Page 1

de Medische Knipselkrant Een uitgave van Teva Nederland

NR 5 15 mei 2014

pagina 2

pagina 9

Koningsontbijt slecht voorbeeld

Maxima bij diplomauitreiking Erasmus MC

‘Stop jacht op zzp’ers in zorg’

Meer artsen met uitkering

DEN HAAG - Het kabinet maakt zelfstandigen in de langdurige zorg het werken onmogelijk. Het schiet door met het bestrijden van schijnconstructies. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, bleek eind vorige maand tijdens een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).

UTRECHT - Het aantal artsen met een werkloosheidsuitkering is de laatste jaren gestaag gestegen: van 187 in maart 2012 naar 327 in maart 2014.

Zzp’ers hebben een VAR-verklaring van de Belastingdienst nodig om als zelfstandigen te kunnen werken. Sinds enige tijd past de Belastingdienst de regels hiervoor strenger toe. Ze doet dat om constructies tegen te gaan waarbij een zorgverleningsbureau alle medewerkers ontslaat om ze vervolgens als schijnzelfstandige weer in te huren. De zzp’ers zijn dan eigenlijk verkapte werknemers voor wie sociale premies en dergelijke worden vermeden. Te ver Maar de Kamer vindt dat de ‘jacht op zzp’ers’ te ver gaat. Kamerleden trokken er al eerder over aan de bel. Het aanpakken van schijnzelfstandigheid moet niet ten koste gaan van zelfstandigen die gewoon hun werk doen, vinden ze.

Het kabinet maakt zelfstandigen in de langdurige zorg het werken onmogelijk, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Kort voor het debat schreven Asscher en Wiebes aan de Kamer dat er een proefproject komt waarin 1500 zzp’ers in de langdurige zorg zonder VAR-verklaring aan de slag kunnen. Ook laat het kabinet de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers nader onderzoeken. Maar de Kamer vindt die oplossing onvoldoende. Ze dringt aan op snel

Column René Stevelink Huisarts

De Makende Mens Wie kent niet de zeer herkenbare emotie om een zojuist gecrashte PC uit het raam te willen gooien? Apparatuur mag niet disfunctioneren, we verwachten dat alles het de komende tien jaar gewoon doet. Want wie kan er nog iets maken in onze verfijnde maatschappij? Waar is de handswerkman die van een stuk hout een stoel fabriceert?

Mens en techniek hebben een boeiende relatie. Het woord techniek vindt zijn oorsprong in het Griekse woord technè, dat kunst of vaardigheid betekent. Volgens de 16e eeuwse filosoof Francis Bacon had God de mens de opdracht gegeven altijd nieuwe vormen van techniek na te streven. De 20e eeuwse filosoof Martin Heidegger daarentegen stond erg kritisch tegenover de ontwikkeling van de moderne techniek. Hij wees vooral op de gevaren. In zijn

overleg met de sector over een structurele oplossing. Tot die er is, zouden zzp’ers met rust gelaten moeten worden. Noodzakelijk Staatssecretaris Wiebes sprak tegen dat het kabinet erop uit is ‘zzp’ers te pesten’, zoals onder anderen D66-Kamerlid Steven van

lezing ‘De vraag naar techniek’ uit 1955 legde hij uit hoe de moderne massaproductie ervoor zorgt dat de natuur zijn intrinsieke waarde verliest en gereduceerd wordt tot ‘voorraad’ waaruit geput kan worden voor productie. Zo worden rivieren energievoorraden, bossen houtvoorraden, oceanen visvoorraden, et cetera. De industriële producten zijn niet langer unieke producten die de traditionele ambachten voortbrachten, maar massaproducten die niet van elkaar te onderscheiden zijn (voor geïnteresseerden: zie Filosofie Magazine april 2014). We leven in een wereld vol techniek. Het omringt ons overal en uitloggen kan niet meer. Information is the new oil, informatie is

Weyenberg veronderstelde. Maar Wiebes onderstreept wel dat handhaving en controle van de regels noodzakelijk zijn. Het kabinet overlegt nog met brancheorganisatie ZZP Nederland of het mogelijk is zelfstandigen te laten samenwerken in coöperaties.

de nieuwe Haarlemmer olie, en dat geldt vooral voor marketeers. Hoe meer je weet over je klanten, hoe beter en persoonlijker je ze kunt aanspreken. En net als bij olie geldt: wie bij de bron zit, wordt schatrijk. Zoals Amazon, dat zo veel weet over ons koopgedrag dat het steeds nauwkeuriger kan voorspellen wel boek ik de volgende week ga kopen. Doordat wij nu altijd toegang hebben tot het internet, hoeven we steeds minder kennis paraat te hebben. Kennis verschuift steeds meer van de mens naar de techniek. Wikipedia is de bijbel voor alle kennis, niet het studieboek! Techniek wordt steeds alledaagser. Maar hoe meer zij aanwezig is, hoe meer ze verpakt is en aan

De specialisten, die stuk voor stuk lange en dure opleidingen hebben afgerond, vormen met 168 de grootste groep uitkeringstrekkers onder de artsen. Dat blijkt uit gegevens van het UWV waar Medisch Contact eind april over schreef. Het aantal van 168 ziekenhuisspecialisten met een uitkering is een stijging van 66 procent ten opzichte van twee jaar geleden. De vijf specialismen met het hoogste aantal artsen in de WW zijn interne geneeskunde (25), chirurgie (19), orthopedische chirurgie (19), gynaecologie (15) en kno (10). Meer mannen dan vrouwen krijgen een uitkering. Bij de werkloze ziekenhuisspecialisten is 60 procent vrouw, bij de huisartsen 70 procent en bij de basisartsen 80 procent. Medisch Contact plaatst de cijfers wel in perspectief: van de ruim 23.000 specialisten in Nederland hebben er nu 168 een uitkering. Dat is maar 0,7 procent. Het percentage werklozen in de hele Nederlandse beroepsbevolking ligt momenteel op 8,7 procent.

het zicht wordt onttrokken. Wie kan nog aan zijn eigen auto sleutelen? Een hoge uitzondering is mijn huidige arts-assistent in opleiding. M. brengt menig uur door met het sleutelen aan een Volvo Amazon van 1975. Originele onderdelen zijn nog steeds te verkrijgen! Wanneer ik de motorkap van mijn gloednieuwe Volvo V60 hybrid plug in open, dan slaat mij de schrik om het hart…. Twee menstypen gaan zich de komende tijd onverbiddelijk openbaren: de homo faber perfectus, de mens die wat kan (een minderheid vrees ik) en de homo faber incompetentus, de grote groep losers. Het is aan u bij wie u zich thuis voelt!


2

de Medische Knipselkrant

Knipsels

Koningsontbijt slecht voorbeeld

Knipsels

Miljoenen gezocht voor zorgpersoneel

Wat komt in Oldenkotte?

Tubantia

Tubantia

ENSCHEDE - De oostelijke werkgevers in de zorgsector gaan op zoek naar miljoenen euro’s extra geld waarmee personeel kan worden opgeleid voor ander werk of begeleid kan worden naar een andere baan.

REKKEN - Wat is haalbaar als het gaat om het toekomstig gebruik van het complex van tbs-kliniek Oldenkotte? Forensisch Psychiatrisch Centrum Oldenkotte hield een ‘inspiratieavond’ om hierover te brainstormen.

