The Baltic Guide FIN Syyskuu 2003

Page 1

Kotimuseoissa elää isännän henki Rekkamies on oman tiensä kulkija Jaan Krossin uusin kirja

Ravintolaextra: tarjontaa aamiaisesta yömyöhään

M Y Y N T I P I S T E I S S Ä 1 , 7 0 € ( s i s . a l v. )

EU-kansanäänestyksen taustat

SUOMALAISISSA

2 0 03

P A I N O S 40 000 K P L . H I N T A

S Y Y S K U U

Ka eesti keeles, pööra lehte!

Virolainen keittiö Mitä sienistä valmistuu? / laivat / hotellit / ravintolat / teatterit / näyttelyt / liikenne / kaupat / PORTTI VIROON www.balticguide.ee TUORETTA TIETOA VIROSTA YHDESTÄ OSOITTEESTA
4

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

pääkirjoitus

EU ja matkailu yyskuussa varmistuu lopulta Viron liittyminen EU:n jäseneksi, kun kansa äänestää asiasta. Suuria ennustajanlahjoja ei tarvita, jos veikkaa liiton puolesta äänestävien voittavan reilulla erolla. Miten sitten Viron tuleva jäsenyys tulee vaikuttamaan matkailuun? Suomessa tuntuu olevan päällimmäisenä pelko ”viinarallin” paisumisesta hillitömiin mittasuhteisiin. Nytkin suomalaiset tuovat Vironmatkoiltaan paljon juomia, mutta tuontirajoitusten muuttuessa merkittävästi, uskotaan määrien kasvavan jopa moninkertaiseksi. Saahan toiseen EU-maahan tuoda vapaasti 10 litraa väkeviä, 20 litraa aperitiiveja ja olutta sekä viinejä noin 100 litraa. Tuoreen tutkimuksen mukaan puoli miljoonaa suomalaista suunnittelee viinanhakumatkaa toukokuussa. Ja miksi ei näin tehtäisi, sillä suurkuluttaja säästää ostokset Viroon keskittämällä satoja euroja. Poliittiset päättäjät kantavat huolta niin vähentyvästä alkoholiverotulosta kuin kansanterveydellisistä vaikutuksistakin. Viinarallin hillitsemiseksi keinoiksi on esitetty hintojen merkittävää laskemista Suomessa tai jopa matkaveroa.

Yksi konkreettinen muutos matkailussa tulee olemaan verovapaan kaupan loppuminen laivoilla ja lentoreiteillä. Laivayhtiöille omien kauppojen tuotto on ollut merkittävä osa tulosta. Vastaavasti matkustjille ostosten teko on ollut tärkeä osa matkaa, joillekin jopa syy matkalle lähtöön. Laivojen kaupat joutuvat uuteen kilpailutilanteeseen ja niiden tuotto tullee kaventumaan. Tämä asettaa paineita nostaa laivalippujen hintoja. Viron EU-jäsenyyden vuoksi matkustaminen tulee muuttumaan entistä helpommaksi. Rajatarkastukset tulevat helpottumaan eikä virolaisten tarvitse enää esittää Suomeen tullessaan erityistä syytä matkalleen. Työvoiman vapaa liikkuvuus lisää matkustamista molempiin suuntiin, samoin EU-byrokraattien ja delegaatioiden maidenväliset vierailut. Hintataso Virossa tulee olemaan vielä vuosia suomalaisille edullinen. Etenkin palvelujen kohdalla Viron matalampi palkkataso pitää hinnat kurissa. Nopeaa muutosta ei ole näköpiirissä. EU-Viroonkin tullaan Suomesta tekemään ostos-, kuntoutus- ja hemmottelumatkoja. Lisäksi Tallinnaan suuntautuu jatkossa entistä useamman kulinaristin ravintolareissu.

SYYSKUU 2003

The Baltic Guide Vastaava kustantaja: Timo Huttunen Päätoimittaja: Jukka Arponen Ulkoasu: Eve Jaansoo, Rudolf Linnaste, Andres Rõhu Valokuvaajat: Jaak Kadarik, Andres Teiss Toimitussihteerit: Jane Konga, Pille Luik Avustajia: Leena Hietanen, Antti Sarasmo, Mats Õun, Rein Lauks, Mikko Savikko, Jussi Kurkinen, Sakari Neuvonen, Eeva Eklund, Auri Hakomaa, Margit Hakomaa, Ulla-Maija Määttänen, Petteri Leinonen, Jarmo Virmavirta, Juha-Matti Aronen, Marge Kato, Joanna Aapro-Korhonen, Helinä Avikainen, Kari Toivonen, Jorma Moll, Lea Adrikorn, Kai Juvakka.

Yhteydet Suomi: Iso-Roobertinkatu 33, 00120 Helsinki, fax (09) 278 3036 Viro: L. Koidula 5, 10125 Tallinn, toimitus Virossa puh. +372 6 013 320, fax +372 6 013 324, e-mail: guidetoimetus@hotmail.com Ilmoitusmarkkinointi Virossa: puh. +372 6 013 326, 6 013 328, fax +372 6 013 324, e-mail: guidereklaam@hotmail.com Ilmoitusmarkkinointi Suomessa: Julkaisu Bookers OY, Lautatarhankatu 6, 00580 Helsinki. Puh. + 358 9 773 821, fax + 358 9 737 318, e-mail: jb001@bookers.fi.

Ilmoitushinnat 1/1-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen .......................... 3 160 € 1/2-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ......................... 1 680 € 1/3-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ......................... 1 280 € 1/4-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ............................ 890 € 1/8-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen............................. 490 € 1/16-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ............................ 280 € Hinnat eivät sisällä ilmoituksen valmistamista, arvonlisävero lisätään hintoihin.

kolumni

Ilmoitusten koot

Ravintolat kriisissä? R

avintoloitsijat elävät monesta suunnasta tulevan paineen alla. Näitä ovat kilpailu markkinoilla, viranomaismääräykset, henkilöstöongelmat ja rahoitus. Lisäksi harmaan talouden osa on Virossa huomattavasti suurempi Suomessa. Viime aikoina ovat virolaispankit myöntäneet yhä enemmän asuntolainoja ja virolainen kulutuskysyntä on siirtynyt kodin ympärille. Kevään huonot sääolosuhteet vähensivät ulkomaalaisten matkailijoiden Viron vierailuja ja sen vaikutukset olivat monelle ravintolalle katastrofaaliset. Tallinnassa viipyvä suomalainen turisti käyttää päivässä keskimäärin rahaa 2 622 kruunua (noin 168 euroa) ja siitä noin puolet eli 1 315 kruunua (noin 84 euroa) kuluu ruokaan ja juomaan. Summassa on kyllä tuliaisetkin mukana. Voidaan siis sanoa, että suomalaisturistit elättävät Tallinnan ravintoloita. EU-määräykset on Virossa otettu tosissaan. Elintarvikekäsittelyyn tarvitaan erikseen lupa ja sen saamiseksi pitää tilojen olla teknisesti kunnossa. Verotarkastukset ovat panneet muutaman ravintoloitsijan koville pimeästi maksetuista palkoista ja verojen kierrosta. Henkilöstön palkkaamisen ongelmat liittyvät kahteen asiaan: rehellisiin salityöntekijöihin ja ammattitaitoisiin kokkeihin. Vielä tälläkin hetkellä kulkee tarinoita hurjista summista, jotka ovat kadonneet baarissa työskentelevien tarjoilijoiden taskuihin. Monesti ainoaksi mahdollisuudeksi jääkin se, että omistajat ovat itse työmaallaan koko ajan. Ammattitaitoisia kokkeja tai keittiömestareita ei löydy helposti. Koulutus on kuitenkin pikku hiljaa kehittymässä. Ravintola-ala on käteisen rahan käsittelijänä ollut aina kiinnostanut rikollisia. On esimerkiksi vaikea todistaa kolminkertaista myyntiä vääräksi. Pankit pitävätkin ravintola-alaa riskibisneksenä ja ravintolan rahoitus onkin mahdollista saada vain reaalivakuuksien kautta tai omistajien taskuista.

Oppirahat ovat melkoiset, jos ravintola ei tuotakaan toivottua tulosta ja omistajan yksityisomaisuus on pantattu vakuudeksi. Viime vuosien aikana koko ravintolatoiminnan tulos ei ole voinut Virossa parantua. Viranomaisten vaatimat investoinnit, palkkojen ja muiden henkilöstökulujen nousu ja samaan aikaisesti ulosmyyntihintojen pysyminen samalla tasolla tai jopa taantuminen on kiristänyt koko alaa. Asiaa ei myöskään helpota se, että alan yrittäjät eivät tee yhteistyötä. Naapuri nähdään kilpailijana, vaikka yhteiset markkinointiponnistukset voisivat auttaa kaikkia parempaan tulokseen. Alan liitto on korjannut siipiensä suojaan vain suuremmat hotellit ja niiden ravintolat. Esimerkiksi SAS Radisson erosi liitosta, koska siitä ollut Radissonille mitään hyötyä. Huhut kertovat lisäksi, että toinen, lähellä ravintoloitsijoita oleva yhdistys Chaine des Rotisseurs eli Paistinkääntäjät, taistelee myös olemassaolostaan sisäisten ongelmien ja riitojen vuoksi. ”Virolaisen paras jälkiruoka on toinen virolainen”, sanoo paikallinen kansanviisaus. Ravintoloilta kerättyjen tietojen mukaan ei loppuva kesä korjannut talven aiheuttamaa tulojen menetystä Tallinnan ravintoloissa. Mikäli suomalaisten käynnit luonnonolosuhteiden tai jonkun muun asian takia harvenevat tulevaisuudessa, on vaikeuksia tulossa entistä enemmän. Viranomaisille on suomalaismatkailu ollut itsestäänselvyys. Ei ole ymmärrety sen kokonaismerkitystä. Jo prosentin muutos vuositasolla merkitsee kymmeniä miljoonia kruunuja. Sitä ei esimerkiksi muutama rikas norjalainen turisti muuta paremmaksi. Viranomaisia tuntuu vaivaavan asiassa täysi sokeus. 1,8 miljoonaa suomalaismatkailijaa vuodessa on ihan jotain muuta kuin 40 000 norjalaista! Mikko Savikko, entinen krouvari

1/1-sivu (lev. x kork.) 1/2-sivu (vaaka) 1/2-sivu (pysty) 1/3-sivu (vaaka) 1/4-sivu (vaaka) 1/4-sivu (pysty) 1/8-sivu (lyhyt vaaka) 1/8-sivu (pitkä pysty) 1/16-sivu (pysty)

254 ✕ 375 254 ✕ 185 125 ✕ 375 254 ✕ 123 254 ✕ 91 125 ✕ 185 125 ✕ 91 61 ✕ 185 61 ✕ 91

mm mm mm mm mm mm mm mm mm

Aineistovaatimukset: valmiit materiaalit faileina: Freehand, Photoshop, Illustrator, pdf (composite CMYK) tiedostojen tallentamiseksi : zip 100, CD, disketti Painosmäärä: 40 000 kpl Paino: Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj Kustantaja: The Baltic Guide Ltd. The Baltic Guidea saa maksutta satamista, laivoilta, Tallinnan suurimmista hotelleista ja kauppakeskuksista - tai kysy R-kioskista.

Kansi Kuva: Jaak Kadarik Malli: Maire (MASS) MakeUp: Margit (Gersi Stiilistuudio) Kiitoksia: Ravintola Kadriorg

Vastuu virheistä Kustantaja ei voi vastata lehdessä mahdollisesti olleiden virheiden aiheuttamista vahingoista. Mikäli ilmoituksia ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä voida julkaista sovitusti, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisemispäivästä.6

T H E B A LT I C G U I D E

1.

EU-äänestys jakaa mielipiteitä

Virossa 14. syyskuuta oleva kansanäänestys EU:iin liittymisestä kuumentaa tunteita. Oppositiossa olevan, Edgar Savisaaren johtaman Keskustapuolueen konferenssin tekemä päätös vastustaa EU.iin liittymistä voi johtaa puolueen eristäytymiseen pitkäksi aikaa, arvelevat virolaisanalyytikot. Maan suurimman puolueen korkein päättävä elin joutui äänestämään asiasta. Liiton vastustajat saivat 341 ääntä ja kannattajat 235 ääntä. EU:n vastaista kampanjaa puolueen sisällä johti Edgar Savisaaren puoliso Vilja Savisaar. Päätös oli puolueelle vaikea ja jotkut politiikan asiantuntijat uskovat puolueen jopa hajoavan. Hallitusvastuussa olevan Res Publican puheenjohtaja ja Viron pääministeri Juhan Parts ilmoitti tuoreeltaan päätöksen kuultuaan, että Keskustapuolueen tie hallitukseen on nyt kiinni. ”Me emme halua Virolle Valko-Venäjän kohtaloa”, jatkoi Parts tuohtuneena. Virolaiset puolueet käyttävät EU-kampanjoitiin rahaa noin 2 miljoonaa kruunua (noin 128 000 euroa). Liiton puolesta kampanjoivan Res Publican vaalibudjetti on noin miljoona kruunua (noin 64 000 euroa).

2.

SYYSKUU 2003

Rallimenestys hullaannutti virolaiset

pieni Eurooppaan menevä maa, joka tarvitsee maailmalla menestyviä esikuvia”, sanoi pääministeri Parts.

3.

Mielipidevaikuttajat ja kansanedustajat haluavat kieltää prostituution

Viron suurimman viikkolehden Eesti Ekspressin elokuun numeroissa käsiteltiin Tallinnan ilotaloja ja niiden suomalaista asiakaskuntaa. Lehden mukaan pääkaupungissa on kymmenen suurta ilotaloa ja noin 20 asunnoissa toimivaa bordellia. Lehden tekemien selvitysten mukaan asiakaskunnasta suuri osa on suomalaismiehiä. Lehti kysyi myös virolaiskansanedustajilta mitä mieltä he ovat bordelleista. Kyselyyn vastasi 35 kansanedustajaa 101:stä. Heistä 25 oli sitä mieltä, että ilotalot pitäisi kieltää, yhdeksällä ei ollut asiasta varmaa mielipidettä ja vain yksi puolsi bordelleja. Pohjois-Viron johtavassa päivälehdessä Eesti Päevalehdessä oli Iivi Masson kirjoitus, jossa hän vaati prostituution kieltämistä Virossa. Yhtenä perusteena vaatimukselle oli se, että

Markko Märtinin rallimenestys on tehnyt virolaisista rallihullun kansan. Jyväskylän rallia seurattiin tiedotusvälineissä tarkasti ja Märtinin voittoa juhlittiin koko maassa. Markko Märtin on kautta aikojen vasta seitsemäs ulkomaalainen, joka on onnistunut voittamaan vaativan Jyväskylän MM-rallin. Keski-Suomen sorateiden varsilla oli kymmenen tuhatta virolaisia kannustamassa rallitähteä. Viron pääministeri Juhan Parts lensi helikopterilla Jyväskylään onnittelemaan Märtiniä. ”Tämä on suuri päivä Viron kansalle. Olemme

bussit Tallinn–Tartu 05.45…08.10 06.45…09.10 07.00…09.25 07.30…09.55 07.45…10.10 08.00…10.25 08.30…10.55 09.00…11.25 09.40…12.30 10.00…12.25 10.30…12.55 11.00…13.25 11.30…14.10 11.45…14.25 12.00…14.25 12.45…15.15 13.00…15.25 13.30…15.55 14.00…16.25 14.30…16.55 15.00…17.25 15.30…17.55 15.45…18.25 16.00…18.25 16.15…19.00 16.30…19.00 17.00…19.25 17.30…19.55 17.45…20.30

Lehti ei vastaa mahdollisista aikataulumuutoksista.

18.00…20.25 18.30…20.55 18.45…21.30 19.00…21.25 19.15…21.50 20.00…22.40 21.15…23.40 23.15…01.40 (ti-su)

Tartu–Tallinn 05.30…07.55 06.30…08.55 06.45…09.15 07.00…09.25 07.30…10.10 07.45…10.20 08.00…10.25 08.15…10.45 09.00…11.25 09.15…11.40 10.00…12.25 10.15…12.40 10.45…13.15 11.00…13.25 11.15…13.40 11.30…14.15 12.00…14.25 12.30…14.55 13.00…15.25

13.30…15.55 14.00…16.25 14.15…16.40 14.30…16.55 15.00…17.25 15.30…17.55 15.45…18.30 16.00…18.25 16.15…18.40 16.30…19.05 17.00…19.25 17.30…19.55 18.00…20.25 18.30…20.55 19.00…21.25 20.00…22.25 21.00…23.30

Tallinn–Haapsalu 08.00…09.45 09.30…11.15 10.30…12.15 11.15…13.20 12.50…14.40 13.30…15.15 14.45…16.35 16.00…18.00 16.35…18.15 17.20…19.10

jos Suomessa ja Ruotsissa on seksipalvelujen ostaminen kriminalisoitu, siirtyvät markkinat itään ja etelään. Viron on tämän vuoksi ryhdyttävä nopeasti toimiin laajamittaisen seksiturismin estämiseksi. Pari päivää myöhemmin kirjoitti Res Publican kansanedustaja Jaanus Rahumägi samaisessa lehdessä prostituution kriminalisoitumista tukevan artikkelin. Päivälehdessä oli myös Kristiina Luhtan kirjoitus, jossa hän ampuu alas väitteen, jonka mukaan prostituoiduksi ryhtyminen on naisen vapaa valinta ja että ilotyttönä toimiminen on kuin mikä tahansa työ.

4.

Liikennepoliisi perustettiin uudelleen parantamaan höltynyttä liikennekuria

Virolaisen ammattipyöräilijä Lauri Ausin kuolema heinäkuun 20. päivänä herätti lopultakin virolaiset päättäjät kiristämään maan höltynyttä liikennekuria. Tour de Francessakin kilpaillut pyöräilijä kuoli lähellä Tartoa keski-ikäisen rattijuopon ajettua harjoittelemassa olleen Ausin yli suoralla tiellä. Yhtenä osana liikennemoraalin parantamista on perustaa muutama vuosi sitten lakkautettu liikennepoliisi uudelleen. Liikennepoliisin lopettaminen viisi vuotta sitten oli osa koko Viron poliisilaitoksen uudelleen organisointia. Jo tuolloin päätöstöstä kritisoitiin poliisijohdon toimesta ankarasti. Heidän mukaansa koulutetut liikennepoliisit osaavat valvoa liikennettä paremmin kuin tavalliset passipoliisit. Ensimmäiset liikenteen valvontaan erikoistuneet poliisit aloittivat toimintansa elokuun alussa. Virolaisten tutkimusten mukaan noin puolet virolaisautoilijoista ylittää säännöllisesti sallitun

372 6 800 900. Tallinnan linja-autoas. info puh. + +372 6800 909 info t, eyde iyht buss et Kansainvälis 36 8433 Suomessa: Matkapyörä, puh (09)61

17.50…19.40 18.30…20.15 19.00…20.50 20.00…21.50 21.00…23.00

Haapsalu–Tallinn 06.30…08.15 07.20…09.25 08.00…09.45 10.15…11.50 11.20…13.10 12.00…13.45 13.00…14.45 14.00…15.50 14.40…16.30 15.40…17.45 17.00…18.50 17.30…19.15 18.50…20.30 20.50…22.45

Tallinn–Pärnu 06.25…08.15 07.15…09.20 07.45…09.35 08.10…11.25

nopeuden. Suomessa vastaava luku on 10 prosenttia. Suomessa ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena keskimäärin kaksi autoilijaa tuhannesta. Virossa luvun arvioidaan olevan kymmenkertainen. Kolmessa viikossa on poliisin tekemissä tehoratsioissa jäänyt kiinni 722 juopunutta kuljettajaa. Päivittäin virossa jää keskimäärin kiinni yli kolmekymmentä rattijuoppoa! Humalaisten kuljettajien aiheuttamat onnettomuudet ovat Virossa Latvian jälkeen Euroopassa toisella sijalla. Peräti 29,3 prosenttia liikenneonnettomuuksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena! Viimeisen kymmenen vuoden aikana on yli 700 henkeä menetetty rattijuoppojen takia. Luku on lähes sama kuin Ruotsissa, jossa asuu kuusi kertaa enemmän ihmisiä. Uudelleen itsenäistymisen jälkeen on Viron liikenne vaatinut yhteensä 3 500 henkeä. Sisäministeri Markus Leivo haluaa lakiuudistuksen, joka mahdollistaa ottaa paatuneelta rattijuopolta ajokortti pois kymmeneksi vuodeksi. Entinen sisäministeri Robert Lepikson ehdotti, että rattijuopon käyttämä auto takavarikoitaisiin valtiolle, riippumatta siitä, kuka on auton omistaja. Toinen entinen sisäministeri Ain Sepik on sitä mieltä, että kansalaisten asenteiden rattijuoppoja kohtaan on muututtava. Rattijuoppoa ei saa laskea liikenteeseen ja juopuneista kuljettajista on ilmoitettava heti poliisille. Auton ajaminen humalassa ei ole pikkurike, vaikka monet virolaiset niin ajattelevatkin. Asiantuntijoiden mukaan on itsenäistymisen myötä tullut vapaus ymmärretty Virossa väärin. Se ei tarkoita oikeutta rikkoa sääntöjä ja lakeja.

08.45…10.45 09.30…11.20 10.00 (1)…12.15 10.15…13.05 11.00…12.50 11.30…13.40 11.45…13.35 12.00…13.50 12.30…14.20 13.15 (1)…15.30 13.30…15.20 14.15…16.05 15.00 (2)…17.30 15.15…17.05 15.30…17.20 15.45…18.15 16.15…18.05 16.45…18.35 17.00…19.25 17.30…19.20 18.00…19.50 18.30…20.20 18.45…20.35 19.15…21.05 20.00…21.50 21.00…23.10 21.45…23.55 23.00…00.50 23.40 (2)…02.05

Pärnu–Tallinn

03.05…05.10 (3) 05.25…07.30 (4) 06.00…07.50 06.00…08.20 (3) 07.00…08.50 07.15…09.05 07.30…09.20 07.50…10.05 08.30…10.20 08.45 ... 10.35 09.00…10.50 09.15…11.30 09.45…11.35 10.15…12.05 10.45…12.55 11.05…13.20 (3) 12.00…14.00 12.30…14.20 13.30…15.20 14.15…16.05 14.35…16.50 (3) 14.45…17.00 15.00…16.50 15.30…17.20 16.00…17.50 16.45…18.35 17.15…19.05 17.40…19.50 18.00…19.50

Nyt aikatauluja myös netista: www.bussireisid.ee www.edel.ee, www.elektriraudtee.ee ja ulkomaille www.eurolines.ee 19.00…20.50 20.30…22.20 21.25…23.30 (3)

Tallinn–Kuressaare 07.45…11.45 09.30…13.55 11.45…15.45 11.50…15.35 (pe, su) 13.30…17.45 (la-su) 13.40…17.50 (ma–pe) 15.40…19.50 16.45…20.40 (ma–pe) 17.15…21.45 (ma-pe) 17.40…21.50 19.15…23.35 (su)

Kuressaare–Tallinn 05.15…09.40 06.45…10.45 (ma-pe) 07.30…11.40 09.30…13.40 13.30…17.40 15.20…19.50 17.30…21.40

Tallinn–Riga

10.00 (1)…15.35 12.00 (5)…17.40 13.15 (1)…18.50

15.00 (2)… 21.05 18.00……23.20 21.45……03.10 23.40 (2)…05.40

Riga–Tallinn

02.55…08.20 (3) 05.15…10.35 07.20…13.20 (3) 10.50…16.50 (3) 12.00…17.15 (3) 18.00…23.30 (3) 23.40…05.10 (3)

Tallinn–Vilnius

12.00 (5)…22.30 21.45 ……08.30

Vilnius–Tallinn

9/03 A = lähdöt Tallinnasta… ma, ti, ke, pe, la ja su, …perillä seur. päivänä. Ti, ke ja la-lähdöt jatkavat Hannoveriin ja Kölniin,su -lähdöt Nürnbergiin ja Müncheniin, ma, pe-lähdöt Frankfurtiin ja Stuttgartiin, (paikanvaraus pakollinen) B = lähdöt Berliinistä …ma–la, perillä seur. päivänä. Ti, pe, la-lähdöt alkavat Kölnistä ja Hannoverista, ke-lähdöt Münchenistä ja Nürnbergistä, ma, to- lähdöt Stuttgartista ja Frankfurtista, (paikanvaraus pakollinen) (1) = Satamasta ……(A-terminaali) 15 min myöhemmin

07.00…17.15 (3) 21.45…08.20 (3)

(2) = Satamasta ……(A-terminaali) 20 min …myöhemmin

Tallinn–Berlin

(3) = Ajaa sataman kautta linja-autoasemalle

07.00 (A)…09.00

(4) = Ajaa suoraan satamaan.

Berlin–Tallinn

(5)= Satamasta (A-terminaalista) 30 min myöhemmin

19.10 (B)…22.00

TAPAHTUMAT | VAPAA-AIKA | RUOKA & JUOMA | MAJOITUS & LIIKENNE | OSTOT & PALVELUT

Tilaus

Kyllä, haluan tuoretta tietoa Virosta. Tilaan The Baltic Guide -lehden vuodeksi itselleni hintaan 37 Euro.

nimi................................................................................................ yritys.............................................................................................. osoite............................................................................................. ...................................................................................................... puhelin........................................ fax .............................................

Tuoretta tietoa Virosta Sinulla on mahdollisuus tilata The Baltic Guide -lehti suoraan yritykseesi tai kotiisi. 12 numeroa vuodessa, hinta edelleen vain 37 Euro/vuosi. The Baltic Guide ilmestyy aina kuun alussa.

Faksaa tilauskuponki numeroon +372 6 013 324 tai lähetä osoitteeseen L. Koidula 5, 10125 Tallinn.


SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

Ensiapu.....esmaabi

Võru

Viljandi

Valga

Tartto

Tallinn

Rapla

Rakvere

Põlva

Pärnu

Paide

Otepää

Narva

Kärdla

Kuressaare

Keila

Jõhvi

Jõgeva

Haapsalu

n n e ro ki t Vi un de y up sy ) ka täi km e (

222 266 79 157 36 311 269 156 109 312 196 99

Haapsalu

Näin soitat

Virossa, Virosta, Viroon

onko teillä?…….. ................... kas teil on? on teil? missä on…………… .............. kus on… mikä se on?…….. .................. mis see on? mitä se tarkoittaa? ................ mida see tähendab? kuinka voitte? ........................ kuidas elate? miten menee?........................ kuidas käsi käib? .................................................kuidas läheb? ei se mitään, ei valittamista.... pole viga! hauska tavata ........................ rõõm teid näha, .................................................meeldiv kohtuda oli hauska tutustua ............... oli meeldiv tutvuda mitä kello on? ........................ palju kell on? en osaa viroa (venäjää)......... mina ei oska eesti (vene) keelt puhutteko suomea?.............. kas te räägite soome keelt? englantia/ruotsia/saksaa? ... inglise/rootsi/saksa keelt?

olkaa hyvä ....................palun kiitos .............................aitäh, tänan anteeksi........................palun vabandust, ...................................... vabandage hei .................................tere, tervist hyvää huomenta..........tere hommikust hyvää päivää ................tere päevast hyvää iltaa ....................tere õhtust hyvää yötä....................head ööd näkemiin.......................nägemist, head aega kaikkea hyvää..............kõike head, kõike paremat hyvää matkaa ..............head reisi hyvää ruokahalua........jätku leiba, head isu terveydeksi ..................terviseks paljonko se maksaa?...kui palju see maksab?

7

Kännykällä Virosta Suomeen: numeron eteen +358, alueen suuntanumerosta tai operaattorin numerosta ensimmäinen nolla pois. Eli esimerkiksi Helsinkiin +358 9 555 5555 tai Soneran liittymään +358 40 555 5555. Viroon tai virolaiseen matkapuhelimeen suomalaisella matkapuhelimella soitettaessa vastaavasti eteen +372 ja suuntanumeron ensimmäinen numero pois. Esimerkiksi Tallinnaan +372 6 666 666 tai virolaiseen radiolinjan liittymään +372 56 666 6666. Virossa kännykällä voi soittaa kuten edellä neuvotaan. Lankapuhelimella soitettaessa aluesuunta kokonaan eli esimerkiksi Tarttoon 07 777 777. Suomeen suuntanumero on 00 358, Viroon 372.

222

Jõhvi

266 110

Keila

79 180 191

Pinta-ala: 45100 km2 Väkiluku: 1 447 000 Pääkaupunki: Tallinna, väkiluku 449 200 Uskonto: evankelisluterilainen, ortodoksinen Kieli: viro, (venäjä, ei virallinen kieli) Lukutaito: 99 % Keskimääräinen elinikä: 70 v Raha: 15,6466 EEK = 1 EURO

V I R O 50 KM TALLINNA

NARVA

99 265 249 187 303 JÕHVI

110 180 299 258 159 95 74 156 101 76 132 156 53 142 79 124

Jõgeva

Viron Tasavalta

RAKVERE

191 285 301 50 173 154 253 178 69 220 165 131 219 198 201 202 119 239 242 116 111 261 125 58

Kuressaare 157 299 385 202

26 213 255 170 284

KÄRDLA

192 433 316 244 163 359 316 194 217 331 301 253 355

36 258 301 119 192

Narva

331 159 50 239 433 349

Otepää

269 95 173 242 316 305 221

Paide

156 74 154 116 244 199 201 134

Pärnu

109 156 253 111 163 146 296 159 95

RAPLA

HAAPSALU

349 305 199 146 349 235 134 134 305 281 229 344

Kärdla

PAIDE

221 201 196 235 118 168 212 182 268 233 251 134 159 43 167 189 212 42 95 151 83

65

49

81

JÕGEVA

48

92 102 152 71 171

201 183 91 129 183 144 98 198 173 231 233 48

Põlva

312 101 178 261 359 349 235 43 151 201

Rakvere

196 76

Rapla

99 132 220 58 194 134 168 189 65

Tallinn

99 156 165 26 217 134 212 212 92 129 233 98

Tartto

256 53 131 213 331 305 182 42 102 183 48 126 170 185

Valga

249 142 219 255 301 281 268 49 152 144 86 214 198 252 89

Viljandi

187 79 198 170 253 229 233 81 71

Võru

303 124 201 284 355 344 251 48 171 198 25 196 236 256 69

69 125 316 235 118 167 83 183 173

86 124 25

PÄRNU KURESSAARE

TARTTO

VILJANDI

150 98 126 214 142 196 54 170 198 116 236

91 231 150 54

PÕLVA

185 252 159 256

98 124 142 116 159 80

89

80 77

77 69 129

69 69 129

VALGA

VÕRU


8 TEKSTI ANTTI SARASMO, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

yhteiskunta

EU:n

jäsenyyden tavoittelu oli tärkeintä Syyskuun 14. päivänä Virossa on neuvoa antava kansanäänestys. Äänestyksen aiheena on perustuslain muutosehdotus, muutos joka mahdollistaisi Viron liittymisen EU:n jäseneksi.

Viron perustuslaki on hyvin tiukka, mitä tulee kansalliseen itsemääräämisoikeuteen. Nykyisen perustuslain mukaan liittyminen kansainväliseen järjestöön, kuten EU:iin, jonka päätökset pitää ottaa huomioon jäsenmaiden lainsäädännössä, on laitonta. Siksi perustuslakia pitää hieman korjata, sanamuotoja muuttaa. Parlamentti voi tehdä perustuslain muutoksen joko 3/4 enemmistöllä tai sitten niin, että päätöksen vahvistaa uusissa vaaleissa valittu uusi parlamentti. Käytännössä Virossa nykyinen parlamentti vahvistaa edeltäjänsä tekemän perustuslain muutoksen. Virossa on kuitenkin mahdollisuus neuvoa antavaan kansanäänestykseen. Parlamentin ei tarvitse noudattaa kansanäänestyksen tulosta, mutta parlamentti pitää hajottaa, jos kansa on eri mieltä kansanäänestyksen kysymyksestä. Kysymyksen pitää siis kuulua: ”Hyväksyttekö latinankielen määräämisen Viron viralliseksi kieleksi?”Jos kansa vastaisi ei, niin presidentin on hajotettava parlamentti ja määrättävä uudet vaalit. Viron EU-äänestyksellä on siis myös sisäpoliittista merkitystä, jos kansa on jäsenyyttä vastaan, se pääsee vaihtamaan jäsenyyttä ajaneet poliitikot uusiin. Oikeusoppineet tosin kiistelevät siitä, että mitä parlamenttia perustuslain hajotuspykälä koskee, sitä, joka päättää kansanäänestyksestä vai sitä, jonka aikana kansanäänestys toteutetaan. On Viron laeissa muitakin kummallisuuksia. Löytyy muun muassa pykälä, jossa kielletään hankkeet Viron viemiseen kansainväliseen liittoon,

joka vähäntäisi Viron itsemääräämisoikeutta. Ihan sanatarkkaan ja pahantahtoisesti lakia lukien ovat uudelleen itsenäistyneen Viron kaikki hallitukset syyllistyneet maanpetokseen ja niiden ministerit sekä kansanedustajat pitäisikin tuomita vankilarangaistuksiin. Tuon maanpetospykälän perusteella ei kuitenkaan tulla nostamaan EU-oikeusjuttuja, kyseisen lain henki kun niin selvästi viittaa perinteisiin maanpetostulkintoihin.

Tärkeintä on pyrkiminen Äänestivät virolaiset sitten syyskuussa miten äänestivät, suurimmat hyödyt EU: n jäsenyyden tavoittelusta on jo saatu. Hyvin oivaltavasti onkin huomautettu kesäkuumalla käydyssä EU-väittelyssä, ettei jäsenyys muuta Virossa mitään, unionin ulkopuolelle jääminen muuttaa. Kaikille nyt jäseneksi liittyville ja vielä jäsenyyttä hakeville entisille sosialistisille maille tärkeintä on ollut juuri jäsenyyden tavoitteleminen. Demokraattinen oikeusvaltio ei ole yksinkertainen rakennelma. Suomessa siitä on jo vuosikymmenten kokemukset, ja silti ”säädöt”tuppaavat toisinaan heittämään, ajatellaan vaikkapa sosiaaliturvaa ja tuloloukkuja ja niiden korjaamisen vaikeutta. Paljon vaikeampaa on aloittaa aivan tyhjästä ja ilman kokemuksia. Teoreettisia mielipiteitä siitä mikä olisi parasta, oli useita. Joissain maissa menetettiin vuosia riitelyyn uudistusten linjasta ja uudistusten järjestyksestä. Niillä mailla, jotka asettivat tavoitteekseen EU:n jäsenyyden, näitä ongelmia ei ollut.

