The Baltic Guide FIN Toukokuu 2004

Page 1

Alkoholikaupan uutuudet Laivaliikenne vilkastuu entisestään Uusia kauppakeskuksia Kesätapahtumat

Etelä-Viro:

1 , 7 0 € ( s i s . a l v. )

T O U K O K U U 2 0 04

Viro esittäytyy Senaatintorilla 7.–9.5.

SUOMALAISISSA

Edullisesti EU-Virosta

H I N TA

Tervetuloa EU-Viroon! Miten jäsenyys vaikuttaa matkailuun?

P A I N O S 50 000 K P L .

S U O M E K S I

MYYNTIPISTEISSÄ

Ka eesti keeles, pööra lehte!

Yliopistokaupunki Tartto, museoita, tapahtumia, kulttuuria, ravintoloita... / laivat / hotellit / ravintolat / teatterit / näyttelyt / liikenne / kaupat / PORT TI VIROON

www.balticguide.ee

TUORET TA TIETOA VIROSTA YHDESTÄ OSOIT TEESTA




4

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

pääkirjoitus

Kaikkien aikojen matkailukesä Suomen ja Viron välissä ätä toukokuuta on odotettu Suomessa sekä Virossa sekavissa tunnelmissa. Tunneskaala on vaihdellut pahimmista peloista suurimpaan täyttymykseen. Suomessa viinaralli on jättänyt kaikki positiiviset näkymät takaalalle. Virossa EU-keskustelu on ollut monipuolisempaa. Matkailusektorilla tulevaan kesään kohdistuu suuria odotuksia. Muutama vuosi sitten monet pelkäsivät, että Viron tuleva EU-jäsenyys lopettaisi tax-free-kaupan mukana matkailun kokonaan. Nyt on toinen ääni laivakellossa. Varustamot ovat lisänneet Helsingin ja Tallinnan välille aluksia ja liikenne on entistä vilkkaampaa. Ennakkomyynti on ollut ennennäkemättömän runsasta. Ennustettavissa on kaikkien aikojen matkailukesä Suomen ja Viron välisessä liikenteessä. Etenkin automatkailun odotetaan lisääntyvän jopa kymmeniä prosentteja. Osittain koska autoa tullaan käyttämään ostoskärrynä, osittain taas siksi että Tallinnan ulkopuolinen Viro kiinnostaa matkailijoita entistä enemmän. Tullirajan poistuminen maiden väliltä avaa ostosmatkailulle uusia ulottuvuuksia. Monet asiat ovat Virossa huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Esimerkiksi rakentajien kannattaa käydä tutustumassa alan liikkeiden tarjontaan Tallinnassa.

T

Viinarallin ohella toisena peikkona Suomessa on kummitellut virolaisen työvoiman pääsy paikallisille työmarkkinoille. Uhka on nähty niin suureksi, että ainakin kahden vuoden siirtymäajanjakson aikana työvoiman vapaata liikkuvuutta tullaan rajoittamaan. Rajoitukset poikivat porsaanreikiä, joita paikkaamaan on keksitty työvoimaa vuokraavat yritykset. Palvelut kun saavat liikkua rajan yli vapaasti ja vuokratyö tulkitaan palveluksi. uurta virolaisten ryntäystä Suomeen ei tule. On muistettava, että itsenäinen Viro ei ole ollut mikään suljettu maa, josta ei ulkomaille olisi töihin halutessaan päässyt. Aktiivisimmat ulkomailla työstä kiinnostuneet ihmiset ovat olleet maailmalla jo vuosikausia. Tietenkin Suomen korkeampi palkkataso tuntuu houkuttelevalta, mutta kyllä Virossa tiedetään, että palkkansa täytyy myös ansaita. Suomen työmarkkinoilla vaatimustaso on korkea. Toisaalta Virossa tuntuu tällä hetkellä olevan huutava pula ammattitaitoisesta työvoimasta eli ainakaan valmista reserviä, josta Suomeen lähtijöitä löytyisi, ei ole.

S

TOUKOKUU 2004

The Baltic Guide Toimitusjohtaja: Jane Konga Päätoimittaja: Jukka Arponen Kehityspäälikkö: Marge Kato Ulkoasu: Eve Jaansoo, Rudolf Linnaste, Andres Rõhu Valokuvaajat: Jaak Kadarik, Andres Teiss Toimitussihteeri: Pille Luik Avustajia: Leena Hietanen, Antti Sarasmo, Mats Õun, Rein Lauks, Mikko Savikko, Jussi Kurkinen, Sakari Neuvonen, Eeva Eklund, Auri Hakomaa, Ulla-Maija Määttänen, Petteri Leinonen, Jarmo Virmavirta, JuhaMatti Aronen, Joanna Aapro-Korhonen, Helinä Avikainen, Kari Toivonen, Jorma Moll, Lea Adrikorn, Kai Juvakka.

Yhteydet Viro: Koidula 5, 10125 Tallinn Toimitus: e-mail: editorial@balticguide.ee puh. +372 6 013 335, fax +372 6 013 324 Ilmoitusmarkkinointi: fax +372 6 013 324 e-mail: marketing@balticguide.ee Markkinointipäällikkö Marko Remes +372 6 013 169 Projektipäällikköt Kirli Lembinen +372 6 013 326 Helen Laidma +372 6 013 146 Elvira Küün, puh. +372 6 013 328 Liina Lüdimois, puh. +372 6 013 108 Suomi: Iso-Roobertinkatu 33, 00120 Helsinki

Ilmoitushinnat 1/1-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ...... 48 900 EEK/3160 € 1/2-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ..... 25 900 EEK/1680 € 1/3-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ...... 19 900 EEK/1280 € 1/4-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ....... 13 900 EEK/890 € 1/8-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ........... 7600 EEK/490 € 1/16-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen .......... 4300 EEK/280 € Hinnat eivät sisällä ilmoituksen valmistamista, hintoihin lisätään arvonlisävero.

Ilmoitusten koot

kolumni

1/1-sivu (lev. x kork.) 1/2-sivu (vaaka) 1/2-sivu (pysty) 1/3-sivu (vaaka) 1/4-sivu (vaaka) 1/4-sivu (pysty) 1/8-sivu (lyhyt vaaka) 1/8-sivu (pitkä pysty) 1/16-sivu (pysty)

Jos kaikki Suomen järvet....

S

uomalaisille alkoholi on aina ollut unelma. Paitsi poliittisille päättäjille, jotka ovat tehneet kieltolaista alkaen kaikkensa pitääkseen tavallisen kansan raittiuden tiellä. Alkoholin saatavuutta on rajoitettu joko säädöksin tai vain pitämällä viinan hinta korkeana. Nyt vihdoin koittavat toisenlaiset ajat. Maaliskuista veroalea seurannut kulutuksen kasvu kertoo siitä, että hintataso olisi todella hillinnyt juomahaluja. Voi kuitenkin olla, että kyseessä on enemmänkin tilastoharha. Vertailukohtana on niissä tutkimuksissa, joita olen nähnyt, käytetty edellisen vuoden maaliskuuta. Tuntuu loogiselta, näinhän vuosittaisia taloustilastoja yleensä vertaillaan kausivaihtelun poissulkemiseksi. Tässä tapauksessa alkoholitilastot eivät kerro kuitenkaan koko totuutta. Kuinka paljon ostoja esimerkiksi lykättiin helmikuulta, jolloin hinnanalennus oli jo tiedossa. Kaikki kun eivät ole turkulaisia, jotka huhun mukaan ostivat runsaasti kossua, kun sitä sai vielä vanhalla hinnalla.

Miten käy nyt, kun Virosta voi tuoda vieläkin reilusti halvempaa viinaa käytännössä rajoituksetta? Ennakkoarvioita on suunnilleen saman verran kuin arvioijia.Yhtä mieltä ollaan vain siitä, että tuleva kesä näyttää suunnan tulevaisuuden ostokäyttäytymiselle. Itse ennustan, etteivät suomalaiset ryntää Viroon viinaostoksille, vaan juomisia tuodaan vanhaan malliin lomamatkojen yhteydessä. Toki keskimääräinen kertalasti kasvaa ja ryhtyy joku seilaaman väliä puolitöikseenkin, mutta vauhdikkaaseen viinaralliin en usko. Ei nimittäin Virossakaan järvet ole muuttuneet viinaksi, vaan alkoholijuomat on ostettava kaupoista rahalla. Matkatkin maksavat jonkin verran, joten ihan pientä lastia ei hintaeron takia kannata lähteä etelänaapurista hakemaan. JUKKA ARPONEN, PÄÄTOIMITTAJA

254 ✕ 375 254 ✕ 185 125 ✕ 375 254 ✕ 123 254 ✕ 91 125 ✕ 185 125 ✕ 91 61 ✕ 185 61 ✕ 91

mm mm mm mm mm mm mm mm mm

Aineistovaatimukset: valmiit materiaalit faileina: Freehand, Photoshop, Illustrator, pdf (composite CMYK). Tiedostojen tallentamiseksi : zip 100, CD, disketti. Painosmäärä: 50 000 kpl Paino: AS Kroonpress The Baltic Guidea saa maksutta satamista, laivoilta, Tallinnan suurimmista hotelleista ja kauppakeskuksista - tai kysy R-kioskista.

Kansi Kuva: Jaak Kadarik Malli: Gerli

Vastuu virheistä Kustantaja ei voi vastata lehdessä mahdollisesti olleiden virheiden aiheuttamista vahingoista. Mikäli ilmoituksia ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä voida julkaista sovitusti, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisemispäivästä.



6

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

talousuutiset Bruttokansantuote kasvoi 4,8 prosenttia Ensi tietojen mukaan oli Virossa vuoden 2003 kokonaistuotanto 4,8 prosenttia suurempi kuin vuonna 2002.

Virolaisten tulot kasvoivat viime vuonna

1.

Virolaisetkin odottavat suomalaisten viinarallia

Virolaismedia on kirjoittanut ahkerasti suomalaisten viinarallista, joka alkoi Viron liittyessä tämän kuun alussa Euroopan unionin jäseneksi. Esimerkiksi Eesti Päevalehdessä oli huhtikuussa artikkeli, jossa kerrottiin, että suomalaiset varaavat ennätysinnolla matkalippuja Viroon halvan viinan takia. Artikkelissa haastateltiin eri laivayhtiöiden edustajia, jotka kertoivat, että toukokuulle on myyty ennätysmäärä matkoja. Lisäksi jutussa kerrottiin, että jotkut laivayhtiöt suunnittelevat jopa lisämatkoja, jotta kaikki halukkaat suomalaiset pääsisivät Viroon ostoksille. Talouslehti Äripäevassa olleessa artikkelissa kerrottiin, että oluttehdas Saku odottaa peräti kymmenen prosentin myynnin kasvua, koska suomalaiset saavat nyt viedä tuliaisina 110 litraa olutta.

2.

Riidat repivät Keskustaa

Viron suurin puolue Keskusta on hajoamassa sisäisiin riitoihin. Lähes itsevaltiaan ottein puoluetta kauan hallinneelle puheenjohtaja Edgar Savisaarelle on puolueen sisälle noussut vahva oppositio, joka kritisoi voimakkaasti Savisaaren johtamistapaa. Oppositiota johtaa puolueen ”kakkosmies” Peeter Kreitzberg. Huhtikuussa riita kärjistyi Liina Tõnissonin ehdottaessa parlamentin varapuhemiehen paikalle Kreitzbergiä vastoin puoluejohdossa tehtyä päätöstä. Savisaaren ehdokas oli Enn Eesmaa. Savisaar syytti puolueen oppositiota siitä, että he houkuttelivat puoluetoverinsa äänestämään yhteisesti sovittua päätöstä vastaan. Edgar Savisaar kritisoi terävästi Peeter Kreitzbergiä ja hänen kannattajiaan ja myönsi, että puolueella on suuria ongelmia. Omassa käyttäytymisessään ei Savisaar nähnyt mitään vikaa, kertoi suosittu internet-portaali Delfi huhtikuussa. Myös se, että Peeter Kreitzberg sai puolueen sisäisessä europarlamentaarikkoehdokasäänestyksessä eniten ääniä ärsytti Savisaarta. Itse hän kieltäytyi ehdokkuudesta terveydellisiin syihin vedoten. Savisaarella on ollut viime aikoina sydänvaivoja. Toiseksi eniten ääniä sai puheenjohtajan vaimo, Vilja Savisaar. Puolueen johtava naiskansanedustaja Liina Tõnisson kertoi Õhtulehdessä, että Savisaarella on tapana purkaa tyytymättömyytensä huutamalla ja karjumalla lähipiirissään oleville puoluetovereille. Tõnisson valitti myös, että ennen nyt puhjennutta kriisiä, ei puheenjohtajalla ole ollut aikaa keskustella hänen kanssaan kahdeksaan kuukauteen. Tõnissonin mielestä ongelmat puolueessa kärjistyivät jo viimeisten parlamenttivaalien jälkeen, kun selvisi, että Savisaaresta ei tule pääministeriä. ” Tasapainottomalla käyttäytymisellään hän ajoi pois ne henkilöt, jotka antoivat hänelle hyviä neuvoja. Tilalle astuivat ihmiset, jotka olivat Savisaaren kanssa kaikesta samaa mieltä.” Riita huipentui siihen, että Keskustan paikallisosastot erottivat Liina Tõnissonin ja entisen sisäministerin Robert Lepiksonin puolueesta. Edgar Savisaar oli Viron pääministerinä maan itsenäistyessä Neuvostoliitosta vuonna 1991. Vapaustaistelun aikana Savisaaresta tuli kansallissankari. Myöhempinä vuosina on virolaismedia säännöllisesti raportoinut Savisaaren ympärillä olevista sekavista raha-asioista, arveluttavista tuttavista, korruptiosta ja poliittisista lehmänkaupoista. Savisaaren Keskusta on ajautunut pysyvältä näyttävään hallitusoppositioon, koska nykyiset päähallituspuolueet, Res Publica ja Reformipuolue, eivät halua tehdä yhteistyötä epäluotettavaksi leimaamansa Savisaaren kanssa. Karismaattinen Edgar Savisaar on kuitenkin tehnyt johtamastaan Keskustasta Viron suurimman puolueen, jonka kannatus viimeisissä parlamenttivaaleissa oli noin 30 prosenttia. Keskustan keskeisinä tavoitteina on kiristää verotusta ja lisätä sosiaalitukia. Puolueen kannattajakunta koostuu eläkeläisistä, maaseudun asukkaista, venäläisistä, työväestöstä ja vähempiosaisista. Savisaar lanseerasi termin ”toinen Viro”, joka tarkoittaa alueita ja väestöä, jotka eivät ole uudesta markkinatalousjärjestelmästä hyötyneet.

3.

Riidan vuoksi voidaan tivoli rakentaa Tallinnan sijasta Puolaan

Sotkuinen oikeusjuttu voi viedä suunnitellun tivolin ja siihen liittyvän 1,5 miljardin kruunun (noin 96 miljoonaa euroa) investoinnin Tallinnasta Puolaan. Kööpenhaminan tivoli haluaisi perustaa Tallinnan keskustaan, sataman ja Vanhankaupungin väliin jäävälle puistoalueelle tivolin, mutta alueella olevan Skoonen bastionin kaupungilta vuokrannut virolaisyhtiö Mahyd & Skone haluaa vuokrasopimuksen purkamisesta kymmeniä miljoonia kruunuja. Tähän ei kaupunki ja Kööpenhaminan tivoli ole olleet valmiita, kertoi Eesti Ekspress -lehti alkuvuodesta. Myös talouslehti Äripäev kertoi asiasta maaliskuun viimeisessä numerossaan. Tivolin menettäminen Puolaan olisi Tallinnalle ja koko Viron turismille suuri isku. Kööpenhaminan tivolin kaltainen vetonaula toisi Tallinnaan matkailijoita ympäri Eurooppaa. Myhad & Skonen asianhoitajana toimii Viron lakimiesliitosta erotettu Viktor Kaasik, jolla on ollut toistuvasti skandaalinkäryisiä oikeusjuttuja. Nykyään Englannissa asuva Martin Luther on nostanut oikeusjutun Kaasikia vastaan, väittäen Kaasikin saaneen laittomasti Lutherin suvulle kuuluneen arvokkaan kesäpaikan. Alun perin asiassa Viktor Kaasik toimi Lutherin asianajajana. Asian toi julkisuuteen Eesti Ekspress -lehti. Television suosittu Pealtnägija -ohjelma haastatteli asian johdosta Martin Lutheria. Viktor Kaasik käy oikeutta Viron verovirastoa vastaan. Hänen liian lähelle meren rantaa rakennettu talonsa on määrätty purettavaksi. Keskustapuolueeseen kuuluva Kaasik on sekoitettu viime vuosina myös moneen vähintääkin kummalliseen Tallinnan keskustassa tapahtuneeseen kiinteistökauppaan. Viktor Kaasikin toimista on kertonut säännöllisesti talouslehti Äripäev.

Statistikaamet eli Viron tilastokeskus kertoi, että virolaistalouksien tulot kasvoivat viime vuonna 12 prosenttia. Menot kasvoivat vain 3 prosenttia. Vuonna 2003 oli talouksien keskimääräinen kuukausinettotulo yhtä henkilöä kohden 2 789 kruunua (noin 178 euroa). Yksi henkilö kulutti kuukaudessa keskimäärin 2 539 kruunua (noin 162 euroa). Suurimmat kuukausittaiset nettotulot olivat lapsettomilla työikäisillä pareilla, 4 267 kruunua (noin 273 euroa) yhtä ihmistä kohden.

Lähes 400 000 virolaista on työelämässä Viime vuoden lopun tilastojen mukaan oli Virossa palkkatyössä 387 300 ihmistä. Toimivia yhtiöitä oli Virossa samaan aikaan 28 700. Yhtiöiden nettoliikevaih-

to oli vuoden 2003 viimeisellä vuosineljänneksellä 89,8 miljardia kruunua (noin 5,73 miljardia euroa). Summa on 8,3 miljardia kruunua (noin 530 miljoonaa euroa) suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Keskipalkka ylitti 7 000 kruunua Vuonna 2003 oli virolaisten palkansaajien keskipalkka 7 127 kruunua. Reaalipalkkojen kasvu oli 8 prosenttia. Suomessa keskipalkka oli viime vuonna 2 322 euroa eli 36 340 kruunua.

Kauppataseen vaje kasvoi entisestään Vuonna 2003 Viron vienti oli 62,5 miljardia kruunua (noin 3,99 miljardia euroa) ja maahan tuotiin 89,7 miljardin kruunun (noin 5,73 miljardia euroa) arvosta. Viron kauppataseen vaje oli siis 27,2 miljardia kruunua (noin 1,74 miljardia euroa). 68 prosenttia maan viennistä ja 54 prosenttia tuonnista tapahtui Euroopan liiton maiden kanssa. Vuonna 2002 Viron kauppataseen vaje oli 22,5 miljardia kruunua (noin 1,43 miljardia euroa).

Vuosi 2004 on Virolle hyvä Talouden tilaa arvioiva Eesti Konjunktuuriinstituut eli Viron suhdanneinstituutti arvioi, että Viron talouden noususuhdanne jatkuu myös tänä vuonna. Instituutin arvion mukaan tulee bruttokansantuotteen kasvu olemaan 6 prosenttia, inflaatio 3,5 ja työttömyys 9 prosenttia. Virolaisten palkat tulevat nousemaan keskimäärin 10 prosenttia. Vienti tulee instituutin arvion mukaan kasvamaan peräti 13 ja teollisuustuotanto peräti 10 prosenttia.

Kahdenlaisia osakeyhtiöitä Virossa on kahdenlaisia osakeyhtiöitä. Suurin osa on 40 000 kruunun (noin 2 600 euroa) pääomalla perustettuja yhtiöitä. Tällaisen yhtiön nimessä on liite osaühing, jonka lyhenne on OÜ. Suuremmalla osakepääomalla eli 400 000 kruunulla (noin 26 000 euroa) perustettuja osakeyhtiöitä toimii Virossa 5 394 kappaletta. Näiden yhtiöiden nimessä on liite aktsiaselts, jonka lyhenne on AS. Ainoastaan aktsiaseltseillä on oikeus listautua pörssiin.

Miksi Tallinnan asuntojen hinnat nousevat? uutama vuosi sitten puolella miljoonalla kruunulla Tallinnan Vanhastakaupungista ostettu asunto maksaa nyt kolme miljoonaa. Hinnat ovat nousseet rajusti lähes kaikissa Tallinnan kaupunginosissa. Lasnamäellä, Mustamäellä ja Õismäellä ovat asunnot kallistuneen vuodessa noin 30 prosenttia! Hintojen nousua ovat kiihdyttäneet asuntolainan saamisen helppous, pitkät laina-ajat ja poikkeuksellisen alhainen korkotaso. Viron keskuspankki on varoittanut useaan otteeseen asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen vaarasta ja kehottanut liikepankkeja kiristämään lainanantoa. Muutama viikko sitten oli eräs suomalaistuttavani ostamassa asuntoa Tallinnasta. Hän löysi mieleisensä ja sopi välittäjän kanssa hinnaksi 1,6 miljoonaa kruunua. Kun kaupan teon hetki koitti, myyjä ilmoittikin, että hän ei myykään asuntoa sovitulla hinnalla. Hän halusikin 1,9 miljoonaa kruunua! Ystäväni ei ostanut asuntoa. Esimerkki kertoo jotain Tallinnan asuntokaupan tämän hetken tilasta. Monet omistajat pitävät keskikaupungin asuntoja ja kiinteistöjä eräänlaisina arvopapereina, joiden hinta tulee jatkuvasti nousemaan. Vuonna 2003 asunnot kallistuivat Tallinnassa kymmeniä prosentteja. Reaalipalkat kasvoivat Virossa viime vuonna vain kahdeksan prosenttia. Tilanne on ollut samanlainen jo parin vuoden ajan. Tällä hetkellä kolmen huoneen perheasunto Tallinnan keskikaupungissa maksaa 1–2 miljoonaa kruunua. Virolaisen palkansaajan keskipalkka oli vuoden 2003 lopussa 7 127 kruunua kuukaudessa, josta hänelle jäi käteen 5 640 kruunua. Avioparin keskimääräinen käteen jäävä kuukausiansio on siis yhteensä 11 280 kruunua eli noin 720 euroa. Voidakseen hoitaa 15 vuoden aikana miljoonan kruunun lainan korot ja lyhennykset, pitäisi perheen maksaa pankille takaisin 7 400 kruunua kuukaudessa. Asumiskulujen jälkeen jäisi keskipalkkaiselle perheelle kuukaudessa rahaa ruokaan, vaatteisiin, koulutukseen, harrastuksiin, puhelinmaksuihin, sähköön ja kaikkeen muuhun elämiseen vain 3 900 kruunua eli 250 euroa! Edellä mainittu laskelma edellyttää sitä, että korkotaso pysyy nykyisellä noin 4 prosentin tasolla. Asuntojen ja kiinteistöjen myyjät odottavat Euroopan liiton tuomaa ihmettä. Tämän

M

takia viime talvena asuntoja pantattiin. Niitä ei pantu myyntiin, koska monet uskoivat, että EU-Virossa asuntojen hinnat nousevat nopeasti ulkomaalaisten ostajien rynnätessä Viroon. Juttu kuulostaa samanlaiselta kuin se, jota kerrottiin Suomessa ennen Euroopan unioniin liittymistä. Pelättiin, että saksalaiset ostavat Suomen rannat. Kaikki tietävät miten siinä kävi. Onko Tallinnan asuntojen ja kiinteistöjen hinnoissa kupla? Tänä keväänä on asuntokauppa käynyt vaisusti. Onko asuntomarkkinoiden hiljaisuuden syynä se, että myyjät eivät myy ja ostajat eivät osta, koska hintapyyntöjen ja asunnon tarvitsijoiden maksukyvyn välillä on ammottava kuilu? Ovatko hinnat karanneet käsistä? Jos näin on, olisi taloudellinen mahdottomuus, että tilanne voisi jatkua pitkään nykyisen kaltaisena. Asuntojen hinnat ovat pitkällä aikavälillä sidoksissa valtaväestön ostovoimaan. Jos kauppa ei käy, on hintojen laskettava. Näin ovat julkisesti sanoneet myös Viron johtavien kiinteistönvälitystoimistojen edustajat. Tilanne muistuttaa aikaa Suomessa ennen surullisen kuuluisaa 90-luvun lamaa. Laman alkaessa ylikuumentuneet asuntomarkkinat ensin lamaantuivat ja sitten romahtivat. Tuhannet suomalaiset jäivät kahden asunnon loukkuun. Niitä velkoja maksaa moni vieläkin. Virolaiset elävät muutenkin velaksi. Maan kauppataseen vaje oli viime vuonna 27,2 miljardia kruunua, kun maan koko viennin arvo oli 62,5 miljardia kruunua! HÜTTÜNEN



8 TEKSTI MARKO REMES, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

Uudessa Mõõkkalassa tarjotaan haukea ja haita Tallinnan legendaarinen kalaravintola Mõõkkala on muuttanut Tallinnan Vanhankaupungin sydämeen Kuninga kadulle. Aikaisempiin kellariravintolatiloihin verrattuna on uusi Mõõkkala huomattavasti suurempi. Miljöö on vanhaan tapaan meriaiheinen ja ravintolaan astuessa olonsa tuntee heti tervetulleeksi. Palvelu on tehokasta ja ystävällistä. Huhtikuisena tiistai-iltana Mõõkkalaa kansoitti kirjava asiakaskunta - brittimatkailijoista business-neuvotteluja käyviin virolaisiin liikemiehiin. Kaikkia yhdistänee yksi asia: rakkaus meren antimiin. Mõõkkala elää meren ehdoilla ja tarjoaa kalaruokia paikallisista järvi- ja merikaloista sekä myös eksoottisia vaihtoehtoja. Houkutteleva ruokalista tarjoaa niin haukea kuin haita, ahventa kuin ostereita. Jos seurueessa on liharuuan ystäviä niin heille löytyy pari vaihtoehtoa, kasvissyöjät taas joutuvat tyytymään salaatteihin.

Vaikuttavat alkupalat Maailmanlaajuinen ja laaja viinilasta sisältää loistavia valkoviinejä eri kukkaroille. Testasimme edullisemmasta päästä Chilea Terra Andina -valkoviiniä (270 kruunua, noin 17 euroa), joka sopi erinomaisesti kalan kanssa. Alkuruuat tekivät suuren vaikutuksen. Valkosipulivoissa paistetut simpukat (69 kruunua, noin 4,5 euroa) Kalaravintolan tunnistaa kadulta näyttävästä tunnuksesta.

olivat suussa sulavia, kuten oli myös pari kymmentä kruunua hintavampi ”crayfish tail irish style”(jokirapua irkku-tyyliin). Kun näitä herkkuja nappaa, niin jää taatusti koukkuun! Täyden arvosanan alkupalojen jälkeen pääruuat olivat jokseenkin tavanomaisia. Kanalla täytetty 150 kruunun hintainen (noin 10 euroa) kalamari oli maukas mutta annosta dominoi liikaa riisi, omenat ja ana-

nakset. Mehukas Tonnikala sinihomejuustokastikkeessa (159 kruunua) oli parempi, vaihtoehto. Lasku viinin, kahvin ja konjakin kanssa oli kahdelta ruokailijalta reilut 1 200 kruunua (noin 75 euroa). Ei mikään paha hinta elämyksellisestä illasta kalojen maailmassa. ■ Ravintola Mõõkkala, Kuninga 4. Puh. +372 6 418 288.

TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVA JAAK KADARIK

Pieniä herkkuja turkkilaiseen tapaan Eksoottinen tunnelma ja pienet alkupalat viihdyttävät uudessa turkkilaisessa ravintolassa Tallinnan vanhassa kaupungissa.

Virolainen Mitä virolainen tarjoaa ulkomaalaiselle vieraalle? Eesti Konjuktuuri Instituut tutkii kuluttajakäyttäytymistä. Yksi viimeisimmistä tutkimuksista koski virolaisten ruokailua. Siinä tuli ilmi, että ulkomaisille vieraille tarjottaisiin kotimaisesta keittiöstä talkkunaa, hernekeittoa, porsaanpaistia, perunoita ja kaalia. Välttämättä virolaiset eivät itse pidä näitä omina lemmikkiruokinaan. Koska virolaisesta talkkunasta on jo aikaisemmin ollut juttua, syvennymme nyt keittoihin. Virolainen hernekeitto on melkein samanlainen kuin meidän vihreistä herneistä keitetty. Virossa käytetään usein myös keltaisia herneitä. Savustettu tai keitetty rasvainen sianliha kuuluu tietenkin keiton ainekseksi, usein myös ohrasuurimot. Hernekeiton jälkeen kyselyssä pärjäsi parhaiten hapankaalikeitto, jonka nimen kuuleminen jakaa suomalaiset kahtia. Tavallisesti sitä saakin vain kotona tehtynä, harvoin hapankaalikeittoa löytää

keittiö virolaisravintoloista. Siihen on monia reseptejä, usein käytetään muina raaka-aineina ohrasuurimoita tai kuivattuja papuja. Hapankaalia ja sianlihaa laitetaan melko runsaasti. Virolaiset keitot ovat ruokaisia, suurustettuja keittoja ei virolaiskeittiöstä löydy montakaan. Myöskään maitopohjaisia keittoja ei tarjottaisi vieraille. Keitossakin pitää olla jotain hampaiden väliin, totesi virolainen tuttavani. Turistien suosima lihaseljanka häviää hapankaalikeitolle virolaisten lemmikkiruuissa. Mielenkiintoinen ja herkullinen keitto on pinaattikeiton tapaan tehtävä suolaheinäkeitto eli hapuoblikasupp. Monelle virolaiselle se on enää muisto lapsuusajasta. Helposti virolaisiin keittoihin tutustuu, kun ostaa kaupasta valmiita keittoja. Ne ovat 500 g:n lasipurkkeja, jotka säilyvät kotona huoneen lämmössä. Sisältöön lisätään vettä ja kuumennetaan. Valikoimaa on moneksi viikonpäiväksi, painoaan vartioivillekin oma Saleda-tuotemerkki. Kalliimmat maksavat hieman yli 2 euroa ja vähän yli eurolla saa jo tukevan keiton kahdelle. Älkääkä unohtako ostaa smetanaa (hapukoor), sitä laitetaan melkein jokaiseen keittoon.

Turkkilainen keittiö kuuluu yhteen maailman parhaista. Se yltää jopa kolmannelle sijalle ranskalaisen ja kiinalaisen jälkeen. Turkkilaisen keittiön antimiin voi helposti tutustua Tallinnassakin. Uusi turkkilainen ravintola Sultan tarjoaa kulinaarisemman vaihtoehdon tavallisiin pihveihin ja hampurilaisiin kylläs-

tyneelle ruokailijalle. Ravintola sijaitsee Väike-Karjan ja Müürivahen kulmauksessa, aivan Tallinnan vanhankaupungin sydämessä osoitteessa Väike-Karja 8. Ravintola on auki päivittäin 11.00–24.00.

Alkupaloja seurusteluun Meze tarkoittaa turkkilaisia alkupaloja. Ne tarjoillaan joko kylminä, soguk meze, tai kuumina, sicak meze, pienistä kupeista tai lautasilta, ja ne nautitaan viinin tai turkkilaisen anisviinan, rakin, kanssa. Lämpimissä alkupaloissa voi olla myös lihaa, kylmissä yleisesti ei. Perinteisesti mezet asetetaan pöydän keskelle. Niitä on useita lajeja, joista kaikki voivat maistella

mieleisiään. Ruokailun lisäksi tämä onkin turkkilainen sosiaalinen tapa seurustella ja viihdyttää vieraita. Juuri näitä alkupaloja voi maistella Sultanissa. Turkkilaista vahvaa raki-viinaa ei ravintolassa tarjoilla, mutta hyvä vaihtoehto rakille on erinomainen turkkilainen Efes-olut, joka sopii myös mainiosti mezealkupalojen kyytipojaksi.

Kevyt lounas tai pitkä illallinen Itse kävin kevyellä lounaalla juuri ravintolan avautumisaikaan, jolloin asiakkaitakaan ei ollut vielä montaa. Tunnelma ravintolassa oli hiljainen, mutta ilmapiiri silti miellyttävä. Ravintola oli siisti ja henkilökunta ystävällistä ja kohteliasta. Tilasin itselleni viininlehtikääryleitä ja pikkelssityyppisen munakoisosta valmistetun kylmän ruoan sekä juomaksi veden ja Coca Colan. Hinta pienelle ja kevyelle lounaalle kohosi 165 kruunuun (noin 10,50 euroa), mutta ruoka oli maittavaa ja kauniisti aseteltu pienille tarjoiluastioille. Ateriaan kuului lisäksi korillinen tuoretta leipää. Illallisella suosittelen tilaamaan useita erilaisia vaihtoehtoja, joista kaikki pöydässä olijat voivat nautAito turkkitia oman makumieltymystensä mukaisesti. lainen tunnelma Sultan tarjoaa myös syntyy monista pienistä yksityis- erinomaisen paikan pitkille illanistujaisille kohdista. ja seurusteluun pienten maukkaiden naposteltavien ja hyvän juoman merkeissä. Sultan on mainio valinta niin nuorten kuin varttuneemmankin väen illanviettoon. Miellyttävä ilmapiiri ja kevyt tunnelma kruunaavat varmasti onnistuneen illan hyvien ystävien seurassa. ■


T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

ravitolauutiset Neuvostotunnelmaa Narva-kahvilassa

Kuivattua naudanlihaa oluen seuraksi

Sampo-pankin modernia pääkonttoria vastapäätä, lähellä Viru-hotellia, on Tallinnan neuvostohenkisin kahvila nimeltään Narva. Raskaasti tummalla puulla sisustetun kahvilan ilmapiiri on suoraan 1970-luvun Neuvostoliitosta. Pöydissä istuu eläkkeellä olevia venäläistätejä nauttimassa kahvista ja leivoksista tai pareja syömässä lihalientä ja pelmenejä. Yleisimpänä kielenä on venäjä. Tarjoilu Narvassa on myös neuvostohenkistä: Tässä kahvilassa ei asiakkaita toivoteta hymyssä suin tervetulleiksi, eikä kysytä, ”maistuiko ruoka?” Tarjoilijoiden työpiste on keskelle ravintolaa sijoitettu pöytä, jossa he kirjoittavat laskut käsin ja valvovat salia. Vaikka paikan nimi on kahvila, saa Narvasta myös ruoka-annoksia ja alkoholia. Hintataso on todella edullinen. Puoli litraa Sakun Originaalolutta maksaa 20 kruunua (noin 1,3 euroa) ja kallein ruoka-annos, Kiovan kotletti, maksaa 65 kruunua (noin 4,2 euroa). Lihaliemi piirakan kanssa maksaa 10 kruunua (noin 65 senttiä). Ruoka on maistuvaa ja annokset kookkaita. Narva kahvila sopii neuvostoeksotiikkaa haikaileville ja edullista ruokapaikkaa etsiville matkaajille. Narva kohvik, Narva mnt 10.

Viru-kadun Arizona Saluunassa voi tuopillisen seuraksi ottaa amerikkalaishenkistä naposteltavaa. Tarjolla on Beef Jerky -nimistä kuivattua ja maustettua naudanlihaa. Pussillinen maukasta lihaa maksaa 40 kruunua (noin 2,6 euroa). Arizona Saloon, Viru tn 6.

Uusi Deli 24 Tallinnan keskustassa Viru-keskusta vastapäätä sijaitseva Deli 24 on avannut ketjunsa toisen kahvilan Scandic Hotel Palacen viereen Pärnu maantielle. Deli 24: ssä on ympäri vuorokauden toiminnassa oleva buffet-pöytä, josta halutun annoksen voi itse rakentaa. Annoksen voi ottaa myös mukaansa. Deli 24, Pärnu mnt 20, Estonia pst 1.

Keskustan edullisin olut? Lähelle Viru-hotellia, Narva maantielle on avattu entisen Tallinna-kaupan tilalle samanniminen pubi-ravintola. Tallinna-ravintolassa lienee keskustan edullisin olut. Puoli litraa olutta maksaa vain 15 kruunua (noin 1 euro).

