää: työkaluja, vaatteita, käsitöitä ja huonekaluja. Näyttelyä elävöittävät filmipätkät, diaesitykset ja äänet. Merimiesten suosittu harrastus oli taulujen maalaaminen, niitä on esillä omassa tilassa.

ja kansainvälisiä brändejä myyvässä Denim Dreamissä. Keskuksen suosittuihin liikkeisiin kuuluvat Pärnun ainoat New Yorker- ja H&M-vaatekaupat. Kannattaa myös käydä Sportlandin outlet-myymälässä, jossa voi tehdä hyviä löytöjä. Pärnun ainoassa leffateatterissa pyörivät samat elokuvat kuin Suomessakin, joten niitä voi käydä katsomassa Pärnun-reissulla. Dubattuja ovat vain lastenelokuvat. n Pärnu Keskus, Aida 7, Pärnu.

Viron museorautatie Museon valikoimissa on yli 80 erilaista liikkuvaa konetta, muun muassa viisi höyryveturia ja paljon erilaisia teknisiä laitteita.

Avoinna kesäkuu–elokuu ma–la 11–18, su 11–17 syyskuu la 11–18, su 11–17 Ryhmät ennakkovarauksella Viron museorautatie Ülejõe 1, Lavassaare, Pärnu Puh. +372 527 2584 museumrail@suhtlus.ee www.museumrailway.ee

Avoinna toukokuusta elokuuhun, joka päivä 10-17 Puh. +372 581 88094 • muuseum@kihnu.ee • Linaküla, Kihnu saar, Pärnumaa

RIIA SÖÖGITUBA –

maistuvien kotoisten ruokien ravintola! Keitot alk. 1,60 €, pääruuat alk. 2,60 €

Avoinna 11.30–16.00 • Riia mnt 28, Pärnu Facebook: Riia Söögituba


Pärnu

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

9

Pärnun ravintolauutisia Teksti ja kuva Mikko Virta Pärnun uuteen bussiasemaan avattiin maalis-

kuussa Pagaripoisid-kahvila. Valoisa kahvila tarjoaa tuoreita leivonnaisia ja muita leipomon herkkuja. Bussiaseman naapurissa voi mennä oluelle uuteen kellaripubiin Alibiin. Kulttimaineen saavuttaneen Wirren tilalle avattu Õllebaar Alibi jatkaa edeltäjänsä viitoittamalla tiellä eli tarjolla on pienpanimo-oluita ja livemusaa. Entiseen bussiasemaan avattiin Pai-kahvila. Aikaisemmin se toimi Endla-teatterin naapurissa. Riia Söögituba tarjoaa edullisia lounaita. Keiton saa alle parilla eurolla, lounasannoksen 2,5 eurolla. Kahvilaa pitää Pärnun Diakoniakeskus. Kivenheiton päässä Pärnun uimarannalta sijaitseva rantastadion sai talvella uuden kahvilan. Statka Comfort Food Restossa voi nauttia wrappeja, keittoja ja salaatteja sekä leivonnaisia. n

Pärnun bussiasemalla on upouusi Pagaripoisidkahvila, josta saa myös lämmintä ruokaa.

Riia Söögituba, Riia maantee 28, Pärnu. n Statka Comfort Food Rest, Ranna puiestee 2, Pärnu. n Pai kohvik, Ringi 3, Pärnu. n

Pagaripoisid, Ringi 3, Pärnu. n Õllebaar Alibi, Ringi 1, Pärnu. n

Koe kesäinen Pärnu pyöräillen!

ZIGRIMIGRIZ

Tarjolla polkupyöriä kaikenikäisille. Myös lasten turvaistuimia. edessä, Huom! Uusi vuokraamo Ranna-hotellin Lehe- ja Ranna-katujen

Vintage

kulmassa.

Vintage-aarteita maailmalta! Avoinna: ke, to, pe 11–18, la 11–15

Polkupyörien vuokraus: 1 h - 2.50 Eur; 3–6 h 7.50 Eur 24 h - 10 Eur Tandemien vuokraus: 1 h - 5 Eur; 3–6 h 13 Eur 24 h - 18 Eur

Polkupyörän toimitus hotellille maksaa 1 Eur per pyörä. Tarjoamme teknistä apua pyörillemme Pärnun kaupungissa ilmaiseksi.

PARAS PYSÄHDYSPAIKKASI PÄRNUN KESKUSTASSA TÄLLÄ KUPONGILLA 3 RUOKALAJIN MENU 20 €* TARJOUS VOIMASSA 21.12.18 ASTI *Valikoima muuttuu kauden mukaan HOTELL PÄRNU • Rüütli 44, 80010 Pärnu Tel. +372 447 8911 • info@hotelparnu.com www.hotelparnu.com

Uus 10, Pärnu Puh. +372 510 5263 zigrimigriz@gmail.com

Tällä kupongilla alennusta 10%

Zigrimigriz

KAUNEUSSALONKI

Avoinna joka päivä 9–20 • Hommiku 17, Pärnu Puh. +372 4 429 655

• Kosmetologi (Academie hoito vain 30€) • Parturi-kampaamo • Pedikyyri • Manikyyri • Kynsienteknikko

Salongissa lisäksi myös: hieronta (klassinen, urheilu, thai, hunaja, aromi, suklaa), kiropraktiikka, ripsien pidennykset, kosmetologi, vartalonhoito (ihokarvojen poisto jne.) spray-rusketus Kauneussalongissa käytetään: Goldwell, Sebastian, Davines, Scwartzkopf, Joico, Australian Gold ja Académie tuotteita.


Valmistaudu kesämatkaasi jo satamassa

Odottavan aika voi olla pitkä. Laivan odottelu sujuu mukavammin, kun luet Länsiterminaali 2:n odotusaulassa The Baltic Guiden uutisia valonäytöiltä. Paperisen lehden saat tietysti mukaasi aulan kahdesta lehtikorista. www.balticguide.ee


Uusi juhlapaketti

250 €

3 tunnin saunajuhlat, rajaton biljardin peluu sekä kaksi lasertaistelua!

Uutuutena pöytäjalkapallo!

Vauhdikas loma perheen ja ystävien kanssa! Kiipeilyradat aikuisille ja lapsille.

Varaus ja lisätietoa: info@laserpark.ee Puh. +372 55 654 263 • Lao 11, Pärnu

+372 56 222 855 www.valgerannaseikluspark.ee

PÄRNUN HUULIHARPPUFESTIVAALI

6.-9. heinäkuuta 2018

Muusikoita ympäri Eurooppaa

Lisätietoa: www.piccolo.ee

Konse 16 vuotta! • Vierastalossa 60 vuodepaikkaa: kahden, kolmen ja neljän hengen huoneissa • Perhehuoneita, joissa keittonurkkaus • Aidattu parkkipaikka • 80–90 sähköistettyä vaunu-paikka (suihkut ja WC erikseen) • Sauna takkahuoneineen • Polkupyörien vuokraus

Sijaitsemme Pärnun keskustassa Pärnujoen rannalla. Suur-Jõe 44a, Pärnu Puh. +372 53 435 092, e-mail: info@konse.ee www.konse.ee

Parhaisiin hetkiin Viiking kylpylässä Pärnussa! Viiking-kylpylä, Sadama 15, Pärnu

VUOSI 2018 ON VIIKING KYLPYLÄN 25. JUHLAVUOSI! Päivitetyt tiedot juhlavuoden tapahtumista löydätte kotisivultamme!

Vesi- ja saunakeskus ”VIIKING SAAGA”

• 6 erilaista saunaa • Iso uima-allas erilaisilla rentouttavilla vesihierontapisteillä, noin 250 m2 • Vastavirtajoki • Porealtaat • Japanilainen allas • Lastenallas • Katolla – viikinkien kota-sauna.

25 v!

Rentoutumis- ja hoitopaketit Rentoutumis- ja kauneuspalvelut Suomalaisille suomenkielistä kulttuuriohjelmaa *Lisäpalvelut – ruokasali, lobby-baari, kauppa, kauneussalonki, hammashoito, apteekki.

PÄRNUN SUURIN

varastomyymälä on nyt

Erinomainen sijainti – muutaman minuutin päässä Pärnun keskustasta ja rannasta Majoitus (Standard- ja Superior-luokan huoneet - parveke ja ilmastointi) Perhehuoneet (Lapsille leikkihuone ja leikkikenttä) Vaativammalle asiakkaalle sviitit Sydämen ja terveyden tutkimukset

Cash & Carry

Yhteystiedot e-mail: info@viiking.ee Puh. +372 44 90 505, +372 44 90 500 Tutustu tarjouksiimme: www.viiking.ee

Tarjoamme Sinulle Pärnun edullisimman ostoskorin.


Pärnu

12

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Taidetta läheltä ja kaukaa. Mies ja Nainen -näyttelyä on järjestetty jo 25 vuotta Pärnun Nykytaiteen museossa.

Hansapäivillä voi ihastella käsityömestareiden työskentelyä.

Pärnun kesä on kulttuuria täynnä TBG kertoo, mihin kannattaa mennä Teksti Mikko Virta,

6.–8.7.

Pärnun Huuliharppufestivaali. Mukana huuliharppumestareita Virosta ja ulkomailta.

6.–8.7.

Kihnu mere pidu. Kihnun saaren kesän suurin tapahtuma.

23.–29.7.

Pärnun bluespäivät. Tarjolla bluesia, työpajoja ja hyvää meinkiä.

5.–11.8.

Pärnun Musiikkifestivaali ja Järvi-akatemia. Klassisen musiikin huipputapahtuma.

kuvat Kaupo Kikkas, Mikko Virta, Aino Valt 19.5.

Museoiden yö. Erikoisohjelmaa museoissa, useimmiten vapaa sisäänpääsy.

3.6.–3.9.

Mies ja nainen -taidenäyttely Pärnun Nykytaiteen museossa. Suosittu kesänäyttely.

8.–9.6.

Grillfest. Vallikäärin kentällä tarjolla grilliruokaa ja livemusiikkia.

10.–11.8.

21.6.

Tere Pärnu suvi. Perinteinen kesän avajaistapahtuma.

Pärnun Kiltapäivät. Markkinoilla myynnissä käsitöitä ja purtavaa.

11.8.

25.6.–8.7.

Pärnun elokuvafestivaali. Dokkareita ympäri maailmaa näyttävä kulttifestivaali.

Augustiunetus. Pärnun taiteiden yö täyttää kaupungin tapahtumilla.

16.–18.8.

28.6.

Pärnu Summer Cup. Kansainvälinen nuorten jalkapalloturnaus.

Weekend Festival Baltic. Kesän suurin musiikkifestivaali tuo kaupunkiin kymmeniätuhansia nuoria.

29.6.–1.7.

Pärnun Hansapäivät. Keskiajan ja perinnekulttuurin festivaali.

25.8.

5.–7.7.

Pärnun Oopperapäivät. Kolme päivää kestävä oopperafestivaali konserttitalossa.

Muinaistulien yö. Tapahtuman kunniaksi sytytetään kokkoja pitkin rannikkoa.

Kesä–elokuu Pärnun urkufestivaali. Elisabetin kirkossa koko kesän ajan.

GRUUSIALAINEN RAVINTOLA

Kapellimestari Paavo Järvi johtaa festivaaliorkesteria Pärnun Musiikkifestivaalilla.

KUNINGA 36, PÄRNU AVOINNA SU–TO 12.00–22.00 PE-LA 12.00–00.00

TÄLLÄ KUPONGILLA PIENENNÄMME LASKUASI 15%

Hotelli Ravintola Terassi Karaoke Parturi-kampaamo Sauna Pärnun SuomiSeuran kerhotila


Pärnu

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

13

Pyöräily on paras tapa tutustua kesäiseen Pärnuun.

Kesäpääkaupunki tutuksi fillaroiden Vuokraa pyörä Pärnussa

Teksti Mikko Virta, kuva Elen Juurma Pärnun suosituimpia pyöräilyreittejä on Pärnun-

joen molemmin puolin kulkeva Jaansonin rata. Nimensä se on saanut pärnulaiselta olympiamitalistilta, soutaja Jüri Jaansonilta. Jokireitin voi polkea kummin päin tahansa. Mittaa lenkille tulee noin yhdeksän kilometriä. Matkan varrella saa nauttia kauniista jokimaisemista ja rantalehtojen linnunlaulusta. Meren rannan pyöräreitti kulkee rantapuistosta kohti Main kaupunginosaa. Se kulkee Tervise Paradiis -kylpylän ohi välillä metsän siimekseen sukeltaen. Maisema on viime vuosina kokenut suuren muodonmuutoksen, erityisesti Main kerrostalojen edustalla, jossa ruovikko on kiitos laiduntavan karjan muuttunut avoimeksi rantaniityksi. Maissa kannattaa pistäytyä rannan lintutornissa,

n

Pärnun pyöräilyreittejä Jaansonin reitti Raekülan reitti

Valmistuu syksyllä 2018

Pärnunjok i

Mai a ma tte Lo

josta avautuu hieno maisema merenlahdelle ja kaupungin suuntaan. Tarkkasilmäinen saattaa nähdä sitruunavästäräkin tai vitivalkoisen jalohaikaran.

Baltreisen, Rüütli 21, Pärnu. Tõruke Rattarent, Rannahotellin edessä, Pärnu. Pyöriä voi vuokrata kesällä myös monista hotelleista. Yleensä on mahdollista vuokrata myös pyöräilykypäriä ja pyöränistuimia lapsille. n

Raeküla

Rantareitti sopii mainiosti koko perheelle, sillä matkan varrella on parikin leikkipuistoa. Lisäksi Maissa on ulkokuntosali, jossa voi treenata vaikka leuanvetoa. Uusin pyöräreitti on rakenteilla Maista Lottemaan

suuntaan eli etelään. Reitti kulkee Main kerrostalojen edustalta metsän kautta Raekülan kaupunginosaan, josta se jatkuu Via Baltican vierellä kohti Tahkurannassa sijaitsevaa Lottemaata. Huhtikuun lopussa pyöräreitin pohjat oli jo tehty, mutta asfaltti vielä puuttui. Yhdeksän kilometriä pitkän reitin pitäisi valmistua syksyyn mennessä. n

Pärnussa on pyöräteitä yli 40 kilometriä. Polkupyörän voi vuokrata myös paikan päältä.


Loistava kulttuuritoripäivä!

Viron Kansallismuseo Tartossa tarjoaa:

• Musiikkia ja teatterinäytöksiä

• Koko Viron historia suomeksi kerrottuna

• Elämyksellinen museokokemus

• Kielisukulaisia koko maailmasta

• Ainutlaatuinen ympäristö ja arkkitehtuuri

• Upeat kansallispuvut • Ravintola/kahvila/museokauppa

Koko päivän ohjelmaa koko perheelle!


Tartto

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

15

Näht ävy

tartto Teksti Silja Hurskainen, kuvat Meelis Lokk, Berta Vosman ja Eesti Lennunduspäevad

M

Hyvää fiilistä huokuva nuorekas akateeminen kaupunki ei nuku kesällä, vaikka opiskelijat lähtevätkin. Näyttäviä kulttuurikohteita ja värikkäitä tapahtumia Emajoen rannoilla riittää.

u

o e s

Raati­huoneentori Raatihuoneentori on kaupungin sydän. Se on kahviloiden keskittymä sekä tapahtumien keskipiste. Syö jäätelö suutelevien ylioppilaiden patsaalla ja kuuntele Raatihuoneen kellojensoittoa.

