__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PRESTIGE PAFOS

1


2

PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE Pafos 3 PRESTIGE PAFOS 3


4

PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

5


6

PRESTIGE PAFOS


ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Λεωφόρος Ανεξαρτησίας 13 (δίπλα από Τεχνική Σχολή) | Τηλ.: 26 944 259 - Πάφος

PRESTIGE PAFOS

7


iD ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Λένια Τσαδιώτου

ΑΤΕΛΙΕΡ

Lemon Advertising & Printing

YΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ | ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΜΟΝΙΑΤΗΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Άντρη Κωνσταντινίδου, Λένια Τσαδιώτου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Evzonas Photography | HarNeo Art Photography Studio

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ερωτύλος, Ευρωπαίος, Dr.Χάρης Ζαβρίδης, Θεματολόγος, Ελπίδα Ιωάννου, Dr. Χριστιάνα Καλλονά , Φωτεινή Κάνδρη, Σοφία Κανικλίδου, Dr.Μάριος Κυριάκου, Κατερίνα Κυριάκου, Ανδριάνα Κυριάκου, Μαριλένα Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Λουκά, Dr Νίκος Νικάνδρου, Dr. Aντώνης Οικονομίδης, Χριστιάνα Παναγιωτάκη, Μαρίνα Παφίτη, Νικολέττα Πελεκάνου, Θεοφανώ Περικλέους, Ειρήνη Σοφοκλέους, Άντρεα Τρύφωνος, Πάολα Χατζηλαμπρή, Donatella, Mr ‘X’.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Cassoulides MasterPrinters

8

PRESTIGE PAFOS


ARABICA

PRESTIGE PAFOS

9


issue

52 story

ΣΕΛΙΔΑ

cover

Α ΛΙΔ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : EVZONAS PHOTOGRAPHY MAKE UP : ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑ : MARRONES CH BY CHRYSANTHOS ΡΟΥΧΑ : LOREM. | MARIEPECO Boutique | TOMMY HILFINGER

0 8ANNA CORTESI

ΣΕΛΙΔΑ

ΣΕ

Το κορίτσι του The VOICE

10 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

11


Απο τον Κλεάνθη Σκορδή | ΕΚΔΟΤΗΣ skordis@prestigepafos.com

Το να μιλάμε για τα προβλήματά μας είναι ο μεγαλύτερος εθισμός.

κοψε τη συνηθεια. ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΣΟΥ!

ε ανανεωμένη διάθεση σας υποδεχόμαστε σ’αυτό το τεύχος. Μ Μια ανανέωση την οποία θα συναντήσετε σε όλες τις σελίδες του περιοδικού, πάντα όμως με την ίδια αγάπη και σεβασμό προς τους αναγνώστες μας.

Εκλογές τέλος. Νέα εποχή και για την Κύπρο, αν και τα περισσότερα πρόσωπα δεν άλλαξαν, ελπίζουμε ότι οι αλλαγές που μας έταξαν, θα υλοποιηθούν και επιτέλους θα δούμε όλοι και όχι μερικοί, φως στη σήραγγα. Η κοινωνία εξέρχεται από μια μακρά προεκλογική περίοδο, λαβωμένη, αλαφιασμένη, αλλά και απογοητευμένη από το επίπεδο των πολιτικών και τα παιγνίδια που παίχτηκαν και πάλι σε βάρος του λαού. Η αποχή απασχόλησε ως είθισται, μόνο για μια μέρα και την επομένη κόμματα και αρχηγοί, επέστρεψαν στον μικρόκοσμό τους, αφήνοντας απ΄ έξω την πραγματική βούληση του λαού. Οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στον πρόεδρο Αναστασιάδη, που ήταν ο μεγάλος νικητής και αναμένουμε στην τελευταία του πενταετία να είναι πρόεδρος όλων των κυπρίων.

12 PRESTIGE PAFOS

Στο κόκκινο το θερμόμετρο στα Ίμια και την κυπριακή ΑΟΖ. Η προκλητική στάση της Τουρκίας συνεχίζεται. Μέχρι πότε; Μα τέλος πάντων μπορεί να μας πει κάποιος, πού είναι η Ευρώπη; Που βρίσκονται οι συμμαχικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης; Το κορίτσι στο Cover Story μας, η Χριστοδούλα Τσαγγαρά, αξίζει το θαυμασμό μας. Ένα κορίτσι που διακρίθηκε στο the voice, και άνοιγε τα φτερά της για τον κόσμο που ονειρεύτηκε. Το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα με θύμα τον δεκαεξάχρονο αδελφό της, βούλιαξε όλη την οικογένεια στον πόνο. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη βαθιά μας θλίψη για το κακό που τους βρήκε.

Την συγχαίρουμε παράλληλα διότι παρόλα αυτά, βρήκε το κουράγιο να σταθεί στα πόδια της και να συνεχίσει να ονειρεύεται όπως θα το ήθελε κι ο αδελφός της. Η συνέντευξη και το εξώφυλλο, τα οποία έγιναν αρκετές εβδομάδες πριν το τραγικό συμβάν, ας είναι μνημόσυνο στη μνήμη του αγαπημένου της αδελφού. Το τεύχος είναι κι αυτή τη φορά πλούσιο και προσιτό σε όλες τις απαιτήσεις. Οδοιπορικά, συνεντεύξεις, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εξειδικευμένα άρθρα και όλα όσα ενδιαφέρουν τον κάθε αναγνώστη. Καλή ανάγνωση.


lorem

Tel: (+357) 26 270 886

PRESTIGE PAFOS

13


ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ «ΦΥΓΕ» ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο

τσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι, εγωιστές. Ποτέ δεν παραδεχόμαστε τα Έ λάθη μας. Έχουμε μάθει μία ζωή να ρίχνουμε ευθύνες, χωρίς εμείς να αναλάβουμε καμία. Έχουμε συνηθίσει στο να κρίνουμε μόνο τους άλλους, χωρίς να κοιτάμε και λίγο τον εαυτό μας. Όμως η κάθε διαφορά και η κάθε διαφωνία μας που προκύπτει, καθώς υπάρχουν δύο όψεις οι οποίες αντιπαραβάλλονται, μπορεί να λυθεί και να ξεπεραστεί. Αυτό όμως που δεν λύνεται είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. άνθρωπος έχει μάθει μία ζωή να κατηγορεί, να ζητά ευθύνες χωρίς να δίνει. Ο Έχει μάθει να είναι το επίκεντρο του κόσμου και δεν τον νοιάζει για το αν θα πληγώσει, αρκεί να μην πληγωθεί ο ίδιος. Έχει μάθει να παίρνει αλλά όταν

έρχεται η ώρα να δώσει εκείνος πάντα βρίσκει λόγους για να αναχωρεί. Και κάπως έτσι σφάλμα στο σφάλμα όλες οι σχέσεις που έχει διαλύονται και μένει παρέα με το “φύγε” του. Αυτό που δεν το ξεστομίζει στην ουσία αλλά το δείχνει με τις πράξεις του.

υτό όμως που είναι αδύνατον να συλλογιστεί κανείς, είναι ότι τα πιο μεγάλα Α “φύγε” λέγονται σε ανθρώπους που αγαπάμε, σε ανθρώπους που είναι τόσο σημαντικοί για μας. Δεν έχει μέτρο πια αυτός ο εγωισμός; Μα τίποτα δεν λογαριάζει; Όταν βγαίνει από την καρδιά που είναι πληγωμένη, παίρνει σβάρνα όλους, προκειμένου να δικαιωθούν τα τραύματά του.

πόνος όμως μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον αλλάζει. Τον κάνει να Ο υποφέρει τόσο που φτάνει σε σημείο να μην αισθάνεται τίποτα. Κι έτσι προκειμένου να λυτρωθεί και να σωθεί οδηγείται σε αντιδράσεις και ξεσπάσματα

που όμως κοστίζουν. Κι αυτό το καταλαβαίνει μετά, αφού στέκεται μόνος του και αναρωτιέται στο τι τον οδήγησε να φερθεί έτσι όπως φέρθηκε και μάλιστα σε κάποιον που ίσως να σήμαινε τόσο πολλά για εκείνον.

ότε είναι που καταλαβαίνει κανείς, πως κανένας πόνος και καμιά προδοσία Τ δεν πονάει τόσο όσο πονούν οι σκέψεις. Οι σκέψεις είναι αυτές που πονάνε και φθείρουν το μέσα μας. Οι σκέψεις για αυτά που πράξαμε, γι’ αυτά που είπαμε

εν βρασμό ψυχής, γι αυτά που πιστέψαμε. Οι σκέψεις, για τις αλήθειες που έπρεπε να πούμε και δεν είπαμε, οι σκέψεις για τα λάθη που εμείς κάναμε αλλά κατηγορήσαμε άλλους. Οι σκέψεις για τα όσα δεν κάναμε ενώ πεθαίναμε την ίδια στιγμή να τα κάνουμε. Οι σκέψεις ότι διώξαμε και πληγώσαμε έναν άνθρωπο που αγαπούσαμε τόσο, την ίδια στιγμή ενώ μπορούσαμε να το διορθώσουμε και να τα αλλάξουμε όλα.

λλά έχουμε μάθει πλέον να λέμε “φύγε”. Είναι πιο εύκολο για μας από το Α να ρίξουμε τα μούτρα μας και να αποδεχτούμε και τα δικά μας σφάλματα. Είναι πιο εύκολο να απομακρύνουμε τον άλλον, ο οποίος μπορεί να σημαίνει οικογένεια, φίλος, αγάπη για μας. Και να μην υπολογίζουμε τίποτα πέρα από το εγώ μας.

λλά η ζωή κάθε μέρα, μας διδάσκει πως τα λάθη είναι για να γίνονται. Α Κι άνθρωποι είμαστε για να τα φτιάχνουμε όλα από την αρχή και να τα διορθώνουμε. Πως να διώξεις άλλωστε κάποιον που τον νοιάζεσαι, επειδή ένας εγωισμός βρέθηκε ανάμεσά σας; Πως να σβήσεις όλα όσα νιώθεις και να μην θυμάσαι;

φού δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, τότε το μόνο που μας μένει είναι να Α αλλάζουμε τα δεδομένα. Το μόνο που μας μένει είναι να συγχωρούμε και παρασυρόμενοι από συναισθήματα μιας στιγμής, να μην χαλάμε σχέσεις μιας ζωής.

ι’ αυτό εσείς που είπατε το “φύγε” και δεν ήταν οριστικό, τότε φροντίστε να Γ το διορθώσετε, υπάρχει καιρός. Ενώ εσείς που σκέφτεστε να το πείτε, πριν το κάνετε, θυμηθείτε ότι θα πονέσετε τον εαυτό σας και μόνο. Μπορεί να πιστεύετε ότι έτσι ίσως θα δικαιωθείτε, αλλά πιστέψτε με ότι η εκδίκηση θα πονέσει πρώτα και κύρια εσάς.

άντε τα “φύγε” της ζωής σας, αγκαλιές και συγγνώμες. Αντί να διώχνετε Κ όσους αγαπάτε, ίσα- ίσα κρατήστε τους και βοηθήστε τους να δουν τα λάθη τους, μέσα από τα οποία θα καταλάβετε κι εσείς τα δικά σας.

14 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

15


Οι μασκαράδες της ζωής μας, ήμαστε εμείς… ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

‘Να φορέσεις το γαμπριάτικο κοστούμι του μπαμπά’, είχε τη φαεινή ιδέα η Χαρούλα. Δεν του καλάρεσε του Μιχαλάκη, αλλά λίγο που δεν είχε κι άλλη επιλογή, λίγο που η αποκριάτικη γιορτή του σχολείου θα γινόταν το ίδιο απόγευμα, πείσθηκε. Και νάτον, να κολυμπά κυριολεκτικά στο μαύρο κοστούμι του πατέρα του που το τράβηξε μέχρι τα αυτιά για να μην του πέσει κι του ερχόταν λιποθυμιά από τη ναφθαλίνη που έριξε άφθονη στις τσέπες η μάνα. Δίπλα του καμάρωνε η Χαρούλα, ντυμένη τσιγγάνα. Το τούλι από το κρεβατάκι του μωρού, το μεταξωτό κίτρινο από τις παλιές κουρτίνες, μια κορδέλα στα μαλλιά, και να την ...Μαντουμπάλα, ολοζώντανη! Το τι διασκέδασαν δεν λέγεται! Ο Κωστής ήρθε ντυμένος φάντασμα, ο Αργύρης με τη βράκα του παππού, η Νίτσα με κάτι μοβ και κόκκινα, ότι ξετρύπωσε από τα ρούχα της Φιλοπτώχου. Το καλύτερο βέβαια το είχε ο Γιαννάκης, ο οποίος φόρεσε μια στρατιωτική στολή. ‘Μια ίδια φορούσε κι ο πατέρας μου’, εξήγησε. Καμάρι μεγάλο. Καθότι τον περασμένο χρόνο ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στον πόλεμο, ‘πολεμώντας γενναία τους τούρκους’, όπως έλεγε και ξανάλεγε η μάνα. Μόνο άρβυλα δεν βρήκε και έτσι αναγκάσθηκε να φορέσει τα πάνινα παπούτσια της γυμναστικής. Και δες ένα στρατιώτη, με χακί και άσπρα παπούτσια! Όσο για όπλο, κρέμασε μια πλαστική ‘μασσιήγκα’ στο στήθος κι αυτό ήταν! Έτσι κύλησαν οι απόκριες εκείνη τη χρονιά, Φεβράρη του 75, για την Γ΄ δημοτικού, στο σχολείο του Μιχαλάκη. Τι σχολείο δηλαδή. Μια πρόχειρη παράγκα, στημένη στην άκρη του καταυλισμού, με μια μικρή καμπάνα στην αυλή να εκτελεί χρέη κουδουνιού. Ο μικρός γιός του Μιχαλάκη, τους τραβολογούσε στα μαγαζιά με τα αποκριάτικα, για να βρει στολή του ‘Ραφαέλο’ από τα χελωνονιτζάκια. Αυτή θα την έβαζε στη γιορτή του σχολείου. Στο πάρτι του Σωκράτη, που ήταν ο διπλανός του στο θρανίο, θα έβαζε στολή Transformer ότι διάολο κι αν ήταν αυτό! Κοντά εκατό ευρώ, του έφυγαν του Μιχαλάκη. Και είχε ακόμη να… μασκαρέψει την Αννούλα του που πήγαινε στην Α΄γυμνασίου και ήθελε να είναι μαζορέτα στην παρέλαση και χορεύτρια της σάμπας, στο πάρτι της παρέας της. Βάλε άλλα εκατό ευρώ εκεί. ‘Βρε παιδιά’, διαμαρτύρεται ο Μιχαλάκης. ‘Απόκριες είναι, όχι η ληστεία του τρένου’,( βλέπε η τσέπη του Μιχαλάκη)! ‘Πούσαι βρε Χαρούλα, πούσαι βρε Γιαννάκη να δεις τα χαΐρια μας. Ήθελα νάξερα ποιος έβαλε τιμή ως και στα καρναβάλια! Λες και πρέπει να πληρώνουμε τους μασκαράδες κι από πάνω! ‘ Δεν μέναμε στα τούλια και στα γαμπριάτικα και σε ότι έκρυβε η ντουλάπα της γιαγιάς! Άσε που ήταν και…μούχτιν! 16 PRESTIGE PAFOS


FairyTale Γάμος & Βάπτιση

Διακόσμηση Νυφικό

Βιοτεχνία μπομπονιέρας

Aρχ. Μακαρίου 40 (πρώην Bata Shoes) Tel. 26270123 Mob: 99033148 Fairytale Weddings & Christenings PRESTIGE PAFOS

17

Fairytaleweddings_ christenings


fairytale

18 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

19


ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΠΑΙΔΙΑ

προβληματική συμπεριφορά Ποιες οι ευθύνες των γονιών;

O Κ

τρόπος που αντιδρούν τα παιδιά, σίγουρα αποτελεί τον καθρέφτη της συμπεριφοράς των γονιών.

αι η προβληματική κι ατίθαση συμπεριφορά που εμφανίζουν τα παιδιά τον τελευταίο καιρό έχει σίγουρα να κάνει με την αποτυχία των γονιών να βρίσκονται δίπλα τους προσφέροντας τους αγάπη κι ασφάλεια. Όλοι οι γονείς έχουν μεγάλα όνειρα και υψηλές φιλοδοξίες για τα παιδιά τους. Θέλουν να είναι ευτυχισμένα, επιτυχημένα και ανεξάρτητα. Θέλουν να τους σέβονται και να υπακούνε στους κανόνες τους. Θέλουν να έχουν καλούς τρόπους, επιθυμητή κοινωνική συμπεριφορά και να μην τους ντροπιάζουν. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των γονιών έρχεται αντιμέτωπη με τα ίδια συνήθη προβλήματα συμπεριφοράς. Χρειάζεται να επαναλαμβάνουν πολλές φορές τις ίδιες οδηγίες και ξοδεύουν χρόνο σε καβγάδες, γκρίνιες και λογομαχίες. Να χάνουν τον αυτοέλεγχο τους και να προβαίνουν σε σωματική ή λεκτική βία. Να εφαρμόζουν αυστηρές τιμωρίες και τέλος να εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια και να υποχωρούν. Ας δούμε πως αντιδρούν σήμερα οι γονείς. Γιατί

20 PRESTIGE PAFOS

από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Καθώς οι ίδιοι προσπαθούν να επιβληθούν στα παιδιά τους με ένα άτσαλο τρόπο χωρίς να εξηγήσουν πως και γιατί. Τιμωρούν χωρίς να επιχειρηματολογούν. Τις πιο πολλές φορές θυμώνουν κι απειλούν αλλά δεν παραμένουν σταθεροί στις τιμωρίες που υποσχέθηκαν να επιβάλουν. Εστιάζουν συνεχώς στα αρνητικά στοιχεία των παιδιών κι όχι στα θετικά χωρίς να τους δίνουν την απαραίτητη δύναμη και βοήθεια να αξιοποιήσουν αυτά τα θετικά. Δυστυχώς τους βάζουν ταμπέλες χρησιμοποιώντας πολλές φορές χαρακτηρισμούς ή μειώνοντας και ταπεινώνοντας τα παιδιά ακόμη και μπροστά σε συγγενείς φίλους αλλά και σε δημόσιους χώρους.

Σχολείο, διάβασμα, φροντιστήρια και τηλεόραση είναι το καθημερινό μενού για τα σημερινά παιδιά συν τις φωνές των γονιών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα τα μεταφέρουν με τον πιο άσχημο τρόπο στα παιδιά τους. Δεν βλέπουμε γονείς σήμερα να μαθαίνουν στα παιδιά τους πειθαρχία. Πώς να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους πώς να βοηθούν, να αγαπούν, να προσφέρουν. Πώς να μιλούν και πώς να κινούνται σε σωστά πλαίσια.

Τι βλέπουμε σήμερα; Γονείς που δεν έχουν χρόνο να μιλήσουν, να διασκεδάσουν να παίξουν με τα παιδιά τους. Να πάνε οικογενειακά μια εκδρομή και να περάσουν παραγωγικό χρόνο με τα παιδιά που στο κάτω κάτω της γραφής τι ζητάνε; Λίγο από το χρόνο των γονιών.

Εξού και η αγένεια που εισπράττει η κοινωνία από τους νέους σήμερα. Το θράσος την βία αλλά και την αδιαφορία για τους γύρω. Νέοι που οδηγούνται σε λάθος παρέες και σοκάκια προκειμένου να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά τους. Λίγους γονείς ακούμε πλέον να επικροτούν τα παιδιά τους όταν κάνουν κάτι αξιόλογο. Να τα βοηθούν στις επιλογές τους για την ζωή. Να τους βοηθούν να κατανοήσουν την σημασία της οικογένειας της θρησκείας της παιδείας και της πατρίδας. Πώς να υπερπηδούν τα προβλήματα αλλά και πώς να αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες τους. Και δυστυχώς ακόμη πιο λίγα παιδιά βλέπουμε με αυτοπεποίθηση και χαρούμενα.

Στην προσπάθεια τους να μείνουν μόνοι και να έχουν ελεύθερο το πεδίο τα καθηλώνουν με ένα τάμπλετ στο χέρι αφήνοντας τα παιδιά επί ώρες μπροστά σε μια οθόνη χωρίς να τους δίνουν τον απαραίτητο χρόνο προσοχής.

Δεν αρκεί να είναι καλοί μαθητές και υπάκουα στρατιωτάκια. Αλλά πάνω από όλα πρέπει να είναι και σωστοί άνθρωποι. Και κάπου εδώ είναι που χάσαμε και το μέτρο!

Με αυτές τις συμπεριφορές ενισχύουν την ήδη προβληματική ή αντιδραστική συμπεριφορά του παιδιού.


Address.12, Nicodemou Milona, Paphos | Tel. +357 26 270 857 Email. ooups_boutique@outlook.com | Facebook. ooupsboutique | Instagram. ooupsboutiquePRESTIGE PAFOS

21


22 22 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

23


24 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

25


26 PRESTIGE PAFOS


goodlife

τOY ςABBA ΣΑΒΒΙΔΗ Δικηγόρος, Διευθυντής και Συνέταιρος του γραφείου Πάφου Μιχαλάκης Κυπριανού και ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε.

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/679 περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR- GeneralDataProtectionRegulation)

Σ

την σημερινή εποχή της υπερέκθεσης προσωπικών δεδομένων με την σύγχρονη και συνεχόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών μέσων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προς προστασία κάθε Ευρωπαίου πολίτη και/ή υπόστασης των δεδομένων που τίθενται εις την κατοχή και/ή γνώση τρίτων, ψήφισε στις 27/4/2016 και θέτει σε εφαρμογή τον εν λόγω Κανονισμό στις 28/5/2018, δια την προάσπιση της επεξεργασίας και/ή διακίνησης προσωπικών δεδομένων τόσο στα κράτη-μέλη όσο και ευρωπαϊκό ήτοι διασυνοριακό επίπεδο. Ο Κανονισμός απευθύνεται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που πλέον οφείλουν και είναι υπόχρεοι να εφαρμόσουν και να εναρμονιστούν με την νέα θέσπιση προστασίας των προσωπικών δεδομένων που τίθενται σε επεξεργασία, διάθεση, γνωστοποίηση και κοινωνία. Η καταστρατήγηση και/ή η παραβίαση της αυστηρής αρχής της προστασίας των προσωπικών δεδομένων επιφέρει δια τις επιχειρήσεις και/ή οιαδήποτε νομική προσωπικότητα αυστηρές κυρώσεις και χρηματικές επιβολές.

Ο

νόμος είναι απευθυντέος σε νομικές οντότητες δραστηριοποιούμενες οικονομικώς και εμπορικώς παρέχοντας υπηρεσίες και αγαθά, εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως οι οποίες δυνάμει του παρόντος Κανονισμού θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο διορίζοντας και καθιστώντας υπεύθυνο πρόσωπο αποκαλούμενος δυνάμει της νομοθεσίας «υπεύθυνος επεξεργασίας» που θα λαμβάνει μέτρα πολιτικής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τόσο εις την εισδοχή αυτών όσο και στην κοινολόγηση τους έναντι τρίτων.

Δ

ια τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που επιχειρούν, καθίσταται επιτακτικής ανάγκης η αναθεώρηση της πολιτικής τήρησης του απορρήτου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που έρχονται εις την κατοχή τους με οιοδήποτε τρόπο και της μη γνωστοποίησης αυτών εις οιοδήποτε τρίτο, δίχως προηγούμενης εξασφάλισης ρητής συγκατάθεσης του εκάστοτε Εντολέα ή προσώπου που διαθέτει τα προσωπικά δεδομένα του είτε άμεσα είτε έμμεσα, δυνάμει των προνοιών τόσο του κανονισμού όσο και της κείμενης νομοθεσίας.

Ο

Ευρωπαϊκός Κανονισμός έχει καθορίσει σε κάθε κράτος-μέλος τη σύσταση εποπτικής αρχής δια σκοπούς επιθεώρησης και ελέγχου των προνοιών του αφορώσι Κανονισμού. Η εποπτική αρχή πέραν του εποπτικού της ρόλου, επιβάλλει κυρώσεις σε οιοδήποτε νομικό πρόσωπο διαρρήξει τις πρόνοιες του Κανονισμού, δημιουργήσει και/ή εκθέσει τα προσωπικά δεδομένα υποκειμένου που υπέστηκε υλική ή μη υλική ζημία απόρροια του προειρημένου.

Α

ποτελεί μείζον ζήτημα δια τους επιχειρηματίες να λάβουν διεξοδική γνώση του παρόντος Ευρωπαϊκού Κανονισμού δια σκοπούς συμμόρφωσης με το απόρρητο, την διαχείριση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και τι συνιστούν. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την αρμόδια εποπτική αρχή είναι βαρύτατες επισύροντας τόσο διοικητικά πρόστιμα όσο και το ύψος του 4% ετήσιου κύκλου εργασιών της εκάστοτε επιχείρησης και/ή του τζίρου επί του προηγούμενου

οικονομικού έτους.

Ν

α σημειωθεί επίσης πως το πρόσωπο νομικό ή φυσικό το οποίο εκτέθηκε με την γνωστοποίηση των προσωπικών του δεδομένων δύναται να προσφύγει δικαστικώς έναντι του κοινοποιούντος προσώπου προς ανόρθωση της ζημίας που υπέστη ως επίσης στην διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Ο

νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός διαμορφώνει τα νέα δεδομένα της διακίνησης τόσο ημεδαπός στα κράτη- μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και διασυνοριακά, της προάσπισης των προσωπικών δεδομένων δια την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, την ασφάλεια των δεδομένων με γνώμονα την εμπιστευτικότητα και την διαθεσιμότητα, ως επίσης και τα μέτρα λήψεως των ενεργειών γνωστοποίησης και επεξεργασίας που οφείλουν να τηρούν και να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων με την αυστηρότητα της νομοθεσίας που εισάχθηκε και επικυρώθηκε δυνάμει του παρόντος Κανονισμού, δημιουργεί μέγιστες υποχρεώσεις εις τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να αναθεωρήσουν τις τηρούμενες πολιτικές του απόρρητου και των προσωπικών δεδομένων που έρχονται εις γνώση και την κατοχή τους καλούμενοι να αφομοιώσουν τις νέες πρόνοιες επικοινωνίας πληροφοριών προσωπικών δεδομένων. Απόρροια του εν λόγω Κανονισμού οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε ειδικές αναδιαρθρώσεις και λήψεις γνωμοδοτήσεων δια την εναρμόνιση της και εφαρμογή του.

PRESTIGE PAFOS

27


goodlife

της Φωτεινής Κάνδρη

των

τέκνων

ισότιμος γονικός ρόλος

επιμέλεια &

Η

28 PRESTIGE PAFOS

νέα ρύθμιση παρέχει την ευκαιρία αναθεώρησης των μη λειτουργικών πρακτικών του οικογενειακού δικαίου, οι οποίες επέφεραν ρήξη στη σχέση μεταξύ γονέων και τέκνων. Ουσιαστικά, καθιερώνεται η ισότητα των δύο φύλων και κατ΄ επέκταση ο ισότιμος γονικός ρόλος κατά την άσκηση του λειτουργήματος της επιμέλειας. Το τέκνο θα διαμένει σε δύο κατοικίες, τόσο στη μητρική όσο και στην πατρική και θα έχει ισόρροπη επαφή και με τους δύο γονείς.

δεν πρέπει να αποτελεί λόγο αποκλεισμού του από την άσκηση της επιμέλειας.

Η

χει παρατηρηθεί ότι ο τρόπος και ο χρόνος επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο δεν αφήνει περιθώρια για πραγματική επιρροή στην ανατροφή του. Περαιτέρω, έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η ύπαρξη διπλής κατοικίας θεωρείται ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της υγιούς ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού.

καταλληλότητα του ενός γονέα να αναλάβει την επιμέλεια δεν αποτελεί ταυτόχρονα ένδειξη ακαταλληλότητας του άλλου. Κατά μαχητό τεκμήριο αμφότεροι οι γονείς είναι ικανοί για την επιτέλεση του γονικού ρόλου. Ιδανική λύση είναι η διατήρηση της συμμετοχής και η ενεργητική παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή του τέκνου σε ΟΛΑ τα στάδια της ηλικίας του μέχρι την ενηλικίωσή του, διότι το τέκνο δε χρειάζεται μόνο τον καλύτερο από αυτούς. Εξάλλου, ο γονέας που δεν διαμένει με το τέκνο, όταν εμποδίζεται με οποιονδήποτε τρόπο στην άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας με αυτό - εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται μετά την αποχώρησή του από την οικογενειακή στέγη - είναι πιθανόν να απομακρυνθεί συναισθηματικά και να αποξενωθεί σταδιακά από το τέκνο με αποτέλεσμα, σε ικανό χρονικό διάστημα ο γονέας αυτός να εξαφανιστεί από τη ζωή του τέκνου. Η κατάσταση αυτή τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμιο οικογενειακό πρότυπο.

Ο

Γ

Ά

λλωστε η κοινωνία έχει αλλάξει και η μητέρα λόγω της επαγγελματικής της απασχόλησης αντιμετωπίζει δυσκολία στη φροντίδα των τέκνων από μόνη της, ενώ η σχέση των πατέρων με τα τέκνα έχει υποβαθμιστεί σε σύγκριση με παλαιότερα.

Έ

χωρισμός των γονέων δεν είναι καθαυτός δείκτης έλλειψης γονικής ικανότητας και η υπαιτιότητα του ενός ή του άλλου γονέα για το διαζύγιο

ια τους ως άνω εκτιθέμενους λόγους θεωρώ ότι η νέα ρύθμιση είναι δίκαιη, τόσο για τους γονείς όσο και για το τέκνο.

Με βάση τον περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμο του 1990 (216/1990), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα, αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι, κατόπιν σχετικής Αίτησης στο Δικαστήριο, εκδίδεται διάταγμα ανάθεσης της επιμέλειας του τέκνου στον ένα γονέα, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται το δικαίωμα επικοινωνίας με το γονέα με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου ή ακόμη και διακοπής της συμβίωσης η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους δυο γονείς ή, αν αυτοί συμφωνούν, στους δυο από κοινού. Δηλαδή, δεν απαγορεύει τη διεκδίκηση της επιμέλειας από το γονέα που δεν την ασκεί, εάν αποδείξει ότι αυτό εξυπηρετεί το αληθινό συμφέρον του τέκνου. Ωστόσο, με την επερχόμενη ρύθμιση εισάγεται πλέον ρητά, ως κανόνας αναγκαστικού δικαίου, η ''από κοινού επιμέλεια των τέκνων'' και δεν εφαρμόζεται μόνο εφόσον το επιθυμούν οι γονείς, αλλά εφαρμόζεται υποχρεωτικά στις περιπτώσεις ρύθμισης της γονικής μέριμνας, εκτός εάν το συμφέρον του τέκνου υπαγορεύει διαφορετικά. Η επιμέλεια του τέκνου είναι έννοια ειδικότερη από τη γονική μέριμνα και περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη διαπαιδαγώγηση, την εκπαίδευση, την καθημερινή φροντίδα, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.


goodlife

Γιατί; Οι απαντήσεις είναι πολλές. Ίσως να είναι το γεγονός ότι, μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες από τότε που ο πατέρας μου σπούδαζε στην Αγγλία. Ίσως να είναι το ότι πάντα είχα κλίση στα Αγγλικά. Καταλάβαινα την γραμματική καλύτερα από τα Ελληνικά. Είχα φτάσει στο σημείο να μεταφράζω τις εκθέσεις του Λυκείου από Αγγλικά στα Ελληνικά. Ίσως να είναι το ότι δεν ένοιωσα ποτέ μου ότι πραγματικά ανήκα στην Κύπρο…

της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΝΙΚΛΙΔΟΥ

Όποιος και να ήταν ο λόγος, πάντα είχα αυτή την τάση φυγής ή όπως το αποκαλούσαν οι καθηγητές μου, μια ξενομανία. Η μητέρα μου πάντα έκανε αστεία μαζί μου, πως αν έφευγα δεν θα γυρνούσα ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ήθελα να κάνω. Κάτι που της το έλεγα ξανά και ξανά και ξανά… Ήθελα να φύγω και κάποια χρόνια αργότερα αυτό έκανα. Όταν έλαβα το πολυπόθητο e-mail , που έλεγε ότι είχα περάσει στο Πανεπιστήμιο της επιλογής μου, είχα ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες μου στον μυαλό μου και ήμουν έτοιμη να το κάνω. Και έφυγα. Πέντε μήνες μετά και βρίσκω τον εαυτό μου να γράφω αυτό το άρθρο καθισμένη στο καφέ “BostonTeaParty” στην πλατεία του Bath. Μικρή πλατεία, με ένα μεγάλο δέντρο στην μέση. Ένας πωλητής έχει στήσει την επιχείρησή του κάτω από το δέντρο και κάθε Κυριακή πουλάει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ένας βιολιστής παίζει λίγο παραπέρα, μυρίζει φρέσκος καφές και βρεγμένο γρασίδι. Φοιτητές που ξέρω μόνο φατσικά, περνάνε κρατώντας τσάντες από το Primark. Αρχίζει να βρέχει, μαζεύω σιγά-σιγά τα πράγματά μου και περπατάω μέχρι την στάση του λεωφορείου. Ζευγαράκια αγκαλιάζονται κάτω από το σκέπαστρο για να μην κρυώσουν. Παρέες τρέχουν για να γλυτώσουν από την βροχή. Ακούω κάποιον να μιλάει για ένα πάρτυ που θα γίνει απόψε. Λέει, ‘φέρε μια φέτα ψωμί και μπαίνεις δωρεάν πριν τις έντεκα’. Βλέπω το λεωφορείο να πλησιάζει και να σταματάει στην στάση. Δείχνω την μαθητική μου ταυτότητα στον οδηγό και μπαίνω στο λεωφορείο. Βλέπω μία φίλη μου μαζί με την κοπέλα της να κάθονται και στέκομαι δίπλα τους. Το πρόγραμμά μου είναι γεμάτο με εκθέσεις και βιβλία που πρέπει να διαβάσω. Ξέρω ότι υπάρχει μια στοίβα με λερωμένα πιάτα στην κουζίνα που περιμένουν να τα πλύνω. Ξέρω ότι μάλλον θα ξενυχτήσω για να τελειώσω το κεφάλαιο που άφησα τελευταία στιγμή ,γιατί τα shots με τεκίλα το προηγούμενο βράδυ δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα τελικά. Ξέρω ότι έχω άτομα που με περιμένουν στην Κύπρο, αλλά επίσης θυμάμαι τι μου είπε η αγαπημένη μου θεία: “Μην τολμήσεις να επιστρέψεις. Δεν έχεις μέλλον εσύ εδώ”. Χαμογελάω. Ναι, εδώ επιτέλους ανήκω.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Από μικρό παιδί, αν με ρωτούσε κάποιος που θα ήθελα να σπουδάσω, δεν θα έλεγα Ελλάδα, και η Κύπρος ούτε που περνούσε από το μυαλό μου. Πάντα απαντούσα “Aγγλία”.

PRESTIGE PAFOS

29


φάκελος

O ενδιάμεσος

Τα κόμματα του ενδιάμεσου δεν πείσθηκαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μαλά. Ο Σταύρος Μαλάς έμεινε μόνο με το ΑΚΕΛ και χωρίς να έχει την ξεκάθαρη στήριξη οποιουδήποτε άλλου κόμματος.

Το Debate

Ο Σταύρος Μαλάς έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε για να ανατρέψει τα δεδομένα, αν κατάφερνε να ‘γωνιάσει’ το Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας της 31ης Ιανουαρίου. Τελικά το ενδιαφέρον στράφηκε σε συζητήσεις γύρω από το iPad, το ξέσπασμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο διάλειμμα και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε ο χρόνος ομιλίας.

O Χριστόφιας…

Η νωπή πικρή γεύση από την πενταετία Χριστόφια, η οποία δεν επούλωσε τις πληγές. Ο Σταύρος Μαλάς δεν κατάφερε να αποστασιοποιηθεί από τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Το Επιτελείο

Από την πρώτη στιγμή επιχειρήθηκε να διαχωριστεί το επιτελείο Μαλά από το ΑΚΕΛ. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη,( Χρίστος Μέσης, Νίκος Κατσουρίδης και άλλοι,) δεν βγήκαν δυναμικά μπροστά όπως αναμενόταν ενώ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε πολλές περιπτώσεις επισκίαζε τον ίδιο τον υποψήφιο.

Ο Μάικ…

Η καθυστέρηση στην επιλογή Μαλά, και το φιάσκο της αρχικής επιλογής με Μαικ Σπανό.

Ένα από τα ίδια

Ένα από τα ίδια εισέπραξαν οι ψηφοφόροι, αφού η στρατηγική των δύο αντρών στο κυπριακό, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες. Μ΄αυτή τη λογική γιατί να αντικαταστήσουμε το πρωτότυπο με το αντίγραφο;

30 PRESTIGE PAFOS


φάκελος

«Δεν επήγα να ψηφίσω. Έτσι κι αλλιώς ο ΄δικός’ μου δεν επέρασεν δεύτερο γύρο. Όποιος θέλει ας βγει. Εγώ δεν έχω πρόεδρο. Μακάρι να μην είχα ούτε φόρους να πλερώνω…» * Μηνάς Χ. «Βέβαια, εψήφισα. Είμαι εξήντα χρονών, δεν έκοψα πίσω ποττέ μου. Δεν εβγήκε αυτός που ήθελα, αλλά δεν πειράζει. Το ίδιο πράμα είναι…Πρέπει να καταλάβουμε ούλλοι, ότι όποιος κι αν είναι πρόεδρος, στο κυπριακό, δεν θα τον ρωτήσουν. Σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, οκευ…» * Μαρίνα Χριστοδούλου «Εψήφισα ΕΛΑΜ, διότι πιστεύω ότι μόνο τούτοι κάμνουν τη διαφορά. Να δείτε ότι σε λίγο καιρό, θα είναι τρίτη δύναμη στον τόπο. Και για να φτάσουν δαμαί που φτάσαν, είναι τούτα ούλλα τα κόμματα που βοηθήσαν, με την ανικανότητά τους. Ο κόσμος εβαρέθηκεν τους…» * Χρίστος Γιακουμή

Σας το λέγαμε, ότι με την απομάκρυνση από την κάλπη,

ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ορίστε τώρα! Ψηφίσατε; Δεν ψηφίσατε; Το μετανιώσατε; Χάσατε το χρόνο σας; ή δικαιωθήκατε;

Δεν είστε οι μόνοι.

