Page 1

παρασκευή 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

www.tetartopress.gr

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Καρναβάλι σε άσπρο-μαύρο

Σατιρικές εφημερίδες και μασκαράτες στην Πάτρα του 1950

■ 17/02/2012

Αλ

λά

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

τέταρτο

34

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

1


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Για όλους εμάς που επιμένουμε στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, η εμφάνιση νέων προσπαθειών που πάνε κόντρα στην παντοκρατορία της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, είναι πάντα μια ευχάριστη είδηση, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για όλους! Τον τελευταίο καιρό, τρεις τέτοιες νέες προσπάθειες που μάλιστα συνάντησαν εντυπωσιακή ανταπόκριση από τους αναγνώστες, επιβεβαιώνουν την άποψη ότι τα έντυπα δεν έχουν κλείσει ακόμα τον κύκλο τους, αρκεί να ξέρουν ποιο κενό πρέπει να καλύψουν. Η έκδοση των περιοδικών UNFOLLOW και MONO, αλλά και η κυκλοφορία, προχθές Τετάρτη, του απεργιακού φύλλου των εργαζόμενων στην «Ελευθεροτυπία» είναι, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς, τρεις αισιόδοξες ειδήσεις. Το UNFOLLOW, μηνιαίο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό, αλλά και το ΜΟΝΟ, δεκαπενθήμερο περιοδικό με έμφαση στην πολιτική, την κοινωνία, της οικονομία και τον πολιτισμό, έχουν ως κοινά χαρακτηριστικά την ομαδική δουλειά σε εκδοτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο, αλλά κυρίως την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και του δικαιώματος στην «άλλη» άποψη. Όσο για το φύλλο των εργαζόμενων στην «Ελευθεροτυπία», και μόνο ο συμβολισμός που έκρυβε, οδήγησε στην εξάντληση των 40.000 φύλλων μέσα σε λίγες ώρες. Οι πηγές πληροφόρησης και άποψης είναι εδώ και είναι –ακόμα– αρκετές. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ευθύνη και τις αντοχές μας, ώστε να μη δεχόμαστε άκριτα ό,τι ακούμε.

ασκευή 24 ΦεβρουαρίΠαρατείνεται έως και την Παρ Κέντρο Πολιτισμού «περί ου η έκθεση «Βλέπεις 2» στο σε συνεργασία με την τεχνών», που διοργανώνεται νσταντίνας Χασιάκου με Κω open gallery της εικαστικού τογραφία το έργο του δεκαοκτώ καλλιτέχνες (στη φω θηκαν για να δώσουν ενώ Μανώλη Αναστασάκου) που ή πραγματικότητα. τη δική τους ματιά στη σημεριν

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

■ Μπείτε στην ιστοσελίδα www. medsos.gr/erevnanero και πάρτε μέρος στη μεγάλη έρευνα που κάνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε έντεκα ελληνικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Πάτρα. Στόχος της έρευνας είναι η αξιολόγηση της σχέσης των νεοελλήνων με το νερό ως αγαθό καθημερινής χρήσης, αλλά και ως φυσικός πόρος που πρέπει να προστατευθεί.

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 17/02/2012

Φύλλο #34

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας

■H

ιδέα της δημιουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου εξαπλώνεται για τα καλά… Η λειτουργία του και στην Πάτρα ψηφίστηκε τη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, με τη συνεργασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας.

Ατελιέ Αρόης 19, Πάτρα τηλ. 2610346464 fax: 2610323060

Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Δημιουργικό Χρήστος Ρούσσης

Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Μια Ελληνίδα, η αστροφυσικός Χρύσα Κουβελιώτου κέρδισε φέτος το ετήσιο βραβείο Daniel Heineman στην αστροφυσική! Το βραβείο  έχουν θεσπίσει το Αμερικανικό Ινστιτούτο  Φυσικής (AIP) και η Αμερικανική Ένωση Αατρονομίας (AAS).

Συνεργάτες Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Αργυρώ Κουτσού Ρούλα Κωστακοπούλου Αντωνία Μπαρμπετάκη Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Ευτυχία Παπατσίρου Μίμης Πλέσσας Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072


επιλέγω Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… Την επιλογή

Την επικράτηση

της λογικής στο θέμα του προστίμου που είχε επιβληθεί από ελεγκτές του ΙΚΑ στο «Ελεύθερο θέατρο τέχνης» για ανασφάλιστους (!) ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αct της Πάτρας. Τη λύση έδωσε το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγ. Αλεξίου Πάτρας, το οποίο διαπίστωσε το αυτονόητο, σύμφωνα με όσα απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης. ■

Την προβολή

στην Κω των βραβευμένων ταινιών του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας, σήμερα και αύριο στον κινηματογράφο «Ορφέας» της πόλης.

Τις καλές τιμές

στο φαγητό, το ποτό, ακόμα και στο εμφιαλωμένο κρασί, που αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για να επισκεφθείτε το bar – restaurant After Eight στην Πάτρα (Αγίου Ανδρέου 143). Τις τελευταία δέκα ημέρες του Καρναβαλιού το After Eight θα συνεχίσει και με τις μεσημεριανές μαγειρικές εκπλήξεις του Φώντα Σίνα (από Παρασκευή – Κυριακή) και με την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μουσικές επιλογές κάθε βράδυ. Στο βάθος του After Eight ρίξτε μια ματιά και στις παλιές διαφημίσεις. Ειδικά αυτές που αναφέρονται στην αντισύλληψη ή στα προϊόντα ομορφιάς, έτσι όπως τουλάχιστον τα διαφήμιζαν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, θα σας χαρίσουν αρκετές ατάκες!

Το ενδιαφέρον

Τις προτάσεις

που κατέθεσε η ΟΙΚΙΠΑ, μέσω των εκπροσώπων της Θωμά Κουτρούμπα και Διονύση Μαμάση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τη λαθροϋλοτομία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη,  με πρωτοβουλία του Γ. Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου. Μπορείτε να τις διαβάσετε στο www. oikipa.gr.

■ 17/02/2012

που εκδηλώθηκε, κυρίως μέσω Διαδικτύου, στο αφιέρωμα που φιλοξενήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο «Τέταρτο» για τις οργανωμένες δράσεις αλληλεγγύης στην Αχαΐα. Ο κατάλογος των φορέων και των ομάδων που λειτουργούν στην περιοχή παρακίνησε αρκετούς αναγνώστες να μας ενημερώσουν για ανάλογες δράσεις κι έτσι αναμένεται σύντομα να επανέλθουμε.

τέταρτο

της θεατρικής ομάδας «Υποκριτές» να συμμετέχουν στην τελική οκτάδα (ανάμεσα σε 43 υποψηφιότητες) του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικών Θιάσων στο 28ο Φεστιβάλ Καρδίτσας που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 18 Μαρτίου. Μάλιστα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, κατά τη διάρκεια της βραδιάς στην οποία θα τιμηθεί ο Παύλος Χαϊκάλης.

3


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Τη βράβευση του Πατρινού Χρήστου Τσαντή από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών με έπαινο για το διήγημά του με τίτλο «Γράμμα σ’ ένα φίλο που έμεινε πίσω». Τα βραβεία δόθηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το διήγημα του Χρήστου Τσαντή είχε στο κέντρο της προσοχής το μεταναστευτικό της Πάτρας και ειδικότερα από την ματιά ενός κυνηγημένου νεαρού Αφγανού, παρουσιάζοντας μέσα από ένα γράμμα του την οδύσσεια αυτών των ανθρώπων. Το διήγημα είναι υπό έκδοση από εκδοτικό οίκο της πόλης μας.  

Το μοναδικό κλίμα

που δημιούργησε ο Χρήστος Θηβαίος την Τρίτη 14 Φε■ Τη βραδιά βρουαρίου συμμετέχοντας που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας για τον Οδυσσέα Ελύτη, την στα δεύτερα γενέθλια του περασμένη Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Queen, στα Ψηλαλώνια της «Μελίνα Μερκούρη» της Κάτω Αχαΐας. Για το μεγάλο ποιητή μίλησαν ο Πάτρας. Οι τυχεροί που καφιλόλογος Γιάννης Παππάς και ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δατέκλυσαν το μαγαζί, αλλά και σκαλόπουλος, ποιήματα διάλεξε και διάβασε η Μαίρη Σιδηρά, τη μουτον εξωτερικό χώρο, απόσική επένδυση ανέλαβε το «Πολύτροπο», ενώ προβλήθηκε και σχετικό λαυσαν δύο ώρες με μεριοπτικό υλικό. Μπράβο σε όλους! κά από τα καλύτερα τραγούδια του Θηβαίου και αρκετές ακόμα μεγάλες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. ■ Τη συμμετοχή Με σπασμένο χέρι, από για μια ακόμα χρονιά της ατύχημα της Δευτέρας στο «Λουξ Μαρλαφέκας στη δι«Σταυρό του Νότου» στην εθνή έκθεση HORECA, που Αθήνα, ο Θηβαίος συνοδευπραγματοποιήθηκε από τις 4 όταν από δύο σπουδαίους έως τις 7 Ιανουαρίου στο εκμουσικούς, το Θύμιο Παπαθεσιακό κέντρο Metropolitan δόπουλο στα πνευστά και Expo. το Θοδωρή Οικονόμου στο Με μια δυναμική συμμετοχή πιάνο. και πολλά happenings, η ελληνική εταιρία αναψυκτικών και 100% φυΜε τις ερμηνείες τους επισικών χυμών, παρουσίασε την πλούσια προϊοντική της γκάμα, που αποβράβευσαν το Queen για την τελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους χώρους εστίασης. Ιδιαίτερη επιλογή του να γιορτάσει μ’ παρουσία μέσα στο περίπτερο της εταιρίας, είχε η Λουξ Cola, ο επίσηαυτό τον εξαιρετικό τρόπο. μος χορηγός του Pro Evolution Soccer 2012 και διοργανωτής του ελληΌλα μπορεί να μας τα πάνικού πρωταθλήματος PES 2012 με την ονομασία «Loux Cola Pro Series ρει η κρίση, τις καλές ιδέες 2012», προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του περίπτερου ποτέ... να αναμετρηθούν στο αγαπημένο τους παιχνίδι μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. ■

Την ομάδα

αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών «Μυθοπεριπατητές» που προτείνει για τα σχολεία την παράσταση «Το Ονειροσέντονο». Πρόκειται για ένα παραμύθι για το συναίσθημα του φόβου και την αντιμετώπιση του. Η παράσταση περιλαμβάνει δραματοποιημένη αφήγηση που πλαισιώνεται απο κατάλληλα σχεδιασμένο θεατρικό παιχνίδι. Το θεατρικό παιχνίδι προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και των αριθμό των παιδιών. Για περισσότερες πληροφορίες για τους «Μυθοπεριπατητές», την παράσταση και τις δυνατότητες παραγωγής και φιλοξενίας της, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους Ειρήνη Βάρρα (6942484877) και Μάρα Καλαντζή (6985647473) ή στο e-mail: mithoperipatites@ gmail.com.

Την προσωρινή

«στάση εργασιών» που κάνει για λίγες εβδομάδες ο «Σταθμός» του Σπύρου Δερβενιώτη που μας συνόδευσε με τον καλύτερο τρόπο στην τελευταία –κυρίως– σελίδα μας, από το πρώτο κιόλας φύλλο του «Τέταρτου». Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν ξανά το συντομότερο δυνατό!

Την καμπάνια

τέταρτο

■ 17/02/2012

ενημέρωσης για τη χρήση των ενεργειακών υαλοπινάκων που έχει ξεκινήσει η εταιρεία Σ. Βαρνακιώτης Α.Ε. Η εγγύηση ότι η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων μπορεί να σώσει το 35% της απώλειας θερμότητας που χάνεται από τα παράθυρα σε ένα μέσο σπίτι, αλλά και η δυνατότητα άμεσης απόσβεσης του κόστους που προκύπτει για την αγορά τους, είναι τα βασικά σημεία της καμπάνιας. Tα προϊόντα της Σ. Βαρνακιώτης Α.Ε. πιστοποιούνται και γραπτώς, καθώς φέρουν τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές και επιδόσεις από τους παραγωγούς, μαζί με την Σήμανση CE της εταιρίας και τις σχετικές εγγυήσεις. Περισσότερα στον εταιρικό ιστότοπο: www.varnakiotis.com.

4


5

τέταρτο

■ 17/02/2012


Μια εβδομάδα στην Ελβετία… …Που δεν είναι μόνο τράπεζες, ρολόγια και σοκολάτες! Του Γιάννη Ευαγγέλου

yiannis_evagelou@yahoo.gr

Την περασμένη εβδομάδα

τέταρτο

■ 17/02/2012

είχα την τύχη να επισκεφθώ την Ελβετία και συγκεκριμένα την πόλη της Λουκέρνης (απ’ όπου και η φωτογραφία). Η αλήθεια είναι πως είχα έντονο το αίσθημα της περιέργειας για να δω «ιδίοις όμμασι» τη χώρα αυτή που παραμένει ουδέτερη εδώ και αιώνες και συντηρεί ένα αξιοθαύμαστο σύστημα οργάνωσης, βασισμένο εν πολλοίς βέβαια στην παράδοση αιώνων που διατηρεί σε τομείς όπως οι τράπεζες, η ωρολογοποιία και η σοκολατοποιία. Τελικά απ’ ότι κατάλαβα η Ελβετία είναι πολλά περισσότερα από τράπεζες, ρολόγια και σοκολάτες! Οφείλω να ομολογήσω πως παρά το δριμύ ψύχος και την παγωμένη ατμόσφαιρα συνάντησα μια ζεστή, χαμογελαστή, πρόσχαρη και ιδιαιτέρως φιλόξενη χώρα. Ήσυχη εκ φύσεως και οργανωμένη εκ πεποιθήσεως προβάλλει αυτό ακριβώς που είναι χωρίς να κουράζει ή να γίνεται μονότονη. Παρόλο που το θερμόμετρο δεν έλεγε να ξεκολλήσει από τους -15 και τους -11 βαθμούς Κελσίου και την καθημερινή, έντονη χιονόπτωση, κανένας δρόμος δεν έκλεισε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως οι ζώνες που προορίζονται για τους πεζούς, δίπλα ακριβώς στους δρόμους, ήταν κάθε μέρα ανοικτές και καθαρές! Είδα επίσης μικρά παιδιά να πηγαίνουν μόνα τους σχολείο στις 7 το πρωί ή να περιμένουν στη στάση το λεωφορείο τους χωρίς τη συνοδεία «μεγάλων» και να παίζουν με τα ξύλινα έλκηθρά τους ανεβοκατεβαίνοντας χιονισμένες πλαγιές. Αισθάνθηκα ασφάλεια βλέποντας γυναίκες μόνες τους να κάνουν jogging αργά το βράδυ. Είδα οδηγούς να σταματάνε στις διαβάσεις με το που κάποιος πεζός πλησίαζε για να διασχίσει το δρόμο. Είδα έναν αστυνομικό να δίνει πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα στις 11 το βράδυ, καθώς επίσης και μεγάλα ξύλινα κουτιά γεμάτα με παιδικά παιχνίδια για δημόσια χρήση στις πλατείες της πόλης! Είδα καθαριότητα, ευγένεια και χαμόγελο από τους πρωινούς περαστικούς και διαβάτες, ανθρώπους που συνήθως τους περιμένεις να βιάζονται «μουτρωμένοι» καθ’ οδόν προς την εργασία τους.

6

Είχα επίσης την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τη σχετικά άγνωστη γαστρονομία της Ελβετίας, τρώγοντας ένα βράδυ σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο της Λουκέρνης. Και όχι μόνο fondue, που πολλοί –όπως κι εγώ μέχρι πρότινος– πιστεύουν πως είναι το πιάτο στο οποίο εξαντλείται η Ελβετική κουζίνα. Γνώρισα έτσι μια νόστιμη και αρκετά υγιεινή κουζίνα με πιάτα φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα στα οποία κυριαρχούν τα λαχανικά αλλά και τα λουκάνικα, το μοσχάρι και διάφορες ευφάνταστες σάλτσες, αλλά και γοητευτικά επιδόρπια! Το ψωμί τους ήταν επίσης κάτι που με ξάφνιασε ευχάριστα! Συνειδητοποίησα πως οι Ελβετοί δεν προτιμούν τόσο την μπύρα αλλά το κρασί και μάλιστα το δικό τους κρασί! Ναι, καλά ακούσατε η Ελβετία παράγει κρασί, έχει αμπελώνες τους οποίους και είδα με τα μάτια μου καλυμμένους από χιόνι! Είδα επίσης το χαρακτηριστικό λευκό σταυρό στο κόκκινο πλαίσιο – σύμβολο κατατεθέν της χώρας– να κυριαρχεί παντού, ακόμα και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, ρούχα και αναμνηστικά εκτός από τους φημισμένους ελβετικούς σουγιάδες. Είναι η σημαία αλλά και το «σήμα κατατεθέν» της χώρας και το προβάλλουν παντού και με κάθε ευκαιρία. Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως όλα τα παραπάνω δεν τα έγραψα για να διαφημίσω την –πολυδιαφημισμένη άλλωστε– Ελβετία. Το επίπεδο ζωής στην Ελβετία είναι γνωστό. Από την άλλη έχει τη φήμη μιας ακριβής χώρας, μιας χώρας με σημαντικές παροχές για υψηλού επιπέδου διαβίωση αλλά και με έντονο το αίσθημα της αμοιβαίας ευθύνης, των κατοίκων προς τη χώρα αλλά και της χώρας προς τους κατοίκους, με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Καθώς περίμενα την πτήση της επιστροφής αναλογιζόμουν πως θα μπορούσαμε κι εμείς να προσπαθήσουμε, όχι να γίνουμε Ελβετία, αλλά να γίνουμε καλύτεροι σε πολλά, απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Ίσως αυτό να είναι και το στοίχημα της εποχής μας απέναντι σ’ αυτήν την πολύπλευρη κρίση, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές μας το τελευταίο διάστημα!


Τότε που το Καρναβάλι είχε τις δικές του εφημερίδες! Έκθεση σατιρικού Τύπου στο Επιμελητήριο και οι μασκαράτες του Χαράρη στην Carnaval-Area

Κάποτε, πριν πολλές δεκαετίες,

το Πατρινό Καρναβάλι γινόταν αιτία για να εκδοθούν ακόμα και αποκλειστικά καρναβαλικές, συνήθως ετήσιες, εφημερίδες. Αντί για ειδήσεις, δημοσίευαν σκωπτικά σχόλια και πειράγματα από δημοσιογράφους που έμοιαζαν με λογοτέχνες, ενώ τα πρωτοσέλιδά τους ήταν πραγματικά κομψοτεχνήματα. Την ίδια περίπου περίοδο, για την ακρίβεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού μπορεί να μην είχαν τα εντυπωσιακά άρματα που μπορούμε να δούμε σήμερα. Είχαν, όμως, κάτι περίεργες κατασκευές που τις έλεγαν μασκαράτες και που διακωμωδώντας πρόσωπα και γεγονότα της εποχής, ήταν ταυτόχρονα και έργα λαϊκών καλλιτεχνών.

τέταρτο

■ 17/02/2012

Οι σατιρικές εφημερίδες του Καρναβαλιού παρουσιάζονται στην έκθεση «Ο Σατιρικός Τύπος στο Πατρινό Καρναβάλι», που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει ως τις 26 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Αχαΐας (ανοικτά καθημερινά 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.30), με υλικό που προέρχεται από το μοναδικό Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή στις 8 το βράδυ. Στην έκθεση θα δείτε εφημερίδες με ονόματα όπως «Βόμβα», «Λύσσα» ή «Δαίμονας», με εκδότες όπως οι Πρόσκοποι και η Περιηγητική Λέσχη. Eτήσιες καρναβαλικές εκδόσεις έβγαζαν ακόμα και οι τεχνικοί τύπου των… κανονικών εφημερίδων της Πάτρας. Όσο για τις μασκαράτες, θα τις βρείτε σε μια από τις εκθέσεις της Carnaval-Area στη λιμενική ζώνη του Δήμου Πατρέων (μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, καθημερινά μετά τις 4 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί). Εκεί μία από τις αίθουσες προβολών πλαισιώνεται από φωτογραφίες με μασκαράτες – δημιουργίες του Αλέκου Χαράρη, ενός από τους πιο αυθεντικούς και ονομαστούς καλλιτέχνες του Πατρινού Καρναβαλιού. Όλες οι φωτογραφίες είναι παρμένες από το βιβλίο για τον Αλέκο Χαράρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ και διατίθεται προς πώληση στην Carnaval-Area και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Ο Αλέκος Χαράρης (1918 – 1979) ήταν αυτοδίδακτος στην τέχνη των καρναβαλικών στοιχείων, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από τους άλλους δημιουργούς. Εργαζόταν με το ένστικτο και την φαντασία του για να μεταμορφώσει τα ταπεινά υλικά που είχε στη διάθεσή του και με τα περιορισμένα μέσα που διέθεταν οι υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στο παλιό Γκάζι, να δημιουργήσει φιγούρες και στοιχεία τα οποία θα έδιναν χαρά και γέλιο στον κόσμο που κατέκλυζε τους δρόμους της Πάτρας την καρναβαλική περίοδο.

7


ατζέντα Μουσική Δημήτρης Καρράς με τους Αντίπερα Όχθη & Μonostyle live Παρασκευή 17/2 Stone bar Ερμού 118, Πάτρα τηλ.: 6977475764

Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

ordure». Μέχρι 29/2 Τετάρτη - Κυριακή, 21:30 Θέατρο Αντίμετρο Φαβιέρου 5, Πάτρα τηλ. 2610 341905 «Πιτσιμπούργκο»

Στηρίζει τη Μουσική

Παρουσίαση Album του «Χρήστος Ανεστόπουλος group» Ήχοι ηλεκτρικοί και έντονες μελωδίες με jazz ακούσματα αλλά και στοιχεία rock, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής στο νέο album με τίτλο «Wish you could stay» Πέμπτη 23/2, 22:00 Art Cafe Ηχότοπος Αράτου 14, Πάτρα

Η «Εταιρεία Θεάτρου και Τέχνης» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου. Στη σκηνή ζωντανεύουν τα γράμματα που ανταλλάζουν δύο νέοι από τη Χίο, ο Δημοσθένης και η Ελέγκω, που αμέσως μετά το γάμο τους αναγκάζονται να αποχωριστούν ο ένας τον άλλο, καθώς ο Δημοσθένης φεύγει στην Αμερική μετανάστης.

Θέατρο «Μαύρα Χριστούγεννα» Η θεατρική Ομάδα Αντίμετρο παρουσιάζει την κωμωδία «Μαύρα Χριστούγεννα», σε ελεύθερη διασκευή του έργου της Josian «La Pere Noel esτ une

Εκθέσεις Βλέπεις; Το κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» σε συνεργασία με την open gallery της εικαστικού Κωνσταντίνας Χασιάκου παρουσιάζουν τους 18 καταξιωμένους καλλιτέχνες που ενώθηκαν για να εκφράσουν το «σήμερα» μέσα από έναν εικαστικό διάλογο ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και video art. Μέχρι 24/2 Καθημερινά 10:30 14:00 & 18:00 - 21:30 Περί Τεχνών Κανακάρη 65, Πάτρα Τηλ. 2610 625257

COCKTAIL BAR • MAΡΙΝΑ ΠΑΤΡΑΣ

Tonis Sfinos & the playmates live Τετάρτη 22/2 Pas Mal Ηρώων Πολυτεχνείου & Κύπρου, Πάτρα

Πέμπτη - Κυριακή, 21:30 Θέατρο Αγορά Καραϊσκάκη 149, Πάτρα Τηλ: 2610 225584 www.theatro-agora.gr

«Πιτσιμπούργκο»

«Μαρία Κιουρί 1867-1934» Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κιουρί, το Γαλλικό Ερευνητικό Κέντρο CNRS και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Μαρίας Σκλοντόβσκα Κιουρί μιας σημαντικής γυναίκας, που κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που έλαβε βραβείο Νόμπελ, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο του Παρισιού και η μόνη γυναίκα που έλαβε ποτέ 2 βραβεία Νόμπελ. Η έκθεση συνοδεύεται από επιδείξεις πειραμάτων φυσικής που βασίστηκαν στο βιβλίο «Πειράματα Φυσικής για τα παιδιά των φίλων μου» και περιέχει πειράματα φυσικής που πραγματοποιούσε η Μαρία Κιουρί για τα παιδιά της και τα παιδιά των φίλων της. Μέχρι 6/4, Δευτέρα

έως Παρασκευή 9.0014.00, εκτός από τις επίσημες αργίες Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πανεπιστημιούπολη κάτω από το Πάρκο της Τηλ. 2610 996732, 969972, 969973 «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας» Η Δημοτική Πινακοθήκη υποδέχεται την έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Τέχνη και εξερεύνηση του διαστήματος 19001930», με έργα από τη συλλογή Κωστάκη, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Μέχρι 5/3 Τρίτη-Παρασκευή 10.00-13.00 & 18.0021.00 Σάββατο: 10.00-13.00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: τηλ. 2610 222049, 624088 Δημοτική Πινακοθήκη Μαιζώνος 110, Πάτρα Έκθεση φωτογραφίας Χρήστου Διαμάντη Ο φωτογράφος Χρήστος Διαμάντης παρουσιάζει την πέμπτη προσωπική του έκθεση με μια σειρά από φωτογραφικά έργα, χωρισμένα σε δυο θεματικές ενότητες, «Πορτραίτο» και «Σουρεαλισμός». Μέχρι 15/3 Πολυχώρο ΙΝΤΕΑΛ Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα Έκθεση φωτογραφίας «Βόλτα με την πιούζη» Μέχρι 29/2 Art Cafe Ηχότοπος Αράτου 14, Πάτρα

■ 17/02/2012

τέταρτο

Η Γκαλερί Cube (www.cubegallery.gr, Μιαούλη 39, Πάτρα) εγκαινιάζει σήμερα (8.00 μ.μ.) την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Κουτσούκη, με τίτλο «Στιγμές». Ο Χρήστος Κουτσούκης μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του: “Mέσα από την καθημερινή επαφή ή μια διαλογική συζήτηση ο καθένας μας περνά πολλή ώρα απέναντι σε ένα πρόσωπο, που του δίνει τη δυνατότητα να εστιάσει πάνω σε αυτό και να το μελετήσει. Για έναν ζωγράφο η διαδικασία αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί στη συνέχεια η αποτύπωση του προσώπου γίνεται εφικτή. Ζωγραφίζοντας για αρκετά χρόνια φανταστικά πρόσωπα και μορφές όχι υπαρκτές, αυτή τη φορά επέλεξα συνειδητά να ζωγραφίσω πρόσωπα που γνωρίζω, να συνομιλήσω εικαστικά μαζί τους και να “οικειοποιηθώ” τα στοιχεία τους...» Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 17 Μαρτίου και θα είναι ανοικτά: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10.00 – 15.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη & Σάββατο: 10.00 – 15.00. νεπιστημίου Πατρών Μόνιμη έκθεση των έργων των εικαστικών που προσέφεραν έργα τους για το νέο ξεκίνημα της Πινακοθήκης. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών Υπατίας, Ρίο

Βιβλίο Αφιέρωμα στον ποιητή Μάρκο Σκληβανιώτη και την ποιήτρια Θεώνη Κοτίνη Θα μιλήσουν οι Γιώργος Καραχάλιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής Στέλιος Μαφρέδας, ποιητής, περιφερειακός διευθυντής Τράπεζας Κύπρου, Ειρήνη Μπό-

Εκθεση Ζωγραφικής Ευαγγελίας Βούλτσου 19 - 22/2 10:00-13:00 και 18:00-21:00 μμ. Μικρό Στέκι του Πατέρα Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα Έκθεση στο χώρο της Πινακοθήκης του Πα-

∏ ÎÚ›ÛË ı¤ÏÂÈ... ÎÚ›ÛË! 8

«Στιγμές» και πρόσωπα στην Cube

μπολη, συγγραφέας, φιλόλογος και Δέσποινα Γκόγκου, βιβλιοθηκονόμος Κώστας Δανόπουλος, μέλος Σ.Ε.Π, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Σάββατο 18/2, 13:00 Πολύεδρο Κανακάρη 147, Πάτρα Τηλ: 2610 277342 «Άγιος Άθεος» Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του «Άγιος Άθεος» βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Θα μιλήσουν, ο εκδότης Νίκος Μουρατίδης, η συγγραφέας Δήμητρα Γεωργίου, ο δημοσιογράφος Ισίδωρος Σιδερόπουλος και ο Παναγιώτης Βλαχάκης – Διευθυντής του Ρ/Σ Studio20. Σάββατο 18/2, 13:00 Βιβλιοπωλείο Discover Πατρέως 30, Πάτρα Τηλ. 2610 624916

ΣεμινάριαΣυνέδρια

«Άγιος Άθεος»

«Νευρομηχανική» Το Εngineering in Medicine & Biology Student Chapter σε συ-

ηıËÌÂÚÈÓ¿


Παπαδιαμάντης στο Μουσείο

αυγά πασχαλινά σε φελιζόλ, κάνουμε felting σε μπλούζα με σχέδιο και στένσιλ 2) με σαπουνόνερο φτιάχνουμε μπαλλάκια για κόσμημα και δείχνουμε πως φτιάχνουμε κασκόλ και σκούφο. Δευτέρα 20/2 17:00 20:00 Τηλ: 2610 422524 και 6942567200

Μονοήμερο σεμινάριο Felting Ο σύλλογος Patra stARTs CRAFTing με την Αναστασία Κασιάδη, πατρινή ζωγραφο, διοργανώνει μονοήμερo σεμινάριo για τεχνική μαλλιού χωρίς πλέξιμο 1) με βελόνα φτιάχνουμε κοσμήματα, καρφίτσες, διακοσμητικά

Έκθεση φωτογραφίας και κοπή πίτας στο ΑΣΤΟ Εκθεση φωτογραφίας έχει οργανώσει η ομάδα φωτογραφίας του ΑΣΤΟ (Αντιεφησυχαστικός Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων-Επικοινωνούμε Πάτρας) για τρεις ολόκληρες μέρες (Παρασκευή - Κυριακή) η

Άλλες εκδηλώσεις

οποία θα ολοκληρωθεί με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου την Κυριακή στις 19.00 17 - 19/2, 19.00 - 22.00 Βαλτετσίου 3, Πάτρα Ανακύκλωση συσκευών Συνεχίζοντας την προσπάθεια της ανακύκλωσης αντικειμένων και παλαιών συσκευών ο Δήμος Πατρέων - Αντιδημαρχία Καθαριότητας, σε συνεργασία με την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., τους Πολίτες Εν Δράσει, την Κοινο-Τοπία, τους Patrinistas, και το Σύλλογο Υγείας και Περιβάλλοντος Χαλανδρίτσας, πραγματοποιούν ανακύκλωση παλαιών συσκευών τηλεοράσεων που δεν μπορούν να συγχρονιστούν με το ψηφιακό σήμα, καθώς και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών

συσκευών. Σάββατο 18/2 10:00 14:00 Πάρκινγκ Καλεντζώτη, Πρώην Δημαρχείο Παραλίας, Πρώην Δημαρχείο Ρίου, Πρώην Δημαρχείο Βραχνείκων,

Η καρναβαλική ατζέντα «Τα λιοντάρια της πλατείας» Ένα διαδραστικό παραμύθι του Παύλου Σκούρα που αναφέρεται στις ρίζες του Πατρινού Καρναβαλιού και στην ιστορία της πόλης. Μέχρι 24/2 Αίγλη Veso Mare Για πληροφορίες, κρατήσεις και προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων, στα τηλέφωνα: 2610 278206 και 2610 278730 «Τα Καρναβαλικά» Θεατρική παράσταση των Τζόνι Μουτζόνι και Πλάκα Πλάκα. Ένα έργο για την ιστορία του πατρινού καρναβαλιού, που έρχεται από

το παρελθόν και ταξιδεύει προς το μέλλον, σαν ένας ποταμός από εικόνες, χρώματα, σχήματα, πρόσωπα, μνήμες, ήχους. Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», Μέχρι 19/2, 21:30 Κρατήσεις εισιτηρίων: Ανδρέας & Ειρήνη Κοτσαύτη τηλ. 6932279906 Επίδειξη & παρέλαση Σχολών Χορού Παρασκευή 17/2, 21:00 Πλατεία Γεωργίου και στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων 80's Back To Carnival Party Guest Ευριδίκη & Δημήτρης Κοργιαλάς Σάββατο 18/2 Πολυχώρος «Πολιτεία» Τηλ.: 2610 342200 Ομαδική έκθεση με θέμα το καρναβάλι Μέχρι 29/2 Ποικίλη Στοά,

■ 17/02/2012

νεργασία με το φοιτητικό παράρτημα της ΙΕΕΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιεί το 4ο του Σεμινάριο με τίτλο: «Νευρομηχανική». Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και φοιτητικού κοινού σχετικά με τη Νευρομηχανική. Δευτέρα 20/2, 11:00 Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών emb.ieee-upatras.gr

Πρώην Δημαρχείο Μεσσάτιδας

τέταρτο

Η ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας, τη Μικρή Άρκτο και τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Art in Progress συνδιοργανώνουν την σημαντική εικαστική έκθεση, αφιερωμένη στον ποιητή και λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο «Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος» που παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 18 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο, επιμελείται η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού. Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Ρούλα Ακαλέστου, Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Άννα Αμπαριώτoυ, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Χρύσα Αρώνη, Γιάννης Βαλαβανίδης, Κάτια Βαρβάκη, Φώτης Βάρθης, Αλέξης Βερούκας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Γιαννέλος, Πέννυ Γκέκα & Απόστολος Παπαγεωργίου, Μίλτος Γκολέμας, Ειρήνη Γκόνου, Ευαγγελία Γούλα, Άννα Γρηγόρα, Γιάννης Δέδες, Τάνια Δημητρακοπούλου, Νίκη Ελευθεριάδη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Όλγα Ευαγγελίδου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Σταμάτης Ζέρβας, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Πέγκυ Καλογεροπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Πέτρος Καραβέβας, Σπύρος Καράμπελας, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωάννα Καφίδα, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αλεξάνδρα Κοττάκη, Χριστόφορος Κρανιώτης, Κλεομένης Κωστόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Κωνσταντίνος Μάσσος, Αλίνα Μάτσα, Στέλλα Μελετοπούλου, Κυριάκος Μορταράκος, Ραφαήλ Μπάϊκας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Mπεκιάρης, Χαρίτων Mπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ντίμη Μπιτσάκου, Άννα Μπίλη, Γιώργος Μπουκής, Παναγιώτης Μπρέντας, Βάλλυ Νομίδου, Λέανδρος Ντόλας, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Έλενα Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παππάς, Βασίλης Παπασάικας, Παναγιώτης Πασάντας, Κατερίνα Πειρουνίδου, Χάρης Περιορέλλης, Βασίλης Πέρρος, Στέφανος Πετρίδης, Στέλιος Πετρουλάκης, Σπυριδούλα Πολίτη, Βασίλης Πούλιος, Μαρίνα Προβατίδου, Ελιάννα Προκοπίου, Θανάσης Σαράντος & Εύα Μανιδάκη, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Αφροδίτη Σεζένια, Κώστας Σιαφάκας, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Λίλα Σωτηρίου, Μαρία Τσάγκαρη, Βασίλης Τσάφος, Ελευθερία Τσέικο, Πανταζής Τσέλιος, Γιώργος Τσεριώνης, Στάθης Φλώρος, Γιώργος Χαδούλης, Πάβλος Χαμπίδης, Ηλίας Χαρίσης, Νικόλας Χριστοφοράκης, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

9


σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr ΕΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Σκηνοθεσία: Μαϊκλ Σουκσι Πρωταγωνιστούν: Ρεϊτσελ Μακανταμς, Τσανινγκ Τατουμ, Σαμ Νιλ Κατηγορία: Αισθηματική Κομεντί Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ: 12:20, 14:50, 17:00, 19:10, 21:20, 23:30, Παρ & Δευ - Τετ: 17:00, 19:10, 21:20, 23:30 HUGO Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Πρωταγωνιστούν: Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ, Άσα Μπάτερφιλντ, Σάσα Μπάρον Κοέν, Τζουντ Λο,Κλόε Γκρέις Μόρετζ, Έμιλι Μόρτιμερ, Κρίστοφερ Λι, Ρέι Γουίνστον Κατηγορία: Οικογενειακή Αίθουσα 5: Παρ - Τετ: 17:30, 20:00, 22:30 ΚΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΣΜΑΪΛΙ Σκηνοθεσία: Τομάς Άλφρεντσον Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Όλντμαν, Τζον Χαρτ, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Μαρκ Στρονγκ, Κιάραν Χιντς, Τόμπι Τζόουνς, Σβετλάνα Κοντσένκοβα, Κάθι Μπέρκ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντέιβιντ Ντένσικ, Στίβεν Γκράχαμ, Σάιμον ΜακΜπέρνι Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 13:40, 16:10; 18:40, 21:10, 23:40, Παρ & Δευ - Τετ: 16:10; 18:40, 21:10, 23:40 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουότκινς Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Κίραν Χίντς, Τζάνετ Μακ Τιρ, Λίζ Γουαϊτ Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 4: Παρ - Τετ: 21:00, 23:00 Αίθουσα 7: Παρ - Τετ: 20:00, 22:00, 00:00

■ 17/02/2012

ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνι, Τζούντι Γκριρ, Μπο Μπρίτζες, Μάθιου Λίλαρντ Κατηγορία: Κομεντί Αίθουσα 1: Δευ: 19:10, 21:30, 23:50 Αίθουσα 3: Πεμ - Κυρ & Τρ - Τετ: 19:10, 21:30, 23:50 ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρέιγκ, Ρούνεϊ Μάρα, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Έμπεθ Ντάβιτζ, Ρόμπιν Ράιτ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Τζόλι Ρίτσαρντσον Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 1: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 22:10 Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ Σκηνοθεσία: Φιλίντα Λόιντ Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Χάρι Λόιντ, Ίαν Γκλεν Κατηγορία: Βιογραφικό ONE FOR THE MONEY Σκηνοθεσία: Τζούλι Αν Ρόμπινσον Πρωταγωνιστούν: Κάθριν Χέιγκλ, Τζέισον Ο'Μάρα, Ντάνιελ Σαντζάτα, Τζον Λεγκουιζάμο, Σέρι Σέπερντ, Ντέμπι Ρέινολντς Κατηγορία: Κωμική Περιπέτεια Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 13:20, 16:00, Παρ & Δευ - Τετ: 16:00 UNDERWORLD Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Σκηνοθεσία: Μαν Μάρλιντ & Μπιόρν Στάιν Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Τσαρλς Ντανς, Ίντια Άιζλι, Σαντρίν Χολτ, Μάικλ Έρλι, Στίβεν Ρία Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Αίθουσα 8: Παρ - Σαβ: 22:20, 00:20, Κυρ - Τετ: 22:20

STAR WARS: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ I - Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ Σκηνοθεσία: Τζορτζ Λούκας Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Νάταλι Πόρτμαν, Λίαμ Νίσον, Τζέικ Λόιντ Κατηγορία: Επιστημονικής Φαντασίας Αίθουσα 4: Σαβ - Κυρ: 13:30, 16:00, 18:30, Παρ & Δευ - Τετ: 16:00, 18:30

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Ιρβάιν, Έμιλι Γουότσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Πίτερ Μάλαν, Νιλς Άρεστρουπ, Τομ Χίντλστον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Έντι Μάρσαν, Τόμπι Κέμπελ Κατηγορία: Πολεμική Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 14:10, 16:50, 19:30, Παρ & Τρ - Τετ: 16:50, 19:30

JACK & JILL Σκηνοθεσία: Ντένις Ντάγκαν Πρωταγωνιστούν: Άνταμ Σάντλερ, Αλ Πατσίνο, Κέιτι Χολμς, Ντέινα Κάρβεϊ, Σακίλ Ο’ Νιλ Κατηγορία: Κωμωδία

THE MUPPETS (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μπόμπιν Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Σίγκελ, Έιμι Άνταμς, Κρις Κούπερ, Ρασίντα Τζόουνς, Γουόλτερ, Κέρμιτ ο βάτραχος, Μις Πίγκυ, Φόζι ο αρκούδος, Γκόν-

Ρήγα Φεραίου 129 & Παντανάσσης, Πάτρα

τέταρτο

Αίθουσα 8: Παρ - Τετ: 18:20, 20:20

Έκθεση Καρναβαλικών στολών Εκθεση των Καρναβαλικών στολών των γκρουπ φιλοξενείται στο Παλαιό Αρσάκειο Πατρών. Η έκθεση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Ώρες λειτουργίας: Σαββατοκύριακα: 10.00-14.00 και 18.00-22.00, καθημερινές: 18.00-22.00. Παλαιό Αρσάκειο Πατρών Μαίζωνος 19, Πάτρα «Καρναβάλι - Χαρά Μνήμες – Πάθος» Εκθεση φωτογραφί-

10

ας - ζωγραφικής που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας με θέμα το καρναβάλι της Πάτρας των Χάρη Αναγνωστόπουλου, Κίττυς Σταγκοπούλου, Γιάννας Δημητροπούλου και Βασίλη Καραβασίλη. Μέχρι 28/2, 10:0013:00 & 18:00-21:00. Παλιά Δημοτικά Λουτρά Γούναρη & Νικήτα, Πάτρα

της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Την έκθεση διοργανώνει Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας Η έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Μουσείου Τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. και τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαϊας. Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17/2, 20.00. Μέχρι 26/2, 10.0013.00 και 18.00-21.30 Επιμελητήριο Αχαϊας

«Ο σατιρικός τύπος στο Πατρινό Καρναβάλι» Έκθεση από το αρχείο του Μουσείου Τύπου

«20» Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας σβήνει τα 20 κεράκια του, με 20 Πίνακες και 20 Μά-

σκες. Από Πέμπτη16/2, Εγκαίνια Δευτέρα 20/2, 20.30 Αίθουσα τέχνης Παλίσσανδρος Ερμού 8, Πάτρα Τηλ: 2610 223877 Μπουρμπούλια Στην «Ακτή Δυμαίων» μετακομίζουν φέτος τα Μπουρμπούλια. Οι πιο διασημοι χοροί του Πατρινού Καρναβαλιού επιχειρούν να ξανεγεννηθούν και υπόσχονται αλλαγές που θα ξαναφέρουν κοντά τους φίλους του μαύρου ντόμινο. Εισιτήριο: 5 ευρώ για τους άνδρες, δωρεάν για τις κυρίες με μαύρα ντόμινο

ζο, Άνιμαλ, Στάτλερ & Ουόλντορφ Κατηγορία: Animation Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 13:10, 15:20 ΓΑΤΟΣ ΣΠΙΡΟΥΝΑΤΟΣ (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Κρις Μίλλερ Ακούγονται οι φωνές των: Τηλέμαχος Κρεβαϊκας, Βίκυ Νικολαϊδου, Βασίλης Μήλιος, Φώτης Πετρίδης, Κατερίνα Γκίργκις, Μαρία Ζερβού, Ντίνος Σούτης Κατηγορία: Animation Αίθουσα 1: Δευ: 17:20 Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ: 12:00, 13:45, 15:30, 17:20, Παρ & Τρ - Τετ: 17:20 Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 12:40, 14:30, 16:20, 18:10, Παρ & Δευ - Τετ: 16:20, 18:10

Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

ΠΙΝΑ ΜΠΑΟΥΣ Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς Χορευτές: Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Pina Bausch, Rainer Behr, Andrey Berezin, Damiano Ottavio Bigi, Bénédicte Billet, Ales Cucek, Clementine Deluy, Josephine Ann Endicott, Lutz Förster, Pablo Aran Gimeno, Mechthild Grossmann, Silvia Farias Heredía Αίθουσα 2: Δευ: 20:15, 22:30

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (Μ.Ε.Τ.), Πανεπιστήμιο Πατρών

Προβολές στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας, που συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας. Παρ: Les petits mouchoirs - Μικρά αθώα ψέματα Δευ: Νέα ζωή Τρ: Ο πόλεμος των δύο κόσμων Τετ: Μικρά αθώα ψέματα Πε: Οι απίστευτες περιπέτειες της Αντέλ Ώρα έναρξης: 15:30 Ελεύθερη είσοδος

Λέσχη Κινηματογράφου Πάτρας ΑΣΤΟ Επικοινωνούμε Βαλτετσίου 3, Πάτρα Τηλ. 6932766373

WHERE IS YOUR HEAD? (μικρού μήκους) Σκηνοθεσία: Νένκο Τένοβ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Τ’ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ Σκηνοθεσία: Σϊντνεϊ Πόλακ Πρωταγωνιστούν: Τζέιν Φόντα, Μίχαελ Σάρατζιν, Σούζαν Γιορκ, Ρεντ Μπάτονς Πε: 21:00

- Τρίτο Μπουρμπούλι «Το Σκοπτικό» Παρασκευή 17/2, 21:00 - Τέταρτο Μπουρμπούλι «Το Μαγικό» Κυριακή 19/2, 21:00 - Πέμπτο Μπουρμπούλι «Του Καραγκιόζη» Τρίτη 21/2, 21:00 - Εκτο Μπουρμπούλι «Το Αποκαλυπτικό» Πέμπτη 23/2, 21:00 Carnaval Area Το συνεδριακό κέντρο στη λιμενική ζώνη του Δήμου Πατρέων διαμορφώθηκε σε χώρο εκθέσεων, προβολών και παιχνιδιών με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι. Περιλαμβάνει: - Εικαστική εγκατάσταση του Δημήτρη Βούρτση και πίνακες του

Γιώργου Μπογδανόπουλου - Έκθεση στοιχείων του καρναβαλικού συνεργείου του Δήμου Πατρέων, διά χειρός Πέτρου Βρυώνη - Εκθέσεις καρναβαλικών στοιχείων και φωτογραφίας - Προβολή ντοκιμαντέρ με τη φροντίδα του Παναγιώτη Φαφούτη - Παγοδρόμιο και καρουζέλ - Σκηνή καραόκε και παραστάσεις Καραγκιόζη - Παιχνίδια για παιδιά - Παρουσίαση και διάθεση του βιβλίου του Ξ. Παπαευθυμίου «Αλέκος Χαράρης – Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας» που κυ-


Το Σάββατο 18/2, στο πεζόδρομο της Ρήγα Φερραίου,11-2 το πρωί η Πολυφωνική ετοιμάζει μια μεγάλη αποκριάτικη διασκέδαση. Θα μετάσχουν: α] η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Οργανισμού με τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Γιώργου Μπουρδόπουλου και με τη συμμετοχή της Φιλαρ-

Αποκριάτικες εκδηλώσεις Μουσικού Σχολείου Την Παρασκευή 17/2 μετά τις 18:00 στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, θα παρουσιασθεί η Μαντολινάτα του Σχολείου και μαζί με την μαθητική χορωδία θα αποδώσει γνωστά καρναβαλικά τραγούδια. Αμέσως μετά ακολουθεί η εμφάνιση του συνόλου ελεύθερης έκφρασης με τραγούδια της δεκαετίας 60 που τραγουδηθήκαν και χορεύτηκαν από όλους μας. Το Σάββατο 18/2 μετά τις 11:00 στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, θα συμπράξει η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Πατρών με την Φιλαρμονική του Ομίλου της Πολυφωνικής στο πλαίσιο

Αποκριάτικος χορός Παγκαλαβρυτινού Την ετήσια αποκριάτικη χοροεσπερίδα του πραγματοποιεί ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού, ενώ θα πάρουν μέρος τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου. Παρασκευή 17/2 Κέντρο «Βεράντα», Ριγανόκαμπος Προσκλήσεις διατίθενται από τα μέλη του Δ.Σ. και στα γραφεία του Συλλόγου Παπαδιαμαντοπούλου 17Α, τηλ.: 2610 272722 από 18:00 – 22:00 και 6972 296949 Αποκριάτικο παιδικό Πάρτυ του ΝΟΠ Σάββατο 18/2, 17:00 Αίθουσα εκδηλώσεων του Ν.Ο.Π. Ακτή Δυμαίων. Τιμή εισόδου: 5 €. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-317766, 09.0019.00

Κυριακή 19/2 η Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10:30 στον χώρο της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων. Από εκεί θα ξεκινήσει και η Παιδική Παρέλαση στις 11:30. Τα καρναβαλικά γκρουπ θα κατευθυνθούν στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα γίνει η απονομή των βραβείων. Τα βραβεία που θα δοθούν αφορούν το πιο ευφάνταστο καπέλο, την καλύτερη παντομίμα, το πιο κεφάτο γκρουπ, την καλύτερη αμφίεση. Θα δοθεί επίσης βραβείο σατυρικού θέματος, εικαστικού λαβάρου, καθώς και ένα βραβείο… έκπληξη. Αχαγιώτικο Καρναβάλι Οι φετινές εκδηλώσεις στη Δυτική Αχαΐα

πραγματοποιούνται με την αιγίδα του Δήμου και με τίτλο «Δούρειος Ίππος». 18/2, 11:30, Εκδήλωση Μικρών Καρναβαλιστών Διοργάνωση: Καρναβαλική Υποτροπή Πλ. Παπαδιαμαντοπούλου 18/2, 21:00, Αποκριάτικος Χορός Διοργάνωση: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μιτόπολης Μιτόπολη 19/2, 14:00, Γαϊδουρογάμος Διοργάνωση: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λουσικών Λουσικά Καρναβάλι των Παιδιών Με γενικό τίτλο «Με παραμύθια δεν χορταίνουμε» ολοκληρώνεται την Κυριακή το Καρναβάλι των Παιδιών που διοργανώνει ο Δήμος

Πατρέων. Παρασκευή 17/2 – Κυριακή 19/2, 18:00 – 21:00 Καρναβαλούπολη Ρήγα Φεραίου (από Πατρέως έως Αγίου Νικολάου) Συναυλίες, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις από την Μπαντίνα του Δήμου, το Μουσικό Σχολείο, την Πολυφωνική, τους X- Saltibagos, τη Σχολή Χορού «Πόλυ Γιαννακοπούλου», την 1ης ΕΠΑΣ Πάτρας, τα Μουσικά Εκπαιδευτήρια Θεοδώρου και άλλους φορείς. Κυριακή 19/2, 13:00 – 15:00 Το Καρναβάλι των Παιδιών θα κορυφωθεί με τη Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών που θα ξεκινήσει από την πλ. Ομόνοιας και θα συντονίσει όλη την πόλη στους παλμούς των μικρών καρναβαλιστών

Αποκριάτικο πάρτι της κίνησης Πρόταση Σάββατο 25/2, 21.00 Σαρανταπόρου 20, τηλ: 2610 451 790 Είσοδος 10 ευρώ Καρναβάλι Αιγιαλείας 2012 Στο πρόγραμμα του Καρναβαλιού Αιγιάλειας 2012, ακολουθεί την

■ 17/02/2012

Αποκριάτικες εκδηλώσεις Πολυφωνικής Την Παρασκευή 17/2, θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικος χορός Μασκέ του Οργανισμού, στην «Πολιτεία» με κεντρικό θέμα: «Λατέρνα, φτώχια, χωρίς φιλότιμο». Πληροφορίες για τα εναπομείναντα τραπέζια, στη Γραμματεία του Οργανισμού, καθημερινά τηλέφωνα: 2610 279679, 2610 222248.

της νέας τους συνεργασίας και θα παρουσιάσουν γνωστά καρναβαλικά τραγούδια. Τη Κυριακή 19/2 μετά τις 11:00 και πάλι στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το Σύνολο Τζαζ του Μουσικού Σχολείου Πατρών που θα παρουσιάσει γνωστές καρναβαλικές μελωδίες από το λατινοαμερικάνικο ρεπερτόριο.

τέταρτο

κλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ - Διάθεση των βιβλίων «Πατρινό Καρναβάλι – ο Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρούς» και «50 λόγοι για να αγαπήσετε την Πάτρα» (εκδ. ΤΟ ΔΟΝΤΙ) Είσοδος: 3 ευρώ Μέχρι 26/2 Λιμενική ζώνη Δήμου Πατρέων (Όθ. Αμαλίας, είσοδος από Αγ. Νικολάου και από Γούναρη) Τηλ. 2610 223992, 6943 833893 Δευτέρα – Παρασκευή: Από τις 4.00 μ.μ. Σαββατοκύριακο: Από τις 10.00 π.μ.

μονικής του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας, θα δώσει αποκριάτικη συναυλία με πρόγραμμα καρναβαλικών ρυθμών και τραγουδιών, β] Το Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων με τη διεύθυνση και τη σκηνοθεσία της Αθηνάς Καλλιμάνη, θα παρουσιάσει το Θέατρο δρόμου: «Ο ήρωας» του Βασίλη Ρώτα, σε διασκευή της σκηνοθέτιδας [επιμέλεια κουστουμιών: Δόμνα Τεκτονίδου], γ] η Προπαιδική Χορωδία με τη διεύθυνση της Κατερίνας Πολυμενάκου, θα παρουσιάσει τραγούδια από το αλησμόνητο Φεστιβάλ του Παιδικού Τραγουδιού, του πάλαι ποτέ «Καρναβαλιού των Μικρών» και δ] η ομάδα των κρουστών του Αχαϊκού Ωδείου, με διαδραστική εκδήλωση για τα παιδιά, θα ολοκληρώσει την παρουσία του Οργανισμού στα αποκριάτικα δρώμενα, με την ευθύνη του καθηγητή Κώστα Κονδύλη.

11


Πού θα βρω το

;

Είναι πια μια αγαπημένη εβδομαδιαία συνήθεια για αρκετούς… Εκτός από τα δεκάδες σημεία στα οποία ταξιδεύει το «Τέταρτο» το πρωί της Παρασκευής, ολοένα και αυξάνονται τα σημεία στα οποία μπορείτε να μας βρίσκετε και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Με stand

Σταθμοί ΟΣΕ (Κεντρικό, Ρίο) ■ Στάση ΟΣΕ Αγ. Βασιλείου ■ Σταθμοί Οδοντωτού σιδηρόδρομου (Διακοπτό, Καλάβρυτα) ■ ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Ζαΐμη, Πάτρα) ■ Zizu (Μαιζώνος & πλ. Γεωργίου, Πάτρα) ■ Jazi (πλ. Όλγας, Πάτρα) ■ Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33, Πάτρα) ■ Ολύμπια (Τριών Ναυάρχων & Κανακάρη, Πάτρα) ■ Pas Mal (Ηρ. Πολυτεχνείου, Πάτρα) ■ Μίνι Μάρκετ Κάκκου (Μ. Αλεξάνδρου 1, Ριο) ■ Everest Πάτρας (Αγ. Νικολάου 16, Πάτρα) ■ Κάρνα (Ελευθερίου Βενιζέλου 227, Πάτρα) ■ Πλατεία Αγ. Σοφίας, Περίπτερο ■ Emiliano, Παντανάσσης 24

Άλλα σημεία

Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 14, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Μουσελίν (Αγ. Ανδρέου 42, Πάτρα) ■ TAG (Αγ. Ανδρέου 125 & Παντανάσσης, Πάτρα) ■ Ideal Bike Shop (Αγ. Ανδρέου 157, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου (Αγ. Νικολάου 32, Πάτρα) ■ Ποτοποιία Χάχαλης (Αγίου Νικολάου 95, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Ταρνάρας (Αγίου Γεωργίου 68, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Αγ. Σοφίας 38, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Ελλ. Στρατιώτου 108, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Τριβυζά (Αρέθα 73, Πάτρα) ■ Κάισσα (Γούναρη 85, Πάτρα) ■ No Work Cafe (Δρέπανο) ■ Βιβλιοπωλείο Αριστείδου (Ερμού 86, Πάτρα) ■ W (Ηρώων Πολυτεχνείου & Λευκωσίας, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα) ■ Εστιατόριο Σινιάλο (Καραϊσκάκη 68, Πάτρα) ■ Παντοπωλείο Αργύτη (Στάση προαστιακού, Καστελόκαμπος) ■ Βιβλιοπωλείο Αχαϊκές Εκδόσεις (Κολοκοτρώνη 34, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Τρίγγος (Κολοκοτρώνη 48, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Κορίνθου 19-21, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Λεμεσσού 17, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Καλλιβωκά (Κορίνθου 204-206, Πάτρα) ■ Σύγχρονο Ωδείο (Κορίνθου 337 & Μιαούλη, Πάτρα) ■ Πολυφωνική (Κορίνθου 280 & Γούναρη, Πάτρα) ■ Φοιτητικό Φροντιστήριο Γνώμονας (Κύπρου 44, Πάτρα) ■ Maizon (Μαιζώνος 80-92, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Μαιζώνος 124, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Σώμερσετ 80, Ρίο) ■ Γκαλερί Cube (Μιαούλη 39, Πάτρα) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 82) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 174) ■ Everest (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158) ■ Ταξιδιωτικό γραφείο Κεραμιδά (Όθ. Αμαλίας 44, Πάτρα) ■ Ψάρεμα Ρίο (Πατρών - Αθηνών 72, Ρίο) ■ Society (Πλ. Γεωργίου 18, Πάτρα) ■ City (Πλ. Γεωργίου 24-36, Πάτρα) ■ Φιλαρμονική (Ρήγα Φεραίου 7, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Emiliano (Σμύρνης & Μεσολογγίου, Πάτρα) ■ Το Νέον (Τριών Ναυάρχων 42, Πάτρα) ■ Βιβλιοθήκη Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Τριών Ναυάρχων & Μαιζώνος, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πατρέως 30, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Πάρκο της Ειρήνης (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Κυλικεία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών ■ Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Εκδοτήρια ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Αθήνα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Κορίνθου 352, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Αθηνών 11, Ρίο) ■ Γυμναστήριο EVATHLON (Αθηνών 5 Ρίο) ■ OVERTIME CAFE (Γήπεδο Απόλλων, Περιβόλα) ■ Ξενοδοχείο Χελμός (Καλάβρυτα) ■ Φαρμακείο Σκαλτσά (Πατρών Κλάους 7, Πάτρα) ■ Φάρμα Story (Κορίνθου 463, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Μείλιχος (Νοταρά 122, Πάτρα) ■ Bar - Restaurant After Eight (Αγίου Ανδρέου 143, Πάτρα) ■ News Stand (Αγίου Ανδρέου 77, Πάτρα) ■ Πέτρινο (Ακτή Δυμαίων 144) ■ Λιχουδιά (Ακτή Δυμαίων 132) ■ IZI (Ακτή Δυμαίων 130)

Η

Μ

Ε

Ρ

Ο

Λ

Ο

Γ

Ι

Ο

ΦΕΒΡΟΥΑ 2012 ΡΙΟΣ

15 ΤΕΤΑΡΤΗ

Του Ανδρέα Τσιλίρα

Yasou Aida! Σ’ ένα διαφημιστικό διάλειμμα ανάμεσα στις καταιγιστικές και μονομερείς τηλεοπτικές ειδήσεις, ακούω στην (πιο αντικειμενική συγκριτικά με τους υπόλοιπους – το περιμένατε;) ΝΕΤ να μιλάνε για μια καινούρια μορφή της όπερας «Αΐντα» που παρακολουθούν μετά μανίας εδώ και λίγες εβδομάδες οι Βερολινέζοι. 140 χρόνια μετά το ανέβασμα της όπερας του Βέρντι στο Κάιρο, η νέα εκδοχή έχει τον τίτλο «Yasou Aida!» και αναφέρεται στις σημερινές σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας. Στην πρωτότυπη Αΐντα του, γραμμένη την εποχή της αποικιοκρατικής Ευρώπης, ο Βέρντι μιλά για τα χρόνια που μεσουρανούσαν οι Φαραώ. Η Αΐντα είναι πριγκίπισσα της κατακτημένης Αιθιοπίας που ζει ως σκλάβα στην Αίγυπτο. Την ερωτεύεται ο Αιγύπτιος στρατηγός Ραδάμης, που σχεδιάζει να την παντρευτεί, χωρίς να υπολογίζει ότι έχει πέσει στον… έρωτα της κόρης του Φαραώ, που φυσικά τον διεκδικεί. Κι εκεί αρχίζουν τα μπερδέματα… Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει το έργο του Βέρντι με την Ελλάδα και τη Γερμανία, βρείτε την απάντηση στα λόγια του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη, όπως τα μετέφερε η Ντόιτσε Βέλλε: «Η σχέση "πολιτισμένοι" αιγύπτιοι αποικιοκράτες – "βάρβαροι" κατακτημένοι Αιθίοπες βρίσκει την αναλογία της στους "εργατικούς" και

Θέλω το τέταρτο σπίτι μου!

"πειθαρχημένους" Δυτικοευρωπαίους έναντι των "τεμπέληδων" και "αστάθμητων" Ελλήνων». Έτσι ο Ευκλείδης (προσκεκλημένος παρακαλώ της γερμανικής Όπερας Neukölln), μαζί με το Δημήτρη Δημόπουλο που έγραψε το κείμενο, έβαλαν τη δική τους Αΐντα-Ελπίδα να είναι μια νεαρή ξενιτεμένη από την Ελλάδα, μαθητευόμενη στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Την ερωτεύεται ο Ραδάμης-Ράινερ Μες, στέλεχος της Τράπεζας, που αφού επισκέπτεται την Ελλάδα ως ελεγκτής της τρόικας, αρχίζει να αμφισβητεί το πλάνο των Γερμανών για τη «διάσω-

Θέλετε να έρχεται το τέταρτο στο σπίτι ή στο γραφείο σας το πρωί της Παρασκευής;

τέταρτο

■ 17/02/2012

Η τιμή για την ετήσια συνδρομή (45 φύλλα) είναι 60€, ενώ αν μένετε εκτός Πάτρας είναι 90€ (ταχυδρομική αποστολή). Βρείτε το τέταρτο στην… πόρτα σας, στηρίξτε τη διάδοση θετικών κι αισιόδοξων ειδήσεων κι επωφεληθείτε από τις ειδικές προσφορές που θα ανακοινώνουμε για τους συνδρομητές. Γραφτείτε συνδρομητής! Επικοινωνήστε με τα τηλ. 2613009401, 6944347030 ή στείλτε email στο info@tetartopress.gr

ση» της χώρας και παλεύει να αλλάξει γνώμη και στους αρμόδιους. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να απολυθεί από την Τράπεζα για την επιμονή του, αλλά να τον παρατήσει και η Ελπίδα, μην πιστεύοντας ούτε κι η ίδια ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος να σωθεί η χώρα της… Δείτε περισσότερα για την όπερα στους πολύ καλούς «Ανταποκριτές» της ΝΕΤ το Σάββατο το μεσημέρι ή αργότερα, από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΕΡΤ. Μετά εξηγήστε και στους Έλληνες δημιουργούς ότι μπορούν μέσα από την ίδια τους την τέχνη να δώσουν, αν θέλουν, τροφή για σκέψη για όλ’ αυτά που ζούμε.

12


H συντροφιά μας

παίζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar18@gmail.com

Τα μυστικά μιας Πέμπτης…

δώρας η ελληνική μυθολοτης Παντη Το κουτί μο ν Ελπίδα γονία έως ation, ζωντα-

im Από την Κοσ ύκλες, video an ει με σκιές, κο γία ζωντανεύ ι ηθοποιούς… υ κόσμου έως νή μουσική κα τις απαρχές το ό απ συδι ξί τα τικό χιούμορ και Ένα συναρπασ γεμάτο δράση, ς, «το δα με πί Ελ λά ς ελ Ηλία Καρ ς σο τη γέννηση τη ία Θ ο ι ζω παίζουν υπόσχετα γκίνηση, μας ί και μουσικοί ιο πο θο Η . ς» δώρα Ελλάδα με πα Κουτί της Παν από όλη την α δι υού το αγ ι, τρ ι ύλ ς κα τι, νταο ντανά σκοπού νέι, βιολί, ού γανα (λαούτο, όρ ύκλες ανθρωπί ά κο ακ ι σι κα ς δο ρε ρα ού ιγ φ ν ικό. συναντού ρηματικό σκην μπελέκι), ενώ φόντο ένα ευ την Αλεμε ν με ω ζί σε μα τά ο νων διασ ει το κείμεν άψ γρ οθεει έχ σκ ς λά ει και τη ην Ο Ηλίας Καρελ ώ έχει αναλάβ φεεν , τη ου α ύλ Γι ς. πο φωτισμού υς ξάνδρα Λιακο το ι κα α ει Π ή επιμέλ κουτί της αν σία, τη μουσικ ράσταση «Το πα ν Ελ τη υ με το ς ίασο εότητας τινή σεζόν ο Θ Διεύθυνσης Ν ς τη γο έρ το ει δώρας» στηρίζ ρού Σταυρού. υθ Ερ ύ κο νι λη

Παιδιά και γονείς διαβάζουν μαζί… «Καλές Απόκριες» Εύα Καραντινού, Εκδόσεις Άγκυρα Ένα χαρούμενο και πολύ χρήσιμο βιβλίο για τις Aπόκριες με ήθη, έθιμα, παραδόσεις, πληροφορίες και δραστηριότητες.Το βιβλίο περιέχει αυτοκόλλητα για τις δραστηριότητες και πατρόν με τα οποία οι μικροί μας φίλοι μπορούν μόνοι τους να δημιουργήσουν τα δικά τους αποκριάτικα στολίδια. Ήθη, έθιμα, και δραστηριότητες με αυτοκόλλητα και πατρόν που χαρίζουν δημιουργικές στιγμές γεμάτες ομορφιά.

13

■ 17/02/2012

Να μην ξεχάσω...

Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα. Η «συντροφιά μας» σας δίνει σήμερα μια ιδέα ενδιαφέρουσα να εκμεταλλευτείτε αυτές τις γιορτινές μέρες για να έρθετε πιο κοντά ως οικογένεια. Ζητήστε από τα μικρά σας αυτό το Σαββατοκύριακο να παίξετε ένα όμορφο παιχνίδι. Αφού μάθετε τα έθιμα που τηρούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας διαλέγει ο καθένας την πόλη που του αρέσει χωρίς να αποκαλύπτει το όνομά της και παρουσιάζει το έθιμό της. Για παράδειγμα αν κάποιος διαλέξει την Πάτρα μας μπορεί στο παιχνίδι αυτό της μίμησης να παρουσιαστεί κάπως έτσι: «Γιαννούλα με βαφτίσανε και Κουλουρού με λένε. Ερωτευμένη με το ναύαρχο Ουίλσον είμαι και πρέπει να πάω να τον βρω. Ποια πόλη είμαι;». Άλλος πάλι μπορεί να πει «Νησί του Ιονίου είμαι και αυτό που κάνουμε εδώ το λέμε “Κουτσομπολιά” ή “Πέτε Γιόλα”. Ποιο είμαι;» Και για να σας βοηθήσω είναι η Κέρκυρα μια και εκεί κάθε Τσικνοπέμπτη βγαίνει ο κόσμος στα καντούνια και κοροϊδεύει την ντοπολαλιά του! Και όσο και αν σας φοβίζει το πώς μπορεί αυτό να παιχτεί μέσα στο σπίτι σας ή με φίλους παρέα θα σας πω το πολύ απλό. Κάθε μέρα γιορτής καλό είναι να γίνεται ευκαιρία να μαθαίνουμε πράγματα βιωματικά, ειδικά όταν είμαστε μικροί. Αφήστε που δεν υπάρχει πιο όμορφη ευκαιρία για μας τους μεγάλους να θυμόμαστε πώς είναι να χαμογελάς ανακαλύπτοντας τα μυστικά της λαϊκής σου ιστορίας! Άλλωστε ίσως αυτό να είναι η εξυπνότερη άμυνά μας στις μέρες που βιώνουμε περικυκλωμένοι από κινδύνους απώλειας των όμορφων χαρακτηριστικών μας ως λαός!

τέταρτο

Και η μια η κόρη του γερο-χρόνου από τα 365 παιδιά του είναι η Πέμπτη που παίρνει το χαϊδευτικό της όνομα από την τσίκνα του κρέατος που ψήνουν σε κάθε σπίτι για να γιορτάσουν το πλησίασμα της τελευταίας Κυριακής του καρναβαλιού... Έφτασε λοιπόν η Πέμπτη που τη χωρίζουν μόνο 11 ημέρες από την αναμενόμενη Καθαρή Δευτέρα, και είμαι σίγουρη ότι τα περάσαμε όμορφα, γιορτινά μα και χορταστικά. Και έτσι σήμερα που κουβαλούμε την όμορφη αίσθηση της χθεσινής ημέρας κάνουμε ένα ταξιδάκι να δούμε πώς και από πότε ξεκίνησε το ψήσιμο του κρέατος και γιατί! Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Και μια και το καρναβάλι κρατάει ως περίοδος εορταστική τρεις ολόκληρες εβδομάδες αποφασίστηκε κάποια στιγμή να μοιραστεί κάπως ο χρόνος αναμονής για την τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού και την κορύφωση του ξεφαντώματος και την Πέμπτη που βρίσκεται στη μέση των τριών αυτών εβδομάδων να γίνεται ένα γλέντι προέρτιο αυτού που έρχεται να μας συναντήσει. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το


Ραντεβού

διαβάζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

Νίκος Διακογιάννης

Ο Ύπνος των Αγαλμάτων Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ (2011)

μ’ ένα βιβλίο

mpapamar18@gmail.com

Ένα χάος που κάτι μας θυμίζει Ραντεβού σήμερα με ένα μεταφυσικό σημειολογικό σενάριο που μας φέρνει αντιμέτωπους με το μεγαλύτερο ίσως φόβο που «κυνηγάει» την ψυχή μας από την ώρα που αρχίζουμε σταδιακά να συνειδητοποιούμε την ουσία της ύπαρξής μας. Το φόβο της αλλαγής, της αλλοίωσής μας και της απώλειας αυτών των χαρακτηριστικών μας που μας κάνουν να νιώθουμε μοναδικοί. Είναι αυτή η φοβία ένα από τα άχαρα θαρρείς δώρα της κοινωνίας στην οποία εντασσόμαστε απ’ τη στιγμή της γέννησής μας, μια και καμία σχέση αλληλεπίδρασης δε μας αφήνει ανεπηρέαστους. Η ιστορία λοιπόν του συγγραφέα ξεκινά από τη στιγμή που ξαφνικά όλα τα αγάλματα αρχίζουν να καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο. Η Νίκη της Σαμοθράκης, ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, η Γοργόνα της Κοπεγχάγης γίνονται συντρίμμια και ο κόσμος τα βλέπει να διαλύονται έκπληκτος και ταυτόχρονα ανήμπορος να αντιδράσει από το βάρος της άσχημης αυτής έκπληξης. Τα σενάρια συνωμοσίας περί παγκόσμιας κυβέρνησης γίνονται ολοένα και πιο

έντονα. Η αναρχία εμφανίζεται στις κοινωνίες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ζεις ένα χάος παρόμοιο αυτού που έχει αρχίσει και κυριαρχεί πια στην καθημερινότητά μας. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε αγκαλιά με την ανασφάλεια του πού οδηγούμαστε μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων που κάθε άλλο παρά σημασία στην ανθρώπινη αξία δίνουν. Έτσι και ο Διακογιάννης στην ιστορία του παρουσιάζει τους ανθρώπους όλους με αφετηρία τον κεντρικό του ήρωα να στέκονται μετέωροι μπροστά στο «τίποτα» που φαίνεται να έχει απομείνει και στη νέα αυτή μορφή τρομοκρατίας η οποία οδηγεί στη διάλυση των δεσμών με το παρελθόν και στην απώλεια της ταυτότητάς τους. Αξιοσημείωτη η αληθοφάνεια του μυθιστορήματος και ο ρεαλιστικός του χαρακτήρας που ενδυναμώνεται από ρήσεις ανθρώπων του πνεύματος σχετικά με την ανθρώπινη φύση και το σκοπό της ύπαρξής της.

ακούω Του Μίμη Πλέσσα

dimplessas@gmail.com

Air - Le Voyage Dans La Lune (A Trip to the Moon)

τέταρτο

■ 17/02/2012

Το ντουέτο απο την Γαλλία που σε ένα βαθμό όρισε τη σύγχρονη ηλεκτρονική ποπ μουσική φέρνοντας σε επαφή δύο διαφορετικούς κόσμους, επιστρέφει μετά απο τρία χρόνια απουσίας με τον έβδομο κατά σειρά δίσκο. Μετά τους τελευταίους μέτριους δίσκους τους, δεν υπήρχαν προσδοκίες για ένα δίσκο απο τους Air αντάξιο των πρώτων εξαιρετικών. Κατά κάποιον τρόπο ακουλούθησαν μια σαφώς πτωτική πορεία και ο κόσμος άρχισε να τους ξεχνάει. Το Le Voyage Dans La Lune, όμως, είναι ένας δίσκος που ξεφεύγει από τη μετριότητα και τολμά να σταθεί δίπλα στους πρώτους θυμίζοντας κάτι από την περίοδο 1998-2001. Ίσως να ευθύνεται και το γεγονός ότι είναι εμπνευσμένο από την επανακυκλοφορία της ομόνυμης βουβής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1902, που ντύνεται μουσικά με μερικά κομμάτια από το δίσκο. Οι Air ξαναθυμούνται την ατμόσφαιρα του Virgin Suicides, την ντύνουν ■ Καινούργιο single από τους Electric Litany κυκλοφορεί στις 20 Φεβρουαρίου από την Inner Ear με τίτλο Enemy και b-side το Βetrayal Of the Lamenting Circles. Μετά το πολύ καλό ντεμπούτο τους How To Be A Child And Win The War αλλά και τις ζωντανές τους εμφανίσεις που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, επιστρέφουν με δύο εξίσου ωραία κομμάτια και την γνωστή κατανυκτική ατμόσφαιρα που τους διακρίνει, τα οποία αποτελούν και προπομπό του δεύτερου δίσκου τους που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς. Ακούστε το Enemy στη σελίδα: soundcloud.com/ innerearrecords.

14

[Astralwerks, 2012]

με αιθέρια φωνητικά και ξεκινούν για τα διαγαλαξιακά ταξίδια του Moon Safari. Μελωδίες που φέρνουν στο μυαλό μια sci-fi αισθητική από ταινίες παλαιότερων δεκαετιών κυριαρχούν και σου δημιουργούν τη διάθεση να αφεθείς σε ένα φανταστικό κόσμο που μόνο οι Air μπορούν να περιγράψουν. Κοινώς το Le Voyage Dans La Lune δεν παρουσιάζει κάτι το πρωτότυπο αλλά κατά κάποιον τρόπο παρουσιάζει στη μισή ώρα διάρκειάς του την ιστορία του συγκροτήματος, καθώς και τις κινηματογραφικές τους επιρροές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επιστρέφουν με ένα δίσκο που αναφέρεται στο φεγγάρι όπως και ο πρώτος τους (1998-Moon Safari). Μένει να δούμε αν γυρνάνε πίσω για να κλείσουν την καριέρα τους όπως την άρχισαν ή για μια νέα αρχή. www.myspace.com/intairnet

Ο πάντα ανήσυχος Burial επιστρέφει με ένα ακόμα ep με τίτλο Kindred που έρχεται ένα χρόνο μετά το πολύ καλό Street Halo. Όντας ένας από τους κύριους εκφραστές της σύγχρονης ηλεκτρονικής και χορευτικης μουσικής, καταφέρνει να συνδυάσει εξαιρετικά την techno των τελευταίων δύο δεκαετιών, την idm του Aphex Twin αλλά και τις επιρροές του από την πρόσφατη συνεργασία του με τους Massive Attack, όλα μέσα απο το φάσμα της μουσικής τάσης που ονομάζεται Dubstep και κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Με μια ξεκάθαρη οπτική που περιγράφει και αφουκράζεται το σύγχρονο αστικό τοπίο ο Burial εξακολουθεί να θεωρείται από τους πρωτοπώρους του είδους και κάθε κυκλοφορία του επηρεάζει τις μουσικές τάσεις και εξελίξεις. Ακούστε το εδώ www.hyperdub.net/releases/view/149/HDB059.


Εδώ κεράστηκα βροχή 17 Φλεβάρη του 12

Σήμερα δεν έχω κάτι να σου μαγειρέψω. Έχω λίγο ξεμυαλιστεί και δεν σου ψώνισα. Έχω όμως κάτι να σου πω. Κάτι από αυτά που κατά καιρούς μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σου. Κάτι από αυτά που χωρίς να είναι απαραίτητα βρώσιμα, αποτελούν τη γεύση μου. Και μου αρέσει να πιστεύω ότι έτσι, μπορεί, αντί να μου θυμώσεις λίγο που δεν θα σου φτιάξω κάτι, να θυμηθείς κάτι αντίστοιχο για σένα. Ή να θελήσεις να βρεις κάτι καινούργιο. Ωραία δεν θα ήταν αυτό; Τις τελευταίες μέρες δεν μαγειρεύω για μένα. Ούτε για κάποιον άλλο. Έχω –κάπως– αφήσει τον έλεγχο και τη γεύση μου τη διαπραγματεύομαι. Είμαι εδώ, στην Πάτρα. Και πάω εκεί που με πάει η γεύση εκείνων που με κρατούν εδώ. (Τη γεύση μου την κερδίζω καμιά φορά όταν αφήνω τον έλεγχο) Η πρώτη γεύση μου εδώ στην Πάτρα, προερχόταν από μια αγκαλιά που χωράει την υπερβολή μου. Και με τον τρόπο αυτό της επιτρέπει να βγαίνει ξεδιάντροπα. Και αν είναι και η δικιά σου φτιαξιά να έχεις ένα κύριο κέντρο, θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ. Κατεβαίνεις αργά από το κεφάλι στο σώμα. Σαν να γλιστράς σε μια νεροτσουλήθρα. Σαν σε ταινία σε απόλυτα αργή κίνηση. Και αρχίζεις να νιώθεις πως τρέφεσαι. Μπορεί η μπουκιά να προέρχεται από χάρτινη συσκευασία ντελίβερυ, αλλά η νοστιμιά να ακουμπά πέρα από τους κάλυκες του ουρανίσκου. Έρχεται και κάθεται σε ένα τραπέζι που δεν φανταζόσουν ότι θα κάτσεις να μοιραστείς το βραδινό φαγητό σου με αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Νιώθεις πάντα ότι είσαι σε ξένη πόλη, αλλά και πάλι. Με έναν παράξενο τρόπο, αυτή η πόλη, είναι φίλη σου... Και είναι μία καινούργια γεύση. (Τη γεύση μου την ανακτώ όταν ταξιδεύω) Μου αρέσει να ταξιδεύω. Με κάθε μέσο. Με καράβια, με το άγγιγμα, με αεροπλάνα, διαβάζοντας, με τρένα, με το μυαλό μου, με αυτοκίνητα, μαγειρεύοντας. Είναι μεγάλη η λίστα μου. Σε κάθε προορισμό μου, πάντα με νοιάζει τι είναι κοντά. Θέλω να ξέρω σε πόσο χρόνο μπορώ να έχω άλλη αίσθηση. Δοκιμάζω πάντα στο τέλος το φαγητό που μαγειρεύω ας πούμε, και προσθέτω λίγο από αυτό, ή λίγο από εκείνο. Και μπορεί εκεί που ήταν απαλό να γίνει πικάντικο. Έτσι. Γιατί ήθελα, τελικά, να έχω μια άλλη αίσθηση. Όταν επισκέπτομαι άλλες πόλεις, μου αρέσει να ξέρω τι είναι κοντά. Εσύ εδώ είσαι πολύ τυχερός. Τριγυρίζεσαι από πολύ όμορφη φύση. Και εκεί που είσαι στη βροχή της πόλης, μπορείς να βρεθείς στο τσακ μπαμ στο άνοιγμα του ορίζοντα πέρα από το δάσος. Και να σε πιτσιλίσει ξαφνική βροχή από σταγόνες φυλαγμένες πάνω στις πευκοβελόνες που ξεβόλεψε ένα ξαφνικό αεράκι. Και να σου έχει κάνει ο τόπος δώρο μια βροχή μόνο για σένα. Μετά, μια πιπεριά κομμένη σε μια χωριάτικη σαλάτα, μπορεί, με τη ζωντάνια του δυνατού αρώματός της, να φέρει στο στόμα σου την αλμύρα του καλοκαιριού –τότε έχουν τέτοιο άρωμα οι πιπεριές– την στιγμή που τα μάτια σου κοινωνούν στη μαγεία των σύννεφων του χειμωνιάτικου τοπίου. (Τη γεύση μου την ανακαλύπτω όταν την αφήσω να μου φανερωθεί) Μου σέρβιραν τον ωραιότερο ελληνικό καφέ που έχω πιει σε ένα καφέ εδώ στην Πάτρα. Δεν ήταν φανταστικό το χαρμάνι, ούτε το αρτιότερο ψήσιμο. Μου τον σέρβιραν όμως σε σωστό φλυτζάνι, αυτό που νιώθεις πλούσιο ανάμεσα στα χείλη σαν ακουμπά το καϊμάκι στην πρώτη γουλιά. Και στο πλάι, είχε ένα μικρό μπαστούνι πικρής σοκολάτας. Ακριβώς στην ποσότητα που χρειαζόμουν. Και που δεν ήξερα. Και που βουτού-

Επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας… Από την Αργυρώ Κουτσού

argyro.k@gmail.com

σα στον ελληνικό και έλιωνε λίγο και μετά την έβαζα στο στόμα μου. δεν το ήξερα ότι ήθελα να το κάνω αυτό. Όχι μέχρι την στιγμή που το έκανα. Αλλά το άφησα. Και μου φανερώθηκε. Δες αν θες να το κάνεις και εσύ. Νομίζω θα καταλάβεις τον τρόπο. (Τη γεύση μου την τιμώ όταν ζω στο σώμα) Βροχή στο πρόσωπο με το στόμα ανοιχτό να κυνηγώ σταγόνες. Να κάνω πως δεν γνωρίζω τα βαρέα μέταλλα και λοιπά φριχτά που μπορεί να περιέχουν αυτές οι σταγόνες και να ξεκαρδίζομαι μέσα μου στα γέλια γιατί κερνιέμαι από τον ουρανό. Δεν σε αδικώ που με περνάς για αλαφροΐσκιωτη. Αλλά θα στο πω έτσι όπως το νιώθω. Αν δεν χαρώ με αυτά, για να χτυπήσει κανονικά η καρδιά μου, να ανοίξει το διάφραγμά μου από τη βαθειά ανάσα ικανοποίησης που θα πάρω, αν δεν αφήσω το μμμμμμμμμμ του αναστεναγμού μου να βγει, θα σκάσω. Με όλα αυτά. Που τη σκιά τους όλοι έχουμε λίγο πιο μπροστά ή λίγο πιο πίσω. Και δεν θέλω. Η αίσθηση που φέρνει ρίγη ευχαρίστησης στη σπονδυλική στήλη, που κάνει την καρδιά να χτυπά ακατάστατα, που στέλνει το χαμόγελο πρώτα στα μάτια και κάνει τη γεύση γλυκιά, μπορεί να έρθει από τον ουρανό. Χωρίς να την περιμένεις. Και απλά, να ανοίξεις το στόμα και να της επιτρέψεις να τη νιώσεις. Ένα πιτσιρίκι χρόνια πριν, χάιδευε τα μάγουλά του στα στάχυα σε μια βόλτα στην εξοχή. «Τι κάνεις εκεί Κωνσταντίνε;», τον είχα ρωτήσει χαμογελώντας. «Εγώ τίποτα», είχε απαντήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια εκείνος, «τα μάγουλά μου κάνουν αγάπες με τα χορταράκια». Τότε είχαμε μασήσει μαζί ένα στάχυ ο καθένας. Σήμερα είναι 15 χρονών. Μπορεί να μιλάμε πολύ ώρα για τη γεύση εκείνη. Αλλά στο είπα και πριν. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να νιώσεις πέρα και έξω από ό,τι άσχημο, τρομακτικό, άδικο και απειλητικό συμβαίνει. Κάποιος μου είπε κάτι πολύ σωστό πρόσφατα. Όσο πλησιάζεις την αισιοδοξία, σε πλησιάζει και σένα. Και δεν σου μιλώ από κανένα ροζ συννεφάκι της νέας εποχής. Σου μιλώ για την πίστη στην αγκαλιά της αγαπημένης φίλης, στο γέλιο ενός πιτσιρίκου, στο παράξενο πουλί που διασχίζει έναν επαρχιακό δρόμο, στο αλλιώτικο φιλί που σε ξάφνιασε, σε όλα αυτά, που μπορείς πάντα να έχεις. Αρκεί να ζεις στο σώμα. και να τα υπολογίσεις για σημαντικά. (Τη γεύση μου θα τη μοιραστώ με παλιούς και νέους φίλους σήμερα το βράδυ) Νομίζω θα κάνουμε τραχανά σήμερα το βράδυ. Κάνω ένα κόλπο τα τελευταία δυο – τρία χρόνια. Καταρχήν, για να συννεοηθούμε, όταν λέω τραχανά, εννοώ ξινό και λευκό. ΠΟΤΕ τομάτα. ΠΟΤΕ. Δεν το διαπραγματεύομαι αυτό. Περισσότερο μου αρέσει με φέτα και κάτι καυτερό μέσα. Με κρουτόν άλλες φορές, από χωριάτικο ψωμί με χοντρό αλάτι. Αλλά τα τελευταία χρόνια κάνω αυγό ποσέ μέσα στον τραχανά. Μελάτο. Και ρίχνω τη φέτα σε μικρά κομματάκια από πάνω να λιώσει λίγο, αλλά όχι πολύ. Και τρίβω χοντρό πιπέρι. Νομίζω θα έχει πλάκα να κάνουμε διάφορα με τραχανάδες. Τον αγαπώ πολύ τον τραχανά γιατί έχει μια αίσθηση σπιτιού, ζεστασιάς και χαδιού. Γιατί πηγαίνει από χέρι σε χέρι και ακόμα και σήμερα, όλοι μας έχουμε στο σπίτι μας ένα σακούλι από ένα σπιτικό τραχανά από χέρι. Και μην ανησυχείς. Δεν θα στο κάνω συχνά αυτό. Να σε αφήσω χωρίς μια πρόταση για ένα ωραίο πιάτο εννοώ. Απλά, θα κάνεις και συ λίγο υπομονή καμιά φορά που δεν θα θέλω να σου μαγειρέψω και θα θέλω απλά να σου μιλήσω. Θα ξανάρθω εδώ και μου αρέσει να γνωριζόμαστε… α.

15

■ 17/02/2012

Μαγειρεύοντας την καρδιά μου

τέταρτο

δοκιμάζω


16

τέταρτο

■ 17/02/2012

Profile for VASILIS PETTAS

tetarto#34  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

tetarto#34  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

Profile for tetarto