__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.prestigepafos.com ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 ΤΕΥΧΟΣ 69 - ISSUE 1986 - 2423 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

COVER STORY Ο Mr Droner κοιτάει την Πάφο από ψηλά!

ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΣ ΠΕΤΡΊΔΗΣ ΚΏΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ ΣΆΒΒΑΣ ΒΛΑΔΙΜΉΡΟΥ

Οδοιπορικό: Κιδάσι-Τρόζενα


•Gemmology Laboratory •Certified Diamond Grader Hrd •Member of the International Bourse of Diamonds

Poseidonos Ave, 79-80 Lighthouse, 8042 Pafos, Cyprus Tel.: +357 26 811630, Fax: +357 26 934617 athos@athos.com.cy www.athos.com.cy


ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛ ΕΑΝΘ ΗΣ ΣΚΟΡ ΔΗΣ

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Λ ΕΝΙΑ ΤΣΑΔΙΩΤΟ Υ

ATELIER CY D IGITAL NE T

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ CY D IGITAL NE T

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EVZO NA S PHOTO GR A P HY, HARNEO AR T P HOTO GR A P HY S T U DIO

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΡΩΤΥΛ Ο Σ | Ε Υ Ρ Ω Π Α Ι Ο Σ | DR. Χ Α Ρ ΗΣ Ζ Α ΒΡ Ι Δ ΗΣ | Θ Ε Μ ΑΤ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΛ ΠΙΔΑ ΙΩΑΝΝΟΥ | Χ Ρ Ι Σ Τ Ι Α ΝΑ ΚΑ ΛΛΟ ΝΑ | Σ ΟΦ Ι Α Κ ΑΝ Ι Κ Λ Ι Δ Ο Υ D R.ΜΑΡΙΟ Σ ΚΥΡ Ι Α ΚΟ Υ | Α ΝΤ Ρ Η ΚΩ ΝΣ Τ Α ΝΤ Ι ΝΙ Δ Ο Υ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΩΝΣ Τ Α ΝΤ Ι ΝΟ Υ | ΗΛΙ Α ΝΑ ΛΟ Υ ΚΑ | D R. Ν Ι Κ Ο Σ Ν Ι Κ ΑΝ Δ Ρ Ο Υ D R.ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΙ ΚΟ ΝΟ Μ Ι ΔΗΣ | Χ Ρ Ι Σ Τ Ι Α ΝΑ Π Α Ν ΑΓ Ι Ω Τ ΑΚ Η | Μ ΑΡΙ Ν Α Π ΑΦ Ι Τ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΟ ΦΟΚΛΕ Ο Υ Σ | Ε ΛΕ ΝΑ Σ Τ Υ ΛΙ Α ΝΟ Υ | Ε Ι Ρ Η Ν Η Σ ΥΜ Ε Ω Ν Ι Δ Ο Υ D O NATELLA | M R X.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ PRINTCO CASSOULIDES

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΟΛΟΥ’Η ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ. ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΩΝ. Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.

PRESTIGE PAFOS

8


COVER STORY

Ο Mr Droner αυτοπροσώπως! Η Πάφος από ψηλά.

WHAT’S INSIDE

ISSUE 69

PRESTIGE PAFOS

10

10 12 22 26 18 20 24 28 103 109

50

EDITORIAL Στίγμα / Λένια Τσαδιώτου / Άντρη Κωνσταντινίδου / Ερμίνα Μάη Στιγμές / Black/White / Απ την καλή κι ανάποδη / MEDIA / Κάθε δρόμος και ιστορία / Κοινωνία / Prestige stigmes GOOD LIFE!

54 66 106 81 46 56 62 84 122

PROFILE

/ Αχιλλέας Jewellwery / Riganato / Γιάννης Αγγελή-ένας γητευτής φιδιών Οδοιπορικό / ΚΙΔΆΣΙ-ΤΡΌΖΕΝΑ

Φάκελοι: / Θάλασσα / Κορωνοιός-η επόμενη μέρα / Το παζάρι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς / Ιστορίες ειρήνης και πολέμου

Τελευταία σελίδα: / Αφροδίτη Παρασκευά-ο τόπος τρώει τα παιδιά του

71 74

50

71

Focus: / Χαράλαμπος Πετρίδηςο νέος υπουργός άμυνας / Κώστας Κωνσταντίνουαπό βουλευτής δήμαρχος;

78

/ Σάββας Βλαδιμήρουο ποιητής διπλωμάτης

86

Άνθρωποι :

74


/ Οι πολλοί γύρισαν στην καθημερινότητά τους. Οι επιχειρήσεις παίρνουν σιγά-σιγά τους ρυθμούς τους. Αλλά το Φθινόπωρο προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο. Η ανεργία, η μείωση του τουρισμού, τα κατεβασμένα ρολά, μπήκαν πλέον στην πραγματικότητα μας. / Το ξέρουμε πως σας λείψαμε όλο αυτό τον καιρό, αλλά να ξέρετε πως μας λείψατε κι εσείς. Ας ελπίσουμε ότι ο Χειμώνας αλλά και η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη για όλους μας. Ας μείνουμε λοιπόν υγιείς και ας περιμένουμε τα καλύτερα που έπονται. Ευχαριστούμε όσους εμπορευόμενους μας στηρίζουν αυτές τις δύσκολες ώρες. / Γύρω μας, ο συνήθης ύποπτος, η Τουρκία, δείχνει και πάλι το κακό πρόσωπό της. Οι προκλήσεις στο Αιγαίο-Καστελόριζο- Κύπρο- Λιβύη, Συρία, Αρμενία αλλά και η τερατώδης απόφαση για την Αγιά Σοφιά, αποδεικνύουν διαρκώς τις ορέξεις των Τούρκων. Για όσο δεν υπάρχει κάποιος να της τρίξει αληθινά τα δόντια….

Καλωσορίσατε στο πρώτο τεύχος στην μετά lockdown εποχή. Σαν να πέρασε ένας χρόνος από τότε, που ήμασταν όλοι κλειδωμένοι στα … καταφύγια μας, ελπίζοντας να περάσει το κακό. Η καραντίνα όμως, αν μας άφησε κάτι είναι ότι μάθαμε να καθόμαστε μια στιγμή, ίσα που να σκεφτούμε την πορεία μας. Το ποιοί ήμαστε, το που πάμε. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε δεν θα ναι ποτέ ο ίδιος. Τρόποι συμπεριφοράς, σχέσεις, οικογένεια, όλα αλλάζουν. Με την απόσταση ασφαλείας ανάμεσα μας, να μας υπενθυμίζει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή...

/ Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να ευχηθώ. Να απολαμβάνετε κάθε όμορφη στιγμή, παρέα με το νέο μας τεύχος, το οποίο σας επιφυλάσσει πολλά και ενδιαφέροντα, όπως πάντα. / Να ευχηθούμε καλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Μπράβο σε όσα παιδιά πέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση σε πανεπιστήμια, αλλά και μπράβο σε όσα παιδιά προσπάθησαν, έστω κι αν δεν τα κατάφεραν. Τους περιμένουν, όπως όλους μας, πολλές πολλές μικρές και μεγάλες μάχες. Το αποτέλεσμα δεν κρίνει πάντα τον νικητή….

Καλή ανάγνωση.

Δυο λόγια θέλω να πω για τον καλό φίλο και συνεργάτη Ανδρέα Εύζωνα που ‘έφυγε’ τόσο νωρίς. Δυσαναπλήρωτο το κενό της απουσίας του, για την οικογένεια αλλά και τους φίλους του. Για μένα ο Ανδρέας στάθηκε καλός φίλος στα εύκολα και στα δύσκολα , κυρίως στα δύσκολα και του είμαι ευγνώμων που ακόμη και σε στιγμές που κι ο ίδιος υπέφερε από την αρρώστια του, κράτησε τον επαγγελματισμό του ακέραιο. Τον ευχαριστώ για τα δεκάδες εξώφυλλα που στήσαμε μαζί, πάντα με χαμόγελο και αισιοδοξία πως θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες για όλους. Ήταν μαχητής. Καλό Παράδεισο Ανδρέα. PRESTIGE PAFOS

12


NEW AND SELECTED PRE - OWNED LUXURY CARS

www.panmotors.com

65, Mesogi Avenue, Paphos 99575001 | 99339233

info@panmotors.com


στίγμα

Η ζωή αλλιώς… Λένια Τσαδιώτου

Κ

αι να που κύλησε η ζωή στους τέσσερεις τοίχους των σπιτιών μας. Ξαφνικά ανακαλύψαμε πόσο ωραίο μπορεί να είναι το ηλιοβασίλεμα από τη βεράντα μας. Πόσο όμορφο μπορεί να είναι το κελάηδισμα των πουλιών. Το πώς ένα περιστέρι μεταφέρει ξυλαράκι ξυλαράκι να χτίσει τη φωλιά του στο πιο ψηλό σημείο της πέργολας. Ανακαλύψαμε κι άλλα πράγματα.

Π

ως τρέξαμε τόσο πολύ που μας τελείωσε κι ο δρόμος. Άλλο δεν έχει. Ανακύκλωση της ζωής μας κάναμε και δεν το ξέραμε! Οι άνθρωποι που αγαπάμε, αυτοί που έφυγαν και αυτοί που θα… καθίσουν λίγο ακόμη. Όσο να γεράσουμε μαζί. Να μάθουμε να βουτάμε μέσα μας. Να γυρεύουμε το παιδί που ήμασταν κάποτε. Που χαιρόταν με τα μικρά, που ξαφνιαζόταν με τα μεγάλα. Να μας αγαπάμε γι αυτό που γίναμε, να φυλάμε σαν θησαυρό όσα μας μέστωσαν κι όσα μας πλήγωσαν. Να μετράμε έναένα το φιλί, να κρατάμε λογαριασμό που το δίνουμε και γιατί. Ναχουν αξία οι αγκαλιές και τα ‘σαγαπώ’ μας. Σαν να τα λέμε για πρώτη φορά, σαν να μην ζήσουμε ξανά….

Η

Αντριάνα λατρεύει την ανατολή του ήλιου. Πάντα σηκωνόταν από το ξημέρωμα να αγναντέψει τον χρυσό δίσκο του ήλιου να ξεπροβάλλει πίσω από το βουνό, και να χρυσαφίζει όλη τη θάλασσα του Βαρωσιού. Πόσο χρυσάφι του θεού να αντέξει κανείς θεγέ μου! ‘Νόμιζα πως τέτοια ανατολή δεν θα ξανάβλεπα’, μου λέει. Κι όμως, δεν είναι το ίδιο. Λείπει, το χαμηλό κατώι της μάνας, ο ήχος του ποδηλάτου του πατέρα καθώς φεύγει για τη δουλειά, τα μικρά που ξυπνάνε και γυρεύουν ζεστό ψωμί αλειμμένο με σπιτίσια μαρμελάδα. ‘θα γύρω και θα πεθάνω και δεν θα ξαναδώ το σπίτι μου’. Αχ βρε Αντριάνα! Μακάρι ναχα ένα πινέλο, να ξερα να τραβήξω δυο σωστές γραμμές και θα ζωγράφιζα το πρόσωπό σου. Γερασμένο, λυπημένο, σαν κάποιος να χει ρουφήξει τη ζωή από μέσα σου. Με μια μικρή λάμψη στο βάθος των ματιών σου κάθε που μιλάς για την Αμμόχωστο….

PRESTIGE PAFOS

14

Για τον Ανδρέα Εύζωνα που έκανε το τελευταίο κλίκ στη μηχανή του…

«Ο κόσμος που έχω φτιάξει εγώ Είναι σαν το δικό σου σώμα Λάσπη από αίμα κι από χώμα Χέρια, μαλλιά, φωνή και στόμα Και φύσηξα σαν το θεό Να μπερδευτεί ο άγγελός σου Στον κόσμο τον αμαρτωλό.. Μονάχα εγώ να σε κερδίσω Σ’ αυτή την άγρια εποχή Εγώ που έχω ανακωχή Με τη φωτιά και τη βροχή…»

Λαυρέντης Μαχαιρ

ίτσας


good life

Γράφει ο MR.‘X’

Ερωτεύσιμος είναι ο άνθρωπος με προσωπικότητα Έχεις προσέξει ποτέ τι σε τραβάει σε έναν άνθρωπο; Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να τον κοιτάξεις και δεύτερη φορά; Η εμφάνιση, θα μου πεις και συμφωνώ. Είναι το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζεις γνωρίζοντας κάποιον. Η προσωπικότητα απ’ την άλλη χρειάζεται χρόνο για να ξεδιπλωθεί. Μα όσο όμορφος κι αν είναι ένας άνθρωπος, πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος ομορφότερος. Όσο πιο πολύ ακολουθεί τις τάσεις της μόδας, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να βγει στο δρόμο σχεδόν ίδιος με τόσους και τόσους. Λες κι είναι φωτοτυπημένα αντίγραφα. Η γοητεία όμως; Η γοητεία δεν αντιγράφεται και δε δημιουργείται μπροστά σε καθρέφτες. Ο γοητευτικός άνθρωπος είναι ένας «επικίνδυνος» γιατί θα ‘ρθει να κερδίσει το μυαλό σου κι όχι τα μάτια σου. Ο γοητευτικός άνθρωπος είναι άκρως ερωτεύσιμος. Σχεδόν σου επιβάλει να τον ερωτευτείς, έχοντας τα στοιχεία εκείνα που θα τον κάνουν να διαφέρει και να ξεχωρίζει. Δε θα ακολουθήσει τακτικές της σορού, όπως σκοτσέζικα ντουζ και παιχνιδάκια για να σου κινήσει το ενδιαφέρον. Ίσως αυτά να έχουν αποτέλεσμα σε έναν ανώριμο, μη κατασταλαγμένο άνθρωπο, αλλά όχι σε σένα. Για την ακρίβεια δε θα προσπαθήσει καν να σου κινήσει το ενδιαφέρον, γιατί έχει καταλάβει πια πως μόνο το φυσικό και το αμφίδρομο έχει αξία και νόημα. Θα νοιαστεί για τη μέρα σου κι αν μπορεί θα προσπαθήσει να σου την κάνει καλύτερη. Θα στέκεσαι απέναντι από έναν άνθρωπο με δυνατό μυαλό, που όμως δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ για να χειραγωγήσει τους άλλους. Κι αυτό γιατί έχει μια έμφυτη καλοσύνη, την οποία μοιράζει απλόχερα μέσα απ’ τους καλούς του τρόπους. Καλοσύνη δε σημαίνει σκύβω το κεφάλι και δέχομαι ό,τι μου πλασάρουμε, μην μπερδευτείς. Ο πραγματικά ερωτεύσιμος άνθρωπος δε θα γίνει ποτέ πιόνι στα χέρια κανενός. Μέσα από το χαμογελαστό πρόσωπο και την ευγενική ομιλία, αναδύεται ένα πλάσμα δυναμικό, ανεξάρτητο, δραστήριο, το οποίο θα δεις να δίνει λύσεις σε προβλήματα, να ελίσσεται ανάλογα με τις περιστάσεις και θα σε κάνει να νιώσεις πως μαζί του δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Ο ερωτεύσιμος άνθρωπος δε θα σου πει «εμπιστεύσου με», άλλωστε το έχεις ακούσει τόσες φορές που δε θα είχε καμία αξία. Θα σου δείξει όμως με τη συμπεριφορά και τις πράξεις του πως είναι άξιος εμπιστοσύνης. Θα νιώσεις γνωρίζοντάς τον, πως δε χρειάζεται να δείξεις τίποτα το διαφορετικό από αυτό που είσαι. Δε σε προσεγγίζει με σκοπό να σε κρίνει, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Θα νιώσεις πως κι εκείνος δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι ή που θα ήθελε να είναι. Χαλαρός κι ακομπλεξάριστος, σε κάνει να νιώσεις άνετα μαζί του απ’ τη πρώτη στιγμή.

PRESTIGE PAFOS

16

Αυτός ο άνθρωπος δεν πάει όπου φυσάει ο άνεμος. Έχει τη γνώμη του, έχει διαμορφώσει τις απόψεις του κι όσο κι αν σέβεται την άποψη του διπλανού του, συνεχίζει να κινείται πιστά με γνώμονα τις δικές του αξίες. Αυτό που σε ελκύει επίσης σε εκείνον είναι η αισιοδοξία του κι η θετική του στάση απέναντι στη ζωή. Ποτέ κανείς δεν ερωτεύτηκε τη μιζέρια. Ο ερωτεύσιμος άντρας θα παραμείνει αρσενικό και θα φερθεί τρυφερά και ταυτόχρονα δυναμικά ακόμη και στα δύσκολα, ειδικά στα δύσκολα. Όπως η ερωτεύσιμη γυναίκα θα παραμείνει θηλυκή, δίνοντας το μήνυμα πως είναι εδώ για να στηρίξει, να νοιαστεί, να περιποιηθεί, χωρίς όμως να επιτρέψει ούτε στιγμή να θεωρηθεί κατώτερη ή λιγότερο άξια απ’ τον άντρα της. Το μεγαλύτερο αφροδισιακό στον έρωτα είναι ο θαυμασμός κι ο άνθρωπός για τον οποίο μιλάμε, ο ερωτεύσιμος άνθρωπος, θα σου δώσει πολλούς λόγους να τον θαυμάσεις. Θα σε εντυπωσιάσει γιατί εκείνος ξέρει τι θέλει, σε αντίθεση με τους περισσότερους σήμερα. Θα τον θαυμάσεις γιατί έχει καταφέρει μέσα σε δύσκολους καιρούς, να βρει την άκρη του και να σταθεί στα πόδια του. Είναι άξιος θαυμασμού κάποιος που δε θα χρησιμοποιήσει ψέματα και δικαιολογίες για να καλύψει τα λάθη του. Εξάλλου δεν ερωτευόμαστε τους ατσαλάκωτους, αλλά τους αληθινούς. Ο ερωτεύσιμος άνθρωπος είναι σέξι, όμως με έναν τρόπο που δε σου βγάζει τίποτα το φθηνό ή το πρόστυχο. Δε θα προσπαθήσει να διαφημίσει τη σεξουαλικότητά του μέσα από ακραία ντυσίματα ή προκλητικές πόζες, σε αντίθεση με τη τάση της εποχής. Εκείνος θα παραμείνει πάντα φινετσάτος και στιλάτος, χωρίς όμως να φτάνει στο άλλο άκρο. Ξέρει τα όρια και δεν πατάει ποτέ τις κόκκινες γραμμές. Ο έρωτας είναι θέμα χημείας, λένε. Ταιριάζουν τα χνώτα μας με κάποιον ή όχι. Ωστόσο τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, διότι δείχνουν έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο κι αυτό τον κάνει άκρως ερωτεύσιμο σε αυτούς που έχουν ξεφύγει πια απ’ τα παιχνιδάκια της εφηβείας και τα ανόητα κόλπα που προκαλούν μόνο μια προσωρινή κι επιφανειακή καψούρα.


