Page 1

TECHPRESS

1


Κλιματιστικά… που εντυπωσιάζουν o τεύχος Ιουλίου που κρατάτε στα χέρια σας είναι αφιερωμένο στον κλιματισμό, μιας και είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το θερμόμετρο συνεχώς ανεβαίνει! Σας φαίνεται ανυπόφορη η ζέστη; Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και αφήστε το κλιματιστικό να «φτιάξει ατμόσφαιρα». Εμείς σας προτείνουμε τα καλύτερα κλιματιστικά της αγοράς: κλιματιστικά που μπορείτε να τα ρυθμίζετε μέσω του smartphone ή του Η/Υ σας, άλλα… που σας ανιχνεύουν στο χώρο ώστε να μη στέλνουν τον αέρα απευθείας πάνω σας και άλλα που θα σας σαγηνεύσουν με την κομψότητά τους! Ακόμη, στις σελίδες που ακολουθούν θα δείτε κλιματιστικά που θα σας εντυπωσιάσουν με τα φίλτρα που ενσωματώνουν: προηγμένα φίλτρα αυτοκαθαρισμού και καθαρισμού του αέρα του χώρου (κατά των βακτηρίων, οσμών, αλλεργιογόνων παραγόντων κ.ά.)… που δεν θα θέλετε να πατήσετε το «off» χειμώνα – καλοκαίρι! Ακόμη, για όσους θέλουν κάτι πολύ οικονομικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, προτείνουμε τους πιο στυλάτους ανεμιστήρες! Σας παρουσιάζουμε συσκευές σε έντονα χρώματα και επιβλητικό design που δεν θυμίζουν σε τίποτα τους κλασικούς ανεμιστήρες. Τέλος, διαβάστε για το πώς θα κάνετε την εξοχική σας κατοικία ενεργειακά αυτόνομη. Πρόκειται για μία επένδυση με μακροχρόνια οφέλη για την τσέπη σας, αφού με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τα έξοδα για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού σας! Για περαιτέρω πληροφορίες, στο www.energyin.gr μια έμπειρη δημοσιογραφική ομάδα φροντίζει καθημερινά για τη συνεχή ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά, την αιολική ενέργεια, τη θέρμανση και τον κλιματισμό, τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, το φυσικό αέριο, τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, το περιβάλλον κ.ά.

T

Καλή ανάγνωση Από την ομάδα του «energy in»

Energy in

Edito

Κλιματιστικά για απαιτητικούς Β2 Οι πιο αξιοπρόσεκτες συσκευές της φετινής σεζόν Ενεργειακές επισημάνσεις & σχόλια Β4 Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης Παρουσίαση Toshiba Β6 Αποδοτικές προτάσεις οικιακού κλιματισμού Ηλιακοί θερμοσίφωνες Β7 Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο! Παρουσίαση Daikin Β8 Κλιματιστικά… με εντυπωσιακές επιδόσεις!

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

ΤΕΥΧΟΣ 15 info@energyin.gr Διανέμεται σε πάνω από 2.000 σημεία σε Αθήνα και επαρχία, όπως και σε σταθμούς του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ κ.ο.κ.

Η συντακτική ομάδα του Energy in

Καθαρές θάλασσες Β9 Βουτάμε… ή όχι;

ΕΚΔΟΤΗΣ Τρύφων Αλευρίτης

Ανεμιστήρες Β10 Ποικιλία μοντέλων με πρωτότυπο σχεδιασμό

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Αριστείδης Ζευγίτης

Energy in Β12 Ειδήσεις από το χώρο της ενέργειας

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ Σωτηρία Νάνου

Index

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ Αφροδίτη Ντάικου ΕΞΩΤ. ΣYNEPΓATEΣ Ηλέκτρα Τ. Αλευρίτη Χριστίνα Βασιλειάδη IΔIOKTHΣIA «ON LINE - TECHPRESS ΜΕΠΕ» Kωδικός ΕΛΤΑ: 8635 ΕΔΡΑ Ναϊάδων 26-28 Τ.Κ. 175 61 Π. Φάληρο Tηλ.: 210 9846030 Φαξ: 210 7470108 www.techpress.gr ISSN 1792-2801 Οι απόψεις που εκφράζονται σε ενυπόγραφα άρθρα δεν συμπίπτουν απαραίτητα με αυτές του περιοδικού. Υλικό που αποστέλλεται προς δημοσίευση δεν επιστρέφεται, ανεξαρτήτως με το αν δημοσιεύθηκε. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση οποιουδήποτε κειμένου, διαγράμματος ή φωτογραφίας, με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε γλώσσα, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμοι 238/1970, 4301/1979, Ν. 100/1975, ΝΔ 3565/1956 και 4254, 1962 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.


B2 energy in

Κλιματιστικά για απαιτητικούς Σας παρουσιάζουμε τις πιο αξιοπρόσεκτες συσκευές της φετινής σεζόν. Κλιματιστικά που κλέβουν την παράσταση είτε με την εμφάνισή τους είτε χάρη στα προηγμένα φίλτρα και τις εξελιγμένες τεχνολογίες που διαθέτουν. Κείμενο: Σωτηρία Νάνου

Toshiba Super Daiseikai PKVP/PAVP

Daikin Emura FTXG50JW

Ενα κλιματιστικό που θα σας εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του. Οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνει και ο προηγμένος ηλεκτρονικός έλεγχος, μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση ενέργειας. Κάνει άμεση φίλτρανση, αφού οι εσωτερικοί ρύποι παγιδεύονται στον ενσωματωμένο ιονιστή αέρα του εναλλάκτη θερμότητας. Ακόμη, διαθέτει αυτοκαθαριζόμενο σύστημα για τον έλεγχο μούχλας και ρύπων όπως και φίλτρο πλάσματος που καθαρίζει τον αέρα 10 φορές γρηγορότερα, απομακρύνοντας παράλληλα τις οσμές. Ο ιονιστής αναζωογονεί τον αέρα με αρνητικά φορτισμένα ιόντα και προστατεύει το χώρο από παράσιτα και λεκέδες καπνού. Επιπλέον, διαθέτει πλήκτρο αλλαγής ισχύος, που μειώνει την ισχύ 75 ή 50%!

To κλιματιστικό Daikin Emura FTXG50JW είναι ένα από τα κορυφαία κλιματιστικά. Εκτός από την πολύ προσεγμένη του εμφάνιση, έχει πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, δηλαδή EER έως 4,46 (ενεργειακή κλάση Α), αλλά και πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου 22 dB, για να εξασφαλίζει… ότι θα κοιμάστε ανενόχλητοι και θα περάσετε ένα άνετο καλοκαίρι. Ακόμη, έχει τηλεχειριστήριο με 24ωρο και εβδομαδιαίο προγραμματισμό, το οποίο σας διευκολύνει να το προγραμματίζετε, ώστε η μονάδα να ξεκινά ή να σταματά κατά τον επιθυμητό χρόνο. Ακόμη, έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε την εσωτερική σας μονάδα από οποιαδήποτε τοποθεσία μέσω smartphone, φορητού υπολογιστή, Η/Υ, tablet ή οθόνης αφής, ώστε να μπορείτε να το ανοίγετε πριν καν μπείτε στο σπίτι σας.

