Page 1

TECHPRESS

1


Energy in

Edito

Κλιματιστικά Β2 9 συσκευές για… χαμηλές θερμοκρασίες Ενεργειακές επισημάνσεις & σχόλια Β4 Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Προτάσεις για κλιματιστικά

T

ο καλοκαίρι προμηνύεται καυτό και για το λόγο αυτό, το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είναι αφιερωμένο

- που αλλού; - στον κλιματισμό! Καινούργιες συσκευές που θα βρείτε στα ράφια των καταστημάτων, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και κομψές συσκευές παρελαύνουν μπροστά σας, για να επιλέξετε αυτό που θα καλύψει περισσότερο τις ανάγκες σας. Ακόμη, δίνουμε έμφαση στους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να εξοικονομεί ενέργεια και σας προτείνουμε συσκευές που φορτίζουν μόνο με τη βοήθεια του ηλίου! Ηλιακοί φορτιστές, φωτιστικά κήπου, ακόμα και ηλιακοί προβολείς, είναι μερικά από τα προϊόντα που θα σας λύσουν τα χέρια, ιδίως αν έχετε σκοπό να κάνετε διακοπές κάπου ήσυχα και απομακρυσμένα… ή απλά αν θέλετε να πληρώνετε λιγότερο ρεύμα. Διαβάστε επίσης, μερικές έξυ-

Προϊόντα οικιακού κλιματισμού Β6 Η νέα σειρά οικιακών εφαρμογών κλιματισμού της Toshiba Εξοικονόμηση χρημάτων Β7 Απλές και έξυπνες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

ΤΕΥΧΟΣ 14 info@energyin.gr Διανέμεται σε πάνω από 2.000 σημεία σε Αθήνα και επαρχία, όπως και σε σταθμούς του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ κ.ο.κ.

Αιολική ενέργεια Β8 Ανεμογεννήτριες στη στέγη

Η συντακτική ομάδα του Energy in

Φωτοβολταϊκά Β9 Αυξήστε την απόδοση του φ/β σας

ΕΚΔΟΤΗΣ Τρύφων Αλευρίτης

Εco gadgets Β10 Με τη δύναμη του ήλιου Energy in Β12 Ειδήσεις από το χώρο της ενέργειας Εποχιακή αποδοτικότητα Εξυπνη χρήση της ενέργειας

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Αριστείδης Ζευγίτης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ Σωτηρία Νάνου

Β13

Index

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ Αφροδίτη Ντάικου ΕΞΩΤ. ΣYNEPΓATEΣ Ηλέκτρα Τ. Αλευρίτη Χριστίνα Βασιλειάδη IΔIOKTHΣIA «TECHPRESS ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» Kωδικός ΕΛΤΑ: 8635

πνες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, απλές κινήσεις που θα μειώσουν τα έξοδά σας. Δείτε ακόμη πώς μπορείτε να αποκτήσετε ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη του ανέμου! Με τις μικρές οικιακές ανεμο-

ΕΔΡΑ Αρτέμιδος 125 Τ.Κ. 175 62 Π. Φάληρο Tηλ.: 210 9846030, 210 7474890 Φαξ: 210 7470108 www.energyin.gr

γεννήτριες θα παράγετε ρεύμα που θα είναι ικανό να καλύπτει όλες τις καθημερινές ανάγκες σας. Για περαιτέρω πληροφορίες, στο www.energyin.gr μια έμπειρη δημοσιογραφική ομάδα φροντίζει καθημερινά για τη συνεχή ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά, την αιολική ενέργεια, τη θέρμανση και τον κλιματισμό, τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, το φυσικό αέριο, τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, το περιβάλλον κ.ά. Καλή ανάγνωση Από την ομάδα του «energy in»

ISSN 1792-2801 Οι απόψεις που εκφράζονται σε ενυπόγραφα άρθρα δεν συμπίπτουν απαραίτητα με αυτές του περιοδικού. Υλικό που αποστέλλεται προς δημοσίευση δεν επιστρέφεται, ανεξαρτήτως με το αν δημοσιεύθηκε. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση οποιουδήποτε κειμένου, διαγράμματος ή φωτογραφίας, με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε γλώσσα, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμοι 238/1970, 4301/1979, Ν. 100/1975, ΝΔ 3565/1956 και 4254, 1962 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.


B2 energy in

Για… χαμηλές θερμοκρασίες Απολαύστε ένα δροσερό καλοκαίρι με κλιματιστικά τα οποία υπόσχονται υψηλές επιδόσεις, αθόρυβη λειτουργία, αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας. Κείμενο: Σωτηρία Νάνου

Toshiba Super Daiseikai 5 RAS-18PAVP-E/RAS-18PKVP-E

1.4

Εν δ.

08 τιμή €

Το inverter κλιματιστικό της σειράς Toshiba Daiseikai είναι ενεργειακής κλάσης Α/Α και υπόσχεται… «χρυσές» επιδόσεις! Η ψυκτική του απόδοση φτάνει τα 17.060 btu/h, διαθέτει την πρακτική λειτουργία sleep για εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία, όπως και οικονομική λειτουργία, για να δροσίζεστε χωρίς τύψεις όλο το καλοκαίρι. Επιπλέον, ενσωματώνει λειτουργία υψηλής ισχύος και διαθέτει ιονιστή, φίλτρο πλάσματος και λειτουργία αυτοκαθαρισμού.

Ενα ακόμη υψηλών προδιαγραφών κλιματιστικό με την ονομασία Toshiba RAS22N3AV2EKV2E. Είναι ενεργειακής κλάσης Α++, έχει ψυκτική απόδοση που αγγίζει τα 22.860 btu/h, και διαθέτει τo νέο σύστημα καθαρισμού αέρα Toshiba IAQ, λειτουργία Super Quiet, λειτουργία Comfort Sleep και σύστημα αυτοκαθαρισμού. Ακόμη, διαθέτει λειτουργία ύγρανσης και αφύγρανσης, αλλά και προηγμένες λειτουργίες θέρμανσης για να κάνετε παρέα και το χειμώνα!

Ε

1.2 νδ. τι 99 μή €

Toshiba RAS22N3AV2EKV2E

Daikin Emura FTXG 25JW

1.1

Εν δ.

