Page 17

ajankohtaista

T H E B A LT I C G U I D E ™ E LO K U U 2 0 1 7

17

NOËP on Viron lahja dj-taivaalle Andres Kõpperin musiikki soi tauotta radiossa ja klubeilla. tein demoja. Jonkin ajan kuluttua ajattelin, että juuri demojen tekeminen oli oma juttuni. Sitten julkaisin Moven ja siitä kaikki alkoi.” Kuitenkin joskus parhaat ideat syntyvät ryhmätyön tuloksena. ”Olin juuri melko tuottoisella biisintekoleirillä, jolla syntyi pari lupaavaa aihiota. Vielä en tiedä, kuka niitä tulee esittämään – ehkä tyttöbändi Latviasta ja virolainen poikabändi – mutta ne kuulostavat hyviltä.

TEKSTI STUART GARLICK JA MIKKO VIRTA, KUVAT ANDREI CHERTKOV

“Pari vuotta sitten minulla oli paha

ongelma. Näin unissani Rihannan joka yö pari viikkoa putkeen”, kertoo Andres Kõpper eli NOËP. Yhden miehen menestystarina NOËPin taustalta oli juuri julkaisut uuden singlen, Jennifer Lawrence. Rihanna-unesta tuli jatkoa sille, miten hänellä on tapana nimetä biisinsä naisten mukaan. ”Yhdessä unessa Rihanna esiintyi täällä Tallinnassa, joten ajattelin tehdä jotain siltä pohjalta. Ensin suunnittelin coveria, mutta sitten teinkin kappaleen.” J-Law’ta hän ei ole kohdannut unissaan. ”Jennifer Lawrence -kappaleessa kerron tarinan, jossa kohtaan tytön ja leikimme antamalla toisille valenimet. Jennifer Lawrence kuulosti supercoolilta ja tuli siksi mukaan peliin.” Pitkä ja hoikka Kõpper muodikkaasti taakse kammatussa tukassaan näyttää miesmallilta, jonka jokainen skandinaavinen poikabändi haluaisi riveihinsä. Hän näyttää olevan sinut uuden nimensä kanssa. Ennen saapumistaan Tallinnan Club Venuksen backstagelle haastatteluun hän käyttää paljon aikaa fanikohtaamisiin ja yrittää täyttää jokaisen selfie-pyynnön. Mies vaikuttaa olevan silmin nähden tyytyväinen tilanteeseen. Laulajalauluntekijä-tuottaja nauttii täysillä suosiostaan. Kõpperin biisit ovat taattuja tanssihittejä, jotka vetävät lattiat täyteen väkeä. Rihannassa Kõpper selostaa riehakkaan musiikin tahtiin äänenmuuntajan kautta kuvitteellista keskusteluaan supertähden kanssa. Hänen tunnetuin biisinsä on Rooftop, joka vie nostalgisiin tunnelmiin kannettavien CD-soittimien aikaan ja kaveriporukoiden bileisiin. Läpimurtokappale oli kuitenkin Move, joka toimii parhaiten livenä, kun Kõpper saa yleisön mukaansa vastaamaan rumpusetin soittoon ja tarttuvaan melodiaan. Nykyään Kõpperillä menee hyvin, mutta suosio ei ole ollut hänelle itsestäänselvyys. ”Menestys yllätti minut aluksi. Muistan kun kaverini soitti minulle puolitoista vuotta sitten, jolloin Move oli ollut markkinoilla puolisen vuotta, että se on Espanjassa Viral Top 50 -listalla (Spotifyssa) yhdeksäntenä. Aloin heti tarkistamaan muiden maiden listoja ja Move löytyi 20

Andres Kõpperista on tullut festivaalien päälavojen tähti.

Yksi parhaista keikoistani oli Suomessa Flowfestareilla. maasta. Siitä lähtien haaste on ollut uusien biisien tekeminen ja niiden saaminen vastaaville listoille.” Virolaiset ovat ottaneet NOËPin omakseen ja tukevat suosikkiaan missä tahansa tämä esiintyykin. Kõpperin musiikki on saanut hyvän vastaanoton myös yleisöiltä, joille biisit eivät ole olleet vanhastaan tuttuja. ”Yksi parhaista keikoistani koskaan oli Suomessa Flow-festareilla. Yleisö oli erittäin kannustavaa, vaikka mukana ei voinut olla kovin paljon virolaisia.

Kuka? ■ NOËP eli Andres Kõpper on virolainen muusikko, laulaja ja tuottaja.

NOËP-nimi tulee napista, joka on viroksi nööp. ■ Hänen kappaleensa ovat keränneet valtavasti kuulijoita Spotifyssä ja Youtubessa. Esimerkiksi Move-kappaletta on kuunneltu Spotifyssä yli 7 miljoonaa kertaa. ■ Elokuun alussa NOËP esiintyy Pärnussa Weekend Festival Balticsin päälavalla. 5.8. hänet on mahdollista nähdä Intsikurmun festivaalilla Põlvassa.

Silti tunnelma oli fantastinen. Ja jostain syystä myös ranskalainen yleisö on ollut musiikkini suhteen hyvin vastaanottavaista.”

Tykkään kirjoittaa biisejä yhdessä muiden kanssa, koska välittömästä palautteesta on paljon hyötyä. Jos työskentelee ihmisten kanssa, joiden mielipidettä arvostaa, niin työ sujuu 50  nopeammin kuin yksin. Ja joskus omia ideoita ei vain synny. Silloin muilta voi saada virikkeitä ja motivointia.”

Kõpperin urakehitys yhden mie-

NOËPin suunnitelma on kiertää

hen bändiksi, tuottajaksi, DJ:ksi, MC:ksi ja laulajaksi oli luontevaa. ”Olin mukana bändissä ja

kesän keikat Jennifer Lawrencen ja muiden tuttujen kappaleiden kanssa ja tuoda yleisölle uutuuksia myöhemmin. ”Minulla on paljon julkaisematonta materiaalia, koska olen ensin laskenut ulos mielestäni paremmin radiosoittoon sopivat kappaleet, joten piakkoin saattaa ilmestyä setti uusia biisejä.” Kõpper on kuin Calvin Harrisin virolainen vastine, DJ, joka nousi takarivistä megatähdeksi. Harrisin tavoin Kõpperiä ei häiritse olla mukana valtavirrassa. ”Olen sitä miettinyt, mutta kuuntelen itsekin paljon mainstream-musiikkia. Osa on hyvää ja osa vähemmän. Itse pidän omista biiseistäni ja niin pitkään kun näin on, en välitä luokitellaanko ne mainstreamiksi, alternativeksi tai joksikin muuksi.” ■

NOËPin kesä-Tallinna Tallinnan Rotermannin korttelin portailla istuu 7 miljoonan Spotifykuuntelun mies.

1. ”Tykkään pelata pingistä Telliskiven pihalla.” 2.”Käyn treenaamassa Toompean portaissa, sieltä avautuvat hienot näkymät.” 3. “Yksi kivoimmista Tallinnan paikoista on PADA.” (kulttuuripuutarha sataman tuntumassa, toim. huom.)

The Baltic Guide FIN Elokuu 2017  

Elokuun The Baltic Guide on yhdistelmä kesätunnelmaa ja alkavaa syksyä. Vertailemme koulutarvikkeiden hintoja sekä tutustumme parturi-kampaa...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you