Ενδ. τιμή: 1.389€

Ενδ. τιμή: 1.965€


energy in B3

Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-FH50VE

LG Artcool Gallery A12AW1

Το κλιματιστικό αυτό ενσωματώνει τις κορυφαίες τεχνολογίες καθαρισμού του αέρα και έχει ως πρώτη του προτεραιότητα την υγιεινή διαβίωση. Το φίλτρο Plasma Quad αφαιρεί αποτελεσματικά τους ρυπαντές του αέρα, και συγκεκριμένα τα βακτήρια, τους ιούς, τα αλλεργιογόνα, τη σκόνη και τα λοιπά αιωρούμενα σωματίδια. Ακόμη, για να δημιουργηθεί μία υγιεινή ροή αέρα, το πιο σημαντικό είναι η ροή του αέρα να έχει φυσική αίσθηση και να μην κατευθύνεται απευθείας στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο, κάτι που επιτυγχάνεται με την τεχνολογία 3D-i-see Sensor. Ακόμη, να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης… Α+++.

To «δυνατό χαρτί» του LG Artcool είναι η εμφάνισή του, αφού το σασί του στολίζει ένας πίνακας του Klimt! Χάρη στο σύστημα photo changeable, μπορείτε να αλλάξετε τις εικόνες με δικές σας. Ο κεκλιμένος ανεμιστήρας του και η τεχνολογία συμπιεστή χαμηλών δονήσεων παρέχουν χαμηλά επίπεδα θορύβου. Διαθέτει, επίσης, λειτoυργία αυτόματου καθαρισμού, δηλαδή το εσωτερικό του κλιματιστικού παραμένει καθαρό με την αποξήρανση του εναλλάκτη θερμότητας και στη συνέχεια με εκ νέου αποστείρωση του εσωτερικού με νανο-ιόντα πλάσματος. Το 3M micro φίλτρο προστασίας που ενσωματώνει, συλλέγει τα σωματίδια γύρης και σκόνης που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες.

Ενδ. τιμή: 1.349€

Ενδ. τιμή: 765€

Hitachi Performance RAK-25PPA

Nippon Gree Hansol Super DC 241 HI/JSH - N2

Eνα κλιματιστικό που εξασφαλίζει τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, χάρη στην λειτουργία eco. Εχει απλή σχεδιάση, ώστε να μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε διακόσμηση και χώρο, αλλά και silent mode για αθόρυβη λειτουργία, που το καθιστούν κατάλληλο για υπνοδωμάτια. Επιπλέον, ενσωματώνει προηγμένα φίλτρα WASABI nano titanium που αιχμαλωτίζουν βακτηρίδια και οσμές για καλύτερη ποιότητα αέρα στο χώρο. Τα φίλτρα WASABI προσφέρουν αποσμητική δράση και αντιαλλεργική προστασία για ένα υγιεινό και καθαρό περιβάλλον.

Ενα κλιματιστικό με εξαιρετική ενεργειακή απόδοση A++ για μέγιστη οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. To τηλεχειριστήριο διαθέτει μεγάλη φωτιζόμενη οθόνη LCD και ενσωματώνει ειδικές λειτουργίες, όπως Quiet (χαμηλού θορύβου) και i-Feel, κατά την οποία η μονάδα ρυθμίζει την θερμοκρασία του χώρου με γνώμονα τη θερμοκρασία στο σημείο που βρίσκεται το τηλεχειριστήριο! Το μηχάνημα εξασφαλίζει επιπλέον άνεση μέσω της νέας αυτόματης τριπλής περσίδας κατανομής αέρα σε τέσσερις κατευθύνσεις και του ανεμιστήρα inverter με επτά ταχύτητες.

Ενδ. τιμή: 629€

Ενδ. τιμή: 1.270€

Τoyotomi multi 2 in 1 TAM3 90HIF

Samsung AR18FSSKABE

To air condition Toyotomi multi 2 in 1 inverter, το οποίο διατίθεται από τα καταστήματα Kωτσόβολος, εντυπωσιάζει καθώς περιλαμβάνει δύο εσωτερικές μονάδες και μία εξωτερική, πράγμα που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Διαθέτει φωτοκαταλυτικό φίλτρο Bio Enzyme και φωτοκαταλυτικό φίλτρο ενεργού άνθρακα που εμποδίζει την εξάπλωση των βλαβερών βακτηριδίων, ιών και μικροβίων του αέρα και καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές. Ακόμη, διαθέτει (προαιρετικά) φίλτρο Aller Sweep, κατά των αλλεργιών και των ιών και προστατεύει επίσης από τον ιό Η1Ν1. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον λόγω του ψυκτικού υγρού R410A.

Τo Samsung AR18FSSKABE ενσωματώνει την τεχνολογία smart WiFi, με την οποία χειρίζεστε το κλιματιστικό σας μέσω smartphone ή υπολογιστή. Μην ανησυχείτε αν αφήσατε ανοιχτό το κλιματιστικό σας και φύγατε από το σπίτι, αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να το κλείσετε! Επίσης, δεν χρειάζεται να πάτε σπίτι για να θέσετε σε λειτουργία τη συσκευή: κάντε το ενώ βρίσκεστε καθ’οδόν. Διαθέτει, επίσης, βελτιωμένο πίνακα ελέγχου που χρησιμοποιεί ελάχιστη ποσότητα ενέργειας, όταν το κλιματιστικό είναι απενεργοποιημένο, και έτσι εξοικονομείτε έως και 90% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά. Τέλος, το φίλτρο υψηλής πυκνότητας Full HD της Samsung σάς προσφέρει φρέσκο και καθαρό αέρα.

Ενδ. τιμή: 2.430€

Ενδ. τιμή: 1.549€


B4 energy in

Ενεργειακές επισημάνσεις & σχόλια... Ο γνωστός δημοσιογράφος Αριστείδης Ζευγίτης*, σχολιάζει και γράφει καθημερινά στο www.energyin.gr ενεργειακά επίκαιρα θέματα. Μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα σάς παραθέτουμε πιο κάτω.

Το παράλογο με τα τιμολόγια

Να δώσει λύση η πολιτεία

Τελικά βρισκόμαστε στη χώρα του παραλόγου… Οπως διαβάζουμε, πρόστιμο 4,4 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΡΑΕ στη ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, στις σχέσεις της με τους πελάτες-καταναλωτές της μέσης τάσης, και σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμολογίων.