20 τιμή €

Το κλιματιστικό Daikin Emura FTXG25J είναι μία πολύ κομψή συσκευή που θα κάνει το χώρο σας πιο δροσερό και πιο όμορφο! Είναι κατάλληλο για χρήση σε χώρους έως 30 τ.μ. και η μέγιστη ισχύς εξόδου είναι 3kW σε ψύξη και 4,5kW σε λειτουργία θέρμανσης.


energy in B3

Daikin FTXN 50L/RXN 50L

LG Libero P12RK

Η συσκευή αυτή από την Daikin (με απόδοση έως και 19.462 btu/h!) ενσωματώνει λειτουργία economy, για να εξοικονομείτε χρήματα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και νυχτερινή λειτουργία, η οποία αποτρέπει την υπερβολική ψύξη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, διαθέτει αθόρυβη λειτουργία, υψηλής ποιότητας φίλτρα καθαρισμού αέρα, όπως και «powerful» λειτουργία για ταχύτατη ψύξη στο λεπτό!

H ψυκτική απόδοση του LG Libero P12RK φτάνει έως τα 12.000 btu/h και διαθέτει την πρακτική λειτουργία ψύξης και παράλληλα, εξοικονόμησης ενέργειας, jet cool. Διαθέτει πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου, ώστε να κοιμάστε απρόσκοπτα, 3M micro φίλτρο προστασίας και λειτουργία αυτόματου καθαρισμού plasmaster.

1.0

Εν δ.

Εν

68 δ. τιμ 5€ ή

30 τιμή €

LG Maestro S12AQ super inverter

Fujitsu ASYG14LE

Το LG Maestro S12AQ είναι κλιματιστικό inverter με υψηλό βαθμό απόδοσης, έως 13.800 btu/h και εξαιρετικά κομψό σχεδιασμό. Διαθέτει αισθητήρα κίνησης eco eye, αντιαλλεργικό φίλτρο, βελτιστοποιημένη ροή αέρα ψύξης και αντιδιαβρωτική προστασία εξωτερικής μονάδας gold fin.

Η απόδοση ψύξης της συσκευής φτάνει τα 14.000 btu/h, διαθέτει λειτουργία υγραντήρα και αφυγραντήρα και αποτελεί μία καλή επιλογή για χώρους έως 28 τ.μ. Είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον και θα σας δροσίζει όποτε το έχετε ανάγκη!

Εν δ.

80

Εν

84 δ. τιμ 9€ ή

τιμ

0€

ή

Fujitsu ASYG12LLCB

Mitsubishi MSZ HJ35VA Smart

Το Fujitsu ASYG12LLCB τεχνολογίας inverter αποτελεί μία καλή λύση για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Η απόδοση της συσκευής είναι 11.600 btu/h και το θερμοκρασιακό εύρος της ψύξης φτάνει τους -10°C! Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ανοίξετε τη συσκευή και να απολαύσετε ένα δροσερό καλοκαίρι!

Το κλιματιστικό αυτό αποδίδει έως 12.000 btu/h και είναι ενεργειακής κλάσης Α. Τα επίπεδα θορύβου είναι πολύ χαμηλά και είναι μία καλή επιλογή για εσάς που δεν θέλετε να περάσετε… ένα «καυτό» καλοκαίρι!

Εν

59 δ. τιμ 8€ ή

Εν

64 δ. τιμ 9€ ή


B4 energy in

Ενεργειακές επισημάνσεις & σχόλια... Ο γνωστός δημοσιογράφος Αριστείδης Ζευγίτης*, σχολιάζει και γράφει καθημερινά στο www.energyin.gr ενεργειακά επίκαιρα θέματα. Μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα σάς παραθέτουμε πιο κάτω.

Νέα διαπραγμάτευση για μείωση τιμής φυσικού αερίου

Διαγωνισμός ΔΕΠΑ; Ας το δούμε σαν ένα σκληρό μάθημα

Μπορεί η ιστορία της αποτυχίας του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ να κυριάρχησε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, όμως παράλληλα κινείται μια άλλη διαδικασία σημαντική για την αγορά αερίου στη χώρα μας και τους καταναλωτές.

Η απρόσμενη εξέλιξη στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να γίνει αφορμή προσεκτικής διερεύνησης των αιτίων της αποτυχίας της και όχι πεδίο αντιπαραθέσεων. Το μείζον για τη χώρα είναι να βρεθεί τι έφταιξε και ένα αναμενόμενο deal κατέληξε σε φιάσκο.

Πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και GAZPROM για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει από τον Μάρτιο και όπως δήλωσαν πρόσφατα στελέχη της ΔΕΠΑ εξελίσσονται σε καλό κλίμα. Επεσήμανα δε ότι δεν υπήρξε οιαδήποτε αρνητική εξέλιξη λόγω των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης. Στα θετικά σημεία των διαπραγματεύσεων καταγράφεται το αίσιο αποτέλεσμα της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, το 2011 όπου τότε επιτεύχθηκε μείωση της τιμής αγοράς αερίου από τη ρωσική εταιρεία η οποία έφθασε και στους καταναλωτές πελάτες της ΔΕΠΑ. Ακόμα υπάρχει το προηγούμενο και άλλης μείωσης της τιμής από άλλον καταναλωτή το 2012, η οποία και πάλι έφθασε στους καταναλωτές. Την ίδια ώρα η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ζητά ακόμα και αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής αερίου, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημαντική διαφορά της τιμής του αερίου στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαικές χώρες, γεγονός που πλήττει την ήδη ασθμαίνουσα ελληνική βιομηχανία. Ας ελπίσουμε σε επιτυχή έκβαση και αυτής της διαπραγμάτευσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Γιατί ακόμα και εάν είναι θέμα υπαναχώρησης της ρωσικής πλευράς, θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρα η σωστή πληροφόρηση για τις προθέσεις των αγοραστών και να αποφεύγονται τέτοιοι αιφνιδιασμοί που πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης και δημιουργούν προβληματισμούς για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Ειδικά αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στη χώρα μας η τρόικα… Από την άλλη εάν είναι θέμα κακών χειρισμών της ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να γίνει κατανοητό τι ακριβώς έφταιξε, ώστε να μην επαναληφθεί στον επόμενο διαγωνισμό. Πάντως, όσο και εάν μπορεί να είναι μία προσπάθεια δικαιολογίας εκ μέρους των Ρώσων η αναφορά στα οικονομικά της, πρέπει η κυβέρνηση και κυρίως η χώρα ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά να χαράξει μια ξεκάθαρη στρατηγική στα ενεργειακά θέματα, που θα συνοδεύεται από μία μακροχρόνια νομοθετική κατοχύρωση, ώστε να είναι σαφές και στους υποψήφιους επενδυτές πώς σκοπεύει να πορευθεί η Ελλάδα τα προσεχή 20 τουλάχιστον χρόνια. Τότε σίγουρα θα μας βλέπουν διαφορετικά και οι ξένοι επενδυτές…