We are proud to announce that Club Travel Go, a new excursion provider has selected Cyprus, to launch into the tourist excursion arena. Club Travel Go, a division of X&B club travel limited, has a team with more than 26 years’ experience within the travel industry. Our staffs’ knowledge of the travel industry enables us to anticipate and adapt to new trends for both our tour providers and tourists alike. As the world’s economy changes, so do the needs and requirements of the local and international traveller. Technology has provided travellers with numerous resources, enabling them to become their own travel agent and manage their travel needs from the comfort of their living room. This has given travellers the ability to travel across the globe, finding services, prices and information on worldwide destinations that best suit them and their budget. Club Travel Go caters to the needs of independent tourists and locals alike by providing the best excursions available within their selected country.

Allowing them to experience the very best of what the country has to offer and entirely at their own pace.We are the first online provider to provide more than 300 sightseeing tours and activities within Cyprus and over 20 000 in other destinations around the world. Making us an all-year-round excursion provider. Our website is accessible across all digital platforms. The site is fast, user friendly, easy to use and provides a secure booking interface. Providing our clients, local and international, the easiest way to find and book their perfect excursions. Cyprus, with its friendly people, many “must-see” attractions and “must-do” activities stood out as our first must-do destination. The island combines history, culture, picturesque countryside, authentic villages, excellent weather, sea, beautiful beaches, mountains with breath-taking views, delicious food, and so much more. Experience Cyrus one excursion at a time.


MILROSE MILROSE

milrose & Κεραστικά Γάμου pâtisserie milrose Τούρτες Τούρτες & Κεραστικά Γάμου pâtisserie ύπρια Εξυπηρέτηση Παγκύπρια Εξυπηρέτηση

October 28th, 21 Mesa Chorion, Paphos | Τel.: 99-603 003 99-603 | papaneokleousnikos@yahoo.gr Milrose Patisserie October 28th, 21 Mesa Chorion, Paphos | Τel.: 003 | papaneokleousnikos@yahoo.gr Milrose Patisserie


Άσπρο στα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις για πανεπιστήμια και ανώτερες σχολές. Μπράβο σε όσους πέρασαν αλλά και σε όσους δεν πέρασαν. Η ζωή επιφυλάσσει πολλές ‘εξετάσεις’ καθημερινά για όλους μας. ‘Ασπρο στις πράσινες διαδρομές που εγκαινιάζονται με το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο smart KBUS. Από τα καλά του δήμου και μπράβο του. Άσπρο στα χιλιάδες παιδιά που κατατάγηκαν στην Εθνική Φρουρά. Ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό που η άμυνα μας οφείλει να σταθεί στο ύψος της. ‘Ασπρο στους ναυαγοσώστες μας που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στις οργανωμένες παραλίες. ‘Ασπρο στους Οικολόγους που έμειναν οι τελευταίοι των Μοικανών σ αυτό τον τόπο, να μάχονται για το περιβάλλον. ‘Ασπρο στις προσπάθειες, ιδιαίτερα του διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου, Σπύρου Γεωργίου για επέκταση και αναβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης, τριάντα χρόνια μετά την ανέγερσή του. Παρά τω πλευρώ του, ο δήμαρχος Πάφου και άλλοι φορείς. Άντε μπράβο!

BLACK &

WHITE Μαύρο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Μαύρο και στους ευρωπαίους ηγέτες που δεν έτριξαν όσο έπρεπε τα δόντια στην Τουρκία. Μαύρο στα θανατηφόρα δυστυχήματα που ξεπαστρεύουν σιγά-σιγά τον πληθυσμό, με προτίμηση τα νέα παιδιά. Μαύρο σε όσους κωλυσιεργούν και δεν παίρνουν μια απόφαση σε σχέση με τον δρόμο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς. Ντροπή τους. Μαύρο στα δημόσια έργα που δεν ξήλωσαν ακόμη της επικίνδυνες λίνιες από την παραλιακή λεωφόρο. Η δέσμευσή τους πως θα το κάνουν, έγινε ένα χρόνο πριν. Μπράβο αμεσότητα! Μαύρο στις πυρκαγιές που κατακαίουν την ύπαιθρο μας. Μαύρο στα σκουπίδια που συναντάμε καθημερινά στον παλιό δρόμο Πάφου-Λεμεσού, μεταξύ Τίμης και Κουκλιών. Κάποιος να τα μαζέψει!

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες! H CIA είχε ξοδέψει 20 εκ. δολλάρια για να εξοπλίσει μια γάτα με κατασκοπευτικό εξοπλισμό, ώστε να κατασκοπεύει Σοβιετικούς. Ωστόσο την άτυχη γάτα την πάτησε ταξί και δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για τους Αμερικάνους.

Μαύρο στα κοινοτικά συμβούλια που τους έλαχε να έχουν μια παραλία κοντά τους και δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Μια καθαριότητα, ως πρώτο βήμα, δεν θα έβλαφτε! Μαύρο σε όσους συνωστίζονται σε καφετέριες και μπαράκια, ξεχνώντας ότι ο κορωνοιός είναι ακόμη εδώ. Θα μας μαντρώσουν πάλι βρε! Μαύρο σε όσους κόβουν αβέρτα δέντρα, από πεζοδρόμια και ανοιχτές αλάνες. Θα ‘ρθει η φύση και θα σας εκδικηθεί βρε! Μαύρο στη λίστα Γιωργκάτζη που όπως λέει ο πρόεδρος της βουλής, είναι ‘επιπόλαιο και πρόχειρο κατασκεύασμα’. Κάποιοι, σ αυτό τον τόπο, μάλλον θεωρούν ότι ήμαστε ολίγον χάννοι. Λες και δεν είχαν το χρόνο να επεξεργαστούν τη λίστα πριν δοθεί στη βουλή. Δυο χρόνια τώρα τι έκαναν; Και στο κάτω-κάτω ας αφήσουν τους πολίτες όταν θα τη διαβάσουν, να κρίνουν ποιος τους κοροιδεύει και ποιος όχι. Μαύρο στην ολισθηρότητα εκεί στα δημότικα μπάνια και στο ξηλωμένο παρκέ, με ότι αυτο σημαίνει για την ασφάλεια των κολυμβητών.

PRESTIGE PAFOS

20


special


ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΛΉ

ΑΝΆ ΠΟ ΔΗ

ΚI

Φέξε μου και γλύστρησα! Απ αυτά τα σκαλιά, στη στοά κάτω από την εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες και ντόπιοι. Η βρωμιά, τα σκουπίδια αλλά και τα κατεστραμμένα σκαλοπάτια, δεν εγγυώνται για την ασφάλεια των περαστικών. Ωστόσο, ο δήμος της Πάφου, μιας ευρωπαϊκής πόλης με τον τιμητικό τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2017, δεν μοιάζει να κόπτεται ιδιαίτερα. Αλλιώς δεν θα επέτρεπε, αυτή η κατάσταση να υφίσταται εδώ και τόσα χρόνια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος δεν έτυχε να περάσουν απ εκεί;

Ο

Πάμπος Ελισσαίου, είναι πρόσφυγας από τη Γιαλούσα. Διαμένει με την οικογένεια του, την εγκυμονούσα σύζυγό του και το τρίχρονο παιδί τους, σε ένα σπίτι επί της οδού Βλαδίμηρου Ηρακλέους, το οποίο του δόθηκε πριν από ενάμισι χρόνο από την Υπηρεσία Τουρκοκυπριακής Διαχείρισης. Από τον πρώτο κιόλας Χειμώνα, η ταράτσα του σπιτιού άρχισα να μπάζει νερά. Κουβάδες και πετσέτες απλώνονταν χάμω για να μαζέψουν το νερό. Επανειλημμένα διαβήματα του κ. Ελισσαίου τόσο στην Υπηρεσία Διαχείρισης όσο και στον ίδιο το δήμαρχο Πάφου, προσέκρουαν σε διάφορες προφάσεις, όπως λέει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, συνεργεία του δήμου Πάφου αφαίρεσαν από τη στέγη τον ηλιακό θερμοσίφωνα επειδή όπως του εξήγησαν δεν συνάδει με το περιβάλλον, δίνοντας παράλληλα οδηγίες στους ενοικιαστές, να τοποθετήσουν φωτοβολταικά. Αυτή τη στιγμή το σπίτι δεν διαθέτει ζεστό τρεχούμενο νερό με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο ενοικιαστής αδυνατεί να πληρώσει το κόστος για μια τέτοια τοποθέτηση , κόστος το οποίο ανέρχεται στα 2 χιλιάδες ευρώ. Το άκρων άωτον, σύμφωνα με τον ενοικιαστή, ήταν όταν ο δήμαρχος διέταξε και αφαίρεσαν εκδικητικά, όπως χαρακτηρίζει την ενέργεια, τα κάγκελα από τη βεράντα του σπιτιού, επειδή δεν είχε βάλει ακόμη τα φωτοβολταικά.»Έχω ένα τρίχρονο μωρό», μας λέει με αγανάκτηση ο κ.Ελισσαίου, «και όπου ναναι θα έρθει και το δεύτερο μωρό, και η κατάσταση τόσο με το νερό όσο και με τα κάγκελα, είναι απαράδεκτη. Για να κάμω μπάνιο πρέπει να τρέχω στο γειτονικό σπίτι όπου διαμένει η μητέρα μου». Ο Δήμος Πάφου μήπως θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος και πρακτικός;

Γραφείο κοινωνικής ταλαιπωρίας! Οι ουρές έξω από τα γραφεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν τελειώνουν ποτέ. Κάτω από τον ήλιο, σ’ αυτές τις ψηλές θερμοκρασίες, οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν(υπομονετικά;) την σειρά τους να εξυπηρετηθούν. Ούτε μια ομπρέλα, ούτε ένα τραπεζάκι με δροσερό νερό για τους συμπολίτες μας που είχαν την ατυχία να πέσουν στην ανάγκη του εν λόγω γραφείου. Την ίδια στιγμή, στον αέρα έμειναν οι εξαγγελίες για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού το οποίο θα αποφόρτιζε την όλη κατάσταση. Και ναταν μόνο αυτό! Το κτήριο είναι επιεικώς ακατάλληλο για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Όποιος ανέβηκε τα σκαλιά προς το γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων, ξέρει τι λέμε. Βρώμα και δυσωδία σε όλη τη σκάλα, φοβάσαι να αγγίξεις πουθενά μήπως κολλήσεις εκτός από κορωνοιό και χολέρα! Τα γραφεία επίσης πολύ βρώμικα, ακατάστατα και οι λειτουργοί μονίμως με τη φάτσα του ‘άντε να τελειώνουμε΄, στην έκφρασή τους. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ας κοπιάσει να δει ιδίοις όμμασιν.

Έ

πιασαν τόπο οι προσπάθειες των Οικολόγων Πάφου, αφού η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου κατεδάφισε γεφύρι το οποίο κτίστηκε παράνομα στην παραλία Κοτσιά, στην Χλώρακα. Το εν λόγω γεφύρι είχε κατασκευαστεί από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας σε μια περιοχή όπου προκαλούσε προβλήματα στη βιοποικιλότητα και συγκεκριμένα στη βιωσιμότητα του χελιού που συναντάται στον χώρο και απειλείται με εξαφάνιση. PRESTIGE PAFOS

22


στίγμα

Άντρη Κωνσταντινίδου

Μόνο όμως στα λόγια.

Οι πράξεις κάθε άλλο παρά αγάπη και σεβασμό δείχνουν. Έχουμε αποκλείσει τους ηλικιωμένους από κάθε ενέργεια και συμμετοχή στα κοινά και σε δραστηριότητες. Τους απομονώσαμε στα σπίτια, αφήνοντας τους να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο δημιουργώντας τους, φοβίες, ανασφάλειες και κατάθλιψη. Τα κέντρα ηλικιωμένων υπολειτουργούν και δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες οι οποίες να γίνουν ελκυστικές για να τις αναζητήσει ο κάθε ηλικιωμένος..Η φροντίδα μηδαμινή και η ώρα που αφιερώνουν τα παιδιά ακόμη λιγότερη. Όχι απαραίτητα πως δεν ενδιαφέρονται, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων οι πιο πολλοί, αναγκάζονται να κάνουν 2 και 3 δουλειές για να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα να μην μένει χρόνος για τους ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς. Το κράτος δεν κατάφερε να κάνει χώρους δημιουργικούς, παραγωγικούς και ευχάριστους που να παρέχουν γνώσεις, μάθηση, ευκαιρίες προσφέροντας παράλληλα διασκέδαση και ηρεμία. Η γενιά των ηλικιωμένων μας σήμερα ίσως νάναι και η τελευταία γενιά που έζησε φυσιολογικά. Μακριά από ρυθμούς ταχύτητας, μακριά από τεχνολογίες, μακριά από τροφές φορτωμένες με παράνομα φυτοφάρμακα, μακριά από ναρκωτικά, και αεροψεκασμούς. Ήταν η γενιά που αγωνίστηκε για αυτή την πατρίδα. Που στερήθηκε πολλά για να μεγαλώσει τα παιδιά, που έχυσε αίμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία. Και εμείς με τις αποφάσεις μας, πως τους αντιμετωπίζουμε; Ως πολίτες τρίτης κατηγορίας, στερώντας τους ακόμη και τα βασικά.Καθώς δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι με μια σύνταξη των 400-500 ευρώ μπορεί κάποιος να έχει μια φυσιολογική ζωή. Πόσο μάλλον ποιοτική, όπως θα τους άξιζε! Είναι ντροπή να αναγκάζεις ανθρώπους αυτής της ηλικίας, να βγουν σε διαμαρτυρίες για να αποκτήσουν τα δικαιώματα τους. Και ποια είναι αυτά; Να μπορούν να ζουν φυσιολογικά κι όχι όπως τους ζητιάνους και εις βάρος πολλές φορές των παιδιών τους.Θέλουν να ζήσουν όμορφα και ήρεμα τα τελευταία τους χρόνια κι όχι κάτω από το άγχος αν αύριο θα έχουν φαγητό στο τραπέζι. Θέλουν να χαρούν στις γιορτές με τα παιδιά τους και να έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα δώρο στα εγγονάκια τους. PRESTIGE PAFOS

24

«Σκορπίστε απλόχερα αγάπη στα γηρατειά»,

λένε...

Και προεκλογικά έρχεται η εκάστοτε κυβέρνηση να τους ρίξει λίγα ψίχουλα λες και είναι περιστέρια... ψίχουλα που δεν τους φτάνουν ούτε μέχρι τον γιατρό, στις λίστες των οποίων μένουν για μήνες ή και χρόνια και κάποιες φορές φεύγουν από την ζωή χωρίς να καταφέρουν να φθάσουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία του ραντεβού τους για να τύχουν θεραπείας. Δεν ζητούν χάρες αλλά όλα αυτά που δικαιούνται ως πολίτες της Ε.Ε ως πολίτες μιας πατρίδας που πέρασαν κακουχίες και πολέμους και κράτησαν την πατρίδα ελληνική και τα παιδιά ενωμένα. Κράτησαν τα ιδανικά και τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα, κράτησαν εμάς με τις αρχές και τις αξίες της ζωής.

Αυτές τις αρχές που εμείς σήμερα η νεότερη γενιά τα κάναμε μπάχαλο. Που καταστρέψαμε ότι αυτοί έκτισαν. Και ακόμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι πιο πολλοί πολίτες επέστρεψαν σε αυτούς. Προς βοήθεια από την λιγοστή τους σύνταξη που δεν αρνήθηκαν ποτέ να δώσουν κι ας έμειναν αυτοί πολλές φορές χωρίς φαί. Είναι λοιπόν κι εμάς στο χέρι μας να κάνουμε κάτι. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτή την γενιά των ηρώων, των αγωνιστών, των καλών δασκάλων και γονιών.


media «Οι άνθρωποι λέμε πολλά πράγματα το καλοκαίρι που δεν τα εννοούμε τον χειμώνα» Patricia Briggs, 1965-, Αμερικανίδα συγγραφέας

> Οι Άγριες μέλισσες’, επειδή είναι μια… σαπουνόπερα ποιότητας! Σταμίρη και ξερό ψωμί!

ι ε σ έ ρ α ς α Μ

ι ε σ έ ρ α ΔΕΝ ΜΑΣ

> Η Αιμιλία Κενεβέζου αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι μια δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό της και την σέβεται και ο κόσμος. Μακράν η πιο αξιόπιστη!

> Που θα λείπει από το δελτίο ειδήσεων του Sigma, ο Χρύσανθος Τσουρούλης. Η απουσία του έχει να κάνει με τις νέες δραστηριότητες της συντρόφου του στην πολιτική; > Που αργούν ακόμη πολύ ο νέος και τελευταίος κύκλος του walking dead. Εκατεβάσαν μας κουτσιήν! > Που φεύγει από τον ALFA ο Ανδρέας Κημήτρης. Για το χατήρι του θα κάνουμε τη θυσία να βλέπουμε ΡΙΚ!

