Page 24

24

vapaa-aika

T H E B A LT I C G U I D E ™ LO K A K U U 2 0 1 6

Viron kuukausi Keskustapuolueella uusi ongelma 3.9. Muun muassa Tallinnaa johtava Keskerakond selvittelee entisen puolueen pääsihteerin tekemiä lähes 700 000 euron takauksia. Ne on tehty puolueen markkinoinnista vastaavalle yritykselle.

Virolaisia pienpanimo-oluita on tarjolla jo satoja erilaisia.

Virolaisen ruuan kuukausi alkoi 4.9. Muhun saarella, Koguvan satamassa, kuulutettiin avatuksi Eesti toidu kuu (virolaisen ruuan kuukausi), jonka aikana on yli 30 tapahtumaa eri puo- lilla maata.

Maitoa liian halvalla 5.9. Viron nuoret maatalojen pitäjät järjestivät Tartossa mielenosoituksen liian halpaa maidon n hintaa vastaan. Maitoa myydään halvimmillaan 36 eurosenttillä litra, josta tuottajatt saavat 20 senttiä. Se ei vastaa tuotantokuskustannuksia.

Humalaiset bussikuskit 6.9. Poliisi sai Harkussa rattijuopumuksesta kiinni kaksi bussikuskia, jotka ajoivat koulubussia. Kuljettajista toinen oli aikaisemminkin jäänyt kiinni rattijuopumuksesta. Toisen juopumus oli niin lievä, että se jäi kontrollissa juuri ja juuri alle laissa merkityn rajan.

Paikallisia oluita Esittelemme paikkoja, joissa voi etsiä omaa suosikkioluttaan pidemmänkin kaavan mukaan.

TEKSTI STUART GARLICK, KUVAT ANDREI CHERTKOV TEKS

U

seissa Tallinnan vanhankaupungin baareissa ja ravintoloissa saa tuopin Sakua, kun pyytää paikallista olutta. Paikallista se toki on, mutta tänä päivänä Virosta löytyy myös paljon kiinnostavia pienpanimo-oluita. Niitä voi maistella useissa kaupungin pubeissa pitkin iltaa. Pienpanimo-oluita tarjoavien pubien isoisä Tallinnassa on

Tukholman sotilaiden hauta?

Pudel (Telliskivi 60A, karttakoodi a1).

7.9. Vuonna 2008 Saarenmaalla, Salmen kunnassa, löydetty sotamiesten hauta laivan ja esineiden kera on amerikkalaisen tiedemiehen tutkimusten avulla täsmentynyt. Kyseessä ovat todennäköisesti miehet Tukholman ja Mälarin alueilta.

Vanhassa teollisuuskiinteistössä toimiva pubi on kuin tehty oluen maistelua varten aina osaavaa

Lapsille maitotuotteet kelpaavat 8.9. Viron elintarvikeliiton (Toiduliit) tutkimuksen mukaan 54 prosenttia virolaislapsista juo maitoa joka päivä ja 9 prosenttia vähintään kerran viikossa. 83 prosenttia lapsista syö rahkatuotteita joka viikko.

ABB laajensi 9.9. Sähkövoima ja automaatiotegnologia yrityts ABB kaksinkertaisti tuotantotilansa. Viime vuoden liikevaihto yrityksellä oli Virossa 155 miljoonaa ja työntekijöitä oli 1 038.

USA:n desantit Järvamaalla 10.9. Noin sata laskuvarjohyppääjää harjoitteli Nurmsin lentokentällä osana Bayonet Strike -harjoitusta, joka järjestetään Baltiassa ja Puolassa.

Runsasta oluttarjontaa Pienpanimot ovat tulleet Viron markkinoille käytännössä viimeisen kolmen vuoden aikana. Erilaisia olutmerkkejä on valmistettu olutharrastajien iloksi yli 400 erilaista viimeisten vuosien aikana. Virossa on kolmisenkymmentä panimoa, joista suurin osa on pienpanimoita. Niiden tuotanto on alle prosentin koko markkinoista. Suurin pienpanimoista on Põhjala, joka aikoo nostaa nykyisen 400 000 litran vuosituotantonsa nelinkertaiseksi. Suunnitelmissa on vuonna 2018 käynnistää suurempi panimo. Viron olutmarkkinoita pitää hallussaan A. Le Coq ja Saku. Molempien tuotanto on noin 50 miljoonaa litraa vuodessa, Wiru Õlu tuottaa noin 10 miljoonaa. Virossa on veroetu alle 300 000 litraa tuottaville panimoille, Suomessa raja on 10 miljoonaa litraa.

henkilökuntaa myöten. Vähän aikaa sitten Pudelia laajennettiin ja nyt siihen kuuluu oluttynnyreillä sisustettu sali, jossa tunnelma oluen nauttimiseen on kutakuinkin täydellinen. Pudelin suosio osoitti, että Kalamajan alueella oli kysyntää tasokkaita erikoisoluita tarjoaville paikoille. Rauhallisemmasta ympäristöstä

pitävät tai esimerkiksi perheen kanssa liikkeellä olevat löytävät hyvän vaihtoehdon oluiden nauttimiseen Pööbelistä (Toompuiestee 16, Tallinna. Karttakoodi b1). Se sijaitsee Toompean mäen juurella kaukana Kalamajan käsityöolutpubien keskittymästä mukavan hot dog -paikan Holokasin vieressä. Pööbelin ruokalista on kuitenkin perinteistä virolaista tyyliä eli

Suosittu Pudel sijaitsee Telliskiven sydämessä.

siltä löytyvät niin kilohailileivät kuin leivitetyt possunleikkeet. Olut- ja siiderivalikoimissa on runsaasti virolaisia sekä kansainvälisiä merkkejä, jotka täyttävät

paikan monet jääkaapit. Erikoisesta sisustuksesta tulee lisäpisteitä. Seinillä ja jopa katossa olevilla liitutauluilla on hauskoja tekstejä ja kuvia. Panimotuotteita voi ostaa myös kotiin viemisiksi. Hyviä olutkauppoja on viime vuosina avattu Tallinnassa tasaiseen tahtiin. Sip (Telliskivi 62, Tallinna. Karttakoodi a1) on yksi parhaista. Paikan valikoimista löytyvät käytännössä kaikki virolaiset oluet sekä paljon tuontitavaraa sekä laatuviinejä ja siidereitä. Paikan päällä voi myös testata tuotteita, joten sikaa säkissä ei tarvitse ostaa. ■

✏ STUART GARLICK on Tallinnassa asuva toimittaja ja englannin kielen opettaja. Hän on kirjoittanut vuodesta 2012 blogia Charm Offensive, jonka aiheina ovat ruoka, musiikki ja muoti Virossa. Hyvien oluiden lisäksi Pööbelissä saa myös maukasta ruokaa.

The Baltic Guide FIN Lokakuu 2016  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

The Baltic Guide FIN Lokakuu 2016  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

Advertisement