Viron kansallismuseo

tallinnA

Rakvere

Haapsalu

Tartumaa

Pärnu viljandi

Tallinna – Tartt0 186 km

Lue lisää: www.visittartu.com/fi

tartto

a m u

Ta p

ah

t

Vuonna 2016 avattu Viron kansallismuseo tarjoaa loputtomasti wau-elämyksiä alkaen jo rakennuksen arkkitehtuurista. Museossa on vaikuttavat, suomalaistakin puhuttelevat pysyvät näyttelyt.

narva

Tartu tapahtumiin Tarton maakunnan kesässä on pökerryttävän paljon tapahtumia. Koe vaikka keskiaikapäivät, Tarton ralli, ilmailupäivät tai rakkauselokuvafestivaali.

ys


Tartto

16

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Tarton henki löytyy

tehdaskorttelista Aparaaditehas on kaupungin kehittyvä matkailuvaltti.

Teksti Silja Hurskainen, kuvat Andrei Chertkov, aparaaditehas Kun Tarton keskustan nähtävyydet on kierretty, kannattaa reippailla kymmenisen minuuttia ydinkeskustasta etelään. Sieltä löytyy Aparaaditehas-kortteli, joka parin viime vuoden aikana on tuonut muutenkin nuorekkaaseen kaupunkikuvaan raikasta särmää. Aparaaditehas on vanha tehdasalue, jossa pitää majaansa lukuisia kiinnostavia kauppoja, ruokapaikkoja ja palveluja. Ennen kaikkea kortteli on koti kymmenille luovien alojen yrityksille, jotka yhdessä tekevät alueelle sen persoonallisen hengen. Matkailijalle Aparaaditehas on loistava näyteik-

kuna virolaiseen luovuuteen sekä mainio paikka kiinnostavaan shoppailuun ja herkullisiin ruokaelämyksiin. Samanlaisia puoteja ja ravintoloita ei löydy mistään muualta. Korttelin johtaja Erki Pruul suosittelee pistäytymään Made in Aparaaditehas -kaupassa, jossa on myynnissä vain korttelissa tehtyjä tuotteita. Myymälä on tuliaistaivas: tyylikkäät designtuotteet, korut, pehmolelut ja vaatteet ovat hyviä lahjoja, joita ei varmasti muualta löydä. Myyjinä työskentelevät vuorotellen taiteilijat itse. Kun nälkä yllättää, korttelin neljä ravintolaa sekä kahvilat ovat jokainen hyviä valintoja. Viikonloppuisin ja suuremmalle seurueelle

Aparaaditehas-korttelin sisäpiha on värikäs ja elävä kesätapahtumien näyttämö.

Made in Aparaaditehas -kaupasta saa taatusti tarttolaisia tuotteita. kannattaa varata pöytä ennakkoon. Kesällä kuppilat tietenkin levittäytyvät tehtaan viihtyisälle sisäpihalle. Ennen kesän Tarton-matkaa kannattaa tarkistaa korttelin tapahtumakalenteri. Erki Pruul nostaa esiin kolme suurempaa tapahtumaa. Joka kuun ensimmäinen lauantai on tarjolla kirppari, design-tori, katuruokaa ja kulttuuriohjelmaa. 16.–17.6. vietetään katuruoka- ja katutaidefestivaalia. Kesän pääätteeksi 31.8.–1.9. on korttelin oma festivaali. n Aparaaditehas, Kastani 42, Tartto.

Lapsille tuliaisia? Laste Maa & Ilm -kauppa myy tyylikkäitä virolaisia lastenvaatteita.


Tartto

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

17

Tunnelmoiden Tartossa TBG vinkkaa kaupungin parhaan fiiliksen paikat.

Teksti Silja Hurskainen, kuva Andrei Chertkov Tartosta puhuessa viitataan aina kaupungin eri-

tyiseen tunnelmaan ja henkeen. Harva Tarton-kävijä tuskin kiistää, että pääkaupungista tullessa Tartto tosiaan tuntuu erilaiselta: ihmiset ovat vähän nauravaisempia, askeleet eivät kiidä kaduilla aivan niin kovaa ja henki on vain, noh, jotenkin toisenlainen. TBG suosittelee muutamia paikkoja hyvää fiilistä etsivälle.

Toomemägi Toomemäen kukkulalla voi kävellä omissa ajatuksissaan pitkät ajat ristiin rastiin. Ihaile Enkelinsiltaa (Inglisild), Pirunsiltaa (Kuradisild) ja Tuomiokirkkoa. Hörppää kahvit ympyränmuotoisessa kahvilassa mäen päällä. Yliopiston tähtitornin kesän ohjelma kannattaa tarkistaa: tornissa voi päästä kesälläkin tiirailemaan taivasta.

Kasvitieteellinen puutarha Ota reppuun kahvitermari ja syömistä jostakin vanhankaupungin kahvilasta ja astu Tarton yliopiston kasvitieteellisen puutarhan (Botaanikaaed) porteista toiseen maailmaan. Pionien puhkeamisen aikaan pionialueella on loputto-

Emajoen rannan promenadeilla on hauskoja ulokkeita, joilla pääsee joen yläpuolelle ihailemaan maisemia.

masti silmäniloa. Lapset viihtyvät leikkipaikalla, ja lammen äärellä on leppeää istua mietiskelemässä eväitä syöden.

Jokiranta Kaupunkia halkovan Emajoen jokiranta on ehkä yllätyksetön valinta hyvän tunnelman paikaksi, mutta ei voi mitään: joki on joki. Iltahä-

myssä rantaa voi kävellä päästä päähän sillalta toiselle. Rantaa reunustavat puistot ovat vuosi vuodelta siistimmät. n

Enkelinsilta, Lossi 34. Pirunsilta, Lossi 19. n Kasvitieteellinen puutarha, Lai 38. n n

Kaikki kulkuvälineet vievät Tarttoon Emajoen rantaan pääsee myös Finnairin lennolla. Teksti Silja Hurskainen Lähes 200 kilometrin matka Tallinnasta Tart-

toon sujuu eri kulkuvälineillä erittäin mukavasti. Bussit, juna ja lentokone ovat kätevä tapa päästä perille, jos oman auton käyttö ei ole välttämätöntä.

Omalla autolla Tarttoon ajaa 2,5–3 tuntia.

Tavallisesti ajetaan valtatietä 2 Paiden ja Põltsamaan kautta. Valvontakameroita on pitkin matkaa ja tien päällä voi varautua hetkittäin varsin lennokkaisiin paikallisiin ajosuorituksiin.

Bussivuoroja Tallinnan linja-autoasemalta Tarttoon lähtee aamuvarhaisesta iltamyöhään jopa 15 minuutin välein. Aikuisen bussimatka maksaa noin 5–12 euroa, bussiyhtiöstä ja ajankohdasta riippuen. Lipun voi ostaa nettisivulta www.tpilet.ee. Matka kestää noin 2,5 tuntia. Junamatka Tarttoon on viime vuosina muuttunut uusien junien ja nopeampien yhteyksien myötä hyvin mukavaksi. Kahden tunnin pikajunamatka on nopein tapa matkustaa Tarttoon. Lippu maksaa noin 10–12 euroa, ykkösluokan lippu pari euroa enemmän.

Suoraan Suomesta Tarttoon pääsee Finnairin lennolla Helsingistä. Helsinki–Tartto–Helsinki-lentoja on kuutena päivänä viikossa. Aikataulun voi nähdä esimerkiksi Tarton lentokentän nettisivulta www.tartu-airport.ee. Busseissa ja junissa on maksuton nettiyhteys ja osassa busseja on myös mahdollista katsella elokuvia. n

Kulje kiskoilla! Pikajuna on nopein tapa päästä Tallinnasta Tarttoon. Junien ajat ja liput: elron.ee/en/


Roosiait tarjoaa mielenkiintoisia ja aitoja

Viron ilmailupäivät 2018

VIROLAISIA KÄSITYÖTUOTTEITA

9.–10.6.

Munga 5, Tarton vanhakaupunki (Rüütli-kadulla sydän ohjaa oikeaan suuntaan) avoinna: ma–pe 11–18, la–su 11–17 www.roosiait.ee

!

Tällä kupongilla -5%

Tiesitkö, että Virossa on

245 museota? Lue The Baltic Guidea, niin tiedät enemmän Virosta.

www.balticguide.ee

TANSSI- JA LAULUJUHLA GAUDEAMUS

22.−24.6.2018 • TARTOSSA

gaudeamus.ee

BALTIAN SUURIN ILMAILUTAPAHTUMA Tapahtumassa näet monia kiinnostavia koneita ja näytöksiä, muun muassa: Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen L-410-kuljetus- ja partiokone. Maailman 1. sarjatuotettu, pystysuoraan nouseva Harrier-hävittäjä. Ulkomaalaista taitolentäjien esiintymisiä, esim. Swedish Airshow.

Suihkulentokoneilla lentävä taitolentoryhmä Baltic Bees. Raskas hävittäjä Viggen 37 Ruotsista. Tarjolla on myös yleisölennätyksiä ja paljon muuta ohjelmaa.

Avoinna 28.4.–28.10. Syyskuun loppuun avoinna klo 10–18. Lokakuussa 11–16. Muina aikoina olemme auki tilauksesta. Ryhmävaraukset etukäteen numerosta +372 5026712 tai info@lennundusmuuseum.ee Tule kylään! Viron ilmailumuseo Veskiorg, Langen kylä, Kastre, Tartumaa N58°17’16.5 , E26°45’51.01

Italialainen

ravintola ja pizzeria Italialaisten kokkien valmistama aito italialainen ruoka

22.6.

TULEN JA VALON NÄYTELMÄ

23.6.

TANSSIESITYS JAANIÖÖ MÜSTEERIUM (JUHANNYSYÖN MYSTEERI)

- Pizzat valmistetaan perinteisessä puulla lämmitettävässä Forno a Legna -pizzauunissa - Suussasulavat pastaherkut - Tarton keskustassa - WIFI (langaton internetyhteys) - Viihtyisä kesäterassi

24.6. LAULUJUHLA

Avoinna ma—to 11.30 —23.00, pe—la 11.30—24.00, su 12.00—23.00

Liput osoitteesta piletilevi.ee

Kompanii 10, Tartto Puh: +372 7407 545 www.ladolcevita.ee

JAANIPÄEVA LAULUD (JUHANNUKSEN LAULUT)


t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Tartto

19

Hansameininkiä ja herkuttelua Tarton kesätapahtumavalikoima on runsaudensarvi.

Teksti Silja Hurskainen, kuva Tartu Toidu- ja Veinifestival Tarton kesätapahtumakalenteri alkaa täyttyä

vauhdilla heti toukokuussa. 7.–12.5. kulttuuri­ kaupunki isännöi kirjallisuusfestivaali Prima Vistaa. 19.5. vietetään museoyötä ja 25.5. kan­ sainvälistä kirkkojen yötä. Erilaiset kaupungin­ osatapahtumatkin pääsevät vauhtiin 14.–20.5. pidettävillä Karlovan kaupunginosan päivillä. Taatusti näyttävä tapahtuma on ilmailupäi­ vät 9.–10.6. Viron ilmailumuseossa. Katuruuan ja esittävän katutaiteen ystävät nauttivat näiden aiheiden omalla festivaalilla 6.–17.6. Tartto on graffiteistaan ja muraaleistaan kuuluisa. Sen alan katutaidetta nostetaan esille 11.–17.6. Stencibility-festivaalilla.

Varmasti koko perheelle sopiva, monipuolinen tapahtuma on 7.–8.7. pidettävät Tarton Hansa­ päivät, jolloin keskiaikaiseen henkeen yhdistyvät markkinahumu ja konsertit. Moottoriurheilun ystävät saapuvat Etelä-Viron sorateiden varteen 13.–15.7., kun vuorossa on Rally Estonia. Elokuu alkaa hyvän ruuan merkeissä Tar­ ton ruoka- ja viinifestivaaleilla 3.–5.8., jonka ohjelma levittäytyy ympäri kaupungin. Elo­ kuun hämyisissä illoissa 13.–18.8. vietetään Tartuff-rakkauselokuvafestivaali. n

Tarton ruoka- ja viinifestivaali ei ole vain aikuisten tapahtuma, vaan ruoka-aiheista ohjelmaa on koko perheelle ympäri kaupungin.

Vatsa täyteen Tartossa Teksti Silja Hurskainen, kuva Andrei Chertkov Aparaaditehas-korttelin ravintolat ovat tuoneet

Tarton ravintolaelämään uusia tyylejä ja makuja. Aparaadiresto, Trikster Tihane, Karritehas ja Kolm Tilli ovat ravintoloita, joihin tullaan kauempaakin. Lõunakeskus-ostoskeskuksessa avat­ tiin katuruoka-alue, jossa saa poke-kulhoja Kauss-ravintolassa, käsityöburgereita Wak­ sali Ekspressissä sekä fish and chipsejä Pääst­ ke Willyssä. Keskustassa kunnon italialaista pizzaa etsivä pistäytyy ravintola La Dolce Vitassa. Klassista, jopa fine dining -tason illallispaik­ kaa etsivälle sopivia vaihtoehtoja ovat esimer­ kiksi tyylikäs Hõlm, hotelli Sophian ravintola Fii tai ravintola Antonius. Sitten ovat tietenkin kaikki vanhankaupun­ gin viehättävät kahvilat ja ravintolat. Varmoja

klassikkoja ovat Crepp, Werner, Vilde ja Suud­ levad Tudengid. Kesäaikaan kauniilla säällä ruoka kannat­ taa nauttia jollakin Raati­ huoneentorin lukuisista terasseista. n Aparaadirestoravintolassa saa vaikka tuhdin burgerin. Tarkasta myös päivän lounastarjoukset.

Piipahda joen rannassa! Tarton Emajoen rannalla on kesällä pop-upkahviloita. Yhdistä kävelyretki viihtyisään kahvitaukoon.


Kuvaa,

jaa ja osallistu! The Baltic Guiden kesäkuvakilpailu kutsuu sinut tallentamaan muistojasi Viron-lomasta. Jaa kuvasi Viron kesästä Instagramissa tunnisteella

#guidekesäkuva Kilpailuaikaa on toukokuun alusta elokuun loppuun. Voittajien nimet ja parhaat kuvat julkaisemme lokakuun lehdessä. Parhaita paloja kuvista jaamme kesän mittaan The Baltic Guiden Instagram-tilillä @thebalticguidesuomi.