Δέστε τι μας είπαν όσοι ρωτήθηκαν!

«Ψηφίζω σταθερά το ίδιο κόμμα. Είπα και στα παιδιά μου να ψηφίσουν το ίδιο, αλλά εκάμαν της κκελές τους. Είπαν μου, ‘αλλάξαν τα πράματα’. Κάτι ξέρουν παραπάνω. Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει κανένα. Δεν έχει συγγένεια σήμερα, ο κάθε ένας κάμνει ότι νομίζει…Τον καιρό μου, ελάλεν μας ο παπάς μου, ποιος είναι ο καλύτερος και εψηφίζαμεν τον. Σήμερα που να τολμήσεις να πεις στα παιδιά σου έτσι πράμα…» * Ελένη Ψαθά «Εψήφισα αλλά εμετάνιωσα το. Όπως ακούω, ήταν ούλλα κανονισμένα. Την άλλη φορά, θα κάτσω στον καναπέ μου. Τούτα ούλλα που λαλούν, εν παραμύθια. Τζιαι ο καναπές μια χαρά ένι. Καλλύττερος που τα μούτρα τους…» * Παναγιώτης Κεδαρίτης

PRESTIGE PAFOS

31


Α

κούμε για νέο κόμμα στα σκαριά, από την πλατφόρμα Κάρογιαν μετά τις εκλογές όπου ουσιαστικά ‘πέρασε’ το δικό τους, με μεγάλο χαμένο τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Αναστασιάδης το εγκρίνει;

Σ

φαγή πάντως γίνεται στο ΔΗΚΟ, τέτοια που έχει να γίνει από τη μάχη του Δράμαλη. Στελέχη που αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί για άλλη υποψηφιότητα, καρατομούνται και καλά κάνει η ηγεσία του ΔΗΚΟ. Άργησε μάλλον λίγο, αφού αυτή η ενέργεια θα έπρεπε να γίνει σε ανύποπτο χρόνο, πριν γίνει η ζημιά. Φοβόμαστε όμως ότι ο Νικόλας έχασε το παιγνίδι, διότι δεν μέτρησε σωστά τους κινδύνους και τον παράγοντα ‘Κάρογιαν πικαρισμένος’.

Η

Συμμαχία Πολιτών, έπεσε σε βαθύ προβληματισμό όπως ακούμε, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου τα ποσοστά της έπεσαν σε τρομακτικά χαμηλά επίπεδα. Ο προβληματισμός έγκειται στο τι θα πράξει το κόμμα ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών, και πως θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και τα ποσοστά που απαιτούνται για να (ξανα)μπεί στη βουλή.

Π

«Όποιος διαφωνεί, να κατέβει από το τρένο…» Αντρέας Παπανδρέου, 1919-1996, Έλληνας πρωθυπουργός | τέλη δεκαετίας ‘80, απευθυνόμενος σε εσωκομματικούς αμφισβητίες |

«Δεν θα ανεχθούμε να κυβερνούν αυτό τον τόπο 5 νταβατζήδες και 6 συντεχνίες…» Κώστας Καραμανλής, Έλληνας πρωθυπουργός | στου 'Μπαϊρακτάρη', το 2004• τελικά το ανέχθηκε |

ολύς λόγος γίνεται πάντως σε γενικό επίπεδο, για το αν ένας βουλευτής που αποχωρεί από το κόμμα που τον ανέδειξε, έχει την ηθική υποχρέωση να παραδίδει και την έδρα. Στο κάτω-κάτω με το κομματικό καπέλο εξελέγη και ίσως θα έπρεπε η έδρα να πηγαίνει στον αμέσως επόμενο επιλαχόντα. Πιο δίκαιο και ηθικό ακούγεται. Αλλά για την Κύπρο μιλούμε!

«Σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει το «Μακεδονικό».

ο κεφάλαιο ΑΠΟΧΗ, λίγο μοιάζει να απασχολεί τους πολιτικούς, αφού από την επομένη κιόλας των εκλογών, το έβαλαν στα συρτάρια. Καιρός να ανοίξει ξανά το θέμα και της οριζόντιας ψηφοφορίας αν θέλουν ο κόσμος να συμμετέχει ουσιαστικά. Εκτός κι αν δεν τους πειράζει να εκλέγονται από την μειοψηφία του πληθυσμού.

«Εγίναμεν η χλεύη των ηττημένων…»

Τ

Κ

αλά εσύ πέθανες νωρίς! Τι θα έλεγε άραγε ο Μακάριος, αν έβλεπε την παράνοια της σημερινής πολιτικής σκηνής και την αδιαφορία των ψηφοφόρων; Περασμένα μεγαλεία, όταν ο κόσμος ψήφιζε σύσσωμος για ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας. Θα μου πείτε, τότε υπήρχαν ακόμη ηγέτες! Σωστό!

32 PRESTIGE PAFOS

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Έλληνας πρωθυπουργός | ειπώθηκε το 1991... |

Γεώργιος Παπανδρέου, 1888-1968, Έλληνας Πρωθυπουργός | το 1964 αναφερόμενος στις έριδες εντός του κυβερνώντος κόμματος |


ΤΗΣ ΕΡΜΙΝΑΣ ΜΑΗ

«Δούλεψα τόσο σκληρά όσο ποτέ, αλλά λίγο γνώριζα πόσο άσπλαχνος ο εχθρός μου θα μπορούσε να είναι. Αυτή [η μάγισσα των τραπεζών] έκανε το τσεκούρι να μου ξεφύγει πάλι, και έτσι έσκισα το κορμί μου απ’ άκρη σ’ άκρη.» | Frank Baum

Οι θιασώτες της αγγλοσαξονικής μονεταριστικής σχολής ανά την Ευρώπη, αλλά και οι πέραν του Ατλαντικού οικονομικοί αμοραλιστές, έχουν, πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει πως ο … αχαλίνωτος καταναλωτής που δημιούργησαν τις τελευταίες δεκαετίες χρεοκόπησε συνεπεία και όλων των ακολουθούμενων πολιτικών στην Ευρώπη, από τη Συνθήκη του Maastricht και τις πολιτικές, που ακολουθήθηκαν έκτοτε, πολιτικές που ενταφίασαν το όραμα για την Ευρώπη των πολιτών. Είναι γι’ αυτό που οι πολίτες θα πρέπει να ψάχνουν για τα … ψιλά γράμματα, πίσω από τους διθυράμβους των ηγεσιών τους και τα λογύδρια, που έπονται τη συνομολόγηση Συνθηκών, όπως και η προαναφερθείσα, οι προηγούμενες και αυτές που ακολουθούν… Μετά το Maastricht ήρθαν τα μνημόνια και οι διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων (όρος που καθιερώθηκε από τα ελεγχόμενα παγκοσμιοποιμένα μιντιακά παπαγαλάκια). Ακολούθησε και η μνημειώδης δήλωση:“Μαζί τα Φάγαμε”. Έτσι για να μας κυνηγούν οι Ερρινύες εμάς τους … ανεπρόκοπους χαραμοφάηδες της Ευρώπης, αφού το πολιτικό προσωπικό αγνοεί και αυτή την ύπαρξή τους (των Ερρινύων), όπως παντελώς αδιαφορεί για τη δική μας επιβίωση. Όπως, ομοίως, αγνοεί μέσα στην κραυγαλέα αμάθειά του και την έλλειψη παιδείας, πως είναι αξίωμα της Ιστορίας πως κάποιες κοινωνικές ομάδες και χαρισματικές προσωπικότητες που ξεπηδούν απ’ εκεί που δεν το περιμένεις είναι που προσδιορίζουν πάντα τους στόχους, σε αντιδιαστολή με τους ανέξοδους, μονότονους παράλληλους μονολόγους και τις κοκορομαχίες των ανασφαλειών της ασπόνδυλης νομενκλατούρας.Κι ας μοστράρουν αυτάρεσκα με παραφουσκωμένους εγωισμούς, αποκαλώντας εαυτούς πολιτικούς! Ανασφάλειες που πάντα καταφέρνουν να τις μετακυλούν στους πολίτες υποβάλλοντάς μας πως τάχα έχουμε ανάγκη της παραταξιακής προστασίας, που μόνο αυτοί δύνανται να παρέχουν.

Γι’ αυτό και έχουν καταδικάσει τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο σε καθεστώς σύγχυσης, ανημποριάς, ανίκανους να αντιδράσουν στις προκλήσεις και στις προσβολές που υφιστάμεθα. Αυτοί οι ανίκανοι και φιλοχρήματοι, οι παντίω τρόπω πλουτίσαντες και χρηματιζόμενοι κουστουμάτοι (ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τους αποκαλούσε “γουναρικά” / αλήθεια έχετε δει ανά την Ελληνική επικράτεια προτομές αυτών που τον φυλάκισαν στο Παλαμήδι ή αυτών που δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια; / Άσχετο; ). Αυτό, λοιπόν, το άθλιο συνάφι έχει πείσει πως το έχουμε ανάγκη τόσον εμείς όσο και ο τόπος. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία της κοινωνίας μας. Αυτό το ομοιοκατάληκτο συνονθύλευμα δεν πιστεύει στον Ελληνισμό (τον μαγαρίζει και τον καπηλεύεται)! Αυτοί υπηρετούν τις αγγλοαμερικάνικες σειρήνες του (νεο) αποικιοκρατικού κατεστημένου:“χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ, υψηλά γύρω μου έκτισαν τείχη… ” (να που η ποίηση δεν απευθύνεται μόνο σε … φευγάτους ρομαντικούς)! Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διολίσθηση του Κυπριακού, διόλου αποσυνδεδεμένη από το χρήμα, το οποίο άφθονο θα ρεύσει και πάλι σε τσέπες και κομματικά ταμεία και όχι δεν ξέρει τον τρόπο μόνο η Focus και ο κάθε Βγενόπουλος…! Θυμηθείτε τα 60 εκατομμύρια δολάρια του 2004 και τα “λάθος άλογα”, στα οποία πόνταραν οι αγγλοαμερικάνοι…(η φράση είναι των ίδιων των … χορηγών)! Σ’ αυτά προσθέστε και τα 48 εκατομμύρια λίρες του Ο.Η.Ε. που διοχετεύθηκαν σε άτομα και οργανισμούς από το 1998 μέχρι το 2004 και θα αντιληφθείτε ξεκάθαρα προς τι ο ζήλος των υπέρμαχων του ΝΑΙ και της λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας . Ευτυχώς, τότε, λειτούργησαν σωστά τα Εθνικά αντανακλαστικά του Λαού μας. Η καθοδική / κατηφορική πορεία που ακολουθούμε τον τελευταίο, τουλάχιστον, μισό αιώνα έχει διαγράψει τον κύκλο της. Μας έχει απαξιώσει ως Έθνος, μας έχει οδηγήσει σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, γλωσσικό, πνευματικό αλλά κυρίως ηθικό, στη χαμηλότερη βαθμίδα που έχουμε διολισθήσει ποτέ. Είναι ηλίου φαεινότερον, πως το ένδοξο παρελθόν δεν

επαρκεί πλέον… Συνακόλουθα, μέγα ζητούμενο, η αλλαγή πλεύσης, η επαναχάραξη πορείας. Μην πλανάσαι, αγαπητέ αναγνώστη, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, ήταν πάντα πολιτικό και ηθικό. Πώς αλλιώς θα υποκαθιστούσαν τις εκλελεγμένες κυβερνήσεις οι λακέδες των οικονομικών κολοσσών; Παγκοσμιοποίησαν αρχικά την οικονομία και υφάρπαξαν και την πολιτική εξουσία, στη συνέχεια, με τους εγκάθετους κουστουμάτους υποτελείς, που ακολούθως κατέστησαν υποτελείς αυτούς που εσύ εκλέγεις, διά της ιερής και παντοδύναμης ψήφου σου. Είναι γι’ αυτό που όσο δεν γίνεται κοινή συνείδηση, ομόθυμος στόχος των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας, η ανατροπή του ισχύοντος πολιτικού σκηνικού, ο τόπος δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη δικτατορία της μετριότητας, που οχυρωμένη στο αλάθητο και υποβασταζόμενη από τα κέντρα με τους ανομολόγητους σχεδιασμούς, τους οποίους υπηρετεί, καταλύει τη δημοκρατική συγκρότηση της κοινωνίας, τη χρηστή διακυβέρνηση, υποθηκεύει τον εθνικό πλούτο και συνιστά νομοτελειακά απειλή και γι’ αυτήν την επιβίωσή μας, σε αυτό τον πολύπαθο τόπο. Αγαπητέ αναγνώστη, σε καλώ να αποκτήσεις Φωνή και όχι Αντίλαλο. Ωστόσο για να έχεις Φωνή πρέπει να υπάρξουν κάποια προ απαιτούμενα… Προϋπόθεση (Ι): Να… αυτομολήσεις από “τα κατεστημένα ποιμνιοστάσια”. Προϋπόθεση (ΙΙ): Να καθορίσεις στόχους, μέτρα και κριτήρια (απ’ αυτά που ωθούσαν πάντα τον Ελληνισμό και το ανθρώπινο είδος προς τα εμπρός). Προϋπόθεση (ΙΙΙ): Η αλλαγή προτύπων και ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων με κοινωνική ευθύνη. Η επιλογή είναι μπροστά μας: Θα αρθρώσουμε, επιτέλους, λόγο με δική μας στεντόρεια φωνή ή θα αρκεστούμε στον δια της τεθλασμένης αντίλαλο; Σημ.: Κάποιες φράσεις είναι δάνειο από τον πολυγραφότατο ακαδημαϊκό και στοχαστή Χρήστο Γιανναρά.

PRESTIGE PAFOS

33


SEDIA Σ

το χώρο του γραφειακού εξοπλισμού δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία SEDIA A.V.N FURNITURE.

Μια εταιρεία που δεν εφησυχάζει, αντίθετα εξελίσσεται διαρκώς θέτοντας νέους στόχους και προοπτικές. Ο εκθεσιακός της χώρος και η συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες, την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστική στο κομμάτι του contract furniture. Επαγγελματικά γραφεία, γραφεία οικιακής χρήσης, έπιπλα καφετεριών και ξενοδοχείων, διαχωριστικά, χρηματοκιβώτια, συστήματα αρχειοθέτησης, ταπετσαρίες τοίχου και διακοσμητικά χώρου, είναι μερικά από τα κομμάτια της συλλογής της. Ο στόχος εξ αρχής όπως μας ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κύριος Βάσος Βασιλείου, είναι η προσφορά αξιόπιστων προϊόντων υψηλής ποιότητας, σχεδιασμένα με γούστο και ελκυστικές τιμές, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Απόλυτα λειτουργικά και χρηστικά, όλα τα προϊόντα της εταιρείας, με υψηλή αισθητική και γούστο, δεν είναι δυνατό να περάσουν απαρατήρητα. Το έμπειρο προσωπικό και η βαθιά γνώση του αντικειμένου, οδηγεί την εταιρεία στο να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, στον τομέα αυτό, με απόλυτα ικανοποιημένους πελάτες, οι οποίοι επιλέγουν ποιότητα και χρηστικότητα. Η συνεργασία της εταιρείας με διεθνή brands την έχουν καθιερώσει ως μια από τις καλύτερες στο είδος της. Τεχνογνωσία, εξειδίκευση και ποιότητα, αποτελούν και το επιτυχημένο τρίπτυχο σε μια αγορά προκλήσεων και απαιτήσεων.

34 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

35


36 PRESTIGE PAFOS


Α Ν Ε

goodlife

Σ ' Α Ι Γ

ΓΡΆΦΕΙ Ο ΕΡΩΤΎΛΟΣ

α που

ησ π ά γ

α

Ι Ρ Ε Π

ΤΕ O Σ Σ

Ποτέ στη ζωή μου, δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσα να αγαπήσω τόσο πολύ έναν άνθρωπο. Δεν ήταν η πρώτη ματιά, αλλά ένα εκατομμύριο μικρές λεπτομέρειες, που έκαναν το κάθε δευτερόλεπτο μαζί σου ξεχωριστό.

Πολλές φορές γελάσαμε, κλάψαμε, θυμώσαμε, αλλάξαμε. Από τότε που η αγάπη μας δυνάμωσε και δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο αλλά κάτι το διαφορετικό, κάτι το αλλιώτικο. Σου προσέφερα απλόχερα την αγάπη μου όπως την πρόσφερες κι εσύ, μοιράστηκα μαζί σου, τις σκέψεις μου και τα προβλήματα μου και δε δίστασα να σου εκφράσω τα συναισθήματα μου. Εσύ, τους έδωσες αξία και

μου έδειξες πόσο ωραία μπορεί να είναι η ζωή. Περάσαμε από πολλές δοκιμασίες και στεναχώριες η αγάπη μας άντεχε.... όμως δεν άντεξε ως το τέλος. Τώρα πια ξέρω, μια αγκαλιά κι ένα χαμόγελο, είναι αρκετά να με κάνουν να νιώσω υπέροχα, μοναδικά! Μας έχουν μείνει πια μόνο οι αναμνήσεις. Σε αγαπώ με όλη την έννοια της λέξης. Σε έχω ανάγκη. Πραγματικά σε χρειάζομαι περισσότερο από ποτέ. Είδα χθες το βράδυ ένα όνειρο, ονειρεύτηκα πως περπατούσα στην αμμουδιά μαζί σου. Και ψηλά στον ουρανό φωτίζονταν αστέρια που στη μέση είχαν χαραγμένα τη λέξη, σ' αγαπώ. Ένα αστέρι έπεσε από τον ουρανό και βούτηξε στο απέραντο γαλάζιο, ξαφνικά η θάλασσα γέμισε με αγάπη και το κάθε κύμα που έσκαγε στην αμμουδιά άφηνε χαραγμένη πάνω στην άμμο τη ...λέξη ... σ' αγαπώ!!! Τότε σε κοίταξα στα μάτια και σου είπα ότι αυτή η αγάπη που απλώνεται μπροστά σου είναι η αγάπη που νιώθω

ΡΟ

από

κ

ι! τ ε άθ

για 'σένα.

Αγάπη μου, καρδιά μου,... Χωρίς να το ξέρεις μου άλλαξες την ζωή. Από τότε που σε γνώρισα τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ο χρόνος πλέον μετράει με αναφορά εσένα, η ζωή μου κυλάει με αναφορά εσένα…. αλλά χωρίς εσένα. Η καρδιά μου χτυπάει στους ρυθμούς σου. Αν με ρωτήσεις πότε άρχισαν όλα, εσύ ξέρεις ποια ήταν η στιγμή, ένα κοίταγμα και ο χρόνος σταμάτησε…

Δεν ξέρω τι σημαίνω πλέον για σένα, αν σημαίνω κάτι, ίσως δεν το μάθω ποτέ, για 'μένα όμως θα έχεις πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, γιατί όλα αυτά που σου γράφω είναι όλα αυτά που αισθάνομαι. Σε ευχαριστώ για όλα αυτά που σημαίνεις για 'μένα.

Μέσα από την αχτίδα των ματιών σου έδινες φως στις σκοτεινές μέρες της ζωής μου. Το χάδι της φωνής σου τροφή για μένα, τα χείλη σου ανάσα και αέρας. Πίστευα πως δεν ζούσα μέχρι να σε γνωρίσω. Κάθε στιγμή μαζί σου, στιγμή ξεχωριστή, στιγμή μοναδική. Πόσες φορές θυμώσαμε, κλάψαμε, αλλάξαμε και γελάσαμε!! Ποτέ όμως δεν αρνήθηκα το σ' αγαπώ μου... Ποτέ δεν σε έβγαλα από την καρδιά μου. Η αγάπη μας δυνάμωνε, γινόταν αλλιώτικη, διαφορετική. Μοιράστηκα μαζί σου τις σκέψεις μου, τα προβλήματα μου, τις ανησυχίες μου... Τα απέραντα συναισθήματα μου για σένα. Πίστεψα σε σένα, στην αγάπη σου, στην λατρεία σου... Πίστεψα στο όνειρο που πλάσαμε μαζί. Ενα όνειρο φτιαγμένο από λουλούδια, ήλιο και απέραντη αγάπη. Ένα όνειρο γεμάτο φλόγα και πάθος. Τώρα που είσαι ζωή μου; ... όνειρο μου... Να μπορούσα να σου δώσω ένα χάδι από μέλι να γλυκάνω τις πληγές σου... Αχ! και να μπορούσα! Να μπορούσα να γίνω αγέρας να 'ρθω κοντά σου, να φυσήξω δυνατά και να διώξω όλες τις άσχημες σκέψεις που σε βασανίζουν... Θα είμαι όμως πάντα πλάι σου, όταν γελάς, όταν κοιμάσαι, όταν κλαις! Θα είμαι εκεί να σκουπίζω τα δάκρυα σου... Θα το νοιώσεις!

PRESTIGE PAFOS

37


38 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

39


ΓΡΑΦΕΙ Ο

...Στην ζωή υπάρχει και μια άλλη όψη, μια όψη που δεν φανταζόμαστε και δεν θέλουμε ποτέ να την βιώσουμε, αυτή η κακή, η άσχημη, που προκαλεί μόνο πόνο. Για κάποιο λόγο ο Θεός κάνει αυτό που θέλει χωρίς να μας ρωτήσει και πρέπει απλά να το δεχθούμε, είναι το θέλημα του. Δεν θα μιλήσω περισσότερο. Απλά όταν τα πάντα στην ζωή σου είναι καλά και κάτι στραβώσει τότε όλα αλλάζουν, ο τρόπος που σκέφτεσαι, ο τρόπος που ζεις, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την ζωή και τις καταστάσεις γύρω σου. Κάτι σημαδεύει την ζωή σου και πλέον απλά σκέφτεσαι πόσο μικρή είναι η ζωή, παίρνεις μια βαθιά ανάσα και προσπαθείς να καταλάβεις και εσύ τώρα πως η ζωή συνεχίζεται ότι και αν γίνει. Απλά τώρα είσαι πιο δυνατός, τόσο δυνατός που ποτέ πριν δεν φανταζόσουν. Λένε πως δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι μέχρι το να είσαι δυνατός να είναι η μόνη σου επιλογή. Και ναι έρχονται ώρες που η μόνη σου επιλογή είναι να είσαι δυνατός, να φανείς δυνατός και τότε όλοι μας αντλούμε και βρίσκουμε μια δύναμη μέσα μας που ποτέ δεν φανταζόμαστε ότι κρύβουμε. Γιατί τα λέω; Γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή! Ξύπνα πριν να είναι αργά, ζήσε όσο πιο έντονα μπορείς, κάνε αυτό που θέλεις λες και δεν θα έχεις την ευκαιρία αύριο.. Νομίζουμε ότι θα ζούμε αιώνια, γεμίζουμε την ζωή μας και το μυαλό μας με ανούσιες σκέψεις, αν, απορίες, ερωτηματικά, εγωισμούς, αμφιβολίες… Τόλμα να πάρεις απάντηση στο αν που σε βασανίζει, στις αμφιβολίες, στα ερωτηματικά…για να κλείσεις με αυτό τον τρόπο ένα κεφάλαιο και να ανοίξεις ίσως ένα άλλο στην ζωή σου. Κάθε στιγμή είναι πολύτιμη, ο άνθρωπος που μοιράζεσαι σημαντικός για μια ζωή. Μην σπαταλήσεις την ζωή σου σε ανούσια πράγματα. Ζήσε ανθρώπινα, έντονα αλλά και αξιοπρεπώς για να φτάσεις στο σημείο μια μέρα οι γύρω σου να σε θαυμάζουν! Αυτό άλλωστε είναι το στοίχημα της ζωής! Άκουσε, μίλησε, εκτίμησε, ζήσε πριν να είναι αργά και θα το έχεις μετανιώσει.. O χρόνος και οι στιγμές δεν γυρίζουν πίσω. Πάρε πρωτοβουλίες, ζήτησε συγνώμη… συγχώρεσαι. Κάνε προσπάθειες αν πιστεύεις ότι αξίζει.

Δες την ζωή από μια άλλη όψη.

40 PRESTIGE PAFOS


ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

ΈναΣ ηχολήπτης, που ξεκίνησε ποδήλατο στα 33 του χρόνια, και έφτασε να γίνει πρωταθλητής Κύπρου!

Αν επιζητάτε κι εσείς ένα χόμπι- πρόκληση που να ανεβάζει την αδρεναλίνη σας, δεν έχετε παρά να εφοδιαστείτε με το κατάλληλο ποδήλατο και να αρχίσετε τις ορθοπεταλιές. Σίγουρα θα σας προσφέρει πολύ περισσότερα απ ότι ο καναπές, η μπιρίμπα και το ‘απλά δεν κάνω τίποτα’… Ο κόσμος πάνω σ ένα ποδήλατο… «Το 2013 αναζητούσα ένα χόμπι, που θα ήταν καλό για την υγεία και που επιπλέον θα μου άρεσε. Και βρήκα το ποδήλατο, αρχικά ως περίπατο στον παραλιακό της Πάφου και αργότερα ως ποδηλάτης σε αγώνες και δύσκολες διαδρομές. Λάτρευα την επαφή με τη φύση. Είναι μια άλλη διαφορετική οπτική, μετά από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Και πιστέψτε με, ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος καβάλα σε ένα ποδήλατο. Αν μπορούσαν όλοι να πάνε με το ποδήλατο, μια εκδρομή στον Κάθηκα για παράδειγμα, και να απολαύσουν όλη εκείνη τη διαδρομή, την πρωινή ομίχλη, το κρύο και την καθαρότητα της φύσης, θα καταλάβαιναν τι εννοώ. Αλλά και οι καλοκαιρινές εξορμήσεις έχουν την μοναδικότητά τους, με το κίτρινο να κυριαρχεί στα χωράφια και την υγρασία να απλώνεται πάνω από την Πάφο. Όλα αυτά είναι μαγεία. Συνεπώς , ο κόσμος είναι πανέμορφος όταν τον διασχίζεις με ένα ποδήλατο. Πόσες φορές πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο, σταθήκαμε να θαυμάσουμε τη θέα, ή θυμόμαστε καν, τι είδαμε σε όλη τη διαδρομή. Ποτέ…» Διαδρομές… «Η πρώτη φορά που έπιασα ποδήλατο, από τότε που ήμουν στο σχολείο, ήταν στο Γύρο της Γεροσκήπου, μια διαδρομή η οποία με έβαλε πλέον στον κύκλο

της οργανωμένης ποδηλασίας. Εκεί επιβεβαίωσα ότι η ποδηλασία ήταν αυτό που ήθελα να κάνω. Δηλώνω ερασιτέχνης ποδηλάτης, ανήκω στην ποδηλατική ομάδα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και εκπροσωπούμε την ομάδα σε τοπικούς κι όχι μόνο αγώνες. Με το σύλλογο, πετύχαμε πολλές νίκες και διακρίσεις, τόσο ομαδικά όσο και ατομικά. Το 2017, πήρα την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα αντοχής δρόμου, στις ηλικίες 30-40, ως πρωταθλητής Κύπρου. Παράλληλα κέρδισα πολλούς άλλους τίτλους. Η Σπαρτακιάδα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, μήκους 255 χιλιομέτρων σε μια μέρα, και κάλυψε Αθήνα, Κόρινθο, Μύλους, Αχλαδόκαμπο, Τρίπολη, Σπάρτη. Οκτώ συνολικά ποδηλατικές ώρες. Μου έτυχε να κάνω ποδήλατο υπό βροχή, μια δύσκολη εμπειρία και αρκετά επικίνδυνη. Αν είναι επικίνδυνο ως άθλημα; Είναι. Πολλά ατυχήματα μπορεί να συμβούν σε ένα ποδηλάτη και σε αυτό παίζουν ρόλο και οι οδηγοί, οι οποίοι δεν υπολογίζουν όσο θα ‘πρεπε τους ποδηλάτες.. Πέρσι λάβαμε μέρος ως ομάδα, στα προκριματικά του παγκοσμίου ερασιτεχνικού πρωταθλήματος στη Ρόδο. Τα κριτήρια επιλογής ήταν πολύ αυστηρά σε μια διαδρομή άγνωστη με επικίνδυνες κατηφόρες και χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση της διαδρομής. Κατάφερα να έρθω τρίτος. Υπάρχουν όμως και ευτράπελα. Για παράδειγμα όταν ξεκίνησα, πολλοί ξαφνιάζονταν βλέποντάς με να φορώ κολάν. Η γιαγιά μου θυμούμαι, είχε τρομάξει όταν με είδε να φορώ κολάν, λίγο πριν πάω στην προπόνηση. Η αλήθεια είναι ότι το ποδήλατο ως μέσον μεταφοράς δεν έχει παρόν ούτε και μέλλον στην Κύπρο, λόγω κυρίως των θερμοκρασιών αλλά και λόγω του ότι δεν είναι μέσα στην κουλτούρα μας. Ακόμη και εγώ που ποδηλατώ, δεν παίρνω το ποδήλατο για να πάω σε μια καφετέρια. Παρατηρώ όμως μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια και από άντρες και από γυναίκες, να κάνουν ποδήλατο κι αυτό είναι καλό. Ως ομάδα, προετοιμαζόμαστε τώρα για τους παγκύπριους αγώνες ποδηλασίας κι άλλους τοπικούς αγώνες. Θα ποδηλατώ όσο μπορώ και όσο αγαπώ αυτό που κάνω…»

ο καλοσ ο ποδηλατησ «Ένας ποδηλάτης πρέπει να ξέρει γιατί κάνει αυτό το άθλημα. Δεν το κάνουν όλοι για να μετέχουν σε αγώνες. Κάποιοι το κάνουν ως χόμπι, και άλλοι το βλέπουν πιο σοβαρά Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Εκείνο που απαιτείται είναι η πειθαρχεία στην προπόνηση. Προσωπικά ακολουθώ συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων και διατροφής από ελλαδίτη προπονητή, προκειμένου να αυξάνω καθημερινά την αντοχή μου. Δεν είναι εύκολο να είσαι ποδηλάτης, απαιτεί θυσίες οι οποίες όμως αξίζουν τον κόπο, γιατί στο τέλος της ημέρας νιώθεις γεμάτος και ικανοποιημένος με τον εαυτό σου. Όλο αυτό πλέον μου έγινε τρόπος ζωής και δεν με ενοχλεί. Έχω ευέλικτο πρόγραμμα στη δουλειά και έτσι μπορώ να διαμορφώσω ανάλογα και το πρόγραμμα των προπονήσεων μου. Είναι αλήθεια ότι σαν λαός, δεν έχουμε κουλτούρα γύρω από την ποδηλασία, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Όλα όμως είναι θέμα απόφασης και θέλησης. Θεωρώ ότι το ποδήλατο είναι από τα πιο όμορφα αθλήματα. Είναι ένα ακριβό χόμπι το οποίο πρέπει να καλύπτεις συνεχώς από την τσέπη σου. Δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα σε αυτές τις διοργανώσεις…»

PRESTIGE PAFOS

41


goodlife

42 PRESTIGE PAFOS


ΚΕΝΑ

goodlife ΤΟΥ Δρ. ΜΑΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Επισκέπτης Λέκτορας Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Ιδιοκτήτης Ιδ. Φρ. TechnoPedia | www.TechnoPedia.eu mkyriakou@gmail.com

ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

Ε

ίναι δεδομένο ότι η ασφάλεια στους υπολογιστές μας είναι πολύ σημαντικό θέμα, εφόσον αφορά την ακεραιότητα και την προστασία των προσωπικών και επαγγελματικών μας δεδομένων. Μάλιστα, στην ευρύτερη έννοια των υπολογιστών εμπίπτουν τα κινητά, τα tablets, τα laptops και άλλες ψηφιακές συσκευές. Οπότε, το θέμα αυτό αφορά όλους μας, εφόσον η χρήση αυτών των συσκευών είναι καθολική.

Π

ρόσφατες έρευνες από ερευνητές ψηφιακής ασφάλειας έχουν εντοπίσει δύο σοβαρά κενά ασφάλειας σε όλους σχεδόν τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται από τους υπολογιστές (Intel, AMD, ARD).Τα κενά ασφάλειας θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν χάκερς για να έχουν πρόσβαση στη μνήμη των υπολογιστών και να μπορούν να διαβάσουν ευαίσθητα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από διάφορες εφαρμογές όπως κωδικοί, φωτογραφίες, emails, κρίσιμα επαγγελματικά δεδομένα κλπ.

Σ

υγκεκριμένα, τα κενά αυτά ονομάζονται Meltdownκαι Spectre. ToMeltdownπαραβιάζει την πιο σημαντική απομόνωση των εφαρμογών και του λειτουργικού συστήματος, επιτρέποντας την πρόσβαση στη μνήμη άλλων εφαρμογών και του λειτουργικού συστήματος. Το Spectreπαραβιάζει

την απομόνωση μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών, ξεγελώντας εφαρμογές που δεν έχουν λάθη και είναι αξιόπιστες να διαρρέουν τα δεδομένα τους.

Ο

ι κατασκευάστριες εταιρείες των επεξεργαστών έχουν δηλώσει ότι τα προβλήματα αυτά δεν οφείλονται σε λάθος σχεδιασμού του υλικού τους αλλά μάλιστα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναβαθμίσεις του λογισμικού. Ήδη, στις 3 Ιανουαρίου 2018η Microsoftπου χρησιμοποιεί κατά κόρον επεξεργαστές Intelκυκλοφόρησε αναβαθμίσεις ασφάλειας. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η Apple, ενώ η Googleέχει προλάβει να προστατέψει τις συσκευές με Androidμε ανάλογες αναβαθμίσεις.

Τ

α δύο αυτά κενά φαίνεται να είναι τα χειρότερα προβλήματα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ για τους επεξεργαστέςυπολογιστών. Το βέβαιο είναι ότι τα μέτρα έχουν παρθεί δυσκολεύουν πολύ την εκμετάλλευση τους από τους χάκερς, αλλά μάλλον η πλήρη επίλυση τους θα επέλθει με την σχεδίαση της νέας γενιάς επεξεργαστών.

Μ

έχρι τότε, ως χρήστες της ψηφιακής τεχνολογίας, δεν πρέπει να αγνοούμε οποιαδήποτε αναβάθμιση των λογισμικών των συσκευών μας, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων μας.

PRESTIGE PAFOS

43


Δεν έχω θυμό μέσα μου! Δεν έχω έχθρα για κανέναν! Όμως μέσα μου κοιμάται μια λύπη! Πρόσεχε μην μου την ξυπνάς! Κι η λύπη όταν την ξυπνάς γίνεται θάνατος! Μην μου ξυπνάς την λύπη μέσα μου. Άσε την να κοιμηθεί, να γαληνέψει και να ξεχαστεί. Θα θελα να μπορούσα να θυμώσω και να φωνάξω. Να ξεσπάσω, να κλάψω, να εκδικηθώ. Μόνο που τίποτα από αυτά δεν θέλω να κάνω. Το μόνο που θέλω είναι να κοιμίσω την λύπη μου. Να την κοιμίσω και να την ξεχάσω. Όπως κάνω ότι ξεχνώ τόσα πράγματα. Κι ας μην τα ξεχνώ. Θέλω να περπατήσω και να μυρίσω νυχτολούλουδο. Να περιπλανηθώ σε δρομάκια άγνωστα. Θέλω να μετακομίσω σε καινούρια πόλη. Να περπατήσω τους δρόμους της και να ανακαλύψω καινούρια μυστικά. Τόσα θέλω, μόνο που δεν ξέρω τι μπορώ. Ή μήπως μπορώ ότι θέλω; Σε θυμάμαι να μου λες, πως ‘πρέπει στον εχθρό να χαμογελώ, γιατί έτσι τον πανικοβάλλω’. Σε κοιτώ στα μάτια….και…τώρα πια ξέρω τα ψέματα, πίσω από τις καλά κρυμμένες αλήθειες όλων. Είναι όλα τόσο ξεκάθαρα πια. Χάθηκε η ομίχλη, διαλύθηκαν τα σύννεφα κι η ομορφιά και η ασχήμια, μας κοιτούν κατάματα.

Μην μου ξυπνάς αυτά που αφήνω να κοιμούνται.

44 PRESTIGE PAFOS

ΓΡΑΦΕΙ Ο


EATING AWARDS 2016

EATING AWARDS 2017

PRESTIGE PAFOS

45


goodlife

ΘΑΡΡΟΣ είναι να αγαπάς τα λάθη σου ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Για να βαδίσεις στο μονοπάτι της σοφίας πρέπει να μη φοβάσαι τα λάθη σου»

Ο

ι άνθρωποι είναι γερά καρύδια, όλοι ανεξαιρέτως πιστεύω ...Μπορεί ωστόσο κάποιοι να μην το γνωρίζουν ακόμη, γιατί πολύ απλά η ζωή δεν τους «ανάγκασε» να δοκιμάσουν πόσο σκληρός είναι ο φλοιός τους. Άλλοι όμως το βίωσαν και μάλιστα πολύ έντονα . Όλοι μας έχουμε αγαπήσει, έχουμε ερωτευτεί, έχουμε πέσει στα πατώματα και κλάψαμε, λες και δεν υπήρχε αύριο, για ένα χαμένο έρωτα. Ενθουσιαστήκαμε, απογοητευτήκαμε, πεταλουδίσαμε, χάσαμε τη γη κάτω απ’ τα πόδια μας, απογειωθήκαμε, προσγειωθήκαμε απότομα, πονέσαμε, αναθεωρήσαμε, επιλέξαμε κι απορρίψαμε. Έτσι είναι όμως η ζωή φίλε μου ! Με τα πάνω και τα κάτω της. Έχει μέρες που αισθανόμαστε πως η καρδιά μας πάει να σπάσει από ευτυχία και μέρες που αισθανόμαστε πως ήρθε η καταστροφή, ή να επιθυμούμε την αυτοκαταστροφή μας... Το θέμα όμως είναι ν’αντιληφθούμε πως όλα συμβαίνουν για ένα λόγο.