Lyhyesti Erna kilpailun voitti suomalaiset Virossa järjestettävää ERNA-retkeä pidetään yhtenä maailman rankimpana sotilaskilpailuna. Tänä kesänä retken voitti Suomen kakkosjoukkue. Kolme seuraavaa sijaa meni virolaisille joukko-osastoille ja viidenneksi tuli kiinalasjoukkue. Kilpailun osallistui 28 joukkuetta kahdeksasta eri maasta.

Älä juo ulkona Poliisit pidättivät 44-vuotiaan Heidon, hänen heitettyään Tallinnan keskustassa energiajuomapurkin roskalaatikkoon . Tallinnassa on alkoholin nauttiminen julkisella paikalla rangaistava teko. Kesti puolitoista tuntia, ennenkuin selvisi, että poliisi oli erehtynyt.

Vanhainkodin johtaja viinanmyyjänä Narvan poliisi pidätti Narva-Jõesuun vanhainkodin johtajan ja tämän apulaisen alkoholin ja savukkeiden myynnin takia. Vanhainkodista löytyi pirtua, etikettejä, pulloja, salakuljettua viinaa sekä Venäjän veromerkeillä varustettuja savukeaskeja.

Virossa tehtiin yli 4000 rikosta 100 000 ihmistä kohden Virossa tehtiin viime vuonna 4 288 rikosta 100 000 ihmistä kohden. ItäEuroopan maista vain Unkarissa oli enemmän rikoksia. Yhtenä syynä tulokseen on se, että eri maissa ovat erilaiset asiat rikoksia. Esimerkiksi vankilasta karkaamista ei kaikissa maissa lasketa rikokseksi. Useassa Länsi-Euroopan maassa tehtiin suhteellisesti laskettuna enemmän rikoksia kuin Virossa.

Viro on nyt nykyaikainen valtio. Kehitysvuodet eivät ole olleet helppoja ja sosiaalinen hinta on ollut kova. Työ on kuitenkin nyt tehty. Sen hedelmistä pääsevät nauttimaan kaikki virolaiset aivan riippumatta siitä onko Viro EU:n jäsenmaa vai ei. Voi tietenkin kysyä, että onko se EU: n lainsäädäntö ja hallintomalli nyt aivan varmasti maailman paras. Tällä ei ole kuitenkaan oikeastaan merkitystä, tärkeintä on, että järjestelmä on käytössä useissa maissa ja että se toimii. Viro ja muut jäsenyyttä tavoittelevat maat säästivät vuosia ja säästyivät repiviltä sisäpoliittisilta kiistoilta kopioimalla toimivan järjestelmän. Ei tarvitse esimerkiksi väitellä siitä mikä on teurastamon hygienia taso tai miten kaupungin jätehuolto pitää järjestää. Kaikesta tällaisesta on jo olemassa määräykset, jotka vain tarvitsee siirtää omaan lainsäädäntöön.

Hallinnon ja ulkopolitiikan korkeakoulu Viro itsenäistyi virolaisillekin yllättäen elokuussa 1991. Itsenäisyys oli toki tavoitteena, mutta se nähtiin realistisena joskus 1990-luvun jälkipuolella. Uudelleen itsenäistyneen Viron johdossa oli Edgar Savisaaren johtama hallitus, jolla hallintokokemusta oli kertynyt jo edellisvuoden huhtikuulta. Viron hallitus laatikin ”kolmen päivän, kolmen viikon ja kolmen kuukauden”-hätätilaohjelman. Hätäohjelma ei ollut liioittelua sillä itsenäinen valtio piti pystyttää ja saada toimimaan niin sanotusti lennossa. Jotenkin asiat saatiin sujumaan, pakko on paras opettaja. Pikku hiljaa päästiin

oppimaan muiden maiden kokemuksista ja ottamaan mallia niiden ratkaisuista. Viron ratkaisu oppimisessa on ollut virolaisille tyypillisen oivaltava. Varsinaiset EU-jäsenyysneuvottelut on hoitanut tietenkin ulkoministeriö, mutta yksityiskohtiin on sanansa ollut kaikilla hallinnonaloilla. Virossa on ollut erillinen hallituksen EU-toimisto, joka on toiminut suoraan pääministerin alaisuudessa. Sen johdolla ovat eri hallintoalojen edustajat tavanneet viikoittain ja käyneet läpi muun muassa niitä ongelmia, joita jollekin muulle hallinnonalalle aiheutuu kun toinen ottaa käyttöönsä EU:n normit tai toimintatavat. EU-toimisto on myös seurannut eri ministeriöiden lainsäädäntötyötä ja sen vauhtia. Hidastelijat on sitten kulloinenkin pääministeri ottanut puhutteluun. EU-prosessi on ollut Viron virkamiehistön jatkokoulutusta. Useimmiten nuoret virkamiehet ovat omaksuneet eurooppalaisen hallintokäytännön ja oppineet ymmärtämään ongelmia laajemminkin kuin vain oman ministeriönsä hallintoalan kautta. Miltei huomaamattaan Viron onkin saanut koulutetun ja kansainvälistä tasoa olevan virkamieskunnan. Ulkoministeriölle EU-neuvottelut ovat olleet todellinen haaste. Viro on jäsenyysneuvotteluiden myötä päässyt paremmin mukaan kansainväliseen tai ainakin

eurooppalaiseen politiikkaan kuin mitä se ehkä muuten olisi päässyt. Pienen ja syrjäisen maan kun on vaikea tavallisissa oloissa saada osakseen suurten valtioiden huomiota. Omien etujen puolustaminen on myös karaissut Viron diplomaattikuntaa ja saanut sen unohtamaan turhan arkuuden maailman turuilla. Viro on nyt nykyaikainen valtio. Kehitysvuodet eivät ole olleet helppoja ja sosiaalinen hinta on ollut kova. Työ on kuitenkin nyt tehty. Sen hedelmistä pääsevät nauttimaan kaikki virolaiset aivan riippumatta siitä onko Viro EU:n jäsenmaa vai ei. Viron suurin ongelma EU-kansanäänestyksessä ovat mielikuvat. Viroksi EU on Euroopa liit, liitto kuten oli Neuvostoliittokin. Jos nimi on näin kielteisiä ajatuksia aiheuttava, saa selitystyötä tehdä ahkerasti. Toisaalta EU:n kannatus on ollut hieman yli 50 prosenttia vuoden 2001 toukokuusta lähtien. Silloin Viro nimittäin voitti Euroviisut ja virolaiset ilmeisesti kokivat olevansa muun Euroopan kanssa tasaveroisia ja tasa-arvoisia. Virolaiseen tapaan Euroviisuvoittoa 2001 juhlittiin spontaanilla yhteislaululla muun muassa Tallinnan öisellä Raatihuoneen torilla. Ensimmäiseksi laulettiin sävelmä elokuvasta ”Viimeinen reliikvia. “ Se oli kapinallisten talonpoikien laulu, jossa sanotaan ”kartanot poltetaan, herrat hirtetään...” Lauleskellen Eurooppaan, niinpä. Mitähän tuosta laulunvalinnasta oikein pitäisi ajatella? ■


ITSE HANKITTUUN MATKANÄLKÄÄN: LANKKUAAMIAINEN:

POHMELOLANKKU:

Parhaiten Coffer tunnetaan lankkuaamiaisestaan: rapeaa pekonia ja kananmuna kuumalla pannulla, vastaleivottu juustosämpylä, tuoremehua, kuppi kahvia ja iso Saku-olut. .

Kun pihvinälkä yllättää satunnaisen matkailijan, oikea osoite on Coffer: kunnon lehtipihvi konjakkivoilla, lohkoperunat, salaatti ja kyytipojaksi kylmä snapsukka ja Saku-olut. Helppo tilata ja syödä.

TERVETULOA!

Herkuttelu- ja kahvitaukopaikka Raekojaplatsilla aivan Raatihuoneen takana, Virukadun päässä, keskellä Tallinnan Vanhaa kaupunkia.


10 TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

museo

Kadonnutta aikaa etsimässä Kun koti muuttuu museoksi, aika pysähtyy. Tuleville polville kotimuseossa avautuu ovi menneeseen. Tallinnassa on useita kiinnostavia merkkihenkilöiden kotimuseoita. Yksi näistä on A. H. Tammsaaren (1878—1940) kotimuseo. Tammsaare oli yksi Viron merkittävimmistä kirjailijoista. Hän asui viimeiset elinvuotensa Kadriorgin kaupunginosassa suuressa, 1800-luvun lopulla rakennetussa puutalossa. Tammsaaren asuin- työskentelyhuoneet on säilytetty huonekaluineen sellaisina, mitä ne olivat kirjailijan eläessä. Huonekaluista suuri osa on maineikkaan Lutherin huonekalutehtaan tuotantoa. Ne ilmentävät 1900-luvun alun kulttuurieliitin mieltymystä kansallisromantiikkaan.

Museon toinen puoli esittelee Tammsaaren elämäntyötä sekä vaikutuspiiriä. Hänen teoksiaan on käännetty useille kielille, myös suomeksi. Samoin hänen näytelmiään on esitetty eri puolilla maailmaa. Kirjoja sekä näytelmäjulisteita on esillä runsaasti. Museossa vierailija saa hyvän kuvan siitä, millaista elämää 1900-luvun kulttuurikodissa vietettiin. Vähintäänkin yhtä mielenkiintoista on esineistön välityksellä muodostuva käsitys siitä, kuinka merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja Tammsaare oli omana aikanaan. Rakennuksen alakerrassa sijaitsee nykyään kirjasto - kirjailijan kotimuseolle sopivaa

Pietari Suuren (1672—1725) talomuseo sijaitsee Kadriorgin puiston keskellä. Se toimii rakennuksessa, joka tehtiin tsaarille tilapäiseksi asunnoksi palatsin rakennus-

töiden ajaksi. Itse puiston ja palatsin Pietari rakennutti lahjaksi rakkaalle Katariina-vaimolleen. Paljon ei Pietarin ajan esineistöä ole säilynyt, mutta ajan henki kylläkin. Pietarin itsensä sekä hänen sukulaistensa muotokuvat kertovat loistokkuudesta, johon vain suurvallan hallitsijasuvulla oli varaa. Massiiviset barokkityyliset pöydät, tuolit, sängyt ja peilit sopivat hyvin kuvaan Pietarista kirjaimellisestikin suurena hallitsijana. Suuri oli myös Pietarin sauna, josta näyttelyssä on esillä pienoismalli. Näyttelyn henkilökohtaisin esine on tsaarin kenkä. Toisenlaisen kuvan Pietari Suuren ajasta saa Kadriorgin palatsissa, jossa toimii ulkomaisen taiteen museo.

Teatteria ja taitelijaelämää Eduard Vilde (1865—1933) oli paitsi virolaisen kirjallisuuden suuri nimi, myös suuri seikkailija. Virolaisten Vildeä kohtaan tuntemaa arvostusta kuvaa se, että hänen täyttäessään 60 vuotta, Viron tasavalta lahjoitti hänelle mahtavan, barokkityylisen puuhuvilan. Nykyisellään lahjatalo toimii Vilden kotimuseona. Museon näyttelyyn kuuluvat kirjailijan työ- sekä oleskelutilat huonekaluineen. Lisäksi esitellään Vilden lukuisia keksintöjä sekä esinöistöä kirjailijan seikkailuretkiltä. Myös Vilden talo sijaitsee lähellä Kadriorgin puistoa, joka oli 1900-luvun kulttuuripersoonien kohtaamispaikka. Kulissien taakse teatterin kiehtovaan maailmaan pääsee kurkistamaan Andres Särevin (1902—1970) kotimuseossa. Särev oli virolaisen teatterin monipuolinen

Tammsaaren asuin-(alimainen kuva) ja työskentelyhuoneet on säilytetty huonekaluineen sellaisina, mitä ne olivat kirjailijan eläessä.

vaikuttaja, jonka tuttavapiiriin kuuluivat käytännössä kaikki Viron tunnetuimmat kulttuuripersoonat. Näyttelyssä on Särevin henkilökohtaisien tavaroiden ja kirjaston lisäksi paljon teatterihistoriallisesti merkittävää esineistöä. Vierailijat pääsevät myös kokeilemaan teatterin tekemistä pukeutumalla rooliasuihin tai ohjaamalla nukketeatteria. Millaista taiteilijaelämää vietettiin Kristjan Raudin (1865—1943) kodissa, selviää hänenTallinnan laitakaupunginosassa, Nõmmessä, sijaitsevassa kotimuseossaan. Se oli arvostetun taiteilijan viimeinen kotipaikka, jossa myös syntyivät hänen tärkeimmät teoksensa. Raud tunnetaan virolaisen kansallisromantiikan kuvittajana, joka loi muun muassa kansallieepos Kalevipoegan kuvakielen. Museon näyttelyssä on esillä Raudin töitä sekä olohuone ja ateljee alkuperäisessä asussaan. Museoiden aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä useat niistä ovat kiinni parina päivänä viikossa. Näihin museoihin pääsymaksu on aikuisilta 10 kruunua (noin 60 senttiä), paitsi Raudin museoon, jonne pääsee ilmaiseksi. ■ A. H. Tammsaare museo, Koidula 12, avoinna ke–ma 11–18. Andres Särevin kotimuseo, Tina 23—13, avoinna ma,ke,to,pe 11–16. Eduard Vilden kotimuseo, Roheline aas 3, avoinna ke–ma 11–18. Kristjan Raudin kotimuseo, K.Raua 8, avoinna to–la 10–17. Pietari Suuren talomuseo, Mäekalda 2,


T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003 TEKSTI JA KUVAT JORMA MOLL

11

henkilö

Jarmo on rekkamies ja persoonallisuus Suomalaiselle pitkänlinjan rekkamiehelle ovat tuttuja myös Suomenlahden laivat sekä satamat.

Jarmo Nenonen, 49 on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Helsingissä. Hänestä tuli rekkamies sanan raskaimmassa merkityksessä. Kilometrejä hän on taittanut miljoonan verran, reippaasti matka kuuhun ja takaisin. Hän on ajanut kolmessa maanosassa: Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Rekkamiesten piirissä hänet tunnetaankin nimellä ”Kojootti”. Jarmo kertoo käyneenä muun muassa 33 kertaa Saudi-Arabiassa ja Irakissa. ”Ne olivat yli kuukauden keikkoja. Laivamatkoja niihin sisältyi kolme: Suomesta Ruotsiin, Ruotsista Itä-Saksaan ja Jugoslaviasta Syyriaan. Viimeinen väli kesti 3–4 päivää. Palkallinen Välimerenristeily”, kuiskaa Jarmo. Nyt istumme Tallinnan satamassa rekan ohjaamossa, jalkapohjat vieressä seisovan henkilöauton kuljettajan pään korkeudella. ”Saudi-Arabiassa, jos missä oppi kysymään tietä. Kaikkia keinoja oli käytettävä, puhetta, eleitä, ilmeitä, kynää, paperia sekä kuvia. Yhteinen kieli löytyi aina jotenkin. Tietysti väärinymmärryksiä tapahtui myös.”Jarmo sanookin hymyillen, ”Kysyvä ei aina tiedä mihin eksyy!” Hän naureskelee kerran saaneensa ohjeen: ensimmäisistä liikennevaloista oikealle, seuraavista vasemmalle. Liikennevalojen välinen etäisyys oli 850 kilo-

metriä ja kartta kuin santapaperinpala. Jarmon puheessa vilisee kokemuksia tulleista, tavaroista, paperisodista, lasteista, moottoriteistä, laivamatkoista, liikennepoliiseista… Lastina on näinä vuosina ollut lähes kaikkea, sementistä ja teräksestä joulukoristeisiin ja valkosipuleihin, omenista ja banaaneista lautaan ja laastiin. Kerran oli lastina kiväärinperiä Turkista Suomeen. Jokaisessa tullissa jouduttiin todistamaan, että kyseessä ei ollut armeijoille aseita, pelkkiä puisia kiväärin tukkeja vaan. Määränpäänä olivat Sakon tehtaat Riihimäellä. Kertomus hänen urastaan alkaa jo oikeastaan 1800- luvun lopulta. Jarmon äidin isoisä ajoi tuolloin hevosella tervaa Oulusta Pietariin ja toi turkiksia takaisin. ”Rahdin kuljettaminen on verissä”, hymähtää Jarmo. Kielitaitonsa vuoksi hänelle työ onkin ollut helppoa. Mies puhuu hyvin suomen lisäksi saksaa ja tyydyttävästi venäjää. Englanti ja ruotsi sujuvat auttavasti. Jarmo on kymmenet kerrat seissyt Liettuan ja Puolan rajalla odottamassa, välillä vuorokausitolkulla. ”Se on Euroopan hankalimpiin kuuluva raja.” Joskus hän on sentään päässyt helpolla. Kerran hän ajoi koko seitsemän kilo-

metriä pitkän autojonon ohi. Odottelijat katselivat kummissaan. Oli kuuma kesäpäivä. ”Masla, masla”eli voita, voita, hän hoki tullimiehille. He myöntyivät. Puomi nousi 20:ssä minuutissa. Jäähdytys autossa ei oikein toiminut. ”Jos Viro menee EU: iin, tullin ainoaksi tehtäväksi jää huolehtia, etteivät rekkamiehet kaada autojaan hurjassa vauhdissa tullikopin nurkalla”, hymähtää Jarmo. Itämeren laivaliikenne vetää paremmin kuin Via Baltica. Tiet ovat huonoja, merellä ei odotella, ei ole liikennevaloja. Rekkamies nukkuu, matka etenee. Ennen Suomenlahti ylitettiin kuuluisalla Georg Otsilla. ”Kaiken kaikkiaan olen rekan kanssa ylittänyt Suomenlahden yli tuhat kertaa. Passi on jouduttu uusimaan, koska se täyttyi tullin leimoista. Kävin joskus kaksikin kertaa päivässä Helsingistä Tallinnassa. Se tiesi myös kahta seisovaa pöytää. Tuli syötyä liikaa. Viikoittain vietin useita öitä laivassa. Matkustajat juhlivat, mutta rekkamies yritti levätä.” 90- luvun puolivälissä, kovina jäätalvina, matka oli joskus erityisen raskas. Porkkalan kautta se saattoi kestää jopa 18 tuntia. Donata- laivan satamaan saapuminen oli muodostunut legendaksi. Kun Muugan satamakonttorista kysyi, ”milloin laiva tulee?”Oli vastauksena ”Vain Jumala tietää”. Itsenäisyyden alkuaikoina olivat rajamuodollisuudet monimutkaisia. Saattoi mennä koko yö ennenkuin pääsi

Kertomus Jarmon urastaan alkaa jo oikeastaan 1800- luvun lopulta. Hänen äidin isoisä ajoi tuolloin hevosella tervaa Oulusta Pietariin ja toi turkiksia takaisin.

satamasta pois, näin oli etenkin Muugan satamassa, muistelee Jarmo. Hän ei ole kovin usein käynyt Tangerissa. Viimeksi kun hän oli siellä tulivat marokkolaiset sanomaan, että Suomessa on laiva kaatunut ja satoja hukkunut. ”Vai laiva kaatunut Suomessa. Taitaa olla mustien miesten mutinoita”, arveli Jarmo. Hän ei uskonut kunnes näki televisiosta Estonia-laivan pelastustoimia. Paljoa ei puuttunut, ettei Jarmokin joutunut sille matkalle. Hänen oli aluksi ollut määrä viedä voita Tallinnasta Ruotsin kautta Espanjaan. Tilalle tuli kuitenkin nahkalasti Friitalasta Espanjaan. ”Tämä pelasti henkeni, muuten olisin ollut Estoniassa mukana.”

”Aiemmin kuljin sillä paljonkin. Silloin sen nimi oli Viking Sally ja myöhemmin Silja Star. Siellä oli hyvä sauna”, muistelee Jarmo. ”Olen jopa nähnyt onnettomuudesta painajaisia, niin läheinen asia on ollut.” Lopuksi Jarmo täräyttää 400 hevosvoimaisen väliahdetun dieselin käyntiin. Oikea käsi tarttuu vaihdenuppiin, vasen jalka nostaa kytkintä. Hän ajaa auton keulavisiirin alta laivan autokannelle... ■


12 TEKSTI ANTTI SARASMO, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

Viro tutuksi

Kultakauden surkea loppu Uppiniskaisuuden kronikka, juuri suomeksi ilmestynyt virolaisen kertojamestarin Jaan Krossin pääteos, kuvaa surullista aikaa. Viron keskiajan loppu oli yhtä surkea kuin sen kukoistus oli ollut näyttävä. Pitkällinen sotien kausi tuhosi miltei kaiken aikaisemmin saavutetun. Turhaan ei Krossin teoksen virolainen nimi ole ”Kolmen ruton välisinä aikoina”.

Vanhan Liivinmaan kultakauden päätti yhdistelmä toinen toisiaan noin 40 vuoden aikana seuranneet sodat ja niiden perässä maahan hiipineet nälkä ja kulkutaudit. Arvioidaan Vanhan Liivinmaan menettäneen tuolloin kolmanneksen väestöstään, siis joka kolmas virolainen olisi tuolloin kuollut joko väkivaltaisesti tai johonkin tautiin tai nälkään. Tuhoisa toinen maailmansota sentään pyyhkäisi vain joka neljännen virolaisen mukanaan. Näistäkin virolaisten maalta kadonneista merkittävät osa oli elossa joko pakolaisina lännessä tai pakkosiirrettyinä Siperiassa. Aikalaisille Vanhan Liivinmaan tuho oli erityisen järkyttävä aikakausi, sillä vaivan vuosia oli edeltänyt vuosisataisen rauhan ja hyvinvoinnin aika. Balthasar Russowin kaltaiset ihmiset yrittivät jäsentää omaa sortuvaa maailmaansa kirjoittamalla sen tapahtumia muistiin. Krossin kirjansa päähenkilöksi nostama tallinnalainen kronikoitsija Russow elää keskellä murtuvaa maailmaa. Jaan Kross puolestaan sai ensimmäisen osan Uppiniskaisuuden kronikastaan valmiiksi 1969, eikä 60luvun loppukaan Prahan keväineen ja muine ilmiöineen ollut mikään ikuiseen rauhaan vajonnut aikakausi.

Euroopan ehkä paras kolkka Ikuiseen rauhaan vajonnut aikakausi oli puolestaan Baltian 1500-luku. Vanha Liivinmaa oli lintukoto, kaukana keskemmällä Eurooppaa riehuvista kuninkaitten eturistiriidoista ja sodista. Alueen talous oli vahva ja vauraus lisääntyi vuosi vuodelta. Vanha Liivinmaa oli ehkä 1500-luvulla Euroopan paras tai ainakin parhaita kolkkia. Vanha Liivinmaa on historiankirjoittajien nimi nykyisten Latvian ja Viron alueille keskiajalla. Liivinmaa puolestaan on jo 1600-luvun jälkipuoliskon nimiä ja sillä tarkoitetaan aluetta Väinäjoesta Suomenlahteen. Kuurinmaan alue eli 1600-luvulla ollut Kuurinmaan ruhtinaskunta jää siis Liivinmaan ulkopuolelle. Vanhan Liivinmaan vaurauden perusta oli kauppa. Nykyisellä kapulakielellä Vanha Liivinmaa oli transitokaupan osaamisklusteri ja gateway. Vanhan Liivinmaan Hansa-liittoon kuuluneet suuret kaupungit kuten Riika, Tallinna ja Tartto olivat johtavassa asemassa Euroopan ja Venäjän välisessä kaupassa. Riiassa tuotteen kuormattiin Väinäjoen jokialuksista laivoihin tai päinvastoin, TalRussowin kroniikkin titteli (osa). Mahtran museon kokoelma.

linnasta alkoivat Tarton kautta kulkevat maareitit ja Viron rannikkoa myötäilevät rannikkoreitit. Taitavasti toimien Vanhan Liivinmaan kaupunkien onnistui lopulta saada itselleen täydellinen monopoli Euroopan ja Venäjän kaupassa. Kauppiaiden rikastumista ei voinut enää estää. Samaan aikaan Vanha Liivinmaa oli yksi harvoista Euroopan vilja-aitoista, alueista joissa viljan tuotanto oli omaa kulutusta suurempi. Pohjoinen riihikuivattu vilja oli kosteinakin kesinä kuivaa ja tosi kuivana se säilyi paremmin kuin keskeisemmän Euroopan ulkona kuivattu vilja. Menekki oli taattu ja laadusta oltiin valmiita maksamaan. Kartanonherrojen rikastumista ei voinut enää estää. Vanha Liivinmaa oli vauras. Varakkuutta näytettiin muun muassa suuria juhlia järjestämällä ja erityisesti aateliston häät olivat tapauksia joista puhuttiin pitkäänkin jälkeenpäin. Joku piti niitä tuhlaamisen ja mauttoman rappion malliesimerkkeinä, toinen taas upeina ja kauniina pitoina.

Valtiorakennelma oli hauras Vanha Liivinmaa ei ollut valtio, se oli alue joka oli jäänyt valtioiden väliin. Suurinta osaa maasta hallitsi saksalainen ritarikunta, loput kuuluivat ruhtinaspiispoille. Saksalainen ritarikunta oli varhaiskeskiajan tehokkaimpia sotakoneita. Munkkilupauksen antaneet ritarit taistelivat, eivät kunnian tai rajan, vaan uskon vuoksi. Suhteellisen helposti tämä korkeatasoinen ammattiarmeija löi pakanalliset virolaiset ja latvialaiset ja valloitti heidän alueensa. Aikaa kului muutama vuosisata ja organisaatio oli menettänyt kerran niin kirkkaana palaneen innostuksen liekkinsä.

Ritarikunnasta oli tullut monikansallinen järjestö jonka jäsenet olivat enemmän virkamiehiä kuin marttyyrikuolemaa janoavia palavasilmäisiä munkkiritareita. Uskonpuhdistus vei lopullisesti puhdin Saksalaiselta ritarikunnalta. Sen päähaara kääntyi protestanttisuuteen ja maallistui, Vanhalla Liivinmaalla ratkaisun tekemistä lykättiin. Riian arkkipiispa, Tarton piispa ja Saarenmaan piispa olivat Vanhan Liivinmaan muut tärkeät ruhtinaat. Heidän hiippakuntansa olivat myös heidän ruhtinaskuntansa. Uskonpuhdistuksen leviäminen Vanhalle Liivinmaalle vei puhdin pois myös katolisten ruhtinaspiispojen toiminnasta. Odotettiin. Ritarikunnan ja piispojen alueet oli läänitetty maalliselle aatelistolle. Sekään ei enää 1500-luvulla ollut sotaista ritarisäätyä, vaan kartanonherroja, joita kiinnosti erityisesti viljakauppa. Suuret kaupungit olivat käytännössä itsenäisiä ja niitä kiinnostivat lähinnä niiden omat asiat.

Keskiaika ei ollut Virossakaan pelkkää nousukautta. Kuva kirjasta ”Eesti rahva ajalugu” (Viron kansan historia) vuodelta 1932

Vanhalla Liivinmaalla kokoonnuttiin kyllä maapäiville puhumaan asioista, mutta yhteisten päätösten toteuttaminen oli sitten jokaisen oma asia. Vanhan Liivinmaa oli elänyt rauhan vuosia. Siellä ei oltu kiinnostuneita naapureidensa alueista, valloituksista tai sotaretkistä. Siellä haluttiin elää omassa rauhassa silloista hyvää elämää.

Saaliinjaolle Tammikuun 22. päivänä vuonna 1558 kaani Sigalein johtama venäläinen armeija tunkeutui Vanhalle Liivinmaalle. Se ryösti ja valloitti, eikä kohdannut paljoakaan vastarintaa. Vanhan maailman luhistuminen oli alkanut. Vanhan Liivinmaan isännät eivät löytäneet yksimielisyyttä ja vielä sodan jo ollessa käynnissä juoniteltiin toinen toistaan vastaan. Apua pyydettiin monelta taholta monenlaisin lupauksin ja avun sijasta ilmestyi ottajia. Sota laajeni, lopulta osapuolina olivat Tanska, Ruotsi, Puola ja Venäjä. Armeijat kulkivat pitkin ja poikin maata, ryöstivät ruokansa ja tuhosivat maaseutua vihollisen huollon vaikeuttamiseksi. Sotaa kesti 25-vuotta. Sen aikana valloitettiin jokainen keskiaikainen linna ainakin kerran ja tavallisesti jossain vaiheessa joku vetäytyessään räjäytti linnan. Virossa onkin suuri määrä keskiaikaisia linnanraunioita ja ehjä linna Saarenmaan Kuressaaressa. Ensimmäinen sotien kausi päättyi lopulta 1583 Pljusse-joen rannalla Venäjän ja Ruotsin tekemään rauhaan. Muut sotijat olivat luovuttaneet jo aikaisemmin. Ruotsin ja Puolan taistelu Vanhan Liivinmaan omistuksesta leimahtaa uudelleen

liekkiin 1600-luvun puolella ja päättyy vasta Kustaa II Aadolfin voitokkaaseen Baltian ja Preussin sotaretkeen. Altmarkissa, joka on kylä Preussissa solmittiin lopulta 1629 rauha Ruotsin ja Puolan välillä. Sotien aika Vanhalla Liivinmaalla päättyi.

Vanhan Liivinmaan elinvoima ehtyi Sodat Venäjää vastaan tekivät tietenkin huonoa Venäjän kaupalle. Vanhan Liivinmaan kaupungit menettivät sen ainokaisen kultamunia munineen hanhensa ja alkoivat kuihtua. Tartto vajosi provinssikauppalaksi, Tallinna menetti entisen mahtavuutensa ja muuttui paikalliseksi kauppapaikaksi, eikä Riikakaan ollut enää yksi Itämeren kaupan valtiattarista. Kaikkialla oli köyhdytty eivätkä tavaravirrat enää koskaan palanneet Vanhan Liivinmaan kauppakaupunkeihin. Sota ja ryöstelevät armeijat olivat kulkeneet yli maan moneen kertaan. Keskisessä Virossa oli joissakin maakunnissa jopa yli 90 prosenttia taloista veronmaksukyvyttömiä eli niin sanotusti autioita. Oikeastikin oli suuri osa taloista autioina ja pellot kesannolla. Ei ollut enää viljan ylijäämää jota kartano voisi myydä ulkomaille, eikä ollut enää niin paljoa alustalaisia joille kartano niin ikään voisi myydä tuontitavaroita. Vanhat vallanpitäjät olivat kaikki hävinneet, kadonneet näyttämöltä kaikesta taitavasta juonittelustaan huolimatta. Vanha Liivinmaakin oli kadonnut, Ruotsi sai Altmarkin rauhassa Väinäjoen pohjoispuoliset alueet eli Liivinmaan, Kuurinmaan otti Puola. Jäljelle koettelemuksien vuosista jäivät monet rauniot, niin kartanoiden, luostareiden kuin linnojenkin ja yksi hyvä kronikka. ■


SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

13

Lyhyesti Mikä vetää suomalaisia Viroon? Eesti Päevaleht julkaisi aukeaman artikkelin suomalaisten lempipaikoista Virossa ja matkojen syistä. Ulkomaisista turisteista on suomalaisten osuus suurin Pärnussa, 84 prosenttia ja Saarenmaalla, 80 prosenttia. Eniten käydään tietenkin Tallinnassa, jossa vierailee 1,8 miljoonaa suomalaista vuodessa. Saarenmaan kiinteistöt siirtyvät hiljalleen myös suomalaisten käsiin, koska yli puolet kiinteistökaupoista tehdään suomalaisten kanssa. Matkanjärjestäjät uskovat, että numerot eivät lähimmän kolmen vuoden kuluessa muutu ainakaan pienemmiksi. Viime talven kovat jääolosuhteet vähensivät suomalaisturistien määrää. Suurin muutos oli helmikuussa, jolloin Virossa kävi 23 000 turistia vähemmän kuin edellisvuonna. Kun suomalaisturisti käyttää matkallaan päivittäin keskimäärin 2 600 kruunua (noin 166 euroa), merkitsi matkailijoiden pienempi määrä noin 60 miljoonan kruunun (noin 3,85 miljoonaa euroa) menetystä Tallinnnan matkailuelinkeinolle.

Tuonti Virosta vaikuttaa Suomen olutmarkkinoilla Kasvava yksityistuonti edullisemman olutveron maista on alkanut vaikuttaa selvästi oluen myyntiin Suomessa, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden liitto. Liiton mukaan juomien myynti jäi tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla keskimäärin 4 prosenttia alhaisemmaksi kuin viime vuonna. Suomalaiset toivat viime vuonna lähialueille suuntautuneilta ulkomaanmatkoiltaan noin 40 miljoonaa litraa olutta. Suomessa olut on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin Virossa. Tärkeimpänä syynä hintaeroon on Suomen verotus, joka on Euroopan korkein. Noin 60 prosenttia oluen hinnasta on alkoholiveroa. Todennäköisesti Virosta tulee toukokuun alusta vuonna 2004 EU:n jäsen. Tämän jälkeen saa Suomeen tuoda kerralla peräti 110 litraa tuliaisolutta. Sosiaali- ja terrveysministeriön tekemän selvityksen mukaan 500 000 suomalaista suunnittelee lähtevänsä ensi kesänä Viroon olutta hakemaan.