Peipsin kirjavan kulttuurikesän kohokohta on Vasknarvasta Värskaan seilaava

Rannapungerja 01.07

Vasknarva 30.06

JÄRVIFESTIVAALI III Peipsin Järvifestivaali on 30.6.–7.7. pitkin Peipsijärven satamia Vasknarvasta Värskaan liikkuva kulttuuritapahtuma, jossa vierailijoilla on mahdollisuus tutustua Peipsijärven ruoka- ja elämyskulttuuriin. Satamissa järjestetään joka päivä Peipsimaan paikallista kulttuuria esitteleviä työtupia, konsertteja ja lodja-ajeluita järvellä. Vieraille tarjotaan paikallisista raaka-aineista valmistettuja ruokia, suupaloja ja juomia. Tule ja kokeile Peipsin makuja! Ilmaisissa iltakonserteissa esiintyvät niin paikalliset muusikot kuin vieraat kauempaakin.

Vierailevina esiintyjinä voi nähdä Svjata Vatran, Jaan Söötin ja muita tunnettuja muusikoita.

Mustvee 02.07

Kolkja 03.07

Festivaali kutsuu ajelulle huvijahdeilla, purjeveneillä, kajakeilla, surffilaudoilla ja muilla vesikulkupeleillä, joilla Peipsillä saa liikkua. Jos tapahtuman saattuelaivastossa on vapaita paikkoja, saavat festivaalin mukana matkata myös ne, joilla ei ole omaa venettä.

Emajõesuursoo 04.07 Piirissaare 05.07

Räpina 07.07

Peipsin Järvifestivaalista ja Peipsin kesäisistä tapahtumista saa lisää tietoa: www.visitpeipsi.com ploom.kadi@gmail.com Puh. +372 5696 4686

Kiehtova Sipulitie kutsuu Peipsijärven rannalle Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Tartosta sijaitsee Euroopan neljänneksi suurin järvi Peipsijärvi. Peipsin rannoilta löytyy viehättäviä pikkukyliä, joissa elämä soljuu omassa rytmissään. Varnja, Kasepää ja Kolkja ovat tunnettuja vanhauskoisten ortodoksien kyliä. Ne ovat maankuuluja sipuleistaan ja kaloistaan sekä kylänraiteistaan. Oman mausteensa alueelle tuo baltiansaksalainen kulttuuri, jonka komein rakennus on Alatskiven linna, jossa toimii nykyään hotelli ja ravin-

tola. Sipulitiellä on tarjolla tekemistä koko perheelle. Peipsimaan vierailukeskuksessa voi tehdä käsitöitä ja vuokrata polkupyörän. Hyviä uimapaikkoja on Kolkjan ja

Kallasten kylissä. Halutessaan pääsee Peipsijärvelle myös kalaretkelle ja veneajelulle. Paikallisia herkkuja voi maistella Kostjan sipuli-tilalla ja Alatskivin linnassa sekä krouvissa.

Värska 06.07

ILMOITUS

Oleme võrgutatud!

info@sibulatee.ee Puh. +372 56 480 065 www.sibulatee.ee


Tartto

22

Muumioita ja maalintekijöitä

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Hanaa! Urheilumuseossa avataan keskikesällä ralliaiheinen näyttely.

Tarton museoissa on jokaiselle jotakin. Teksti Silja Hurskainen, kuva Andrei Chertkov 212-senttinen lentopalloilija on kädet ylös ojennettuina uskomattoman ulottuva hahmo. Tämä käy selväksi Viron olympia- ja urheilumuseossa, joka urheilufanin kannattaa ottaa Tarton-vierailunsa ohjelmaan. Vuosi sitten uudistuneessa kompaktin kokoisessa museossa on paljon kokeiltavaa ja tehtävää. Museossa voi esimerkiksi kokeilla reaktionopeuttaan maalivahtina tai harjoitella urheiluselostajan taitojaan. Sympaattisessa leikkikalumuseossa juhlistetaan 100-vuotiasta Viroa Mängime Sajaga -näyttelyssä, joka esittelee, millaisilla leluilla virolaislapset ovat viimeisten sadan vuoden aikana leikkineet. Hot Wheels -autojen faneille on tarjolla pikkuautomerkin 50-vuotisnäyttely.

Urheilu- ja olympiamuseossa tuntee itsensä välillä pieneksi.

Tarton yliopiston taidemuseossa voi tutustua

aitoihin egyptiläisiin muumioihin, jotka ovat näytillä niitä varten rakennetussa muumiokamarissa. Yliopiston taidemuseolla on lukuisia muitakin eri yksikköjä, joissa riittää eri alojen taiteenystävälle kierrettävää pitkäksi aikaa. Paino- ja paperimuseo on loistopaikka tehdases-

tetiikan ja kauniiden paperituotteiden ystävälle. Kaupunginmuseon eri yksiköissä on paljon kiinnostavaa, kuten huhtikuussa avattu Kohtaamispaikka Tartto -näyttely. Museoiden kruununjalokivi on Viron kansallismuseo Eesti Rahva Muuseum. n

n n n n n n

Viron urheilu- ja olympiamuseo, Rüütli 15. Leikkikalumuseo, Lutsu 8. Tarton yliopiston taidemuseo, Ülikooli 18. Paino- ja paperimuseo, Kastani 48f. Tarton kaupunginmuseo, Narva mnt 23. Viron kansallismuseo, Muuseumi tee 2.

Parhaat palat Tarton maakunnasta Teksti Silja Hurskainen, kuva Vudila mängumaa Tartosta on lyhyt matka kiinnostaviin paikkoihin

Vudilan leikkimaassa riittää tekemistä koko kesäpäiväksi.

Tarton maakunnassa. Lasten kanssa voi pyörähtää Vudilan leikkimaahan, jossa on vesipuisto, suuret leikkialueet trampoliineineen ja mönkijärata. Musiikin harrastajaa ilahduttaa käynti soitinmuseossa Rõngun kunnassa. Museossa on yli tuhat soitinta, mikrofonia, vahvistinta ja muuta musiikkiin liittyvää näyttelyesinettä.

Lisää paikallishistoriaa löytää pienestä Tabiveren museosta hieman Tarton pohjoispuolelta. Samalla reissulla kannattaa pistäytyä Tabiveren myllyyn tehdyssä Juhus-panimossa, jossa pannaan käsityöolutta ja järjestetään olutmaisteluita. Tarton maakunta rajautuu idässä Peipsi-järveen. Järvenrannan kylät ja Alatskiven kartano ovat käymisen arvoisia. Alatskivi on myös Peipsin sipulitien keskuspaikka. n


Tartto

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

23

Tagurpidi Majassa kaikki on nurin niskoin ja hulvaton elämys taattu.

Tenavien kanssa Tarton tienoilla

Tarton seudulla riittää tekemistä lapsille, satoi tai paistoi. Teksti Silja Hurskainen, kuvat andrei chertkov, aura keskus Tasapainon ja niskat nyrjäyttävä elämys on Tar-

ton Tagurpidi Maja, eli nurin päin oleva talo. Toki lasten kanssa kannattaa vierailla viereisessä kansallismuseossakin, joka on kaikkea muuta kuin pölyinen arkisto. Tiedekeskus Ahhaa Tarton keskustassa on varma valinta monenikäisille lapsille. Hauskoja ahaa-elämyksiä eri tieteenalojen parissa riittää tunneiksi. Tartossa ei oikein ole kunnon uimarantoja, joten vesipetojen kannattaa suunnata vesipuisto Aura Keskukseen. Kylpylä V Spa tarjoaa hieman rauhallisempia vesinautintoja.

Vesipuisto Aura Keskus aivan Tarton keskustassa on varma valinta vesipedolle.

Liikoja höyryjä voi päästellä kiipeilemällä Tarton

seikkailupuistoissa, joista toinen ulkona lähellä kansallismuseota ja toinen Lõunakeskus-ostoskeskuksen sisällä. Tartosta on helppo piipahtaa naapurikunnassa Ülenurmella Viron maatalousmuseossa eläimiä rapsuttelemassa. Eläinten ystävän ykköskohde on Elistveren eläinpuisto. Hieman vanhempiin eläimiin, mammutteihin, voi tutustua Jääkausikeskuksessa Äksissä. n

n n n

n n

Tagurpidi Maja, Roosi 86, Tartto. Tiedekeskus Ahhaa, Sadama 1, Tartto. Aura Keskus, Turu 10, Tartto. V Spa, Riia 2, Tartto.

n

n

n

Tarton seikkailupuisto, Narva mnt 126B ja Ringtee 75. Viron maatalousmuseo, Pargi 4, Ülenurme. Elistveren eläinpuisto, Elistvere, Tarton maakunta. Jääaikakeskus, Saadjärve 20, Äksi.


Torilla tavataan! t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Tartto

24

Lõunakeskus-ostoskeskuksessa on myös vihreitä katveita shoppailun lomaan.

Tarton kauppahalli ja tori ovat maakunnan herkkujen aarreaittoja. Tarton kauppahalli ja tori, Vabaduse pst 1 ja Soola 10.

Ostoksille etelässä teksti Silja Hurskainen, kuva Andrei Chertkov Tartossa kaiken shoppailtavan löytää kätevim-

min Lõunakeskus-ostoskeskuksesta. Etelä-Viron suurin ostosparatiisi on valoisa ja avara ajanviettopaikka, josta löytyy jopa luistelukenttä, seikkailupuisto, hotelli ja elokuvateatteri. Tänä keväänä keskukseen avattiin ruokakatu, jonka myötä keskuksesta saa havaijilaistyylisiä poke-kulhoja sekä laadukkaampia hampurilaisia. Taluturg-myymälästä löytää paikallisten ruokatilojen parhaita paloja.

Tarton uusin ostoskeskus on ydinkeskustan tyy-

likkään moderni Kvartal. Jos shoppailu uuvuttaa, voi yöpyä keskuksen yläkerrassa olevassa kylpylähotellissa V Spaassa. Jokirannan perinteikäs kauppakeskus on Tasku, jossa on laaja valikoima vaate- ja jalkineliikkeitä. Tavaratalo Kaubamajan Tarton myymälä on tietenkin aina varma ostospaikka. n

Lõunakeskus, Ringtee 75. Kvartal, Riia 2. n Tasku, Turu 2. n Kaubamaja, Riia 1. n n

Kelluva lomakeskus ONNEKSI OLKOON VIRO! Juhlimme Viron 100-vuotispäivää vaeltamalla. Reittien varrella ovat ihmeelliset luontokohteet, 100 metsään liittyvän tarinan opasteet ja paljon kiehtovia seikkailuja, joissa on avuksesi sovellus RMK100. Sovelluksen pelit odottavat sinua kansallispuistoissa: Soomaalla, Lahemaalla, Matsalussa ja Karulassa. Vaella, koska sinulle sopii, ja osallistu elokuussa suureen yhteisvaellukseen: Ähijärve-Aegviidu 6.-25.08

Ikla-Aegviidu 17.-25.08

Kauksi-Aegviidu 12.-25.08 Peraküla-Aegviidu 16.-25.08

Penijõe-Aegviidu 18.-25.08 Oandu-Aegviidu 19.-25.08

Seikkailu alkaa nyt! Viron omaperäisin lomakeskus sijaitsee Emajoen ja Peipsijärven läheisyydessä Kallijoella, keskellä Emajõe-Suursoon suojelualuetta. Kelluva lomakeskus tarjoaa ainut-

laatuisen paikan loman viettoon ja saunomiseen. Toiseen mökkiin mahtuu jopa 25 henkilöä, joten se sopii mainiosti esimerkiksi kesäpäivien viettoon.

OANDU Lahemaan kansallispuisto

PERAKÜLA

AEGVIIDU

Matsalun kansallispuisto

PENIJÕE

KAUKSI

Soomaan kansallispuisto Karulan kansallispuisto

IKLA

rmk100.ee loodusegakoos.ee

Lisätietoa ja varaus: +372 50 50 253 Kalle Räästas Veskimäe kylä, Kastren kunta, Tartumaa • www.veematkad.ee


Etelä-Viro

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

25

etelä-viro

Näh

teksti Mikko Virta, kuvat Andrei Chertkov

s

eo Iso Munamäki ja Rõugen Satakielilaakso Baltian korkein huippu sijaitsee Isolla Munamäellä Võrun lähellä. 29-metriseen torniin kipuaminen on jokaisen virolaisen velvollisuus. Rõugen Satakielilaakson uusi Pesäpuu-torni on varmasti maan erikoisin – ja metrin Munamäen tornia korkeampi.

tallinnA

Rakvere

narva

Ta p a h

Viron kauneimmaksi asfalttitieksi kutsutun Postitien varrelle jää vanhoja kievareita, komeita puukujia ja Viron maantiemuseo, jossa voi tutustua teiden historiaan. Museossa lapset pääsevät myös ajelemaan sähköautoilla.

tu

Maantiemuseo ja Postitie

m

a

Setomaan kulttuuritapahtumat

Ruoka, murre, vaatteet ja vanhat tavat ovat tärkeä osa Setomaan kulttuuria. Seto leelo eli settojen Viljandimaa Pärnu tartto runonlaulanta on valittu Unescon viljandi Põlvamaa luetteloon. Settojen kulttuuriin voi Põlva Tallinna–Võru Valgamaa 260 km tutustua kesätapahtumissa, Seto võru valga Võrumaa Folkissa 29.–30.6. ja Setomaan Kuningaskunnan päivillä 4.8. Lue lisää: www.visitvoru.ee, www.visitviljandi.ee, www.valgamaa.ee, www.visitpolva.ee Haapsalu

v

yy

Eteläisin Viro ihastuttaa kumpuilevilla maisemilla, järvillä ja vanhoilla perinteillä. Samanlaista tunnelmaa ei muualta löydä.

Mus


Odotamme sinua Setumaalle! SETO FOLK, 29.−30. kesäkuuta, Värskassa. Musiikki- ja vaellusfestivaali Seto Folk kutsuu nauttimaan rajattoman runsaista kansankulttuurielämyksistä. Settojen tanssijuhlat 30. kesäkuuta klo 18.00. Settojen talomuseossa Värskassa järjestetään 1. settojen tanssijuhla Kagoss kargasõ. SETON JUHANNUSTULET, 6.−7. heinäkuuta eri paikoissa Setumaalla. Setumaalla juhannustulia poltetaan vanhan kalenterin mukaan. Kesäöinä Setumaalla voit tulla mukaan kuuteen perinteiseen tai modernimpaan juhlaan. SETON KUNINGASKUNTA 4. elokuuta, Mikitamäellä. Kerran vuodessa, elokuun ensimmäisenä lauantaina, setot julistavat yhden päivän ajaksi voimaan oman kuningaskunnan, jossa kai-

TERVEYTTÄ PUHTAASTA LUONNOSTA

kuu Seto-hymni, marssii Seto-armeija, maksetaan Seto-rahalla ja valitaan kuningas. KAHVILAPÄIVÄ, 11-12. elokuuta, eri paikoissa Seton kyläreitillä. Vain kerran vuodessa on mahdollista Setumaan gourmet-reittejä pitkin ajaen nauttia paikallisten perheenemäntien hyvin varjelemien reseptien mukaan paikallisista raaka-aineista valmistamia Setumaan herkkuja. LYYBNITSAN SIPULI- JA KALAMARKKINAT 25.−26. elokuuta, Lyybnitsassa. Täällä näet, miksi vanhojen kalastajakylien korkeilla järvenrantamilla kasvaneet ja reheviksi köynnöksiksi punotut kultaiset sipulit yhdessä tuosta samasta järvestä pyydystetyn kalan kanssa houkuttelevat tuhansia aitojen makujen lämmöllä.