De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WGV) heeft 1,2 miljoen euro gekregen voor 1.285 scholingstrajecten in de Achterhoek en 2,5 miljoen euro voor 2.575 van deze trajecten in Twente. In de oorspronkelijke plannen voor de Achterhoek en Twente waren eind vorig jaar volgens WGV-directeur Gerard Nederpelt veel hogere bedragen aangevraagd, maar daarvoor blijkt nu de rijkspot te klein. WGV kijkt of ze een beroep kan doen op andere fondsen, zoals het Europese ESF. Hoewel de wensenlijst voor deze regio al flink is teruggeschroefd, van 14,5 naar ruim 10 miljoen euro, moet er dus nog veel geld worden gezocht. De zorgsector kent grote arbeidsmarktproblemen als gevolg van bezuinigingen en decentralisaties.

Ruim zestig ambtenaren, vastgoedexperts, kunstenaars, buurtbewoners, personeelsleden en ondernemers kwamen bijeen om met plattegronden en luchtfoto’s op tafel gemiddeld elk twee suggesties te doen van doelen waarvoor het complex mogelijk te gebruiken is. Een greep uit de gedane suggesties: boerenbelevingscentrum, sprookjeskasteel, biologische kwekerij, hippisch centrum, trainingscentrum voor veiligheidsdiensten, passieplek, time-outhuis, Papendal voor gehandicapte sporters, cybercentrum voor hackers en een survivalpark. Eerder is al gesuggereerd binnen de hekken hennep voor medicinaal gebruik te kweken. Formeel sluit de kliniek 1 januari 2015, omdat staatssecretaris Fred Teeven enkele tbs-klinieken opheft. Inmiddels hebben veel tbs-patiënten en personeelsleden van ‘Oldenkotte’ de kliniek verlaten. Zo’n 130 medewerkers houden werk in de forensische zorg, maar op een andere locatie.

Prijs in de zorg

Koning Willem-Alexander aan het ontbijt voorafgaand aan de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens.

DEN HAAG - Het Koningsontbijt, dat op veel basisscholen werd geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen, geeft kinderen het slechte voorbeeld. Bij het ontbijt zaten ongezonde producten als hagelslag en pindakaas. “Het is de bedoeling dat de kinderen een gezonde sportdag hebben, maar ’s ochtends krijgen ze eten voorgeschoteld dat vol zit met suiker”, zegt Felix Cohen,

directeur van het Voedingscentrum. Ook consumentenorganisatie foodwatch was niet te spreken over het Koningsontbijt, gesponsord door supermarktketen Jumbo. “Voedingsbedrijven komen op deze manier de scholen binnen. Ze hebben totaal andere belangen dan educatie, ze willen gewoon reclame maken voor hun producten”, aldus foodwatch. Het Voedingscentrum heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen meerdere gesprekken gehad met Jumbo over het ontbijt, en de

AD/De Dordtenaar DORDRECHT - Verpleegkundig specialist Netty de Graaf van het Albert Schweitzer ziekenhuis is winnaar van het Gouden Idee. De Papendrechtse heeft een zakkaartje bedacht dat mensen bij zich kunnen dragen die het risico lopen op grote benauwdheid en verstikking. Door het instructiekaartje bij zich te dragen kunnen COPD-patiënten en hun mantelzorgers rustig kijken wat ze moeten doen om de controle terug te krijgen. De prijs bestaat hieruit dat medisch bedrijf GSK het kaartje daadwerkelijk gaat maken.

Milde griepepidemie in Nederland

Colofon 15 mei, nummer 5 jaargang 25. De Medische Knipselkrant verschijnt vierwekelijks en is een uitgave van Teva Nederland. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt. © 2014 ANP Het copyright op de foto’s en nieuwsberichten berust bij het ANP tenzij anders vermeld.

UTRECHT - Eind april was er een milde griepepidemie in Nederland, blijkt uit cijfers van het NIVEL. Vooral jonge kinderen, tussen 0 en 4 jaar, hadden last van griepverschijnselen. Het is de tweede epidemie van dit jaar. Eerder leek er heel weinig griep voor te komen, maar het gezondheidsinstituut corrigeerde de cijfers eind april. Er is sprake van een griepepidemie als er twee weken achter elkaar meer dan 51 patiënten zijn per 100.000 inwoners. Vorig jaar

was er een flinke griepgolf, maar dit jaar valt het heel erg mee. Dat heeft waarschijnlijk met de milde winter te maken. Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen in het hele land.

keten zelfs afgeraden om het op deze manier te doen. Jumbo zegt in een reactie het jammer te vinden dat het Voedingscentrum en foodwatch “deze feestelijke dag aangrijpen om hun punt te maken”. Volgens de supermarktketen is gekozen voor een gevarieerde balans tussen gezonde ontbijtproducten en producten die passen bij een lekker en feestelijk ontbijt. Aan de Koningsspelen en het Koningsontbijt deden ongeveer 1,3 miljoen kinderen op 5400 basisscholen mee.


3

de Medische Knipselkrant

Social Media

FNV wil asbestregister

Knipsels Gevecht om overleden moeder

Baby’s leven ongezond

Tubantia

Behalve jongeren en volwassenen blijken ook baby’s en peuters te weinig lichaamsbeweging te krijgen en bevat hun voeding te veel calorieën. Werkgevers zouden moeten bijhouden waar en wanneer hun personeel met asbest werkt, vindt de FNV.

“Ik ben het hier wel met hun eens. Persoonlijk ben ik als de dood dat we hier Amerikaanse obesitaspercentages krijgen”, reageerde een vrouw. Een man schreef: “De artsen van Jeugdgezondheidszorg Nederland willen dat jeugdzorg en consultatiebureaus hier op gaan letten. Blijft vreemd dat dit nog steeds aan ouders verteld moet worden.”

ik.” Een vrouw voegde er aan toe: “Jammer genoeg krijgt onafhankelijke voorlichting niet de ruimte die het zou moeten hebben. Nu is het één grote reclamecampagne van grote bedrijven waar ouders constant in worden meegenomen, met als enig doel winst boeken.”

Volgens velen is er te veel foute baby- en peutervoeding op de markt. “Ik snap niet wat al die extra troep voor kinderen in de schappen doet: pyjamapapjes, speciale koekjes voor baby’s e.d. Voor ouders lijkt het allemaal heel functioneel en handig maar als je dan toch de ingrediënten leest…”, schreef een man. Een ander: “Veel ouders weten gewoon niet goed wat een goede keuze is. Dus voorlichting is wel erg belangrijk denk

Een oplossing: “In plaats van die vieze potjes kun je het eten ook zelf maken, pannetje vol, prakken en hup de vriezer in, kleine moeite groot plezier.” Een ander constateerde: “Zodra een kind begint te jammeren, krijgt het een koekje. Dus als ‘ie zin in wat lekkers heeft zet ‘ie even een zielig huiltje op. Ouders stoppen kinderen van alles toe. Ja ouders, vader moeder worden is een gunst, ouders zijn een hele kunst.”