Kirja virolaisesta keittiöstä Huhtikuun lopussa julkaistiin Virossa ”Eesti rahvusköök” -kirja. Nimensä mukaisesti kirja kertoo virolaisen keittiön historiasta ja kansan ruuista. Kirjassa on runsaasti vanhoja virolaisia reseptejä. Hienosti kuvitettu teos on jaettu eri maakuntien ruokien mukaan. Kirjan voi ostaa virolaisista kirjakaupoista ja se maksaa 238 kruunua eli noin 15 euroa.

Lempeän suden oivalliset pikkuannokset Tallinnan Vanhaankaupunkiin, Lai-kadulle on avattu uudelleen Hell Hunt -pubi. Oluen lisäksi paikka tarjoaa ruoka-annoksia. Edullisista pikkuannoksista voisi mainita esimerkiksi annoksen nimeltä Nils Holgerson, joka pitää sisällään linnunmaksapasteijaa marmeladin kanssa. Hintaa annoksella on vain 21 kruunua (noin 1,3 euroa). Hell Hunt, Pikk 39.

Keskiaikaisesti maustettuja oluita Tallinnan Vanhankaupungin sydämessä sijaitsevassa, keskiaikaisessa Olde Hansa -ravintolassa on tarjolla mielenkiintoisia maustettuja oluita. Suosituin mausteoluista on makea hunajaolut, mutta kannattaa kokeilla myös tulisempaa ja vahvempaa yrttiolutta, jossa on alkoholia noin kuusi prosenttia. Olde Hansa -ravintolan nokkamiehenä tunnettu Auri Hakomaa piti huhtikuun puolessa välissä 50-vuotisjuhlansa, jotka olivat vertaansa vailla. Tarjolla oli keski-aikaiset syömingit, kaviaaria ja samppanjaa, hyvää seuraa ja aitoa Amerikan bluesia. Olde Hansa, Vana turg 1.

9


10

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

Ensiapu.....esmaabi

222

Jõhvi

266 110

Keila

79 180 191

Võru

Viljandi

Valga

Tartto

Tallinn

Rapla

Rakvere

Põlva

Pärnu

Paide

Otepää

Narva

Kännykällä Virosta Suomeen: numeron eteen +358, alueen suuntanumerosta tai operaattorin numerosta ensimmäinen nolla pois. Eli esimerkiksi Helsinkiin +358 9 555 5555 tai Soneran liittymään +358 40 555 5555. Viroon tai virolaiseen matkapuhelimeen suomalaisella matkapuhelimella soitettaessa vastaavasti eteen +372 ja suuntanumeron ensimmäinen numero pois. Esimerkiksi Tallinnaan +372 6 666 666 tai virolaiseen radiolinjan liittymään +372 56 666 6666. Virossa kännykällä voi soittaa kuten edellä neuvotaan. Lankapuhelimella soitettaessa esimerkiksi Tarttoon 777 7777. Suomeen suuntanumero on 00 358, Viroon 372.

Viron Tasavalta Pinta-ala: 45100 km2 Väkiluku: 1 356 000 Pääkaupunki: Tallinna, väkiluku 397 000 Uskonto: evankelisluterilainen, ortodoksinen Kieli: viro, (venäjä, ei virallinen kieli) Lukutaito: 99 % Keskimääräinen elinikä: 70 v Raha: 15,6466 EEK = 1 EURO

V I R O 50 KM TALLINNA

NARVA

99 265 249 187 303 JÕHVI

110 180 299 258 159 95 74 156 101 76 132 156 53 142 79 124

RAKVERE

191 381 301 50 173 154 253 178 69 220 165 131 219 198 201 202 119 239 242 116 111 261 125 58

Kuressaare 157 299 381 202 Kärdla

Kärdla

Kuressaare

Keila

Jõhvi

Jõgeva

Haapsalu

n en ro ki t Vi un de y up sy ) ka täi km e (

222 266 79 157 36 314 269 156 109 312 196 99

Jõgeva

Virossa, Virosta, Viroon

onko teillä?…….. ................... kas teil on? on teil? missä on…………… .............. kus on… mikä se on?…….. .................. mis see on? mitä se tarkoittaa? ................ mida see tähendab? kuinka voitte? ........................ kuidas elate? miten menee? ........................ kuidas käsi käib? ................................................. kuidas läheb? ei se mitään, ei valittamista .... pole viga! hauska tavata ........................ rõõm teid näha, ................................................. meeldiv kohtuda oli hauska tutustua ............... oli meeldiv tutvuda mitä kello on? ........................ palju kell on? en osaa viroa (venäjää)......... mina ei oska eesti (vene) keelt puhutteko suomea? .............. kas te räägite soome keelt? englantia/ruotsia/saksaa? ... inglise/rootsi/saksa keelt?

olkaa hyvä ....................palun kiitos .............................aitäh, tänan anteeksi ........................palun vabandust, .......................................vabandage hei .................................tere, tervist hyvää huomenta ..........tere hommikust hyvää päivää ................tere päevast hyvää iltaa ....................tere õhtust hyvää yötä ....................head ööd näkemiin.......................nägemist, head aega kaikkea hyvää ..............kõike head, kõike paremat hyvää matkaa ..............head reisi hyvää ruokahalua ........jätku leiba, head isu terveydeksi ..................terviseks paljonko se maksaa?...kui palju see maksab?

Haapsalu

Näin soitat

26 213 255 170 284

KÄRDLA

192 433 316 244 163 359 316 194 217 331 301 253 355

36 258 301 119 192

RAPLA HAAPSALU

349 305 199 146 349 235 134 134 305 281 229 344

PAIDE

221 201 299 235 118 168 212 182 268 233 251

Narva

314 159 50 239 433 349

Otepää

269 95 173 242 316 305 221

Paide

156 74 154 116 244 199 201 134

Pärnu

109 156 253 111 163 146 299 159 95

Põlva

312 101 178 261 359 349 235 43 151 201

Rakvere

196 76

Rapla

99 132 220 58 194 134 168 189 65

Tallinn

99 156 165 26 217 134 212 212 92 129 233 98

Tartto

256 53 131 213 331 305 182 42 102 183 48 126 170 185

Valga

249 142 219 255 301 281 268 49 152 144 86 214 198 252 89

Viljandi

187 79 198 170 253 229 233 81 71

Võru

303 124 201 284 355 344 251 48 171 198 25 196 236 256 69

134 159 43 167 189 212 42 95 151 83

65

49

81

JÕGEVA

48

92 102 152 71 171

201 183 91 129 183 144 98 198 173 231 233 48

69 125 316 235 118 167 83 183 173

86 124 25

PÄRNU KURESSAARE

TARTTO

VILJANDI

150 98 126 214 142 196 54 170 198 116 236

91 231 150 54

PÕLVA

185 252 159 256

98 124 142 116 159 80

89

80

69

77

69

77 69 129

129

VALGA

VÕRU


Sinulle on

paketti.

Nettiliput Nettilipuilla matkustat edullisesti Tallinnaan. Helppo varata.

alk.

49

â‚Ź / suunta

Varaukset ainoastaan www.copterline.com.

Kopteri&Kylpylä



TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN, KUVA JAAK KADARIK

Terveet hampaat, kaunis hymy Laadukas ja täyden palvelun Citymed hammaslääkäriasema palvelee kokeneesti ja ammattitaidolla. Klinikalla käy paljon suomalaisia tarkistuttamassa ja hoidattamassa hampaansa.

Siistiä ja asiantuntevaa Citymedin siistit tilat sekä miellyttävä ja kohtelias suomenkielentaitoinen henkilökunta kielii selvästi laadukkaasta ja korkeatasoisesta palvelusta. Klinikalla työskentelee useita korkeasti koulutettuja ja erittäin ammattitaitoisia lääkäreitä ja spesialisteja, joista monet ovat

Suomalaiset muuttavat Viroon? Suomen sisäministeriön arvioiden mukaan tulee lähivuosina Viroon muuttamaan noin 2 000 suomalaista. Todennäköisesti muuttajat ovat eläkeläisiä, nuoria ja yrittäjiä.

Taksit haluavat lisää aikaa printtereiden asentamiseen

SAK:n tekemän tutkimuksen mukaan 84 000 virolaista haluaa töihin Suomeen.

Vaarallinen liikenne

Monipuoliset palvelut

Laadukas palvelu suomenkielellä ja edullinen hintataso ovat ne syyt, miksi Citymedin asiakaskunnasta suuri osa tulee Suomesta.

saaneet koulutuksensa ulkomailla, myös Suomessa. Henkilökunta puhuu erittäin hyvää ja selkeää suomenkieltä, joten kielitaidottomimmallekin käynti on helppo ja miellyttävä kokemus, jota ei tarvitse jännittää. Täällä asiakas tuntee olevansa hyvässä ja turvallisessa hoidossa. Turhasta ei täälläkään rahasteta, vaan asiakkaalle kerrotaan selkeästi erilaisista hoitovaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Yhdessä asiakkaan kanssa keskustellaan ja valitaan siten yksilöllisesti sopivin ja paras hoitomuoto, joka johtaa toivottuun lopputulokseen.

Miellyttävä kokemus Itse olen vain harvassa paikassa saanut yhtä yksilöllistä, kiireetöntä, asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua kuin täällä Tallinnan Citymed hammasklinikalla. Tavallisesti olen pitänyt hammaslääkärikäyntejä lähinnä kiduttavina ja pakollisina pikatarkastuksina, joissa liukuhihnatyötä tekevät ylityöllistetyt lääkärit ja hoitajat tarkastavat ja paikkaavat väsyneenä päivästä toiseen huonosti hoidettuja purukalustoja työstään sen enempää piittaamatta. Nyt oli toisin. Minua kuunneltiin, toiveeni huomioitiin ja sain erinomaisia neuvoja ja ehdotuksia. Ensimmäistä kertaa hammaslääkärissä käynti oli kaikin puolin miellyttävä ja kiva kokemus. Tänne tulen mielelläni toistekin! ■

Viro vaatii jatkossakin suomalaisilta työluvan Suomen kansalaisen, joka haluaa tehdä töitä Virossa, on hankittava jatkossakin työlupa. Työlupia Virossa myöntää Migratsiooniamet eli siirtolaisvirasto. Viranomaisten mukaan suomalaiset voivat työskennellä Virossa ilman työlupaa aikaisintaan vuonna 2005.

Virolaiset muuttavat Suomeen?

Hammaslääkäriasema Citymed sijaitsee aivan sataman vieressä sijaitsevassa World Trade Centerin rakennuksen toisessa kerroksessa vastapäätä Citymarketia. Lääkäriasema löytyykin helposti, oli liikkeellä sitten jalkaisin tai autolla.

Klinikan kattaviin palveluihin kuuluu tavallisen hammashoidon lisäksi muun muassa keinojuurihoito, oikomishoidot, hammaskirurgia sekä esteettinen hammashoito. Myös lasten hammashoito sujuu klinikalla huoletta. Hinnatkin ovat kohtuulliset Suomen hintoihin verrattuna. Esimerkiksi hampaiden valkaisu, kosmeettinen ongelma, josta harva on valmis maksamaan kohtuuttomia summia, hoituu Citymedin klinikalla noin puolta edullisemmin kuin Suomessa.

lyhytuutiset lyhytuutiset lyhytuutiset lyhytuutiset lyhytuutiset lyhytuutiset lyhyt-

Viron uudelleen itsenäistymisen jälkeen on maan teillä kuollut liikenneonnettomuuksissa 3 700 ihmistä. Vuonna 2003 tapahtui 26 000 liikenneonnettomuutta, joissa vammoja sai 1 903 henkilöä. Virossa tapahtuu liikenneonnettomuuksia 4–5 kertaa enemmän verrattuna Suomeen tai Ruotsiin, kertoi Viron liikennevakuutus rahaston hallituksen puheenjohtaja Mart Jesse.

Passi kannattaa vielä pitää mukana Vaikka EU-lakien mukaan pitäisi Euroopan unionin alueella päästä liikkumaan maasta toiseen pelkällä henkilöllisyystodistuksella, kannattaa passi pitää mukana Viron matkalla ainakin parin seuraavan kuukauden ajan. Niin Viron kuin Suomenkin rajavartiolaitokset kertovat, että parin kuukauden mittaisella siirtymäkaudella opetellaan uusia sääntöjä ja liikkumisen nopeuttamiseksi kannattaa matkustajan pitää passi varmuuden vuoksi mukanaan.

Viime vuoden lokakuussa hyväksyttiin Virossa laki, jonka mukaan kaikissa taksiautoissa on oltava tämän vuoden huhtikuun alusta alkaen kuitin tulostava printteri. Uusilla säännöillä pyritään vähentämään taksinkuljettajien tekemiä petoksia ja selventämään taksien hinnoittelua. Vielä huhtikuun alussa oli lähes 500 taksia ilman noin 5 000 kruunua (noin 320 euroa) maksavaa printteriä. Tämän vuoksi Viron taksinkuljettajien liitto halusi lisäaikaa printterien asentamiseen. Eesti Päevalehden mukaan Tallinnan taksikomissionin johtaja Eero Aarniste otti asiaan kuitenkin tiukan kannan. ”Taksinkuljettajilla on ollut neljä kuukautta aikaa ostaa printteri. Lain mukaan printteri pitää olla ja jos sitä ei ole tulee kuljettajaa sakottaa”, sanoi Aarniste.

Copterlinen palvelupiste on nyt Viru-hotellissa Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivä helikopteriyhtiö Copterline on avannut palvelupisteen Tallinnan Sokos Hotelli Virun aulaan. Piste on avoinna joka päivä aamukymmenestä iltakahdeksaan. Aukioloajan ulkopuolella toimii piste itsepalveluperiaatteella eli lentolipun voi varata internetin kautta.



TEKSTI JUKKA ARPONEN

Viru Valgea kolmen litran Suomalaiset alkoholijuomien valmistajat pahvipakkauksessa tähyävät Viron markkinoille Uudet pakkaukset helpottavat suurien alkoholimäärien kuljetusta käsimatkatavarana kun tuontirajoitukset Suomeen poistuvat Viron EU-jäsenyyden myötä.

Viron suurin alkoholijuomien valmistaja Liviko varautuu turistien ostoryntäykseen tarjoamalla suosituimpia juomiaan uusissa pakkauksissa. Markkinointipäällikkö Janek Kalvi Livikosta kertoo, että he uskovat etenkin kirkkaiden viinojen kysynnän kasvavan, kun Suomen ja Ruotsin tuontirajoitukset poistuvat. Kalvin mielestä on selvää, että turistit tulevat tekemään aiempaa suurempia kertaostoksia. Kalvin mukaan Liviko on tutkinut turistien ostokäyttäytymistä ja todennut, että mieluiten viemisiksi hankitaan tuttuja ja turvallisia merkkijuomia. Viru Valge ja Vana Tallinn ovat Livikon monista tuotteista suomalaisille kaikkein tutuimpia. Näkyvimmät muutokset Livikon tarjonnassa tulevat olemaan toukokuun aikana kauppoihin ilmestyvät ”turistipakkaukset”. Esimerkiksi 80 prosenttista ja miedompaakin Viru Valgea ryhdytään myymään 10x1/2 litran muovipullon packeina. Kaupan hyllyille tulee vodkaa myös kolmen litran hanallisissa pahvipakkauksia,

Viroon viedään niin vanhoja legendaarisia tuotemerkkejä kuin tuotekehittelyn uusimpia tuloksia.

Perinteisissä lasipulloissa uusien rajoitusten mukaisia tuomisia on hankala kuljetella. Turisteille räätälöidyt särkymättömät ja kevyet pakkaukset ovat juomavalmistajien uusin idea asiantilan helpottamiseksi.

jollaisissa on aiemmin myyty paljon mietoja viinejä. Ajatuksena on suurien alkoholimäärien kuljetuksen helpottaminen. Pari kymppipakkia tai pahvivodkaa kulkee kevyesti kantamallakin mukana.

Hologrammi takaa aitouden Perinteikäs Liviko merkitsee omat tuotteensa aitouden varmistavalla hologrammilla. Pullojen korkkeihin kiinnitetyt hologrammit on varustettu muun muassa nousevalla numerolla ja ne on helppo satunnaisenkin ostajan tarkastaa. Myös uusiin pakkauksiin tulee hologrammit, jotka takaavat että ne on täytetty Livikon tehtaalla ja sisältävät aitoa ainetta. ■

Jo vuodesta 1882 alkoholijuomia valmistanut ja maahantuonut Lignell & Piispanen tunnetaan etenkin marjapohjaisista likööreistään. Yhtiön maailmalla moneen kertaan palkittua Mesimarjalikööriä on valmistettu samalla reseptillä jo yli 120 vuotta. Nykyään laajaan tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa konjakkeja viinoja ja viinejä. Johtaja Hemmo Rossi kerttoo, että Lignell & Piispasella on pitkä kokemus tuotteiden viennistä ulkomaille sekä taxfree-myynnistä. Yrityksen tuotannosta 25–30 prosenttia myydään muualla kuin Suomessa. Virossa kaksi maahantuojaa huolehtivat, että Lignell & Piispasen konjakit ja liköörit ovat saatavilla monista myyntipisteistä. Viron EU-jäsenyyden myötä vienti Viroon tulee Rossin mukaan jonkin verran lisääntymään ja virolaisten kauppojen hyllyille tulee muun muassa uutena tuotteena Hieno Konjakki.

Suuriin muutoksiin suomalaisten ostokäyttäytymisessä esimerkiksi laivamyynnin osalta Rossi ei usko. Sopeutuminen edullisempiin hintoihin alkoi jo, kun Suomessa alennettiin alkoholiveroa. Toukokuu näyttää suuntaa, mistä suomalaiset jatkossa alkoholijuomansa ostavat. Virosta Rossi arvelee eniten tuotavan kirkkaita viinoja. Tähän kilpailuun ei Lignell & Piispanen aio lähteä, vaan sen valttina ovat laadukkaat omat tuotteet.

Newalco lanseeraa uutuustuotteensa Virossa Vuonna 2001 toimintansa aloittaneelle alkoholivalmistaja Newalcolle Viro on ollut tärkeä vientimaa alusta alkaen. Yhtiön toimintaajatuksena on kehittää ja valmistaa ainutlaatuisia ja uusia alkoholijuomia. Näistä parhaimmat esimerkit ovat ”Lakritsainen Kinuskialikööri” , joka on maailman ensimmäinen rasvaton kermaliköörisarjan tuote, sekä Baila - Valkoinen Salmiakkilikööri. Kapteeni-vodka on Newalcon kirkas viina.

Risto Halonen Newealcosta uskoo, että Viron liittyessä EU:niin tulee maasta entistä merkittävämpi myyntikanava. Alkoholin hintataso on Virossa edelleen reilusti alhaisempi kuin Suomessa, esimerkiksi Kapteeni-vodka maksaa Alkossa noin kaksi kertaa enemmän kuin Tallinnan Citymarketissa, kertoo Halonen. Rajoitusten poistuminen helpottaa niin vientiä kuin kuluttajienkin osalta tuotteiden hankkimista, mikä lisää varmuudella suomalaisten viinaostoksia Virossa. ”Markkinointi ja uusien tuotteiden lanseeraaminen on Virossa helpompaa, koska muun muassa tuote-esittelyin saamme suoraa asiakaspalautetta niin virolaisilta kuin suomalaisiltakin.”Halonen toteaa. ■


mmm

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

kauneussalonki on muuttanut Vana-Viru -kadulle. Parturi, kampaamo, kosmettiikka (Maria Galland), käsi- ja jalkahoito, tekokynsien laittaminen, kokovartalohieronta, hiusten pidennykset.

Viru Ilukeskus Kauneussalonki Viru väljak 4 (Sokos Hotel Viru, III krs.) puh. +372 6 820 990, e-mail: post@ilukeskus.ee, www.ilukeskus. ee. Avoinna: ma–pe 9–20, la10–20, su 10–18. Parturi, kampaamo, käsi-ja jalkahoidot, kasvohoidot, kokovartal ohoidot,hieronta, depilaatiot, makeup. Käytössä ja myynnissä tuotteet: Mila d`Opiz, Wella, Schwarzkopf, Sim. Kodikas salonki, ammattimainen ja suomenkielinen palvelu.

ProfZone Day Spa & Kauneussalonki

kauneudenhoito Tallinn Helena kauneussalonki Lai 5 (sisäpihalla, vanhassa kaupungissa), puh. +372 6 412 285, +372 6 412 231. Avoinna ma–pe 9–19, la–su 9–18, tilauksesta avaamme aikaisemmin. Parturi/kampaamo, hiusten värjäys, permanentti, manikyyri, pedikyyri-jalkahieronta, ripsien-kulmien värjäys, hieronta. Kosmetologi: B.W -selluliittihoito, kehon vakuumi-hieronta, ihonpuhdistus, kuorinta, naamiot, kasvojen ja kaulan hieronta, kasvolihasten stimulointi, typpihoidot, kertahoidot ja hoitokuurit 5–10 %, piercing. Hintamme ovat edulliset ja palvelumme korkeatasoista. Wella-sarjan käyttö ja myynti.

Helena 2 kauneussalonki Taas avattu Sadama 6, Sadamarketissa (aiemmin Sadama 11), puh. +372 6 614 685. Avoinna joka päivä 8–19. Parturi/kampaa-

mo, hiusten värjäys, permanentti, manikyyri, pedikyyri-jalkahieronta, ripsien-kulmien värjäys, hieronta. Kosmetologi: ihonpuhdistus, kuorinta, naamiot, kasvojen ja kaulan hieronta, kasvolihasten stimulointi, solarium, make-up, piercing. Hintamme ovat edulliset ja palvelumme korkea-tasoista. Wella-sarjan käyttö ja myynti.

ronta, aromaterapia, selluliittihoito, musiikkiterapia...), poreallas, helmikylvyt. Käytössä ja myynnissä tuotteet: Schwarzkopf, L’oreal, ZL, Academie, Decleor, Camillen, Australian Gold ja meikkaustuotteet. Ryhmille alkaen 4 henkilöä alennukset. Kysyy myös tarjouksia. Henkilökunta ystävällinen, puhumme suomea. Maksaa voi myös euroilla.

Paradise ilu & tervisekeskus

Viru kadun kauneussalonki

Sadama 6 (Sadamarketin II krs), puh +372 52 21 902, +372 6 614 670, e-mail: tallinn@paradise.ee, www.paradise.ee. Avoinna joka päivä 8.00-19.00. Parturi/ kampaamo(hiusten värjäys, permanentti, kampaukset, rastaletit, hiusten tihennykset tai pidennykset...), kosmetologi (kasvo-lifting, tava- ja erikoishoidot, meikkaus, ripsien permanentti...), manikyyri (myös parafiinihoito, rakennekynnet (gel,kangas), kynsien koristelu...), jalkahoito (myös SPA hoito,depilaatio...), hieronta (niska tai koko hieronta, lynfahie-

Viru 3–2, varaukset hoitohin +372 6 307 863. e-mail: puuste.cosmetics@mail.ee, www.puustekosmeetika.ee. Avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Make-up Joe Blascon tuotteilla, kosmeettiset hoidot, CFK vartalohieronta, pedikyyri, manikyyri. Maksu myös pankkikortilla. Sijaitsemme Tallinnan sydämessä.

Vana-Viru kauneussalonki Vana-Viru 6, puh. +372 6 464 057, avoinna ma–pe 8.15–20, la 9–18, su 10–15. Entinen Pika-tänava

Kaupmehe 6, Tallinna, puh. +372 6 461 661. www.profzone.ee, e-mail: profonesalon@hotmail.com. Uusi, nykyaikainen kauneussalonki Tallinnan keskikaupungissa, Olümpia-hotellin lähellä. Kaikki kauneudenhoitopalvelut ja ammattimainen konsultaatio. Laadukas palvelu koulutetuilta hoitajilta. Parturi-kampaamo, kosmetiikka, manikyyri, pedikyyri, laitehoidot (kohotukset, laserstimulaatiot, mikrohionta, vakumiterapia), kynsitekniikat, solarium, laavakiviterapia, SPA Marine -vartalohoidot, selluliittihoidot, hiusten ja päänahan analyysit. Edulliset tutustumishinnat, Ryhmille (alk. 4 henk.) alennus.

Day Spa Vana-Posti 4, ravintola Pegasuksen ja Hollywoodin puolivälissä, puh. +372 6 418 701, e-mail: dayspa@hot.ee, www.dayspa.ee. Avoinna ma–su 9–21. Uusi upea kauneushoitola ja kampaamo, vanhan kaupungin sydämessä, neljässä kerroksessa. Parturi, kampaamo, käsi- ja jalkahoidot, kasvohoidot (myös ultraääni), make up, hieronta, aromaterapia, rakennekynnet (geeli), Hiusten pidennykset, afropalmikot, kasvo-lifting, vartalohoidot, mutahoidot ja kestopigmen-

tointi. Maksu myös luottokorteilla. Tule ja tutustu! Sebastian, Tigi, Fudge, Guinot, Matis, Schwarzkopfsarjojen käyttö ja myynti.

Kauneushoitola Mariness D3 Kreutzwaldi 23, Park Hotel, puh. +372 6 305 595; hieronta +372 6 305 553, e-mail: salong@mariness.ee, www.mariness.ee, avoinna ma–su 9–20. Parturi-kampaamo, hiusten leikkaus koko perheelle, värjäys, permanentti, hiusten pidennykset tai tihennykset. Kosmetologi: tavalliset ja erikoishoidot, myös ultraääni, ihokarvojen poisto lämpimällä vahalla, ripsien-kulmien värjäys, ripsien permanentti, käsien hoito ja parafiinihoito, jalkahoito ja hieronta, make-up, korva-, nenä- ja napalävistykset, solarium. Hieronta:

niska- tai kokovartalohieronta, lymfahieronta, pistehieronta, urheiluhieronta, hunajahieronta, shakra stone massage – laavakivihieronta, REIKI, aromiterapia, selluliittihoito. Käyttö ja myynti: Wella, Schwazkopf, Académie, Matis, Gatineau, Gehwol. Maksuvälineeksi käyvät myös pankkikortit tai eurot.

Gonsiori Ilusalong Gonsiori 12, puh. +372 6 612 859, avoinna ma–pe 10–20, la–su 10–17. Kasvohoidot, hoidot käsille, jaloille, päänahalle, tehokas ryppyjen vastainen hoito, kasvojen ihon ennenaikaisen vanhenemisvastainen hoito. Manikyyri, pedikyyri, depilaatio, hieronta, tekokynnet, make-up. Vartalokääreet: “Antistress”, parantavat oloa ja ihon väriä, alentavat painoa, selluliittiä vastaan.



18

TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

business guide Kiinteistöt Meklari Virolais-suomalainen kiinteistönvälitys Puh. +372 51 144 08, fax +372 6 480 519, e–mail:marikarank@hot.ee. Asunnot, kesämökit, tontit, maatilat. Myös vuokra-asunnot.

Arco Vara

Tavid - valuutanvaihto

FINPRO Baltian maissa

Aia 5, puh. +372 6 279 900. Valuutanvaihto, rahan pikasiirto Suomen ja Viron välillä. Lahden yli 5 minuutissa! Sikupilli Kauppakeskus, Tartu mnt. 87, Rocca al Mare Prismassa, Paldiski mnt. 102, Sadamarketissa, Sadama 6/8, Tartossa, Rüütli 2.

Finpron vientikeskus (entinen Suomen Ulkomaankauppaliitto) Baltiassa tarjoaa palveluja kansainvälistyville suomalaisyrityksille. Yhdeydenotot: Vice President Jorma von Hertzen, puh. +358 20 469 5436

Arco Vara on vanha Virossa toimiva kiinteistö välitysliike. Toimistomme ovat Tallinnassa, Pärnussa, Kuressaaressa, Tartossa, Rakveressa, Riikassa ja Vilnassa. Tarjoamme suomalaisille kiinteistöpalveluja kaikissa Baltian maissa. Tule ja kysy, autamme mielelläni.

Krediidipank

Arco Vara Tallinnan toimisto

Järjestöjä

Tallinna Linnahalli, Mere puiestee 20, Toompuiestee 3, Lastekodu 11, kauppa Hinnapomm, Mustamäe tee 45, kauppa Marja, Punane 50/52 Meka kauppakeskus, Lennujaama 2, Tallinnan lentokenttä.

Tuglas-seura ry

Jõe 2 b, Tallinna, puh. +372 6 144 600, fax +372 6 144 601, e–mail: tallinn@arcovara.ee, www.arcovara.ee.

Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki , puh. +358 9 681 1430, fax +359 9 681 14322. Baltia-kirjasto avoinna ma 10–18 ja ti–pe 10–7.

Arco Vara Pärnun toimisto

Arco Vara Saarenmaan toimisto

Reval Kinnisvara OÜ Lembitu 14-37, Tallinna, Hotell Olümpian vieressa, puh.+372 50 328 21. e–mail: alvar@revalkv.ee, www.revalkv.ee. Kiinteistöpalvelut, asunnot, kiinteistöt, kesämökit, maatalot, hirsitalot.

OÜ Saarte Investeering Rootsi 7, Kuressaare, Saarenmaa. Puh. +372 45 33 144, faksi +372 45 33 122, e-mail: tullio.liblik@tt.ee, www.saarteinvesteering.ee. Myydään asuin-toimistotalon asunnot Tallinna 19a, Kuressaare, Saarenmaa. Valittavana on kolme erilaista asuntovaihtoehtoa. Myydään Saarenmaan Kuressaaren keskustassa sijaitseva 3 huoneen asunto 90m2. Varastotila, 2 WC:tä, 1 suihkuhuone, sauna + poreallas, kaksi autotallinpaikkaa, oma SAT-TV:n vastaanotin. Asunto on toisessa kerroksessa. Hinta: 1 450 000 kruunua. Myydään asuintalotontti yhdessä metsämaan kanssa Asten kylässä, Saarenmaalla, 5,24 ha. Siitä metsää 2,68 ha. Hinta 250 000 kruunua. (5EEK/m2)

Uus Maa Kinnisvara Büroo Jos olet ostamassa asuntoa, mökkiä tai taloa, etsit edullista vuokra-asuntoa tai yhtiöllesi toimitiloja, ammattitaitoinen henkilöstömme on valmis auttaamaan ja neuvomaan sinua siinä. Meillä on jatkuvasti välitettävännämme 800-900 kohdetta eripuolilla Tallinnaa ja Viroa. Erittäin hyvä tarjonta on Tallinnan keskutan ja Vanhankaupungin asunnoista. Hyviä tilaisuuksia juuri sinulle !

Helsinki Talo

Ülikooli 6a, Tartto, puh./fax +372 7 441 144, e–mail: tartu@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee

Uus Maa Pärnun konttori Hommiku 1, Pärnu, puh. +372 44 203 80, fax +372 44 203 85, e–mail: parnu@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Uus Maa Kuressaaren konttori Tallinna mnt. 9, Kuressaare, puh. +372 45 368 63, fax +372 45 368 70, e–mail: anli.alliksoon@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Uus Maa Rakveren konttori Tallinna mnt. 21, Rakvere, puh. +372 32 236 01, fax +372 32 235 59, e–mail: rakvere@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Uus Maa Jõhvin konttori Uus 8, Jõhvi, puh./fax +372 33 711 93, e–mail: johvi@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

SEKE Lisätietoja SEKE:n puheenjohtajalta, Jukka Stenius, puh. +372 51 006 39, e–mail: jukka.stenius@dhl.com.

Groosi Kinnisvara OÜ Jõe 3, Tallinn, puh. +372 6 106 060, e-mail: groosi@groosi.ee, www.groosi.ee. Kiinteistön välitys, -kehitys ja ilmainen konsultaatio.

Uus Maa Kinnisvara Büroo Tallinnan konttori

ERI Elamispindade Kinnisvara OÜ

Rävala pst. 6, III krs., puh. +372 6 272 600, fax +372 6 272 601, e–mail: vahendus@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Pärnu mnt. 21, Tallinn, puh. +372 6 266 455, fax+372 6 266 456,e–mail: eri@eri.ee, www.eri.ee.

Uus 32, 10111 Tallinn, puh. +372 6 997 070, fax +372 6 997 071, e–mail: hmdc@uninet.ee. Tallinnan Helsinki Talon huone- ja kokousvarauksista vastaa HMDC Oy Eestin filiaali: Maie Sillamaa, Rein Sillamaa.

Lakitoimistot, tilintarkastus, yrityskonsultointi, henkilöstö OÜ Erksaar Ahtri 8, 10151 Tallinn, puh. +372 6 411 343, fax +372 6 411 304, GSM +372 50 348 57, e-mail: erksaar@hot.ee. Liikekirjanpito, palkanlaskenta, verotus, käännöstyöt, lakiasiat, perintä, koulutus, konsultointi, kansainväliset operaatiot, valvonta.

A ja T Õigusbüroo AS Lembitu 14-37, puh.+372 6 467 027, fax +372 6 467 029, GSM +372 50 32 821, www.atoigusabi.ee, e-mail: info@atoigusabi.ee. Tarjoamme apua yhtiöiden perustamisessa, valmiitten yhtiöiden ostamisessa, kirjanpidossa, pankkitilien avaamisessa ja kaikissa lakiasioissa. Huom. Veroprosentti 0%.

Artus – lakija käännösyhtiö Naruskantie 270, 98960 Naruska, puh. +016 837 300, fax 016 837 338, GSM 040 821 6542, e–mail: juha.saari@artus.inet.fi.

Fortecon OÜ Uus 32, Tallinn, puh. +372 6 997 020, fax +372 6 997 021. e-mail: etas@uni.fi. Suomen puh. +358 9 2414 277. Kirjanpito, yhtiöiden perustaminen, valmisyhtiöt, arvonlisäverojen takaisinperintä, edustus- ja alihankintatoimeksiannot.

Valuutanvaihto H.T. Valuuta AS Tarjoamme nopeaa ja turvallista palvelua. Odotamme Teitä valuutanvaihtopisteissämme kaikilla Tallinkin laivoilla ja Tallinnan matkustajasataman A-terminaalissa.

Finpro-Latvia, Kronvald Bulvaris 10, Riga LV-1010, puh. +371 7 216 429, +371 7 216 043, fax +371 7 820 340, e-mail: Ilze.Tijone@finpro.fi. Senior Analyst Ilze Tijone.

Liettua

SEKE

Mariankatu 8 b C 12, 00101 Helsinki, puh. +358 (0)9 684 28 464, fax 684 28 465. e-mail: svyl@svyl.net, www.svyl.net.

Uus Maa Tarton konttori

Latvia

Suomen Viron-instituutti

Viro-yhdistysten liitto ry

Mauren Oü

Finpro-Estonia, Roosikrantsi 2, 10119 Tallinn, puh. +372 6 110 977, 6 110 975, fax 6 110 976, e-mail: tallinn@finpro.fi. Senior Analyst Maie Virkus.

Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki, puh. +358 (0)9 669 805 Harju 1, 2. kerros, puh. +372 6 313 917, 6 313 529, fax +372 6 313 952. Avoinna ma–pe 10–16. Vanemuise 19, 51014 Tartto, puh. +372 7 427 319, fax +372 7 427 097, gsm +372 51 427 31, e–mail: www.finst.ee. Avoinna ma–pe 10–16, ke 10–18. Pieni kirjasto, myös sanomalehtiä ja aikakauslehtiä, joita voi lukea paikan päällä. Instituutti järjestää erilaisia kulttuuritapahtumia, luentoja jne.

Tallinna 11, Kuressaare, puh. +372 45 334 24, fax +372 45 334 34, e–mail: saare@aaarcovara.ee, www.arcovara.ee.

Viro

Finpro-Lithuania, Dominikonu 5, 2601 Vilnius, puh. +370 5 212 3221, 628 983, fax +370 5 212 4288, e-mail: Jonas Cerneckis@ffta.ot.lt. Kaupallinen avustaja Jonas Cerneckis.

Viro-instituutti

Aia 8, Pärnu, puh. +372 44 714 30, fax + 372 44 714 31, e–mail: parnu@arcovara.ee, www.arcovara.ee.

