Page 1

TECHPRESS

1


Energy in

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 3 info@energyin.gr Διανέμεται σε εκατοντάδες σημεία στην Αθήνα, όπως σε σταθμούς του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ κ.ο.κ.

Edito

Κλιματιστικά Β2-Β3 Επιλέξτε το ιδανικό κλιματιστικό Aιολική ενέργεια και αιολικά πάρκα Β4 - Β5 Oλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δροσιστείτε χωρίς το φόβο της ΔΕΗ!

Φωτοβολταϊκά Β6-Β7 Βάλτε τα στη στέγη σας Το «πράσινο» αυτοκίνητο Β8 Τα.. ισοδύναμα της βενζίνης Energy in Β10-Β11 Ειδήσεις από το χώρο της ενέργειας

T

Η συντακτική ομάδα του Energy in ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ Ευφροσύνη Αλεξοπούλου ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ Περικλής Πετούνης ΕΞΩΤ. ΣYNEPΓATEΣ Ηλέκτρα Αλευρίτη Σωτηρία Αγριδοπούλου Χριστίνα Βασιλειάδη ΕΚΤΥΠΩΣΗ «IRIS ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΕΒΕ» IΔIOKTHΣIA «TECHPRESS ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» Kωδικός ΕΛΤΑ: 8635 ΕΔΡΑ Αρτέμιδος 125 Τ.Κ. 175 62 Π. Φάληρο Tηλ.: 210 9846030, 210 7474890 Φαξ: 210 7470108 www.energyin.gr ISSN 1792-2801 Οι απόψεις που εκφράζονται σε ενυπόγραφα άρθρα δεν συμπίπτουν απαραίτητα με αυτές του περιοδικού. Υλικό που αποστέλλεται προς δημοσίευση δεν επιστρέφεται, ανεξαρτήτως με το αν δημοσιεύθηκε. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση οποιουδήποτε κειμένου, διαγράμματος ή φωτογραφίας, με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε γλώσσα, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμοι 238/1970, 4301/1979, Ν. 100/1975, ΝΔ 3565/1956 και 4254, 1962 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

όσο η ζέστη του καλοκαιριού όσο και το άγχος για την επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θέτουν επιτακτικά την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης λύσης κλιματισμού με έμφαση στην αποδοτικότητα. Το «energy in» φροντίζει, λοιπόν, να σας στείλει… διαβασμένους στα καταστήματα, προκειμένου να μην παρασυρθείτε σε αγορές φθηνών κλιματιστικών που θα αποδειχτούν πανάκριβα... μόλις σας έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ! Στη συνέχεια, η μηνιαία έντυπη έκδοση του energyin.gr, του δημοσιογραφικού site που προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στα τεκταινόμενα του χώρου της ενέργειας, ανοίγει το φάκελο της αιολικής ενέργειας και των αιολικών πάρκων, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ μύθων και πραγματικότητας. Από την ύλη μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο χώρος των φωτοβολταϊκών, με ένα άκρως ενδιαφέρον αφιέρωμα σε οικιακές εγκαταστάσεις σε στέγες σπιτιών. Τέλος, αν το αυτοκίνητό σας περνάει τον περισσότερο χρόνο της ζωής του… παρκαρισμένο λόγω της αυξημένης τιμής της βενζίνης, στο «energy in» αυτού του μήνα έχετε την ευκαιρία να διερευνήσετε όλες τις εναλλακτικές λύσεις καυσίμων για το «πράσινο» αυτοκίνητο, του -όχι και τόσο- μακρινού μέλλοντος. Για περαιτέρω πληροφορίες, στο www.energyin.gr, μια έμπειρη δημοσιογραφική ομάδα φροντίζει καθημερινά για τη συνεχή ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά, την αιολική ενέργεια, τη θέρμανση και τον κλιματισμό, τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, το φυσικό αέριο, τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, το περιβάλλον κ.ά.

Index

Καλή ανάγνωση Από την ομάδα του «energy in»


B2 energy in

Επιλέξτε το ιδανικό κλιματιστικό Τα καινούρια κλιματιστικά, χάρη στις μοναδικές τεχνολογίες που ενσωματώνουν, τους βελτιωμένους συμπιεστές inverter, την ποιοτική κατασκευή τους και την άριστη τεχνική υποστήριξη αποτελούν την ιδανική επιλογή για τον κλιματισμό (ψύξη/θέρμανση) των χώρων σας, συνδυάζοντας ισχυρή απόδοση και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Σας προτείνουμε μερικά από τα αποδοτικότερα Ιnverters της αγοράς μαζί με χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Ρεπορτάζ: Φρόσω Αλεξοπούλου info@energyin.gr Inverter

Toshiba Super Daiseikai 5 RAS-10PAVP-E

10.000 btu

Η νέα σειρά αθόρυβων Ιnverter της ιαπωνικής εταιρείας διακρίνεται για την αξεπέραστη ενεργειακή αποδοτικότητά της. Ολα τα μοντέλα ενσωματώνουν ιονιστή, ενώ το καινοτόμο σύστημα φιλτραρίσματος, καθαρίζει τον αέρα 10 φορές γρηγορότερα από τα κοινά φίλτρα και εξουδετερώνει τις οσμές σε 30 λεπτά. Eπιπλέον, ένα αυτοκαθαριζόμενο σύστημα απομακρύνει τους ρύπους και αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας.

EER: 5.26

Εν

85 δ. τιμ 4€ ή

COP: 5.36

LG Art Cool Gallery Inverter V A09AW1 Samsung AQV09KBBN Jungfrau Flagship Το κλιματιστικό της Samsung προσφέρει κορυφαίο λόγο ενεργειακής απόδοσης (EER & COP) μέσω της τεχνολογίας smart Ιnverter. Διαθέτει, ακόμη, λειτουργία Wi-Fi για απομακρυσμένη διαχείριση και έλεγχο, τεχνολογία S-Plasma ion για εξάλειψη έως και 99% των βιολογικών και αλλεργιογόνων ρύπων του αέρα, αλλά και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας.

Oι μονάδες Art Cool Gallery Inverter V με το μοναδικό τους σχεδιασμό (τετράγωνο σχήμα, δυνατότητα τοποθέτησης οποιασδήποτε φωτογραφίας ή πίνακα στην πρόσοψη) αναβαθμίζουν αισθητά... και αισθητικά τον χώρο σας.