Setumaan matkailuneuvonta Puh. +372 5682 1268 • www.visitsetomaa.ee

Unohda arjen huolet ja kohenna terveyttäsi Etelä-Virossa!

Lomapaketti alkaen

45€

• Hotelli • Spa- ja saunakeskus • Hoidot • Ravintola • Kokoukset Männiku 43A, Võru • Tel + 372 50 45 745 info@kubija.ee • www.kubija.ee

Settojen tilamuseo (Seto Talumuuseum)

Avoinna 1.6.–31.8. ma, su 10–17, ti–la 10–18 1.9.–31.5. ti–la 10–16, ma ja su suljettu Puh. +372 505 4673 • info@setomuuseum.ee

Edullinen terveyspaketti 4 YÖTÄ www.setomuuseum.ee

Hinta

185 € henkilö

Kahden hengen huoneessa yksinasuvalle ei lisämaksua!

Pakettiin kuuluu: • Majoitus kahden hengen huoneessa • Uimahallin ja kuntosalin vapaa käyttö • Täyshoito (aamiainen, lounas, illallinen) • 8 hoitoa ja haluttaessa lääkärin vastaanotto Pyhajärven kylpylähotelli / Pühajärve, Otepää, Valgamaa / www.pyhajarve.com

SAATSEN MUSEO

Avoinna 1.6.–31.8. ti–su 11–17 1.9.–31.5. ti–la 11–16 Puh. +372 5342 1428 saatse@setomuuseum.ee www.setomuuseum.ee

MUSEOIDEN TAPAHTUMIA

19.5. Museoyö Saatsen ja Settojen museossa 16.6. Rahkajuuston päivä Saatsen museossa 25.6. Saatsen museon 44. syntymäpäivä 29.6. Seto Folk -tapahtuma Värskassa Settojen tilamuseossa 4.7. Korinpunontapäivä Saatsessa 26.7. Päätnitsapäevan aaton juhla Saatsen Setumaan matkailuneuvonta • Pikk 12, Värska, Põlvamaa museossa• www.visitsetomaa.ee Puh. +372 5682 1268 • turism@setomaa.ee


t h e b a l t i c g u i d e ™ k es ä 2 0 1 8

Etelä-Viro

Laulu yhdistää settoja Obinitsan museo johdattaa Setomaan kulttuurin ytimeen.

27

Tiesitkö, että osa Setomaasta jäi Venäjän puolelle Viron itsenäistyttyä uudelleen?

Teksti Mikko Virta, kuva Andrei Chertkov Pieni, harmaa mökki seisoo Obinitsan keskellä. Kun astuu ovesta sisään, astuu samalla sisälle settojen maailmaan. Tulijan vastaanottaa nauravasilmäinen, kansallispukuun pukeutunut nainen, Õie Sarv. Hän tietää, mikä on settojen kulttuurin ytimessä ja miltä tulevaisuus näyttää. ”Kun olin lapsi, kylään mentäessä aina laulettiin. Myös töissä ollessa laulettiin. Laulu oli tärkeä osa elämää”, kertoo Õie Sarv Obinitsan museosta. Hänen isoisoäitinsä oli kuuluisa runonlaulaja Anne Vabarna. Hänen mukaansa ennen laulaminen oli spontaania, nykyään enemmän konserttimusiikkia – esiintymistä muille. ”Ulkokuori on sama, mutta sisältö jotain muuta. Olen surullinen, kun näen, mitä lauluille ja tansseille tehdään nykyään”, hän toteaa. Vaikka settojen kulttuuri onkin kohdannut haas-

teita ja kieltäkin puhuu yhä vähemmän, on Õie Sarv rohkaistunut tulevaisuuden suhteen. ”En pelkää enää kulttuurin katoamista. Ei voi pakottaa ihmisiä toimimaan jollain tietyllä tavalla. Kyllä ihmiset kääntyvät juurilleen, kun on sen aika.” Suhtautuminen settojen kulttuurin on hänen mukaansa nykyään hyvä. Muutos neuvostoaikaan on valtava. ”Lapsena minulle sanottiin, että puhun eri tavalla. Nimittely oli välillä kamalaa. Kaikki, jotka olivat tulleet Setomaalta Tallinnaan asumaan, sanoivat varmuuden vuoksi, että ovat kotoisin Võrusta, eivät Setomaalta.” Eräs settojen tapa on Õie Sarvin mukaan pysynyt arvossa myös nuorten keskuudessa. ”Se miten hautausmaalla ollaan ja puhutaan. Otetaan voileivät mukaan ja tarjotaan myös poisnukkuneille.” n

Obinitsan museo, Obinitsan kylä, Setomaan kunta.

Koe Setomaa n n n n n

Seto-maatilamuseo, Värska. Tsäimaja-ravintola, Värska. Seto-ateljee-galleria, Obinitsa. Taarka Tarõ -ravintola, Obinitsa. Saatsen setomuseo, Saatse.

Lue lisää: www.visitsetomaa.ee

Obinitsan museossa voi tutustua settojen perinteisiin käyttöesineisiin ja vaatteisiin. Museossa työskentelevä Õie Sarv (oik.) on yksi parhaimmista seton kulttuurin tuntijoista.


kesätapahtumat

28

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Weekend Festival Baltic tuo Pärnun upealle rannalle tuhansittain juhlijoita.

Pitkä, kuuma keikkakesä Teksti Mikko Virta, kuva Martin Dremljuga Etno eli folk on ollut Virossa kuuminta hottia jo usean vuoden ajan. Parhaaseen etnofiilikseen pääsee 26.–29.7. Viljandin Perinnemusiikkifestivaalilla, joka juhlii satavuotiasta Viroa. Lavoilla nähdään lähes kaikki Viron etnotähdet: Curly Strings, Mari Kalkun, Maarja Nuut, Metsatöll, Trad.Attack! ja Zetod.

Sata on lasissa myös Viru Folkilla, joka tuo pohjoisvirolaiseen Käsmun kylään 10.–12.8. aimo annoksen virolaista musiikkia Metsatöllistä Svjata Vatraan. Tosipopparin kesän kohokohta on Intsikurmu-festivaali 3.–5.8. Põlvan Metsäpuistossa, jossa esiintyy kolmen päivän aikana yli 30 artistia. Jo neljättä kertaa järjestettävä Weekend Festival Baltic panee Pärnun rannan tutisemaan

basson tahdissa. Tuttuja hittejä soittavat biitsin jättilavalla 16.–18.8. muun muassa David Guetta, Hardwell ja The Prodigy. Klassisen musiikin ja oopperan ystävien kannattaa panna korvan taakse kolme tapahtumaa: Saarenmaan oopperapäivät (19.–28.7.), Pärnun Musiikkifestivaali (5.–11.8.) ja Birgitta-festivaali (9.–18.8.). n

Tapahtumakalenteri 2018 Toukokuu 14.–20.5. Karlovan kaupunginosapäivät, Tartto 23.–27.5. Kirjallisuusfestivaali Head Read, Tallinna 18.–20.5. Türin kukkamarkkinat 19.5. Museoiden yö, eri museot ympäri Viron 19.5 Tallink Maijooks, naisten juoksutapahtuma, Tallinna 26.5. Kuressaaren katufestivaali, Saarenmaa

Kesäkuu 1.–2.6. Italialainen viinijuhla, Haapsalu 30.5.–3.6. Tallinnan vanhankaupungin päivät 2.–8.6. Kauniit konsertit Käsmussa, Käsmu 1.–2.6. Hansapäivät, Viljandi 8.–9.6. Grillfest, Pärnu 9.–10.6. Ilmailupäivät, Haaslava 11.–17.6. Katutaidefestivaali Stencibility, Tartto 14.–17.6. Sõru Jazz, Sõrun satama, Hiidenmaa 16.–17.6 Kiviõlin motofestivaalit, Kiviõli 6.–17.6. Katuruoka- ja katutaidefestivaali TaDaa!, Tartto

Suure-Jaanin musiikkifestivaali 23.6. Tynnyrimarkkinat, Avinurme 25.6.–8.7. Pärnun elokuvafestivaali, Pärnu 28.6.–30.6. Tchaikovsky-festivaali, Haapsalu 29.6.–1.7. Hansapäivät, Pärnu 29.6.–30.6. Hard Rock Laager, Vana-Vigala 30.6–1.7 III Narvan Keskiaika festivaali 16.–23.6.


kesätapahtumat

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Johan nyt on markkinat!

29

Viron kesämarkkinoilla on kukkia, tynnyreitä ja keskiaikaa.

Teksti Silja Hurskainen, kuva Andrei Chertkov Kunnon kesälomaan kuuluu markkinakäynti.

Virossa lomailu tarjoaa siihen otolliset olosuhteet, sillä pienempien ja suurempien markkinoiden kirjo on valtava. Kylämarkkinat eri puolilla maata ovat hieno mahdollisuus tutustua paikalliseen kulttuurin pintaa syvemmältä. Yksi kesän alun suurimmista markkinoista on 18.–20.5. pidettävät Türin kaupungin kuk-

kamarkkinat, joka on puutarhaharrastajien parissa jo legenda. Kunnon kylämarkkinatunnelmaa haitarinsoittoineen voi hakea Avinurmen tynnyrimarkkinoilta 23.6. Keskiaikaiset hansapäivät Viljandissa (1.–2.6.), Pärnussa (29.6.–1.7.) ja Tartossa (7.–8.7.) voi myös laskea markkinoiksi, sillä keskiaikainen markkinahumu kuuluu niihin olennaisesti.

Erilaiset kaupunginosapäivät keskittyvät usein markkinoihin. Esimerkiksi Tartossa vietetään Karlovan kaupunginosapäiviä 14.–20.5. Kalan, sipulin ja settojen kulttuurin ystävät suuntaavat Pihkovanjärven rannalle Lüübnitsaan 25.–26.8., jossa pidetään sipuli- ja kalamarkkinat. n Lisätietoa Viron markkinoista (viroksi): www.laadakalender.ee

Viljandin hansapäivät ovat monipuolinen yhdistelmä markkinoita ja keskiaikatunnelmaa.

Heinäkuu

19.–28.7.

Saarenmaan oopperapäivät

21.7.

Rock in Haapsalu, Haapsalu

27.–28.7.

Haapsalun vanhan musiikin festivaali, Haapsalu

Musiikkifestivaali Sweet Spot Festival, Tallinna

28.–29.7.

Joogafestivaali, Haapsalu

5.–8.7.

Võru Folklore, Võru

26.–29.7.

Viljandin perinnemusiikkifestivaali

5.–8.7.

Keskiaikapäivät, Tallinna

26.–29.7.

Motoristitapahtuma Jõgevatreff, Jõgeva

5.–8.7.

Tulevaisuuden musiikin festivaali Juu jääb, Muhu

28.7.

Sotahistoriafestivaali, Valga

7.7.

Saarenmaan ginijuhla Ösel Gin Fest, Kuressaare

Elokuu

12.–17.7.

Lasihelmipeli-festivaali, Tartto

Õllesummer-musiikkifestivaali, Tallinna

4.–8.7.

4.–6.7.

7.–8.7.

Hansapäivät, Tartto

13.–14.7.

Keskiaikapäivät, Viljandi

13.–15.7.

American Beauty Car Show, Haapsalu

13.–15.7.

Tallinnan meripäivät

13.–15.7

Narva Motofest

9.–18.8. 9.–11.8. 10.–12.8. 10.–11.8. 11.–12.8. 11.8. 13.–18.8.

2.–5.8

Kahviloiden päivät, Hiidenmaa

2.–5.8.

Augustibluus, Haapsalu

3.–4.8.

Leigon järvimusiikkipäivät, Valgamaa

3.–5.8.

Ruoka- ja viinifestivaali, Tartto

5.–11.8.

Pärnun musiikkipäivät ja Järvi-akatemia, Pärnu

16.–18.8. 24.–26.8. 25.8. 25.8. 31.8.–2.9.

Birgitta-festivaali, Piritan luostarin rauniot, Tallinna Kuressaaren meripäivät, Kuressaare Viru Folk -festivaali, Käsmu Mielipidefestivaali Arvamusfestival, Paide Haukan markkinat, Antsla Taiteiden yö Elokuun unettomuus, Pärnu Rakkauselokuvafestivaali Tartuff, Tartto Weekend Festival Baltic, Pärnu Valkoisen daamin päivät, Haapsalu Muinaistulien yö, koko Viro Sipuli- ja kalafestivaali, Lüübnitsa, Põlvamaa Aparaaditehas-korttelin festivaali, Tartto

Aikataulu on tarkistettu huhtikuun 2018 lopussa. Muutokset mahdollisia.


Etelä-Viro

30

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Kesäinen Otepää huokuu kauneutta

Teksti Mikko Virta, kuva Andrei Chertkov Otepään eteläpuolella sijaitseva Pyhäjärvi on

kaupungin helmi. Sen sanotaan olevan Viron kaunein järvi, mikä ei varmasti ole liioittelua. Maalauksellinen järvi huokuu kauneutta niin kesäisen vehreyden kuin talvenkin keskellä. Paras näköala järvelle aukeaa rannalla sijaitsevan Pyhäjärven kylpylän tornikahvilasta. Kannattaa myös käydä jalopuita kasvavassa Pyhäjärven puistossa ja suositulla uimarannalla. Urheileminen, liikkuminen ja luonnossa patikointi

kuuluvat Otepään kesään. Kaupungissa on erityisen hyvät pyörätiet ja luontopolkujen verkostot. Uskomattoman jyrkät ylä- ja alamäet tuovat reippailuun lisää tehoa ja mielekkyyttä. Penkkiurheilijan pakollinen kohde on Tehvandin talviurheilumuseo, jossa on näytillä

muun muassa virolaisten urheilijoiden arvokisoissa saatuja mitaleita. Lasten kanssa voi suunnata Otepään seikkailupuistoon, jossa huimapäitä odottaa seitsemän erilaista seikkailurataa. Muutaman kilometrin päässä Käärikulla voi

käydä testaamassa, minkälaisessa maastossa presidentti Urho Kaleva Kekkonen hiihti käydessään Virossa vierailulla vuonna 1964. Urkki karisti sivakoidessaan KGB:n miehetkin kannoiltaan. Kekkonen sai vierailunsa kunniaksi nimikkopolun, joka kiertää 15 kilometrin lenkin Käärikun mäkisessä maastossa. Myös Kekkosen sauna sijaitsee Käärikulla järven rannalla. Samalla reissulla kannattaa kavuta Harimäen torniin, josta avautuu henkeäsalpaava näkymä Otepään seudun kumpuilevaan maisemaan. n

Otepäälle on Tartosta noin 40 kilometriä. n Tehvandin talviurheilumuseo, Valga mnt 12, Otepää. n Otepään seikkailupuisto, Tehvandi 3, Otepää. n Pühajärve Spa & Holiday Resort, Pühajärve. n

Tiesitkö, että Otepään lähellä Käärikulla on presidentti Kekkoselle omistettu retkipolku?