Esko Aho uskoo Viron talouden ohittavan Suomen Suomen entinen pääministeri ja Keskustan puheenjohtaja Esko Aho ennusti Turun Sanomissa ja Aamulehdessä ilmestyneessä haastattelussa, että Viron talous ohittaa Suomen ja Suomi jää Euroopan takapajulaksi. Syiksi hän luettelee Viron geopoliittisen aseman, jonka avulla maa pääsee hyödyntämään EU-jäsenyyden etuja, sotilasliitto Naton tuoman turvan ja sen, että kansainvälisillä markkinoilla pääoma ja investoinnit suuntautuvat maihin, joissa on nopea taloudellinen kasvu. Ahon mielestä jo nyt matalan verotuksen ja korkean koulutuksen maana Viro pystyy tarjoamaan houkuttelevia sijoituskohteita ulkomaiselle pääomalle. Ahon mukaan Suomessa on kilpailukykyyn liittyviä rakenteellisia ongelmia, jotka koskevat työmarkkina- ja sosiaaliturvaa, väestö- ja aluepolitiikkaa ja yhteiskunnan kahtiajakoa.

Virolainen Ovatko sienet ruokaa? atakunnasta kotoisin olevana olen oppinut keräämään sieniä vasta Virossa. Ovathan sienet länsisuomalaiseen ruokakulttuuriin kuulumatonta, vain eläimille tarkoitettu muonaa. Mutta Virossa keräillään sieniä koko kesän ja syksyn ajan. Huvila-alueella lähtevät ensimmäiset poimijat metsään jo niin varhain aamulla, että kymmenkahvia keittelevät naapurit

S

keittiö

näkevät heidät palaamassa sieniretkeltä. Kevään suurta herkkua, korvasientä, virolaiset eivät tavallisesti kerää ollenkaan, ja sitä onkin vaikea toripöydiltä löytää. Kantarellit ovatkin sitten toinen asia. Sen nimi viroksi on kukeseen. Osa kantarelleista myydään Suomeen, mutta suuri osa niistä säilötään virolaiskoteihin odottamaan talvea. Kantarellikeittoa ei virolaispöydistä löydä. Suurustetut keitot eivät virolaiskeittiöön kuulu. Jos sienistä keittoa tehdään, niin silloin liha- tai kasvisliemipohjaan lisätään perunoita ja sieniä. Virolaisessa keitossa pitää olla jotain pureskeltavaa. Kangasrousku eli viroksi männiriisikas on suosittu ruokasieni. Sitä umpioidaan mietoon etikka-sipuli-marinadiin. Mitä pienemmät sienet, sitä parempi. Muista rouskuista kerätään etenkin voi-

TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVA JAAK KADARIK

rouskua ja kuusenleppärouskua, virolaisilta nimiltään võiseen ja kuuseriisikas. Omassa mehussaan umpioitu oranssinkeltainen kuusenleppärousku on todellista herkkua! Ongelmana on oikea aikainen kerääminen, sillä madot pitävät tästä sienestä yli kaiken. Pilvikud eli haperot umpioidaan myös, mutta tavallisesti ei niin etikkaiseen marinadiin kuin rouskut. Tatit eli puravikud jätetään metsään venäläisille. Meille suomalaisille jätetään kosteikkovahverot, joita olen itse löytänyt korikaupalla alueilta, joilta muut ovat jo keränneet ”omat sienensä”pois. Omaa paikkaani en kerro, mutta vihjeenä sen verran, että koko Pohjois-Viro on hyvin kalkkipitoista. Siitä kosteikkovahvero pitää. ■


mmm

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

Star Beauty kauneussalonki Tartu mnt 28, puh. +372 6 616 077, +372 55 546 941. Uusi salonki Stockmannin lähellä. Kaikki manikyyri- pedikyyri- ja tekokynsilajit. Kosmetiikkaa, hierontaa, meikkausta, maskeja, bikinidesignia (intiimialueiden ajamisen tyylitaiteilija). Alennuksia vähintään 4 hengen ryhmille ja etukäteistilauksesta. Ryhmille alennus 25–30%.

Everline Center kauneussalonki Sadama 8, Sadamarketissa III krs, puh +372 6 614 666, avoinna ma–su 8–19. Kampaaja, parturi, kosmetologi, manikyyri, pedikyyri, hieronta, rakennekynnet. Käytössä ja myynnissä: Everline, Bioelements -tuotteet. Ryhmille alennus 5–15%. Salongin vieraalle ilmaiseksi kahvi tai lasi olutta.

Day Spa

kauneudenhoito Tallinn Helena kauneussalonki Lai 5 (sisäpihalla, vanhassa kaupungissa), puh. +372 6 412 285, +372 6 412 231. Avoinna ma–pe 9–19, la–su 9–18, tilauksesta avaamme aikaisemmin. Parturi/kampaamo, hiusten värjäys, permanentti, manikyyri, pedikyyri-jalkahieronta, ripsien-kulmien värjäys, hieronta. Kosmetologi: B.W -selluliittihoito, kehon vakuumi-hieronta, ihonpuhdistus, kuorinta, naamiot, kasvojen ja kaulan hieronta, kasvolihasten stimulointi, typpihoidot, kertahoidot ja hoitokuurit 5–10 %, piercing. Hintamme ovat edulliset ja palvelumme korkeatasoista. Wella-sarjan käyttö ja myynti.

Helena 2 kauneussalonki Taas avattu Sadama 6, Sadamarketissa (aiemmin Sadama 11), puh. +372 6 614 685. Avoinna joka päivä 8–19. Parturi/kampaamo, hiusten värjäys, permanentti, manikyyri, pedikyyri-jalkahieronta, ripsien-kulmien värjäys, hieronta. Kosmetologi: ihonpuhdistus, kuorinta, naamiot, kasvojen ja kaulan hieronta, kasvo-

lihasten stimulointi, solarium, makeup, piercing. Hintamme ovat edulliset ja palvelumme korkea-tasoista. Wella-sarjan käyttö ja myynti.

Paradise ilu & tervisekeskus Sadama 6 (Sadamarketin II krs), puh +372 52 21 902, +372 6 614 670, e-mail: tallinn@paradise.ee, www.paradise.ee. Avoinna joka päivä 8.00-19.00. Parturi/ kampaamo(hiusten värjäys, permanentti, kampaukset, rastaletit, hiusten tihennykset tai pidennykset...), kosmetologi (kasvo-lifting, tava- ja erikoishoidot, meikkaus, ripsien permanentti...), manikyyri (myös parafiinihoito, rakennekynnet (gel,kangas), kynsien koristelu...), jalkahoito (myös SPA hoito,depilaatio...), hieronta (niska tai koko hieronta, lynfahieronta, aromaterapia, selluliittihoito, musiikkiterapia...), poreallas, helmikylvyt. Käytössä ja myynnissä tuotteet: Schwarzkopf, L’oreal, ZL, Academie, Decleor, Camillen, Australian Gold ja meikkaustuotteet. Ryhmille alkaen 4 henkilöä alennukset. Kysyy myös tarjouksia. Henkilökunta ystävällinen, puhumme suomea. Maksaa voi myös euroilla.

Vana-Posti 4, ravintola Pegasuksen ja Hollywoodin puolivälissä, puh. +372 6 418 701, e-mail: dayspa@hot.ee, www.dayspa.ee. Avoinna ma–su 9–21. Uusi upea kauneushoitola ja kampaamo, vanhan kaupungin sydämessä, neljässä kerroksessa. Parturi, kampaamo, käsi- ja jalkahoidot, kasvohoidot (myös ultraääni), laserepilaatio, make up, hieronta, aromaterapia, rakennekynnet (geeli), Hiusten pidennykset, afropalmikot, kasvo-lifting, vartalohoidot, mutahoidot ja kestopigmentointi. Maksu myös luottokorteilla. Tule ja tutustu! Sebastian, Tigi, Fudge, Guinot, Matis-sarjojen käyttö ja myynti.

Kauneussalonki Gersi Pärnu mnt 22 (hotelli Palacesta 100 m eteenpäin), puh +372 6 418 603, fax +372 6 418 606, e-mail: gersi@online.ee. Avoinna ma–pe 9–20, la 10–17. Väri- ja tyylianalyysit, ihotestit, kampaustestit tietokoneella, kasvohoidot, make-up, miesten ja naisten parturi-kampaamo, manikyyri, kynsien pidennykset luonnollisella geelillä, pedikyyri, kristallikoristeet hampaisiin, pika-

solarium, ihokarvojen poisto, hieronta, selluliittihoito, hiusten pidennys, Henna tatuointi, korva-, nenä- ja naparenkaat. Beauty For All Season -kosmetiikan myynti ja käyttö. Tigi, Australian Gold, Redken -sarjojen käyttö ja myynti.

Ilukorrus Pikk 9, II kerros, puh. +372 6 464 151, gsm +372 51 109 25, faksi +372 6 411 853, www.hot.ee/lindatrading, e-mail: ilukorrus@email.ee. Avoinna ma–pe 9–19, la 9–18, su 10–15. Parturikampaamo (Schwarzkopf): hiusten leikkaukset, värjäykset, permanentit; kosmetologi (Huet Biologie): kasvohoidot, kosmeettiset erikoishoidot, kohotukset, mikrohionta, ultraäänihoidot, gym-hieronta, lymfahieronta; käsi- ja jalkahoidot; tekokynnet (geeli); depilaatio; tatuoinnit; kestomeikkaukset; make-up, hieronnat; vartalohoidot-selluliittihierontahoidot (merilevä); ihotautilääkäri – liiallisen hikoilun estäminen; plastiikkakirurgi – geelipistokset. Kauneussalonki myös Mihkli hotellissa, Endla 23, puh. +372 6 451 896, gsm +372 51 109 25

Glacier Laserepilaatio Liivalaia 53, Stockmannin tavaratalossa, 5 krs. Puh. +372 6 680 487, +372 6 137 670, www.semetron.ee/ glacier. Clacier Laserepilaatio UMS Yksityisklinikka.

Kauneussalonki Naimer Oü Pronksi 4, puh. +372 6 601 115. Avoinna ma–pe 7–20, la 8–16, su 10– 16, naistensali avoinna ma–pe 8–20, la 8–16, su 10–16. Naisten ja miesten parturi-kampaamo, manikyyri, pedikyyri. Everline- ja Cuttrin tuotteet.

Viru kadun kauneussalonki Viru 3–2, varaukset hoitohin +372 6 307 863. e-mail: puuste.cosmetics@mail.ee, www.puustekosmeetika.ee. Avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Make-up Joe Blascon tuotteilla, kosmeettiset hoidot, CFK vartalohieronta, pedikyyri, manikyyri. Maksu myös pankkikortilla. Sijaitsemme Tallinnan sydämessä.

Vana-Viru kauneussalonki Vana-Viru 6, puh. +372 6 464 057, avoinna ma–pe 8.15–20, la 9–18, su 10–15. Entinen Pika-tänava kauneussalonki on muuttanut Vana-Viru -kadulle. Parturi, kampaamo, kosmettiikka (Maria Galland), käsi- ja jalkahoito, tekokynsien laittaminen, kokovartalohieronta, hiusten pidennykset.

Saarenmaa

Terveyssalonki Karmen pensionaatti Transvaali 43, Kuressaare, puh +372 45 33 536, gsm +372 56 692 090, gsm +372 56 464 954, e-mail: karmensalon@hot.ee. Majoitus: kaksi kahden hengen huonetta mukavuuksilla. Selluliittihoito, erilaiset hierontahoidot (lymfahieronta, pistehieronta), vesihoito, kosmetologi, jalkahoito, manikyyri, Kuressaaren paras pedikyyri, solarium, sauna takkatuvalla max 16 henkilölle.

Cinderellan kauneushoitolat Pargi 16, Kuressaare, Tervisekeskus Meri, puh +372 45 22 134, avoinna ma–pe 9–19, la 9–18.

Pargi 12, Kuressaare, Tervisekeskus Rüütli, puh +372 45 48 124, avoinna ma–pe 9–20, su 9–16. Tallinna 8, Kuressaare, Ferrumin kauppakeskus, puh +372 45 31 131, avoinna ma–pe 9.30–19.30, la 9–18. Ajanvaraukset myös sähköpostilla ja faksilla, e-mail: joskin@tt.ee, faks +372 45 36 969. Hiustenleikkaus koko perheelle, kosmetologi (ultraääni, Hydradermie-laite, mikrohionta), manikyyri, geelikynnet, ripsien kemiallinen muotoilu, pedikyyri, vartalohoidot, selluliittihoidot, Dermosonic-laite, parafiinihoidot, kestovärjäykset, korva- ja napalävistykset, solarium (myös pysty-pikasolarium). Kauneudenhoitotuotteiden ja laadukkaiden parfyymien myynti: Guinot, Matis, Trucco, Wella, Sebastian, Schwarzkopf. Meillä voi maksaa myös pankkikortilla.

Pärnu

Elia kauneussalonki Rüütli 24, II krs., puh. +372 44 203 74. Avoinna ma ja la 8–16, ti–pe 8–19. Parturi, kampaamo, kosmetologi, manikyyri, pedikyyri. Wella-sarjan käyttö ja myynti. Edullisimmat hinnat Pärnussa!


”FIRMAN PIKKUJOULUT VIROSSA?”

, nteistä i r e p n ä ettämä anne Viroon! lamus.ee i v t ä d i us@e me Te sjuhla Kutsumasta joulunalu07 467 tai elam riemuk elut: +372 56 6 Tiedust

Ideoimme ja toteutamme räätälöityjä tapahtumia, juhlia ja seikkailuita ”avaimet käteen” pohjalta 10–200 vieraalle. Esimerkkejä pikkujoulujuhlien teemoistamme: • Ohjelmallinen Viron Iltamat -kansanjuhla • Neuvostoliittolainen Pakkasukko-juhla • Keskiaikainen Joulu Järjestämme myös ohjelmallisia kokousmatkoja. Kaikki elämykselliset tapahtumat Virossa tekee www.elamus.ee


16

SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

business guide Kiinteistöt Virolais-suomalainen kiinteistönvälitys Puh. +372 51 144 08, fax +372 6 480 519, e–mail:marikarank@hot.ee. Asunnot, kesämökit, tontit, maatilat. Myös vuokra-asunnot.

Lakitoimistot, tilintarkastus, yrityskonsultointi, henkilöstö Advokaadibüroo Amos OÜ Rävala pst. 6, 10143 Tallinn, puh. +372 6 814 669, fax +372 6 814 661. e-mail: amos@amos.ee.

OÜ Erksaar Ahtri 8, 10151 Tallinn, puh. +372 6 411 343, fax +372 6 411 304, GSM +372 50 348 57, e-mail: erksaar@hot.ee. Liikekirjanpito, palkanlaskenta, verotus, käännöstyöt, lakiasiat, perintä, koulutus, konsultointi, kansainväliset operaatiot, valvonta.

Artus – laki- ja käännösyhtiö Naruskantie 270, 98960 Naruska, puh. +016 837 300, fax 016 837 338, GSM 040 821 6542, e–mail: juha.saari@artus.inet.fi.

Fortecon OÜ

Helsinki Talo Uus 32, 10111 Tallinn, puh. +372 6 997 070, fax +372 6 997 071, e-mail:hmdc@uninet.ee Neuvotteluhuone 14 hengelle, auditorio 50 hengelle. Käytettävässä piirtoheitin, video, TV, fläppitaulu. Sijaitsemme vanhassa kaupungissa 10 min kävelymatkan päässä matkustajasatamasta.

Pankkitoiminnot OKOBank Tallinnan edustusto, Harju 6, puh. +372 6 310 590, fax +372 6 310 594.

Hansapank Pääkonttori Liivalaia 8, puh. +372 6 310 310. Avoinna ma–pe 9–16.

Krediidipank Narva mnt. 4, puh. +372 6 690 940, +372 6 690 943, Sõle 60, Jaama 1A, Tammsaare tee 89, Mustamäe tee 5, P. Pinna 21.

Valuutanvaihto Tavid - valuutanvaihto

Uus 32, Tallinn, puh. +372 6 997 020, fax +372 6 997 021. e-mail: etas@uni.fi. Suomen puh. +358 9 2414 277. Kirjanpito, yhtiöiden perustaminen, valmisyhtiöt, arvonlisäverojen takaisinperintä, edustus- ja alihankintatoimeksiannot.

Aia 5, puh. +372 6 279 900. Valuutanvaihto, rahan pikasiirto Suomen ja Viron välillä. Lahden yli 5 minuutissa! Sikupilli Kauppakeskus, Tartu mnt. 87, Rocca al Mare Prismassa, Paldiski mnt. 102, Sadamarketissa, Sadama 6/8, Tartossa, Rüütli 2.

Kokoustilat/koulutus

Krediidipank

ESKO Koolitus Vana Posti 7, Tallinn, puh. +372 6 313 073, fax +372 6 313 075. ESKO Koulutuskeskuksessa on täydellisesti varustetut kokous- ja koulutustilat 12–50 hengelle, oma kahvila, ATK-studio, etäkokoustekniikka ja kopiokeskus. Laaja koulutustarjonta suomalaisille ja virolaisille.

Hotell Viru Viru väljak 4, Tallinn, puh. +372 6 301 390, fax +372 6 301 303. Kokoustilat 4–150 hengelle. Kattava varustus, mm. videotykki, kopio- ja faksipalvelut. Mahdollisuus simultaanitulkkaukseen. Työhuone, jossa tekstinkäsittelylaitteet, laserprinter, internet jne. Kokoustilojen hinnat alkaen 350 EEK/h.

Tallinna Linnahalli, Mere puiestee 20, Toompuiestee 3, Lastekodu 11, kauppa Hinnapomm, Mustamäe tee 45, kauppa Marja, Punane 50/52 Meka kauppakeskus, Lennujaama 2, Tallinnan lentokenttä.

H.T. Valuuta AS Tarjoamme nopeaa ja turvallista palvelua. Odotamme Teitä valuutanvaihtopisteissämme kaikilla Tallinkin laivoilla ja Tallinnan matkustajasataman A-terminaalissa.

Kansainvälinen kuljetus HRX Küti 2, Tallinn, puh. +372 6 277 800, fax +372 6 277 817. H. Fordinkatu 6, Helsinki, puh. (0)9 2535 0521, fax (0)9 2535 0555.

Järjestöjä

Matkailunedistämiskeskus

Tuglas-seura ry

Uus 32, Tallinn, puh. +372 6 997 010, fax +372 6 997 011

Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki puh. +358 9 681 1430, fax +358 9 681 14322. Baltia-kirjasto, avoinna ma–pe 10–17, puh. (0)9 681 14321. Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki, puh. +358 (0)9 669 805

Suomen suurlähetystö

Suomen Viron-instituutti

Kohtu 4, 15180 Tallinn, puh. +372 6 103 200. Suomen Suurlähetystö konsuliosasto Pikk jalg 14, puh. 6 103 300, fax 6 103 288. Asiakaspalvelu virka-aikana. Viisumiosasto on avoinna arkipäivisin 9–12. Muissa konsuliasioissa Suomen kansalaiset voivat asioida arkipäivisin 9–16.30. Konsulipäivystys. Hädänalaiseen tilaan joutuneet Suomen kansalaiset voivat viikonloppuisin ja juhlapyhinä asioida konsuliosastolla klo 16–17.30 välisenä aikana. Päivystyspuhelin palvelee ko. päivinä 9–19. Arkipäivisin päivystyspuhelin palvelee 16.30–19, virka-aikana numero on 6 103 300.

Harju 1, 2. kerros, puh. +372 6 313 917, 6 313 529, fax +372 6 313 952. Avoinna ma–pe 10–16. Vanemuise 19, 51014 Tartto, puh. +372 7 427 319, fax +372 7 427 097, gsm +372 51 427 31, e–mail: www.finst.ee. Avoinna ma–pe 10–16, ke 10–18. Pieni kirjasto, myös sanomalehtiä ja aikakauslehtiä, joita voi lukea paikan päällä. Instituutti järjestää erilaisia kulttuuritapahtumia, luentoja jne.

Viro-yhdistysten liitto ry Mariankatu 8 b C 12, 00101 Helsinki, puh. +358 (0)9 684 28 464, fax 684 28 465. e-mail: svyl@svyl.net, www.svyl.net.

SEKE on suomalaisten yrittäjien klubi Virossa. Vuosimaksu 600 kr. Jäsenvaatimuksena on joko työpaikka tai yritys Virossa. Kokousten yhdeydessä tarjotaan esitelmiä ajankohtaisista aiheista. Lisätietoja SEKE:n puheenjohtajalta Kyösti Kuure, puh. +372 52 25 311, e–mail: maakure@hot.ee ja sihteeri ja rahastonhoitaja Eija Saarenmaa, puh. +372 51 64 383, e–mail: eija@slgint.ee.

Rozentals-seura ry (Suomi-Latvia Ystävyysseura) Suomen-Baltia keskus Mariankatu 8 B c 12, 00170 Helsinki, puh. (0)9 650 507, fax (0)9 676 016, www.rozentals-seura.fi, e-mail: info@rozentals-seura.fi.

Latvian matkailutoimisto Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki, puh. (0)9 278 4774, fax (0)9 687 42650, e-mail: latviatravel@kolumbus.fi.

Helsinki Talo Uus 32, 10111 Tallinn, puh. +372 6 997 070, fax +372 6 997 071, e–mail: hmdc@uninet.ee. Tallinnan Helsinki Talon huone- ja kokousvarauksista vastaa HMDC Oy Eestin filiaali: Maie Sillamaa, Rein Sillamaa.

Viron Matkailutoimisto Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki Puh. +358 (0)9 278 4725, fax 09 278 210

Huom. t tiedot saatta. va muuttua

FINPRO Porkkalankatu 1, FIN-00180 Helsinki

FINPRO Baltian maissa Finpron vientikeskus (entinen Suomen Ulkomaankauppaliitto) Baltiassa tarjoaa palveluja kansainvälistyville suomalaisyrityksille. Yhdeydenotot: Vice President Jorma von Hertzen, puh. +358 20 469 5436

Viro

Mainosjakelut Vapiti Logistics Vapity Oy, Haapsalu mnt. 57, 76770 Keila, puh. +372 56 468 550. Laadukasta varasto- ja logistiikkapalvelua Virossa. 7 vuoden kokemus Viron markkinnoinista. Tukkuvarastointi, liikejakelu. Postimyyntipakkaaminen, postimyynti ATK, suhteet Viron ja Latvian Postiin. Ihmistyövoimaa vaativat komplentointityöt, alihankintatyöt. Sopii hyvin esim. maahantuontiyrityksille.

Yritysrekisteri Endla 15, huone 306, Tallinna, puh. +372 6 103 130, fax +372 6 103 153

noissaan kalliit turvalukot ja hälyttimet. Autot ovat puolestaan varustettu ajonestoilla ja rattilukoilla. Jos varkaat eivät pääse sisään kalteroituihin asuntoihin, käyvät heille myös liiterit, kellarit ja vintit. Rahattomalle narkkarirosvolle kelpaa kaikki: vanhat astiat, käytetyt vaatteet, työkalut ja jopa polttopuut. Mekaaniset ja elektroniset turvalaitteet eivät tunnu estävän varastamista. Murtojen suuren määrän takia ovat vakuutukset niin kalliita, että tavallisilla kansalaisilla ei ole varaa niitä ottaa. Miksi varkauksia ei saada loppumaan? Ensinnäkin tälläistä hoitopaikkaa ei saisi missään tapauksessa tehdä tavalliselle asuinalueelle. Oikea sijoituspaikka olisi esimerkiksi sairaalan tai poliklinikan yhteydessä. Poliisit väittävät, että myös rangaistukset ovat liian lieviä. Varas saa näpistyksestään sakot, joihin hän hankkii rahat varastamalla uudelleen. Menee kauan aikaa ennen kuin hulttio pannaan telkien taakse. Siihen asti kunnon kansalaiset pelkäävät, kärsivät ja nuolevat haavojaan pienen vähemmistön terrorin takia. Läntisissä hyvinvointivaltioissa verorahoilla maksetaan turvallisuudesta: Tyhjätaskun on paljon helpompi hakea viina- tai pilvirahat sosiaalitoimistosta kuin kolkata seuraava vastaantulija tai murtautua jonkun kotiin. Vaarana on se, että ryöstön kohde vastaa anastusyritykseen väkivallalla. Ja kun valvonta on kunnossa, teosta voi lisäksi joutua putkaan tai vankilaan. Tehokkaamman sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi tarvitaan Viroon myös pikaisesti valvontatehtäviin koulutettuja poliiseja. Viimeiset eduskuntavaalit murskaavasti voittaneen Res Publica -puolueen iskulause ”vali kord” eli valitse järjestys kertoo paljon tavallisten virolaisten tunnoista. HÜTTÜNEN

Viron suurlähetystö Itäinen Puistotie 10, 00140 Helsinki, puh. +358 (0)9 622 0260, fax 6220 2610.

Vali kord eli valitse järjestys

N

SEKE

Viro-instituutti

hüttünen opeasti EU-kuntoon rakennetussa virolaisessa yhteiskunnassa eivät järjestyksenvalvonta ja sosiaalinen huolenpito ole kehittyneet yhtä kiivaassa tahdissa kuin esimerkiksi talouselämä. Virossa tehtiin 4 288 rikosta 100 000 kansalaista kohden. Luku on Itä-Euroopan toiseksi suurin. Suurin osa Tallinnassa tapahtuvista rikoksista on omaisuuteen kohdistuneita murtoja, varkauksia ja ryöstöjä. Ammattirikolliset tekevät näistä rikoksista vain kaikkein kannattavimmat. Suurimpaan osaan murroista syyllistyvät laitapuolen lukijat ja huligaanit. Yhteiskunnan oravanpyörästä syystä tai toisesta tipahtanella ihmisillä ei usein ole muuta sosiaaliturvaa kuin roskapöntöt ja varastaminen. Narkomaanien määrä on Virossa kasvanut nopeasti. Ongelma on räjähtämässä viranomaisten käsiin. Valtiollinen tai kunnallinen sosiaali- ja terveydenhoito eivät enää pysty huolehtimaan hoitotehtävistään. Resursseja, henkilökuntaa ja varoja ei ole riittävästi. Yhteiskunta onkin joutunut ostamaan narkomaanien hoitopalveluja yksityisiltä ”klinikoilta”, jotka voivat sijaita tavallisessa asuintalossa keskellä siistiä asuinaluetta. Tavallisesti klinikalta saa korvaushoitoon tarkoitettuja ”mömmöjä” ja siellä vaihdetaan käytetyt neulat puhtaisiin. Paikka kerää ympärilleen suuren joukon epämääräistä ainesta. On varmaa, että asuinaluella syntyy ongelmia. Ilman asianmukaista valvontaa olevan klinikan ”asiakkaat” alkavat terrorisoida ympäristöään. Auto- ja asuntomurrot ovat jokapäiväisiä. Sunnuntaisin mökilltä palatessaan kansalaiset jännittävät onko kotona käynyt varkaita. Arkipäivinä pelätään auton puolesta. Perjantaina taas jännitetään missä kunnossa mökki on. Virolaisilla on asun-

Jos haluat saada yrityksesi tai muita tietoja palstalle, ota yhteyttä Jane Konga puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324

Finpro-Estonia, Roosikrantsi 2, 10119 Tallinn, puh. +372 6 110 977, 6 110 975, fax 6 110 976, e-mail: tallinn@finpro.fi. Senior Analyst Maie Virkus.

Messut 2003 Eesti Näitused messukeskus, Pirita tee 28 10.–11.10. FunFair 2003 29.–31.10. Tallinna Toidumess 7.–9.11. Ilu sõnum 19.–21.11. Instrutec 19.–21.11. Keemia 4.–6.12. Teeviit

Tartu Näitused

Latvia Finpro-Latvia, Kronvald Bulvaris 10, Riga LV-1010, puh. +371 7 216 429, +371 7 216 043, fax +371 7 820 340, e-mail: Ilze.Tijone@finpro.fi. Senior Analyst Ilze Tijone.

Liettua Finpro-Lithuania, Dominikonu 5, 2601 Vilnius, puh. +370 5 212 3221, 628 983, fax +370 5 212 4288, e-mail: Jonas Cerneckis@ffta.ot.lt . Kaupallinen avustaja Jonas Cerneckis.

messukeskus Kreutzwaldi 60, 51014 Tartu 5.9. Õllepralle (olutfestivaali) 26.–28.10. MotoShow 16.–18.10. Ehitusmess (9. Tarton rakennusmessut) 30.10-1.11. Tööriist (Töökalumessut) 8.–9.11. Koertenäitus (kansainväkinen koiranäyttely) 20.–22.11. Veterinaarmeditsiin (konferenssi, näyttely) 13.–23.12. Joulumarkkinat

talousuutisia Opintolainan määrä päätettiin Viron hallitus vahvisti alkavalle lukuvuodelle opintolainan maksimimääräksi 17 000 kruunua eli noin 1 080 euroa. Lainan eninmäismäärä kasvoi 2 000 kruunua eli noin 128 euroa.

tiönsä Aeron hoidettavaksi. Finnairin suunnitelmissa on antaa kaikki hallussaan olevat ATR-potkuriturbiinikoneet Aeron käyttöön. Järjestelyn tarkoituksena on saada lyhyet reitit, joilla on vähän matkustajia, kannattaviksi.

Virossa Baltian lyhin elinikä Virossa on Baltian maiden lyhin elinikä. Naisten keskimääräinen elinikä on Virossa 76,2, Latviassa 76,6 ja Liettuassa 77,4 vuotta. Miehet elävät yli kymmenen vuotta vähemmän. Virossa miesten keskimääräinen elinikä on 64,7, Latviassa 65,2 ja Liettuassa 65,9 vuotta. Suomessa naisten odotettavissa oleva elinikä on 81,2 ja miesten 73,7 vuotta.

Hallitus teki säästöohjelman Viron hallitus aloittaa säästökampanjan, jotta suuniteltu tuloveron alennus 20:een prosenttiin voidaan toteuttaa. Esimerkiksi valtion työntekijöiden palkat jäädytetään ja autoja puhelinkuluja karsitaan. Viron valtiolla on omistuksessaan yli 7 000 autoa, joiden vuosikulut ovat noin 15 miljoonaa euroa. Viron valtiolla on palkkalistoillaan 42 000 ihmistä, joiden palkkakulut olivat viime vuonna 307 miljoonaa euroa.

Matkapuhelinoperaattoreille UMTS-luvat Radiolinja, EMT ja Tele 2 ovat kaikki lunastaneet Viron valtion myöntämät kolmannen sukupolven matkapuhelinyhteyslisenssinsä. Jokainen maksoi luvastaan valtion kassaan 70,7 miljoonaa kruunua (noin 4,5 miljoonaa euroa). Kaksi Citymarkettia avataan lokakuussa Lokakuun alussa avataan Tallinnaan Lasnamäelle ja saman kuun lopussa Kristiinessa uudet Citymarketit. Tämän jälkeen on Tallinnassa neljä Citymarkettia. Saaremaa Laevakompanii kuljetti ennätysmäärän matkustajia Heinäkuussa löi Saarenmaan ja mantereen välillä liikennöivä Saaremaa Laevakompanii oman matkustajaennätyksensä, joka oli edelliseltä vuodelta. Yhtiö kuljetti linjoillaan yhteensä 278 438 matkustajaa ja 86 593 ajoneuvoa. Virolaisyhtiö aloittaa reittilentämisen Suomessa Finnair siirtää ensi vuoden alusta osan kotimaanreittiliikenteestään virolaisen tytäryh-

Elcoteqin pääkonttori Viroon? Elcoteqin johto tapasi elokuun alussa Viron pääministerin Juhan Partsin. Yhtiön viestintäjohtaja Osmo Kimmosen mukaan keskusteluissa käsiteltiin muun muassa mitä Elcoteqin listautumispaikan muuttaminen ulkomaille merkitsee yhtiön toiminnalle ja arvolle. Elcoteqin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo totesi jo kesäkuussa yhtiön harkitsevan vakavasti pääkonttorin siirtämistä pois Suomesta. Elcoteqin Viron tehtailla työskentelee yli 2 000 työntekijää. Yhtiö on Viron suurin viejä. Viraston saamattomuus hidastaa Via Baltican rakentamista Viron valtionvarainministeriö syyttää raportissaan maanteeametia eli tielaitosta siitä, ettei se ole käyttänyt EU:n tukirahoitusta. Tämän takia jää tänä vuonna korjaamatta kymmeniä kilometrejä Via Baltica -tietä. Käyttämättä jäänyt rahasumma on noin 438 miljoonaa kruunua (noin 28 miljoonaa euroa) ja se jää nyt kokonaan saamatta.


Uusi alkoholimyymälä Alkoholijuomien myyntiin erikoistunut Feenoks avaa uuden myymälän Gonsiori-kadulle, Tallinnan keskikaupunkiin.

Siam avaa taas ovensa Jo vuosia Tallinnassa toiminut laadukas thaimaalainen ravintola Siam muuttaa. Uudistunut Siam tulee Vanhankaupunkiin Mündi-kadulle.

Kalev muutti Legendaarinen makeistehdas Kalev muutti pois Tallinnan keskustasta. Kalevin uusi osoite on Raen kunnassa, Harjumaalla. Yhtenä syynä muuttoon oli uusien suurempien tuotantotilojen tarve. Yhtiön suunnitelmissa on suurentaa tuotantoaan.

uutta ja uudistettua Viking Line aloitti liikennöinninTallinnaan

Elokuun 17. päivänä aloitti viime vuosina Maarianhaminan ja Tukholman välillä ja kesäisin Turun ja Kapellskärin välillä liikennöinyt m/s Rosella liikennöinnin kaksi kertaa päivässä Helsingin ja Tallinnan välillä. Alus tulee paikkaamaan talviaikaan ongelmana olleen Tallinnasta lähtevän aamulaivan puutteen.

Ravintolakokonaisuus moneen makuun Pärnu maantien ja Suur-Karja -kadun risteyksessä olevan talon toiseen kerrokseen on avattu uusi viihdekokonaisuus. Saman katon alta löytyvät kaupungin pisin baaritiski, vinoteekki,

kiinalainen ravintola, sikari-konjakki lounge ja lisäksi paljon erialaista. Paikan nimi on McCools.