WOERDEN - Werkgevers zouden moeten bijhouden waar en wanneer hun personeel met asbest werkt. Door die gegevens in een databank op te slaan, is het voor slachtoffers een stuk makkelijker om te bewijzen dat ze ziek zijn geworden door de kankerverwekkende stof. Dat vindt vakcentrale FNV. “In Nederland overlijden per jaar 900 mensen aan asbestziekten, terwijl de stof al sinds de jaren ‘90 verboden is”, aldus vicevoorzitter Ruud Kuin. Werknemers merken vaak pas na 30 of 40 jaar dat ze ziek zijn geworden. Het is volgens de FNV dan vaak lastig te bewijzen waar en met wie ze hebben gewerkt en of dat wel veilig gebeurde. Maar ook de bedrijven die met asbest werken, hebben profijt van een register. Kennis over het verwijderen van asbest kan zo worden gedeeld. “Als in het register te vinden is

uit wat voor soort gebouwen welk type asbest is verwijderd en hoe dat is gedaan, dan kan dat bij een soortgelijke toekomstige klus van pas komen.” Eind april was Workers Memorial Day, een gedenkdag voor mensen die tijdens hun werk zijn overleden door ongevallen of zijn gestorven aan een werkgerelateerde ziekte. Medewerkers van sloop- en saneringsbedrijven en brandweerlieden komen beroepshalve geregeld in aanraking met asbest dat nog in veel gebouwen is verwerkt.

In therapie bij het Rijksmuseum AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam doet de komende maanden niet onder voor de praktijk van een psychiater. Bezoekers kunnen er letterlijk in therapie. De Britse schrijvers en filosofen Alain de Botton en John Armstrong proberen bezoekers te laten zien wat voor effect kunst op hun leven kan hebben.

ZWOLLE - De rechtbank in Zwolle heeft een verzoek van een weduwnaar en diens zoon afgewezen om obductie te mogen laten verrichten op het stoffelijk overschot van de 62-jarige vrouw uit Tubbergen die op 22 april bij een verkeersongeval op de N343 tussen Weerselo en Fleringen om het leven is gekomen. Vader en zoon geloven niet in een zelfmoord. Voorafgaande aan de zitting zei de weduwnaar dat zijn ex-vrouw zeer goed auto kon rijden. Vader en zoon spanden een spoedkortgeding aan omdat de dochter van de overledene niet wilde meewerken aan verder onderzoek op het lichaam. In haar testament heeft de 62-jarige haar dochter aangewezen als enige erfgenaam en als executeur testamentair. Ziekenhuis ZGT in Almelo zou alleen obductie kunnen doen met haar instemming. De beide mannen, die in Ootmarsum wonen, willen obductie om meer te weten te komen over de doodsoorzaak. Zij denken daarbij aan trombose, beroerte, een hersentumor of een aandoening van de darmen. Ze willen ook een DNA-profiel laten maken vanwege de mogelijkheid van een erfelijke aandoening.

Huisarts mocht niet zelf snijden Dagblad van het Noorden GRONINGEN - Het medisch tuchtcollege in Groningen heeft een klacht tegen een huisarts uit Zuidlaren gegrond verklaard maar hem geen straf opgelegd.

Ze hebben hun gedachten laten gaan over zo’n 150 schilderijen, beelden en andere objecten. Ook becommentariëren ze 40 prenten uit het Prentenkabinet. In het bijschrift vertellen ze wat het betreffende kunstwerk kan betekenen voor persoonlijke kwesties als relatieproblemen, liefde, stress op het werk en ziekte.

De Britse schrijvers/filosofen Alain de Botton en John Armstrong proberen bezoekers te laten zien wat voor effect kunst op hun leven kan hebben.

Nieuw licht “Een museum is geen bibliotheek waar alles netjes op jaartal geordend moet staan, maar een psychiatrisch instituut”, zei De Botton. “De functie van kunst is om mensen door het leven te helpen.” Zelfs de oude Grieken deden dat al met hun kunst, vertelde de populaire schrijver. De filosofen willen met hun ‘filo-

sofische graffiti’ een nieuw licht wer pen op kunst wer ken, en dat bezoekers op een bijschrift meer lezen dan alleen het jaartal en de maker. Zo gaan ze bij de Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent in op de taak van kleding. “De juiste garderobe helpt ons een iets betere versie van onszelf te worden.” Bij Rembrandts Nacht wacht vergelijken ze de

‘kameraden’ op het doek met de drommen bezoekers die er dagelijks naar kijken. “Er is één verschil: jouw menigte is anoniem en er kan niets goeds uit voortkomen.” De bijschriften zijn in de vorm van grote, gele Post-it-velletjes bij de objecten geplakt. Maar de Britten hebben ze ook op andere plekken achtergelaten, zoals in de museumwinkel en op het dak van het

gebouw. “Rembrandtzorg, noemen we het”, grapte directeur Wim Pijbes. “Het museum heeft een genezende werking. We vragen daarom aan de minister van OCW de subsidie aan ons stop te zetten. We horen meer thuis in de basisverzekering.” De notitievelletjes blijven hangen tot 7 september.

De man probeerde zelf een anticonceptie-staafje uit de arm van een 25-jarige patiënte te halen. Hij had haar naar het ziekenhuis moeten sturen toen het niet lukte het staafje te vinden. De patiënte vroeg hem het toch zelf te doen omdat ze in het ziekenhuis 350 euro eigen risico kwijt zou zijn. Toen het verwijderen mislukte en ze alsnog naar het ziekenhuis moest, vroeg ze de 350 euro terug van de huisarts. Volgens het tuchtcollege onterecht; ze heeft geen recht op teruggaaf van het geld omdat dat nu eenmaal niet in de wet geregeld is. Het tuchtcollege geeft de arts geen straf omdat hij zijn patiënte alleen maar wilde helpen en omdat hij later erkende dat hij het niet zelf had moeten doen.


4

de Medische Knipselkrant

Politiek

Kerry: te veel overbevissing

Nipte steun voor elektronische enkelband

De PvdA is positief over het voorstel en heeft er vertrouwen in dat de invoering van een enkelband bijdraagt aan de resocialisatie, zodat de kans kleiner wordt dat een ex-gedetineerde opnieuw in de fout gaat. De VVD liet weten ‘schoorvoetend’ akkoord te gaan. De liberalen willen het nieuwe systeem een kans geven omdat er nu te veel mensen na hun straf weer een misdrijf plegen. “Driekwart van hen pleegt binnen 10 jaar weer een misdrijf”, aldus VVD’er Ard van der Steur. Dat bleek tijdens de tweede termijn van de behandeling van het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Het is nog de vraag of de Eerste Kamer zich ook in het voorstel kan vinden. De coalitie heeft daar geen meerderheid. De PVV en CDA zijn in ieder geval tegen het wetsvoorstel en stellen dat het Teeven louter te doen is om een bezuiniging van 16 miljoen euro. Ook de andere partijen zijn daar kritisch over. D66, ChristenUnie en SGP zijn op zich niet tegen het plan, maar willen dat verbeteringen worden doorgevoerd. De SP en GroenLinks willen ook eerst afwachten wat Teeven vindt van voorgestelde wijzigingen.

‘De Buurtzuster’ groeit Dagblad van het Noorden RODEN - Thuiszorg De Buurtzuster, in januari 2013 als eenmansorganisatie opgericht door Mariëtte Brouwer uit Alteveer bij Roden, groeit als kool. Vorige week opende zij een kantoor, omdat haar bedrijf inmiddels dertig medewerkers telt. En het einde van de groei is nog niet in zicht, zegt Brouwer.

