Page 11

ajankohtaista

T H E B A LT I C G U I D E ™ H U H T I K U U 2 0 1 7

11 Viron kuukausi

Ulkomuseon pääsiäinen Munapyhä, ylösnousemuspyhä,

kevätpyhä, keinupyhä – pääsiäisellä on Virossa monta nimeä. Virolaisen pääsiäisen vieton perinteisiin voi tutustua 16.4. Viron ulkomuseossa Tallinnassa. Pääsiäisenä loppuu laskiaisena alkanut paasto, joten lihan syö-

minen on taas sallittua. Se näkyy myös juhlamenoissa: ulkomuseon Kolun kievarissa tarjotaan perinneherkkuja ja pistetään jalalla koreasti. Kievarin edessä maalataan pääsiäismunia. Toimintaa on runsaasti myös ulkomuseon muissa maalaistaloissa. Ortodoksien pääsiäisperinteisiin voi tutustua Settojen ja

Peipsin vanhauskoisten taloissa. Luvassa on munien vierityskilpailu, laulua ja munien maalaamista. ■

Kuva: Inari Leiman

TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVA EESTI VABAÕHUMUUSEUM

Mistä löytää? Viron ulkomuseo, Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinna.

Jääkarhupentu ulkoilmaan

Muu-muu siellä, täällä ja Tartossa Maaseutumessut on Viron suurimpia yleisötapahtumia.

Roomalaiskolikoita Tartossa

TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVA AS TARTU NÄITUSED

2.3. Tarton yliopiston taidemuseossa on esillä yksi Viron viime aikojen merkittävimmistä aarrelöydöistä. 200-luvulta peräisin olevat roomalaiset kolikot ja korut löytyivät Länsi-Virumaalta vuonna 2015.

Kaikki maanviljelykseen, metJos lehmiä muuten ei enää paljon näe, niin maaseutumessuilla niitä ainakin pääsee rapsuttelemaan.

Kuva: Gabriela Liivamägi

sänhoitoon, kotieläimiin, puutarhanhoitoon ja ruokaan liittyvä vaikuttaa keskittyvän 20.–22. huhtikuuta Tarttoon, jossa järjestetään Maamess 2017. Maaseutumessut pidetään tänä vuonna jo 25. kerran. Messujen projektipäällikkö Margus Kikkulin mukaan neljännesvuosisadan historia kertoo, että messut ovat vakiinnuttaneet paikkansa pysyvänä ja korkeatasoisena tapahtumana. Perinteisestä maatalousnäyttelystä on vuosien mittaan kehittynyt laajasti maaseutua esittelevät messut, joilla riittää tutustuttavaa sekä ammattilaisille että lapsiperheille. Tartossa messut on luonnollisesti yksi vuoden suurimmista tapahtumista jopa niin, että kaksi päivää ennen messujen alkua Tarton Raatihuoneentorilla kaupunginjohtaja luovuttaa viikoksi symbolisesti vallan maamiehille.

1.3. Tallinnan eläintarhassa viime marraskuussa syntynyt jääkarhun poikanen ulkoili emonsa kanssa ensimmäistä kertaa maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Jääkarhut muuttavat uuteen jääkarhutaloon syksyllä.

Lapsiperheitä kiinnostavat ken-

ties eniten eläinteltat, joissa voi nähdä ja rapsutella erilaisia karvaisia kavereita. Suuret maanviljelys- ja metsätyökoneet kiinnostavat yhtä lailla isoja ja pieniä messukävijöitä. Kevään puutarhatöihin voi saada ideoita ja hankkia istu-

tettavaa puutarhamessujen alueelta. ■

Mistä löytää? Maamess, Kreutzwaldi 60, Tartto. Messut ovat auki 20.–22.4. to 10–18, pe 9–18 ja la 9–16.

November-elokuva kilpailemaan Maaseutumuseot koolle kongressiin Viron maatalousmuseo Tarton kupeessa Ülenurmen kunnassa isännöi 10.–12.5. kansainvälistä maatalousmuseoiden kongressia Perinteet ja muutokset.

Turisti rysässä TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVA ANDREI CHERTKOV

Tuija ja Max Tenhunen Espoosta

jäivät kiinni turistirysään Tallinnan Viru-kadulla kukkaostoksia tehdessään. Pariskunta oli lopettelemassa vuorokauden minilomaansa. “Laatuaikaa aviomiehen kanssa”, kuvaili Tuija Tenhunen matkan tarkoitusta. Tenhuset matkustavat paljon, ja matka suuntautuu kerran, pari vuodessa lahden eteläpuolelle.

Tallinnassa Tenhuset nauttivat hyvistä ruokapaikoista ja elävästä musiikista. Matkoillaan Tenhuset kokeilevat erityyppisiä majoitusvaihtoehtoja. “Vanhassakaupungissa on tosi viehättäviä, tasokkaita hotelleja”, Tuija Tenhunen kiittää. Tällä kertaa Tenhuset tulivat tavalliseen tapaan risteilylaivalla, mutta matkaajat ovat tulleet Tallinnaan myös purjeveneellä.

“Läpi on käyty myös kaikki museot. Kylpylöissäkin on käyty. Niitä mahdollisuuksia täällä on, ja hinnat ovat edulliset.” Toistaiseksi Viro on ollut Tenhusille vain matkailukohde, mutta kummankin mielestä maa olisi varteenotettava paikka asumiselle. Kuten monia matkalaisia, Tenhusiakin miellyttää, että sopiva ulkomaanmatkan kohde on lähellä. Jopa niin lähellä, että kukkakimpunkin voi viedä tuliaisiksi kotiin ilman, että se ehtii matkalla nuhjaantua. ■

3.3. Ohjaaja Rainer Sarnetin elokuva November valitiin huhtikuussa New Yorkissa järjestettävien Tribecan elokuvafestivaalien maailmanelokuvien sarjaan.

Viisi uutta luonnonsuojelualuetta 4.3. Viron metsiin luodaan viisi uutta luonnonsuojelualuetta. Uutta suojelualuetta tulee noin 27 000 hehtaaria, tiedottaa Viron ympäristöministeriö. Alueet ovat muun muassa Viljadin ja Võrun maakunnissa.

Viro jäi ilman mitalia Lahdesta 5.3. Virolaisurheilijoiden menestys Lahden hiihdon MM-kisoissa jäi vaatimattomaksi. Joukkueen paras sijoitus kisaviikon aikana oli Kristjan Ilveksen 23. sija yhdistetyn pienen mäen kilpailussa.

The Baltic Guide FIN Huhtikuu 2017  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you