Puh. +372 55 646 474, lkv, ykv Seppo Maunula, fax +372 6 565 397, e–mail: seppo@mauren.ee, www.mauren.ee. Suomalais-virolainen kiinteistövälitystoimisto Mauren Oü tarjoaa kiinteistövälityspalveluja Virossa. Kautamme myynissä asunnot, kesämökit, maatilat ja tontit. Autamme Teitä löytämään haluamanne kohteen tai myymme kiinteistönne tai asuntonne koko Virossa. Lisäksi annamme ostamiseen ja myymiseen tarvittavia neuvoja.

Jos haluat saada yrityksesi tai muita tietoja palstalle, ota yhteyttä Jane Konga puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324

Viron Matkailutoimisto Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki Puh. +358 (0)9 278 4725, fax 09 278 210

Viron suurlähetystö Itäinen Puistotie 10, 00140 Helsinki, puh. +358 (0)9 622 0260, fax 6220 2610.

Suomen suurlähetystö Kohtu 4, 15180 Tallinn, puh. +372 6 103 200. Suomen Suurlähetystö konsuliosasto Pikk jalg 14, puh. 6 103 300, fax 6 103 288. Asiakaspalvelu virka-aikana. Viisumiosasto on avoinna arkipäivisin 9–12. Muissa konsuliasioissa Suomen kansalaiset voivat asioida arkipäivisin 9–16.30. Konsulipäivystys. Hädänalaiseen tilaan joutuneet Suomen kansalaiset voivat viikonloppuisin ja juhlapyhinä asioida konsuliosastolla klo 16–17.30 välisenä aikana. Päivystyspuhelin palvelee ko. päivinä 9–19. Arkipäivisin päivystyspuhelin palvelee 16.30–19, virka-aikana numero on 6 103 300.

Kansainvälinen kuljetus HRX Küti 2, Tallinn, puh. +372 6 277 800, fax +372 6 277 817. H. Fordinkatu 6, Helsinki, puh. (0)9 2535 0521, fax (0)9 2535 0555.

Mainosjakelut Matkailunedistämiskeskus Uus 32, Tallinn, puh. +372 6 997 010, fax +372 6 997 011

FINPRO Porkkalankatu 1, FIN-00180 Helsinki

SEKE on suomalaisten yrittäjien klubi Virossa. Vuosimaksu 600 kr. Jäsenvaatimuksena on joko työpaikka tai yritys Virossa. Kokousten yhdeydessä tarjotaan esitelmiä ajankohtaisista aiheista. Lisätietoja SEKE:n puheenjohtajalta, Jukka Stenius, puh. +372 51 006 39, e–mail: jukka.stenius@dhl.com.

Rozentals-seura ry (Suomi-Latvia Ystävyysseura) Suomen-Baltia keskus Mariankatu 8 B c 12, 00170 Helsinki, puh. (0)9 650 507, fax (0)9 676 016, www.rozentals-seura.fi, e-mail: info@rozentals-seura.fi.

Latvian matkailutoimisto Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki, puh. (0)9 278 4774, fax (0)9 687 42650, e-mail: latviatravel@kolumbus.fi.

Huom. t tiedot saatta. va muuttua

Messukalenteri 2004 Eesti Näitused Messukeskus, Pirita tee 28 6.–9.5. Ideaalkodu (koti- ja sisustusmessut) 6.–9.5. Aiandus (puutarhamessut) 29.9.–1.10. Medifar 15.–17.10. Ilu sõnum (kauneudenhoitomessut) 26.–28.10. Keskkond (ympäristömessut) 26.–28.10. Cleanest 4.–6.11. Tallinn Foodfest 17.–19.11. Instrutec 2004 17.–19.11. Puidutehnoloogia (puuteknologianmessut) 17.–19.11. Keemia (kemiamessut) 12.-13.03.2004 MotoeXotika

Tartu Näitused Messukeskus, Kreutzwaldi 60, Tartu 14.–15.5. Õllelager (olutjuhla) 28.7.–1.8. JõgevaTreff 2004 10.9. Õllepralle (olutjuhla) 11.–12.9. Tartu Sügislaat (syksymarkkinat) 24.–26.9. MotoShow 14.–16.10. Tartu Ehitusmess (rakennusmessut) 14.–16.10. Tööriist (työkalumessut) 17.–23.12. Jõululaat (joulumarkkinat)



bussit Tallinn–Tartu 06.45…09.10 07.00…09.25 07.30…09.55 07.45…10.10 08.00…10.25 08.30…10.55 09.00…11.25 09.40…12.30 10.00…12.25 10.30…12.55 11.00…13.25 11.30…14.10 11.45…14.25 12.00…14.25 12.45…15.15 13.00…15.25 13.30…15.55 14.00…16.25 14.30…16.55 15.00…17.25 15.30…17.55 15.45…18.25 16.00…18.25 16.15…19.00 16.30…19.00 17.00…19.25 17.30…19.55 17.45…20.30 18.00…20.25

Lehti ei vastaa mahdollisista aikataulumuutoksista.

18.30…20.55 18.45…21.30 19.00…21.25 19.15…21.50 20.00…22.40 21.15…23.40 22.15…00.40 23.15…01.40 (ti-su)

Tartu–Tallinn 04.55…07.35 (ma-pe) 06.30…08.55 06.45…09.15 07.00…09.25 07.30…10.10 07.45…10.20 08.00…10.25 08.15…10.45 09.00…11.25 09.15…11.40 10.00…12.25 10.15…12.40 10.45…13.15 11.00…13.25 11.15…13.40 11.30…14.15 12.00…14.25 12.30…14.55 13.00…15.25

13.30…15.55 14.00…16.25 14.15…16.40 14.30…16.55 15.00…17.25 15.30…17.55 15.45…18.30 16.00…18.25 16.15…18.40 16.30…19.05 17.00…19.25 17.30…19.55 18.00…20.25 18.30…20.55 19.00…21.25 19.30…21.55 20.00…22.25 21.00…23.30

Tallinn–Haapsalu 08.00…09.45 09.30…11.15 10.30…12.15 11.15…13.20 12.50…14.40 13.30…15.15 14.45…16.35 16.00…18.00 16.35…18.15

372 6 800 900. Tallinnan linja-autoas. info puh. + +372 6800 909 Kansainväliset bussiyhteydet, info )6136 8433 Suomessa: Matkapyörä, puh (09

17.20…19.10 17.50…19.40 18.30…20.15 19.00…20.50 20.00…21.50 21.00…23.00

Haapsalu–Tallinn 06.30…08.15 07.20…09.25 08.00…09.45 10.15…11.50 11.20…13.10 12.00…13.45 13.00…14.45 14.00…15.50 14.40…16.30 15.40…17.45 17.00…18.50 17.30…19.15 18.50…20.30 20.50…22.45

Tallinn–Pärnu 06.25…08.15 07.15…09.20 07.45…09.35

08.45…10.45 09.30…11.20 10.00 (1)…12.15 11.00…12.50 11.30…13.40 11.45…13.35 12.00…13.50 12.30…14.20 13.15 (1)…15.30 13.30…15.20 14.15…16.05 15.00 (2)…17.30 15.15…17.05 15.30…17.20 15.45…18.15 16.15…18.05 16.45…18.35 17.00…19.25 17.30…19.20 18.00…19.50 18.30…20.20 18.45…20.35 19.15…21.05 20.00…21.50 21.00…23.10 21.45…23.55 23.40 (2)…02.05

Pärnu–Tallinn

03.05…05.10 (3)

05.25…07.30 (4) 06.00…07.50 06.00…08.20 (3) 07.00…08.50 07.15…09.05 07.30…09.20 07.50…10.05 08.30…10.20 08.45 ... 10.35 09.00…10.50 09.15…11.30 09.45…11.35 10.15…12.05 10.45…12.55 11.05…13.20 (3) 12.00…14.00 12.30…14.20 13.30…15.20 14.15…16.05 14.35…16.50 (3) 14.45…17.00 15.00…16.50 15.30…17.20 16.00…17.50 16.45…18.35 17.15…19.05 17.40…19.50 18.00…19.50 19.00…20.50 21.25…23.30 (3)

Nyt aikatauluja myös netista: www.bussireisid.ee www.edel.ee, www.elektriraudtee.ee ja ulkomaille www.eurolines.ee

Tallinn–Kuressaare Riga–Tallinn 07.45…11.45 09.30…13.55 11.45…15.45 11.50…15.35 (pe, su) 13.30…17.45 (la-su) 13.40…17.50 (ma–pe) 15.40…19.50 16.45…20.40 (ma–pe) 17.15…21.45 (ma-pe) 17.40…21.50

02.55…08.20 (3) 05.15…10.35 07.20…13.20 (3) 10.50…16.50 (3) 12.00…17.15 (3) 18.00…23.30 (3) 23.40…05.10 (3)

Kuressaare–Tallinn

12.00 (5)…22.30 21.45 ……08.30

05.15…09.40 06.45…10.45 (ma-pe) 07.30…11.40 09.30…13.40 13.30…17.40 15.20…19.50 17.30…21.40 19.15…23.35 (su)

Tallinn–Riga

10.00 (1)…15.35 12.00 (5)…17.40 13.15 (1)…18.50 15.00 (2)… 21.05 18.00……23.20 21.45……03.10 23.40 (2)…05.40

Tallinn–Vilnius Vilnius–Tallinn 07.00…17.15 (3) 21.45…08.20 (3)

Tallinn–Berlin

5/04 A = lähdöt Tallinnasta… ma, ti, ke, pe, la ja su, …perillä seur. päivänä. Ti, ke ja la-lähdöt jatkavat Hannoveriin ja Kölniin,su -lähdöt Nürnbergiin ja Müncheniin, ma, pe-lähdöt Frankfurtiin ja Stuttgartiin, (paikanvaraus pakollinen) B = lähdöt Berliinistä …ma–la, perillä seur. päivänä. Ti, pe, la-lähdöt alkavat Kölnistä ja Hannoverista, ke-lähdöt Münchenistä ja Nürnbergistä, ma, to- lähdöt Stuttgartista ja Frankfurtista, (paikanvaraus pakollinen) (1) = Satamasta ……(A-terminaali) 15 min myöhemmin

07.00 (A)…09.00

(2) = Satamasta ……(A-terminaali) 20 min …myöhemmin

Berlin–Tallinn

(3) = Ajaa sataman kautta linja-autoasemalle

19.10 (B)…22.00

(4) = Ajaa suoraan satamaan. (5)= Satamasta (A-terminaalista) 30 min myöhemmin

TAPAHTUMAT | VAPAA-AIKA | RUOKA & JUOMA | MAJOITUS & LIIKENNE | OSTOT & PALVELUT

Tilaus

Kyllä, haluan tuoretta tietoa Virosta. Tilaan The Baltic Guide -lehden vuodeksi itselleni hintaan 37 Euro.

nimi ................................................................................................ yritys .............................................................................................. osoite............................................................................................. ...................................................................................................... puhelin ........................................ fax .............................................

Tuoretta tietoa Virosta Sinulla on mahdollisuus tilata The Baltic Guide -lehti suoraan yritykseesi tai kotiisi. 12 numeroa vuodessa, hinta edelleen vain 37 Euro/vuosi. The Baltic Guide ilmestyy aina kuun alussa.

Faksaa tilauskuponki numeroon +372 6 013 324 tai lähetä osoitteeseen L. Koidula 5, 10125 Tallinn.




TOUKOKUU 2004 TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

Helsinki-Tallinna välillä enemmän laivoja kuin koskaan Kesäisin laivaliikenne moninkertaistuu ja Suomenlahden ylitys nopeutuu. Valinnanvaraa löytyy monipuolisista ja hienoista risteilyaluksista aina nopeisiin katamaraanialuksiin.

Laivoja reitillä seilaa viisitoista. Laivamatkasta enemmän nauttivat voivat valita hitaamman risteilyvaihtoehdon. Kiireisemmille sopivat nopeammat alukset, joilla laivamatkan osuus jää reilusti alle kahteen tuntiin.

Monipuolinen Tallink Tallinkilla liikennöi useita aluksia Helsingin ja Tallinnan välillä. Ympäri vuoden käytössä olevat hitaammat alukset Meloodia ja Romantika, sekä 1.4. lähtien Fantaasia ja kesäkaudella kolme Auto Express - pika-alusta. Ne haukkaavatkin suuren potin matkustajamääristä. Auto Express -aluksilla on kesäaikana lähtöjä päivittäin kymmenkunta. Hitailla laivoilla matka taittuu kolmessa ja puolessa tunnissa. Laivat lähtevät Helsingissä Länsiterminaalista ja Tallinnassa A- tai B -erminaalista. Vuonna 2002 valmistuneella Romantikalla matkustajapaikkoja on peräti 2 500. Pienempään 1979 valmistuneeseen ja 1998 uudistettuun Meloodiaan mahtuu 1 500 matkustajaa. Tänä vuonna uudistetun Fantaasian matkustajamäärä on hieman enemmän, 1 700 henkilöä. Tallink Auto Express aluksilla matka Suomenlahden yli kestää vain tunnin ja neljäkymmentä minuuttia. Auto Expressillä voi matkustaa myös mukavasti ja viihtyisästi First-class tai Euro-class luokassa. Firstclass lipun hintaan sisältyy matkan aikana ruoka- ja juomat. Uudesta Euro-luokasta voi nauttia viikonloppuisin, heinäkuun alusta lähtien kesäaikana päivittäin. Hintaan kuuluvat leikkelepöytä sekä alkoholittomat tai miedot alkoholijuomat. Myös Euro-class matkustajat pääsevät satamassa poistumaan ennen muita matkustajia.

Riihimäkeläinen liikematkustaja Henrik matkustaa noin kolmesti kuukaudessa Tallinnaan työasioissa. Hän kaipaa nopeuden lisäksi ennen kaikkea omaa rauhaa suunnitellakseen työaikataulujaan laivamatkojen aikana. ”Tallinkin Auto Express 2:n first-class on ollut mieluisin vaihtoehto. Pyrinkin suunnittelemaan aikatauluni niin, että pääsen mahdollisimman usein kulkemaan sillä. Toinen hyvä vaihtoehto on ollut Nordic Jet Line. Talvella kuljin mielelläni Romantikalla, sillä se oli tilavin ja rauhallisin.”Ainoa muutos, jota Henrik toivookin Helsingin ja Tallinnan väliseen liikenteeseen, liittyy aikatauluihin. ”Viime kesänä ongelmana oli se, että laivoja kulki paljon, mutta ne tuntuivat aina lähtevän yhtenä sumppuna samaan aikaan. Laivayhtiöt voisivatkin sovittaa aikataulujaan niin, että laivat lähtisivät tasaisin väliajoin, vaikka puolen tunnin välein, eivätkä kaikki yhtaikaa.”

Edullinen online -varausjärjestelmä Nordic Jet Line on avannut internetissä onlinepalvelujärjestelmän, josta voi varata economyluokan lippuja edullisesti 19 euron hintaan. Hinnat ovat voimassa ainoastaan internetistä varatessa ja luokan paikat sijaitsevat 345 paikan Jet-class luokassa. Business-class luokassa istumapaikkoja on 83. Business-class matkustajille on Helsingin ja Tallinnan terminaaleissa erillinen check-in. Aluksia Nordic Jet Linella on käytössä kaksi: HSC Baltic Jet sekä HSC Nordic Jet. Alukset lähtevät Helsingin päässä Kanavaterminaalista ja Tallinnassa C-terminaalista.

sinki-Tallinna väliä liikennöivä Ms Star Wind lähtee Tallinnaan Eteläsataman Olympialaiturista. Tallinnassa lähtö tapahtuu D-terminaalista. Matkustajia alukseen mahtuu kaiken kaikkiaan 370, henkilöautoja 70.

Pieni, mutta nopea Pienet, mutta suositut ja edulliset Linda Line -alukset liikennöivät ahkerasti kahdeksasti päivässä aamukahdeksasta aina iltakymmeneen saakka. Helsingissä Linda Linen alukset lähtevät Eteläsataman Makasiiniterminaalista ja Tallinnassa Linnahallin satamasta, joka sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista. Lasten kanssa matkustettaessa tulee Linda Line edulliseksi. 5–12-vuotiaat maksavat vain 50 prosenttia matkan hinnasta. Nuoremmat matkustavat huoltajan seurassa ilmaiseksi. Tämän on huomannut myös Espoolainen Tuula, joka 4-vuotiaan Lotan ja 8-vuotiaan Emman kanssa käy toisinaan tuulettumassa Suomenlahden eteläpuolella ja tekemässä edullisia ostoksia. ”Näin kesäaikana on pientenkin lasten kanssa kiva lähteä päiväksi Tallinnaan viettämään aikaa. Lasten aika ei käy pitkäksi ja he jaksavat hyvin nopean laivamatkan. Aikaa maissakin jää riittävästi ostoksiin, kiertelyyn ja nähtävyyksiin.” Aluksia Linda Linella on kolme: Jaanika ja Laura, lähes identtisiä kantosiipialuksia sekä maailman nopein matkustajaliikennettä varten rakennettu pikalaiva, Linda Express. Matkustajapaikkoja Jaanikassa ja Laurassa on 182 ja Linda Expressissä 286.

Rauhallisesti lahden yli Siisti Super Sea Cat ja edullinen Star Wind Silja Linen nopeat laivat Super Sea Cat Three ja Four kilpailevat siisteydellä ja laadulla Suomenlahden liikenteessä. Lähtöjä Helsingin Makasiiniterminaalista on alkukesällä päivittäin viisi ja Tallinnan D-terminaalista saman verran. Keski- ja loppukesästä lähtöihin lisätään vielä iltalähtö. Niin ikään Silja konserniin kuuluva Sea Wind Line liikennöi Turku-Tukholma reitin lisäksi myös Helsingistä Tallinnaan. Sen Hel-

Viking Linen M/s Rosella liikennöi Helsinki-Tallinna väliä kahdesti päivässä. Viking Linen kilpailuvaltteja ovat ennen kaikkea hinta. Lisäksi laiva on lahden ylittävistä perinteisistä aluksista nopein. Helsingissä Rosella lähtee Viking Linen Katajanokan terminaalista, Tallinnan päässä yksittäiset matkustajat lähtevät A-terminaalista ja automatkustajat C-terminaalin vierestä. Eckerö Linen 2 000 matkustajapaikan M/s Nordlandia ei hohda enää uutuuttaan, sillä se valmistui jo vuonna 1981. Kuitenkin aluksen hyvä ja monipuolinen buffet-pöytä on varmasti kokeilemisen arvoinen ja hintansa väärti. Buffet-ravintolan lisäksi laivasta löytyy à la carte -ravintola, kahvila, tanssiravintola sekä pubi.Autopaikkoja on 450 henkilöautolle tai 42 rekalle. Eckerö Linen alus lähtee Helsingin Länsiterminaalista ja Tallinnassa B-terminaalista. Lähtöjä Nordlandialla on Helsingistä lauantaista torstaihin yksi, samoin Tallinnasta. Perjantaisin lähtöjä on kummastakin satamasta kaksi. ■

23


24 TEKSTI MIKKO SAVIKKO KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

Viru Keskukseen 2000-paikkainen terassikokonaisuus Uusi Viru Keskus on poikkeuksellinen monipuolisen ravintolatarjontansakin takia. Vastaavanlaista kokonaisuutta ei löydy muualta Tallinnasta. Uudessa kauppakeskuksessa on 13 erilaista kahvilaa, ravintolaa ja ruokailupaikkaa. ”Tarkoituksena oli luoda kaupallisuuden ja elämyksellisyyden moderni vaihtoehto”, toteaa kiinteistön pääomistajan Pontos Oy:n toimitusjohtaja Yrjö Vanhanen. Liikkeet ovat avoinna 9–21, mutta ovet avataan jo tuntia ennen. Samoin iltaisin keskus suljetaan vasta kello 22. Ostoksien lomaan on järjestetty mahdollisuus lähinnä epämuodollisiin ravintolaelämyksiin. Selvästi ravintolamaisempi on Tammsaaren puolelta tulevan pääoven vierestä uuden yhteyden saanut Merineitsi, joka on yksi Sokos Hotel Virun ravintoloista. Puis-

ton varrelle tulee syntymään ravintolakatu, jossa olevat Hesburger, Riff, Robert’s Coffee ja Amarillo levittäytyvät lähes 2000 henkeä mahduttavaksi terassiksi. Terassialueella on tarkoitus järjestää myös erilaista ohjelmaa ja se tulee olemaan osittain katettu. Viru Keskuksen toisella puolella, Narva maanteen puolelta tultaessa, on nopeaan ruokailuun tarkoitettu alue. Siellä on tarjolla muun muassa täytettyjä patonkeja, pastaa, wokkia ja kebabia. Toisen kerroksen Viru Magic Buffee on löytänyt heti alusta lähtien lounastavat asiakkaansa. Mikäli harrastuksiin kuuluu ihmisten bongaaminen, on siihen hyvä paikka

Keskusaukion Wayne’s Coffee on hyva paikka ihmisten bongailuun.

Wayne’s Coffee keskusaukiolla. Toinen yhtä hyvä on Amarillon sisäterassi, josta voi illan

edetessä luontevasti siirtyä sisätiloihin keskuksen suljettua. Vaatteiden, kosmetiikan ja muiden tarpeellisten asioiden ostaminen ei aina kiinnosta kaikkia mukana olijoita, joten

heidät on hyvä jättää johonkin sopivaan ”parkkiin”. Siihen antaa uusi Viru Keskus erinomaiset mahdollisuudet. ■

TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN, KUVAT JAAK KADARIK

Kansainvälisä tuotemerkkejä uudessa kauppakeskuksessa

Ülemistekeskuksen shopeissa on kansainvälistä tyyliä. Valoisassa ja tilavanoloisessa kauppakeskuksessa on miellyttävä asioida. Tallinnaan näyttää nousevan kauppakeskuksia kuin sieniä sateella. Sikupilli, Kristiine, Rocca al Mare ja Magistral ovat nyt saaneet seurakseen upouudet Virukeskus ja Ülemiste kauppakeskukset. Näistä Ülemistekeskus on nyt suurin ja näyttävin. Viron suurin kauppakeskus, Ülemiste Kaubanduskeskus, avasi ovensa asiakkaille 1. huhtikuuta 2004. Lentokentän läheisyyteen, Tartu maantien varrelle, suurten teiden risteyskohtaan valmistunut uusi kauppakeskus lisäsi alueen kaupallisia palveluja oleellisesti. Kauppakeskuksen 50 000 neliön valtaviin tiloihin mahtuu monenlaista yritystä ja liikettä, jopa metsästysliike.

Kansainvälisyyttä ja näyttävyyttä Uutta ja näyttävää rakennusta on mahdoton ohittaa sitä huomaamatta. Niin suurena ja mahtavana se hallitsee maisemaa keskeisellä paikalla. Valtavan kokoisen rakennuksen eteen on varattu parkkitilaa tuhansille asiakkaille, joiden odotetaan löytävän paikalle. Asiakkaita näyttääkin riittävän kiitettävästi, sillä ainakaan autiona kauppakeskus ei ole avaamisseremonioiden jälkeen joutunut seisomaan. Tyylikkäästä keskuksesta löytyy kansainvälisiä liikkeitä: muun muassa ruotsalainen Lindex, englantilainen Chester, saksalainen Reno, tanskalainen Olsen, liettualainen Lelija, turkkilainen Joymiss, norjalainen Esthetique. Kansainvälisyys näkyy myös ravintolatarjonnassa. Ensimmäisen

kerroksen pikaruokapaikka Chopsticks paljastuu nimensä mukaisesti kiinalaiseksi pikaruokaravintolaksi.

Vaatteita ja nahkatuotteita Toisen kerroksen tilat ovat varattu lähinnä vaatekaupoille. Naisten ja miesten muotivaatteet täyttävät suurimman osan liikkeistä, toisista voi löytää myös pienten lasten vaatteita. Varsinaista nuorten muotia löytyy valitettavan vähän ja sekin vähä on lähinnä farkkumuotia. Farkkukansalle vaatetusta voi etsiä ainakin Lee, Simply Jeans sekä Denim Dream -liikkeistä. Parhaat nuorten valikoimat löytyivät kuitenkin Lindexistä ja Reserved-liikkeestä. Ülemiste keskuksen Lindex muistuttaa paljon suomalaisia sisarliikkeitään. Samantyyppisiä ”kolme kahden hinnalla” - tarjouksia on tarjolla ja muutenkin valikoima tuntuu tutulta. Nuorison makuun löytyy edullisesti kivan ja hauskan näköisiä alusasuja: snoopy-kuvioituja alusvaatteita ja Disney-pikkupöksyjä sekä erilaisia yöja kotiasuja. Hinnat vaikuttavat edullisilta muihin keskuksen kauppoihin verrattuna ja ainakin lasten, miksei aikuistenkin vaatteita täältä kannattaa tulla etsimään. Urheiluun ja vapaa-aikaan hyvän näköiset ja mukavat asut löytyvät helposti alan liikkeistä, joita löytyy molemmista kerroksista. Myynnissä on myös erilaisia urheilutarvikkeita. Ensimmäisen kerroksen Sportlandissa myydään monipuolisesti vapaa-ajan vaatteita kaikenikäisille, sekä

miehille että naisille. Hauskasti suunnitellussa TropicSunissa voi uimapukuostosten lomassa helposti kuvitella itsensä lämpimään trooppiseen ympäristöön palmupuiden katveeseen. Kenkä- ja laukkuliikkeitä on niin ikään useita. Tutut toisen kerroksen Ecco, Chester, NS King sekä Salamander ja ensimmäisestä kerroksesta löytyvä Samsonite ovat vain muutamia Ülemiste keskuksesta löytyvistä alan liikkeistä.

Kauneutta, terveyttä ja tuoksujen huumaa Pieni liike, Dzintars, toisessa kerroksessa kauppaa riikalaista kosmetiikkaa. Hienostunut Esthetique myy Clarinsin, Kanebon, Christian Diorin sekä Estee Lauderin tuotteita. Lafame, Allison, L´action, Chresy

sekä aromaterapeuttisia Tisserand-tuotteita löytyy Adoorista. Make-up tuotteita ensimmäisessä kerroksessa myy Ideaal Kosmeetika. Tuoksua löytyy parfyymipuotien lisäksi latvialaisesta Stendersi Seebivabrikista, joka myy kylpykosmetiikkaa. Myynnissä on kymmeniä, ellei satoja, erilaisia tuoksuvia ja hoitavia saippuoita, joista voi valita mieleisensä tuoksun ja käyttötarkoituksen mukaan. Oma suosikkini on yhä kookokselta tuoksuva, sen hiutaleita sisältävä, miedosti kuoriva saippua, jonka ihana tuoksu täyttää koko kylpyhuoneen jokaisella käyttökerralla. Toisenlaista terveyttä ja kauneutta voi etsiä ensimmäisen kerroksen Instrumentariumista tai Apteekista. Usein silmälasit ja lääkkeet ovat huomattavasti edullisem-

pia Suomenlahden etelärannalla ja mikäli kumpaankaan on tarvetta, kannattaa valikoima käydä läpi.

Sisustusvinkkejä, tekniikkaa ja paljon muuta Vaateliikkeiden ja kauneudenhoitopuotien sekaan mahtuu myös sisustustarvikeliikkeitä, lamppu- ja sänkykauppa, joista voi saada ideoita omankin kodin sisustukseen. Valokuvaustarvikkeita alan harrastajat löytävät Photopointista sekä Postphotosta. Mieleistä musiikkia voi etsiä Musicboxista ja tietokoneista kiinnostuneet voivat suunnistaa K-arvutisalongiin. Toisen kerroksen päätyyn avataan perheen leikkimielisille Reds Play Centers ja kukat äidille ja mummille löytyvät ensimmäisen kerroksen Rikets Lilled tai Tofre Lilled -myymälöistä. Lemmikeille tuliaiset löytyvät niin ikään ensimmäisestä kerroksesta, jossa sijaitsee lähekkäin kaksi eläinkauppaa Bramham Lemmikloomapood sekä Lemmikloomakauplus Mirry. Suuresta Rimin ruokamarketista voi ostaa elintarviketuliaiset kotiin. Nälän yllättäessä kannattaa suunnistaa välipalalle tai lounaalle yhteen kauppakeskuksen monista kahviloista tai ravintoloista.

Tulevaisuutta povatessa Vaikka Tallinnassa paikallinen Feng Shui mestari jo ehti povaamaan kauppakeskuksen kaatumista sen logon vuoksi, näyttää keskuksen tulevaisuus valoisalta. EU:n myötä voi olettaa Viron kansainvälistyvän entisestään, ja ainakin Suomituristien ostomatkailu helpottuu, mikäli Virossa vielä päätetään ottaa käyttöön eurovaluutta. Tähänkin saakka Tallinnan kauppakeskuksissa on riittänyt asiakkaita, sekä paikallisia että turisteja. Tuskinpa siis yhden Feng Shui periaatteita vastaan sotivan viivan logossa voidaan olettaa kokonaista kauppakeskusta kaatavan. ■




Etelä-Viron Extra elämyksiä / kulttuuria kuntoilua / museoita majoitusta / ravintoloita

Esittelyssä Viron kansallismuseo Museokierros Tartossa: lelumuseo, KGB-museo ja olutmuseo Etelä-Viron kulttuuritapahtumat Gallerii Y ja Tampere majan galleria Ravintolat ja kahvilat esittelyssä Tartto

Raekoja p 51004 Ta Puh/Fax E-mail: in http//: tur www.tart

Majoitu mukavasti Tartossa

Põlva

Kesk 42, Puh +372 Fax +372 E-mail: p www.visit www.polv

Valga

Kesk 11, Puh/Fax E-mail: va www.visit

Otepää

Lipuvälja Puh +372 Fax +372 E-mail: ot www.visit www.ote

TALLINN HARJUMAA IDAVIRUMAA

LÄÄNEVIRUMAA LÄÄNEMAA HIIUMAA RAPLAMAA

Viljand

JÄRVAMAA

Jõgeva

Vabaduse Puh/Fax E-mail: vi www.visit www.vilja

PEIPSI

Põltsamaa

JÕGEVAMAA SAAREMAA

PÄRNUMAA

VILJANDIMAA Viljandi

Tartu

Võru

TARTUMAA PÕLVAMAA Põlva Otepää

Tartto

Põlva

Raekoja plats 14, 51004 Tartto, Tartumaa Puh/Fax +372 7 442 111 E-mail: info@turism.tartumaa.ee http//: turism.tartumaa.ee www.tartu.ee

Kesk 42, 63308 Põlva, Põlvamaa Puh +372 79 95 001 Fax +372 79 94 089 E-mail: polva@visitestonia.com www.visitestonia.com www.polvamaale.ee

Valga Kesk 11, 68203 Valga, Valgamaa Puh/Fax +372 76 61 699 E-mail: valga@visitestonia.com www.visitestonia.com

Võru Tartu 31, 65608 Võru, Võrumaa Puh/Fax +372 78 21 881 E-mail: voru@visitestonia.com www.visitestonia.com www.visitvoru.ee

VALGAMAA Valga

Võru

VÕRUMAA

Otepää Lipuväljak 13, 67405 Otepää, Valgamaa Puh +372 76 61 200 Fax +372 76 61 246 E-mail: otepaa@visitestonia.com www.visitestonia.com www.otepaa.ee

Viljandi

Palamuse

Vabaduse plats 6, 71020 Viljandi, ViljandimaaPuh/Fax +372 43 30 442 E-mail: viljandi@visitestonia.com www.visitestonia.com www.viljandimaa.ee/turismiinfo

Palamuse, 49202 Jõgevamaa Puh +372 77 68 520 Fax +372 77 68 520 E-mail: palamuse@visitestonia.com www.visitestonia.com www.jogevamaa.ee

Põltsamaa Lossi 1 b, 48103 Põltsamaa, Jõgevamaa. Puh +372 77 51 390 E-mail: muuseum@poltsamaa.ee; turism@poltsamaa.ee www.poltsamaa.ee

Tartu 31, Puh/Fax E-mail: vo www.visit www.visit

Palamu

Palamuse Puh +372 Fax +372 E-mail: p www.visit www.joge

Põltsam

Lossi 1 b Puh +372 E-mail: m turism@p www.polt


A ARPONEN

28

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

Kulttuuria, olutta, urheilua ja markkinahumua Vaikka Tartto ei ole varsinainen kesäkaupunki, riittää siellä tapahtumia vuoden lämpimimpinä kuukausinakin.

Toukokuu on Tartossa museokuu, päivä kokoperheen pyöräilytapahtumassa, mikä tarkoittaa, että Tarton lukui- Rattarallissa. sissa museoissa on kuukauden ajan erikoisnäyttelyjä, tapahtumia ja ohjelmaa. Taiteiden yö Teemakuun 17. vietetään museopäivää. Kesäkuun 2. päivänä alkaa elokuun lopKuun alussa avautuu Ahhaa-tiedekes- puun kestävä promenadikonserttien sarja kuksen näyttely Sõbra-keskuksessa. Näyttely Emajoen suvi 2004. Luvassa on musiikkäsittelee Euroopan yhdentymiskia laidasta laitaan Pyhän Pietarin eri estradeilla. tä kautta aikojen ja on avoinna kesäkuun loppuun saakka. Tartossa kesäpäivä juhlitaan Tarton tapahtumakalente- Tarton kaupungin kuun viimeisellä rissa on runsaasti eri kaupunginviikolla tapahtumia päivänä muun riittää . 25.–29. osien teemapäiviä. Ensimmäisenä esittäytyy 8.–9. toukokuuta muassa taiteiden Hansapäivät tuoyön merkeissä. vat kaupungin kesKarlova. Samaan aikaan järjestetään Raatihuoneen aukiolla kustaan käsityöläisKevätmarkkinat ja juostaan perinteinen ten kojut ja muuta markkinameininkiä. Tarton juoksumaraton. Emajoen kesäteatteri avaa kautensa viime Seuraavana viikonloppuna juhlitaan vuoden menestysnäytelmällä Nipernaadi ja oluen merkeissä. Olutjuhla Õllelager Tar- uudella sovituksella klassikosta Mustalaiston messukeskuksessa 14.–15. toukokuuta leiri muuttaa taivaaseen. Edelleen samaan on tarttolainen vastine Tallinnan suositul- aikaan laulujuhlat Tarton legendaarisella le Õllesummerille. Tammelinnan kaupun- laululavalla ja kuoroviikko European Canginosapäivät ajoittuvat myös toukokuun tat kokoavat tuhansia laulajia ja kuulijoita puoliväliin. niin Virosta kuin muualtakin. Loppukuussa 23.–29. pidettävät urkumusiikkipäivät tarjoavat monipuolista ohjelmaa. Kuun viimeisinä päivinä poljetaan ensin kilpaa kaupungin kaduilla ammattipyöräilijöiden kilpailussa ja 30.