Ενδιαφέρον για τις κινήσεις της ΒΡ στην Ελλάδα Ενδείξεις για την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα, δίνει η πρόσφατη συμφωνία της εταιρείας με την Energean Oil & Gas, που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου. Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή ελληνικού αργού πετρελαίου με αγοραστή τον πετρελαϊκό κολοσσό BP. H ποσότητα που αγόρασε η πετρελαϊκή ξεπερνά τα 300 χιλιάδες βαρέλια και είναι φορτίο spot. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το πετρέλαιο που παράγεται στον Πρίνο κατευθύνεται στα ΕΛΠΕ μέσω ενός πλαισίου που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ευελιξίας της πλευράς των ΕΛΠΕ, ενώ παράλληλα λειτουργεί περιοριστικά και για την πλευρά της Energean. Επισημαίνεται ότι αυτή είναι

η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιεί η ΒΡ στη χώρα μας μετά την αποχώρησή της απο τον τομέα της λιανικής και την πώληση του δικτύου της στα ΕΛΠΕ. Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την αισιόδοξη εκτίμηση ότι είναι πιθανό να έχει και συνέχεια αυτή η κίνηση της ΒΡ με δεδομένη την πολιτική της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή, να αγοράζει από μικρούς παραγωγούς την παραγωγή αργού. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από τη χρονική συγκυρία της επανεμφάνισης της ΒΡ με

την έντονη δραστηριότητα στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο. Πάντως η Energean προχωρεί το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα για αύξηση της παραγωγής στα πεδία της περιοχής του Πρίνου που εκμεταλλεύεται, όπου εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ενδιαφέροντα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Οπως έχει γίνει γνωστό τα πιστοποιημένα αποθέματα φτάνουν τα 19 εκατ. βαρέλια ενώ εκφράζονται και αισιόδοξες εκτιμήσεις για πιθανό δυναμικό 95 εκατ. βαρέλια.

*Ο Αριστείδης Ζευγίτης είναι πρώην διευθυντής σύνταξης της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Express»


B6 energy in

Προϊόντα οικιακού κλιματισμού Toshiba Ας γνωρίσουμε τη νέα σειρά οικιακών εφαρμογών κλιματισμού της Toshiba αποτελούμενη από μονάδες τοίχου και δαπέδου.

Γ

ια την Toshiba, η ποιότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα, γι΄αυτό

τας τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, αντί για την τυ-

τη διάρκεια του έτους. Η Toshiba, ως εφευρέ-

πική θερμοκρασία ενεργειακής αξιολόγησης,

τρια της τεχνολογίας inverter, διατηρεί ένα

φροντίζει πάντα να μελετά, να σχε-

τα συστήματα κλιματισμού της Toshiba αξιο-

εξαιρετικά υψηλό τεχνολογικό προβάδισμα

διάζει και να δημιουργεί πρωτοποριακά συ-

λογούνται με βάση τη νέα μέθοδο σε διαφο-

έναντι των ανταγωνιστών της. Με την ανά-

στήματα κλιματισμού, προσφέροντας την

ρετικές συνθήκες λειτουργίας σε πλήρες και

πτυξη του νέου και εξαιρετικά αποτελεσματι-

υψηλότερη απόδοση στην αγορά. Οι μονά-

μερικό φορτίο. Ο Εποχιακός Βαθμός Ενεργει-

κού συστήματος DC Hybrid inverter

δες της Toshiba έχουν σχεδιαστεί με γνώ-

ακής Απόδοσης (SEER) στην ψυξη και ο Επο-

επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την ικανότητά

μονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών

χιακός Συντελεστής Απόδοσης (SCOP) στη

της να καινοτομεί και να δημιουργεί κλιματι-

τους στο περιβάλλον, γεγονός που αντανα-

θέρμανση, είναι οι πλέον κατάλληλοι δείκτες

στικά με εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή από-

κλάται στα υλικά που χρησιμοποιούνται για

αξιολόγησης της αποδοτικότητας των μονά-

δοση και σημαντική μείωση της εκπομπής

την κατασκευή τους και κυρίως στην υψηλή

δων, διότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα την

ρύπων βοηθώντας στη μείωση του φαινομέ-

ενεργειακή αποδοτικότητά τους. Ακολουθών-

απόδοση των μονάδων κλιματισμού καθ' όλη

νου του θερμοκηπίου.

DAISEIKAI Μονάδα τοίχου που σχεδιάστηκε στοχεύοντας στην τελειότητα και την απόλυτη άνεση: βελτιωμένη αποδοτικότητα με υψηλή ενεργειακή κλάση SEER Α+++ τεχνολογία με προηγμένο ηλεκτρονικό έλεγχο και χαρακτηριστικά που μειώνουν σημαντικά την ετήσια κατανάλωση ενέργειας έως και 30% σε σχέση με άλλα συστήματα της αγοράς. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με δίδυμο περιστροφικό συμπιεστή, που βελτιώνει την αποδοτικότητα φόρτισής του, σε μεγάλο εύρος συνθηκών λειτουργίας. Με ισχυρό σύστημα ελέγχου της ποιότητας του αέρα, οι εσωτερικοί ρύποι παγιδεύονται στον ενσωματωμένο ιονιστή αέρα του εναλλάκτη θερμότητας. Το σύστημα αυτό-καθαριζόμενου εναλλάκτη διατίθεται για την αφαίρεση της υγρασίας και τον έλεγχο μούχλας και ρύπων στην εσωτερική μονάδα. Οταν το κλιματιστικό δέχεται την εντολή να σταματήσει, ο εσωτερικός ανεμιστήρας παραμένει ενεργός για μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να στεγνώσει το στοιχείο από τυχόν υγρασία και κατόπιν απενεργοποιείται αυτόματα.

SUZUMI Plus Κομψή μονάδα τοίχου με μοντέρνο και συμπαγή σχεδιασμό που συνδυάζει βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα με ελεγχόμενη ποιότητα εσωτερικού αέρα. Χρησιμοποιεί την υβριδική τεχνολογία DC inverter της Toshiba, που ελέγχει και ρυθμίζει αναλογικά την απόδοση της μονάδας. Είναι εξοπλισμένη με σύστημα ελέγχου ποιότητας αέρα IAQ και εξαιρετικά ισχυρά φίλτρα για την προστασία έναντι των ιών και των βακτηριδίων, ενώ η λειτουργία αυτοκαθαρισμού του στοιχείου απομακρύνει την υγρασία από τα εσωτερικά μέρη της μονάδας.