Pokut kutsuvat sinua luonnon tarumaailmaan

Seuraa The Baltic Guidea Instagramissa

Pokumaa on Viron tunnetuimman kuvittajan Edgar Valterin tarinoihin luotu maailma Etelä-Viron kauniin luonnon keskellä. • Pokujen talo ja näyttelyitä • Vanha maatila eläimineen • Askartelua ja vaellusretkiä

@thebalticguidesuomi #tuorettatietoavirosta #thebalticguide

Tallinna

Avoinna ryhmille ympäri vuoden.

Pokumaa

Urvasten kylä, Antsla, Võrun maakunta • Puh. +372 5342 5054 • www.pokumaa.ee


Etelä-Viro

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

31

Võrumaan keskiaikainen helmi Vanhan-Liivinmaan keskus oli 1300-luvulla rakennettu Vastseliinan piispanlinna.

Teksti Mikko Virta, kuva Andrei Chertkov Entisessä kievarissa toimivassa museossa voi

kokea, millaista elämä oli linnassa vuosisatoja sitten. Elämyksellinen näyttely esittelee linnan asukkaiden elämää ja keskiaikaisia tapoja. Piispanlinnan raunioihin voi tutustua kiipeämällä torniin, josta aukeaa komea näkymä kumpuilevaan etelävirolaiseen maisemaan. Raunioiden keskellä oli aikoinaan kappeli, jossa 1353 nähtiin valkoisen ristin ilmestys. Vastseliinasta muodostui jo keskiajalla tunnettu pyhiinvaelluskohde ja sitä se on vielä nykyäänkin. Vastseliinaan avataan tänä vuonna pyhiinvael-

luskeskus, joka palvelee Piritan luostarista Vastseliinaan kulkevia ihmisiä. Matkaa Piritalta on päätepisteeseen yli 400 kilometriä, mutta halutessaan voi kävellä vain muutaman kilometrin matkan. Pyhiinvaeltajille majoitusta tarjoavaan keskukseen on mahdollista tutustua myös museovierailla. n

Vastseliinan museo toimii entisessä kievarissa. Museo esittelee keskiaikaisia tapoja ja linnan asukkaiden elämää.

Vastseliinan piispanlinnan rauniot ja museo, Vana-Vastseliina, Võrumaa.

Koko perheen Etelä-Viro

Viron eteläisimmissä kolkassa on monta kivaa kohdetta pienellä alueella. Teksti Mikko Virta, kuva Ago Pelisaar Võrumaa hurmaa kumpuilevalla ja järviä vilisevällä

maisemallaan. Yksi maakunnan suosituimmista lomakohteista on Rõuge, jonka vetonaula on Satakielilaakso (Ööbikuorg) näkötorneineen. Võrussa pääsee pulikoimaan Tamulajärven rannalla, jossa on myös upea rantapromenadi

Tiesitkö, että vanha võrumaalainen savusaunaperinne on hyväksytty Unescon luetteloon?

ja hiekkaranta. Kaupungin uusi skeittipuisto on yksi Viron hienoimmista. Laste Lõunamaa eli lasten etelämaa on koonnut

yhteen neljä kohdetta, joihin kaikkiin pääsee kätevästi 45 euron perhelipulla. Lõunamaan kohteisiin kuuluvat Viron maantiemuseo, Noitavaltion liikennepuisto (Nõiariigi Liikluslinn), Kubijan kylpylä ja Pokumaa, joka on kirjailija-kuvittaja Edgar Valterin luomille poku-satuhahmoille omistettu teemapuisto. Pokumaan hassunkuriset talot ovat näkemisen arvoisia.

Viron maantiemuseo, Varbuse, Kanepi. Pokumaa, Urvasten kylä, Antsla. n Nõiariigi Liikluslinn, Uue-Antsla, Antsla. n Kubija, Männiku 43a, Võru. n n

Võrun Tamulajärvi on suosittu uimapaikka.


32

Etelä-Viro

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Moosten kartano – uuden ja vanhan synergiaa

Teksti Mikko Virta, kuvat Andrei Chertkov Reilun 40 kilometrin päässä Tartosta sijaitseva

Mooste on ainutlaatuinen kartanokokonaisuus, jossa on säilynyt peräti 17 rakennusta. Kartanon päärakennuksessa toimii koulu, mutta muut rakennukset on pyhitetty yrittäjille ja taiteilijoille. Entisissä navetoissa ja varastoissa työskentelee nyt puuseppiä, entisöijiä ja muita käsityöläisiä. Moosten suosituimpia vierailukohteita on villapaja, jossa myydään maankuulun Sirelin tilan villatuotteita päähineistä tossuihin ja villapaitoihin. Folgikoda-salissa järjestetään konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia. Kartanon entisessä viinanpolttimossa toimii hotelli, joka on suosittu hääjuhlapaikka. Majoitusta tarjoaa myös Moosten Külalistemaja. Kartanon toimintaa esitellyt Agnes Nurme kertoi,

että Mooste on houkutellut käsityöläisiä ja taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi restaurointikeskuksessa työskentelee eteläafrikkalainen jousipyssyjen valmistaja. Nurmen mukaan kartano on avoin kaikille ja käsityöpajoihin voi mennä tutustumaan myös ryhmien kanssa. Opastettuja kierroksia järjestetään ryhmille viroksi, venäjäksi, saksaksi ja englanniksi. n Moosten kartano, Moosten kylä, Põlva.

Tiesitkö, että Põlva on Viron haitaripääkaupunki?

Moosten päärakennuksessa toimii nykyään koulu. Kartanoalueen muissa rakennuksissa työskentelee taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Sirelin tilan myymälässä työskentelevä Astrid Allese esittelee villaista päähinettä, joka on saanut lempinimekseen Mannerheim.


Etelä-Viro

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

33

Taivaanporteille fillarin selässä Teksti Mikko Virta, kuvat Andrei Chertkov Virolaisen uskomuksen mukaan jokaisen viro-

Fatbike on mainio kulkupeli Taevaskojan poluilla.

laisen kuuluu käydä ainakin kerran elämässä Taevaskojan hiekkakiviseinämän luona. Paikalla käykin kesän aikana kymmeniätuhansia ihmisiä, kertoo etelävirolaisen kansanperinteen asiantuntija Kati Taal. Kivenheiton päässä Põlvasta sijaitseva Taevaskoja on näkemisen arvoinen: parikymmentä metriä korkea hiekkakivijyrkänne nousee Ahjajoesta kohti taivaita, peilaten

The Baltic Guide kotiinkannettuna! 36,-

euroa/vuosi (sis. alv)

Tilaa netistä www.balticguide.ee

punaruskeaa väriään joen tummasta pinnasta. Vanhan kansan mukaan piru rakennutti Taevas-

kojalle itselleen taivaan maan päälle. Uskomuksia liittyy paikkaan muitakin. Läheinen Hopealähde toimii uhripaikkana vielä tänäkin päivänä, Kati Taal kertoo. Taevaskojaan ja sitä ympäröiviin metsiin voi tutustua myös pyörän selässä. Paikallinen yrittäjä Puhka Looduses vuokraa fatbikejä ja järjestää opastettuja retkiä alueelle. n

Põlvamaan

suurtapahtumat www.visitpolva.ee

11.–12.5. Kansanmusiikkifestivaali Mooste Elohelü. Nuorten yhtyeiden gaalakonsertti, yökonsertti ja suuri kilpailukonsertti. www.moostefolk.ee

3.–4.8. Intsikurmun festivaali. Festivaalille ovat tunnusomaisia videoinstallaatiot, kansainväliset esiintyjät ja musiikki, jossa on henkeä. www.intsikurmu.com

14.7. Harmonikkajuhla Harmoonika. Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi esiintyy sadan Teppo-tyypin harmonikalla soittavan muusikon suurorkesteri. www.polva.ee

19.8. Ekofestivaalin perhepäivä ja suuret luontotuotteiden markkinat. www.ecofest.ee

Kuva: Ökofestival. Kuvaaja: Kaisa Tammoja


Tule ja virkisty Viljandissa!

Viljandi on monien mielessä kansanmusiikin ja jokavuotisen kansanmusiikkifestivaalin pääkaupunki. Kaupunki on myös paljon muuta kuin musiikkia ja kulttuuria. Tunnelmallisen pikkukaupungin luonto, historiallisuus, tuoreiden leivonnaisten tuoksu pikkukaduilla ja klubi-iltojen värinä sopivat kaikille. Viljandista löydät vehreyttä, mahtavat linnoituksen rauniot, mutkittelevia mukulakivikatuja, viihtyisiä kahviloita ja kauniin järven, jonka rannoilla ovat tenniskentä, leikkipaikat, hyppytorni ja venevuokraamo. Viron suurimman kansanmusiikkijuhlan lisäksi kaupungissa tapahtuu paljon muutakin. Tänä vuonna pidetään ensimmäistä kertaa komediaelokuvien festivaali. Tapahtumaka-

lenterissa on myös vanhan musiikin festivaali, kitarafestivaali, kahvilayö, keskiaikapäivät ja nuoren tanssin festivaali. Urheilun ystäville on tarjolla pyöräilytapahtumia sekä vuodesta 1928 järjestetty Viljandijärven ympärijuoksu. Viljandin museosta, Ugala-teatterista, Viljandin kulttuuriakatemiasta sekä naivistista ja outsider-taidetta esittelevästä Kondase Keskuksesta löydät upeita kulttuurielämyksiä. Bonifatiuksen Kilta puolestaan järjestää mielenkiintoisia työpajoja. Elokuviinkin toki pääsee Forum Centrumin elokuvateatterissa. Kesällä vanhankaupungin sydämessä Johan Laidonerin aukion ääressä avataan 37 huoneen hotelli. Historiallisesa rakennuksessa tehdään perusteellinen remontti ja se palaa sadan vuoden tauon jälkeen hotelliksi.

Viljandin kesätapahtumia 2018 1.5. 1.–6.5. 6.5. 17.–20.5. 1.6.–25.8.

1.–2.6. 2.6. 1.–3.6. 23.6. 8.–14.7. 8.–14.7. 13.–14.7. 26.–29.7. 14.–16.9. 9.–14.10.

Viljandijärven ympärijuoksu Komediaelokuvien festivaali Wilkom Mulgin polkupyörämaraton Kansainvälinen nukketeatterifestivaali ”Teater kohvris” Opastetut kaupunkikierrokset Viljandissa joka päivä klo 13 alkaen. Lähtöpaikkana Vapaudenaukion mansikka-patsas. Viljandin hansapäivät Carmen Loves Jazz Säkkipilli ja karmoska -festivaali Viljandimaan juhannusjuhlat Notafe-festivaali ja kesäkoulu Viljandin vanhan musiikin festivaali Keskiaikapäivät Viljandin linnoituksen raunioilla Viljandin kansanmusiikkifestivaali Viljandin syntymäpäiväviikonloppu Viljandin kitarafestivaali

www.visitviljandi.ee www.visitestonia.com


t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Etelä-Viro

35

Kulttuurin pikkujättiläinen Pienestä koostaan huolimatta Viljandia voi pitää yhtenä Viron tärkeimmistä kulttuurikaupungeista.

Teksti Mikko Virta, kuvat Andrei Chertkov Etelä-Virossa Tarton ja Pärnun välissä sijaitseva

kaupunki on porannut juurensa virolaiseen kulttuurimaaperään yhä syvemmälle. Kaupungin tärkein tapahtuma ja brändi on Viljandin Perinnemusiikkifestivaali eli Viljandi Folk. Jo 25 vuotta järjestetty festari on paisunut vuosi vuodelta ja nykyään maailmanluokan esiintyjät houkuttelevat tapahtumaan yli 20 000 kävijää. Perinteisesti heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä festivaali onkin oiva tapa tutustua Viljandiin ensimmäistä kertaa. Kaupunki kuhisee silloin musiikista, tanssista ja hyvästä fiiliksestä. Parhaiten Viljandi Folkia kuvaakin, että tunnelma on aina leppoisa ja positiivinen. Uusia etnoartisteja pulpahtelee jatkuvasti maailmalle ja kansanmusiikki on Virossa listojen kärjessä. Kiitos siitä kuuluu osittain myös Viljandin kulttuuriakatemialle, jossa muusikoita koulutetaan. Festivaalin ulkopuolella Viljandi on rauhalli-

nen ja rento pikkukaupunki, jossa päivän saa helposti kulumaan linnanraunioissa ja kaupungilla kävellen. Pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa hieno punavalkoinen riippusilta, linnanrauniot, perinnemusiikin aitta ja hauskannäköinen vesitorni. Torilta saa tuoreita mansikoita ja muita marjoja sekä annoksen ehtaa maalaistunnelmaa.

Viljandi herää eloon kesällä, jolloin kaupungissa järjestetään markkinoita ja muita tapahtumia.

Maisema Viljandin linnanmäeltä on komea. Alhaalla siintää Viljandijärvi, jonka voi kiertää ulkoilureittiä pitkin.

Lämpimänä päivänä kannattaa astella jyrkät portaat alas järven rantaan, jossa voi pulahtaa Viljandijärveen tai käydä rantakahvilassa. Rannassa on myös hieno leikkipuisto eri ikäisille lapsille. Viljandissa on monta kiinnostavaa museota. Sym-

paattisen Kondase Keskuksen perusnäyttely esittelee naivisti Paul Kondasen töitä, myös vaihtuvat näyttelyt ovat aina kiinnostavia. Museon tunnistaa rakennuksen edessä olevasta suuresta mansikasta. Taiteen ystävän kannattaa myös piipahtaa Enn Põldroosin galleriassa. Yli 80-vuotias

Põldroos kuuluu Viron legendaarisiin kuvataiteilijoihin. Entisessä apteekissa toimiva Viljandin museo esittelee Viljandin seudun luontoa ja historiaa. n

Kondase Keskus, Pikk tänav 8, Viljandi. Enn Põldroosin museo, Lossi tn 2, Viljandi. n Pärimusmuusika ait – Perinnemusiikin aitta, Tasuja puiestee 6, Viljandi. n Viljandin museo, Johan Laidoneri plats 10, Viljandi. n n


Historiakeskus Wittenstein

Kondasen Taidemuseo

Kesänäyttelyt 2018 Sirpa Hammar (Suomi) maalauksia Viro100 - taideprojekti „Kerätyt maailmat“ Anna Wildrose (Suomi) Sekatavarakaupan mysteeri Luciana Mariano (Brasilia) naivistisia maalauksia Edgars Kriegers (Latvia) naivistisia maalauksia

Koko Baltiassa ainutlaatuinen matkailukohde! Saat 1,5 tunnissa huumorilla väritetyn näkökulman Viron historiaan ja koet historiallisia makuelämyksiä.