Κι αυτά... > Στο στόχαστρο δολοφόνων έπεσε ο γνωστός δημοσιογράφος που ασχολείται με τον κίτρινο τύπο, Στέφανος Χίος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά. Η λίστα με όσους θα τον ήθελαν νεκρό, μάλλον πρέπει να είναι πολύ μεγάλη! > Θα μας λείψει ο Λούης Πατσαλίδης, και οι δυο ώρες χαλάρωσης που μας πρόσφερε κάθε Παρασκευή. Άντε, ελπίζουμε από τη νέα σεζόν, να επιστρέψει καλύτερος. Ξέρει αυτός. > Όσο πάει, μας γίνονται όλο και πιο συμπαθείς, Γιόρτσιος και Ιάσωνος εκεί στο ΡΙΚ. Πετυχημένο δίδυμο, αν έλειπαν τα σαχλά ρεπορτάζ θα ήταν ακόμη καλύτεροι!

> Θα μας λείψει από την τηλεόραση η Ελένη Μενεγάκη η οποία αποφάσισε τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν, να απέχει από τη μικρή οθόνη, της οποίας ήταν βασίλισσα επί τριάντα χρόνια. Σοφή κίνηση. > Ακούμε με ευχαρίστηση ότι επιστρέφει στην τηλεόραση σε ρόλο κριτή, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος πολύ μας έλειψε. > Έσκασαν μύτη διάφορα καλοκαιρινά concept εν είδη μαγκαζίνο. Εντελώς νερόβραστα και στελεχωμένα τα περισσότερα με ελλαδίτες παρουσιαστές. Οι κύπριοι είναι μάλλον για σοβαρά concept!

> Όσοι βλέπατε τον ‘Πιο αδύναμο κρίκο’, μόνο και μόνο για τον Τάσο Τρύφωνος, θα πρέπει να το ξεχάσετε. Μετακομίζει στον Αλφα απ ότι ακούμε, με ένα ολοκαίνουργιο τηλεπαιγνίδι αλλά όρκο δεν παίρνουμε. Τι θα γίνει με το Τετ α τετ, θα το πάρει μαζί του;

ειπαν...

αι σαν εόραση είν ηλ τ Η « : ς έλ υ αλλά αν Όρσον Γο ά τα μισώ, ικ π ω σ ο ρ Π . ατήσω». τα φιστίκια να τα σταμ ώ ρ ο π μ εν δ τα αρχίσω, ση είναι Η τηλεόρα « : τ σ ο ρ έπει να Ντέιβιντ Φ σου επιτρ υ ο π η εσ νθρώπους μια εφεύρ αλόνι με α σ ο τ σ ις . διασκεδάζε σπίτι σου» ήθελες στο α θ εν δ υ πο PRESTIGE PAFOS

26

?

α! ρ ώ τ ς ε σ ι Τι μου θύμ

>Μέσα της δεκαετίας του ενενήντα, παλιοί καλοί μας γνώριμοι. Ο ηθοποιός και τότε ραδιοφονιτζής Χρύσανθος Χρυσάνθου, εν μέσω Λένιας Τσαδιώτου, Μαίρης Νεοφύτου, Ερμίνας Μάη και Χάρις Χριστοδουλίδου. Ράδιο Κόσμος.


στίγμα

Της Ερμίνας Μάη

Γνώρισα τον Παπαλάζαρο, πριν από χρόνια, όταν νεαρή δημοσιογράφος, με αφορμή την ετοιμασία επετειακών

εκπομπών, για το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ( όχι άφρων, μα αμιγώς προδοτικό ) και της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, έμαθα την τραγική ιστορία του ιερωμένου- σύμβολο της Αριστεράς και όχι μόνο. Μια πονεμένη, υπερήφανη, όρθια και εμβληματική μορφή, που από το 1973, κουβαλούσε στο λιγνό βασανισμένο κορμί του, τον πόνο των δύο γιών του ( Κυριάκου , που δολοφονήθηκε το 1973, από την ΕΟΚΑ Β και του Σωτήρη, που δολοφονήθηκε το 1974 ). Μιλώντας μαζί του σχημάτιζες την εντύπωση, πως ετούτη η σεπτή μορφή κουβαλούσε στους ώμους τον καημό του προδομένου Λαού μας, ενώ ταυτόχρονα είχες την εντύπωση, πως φλεγόταν ολόκληρος, από εκείνη την άσβεστη φλόγα αγωνιστικότητας, που λίγοι άνθρωποι στην ανθρώπινη ιστορία έχουν το προνόμιο να κουβαλούν και να μεταλαμπαδεύουν, από γενιά σε γενιά. Αυτές τις ημέρες, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για τον Παπαλάζαρο, από ανθρώπους που ενώ μπορούσαν δεν έκαναν τίποτε απολύτως, για να διωχθούν ποινικά οι δολοφόνοι των παλλικαριών του, μεταξύ των οποίων και πολιτειακοί αξιωματούχοι… Έφυγε με τον καημό και τη γεύση της πίκρας στα χείλη, γιατί ο Παπαλάζαρος δεν ήθελε τιμές και αναγνωρισιμότητα, αυτό που ήθελε ήταν η δικαίωση για τα αδικοσκοτωμένα παλλικάρια του. Δικαίωση για τους ΔΥΟ Λεβέντες, που πηγαίνει να συναντήσει μήνα Ιούλιο, 47 χρόνια μετά, κοντά μισό αιώνα πόνου και προσμονής… Στο καλό Παπαλάζαρε, καλώς να ανταμώσεις με τον Κυριάκο και τον Σωτήρη και με όλους τους αδικοσκοτωμένους…

ΑΝΤΙΟ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΕ Η Πολιτεία, μπορεί να… κοιμάται, μπορεί να μην συνέβαλε να δικαιωθείς, να επέδειξε εγκληματική αδιαφορία, όμως χιλιάδες έχουμε μείνει πίσω, που έχουμε μνήμη και θέληση να αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωση των ηρωικών νεκρών μας, μέχρι την απελευθέρωση της Πατρίδας. Άς είναι ελαφρύ το ιερό χώμα της Πατρίδας, που σε σκεπάζει.

PRESTIGE PAFOS

28


ΔΡΟΜΟΣ Α Ι Ρ Ο Τ Σ Ι ΙΑ

ΕΝΑΣ

Οδός Ανδρέα Τσέλεπου

Μ

Με το σημείωμα στην τσέπη “ Το να ζει κανείς δεν είναι κατόρθωμα, το να πεθάνει όμως για την πατρίδα είναι τιμή” στις 14 του Φλέβάρη του 1964 μια μοιραία σφαίρα βρίσκει στο κεφάλι και σκοτώνει τον αγωνιστή Αντρέα Τσέλεπο μέσα στην “καρδιά “ της αγαπημένης του πόλης. Στην γνωστή κλινική του γιατρού Αντωνάκη, στήνεται το πρόχειρο φυλάκιο των αγωνιστών ενάντια στην Τουρκοανταρσία του 1964. Και ο Αντρέας, πιστός στο καθήκον απέναντι στην πατρίδα, πάντα μπροστά και πάντα παρόν. Τα 4 ανήλικα παιδιά του μένουν ορφανά και στο τιμόνι της οικογένειας η τριαντάχρονη Αντριάνα. Τα εγγόνια του περήφανα για τον επαναστάτη παππού τους μπροστά στην οδό Αντρέα Τσέλεπου. Τα ονόματα τους δεν μπορούσαν να είναι άλλα από Αντρέας ( γιός της κόρης του Άννας Τσέλεπου) και Αντριανή ( κόρη του γιού του Γιάννη Τσέλεπου).

PRESTIGE PAFOS

30


Σάββας Σαββίδης

good life

Δικηγόρος, Συνέταιρος και Διευθυντής του Γραφείου Πάφου, της Δικηγορικής Εταιρείας, MichaelKyprianou&CoLLC

ΕΝΟΊΚΙΑ, Η ΕΠΌΜΕΝΗ ΜΈΡΑ ΤΟΥ COVID-19 Η εξάπλωση του ιού COVID-19 και η ανακήρυξη του ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μας έχει φέρει στο κατώφλι πρωτοφανών καταστάσεων με τεράστιες αλλαγές στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγήθηκαν στο να λάβουν μέτρα για την καταπολέμησή του, ενώ οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία, έχουν επηρεαστεί αφάνταστα. Ένα από τα φλέγοντα θέματα που απασχόλησεκυβέρνηση και κοινωνία, ήταν η κατάσταση σχετικά με την καταβολή ενοικίων στην Κύπρο. Οι τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία έγιναν για να βοηθήσουν τόσο τους ενοικιαστές όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το νομοσχέδιο παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για μείωση ενοικίου με παροχή φορολογικής πίστωσης στον φόρο εισοδήματος μέχρι και 50% για το φορολογικό έτος 2020. Το νέο νομοσχέδιο για τα ενοίκια παραχώρησε πίστωση φόρου (μείωση) στις περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου προβεί σε εθελοντική μείωση του ενοικίου για περίοδο μέχρι τριών μηνών, εντός του 2020 και η οποία είναι ίση με το 50% της μείωσης του ενοικίου εφόσον πληρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις: • Η μηνιαία μείωση ενοικίου οφείλει να κυμαίνεται μεταξύ του 30-50% και να αφορά μέγιστη περίοδο τριών μηνών, εμπίπτει εντός της φορολογικής περιόδου του 2020, ανεξαρτήτως των συμφωνηθέντων μηνών μείωσης. Μέγιστη πίστωση ενοικίου θα παραμείνει στο 50%, ασχέτως αν η μείωση ενοικίου ξεπερνά το 50%. • Η μείωση χρειάζεται να τεκμηριωθεί με γραπτή συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή για περίοδο τριών μηνών – χρονική διάρκεια η οποία μπορεί να διευκρινιστεί γραπτώς μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή για το ποιους μήνες θα αφορά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πιο πάνω θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της MichaelKyprianou&CoLLCστο 26 930800 και στο email: paphos@kyprianou.com

Για παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης καταστήματος ενοικιάζει το υποστατικό του σε συγκεκριμένη εταιρεία Λτδ με μηνιαίο ενοίκιο €1.000, επιθυμεί να βοηθήσει την εταιρεία εν μέσω πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό κίνητρο της πίστωσης φόρου, ο ιδιοκτήτης προβαίνει στην μείωση των ενοικίων για περίοδο τριών μηνών - για παράδειγμα από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2020 κατά 50%. Συνεπώς, ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει ενοίκια τριών μηνών λαμβάνοντας το ποσό €1.500 αντί για ενοίκια €3.000 και η πίστωση φόρου που θα έχει θα είναι της τάξεως του 50% της συνολικής μείωσης, συνεπώς στα €750. Αν ιδιοκτήτης έχει και άλλα εισοδήματα πέραν από τα εισπρακτέα ενοίκια, κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος για τον ιδιοκτήτη, προκύπτει από τα συνολικά του εισοδήματα το ποσό φόρου της τάξεως των €2.000. Ως εκ τούτου, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει τελικό ποσό φόρου €1.250 ευρώ, αφού αφαιρείται από τον πληρωτέο φόρο εισοδήματος (€2.000), η πίστωση φόρου από την μείωση ενοικίων (€750). Για να μπορεί να εφαρμοστεί η πιο πάνω τροποποίηση, ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής δεν μπορούν ναείναι συνδεδεμένα πρόσωπα, όπως ορίζεται στο άρθρο 33 περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου. Με την ψήφιση του Περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου του 2020, λόγω της λήψεως από την 24η Μαρτίου 2020 περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των πολιτών, λήφθηκαν τα μέτρα προσωρινής φύσεως για την προστασία ενοικιαστών από το ενδεχόμενο έξωσής τους συνεπεία της κατάστασης.Συνεπώς μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020 δεν υπάρχει δικαίωμα έξωσης από τον ιδιοκτήτη προς τον ενοικιαστή. Σημειώνεται ότι προστατευτικές διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που οποιοδήποτε νομίμως οφειλόμενο ενοίκιο δεν έχει καταβληθεί μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020. Συμπερασματικά, έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα τα οποία όμως αφορούν μόνο όσες περιπτώσεις εμπίπτουν στη σφαίρα εφαρμογής του ενοικιοστασίου και εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση όπου δεν εκκρεμούν ενοίκια πληρωτέα πριν από την 29η Φεβρουαρίου 2020. Τα μέτρα δεν αφορούν μίσθια (ακίνητα) τα οποία έχουν ανεγερθεί από το έτος 2000 και μετά, ως εκ τούτου σε οποιαδήποτε άλλη σύμβαση μίσθωσης (ενοικίου) δεν εφαρμόζεται ο Περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2020, αλλά ο Περί Συμβάσεων Νόμος, Κεφ. 149. Κατά το παρόν στάδιο, δεν έχει ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο το οποίο να αφορά συμβάσεις ενοικίου δυνάμει του Περί Συμβάσεων Νόμου. PRESTIGE PAFOS

31


ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο

Σεπτέμβρης που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής και πανεπιστημιακής χρονιάς είναι εδώ. Μαζί και οι αγωνίες χιλιάδων γονιών και παιδιών για την έκβαση κι αυτής της ιδιαίτερης σεζόν με τον Κορωνοιο ανάμεσά μας. Εμείς μέσα από το μικρό μας αφιέρωμα, κάνουμε ότι μπορούμε για να διώξουμε λίγο από το άγχος αυτό, να σας ενημερώσουμε για ό,τι καλύτερο στο τομέα της εκπαίδευσης και των ιδιωτικών φροντιστηρίων, καθώς και για όλα όσα χρειάζεται το παιδί σας αυτή τη χρονιά.

Α

κολουθήστε την βόλτα μας και προετοιμαστείτε έγκαιρα για την πολύ σημαντική περίοδο στη ζωή των παιδιών σας

Ευχόμαστε καλή χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στους δύσκολους ΄κορωνοικούς’ καιρούς που διάγουμε.

PRESTIGE PAFOS

32


Ακολούθησε το όνειρο σου. Σπούδασε στο Κολέγιο CDA! Η διαφορά με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι πιστεύω ότι στο CDA έχουμε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, είμαστε πιο κοντά στους φοιτητές και τις οικογένειες τους και προσπαθούμε να τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους για επαγγελματική αποκατάσταση. Ακόμα κάτι πολύ σημαντικό, δίδεται έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, οι φοιτητές συμμετέχουν σε φοιτητικούς ομίλους, πηγαίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, εβδομάδα εργασίας , διοργανώνονται εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τον τομέα σπουδών τους, οι οποίες τους βοηθούν να αναπτύξουν σε πρακτικό επίπεδο πια αυτά που διδάσκονται στη τάξη και στα εργαστήρια. Οι επαγγελματικοί κλάδοι που προσφέρονται, έχουν πλήρη Επαγγελματική πιστοποίηση από τα επαγγελματικά σώματα ή συνδέσμους.

ΤΟ ΚΟΛΈΓΙΟ CDA ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΕΔΏ ΚΑΙ 44 ΧΡΌΝΙΑ στην Κύπρο με επιτυχημένη πορεία και προσφορά στην κυπριακή εκπαίδευση. Με 4 Παραρτήματα Παγκύπρια και 46 αξιολογημένα Προγράμματα Σπουδών σε επίπεδο Διπλώματος, Ανώτερου Διπλώματος, Πτυχίου και Μεταπτυχιακού, δίνουμε τη σωστή επιλογή για επαγγελματική αποκατάσταση. Ιδιαίτερα οι επαγγελματικοί κλάδοι που προσφέρουμε σε συνδυασμό με τους έμπειρους ακαδημαϊκούς, τα προσιτά δίδακτρα και την κρατική χορηγία (μέχρι €3420), οδηγούν στην επίτευξη των στόχων κάθε φοιτητή. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Κολέγιο προσελκύει και αλλοδαπούς φοιτητές από διάφορες χώρες, γεγονός που ενισχύει και την κάθε επαρχία γενικότερα.

Παράλληλα το Κολέγιο CDA συμμετέχει σε πληθώρα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ανταλλαγή φοιτητών μέσω του Erasmus+, ενώ ακαδημαϊκοί με του Κολεγίου ασχολούνται με Ερευνητικές δραστηριότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα δίδακτρα μας είναι πολύ προσιτά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής και ανέρχονται από €4200 - €5200, ανάλογα με το Πρόγραμμα Σπουδών. Βοηθούμε τους φοιτητές μας με ευκολίες πληρωμών και άλλους διακανονισμούς. Παράλληλα δίδονται υποτροφίες σε όλα τα σχολεία αλλά και οικονομική ενίσχυση στις περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μπορεί λοιπόν κάποιος να ακολουθήσει το όνειρό του και να σπουδάσει στο Κολέγιο CDA: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τουριστικές Σπουδές, Διοίκηση Αστυνομίας, Λογιστική, Διοίκηση Καζίνο, Αισθητική, Κομμωτική, Γραμματειακά, Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Σχέδιο Μόδας, Λειτουργός Τελετών Κηδειών και Ταριχευτής. Το Κολέγιο CDA Πάφου προσφέρει για φέτος την ευκαιρία στους ενδιαφερομένους, να παρακολουθήσουν το Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή το Δίπλωμα στη Λογιστική με την ειδική προσφορά, τον πρώτο χρόνο να σπουδάσουν ΔΩΡΕΑΝ, με καταβολή μόνο της κρατικής χορηγίας €2565. Έτσι στέλνουμε το μήνυμα στον καθένα ότι, επιλέγοντας να σπουδάσει στο Κολέγιο CDA, εδώ κτίζεις το μέλλον σου!

