SM TeijoTalot-ralli 2018 Katsojaopas

Page 1

teijotalotralli.fi

rallism.fi

rallism

@RalliSM

ralli_smJULKAISUN TIEDOT Julkaisija Turun urheiluautoilijat Toimittajat Patrick Rupponen Jarno Saari Hanna Vehviläinen Timo Kutila Sami Kolsi Timo Korkalainen

SISÄLTÖ • • • • • • • •

Rallin organisaatio s. 4 Turun ja Salon kaupunkien tervehdykset s. 6-7 Rallikatsojan ABC s. 8 Näin seuraat rallin tilanteita s. 10 SM-sarjan pistetilanne s.14 Kilpailijat s. 26-27 Aikataulu & oheistapahtumat s. 30 Reittikartta s. 28, erikoiskoekartat s. 32- 45

Valokuvaajat Patrick Rupponen Timo Korkalainen Toni Ollikainen Hannu Rainamo Taneli Niinimäki Taitto Timo Korkalainen

METSÄMÄEN RALLIJUHLA - PE 28.9. Alueen ovet aukeavat ja ohjelma käynnistyy klo 16.00 Ensimmäinen kilpailija Metsämäen erikoiskokeella klo 19.01

Painosmäärä 10 000 kpl Paino Sälekarin Kirjapaino Levikki 10 000 kpl Kiitos kaikille mainoksen ostaneille!

KILPAILUKESKUS & HUOLTOPARKKI - PE 28.9. & LA 29.9. Neste K Paimio ja Paimion ajoharjoittelurata toimivat yhdessä rallin kilpailukeskuksena. Huoltoparkissa näet tiimien toimintaa sekä ralliautot lähietäisyydeltä!

ASTRUM-KESKUKSEN MAALIRIEHA & PALKINTOJEN JAKO - LA 29.9. Alueen ovet aukeavat ja ohjelma käynnistyy klo 14.30 Ensimmäinen kilpailija maalilavalla klo 16.30 Palkintojenjako keskuksen juhlasalissa klo 17.30

teijotalotralli.fi

SM TeijoTalot-ralli

@teijotalotralli

teijotalotralli


RALLIN ORGANISAATIO KILPAILUNJÄRJESTÄJÄT Turun Urheiluautoilijat ry turunua.net

Salon Urheiluautoilijat ry salonua.fi

PÄÄTOIMIHENKILÖT Kilpailunjohtaja Mika Hurula

Livestream Timo Korkalainen

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jani Parjanen

Viestipäällikkö Tiina Silvennoinen

Reittijohtaja Mika Kokko

Kilpailijoiden yhdyshenkilöt Petri Differt Risto Frank

Kilpailun sihteeri Nina Suvanto Turvallisuusjohtaja Juha Kukkonen

Metsämäen Rallijuhlan yhteyshenkilö Jani Parjanen Kilpailukeskuksen yhteyshenkilö Nina Suvanto

Ratamestari Pasi Isokangas Harri Haakanen

Astrum-Keskuksen Maaliriehan yhteyshenkilö Laura Suvanto

Turvallisuuspäällikkö Raimo Leino

AKK:n turvatarkkailija Kari Kukkamäki

Katsastuspäällikkö Markku Suvanto

TUOMARISTO Tuomariston puheenjohtaja Erkki Paatola

Tiedotuspäällikkö Patrick Rupponen Markkinointi Juha Lehtonen Laura Suvanto

Tuomarit Pentti Kangas Pekka Järvinen


KOULU?

PÄIVÄKOTI?

TUOTANTOHALLI?

PALVELUASUNTO?

TERVEYSASEMA?

TOIMISTO? VARASTO?

MUUNTOJOUSTAVAT SIIRTOKELPOISET TILAT NOPEALLA TOIMITUSAJALLA

Ainutlaatuinen tuotanto- ja siirtomenetelmä kaikkeen uudisrakentamiseen.

TEIJO-TALOT OY 027 217 100 | asiakaspalvelu@teijotalot.fi

Tutustu tilaratkaisuihimme: www.teijotalot.fi

TERVEET, TURVALLISET JA TEHOKKAAT TILARATKAISUT


Tervetuloa Turkuun, hyvä ralliväki! Turku on aktiivinen tapahtumien kaupunki ja etsimme jatkuvasti kiinnostavia kilpailuja ja muita tapahtumia isännöitäväksemme. Organisoinnissa teemme yhteistyötä järjestäjien kanssa ja haluamme olla myös mukana kehittämässä tapahtumista entistä parempia. Turussa onnistutaan yhdessä! Pyrkimyksenämme on monipuolinen tapahtumatarjonta läpi vuoden ja SM-ralli tuo kaivatun lisän syksyiseen Turkuun.

Kuva: Mikko Karesmaa

naisuutena Turusta Saloon ajettavat erikoiskokeet tarjoavat näyttäviä tieosuuksia ja myös täysin uusia reittejä. Rallitapahtumaan liitetty oheisohjelma tuo varmasti katsomoon myös uutta yleisöä ja kasvattaa kiinnostusta lajiin entisestään. Suuri kiitos tapahtuman järjestelyistä kuuluu Turun ja Salon Urheiluautoilijoille sekä kaikille muille järjestelyissä mukana olleille. Kuskeille, karttureille, varikkoväelle ja yleisölle toivotan vauhdikasta ja elämyksellistä kilpailua!

Metsämäen raviradan alue mahdollistaa hienot puitteet rallin ensimmäiselle erikoiskokeelle ja samalla Minna Arve alueen käyttö monipuolistuu. Koko- Turun kaupunginjohtaja

Kilpailunjohtajan tervehdys perjantaina on tarjolla rallia sekä oheisohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin, eli luvassa on koko perheen tapahtuma. Jos rallia haluaa seurata sisältä maittavan ruuan kera, niin Metsämäestä löytyy myös VIP-ravintola palveluineen. Salosta taas löytyy kilpailun maali, jossa ohjelma alkaa jo päivällä ennen ralliautojen saapumista maaliin. Rallia maalissa pystyy seuraamaan sisätiloissa livelähetysten parissa, missä ravintolapalvelut ovat samalla käytettävissä.

päässä ja helppoja tulla seuraamaan rallia maastoon. Kilpailun keskitetty huolto sijaitsee Neste K Paimion välittömässä läheisyydessä ja sieltä myös lähdetään lauantain erikoiskokeille.

Turvallisuus ennen kaikkea, Metsämäen yleisöerikoiskoe on helppo ja turvallinen paikka tulla seuraamaan rallia, kaikki katselualueet ovat merkittyjä. Erikoiskokeilla rallia seurattaessa kannattaa erityisesti muistaa järjestäjän ohjeet turvallisista katselualueista ja noudattaa järjestäjän Töitä kilpailun eteen on tehty nyt jo merkkejä sekä erikoiskoehenkilösvuoden ajan, haluankin ennakkoon tön ohjeita. Jos kuitenkin huomaat kiittää kaikkia rallin tekemiseen jonkun katsojan olevan ohjeiden Turun ja Salon Urheiluautoilijat osallistuneita aktiiveja, rallipäivien vastaisissa katselupaikoissa, huotoivottavat kaikki tervetulleiksi seu- talkoohenkilöitä, yhteistyöseuroja lehtikaa myös kanssaihmisistä ja raamaan rallin SM- sarjan päätös- sekä yhteistyökumppaneita panok- kehottakaa heitä siirtymään turvalosakilpailua. sesta ja tuesta tapahtuman mahdol- lisiin katselupaikkoihin. listamiseksi. Nyt ajettava SM TeijoTalot-ralli on Tahdonkin toivottaa kaikille vielä tehty kahden seuran yhteistyöllä Perjantaina ja lauantaina tarjolla turvallista, tapahtumarikasta ja ikientistä näyttävämmin. Yleisölle on kattava erikoiskokeiden sarja muistoista ralliviikonloppua. on sekä Turussa että Salos- Turusta Saloon, etenkin EK2 Sausa tapahtumat. Turussa konoja ja EK8 Hämeenkylä ovat Mika Hurula 6 Metsämäen raviradalla katsojille hyvien kulkuyhteyksien Kilpailunjohtaja


Salossa pystytään ihan mihin vain! TeijoTalot-ralli tuo SM-sarjatasoisen rallin Saloon 30 vuoden tauon jälkeen. Se on Salon kaupunginjohtaja Lauri Innan mielestä niin iso asia, että se täytyy osata hyödyntää kaikin tavoin. – Viimeistään nyt pitäisi ymmärtää, että Salossa pystytään järjestämään mitä tahansa ison mittakaavan tapahtumia. Kaupungin monipuolisuuden korostamisella on suuri merkitys koko seudulle. Täällä riittää osaamista ja mahdollisuuksia, Lauri Inna hehkuttaa.

hankittu ensimmäinen peltoauto, vaaleansininen Kupla, sai pelloilla kyytiä. Myöhemmin punainen, pitkäperäinen Ford Escort kieppui samoilla pelloilla. – Pikkupojan rallikokeilut saivat arvostamaan oikeita rallikuskeja, jotka ovat oman alansa huippuammattilaisia, Lauri Inna toteaa.

Jyväskylä-rallia ajettiin aikoinaan huomattavasti etelämpänä kuin nykyistä Neste-rallia. Toinen rallimuisto liittyykin koettujen erikoiskokeiden pelto- ja metsäteiden Hänen mukaansa rallisirkus tuo varsilla vietettyihin odotteluihin kaupungille hyvää näkyvyyttä. Se jossain Vammalan seudulla. Ruotuo sitä myös yrityksille ja tapahtu- kailu oli niissä isossa osassa. man järjestelyissä mukana oleville – Miesporukka ruokaili grillillä ja toimijoille.

Rallimuistoissa kanoja, peltoautoja ja Alfa Romeo – En ole keksinyt sellaista elementtiä, mikä ei koskisi Saloa. Meillähän on täällä tarjolla ihan kaikkea, mitä kaupunkilainen tai matkailija kaipaa. Toivottavasti ralliyleisö ehtii tutustua kaupunkiin ja tehdä ehkä löytöjäkin. Tonttejakin on myytävänä, Inna vinkkaa hymyillen.

minulta kysyttiin, että ottaakos Lauri lisää makkaraa. Vastasin kuulemma, että emmää ny mitään makkaraa, mut voisin mää yhren kanan ottaa. Aikuisena Inna on käynyt katsomassa useita Neste-ralleja. Perhetuttu, rallikuski Arttu Lähdeniemi ajoi kesällä Jyväskylässä vaarallisesti ulos. Hänen osallistumisensa SM TeijoTalot-ralliin ei vielä alkukuusta ollut tiedossa.

Erikoiskoereitit näyttävät kaupunkia eri suunnasta kuin yleensä nostetaan matkailullisesti esille. Esimerkiksi viimeinen erikoiskoe ajetaan keskustan tuntumassa, He– Olin pari vuotta sitten Artun kyylisnummen hautausmaan nurkilla. dissä Urjalan metsäpätkällä. Kup– Salo on tapahtuman järjestelyissä pi-istuimen vyöt vedettiin todella ehdottomasti yksi voittajista. Suuri tiukalle. Nautin joka hetkestä Alfa kiitos kaikille tukijoille ja yhteistyö- Romeo 154:n kyydissä! kumppaneille! Lauri Inna toivoo järjestelyjen toiRallimuistoissa kanoja, peltoautoja mivan ja rallin sujuvan kokonaisuudessaan turvallisesti. ja Alfa Romeo

Salon kaupunginjohtaja Lauri Innalla on jo lapsuudesta hyviä muistoja SM-ralleista. vottavasti yleisö varaa aikaa riittävästi ehtiäkseen tutustua ja nauttia Salosta, sen maisemista ja kaikista palveluista. Pari vinkkiäkin konkarivieras heittää rallin yleisölle. – Liikkumista erikoiskokeelta toiselle kannattaa suunnitella huolella. Erityisesti lasten perään pitää katsoa jokaisessa vaiheessa. Kaupunginjohtaja toivottaa niin kuskit kuin yleisönkin lämpimästi tervetulleeksi Saloon. – Salon seutu on hieno kokonaisuus. Tervetuloa kokemaan se! Käykää vaikka katsomassa uusia, upeita muraaleja keskustassa, Inna vinkkaa.

Teksti: Liisa Käiväräinen Kaupunginjohtajan omat ralli- – Suomalainen rallikulttuuri on Kuva: Jarno Lindholm muistot alkavat lapsuudesta. Pa- ihan omaa luokkaansa. SM-rallit pan järjestämillä polttopuutalkoilla keräävät väkeä ympäri maata. Toi-

7


RALLIKATSOJAN ABC Mikä ihmeen rallipassi? Mistä löydän erikoiskokeelle? Mistä tiedän kuka ajaa juuri tuota ralliautoa? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löydät avun tältä sivulta. Kun jostain huomaat, että paikkakunnallasi tai lähialueella järjestetään rallikilpailu, on ensimmäiseksi suositeltava löytää kilpailun nimen perusteella verkkosivut. Sieltä löydät yleensä kattavan infopaketin ja kaiken mitä olisi hyvä tietää ennen kuin lähtee “penkalle”*. Ensin kannattaa selvittää missä rallin reitti kulkee, joka selviää joko rallin verkkosivuilta tai ostaessasi rallipassin. Jos reittiä ei ole julkaistu ennakkoon, saat reittikartan rallipassin oston yhteydessä. Rallipassien myyntipaikat löytyvät kilpailun verkkosivuilta.