Inverter

9.000 btu 9.000 btu Inverter

EER: 5.2

EER: 3.25

COP: 5.2

Γλωσσάρι Ενεργειακή κλάση Η ενεργειακή κλάση αναφέρεται στην ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν μια ετικέτα με την ενεργειακή σήμανση της συσκευής. Η ταξινόμηση γίνεται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, από το A έως το G, με την Α να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και τη G τη λιγότερη αποδοτική (που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγευτε να χρησιμοποιείτε). Συνήθως, ενδείκνυται η επιλογή ενεργειακής κλάσης Α ή έστω Β. Μια κλιματιστική μονάδας με υψηλή ενεργειακή κλάση συνήθως είναι εξοπλισμένη και με τεχνολογία κινητήρων και συμπιεστών Ιnverter που εξασφαλίζουν αθόρυβη, αποδοτική και οικονομική λειτουργία. Να

Ε

1.0

1.0 νδ. τι 09 μή €

Εν δ.

τ

69 ιμή €

COP: 3.65

σημειωθεί ότι η επιλογή μιας μονάδας με υψηλή ενεργειακή απόδοση Α+ και η χρήση της τεχνολογίας inverter μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους έως και 50% σε σχέση με μια συμβατική μονάδα σταθερών στροφών και ενεργειακής κλάσης Β.

απλώς αυξομειώνεται η ένταση του αέρα ή ανοιγοκλείνει η συσκευή (on/off), ενώ στα κλιματιστικά Ιnverter, ο μηχανισμός ψύξης μεταβάλλει τον αριθμό στροφών του μοτέρ και λειτουργεί σε ενδιάμεσα στάδια, ψύχοντας (ή θερμαίνοντας) τον αέρα όσο χρειάζεται.

Τεχνολογία Ιnverter

COP και EER

Δίνει τη δυνατότητα στη συσκευή να εναρμονίζει την ισχύ της με τις συνθήκες του χώρου, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της ανάλογα με τις ανάγκες. Οταν η θερμοκρασία που ορίζετε στο κλιματιστικό, παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από την πραγματική θερμοκρασία, η συσκευή λειτουργεί στο μάξιμουμ, για να επιτευχθεί η γρηγορότερη δυνατή επιθυμητή θερμοκρασία. Αμέσως μετά ο συμπιεστής ρυθμίζει την ισχύ, ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται. Η διαφορά είναι ότι στα συμβατικά κλιματιστικά

Οι βαθμοί ενεργειακής απόδοσης EER (Energy Efficiency Ratio) και COP (Coefficient Of Performance) μιας συσκευής κατά τη λειτουργία ψύξης και θέρμανσης αντίστοιχα (υπό πλήρες φορτίο), εκφράζουν το λόγο της αποδιδόμενης ψύξης ή θέρμανσης (W) προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ (W). Oσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του λόγου τόσο πιο ενεργειακά αποδοτική είναι η συσκευή. Ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης καθορίζει και την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού.


energy in B3

Inverter

Toshiba RAS-B10UFV-E Bi-flow

10.000btu

Η καινοτόμος και συμπαγής μονάδα Inverter της Toshiba επιτρέπει την τοποθέτησή της στο δάπεδο ή χαμηλά επί του τοίχου. Η λειτουργία διπλής ροής αέρα σας επιτρέπει να επιλέξετε αν ο αέρας θα εξέρχεται από τη μία ή και από τις δύο εξόδους που βρίσκονται στο επάνω και στο κάτω μέρος της πρόσοψης. Το UFV διαθέτει εξαιρετικά ισχυρά φίλτρα για την προστασία έναντι των ιών και των βακτηριδίων, αλλά και για την εξουδετέρωση της κακοσμίας.

EER: 4,20 COP: 4,27

1.0

Εν δ.

τ

45 ιμή €

Panasonic CS XE7-15NKEW

Daikin Ururu Sarara FTXR28E

Η σειρά κλιματιστικών Panasonic σας δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεστε τη θερμοκρασία του χώρου σας από οπουδήποτε μέσω iphone και internet. Χάρη στη νάνοτεχνολογία, τα νέα κλιματιστικά Panasonic απομακρύνουν τη μούχλα και το 99% των βακτηρίων και ιών.

H ανάγκη του ανθρώπου για πιο άνετο και υγιεινό περιβάλλον, οδήγησε την Daikin στη κατασκευή του νέου μηχανήματος «Ururu Sarara». Η πρωτοποριακή του τεχνολογία το κάνει μοναδικό στην παγκόσμια αγορά, καθώς μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες όπως ψύξη, θέρμανση, ύγρανση (Ururu) και αφύγρανση (Sarara), χωρίς εξωτερική τροφοδοσία νερού, όπως και καθαρισμό/παροχή νωπού αέρα.

9.000 btu EER: 4.67 9.000 btu

Inverter

COP: 4.63 EER: 5.00

Inverter Εν

78 δ. τιμ 0€ ή

COP: 5.14 Ε

1.6 νδ. τι 39 μή €

LG Prestige Inverter V H09MW Τo μοντέλo Prestige Inverter V διαθέτει τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης παγκοσμίως. Η πλήρως αθόρυβη λειτουργία του (17 dB) και τα εξελιγμένα συστήματα καθαρισμού αέρα (plasmaster φίλτρο - κυψελοειδές φίλτρο καθαρισμού) εγγυώνται ένα ευχάριστο και υγειινό περιβάλλον.

Samsung AQV18PSBN Maldives Αυτό το κλιματιστικό της Samsung προσφέρει υψηλό λόγο ενεργειακής απόδοσης (EER & COP, χάρη στην τεχνολογία smart Ιnverter), μηδενική κατανάλωση ενέργειας στην κατάσταση αναμονής και φίλτρα υψηλής πυκνότητας (για κατακράτηση έως και 80% της σκόνης και των βακτηρίων που προκαλούν αλλεργίες). Τέλος, έχει μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας. Inverter

9.000 btu

18.000 btu

Inverter

EER: 5.6 COP: 5.6 Εν

1.14 δ. τιμή 6€

l Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματιστικό από 18.000 btu

και άνω, θα χρειαστείτε πρίζα με αυτόνομη γραμμή, απευθείας από τον πίνακα, οπότε συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας. l Μην καταλήξετε στην ισχύ που χρειάζεστε μόνο βάση των τετραγωνικών μέτρων του χώρου. Συνυπολογίστε παραμέτρους όπως τη μόνωση του κτηρίου, τον όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα και πόσο εκτεθειμένο είναι στον ήλιο, το πλήθος των ανθρώπων που θα υπάρχουν στο χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, καθώς και την ελάχιστη/μέγιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος της περιοχής που ζείτε. l Προτιμήστε κλιματιστικά Ιnverter αντί των συμβατικών (on/off). Τα Ιnverter λειτουργούν με μεταβλητό ρυθμό ανάλογα με τις συνθήκες. Αφού δροσίσουν ή ζεστάνουν ταχύτατα το χώρο, τότε συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό (άρα και κατανάλωσης ρεύματος) με σκοπό τη διατήρηση των ιδανικών συνθηκών.