Ί

σως να μην τον ξέρουμε τώρα, αλλά μια μέρα η απάντηση θα μας δοθεί δίχως να το περιμένουμε. Και ίσως μας πονέσει ίσως μας χαροποιήσει

46 PRESTIGE PAFOS

.Απροσδόκητα, τα πάντα είναι απροσδόκητα Όπως απροσδόκητα λαμβάνουν θέση τα γεγονότα και οι στιγμές στη ζωή μας. Αν δεν ξέραμε τι θα πει απογοήτευση, δε θα μπορούσαμε να νιώσουμε ενθουσιασμό. Αν δεν υπήρχε στενοχώρια, δε θα μπορούσαμε ν’ αναγνωρίσουμε την ευτυχία. Κάθε αίσθημα και συναίσθημα έχει και το ακριβώς ανάπ του. Για κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση. Κάθε ιστορία πάντα κάτι θα μας διδάσκει και ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή μας, είτε για μία μέρα είτε για δεκαετίες, έχει κάτι να μας δώσει. Λίγο , πολύ , μέτριο , ελάχιστο το δίνει όμως ! Μην ξεχνάς πως ό,τι κι αν περνάς τώρα, δε θα κρατήσει για πάντα. Είτε αυτό είναι όμορφο είτε όχι. Να θυμάσαι πως η ζωή είναι στιγμές και οι στιγμές είσαι εσύ. Κάθε μέρα που περνάει από πάνω σου, δε σου αφήνει μόνο μία ρυτίδα, αλλά σου αφήνει και μια εμπειρία, μια αλήθεια. Μάζεψε τις αλήθειες σου λοιπόν, μέτρα τις εμπειρίες σου και εξελίξου σαν άτομο.

Ε

ίναι όμορφο συναίσθημα να μη θέλεις ν’ αλλάξεις τίποτα απ’ το παρελθόν σου. Ούτε καν ένα σημείο στίξης. Να λατρεύεις τις άκυρες επιλογές σου, τα άτομα που σε πρόδωσαν, σε πόνεσαν,

σε εκμεταλλεύτηκαν και δεν πίστεψαν σε σένα. Τι καλύτερο απ’ το να έχεις το σθένος να ζήσεις ξανά τις μέρες, που έχασες τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου, να μπορείς να επαναλάβεις τις μέρες και τις ώρες που έκλαψες για κάποιον. Να μπορείς να θυμηθείς χωρίς να πονέσεις τα σκληρά λόγια των ανθρώπων που ήθελαν να σε βλάψουν και πάνω απ’ όλα ν’ αγαπάς τα λάθη σου. Άλλωστε ο Paulo Coelho είπε: «Για να βαδίσεις στο μονοπάτι της σοφίας πρέπει να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη». Αυτό είναι η προσωποποίηση της ισορροπίας, της ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας, της ευγνωμοσύνης.

Ν

α είσαι ευγνώμων προς τη ζωή που επέλεξε να είσαι ανάμεσα σ’ αυτούς που δοκίμασαν πόσο ανθεκτικός είναι ο φλοιός τους. Είσαι γερό καρύδι! Όσα τα εμπόδια της ζωής, τόση κι η εξέλιξή σου. Την επόμενη φορά που θα έρθει πάλι κάτι να σε λυγίσει, βάλε αντίσταση, στάσου γερά στα πόδια σου και θυμήσου πόσα κατάφερες προκειμένου να βρίσκεσαι σήμερα εδώ που είσαι. «Οι θεοί ρίχνουν τα ζάρια κι ούτε ρωτούν αν θέλουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι ή όχι», κατά τον Κοέλιο.


PRESTIGE PAFOS

47


48 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

49


50 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

51


52 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

53


106

PRESTIGE Pafos

54 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

55


coverstory ΡΟΥΧΑ : LOREM.

Θέλω να ερμηνεύω, απλά να τραγουδώ

56 PRESTIGE PAFOS


coverstory

Συνέντευξη στη ΛΕΝΙΑ ΤΣΑΔΙΩΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : EVZONAS PHOTOGRAPHY | MAKE UP : ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑ : MARRONES CH BY CHRYSANTHOS | ΡΟΥΧΑ : LOREM. | MARIEPECO Boutique | TOMMY HILFINGER

Με πτυχίο ηθοποιού, το οποίο θα τη βοηθήσει, όπως λέει, να ‘ερμηνεύει’ κι όχι απλά να τραγουδά, παθιασμένη με το motocross, κινηματογραφόφιλη, ταξιδιάρα, ονειροπόλα, πεισματάρα αλλά και πολύ συνειδητοποιημένη ως άτομο και ως επαγγελματίας. Μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Κύπρου-Αθήνας και δεν κρύβει πως είναι …‘κορίτσι από σπίτι’, με οικογενειακές συνάξεις, και πολλές-πολλές αγκαλιές …

PRESTIGE PAFOS

57


ήθελαν να κερδίσει πάλι κύπριος. Αχρείαστη κατά την άποψή μου αντιπαράθεση στο διαδίκτυο, μεταξύ κύπριων και ελλαδιτών, από τη στιγμή που πρόκειται για ένα παιγνίδι στο οποίο κρίνεται το ταλέντο κι όχι η καταγωγή.

Κ

έρδισα… εντυπώσεις, εμπειρίες και την αγάπη του κόσμου. Ειδικά η στήριξη από την Πάφο ήταν το κάτι άλλο! Δεν μου άνοιξαν πόρτες και δεν περίμενα αυτό να συμβεί τόσο γρήγορα. Πιστεύω όμως ότι σιγά-σιγά θα γίνει κι αυτό και θα βρω το στίγμα μου στο χώρο. Στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να επιστρέψω στην Ελλάδα, να κάνω κάποιες δουλειές αλλά παράλληλα να είμαι και στην Κύπρο. Θέλω να μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ ΚύπρουΕλλάδας. Όνειρό μου είναι το μιούζικαλ, και η μουσική σκηνή. Η συμμετοχή μου σε ένα σχήμα με κάποιο γνωστό

τραγουδιστή θα ήταν το ιδανικό, ώστε να ανοίξει μια πόρτα για δισκογραφία κλπ. Πολλοί με ρωτούν αν θα κυνηγήσω μια καριέρα στο εξωτερικό, όπου εκεί υπάρχει περισσότερο έδαφος για μιούζικαλ. Η απάντησή μου είναι ‘όχι’, για το λόγο ότι εγώ θέλω να τραγουδώ ως επί το πλείστον, ελληνικά τραγούδια. Θεωρώ ότι πρέπει ο ερμηνευτής να νιώθει αυτό που τραγουδά, για να μπορέσει να το μεταφέρει και στο κοινό. Ένα όνειρο που έχω, είναι , να τραγουδώ σε μια σκηνή και ο κόσμος από κάτω να ‘ταξιδεύει’ σαν μέσα σε συννεφάκια. Ο καθένας να ζει το δικό του παραμύθι την ώρα που θα τραγουδώ… Η ‘ιστορία’ που θα λέω δηλαδή στα 3’ που κρατά ένα τραγούδι, να δίνει την ευκαιρία στον κόσμο, να πλάθει τη δική του εκδοχή της ιστορίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνω την πίστα ή τα μπουζούκια. Ευτυχώς σήμερα και τα μπουζούκια έχουν τη ροκιά και

58 PRESTIGE PAFOS

τη μαγεία τους, και δεν είναι απλά σκυλάδικα.

Ό

λα στην ώρα τους… Ήμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια, που τηρεί τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Έχω άλλα τέσσερα αδέλφια μικρότερα από μένα. Τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι. Η μικρότερη αδελφή μου είναι μόλις δέκα χρονών. Χρωστώ τεράστια ευγνωμοσύνη στους γονείς μου, Γιώργο και Μαριάννα, που στήριζαν πάντα τις επιλογές μου και ενθάρρυναν το ταξίδι μου στη μουσική. Είμαι άνθρωπος που εστιάζω σε ένα σκοπό κάθε φορά, κι αυτή τη στιγμή κάνω focus στο τραγούδι. Ό,τι άλλο είναι να ‘ρθει στη ζωή μου, καλώς να ορίσει, στην ώρα του. Βεβαίως και με ενδιαφέρει η οικογένεια και τα παιδιά και πιστεύω ότι όλα μπορούν να γίνουν.

M

otor cross, αγάπη μου! Ήμαστε όλοι οικογενειακώς εμπλεκόμενοι στο άθλημα! Ο θείος μου Μαρίνος Τσαγγαράς έχει τα πιο πολλά πρωταθλήματα παγκυπρίως, όπως κι ο πατέρας μου. Εγώ είμαι απλά φίλαθλος αν και οδηγώ κι η ίδια μηχανές. Όπου έχει αγώνα, πάμε όλοι οικογενειακώς, είναι ένα πάθος που μας ενώνει πάρα πολύ! Ακόμη κι η μητέρα μου οδηγεί μοτόρα μεγάλου κυβισμού! Θυμάμαι τους συμμαθητές μου που ξαφνιάζονταν όταν ερχόταν καμιά φορά η μητέρα μου να με πάρει από το σχολείο, με τη μηχανή! Εκτός από το μοτορ κροςς, λατρεύω τη θάλασσα και το σινεμά. Διαλέγω κυρίως ταινίες φαντασίας και πάντα ταυτίζομαι με έναν από τους ρόλους του έργου! Παρακολουθώ επίσης μιούζικαλ και λάτρεψα την ‘Εβίτα’ με την Νάντια Μπουλέ που είδα πέρσι στην Αθήνα. Επίσης τους ‘Δαίμονες’ και τις ‘Καμπάνες του Εντελβάις’ , με την Άννα Βίσση. Λατρεύω Μαρινέλλα, Μελίνα Κανά, Χάρις Αλεξίου, Γιώτα Νέγκα, Άννα Βίσση. Από άντρες ακούω πάρα πολύ Νίκο Πορτοκάλογλου και γενικά έντεχνους τραγουδιστές..

Η

δύναμη της θέλησης… Πάντα είχα πρόβλημα με το βάρος μου. Πέρασα δύσκολα σε ότι αφορά την αποδοχή του εαυτού μου. Μέχρι που το πήρα στα σοβαρά. Μέσα σε λίγους μήνες ‘ξεφορτώθηκα’ σαράντα τρία ολόκληρα κιλά από το σώμα μου και αυτό με έκανε να ανακτήσω τη χαμένη μου αυτοπεποίθηση και αγάπη για τον εαυτό μου. Για πολλά χρόνια με ταλαιπωρούσαν τα επιπλέον κιλά τα οποία θεωρώ ότι μου

κλειναν και πόρτες’. Για πολύν καιρό, τα έχανα, τα ξανάπαιρνα και φτου απ την αρχή. Ειδικά ως φοιτήτρια, πήρα πολλά κιλά. Δυσκολευόμουν να το διαχειριστώ όλο αυτό. Ήταν φορές που έπεφτα ψυχολογικά, αλλά με τη στήριξη των δικών μου, στεκόμουν στα πόδια μου και εστίαζα ξανά στο στόχο μου, το τραγούδι και στο να χάσω τα κιλά μου. Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να χάσω όλα τα περιττά μου κιλά και τα κατάφερα. Ποτέ δεν συμβιβάστηκα με την εμφάνισή μου κι αυτό μου έβγαινε και προς τα έξω. Είμαι περήφανη που τα κατάφερα, με πολλή στέρηση και θυσίες. Σήμερα τρώω πολλά μικρά γεύματα, και περπατώ πολύ. Ο μεγαλύτερός μου φόβος, είναι να μην ξαναπάρω τα κιλά μου. Προσέχω πολύ περισσότερο τώρα τον εαυτό μου, ντύνομαι πιο κομψά, πιο θηλυκά και μου αρέσω. Ακόμη και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις, διαπιστώνω ότι με αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Με αποδέχονται περισσότερο και τα αγόρια με προσεγγίζουν με άλλο μάτι. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή όπου ο κόσμος κοιτά το ‘πακέτο’ κι όχι μόνο το μέσα σου. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να ερωτευθώ άτομο με κάποια κιλά επιπλέον, αυτά τα πράγματα είτε συμβαίνουν είτε όχι. Δεν επιτρέπω όμως σε αδελφικές φιλίες με αγόρια να εξελιχθούν σε κάτι άλλο. Είναι το πώς προσδιορίζεις εξ αρχής τις σχέσεις σου. Τι ζητάω από ένα άντρα; Να είναι έξυπνος, να σέβεται τη δουλειά μου και τις απαιτήσεις της και να μην είναι αργόσχολος.

Αγαπημένος στίχος… ‘Στον κόσμο όπου κι αν βρεθείς, στα πέρατα κι αν πας, τους φίλους τους αληθινούς, ποτέ να μην ξεχνάς…, γιατί αν χάσεις στη ζωή, πλούτη και αγαθά, οι φίλοι θα σου μείνουνε, πιστοί εις τα στερνά…’ Η δύναμή της… η οικογένεια της. Αγαπημένο τραγούδι… ‘Σαγαπώ όπως η μάνα το παιδί…’, της μεγάλης Μαρινέλλας! Επιβράβευση… η αγάπη από τον κόσμο, όχι τα λεφτά και η δόξα…


ΡΟΥΧΑ : MARIEPECO BOUTIQUE

«Ένα όνειρο που έχω, είναι, να τραγουδώ σε μια σκηνή και ο κόσμος από κάτω να ‘ταξιδεύει’ σαν μέσα σε συννεφάκια. Ο καθένας να ζει το δικό του παραμύθι την ώρα που θα τραγουδώ…»

coverstory PRESTIGE PAFOS

59


ΡΟΥΧΑ : TOMMY HILFINGER

coverstory

60 PRESTIGE PAFOS


Αυτό το κορίτσι έχει πολύ γενναία καρδιά. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής της που βρίσκει τη δύναμη, μέσα στον πόνο, αντί μνημοσύνου στον αδελφό που έφυγε νωρίς, να ‘μιλήσει’ για τη ζωή και τα όνειρα που δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουμε ποτέ… Αυτό θα ήθελε και ο Νεόφυτος για την αδελφή του. Του το χρωστάμε… Η συνέντευξη της Χριστοδούλας Τσαγγαρά έγινε λίγες εβδομάδες πριν το τραγικό ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 16χρονου αδελφού της Νεόφυτου. Η τραγωδία ασύλληπτη, το σοκ τεράστιο για όλη την οικογένεια. Μέσα στο βαρύ πένθος, η Χριστοδούλα, βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τη ζωή της. Να κάνει αυτό ακριβώς που θα ήθελε και ο Νεόφυτος της, ‘το αρφούι της’. Να μην σταματά να κυνηγά το όνειρό της και να κοιτάζει μπροστά. Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Νεόφυτο, που ήθελε πάντα η αδελφή του να χαμογελά και να ονειρεύεται…. Η διεύθυνση και η σύνταξη του περιοδικού, με απόλυτο σεβασμό στο πένθος της οικογένειας, και ακολουθώντας την επιθυμία της ίδιας της Χριστοδούλας, δημοσιεύει τη συνέντευξη , ως κατάθεση μνήμης στον αδικοχαμένο Νεόφυτο.

Καλό Παράδεισο αγόρι μου…

PRESTIGE PAFOS

61


62 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

63


Της Λένιας Τσαδιώτου

Mitas GENERATORS

Mitas OIL & GAS

“ 64 PRESTIGE PAFOS


“ PRESTIGE PAFOS

65


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Κέντρο Λειτουργικής Ανάπτυξης Δεξιοτήτων

λόγος & γραφή

Η

Ανδριάνα Κυριάκου και η Νικολέτα Πελεκάνου, είναι οι δύο νεαρές επαγγελματίες πίσω από το άρτια οργανωμένο Κέντρο Λειτουργικής Ανάπτυξης Δεξιοτήτων που λειτουργεί στην Πάφο. Λογοθεραπεύτρια η Ανδριάνα, Εργοθεραπεύτρια η Νικολέτα, με αξιόλογες σπουδές και μετεκπαιδεύσεις στο αντικείμενό τους και σωστό επαγγελματισμό, βάζουν ένα λιθαράκι σε ότι αφορά το κεφάλαιο Διαταραχές λόγου και κίνησης. Η προσωπική επαφή μαζί τους, και η γνωριμία μας με το Κέντρο, μας επιβεβαίωσε ότι σ αυτή την ολοκληρωμένη μορφή, το εν λόγω κέντρο, ήταν κάτι που έλειπε από την Πάφο.

Η Ανδριάνα Η έγκαιρη διάγνωση ενός προβλήματος διαχείρισης λόγου και επικοινωνίας, μπορεί να προλάβει και να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα προβλήματα σε ένα παιδί. Τα πιο συχνά περιστατικά αφορούν καθυστέρηση ομιλίας, αυτισμό , φωνολογικές διεργασίες και άλλες διαταραχές λόγου. Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αφάνταστα, ένα άτομο μετά από εγκεφαλικό ή ατύχημα στην επανένταξη του. Κοντά μας μπορούν να απευθυνθούν και ενήλικες οι οποίοι ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την άρθρωση και την ομιλία τους. Η Λογοθεραπεία: είναι ο παραϊατρικός επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη πρόληψη, αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση διαταραχών του λόγου, της ομιλίας και της επικοινωνίας σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επίσης , σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, η λογοθεραπεία ασχολείται με παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στη μάσηση και την κατάποση. Το τμήμα της λογοθεραπείας στο κέντρο, παρέχει αξιολόγηση και θεραπευτική αποκατάσταση σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και ασχολείται με διαταραχές που αφορούν: • Ομιλία (άρθρωση, απραξία, δυσαρθρία) • Έκφραση και κατανόηση γλώσσας (φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, πραγματολογία (η χρήση της γλώσσας, κοινωνικές πτυχές της επικοινωνίας), προγλωσσική επικοινωνία • Ροή ομιλίας • Μάσηση και κατάποση • Γνωστικές λειτουργίες (προσοχή μνήμη, επίλυση προβλήματος, αλληλουχίες, εκτελεστικές λειτουργίες) • Αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, μαθησιακές δυσκολίες, ειδική γλωσσική διαταραχή) • Νευρολογικές διαταραχές (Εγκεφαλική παράλυση) • Νοητική Υστέρηση • Γενετικές διαταραχές (Σύνδρομα) • Βαρηκοία- Κώφωση

66 PRESTIGE PAFOS


Πόσα προβλήματα διαταραχής λόγου θα είχαν λυθεί, αν απευθυνόμασταν έγκαιρα στους ειδικούς; Πόσα παιδιά θα είχαν καλύτερες προοπτικές, αν ξέραμε από την αρχή που να αποταθούμε; Η Ανδριάνα και η Νικολέττα, είναι εδώ για να βοηθήσουν με όλη τους την επαγγελματική επάρκεια,παιδιάκαιενήλικεςμεαυτού του είδους τα προβλήματα. Εκείνο που συστήνουν είναι: ενημέρωση, έγκαιρη παρέμβαση, υπομονή, επιμονή και συστηματικότητα στις θεραπευτικές μεθόδους που προτείνονται. Και οπωσδήποτε να εμπιστεύονται τους ειδικούς. Στο Κέντρο, υπάρχουν ειδικά σταθμισμένα τεστ, τα οποία καταδεικνύουν, αν ένα παιδί, ή βρέφος, έχει ή θα αναπτύξει οποιαδήποτε προβλήματα διαταραχής λόγου και επικοινωνίας, όπως είναι η δυσλεξία, η ελλειμματική προσοχή και άλλα. Επίσης συστήνεται ένας ανιχνευτικός έλεγχος από εξειδικευμένο τεστ, για παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών ελλείψεων των παιδιών που πάνε πρώτη φορά σχολείο.

Η Νικολέττα Η Εργοθεραπεία αποσκοπεί στην έγκαιρη παρέμβαση ,ώστε να βοηθήσει το άτομο να κατακτήσει καινούργιες αναπτυξιακές δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να είναι περισσότερο ενεργός και ανεξάρτητος στην καθημερινή του ζωή. Στόχος, ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να ζήσει μια αυτόνομη ζωή. Η εργοθεραπεία ασχολείται με: • Διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας • Αναπτυξιακή Καθυστέρηση • Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές / Αυτισμός • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) • Γενετικά σύνδρομα • Περιγεννητικές κακώσεις • Εγκεφαλική Παράλυση ή άλλες χρόνιες παθήσεις που συνοδεύονται κινητικές δυσκολίες. • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις • Σκλήρυνση κατά πλάκας • Προβλήματα συμπεριφοράς/ Προβλήματα ψυχικής υγείας • Μαθησιακές δυσκολίες • Βελτίωση του λεπτού κινητικού συντονισμού • Βελτίωση της οπτικοκινητικής οργάνωσης • Επιλογή συσκευών υποστηρικτικής τεχνολογίας και βοηθημάτων καθημερινής ζωή • Εκπαίδευση δεξιοτήτων αυτοφροντίδας • Μείωση των χειριστικών και των προβληματικών συμπεριφορών. • Βελτίωση της οργάνωσης, της προσοχής, της μαθησιακής επίδοσης καθώς των κοινωνικών δεξιοτήτων

PRESTIGE PAFOS

67


Ανδρέας Ταμασιάν

φάκελος

τάξη Α1- Λύκειο

Κύκκου

Θέλει να σπουδάσει… δικηγόρος ή δημοσιογράφος *ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

παιδιά μας νουν στή στοχο τοί

Ο Ανδρέας, ο Κωνσταντίνος, η Αγγελική, η ‘Ηρα, η Αντριάνα, μαθητές του Λυκείου Κύκκου Πάφου, απαντούν στις ερωτήσεις μας και αποκαλύπτουν το πρόσωπο των νέων που καμία σχέση έχει με ότι τους προσάπτουμε εμείς οι μεγάλοι. Φρέσκια ματιά στα πράγματα, προβληματισμοί, όνειρα και στόχοι. Προσγειωμένοι, μελετηροί, προσηλωμένοι στο στόχο. Αν τους χαλάει κάτι: η στενοκεφαλιά των μεγάλων. Δεν έχουν κι άδικο!

· πως σκιαγραφείς το καλό και το κακό πρόσωπο της κοινωνίας; Κατ' αρχήν δεν θα έβαζα διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Απλά θα ήταν ένας άνθρωπος χωρίς φύλο ως το καλό πρόσωπο της κοινωνίας. Θα ζωγράφιζα το περιβάλλον του, διότι ένας άνθρωπος επηρεάζεται πολύ από το περιβάλλον του. Το κακό πρόσωπο της κοινωνίας θα είχε γύρω του ένα περιβάλλον μουντό. · δυο πράγματα που σε ‘χαλάνε’ στους μεγάλους Το ότι είναι τόσο στενόμυαλοι και απόλυτοι σε κάποια θέματα. · με ποιο τρόπο πιστεύεις πως μπορείς να ‘αλλάξεις’ τον κόσμο; Με τη σωστή παιδεία διότι απ εκεί ξεκινούν όλα. · ποιο διαλέγεις να είναι πρότυπό σοy; Έναν καλλιτέχνη, ανεξάρτητα ποιος είναι. · το δικό σου σύνθημα… Με υπομονή και θέληση καταφέρνουμε ακατόρθωτο.

το

το

· αν είχες απέναντι σου ένα πολιτικό της Κύπρου, τι θα του έλεγες; Αν η Κύπρος έχει να δείξει κι άλλα, ή αν αυτό που έδειξε ήταν αρκετό.

68 PRESTIGE PAFOS

*

Ευχαριστούμε τη φιλόλογο του Λυκείου Κύκκου, κ. Μάρω Καλασίδου Παπαμηνά, για την πολύτιμη βοήθεια της, στην ετοιμασία αυτού του φακέλου.


η κ ι λ ε γ γ α σαββα τάξη γ1- Λύκειο

Κύκκου

Θέλει να σπουδάσει... δικηγόρος

παιδιά μας νουν στή στοχο τοί

σ ο ν / ν κω κωνσταντινιδησ τάξη γ1- Λύκειο

Κύκκου

Θέλει να σπουδάσει…δικηγόρος και να ασχοληθεί με την πολιτική

· πως σκιαγραφείς το καλό και το κακό πρόσωπο της κοινωνίας; Θεωρώ ότι το καλό πρόσωπο της κοινωνίας, θα έμοιαζε με παιδική ζωγραφιά. Ένας ουρανός, μια αγκαλιά, παιδιά που γελούν. Σήμερα τα παιδιά δεν γελούν, είναι η αλήθεια. Το κακό πρόσωπο της κοινωνίας, θα ήταν ένα μαύρος καμβάς, οτιδήποτε άλλο θα ήταν πλάνη. · δυο πράγματα που σε ‘χαλάνε’ στους μεγάλους Το ψέμα και η αγένεια… · με ποιο τρόπο πιστεύεις πως μπορείς να ‘αλλάξεις’ τον κόσμο; Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η στάση των μεγάλων. Παραπονιούνται διαρκώς ότι πρέπει να αλλάξει ο κόσμος, χωρίς να κάνουν τίποτε για αυτό. Δεν φταίμε εμείς οι νέοι που παραλάβαμε καμένη γη, αλλά θα φταίμε αν δεν την αναστήσουμε. · ποιο διαλέγεις να είναι το πρότυπό σου; Κάθε άνθρωπος που μιλά για τη ζωή σαν να μιλά για τον έρωτα. Που γελά με τη ψυχή του ακόμη κι αν έχει χιλιάδες πράγματα για τα οποία να κλαίει. Και κάθε άνθρωπος που αγαπά και ονειρεύεται σαν μικρό παιδί που πιστεύει στον άγιο Βασίλη. · το δικό σου σύνθημα… Να είσαι ευγενικός διότι κάθε άνθρωπος που συναντάς, μάχεται τη δική του σκληρή μάχη · αν είχες απέναντι σου ένα πολιτικό της Κύπρου, τι θα του έλεγες; Ότι πρέπει να καταλάβει το χρέος του απέναντι στο λαό και την πατρίδα του γιατί οι πολιτικοί μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Να αντιληφθούν ότι εμείς οι νέοι δεν ήμαστε παθητικές μηχανές αλλά μικροί ακροβάτες σε τεντωμένο σχοινί σε ένα κόσμο που δεν επιλέξαμε.

· πως σκιαγραφείς το καλό και το κακό πρόσωπο της κοινωνίας Το καλό πρόσωπο της κοινωνίας είναι ο ενεργός πολίτης, αυτός που έχει συμμετοχή στα κοινά. Ως εικόνα θα τον ζωγράφιζα με φωτεινά και όμορφα χρώματα. Το κακό πρόσωπο θα ήταν ο μη ενεργός πολίτης και οι διεφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι. · δυο πράγματα που σε ‘χαλάνε’ στους μεγάλους Η υπερβολική οπισθοδρομικότητά τους λόγω του τρόπου που μεγάλωσαν και η απίστευτη απολυτότητα τους σε κάποια θέματα. · με ποιο τρόπο πιστεύεις πως μπορείς να ‘αλλάξεις’ τον κόσμο Διορθώνοντας αρχικά το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι στην κοινωνία. · ποιο διαλέγεις να είναι το πρότυπό σου… Ένας πολιτικός που πρεσβεύει τις δημοκρατικές αρχές όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Θα διάλεγα δηλαδή ένα πολιτικό που θα είχε την ιδεολογία του Ελευθέριου Βενιζέλου και τη δύναμη του Χίτλερ. · το δικό σου σύνθημα… Μια Κύπρος ενωμένη, μια Κύπρος αθάνατη. · αν είχες απέναντι σου ένα πολιτικό της Κύπρου, τι θα του έλεγες Θα του εξέφραζα ως παράπονο, το γεγονός ότι το κυπριακό τόσα χρόνια μετά, δεν έχει καταφέρει να λυθεί. Θα του εξέφραζα την οργή μου για το εκπαιδευτικό σύστημα που πέτυχε να κάνει τους μαθητές πειραματόζωα. Θα του ζητούσα τέλος να μειώσει την ανεργία με κάθε τρόπο. PRESTIGE PAFOS

69


φάκελος

α ν α ι ρ ηρα τ ν α μιχαηλ γεωργιαδου τάξη γ3- Λύκειο

Κύκκου

Θέλει να γίνει …γιατρός

παιδιά μας νουν στή στοχο τοί

· πως σκιαγραφείς το καλό και το κακό πρόσωπο της κοινωνίας Δεν θα έβαζα χρώμα. Θα έβαζα απλά μια μορφή να χαμογελά. Ένας άνθρωπος που χαμογελά μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Το κακό πρόσωπο της κοινωνίας ,θα ήταν ένας άνθρωπος σε μια γωνιά, κλεισμένος στον εαυτό του, χωρίς καμία επαφή με το περιβάλλον. Να ζει στο δικό του μικρόκοσμο. · δυο πράγματα που σε ‘χαλάνε’ στους μεγάλους Το ότι δεν ακούνε τους άλλους και που πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο. · με ποιο τρόπο πιστεύεις πως μπορείς να ‘αλλάξεις’ τον κόσμο Ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό. Η αλλαγή είναι απαραίτητη. Παρατηρούμε την κατάρρευση του συστήματος γενικά και θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Με το να ενδιαφερθούμε για τους συνανθρώπους μας είναι το πρώτο βήμα και αυτά που θα μείνουν είναι η αγάπη και ο σεβασμός προς το συνάνθρωπό μας. · ποιο διαλέγεις να είναι το πρότυπό σου… Πρότυπο είναι ο ελληνικός πολιτισμός. Η ιστορία μας που καθοδηγεί και το μέλλον μας. · το δικό σου σύνθημα… Τα δύσκολα πηγαίνουν στους ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλουν. · αν είχες απέναντι σου ένα πολιτικό της Κύπρου, τι θα του έλεγες Θα του έλεγα ότι έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Δεν έχει να σκεφτεί μόνο το συμφέρον του κόμματος αλλά και το μέλλον των πολιτών που τον στήριξαν.

70 PRESTIGE PAFOS

τάξη γ3- Λύκειο

Κύκκου

Θέλει να σπουδάσει… κοινωνικές επιστήμες

· πως σκιαγραφείς το καλό και το κακό πρόσωπο της κοινωνίας Το καλό πρόσωπο θα το σκιαγραφούσα ως ένα άτομο χωρίς φύλο, που θα περιβάλλεται από ευχάριστα χρώματα, ως ένα θετικό άτομο που βλέπει μπροστά. Το κακό πρόσωπο ως μια σκιά που να περιβάλλεται από φόβο και που θα σκέφτεται μόνο το ατομικό συμφέρον. · δυο πράγματα που σε ‘χαλάνε’ στους μεγάλους Η στενομυαλιά και η οπισθοδρομικότητα. · με ποιο τρόπο πιστεύεις πως μπορείς να ‘αλλάξεις’ τον κόσμο Με τη μόρφωση όπου θα πάρω τα εφόδια για να ασχοληθώ με πράγματα με τα οποία δεν ασχολούνται οι πολιτικοί, όπως είναι η πείνα, και η φτώχεια στις υπανάπτυκτες χώρες. Και βεβαίως το περιβάλλον και θέματα που αφορούν τα παιδιά. · ποιο διαλέγεις να είναι το πρότυπό σου… ‘ένας αμερικανός ο νεαρός Ντόναβαν Λέβιξντον, ο οποίος αποφοίτησε από το Χάρβαρντ και κατάφερε να συνδυάσει το πάθος του για την ποίηση και τη ράπ σε ομιλίες. Στέλνει μηνύματα σε όλο τον κόσμο, απέναντι στους πολιτικούς, πράγμα που θυμίζει τον Μάρτιν Λουθερ Κιγκ, στην πιο μοντέρνα του μορφή. · το δικό σου σύνθημα… Ο μόνος τρόπος για να δεις το αποτέλεσμα είναι να κοιτάξεις πίσω. Δεν μπορείς να δεις το αποτέλεσμα των πράξεων σου, αν δεν δεις πρώτα το παρελθόν. · αν είχες απέναντι σου ένα πολιτικό της Κύπρου, τι θα του έλεγες Θα του έλεγα ότι το καλό της Κύπρου είναι να συνεχίσει να κάνει αυτό που πιστεύει ακόμη κι αν οι άλλοι διαφωνούν μαζί του.


PRESTIGE PAFOS

71


ΝΑΡ ΚΩΤ ΙΚΑ. φάκελος

ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

"Η ουσία ελέγχει το άτομο κι όχι το άτομο την ουσία". Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το έχει υπο έλεγχο".

Σ

Ε ΣΥΝΕΧΉ ΕΠΑΓΡΎΠΝΗΣΗ Η ΥΚΑΝ, ΜΕ ΣΤΌΧΟ, ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΈΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΆΣΤΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ ΠΟΥ ΛΈΓΕΤΑΙ : ‘ΝΑΡΚΩΤΙΚΆ’. Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΉΣ ΤΗΣ ΥΚΑΝ, ΑΣΤΥΝΌΜΟΣ Β΄ΣΤΈΛΙΟΣ ΣΕΡΓΊΔΗΣ, ΚΑΤΑΡΡΊΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΜΎΘΟΥΣ ΓΎΡΩ ΑΠΌ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΆ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΎΠΤΕΙ ΑΛΉΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΉΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΊΧΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΊΑ. ‘ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΎΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΈΣ ΑΝΆΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΤΙΣ ΥΛΙΚΈΣ’, ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΕΙ, ΕΝΏ ΔΕΝ ΚΡΎΒΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ‘ΤΈΡΑΣ’ ΈΧΕΙ ΠΟΛΛΆ ΠΡΌΣΩΠΑ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΊΑ, ΚΑΛΕΊΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΓΟΝΕΊΣ, ΚΡΑΤΙΚΟΎΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΎΣ ΦΟΡΕΊΣ, ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΆΞΕΙ ΌΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΌΠΛΑ, ΜΕ ΠΡΏΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΊΝΕΙΑ…

Μύθοι και αλήθειες: Πρόληψη-ως εθνική στρατηγική… «Από ιδρύσεως της ΥΚΑΝ, εργαζόμαστε στον προληπτικό τομέα, βάση των τότε ενεργειών όπως έκαναν και τα άλλα κράτη. Περισσότερο ενημερωτικός ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων της. Σήμερα έχουμε αναβαθμίσει το γραφείο πρόληψης, όπου άτομα με πανεπιστημιακό υπόβαθρο και εξειδίκευση στις εξαρτήσεις, κάνουν παρεμβάσεις σε σχολεία, γονείς και μαθητές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο παιδείας, διότι άλλαξε η φιλοσοφία πλέον. Με το να πάω σε ένα σχολείο μια φορά το χρόνο και να τους μιλήσω, δεν έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι προγράμματα που να έχουν διάρκεια. Ως Αστυνομία και βάση της εθνικής στρατηγικής, έχουμε επικεντρωθεί στις ευάλωτες ομάδες, όπου έχει αποδειχθεί ότι οι παρεμβάσεις μας έχουν θετικό αποτέλεσμα. Στις ευάλωτες ομάδες εντάσσονται και τα εσπερινά γυμνάσια. Σε ότι αφορά γυμνάσια και λύκεια, εκεί γίνεται κάλυψη από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και βεβαίως και από την ΥΚΑΝ, σε πιο αραιά διαστήματα. Όπου κρίνουμε ότι απαιτούνται πιο συχνές παρεμβάσεις, πάντα σε συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας, το κάνουμε...».

72 PRESTIGE PAFOS


Κάθε χρόνο όλο και μικραίνει η ηλικία των χρηστών… "Η πρόληψη αρχίζει από πολύ νωρίς. Και πρόληψη δεν σημαίνει ότι γνωρίζω για τα ναρκωτικά, αλλά ότι χτίζω ένα άνθρωπο με ισχυρή αυτοπεποίθηση και αντιστάσεις. Τα παιδιά που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, είναι υψηλού κινδύνου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και μέσα από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, που είναι το συντονιστικό όργανο κατά των ουσιών εξάρτησης. Θα έλεγα ότι μπήκε μια τάξη για το πώς και τι θα κάνει ο κάθε ένας από μας και ο κάθε φορέας. Ακολουθούμε ευρωπαϊκά πρότυπα και πιστεύω ότι ήμαστε αρκετά μπροστά σε σχέση με άλλα κράτη. Εκεί που υστερούμε είναι ως κοινωνία, χωρίς να θέλω να αποδώσω ευθύνη και ενοχές στους γονείς και τους δασκάλους. Νομίζω όμως ότι δίνουμε περισσότερη αξία στις υλικές ανάγκες των παιδιών μας και όχι στις συναισθηματικές τους ανάγκες. Έχουμε αρκετά κέντρα στην Κύπρο, ανοιχτές μονάδες απεξάρτησης. Το κράτος έχει κάνει προγράμματα για έφηβους και νέους, και είναι σε απόλυτη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Στην Πάφο για παράδειγμα δεν υπήρχε ένα θεραπευτικό συμβουλευτικό κέντρο, πέραν από την ‘Τόλμη’, την οποία έρχεται το κράτος να ενισχύσει...".