Reitin selvitettyäsi, kannattaa miettiä etukäteen minne rallia haluaa mennä katsomaan. Tässä kohtaa on hyvä tutkailla rallin aikataulua ja karttaa ja miettiä miten ehtii mihinkin katsomaan. Suunnittelussa on tärkeää varata hyvin aikaa paikalle tuloon ja lähtemiseen, koska ihmisiä on yleensä liikkeellä paljonkin ja autojonot erikoiskokeiden varteen voivat olla pitkiä. Erikoiskokeella liikkuminen on sulkuajan aikana vaarallista, joka on ensiarvoisen tärkeä huomioida, kun etsii katselupaikkaa. Järjestäjän turvallisuusohjeita on myös ehdottoman tärkeä noudattaa. Tarkemman koonnin niistä saat tämän lehden sivulta 27.

AT-asema Erikoiskokeen lähtö Erikoiskokeen maali Huomiomerkki, huomiota vaativa kohta erikoiskoetta

R

Väliturvapiste Etuviistoristeys 45° Risteys alle 90°

LIPUT Rallipassi / 25€ Rallipassi sisältää pääsyn kaikille rallin erikoiskokeille kumpanakin kilpailupäivänä. Sisältää pääsyn avauserikoiskokeelle Metsämäessä sekä Arttu Lindemanin ja Jaakko Parkkalin alkuillan konserttiin, mutta ei pääsyä loppuillan konserttiin klo 21. Alle 12 vuotiaille vapaa pääsy aikuisen seurassa. Liput tarkastetaan erikoiskokeelle saavuttaessa. Metsämäen Konsertti & EK 1 / 30€ Sisältää pääsyn ensimmäiseen erikoiskokeeseen sekä illan molempiin konsertteihin. Esiintymässä alkuillasta Arttu Lindeman ja Jaakko Parkkali sekä erikoiskokeen jälkeen Nikke Ankara & Aste. Alle 12 vuotiaille vapaa pääsy aikuisen seurassa. Iltakonsertin ikäraja on 18 vuotta. Sisältää sisäänpääsyn koko tapahtuma-alueelle Metsämäen Rallijuhlaan. Liput verkosta teijotalotralli.fi EK 1 Metsämäki / 15€ tiketti.fi Sisältää pääsyn avauserikoiskokeelle Metsämäessä ja Arttu Lindemanin ja Jaakko Parkkalin alkuillan konsertin, mutta ei pääsyä loppuillan konsert- Liput Tiketin myyntipisteistä tiin klo 21. Alle 12 vuotiaille vapaa pääsy aikuisen seurassa. kautta maan sekä valituilta Neste-asemilta Turun ja Salon Erikoiskoeliput 2-8 / 10€ seudulla. Sisältää pääsyn erikoiskokeelle. Alle 12 vuotiaille vapaa pääsy aikuisen Tarkista myyntipisteet verkosta seurassa. Liput tarkastetaan erikoiskokeelle saavuttaessa. teijotalotralli.fi 8


RALLISANASTOA JA KILPAILULUOKAT AT-asema Aikatarkastusasema. Esimerkiksi ennen ja jälkeen erikoiskoetta oleva piste, jossa kirjataan ylös kilpailijan tulo- tai lähtöaika

SM1 Luokassa kilpaillaan kv-luokitusten ja -sääntöjen mukaisilla S2000 ja R5 -ryhmien autoilla yhdessä kansallisen luokituksen FinR4wd -autojen kanssa. Autot ovat nelivetoisia sekä moottoriltaan, alustaltaan ja voimansiirroltaan viritettyjä. Tehoa löytyy 290-380 hv ja painoa 1200-1350 kg. Luokan autoja ovat esimerkiksi Skoda Fabia R5, Mitsubishi Lancer WRC, Peugeot 208 T16 R5 ja Ford Fiesta R5.

Erikoiskoe Pikataival, ”pätkä”. Rallin reitillä oleva kilpailullinen osuus, jossa kil- SM2 Luokassa kilpaillaan kv-luokitusten ja -sääntöjen mukaisilla FIA N ja FIA pailijoiden suoritusaika mitataan. R4 -ryhmien autoilla yhdessä FinN4wd-ryhmän autojen kanssa. Autot ovat nelivetoisia, moottoriltaan virittämättömiä ja rajoitetummin rakenneltuja. Etuautot Ennen kilpailijoita rallireitin läpi Tehoa autoissa on 260 - 310 hv ja painoa 1300-1500 kg. Luokan tyypillisiä ajavat siviili- ja ralliautot, jotka tar- ralliautoja ovat Subaru Imprezan ja Mitsubishi Lancerin eri versiot. kastavat suoritettavan erikoiskokeen (000, 00, 0, VIP, Turva, SPAUK, SM3 Luokassa kilpaillaan pienillä kaksivetoisilla kilpa-autoilla, jotka on rakenRata, Johto) nettu kansainvälisten sääntöjen mukaisesti. Autoissa on noin 175-190 hv ja moottoritilavuus on alle 1600 cc. Autot painavat 1030kg. Luokan autoja Kartanlukija Lukee kuljettajalle nuotteja erikois- ovat muun muassa Citroën C2, Ford Fiesta, Peugeot 208 ja Renault Twingo. kokeella ja huolehtii kilpailijaparin SM4 aikataulusta. Luokassa ajetaan isoilla kaksivetoisilla kilpa-autoilla. Tehoja autoissa on 200- 250 hv ja painoa 1080kg. Autona yleisimmin Honda Civic Type-R, Nuotti Kuvaus tiestä, kartanlukijalla sym- mutta myös esimerkiksi Citroën DS3 R3T. bolein kirjattuna nuottivihkoon. SC5 Kansallisen F-ryhmän kaksivetoiset kilpa-autot. Moottorin tilavuus eninNuotitus ennakkotutustuminen, jossa kilpai- tään 3000 cm3 lijapari ajaa erikoiskokeen läpi kuljettajan lukiessa tietä ja kartturin SC6 V1600-luokan kaksivetoiset kilpa-autot. Moottorin tilavuus enintään 1600 kirjoittaessa nuotit. cm3 Rallipassi / rallipaketti Rallipassi on pääsylippu rallissa jär- Historic jestettäville erikoiskokeille. Rallipa- Historic-luokkiin hyväksyntään autoja, joiden vuosimallit ovat väliltä ketti sisältää yleensä rallipassin ja 1931-1990. Lisäksi autot lajitellaan moottorin tilavuuden mukaisiin katerallilehden, josta löytyy myös reitti- gorioihin. kartta. Yleinen, Juniorit, Seniorit Seniorit: luokka, jossa 1-ohjaajat ovat kilpailupäivään mennessä täyttäneet Runki 50 vuotta Ulosajo Juniorit: Junioreihin voi osallistua 1-ohjaajana vain juniorikilpailijat, nouSiirtymätaival Rallin reittiin kuuluva ei-kilpailulli- supisteiden edellyttämällä tavalla. Nousupisteet kertyvät sijoituksista. nen osuus. Yleinen: Yleiseen luokkaan saavat 1-ohjaajana osallistua sellaiset kilpailijat, jotka ovat saavuttaneet yleiseen luokkaan vaadittavat nousupisteet. Sulkuaika Aika, jolloin tieosuus on suljettu yleiseltä liikenteeltä. 9


NÄIN SEURAAT RALLIN TILANTEITA Rallin reitin, aikataulun, katsojaoppaan ja suorat lähetykset löydät SM TeijoTalot-rallin verkkosivuilta! www.teijotalotralli.fi Seuraa lisäksi somekanaviamme niin pysyt parhaiten perässä rallin käänteissä! FACEBOOK: SM TeijoTalot-ralli INSTAGRAM: @teijotalotralli TWITTER: @teijotalotralli

teijotalotralli.fi Katsojaopas

SM TeijoTalot-ralli Facebook

RalliSM Tulokset

RalliSM Facebook

Yle Ralliradio

RalliSM Mobiilisovellus

Ralli SM-sarjan sivuilta löydät mm. sarjatilanteen, kilpailun tulokset, gps-seurannan, ralliradion, väliajat ja paljon muuta. www.rallism.fi Muista myös sarjan somekanavat, erityisesti kuskien viimeisimmät kommentit Twiittava RalliSM-Live! FACEBOOK: Ralli SM INSTAGRAM: @rallinsmsarja TWITTER: @RalliSM TWITTERIN LIVEKOMMENTIT: @RalliSMLive Ylen Ralliradio seuraa kilpailua suorana radiolähetyksenä koko kilpailun ajan! Ralli SM-mobiilisovellus puolestaan opastaa parhaille katsojapaikoille ja kertoo viimeisimmät tulokset.


linen o u p i Mon lveleva ja pa täjä, is sähkö ää! is kysy l

Sähkö Nurmi Oy Joutnantie 73 25500 Perniö Puh. 0500 538 997 www.sahkonurmi.fi

Sähköasennukset

60 vuotta

Suomea sähköistämässä

Pienrakennuksista julkishallinnon ja teollisuuden suuriin kiinteistöihin.

Sähkösuunnittelu Yli 10 vuotta Teijo-Talojen matkassa mukana suunnittelemassa ja sähköistämässä ● kouluja ● päiväkoteja ● terveysasemia ● palveluasuntoja ● toimistoja


5-4-3-2-1 OSTA!!!

Kaikki KUMHO kesärallirenkaat

-25%

Esim. KUMHO R800 175/70-15

Epäsymmetrisellä kuviolla vasen ja oikea!

oimassa Tarjous v kuin n niin kaua ! ita riittää a k n e ir ll ra

Soita 0400 827682

Kuormakatu 4, Turku • markku@vagmotorsport.fi

Olemme monimerkkikorjaamo ja erikoistuneet

VW-, AUDI-, SEAT-, SKODA- ja MB-merkkisiin autoihin. Huollot sekä korjaukset. Meiltä saat myös laatuvaatimukset täyttävät varaosat.

Mukana matkalla jo yli 25 vuoden ajan! Ota yhteyttä, niin varmistetaan, että autosi on ajossa mahdollisimman viihtyisä ja turvallinen.

✆ 0207 181 680

Hinaukset hoitaa

✆ 045 135 0502

Kuormakatu 4, Turku • Ma-pe klo 8.00-16.30 • info@vauhtipiste.fi Puh. 0207 181 680 Kiint. verk. soit. 8,35snt/puh.+7,02snt/min (alv24%) • Matkapuh. soit. 8,35snt/puh.+17,17snt/min (alv24%)


Jari-Matti Latvala mukaan SM TeijoTalot-ralliin “Lähdetään Juhon kanssa nautiskelemaan” Turkin MM-osakilpailussa toiseksi sijoittunut WRC-tähti Jari-Matti Latvala osallistuu SM TeijoTalot-ralliin yhdessä entisen Toyota-kuski Juho Hännisen kanssa. Rallin MM-sarjan viidentenä tasapisteissä Andreas Mikkelsenin kanssa oleva Latvala on kolmessa viimeisessä osakilpailussa ajanut kaksi kertaa podiumille ja parantanut asemiaan MM-taistossa. Mestaruustaistelun osalta peli on kuitenkin jo menetetty sillä sarjajohtaja Thierry Neuville on jo 102 pisteen Historic-luokan J-kauden mukaipäässä. sella täysverisellä A-ryhmän Toyota Celica ST165:llä. Auto on tuttu näky Ott Tänakin ja Latvalan johdolla sekä Jari-Matin että hänen isänsä JaToyota Gazoo Racing on kivunnut rin ajamana mm. Historic EM-osatiimimestaruustaistossa alkukauden kilpailuissa. Vastaavanlaista autoa vaikeuksien jälkeen jo kärkipaikalle. Toyota Team Europe käytti rallin Tällä hetkellä eroa toisena olevaan MM-sarjassa vuosina 1988-1991. Hyundaihin on 5 pistettä. - Mikäs olisikaan hienompi tapa TeijoTalot-ralliin Latvala ja Hän- viettää kavereiden kanssa aikaa, ninen eivät osallistu Toyota Gazoo kuin ajaa rallia nautiskellen maailRacingin WRC-tykillä vaan upealla man parhailla sorateillä.

Kyseessä on Jari-Matin ja Juhon neljäs yhteinen ralli Celicalla. Aikataulullisesti SM TeijoTalot-ralli osui kalenteriin hyvin, sillä viikonloppu osuu juuri Walesin MM-rallin ja testipäivien väliin. Teksti: Patrick Rupponen Kuvat: Hannu Rainamo

13


SERGIO’S

RISTORANTE - PIZZERIA LÄNTINEN RANTAKATU 27 C, 20100 TURKU 020 7698585 www.sergio.fi

PISTETILANNE 6/7 Ralli SM -osakilpailun jälkeen SM1 1. Eerik Pietarinen 127 2. Teemu Asunmaa 83 3. Emil Lindholm 77 4. Marko Mänty 59 5. Nikolay Gryazin 57 SM2 1. Esa Ruotsalainen 97 2. Henrik Pietarinen 93 3. Joonas Tokee 91 4. Ville Hautamäki 77 5. Jarkko Nikara 55 SM3 1. Jaro Kinnunen 112 2. Samuli Vuorisalo 84 3. Niko Mäkinen 69 4. Henri Hokkala 65 5. Jussi Lindberg 57 SM4 1. Erno Kinnunen 108 2. Jussi Teppo 97 3. Mikko Heikkilä 75 4. Tomi Vilenius 51 5. Harri Korkiakoski 34 SM Tiimimestaruuspisteet 1. TGS Worldwide 225 2. Printsport I 142 3. Hannu’s Rally Team 127 4. Ford Motorcraft 111 5. Printsport II 80

puh. 050 586 3175

SC5 1. Edgar Wirtanen 97,43 2. Hannu Leinonen 79,17 3. Reijo Muhonen 64,24 4. Jani Seppälä 34,00 5. Seppo Huotari 27,82 SC6 1. Joonas Huovinen 94,42 2. Jere Pensas 70,83 3. Jani Lahtinen 66,67 4. Jukka Yli-Hellä 16,67 5. Mika Korvola 16,67


Menestystä janoava Juha Salo haluaa palata kamppailuun kärkisijoista – ”Hyviä pätkäaikoja pitää tulla” Rallin moninkertainen suomenmestari Juha Salo lähtee kilpailuun vasta SM1-luokan kuudennelta sijalta. Peugeotiin normaalisti luottava karkkilalainen nähdään kilpailussa SM1-luokan huippuajokin, Škoda Fabia R5:n, ohjaimissa.