De oppositie was nog niet overtuigd van het nut van een enkelband.

DEN HAAG - De coalitiepartijen VVD en PvdA schaarden zich eind april vooralsnog als enige achter de plannen om gedetineerden in de tweede helft van hun straf met een elektronische enkelband naar huis te laten gaan. De oppositie was nog niet overtuigd, of ronduit tegen.

Knipsels

DEN HAAG - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een videoboodschap op de ‘oceanentop’, eind april in Den Haag, gewaarschuwd voor overbevissing in de oceanen. “Vandaag de dag is te veel geld op zoek naar veel te weinig vis”, zei Kerry. “Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord. Maar feit is dat bijna een derde van de visvoorraad overbevist is.” Op de rest van de vis wordt maximaal gevangen, aldus Kerry. “Dat is de definitie van niet-duurzaam.” Meer dan 500 specialisten en bestuurders uit 80 landen werkten tijdens de Global Oceans Actions Summit 2014 aan een actieagenda voor gezondere oceanen en meer voedselzekerheid.

Holistische vroedvrouw mag weer werken DEN HAAG - Vroedvrouw Laura van Deth mag weer aan het werk. Vorig jaar oordeelde het Regionaal Tuchtcollege dat ze nooit meer als vroedvrouw mocht werken omdat er zaken fout waren gegaan bij door haar begeleide thuisbevallingen. Het Centraal Tuchtcollege haalde daar eind april in hoger beroep een streep door. Het college zei geen redenen te zien waarom ze niet weer als alternatief genezer aan het werk zou mogen. Deze uitspraak werd met gejuich ontvangen door Van Deth en haar familieleden en vrienden die ook bij de uitspraak aanwezig waren. Sinds het vonnis vorig jaar zat zij zonder werk thuis. Conflict De holistische vroedvrouw begeleidde vrouwen thuis bij hun bevalling, ondanks het verhoogde risico en ondanks waarschuwingen van het ziekenhuis of gynaecologen. Het ging om tweelingen of stuitliggingen, bevallingen die normaal gesproken in het ziekenhuis moeten gebeuren. Maar deze vrouwen hadden een conflict met het zie-

kenhuis, of geen vertrouwen in de gynaecoloog. “Ik was de laatste in de rij voor deze vrouwen. Anders waren ze zonder begeleiding gaan bevallen. Wat had ik moeten doen?”, zei Van Deth eerder tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. De Inspectie vond dat Van Deth over de hele linie van haar professie tekortschoot. “De wens van een patiënt mag nooit een reden zijn om onverant woorde zorg te leveren en dat is precies wat mevrouw Van Deth heeft gedaan.” De uitspraak is overigens een tussenvonnis, omdat het Centraal Tuchtcollege niet binnen de gebruikelijke termijn tot een vonnis kon komen. Wanneer het eindvonnis volgt, is nog niet bekend.

“Ik had dringend een plek nodig waar ik cliënten kan ontvangen en waar alle personeelsleden terechtkunnen voor onder meer overleg en scholing. Daarvoor had ik maandelijks per vergadering tien collega’s bij mij thuis aan de keukentafel zitten. Dat was geen wenselijke situatie meer.” Na een aarzelend begin kwam De Buurtzuster vorig jaar mei in een stroomversnelling terecht. Het aantal cliënten nam sterk toe. Sindsdien groeit de thuiszorgorganisatie, die zich richt op kleinschaligheid en laagdrempeligheid, gestaag door. “Zo lang ik blijf werken met teams van tien medewerkers kan het ook kleinschalig en overzichtelijk blijven”, denkt Brouwer. Inmiddels heeft De Buurtzuster ook een contract gesloten met het Martini Ziekenhuis in Groningen om de verpleegzorg voor haar rekening te nemen, wanneer patiënten daar worden ontslagen.


5

de Medische Knipselkrant

Knipsels

5 vragen aan Sylvia Buis Sylvia Buis, huisarts in Rotterdam, is in april benoemd tot voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA).

Is dit een eer voor u? Ja, ik vind het een grote eer om voorzitter te zijn van een vereniging met zo veel hoogopgeleide vrouwen. Ik hoop de VNVA intern en extern zichtbaarder te maken en nieuwe initiatieven te ontplooien. Wat doet de VNVA? De VNVA bestaat inmiddels tachtig jaar en komt op voor de positie van vrouwelijke artsen en de vrouwelijke patiënt. Dat blijft nodig, zelfs nu de feminisering in de artsenwereld doorzet. De vereniging telt 1700 leden en ereleden. Onder hen zijn dr. Betty Meyboom-De Jong, de eerste vrouwelijke hoogleraar Huisartsgeneeskunde en tevens eerste vrouwelijke hoogleraar van de medische faculteit Groningen, en prof. Toine Lagro- Janssen, hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen aan RadboudUMC Nijmegen. Wat zijn de doelen en speerpunten? De VNVA wil vrouwelijk talent en

de diversiteit op allerlei medische en bestuurlijke posities bevorderen. Het gaat niet alleen om de aantallen. Werksfeer en werkprestaties worden vaak beter als er voldoende diversiteit op de werkvloer is, op alle niveaus. Speciale aandacht verdienen de werkloosheid onder jonge specialisten en vrouwen in het bijzonder, en de relatief hogere uitval onder vrouwelijke artsen. Zij kampen vaker met burnoutklachten en hebben vaker te maken met dubbele zorgtaken. De balans tussen werk en privé blijft een aandachtspunt, overigens ook voor mannen. De VNVA biedt een netwerk voor vrouwelijke artsen, ongeacht het specialisme, en er zijn trainingen in persoonlijke ontwikkeling en management. De laatste tijd zijn we ook intensiever gaan samenwerken met andere vrouwennetwerken en we schuwen mannen natuurlijk niet. Samen met de KNMG is het meldpunt seksuele intimidatie van coassistenten opgericht. Een ander belangrijk speerpunt is het verbeteren van de zorg voor vrouwen, zoals het bevorde-

ren van seksespecifieke zorg, vanuit de wetenschap dat er veel verschillen zijn in ziektemechanismen en behandeling tussen mannen en vrouwen. U bent behalve huisarts ook docent aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hoe is het daar gesteld met de positie van vrouwen? Weekblad Intermediair heeft het Erasmus MC begin april uitgeroepen tot beste academisch ziekenhuis voor vrouwen die carrière willen maken. Het weekblad roemt met name het diversiteitbeleid van het Erasmus MC. Dit beleid houdt in dat het binnenhalen, begeleiden en scholen van vrouwen goed is geregeld. Bijna de helft van de medische specialisten in het Erasmus MC is vrouw. Dat is meer dan bij andere UMC’s, maar het percentage vrouwelijke hoogleraren ligt nog wel een stuk lager. De aandacht op alle universiteiten om meer vrouwen aan de top te krijgen is overigens mede in gang gezet door een groep actieve VNVA-leden.