Tallinnan läheisyyteen avattiin kylpylä- ja kokoushotelli Laulasmaalle, 35 kilometrin päähän Tallinnasta, avattiin elokuun lopussa uusi 300-paikkainen Laulasmaa kylpylä- ja kokoushotelli. Hotelli sijaitsee aivan meren rannalla. Kylpylässä on suuri viiden uima-altaan kokonaisuus. Yksi altaista on tarkoitettu perheen pienimmille. Paikassa on moderni hoito-osasto ja kauneussalonki. Hotellin monet kokoustilat ovat varustettu nykyaikaisella tekniikalla. Hotellin yhteydestä löytyvät myös

korkeatasoinen ravintola, tequilabaari ja viinikellari.

Sushia Vanhastakaupungista Tallinnan Vanhankaupungin sydämeen, Kullassepa-kadulle on avattu sushibaari Silk. Huhut kertovat, että paikan hintataso on varsin kohtuullinen.

Terveystuotteita maailmalta Vapauden aukion läheisyyteen, Estonia puiesteelle 17, on avattu Allikas ja Jansuki Shop, josta löytyy esimerkiksi mutatuotteita UudestaSeelannista, japanilaisia tukisiteitä nivelille, suolalamppuja, puolijalokiviä ja suihkulähteitä.

Kahvila Vanhankaupungin porteille Tallinnan Vana-Viru -kadulle on avattu kahvila nimeltä Cafe Popular. Paikka tarjoaa aamuyhdeksästä alkaen erilaisia kahveja ja muita kuumia juomia sekä italialaistyylisiä voileipiä, croissantteja ja leivonnaisia. Kahvilasta löytyy myös pieni valikoima sikareita ja vesipiippu.

Optikkoliike laajenee Suomalaisten hyvin tuntema optikko- ja silmälasiliike Eurooptika avasi uuden myymälän Tallinnaan. Uuden myymälän osoite on Narva mnt. 9.


18

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT

Näyttävä ja runsas salaatti täyttää suurenkin nälän.

Uusia annoksia ainutlaatuisessa keskiaikaisessa ympäristössä

T

allinnan Vanhassakaupungissa oleva, suomalaisten hyvin tuntema Olde Hansa on Viron suosituin ravintola. Ei syyttä. Paikan sisustus, huonekalut, henkilökunta, ilmapiiri ja keskiaikaisiin resepteihin perustuvat ruuat luovat onnistuneesti illuusion aikamatkasta satojen vuosien taakse menneisyyteen. Kauppiaan talon laajaan ja hyväksi havaittuun ruokalistaan on tullut muutamia uusia annoksia, joita kävimme maistamassa. Vaikka kolmen kerroksen Olde Hansa on suuri ravintola, tuntee jokainen asiakas itsensä tärkeäksi. Tästä pitävät huolen ystävälliset ja ammattitaitoiset tarjoilijat. Pöytäämme tarjoillut Ulrica Kleine (nimi lienee hänen keskiajan nimensä) osoitti aivan uskomatonta osaamista. Vaikka neitokaisella oli useita pöytiä hoidettavanaan, otti hän jokaisen asiakkaan hymyillen henkilökohtaisesti huomioon ja

vaihtoi lennossa kieltä virosta suomeksi ja suomesta englanniksi. Aluksi nautimme Pariloidun savulohen salaatin, alkuruokana 68 kruunua (noin 4,5 euroa) ja pääruokana 118 kruunua (noin 7,5 euroa), joka oli runsas ja kalaisa. Oivallinen palvikinkkusalaatti 65/92 kruunua (noin 4/6 euroa) oli myös hintansa väärti. Pääruokina salaatit täyttävät suuremmankin nälän. Kasvissyöjille ei näitä salaatteja voi kuitenkaan suositella, niin paljon kalaa ja lihaa niissä on. Mutta onneksi listalta löytyy myös maalaisjuustosalaatti 58/78 (noin 3,5/5 euroa). Pääruuiksi söimme 200 gramman Wabahärran savusisäfileen metsäsienikastikkeen kera, 228 kruunua (noin 14,5 euroa) ja Bergenin kalapadan, 168 kruunua (noin 11 euroa). Miedosti savustetun sisäfileen maku istui annokseen täydellisesti. Kevysti mausteinen kalapata suorastaan suli suussa.

Olde Hansan uusissakin annoksissa on käytetty mielikuvitusta ja keittiömestari on onnistunut hyvin yhdistellessään keski-aikaisia reseptejä nykyajan raakaaineisiin. Viinien valinnassa auttoivat tarjoilijamme ja annosten yhteyteen merkitty viinisuositus. Uutta ravintolassa on myös kolmannen kerroksen naisten WC, joka on tehty niin keskiaikaiseksi kuin se nykyaikana on yleensä mahdollista. Olde Hansan suurten annosten jälkeen ei välttämättä jaksa syödä enää jälkiruokaa, mutta suun saa makeaksi ravintolan edessä olevista kärryistä tarjottavista sokeripaahdetuista manteleista, jotka olivat keskiajan makeisia. ■ Olde Hansa, Vana turg 1, puh. +372 6 279 020, reserve@oldehansa.ee, www.oldehansa.com.

T

oomkooli Tõllad on kuulunut jo kymmenisen vuotta Tallinnan ravintoloiden kermaan. Toompeanmäen huipulla sijaitseva ravintola on säilyttänyt tyylinsä. Toomkoolin ruokalista on yleiseurooppalainen. Suosituimpia annoksia ovat suuret pihvit: Klassinen chateaubriand saa seurakseen metsäsienikastikkeen, naudan sisäfilee pippuri-konjakkikastikkeella on erityisesti suomalaisten mieleen. Pihviannosten hinnat ovat kohtuulliset. Ne maksavat alle 200 kruunua (noin 13 euroa). Mikäli haluaa herkutella ylellisesti, voi alkuruuaksi tilata aitoa kaviaaria. Annos maksaa 390 kruunua (noin 25 euroa). Kolmisen sataa kruunua halvemmalla, tyylin pahasti kärsimättä, selviää tyytymällä

Viskiä, viskiä! Skotinmaan kautta TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT JAAK KADARIK

T

allinnan skotti-klubin pihalle noustaan Uus-kadulta portaikkoa muutama metri. Vanhat kaupunginmuurit reunustavat hoidettua pihaa, jonka perällä klubi sijaitsee. Klubimaisuudestaan huolimatta skotti on kaikille avoin ravintola. Klubin ruokalistalla englantilaiset vaikutteet ovat vahvasti esillä. Fish´n´chips, tuo kuulu brittiläisen keittiön lahja maailmalle, maksaa 55 kruunua (noin 3,5 euroa). Skottien kansallisruoka Haggis eli lammaskaali annos irtoaa 43 kruunulla. Klubin kallein annos on lammasta, joka luonnollisesti tarjoillaan minttuhyytelön höystämänä, 216 kruunua (noin 14 euroa).

Englantilaista klubihenkeä skottilaisittain

Skotti-klubila kun ollaan, nautitaan totta kai viskiä. Niiden valikoima onkin vaikuttava. Juomalistalla kansallisjuomat täyttävät kolme sivua, kaikkiaan eri lajiketta on noin 130. Lista alkaa blendideistä Johnie Walkereista ja Ballantineseista ja jatkuu loppumattomalla luettelolla sing-

lemalteja. Perus-red labelien hinnat ovat muutaman kymmenen kruunu paikkeilla (pari euroa), kallein mallasviski, Ballantines 20 A. Malt maksaa 300 kruunua paukulta (noin 20 euroa). ■ Shoti klubi Uus tn. 33. puh. +372 6 411 666.

Sataman kapakka oseidon on uusi satamapubi, joka sijaitsee aivan D-terminaalin parkkialueen laidassa. Paikka on rakennettu vanhaan makasiinirakennukseen. Sisustuksessa on tavoiteltu monilla pienillä ja vähän isommillakin yksityiskohdilla merihenkeä. Hyvä oivallus on ollut ylä-

P

parven laivan keulan malliseksi tehty pöytäryhmä. Poseidon on perinteisen pubin ja rennon ruokaravintolan sekoitus. Ruokalista on melko monipuolinen ja sillä on runsaasti merenantimia. Pääruokien keskihinta on noin 70 kruunua (noin 4,5 euroa). Maanantaisin ja lauantaisin

Presidentin pöydässä syödään kaviaaria

Poseidonissa lauletaan karaokea. Ravintolan suuri terassi näkyy hyvin D-terminaalin pääoville, mikä tekee Poseidonin löytämisen helpoksi. ■ Poseidon, Lootsi 14, puh. +372 6 464 674.

tartar-pihviin. Pastat ja esimerkiksi stroganoff tarjoavat edullisen vaihtoehdon pääruuaksi. Toomkoolin Presidentin-kabinettiin mahtuu kymmenen ruokailijaa. Jos sattuu olemaan matkalla suunnilleen sen suuruisen ryhmän kanssa, kannattaa soittaa ja kysyä, olisiko tila vapaana. Omassa siivessä keittiön takana sijaitseva sali on ylellisesti sisustettu ja sieltä avautuu upea näkymä sataman suuntaan merelle. Kabinetissa voi hemmotella itseään ajatuksella, että samassa pöydässä ovat ruokailleet monet Viron presidentit sekä pääministerit. ■ Toomkooli Tõllad, Toomkooli 13, puh. +372 6 446 613.


elillä Tällä set n pääruua sä yhteydes cardi! B kun a saat pau lmaiseksi!!! i Reservaa


20

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT

Hyvä päivä alkaa maittavalla aamiaisella!

Puuhiilillä kypsyvät herkulliset liha-ateriat

Aamiainen, tai virolaisittain hommikusöök, on päivän tärkein ateria. Vaan missä se kannattaa Tallinnassa nauttia?

TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVA JAAK KADARIK

Ravintola Argentiinan on grilliruuan ystäville keidas vuoden ympäri. Siellä ruuat valmistetaan karjapaimenten tyyliin hiilloksen loisteessa.

Tallinnassa on paljon erilaisia ja eritasoisia ravintoloita ja kahviloita. Useimmista voi ostaa kahvin ja sämpylän, mutta muutamissa voi päivän aloittaa myös hyvällä ja runsaalla aamiaisella.

Rottermannista isoon ja pieneen nälkään Lähellä satamaa sijaitsevassa Rotter-mannin kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa sijaitsee vaatimaton ja yksinkertainen 15 pöydän kahvila. Sieltä saa kupin hyvää kahvia 15 kruunulla (noin 0,90 euroa). Aamiaistarjonta koostuu lähinnä pasteijoista ja croissant-tyyppisistä aamiaisleivistä sekä makeista viinereistä ja pullista. Samassa rakennuksessa sijaitsevasta ravintola Scotland Yardista saakin tilattua jo suurempaan nälkään aidon maittavan englantilaisen aamiaisen 57 kruunun hintaan (noin 3,70 euroa). Pelkkä aito sandwitch maksaa samassa ravintolassa 39 kruunua (2,5 euroa). Ilmapiiriltään ravintola on viihtyisä ja tarjoilijoilu- ja muulla henkilökunnalla on hauskat englantilaisten poliisien ”bobby”-asut asekoteloineen ja käsirautoineen.

Päivä käyntiin Vanhassakaupungissa! Vanhassa kaupungissa ei voi kävellä kymmentä metriä törmäämättä ravintolaan. Aamiaista etsivälle suurin ongelma onkin lähinnä ylitarjonta ja valinnan vaikeus. Muutamia hyväksi todettuja ja suositeltavia vaihtoehtoja aivan Raatihuoneen torin kupeessa ovat ravintola Vana Major sekä Coffer. Vana Majorissa saa tilattua erittäin runsaan, erinomaisen aamiaisen, josta varmasti riittää syötävää isompaankin nälkään. Lisäksi ravintolan palvelu ja rauhallinen ilmapiiri takaavat mainiot edellytykset miellyttävälle aamunaloitukselle. Monipuolinen aamiainen koostuu paistetuista nakeista, kananmunasta, pekonista, raejuustosta, kurkusta, tomaatista, smetanasta, maustekurkusta, paahtoleivästä, sekä mehusta ja kahvista tai teestä. Koko komeuden saa edulliseen 49 kruunun (3.15 euroa) hintaan. Tämä aamiainen ei varmaan jätä isompaakaan ihmistä nälkäiseksi. Aamiaista tarjoillaan kello 8–11. Ravintola Cofferissa voi aamiaisen syödä mukavasti terassilla seuraten ohi kulkevien ihmisten vilinää. Ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla muutaman askeleen päässä Raatihuoneen torilta Viru-kadun suuntaan. 70 kruunun (noin 4,50 euroa) aamiainen tarjoillaan kauniisti katettuna puiselta aamiaistarjottimelta. Aamiainen on runsas sisältäen pekonia ja munia, tuoreen juustotäytteisen aamiaissämpylän, mehun ja kahvin. Valurautapannussa tarjoiltava pekoni ja munat ovat varmasti lämpimiä myös pöytään tuotaessa. Mikäli aamiaiseen haluaa sisällyttää myös aamun ensimmäisen oluen, hintaa aamiaistarjottimelle tulee 90 kruunua (noin 5,80 euroa). Pienempään nälkään Coffer tarjoaa erinomaisesti valmistettuja lämpimiä panini-leipiä sekä kinkku-toasteja. Kahvin voi valita monipuolisesta valikoimasta: cappuccino, caffe latte, espresso jne Coffer on selvästi trenditietoista kaupunki-ihmistä miellyttävä aamiaisravintola, jota uskallan silti suositella jokaiselle, joka haluaa aloittaa päivän miellyttävästi ja rauhallisesti hyvällä aamiaisella!

Coffer, Vanaturu Kael 8, puh. +372 6 464 265. Vana Major, Kinga 3/Voorimehe 4, puh. +372 6 314 308.

Pidättekö ostereista? Moni on ihmetellyt onko Tallinnassa ollenkaan kunnollista kalaravintolaa? Kyllä on. Vieläpä erinomainen, eikä sitä tarvitse kaukaa hakea.

R

avintola Mõõkkala on todellinen kalaravintola, jossa voi maistella maailman merien eksoottisia kaloja, äyriäisiä, simpukoita sekä paikallisia herkkuja. Se on myös yksi harvoista ravintoloista Virossa, jonka listalla on eläviä ostereita. 1200-luvun kauppiaantalon kellariin sisustetussa Mõõkkalassa akvaariot, merelliset yksityiskohdat ja verhoilla toisistaan eristetyt pöydät luovat viihtyisän tunnelman ateriointiin. Alkuruuista elävät osterit maksavat 45 kruunua kappale (noin 3 euroa), savuankerias 88 kruunua (noin 6 euroa)

ja sillivalikoima 44 kruunua. Lämpimistä alkupaloista mainittakoon todella herkullinen ravunpyrstöjä irlantilaisittain 93 kruunua (noin 6 euroa). Pääruokalistalla nimikkoannos, miekkakala, maksaa 280 kruunua (noin 18 euroa). Paikallisista kaloista suosituin annos on ahven pekonin kera paistettuna, 145 kruunua (noin 9 euroa). Keittiömestari suosittelee ankeriasta, joka maksaa 155 kruunua (noin 10 euroa). Alku-, pää- ja jälkiruokineen kiinnostavalla listalla on kaikkiaan noin 60 eri annosta, joten valinnanavaraa riittää. Ravintolan johtaja, Mariann Jõerüüt, kertoo saaneensa idean kalaravintolan perustamiseen, kun juhlaseurueessa tuli puhetta, ettei Tallinnassa sellaista ole. Tästä on jo aikaa kymmenisen vuotta ja Mõõkkala-ravintola on toiminut jo yhdeksän vuotta. Valitettavasti matkailijat eivät ole oikein löytäneet ravintolaa, vaikka se sijaitseekin vain kivenheiton päässä Raati-

Aitoa tex-mexiä laseissa ja lautasilla

TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVA JAAK KADARIK

Texas Honky Tonk & Cantina tarjoaa perinteisiä tex-mex -annoksia rennolla otteella.

P

ari kuukautta toimineen ravintolan sisustus ei hohda uutuuttaan, vaan tunnelma on tyyliin sopivasti kuluneen oloinen. Ravintolan johtaja, Herbert Murd, on tex-mex -ravintoloiden konkari. Hän ihastui amerikan herkkuihin Texasiin suuntautuneella matkallaan 1990-luvun alkupuolella ja päätti soveltaa sikäläistä

ravintolatyyliä kotimaassaan. Kuutisen vuotta sitten Murd avasi Texas Honky Tonkin Pärnussa, jossa joutui lopettamaan vuokrasopimuksen päätyttyä muutaman vuoden kuluttua. Edessä oli muutto Tallinnaan. Aluksi tilat löytyivät suositun Eeslitallin alakerrasta, mutta nekin vaihtoivat omistajaa ja uusien etsiminen oli jälleen edessä. Pikk-kadulta löytyi lopulta 100-

21

paikkainen sali, jossa uusiutunut Honky syömistä runsaaksi välipalaksi tai alkuruuTonk avasi heinäkuun alussa. Paikka on aksi. Pork Ribsien hinta on kohtuullisesti perinteisellä ravintola-alueella, jossa muun 65 kruunua (noin 4 euroa) ja todellinen muassa pitkään toiminut Hell Hunt on juhla-ateria, Fiesta Plate, irtoaa 255 kruujälleen avaamassa ovensa. Se on syrjässä nulla (noin 16 euroa). Siitä riittääkin sitten vilkkaimmasta turistivilinästä, kuitenkin ateriaa pienelle seurueelle. Lasten annokvanhassakaupungissa ja lähellä niin Viru- set on hinnoiteltu 20–25 kruunuun (noin 1,2–1,6 euroa) väliin. aukiota kuin Raatihuoneen toriakin. Murdin idea on tarjota asiak- Ruokalista sisältää fajitaksia, kailleen niin aitoa tex-mexiä kuin se nachoja, tacoja, burritoja, ribnäillä leveysasteilla on mahdollista. sejä ja kaikkea muuta... Ruokalista sisältää fajitaksia, nachoja, tacoja, burritoja, ribsejä ja kaikkea muuta, Juomapuoli noudattelee talon linjaa mitä on totuttu yhdistämään seudun ruoka- tyylikkäästi. Suolaa ja sitruunoita kuluu kulttuuriin. Kevyempään nälkään sopivat paljon, sillä listalla on 15 erilaista tequisalaatit, keitot ja pikkulämpimät startterit, laa. Oluista virolaisten lisäksi mukana tosi tarpeeseen fiesta tai grillikylki. Kaikissa ovat Bud ja Corona. Suositumpia juomia annoksissa maistuu aito mausteiden sekoitus. ovat kuitenkin eksoottiset drinkit, joista Useimmat ruuat ovat melko tulisia, mutta eniten myydään luonnollisesti Frozen chilien käytössä on sovellettu tervettä jär- Margaritaa, hinta 75 kruunua (noin 4,5 keä. Eli parhaimmillaan syödessä nousee euroa). Long Island Ice Tea Texas -kokoa, pieni hiki otsalle, mutta makunautinto ei 150 kruunua (noin 9 euroa), sopii todelmene tuskan puolelle. la janoiselle matkaajalle. Viinivalikoima koostuu pääasiassa uusien mantereiden Tex-mex juomat viineistä. Talon viiniksi on valittu chileHintatasoltaan Texas Honky Tonk on edul- läinen Castillo del Diablo. linen. Esimerkiksi kana-quessadilla maksaa ■ vain 45 kruunua (noin 3 euroa) ja siinä on Texas Honky Tonk & Cantina, Pikk 43.

huoneen torilta rauhallisella Rüütli-kadulla. Asiakaskunta onkin koostunut pääasiassa virolaisista, mistä kielii myös se, että ruokalista löytyy vain viroksi ja englanniksi. Jõerüüt kertoo, että Mõõkkala aikoo muuttaa vielä ennen joulua uusiin tiloihin Kuninga-kadulle, jonne hän uskoo turistejakin tulevan aiempaa enemmän. Toivottavasti näin myös käy, sillä hyvästä kalaruuasta kannattaa aina nauttia. Vielä syyskuussa ravintola palvelee nykyisessä kellarimiljöössään. ■ Mõõkkala, Rüütli 16/18, puh. +372 6 313 583.

Keisarillisen puiston nimikkoravintolassa virtaa viini TEKSTI JUKKA ARPONEN

mozzarella-salaatti. Salaatien kera pöytämausteina Kadriorgin keisarillinen tarjotaan balsamicoa ja oliiviöljyä, joilla voi oman puisto museoineen on yksi Tallinnan merkittävim- maun mukaan tasapainottaa makuja. piä turistikohteita. Aivan Grillistä mittatilausannoksia puiston läheisyyteen on Pääruokia edustavat esimerkiksi ankanrinta, tonniavattu alkukesästä uusi kalafile sekä lampaan sisäfile. Kaikkiin annoksiin on laaturavintola Restoran suunniteltu yksilölliset ja runsaat lisukkeet. Hinnat Kadriorg, joka vaihtelevat 175 kruunusta 255 kruunuun (noin 11— tarjoaa myös 16 euroa). Edullisempia annoksia isoon nälkään löymatkailijoille tyy pastalistalta, jolla klassinen neljän juuston Quatro tai ryhmille Formaggi maksaa 90 kruunua (noin 6 euroa). Talon suosituimmat pääruuat tulevat grillilistalta, jolta mahdollisuuden korkeajokainen voi säveltää oman ateriansa. Laava-grillissä tasoiseen ruokailuun.

R

estoran Kadriorg sijaitsee Weizenbergi-kadulla tyylikkäässä uudisrakennuksessa. Se on sisustettu moderniin tyyliin puuta ja murrettuja värisävyjä käyttäen. Ravintola on kaksikerroksinen. Molemmissa kerroksissa on noin 50 asiakaspaikkaa. Ensimmäisessä kerroksessa on baari, mutta tila sopii hyvin myös ruokailuun. Toisen kerroksen tunnelmaa lämmittää takka, jonka elävä tuli luo kodikkuutta. Molemmista kerroksista avautuu suurista ikkunoista miellyttävä näkymä yli puistokaupunginosan puiden ja rauhallisten katujen. Kadriorgin perusajatus on tarjota erinomaista, eurooppalaistyylistä ruokaa sekä laaja valikoima laatuviinejä hintatasolla, joka sopii paikallisen asiakaskunnankin kukkarolle. Ruokalista kertoo, että Kadriorgin keittiössä luotetaan raaka-aineisiin. Alkuruuat alkavat heti komeasti hanhenmaksalla ja päättyvät tomaatti/mozzarella bruschettaan, hinnat 75—185 kruunua (noin 5—12 euroa). Salaateista löytyy muun muassa klassinen Ceasar- sekä mainio toscanolainen tomaatti-avokado-

Lounasaikaan Argentiina oli lähes tyhjillään, grillikin sytytettiin vasta meidän tilauksemme jälkeen. Alkuun tilasimme eksoottisen ananaksen ja tuliset täytetyt chilipaprikat. Ne antoivat hyvän esimaun siitä, mitä tuleman pitää: Hyvällä mielikuvituksella tehtyä reilua ruokaa, jossa riittää makua, näköä ja kokoa. Automaattisesti pöytään tuotiin leipää, kulhollinen salaattia ja kaksi kippoa maustekastikkeita. Pääruuiksi poimimme listalta nopeasti grillatun maksan sekä kalkkunan, sillä pihvipuolen tunsimme jo entuudestaan erinomaiseksi. Lisäkkeiksi valitsimme tulisimmat kastikkeet sekä uuni- ja argentiinanperunat. Sekä maksa että kalkkuna kypsennettiin avogrillissä, joka toimii keskellä salia ravintolan sydämenä. Kokin tarkkaa työskentelyä oli ilo seurata, eikä ritilältä kantautuva tirinä ainakaan vähentänyt odottelevan ruokahalua. Annokset tarjoiltiin suurilta lautasilta, joilla eri ele-

mentit, perunat, lisukkeet, kastikkeet ja liha, mahtuivat omiin oloihinsa. Hyvä näin, sillä esimerkiksi kastiketta oli niin runsaasti, että lautaselle leviteltynä se olisi peittänyt alleen annoksen muut ainesosat. Maksa oli jätetty kysymättä puolikypsäksi, mikä kyllä kelpasi meille, mutta olisi saattanut monen vanhankansan edustajan palauttamaan pihvit lisäkypsennykseen. Kalkkunan kanssa ei oltu säästelty, vaan annos oli valtava. Mausteiltaan se ei ollut mielestämme yhtä onnistunut kuin maksa. Viinilistalta voi suositella Finca Flicmanin Syrahia, joka maksaa 333 kruunua pullo (noin 21 euroa), siinä riittää makua ja ryhtiä tuhtien pihvien painikkeeksi. Talon punaviini, Rio de Plata Cabernet on edullisempi valinta ja kelpo viini sekin. Argentiina on jo vuosia vanha ravintola, eikä sielä juuri ole tehty muutoksia. Silti sisustus näyttää edelleen värikylläisyydessään raikkaalta ja keittiö ajanmukaiselta. Etelä-Amerikka -friikeille taustamusiikki tarjoaa aitoja soundeja Andien liepeiltä. Hintataso Argentiinassa on Tallinnan ravintoloiden keskiluokkaa, mikä tarkoittaa, että kahden hengen pitkästä ateriasta selviää alle 1 000 kruunulla (noin 64 euroa). Pelkät pääruuat syömälläkin nälkä lähtee ja tällöin hinta jää 500 kruunun kieppeille (noin 32 euroa). ■ Argentiina, Pärnu mnt. 19, puh. +372 6 605 177.

kypsennetään asiakkaan toiveiden mukaan lammasta, nautaa, sikaa, kalaa tai merenantimia. Lisäkevaihtoehtoina tarjotaan vihanneksia, perunoita tai riisiä. Grilliruokien mausteeksi voi valita tomaatti-, pestotai tzatziki-kastikkeen. Erityisen kiitoksen Restoran Kadriorg ansaitsee viinivalikoimastaan. Ravintola on hankkinut todella monipuoliset varastot puna- sekä valkoviinejä maailman eri kolkilta. Hinnat ovat ravintolahinnoiksi todella kohtuullisia alkaen noin 200 kruunusta pullolta (noin 13 euroa). Kuohuviineistä mainittakoon muodikas Pommery, jota löytyy useampaa laatua. Pieni 20 senttilitran pullo laatusampanjaa maksaa 315 kruunua (noin 21 euroa). Yli tuhannen kruunun (yli 64 euroa) viinit on poimittu erikoislistalle, jolla komeilee muun muassa vuoden 1996 Barbaresco DOCG Gaja, 3 450 kruunua (noin 221 euroa). Viiniensä, ruokiensa ja tilojensa puolesta Restoran Kadriorg sopii mainiosti vaikka viiniseuran maisteluillan kohteeksi. Italialaispainotteiseen ruokalistaan sopivasti Grappoja on juomaosiossa kiitettävän runsaasti. Koska ravintola pyrkii kohti täydellisyyttä, ovat he ottaneet myyntiin myös laadukkaan valikoiman kuubalaisia sikareja. ■ Restoran Kadriorg, Weizenbergi 18, puh. +372 6 013 636.

Turistikadun kantaravintola Vilkkaan Viru-kadun varrella sijaitseva Oliver houkuttelee ohikulkevia turisteja porttikäytävän suussa päivystävän nukkehovimestarin esittelemällä ruokalistalla. Oliverin terassi löytyy sisäpihalta, jolta laskeudutaan kellarin ravintolasaliin. Holvikaarien alle on sijoiteltu pöytiä siten, että naapuripöydät eivät toisiaan häiritse. Lisäksi holveista löytyy noin 20-hengen savuton sali sekä pihatasossa sijaitseva kabinetti, joka sopii loistavasti 10—20-hengen yksityistilaisuuksille. Oliver on erityisesti suomalaisten suosiossa. Henkilökunta arvelee lähes 90 prosentin asiakkaista tulevan Suomesta. Joukossa on paljon kanta-asiakkaita, jotka haluavat aina Tallinnanmatkoillaan tuttuun ravintolaan. Eikä ihme, sillä Oliverissa hyvä ja selkeä 20 annoksen ruokalista, joka sisältää kaiken oleellisen: keittoja ja salaatteja pikkunälkään tai alkuruuaksi, pääruuaksi grillistä kanaa, kalaa, sikaa tai nautaa. Lisäke- ja kastikevaihtoeh-

toja on runsaasti, joten tuttuihinkin annoksiin saa halutessaan vaihtelua. Oliverin hintataso on keskikaupungin ravintoloiden edullisemmasta päästä. Keitot ja salaatit maksavat 30— 60 kruunua (noin 2—4 euroa), pääruuat 80—194 kruunua (noin 5—13 euroa). Lisäkkeet ja kastikkeet sisältyvät annosten hintoihin. ■ Oliver, Viru-katu 3, puh. +372 6 307 898.

Suosikkiterassille lisää tilaa Viru-kadun suosikkiravintola Arizona Saloon on avannut uuden sisäpihaterassin. Kulku rauhalliselle pihalle tapahtuu ravintolan kautta. Pihalla on toistaiseksi parikymmentä asiakaspaikkaa. Terassi tullaan syksyn koleampia kelejä silmälläpitäen kattamaan ja myös lämmitys on suunnitteilla. Terassille tarjoillaan Arizonan keittiön kaikkia annoksia. Uusi pihaterassi antaa mahdollisuuden rauhalliseen ruokailuun, kadun vilinästä pitävät voivat edelleen nauttia pihvinsä ja oluensa kadunpuoleisella terassilla. ■ Arizona Saloon, Viru-katu 6, puh. +372 6 272 987.


20

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT RAVINTOLAT

Hyvä päivä alkaa maittavalla aamiaisella!

Puuhiilillä kypsyvät herkulliset liha-ateriat

Aamiainen, tai virolaisittain hommikusöök, on päivän tärkein ateria. Vaan missä se kannattaa Tallinnassa nauttia?

TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVA JAAK KADARIK

Ravintola Argentiinan on grilliruuan ystäville keidas vuoden ympäri. Siellä ruuat valmistetaan karjapaimenten tyyliin hiilloksen loisteessa.

Tallinnassa on paljon erilaisia ja eritasoisia ravintoloita ja kahviloita. Useimmista voi ostaa kahvin ja sämpylän, mutta muutamissa voi päivän aloittaa myös hyvällä ja runsaalla aamiaisella.

Rottermannista isoon ja pieneen nälkään Lähellä satamaa sijaitsevassa Rotter-mannin kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa sijaitsee vaatimaton ja yksinkertainen 15 pöydän kahvila. Sieltä saa kupin hyvää kahvia 15 kruunulla (noin 0,90 euroa). Aamiaistarjonta koostuu lähinnä pasteijoista ja croissant-tyyppisistä aamiaisleivistä sekä makeista viinereistä ja pullista. Samassa rakennuksessa sijaitsevasta ravintola Scotland Yardista saakin tilattua jo suurempaan nälkään aidon maittavan englantilaisen aamiaisen 57 kruunun hintaan (noin 3,70 euroa). Pelkkä aito sandwitch maksaa samassa ravintolassa 39 kruunua (2,5 euroa). Ilmapiiriltään ravintola on viihtyisä ja tarjoilijoilu- ja muulla henkilökunnalla on hauskat englantilaisten poliisien ”bobby”-asut asekoteloineen ja käsirautoineen.

Päivä käyntiin Vanhassakaupungissa! Vanhassa kaupungissa ei voi kävellä kymmentä metriä törmäämättä ravintolaan. Aamiaista etsivälle suurin ongelma onkin lähinnä ylitarjonta ja valinnan vaikeus. Muutamia hyväksi todettuja ja suositeltavia vaihtoehtoja aivan Raatihuoneen torin kupeessa ovat ravintola Vana Major sekä Coffer. Vana Majorissa saa tilattua erittäin runsaan, erinomaisen aamiaisen, josta varmasti riittää syötävää isompaankin nälkään. Lisäksi ravintolan palvelu ja rauhallinen ilmapiiri takaavat mainiot edellytykset miellyttävälle aamunaloitukselle. Monipuolinen aamiainen koostuu paistetuista nakeista, kananmunasta, pekonista, raejuustosta, kurkusta, tomaatista, smetanasta, maustekurkusta, paahtoleivästä, sekä mehusta ja kahvista tai teestä. Koko komeuden saa edulliseen 49 kruunun (3.15 euroa) hintaan. Tämä aamiainen ei varmaan jätä isompaakaan ihmistä nälkäiseksi. Aamiaista tarjoillaan kello 8–11. Ravintola Cofferissa voi aamiaisen syödä mukavasti terassilla seuraten ohi kulkevien ihmisten vilinää. Ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla muutaman askeleen päässä Raatihuoneen torilta Viru-kadun suuntaan. 70 kruunun (noin 4,50 euroa) aamiainen tarjoillaan kauniisti katettuna puiselta aamiaistarjottimelta. Aamiainen on runsas sisältäen pekonia ja munia, tuoreen juustotäytteisen aamiaissämpylän, mehun ja kahvin. Valurautapannussa tarjoiltava pekoni ja munat ovat varmasti lämpimiä myös pöytään tuotaessa. Mikäli aamiaiseen haluaa sisällyttää myös aamun ensimmäisen oluen, hintaa aamiaistarjottimelle tulee 90 kruunua (noin 5,80 euroa). Pienempään nälkään Coffer tarjoaa erinomaisesti valmistettuja lämpimiä panini-leipiä sekä kinkku-toasteja. Kahvin voi valita monipuolisesta valikoimasta: cappuccino, caffe latte, espresso jne Coffer on selvästi trenditietoista kaupunki-ihmistä miellyttävä aamiaisravintola, jota uskallan silti suositella jokaiselle, joka haluaa aloittaa päivän miellyttävästi ja rauhallisesti hyvällä aamiaisella!

Coffer, Vanaturu Kael 8, puh. +372 6 464 265. Vana Major, Kinga 3/Voorimehe 4, puh. +372 6 314 308.

Pidättekö ostereista? Moni on ihmetellyt onko Tallinnassa ollenkaan kunnollista kalaravintolaa? Kyllä on. Vieläpä erinomainen, eikä sitä tarvitse kaukaa hakea.