Veski 11, Paide I Puh: +372 5850 2001 I info@wittenstein.ee Avoinna joka päivä klo 10–18. Syksystä kevääseen ke–su klo 10–18. wittenstein.ee

Lisäksi Paul Kondasen (1900-1985) maalausnäyttely Pikk 8, Viljandi Avoinna: ma-su 11-18 www.kondas.ee

MÄNNIMÄEN VIERASTALO

Riia mnt. 52d Viljandi

info@mannimaja.ee www.mannimaja.ee

• • • • • • • •

majoitus (tilat 83 vieraalle) sauna kokoustila kahvila elokuvasalonki läheisyydessä skeittipuisto, jäähalli ja jääkiekkokenttä keilarata

Puh. +372 435 4845, +372 509 6330

Põltsamaan Kulttuurikeskus esittelee:

Elokuun musiikki – SATA 18.8.2018 klo 20.00 Põltsamaan linnan pihalla Esiintyvät: Põltsamaalaiset muusikot, solisti Freddy Toomingas rock-yhtye Ultima Thule punk-rock-yhtye Singer Vinger upeaääninen Lenna Kuurmaa

Lue älypuhelimestasi tai tabletiltasi tuoretta tietoa Virosta! www.balticguide.ee

Käsityömestarit tekevät, käsityömestarit myyvät Ohjelmassa: • muusikoita • tulitaidetta • esityksiä • työtupia • voimamieskisoja • pukuloistoa • roolipelejä • elokuvaa

Lossi 1 Põltsamaa • Puh. +372 52 93 307 turism@poltsamaa.ee • www.visitpoltsamaa.com

Keskiaikapäivät 13.-14. heinäkuuta

www.bonifatiusegild.ee bonifatiusegild@gmail.com puh +372 5814 7783

2018


Järva- ja Jõgevamaa

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

37

Järva- ja Jõgevamaa Teksti Mikko Savikko, kuvat Ajakeskus Wittenstein, Vaino Valdmann, Vanatehnika Varjupaik

M

Kesällä Keski-Viron maakunnat Järva- ja Jõgevamaa kukkivat. Türi on kuuluisa kukkamarkkinoistaan ja Põltsamaa ruusuistaan. Paiden kaupunkia kutsutaan Viron sydämeksi.

Koh

u

o e s

de Paiden Vallitorni Historiakeskus Witten­ stein tehtiin tornin eri kerroksiin. Hissin avulla pääsee kahdessa tun­ nissa kivikaudesta nyky­ aikaan. Jonkin verran jännittävää ja hieman hauskaakin.

Põltsamaan linnoitus

tallinnA

Rakvere

Järvamaa Paide türi

Jõgevamaa

Jõgeva

Põltsamaa

Pärnu

tartto viljandi

Tallinna – Paide 100 km

Lue lisää: visitjarva.ee, visitjogeva.com

a m u

Ta p

ah

t

Vuodelta 1272 olevan linnoituksen alueella on muun muassa matkailuneuvonta ja viinikellari-ruokamuseo. Põltsamaan satoihin erilaisiin ruusuihin voi tutustua tarkemmin Roosiaedpuutarhassa.

narva

Järva-Jaanin tekniikan turvakoti Vanhan tekniikan turvapaikassa on menopelejä raitiovaunuista kaksi- ja kolmipyöräisiin. 4. elokuuta siellä järjestetään pienten ja kummallisten laitteiden paraati.


Järva- ja Jõgevamaa

38

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Älä aja ohitse!

Järvan ja Jõgevan maakunnissa on monta kiinnostavaa kesäkohdetta. Teksti Mikko Savikko, kuvat Triinu Lamp, Raivo Laanes Tavallisesti Tallinna–Tartto-maantieltä ei poiketa

sivuun, mutta se kannattaa. Paiden keskustassa on linnoitusalue, jossa on Vallitornin lisäksi laululava ja lasten leikkialue. Alueella on paljon kivisiä kalkkikivipatsaita. Lähes sata patsasta ovat tulosta Paepäevad (Kalkkikivipäivät)-tapahtumista. Yksi hienoimmista Paiden patsaista on kuitenkin Arvo Pärtin syntymäkodin vieressä sijaitseva flyygeli. Viron kevätpääkaupunki Türi on aivan Paiden naapurissa. Siellä järjestetään vuosittain kukkamarkkinat. Muina aikoina voi kysyä turismi-infosta neuvoa avoinna olevista puutarhoista. Türin radio- ja televisiomuseo esittelee tekniikkaa

vuosikymmenten takaa. Türin radiomasto oli aikanaan Pohjois-Euroopan korkein rakennelma, jonka tuhosi Puna-armeija tuhosi vuonna 1941. Türin ravintolat sijaitsevat keskusta-alueella, esimerkiksi Kadri Tare avautuu jo kello 7.00. Albussa sijaitseva Seidlan tuulimylly on peräisin 1700-luvulta ja on maan ainoa toimiva niin sanottu hollantilaistyyppinen eli mamsellimylly. Hyvän tuulen sattuessa voi nähdä myllyn toimintaa.

Seidlan kaunis mamsellimylly on harvoja edelleen käytössä olevia myllyjä. Siellä jauhetusta ruisjauhosta tekee leipänsä myös lähistöllä sijaitseva Põhjaka Mõisan ravintola, joka sijaitsee Tallinna–Tartto-tien varrella Mäekülassa. Adaveren tuulimylly on muutettu joka päivä auki olevaksi ravintolaksi. Joki halkaisee kauniin Põltsamaan kaupungin.

Ranta-aluetta on kunnostettu ja linnoituksen lisäksi voi tutustua myös kartanoihin. Karting-rata on avoinna ympäri vuoden ja joelle voi mennä melomaan. Kaupungissa on useita majoituspaikkoja, joissa yöpyminen kahdelle voi maksaa alle 40 euroa/yö. n

Viron radio- ja televisiomuseo, Vabriku pst 11, Türi. n Seidlan tuulimylly, Seidlan kylä, Albu. n Põhjakan kartano, Mäekülan kylä, Paide. n Adaveren tuulimylly, Adaveren küla, Põltsamaa. n

Mistä maito tulee? Imaveren maidontuotantomuseo esittelee valkoisen juoman historiaa. Piimandusmuuseum, H. Rebase 1, Imavere

Põltsamaan kaupungin keskustan tuntomerkkejä ovat komea linnoitus ja joki.


Haapsalu

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

39

Haapsalu Teksti Silja Hurskainen, kuvat Andrei Chertkov

Nähtä

ys

Pittoreski pieni merenrantakaupunki on täydellinen paikka rauhalliseen kesänviettoon. Rantapromenadi, kylpylät, kujat ja kahvilat takaavat rennon loman.

Mu

se

o Piispanlinnoitus 1200-luvulla rakennettu piispanlinnoitus on Haapsalun ylpeys. Tänä kesänä linnoitus on osittain remontissa, mutta alue on silti ehdottomasti käynnin väärti.

Rautatieasema ja -museo

tallinnA

Rakvere

a m u

Ta p

ah

t

Huikean kaunis Haapsalun rautatieasema tehtiin vuonna 1904 tsaarin vierailua varten. Kannattaa käydä myös aseman sympaattisessa rautatie- ja yhteysmuseossa.

narva

Kulttuuri­ tapahtumien kirjoa

Läänemaa

Haapsalu Pärnu

tartto viljandi

Tallinna – Haapsalu 100 km

Lue lisää: www.visithaapsalu.com

vy

Pienen kaupungin kesä on täynnä tapahtumia, kuten Tšaikovski-festivaali klassisen musiikin ystävälle ja American Beauty Car Show jenkkiautoja rakastavalle.


1800-luvun lopulla valmistunut puuleikkauksin koristeltu Kuursaal on ihanteellinen paikka mieleenpainuville ja romanttisille hääjuhlille.

autamme juhlan järjestämisessä. Bändiä varten on oma lava ja tanssilattiakin löytyy. Haapsalun Kuursaaliin mahtuu jopa 150 häävierasta.

Henkilökuntamme auttaa teitä tärkeän päivän järjestelyissä. Jokai- Henkilökohtaista tarjousta varten nen hääjuhla on meille ainutlaa- ottakaa yhteyttä sähköpostilla tai tuinen. Ruokalistan laatimisessa puhelimitse. otamme huomioon toiveenne ja

Historiallisessa Haapsalussa kulkee kello hitaammin.

LAHE MAJA vierastalo Lahe tn 7, Haapsalu puh. +3725163023

www.lahemaja.com

Helsinki

Oslo

St. Petersburg

Stockholm Roosta

Rentouttava loma luonnossa!

Tallinn

Riga

Copenhagen

Vietä miellyttävä miniloma Roostan lomakylässä, Luoteis-Virossa. Meillä on mukavia lomamökkejä, joissa voi pienen tai suuren seurueen kanssa viettää mukavan loman. Vilnius Saunassa voi nauttia löylyistä ja keilaradalla selvitetään paras kilpailija. Voit myös tutustua kuntorataamme, nauttia kauniista luonnosta Roostan hiekkarannalla tai patikoida mäntykankaalla. Amsterdam

Avoinna ympäri vuoden! R oosta Holiday and Conference Center

Elbiku, Noarootsi, Läänemaa • 32 lomamökkiä Estonia • 14 paikkaa matkailuautoille ja –vaunuille Tel: +372 472 5190 • ravintola GSM: +372 525 6699 • baari R o o sroosta@roosta.ee t a P uh kekeskus www.roosta.ee • 4 saunaa • seikkailupuisto Varattaessa mainittava • minigolf, frisbee-golf, tennis, tunnus „Baltic Guide“ sauvakävelijän varusteet • purjelautailu kesällä

MAJOITUS

su-to -20%!

Elbiku, Noarootsin kunta, Läänemaa, Viro Puh. +372 472 5190, +372 525 6699 • roosta@roosta.ee • www.roosta.ee GPS: N 59°9'26'', E 23°31'11''

Kuursaal on kesä–elokuussa avoinna päivittäin kello 12–22. Promenaadi 1, Haapsalu • kai@kuursaal.ee • puh. +372 5646 2466 www.kuursaal.ee


tt hh ee bb aa ll tt ii cc gg uu ii d d ee ™™ kk ee ss ää 22 00 11 88

Haapsalu

41

Rantapromenadin varrella oleva Kuursaal on kuvan­ kaunis. Kesäisin se on ravintola ja suosittu hääjuhlien paikka.

Haapsalun kesässä kuplii ja soi Teksti Silja Hurskainen, kuva toomas tuul Haapsalun tunnelmallisilla kujilla on kesän aika-

na paljon kulttuuriohjelmaa. Kesäkuu alkaa viininmakuisena 1.–2.6. italialaisten viinien juhlassa. Ohjelmassa on viinienmaistelua gallerioissa ja kahviloissa, kulttuuriohjelmaa ja viinikilpailu. Teema jatkuu 2.6. italialaisen musiikin festivaalilla.

Juhannuksessa on ääntä ja valoa, kun piispanlinnoituksessa pidetään 22.–24.6. Jaanituli 2018 -festari, jossa esiintyy muun muassa Scooter. Klassisempia musiikkielämyksiä tarjoilee Tšaikovski-festivaali 28.–30.6., jossa muistetaan kesiään Haapsalussa viettänyttä venäläistä säveltäjämestaria. Kenties näyttävin kesän tapahtumista on American Beauty Car Show 13.–15.7., jolloin Haapsalun kaduille lipuvat toinen toistaan komeammat jenkkiautot.

Haeskan kylä Haapsalun lähellä täyttää huimat 470 vuotta ja juhlistaa sitä kotikahvilapäivällä 14.7. Yli tuhat joogan harrastajaa kokoontuu piispanlinnoituksen pihalle 28.–29.7. kansainväliseen joogafestivaaliin. Elokuun suurtapahtumia ovat blues-festivaali Augustibluus 2.–5.8. sekä Valkoisen daamin aika 24.–26.8., jolloin koko Haapsalun vanhakaupunki muuttuu elämää kuplivaksi markkinapaikaksi. n

Herkuttelijan Haapsalu Teksti Silja Hurskainen, kuva Jüri Seljamaa Rauhallista pikkukaupungin tunnelmaa ja hyviä

Müüriääre Pagar -leipomosta saa herkullisia leivonnaisia.

ruokapaikkoja – mitä muuta voikaan täydellisen rennolta lomalta toivoa? Haapsalu on tunnettu viehättävistä kahviloistaan. Varma klassikko on vanhankaupungin ytimessä sijaitseva Müüriääre Kohvik. Tuorein tuttavuus on hieman lähempänä uutta keskustaa sijaitseva Mesimoka Kohvik. Sympaattinen, noin kymmenen istumapaikan kahvila tarjoaa myös edullisia lounaita. Kahvin, suolaisen ja makean piiraan saa noin neljällä eurolla. Kahvit voi juoda myös meren ääressä. Silloin kakkupalan, piiraan ja juoman voi ostaa kätevästi mukaan Müüriääre Pagar -leipomosta. Leipomon tuore ciabatta on herkullista!

Ravintolarintamalla uusin tulokas on aivan piispanlinnoituksen vieressä sijaitseva ravintola Krahw. Ravintolan auringonpaisteiselta terassilta voi ihailla linnoituksen vaikuttavia muureja. Tyylikkäästi vanhaa ja uutta yhdistelevän ruokapaikan menussa on muun muassa osso buccoa, ankkaa ja todella ruokaisa hampurilainen. n

Savukalapäivät Rantaruotsalaisten museossa ovat elämys Ne pidetään 5.5., 2.6. ja 11.8. Rantaruotsalaisten museo, Sadama 31/32


Kuressaaren vanhin pizzeria jo 20 vuotta! Täällä ilmoituksella

suuren pizzan ostajalle 0,5 l ruokajuoma

1.50 € Ristorante la Perla on Kuressaaren vanhin italialainen ravintola. Olemme perheravintola, ja meille ovat tervetulleita hyvin käyttäytyvät koiratkin. Meiltä voit ostaa ruokaa myös mukaan. Leikkaa tämä mainos irti ja anna tarjoilijalle, niin saat 10% alennuksen. Tarjous on voimassa elokuun loppuun.

Lossi 3, Kuressaare • Avoinna ma-pe 12.00-23.00 la-su 13.00-23.00 • Pöytävaraus puh. +372 453 6910

VIEHE, JOSSA ON VETOA

Puiset käsintehdyt vieheet Saarenmaalta Katso kaikki jälleenmyyntipisteet tästä linkistä: www.estlant.ee/ where-to-buy

Toomingan tila, Lääne-Saaren kunta, Saarenmaa • estlant@estlant.ee Puh. +372 5569 6285 • www.estlant.ee

Kaikki Saarenmaasta! Kesällä avoinna ma–pe 9–18, la–su 10–16) Tallinna 2, Kuressaare Puh. +372 45 33 120 info@visitsaaremaa.ee

www.visitsaaremaa.ee

Kesällä avoinna idyllinen terassi! Kauba 14, Kuressaare • Avoinna: ma–to, su 12–22, pe–la 12–02 Puh.: tel. +372 5392 6634 J.R Pizza & Burger


Saarenmaa, Hiidenmaa ja Muhu

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

43

Teksti Timo Huttunen, kuvat Andrei Chertkov, Kuressaare Tänavafestival

Näh

Viron suursaarilla on paljon muutakin nähtävää kuin Kaalin kraateri ja Anglan tuulimyllyt. Saarten vahva kulttuuri tapahtumineen ja omaperäinen luonto harvinaisine kasveineen ovat ainutlaatuisia.