PRESTIGE PAFOS

34

Καρολίνα Κυπριανού, Διευθύντρια Κολεγίου CDA Πάφου


Σχολή Διοίκησης

Στον κόσμο των σύγχρονων επιχειρήσεων, η ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη είναι μεγάλη. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, την οργάνωση, τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους, καλύπτονται μόνο με την πρόσληψη ειδικών, εξειδικευμένων επαγγελματιών με πλήρη γνώση του αντικειμένου. Ο τομέας της Διοίκησης διακρίνεται για την ποιοτική εκπαίδευση των σπουδαστών και τη συνεχή επένδυση σε υλικό και λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας. Προσφέρονται το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - ΜΒΑ με ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής κατάρτισης, το Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το Πτυχίο στη Διοίκηση Αστυνομίας, το Δίπλωμα στη Λογιστική (Γλώσσα διδασκαλίας Αγγλική), και το καινοτόμο Δίπλωμα Λειτουργού Τελετών Κηδειών και Ταριχευτή (Γλώσσα διδασκαλίας Ελληνική).

Σχολή Τουριστικών

Η τουριστική βιομηχανία σήμερα αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων της οικονομίας της χώρας. Το Κολέγιο CDA παρέχει στους σπουδαστές τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να σταδιοδρομήσουν ως αξιόλογα στελέχη σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας υψηλές απολαβές. Όπλα τους, εκτός από τη γνώση του αντικειμένου, η ευγένεια, το χαμόγελο, η οργανωτικότητα και η δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων. Σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον μπορεί κάποιος να αποκτήσει Πτυχίο ή Δίπλωμα στη Διοίκηση Τουρισμού με άριστες επαγγελματικές προοπτικές καθώς και το Πιστοποιητικό στη Διοίκηση Καζίνο. Γλώσσα διδασκαλίας Αγγλική.

Σχολή Αισθητικής

Η σχολή Αισθητικής διακρίνεται για την ποιοτική εκπαίδευση των σπουδαστών, διαθέτει ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με υπερσύγχρονα εργαστήρια. Το ενδιαφέρον για το χώρο της σωματικής και ψυχικής υγείας γίνεται όλο και μεγαλύτερο, καθώς η σύγχρονη ζωή μας γεμίζει με στρες και άγχος. Οι προοπτικές εργοδότησης είναι μεγάλες αφού οι απόφοιτοι είναι περιζήτητοι επαγγελματίες είτε ως στελέχη σε μεγάλα κέντρα ομορφιάς, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Προσφέρονται το πρωτοποριακό μεταπτυχιακό στην Αισθητική φροντίδα, Άσκηση στην Προαγωγή της Υγείας και Διαχείριση του Στρες. Μπορούν να το παρακολουθήσουν Πτυχιούχοι Αισθητικοί, Γυμναστές, Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές και άλλοι. Θεωρούμε ότι είναι η ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής κατάρτισης με επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες, με εξαιρετικές προοπτικές και το Πτυχίο στην Αισθητική. Γλώσσα διδασκαλίας Ελληνική.

Σχολή Κομμωτικής

Το χρώμα, η φαντασία, το στυλ και οι τολμηρές κουπ στα μαλλιά είναι το must της εποχής μας. Οι δυναμικές αλλαγές και οι δημιουργικές επεμβάσεις στα μαλλιά αποτελούν πλέον τρόπο ζωής και ελιξίριο ανανέωσης. Ποιος από εμάς δεν έχει στις ημέρες μας το δικό του προσωπικό Κομμωτή; Μπορεί λοιπόν κάποιος να κάνει ολοκληρωμένες σπουδές, αποκτώντας όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για να διακριθεί και να καταξιωθεί στο λαμπερό και μοντέρνο χώρο των Κομμωτών. Το Κολέγιο CDA κατάφερε να αξιολογήσει για πρώτη φορά στην Κύπρο, το Ανώτερο Δίπλωμα στην Κομμωτική από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Δίδεται λοιπόν η ευκαιρία σε κάποιο να γίνει καθηγητής Κομμωτικής ή να ανοίξει άμεσα το δικό του Κομμωτήριο. Γλώσσα διδασκαλίας Ελληνική.

Σχολή Γραμματειακών, Πληροφορικής και Σχεδιασμού

Μια Γραμματέας είναι το στέλεχος που οργανώνει και στηρίζει δυναμικά τις λειτουργίες των Διευθυντών των διαφόρων Τμημάτων μιας επιχείρησης. Αποτελεί πρόσωπο ιδιαίτερης εμπιστοσύνης και διαθέτει τις απαιτούμενες τεχνικές, ανθρώπινες και επιχειρησιακές δεξιότητες για τη γραμματειακή υποστήριξη μιας επιχείρησης, βιομηχανίας, φορέα ή οργανισμού, προκειμένου αυτοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Προσφέρονται το Ανώτερο Δίπλωμα στην Διοίκηση Γραφείου και το Δίπλωμα στις Γραμματειακές Σπουδές. Γλώσσα διδασκαλίας Ελληνική. Η εξειδίκευση στην Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες είναι μια σύγχρονη προσοδοφόρα επαγγελματική προοπτική. Με την τεχνολογία συνεχώς να αναπτύσσεται, την πληροφορική να γίνεται όλο και πιο απαραίτητη και το διαδίκτυο να αντικαθιστά παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας και ενημέρωσης, ο ειδικός στον τομέα αυτό είναι ένας περιζήτητος επαγγελματίας σε όλες τις εταιρίες και τους οργανισμούς, ανεξαρτήτως του αντικειμένου των εργασιών τους. Το Κολέγιο CDA προσφέρει Δίπλωμα Τεχνικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με γνώσεις που καθιστούν κάθε σπουδαστή απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Προσφέρεται ακόμα το Δίπλωμα στο Σχέδιο Μόδας, με το οποίο κάποιος αποκτά γνώσεις και αναπτύσσει στυλ με δημιουργικότητα και φαντασία, με ποιοτική εκπαίδευση και σύγχρονες μεθόδους. Γλώσσα διδασκαλίας Αγγλική.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 7777 0232.


26 270 191

99 996 965


good life

Ειρήνη Σοφοκλέους

ΕΞΑΣΚΟΎΜΕ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΆ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ! Τ

ο καλοκαίρι είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου, ειδικά για τους μικρούς μας φίλους που έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Όμως, πολλές φορές παρατηρούμε, ως εκπαιδευτικοί, πως οι γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να είχαν περισσότερες επιλογές από δραστηριότητες, εκτός από την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Έτσι έχουμε ετοιμάσει για εσάς μια πολύ ωραία λίστα με παιχνίδια και δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να εξασκήσουν τα Αγγλικά τους στο σπίτι με διασκεδαστικό τρόπο! Αυτές οι δραστηριότητες έχουν δημιουργηθεί από το Cambridge Assessment English και καλύπτουν όλες τις δεξιότητες στις οποίες χρειάζεται να εξασκηθεί το παιδί σας. Η λίστα που προτείνουμε είναι ιδανική για παιδιά Δημοτικού.

1 Αγγλικά με τον Pocoyo:

. www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/activities-for-children/pocoyo Παρακολουθήστε μαζί με τα παιδιά σας τα νέα διασκεδαστικά videos με τον Pocoyo τον ελέφαντα! Μέσα από έξυπνα παιχνίδια και απλές δραστηριότητες αυτά τα κινούμενα σχέδια έχουν σχεδιαστεί ειδικά με σκοπό να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να μάθουν!

2

. World of Fun: https://worldoffun.cambridge.org/ Εδώ θα βρείτε πλούτο ιδεών και υλικού, το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε ή να χρησιμοποιήσετε σε υπολογιστή ή tablet. Θα βρείτε υλικό για κάθε σας ανάγκη! Εμάς μας αρέσουν ιδιαίτερα οι πολύχρωμες εικόνες που χρησιμοποιούνται για εξάσκηση λεξιλογίου καθώς και οι δραστηριότητες που παρουσιάζουν διάφοροι καθηγητές μέσα από videos.

3 Super Safari Family Fun :

. www.cambridge.org/gb/cambridgeenglish/catalog/primary/super-safari/product-details/family-fun Εδώ θα βρείτε υλικό κατάλληλο για μαθητές προσχολικής ηλικίας. Tα τραγούδια και τα φύλλα ασκήσεων του Family Fun θα βοηθήσουν το παιδί σας με την εξάσκηση αριθμών και γραμμάτων, από το σπίτι. Μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν, μαζί με τις επεξηγηματικές σημειώσεις για γονείς που παρουσιάζουν διάφοροι καθηγητές μέσα από videos.

4 Sing and Learn

. w w w. c a m b r i d g e e n g l i s h . o r g / g r / l e a r n i n g - e n g l i s h / p a r ents-and-children/activities-for-children/sing-and-learn/ Εάν το παιδί σας αγαπά το τραγούδι τότε αυτή είναι η ιδανική ιστοσελίδα γι’αυτό. Παρακολουθήστε δωρεάν videos και τραγούδια με υπότιτλους και τραγουδήστε μαζί με όλη σας τη ψυχή! Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε δωρεάν δραστηριότητες εκμάθησης, οι οποίες σχετίζονται με τα τραγούδια. Είμαστε σίγουροι πως αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν το παιδί σας να εξασκηθεί στη γραμματική και το λεξιλόγιο.

PRESTIGE PAFOS

38


ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ! 26943362 WWW.GSPI.INFO


good life

Δρ. Μάριος Κυριάκου

Project Manager στο Ερευνητικό κέντρο RISE Διευθυντής στο Ιδ. Φρ. TechnoPedia

Τηλεργασία – Ήρθε για να μείνει; Και εκεί που πολλοί νόμιζαν ότι η τηλεργασία είναι να δουλεύεις στην παραλία ή έστω δίπλα από την πισίνα με μουσική και ανέσεις διακοπών, ήρθε ο COVID19 για να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα. Με τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις πολλοί από εμάς μάθαμε να εργαζόμαστε το σπίτι, με μοναδική θέα το παράθυρο των Windows. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσει να δουλεύουν με τις πυτζάμες και τις παντόφλες και θα το έβαζαν στα συν της τηλεργασίας. Σε πολλές χώρες υπάρχει πληθώρα εταιριών που προσφέρουν την τηλεργασία ως επιλογή στους υπαλλήλους τους και πλέον και στην Κύπρο άρχισε να κερδίζει οπαδούς. Αν αυτός ο τρόπος εργασίας χρησιμοποιηθεί σωστά από τις εταιρίες και τους οργανισμούς, τότε τα οφέλη για αυτούς και για τους εργαζόμενους θα είναι αρκετά και σημαντικά, ακόμα και όταν αυτή η αναστάτωση κοπάσει. + Αυτονομία

Η ελευθερία στο πότε ακριβώς θα ολοκληρώσεις μιαν έκθεση, ή θα τελειώσεις μια έρευνα, δίνει την ευκαιρία στον εργαζόμενο, να εξισορροπήσει το χρόνο της εργασίας με τον προσωπικό του χρόνο όπως απαιτεί το δικό του lifestyle. Ταυτόχρονα, η αυτονομία τον ελευθερώνει από τυχόν μη παραγωγικές ώρες στο γραφείο.

+ Αύξηση Παραγωγικότητας

Όταν η διάθεση του εργαζόμενου είναι πιο καλή, τότε πιθανόν και η παραγωγικότητα του θα αυξηθεί με την προϋπόθεση ότι η τηλεργασία έχει δομηθεί σωστά. Με τα σωστά εργαλεία παρακολούθησης έργων (projectmanagement) και σωστούς στόχους, έχει παρατηρηθεί αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων.

PRESTIGE PAFOS

40

+ Μείωση εξόδων μετακίνησης

Πλέον είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί εργαζόμενοι να δουλεύουν σε εταιρίες που είναι μακριά από το χώρο διαμονής, οπότε είναι προφανές ότι η τηλεργασία μειώνει και το χρόνο και τα έξοδα μετακίνησης στην εργασία.

+Μείωση των λειτουργικών εξόδων

Για την εταιρία αυτό το πλεονέκτημα είναι πολύ σημαντικό, αφού πλέον οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς στο γραφείο και έτσι η εταιρία έχει λιγότερα έξοδα για ηλεκτρισμό, κλιματισμό, λιγότερο εξοπλισμό κλπ.

+ Ελκύει ταλέντα που ζουν μακριά από το χώρο εργασίας

Η τηλεργασία είναι μία επιλογή που χρησιμοποιούν πολλές εταιρίες για να μπορέσουν να ελκύσουν εργαζόμενους είτε από το εξωτερικό είτε από άλλη πόλη, αφού πολλές φορές είναι δύσκολο να βρουν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις

στον κοντινό τους χώρο.


PRESTIGE PAFOS

42


good life

Britta Simon Πιστοποιημένη επαγγελματίας Heartmath Σύμβουλος στρες και ανθεκτικότητας/ Σύμβουλος για υψηλή απόδοση

Το άγχος και τα καλά νέα.

Τρία απλά βήματα για την άμεση ανακούφιση από το άγχος Ας ξεκινήσουμε με ένα μικρό κουίζ! Πείτε μου ένα πράγμα που κανείς δεν χρειάζεται! Σωστά! Το άγχος! Και τώρα πείτε μου ένα πράγμα που όλοι χρειαζόμαστε! Πάλι σωστά! Καλά ΝΕΑ! Αλλά, πώς ταιριάζουν το άγχος και τα καλά νέα; Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ας σκεφτούμε πρώτα πώς ορίζουμε συνήθως το άγχος.

>

Κάποιοι από εσάς μπορεί να πουν: τη δουλειά μου, τον σύζυγό μου, τη πεθερά μου, τα Χριστούγεννα, τη φορολογική δήλωση ή απλά: όλη μου τη ζωή! Αυτό για μένα είναι καθαρό άγχος ! Πράγματι, μπορεί να αισθανόμαστε έτσι κατά καιρούς. Σε γενικές γραμμές, το άγχος είναι κάτι που συμβαίνει στο σώμα μας. Διαφορετικά, δεν θα λέγαμε: Νιώθω άγχος! Αυτό σημαίνει ότι το άγχος είναι κάτι που αισθανόμαστε και νιώθουμε.Λοιπόν, ας πάμε στην ουσία του προβλήματος. Όταν βιώνουμε μικρές ή μεγάλες προκλήσεις στη ζωή, αναπτύσσουμε συχνά συναισθήματα όπως θυμό, φόβο και απογοήτευση. Αυτά επεξεργάζονται από τον μεγάλο μας «επεξεργαστή αίσθησης», την ανθρώπινη καρδιά. Η επεξεργασία πληροφοριών στην μορφή συναισθημάτων, είναι μια σημαντική δουλειά που ασκεί η καρδιά μας σε ενεργητικό επίπεδο. Αυτή η δουλειά είναι ακόμα πιο δύσκολη από την άντληση αίματος, αλλά η καρδιά μας είναι ικανή να κάνει αυτό. Τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό! Οι πληροφορίες που επεξεργάζεται η καρδιά μας σε ενεργειακό επίπεδο ανταλλάσσονται κατά συνέπεια με το υπόλοιπο σώμα μας: το νευρικό μας σύστημα, τα όργανα μας και με τον εγκέφαλό μας. Αυτό που για πολλούς απο μας είναι άγνωστο είναι ότι η καρδιά στέλνει πολύ περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλο από το αντίστροφο. Όταν οι πληροφορίες της καρδιάς έχουν αρνητικό φορτίο, όπως θυμό, φόβο και απογοήτευση, τότε οι πληροφορίες που στέλνει η καρδιά στον εγκέφαλο φαίνονται πλέον χαοτικές.Ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να λειτουργεί σωστά, επομένως δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε και είμαστε επιρρεπείς σε λάθη, λανθασμένες αποφάσεις ή φωνάζουμε στα παιδιά ή έχουμε κακή διάθεση. Αυτό εξελίσσεται σε μια χρόνια κατάσταση εξάντλησης και, κατά συνέπεια, το σώμα μας ανταποκρίνεται ακόμη και στη μικρότερη πρόκληση συγκλονισμένο και ΑΓΧΩΜΕΝΟ. Και παρεμπιπτόντως: Πού είναι τα καλά νέα ; Είναι εδώ! Τα τελευταία 30 χρόνια, το Ινστιτούτο Heartmath στην Καλιφόρνια / ΗΠΑ έχει αφιερώσει την επιστημονική του αναζήτηση για την ανθρώπινη καρδιά και τον σημαντικό ρόλο της στη διαχείριση του στρες. Ονομάζεται: ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Πώς φέρνουμε την καρδιά μας σε κατάσταση συνεκτικότητας; Για το σκοπό αυτό, το ινστιτούτο Heartmath έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά PRESTIGE PAFOS

44

απλή άσκηση για την οποία χρειάζεστε μόνο 2 «συσκευές»: την καρδιά σας και το αναπνευστικό σας σύστημα. Αυτή η άσκηση ονομάζεται Τεχνική Γρήγορης Συνεκτικότητας. Ας πάρουμε λίγα λεπτά και καθίστε στο σπίτι ή στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού και ας κάνουμε αυτήν την άσκηση σε τρία απλά βήματα: Βήμα 1: Στρέψτε την προσοχή σας προς το εσωτερικό σας, στο κέντρο του στήθους σας όπου βρίσκεται η καρδιά σας. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας εάν σας διευκολύνει να εστιάσετε στο κέντρο της καρδιάς σας. Βήμα 2: Μειώστε το ρυθμό της αναπνοής σας και εισπνεύστε και εκπνεύστε λίγο βαθύτερα και πιο αργά από το συνηθισμένο. Φανταστείτε την αναπνοή σας να ρέει εύκολα μέσα και έξω από την καρδιά σας. Βήμα 3: Μετά από περίπου 2 λεπτά αναπνοής με επικέντρωσηστην καρδιά, κάντε μια ειλικρινή προσπάθεια να ενεργοποιήσετε ένα συναίσθημα ευγνωμοσύνης ή εκτίμησης για οποιονδήποτε ή οτιδήποτε στη ζωή σας μέσα στην καρδιά σας. Συνεχίστε να κάνετε αυτή τη μικρή πρακτική για τουλάχιστον 5 λεπτά 3 φορές την ημέρα και σύντομα θα νιώσετε λεπτές αλλά ισχυρές αλλαγές στον τρόπο που ανταποκρίνεστε στις καθημερινές προκλήσεις και θα αισθανθείτε πιο ενεργητικός και θετικός. Τα άτομα που έχουν εφαρμόσει την τεχνική βίωσαν τα ακόλουθα αποτελέσματα ακόμη και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα: • Αίσθημα πιο ενεργητικός και ικανός να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. • Ταχύτερη ανάρρωση από σωματικούς, πνευματικό και συναισθηματικό στρες. • Καλύτερη ψυχική και σωματική απόδοση. • Ικανότητα να αντιδρά γρηγορότερα σε καταστάσεις και να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις. • Αίσθημα ενδυνάμωσης και πλήρης υπεράσπιση των συναισθημάτων. • Λιγότερη φθορά. • Σαφής σκέψη και καλύτερη εστίαση. • Καλύτερη ποιότητα ύπνου. • Επιστροφή στην ηρεμία και μια γενικά θετική προοπτική στη ζωή.