AVANT Προηγμένη μονάδα με τεχνολογία inverter. Εξασφαλίζει ιδανική θερμοκρασία με υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας και εξαιρετικά χαμηλή στάθμη θορύβου. Ο μοντέρνος συμπαγής σχεδιασμός της, εναρμονίζεται με τη διακόσμηση κάθε εσωτερικού χώρου. Διαθέτει σύστημα φιλτραρίσματος 3 σε 1 για τη μείωση βακτηριδίων, την πρόληψη αλλεργιών και τον περιορισμό οσμών. Η πρόσοψη της μονάδας είναι αποσπώμενη κάνοντας τη συντήρηση πιο εύκολη.

Bi FLOW Καινοτόμος και συμπαγής μονάδα δαπέδου με σύστημα διπλής εξόδου του κλιματιζόμενου αέρα. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν, εάν επιθυμούν ο αέρας να εξέρχεται από τη μία ή και τις δύο εξόδους που βρίσκονται στο επάνω και στο κάτω μέρος της πρόσοψης της μονάδας. Η διοχέτευση θερμού αέρα από το κάτω μέρος της πρόσοψης προσφέρει εξαιρετική άνεση στη θέρμανση ακόμη και των πιο ψηλοτάβανων χώρων και αποτελεί καινοτομία της Toshiba. Πρωτοποριακός σχεδιασμός με μικρές διαστάσεις (60x70x22 cm), που επιτρέπουν στη μονάδα την τοποθέτησή της σε οποιοδήποτε χώρο: κάτω από παράθυρο ή σε κάποια εσοχή του τοίχου.


energy in B7

Εξοικονόμηση χρημάτων! Για να εξοικονομήσει κανείς ενέργεια αρκούν μερικές απλές και έξυπνες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, όχι μόνο θα εξοικονομείτε χρήματα, αλλά και θα συμμετέχετε στην προστασία του περιβάλλοντος. ο καλοκαίρι έφτασε και αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό αποτελεί σωτήρια λύση, ιδιαίτερα τις καυτές ημέρες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε όμως προκειμένου να εξοικονομείτε χρήματα, είναι να

νερό. Οταν μένει ανοιχτός για περισσότερη ώρα, ούτε περισσότερο νερό ζεσταίνει, ούτε βοηθά την τσέπη σας! Ακόμη, τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να ρυθμίσετε το θερμοστάτη στους 40

ρυθμίζετε το θερμοστάτη στους 26⁰C και αυτό γιατί για κάθε βαθμό αύξησης εξοικονομείτε 7-10% από την κατανάλωση ρεύματος. Ακόμη, φροντίστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες του δωματίου όπου βρίσκεται το κλιματιστικό και να μην το αφήνετε να λειτουργεί άσκοπα, όταν λείπετε. Τέλος, με μία καλή συντήρηση θα αποδίδει περισσότερο με συνέπεια να καίει και λιγότερο ρεύμα. Το επόμενο βήμα αφορά στη χρήση του θερμοσίφωνα. Ανάψτε τον μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το

- 50⁰C. Μία ακόμη ενεργοβόρα συσκευή είναι το πλυντήριο ρούχων και αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει είναι για να θερμάνει το νερό. Ρυθ-

T

μίστε το διακόπτη στους 30⁰C (με τα νέα απορρυπαντικά τα ρούχα θα είναι εξίσου καθαρά) και μην βάζετε πλυντήριο αν δεν έχετε γεμίσει τον κάδο.

Εάν όμως έχετε λίγα ρούχα, επιλέξτε το ειδικό οικονομικό πρόγραμμα. Η ηλεκτρική κουζίνα είναι μία οικιακή συσκευή που λειτουργεί καθημερινά. Για να μην καταναλώνετε άσκοπα ρεύμα, φροντίστε οι κατσαρόλες να εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες (έτσι εξοικονομείτε 20 – 30% θερμότητα) και προτιμήστε να μαγειρεύετε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ή σε χύτρα ταχύτητας (εξοικονομείτε 30 – 60% στο ρεύμα). Ακόμη, κλείστε το φούρνο ή την εστία 5 – 10 λεπτά νωρίτερα, αφού η θερμότητα που εκπέμ-

πει είναι ικανή για να συνεχίσετε το μαγείρεμα. Σχετικά με το φωτισμό των χώρων, αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με τους ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, για να καίτε έως και 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Προτιμήστε, επίσης, το φυσικό φως της ημέρας και μην αφήνετε αναμμένα τα φώτα άσκοπα. Τέλος, κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεόραση, DVD player, στερεοφωνικό, Η/Υ κ.ά.) από το διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο. Επιπρόσθετα, βγάζοντας τους φορτιστές από την πρίζα αμέσως μετά τη φόρτιση, εξοικονομείτε καθημερινά ρεύμα, αφού δεν θα καταναλώνει επιπλέον ρεύμα η συσκευή. n


B8 energy in

Ανεμογεννήτριες στη στέγη …Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του ανέμου για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ηλεκτρική ενέργεια, τοποθετώντας μία αυτόνομη αιολική ανεμογεννήτρια… στο σπίτι σας!

ι μικρές ανεμογεννήτριες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το εάν πρόκειται για αυτόνομα συστήματα ή συστήματα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Στα αυτόνομα συστήματα η ενέργεια που παράγεται από την ανεμογεννήτρια χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού ή γενικότερα του χώρου όπου τοποθετούνται. Συνεπώς, οι αυτόνομες μικρές ανεμογεννήτριες, μπορούν να εγκατασταθούν σε απομονωμένα σπίτια όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, σε μικρές βιομηχανίες, σε αγροκτήματα, για κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε περιοχές με μικρό αριθμό κατοίκων, σε τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις κ.ά.

O

Είδη οικιακών ανεμογεννητριών Υπάρχουν δύο είδη ανεμογεννητριών, αυτές που βρίσκονται σε ιστό και τοποθετούνται κοντά στο κτίριο που θα χρησιμοποιεί την παραγόμενη ενέργεια και αυτές που βρίσκονται στη στέγη (τοποθετούνται στη στέγη του σπιτιού ή άλλων κτιρίων). Οι μεμονωμένες ανεμογεννήτριες ποικίλουν τόσο στο μέγεθος όσο και στην ισχύ. Τα με-

γαλύτερα συστήματα των 2.5kW μέχρι 6kW συνήθως τοποθετούνται σε ιστό. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 22.5 χρόνια αλλά θα πρέπει να ελέγχονται ανά μερικά έτη, ώστε να λειτουργούν αποδοτικά. Οι μπαταρίες διαρκούν 6-10 έτη περίπου, ανάλογα με τον τύπο τους. Συνεπώς, υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειάζεται να αλλαχθούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια που θα λειτουργεί το σύστημα. Οι μικρές ανεμογεννήτριες παράγουν συνήθως συνεχές ρεύμα. Τα αυτόνομα συστήματα απαιτούν την εγκατάσταση μπαταρίας και μετατροπέα συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Τα αιολικά συστήματα μπορούν επίσης να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο. Ενας ειδικός ελεγκτής και μετατροπέας, μετατρέπει το ρεύμα σε εναλλασσόμενο με τις απαραίτητες προδιαγραφές του δικτύου. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται μπαταρία και το ποσό της ενέργειας που δεν χρησιμοποιείται εξάγεται στο δίκτυο και πωλείται στη ΔΕΗ. 

γεννήτριες που προορίζονται για οικιακή χρήση κυμαίνονται από 500W μέχρι 10kW. Οι μικρές ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται για να παράγουν ηλεκτρισμό για τη φόρτιση μπαταριών οι οποίες τροφοδοτούν μικρές ηλεκτρικές εφαρμογές. Τέτοιες ανάγκες υπάρχουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν είναι εφικτή ή εύκολη η σύνδεση με το δίκτυο (π.χ. σε αγροκτήματα). Μερικές εφαρμογές είναι σε ηλεκτρικούς φράχτες, μικρές αντλίες, για το φωτισμό, σε συστήματα ασφαλείας κ.ά.

Πόσο αποδίδει η επένδυση Για να δούμε εάν η επένδυση σε μία μικρή ανεμογεννήτρια είναι συμφέρουσα, πρέπει να υπολογιστεί πόση ενέργεια/ισχύ θα παράγει και πόσα έσοδα θα αποφέρει. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή παραγωγή είναι η γνώση του αιολικού δυναμικού της περιοχής, η επιλογή της ανεμογεννήτριας, η

Πώς λειτουργεί

ύπαρξη αξιόπιστης καμπύλης ισχύος του κατα-

Ο άνεμος γυρίζει τα πτερύγια τα οποία περιστρέφουν έναν άξονα συνδεδεμένο με μία γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό. Οι ανεμο-

σκευαστή, το ύψος του πύργου και το απόλυτο υψόμετρο της θέσης εγκατάστασης και την πυκνότητα του αέρα. n


energy in B9

Αυξήστε την απόδοση του φ/β σας! O αέρας και η βροχή μεταφέρουν ουσίες οι οποίες συγκεντρώνονται πάνω στις επιφάνειες των φωτοβολταϊκών και δημιουργούν ένα στρώμα σκόνης που επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος. Για τη μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, αυτό που χρειάζεστε… είναι ένα πεντακάθαρο πάνελ! ι βροχοπτώσεις, κυρίως της άνοιξης που μεταφέρουν σκόνη, όπως και η μετακίνηση στη χώρα μας αέριων μαζών από τις νοτιότερες χώρες, έχουν ως συνέπεια να γεμίζει η ατμόσφαιρα αιωρούμενα σωματίδια και σκόνη. Για τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, οι καιρικές αλλαγές και τα φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, είναι παράγοντες που τους αφορούν άμεσα. Ο λόγος; Γιατί τα πάνελ που δεν καθαρίζονται συχνά, αποφέρουν χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα και σε γενικές γραμμές, αποδίδουν λιγότερο. Το νερό της βροχής είναι μεν μαλακό, αλλά ποτέ καθαρό. Ετσι μία επιφάνεια που εκτίθεται στη βροχή δεν θα είναι καθαρή και αυτό γιατί κάθε φορά που βρέχει τα υπο-

O

λείμματα βροχής αυξάνονται με αποτέλεσμα τη μειωμένη αποδοτικότητα των πάνελ. Ακόμη, τα περιττώματα πτηνών ή η γύρη από τα φυτά είναι επίσης πολύ επίμονοι ρύποι που επηρεάζουν την απόδοση. Στις εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα, ειδικά σε περιοχές κοντά σε κτηνοτροφικές φάρμες, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σχηματίζεται μία ανθεκτική επίστρωση ρύπων λόγω των αερίων αμμωνίας,

της γύρης και της αιωρούμενης σκόνης. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η κλίση της επιφάνειας των φ/β πλαισίων και αυτό γιατί οι επιφάνειες με μικρή κλίση απαιτούν περισσότερο καθάρισμα. Σύμφωνα με μελέτες από δοκιμές, το ποσοστό των απωλειών μπορεί να κυμανθεί μεταξύ του 5-25% ή και ακόμη μεγαλύτερου, ιδίως όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Συνεπώς ο καθαρισμός είναι απαραίτητος, αλλά η

συχνότητά του είναι συνδεδεμένη από την κατά τόπους συγκέντρωση ρύπων. Τα πάνελ καθαρίζονται με υγρά καθαρισμού που κατασκευάζονται από βιοδιασπώμενες ουσίες, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον (δεν ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και δεν περιλαμβάνουν καμία επικίνδυνη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό). Μετά τον καθαρισμό των πάνελ, δημιουργείται ένα λεπτό φιλμ που δεν αφήνει τη σκόνη να επικάθεται πάνω στην επιφάνεια. Ακόμη, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το καλύτερο καθάρισμα επιτυγχάνεται την άνοιξη ή με συννεφιά και κατά τις πρωινές ώρες. Ο καθαρισμός μπορεί στη συνέχεια να επαναληφθεί μέσα στο έτος, κυρίως μετά από έντονη βροχόπτωση ή υψηλά επίπεδα γύρης. n


B10 energy in

Με τη δύναμη του ήλιου! Θερμοσίφωνες, ηλιακά πληκτρολόγια και φορτιστές… είναι μερικά από τα προϊόντα που για να λειτουργήσουν χρειάζονται μόνο να τα αφήσετε για λίγη ώρα να εκτεθούν στο ηλιακό φως!

Hλιακός φορτιστής Turbo-X

Φωτοβολταϊκό (φ/β) σετ φωτισμού

Απαλλαγείτε οριστικά από το άγχος της φόρτισης των συσκευών σας. Ο Turbo-X SL-01 είναι φιλικός προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς διαθέτει έναν λεπτό, πολυκρυσταλλικό ηλιακό συλλέκτη και ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου, που φορτίζει απευθείας μέσω του ήλιου. Φορτίστε τον και μέσω του PC σας ή άλλης USB συσκευής συνδέοντας τον στην αντίστοιχη θύρα. Είναι, επίσης, κατάλληλος για φόρτιση κινητών τηλεφώνων, mp3 και mp4 players, PDA και άλλων φορητών συσκευών.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο φ/β σετ, εύκολο στην εγκατάσταση το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ιδανικό για εσωτερικό φωτισμό σε υπόστεγο, γκαράζ και τροχόσπιτο. Αυτό το ηλιακό πάνελ πυριτίου έχει απόδοση 12 watt και λειτουργει ακόμη και με συννεφιά. Φορτίζοντάς το κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας, υποστηρίζει λειτουργία των 2 λαμπτήρων που περιλαμβάνονται στο σετ, για 10 ώρες.