Saarenmaa, Hiidenmaa s y ja Muhu vy Mus

eo

Hiidenmaan majakat Hiidenmaalla on kolme yleisölle avattua historiallista majakkaa: Kõpu, Tahkuna ja Ristna. 1500-luvulla rakennettu Kõpu (kuvassa) on yksi maailman vanhimmista toimivista majakoista.

Koguvan museokylä Muhussa

tallinnA

Rakvere

Kärdla Haapsalu

Hiidenmaa Muhu

Saarenmaa

Kuressaare Sõrve

Pärnu

tartto viljandi

Tallinna – Kuressaare 220 km

Lue lisää: visitsaaremaa.ee/fi, www.hiiumaa.ee

Ta p

ah

t

Muhun saaren 1800-luvulla rakennetut suojellut, mutta asutut ruokokattoiset hirsitalot piharakennuksineen ja kiviaidattuine pihoineen muodostavat elävän historiallisen kokonaisuuden. Museon keskuksena on kirjailija Juhan Smuulin kotitalo.

a m u

narva

Kuressaaren katufestivaalit 26.–27.5. on katufestivaali Kuressaare Tänavafestival. Tarjolla on syömistä ja juomista, tanssia, teatteria, katutaidetta ja pihakirpputoreja. 8.9. järjestetään katupiknik Kuressaare Tänavapiknik, jonne tullaan omien eväiden kanssa.


Muhu

44

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Muhussa on lapsien rakastama eläintarha ja seikkailupuisto Teksti Timo Huttunen, kuva Andrei Chertkov Kun Saarenmaan-matkalla mantereelta tuleva

autolautta rantautuu, ei olla vielä Saarenmaalla vaan Muhussa. Pienellä Muhun saarella asuu alle kaksi tuhatta ihmistä. Silti siellä on paljon nähtävää ja koettavaa. Toukokuun puolesta välistä syyskuun puoliväliin avoinna oleva Muhun strutsitila (Muhu Jaanalinnufarm) on jo lähes 20 vuoden ajan esitellyt vierailleen eksoottisia eläimiä. Tilalla voi lähietäisyydeltä tutustua strutseihin, seeproihin, kenguruihin, emuihin, alpakoihin, poneihin ja jäniksiin. Muhun saaren Piirin kylän lähelle, entiseen neuvostoarmeijan tukikohtaan tehtiin vuosi sitten seikkailupuisto (Muhu Seikluspark), jossa kiipeillään valjaiden varassa puissa. Kesällä auki olevassa puistossa on kahdeksan rataa eri ikäisille seikkailijoille. Ratojen pituus on 1 200 metriä. n

Muhun strutsitilalla voi tutustua strutseihin ja moniin muihin eksoottisiin eläimiin.

Muhun strutsitila, Nautsen kylä, Muhu. Muhun seikkailupuisto, Piirin kylä, Muhu.

Maauskon merkkejä on Muhussa ympäri saarta. Saarella on useita pakanallisia uhrikiviä, hiisiä ja muita muinaisia pyhiä paikkoja.

Liiva on Muhun saaren kasvava keskus Teksti Timo Huttunen, kuva lauiri laan

Pädasten kartano tarjoaa Muhussa fine dining -tason ruokaelämyksiä.

Vilkkaan Liivan kylän läpi kulkee valtatie Saa-

renmaalle. Leipomon, kalapuodin, lihakaupan, kesäravintoloiden, käsityömyymälöiden ja olutpanimon viereen nousee tänä kesänä uusi uljas kauppakeskus, jossa on suuren Komsum-marketin lisäksi muun muassa apteekki. Liivan kylässä on kesäaikaan erilaisia ruokailupaikkoja, kuten Kalakohvik, liharavintola Tuul resto, Koost Muhu Resto ja meksikolaishenkisiä pikaruoka-annoksia tarjoava Muhurito. Liivasta noin kymmenen kilometrin päässä on Pädasten kartano ja kylpylä, jonka ravintola Alexander on useita kertoja valittu yhdeksi Viron parhaimmista ravintoloista. n Muhulaiset kirjailukuvioinnit ovat Virossa maankuuluja.


Antsu-Jaanin matkailutila Mukava, enintään 8 henkilön kotimajoitus Muhun saarella. Majoitukseen kuuluu kotoinen aamupala.

Muhun leipä on syntynyt halusta valmistaa kotona maukasta leipää omalle perheelle. Juuri sellaista leipää, jossa ovat maut ja terveysominaisuudet tasapainossa. Leipää, jota haluaisi syödä aina ja uudelleen.

• Polkupyörävuokraus • Kanootit • Grillaus • Sauna • Puutarha

Suuremõisa, Liiva, Muhun saari • Puh.: +372 529 1656

Muhun ruisleipä siementen kera (juureen tehty, ei sisällä hiivaa, ruisjauhoista) Muhun vaalea vuokaleipä ja Muhun ranskanleipä (speltti- ja vehnäjauhojen seos, juureen tehty, pieni määrä hiivaa)

Myyntipisteet: MUHU:n kahvila ja leipomo, Poordi tn 3, Tallinna. Telliskiven Loomelinnak, Tallinna. Telliskivi 60A, B-rakennus. Balti Jaaman tori, Kopli 1. Pirita, Merivälja tee 22, Tallinna www.muhuleib.ee • Facebook: Muhu Leib

Ravintola Koost Liivan kylä, Muhun kunta, Saarenmaa Muhun sydämessä sijaitsevassa ravintolassa käytetään ruoan valmistamiseen paikallisia raaka-aineita. Ruokalistalla on muhulaisia kala-, lammas- ja riistaruokia. Sisustuksessa on käytetty runsaasti muhulaisia käsitöitä. Lisäksi elävää musiikkia.

Kesällä on avoinna terassi!


Saarenmaa ja Muhu

46

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Saarenmaan ja Muhun tärkeimpiä kesätapahtumia ja konsertteja 19.5. 26.5. 26.5. 27.5.

16.6. 29.–30.6. 30.6. 5.–8.7. 7.7. 12.–15.7. 19.–28.7.

20.–22.7.

Konsertti, Curly Strings, Kuressaare Kuressaaren katufestivaali (Kuressaare Tänavafestival), Kuressaare Konsertti, Ivo Linna ja Antti Kammiste, Kungla Kuressaaren katufestivaalin pihakirpputorit (Kuressaare Tänavafestivali Garaazimüük), Kuressaare Laimjalan valssi, konsertti, Jaan Tätte ja Meisterjaan (Laimjala Valss), Asva Kuressaaren linnapäivät (Kuressaare Lossipäevad), Kuressaare Linnapäivien loppukonsertti, Metsätöll, Kuressaare Juu Jääb – uuden musiikin festivaali, Muhu Saarenmaan ginifestivaali (Ösel Gin Festival), Kuressaare I Land Sound, Orissaari Saarenmaan oopperapäivät (Saaremaa Ooperipäevad), Kuressaare Mototoober, moottoripyöräkokoontuminen, Karujärve

Hyväntuulinen Kuressaaren katufestivaali levittäytyy ympäri kaupunkia. Muhun suuri kesäkonsertti (Muhu Suur Suvekontsert 2018) Põhja-Tallinn ja Justament, Muhu

17.–18.8.

RuhnuRahu festivaali, Ruhnu

25.8.

Soutu- ja melontatapahtuma (Laimjala Aeruramm), Laimjala

31.7–4.8.

Kamarimusiikkipäivät (XXIV Kuressaare Kammermuusika Päevad), Kuressaare

3.–9.9.

Saarenmaan ruokafestivaali (Saaremaa Toidufestival), Kuressaare

9.–11.8.

Kuressaaren meripäivät (Kuressaare Merepäevad), Kuressaare

8.9.

Kuressaaren katupiknik (Kuressaare Tänavapiknik), Kuressaare

21.7.

VIRON ENSIMMÄINEN SANDWICH-BAARI Tule ja maista ainutlaatuisia käsityö-sandwicheja ja -vohveleita!

SAAREMAA VESKI – paikallisten makujen ravintola Saarenmaan metsien riistaa, tuoretta kalaa, savukalaa, itse tehtyjä talonsnapseja ja omenaviiniä sekä parhaat valikoimat paikallisia oluita. Leikkinurkkaukset lapsille niin sisällä kuin ulkona.

Paljon erilaisia täytevaihtoja Leivät ja kastikkeet teemme itse terveellisistä raaka-aineista Meiltä saat myös paksuja belgialaisia vohveleita Turu 4 Kuressaare, Saarenmaa Puh. +372 56 708 814 • www.sandwichbar.ee

Pärna 19, Kuressaare, Saarenmaa Avoinna: kesäisin klo 12–24, muina aikoina su-to 12–24, pe–la 12–23 • Puh: +372 453 3776 • veski@saaremaaveski.ee Saaremaa Veski • www.saaremaaveski.ee


t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Saarenmaa

47

Motoristit kokoontuvat heinäkuussa Karujärven rannalle Teksti Timo Huttunen, kuva Mototoober Saarenmaalainen moottoripyöräklubi Ösel MC on

järjestänyt Mototoober-kokoontumisajon jo vuodesta 2011 alkaen. Mototoober pidetään Saarenmaan suurimman järven, Karujärven rannalla 20.–22.7. Tapahtumaan odotetaan useita satoja moottoripyöräilijöitä Virosta, Suomesta, Ruotsista, Latviasta ja Venäjältä. Mototoober alkaa paraatilla, joka lähtee liikkeelle Kuressaaren Auriga-kauppakeskuksesta 20.7. kello 17.30. Karujärvellä esiintyy perjantaina moskovalainen Dark Secret Love -yhtye ja lauantaina virolainen Ziggy Wild. Ohjelmassa on myös uimista, leiritulesta ja kotioluesta nauttimista sekä erilaisia mittelöitä ja pelejä. ”Parasta Mototooberissa on se, että se on säilynyt moottoripyöräilijöiden kokoontumisena. Tapahtumassa on aina hyvä tunnelma”, kertoo yksi Mototooberin puuhamiehistä, kuressaarelainen ravintoloitsija Jukka Ruohonen. n

Mototoober-tapahtuman järjestää moottoripyöräkerho Ösel MC.

Keskiaikaisia elämyksiä Kuressaaren keskustassa Teksti Timo Huttunen, kuva argo kirss Keskiaikainen elämyskeskus Archebald tarjoaa

Uskallatko? Archebaldin kidutuskammiossa on 20 kidutusvälinettä.

Archebaldissa voi pukeutua keskiaikaisiin vaatteisiin.

keskiaikaisia elämyksiä koko perheelle. Keskus sijaitsee keskellä Kuressaaren kaupunkia. Perheen pienimmät ovat tästä paikasta innoissaan. ”Viime kesänä yksi poika ja hänen äitinsä olivat vieraanamme koko päivän, aina avaamisesta sulkemisaikaan asti”, kertoo Archebaldin isäntä Argo Kirss. ”Poika olisi halunnut tulla seuraavana aamuna uudelleen”, sanoo Kirss hymyillen. Satoja vuosia vanhan, kunnostetun kivirakennuksen kellarista löytyy keskiaikaisia haarniskoja, miekkoja, kypäröitä ja kidutusvälineitä, joihin vieraat voivat tutustua. Archebaldissa voi myös kokeilla keskiaikaisia asuja ja aseita. Kaikki osallistuvat tunnelman luomiseen ja tekemiseen. Pihalla ammutaan jousilla, tehdään kolikkoja, leikitään rataskaivon ympärillä vesileikkejä ja tutustutaan sepän pajaan sekä puutöihin sekä pelataan erilaisia pelejä ja seuraleikkejä. n


Saarenmaa

48

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Sõrven majakka on avoinna vieraille Teksti Timo Huttunen Kesäkuun alussa aukeaa remontoi-

tu Sõrven majakka. Saarenmaan eteläkärjessä sijaitseva Sõrve on ensimmäinen yleisölle avattu majakka Saarenmaalla. Majakan portaikkoon ja näköalatasanteelle on rakennettu nykyaikaiset turvarakenteet ja -verkot. 45 metriä korkeasta majakasta voi nähdä Latvian rannikon. n Sõrven majakka, Säären kylä, Saarenmaa.

SAARENMAAN MUSEO KURESSAAREN LINNA

MIHKLIN TALOMUSEO

Kuressaaren katupiknikillä syyskuun lopussa on hyvä meininki, satoi tai paistoi.

Ihmisten tekemät katujuhlat Teksti Timo Huttunen, kuva Kuressaare Toidufestival

AAVIKUIDEN TALOMUSEO

www.saaremaamuuseum.ee

Kuresaaressa on tänä kesänä ainakin kaksi suurta

kaupunkitapahtumaa, jotka syntyvät vain siksi, että paikalliset ihmiset sekä kaupungissa vierailevat turistit osallistuvat tapahtumien tekemiseen. 26.–27.5. on Kuressaaren katufestivaali (Kuressaare Tänavafestival). Keskikaupunki on koko päivän autovapaa. Tarjolla on syömistä ja juomista, tanssia, laulua, konsertteja ja teatteria, katutaidetta, käsitöitä ja disainia. Kaikki halukkaat voivat osallistua.

Sunnuntaina kaupunkilaiset myyvät pihoiltaan tarpeettomaksi jääneitä tavaroitaan, antiikkia ja muuta mielenkintoista. Tapahtuman nimi on Kuressaare Tänavafestivali Garaazimüük. 8.9. järjestetään katupiknik (Kuressaare Tänavapiknik), jonne tullaan oman piknik-korin kanssa. Piknik-pöytien yhteenlaskettu pituus on yli 500 metriä! n


Saarenmaa

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

49

Saarilta kaikuu monipuolista musiikkia Teksti Timo Huttunen, kuva Saarte Hääl / Maanus Masing Saarenmaan pohjoisosan keskuksen Orissaaren

Illikun luodolla järjestetään 12.–15.7. taide-, elämys- ja musiikkitapahtuma I Land Sound. Hipsterihenkinen elektroniikkamusiikkifestivaali pyrkii yhdistämään kauniin luonnon, paikalliset ihmiset, uuden musiikin tekijät sekä musiikkia rakastavan yleisön. Leisin kunnan Triigin satamaan 2016 rakennettu

konserttitalo (Triigi Filmarmoonia) on osoittautunut menestystarinaksi. Viime kesänä järjestetyt konsertit olivat erittäin suosittuja. Nuorten arkkitehtien suunnittelemassa modernissa rakennuksessa järjestetään tänäkin kesänä erilaisia konsertteja, teatteriesityksiä ja stand up -komediatapahtumia. n

Konserttitalo Triigi Filharmoonia on palkittu Virossa vuoden puurakennuksena.

Aito viikinkikylä kutsuu seikkailuun Teksti Timo Huttunen, kuva Asva Viikingite Küla Tänä kesänä pitäisi aueta Kuressaareen koko

perheelle tarkoitettu vaihtoehtoisen historian elämyskeskus Thule Koda. Keskuksessa tullaan esittelemään hiukan ironiseen tyyliin Saarenmaan historiaa mytologian avulla. Yhtenä teemana tulee olemaan tarujen saarenmaalainen sankari ja voimamies Suur Tõll. Thule Koda -keskukseen tulee myös elokuvateatterisali. Keskuksen mottona on ”Älä usko kaikkea mitä sinulle näytetään”.

n n

Thule Koda, Uus 20, Kuressaare. Asva Viikingite Küla, Kahtlan kylä, Laimjala.