Στο εξωτερικό, για απεξάρτηση… «Δεν είναι λύση αυτό. Νομίζω πως είναι οι ανάγκες οι δικές μας, που ωθούν σε κάτι τέτοιο κι όχι επειδή είναι πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να έχουμε ένα πλουραλισμό θεραπευτικών επιλογών. Όσες επιλογές και αν έχεις, δεν σημαίνει ότι ταιριάζουν σε όλους. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν σημαίνει ότι φταίει το κέντρο ή ο εξαρτημένος. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, ο βαθμός εξάρτησης, η θέληση του ατόμου και η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να θεραπευτώ…»

Αθαλάσσαπανάκεια στο πρόβλημα…(;) «Θίγετε ένα τεράστιο θέμα. Δυστυχώς, σε κάποια άτομα, εκτός από την εξάρτηση,

υπάρχει και η νοσηρότητα. Κάποιοι χρήστες έχουν αναπτύξει ψυχοπαθολογία, είτε γιατί προϋπήρχε προδιάθεση, είτε γιατί αναπτύχθηκε λόγω της εξάρτησης. Αυτό που κάνουν οι άλλες χώρες, είναι ότι αν υπάρχουν αυτά τα δύο μαζί, πρώτα θεραπεύεις τη ψυχοπαθολογία και μετά την εξάρτηση. Σ’αυτό το σημείο υπάρχει πρόβλημα αντιμετώπισης. Δεν μπορείς να βάλεις κάποιον υποχρεωτικά για θεραπεία. Και κατανοώ τους γονείς που είναι σε απόγνωση και μας ζητούν τη βοήθεια μας για να υλοποιηθεί το διάταγμα εγκλεισμού στην Αθαλάσσα. Στις πλείστες περιπτώσεις δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό…».

Υπάρχει επιστροφή… "Έχουμε ψηλά ποσοστά θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, αντίθετα είναι πολύ δύσκολος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υποτροπής. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην κοινωνική επανένταξη. Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ασχολείται ιδιαίτερα με αυτή την πτυχή του θέματος και προσπαθεί να βοηθήσει στην ομαλή επανένταξη αυτών των ατόμων, προσφέροντας στέγη, εκπαίδευση και επιχορήγηση, μέχρι το άτομο να βρει τα πόδια του. Θα έλεγα όμως ότι και ως κοινωνία, έχουμε ένα κοινωνικό στιγματισμό απέναντι σ αυτά τα άτομα. Ξέρω άτομα που έχουν θεραπευθεί, έχουν κάνει οικογένεια, αλλά τους ακολουθεί ο στιγματισμός του πρώην χρήστη. Ως αστυνομία έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση για τους χρήστες και τα νέα παιδιά απ ότι στους εμπόρους και στους διακινητές. Στόχος μας είναι η σύλληψη των εμπόρων και διακινητών και όσους χρήστες συλλαμβάνονται, να τους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία, ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες τους… Ακούμε συχνά τον κόσμο να λέει, ‘χρήστης μια φορά, χρήστης για πάντα’. Εδώ ισχύει η μισή αλήθεια. Αν ήμουν χρήστης, αυτό με ακολουθεί. Σημαίνει ότι είμαι ευάλωτος και κινδυνεύω με υποτροπή, σε σχέση με κάποιον άλλο που δεν έχει κάνει ποτέ χρήση. Σωματική απεξάρτηση δεν σημαίνει και ψυχολογική απεξάρτηση. Είναι δύο τελείως ξεχωριστά πράγματα. Πρέπει να κάνεις πρώτα τη σωματική αποτοξίνωση και να ακολουθήσει η ψυχολογική απεξάρτηση. Είχαμε παιδιά που κατάφεραν να θεραπευτούν και άλλα που δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να μπουν στο λούκι της βαθιάς εξάρτησης και δυστυχώς δεν είναι στη

ζωή πλέον. Έχουμε παιδιά με νοσηρότητα ψυχική και οι γονείς δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ο χρήστης, επηρεάζει όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και τη ζωή των άλλων. Της οικογένειας του, που βιώνει δύσκολες καταστάσεις, οικονομικές, κοινωνικές, βιώνει τη βία και την απόρριψη…".

Στατιστικά… "Η πρώτη ουσία στην Κύπρο, είναι η κάνναβη. Και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε υψηλά ποσοστά κατασχέσεων. Η κάνναβη δεν είναι αθώα, και συνήθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, επικίνδυνη για τον οργανισμό. Σε παγκύπριο επίπεδο, το 2017, είχαμε 950 υποθέσεις ναρκωτικών και 1078 άτομα που συνελήφθησαν. Οι κυριότερες ποσότητες που έχουμε κατάσχει είναι 151 κιλά κάνναβης, 1 κιλό ρητίνης κάνναβης, και κοκαΐνη που εμφανίζεται τελευταία συχνά στην Κύπρο. Προηγήθηκε μια εικονική εξαφάνιση της ηρωίνης, πράγμα που ωθεί τους χρήστες να πάνε σε άλλες ουσίες. Όπως είναι η κοκαΐνη και τα συνθετικά χάπια έκσταση και τις νέες ψυχότροπες ουσίες που αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή. Ήμαστε σε συνεχή εγρήγορση και ως Κύπρος ήμαστε συνδεδεμένοι με το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να ενημερωνόμαστε για κάθε νέα ουσία. Συγκριτικά με την Ευρώπη ήμαστε σε χαμηλά επίπεδα σε ότι αφορά τη χρήση. Έχουμε θετικά αποτελέσματα χωρίς να ωραιοποιώ τα πράγματα, γιατί από την άλλη έχουμε αύξηση στη χρήση κάνναβης και νέους χρήστες, μικρής ηλικίας. Αυτά είναι τα αρνητικά αλλά και πάλι σε σύγκριση με άλλες χώρες, ήμαστε αρκετά χαμηλά. Ως Αστυνομία δεν μας εφησυχάζει αυτό, διότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ήμαστε ο πρώτος φορέας παραπομπής χρηστών σε θεραπευτικά κέντρα. Το 2017, έχουμε παραπέμψει 475 άτομα. .. Στο κεφάλαιο ναρκωτικά, όλες οι επαρχίες κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Εκείνο που διαφέρει είναι οι παράμετροι. Στην Πάφο, ένα διάστημα είχαμε ένα πληθυσμό που έκανε μια συγκεκριμένη ουσία χρήση, με αποτέλεσμα αυτή η ουσία να διαδοθεί και στην υπόλοιπη Πάφο. Σήμερα αυτός ο πληθυσμός έχει μειωθεί, μαζί και η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας. Έχουμε όμως αλλοδαπούς που κάνουν χρήση, για παράδειγμα το crystal ice και άλλων χημικών ουσιών, που και πάλι περνά και στον ευρύτερο πληθυσμό. Οι αριθμοί για την Πάφο αφορούν: 163 υποθέσεις ναρκωτικών το 2016 και 169 το 2017. 179 άτομα συνελήφθησαν το 2016

και 181 το 2017…".

Ενώπιος ενωπίω… «…θα έλεγα στους γονείς, να μιλούν με τα παιδιά τους και να εντοπίζουν έγκαιρα τις ουσιαστικές τους ανάγκες. Να έχουν διάλογο και να μάθουν να ακούνε τα παιδιά τους. Να μην επιβάλλουμε τις δικές μας προσδοκίες στα παιδιά μας αλλά να τα αφήσουμε να κάνουν πράξη τα δικά τους όνειρα, όχι τα δικά μας. Σημαντικό ρόλο παίζει το ποιες παρέες κάνουν και εκεί πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά. Να έχουμε δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους και να μην τα απογοητεύουμε. Διότι η απογοήτευση τα κάνει να αισθάνονται χαμένα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Να τους αναγνωρίζουμε τα θετικά και όχι να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά τους…»

Ένα χάπι στο ποτό σε ένα πάρτι, δημιουργεί εξάρτηση… « Αυτό είναι μύθος. Παλιά, ίσχυε κάτι τέτοιο. Πρέπει να ήμαστε προσεχτικοί, αλλά ένα χάπι ή ένα ποτό, δεν σε κάνει αυτόματα εξαρτημένο. Αρκεί να μείνεις εκεί. Όμως, μπορεί ένα άτομο που δεν έχει καπνίσει ποτέ χόρτο, να περάσει κατευθείαν στην κοκαΐνη. Συνήθως όμως είναι η κάνναβη, η πρώτη ουσία που δοκιμάζει κανείς. Κάποιοι σταματούν εκεί, κάποιοι όμως συνεχίζουν και δοκιμάζουν. Τελευταία έχουμε και την πολυχρήση, ένα κοκτέιλ δηλαδή ουσιών με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται…»

Η ΥΚΑΝ κυνηγά τους χρήστες και τα βαποράκια και όχι τους εμπόρους… "Δεν είναι αλήθεια. Οι ποσότητες που σας ανέφερα, αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για χρήστες αλλά για εμπόρους. Σας θυμίζω ότι επιβλήθηκαν μεγάλες ποινές σε εμπόρους, ποινές που ξεπερνούν τα είκοσι χρόνια. Τα ναρκωτικά δεν είναι σαν τα άλλα εγκλήματα, όπου κυνηγάς το έγκλημα. Πρέπει να το τεκμηριώσεις, πέραν από πληροφορίες ότι κάποιος μπορεί να είναι έμπορος…".

PRESTIGE PAFOS

73


φάκελος

Η μαρτυρία ενός πατέρα…

"Ο χειρότερός του εχθρός, ο εαυτός του…"

Ή ΝΑΡ ΚΩΤ ΙΚΑ.

μουν ήδη 44 χρόνων όταν γεννήθηκε ο γιός μου. Αν και δεν ζούσαμε μαζί με τη μητέρα του, τον αναγνώρισα και του έδωσα όλα όσα μπορούσα να δώσω. Λόγω της δουλειάς μου, δεν τον έβλεπα καθημερινά, αλλά με κάθε ευκαιρία, τον επισκεπτόμουν, του αγόραζα πράγματα και τον έπαιρνα βόλτες. Δεν νιώθω ότι του έλειψε κάτι εκτός από την καθημερινή μου παρουσία. Δυστυχώς όμως όταν ήταν γύρω στα δεκατρία, έμπλεξε με κακές παρέες. Μοτόρες, μικροκλοπές, τσιγαριλίκια. Μου πήρε λίγο χρόνο να το καταλάβω, αλλά όταν το κατάλαβα, το παιδί ήταν ήδη χωμένο βαθιά. Με χίλια ζόρια τον κρατούσαμε να μην σταματήσει το σχολείο και υπομέναμε κάθε ιδιοτροπία του. Συχνά, χρησιμοποιούσε την απουσία μου, για να μου ρίχνει το φταίξιμο κι ήταν φορές που ένιωθα ένοχος. Μέχρι τα δεκαπέντε του, άλλαζε συνεχώς στάση. Ήταν επιρρεπής στις κακές συναναστροφές αν και όπως μου έλεγαν και οι καθηγητές του, ήταν πανέξυπνος. Σε κάποια στιγμή διέκοψε το σχολείο με ένα σωρό δικαιολογίες, και έμοιαζε να μην τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο, εκτός από την καλοπέρασή του. Τον έπιασα και με το καλό και με το άγριο. Τίποτα. Άλλαζε για λίγο και ξανά πάλι. Στα δεκαοχτώ του, τον έστειλα σε αποτοξίνωση στο εξωτερικό. Για αρκετούς μήνες, φαινόταν να πηγαίνει καλά. Γύρισε αποφασισμένος να αλλάξει ζωή, να τελειώσει το σχολείο, να σπουδάσει και να βρει μια καλή δουλειά. Στο μεταξύ, συνέχιζε να μας στραγγίζει οικονομικά και εμένα και τη μητέρα του και πολλούς από την οικογένεια. Μπαινόβγαινε στο σχολείο, ενώ ήδη εκκρεμούσαν εναντίον του και υποθέσεις χρήσης, διακίνησης και κλοπών. Σε κάποια στιγμή αναγκάσθηκα να υπογράψω χαρτί εισαγωγής του στην αθαλάσσα, πράγμα που δεν μου συγχώρεσε, αλλά δεν είχα άλλη λύση, για το λόγο ότι έγινε ιδιαίτερα επιθετικός και επικίνδυνος ιδιαίτερα με τη μητέρα του, την οποία συχνά έστελνε στο νοσοκομείο. Πολλές φορές μας έβλεπε σαν εχθρούς. Νόμιζε ότι θέλαμε το κακό του και οι άλλοι, οι ΄φίλοι’ του το καλό του. Τη μια στιγμή γινόταν το πιο γλυκό παιδί στον κόσμο, και την άλλη, βίαιος και επικίνδυνος. Ο φόβος και η απελπισία ήταν στην καθημερινότητά μας. Σκεφτόμουν τι άλλο να κάνω για το παιδί μου, πώς να τον γιατρέψω και πώς να κερδίσω πίσω εκείνο το πανέξυπνο αγοράκι που ήταν μέχρι τα δώδεκά του χρόνια. Η ζωή μου ξαφνικά πήρε μια στασιμότητα. Εκεί που είχα κέφι και διάθεση για ζωή, στέρεψα. Έδωσα όλη μου την προσοχή στο να κάνω καλά το παιδί μου με όποιο κόστος. Δυστυχώς όμως, ότι κι αν κάναμε, οι έμποροι έβρισκαν τρόπο να τον πλησιάσουν και να τον βάλουν και πάλι στον εφιάλτη των ναρκωτικών. Τον τελευταίο καιρό, λίγο πριν το τραγικό τέλος, γράφτηκε στο σχολείο και μάλιστα στην αποφοίτησή του, πήρα συγχαρητήρια από τους καθηγητές του, για τις επιδόσεις του στα μαθήματα και το ήθος του στην τάξη. Λίγες μέρες πριν, έκανε όνειρα να σπουδάσει κτηνίατρος και μου ορκιζόταν: ‘παπά, θα κόψω τα ναρκωτικά’! Εκείνο το πρωί, επισκεφτήκαμε μαζί την ψυχίατρο που τον παρακολουθούσε και αποφασίσαμε ότι μέχρι τη Δευτέρα, θα έπρεπε να τον κάνουμε εισαγωγή και πάλι στην Aθαλάσσα, επειδή η ψυχίατρος φοβήθηκε υποτροπή. Αυτό έγινε την Παρασκευή. Το Σάββατο το πρωί, ανέβηκε σε μια πολυκατοικία και έβαλε τέλος στη ζωή του. Εκεί τέλειωσε και η σύντομη παρουσία του στη γη και στη ζωή μας, αφήνοντας μας με τεράστια ερωτηματικά. Ποιος, που, γιατί, πως; και άλλα πολλά, όπως, ‘κάναμε ότι ήταν στο χέρι μας; του δώσαμε όση αγάπη του αναλογούσε; ήξερε πόσο τον αγαπούσαμε και πόσο υποφέραμε να τον βλέπουμε σ αυτή την κατάσταση;’ ερωτήματα που δεν πήραν ποτέ απάντηση και η ψυχή μας δεν θα ησυχάσει όσο ζούμε.

Τ

ο μεγάλο γιατί είναι στο πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες του κράτους, δεν μπορούν να βάλουν ένα φραγμό σ αυτό το καρκίνωμα που λέγεται ναρκωτικά. Πως την γλυτώνουν πάντα οι έμποροι, ενώ διώκονται χρήστες και απλά βαποράκια. Πότε θα τελειώσει ο γολγοθάς των γονιών που βλέπουν τους λεβέντες τους, να σβήνουν αργά-αργά από τα ναρκωτικά, ανήμποροι να τους βοηθήσουν.

Σ.Τ

74 PRESTIGE PAFOS


φάκελος

Η μαρτυρία μιασ μητερασ… "Να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα… "

Ε

ίμαι μητέρα δυο αγοριών, χωρισμένη από τότε που τα παιδιά μου ήταν μικρά. Έκανα ότι μπορούσα για να τους δώσω όσα τους στέρησε το διαζύγιο μου από τον πατέρα τους. Ο οποίος ήταν απών καθώς τα παιδιά μεγάλωναν. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την εφηβεία τους, και τα δυο μου αγόρια, μεγάλωναν σωστά, ήταν φρόνιμα παιδιά και καλοί μαθητές. Ο μικρός σε κάποια στιγμή, έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Αρχικά ήταν μια ομάδα παιδιών με τα οποία έκανε παρέα και σιγάσιγά άρχισε να ξενυχτά, να μου ζητά παράλογα πράγματα, λεφτά, μοτόρες κλπ. Αντέδρασα φυσικά, και άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Δοκιμάσαμε με τον μεγαλύτερο αδελφό του να τον βοηθήσουμε, φτάσαμε στο σημείο να τον παρακολουθήσουμε, που πάει, με ποιους συναναστρέφεται, τι κάνει. Θύμωσε πολύ μαζί μας όταν το αντιλήφτηκε. Μας έκοψε και την καλημέρα και έκανε τον θιγμένο. Έφτασαν μάλιστα να πιαστούν στα χέρια με τον αδελφό του, ο οποίος ανησυχούσε πάρα πολύ. Ήταν στις αρχές όταν τα ναρκωτικά μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους και είχαμε απόλυτη άγνοια για το θέμα. Στα δεκαεφτά του κι ενώ ήταν άριστος μαθητής μέχρι τότε, άρχισε να αποστασιοποιείται από το σχολείο, να κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιο του, κι όταν έβγαινε ήταν σαν ζόμπι. Κόκκινα μάτια, αδυνατισμένος, νεύρα και φωνές. Δεν άντεχα άλλο. Στο μεταξύ ο μεγάλος μου γιος είχε φύγει για σπουδές και τραβούσα εγώ όλο το ζόρι. Μια μέρα μου ζήτησε λεφτά, αρνήθηκα και με χτύπησε. Του είπα ‘να φύγει από το σπίτι και να ξεχάσει πως έχει μάνα’! Έκανα την καρδιά μου πέτρα. Ήξερα πως αν ήθελα να έχει ελπίδα, έπρεπε να σφίξω την καρδιά μου, και να τον αφήσω να αναλάβει τις ευθύνες του. ‘Εφυγε πράγματι, πέρασαν τρείς μέρες. Δεν άντεξα. Πήγα και τον βρήκα. Έπεσα στα γόνατα παρακαλώντας τον να γυρίσει. Έτρεμα μήπως με το να μένει μακριά μου, θα έμπλεκε χειρότερα. Αυτό ήταν και το μεγάλο μου λάθος. Γύρισε στο σπίτι και για λίγο τα πράγματα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά. Συνέχισε και το σχολείο, βρήκε και κορίτσι, έδειχνε να προσπαθεί. Με τα πολλά τέλειωσε το σχολικό έτος, και μιλήσαμε για σπουδές. Ήθελε να πάει Πληροφορική μετά το στρατιωτικό. Μπήκε στο στρατό, και άρχισαν πάλι τα προβλήματα. Φαίνεται πως εκεί άρχισε πάλι τα ναρκωτικά, η κοπέλα του τον χώρισε και έγινε ράκος. Του δόθηκε αναστολή και άρχισε ο καθημερινός μου Γολγοθάς. Έμενα μαζί του συνεχώς, του μιλούσα, τον ενθάρρυνα, του έλεγα ‘πόσο τον αγαπώ’. Δεν είχα καμιά βοήθεια από καμιά υπηρεσία του κράτους. Συμφωνήσαμε και τον πήρα σε ένα Κέντρο απεξάρτησης στην Ελλάδα. Τρείς μήνες μετά τα παράτησε και γύρισε πίσω. Για έξι μήνες, έμπλεκε διαρκώς. Τον συνέλαβαν δυο φορές για χρήση και μπαινόβγαινε στη φυλακή. Σε κάποια στιγμή ανακάλυψε τη θρησκεία και έλεγε ότι ήθελε να γίνει μοναχός. Είπα, ‘ας είναι, μπορεί αυτό να τον λυτρώσει’. Δυστυχώς όμως του πέρασε κι αυτό το πάθος και ξανά στα ναρκωτικά. Την τελευταία φορά μπήκε στη φυλακή πάλι για το ίδιο θέμα. Την ημέρα που απολύθηκε από τη φυλακή, μου τηλεφώνησε και μου είπε ‘μάμα μην έρθεις να με πάρεις, θα έρθω μόνος μου. Όλα θα αλλάξουν, θα δεις… Συγνώμη…’. Τον περίμενα στο σπίτι με χαρά. Αντί αυτού όμως, ήρθε ένας αστυνομικός και μου είπε ότι το παιδί μου βρέθηκε νεκρό από υπερβολική δόση! Τρελάθηκα. Πότε πρόλαβε; Ποιος τον πλησίασε μόλις βγήκε από τη φυλακή; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα με ακολουθούν μέχρι τον τάφο. Κίνησα γη και ουρανό για να ριχθεί λίγο φως στα αίτια του θανάτου του γιού μου. Τίποτα. Όλοι είχαν την απάντηση έτοιμη: υπερβολική δόση. Τελεία και παύλα!

Π

έρασαν δέκα χρόνια σχεδόν, και προσπαθώ να συνεχίσω τη ζωή μου. Ο μεγάλος μου γιός παντρεύτηκε, έκανε δυο παιδιά και είμαι ευγνώμων στο θεό, για όσα έχω. Στην καρδιά μου όμως η πληγή μένει ανοιχτή. Ποιοι και γιατί στέρησαν στο παιδί μου, την ευκαιρία να ζήσει και να’ χει μια φυσιολογική ζωή; Ποιες υποδομές και ποια μέτρα λαμβάνει το κράτος σ αυτό τον τόπο; Ποιοι κάνουν πλάτες στους εμπόρους; Θυμώνω όμως και με τους γονείς που δεν μπορούμε να σφίξουμε την καρδιά μας. Που λυγίζουμε εκεί που πρέπει να φανούμε δυνατοί. Μακάρι να είχαμε όλοι μεγαλύτερες αντοχές. Εύχομαι σε όλες τις μανάδες ναχουν τα μάτια ανοιχτά, να μην εφησυχάζουν. Μια αθώα αλλαγή στο παιδί τους, μπορεί να μην είναι τόσο αθώα τελικά… Ας είναι εκεί να το δουν, πριν είναι αργά…".

Μ.Σ

Η μαρτυρία ενός πρωην χρηστη.

Γ

εννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Οι γονείς μου δούλευαν σκληρά να μας μεγαλώσουν μαζί με τα άλλα τρία αδέλφια μου. Το κακό ξεκίνησε όταν ήμουν στη Γ΄γυμνασίου. Ένα παιδί που το ‘παιζε ο μάγκας του σχολείου, με πρόσβαλε και εγώ σαν ηλίθιος δεν αντιστάθηκα στην πρόκληση. ‘Ηθελα να του αποδείξω πως δεν ήμουν ‘το παιδί της μαμάς μου’. Ξεκίνησα με ένα αθώο τσιγαράκι και σύντομα όλο αυτό μου έγινε συνήθεια. Απ εκεί που ήμουν καλός μαθητής, δεν έδινα καμιά σημασία στους βαθμούς μου. Τέλειωσα το γυμνάσιο και το λύκειο με χίλια ζόρια. Μόλις και μετά βίας περνούσα τη βάση. Οι γονείς μου κατάλαβαν τι συνέβαινε, αλλά δεν με ένοιαζε. Με πήραν σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ειδικούς. Τίποτα. Με την πρώτη ευκαιρία αγόραζα χόρτο και έκανα χρήση. Ήταν φορές που έκλεβα από το πορτοφόλι του πατέρα μου, σε κάποια στιγμή μάλιστα έκλεψα κοσμήματα της μάνας μου και τα πούλησα προκειμένου να πάρω τη δόση μου. Έφτασα μέχρι τα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά. Έβλεπα τη μάνα μου να κλαίει κάθε μέρα και σκεφτόμουν: πως κάμνει έτσι για ένα τσιγαράκι.

Γ

ια έξι ολόκληρα χρόνια δεν ήμουν ο εαυτός μου. Σήμερα όταν ανατρέχω πίσω σε εκείνο το πρόσωπο που δεν ήμουν εγώ, σκέφτομαι πως στ αλήθεια κάποιος άλλος κατοικούσε μέσα μου. Ξένος, ψυχρός, αδίστακτος, βίαιος, άψυχος. Η σωτηρία μου άρχισε όταν γνώρισα δυο παιδιά που δούλευαν αφιλοκερδώς σε ένα συμβουλευτικό κέντρο πρόληψης. Για κάποιο λόγο, μου έκανε κλικ, ήθελα να τους μοιάσω. Δεν με έκριναν, δεν με απόρριψαν, δεν με έστησαν στον τοίχο. Απλά μου έδειξαν το δρόμο και περίμεναν να τον βρω μόνος μου. Έτσι κι έγινε. Σήμερα είμαι καθαρός τρία χρόνια, είμαι σε μια όμορφη σχέση, και κάνουμε όνειρα για το μέλλον μας. Εργάζομαι σε μια επιχείρηση και παράλληλα βοηθώ όσα παιδιά απευθυνθούν κοντά μου για συμβουλή ή απεξάρτηση. Δεν είναι εύκολος δρόμος. Αλλά η πρόκληση είναι στο να ανακαλύψεις τις αντιστάσεις που έχεις μέσα σου…»

Ζήνων.

ΝΑΡ ΚΩΤ ΙΚΑ. PRESTIGE PAFOS

75


φάκελος

ΝΑΡ ΚΩΤ ΙΚΑ. Μπορεί να νικηθεί το τέρας των ναρκωτικών; Μπορεί μια ομάδα ανθρώπων, να σταθεί απέναντι στο τέρας και να το εξοντώσει; Φαίνεται πως ναι, αν κρίνουμε από το πάθος και την αποφασιστικότητα που διακρίνουν, την πρόεδρο και τα μέλη του νεοσύστατου σωματείου με την αισιόδοξη ονομασία: ‘ Ναι στη ζωή΄. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν λένε ‘ναι στη ζωή’ και δεν έχουμε παρά να τους ακολουθήσουμε και να τους συνδράμουμε. Επειδή το κεφάλαιο ναρκωτικά, αφορά όλους, μηδενός εξαιρουμένου, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε παιδιά. Μια θωρακισμένη κοινωνία νέων ανθρώπων, μπορεί να προβάλει τις σωστές αντιστάσεις και να πει τα σωστά ‘όχι΄, τη σωστή στιγμή…

76 PRESTIGE PAFOS

Μια δυναμική ομάδα από επιστήμονες, ψυχολόγους, γιατρούς, βιολόγους, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς, αποτελούν τον πυρήνα και τη δυνατή γροθιά του σωματείου. Πρόεδρος η δρ. Στέλλα Θέμη Σπύρου και αντιπρόεδρος ο δρ. Γιώργος Κανικλίδης. Μαζί τους, μια αξιόλογη ομάδα ψυχολόγων και εκπαιδευτικών , γονιών και μαθητών. Μετά το πρώτο σοκ, η αποφασιστικότητα… «Σοκαρίστηκα αρχικά όταν διαπίστωσα πόσο βάθος και έκταση έχει το πρόβλημα με τα ναρκωτικά στην πόλη μας. Θλιβόμουν αληθινά, να βλέπω παιδιά που τα ξεγέννησα, να έχουν ένα χαμένο βλέμμα, σαν ζόμπι, είτε επειδή κάποιος τους έβαλε ένα χάπι στο ποτό που ήπιαν σε ένα πάρτι, είτε γιατί εθίστηκαν ως χρήστες στα ναρκωτικά από την εφηβεία τους κιόλας. Έτσι το πήρα πολύ ζεστά. Να παλέψουμε όλοι μαζί, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, ώστε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας. Το πρώτο που κάναμε, ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς σε δημοτική και μέση εκπαίδευση και να εμπλέξουμε τους γονείς. Παράλληλα να δημιουργήσουμε βιωματικά εργαστήρια, τα οποία θα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 8 μέχρι 18 χρονών. Με την ίδια ευθύνη και όρεξη που οι γονείς τρέχουν να πάρουν τα παιδιά τους σε μπαλέτα, ποδόσφαιρο κλπ, να τα πάρουν και σε βιωματικά εργαστήρια όπου θα χτίσουν την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθησή τους και θα μάθουν τεχνικές διαχείρισης του άγχους, τόσο για τις σχολικές τους επιδόσεις όσο και για ένα σωρό άλλα προβλήματα που μπορεί να τους απασχολούν. Στα βιωματικά εργαστήρια θα καταρρίψουμε τους μύθους γύρω από το χόρτο και θα αναδείξουμε τη ζημιά που κάνει βήμα-βήμα στον οργανισμό και την προσωπικότητά τους η χρήση τέτοιων ουσιών…». Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης… «Διαφωνώ κάθετα με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Δεν μπορείς σε μια χώρα, όπου κυριαρχεί η ημιμάθεια σ αυτό τον τομέα, να εφαρμόσεις κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κουλτούρα και παιδεία, ώστε να ξεχωρίζουμε τι είναι η ιατρική κάνναβη και τι είναι το ναρκωτικό. Δεν ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αυτό έχει αντίκτυπο και στα παιδιά, τα οποία το χρησιμοποιούν ως άλλοθι κι ως επιχείρημα, ότι ‘να που την χρησιμοποιούν ακόμη και οι γιατροί!’. Από τη στιγμή που νομιμοποιείται η κάνναβη, τα παιδιά μας, μπαίνουν πολύ εύκολα στη χρήση και πρέπει να ξέρουν ότι η κάνναβη είναι ναρκωτικό που προκαλεί εξάρτηση, σχιζοφρένεια και άλλες ψυχοσωματικές παρενέργειες. Διερωτώμαι, πολλές φορές, για ποιο λόγο οι κυβερνώντες να κάνουν συνομιλίες για το κυπριακό, αφού, αν δεν λάβουν μέτρα κατά των ναρκωτικών, δεν θα έχουμε νέα γενιά σ΄αυτό τον τόπο!Για ποιους να βρούμε λύση στο κυπριακό; Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, είναι ο μεγαλύτερος απ όλους τους πολέμους, διότι, καταλαμβάνει το μυαλό και

τη ψυχή μας και πρέπει να ήμαστε ετοιμοπόλεμοι…». Προσηλωμένοι στο στόχο… Το σωματείο αν και μετρά μόνο λίγους μήνες ζωής, έχει ήδη δώσει σοβαρά δείγματα γραφής για το μέχρι που είναι αποφασισμένο να φτάσει. Ήδη προγραμματίζει μεγάλη συνέλευση γονέων στο τέλος Φεβρουαρίου, όπου οι γονείς θα ενημερωθούν και θα καταστούν κοινωνοί του προγράμματος του σωματείου. Σε όλους τους γονείς-μέλη, θα δοθεί ειδικό εγχειρίδιο με όλες τις πολύτιμες πληροφορίες για τη σωστή κατανόηση του ζητήματος, το πώς θα αναγνωρίσουν τα σημάδια χρήσης στα παιδιά τους και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι στόχοι του σωματείου, επικεντρώνονται στην: Ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. - Εμπλοκή των ίδιων των γονιών μέσα από ενημερωτικές συνελεύσεις - Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, ηλικίας από 8-12 και 13-18 χρόνων. - Διακριτική φρούρηση των σχολείων από έμπειρο προσωπικό. - Ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας μονάδας ‘Τόλμης, για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι οι κρατικές υποδομές στον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών, δεν επαρκούν. Ο ιδιωτικός εθελοντικός τομέας και πάλι καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα, μέσα από αντίξοες συνθήκες και τον ωχαδελφισμό των αρμόδιων κρατικών φορέων. Όπως εξηγεί η Δρ.Στέλλα Σπύρου, «το υπουργείο παιδείας προβάλλει γραφειοκρατικά προσκόμματα στην πρόθεση του σωματείου και των οργανωμένων γονιών, να τοποθετήσουν διακριτική φρούρηση, στα σχολεία. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι του υπουργείου, ότι δεν ζητούμε ούτε λεφτά, ούτε τίποτα, εκείνο που θέλουμε είναι να μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να υψώσουμε τοίχους αντίστασης απέναντι στον εχθρό που καλείται: ναρκωτικά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ηλικία των χρηστών μειώνεται συνεχώς και σήμερα μιλούμε για παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης-χρήστες. Συνεπώς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να εγγραφούν μέλη, με 50 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά και άλλα έξοδα του σωματείου, που αφορά πληρωμές μόνιμου προσωπικού, φύλαξη χώρων και άλλα. Με την ευκαιρία ευχαριστούμε όλους όσους συμβάλλουν ήδη οικονομικά με συνδρομές και χορηγίες για αυτό το σκοπό.». Το σωματείο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την εταιρεία Leptos, για την φιλοξενία των βιωματικών εργαστηρίων. Επίσης, στο δήμο Πάφου για τη συμβολή του, οικονομική κι άλλη.


PRESTIGE PAFOS

77


φάκελος

όπως Σήκωσες... "Η γη νηστεύκει στον τζιαιρόν τζι ύστερα κάμνει Πάσκαν τζιαι σαν την αναφανταρκάν, στης φύσης τ’ αρκαστήριν φανίσκει κάθε εποχής μιαν αλλαήν τζιαι μάσκαν στου γρόνου τα γυρίσματα να κάμνει παναΰριν".

Η Μ

ΚΥΡΙΑΚΗ της Απόκρεω, δηλαδή η αποχή από το κρέας, όπως ετυμολογικά ορίζει και η λέξη, είναι η τελευταία ημέρα όπου οι πιστοί τρώνε κρέας.

ε τα έθιμα αυτά, συνυπάρχουν και τα μασκαρέματα με τα γνωστά μας Καρναβάλια, στα οποία οι άνθρωποι συνηθίζουν να μεταμφιέζονται σε διάφορες φιγούρες, ζώα, πειρατές, κάου-μπόη κ.λπ. Βέβαια, οι αμφιέσεις αυτές έχουν τις ρίζες τους σε πανάρχαιες πηγές στην Ελλάδα, τα Βακχεία, και στην αρχαία Ρώμη, τα Σατουρνάλια. Σε αυτές τις πολυπληθείς συναθροίσεις επικρατούσε η ευθυμία, η διασκέδαση, οι μεταμφιέσεις με συμβολικό χαρακτήρα, τα τραγούδια, οι χοροί κ.λπ. Τα σύγχρονα Καρναβάλια έχουν τη μορφή διαγωνισμού με βραβείο και επαίνους για κάθε ομάδα που θα πετύχει την καλύτερη παρουσία στις μεγάλες κοσμοπολίτικες παρελάσεις.

Έ

να από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια του κόσμου είναι αυτό του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με φαντασμαγορικές αμφιέσεις, χορούς, σάμπα, παρελάσεις, άρματα, πυροτεχνήματα και εκατομμύρια θεατές. Επίσης, μεγάλο Καρναβάλι γίνεται και στη Βενετία, με αρκετές φιγούρες και πολύχρωμες ενδυμασίες ανάμεσα στις γόνδολες και την πανάρχαια μουσική πανδαισία. Στην Ελλάδα δεσπόζει το Καρναβάλι της Πάτρας και της Ξάνθης, ενώ στην Κύπρο το Καρναβάλι της Λεμεσού είναι αξεπέραστο.

Έ

νας από τους ιερότερους εκκλησιαστικούς κανόνες είναι η νηστεία, η οποία για τους ορθόδοξους χριστιανούς θεωρείται ύψιστης σημασίας. Ειδικά οι εβδομάδες που προηγούνται της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την αποχή από το κρέας. Ουσιαστικά η νηστεία δεν εκπληρώνει μονάχα μια πτυχή της χριστιανικής πίστης, αλλά οριοθετεί παράλληλα και μια πρακτική προϋπόθεση, όσον αφορά τον καθαρισμό του σώματος από τις βλαβερές επιπτώσεις της πολυφαγίας.

78 PRESTIGE PAFOS


Τάκης Σιέλης καρναβαλιστής εκ πεποιθήσεως! “Mε τα μυλλοσφοτζίσματα, πίτες δεν κάμνεις, τζιαι αν κάμεις δεν θα τρώουνται”

Π

αροιμία, που όπως εκτιμά ο κ. Τάκης Σιέλης, απηχεί απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο, διοργανώνει το καρναβάλι ο Δήμος Πάφου. «Τη δουλειά την κάνουν οι εθελοντές, οι άνθρωποι με μεράκι», λέει ο κ. Σιέλης. Εν τη απουσία του δήμου, ο οποίος δεν επιχορηγεί τα άρματα και τις ομάδες, παρά το υψηλό κόστος το οποίο επωμίζονται οι ιδιώτες.

Ο

ίδιος πάντως έχει το Καρναβάλι βαθιά στην καρδιά του, αφού για πολλά χρόνια, συμμετείχε στις εκδηλώσεις του δήμου, με κατασκευές που άφησαν εποχή. Φέτος, έλαβε μέρος στο Παφίτικο Καρναβάλι, με ένα άρμα με τίτλο ‘η μεγάλη ληστεία του τρένου’. Τέσσερα πανομοιότυπα βαγόνια, ’πέφτουν θύμα’ των ληστών. Τα υπόλοιπα… επί της παρέλασης. Την ώρα που γράφαμε πάντως αυτές τις γραμμές, δεν ξέραμε με σιγουριά, αλλά πιστεύουμε απόλυτα πως κι αυτή τη φορά το άρμα του Τάκη, δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Από τη ‘σκωτζέζικη μπάντα’ στο ‘τμήμα δημοσίων αργών’. «Ξεκίνησα από χόμπι, από τα πρώτα χρόνια που η Πάφος αποφάσισε να κάνει καρναβάλι. Έχω πάνω από δέκα συμμετοχές στο ενεργητικό μου. Το πρώτο μου άρμα ήταν το 1987, μια σκωτσέζικη μπάντα, με στολές πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων και πίπιζες! Το

επόμενο άρμα μου είχε τίτλο, ‘τμήμα δημοσίων αργών’ και σατίριζε βέβαια τα δημόσια έργα. Μέχρι τηλέφωνο έπεσε την επόμενη μέρα από τον ίδιο το διευθυντή των δημοσίων έργων, ο οποίος ήθελε να παραπονεθεί για το μήνυμα που έστελνα μέσα από το άρμα μου. Ακολούθησαν πάρα πολλά, μεταξύ των οποίων, ‘ η βόλτα στο Κολωνάκι’, η ‘Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Κατεδάφισης’ και άλλα. Θεωρώ όμως ότι το καλύτερό μου ήταν ‘ο κόσμος των παραμυθιών’, άρμα στο οποίο επέβαιναν όλοι οι ήρωες των παιδικών παραμυθιών, μάγισσες, βασιλοπούλες, χιονάτη, εφτά νάνοι κλπ. Είμαι περήφανος για όλες μου τις κατασκευές, διότι έγιναν όλες με πολλή αγάπη και καθόλου προχειρότητα. Σε όλες δε τις συμμετοχές μου, έπαιρνα το πρωτείο. Τότε επί Αταλιώτη και Σαρίκα είχαμε επιχορηγήσεις και στήριξη από το δήμο, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα. Τα πράγματα άλλαξαν όταν το Καρναβάλι μεταφέρθηκε στην Κάτω-Πάφο και κόπηκε ο δεσμός του με την παλιά πόλη. Θεωρώ ότι αυτό ήταν λάθος, διότι όλα τα κάμνουμε για τους τουρίστες, αγνοώντας τον παραδοσιακό παφίτη.