Kesäkuun tapahtumat huipentuvat kaupungin suojeluspyhimyksen Pyhän Pietarin päivänä, jota juhlitaan Tarton kaupungin päivänä muun muassa taiteiden yön merkeissä. Heinäkuussa Tartossa etsitään Viron vahvinta miestä 25.7. pidettävissä voimamieskisoissa. Heinä-elokuun vaihteessa moottoripyörien kokoontumisajo, Jõgevatreff, ja kansainvälinen nuorten jalkapalloturnaus, Tammeka Cup, tuovat kaupunkiin oman värinsä. Elokuun ainutlaatuisimmat Tapahtumat Tartossa ovat kansankulttuuritapahtuma Hyvää virolaista Raadin kartanon puistossa sekä monitaiteellinen arkaainen Regiöö. 14. elokuuta laululavalla järjestettävän perinteisen Gaala-konsertin ohjelma ei vielä ole käytettävissä, mutta aiempina vuosina esiintyjäkaarti on ollut kovaa kansainvälistä tasoa aina Carrerasista alkaen. Ennakkotietojen mukaan ei tasosta ole tarkoitus tänäkään kesänä tinkiä. ■ Lisätietoja Tarton tapahtumista: http://kultuuriaken.tartu.ee

Museoiden kaupunki Kävellessään Tarton keskustassa, kiinnittyy huomio usein opasviittoihin, joissa lukee museoiden nimiä. Kirjallisuusmuseo, kaupunginmuseo, taidemuseo, lelumuseo, yliopistonmuseo jne. sijaitsevat lyhyen kävelymatkan säteellä kaupungin keskustasta. Yhdenkin päivän aikana ehtii tutustumaa moneen erilaiseen museoon. Yksi Tarton kiinnostavista museoista on Viron kansallismuseo (Eesti Rahva Muuseum). Sen pysyvä näyttely, Eesti Maa, Rahvas, Kultuur, esittelee elämää Virossa etenkin 1800-luvulla. Monipulisessa esineistössä on luonnollista kokoa olevia interiöörejä, pihapiirien pienoismalleja, vaatteita ja tarvekaluja. Museon toisen kerroksen vitriineissä on esillä yli 50 kansallispukua. Tuereempaa historiaa edustavat kartanoiden ja tavallisen kansan huonekalut sekä neuvostokolhoosin ”punanurk” mallia 1951. Koska museo seuraa aikaansa, ovat sen vaihtuvat näyttelyt usein ajankohtaisia. Suurissa näyttelytiloissa oli huhtikuun

Viron kansallismuseon pysyvä näyttely esittelee elämää Virossa etenkin 1800-luvulla.

lopulla esillä virolaisia eroviisuissa edustavan Neiokösö-yhtyeen esiintymisasut sekä nykytaidetta. Toukokuussa 10.–16. päivä vietetään museossa Tarton visuaalisen kulttuurin päiviä. Neljän päivän aikana ohjelmassa on antropologisia- ja muita dokumenttifilme-

jä, valokuvanäyttelyitä, työpajoja ja keskustelua. Tapahtumaan on kutsuttu muun muassa Lennart Meri sekä filmintekijöitä kahdeksasta maasta. Suomalaisa edustaa ainakin Jouko Aaltonen. Tapahtuman tarkka ohjelma löytyy museon internetsivuilta www.erm.ee, joilla esitellään tapahtumien ja näyttelyiden lisäksi Viron historiaa. ■ Viron kansallismuseo, Veski 32, avoinna ke-su 11–18.

Leikkikalumuseon monipuolinen näyttely tuo iäkkäämmille vierailijoille mieleen haikeita muistoja ja aktivoi nuoremmat leikkimään perinteisillä leluilla.

Museo, jossa vanhakin nuortuu... TEKSTI JUKKA ARPONEN,

Leikkiä ikä kaikki

KUVAT TIMO HUTTUNEN

Vladimir ”Boba”Sapozhnin (1906–1996) oli sirkuksen lapsitähti jo 1910-luvulla. Hän oli myös leikkikalujen keräilijä ja suurkuluttaja aina kuolemaansa saakka. Boban leluja esitellään yhdessä museon kiinnostavimmista nurkkauksista. Tietokoneen avulla esitellään, miten Boban monet mekaaniset lelut toimivat, niitä kun ei museovieraiden käsiin voi antaa. Alakerran viimeisestä huoneesta löytyy maisemoitu sähköjunarata sekä muita liikenteeseen liittyviä leluja. Ylemmän kerroksen näyttelytiloissa törmää ensimmäisenä tonttujen kannon alle rakennettuun taloon. Resa Tiitsmaan omaperäistä ja humoristista nukketaidetta esitellään isossa vitriinissä kuten myös maailman kansojen erilaisia nukkeja. Suomalaisugrilaiselle leluperinteelle on varattu tässä kokonaisuudessa erikoisasema. Museon yläkerrassa on todella suuri lasten leikkihuone. Lelujen lisäksi siellä on askarteluvälineitä sekä rooliasuja. Lasten kanssa museovierailuun kannattaakin varata reilusti aikaa. Perheen innokkaimpia leikkijöitä kun on vaikea saada houkutelluksi pois museosta. Museon myymälästä voi ostaa muun muassa laadukkaita puuleluja edulliseen hintaan. ■

Playstation-aikakaudella on hyvä muistaa, että leikittiin sitä ennenkin - jos ei muuten, niin ”käpylehmillä”. Tarton leikkikalumuseo (Tartu Mänguasjamuuseum) sijaitsee Vanhassakaupungissa upeasti entisöidyssä puurakennuksessa. Museo avattiin uusissa tiloissa maaliskuussa ja ensimmäisen kuukauden aikana siellä kävi noin 6 000 vierailijaa. Näyttelykierroksen aluksi esitellään historiateemaan liittyviä nukkeja, joista osa on aidosti vanhoja, osa taas taiteilijoiden vanhoilla menetelmillä ja tyyleillä tekemiä. Perinteisiä puuleluja pääsee myös käytännössä kokeilemaan kuten myös vanhoja lautapelejä. Kodeissa itsetehdyt lelut, nukkejen huonekalut, rattaat ja muut leikkivälineet luovat elävän kuvan aiempien sukupolvien virolaislasten arjesta. Näyttely on koottu usean eri teeman kokonaisuuksiin. Yhdessä huoneessa esitellään kansanperinteestä innoituksensa saanutta ”lelutaidetta”, toisessa paperileluja kuten nukkeja ja näyttämökirjoja jne. Nukketalojen kadun varrelta löytyy muun muassa matkalaukkuun sisustettu pikku koti. Ulosvedettävässä vitriinilaatikossa esiteltävään täydelliseen pienoiskodin kalustoon liittyy uskomaton tarina: Sen on valmistanut tyttärelleen lahjaksi Leonhard Lina piileskellessään sodan jälkeen kymmenen vuotta vanhempiensa kotitalon piharakennuksissa.

Tartu Mänguasjamuuseum, Lai 1, avoinna ke–su 11.00–18.00.



30

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004 Ilmatsalu motelli Imatsalu, Tarton maakunta, puh +372 7 499 135, +372 55 44 690, fax +372 7 499 173, e–mail: ilmatsalu.motell@neti.ee, www.hot.ee/ilmatsalumotell.

vierastalot

Museot ja Galleriat Viron Kansanmuseon näyttelytalo Kuperjanovi 9, Tartto, puh. +372 742 1311, e-mail: erm@erm.ee, www.erm.ee, avoinna ke–su 11–18, pe-maksuton Tarton Kaupunginmuseo Narva 23, Tartto, puh. +372 746 1911, e-mail: info@katarina.ee, http://linnamuuseum.tartu.ee, avoinna ti–su 11–18 KGB:n kammiot Riia 15 B, Tartto, puh. +372 746 1717, e-mail: info@katarina.ee, http:// linnamuuseum.tartu.ee, avoinna ti–la 11–16 1800-luvun Kaupunkilaisen museo Jaani 16, Tartto, puh. +372 736 1545, e-mail: karitas@kodan.tartu.ee, http://linnamuuseum.tartu.ee, avoinna ke–su 11–18 (huhti–syyskuu), 10–15 (loka–maaliskuu) K.E. von Baerin talomuseo Veski 4, Tartto, puh. +372 742 1514, e-mail: erki@zbi.ee, avoinna ma–pe 9–16, maksuton

Anne Kainulaisen vahvat työt olivat esillä Y galleriassa huhtikuussa.

Yliopiston itsenäinen taidegalleria Aivan Tarton yliopistoa vastapäätä sijaitseva galerii Y on Tarton yliopiston omistama, vaikkakin se toimii varsin itsenäisesti. Taidegallerian toiminta-ajatuksena on tarjota mielenkiintoisille, usein nuoremman polven taiteilijoille mahdollisuus esitellä teoksiaan. Galerii Y avattiin tämän vuoden alussa. Galleristi Margus Kiis kertoo, että, galerii Y ei pyri taloudelliseen voittoon ja taiteilijoille töiden esillepano on ilmais-

Oskar Lutsun talomuseo Riia 38, Tartto, puh. +372 746 1030 Karl Risitikivin talomuseo Hermanni 18, Tartto, puh. +372 746 1050, e-mail: mirjam@ristik.tartu.ee, http:// linnamuuseum.tartu.ee, avoinna ma, ke, la 10–16 Tarton Yliopiston taidemuseo Ülikooli 18, Tartto, puh. +372 737 5384, e-mail: kmm@ut.ee, www.ut.ee/artmuseum Tarton Yliopiston Historianmuseo Lossi 25, Tartto, puh. +372 737 5677, e-mail: hendrik@ut.ee, www.ut.ee/REAM, avoinna ke–pu 11–17 Tarton Yliopiston Eläintieteellinen museo Vanemuise 46, Tartto, puh. +372 737 5833, e-mail: zm@ut.ee, www.ut.ee/BGZM, avoinna ke–su 10–16 Tarton Yliopiston Geologinen museo Vanemuise 46, Tartto, puh. +372 737 5839, e-mail: mi@ut.ee, www.ut.ee/BGGM, avoinna ke–su 10–16 Tarton Yliopiston Kasvitieteellinen Puutarha Lai 40, Tartto, puh. +372 7376218, e-mail: botaed@ut.ee, www.ut.ee/botaed, avoinna ma–su 10–17 (palmusali), 8–21 (tarha) Tarton Taidemuseo Raekoja plats 18, Tartto, puh. +372 744 1080, e-mail: tartmus@tartmus.ee, avoinna ke–su 11–18, pe-ilmainen sisäänpääsy Viron Kirjallisuusmuseo Vanemuine 42, Tartto, puh. +372 742 0155, e-mail: kirmus@kirmus.ee, www.kirmus.ee, avoinna ma–to 9–17, pe 9–16.30, maksuton sisäänpääsy Tarton Leikkikalumuseo Lutsu 8, Tartto, puh. +372 50 82 536, +372 736 1550, e-mail: m.muuseum@neti.ee, www.mm.ee Viron Urheilumuseo Rüütli 15, Tartto, +372 730 0750, e-mail: info@spordimuuseum.ee, www.spordimuuseum.ee, avoinna ke–su 11–18 Postimuseo Rüütli 15, Tartto, puh. +372 730 0775, e-mail: muuseum@tartu.post.ee, www.post ee, avoinna ke–su 11–18 Tarton Olutmuseo Tähtvere 56/62, Tartto, puh. +372 744 9711, e-mail: brewery@alecoq.ee, www.alecoq.ee, ryhmille ma–pe 9–17, vammaisryhmille ti & to 14.00 Puolustusvoimien Yhdistetty Oppilaitosten museo Riia 12, Tartto, puh. +372 731 4161. Varauksesta. Tarton Observatorion Tiedekeskus AHHAA Toomemägi, Tartto, puh. +372 737 6932, +372 737 5676, e-mail: ahhaa@ahhaa.ee, www.ahhaa.ee Tiedeteatteri – Focault Pendel Tähe 4, Tartto

ta. Huhtikuussa galleriassa oli suomalaisen, Tartossa opiskelevan Anna Kainulaisen töitä. Toukokuussa galerii Y: ssä esittelevät yhteisnäyttelyssä ekspressionistisia maalauksiaan Maris Palgi ja Kaie Luik. ■ Tartu Ülikooli galerii Y, Küütri 2, Tartto. Avoinna: ti–pe 11–18, la 12–16, su 12–15.

Tarton tämän kesän musikaali on Jesus Christ Superstar Vanemuine-teatteri toteuttaa suurhankkeen yhdessä kansainvälisen tuotantoyhtiön kanssa. Tarton kesään on jo monien vuosien ajan kuulunut suuren luokan musikaalin ulkoilmatoteutus. Viime kesänä esitettiin Elton Johnin säveltämä Aida. Tämän vuoden hanke on vieläkin tunnetumpi - Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen Jesus Christ Superstar. Suurmusikaali toteutetaan Tartossa kansainvälisin voimin. Ohjaajana toimii ruotsalainen Georg Malvius, joka on ohjannut muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa keväällä pyörineen Miss Saigonin. Myös Miss Saigonin virolaiset tähdet, Koit Toome ja Lauri Liiv, ovat mukana

Tarton miehityksessä. Esiintyjäkaartiin kuuluu lisäksi tähtiä muun muassa Norjasta ja Ruotsista. Malviuksen PNG-Events yhtiö vastaa suurelta osalta myös lavastuksesta ja näyttämötekniikasta. Tarttolaisen panoksen musikaaliin tuovat Vanemuine-teatterin oopperakuoro, orkesteri ja balettiryhmä. Vanemuisen ulkolavalla 11.–20. kesäkuuta on luvassa kahdeksan esitystä, jotka alkavat kello 21.30. Jesus Christ Superstar lauletaan englanniksi ja tekstitetään viroksi. Lippuja esityksiin saa suoraan Vanemuine-teatterin lipunmyynnista, Piletilevin ja Piletipunktin myyntikanavista sekä Statoilin huoltamoilta koko Virossa. ■ www.vanemuine.ee, teater@vanemuine.ee

majoitus Tartto ja Tarton maakunta hotellit Pallas hotelli Riia 4, Tartto, puh +372 7 301 200, fax +372 7 301 201, e–mail: pallas@pallas.ee, www.pallas.ee. Barclay hotelli Ülikooli 8, Tartto, puh +372 7 447 100, fax +372 7 447 101, e–mail: barclay@barclay.ee, www.barclay.ee Draakon hotelli Raekoja plats 4, Tartto, puh +372 7 442 045, +372 50 19 173 fax +372 7 423 000, e–mail: tonyas@solo.delfi.ee, www.draakon.ee. London hotelli Rüütli 9, Tartto, puh +372 7 305 555, fax +372 7 305 565, e–mail: london@londonhotel.ee, www.londonhotel.ee. Kantri hotelli Riia 195, Tartto, puh +372 7 383 043, fax +372 7 477 213, e–mail: info@kantri.ee, www.kantri.ee Ihaste hotelli Pallase pst. 25/27, Tartto, puh +372 7 331 060, fax +372 7 331 048, e–mail: info@ihastehotell.ee, www.ihastehotell.ee. Rehe hotelli Võru 235, Tartto, puh +372 7 307 287, fax +372 7 307 288, e–mail: rehehotell@rehehotell.ee, www.rehehotell.ee Hansahotell hotelli Aleksandri 46, Tartto, puh. +372 7 371 800, fax +372 7 371 801, e-mail: info@hansahotell.ee, www.hansahotell.ee. Park hotelli Vallikraavi 23, Tartto, puh. +372 7 427 000, fax +372 7 427 655, e–mail: info@parkhotell.ee, www.parkhotell.ee. Tartu hotelli Soola 3 a, Tartto, puh +372 7 314 300, puh/fax +372 7 314 301, e–mail: info@tartuhotell.ee, www.tartuhotell.ee

motellit Waide motelli Käo kylä, Tarton maakunta, puh +372 7 303 606, +372 52 04 219 fax +372 7 303 605 e–mail: info@waide.ee, www.waide.ee.

Taiteellinen Tampere maja Tarton Vanhankaupungin sydämessä, lähellä yliopistoa on onnistuneesti restauroitu 1700-luvun puutalo, jonka nimi on nykyisin Tampere maja. Talo on Tampereen kaupungin ylläpitämä kulttuuri- ja yhteistyökeskus. Talossa on myös viehättävä ja edullinen vierastalo, jossa kaikki halukkaat voivat yöpyä, jos vain tilaa löytyy.

Tampere majassa on myös pieni taidegalleria. 22.4.–17.5. galleriassa on esillä Veera Vartevan grafiikkaa ja 20.5.–14.6. Aine Iversin maalauksia ja tilateoksia. ■ Tampere majan galleria, Jaani 4, Tartto. Avoinna: ma–pe 9–18, la–su 9–15.

Tampere majan galleria sopii myös pienempien veistosten näyttelytilaksi. Kuvassa Ahti Seppetin maalauksia ja veistoksia.

Aleksandri vierastalo Aleksandri 42, Tartto, puh +372 7 366 659, fax +372 7 349 446, e–mail: aleksandri@hot. ee, www.hot.ee/aleksandri Carolina vierastalo Kreutzwaldi 15, Tartto, puh +372 7 422 070, fax +372 7 422 070, e–mail: carolina@hot. ee, http://my.tele2.ee/intertrade Carolina vierastalo (asunnot) Raekoja plats 11-3 ja 11-5, Tartto, puh +372 7 422 070, fax +372 7 422 070, e-mail: carolina@hot.ee, www.carolina.ee Wilde vierastalo I, II, III Ülikooli 6, puh. +372 7 309 765, +372 50 97 129, e-mail: wilde@wilde.ee, www.wilde.ee. Oru Villa vierastalo Oru 1, Tartto, puh +372 7 422 894, e-mail: info@oruvilla.ee, http://oruvilla.ee. Oru Villa vierastalo (asunto) Kreutzwaldi 2, Tartto, puh/fax +372 7 422 894, e-mail: info@oruvilla.ee Vikerkaare vierastalo Vikerkaare 40, Tartto, puh +372 7 421 190, fax +372 7 421 192, e-mail: tdc@hot.ee, www.hot.ee/tdc Uppsala Maja vierastalo Jaani 7, Tartto, puh +372 7 361 535, fax +372 7 361 536, e-mail: uppsala@uppsalamaja.ee, www.uppsalamaja.ee. Tampere vierastalo Jaani 4, Tartto, puh. +372 7 386 300, fax +372 7 386 301, e-mail: maja@tamperemaja.ee, www.tamperemaja.ee Salimo vierastalo Kopli 1, Tartto, puh/fax +372 7 361 850, e-mail: salimo@khk.tartu.ee Kooli hostel Põllu 11, Tartto, puh/fax +372 7 461 471, fax +372 7 461 470, e–mail: dagmar.lind@mail.ee Rändur hostel Kuperjanovi 66, Tartto, puh +372 7 427 190, +372 51 31 852, puh/fax +372 7 427 275. Verevi hostel H. Raudsepa 2, Elva, Tarton maakunta, puh/fax +372 7 457 084, +372 56 983 940. www.verevi.ee Tähtvere hostel Laulupeo 19, Tartto, puh/fax +372 7 421 364 puh +372 7 421 708. Üliõpilasküla hostel Pepleri 14, Tartto, puh +372 7 409 955, +372 7 427 608, e-mail: kyla@ut.ee, www.kyla.ee Üliõilasküla hostel Raatuse 22, Tartto, puh. +372 50 89 875, +372 7 409 955, e-mail: kyla@ut.ee, www.kyla.ee Elva kotimajoitus Elva 37C, Tartto, puh +372 7 380 441, +372 50 69 761, e-mail: marcella@hot.ee. Eha Suija kotimajoitus Tamme pst. 73 A, Tartto, puh +372 7 304 080, +372 50 86 834, fax +372 7 304 079, e-mail: eha.suija@mail.ee, www.hot.ee/ehasuija. Iivi Oja kotimajoitus Vaikne 20, puh +372 7 401 429, +372 53 817 682, e–mail: Iivi.Oja@mail.ee, www.hot.ee/iivimaja. Viive Konin kotimajoitus Õuna 32, Tartto, puh +372 7 381 433, +372 52 268 34, e-mail: viiveko@hot.ee, www.hot.ee/viiveko Herne kotimajoitus Herne 59, Tartto, puh +372 7 441 959, +372 51 67 891, e–mail: rek.saks@neti.ee, www.hot.ee/supilinn. B&B Tamme kotimajoitus Tamme 7 A, Tartto, puh +372 7 474 466, +372 51 59 835. B&B Hiie kotimajoitus Hiie 10, puh. +372 7 421 236, +372 56 203 333, e-mail: info@bed.ee, www.bed.ee Marise kotimajoitus A. Vabbe 4/3, Tartto, puh. +372 56 450 025, e-mail: maris.berg@mail.ee, www.hot.ee/mariskodumajutus


T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

31

Edullista olutta Rüütli Pubista, Tarton Rüütli-kadulta saa olutta tosi edullisesti. Normaalisti litra olutta maksaa 35 kruunua (noin 2,25 euroa), mutta happy hour tarjouksena, kello 20–21.30, maksaa litra vain 25 kruunua (noin 1,6 euroa)! Oluen kanssa voi nauttia vaikkapa paistettuja pelmenejä, jotka eivät myöskään ole hinnalla pilattuja. Annos pelmenejä keventää kukkaroa vaivaiset 25 kruunua (noin 1,6 euroa)! Rüütli Pub, Rüütli 2–4, Tartto.

lyhytuutiset Laatutuotteita edullisesti

Olviretki museoon

Harri Jõesaar esittelee oluen valmistukseen liittyvää esineistöä Tarton Olutmuseossa.

TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT TIMO HUTTUNEN

Hyvän oluen vuoksi kannattaa tehdä pitempikin matka. Tarton Olutmuseossa jalon juoman valmistusperinnettä esitellään vanhassa kuivaustornissa. Museokierros päättyy luontevasti tuopin ääreen.

Ravintola ruutikellarissa Ravintola Püssirohukelder toimii vuonna 1768 rakennetussa suuressa ruutivarastossa. Ravintola tarjoaa suuria ja persoonallisia ruoka-annoksia edullisesti. Esimerkiksi alle kolme euroa maksavat gulassi- ja lohikeitto tarjoillaan leivästä valmistetulta lautaselta, jonka voi myös syödä! Maanantaisin Püssirõhukelderissä on tarttolaisten opiskelijoiden suosimaa karaokea ja viikonloppuisin voi nauttia elävästä musiikista ja tanssia. Samassa tilassa toimii myös Püssirõhun viinikellari, jossa on yksi Viron parhaista viinivalikoimista. Püssirohukelder, Lossi 28, Tartto.

Jaanin kirkon restaurointityöt loppusuoralla Tarton Vanhassakaupungissa oleva keskiaikainen Jaani kirik eli Jaanin kirkko on historiansa aikana tuhoutunut monta kertaa. Aina se kuitenkin on rakennuttu uudelleen. Kirkko oli vuodesta 1944 asti raunioina. Vuonna 1989 aloittivat puolalaiset kirkon restaurointityöt. Neuvostoliiton hajoaminen ja rahoitusvaikeudet ovat hidastaneet Jaanin kirkon kunnostustöitä. Parina viime vuonna ovat rakennustyöt saaneet kuitenkin uutta puhtia ja Jaanin kirkko pitäisi olla valmis tämän vuoden syyskuussa.

Oluen panemisella on Tartossa pitkät perinteet. Viron ensimmäinen oluttehdas perustettiin vuonna 1826, jolloin saksalainen Schrammin suku alkoi valmistamaan olutta kaupungissa. A.Le Coq -tuotemerkissä kuitenkin komeilee vuosiluku 1807, tuolloin belgialainen kauppamies Albert Le Coq perusti yhtiönsä ensimmäisen panimon Lontooseen. Tarton oluttehtaan tuotemerkki oli vielä 1900-luvun alussa Tivoli. Vuonna 1913 A. Le Coq & Co osti panimon, mistä juontaa juurensa nykyisen ykköstuotteen nimi. Neuvostoaikaan tehdas luonnollisesti kansallistettiin ja jälleen yksityistettiin Viron uudelleen itsenäistyttyä. Vuosina 1998–1999 modernisoitiin tehdasta laajasti. Tuolloin poistettiin käytöstä suuri osa nyt museossa esillä olevista tuotantolaitteista kuten esimerkiksi 100 vuotta palvellut hihnavetoinen mallasmylly. Tehdas valmistaa muitakin juomia, mutta se tunnetaan nimenomaan A. Le Coq -merkistään, jolla tehdään nykyään Premiumia, Pilsneriä ja Portteria.

10-hengen ryhmille yksityiskierroksia Nykyisen oluttehtaan vanhimmat rakennukset on rakennettu 1890-luvulla. Ennen muuta ohikulkijoiden huomio kiinnittyy erikoiseen punatiiliseen pyöreään torniin. Juuri tornissa toimii tänä päivänä Olutmuseo. Ihan silmän iloksi ei tornista aikoinaan rakennettu pyöreää. Tornissa nimittäin kuivattiin raaka-aineeksi käytetty vilja. Alimassa kerroksessa onkin suuri uuni, jolla kuivaamo lämmitettiin. Viljaa täytyi prosessin aikana sekoittaa, mikä tehtiin pyörivän mekanismin avulla. Laitteisto on edelleen paikallaan ja museovieraiden nähtävänä. Museon näyttelyssä tutustutaan oluen panemisen saloihin ennen ja nyt. Kaikki alkaa raaka-aineista, joiden laatu ja oikea suhde on lopputuotteen kannalta äärimmäisen tärkeää. Tuotanto on jo kauan ollut suurelta osalta koneellistettua, koneet vain ovat vuosien kuluessa kehittyneet huikeasti. Museossa on oluen valmistusprosessia

käytettyjä laitteita koko viime vuosisadan ajalta: sekoittimia, separaattoreita, suodattimia, pullotus- ja korkituskoneita, mallasmyllyjä, tynnyreitä jne. Esineistöön kuuluu luonnollisesti kattava pullokokoelma tehtaan tuotannosta kautta aikojen. Puiset oluttuopit 1800-luvulta ovat kaunista katseltavaa. Näyttelytilat sijoittuvat pääosin tornin ylimpiin kerroksiin ja museokierroksen yhteydessä joutuukin kapuamaan melkoisesti rappuja. Vaivan palkaksi tarjoutuu pienenä ekstrana näkymät tornin ikkunoista yli kaupungin ja Emajoen. Kierros päättyy museon pubiin, jossa pääsee maistelemaan tehtaan nykytuotannon tuloksia. Museokierroksia järjestetään yleisölle tiistaisin ja torstaisin kello 14 sekä lauantaisin kello 10, 12 ja 14. Vähintään 10-hengen ryhmille voi päivää etukäteen tehtävällä ennakkovarauksella tilata yksityisen esittelyn keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Museoon pääsee tehtaan pääportista ja liput maksavat 25 kruunua (1,6 euroa) aikuisilta ja lapsilta 5 kruunua (0,3 euroa). ■ A.Le Coqi Õllemuuseum, Tähtvere 56/62. Puh. +372 7 449 711, info@alecoq.ee

KGB:n sellit avoinna yleisölle

Ratsastusta ja kalastusta vierastalon ympäristössä Kure Turismitalu sijaitsee keskellä maaseutua, seitsemän kilometrin päässä Tarton keskustasta. Moderni vierastalo palkittiin vuonna 1997 Viron kauneimman tuotantotalon tittelillä. Kure Turismitalussa on 14 huonetta ja yhteensä 42 vuodepaikkaa. Paikka on avoinna ympäri vuoden. Metsän reunassa sijaitseva vierastalo tarjoaa oivalliset mahdollisuudet kalastukseen ja vaellukseen. Lähistöllä on ratsastustalli. Kure Turismitalusta käsin tehdään myös opastettuja matkoja, joilla käydään tutustumassa Etelä-Viron nähtävyyksiin. Kure Turismitalu, Tähtevere, puh. +372 7 494 705.

Tarton suurin hotelli tarjoaa terveyspaketteja Tarton keskikaupungissa sijaitseva Hotell Tartu on kaupungin suurin hotelli. Täysin uudistetussa, 140paikkaisessa hotellissa on lisäksi 30-paikkainen kokoussali. Hotell Tartun vierailla on mahdollisuus tilata pääsylippuja konsertteihin. Tarjolla on myös erilaisia terveyspaketteja. Hotell Tartu, Soola 3, Tartto, puh. +372 7 314 300.

Lomakeskus Otepäässä Marguse Puhkekeskus eli Marguksen lomakeskus sijaitsee kilometrin päässä Viron talviurheilukeskus Otepään keskustasta. Marguse Puhkekeskus sopii hyvin perheiden lomanviettopaikaksi sekä yritysten kokousten ja koulutustapahtumien järjestämiseen. 140-paikkainen lomakeskus sijaitsee lähellä yhtä Viron korkeinta paikkaa, Väike Munamäkeä. Talvella Otepään maastoissa voi harrastaa hiihtoa ja muita talviurheilulajeja. Kesäisin ympäristö sopii hyvin vaeltamiseen, pyöräilyyn, veneilyyn ja kalastukseen. Marguse Puhkekeskus, Otepää, puh. +372 7 679 650.

Sisustusarkkitehtien palkitsema hotelli

Pahamaineisen ”harmaan talon” kellareissa kidutettiin ja pidettiin vangittuina neuvostovallan vihollisia. Vielä 1980-luvulla Riia mnt. 15 ssa sijaitseva rakennus tunnettiin KGB:n kotitalona Tartossa. Harva tiesi ja vielä harvempi uskalsi puhua siitä, mitä talon kellareissa todella tapahtui. Muutama vuosi sitten kuitenkin sellien ja kidutuskammioiden ovet avautivat kaikille asiasta kiinnostuneille, kun KGB:n Sellit -museo aloitti toimintansa. Sellit ovat sinänsä karua katseltavaa. Mukavuuksia ei kellarissa tunnettu, ikävyyksiä sitäkin enemmän. Niistä eristyskoppi, kuulustelutuoli ja kidutusvälineet kertovat kaunistelemattomasti omat tarinansa. Sellien historia ulottuu KGB:tä edeltäneen NKVD:n aikoihin 1940-luvulle. Autentisen museoaineiston lisäksi näyttelyyn sisältyy esineistöä, jotka kertovat virolaisten vankien oloista Neuvostoliiton vankileireillä. Osansa näyttelyssä saavat myös vankien massakyyditykset ja metsäveljien toimet. Suomeksikin painetuissa infolehtisissä muistellaan mielenkiintoista neuvostoajan poliittista historiaa alkaen ensimmäisistä parlamenttivaaleista 1940, jolloin

Tarton Vanhankaupungin vilkkaimmalla ostoskadulla, Rüütli-kadulla, on Fashion Outlet -putiikki, jossa on myynnissä edullisesti tunnettujen valmistajien laatutuotteiden jäännöseriä. Tarton Fashion Outlet -myymälä on ketjun toinen myymälä Virossa. Ensimmäinen on toiminut Pärnussa jo muutaman vuoden ajan. Fashion Outlet, Rüütli 3, Tartto.

Tarton keskikaupungissa, Hansakeskuksessa sijaitseva Hotell Pallas sai vuonna 1999 Viron sisustusarkkitehtien liiton palkinnon parhaasta sisustuksesta. Hotellissa on 43 huonetta, joista 38 on yhden hengen huonetta, kolme kahden hengen de luxe -huonetta ja kaksi sviittiä. Hotellissa on myös invalideille tarkoitettu huone. Yritysvieraille on tarjolla kaksi noin 30-paikkaista kokoustilaa. Hotell Pallas, Riia 4, Tartto, puh. +372 7 301 200.

Jugend-talo hotellina

tulos, 92,9 prosenttia kommunisteille, julistettiin Moskovassa jo ennen vaalihuoneiden sulkemista. ■ KGB: n Sellit -museo Riiakatu 15b, Tartto. Puh +372 7 461 717 avoinnai ti–la klo 11–16.

1913 rakennettu uljas tarttolainen jugend-talo entisöitiin vuonna 2003 hotelliksi nimeltä Era Villa. Restaurointi tehtiin kunnioittaen talon historiallisia ja arkkitehtonisia arvoja. Talon alakerrassa ovat suuret ja näyttävät salit, joissa on mahdollista järjestää erilaisia tapahtumia. Toisessa kerroksessa ovat hotellihuoneet, jotka ovat sisustettu romanttisen klassisesti. Era Villa, Era 1, Tartto, puh. +372 7 314 380.

KU



T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

33

Kulttuurikahvila

Tarton tapahtumakalenteri: kesä 2004 1.–31.5. 6.5.

7.–8.5. 8.5. 8.–9.5. 10.–16.5. 12.–14.5. 14.5.

14.–15.5. 15.5. 17.5.

18.–30.5. 21.5. 23.–29.5. 29.5. 30.5. 23.

Museokuu (tapahtumia Tarton museoissa) Festivaali Orient esittää: Drikung Kagyun nunnat, Vanemuisen konserttisalissa Kirjafestivaali Prima vista kirjastoissa ja keskikaupungilla Kevätmarkkinat Raatihuoneen aukiolla 22. Tarton maraton (juoksu 32 km ja 10 km) I Tarton visuaalisen kulttuurin päivät, Viron kansallismuseossa Valokuvatapahtuma. Kilpailu ja näyttely Nainen valokuvataiteessa Kauden päätöskonsertti Carl Orff: Carmina Burana, Vanemuisen konserttisalissa Õllelaager (olutjuhlat), Tarton messukeskuksessa Tarton musiikkipäivä, Vanemuisen konserttisalissa Tarton kaupungin voimisteluja tanssijuhla, Tarton yliopiston urheiluhallissa Tarton XIII käyrätorvipäivät Festivaali Vanemuisen kulttuurikatu 2004 Tarton II urkumusiikkipäivät Kansainvälinen polkupyöräilijöiden Tarton katukilpailu Tarton pyöräralli (142 km ja 164 km)

Wilde Café

Lastenfestivaali Lapsi on ihme, keskikaupunki 2.6.–27.8. Promenaadikonserttien sarja Emajõe suvi 2004 11.–20.6. Jesus Christ Superstar (Anderw Lloyd Webberin ja Tim Ricen musikaali) 16.6. 38. kansainvälinen Gustav Sulen muistokilpailu yleisurheilussa, Tarton yliopiston stadionilla 16.–20.6. Tarton Johanneksen kirkon (Jaani kirik) päivät 2004 ja III Virolaisten nuorten säveltäjien festivaali 17.–22.6. 46. Saaremaan polkupyöräretken tapahtumia Tartossa 22.6. Kansankulttuurijuhla Juhannus, Raadin kartanossa 23.6. Voitonpäivän julistaminen ja juhannuskokko, laululavalla 25.–27.6. Tarton hansapäivät, keskikaupungilla 27.6.–15.8.Nipernaadi ja Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, Emajoen kesäteatterin 8. kausi 26.6. Tarton laulujuhlat, Tarton laululavalla 26.6.–4.7. Europa Cantat, kansainvälinen kuoroviikko 29.6. Tarton kaupungin päivä ja taiteiden yö 2.7. Nuorisofestivaali Pulss, keskikaupungilla 25.7. Viron voimamies 2004, Raatihuoneen aukiolla 29.7.–1.8. Jõgevatreff, Balttian suurin moottoripyörien kokoontumisajo 29.7.–1.8. Tammeka Cup, kansainvälinen nuorten jalkapalloturnaus 14.8. Gaalakonsertti, Tarton laululavalla 14.–15.8. IX kansalliset vähärivisten haitarien päivät 14.–15.8. Hyvää virolasta – Üks hea Eesti asi, kansankulttuuritapahtuma, Raadin kartanon puistossa 19.–20.8. Regiöö, kansainvälinen monitaiteellinen arkaainen festivaali.

Tarton keskustassa sijaitsevassa Wilde Caféssa on kulttuurikahvilan ilmapiiri. Yksi syy on varmasti se, että kahvilan välittömässä yhteydessä on Mattiesenin kirjakauppa. Kahvilassa on varmasti Tarton paras kahvivalikoima. Tarjolla on 13 erilaista peruskahvia ja kuusi kahviannosta, jotka ovat alkoholilla terästettyjä. Teeannoksiakin on peräti 15. Siistissä ja kiireettömässä kahvilassa soi hiljainen klassinen musiikki. Kahvin seuraksi voi ottaa esimerkiksi isoäidin leivonnaisen. Wilde Café Vallikraavi 4, Tartto.

1.6.