PRESTIGE PAFOS

46


good life

/ ΘΆΛΑΣΣΑ

Θάλασσα, το γιατρικό της ψυχής και του σώματος. Κάπου στο απέραντο χάος του σύμπαντος, κοντά σε ένα συνηθισμένο αστέρι, τον ήλιο, υπάρχει ένας γαλάζιος πλανήτης. Η γη που μας φιλοξενεί. Εκεί όπου η θάλασσα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος, όπου το νερό κυριαρχεί γύρω μας μας, αλλά και μέσα μας.. Εκεί, έχουμε χτίσει τα σπίτια μας, έχουμε αγαπήσει, έχουμε κάνει όνειρα… Εκεί είναι ο κόσμος μας. Η κόρη αυτή του Αιθέρα και της Μέρας, με τις ανυπέρβλητες δυνάμεις, η θάλασσα, στέκει περήφανα ανά τους αιώνες, διαμορφώνοντας τα πάντα, με την απεριόριστη ενέργεια που υποβόσκει σε κάθε κίνησή της. Σαν βρεθείς κοντά της μην αμελήσεις να κλείσεις τα μάτια, να σωπάσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Στον νου σου να ακούς μονάχα τα κύματα να παίζουν με τα «ακροδάχτυλα» τους στην ακρογιαλιά. Αν επιτρέψεις να ενωθεί μαζί σου, κάθε ένα από δαύτα καθώς υποχωρεί τραβάει μαζί του τις πίκρες σου. Μπορείς να το νιώσεις στην καρδιά, σαν ένα φτερούγισμα μακαριότητας. Να αισθανθείς το χρυσό που περιέχει η υπόστασή της, να προστατεύει το σώμα σου. Η αλμύρα της μπορεί να κλείσει πληγές. Πληγές που ανοίγουν όχι μονάχα στο σώμα, αλλά και στην ψυχή.

Επέτρεψε της να σε απελευθερώσει από σκέψεις άλλων, που σαν έσμιξαν με τις δικές σου, σε έδεσαν σε έναν περιορισμό παροδικό που μοιάζει αιώνιος. Άσε το αλάτι όπως διαβρώνει το μέταλλο με την σκουριά, να εξαφανίσει ότι σε κρατάει αιχμάλωτο, μακρυά από την ευτυχία. Μακρυά από τον εαυτό σου. Η θάλασσα μπορεί. Μπορεί να γιάνει το σώμα σου και να θρέψει το πνεύμα σου. Άστην να σου φανερώσει τις πληγές που ξέχασες γιατί επέλεξες να κρύψεις και τώρα τρων τα σωθικά σου. Επέτρεψε τους να φανερωθούν στον αφρό, στα κύματα και έπειτα να σπάσουν στα βράχια που στέκουν εκεί εκατομμύρια χρόνια, γενναία και ακέραια λησμονώντας στιγμές λαμπρότερες, απλούστερες. Άστην να ρουφήξει με την ορμή της στον πυθμένα της κάθε «αρρώστια» σου, μαζί με ό,τι την προκάλεσε. Ψυχή τε και σώματι παραδώσου. Άκου το Όλο μέσα από την απόλυτη γαλήνη της βουβής φωνής της. Το Σύμπαν, ο Θεός, ρέει μέσα μας, έξω, γύρω μας. Νιώσε το! Πάψε να πνίγεσαι στην στάθμη της όπως και στα προβλήματα, που με δυσκολία αντιμετωπίζεις. Δες το δώρο της ζωής και πνίξε ότι δεν αλλάζει!

Μπορεί να καθαρίσει πολλά με το άγγιγμά της, με τον ήχο της. Με τους κρότους των βότσαλων της, που ταράζει την ηρεμία και την σταθερότητα τους σαν αγριεύει, η παντοδύναμη, η θάλασσα.

Κι όσο την κοιτάς, όσο σε αγγίζει, να γίνεσαι ένα. Ένα με την φύση, την πρώιμη μάνα που σε γέννησε. Που μας έπλασε όλους.

Ήρεμη, θυμωμένη, δεν σταματά να γιατρεύει όποιον βρεθεί κοντά της.

Εκεί υποβόσκει η γαλήνη μας.. σε κάθε τι φτιαγμένο από το Παν. Σε τίποτα που χέρι ανθρώπινο έχει πλάσει.

Κλείσε τα μάτια, αφουγκράσου κάθε ανάσα σου να γίνεται ένα μαζί της και αφέσου στον θεραπευτικό ήχο της να τραβήξει μακριά κάθε περιττή σκέψη σου. Να τα πάρει στα βάθη της ώστε να εξαγνίσει όλη την θλίψη σου. Άφησε το κορμί σου να πάλλεται αρμονικά στην άβυσσό της και άσε το αλάτι της να σπάσει όλα τα «μάγια» που σε κρατάνε έρμαιο της ύλης. Δέσμιο ληγμένων συναισθημάτων που σε τραβάνε ερμητικά κάτω στον βούρκο της ζωής.

ΓΡΆΦΕΙ Ο MR ‘X’ PRESTIGE PAFOS

48


ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

Θάλασσα, Θάλασσα τι μου χεις κάνει…. Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια Κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο θεός’ Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979 Κι αφού μας φάγανε το μισό Καλοκαίρι, λόγω κορωνοιού, μας άφησαν το υπόλοιπο να σουλατσάρουμε σε παραλίες, πολυσύχναστες ή απόμερες, αναζητώντας δροσιά και κάνοντας ταξίδια νοερά. Όπου κι αν πήγαμε, από τις παρθένες, λέμε τώρα, παραλίες του Ακάμα, μέχρι την Πέτρα του Ρωμιού, η θάλασσα μας αποζημίωσε και με το παραπάνω. Είναι άραγε που μας έλειψε τόσο πολύ; Ποιος ξέρει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παρατηρήσαμε και την άλλη τηaς πλευρά. Την λιγότερο φωτισμένη. Τα σκουπίδια στους ξεχειλισμένους κάδους, τα πλαστικά που επιπλέουν στο νερό, την έλλειψη σωστής οργάνωσης, τους ενοχλητικούς που την αράζουν με τα διπλοκάμπινα τις τέντες και τις φουκούδες τους πάνω στο κύμα, πίνοντας μπύρες και βάζοντας καψουροτράγουδα στα ‘κοστέσσερα. Αυτή είναι η Κύπρος. Κυκλωμένη από θάλασσα, με τους περισσότερους κατοίκους της, να μην ξέρουν κολύμπι ή να πηγαίνουν παραλία κάθε δεκαπενταύγουστο, κουβαλώντας πλαστικά δελφίνια, κουβαδάκια, φτυαράκια και πιτσιρίκια, με τη μάνα κάθε τρείς και λίγο, να βάζει τα χέρια στην μέση και να μπήγει τη φωνή: Κωστήηηη, Μαρίναααα, ελάτε στα ξέβαθαααα’. Ακόμη κι έτσι μας αρέσει. Με τη τσίκνα από τις κοντινές ψαροταβέρνες, τα σπόρια των καρπουζιών παρατημένα στην άμμο, τις ψαρόβαρκες στα γειτονικά ψαρολίμανα. Όλοι οι καλοί χωράνε. Με τους τουρίστες να μοιάζουν σαν καλοψημένες μπριζόλες, άπληστοι στον ήλιο, και τα μαλλιά τους κατάξερα από την αρμύρα. Οι παρέες από μεσόκοπες γυναίκες, με τα θερμός με καφέ, τα περιοδικά και την πλήξη τους που την πνίγουν στον φλοίσβο των κυμάτων. Ποιος κορωνοιός καλέ; Στη θάλασσα όλα ξεπλένονται. Αμαρτίες και πάσα νόσος. Ακόμη κι έτσι αγαπάμε θάλασσα…

PRESTIGE PAFOS

50


Η παραλία που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή σαν η παραλία του Ρίκου, λόγω της παρουσίας του πρώτου που είδε την προοπτική αυτής της περιοχής, του Ρίκου, ο οποίος έστησε μια παράγκα για αρχή και σήμερα είναι ο διαχειριστής του πρώτου περιπτέρου που συναντά κανείς στην σύγχρονη αυτή παραλία. Μια πολυεθνική παραλία θα έλεγε κανείς, αφού εκεί συναντάς τόπακες αλλά και μετανάστες, βούλγαρους, σύριους και ελληνοπόντιους, κάθε ηλικίας.

Και εγένετο παραλία Γεροσκήπου Όχι παίζουμε. Όχι μόνο η Γεροσκήπου απέκτησε παραλιακό μέτωπο, αλλά και δικαίως καμαρώνει για την πιο σύγχρονη και δημοφιλή παραλία της Πάφου. Να σημειωθεί δε ότι και φέτος κυματίζει σ΄αυτήν γαλάζια σημαία, που πιστοποιεί την καθαριότητα και την ασφάλεια των νερών αλλά και την επάρκεια των υποδομών. Τα τρία σύγχρονα περίπτερα επί της δημοτικής παραλίας, οι ανέσεις, η θάλασσα που προσφέρεται ιδανικά για ασφαλές κολύμπι, μετά και την κατασκευή των κυματοθραυστών, αλλά και η κοντινή απόσταση, προσβάσιμη σε όλους, την καθιερώνουν σιγά-σιγά ως την παραλία του λαού. Ο πρόεδρος της επιτροπής παραλιών του Δήμου Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η περιοχή, η οποία είναι σαφώς αναβαθμισμένη. «Η παραλία μας συγκεντρώνει πολλά θετικά σχόλια και δεν είναι υπερβολή να πω, ότι έχει καταστεί σημείον αναφοράς για ντόπιους και ξένους. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι κυρίως σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας του κοινού, λόγω του κορωνοιού. Μέτρα τα οποία εφαρμόζονται βάση πρωτοκόλλου όπως έχει δοθεί από το υπουργείο υγείας. Εναπόκειται στους διαχειριστές αλλά και στους λουόμενους πόσο σωστά θα τηρούνται αυτά τα μέτρα. Ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».Θυμίζουμε ότι το καθεστώς διαχείρισης καλύπτει πενταετή συμβόλαια για τα τρία περίπτερα, τα οποία έχουν εκμισθωθεί σε δικαιούχους, με τη διαχείριση των κρεβατιών και των ομπρελών σε συνδιαχείριση με το Δήμο Γεροσκήπου. Σε όλο το μήκος της παραλίας από τον ΚΟΤ μέχρι το τελευταίο περίπτερο, απασχολούνται έξι ναυαγοσώστες. Η δε ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, που τοποθετείται σε κατοπινό στάδιο, περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση χώρων στάθμευσης, δεντροφύτευση, βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου, οδικό φωτισμό, παγκάκια κλπ. Το δε κόστος υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο 300 χιλιάδες, για τα έργα του χερσαίου χώρου. PRESTIGE PAFOS

51


cover story

Της Λένιας Τσαδιώτου

O mr Droner Αλέξανδρος Κόκκινος!

Ο νεαρός αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Κόκκινος, που λόγω της δουλειάς του, ‘ανακάλυψε’ τις ομορφιές της Πάφου, παλιές γειτονιές, βυθισμένα καράβια, λεπτομέρειες κτηρίων και τόπων, τα οποία προσπερνούσε μάλλον αδιάφορα μέχρι τότε. Πότε; Όταν η σχέση του με το drone έγινε σχέση αγάπης και αναζήτησης. Κυρίες και κύριοι, ο MR DRONER αυτοπροσώπως!

Credits : Alexandros Kokkinos @mr_droner_cy PRESTIGE PAFOS

52


cover story

Ο κόσμος από ψηλά « Μαγευτικός. Πριν τρία χρόνια χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω drone για τις ανάγκες της δουλειάς μου. Πολύ βοηθητικό εργαλείο, σε ότι αφορά συμμετρίες κτηρίων, μορφολογία του κάθε τόπου, στην αποτύπωση και στην αποπεράτωση των project μας. Όταν μάθεις τις δυνατότητες του drone, θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς. Οι πρώτες μου φωτογραφήσεις έγιναν από τα παράκτια, πράγμα που ήταν πολύ εντυπωσιακό. Τυχαία λοιπόν ανακάλυψα πόσο όμορφος είναι ο κόσμος από ψηλά. Είναι πολύ ενδιαφέρον, να βλέπεις που υπάρχουν ακόμη κεραμίδια, κλασσική αρχιτεκτονική, λιθόστρωτοι δρόμοι. Μέσα στην πόλη δεν είναι πολύ εύκολο να πετάμε λόγω του ότι μπορεί να έχουμε κανένα ατύχημα, να παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα κλπ. Φροντίζουμε να επιλέγουμε μη κατοικημένες περιοχές. Υπάρχει φυσικά και η σχετική νομοθεσία, παρά τα κενά της. Σε πενήντα μέτρα σε ακτίνα και ύψος, από τον χρήστη του drone δεν χρειάζεται ειδική άδεια για λήψη. Το drone που χρησιμοποιώ εγώ μπορεί να καλύψει απόσταση μέχρι έξι χιλιόμετρα, απόσταση την οποία παρακολουθώ μέσω της οθόνης του κινητού μου».

Το drone ως σπορ και χόμπι « Όποιος θέλει πάντως να ασχοληθεί με το σπορ αυτό, χόμπι, μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα για πέντε μέρες προκειμένου να βγάλει τη σχετική άδεια. Είναι σημαντικό να μην γίνει ανεξέλεγκτο το σπορ αυτό, για ευνόητους λόγους. Το drone το χειρίζεται ο χρήστης του με τηλεχειριστήριο. Συνίσταται να έχουμε οπτική επαφή με το drone, για αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα μπορούμε να ελέγχουμε τις λήψεις από την οθόνη του κινητού μας. Υπάρχουν drone, των οποίων μπορούμε να προκαθορίσουμε την πορεία από το σπίτι, μέσω GPS. Η διάρκεια της λήψης, εξαρτάται από την δύναμη της μπαταρίας, αλλά κατά μέσο όρο, είναι από 15’ μέχρι μισή ώρα. Όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό της μπαταρίας, επιστρέφει πίσω απ εκεί που ξεκίνησε».

Περιπέτειες… «Το drone έγινε γνωστό στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια. Πριν, υπήρχαν τα αυτοσχέδια drone, που γίνονταν από τους μοντελιστές. Σιγά-σιγά οι εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν όλο και πιο εξελιγμένα drone. Πολύς κόσμος άρχισε να ασχολείται μ αυτό το σπορ. Ήδη, γίνεται συστηματική χρήση από διάφορες υπηρεσίες και άτομα, όπως αστυνομία, Κτηματολόγιο, Δασονομία, τοπογράφοι κλπ. Πιστεύω ότι τόσο η αστυνομία όσο και η πυροσβεστική θα ήταν καλό να σπονσάρουν αυτό τον τομέα, διότι βοηθά πάρα πολύ, στον εντοπισμό ανθρώπων κλπ. Ένας επίδοξος χρήστης θα πρέπει να επιλέξει ένα καλό drone, το οποίο μπορεί να κοστίζει περισσότερο, αλλά θα αποδειχθεί πιο αξιόπιστο. Μπορεί να στοιχίζει από 500 ευρώ και πάνω με εγγύηση και ασφάλεια από την εταιρεία. Πολλά ατυχήματα μπορεί να συμβούν, όπως σύγκρουση με μικρό αεροπλάνο, με πουλιά, κτήρια κλπ. Μια λήψη μου με drone, που απεδείχθη περιπετειώδης, ήταν σε μια παραλία με σέρφερ. Την ώρα που περίμενα κάποιον να κάνει τους ελιγμούς του με τα κύματα για να το αποθανατίσω, η οθόνη του drone μου έγινε ξαφνικά μαύρη. Τι είχε συμβεί; Για κάποιο λόγο έπεσε στο νερό, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. PRESTIGE PAFOS

53


cover story Ήμουν τυχερός, μέσα στην ατυχία μου, διότι, το μαύρο κουτί, που αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες στο τηλέφωνο, έδειξε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, απλά έπεσε. Έτσι η ασφάλεια μου το αντικατέστησε. Σε μια άλλη περίπτωση, ενώ έκανα την λήψη μου, δέχθηκα επίθεση από κοράκια. Εκεί γλύτωσε το drone, επειδή ανέβηκα πιο ψηλά από τα κοράκια. Είχα και ευτράπελα όμως: μου έτυχε κατά λάθος να γράψω κάποιον την ώρα που έκανε την ανάγκη του σε κάτι θάμνους στον Ακάμα…».