R

avintola Mõõkkala on todellinen kalaravintola, jossa voi maistella maailman merien eksoottisia kaloja, äyriäisiä, simpukoita sekä paikallisia herkkuja. Se on myös yksi harvoista ravintoloista Virossa, jonka listalla on eläviä ostereita. 1200-luvun kauppiaantalon kellariin sisustetussa Mõõkkalassa akvaariot, merelliset yksityiskohdat ja verhoilla toisistaan eristetyt pöydät luovat viihtyisän tunnelman ateriointiin. Alkuruuista elävät osterit maksavat 45 kruunua kappale (noin 3 euroa), savuankerias 88 kruunua (noin 6 euroa)

ja sillivalikoima 44 kruunua. Lämpimistä alkupaloista mainittakoon todella herkullinen ravunpyrstöjä irlantilaisittain 93 kruunua (noin 6 euroa). Pääruokalistalla nimikkoannos, miekkakala, maksaa 280 kruunua (noin 18 euroa). Paikallisista kaloista suosituin annos on ahven pekonin kera paistettuna, 145 kruunua (noin 9 euroa). Keittiömestari suosittelee ankeriasta, joka maksaa 155 kruunua (noin 10 euroa). Alku-, pää- ja jälkiruokineen kiinnostavalla listalla on kaikkiaan noin 60 eri annosta, joten valinnanavaraa riittää. Ravintolan johtaja, Mariann Jõerüüt, kertoo saaneensa idean kalaravintolan perustamiseen, kun juhlaseurueessa tuli puhetta, ettei Tallinnassa sellaista ole. Tästä on jo aikaa kymmenisen vuotta ja Mõõkkala-ravintola on toiminut jo yhdeksän vuotta. Valitettavasti matkailijat eivät ole oikein löytäneet ravintolaa, vaikka se sijaitseekin vain kivenheiton päässä Raati-

Aitoa tex-mexiä laseissa ja lautasilla

TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVA JAAK KADARIK

Texas Honky Tonk & Cantina tarjoaa perinteisiä tex-mex -annoksia rennolla otteella.

P

ari kuukautta toimineen ravintolan sisustus ei hohda uutuuttaan, vaan tunnelma on tyyliin sopivasti kuluneen oloinen. Ravintolan johtaja, Herbert Murd, on tex-mex -ravintoloiden konkari. Hän ihastui amerikan herkkuihin Texasiin suuntautuneella matkallaan 1990-luvun alkupuolella ja päätti soveltaa sikäläistä

ravintolatyyliä kotimaassaan. Kuutisen vuotta sitten Murd avasi Texas Honky Tonkin Pärnussa, jossa joutui lopettamaan vuokrasopimuksen päätyttyä muutaman vuoden kuluttua. Edessä oli muutto Tallinnaan. Aluksi tilat löytyivät suositun Eeslitallin alakerrasta, mutta nekin vaihtoivat omistajaa ja uusien etsiminen oli jälleen edessä. Pikk-kadulta löytyi lopulta 100-

21

paikkainen sali, jossa uusiutunut Honky syömistä runsaaksi välipalaksi tai alkuruuTonk avasi heinäkuun alussa. Paikka on aksi. Pork Ribsien hinta on kohtuullisesti perinteisellä ravintola-alueella, jossa muun 65 kruunua (noin 4 euroa) ja todellinen muassa pitkään toiminut Hell Hunt on juhla-ateria, Fiesta Plate, irtoaa 255 kruujälleen avaamassa ovensa. Se on syrjässä nulla (noin 16 euroa). Siitä riittääkin sitten vilkkaimmasta turistivilinästä, kuitenkin ateriaa pienelle seurueelle. Lasten annokvanhassakaupungissa ja lähellä niin Viru- set on hinnoiteltu 20–25 kruunuun (noin 1,2–1,6 euroa) väliin. aukiota kuin Raatihuoneen toriakin. Murdin idea on tarjota asiak- Ruokalista sisältää fajitaksia, kailleen niin aitoa tex-mexiä kuin se nachoja, tacoja, burritoja, ribnäillä leveysasteilla on mahdollista. sejä ja kaikkea muuta... Ruokalista sisältää fajitaksia, nachoja, tacoja, burritoja, ribsejä ja kaikkea muuta, Juomapuoli noudattelee talon linjaa mitä on totuttu yhdistämään seudun ruoka- tyylikkäästi. Suolaa ja sitruunoita kuluu kulttuuriin. Kevyempään nälkään sopivat paljon, sillä listalla on 15 erilaista tequisalaatit, keitot ja pikkulämpimät startterit, laa. Oluista virolaisten lisäksi mukana tosi tarpeeseen fiesta tai grillikylki. Kaikissa ovat Bud ja Corona. Suositumpia juomia annoksissa maistuu aito mausteiden sekoitus. ovat kuitenkin eksoottiset drinkit, joista Useimmat ruuat ovat melko tulisia, mutta eniten myydään luonnollisesti Frozen chilien käytössä on sovellettu tervettä jär- Margaritaa, hinta 75 kruunua (noin 4,5 keä. Eli parhaimmillaan syödessä nousee euroa). Long Island Ice Tea Texas -kokoa, pieni hiki otsalle, mutta makunautinto ei 150 kruunua (noin 9 euroa), sopii todelmene tuskan puolelle. la janoiselle matkaajalle. Viinivalikoima koostuu pääasiassa uusien mantereiden Tex-mex juomat viineistä. Talon viiniksi on valittu chileHintatasoltaan Texas Honky Tonk on edul- läinen Castillo del Diablo. linen. Esimerkiksi kana-quessadilla maksaa ■ vain 45 kruunua (noin 3 euroa) ja siinä on Texas Honky Tonk & Cantina, Pikk 43.

huoneen torilta rauhallisella Rüütli-kadulla. Asiakaskunta onkin koostunut pääasiassa virolaisista, mistä kielii myös se, että ruokalista löytyy vain viroksi ja englanniksi. Jõerüüt kertoo, että Mõõkkala aikoo muuttaa vielä ennen joulua uusiin tiloihin Kuninga-kadulle, jonne hän uskoo turistejakin tulevan aiempaa enemmän. Toivottavasti näin myös käy, sillä hyvästä kalaruuasta kannattaa aina nauttia. Vielä syyskuussa ravintola palvelee nykyisessä kellarimiljöössään. ■ Mõõkkala, Rüütli 16/18, puh. +372 6 313 583.

Keisarillisen puiston nimikkoravintolassa virtaa viini TEKSTI JUKKA ARPONEN

mozzarella-salaatti. Salaatien kera pöytämausteina Kadriorgin keisarillinen tarjotaan balsamicoa ja oliiviöljyä, joilla voi oman puisto museoineen on yksi Tallinnan merkittävim- maun mukaan tasapainottaa makuja. piä turistikohteita. Aivan Grillistä mittatilausannoksia puiston läheisyyteen on Pääruokia edustavat esimerkiksi ankanrinta, tonniavattu alkukesästä uusi kalafile sekä lampaan sisäfile. Kaikkiin annoksiin on laaturavintola Restoran suunniteltu yksilölliset ja runsaat lisukkeet. Hinnat Kadriorg, joka vaihtelevat 175 kruunusta 255 kruunuun (noin 11— tarjoaa myös 16 euroa). Edullisempia annoksia isoon nälkään löymatkailijoille tyy pastalistalta, jolla klassinen neljän juuston Quatro tai ryhmille Formaggi maksaa 90 kruunua (noin 6 euroa). Talon suosituimmat pääruuat tulevat grillilistalta, jolta mahdollisuuden korkeajokainen voi säveltää oman ateriansa. Laava-grillissä tasoiseen ruokailuun.

R

estoran Kadriorg sijaitsee Weizenbergi-kadulla tyylikkäässä uudisrakennuksessa. Se on sisustettu moderniin tyyliin puuta ja murrettuja värisävyjä käyttäen. Ravintola on kaksikerroksinen. Molemmissa kerroksissa on noin 50 asiakaspaikkaa. Ensimmäisessä kerroksessa on baari, mutta tila sopii hyvin myös ruokailuun. Toisen kerroksen tunnelmaa lämmittää takka, jonka elävä tuli luo kodikkuutta. Molemmista kerroksista avautuu suurista ikkunoista miellyttävä näkymä yli puistokaupunginosan puiden ja rauhallisten katujen. Kadriorgin perusajatus on tarjota erinomaista, eurooppalaistyylistä ruokaa sekä laaja valikoima laatuviinejä hintatasolla, joka sopii paikallisen asiakaskunnankin kukkarolle. Ruokalista kertoo, että Kadriorgin keittiössä luotetaan raaka-aineisiin. Alkuruuat alkavat heti komeasti hanhenmaksalla ja päättyvät tomaatti/mozzarella bruschettaan, hinnat 75—185 kruunua (noin 5—12 euroa). Salaateista löytyy muun muassa klassinen Ceasar- sekä mainio toscanolainen tomaatti-avokado-

Lounasaikaan Argentiina oli lähes tyhjillään, grillikin sytytettiin vasta meidän tilauksemme jälkeen. Alkuun tilasimme eksoottisen ananaksen ja tuliset täytetyt chilipaprikat. Ne antoivat hyvän esimaun siitä, mitä tuleman pitää: Hyvällä mielikuvituksella tehtyä reilua ruokaa, jossa riittää makua, näköä ja kokoa. Automaattisesti pöytään tuotiin leipää, kulhollinen salaattia ja kaksi kippoa maustekastikkeita. Pääruuiksi poimimme listalta nopeasti grillatun maksan sekä kalkkunan, sillä pihvipuolen tunsimme jo entuudestaan erinomaiseksi. Lisäkkeiksi valitsimme tulisimmat kastikkeet sekä uuni- ja argentiinanperunat. Sekä maksa että kalkkuna kypsennettiin avogrillissä, joka toimii keskellä salia ravintolan sydämenä. Kokin tarkkaa työskentelyä oli ilo seurata, eikä ritilältä kantautuva tirinä ainakaan vähentänyt odottelevan ruokahalua. Annokset tarjoiltiin suurilta lautasilta, joilla eri ele-

mentit, perunat, lisukkeet, kastikkeet ja liha, mahtuivat omiin oloihinsa. Hyvä näin, sillä esimerkiksi kastiketta oli niin runsaasti, että lautaselle leviteltynä se olisi peittänyt alleen annoksen muut ainesosat. Maksa oli jätetty kysymättä puolikypsäksi, mikä kyllä kelpasi meille, mutta olisi saattanut monen vanhankansan edustajan palauttamaan pihvit lisäkypsennykseen. Kalkkunan kanssa ei oltu säästelty, vaan annos oli valtava. Mausteiltaan se ei ollut mielestämme yhtä onnistunut kuin maksa. Viinilistalta voi suositella Finca Flicmanin Syrahia, joka maksaa 333 kruunua pullo (noin 21 euroa), siinä riittää makua ja ryhtiä tuhtien pihvien painikkeeksi. Talon punaviini, Rio de Plata Cabernet on edullisempi valinta ja kelpo viini sekin. Argentiina on jo vuosia vanha ravintola, eikä sielä juuri ole tehty muutoksia. Silti sisustus näyttää edelleen värikylläisyydessään raikkaalta ja keittiö ajanmukaiselta. Etelä-Amerikka -friikeille taustamusiikki tarjoaa aitoja soundeja Andien liepeiltä. Hintataso Argentiinassa on Tallinnan ravintoloiden keskiluokkaa, mikä tarkoittaa, että kahden hengen pitkästä ateriasta selviää alle 1 000 kruunulla (noin 64 euroa). Pelkät pääruuat syömälläkin nälkä lähtee ja tällöin hinta jää 500 kruunun kieppeille (noin 32 euroa). ■ Argentiina, Pärnu mnt. 19, puh. +372 6 605 177.

kypsennetään asiakkaan toiveiden mukaan lammasta, nautaa, sikaa, kalaa tai merenantimia. Lisäkevaihtoehtoina tarjotaan vihanneksia, perunoita tai riisiä. Grilliruokien mausteeksi voi valita tomaatti-, pestotai tzatziki-kastikkeen. Erityisen kiitoksen Restoran Kadriorg ansaitsee viinivalikoimastaan. Ravintola on hankkinut todella monipuoliset varastot puna- sekä valkoviinejä maailman eri kolkilta. Hinnat ovat ravintolahinnoiksi todella kohtuullisia alkaen noin 200 kruunusta pullolta (noin 13 euroa). Kuohuviineistä mainittakoon muodikas Pommery, jota löytyy useampaa laatua. Pieni 20 senttilitran pullo laatusampanjaa maksaa 315 kruunua (noin 21 euroa). Yli tuhannen kruunun (yli 64 euroa) viinit on poimittu erikoislistalle, jolla komeilee muun muassa vuoden 1996 Barbaresco DOCG Gaja, 3 450 kruunua (noin 221 euroa). Viiniensä, ruokiensa ja tilojensa puolesta Restoran Kadriorg sopii mainiosti vaikka viiniseuran maisteluillan kohteeksi. Italialaispainotteiseen ruokalistaan sopivasti Grappoja on juomaosiossa kiitettävän runsaasti. Koska ravintola pyrkii kohti täydellisyyttä, ovat he ottaneet myyntiin myös laadukkaan valikoiman kuubalaisia sikareja. ■ Restoran Kadriorg, Weizenbergi 18, puh. +372 6 013 636.

Turistikadun kantaravintola Vilkkaan Viru-kadun varrella sijaitseva Oliver houkuttelee ohikulkevia turisteja porttikäytävän suussa päivystävän nukkehovimestarin esittelemällä ruokalistalla. Oliverin terassi löytyy sisäpihalta, jolta laskeudutaan kellarin ravintolasaliin. Holvikaarien alle on sijoiteltu pöytiä siten, että naapuripöydät eivät toisiaan häiritse. Lisäksi holveista löytyy noin 20-hengen savuton sali sekä pihatasossa sijaitseva kabinetti, joka sopii loistavasti 10—20-hengen yksityistilaisuuksille. Oliver on erityisesti suomalaisten suosiossa. Henkilökunta arvelee lähes 90 prosentin asiakkaista tulevan Suomesta. Joukossa on paljon kanta-asiakkaita, jotka haluavat aina Tallinnanmatkoillaan tuttuun ravintolaan. Eikä ihme, sillä Oliverissa hyvä ja selkeä 20 annoksen ruokalista, joka sisältää kaiken oleellisen: keittoja ja salaatteja pikkunälkään tai alkuruuaksi, pääruuaksi grillistä kanaa, kalaa, sikaa tai nautaa. Lisäke- ja kastikevaihtoeh-

toja on runsaasti, joten tuttuihinkin annoksiin saa halutessaan vaihtelua. Oliverin hintataso on keskikaupungin ravintoloiden edullisemmasta päästä. Keitot ja salaatit maksavat 30— 60 kruunua (noin 2—4 euroa), pääruuat 80—194 kruunua (noin 5—13 euroa). Lisäkkeet ja kastikkeet sisältyvät annosten hintoihin. ■ Oliver, Viru-katu 3, puh. +372 6 307 898.

Suosikkiterassille lisää tilaa Viru-kadun suosikkiravintola Arizona Saloon on avannut uuden sisäpihaterassin. Kulku rauhalliselle pihalle tapahtuu ravintolan kautta. Pihalla on toistaiseksi parikymmentä asiakaspaikkaa. Terassi tullaan syksyn koleampia kelejä silmälläpitäen kattamaan ja myös lämmitys on suunnitteilla. Terassille tarjoillaan Arizonan keittiön kaikkia annoksia. Uusi pihaterassi antaa mahdollisuuden rauhalliseen ruokailuun, kadun vilinästä pitävät voivat edelleen nauttia pihvinsä ja oluensa kadunpuoleisella terassilla. ■ Arizona Saloon, Viru-katu 6, puh. +372 6 272 987.mmm

SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

23

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

mitä missä milloin

© The Baltic Guide

optikot

Norman Optikan silmälasiliikkeet Tallinnassa, Tõnismägi 16 A, puh. +372 6 460 128, avoinna ma–pe 10– 18, la 10–15. Rävala 6 (Kaubamajan takana), puh. +372 6 467 123. Avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Pärnussa, Rüütli 14, puh. +372 44 701 20, Kuressaaressa, Kohtu 1, puh. +372 45 331 50. Tartossa, Ülikooli 6 A, puh. +372 7 309 777. Nyt uudet silmälasit Norman Optikasta! Varilux Comfort rajattomat muovilinssit kaikilla pinnoitteilla, viehättävät Kenzo, Zeiss, Lacoste kehykset. Näöntarkastus ostajalle ilmainen. Kysy lisää: info@normanoptika.ee.

Eurooptika Pärnu mnt 17, puh. +372 6 615 740, Narva mnt 9, puh +372 6 109 350.

Silmajaam Optika Vana-Viru 11, puh. +372 6 485 424, avoinna 10–18. Tartu mnt. 24, puh./fax +372 6 607 152. Tervetuloa optikkoliikkeeseen Stockmannin vastapäätä. Täydellinen linssivalikoima. Hyvin edulliset hinnat ja suomenkielinen palvelu.

Reval Optika

Narva mnt. 2, puh. +372 6 601 679. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–15. Silmälääkärin näöntarkastus, kunnon kehysvalikoima. Edulliset hinnat!

Säästuoptika Narva mnt. 1, sijaitsee Postitalossa, II krs., puh. +372 6 616 007. Silmälääkäri. Säästuoptikassa säästät aina!

Eesti Optik

kylpylät Pärnu ja Länsi-Viro

Tallinnassa: Väike-Karja 1, Pärnu mnt 68, Järve Selver, Tartu mnt 45, Pärnu mnt 238A, Sõpruse pst 213, Vabaduse pst 181. Pärnussa: Hospidali 14. Tartossa: Rüütli 10. Kuressaaressa: Turu 2. Rakveressa: Tallinna mnt 18A. Kärdlassa: Uus 3. Raplassa: Tallinna mnt 14. Viljandissa: Turu 6. Paidessa: Vee 3. Kohtla-Järvellä: Keskallee 29. Jõhvissa: Narva mnt 5.

Sanatoorium Tervis

Seedri 6, 80012 Pärnu, puh. +372 44 50 310, +372 44 50 111 24 h, fax +372 44 50 307. e-mail: sanatoorium.tervis@neti.ee, www.sanatooriumtervis.com. Majoitus, 525 paikkaa, kuntoutushoidot, luuston, nivelten, sydämen verenkierron ja hermostosairauksien hoito, hammashoito. Kokoustilojen vuokraus, 286 paikkaa, seminaarisalit 15, 28 ja 40 paikkaa. Osanottajilla mahdollisuus aterioida. Kulttuurikeskus (tanssi-illat, konsertit, näyttelyt). Baarit, myymälät.

Pro Optika Tallinna: Kaubamaja 4, puh +372 6 440 055 Võru: Jüri 19 A, puh +372 78 21 886 Valga: Vabaduse 6, puh +372 76 61 411 Põlva: Võru 2, puh +372 79 95 543 E-mail: info@prooptika.ee, www.prooptika.ee. Silmälasit, aurinkolasit, piilolinssit, näöntarkastus.

Viiking Hotelli

Tallinna Optika Tallinnassa: Tartu mnt. 6, puh. +372 6 612 102, 6 612 106, e-mail: t.optika@opti.ee, www.opti.ee. WW Passaazhissa, Aia 3/ Vana–Viru 10, puh. +372 6 271 209, Lasnamäe Polikliinik, Punane 61, puh. +372 6 352 547, Pärnussa: Hommiku 13, puh. +372 44 313 69, Estonia sanatoorium (kylpylä), Tammsaare 6, puh. +372 44 264 70, Tartossa: Rüütli 1, puh. +372 7 400 900, E-Kaubamaja, Tehase 16, puh. +372 7 308 339, Viljandissa: Viljandi Maakonnahaigla (sairaala), puh. +372 43 454 80, Terveyskeskus, Turu 8/10, puh. +372 43 335 93, Valgassa: Vabaduse 35, puh. +372 76 617 50.

+- Optika Narva mnt. 11 D (WTC: talo), puh. +372 6 261 336. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16. Uusi optiikkakauppa, satamasta 10 minuutin kävelymatka, Viru-hotellista 5 minuutin kävelymatka. Edulliset hinnat!

Optiikkakauppa Viru Prill Sadamarketissa, Sadama 8, puh. +372 6 614 608.

lääkäripalvelut Perhelääkärikeskus Sinu Arst Liivalaia 33, Hotelli Olümpian 25. kerroksessa, puh + 372 6 315 440, 6 315 442. Avoinna ma–to 8–18, pe 8–17. Perhelääkärikeskus Tallinnan ydinkeskustassa. Yleislääketieteen erikoislääkärit. Ensiapu, reseptit.

CityMed Ahtri 8, puh. +372 6 616 333, fax +372 6 616 999, e-mail: info@citymed.ee, www.citymed.ee. Avoinna ma-pe 8-20, la ajanvarauksella. CityMed on nykyaikainen lääkäriasema joka tarjoaa asiakkaille korkealaatuista palvelua heidän tarpeidensa mukaan. CityMed on palvellut suomalaisia jo 8 vuoden ajan. CityMedissä työskentelevat Suomessa koulutetut lääkärit. Voit maksaa myös Suomessa. Kaikissa töissä takuu. Kansainvälinen ISO 9002 -laatutodistus.

Sairaankuljetukset ulkomailta Suomeen. Ilmainen neuvontapalvelu. KESKI-UUDENMAAN SAIRAANKULJETUS OY MEDFLIGHT FINLAND

PUH +358 400 463 875

apteekit

käsikauppalääkkeet, luontaistuotteet, vitamiinit, lääkekasvit, aromiöljyt, luonnon kosmetiikka.

Mai Apteek Metsa 28, Pärnu, puh +372 44 76 266, e-mail: mapteek@estpak.ee, www.hot.ee/mapteek/, avoinna ma–pe 8–20, la–su 9–18.

terveyskaupat

Sadama 15, Pärnu, puh. +372 44 31 293, info ja varaukset: +372 44 31 495, fax +372 44 31 492, e-mail: viiking@online.ee, www.viiking.ee. Nykyaikainen hotelli-terveyskeskus sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan etäisyydellä Pärnun keskustasta ja merenrannasta. 80 huonetta, joissa 160 vuodepaikkaa. Suihku, WC, puhelin, kelloradio, SAT-TV. Hieronta, vesihoito, lämpöhoito, sähköhoito, liikuntahoito, rentoutushoito, tutkimukset, lääkärin konsultaatiot. Kauneushoitola, saunat, neuvotteluhuone, luontaistuotemyymälä, kahvila-baari, ravintola, kauppa, hammaslääkäri. Hoitopakettien hinnat alkaen 430.- kr/vrk/henk. Sis. majoitus, täysihoito, aamusauna, 3 hoitoa päivässä (ma–pe), lääkärin vastaanotto.

Koduapteek

Jansuki Shop

Pärnu mutakylpylä, hoitotalo

Aia 7, Tallinnan Kauppahallissa, puh. +372 6 484 199. Avoinna joka päivä 9–21, Rataskaevu 2, puh. +372 6 464 107. Avoinna ma–pe 8–19, la 9–19, su 9–17. Tartu mnt. 87, Sikupillin ostoskeskuksessa, puh. +372 6 381 065, +372 6 381 210. Avoinna joka päivä 9–22. Reseptilääkkeet,

Estonia pst 7, puh +372 6 604 449, avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Suola- ja kivilamput, suihkulähteet, mutakosmetiikka, aromiöljyt ja -lamput, puolijalokivet, hieronta- ja jalkahoitovälineet, laihdutushousut, tukisiteitä nivelille.

Pärnu mutakylpylä, hotelli

Ranna pst. 1, Pärnu. Yhdeydet: myynti, puh. +372 44 255 23, vastaanotto +372 44 255 20, fax +372 44 255 21. Sääse 7, Pärnu, puh. +372 44 255 25 (24h), e–mail: info@mudaravila.ee, www.mudaravila.ee. Hoidot, majoitus, ruokailu.


24

SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

ravintolat Tallinn Arizona Saloon Viru 6, (ohittamaton sijanti Virukadulla, Raatihuoneen torin vieressä), puh. +372 6 272 987. Avoinna aamuvarhaisesta yömyöhään. Villin lännen tyylistä ruokaa ja juomaa. Mutkaton ja rento palvelu. Baari, saluuna ja ruokasali. Tervetuloa kaikki ladyt ja cowboyt!

Molly Malones Irish Pub Raatihuoneen torilla, avoinna joka päivä 10–03. Elävää musiikkia joka viikonloppu. Aamiainen joka päivä. Kaupungin paras irlantilainen pubi.

Rosso Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/Prisma), puh. +372 6 059 580. Avoinna ma–su 8–22. Mukava perheravintola, laajat valikoimat, myös mukaan.

O´Malleys Irish Pub Viru 24. Urheilutapahtumien seuraamiseksi 4 neliön suuruinen TV. Kaupungin paras Guinness!

Liivi Steak House Narva mnt. 1, puh. +372 6 257 377, fax +372 6 616 279, e-mail: info@steakhouse.ee, www.steakhouse.ee. Avoinna joka päivä 11–23. Ravintola Liivi Steak House on toiminut vuodesta 1995. Miksi juuri me? Sijaitsemme aivan Tallinnan keskustassa, Pääpostin ensimmäisessä kerroksessa. Ravintolassa on ilmanpuhdistus- ja ilmastointilaitteet. Nopea ja ystävällinen palvelu, iso valikoima liharuokia. Steake-annokset ovat 150 grammasta 600 grammaan. Tarjoillaan myös lammasta, kanaa, kalaa, kalkkunaa ja kasvisruokaa.

Tartu mnt 87 (Sikupilli Kauppakeskus), puh. +372 6 809 500, fax +372 6 809 609. Avoinna joka päivä: Rosso ravintola 11–22, Rosso Express 11–22, Coffee House 8–22, Hesburger 8–22. Tallinnan keskiaikainen ravintola Vana Turg 1, pöytävaraukset puh. +372 6 279 020. Avoinna joka päivä 11–24. 500-vuoden takuinen Rickan Hansakauppamiehen Koto eli Tallinnan Keskiaikainen Ravintola Olde Hansa tarjoilee Rahwaan iloksi mahtawia lounaswadillisia. Metsänriista, pihvit sekä kalat ja linnut saavat vierelleen keskiaikasia vihannesherkkuja ja kastikkeita, jossa maistuvat silkkitien mausteet. Herkuttelijoille Wabahärran savusisäfilettä tai Kullattuja saframiviiriäisiä. Ryhmille unohtumaton elämys Rahwaan Iloisissa Syömingeissä. Eineen päälle Talon omia juomia, Mausteviiniä, Munkin Morsianta ja Kiewarin hunajaolutta 1400-luvun savituopista. Eestiläisten historioitsijoiden luotsaama sisustus, jossa Hansa-aikaan vievät kynttiläkruunut, seinämaalaukset, jykevät huonekalut, henkilökunnan asusteet ja keskiaikainen musiikki.

H.H. Rüütel Rüütli 4, Puh./fax + 372 6 464 157, e–mail: hhruutel@hhruutel.ee, www.hhruutel.ee. Avoinna ma–su 11–. Edulliset arkilounaat alk. 35 kr., Happy hour 15–17 A. Le Coq 15 kr.

Nimega baar Suur-Karja 13, puh. +372 6 209 299. Avoinna joka päivä 11–04. 2 eri keittiötä, italialainen ja mannermainen. Keskiviikosta lauantaihin DJ.

Club Havana

Suur-Karja 20, 2 krs. Avoinna joka päivä 11–01. Kiinalainen ravintola. Baltian maiden paras kiinalainen ravintola. Kysy tarjoilijoiltamme päivän tarjouksia.

Pikk 11, puh. +372 6 406 630. Avoinna joka päivä 10–03. Enemmän kuin ruokapaikka. Cool Drinks. Enemmän rytmejä neliötä kohtaan kuin missään muualla kaupungissa. Joka viikonloppu parhaat salsa-DJ:t.

Maakri 19/21 (Kaubamajan ja Stockmannin välillä), puh. +372 6 612 612. Viihtyisä pub keskellä kaupunkia.

Vana Major Kinga 3/Voorimehe 4, puh. +372 6 314 308. Avoinna joka päivä 8–24. Viihtyisä suomalaisessa omistuksessa oleva ruokaravintola ja baari Raatihuoneen torin laidalla. Asiakkaiden mielestä todella hyvä ruoka ja suuret annokset. Yli 10 hengen ryhmien matkanjohtajalle ruokailu ilmaiseksi. Terassi kahdessa kerroksessa.

Ravintola Maikrahv Raekoja plats 8, avoinna joka päivä 12–23, puh. +372 6 314 227, fax +372 6 314 228, e-mail: info@maikrahv.ee,www.maikrahv.ee. Ravintola Maikrahv – nykyaikainen ruuanlaittotaito renesanssi atmosfäärissä. Ravintola sijaitsee Tallinnan vanhassa kaupungissa. Tullessanne Tallinnaan on velvollisuutenne vierailla vähintään kolmessa kohteessa: Vanhassa kaupungissa, Presidentinlinnassa ja Ravintola Maikrahvissa.

Barbara Pubi Tarton maakunta, Rannun kunta (Tartosta 38 km), puh. +372 7 454 249, +372 52 456 50, www.barbarapub.ee, (katso ohjelmaa ja ajo-ohjeet). Avoinna ma–to 11–24, pe–la 11–03, su 11–22. Majoitus 10:lle, kaikki mukavuudet, sviitti saunoineen. Pubissa sali 30: lle henkilölle. Laaja valikoima laadukkaita ruokia, I kerroksen sali 70 henkilölle, II kerroksen sali 60 henkilölle, ulkoterassi ja takka 30 henkilölle, olutteltta. Suuri tanssisali, elävää musiikkia, Viron tunnetuimmat bändit, biljardisali, striptease-show, tanssiryhmät, sauna. Aterioiden kotiinkuljetus 70 km:n säteellä. Pikkubussikuljetus. Tulemme Teitä vastaan Tarttoon tai Tallinnaan. Bussilla pääsee oven eteen, siellä on laaja, valvottu pysäköintialue. Toiveenne täytetään tilauksesta! Kesäisin suuri ulkoilmaravintola, jossa laulavat kokit.

Olde Hansa

China White

Wellington Pub

parhaat urheilutapahtumat. 80 paikkaa, lisäksi kesäkahvilassa 60 paikkaa. Nyt myös avattu internetpiste.

Ravintolamaailma

Kolmen Sammakon Grilli Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 900, avoinna 12–23. Tallinnan Vanhankaupungin sydämessä paikka, jossa silmiesi edessä valmistuvat herkulliset ruuat.

Pärnu ja Länsi-Viro Asian Village Ravintola Peppersack Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 800, fax +372 6 440 947, e-mail: peppersack@peppersack.ee, www.peppersack.ee. Avoinna 12–24. Tallinnan Vanhankaupungin sydämessä, historiallisessa ympäristössä voi nauttia hyvää ruokaa kohtuullisella hinnalla sekä perjantaisin ja lauantaisin katsoa aitoa miekkataistelua!

Barons hotelli & ravintola Suur-Karja 7 / Väike-Karja 2, Tallinna, e-mail: barons@baronshotel.ee. Hotelli Baronsin toisessa kerroksessa sijaitsee 54-paikkainen ravintola, jossa on korkealaatuinen keittiö sekä juomavalikoima hyvä palvelu ja rauhallinen ilmapiiri. Hotellin aulassa on lobby-baari, joka palvelee muitakin kuin hotellivieraita varhaisesta aamusta iltamyöhään.

Ravintola Toomkooli Tõllad Toom-Kooli 13, puh +372 6 446 613, www.hot.ee/toomkoolitollad. Avoinna joka päivä 11–24. Ainut-

laatuinen ravintolarakennus sijaitsee keskiaikaisen linnanmuurin vieressä. Loistava näköala Tallinnan lahden yli, mahdollisuus seurata auringonlaskua sekä varjoisa sisäpihaterassi. Tallinnan matkan onnistunut huipennus on makuelämys Toomkoolissa.

Ravintola Stoori Õle 33, puh +3726 738 841, e-mail: restoran@stoori.ee, www.stoori.ee. Avoinna 21 h, 10–06. Suomalainen ruokaravintola. Annokset XXL – kokoa! Karaoke!

Kuldse Notsu Kõrts Dunkri 8, puh. +372 6 286 567, avoinna joka päivä 12–23. Virolainen kestikievari Tallinnan vanhan kaupungin ytimessä, vain muutaman askeleen päässä Raatihuoneen torilta.

Ravintola Mõõkkala Rüütli 16/18, puh +372 6 313 583, avoinna joka päivä 12–24. Todellinen kalaravintola, jossa voi maistella kaikkien mahdollisien maailman merien kaloja, äyriäisiä, eläviä ostereita ja simpukoita, pai-

kallisista herkuista puhumattakaan. 1 200-luvun auppiaan talon kellarin miellyttävä viileys, hiljainen musiikki ja verhoilla toisistaan eristetyt pöydät luovat viihtyisät puitteet lounaan tai illallisen nauttimiseen.

Tartto ja Etelä-Viro Püssirohukelder Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su 12–24, e–mail: pyss@pyss.ee, www.pyss.ee. Legendaarinen krouvi Tarton keskikaupungissa. 1700luvulta peräisin oleva kaupungin omaperäisin ja kiinnostavin rakennus on restauroitu ravintolaksi. Patentoidut talon ruuat, talon bändi, talon olut – Püssika Punane 40 kr. litra. Joka ilta elävää musiikkia. Ryhmille on oma ruokalista. Lämpimällä säällä on avoinna kesäisiä grilliherkkuja tarjoava ulkoilmaravintola.

Püssirohu Veini Kelder (viinikellari) Lossi 28, puh. +372 7 303 556, www.pyss.ee/vein.htm. Avoinna ti–la 14–01. 35 paikkainen viinikellari, jossa 500 erilaista viiniä, katalogissa 2000 viiniä. Voit nauttia viinistä paikan päällä sikarin kanssa tai ostaa pullon mukaasi. Viinikellarilla on oma ruokalista. Hyvä konjakki- ja sikarivalikoima.