Kirjailijan Tartto Mikäli kirjailija haluaa tutkiskella ihmisiä Svend Åge Madsenin tapaan, on Tartto siihen ideaalinen kaupunki. Tartto on juuri oikean kokoinen erilaisten kuppikuntien ja alakulttuurien rinnakkaiseloon. Suuremmassa kaupungissa erilaiset ihmisryhmät elävät omissa piireissään ja pienemmissä taas ei ole tilaa monille elämäntyyleille. Tarton kulttuurimaaperällä kohtaavat yliopistopiirit sekä laitapuolen boheemit, trendi-ihmiset ja konservatiivit - olkoon sitten meneillään Supilinnan päivät tai Taiteiden yö, olkoon kohtaamispaikkana galleria tai yökahvila. Ja kaupungin keskellä virtaa joki, joka yhdistää erilaiset kaupunginosat muutenkin kuin aivan kirjaimellisesti. Tartossa elämänvirtaan sulautuu erilaisia maailmankatsomuksia. Akateeminen elo ilman tervettä ”hulluutta”tai pelkästään ”baarikärpäsenä” roikkuminen ei Tartossa sovi. Liiallisesta eriytymises-

Venäläisiä annoksia TEKSTI BERK VAHER

tä varjelee Tarton Henki, Võrun ja koko Etelä-Viron kulttuuriperintö ja yliopiston ”kirjaviisaiden” tiiviit suhteet kaupunkilaisten kanssa. Ei siis mikään sattuma, että Tartossa on erikoisen paljon kirjailijoita, joiden tuotannossa kaikki tämä näkyy selvästi kuten Jüri Ehlvestin omintakeisissa teksteissä, Ene Mihkelsonin säälimättömissä muistitutkielmissa, Kristiina Ehinin terävässä etnosymbolismissa ja Mehis Heinsaaren maagisessa arkirealismissa. Kuukausittain ilmestyvä ”Akadeemia”ja neljästi vuodessa julkaistava ”Vihik”käsittelevät laajasti kulttuuria, toinen tiukan kriittisesti, toinen avantgardistisemmalla otteella. Tarttolaiset kirjailijat eivät tyydy pelkästään kirjallisuuteen, vaan vaikuttavat taiteen, musiikin ja teatterin parissa sekä osallistuvat yhteiskunnalliseen toimintaan. Virossa tuskin onkaan kirjailijaa, johon ei Tartto olisi vaikuttanut tavalla tai toisella. Tarton leima näkyy monien virolaiskirjailijoiden teksteissä - lukekaapa vaikka Karl Martin Sinijärven runokokoelmaa ”Artutar”! ■

Tartosta löytyy myös yksi venäläinen ravintola, Rasputin. Ravintola tarjoaa perinteisiä venäläisherkkuja kuten mätiä, pelmenejä, sieniä, seljankaa ja bors-keittoa. Kala on ruokalistalla kiitettävän hyvin edustettuna. Annosten hinnat ovat ainakin suomalaisille varsin edullisia. Rasputin, Ülikooli 10, Tartto.

Kiinalainen pubi Tsink Plekk Pang on erilainen kiinalainen ravintola. Tarton yliopiston lähellä sijaitseva paikka on erityisesti opiskelijoiden suosiossa. Eikä syyttä. Annokset ovat suuria ja maistuvia. Hintataso on tarttolaisen edullinen. Tsink Plekk Pang ei ole puhdas kiinalainen ravintola, vaan tyyliä on haettu fuusioimalla kiinalaisuuteen myös virolaisia aineksia. Tarjoilu Tsink Plekk Pangissa on asiantuntevaa, nopeaa ja erittäin ystävällistä. Ravintolan nimi tarkoittaa viroksi sinkkipeltiämpäriä, josta muistuttavat katossa lampunvarjostimina toimivat sinkkipeltiämpärit. Tsink Plekk Pang, Küütri 6, Tartto.



TOUKOKUU 2004 TEKSTI ANTTI SARASMO, KUVA JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

35

Viro tutuksi

Natoarmeija ei ole läpihuutojuttu Viron ehkä suurin turvallisuuspoliittinen tavoite täyttyi huhtikuun alussa, kun maasta tuli Naton jäsen. Jäsenyys kuitenkin velvoittaa ja Viron onkin jatkettava puolustusvoimiensa kehittämistä.

Millainen sitten tulisi olla Nato-Viron armeijan, tästä nyt kiistellään. Viron puolustusministeriö on esittänyt maaliskuun lopussa puolustusvoimien kehittämissuunnitelman, jonka mukaan pitäisi toimia. Tämä suunnitelma on herättänyt keskustelua ja kriittisiä ovat olleet ainakin sisäasiainministeriö, ulkoministeriö ja talousminiteriö. Tyytymättömyyttä on tiettävästi myös Viron pääesikunnassa, mutta mikäli sotilaat ovat esittäneet kritiikkiä niin he ovat tehneet sen hyvien tapojen mukaisesti suljettujen ovien takana. Viron puolustusministeriön selonteko on monitahoinen paperi, mutta sen pääperiaatteet ovat selkeät.

Puhdas kansainvälinen iskujoukko Viron puolustusministeriö näkee Viron tulevan Natoarmeijan kansainvälisenä iskujoukkona. Varsinaiseen, perinteiseen maanpuolustukseen ei enää ole tarvetta, Naton jäsenyys takaa jo sinällään jäsenmaiden rajojen koskemattomuuden. Tarvitaan toki valmiutta tai pikemmin uskottavuutta Naton sotilasavun vastaanotossa. Tarvitaan siis ainakin lentokenttä ja satama. Satamia Virossa on lukuisia ja tavallisen rahtisataman kautta kulkevat niin rekka-autot kuin panssarivaunutkin. Merikuljetukset yli Itämeren turvataan merivaltojen toimesta, Viron laivaston tehtävänä on kriisitilanteessa yksinkertaisesti pitää avustuslaivojen väylät vapaina miinoista. Ilmatukeakin kriisissä tarvitaan. Nykyisinkin Viron ilmavoimien tukikohtana olevaa Ämärin lentokenttää kehitetään Naton apukentäksi. Kun uudistustyöt ovat valmiit, voi Ämäri ottaa vastaa raskaita kuljetuskoneita ja toisaalta toimia hävittäjätukikohtana.

Maavoimien tehtävänä on epätodennäköisessä hyökkäystilanteessa pidätellä hyökkääjää Naton avun saapumiseen saakka. Ilmatuki tulee tunneissa, maavoimat naapurimaista samoin ja mahdolliset laivaukset keskemmältä Eurooppaa parissa päivässä. Maavoimien tärkein tehtävä on kuitenkin osallistua Naton kansainvälisiin operaatioihin. Nato-jäsenyyshän tekee kaikki hyökkäykset Viroa vastaan erittäin epätodennäköisiksi. Sen sijaan Viron maavoimia voidaan tarvita Naton erilaisissa rauhoitteluoperaatioissa. Samankaltaisissa kuin oli Naton sekaantuminen Balkanin monenkeskiseen sotimiseen muutama vuosi sitten. Viron puolustusministeriö on ajatellut asian selkeästi, yksinkertaisesti ja rohkeasti. Perinteistä armeijaa ei enää yksinkertaisesti tarvita, sille ei uudessa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä ole käyttöä.

Uuden ajan armeija Uudet tehtävät vaativat myös uutta johtamisrakennetta. Viron armeijan johtaminen ollaankin jakamassa kahteen linjaan. Varsinainen sotakone eli taistelujoukot ovat omana kokonaisuutenaan ja varusmiesten koulutus sekä armeijan huoltoyksiköt omana kokonaisuutenaan. Suurista linjoista vastaisi pääesikunta, jonka vastuulle jäisivät myös huolto ja koulutus.

Viron armeijaa kalustetaan ja koulutetaan Nato-kuntoon. Kansainvälisiin operaatioihin osallistuminen tulee olemaan tärkeä osa armeijan toimintaa.

Sotatoimipuolta johtaisi operatiivipäällikkö. Hänen alaisiaan olisivat aselajien komentajat sekä Suojeluskunnan komentaja. Tässä mallissa pääesikunnan merkitys supistuisi keskushallintovirastoksi ja suunnitelmassa puhutaankin mahdollisuudesta joskus tulevaisuudessa yhdistää pääesikunta puolustusministeriöön. Viron puolustusvoimia supistettaisiin noin 30 prosenttia ja värvättyjen määrää kasvatettaisiin. Armeijan iskujoukkona olisi kunnollinen jalkaväkiprikaati ja aluepuolustus olisi vapaaehtoisen Suojeluskunnan harteilla. Keihäänkärkenä olisi värvätyistä muodostettu Scout- eli tiedustelupataljoona, joka olisi jatkuvassa toimintavalmiudessa. Samalla kun armeijan kokoa supistettaisiin niin sen varustelua parannetaan. Joukoille hankitaan muun muassa panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja (Paseista kuulemma kysellään jo tarjousta), panssaritorjuntaan ja ilmatorjuntaan tulee uutta kalustoa jne... Suunnitelmissa on siis näppärä ja näpsäkkä Natoarmeija, joka kelpaa vaikka minkälaiseen kansainväliseen rauhaanpa-

kottamisoperaatioon tai kotimaahan kohdistuvan yllätysiskun torjumiseen.

Kritiikki on kovaa Puolustusministeriön suunnitelma on saanut osakseen kovaa kritiikkiä. Yksi hyvä kysymys on, että mihinkä sitä operatiivipäällikön esikuntaa tarvitaan. Suunnitelman mukaan näyttää siltä, että Viroon ollaan perustamassa uutta ”pääesikuntaa”ja sitten vanha pääesikunta lakkautetaan ja osa vanhan pääesikunnan tehtävistä siirretään suoraan puolustusministeriölle. Eikö tällaista organisaatiomuutosta voisi tehdä yksinkertaisemmin ja halvemmalla?, kysyvät monet. Sisäasiainministeriö on hieman kummissaan siitä, että puolustusministeriö on unohtanut täysin rajavartijat. Jos suunnitelmaa tulkitaan kirjaimellisesti, niin rajavartijat seuraavat katseella armeijan puolustaessa valtakunnan rajoja. Sotilaskoulutuksen saaneet rajamiehet ovat yleensä valtakunnassa kuin valtakunnassa suojajoukkoina, jotka hidastavat vihollisen etenemistä jotta varsinainen armeija ehtii paremmin järjestäytyä puolustukseen. Sisäministeriön mielestä tällainen puolustussodan osa-alue on nyt unohdettu kokonaan. Talousministeriö ihmettelee miten kansakunta huolletaan. Puolustusministeriön suunnitelma ohittaa täysin taloudellisen maanpuolustuksen. Taloudellinen

maanpuolustushan on sitä, että varastoissa on tavaraa, jonka varassa kansakunta pystyy elämään kriisin mahdollisesti katkaistessa ulkomaankaupan. Eikä kriisin aina tarvitse olla sota. Helppo on kuvitella vaikkapa Lähi-Itään sellainen tilanne, että öljyntuotanto keskeytyy. Suomen tai Viron pitäminen käynnissä ilman tuontiöljyä on juuri taloudellista maanpuolustusta. Epäilijät huomauttavat, että onkohan niin, että se Naton jäsenyys on riittävä turvallisuuden tae ja että ne Nato-joukot aina kerkiävät auttamaan hädän hetkellä. Ettei vain olisi niin, että pahassa paikassa mahdollisia auttajia tarvitaankin enemmän kotirintamilla. Epäilijät vastustavat nopeaa puolustusvoimien uudistamista. Heidän mielestään ikäluokan käsittävä koulutettu reservi on maan paras turva ja puolustuksen pitää perustua aluepuolustukseen. He olisivat valmiita jatkamaan Viron puolustusvoimien kehittämistä nykyisellä tavalla. Viron puolustusvoimien kehittämistä koskeva keskustelu onkin oikeastaan keskustelua tulevaisuuden uhkakuvista. Toiset uskovat suuren eurooppalaisen sodan olevan mahdottomuus ja katsovat muuttuneen maailman tarvitsevan nopean, terävän ja ammattimaisen armeijan, joka voi toimia muuallakin rauhan puolesta kuin pelkästään kotimaan kamaralla. Toiset eivät pidä ikuisen rauhan aikaa niin itsestään selvänä. Kun näin uskoo, niin silloin on parasta olla varuillaan pahimman varalta. Järkevin ratkaisu on laaja asevelvollisuusarmeija ja alueellinen maanpuolustus. Ei sellaisella armeijalla ulkomaisiin operaatioihin osallistuta ja niistä kiitosta saada, mutta eivätpä ulkomaalaisetkaan hevin kotimaan kamaralla mitään operoi. Tavallaan Viro on pyrkinyt ja liittynyt Naton jäseneksi juuri sen vuoksi, että Viro on pelännyt suurta eurooppalaista sotaa, jossa maa joutuisi sotatantereeksi tai valloitettaisiin. Päästyään Naton jäseneksi Viro ei pidä tällaista sotaa enää todennäköisenä. Sivullinen, etenkin ilkeämielinen sivullinen, näkisi pienen ristiriidan virolaisten Natoperusteluissa. ■


36

T H E B A LT I C G U I D E

TA M M I K U U 2 0 0 4

TEKSTI TIMO HUTTUNEN, KUVAT JAAK KADARIK

lyhytuutiset Schröder ja Persson haluavat nostaa Virossa veroja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Ruotsin pääministeri Göran Persson kritisoivat maaliskuun lopussa Euroopan liiton uusien jäsenmaiden alhaista verotasoa ja vaativat, että maat kiristävät verotustaan. Molempien johtajien sanoma oli sama: Uudet jäsenmaat eivät voi olettaa, että rikkaat, korkean veroasteen EU-maat maksavat matalamman verotason maiden menoja. Hufvudsatdsbladetille antamassaan haastattelussa Persson mainitsi nimeltä Puolan ja Viron.

Google maksoi 15 000 kruunua Valmiita yrityksiä kauppaava OÜ Livikas myi maaliskuun lopussa yhtiön nimeltä OÜ Google tuntemattomalle ostajalle. Yhtiön hinta oli 15 000 kruunua (noin 960 euroa). Google-nimisen yhtiön perustaminen ja myyminen oli mahdollista, koska maailman suurin hakumoottori ei ollut rekisteröinyt nimeään Virossa.

Natura 2000 lisää suojelualueita Tällä hetkellä on Virossa suojeltuja maa-alueita 490 000 hehtaaria, joista valtio omistaa 110 000 hehtaaria. Natura 2000 -ehdotuksessa tulisi suojelualueita olemaan yhteensä 720 000 hehtaaria, joista valtion maata olisi 360 000 hehtaaria. Natura 2000 -suunnitelma on herättänyt Virossa kiivasta keskustelua. Vastustajien mielestä suojelualueita on liian paljon. Ehdotuksen mukaan noin 16 prosenttia Viron 4 522 700 hehtaarin pintaalasta olisi tulevaisuudessa suojeltua.

Viro on nyt Nato-maa Sen lisäksi, että Viro liittyi 1. toukokuuta Euroopan unionin jäseneksi, liittyivät Viro ja kuusi muuta entistä Itä-Euroopan maata 2. huhtikuuta puolustusliitto Naton jäseniksi. Euroopan unioniin liittyminen herätti Virossa paljon enemmän keskustelua ja vastustusta kuin läntiseen sotilasliittoon liittyminen. Yleinen mielipide on maassa vahvasti Nato-myönteinen. Myös poliittisesti valitsee Virossa maan Nato-jäsenyydestä yksimielinen yhteisymmärrys.

Raatihuone on vireä vanhus Tallinnan Raatihuone täyttää tänä vuonna 600 vuotta. Vuosisatojen aikana on rakennus nähnyt ja kokenut paljon. Nykyään Raatihuone ympäristöineen Vanhankaupungin sydämessä elää varmasti yhtä pitkän historiansa kultakautta.

Puolueiden suosio mitattiin Huhtikuussa tehdyn mielipidemittauksen mukaan Viron suosituin puolue on Keskusta, jota kannatti 19 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Toiseksi ylsi hallitusvastuussa oleva Res Publica, jonka kannatus on laskenut 14 prosenttiin. Viimeksi järjestetyissä parlamenttivaaleissa sai Res Publica 24 prosenttia annetuista äänistä. Liberaalista talouspolitiikkaa ajavalla Reformipuolueella on 10 prosentin kannatus ja maaseudun asioista huolehtiva Kansanliitto saisi yhtä suuren kannatuksen. Entisen pääministerin johtamaa Isänmaanliittoa kannattaa 6 prosenttia virolaisista. Tutkimuslaitos Emorin tekemään tutkimukseen vastasi 1 000 kansalaista.

Kylpyhuoneen rakennustarvikkeet, suihkut ja sekoittimet kannattaa nyt ostaa Tallinnasta.

Ei enää tullimaksuja

Tuo edullisesti EU-Virosta! Viron EU-jäsenyys muuttaa muidenkin maasta Suomeen vietävien tuotteiden kuin alkoholin tuontirajoituksia.

Alun perin Euroopan unionin perusajatuksena oli, että tavarat ja palvelut, pääomat sekä työvoima saavat liikkua yhteismarkkina-alueella vapaasti. Näitä periaatteita on kuitenkin pyritty vesittämään erilaisten siirtymäaikojen avulla. Nytkin, uusien jäsenmaiden liityttyä Euroopan unioniin toukokuun alusta, ovat lähes kaikki vanhat jäsenmaat asettaneet erityisesti työvoiman siirtymiselle useiden vuosien rajoituksia. Tavaroiden vapaalle, tullittomalle liikkumiselle esimerkiksi Virosta Suomeen ei ole asetettu rajoituksia kuin poikkeustapauksissa. Rajoitukset koskevat lähinnä tupakkatuotteita, alkoholia, moottoriajoneuvoja ja lääkkeitä.

Viron halvat hinnat ja rajoitusten poistuminen lisäävät myyntiä Viron viinarallista on suomalaismediassa puhuttu eniten. Alkoholi onkin asia, johon herätys- ja raittiusliikkeiden sekä kieltolain rikkomat suomalaiset ovat aina suhtautuneet kuin kiellettyyn hedelmään. Vaikka Suomen alkoholiveroa tänä keväänä alennettiinkin, ovat alkoholituotteet Suomenlahden eteläpuolella selvästi edullisempia kuin Suomessa. Korillinen suomalaista A-olutta maksaa virolaisissa Prisma-marketeissa 175 kruunua eli 11,20 euroa. Suomessa tarjouskeskiolutkorin saa edullisimmillaan hintaan 19,90 euroa. Tuomalla autolla Virosta 10 koria olutta voittaa siis 87 euroa. Litra laadukasta virolaista Viru Valge -viinaa

maksaa tallinnalaisessa Citymarketissa 127 kruunua (noin 8,2 euroa). Suomessa litra Koskenkorvaa maksaa 18,4 euroa. Hintaero on 10,2 euroa! Viinien osalta hintakilpailu naapurimaiden välillä on tiukempaa, kiitos Suomen Alkon tekemien suurostojen. Mutta toki Virosta löytyy hyviä viinejä edullisesti. Ulkoa tuotetut laatualkoholituotteet, kuten konjakit ovat tavallisesti edullisimpia laivojen myymälöissä. Alkoholin tuomista rajoittaa vain se, että ostosten on tultava omaan käyttöön. Tupakkatuotteet ovat Virossa todella edullisia. Kartonki Marlboroa maksaa Virossa 240 kruunua eli noin 15,5 euroa. Suomessa samasta asiasta pitää maksaa 40 euroa. Tupakkatuotteiden tuonnille on kuitenkin tiukat rajoitukset. Aiemmin Suomeen sai Virosta tuoda vain 3 kuukauden reseptilääkkeet. Nyt EU-maasta saa tuoda mukanaan vuoden lääkkeet. Virossa monien lääkkeiden hin-

nat voivat olla jopa puolet halvempia kuin Suomessa. Tallinnan uuden Viru keskuksen Yliopiston apteekissa maksaa 15 tabletin pakkaus Suomen myydyintä reseptivalmistetta, Vagifemiä 186,30 kruunua eli 12,07 euroa. Suomessa sama lääkepakkaus maksaa 19,34 euroa. Kaikille tutun Burana-pakkauksen saa Tallinnasta eurohintaan 2,72, kun lahden pohjoispuolella sen hinta on 3,75. Suosittu paikallisvalmiste kipuun, Voltaren emulgen 50 g, maksaa Virossa 4,47 euroa. Suomessa sen hinta on yli kaksinkertainen, 10,91 euroa!

Lihamakkarat eivät Virossa paljon maksa Elintarvikkeiden hintaerot ovat Suomen ja Viron välillä vuosien mittaan pienentyneet. Suomessahan hinnat halpenivat Euroopan unioniin liittymisen jälkeen. Lisäksi ulkomaalaisten ketjujen tulo Suomeen painoi elintarvikkeiden hintoja alaspäin. Virossa taas elintarvikkeet ovat kallistuneet koko uuden itsenäisyyden ajan. Kuitenkin liha ja lihatuotteet sekä meijerituotteet ovat edullisempia kuin Suomessa. Yllättävää voi olla se, että myös monet kaukomailta tuodut artikkelit maksavat Tallinnassa vähemmän kuin Helsingissä. Kesäisenä tuliaisena voi Suomeen viedä virolaisia lihaja olutmakkaroita, jotka ovat maukkaita ja edullisia. Esimerkiksi monissa makutesteissä menestynyt Rakveren jalostamon lihaisa, juustolla maustettu olutmakkara eli Alkoholin tuontirajoitukset poistuivat 1.5.

õllevorst maksaa noin 75 kruunua (noin 4,8 euroa) kilo. Muiden valmistajien õllevorsteja saa vieläkin edullisemmin.

Rakenna edullisemmin Yksi mielenkiintoisimpia alueita on rakennus- ja sisustustarvikkeet. Aikaisemmin näiden tuotteiden yksityistuontia Suomeen sääteli 175 euron tuontirajoitus ja vaivalloinen paperisota tullissa. ”Joidenkin rakennustarvikkeiden hinnat täällä jopa 40 prosenttia edullisemmat kuin Suomessa”, kertoo johtaja Karl Lindström tallinnalaisesta K-Raua ACE: sta. ”Viemällä pienemmälläkin autolla esimerkiksi keittiökalusteita, suihku- ja wc-kalusteita, sekoittimia tai vaikkapa boilereita, voi voittaa tuhansia euroja. Ja mikä estää suurempia eriä ostettaessa käyttämästä kuljetusliikkeen palveluja”, jatkaa Lindstöm. Esimerkkeinä K-Raua ACE:n tuotteiden hinnoista voi mainita Harvian Nostalgia-kamiinan, joka maksaa 6 990 kruunua (noin 447 euroa) tai Fiskarsin lapion, 199 kruunua (alle 13 euroa). Black&Deckerin akkuporakoneen hankkiminen keventää lompakkoa vain 449 kruunua eli noin 29 euroa. Laadukas Ifön suihkunurkkaus maksaa K-Rauassa 5 950 kruunua (noin 380 euroa). 80 litran kuumavesiboilerin saa 1 190 kruunun (noin 70 euroa) hintaan. Lisäksi monet maalit ja lattiamateriaalit ovat Virossa myynnissä edullisemmin hinnoin kuin Suomessa. Myös valmistalopakettien, mökkien, saunojen ja aittojen hintoja kannattaa kysellä Viron vierailun aikana. Esimerkiksi 11 neliön hirsiaitta, 45 millin hirsistä maksaa Virossa noin 22 000 kruunua (noin 1 410 euroa). Suomessa samanlaisen aitan hinta on lähes kaksi kertaa kalliimpi. ■


TOUKOKUU 2004 TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVA JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

37

Viron EU-jäsenyys helpottaa matkailua ja työntekoa naapurimaassa Raja-asemilla ei enää edes passia välttämättä tarvita, vaan voimassaoleva henkilökorttikin riittää. Työ- ja oleskelulupien saaminen helpottuu ja pätkätöihin pääsee ilman lupaakin.

Vapusta alkaen EU-kansalaiset pääsevät Viroon voimassaolevalla henkilökortilla eli passi ei enää ole välttämätön matkatavara. Toki passi edelleen kelpaa, mutta niitä ei enää tarkastuspisteissä leimailla. Rajatarkastukset nopeutuvat uuden käytännön myötä merkittävästi. Viron suurlähetystöstä kerrotaan, että Viro ei ole hakenut vapaalle liikkuvuudelle siirtymäaikaa. Maan lainsäädäntö täytyy kuitenkin saada ajanmukaiseksi ennen kuin vapaa liikkuvuus käytännössä toteutuu. Niinpä toistaiseksi työ- ja oleskelulupakäytäntöön esimerkiksi suomalaisten osalta ei tule välittömästi suuria muutoksia. Suo-

malaiset sekä muut EU-kansalaiset voivat oleskella 1.5. alkaen maassa vapaasti 90 päivää. Pitempään oleskeluun tai työntekoon vaaditaan edelleen luvat. Lupien saaminen kuitenkin helpottuu sekä käsittelyajat lyhenevät ja maksut halpenevat. Työnhakijaksi rekisteröitymällä saa töitä etsiä puoli vuotta. Pätkätöihin eli alle 90 päivää kestävään työsuhteeseen ei erillistä lupaa tarvita. Pitempiaikaiseen työskentelyyn luvan saamiseksi aiemmin vaadittu työmarkkinalausunto jää historiaan, mikä osaltaan helpottaa byrokratiaa. Luvat myöntää Ulkomaalaisvirasto. Lähetystössä arvellaan, että lainsäädännön muutoksiin kuluu aikaa vuoden verran, minkä jälkeen Virossa oleskelu ja työskentely tulee yhtä rajoituksettomaksi kuin missä tahansa vanhassa EU-maassa.

Suomeenkin ilman passia Suomi soveltaa uusien EU-jäsenmaiden kansalaisiin ”siirtymäajan säännöstöä”. Vapaata liikkuvuutta rajoitetaan kuitenkin vain työntekijöiden osalta. Kaikki muut ryhmät (elinkeinon harjoittajat,

palvelujen tarjoajat, opiskelijat jne.) ovat vapaan liikkuvuuden piirissä. Kaikkien uusien jäsenmaiden kansalaiset voivat saapua Suomeen ja oleskella maassa passilla tai henkilökortilla. Alkuvaiheessa rajaviranomaiset suosittelevat, että ihmiset pitäisivät passia mukanaan. Maassa on oikeus oleskella ilman muodollisuuksia 3 kuukautta. Rekisteröityneenä työnhakijana voi oleskella hieman kauemminkin, jos työnsaantiin on edellytyksiä. Työntekijöiden liikkuvuutta koskevat rajoitukset ovat voimassa kaksi vuotta. Rajoituksia on mahdollista jatkaa vielä 3+2 vuotta, jos työmarkkinoilla esiintyy vakavia häiriöitä. Kaikkia EU:n uusia jäsenvaltioita koskevat samat säännökset.

Jonot raja-asemilla lyhenevät ja tarkastus nopeutuu, muun muassa koska virolaisten ja suomalaisten passeja ei enää tarvitse leimailla.

Työvoiman liikkuvuuden rajoitukset eivät koske henkilöitä, joilla on liittymispäivänä vähintään vuoden pituinen työlupa tai jotka saavat liittymispäivän jälkeen vähintään vuoden pituisen työntekijän oleskeluluvan. Työntekijän perheenjäsenet, jotka liittymispäivänä asuvat laillisesti työntekijän kanssa Suomessa eivät myöskään ole rajoitusten piirissä. Työntekijän oleskeluluvan myöntämisestä päättää suomalainen työvoimatoimisto. Päätöstä voi

hakea ennen maahan saapumista Suomen edustustosta tai vasta Suomessa. Mikäli työvoimatoimiston päätös on myönteinen, oleskeluoikeus rekisteröidään asuinpaikan poliisilaitoksella. Tämä tehtävä on siis siirtynyt Ulkomaalaisvirastolta poliisille. Myönteisen työntekijän oleskeluluvan päätöksen edellytyksenä on työpaikka Suomessa, Suomen työlainsäädännönmukainen työsopimus ja että kyseiseen työpaikkaa ei ole löydettävissä työmarkkinoilta sopivaa työntekijää. Virolaisten yritysten mahdollisesti Suomeen välittämää vuokratyövoimaa muutokset eivät koske. ■

elillä Tällä set n pääruua sä yhteydes cardi! kun Ba saat pau lmaiseksi!!! i Reservaa



TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

39

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK.

mitä missä milloin

© The Baltic Guide

hotellit ja kokoustilat Tallinna ja Pohjois-Viro Casandra Huoneistohotelli Tartu mnt 18, puh. +372 6 309 820, GSM +372 51 593 07, e-mail: info@cassandra-apartments.com, www.cassandra-apartments.com. Tyylikäs huoneistohotelli Tallinnan keskustassa Stockmannin vieressä. Yhden, kahden ja kolmen makuuhuoneen huoneistoja, lyhyt ja pitkäaikaiset vuokraukset. Kaikissa huoneistoissa täysinvarustetut keittiöt, kaapelitelevisiot. Osassa oma sauna ja internetyhteys. Talossa näköalahissit, parkkihallipaikat ja vartionti. Luksushuoneistoissa isot terassit ja kauniit näköalat. 18 huoneistoa, kokoushuoneisto 20 -hengelle (76 neliötä). Tarvittaessa mahdollisuus tilata aamiaiset.

Saka Cliff Hotel & SPA Saka kartano, Kohtla vald, Ida-Virumaa, puh. +372 33 64 900, e-mail: saka@saka.ee, www.saka.ee. Saka Cliff Hotel & SPA sijaitsee Pohjois-Viron rannikolla. Hotelli on osa matkailukeskukseksi kunnostettua uusrenessanssista Sakan kartanokokonaisuutta. 33:ssa huoneessa on tilaa 63:lle yöpyjälle. Kokoustilat 50:lle hengelle. Ravintola. SPA.

Hostelli Beata Tallinnan Vanhassakaupungissa, osoitteessa Uus-katu 26 sijainnut hostelli on muuttanut uusiin tyylikkäisiin tiloihin! Uus 35, puh. +372 6 411 171, 15 paikkaa, Viru 4, puh. +372 6 209 223, 20 paikkaa. Yövy edullisesti Tallinnan Vanhassakaupungissa!

Tartto ja Etelä-Viro

Kullassepa Residence

Tampere Maja

Kullassepa 9/11, puh. +372 6 232 055, gsm +372 50 48 787, e-mail: residence@residence.ee, www.accom-est.com. Majoitus Vanhankaupungin sydämessä Raatihuoneen torin vieressä. Kuusi kalustettua huoneistoa. Kaksi yksiötä (44 m2), keittiö, WC ja kylpyhuone erikseen. Kolmio (76 m2), suuri keittiö, kaksi kaksiota (76 m2), toisessa asunnossa sauna ja olohuoneeseen avautuva keittiö, kaksikerroksinen kaksio (59 m2). Sisustuksessa säilytetty elementteja 1800-luvulta. Hinnat alk. 700 kr/vrk (noin 45 euroa) riippuen huoneiston suuruudesta ja huoneiden määrästä.

Jaani 4, Tartto, puh +372 7 386 300, e-mail: maja@tamperemaja.ee, www.tamperemaja.ee. Viihtyisä majapaikka on aivan Tarton keskustassa. 12 vuodepaikkaa. Sauna, kokoustiloja, valvottu sisäpiha autolle. Suomenkielinen palvelu.

Tartu Hotelli Soola 3, Tartto, puh. + 372 7 314 300, GSM +372 51 800 09, fax + 372 7 314 301, e-mail: info@tartuhotell.ee. Tartu Hotelli sijaitsee Tarton keskikaupungissa, vain parin minuutin kävelynmatkan päässä Vanhastakaupungista. Kahden tähden hotellissa on yhden-, kahden- ja kolmen hengen huoneita. Tupakoimattomille löytyy erilliset huoneet. Lisäksi hotellissa on kokoushuone, internet-yhteydet, ravintola, terveys- ja kauneuskeskus sekä sauna. Mahdollisuus tilata konsertti- ja terveyspakettejä.

Uppsala Maja

Ites Apartments (Tallinnan Vanhassa kaupungissa) Lisätietoja: info@ites.ee; Puh+372 6 460 550, +372 56 217 114; www.ites.ee. Kodikkaampi vaihtoehto hotellille. Lyhyt- ja pitkäaikaista majoitusta huoneistossa. Ole kuin kotonasi – huoneistomme tarjoavat laadukasta majoitusta muutamasta päivästä pitempiaikaiseen oleskeluun. Olitpa business- tai lomamatkalla, huoneistomme ovat miellyttävä vaihtoehto perinteiseen hotellimajoitukseen. Huoneistoissa on täydellinen varustus. Osassa huoneistoista on sauna. Hintoihimme sisältyy myös nouto lentoasemalta tai satamasta. Lisäpalveluna saat kauttamme vuokra-auton edullisesti.

Hotel Barons Suur-Karja 7, puh. +372 6 999 700, fax +372 6 999 710, e-mail: barons@baronshotel.ee, www.baronshotel.ee

Meriton Old Town Hotel Lai 49, puh. +372 6 677 007, www.meriton.ee. Uusi keskiaikaa ja nykypäivää yhdistävä hotelli sijaitseee Vanhankaupungin laidalla, sataman läheisyydessä.

Jaani 7, Tartto, puh. + 372 7361 535, e-mail: uppsala@uppsalamaja.ee, www.uppsalamaja.ee. Kodikas majapaikka keskustassa, kaupungin vanhimmassa puutalossa. Viisi huonetta, kahdeksan vuodepaikkaa. Kokoustilat, itsepalvelukeittiö, internet. Autojen pysäköinti lukitussa sisäpihassa. Hinnat 470–1 050 kruunua, sisältää aamiaisen.

Hansahotell Aleksandri 46, Tartto, puh. +372 7 371 800, fax +372 7 371 801. www.hansahotell.ee, e-mail: info@hansahotell.ee. Tarton keskikaupungin lähistöllä sijaitseva Hansahotelli avasi ovansa toukokuussa 2003. Hotellissa on 22 kaikin mukavuuksin varustettua huonetta 41:lle hengelle: kolme yhden hengen huonetta, 12 kahden hengen huonetta, kuusi huoneistoa (keittiönurkkaus) ja yksi sviitti, jossa on sauna. Hienolla isäpihalla, jossa on suihkukaivo ja hotellin ravintolassa on tarjolla virolaisia ruoka-annoksia. Rentoutumista varten on hotellissa savuhirsistä rakennettu sauna.

Kure Turismitalu Tallinna–Tartto maantieltä 200 m, Tartosta 7 km. puh./fax +372 7 494 705, GSM +372 50 474 12, +372 55 996 456, e–mail: kuretalu@kuretalu.ee, www.kuretalu.ee. Tilauksesta ryhmille nopea ruokailu. 42:lle henkilölle huoneet, joissa WC ja suihku. Huone ja aamiainen yhdelle ihmiselle

maksaa 300 EEK, kahdelle 500–600 EEK, ryhmille (alk. 15 ihmistä) 220 EEK. Hintoihin lisätään alv. 26-paikkainen kokoushuone, 50-paikkainen sali, baari, sauna, paikat karavaanareille. Tarvittaessa kuljetus paikan päälle Tartosta tai Tallinnasta, myös kiertoajellut pienryhmille ympäri Viroa (8 henkeä). Esim. nouto Tallinnasta 800 EEK.

Margusen Lomakeskus Otepää vald 67 406, Valgamaa, puh. +372 767 9650, fax +372 767 9651, GSM +372 501 2282, e-mail: info@marguse.ee, www.marguse.ee. Otepään helmi!140-paikkainen lomakeskus sijaitsee Otepäässä keskellä, kaunista Etelä-Viron luontoa. Lomakeskuksessa on viihtyisä ravintola, terassi, kokoustilat ja saunoja sekä mahdollisuus harrastaa kalastusta. Aktiiviloma- sekä konferenssipaketteja.

Ilmatsalu Motelli Ilmatsalu, Tarton maakunta, puh +372 7 499 135, fax +372 7 499 173, GSM +372 55 446 90, e–mail: ilmatsalu.motell@neti.ee, www.ilmatsalumotell.ee 10 kahden hengen huonetta, joiden hinnat ovat 350–590 EEK. Lisävuode 120 EEK, lapset alle 6 vuotta ilmaiseksi. Hinta sisältää aamiaisen. Karavaanareille pysäköintipaikka, sähkö 130 EEK, telttapaikka 50 EEK. Sauna, ryhmille ruokailu tilauksesta. Juhlasaliin voidaan kattaa juhlapöytä 100 henkilölle.

Pärnu ja Pärnumaa Hotelli Victoria Kuninga 25, Pärnu, puh +372 44 43 412, e-mail: victoria@hot.ee, www.hot.ee/victoria. Täydelliset mukavuudet ja asiakaskeskeinen palvelu. Victoria, hotelliloman ja liike-elämän sydän Pärnussa.

Maritime Hotelli Seedri 4, 80010, Pärnu, puh. +372 44 789 10, fax +372 44 789 04, e-mail: maritime@www.ee, www.pergohotels.ee. Viihtyisä 70-paikkainen hotelli Pärnun keskustan tuntumassa, lyhyen matkan päässä rannalta. Hotellissa on ravintola, kokoustilat 40:lle hengelle sekä maksuton pysäköinti hotellin asiakaille. Hinnat 790–990 kr./huone.