Wat heeft u al gedaan voor de VNVA en wat hoopt u te kunnen bereiken? Binnen de VNVA heb ik in de loop der jaren in commissies gezeten en ik ben lang redactielid geweest. Ik heb het altijd als een stimulerend netwerk ervaren. Ik ben zelf vooral een generalist, heb naast mijn studie geneeskunde filosofie en ethiek gestudeerd en public health, en werk nu als huisarts en docent. Als voorzitter wil ik graag samen met de hele vereniging de krachten intern en extern bundelen. We willen een vereniging zijn waarbinnen je individueel iets kunt halen en brengen, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en netwerken. Maar we willen ook een bijdrage leveren aan het versterken van de positie van vrouwelijke artsen in het algemeen. Uit een onderzoek onder leden en niet-leden bleek dat deze doelstellingen nog steeds als belangrijk worden gezien.

Groen licht voor overdracht zorgtaken

Celstraf voor oplichten zorghuis AD/De Dordtenaar ZOETERMEER - De Haagse rechtbank heeft de 62-jarige ondernemer Francis V. uit Zoetermeer veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor omvangrijke zorgfraude. V. lichtte zorginstellingen op met nepfacturen voor maaltijden die in werkelijkheid nooit werden geleverd. Met de fraude zou een bedrag van 1,4 miljoen euro gemoeid zijn. V. kocht bij de zorginstellingen medewerkers om, zodat ze voor hem spooknota’s invoerden in de administratie. De voedselleverancier kreeg op een speciale bankrekening grote bedragen gestort voor de niet geleverde maaltijden. Van dat geld betaalde hij de omgekochte medewerkers. Bovendien gebruikte hij het voor luxe-uitgaven, zoals de aanschaf van Porsche’s. Het Rijnland Ziekenhuis uit Leiderdorp werd het zwaarst getroffen door de zorgfraude. Het raakte meer dan een half miljoen euro kwijt. Daardoor pakte een reorganisatie in 2009 ingrijpender uit dan nodig. De rechtbank veroordeelt Francis V. ook voor belastingzwendel en illegaal wapenbezit.

Applaus voor nuchtere doeners Noordhollands Dagblad

DEN HAAG - Het kabinet heeft eind april groen licht gekregen om per 1 januari 2015 meer zorgtaken over te dragen aan de gemeenten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde erin toe dat de dagbesteding en begeleiding voor thuiswonende ouderen en gehandicapten de verantwoordelijkheid worden van de gemeente. De overdracht gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp die de gemeenten al regelen. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, de Groep Bontes/ Van Klaveren en de eenmansfractie Van Vliet gingen akkoord met het wetsvoorstel dat de verandering mogelijk maakt. De SP, het CDA, de PVV, GroenLinks, de Partij voor de dieren en 50PLUS vinden het te snel gaan en stemden tegen. Meer beschikbaar Door eerder aangekondigde kortingen van ruim 3 miljard euro op de langdurige zorg wat te verzachten, verzekerde het kabinet zich van de steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. In 2015 is er voor de gemeenten daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar

WOGNUM - Ze hebben hun goede werk altijd in stilte gedaan. Eindelijk stonden ze eens in het middelpunt en klonk er een welverdiend applaus, voor Nel Ros (80) uit Abbekerk, Sjaak Schaminée (72) uit Wervershoof en Hans Heidinga (78) uit Oostwoud.

dan eerder. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wees er eerder op dat er in 2017 nog steeds net zoveel geld naar deze zorg gaat als nu. Het roer gaat volgens de bewindsman niet om omdat de langdurige zorg nu zo slecht is geregeld. “Integendeel, ik ben er trots op. Maar om de zorg ook in de toekomst zo goed te houden, moet er wat gebeuren.” Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV, reageert: “Deze megabezuiniging van 3 miljard euro is vragen om ellende.” Volgens de vakbond staan door de kabinetsplannen meer dan 100.000 banen op de tocht. “Verzorgingshuizen gaan massaal dicht. Het kabinet zegt dat mensen langer thuis moeten wonen. Maar hoe kan dat, als de zorg thuis niet op orde is? Wij blijven ons verzetten tegen deze plannen.”

Staatssecretaris Van Rijn tijdens het debat.

Taken erbij Voor de zomer moeten de plannen nog in de Eerste Kamer worden behandeld. Het kabinet hevelt niet alleen de dagbesteding en begeleiding over naar de gemeenten, ook de zorgverzekeraars krijgen er taken bij, bijvoorbeeld de wijkverpleging. In

de Wet langdurige zorg (Wlz), die de volksverzekering AWBZ gaat vervangen, wordt verder geregeld dat mensen die echt niet meer thuis kunnen wonen terechtkunnen in een zorginstelling. Deze laatste wet is onlangs naar de Kamer gestuurd.

Alle drie zijn ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Nel heeft was jarenlang mantelzorger voor haar zus Toos, die in december overleed. Ze organiseert al sinds 1970 uitjes voor ouderen, is actief bij de Sint Lambertusparochie in De Weere en haalt en brengt dorpsgenoten naar het ziekenhuis. Sjaak Schaminée is actief bij de katholieke kerk en zit in het bestuur van de ouderenbond KBO. Hans Heidinga is al bijna 25 jaar conducteur bij de Stoomtram Hoorn Medemblik en hij was 27 jaar chauffeur van de buurtbus. Hij is een steunpilaar voor de plaatselijke PvdA en ouderling van de PKNkerk en hield 20 jaar de tuintjes van ouderen in zijn dorp bij.


6

de Medische Knipselkrant

Politiek

PvdA en CDA: leerplicht naar 21

Meeste vertrouwen in brandweer

Doorbraak in bestrijding chronische pijn

DEN HAAG - Jongeren zonder diploma moeten verplicht tot hun 21e naar school. PvdA en het CDA hebben daarvoor samen een initiatiefwet geschreven, zo bevestigde het CDA-Kamerlid Michel Rog, die het voorstel schreef met Tanja Jadnanansing (PvdA), eind april een bericht in het AD. De leerplicht loopt nu tot 18 jaar. CDA en PvdA willen met hun plan het voortijdig schoolverlaten onder jongeren fors terugdringen. Het wetsvoorstel geeft gemeenten de mogelijkheid om jongeren die niet minimaal een mbo-2, havo- of vwo-diploma hebben, terug naar de schoolbanken te sturen. Rog zegt: “Met dit wetsvoorstel kunnen we gericht 20.000 jongeren een perspectief bieden. Zij hebben op dit moment geen werk en volgen geen opleiding. In de praktijk blijkt dat juist deze groep een onzekere toekomst tegemoet gaat, en vaak in het criminele circuit verdwijnt. In samenwerking met de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge hebben we een wet opgesteld die gemeenten alle nodige instrumenten geeft dit probleem in de kiem te smoren, de jongeren uit de bijstand te houden en hen een zinnig doel te geven.”

Brandweerlieden genieten het meeste vertrouwen van de bevolking, gevolgd door verpleegkundigen, artsen en leraren.

UTRECHT - Brandweer-lieden, verpleegkundigen, artsen en leraren genieten het meeste vertrouwen van de bevolking. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van GfK Verein naar het vertrouwen in beroepsgroepen. Politici worden wereldwijd het minst vertrouwd. In het onderzoek werden 30 beroepen onderzocht waarmee mensen direct of indirect in aanraking kunnen komen. Ook in Nederland staan brandweerlieden boven aan de lijst (96%), gevolgd door paramedici (95%) en verpleegkundigen (94%). Beroepen in de gezondheidszorg eindigen vaak hoog. Alleen piloten (92%) en leerkrachten (89%) eindigen boven apothekers en artsen (beide 88%). Politieagenten scoren in Nederland ook relatief goed met 82%. Slechts vijf beroeps-

groepen worden door minder dan de helft van de Nederlanders vertrouwd. Geestelijken eindigen op een vertrouwenscore van 45%, maar gezien het aandeel Nederlanders zonder religieuze overtuiging (42%) is dit geen verrassing. Andere beroepsgroepen die laag scoren zijn reclamespecialisten (44%), bankiers (36%) en verzekeringsagenten (32%). Politici eindigen met 29% onderaan de Nederlandse lijst. Die score is ten opzichte van andere landen nog relatief hoog.