Ισως φάνηκε προκλητική η πρόταση για μεταφορά του χρέους του ΛΑΓΗΕ στον προϋπολογισμό, την οποία έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας που λειτουργεί την αγορά, Αν. Γκαρής. Μήπως όμως είναι η μόνη λύση για επανεκκίνηση της αγοράς σε υγιείς βάσεις;

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από πληθώρα προσφυγών κυρίως βιομηχανιών κατά της ΔΕΗ, λόγω της άρνησής της να διαπραγματευτεί τα τιμολόγια με τις επιχειρήσεις αυτές τη στιγμή που στο θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας παρενέβη μέχρι και ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως να υπάρξει αλλαγή στην συμπεριφορά της μονοπωλιακής επιχείρησης. Και τίθεται το ερώτημα: είναι δυνατόν κρατική επιχείρηση να δρα ανεξέλεγκτα και σε αντίθεση με τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης; Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από την απόφαση της ΡΑΕ: «Η μη προσφορά και, εν τέλει, η μη εφαρμογή ενός βελτιστοποιημένου, κατά το δυνατόν, τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που να αντανακλά τις ανάγκες και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά ενός πελάτη, και μάλιστα βιομηχανικού, μακροπρόθεσμα αποκλείει την από μέρους του πελάτη ενεργειακά και οικονομικά αποδοτική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις του. Το γεγονός αυτό, στην εν λόγω εμπορική ρυθμιστική αλυσίδα, οδηγεί πιθανότατα σε σπατάλη ενέργειας, και εν τέλει στην αντιοικονομική και δαπανηρή χρήση των σχετικών υποδομών της καθετοποιημένης δομής (σταθμών παραγωγής, δικτύων, κ.ά.), εις βάρος βέβαια της εθνικής οικονομίας και του Ελληνα καταναλωτή, που καλείται καταληκτικά να πληρώσει τις ενεργειακά ανορθολογικές πρακτικές του δεσπόζοντα προμηθευτή».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ο λειτουργός της αγοράς δεν έχει λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος και απλά εφαρμόζει τις διατάξεις και του νόμους, με αποτέλεσμα σήμερα το έλλειμμα να είναι 438 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. στο τέλος του 2014. Ως συνέπεια αυτού, καθυστερούν οι πληρωμές των ΑΠΕ έξι μήνες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση οι ιδιώτες παραγωγοί. Είναι δε τόσο μεγάλο πλέον το έλλειμμα, που για να αντιμετωπιστεί μόνο με το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και την έκτακτη εισφορά, πρέπει το τέλος να πάει στα 23,5 ευρώ, δηλαδή σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Αδιέξοδο δηλαδή. Κατόπιν τούτων ο κ. Γκαρής παρουσίασε την πρότασή του: «Ενας καλός τρόπος θα ήταν η πολιτεία να κεφαλαιοποιήσει το έλλειμμα αυτό. Αλλωστε το έλλειμμα είναι δημιούργημα της πολιτείας, προκλήθηκε από το σχεδιασμό και τους νόμους της» και αυτό δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια. Για το έκτρωμα στην αγορά ευθύνεται κυρίως η πολιτεία με τον τρόπο που την δημιούργησε. Ας φροντίσει λοιπόν άμεσα να λύσει τον γόρδιο δεσμό, για να σταματήσει και ταλαιπωρία των επενδυτών που την πίστεψαν και έσπευσαν να επενδύσουν στις ΑΠΕ.

Σωστή αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου Αλλη μία ευχάριστη είδηση έρχεται να προστεθεί στα ενεργειακά θέματα της χώρας. Οπως ανακοίνωσε η νορβηγική εταιρεία PGS, που διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης οι οποίες πρόκειται να παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, οι συγκεκριμένες περιοχές δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε και από το ΥΠΕΚΑ, η PGS διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες. Με την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, οι πετρελαϊκές εταιρείες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίζουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχω-

ρήσεων για να προχωρήσουν στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2014 θα έχουν προκηρυχθεί και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες. Με τα νέα δεδομένα, που δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στα ενεργειακά θέματα της χώρας, θα πρέπει να χαραχθεί μία εθνική στρατηγική και να γίνει ένας σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα. Η

αναμενόμενη ενεργειακή αναβάθμιση πρέπει να βασίζεται σε ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, ενώ πρέπει να προωθηθούν και όλες οι παράπλευρες ενέργειες, για να εισπραχθούν όλα τα οφέλη απο τον φυσικό πλούτο της χώρας. Πρέπει να σχεδιασθούν οι απαραίτητες υποδομές, τα δίκτυα και η εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορεί να απασχοληθεί στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα. Ο σχεδιασμός πρέπει να εκκινήσει τώρα, αφού αξιολογηθούν οι προοπτικές που ανοίγονται.

*Ο Αριστείδης Ζευγίτης είναι πρώην διευθυντής σύνταξης της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Express»


B6 energy in

κολουθώντας τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, αντί για την τυπική θερμοκρασία ενεργειακής αξιολόγησης, τα συστήματα κλιματισμού της Toshiba αξιολογούνται με βάση τη νέα μέθοδο σε διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας σε πλήρες και μερικό φορτίο. Ο Εποχιακός Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης (SEER) στην ψυξη και ο Εποχιακός Συντελεστής Απόδοσης (SCOP) στη θέρμανση, είναι οι πλέον κατάλληλοι δείκτες αξιολόγησης της αποδοτικότητας των μονάδων, διότι αντιπροσωπεύουν καλύ-

A

τερα την απόδοση των μονάδων κλιματισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η Toshiba, ως εφευρέτρια της τεχνολογίας inverter, διατηρεί το τεχνολογικό προβάδισμά της με την ανάπτυξη του νέου και εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος DC Hybrid inverter, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία κλιματιστικών με εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή απόδοση και σημαντική μείωση της εκπομπής ρύπων βοηθώντας στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αποδοτικές προτάσεις οικιακού κλιματισμού Η εφευρέτρια της τεχνολογίας inverter, Toshiba, συμβουλεύει τους καταναλωτές να αξιολογούν... αυστηρότερα τα κλιματιστικά βάσει των συντελεστών SEER & SCOP.

Daiseikai

Suzumi Plus

Avant

Bi Flow

Μονάδα τοίχου που σχεδιάστηκε στοχεύοντας στην τελειότητα και την απόλυτη άνεση: βελτιωμένη αποδοτικότητα με υψηλή ενεργειακή κλάση SEER Α+++ τεχνολογία με προηγμένο ηλεκτρονικό έλεγχο και χαρακτηριστικά που μειώνουν σημαντικά την ετήσια κατανάλωση ενέργειας έως και 30% σε σχέση με άλλα συστήματα της αγοράς. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με δίδυμο περιστροφικό συμπιεστή, που βελτιώνει την αποδοτικότητα φόρτισής του, σε μεγάλο εύρος συνθηκών λειτουργίας. Με ισχυρό σύστημα ελέγχου της ποιότητας του αέρα, οι εσωτερικοί ρύποι παγιδεύονται στον ενσωματωμένο ιονιστή αέρα του εναλλάκτη θερμότητας. Το σύστημα αυτό-καθαριζόμενου εναλλάκτη διατίθεται για την αφαίρεση της υγρασίας και τον έλεγχο μούχλας και ρύπων στην εσωτερική μονάδα. Οταν το κλιματιστικό δέχεται την εντολή να σταματήσει, ο εσωτερικός ανεμιστήρας παραμένει ενεργός για μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να στεγνώσει το στοιχείο από τυχόν υγρασία και κατόπιν απενεργοποιείται αυτόματα.

Κομψή μονάδα τοίχου με μοντέρνο και συμπαγή σχεδιασμό που συνδυάζει βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα με ελεγχόμενη ποιότητα εσωτερικού αέρα. Χρησιμοποιεί την υβριδική τεχνολογία DC inverter της Toshiba, που ελέγχει και ρυθμίζει αναλογικά την απόδοση της μονάδας. Είναι εξοπλισμένη με σύστημα ελέγχου ποιότητας αέρα IAQ και εξαιρετικά ισχυρά φίλτρα για την προστασία έναντι των ιών και των βακτηριδίων, ενώ η λειτουργία αυτοκαθαρισμού του στοιχείου απομακρύνει την υγρασία από τα εσωτερικά μέρη της μονάδας.

