Page 30

30

sisustus ja re

Isommat remonttitarvikkeet edullisesti kotiovelle

Virosta voi tilata remonttitarvikkeiden kuljetuksen Suomeen, mutta LVIS-tuotteiden sopivuus kannattaa tarkistaa ennakkoon.

Espakin pesuallasosastolla on valinnanvaraa halvemmista perusmalleista erikois

TEKSTI JA KUVAT MIKKO SAVIKKO

Remontin ja rakentamisen kuluissa

voi säästää, tuotteesta riippuen, jopa satoja euroja, kun hankkii tarvikkeet Virosta. Pieneen remonttiin saa tarvikkeet virolaisten kauppojen varasto- ja poistoeristäkin, joissa esimerkiksi laattoja on jopa alle viiden euron neliöhintaan. Porvoossa rakentavien Vivikan ja Andersin mukaan säästöä syntyy kaikista LVIS-tuotteista sekä tapeteista. Kaikkea ei kuitenkaan voi hankkia Virosta. Muun muassa jotkut vesieristeet ovat sellaisia, joita Suomen viranomaiset eivät hyväksy, vaikka kyseessä olisi aivan sama tuote eri nimellä.

Pikkur iso

Porvoolainen Vivika tilasi kotiinsa Virosta varaavan takan.

neliöltä. Saman laatan neliöhinta on Suomessa noin 100 euroa eli 80 euroa enemmän!” Jätevesijärjestelmän ostamisella

Jätevesijärjestelmän ostamisella Virosta he säästivät parituhatta euroa. ”Tuotevalikoima esimerkiksi laatoissa on Tallinnassa laaja ja poikkeaa jonkin verran suomalaisesta. Luonnonkivimosaiikki, jonka asensimme suihkunurkkaukseen, maksoi 20 euroa

Jätevesijärjestelmän biopuhdistimen voi senkin tilata Virosta Suomeen, kuten porvoolaiset Vivika ja Anders tekivät.

Virosta he säästivät parituhatta euroa. Talon parketti (39 €/m2, käsitelty tammiparketti) oli sen verran painava hankinta, että sille jouduttiin tilaamaan kuljetus erikseen. Noin 200 neliön lattian kuljetus Virosta kotiovelle Porvooseen maksoi 250 euroa. Säästöä syntyi myös muistakin kohteista. Harman poreallas tuli edullisemmaksi ostaa Virosta ja varaavan takan tekemiseenkin valittiin virolaisyritys. n

Pienessäkin pintaremontissa palaa raha TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT ANDREI CHERTKOV

Sisustus- ja rautakauppoja Tallinnassa: n Bauhaus, Lasnamäe:

n n n n n n n n

Tähesaju tee 8, Rocca al Mare: Kaeravälja 3. Decora, Laki 36. Deko, Kohila 2a. Ehituse ABC, suurin myymälä Peterburi mnt 71. Hansas Plaadimaailm, Peterburi mnt 81. Home4you, mm. Rocca al Maren kauppakeskuksessa. Muster, Pärnu mnt 139. Vintage Chick, Telliskivi 60A. Järve Keskus, Pärnu mnt 238. Useita sisustusliikkeitä.

Remontti alkaa aina kaupan kautta.

Suunnitelmista riippuen hankintalistalla on maaleja, tapetteja, tasoitteita, liimoja, teippejä, laattoja, lattiamateriaaleja ynnä muuta tarpeellista rautakauppatavaraa. Pakollisista hankinnoista kertyy melkoinen lasku, vaikka isosta remontista ei olisikaan kyse. Vertasimme perusremppatarpeiden hintoja Suomessa ja Virossa nähdäksemme, kannattaako remonttihankinnat käydä tekemässä naapurimaasta.

Uudessa Espakin myymälässä tuoteryhmät löytyvät värikoodeja seuraamalla.

Kaikki tuotteet olivat Virossa edullisempia. Lähtökohdaksi otimme vähän

isomman remontin, jossa kodin pintoja siistitään lattiasta kattoon ja kylppäristä olohuoneeseen. Saniteettikaluston uusiminen ei joka remonttiin sisälly, mutta pöntöt, lavuaarit ja hanat on kuitenkin joskus uusittava, joten otimme ne mukaan pakettiin. Lattiamateriaaliksi valitsimme edulliset laatat ja laminaatin. Paljon tarvittavaa tavaraa jäi vielä vertailun ulkopuolelle, mutta listan tavaroilla pääsisi jo hyvään alkuun.

Tavoite oli löytää molemmis-

ta maista sama tuote tai hyvin lähelle vastaava. Tämä tiedettiin haasteelliseksi ja useissa tapauksissa jouduimme käyttämään saman asian ajavaa korvaavaa

The Baltic Guide FIN Huhtikuu 2017  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you