- Tuloksellisesti ollaan oltu kaukana siitä, mitä on haettu tästä kaudesta. Mukana on ollut omia säätövirheitä ja Joensuun keskeytyskin verotti pisteitä. Täytyy muistaa, että kilpailevat merkitkin ovat ottaneet askeleita eteenpäin. Siihen voi kuitenkin olla tyytyväinen, ettei itse ole tullut Kestomestarinakin pidetty Juha Salo tehtyä isompia virheitä. Jotkut pätlähti kauteen 2018 kovin odotuksin. kät olen ajanut niin hyvin kuin olen Valmistautuminen kauteen oli teh- osannut ja ne ovat tuntuneetkin ty kokemuksella ja kovalla työllä. hyvältä, mutta tulos on vain jäänyt Kartanlukijaksi miehelle istui Topi puuttumaa, Salo pohtii kulunutta Luhtinen, joka on aiemmin totuttu kauttaan Ralli SM -sarjassa. näkemään muun muassa Veli-Pekka Karttusen kartanlukijana. Tuloslistoja katsomalla voi helposti nähdä, että menestyksen avaimet Kausi alkoi pettymyksellä, kun Sa- ovat käyneet Škoda Fabioiden oviin. lolle oli kauden avauksessa Rova- Mestaruus- ja mitalitoiveiden menniemellä vasta yhdeksäs. Mikkelissä tyä Salollakin on nyt mahdollisuus sijoitus parani jo kuudenneksi, mut- päästä kiinni mestarikalustoon. Kilta Joensuussa edessä oli keskeytys pailua Škodan ohjaimissa Salo odotkisan alkuvaiheessa. Kesäkauden taa innolla. Salo avasi Kouvolassa ja Seinäjoelle viidensillä sijoilla. Edellisessä - Ihan ensiksi täytyy kiittää, että osakilpailussa Sastamalassa sijoitus Peugeotilla löytyi ymmärrystä tähän oli seitsemäs. Sijoitukset ovat ol- kaluston vaihtoon. Myös se auttoi leet menestymään tottuneelle Peu- asiaa, että Korpiahon Erkka vuokrageot-kuljettajalle vaikea pala niellä. si Peugeotimme samaan ralliin. Yh-

teistyökumppaneiden kanssa pohdimme mitalitoiveiden mentyä, että on aika kokeilla uutta. Nyt on tavoite päättää kausi mahdollisimman hyvään fiilikseen. Ajetaan kovaa ja mahdollisimman hyviä pätkäaikoja pitää tulla. Kävi Teijo Talot SM -rallissa miten tahansa, menestyksen liekki tulevaisuuden suhteen palaa Salolla hurjana. - Sastamalan jälkeen pari unetonta yötä kertoo, että jatkaa pitää. Haluan takaisin mestaruuskantaan ja sinne tasolle, minne mielestäni kuulun, päättää Salo. Ralli SM -sarjan kuljettajat pääsevät rallin perinteikkäille erikoiskokeille SM TeijoTalot-rallissa perjantaina kello 18.30. Kuljettajilla on edessään perjantaina kolme ja lauantaina viisi erikoiskoetta. Maaliin kilpailijat saapuvat kello 16 alkaen. Teksti: Sami Kolsi Kuvat: Taneli Niinimäki

15Tytöt valtasivat radan The Girls on Track -tapahtumassa – Se oli fantastista, hehkutti Jennifer Sallinen, kun hän oli päässyt ensimmäistä kertaa elämässään ajamaan kartingautoa. Jennifer oli tullut koululuokkansa kanssa AKK:n järjestämään The Girls on Track -tapahtumaan Kart in Clubilla Helsingissä.

Aamupäivällä radan täyttivät kou- – Adrenaliini, mikä ajamisesta tuli, lulaisryhmät, iltapäivällä lähinnä täydensi Eva. urheiluseurat. Tyttöjen mielestä vaikeinta ajami– Tämä oli niin kiva kokemus. Kun sessa oli välimatkojen hahmotus ja pääsin vauhtiin, niin se oli niin radan vaikeus. Kartioilla merkityllä ihanaa ja tunsin nopeuden, kertasi radalla oli vaikea nähdä, mistä välis14-vuotias Jennifer innoissaan ajo- tä pitää ajaa. The Girls on Track on Kansain- kokemustaan. Jennifer oli varma, välisen Autoliitto FIA:n ja EU:n että tulee uudestaan ajamaan. Hän – Oli kyllä helppoa tulla tapahtuErasmus+ -hankkeen maaliskuussa myös mietti kartingharrastuksen maan, jossa oli vain tyttöjä. En usko, käynnistämä kaksivuotinen ohjel- aloittamista, niin hauskaa ajaminen että olisimme tulleet, jos tämä olisi ma, jonka tavoitteena on edistää oli. ollut myös pojille. tyttöjen ja naisten asemaa autourheilussa sekä madaltaa naisten kyn- Safia Lousti oli tullut tapahtumaan Molempien tyttöjen ajot sujuivat nystä autourheilun aloittamiseen. Monaliiku ry:n mukana. Vauhdista erittäin hyvin. Tällä kertaa perheen Haluamme nostaa esiin kartingia ei olisi voinut päätellä, että Safia ei välisen taiston vei 15-vuotias pikkusekä autourheilua myös tyttöjen la- ollut ennen tapahtumaa edes näh- sisko Nora, joka kellotti ohjelmaan jina sekä löytää piileviä lahjakkuuk- nyt kartingautoa. osallistuvista tytöistä nopeimman sia. ajan. Kauaksi ei jäänyt 17-vuotias – Oli tosi kiva tulla tänne. Alus- Eva, sillä hän oli kolmanneksi noOhjelmassa on mukana Suomen la- sa jännitti aika paljon, mutta ajon pein. jiliiton AKK-Motorsport ry:n ohel- jälkeen oli tosi hyvä fiilis, kertoi la kaikkiaan kahdeksan Euroopan 13-vuotias Safia. – Varmasti tulemme jatkossakin maata. Jokaisessa maassa järjesteperheen kanssa ajamaan, Eva vatään paikallisia tapahtumia, joissa Päivän aikana radalla kävi myös kuutti. 13-18-vuotiaat tytöt ajavat kilpaa useampia oma-aloitteisesti tilaisuukartingslalomia. Suomen tapahtu- teen rekisteröityneitä kuskeja. Toukokuussa ajetun Tuurin tapahmat olivat toukokuussa Tuurissa ja tuman ja elokuun Helsingin taelokuussa Helsingissä. Sisarukset Nora ja Eva Farigu oli- pahtuman jälkeen valitaan kolme vat tulleet Helsinkiin äitinsä kanssa. parasta ajajaa, jotka pääsevät maaAinakin Suomen ja Helsingin koh- Kummallakaan ei ollut odotuksia liskuussa 2019 Le Mansiin Euroodalla ohjelman tavoite toteutui ennen tilaisuutta. pan finaaliin. Valituista kuskeista erinomaisesti. Helsingissä yhden vain kahdella saa olla kilpailulisenspäivän aikana peräti 230 tyttöä kävi Mikä ajamisessa oli sitten parasta? si. Kuusi parasta tyttöä pääsevät ajamassa kartingia. Suurin osa oli FIA:n järjestämälle valmenaivan ensikertalaisia kartingauton – Vapaus toimia, miten haluaa, sa- nusleirille. ratissa, osalla tytöistä oli taskussa noi Nora. Teksti ja kuva: muutamia aikaisempia ajokertoja. Hanna Vehviläinen 17


Vuorisalo luottavaisena kohti kotikisaansa “Kuten vuonna 2014 nähtiin, ei kannata luovuttaa ennen kuin maalilinja on ylitetty” SM3-luokan kakkospaikkaa hallussaan pitävät Samuli Vuorisalo kartturinaan Henri Arpiainen ovat ennen Ralli SM-finaalia luokkaa johtavaa Jaro Kinnusta 28 pistettä perässä. Kuluvalla kaudella Vuorisalo on ajanut varmasti tasaisimman kautensa koskaan. Tulosluetteloissa naantalilainen on löytynyt jokaisesta kisasta kolmen parhaan joukosta pois lukien kauden avauksesta, Tunturirallista, jonne autokunta ei ollut ilmoittautunut mukaan. Mikkelin, Joensuun ja Kouvolan SM-ralleista tuloksena on ollut kakkostilat ja kahdesta viimeisestä, Pohjanmaan ja Sastamala-Huittisten, kolmannet sijat. Pahimmat kilpakumppanit ovat ajaneet kauden kaikki kisat mikä osaltaan selittää isohkoksi kasvanutta eroa johtavaan Kinnuseen. - Kausi on ollut todella tasainen kaikilla tavoin. Kisat ovat olleet äärettömän tiukkoja monen kärkikuskin kanssa, se tekee tästä myös nautinnollista. 18

Voittoa ollaan lähdetty joka kisasta hakemaan mutta ihan ei olla saatu vielä sitä viimeisintä puristettua. Tottakai se harmittaa mutta kyllä tähän kauteen saa olla silti tyytyväinen, kävi Turussa mitä tahansa. Käytännössä Vuorisalon mestaruushaaveet pitää yllä vain voitto ja pahimman kilpakumppanin keskeytys tai riittävän huono sijoitus tulosluettelossa. Kokemusta vastaavasta tilanteesta löytyy kuitenkin lähihistoriasta myös ihan henkilökohtaisella tasolla.

Vuorisalon historia kotikisassaan on karua luettavaa. Tekniikkamurheiden ja muiden ongelmien säväyttämät kilpailut eivät kuitenkaan enää aiheuta miehessä tunteita. - Kertaakaan tätä kisaa ei ole tosiaan ongelmitta ajettu mutta jospa nyt olisi sen vuoro, auto on kuitenkin toiminut koko kauden paria pikkujuttua lukuunottamatta moitteettomasti, siitä iso kiitos huollolle, joka on tehnyt mahtavaa duunia läpi koko kauden. Innolla siis jo Henkan kanssa odotellaan kabiiniin pääsyä. Yritetään vain valmistautua huolellisesti ja pyritään tekemään parhaamme. Uskon sen riittävän pitkälle ja saattaa jopa olla, että päästään vihdoinkin nämä viiksetkin jo ajamaan, Vuorisalo naurahtaa.

- Vuonna 2014 oltiin ennen Tampereen finaalia reilusti takamatkalla. Silloin Joonas Lindroos johti ja hänelle olisi riittänyt oikeastaan vain maaliinpääsy. Dramaattisten vaiheiden jälkeen kisa päättyi lopulta voittoon ja, kun Lindroos vielä keskeytti niin finaaliosakilpailun 1,5-kertaisten pisteiden turvin päästiin juhlistamaan myös Suomen mestaruutta. Teksti: Patrick Rupponen Eli mitään ei ole jaettu ennen kuin Kuva: Toni Ollikainen maalilava ylitetään, siihen asti taistellaan!


murskeet

sepelit

hiekat

toimitettuna perille tai noudettuna

Elon Sora ja Sepeli Oy Jukka Elo, 0400 176 476

www.elonsorajasepeli.fi

31.5.2018 20:40:1 Tule tekemään kanssamme hienoja autourheilutapahtumia!

n Sora ja Sepeli Oy-18.indd 1

Autourheiluseuroilla on paljon toimintaa, jossa ei itse tarvitse olla minkään lajin ammattilainen vaan toimintaan kaivataan mukaan myös esimerkiksi uusia rallintekijöitä. Lue lisää www.turunua.net ja www.salonua.fi ja liity jäseneksi!


ntä

oe 8:n isä

erikoisk

ONNIN AUTO OY ON NYT MYÖS SALOSSA:

raskaan kaluston varaosat suoraan maahantuojan hyllystä!

Malmin kauppatie 46 00730 Helsinki

Raitalankatu 18 24260 Salo

Palvelemme sinua kaikissa maalausasioissa: • Automaalit ja -lakat • Teollisuusmaalit metallille ja puulle • Erikoismaalit ja -efektit mm. lasille • Maalaustarvikkeet pohjasta pintaan • Hiomakoneet ja -tuotteet • Maalauslaitteet

Meiltä saat automerkkikohtaiset spraymaalit! Spraymaali tehdään paikan päällä autosi värikoodin tai värimallin mukaan – saat aina juuri oikean värisävyn autoosi!

Pro-Väri Oy SALO 010 323 4210 salo@provari.fi Salitunkatu 4 24100 Salo www.automaalit.fi

35-vuotta loistavaa palvelua

25 € alv 24 %

Hinta voimassa 31.12.2018 asti.