Asvassa on ollut asutusta jo pronssikaudella,

3000 vuotta sitten. Paikka oli myös viikinkiaikana asutettu. Nyt, tuhat vuotta myöhemmin on Asvaan rakennettu seikkailupuisto, jossa voi koko perhe kiipeillä ja liikkua vaijereiden varassa. Paikan nimi on Asva Viikingite Küla. Puistossa on eritasoisia seikkailuratoja eri ikäisille viikingeille. Korkein rata on peräti kahdentoista metrin korkeudessa. Seikkailupuiston lisäksi Asvassa voi tutustua muinaiseen linnoitukseen ja sen pitkään historiaan. Linnoitusta rakennetaan ja korjataan parasta aikaa. Ensimmäisen vaiheen pitäisi olla valmis ja avautua yleisölle kesällä 2019. Asvan viikinkikylä on avoinna kesällä joka päivä kello 11–19. n

Viikinkien kylän seikkailuradoilla voi testata, onko itsessä rohkeutta viikingin verran.

Asvan seikkailupuiston korkeimmat radat ovat 12 metrin korkeudessa.


Saarenmaa

50

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Italian herkkuja Kuressaaressa Kuressaaren ruokapaikkoja

Teksti ja kuva Timo Huttunen Kuressaaren keskustassa oleva, italialaisia annok-

sia tarjoileva La Perla on varma valinta tasaisen korkean laatunsa takia. Tähän varmasti vaikuttaa se, että ravintola on avoinna ympäri vuoden. Tarjolla on perinteisiä pizza- ja pasta-annoksia, mutta myös grillattuja ruokia. Kala ja meren antimet ovat hyvin esillä. Alkuun kannattaa ottaa kahdelle tarkoitettu antipasti-annos ja suussasulavan maukas toskanalainen sipulikeitto. La Perlan tiramisu on erittäin hyvä jälkiruoka-annos. Tässä ravintolassa voi vierailla myös hyvin käyttäytyvän karvaisen ystävän kanssa.

n n n n n n

La Perla, Lossi 3. Retro Kohvik, Lossi 5. J.R. Pizza & Burger, Kauba 14. Kohvik Mosaiik, Tallinna 1. Sandwich Bar, Turu 4. Saaremaa Veski, Pärna 19.

J. R. Pizza & Burger on puolestaan yksi Viron vanhimmista pizzerioista. Mukavalla terassilla voi syödä halkaisijaltaan peräti 40-senttisen pizzan. n

J. R. Pizza & Burgerin pizzan jälkeen ei varmasti ole enää nälkä.

Piispanlinna ja Saarenmaan museo kertovat Saarenmaan historian Teksti Timo Huttunen, kuva Andrei Chertkov Kuressaaressa täytyy ehdottomasti käydä tutustumassa 1300-luvulla rakennettuun piispanlinnaan ja sen museoon. Jo puolustuslinnoitus itse kertoo paljon Viron ja Saarenmaan historiasta. ”Tämän kauniin ja arkkitehtonisesti yhtenäisen linnan valleilla ja muureilla voi tehdä vaikkapa romanttisen kävelyretken. Näky-

mät merelle, linnoitukseen, vallihaudoille, puistoon ja Kuressaaren kaupunkiin ovat ainutlaatuisia”, kuvailee Saarenmaan museon markkinointi- ja mediavastaava Aldo Maksinov.

Museotiloissa on perusnäyttelyn lisäksi kesäkuun alkuun asti esillä kuuluisan virolaisen taidemaalarin Eduard Wiiraltin töitä. Siitä eteenpäin esitellään Viron maalaustaiteen kulta-ajan teoksia vuosilta 1910–1945.

”Tänä kesänä on linnan pihalla taas terassiravintoloita. Vieraamme saavat maistella myös piispanlinnan uutta nimikko-olutta nimeltään Hertsog Magnuse punane”, Maksinov kertoo. Saarenmaalla pantu olut on irlantilaistyyppinen ale. ”Ruhtinas Magnus muuten antoi 455 vuotta sitten Kuressaarelle kaupungin oikeudet”, toteaa museonjohtaja Aldo Maksinov. n

Kuressaaren linnan pihalla saa tänä kesänä maistella piispanlinnan uutta nimikko-olutta.


Länsi- ja Itä-Virumaa

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

51

Länsi- ja Itä-Virumaa Koh

Teksti Mikko Savikko, kuvat Aron Urb, Lembit Michelson , andrei chertkov

Mus

d e

Parinsadan kilometrin matka Tallinnasta itään tutustuttaa erilaiseen luontoon, kulttuuriin ja historiaan. Narva pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2024 ja se näkyy jo katukuvassa.

eo Kartanot Länsi-Virumaan Lahemaan tunnettujen kartanoiden lisäksi Itä-Virossa on useita muitakin historiallisia kohteita, kuten kuvan Purtsen linna, Sakan kartanohotelli ja Jäämeren tutkimusta esittelevä Kukrusen kartano.

Narvan ympäristö

tallinnA

Haapsalu

Pärnu

tartto viljandi

Lue lisää: idaviru.ee/fi

ta

Ran

Rakvere narva LänsiVirumaa

Tallinna – Narva 210 km

e

Suomalaistenkin sotahistoriaan voi tutustua Viron itäisimmässä osassa ja vaikkapa kuvan Narvan linnoituksen museossa. Sinimäkien museossa Vaivarassa esitellään 2. maailmansodan historiaa.

Itä-Virumaa

ä ä m

Rantaa ja luontoa Länsi- ja Itä-Virumaalta löytyvät Viron korkein putous, pisimmät hiekkarannat ja suurin järvi. Ja on alueella myös korkeimmat rantatörmätkin.


Länsi- ja Itä-Virumaa

52

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Moisioita matkailijoille

Länsi- ja Itä-Virumaalla voi tutustua moneen erilaiseen kartanoon. Teksti Mikko Savikko, kuva Andrei Chertkov Lahemaan kansallispuiston kolmeen kartanoon (viroksi mõis) Palmseen, Vihulaan ja Sagadiin voi tutustua periaatteessa yhdessä päivässä, mutta matkan voi suunnitella niin, että yöpyy yhdessä ja käy tutustumassa toisiin.

Sakan kartano palvelee myös hotellina ja kokouspaikkana. Siellä on myös pieni kylpylä, joka sopii lapsillekin. Purtsen pieni linnoitus on nykyään ravintola ja sen yhteydessä on olutpanimo. Kukrusen polaarikartanossa pääsee tutustumaan von Tollien sukuun, josta löytyy myös Pohjoisen jäämeren tutkimusmatkailija. Mäetagusen kartanohotellissa on kylpylä ja piha-alueella on muun muassa metsästysmuseo. n

Sagadin kartano on yksi Lahemaan alueen upeista nähtävyyksistä.

n

Palmsen kartano, Palmsen kylä, Haljala.

n

Vihulan kartano, Vihulan kylä, Haljala.

n

Sakan kartano, Sakan kylä, Toila.

n

Kukrusen polaarikartano, Kukruse küla 20, Toila.

Sagadin kartano, Sagadin kylä, Haljala.

n

Purtsen linnoitus, Purtsen kylä, Lüganuse.

n

Mäetagusen kartanohotelli, Pargi 1, Mäetaguse.

n

Historia huokuu Narvan ympäristössä Teksti Mikko Savikko, kuvat Andrei Chertkov Ruotsin vallan aikana rakennetusta Narvan van-

hastakaupungista on jäljellä oikeastaan vain Raatihuone. Muut rakennukset tuhoutuivat sodassa eikä uusi valta halunnut niitä restauroida. Narvajoen rannalla olevat bastionit eli vallisarvet on kuitenkin säästyneet niin, että niihin voi tutustua sekä sisältä että ulkoa. Viimeksi mainittu onnistuu parhaiten kävellen uutta rantapromenadia, jonka varrella on niin liikuntapuisto kuin kahviloitakin. Mahtava Kreenholmin tehdasalue odottaa lähes tyhjillään uusia asukkaita. Narvassa on myös useita kauppakeskuksia ja Narva-Jõesuun kylpyläkaupunkiin on alle puolen tunnin matka. Sillamäen salaperäinen historia merkitsi muun muassa sitä, että se on yksi Viron tyylipuhtaimpia stalinistisen arkkitehtuurin ilmentymiä. Kaupungintalo muistuttaa torneineen kirkkoa. Kulttuurikeskus on kunnostettu entiseen loistoonsa. Alakerrassa on myös museo. n

Ruotsin aika näkyy Narvassa linnoituksina ja historiallisina tapahtumina.

Sillamäen mereen laskeutuvia portaita on verrattu Odessan portaisiin. Lue lisää: www.visitestonia.com/fi/ sillamaen-kaupunki


Harjumaa

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8 th

53

Harjumaa Teksti Silja Hurskainen, kuvat Andrei Chertkov, Marek Metslaid, visitviimsi

Mus

Harjun maakunta on paljon enemmän kuin pelkkä Tallinna. Maakunnassa on moni-ilmeisiä luonto- ja kaupunkikohteita sekä värikkäiden paikallistapahtumien kirjoa.

Virun suo

ht äv

Virun suo on täydellinen city-ihmisen luontokohde. Puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta on upea suolla mutkitteleva luontoreitti, joka sopii myös pyörätuolilla liikkuvalle.

yy

Pakrin majakka

a

Ta p a h t

um

s

Paldiskin kaupunki on itsessään lähes museomainen nähtävyys, ja kun siihen yhdistää käynnin Viron korkeimmassa majakassa Pakrissa, on elämys taattu. 275 askeleen korkeudesta avautuvat hienot maisemat törmärannikon yli.

Harjumaa

tallinnA

Rakvere

Haapsalu

Pärnu

tartto viljandi

i/ Lue lisää: www.visitharju.ee/fi

narva

Juhannus Viimsissä Tallinnasta Viimsiin ajaa vartissa, ja matkalla pääkaupungin häly vaihtuu rantakylän rauhaan. Juhannusjuhlat ulkoilmamuseossa 23.6. on unohtumaton kokemus aivan meren rannassa.

eo


54

Harjumaa

t h e b a lt i c g u i d e ™ k e s ä 2 0 1 8

Kurvaillen kesään Harjun maakunnassa on vauhdikkaita perhekohteita.

Teksti Silja Hurskainen, kuva Andrei Chertkov Jos on päässyt perheen kanssa Tallinnaan asti,

on pääkaupungista helppo hurauttaa perheille sopiviin Harjun maakunnan kesäkohteisiin. Miltähän tuntuisi olla viikinki? Siitä voi saada pienen aavistuksen Viikingite külassa Kosen kunnassa. Viikinkikylän alueella saa muun muassa kokeilla jousiammuntaa ja kirveenheittoa, käydä melomassa ja pyydystää lohia. Viikinkien kylä sijaitsee aivan Tallinna–Tartto-maantien kupeessa. Kylän hirsiset ”muurit” huomaa valtatieltä helposti.

Laitsessa, vain puolen tunnin päässä Tallinnasta, on autourheiluharrastajan ehdoton matkakohde. LaitseRallyParkin liikennepuistossa lapset pääsevät harjoittelemaan autolla ajoa oikean kaupungin kaltaisessa ympäristössä. RallyParkissa voi myös tehdä ensitutustumisen karting-autoiluun.

LaitseRallyParkissa voi kokeilla karting-autoilua.

Vesiriehumista, liukumäkiä, pomppulinnoja, törmäilyautoja ja paljon muuta vauhdikasta tarjoaa Vembu-Tembumaa Sakun kunnassa. Ruokapaikkoja temppumaassa toki on, mutta mukaan voi myös varata omat eväät ja grillailla paikan päällä. n

Tule ja vietä mukava kesäpäivä perheen tai ystävien kanssa! Vembu-Tembumaa on Viron vanhin ja suurin koko perheen perhepuisto, joka sijaitsee Tallinnan läheisyydessä, Kurtnassa.

Viikingite küla, Saulan kylä, Kose. LaitseRallyPark, Hingun kylä, Laitse. n Vembu-Tembumaa, Keskuse tee 2, Kurtnan kylä, Saku. n n

Määra Mäe Meistrikoda

Käsintehtyä keramiikkaa

Avoinna ti–la 10–18 Tallinna Puh. +372 51 04 611 Väike-Aaviku, Määra Mäe Määran kylä, Padise, Lääne-Harju Määra Mäe Meistrikoda

Seuraa The Baltic Guidea Facebookissa @balticguideFIN

Tekemistä riittää koko päiväksi niin lapsille kuin isovanhemmillekin. Meillä on oma pieni karavaanialue ja leirintäalue mökkeineen. Huvipuisto on avoinna vieraille joka päivä 1. kesäkuuta 31. elokuuhun asti.


Frisbeegolfparatiisi Kõrvemaalla, 20 km säteellä 5 rataa. • Prodigy Kõrvemaan rata (Vuoden 2016 Estonian Cupin kilparata, Viron mestaruusrata). 20 korin rata + 9 korin rata. • Valgehobusemäen rata (Vuoden 2015 Estonian Cupin kilparata). 20 korin rata. • Tapa 18 korin rata. • Kiiu 18 korin rata. PLAYER PACK #2 • Aravete 18 korin rata. ”Fresbeegolfin pelaaminen, sauna ja majoitus”

stä Rakverem 64 k

sta Tallinna 56 km

Kesätarjous arkipäivisin!

Sportland Kõrvemaa Discgolf Park Frisbeegolf-paratiisi! Tarjoamme: • Majoitusta jopa 40 ihmiselle • Sauna, tynnyrikylpy • Ruokailu • Pelaaminen Kõrvemaan Discgolf Parkin radalla niin päivällä kuin pimeässäkin. Talvella 9 koria ja keväästä alkaen 27 koria. • Varusteiden myynti • Ilmainen WIFi

lta Jõgeva 84 km sta Aegviidu 5 km

30 eur osallistuja

ta Pärnus 147 km

Tartosta 134 km

Hinta sisältää kenttäkartan; tuloskortin; pelaaminen fresbeegolfkenttällä sovitun ajan; saunan käyttö 2 tuntia; majoitus 2 tai 3 henkilöä aamiaisen kera.

LADA VFTS

Ojan talo I Pillapalun kylä I Anijan kunta I Harjumaa Lisätietoja ja varaukset +372 53499 598 I info@korvemaa.ee I http://www.korvemaa.ee

Avoinna toukokuussa la–su 12–18 kesällä ke–su 12–18

motorsportmuseum

Tööstuse 3, Turba Puh. +372 5018 808

MOMU.EE


10.-12. elokuuta 2018 VIRON VUOSI

Käsmu

METSATÖLL Kukerpillid SVJATA VATRA Tuuletar (FI) IvaNova (RU) Lauri Saatpalu Marko Matvere & VLÜ curly strings Auli (LV) Puuluup NAISED KÖÖGIS Riho Sibul & Jaak Tuksam Estonian Voices jpM

Hanki lippusi www.piletilevi.ee tai paikan päältä.

Lisätietoja: www.virufolk.ee