Μαθήματα ζωής… «Συναισθηματικά βγαίνω καλύτερος κάθε φορά που πετώ το drone μου. Με κάνει να χαλαρώνω και να ξεχνιέμαι. Φεύγω από τη ρουτίνα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι με ‘αναγκάζει’ να πάω σε τόπους που δεν έχω ξαναπάει. Στους Τάφους των Βασιλέων, στα φράγματα της Κύπρου, σε μεταλλεία, σε λίμνες. Πήρα μαγευτικές φωτογραφίες από το παλιό Μεταλλείο της Κινούσας, όπου τα χρώματα είναι απίστευτα. Αυτές οι φωτογραφίες στο μεταλλείο, το ναυάγιο στην Κισσόνεργα, και το Blue lagoon είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει». Ο Αλέξανδρος εκφράζει την ευχή ότι σύντομα, θα μπορέσει να παρουσιάσει τα έργα του, σε έκθεση, ώστε κι ο πολύς κόσμος να γνωρίσει τις ομορφιές της Κύπρου μέσα από μια άλλη οπτική. Μέχρι τότε όμως όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφτεί το λογαριασμό του στο Instagram και να θαυμάσει τις μαγικές αυτές φωτογραφίες και βιντεάκια. Αυτή τη στιγμή στην Πάφο, ασχολείται μια μικρή μερίδα ανθρώπων οι οποίοι κυρίως θέλουν να αποθανατίσουν τις οικογενειακές τους στιγμές αφ’ υψηλού. Οι πραγματικοί λάτρεις ωστόσο του σπορ αυτού, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών, και η αλήθεια, όπως μας διαβεβαιώνει κι ο Αλέξανδρος, είναι ότι άμα μπεις σ αυτό, η μαγεία σε συνεπαίρνει.

«Ο κόσμος είναι ομορφότερος και μαγικός από ψηλά. Βλέπεις λεπτομέρειες τις οποίες αγνοεί το γυμνό μάτι. Το drone είναι ένα καλό εργαλείο, που μπορεί να αναβαθμίσει τη δουλειά σου αλλά και να ευαισθητοποιήσει γύρω από το περιβάλλον…»

Γέννημα θρέμμα παφίτης ο Αλέξανδρος, αναζητά εκείνη την Πάφο, με τις παλιές όμορφες οικοδομές, τις δεντροφυτεμένες αυλές, τα μαρμάρινα πεζούλια, τα κεραμίδια, τις πάλαι ποτέ παρθένες παραλίες, την μαγική φύση του Ακάμα, τα παλιά μεταλλεία που από ψηλά μοιάζουν με κρατήρες ηφαιστείων. Με σπουδές αρχιτεκτονικής στην Αγγλία και τη Σκωτία, όπου έζησε αρκετά χρόνια, μαθημένος και σε μια άλλη κουλτούρα, εκείνο που τον κρατά ακόμη σε τούτη την πόλη είναι η αύρα της, η ιστορία της και η ελπίδα πως μια μέρα όλοι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σέβονται το περιβάλλον και να ζουν μαζί του αρμονικά. «Ανακάλυψα σπίτια που χάνονται κάτω από το νερό του φράγματος στην Ευρέτου, αλλά και στο Φοίνικα, όπου οι PRESTIGE PAFOS

54


cover story

Οδηγίες προς… ναυτιλομένους «Ο πρωτάρης κάνει ένα βασικό λάθος. Μόλις πάρει στα χέρια του το drone, θέλει να δει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Μέγα λάθος, αφού το πιο σίγουρο είναι ότι θα το χάσει. Να θυμάται ότι πέραν των 120 μέτρων ύψος, απαγορεύεται να πετάξει. Απ εκεί και πάνω υπάρχουν οι ζώνες στις οποίες πετούν ελικόπτερα και μικρά αεροπλάνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο drone χτύπησε στον ανεμοθώρακα ενός αεροπλάνου ή στους έλικες ενός ελικοπτέρου με δυσάρεστες συνέπειες. Συνεπώς, η ευθύνη μας είναι τεράστια, και συστήνω στους αρχάριους να είναι προσεχτικοί και υπομονετικοί. Δεν μπορούν να τα κάνουν όλα την ίδια μέρα! Είναι σημαντικό να μάθει τους κανονισμούς, και να ξέρει σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η πτήση με drone για λόγους εθνικής και άλλης ασφάλειας. Αγαπώντας το χόμπι αυτό, μαθαίνεις να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, τη γνώση σου γύρω από την ιστορία της κάθε τοποθεσίας. Όσο μεγαλώνω γίνομαι πιο συνειδητοποιημένος και ευαίσθητος με το περιβάλλον. Δεν μπορώ να δω αποτσίγαρο στην παραλία, πλαστικό και σακουλάκι στο νερό. Τα μαζεύω την ίδια ώρα και λυπούμαι που κάποιοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τη σημασία να έχουν ένα υγιές και απαλλαγμένο σκουπιδιών, περιβάλλον, γύρω τους. Μου έκανε εντύπωση το πόσο σκουπίδι βρήκα στην παραλία και στη θάλασσα εκεί στο Λατσί. Ανέβασα και ένα σχετικό βιντεάκι γι αυτό, το οποίο ελπίζω ότι θα ευαισθητοποιήσει. Αν προσέξετε, τώρα τελευταία, υπάρχει κάτι σαν πλαστική άμμος στις παραλίες της Κύπρου, η οποία προέρχεται από το πλαστικό που πετάμε στη θάλασσα όλα αυτά τα χρόνια. Τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοιάρια, κάνουν επίσης πολύ ζημιά, αν πετούν τα λύματά τους στη θάλασσα».

εικόνες είναι συναρπαστικές. Λατρεύω το κέντρο της Πάφου όπου ευτυχώς υπάρχει ακόμη η ευαισθησία για τις παλιές οικοδομές. Όταν απομακρύνεσαι από το κέντρο, διαπιστώνεις το αλαλούμ και την απουσία ταυτότητας των κτηρίων, που είναι πολύ κρίμα για μια ιστορική πόλη σαν την Πάφο. Από τη στιγμή που αρχίζουν να χάνονται τα σπίτια, χάνεται κι ο ιδιοκτήτης και η ιστορία πίσω από αυτόν. Είναι σαν να κλείνει ένα κεφάλαιο μιας ζωής… Τα όνειρά μου είναι να τα πηγαίνω καλά στη δουλειά μου, να είναι καλά η οικογένεια μου και να μπορέσω, τόσο μέσα από τη δουλειά μου όσο και μέσω του drone, να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο, ώστε να διαφυλαχθεί η ιστορία και η κουλτούρα μας. Χαίρομαι που οι φίλοι μου συμμερίζονται το πάθος μου γι αυτό που κάνω. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε την αλλοτρίωση των χωριών μας, ο εκμοντερνισμός δεν βοηθά στη διατήρηση της ταυτότητας ενός τόπου. Η τυποποιημένη πέτρα για παράδειγμα, δεν προσφέρεται για πετροτοιχίες στα χωριά μας. Υπάρχει η κυπριακή που συνάδει περισσότερο με τη δομή μιας αγροτικής κοινότητας. Είναι θέμα αισθητικής αλλά και γνώσης, την οποία θα πρέπει οι αρχιτέκτονες να προωθούν ώστε να μην βλέπουμε αυτές τις θλιβερές επεμβάσεις σε όμορφα σπίτια και χωριουδάκια». PRESTIGE PAFOS

55


PRESTIGE PAFOS

56


φάκελος

/ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Της Λένιας Τσαδιώτου

“ Η Π ά φ ο ς χ ρ ε ι ά ζε τ α ι έ ν α ν έ ο σ ύ γ χ ρον ο νοσοκομείο που να μπορεί να

Σ π ύ ρ ο ς Γ ε ωργίο υ Δ ι ευθ υ ν τ ή ς Γ . Ν ο σ ο κ ο μ ε ίου Πάφου Ο γ ια τρ ός Σ πύρο ς Γ ε ω ρ γίο υ ε ίχ ε τ ην ‘ατυχί α’ να νοσ ή σ ε ι μ ε τον ι ό, πρ άγμα πο υ τον παρ ό π λ ισ ε γ ια α ρ κε τέ ς ημέρ ε ς και τον έ φ ε ρ ε πρόσ ωπο με π ρ ό σ ω πο με του ς χειρότε ρ ους φ ό β ου ς του . Τ α κα τάφ ε ρ ε όμ ω ς να β γε ι νικητή ς α πό τη μάχη και σ ήμ ε ρ α δη λ ώ νε ι έτ οιμος να συνε χ ίσ ε ι το έ ρ γο του ώσ τ ε το κρ ατι κό μας νοσ η λ ε υ τή ρ ιο ν α α ν ταποκρ ι θεί σ το ν ρ ό λ ο για τον οποίο ε τάχθη.

α ν τ α π ε ξέ ρ χ ε τ α ι σ ε π ε ρ ι σ τ α τ ι κ ά ό π ως ο ι λ ο ι μ ώδ ε ι ς α σ θ έ ν ε ι ε ς. ”

Το χρονικό «Στις 14 Μαρτίου όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στο νοσοκομείο Πάφου, μέσα από τη θέση μου και μαζί με την επιτροπή λοιμώξεων, αρχίσαμε ένα αγώνα ώστε να ληφθούν δείγματα από όλο το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τον μολυσμένο ασθενή. Το σχέδιο που υπήρχε βάση του πρωτοκόλλου, προέβλεπε ότι το νοσοκομείο Πάφου, δεν θα αποτελούσε νοσοκομείο θεραπείας, αλλά όλα τα περιστατικά θα στέλνονταν στα άλλα νοσοκομεία. Παρόλα αυτά, η επιτροπή λοιμώξεων έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα πολύ πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος. Με δική μας πρωτοβουλία επίσης επισκεφτήκαμε το αεροδρόμιο Πάφου, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων. Εκείνο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει είναι ότι ο ιός θα ξεκινούσε από εσωτερικό ασθενή μας. Ήμασταν το πρώτο νοσοκομείο που προχώρησε στον περιορισμό και στην απαγόρευση του επισκεπτηρίου. Μέτρα λήφθηκαν έγκαιρα και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ολιγωρία. Εκείνο που παραδεχόμαστε είναι ότι παγκύπρια δεν ήμασταν απόλυτα έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Αναλώσιμα είχαμε τόσα όσα χρειαζόμασταν με εκείνα τα δεδομένα, αλλά δεν επαρκούσαν για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Γι αυτό και ζητούσαμε επανειλημμένα από το υπουργείο υγείας να μας προμηθεύσει με περισσότερα. Προτεραιότητά μας ήταν να καθησυχάσουμε πρώτα το προσωπικό του νοσοκομείου και για αυτό το σκοπό δημιουργήσαμε επιτροπή άμεσης ανάγκης, αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές. Ως νοσοκομείο προχωρούσαμε ένα βήμα πιο μπροστά από το υπουργείο. Η διασπορά του υιού έγινε πολύ γρήγορα, με την επιμόλυνση γιατρών και νοσηλευτών. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για να στελεχώσουμε το νοσοκομείο με προσωπικό, έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Κλείσαμε τα πάντα και για 48 ώρες σχεδόν κανείς μας δεν κοιμήθηκε, μέχρι να γίνουν όλα όπως έπρεπε. Έτσι μπόρεσε το νοσοκομείο να κρατηθεί μετά την απολύμανση και να επαναλειτουργήσει. Έπρεπε να βρούμε λύσεις, κυρίως για τους θαλασσαιμικούς και τους νεφροπαθείς ώστε να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους γιατρούς μας που ανταπεξήλθαν. Δεν αφήσαμε το νοσοκομείο μας να καταρρεύσει παρά τα προβλήματα…»

Κακή διαχείριση της κρίσης; «Εγώ προκαλώ τον οποιονδήποτε απ όσους προσπάθησαν να γυρίσουν την κοινή γνώμη εναντίον της διεύθυνσης του νοσοκομείου και των γιατρών, να έρθει σε δημόσιο διάλογο μαζί μας, και να μας πει τι δεν πράξαμε όπως έπρεπε. Που εντόπιζαν τα κενά. Και γιατί κάποιοι δεν έρχονταν στις συνεδριάσεις να θέσουν κάτω αυτά τα ζητήματα, και προτιμούσαν να βγαίνουν στον αέρα και να μηδενίζουν την όποια προσπάθεια; Κάποιοι δικαιολογημένα, κάποιοι σκόπιμα εκμεταλλεύθηκαν τις καταστάσεις...Ποτέ δεν είπα ότι όλα λειτουργούσαν εντάξει στο νοσοκομείο της Πάφου. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως θα πρέπει να PRESTIGE PAFOS

58


φάκελος λύνονται με καλή θέληση και σωστό προγραμματισμό. Σας θυμίζω ότι το νοσοκομείο είναι χτίσμα του 1990 και μέσα σ αυτά τα τριάντα χρόνια, αναφύηκαν διάφορα προβλήματα. Οι εκάστοτε διευθυντές, προσπαθούσαν να τα επιλύσουν, όχι πάντα με επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι η Πάφος χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο που να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε περιστατικά όπως οι λοιμώδεις ασθένειες. Σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης όσο απουσίαζα, δεν ήμουν εκεί να βλέπω. Ήταν μια διαφορετική κατάσταση, αφού δεν υπήρχαν ασθενείς στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνοι των κλινικών ήταν παρόντες και το σημαντικό είναι ότι το νοσοκομείο λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργά με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας. Ελπίζουμε να παραμείνουν οι γιατροί μας στο νοσοκομείο και να συνεχίζουν να προσφέρουν στον κόσμο. Το θέμα είναι ότι έχουμε γίνει περιφέρεια μαζί με τη Λεμεσό και την Πόλη Χρυσοχούς, πράγμα που σημαίνει ότι λογοδοτούμε στον περιφερειακό της Λεμεσού-Πάφου. Η κατάσταση αυτή έχει και θετικά και αρνητικά. Τα αρνητικά είναι ότι επηρέασε την αυτονόμηση του νοσοκομείου της Πάφου. Πρέπει να παίρνουμε άδεια πριν υλοποιήσουμε οτιδήποτε. Έχουμε μια καλή συνεργασία αλλά πιστεύω ότι ένα τέτοιο μεγάλο νοσοκομείο όπως της Πάφου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι αυτόνομο. Αν ένιωσα πικρία, για τα όσα ειπώθηκαν, το αφήνω για μένα. Ήμουν πάντα άνθρωπος χαμηλών τόνων. Στην πορεία αυτή υπήρξαν κάποιες πικρίες, ο θεός είναι μεγάλος για όλο τον κόσμο και η ζωή συνεχίζεται για όλους. Συνεχίζω το έργο μου χωρίς θόρυβο, ήσυχος με τη συνείδησή μου. Οι γονείς μου, μου άφησαν δύο υποθήκες: η μάνα μου, ‘να βοηθώ τον κόσμο’’ και ο πατέρας μου ‘να έχω καθαρό μέτωπο’. Αυτά θα συνεχίσω να τηρώ».

Πάθαμε και μάθαμε; «Σε μια επόμενη πανδημία, πάλι στα ίδια επίπεδα θα ήμαστε. Όπως είναι χτισμένο το νοσοκομείο μας, δεν μπορεί να αντέξει σε τέτοια περιστατικά. Θα μπορούσε στο διπλανό τεμάχιο να ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, πρόταση που καταθέσαμε σε ανύποπτο χρόνο, όλοι οι διευθυντές των κλινικών μας, είτε για επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είτε για ολοκαίνουργιο κτήριο. Ένα τέτοιο κτήριο θα μπορούσε να έχει θαλάμους αρνητικής πίεσης για τέτοιου είδους περιστατικά. Φυσικά, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την εξέλιξη του ΓΕΣΥ και πόσος πληθυσμός θα επισκέπτεται τα νοσοκομεία μας. Είναι όλα ρευστά αυτή την εποχή. Ίσως όλα όσα έγιναν, να οφείλονται και στην μεταβατική περίοδο του ΓΕΣΥ».

Μαζική φυγή γιατρών ελέω ΓΕΣΥ «Οι μόνες απώλειες που είχαμε ήταν έξι γενικοί γιατροί των εξωτερικών ιατρείων, πράγμα που μας ανάγκασε να επιστρατευτούμε όλοι, προκειμένου να συνταγογραφούμε για να καλύψουμε το κενό. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γιατρό Έλλη Εγγλεζάκη η οποία ήρθε εθελοντικά και μας βοήθησε».

Αισθανόμουν ότι ‘έφευγα’… «Εκείνη την εβδομάδα της κρίσεως που εμφανίστηκαν οι πρώτοι ασθενείς στο νοσοκομείο Πάφου, κόλλησα τον ιό, παρά τα μέτρα που λάμβανα. Το πρώτο τεστ που έκανα ήταν

αρνητικό, ωστόσο με συμβούλεψαν να μπω σε καραντίνα δύο εβδομάδες όπως και έκανα. Στις 2 Απριλίου έκανα το δεύτερο τεστ, το οποίο βγήκε επίσης αρνητικό. Στις 6 Απριλίου επέστρεψα στην εργασία μου. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν οι πυρετοί και ξαναμπήκα σε καραντίνα. Ένα τρίτο τεστ, μου επιβεβαίωσε ότι ήμουν θετικός. Έτσι οδηγήθηκα στο νοσοκομείο Λεμεσού κι απ εκεί στην εντατική, με δύσπνοια και πνευμονία. Ξεκίνησαν αμέσως τη θεραπεία. Μέσα στην Εντατική είχα συνεχώς την αίσθηση ότι χανόμουν, ότι έφευγα. Ένιωθα τη ψυχή μου να φεύγει από το σώμα μου και κάθε φορά που άνοιγα τα μάτια μου, έλεγα, ‘ είσαι ακόμα ζωντανός’. Φόβο δεν είχα, διότι ήξερα πως ήμουν εκεί για να γιατρευτώ. Ο άγιος Σπυρίδωνας ήταν στις σκέψεις μου και τον επικαλέστηκα πολλές φορές. Γλύτωσα παρά τρίχα τη διασωλήνωση. Ίσως το γεγονός ότι ήμουν αθλητής παλιά, δεν κάπνιζα και είχα καθαρά πνευμόνια, να μου έσωσε τη ζωή. Όσο ήμουν στην εντατική έχασα συνολικά 25 κιλά και ένιωθα πολύ εξασθενημένος. Επισκέψεις δεν επιτρέπονταν και ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος τόσο για μένα όσο και για την οικογένεια μου».