Best Western Hotel Pärnu

Viiking Hotelli

Rüütli 44, 80010, Pärnu, puh. +372 44 789 11, fax +372 44 789 05, e-mail: hotparnu@www. ee, www.pergohotels.ee. Nykyaikainen kolmen tähden hotelli aivain kaupungin keskustassa. 80 huonetta. Huoneissa puhelin, TV, minibaari, hiusten-kuivaaja, korttilukko ja mahdollisuus kytkeä modeemi. Embecke a’la carte ravintola ja pianobaari palvelevat joka päivä 12–24. Huoneet tupakoimattomille, allergikoille ja liikuntarajotteisille. Kokoustiloja 4–70 hengelle, 2 saunaa porealtaineen, kuntosali, hieroja, kosmetologi, parturi-kampaamo, solarium, jalkahoito ja matkatoimisto. Hinnat alk. 1100 kr./huone.

Sadama 15, Pärnu, puh. +372 44 31 293, info ja varaukset: +372 44 31 495, fax +372 44 31 492, e-mail: viiking@online.ee, www. viiking.ee. Nykyaikainen hotelli-terveyskeskus sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan etäisyydellä Pärnun keskustasta ja merenrannasta. 80 huonetta, joissa 160 vuodepaikkaa. Suihku, WC, puhelin, kelloradio, SAT-TV. Hieronta, vesihoito, lämpöhoito, sähköhoito, liikuntahoito, rentoutushoito, tutkimukset, lääkärin konsultaatiot. Kauneushoitola, saunat, neuvotteluhuone, luontaistuotemyymälä, kahvila-baari, ravintola, kauppa, hammaslääkäri. Hoitopakettien hinnat alkaen 430.- kr/vrk/henk. Sis. majoitus, täysihoito, aamusauna, 3 hoitoa päivässä (ma–pe), lääkärin vastaanotto.

Strand SPA & Conference Hotel A.H. Tammsaare 35, Pärnu, puh. +372 44 753 70, fax +372 44 753 71, e–mail: sales@strand.ee Hotellissa 187 huonetta, normaalit ja businessluokan huoneet yhdelle tai kahdelle henkilölle, junior- Marine de Lux -ja Admiral -sviitit. Huoneissa puhelin, tv, suihku, wc. Huoneet tupakoimattomille ja allergikoille asiakkaille. Brasserie ja lobby-baari avoinna 12–24. Seitsemän erikokoista konferenssisalia 5–500 henkilölle, kauneushoitola, kampaamo, kosmetologi, manikyyri, pedikyyri, solarium, hieroja ja yrttikylvyt. Hotellin 5. kerroksessa sijaitsevasta yökerhosta Cafe Marina avatuu lumoava näköala Pärnun lahdelle. StrandSpa - saunat, hierontaallas, lastenallas ja 16 metrinen uima-allas. Yksityissaunassa helmiallas. Lisäksi autotalli, pysäköintipaikka, kassakaapit, valuutanvaihto, biljardi, kuntosali, hissit. Huoneiden hinnat kesäkausina alkaen 990.kruunnua ja syksystä lähtien 690.- kruunua.

Lepanina Hotelli Kablin kylä, 86002, Pärnumaa, puh. +372 44 373 68, 65 161, puh./fax +372 44 650 24, e-mail: lepanina@lepanina.ee, www.lepanina.ee. Hotellissa 99 paikkaa, kesämökeissä 100 paikkaa, ravintola, baari, saunatilat, seminaaritilat, hieronta, hoitokylvyt, minigolf, biljardi, lentopallokentät, lohenpyynti.

Varbla Puhkeküla – Ranna Motell Varblan kunta, Rannaküla, Pärnunmaa, puh. +372 44 966 82, +372 44 581 49, GSM +372 50 618 79, e–mail: info@varblapuhkekyla.ee. Majoitus 50 vieraalle, 1–4 hengen huoneet kaikilla mukavuuksilla, seminaarihuone. Mini-golf radat, veneen vuokraus, ratsastus, vierailut luodoilla. Vieressä on hiekkaranta. Eläinrikkaat metsät, joissa voi metsästää.

Metsa-Kodu majoitus P. Kerese 5, Pärnu, puh. +372 44 718 60, e-mail: metsakodu1@hot.ee. Majoitus ranta-alueella, keskikaupungin lähellä. Edullinen ja hiljainen paikka perheille.

Hotelli Bristol Rüütli 45, Pärnu, puh +372 44 31 450. Täydelliset mukavuudet ja asiakaskeskeinen palvelu. Bristol, hotelliloman ja liike-elämän sydän Pärnussa.

Villa Katariina Hotelli Mere pst 14, Pärnu, puh. +372 44 64 999. 13 kahden hengen huonetta. Hotellissa ravintola, kokoustilat 20 henkilölle.

Lääne-Virumaa Parkhotell Palmse Palmse küla, Lääne-Virumaa, puh. +372 32 236 26, fax +372 32 341 67, GSM +372 56 464 170, e-mail: info@phpalmse.ee.Tervetuloa von Pahlenin suvulle kuuluneeseen 1700-luvun kartano-hotelliin, joka sijaitsee Lahemaan kansallispuiston alueella, 80 km Tallinnasta! Hotellissa on 27 kaikilla mukavuuksilla varustettua huonetta, kokoussaleissa 40 ja 15 paikkaa, sauna, olutkellari-baari, juhlalliset lounaat ja illalliset jopa 125 vieraalle. Tilauksesta järjestämme kiertoajeluja Lahemaan kansallispuistoon.

huoltoasemat Saarenmaa Saare Kütus, Roonimäen huoltoasema Kuressaare, (Kuivastun maantien ja kiertotien läheisyydessä). Avoinna 24 h. Autojen pesu, huoltamo, myymälä ja kahvio. Nesteen bensat ja dieselpolttoaineet. Suuri öljyvalikoima.

Saare Kütus Pihtla tee 24, Kuressaare, avoinna 24 h

Saare Kütus Aia 59, Kuressaare, avoinna 24 h


40

TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

mitä missä milloin

© The Baltic Guide

kauppakeskukset Tallinn Stockmann Liivalaia 53, puh. +372 6 339 500, avoinna ma–pe 9–21, elintarvikeja alkoholiosasto 9–22, la–su 9–20.

Citymarket Lootsi 7, avoinna joka päivä 9–23.

Rotermanni Keskus (kauppakeskus) Mere pst. 4, puh. +372 6 141 000. Avoinna ma–la 8.30–20, su 8.30–17. Matkustajasataman, Viru hotellin ja vanhan kaupungin lähellä, 10 min. kävelymatka satamasta keskustan suuntaan.

Kristiine Prisma Endla 45 (Kristiine Kauppakeskus), puh. +372 6 809 800, fax +372 6 809 809, e-post: kristiine@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Mustamäe Prisma Tammsaare tee 116 (Mustamäe Kauppakeskus), puh. +372 6 809 700, fax +372 6 809 709, e-mail: mustamae@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Rocca al Mare Prisma Paldiski mnt 102 (Rocca al Mare Kauppakeskus), puh. +372 6 659 000, fax +372 6 659 040, e-post: roccaalmare@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Sikupilli Prisma Tartu mnt 87 (Sikupilli Kauppakeskus), puh. +372 6 809 500, fax +372 6 809 609, e-mail: sikupilli@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Sadamarket Sadama 6/8, puh. +372 6 614 550

Merekeskus Mere pst.10, puh. +372 6 443 612, fax +372 6 449 138. Avoinna ma–su 8–18. Kaikki yhdestä paikasta. 250 m satamasta. Alkoholimyymälä avoinna 24 h. Kauneussalonki, apteekki ja paljon erikoismyymälöitä.

kaupat Abakhan Fabrics Tallinnassa: Tartu mnt. 58, puh. +372 6 376 140. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–16, raitiovaunut 2, 4, pysäkki ”Bussijaam”, Pärnu mnt. 69, puh. +372 6 461 146. Avoinna ma–pe 9.30–18.30, la 10–16, raitiovaunut 3, 4, 5, pysäkki ”Vineeri”. Tammsaare tee 116, Mustamäe Kaubanduskeskus, avoinna joka päivä 9–21. Tartossa: Rüütli 11, puh. +372 7 441 563. Avoinna ma–pe 9.30–18, la 10–16, Riia 9, puh. +372 7 427 559. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–16. Pärnussa, Hospidali 3, avoinna ma–pe 9–18, la 10–16, Narvassa, Energia 2, avoinna ma–pe 9–18, la–su 10–15. Kankaat, lyhyttavara, langat ja käsityötarvikkeet – joka lähtöön kukkarolle sopivat hinnat!. Valitse tuhansista mahdollisuuksistamme. Tule ja tutustu!

Catalog myymälä Tartu mnt. 35, avoinna ma–pe 10–19, la 10–17, su 10–15.

Continental Moda Tartu mnt. 24, (Stockmannin vastapäätä), puh. +372 6 620 232. Elegantit jakkupuvut ja leningit, hääpuvut, laukut ja käsineet.

Lina Classic Dunkri 6, Tallinna, puh. +372 6 286 584, fax +372 6 286 583. Pikk 10, Tallinna, puh. +372 6 464 205, avoinna 9–19. Rüütli 31, Pärnu, avoinna ma–su 10–19.

Salvator, Lina Classic Pikk 5, Tallinna, avoinna ma–su 9–19, puh. +372 6 464 119, e–mail: linakaubandus@mail.ru. Laaja valikoima pellavasta valmistettuja vaatteita, kodintekstiilejä ja kankaita. Meidän tuotteemme ovat korkeatasoisia ja ilmavia. Ne säilyttävät kuosinsa jopa kymmenien pesukertojen jälkeen.

Eesti Mündiäri OÜ Mündi 3, Raatihuoneen torin laidalla. Puh. +372 6 466 133, e-mail: info@myndiari.ee. Avoinna ma–la 10–18. Keräilyrahoja kaikkialta maailmasta. Valikoimassa Eesti Pankin julkaisemia virallisia juhlarahoja vuosien varrelta sekä mielenkiintoisia keräilyharvinaisuuksia – rahoja ja rahasarjoja maailmalta. Myynnissä myös keräilyyn liittyviä tarvikkeita sekä rahaluetteloita.

Hevostarvikkeiden erikoisliike

Pärnu ja Länsi-Viro Halinga keskus Via Balticaa myöten Tallinnasta 100 km Pärnun suuntaan, puh +372 44 97 199, fax +372 44 97 198, numerosta +372 56 266 166 suomenkielinen palvelu. Kauppakeskuksessa on seuraavat kaupat: Alkoholimyymälä, missä suuri valikoima Livikon tuotteita sekä olutta, makeisia ym. Kristallimyymälä, matkamuistomyymälä, pellavamyymälä. Naisten muotiliikkeitä. Saunatarvikkeiden myymälä. Halinga keskuksesta voit tilata myös majoitusta. Tervetuloa Halingaan!

käsityöt Kodukäsitöö – Virolaisen käsityön edistämiskeskus Kuninga 1, avoinna joka päivä 9–18, Müürivahe 17, avoinna ma–la 9–17, Demini Kaubamaja, Viru 1, avoinna ma–la 10–19, su 11–17, Viru Keskus, Viru väljak 4/6, avoinna joka päivä 9–21. puh. +372 6 314 076.

Paldiski mnt 50 B, puh. +372 50 79 252, +372 53 410 006. Avoinna ma–pe 10–18, la 11–15. Hevosten ja ratsastjien varusteet, ravi- ja ratsuhevosten välineet sekä tarvikkeet (vähittäis- ja tukkumyynti). Myymälämme sijaitsee Tallinnan Hipodroomin portin vieressä.

Eurokangas Tartu mnt. 43, puh +372 6 422 079, e-mail: eurokangas@hot.ee, www.eurokangas.fi, avoinna ma-pe 10–19, la 10–17. Tule tutustumaan kangasvalikoimaamme! Somista kotisi uusilla verhoilla! Verho-osastollamme pitsiverhot alkaen 14 kruunua/metri. Sivuverhot alkaen 25 kruunua/metri. Muotiosastoltamme löydät kesäisiä viskoosikankaita alkaen 39 kruunua/metri. Kilo-osastolta tämän kesän trendikankaita, pellavaa ja samettia. Koti ja vaatetus kesäkuntoon meidän kesäisten kankaidemme avulla!

Claire Crystal Sadamarketissa, Sadama 8, I ja II kerroksessa, avoinna joka päiva 8-19. Kristiine Keskus, Endla 45, I kerroksessa, avoinna joka päivä 10–21. Viron suurimman kristallin maahantuojan omat myymälät. Heinäkuussa Sadamarketin kaupoissa suuri määrä syntymäpäivätarjouksia, alennus jopa –30 %. Tervetuloa tekemään parhaita kristalliostoksia.

GolfLife Shop Maakri 23 (2. kerros), puh. +372 6 626 216, fax +372 6 626 276. Avoinna ma–pe 10–19, la–su 11–16. www.spoleman.ee, e-mail: info@spoleman.ee. Golfmyymälä Tallinnan keskikaupungissa. Myymälässä on suuri valikoima golfvälineitä aloittelijoille ja pidemmälle edistyneille pelaajille. Asiantunteva palvelu ja edulliset hinnat.

Vaatetusliike Lelija Ülemisten Kauppakeskus, 2. kerros, puh. +372 6 034 698. Avoinna joka päivä 10–22. Monipuolinen valikoima klassista pukeutumista muodikkaille naisille ja miehille.

Lastenvaateliike Leo Ülemisten Kauppakeskus, 2.kerros, puh. +372 6 327 424. Avoinna joka päivä 10–22. Värikäs ja ihastuttava valikoima lasten vaatteita juhlasta urheiluun.

Pärnu ja Länsi-Viro Saaremaa Tarbijate Ühistu Teitä odottavat nykyaikaisella tekniikalla varustetut myymälämme. Hyvätasoisen palvelumme ja tuotevalikoimamme löydätte seuraavista paikoista: Cash & Carry, Tehnika 5, Kuressaare, Edusta, Toomasta, Rehemäeltä, Rannasta, Kuresaaren tavaratalosta, Liivalta, Orissaaresta, Valjalasta ja monista muista paikoista Saarenmaalta ja Muhun saarelta. Pärnussa: Port Artur 2, Riia mnt. 1 a. Tervetuloa tekemään ostoselämyksiä ja löytöjä myymälöistämme!

ostospaikat Tallinn Hansa Lina Suur-Karja 5, puh +372 6 446 359, avoinna joka päivä 9–19. Sijaitsemme Vanhassakaupungissa. Pellava, pöytäliinat, vaatteet, verhot, lakanat, kankaat. Tervetuloa edullisille ostoksille. Laajasta valikoimastamme erilaisia pellavatuotteita.

Reeda kamber, itämaiset matot ja antiikki Rataskaevu 20, puh. +372 6 464 233, e-mail: maridiks@hotmail.com, avoinna joka päivä 10–18. Idyllisessä ympäristössä keskellä

Vanhaakaupunkia. Yksilöllisen kauniit käsinsolmitut itämaiset matot Iranista, Afganistanista, Pakistanista ja Kiinasta. Tervetuloa!

alkoholikaupat Araxes Vana-Viru 14, avoinna 24 h, Narva mnt. 19/23, Vana-Kalamaja 7 a, avoinna 7–23, Kopli 4, avoinna 7–23.30, Kopli 16, avoinna 7–23.30, Pae 74, avoinna 7–23.30. Edulliset alkoholituotteet. Puh. +372 6 623 648, e–mail: naltu@hot.ee.

Feenoks Alkoholikaupat Kesklinna Feenoks, Gonsiori 12, puh. +372 6 612 785, faks +372 6 612 786, e-mail: gonsiori@feenoks.ee. Avoinna joka päivä 7–23. Erittäin suuri valikoima alkoholi- ja tupakkatuotteita. Mustamäe Feenoks, Mustamäe tee 43, puh./faks +372 6 525 535, e-mail: mustamae@feenoks.ee. Avoinna joka päivä 8–24. Erittäin suuri valikoima alkoholi- ja tupakkatuotteita. Järve Feenoks, Pärnu mnt 240, puh. +372 6 529 213, faks +372 6 523 647, e-mail: jarve@feenoks.ee. Avoinna joka päivä 8–24. Erittäin suuri valikoima alkoholi- ja tupakkatuotteita.

Liiwi alkoholikauppa Mere pst 8, puh. +372 6 130 602, avoinna ma–la 8.30–18, su 8.30–17. Maistajaiset joka päivä.

Rotermanni keskus alkoholin osasto Mere pst 4, puh. +372 6 141 152, avoinna ma–la 8.30–19, su 8.30–17.

sikarikaupat ja -salongit Tallinn La Casa Del Habano Dunkri 2, puh. +372 6 445 647, e–mail: lcdh@havanas.ee, www-havanas.ee. Avoinna ma–la 10–24, su 10–16. Sikarin ystäville aitoja kuubalaisia sikareja ja kaikki sikarin poltoon liittyvät tarvikkeet, lahjapakkauksia yrityslahjoiksi tai vaikkapa tuliaisiksi. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteyttä puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

The Havanas Humidor Lentokentällä

Pärnu mnt 238, Järve Selverin takana (avataan 1.5.2004 klo 09.00), puh. +372 6 140 336, fax +372 6 140 336, avoinna joka päivä 9–21, e-mail: sales@alkomeeter.ee. Mainoksella lehdessämme pullo vodkaa ilmaiseksi kun ostat yli 1 560 kruunulla (noin 100 euroa).

Lennujaama tee 2, Lentokentän Tax-Free sektorissa, valuutanvaihtopisteen vieressä, Gate 1 & 2 vastapäätä. Avoinna joka päivä niin pitkään kuin koneita lentää. Hinnat 50% halvemmat. Jos ostatte vähintään 25 käsinvalmistettua sikaria saatte 5% alennuksen Dunhill tarvikkeista. Ostettaessanne 5 käsin tehtyä sikaria saatte 5% alennuksen tarvikkeista. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteytta puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

Alkoholivarastomyymälä Travel C & C

The Havanas Humidor SAS Radisson Hotellissa

Alkomeeter

Uus-Sadama 19–11 (200 m D terminalista). Avoinna toukokuussa ma–pe 9–17. Monipuolinen alkoholivarastomyymälä Tallinnan sataman lähellä. Myynnissä viinejä kaupungin edullisimmin hinnoin.

Kauplus Liviko Mere pst. 6. Avoinna ma–la 9–20, su 9–17. Narva mnt. 7. Avoinna ma–su 8.30–24. Laajin alkoholivalikoima.

Rävala pst. 3, hotellin lobbybaarissa, avoinna ma–la 8–20, su 10–16. Parhaat Kuubalaiset sikarit ja elegantit Dunhill-tarvikkeet. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteytta puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.


TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

41

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

optikot Norman Optikan silmälasiliikkeet Tallinnassa, Tõnismägi 16 A, puh. +372 6 460 128, avoinna ma–pe 10–18, la 10–15. Rävala 6 (Kaubamajan takana), puh. +372 6 467 123. Avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Pärnussa, Rüütli 14, puh. +372 44 701 20. Kuressaaressa, Kohtu 1, puh. +372 45 331 50. Tartossa, Ülikooli 6 A, puh. +372 7 309 777. Laaja valikoima kehyksiä & aurinkolaseja – Lacoste, Kenzo, Zeiss, Bvlgari. Essilor:n laatulinssit. Näöntarkastus ostajalle ilmainen. Kysy lisää: info@normanoptika.ee.

Eurooptika Tallinnassa: Pärnu mnt 17, puh. +372 6 615 740, Narva mnt 9, puh +372 6 109 350. Pärnussa: Rüütli 47, puh. +372 44 36 886 Tartossa: Küüni 5 B, puh. +372 740 4053

Silmajaam Optika Vana-Viru 11, puh. +372 6 485 424, avoinna 10–18. Tartu mnt. 24, puh./fax +372 6 607 152. Tervetuloa optikkoliikkeeseen Stockmannin vastapäätä. Täydellinen linssivalikoima. Hyvin edulliset hinnat ja suomenkielinen palvelu.

Tallinna Optika Tallinnassa: Tartu mnt. 6, puh. +372 6 612 102, 6 612 106, e-mail: t.optika@opti.ee, www. opti.ee. WW Passaazhissa, Aia 3/Vana–Viru 10, puh. +372 6 271 209, Lasnamäe Polikliinik, Punane 61, puh. +372 6 352 547, Pärnussa: Hommiku 13, puh. +372 44 313 69, Estonia sanatoorium (kylpylä), Tammsaare 6, puh. +372 44 264 70, Tartossa: Rüütli 1, puh. +372 7 400 900, Viljandissa: Viljandi Maakonnahaigla (sairaala), puh. +372 43 454 80, Terveyskeskus, Turu 8/10, puh. +372 43 335 93, Valgassa: Vabaduse 35, puh. +372 76 617 50.

Reval Optika Narva mnt. 2, puh. +372 6 601 679. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–15. Silmälääkärin näöntarkastus, kunnon kehysvalikoima. Edulliset hinnat!

Säästuoptika Narva mnt. 1, sijaitsee Postitalossa, I krs., puh. +372 6 616 007. Optiikka Pirita TOP SPA hotellissa Regati pst. 1, puh. +372 6 396 600. Optiikka Viimsi Tervisekeskuksessa Randvere tee 11, puh. +372 6 061 031. Silmälääkäri. Säästuoptikassa säästät aina!

neuvotteluhuone, luontaistuotemyymälä, kahvila-baari, ravintola, kauppa, hammaslääkäri. Hoitopakettien hinnat alkaen 430.- kr/vrk/henk. Sis. majoituksen, kolme ruokailua, aamusaunan ja -uinnin, lääkärin vastaanoton, kolme hoitoa arkipäivisin, kaksi hoitoa lauantaisin, klo 14–15 saunan ja uima – altaan käytön.

Eesti Optik Tallinnassa: Väike-Karja 1, Pärnu mnt 68, Järve Selver, Tartu mnt 45, Pärnu mnt 238A, Sõpruse pst 213. Pärnussa: Hospidali 14. Tartossa: Rüütli 10. Kuressaaressa: Turu 2. Rakveressa: Tallinna mnt 16. Kärdlassa: Uus 3. Raplassa: Tallinna mnt 14. Viljandissa: Turu 6. Paidessa: Vee 3. Jõhvissa: Narva mnt 5.

Pärnu mutakylpylä, hoitotalo

+- Optika

Ranna pst. 1, Pärnu. Yhdeydet: myynti, puh. +372 44 59 023, vastaanotto +372 44 59 020, faksi +372 44 59 021.

Narva mnt. 11 D (WTC: talo), puh. +372 6 261 336. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16. Uusi optiikkakauppa, satamasta 10 minuutin kävelymatka, Viru-hotellista 5 minuutin kävelymatka. Edulliset hinnat!

Pärnu mutakylpylä, hotelli Sääse 7, Pärnu, puh. +372 44 255 25 (24h), e–mail: info@mudaravila.ee, www.mudaravila.ee. Hoidot, majoitus, ruokailu.

Pro Optika Tallinna: Kaubamaja 4, puh +372 6 440 055 Võru: Jüri 19 A, puh +372 78 21 886 Valga: Vabaduse 6, puh +372 76 61 411 Põlva: Võru 2, puh +372 79 95 543 E-mail: info@prooptika.ee, www.prooptika.ee. Silmälasit, aurinkolasit, piilolinssit, näöntarkastus.

lääkäripalvelut CityMed Ahtri 8, puh. +372 6 616 333, fax +372 6 616 999, e-mail: info@citymed.ee, www.citymed.ee. Avoinna ma-pe 8-20, la ajanvarauksella. CityMed on nykyaikainen hammaslääkäriasema joka tarjoaa asiakkaille korkealaatuista palvelua heidän tarpeidensa mukaan. CityMed on palvellut suomalaisia jo 8 vuoden ajan. CityMedissä työskentelevat Suomessa koulutetut lääkärit. Voit maksaa myös Suomessa. Kaikissa töissä takuu. Kansainvälinen ISO 9002 -laatutodistus.

Villa Medica Tammsaare 39, Pärnu 80010, puh. +372 44 27 121, +372 55 27 131, faksi +372 44 27 121. Erikoishoitopaketit (selkä-, niskakivut; nivel-, lonkka tai polvikulumat; lihasvaivatfibromyalgia; ääreisverenkierron ongelmat).

Sairaankuljetukset ulkomailta Suomeen. Ilmainen neuvontapalvelu. KESKI-UUDENMAAN SAIRAANKULJETUS OY MEDFLIGHT FINLAND

PUH +358 400 463 875

Erikoislääkärit, päiväkirurgia (ortopediset ja yleiskirurgiset leikkaukset). Kauneushoidot plastiikkakirurgia. Hierontahoidot. Majoitus 15 paikkaa.

Hammaslääkäri Ilkka Kaartinen Weizenbergi 4, puh. +372 6 215 225, GSM +372 50 76 942, e-mail: ilkka.kaartinen@kadriorg.com, www.kadriorg.com Luotettavaa hammashoitopalvelua 25 vuoden kokemuksella. Kruunut, sillat, irtoproteesit ja keinojuuret. Erikoisalana esteettinen hammashoito. Hinnat n. puolet Suomea edullisemmat. Ajanvaraukset sopimuksen mukaan. Lisätietoja kotisivuilta.

terveyskaupat Jansuki Shop Estonia pst 17, puh +372 6 604 449, avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Suola- ja kivilamput, suihkulähteet, mutakosmetiikka, aromiöljyt ja -lamput, puolijalokivet, hieronta- ja jalkahoitovälineet, laihdutushousut, tukisiteitä nivelille.

apteekit Koduapteek Aia 7, Tallinnan Kauppahallissa, puh. +372 6 484 199. Avoinna joka päivä 9–21, Rataskaevu 2, puh. +372 6 464 107. Avoinna ma–pe 8–19, la 9–19, su 9–17. Tartu mnt. 87, Sikupillin ostoskeskuksessa, puh. +372 6 381 065, +372 6 381 210.

Avoinna joka päivä 9–22. Lootsi 7, Norde Centrumissa, puh. +372 6 698 812, avoinna joka päivä 10–21. Reseptilääkkeet, käsikauppalääkkeet, luontaistuotteet, vitamiinit, lääkekasvit, aromiöljyt, luonnon kosmetiikka.

kylpylät Sanatoorium Tervis Seedri 6, 80012 Pärnu, puh. +372 44 50 310, +372 44 50 111 24 h, fax +372 44 50 307. e-mail: sanatoorium.tervis@neti.ee, www.sanatooriumtervis.com. Majoitus, 525 paikkaa, kuntoutushoidot, luuston, nivelten, sydämen verenkierron ja hermostosairauksien hoito, hammashoito. Kokoustilojen vuokraus, 286 paikkaa, seminaarisalit 15, 28 ja 40 paikkaa. Osanottajilla mahdollisuus aterioida. Kulttuurikeskus (tanssi-illat, konsertit, näyttelyt). Baarit, myymälät.

Viiking Hotelli Sadama 15, Pärnu, puh. +372 44 31 293, info ja varaukset: +372 44 31 495, fax +372 44 31 492, e-mail: viiking@online. ee, www.viiking.ee. Nykyaikainen hotelliterveyskeskus sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan etäisyydellä Pärnun keskustasta ja merenrannasta. 120 huonetta, joissa 240 vuodepaikkaa. Suihku, WC, puhelin, kelloradio, SAT-TV. Hieronta, vesihoito, lämpöhoito, sähköhoito, liikuntahoito, rentoutushoito, tutkimukset, lääkärin konsultaatiot, vesijumppa, terveyskapseli, infrapunasauna. Kauneushoitola, saunat,

Kylpylähotelli Pühajärve Pühajärve, Valgamaa. Info ja varaukset: puh. +372 76 65 500, fax +372 76 65 501. Uudistetun lomakeskuksen tiloissa on avattu myös kuntoutuskeskus. Hotelli, kokoustilat, ravintola ja pubi, uimahalli, saunat, kuntosali ja keilarata.

SPA Estonia Tammsaare 4 a, Pärnu, puh. +372 44 76 905, faksi +372 44 76 901, e-mail: estonia@spaestonia.ee, www.spaestonia. ee. Olette aina tervetulleita! Uudet mahdollisuudet, uusi hyvä laatu.

Kylpylä Sõprus Eha 2, Pärnu, puh. +372 445 0750, faksi +372 445 0770, e-mail: soprus@soprus. ee, www.spahotelsoprus.com. Majoitus, catering-palvelu, rentouttavat kylpylähoidot, sydäntarkastukset, seminaaripalvelu.

Tervise Paradiis (Terveys Paratiisi) Side 14, 80010 Pärnu, puh. +372 445 0107, 01.03.2004 alk. +372 445 1600, email: sales@spa.ee, www.terviseparadiis. ee. Pärnussa, merenrannalla, vuoden 2004 maaliskuussa avattava monitoimikeskus, jonka muodostaa kahdeksankerroksinen kylpylähotelli ja kaksikerroksinen vesipuisto. Hotellin kahdessa alimmassa kerroksessa sijaitsevat hoito-osastot. Käytössänne on myös keila-, pöytätennis-, aerobic- ja kuntosali sekä konferenssisali, VIP-tilat, kauneushoitola, solarium, kasino, ravintolat ja baarit, myymälä sekä valuutanvaihto. Tervetuloa terveys paratiisiin!


42

TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

ravintolat Tallinna Arizona Saloon Viru 6, (ohittamaton sijanti Virukadulla, Raatihuoneen torin vieressä), puh. +372 6 272 987. Avoinna aamuvarhaisesta yömyöhään. Villin lännen tyylistä ruokaa ja juomaa. Mutkaton ja rento palvelu. Baari, saluuna ja ruokasali. Tervetuloa kaikki ladyt ja cowboyt!

Molly Malones Irish Pub Raatihuoneen torilla, avoinna joka päivä 10–03. Elävää musiikkia joka viikonloppu. Aamiainen joka päivä. Kaupungin paras irlantilainen pubi.

Rosso Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/Prisma), puh. +372 6 059 580. Avoinna ma–su 8–22. Mukava perheravintola, laajat valikoimat, myös mukaan.

O´Malleys Irish Pub Viru 24. Urheilutapahtumien seuraamiseksi 4 neliön suuruinen TV. Kaupungin paras Guinness!

Wellington Pub Maakri 19/21 (Kaubamajan ja Stockmannin välillä), puh. +372 6 612 612. Viihtyisä pub keskellä kaupunkia.

Liivi Steak House Narva mnt. 1, puh. +372 6 257 377, fax +372 6 616 279, e-mail: info@steakhouse.ee, www.steakhouse.ee. Avoinna joka päivä 11–23. Ravintola Liivi Steak House on toiminut vuodesta 1995. Miksi juuri me? Sijaitsemme aivan Tallinnan keskustassa, Pääpostin ensimmäisessä kerroksessa. Ravintolassa on ilmanpuhdistus- ja ilmastointilaitteet. Nopea ja ystävällinen palvelu, iso valikoima liharuokia. Steake-annokset ovat 150 grammasta 600 grammaan. Tarjoillaan myös lammasta, kanaa, kalaa, kalkkunaa ja kasvisruokaa.

McCools Suur-Karja 20, 2 krs., puh. +372 6 406 548, e-mail: mccools@jjj-bars.com, www.jjj-bars.com.

Ravintola Maikrahv

Ravintola Peppersack

Ravintolamaailma

Du Nord ravintola

ZumZum

Raekoja plats 8, puh. +372 6 314 227, fax +372 6 314 228, e-mail: reserve@maikrahv.ee, www.maikrahv.ee. Avoinna joka päivä 9–23. Yhdistäen pitkäaikaisia perinteitä ja tämän päivän trendejä, tarjoaa ravintola Maikrahv niin eurooppalaisen keittiön parhaita herkkuja kuin virolaisia perinneruokia.

Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 800, fax +372 6 440 947, e-mail: peppersack@peppersack.ee, www.peppersack.ee. Avoinna 11–24. Tallinnan Vanhankaupungin sydämessä, historiallisessa ympäristössä voi nauttia hyvää ruokaa kohtuullisella hinnalla sekä perjantaisin ja lauantaisin katsoa aitoa miekkataistelua!

Tartu mnt 87 (Sikupilli Kauppakeskus), puh. +372 6 809 500, fax +372 6 809 609. Avoinna joka päivä: Rosso ravintola 11–22, Rosso Express 11–22, Coffee House 8–22, Hesburger 8–22.

Rataskaevu 5, puh. +372 6 313 017, avoinna joka päivä 11–23, pe ja la klo 19 elävän musiikin tahdissa. Hyvää ruokaa ja juomaa lähellä Raatihuoneen toria Vanhankaupungin sydämessä.

China White

Mündi 3, puh. +372 6 412 456, fax 6 314 228, e-mail: reserve@siam.ee, www.siam.ee. Avoinna joka päivä 9–23. Perinteiseen thaimaalaiseen keittiöön pohjautuva Royal Siam -ravintola tarjoaa monipuolisen valikoiman thaimaalaisia annoksia, joista osa on voimakkaasti maustettuja ja osa miellyttävästi miedon makuisia.

Küüni 2, Tartto, puh. +372 7 441 438. Avoinna ma–la 10–01, su 11–24, www.karsumm.ee. Suurenmoinen kohtauspaikka Tarton sydämessä. Todella hyvät ruuat, erinomainen viini- ja olutvalikoima. Katso isolta kankaalta parhaat urheilutapahtumat. 80 paikkaa, lisäksi kesäkahvilassa 60 paikkaa. Nyt myös avattu internetpiste.

Suur-Karja 20, 2 krs. Avoinna ke–su 12–23. Kiinalainen ravintola. Baltian maiden paras kiinalainen ravintola. Kysy tarjoilijoiltamme päivän tarjouksia.

H.H. Rüütel Rüütli 4, Puh./fax + 372 6 464 157, e–mail: hhruutel@hhruutel.ee, www.hhruutel.ee. Avoinna ma–su 11–. Edulliset arkilounaat alk. 35 kr., Happy hour 15–17 A. Le Coq 15 kr.

Ravintola Royal Siam

Tartto ja Etelä-Viro

Olde Hansa

Püssirohukelder

Tallinnan keskiaikainen ravintola Vana Turg 1, pöytävaraukset puh. +372 6 279 020. Avoinna joka päivä 11–24. 500-vuoden takuinen Rickan Hansakauppamiehen Koto eli Tallinnan Keskiaikainen Ravintola Olde Hansa tarjoilee Rahwaan iloksi mahtawia lounaswadillisia. Metsänriista, pihvit sekä kalat ja linnut saavat vierelleen keskiaikasia vihannesherkkuja ja kastikkeita, jossa maistuvat silkkitien mausteet. Herkuttelijoille Wabahärran savusisäfilettä tai Kullattuja saframiviiriäisiä. Ryhmille unohtumaton elämys Rahwaan Iloisissa Syömingeissä. Eineen päälle Talon omia juomia, Mausteviiniä, Munkin Morsianta ja Kiewarin hunajaolutta 1400-luvun savituopista. Eestiläisten historioitsijoiden luotsaama sisustus, jossa Hansa-aikaan vievät kynttiläkruunut, seinämaalaukset, jykevät huonekalut, henkilökunnan asusteet ja keskiaikainen musiikki.

Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su 12–24, e–mail: pyss@pyss.ee, www.pyss.ee. Legendaarinen krouvi Tarton keskikaupungissa. 1700-luvulta peräisin oleva kaupungin omaperäisin ja kiinnostavin rakennus on restauroitu ravintolaksi. Patentoidut talon ruuat, talon bändi, talon olut – Püssika Punane 40 kr. litra. Joka ilta elävää musiikkia. Ryhmille on oma ruokalista. Lämpimällä säällä on avoinna kesäisiä grilliherkkuja tarjoava ulkoilmaravintola.

Kolmen Sammakon Grilli Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 900, avoinna 12–23. Tallinnan Vanhankaupungin sydämessä paikka, jossa silmiesi edessä valmistuvat herkulliset ruuat.