Φ

έτος αποφάσισα να συμμετέχω ξανά, εμπλέκοντας και τα παιδιά μου στη διοργάνωση για ένα και μόνο λόγο: να κρατήσουμε την παράδοση και να εμπνεύσουμε τα νέα παιδιά στη δημιουργία. «Βρίσκω τον εαυτό μου όταν δημιουργώ και κυρίως διότι βλέπω και τον ενθουσιασμό στα παιδιά». Έτσι θα έπρεπε να είναι το κλίμα του Καρναβαλιού. Χαρά και συμμετοχή. Με τη μικρή ή μεγάλη στήριξη της τοπικής αρχής.

PRESTIGE PAFOS

79


80 PRESTIGE PAFOS


hellen Charles l o n do n hair SALON

Η Ελένη και ο Κώστας Χαραλάμπους είναι ένα ζευγάρι κομμωτών και διαφέρουν. Διαθέτοντας 4 σαλόνια στο Λονδίνο και ένα στη Φλόριντα, η ομάδα που σχηματίζουν είναι εξαιρετικά ταλαντούχα στο σχεδιασμό, τόσο του χρώματος όσο και του κοψίματος των μαλλιών, είτε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών, είτε συνδυάζοντας την σωστή εμφάνιση ανάλογα με το σχήμα του προσώπου, την υφή των μαλλιών και τον τρόπο ζωής του καθενός. Χρησιμοποιούν μόνο τους πιο έμπειρους στυλίστες, με εξαιρετικό ταλέντο και γνώση στον τομέα του χρώματοςβαφής και της κοπής. Χρησιμοποιούν μόνο τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς, όπως l'oreal paris, essie, Kerastase, Inoa & αλλεσ υπηρεσιεσ οπως αποτριχωση, θεραπευτικο μασαζ, threading & microblading.

Ο

ι υπηρεσίες τους περιλαμβάνουν στιλιστικό κόψιμο και χτένισμα, τοποθέτηση extensions , θεραπείες με κερατίνη, χτενίσματα για ειδικές περιστάσεις και αντρικό styling και κόψιμο μαλλιών. Προσφέρουν επίσης και άλλες υπηρεσίες περιποίησης νυχιών αλλά και ομορφιάς, όπως επεκτάσεις βλεφαρίδων, μακιγιάζ κλπ. Παράλληλα με το τεράστιο πάθος για την κομμωτική και την εξυπηρέτηση

πελατών, πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό, στην προσοχή στη λεπτομέρεια. Όχι μόνο είναι εμπειρογνώμονες σε όλες τις υπηρεσίες τους, αλλά ξεχωρίζουν γιατί ακούνε και κατανοούν τις ατομικές ανάγκες των πελατών τους και εγγυώνται πλήρη ικανοποίηση στα αποτελέσματα. Είτε πρόκειται για ένα ακριβό κούρεμα και στυλ επιλογής, είτε για ένα πλήρες makeover, θα δημιουργήσουν την εμφάνιση για την οποία ο πελάτης θα είναι υπερήφανος. Όταν τους ρωτά κάποιος: «σε τι οφείλουν την επιτυχία τους», η Ελένη απαντά «πολυετή πείρα, συνεχή εκπαίδευση, φροντίδα για τους πελάτες μας, καθώς και εκπαίδευση και δημιουργία νέων ταλέντων μέσα στο κομμωτήριο, σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα» Έχοντας εκπαιδευτεί από τον Vidal Sassoon πριν από 3 δεκαετίες, δίνει επίσης τις ευχαριστίες της σε όλους τους καταπληκτικούς κομμωτές που την ενέπνευσαν καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών. Ο Κώστας είναι μακροχρόνιο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κομμωτών και ως τριχολόγος, παραμένει πιστός στο επάγγελμά του, πραγματοποιώντας στιλιστικές κομμώσεις και δημιουργία χρωμάτων. Η Ελένη και ο Κώστας πιστεύουν ακράδαντα στην τριλογία των μαλλιών. Η φιλοσοφία τους στα όμορφα μαλλιά είναι "καλό κόψιμο, καλό χρώμα και καλή κατάσταση". Έχοντας μετακομίσει στην Πάφο πριν από δύο χρόνια, το κομμωτήριο της Ελένης και του Κώστα στη Μεσόγη, έχει πλέον καθιερωθεί..

PRESTIGE PAFOS

81


«ΧΑΊΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΉΜΕΡΑ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΒΟΗΘΏ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΆΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΎΣ ΤΟΥΣ ΔΑΊΜΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ»

84 PRESTIGE PAFOS


ANNA CORTESI

“Μισούσα το σώμα μου”

Η ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ-ΜΙΣΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΩΣ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΦΗΒΗ, ΕΠΛΑΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΝΑ. ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΙΕΡΗ ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ. ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΙ ΆΛΛΕΣ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ.

PRESTIGE PAFOS

85


Η

εικόνα του σώματος ήταν πάντα σημαντική στην οικογένειά μου. Η αδερφή μου και εγώ έπρεπε να φαινόμαστε πάντα όμορφες στα χαριτωμένα, κοριτσίστικα ρούχα μας, οπότε το επιπλέον σωματικό μου βάρος ήταν μονίμως απαράδεκτο. Θυμάμαι να αισθάνομαι ανάξια προς τους γονείς μου. Παρά το ότι μπήκα στην εφηβεία σε υγιές βάρος, αισθανόμουν ακόμα πιο παχουλή από τα άλλα κορίτσια της ηλικίας μου. Η συναισθηματική υπερφαγία με ακολουθούσε σε κάθε μου βήμα - μετατρέποντας τα τρόφιμα σε εχθρό. Έκρυβα τα γεύματα μου, καταπίεζα τις λιγούρες μου τρώγοντας απλά ένα μήλο ή καρότο την ημέρα. Κανείς δεν ήξερε το μυστικό μου. Ούτε οι γονείς μου, ούτε οι φίλοι μου. Θυμάμαι να νιώθω αδύναμη, αδύνατη, εύθραυστη και υποσιτισμένη. Μερικές φορές εξασθενούσα εν ώρα μαθήματος στο σχολείο. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μου χρόνων στο Λύκειο, έπεφτα συνεχώς σε ένα καταστροφικό μοτίβο λιμοκτονίας, ανορεξίας, καταναγκαστικής υπερκατανάλωσης και νευρικής βουλιμίας. Μισούσα το σώμα και τις καμπύλες μου, αλλά στην τελική, αυτό με ώθησε να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω τον εαυτό μου και άλλες γυναίκες που, όπως εμένα, αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα. Το πάθος μου είναι να βοηθώ τις γυναίκες να ξεφύγουν από τις δίαιτες της μόδας, να ελευθερωθούν από το περιττό βάρος και να ζήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πάντα με ισορροπία και αγάπη προς τον εαυτό τους. Αυτό που με ώθησε να γίνω διατροφολόγος, είναι η προσωπική μου εμπειρία με το φαγητό. Ο αγώνας μου με το φαγητό σε νεαρή ηλικία και το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο, με βοήθησε να μετατρέψω χρόνια καταστροφικών διατροφικών συνηθειών σε λειτούργημα: να βοηθώ γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο και να βελτιώσουν την υγεία τους και την εικόνα τους μέσω της καθημερινής τους διατροφής.

“...ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΙΑ ΤΕΛΟΣ” Το πάθος για τη δουλειά μου εμφανίστηκε όταν άρχισα να μιλάω με γυναίκες που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες με τις δικές μου. Τότε ήταν που ένιωσα ότι η φωνή μου μπορούσε να ακουστεί και για πρώτη φορά στη ζωή μου βοηθούσα άλλες γυναίκες να πολεμήσουν τις δικές τους μάχες. Χωρίς υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή και καθηγητές, πέρασα μήνες ολόκληρους μαθαίνοντας για θέματα διατροφής μέσω του διαδικτύου - κάτι που με ενέπνευσε να αποκτήσω τα τρία μου σχετικά πτυχία στον τομέα των τροφίμων, της διαιτολογίας και της κλινικής διατροφής. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να ξεπεράσω τα δικά μου θέματα, αλλά οι εμπειρίες και η εκπαίδευσή που απόκτησα όλα αυτά τα χρόνια με βοήθησε να μετατρέψω το καταστροφικό παρελθόν μου στο μελλοντικό μου καθήκον: την καθοδήγηση της σύγχρονης γυναίκας προς μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μακριά από δίαιτες και στερήσεις. Έχοντας αποκτήσει πρώτο πτυχίο στο σχεδιασμό και την τεχνολογία τροφίμων, κατανόησα ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα και τα διάφορα συστατικά συνδυάζονται για να δημιουργηθούν ελκυστικά, θρεπτικά γεύματα. Αυτό με βοήθησε όχι μόνο να ξεπεράσω τις εμμονές μου με το φαγητό αλλά και να προχωρήσω στο επόμενο βήμα της εκπαίδευσής μου με δεύτερο πτυχίο στην Διαιτολoγία & Διατροφή και, αργότερα, με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου το κλασικό πρότυπο διαιτολόγου. Θα έλεγα πως σαν εκπαιδεύτρια αλλαγής του τρόπου ζωής, ειδικεύομαι στην ψυχολογία της διατροφής και τη σημασία της στο γυναικείο σώμα. Σήμερα, βοηθώ γυναίκες από όλο τον κόσμο να μεταμορφώσουν την εμφάνισή τους και τον τρόπο σκέψης τους μέσα από μικρές, καθημερινές αλλαγές που ταιριάζουν απόλυτα στις διατροφικές τους συνήθειες και τον γενικό τρόπο ζωής τους.

86 PRESTIGE PAFOS

ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

Έχοντας αποκτήσει πρώτο πτυχίο στο σχεδιασμό και την τεχνολογία τροφίμων, κατανόησα ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα και τα διάφορα συστατικά συνδυάζονται για να δημιουργηθούν ελκυστικά, θρεπτικά γεύματα. Αυτό με βοήθησε όχι μόνο να ξεπεράσω τις εμμονές μου με το φαγητό αλλά και να προχωρήσω στο επόμενο βήμα της εκπαίδευσής μου με δεύτερο πτυχίο στην Διαιτολoγία & Διατροφή και, αργότερα, με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου το κλασικό πρότυπο διαιτολόγου. Θα έλεγα πως σαν εκπαιδεύτρια αλλαγής του τρόπου ζωής, ειδικεύομαι στην ψυχολογία της διατροφής και τη σημασία της στο γυναικείο σώμα. Σήμερα, βοηθώ γυναίκες από όλο τον κόσμο να μεταμορφώσουν την εμφάνισή τους και τον τρόπο σκέψης τους μέσα από μικρές, καθημερινές αλλαγές που ταιριάζουν απόλυτα στις διατροφικές τους συνήθειες και τον γενικό τρόπο ζωής τους. Μετά από χρόνια ανθυγιεινών συνηθειών, αρνητικής εικόνας του σώματος, ατελείωτες προσπάθειες για απώλεια βάρους, είμαι ευγνώμων που βρήκα το νόημα της ζωής μου – να καθοδηγώ γυναίκες να αγαπήσουν πρώτα το σώμα τους και να το ανταμείβουν καθημερινά με καλό φαγητό - χωρίς να χρειάζεται να στερούνται και να αυτοτιμωρούνται για τις επιλογές τους.


“ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ...”

“ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΌΜΟΥ…”

Ως επιστήμη, η διατροφή εξελίσσεται καθώς συσσωρεύουμε νέες γνώσεις, γι 'αυτό πάντα προσπαθώ να μελετώ και να ερευνώ νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες σε θέματα διατροφής. Αν και οι τροφές παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά τα οποία μας κρατούν ζωντανούς, η διατροφή δεν είναι απλά επιστήμη, αλλά είναι και μια φυσική, καθημερινή εμπειρία που απαιτείται για την επιβίωση μας. Για μένα, κάθε μπουκιά είναι ιερή και πρέπει να θεωρείται ως μια μικρή τελετουργία προς το σώμα και την υγεία μας. Το τί, πότε και πόσο τρώμε, έχει να κάνει με το οικονομικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, την ηλικία, το φύλο, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας. Η διατροφή μας, είναι δηλαδή, καθαρά προσωπική υπόθεση και έτσι ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Το μεγαλύτερο μου επίτευγμα είναι που έγινα αυτή που είμαι σήμερα. Ίσως ακουστεί περίεργο αλλά πριν λίγα χρόνια σιχαινόμουν το φαγητό. Σε μικρότερη ηλικία, το φαγητό ήταν ο εχθρός μου καθώς ήμουν υπέρβαρη, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το μόνο που θυμάμαι είναι το μίσος μου για φαγητό και να παλεύω συνεχώς με δίαιτες εξπρές και διατροφικές διαταραχές. Τώρα πια, κοιτώντας πίσω στο χρόνο, χαίρομαι για όλα αυτά τα γεγονότα που μου άλλαξαν τη ζωή, γιατί συνέβαλαν στο να γίνω αυτή που είμαι σήμερα. Είμαι πιο δυνατή από ποτέ και το φαγητό είναι πλέον ο καλύτερος μου φίλος, αυτό που τρέφει το σώμα και την ψυχή μου. Το ότι κατάφερα να νικήσω τη μάχη με τις διατροφικές διαταραχές, το ότι απέκτησα τα πτυχία μου στον τομέα της διατροφής και το ότι αυτή τη στιγμή βοηθώ γυναίκες να ξεπεράσουν τους δικούς τους δαίμονες με το φαγητό, είναι στοιχεία που με κάνουν πραγματικά περήφανη για τον εαυτό μου.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ: E-mail: info@annacortesi.com Ιστοσελίδα: https://www.annacortesi.com Σελίδα στο FB: https://www.facebook.com/AnnaCortesiNutrition

PRESTIGE PAFOS

87


88 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

89


90 PRESTIGE PAFOS


goodlife τησ χριστιανασ παναγιωτακη

ΑΣΚΗΣΗ

στην τρίτη…”ώριμη” ηλικία

Τρίτη ηλικία…στην κυριολεξία… σε κανέναν δεν αρέσει να έρχεται 3ος! Άρα καταργούμε τον όρο τριτη ηλικία και λέμε πως τελικά… “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙΣ”. Τι σηµαίνει ‘Γερνάω’;… [πολλές οι έννοιες]… και δε μπορώ να ασκηθώ; συν άλλα τόσα που ακούμε στη μικρή μας Παφίτικη κοινωνία, όπου ο κλασσικός ρόλος πλέον του ηλικιωμένου [παππού –γιαγιάς] είναι το να’ναι σπίτι και να μεγαλώνει τα εγγονάκια του!

Μ

ε ικανοποίηση παρατηρώ ότι κι αυτό το ‘’ταμπού’, ’ άρχισε να μειώνεται επιτέλους, με περισσότερο πλέον ηλικιωμένους να έχουν καταλάβει το …δικό τους νόημα στη ζωή. ‘Αν πιστεύετε ότι ένα άτοµο πρέπει να έχει την εµφάνιση ενός εικοσάρη για να ασκηθεί στο γυµναστήριο ή εκτός , να είστε σίγουροι ότι λανθάνεστε’. Θέλω να τονίσω πως και οι πιο ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τα ίδια εμπόδια με τους νεότερους σε ό,τι αφορά την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ας κατηγοριοποιήσουμε τις ηλικίες για να είναι πιο κατανοητό στα άτομα που γυμνάζονται ή θα ήθελαν να ξεκινήσουν: Μεσήλικες: 45 – 64 χρονών Νεαροί ηλικιωµένοι: 65 – 74 χρονών Ηλικιωµένοι: 75 – 84 χρονών Μεγάλοι ηλικιωµένοι: 85 + χρονών

Η άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα των ηλικιωμένων προς τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Η

εκτέλεση δραστηριοτήτων της καθηµερινής ζωής (ψώνια, εργασίες σπιτιού κλπ ), απαιτεί ικανότητα εκτέλεσης λειτουργικών κινήσεων (περπάτηµα, κάθισµα, κλπ) οι οποίες µε τη σειρά τους εξαρτώνται από την ύπαρξη επαρκών φυσιολογικών ιδιοτήτων (δύναµη, αντοχή, ευλυγισία κλπ). * οι ασκήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν σε ένα ασκησιολόγιο είναι: • Κάθισµα – σήκωµα (καρέκλα, καναπέ) · Πέρασμα εµποδίου • Ανέβασµα σε υψηλότερο σηµείο · Σήκωµα από το έδαφος • Πρόσβαση στο έδαφος από όρθια θέση · Άρση αντικειμένου από το έδαφος • Πρόσβαση σε υψηλότερο σηµείο

· Μεταφορά ενός αντικειµένου • Τράβηγµα αντικειµένου προς το σώµα • Απώθηση αντικειµένου από το σώµα · Σκούπισµα • Επιβίβαση – αποβίβαση σε αυτοκίνητο

Ο

επαγγελματίας εξειδικευμένος γυμναστής, θα δώσει τις κατάλληλες παραλλαγές και τις ειδικές ασκήσεις ώστε να μπορέσει ο οποιοσδήποτε ηλικιωμένος θελήσει, να γυμναστεί σωστά χωρίς τραυματισμούς!

Και να θυμάστε …

δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

PRESTIGE PAFOS

91


AVENUE 10 IN HAIR

ΛΕΩΦ. ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ 91 | ΠΑΦΟΣ ΤΗΛ: 26 939595

92 PRESTIGE PAFOS


AVENUE 10 IN HAIR

PRESTIGE PAFOS

93


goodlife

τησ ηλιανασ λουκα - αισθητικοσ

Αλλάζουμε διάθεση βελτιώνοντας το πρόσωπο και το σώμα μας

Η

μεταβατική περίοδος από το κρύο και τη μουντάδα του Χειμώνα στην αρχή της Άνοιξης, όπου αλλάζει η διάθεση μας, αλλάζουν και τα χρώματα και μας προτρέπουν στη χαρά, την αλλαγή και την ανανέωση. Το άγχος, το σύγχρονο life-style και οι εναλλαγές των εποχών, αναστατώνουν την μικροθρεπτική ισορροπία του δέρματος το οποίο δείχνει εξαντλημένο, θαμπό, ανομοιογενές και αφυδατωμένο. Οι περιποιήσεις ομορφιάς παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή και τη ψυχολογία μας. Για να πετύχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα, συνεπάγεται να αφιερώσετε χρόνο σε εσάς και να τηρείτε κατά γράμμα, κάποιες συμβουλές ομορφιάς. Οι θεραπείες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες , στις απλές όπου ενυδατώνουμε και φωτίζουμε το δέρμα επιδερμικά χωρίς μεγάλη διάρκεια αποτελέσματος και στις επεμβατικές που με τη χρήση της τεχνολογίας, μπορούν να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κοσκινίσει την επιστήμη, ότι έχετε κάνει έρευνα σε ότι κυκλοφορεί. Μόνο έτσι θα μάθετε να ξεχωρίζετε αν αυτό που σας προσφέρουν σε χαμηλή τιμή, θα έχει τα συστατικά, ή την τεχνογνωσία που σας υπόσχονται στο να έχετε το αποτέλεσμα που ζητάτε. Ειδικά τα άτομα με δύσκολα προβλήματα, όπως η ακμή ενηλίκων, οι βαθιές ρυτίδες, η έντονη χαλάρωση και οι υπερμεγαλοχρώσεις.

94 PRESTIGE PAFOS

Πώς να περιποιηθούμε το δέρμα μας αυτή την εποχή:

1. Πρώτη σας δουλειά να κάνετε ένα βαθύ

καθαρισμό ή ένα βαθύ peeling ή co2 laser, ή θεραπεία μικροκρυστάλλων. Τώρα είναι η καλύτερη περίοδος γιατί δεν έχουμε ακόμη έντονη ηλιοφάνεια. Με αυτές τις θεραπείες, επιτυγχάνουμε βαθειά απολέπιση, αφαιρούμε ένα βαθύ στρώμα δέρματος, παρασέρνοντας δυσχρωμίες, πανάδες, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, σημάδια ακμής και ουλές. Το δέρμα ‘αναγκάζεται’ να παράξει νέα επιδερμικά κύτταρα, ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι το δέρμα φαίνεται πιο φρέσκο και νεανικό. Με τον ίδιο τρόπο, αφαιρούμε λεκέδες στα χέρια, ή βαθιές πανάδες και κηλίδες π ου υπάρχουν(Co2). 2. Κάντε τώρα τη θεραπεία που σας ταιριάζει. Είναι η καλύτερη εποχή. Προτάσεις για σας είναι η Μεσοθεραπεία-τα RF ή ραδιοσυχνότητεςmicroueedling RF-Laser ανάπλασης, Endernolift –θεραπείες με βλαστοκύτταρα, αναίμακτη βλεφαροπλαστική, τεχνολογία plasma, plexer, PRP κλπ. Πώς να διώξετε τις ρυτίδες; Πώς να πετύχουμε ανανέωση και αντιγήρανση στο πρόσωπο; Πώς να αντιμετωπίσουμε τη χαλάρωση του προσώπου, του λαιμού και των βλεφάρων; Όλα αυτά έχουν τις λύσεις τους. Ρωτήστε μας τώρα και θα σας δώσουμε όλες τις απαντήσεις.

Αν οι ρυτίδες αποτυπώνουν τη σοφία που συγκεντρώνει κανείς στα χρόνια που περνούν, εμείς οι γυναίκες προτιμάμε να είχαν εμφανιστεί καθόλου στο πρόσωπό μας. Υπάρχουν όμως τρόποι και μέθοδοι, που μπορούν να γυρίσουν πίσω το χρόνο και να μας κάνουν ξανά νέες και όμορφες.

3. Περιποιηθείτε τα άκρα σας. Μανικιούρ,

πεντικιούρ. Πανάδες στα χέρια, αφυδατωμένες φτέρνες. Κάντε το τώρα. Τα χέρια είναι σημαντικό να είναι ενυδατωμένα και περιποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εναλλαγή ζεστούκρύου, τα κάνει να σκάζουν και να φαίνονται γερασμένα. Ενυδάτωση λοιπόν συνεχώς.

4. Περιποιηθείτε το σώμα σας. Κάντε ένα peeling

σώματος και μετατρέψτε μόνες σας, τη μπανιέρα σας σε μίνι spa. Βάλτε τα λαδάκια σας, τα αιθέρια έλαια και αφεθείτε. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, δεν πρέπει να σας βρει απεριποίητη…

5. Αποτρίχωση ή laser; Μην αμελείτε την

αποτρίχωσή σας επειδή αργεί ακόμη το Καλοκαίρι. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για laser . Έτσι θα απαλλαγείτε μια και καλή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα πριν χρειαστεί να βγείτε στις παραλίες. Κάντε τρόπο ζωής το τρίπτυχο: Δίαιτα, άσκηση, χρήση της τεχνολογίας για να πετύχετε το ποθητό αποτέλεσμα. Μην μείνετε την τελευταία στιγμή, ειδικά αν έχετε να χάσετε περιττά κιλά. Η Άνοιξη σας κλείνει το μάτι και το Καλοκαίρι σε απόσταση αναπνοής.


PRESTIGE PAFOS

95


goodlife

Η προπόνηση με αντιστάσεις, μετατρέπει τις γυναίκες σε μεγαλόσωμες και πιο αρρενωπές. Μύθος ή Αλήθεια;

Π

άραυτα, αποτελέσματα πολυετών ερευνών, δείχνουν ότι οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άντρες, τείνουν να αποφεύγουν τη συστηματική προπόνηση με αντιστάσεις με το πρόσχημα ότι θα αυξηθεί υπερβολικά το σωματικό τους βάρος και η μυϊκή τους μάζα, υπονομεύοντας έτσι τη θηλυκότητά τους. Ωστόσο, ακολουθώντας προπόνηση αντιστάσων, μια γυναίκα δεν πρόκειται ποτέ να χάσει τη θηλυκότητα της, παρά μόνο θα αποκτήσει ένα καλοσχηματισμένο σώμα και αυξημένη σωματική αντοχή.

Π

ιο συγκεκριμένα, η προπόνηση αντιστάσεων βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους αφού αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα (ενεργός ιστός), αυξάνεται ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη καύση του λίπους (λιπώδης ιστός= ανενεργός ιστός). Επίσης, η προπόνηση αντιστάσεων δυναμώνει το μυϊκό σύστημα αλλά και τους συνδέσμους των αρθρώσεων, προστατεύοντας έτσι το σώμα από τυχόν πόνους και τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και τα γόνατα.

96 PRESTIGE PAFOS

τησ Άντρεασ Τρύφωνος | Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Μεταπτυχιακό στη Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η προπόνηση με αντιστάσεις αποτελεί την πλέον κατάλληλη μορφή άσκησης για την αύξηση της μυϊκής δύναμης. Με την πάροδο του χρόνου έχουν ταυτοποιηθεί διάφορες μέθοδοι με στόχο την μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ οι πιο γνωστές είναι: • Ασκήσεις με ελεύθερα βάρη (π.χ βαράκια, μπάρες) • Ασκήσεις σε ειδικά μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης • Ασκήσεις με το βάρος του σώματος (π.χ TRX, push up) • Ασκήσεις με ειδικά λάστιχα (ανάλογα με το βαθμό ελαστικότητας του λάστιχου καθορίζεται και η αντίσταση του π.χ μικρή ελαστικότητα -> μεγάλη αντίσταση • Ασκήσεις με μπάλες (π.χ medicine ball)

Επιπρόσθετα, οι ασκήσεις με αντιστάσεις αυξάνουν την δύναμη τόσο των μυών όσο και των οστών, προστατεύοντας έτσι από φαινόμενα οστεοπόρωσης που ταλανίζουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες.

Α

κολούθως, η αύξηση της μυϊκής δύναμης συμβάλει στη αύξηση της σωματικής αντοχής, με αποτέλεσμα να ευκολύνει πολλές από τις καθημερινές ασχολίες (λιγότερη κόπωση στις δουλειές του σπιτιού, ψώνια, ανεβοκατέβασμα σκάλας κτλ). Τελευταίο μα εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και τη ψυχική διάθεση του ατόμου, προασπίζοντας έτσι τη ζωντάνια και καταπολεμώντας οποιαδήποτε μορφή κατάθλιψης.

Α

ξίζει να σημειωθεί ότι μία γυναίκα, όσο έντονη προπόνηση και να κάνει, δε θα μπορέσει να γίνει τόσο μεγαλόσωμη όπως έναν άντρα, αφού η μυϊκή υπερτροφία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ορμονικές εκκρίσεις. Βασική ορμόνη για τη μυϊκή υπερτροφία είναι η τεστοστερόνη που υπάρχει σε μεγάλες

συγκεντρώσεις στον αντρικό πληθυσμό. Αντίθετα, η γυναίκα από τη φύση της, έχει πολύ μικρή συγκέντρωση τεστοστερόνης στον οργανισμό της (σε φυσιολογικές καταστάσεις), έτσι όσο έντονη προπόνηση με αντιστάσεις και να κάνει, δε θα μπορέσει να αναπτύξει την ίδια μυϊκή μάζα που θα αποκτούσε ένας άντρας που ενδεχομένως να έκανε τον ίδιο όγκο προπόνησης. Τέλος, έχει παρατηρηθεί μέσα από μελέτες που έγιναν, ότι με την προπόνηση αντιστάσεων αυξάνεται ως ένα βαθμό η συγκέντρωση τεστοστερόνης και στις γυναίκες αλλά παραμένει αμελητέα συγκριτικά με τη συγκέντρωση τεστοστερόνης στους άντρες. Φυσιολογικές Τιμές Ελεύθερης Τεστοστερόνης Άντρες 10-40 pg/ml Γυναίκες 0,3- 3,0 pg/ml

Ε

πομένως ο μύθος καταρρίπτεται! Η προπόνηση με αντιστάσεις συντελεί στην υγεία και την εμφάνιση της γυναίκας και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την θηλυκότητα της.


goodlife *Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΛΟΥΚΑ

ΓΙΟΓΚΑ ΓΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ *ΠΤΥΧΙΟΎΧΟΣ ΦΥΣΙΚΉΣ ΑΓΩΓΉΣ – ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ | ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΎΤΡΙΑ ΓΙΌΓΚΑ ΓΈΛΙΟΥ ΤΗΛ. 99655610 | antigonitryfonos@hotmail.com

Π

ΟΙΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΉΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΆΡΙΣΤΗ ΑΛΛΑΓΉ ΣΤΗ ΔΙΆΘΕΣΉ ΤΟΥ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΊΑ Ή ΌΤΑΝ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΈΦΕΤΑΙ ΜΕ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΧΙΟΎΜΟΡ! ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΈΣ ΑΛΛΑΓΈΣ ΣΤΗ ΒΙΟΧΗΜΕΊΑ ΟΛΌΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΎ ΕΊΝΑΙ ΤΌΣΟ ΜΕΓΆΛΕΣ, ΕΊΝΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΆΖΟΥΝ ΘΕΤΙΚΆ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΉ ΚΑΙ ΤΗ ΨΥΧΙΚΉ ΜΑΣ ΥΓΕΊΑ !

ο 1995 ο Δρ.Μαντάν Κατάρια από την Ινδία Τ συνειδητοποιώντας τα οφέλη του γέλιου, ανέπτυξε τη Γιόγκα Γέλιου, ξεκινώντας με λίγα άτομα σε ένα πάρκο της Βομβάης. Ο Δρ.Κατάρια ανέπτυξε μια σειρά ασκήσεων γέλιου, οι οποίες περιλάμβαναν παίξιμο ρόλων και άλλες τεχνικές διατηρώντας την παιδική διάθεση. Κάνοντας Γιόγκα σε τακτική βάση, ο Δρ.Κατάρια και η σύζυγος του Μαντούρι ενσωμάτωσαν στοιχεία της Γιόγκα ιδιαίτερα των αναπνοών που γίνονται ενδιάμεσα από τις ασκήσεις γέλιου αυξάνοντας το θετικό τους αντίκτυπο. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η Γιόγκα Γέλιου: ένα μείγμα αναπνοών, stretching και ασκήσεων γέλιου που καλλιεργούν την παιδική διάθεση. H Γιόγκα του Γέλιου λοιπόν είναι μια μοναδική μορφή άσκησης, η οποία συνδυάζει το πηγαίο γέλιο με τις αναπνοές (Πραναγιάμα). Το γέλιο αρχικά προκαλείται σαν φυσική άσκηση , ενώ διατηρείται οπτική επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και η παιδική διάθεση. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο οργανισμός δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο προσποιητό και αυθόρμητο γέλιο, και τα δύο προκαλούν την ίδια χημεία ευτυχίας. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε καλή αίσθηση του χιούμορ για να γελάσουμε. Τα μικρά παιδιά γελούν γιατί είναι στη φύση τους να είναι γεμάτα χαρά. Καθώς οι νοητικές μας ικανότητες αναπτύσσονται, μεγαλώνοντας προγραμματιζόμαστε από το γέλιο της χαράς στο γέλιο ‘υπό όρους’. Για να αναπτύξουν οι ενήλικες ξανά την ικανότητα να γελούν από χαρά, χρειάζεται να απομακρύνουν τις στρώσεις ενδοιασμών, προγραμματισμού και νοητικών εμποδίων που δημιουργούνται από τον εαυτό τους, την οικογένεια και την κοινωνία. Η Γιόγκα Γέλιου διευκολύνει τη διαδικασία καθαρισμού της φυσικής ροής του γέλιου.

Η

ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΌΝΟΥ : Από ιατρικής άποψης το σημαντικότερο συστατικό της αναπνοής είναι το οξυγόνο. Ο Δρ. Ότο Γουόρμπεργκ , κάτοχος βραβείων Νόμπελ είπε: ‘Οι ασκήσεις αναπνοών αυξάνουν το ποσοστό

οξυγόνου στα κύτταρα και αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα για μια ενεργητική ζωή απαλλαγμένη από ασθένειες. Όταν τα κύτταρα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, ο καρκίνος απλά δεν μπορεί να εμφανιστεί και δεν θα εμφανιστεί’. ΥΝΔΈΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ: Το πηγαίο Σ γέλιο συνδέει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και χώρες, άσχετα με το ποια γλώσσα μιλάνε και ποιο τρόπο ζωής έχουν. Η Γιόγκα του Γέλιου προάγει ένα δυνατό σύνδεσμο ανάμεσα στους ανθρώπους που γελούν μαζί, παρέχοντας κοινωνική αλληλεπίδραση και δικτύωση – βασικά συστατικά της ευτυχίας.. Στόχος της Γιόγκα Γέλιου είναι να συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους σε επίπεδο καρδιάς. H Γιόγκα Γέλιου είναι κάτι παραπάνω από απλό γέλιο. Οι τεχνικές που συνεχώς αναπτύσσονται προσαρμόζουν τα στοιχεία αερόβιας άσκησης, ξυπνούν την παιδική διάθεση και προάγουν τη συναισθηματική ροή και απελευθέρωση.

εκίνησε με 5 άτομα το 1995 και έχει εξαπλωθεί Ξ σε όλο τον κόσμο σε 106 χώρες και τα νούμερα αυξάνουν συνεχώς ! Γιόγκα Γέλιου προσφέρει πολλά οφέλη Η στην υγεία μας: Αναιρεί τις συνέπειες του άγχους, Απελευθερώνονται ενδορφίνες ‘ορμόνες της ευτυχίας’, Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, Προκαλεί άριστη οξυγόνωση, Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, Ενεργοποιεί τους νευρώνες - καθρέφτες με την οπτική επαφή στην ομάδα, Βελτιώνει την κοινωνικότητα, Απελευθερώνει μπλοκαρισμένα αρνητικά συναισθήματα, Συμβάλλει στην αντιγήρανση και πολλά άλλα.

Γιόγκα Γέλιου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, Η επίπεδα, φυσική κατάσταση και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες. Συστήνεται να γίνεται σε τακτική βάση σε οργανωμένη ομάδα. Καλό θα ήταν επίσης η παρακολούθηση σεμιναρίων για την εκμάθηση βασικών ασκήσεων με σωστό τρόπο, για να μπορεί κάποιος να την εφαρμόζει για ιδιωτική χρήση, καθώς και πιστοποιημένη εκπαίδευση για συντονιστές γέλιου.

α μικρά παιδιά γελάνε γύρω στις 400 φορές Τ την ημέρα σε αντίθεση με τους ενήλικες που γελάνε κατά μέσο όρο 15 μόνο φορές την ημέρα και ίσως κάποιες φορές να ξεχνάμε να γελάμε ! Στη σημερινή εποχή κρίνεται απόλυτα αναγκαίο να βρίσκουμε τρόπους να χαιρόμαστε στην καθημερινότητα μας, να εστιάζουμε στα θετικά, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε , να συγχωρούμε , να αγαπάμε και να ΓΕΛΑΜΕ !

Σ

ΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ 10 ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ ΓΕΛΙΟΥ:

1. 2.. 3 4. 5 .. 6 7. 8.

ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΉ ΝΈΑ ΜΟΡΦΉ ΆΣΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΉΣΕΙ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ. ΤΗΝ ΑΝΈΠΤΥΞΕ Ο ΔΡ.ΜΑΝΤΆΝ ΚΑΤΆΡΙΑ , ΙΝΔΌΣ ΓΙΑΤΡΌΣ ΤΟ 1995. Ο ΚΑΘΈΝΑΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΕΛΆΣΕΙ ΧΩΡΊΣ ΑΣΤΕΊΑ, ΧΙΟΎΜΟΡ Ή ΚΩΜΩΔΊΑ. ΓΕΛΆΜΕ ΣΑΝ ΆΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΎΝΤΟΜΑ ΤΟ ΑΥΘΌΡΜΗΤΟ ΓΈΛΙΟ ΞΕΣΠΆ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΎΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΉ ΔΙΆΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΆ. ΣΥΝΔΥΆΖΟΥΜΕ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΈΣ ΑΝΑΠΝΟΈΣ ΑΠΌ ΤΗ ΓΙΌΓΚΑ (ΠΡΑΝΑΓΙΆΜΑ) ΜΕ ΑΣΚΉΣΕΙΣ ΓΈΛΙΟΥ. ΑΥΞΆΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΉ ΟΞΥΓΌΝΟΥ ΣΤΟ ΣΏΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΈΦΑΛΟ. Η ΓΙΌΓΚΑ ΓΈΛΙΟΥ ΒΑΣΊΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΟ ΓΕΓΟΝΌΣ ΌΤΙ ΓΕΛΏΝΤΑΣ ΣΑΝ ΆΣΚΗΣΗ Ο ΕΓΚΈΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΆ ΑΠΌ ΤΟ ΑΥΘΌΡΜΗΤΟ ΓΈΛΙΟ, ΚΙ ΈΤΣΙ ΑΠΟΛΑΜΒΆΝΟΥΜΕ ΤΑ ΊΔΙΑ ΟΦΈΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΜΑΣ. . Η ΓΙΌΓΚΑ ΓΈΛΙΟΥ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΉ ΆΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΏΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΎ.

