Tammikuun The Baltic Guide on ilmestynyt

Page 48

48

Keski-Viro

T H E B A LT I C G U I D E ™ TA M M I K U U 2 0 1 9

Keski-Virossa voi nähdä alpakoita, kukkia ja vanhaa tekniikkaa TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVAT VISITESTONIA, WILE FARM, TRIINU LAMP, PIRET SIHVER, TEA TÄNAV, VISIT ESTONIA

KESKI-VIRON TUULIMYLLYT

Tallinnasta kohti Etelä-Viroa mat-

katessa jää helposti huomaamatta moni mielenkiintoinen kohde Keski-Virossa, jossa sijaitsevat Järvamaan ja Jõgevan maakunnat. Paiden kaupungista Järvamaalla käytetään nimitystä Viron sydän. Siellä sijaitsevan Järvamaan matkailuneuvonnan tiedottaja Piret Sihver kertoo, mitkä ovat hänen lemmikkinsä kotimaakunnassa. ”Wilen tilalla Türin kunnan Poakan kylässä kasvatetaan alpakoita. Suloisia eläimiä voisi katsella tunteja. Alpakat ovat uteliaita ja lempeitä laumaeläimiä. Alpakan villa on lampaanvillaa lämpimämpää ja se on hypoallergeeninen. Wilen farmin vierailijat voivat tutustua villaan ja villatuotteisiin. Alpakoita voi silittää, ja paikka sopii hyvin niin ryhmille kuin perheillekin. Viime aikoina ruokapaikkojeni suosikiksi on noussut Kirnan kartanokahvila. Kartanon puisto on kuuluisa positiivisesta energiastaan. Kartanoympäristössä voi nauttia terveellisistä keitoista, salaateista, ruokaisista pikkuannoksista sekä synnittömän hyvistä jälkiruoista. Talon erikoisuus on itsetehty marjajäätelö. Järva-Jaanin palokunnan -vuotisjuhlat järjestetään . heinäkuuta yhdessä Vanhan tekniikan kulkueen kanssa. Tavoit-

!

MUISTA MYÖS TÄMÄ

Keski-Virossa on säilynyt muutamia tuulimyllyjä. Kunnostettu Seidlan mylly (kuva) jauhaa jauhoa ja Adaveren tuulimylly palvelee Tallinna–Tartto-tien varressa matkailijoita kahvila-ravintolana. Kuremaan tuulimyllystä aukeavat hienot näköalat Vooremaalle.

Wilen tilalla Türin kunnassa voi ihailla alpakoita.

PAIKALLISVINKKI KESKI-VIROON: Järvamaan matkailuneuvonnan tiedottaja Piret Sihver suosittelee käymään muun muassa Kirnan kartanokahvilassa.

teena on, että siihen osallistuisi  paloautoa. Samalla vietetään myös Järva-Jaanin palokuntamuseon -vuotisjuhlia.”

Järvamaasta itään on Jõgevan

maakunta, joka rajoittuu Viron suurimpaan järveen, Peipsijärveen. Sen rannoilla on useita

uimarantoja, muun muassa Kasepäässä ja Mustveessä. Mustvee on tunnettu viidestä erilaisesta kirkosta sekä van-

hauskoisten museostaan. Peipsin ranta on kuuluisa myös luomuruokaherkuistaan, kaloista ja sipuleista. Jõgevan maakunnan Palamusella on siellä syntyneen kirjailijan Oskar Lutsin mukaan nimetty koulumuseo. Suomenkielisen ääniopastuksen avulla voi tutustua uudistetun museon näyttelyihin. Lutsin tunnetuin teos Kevade on käännetty suomeksi nimellä Arno ja kumppanit. ■

Myös näistä KESKI-VIRO tunnetaan

KEVÄTPÄÄKAUPUNKI TÜRI

Türin 42. kukkamarkkinat järjestetään 17.–19.5. Taimia ja muita puutarhatuotteita tullaan ostamaan ulkomailta saakka. Kaupungissa on myös vanhaa televisio- ja radiotekniikkaa esittelevä Viron yleisradiomuseo.

PAIDEN VALLITORNI

Kaupungin keskellä sijaitseva noin 30 metrin korkuinen torni on kunnostettu Wittensteinhistoriakeskukseksi, jossa voi kerros kerrokselta tutustua muinaisista ajoista nykyaikaan.

PÕLTSAMAAN LINNA JA RUUSUTARHA

1200-luvun lopulla perustetun kivilinnoituksen sisällä on turismineuvonnan lisäksi viinikellari-ruokamuseo. Kesäkuun puolivälistä eteenpäin voi tutustua Põltsamaan ruusutarhaan, jossa on yli 5 000 ruusua, jotka edustavat lähes 1 000 erilaista lajiketta.