Pro-Väri Oy TURKU 010 323 4200 turku@provari.fi Korjasmäenkatu 5 20360 Turku www.provari.fi


Olkoniemi viime kisan pettymyksen jälkeen kohti Turkua “Suunta on vain ylöspäin” Jonna Olkoniemen kausi on ollut rikkonainen. Talvikauden kisoista ensimmäinen päättyi keskeytykseen auton teknisestä viasta johtuen ja kaksi viimeistä taas jäivät ajamatta työ- ja koulukiireiden vuoksi. Koska alkukausi jäi lyhyeen, sopivat Olkoniemi ja alkuperäinen kartanlukija, Enni Mälkönen, että hän saisi mennä jonkun sellaisen kuljettajan kartturiksi, joka pystyisi varmasti ajamaan kokonaisen kauden. Olkoniemen edellisellä kartturilla, Reeta Hämäläisellä, oli onneksi samantyyppinen tilanne ja sovittiin, että ajamme ne osakilpailut yhdessä, jonne molemmat pääsevät. Väliin on kuulunut melkoista taiteilua, että ollaan saatu sopimaan nämäkin rallit molemmille, mutta onneksi ollaan näinkin paljon saatu ajettua. Kesäkautta kohden Olkoniemi lähti innolla ja ennen ensimmäistä Ralli SM-osakilpailua alle ajettiin Tallinnassa Viron mestaruussarjan osakilpailu Tallinna-Ralli, jossa sijoituksena oli luokan kolmas. Kesän avanneesta SM O.K. Auto-rallista

Citroen R3:sta käskyttävälle Olkoniemelle jäi käteen luokan 5. sija. Sijoitus ei ollut paras mahdollinen, mutta vauhti oli kuitenkin nousujohteista loppua kohden. Kesän toinen osakilpailu Pohjanmaaralli lähti lupaavammin käyntiin ja tytöt olivat luokassaan jopa kolmantena aina päivän ensimmäiseen huoltoon saakka tultaessa. Matka päättyi kuitenkin niin sanottuun euron vikaan, sillä auton akkujännite vain laski ja laski, lopulta niin, että jouduimme kartturini kanssa työntämään auton huoltoon. Huolto selvitti vikaa parhaansa mukaan, mutta vika paljastui liian myöhään. Kahden pienen johdon huomaamaton katkeaminen aiheutti keskeyttämisen, kun myöhästymisminuutit tulivat täyteen.

olin pettynyt, etten pystynyt sen parempaan suoritukseen. Yritetään kuitenkin tehdä enemmän asioita ennen Turkua ja saada sieltä hyvä fiilis päättää tämä kausi. Suunta ei ainakaan ole tästä kuin ylöspäin, Olkoniemi naurahtaa. - Ensi kauden kuviot ovat vielä epäselvät, eikä niitä ole lyöty lukkoon millään tavalla. SM-sarja on silti todennäköisin. Jotain ajetaan joka tapauksessa, tuumaa Olkoniemi loppuun. Teksti ja kuva: Jonna Olkoniemen tiedotus

Viimeisimmästä SM-osakilpailusta Enset SM-rallista puolestaan Olkoniemelle jäi kaiken kaikkiaan pettynyt fiilis. - Vaikka tiesin, etten ole valmistautunut kisaan tarpeeksi hyvin,

21


DRIVE-IN

RENKAANVAIHTO

N E N I L L A K I A P

A J I T N U T N A I S A

I S E L L O AUT

RENKAAT | VANTEET | RENGASHOTELLI | RASKAS KALUSTO | HUOLLOT & KORJAUKSET Vanha Hämeentie 134 Turku, 02 5105300 ma-pe 8-17, la 9-14

Rieskalähteentie 80 Turku, 02 5105310 ma-pe 8-17

Automestarinkatu 5 Kaarina, 02 5105320 ma-pe 8-17

RASKAS KALUSTO Hallimestarinkatu 7 Kaarina, 02 5105390 ma-pe 8-17

Myllyojankatu 24 Salo, 02 777 1717 ma-pe 8-17, la 9-14

RENGASTURKU.FI

Asiakaslähtöinen ja sertifioidusti luotettava rakennusalan ammattilainen palveluksessasi. Rakennamme ja saneeraamme koteja sekä toimitiloja. Jo yli 27 vuoden kokemuksella! Kirvestyöt, laatoitukset, mattoasennukset, maalaukset, tasoitetyöt, kalusteasennukset, kuivaustyöt, saunaremontit, kylpyhuoneen vesieristetyöt ja saneeraustyöt.

YHDELLÄ SOITOLLA KAIKKI RAKENNUS- JA REMONTTIPALVELUT Ota yhteyttä 02 432 2487 • info@rlkh.fi • www.rlkh.fi


Kari Hämäläisen ja Risto Pietiläisen tavoitteena viiden kärki Ruskolainen Naantalin Seudun Urheiluautoilijoita edustava rakennusalan yrittäjä Kari Hämäläinen rentoutuu ralliharrastuksen parissa. Ralliautoilu antaa vaihtelua ja hyvää mieltä yrittäjän kiireiseen elämään. Rallista on muodostunut minulle rakas laji, kertoo Kari.

ehjä ralli viiden kärkeen. Reitti on perjantain metsäosuuksiltaan tuttua. Lauantain erikoiskokeet vaikuttavat nopeilta ja ne lienevät nykyisille SM-kuljettajille tuntemattomilta. Perjantain nuotituksessa niiden todellinen luonne selviää kilpailijoille, toteaa Kari.

Suomen MM-rallissa `18 Päijälän erikoiskokeella sattui harmittava ulosajo. Yhdeksän kilometrin kohdalla ”kiristävä oikee alas” -paikassa 140 km/h vauhdista auto lipesi ulos. Skoda R5:n moottori siirtyi ulosajossa, mistä johtuen vikalista kasvoi sen verran isoksi, että rallia ei jatkettu. Ralliautoilun SM-sarjan viimeiseen kilpailuun lähdetään nyt täysin korjatulla autolla. Uusi kori tuli tehtaalta viikolla 36. Printsportissa auto kasattiin ammattitaidolla ja todella nopealla aikataululla. Testejä on tehty ahkerasti kolmena päivänä. Torstaina 20.9. Saukkolan EK:lla ja vielä ralliviikolla keskiviikkona Keuruulla Jukojärven pätkällä ja torstaina Lopella. Auto tuntuu jälleen erinomaiselta ja rengasvaihtoehdot on testattu syksyn eri sääolosuhteisiin.

Kakkosohjaajana Karilla toimii erittäin tarkka Risto Pietiläinen, joka on yksi Suomen kokeneimmista kartanlukijoista. Yhteistyö ja henkilökemiat toimivat autossa loistavasti niin reittiin tutustumisessa kuin erikoiskokeilla. Kari ja Risto kilpailevat Skoda R5 Fabia III Performancella eli viimeisimmällä kehitysversiolla, mitä tehtaalta saa.

- SM TeijoTalot-rallista haemme kärkiaikoja ja tavoitteena on ajaa

listui kilpailuun Ford Fiesta S2000:lla ja keskeytti moottorivikaan EK 6 jälkeen sijalta 12. Suomen mestaruussarjassa SM1 Super4 -luokassa kilpaillaan kansainvälisten luokitusten ja -sääntöjen mukaisilla S2000 ja R5 -ryhmien autoilla. Autot ovat nelivetoisia sekä moottoriltaan, alustaltaan ja voimansiirroltaan viritettyjä. Tehoa löytyy 290-380 hv ja painoa on 1200-1350 kg. Karin Skodassa on 1620 cm3 nelisylinterinen turboahdettu moottori. Suoraruiskutusmoottorista löytyy tehoa 205 kW ja maksimivääntöä 420 Nm. Uusi kampimekanismi on erityisesti suunniteltu rallikäyttöön. Korissa on ralliin suunnitellut turvakaaret. Auto on modifioitu 4x4 voimansiirrolle ja siinä on 5-vaihteinen seqventaalinen manuaalivaihteisto. Huippunopeutta löytyy 200 km/h.

SM-Ralli Turku on Karille tuttu jo vuodesta 2013, jolloin hän ajoi SM1-luokassa kokonaiskilpailun viidenneksi. Vuonna 2014 sijoitus parani jo neljänneksi. Autona näissä ralleissa oli Ford Fiesta S2000. Vuonna 2015 Turussa tuli keskeytys Ford Fiesta R5:lla. Vaihdelaatikko rikkoutui Lavamäen erikois- Teksti: Timo Kutila kokeella, Karin entisellä kotitiellä. Kuva: Hannu Rainamo Teknisen vian iskiessä sijoitus oli SM1-luokassa kuudes. Ralli 2016 alkoi käymisongelmilla jo ensimmäisellä erikoiskokeella. Kari osal-

23


Kausi 2018 toi Joonas Tokeelle paljon uutta “Joonas Tokee nousi nopeasti kohti SM2-luokan kärkeä” Kausi 2018 toi Joonas Tokeelle paljon uutta, kun hän lähti kilpailemaan nelivetoisten autojen SM2-luokkaan. Aiemmin kotimaan ralleissa ja myös ulkomailla etuvetoisella kalustolla ajanut Tokee on onnistunut nousemaan kärkiryhmään nyt myös nelikolla. Oriveden mies omaksui nopeasti uudet asiat, jos tuloksia katselemalla asiaa tarkastellaan. Ensimmäisen Subaru Imprezalla ajetun erikoiskokeen jälkeen hän johti luokkaansa Rovaniemen Arctic Rallissa. Lapin lumilta tuloksena oli lopulta toinen sija, joka olikin mainio aloitus sarjalle. Sen jälkeen seuraava osakilpailu päättyi epäonnisesti moottoririkkoon, mutta talvikausi päättyi jälleen positiivisissa tunnelmissa Joensuussa. Sarjan 24 kolmannessa osakilpai-

lussa Tokee onnistui ajamaan ehjän kilpailun, joka palkittiin SM2-luokan toisella sijalla.

kattauksen SM2-luokan osalta. Tokeella ei ollut onnetar matkassa, sillä hän menetti rengasrikon vuoksi otteensa kärkiryhmän sijoituksiin. Kesäkausi käynnistettiin Kou- Tuloksena oli silti kuudenneksi korvolassa, jossa Tokee ylsi jäl- keimmat sarjapisteet. leen podiumille kolmannen sijan myötä. Sorakilpailut - Nyt se tilanne on jo nollattu ja jatkuivat Pohjanmaa Rallilla, jon- lähdetään sisuuntuneena kauden ne Joonas Tokee lähti kovin ta- viimeiseen kisaan Turkuun. Käyvoittein. Ennakko-odotukset tännössä kaikki on vielä auki mestäyttyivät ja ylittyivätkin, sillä taruuden suhteen ja sitä lähdetään Subaru-kuljettaja sai maalipai- määrätietoisesti tavoittelemaan, Tokalla kuulla SM2-luokan voiton kee päätti. nostaneen hänet sarjataulukon kärkeen. Ralli SM-sarjan päätöskisassa selviää tasaisen SM2-luokan mitalien kohta- Pidin voittoa tällä kaudella aivan lo. Viimeisessä kisassa on vielä peräti realistisena, mutta se toi bonuksena neljällä kilpailijaparilla mahdollimyös koko sarjan johtopaikan viiden suudet SM-titteliin. osakilpailun jälkeen, Tokee kertasi. Teksti ja kuvat: Jarno Saari Sastamalan ympäristössä ajettu kauden toiseksi viimeinen osakilpailu tarjosi jälleen mielenkiintoisen


Aleksi Röyhkiö nostanut tasoaan Ralli SM-sarjan tulokaskaudella AKK Driver Academyn valmennusosaamisesta nauttiva 18-vuotias Aleksi Röyhkiö on Ralli SM-sarjan kuopus. Tulokaskuljettajan tavoitteena kaudella 2018 oli hankia lisää kokemusta nuottiralleista sekä nostaa tasoaan kokemuksen karttuessa.

Röyhkiö siis onnistui nostamaan aivan selkeästi vauhtiaan soralla alkukauteen verrattuna. - Olihan se erittäin hieno tunne, kun pääsimme palkintopallille. Kouvolassa EK7:lle syntyi myös uran ensimmäinen pohja-aika SM-tasolla, Röyhkiö iloitsi.

Toisen polven kuljettaja kilpailee SM3-luokassa Renault Twingo R2-autolla ja kartanlukijana toimii Kesän kahdesta muusta osakilpaikokenut, valmennusryhmän kou- lusta tulokseksi on kirjattu kuudes ja kahdeksas sija. Näitä tuloksia Aleksi luttajiin kuuluva Jan Lönegren. Röyhkiö lähtee parantamaan, kun Arvokasta kokemusta nuorelle SM-sarja päättyy syyskuun lopulla ralliuralleen Röyhkiö on toki saa- Turun ja Salon seuduilla. nutkin, mutta lisäksi on lohjennut menestystäkin huippukovasta - Ohjelmassa on jälleen valmennusSM3-luokasta. Alkukauden kolmes- ryhmän leiritys kisaviikon alussa. ta kisasta hän ajoi kaksi kertaa kym- Kaksi päivää tehdään huolellista pin sakkiin, mutta yksi kilpailu päät- valmistautumista testeissä. Toivottavasti ollaan sitten kovassa iskussa tyi ulosajon vuoksi keskeytykseen. kauden päätöskisassa. Kesäkauden alkajaisiksi tuloksena oli yllättävän kova sijoitus, kun Kouvolan SM-osakilpailussa rallilupaus Teksti ja kuva: Jarno Saari sijoittui kolmanneksi kokeneiden ja menestyneiden Joonas Lindroosin ja Samuli Vuorisalon jälkeen. 25


TUA / SaloUA SM Teijo Talot-ralli KILPAILUUN HYVÄKSYTYT KILPAILIJAT TUA / SaloUA SM Teijo Talot-ralli 28-28.9.2018 KILPAILUUN HYVÄKSYTYT

28-28.9.2018

No No

Lk Lk

1 21 23 34 45 56 67 78 89 9 10 10 11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20 21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30 31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40 41 41 42 42 43 43 44 44 45 45 46 46 47 47 48 48 49 49 50 50 51 51

SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM1 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM1 SM1 SM2 SM2 SM1 SM1 SM2 SM2 SM1 SM1 SM2 SM2 SM1 SM1 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM2 SM1 SM1 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM4 SM4 SM4 SM4 SM4 SM4 SM3 SM3 SM4 SM4 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM4 SM4 SM4 SM4 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM3 SM4 SM4 SM4 SM4