Προηγμένη μονάδα με τεχνολογία inverter. Εξασφαλίζει ιδανική θερμοκρασία με υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας και εξαιρετικά χαμηλή στάθμη θορύβου. Ο μοντέρνος συμπαγής σχεδιασμός της, εναρμονίζεται με τη διακόσμηση κάθε εσωτερικού χώρου. Διαθέτει σύστημα φιλτραρίσματος 3 σε 1 για τη μείωση βακτηριδίων, την πρόληψη αλλεργιών και τον περιορισμό οσμών. Η πρόσοψη της μονάδας είναι αποσπώμενη κάνοντας τη συντήρηση πιο εύκολη.

Καινοτόμος και συμπαγής μονάδα δαπέδου με σύστημα διπλής εξόδου του κλιματιζόμενου αέρα. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν, εάν επιθυμούν ο αέρας να εξέρχεται από τη μία ή και τις δύο εξόδους που βρίσκονται στο επάνω και στο κάτω μέρος της πρόσοψης της μονάδας. Η διοχέτευση θερμού αέρα από το κάτω μέρος της πρόσοψης προσφέρει εξαιρετική άνεση στη θέρμανση ακόμη και των πιο ψηλοτάβανων χώρων και αποτελεί καινοτομία της Toshiba. Πρωτοποριακός σχεδιασμός με μικρές διαστάσεις (60x70x22 cm), που επιτρέπουν στη μονάδα την τοποθέτησή της σε οποιοδήποτε χώρο: κάτω από παράθυρο ή σε κάποια εσοχή του τοίχου.


energy in B7

Ηλιακοί θερμοσίφωνες Οι ανάγκες για ζεστό νερό είναι αυξημένες χειμώνα – καλοκαίρι. Ακόμα και τους θερινούς μήνες, ένα χλιαρό μπάνιο μετά τη θάλασσα ή πριν τη βραδινή έξοδο είναι αναγκαίο. Η λύση, για να έχετε όποτε θέλετε ζεστό νερό, χωρίς να περιμένετε να ζεσταθεί και χωρίς να «καίτε» ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Οικοενέργεια Full plate Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας 300 λίτρων, που διαθέτει μπόιλερ από εσωτερική γυάλινη επένδυση, με υγρό σμάλτο μη τοξικό. Ενσωματώνει αντιδιαβρωτική προστασία και η ηλεκτρική του αντίσταση είναι εξ ολοκλήρου χάλκινη και όχι ανοξείδωτη, για την αποφυγή ηλεκτρολύσεων στο μπόιλερ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα τον βρείτε σε άκρως προσιτή τιμή.

Eνδ. τιμή: 1.205€

Elco EL-160 SOL-TECH/3,0

Maltezos MALT H 200 L/2 NCS

Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας, κατάλληλος για 3-4 άτομα. Διαθέτει έναν χαλύβδινο λέβητα ειδικών προδιαγραφών δοκιμασμένο στα 16 bar, ο οποίος προστατεύεται με ειδική επίστρωση υάλωσης Duro glass. Aκόμη, ενσωματώνει ένα ειδικό θερμικό υγρό που προφυλάσσει απόλυτα τη συσκευή από τον παγετό και την υπερθέρμανση.

Ο θερμοσίφωνας MALT H 200 L/2 NCS έχει ένα θερμοδοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα και έναν εναλλάκτη θερμότητας. Το εξωτερικό του κάλυμμα είναι, επίσης, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και ενσωματώνει ένα ειδικό διάφανο κρύσταλλο ασφαλείας για καλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και μεγαλύτερη αντοχή.

Ενδ. τιμή: 870€

Ενδ. τιμή: 1.655€

Nobel Apollon Αν και αρκετά οικονομικός, ο Nobel Apollon διαθέτει εξωτερικό περίβλημα από ειδικό κράμα ναυπηγικού αλουμινίου και δεξαμενή αποθήκευσης νερού από χάλυβα ψυχρής εξέλασης, με εσωτερική διπλή επίστρωση σμάλτου (GLASS). Ακόμη, έχει ισχυρή θερμική μόνωση οικολογικής πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας, όπως και προστασία από το κρύο.

Ενδ. τιμή: 904€

Helioakmi Megasun 160 L Ο θερμοσίφωνας διαθέτει ένα θερμοδοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα 160 λίτρων και ηλεκτρική αντίσταση ειδικής κατασκευής, αντιδιαβρωτική, με θερμοστάτη ασφαλείας. O τρόπος και τα υλικά κατασκευής έχουν σαν αποτέλεσμα την υψηλή απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας και την απόδοση θερμικής ενέργειας, ακόμη και με ανεπαρκή ηλιοφάνεια.

Eνδ. τιμή: 985

Calpak 125/2 MA trien Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας για ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Η σειρά Mark 3 Selective, όπου ανήκει το μοντέλο, είναι ιδανική για εσάς, ειδικά αν μένετε σε περιοχή με μέτρια ετήσια ηλιοφάνεια, αν επιθυμείτε υψηλή απόδοση και αν καταναλώνετε ζεστό νερό νωρίς μέσα στην ημέρα. Η χωρητικότητα της δεξαμενής είναι 125 λίτρα και εξυπηρετεί μέχρι 3 άτομα.

Ενδ. τιμή: 1.307€


B8 energy in

Κλιματιστικά… με εντυπωσιακές επιδόσεις! Τα συστήματα κλιματισμού της Daikin με αντλία θερμότητας αέρα-αέρα παρέχουν μια ολοκληρωμένη λύση «όλα σε ένα» για κορυφαία απόδοση και ενεργειακή αποδοτικότητα χειμώνα – καλοκαίρι!

Ururu Sarara

Νexura

Το πιο ολοκληρωμένο σύστημα κλιματισμού για το σπίτι σας. Ενσωματώνει 4 τεχνικές επεξεργασίες του αέρα: ύγρανση, αφύγρανση, εξαερισμό, καθαρισμό.

Ησυχο και ξεχωριστό, το Nexura, σας προσφέρει την καλύτερη λύση σε θέρμανση και ψύξη, σε άνεση και καλαισθησία.