Τ ο σ ύ σ τ η μ α υ γ ε ί α ς π ε ρ ν ά τ ο ‘τ εστ ’; «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και όσο και να θέλουμε να λειτουργήσει σε ιδανικό επίπεδο, δυστυχώς ακόμη υπάρχουν προβλήματα. Χρειάζεται υπομονή και από τον κόσμο αλλά και από τους επαγγελματίες υγείας. Σε ένα δυο χρόνια που θα λειτουργήσει πιο σωστά ο θεσμός, τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τον κόσμο που θαχει επιλογές. Σίγουρα θα καλούσα τον κόσμο να εμπιστευτεί το νοσοκομείο της Πάφου. Μπορώ να πω με περηφάνια ότι σήμερα έχουμε πολύ καλούς γιατρούς και νοσηλευτές και δεν είναι τυχαίο το ότι ο κόσμος επιλέγει να έρχεται στο κρατικό νοσηλευτήριο».

Η κ ό ν τ ρ α τ ο υ μ ε τ ο ν δ ι ε υ θ υ ν τ ή τ ης καρδιολογικής κλινικής «Ο συγκεκριμένος γιατρός, με τις πράξεις του, έχει κάνει μεγάλη ζημιά στο νοσοκομείο της Πάφου. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο».

Ευχαριστώ… «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τη σύζυγο και τα παιδιά μου που με στήριξαν σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας μου. Ευχαριστώ επίσης τα αδέλφια μου και όλους τους συγγενείς και φίλους, ακόμη και άγνωστους για τη συμπαράσταση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ευχαριστώ επίσης όλους τους επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου Λεμεσού και Αμμοχώστου που μου έσωσαν τη ζωή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου Πάφου, που όλες αυτές τις δύσκολες μέρες που εμφανίστηκε η ασθένεια στους χώρους του νοσοκομείου, έδειξαν την αγάπη τους και στάθηκαν ως εμπροσθοφυλακή, ώστε να σωθούν πολλές ζωές...»

PRESTIGE PAFOS

59


φάκελος

/ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Της Βαρβάρας Ονουφρίου Χριστοφόρου

«Το ΓΝ Πάφου ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει μια κρίση» Ο Δρ Μουτήρης ήταν από τους γιατρούς που από τις πρώτες μέρες της πανδημίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον Covid-19. Έζησε λεπτό προς λεπτό την αγωνία και τον τρόμο που εξαπλώθηκε στην κοινωνία της Πάφου μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος και τη διάδοση του ιού, γεγονός που οδήγησε για αρκετές μέρες στο κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

ΗΤ

πρώτη σας αντίδραση; ο γενικό νοσοκομείο Πάφου βρέθηκε στο έλεος του κορωναϊου στα μέσα Μαρτίου, όταν διαγνώστηκαν ως θετικοί μερικοί ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στη Παθολογική και Πνευμονολογική κλινική. Το προσωπικό δεν έφερε προστατευτική αναπνευστική μάσκα την περίοδο εκείνη, διότι δεν είχαν σημειωθεί κρούσματα προηγουμένως και έτσι μολύνθηκαν αρκετοί. Αυτό ήταν το πρώτο δυνατό κτύπημα. Ως πρώτη αντίδραση, έδωσα εντολή, ως επικεφαλής της καρδιολογικής κλινικής, να απαγορευτούν οι επισκέψεις συγγενών στους νοσηλευόμενους ασθενείς στη Κλινική και να φέρει το προσωπικό προστατευτική μάσκα και γάντια.

Π

οια ακριβώς ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στο Νοσοκομείο πριν από τη μέρα που αναλάβατε εσείς τη διεύθυνση του Νοσοκομείου και πώς κινηθήκατε στη συνέχεια; Τα απανωτά κρούσματα έθεσαν εκτός μάχης μεγάλο μέρος του προσωπικού συμπεριλαμβανομένων και αρκετών γιατρών. Άλλοι αυτοπεριορίστηκαν επειδή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Η κατάσταση ήταν τραγική. Το νοσοκομείο βρισκόταν στα όρια πλήρους κατάρρευσης. Μου ανατέθηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή, η προσωρινή διεύθυνση του ΓΝ Πάφου στις 20 Μαρτίου. Λειτούργησα προς τρεις κατευθύνσεις: την ασφαλή συνέχιση της νοσηλείας των εσωτερικών ασθενών, την ενθάρρυνση του προσωπικού που παρέμεινε ενεργό στο νοσοκομείο και τη λειτουργία μονάδας και θαλάμου για αντιμετώπιση των ύποπτων για Covid19 περιστατικών, με σκοπό να κρατήσουμε καθαρό το υπόλοιπο νοσοκομείο και την πόλη της Πάφου.

Μ

πορείτε να πείτε ότι βρήκατε άμεση ανταπόκριση από τους συνεργάτες σας; Πολλοί γιατροί ασθένησαν και συνεπώς έμειναν μακριά. Άλλοι που θεωρήθηκαν «επαφές», παρέμειναν υπό περιορισμό στο σπίτι, όπως και όσοι ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Γενικά πολύ λίγοι γιατροί έμειναν ενεργοί στο νοσοκομείο στη διάρκεια του δεύτερου 15ήμερου του Μάρτη. Οι καρδιολόγοι έμειναν όλοι και με στήριξαν αρκετά. Έκανα επίσκεψη με διαφορετικό καρδιολόγο καθημερινά και διαχειριζόμασταν τα περιστατικά του νοσοκομείου. Έμειναν επίσης χειρουργός, ορθοπεδικός, παθολόγος (την πρώτη εβδομάδα), γυναικολόγος και παιδίατρος. Οι γιατροί του ΤΑΕΠ συνέχισαν να εξυπηρετούν τα επείγοντα όπως και ακτινολόγοι, παρόλο που είχαν κρούσμα. Στο νοσοκομείο παρέμεινε η μικροβιολόγος, η οποία βοήθησε πάρα πολύ στη διαχείριση των περιστατικών. Με όλους είχα εξαίρετη συνεργασία. Στις αρχές Απριλίου λειτουργήσαμε τη Μονάδα Βραχείας νοσηλείας και τον Θάλαμο υπόπτων κρουσμάτων. Με βοήθησαν πάρα πολύ οι ειδικευόμενοι και οι εξασκούμενοι γιατροί του νοσοκομείου μας σε αυτή την προσπάθεια.

PRESTIGE PAFOS

60


φάκελος

PRESTIGE PAFOS

61


φάκελος

ΤΗΣ ΛΈΝΙΑΣ ΤΣΑΔΙΏΤΟΥ

ΚΟΡΩΝΟΙΌΣ-Η ΕΠΌΜΕΝΗ ΜΈΡΑ

Δύσκολα τα πράγματα για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βίωσαν πρωτοφανείς συνθήκες αναδουλειάς ελέω κορωνοιού και των μέτρων που ακολούθησαν. Τέσσερεις συμπολίτες μας επιχειρηματίες, καταθέτουν την εμπειρία τους αλλά και τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα. «Περάσαμε δυόμισυ πολύ δύσκολους μήνες. Η εικόνα της περιοχής ήταν θλιβερή. Όλα τα μαγαζιά κλειστά και πουθενά κόσμος. Πολύ άσχημη εμπειρία. Όταν ανοίξαμε, το κάναμε δειλά με κάποιους περιορισμούς και πρωτόκολλο. Σιγά-σιγά γίνεται τρόπος ζωής, και μια νέα πραγματικότητα για όλους που θα κρατήσει για πολύν καιρό. Ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, πρέπει να το ξεχάσουμε. Χειραψίες, αγκαλιές, αποστάσεις. Ακόμη μέχρι και σήμερα, η κίνηση δεν έχει επιστρέψει. Ο κόσμος είναι πολύ μαζεμένος κι όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει. Αν δεν έρθει τουρισμός, τα πράγματα δεν θα καλυτερέψουν, όχι μόνο για μας αλλά για όλους τους συναδέλφους, αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν μαγαζιά που είναι ακόμη κλειστά. Το άδικο για μας της τουριστικής περιοχής, είναι ότι δεν έχουμε τη στήριξη από το κράτος. Δεν μας κατατάσσουν μέσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ως τούτου η βοήθεια είναι μηδαμινή. Ακόμη κι αυτό το 60% που πλήρωναν στους υπαλλήλους το έκοψαν. Δεν δικαιούμαστε να απολύσουμε κανένα, πράγμα που δεν θα κάναμε φυσικά, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Προοπτική καμία, αφού η φετινή σεζόν έχει χαθεί. Ο εσωτερικός τουρισμός, όπως φαίνεται τραβά προς την Πόλη Χρυσοχούς και την Αγία Νάπα. Ένας λόγος είναι και οι πολλές καταγγελίες στις οποίες προβαίνει η αστυνομία στην Πάφο, με υπερβάλλοντα ζήλο θα έλεγα. Δηλαδή, δεν γίνεται να μας καταγγέλλουν, επειδή ένας υπάλληλος τράβηξε λίγο την μάσκα του για να πάρει αέρα! Στο τέλος της ημέρας, θα έχουμε περισσότερα προβλήματα από τη χρήση της μάσκας κι όχι από τη μη χρήση της, αφού οκτώ ώρες μετά, γίνεται πιο επικίνδυνη για την υγεία αυτού που τη φορά. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος όμως και θέλω να πιστεύω ότι με το εμβόλιο ο κόσμος θα βγει έξω, πράγμα που μάλλον θα γίνει την επόμενη χρονιά. Αν μάθαμε κάτι από τον κορωνοιό, είναι ότι πρέπει να ήμαστε προσεχτικοί ως επιχειρηματίες, για παν ενδεχόμενο…».

Δημήτρης Παπαζωσιμάς JAYANTA-Indian Restaurant

PRESTIGE PAFOS

62

«Υπερβάλλοντας ζήλος από την αστυνομία…» Δημήτρης Καλλής-δημοτικά μπάνιαΑναπληρωτής Πρόεδρος ΣΥΚΑΠ

«το κράτος δεν έπρεπε να βάλει όλα τα αυγά του σε ένα καλάθι…»

«Ήταν πολύ δύσκολο διότι ήταν μόλις είχαμε αρχίσει τη σεζόν στο μαγαζί. Ακολούθησε το lock down και τώρα προσπαθούμε να επιστρέψουμε στους ρυθμούς μας. Το πιο δύσκολο ήταν το συναισθηματικό και ύστερα το επιχειρηματικό. Διότι εκεί που έχεις δουλειά, ξαφνικά μένεις σπίτι χωρίς να χεις να κάνεις τίποτα απολύτως με το οικονομικό να σε βαραίνει. Για φέτος τέλειωσαν όλα, ίσως το 2021, αν βρεθεί φάρμακο, κάτι μπορεί να γίνει με τον τουρισμό. Εμείς επειδή έχουμε εξειδικευμένο κατάστημα ,με μάγειρες από ξένες χώρες, καταλαβαίνετε τι συνεπάγεται για τα έξοδά μας. Για φέτος θα κρατηθούμε με ότι μπορούμε, ελπίζοντας ότι του χρόνου θα αλλάξουν τα πράγματα αν και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω καμία προοπτική. Η στήριξη του κράτους δεν είναι αρκετή αν και καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να αναλάβει όλη την ευθύνη. Το μόνο λάθος που βρίσκω στο κράτος είναι το επίδομα της επιχείρησης, αυτά τα 100 εκατομμύρια που αναλογούσαν σε 3-6 χιλιάδες για κάθε επιχείρηση. Όταν οι αγορές από τις οποίες παίρνεις τουρισμό, όπως η Αγγλία, το Ισραήλ και η Ρωσία είναι κλειστές, θα πρέπει να ρίξεις το βάρος σου στους αυστριακούς, γερμανούς, σουηδούς που ποτέ δεν τους είχαμε. Συνεπώς, θα έπρεπε το κράτος να δώσει το 30% απ αυτά τα εκατομμύρια σε τουριστικούς πράκτορες, ώστε να προωθήσουν αυτές τις αγορές. Φαίνεται όμως πως οι κυβερνώντες σκέφτηκαν το πολιτικό κόστος. Ότι μάθαμε από την κρίση αυτή, είναι να ήμαστε πιο σωστοί και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα οικονομικά μας…»


φάκελος Μιχάλης Παπασάββας –ALEA ALL DAY LIFESTYLE

«η κρατική αρωγή σταγόνα στον ωκεανό…» «Η πιο δύσκολη επιχειρηματικά, περίοδος της ζωής μας. Λόγω της θέσης μας ξεκινούσαμε τη σεζόν από τον Απρίλη, πράγμα που δεν έγινε φέτος. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο μέχρι τις 20 του Μάη. Δυσκολευτήκαμε κι εμείς και οι υπάλληλοι μας οικονομικά, αφού η στήριξη από το κράτος ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Σκεφτείτε ότι για μια επιχείρηση του κλάδου μας που για μια διμηνία, το ηλεκτρικό της ρεύμα ανέρχεται στα 6 χιλιάδες ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι η κρατική αρωγή ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Η διαχείριση σε ότι αφορά τα μέτρα ήταν σωστή από πλευράς του κράτους. Η αστυνομία ενεργεί με τρόπο όχι προληπτικό, αλλά με στόχο να μαζέψει λεφτά από τις καταγγελίες, αφού πολλές φορές γίνονται άδικοι και υπερβολικοί. Είναι άδικο, να γράφουν τον μαγαζάτορα επειδή ο σερβιτόρος, τράβηξε λίγο την μάσκα για να πάρει οξυγόνο, διότι περί οξυγόνου πρόκειται. Ίσως θα ήταν καλό να εστιάσουν και λίγο στους θαμώνες και να μην πέφτει όλο το βάρος στους μαγαζάτορες. Θα πρέπει να δουν και λίγο την ανθρώπινη πτυχή. Η αγοραστική δύναμη είναι μειωμένη και αυτό εξηγείται αφού ο περισσότερος κόσμος απασχολείτο στην επισιτιστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία και έμεινε άνεργος. Τα τουριστικά μαγαζιά, έχουν πληγεί περισσότερο από όλα. Εμείς ξεχνάμε το 2020, τίποτα και κανένα μέτρο δεν μπορεί να σώσει τη σεζόν. Ευελπιστούμε ότι το 21 θα είναι καλύτερο. Ακόμη ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων, είναι ότι έμειναν κολλημένοι στις παραδοσιακές αγορές, ενώ θα έπρεπε να ανοιχτούν στη Σκανδιναβία και αλλού. Ο Χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος από την εποχή που ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κύπρο! Ο περισσότερος κόσμος ζει με ένα επίδομα, δεν δούλεψε και δεν έκανε οικονομίες. Το μάθημα που πήραμε από την κρίση του κορωνοιού, είναι ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο επαγγελματίες. Να εστιάζουμε στις λεπτομέρειες και την ποιότητα του προϊόντος μας και να μετράμε τα έξοδά μας».

‘Αγης Αγησιλάου, Έλενα Τσιουπή-Κατάστημα ποδηλάτων Ride Easy Bikes

«ο κόσμος στράφηκε στη φύση…» «Μας αιφνιδίασε όπως όλους, η κατάσταση, επειδή δουλεύουμε κυρίως με ξένους, οι οποίοι έφυγαν άρον-άρον. Σε μια στιγμή ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις μας που είχαμε από το εξωτερικό, καθότι ακυρώθηκε και ο παγκόσμιος αγώνας ποδηλασίας που θα γινόταν στην Κύπρο, και έτσι βρεθήκαμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπολειτουργούσαμε το μηχανουργείο του καταστήματος για λίγο καιρό μέχρι που επιστρέψαμε στην κανονικότητα όσο μπορεί να είναι μια κανονικότητα υπό τις συνθήκες. Το ένα θετικό που προέκυψε είναι ότι ο κόσμος της Πάφου στράφηκε προς τον αθλητισμό και τη φύση, και στην ποδηλασία σε μεγάλο βαθμό, αν και σε κάποια στιγμή δεν είχαμε ποδήλατα στο στοκ μας λόγω της απαγόρευσης πτήσεων. Ίσως η σεζόν δεν χάθηκε, διότι έχουμε ακόμη το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις διεθνώς στο όλο θέμα του κορωνοιού. Αν μάθαμε κάτι από απ’ όλο αυτό, είναι να ήμαστε πιο προσεχτικοί, να εκτιμούμε περισσότερο και το διαδικτυακό εμπόριο και να μην παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο».

Στη φωτογραφία μαζί με τον υπεύθυνο του μηχανουργείου του καταστήματος Πάμπο Χαραλάμπους.

PRESTIGE PAFOS

63


φάκελος

/ ΠΑΖΑΡΙ

Tο παζάρι ‘έβαλε τα ρούχα του αλλιώς΄ Π

ολύ μελάνι ξοδέψαμε να γράφουμε για το πάλαι ποτέ εμπορικό κέντρο της Πάφου, που σε παλιούς καλούς καιρούς, άνθιζε κυριολεκτικά. Όλα αυτά βέβαια πριν τα πολυκαταστήματα και πριν τα συμφέροντα υπερισχύσουν της όποιας γνήσιας έγνοιας των τοπικών αρχών. Η σημερινή εικόνα του παραδοσιακού ιστού της πόλης, έχει αλλάξει άρδην. Ένα σωρό καφενεδάκια και καφετέριες έχουν σκάσει μύτη κατά μήκος της Μακαρίου και των παρόδων της. Καλοδεχούμενα, αφού έδωσαν μια άλλη πνοή στο μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο. Νεαρόκοσμος κυρίως συχνάζει πλέον στην περιοχή, ιδιαίτερα τα βράδια. Την ημέρα όμως, όλα μοιάζουν ίδια. Ελάχιστος κόσμος διακινείται, πολλά καταστήματα έχουν ήδη βάλει λουκέτο και τα ελάχιστα που λειτουργούν ακόμη, σίγουρα έχουν γνωρίσει και καλύτερες μέρες. Δεν έφτανε η οικονομική κρίση του 13 ήρθε και ο κορωνοιός σαν κερασάκι στην τούρτα να τα αποτελειώσει. Σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι επιτελούν άθλο, κόντρα σε όλες τις δοκιμασίες και τις δυσμενείς προοπτικές, ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών, δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για την εξέλιξη.