EER: 3.40 COP: 3.61

1.1

Εν δ.

42

τιμ

ή

Συμβουλές αγοράς l Το φθηνό είναι συχνά ο εχθρός της οικονομίας! Eνα οι-

l Η επερχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης,

κονομικό αλλά ταυτόχρονα ενεργοβόρο και μη αποδοτικό air-condition σε βάθος χρόνου θα σας στοιχίσει αθροιστικά πολύ παραπάνω από ένα ακριβότερο Ιnverter με υψηλούς δείκτες EER/COP, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος που συνεπάγεται φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. l Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματιστικό σε υπνοδωμάτιο μην αμελήσετε να λάβετε υπόψη σας τα επίπεδα θορύβου της κάθε συσκευής, τόσο της εσωτερικής μονάδας όσο και της εξωτερικής, δηλαδή εάν αυτά κυμαίνονται σε επίπεδα υψηλών ή χαμηλών decibel (dB). Να θυμόσαστε ότι η δυνατότητα λειτουργίας των Ιnverter σε χαμηλές στροφές συντελεί στην αθόρυβη λειτουργία και στον… απροβλημάτιστο ύπνο!

δελεάζει αρκετούς καταναλωτές στη λύση κλιματιστικών ως αποκλειστική πηγή θέρμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο συντελεστής αποδοτικότητας COP οφείλει να παίξει ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην επιλογή σας, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο λιγότερα θα πληρώνετε στη ΔΕΗ! l Μην παραμελείτε να συνυπολογίσετε την αξία επιπλέον χαρακτηριστικών, όπως ειδικών αντιμικροβιακών φίλτρων αέρα, ειδικά αν το κλιματιστικό προορίζεται για παιδικό δωμάτιο. Αρκετοί κατασκευαστές εφοδιάζουν τις συσκευές τους με φίλτρα που συγκρατούν σκόνες και μικροοργανισμούς, ενώ η λειτουργία ιονιστή και τα plasma φίλτρα συνίστανται σε χώρους καπνιστών, αλλά και για όσους υποφέρουν από αλλεργίες (όπως αλλεργική ρινίτιδα κ.ά.), ηλικιωμένους και μωρά.


B4 energy in

Aιολική ενέργεια και αιολικά πάρκα Oλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Ρεπορτάζ: Φρόσω Αλεξοπούλου info@energyin.gr

ο εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα. Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως ήπια

Τ

μορφή ενέργειας και περιλαμβάνεται στις καθαρές πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Σχετικά με την ονομασία, ονομάζεται αιολική από την ελληνική μυθολογία, όπου ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου.

Αιολικά πάρκα Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400 kW. Οταν εντοπιστεί μια ανεμώδης πε-

ριοχή –και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού- τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο». Η εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί 1-3 μέρες. Αρχικά, ανυψώνεται ο πύργος και τοποθετείται τμηματικά πάνω στα θεμέλια. Μετά ανυψώνεται η άτρακτος στην κορυφή του πύργου. Στη βάση του πύργου συναρμολογείται ο ρότορας ή δρομέας (οριζοντίου άξονα, πάνω στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πτερύγια), ο οποίος αποτελεί το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας. Η άτρακτος περιλαμβάνει το σύστημα μετατροπής της μηχανικής ενέργειας σε ηλε-


energy in B5

κτρική. Στη συνέχεια ο ρότορας ανυψώνεται και συνδέεται στην άτρακτο και στο τέλος, γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρικές συνδέσεις.

Μειονεκτήματα Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανατώσεις πουλιών, κυρίως αποδημητικών, γιατί τα ενδημικά «συνηθίζουν» την παρουσία των μηχανών και τις αποφεύγουν. Γι’αυτό καλύτερα να μην κατασκευάζονται αιολικά πάρκα σε δρόμους μετανάστευσης πουλιών. Σε κάθε περίπτωση, πριν από τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ΑΠΕ θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Πάντως η συχνότητα ατυχημάτων πουλιών σε αιολικά πάρκα είναι πολύ μικρότερη αυτής των ατυχημάτων με αυτοκίνητα. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και την αυστηρότερη επιλογή του τόπου εγκατάστασης (π.χ. πλωτές πλατφόρμες σε ανοικτή θάλασσα), το παραπάνω πρόβλημα, αλλά και ο θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανών, έχουν σχεδόν λυθεί. Επιπλέον, για τη δημιουργία αιολικών πάρκων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επιβάρυνση που θα προκληθεί στην τοποθεσία, διότι για να χτιστεί η εγκατάσταση θα πρέπει να κοπούν δέντρα ή γενικώς να καταστραφεί μέρος της γης στην οποία θα γίνει το εγχείρημα. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και την αυστηρότερη επιλογή του τόπου εγκατάστασης (π.χ. πλωτές πλατφόρμες σε ανοικτή θάλασσα) το παραπάνω πρόβλημα, αλλά και ο θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανών, έχουν σχεδόν λυθεί.

Η κατάσταση στην Ελλάδα Προσπάθειες για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έχουν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στο γεγονός αυτό έχει συμβάλλει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ΑΠΕ, η οποία ενθαρρύνει και επιδοτεί επενδύσεις στις ήπιες μορφές ενέργειας. Αλλά και σε εθνική κλίμακα, ο αναπτυξιακός νόμος 3299/04, σε συνδυασμό με το νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 3468/06, παρέχει ισχυρότατα κίνητρα, ακόμα και για επενδύσεις μικρής κλίμακας. Η περιφέρεια της δυτικής Ελλάδας, αν και έχει μικρότερο αιολικό δυναμικό σε σύγκριση με άλλες περιοχές, διαθέτει ένα ισχυρό ηλεκτρικό δίκτυο και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ανεμωδών «νησίδων» (λόφοι, υψώματα κ.λπ. με εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό) την καθιστούν ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Αιολικά πάρκα υπάρχουν και σε

πλήθος νησιών, όπως το αιολικό πάρκο Μανολάτη - Ξερολίμπα του Δ.Δ. Διλινάτων Δήμου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά. Στο ίδιο νησί έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ακόμη αιολικά πάρκα: το αιολικό πάρκο Αγία Δυνατή του Δήμου Πυλαρέων, και το Αιολικό Πάρκο Ημεροβίγλι στα διοικητικά όρια των δήμων Αργοστολίου και Πυλαρέων. Με τη λειτουργία των τριών αιολικών πάρκων, ο Νομός Κεφαλληνίας τροφοδοτεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας με σύνολο 75,6 MW ηλεκτρικής ισχύος. Επιπλέον, σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται πέντε ακόμη μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια και σε περίοδο αιχμής (Αύγουστος) ανέρχονται σε 50 MW. Η αντιστοιχία μεταξύ της ισχύος που αποδίδει η Κεφαλονιά στο δίκτυο και της ισχύος που καταναλώνει είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική για την εξάπλωση της αιολικής ενέργειας και σε πολλά ακόμη νησιά της επικράτειας.