Risico’s veiligheid asielzoekers in centra DEN HAAG - Uitgeproce-deerde asielzoekers in opvangen detentiecentra lopen soms risico’s waarbij ze lichamelijke of geestelijke schade kunnen oplopen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat asielzoekers in deze centra strucutreel in onveiligheid verkeren. Dit bleek eind april uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad adviseert staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maatregelen te nemen om de risico’s voor vreemdelingen te beperken. Het onderzoek richtte zich op mogelijke risico’s voor vreemdelingen om te overlijden of blijvende gezondheidsschade op te lopen, doordat ze geen of geen passende medische zorg krijgen. Verder is onderzocht of er bij vreemdelingen psychische problemen ontstaan of verergeren door gebeurtenissen of omstandigheden in de centra, die in uitzonderlijke gevallen kunnen

Wetenschap

leiden tot zelfmoord of het verwonden van zichzelf. Ondergeschikt Aanleiding voor de analyse was het overlijden van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov vorig jaar in het detentiecentrum Rotterdam. De betrokken medewerkers zijn zich bewust van de risico’s en proberen die in te dammen. “In de praktijk lukt dat niet altijd”, stelt de raad vast. Ze moeten niet alleen rekening houden met de veiligheid van de vreemdeling. “Hun eigen veiligheid, de snelheid van de asielprocedure en de kosten spelen eveneens een rol. De veiligheid van de vreemdelingen kan dan ondergeschikt raken.” Teeven reageert: “Ik ben blij dat de onderzoeksraad constateert dat de veiligheid over het algemeen goed is. Maar er zijn nog verbeteringen te maken. Die zijn deels al in gang gezet het afgelopen jaar.” VluchtelingenWerk ziet nog duidelijk tekortkomingen in de asielprocedure. “De focus op snelheid

Medisch Spectrum Twente heeft met een volledig nieuwe methode spectaculaire resultaten bereikt in de behandeling van chronische zenuwpijn.

ENSCHEDE - Neurochirurg Mathieu Lenders van Medisch Spectrum Twente (MST) heeft met een volledig nieuwe methode spectaculaire resultaten bereikt in de behandeling van chronische zenuwpijn. Door een combinatie van bestaande en een nieuwe methode van neurostimulatie (burst-stimulatie) is chronische zenuwpijn beter te behandelen. Twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft chronisch pijn, met name rugpijn. Lenders: “Daarom zijn wij verheugd dat wij met deze nieuwe methode deze grote groep mensen effectiever van hun pijn te kunnen verlossen. Dit is echt een doorbraak.” De bestaande neurostimulatie en de nieuwe burst-stimulatie maken gebruik van een geïmplementeerd pacemaker die via dunne draadjes signalen aan de ruggenmerg geeft. Traditioneel worden deze signalen gebruikt om de pijnsignalen op weg naar de hersenen te maskeren met een tintelend gevoel, waardoor de gevoeligheid van de pijn vermindert. Deze methode kent echter een grote

variatie in resultaten. Er ontstaat geen afdoende verlichting, er treedt gewenning op en het tintelende gevoel kan oncomfortabel zijn. Burst-stimulatie is ontwikkeld door prof. dr. De Ridder (Universiteit van Antwerpen). Hierbij wordt periodiek een signaal naar de hersenen gestuurd en de tintelingen zijn nauwelijks voelbaar. Lenders heeft de methode uitvoerig getest bij patiënten in Nederland. Recent is een burst-stimulator op de markt gekomen. Pijnbestrijding kan met een combinatie van burst-stimulatie en traditionele neurostimulatie nu per patiënt op maat plaatsvinden.

Bevolkingsgroei in steden Uitgeprocedeerde asielzoekers in opvang- en detentiecentra lopen soms risico’s op lichamelijke of geestelijke schade.

maakt dat er een reëel risico is op verkeerde beslissingen”, zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland. D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw vindt dat nog sprake is van een structureel probleem. “Het is zorgwekkend dat medewerkers belangen moeten afwegen die op gespannen voet met elkaar staan.”

DEN HAAG - De bevolking van Nederland groeide vorig jaar met 50.000 inwoners en die wonen bijna allemaal in de 30 grootste gemeenten. Er wonen nu ruim 16,8 miljoen mensen in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeiden de vier grote steden in 2013 met 23.000 inwoners. De grote g e m e e n te n gro e i e n d o o rd a t juist daar meer kinderen worden geboren. Bijna driekwart van de bevolkingsgroei sinds 2009 kwam dan ook op het conto van de 30 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. In de rest van Nederland daalt

het aantal geboortes en trokken mensen weg naar de grote steden. Er zijn sinds 2009 vijf nieuwe g e m e e n te n b i j g e ko m e n m e t meer dan 100.000 mensen: Delft, Leeuwarden, Venlo, Alphen aan den Rijn en Westland. Alphen aan den Rijn is vooral gegroeid door de samenvoeging met Boskoop en Rijnwoude. Amsterdam is de grootste gemeente van Nederland met ruim 800.000 inwoners.


de Medische Knipselkrant

7

Zorg in beeld

Maxima bij diploma-uitreiking in het Erasmus MC Koningin Maxima was eind april aanwezig bij de diploma-uitreiking in het Erasmus MC, vanwege het duizendste taaltraject. De schoonmakers van het ziekenhuis namen deel aan dit initiatief van de schoonmaaksector, om buitenlandse werknemers de Nederlandse taal te leren.


8

de Medische Knipselkrant

Lifestyle

Ontevreden burger actief voor samenleving

Zonne-energie steeds populairder

DEN HAAG - We wekken in Nederland steeds meer zonne-energie op. De hoeveelheid zonvermogen die particulieren en bedrijven genereren is binnen een jaar bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Gezamenlijke energiebeheerders registreren hoeveel vermogen wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Begin april stond de teller op 651 megawatt. Dat staat gelijk aan 162.422 zonnepaneelinstallaties. In juli 2013 lag het totale geregistreerde vermogen nog op 347 megawatt. Volgens de brancheorganisatie is de toename te danken aan collectieve projecten die zonneenergie promoten. Die moedigen mensen steeds vaker aan om te investeren in duurzame energie

via bijvoorbeeld zonnepanelen. De cijfers laten zien dat de meeste duurzame energie uit het oosten en zuidoosten van het land komt, met Salland aan kop. “Waarschijnlijk omdat in het oosten grotere energieprojecten worden gestart”, verklaart de woordvoerder. Zo worden oude daken waar asbest wordt verwijderd meteen voorzien van zonnepanelen en maken veel boerenbedrijven gebruik van de duurzame energiemogelijkheden.

