Page 17

T H E B A LT I C G U I D E ™ TA M M I K U U 2 0 1 7

kulttuuri

17 Uudistunut NUKUmuseo tarjoaa lapsille mahdollisuuden luoda ja esittää tarinoita.

Nukketeatterinukkejen kasvojen ilmeitä tulee korostaa, jotta ne erottuvat katsojille.

Kuin seikkailupuisto Tallinnan nukkemuseossa ei käy aika pitkäksi. TEKSTI ARJA KORHONEN, KUVAT ANDREI CHERTKOV

T

allinnan nukketeatteri on toiminut samassa talokompleksissa Nunne- ja Lai-katujen kulmassa Vanhassakaupungissa siitä lähtien, kun Ferdinant Veike perusti sen 65 vuotta sitten. Nukkemuseo luotiin teatterin oheen vuonna 2010. Nyt sekä teatteri että museo ovat saaneet kaivattuja lisätiloja yli vuoden kestäneen rakennusurakan jälkeen. Viestintäpäällikkö Hannele Känd on pelkkää hymyä kierrellessään keskiaikaisen talon sokkeloissa. Jännittävä uusi näyttely kertoo nukketeatterin tekemisestä monella tapaa. Muodikkaita interaktiivisia näyttöjä ei täällä juuri näy.

kuvituksen. Museossa piirretään hiekkaan ja tunnustellaan tuulta. Vesinukketeatteri on saanut vaikutteita ikivanhasta vietnamilaisesta perinteestä. Museon tähtiä ovat tietenkin erilaiset marionetit sekä käsi-, seiväs- ja pöytänuket, joiden toimintamekanismeja kuka tahansa voi tutkia. Nukkeja on saatu eri puolilta maailmaa, ja karttapallosta näkee, mistä kukin on kotoisin. Tuttuihinkin hahmoihin voi törmätä, esimerkiksi erkiksi Virossa paremmin Buratinona uratinona tunnettuun Pinokkioon kioon tai lasten rakastaman koiratyttö oiratyttö Lotan esivanhempiin, jotka esiintyivät nukketeatterin näytelmässä jo 1994. Museo esittelee ee myös nukketeatterin ammatteja. Kävijä saa käsiäsityksen mitä näyttetelijät, nukentekijätt ja tarpeistonvalmistajat, tajat, lavastajat, ääniteknieknikot ja meikkaajat ajat teatterissa tekevät. ät.

Täällä kuka vain voi esittää ja luoda tarinoita. Toisen kerroksen pukuhuoneissa

on sallittua sovitella näyttelijöiden asuja ja peruukkeja. Viereisen huoneen upeat kermakakut, kurpitsat ja her herkullisen näköiset omenat ovat k kuitenkin silkkaa petosta. Tarpeistonvalmistajien Tarpe työtiloissa kaik kaikki herkut ja kukat ovat keinotekoi keinotekoisia, valitettavasti. ”Opiskeluaikoina Tartossa ”Opiskelua jjaoin ja oin huoneen artesaaniopiskelijan lli ija j n kanssa. kanss Yhtenä päivänä pöy pöydällä oli keksejä, mutta m mu tta onneksi tunsin liiman hajun ennen m kuin puraisin.” Toisenkin kerran Känd meni lankaan. Synm tymäpäiville tuotiin ty marenkikakku, joka m

”Tärkeintä on, että lapset voivat itse tehdä ja kokea. Täällä kuka vain voi esittää ja luoda tarinoita.” Känd näyttää, miten varjoteatteri syntyy tulen avulla. Aivan, kukapa meistä ei olisi kynttilänvalossa heijastanut seinälle koiran tai jäniksen käsillään.

osoittautui artesaanikurssilaisten taidonnäytteeksi. Museossa voi viettää synttäreitäkin. Kakkoskerroksessa on lastenjuhlia varten erityinen huone. Vessat on sisustettu Liisa Ihmemaassa -hengessä. Museossa pääsee kävelemään sekä lasisella sillalla että lasilattialla, jonka alta paljastuu 1300luvun kivimuuri, perustuksia ja portaat. Teatterilla on myös oma toivomuskaivo. ”Kun meillä oli välillä rahavaikeuksia, vitsailimme, että teatterin talous on kaivon varassa.” Nukkemuseossa käy pääasiassa virolaisia koululaisia ja päiväkotiryhmiä, mutta Kändin mukaan myös turistit ovat löytäneet paikan. Opastetut kierrokset keskittyvät yleensä yhteen teemaan, vaikkapa varjoteatteriin, sillä kaikkea ei ehtisi parissa tunnissa nähdä kuitenkaan. Kauhukellariin hiivitään taskulamppu kädessä. Raput ovat satoja vuosia vanhat ja sen tuntee, vaikkei näkisikään.

Tuli, vesi, ilma ja maa ovat niitä

Oudot äänet ja kolea nauru kaiku-

elementtejä, joita nukketeatteritaide on kautta historian käyttänyt ja lisännyt viidenneksi mieli-

vat holveissa ja seinillä roikkuu toinen toistaan karmaisevampia naamareita.

Kauhukellariin hiivitään taskulamppu kädessä.

Nukketeatteri ja -museo on ollut 65 vuotta samalla paikalla. Nyt teatteri on remontoitu.

”Moni lapsi pelkää enemmän ääntä kuin pimeyttä”, kertoo Känd. Lähietäisyydeltä nuket näyttävät surullisilta ja pelottavilta. ”Nukketeatterissa ei todellisuudessa ole kaunista nukkea, sillä kasvojen ilmeitä on pakko korostaa, jotta ne erottuisivat takariviin asti.” Kändin omia suosikkeja ovat hammaspeikot Sööbik ja Pisik. Legendan mukaan näytelmän ensi-illasta poistui puoli salia, sillä nuket näyttivät niin hirmuisilta. Museokierroksen voi yhdistää teatteriesitykseen. Alle kolmivuotiaiden esitykset sopivat viroa taitamattomillekin. Vähän isommille Känd suosittelee visuaalista Pikku prinssiä, jos tarina on tuttu. Myös museossa on esityksiä viikonloppuisin puoli kahdelta. NUKUssa on nyt myös museokauppa, jonne tuotteet syntyvät talon omien nukkemestarien käsissä. ■

Mistä löytää? Nukketeatteri ja -museo NUKU, Lai 1 / Nunne 4, Tallinna. Karttakoodi g1

The Baltic Guide FIN Tammikuu 2017  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you