Ανεμογεννήτριες και επικινδυνότητα Με πάνω από 100.000 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στον κόσμο δεν έχει τραυματισθεί ποτέ κανένας πολίτης. Από την άλλη, για παράδειγμα, μέσα σε μία πενταετία τραυματίστηκαν 83 επισκέπτες των διατηρητέων κάστρων και πλατειών της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός που φυσικά δεν στοιχειοθετεί τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση των αρχοντικών αυτών. Εξάλλου, τι να πει κανείς σε αυτό το σημείο για την επικινδυνότητα των, εξαιρετικά ρυπογόνων επίσης, αυτοκινούμενων οχημάτων, για τα οποία και πάλι κανείς δεν εισηγείται την απόσυρση, λόγω της ση-

μαντικής διευκόλυνσης που συνεπάγεται η χρήση τους για τη ζωή μας. Γιατί, λοιπόν να πρέπει να επιχειρηματολογούμε για μια αποδεδειγμένα ακίνδυνη και πεντακάθαρη τεχνολογία, της οποίας μάλιστα η συμβολή στη διατήρηση της επικαλούμενης ζωής μας είναι ανεκτίμητη.

Ανεμογεννήτριες και θόρυβος Οι ανεμογεννήτριες σήμερα ψιθυρίζουν. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχουν εξελιχθεί πλέον σε σχεδόν αθόρυβες μηχανές. Σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 μέτρων, ο θόρυβος περιστροφής των πτερυγίων συνήθως καλύπτεται πλήρως από το θόρυβο του ανέμου μέσα στα φύλλα των δέντρων και των θάμνων. Σε απόσταση 300 μέτρων, μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια δεν ακούγεται περισσότερο από το ψυγείο στην κουζίνα. Υπάρχουν δύο εν δυνάμει πηγές θορύβου σε μία ανεμογεννήτρια: 1. Ο μηχανικός θόρυβος από το κιβώτιο των ταχυτήτων ή τη γεννήτρια και ο αεροδυναμικός θόρυβος από τα πτερύγια. Ο μηχανικός θόρυβος έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί από τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη βελτίωση του μηχανολογικού σχεδιασμού, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή των κραδασμών. 2. Ο αεροδυναμικός θόρυβος, δηλαδή ο θόρυβος περιστροφής των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας, καθώς περνούν μπροστά από τον πυλώνα της, εμφανίζεται κυρίως στα άκρα και στην πίσω πλευρά του πτερυγίου. Οσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα περιστροφής, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο θόρυβος. Ωστόσο, ο αεροδυναμικός θόρυβος έχει περιοριστεί δραστικά κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών, χάρη στη σημαντική βελτίωση του σχεδιασμού των πτερυγίων (ιδιαίτερα των άκρων και της πίσω πλευράς τους). Αλλωστε, σε αυτές τις αποστάσεις, οποιοσδήποτε θόρυβος που κάνουν καλύπτεται από το φυσικό θόρυβο που κάνει ο ίδιος ο αέρας στα δέντρα και στη βλάστηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμογεννήτριες απαιτείται να ικανοποιούν αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών θορύβου. Πάντως, αυτοί που επισκέπτονται αιολικά πάρκα, έχοντας διαβάσει δημοσιεύματα με υπερβολές στο θέμα αυτό, μένουν συχνά έκπληκτοι από το πόσο αθόρυβες είναι οι ανεμογεννήτριες -η αλήθεια είναι ότι μπορεί κανείς ακόμα και να συζητήσει, ακριβώς κάτω από μία ανεμογεννήτρια, χωρίς να χρειάζεται να υψώσει τη φωνή του! n


B6 energy in

Φωτοβολταϊκά στη στέγη Ελκυστική παραμένει για τα μικρά νοικοκυριά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών, για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αρκετοί συμπολίτες μας αναζητούν πιο συμφέρουσες λύσεις προκειμένου να χρησιμοποιούν ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα, επωφελή. Ρεπορτάζ: Σωτηρία Αγριδοπούλου info@energyin.gr

ο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος ως 10 κιλοβάτ (kw) σε δωμάτιο ή σε στέγη κτιρίου (συμπεριλαμβανομένων και των στεγάστρων βεραντών). Για να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά με την αρωγή του προγράμματος θα πρέπει να έχετε στην κυριότητά σας τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το σύστημα, καθώς και λογαριαμό ΔΕΗ στο όνομά σας. Συγκεκριμένα, το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 kw εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια και σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων και θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές σκεπές στην Αθήνα, αφού κυριαρχούν οι πολυκατοικίες, αλλά αν ανήκετε στην κατηγορία των ιδιοκτητών μο-

Τ

νοκατοικιών ή εξοχικών κατοικιών, τότε η κεραμοσκεπή είναι ένα θέμα που σας αφορά. Ειδικά αυτή την εποχή που τα ενεργειακά θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο, τα φωτοβολταϊκά και η εγκατάστασή τους θεωρούνται ζήτημα που αφορούν μεγάλη μερίδα πληθυσμού, αφού όχι μόνο είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και οικονομικά επωφελή για τον ιδιοκτήτη.

Μελέτη και εγκατάσταση Οσον αφορά στη μελέτη και εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε στέγη έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με την εγκατάσταση σε ταράτσα, τις οποίες παραθέτουμε: l

Το βασικότερο χαρακτηριστικό μιας στέγης

είναι ότι είναι δεδομένη η κλίση και ο προσανατολισμός της. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είστε υποχρεωμένοι να τοποθετήσετε τα φωτοβολταϊκά πλαίσια

χωρίς να διαφοροποιηθείτε από τη δομή της κεραμοσκεπής και αυτό είναι κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. l Επιπλέον, ο τρόπος κατασκευής των ελληνικών στεγών με πολλά σπασίματα, κυρίως για λόγους αισθητικής, επιβάλλει τη μελέτη από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο με χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων θα εκπονήσει μελέτη για την αποφυγή ή την βέλτιστη αντιμετώπιση των σκιάσεων και των διαφορετικών προσανατολισμών. l Προβλήματα σκιάσεων δημιουργούνται και από καμινάδες, προεξοχές για σοφίτες, κεραίες και ηλιακούς θερμοσίφωνες που έχουν τοποθετηθεί χωρίς κανείς να έχει προβλέψει τη μελλοντική αξιοποίηση της στέγης με χρήση φωτοβολταικών. l Τέλος, η ευαισθησία της στέγης σε εισροή υδάτων απαιτεί ειδικό τεχνικό προσωπικό που θα εκτιμήσει εκ των προτέρων τον


energy in B7

τρόπο κατασκευής της στέγης (ξύλινος σκελετός, ξύλινα δοκάρια πάνω σε πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, κολυμπητά σε τσιμεντοκονία) και με ειδικό τρόπο θα τοποθετήσει τις βάσεις των φωτοβολταϊκών χωρίς καμία παρέμβαση στη στεγανότητα της σκεπής.