I-ohjaaja I-ohjaaja SM-LUOKAT SM-LUOKAT Pietarinen Eerik PietarinenTeemu Eerik Asunmaa Asunmaa Emil Teemu Lindholm Lindholm Emil Mänty Marko Mänty Marko Gryazin Nikolay Gryazin Nikolay Salo Juha Salo Jukka Juha Kasi Kasi Jukka Esa Ruotsalainen Ruotsalainen Esa Pietarinen Henrik Pietarinen Henrik Tokee Joonas Tokee Joonas Hautamäki Ville Hautamäki Ville Ville Pynnönen PynnönenJacob Ville Jansson Jansson Jacob Hämäläinen Kari Hämäläinen Kuikka Jari Kari Kuikka Jari Pasi Lyytikäinen Lyytikäinen Pasi Salminen Juha Salminen Juha Korpiaho Erkka Korpiaho Erkka Bossard Steven Bossard Steven Keskiniva Jussi Keskiniva Jussi Ikonen Jukka Ikonen Jukka Heikkilä Reijo Heikkilä PasanenReijo Juha Pasanen PitkäniemiJuha Timo PitkäniemiGregory Timo Berezkin Berezkin Gregory Kinnunen Jaro Kinnunen Jaro Vuorisalo Samuli Vuorisalo Samuli Mäkinen Niko Mäkinen Niko Hokkala Henri Hokkala Henri Lindroos Joonas Lindroos Jussi Joonas Lindberg Lindberg Jussi Joona Lauri Joona Lauri Jani Luhtaniemi Luhtaniemi Jani Röyhkiö Aleksi Röyhkiö Aleksi Kinnunen Erno Kinnunen Erno Teppo Jussi Teppo Jussi Heikkilä Mikko Heikkilä MikkoHeikki Koski-Lammi Koski-LammiJori Heikki Nousiainen Nousiainen Jori Leinonen Heikki Leinonen Heikki Lähdeniemi Arttu Lähdeniemi Arttu Öhman Patric Öhman Patric Markkanen Kalle MarkkanenJoonas Kalle Huovinen Huovinen Joonas Linden Kimmo Linden KimmoVesa Lehmussaari Lehmussaari Vesa Tuominen Toni Tuominen Toni Koski-Lammi Juho Koski-Lammi Kiiski Teemu Juho Kiiski Teemu Olkoniemi Jonna Olkoniemi Seilo Joni Jonna Seilo Joni

KILPAILUUN HYVÄKSYTYT

Seura Seura

II-ohjaaja II-ohjaaja

Seura Seura

Ilmoittaja Ilmoittaja

Auto Auto

SiAk SiAk AlavUA AlavUA NHD NHD LaihUA LaihUA SRT SRT KaUA KaUA LaihUA LaihUA SaaUA SaaUA SiAk SiAk OrSUA OrSUA JärvisUA JärvisUA JyvUA JyvUA SiAk SiAk NaSU NaSU KangUA KangUA PaiUA PaiUA LopUA LopUA SaloUA SaloUA FRA FRA RoiUA RoiUA KR-TEAM RY KR-TEAM RY RaisUA RaisUA OUA OUA LamUA LamUA RUS RUS EMSC EMSC TMS TMS LaihUA LaihUA ALTI ALTI ESRC ESRC SiAk SiAk SAU SAU RDT RDT TamUA TamUA K-KUA K-KUA YkUa YkUa MäntsMK MäntsMK JaMoKe/UA JaMoKe/UA LapinlAU LapinlAU Kaj-UA Kaj-UA PunMK/UA PunMK/UA EMSC EMSC EMSC EMSC K-KUA K-KUA EMSC EMSC PadMU PadMU LohUA LohUA JaMoKe/UA JaMoKe/UA V-SUA V-SUA KR-TEAM RY KR-TEAM ParkUA RY ParkUA

Raitanen Juhana Raitanen Juhana Mannisenmäki Ville Mannisenmäki Ville Korhonen Mikael Korhonen Mikael Mäkelä Joni Mäkelä YaroslavJoni Fedorov Yaroslav Fedorov Luhtinen Topi Luhtinen Ania HenriTopi Ania Henri Hannu Lamminen Lamminen Hannu Lummaa Juha Lummaa Juha Salo Jani Salo Jani Enni Mälkönen Mälkönen Timo Enni Hantunen Hantunen Timo Gustavsson Stefan Gustavsson Stefan Pietiläinen Risto Pietiläinen Risto Pitkänen Janne PitkänenPanu Janne Plosila Plosila Panu Laakso Mikko Laakso Mikko Sallasmaa Matti Sallasmaa Matti Micheli Benjamin Micheli Benjamin Heinonen Anne Heinonen Sami Anne Perämäki PerämäkiReima Sami Heikkilä Heikkilä Reima Jaakola Jari Jaakola Jari Holmberg Kirsi HolmbergEvgeny Kirsi Novikov Novikov Evgeny Shemeikka Tuukka Shemeikka Tuukka Arpiainen Henri Arpiainen Henri Ottman Jarno Ottman PahkalaJarno Kimmo Pahkala Kimmo Kilpeläinen Pasi Kilpeläinen Pasi Tyyskä Tuuka Tyyskä Tuuka Määttänen Markus Määttänen JauhiainenMarkus Juha-Pekka Jauhiainen Juha-Pekka Lönegren Jan LönegrenVille Jan Mäkelä MäkeläTimo Ville Pallari Pallari HeikkiläTimo Heidi Heikkilä KoponenHeidi Ari Koponen AriTero Rönnemaa Rönnemaa Tero Haapala Antti Haapala Antti Suutarinen Aki Suutarinen Aki Jämsen Jukka Jämsen Jukka Lehtola Kim Lehtola Kim Arto Romppanen Romppanen Haataja PasiArto Haataja Pasi Juha Tschokkinen Tschokkinen Hanninen TeroJuha Hanninen Ari-Pekka Tero Hautanen Hautanen Ari-Pekka Jokioinen Sami Jokioinen Sami Hämäläinen Reeta Hämäläinen Reeta Salonen Janne Salonen Janne

SiAk SiAk UUA UUA EMSC EMSC NokUA NokUA SRT SRT PiekUA PiekUA KosSUA KosSUA JoeUA JoeUA NokUA NokUA AlavUA AlavUA LamUA LamUA JyvUA JyvUA SiAk SiAk JyvUA JyvUA KuortUA KuortUA Kurikan UA Kurikan UA TerUA TerUA KySUA KySUA FRA FRA LakUA LakUA RTL RTL RaisUA RaisUA OUA OUA HRCF HRCF RUS RUS LapUA LapUA MikUA MikUA TerUA TerUA PetUA PetUA VihUA VihUA PoSUA PoSUA SAU SAU HyUA HyUA TerUA TerUA NuUA NuUA RoiUA RoiUA MäntsMK MäntsMK NilUA NilUA RaisUA RaisUA KR-TEAM RY KR-TEAM LaihUA RY LaihUA JyvUA JyvUA EMSC EMSC JoeUA JoeUA EMSC EMSC LopUA LopUA LohUA LohUA JärvisUA JärvisUA PaiUA PaiUA SiAk SiAk ParkUA ParkUA

TGS Worldwide TGS Worldwide Hannu's Rally Team Hannu's Rally Team Printsport Printsport TGS Worldwide TGS SRT Worldwide SRT Hannu's Rally Team Hannu's Rally Team Printsport Printsport KAASUJALKA KAASUJALKA TGS Worldwide TGS Worldwide Joonas Tokee Joonas Tokee Printsport Printsport TGS Worldwide TGS Worldwide Jacob Jansson Jacob Jansson Printsport Printsport Jari Kuikka Jari Kuikka TGS Worldwide TGS JuhaWorldwide Juha Korpiaho Erkka Erkka Korpiaho DYNAMO DYNAMO Printsport Printsport DYNAMO DYNAMO DYNAMO DYNAMO Juha Pasanen Juha Timo Pasanen Pitkäniemi Timo Pitkäniemi Gregory Berezkin Gregory Berezkin Jaro Kinnunen Jaro Kinnunen TGS Worldwide TGS FORDWorldwide MOTORCRAFT FORD MOTORCRAFT Printsport Printsport Joonas Lindroos JoonasLindberg Lindroos Jussi Jussi Lindberg GGTurbo Ford Junior Rally Team GGTurbo Ford Junior Rally Team FORD MOTORCRAFT FORD MOTORCRAFT Team LEDIL TeamKinnunen LEDIL Erno Erno Kinnunen Jussi Teppo Jussi MikkoTeppo Heikkilä Mikko Heikki Heikkilä Koski-Lammi Heikki Koski-Lammi Jori Nousiainen Jori Nousiainen Heikki Leinonen Heikki Leinonen FORD MOTORCRAFT FORD MOTORCRAFT Patric Öhman Patric Öhman MARKKANEN MARKKANEN Joonas Huovinen Joonas Linden Huovinen Kimmo Kimmo Linden Vesa Lehmussaari Vesa Lehmussaari Toni Tuominen Toni Tuominen Juho Koski-Lammi Juho Koski-Lammi Teemu Kiiski Teemu Kiiski Printsport Printsport Joni Seilo Joni Seilo

Skoda Fabia R5 Skoda Fabia Fabia R5 R5 Skoda Skoda Fabia Fabia R5 R5 Skoda Skoda Fabia Skoda Fabia R5 R5 Skoda Skoda Fabia Fabia R5 RS Skoda Skoda Fabia Fabia RS R5 Skoda Fabia Fabia R5 R5 Skoda Skoda Fabia R5 Evolution IX Mitsubishi Lancer Mitsubishi Lancer Mitsubishi Lancer Evolution IX Mitsubishi Lancer Subaru Impreza WRX Sti Subaru Impreza Subaru Impreza WRX WRX Sti Sti SubaruFabia Impreza Skoda R5WRX Sti Skoda Fabia R5 Evolution X R4 Mitsubishi Lancer Mitsubishi Lancer Skoda Fabia R5 Evolution X R4 Skoda Fabia R5 Evo IX Mitsubishi Lancer Mitsubishi Lancer Skoda Fabia R5 Evo IX Skoda Fabia R5WRX Sti Subaru Impreza Subaru Impreza Peugeot 208 T16WRX R5 Sti Peugeot 208 T16 Mitsubishi LancerR5 Evo IX Mitsubishi IX X Mitsubishi Lancer Lancer Evo Evolution Mitsubishi Lancer Lancer Evolution Evolution IX X Mitsubishi Mitsubishi Lancer Lancer E9 Evolution IX Mitsubishi Mitsubishi Mitsubishi Lancer Lancer E9 Evolution IX Mitsubishi Lancer Evolution Subaru Impreza WRX Sti IX Subaru Impreza Ford Fiesta R5 WRX Sti Ford Fiesta Peugeot 208R5 R2 Peugeot 208 Opel Adam r2R2 Opel Adam r2 Ford Fiesta R2 Ford Fiesta Peugeot 208R2 R2 Peugeot 208 208 R2 R2 Peugeot PeugeotTwingo 208 R2 R2 Renault Renault Twingo Ford Fiesta R2 R2 Ford Fiesta Ford Fiesta R2 R2 Ford Fiesta R2 R2 Renault Twingo RenaultCivic Twingo R2R Honda Type Honda Civic Civic Type Type R R Honda Honda Civic Type Honda Civic Type R R Honda CitroënCivic C2 R2Type R Citroën DS3 C2 R2R3T Citroën Citroën DS3 Peugeot 208R3T R2 Peugeot 208 R2 Ford Fiesta R2 Ford Fiesta R2 Ford Fiesta R2 Ford Fiesta R2 Citroën C2 R2 Citroën C2 C2 R2 R2 Citroën CitroënCivic C2 R2Type R Honda Honda Type R CitroënCivic DS3 R3T Citroën DS3 R3T Citroën C2 R2 Citroën C2 C2 R2 R2 Citroën Citroën C2 R2 Ford Fiesta R2 Ford Fiesta Citroën DS3 R2 R3T Citroën DS3 R3T Honda Civic Type R Honda Civic Type R

www.mut-palvelu.fi www.mut-palvelu.fi


No 52 53 54 No 55 56 1 57 2 58 3 59 4 60 5 61 6 62 7 63 8 64 9 65 10 11 66 12 67 13 68 14 69 15 70 16 17 71 18 72 19 73 20 74 21 22 75 23 76 24 77 25 26 27 78 28 79 29 30 80 31 81 32 82 33 83 34 84 35 85 36 86 37 38 87 39 88 40 89 41 90 42 43 91 44 92 45 46 93 47 94 48 95 49 96 50 97 No 51 98 99 100