Ravintola Stoori Õle 33, puh +3726 738 841, e-mail: restoran@stoori.ee, www.stoori.ee. Avoinna 21 h, 09–06. Suomalainen ruokaravintola. Annokset XXL – kokoa! Karaoke!

Club Havana Pikk 11, puh. +372 6 406 630. Avoinna joka päivä 10–03. Enemmän kuin ruokapaikka. Cool Drinks. Enemmän rytmejä neliötä kohtaan kuin missään muualla kaupungissa. Joka viikonloppu parhaat salsa-DJ:t.

Püssirohu Veini Kelder (viinikellari) Lossi 28, puh. +372 7 303 556, www.pyss.ee/vein.htm. Avoinna ti–la 14–01. 35 paikkainen viinikellari, jossa 500 erilaista viiniä, katalogissa 2000 viiniä. Voit nauttia viinistä paikan päällä sikarin kanssa tai ostaa pullon mukaasi. Viinikellarilla on oma ruokalista. Hyvä konjakki- ja sikarivalikoima.

Pärnu ja Länsi-Viro Halinga ravintola, pubi ja kahvila Via Balticaa myöten Tallinnasta Pärnun suuntaan 100 km, puh +372 44 97 199, fax +37 244 97198, +372 56 266 166, e-mail:baltic.crs@mail.ee. Ravintolassa 100 paikkaa, avoinna 8–22. Pubissa 100 paikkaa avoinna 8–22. Villisika viron tapaan 110 kr (7 EUR). Kahvilassa 100 paikkaa avoinna 8–22. Ryhmien ateriaplvelu. Ulkoterasssilla 100 paikkaa. Teitä palvellaan myös suomen kielellä! Ravintolan vieressä sijaitsee Halinga kauppakeskus. Tervetuloa Halingaan!

venäläiset ravintolat Troika – venäläinen ravintola ja kievari Raekoja plats 15, puh. +372 6 276 245, e–mail: restoran@troika.ee, www.troika.ee. Avoinna 11–24. Romanttinen, melkein mystinen ilmapiiri kellariravintolassamme täytyy kokea. Elegantti sisustus ja kynttilän valo saavat sinut tuntemaan olosi kuin Tolstoin novellissa. Laaja valikoima, miellyttävä palvelu ja yllättävän edulliset hinnat!


TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

43

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

kahvilat Coffer Puh. +372 6 464 265. Vanaturu Kael 8, Viru-kadun jatkeena Raatihuoneen vieressä. Avoinna joka päivä 8.30–. Coffer on yhdistelmä itsepalvelukahvilaa ja ruokaravintolaa. Coffer tunnetaan parhaiten Lankkuaamiaisesta ja snapsilla ja oluella varustetusta Pihvilankusta! Täydet anniskeluoikeudet.

Rosso Express Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/ Prisma), puh. +372 6 059 583. Avoinna 8–22. Moderni kahvila, sata istumapaikkaa. Paljon erilaisia kahvilaatuja, myös mukaan.

Rotermannin Kahvila Mere pst 4 (Rotermannin kauppakeskus 3 krs). Turistibussien parkkipaikka Viru hotellista 100 m. Keskustan isoimmat pippuripihvit uskomattomaan hintaan!

Kahvila Elsebet Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 998, fax 6 440 947, avoinna 8–20, e-mail: peppersack@pepp-ersack.ee, www.peppersack.ee. Varhain aamulla odottavat teitä uunilämpimät pullat ja piiraat.

pizzaa Rosso Express Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/ Prisma), puh. +372 6 059 581. Avoinna 8–22. Pannupizzat, myös mukaan.

PIZZA Americana® Müürivahe 2 (vanhassa kaupungissa). Avoinna 11.30– . Pizza – joka ei enää ole pizzaa vaan gourmet elämys. Americana pizzoja on kahta kokoa, normaali, jonka syöt yksin tai kaksin ja suuri, josta riittää vatsan täytettä jopa kuudelle. Syö viihtyisässä ravintolassamme tai nouda/tilaa pizzat mukaasi tai suuremmalle porukalle töihin, kotiin, hotelliin, matkalle ja vaikkapa piknikille puhelinnumerosta: +372 6 448 837. Täydet anniskeluoikeudet.

La Dolce Vita Pizza Kompanii 10, Tartto, puh. +372 7 407 545, www.ladolcevita.ee. Avoinna joka päivä 11.30–22. Italia keskellä Tarttoa! Perinteisessä “Forno a Legna” – avotuliuunissa tehtyä pizzaa, maukkaita pastaruokia ja muita Italian herkkuja. Italialaisten omistama – aidompaa paikkaa saa Napolin ulkopuolelta hakea! Edulliset hinnat verrattuna Suomen ja Tallinnan hintoihin.

menopaikat Tartto ja Etelä-Viro Püssirohukelder Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su12–24. e–mail: pyss@pyss.ee, www.pyss.ee. Legendaarinen krouvi Tarton keskikaupungissa. 1700luvulta peräisin oleva kaupungin omaperäisin ja kiinnostavin rakennus on restauroitu ravintolaksi. Patentoid ut talon ruuat, talon bändi, talon olut – Püssika Punane 40 kr. litra. Joka ilta elävää musiikkia. Ryhmille on oma ruokalista. Lämpimällä säällä on avoinna kesäisiä grilliherkkuja tarjoava ulkoilmaravintola.

Püssirohu Veini Kelder (viinikellari) Lossi 28, puh. +372 7 303 556, www.pyss.ee/vein.htm. Avoinna ti–la 14–01. 35 paikkainen viinikellari, jossa 500 erilaista viiniä, luettelossa 2000 viiniä. Voit nauttia viinistä paikan päällä sikarin kanssa tai ostaa pullon mukaasi. Viinikellarilla on oma ruokalista. Hyvä konjakki- ja sikarivalikoima.

Zum Zum Küüni 2, Tartto, puh. +372 7 441 438. Avoinna ma–la 10–01, su 11–24, www.karsumm.ee. Suurenmoinen kohtauspaikka Tarton sydämessä. Todella hyvät ruuat, erinomainen viini- ja olutvalikoima. Katso isolta kankaalta parhaat urheiluottelut. 80 paikkaa, lisäksi kesäkahvilassa 60 paikkaa. Nyt myös avattu internetpiste.

Tallinnan Turisti-info Niguliste 2 / Kullasepa 4, puh. +372 6 457 777, fax 6 457 778, avoinna ma–la 9–19, la–su 10–17.

Koko perheen kanssa eläintarhaan! Pohjoismaiden jännitävimmät kokoelmat! Yhteydet: johdinautot 6 ja 7, bussit 21 ja 22. Pysäkki Zoo.

bussimatkat ja bussien vuokraus Bussireisid OÜ Lastekodu 46, puh. +372 6 813 403, fax +372 6 813 424, www.bussireisid.ee. Tarjoamme mukavia busseja Viron matkoihin tai ulkomaille. Palvelemme matkustajia säännöllisillä linjolla. Odotamme tilauksia yrityksiltä tai yksityisiltä.

linja-autoasema Lastekodu 46, puh. +372 6 800 900. Raitiovaunut 2 ja 4. Tallinnan raitiovaununeuvonta puh. +372 6 269 333, johdinautoneuvonta puh. +372 6 269 222

matkatoimistot Estonian Holidays AS

vapaa–aika Tallinna Tallinnan Eläintarha Paldiski mnt 145, puh. +372 6 943 300, avoinna marras- – helmikuu 9–15, maalis-, huhti-, syys- ja lokakuu 9–17, touko- – elokuu 9–19.

Lai 5, puh. +372 6 270 500, fax +372 6 270 500, e-mail: holidays@holidays.ee, www.holidays.ee. Johtava matkanjärjestäjä Baltiassa. Tarjottavat palvelut Viroon matkustaville ryhmä- ja yksityisille turisteille: majoitus, ruokailut, kuljetukset. Kiertoajelut kaupungilla. Valmismatkat ja asiakkaan tilauksesta räätälöidyt matkat Virossa. Matkat

Latviaan. Liettuaan ja Venäjälle. Kokous- ja konferenssipalvelut. Käännös- ja tulkkauspalvelut. Kiertoajelut risteilymatkustajille. Matkalippujen varaaminen ja myynti.

Matkatoimisto Restling Gonsiori 21, Tallinna, puh. +372 6 114 416, fax +372 6 421 864, e-mail: info@restling.ee, www.restling.ee. Järjestämme: lomamatkoja, konferensseja, spa- paketteja ja aktiiviloma-paketteja.

Matkatoimisto Lomapallo Hämeentie 40, Helsinki, puh. +358 9 586 8570, fax +358 9 586 85 757, www.kolumbus.fi/lomapallo. Hemmottelulomat, kylpylälomat jne.

annetaan vuokralle Huoneisto Vanhassakaupungissa OldHouse apartments/guesthouse Uus 22, puh +372 6 411 464, e-mail: info@oldhouse.ee, www.oldhouse.ee. Annamme lyhyeksi tai pitkäksi aikaa vuokralle huoneistoja kaikilla mukavuuksilla Tallinnan Vanhastakaupungista. Su–to -25%. Huoneisto 48 m² Tallinnan ydinkeskustasta. Puh. +372 515 3434 Harri Toivonen.

myydään tontti OÜ Saarte Investeering Rootsi 7, Kuressaare, Saarenmaa. Puh. +372 45 33 144, faksi +372 45 33 122, e-mail: tullio.liblik@tt.ee, www.saarteinvesteering.ee. Myydään asuintalotontti yhdessä metsämaan kanssa Asten kylässä, Saarenmaalla, 5,24 ha. Siitä metsää 2,68 ha. Hinta 250 000 kruunua. (5 EEK/m²)

myydään asunto Myydään kalustettuina vierekkäin sijaitsevat yksiö ja kolmen huoneen asunto Tallinnan Lasnamäen kaupunginosan alusta, Paekaarekadulta. Matkaa satamasta on noin 5 kilometriä. Kaunis merinäköala. Asuntojen hinnat: 20 000 euroa ja 35 000 euroa. Kuvat löytyvät osoitteesta: www.zone.ee/majad. Yhteydenotot: puh. +372 (0)56 565 667, mauri.abner@radiolinja.ee.

OÜ Saarte Investeering Rootsi 7, Kuressaare, Saarenmaa. Puh. +372 45 33 144, faksi +372 45 33 122, e-mail: tullio.liblik@tt.ee, www.saarteinvesteering.ee. Myydään asuin-toimistotalon asunnot Tallinna 19a, Kuressaare, Saarenmaa. Valittavana on kolme erilaista asuntovaihtoehtoa. Myydään Saarenmaan Kuressaaren keskustassa sijaitseva 3 huoneen asunto 90m². Varastotila, 2 WC:tä, 1 suihkuhuone, sauna +

poreallas, kaksi autotallinpaikkaa, oma SAT-TV:n vastaanotin. Asunto on toisessa kerroksessa. Hinta: 1 450 000 kruunua.

kiinteistövälitys ERI Kinnisvara Pärnu mnt 21, puh. +372 6 266 455, fax +372 6 266 456. www.eri.ee


44

TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

kulttuuri

© The Baltic Guide

teatteria Kansallisooppera Estonia Estonia pst. 5, kassa avoinna 12–19, päiväesityksissä tunti ennen esitystä. (o=ooppera, ot=operetti, b=balletti, m=musikaali). 2.5. 4.5.

12 Lõbus lesk (Iloinen leski) ot 19 Vahuvein ja paprika! (Sampanjaa ja paprika) o 5.5. 19 Viini veri Wieniläisverta) ot 6.5. 19 La Traviata o 7.5. 19 Romeo ja Julia b 8.5. 12 Väike korstnapühkija (Pieni nokipoika) o 19 Padaemand (Patarouva) o 9.5. 12 Väike korstnapühkija 10.5. 19. Bajadeer ot 11.5. 14 Karlsson katuselt (Katto-Kassinen) 18 Karlsson katuselt 12.5. 12 Karlsson katuselt

13.5. 14.5. 15.5. 16.5. 19.5. 20.5. 21.5. 22.5.

19 19 19 11 19 19 19 19 19

Luikede järv (Joutsenlampi) b Padaemand Romeo ja Julia Väike korstnapühkija Viini veri Vahuvein ja paprika! Ballettikoulun gaala Cassandra b Talupoja au (Talonpojan kunnia) o 23.5. 12 Ballettikoulun gaala

Tallinna Linnateater (Tallinnan kaupunginteatteri) Lai 23. Kassa Lai 21, puh. +372 6 650 800. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–18. 3.5. 4.5. 5.5. 6.5. 7.5.

18 Pühapäev (Sunnuntai) 19 Et keegi mind valvaks (Vartioisipa joku minua) 18 Äri (Bisnes) 18 Isad ja pojad (Isät ja pojat) 18 Isad ja pojad 18 Äri

18 18 19 10.5. 18 19 11.5. 18 8.5.

12.5. 18 13.5. 18 14.5. 18 18 19 17.5. 18 19 18.5. 19 19.5. 18 20.5. 21.5. 22.5. 22.5.

18 18 18 18

24.5. 18 18 25.5. 26.5. 27.5. 28.5.

18 18 18 18 19 29.5. 18 18

Isad ja pojad Äri Et keegi mind valvaks Äri Et keegi mind valvaks Inishmaani igerik (Inishmaani raihnas) Tshapajev ja Pustota Tshapajev ja Pustota Oodates Godot’d (Godotaa odottaessa) Äri Et keegi mind valvaks Äri Et keegi mind valvaks Võlumägi (Taikavuori) Kuritöö ja karistus (Rikos ja rangaistus) Boob teab (Boob tietää) Pühapäev Boob teab Öö on päeva ema (Yö on päivän äiti) Boob teab Vaene kunstnik! (Köyhä taitelija) Tshapajev ja Pustota Võlumägi Vincent Vincent Et keegi mind valvaks Äri Vincent

Vanalinnastuudio Sakala 3, kassa avoinna ma–la 11–19, su tunti ennen esitystä. 2.5. 19 Mis liig, see liig (Mikä liikaa, se liikaa) 4.5. 19 Tipsutajad (Naukkailijat) 5.5. 19 Vaikse hääle tõus ja langus (Hiljaisen äänen nousu ja lasku) 6.5. 19 Mänguplaan (Pelisuunnitelma) 7.5. 19 Õhtusöök lollidega (Illallinen hölmöjen kanssa) 8.5. 19 Linnud (Linnut) 9.5. 19 Hotell California 10.5. 19 Vaikse hääle tõus ja langus

Vene Draamateater

Sikojen vallankumous – elokuva on kurkistus Viron lähihistoriaan Virossa valmistuu vuosittain vain muutama suurella rahalla tehty elokuva. Siksipä lähes jokaisen virolaiselokuvan ensi-ilta on suuri kulttuuritapahtuma. ”Sikojen vallankumous”-elokuva tuli julkisuuteen suurella kohulla. Lehdet kirjoittivat jo elokuvan kuvausvaiheesta näyttäviä artikkeleita. Median kiinnostusta lisäsi se, että seksikkään keittäjän roolissa on Ristomatti Ratian tunnettu vaimo Anu Saagim. ”Sikojen vallankumous” kertoo Malev-ylioppilasleiristä Virossa kesällä 1986. Leiriläiset nousevat kapinaan. Nuoret vastustavat Afganistanin sotaa sekä kirjoittavat Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganille kirjeen, jossa ilmoittavat vastustavansa neuvostojärjestelmää ja haluavansa Virolle itsenäisyyden. Toinen pääteema on leirillä olevien nuorten seksuaalinen herääminen. Tapahtumien mahdottomuus luo elokuvaan hieman surrealistisen tunnelman. Todellisuudes-

sa Malev-leirin komsomol-johtajat eivät olisi koskaan päästäneet tilannetta niin pitkälle kuin elokuvassa tapahtuu. Monelle keski-ikäiselle virolaisille ”Sikojen vallankumous” tuo varmasti mieleen nostalgisia muistoja nuoruusajasta ja ajan kuvauksena elokuva onkin onnistunut, mutta amatöörinäyttelijät ja yksitasoinen käsikirjoitus eivät pysty syventämään riittävästi roolihahmoja, joista yksikään ei nouse pääosaan. Sama vaiva tuntuu seuraavan koko elokuvaa. Selkeää ja yhtenäistä juonta tarinasta on vaikea löytää, eikä elokuvassa ole myrskyja suvantovaiheita. Kuvaus on tehty suurelta osin käsivarakuvauksena. Kamera liikkuu nopeasti ja lähikuvia on paljon. Viime vuosien menestyksekkäin virolaiselokuva on ollut ”Nimet marmoritaululla”. Elokuva kertoo Viron itsenäisyystaistelusta ja vapaussodasta vuonna 1918. ”Nimet marmoritaululla”-elokuvan on nähnyt yli satatuhatta virolaista. !

(Venäläinen draamateatteri) Vabaduse Väljak 5, puh. +372 6 443 716. 5.5. 19 Ivanov 6.5. 19 Äike (Ukkonen) 9.5. 12 Hiirte vembud (Hiirien kujeet) 18 Kaasavaratu peig (Rahaton sulhainen) 12.5. 19 Kes aevastas?! (Kuka aivasti?) 13.5. 19 Armu viirastus (Rakkauden aave) 14.5. 19 Bravo, Laurentsia! 15.5. 12 Klounidel külas (Klovneilla kylässä) 18 Toibel ja tema deemon (Toibel ja hänen paholaisensa) 16.5. 12 Klounidel külas 18 Toibel ja tema deemon 19.5. 19 Bravo, Laurentsia 20.5. 19 Bravo, Laurentsia! 21.5. 19 Ivanov 22.5. 18 Kauden viimeneinen esitys

Draamateater Pärnu mnt. 5, puh. +372 6 85. 555, (ps=pieni sali). 2.5.

12 Kunksmoor ja kapten Trumm (Kunksmoor ja kapteeni Trumm) 19 Rahauputus (Rahatulva) 19 1+1 ps 4.5. 19 Polkovnik lendab õhku (Everesti räjähtää) ps 19 Finis nihili 5.5. 19 Eesti matus (Viron hautajaiset) 19 Testament ps 6.5. 19 Õhtusöök sõpradega (Illallinen ystävien kanssa) ps 19 Suured tüdrukud ei nuta (Isot tytöt eivät itke) 7.5. 19 Suured tüdrukud ei nuta 19 Õhtusöök sõpradega ps 8.5. 19 Õuedaam 19 Polkovnik lendab õhku ps 9.5. 12 Kunksmoor ja kapten Trumm 19 Elluastuja (Elämään astuja) 19 1+1 ps 11.5. 19 Kokkade öö (Kokkien yö) ps 19 Õuedaam

12.5. 19 19 13.5. 19 19 14.5. 19 19 15.5. 18 19 16.5. 12 19 19 18.5. 18 19 19.5. 18 19 20.5. 18 21.4. 18

Polkovnik lendab õhku ps Õuedaam Rahauputus 1+1 ps Eesti matus Testament ps Õuedaam Polkovnik lendab õhku ps Kunksmoor ja kapten Trumm Polkovnik lendab õhku ps Finis nihili Kunksmoor ja kapten Trumm Polkovnik lendab õhku ps Kunksmoor ja kapten Trumm 1+1 ps Kunksmoor ja kapten Trumm Kunksmoor ja kapten Trumm

Theatrum Vene 14, puh. +372 6 446 889. Kassa avoinna ma–pe 10–17 ja tunti ennen esitystä). 10.5. 19 17.5. 19 19.5. 19 20.5. 19 22.5. 19 27.5.19 28.5. 19 29.5. 19 30.5. 19 31.5. 19

Hamlet Hamlet Hamlet Hamlet Hamlet Hamlet Hamlet Hamlet Hamlet Hamlet

Vinoteek Vein & Seltskond Mere pst 6e, Tallinn. 3.5. 10.5. 17.5. 24.5. 31.5.

20 Kõik teed viivad…(lavaohjelma italialaisesta kirjandusest ja musiikkista) 20 Kõik teed viivad… (Kaikki tiet vievät…) 20 Kõik teed viivad… 20 Kõik teed viivad… 20 Kõik teed viivad…

Vanemuine Vanemuise 6, Tartto, puh. +372 7 434 59, kassa avoinna ma–la 10–19, tunti ennen esitystä, puh. +372 7 440 165. (ps=pieni sali) 2.5.

19 Mitte praegu, kallis! (Ei nyt rakas) 4.5. 12 Sevilla habemeajaja (Sevillan parturi) ps 5.5. 19 Vanemuisen Tanssi- ja Ballettikoulun esitys 6.5. 19 Mesimees (Mielistelijä) ps 7.5. 19 Krahvinna Mariza (Kreivitar Mariza) 19 Tavalised inimesed kaks (Tvalliset ihmiset kaksi) ps 8.5. 19 Lendas üle käopesa (Lensi yli käenpesan) ps 9.5. 14 Alice imedemaal (Liisa ihmenmaassa) 10.5. 19 Bajadeer 11.5. 12 Vahtramäe Emil (Vaahteramäen Eemeli) ps 19 Täismäng (Täysi peli) 12.5. 18 Kardemoni linna rahvas ja röövlid (Kaardemumman kaupungin väki ja rosvot)

k

13.5. 19 Mesimees ps 14.5. 19 Carmina Burana 15.5. 19 Krahvinna Mariza 11.6. 21.30 Jesus Christ Superstar (Vanemuisen kesälava) 12.6. 21.30 Jesus Christ Superstar (Vanemuisen kesälava) 13.6. 21.30 Jesus Christ Superstar (Vanemuisen kesälava) 15.6. 21.30 Jesus Christ Superstar (Vanemuisen kesälava)

Sadamateater Soola 5b, puh. +372 7 344 248. Kassa avoinna ma–la 12–17 ja tunti ennen esitystä. 4.5. 5.5. 9.5. 10.5. 11.5. 14.5.

19 19 19 19 19 19 19

Utoopia (Utopia) Utoopia Romeo ja Julia Talv laua all (Talvi pöydän alla) Romeo ja Julia This is a small step for a man… L´Amour

Endla teater Keskväljak 1, Pärnu, liput, puh. +372 44 206 66. 6.5.

19 Tumedad hirved (Tummat hirvet) 19 Põrgupõhja uus vanapagan (Manalan uusi paholainen) 19 Pohjoismaiden runofestivaali 8.5. 12 Imepuu (Ihmepuu) 19 Raimund 19 Blue room 9.5. 19 Täismäng (Täys peli) 12.5. 19 Taksojuhid (Taksikuskit) 14.5. 12 Imepuu 14 Proovid (Kokeilut) 15.5. 12 Imepuu 19 Kordusabielu (Uusinta avioliitto) 7.5.

Ugala teater Vaksali 7, Viljandi, puh. +372 43 33 876. 3.5.

18 80 päevaga ümber maailma (80 päivässä maailman ympäri) 4.5. 13 Tuhkatriinu (Tuhkimo) 19 Triumfikaar 5.5. 19 Kordusabielu (Uusinta avioliitto) 6.5. 19 Rongid siin enam ei... (Junat siinä enää ei...) 7.5. 18 Niskamäe kired 8.5. 19 Naise võtmine (Naisen ottaminen) 10.5. 19 Lõika maha ja lase jalga (Leikkaa pois ja pakene) 11.5. 19 Vend Aljosha (Veli Aljosha) 12.5. 19 Helesinine vagun (Vaaleasininen vaunu) 13.5. 19 Helesinine vagun 14.5. 19 Koturnijad ehk Kui nalja ei saa siis meie ei mängi 11.6.20 Toomas Nipernaadi (ulkoilma esitys) 12.6. 20 Toomas Nipernaadi 13.6.20 Toomas Nipernaadi 17.6. 19 Neetud talu (Noiduttu talo, ulkoilma esitys) 18.6. 19 Neetud talu 19.6. 16 Neetud talu 20.6. 16 Neetud talu

ui olete huvitatud avaldamast meie lehes informatsiooni oma ürituste või sündmuste kohta, palun faksige materjalid eelneva kuu 17. kuupäevaks numbril 0 6 013 324 või +358 (0)9 278 3036.


TOUKOKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

45

kulttuuri

© The Baltic Guide

elävää musiikkia

Püssirohukelder

Pikk 11, puh. +372 6 406 630. Avoinna joka päivä 10–03. Ohjelma osoitteesta: www.jjj-bars.com.

Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su 12–24. 1.5. Singer Vinger 2.5. Viva la Disco! 3.5. Karaoke 4.5. Houseband 5.5. Houseband 6.5. Houseband 7.5. Anne Veski 8.5. Raul Sepper Band 9.5. Viva la Disco! 10.5. Karaoke 11.5. Houseband 12.5. Houseband 13.5. Houseband 14.5. Jääboiler 15.5. Lament 16.5. Viva la Disco! 17.5. Karaoke 18.5. Houseband 2 19.5. Houseband 2 20.5. Houseband 2 21.5. Kadi Toom & Kikas 22.5. Igatahes 23.5. Viva la Disco! 24.5. Karaoke 25.5. Houseband 26.5. Houseband 27.5. Houseband 28.5. Meie Mees 29.5. Qvalda 30.5. Viva la Disco! 32.5. Karaoke

Molly Malones

kirkko

McCools Suur-Karja 20, 2 krs., puh. +372 6 406 548 Ohjelma osoiteesta: www.jjj-bars.com. 7.5. 23 DJ Sunny Dee 14.5. 23 House DJ 21.5. 23 House DJ 28.5. 23 DJ Sunny Dee

O’Malleys Viru 24, Tallinn. Ohjelma osoitteesta: www.jjj-bars.com. Joka päivä karaoke. 1.5 Wild Ones 7.5 Karaoke 8.5 Jumpin`Wheels 14.5 Karaoke 15.5 Tricky Jay 21.5 Karaoke 21.5 Wild Ones 28.5 Karaoke 29.5 BBX

Club Havana

Mündi 2/Raekoja plats. Avoinna joka päivä 10–03. Ohjelma osoitteesta: www.jjj-bars.com. 1.5. B.B.X. 7.5. Keit, Kikas & Rebane 8.5. Tempera 14.5. Folkmill 15.5. Springfield 21.5. Main Street Band 22.5. Tricky Jay 28.5. Tempera 29.5. Kadi Toom, Kikas & Rebane

Beer House Dunkri 5, www.beerhouse.ee 1.5. 7.5. 8.5. 14.5. 15.5. 21.5. 22.5. 28.5. 29.5.

Special Fe. Saturday Groove DJ D. Karabljoff & DJ Sunny Dee Spämm. Latino & 90s hits, DJ Ultra & DJ Melboom Colorado. Club Attack, DJ Melboom & DJ Sunny Dee Vanaviisi. Latino & 90s hits, DJ Ultra & DJ Melboom Special Fe. Club Attack, DJ Melboom & DJ Sunny Dee Nine Lives. Friday feeling, DJ Melboom & DJ Sunny Dee M.T.J. Saturday Groove DJ d.Karabljoff & DJ Sunny Dee Kannus. Latino & 90s hits, DJ Ultra & DJ Melboom Tricky Jay. Club Attack, DJ Melboom & DJ Sunny Dee

Jumalanpalvelukset Tallinnassa Rootsi-Mihkli kirik, Rüütli 9, Haapsalussa Toomkirik, Piiskopilinnus, Kuressaaressa Laurentiuse kirik, Tallinna 2, Pärnussa Eliisabeti kirik, Nikolai 22, Tartossa: Pauluse kirik, Riia 27. Toiminnan muista paikoista saa tiedon numerosta +372 56 459 191. 2.5. 10 Sanajumalanpalvelus Tallinnassa 3.5. 10 Muskari kodissa Tallinnassa 4.5. 18.30 Viikkomessu Kuressaaressa 4.5. 18.30 Viikkomessu Tartossa 9.5. 10 Messu Tallinnassa 10.5. 10 Muskari kodissa Tallinnassa 13.5. 14–16 Turistipapin vastaanotto Pärnussa 13.5. 18.30 Viikkomessu Pärnussa 15.5. 18–19 Turistipapin vastaanotto Haapsalussa 15.5. 19 Viikkomessu Haapsalussa 16.5. 10 Sanajumalanpalvelus Tallinnassa 17.5. 10 Muskari kodissa Tallinnassa 23.5. 10 Sanajumalanpalvelus Tallinnassa 24.5. 10 Muskari kodissa Tallinnassa 27.5. 18 Tallinnan suomalaisen koulun kevätkirkko 28.5. 17 Viikkomessu Tartossa 28.5. 18–21 Saunailta Tartossa 30.5. 10 Messu Tallinnassa 31.5. 10 Muskari kodissa Tallinnassa

näyttelyitä Galerii Magnon Vene 19, puh. +372 6 464 115, e–mail: magnongalerii@hot.ee. Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16. Virolaisten, venäläisten ja ranskalaisten ammattitaiteilijoiden nykytaidetta. S. Semerikov, A. Lill, A. Strahhov, Makar. Näyttelyssä myytävät teokset vaihtuvat kuukausittain.

Rüütelkonna Hoone Kiriku plats 1, avoinna ke–si 11–18. 8.5.–2005 Viron taiteen klassikka.

Kristjan Raua Majamuuseum K. Raua 8, avoinna to–la 10–17. Kristjan Rauan teosten pysyvä näyttely. 26.3.–2.10. Äravalitu. Paul Raud.

Tarbekunstimuuseum

Kadrioru loss väliskunsti muuseum

Kiek in de Kök Komandandi 2, avoinna ti–pe 10.30–18, la–su 11.–16.30.

Weizenbergi 37, puh. +372 6 066 400. Pysyvä näyttely 1500–1800 lukujen maalaustaide. 1700–1900 lukujen länsi-eurooppalainen ja Venäjän taideteollisuus ja kuvanveisto.

Pysyvä näyttely: Johannes ja Peeter. Parikaste: Tallinnan historialliset maisemakortit. Pysyvä näyttely: Tallinnan kaupungin linnoitusten historiasta ja tärkeimmistä sodista.

Niguliste Muuseum konserttisali

Peeter I Maja Mäekalda 2, avoinna ke–pe 10.30–18, la–su 11.30–18.

Niguliste 3, avoinna ke–su 10–17. Pysyvä näyttely: Keskiajan taide. Joka lauantai ja sunnuntai 16 urkumusiikin puolituntinen. 15.6. asti Nigulisten kirkon menneet taidekokoelmat.

Pysyvä Pietari Suuren aikoja kuvaava näyttely.

Maarjamäe loss

Nukumuuseum Kotzebue 16, avoinna ke–su 10.30–18. Pysyvä lelu- ja nukkenäyttely.

(Viron historiamuseon filiaali) Pirita tee 56, avoina ke–su 11–18. Pysyvä Viron 1800–luvun näyttely.

Lai 17, avoinna ke–su 11–18. Viron taideteollisuuden pysyvä näyttely.

Arkkitehtuuri- ja taidekeskus

Rotermannin Suolavarasto

Mikkeli Muuseum 23.5. asti (Arkkitehtuurimuseon sali) Konstantin Pätsin Tallinna

Weizenbergi 28 Johannes Mikkelin kokoelmat (1500–1700 -lukujen länsieuroopalainen, Venäjän ja kiinalainen taide 1300–1800 -luvuilta.) 9.5.2004 asti Taitelija ja hänen kotinsa. Carl Timoleon von Neffin teoksia.

23.5. asti. (Taidemuseon sali) Bridget Riley. Brittilais OP-taidegrafiikka 1962–2003. Brittiläinen Neuvosto. 23.5. asti (Galleria) Madam Yevonde’i värillinen maailma. Brittiläinen valokuvanäyttely.

Tallinna Linnamuuseum Vene 17, avoinna ke–ma 10.30–18. Pysyvä näyttely: Linn, mis kunagi valmis ei saa (Kaupunki, joka ei valmistu koskaan).

lmainen vierailupäivä kuun viimeinen perjantai.

Ahtri 2. Avoinna 1.10.–18.5. ke–su 11–18, 19.5.–30.9. ke–pe 12–20, la–su 11–18.

Viro-päivät Helsingissä 7.– 9.5. Helsingin kaupunki on kutsunut uuden EU-jäsenmaan Viron Senaatintorille esittäytymään 7.–9.5. Tapahtuma on viikonloppuna, jolloin vietetään Eurooppa-päivää. Pääkaupunkiseudun asukkaille tarjoutuu tilaisuus katsella, maistella ja kuunnella virolaisten tarjontaa. Aikaisemmin Senaatintorilla ovat esittäytyneet Suomen eri maakunnat. Viro-tapahtuma symbolisoi uutta ja avointa yhteistä Eurooppaa, jossa Suomi ja Viro elävät lähinaapureina vierekkäin. Tapahtuma tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden saada kolmen päivän aikana katsauksen siitä, mitä kaikenlaista jännittävää Viro tarjoaa. Paikalle odotetaan peräti 150 000–200 000 vierasta! Senaatintorilla esitetään monipuolista ohjelmaa, jonka mottona on jokaiselle jotakin. Perjantain 7.5. ohjelma alkaa

Perjantai, 7. toukokuuta Kulttuuriohjelma: Ikivihreitä sävelmiä, juontaja Reet Linna 10.00 Tori avataan. Kulkue: Rautatientori-KeskuskatuPohjoisesplanadi- UnioninkatuSenaatintori 12.00 Avajaisseremonia 12.15 Laulava Viro – Pikkulaulujuhla Senaatintorilla 13.30 Väikeste Lõõtspillide Ühing Marko Matveren etnomusiikkiyhtye esittää vanhoja merimieslauluja 14.40–15.10 Tahdon lentää tanssiryhmä Palestran performance 15.30–16.30 Konsertti Georg Otsin jalanjäljissä 17.00–18.30 Gaalakonsertti Saarenmaan valssi. Ikivihreitä sävelmiä vuosien varrelta esittävät Viron BumtsiBumin tahti, Muusikas -ohjelman vetäjä ja kokenut estradilaulaja Mart Sander, euroviisutähti Maarja-Liis Ilus, Miss Saigon -musikaalista tuttu laulaja Koit Toome, suosittu tv-kasvo Reet Linna sekä Viron poliisien puhallinorkesteri ja muusikko Aarne Saluveer.

VIRO ESITTÄYTYY SENAATINTORILLA

180 hengen kulkueella, joka lähtee Rautatientorilta ja jatkuu Keskuskatua pitkin Pohjoisesplanadille. Sieltä kulkue menee Unioninkadulle päätyen Senaatintorille, jossa on koko päivän musiikkipitoista ohjelmaa, muun muassa Georg Otsin ikivihreitä sävelmiä, Saaremaa Valss-konsertti ja Tuomiokirkossa kello 19.30 alkaen Arvo Pärtin Te Deum. Lauantai 8.5. aamupäivä on varattu lapsille. Keskipäivän jälkeen ovat vuorossa breakdance, rock, punkrock sekä illalla rock-konsertti, jossa esiintyy Terminaator ystävineen. Sunnuntai 9.5. kuluu myös musiikin merkeissä. Silloin esitetään bigband-musiikkia, jazzia sekä tangoa. Senaatintorilla on koko tapahtuman ajan telttaravintola, jossa tarjoillaan virolaista ruokaa. Katso, kuuntele ja maista Viroa! !