Sadamagrill Paadi All Soola 5b, Tartto (Sadamateatterin talossa), puh +372 7 344 348, avoinna joka päivä 12–18. Emajõen vieressa viihtyisässä joen mutkassa voi nauttia hyvästä grilliruuasta ja juomasta. Ulkoterassilta kaunis näköala Emajoelle ja sadamaan. Grillissä on 70 paikkaa.

ZumZum Küüni 2, Tartto, puh. +372 7 441 438. Avoinna ma–la 10–01, su 11–24, www.karsumm.ee. Suurenmoinen kohtauspaikka Tarton sydämessä. Todella hyvät ruuat, erinomainen viinija olutvalikoima. Katso isolta kankaalta

Rüütli 51a, Pärnu, puh +372 44 29 488, avoinna 11–24. Intialainen, thaimaalainen ja kiinanlainen keittiö. 30 paikkaa, terassi. Pysäköintipaikka. Mahdollisuus tilata ruokaa kotiin!

Kievari Postipoiss Vee 12, Pärnu, puh +372 44 64 864, fax +372 44 64 861, e-mail: postipoiss@ag.ee, www.restaurant.ee, avoinna su–to 12–24, pe–la 12-02. Slaavilaisia annoksia, nostalgista musiikkia, iloisia tarjoilijoita, miellyttävä ilmapiiri.

Pärnu Kuursaal Mere pst 22, Pärnu, puh +372 44 20 367, www.kuur.ee. Viron suurin kapakka, parhaat ruuat ja juomat, elävää musiikkia, sisäpiha ja soittolava, avoinna seitsemänä päivänä viikossa.

Kuningate Kelder Kuninga 28, Pärnu, puh/fax +372 44 29 436. Pärnun ainoa oikea kellariravintola. Sijaitsee keskikaupungissa. Maukkaat ruuat ja ystävällinen palvelu odottavat teitä.

Kahvila-ravintola Munga Munga 9, Pärnu, puh +372 44 31 099, gsm +372 52 90 417, e-mail: cinteras@hot.ee. Avoinna joka päivä 11–23.30. Keskikaupungissa tuoretta ja herkullista ruokaa historiallisessa ympäristössä. Välikahvilassa tarjotaan myös pannukakkuja.

Halinga ravintola, pubi ja kahvila Via Balticaa myöten Tallinnasta Pärnun suuntaan 100 km, puh +372 44 97 199, fax +37 244 97198, +372 56 266 166, e-mail: baltic.crs@mail.ee. Ravintolassa 100 paikkaa, avoinna 8– 22. Pubissa 100 paikkaa avoinna 8–22. Villisika viron tapaan 110 kr (7 EUR). Kahvilassa 100 paikkaa avoinna 8–22. Ryhmien ateriaplvelu. Ulkoterasssilla 100 paikkaa. Teitä palvellaan myös suomen kielellä! Ravintolan vieressä sijaitsee Halinga kauppakeskus. Tervetuloa Halingaan!


SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

25

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

mitä missä milloin

© The Baltic Guide

Saarenmaa Ravintola Artek Laheküla küla, Kaarman kunta, Saarenmaa, puh. +372 56 560 67, +372 52 899 45, e–mail: info@artek.ee, www.artek.ee. Millaisia olivat entisten osavaltioiden liput? Mitä lehdissä kirjoitettiin viisitoista, kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta sitten? Miltä näytti edistykselliselle työkollektiiville annettu kunniapunalippu? Kuinka ämpäri-verhoilu rikastuttaa ympäristöä? Kaikkiin näihin ja moniin muihin kysymyksiin saatte vastauksen, kun tulette meille! Ravintolassa venäläinen ruokalista. Viikonloppuisin venäläistyylistä elävää musiikkia. Jos olet kiinnostunut kommunismiajasta, tule Artekiin!

Kuressaare Kuursaal Lossipargi 1, Kuressaare, puh. +372 45 39749, +372 45 39019. Avoinna su-to 10-22, pe-la 10-24. Kahvila-ravintola ja baari. Saarenmaa, keskikaupungin lähellä, maalauksellisessa puistossa Kuressaaren piispanlinnan vieressä.Kahvila-ravintolassa 60 paikkaa, baarissa 30 paikkaa, teatterisalissa 120 paikkaa. Iltapäivätanssit joka tiistai 15-17. Tanssimusiikista vastaa kansansoitinyhtye “Anna Minna”.

Ravintola Kass Vallimaa 5a, Kuressaare, puh +372 45 24 640, fax +372 45 24 636, e-mail: kass@kak.oesel.ee, www.saaremaa.ee/mardi. Herkullisia ruokia ja kauniita juhlapöytiä vaativampaankin makuun. Juhla-ateroita, vastaanotto- ja muita juhlallisia tilaisuuksia teille sopivassa paikassa.

Kaali Trahter (kievari) Kaali, Pihtlan kunta, Saarenmaa, puh/fax +372 45 91 182, e-mail: info@kaalitrahter.ee, http://dolomiit.kaalitrahter.ee. Kaali Trahter sijaitsee Pihtlan kun-

nassa, 150 metriä Kaalin meteoriittikraaterista. Sesonkiaikana on avoinna kaksi kansallistyylistä viihtyisää salia, jossa palvelevat kansallispukuiset tarjoilijat. Palvelemme myös ryhmiä.

Hiidenmaa

Vierasmaja & Ravintola Viinaköök Sadama 2, Kõrgessaare, Hiidenmaa, puh +372 46 93 337, fax +372 46 93 172. Viinaköök on ainoa alkuperäisessä muodossaan säilynyt rakennus Kõrgessaaren kartanosta. Vierastalossa on yhdeksän kahden hengen huonetta. Ravintolassa on hyvä keittiö ja 70 istumapaikkaa. Etukäteistilauksesta järjestämme ryhmäruokailuja. Neuvottelutila 20 henkilölle.

venäläiset ravintolat Troika – venäläinen ravintola ja kievari Raekoja plats 15, puh. +372 6 276 245, e–mail: restoran@troika.ee, www.troika.ee. Avoinna 11–24. Romanttinen, melkein mystinen ilmapiiri kellariravintolassamme täytyy kokea. Elegantti sisustus ja kynttilän valo saavat sinut tuntemaan olosi kuin Tolstoin novellissa. Laaja valikoima, miellyttävä palvelu ja yllättävän edulliset hinnat!

kahvilat Coffer Puh. +372 6 464 265. Vanaturu Kael 8, Viru-kadun jatkeena Raatihuoneen vieressä. Avoinna joka päivä 9 –. Coffer on oikea matkaajan makuarkku ja kuuluisa lankkupaikka keskellä vanhaa kaupunkia. Toistaiseksi Coffer tunnetaan parhaiten Lankkuaamiaisestaan.

Turvallinen ja mutkaton paikka nauttia vaikka lounasta tai istua iltaa. Täydet anniskeluoikeudet.

Rosso Express Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/ Prisma), puh. +372 6 059 583. Avoinna 8–22. Moderni kahvila, sata istumapaikkaa. Paljon erilaisia kahvilaatuja, myös mukaan.

Kahvila Mere pst 4 (Rotermannin kauppakeskus 3 krs). Turistibussien parkkipaikka Viru hotellista 100 m. Keskustan isoimmat pippuripihvit uskomattomaan hintaan!

Kahvila Elsebet Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 998, fax 6 440 947, avoinna 8–20, e-mail: peppersack@peppersack.ee, www.peppersack.ee. Varhain aamulla odottavat teitä uunilämpimät pullat ja piiraat.

Saarenmaa Teatri kohvik

Tallinna 20, Kuressaare, puh. +372 52 899 45. Avoinna ke–la 12–23. Kahvin viereen kakut, piirakat, alkoholijuomat. Lauantai-iltaisin elävää musiiikkia. Teatterin snapsi, kahvi konjakin kera 30 kr. (noin 2 euroa). Mahdollisuus tilata teatterin ekskursioa.

Pärnu ja Länsi-Viro Sõõriku baar Pühavaimu 15, Pärnu, avoinna ma–pe 7.30–20, la 9–20, su 9–17. Munkit, kotitekoiset leivonnaiset ja konditoriatuotteet.

Kadri Kohvik Nikolai 12, Pärnu, puh +372 44 45 334, avoinna ma–pe 7.30–22, la 9–22, su 9–17. Virolaiset perinneruuat.

pizzaa Rosso Express

Saaren suurin ja suosituin kansainvälinen yökerho keskellä kaupunkia. Yökerhossa 500 asiakaspaikkaa. Paikalla Viron suosituimmat DJ:t ja kesän parhaimmat esiintyjät. Divassa tavataan! Tervetuloa!

pubit ja baarit Lasso baar Mere pst 6 a, www.lassobaar.ee. Avoinna joka päivä 10–06. 100 metriä Viru hotellista, kaksi lavaa, kaksi private-show tilaa.

Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/ Prisma), puh. +372 6 059 581. Avoinna 8–22. Pannupizzat, myös mukaan.

menopaikat Tartto ja Etelä-Viro

PIZZA Americana®

Püssirohu Veini Kelder (viinikellari)

Müürivahe 2 (vanhassa kaupungissa). Avoinna 11.30– . Pizza – joka ei enää ole pizzaa vaan gourmet elämys. Americana pizzoja on kahta kokoa, normaali, jonka syöt yksin tai kaksin ja suuri, josta riittää vatsan täytettä jopa kuudelle. Syö viihtyisässä ravintolassamme tai nouda/ tilaa pizzat mukaasi tai suuremmalle porukalle töihin, kotiin, hotelliin, matkalle ja vaikkapa piknikille puhelinnumerosta: +372 6 448 837. Täydet anniskeluoikeudet.

yökerhot Mirtake baari Väike-Karja 1, puh. +372 6 443 006, e-mail: mirtake@hot.ee, www.hot.ee/mirtake/ Nonstop, striptease.

Saarenmaa Nightclub Diva

Raekoja 8, Kuressaare, puh +372 45 36 913, avoinna ke–su 22.00 alkaen. www.nightclubdiva.com.

Lossi 28, puh. +372 7 303 556, www.pyss.ee/vein.htm. Avoinna ti–la 14–01. 35 paikkainen viinikellari, jossa 500 erilaista viiniä, luettelossa 2000 viiniä. Voit nauttia viinistä paikan päällä sikarin kanssa tai ostaa pullon mukaasi. Viinikellarilla on oma ruokalista. Hyvä konjakkija sikarivalikoima.

Püssirohukelder Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su12–24. e–mail: pyss@pyss.ee, www.pyss.ee. Legendaarinen krouvi Tarton keskikaupungissa. 1700-luvulta peräisin oleva kaupungin omaperäisin ja kiinnostavin rakennus on restauroitu ravintolaksi. Patentoid ut talon ruuat, talon bändi, talon olut – Püssika Punane 40 kr. litra. Joka ilta elävää musiikkia. Ryhmille on oma ruokalista. Lämpimällä säällä on avoinna kesäisiä grilliherkkuja tarjoava ulkoilmaravintola.

Zum Zum Küüni 2, Tartto, puh. +372 7 441 438. Avoinna ma–la 10–01, su 11–24, www.karsumm.ee. Suurenmoinen kohtauspaikka Tarton sydämessä. Todella hyvät ruuat, erinomainen viini- ja olutvalikoima. Katso isolta kankaalta parhaat urheiluottelut. 80 paikkaa, lisäksi kesäkahvilassa 60 paikkaa. Nyt myös avattu internetpiste.

jazzia Jazz-Café Ringi 11, Pärnu, puh. +372 44 275 46, e–mail: jazzcafe@hot.ee www.hot.ee/jazzcafe. Avoinna joka päivä 10-24. 30 paikkaa. Annokkset aamiaisesta illalliseen, alkoholijuomat, suuri valikoima espresso -juomia. Jazz-musiikkia, perjantaisin elävää musiikkia klo 20 alkaen. Joka kuukausi vaihtuvat valokuvanäyttelyt. Myös ryhmäruokailut. Piano käytössänne – tule ja soita. Kesällä avattu iso 45-paikkainen terassi.

vapaa–aika Tallinn Bowling Ku:lsa:l Bowling & biljardi, Mere pst. 6 E, puh. +372 6 616 682, e–mail: bowling@kuulsaal.ee, www.kuulsaal.ee. Avoinna ma–to 11–23, pe 11–02, la 10–02, su 10–23.

Tallinnan Eläintarha Paldiski mnt 145, puh. +372 6 943 300, avoinna marras- – helmikuu 9–15, maalis-, huhti-, syys- ja lokakuu 9–17, touko- – elokuu 9–19. Koko perheen kanssa eläintarhaan! Pohjoismaiden jännitävimmät kokoelmat! Yhteydet: johdinautot 6 ja 7, bussit 21 ja 22. Pysäkki Zoo.

golfia Niitvälja Golf Niitvälja, Keila. Caddiemaster puh/fax +372 6 780 454, www.egk-golf.ee. Peliaikoja riittää kaikille!

matkatoimistot Matkatoimisto Restling Gonsiori 21, Tallinna, puh. +372 6 114 416, fax +372 6 421 864, e-mail: info@restling.ee, www.restling.ee. Järjestämme: lomamatkoja, konferensseja, spapaketteja ja aktiiviloma-paketteja.

Matkatoimisto Lomapallo Hämeentie 40, Helsinki, puh. +358 9 586 8570, fax +358 9 586 85 757, www.kolumbus.fi/lomapallo. Hemmottelulomat, kylpylälomat jne.

linja-autoasema Lastekodu 46, puh. +372 6 800 900. Raitiovaunut 2 ja 4. Tallinnan raitiovaununeuvonta puh. +372 6 269 333, johdinautoneuvonta puh. +372 6 269 222

autovuokraamot Auto Pluss OÜ Kadaka tee 42c, puh. +372 55 911 980. Autovuokraus Tallinnassa. Luotettava palvelu, asialliset autot, saatavana myös farmariautoja sekä automaattivaihteistolla varustettuja autoja. Päivähinnat 500–600 kr ilman km-rajoitusta. Auton tuonti satamaan tai lentokentälle veloituksetta. Useimmissa autoissa ilmastointilaite. Vi betjänar också på svenska.


26

SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

mmm © The Baltic Guide

galleriat

mitä missä milloin

Pärnu ja Länsi-Viro

Lühikese Jala Galerii

Halinga keskus

Lühike Jalg 6, puh./fax +372 6 314 720. Avoinna ma–pe 10–18, la–su 10–17. Viron taideteollisuus, kobelliini, silkki, lasi, keramiikka, nahka, metalli.

Via Balticaa myöten Tallinnasta 100 km Pärnun suuntaan, puh +372 44 97 199, fax +372 44 97 198, numerosta +372 56 266 166 suomenkielinen palvelu. Kauppakeskuksessa on seuraavat kaupat: Alkoholimyymälä, missä suuri valikoima Livikon tuotteita sekä olutta, makeisia ym. Kristallimyymälä, matkamuistomyymälä, pellavamyymälä. Naisten muotiliikkeitä. Saunatarvikkeiden myymälä. Halinga keskuksesta voit tilata myös majoitusta. Tervetuloa Halingaan!

Portaal – Viron taideteollisuuden galleria Vene 16, puh. +372 6 464 209. Avoinna ma–pe 10–18, la–su 10–17. Viron taideteollisuus, kobelliini, silkki, lasi, keramiikka, nahka, metallia.

Galerii Magnon Vene 19, Tallinna, puh./fax +372 6 464 115, GSM +372 50 395 13, e-mail: magnongalerii@hot.ee. Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16. Virolaisten, venäläisten, ja ranskalaisten ammattitaiteilijoiden nykytaidetta. S. Semerikov, A. Lill, A. Strahhov, Makar. Näyttelyn myytävät teokset vaihtuvat kuukausittain. Syyskuussa hopeasta ja pronssista valmistettuja pieniä patsaita. Järjestämme kansainvälisiä näyttelyitä Virossa ja muualla. Galleria Magnon on Viron Kaubandus-Tööstuskojan jäsen.

Citymarket

Catalog myymälä

Lootsi 7, avoinna joka päivä 9–23.

Tartu mnt. 35, avoinna ma–pe 10–19, la 10–17, su 10–15.

Rotermanni Keskus (kauppakeskus) Mere pst. 4, puh. +372 6 141 000. Avoinna ma–la 8.30–20, su 8.30– 17. Matkustajasataman, Viru hotellin ja vanhan kaupungin lähellä, 10 min. kävelymatka satamasta keskustan suuntaan.

Continental Moda

Merekeskus

Dunkri 6, Tallinna, puh. +372 6 286 584, fax +372 6 286 583. Mere pst 8, Tallinna. Avoinna 9–19. Rüütli 31, Pärnu. Avoinna ma–su 10–19.

Mere pst. 10, 10111 Tallinn, puh. +372 6 441 188, fax +372 6 440 887. Avoinna ma–la 8–18, la–su 8–19. Kaikki tavarat yhdestä paikasta! Tehdasvalmisteet, urheilu- ja vapaa-ajanvaatteet, kalastustarvikkeet, kukat, rahanvaihto, kristalli, cd:t, dvd:t, videot, tekstiilituotteet, meripihkatuotteet, kansallisin kuvioin kuvioidut neuletuotteet. 250 m satamasta. Alkoholimyymälä avoinna 24 h. Tervetuloa!

Tartu mnt. 24, (Stockmannin vastapäätä), puh. +372 6 620 232. Elegantit jakkupuvut ja leningit, hääpuvut, laukut ja käsineet.

Lina Classic

Kristiine Prisma

Tammsaare tee 116 (Mustamäe Kauppakeskus), puh. +372 6 809 700, fax +372 6 809 709, e-mail: mustamae@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Rocca al Mare Prisma Paldiski mnt 102 (Rocca al Mare Kauppakeskus), puh. +372 6 659 000, fax +372 6 659 040, e-post: roccaalmare@pris mamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

WW Passaaz Aia 3/Vana-Viru 10, lähellä Viron porttia (Viru värav), puh +372 6 271 200, fax +372 6 271 202, avoinna ma–la 10–20, su 10–17. Ostoskeskus vanhan kaupungin keskustassa. 33 liikettä, kahvila, internetyhteys, kauneussalonki, kukkakauppa, lahjojen pakentointi, suutari, optiikkamyymälä ja silmälääkärin vastaanotto.

alkoholikaupat Kauplus Liviko Mere pst. 6. Avoinna ma–la 9–20, su 9–17.

Araxes Vana-Viru 14, avoinna 24 h, Narva mnt. 19/23, Vana-Kalamaja 7 a, avoinna 7–23, Kopli 4, avoinna 7–23.30, Kopli 16, avoinna 7–23.30, Pae 74, avoinna 7–23.30. Edulliset alkoholituotteet. Puh. +372 6 623 648, e–mail: naltu@hot.ee.

Ararat alkoholija tupakkamyymälä Viru 23, avoinna 24 h. Suur-Karja 17/19, avoinna 24 h. Norde Centrum, Lootsi 7, avoinna ma–su 9–21. Laatua jo yli 30 vuotta.

käsityöt palvelumme ja tuotevalikoimamme löydätte seuraavista paikoista: Cash & Carry, Tehnika 5, Kuressaare, Edusta, Toomasta, Rehemäeltä, Rannasta, Kuresaaren tavaratalosta, Liivalta, Orissaaresta, Valjalasta ja monista muista paikoista Saarenmaalta ja Muhun saarelta. Pärnussa: Port Artur 2, Riia mnt. 1 a. Tervetuloa tekemään ostoselämyksiä ja löytöjä myymälöistämme!

ostospaikat

Tartu mnt 87 (Sikupilli Kauppakeskus), puh. +372 6 809 500, fax +372 6 809 609, e-mail: sikupilli@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Mustamäe Prisma

Rävala pst. 3, hotellin lobbybaarissa, avoinna ma–la 8–20, su 10–16. Parhaat Kuubalaiset sikarit ja elegantit Dunhill-tarvikkeet. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteytta puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

Linetten alusvaatteet saatavilla

Sikupilli Prisma

Endla 45 (Kristiine Kauppakeskus), puh. +372 6 809 800, fax +372 6 809 809, epost: kristiine@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

The Havanas Humidor SAS Radisson Hotellissa

kaupat

Liivalaia 53, puh. +372 6 339 500, avoinna ma–pe 9–21, elintarvikeja alkoholiosasto 9–22, la–su 9–20.

Stockmann

Hinnat 50% halvemmat. Jos ostatte vähintään 25 käsinvalmistettua sikaria saatte 5% alennuksen Dunhill tarvikkeista. Ostettaessanne 5 käsin tehtyä sikaria saatte 5% alennuksen tarvikkeista. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteytta puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

Abakhan Fabrics Tallinnassa: Tartu mnt. 58, puh. +372 6 376 140. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–16, raitiovaunut 2, 4, pysäkki ”Bussijaam”, Pärnu mnt. 69, puh. +372 6 461 146. Avoinna ma–pe 9.30–18.30, la 10–16, raitiovaunut 3, 4, 5, pysäkki ”Vineeri”. Tammsaare tee 116, Mustamäe Kaubanduskeskus, avoinna joka päivä 9–21. Tartossa: Rüütli 11, puh. +372 7 441 563. Avoinna ma–pe 9.30–18, la 10–16, Riia 9, puh. +372 7 427 559. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–16. Pärnussa, Hospidali 3, avoinna ma–pe 9–18, la 10–16, Narvassa, Energia 2, avoinna ma–pe 9–18, la–su 10–15. Kankaat, lyhyttavara, langat ja käsityötarvikkeet – joka lähtöön kukkarolle sopivat hinnat!. Valitse tuhansista mahdollisuuksistamme. Tule ja tutustu!

kauppakeskukset Tallinn

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

Salvator, Lina Classic, Pikk 5, Tallinna. Avoinna ma–su 9–19, puh. +372 6 464 119, e-mail: linakaubandus@mail.ru. Laaja valikoima pellavasta valmistettuja vaatteita, kodintekstiilejä ja kankaita. Meidän tuotteemme ovat korkeatasoisia ja ilmavia. Ne säilyttävät kuosinsa jopa kymmenien pesukertojen jälkeen.

Hevostarvikkeiden erikoisliike Paldiski mnt 50 B, puh. + 372 50 79 252, +372 53 410 006. Avoinna ma–pe 10–18, la 11–15. Hevosten ja ratsastajien varusteet, ravi- ja ratsuhevosten välineet sekä tarvikkeet (vähittäis- ja tukkumyynti). Myymälämme sijaitsee Tallinnan Hipodroomin portin vieressä.

Pärnu ja Länsi-Viro

Saaremaa Tarbijate Ühistu Teitä odottavat nykyaikaisella tekniikalla varustetut myymälämme. Hyvätasoisen

Müürivahe 17, Tallinna, avoinna ma–pe 9–18, la 10–16, Uusi laajennettu myymälä, Mahtra 30 A, avoinna ma–pe 9–19, la 10–16, Sadamarket, Sadama 8, Mustamäen kauppakeskus, myymälä 26, avoinna joka päivä 9–21, Munga 10, Tartto, avoinna ma–pe 9.30–18, la 9.30–16, Lossi 26, Viljandi, avoinna ti–pe 10–18, la 10–16. Tallinna 3, Kuressaare, avoinna ti–pe 10–18, ma ja la 10–16, Rüütli 22, Pärnu, avoinna ma–pe 10– 18, la 10–15. Laaja valikoima naisten alusvaatteita ja uimapukuja virolaiselta valmistajalta.

Tallinn Claire Crystal Sadamarketissa, Sadama 8, I ja II kerroksessa, avoinna joka päiva 8–19. Kristiine Keskus, Endla 45, I kerroksessa, avoinna joka päivä 10–21. Viron suurimman kristallin maahantuojan omat myymälät. (AS Karlev Ltd. Elektroni 2, Tallinn, puh +372 6 579 687) Tervetuloa tekemään parhaita kristalliostoksia.

Hansa Lina Suur-Karja 5, puh +372 6 446 359, avoinna joka päivä 9–19. Sijaitsemme Vanhassakaupungissa. Pellava, pöytäliinat, vaatteet, verhot, lakanat, kankaat. Tervetuloa edullisille ostoksille. Laajasta valikoimastamme erilaisia pellavatuotteita.

Hot Lips – eroottinen ostosparatiisi Sadama 8, Sadamarket, 2 krs., avoinna joka päivä 8–19, www.hotlips.fi. 50 m A-terminaalista.

Pärnu ja Länsi-Viro Puhhi Pood lastentarvikkeet

Karja 1, Pärnu, puh. + 372 56 692 194. Avoinna ma–pe 9.30–17, la 9.30–14. Suuri valikoima turvakehtoja, vaunuja, turvaistuimia Maxi-Cosi, Graco, Emmaljunga, CAM, Marco, ABC-Design. Vauvojen tarvikkeet, lasten vaatteet, lelut, rantavaatteet lapsille. Maxi Cosi turvahäkki noin 76 euroa, CAM turvatuoli noin 80 euroa, Maxi Cosi turvatuoli n 124 euroa, Tech Riders lastenvaunu n 156 euroa, CAM rattaat noin 57 euroa. Edulliset hinnat ja hyvä tarjonta. Kaikkea Teidän pienille vauvoille ja esikoululaisille. Tule ja tutustu!

sikarikaupat ja -salongit Tallinn

La Casa Del Habano

Dunkri 2, puh. +372 6 445 647, e–mail: lcdh@havanas.ee, www-havanas.ee. Avoinna ma–la 10–24, su 10–16. Sikarin ystäville aitoja kuubalaisia sikareja ja kaikki sikarin poltoon liittyvät tarvikkeet, lahjapakkauksia yrityslahjoiksi tai vaikkapa tuliaisiksi. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteyttä puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

The Havanas Humidor Lentokentällä Lennujaama tee 2, Lentokentän Tax-Free sektorissa, valuutanvaihtopisteen vieressä, Gate 1 & 2 vastapäätä. Avoinna joka päivä niin pitkään kuin koneita lentää.

Kodukäsitöö – Virolaisen käsityön edistämiskeskus Kuninga 1, avoinna ma–la 9–18, su 9–16, Müürivahe 17, avoinna ma–la 9–17, Demini Kaubamaja, Viru 1, avoinna ma–la 10–19, su 11–17, puh. +372 6 314 076.

Jardin Apteegi 3, puh. +372 6 314 625. Avoinna ma–la 9–20, su 9–17. Voorimehe 4, avoinna 9–19. Pellavaiset, villaiset neuleet (pitsiliivi 19,50e), keramiikka, puutyöt, lasi, kristalli, taontatyöt, tekstiilit, leikkikalut, tuohituotteet.

annetaan vuokralle Annetaan vuokralle Tallinnassa uudessa talossa luksus-asunto, 83 m2, 3 krs, rauhallisella alueella, merenrannalla, vanhankaupungin ja sataman lähellä. Luksus merinäköala. Olohuone, kaksi makuuhuonetta, keittiö, saunaosasto, erillinen WC, 10 m2 täyslasitettu terassiparveke, autopaikka sisäpihalla. Sisältää kaiken kodintekniikan (pesukone, mikro, TV jne.). Olohuonessa takka. Osaksi kalusteltu. Mielellään pitkäaikainen vuokrasopimus. Vuokra 15 000 kruunua eli noin 970 euroa, sisältäen yhtiövastikeen, veden, sähkön, lämmön ja autopaikan. Tiedostelut Markku Nissinen, puh +372 53 999 175. Huoneisto Vanhassakaupungissa OldHouse apartments/guesthouse. Uus 22, puh +372 6 411 464, e-mail: info@oldhouse.ee, www.oldhouse.ee. Annamme lyhyeksi tai pitkäksi aikaa vuokralle huoneistoja kaikilla mukavuuksilla Tallinnan Vanhastakaupungista.

Tallinnan Turisti-info Niguliste 2 / Kullasepa 4, puh. +372 6 457 777, fax 6 457 778, avoinna ma–pe 9–18, la–su 10–17.


SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

27

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK.

mitä missä milloin

© The Baltic Guide

Kota, joka on sisustettu metsästyshenkisesti eläinten taljoilla. Kodan keskellä on avotulipaikka, jossa voi valmistaa ruokia. Karavaanipaikkoja, kalansavustusuuni, pallokenttä. Mahdollisuus lainata ilma-aseita ja polkupyöriä. Talon erikoisuus ovat kotona kasvatetut villisiat, joita voi jopa koskettaa käsin, ruokkia ja kuvata. Järjestämme etukäteen varattaessa pienlaivamatkoja Abrukan saarelle tai huviajelua merellä sekä metsäeläinten ja lintujen tarkkailua ammattioppaan kanssa.

Kadri Hotelli Upa kylä, Kaarman kunta, Saarenmaa, puh +372 45 24 633, +372 45 33 285, fax +372 45 24 636, e-mail: kadri@kak.oesel.ee, www.saaremaa.ee/mardi. Hotellissa on interiööriltään 37 samanlaista kahden hengen huonetta, sauna, lobby-baari ja kokoustilat. Sijaitsemme vain 5 km etäisyydellä Kuressaaren keskustasta, silti tarpeeksi kaukana kaupungin melusta.

Haapsalu Haapsalu Hotelli Posti 43, Haapsalu, puh +372 47 33 347, fax +372 47 33 191, e-mail:exotrade@hot.ee. Sijaitsemme keskikaupungilla, pääkadun varrella, samassa talossa kuin yökerho Africa ja tavaratalo. Hotellissa on 38 huonetta, lobbybaari, kokoushuone ja konferenssisali.

hotellit ja kokoustilat Tallinna ja Pohjois-Viro OldHouse apartments/guesthouse Uus 22 (vanhassa kaupungissa), puh. +372 6 411 464, e-mail: info@oldhouse.ee, www.oldhouse.ee. Pieni kotoisa paikka Tallinnan keskustassa, satamaan vain 300 metriä. Edulliset hinnat, alk. 290 kr.

Ecoland hotelli Randvere tee 115, Tallinna, puh. +372 6 051 996, fax +372 6 051 998, e-mail: ecoland@ecoland.ee, www.ecoland.ee Suurenmoinen ravintola, neuvotteluhuoneet, venäläiset saunat, kylpyallas. UUSI TERVEYSKESKUS! Edulliset hinnat!

Kullassepa Residence Kullassepa 9/11, puh +372 6 142 442, gsm +372 50 48 787, e-mail: residence@residence.ee, www.residence.ee. Majoitus Vanhankaupungin südämessä Raatihuoneen torin vieressä. Kuusi kalustettua huoneistoa. Kaksi yksiötä (44 m2), keittiö, WC ja kylpyhuone erikseen. Kolmio (76 m2), suuri keittiö, kaksi kaksiota (76 m2), toisessa asunnossa sauna ja olohuoneeseen avautuva keittiö, kaksikerroksinen kaksio (59 m2). Sisustuksessa säilytetty elementteja 1800-luvulta. Hinnat alk. 700 kr/vrk (noin 45 euroa) riippuen huoneiston suuruudesta ja huoneiden määrästä.

Barons Hotelli Suur-Karja 7/Väike-Karja 2, puh +372 6 999 700, varauspuh +372 6 999 702, e-mail: barons@baronshotel.ee, www.baronshotel.ee. Bisnesluokan hotelli Vanhassakaupungissa: 34 huonetta, ylhäinen juugendilaistyylinen hotelli. Konferenssisali 25:lle henkilölle, sauna, viinikellari, ravintola avoinna 12–23. Lobbybaari avoinna 8–02.

Kalvi Mõis Hotel Kalvin kylä, Aserin kunta, Ida-Virumaa, puh +372 33 95 300, fax +372 33 95 301, Sagadi kartano e-mail: kalwihotell@kalwimois.ee, www.kalvi-hotel.com.

Pärnu ja Pärnumaa Maritime Hotelli Seedri 4, 80012, Pärnu, puh. +372 44 789 10, fax +372 44 789 04, e-mail: maritime@www.ee, www.ee/maritime. Viihtyisä 70-paikkainen hotelli Pärnun keskustan tuntumassa, lyhyen matkan päässä rannalta. Hotellissa on ravintola, kokoustilat 40:lle hengelle sekä maksuton pysäköinti hotellin asiakaille. Hinnat 790–990 kr./huone.

Best Western Hotel Pärnu Rüütli 44, 80011, Pärnu, puh. +372 44 789 11, fax +372 44 789 05, e-mail: hotparnu@www.ee, www.ee/hotparnu. Nykyaikainen kolmen tähden hotelli aivain kaupungin keskustassa. 80 huonetta. Huoneissa puhelin, TV, minibaari, hiustenkuivaaja, korttilukko ja mahdollisuus kytkeä modeemi. Embecke a’la carte ravintola ja pianobaari palvelevat joka päivä 12–24. Huoneet tupakoimattomille, allergikoille ja liikuntarajotteisille. Kokoustiloja 4–70 hengelle, 2 saunaa porealtaineen, kuntosali, hieroja, kosmetologi, parturi-kampaamo, solarium, jalkahoito ja matkatoimisto. Hinnat alk. 1100 kr./huone.

huoneet yhdelle tai kahdelle henkilölle, junior- Marine de Lux -ja Admiral -sviitit. Huoneissa puhelin, tv, suihku, wc. Huoneet tupakoimattomille ja allergikoille asiakkaille. Brasserie ja lobby-baari avoinna 12–24. Seitsemän erikokoista konferenssisalia 5–500 henkilölle, kauneushoitola, kampaamo, kosmetologi, manikyyri, pedikyyri, solarium, hieroja ja yrttikylvyt. Hotellin 5. kerroksessa sijaitsevasta yökerhosta Cafe Marina avatuu lumoava näköala Pärnun lahdelle. StrandSpa - saunat, hierontaallas, lastenallas ja 16 metrinen uima-allas. Yksityissaunassa helmiallas. Lisäksi autotalli, pysäköintipaikka, kassakaapit, valuutanvaihto, biljardi, kuntosali, hissit. Huoneiden hinnat kesäkausina alkaen 990.kruunnua ja syksystä lähtien 690.- kruunua.