Χαρακτηριστικά Σύστημα ύγρανσης Ururu: διατηρεί την υγρασία σε άνετα επίπεδα δίχως ξεχωριστή παροχή νερού n Σύστημα αφύγρανσης Sarara: διατηρεί το εσωτερικό περιβάλλον άνετο και καθαρό απομακρύνοντας την υγρασία από τον αέρα n Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους (τεχνολογία Flash Streamer της Daikin) n Νυχτερινή λειτουργία που αποτρέπει την υπερβολική ψύξη ή θέρμανση n Για ταχεία ψύξη ή θέρμανση μπορείτε να επιλέξετε την ισχυρή λειτουργία n Λειτουργία Comfort που για ευχάριστη ατμόσφαιρα χωρίς ρεύματα αέρα n Αθόρυβη λειτουργία εσωτερικής μονάδας n Φωτοκαταλυτικό φίλτρο καθαρισμού αέρα που απορροφά τα μικροσκοπικά σωματίδια, αποσυνθέτει τις οσμές και εξουδετερώνει βακτηρίδια και ιούς n Ενεργειακά αποδοτική μονάδας ενεργειακής κλάσης έως Α++ n

Χαρακτηριστικά n

Λειτουργία θέρμανσης μέσω ακτινοβολίας με αερόθερμο στοιχείο στην πρόσοψη n Πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου λειτουργίας (Whisper Operation) που μπορεί να φτάσει έως τα 19dBA n Κίνηση καθέτων πτερυγίων για την αποφυγή ρευμάτων αέρα n Εβδομαδιαίος χρονοπρογραμματισμός λειτουργίας n Ιδανικό για εγκατάσταση κάτω από παράθυρο n Δυνατότητα μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης μέσω της επιλογής του ECONO για ταυτόχρονη χρήση με άλλες συσκευές μεγάλης κατανάλωσης n Επιλογή λειτουργίας νυκτός n Λειτουργίας πλήρους ισχύος για ταχύτατη ψύξη ή θέρμανση n Φωτοκαταλυτικό φίλτρο που απορροφά τα μικροσκοπικά σωματίδια και τις οσμές και αδρανοποιεί βακτήρια και ιούς

Daikin Emura

FTX S – K/G

Ποτέ άλλοτε δεν είχε δοθεί τόση βαρύτητα στο σχεδιασμό και το φινίρσμα ενός κλιματιστικού!

Ενα smart κλιματιστικό… με αισθητήρα κίνησης που εντοπίζει τα άτομα στο χώρο, ώστε να μη στέλνει τον αέρα απευθείας πάνω τους!

Χαρακτηριστικά Ενεργειακά αποδοτικές μονάδες ενεργειακής κλάσης έως Α++ n Ενεργειακή εξοικονόμηση κατά τη διάρκεια της αναμονής λειτουργίας n Ιδανικός συνδυασμός κομψού σχεδιασμού και τεχνολογικής αρτιότητας: μοντέρνο χρώμα σε ματ κρυσταλλικό λευκό ή inox αλουμίνιο συνδυάζεται με οποιαδήποτε εσωτερική διακόσμηση n Η λειτουργία ανέσεως (Comfort) n Η αθόρυβη λειτουργία n Η χρήση του αισθητήρα κίνησης εξασφαλίζει ενεργειακή εξοικονόμηση σε δωμάτια χωρίς ανθρώπινη παρουσία: όταν το δωμάτιο είναι άδειο για περισσότερο από 20 λεπτά η μονάδα λειτουργεί στο πρόγραμμα εξοικονόμησης και επανέρχεται σε κανονική λειτουργία όταν κάποιο άτομο εισέλθει στο δωμάτιο n Εβδομαδιαίος χρονοπρογραμματισμός n Φωτοκαταλυτικό φίλτρο που απορροφά τις οσμές και αδρανοποιεί βακτήρια και ιούς n

Χαρακτηριστικά Εποχιακός βαθμός απόδοσης SEER έως Α++ n Αισθητήρας κίνησης 2 περιοχών: ο αέρας κατευθύνεται προς το χώρο όπου δεν ανιχνεύθηκε κανένα άτομο n Εξοικονομεί ενέργεια κατά τη λειτουργία «stand by» n Χρονοδιακόπτης προγραμματισμού n Η λειτουργία ECONO μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος επιτρέποντας έτσι τη χρήση άλλων συσκευών που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. n Η λειτουργία Comfort εξασφαλίζει ευχάριστη ατμόσφαιρα χωρίς να δημιουργεί ρεύματα αέρα n Για ταχεία ψύξη ή θέρμανση μπορείτε να επιλέξετε την ισχυρή λειτουργία n Αθόρυβη λειτουργία εσωτερικής / εξωτερικής μονάδας n Φωτοκαταλυτικό φίλτρο καθαρισμού αέρα n

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Daikin Ελλας Α.Ε • www.daikin.gr


energy in B9

Πάμε θάλασσα… ή όχι; Το καλοκαίρι φέρνει στο νου ήλιο, διακοπές και καταγάλανες θάλασσες! Πώς θα καταλάβετε αν η παραλία που πήγατε είναι κατάλληλη; Παρατηρήστε τα σημάδια και ετοιμαστείτε για μακροβούτια ή επιστροφή στο σπίτι… αλοκαίρι σημαίνει ήλιος, ξεκούραση και φυσικά, μπάνια στη θάλασσα! Γι αυτό, οι καθαρές παραλίες είναι το Α και το Ω για όσους ψάχνουν μέρος για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις. Παρακάτω, θα σας δώσουμε 3 σημάδια που δείχνουν ότι η θάλασσα που επισκεφθήκατε είναι καθαρή: • Aν έχει τσούχτρες ή αχινούς, είναι θετικό, καθώς για να επιβιώσουν αυτά τα θαλάσσια είδη θέλουν καθαρά νερά. Η βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών και κυρίως τα πολλά και διαφορετικά είδη, είναι ένδειξη ότι τα νερά είναι κατάλληλα και ευνοούν την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. • Παρατηρήστε αν υπάρχουν φύκια προσέχοντας το χρώμα, όπως και το είδος των φυκιών. Tα λιβάδια «ποσειδώνια» που υπάρχουν στη Mεσόγειο αποτελούν δείκτη καθαρότητας. Tα φύκια αυτά έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και πλατύ φύλλο. Aλλά αν εντοπίσετε ένα είδος φυκιού (το λεγόμενο ulva) που μοιάζει με φύλλο μαρουλιού, αυτό δείχνει ότι η θάλασσα ίσως δεν είναι και τόσο καθαρή. • Τα θαλάσσια ρεύματα είναι καλό σημάδι και αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο το νερό ανανεώνεται συνεχώς και απαλλάσσεται από τους μολυσματικούς ή ρυπογόνους παράγοντες.

K

Σημάδια που δείχνουν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη Aς δούμε μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι η θάλασσα ενδέχεται να μην είναι καθαρή: • Προσέξτε το χρώμα. Τα νερά που δεν είναι καθαρά έχουν καφέ-κίτρινο ή καφέ-πράσινο χρώμα, που προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν. Aν υπάρχει ρύπανση από πετρέλαιο, το νερό ιριδίζει, αφού το φως αντανακλάται στην κηλίδα που βρίσκεται στη θάλασσα. • Οι μέδουσες δεν είναι καλό σημάδι καθώς εμφανίζονται όταν υπάρχει οργανική ρύπανση (π.χ. αστικά απόβλητα), αφού έτσι βρίσκουν τα συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Το κριτήριο αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού μπορεί να έχουν έρθει από θαλάσσια ρεύματα. • Οταν το νερό έχει φυσαλίδες ή αφρίζει, υπάρχει πιθανότητα η θάλασσα να μην είναι καθαρή. Aυτό συμβαίνει όταν κοντά στην ακτή ο οικισμός δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο, αλλά βόθρους. Ισως, όμως η θάλασσα να είναι καθαρή και οι φυσαλίδες να προέρχονται επειδή από κάπου αναβλύζει γλυκό νερό! • Αν μυρίζει άσχημα η θάλασσα πιθανόν δεν είναι καθαρή. Oρισμένες φορές για τη δυσάρε-

στη οσμή ευθύνονται πιο «αθώοι» παράγοντες, όπως τα φύκια που σαπίζουν. Στην περίπτωση που μυρίζει άσχημα και συνυπάρχουν κάποιοι από τους προαναφερθέντες παράγοντες, τότε προτιμήστε άλλη παραλία για το μπάνιο σας… • Δείτε αν επιπλέουν σκουπίδια. Τα αλουμινένια κουτάκια, οι πλαστικές σακούλες και τα λοιπά σκουπίδια επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

λον. Σαφώς, πιο καθαρές είναι οι θάλασσες που βρίσκονται μακριά από οικισμούς, γι αυτό καλό θα ήταν να προτιμήσετε να κολυμπάτε μακριά από οικισμούς ή μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, γιατί είναι πιθανό να διαφεύγουν λύματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την προστασία της θάλασσας.