Ενδ.τιμή: 25€

Ενδ.τιμή: 285€

Ηλιακός προβολέας εξωτερικού χώρου Πρόκειται για έναν ηλιακό προβολέα εξωτερικού χώρου με LED και ανιχνευτή κίνησης με ξεχωριστό ηλιακό πάνελ. Φωτίζει μεγάλες περιοχές και έχει τη δυνατότητα περιστροφής του ανιχνευτή κίνησης. Ενσωματώνει 3 ρυθμίσεις: φωτεινότητας, φωτισμού διαρκείας και ευαισθησίας. Είναι η ιδανική λύση για εξοικονόμηση ενέργειας και για τοποθέτηση σε χώρους που δεν έχουν παροχή ρεύματος (π.χ. για εξοχικές κατοικίες, πολυκατοικίες, φύλαξη πυλωτής, πάρκινγκ κλπ).

Eνδ.τιμή: 96€


energy in B11

Hλιακό αυτοκινητάκι Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ηλιακό αυτοκινητάκι που δεν χρειάζεται μπαταρίες, καθώς μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τον κινητήρα του μόλις εκτεθεί σε ισχυρό ηλιακό φως και συνεχίζει να τρέχει γρήγορα αμέσως μετά. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

Ενδ. τιμή: 5€

Ηλιακό φωτιστικό κήπου

Hλιακό πληκτρολόγιο Logitech

Ενα ηλιακό φωτιστικό κήπου όμορφου σχεδιασμού ιδανικό για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Απλά, τοποθετήστε το φωτιστικό σε μέρος με ευρεία ηλιοφάνεια και σε σημείο όπου η ηλιακή του κυψέλη μπορεί να λάβει ηλιακή ενέργεια. Επειτα, βάλτε το στο σημείο που θέλετε και θα σας δώσει αυτομάτως φωτισμό τη νύχτα έως και 6 ώρες. Η διάρκεια λειτουργίας του φωτιστικού, ωστόσο, εξαρτάται από την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες και την ηλιοφάνεια.

Πρόκειται για το ασύρματο ηλιακό πληκτρολόγιο wireless solar keyboard K750, το οποίο έχει ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες και δεν λειτουργεί με μπαταρίες. Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει ότι αν φορτιστεί πλήρως, το ηλιακό πληκτρολόγιο λειτουργεί για τρεις μήνες ακόμη και στο σκοτάδι! Εξωτερικά έχει ελάχιστες διαφορές με τα συμβατικά πληκτρολόγια. Είναι λεπτό και διατίθεται σε μαύρο χρώμα με άσπρο περίγραμμα.

Ενδ.τιμή: 12€

Ενδ.τιμή: 79€

Powerplus ηλιακό τηλεκοντρόλ

Calpak Mark 3 125L

Το Powerplus ηλιακό τηλεκοντρόλ χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη ηλιακή τεχνολογία, ενώ το ενσωματωμένο πάνελ του μπορεί να φορτιστεί χωρίς άμεση έκθεση στο φως, αφού το φως της ημέρας ή το τεχνητό φως είναι αρκετό για να το φορτίσει. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε χρήματα από την αγορά μπαταριών!

Ο θερμοσίφωνας που έκανε την Calpak την κορυφαία εταιρεία ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα! Η δεξαμενή διαθέτει μία μεγάλη στρογγυλή θυρίδα για ευκολία στη συντήρηση και η χωρητικότητά της είναι 125 λίτρα. Το κάλυμμά της είναι από σαγρέ αλουμίνιο και καπάκια κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας πλαστικό, ενώ ο απορροφητής είναι κατασκευασμένος από χάλυβα.

Ενδ. τιμή: 15€

Ενδ. τιμή: 864€

Calpak Mark 3 160L Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιο διαδεδομένη εφαρμογή για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Οι λόγοι της επιτυχίας του ηλιακού θερμοσίφωνα της Calpak είναι το χαμηλό του κόστος, η γρήγορη απόσβεσή του, το διπλό πάνελ, η εύκολη εγκατάσταση και η αξιόπιστη λειτουργία του, ενώ η χωρητικότητά του είναι 160 λίτρα.

Eνδ. τιμή: 1.344€


B12 energy in

Ειδήσεις που ενδιαφέρουν ΔΕΗ: Σημαντικές επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά Η ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει την κατασκευή πληθώρας υδροηλεκτρικών έργων καθιστάμενη ο μεγαλύτερος διαχειριστής υδάτινων πόρων στην Ελλάδα. Η τελευταία σημαντική επένδυση της ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά είναι το Υδροηλεκτρικό Εργο Ιλαρίωνα (ΥΗΕ), ένα ενεργειακό έργο στον Αλιάκμονα στην Αιανή του Ν. Κοζάνης. Ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα καλύπτει και ανάγκες ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και των πεδιάδων Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης. Το ΥΗΕ Ιλαρίωνα μπορεί να παράγει 330 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο. Κοντά

στην έξοδο του εκκενωτή πυθμένα υπάρχει ένας μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 4,0 MW, για να εκμεταλλεύεται τα νερά της οικολογικής παροχής παράγοντας επιπλέον ενέργεια. Ο ταμιευτήρας του Ιλαρίωνα έχει όγκο 520 εκατ. κυβικά μέτρα, επιφάνειά 21,9 τ. χλμ., κατασκευάστηκε από αμμοχάλικο ποταμού και έχει αργιλικό αδιαπέραστο πυρήνα. Ο όγκος του φράγματος είναι 8.8 εκατ. κυβικά μέτρα, έχει ύψος 130 μ., ενώ το μήκος στη στέψη του είναι 540 μ.