Lk

I-ohjaaja Seura SUOMICUP SM Teijo Talot-ralli SC5 Wirtanen Edgar E-TMK/UA 28-28.9.2018 SC5 Leinonen Hannu MäntsMK SC5 Muhonen Reijo K-KUA Lk I-ohjaaja Seura SC5 SM-LUOKAT Nevä Samuli PaiUA SC5 Mattila Reijo SomUA SM1 Pietarinen Eerik SiAk SC5 Lehti Mikko THU-TEAM SM1 Asunmaa Teemu AlavUA SC5 Lindholm Silanterä Tero TUA SM1 Emil NHD SC5 Rönnemaa Tomi RaisUA SM1 Mänty Marko LaihUA SC5 Koivunen Teemu SomUA SM1 Gryazin Nikolay SRT SC5 Suontausta Jari NokUA SM1 Salo Juha KaUA SC5 Kasi VainioJukka Jari PaiUA SM1 LaihUA SC6 Ruotsalainen Pensas Jere Esa LaihUA SM2 SaaUA SC6 Lahtinen Jani K-KUA SM2 Pietarinen Henrik SiAk SC5 Ämmälä Jere RaisUA SM2 Tokee Joonas OrSUA JUNIORIT SM2 Hautamäki Ville JärvisUA 9 Pynnönen KortesalmiVille Teemu OUA SM1 JyvUA 10 Jansson Valme Jonna RaisUA SM2 Jacob SiAk 10 Lehto Tero SaloUA SM1 Hämäläinen Kari NaSU 10 Hynynen Teemu TUA SM2 Kuikka Jari KangUA 10 Lyytikäinen Kalmi Niko Pasi HyUA SM1 PaiUA SENIORITJuha SM2 Salminen LopUA 11 Korpiaho ReunanenErkka Petri PaiUA SM1 SaloUA 11 Piirainen Jari KySUA SM2 Bossard Steven FRA 11 Kovanen Seppo PaiUA SM2 Keskiniva Jussi RoiUA 12 Ikonen Reinikainen HyUA SM2 JukkaPetri KR-TEAM RY HISTORIC SM2 Heikkilä Reijo RaisUA 13 Pasanen Pousi Petri TullUA SM2 Juha OUA 14 Nikkilä Ismo PaiUA SM2 Pitkäniemi Timo LamUA 14 Latvala Jari-Matti AlavUA SM1 Berezkin Gregory RUS LAUANTAIN SM3 Kinnunen JaroLISÄLUOKAT EMSC HISTORIC SM3 Vuorisalo Samuli TMS 16 Mäkinen Sakselin Niko Antero SomUA SM3 LaihUA 16 Hartikka Reijo KySUA SM3 Hokkala Henri ALTI YLEINENJoonas JA JUNIORIT SM3 Lindroos ESRC 17 Lindberg Tavaila Otso AUA SM3 Jussi SiAk 17 Aromaa Ville TUA SM3 Joona Lauri SAU 17 Niini Jarno KySUA SM3 Luhtaniemi Jani RDT 17 Vepsä Sami RaisUA SM3 Röyhkiö Aleksi TamUA 17 Kinnunen SandbackaErno Esa KySUA SM4 K-KUA 17 Teppo Jokela Jussi Lauri FFKK SM4 YkUa 17 Kangastie Timo TamUA SM4 Heikkilä Mikko MäntsMK SENIORIT SM3 Koski-Lammi Heikki JaMoKe/UA 18 Nousiainen Niini Ismo Jori KySUA SM4 LapinlAU 18 Leinonen Penkkala Heikki Seppo NaSU SM3 Kaj-UA 18 Takaneva Jouni PR-Rac SM3 Lähdeniemi Arttu PunMK/UA 18 Niini Pasi SaloUA SM3 Öhman Patric EMSC YLEINEN SM3 Markkanen Kalle EMSC 23 Huovinen Raiski Riku AlavUA SM3 Joonas K-KUA 23 Linden RajastoKimmo Teemu PaiUA SM4 EMSC YLEINEN JA JUNIORIT SM4 Lehmussaari Vesa PadMU 25 Tuominen Koskinen Kalle SatUA VUORIKEM SM3 Toni LohUA 25 Kononen Olli-Pekka MK SM3 Koski-Lammi Juho JaMoKe/UA 26 Kiiski Niini Timi SaloUA SM3 Teemu V-SUA 26 Peltonen Jonne KySUA RY SM4 Olkoniemi Jonna KR-TEAM 27 Niini Tomi SaloUA Lk I-ohjaaja Seura SM4 Seilo Joni ParkUA 27 Raittinen Matti NaSU 27 Pellinen Tero EPUA 27 Dilén Jari HyUA

II-ohjaaja

Seura

Ilmoittaja

Auto

TUA / SaloUA

Lunden Jonas RUFAK Edgar Wirtanen KILPAILUUN HYVÄKSYTYT Minkkinen Tomi HamUA Hannu Leinonen Lehtovirta Petri KalUa Reijo Muhonen II-ohjaaja Seura Ilmoittaja Kivimäki Juha TamUA Samuli Nevä Vaahtio Mikko TullUA Reijo Worldwide Mattila Raitanen Juhana SiAk TGS Kanninen Veikko MäntsMK Mikko Mannisenmäki Ville UUA Hannu'sLehti Rally Team Koskinen Mikael Juha TUA Tero Silanterä Korhonen EMSC Printsport Laukkanen PaiUA Tomi Worldwide Rönnemaa Mäkelä JoniJari NokUA TGS Koivula Tommi SomUA Teemu Yaroslav Fedorov SRT SRT Koivunen Kemppainen Suvi NokUA Jari Suontausta Luhtinen Topi PiekUA Hannu's Rally Team RantaHenri Arto LemUA Jari Vainio Ania KosSUA Printsport Saarijärvi Jouni LaihUA Jere Pensas Lamminen Hannu JoeUA KAASUJALKA Hämäläinen Matti LprRT Jani Lahtinen Lummaa Juha NokUA TGS Worldwide Peippo Matias KySUA Jere Ämmälä Salo Jani AlavUA Joonas Tokee

Opel Astra GSi 16V Toyota Altezza RS200 BMW M3 Auto Toyota Corolla GT Volkswagen Skoda FabiaGolf R5 GTI 16V 2.0 Opel Astra GSi Skoda Fabia R516V Opel Astra GSi Skoda Fabia R516V Toyota Corolla Skoda Fabia R51600 GT BMW M3 (E36) Skoda Fabia RS Honda Civic Skoda FabiaType R5 R Honda Fabia Civic Type Skoda R5 R Renault Megane Mitsubishi Lancer Evolution IX Suzuki Swift Sport Mitsubishi Lancer BMW M3 (E36) Subaru Impreza WRX Sti

Mälkönen Enni HytinkoskiTimo Aki Hantunen Hokkanen Riikka Gustavsson Stefan Nordling Kaj Pietiläinen Risto KantanenJanne Teijo Pitkänen LevänenPanu Tuomas Plosila

LamUA SIIMU 2000 JyvUA AL-Kangasn SiAk SaloUA JyvUA PaiUA KuortUA PiekUA UA Kurikan

Printsport Aki Hytinkoski TGS Worldwide Jonna Jansson Valme Jacob Tero Lehto Printsport Teemu Hynynen Jari Kuikka Tuomas Levänen TGS Worldwide

Subaru Impreza WRX Sti CitroënFabia DS3 R5 Skoda R5 Honda CivicLancer Type Evolution R Mitsubishi X R4 Volkswagen Polo Skoda Fabia R5 Honda CivicLancer Type Evo R IX Mitsubishi CitroënFabia C2 R2R5 Skoda

Laakso Mikko Kuusela JariMatti Sallasmaa HaavistoBenjamin Henna Micheli Lehtinen Kristian Heinonen Anne Hallia Timo Perämäki Sami Heikkilä Reima Pietikäinen Jaakola JariJanne Päivärinta Simo Holmberg Kirsi Hänninen Juho Novikov Evgeny Shemeikka Tuukka Arpiainen Henri Hautalahti Raimo Ottman Jarno Hartikka Roosa Pahkala Kimmo Kilpeläinen Pasi MarttelinTuuka Tomi Tyyskä Wikman Juha-Pekka Määttänen Markus Achrén Janne Jauhiainen Juha-Pekka Vepsä Jyrki Lönegren Jan Valli Pasi Mäkelä Ville Vuori Jasu Pallari Timo MäenpääHeidi Tiia Heikkilä

TerUA RaisUA KySUA TUA FRA RaisUA LakUA TullUA RTL

Juha Jari Kuusela Erkka Korpiaho Jari Piirainen DYNAMO Kristian Lehtinen Printsport Petri Reinikainen DYNAMO

Koponen Ari Ura Timo Tero Rönnemaa KaskinenAntti Heikki Haapala Vyörykkä Veijo Suutarinen Aki Niini Jesse Jämsen Jukka

NilUA SaloUA RaisUA NaSU KR-TEAM RY SaloUA LaihUA SaloUA JyvUA

Lehtola Kim Leppänen Jeremias Romppanen Arto Muntola Pasi Kati Haataja

EMSC AlavUA JoeUA SaloUA EMSC

Subaru Impreza WRX Sti BMW M3208 T16 R5 Peugeot BMW M3 Lancer Evo IX Mitsubishi BMW M3 Lancer Evolution X Mitsubishi Mitsubishi Lancer Lancer Evolution E9 Mitsubishi IX DYNAMO Mitsubishi Lancer E9 Petri Pousi Ford EscortLancer 1300 GT Juha Pasanen Mitsubishi Evolution IX Ismo Nikkilä Opel Manta B Timo Pitkäniemi Subaru Impreza WRX Sti Jari-MattiBerezkin Latvala Toyota Celica Gregory Ford Fiesta R52000 GT-Four Jaro Kinnunen Peugeot 208 R2 TGS Worldwide Opel Adam r2 Raimo MOTORCRAFT Hautalahti VolvoFiesta 242 R2 FORD Ford Reijo Hartikka Opel Kadett Printsport Peugeot 208CR2Rallye 2.0E Joonas Lindroos Peugeot 208 R2 Otso Tavaila Citroën C2 VTS R2 Jussi Lindberg Renault Twingo VAG Motorsport Audi A3 GGTurbo Ford Junior Rally Team Ford Fiesta R2 Jarno Niini Opel Fiesta Astra R2 FORD MOTORCRAFT Ford Jyrki Vepsä Volkswagen PoloR2GTI Team LEDIL Renault Twingo Esa Sandbacka Lada Samara Erno Kinnunen Honda Civic Type R Lauri Jokela Honda Civic Civic Type R Jussi Teppo Honda Timo Kangastie Ford Focus Mikko Heikkilä Honda Civic Type R Heikki Koski-Lammi Citroën C2 R2 IsmoNousiainen Niini Suzuki DS3 SwiftR3T Jori Citroën Seppo Leinonen Penkkala BMW 325208 R2 Heikki Peugeot Jouni Takaneva Ford Fiesta Escort R2 RS 2000 FORD MOTORCRAFT Ford Pasi Niini Opel Corsa GSi Patric Öhman Ford Fiesta R2 MARKKANEN Citroën C2 R2 Riku Raiski BMW 325i (E36) Joonas Huovinen Citroën C2 R2 Kati Muntola Ford Escort 2000 Kimmo Linden Honda Civic RS Type R

Tschokkinen Juha Koskinen Tero Vesa-Pekka Hanninen Gylden Ari Hautanen Ari-Pekka Vyyryläinen Markus Jokioinen Sami Laine Eetu Hämäläinen Reeta Laaksonen Sami II-ohjaaja Salonen Janne Eloranta Juha Haapala Petri Kainulainen Eetu

LopUA SatUA LohUA HyUA JärvisUA RaisUA PaiUA KySUA SiAk SaloUA Seura ParkUA PaiUA EPUA LahUA

Vesa Lehmussaari KalleTuominen Koskinen Toni Olli-Pekka Kononen Juho Koski-Lammi Timi Niini Teemu Kiiski Jonne Peltonen Printsport TomiSeilo Niini Ilmoittaja Joni Matti Raittinen Tero Pellinen Jari Dilén

RaisUA TullUA OUA SomUA HRCF SLUA RUS LapUA MikUA AL-Myrskylä TerUA KySUA PetUA VihUA VMF PoSUA TUA SAU KySUA HyUA RaisUA TerUA PaiUA NuUA SomUA RoiUA AL-Myrskylä MäntsMK

www.mut-palvelu.fi

Citroën DS3 R3T Ford Fiesta R2 Citroën C2 R2 Ford Fiesta ST Citroën C2 R2 Opel Fiesta Corsa R2 Ford Sunbeam Avenger Citroën DS3 R3T 1600 GT Opel Astra F GSi 16V Auto Honda Civic Type R / Ford Escort RS 2000 BMW 325i (E36) BMW 325i

27


8

• • • • •

LÄHTÖ START

Tässä turvallisuusohjeet, tutustu ja noudata niitä!

9

PE

M TA

RE

EK2

10 EK3

EK6

1

KILPAILUKESKUS RALLY HQ HUOLTO/SERVICE

Etsi itsellesi turvallinen katselupaikka ajoissa. Liikkuminen EK:lla sulkuajan alettua ei ole turvallista. Älä koske järjestäjien kilpailua varten asettamiin merkkeihin, älä myöskään estä niiden näkymistä! Avotulen teko on ehdottomasti KIELLETTY! Rallin erikoiskokeet ovat luvanvaraisia yleisötilaisuuksia. Alkoholin hallussapito ja nauttiminen on KIELLETTY! Noudata järjestyksenvalvojien ja liikenteenohjaajien antamia ohjeita, älä tuki pelastusteitä.