9

10.

ΓΕΛΏΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΎΜΕ ΙΣΧΥΡΈΣ ΘΕΤΙΚΈΣ ΑΛΛΑΓΈΣ ΣΤΟ ΣΏΜΑ, ΤΟ ΜΥΑΛΌ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΆ ΜΑΣ.

PRESTIGE PAFOS

97


goodlife

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΧΆΡΗ ΖΑΒΡΊΔΗ MD, PHD | ΠΛΑΣΤΙΚΌΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΌΣ

ΠΆΦΟΣ: "ΙΑΤΡΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΚΥΑΝΟΎΣ ΣΤΑΥΡΌΣ" | ΤΗΛ: 26-221111 • ΛΕΥΚΩΣΊΑ: "ΚΈΝΤΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΉΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉΣ ΧΆΡΗΣ ΖΑΒΡΊΔΗΣ" | ΤΗΛ: 22445588 www.harriszavrides.com • E-mail: info@harriszavrides.com

Έ

ΓΚ Α Υ Μ Α ορίζουμε το τραύμα του δέρματος που μπορεί να προέλθει από τρεις διαφορετικές αιτίες: από θερμότητα, από χημικές ουσίες ή από ηλεκτρικό ρεύμα. Με την καινούργια διεθνή ταξινόμηση, τα εγκαύματα τα χωρίζουμε ποιοτικώς και ποσοτικώς. Ποιοτικώς τα εγκαύματα χωρίζονται σε μερικού και ολικού πάχους, ενώ ποσοτικώς χωρίζονται σε επί τοις εκατό της ολικής επιφάνειας του σώματος. Όταν λέμε μερικού πάχους, εννοούμε ότι έχουν καταστραφεί οι επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, ενώ ολικού πάχους όταν έχουν καταστραφεί όλες οι στιβάδες του δέρματος. Μια πραγματικότητα είναι ότι ένα έγκαυμα είναι πιο σοβαρό και επικίνδυνο όταν εκτείνεται σε μεγάλη επιφάνεια, έστω και αν είναι μερικού πάχους, παρά αν είναι ολικού πάχους και επεκτείνεται σε μικρή επιφάνεια.

Σ

ΗΜΑΝΤΙΚΌ επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι το έγκαυμα αποτελεί συστηματική νόσο, δηλαδή με ένα έγκαυμα επηρεάζονται πολλά εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου

98 PRESTIGE PAFOS

οργανισμού. Πολλές φορές μάλιστα επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά για τον οργανισμό. Ένα έγκαυμα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπισή του, εφόσον ο ασθενής μπορεί να χάσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας και υγρών από τις εγκαυματικές επιφάνειες και να προκληθούν τόσες βλάβες που να είναι μη αναστρέψιμες. Προσοχή επίσης χρειάζεται κατά την τοπική περιποίηση ενός εγκαύματος. Μπορεί εύκολα ένα απλό έγκαυμα, στο οποίο δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή, το παραμελούμε και δεν πάμε να το φροντίσει ο πλαστικός χειρουργός, να μολυνθεί και να μετατραπεί σε ολικού πάχους έγκαυμα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ίσως και μεταμόσχευση δέρματος για να επουλωθεί.

Τ

Α ΜΕΡΙΚΟΥ Π Α ΧΟΥ Σ εγκαύματα, μπορούν να επουλωθούν από μόνα τους με συντηρητικές μεθόδους, δηλαδή χωρίς χειρουργείο. Αντίθετα το χειρουργείο αποτελεί τη μόνη λύση στα ολικού πάχους εγκαύματα. Η πιο συνηθισμένη χειρουργική λύση είναι η μεταμόσχευση

δέρματος. Μύθος είναι ότι μετά τη θεραπεία ενός εγκαύματος ολικού πάχους έχουμε 100% ίαση. Ακόμα και μετά τη θεραπεία ενός ολικού πάχους εγκαύματος, υπάρχουν κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος ανάπτυξης χηλοειδών και ρικνωτικών ουλών. Τέτοιες χηλοειδείς και ρικνωτικές ουλές πιθανό να εμποδίζουν την κίνηση διάφορων αρθρώσεων σε τέτοιο βαθμό που να χρειάζεται κινησιοθεραπεία, να χρησιμοποιηθούν ειδικοί νάρθηκες, ή ακόμα να ξαναγίνει χειρουργείο. Είναι επίσης γνωστό ότι, ακόμα και μετά από χρόνια, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε χηλοειδείς και υπερτροφικές ουλές. Χρειάζεται λοιπόν να μην υποτιμούμε ένα έγκαυμα, επειδή φαίνεται απλό και επιφανειακό. Προσοχή απαιτείται επίσης στα εγκαύματα που δεν πονάνε, γιατί συνήθως αυτά είναι ολικού πάχους. Ακόμη καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σπίτι μας με τα μικρά παιδιά, που μπορεί εύκολα να πάθουν έγκαυμα με ένα κουτί σπίρτα ή βάζοντας το δάκτυλο στην πρίζα ή ρίχνοντας πάνω τους δοχεία ή μαγειρικά σκεύη με ζεστό νερό.


ΚΑΛΟΙ ΠΩΣ

goodlife

& ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ:

Τ

Ο ΔΈΡΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΊΤΑΙ ΑΠΌ ΠΟΛΛΆ ΣΤΡΏΜΑΤΑ. ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΣΤΡΏΜΑ, Η ΕΠΙΔΕΡΜΊΔΑ, ΔΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΌ ΦΡΆΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΘΎΤΕΡΑ, ΠΙΟ ΕΥΑΊΣΘΗΤΑ ΣΤΡΏΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΈΡΜΑΤΟΣ.

ΌΤΑΝ Η ΕΠΙΔΕΡΜΊΔΑ ΕΚΤΊΘΕΤΑΙ ΣΕ ΜΌΝΙΜΗ ΠΊΕΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΒΉ, ΑΥΞΆΝΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑ ΤΟΥ ΑΊΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΈΝΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΚΥΤΤΆΡΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΣΗΜΕΊΟ. ΤΑ ΚΎΤΤΑΡΑ ΑΥΤΆ ΣΧΗΜΑΤΊΖΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΙΒΆΔΑ ΣΚΛΗΡΟΎ ΔΈΡΜΑΤΟΣ (ΣΚΛΉΡΥΝΣΗ), Η ΟΠΟΊΑ ΈΧΕΙ ΒΆΘΟΣ ΣΕ ΣΧΉΜΑ ΚΏΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊ ΣΚΛΗΡΌ ΠΥΡΉΝΑ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΆΖΕΤΑΙ ΡΊΖΑ ΤΟΥ ΚΆΛΟΥ. Ο ΚΆΛΟΣ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΗ ΡΊΖΑ, ΠΡΟΚΑΛΕΊ ΈΝΤΟΝΟ ΠΌΝΟ ΣΕ ΣΗΜΕΊΟ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΎΕΤΑΙ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΧΡΉΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΎ. Ο ΠΌΝΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΊΤΑΙ ΑΦΟΎ Η ΒΑΘΙΆ ΡΊΖΑ ΠΙΈΖΕΙ ΝΕΎΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΊΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΚΉ ΠΕΡΙΟΧΉ ΚΑΙ ΔΙΟΧΕΤΕΎΟΥΝ ΆΛΛΑ ΣΗΜΕΊΑ ΣΤΟ ΠΌΔΙ.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΆΝΑ ΚΑΛΛΟΝΆ BSc, MChS, HCPC, CARP

Ποδίατρος - Ποδολόγος Κύπρου & Ην. Βασιλείου Ποδολογικό Κέντρο Πάφου - TΗΛ. 26 220 100, 99 28 11 11

και να μειώσει τις αιτίες που δύνανται να προκαλέσουν τις πιέσεις αυτές. Κατά την αφαίρεση, σπάνια χρειάζεται χρήση τοπικού αναισθητικού, αφού η αφαίρεση με χειρουργική λεπίδα είναι ανώδυνη και άκρως αποτελεσματική, όπου εφαρμόζεται πρακτική της ποδιατρικής δεκάδες τώρα χρόνια στην Ευρώπη, σαν εξειδίκευση στο πόδι.

είναι το μεγαλύτερο βήμα στην αντιμετώπιση και συνέπεια της μείωσης των υψηλών μηχανικών πιέσεων που δέχεται το πόδι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΛΟΥ:

1. Επιλέγουμε άνετα παπούτσια που να ταιριάζουν στο σχήμα του ποδιού του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Δεν είναι όλα τα παπούτσια για όλους. Επίσης πρέπει να έχουν το σωστό πλάτος και περιθώριο ως και 1,5 cm, μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και της μύτης του παπουτσιού. 2. Προτιμότερα είναι τα παπούτσια με χαμηλά και φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος. Επίσης πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, το απαραίτητο ύψος και πλάτος στο εσωτερικό του υποδήματος για να μπορεί να χωρέσει το πόδι αλλά και τα δάκτυλα (toe box area). Τα υποδήματα να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα όπου είναι ευλύγιστο και δεν ασκεί πιέσεις. 3. Προτιμότερα είναι τα παπούτσια με χαμηλά και φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος. Επίσης πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, το απαραίτητο ύψος και πλάτος στο εσωτερικό του υποδήματος για να μπορεί να χωρέσει το πόδι αλλά και τα δάκτυλα (toe box area). Τα υποδήματα να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα όπου είναι ευλύγιστο και δεν ασκεί πιέσεις. 4. Καθημερινή περιποίηση της περιοχής με τρίψιμο με ελαφρόπετρα και ενυδάτωση με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος. Επαναλάβετε το ραντεβού στον ποδίατρο κάθε 2-3 μήνες αν αναδημιουργηθεί η σκλήρυνση αυτή. Τέλος, να αποφεύγονται τα καυστικά υγρά για τους κάλους (επικάλια), διότι είναι πολύ επικίνδυνα και συχνά δημιουργούν φλεγμονές και μόλυνση στο βάθος του δέρματος. (Απαγορεύονται αυστηρά σε διαβητικούς και ηλικιωμένους). Μην αφήσετε τον κάλο να μεγαλώσει σε εξερετικά επώδυνο σημείο. Επισκεφτείτε τον ποδίατρό σας, στα πρώτα σημάδια πόνου κατα την βάδιση.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:

Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως: 1. Εξωγενή (στενά υποδήματα, ανοικτά υποδήματα, ανωμαλίες στα υποδήματα καθώς και αθλητικές δραστηριότητες) 2. Ενδογενή (οστική προβολή, κάταγμα σε κακή θέση) 3. Διαταραγμένη μηχανική του ποδιού (πλατυποδία, κοιλοποδία, παραμορφώσεις δακτύλων, κοντό 1ο μετατάρσιο, κότσι, βλάβες από μεταφορά λόγω οστεοτομίας ή αφαίρεσης κεφαλής διπλανού μεταταρσίου) ή από συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ /ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Η αντιμετώπιση των κάλων, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις ενός ειδικού Ποδιάτρου Ποδολόγου και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού. Ο ρόλος του Ποδιάτρου - Ποδολόγου είναι να αφαιρέσει τον κάλο και να συντηρεί το δέρμα υγιές στα σημεία όπου υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθούν συμπτώματα υψηλής πίεσης

1. Σκληροί ή δακτυλικοί κάλλοι ή τύλοι (hardordigitalcorn) είναι ξηρές κερατινικές μάζες που συνήθως βρίσκονται στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, στην άκρη των δακτύλων καθώς επίσης και στην επιφάνεια του πέλματος του ποδιού. Είναι επιπτώσεις που δημιουργούνται από πιέσεις σε συγκεκριμένο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. 2. Μαλακοί κάλοι ή τύλοι (softorinterdigitalcorn) είναι πολύ επώδυνοι και βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάκτυλα. Απορροφούν υγρασία από τον ιδρώτα και έτσι μουσκεμένοι δευτεροπαθώς επιμολύνονται από μύκητες και βακτηρίδια. Είναι πολύ συχνοί μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου και μερικές φορές βρίσκουμε δύο βλάβες, τη μία απέναντι από την άλλη (kissinglesions). Η μορφή του κάλου είναι άσπρη και μαλακή επειδή υπάρχει χρόνια διαβροχή (μούλιασμα, υγρασία). 3. Πελματιαίοι κάλλοι ή τύλοι (plantarcornorfocalintractableplantarkeratosis) είναι μικρές, καλά εντοπισμένες και επώδυνες βλάβες (κάτω από το κνημιαίο σησαμοειδές ή από οξεία προβολή του περονιαίου κονδύλου μιας μετατάρσιας κεφαλής) και περιέχουν κεντρικό κερατινικό βύσμα. Η πρόληψη

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΣΩΣΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

PRESTIGE PAFOS

99


goodlife

Πίεση ΤΟΥ ΔΡ. ΗΡΑΚΛΗ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ | ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΑΥΤΟΣ Ο ‘ΎΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ’!

Το 95% των Υπερτασικών εμφανίζουν ιδιοπαθή Υπέρταση. Είναι Υπέρταση άγνωστης αιτίας που έχει σχέση με τη κληρονομικότητα (γονίδια), όπως επίσης παχυσαρκία, αυξημένη πρόσληψη άλατος, καθιστική ζωή εμφανίζεται μετά τα 30 έτη αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά.

Γιατρέ, τι είναι η υπέρταση; Υπέρταση σημαίνει ότι η αρτηριακή πίεση είναι σταθερά αυξημένη πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Τι είναι Υπέρταση της λευκής μηλούβας; Είναι η σταθερά αυξημένη Πίεση στο Ιατρείο, ενώ όταν το άτομο τη μετρά στο σπίτι είναι φυσιολογική.

Πόσο συχνή είναι η υπέρταση; Η πιθανότητα εμφάνισης Υπέρτασης αυξάνεται στους ηλικιωμένους. Μετά τα 65 έτη, ένας στους δύο είναι υπερτασικός.

Ποιο είναι το όριο για τη διάγνωση της Υπέρτασης στους ηλικιωμένους; Το όριο είναι όπως και στους νεότερους > 140/90 mmHg– χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι η Συστολική και τι η Διαστολική Πίεση; π.χ. 160/100mmHg το 160 ορίζεται ως Συστολική και είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάτε για τη προώθηση του αίματος προς τα όργανα του σώματος και Διαστολική όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί το νέο αίμα.

Επηρεάζουν την Πίεση το πορτοκάλια, ο καφές και το σκόρδο; Τα πορτοκάλια δεν αυξάνουν την Πίεση. Το κάλιο που περιέχουν είναι καλό για άτομα που παίρνουν διουρητικά. Ο καφές σε λογικές ποσότητες δεν αυξάνει την Πίεση. Το σκόρδο περιέχει αλικίνη, η οποία έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Οι κίνδυνοι είναι άγνωστοι από τη μακροχρόνια χρήση της αλικίνης.

Που οφείλεται η Υπέρταση; Το 95% των Υπερτασικών εμφανίζουν ιδιοπαθή Υπέρταση. Είναι Υπέρταση άγνωστης αιτίας που έχει σχέση με τη κληρονομικότητα (γονίδια), όπως επίσης παχυσαρκία, αυξημένη πρόσληψη άλατος, καθιστική ζωή εμφανίζετε μετά τα 30 έτη αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά. Τι είναι η Δευτεροπαθής Υπέρταση; Συχνότητα μικρότερη 5% και οφείλετε σε χρόνια νεφροπάθεια, υπνική άπνοια, στένωση νεφρικών αρτηριών, πρωτοπαθή αλδοστερονισμό, φαιοχρωμοκύττωμα, σύνδρομο cushing, στένωση ισθμού αορτής. Ποιοι οι κίνδυνοι Υπέρτασης; Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια (υπερτροφία αριστερής κοιλίας), απόφραξη αρτηριών κάτω άκρων. Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της Πίεσης: Μισή ώρα πριν αποφύγατε καφέ και τσιγάρο – ηρεμία. Καθιστή θέση για τουλάχιστον 5 λεπτά, η πλάτη να ακουμπά στη ράχη της καρέκλας και το μπράτσο να είναι χαλαρά ακουμπημένο σε σταθερή επιφάνεια (τραπέζι). Η περιχερίδα (το πανί που τυλίγει το χέρι) πρέπει να εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στο μπράτσο. Βγάζετε τα σφικτά μανίκια, η περιχερίδα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος της καρδίας. Μια – δύο μετρήσεις την εβδομάδα είναι αρκετές. Ποια Πίεση θεωρείτε φυσιολογική; 120 – 80 | Ιδανική 120 – 129 mmHg | Συστολική/Φυσιολογική 80- 84 mmHg | Διαστολική 130 – 139 mmHg | Οριακή Υπέρταση 85 – 89 MM/ltg - 140 mmHg 90 mmHgΥπέρταση

100 PRESTIGE PAFOS

ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΩΣ "ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ". ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΆΛΛΕΣ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ, ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΌΤΙ "ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΜΕ ΠΙΕΣΗ». ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ; ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ; ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ;

Ποια είναι τα αντιυπερτασιακά φάρμακα; Πρώτης επιλογής: α. Αναστολείς του μετατρεπτρικού ένζυμο της αγγειοτενσίνης β. Ανταγωνιστές των υποδοχέως της αγγειοτενσίνης γ. Διουρητικά δ. Ανταγωνιστές ασβεστίου ε. Βήτα – αποκλειστές Άλλα που δίδονται έξτρα για επαρκή ρύθμιση είναι: α. Άλφα – 1 – αποκλειστές β. Άλφα – 2- αγωνιστές και I ανταγωνιστές γ. Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να διακοπεί η αντιυπερτασιακή θεραπεία. Ελάχιστες ή καθόλου η μείωση φαρμάκων – μπορεί να γίνει εάν ο ασθενής χάσει βάρος ή διακόψει το κάπνισμα. Πόσο συχνά πρέπει ένας υπερτασιακός να επισκέπτεται το Γιατρό για την Υπέρταση; Μετά από τη διάγνωση και την καλή ρύθμιση κάθε 6 μήνες είναι αρκετό, σε άτομα που συνυπάρχει χοληστερίνη, διαβήτης, καπνιστές, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, η παρακολούθηση είναι καλό να γίνεται κάθε 2 – 3 μήνες. Υπάρχουν φάρμακα που ανεβάζουν τη Πίεση: Αντιφλεγμονώδη (πόνους αρθρώσεων), συσκευάσματα που περιέχουν κορτυλόλη, κάποια κολλύρια, σπρέι για τη μύτη και τα αντισυλληπτικά, αυτά θεωρούνται ένας επιβαρυντικός παράγοντας σε παχύσαρκες γυναίκες με κληρονομικότητα για υπέρταση.


goodlife

PRESTIGE PAFOS

101


goodlife

Της ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ | BSc, MSc Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια & της Νικολέτας Πελεκάνου | BSc Εργοθεραπείας

ΠΡΩΤΗ Οι εγγραφές για την πρώτη δημοτικού έχουν ολοκληρωθεί, οι μητέρες ανυπομονούν να καμαρώσουν τα παιδία τους στο νέο τους σχολείο και εκεί να αρχίσουν τα δύσκολα ή εύκολα! Η ανησυχία κάθε μητέρας είναι αν το παιδί της θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου και να προσαρμοστείόσο πιο ομαλά γίνεται.

Μια αξιολόγηση των μαθησιακών ικανοτήτων του παιδιού θα σας ανακούφιζε από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της τελευταίας στιγμής. Μεταξύ άλλων, αυτά που θα πρέπει να έχει κατακτημένα το παιδί πριν την φοίτηση του και σύμφωνα με την αναπτυξιακή του ηλικία είναι η φωνολογική ενημερότητα (ανάγνωση) και η λεπτή του κίνηση (γραφή). Φωνολογική ενημερότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να χειρίζεται με συνειδητό τρόπο τα φωνολογικά στοιχεία της γλώσσας, καθώς και να κατανοεί την ομοιοκαταληξία που μπορεί να δημιουργείται μεταξύ μερικών λέξεων. Δηλαδή είναι μια δεξιότητα του παιδιού που του επιτρέπει να διακρίνει και να αναλύει την ομιλία στα επιμέρους στοιχεία της, τις λέξεις που αποτελούν την πρόταση, τις συλλαβές που αποτελούν τη λέξη και τα φωνήματα που αποτελούν τη συλλαβή. Το πρώτο επίπεδο φ ω ν ο λ ο γ ι κ ή ς ενημερότητας που κατακτά το παιδί είναι η λεξική επίγνωση η οποία αφορά την ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει το πόσες λέξεις υπάρχουν σε μια πρόταση. Ακολουθεί η συλλαβική επίγνωση που το παιδί κατανέμει την λέξει σε συλλαβές και να ενώνει συλλαβές ώστε να δημιουργήσει μια λέξη. Στη συνέχεια έχουμε την ομοιοκαταληξία όπου το παιδί κατακτά την δεξιότητα αναγνώρισης και παραγωγής ομοιοκαταληξίας και τέλος πραγματοποιείται ο χειρισμός του φωνήματος όπου το παιδί είναι σε θέση να ενώνει ή/και να χωρίζει ήχους, έτσι δημιουργεί λέξεις. Είναι σημαντικό να διαχωριστεί η φωνολογική ενημερότητα από τη διδασκαλία των συμβόλων της αλφαβήτας καθώς και το παιδί να είναι σε θέση να αρθρώνει σωστά όλα τα γράμματα, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ακουστική και οπτική σύγχυση των ήχων κατά την διδασκαλία της ανάγνωσης και της γραφής. Η φωνολογική ενημερότητα σχετίζεται στενότατα με την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής. Είναι ένας προγνωστικός δείκτης μέσω του οποίου μπορούμε να διακρίνουμε την ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών είτε την ανεπτυγμένη ικανότητα του παιδιού στην ανάγνωση και την γραφή. Οι δεξιότητες λεπτής κίνησης αναφέρονται στην ικανότητα να χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα ώστε να

102 PRESTIGE PAFOS

γραφή &ανάγνωση

ελέγχουμε και να χειριζόμαστε μικρά αντικείμενα και είναι απαραίτητες για να συντονίζουμε τις κινήσεις μας ανταποκρινόμενοι σε ότι βλέπουμε. Η πιο σημαντική λεπτή κινητική ικανότητα που χρειάζεται ένα παιδί κατά την έναρξη της εκπαίδευσης στο Δημοτικό, είναι η δυνατότητα να ελέγχει ορθά ένα μολύβι ώστε να γράφει καλά. Για να επιτευχθεί αυτό προτρέπουμε τα παιδιά να παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες και να μην παραλείπονται τα αναπτυξιακά στάδια(μπουσούλισμα, σκαρφάλωμα, σπρώξιμο), ώστε οι μύες στους ώμους και τα χέρια να δυναμώσουν , να γίνουν πιο σταθεροί και να εδραιωθεί έτσι το πιάσιμο του μολυβιού με σωστό και ώριμο τρόπο. Για την ορθή ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και κατ’ επέκταση της λαβής του μολυβιού υπάρχουν τέσσερις αρχές: 1. Ο ορθοστατικός έλεγχος προέρχεται από τους μυς του ώμου και του κορμού που βοηθούν το παιδί να κάθεται ίσια με αποτέλεσμα να σταθεροποιεί το χέρι και να απελευθερώνει την κίνηση των δακτύλων. Όταν αυτή η αρχή είναι επισφαλής τότε το παιδί μπορεί να πιάνει το μολύβι πολύ σφιχτά για να χει καλύτερο έλεγχο ή να το πιέζει πολύ πάνω στο χαρτί ή να δίνει μεγαλύτερη πίεση στον ώμο. 2.Όταν το παιδί έχει φτωχή απτική αντίληψη νιώθει σαν να φοράει συνέχεια λαστιχένια γάντια. Ένα παιδί με φτωχή απτική αντίληψη, μπορεί να είναι πολύ αδέξιο να ρίχνει μικρά αντικείμενα, να του γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια και να κρατάει το μολύβι πολύ σφιχτά ώστε να αισθάνεται σιγουριά. 3.Οι καλές λεπτές κινητικές δεξιότητες απαιτούν ισχυρούς μύες χεριών και δαχτύλων. Προκειμένου ένα παιδί να ελέγξει σωστά το μολύβι και να αναπτύξει καλές δεξιότητες γραφής, όλοι οι μύες των χεριών πρέπει να λειτουργούν συντονισμένα και απολύτως συγχρονισμένα. Ειδικότερα τα τρία δάχτυλα τα οποία συνεργάζονται για να ελέγχουν το μολύβι: ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο μέσος, το οποίο ονομάζεται «τριποδική λαβή». 4. Ο αμφίπλευρος συντονισμός είναι η ικανότητα να χρησιμοποιεί και τις δυο πλευρές του σώματός του ταυτόχρονα και συντονισμένα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ανούσιο όταν αναφερόμαστε σε ικανότητες λεπτής κίνησης, αλλά αν το αριστερό και το δεξί χέρι δεν δουλεύουν συγχρονισμένα το παιδί μπορεί να δυσκολευτεί με τις δραστηριότητες λεπτής κίνησης, όπως να τραβήξει μια γραμμή με χάρακα το δέσιμο κορδονιών, να χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι στο γεύμα του. Η έγκαιρη και σωστά προγραμματισμένη παρέμβαση της Λογοθεραπείας και της Εργοθεραπείας θα βοηθήσουν σημαντικά το παιδί να ξεπεράσει αρκετά από τα προβλήματα που εμφανίζει στην φωνολογική του ενημερότητα, την λεπτή κίνηση και στο συντονισμό των κινήσεων. Έτσι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις κατάλληλες ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού θα βελτιώσει την καθημερινή του αυτοεξυπηρέτηση, θα αυξήσει την αυτοεκτίμηση του και τελικά θα εξασφαλίσει την ψυχοσυναισθηματική του ισορροπία και την κοινωνικοποίηση του.


PRESTIGE PAFOS

103


οδοιπορικό

ΜΟΥΣΕΡΕ ακατέργαστο & ανεκτίμητο ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ Φωτογραφίες: Ανδρέας Ευλαβής

Βρίσκεται: Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Πάφο, παίρνοντας το δρόμο προς Νικόκλεια, Μαμώνια, Αρχιμανδρίτα.

Γιατί να επισκεφτείτε το Μούσερε:

Για να αποδράσετε από τη φασαρία της πόλης. Για να περπατήσετε τα στενά δρομάκια, να χορτάσει το μάτι απέραντο πράσινο, να επισκεφτείτε την αιωνόβια ελιά, να προσκυνήσετε στην αρχαία εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου και στην εκκλησία, της Αγίας Σοφίας. Την αρχαία βρύση. Να μάθετε για την παράδοση που θέλει τον ΄λάκκο της Ρήγαινας ‘ να βρίσκεται στην περιοχή και να ενώνεται υπογείως με αρχαία σήραγγα, με την Πέτρα του Ρωμιού. Να ‘ανακαλύψετε΄τα χαλάσματα των παλιών αρχοντικών χωμένα κάτω από την πλούσια βλάστηση….

104 PRESTIGE PAFOS


Σ

τους πρόποδες του βουνού Κορδυλάς, απλώνεται σαν πιτσιλιά στον χάρτη, το μικρό χωριουδάκι Μούσερε. Μούσε-Ρε, φέρεται να ήταν το όνομα του πρώτου κατοίκου της περιοχής, τον καιρό των Σταυροφόρων. Μια δεύτερη εκδοχή θέλει, την περιοχή να παίρνει το όνομά της, από τις Μούσες που ζούσαν εδώ. Γνωστό παλαιότερα σε όλη την Κύπρο για τα πρώτης ποιότητας μήλα, σταφύλια και χαρούπια του. Άφθονα ήταν τα νερά στην περιοχή από τα οποία τροφοδοτείτο και η γειτονική Δορά. ‘Από την εποχή που ‘ξελίφτηκαν’ τα αμπέλια’, μας υπενθυμίζει ο … ξεναγός μας ο αειθαλής Ανδρέας Πολωνός, ‘ερήμωσε και το χωριό’, με αποτέλεσμα το μικρό χωριουδάκι του Διαρίζου, να εξαφανιστεί σχεδόν από το χάρτη.

Κ

άνουμε τη διαδρομή, Χειμώνα καιρό, κάτω απο ένα ‘ήλιο με δόντια’. Γύρω μας, σαν ιππότες με πανοπλία που προστατεύουν το χωριό, ο Κουφόβουνος, ο Γούναρος, ο Κορδυλάς, ο ‘Γκρεμός του Κονιού’, ο οποίος χρησίμευε για να ‘διαβάζουν΄ την ώρα οι κάτοικοι. Όταν ο ήλιος έπεφτε κάθετα στο βουνό, ήξεραν πως μεσημέριασε. Οι Χειμώνες είναι άγριοι στην περιοχή. Μια χρονιά έπεσε τόσο χιόνι, που σκέπασε πέρα ως πέρα την πλαγιά. Εκείνη τη χρονιά, ένα παιδί δεκατριών χρόνων που πήγε να μαζέψει τα κατσίκια, χάθηκε στο χιόνι και το βρήκαν άψυχο και ξεπαγιασμένο την επομένη. Εκείνο ήταν και το πιο ‘μαύρο’ χιόνι της ζωής των ανθρώπων του χωριού. Έκτοτε χιόνισε ελάχιστα. Σήμερα ζουν τέσσερεις μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι αγγίζουν τους τριάντα.

Η ιστορία του χωριού… Η παρουσία του Μούσερε, τοποθετείται την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, αμέσως μετά τις Σταυροφορίες. Η περιοχή που βρίσκεται το σημερινό χωριό Μούσερε μετατρέπεται σε φέουδο με διοικητικό κέντρο το χωριό Δορά, καθώς οι περισσότεροι οικισμοί που βρίσκονταν στην περιοχή υπάγονται και αυτοί στο φέουδο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το χωριό λεηλατείται από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι σφαγιάζουν σχεδόν όλους τους Λατίνους και Καθολικούς κάτοικους, όλων των χωριών της περιοχής αλλά και αυτών που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού, φέρνοντας στη θέση τους έποικους..

Στον ίσκιο της ελιάς… Στην τεράστια κουφάλα της αιωνόβιας ελιάς, έτρεχαν να κρυφτούν οι κάτοικοι του Μούσερε, να μην τους βρουν τούρκοι και εγγλέζοι, τα χρόνια της τουρκοκρατίας και της αγγλοκρατίας. Ένα αιωνόβιο δέντρο, που όμοιο του ίσως δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Κύπρο, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως προστατεύομενο από το τμήμα δασών, αν και δεν παρατηρήσαμε καμιά ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρησή του. Ούτε καν, μια πινακίδα με την ταυτότητα του δέντρου, η ηλικία του οποίου μπορεί και να ξεπερνά τα χίλια και πλέον χρόνια.

PRESTIGE PAFOS

105


οδοιπορικό

ΜΟΥΣΕΡΕ ακατέργαστο & ανεκτίμητο Μουκτάραινα εκ παραδόσεως Η Ιωάννα Μελετίου, πτυχιούχος νομικός, υπηρετεί την τρίτη της θητεία ως κοινοτάρχης του Μούσερε. Οικογενειακή υπόθεση το ‘μουκταριλίκιν’, αφού προηγήθηκαν η μητέρα και ο πατέρας της ως κοινοτάρχες της κοινότητας. Αναπολεί και νοσταλγεί τα παιδικά της χρόνια στο χωριό, όπου κάθε μέρα ήταν γιορτή. Ιδίως τις Σήκωσες, θυμάται, οι κτηνοτρόφοι κάτοικοι, έφτιαχναν υπέροχες πίττες με τυρί από το μάλιν τους, πουρέκια και παστά χοιρινά. Έσφαζαν αρνιά και ρίφια και έστηναν ολόκληρο πανηγύρι, σε εποχές όπου η διασκέδαση ήταν υπόθεση ολονών. Η αστυφιλία δυστυχώς χτύπησε και το Μούσερε, κι απ εκεί που ήταν μια ολοζώντανη κοινότητα, μετατράπηκε σε χαλάσματα και νεκρική σιγή. Πράγμα το οποίο η κ. Μελετίου φιλοδοξεί να αλλάξει, όσο περνάει από το χέρι της. «Το όραμά μου» λέει, « είναι να μετατραπεί το Μούσερε σε μια βιώσιμη πολιτεία με αυθεντικά παραδοσιακά στοιχεία, την πέτρα, το ξύλο, την ταυτότητα της κυπριακής υπαίθρου. Λιθόστρωτα δρομάκια, αναστυλωμένα πέτρινα σπίτια, όλα όσα συνέθεταν το χωριό δεκαετίες πριν. Η δε βρύση μας είναι το καμάρι μας. Το Χειμώνα, το νερό της έβγαινε ψηλά από την πηγή ζεστό και το Καλοκαίρι παγωμένο. Τούτα τα στοιχεία θέλουμε να επαναφέρουμε. Τα ερειπωμένα σπίτια, όσα είναι ερείπια, θα κατεδαφιστούν ώστε να καθαρίσει και η περιοχή από φίδια και ποντίκες και όσα μπορούν να αναστυλωθούν, θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους, να το πράξουν, εκμεταλλευόμενοι τα σχετικά κίνητρα και κονδύλια». Η πρόεδρος εκφράζει την ικανοποίησή της από την θετική ανταπόκριση της επαρχιακής διοίκησης και ευελπιστεί ότι σύντομα το χωριό θα γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Ακόμη και στη σημερινή του μορφή, το χωριό προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και απόδημους, κάθε Αύγουστο στο ετήσιο φεστιβάλ της κοινότητας, που για λίγο θυμίζει τις παλιές καλές μέρες. Βρίσκεται δε στο στάδιο της μελέτης, η μετατροπή του παλιού δημοτικού σχολείου σε ξενώνα, ο οποίος θα φιλοξενεί οικογένειες, λάτρεις της φύσης και απόδημους.