Νέες επενδύσεις της SMA Solar Technology Η SMA Solar Technology AG δημιουργεί μονάδα παραγωγής κεντρικών μετατροπέων Sunny Central στη Νότια Αφρική. Η SMA Solar Technology θα προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας παραγωγής κεντρικών μετατροπέων Sunny Central, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει την παρουσία της στη Νότια Αφρική μέσω επέκτασης της υπάρχουσας δομής πωλήσεων και υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. Με τις παραπάνω κινήσεις η SMA θα πληροί τις απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου και θα διαθέτει εγκαίρως, την απαιτούμενη δυνατότητα παραγωγής, ώστε να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη ανάπτυξη της αγοράς. Οι προετοιμασίες για τη μονάδα παραγωγής κεντρικών μετατροπέων στη Ν. Αφρική ξεκίνησαν. Η διαδικασία κατασκευής θα είναι τόσο ευέλικτη όσο και στα ήδη υπάρχοντα σημεία παραγωγής μετατροπέων SMA στη Γερμανία και στη Β. Αμερική. Ετσι, η εταιρεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα, κάθε στιγμή στις μεταβολές της ζήτησης. «Η Νότια Αφρική έχει στρατηγική σημασία για την SMA. Η χώρα παρουσιάζει οικονομική ανάπτυξη με ανάλογα αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν εδώ, ήδη, μία οικονομικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με τα εγκαίνια του θυγατρικού υποκαταστήματος πωλήσεων και υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης στο Centurion πέρυσι κάναμε μία επιτυχή είσοδο στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νότιας Αφρικής. Η προγραμματισμένη κατασκευή κεντρικών μετατροπέων μάς επιτρέπει να πληρούμε τις απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου, έτσι ώστε να αποκομίσουμε οφέλη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της αγοράς της Νοτίου Αφρικής», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της SMA, Pierre-Pascal Urbon.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Νέος πρόεδρος Πραγματοποιήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΕΤΑΕΝ. Κατά τη γενική συνέλευση εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 20/6/2013. Πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Τσιπουρίδης, πρώην δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, αντιπρόεδρος ο Τάκης Χαβιαρόπουλος, δ/ντης ΑΠΕ του ΚΑΠΕ και γραμματέας ο Παναγιώτης Λαδακάκος, δ/νων σύμβουλος της ΕΝΤΕΚΑ. Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν οι Μανώλης Περράκης δ/ντης Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Μύριαμ Ροντρίγκεζ δ/ντρια Ανάπτυξης της Rokas Iberdrola. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι (με αλφαβητική σειρά): Γουίλιαμ Βικάτος, υπεύθυνος Αιολικής ενέργειας της SIEMENS, Παντελής Βιώνης δ/ντης Πωλήσεων της VESTAS, Κώστας Κατώπης, δ/ντης Ανάπτυξης έργων της Gamesa, Σωκράτης Κωνσταντινίδης, δ/νων σύμβουλος των εταιρειών του ομίλου ELIKA, Δημήτρης Λάλας πρόεδρος της εταιρείας FACETS, Παναγιώτης Παπασταματίου, γενικός δ/ντης Ανάπτυξης της ENORA και Γιώργος Στάσσης, δ/νων σύμβουλος της ENEL GREEN POWER στην Ελλάδα.

Βράβευση οικολογικού κινητήρα FIAT Ο τίτλος του «Καλύτερου Πράσινου Κινητήρα 2013» απονεμήθηκε στον κινητήρα διπλού καυσίμου 0.9 TwinAir Turbo με καύσιμο φυσικό αέριο. Ο διαγωνισμός «International Engine of the Year», είναι ένα σημαντικό γεγονός με συμμετοχή όλων των μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 76 δημοσιογράφους από 36 χώρες, που αναγνώρισαν τα προτερήματα του TwinAir Turbo με καύσιμο φυσικό αέριο, ενός κινητήρα που συνδυάζει εξαιρετική απόδοση με ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Ο δικύλινδρος κινητήρας του νέου Panda συνδυάζει τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου (CNG) με την οδηγική απόλαυση που εξασφαλίζει η τεχνολογία Turbo TwinAir. Αυτό αποδεικνύεται από τη μέγιστη ισχύ του των 80 ίππων στις 5.500 στροφές και μία μέγιστη ροπή 140 Nm στις 2.500 στροφές, τη στιγμή που εξασφαλίζει μειωμένη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων: για παράδειγμα, το νέο Fiat Panda TwinAir Turbo Natural Power εκπέμπει 86 g/km CO2, έχοντας ένα από τα χα-

μηλότερα επίπεδα εκπομπών της αγοράς, ενώ χρησιμοποιεί μόλις 3,1 κιλά φυσικού αερίου για κάθε 100 χλμ. Σε σύγκριση με τη βενζινοκίνητη έκδοση, το TwinAir διπλού καυσίμου χρησιμοποιεί ειδικά εξαρτήματα στο σύστημα τροφοδοσίας, τις βαλβίδες και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του κινητήρα τα οποία εγγυώνται μέγιστη αξιοπιστία, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της ίδιας απόδοσης του κινητήρα κατά τη λειτουργία με φυσικό αέριο. Ο 0.9 TwinAir Turbo Natural Power είναι διαθέσιμος στα Fiat Panda & Fiat 500L. Στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων η Fiat θεωρεί ότι οι κινητήρες φυσικού αερίου μειώνουν τις εκπομπές ρύπων στις αστικές περιοχές, καθώς και τις εκπομπές CO2 κατά 23% σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες. Το βραβείο για τον «Καλύτερο Πράσινο Κινητήρα της Χρονιάς 2013» απονεμήθηκε στη Στουτγάρδη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Engine Expo 2013».


energy in B13

Εποχιακή αποδοτικότητα

Εξυπνη χρήση της ενέργειας Τα νέα ενεργειακά πρότυπα από την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή θέτουν τα κριτήρια για την ενεργειακή αποδοτικότητα των συσκευών που διακινούνται στην Ε.Ε. Ετσι, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα προϊόντα βάσει ομοιόμορφων κριτηρίων επί της σήμανσης. Η νέα ετικέτα ενεργειακής σήμανσης αντανακλά την αποδοτικότητα της μονάδας κλιματισμού καθ’όλη την περίοδο λειτουργίας της. Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των προϊόντων που διατίθενται στην Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό επιδιώκεται μέσω της ενεργειακής συμφωνίας 20-20-20 η οποία στοχεύει έως το έτος 2020: l στη μείωση κατά 20% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα l στην αύξηση κατά 20% της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και l στη μείωση κατά 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας. Προς επίτευξη αυτών των στόχων, η Ευρώπη έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία Eco-Design [2009/125/EC] η οποία θέτει ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες φωτισμού) ή έμμεσα (π.χ. κουφώματα, υαλοστάσια) με την κατανάλωση ενέργειας. Σε ό,τι αφορά στον προϊοντικό τομέα του κλιματισμού, από την 1η Ιανουαρίου 2013, όλες οι μονάδες κλιματισμού αέρα-αέρα ψυκτικής ισχύος μέχρι 12 kW (περίπου 40.000 btu/h) υπόκεινται στην οδηγία Eco-Design. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, προϊόντα κλιματισμού τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις (όπως προϊόντα συμβατικής μη inverter τεχνολογίας) δεν θα μπορούν να φέρουν τη σήμανση CE και κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να πωλούνται πλέον στην Ευρώπη.