τανόηση της κατασκευαστικής δομής της στέγης (ξύλινα δοκάρια, πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα με δοκάρια), ώστε να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα αγκύρια που θα στηρίξουν το φωτοβολταϊκό σύστημα πάνω στα υποκείμενα δοκάρια της στέγης, χωρίς να τρυπηθεί κανένα κεραμίδι.

Προσοχή στη σκίαση

Στέγη με κεραμίδια

Να σημειώσουμε ότι όταν ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο βρίσκεται σε σκιά παράγει λιγότερο ρεύμα, το οποίο ισχύει για όλη τη σειρά φωτοβολταϊκών με την οποία είναι συνδεδεμένο, μειώνοντας έτσι ουσιαστικά τη συνολική παραγωγή ενέργειας. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι κάτω από σκιά μειώνεται και ο «χρόνος ζωής» του, καθώς αποτελεί σημείο συμφόρησης (bottleneck) για την ομάδα των πλαισίων με τα οποία είναι συνδεδεμένο και συνεπώς, όλη η ενέργεια των υπολοίπων συσσωρεύεται στα άκρα του και καταναλώνεται με τη μορφή θερμότητας. Επιπλέον, όταν δύο πλαίσια έχουν διαφορετικό προσανατολισμό, παράγουν διαφορετική ποσότητα ενέργειας και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. Συνεπώς, όταν συνδεθούν μαζί θα παράγουν λιγότερη ενέργεια από ότι το καθένα μόνο του. Ο πρώτος τρόπος να αποφευχθεί το φαινόμενο των σκιάσεων είναι να συνδεθούν τα «προβληματικά» πλαίσια σε σειρά, ώστε το πρόβλημα να περιορίζεται μόνο σε αυτά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση διαφορετικών προσανατολισμών, όπου συνδέονται όσα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό μαζί. Στις στέγες όμως πολλές φορές το πρόβλημα γίνεται αρκετά σύνθετο, καθώς σκιάσεις και διαφορετικοί προσανατολισμοί συνδυάζονται, καθιστώντας το πρόβλημα πολύπλοκο. Στις περιπτώσεις αυτές δεν αρκεί ο απλός διαχωρισμός σε ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά, καθώς οι συνήθεις αντιστροφείς (inverters) μπορούν να υποστηρίξουν βέλτιστα δύο ή τρείς διαφορετικές ομάδες πλαισίων και χρησιμοποιούνται ειδικοί αντιστροφείς, οι οποίοι χειρίζονται το κάθε πλαίσιο ξεχωριστά, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε φωτοβολταϊκό να παράγει το μέγιστο που μπορεί, χωρίς να επηρεάζεται από άλλα πλαίσια. Η τελευταία ιδιαιτερότητα των φωτοβολταικών σε στέγες έχει να κάνει με τη στεγανότητα. Ο εγκαταστάτης του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να στηρίξει τα πλαίσια με τρόπο τέτοιο, ώστε όχι μόνο να αντέχουν τις υψηλότερες δυνατές ριπές ανέμου, αλλά και χωρίς να διαταραχθεί η στεγανότητα της σκεπής. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος απαιτείται η πλήρης κα-

Τα κεραμίδια θεωρούνται το πιο παραδοσιακό υλικό επικάλυψης μιας στέγης, αλλά υπάρχουν και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως τα πλακίδια από φυσική πέτρα, από ασφαλτικά υλικά, από μέταλλο ή από συνδυασμούς αυτών των υλικών, ενώ σε στέγες κυρίως κτιρίων βιομηχανικής χρήσης τοποθετούνται επίπεδα μεταλλικά φύλλα, κυρίως από τσίγκο, αλουμίνιο, γαλβανισμένο χάλυβα, χαλκό, μόλυβδο, γυαλί και πλαστικά υλικά. Το τι υλικό θα επιλέξετε για να καλύψετε τη στέγη της κατοικίας σας είναι δική σας υπόθεση και εξαρτάται και από το προσωπικό γούστο σας, την αρχιτεκτονική του σπιτιού σας, την οικονομική σας δυνατότητα, την κλίση (ένας βασικός κανόνας είναι ότι τα μεγάλα στοιχεία επικάλυψης προσαρμόζονται σε μικρότερες κλίσεις), το υπόβαθρο της στέγης (αν είναι ξύλινο ή μεταλλικό) και φυσικά, θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι σας, έτσι ώστε να είναι ανθεκτικό. Η στεγανότητα της στέγης εξασφαλίζεται και εξαρτάται από την

κλίση και φυσικά από την κατάσταση και την ποιότητα των κεραμιδιών. Η ελάχιστη κλίση που απαιτείται βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, τον προσανατολισμό του κτιρίου και τις διαστάσεις της στέγης (μήκος και κυρίως, πλάτος). Ακόμη, τα κεραμίδια αλληλοκαλυπτόμενα μειώνουν την κλίση κατά 8%, το οποίο πρέπει να συνυπολογίζεται για το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, l Η εφαρμογή θυρών εξαερισμού στη στέγη βοηθά στην εξομοίωση της εξωτερικής με την εσωτερική θερμοκρασία και στην αποφυγή δημιουργίας υδρατμών στο εσωτερικό της. l Τα κεραμίδια πρέπει να τοποθετούνται σε ευθύγραμμα και να βρίσκονται σε σωστές αποστάσεις μεταξύ τους. l Τα κεραμίδια πρέπει να τοποθετούνται, ξεκινώντας από το γείσο της στέγης και προχωρώντας προς την οροφή, με τους εξής τρόπους: α) τα γαλλικά και τα γερμανικά, από δεξιά προς αριστερά και σε οριζόντιες γραμμές, παράλληλες προς το γείσο της στέγης, β) τα ολλανδικά και τα ρωμαϊκά, από δεξιά προς αριστερά, σε σειρές κάθετες προς το γείσο της στέγης. l Τα κεραμίδια πρέπει να δένονται ή να καρφώνονται στην τεγίδα. l Πρέπει να προσέχετε κατά την τοποθέτηση να μη σπάζουν, να μη ραγίζουν και να μη λερώνονται με λάσπες και γενικώς να μην παρουσιάζουν ελαττώματα. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζετε ότι η στέγη πρέπει να θερμομονωθεί με μονωτικό πάπλωμα ή πλάκες. Aν η σοφίτα αποτελεί λειτουργικό χώρο της κατοικίας, η θέση της θερμομόνωσης είναι στο επίπεδο των αμειβόντων (ξύλινων καδρονιών). Aν πρόκειται για ακατοίκητη σοφίτα, τότε η θερμομόνωση τοποθετείται στο επίπεδο της οροφής του τελευταίου ορόφου. Tο θερμομονωτικό στρώμα είναι προτιμότερο να συνοδεύεται από φράγμα υδρατμών ή να διαθέτει ενσωματωμένο ένα τέτοιο υλικό. Στην πρώτη περίπτωση ο αερισμός της στέγης εξασφαλίζεται αν αφεθεί ένα μικρό διάκενο της τάξεως τουλάχιστον των 2 εκ. μεταξύ της επικάλυψης από κεραμίδια και του θερμομονωτικού υλικού. Tο διάκενο επιτυγχάνεται με την κατάλληλη εφαρμογή των τάκων που στηρίζουν την ψευδοροφή, επάνω στην οποία στηρίζεται το πάπλωμα ή καρφώνονται οι ίδιες οι μονωτικές πλάκες. Για να αποφεύγεται η είσοδος υγρασίας και χιονιού στην κατοικημένη σοφίτα, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται ένα στεγανωτικό πέτασμα μεταξύ των αμειβόντων και των δοκίδων υποστήριξης των κεραμιδιών. n