Tι θα πάθω αν η θάλασσα είναι μολυσμένη;

H συχνότητα ανανέωσης του θαλασσινού νερού είναι τέτοια που μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό ατόμων χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα η καθαρότητά του. Αν η θάλασσα είναι ανοιχτή και έχει ρεύματα, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού. Ενας κλειστός κόλπος, όμως όπου το νερό δεν ανανεώνεται εύκολα, μπορεί να παρουσιάζει αυξημένο αριθμό επιβλαβών μικροοργανισμών, ειδικά στην περίπτωση που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Tο πιο συνηθισμένο που μπορεί να πάθει κανείς είναι οι ουρολοιμώξεις. Συχνά είναι επίσης και τα δερματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ρύπανση.

Οταν η θάλασσα έχει πίσσα είναι καθαρή; H πίσσα προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοειδή που αφήνουν τα πλοία και ξεβράζεται στις ακτές. Δεν αποτελεί ωστόσο σημάδι ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη, αφού το πετρέλαιο εξατμίζεται, χωρίς να μπορεί πλέον να την ρυπάνει.

Είναι καθαρή η θάλασσα κοντά σε ξενοδοχεία ή οικισμούς; Oι περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό συνεπώς δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το θαλάσσιο περιβάλ-

Ο πολύς κόσμος επηρεάζει την καθαρότητα της θάλασσας;

Μόνο οι παραλίες με «γαλάζια σημαία» είναι καθαρές; H «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας για τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται από το 1987 κάθε χρόνο σε όσες ακτές πληρούν αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Aυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία παραλία που δεν έχει «γαλάζια σημαία» είναι μολυσμένη, καθώς μπορεί απλώς να μην πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια οργάνωσης. n


B10 energy in

Δροσιστείτε οικονομικά Ανεμιστήρες με πρωτότυπο σχεδιασμό και ικανοποιητικές επιδόσεις αναλαμβάνουν να δροσίσουν χώρους από τους οποίους απουσιάζει ένα κλιματιστικό. Είτε προτιμάτε τις πιο κλασικές γραμμές είτε πιο ευφάνταστους σχεδιασμούς, μια εντυπωσιακή ποικιλία μοντέλων σας περιμένει! Κείμενο: Σωτηρία Νάνου

Chillout GF601E Ενας επιτραπέζιος ανεμιστήρας 2 ταχυτήτων, ιδανικός για το σπίτι ή το γραφείο. Είναι πολύ ελαφρύς (0,7 κιλά), ώστε να μπορείτε να τον μεταφέρετε εύκολα και με το χαριτωμένο μπλε χρώμα που έχει θα δώσει μια παιχνιδιάρικη νότα στο χώρο σας! Ακόμη, διαθέτει 3 πτερύγια και αθόρυβη λειτουργία, για να δροσίζεστε μέρανύχτα, χωρίς ενοχλητικούς θορύβους.

Ενδ. τιμή: 25€ Αγοράστε το από: Κωτσόβολος

Daewoo DC1726 Ο επιτραπέζιος ανεμιστήρας DC1726 έχει 2 ταχύτητες λειτουργίας και θα τον βρείτε σε πράσινο - λευκό χρώμα. Είναι έτσι κατασκευασμένος, ώστε να έχει υψηλή απόδοση και να καταναλώνει λίγο ρεύμα. Λειτουργεί αθόρυβα και διαθέτει επιπλέον καλώδιο USB 1,4 μέτρων για τροφοδοσία από υπολογιστή.

Ενδ. τιμή: 17€ Αγοράστε το από: Κωτσόβολος

Honeywell HY254E Ενας ανεμιστήρας δαπέδου με... προσωπικότητα. Διαθέτει 5 επίπεδα και αθόρυβη λειτουργία, ιδανικός για το υπνοδωμάτιο. Διαθέτει, επίσης, πίνακα ελέγχου και τηλεχειριστήριο για απομακρυσμένη διαχείριση, χρονοδιακόπτη (έως 8 ώρες), ειδική λαβή μεταφοράς, σταθερή βάση… και άκρως εργονομικό σχεδιαμό.

Ενδ. τιμή: 95€ Αγοράστε το από: Media Markt


energy in Β11

Dyson AM01

Rohnson R815

Η Dyson αποτελεί μία πολυβραβευμένη εταιρεία, τα προιόντα της οποίας διακρίνονται για το design και την ποιότητα κατασκευής τους. Ο AM01 δεν διαθέτει πτερύγια και λειτουργεί χάρη στο air multiplier που ενισχύει τη ροή του αέρα 15 φορές περισσότερο σε σχέση με κοινές συσκευές. Διαθέτει διακόπτη που ρυθμίζει τη ροή του αέρα με ακρίβεια και διακόπτη οn/off LED για χρήση στο σκοτάδι.

O ανεμιστήρας δαπέδου R815 της Rohnson διαθέτει τηλεχειριστήριο για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση και χρονοδιακόπτη 30'- 450' λεπτών. Εχει 3 ταχύτητες και κυρίως… κομψότατο σχεδιασμό, για να δώσετε στυλ στο σπίτι ή στο εξοχικό σας!

Ενδ. τιμή: 79€ Αγοράστε το από: Electronet

Ενδ. τιμή: 298€ Αγοράστε το από: Media Markt

Primo HE-519-A

Budget FT-J25W

Aκόμη ένας ανεμιστήρας με πρωτοποριακό σχεδιασμό χωρίς φτερά. Μικρός (μόλις 16 εκ.), τοποθετείται εύκολα στο γραφείο σας, και πέρα από το γεγονός ότι θα τραβάει τα βλέμματα πάνω του, χάρη στον πρωτότυπο σχεδιασμό του, θα σας προσφέρει και κύματα δροσιάς.

Ενας κομψός ανεμιστήρας σε χάλκινη απόχρωση. Εχει 3 ταχύτητες, επιλογή περιστροφικής ή σταθερής λειτουργίας και ρύθμιση για κάθετη κλίση. Μικρός, κομψός και αποτελεσματικός, ο ανεμιστήρας αυτός απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να καίγονται το καλοκαίρι, και μάλιστα με στυλ!

Ενδ. τιμή: 14€ Αγοράστε το από: Getitnow.gr

Ενδ. τιμή: 30€ Αγοράστε το από: Praktiker

Primo FS-40C

Rohnson R811

Ενας ανεμιστήρας σε εντυπωσιακό έντονο γαλάζιο χρώμα. Διαθέτει 3 ταχύτητες, φωτεινή ένδειξη λειτουργίας και η ισχύς του είναι 45 watt. Εκτός από το δροσερό καλοκαιρινό του χρώμα, ο ανεμιστήρας αυτός υπόσχεται ότι δε θα ζεσταθείτε καθόλου το καλοκαίρι.

