Page 18

liikenne

18

T H E B A LT I C G U I D E ™ TA M M I K U U 2 0 1 7

Helsingin Länsisatama uudistuu TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT PES-ARKKITEHDIT OY (HAVAINNEKUVAT) JA HELSINGIN SATAMA OY

Länsiterminaali 2: ■ 12 700 m2

Uuden Länsiterminaali 2:n avaa-

minen tammikuun lopulla tekee laivamatkailusta entistä mukavampaa. Pääkaupunkiseudun suurilla liikennehankkeilla, Länsisatamalla ja -metrolla, on yhteistä vain nimen etuosa. Länsiterminaalin rakentaminen on nimittäin sujunut aikataulussa eikä 45 miljoonan euron budjettia ole ylitetty. Tätä kirjoittaessa uuden terminaalin rakentaminen etenee suunnitellusti. Jäljellä on enää sisätöitä sekä käyttöönotto- ja testausvaihe. Samaan aikaan parannetaan liikenneyhteyksiä ja rakennetaan ramppeja.

■ 80 000 m3 ■ 2 matkustajasiltaa laivoihin,

joista toinen kaksikerroksinen ■ Odotushalli laivaan 2 800 m2 ■ Kustannusarvio 45 miljoonaa

euroa

Kun terminaali avataan, Tallinkin uusi tammikuun lopussa liikennöintinsä aloittava Megastar-alus saadaan suoraan uudelle laivapaikalle. Matkustajille uusi terminaali merkitsee entistä kätevämpää pääsyä laivaan ja pois sieltä. Laivoille tulee olemaan paljon aiempaa lyhyempi kävelymatka (havainnekuva).

MoorMastereiden (laivojen automaattinen kiinnitysjärjestelmä) avulla alusten kiinnitys ja irrotus nopeutuu ja vähentää siten alusten polttoaineenkulutusta ja päästöjä.

Sisätiloista on tulossa avarat, valoisat ja viihtyisät.

Työmaa oli sisätöitä vaille valmis jo syyskuussa.

Terminaalille pääsee autolla suoraan ovelle ja julkisen liikenteen välineilläkin lähelle (havainnekuva).

Ympäristöystävällisyyttä tyylistä tinkimättä TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT AS TALLINK GRUPP

Megastar:

Tallinkin uusi Megastar aloittaa lii-

kennöinnin 29.1. Laivan suunnittelussa on huomioitu erityisesti ympäristötekijät sekä matkustusmukavuus. Uudessa laivassa on panostettu myymälätiloihin, ravintolatarjontaan ja matkustajien viihtyvyyteen. Laivan suurimman myymäläalueen, Traveller Superstoren, konsepti on tuttu Ruotsin-laivoilta. 7. ja 8. kansien peräosaan sijoittuvalla myymälällä on pinta-alaa 2 800 m². Myymälään pääsee myös suoraan autokannen ”autotallista”, jonne voi viedä ostokset kuten marketin parkkipaikalle. Ravintolat ja baarit sijaitsevat pääasiassa kansilla 8 ja 9. Tarjontaa on itsepalvelukahvilasta tasokkaaseen à la carte -ravintolaan. Laivaan on lastattu myös pari pubia ja pikaruokapaikkaa. Keulan buffettiin mahtuu 400 ruokailijaa.

■ Pituus 212 m ■ Matkustajia 2 800 ■ Bruttovetoisuus 49 000

Lentäen saarille

tonnia ■ Matkanopeus 27 solmua

Tallinnasta pääsee nopeimmin

■ Matka-aika Helsinki–Tallinna: 2 h

Saarenmaalle ja Hiidenmaalle lentäen. Liettualainen Transaviabaltika lentää reiteillä pari lentoa arkisin ja yhden suuntaansa viikonloppuisin. Lentojen hinnat ovat normaalisti noin 25 euroa/suunta, mutta alennuslippujakin on tarjolla. Lentoaika Hiidenmaalle Kärdlan kentälle on noin 30 ja Saarenmaalle Kuressaareen 40 minuuttia. Aikataulut ja lippukauppa löytyvät internetistä sivuilta saartelennuliinid.ee (viroksi ja englanniksi). ■

■ Hyttejä 47 ■ Polttoaine LNG

Myymälätilat ovat avarat.

Loungeja on kolmea tasoa: business, comfort ja sitting. Lisäksi rekkakuskeille on oma Drivers loungensa. Lasten leikkihuone löytyy buffet-ravintolan vierestä.

Laivan polttoaineena käytetään LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua ja se noudattaa Itämeren uusia, tiukempia päästömääräyksiä. ■

Ravintola- ja baarialueen, sekä infopisteen on suunnitellut tunnustettu suomalainen suunnittelija Vertti Kivi.

The Baltic Guide FIN Tammikuu 2017  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

The Baltic Guide FIN Tammikuu 2017  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

Advertisement