B8 energy in

Το «πράσινο» αυτοκίνητο Τα «πράσινα» αυτοκίνητα κατακτούν όλο και περισσότερο την παγκόσμια αγορά. Εχουν κινήσει το ενδιαφέρον των αγοραστών, τόσο λόγω οικολογικής ευαισθητοποίησης όσο και εξαιτίας των αυξήσεων στην τιμή της βενζίνης. Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βασιλειάδη info@energyin.gr

συνεχόμενη αύξηση της τιμής της βενζίνης και η στροφή της κοινωνίας στην εκμετάλλευση οικολογικών μορφών ενέργειας, ήταν αναμενόμενο να επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αυτοκινήτων. Το υγραέριο, το φυσικό αέριο και οι ενεργειακές κυψέλες καυσίμου είναι μερικές μόνο εναλλακτικές μορφές ενέργειας που μπορούν να συνεισφέρουν και στον τομέα της αυτοκίνησης.

H

Ηλεκτρισμός

Υγραέριο Πιο διαδεδομένη οικολογική πρόταση, αν με το αυτοκίνητό σας διανύετε πολλά χιλιόμετρα, είναι η χρήση υγραερίου καυσίμου. Το υγραέριο προκύπτει κατά την παραγωγή βενζίνης, με κύρια συστατικά του το προπάνιο και το βουτάνιο και υγροποιείται με πίεση οκτώ bar (συνεπώς καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο σε σχέση με την αέρια μορφή του και μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα μικρό ρεζερβουάρ). Η περιεκτικότητά του όμως σε ενέργεια είναι λίγο χαμηλότερη από εκείνη της βενζίνης (των 98 οκτανίων), οπότε για να πετύχει ο κινητήρας την ίδια απόδοση απαιτείται κάπως αυξημένη κατανάλωση. Στη θετική πλευρά, συνυπολογίζονται ότι το υγραέριο εκπέμπει 15% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ότι μπορεί να γίνει εύκολα η μετατροπή του κινητήρα, σε εξειδικευμένα συνεργεία με προσωπικό που έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Οπως και με τα μοντέλα φυσικού αερίου, υπάρχουν και τα εργοστασιακά μοντέλα που διαθέτουν ρεζερβουάρ βενζίνης και υγραερίου, οπότε μπορεί να επιλέξει ο οδηγός, κατά περίπτωση, τον τύπο του καυσίμου, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία του αυτοκινήτου... αλλά και τις επιλογές του.

στον, τιμή τους, καταλήγει σε μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Βιοαιθανόλη Aλλες οικολογικές λύσεις είναι η βιοαιθανόλη και το Ε85 -ένα καύσιμο που αποτελείται 85% από αιθανόλη και 15% από βενζίνη. Τα μοντέλα αυτά είναι εργοστασιακά, καθώς δεν μπορεί να γίνει μετατροπή των κινητήρων σε συνεργεία και κοστίζουν από 300 έως 1.400 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Το ενεργειακό ισοζύγιο της βιοαιθανόλης είναι κατά 35% χαμηλότερο από αυτό της βενζίνης, οπότε απαιτείται περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση για να επιτευχθεί η ίδια ισχύς. Ο λόγος που θεωρείται οικολογικά αποδεκτή λύση, είναι επειδή κατά την καύση της απελευθερώνονται μόνο οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που έχουν απορροφήσει τα φυτά από την ατμόσφαιρα.

Υβριδικές λύσεις Φυσικό αέριο Το φυσικό αέριο αντλείται και αποθηκεύεται υπό υψηλή πίεση σε ογκώδεις κυλινδρικές μπουκάλες. Το φυσικό αέριο περιέχει περίπου 50% περισσότερη ενέργεια από τη βενζίνη και εκπέμπει γύρω στο 20% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτήν, ενώ η απόδοση ενός κινητήρα φυσικού αερίου είναι κατά 10% υψηλότερη από εκείνη ενός βενζινοκινητήρα. Το θετικό με αυτά τα αυτοκίνητα είναι ότι ο κάτοχος έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει βενζίνη μέσω ενός διακόπτη επιλογής καυσίμου. Βέβαια, η έλλειψη δικτύου ανεφοδιασμού και η αρκετά ακριβότερη, μέχρι στιγμής τουλάχι-

λαιοκίνητα οχήματα. Τα υβριδικά αυτά οχήματα ανεφοδιάζονται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία plug-in, δηλαδή μέσω πρίζας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα. Εφόσον η τιμή των υβριδικών αυτοκινήτων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, θα αποτελεί σε γενικές γραμμές μια συμφέρουσα αγορά.