Ενας επιτραπέζιος ανεμιστήρας με 3 ταχύτητες. Το βάρος του είναι ελάχιστο (ζυγίζει μόλις 2 κιλά!) και ο λόγος που σας τον προτείνουμε είναι φυσικά το μαύρο επιβλητικό του χρώμα. Είναι ιδανικός για να τον τοποθετήσετε στο σπίτι σας ή στον επαγγελματικό σας χώρο.

Ενδ. τιμή: 22€ Αγοράστε το από: Electronet

Ενδ. τιμή: 25€ Αγοράστε το από: Electroworld


B12 energy in

Εκτύπωση φωτοβολταϊκών σε χαρτί Τα πανεπιστήμια Melbourne και Monash, και οι ερευνητικοί οργανισμοί ISOSC και CSIRO στην Αυστραλία, πέτυχαν τη δημιουργία εκτυπωμένων κυψελών σε μέγεθος κόλλας A3. Αυτά τα φωτοβολταϊκά έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 10-50 watt ανά τετραγωνικό μέτρο και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επικάλυψη παραθύρων σε ουρανοξύστες και οροφές κτιρίων, να ενσωματωθούν σε διαφημιστικές πινακίδες για παροχή, και σε αξεσουάρ (π.χ. τσάντες laptop) ως μία extra πηγή ενέργειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται εκτυπωμένη φωτοβολταϊκή κυψέλη, αλλά η καινοτομία στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στον πανεύκολο τρόπο παραγωγής, καθώς χρησιμοποιείται «φωτοβολταϊκή μελάνη» και ένας ειδικός εκτυπωτής (αξίας περίπου 200.000 δολ.), ενώ η εκτύπωση γίνεται όπως οι στάμπες στα μπλουζάκια.

«Πράσινες» πιστοποιήσεις για LG curved OLED TV Η πρωτοπορία της LG αναγνωρίζεται με το Green Leaf Mark, το Ecolabel και την εγγραφή στο μητρώο οικολογικών συσκευών. Η LG Electronics (LG) ανακοίνωσε ότι τρεις διαφορετικοί φορείς πιστοποίησης, η Intertek, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) και η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης των Ηλεκτρονικών Προϊόντων (ΕΡΕΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι η curved OLED TV έχει σχεδιαστεί, ώστε να είναι φιλική προς το περιβάλλον και διαθέτει εξαιρετική ενεργειακή απόδοση. «Σήμερα, ο ορισμός της καινοτομίας έχει άμεση σχέση με την τεχνολογική πρόοδο και το πόσο μικρό αποτύπωμα αφήνει ένα προϊόν στη φύση», δήλωσε ο κ. Il-geun Kwon, επικεφαλής του κέντρου Ερευνας & Ανάπτυξης, LG Electronics Home Entertainment Company. «Το τελευταίο μοντέλο OLED TV της LG αποτελεί απόδειξη της αδιαπραγμάτευτης δέσμευσης της εταιρείας στο σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων, τα οποία διαθέτουν την καλύτερη δυνατή ενεργειακή απόδοση, χωρίς να σταματούν να προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα στους πελάτες μας.» Προκειμένου ένα προϊόν να κερδίσει το σήμα Green Leaf Mark από την Intertek, πρέπει να ικανοποιεί αυστηρές προδιαγραφές απόδοσης και κατασκευής. Μία σφραγίδα έγκρισης εκ μέρους της Intertek, ενός από τους πλέον αξιόπιστους φορείς δοκιμών και πιστοποίησης στον κόσμο, θεωρείται εγγύηση ποιότητας και υψηλής απόδοσης. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει απονείμει στην curved OLED TV της LG τη σήμανση Ecolabel, ένα σήμα υψηλής αξίας το οποίο πιστοποιεί ότι ένα προϊόν παράγεται χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Τέλος, στα πράσινα πιστοποιητικά της επόμενης γενιάς τηλεοράσεων της LG προστίθεται και η εγγραφή τους στο μητρώο του EPEAT, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος διατηρεί μητρώο των πράσινων ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης.

ΔΕΠΑ: Κατασκευή πλωτού terminal Στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή της Καβάλας. Αυτό ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση του προέδρου της επιχείρησης Χ.Σαχίνη με εκπροσώπους φορέων της Καβάλας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εντός των επόμενων δύο ετών, θα κατασκευαστεί ένα πλωτό αγκυροβόλιο, στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα να δένει πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στην υποδομή θα υφίσταται εγκατάσταση αεριοποίησης του LNG, το οποίο με σχετικό αγωγό θα μεταφέρεται στη στεριά και θα «κουμπώνει» επάνω στον παρακείμενο κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ, ο οποίος ούτως ή αλλιώς περνά από την περιοχή. Το σημείο της επένδυσης τοποθετείται μεταξύ του χωριού της Νέας Καρβάλης και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ELFE (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων). Το σχέδιο προβλέπει δημιουργία μόνο υποδοχής του LNG, αεριοποίησης και διοχέτευσής του μέσα από τις κατάλληλες διατάξεις στο δίκτυο. Οσον αφορά στην αποθήκευση, η ΔΕΠΑ φέρεται διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Energean Oil & Gas.

Εκθεση «Οικονομική Θέρμανση & Εξοικονόμηση Ενέργειας» Το ελληνικό κοινό ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη διεθνή έκθεση «Οικονομική Θέρμανση», η οποία έρχεται και μας παρουσιάζει όλες τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Ολες οι εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης πρόκειται να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του είδους και ευρύτερο κοινό, στο πλαίσιο της έκθεσης «Οικονομική Θέρμανση 2013», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ολυμπιακό ακίνητο ξιφασκίας (πρ. δυτικό αεροδρόμιο Ελληνικού), από 27-30 Σεπτεμβρίου 2013, από την εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων Be Best. Μετά τη θεαματική υποδοχή της πέρυσι από το κοινό και την ικανοποίηση των εκθετών από τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους, η μεγάλη διεθνής έκθεση προσκαλεί ξανά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εναλλακτικών μορφών θερμανσης και γενικότερα στην εξοικονόμηση ενεργειας, να παρουσιάσουν τις τελευταίες αφίξεις σε προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την πιο προσιτή οικονομικά θέρμανση για σπίτια και επαγγελ-

ματικούς χώρους. Στο σημαντικό εκθεσιακό event, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή οι πιο γνωστές εταιρείες της αγοράς, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από το καταναλωτικό κοινό, το οποίο ζητά πληροφορίες, αναζητώντας μία διέξοδο από μία μεγάλη οικονομική «πληγή» της καθημερινότητας. Οπως αρχικά είχαν προβλέψει οι διοργανωτές του φιλόδοξου αυτού εκθεσιακού εγχειρήματος, η σημασία και απήχησή του σε ένα τεράστιο κομμάτι του καταναλωτικού κοινού ήταν τουλάχιστον θεαματικές, αποδεικνύοντας ότι οι Ελληνες είναι απόλυτα δεκτικοί όταν έχουν μπροστά τους ένα προϊόν που αξίζει την προσοχή τους, και ότι με τη σειρά τους, όσες επιχειρήσεις διαθέτουν το εν λόγω προϊόν, έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την έκθεση για να το προβάλλουν εύκολα και αποτελεσματικά.


energy in B13

Τέλος στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ το 2014;

Το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πρότυπο πρατήριο καυσίμων από την Jetoil

Εγινε αποδεκτή από την τρόικα η μη είσπραξη του φόρου ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Το Nissan ZEOD RC επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 300 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ανακοινώθηκε η λειτουργία «πράσινου» πρατηρίου στον Αγιο Στέφανο Αττικής.