Fietspad te smal voor alle soorten fietsen UTRECHT - Ooit was het fietspad het domein van de gewone dames- , heren- en kinderfiets. Tegenwoordig moet het traditionele rijwiel bakfietsen, race- en toerfietsen, snorfietsen, elektrische fietsen en ligfietsen naast zich dulden, signaleert de Fietsersbond. De fietspaden zijn niet ingericht voor al die doelgroepen. Ze zijn te smal of slecht onderhouden. De bond reageert op een onderzoek van VeiligheidNL waaruit blijkt dat door de drukte op de Nederlandse fietspaden fietsers steeds vaker botsen. “Klopt”, zegt de Fietsersbond. “Veel fietspaden zijn niet breed genoeg.” In België mogen groepen van 15 wielrenners en groter niet op het fietspad, maar op de rijbaan. De Fietsersbond wil dat ook in Nederland. Want nu zitten de gebruikers elkaar in de weg. Het is volgens de bond vaak filefietsen,

Knipsels Zwembaden vies en onveilig AD/De Dordtenaar ROTTERDAM - Veel zwembaden hebben vies zwemwater, smerige douches en kleedkamers en kampen met achterstallig onderhoud. Dat blijkt uit bijna zeshonderd inspectierapporten die het AD inzag.

Koningin Maxima bezocht vorig jaar de Stadstuin Emma’s Hof. De tuin fungeert als een openlucht buurthuis en draait volledig op de inzet van ruim 100 vrijwilligers.

DEN HAAG - Mensen nemen steeds meer het heft in eigen hand en beginnen buurtzorg, stadstuinen, buurtleeszalen en energiecoöperaties. Want we zijn ontevreden over het bedrijfsleven en wantrouwen de politiek, en daardoor worden we actief voor de samenleving. Dat stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI), een adviesorgaan van de overheid, in een rapport. “Burgers zijn ontevreden over de vergaande invloed van grote bedrijven in het leven van individuen en voelen een afnemend vertrouwen in de overheid”, zeggen de onderzoekers. Die onvrede is volgens de raad veroorzaakt door privatiseringen. Sinds de jaren ‘80 heeft de overheid veel taken afgestoten. Staatsbedrijven werden verzelfstandigd en de markt moest het overnemen. Organisaties als woningcorporaties en zorginstellingen werden groter en groter. Daardoor zijn ze ‘losgeraakt van hun achterban’. Mensen voelen geen band meer met de instellingen.

Log bouwwerk Nu is er “een log bouwwerk van grote, professionele, geprivatiseerde of verzelfstandigde organisaties die op hun terrein de dienst uitmaken”. En dat terwijl Nederland vroeger veel kleine, vaak met hun doelgroep verbonden en lokaal ingebedde organisaties had, aldus de raad. Via internet kunnen nieuwe burgerinitiatieven sneller een groter publiek bereiken en daardoor kunnen maatschappelijke initiatieven een grotere impact hebben. Maar het is niet zo dat burgers automatisch bezuinigingen opvangen door te doen wat de overheid niet meer doet. “Een terugtredende overheid is niet automatisch een naar voren tredende samenleving.”

Uit de inventarisatie komt naar voren dat één op de drie zwembaden de afgelopen 2 jaar overtredingen beging op het gebied van veiligheid, hygiëne of waterkwaliteit. Problemen met de waterkwaliteit speelde in één op de zeven zwembaden. Op tientallen locaties wezen metingen uit dat het water te vies was om in te zwemmen. De gezondheid van zwemmers kon in gevaar komen. “Mensen kunnen oorpijn krijgen, maar ook huid- en longklachten of diarree,” aldus Harald Wychgel van onderzoeksinstituut RIVM. Eén op de vijf zwembaden kampte met mankementen die de veiligheid van de zwemmers in gevaar kunnen brengen. Zo zijn onder water op tal van plekken te grote openingen in roosters te vinden, waarin bezoekers klem kunnen komen. Ook zijn nogal wat tegels kapot, waardoor zwemmers zich kunnen openhalen aan gevaarlijk scherpe randen. Rapporten Het AD vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) bij alle provincies de inspectierapporten op van openbare zwembaden die zich niet aan de wet hielden. Van de 1235 openbare zwembaden gingen er de afgelopen 2 jaar 390 in de fout. Uit de rapporten blijkt dat de helft van alle overtredingen te maken had met veiligheid en met het onderhoud van de zwembaden.

Extra onderzoek tbs-kliniek DEN HAAG/VENRAY - De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat extra onderzoek doen in de in opspraak geraakte tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Ook is er voorlopig een patiëntenstop. Tevens wordt een deel van het personeel op integriteit doorgelicht. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie gemeld.

allemaal achterelkaar omdat inhalen te gevaarlijk is. Iedereen eist zijn plekje op, van de 50-plusser tot de toerfietser en de snorfietser. “Bovendien laat het onderhoud vaak te wensen over”, zegt de Fietsersbond. “Het is te wijten aan of bezuinigingen of er wordt gewoon niet goed gekeken naar de staat van het fietspad. Achterstallig onderhoud is in veel gevallen de oorzaak van eenzijdige ongevallen met fietsers.”

Misstanden Eind april ontstond commotie naar aanleiding van het EOtelevisieprogramma Dit is de Dag, dat melding maakte van misstanden in de private kliniek. Een groep tbs’ers op een gesloten afdeling beschikt hier volgens het programma over messen, drugs, telefoons en contant geld. Ze krijgen of kopen deze spullen naar eigen zeggen van het personeel. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft inmid-

dels een bezoek gebracht aan de kliniek. Hij sprak met de directie, patiëntenraad en de ondernemingsraad. Daarna werd besloten tot het uitgebreidere onderzoek naar de invoer van ongeoorloofde spullen en de veiligheid. Er liep al een onderzoek naar de kwaliteit van de behandeling. Voordat het extra onderzoek begint worden geen nieuwe cliënten opgenomen. Ook wordt nog gekeken naar de mogelijkheid van een tijdelijke ‘procesbewaker’ in de kliniek.

Staatssecretaris Teeven heeft inmiddels een bezoek gebracht aan de tbs-kliniek.

Intussen is ook een extra ‘spitactie’ naar contrabande als drugs en wapens uitgevoerd. Wat die heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.


9

de Medische Knipselkrant

Knipsels Ontmanteling Gemini Ziekenhuis

Veel slachtoffers eerwraak

Daling verkeersdoden ‘bemoedigend’

Noordhollands Dagblad ALKMAAR - Met de aangekondigde sluiting van een verpleegafdeling, het verlies aan hoogwaardige arbeidsplaatsen en het voortaan rechtstreeks naar het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) transporteren van acute hartpatiënten lijkt de ontmanteling van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder in gang gezet. Lijkt, want de Raad van Bestuur van de MCA Gemini Groep verzekert dat er een volwaardig streekziekenhuis blijft. Uroloog Rik Williams zet daar grote vraagtekens bij. Williams (61) raakte na het faillissement van het veelbesproken Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn baan kwijt. Hij ziet desgevraagd duidelijke parallellen in wat er bij het Ruwaard van Putten gebeurde en nu met het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. “Fuseren tussen twee ongelijke partijen is gedoemd te mislukken. Een huwelijk tussen de koning en de werkster werkt ook niet. Den Helder heeft de twijfelachtige eer het voorbeeld van Spijkenisse te gaan volgen en zal daarin zeker niet de laatste zijn. Wij zullen moeten doorzien dat de jarenlang bevochten hoge kwaliteit en organisatiegraad van onze zorg in sneltreinvaart wordt vernietigd door nimmer bewezen – eerder het tegendeel! – financieel voordeel.”