Viiking Hotelli Sadama 15, Pärnu, puh. +372 44 31 293, info ja varaukset: +372 44 31 495, fax +372 44 31 492, e-mail: viiking@online.ee, www.viiking.ee. Nykyaikainen hotelli-terveyskeskus sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan etäisyydellä Pärnun keskustasta ja merenrannasta. 80 huonetta, joissa 160 vuodepaikkaa. Suihku, WC, puhelin, kelloradio, SAT-TV. Hieronta, vesihoito, lämpöhoito, sähköhoito, liikuntahoito, rentoutushoito, tutkimukset, lääkärin konsultaatiot. Kauneushoitola, saunat, neuvotteluhuone, luontaistuotemyymälä, kahvila-baari, ravintola, kauppa, hammaslääkäri. Hoitopakettien hinnat alkaen 430.- kr/vrk/henk. Sis. majoitus, täysihoito, aamusauna, 3 hoitoa päivässä (ma–pe), lääkärin vastaanotto.

Metsa-Kodu majoitus P. Kerese 5, Pärnu, puh. +372 44 718 60, e-mail: metsakodu1@hot.ee. Majoitus ranta-alueella, keskikaupungin lähellä. Edullinen ja hiljainen paikka perheille.

Lepanina Hotelli Kablin kylä, 86002, Pärnumaa, puh. +372 44 373 68, 65 161, puh./fax +372 44 650 24, e-mail: lepanina@lepanina.ee, www.lepanina.ee. Hotellissa 99 paikkaa, kesämökeissä 100 paikkaa, ravintola, baari, saunatilat, seminaaritilat, hieronta, hoitokylvyt, minigolf, biljardi, lentopallokentät, lohenpyynti.

Hotelli Bristol Rüütli 45, Pärnu, puh +372 44 31 450. Täydelliset mukavuudet ja asiakaskeskeinen palvelu. Bristol, hotelliloman ja liike-elämän sydän Pärnussa.

Hotelli Victoria Kuninga 25, Pärnu, puh +372 44 43 412, e-mail: victoria@hot.ee, www.hot.ee/victoria. Täydelliset mukavuudet ja asiakaskeskeinen palvelu. Victoria, hotelliloman ja liikeelämän sydän Pärnussa.

Villa Katariina Hotelli Mere pst 14, Pärnu, puh +372 44 64 999. 13 kahden hengen huonetta. Hotellissa ravintola, kokoustilat 20 henkilölle.

Konse Puhkeküla Suur-Jõe 44 a, Pärnu, gsm +372 53 435 092, fax +372 44 75 561, e-mail: info@konse.ee, www.konse.ee. Lomakylä caravaanareille Pärnussa. Sijaitsemme Pärnun keskustassa Pärnujoen rannalla, majoitus 38:lle, hinnat alkaen 450 kruunua (29 euroa) kahden hengen huone, 40 matkailuvaunupaikkaa, sauna takkahuoneineen, telttojen vuokraus, moottoriveneiden vuokraus.

Strand SPA & Conference Hotel

OÜ Tanni-Vakoma Majutusbüroo

A.H. Tammsaare 35, Pärnu, puh. +372 44 753 70, fax +372 44 753 71, e–mail: sales@strand.ee Hotellissa 187 huonetta, normaalit ja businessluokan

Hommiku 5, Pärnu, puh. +372 44 310 70, fax 372 44 275 86, e–mail: tanni@online.ee. Edullinen majoitus omakotitaloissa ja asunnoissa.

Koidulapark Hotell Kuninga 38, Pärnu, puh +372 44 77 030, fax +372 44 77 033, www.koidulaparkhote ll.ee, avoinna 1. huhtikuuta–31. lokakuuta. 39:nen huoneen matkailijahotelli Pärnun keskikaupungissa.

Mokan lomatalo Lemmetsan kylä, Audrun kunta, Pärnumaa. Puh. +372 44 745 69, +372 56 695 156, e–mail: sirjetreimann@hotmail.com, www.hot.ee/mokatalu. Sijaitsemme 10 kilometrin päässä Pärnun keskikaupungilta, 6 kilometriä merenrannasta. Löydätte meidät Nurme-Pärnun maantien varresta. 6 karavaanipaikka, 10 telttapaikkaa, nuotiopaikka, kori- ja lentopallokenttä, grillikatos, solarium, sauna uima-altaineen, takkahuone, kokoustila. Talossa 6 huonetta 2:lle, 3:lle ja 4:lle hengelle, lisäksi yksi huone 9:lle hengelle. Järjestämme matkoja Länsi-Viron saarille. Jos olet kyllästynyt kaupungin meluun, tule ja nauti lomasta Mokan lomatalossa.

Saarenmaa SÜG Hostel Kingu 6, Kuressaare, puh. + 372 45 543 88, + 372 51 848 14, e–mail: aado@syg.edu.ee, www.syg.edu.ee. Mukava ja kukkarolle ystävällinen. 2- ja 4- hengen huoneet.

Linnahotelli Lasteaia 7, Kuressaare, puh +372 45 31 888, fax +372 45 33 688, e-mail: linnahotell@kontaktid.ee, http://linnahotell.kontaktid.ee

Vierastalo Mardi Vallimaa 5a, Kuressaare, puh +372 45 24 633, +372 45 24 644, fax +372 45 24 636, e-mail: mardi@kak.oesel.ee, www.saaremaa.ee/mardi. Vierastalossa on 26 huonetta, kokoustilat 70 henkilölle. Suihku ja WC on yhteinen kahta huonetta kohti. Sisäpihalla on pysäköintialue.

Järve lomatalo Järven kylä, Salmen kunta, Saarenmaa, puh. +372 45 714 79, +372 52 09 181, e–mail: jarvetalu@hot.ee, www.hot.ee/jarvetalu. Sijaitsemme 16 km päässä Kuressaaren kaupungista. Hiekkarantaan ja mereen 600 m. 1 lux- huone jossa wc, suihku ja TV. Mahdollisuus vuokrata sauna takkahuoneen kanssa. Yksi iso perhehuone, 3 huonetta leveän sängyn ja yhden tai kahden pienen sängyn kanssa. Pihalla romanttinen ulkotakka ja grillausmahdollisuus. Kolme neljän hengen leirintämökkiä.

järjestämistä. Majoitus on kahden hengen huoneissa 22:lle. Lisäksi on sauna, takkatupa, pallokentät, nuotiopaikat, mahdollisuus telttailuun ja asuntovaunujen käyttöön.

Kure Turismitalu Tallinna–Tartto maantieltä 200 m, Tartosta 7 km. puh./fax +372 7 494 705, GSM +372 50 474 12, +372 55 996 456, e–mail: kuretalu@kuretalu.ee, www.kuretalu.ee. Tilauksesta ryhmille nopea ruokailu. 30 henkilölle huoneet, joissa WC ja suihku. Huone ja aamiainen yhdelle ihmiselle maksaa 300 kr, kahdelle 500–600 kr, ryhmille (alk. 15 ihmistä) 220 kr. Hintoihin lisätään alv. Meillä on 26 -paikkainen kokoushuone, 50- paikkainen sali, baari, sauna, autokaravaanien paikat. Tarvitaessa kuljetus paikan päälle Tartosta tai Tallinnasta, myös kiertoajellut pieniryhmille ympäri Viroa (8 henkeä). Esim. haku Tallinnasta 800 kr.

Marjan Maja Ranna kylä, Palan kunta, Jõgevan maakunta, puh/fax +372 77 65 366, GSM +372 52 85 943, e-mail: marja@marjanmaja.com, www.marjanmaja.com. Suomalainen B&B Majatalo Peipsin äärellä. 6 huonetta, 14 vuodepaikkaa. Tervetuloa!

Heleni Maja

Tartto ja Etelä-Viro

Pajusi mnt 12, Põltsamaa, puh +372 7 762 720, fax +372 7 762 721, e-mail: helenimaja@hot.ee, www.helenimaja.ee. Sauna ja takkahuone, konferenssisali, sviitti, 1–2 hengen huoneet.

Tartu Hotelli

Barbara Pubi

Soola 3, Tartto, puh. +372 7 314 300, fax +372 7 314 301, e-mail: info@tartuhotell.ee, www.tartuhotell.ee. Tartu Hotell sijaitsee Tarton keskikaupungissa, vain parin minuutin kävelynmatkan päässä vanhasta kaupungista. Viisikerroksisessa hotellissa on yhden-, kahden- ja kolmen hengen huoneita. Tupakoimattomille löytyy erilliset huoneet. Lisäksi hotellissa on kokoushuone, internet-yhteydet, ravintola, terveys- ja kauneuskeskus sekä sauna. Tervetuloa!

Vikerkaare Vierastalo Vikerkaare 40, Tartto, puh. +372 7 421 190, fax +372 7 421 192, e-mail: tdc@hot.ee, www.hot.ee/tdc. Rauhallisella ja turvallisella asuinalueella Tartossa. 3 yhden ja 5 kahden hengen huonetta, 1 kahden huoneen yhdistelmä, 1 huone ja sauna. Konferenssisali, SatTV, pysäköintialue, internet. Takaamme vieraidemme turvallisuuden, runsas aamiainen.

Tampere Maja Jaani 4, Tartto, puh +372 7 386 300, e-mail: maja@tamperemaja.ee, www.tamperemaja.ee. Viihtyisä majapaikka on aivan Tarton keskustassa. 12 vuodepaikkaa. Sauna, kokoustiloja, valvottu sisäpiha autolle. Suomenkielinen palvelu.

Rehe Hotelli Võru 235, Tartto, puh +372 7 307 287, fax +372 7 307 288, e-mail: rehehotell@rehehotell.ee, www.rehehotell.ee. Majoitus sata paikkaa, kymmenen yhden hengen huonetta, 38 kahden hengen huonetta, 11 luxus huonetta, 1 sviitti. Huoneet myös tupakoimattomille ja allergikoille. Ravintolassa on 120 paikkaa. Sauna, jossa takka ja uima-allas sekä biljardi. Konferenssisalissa 100 paikkaa. Hotellilla on valvottu pysäköintialue.

Ilmatsalu Motelli Ilmatsalu, Tarton maakunta, puh. +372 7 499 135, fax +372 7 499 173, GSM +372 55 446 90, e-mail: ilmatsalu.motell@neti.ee, http:// www.hot.ee/ilmatsalumotell. 10 kahden hengen huonetta, joiden hinnat ovat 350–590 kr. Lisävuode 120 kr, lapset alle 6 vuotta ilmaiseksi. Hinta sisältää aamiaisen. Karavaanareille pysäköintipaikka, sähkö 130 kr, telttapaikka 50 kr. Sauna, ryhmille ruokailu tilauksesta. Juhlasaliin voidaan kattaa juhlapöytä 100 henkilölle.

Verevi vierastalo H.Raudsepa 2, Elva, Tarton maakunta, puh +372 7 457 084, www.verevi.ee. Verevi vierastalo Elvassa tarjoaa lomailumahdollisuuksia, seminaarien ja neuvotteluiden

Tarton maakunta, Rannun kunta (Tartosta 38 km), puh. +372 7 454 249, +372 52 456 50, www.barbarapub.ee, (katso ohjelmaa ja ajo-ohjeet). Avoinna ma– to 11–24, pe–la 11–03, su 11–22. Majoitus kymmenelle, kaikki mukavuudet, sviitti saunoineen. Pubissa sali 30:lle henkilölle. Laaja valikoima laadukkaita ruokia, ensimmäisen kerroksen sali 70 henkilölle, II kerroksen sali 60 henkilölle, ulkoterassi ja takka 30 henkilölle, olutteltta. Suuri tanssisali, elävää musiikkia, Viron tunnetuimmat bändit, biljardisali, striptease-show, tanssiryhmät, sauna. Aterioiden kotiinkuljetus 70 km:n säteellä. Pikkubussikuljetus. Tulemme Teitä vastaan Tarttoon tai Tallinnaan. Bussilla oven eteen, meillä on laaja, valvottu pysäköintialue. Toiveenne täytetään tilauksesta!

Hotelli ja kokouskeskus Taageperan linna Taageperan kylä, Helmen kunta, Valgamaa, puh +372 76 35 590, e-mail: taagepera.loss@kodu.ee, www.taageperaloss.ee. 60 paikkaa, kokoussalit, joissa 12–100 paikkaa, ravintola Anna-Sophie, sauna, fasaanifarmi, elämän voiman torni.

huoltoasemat Pärnu ja Länsi-Viro Saare Kütus, Roonimäen huoltoasema Kuressaare, (Kuivastun maantien ja kiertotien läheisyydessä). Avoinna 24 h. Autojen pesu, huoltamo, myymälä ja kahvio. Nesteen bensat ja dieselpolttoaineet. Suuri öljyvalikoima.

Saare Kütus Pihtla tee 24, Kuressaare, avoinna 24 h

Saare Kütus Aia 59, Kuressaare, avoinna 24 h

kiinteistövälitys Maakure Kinnisvara TÜ Suur-Patarei 16, puh +372 52 25 311, +372 6 411 198, e-mail: maakure@hot.ee. Suomalainen kiinteistönvälittäjä myy kiinteistöjä, asuntoja, maata ja kesäpaikkoja ympäri Viroa “Avaimet käteen” palvelulla.

myydään asunto/tontti Myydään rakennustontti Tallinnasta n. 80 km 2800 m² (merestä 300 m) rauhallisessa vanhassa kapteenien kylässä. Idyllinen miljöö. Info puh. +372 56 462 334. Myydään kalustettuina vierekkäin sijaitsevat yksiö ja kolmen huoneen asunto Tallinnan Lasnamäen kaupunginosan alusta, Paekaare-kadulta. Matkaa satamasta on noin 5 kilometriä. Kaunis merinäköala. Asuntojen hinnat: 20 000 euroa ja 35 000 euroa. Kuvat löytyvät osoitteesta: www.zone.ee/majad. Yhteydenotot: puh. +372 (0)56 565 667, mauri.abner@radiolinja.ee.

Sijoita Viroon, EU on tulossa Myydään asunto Tallinnan ydinkeskustassa, Viru hotellin vieressä, Narva mnt. 2, 2 huonetta+keittiö, 70,9 m2, 5 krs. Remontoitu, suomalaiset ikkunat ja keittiökalusteet. Sopimuksesta myös kalustettuna. Käy myös toimistoksi. Merinäköala. 67 500 EUR. E-mail: aet.mann@mail.ee, puh +372 50 40 241/Jaan Mann


28

SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

kulttuuri

© The Baltic Guide

teatteria

Tallinna Linnateater Lai 23. Kassa Lai 21, puh. + 372 6 650 800. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–18 2.9. 18 Isad ja pojad (Isät ja pojat) 3.9. 18 Isad ja pojad 4.9. 21 Kaotajad (Häviäjät) 5.9. 19 Mandragora 5.9. 21 Kaotajad 6.9. 19 Mandragora 8.9. 18 Isad ja pojad 9.9. 18 Isad ja pojad 10.9. 19 Isad ja pojad 11.9. 18 Vaene kunstnik (Köyhä taitelija) 12.9. 18 Vaene kunstnik 13.9. 18 Öö on päeva ema (Yö on päivän äiti) 15.9. 18 Öö on päeva ema 16.9. 18 Öö on päeva ema 17.9. 18 Võlumägi (Taikamäki) 18.9. 18 Võlumägi 19.9. 18 Võlumägi 20.9. 19 Mandragora 22.9. 18 Võlumägi 23.9. 18 Kuritöö ja karistus (Rikos ja rangaistus) 24.9. 18 Kuritöö ja karistus 25.9. 18 Kuritöö ja karistus 29.9. 18 Vaene kunstnik 29.9. 18 Öö on päeva ema 30.9. 18 Vaene kunstnik 30.9. 18 Öö on päeva ema

Nukuteater Lai 1, kassa avoinna joka päivä 10–18, puh. +372 6 679 555, e–mail: info@nukuteater.ee 5.9. 18 Vapper keefir (Urhea kefiiri) 6.9. 17 Ashes and Sand 7.9. 10 Pannkoogihommik (Pannukakkuaamu) 12 Vapper keefir 14.9. 10 Pannkoogihommik 12 Pöial-Liisi (Peukalo-Liisa) 12 Vapper keefir 15.9. 19 13+ux

16.9. 17.9. 18.9. 20.9.

11 11 11 10

12 21.9. 10 12 23.9. 10 11 24.9. 10 11 25.9. 10 11 25.9. 11 27.9. 10 12 12 28.9. 10 12 30.9. 10 11 11

Vapper keefir Vapper keefir Vapper keefir Vestame lugu: põdra lotendav kasukas Vapper keefir Pannkoogihommik Vestame lugu: põdra lotendav kasukas Vestame lugu: põdra lotendav kasukas Vapper keefir Vestame lugu: põdra lotendav kasukas Vapper keefir Vestame lugu: põdra lotendav kasukas Vapper keefir Vapper keefir Vestame lugu: põdra lotendav kasukas Vapper keefir Kunksmoor Pannkoogihommik Kunksmoor Vestame lugu: põdra lotendav kasukas Vapper keefir Kunksmoor

Vanalinnastuudio Sakala 3, kassa avoinna ma–la 11–19, su tunti ennen esitystä, puh. +372 6 605 051. 2.9. 4.9. 7.9. 8.9. 9.9. 12.9. 13.9.

19 19 19 19 19 19 19

Bent Bent Bent Bent Bent Bent Bent

Vanemuine Vanemuise 6, Tartto, puh. +372 7 434 059, kassa avoinna ma–la 10–19, tunti ennen esitystä, puh. +372 7 440 165) 17.9. 18 Inetu (Ruma) 18.9. 12 Inetu 19.9. 19 Bajadeer

20.9. 18 Kardemoni linna rahvas ja röövlid (Kardemonin kaupungin kansa ja roistot) 21.9. 14 Kardemoni linna rahvas ja röövlid 24.9. 19 Mitte praegu, kallis! (Ei nyt, rakas) 26.9. 18 Meister ja Margarita 27.9. 12 Kardemoni linna rahvas ja röövlid

Pieni talo Kassa avoinna tunti ennen esitystä, puh. +372 7 440 160. 7.9. 12.9. 13.9. 18.9. 23.9. 24.9.

19 16 18 19 19 12

Mesimees Pühak (Pyhimys) Mesimees Mesimees Mesimees Tulipunane lilleke (Tulipunainen kukka)

Kadrioru loss – väliskunsti muuseum

27.9. 18 Mägede iluduskuninganna (Vuoriston kaunotar) 28.9. 14 Tulipunane lilleke 30.9. 19 Pühak

5.9 6.9 9.9

Soola 5b,Tartto, kassa avoinna ma–la 12–17 ja tunti ennen esitystä, puh. +372 7 441 138.

11.9 12.9 20.9 22.9 25.9 26.9 29.9

11.9. 18 Roberto Zucco 14.9. 19 Roberto Zucco 18.9. 19 Teatrirüütel (Teatterinritari) 19.9. 19 Roberto Zucco 25.9. 19 Roberto Zucco

Arkkitehtuuri- ja taidekeskus

Rotermannin Suolavarasto 05.2004 asti (kellarisali) Arhitektuurijoonis 2 (Arkkitehtuurimuseon uusi vuosinäyttely)

Pysyvä näyttely 1500-1800 lukujen maalaustaide. 1700-1900 lukujen Länsi-Eurooppan ja Venäjän taideteollisuus ja skulptuuri 14.9. asti Taitelija ja hänen kodinsa. Carl Timoleon von Neffin taide

19.9.–26.10. (Arkkitehtuurimuseon sali ja galleria) Skulptori Ojaver ja arkkitehti Puusepp. Projekti Vahekorrad (Suhteet) 21.9. asti (Taidemuseon sali) Viimane kangelane (Viimeinen sankari)

Tallinna Linnamuuseum Vene 17, avoinna ke–ma 10.30–18.

näyttelyitä Galerii Magnon

Vene 19, puh. + 372 6 464 115, e–mail: magnongalerii@hot.ee. Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16. Virolaisten, venäläisten, ja ranskalaisten ammattitaiteilijoiden nykytaidetta. S. Semerikov, A. Lill, A. Strahhov, Makar. Näyttelyn myytävät teokset vaihtuvat kuukausittain. Syyskuussa hopeasta ja pronssista valmistettuja pieniä patsaita.

Kiek in de Kök Niguliste Muuseum – konserttisali Niguliste 3, avoinna ke–su 10–17. Pysyvä näyttely: Keskiajan taide. Joka lauantai ja sunnuntai klo 16 urkumusiikin puolituntinen.

Mikkeli Muuseum Weizenbergi 28 Johannes Mikkelin kokoelmat (1500– 1700 –lukujen länsieuroopalainen, venäläinen ja kiinalainen taide 1300–1800 –luvuilta.) 21.9. asti Englantilainen maastopuisto Virossa

Komandandi 2, avoinna ti–pe 10.30–18, la–su 11.–16.30. Pysyvä näyttely: Johannes ja Peeter Parikaste: Tallinnan historialliset maisemakortit Pysyvä näyttely: Tallinnan kaupungin linnoitusten historiasta ja tärkeimmistä sodista

Nukumuuseum Kotzebue 16, avoinna ke–su 10.30–18. Pysyvä lelujen ja nukkien näyttely

18 Onu Vanja (Vanja eno), Olustveren linna 18 Onu Vanja, Olustveren linna 18 Onu Vanja, Olustveren linna 17 Onu Vanja, Olustveren linna 17 Tuhkatriinu (Tuhkimo) 13 Tuhkatriinu 18 Onu Vanja, Olustveren linna 18 Dekameron ehk Mea culpa! 13 Tuhkatriinu 19 Dekameron ehk Mea culpa! 19 D ekameron ehk Mea culpa! 13 Tuhkatriinu

ui olete huvitatud avaldamast meie lehes informatsiooni oma ürituste või sündmuste kohta, palun faksige materjalid eelneva kuu 17. kuupäevaks numbril 0 6 013 324 või +358 (0)9 278 3036.

Weizenbergi 37, puh. + 372 6 066 400.

Pysyvä näyttely: Linn, mis kunagi valmis ei saa (Kaupunki, joka ei valmistu koskaan)

Vaksali 7, Viljandi, puh. +372 43 33 876, e–mail:teater@ugala.ee (ps=pieni sali). 4.9

Sadamateater

k

Ugala teater

lmainen vierailupäivä kuun viimeinen perjantai.

Ahtri 2. Avoinna 1.10.–18.5. ke–su 11–18, 19.5.–30.9. ke–pe 12–20, la–su 11–18.

Peeter I Maja

Maarjamäe loss

Mäekalda 2, avoinna ke–pe 10.30–18, la–su 11.30–18.

(Eesti Ajaloomuuseumi filiaal) Pirita tee 56, avoina ke–su 11–18.

Pysyvä Pietari Suuren aikoja kuvaava näyttely

Pysyvä Viron 1800–luvun näyttely

Eesti Vabaõhumuuseum

Virolaisen Käsityön Edistämisen keskusjärjestö 2003

Vabaõhumuuseumi tee 12, avoinna joka päivä10–18. 15.9. asti Mikko Tiitanenin valokuvanäyttely: Näköala kiviaitojen välistäSaarenmaan ja Länsi-Viron ihminen ja luonto

6.–9.11

Martin markkinat Tallinnan laululavalla


SYYSKUU 2003

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

29

kulttuuri

© The Baltic Guide

tapahtumakalenteri 2003

24.9.–9.10.Anu Purren näyttely, Haapsalu Linnagalerii, 27. 9. Haapsalun Syksyjuoksu, stadion

Beer House

30.9. asti Taide- ja käsityömarkkinat, Tallinna Lauluväljak 6.9. 10 IV Tallinnan Syksyjuoksu, Saku Suurhall 6.9. EM jalkapallossa, Bulgaria–Viro, A. Le Coq Arena – Lilleküla stadion 6.9. 13 ja 17 Bengalin tiikerit Tallinnassa, Tallinna Linnahall 11.–13.9. Syksyn talopäivät, Eesti Vabaõhumuuseum 21.9. Syksymarkkinat, Eesti Vabaõhumuuseum

Saarenmaa

5.9.

Tartto

6.9.

Tallinna

1.9.–19.12.Kielioppiminen Koulutuskeskuksessa Dialoog 5.9.–5.10. Ahti Seppetin työt, Tartu Kunstimuuseum, Kivisilla pildigalerii 6.9. 10 Taron syksynäyttely ja rotueläin 2003, Viron maatalousmuseo 6.9. 13 Kansajuhla ennen 14. syyskuuta, Raatihuoneen tori 8.–13.9. Viron teattereiden festivaali Draama2003 13.–14.9. Tarton syksymarkkinat 2003, Tartu Näitused, messukeskus 13.9 11 Marjamarkkinat, Raatihuoneen tori 14.9. 11 6. Tarton pyörämaratoni, Otepää-Elva 15.9.–25.11.Antiikki viron nykyaikaisessa taidessa, Tarton Yliopiston Taidemuseo 18.–21.9. Siin on kusagil mujal, kansainvälinen symposia Keyserlingiden baltian maailmanelämys, Tarton Yliopiston kirjasto, Tarton Yliopiston Historiamuseo 20.9. Stardipalavik, nuorten infomessu, Sadamateater 20.9.–19.10.Endel Taniloon näyttely, Tarton Kaupunginmuseo 26.–28.9. Motoshow 2003, Tartu Näitused, messukeskus

Haapsalu 31.12. 2006 asti Viron rautatienmuseon näyttely, Haapsalu raudteejaam 31.12. 2006 asti Elämän mahdollisuuksista Läänemaalla, Läänemaa Muuseum 1.10.asti Jalgratast leiutama! Näyttely on omistettu polkupyörille, polkupyöräajelulle ja polupyörailijoille, Läänemaa Muuseum 21.9. asti Naima Neidren graafiika, Haapsalu Linnagalerii 13. 9. Viron nuorten kilpailut uleisurheilussa, stadion

25.9. 27.9. 28.9. 30.9.

Dunkri 5, e–mail: info@beerhouse.ee, www.beerhouse.ee.

Suunnistusmatka ja juoksu, Upa X Kukkajuhla, Kuressaaren kaupunginteatteri Suunnistusmatka ja juoksu, Upa Estonian laivalle terkoitetut muistotulet, Ninase pankja Toomalõuka ranta

12.9. 13.9. 19.9. 20.9.

Hiidenmaa 7.9. 17. 9. 27.9. 29.9.

42. Hiidenmaan suunnistuskilpailut ,Puski 42. Hiidenmaan suunnistuskilpailut, Tahkuna Tallinnan kaupunginteatterin esitys, Kärdla Kultuurikeskus Emmasten pyöräralli Mihklipäivä, Soera Talumuseo

26.9. 27.9.

Püssirohukelder Lossi 28, Tartto, puh. + 372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su 12–24.

elävää musiikkia Cafe Amigo

Viru hotelli, Viru väljak 4, puh. +372 6 301 311. Avoinna su–to 21–04, pe–la 21–05. Sisäänpääsy su–ke 60 EEK, to–la 100 EEK, ikäraja 22 v. Syyskuussa naisille su–to klo 21–22 kaksi sisäänpääsylippua yhden hinnalla ja Ballantines mix ilmaiseksi. Joka torstai arvotaan palkintoja! Happy Hour joka päivä klo 21–22, kaikista tuotteista –50 %. 1.–2.9. 3.9. 4.9. 5.9. 6.9. 7.–8.9. 9.–10.9. 11.9. 12.9. 13.9. 14.–15.9. 16.9. 17.–18.9. 19.9. 20.9. 21.–22.9. 23.–24.9. 25.9. 26.9. 27.–28.9. 29.–30.9.

Napkins Rock Hotell Jam + DJ Arno Hannah + DJ Puna A–Rühm + DJ Hirmo Wild Ones Jüri Homenja Pasadena Jääboiler Dave Benton’s Kings of Spades Nine Lives Aak & Oja Kolumbus Kris Whistle Bait (FIN) L’Dorado Los Desperados BBX Meie Mees Terminaator Bisquit Rollers Seal on teine rebane

Molly Malones Raatihuoneen torilla, avoinna joka päivä 10–03, www.jjj-bars.com 4.9. 5.9. 6.9. 12.9.

Jumpin’ Wheels Simple Man Wild Rose Twice

Spämm, Latino & 90s hits, DJ Ultra & DJ D.Karabljoff Special Fe, Club Attack, DJ Melboom & DJ Sunny Dee Vanaviisi, Friday Feeling, DJ Melboom & DJ N’Deep M.T.J. Saturday Groove, DJ D.Karabljoff & DJ Sunny Dee Kannus, Friday Feeling, DJ Melboom & DJ Ultra Special Fe, Saturday Groove, DJ D. Karabljoff & DJ Sunny Dee Väikeste Lõõtspillide Ühing, Latino & 90s hits, DJ Ultra & DJ D.Karabljoff Co.Erarõõm, Club Attack, DJ Melboom & DJ Sunny Dee

6.9.

Joka ilta elävä-musiikkia

kirkko 13.9. 19.9. 20.9. 26.9. 27.9.

Kate, Kikas & Rebane Springfield Tempera Airi Allvee & After All Los Desperados

O’Malleys Irish Pub Viru 24, www.jjj-bars.com Urheilutapahtumien seuraamiseen on neljän neliön suuruinen TV. 5.9. The Graff Brothers 6.9. Tricky Jay 12.9. Wild ones 13.9. BBX 19.9. Tricky Jay 20.9. BBX 26.9. Wild ones 27.9. The Graff Brothers

Club Havana Pikk 11, puh. +372 6 406 630. Avoinna joka päivä 10–03, www.jjj-bars.com 4.9. 20 Afro-Caribbean party, DJ Dice Rudy & Ras P 5.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Antonio 6.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Ultra 11.9. 20 Afro-Caribbean party, DJ Dice Rudy & Ras P 12.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Damaso 13.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Ultra 18.9. 20 Afro-Caribbean party, DJ Dice Rudy & Ras P

19.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Antonio 20.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Jorge 25.9. 20 Afro-Caribbean party, DJ Dice Rudy & Ras P 26.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Damaso 27.9. 22 Latino-pop & salsa, DJ Jorge

Nimega baar Suur–Karja 13, www.jjj-bars.com. 3.9. 4.9. 5.9. 6.08. 10.9. 11.9. 12.9. 13.9. 17.9. 18.9. 19.9. 20.9. 24.9. 25.9. 26.9. 27.9.

k

DJ Sunny-Dee DJ Vitaly G DJ Sunny-Dee DJ Vitaly G DJ Sunny-Dee DJ Vitaly G DJ Sunny-Dee DJ M. Kaukes DJ D. Karabljoff DJ Vitaly G DJ Sunny-Dee DJ Vitaly G DJ D. Karabljoff DJ Vitaly G DJ Sunny-Dee DJ Vitaly G

Suomalainen Pyhän Pietarin Seurakunta Tallinnan Ruotsalainen Mikaelin Kirkko, Rüütli 9, puh. + 372 56 459 191. Musiikkileikkikoulusta ja pyhäkoulun paikoista ja ajoista saa tietoa soittamalla +372 56 459 191. 7.9. 8.9. 14.9. 15.9. 21.9. 22.9. 23.9.

10 10 10 10 10 10 18

Messu Muskari (kodeissa) Sanajumalanpalvelus Muskari (kodeissa) Messu Muskari (kodeissa) Iltakirkko Kuressaaren Laurentiuksen kirkossa 24.9. 10–12 Turistipapin vastaanotto Kuressaaren Laurentiuksen seurakunnan virastossa 26.9. Seurakuntatapahtuma Tartossa 27.9. 18 Iltakirkko Tarton Paulusen kirkossa 28.9. 10 Sanajumalanpalvelus 29.9. 10 Muskari (kodeissa) 29.9. 12–14Turistipapin vastaanotto Pärnun Eliisabetin seurakunnan virastossa 29.9. 18 Iltakirkko Pärnun Eliisabetin kirkossa

ui olete huvitatud avaldamast meie lehes informatsiooni oma ürituste või sündmuste kohta, palun faksige materjalid eelneva kuu 17. kuupäevaks numbril 0 6 013 324 või +358 (0)9 278 3036.

Kankaita luonnonmateriaaleista Disainigalleriassa Hoff “Katoava taide” nature morte

TEKSTI LEA ADRIKORN, KUVAT JAAK KADARIK

Meistrite hoovissa jokaisella jotakin Tallinnan vanhankaupungin keskellä, 100 metriä Raatihuoneelta osoitteessa Vene tn 6, sijaitsee historiallinen kortteli – Meistrite hoovi (Mestareiden piha). Pihapiirin rakennusten menneisyys ulottuu 1200-luvulle saakka. Vuosisatojen kuluessa tehdyistä muutostöistä huolimatta keskiaikaiset holvikaaret, kiviikkunat ja kattorakenteet ovat säilyneet lähes ennallaan. Taloissa on asustanut aikoinaan kaupungin merkkihenlilöitä, pormestareita, paroneita ja kultaseppiä. Uljas menneisyys antoi rakennusten omistajille vuonna 1993 idean kunnostaa tiloi-

hin näyttelysaleja sekä työtiloja ja ateljeita eri alojen taiteilijoille – todellisen mestareiden pihapiirin. Hiljattain hooviin valmistunut taidegalleria myy virolaisten taiteilijoiden töitä ja järjestää holvikellarissaan taidenäyttelyitä. Designgalleria Hoff tarjoaa tekstiili- ja design-tuotteita. Käpakirjan valikoimiin kuulluvat neuleet sekä käsineet. Hoovin keskuksena toimii kahvila-shokolaterii, jossa voi maistella muun muassa Mestari Peetrin käsintehtyjä tryffeleitä. Ainutlaatuiset tryffelit ja muut makeat herkut ovat tuoneet kahvilalle laajan kanta-asia-

kaskunnan. Eikä tässä kaikki, sillä mestareiden pihalle mahtuu myös teatteria. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina esitetään Alesandro Bariccon monologia Novecento. Pihan mukulakivipinta on hieman epämukava ja liikuntarajoitteisille hankalakin. Heitä varten on rakennettu uusia pinnoitettuja liuskoja. Taidegalleria avoinna ma-la 10–18, su 10–17. Lokakuun loppuun saakka näyttely Hüti klaasikoda 375. Näyttely juhlistaa Viron ensimmäisen lasistudion perustamisen vuosipäivää. Keskiajalla lasista tehtiin paljon koriste- sekä käyttöesineitä. Hüti klaasikodan eri kausien esineistön kopioita ovat näyttelyä varten valmistaneet Skankristallin mestarit Viron Taideakatemian emeriittus professorin, Maie-Ann Raunin johdolla. !