EK1

Niko Lindholm Oy

1.auto

Järjestäjä

EK Pituus

1st car

Sulkuaika

SS Length Road closed Organiser

24,81 08:45 - 19:30 PR Racing,VihUA,E-TMK/UA 14:30 5,05 14:30 - 20:45 EMSC 15:39

17,20 09:45 - 16:00 RaisUA, HuiUA, SAU, SäkUA 10:53 13,40 12:30 - 18:45 TMS 13:36

5,27 19:15 - 1:15 V-SUA, MynUA, TamUA 20:14 24,81 08:45 - 19:30 PR Racing,VihUA,E-TMK/UA 9:47

19:01 19:39

1

1,55 18:00 - 00:00 TUA 14,70 18:30 - 00:45 NaSU

2 3 4 5 6 7 8

Huoltaminen sallittu vain huoltoalueella. No servicing a rally car outside of the service park

EK5

EK4/7

NA

IN

NL

EE

M HÄ

MAALI FINISH

EK8

0

HE

KI

LS IN

SALO

5 km

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 08/2018 aineistoa


© SIKSIMAINS


AIKATAULU Perjantai 28.9. EK 1 – Metsämäki - Comatec - 1,55 km Klo 19:01 auto no: 1 EK2 – Saukonoja – Liedon Osuuspankki - 14,70 km Klo 19:39 auto no: 1 EK3 – Juntola – Teijo-Talot - 5,27 km Klo 20:14 auto no: 1 YÖTAUKO Lauantai 29.9. Lähtö Neste K Paimio Klo 9:00 auto no: 1 EK4 – Heinässuo 1 – Mad Croc - 24,81 km Klo 9:47 auto no: 1 EK5 – Palainen – Pro-Väri - 17,20 km Klo 10:53 auto no: 1

Metsämäen Rallijuhla & EK 1 16:00 Ovet aukeavat 16:30 Lapsille taikuri Ladycrone 17:20 Arttu Lindeman & Jaakko Parkkali 18:00 Lindeman & Parkkali - Meet & Greet 18:30 Meet The Drivers 19:01 1. Auto starttaa erikoiskokeelle 20:10 Ilotulitus 21:00 Aste 22:00 Nikke ankara 00:00 Bussit jatkoille Kilpailukeskus & Huoltoparkki Pe 28.9. avoinna klo 7-23 21.18 Auto no. 1 yötauolle La 29.9. avoinna klo 8-18 9.00 2. Osan lähtö 11:55 Alkaen huoltotauko

EK8 – Hämeenkylä – Onnin Auto - 5,05 km Klo 15:41 auto no: 1

Astrum-Keskuksen Maalirieha & palkintojenjako 14:30 Rieha käyntiin – aika saapua paikan päälle, ethän missaa lähtöä? 14:30 Sisätiloissa suora livestream-lähetys rallin erikoiskokeilta 14:30 RC-autot kisailee – tuo mukanasi oma autosi tai testaa RC-autoa 14:45 Hanhivaaran järjestämä Hanhisralli: tikissä renkaita pyörittämällä! 16:30 Mestarit areenalla – maaliseremonia, jossa shamppanjasade kastelee eturivin katsojat 17:00 alk. Vuoden 2018 Suomenmestarit tavoitettavissa backstagelle 17:30 Palkintojenjako Astrum-Keskuksen juhlasalissa

Maali – Astrum-Keskus Klo 15:59 auto no: 1

Astrum-Keskuksen Namilassa ovet auki rallikansalle – tervetuloa perheen pienimmätkin vauhtihirmut!

Tauko Neste K Paimio Klo 11:55 auto no: 1 EK6 – Pöylä – Astrum Auto - 13,40 km Klo 13:36 auto no: 1 EK7 – Heinässuo 2 – Niko Lindholm - 24,81 km Klo 14:30 auto no: 1

VIRALLISET JATKORALLIT PE & LA

30

Aurakatu 6, Turku pe-la klo 22-05

Helsingintie 2, Salo pe-la klo 10-03


SAAT MM: MM: MEILTÄ SAAT Huoneistoremontit, Huoneistoremontit,SaunaSauna-jajakylpyhuoneremontit, kylpyhuoneremontit,Uudisrakentaminen, Uudisrakentaminen, Kaikenlaiset Kaikenlaisetpintaremontit, pintaremontit,TapetointiTapetointi-jajamaalaustyöt, maalaustyöt,MuurausMuurausjajalaatoitustyöt, Saneerausurakat laatoitustyöt,Kalusteasennukset Kalusteasennukset, Saneerausurakat

! !! ! ! !

! !

! !! ! ! !

! !

SOITA JA KYSY LISÄÄ!

0400 991 849

nikolindholmoy.fi nikolindholmoy.fi


EK 1 - METSÄMÄKI - COMATEC PE 28.9. KLO 19:01 - 1,55 KM Sulkuaika klo 18:00 – 0:00 P1 - Vanha Tampereentie 235 Yleisöpysäköinti Metsämäen Raviradan pysäköintialueelle 5€/auto.

pereentie

Vanha Tam

P1

Sisäänkäynti

Meet the Drivers Kuljettajat ja autot yleisön tutustuttavissa ennen erikoiskokeen alkua klo 18.30.

Päiväkonsertit Iltakonsertit

Päiväkonsertit Arttu Lindeman ja Jaakko Parkkali esiintyvät ulkolovalla klo 17.20

VIP

s

e driver

Meet th

Iltakonsertit Nikke Ankara ja Aste esiintyvät Toto-hallissa klo 21 alkaen. VIP Ravintolakatsomo palvelee rallin VIP-vieraita koko Metsämäen Rallijuhlan ajan. Lähtö Autot starttaavat erikoiskokeelle katsomon edestä.

Täysin uusi yleisöerikoiskoe Metsämäen Raviradalla! Autot starttaavat erikoiskokeelle minuutin välein klo 19.01 alkaen. Sallitut katselualueet ja radan ylityspisteet on merkitty alueelle ja niitä valvovat järjestyksenvalvojat.

32

Maali Erikoiskokeen maali sijaitsee radan takana sijaitsevalla hiittisuoralla.


LISÄVALOJEN UUSI AIKAKAUSI

X-Visionin uusi kaarevarakenteinen lisävalotanko Genesis tarjoaa leveän valokuvion, jonka valokeila ulottuu erittäin pitkälle valaisten myös lähialueen tasaisesti ja leveästi. X-Vision Genesis on saatavilla kolmessa leveydessä: 560mm, 1050mm ja 1293mm soveltuen niin henkilöautojen kuin raskaan kaluston käyttöön. Huippuluokan heijastinoptiikka, kehittyneimmät LED-komponentit sekä uudenlainen DOUBLE UP™ -toiminto* (valotehon tuplaus) takaavat ennennäkemättömän laajan ja täyteläisen valokuvion. X-Vision Genesis tuottaa huiman valaisutehon jokaisessa kokoluokassa alkaen 8000 lm (Genesis 600), 16000 lm (Genesis 1100) aina 20000 lm (Genesis 1300) saakka.

X-Vision Genesis 600

X-Vision Genesis 1100

X-Vision Genesis 1300

* DOUBLE UP™ -toiminto Genesis 1100 ja 1300 malleissa. Huom! Toiminnon valoteho ylittää EU:n tieliikennehyväksynnän maksimiarvot, joten toimintoa ei tule käyttää tieliikennekäytössä.

Maahantuoja: Startax Finland Oy | www.startax.net

Myynti: Autovaraosaliikkeet ja -tavaratalot

x-vision.fi


P2

EK 2 - SAUKONOJA - LIEDON OSUUSPANKKI PE 28.9. KLO 19:39 - 14,70 KM Sulkuaika klo 18:30 – 0:45

P1

Lähtö - Veikkarintie 530, Paimio Erikoiskokeen lähtö on asfaltilla, josta vaihdetaan soralle jo ensimmäiseen mutkaan saavuttaessa. Ei tilaa pysäköinnille lähellä lähtöaluetta.

P3

P1 - Rahkasuontie 50, Lieto Noin kolmen kilometrin kohdalla vaihdetaan täydestä vauhdista paikoitellen todella kapealle tielle ja etenkin ennen risteystä on haastava mutka, joka helposti yllättää kuljettajan tien luonteen muuttuessa.

P2

P2 - Saukanojantie 480, Lieto Erikoiskokeen legendaarisin alue on usein suuria katsojamääriä houkutteleva entisen koulun piha-alue erikoiskokeen puolivälissä. Alueella on pitkä näkemä tien kiertäessä peltoa ja välillä käydään myös asfaltin puolella näyttävässä Rautsuontien ja Saukonojan risteyksessä. Ei kulkua Pettistentien kautta, pysäköinti Saukonojantien varteen!

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 08/2018 aineistoa

Saukonojan perinteinen erikoiskoe, jota on ajettu historian saatossa niin ralleissa kuin sprinteissä hieman eri muodoissa ja eri suuntiin. Pääosin todella kovavauhtista tietä peltojen keskellä pitkiä näkemiä tarjoten. Edellisen kerran ajettu hieman pidemmmässä muodossa Turun SM-rallissa vuonna 2016 kilpailun päätöserikoiskokeena. 34

P3 - Raukkalantie 250, Lieto Pitkän näkemän risteysalue, jossa käännytään leveältä ja kovavauhtiselta Saukonojantieltä astetta kapeammalle Raukkalantielle. Maali - Pyhällöntie 300, Lieto Täällä otetaan kaikki irti auton tehoista! Pitkää suoraa leveällä tiellä. Pysäköinti P1-alueelle.


Varikoiden voittajat.

2017

Crafter. Vuoden Pakettiauto 2017.

Caddy. Tilaa työlle.

Transporter. Vuoden Pakettiauto 2016.

Amarok. Vuoden Pick-up 2018.

Paras kuljettaa varmasti. Volkswagen Hyötyautot on vuoden 2018 Ralli SM-, Rallicross SM- ja Rata-SM -sarjojen virallinen yhteistyökumppani. Monipuolisesta ja palkitusta mallistostamme löydät ratkaisun jokaiseen kuljetustarpeeseen. Tehokkaat ja taloudelliset moottorit sekä edistykselliset ajoturvallisuutta ja -mukavuutta parantavat ominaisuudet tekevät Volkswagenista ykkösvalinnan hyötyautojen joukossa. Tutustu palkittuun mallistoon lähimmällä Volkswagen-jälleenmyyjällä ja osoitteessa volkswagen-hyotyautot.fi. Amarok-, Caddy-, Crafter- ja Transporter-malliston yhdistetty EU-kulutus 4,7–9,4 l/100 km, CO₂-päästöt 118–237 g/km. Kuvien autot erikoisvarustein. Volkswagen Hyötyautojen Suomen maahantuoja on K Auto Oy.


P1

EK 3 - JUNTOLA - TEIJO-TALOT PE 28.9. KLO 20:14 - 5,27 KM

P1

Huomio Kaukana väliteistä on huomiomerkillä varustettu yllättävä pudottava vasen, jonne näkymä aukeaksi hakatun mäen päältä.

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 08/2018 aineistoa

Perjantain päättää perinteinen Juntolan erikoiskoe. Hieman kapeammalla tiellä ajettava jouhea pikataival sisältää muutamia yllätyksiä, joissa kuskien on oltava hereillä myöhäisestä illasta huolimatta. Nopeatempoinen päätös kilpailun ensimmäiselle ajopäivälle! 36

Sulkuaika klo 8:45 – 19:30 Lähtö - Juntolantie 40, Paimio Rajoitetusti paikoitustilaa. Erikoiskokeen alku ajetaan peltojen keskellä, kunnes sukelletaan metsän siimekseen noin kilometri lähdöstä.

P1 - Kauppilantie 90, Paimio Laajat peltoalueet loppuosalla tulevat kylpemään autojen tehokkaissa valoissa ja tarjoavat loistavat mahdollisuudet pimeässä ajettavan erikoiskokeen seuraamiseen. Todella pitkä vasen loppuosalla, jota ennen useita jouheita mutkayhdistelmiä. Maali Aivan lopussa yllättävän tiukat ässämutkat. Ei pysäköintiä maalin suunnasta, mutta helposti saavutettavissa P1-alueelta.


KUTTILAN AUTOLASI OY www.kuttilanautolasi.fi

TUULILASIT AUTOON KUIN AUTOON Saarentie 157, 25340 Kanunki | +358 40 565 0543 | kuttilanautolasi@gmail.com


6

TURUN KUORMALAVA AUTO OY

KATSAS TARJO

KESÄ 2016

BENSIINI Auton kAtsAstu DIESEL AL-AUTOPALVELUKESKUS

Bensiini (Hinnat sisältävät tarvittav YHTEISTYÖSSÄ KAIKKIENKESÄN VAKUUTUSYHTIÖIDEN KANSSA KO TOIMII KESÄN TAUOTTA KOKO TAUOTTA diesel katu 10, 24100 Salo Puh.(02) 728 1010

Salitunkatu 10, 24100 Salo Puh.(02) 728 1010 (Hinnat sisältävät tarvitt orjaamoPalvelut:

KorjaamoPalvelut: Kolarikorjaukset • Automaalaukset Myös pikahuolto • Edulliset •sijaisautot •Kolarikorjaukset Kolarikorjaukset • Automaalaukset • Automaalaukset korjauksen ajaksi ••Pikahuolto • Edulliset sijaisautot Myös pikahuolto • Edulliset sijaisautot naus-ja liikkuvuuspalvelu 24 h korjauksen ajaksi korjauksen ajaksi• Akkuapu

AL-AutopALveLuke AL-AUTOPALVELUKE

uh. 044 729 1010 Hinaus-ja liikkuvuuspalvelu 24 h 10, 241 Sallitunkatu

Puh. 044 729

äivystys ja sijaisautojen toimitus 24 h

Salitunkatu 10, 2410 Puh. 050 310 1515, avoinn 1010 Puh.050 310 1515, avoinn

PIKAHUOLTO 729 1022 toimitus 24 h Päivystys ja 044 sijaisautojen AL Plus- jäsenyys ja huoletonta matkaa!


P3

EK 4 - HEINÄSSUO 1 - MAD CROC - KLO 9:47 - 24,81 KM EK 7 - HEINÄSSUO 2 - NIKO LINDHOLM - KLO 14:30 Sulkuaika klo 8:45 – 19:30 Lähtö - Heinässuontie 490, Salo Lyhyen kävelymatkan päässä lähdöstä hienoja mutkia. Paikoitus Heinässuontiellä lähdön jälkeen! P1 - Lähteenmäentie 200, Salo Heti risteyksessä näyttävä pellonkierto ja risteys, sekä lyhyen matkan päässä suuria korkeuseroja.

P3 P2

P2 - Heinässuontie 650, Salo Metsän siimeksestä tullaan talon pihamaan läpi 90-risteykseen, josta alkaa kilometrin mittainen vauhtisuora ennen hämäävää pitkää oikeata.