Ανδρέας ο ‘Πολωνός’ Τι γυρεύει ένας …Πολωνός στο Μούσερε. «Είμαι τρισάγγονο της Πολωνίας, τρισάγγονο της Κρήτης! Οι προπάπποι μου ήταν, που την Κρήτη ο ένας, που την Πολωνία ο άλλος. Γι’ αυτό τζιαι λαλούν με Πολωνό. Εγώ γεννήθηκα, αναγιώθηκα στο Μούσερε. Φτωχή οικογένεια. Είμαι 88 χρονών. Το χωριό μας ήταν ολοκάθαρο ελληνικό χωριό σε ούλλη την περιοχή. Τα γύρω χωριά είχαν τζιαι τούρκους, το Μούσερε ήταν αμιγώς ελληνικό. Το 1956, επιάσαν με οι εγγλέζοι με ένα ξάδελφό μου τζιαι πήραν μας στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς. Εμείναμεν φυλακή ενάμισυ χρόνο. Ήρτα πίσω στο χωριό, αλλά δεν είχα ούτε περιουσία ούτε υπήρχε δυνατότητα να παντρευτώ κοπέλα που δαμέσα, αφού ήμασταν ούλλοι συγγενείς. Έτσι το 59, επήα στην Τραχυπέδουλα, τζιαι ασχολήθηκα με την κτηνοτροφία. Επαντρεύτηκα μια κοπέλα που τις Κέδαρες τζιαι εκάμαμεν δυο παιδιά. Το Μούσερε, όπως το αθθυμούμαι που παλιά, ήταν μεγάλο χωριό. Το 59 που έφυα, εμέτρησα 187 πλάσματα, μεγάλους, μιτσιούς. Είχαμε σχολείο με δάσκαλο το Γιάννη που την Επισκοπή του Μωρού Νερού, σπουδαίος άνθρωπος. Είχαμε τον καφενέ του Ττοουλή του Κονναρή, όπου εσυναούμασταν ούλλοι οι χωριανοί. Τεχνίτες τζιαι μάστρους είσιε στη Δορά, που ήταν πολλά κοντά μας. Εζούσαμεν πολλά καλά. Τωρά έσιει εννιά χρόνια που επέστρεψα στο Μούσερε. Επέθανεν η γυναίκα μου, ύστερα που 32 χρόνια που εζήσαμεν μαζί. Έτσι αποφάσισα να έρτω πίσω. Τα παιδιά μου ηθέλαν να μείνω μαζί τους, αλλά εγώ ήθελα να έρτω στο χωριό μου. Εν μοναξιά δαπάνω, αλλά είμαι ευτυχισμένος. Πάω στον καφενέ στη Δορά, στην Αρχιμαντρίτα, θωρώ κανένα φίλο τζιαι έρχουμαι σπίτι μου. Είχα ένα περβολούι, έσαζα το, επέρνουν την ώρα μου. Έκαμα πολλές δουλειές στη ζωή μου, τίποτε δεν εφοήθηκα… Μόλις ήρτα πίσω στο χωριό, είπα να έρτω να δω τη βρύση. Δεν είσιε σταγόνα νερό. Έκατσα μαραζωμένος, εδίκλισα πάνω της τζιαι είπα της τζιαι ένα τραγούδι. ‘Η βρύση που με πότιζε, σαν δεύτερη μου μάνα, τζιαι στερεμένη βλέπω την τζιαι πνίομαι στο κλάμα…’. Είπα μέσα μου, ΄τι αξία έσιει που ήρτα πίσω, αν δεν έσιει νερό η βρύση’. Λίον καιρό μετά το νερό άρχισε να τρέσιει πάλι, τζιαι έτσι έμεινα στο χωριό…»

106 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

107


• ΔΡΆΣΗ: Η Μάχη του Καλού με το Κακό • ΤΌΠΟΣ: Μια Πολιτεία • ΗΡΩΕΣ: Η Αγάπη Κι Ο Εγωισμός • Α ΥΤΟΥΡΓΟ Σ : ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΌΣ ΣΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ, ΟΝΕΙΡΟΠΌΛΑ, ΑΣΥΜΒΊΒΑΣΤΗ…

“το σ’αγαπώ όπως κανείς δεν στο ‘χει πει”. Ένα παραμύθι αυτογνωσίας για μικρούς και μεγάλους

ΈΤΣΙ ΛΟΙΠΌΝ ΓΕΝΝΉΘΗΚΕ ΈΝΑ ΠΑΡΑΜΎΘΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΆΠΗ, ΓΙΑΤΊ ΌΠΩΣ ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ, “…ΠΡΙΝ ΑΠ ΌΛΟΥΣ ΚΑΙ ΌΛΑ, ΉΤΑΝ Ο ΛΌΓΟΣ ΚΙ Ο ΛΌΓΟΣ ΉΤΑΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ Η ΑΓΆΠΗ…”.! ΜΙΑ ΝΕΑΡΉ ΜΗΤΈΡΑ ΤΡΙΏΝ ΠΑΙΔΙΏΝ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΌΣ ΣΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ, ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΊΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΊΑ. ΒΙΩΜΑΤΙΚΉ ΚΑΙ ΑΠΈΡΑΝΤΑ ΑΛΗΘΙΝΉ, ΠΟΥ ΜΟΙΆΖΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΜΎΘΙ ΑΛΛΆ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΚΆΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΌΣ ΑΠΌ ΕΜΆΣ… ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ ΕΊΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ, ΌΠΩΣ ΣΗΜΕΙΏΝΕΙ Η ΊΔΙΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ, ‘ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΈΝΟΥΣ ΜΟΥ ΓΟΝΕΊΣ, ΣΤΟΝ ΑΕΊΜΝΗΣΤΟ ΠΑΤΈΡΑ ΜΟΥ ΑΡΤΈΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΌΝΤΙΣΣΑ ΜΗΤΈΡΑ ΜΟΥ ΙΦΙΓΈΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΈΘΡΕΨΑΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΌ ΣΥΣΤΑΤΙΚΌ ΤΗΣ ΑΓΆΠΗΣ.΄ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΆΠΗ ΣΑΣ ΝΤΎΣΑΤΕ ΤΗ ΨΥΧΉ ΜΟΥ. ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΏ ΓΙΑΤΊ ΜΟΥ ΔΏΣΑΤΕ ΔΎΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΛΠΊΔΑ ΏΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΚΟΙΤΏ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΌ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΆΜΑΙ Ν’ ΑΝΟΊΞΩ ΤΑ ΦΤΕΡΆ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΆΞΩ ΨΗΛΆ…’

Το παραμύθι δεν είναι το πρώτο σας βιβλίο, έτσι δεν είναι; Το πρώτο μου βιβλίο ήταν η διπλωματική που έκανα για το μεταπτυχιακό μου στη Θεολογία με αντικείμενο ‘το εκπαιδευτικό δράμα ως μέσο θρησκευτικής αγωγής. Σχεδιασμός και εφαρμογή μαθημάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας’. Το παραμύθι, είναι το δεύτερό μου βιβλίο, ενώ δουλεύω ήδη πάνω στο επόμενό μου βιβλίο, το οποίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Πως πραγματεύεται κανείς την αγάπη και πως την κοινωνεί και στους άλλους; Το βιβλίο αυτό αφορά τα πάθη και τις αρετές της ψυχής μας. Την Αγάπη που είναι η κορωνίδα των αρετών και τον Εγωισμό, που είναι ο πατέρας όλων των παθών. Έχω προσωποποιήσει και τα δύο και αποτελούν τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου που έχετε στα χέρια σας.

108 PRESTIGE PAFOS

Εύκολη υπόθεση να γράφει κανείς για την αγάπη; Καθόλου εύκολο. Αυτός ήταν κι ο σκοπός του βιβλίου. Θέλω ο αναγνώστης να προβληματισθεί και να στρέψει τα φώτα του στον εσωτερικό του κόσμο. Να εντοπίσει τα λάθη του και τις αρετές του. Το ‘σαγαπώ’ έχει θεολογικό περιεχόμενο, και έχει να κάνει με το ‘θείο έρωτα’. Το παραμύθι αυτό μιλά για την τέλεια μορφή αγάπης, τη θυσιαστική αγάπη. Τι ώθησε εσένα στο να γράψεις αυτό το βιβλίο; Από παιδί είχα υπαρξιακές αναζητήσεις, ανησυχίες για το ποιοι ήμαστε, που πάμε, και πως εξελίσσονται οι σχέσεις των ανθρώπων. Έβλεπα ότι κάποιοι άνθρωποι κάνουν πολύ μεγάλο αγώνα για να έρθουν κοντά με αυτό το ‘σαγαπώ’, με το οποίο καταπιάνομαι. Πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας, πριν αγαπήσουμε τους άλλους. Πέραν όμως από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι φτάνουν από το κατ’ εικόναν στο καθ΄ομοίωσην, είδα και πολλούς ανθρώπους να έχουν παραδοθεί στα πάθη τους. Και οι μεν και οι δεν, με ενέπνευσαν στο να γράψω το βιβλίο.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ:

“Ζιζάνια στα χωράφια της ψυχής μας”, όπως αναφέρεται και σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου σου… Είναι όλα εκείνα τα ζιζάνια που μπορεί να μολύνουν μια αρμονική συνύπαρξη. Εξ ου και εκεί που η Αγάπη ζει ειρηνικά σε ένα χωριό μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, η άφιξη ενός ξένου, αλλάζει το κλίμα και σπέρνει τη διχόνοια. Το τέλος είναι ελπιδοφόρο και κάνει λόγο και για τη μετά θάνατο ζωή. Υπάρχουν πολλές ανατροπές, αλλά στο τέλος η Αγάπη είναι νικητής. Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται περισσότερο σε παιδιά; Αρχικά αυτή ήταν η σκέψη. Στην πορεία όμως, το εξέλιξα ώστε να γίνεται κατανοητό τόσο από έφηβους όσο και ενήλικους. Είναι ένα παραμύθι αλλά με πολλά μηνύματα και αλήθειες. Όπως είπε και ο Χάνς Κρίστιεν Άντερσεν, ΄παραμύθια που γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά και να ‘ξυπνάνε’ οι ενήλικες’. Έγραψα αυτό το βιβλίο πρώτα για μένα και ύστερα για τους άλλους. Για μένα το γράψιμο είναι λυτρωτικό και τη νύχτα όταν όλα είναι ήσυχα, κάθομαι και γράφω. Δεν θέλω να κλέβω χρόνο από την οικογένεια μου γι’ αυτό και το κάνω όταν όλοι κοιμούνται. Είμαι χαρούμενη και πολύ περήφανη, γιατί οι πρώτες κριτικές ήταν πολύ θετικές κι αυτό με ενθαρρύνει και για το επόμενο.

ΣΠΟΎΔΑΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚΎΠΡΟΥ, ΣΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ ΑΓΩΓΉΣ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ. ΑΠΌ ΤΟ 2000 ΕΡΓΆΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΌΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ ΤΗΣ ΠΆΦΟΥ. ΑΣΧΟΛΉΘΗΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΌ ΘΈΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΕ ΣΕ ΔΙΆΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΆΣΕΙΣ ΑΡΧΑΊΟΥ ΔΡΆΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΎΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΆΤΡΟΥ. ΕΠΊΣΗΣ ΔΟΎΛΕΨΕ ΠΆΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΌ ΘΈΑΤΡΟ.ΤΟ 2015 ΠΉΡΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΌ ΤΊΤΛΟ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΊΑΣ ΜΕ ΕΙΔΊΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΆ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΝΕΆΠΟΛΙΣ ΠΆΦΟΥ. Η ΙΕΡΆ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΉ ΚΎΠΡΟΥ ΕΞΈΔΩΣΕ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΉ ΤΗΣ ΜΕΛΈΤΗ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ. ΖΕΙ ΜΌΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΆΦΟ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟ ΣΎΖΥΓΌ ΤΗΣ ΗΡΌΔΟΤΟ ΙΠΠΟΛΎΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΊΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ, ΆΡΤΕΜΙΣ, ΚΥΠΡΙΑΝΌ ΚΑΙ ΛΕΌΝΤΙΟ.

ΌΣΟΙ ΘΈΛΟΥΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΎΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΎΘΙ, ΑΠΌ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΈΑ. e.karvounari@gmail.com / fb: Eleni Karvounari

PRESTIGE PAFOS

109


ΖΑΧΑΡΙΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ACCEPT ΛΟΑΤ ΑΤΌΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΆΦΟ.

ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

“ΌΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ”.

Σ

Ε ΜΙΑ ΕΠΟΧΉ ΌΠΟΥ Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΌΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ ΈΧΟΥΝ ΤΟ ‘ΠΆΝΩ ΧΈΡΙ’, Η ΠΑΡΑΔΟΧΉ ΕΝΌΣ ΝΈΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ, ΓΙΑ ΈΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΌ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΌ, ΑΠΟΚΑΛΎΠΤΕΙ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΘΆΡΡΟΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΊΟ ΔΕΝ ΉΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΈΝΟΙ. Ο ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΛΟΑΤ ΣΤΗΝ ΠΆΦΟ, ΤΟΛΜΆ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΌΝΟΜΆ ΤΟΥΣ, ΣΤΉΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΊΧΟ, ΆΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΊΑ.

Το πρώτο βήμα αποδοχής για τα άτομα ΛΟΑΤ, θα λέγατε ότι έγινε με το πρώτο gay pride στην Κύπρο; Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα με τεράστια επιτυχία. Από το 2014 που είχαμε το πρώτο Pride στην Κύπρο και εκεί που περιμέναμε μερικές εκατοντάδες άτομα, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πέραν των 5 χιλιάδων, από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ήταν ένα απίστευτο βήμα για μια κλειστή κοινωνία, όπως είναι η κοινωνία της Κύπρου. Έκτοτε, η αποδοχή της οργάνωσης στην Κύπρο, πηγαίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα. Δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητο όλο αυτό; Γιατί πρέπει όλα να μπαίνουν κάτω από ταμπέλες και διεκδικήσεις; Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι στην Κύπρο ήμαστε κλειστή κοινωνία, όπου η οικογένεια είναι το παν. Η φυσική εξέλιξη για την Κύπρο είναι: γεννιέμαι, παντρεύομαι, κάνω παιδιά. Μ αυτή τη σειρά. Είχαμε τεράστιες συνέπειες κι από την Εκκλησία. Κι αυτό έχει να κάνει με την κουλτούρα μας. Να σας πω ότι το Pride στην Κύπρο είναι από τα αξιολογότερα του κόσμου. Καμία σχέση έχει με άλλα Pride διεθνώς. Πολλοί ρωτούν: γιατί οι υπόλοιποι δεν κάνουμε straight pride; Η απάντηση είναι ότι,

110 PRESTIGE PAFOS

τα δικαιώματά μας δεν ήταν αυτονόητα και έπρεπε να τα διεκδικήσουμε. Ο ξυλοδαρμός, η ομοφοβία και ιδιαίτερα στα σχολεία όχι μεταξύ των παιδιών αλλά από πλευράς των δασκάλων απέναντι σ αυτά τα άτομα. Γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε το Pride, ως θεσμό και χαίρομαι γιατί όλο και περισσότερα άτομα αποδέχονται την οργάνωση. Χαίρομαι που ο δήμαρχος Πάφου ήταν απίστευτα θετικός απέναντι μας και μας επέτρεψε να υψώσουμε την πολύχρωμη σημαία μας στο δημαρχείο σ όλη τη διάρκεια του Pride week. Εσύ είσαι κύπριος γεννημένος στην Αφρική. Πότε συνειδητοποίησες την διαφορετικότητά σου; Γεννήθηκα στη Ζιμπάπουε, από κύπριους γονείς και μεγάλωσα στην Νότιο Αφρική. Επέστρεψα στην Πάφο το 2004. Ανακάλυψα τη διαφορετικότητά μου στα δώδεκα μου χρόνια, όταν φοιτούσα σε αρρεναγωγείο. Από τότε άρχισα να μπαίνω σε μια διαδικασία αυτογνωσίας, αλλά πρέπει να πω ότι είναι ένα βήμα πολύ μοναχικό. Ένας δρόμος δύσκολος και το πώς θα το διαχειριστείς, αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Εξαρτάται πολύ από τις συνθήκες που ζεις και την αντιμετώπιση που έχεις από την οικογένεια και τον περίγυρό σου. Πόσο δύσκολο ήταν να αποδεχτεί η οικογένεια σας, το σεξουαλικό σας προσανατολισμό; Πολύ δύσκολο! Το έκρυβα για πολύν καιρό, αν και πιστεύω ότι η μητέρα μου το είχε διαισθανθεί. Έκλαιγε όταν της μίλησα, λες και το ήξερε αλλά δεν ήθελε να το παραδεχθεί. Ο πατέρας μου ήταν πιο ελαστικός, με περισσότερη κατανόηση. Εκείνο που μου ζήτησε η μητέρα μου, όταν θα ερχόμασταν στην Κύπρο, ήταν ‘να το κρύψω’. ‘Θα σε καλύψω’, μου είπε ‘και δεν θα σε πιέσω να κάνεις οικογένεια για τα μάτια του κόσμου. Θα το ξέρω εγώ αλλά όχι οι άλλοι’. Κι έτσι έγινε.


ΑΡΙΑΣ

Αναγκάσθηκα για αρκετό καιρό να προσποιούμαι. Το 2006 έχασα τον πατέρα μου και έχασα τη μητέρα μου το 2010. Τότε, έπαθα κατάθλιψη και συνέβησαν πολλά πράγματα μέσα μου. Σε κάποια στιγμή είπα στον εαυτό μου: ‘φτάνει να υποκρίνεσαι’. Ήθελα να αποκαλυφθώ για να βοηθήσω κι΄’αλλα άτομα. Το να πείσετε μια ολόκληρη κοινωνία να σας αποδεχθεί, φαντάζομαι πως ήταν ακόμη δυσκολότερο. Πάρα πολύ και μου πήρε πολλά χρόνια! Το Pride, με βοήθησε να αντιληφθώ πως δεν είμαι ο μόνος που διαβαίνει αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Και έτσι απελευθερώθηκα, αποδέχθηκα εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου και σήμερα ξέρω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται αυτή τη διαφορετικότητα. Φέτος μετά την πολύχρωμη σημαία στην Πάφο, καθιερώσαμε και τις πολύχρωμες συναντήσεις. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή κι από γονείς, οι οποίοι έχουν πολλές απορίες και προβληματισμούς γύρω από το θέμα. Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι μ αυτές τις ενέργειες, ‘ενθαρρύνετε’ κι άλλα παιδιά να γίνουν ομοφυλόφιλα; Δεν γινόμαστε ομοφυλόφιλοι, γεννιόμαστε ομοφυλόφιλοι. Είναι θέμα γονιδίων. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι, λόγω ακριβώς της νοοτροπίας που επικρατεί στην Κύπρο, εξακολουθούν να ζουν σε δυστυχισμένους γάμους, ζώντας ουσιαστικά ένα ψέμα. Πολλοί μου έλεγαν, ‘γιατί δεν επεδίωξες να κάνεις μια ζωή με γυναίκα και να κάνεις παιδιά’; Σ αυτή την περίπτωση θα ήμασταν όλοι δυστυχισμένοι, κι εγώ και η σύντροφός μου και τα παιδιά, που θα ζούσαμε σε ένα συνεχές ψέμα. Τι ‘κερδίσατε’ από την στιγμή που αποδεχθήκατε αυτό που είστε; Κέρδισα την αυτοεκτίμησή μου, και πολλή αγάπη από τον κόσμο. Κατάλαβα ποιοι ήταν πραγματικοί φίλοι και ποιοι όχι. Όσοι διάλεξαν να απομακρυνθούν μετά την αποκάλυψή, δεν ήταν αληθινοί φίλοι. Σήμερα είμαι πιο καλά με τον εαυτό μου και πιο ευτυχισμένος. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε σχέση αλλά το παλεύω, να βρω ένα άτομο να συζώ μαζί του και ναμαστε οικογένεια. Επικρατεί ένας μύθος, ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα, ‘περπατούν και ψάχνονται ερωτικά’. Αυτό είναι ψέμα. Η συμπεριφορά τους είναι η ίδια όπως και των υπολοίπων. Εκείνο που ζητάμε είναι μια υγιής σχέση. Πολλά πράγματα μπήκαν στη θέση τους με την Πολιτική Συμβίωσης, που ήρθε να καλύψει ένα νομικό κενό. Εκείνο που ακόμη δεν εφαρμόζεται στην Κύπρο, είναι οι υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα άτομα. Κάτι ακόμα που θέλω να διευκρινίσω είναι για τα τρανς άτομα. Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος δεν σημαίνει ότι είναι τρανς, το άτομο εκείνο δηλαδή που επιλέγει να αλλάξει ταυτότητα και φύλο. Δεν καλύπτονται νομικά αυτά τα άτομα, λόγω ακριβώς της ταυτότητας τους κι αυτό είναι που προσπαθούμε να παλέψουμε νομικά. Ένα κομμάτι της υπόθεσης που ίσως ενοχλεί περισσότερο, είναι αυτό της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα άτομα. Και ένα συχνό ερώτημα είναι : Πως θα μεγαλώσει ένα παιδί σε μια οικογένεια όπου οι ρόλοι συγχέονται; Με πολλή αγάπη και δεχτικότητα στην διαφορετικότητα! Εξάλλου και οι ομοφυλόφιλοι, είναι παιδιά ετερόφιλων. Η αγάπη δεν έχει να κάνει

με ρόλους και η ομοφυλοφιλία δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά μια βαθιά αυτογνωσία που οδηγεί σ αυτό που είσαι στ αλήθεια κι όχι σ αυτό που η κοινωνία προστάζει. Πως αντιμετωπίζετε την συνεχή πολεμική από πλευράς της Εκκλησίας και δη του Προκαθήμενου; Από την πλευρά μας κάνουμε πολλές προσπάθειες ώστε να αντιληφθεί η Εκκλησία τις θέσεις μας. Έχω πολλούς ιερωμένους φίλους οι οποίοι δεν με κρίνουν ούτε είναι αρνητικοί σ αυτό το θέμα. Την άρνηση τη συναντούμε από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος δυστυχώς είναι ανένδοτος. Το κακό είναι ότι επηρεάζει μερίδα ανθρώπων εναντίον μας. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στη θρησκεία; Είμαι πολύ θρήσκο άτομο, εκκλησιάζομαι συχνά. Βαφτίστηκα ορθόδοξος χριστιανός, πηγαίνω στην εκκλησία και ανάβω το κερί μου, διότι πιστεύω πως ο θεός με έκανε αυτό που είμαι. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα: θα γίνω ομοφυλόφιλος. Γεννήθηκα έτσι και είμαι πολύ καλά με τον εαυτό μου γιατί απλά έπαψα να ζω στο ψέμα και να προσποιούμαι πως είμαι κάποιος άλλος. Τι θα θέλατε να πείτε στα άτομα που μπορεί να φοβούνται να παραδεχθούν την σεξουαλική τους ταυτότητα; Αυτογνωσία. Να μην σταματούν να διαβάζουν, βιβλία αυτογνωσίας και ψυχολογίας. Να πηγαίνουν σε εργαστήρια, να μην φοβηθούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους. Βλέπουμε στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό μια τάση πολύ αρνητική απέναντι στα άτομα αυτά και ένας λόγος είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, το ISIS και ο φανατισμός τον οποίο καλλιεργούν εναντίον των ομοφυλόφιλων. Μην ξεχνάτε πως ομοφυλόφιλα άτομα σε μουσουλμανικές χώρες, κινδυνεύουν με φυλάκιση ακόμη και με θάνατο. Στην Κύπρο αν και λέμε, ότι οι άνθρωποι της είναι πιο στενόμυαλοι σ αυτά τα θέματα, δεν είδαμε ακραία περιστατικά εναντίον των ΛΟΑΤ και αυτό δίνει ελπίδα στην προσπάθεια μας. Πως ορίζετε εσείς προσωπικά τη σεξουαλικότητά σας και γιατί αυτό πρέπει να αφορά τους άλλους; Εγώ ήθελα μια ταυτότητα για τον εαυτό μου. Ως ‘άντρας ομοφυλόφιλος’, έτσι ορίζω τον εαυτό μου και δεν θέλω να το αλλάξω αυτό. Το σύστημα είναι που μας υποχρεώνει να δίνουμε ταμπέλες και να παλεύουμε για πράγματα, που για άλλους είναι αυτονόητα. Έπρεπε να ανήκω κάπου κι όχι να νιώθω ξεκάρφωτος. Είμαι στο σύνολο των ανθρώπων, όπως και οι ετερόφιλοι, δεν πειράζουμε κανέναν, δεν διαφέρουμε, πέραν από τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό που είναι δικαίωμά μας. Είμαι τυχερός διότι οι συνάδελφοι μου με αποδέχονται όπως είμαι, και δεν αισθάνθηκα ποτέ διάκριση ή ρατσισμό. Σε δέκα χρόνια από σήμερα, πως φαντάζεστε τη ζωή σας και τη μάχη που δίνετε καθημερινά; Με αισιοδοξία. Αν συνεχίσουμε μ αυτό το ρυθμό, θα καταφέρουμε πολλά απ όσα δικαιωματικά μας ανήκουν. Δεν θέλουμε να ‘κλέψουμε’ τίποτε από κανένα, απλά διεκδικούμε το κομμάτι που μας ανήκει σ΄αυτή τη ζωή, χωρίς ψέμα και χωρίς υποκρισία.

“ΠΟΛΎΧΡΩΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ”, ΌΠΩΣ ΟΝΟΜΆΖΟΝΤΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΚΆΘΕ ΜΉΝΑ ΣΤΗΝ ΠΆΦΟ, ΣΤΟ ΟΊΚΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΎ ΝΕΟΛΑΊΑΣ. Η ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΊΝΑΙ ΕΛΕΎΘΕΡΗ. ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ: ACCEPT ΛΟΑΤ ΚΎΠΡΟΥ • www.acceptcy.org • FB: ACCEPTLGBTCYPRUS

PRESTIGE PAFOS

111


ΣΟΦΙΑ

Σ Α Ν Τ Ο ΨΩ Μ Ι Τ Η Σ Σ Ο ΦΙ Α Σ Δ Ε Ν Έ Σ Ι Ε Ι !

ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σ

Χρυσοχέρα, μερακλίνα, φιλόξενη. Από την παλιά καλή πάστα των ανθρώπων της κυπριακής υπαίθρου, ‘που γίνονται κομμάτια’ για τον επισκέπτη! Την συναντήσαμε στο χώρο όπου ζει και εργάζεται, καταχείμωνα. Με το τσουχτερό κρύο έξω, τη θαλπωρή και τη ζεστασιά από την τσιμινιά, μέσα στο όμορφο πέτρινο ταβερνάκι που διατηρεί με το σύζυγό της στη Λετύμπου.

ήμα κατατεθέν για την περιοχή η κ. Σοφία, τα χέρια της οποίας ξέρουν να φτιάχνουν με πολύ μεράκι, ό,τι φανταστεί ο νους κι ότι πεθυμήσει η ψυχή! Παραδοσιακά φαγητά, χωριάτικο ψωμί, πουρέκια με την αναρή, φρέσκο χαλούμι, κουπέπια με τα κληματόφυλλα, ολόφρεσκες σαλάτες με χόρτα από τον κήπο της, τσακιστές ελιές. Μέχρι και ρέσι, το οποίο ετοιμάζει κατόπιν παραγγελίας, για γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Το νούμερο εννιά…

«Ήμουν το τελευταίο από εννιά παιδιά. Οι γονείς μας όλη μέρα ήταν στα χωράφια, μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια μου. Εγώ ως μικρότερη έμενα στο σπίτι και μαγείρευα για όλους. Ήταν κάτι που μου άρεσε. Στα εφτά μου χρόνια, θυμούμαι, δοκίμασα να τηγανίσω πατάτες αλλά επειδή δεν ήξερα τις ανακάτευα συνέχεια, με αποτέλεσμα να γίνουν πολτός. Η μάνα μου αντί να μου θυμώσει, με ενθάρρυνε: ‘Μεν στεναχωριέσαι. Δοκίμαζε ώσπου να μάθεις’, μου είπε. Έτσι δεν το έβαλα κάτω. Όταν ήμουν δεκατριών χρονών, έχτισα τον πρώτο μου φούρνο στην αυλή μας, από μια παλιά κούμνα με την οποία κάμναμε γιαούρτι. Όσοι έτρωγαν που τα φαγητά μου, έλεγαν ότι ήταν νόστιμα. Νομίζω πως το μυστικό, είναι το μεράκι και η αγάπη με τα οποία μαγειρεύω. Ποτέ μου δεν βαρυγκώμησα. Ακόμη και η κούραση χάνεται, άμα ο άλλος μου πει, ότι ‘ήταν ωραίο το φαί σου Σοφία’! Από τα πρώτα χρόνια του γάμου μου, έχοντας και τα μωρά μου, αποφάσισα να κάμνω αρκατένα και να τα πουλώ.

Εσυνέχισα έτσι για πολύν καιρό. Ύστερα επήγα να δουλέψω σε ξενοδοχείο, όπου ένας διευθυντής μου, ανακάλυψε πως έχω ταλέντο στην κουζίνα, και έκαμε φούρνο για να ζυμώνω κάθε Σαββάτο και παράλληλα να μαγειρεύω για παραδοσιακές βραδιές. Τώρα συνεχίζω στο σπίτι μου, ζυμώνω τα ψωμιά μου, κάμνω το ρέσι μου όταν μου παραγγείλουν και έχουμε και το ταβερνάκι κυρίως για πρόγευμα και μεσημεριανό. Έμαθα να κάμνω ρέσι από τον γέρο-Παναή από τη Λετύμπου και συνεχίζω την συνταγή του. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο έχω παραγγελίες για γάμους. Το μυστικό για το καλό ρέσι είναι το πολλύν κατσικίσιο κρέας. Εκτός από γάμους κάμνω ρέσι και για σχολεία, εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Παράλληλα συνεργάζομαι με τον ΚΟΤ ο οποίος μου στέλνει τουρίστες για να δουν πως ετοιμάζω το ρέσι και το ψωμί».

Ένα ζωντανό μουσείο…

Το ίδιο το σπίτι της Σοφίας και του Ανδρέα Κυριάκου στη Λετύμπου, αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο, παράδοσης και κουλτούρας. Το διπλό νυφικό κρεβάτι με τους στύλους, το ερμάρι με τα ξυλόγλυπτα πουλιά, ο ‘παστός’ πάνω από τον νυφικό καναπέ, η αρμαρόλα, ο λαγομάνος, ο ξύλινος καθρέφτης, αλλαξιές του παππού και της γιαγιάς, δρεπάνια, αργαλειοί, παλιά υφαντά. Πολλοί πελάτες της Σοφίας, που έρχονται για να φάνε και να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά της εδέσματα, δεν παραλείπουν να περάσουν μια βόλτα κι από το όμορφο σπιτικό της οικογένειας, με τα δεκάδες παλιά έπιπλα και αντικείμενα, τα

οποία εξακολουθούν να είναι χρηστικά, και να εξυπηρετούν την οικογένεια. “Όλα όσα βλέπετε, τα έκανα μόνη μου”, εξηγεί η Σοφία, η οποία δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια. Αντίθετα, ότι κι αν έκανε, στηρίχτηκε στις δικές της δυνάμεις. Πολύτιμος βοηθός βεβαίως ο σύζυγος Ανδρέας, ο οποίος εκτελεί χρέη γκαρσονιού, κηπουρού και αναντικατάστατου βοηθού. Μαζί και τα τρία παιδιά της οικογένειας, τα οποία σπεύδουν να δώσουν ένα χεράκι βοήθειας, στην οικογενειακή παραδοσιακή επιχείρηση, όποτε κι αν τους ζητηθεί. ‘Ο ανταγωνισμός δεν με τρομάζει’, εξηγεί η κ. Σοφία, η οποία όπως λέει, ‘μαγειρεύει με την καρδιά της και ότι φτιάξει είναι με αγάπη καμωμένο’. ‘Όσοι μπορούν ας το κάμουν. Δεν είναι ούτε το κέρδος ούτε τίποτε, είναι κάτι που αγαπώ και όσο μπορώ θα το κάμνω’. Μια αγάπη και ένα μεράκι που της επιστρέφονται στο πολλαπλάσιο από επισκέπτες που έρχονται από διάφορα μέρη της Κύπρου. Καθώς μιλάμε, η ίδια ανοίγει φύλο για πουρέκια. Εν ριπή οφθαλμού, το ανοίγει σε πιτάκια, τα γεμίζει με φρέσκια αναρή κανέλα και ροδόσταμο και τα τηγανίζει. Στο τραπέζι μπροστά μας κουβαλά, χωριάτικο ψητό κοτόπουλο, πατάτες του φούρνου, κουπέπια με κληματόφυλλα, ραβιόλες χωριάτικες, σαλάτα με ντομάτα και αγγούρι από το περβολάκι της αυλής και ζαλατίνα. Συνοδεία, ροζέ κρασί πρώτης ποιότητας! Το καλό φαί, η ζεστασιά από την τσιμινιά και την καρδιά της Σοφίας, γεμίζουν και ξεχειλίζουν το χώρο.

Άντε στην υγειά μας!

Για περισσότερες πληροφορίες: 99-995961 & 26-642224

112 PRESTIGE PAFOS


ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

ΣΤEΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ “η δημιουργία απαιτεί μεράκι”

ΈΝΑ ΓΛΥΚΎΤΑΤΟ ΚΟΡΊΤΣΙ, ΜΌΛΙΣ 23 ΧΡΌΝΩΝ, ΜΕ ΣΠΟΥΔΈΣ ΣΤΟ GRAPHIC DESIGN, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΈΦΙ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΝΑ ΦΤΙΆΧΝΕΙ ΤΣΆΝΤΕΣ, ΤΣΑΝΤΆΚΙΑ, ΠΟΡΤΟΦΌΛΙΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΆ ΚΑΙ ΠΡΩΤΌΤΥΠΑ.

Μ

ια μικρή χαριτωμένη ιστορία κρύβεται πίσω από την καλλιτεχνική δράση της Στέφανη, που είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. “Πριν δύο χρόνια όταν σπούδαζα στην Αθήνα, είχαμε πει με φίλους ότι θα πάμε διακοπές σ ένα νησί και τότε διαπίστωσα ότι δεν είχα τσάντα που να χωράει τα απαραίτητα για ένα τέτοιο ταξίδι, εύχρηστη και βολική. Αργότερα, βρήκα ένα κομμάτι ρούχο και το πήρα σε μια μοδίστρα να μου το ράψει στις άκρες ώστε να μετατραπεί σε κάτι σαν ταγάρι. Η μοδίστρα, μου είχε προτείνει να με μάθει να φτιάχνω μόνη μου κάποια πράγματα. Κι έτσι έγινε. Μέχρι μπλέξιμο με βελόνες έμαθα! Μου πούλησε μάλιστα και την παλιά της ραπτομηχανή την οποία έχω και χρησιμοποιώ. Όταν γύρισα από τις σπουδές μου, το ‘ριξα στην κατασκευή χειροποίητων τσαντών και πορτοφολιών, κυρίως με υφάσματα Τζην και καρό.

Ό

ταν είδα ότι οι φίλες μου ενθουσιάστηκαν με τις δημιουργίες μου, το πήρα πιο σοβαρά και ρίχτηκα με τα μούτρα. Είναι μια όμορφη και ενδιαφέρουσα διαδικασία, άκρως δημιουργική που σου δίνει το ερέθισμα για όλο και πιο νέες δημιουργίες. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά είναι πιεσμένη και δεν προσφέρεται για χειροτεχνίες, όπως παλαιότερα. Ωστόσο, έχω πείσμα και μεράκι σ αυτό που κάνω και είμαι αποφασισμένη να το εξελίξω, να οργανώσω κάποια event και να προωθήσω τη δουλειά μου».

Μ

ια σειρά από νεανικές τσάντες, κρεμαστές, φακέλους, σε Τζην ή καρό υφάσματα, σκέτες ή με χαντρούλες και κρόσσια, φέρουν τη ‘σφραγίδα’ της Στέφανη, στο χώρο της χειροποίητης τσάντας. Τσάντες, πρακτικές και ευκολοφόρετες, οι οποίες προσφέρονται ιδανικά για μαθήτριες, φοιτήτριες, νοικοκυρές και εργαζόμενες. Και το πιο σημαντικό: σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η

ίδια χωρίζει την κολεξιόν της από τσάντες σε κατηγορίες: την blue και dark τζην, χακί και καρό. Ενώ πρόσφατα πρόσθεσε και το κυπριακό υφαντό μοτίβο , το οποίο προωθεί, όπως λέει, και την κυπριακή παράδοση. Έχει κάνει μάλιστα έρευνα για τα κυπριακά μοτίβα, τα οποία κρύβουν τεράστια κληρονομιά και παραπέμπουν σε παλιές καλές μέρες. Μαθαίνει δε μέχρι και… αργαλειό, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο. Για αυτό το λόγο, μεταβαίνει συχνά στη Φύτη, όπου παίρνει μαθήματα από τους… μαστόρους του φιθκιώτικου.

Κ

άποιες τσάντες μπορούν να γίνουν εύκολα από ανακυκλωμένο υλικό, παλιά τζην και άλλα υφάσματα. Εκείνο που χρειάζεται, όπως λέει η ίδια, είναι φαντασία και αγάπη. Για το Καλοκαίρι, η νεαρή Στέφανη, ετοιμάζει μια ακόμη πιο πλούσια συλλογή από τσάντες, συμπεριλαμβανομένων και τσαντών θαλάσσης. Τα χειροποίητα έργα της Στέφανη φέρουν την ονομασία ‘υφές’, γεγονός που προδιαθέτει μια ποικιλία στην κατασκευή. Η τελευταία της επέμβαση είναι το μέταλλο, το οποίο επιχειρεί να ‘παντρέψει’ με τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιεί. Μια δημιουργική καλλιτέχνης που αξίζει να γνωρίσετε.

ΟΙ ΤΣΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤEΦΑΝΗΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ONLINE. FB/INSTAGRAM: Ifeshandmadebags • ETSY [E-SHOP]: Ifes Handmade Bags ΠΑΡΑΓΓΕΛΊΕΣ: Facebook | Instagram | Etsy Shop.

PRESTIGE PAFOS

113


'Ένας απόστρατος, …στρατευμένος ακόμη στη ζωή, ακούραστος εργάτης τη γης, αμπελουργός από τα γεννοφάσκια του' .

«Μου κόλλησαν το παρατσούκλι ‘απόστρατος’ που το ‘46 που κατατάγηκα στον αγγλικό στρατό.

Ή

θελα να γίνω στρατιώτης. Επαίρναμεν δέκα σελίνια την εβδομάδα. Εγώ ήμουν ο πρώτος που τα αδέλφια μου, επήαιννα δημοτικό σχολείο τζιαι ήμουν ο καλλύττερος μαθητής του δασκάλου μου του Μέλιου του Στυλιανίδη που το Κοιλάνι. Όταν επέθανεν από αρρώστια ο πατέρας μου, ήμουν έντεκα χρονών. Επήραμεν τον στην Ελλάδα να γιάνει, ήταν ο Μεταξάς τότες στην κυβέρνηση, δεν εγλύτωσε. Πριν κλείσω τα δεκαοχτώ κατατάγηκα στο στρατό. Η μάνα μου, δεν ήθελε να συνεχίσω στο στρατό. Έτσι, έπεισε το διοικητή να με αποστρατέψουν. Έτσι ασχολήθηκα με την γεωργία, την αμπελουργία, την κτηνοτροφία. Είχαμε πολλά χωράφια και εκάμναμεν ζευκάρι με τα βούδκια. Εσάσαμεν την περιουσία μας που έμεινεν ακαλλιέργητη για χρόνια. Επαράγαμεν σουλτανίνα για εξαγωγή. Πρώτα ήταν ένα σελίνι η οκά. Ώσπου το 1990, ο Βασιλείου έβαλεν μας να βγάλουμε τα αμπέλια τζιαι να τα πετάξουμε στις χωματερές. Έτσι ετέλειωσεν η αμπελουργία στην Κύπρο. Ήταν δύσκολη η ζωή μας ως αμπελουργοί. Το 1949 αθθυμούμαι, έβαλα το πρώτο μου αμπέλι, ποικιλία μαλάγα. Εκαλλιεργήσαμεν το με τα βούδκια.Το 1958 έγινε η μεγάλη φυτεία του χωριού με τις σουλτανίνες που εσύμφερνε. Ούλλο το χωριό εκαλλιέργαν σουλτανίνα. Επουλούσαμεν τα στους εμπόρους τζιαι εξάγαν τα στο εξωτερικό. Κάθε φορά που είχαμε τρύγο, ήταν σαν παναύριν. Πολύς κόσμος μες τα αμπέλια. Εργάτες, γυναίκες, μωρά. Τότες τα αμπέλια ήταν λλία τζιαι τα πράματα φτηνά. Εγώ ήμουν που τους λλίους που είχαμε μαλάγα στην περιοχή. Όταν έρχετουν ο τρυγητός, πολλές γυναίκες επαρακαλούσαν να τις πάρουμε να μας βοηθήσουν, για να πιάσουν λλίγο σταφύλι να φάν. Δεν είχε τόσο σταφύλι τότε το Πισσούρι. Σιγά-σιγά η αμπελουργία επήρεν πάνω της, ούλλοι εζούσαμεν καλά που τα αμπέλια και το Πισσούρι έγινε ξακουστό για τη σουλτανίνα, τη σταφίδα και τη ζιβανία του. Ύστερα τα πράματα αλλάξαν, έππεσαν οι τιμές των εμπόρων, ήρθεν τζιαι ο Βασιλείου τζιαι εποσπάστηκεν το επάγγελμα. Ο λόγος που το Πισσούρι είχε τόσο καλή σουλτανίνα ήταν το έδαφός του. Άμα είχαμε νερά, εποτίζαμεν το τζιαι εγίνετουν ακόμα καλλύττερο. Κάθε τρυγητό, μέσα στον Ιούλιο, εγέμονεν το Πισσούρι από κόσμο που έρχετουν από όλη την Κύπρο να δουλέψει στον τρύγο. Το ότι ήταν τόσο κοντά η θάλασσα, δεν επηρέαζε την παραγωγή. Αντίθετα, αθθυμούμαι, το 114 PRESTIGE PAFOS

αμπέλι που είχα κοντά στην θάλασσα, ήταν πρώτο στην παραγωγή και εξαγωγή! Ούλλα εξαρτούνταν από το πόσο καλός ήταν ο Χειμώνας. Την παραγωγή επουλούσαμεν την κασιούα-κασιούα, στα εργοστάσια, στην ΚΕΟ, στη Λοελ, στου Χατζηπαύλου. Ούλλη η οικογένεια εβοήθα στα αμπέλια. Εγώ έκαμα πέντε γιούς, στους οποίους έδωσα τα αμπέλια να τα διαχειριστούν όπως ηθέλαν. Τωρά ο κόσμος άρχισε να στρέφεται πάλε στην αμπελουργία, στη βιολογική καλλιέργεια.