Meistrite hoov (Mestareiden piha), Vene 6


30 TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVA JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

SYYSKUU 2003

talous

Ravintolan menestys vaatii monipuolista osaamista Neljää eri kansallisuutta olevaa, vuosien kokemuksen omaavaa ravintola-alan yrittäjää on yhtä mieltä siitä, että jos Viroon haluaa luoda onnistuneen ravintolakonseptin, vaatii se ammattitaitoa, selkeää liikeideaa ja henkilöstöosaamista. Club Havana

Tallinnan kaupungin tilastojen mukaan on keskikaupungin alueelle myönnetty 653 kauplemis eli toimintalupaa alaotsikolla toitlustus eli ruokailu. Se kattaa myös yksiköt, jotka eivät myy alkoholia ja toimivat esimerkiksi kouluissa. Pari vuotta sitten oli tilaston mukaan Tallinnan keskikaupungissa oli vähän alle 500 ravintolaa tai kahvilaa, joilla oli anniskeluoikeudet. Se oli silloin noin puolet koko Tallinnan tarjonnasta. Ravintolat ovat keskittyneet pienelle alueelle ja vähitellen myös niiden omistus keskittyy. Pitkän päälle ammattitaito ratkaisee ja suuremmat yksiköt ovat paremmassa kilpailuasemassa niin työvoimakulujen kuin ostotoiminnankin osalta, olipa kyse sitten suurivolyymisesta yksittäisestä toimipaikasta tai monen ravintolan ketjusta. Kun kansainvälisesti on ketjujen hallussa noin puolet ravintoloiden asiakaspaikoista, niin Virosta löytyy tällä hetkellä vain muutamia ravintolaketjuja. Suomalaiseen tilastointiin tottuneelle on vaikea löytää tarkempaa tietoa Viron

Olde Hansa

ravintola-alasta. Sitä yksinkertaisesti ei ole. Suomessa on Alkon peruina vieläkin suhteellisen tarkka seuranta ja numerot ovat yleisesti käytettävissä. Virosta puuttuu myös laaja ja yhtenäinen alan liitto. Eesti Hotellide ja Restoranide liiton tilastoissa on vain 36 ravintolaa! Pärnussa aloitti kesäkuussa Kuursaal, joka on Viron suurin ravintola. Samalla omistajalla on myös Tarton Püssirohukelder ja Zum Zum sekä Pärnussa oleva Ammende Villa. Kuursaalin toimitusjohtaja Jens Moustgaard kertoo, että kaikkein tärkein onnistumisen edellytys on oikein suunnattu ja mietitty liikeidea. Kesäksi avatun ja heti suosituksi nousseen paikan ongelmaksi muodostui henkilökunta. ”Viron nopea kehitys on aiheuttanut sen, että esimerkiksi koulutettuja vuoroesimiehiä ei hevin löydy. Ainoaksi mahdollisuudeksi jää oma koulutus”, toteaa Moustgaard. Tallinnan Raekojaplatsin reunalla ovat Karl Friedrich ja Balthasar -ravintolat. Niiden omistajalle A&G Toitlustuse AS:lle kuuluvat myös Paat Viimsissä ja

Villa Ammende, Pärnu

Postipoiss Pärnussa. Hallituksen puheenjohtajan Riho Mahlapuun mielestä tärkein onnistumisen edellytys on ollut sijainti. Mietitty liikeidea ja sen toteuttaminen hyvän henkilökunnan kanssa tuottaa tulosta. Mahlapuun mielestä kilpailu on viime aikoina koventunut. ”Odotan, että Viron liittyminen EU:iin tuo enemmän matkailijoita ja parantaa myös paikallisten ostovoimaa. Päättyvänä kesänä on asiakaskunnassa selvästi lisääntynyt esimerkiksi saksalaisten ja japanilaisten osuus”, jatkaa Mahlapuu. Olde Hansan emännän ja isännän, Margit ja Auri Hakomaan, mielestä onnistumisen edellytyksenä on ollut se, että on pystytty tekemään kansainvälinen, laadukas huipputuote kuitenkin normaaliin ravintolan hinnoilla. Näin asiakas saa rahalleen enemmän vastinetta. ”Meitä voitaisiin kopioida enemmän asiakkaan kokonaisvaltaisessa huomioimisessa, eikä vain miljöön tai tuotteiden osalta”, innostaa Auri Hakomaa. ”Vuosien uurastus tuottaa tulosta. Keväällä haki töihin noin 800 henkeä. Oikeiden ihmisten valitseminen ja heidän kouluttamisensa oli kova työ. Ravintoloitsijan työ näyttää helpolta, mutta se on vaativinta, mitä tiedän.” JJJ-bars tarkoittaa Tallinnan vanhassa kaupungissa olevia viittä yksikköä: Molly Malone’s, China White, Nimega Bar, O’Malleys ja Club Havana. Niiden johatja John McGregor kertoo, että suurin osa henkilökunnasta on ollut heillä jo

pitkään. Käytännössä kaikki ovat olleet yrityksen palveluksessa vähintään kolme vuotta, jotkut toiminnan alusta saakka. Markkinoinnin osana on VIP-asiakkuus, joka merkitsee yli tuhatta kanta-asiakasta. ”Toimintamme on suunnattu paikallisille markkinoille, johon toki turistit tuovat oman lisänsä. Tässä maassa törmää joka puolella liian huonoon palveluun, siksi koulutamme oman henkilökuntamme”, mainitsee McGregor, jonka johtaminen perustuu jatkuvaan kentällä olemiseen. Uuden yksikön, McCoolin henkilökunan koulutus on aloitettu jo elokuun alussa. Kesällä ongelmaksi muodostuivat olutfirmat, jotka eivät pystyneet toimittamaan tavaraa tarpeeksi. ”En ymmärrä sitä,

Karl Friedrich

että olutpanimoille viikonlopputilaisuudet ovat niille niin tärkeitä, me toimimme 365 päivää vuodessa!”, jyrähtää John McGregor. Edellä mainitun kaltaiset yritykset ja niiden työntekijät kasvattavat maan vaurautta. Kova työ ja osaaminen luo hyvinvointia myös ympäristöön. Yritysten koulutus- ja kehitystyö tehdään omin voimin, yhteiskunta ei sitä tue. Viron johdolla on ollut suuri työ luodessaan valtion uudelleen. Matkailun osuus kansantaloudesta ja sen merkitys työllisyyteen on kuitenkin niin suuri, että voisi odottaa valtion tai kuntien taholta suurempia tukitoimenpiteitä sen kehittämiseksi. ■


mmm

EU-tullimääräykset

laivat / lennot 9/2003

© The Baltic Guide

Eckerö Line

Varaukset +358 9 228 8544, Tallinnassa puh. +372 6 318 606.

Laiva Nordlandia Tallinnassa: Reisisadam B-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

LindaLine Express

Varaukset puh. +358 (0)9 668 9700, fax +358 (0)9 668 97070, Tallinnassa, puh. +372 6 999 333. http://www.lindaliini.ee Tallinnassa: Linnahalli sadam Helsingissä: Makasiiniterminaali

Tallink/Tallink Express

Varaukset ma–pe 9.30 –19, la 10–14, su 10–15, +358 (0)9 228 311, Tallinnassa info ja varaukset puh. +372 6 409 808. Lipunmyynti myös kaikissa matkatoimistoissa.

Laivat Meloodia, Romantika Tallinnassa: Reisisadam A/B-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

Katamaraanit Express I, Autoexpress Tallinnassa: Reisisadam D-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

Nordic Jet Line Varaukset +358 9 681 770, Tallinnassa +372 6 137 000

Tallinnassa: Reisisadam C–terminaali Helsingissä: Kanavaterminaali K5

Silja Line

Varaukset +358 9 1804 422, Tallinnassa +372 6 116 661

SuperSeaCat Three & Four Tallinnassa D-terminaali Helsingissa Makasiiniterminaali

Viking Line

Varaukset Helsinki +358 9 123 577, Tallinnassa +372 6 663 966 Aikataulujen tiedot perustuvat lehden tekohetkellä käytettävissä olleisiin tietoihin, eikä lehti voi vastata virheistä. Kannattaa tarkistaa mahdolliset muutokset lipun varauksen yhteydessä.

Helsinki– Tallinna

Tallinna– Helsinki

07.45–09.15 AutoExpress 08.00–11.30 Nordlandia 08.00–09.25 LindaLine 08.00–09.40 SuperSeaCat 08.00–09.40 Nordic Jet Line (ma–la) 09.30–13.00 Meloodia 10.00–11.40 AutoExpress 10.00–11.25 LindaLine 10.05–11.45 Nordic Jet Line 10.55–12.35 SuperSeaCat 12.00–13.40 AutoExpress 12.00–13.25 LindaLine 12.25–14.05 Nordic Jet Line 12.30–14.10 SuperSeaCat 12.30–15.30 Viking Line 14.00–15.25 LindaLine 15.00–16.40 AutoExpress 15.00–16.45 Nordic Jet Line 15.50–17.30 SuperSeaCat 17.00–18.40 AutoExpress 17.00–18.25 LindaLine 17.10–18.55 Nordic Jet Line 18.00–21.45 Finnjet 18.30–20.05 SuperSeaCat 18.45–22.15 Romantika 19.00–20.25 LindaLine 19.30–21.10 Nordic Jet Line 20.00–21.40 AutoExpress 20.00–23.15 Meloodia (su–pe) 20.45–00-00Viking Line (ma) 21.00–00.00 Viking Line (ti–su) 21.00–22.25 LindaLine (pe–su)

07.30–09.10 SuperSeaCat 08.00–09.25 LindaLine 08.00–09.40 AutoExpress 08.00–09.40 Nordic Jet Line (ma–la) 08.15–11.15 Viking Line 09.50–11.30 AutoExpress 10.00–11.25 LindaLine 10.15–11.55 Nordic Jet Line 10.15–11.55 SuperSeaCat 12.00–13.25 LindaLine 12.30–16.15 Finnjet 12.55–14.35 Nordic Jet Line 13.00–14.40 AutoExpress 13.30–15.10 SuperSeaCat 13.30–17.00 Romantika 14.30–16.10 AutoExpress 14.50–16.30 SuperSeaCat 15.00–16.25 LindaLine 15.00–16.40 Nordic Jet Line 15:30–19:00 Meloodia 16.45–19.45 Viking Line 17.00–18.25 LindaLine 17.25–19.05 Nordic Jet Line 17.30–19.10 AutoExpress 18.00–21.30 Nordlandia 19.00–20.25 LindaLine 19.30–21.10 Nordic Jet Line 19.30–21.10 SuperSeaCat 20.00–21.40 AutoExpress 21.00–22.25 LindaLine (pe–su) 23.55–08.10 Meloodia (su–pe)

Copterline

6 110 950, 6 110 949, 6 110 948, Helsingissa Helsinki-Vantaa Airport, puh. +358 203 140 160

Mere pst. 20, Tallinna, +372 6 101 818, Hernesaari terminaali, Hernematalankatu 2, +358 9 6811 670, Helsinki.

Finnair Roosikrantsi 2, Tallinna,puh. +372

*Check-in A terminalissa 22.00–00.30

ikenteen Helsinki-Vantaan lentoli 0 4636 tulo- ja lähtöajat 358 20 (EURO 0,57/min. +pvm)

Lennot Helsinki–Tallinna 07.00–07.20 Copterline (ma–pe) 08.00–08.20 Copterline (ma–pe) 09.00–09.20 Copterline (ma–la)

Suomessa asuva matkailija saa tuoda maksuitta EU:n ulkopuolelta lahjaksi tai omaan tai perheensä käyttöön, verottomana tai verollisena ostettuna (muussa kuin lentoliikenteessä alkoholia saa tuoda vain, jos matka on kestänyt yli 20 tuntia): (20 vuotta täyttänyt) YHDEN LITRAN VÄKEVIÄ JUOMIA (YLI 22 %) TAI KAKSI LITRAA APERITIIVEJÄ TAI KUOHUVIINEJÄ (MAKS. 22%) SEKÄ NÄIDEN LISÄKSI KAKSI LITRAA MIETOJA VIINEJÄ JA 16 LITRAA OLUTTA (18 VUOTTA TÄYTTÄNYT) TUPAKKATUOTTEET (17 VUOTTA TÄYTTÄNYT)

10.00–10.20 Copterline (ma–la) 11.00–11.20 Copterline (ma–la) 12.00–12.20 Copterline (ma–la) 13.00–13.20 Copterline (ma–la) 14.00–14.20 Copterline (ma–la) 15.00–15.20 Copterline (ma–la) 16.00–16.20 Copterline (ma–la)

17.00–17.20 Copterline (ma–pe) 18.00–18.20 Copterline (ma–pe) 19.00–19.20 Copterline (ma–pe) 20.00–20.20 Copterline (ma–pe)

Tallinna–Helsinki 07.30–07.50 Copterline (ma–pe) 08.30–08.50 Copterline (ma–pe) 09.30–09.50 Copterline (ma–la) 10.30–10.50 Copterline (ma–la) 11.30–11.50 Copterline (ma–la) 12.30–12.50 Copterline (ma–la) 13.30–13.50 Copterline (ma–la) 14.30–14.50 Copterline (ma–la) 15.30–15.50 Copterline (ma–la) 16.30–16.50 Copterline (ma–pe)

200 KPL SAVUKKEITA TAI 250 G PIIPPU- JA SAVUKETUPAKKAA TAI 100 PIKKUSIKARIA (ENINTÄÄN 3 G/KPL) TAI 50 SIKARIA Parfyymeja saa tuoda 50 g ja EDT:ta 250 ml. Teetä saa tuoda 100 g tai 40 g uutetta ja esanssia. 15 vuotta täyttänyt saa tuoda kahvia 500 g tai 200 g kahviuutetta ja esanssia. muita kuin rajoitettuja tuotteita saa tuoda 175 euron arvosta (vähennettynä tuodun oluen arvolla).

EU:n ulkopuolella asuva henkilö saa tuoda alkoholia vain, jos matka kestää yli kolme vuorokautta (ei koske lentoja ja kauttakulkua). Matkustajan on varauduttava esittämään tarvittaessa selvitys matkansa kestosta. EU:N ULKOPUOLELTA saa tuoda maitoa, maitopohjaisia tuotteita, lihaa ja lihatuotteita seuraavasti: * Ryhmään B kuuluvista maista matkustaja saa tuoda omaan käyttöönsä ilman eläinlääkinnällistä rajatarkastusta näitä tuotteita 175 euron arvosta, jos tuotteiden alkuperämaa ja -laitos ovat EU:n hyväksymiä. Viro kuuluu tähän ryhmään. EU:n hyväksymät alkuperämaat ja -laitokset voi tarkistaa Internet-osoitteista, - alkuperämaa: www.mmm.fi/el/laki/, - alkuperälaitos: www.mmm.fi/el/raj/listat/ Kalastustuotteita, munia ja munavalmisteita, hunajaa, sammakonreisiä ja etanoita voi ilman eläinlääkinnällistä rajatarkastusta tuoda omaan käyttöönsä kutakin yhteensä enintään kilon, jos alkuperämaa on EU:n hyväksymä (ks. ryhmä B). Kaviaaria saa tuoda ilman EU:n CITES-tuontilupaa enintään 250 grammaa.

17.30–17.50 Copterline (ma–pe)

18.30–18.50 Copterline (ma–pe)

katso myös www.tulli.fi

19.30–19.50 Copterline (ma–pe)

Tullineuvonta puh. +358 (0)20 391 100

20.30–20.50 Copterline (ma–pe)

Tiedot päivittetty 24.02.2003

Piraattituotteiden tuonti on kielletty.


Pikalaivat

Tallinnaan Helsinki

Tallinna

LÄHDÖT AAMUSTA ILTAAN, JOKA PÄIVÄ! NOPEASTI KESKUSTASTA KESKUSTAAN ALUKSISSA TAX-FREE MYYMÄLÄ JA BAARI Kauttamme myös hotellimatkat Tallinnaan VARAUKSET JA INFO (09) 668 9700 www.lindaline.fi

Sähköposti: myynti@lindaline.fi Lähdöt Helsingissä Eteläsataman Makasiiniterminaalista Helsinki-Tallinna 08:00 } 10:00 } 12:00 } 14:00 } 17:00 } 19:00 } 21:00 Tallinna-Helsinki 08:00 } 10:00 } 12:00 } 15:00 } 17:00 } 19:00 } 21:00


T H E B A LT I C G U I D E Linnahallin satama

rei

Põh

Pikk

Pronksi

Paa di

-P

HARJU

OS

TI

E M Ü Ü R I VA H

NE

N

A

2 Kauneussalonki Naimer OÜ C3

U

15

I 3 KE

-K

AR

JA

M

ÜÜ

V RI

E AH

Pronksi 4 • 6 601 115 • ma-pe 7–20, la 8–16, su 10–16 • naistensali ma-pe 8–20, la 8–16, su 10–16

3 Dr. O. Puuste kosmeetika kauneussalonki B2 Viru 3–2 • 6 307 863.

4 Glacier laserepilaatio C3

Liivalaia 53 • 6 680 487 • 6 137 670

13

5 Helena kauneussalonki B2 R I VA

HE

Suolavarasto C2 1 Rotermannin Ahtri 2 • ke–pe 12–20, la–su 11–18

Lai 5 (sisäpihalla) • 6 412 285 • ma–pe 9–19, la–su 9–18, tilauksesta avaamme aikaisemmin

.Ja k

ob

F.K u

so

ni

hlb

ars i

wald i F.R.K reut z

C.R

Juhkentali

Püssir ohu

Tõnismägi 16 A • 6 460 128 • ma–pe 10–18, la 10–15 • Rävala 6 (Kaubamajan takana) • 6 467 123 • ma–pe 10–19, la 10–17

13 Jardin B2 Apteegi 3 • 6 314 625 • Voorimehe 4 14 Citymarket C2 Lootsi 7 • joka päivä 9–23 15 Silmajaam Optika C3 Tartu mnt. 24 • 6 607 152

16 Kodukäsitöö - Virolaisen käsityön edistämiskeskus B3, B2, C3, B2

• Kuninga 1 • ma–la 9–18, su 9–16, • M rivahe 17 • ma–la 9–17 • Demini Kaubamaja, Viru 1 • ma–la 10–19, su 11–17 • 6 314 076

17 Lühikese Jala Galerii A3 L hike Jalg 6

• puh./fax 6 314 720 • ma–pe 10–18, la–su 10–17.

18 Viron taideteollisuuden galleria B2

Vene 16 • 6 464 209 • ma–pe 10–18, la–su 10–17

19 Sikupilli Kauppakeskus D4 Tartu mnt. 87 • 6 008 700

20 La Casa Del Habano B3

Dunkri 2 • 6 445 647 • ma–la 10–24, su 10–16

21 The Havanas Humidor SAS Radisson Hotellissa C3 Rävala pst. 3, hotellin lobbybaarissa • ma–la 8–20, su 10–16

22 The Havanas Humidor Lentokentällä D4

Lennujaama tee 2, Lentokentän Tax-Free sektorilla, valuutanvaihdon vieressä, Gate 1 & 2 vastapäätä

23 Hot Lips – eroottinen ostosparatiisi C1

Sadama 8, Sadamarket, 2 krs • joka päivä 8–19

24 +- Optika C2 Narva mnt. 11 D

• 6 261 336 • ma–pe 10–18, la 10–16

an n

ulu

i

pe

o

ri

.He rm

.

K.A

äe ld Gi

500m

C

nt

dr im

i

Kalevi keskstaadion

m

Ke l

zi

Magasini

400

tu

La

äe Liiv am

Sakala

ju

äe

Vall i

la ka Sa

ri

rne

Harju

mn t.

rnu

Manee

Müürivahe

un a Sa

Rüütli

isilla

vim ägi ule

Vene

Pik k im äg i S Ol ev e

Tat a

He

iu m i or

Lai

to ra bo i

kJ alg Rata ska evu

Pik

Ve n

oht u huk

ik Kiriku põ

Toom-Kooli

ga nin

mKu To o

Toom-Kuninga

Kesk-Ameerika

VE

Aia 5 • 6 279 900

SA

E PA KULLASS

VU AE SK TA RA

ta

ar di

de

5

22 19

1km

4

Ja

ko

bi

linja-autoasema

Võis

tluse

D

25 Ararat alkoholikaupat B2, B3, C2

Viru 23 • 24h • Suur-Karja 17/19 • 24h • Norde Centrum, Lootsi 7 • ma–su 9–21.

26 Lina Classic B2; C2 Dunkri 6, Mere pst 6 • 6 286 584, fax 6 286 583 • ma–su 9–19

Salvator, Lina Classic B2

Pikk 5 • 6 464 119 • ma–su 9–19

27 Hevostarvikkeiden erikoisliike A4

Paldiski mnt 50 B • 050 79 252, 053 410 006 • ma–pe 10–18, la 11–15

28 Stockmann C3

Liivalaia 53 • ma–pe 9–21, elintarvikeja alkoholiosasto 9–22, la–su 9–20

29 Eesti Optik B3, B4, A4, D3

Väike-Karja 1 • Pärnu mnt 68 • Tartu mnt 45 • Pärnu mnt 238 A • Sõpruse pst 213 • Vabaduse pst 181

30 Eurooptika B3, C2

Pärnu mnt 17 • 6 615 740 Narva mnt 9 • 6 109 350

31 WW Passaaz B2

Aia 3/Vana-Viru 10 • 6 271 200, fax 6 271 202 • ma–la 10–20, su 10–17.

32 Hansa Lina B3

Suur-Karja 5 • 6 446 359 • joka päivä 9–19.

33 Claire Crystal C1 Sadama 8,

Sadamarketissa I ja II krs • joka päivä 8–19

34 Claire Crystal A4 Endla 45, Kristiine Keskus I krs • joka päivä 10–21

35 Jansuki Shop B3

Estonia pst 17 • 6 604 449 • ma–pe 10–19, la 10–17.

6 Helena 2 kauneussalonki C1

12 DaySpa kauneussalonki B3

7 Paradise ilu & tervisekeskus C1

13 Kasino Sfinks Baar B3

Sadama 6 (Sadamarketin II krs.) • 6 614 670, 052 219 02 • joka päivä 07.30–19

8 Ilukorrus B2 Pikk 9, II kerros

• 6 464 151• 051 109 25, fax 6 411 853 • ma–pe 9–19, la 9–18, su 10–15

9 CityMed Tallinnassa C2

• Ahtri 8 (satamaan lähellä) • 372 6 616 333

10 Vana-Viru kauneussalonki B2

Vana-Viru 6 • 6 464 057 • ma-pe 8.15–20, la 9–18, su 10–15.0

11 Bowling Ku:lsa:l C2

Mere pst. 6 E • 6 616 682 • ma–to 11–23, pe 11–02, la 10–02, su 10–23

u

3

SUUR-KARJA

RÜÜTLI

M

Sadama 6 (Sadamarketissa) • 6 614 685 • joka päivä 8–20

1 Tavid valuutanvaihto B2

un

Ta r

a

16

5

J.K

odu

od

A NING

.

in

2319 21

2

V I R U 16

mnt

ek

VIRU

• 6 601 679 • ma–pe 9–18, la 10–15

a

as

8

3

16 KAEL

11 Reval Optika C2 • Narva mnt. 2

29

st

2

TURU

(Postitalossa II krs.) • 6 616 007

ärn

M

10 Säästuoptika C2 • Narva mnt. 1

J.P

La

Mere pst. 4 • 6 141 000 • ma–la 8.30–20, su 8.30–17

3

iori

du

9 Rotermanni Keskus (kauppakeskus) C2

R.Tobiase Ko llan e

Gons

o ek

(Stockmannin vastapäätä) • 6 620 232

F.R

st La

NG

I VA N A

Kaubamaja 4 • 6 440 055

8 Continental Moda C3 • Tartu mnt. 24,

APTEEGI

18

7 Pro Optika C3

va ära si ilm J.V

rdi

300

siv Ve

Ma

200

nni

hlm

e .Fa

tek

Im

100

e Vas

al

se

A

13

KA

I ÜTL

a ai

a Ter

MUNG

K ATA R I I N A K Ä I K

12

MÜÜ

Las

iv

p.

U

Tartu mnt. 58 • 6 376 140 • ma–pe 9–18, la 10–16 • Pärnu mnt. 69 • 6 461 146 • ma–pe 9.30–18.30, la 10–16. • Tammsaare tee 116 • joka päivä 9–21 6 Optiikkakauppa Viru Prill C1 Sadama 8 (Sadamarket) • 6 614 608 • joka päivä 8–18

ri Tuuk

IM

18

IA

14

ND

GA

9

NA

r ak

Li

50

õik

VA

VA

i wald

A ÜH

5 Abakhan Fabrics D4, B4, A4

SA

KK

KU

NIGULISTE

p Raua

Vana-Viru 14, 24 h • Narva mnt. 19/23 • Vana-Kalamaja 7a • 7–23 • Kopli 4 • 7–23.30 • Kopli 16 • 7–23.30 • Pae 74 • 7–23.30

UUS

P

KIN

D

K UN

utz

3 Araxes alkoholikaupat B2, D2, A2, A4

Raatihuoneen tori

20

Kre

3 Barons hotelli ja ravintolaB3

612 108, 6 612 102 • ma–pe 10–18, la 10–15 • WW Passaaž, Aia 3/Vana-Viru 10 • 6 271 209

Suurennus vanhasta kaupungista (isossa kartassa punainen alue)

RI

a

2 Tallinna Optika C3, B2 Tartu mnt. 6 • 6

Uus 22 (vanhassa kaupungissa) • 6 411 464

• ma–pe 10–19, la 10–17, su 10–15

26

Aedvilj

2 Kullassepa Residence B3

fax 6 440 887 • ma–la 8–18, la–su 8–19 • alkoholimyymälä 24 h.

4 Catalog myymälä C3 • Tartu mnt. 35

3

Jõe

Naeri

1 Merekeskus B2 Mere pst 10 • 6 441 188,

Akadeemia tee 11 • 6 202 275, fax 6 202 276

E H11 E

15 17 T a 8 15 rtu

Turu

ni

1 OldHouse apartments /guesthouse B2

Suur-Karja 7/Väike-Karja 2 • 6 999 700, 6 999 702

13

. nt m

ren

Keskussairaala Ravi Ravi18

B

4 Academic Hostel A4

IM

tu

Hospitali

Uus-Tatari

Kullassepa 9/11 • 6 142 442, 050 48 787.

OR

r Ta

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 800 • avoinna 12–24

VO

Olümpia hotelli

0

i

4

12 Norman Optika A4, C3

23 Ravintola Peppersack B3

PI

nder

ni

an

a

Hõbed

ehlma

Politseiaed J.Ku

an

Toom-Kooli 13 • 6 446 613 • joka päivä 11–24

26

11

u bit

i

ti

a

M

F.R.Fa

iori

i

m Va

m

ar

22 Ravintola Toomkooli Tõllad A2

8

L

a Lembitu uter park la i

ua

Tina

Gons

E

i

A.

Le

5

u

Ka

he me up Ka ni an m nt

e ätt

a-V ee

29

ka

uk

.

mnt

Tina

a

al

iir .V

4 28

nn

u bit

erika

Väike

A

Ta t

Va n

-Ame

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 900 • avoinna 12–23

li Al

6

Le

m

21 Kolmen Sammakon Grilli B3

ka

Invaliidi

• R tli 4 • 6 464 157 • ma–su 11–

erika

bo

ari

i

va

-Tat

eed

la

ps

Uus

Kom

20 H.H. Rüütel A3

t.

ni Veeren

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 998 • avoinna 8–20

v

Islandi väljak

35

2

21 ps Radisson ala SAS Hotelli

2

Ra

Rau

ua

12

3

a Narv

2

Ra

t.

TEATTERI AUKIO

da

Suur -Ame

ni

o st

Ke

12

7

E

sa

30 13

t.

s ap

ü P.S

19 Kahvila Elsebet B3

ägi

4

4

ism

• 6 276 245 • joka päivä 11–24.

ke

27

.Ot

L

e us

k Lõ

18 Troika – venäläinen ravintola ja trahteeri B3 • Raekoja plats 15

Tõn

29

la

d En

16

teatteri teatteri G

rid

Narva mnt 1 • 6 257 377 • fax 6 616 279

14

Tammsaare park

P Draama Estonia

25

Ha

34

Kansalliskirjasto

rja 29

Le

is Lu

3

17 O’Malleys Irish Pub B3 • Viru 24

teatteri

um

n är

Ka

Palace

hotelli st. i p Venäläinen

e

Tartu mnt. 28 • joka päivä 11.30–

16 Liivi Steak House C2

t. ps

tsi Roosikran

15 Pizza Americana C3

vahe

Müüri

e-

VAPAUDEN AUKIO

tee

arl

Ka

ik

nt.

ri

rli

a Ka

sti

Tatari

M ndi 2 (Raatihuoneen torilla) • 6 313 106 • joka päivä 10–03

ndi

ari

Rüütl

nda

Wism

ee

14 Molly Malone’s Irish Pub B2

i

Po

11

ak Ma

Suur-Karja 20, 2 krs • 6 209 251 • joka päivä 11–01

ma

a-

A

est pui

13 China White B3

Va n

JA A M

3

Ko ea Toomp

Pikk 11 • 6 406 630 • joka päivä 10–03

m Too

12 Club Havana B2

20 1

Falgi tee

17

Karu

30 24

Narva mnt.

Laikmaa

• 6 314 309 • joka päivä 8–24

Viru

a

16

10 Va V 31 na-Viru VIRU2 10 AUKIO 25 Viru Viru hotelli

Kaubamaja

11 Vana Major B2 Kinga 3/Voorimehe 4

Ja

Vana-T urg

Kuning

Suur-Karja

Lossi Pitkän plats Hermannin torni

kri

Niguliste

1

Apteegi Katariina käik

Raatihuoneen tori

10

9 Kino 7 26 Coca-Cola Plaza

Inseneri

9

HOBU

Toompea

Mere pst 6a • joka päivä 10–06.

e

11

Aia

10 Lasso baar C2

k Pik

eh

Dun

lg17

Munga

Uus

4

h

Ko

rim

k Pik

a

22

Raekoja plats 8 • joka päivä 12–23 • 6 314 227

tu

imu

Püh

ri

k Tuu

Tuukri

Uimahalli ”Kalev” ava

Vo o

üü

-R

m

o Kiriku To Piiskopi

9 Ravintola Maikrahv B2

tli

1

14 25

1

Kanuti

Hobusepea

King

Sne

• 6 464 265 • joka päivä 9–

5

ang iak Sa di Mün

pi lli lam

8 Coffer B3 • Vanaturu Kael 8

tri

Nunne

Mere pst 4, Rotermannin kauppakeskus 3 krs

u

Suur-Kloos

KESKUSTA

To

7 Kahvila C2

te

ri

Mere pst.

om

Va im

a

p

(Kaubamajan ja Stockmannin välillä) • 6 612 612

La d Ai

e ui

Ko

e nn Nu

6 Wellington Pub C3 Maakri 19/21

ee

st

2

oli

vis

ga

Aia

R

5 Arizona Saloon B3 Viru 6 • 6 272 987

Ole

Pa

1

tee

am

n an

Tolli

Uus

Õle 33 • 6 738 841 • joka päivä 10–06, 21 h

te

äe

La

a

Kullassepa

3

aj

Balti Jaam rautatieasema

4 Ravintola Stoori A2, A3

e

am

Pärnu mnt.

Vana-Kalama

Dunkri 8 • 6 286 567 • joka päivä 12–23

al

a am ad -S

pli

-K

katamaraanit Autoexpress Autoexpress II tsi Loo

Ko

sk

ki tü ur Su

3 Kuldse Notsu Kõrts B2

Ke

äe am

Ko

u

Silja Line Tallink

Nordic Jet Line

Paksun Margareetan torni

s Uu

eb

tz

rik

D-terminaali

C-terminaali

KAI

Ah

ja

ue

Va b

Ra

3

Vana-Turg 1 • 6 279 020 • joka päivä 11–24

Eckerö Line

nn Ra

2 Olde Hansa B3

MATKUSTAJASATAMA

B-terminaali

A M A 23 6 33 7 6

SAD

st.

Kotzebue

Tallink

Petrooleumi

Põhja p

ja p st

Niine

1

A-terminaali

Laikmaa

Va lge va se

Vabriku

RUMBI

Liivam

o

LOGI

R tli 16/18 • 6 313 583 • joka päivä 12–24

Ka las ada ma

So

vi le Ka

1 Ravintola Mõõkkala A3

ydinkeskusta

a

Vana-K a

Kalj u

lamaja

nn

ei ar at

tuse

ra

-P ur

Töös

Linnahalli

la

Su

1

Tallinn

Copterline

Ka

u

an i

Jah

Staadioni

ar ei

V.R eim

at

i

ja ma ala

-P

e

ike

D

imä

ie

33

C

B

Tor n

ta Pa

s-K

Soo

gr aa -L ur Su

Uu

A

Kiv

SYYSKUU 2003

Vana-Posti 4 • 6 418 701 • ma–su 9–21

Pärnu mnt 21 • 6 266 495

14 Kauneussalonki Gersi B3

Pärnu mnt 22 • 6 418 603, fax 6 418 605 • ma–pe 9–20, la 10–17

15 Mirtake baari B3

Väike-Karja 1 • 6 443 006

16 Tallinnan Eläintarha A4

Paldiski mnt 145 • 6 943 300 joka päivä 9–19

17 Star Beauty kauneussalonki C3 Tartu mnt 28 • 6 616 077 • 055 546 941