H

Μετρώντας τις επιδόσεις της πραγματικής ζωής Η Ε.Ε. απαιτεί τη μέτρηση και απεικόνιση των επιδόσεων ενός προϊόντος κλιματισμού (βαθμός απόδοσης) με έναν αντικειμενικό τρόπο, έτσι ώστε με τον ορισμό των ελαχίστων απαιτήσεων που πρέπει αυτό να καλύπτει, ο πελάτης να έχει στη διάθεση του τα απαραίτητα στοιχεία βάσει των οποίων θα κάνει την επιλογή του. Η προηγούμενη μεθοδολογία (ονομαστικός βαθμός απόδοσης) παρουσίαζε ένα σημαντικό κενό μεταξύ της καταγεγραμμένης και της πραγματικής επίδοσης. Για το λόγο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή ένα κριτήριο υψηλότερης ακρί-

βειας και αντικειμενικότητας: ο εποχιακός βαθμός απόδοσης. Οι κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο βαθμών απόδοσης είναι: l Ο υπολογισμός του εποχιακού βαθμού απόδοσης σε λειτουργία ψύξης και θέρμανσης βασίζεται σε πολλαπλές θερμοκρασιακές συνθήκες έναντι μιας συγκεκριμένης στην περίπτωση του ονομαστικού βαθμού απόδοσης. l Στον υπολογισμό του εποχιακού βαθμού απόδοσης, συμπεριλαμβάνεται πλέον και η λειτουργία της μονάδας και σε συνθήκες μερικού φορτίου (που είναι και οι πιο συχνά εμφανιζόμενες) ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδιάμεσα επίπεδα ισχύος στα οποία λειτουργεί μία μονάδα έχοντας καλύτερη απεικόνιση της λειτουργίας της. l Ο νέος τρόπος υπολογισμού του βαθμού απόδοσης, συμπεριλαμβάνει και την κατανάλωση ενέργειας από βοηθητικές λειτουργίες (π.χ. μετρητικές διατάξεις, αντίσταση ελαίου συμπιεστή) αλλά και κατά τη κατάσταση stand by, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα. l Κατά συνέπεια η απεικόνιση της αποδοτικότητας ενός προϊόντος κλιματισμού μέσω του εποχιακού βαθμού απόδοσης είναι ο πλέον αντικειμενικός και ρεαλιστικός τρόπος για να εκτιμήσει ο καταναλωτής την ενεργειακή του συμπεριφορά: τι ποσότητα ενέργειας αποδίδει (σε ψύξη ή θέρμανση) σε σχέση με το τι ηλεκτρική ενέργεια απορροφάει.

Νέα ενεργειακή σήμανση Aυξάνοντας τα όρια της ενεργειακής αποδοτικότητας Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα νέα ενεργειακά πρότυπα, η Ευρώπη εισήγαγε νέο τρόπο ενεργειακής σήμανσης. Η προηγούμενη ενεργειακή σήμανση που θεσμοθετήθηκε το 1992, είχε τον αντίκτυπο της, καθώς οι καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να πάρουν τις απο-

φάσεις τους σχετικά με τις αγορές τους βάσει ομοιόμορφων κριτηρίων επί της σήμανσης. Η νέα ετικέτα ενεργειακής σήμανσης που έχει τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2013, θα επιτρέψει στους τελικούς χρήστες ακόμη πιο εύστοχες επιλογές, αφού ο εποχιακός βαθμός απόδοσης αντανακλά την αποδοτικότητα της μονάδας κλιματισμού καθ’όλη την περίοδο λειτουργίας της. Η νέα ετικέτα ενεργειακής σήμανσης περιλαμβάνει πολλαπλές ενεργειακές κλάσεις σε διαφορετικούς χρωματισμούς από σκούρο πράσινο (πλέον αποδοτικό) έως κόκκινο (λιγότερο αποδοτικό). Η πληροφόρηση επί της νέας ετικέτας περιλαμβάνει όχι μόνο τους εποχιακούς βαθμούς απόδοσης για τη ψύξη (SEER) και τη θέρμανση (SCOP), αλλά και την ετήσια κατανάλωση ενέργειας και τα επίπεδα θορύβου λειτουργίας εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας (ηχητική ισχύς).

Η Daikin πρωτοπορεί προς την εποχιακή αποδοτικότητα Παρότι οι προκλήσεις που προκύπτουν από την οδηγία Eco-Design είναι μεγάλες, η Daikin επέλεξε να εφαρμόσει άμεσα και πριν από την 1/1/2013 τη νέα νομοθεσία στα προϊόντα της. Ηδη από το 2010 η Daikin διέθεσε πλήρη σειρά προϊόντων οικιακών και επαγγελματικών εφαρμογών κλιματισμού βελτιστοποιημένου σχεδιασμού για την εποχιακή αποδοτικότητα. Σήμερα η Daikin διαθέτει στην ελληνική αγορά μία πλήρη σειρά προϊόντων κλιματισμού τα οποία πέρα από τα αναγνωρισμένα από το αγοραστικό κοινό κορυφαία ποιοτικά, τεχνολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, έχει να επιδείξει κορυφαίες επιδόσεις βάσει του εποχιακού βαθμού απόδοσης. Επιλέγοντας ένα προϊόν κλιματισμού της Daikin, μπορείτε να κλιματίζετε το χώρο σας με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. n

Για περισσότερες πληροφορίες επί της οδηγίας Eco-Design και του εποχιακού βαθμού απόδοσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το σύνδεσμο: http://www.daikin.gr/about-daikin/leading-technologies/seasonal-efficiency/index.jsp

Για περισσότερες πληροφορίες επί των προϊόντων κλιματισμού οικιακών εφαρμογών της Daikin, μπορείτε να επισκεφτείτε το σύνδεσμο: http://www.daikin.gr/about-daikin/leading-technologies/seasonal-efficiency/index.jsp

EnergyIn 14  

Διαβάστε το "energy in", την περιοχή της free press εφημερίδας Techpress ειδικά αφιερωμένη στον χώρο της ενέργειας.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you