Τ

ο 1960, τα χωριά πάνω στην ορεινή, είχαν πρόβλημα διότι είχαν πολλή παραγωγή μαύρου σταφυλιού τζιαι τα εργοστάσια δεν ετραβούσαν τόση παραγωγή. Την τελευταία χρονιά εμείναν πάνω στις κουζούπες 80 χιλιάδες τόνοι, οι αμπελουργοί εκάμαν διαδήλωση. Επενέβη ο Μακάριος τζιαι έδωσεν εντολή στα εργοστάσια να παραλάβουν την παραγωγή.

Ε

γώ ήμουν πάντα αμπελουργός, αλλά είχα τζιαι ζώα. Εκάμναμεν χαλούμια, τυριά, τζιαι επουλούσαμεν. Παράλληλα είχαμεν χαρουπιές τζιαι ήταν εποχές που εμαζεύαμεν πολλά καντάρκα τεράτσια την ημέρα. Δυστυχώς σήμερα δεν έσιει σχεδόν καθόλου τερατσιές στο Πισσούρι. Τις παραπάνω εκάψαν τες, εκόψαν τες για ξύλα, εν αφήσαν τίποτε. Παλιά επιάναμεν 20 σελίνια το καντάρι. Σήμερα αν τζιαι είμαι ενενήντα χρονών, αν δεν πάω έξω στο χωράφι, νιώθω άρρωστος…

Ν

οσταλγώ τα παλιά χρόνια που σε κάθε γιορτή εκάμναμεν γλέντι, ήταν η δουλειά μας το γλέντι. Ιδίως το Χειμώνα, που είχαμεν ώρα ,είτε επειδή έβρεχε, είτε επειδή ήταν αργία. Επηαίανναμεν στα καφενεία τζιαι επαίζαμεν την πιλόττα μας. Επίνναμεν τη ζιβανία μας την γιόρκιν, τζιαι αρκέφκαμεν την τραουδκιά. Η καλή η ζιβανία πρέπει να είναι 19-20 πομέ(γράδα) για να την πιείς. Άμα δεν είναι δυνατή, δεν εν καλή. Πιο δυνατή, αφτένει φωθκιά… Εβάλλαμεν το γράδο μέσα τζιαι εμετρούσαμεν, αν έπεφτεν στα 18 ήταν πόρακος, δεν ήταν καλή. Ένα τραγούδι που ελαλούσαμεν παλιά, ήταν ένα κλέφτικο. ‘Μάνα μου τα, μάνα μου τα, κλεφτόπουλα, τρώνε και τραγουδάνε, άντε πίνουνε και γλεντάνε. Μα ένα μικρό, μα ένα μικρό κλεφτόπουλο, δεν τρώει δεν τραγουδάει, ούτε πίνει ούτε γλεντάει. Μόν’ τα άρματα, μον τα άρματα του κοίταζε, του τουφεκιού του λέει, με παράπονο και κλαίει. Τουφέκι μου, τουφέκι μου περήφανο, σπαθί ξεγυμνωμένο, γεια χαρά σου το καυμένο…’.


Το της

Καλλιόπης ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

Γενιές και γενιές πέρασαν από το σπίτι αυτό. Παππούδες, γιαγιάδες, γιοι, κόρες, εγγόνια, δισέγγονα. Η Καλλιόπη, φυλάει το σπίτι και την παράδοση της οικογένειας και του τόπου με ένα σεβασμό που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Ο

προπάππος Νέαρχος έχτισε το σπίτι αυτό με πέτρες και άλλα υλικά από τη γύρω περιοχή. Διακόσια χρόνια πριν. Στάβλοι, ορνιθώνες, μαγειρειό, ηλιακός, και οι κρεβατοκάμαρες της οικογένειας. Από πάνω το ανωούι, στη ταράτσα του οποίου άπλωναν τον τραχανά και τη σταφίδα. Τις καλοκαιρινές νύχτες, ξάπλωναν κατάχαμα και αγνάντευαν τα αστέρια στον καθαρό πισσουριώτικο ουρανό. Στην αυλή του σπιτιού, γενιές ανθρώπων, παντρεύτηκαν, βάφτισαν τα παιδιά τους, έθαψαν τους γονιούς τους, έστησαν γλέντια και τραπεζώματα, Πάσχα και Χριστούγεννα. Ο Νέαρχος ο νεότερος, ενενήντα δύο χρόνων, θυμάται ότι εδώ σ αυτή την αυλή παντρεύτηκε την γυναίκα του Ήβη, ‘νοικοκυρά και χρυσοχέρα’, την κανακεύει. Το δε νυφικό της, το έραψε η Ροδοθέα από το Πισσούρι, από ολομέταξο ιταρέ, με πέπλο και ουρά. ‘Ομορφη νύφη, πιο όμορφη δεν είχε στην περιοχή και τα περίχωρα’, αναπολεί ο κ. Νέαρχος.

Η Καλλιόπη…

Α

φοσιωμένη στην παράδοση, η Καλλιόπη, πρωτότοκη θυγατέρα του Νέαρχου και της Ήβης, υπήρξε καθηγήτρια οικιακής οικονομίας, όπου δίδασκε ραπτική, γυρίζοντας τα χωριά και μαθαίνοντας τα μυστικά του βελονιού, σε επίδοξες μοδίστρες. Ελάχιστες αλλαγές έγιναν στο σπίτι και αυτές αφορούσαν κυρίως τη στέγη που ήταν από χώμα και έσταζε τους χειμώνες. Τα έπιπλα που γεμίζουν κάθε ίντζα του σπιτιού, έχουν να πουν πολλές μικρές ιστορίες της οικογένειας. Η ‘καρκόλα’ στην οποία κοιμόταν η γιαγιά Καλλισθένη, με τις κολώνες και τις χειροποίητες δαντέλες, το διπλό νυφικό κρεβάτι της μάνας, δεκαετία του πενήντα. Το δίφυλλο ερμάρι με τα περίτεχνα σκαλίσματα, οι παλιοί σκαλιστοί καναπέδες, ο καθρέφτης με τα ξύλινα πουλιά στην κορυφή, τα ξύλινα μπαούλα, πλουμιστά πιάτα, πεφκούθκια(χαλάκια) και ταιστά σεντόνια, σιεμέδες και τραπεζομάντηλα, παπλώματα του βελονιού, κάδρα από μεταξοσκώληκα.

Π

ολλά από τα έπιπλα και αντικείμενα αγοράσθηκαν από την Καλλιόπη, η οποία κάθε φορά συμπλήρωνε την ήδη αξιόλογη επίπλωση του σπιτιού με νέα κομμάτια. Μέχρι και τα παλιά μπαμπακένα στρώματα διατηρεί για να κοιμούνται, διαβεβαιώνοντάς μας, ότι ‘ ο ύπνος σ αυτά είναι όνειρο’. Κάθε τόσο, τα βγάζουν στον ήλιο, τα χτυπούν μέχρι να σηκωθούν

και να διπλασιαστούν σε όγκο. Και αντίο ρευματικά και πιασίματα! Η καρέκλα του παππού Παναγιώτη, τα κομπολόγια του, τα βιβλία του, το τετράγωνο τραπέζι όπου μαζευόταν όλη η οικογένεια το δείλι για το βραδινό γεύμα. Η ραπτομηχανή της θείας Ρεβέκκας, με την οποία διόρθωνε ή έραβε τα ασπρόρουχα της οικογένειας.

Α

λλά και ο κήπος αποτελεί από μόνος του ένα ζωντανό μουσείο. Πιθάρια, αργαλειοί, στάμνες, εργαλεία, γούρνες και ποτίστρες ζώων, φούρνος, σαμάρια, δρεπάνια, όλα με τη σφραγίδα της ζωής και του κάματου των ανθρώπων που έζησαν εδώ. Αν μπορούσαν να μιλήσουν, θα έλεγαν για τον ιδρώτα ανάκατο με το ζεστό ψωμί, την ελιά και την ντομάτα, το γέλιο και το δάκρυ, τη χαρά όταν η γη χάριζε γενναιόδωρα τους καρπούς της. «Ο φούρνος», θυμάται η κ. Καλλιόπη, ήταν διαρκώς πυρωμένος. Πότε για να ψήσει το ψωμί της εβδομάδας να χορτάσουν τόσα στόματα και πότε για να ετοιμάσει τα κουλούρια, τις πασκιές, τις φλαούνες, τα πεντανόστιμα ψητά και τις πατάτες. Όσο δε για την γούρνα και το ‘χαρτσί’! Σχεδόν καθημερινά, ασπρόρουχα και πικέδες, πλένονταν και τρίβονταν στο χέρι, με νερό που κουβαλούσαν από τη βρύση. Τα χέρια της μάνας αλλά και παιδικά χεράκια, έστηναν ολόκληρο χορό γύρω από το καζάνι που έβγαζε σεντόνια και νυχτικιές, πιο άσπρα από ποτέ, πλυμένα με την αλουσίβα. Τα βράδια, οι γιαγιάδες και οι κόρες κάθονταν γύρω από τη λάμπα του πετρελαίου και κεντούσαν με το βελονάκι τα προικιά των κοριτσιών. Κι όταν τα τέλειωναν, τα δίπλωναν σε μοσχομύριστες πετσέτες όπου έκρυβαν κιούλι και γιασεμί, και τα φύλαγαν στα ερμάρια, μέχρι νάρθει ο καιρός της παντρειάς…

Η Καλλιόπη με την αδελφή της, Κούλα.

Π

έντε παιδιά αποτελούσαν την οικογένεια της Καλλιόπης, η οποία ως η μεγαλύτερη, ένιωθε και λίγο σαν δεύτερη μαμά για τα αδελφάκια της, τα οποία πάντα έτρεχαν στο κατόπιν της. Η ίδια δεν θα άλλαζε ποτέ το σπίτι αυτό με όσα περιλαμβάνει, για όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Όλα εδώ είναι αυθεντικά και γνήσια, κουβαλούν την ιστορία της οικογένειας, και έχουν να πουν χιλιάδες μικρές ιστορίες του ανθρώπου και του τόπου. Οι περαστικοί, τουρίστες και ντόπιοι, κοντοστέκονται να θαυμάσουν τα παραδοσιακά έπιπλα και εργαλεία της κ. Καλλιόπης και η ίδια πάντα με χαμόγελο, δεν βαριέται να τους ξεναγεί και να τους εξηγεί το μεράκι της για το παλιό και αυθεντικό. Αυθεντική κι η ίδια….

οι γονείς της Καλλιόπης, Νεαρχος και Ήβη PRESTIGE PAFOS

115


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

park

"Ο ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΔΙΑΣ", ‘ένα επιβλητικό θεματικό πάρκο, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Κρήτη και ίσως και τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο! Όσοι θα επισκεφτείτε την Κρήτη, αξίζει να το επισκεφτείτε!

Τ

ο θεματικό πάρκο Κρήτης, είναι το νεότερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Κρήτης, που βρίσκεται στην καρδιά του φυσικού του χώρου σε τόπο και σε χρόνο. Διατηρεί αναλλοίωτη την αρχαία φυσιογνωμία της περιοχής… κι ας περάσαν χιλιάδες τα χρόνια ! Μας διηγείται την ιστορία του τόπου από την Μινωική εποχή έως και σήμερα. Σε μια έκταση περίπου 500 στρ. με ελάχιστες παρεμβάσεις, σεβόμενοι τη χλωρίδα του τόπου, οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να αναδείξουν τη χαμένη πολιτεία, την αρχαία φιλοσοφία ζωής, τον τρόπο που έζησαν και δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, δίπλα στους βουνίσιους θεούς, στα αχνοσκέπαστα Ιερά Σπήλαια του Ψηλορείτη, σφιχταγκαλιασμένοι με τους….

7 Κουρήτες πού 'ρθανε και σίδερα βαστούσαν Που μέρα εβοσκεύανε νύχτα τυροκομούσαν, Μίμας, Πριμνέας, Άκμονας, Οκύθοος Δαμνέας Κι οι δυό που ακόμα αποκρατούν, Ιδαίος Μελισσέας. Πού χει ο γεις το χειμαδιό κι ο άλλος το μελίσσι Κι έχουν τη μοίρα του βουνού πόσες φορές τρυγίσει; Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Μονή Βαλσαμονέρου ή Αγίου Φανουρίου, η πρώτη σχολή βυζαντινής αγιογραφίας (το πρώτο πανεπιστήμιο της Κρήτης), όπου μαθήτευσαν οι μεγάλοι ζωγράφοι, ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ. Η ιστορική συνέχεια της περιοχής, έδωσε το κλίτος του όρκιου Αγίου Φανουρίου, να συνδέεται μέσω της παράδοσης με τον όρκιο Δία. Το χρονικό μιας μυσταγωγίας… Η περιήγηση… Ξεκινώντας την περιήγηση θα βρεθείτε στη Μεγάλη Στοά της Ιστορίας όπου θα γνωρίσετε την ιστορία της Κρήτης από τη Μινωική εποχή έως και σήμερα, μέσα από ένα πλούσιο δίκτυο τοιχογραφιών. Κατά την έξοδό σας από την Μεγάλη Στοά, θα οδηγηθείτε σε ένα σπάνιο υδροβιότοπο, μια φυσική λίμνη με όλα τα σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Ένα χώρο φιλικό και επισκέψιμο, κατάλληλο για ξεκούραση για περίπατο για αναψυχή. Προχωρώντας θα βρεθείτε στο Βοτανικό Πάρκο. Η δημιουργία του αποσκοπεί στη διατήρηση, στην προστασία, στην παρουσίαση και την ανάδειξη της βοτανικής κληρονομιάς της Κρήτης με μεγαλύτερη έμφαση στη χλωρίδα της περιοχής του Ψηλορείτη. Το βοτανικό πάρκο λειτουργεί παράλληλα ως χώρος έρευνας, επιμόρφωσης και αναψυχής των επισκεπτών, όπου μπορείτε να γνωρίσετε τα χιλιάδες βότανα που υπάρχουν και σε τι χρησιμεύουν! Βότανα φαρμακευτικά, αλλά και καλλωπιστικά φυτά, σε ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής, το καθιστούν παράδεισο για εκατοντάδες φυτά .και ζώα! 116 PRESTIGE PAFOS

Που βρίσκεται: Ακριβώς κάτω από την επιβλητική Ιερή κορυφή του Ψηλορείτη, στο χωριό Βορίζια Ηρακλείου, σε απόσταση αναπνοής από τα Μινωικά Ιερά Σπήλαια Ιδαίον Άνδρον, Καμαραϊκό, Κουτσουναρών, Γριάς Σπήλιος και πολλά άλλα, καταμεσής της Αρχαίας Ιεράς Οδού Γόρτυνας Ιδαίου Άνδρους, όπου η Ιερή Πομπή παίρνοντας λοξά τις γάγλες του βουνού με ελπίδες φορτωμένη, ανηφόριζε προς την πόλη των βουνίσιων θεών να προσκυνήσουν το θείο βρέφος της Άνοιξης το Δία τον Κρητραγενή, βρίσκεται το μεγαλύτερο Θεματικό Πάρκο Κρήτης, « Ο ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΔΙΑΣ»

Η διαδρομή του βοτανικού πάρκου κρατάει περίπου τέσσερις ώρες, αλλά για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους υπάρχει δυνατότητα να “κόψουν” δρόμο. Στη δυτική πλαγιά του βοτανικού πάρκου ξεκινά μια άλλη μοναδική διαδρομή! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας δώσουμε και άλλη δυνατή δόση συγκίνησης και παράδοσης, παρουσιάζοντάς σας, μέσα από ένα όμορφο χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και διάχυτο από την παράδοση της Κρήτης. Προχωρώντας ο επισκέπτης βρίσκεται στα κρητικά παραδοσιακά σοκάκια με τα ξεχασμένα παλαιά επαγγέλματα!! Στο χωριό των παλαιών επαγγελμάτων, υπάρχουν δεκάδες στεγασμένα και μη σε υπαίθριο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, επαγγέλματα. Σε αυτό τον όμορφο χώρο οι επισκέπτες μαθαίνουν για παλιά επαγγέλματα, παλιές συνήθειες και εργασίες που χάθηκαν ή χάνονται σιγά-σιγά όπως ο Γανωτής (Καλαντζής), ο ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ο ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ή ΣΑΜΑΡΑΣ ο Πεταλωτής και πολλά άλλα.


Στην έξοδο του χωριού, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στην Ιερή κορυφή του πάρκου, με τη μάντρα του βοσκού, το μιτάτο του βοσκού πλήρως εξοπλισμένο, το τυρόσπιτο του βοσκού, μια στοά φυσική, εκατοντάδων ετών όπου οι προγόνοι μας χρησιμοποιούσαν για την ωρίμανση του τυριού τους. Η Ιερή Κορυφή προσφέρεται για ξεκούραση, ανάπαυση και γεύση των παραδοσιακών εδεσμάτων που κατασκευάζονται από το προσωπικό μας, με γνήσια αυθεντικά παραδοσιακά υλικά. Στο σνακ μπαρ και κρητικό καφενείο, μπορείτε να γευτείτε όλα μας τα προϊόντα, να απολαύσετε τον παραδοσιακό Μινωικό καφέ από κριθάρι, δίπλα από τη λιμνούλα μας χαζεύοντας τις πέστροφες και τους κυπρίνους, σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Η αποζημίωση του επισκέπτη εκτός των άλλων, βρίσκεται στην απίστευτη θέα που προσφέρει η Ιερή κορυφή, αγναντεύοντας με κιάλια ή τηλεσκόπια τη χλωρίδα και την πανίδα του Ψηλορείτη και της ευρύτερης περιοχής. Μετά από μια ευχάριστη στάση για ξεκούραση και απόλαυση, ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί νοτιοανατολικά προς το φυσιολατρικό πάρκο, όπου συνιστά ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής λόγω της σημαντικής βιοποικιλότητάς του, με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει γεράκια, γυπαετούς, σκάρες και ένα ζευγάρι σπάνιο, τον Κοκκαλά, ή ενδημικό αετό Κρήτης. Στο φυσιολατρικό πάρκο, κυριαρχεί το δάσος από πρίνους αλλά και η πλούσια θαμνώδης βλάστηση. Τα στενά μονοπάτια είναι φτιαγμένα από τα ζώα και το χρόνο, αφού η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση είναι απούσα για πολλά χρόνια. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα θα ανταμείψει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη με το τοπίο να είναι καταπληκτικό αλλά και αρκετά φιλόξενο.

Γυρνώντας πίσω για την έξοδο πλέον, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ακόμα μια στάση στο περίφημο και πλούσιο ζωολογικό πάρκο και να γνωρίσει, να φωτογραφίσει, αλλά και να ταΐσει τα ζώα που φιλοξενούνται ελεύθερα στην άγρια φύση. Εδώ θα γνωρίσετε τον αίγαγρο, κατσίκες, πρόβατα, ελάφια, λαγούς, αγριοκούνελα, άλογα, γαϊδούρια, αγριογούρουνα, κότες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, πέρδικες, φασιανούς, και πολλά άλλα είδη. Συνεχίζοντας προς την έξοδο, ο επισκέπτης θα βρεθεί στο εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, όπου μπορεί να αγοράσει σουβενίρ, και διάφορα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα δική μας παραγωγής. Επίσης μπορεί να αγοράσει ότι παράγει το πάρκο, βότανα, αιθέρια έλαια βοτάνων, παραδοσιακά λικέρ, αφεψήματα, ελιές, λάδι, κρασί, ρακί, γλυκό κουταλιού, μέλι, μοναδικό παραδοσιακό τυρί τρύπας, βουτήματα, παραδοσιακό παξιμάδι στο ξυλόφουρνο, κ.α. Τέλος, εάν ευχαριστηθήκατε από τη φύση που στάθηκε γενναιόδωρη σε τούτον εδώ τον τόπο, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Παραδοσιακό Στέκι Καλοφαγάδων που βρίσκεται στην είσοδο – έξοδο του πάρκου. Η επίσκεψη στο Μεγαλύτερο Θεματικό Πάρκο της Κρήτης, δεν αποτελεί μονάχα ένα ταξίδι στην ιστορία και στην φύση αλλά και μια μοναδική γευστική εμπειρία. Η ιστορία της γεύσης στο παραδοσιακό εστιατόριο του Πάρκου, είναι συνυφασμένη με την ποιότητα, την καθαριότητα, το μεράκι, την πρωτοπορία αλλά και τις κλασικές γεύσεις, που κρατήθηκαν ατόφιες, όπως και η αίσθηση της φιλοξενίας των ανθρώπων που δημιούργησαν αυτόν εδώ τον χώρο. PRESTIGE PAFOS

117


kitchen

ΑΣΤΑΚΟ' ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Του ΧΑΡΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ EXECUTIVE CHEF

Μέθοδος

Υλικά για 2 άτομα 2 αστακοί των 400γρ. 300γρ. λεπτές ταλιατέλλες [φρέσκες αν είναι δυνατόν] 25ml ελαιόλαδο 80ml λευκό κρασί 5 φύλλα φρέσκο βασιλικό 150ml σάλτσα ντομάτας 6 ντοματίνια κομμένα στην μέση 1 σκ. σκόρδο 30γρ. βούτυρο Αλάτι και μαύρο πιπέρι φρέσκοαλεσμένο

118 PRESTIGE PAFOS

1. Αν οι αστακοί είναι ζωντανοί, ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να τους θανατώσετε, είναι να μπήξετε το μαχαίρι σας στο κέντρο του καύκαλου, λίγο πίσω απ’ τα μάτια. 2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα περίπου 3-4 λίτρα νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνετε μέσα προσεκτικά τους δυο αστακούς για περίπου 6 λεπτά. Αφού τους αφήσουμε να κρυώσουν τους κόβουμε στην μέση. 3. Από τον ένα αστακό αφαιρούμε την σάρκα από το κέλυφος και το κόβουμε μικρά κομμάτια. 4. Απ’ τη κατσαρόλα όπου έβρασαν οι αστακοί αφαιρείτε με κουτάλα τα στερεά υπόλοιπα σάρκας αστακού που υπάρχουν και τα κρατάτε για να τα βάλετε στη σάλτσα. 6 Στην κατσαρόλα με το νερό που έβρασαν ο αστακοί θα βράσετε και τα ζυμαρικά. Αν χρειαστεί συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό και όταν φτάσει σε έντονο βρασμό, ρίχνετε δυο κουταλιές σούπας αλάτι και στη συνέχεια τα ταλιατέλλι. 7. Παράλληλα με το βράσιμο των ζυμαρικών, σε μεγάλο τηγάνι, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε σε μεσαία προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και χωρίς να περιμένετε, προσθέτετε, το κρεμμύδι, την σκελίδα σκόρδου και στη συνέχεια την σάλτσα ντομάτας. 8. Ανακατεύετε και συνεχίζετε προσθέτοντας τα κομμάτια του αστακού που θα δώσουν γεύση στη σάλτσα. 9. Συνεχίζετε προσθέτοντας το κρασί, τα φύλλα του βασιλικού και στη συνέχεια 3 κουταλιές απ’ το νερό που βράζουν ακόμη τα μακαρόνια για να δώσετε, αφενός έξτρα γεύση αστακού και αφετέρου λίγο άμυλο απ’ τα ζυμαρικά, που θα βοηθήσει στο δέσιμο της σάλτσας στη πορεία. Επίσης προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. 10. Σ’ αυτό το σημείο, που πλησιάζει το τελείωμα της σάλτσας και ενώ ακόμη τα ζυμαρικά σας θέλουν άλλα δυόμιση λεπτά, προσθέτετε την κουταλιά βούτυρο που θα δώσει την έξτρα νοστιμιά στη σάλτσα και τον αστακό. Τελειώνοντας, βάζετε μέσα στη σάλτσα τα ντοματίνια και τα δύο μισά κομμάτια του αστακού με τη σάρκα προς τα κάτω να ζεσταθούν, να δώσουν τους ζωμούς τους στη σάλτσα και να αρχίσουν να δένουν με τα υπόλοιπα υλικά. 11. Όπως είπαμε και πιο πάνω, θα βγάλετε ταταλιατέλλι ενάμιση λεπτό πριν τον κανονικό χρόνο βρασμού τους και τα προσθέτουμε στην σάλτσα. Τα ανακατεύουμε ελαφρά για περίπου ένα λεπτό. 12. Σε κάθε πιάτο τοποθετούμε τον μισό αστακό και τις ταλιατέλλες με την σάλτσα


justfood

Sandwich }Brunch suggestion{

Υλικά • 250 γρ. καβουρόψιχα μαγειρεμένη • 2 σέλερι ψιλοκομμένα • 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο

keϊκ κανελασ

• 2 λάιμ (τον χυμό) • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα • 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο • 1 κ.σ. μουστάρδα • 2 ραπανάκια σε φέτες • 1 αγγούρι σε φέτες • αλάτι • φρεσκοτριμμένο πιπέρι • 6 φέτες ψωμί σικάλεως πάχους 2 εκ.

Εκτέλεση Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ψωμί σε μεγάλο μπολ. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να δέσουν οι γεύσεις. Ετοιμάζουμε τα φρυγανισμένα ψωμιά: στρώνουμε τις φέτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε στο γκριλ για 5-6 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε πάνω τους την καβουροσαλάτα και καλύπτουμε από πάνω με άλλη μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί.

Υλικά

• 4 αυγά • 1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου • 1/2 κούπα σπορέλαιο • 1 και 3/4 κούπες ζάχαρη • 3 κούπες αλεύρι

• 3/4 κούπας γάλα • 1 βανίλια • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα • Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση Συνταγής

φόρμα για κέικ. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Καλό είναι να βάλουμε το κέικ στην χαμηλή σκάλα του φούρνου για να ψηθεί ομοιόμορφα. Βήμα4 Αφού δούμε ότι πήρε χρώμα το κέικ μας μετά τα 45-50 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι να δούμε αν έχει ψηθεί από μέσα. Αν το ξυλάκι βγαίνει στεγνό τότε είναι έτοιμο το κέικ μας. Βήμα5 Αφήνουμε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά και κατόπιν, ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα. Μόλις κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Βήμα1 Αρχικά, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με το βούτυρο και το σπορέλαιο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά. Βήμα2 Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά: μία- μία κούπα ενώ χτυπάμε με το μίξερ το μείγμα. Αφού προσθέσουμε όλο το αλεύρι και ανακατευτεί καλά το μείγμα μας, προσθέτουμε την κανέλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα. Βήμα3 Προσθέτουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη

PRESTIGE PAFOS

119


goodlife

120 PRESTIGE PAFOS 120 PRESTIGE PAFOS


goodlife ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ & ΤΗΣ ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ D&N VET

Ό

πως οι γονείς προετοιμάζονται για τον ερχομό ενός παιδιού, έτσι πρέπει να γίνουν προετοιμασίες και για ένα νέο κουτάβι – θα πρέπει να σκεφτείτε τις προμήθειες που θα χρειαστείτε, το πώς θα το φέρετε σπίτι, καθώς και τις δραστηριότητες, τη διατροφή και την προστασία της υγείας του.

Απαραίτητα είδη για ένα νέο κουτάβι : •Μπολ νερού και φαγητού •Τροφές για την ηλικία του •Καλάθι ή κρεβάτι •Βούρτσα και χτένα •Περιλαίμιο και λουρί οδηγός •Σαμπουάν ειδικό για σκύλους •Ασφαλή και ποιοτικά παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη των δοντιών

Τροφή Το κουτάβι σας, καταναλώνει μια εκπληκτική ποσότητα ενέργειας κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει την καλύτερη και πιο ισορροπημένη διατροφή. Θα μεγαλώσει τόσο στον πρώτο χρόνο της ζωής του όσο κάνει ο άνθρωπος να μεγαλώσει στα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του. Η επιλογή της κατάλληλης διατροφής, είναι το κλειδί για τη μακρόχρονη και υγιή ζωή του.

Τα κουτάβια -μέχρι ενός έτους- πρέπει να τρέφονται από τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Δώστε καλές τροφές, κατάλληλες για την ηλικία τους και ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου για την ποσότητα. Φρέσκο, καθαρό νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο όλη την ημέρα. Μη δίνετε αμφιβόλου θρεπτικής αξίας σκυλοτροφές, απομεινάρια από το τραπέζι, τροφές για γάτες, αληθινά κόκκαλα και γάλα (μπορεί να προκαλέσει διάρροια). Ο αποχωρισμός από τη μητέρα και τα αδέρφια του, κατά πάσα πιθανότητα θα επιφέρει κάποια ανησυχία στο κουταβάκι. Αυτό μπορεί ωστόσο να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν έχετε κανονίσει το πρόγραμμά σας ώστε να είστε σπίτι με το κουτάβι τις πρώτες 3 – 4 ημέρες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να μάθετε στο κουτάβι σας είναι το να γνωρίζει το όνομά του. Χρησιμοποιήστε το όνομά του όσο πιο συχνά μπορείτε για να του τραβήξετε την προσοχή. Χρησιμοποιήστε το όταν το χαϊδεύετε ή το ταΐζετε. Πολύ γρήγορα θα μάθει το όνομά του και θα απαντά όταν το καλείτε.

Η επανάληψη είναι πολύ σημαντική όταν τα κουτάβια εκπαιδεύονται. Και να θυμάστε να έχετε υπομονή μαζί του. Το κουτάβι μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια του, δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με άλλα ζώα ή με ανθρώπους, που πριν έχουν έρθει σε επαφή με άλλα ζώα. Εάν έχετε παίξει με ένα άλλο ζωάκι πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με το δικό σας, ώστε να αποφύγετε να του μεταφέρετε ιώσεις. Κρατάτε το κουτάβι σε χώρο ελεγχόμενο και μη το βγάζετε βόλτα. Και φυσικά, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να πάτε το κουτάβι σε κτηνίατρο για μια πρώτη εξέταση. Θα πρέπει να ελέγξετε κατά πόσο είναι υγιές ή έχει οποιαδήποτε εκ γενετής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή ιατρικές παθήσεις. Επίσης, πρέπει να μάθετε σε τι κατάσταση βρίσκεται από άποψη εμβολίων.

Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί όλες τις παραπάνω πληροφορίες, καθώς και την κατά προσέγγιση ημερομηνία γεννήσεως του κουταβιού.

PRESTIGE PAFOS

121


122 PRESTIGE PAFOS


ΤΟ

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ

Rosemarine Residences Ισχυρή Ζήτηση από Επενδυτές Ακινήτων

ξαιρετικές επιδόσεις πωλήσεων σημειώνει ένα εκ των νέων έργων που παρουσίασε πρόσφατα σε Ε δυνητικούς αγοραστές ακινήτων η Aristo Developers. ο Rosemarine Residences το οποίο και αποτελείται από 15 πολυτελέστατες ανεξάρτητες Τ επαύλεις 3, 4 και 5 υπνοδωματίων, διαμερίσματα 2 και 3 υπνοδωματίων καθώς και από αριθμό εμπορικών καταστημάτων,διατέθηκε στην αγορά τον περασμένο Νοέμβριο 2017. Ενδεικτικό της ισχυρότατης ζήτησης από αγοραστές ακινήτων για το Rosemarine Residences αποτελεί το γεγονός ότι έχει ήδη πωληθεί πέραν του 70% των συνολικών διαθέσιμων μονάδων του έργου σε λιγότερο από δύο μήνες, κάτι που το κατατάσσει σε ένα από τα πλέον περιζήτητα έργα της χώρας.

ο Rosemarine Residences βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την θάλασσα σε απόσταση αναπνοής Τ από αμμώδεις παραλίες και εφάπτεται του παραλιακού

δρόμου Πάφου - Κισσόνεργας που οδηγεί στον Κόλπο των Κοραλλίων με πληθώρα καφεστιατορίων, καταστημάτων και άλλων υπηρεσιών.

πληροφορίες ARISTO DEVELOPERS TΗΛ. : 8000 2747 | www.aristodevelopers.com

Γιόγκα Γέλιου είναι μια πολύ ευχάριστη μορφή άσκησης που συνδυάζει ασκήσεις, αναπνοές, παιχνίδια, χαλάρωση, Η άφθονο γέλιο ! Έχει ξεκινήσει το 1995 στην Ινδία από τον Δρ.Μαντάν

και τη Μαντούρι Κατάρια και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο προσφέροντας τεράστια οφέλη στην υγεία.

Τώρα διδάσκεται και στην Κύπρο σε ομάδες, ατομικά, παρουσιάσεις, εργαστήρια & σεμινάρια

Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Αντιγόνη Λουκά Τηλ.99655610

Στην Καστοριά Φοιτητές Τουριστικών του Κολεγίου CDA Πάφου

Σ

ε Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Καστοριά συμμετείχαν Φοιτητές του Προγράμματος Τουριστικών Σπουδών του Κολεγίου CDA Πάφου από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2018. Η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο της Καστοριάς, ενημέρωση από την Τουριστική Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας για την ευρύτερη περιοχή, τον σκοπό και την τουριστική πολιτική της Εταιρείας, επίσκεψη στο ενυδρείο της Καστοριάς, ξενάγηση στις ιαματικές πηγές της Αμμουδάρας και στο αρχαιολογικό μουσείο, επίσκεψη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας, στη λίμνη με το Σπήλαιο Δράκου, την εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας, το Βυζαντινό Μουσείο και το Βυζαντινό Κάστρο. Τους φοιτητές συνόδευε η Καθηγήτρια Τουριστικών κ. Όλγα Θωμά.

PRESTIGE PAFOS

123


AlterEgo

ΜΙΧΑΛΗΣ Ο ‘Φουτούλης’ της ζωής μας… Μικρός ονειρευόμουν να… γίνω ηθοποιός Η μεγαλύτερη σοφία του Φουτουλη είναι… η κουτοπονηριά του ‘Ότι κάμουμε εν λάθος;’… κλασσική κουβέντα που πιστεύω λέγεται και εκφράζεται σε πολλές οικογένειες Ο ρόλος της ζωής μου είναι… αυτός τού πατέρα Αγαπημένη μου γωνιά στην Πάφο είναι… στα δημοτικά μπάνια Νοσταλγώ… τα φοιτητικά μου χρόνια στην Αθήνα Με μια μπουλντόζα θα κατεδάφιζα ένα μπουζουξίδικο, ακριβώς όπως έκανε και ο Γ.Αρμένης στην ταινία "Όλα είναι δρόμος". Όλα του γάμου εύκολα... μέχρι να αρχίσει η μουρμούρα... Ωραία η μουρμούρα τηλεοπτικά, άσχημη όταν είναι στην πραγματικότητα. Όταν δεν βλέπω εμένα στην τηλεόραση, βλέπω… ντοκιμαντέρ με αεροπλάνα πού πέφτουν. Αγαπημένος ηθοποιός... Tom Hanks, Μάριος Δημητρίου Έφαγα χαστούκι όταν… μιμήθηκα ένα καθηγητή ‘Είναι πολλά τα λεφτά’!.. Δεν είναι αυτό που φαντάζονται κάποιοι..Ζούμε αξιοπρεπώς. Αν δεν ήμουν ηθοποιός θα ήμουν… πλασιέ .Αυτοσαρκάζομαι… ασύστολα Ο Κύπριος απωθεί το καλό χιούμορ… διαφωνώ, ο κύπριος έχει χιούμορ Όνειρό μου να… κάνω οκτώ μωρά! Άντε με το καλό και στην πολιτική…. Ποιός στη πολιτική! Ευχαριστώ δεν θα πάρω! Αφιερώνω σε φίλους και λιγότερο φίλους το τραγούδι…. "Λένε για μένα οι όμορφες" Το κόμμα μου είναι… το Κόμμα των ζώων . Θα έβγαζα για δείπνο τον Μπερλουσκόνι Ή τη Μαντόνα… τη Μαντόνα, τη Μαντόνα, τη Μαντόνα! Το πιο κολακευτικό σχόλιο που εισέπραξα… “Είσαι πολλά καλός ηθοποιός.. Θύμισμου, που παίζεις”;

124 PRESTIGE PAFOS


PRESTIGE PAFOS

125


126 PRESTIGE PAFOS

Profile for Prestige Magazine Paphos

Prestige_56  

Prestige_56  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded