Page 1

mondoconosok


mondokonosok - digital photobook Štelkestimea 2016


1


A cosplay a „costume play” kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő illetve viselő személyek, a cosplayerek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll. A jelmezek forrásait animék, mangák, nyugati képregények, videojátékok illetve filmek alkotják, de bármilyen fiktív forrásból vagy akár a való életből vett elképzelés jó alapul szolgálhat egy cosplaynek. Mivel a cosplay kultúra iránt érdeklődők száma 1990 óta dinamikusan növekvő tendenciát mutat, a jelenség egyre jelentősebb hatást fejt ki a populáris kultúrára is. Hatványozottan igaz ez az ázsiai országokra, elsősorban Japánra, ahol a cosplaynek meghatározó szerepe van az utcai divat valamint a popkultúra trendjeire is. A legtöbb cosplayes maga készíti el a jelmezét a fellelhető referenciaképek alapján, mint például filmrészlet, hivatalos képek a karakterről. (forrás: wikipédia)

2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20


21


22


23


24


25


26


27


28


29


30


31


32


33


34


35


36


37


38


39


40


41


42


43


44


45


46


47


48


49


50


A MondoCon az ország legrégebb óta futó, legnagyobb „geek” rendezvény-sorozata. A sorozat képei 2016 októberében, a Hungexpon megrendezésre került MondoCon rendezvényen készültek. A helyszínen az anime, manga és fantasy, sci-fi valamint klasszikus szerepjátékok és számítógépes játékok rajongói egyaránt megtalálhatóak voltak. Kiállítás, vásár, és szórakoztató programok sokasága várta az érdeklődőket.

A cosplayerek három fő csoportba sorolhatóak a wikipédia szerint: Az első a karakter iránti rajongás kifejezése, vagy ha a cosplayes hasonlóságot érez önmaga és a karakter között, vagy szeretne az adott karakter bőrébe bújni. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni, esetenként otakunak. Jellemző rájuk, hogy lelkesek, ám kevesebb figyelmet fordítanak a ruha részleteire és a minőségre. A második csoportot azok a cosplayesek alkotják, akik élvezik azt a figyelmet és népszerűséget, amit az adott karakter vagy jelmez hoz számukra. Ahogy az anime és manga, úgy a sci-fi és fantasy kultúrában is vannak híres-hírhedt cosplayesek. Rájuk részletesebb ruhák és népszerű karakterek választása a jellemző. Sokuk vesz részt cosplay-versenyeken is. A harmadik csoport olyan emberekből áll, akiket a kreatív alkotási folyamat, a személyes megpróbáltatás, saját határainak tesztelése vonz. Ők jellemzően nagyobb keretet szánnak a jelmezükre, még bonyolultabb és még jobb minőségű jelmezeket készítésébe vágnak bele, még szélesebb körű alapanyag-használattal. Sokszor hónapokat szánnak karakterük tökéletesítésére. Találkozhatunk élettelen dolgokat antropomorf formában megjelenítő kosztümökkel, valamint nem ritka a crossdressing, crossplay (gendercrossing) sem, melynek során a jelmezt viselő személy egy a sajátjával ellenkező nemű karaktert alakít. A cosplay kultúra részét alkotó egyik népszerű ágazat a vonzó fellépésre fókuszál, ilyenkor a cosplayesek olyan karaktert választanak, aki híres attraktív megjelenéséről és/vagy kihívó ruházatáról. Crossplaynek nevezik, amikor valaki a saját nemével ellentétes karakternek öltözik. A crossplay gyökere az olyan férfikarakterek bőségéből ered az animekultúrában, melyek finom, már-már nőies vonásokkal rendelkeznek.

51


„Kezdetben manga és anime köré szerveződött, de idővel, akárcsak a külföldi nagy rendezvények, kinőtte magát. Videójátékok, e-Sport, társas-, kártyás- és szerepjátékok, Science Fiction és Fantasy irodalom és filmek – nincs olyan kocka hobbi, aminek ne lenne meg a helye a MondoConon.”

(a szervezők facebook oldala)

52

mondoconosok  

creatures of MONDOCON ( mondocon is an event twice a year for the cosplayer subculture in Hungary )

mondoconosok  

creatures of MONDOCON ( mondocon is an event twice a year for the cosplayer subculture in Hungary )

Advertisement