Στα υβριδικά μοντέλα συνυπάρχουν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, καθώς και ένας ή περισσότεροι ηλεκτροκινητήρες. Προς το παρόν υπάρχουν δύο κατηγορίες. Tα ήπια υβριδικά μοντέλα, όπου ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργεί συνέχεια και υποστηρίζεται από τον ηλεκτροκινητήρα (όπως το Honda Insight) και τα υπόλοιπα, όπου μπορούν να διανύσουν κάποια χιλιόμετρα ως αμειγώς ηλεκτροκίνητα (όπως το Toyota Pirius). Το μεγαλύτερο όφελος σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων επιτυγχάνεται σε μετακινήσεις μέσα στην πόλη, αλλιώς δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τα βενζινοκίνητα και πετρε-

Συνοπτικά, τα ηλεκτρικά μοντέλα θεωρούνται από τους ειδικούς του χώρου το μέλλον της αυτοκίνησης. Η αποδοτικότητα ενός ηλεκτροκινητήρα είναι υψηλότερη από εκείνη ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως υστερεί σε αυτονομία εξαιτίας των μπαταριών, οι οποίες απαιτούν ώρες για να φορτιστούν (σε αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τοποθετείται πλέον ένας μικρός βενζινοκινητήρας που λειτουργεί σαν γεννήτρια για τη φόρτιση του ηλεκτροκινητήρα). Βέβαια, προς το παρόν, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν πολύ πιο ακριβά από τα μοντέλα συμβατικών τεχνολογιών, ενώ το ενεργειακό τους ισοζύγιο εξαρτάται από την προέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τότε είναι θετικό, καθώς δεν εκπέμπονται ρύποι. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. ρεύμα από λιγνίτη) το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Βενζίνη - πετρέλαιο Τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε σήμερα, τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα, δεν έχουν σταματήσει να βελτιώνονται και μάλιστα, ορισμένα μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες, έχουν μειώσει την κατανάλωσή τους σε επίπεδα υβριδικών αυτοκινήτων. Οι βενζινοκινητήρες ακολουθούν τη φιλοσοφία του downsizing, όπου μειώνεται ο κυβισμός τους και αυξάνεται η ισχύς τους, χάρη στο τούρμπο νέας γενιάς, ενώ καταναλώνουν και λιγότερη βενζίνη. Οι πετρελαιοκινητήρες διαθέτουν βελτιωμένους υπερσυμπιεστές, εφοδιάζονται με παγίδες για τη δέσμευση των μικροσωματιδίων κάπνας και είναι οικονομικότεροι από τους βενζινοκινητήρες. Πολλοί κατασκευαστές, επιπρόσθετα, εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με το σύστημα start and stop, με το οποίο απενεργοποιείται αυτόματα ο κινητήρας σε κάθε στάση. n


B10 energy in

Μέτρα ενόψει του καλοκαιριού Η ΔΕΗ έλαβε μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ ανέφεραν ότι η επιχείρηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και στο βαθμό που της αναλογεί, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας -συμπεριλαμβανομένου του νησιωτικού χώρου- για όλη τη διάρκεια της θερινής και τουριστικής περιόδου. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν τα παρακάτω:

- Τα αποθέματα λιγνίτη είναι αυξημένα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. - Εχουν μεγιστοποιηθεί τα υδατικά αποθέματα για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. - Τα υπάρχοντα αποθέματα υγρών καυσίμων των σταθμών ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες.

Αδεια από τη ΡΑΕ στην EnSCo H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε το «πράσινο» φως στην EnSCo για την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Εικοσαετή άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε από τη ΡΑΕ στην εταιρεία EnSCo και προβλέπει ισχύ

300 MW. Η άδεια θα ισχύει μέχρι το έτος 2032, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της που εξέδωσε η Αρχή.

Αγωγός φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη Ανοιξε ο δρόμος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, έργο που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Συγκεκριμένα, ο αγωγός φυσικού αερίου θα επεκταθεί και προς τις περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας και Λακωνίας, οι οποίες δεν αποτελούσαν τμήμα του αρχικού σχεδιασμού. «Η παροχή φυσικού αερίου αποτελεί κοινωνικό αγαθό και επιδιώκουμε την κάλυψη όσο δυνατόν περισσότερων περιοχών και για

το λόγο αυτό, προωθούμε τη δημιουργία ενός πιλοτικού δικτύου στην περιφέρεια Πελοποννήσου», δήλωσε ο περιφερειαρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης και πρόσθεσε ότι: «Πάνω στην απόφασή μας αυτή θα στηριχθεί η τελική έγκριση και θα οδηγήσει στην έναρξη λειτουργίας του αγωγού τον Ιούλιο του 2013».

Μελέτη του ΣΕΒ για τις ΑΠΕ Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν έναν από τους πυλώνες που θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με τη μελέτη, στον τομέα δραστηριοποιούνται περίπου 1.960 επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Κατά τη δεκαετία 2000-2010, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης +4%, υψηλότερο κατά +1,6%

«Εκανε φτερά» φωτοβολταϊκό πάρκο!

από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ΑΠΕ, η διαχείριση αποβλήτων και η ανακύκλωση αποτελούν τους πλέον δυναμικούς υποτομείς του περιβαλλοντικού κλάδου, βάσει αποδοτικότητας και ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης.

Δεν πίστευε στα μάτια του ο ιδιοκτήτης φωτοβολταικού πάρκου στο Στρυμονοχώρι Σερρών, όταν επισκεπτόμενος τη μονάδα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αντίκρισε τη γη γυμνή, τα τσιμεντένια πέλματα ξερά και τα φωτοβολταϊκά πάνελ να έχουν κάνει φτερά, καθώς έλειπαν τα 176 από τα 220 φωτοβολταϊκά που είχε τοποθετήσει. Ο ατσαλένιος φράχτης είχε παραβιαστεί από πολλές πλευρές και στη θέση των φωτοβολταϊκών έμειναν μόνο οι τσιμεντένιες υποστηρικτικές βάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι επιτήδειοι δράστες κατάφεραν να εισβάλουν στην εγκατάσταση με φορτηγό τη νύχτα και αφού ξεβίδωσαν τα φωτοβολταικά πάνελ με ειδικά κλειδιά, έφυγαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αφού το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή. Μεγάλη ήταν η οικονομική ζημία που προκλήθηκε στον ιδιοκτήτη των φωτοβολταϊκού πάρκου και εκτιμητές της ασφαλιστικής εταιρείας που εξέτασαν την υπόθεση ανέφεραν ότι η ζημία είναι άνω των 80.000 ευρώ. Αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών δεν έμεινε άπραγη και διερεύνησε εξονυχιστικά την υπόθεση.