Αντί για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο φόρος πλέον θα εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ. «Υπήρξε πρόοδος για να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό κενό, το μειώσαμε αρκετά για τον ΕΟΠΥΥ φέτος, αλλά και για το 2013 που φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ λόγω ΟΑΕΕ» σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που είπε «όχι» σε μείωση συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως είπε, «αναζητούνται ισοδύναμα με μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος». «Η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας» είπε ο ίδιος ενόψει του Eurogroup αλλά διευκρίνισε ότι αν δεν εγκριθεί σύντομα πάμε για Σεπτέμβριο. Παράλληλα διέψευσε δημοσιεύματα για τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση.

Το Nissan ZEOD RC (Zero Emissions On-Demand Racing Car) είναι ένα πρωτότυπο όχημα το οποίο αποτελεί μέσον τόσο για επίδειξη τεχνολογίας όσο και για σκοπούς προώθησης και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιεί τις ίδιες μπαταρίες lithium-ion με το Nissan Leaf και, πριν λάβει μέρος στο LeMans του 2014, θα δοκιμαστεί με πολλούς συνδυασμούς ηλεκτρικών, αλλά και βενζινοκινητήρων. Το ZEOD RC έχει λάβει το χαρακτηρισμό Garage 56, που προορίζεται για τεχνολογικά εξελιγμένα οχήματα. Το όχημα επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει προώθηση μέσω ηλεκτροκινητήρα ή βενζινοκινητήρα, επιλογή που εκτιμάται πως θα αποτελέσει το μέλλον των αυτοκινήτων κοινής χρήσης.

Η Jetoil ξεκίνησε τη μετατροπή του πρατηρίου της στον Αγιο Στέφανο το 2012 και οι «πράσινες» παρεμβάσεις που σημειώθηκαν είναι οι εξής: - Τοποθέτηση φ/β πάνελ στην οροφή του κτιρίου, ισχύος 56.16 KW. - Σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων με δυνατότητα ανακύκλωσης του 80% του χρησιμοποιημένου νερού. - Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης. - Αντικατάσταση των λαμπτήρων. - Χρήση φορτιστή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. - Υιοθέτηση σήματος που χαρακτηρίζει το πρατήριο «πράσινο». - Εκδοση ενημερωτικού εντύπου για το κοινό.

Εφικτή η μεγάλη διείσδυση φ/β

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα υφιστάμενα ηλεκτρικά δίκτυα μπορούν να υποστηρίξουν τη μεγάλη διείσδυση των φ/β, ιδιαίτερα αν ενισχυθούν με μέτρα που εφαρμόζονται ή εξετάζονται από τους διαχειριστές δικτύων.

Η Schneider Electric στηρίζει δυναμικά τους επαγγελματίες με τα νέα προγράμματα και workshops του κέντρου εκπαίδευσης πελατών, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PV GRID. Οι ομιλητές επεσήμαναν τα οφέλη από τη μέχρι τώρα διείσδυση των φ/β στα ηλεκτρικά δίκτυα, αφού χάρη σε αυτά έχει εξομαλυνθεί η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης και έχει αποφευχθεί η προοπτική ενός black out. Οι ομιλητές παρουσίασαν τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν τη διείσδυση των φ/β στα ηλεκτρικά δίκτυα. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ομιλητών θεωρεί εφικτή τη διείσδυση τουλάχιστον 6.000 ΜW φ/β έως το 2020, κάτι που αποδεικνύει ότι ο στόχος του Συνδέσμου είναι ρεαλιστικός. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αυτά διακρίνονται σε μέτρα που αφορούν τους διαχειριστές δικτύου (όπως η επέκταση ή η αναδιοργάνωση των δικτύων, η παρεμβολή αυτομετα-

σχηματιστών κλπ), μέτρα που αφορούν στους παραγωγούς (όπως η έγχυση στο δίκτυο άεργης ισχύος ή η τοπική ρύθμιση της εγχεόμενης ενεργού ισχύος ή η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας) και συνδυαστικά μέτρα (όπως μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, παραγωγής κλπ). Ο απώτερος στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος PV GRID, είναι να βοηθήσει στη μείωση των εμποδίων για τη μεγάλης κλίμακας διείσδυση φ/β συστημάτων στις υποδομές δικτύων διανομής στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της ανάλυσης των υφιστάμενων εμποδίων και των διαθέσιμων τεχνικών λύσεων και μέσω της διατύπωσης θεσμικών και κανονιστικών προτάσεων. Το PV GRID είναι ένα project που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υλοποιείται από το Μάιο του 2012 ως τον Οκτώβριο του 2014.

Η Schneider Electric, παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας, πραγματοποιεί μία σειρά από νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο κέντρο εκπαίδευσης πελατών της, με σκοπό την παροχή δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας προς τους μηχανικούς, μελετητές, εγκαταστάτες, τεχνικούς για θέματα ηλεκτρισμού, αυτοματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας. Εχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του το Μάιο του 2007, το κέντρο εκπαίδευσης πελατών προσφέρει εκπαίδευση σε συνεργάτες και πελάτες συμβάλλοντας στη βελτίωση των ικανοτήτων τους μέσω της προσφοράς της Schneider Electric. Για το 2013, οι θεματικές ενότητες καλύπτουν τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της ενέργειας, όπως οι ρυθμιστές στροφών, ο βασικός αυτοματισμός, τα συστήματα κτιριακού και οικιακού ελέγχου, η διαχείριση και η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια σε ηλεκτρολογικές εγκα-

ταστάσεις και οι αρχές σχεδιασμού κέντρων δεδομένων (data centers). Επιπλέον, εγκαινιάστηκε η υλοποίηση workshops, τα οποία θα καλύπτουν σύγχρονες θεματικές ενότητες και τεχνολογικές εφαρμογές. Το πρώτο workshop του 2013 έχει ήδη πραγματοποιηθεί και εστίασε στα data centers παρουσιάζοντας τις λύσεις διανομής ισχύος και αυτοματισμού της Schneider Electric, καθώς και των συστημάτων κλιματισμού Precision Cooling και αδιάλειπτης τροφοδοσίας της APC by Schneider Electric. Στο workshop συμμετείχαν στελέχη μελετητικών γραφείων και σύμβουλοι μηχανικοί, οι όποιοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που προβλήθηκαν από τα πρώτα στάδια σχεδιασμού των data centers, με στόχο την ανάπτυξή τους και την «πράσινη» λειτουργία τους, όπως τη μείωση του PUE ενός data center.

EnergyIn 15  

Διαβάστε το "energy in", την περιοχή της free press εφημερίδας Techpress ειδικά αφιερωμένη στον χώρο της ενέργειας.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you