Page 13

T H E B A LT I C G U I D E ™ TA M M I K U U 2 0 1 7

13

ajankohtaista

Keräilijöiden aarteita näytillä Pärnussa voi ihastella jopa 150 vuotta vanhoja polkupyöriä.

The Baltic Guiden eläkkeelle siirtynyt päätoimittaja Mikko Savikko

on kerännyt virolaisia keittokirjoja jo viisitoista vuotta. Intohimoisen keräilijän kokoelmissa on muun muassa Viron kolmanneksi vanhin keittokirja vuodelta 1864. Savikon keittokirjat ovat ensimmäistä kertaa näytillä perinteisessä keräilijöiden näyttelyssä, joka avattiin joulukuussa Pärnun nykytaiteen museossa. Mittavassa näyttelyssä voi tutustua keittokirjojen lisäksi pohjoiskorealaiseen taiteeseen kansanedustaja Marianne Mikon

kokoelmista ja virolaiseen taiteeseen Margus Punabin kokoelmista. Näyttelyn näyttävintä antia ovat Toomas Pihtin polkupyörät vuosilta 1850–1930. Lisäksi esillä on keraamisia ja lasisia hevosia, Pokémon-pehmoleluja, Muhun seinävaatteita, Kihnun lapasia, vanhoja valokuvia ja grafiikkaa. ■

Rakveren liikkuva joulukuusi 27.11. Rakveren kaupungin joulukuusesta on tullut jokavuotinen merkkitapaus. Tänä vuonna kuusi on hieman Eiffel-tornia muistuttava liikkuva taideteos. 13-metrisessä kuusessa pyörivät hammasrattaat.

Mistä löytää? Kerää, hoida, jaa -näyttely, 12.2.2017 asti, Esplanaadi 10, Pärnu.

Ulos sukset survaiskaa TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVA ANDREI CHERTKOV

Talvisäitä on hankala ennustaa,

mutta jos lunta ja kylmää riittää, talven ulkoiluriemuihin Virossa kyllä pääsee. Tallinnassa voi luistella Vanhassakaupungissa Harju-kadun tunnelmallisella luistelukentällä. Piritan urheilukeskuksessa sijaitseva luistelurata on kaupungin suurin. Kauempana keskustasta sijaitsevassa Nõmmen urheilukeskuksessa pääsee myös jäälle. Kaikissa kolmessa paikassa on luistinvuokraamot. Pulkkamäkeä etsivien kannattaa suunnata Tallinnan Laulukentälle, johon lumien tullen avataan talviurheilukeskus. Valaistut pulkkamäet ovat myös Piritan ja Nõmmen urheilukeskuksissa. Tartossa pulkkailemaan pääsee esimerkiksi Tähtveren vapaaajan keskuksessa. Pärnun paras mäki on Munamäen puistossa kaupungin keskustassa. Viron talvipääkaupungista Otepäältä löytyy tietenkin runsaasti talviurheilumahdollisuuksia. ■

Viron kuukausi

Ilvekselle poika 28.11. Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves ilmoitti, että perheeseen syntyi Hans Hendrik Ilves. Hans nimi periytyy presidentin isoisän veljeltä. Hans Rebane oli aikoinaan myös suurlähettiläänä Suomessa.

Kauniit kodit valittu 29.11. Tämän vuoden kaunein koti on Tallinnan Koplissa, TsaariVenäjän aikaisessa kerrostalossa ja vuoden piha Palamusella. Kilpailuun osallistui lähes 100 kotia ja pihaa.

Eduskunnan kalusteet Virosta Mistä löytää? Vanhankaupungin luistelurata, Harju 32, Tallinna. Karttakoodi Vanhakaupunki i1 Piritan urheilukeskus, Rummu tee 3, Tallinna. Nõmmen urheilukeskus, Külmallika 15a, Tallinna. Tähtveren vapaa-ajankeskus, Laulupeo pst. 25, Tartto. Munamäen puisto, Lõuna tn 1, Pärnu.

Hyviä pulkkamäkiä löytyy ympäri Viroa, jos vain säiden haltiat suovat.

30.11. Suomen eduskunnan remontoitavan siiven sisustuksen tarjouskilpailun voitti virolainen Kitman Thulema. Tarjouksen summa 219 241 euroa oli noin 70 000 euroa edullisempi kuin suomalaisen kilpailijan tarjous.

Saarenmaalle suuri kunta 1.12. Kuressaaren kaupunki ja 10 kuntaa liittyivät Saarenmaan kunnaksi. Vuoden 2018 alussa toimintansa aloittavassa kunnassa on 31 300 asukasta ja sen pinta-ala on 2 589 neliökilometriä.

Jääkarhulle pennut 2.12. Tallinnan eläintarhan Friida-jääkarhu poiki kaksi pentua, josta toinen, pienempi ei jaksanut elää kuin kuusi päivää. Alle puolikiloisina syntyville pennuille ensimmäiset viikot ovat hyvin kriittisiä, kerrotaan eläintarhasta.

Turisti rysässä TEKSTI SILJA HURSKAINEN, KUVA ANDREI CHERTKOV

Perinteinen joulunalusreissu Tallinnaan oli karjalohjalaisen Taina Lehtosen ja oululaisen Ulla Immosen ohjelmassa myös joulukuussa 2016. “Tämä on ainakin neljäs kerta”, selvitti Lehtonen naisten perinnettä, johon kuuluu aina, että Lehtonen hakee Immosen Helsinki-Vantaan lentokentältä, josta matka jatkuu yhdessä kohti etelää. Kampaajalla käynti on erottamaton osa Immosen joulumatkaa.

“Suomessa ei ole niin hyviä paikkoja kuin täällä. Täällä kampaajat vain osaavat leikata hiukset jotenkin paremmin”, Immonen kuvaili. Lehtosella puolestaan oli selkeät ostossuunnitelmat. “Kengät ja laukut ovat intohimo! Lapselle tietysti aina viedään jotakin.” Lehtosen ostoksiin kuului myös hieman epätavallisempi tuttavuus. “Auton perä on otettava täyteen tattaria”, hän selvitti. Tattarin

Elinikä alle EU:n keskiarvon Lehtonen vie kanoille, jotka nauttivat virolaisherkkua sen jälkeen, kun se on keitetty pehmeäksi. Naiset ovat matkustelleet Virossa 1990-luvulta alkaen. “Silloin Suomi näytti paremmalle kuin Viro. Nyt Viro on pal-

jon edellä Suomea”, naiset pohtivat. Viro kutsuu matkalaisia jatkossakin. Lehtonen suunnittelee jo kesäkuuta. “Odotetaan, että Rammstein tulee!” ■

3.12. EU-valtioiden naisten odotettu elinikä on 83,6 vuotta ja miehillä 78,1 vuotta. Virolaiset naiset jäävät siitä 1,7 vuotta ja miehet 5,7 vuotta. Vuodesta 1990 lähtien tilanne on parantunut Virossa hyvää tahtia, keskimääräinen elinikä on pidentynyt 7,5 vuotta.

The Baltic Guide FIN Tammikuu 2017  

Suomenkielinen The Baltic Guide -matkailulehti tutustuttaa suomalaisille Viroa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you