Intersolar Europe 2012 Ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση για την ηλιακή ενέργεια Το «παρών» φέτος έδωσαν συνολικά 1.911 εταιρείες, οι οποίες παρουσίασαν τα νέα προϊόντα και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρουν. Για πρώτη φορά στην δεκάχρονη ιστορία της όμως η Intersolar Europe φιλοξένησε λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς το 2011 στην έκθεση συμμετείχαν 2.300 εταιρείες. Οι διοργανωτές ωστόσο περίμεναν περισσότερους από 80.000 επισκέπτες, δηλαδή κατά 4% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.


energy in B11

Η ΔΕΗ διευκρινίζει τα ακόλουθα: · Στα τέλη Απριλίου, έληξε η περίοδος εμπρόθεσμης εξόφλησης και των τελευταίων λογαριασμών που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ περιλαμβάνοντας ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011. Για το λόγο αυτό, στις 30 Απριλίου 2012 η ΔΕΗ – σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις σχετικές κατευθύνσεις του υπουργείου οικονομικών– διαβίβασε όλες τις οφειλές πελατών της για καθυστερούμενα ποσά ΕΕΤΗΔΕ που είχαν ενσωματωθεί σε προηγούμενους λογαριασμούς ρεύματος για είσπραξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών. Προς τούτο, δεδομένου ότι τυχόν ανεξό-

Αυξημένα ποσοστά όζοντος Πέραν του επιτρεπτού ορίου τα ποσοστά όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Λόγω του αυξημένου ποσοστού όζοντος στην ατμόσφαιρα, το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης έδωσε τις ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.

Διευκρινίσεις ΔΕΗ για το ΕΕΤΗΔΕ Εξόφληση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών μέσω των λογαριασμών ρεύματος. φλητη οφειλή ΕΕΤΗΔΕ πρέπει μετά την 1η Μαΐου να διευθετείται μέσω των ΔΟΥ του υπουργείου οικονομικών, σε κάθε περίπτωση πελάτη που είχε οφειλή από ΕΕΤΗΔΕ, η ΔΕΗ κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (30.4.12) πίστωσε το λογαριασμό του με αντίστοιχο ποσό της οφειλής του, προκειμένου να μηδενισθεί η οποιαδήποτε σχετική χρέωση ΕΕΤΗΔΕ

μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η ως άνω πίστωση – για όσους πελάτες όφειλαν ΕΕΤΗΔΕ –εμφανίζεται διακριτά στους λογαριασμούς που εκδίδονται μετά την 1η Μαΐου 2012. · Στις περιορισμένες περιπτώσεις πελατών, οι λογαριασμοί των οποίων περιελάμβαναν καθυστερούμενες οφειλές ΕΕΤΗΔΕ και εξοφλήθηκαν μετά την 30η Απριλίου 2012, σημει-

Προσφυγές κατά του ΛΑΓΗΕ Ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά, κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν. 4001 και των ειδικών αρμοδιοτήτων «διαιτησίας» της ΡΑΕ, στα πλαίσια επίσημων προσφυγών που κατατίθενται ενώπιον της, θα προχωρήσουν στην κατάθεση καταγγελιών κατά του ΛΑΓΗΕ. Αυτό λόγω της στάσης πληρωμών που έχει μονομερώς επιβάλλει και φθάνει πλέον σε υπερημερία τους τρεις μήνες, ενώ θα ζητήσουν και τη λήψη προσωρινών (ασφαλιστικών μέτρων) κατά του Λειτουργού με στόχο την άμεση εκταμίευση μέρους των υπερήμερων οφειλών αυτών. Οπως επανειλημμένα ο ΣΠΕΦ έχει επισημάνει, οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β του διασυνδεδεμένου συστήματος που υπάγονται στον ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή της παραγωγής τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου άδικη μεταχείριση, η οποία και τους οδηγεί στην οικονομική εξόντωση. Ο ΛΑΓΗΕ επιτρέποντας ή εφαρμόζοντας μια σειρά από εσφαλμένες ρυθμίσεις, όπως ο οικονομικός αυτό-συμψηφισμός της ΔΕΗ ως προμηθευτή και παραγωγού από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και η καθυστέρηση είσπραξης ροών

από τον ΑΔΜΗΕ που αποκλειστικά αφορούν τις ΑΠΕ (π.χ. τέλος ΕΤΜΕΑΡ), «κατάφερε» το σύνολο των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ακόμη και τα «φέσια» από Energa και Hellaspower) να τα επιφορτίζονται οι ΑΠΕ του ηπειρωτικού συστήματος. Σε αυτήν ακριβώς την αιτία οφείλεται το γεγονός ότι οι ΑΠΕ αυτές έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο, τη στιγμή που στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (υπάγονται στον ΔΕΔΔΗΕ) οι αντίστοιχοι παραγωγοί έχουν εξοφληθεί και για τον Μάρτιο. Οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β, μη διαθέτοντας απολύτως κανένα άλλο έσοδο από άλλη πηγή, σε αντίθεση με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (από φυσικό αέριο) που αν και υπάγεται επίσης στον προβληματικό ΛΑΓΗΕ εισπράττει, ωστόσο, και από τον ΑΔΜΗΕ εγκαίρως χρήματα που αφορούν τις αποκλίσεις του ΗΕΠ (ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού), τα ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος) αλλά και τον ΜΜΚ (μηχανισμό μεταβλητού κόστους) καλύπτοντας έτσι σημαντικό μέρος των εξόδων τους, θα προβούν σε ότι απαιτείται για την διασφάλιση και είσπραξη των οφειλόμενων.

ώνεται ότι, το ποσό που τυχόν κατεβλήθη και αντιστοιχούσε στην οφειλή του ΕΕΤΗΔΕ θα επιστραφεί (πιστωθεί) στους πελάτες αυτούς με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. · Εάν οιοσδήποτε εκ των ως άνω πελατών επιθυμεί να του επιστραφεί το ως άνω ποσό νωρίτερα από την έκδοση του επόμενου λογαριασμού του, μπορεί – εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομά του – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ και να εισπράξει άμεσα το σχετικό ποσό (με την προσκόμιση ενός πρόσφατου λογαριασμού και την ταυτότητά του).

40 εκατ. σε ενεργειακούς προμηθευτές Στην αποδεσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των Energa και Hellas Power προχώρησε η Εισαγγελία Αθηνών. 40 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευθούν από τους λογαριασμούς τους που έχουν «παγώσει» μετά από καταγγελίες για υπεξαίρεση. Το ποσό θα δοθεί στο δημόσιο, για να πληρωθούν οι ενεργειακοί προμηθευτές και να αποφευχθεί τυχόν μπλακ άουτ.

Οφέλη 1,1 δισ. ευρώ από τις ΑΠΕ Στο 1,1 δισ. ευρώ θα φθάσει το 2013 το ύψος των πληρωμών προς τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ΑΠΘ εκτιμά ότι για να μπορέσει το ηλεκτρικό σύστημα να εξοφλήσει τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να αυξηθεί από τα 5,4 ευρώ/Mwh στα 12-15 ευρώ/MWh.

EnergyIn no 3 (June)  

Διαβάστε το "energy in", την περιοχή της free press εφημερίδας Techpress ειδικά αφιερωμένη στον χώρο της ενέργειας.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you