In 2010 tekenden vertegenwoordigers van onder meer Turkse en Marokkaanse Nederlanders in verschillende gemeenten, waaronder Den Haag en Eindhoven, convenanten ter preventie van eergerelateerd geweld.

DEN HAAG - In Nederland is het afgelopen jaar iets meer dan 500 keer melding gemaakt van eerwraak. Het gaat daarbij om allerlei vormen van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord. Het aantal aan eerwraak gerelateerde doden is in 2013 zelfs toegenomen. Dat staat in het jaarverslag van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG). Het centrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratieen Naturalisatiedienst (IND) en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen. De slachtoffers van eerwraak zijn meestal Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond. In 20 gevallen waar het expertisecentrum in 2013 bij betrokken was, had de eerwraak een dode-

Hallmark steunt KWF AMSTERDAM - KWF Kankerbestrijding en Hallmark Cards zijn een samenwerking aangegaan. Rond Moederdag startte Hallmark Cards een campagne om niet alleen alle moeders in het zonnetje te zetten, maar ook stil te staan bij moeders met (borst)kanker. Voor elke moederdagkaart die tot en met 11 mei digitaal werd verstuurd via Hallmark, droeg het bedrijf een vast bedrag af ten behoeve van

het goede doel. “We willen een bijdrage leveren aan het bevorderen van de emotionele communicatie tussen mensen en het tonen van gevoelens. Als partner van KWF Kankerbestrijding gaan wij langdurig de strijd aan tegen deze ziekte”, meldt het bedrijf in het persbericht.

lijke afloop (moord, doodslag of zelfmoord). Eén van die zaken speelde zich af in België en in twee gevallen ging het om een zogenoemde coldcasezaak, een nog onopgelost maar niet verjaard misdrijf. In 2012 kwamen 15 mensen om, in 2011 waren er negen doden te betreuren. Het LEC EGG onderhoudt intensief contact met net wer ken van onder andere Turken en Marokkanen in Nederland om aan eer gerelateerd geweld tijdig in beeld te krijgen en te kunnen aanpakken.

Eis: 4 jaar en tbs voor doden mede-cliënt GGZ BREDA - Tegen een 27-jarige cliënt van de GGZ Westelijk Noord-Brabant, die in oktober 2013 in Halsteren een medepatiënt om het leven bracht, is eind april 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De verdachte, destijds patiënt van een psychiatrische kliniek in Halsteren, vertelde de rechtbank in Breda dat hij het slachtoffer met een mes in hals en gezicht heeft gestoken. Daarna probeerde hij hem te verstikken, onder meer door zand in zijn mond te stoppen, en begroef het lichaam in een bos vlakbij de kliniek. Hij had al eerder bekend. Waarom hij zijn medepatiënt om het leven bracht, kon de verdachte niet zeggen. Wel gaf de 27-jarige man aan dat hij het ‘in een waas’ deed. Hij mocht de kliniek in overleg verlaten.

DEN HAAG - Het aantal verkeersdoden in Nederland blijft afnemen. In 2013 kwamen 570 mensen om in het verkeer, 80 minder dan in het jaar daarvoor. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Infrastructuur eind vorige maand. Instanties als Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de ANWB zien de daling als bemoedigend, maar blijven zich inzetten voor kwetsbare groepen. Vooral onder motorrijders vielen in 2013 minder doden: 29, tegenover 56 in 2012. Ook onder inzittenden van personenauto’s, fietsers en voetgangers daalde het aantal overledenen, terwijl het aantal omgekomen kinderen van 40 naar 23 daalde. De totale daling is aanzienlijk sterker dan het Europees gemiddelde van 8 procent. Alleen onder bestuurders van scootmobiels en scooters waren meer slachtoffers. Het CBS kwam met de nieuwe cijfers op de dag dat in Den Bosch een congres plaatsvond waar politie, wegbeheerders en belangenverenigingen praatten over de verkeersveiligheid. VVN vindt dat er meer winst te behalen valt onder ouderen en voetgangers. De 65-plussers blijven met 230 doden een kwetsbare groep. “Wij zien de cijfers als een aanmoediging om onze huidige activiteiten voort te zetten”, meldde VVN-directeur Linda van der Eijck. Zij vindt het aantal verkeersdoden wel nog steeds te hoog. “Daar nemen we geen genoegen mee. Nederland is weliswaar een van de meest verkeersveilige landen in Europa, maar dat betekent juist dat we de aandacht moeten blijven vasthouden.” De ANWB blijft zich vooral richten op het veiliger maken van 80 kmwegen. “Op deze wegen gebeuren ernstige bermongevallen, frontale aanrijdingen en aanrijdingen met bomen, ongevallen met een vaak dramatische afloop.” De meeste doden vielen vorig jaar op gemeentelijke wegen. Minister Melanie Schultz heeft daarom met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afgesproken dat gemeenten met een lokale aanpak veilig fietsen komen. De fietsersbond juicht dat initiatief toe. “Wij kunnen en willen niet accepteren dat er zoveel mensen op de fiets omkomen”, aldus de bond.

Agenda 19 mei Basistraining Businesscases opstellen in de gezondheidszorg Het maken van strategische, beleidsmatige en financiële keuzes is aan de orde van de dag. Managers moeten businesscases opstellen ter onderbouwing. Voor velen is dit nieuw. Hoe doe je dit? Organisatie: Q-Academy. Locatie: Utrecht. Info: informatie@qacademy.nl

19 mei Training Auditen volgens de Tracermethodiek Bij een Tracer audit vormt het logistieke pad de rode draad, en niet de procedure of het thema. Het is een nieuwe manier om kritisch te kijken naar de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Organisatie: Q-Academy. Locatie: Utrecht. Info: informatie@qacademy.nl

20 mei Kennisdag Succesvol veranderen, WMO 2015 Alle gemeenten in Nederland bereiden zich voor op de overgang van taken vanuit de AWBZ naar de Wmo. Dat vraagt om een flinke aanpassing van de interne organisatie en ook écht een andere manier van werken in het veld. Organisatie: ZorgvoorKennis. Locatie: Meeting Plaza Utrecht. Info: info@zorgvoorkennis.nl

21 mei Congres Dwangtoepassingen in de psychiatrie Belangrijke veranderingen voor de praktijk. In de nabije toekomst gaat waarschijnlijk de nieuwe Wet Verplichte GGz van kracht. Dat heeft grote consequenties voor de dagelijkse praktijk. Nieuwe zaken als zorgmachtiging en crisismaatregel worden geïntroduceerd. Organisatie: Onderzoekscentrum ESPRi, Parnassia groep/Bavo. Locatie: De Reehorst, Ede. Info: info@sympopna.nl

26 mei ‘Comfort Talk Training’ Masterclass door dr. Elvira Lang. Zij wordt gezien als belangrijkste autoriteit op het gebied van empathisch communiceren en de toepassing van hypnotisch taalgebruik bij medische ingrepen. Organisatie: Cure & Care Development. Locatie: Aristo, Teleportboulevard 100, Amsterdam. Info: curecare@curecare.nl

MKK 5  
MKK 5  

Teva, MKK 5, 2014