P3 - Heinäsuontie 1350, Salo Todella, todella pitkän näkemän P1 risteysalue, jossa nähnee kaksi autoa kerralla oikeasta paikasta ja johon kilpailijat saapuvat pienen Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan metsäsaarekkeen varjoista. Helppo 08/2018 aineistoa saapua koko perheen voimin, katselupaikat heti risteyksen tuntumassa. Kilpailun pisin erikoiskoe ajetaan Pienen matkan päässä lähtöön päin kahteen otteeseen ja sen pitkillä pel- heti toinen vastaava alue. tojen reunustamilla suorilla otetaan Huoneistoremontit, Huoneistoremontit,SaunaSauna-jajakylpyhuoneremontit, kylpyhuoneremontit,Uudisrakentaminen, Uudisrakentaminen, varmasti autoista kaikki tehot irti. Maali - Hankaantie 150, Koski Tl Kaikenlaiset jajamaalaustyöt, MuurausKaikenlaisetpintaremontit, pintaremontit,TapetointiTapetointimaalaustyöt, MuurausTodellista pikataivalta rytmittävät Leveän tien osuuksien jälkeen eripienemmän tien välietapit ja yllättä- koiskoe huipentuu teknisemmällä jajalaatoitustyöt, Saneerausurakat laatoitustyöt,Kalusteasennukset Kalusteasennukset, Saneerausurakat vät maakivien ja nyppyjen ylitykset. ja korkeuseroja sisältävällä metsäi! !! ! ! ! ! ! SOITA JA KYSY LISÄÄ! Todella näyttäviä ja vauhdikkaita sellä osuudella. Maalissa vain vähän ! !! ! ! ! ! ! katselupaikkoja tarjolla ja helposti paikoitustilaa ja pidempi matsaavutettavissa! ka erikoiskokeelle!

SAAT MM: MM: MEILTÄ SAAT

0400 991 849

39


EK 5 - PALAINEN - PRO-VÄRI LA 29.9. KLO 10:53 - 17,20 KM Sulkuaika klo 9:45 – 16:00 Lähtö - Simalantie 40, Marttila Pitkän näkemän peltoja vauhdikkaalla tiellä, josta jatketaan kapeammalle ja hienoja linjoja tarjoavalle metsäosuudelle.

P1 P2

P3

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 08/2018 aineistoa

Täysin uusi erikoiskoe, tiellä ei ole ajettu tiettävästi koskaan. Tie vaihtelee useaan otteeseen nopeasta torpparinasfaltista pehmeään hiekkapolkuun ja avoimista pelloista syvälle metsänsiimekseen. Todellinen haaste kuljettajille, tällä teknisellä erikoiskokeella syntyy eroja! 40

P1 - Ruskolaistentie 220, Marttila Kahden todella kapean rallipolun välissä nopea osuus Ruskolaistentiellä. P2 - Palaistentie 170, Marttila Erikoiskoe kääntyy pehmeältä hiekkatieltä hetkeksi kovapintaiselle ja leveälle rallibaanalle, joka vähitellen muuttuu kapeammaksi ja karkeammaksi. P3 - Palaistentie 420, Marttila Pienen yhdystien päästä löytyy Palaisen uimaranta, jolta suora näkymä lammen yli erikoiskokeelle. Tätä ennen erikoiskokeella y-risteys ylämäkeen metsän keskellä. Näiltä main alkaa erikoiskokeen karkeapintainen ”erämaaosuus”. Maali Lyhyet näkemät kapealla tiellä, mutta tie kääntyilee yllättävästi joka suuntaan. Ei paikoitustilaa maalin läheisyydessä!


Eniten kuulijoita Varsinais-Suomessa

YLI 100 000 joka viikko mediatakojat.fi


P3

EK 6 - PÖYLÄ - ASTRUM AUTO LA 29.9. KLO 13:36 - 13,40 KM Sulkuaika klo 12:30 – 18:45 Lähtö - Korpelantie 130, Sauvo Lähtö asfaltilta, jota jatkuu noin kilometri lähdöstä eteenpäin. P1 - Koorilantie 4, Sauvo Erikoiskoe kierää pienen pellon, jota edeltää hämäävä vasen. Nopea paikka tarjolla Suomessa harvinaisella asfalttialustalla, ei vain risteysajoa!

P1

P3

P2

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 08/2018 aineistoa

P2 & Huomio - Silkkiläntie 450 Huomiomerkillä varustettu tiukka ja korkeaa mäkeä alas putoava vasen, jonka jälkeen erikoiskoe kääntyy tiukasti talon kulmalta pienen tien lenkille. P3 - Pöyläntie 5, Salo Peltoaukea, jolla mutkia ja nyppyjä kumpaankin suuntaan Pöyläntieltä saavuttaessa. Pitkä näkemä joka suuntaan ja helppo saapua. Maali - Sauvontie 60, Salo Aivan lopussa hurjia mäkiä nopeissa mutkissa, joissa varmasti autot hyppäävät. Kuitenkin vaikeasti saavutettavissa maalin kautta ja näkemät lyhyitä.

Kilpailun kaunein erikoiskoe! Todella näyttävää nopeaa tietä ja välissä kierros pientä polkua idyllisissä maalaismaisemissa. Yksityistiellä pitää olla tarkkana, kun sujuvan baanan sijaan käsillä on sokeita kallionkiertoja ja kapeita puusiltoja. Loppuosalla vauhti vain nousee Pöylän 42 peltoaukeilla ja huipentuu lopulta komeisiin maaliloikkiin.


RALLIEVÄÄT JA BENSAT ABC:LTA! Kahvi ja voisilmäpulla L S-Etukortilla

ABC BURGER RUIS-KANA-

320

HAMPURILAINEN

5,90

VL

Ruis-kana-ateria 8,30 €. Voimassa 1.9.–30.9.2018.

Lähi-ABC Salo ma-la 6-22, su 9-22

ABC Piihovi Salo 24 h


P2

EK 8 - HÄMEENKYLÄ - ONNIN AUTO LA 29.9. KLO 15:41 - 5,05 KM Sulkuaika klo 14.45 – 20.45

P2

P1

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 08/2018 aineistoa

Kilpailu huipentuu MM-sarjan tapaan Power Stagelle! Kilpailijoiden suoritukset erikoiskokeella pisteytetään ja tuloksia seurataan kilpailun live-lähetyksissä. Viimeksi 10 vuotta sitten ajettu pätkä tarjoaa siis haastetta jokaiselle kuljettajalle! Aaltoilevan alkuosan jälkeen käydään hetki jopa asfaltilla, kunnes aivan loppuosalla vaaditaan tiukkaa keskittymistä kapealla osuudella. Lähtö Tien vasemmalla puolen peltoalueita, joista lähtö näkyy näyttävästi. Toisella puolen yksityispihoja, joista pysyttävä poissa! Paikoitus P1-alueelle. P1 - Merikulmantie 636, Salo Maastoon merkittyä reittiä pitkin pääsee pitkän vasemman jälkeiselle todella näyttävälle katselualueelle, jossa myös Power Stagen tuomarit arvioimassa kilpailijoiden suorituksia. Tästä eteenkin päin näyttäviä paikkoja aaltoilevalla tiellä! P2 & Huomio - Hämeenkyläntie 100, Salo Tiukka takapiikkiristeys asfaltilla, johon todella helppo saapua Salon keskustasta ja josta matkaa voi vielä jatkaa Maaliriehan juhlallisuuksiin.

44

Maali -Hakamäentie 185, Salo Vain vähän pysäköinti tilaa!


Salon urheilupuisto – keidas keskellä kaupunkia

VisitSalo.fi

Salon tori

Teijon kansallispuisto

Ruukkikylät Salo IoT Campus

Wiurilan kartano

#VisitSalo


Huoltoalue Service area

Paippi

Huoltoalue Service area WC

Huoltoalue Service area

y alue Kiellett ed area it Prohib

Katsastus Scrutineering

Huoltoalue Service area Kielletty alue Prohibited area

Huoltoalue Service area Bu

ffet

ot

aut

Parc Fermé

Etu

Kilpailutoimisto sisäänkäynti Rally office entrance

Toimisto Rally office

Toimitsijapysäköinti

Ilmoittautuminen, luokat 1-14 Administrative check, classes 1-14

Media

Ravintola Restaurant

pesu Autor wash Ca

Media pysäköinti Media parking

HUOLTOALUE SERVICE AREA

HUOM! Nopeusrajoitus koko alueella NOTE! Speed limit within the area

Sivu/Page

1


www.sarmakalusteet.fi

Puusepänkalusteet, mittojesi mukaan! Tomi PyÜli 0503796776

info@sarmakalusteet.fi Hallimestarinkatu 3, Kaarina

Kirjastolantie 84 24240 SALO


ASTRUM-KESKUKSEN MAALIRIEHA LA 29.9. SALORANKATU 5, SALO Media

KESKUS

Kilp a-a pysä utojen köin ti

Sisäänkäynti palkintojen jakoon

P-alue

Sal

ora

nka

tu

Opastettuja P-alueita Salorankadun varrella

48


Lähin apu tien päällä - ja rallin reitillä

24h

Tielle nosto • Kuljetus • Oven aukaisu Huoltoautopalvelu • Polttoaineen tuonti Apuvirta • Renkaan vaihto • Tekninen apu Romuautojen virallinen noutopalvelu Myös raskaan kaluston hinaukset

0207 700 700 Turun HINAUSPALVELU www.turunhinauspalvelu.fi

TILAA PIKAKULJETUS: peipponen.com TURKU - LÄNSI-SUOMI - KOKO SUOMI

Sijaisautovuokraamo

0207 700 740

Pikana perille!

HONKAJOKI

HUMPPILA

Ajojärjestely ja asiakaspalvelu

24 h: 010 217 6262 | ajis@peipponen.com www.peipponen.comSamuli Nevä tekniikkamurheiden jälkeen mukana Suomi Cup-finaalissa - ”Kyllä se nyt saa jo luvan toimia” Paimion UA:ta edustava Nevä lähtee odottavin tunnelmin kohti TeijoTalot-rallia kartturinsa Juha Kivimäen kanssa.

Tällä kaudella lähinnä F-rallisarjaa ja lähialueen kisoja kierrellyt Nevä on tuttu nimi myös Turussa ajettujen SM-rallien lähtöluetteloista. Vuonna 2016 kilpailu päättyi jopa Lukuisat kauden aikana vaivanneet Suomi Cup 5-luokan voittoon. Vuotekniikkamurheet ovat vesittäneet den 2014 kisa oli sitten surullisenosallistumisen tai keskeyttäneet kuuluisa. kaksikon monet rallin jo ennen aikojaan. Pari viikkoa sitten ajetut - Ajettiin perinteistä Saukonojan testit Turun UA:n seurakilpailussa pätkää Liedossa, joka on siis tuttu antoivat kuitenkin luottoa auton pätkä kaikille varsinais-suomalaisilkestävyydestä ja varsinkin iskuky- le rallin seuraajille, varsinkin Saukovystä. nojan koulun alue on aina tupaten täynnä, kuten oli silloinkin. Tultiin - Kyllä tässä on hermoja koeteltu tosiaan melko haipakkaa ennen läpi kauden, kun ei ole millään veh- koulun kääntymistä olevalle nypylkeet pelannut silloin kuin pitäisi. le, oikeastaan ilman nostamatta ja Nyt kuitenkin ennakkotestit olivat sen huomasi jo silloin, että tämä sen verran hyvät ja töitä on tehty ei pääty hyvin. Lopputuloksena oli auton kanssa tallissa niin, että kyllä siis kaato kaikkien ihmisten silmien se nyt saa jo luvan toimia. alla, se oli aika kirvelevä kokemus, tänä vuonna saatetaan hiukan nosKuvankaunis Corolla GT sai talvi- taa kaasulta siinä paikassa, Nevä kauden jälkeen uuden moottorin. naurahtaa. M-Datan Mika Suominen teki vielä uuden moottorinsarjan jonka jäl- Pahimmiksi kilpakumppaneikseen keen ongelmista on päästy eroon. SC5-luokassa Nevä luettelee paikallisvastustajat Markus Hellströmin,

Reijo Mattilan ja Tomi Rönnemaan. Perjantaina ajettavat kaksi metsäerikoiskoetta pimeässä ovat tuttuja ja ne mies luetteleekin iskun paikoiksi. - Kyllä ne kaksi yöllistä erikoiskoetta, Saukonoja ja Juntola, ovat sen verran tuttuja, että pitäisi olla ihan hyvät saumat iskeä eroa jo siellä. Toki ne ovat varmasti tuttuja myös muillekin paikallisille. Pimeys tuo vielä mukaan erityisen hohdon ajamiseen. Innolla odotan, että päästään pitkästä aikaa ajamaan kilpaa valojen kanssa. Lopuksi herra haluaa vielä lähettää terveiset rallikansalle. - Tulkaahan sankoin joukoin kannustamaan sekä fiilistelemään hienoa kaksipäivästä rallia parhaimmillaan. Ja muistakaa turvalliset katselualueet, Nevä päättää. Teksti ja kuva: Patrick Rupponen 51


Tarjoamme sinulle erinomaista palvelua ja elämäsi pankkisuhteen! Tervetuloa - tule ja koe itse!

PALVELUA ihmiseltä ihmiselle Joni

Sijoituspäällikkö, p. 029 041

041 2364 Asiakaspalv.päällikkö, p. 029

0

Pankinjohtaja, p. 029 041 232

Kirsi 9 Palveluneuvoja, p. 029 041 235

Marika 1

Rahoitusneuvoja, p. 029 041 236

Liisa 5 Palveluneuvoja, p. 029 041 236

Teija

Tarja

Tuukka

6

Rahoitusneuvoja, p. 029 041 236

2363

Sari

Jani

Juha

7

Rahoitusneuvoja, p. 029 041 236

2

Rahoitusneuvoja, p. 029 041 236

0 Yrityspankkiiri, p. 029 041 237

Petteri

Sabine 4

Rahoitusneuvoja, p. 029 041 237

041 2371 Asiakaspalv.päällikkö, p. 029

Eveliina

2

Pankkilakimies, p. 029 041 237

Kimmo 1

Rahoitusneuvoja, p. 029 041 238

Mikko 6

Pankkilakimies, p. 029 041 230

www.saastopankki.fi/someronsp Haarlantie 4, 25500 Perniö, p. 029 041 2380 Turuntie 1, 24100 Salo, p. 029 041 2360


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.