19.30–20.30 Virolaisia säveltäjiä: A. Pärt/ES Tüür/V. Tormis. Helsingin Viron Suurlähetystön juhlakonsertti Tuomiokirkossa 20.00 Tori suljetaan

20.00–21.30 Konsertti Terminaator & Ystävät Vierailevina artisteina rocklegenda Ismo Alanko, Viron ”Idols-voittaja” 2003 Evert Sundja sekä nuori nouseva musikaalitähti, näyttelijä Evelin Pang. 21.30 Tori suljetaan

Lauantai, 8. toukokuuta Kulttuuriohjelma: Musiikkia nuorille, juontaja Aivar Kuusk 10.00 Tori avataan 10.30 Lasten tanssiryhmä Vikerkaar 11.00 Lastensirkus Folie 11.30 Tanssistudio Prodancen tanssijat 12.00 Viron television tyttökuoro 13.00 Tanssiryhmä Palestran performance 13.30 Soul Militia R&B -poikabändi 14.30–15.00 Break Dance Show Submission Crew esiintyy 15.30–16.00 Steel Wheels Rockia Viron kesäpääkaupungista Pärnusta 16.30–17.45 J.M.K.E. ja Fontaneros Punkvaari Villu Tamme ja hänen yhteensä J.M.K.E. ja Viron intohimoisin futisfani Kojamees yhtyeineen

Sunnuntai, 9. toukokuuta Kulttuuriohjelma: Music for City People, juontaja Aivar Kuusk 10.00 Tori avataan 11.30–12.30 Georg Otsin musiikkikoulun Big Band Jazz- ja popklassikoita 13.00–14.15 K-Funky Jazz, funk 15.00 Jazzkonsertti: Tango nuevo & Pohjolan äänet. Villu Veski Band esiintyy. Konsertti järjestetään Viro-instituutin ystävät ry:n tuella 16.00 Tapahtuman päätössanat, tori suljetaan


mmm

EU-tullimääräykset

laivat / lennot 5/2004

Matkustaja saa polttoainetta lukuun ottamatta tuoda rajoituksetta toisesta EU-maasta hankkimiaan tuotteita omaan käyttöönsä.

© The Baltic Guide

Eckerö Line Varaukset +358 9 228 8544, Tallinnassa puh. +372 6 318 606.

Laiva Nordlandia Tallinnassa: Reisisadam B-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

LindaLine Express Varaukset puh. +358 (0)9 668 9700, fax +358 (0)9 668 97070, Tallinnassa, puh. +372 6 999 333. http://www.lindaliini.ee Tallinnassa: Linnahalli sadam Helsingissä: Makasiiniterminaali

Tallink/Tallink Express Varaukset ma–pe 9.30 –19, la 10–14, su 10–15, +358 (0)9 228 311, Tallinnassa info ja varaukset puh. +372 6 409 808. Lipunmyynti myös kaikissa matkatoimistoissa.

Laivat Meloodia, Romantika Tallinnassa: Reisisadam A/B-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

Katamaraanit Express I, Autoexpress Tallinnassa: Reisisadam D-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

Nordic Jet Line Varaukset +358 9 681 770, Tallinnassa +372 6 137 000 Tallinnassa: Reisisadam C–terminaali Helsingissä: Kanavaterminaali K5

Silja Line Varaukset +358 9 1804 422, Tallinnassa +372 6 116 661

SuperSeaCat Three & Four Tallinnassa D-terminaali Helsingissa Makasiiniterminaali

Viking Line Varaukset Helsinki +358 9 123 577, Tallinnassa +372 6 663 966 Aikataulujen tiedot perustuvat lehden tekohetkellä käytettävissä olleisiin tietoihin, eikä lehti voi vastata virheistä. Kannattaa tarkistaa mahdolliset muutokset lipun varauksen yhteydessä.

Helsinki– Tallinna

Tallinna– Helsinki

07.30–09.10 AutoExpress (ma–la) 08.00–09.30 LindaLine 08.00–09.40 SuperSeaCat 08.00–09.40 Nordic Jet Line (ma–la) 08.00–11.15 Nordlandia (ma–la) 09.30–13.00 Romantika (su) 10.00–11.40 AutoExpress 10.00–11.30 LindaLine 10.00–13.30 Nordlandia (su) 10.05–11.45 Nordic Jet Line 10.55–12.35 SuperSeaCat 12.00–13.40 AutoExpress 12.00–13.30 LindaLine 12.00–15.15 Meloodia (ma–la) 12.25–14.05 Nordic Jet Line 12.30–14.10 SuperSeaCat 12.30–15.30 Viking Line 14.00–15.30 LindaLine 15.00–16.40 AutoExpress 15.00–16.45 Nordic Jet Line 16.00–17.30 LindaLine 16.30–18.10 SuperSeaCat 16.30–19.45 Nordlandia (pe) 17.00–18.40 AutoExpress 17.10–18.55 Nordic Jet Line 18.00–19.30 LindaLine 18.00–21.00 Romantika 18.50–20.30 SuperSeaCat 19.30–21.10 Nordic Jet Line 19.30–07.00 Meloodia (su) 20.00–21.30 LindaLine 20.00–21.40 AutoExpress 20.00–23.15 Meloodia (su–pe) 21.00–00.00 Viking Line 21.35–23.05 Nordic Jet Line 22.00–23.40 AutoExpress 22.00–23.30 LindaLine

07.30–09.10 SuperSeaCat 08.00–09.30 LindaLine 08.00–09.40 AutoExpress (ma–la) 08.00–09.40 Nordic Jet Line (ma–la) 08.00–11.15 Meloodia (ma–la) 08.15–11.15 Viking Line 09.50–11.30 AutoExpress 10.00–11.30 LindaLine 10.15–11.55 Nordic Jet Line 10.15–11.55 SuperSeaCat 12.00–13.30 LindaLine 12.30–15.30 Nordlandia (pe) 12.55–14.35 Nordic Jet Line 13.00–14.40 AutoExpress 13.30–16.30 Romantika 14.00–15.30 LindaLine 14.30–16.10 AutoExpress 14.00–15.40 SuperSeaCat 15.00–16.40 Nordic Jet Line 15.30–18.45 Meloodia (su) 16.00–17.30 LindaLine 16.00–19.15 Meloodia (ma–la) 16.00–19.30 Nordlandia (su) 16.15–17.55 SuperSeaCat 16.45–19.45 Viking Line 17.25–19.05 Nordic Jet Line 18.00–19.40 AutoExpress 18.00–19.30 LindaLine 18.00–21.30 Nordlandia (ma–la) 19.30–21.10 Nordic Jet Line 19.30–21.10 SuperSeaCat 20.00–21.30 LindaLine 20.00–21.40 AutoExpress 21.00–00.15 Nordlandia (pe) 21.35–23.05 Nordic Jet Line 22.00–23.30 LindaLine 22.15–23.55 AutoExpress (su) 22.30–08.30 Romantika (su)

Copterline Mere pst. 20, Tallinna, +372 6 101 818, Hernesaari terminaali, Hernematalankatu 2, +358 9 6811 670, Helsinki.

Finnair Roosikrantsi 2, Tallinna,puh. +372

6 110 950, 6 110 949, 6 110 948, Helsingissa Helsinki-Vantaa Airport, puh. +358 203 140 160

ikenteen Helsinki-Vantaan lentoli 0 4636 tulo- ja lähtöajat 358 20 (EURO 0,57/min. +pvm)

Lennot Helsinki–Tallinna 07.00–07.20 Copterline (ma–pe)

20 LITRAA VÄKEVIÄ JUOMIA (YLI 22 %) 90 LITRAA VIINEJÄ MM 60 LITRAA KUOHUVIINEJÄ 110 LITRAA OLUTTA 10 LITRAA MUITA ALKOHOLITUOTTEITA

08.00–08.20 Copterline (ma–pe) 09.00–09.20 Copterline (ma–la) 10.00–10.20 Copterline (ma–la) 11.00–11.20 Copterline (ma–la) 12.00–12.20 Copterline (ma–la) 13.00–13.20 Copterline (ma–la) 14.00–14.20 Copterline (ma–la) 15.00–15.20 Copterline (ma–la) 16.00–16.20 Copterline (ma–la) 17.00–17.20 Copterline (ma–pe) 18.00–18.20 Copterline (ma–pe) 19.00–19.20 Copterline (ma–pe) 20.00–20.20 Copterline (ma–pe)

Tallinna–Helsinki 07.30–07.50 Copterline (ma–pe) 08.30–08.50 Copterline (ma–pe) 09.30–09.50 Copterline (ma–la) 10.30–10.50 Copterline (ma–la)

1.5.2004 EU:HUN LIITTYVISTÄ MAISTA TUOTAVIEN TUPAKKATUOTTEIDEN VEROTONTA TUONTIA NS. SIIRTYMÄAIKANA ON KUITENKIN RAJOITETTU SEURAAVASTI: 200 KPL SAVUKKEITA TAI 250 G PIIPPU JA SAVUKETUPAKKAA EU-MAASTA MATKUSTAJA saa tuoda omaan käyttöönsä rajoituksetta lihaa ja lihatuotteita, kalaa ja muita kalastustuotteita, maitoa ja maitotaloustuotteita sekä munavalmisteita. SEKÄ EU:N ULKOPUOLELTA että EU:sta tulevan moottoriajoneuvon tavanomaisen polttoainesäiliön polttoaine on tullitonta ja verotonta. Henkilöautossa tai moottoripyörässä olevien kannettavien säiliöiden sisältämä polttoaine on tullitonta ja verotonta 10 litraan saakka, jos se on samaa kuin kyseisessä ajoneuvossa käytetään. Jos matkustajalla on maahan saapuessaan mukanaan tullin, valmiste- tai arvonlisäveron, muun veron tai maksun tai tuontirajoitusten alaisia tavaroita, hänen on ilmoitettava ne tulliviranomaiselle.

11.30–11.50 Copterline (ma–la) 12.30–12.50 Copterline (ma–la) 13.30–13.50 Copterline (ma–la) 14.30–14.50 Copterline (ma–la) 15.30–15.50 Copterline (ma–la)

Huumausaineita ei saa tuoda ilman lupaa. Myös mm. elävien eläinten ja kasvien, uhanalaisten eläin- ja kasvilajien sekä niistä saatavien tuotteiden, ampumaaseiden ja -tarvikkeiden sekä vaarallisten teräaseiden tuontia on rajoitettu.

16.30–16.50 Copterline (ma–pe) 17.30–17.50 Copterline (ma–pe) 18.30–18.50 Copterline (ma–pe) 19.30–19.50 Copterline (ma–pe) 20.30–20.50 Copterline (ma–pe)

Piraattituotteiden tuonti on kielletty. katso myös www.tulli.fi Tullineuvonta puh. +358 (0)20 391 100 Tiedot päivittetty 26.04.2004


T H E B A LT I C G U I D E

am sad

di Paa

Pronksi

Petrooleumi

i

ob so ni

hlb

ars

i

F.R.K reut zwa ld

.Ja k C.R

an

17 Lühikese Jala Galerii A3 Lühike Jalg 6 • puh./fax 6 314 720 • ma–pe 10–18, la–su 10–17.

18 Viron taideteollisuuden galleria B2 Vene 16 • 6 464 209 • ma–pe 10–18, la–su 10–17

19 Sikupilli Kauppakeskus D4 Tartu mnt. 87 • 6 008 700

20 La Casa Del Habano B3 Dunkri 2 • 6 445 647 • ma–la 10–24, su 10–16

21 The Havanas Humidor SAS Radisson Hotellissa C3 Rävala pst. 3, hotellin lobbybaarissa • ma–la 8–20, su 10–16

22 The Havanas Humidor Lentokentällä D4 Lennujaama tee 2, Lentokentän Tax-Free sektorilla, valuutanvaihdon vieressä, Gate 1 & 2 vastapäätä

23 Feenoks Alkoholikaupat C3, A4, B4 Gonsiori 12 • Mustamäe tee 43 • Pärnu mnt 240

24 +- Optika C2 Narva mnt. 11 D • 6 261 336 • ma–pe 10–18, la 10–16

25 Lina Classic B2 Dunkri 6 • 6 286 584, fax 6 286 583 • Pikk 10 • 6 464 205, 9–19

26 Salvator, Lina Classic B2 Pikk 5 • 6 464 119, ma–su 9–19

27 Jansuki Shop B3 Estonia pst 17 • 6 604 449 • ma–pe 10–19, la 10–17

28 Stockmann C3 Liivalaia 53 • ma–pe 9–21, elintarvike- ja alkoholiosasto 9–22, la–su 9–20

29 Eesti Optik B3, B4, A4, D3 Väike-Karja 1 • Pärnu mnt 68 • Tartu mnt 45 • Pärnu mnt 238 A • Sõpruse pst 213

30 Eurooptika B3, C2 Pärnu mnt 17 • 6 615 740 • Narva mnt 9 • 6 109 350

6 Helena 2 kauneussalonki C1 Sadama 6 (Sadamarketissa) • 6 614 685 • joka päivä 8–20

7 Paradise ilu & tervisekeskus C1 Sadama 6 (Sadamarketin II krs.) • 6 614 670, 052 219 02 • joka päivä 07.30–19

8 Koduapteek B2; C2 Aia 7 • 6 484 199 • joka päivä 9–21, Rataskaevu 2 • 6 464 107 • ma–pe 8–19, la 9–19, su 9–17 Lootsi 7 • 6 698 812 • joka päivä 10–21

9 CityMed Tallinnassa C2 • Ahtri 8 (satamaan lähellä) • 372 6 616 333

10 Vana-Viru kauneussalonki B2 Vana-Viru 6 • 6 464 057 • ma-pe 8.15–20, la 9–18, su 10–15.0

o

ni an rm .He

rim ld Ke

.

K.A

äe

C

pe

äe Liiv am

l Gi

5

22 19

1km 40 41

4

Ja

Juhkentali

Kalevi keskstaadion

m

nt

di

500m

Püssir ohu

Magasini

ri

i

zi

äe

Vall i

Sakala

ju Ah

Liivam

un a

ka la Sa

Tat a

rne

Pärnu mnt.

t.

Manee

Müürivahe

e Sa

Harju

mn

rnu

A SA

illa

ule vim ägi

Vene

Pik k im äg i S Ol ev

Rüütli

E M Ü Ü R I VA H

NE

U

HARJU

F.K u

Pikk

i iu m or

Lai

to ra bo

La i

Ve n

alg

evu

kJ

ska Rata

huk Ra

ik Kiriku põ

oht u

Pik

Kullassepa

ja

Toom-Kooli

ga nin Ku m-

To o

Toom-Kuninga

Kesk-Ameerika

N

E PA KULLASS

VE

VU AE SK TA RA

400

ar di

ri

ko

bi

linja-autoasema

Võis

tluse

u

RÜÜTLI

300

tu

D

a

Lai 5 (sisäpihalla) • 6 412 285 • ma–pe 9–19, la–su 9–18, tilauksesta avaamme aikaisemmin

M

de

od

Ahtri 2 • ke–pe 12–20, la–su 11–18

5 Helena kauneussalonki B2

un

Ta r

in

1

Rotermannin Suolavarasto C2

J.K

odu

ek

HE

va ära si ilm J.V

I VA ÜÜR

siv Ve

Viru 3–2 • 6 307 863.

4 Hammaslääkäri Ilkka Kaartinen D2

a

as

3 Dr. O. Puuste kosmeetika kauneussalonki B2

ärn

st

R

J.P

M

ÜÜ

3

iori

La

M

R.Tobiase Ko llan e

u

JA

rdi

ni an

e .Fa

Gons

16

od

AR

Pronksi 4 • 6 601 115 • ma-pe 7–20, la 8–16, su 10–16 • naistensali ma-pe 8–20, la 8–16, su 10–16

hlm

F.R

ek

I

2 Kauneussalonki Naimer OÜ C3

Weizenbergi 4 • 6 215 225, 50 76 942

M

TL RÜÜ

TI

K

Ma

200

nni

st

Aia 5 • 6 279 900

A IV

100

ehlma

a

tek

Im an ta

50

e Vas

12

OS

E-

iv

Hõbed

La

1 Tavid valuutanvaihto B2

HE

al

se

-P

SUUR-KARJA

NA

4

IK

Las

a ai

a Ter

32

r ak

Li

p.

16

a

NGA

muu palvelu

ldi

V I R U 16

ri Tuuk

VIRU 6 9 2 5 11

• Kuninga 1 • joka päivä 9–18 • Müürivahe 17 • ma–la 9–17 • Demini Kaubamaja, Viru 1 • ma–la 10–19, su 11–17 • 6 314 076 • Viru Keskus, Viru väljak 4/6 • joka päivä 9–21

zwa

KAEL

2

VA

Tõnismägi 16 A • 6 460 128 • ma–pe 10–18, la 10–15 • Rävala 6 (Kaubamajan takana) • 6 467 123 • ma–pe 10–19, la 10–17

põik Raua

(Postitalossa II krs.) • 6 616 007 • Optiikka Pirita TOP SPA hotellissa D2 Regati pst 1 • 6 396 600 • Optiikka Viimsi Tervisekeskuksessa D2 Randvere tee 11 • 6 061 031

ut Kre

8

KUNI

NIGULISTE

TURU

a

3

3

16

Aedvilj

VA N A

18

Jõe

I KR

tsi

Raatihuoneen tori

E

L oo

10 Säästuoptika C2 • Narva mnt. 1

16 Kodukäsitöö - Virolaisen käsityön edistämiskeskus B3, B2, C3, B2

K ATA R I I N A K Ä I K

37

F.R.Fa

Tart 38 29 um nt.

15

Turu

UUS

NG

N

APTEEGI

19

. nt m

Mere pst. 4 • 6 141 000 • ma–la 8.30–20, su 8.30–17

Tartu mnt. 24 • 6 607 152

13

I

EH

6 14

tu

(Stockmannin vastapäätä) • 6 620 232

9 Rotermanni Keskus (kauppakeskus) C2

14 Citymarket C2 Lootsi 7 • joka päivä 9–23

18

r Ta

7 Pro Optika C3 Kaubamaja 4 • 6 440 055 8 Continental Moda C3 • Tartu mnt. 24,

15 Silmajaam Optika C3

KA

13 IM

25 20

20

DU

GA

OR

ND

KIN

VO

15 25

26

P

K

IA

K PI

Naeri

13 Jardin B2 Apteegi 3 • 6 314 625 • Voorimehe 4

SA

12

V

i akr Ma

ni 7

12 Norman Optika A4, C3

A ÜH

A

ren

(isossa kartassa punainen alue) A

Olümpia hotelli

i

4

a

M

11

u

a-V ee

Keskussairaala Ravi Ravi18

J.Ku

nder

8

Tina Tina

Politseiaed

E

28

ua

iori

lti

a

iir .V

Ra

Gons

11

i

m Va

bit

Hospitali

• 6 601 679 • ma–pe 9–18, la 10–15

MUNG

L

0

11 Reval Optika C2 • Narva mnt. 2

U

Laikmaa

i

Suurennus vanhasta kaupungista M AI

A.

m

• ma–pe 10–19, la 10–17, su 10–15

i

Le

4 Catalog myymälä C3 • Tartu mnt. 35

Tartu mnt 18 • 6 309 820, 051 59 307

e

5 Casandra Huoneistohotelli C3

uk

t.

a mn

a

5

ni

Suur-Karja 7 • 6 999 700, fax 6 999 710

17

an

Vana-Viru 14, 24 h • Narva mnt. 19/23 • Vana-Kalamaja 7a • 7–23 • Kopli 4 • 7–23.30 • Kopli 16 • 7–23.30 • Pae 74 • 7–23.30

4 Hotel Barons B3

tm

ar

Invaliidi

3 Araxes alkoholikaupat B2, D2, A2, A4

Kullassepa 9/11 • 6 232 055; 50 48 787

SAS Hotelli

a Lembitu uter park la i

h me up

Ta t

ari -Tat

3 Kullassepa Residence B3

ka

u

Ka

6 Eesti Mündiäri A2 Mündi 3 • 6 466 133

6 612 108, 6 612 102 • ma–pe 10–18, la 10–15 • WW Passaaž, Aia 3/Vana-Viru 10 • 6 271 209

21

nn

Tartu mnt. 58 • 6 376 140 • ma–pe 9–18, la 10–16 • Pärnu mnt. 69 • 6 461 146 • ma–pe 9.30–18.30, la 10–16. • Tammsaare tee 116 • joka päivä 9–21

2 Tallinna Optika C3, B2 Tartu mnt. 6 •

Uus 35 • 6 411 171 • Viru 4 • 6 209 223

tte

23

ps Radisson

Ka

li Al

2

4

3

Rau

Ra

Le

5 Abakhan Fabrics D4, B4, A4

Sadama 6/8 • 6 614 550

2 Hostelli Beata B2, C2

u bit

ka

Va n

12

bo

B

1 Sadamarket C1

Lai 49 • 6 677 007

va

Uus-Tatari

ostospaikat

1 Meriton Old Town Hotel B2

ps

Uus

29 23 5

v

Islandi väljak m

la

30

ni Veeren

Väike

t.

27

ala

2

ua

t.

TEATTERI AUKIO

da

erika

-Ame

A

majoitus

34

7

E

ü P.S

i

nia

n Ke

ägi

eed

.

t ps

11

2

10

Narv

30 24

33

Narva mnt.

Le

tsi Roosikran e

Kom

erika

2 Viru 13 hotelli 16

o st

sa

15

VIRU-

10

3 AUKIO

Tammsaare park

.Ot

Suur -Ame

Rataskaevu 5 • 6 313 017 • joka päivä 11–23

um

Karu

Plaza

nt.

ism

12

10

P

Tatari

st. i p Venäläinen

us

Tõn

36

20 Du Nord ravintola B2

2

Draama Estonia teatteri teatteri G

13 1

9

16

n är

rja 29

Tuukri

Kino 7 Coca-Cola

1 Vana-V iru

kri Tuu

JA A M

Ka

1

35

14 8

ri

Kaubamaja

vahe

e-

ri HOBU

ik

rid Ha

23

e

4

Raekoja plats 8 • 6 314 227, fax 6 314 228 • joka päivä 12–23

kk

19 Ravintola Maikrahv B2

39 29

sti

Müüri

teatteri

Inseneri

17

VAPAUDEN AUKIO

arl

Kansalliskirjasto

la

d En

14

Raekoja plats 15 • 6 276 245 • joka päivä 11–24.

Palace hotelli

e

is Lu

18 Troika – venäläinen ravintola ja trahteeri B3

a

Aht

43 9

Viru

Kuning

Po

Mere pst.

Ka

Ka

3

tee

tee

Narva mnt 1 • 6 257 377 • fax 6 616 279 Viru 24

Viru

10

t. ps

i arl

16 Liivi Steak House C2 17 O’Malleys Irish Pub B3

Vana-T urg

Va n

i

ndi

ari

Wism

ee

Mündi 3 • 6 412 456, fax 6 314 228 • joka päivä 12–23

kri

Dun

8

Apteegi Katariina käik

Raatihuoneen tori

e

ea

est

15 Ravintola Siam B2

eh

Rüütl

nda

Munga

Aia

ma

pui

Mündi 2 (Raatihuoneen torilla) • 6 313 106 • joka päivä 10–03

Ko

imu

Suur-Karja

3

3

Toomp

14 Molly Malone’s Irish Pub B2

rim

a-

Falgi tee

m Too

Suur-Karja 20, 2 krs • 6 209 251 • joka päivä 12–23

Vo o

Niguliste

Jalg

P

Lossi Pitkän plats Hermannin torni

13 China White B3

17

ikk

Toompea

Pikk 11 • 6 406 630 • joka päivä 10–03

31

Kanuti

42

Uus

12 Club Havana B2

8

Aht

Uimahalli ”Kalev”

Püh

k Pik

a

4

u

ht

Ko

Piiskopi

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 900 • avoinna 12–23

üü

-R

m

o Kiriku To

te

ri

ava

King

Sne

11 Kolmen Sammakon Grilli B3

tli

ga

Hobusepea

ang iak Sa di Mün

pi lli lam

Müürivahe 2 • 6 448 837 • joka päivä 11.30–

5 Nunne

10 Pizza Americana B3

u

tri

KESKUSTA

2

vis

Aia

da

m

o To

Va im

Suur-Kloos

ne

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 998 • avoinna 8–20

n Nu

t

i pu

Pa

K

ee

es

2

Tolli

Ole

li oo Ai

• 6 464 265 • joka päivä 9–

1

Uus

nn

Ra

8 Coffer B3 • Vanaturu Kael 8 9 Kahvila Elsebet B3

te

äe

am

Balti Jaam rautatieasema

Mere pst 4, Rotermannin kauppakeskus 3 krs

e

aj a

La

am

katamaraanit Autoexpress Autoexpress II

äe

3

al

ki tü ur Su

pli

7 Rotermannin Kahvila C2

Vana-Kalama

K

Ko

-K

am ad -S

u

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 800 • avoinna 12–24

sk

am

6 Ravintola Peppersack B3

Paksun Margareetan torni

Ke

Silja Line Tallink

Nordic Jet Line

s Uu

eb

z ot

rik

D-terminaali

C-terminaali

nn

ue

Va b

Eckerö Line

KAI

Kotzebue

3

Viru 6 • 6 272 987

B-terminaali

39 7 6

Ra

5 Arizona Saloon B3

A M A1

ulu

ja p st Põh

Õle 33 • 6 738 841 • joka päivä 09–06, 21 h

SAD

st.

MATKUSTAJASATAMA

La

Ka la

Põhja p

Tallink

He

i ev

Niine

1

A-terminaali

Laikmaa

se

RUMBI

va

Vabriku

Va lge

l Ka

4 Ravintola Stoori A2, A3

o

ydinkeskusta

a

ja

So

Vana-K

Kalj

alama

u

a

LOGI

tuse

Rüütli 4 • 6 464 157 • ma–su 11–

nn

ei ar at

Töös

3 H.H. Rüütel A3

ra

-P ur

1

Linnahalli

la

Su

Vana-Turg 1 • 6 279 020 • joka päivä 11–24

Tallinn

Copterline

Ka

u

eim

i

Jah

Suur-Karja 20, 2 krs • 6 406 548

Staadioni

gr

1 McCools B3 2 Olde Hansa B3

Linnahallin satama

ar ei

V.R

at

e

-P

imä

ike

D

Kiv is

ie

47

C

B

ei tar Pa

aa

ja ma ala

Soo

-L ur

s-K

Su

Uu

ruokapaikat

A

Tor n

TOUKOKUU 2004

31 Reeda kamber, itämaiset matot ja antiikki A3 Rataskaevu 20 • 6 464 233 • joka päivä 10–18

32 Hansa Lina B3 Suur-Karja 5 • 6 446 359 • joka päivä 9–19.

33 Livikon myymälä C2 Narva mnt 7 • ma–su 8.30–24 Mere pst 6 • ma–la 9–20, su 9–17

34 Alkomeeter B4 Pärnu mnt 238 • 6 140 336 • joka päivä 9–21

35 Alkoholivarastomyymälä Travel C & C D2 Uus - Sadama 19–11 • ma–pe 9–17

36 Hevostarvikkeiden erikoisliike A4 Paldiski mnt 50 B • 50 79 252; 53 410 006 • ma–pe 10–18, la 11–15

37 Golflife Shop C3 Maakri 23 • 6 626 216, fax + 372 6 626 276 • ma–pe 10–19, la–su 11–16

38 Eurokangas D3 Tartu mnt 43 • 6 422 079 39 Claire Crystal C1; A4 Sadama 8 40 Vaatetusliike Lelija D4 Ülemisten Kauppakeskus, 2. kerros • 6 034 698 • joka päivä 10–22

41 Lastenvaateliike Leo D4 Ülemisten Kauppakeskus, 2.kerros • 6 327 424 • joka päivä 10–22.

42 Liiwin alkoholikauppa C2 Mere pst 8 • 6 130 602 • ma–la 8.30–18, su 8.30–17

43 Rotermanni keskus alkoholin osasto C2 Mere pst 4 • 6 141 152 • ma–la 8.30–19, su 8.30–17

11 Gonsiori kauneussalonki D3 Gonsiori 12 • 6 612 859 • ma–pe 10–20, la–su 10–17

12 DaySpa kauneussalonki B3 Vana-Posti 4 • 6 418 701 • ma–su 9–21

13 Viru ilukeskus C3 Viru väljak 4 • 6 820 990 • ma–pe 9–20, la 10–20, su 10–18

14 Tallinnan Eläintarha A4 Paldiski mnt 145 • 6 943 300 • joka päivä 9–19

15 ERI KInnisvara B3 Pärnu mnt 21 • 6 266 455, fax 6 266 456

16 Kauneushoitola Mariness D3 Kreutzwaldi 23 • 6 305 595 • joka päivä 9–20

17 ProfZone Day Spa & Kauneussalonki B4 Kaupmehe 6 • 6 461 661


48

T H E B A LT I C G U I D E

TOUKOKUU 2004

Laulurahvaan suurimmat juhlat jälleen tulossa! Vaikka laivoilla matkustaessa tuntuu, että suomalaiset ovat hanakoita laulamaan, niin me häviämme virolaisille mennen-tullen kun puhutaan yhteislaulusta. Tallinnan Laulukaaren alle mahtuu kerralla 24 000 laulajaa, minkä pääsee omin silmin toteamaan ensi heinäkuun 2.–4. päivinä järjestettävillä Laulujuhlilla. Juhlat pidetään jo 24:ttä kertaa ja samanaikaisten Tanssijuhlien järjestysnumero on 17. Ensimmäinen yleisvirolainen laulujuhla pidettiin Tartossa vuonna 1869, josta se myöhemmin muutti Tallinnaan. Vuosi 1934 mainitaan Tanssijuhlien ensimmäiseksi vuodeksi. Esiintyjinä ei ole vain laulajia ja tanssijoita. Monet puhallinorkesterit ovat myös mukana. Erilaiset kuorot joutuvat kilpailemaan siitä, kuka pääsee mukaan. Viime kerralla eli vuonna 1999 oli Laulujuhlilla esiintyjiä 24 875. Kuoroja ja orkestereita johtavat Viron parhaat kapellimestarit ja kuoronjohtajat.

Laulava vallankumous syntyi 1988, kun sadat tuhannet ihmiset kokoontuivat Laulukaarelle esittämään poliittisia vaatimuksia sekä kuulemaan että laulamaan isänmaallisia lauluja. Noin joka neljäs virolainen osallistui silloin maansa muuttamiseen laulun voimalla. Tanssijuhlan tapahtumapaikka on Kalevin stadion, melko lähellä Hotel Olümpiaa. Edelliskerralla katsojat jäivät tanssimaan stadionin ulkopuolelle, kun tunteita ravistanut esitys oli loppunut. Silloinen kulttuuriministeri Signe Kivi oli oman tervehdyksensä jälkeen pyytänyt lupaa lähteä mukaan tanssiin. Lupa tietenkin annettiin ja tanssijoukko sai yhden lisää. Kaikkiaan tanssijoita oli yli 8 000. Edelliskerralla oli lehdistössä juttua, että Laulujuhlat eivät saa katsojia yhtä paljon kuin ennen. Kuitenkin vuoden 1999

kuvatexti kuvatexti kuvatexti kuvatexti kuvatexti kuvatexti kuvatexti

kesällä oli jälleen parisataa tuhatta katsojaa osoittamassa, että Unescon kulttuuriperintöön kuuluvat Laulu- ja Tanssijuhlat ovat yhä osa virolaista nykykulttuuria. Liput ovat jo myynnissä ja niitä voi ostaa myös matkatoimistojen kautta Suomesta. Juhlista lisätietoa löytyy viroksi ja englanniksi sivuilta www.laulupidu.ee, josta löytyy myös linkit lipunmyyntiin. ■

XXIV Laulujuhlat ja XVII Tanssijuhlat 2.– 4.7. 2004

Õllesummer on suurin olutfestivaali Saksasta pohjoiseen Tänä kesänä olutjuhlilla odotetaan käyvän 80 000 vierasta, joille tarjolla on yli sata olutlaatua.

Torstai, 1. heinäkuuta Laulu- ja Tanssijuhlan tuli saapuu Tallinnan Raatihuoneentorille.

Perjantai, 2. heinäkuuta 19.00

Tanssijuhlan ensimmäinen esitys, teemana ”Las jääda ükski mets…”(”Anna jäädä yksikin metsä”), Kalevin Keskusstadionilla, pääohjaaja Kalev Järvela

Lauantai, 3. heinäkuuta 11.00 14.00 19.00

Tanssijuhlan toinen esitys, Kalevin Keskusstadionilla Juhlakulkue Vapauden aukiolta Laulukaarelle. Laulujuhlan ensimmäinen konsertti, kapellimestarina Eri Klas, kuorot, puhallinorkesterit ja sinfoniaorkesteri, Tallinnan Laulukaarella

Sunnuntai, 4. heinäkuuta 13.00 19.00

Laulujuhlan toinen konsertti, joka loppuu suureen yhteisesitykseen. Tanssijuhlan II esitys, Kalevin Keskusstadionilla

TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN

Loppukesän taide-elämys Leigolla Viron upeimpiin tapahtumiin kuuluva jokavuotinen Leigo Järvemuusika on sykähdyttävän kaunista katseltavaa. Kuulijoilleen se tarjoaa unohtumattoman elämyksen, joka ei jätä ketään kylmäksi. Leigo järvimusiikkifestivaali Etelä-Virossa, Otepään pohjoispuolella, on muodostunut jokakesäiseksi perinteeksi. Vuodesta 1998 saakka joukko huippumuusikoita on vuosittain kokoontunut Viron esteettisimpään musiikkitapahtumaan viihdyttämään yleisöä.

Kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa Leigon klassisen kansanmusiikin tapahtuma on paljon muutakin kuin ulkoilmakonsertti. Erikoinen ja upea konserttisarja kerää massoittain yleisöä Leigo-järven rannalle seuraamaan pienellä saarella soittavia artisteja. Järvelle lähetetyt soihdut ja

illan mittaan järven pinnalle nouseva kevyt usva on omiaan lisäämään jo ennestään upeaa tunnelmaa. Valo-, tuli- ja savunäytelmät, ilotulitukset, tyynenä heijastava usvainen järvenpinta, mahtavana vedenpintaa kiirivä musiikin pauhu, omistautuneet muusikot sekä lumoutunut yleisö kaikki yhdessä muodostavat tapahtuman, joka on kauneudessaan ja mahtavuudessaan ainutlaatuinen kokemus. Tänä vuonna konsertit ajoittuvat heinä-elokuun taitteeseen, kolmeen loppukesän iltaan. Mahtava avajaiskonsertti

pidetään 31. heinäkuuta. Sitä seuraa 7. elokuuta pidettävä kokoillan esityskokonaisuus. Tapahtumasarjan päättää 14. elokuuta juhlava loppuhuipentuma, jossa esiintyy myös suomalaiselle kansanmusiikille uudet kasvot antanut yhtye Värttinä. Lippuja konsertteihin voi tiedustella Piletilevin myyntipisteistä. Lippujen hinnat vaihtelevat 100 ja 230 kruunun välillä (noin 6–15 euroa). Tarkempia tietoja löytyy myös internet-osoitteista www.leigo.ee ja www.piletilevi.ee. ■

Pohjoismaiden ja Baltian suurin olutfestivaali Õllesummer järjestetään vuosittain heinäkuun alussa Tallinnan laululavalla. Laululava on tunnettu laulujuhlien lisäksi myös festivaalien, suurkonserttien, näyttelyiden ja muiden urheilu- ja kulttuuritapahtumien pitopaikkana. Õllesummerin aikaan laululavan alueelle pystytetään joka vuosi yli 10 erilaisista teema-aluetta ja esiintymislavaa, minkä vuoksi Õllesummer on muuttunut monen festivaalin kokonaisuudeksi. Päälavalla esiintyvät parhaat virolaiset yhtyeet ja lavaesiintyjät. Ohjelma on monipuolista ja laadukasta. Festarin viralliset suojelijat ,Summerman ja Olutkuningas, ovat osa juhlaperinnettä. Leikkialueelta löytyy todellinen lasten festivaali minieläintarhoineen, pomppulinnoineen ja jännittävine kilpailuineen. Teini-ikäisille pystytetyltä Nuorten alueelta löytyy extreme-urheilua, brake dance -tanssijoita ja tietenkin musiikkia. Jazz- ja

viinitarhaan tehdään viihtyisä ilmapiiri niille, jotka suosivat oluen sijaan viiniä. Folk-alueella esitellään Viron kansankulttuuria ja kansanmusiikkia. Viron tunnetuimmat oluenvalmistajat Saku Õlletehas ja Tartu A. Le Coq pystyttävät festivaalialueelle lisäksi suuret olutteltat, joissa on omat ohjelmansa. Laululavarakennus muuttuu festivaalin ajaksi todelliseksi Olutpalatsiksi, jossa on edustettuna yli sata olutlaatua ympäri maailmaa. Festivaaleilla käy vuosittain lähes 80.000 vierasta. ■ 11. Õllesummer, 7.-11. heinäkuuta 2004