PRESTIGE PAFOS

64

Παρά τα έργα εκατομμυρίων, τα πλακόστρωτα, τον φωτισμό, τα παγκάκια και τους ανθώνες, το παλιό παζάρι, αναδύεται σαν ‘Τζέκυλ και Χάιντ’, με την τρομακτική διπλή του προσωπικότητα. Την ημέρα λίγος κόσμος απλά για να πιεί τον καφέ του, ενώ ελάχιστοι μπαίνουν στα καταστήματα για να ψωνίσουν. Τα βράδια η περιοχή φοράει το καλό της καπέλο και γεμίζει από θαμώνες που ίσως και να βαρέθηκαν την πολυκοσμία της Κάτω Πάφου και αναζητούν κάτι πιο παραδοσιακό και λιτό. Εμείς μιλήσαμε με κόσμο, καταστηματάρχες και επισκέπτες, ίσα για να πιάσουμε το σφυγμό της περιοχής η οποία μεταλλάσσεται διαρκώς.


φάκελος

Της Λένιας Τσαδιώτου

/ ΠΑΖΑΡΙ

η κίνηση στο κέντρο; α κ σ ύ ο Φ Έλλη Νατιώτη-καταστηματάρχης

Γιώργος, καταστηματάρχης

«Είναι τόσοι πολλοί παράγοντες που οδήγησαν το παζάρι εδώ που είναι σήμερα. Μετά τον κορωνοιό άρχισε η δουλειά λίγο να κινείται, αλλά όσο για να καλύπτονται οι ανάγκες του κόσμου. Τουρισμός δεν υπάρχει, εκδηλώσεις δεν γίνονται ώστε ο κόσμος να χρειάζεται να ντυθεί και να ξοδέψει. Η κίνηση που υπάρχει δεν αρκεί για να συντηρήσει όλα τα μαγαζιά. Περιμένουμε να επιστρέψει ο τουρισμός, να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να έρθει η έξτρα αγοραστική δύναμη. Σήμερα πολύς κόσμος ζει με επιδόματα, και το τελευταίο που θέλει και μπορεί είναι να ξοδέψει. Το ευχάριστο είναι ότι το παραδοσιακό κέντρο ξαναμπήκε στον χάρτη των αναζητήσεων του νεαρού κόσμου ως χώρος ψυχαγωγίας. Αλλά κι αυτό μπορεί να είναι ‘φούσκα΄, διότι όπως ξέρουμε, ο νεαρόκοσμος μετακινείται διαρκώς. Βέβαια η δουλειά της νύχτας δεν βοηθά το λιανικό εμπόριο».

«Απλά περνούμε την ώρα μας. Μόλις που βγαίνει το ενοίκιο των μαγαζιών μας. Με τέτοιες θερμοκρασίες ο δήμαρχος έβαλε μας να βγάλουμε και τα air conticion γιατί λέει δεν συνάδουν με τον περιβάλλοντα χώρο. Εγώ είμαι στο παζάρι σαράντα χρόνια, πρώτη φορά κάθομαι τόσες ώρες. Μπορεί να περάσουν μέρες να μπει ένας πελάτης μέσα. Μόνο οι καφετέριες δουλεύουν. Εμείς ξέρουμε πως επεράσαμε στην καραντίνα, τρείς μήνες χωρίς λεφτά, αλλά κανένας δημοτικός άρχοντας δεν ήρθε να ρωτήσει αν έχουμε να φάμε. Εμπήκεν η ταφόπλακα στο παζάρι, έτσι όπως το ξέραμε…»

Χρήστος, επισκέπτης «Εγώ έρχομαι κάθε πρωί να πιω τον καφέ μου στο παζάρι, να κάμω ένα γύρο ως κάτω και να πάω σπίτι. Αλλά εγώ είμαι συνταξιούχος και είμαι αδκιασερός. Βλέπω ότι οι καταστηματάρχες δεν δουλεύουν. Πολλά μαγαζιά είναι κλειστά και η απορία μου είναι, γιατί ο δήμος εμπήκε στον κόπο να τα διορθώσει και να τα χει κλειστά. Τι σημαίνει πρέπει να είσαι δικαιούχος, ας τα δώσουν σε κόσμο που μπορεί να τα δουλέψει. Νομίζω πως ακόμα και με το καθεστώς διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση. Ειδάλλως, η παλιά πόλη θα ερημώσει σιγά-σιγά».

Γεωργία, καταστηματάρχης «Κανένας δεν εγνοιάστηκε πραγματικά για την ταυτότητα της περιοχής. Η έγνοια τους ήταν να κάμουν έργα που να φαίνονται, και δεν πειράζει που δεν θα τα χαίρεται κανένας. Υπήρχαν τρόποι να αξιοποιηθούν όλα τούτα τα εγκαταλειμμένα τουρκοκυπριακά καταστήματα. Ας τα έδιναν σε πολιτιστικά σωματεία. Είναι φορές που η εικόνα του παζαριού είναι τρομακτική, από την ερημιά και τα δεκάδες ‘ενοικιάζεται’ στις βιτρίνες. Το ότι ήρθαν καφετέριες πάνω είναι καλό, έφερε λίγη ζωή. Αλλά ο κόσμος δεν μπαίνει στα καταστήματα , δεν κρατά λεφτά για να ξοδέψει. Έγιναν πολλά λάθη. Η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς, το κλείσιμο των τραπεζών, η απουσία γραφείων εξυπηρέτησης του πολίτη στην περιοχή. Απλά πράγματα που θα έσωζαν κάπως την κατάσταση. Εγώ θα είμαι η τελευταία που θα κλείσει την πόρτα και θα φύγει. Όσο ζω ελπίζω…»

Κώστας Ταλιώτης-πελάτης «Εγώ παραδοσιακά ψωνίζω από την αγορά. Έτσι έμαθα, δεν μπορώ τώρα στα γεράματα να αλλάξω. Παλιά, δεν έπεφτε καρφίτσα στο παζάρι. Ήταν χώρος κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας. Σήμερα, οι νέοι δεν έρχονται να ψωνίσουν από το παζάρι, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι πιο πολλοί, που κάθονται στις καφετέριες είναι άνεργοι. Έχουν λεφτά μόνο για ένα φραπε. Τούτος ο κορωνοιός, ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Θα σύστηνα όμως στον κόσμο, να έρθει στο παζάρι, να παρκάρει στα παρκιγκ και να περπατήσει όλα τα πλακόστρωτα δρομάκια μέχρι το τέρμα. Μπορεί να ανακαλύψει και πράγματα που έχουν μια γοητεία και μια νοσταλγία!» Σταυρούλα η καφετζηνα:

παλιά καλή γνώριμη από το καφενείο που διατηρούσε επί δεκαετίες στο ύψωμα απέναντι από την επαρχιακή διοίκηση. Οι νέες συνθήκες της αγοράς και τα ευφάνταστα οράματα των δημοτικών ταγών, την οδήγησαν σε αυτό το μικρό καφενεδάκι, που ανήκε στον μ. Αιμίλιο, ο οποίος επίσης συνέδεσε τη ζωή του με το παζάρι αλλοτινών εποχών. Το χαμόγελο χαμόγελο.

Γιωργος ο καφετζης:

Τον καλύτερο καφέ της ημέρας θα τον πιείς στο παραδοσιακό καφενείο του Γιώργου και της Χριστοθέας. Με το που άνοιγες το μαγαζί σου, τις παλιές καλές μέρες, το χαμογελαστό πρόσωπο του Γιώργου, ήταν η εγγύηση πως η ημέρα θα πήγαινε καλά. Σήμερα επιμένει να ψήνει και να κουβαλά τους καφέδες του, στους καταστηματάρχες της περιοχής, νοσταλγώντας το παλιό καλό παζάρι. ‘Ψήσε ένα μερακλίτικο βρε Γιώργο!’ PRESTIGE PAFOS

65


good life

Γράφει ο Ερωτύλος

Φαντάσου, να είσαι τόσο τυχερός που να γνωρίσεις τον έpωτα και τη φιλία στον ίδιο άνθρωπο.

Μπορεί ο έpωτας να γίνει φιλία και η φιλία να γίνει έpωτας;

Έ

να debate που κρατάει χρόνια. Λοιπόν, σε αυτή τη ζωή πια δεν αποκλείω τίποτα. Έμαθα ότι τα πάντα είναι δυνατά, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε ανθρώπινη σχέση διαφέρει από την άλλη. Και καθώς σκέφτομαι ότι στο αιώνιο debate της φιλίας και του έpωτα δεν υπάρχει ποτέ μία και μοναδική απάντηση, καταλήγω σ’ ένα άλλο συμπέρασμα, που ίσως τελικά να είναι κι αυτό που θα μας φέρει πιο κοντά σε μία ευτυχισμένη σχέση ή γάμο ή τελοσπάντων οτιδήποτε αποφασίσουν να έχουν δύο άνθρωποι (δεν μου άρεσαν οι ταμπέλες ποτέ). Τι κι αν γνωρίσεις στον ίδιο άνθρωπο και τη φιλία και τον έpωτα; Αυτό βέβαια θα σημαίνει ότι δεν έχεις τίποτα να κρύψεις από τον άλλο, ότι είσαι απόλυτα ειλικρινής με τα αισθήματά σου και απέναντι στον άλλο και ότι νιώθεις ανοιχτός να εμπιστευτείς και να είσαι ο εαυτός σου. Σπάνια ένας άνθρωπος καταφέρνει ή έστω θέλει να μας κάνει ν’ ανοιχτούμε σε τέτοιο βαθμό που όταν είσαι μαζί του, νιώθεις την απόλυτη ελευθερία. Τι έρχεται πρώτα, όμως; Ο έpωτας ή η φιλία; Γιατί να μην αναπτύσσονται αυτά τα δύο μέσα σας παράλληλα και αμοιβαία; Ναι, είναι το πιο σπάνιο που μπορεί να μας συμβεί, είναι όμως και το απόλυτα τέλειο. Καθώς γίνεσαι φίλος με κάποιον και μαζί του πίνεις, γελάς, μιλάς για το παρελθόν σου άφοβα ή έστω δουλεύεις μαζί του, παράλληλα αρχίζεις ν’ αναγνωρίζεις τα όμορφα μάτια του, τα τέλεια χείλη του, τα δυνατά του μπράτσα και μία γλυκιά διαμάχη ξεκινάει μέσα σου που καταλήγει και τελειώνει στα σεντόνια του. Σημασία τι έχει τελικά; Ότι μαζί του περνάς καλά. Όπως ακριβώς με τους φίλους σου. Σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου. Σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Κι αυτός νιώθει το ίδιο άνετα μαζί σου. Ο χρόνος που περνάτε μαζί είναι υπέροχος, η χημεία στο σεξ τέλεια και οι τσακωμοί σας έντονοι. Ακόμη και την ώρα που βρίσκεται από πάνω σου θα βρείτε κάτι να πείτε

PRESTIGE PAFOS

66

για να γελάσετε ή να θυμώσετε. Κι όλα τα προβλήματα τα συζητάτε μαζί. Βλέπετε μαζί ταινίες, παίζετε στον καναπέ, πάτε ξεχωριστά διακοπές ή βγαίνετε μόνοι με φίλους και μετά όταν συναντιέστε πίσω στο σπίτι, διασφαλίζετε τον έpωτα σας με ένα στα γρήγορα στον καναπέ. Φαντάσου να βρεις τον έpωτα και τη φιλία στον ίδιο άνθρωπο. Και να είναι αμοιβαίο. Γιατί το μόνο σωστό timing στον έpωτα είναι το αμοιβαίο αίσθημα. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες που λέμε για να παρηγορήσουμε τον άρρωστο. Οτιδήποτε δε μας ικανοποιεί ή μας κάνει να νιώθουμε λίγοι και φτηνοί είναι κάτι λιγότερο από αυτό. Ο έpωτας θέλει το χρόνο του. Θέλει ένα μαξιλάρι ν’ ακουμπήσει μετά το σeξ για να κάνει όνειρα, ν’ ανταλλάξει χάδια και κουβέντες. Θέλει μια βόλτα, ένα δωμάτιο για να τον στεγάσει, θέλει την αλμύρα της θάλασσας το καλοκαίρι και το χουχούλιασμα κάτω από την κουβέρτα το χειμώνα. Και αυτή η επαφή με κάποιον μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Όλα τα άλλα είναι απλά σeξ. Εκπλήρωση μίας σαρκικής ανάγκης που κάποια στιγμή μας αφήνει ανικανοποίητους. Πάντα μας αφήνει ανικανοποίητους αλλά προσποιούμαστε ότι δεν το κάνει, είτε γιατί τρέφουμε μονόπλευρα αισθήματα είτε γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα βρούμε ποτέ το αμοιβαίο ή απλά επειδή συνηθίσαμε στην επιφάνεια και φοβόμαστε να κολυμπήσουμε με κάποιον στα βαθιά.

Φαντάσου, λοιπόν, να είσαι τόσο τυχερός που να γνωρίσεις τον έpωτα και τη φιλία στον ίδιο άνθρωπο. Αν τον βρεις να τον κρατήσεις, θα είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου κι ας φαίνεται στην αρχή ο δρόμος δύσκολος.


ALL JEWELLERIES

Η ATHOS DIAMONDS ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ. ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ.


good life

ΓΡΑΦΕΙ Η DONATELLA

Οι άνθρωποι έχουμε μάθει πολύ καλά να κατακρίνουμε και να επικρίνουμε τους άλλους ανθρώπους. «Κοίτα πώς είναι αυτός», «δες τη μύτη του», «ρε φίλε, η τύπισσα είναι πολύ χάλια», «τέρμα ηλίθιο, το άτομο», «η γκόμενα είναι για τα μπάζα», «εγώ μαζί του σε καμία περίπτωση». Όλοι τα έχουμε πει, όλοι τα έχουμε ακούσει, όλοι τα έχουμε σκεφτεί. Εσκεμμένα ή όχι κατηγορούμε τους γύρω μας λες κι οι ίδιοι είμαστε στο απυρόβλητο.Το μεγάλο φάουλ, όμως, γίνεται όταν θεωρούμε πως ένα από τα βασικότερα αρνητικά ενός ανθρώπου είναι να ‘ναι εγωιστής, να τοποθετεί τον εαυτό του πάνω απ’ όλους και να μη βάζει νερό στο κρασί του, και την ίδια στιγμή να διαλαλούμε περίτρανα: «Εγώ έτσι είμαι και σ’ όποιον αρέσω». Αποκάλυψη τώρα: Δεν υπάρχει πιο εγωιστική ατάκα. Είναι τόσο λάθος να νομίζουμε ότι αυτό που είμαστε δεν επιδέχεται βελτίωση.Κλισέ και χιλιοειπωμένο, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος. Κανείς. Όλοι έχουμε ελαττώματα κι όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι χωρίς να αλλοιωθεί ο αληθινός εαυτός μας. Τι θα πει λοιπόν «έτσι είμαι και σ’ όποιον αρέσω»; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να μην αρέσεις σε κανέναν έτσι; Πρώτα απ’ όλα, όταν ξεστομίζεται αυτή η έκφραση, αυτόματα όλος ο κοινωνικός περίγυρος, στενός ή μη, ακυρώνεται. Τι θέλω να πω;Έχεις τόσα χρόνια ένα κακό κούρεμα που καλώς ή κακώς δεν αρέσει σε κανέναν παρά μόνο σε σένα, φίλοι κι οικογένεια σε συμβουλεύουν να το αλλάξεις γιατί θα βελτιωθείς και θα αρέσεις περισσότερο, κι εσύ επιμένεις να μην ακούς κανέναν και με περίσσεια έπαρση να διατυμπανίζεις πως δε θα αλλάξεις για κανέναν.Μην το αλλάζεις, αλλά ταυτόχρονα μην παραπονιέσαι κιόλας πως δεν γυρίζει να σε κοιτάξει κανείς.

Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, νομίζω. Όλοι μας όλο και κάτι στραβό έχουμε πάνω μας που αν μπορούμε να το διορθώσουμε γιατί να μην το κάνουμε; Και μιλάω για απλά θέματα, δεν αναφέρομαι σε χαρακτηριστικά που πρέπει να επέμβει γιατρός. Γιατί να μην χάσω τα δέκα περιττά κιλά μου όταν η αδερφή μου φωνάζει ότι θα γίνω πολύ καλύτερη; Δε νομίζω να θέλει το κακό μου. Γιατί να μην αλλάξω χρώμα στα μαλλιά μου; Γιατί να μην αλλάξω μακιγιάζ; Γιατί να αλλάξω το σκελετό των γυαλιών μου; Ακόμη και στο χαρακτήρα μας μπορούμε να βελτιώσουμε πράγματα χωρίς να γίνουμε κάποιοι άλλοι. Δεν είναι κακό, ας πούμε, να γίνουμε λίγο πιο εκδηλωτικοί ή να λέμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, να αποκτήσουμε πρωτοβουλίες, γνώμη, άποψη. Δεν είναι κακό να φοβόμαστε, ούτε να μη θέλουμε να κάνουμε κάτι. Κακό είναι να μην προσπαθούμε ν’ αλλάζουμε για το δικό μας όφελος. Να μας συμβουλεύουν άνθρωποι που υποτίθεται πως αγαπούμε και να μην τους ακούμε.Είναι πολύ χαριτωμένο κι έχει και μια δόση επανάστασης το «σ’ όποιον αρέσουμε – για τους άλλους δε θα μπορέσουμε» αλλά θα γίνει δράμα όταν φτάσουμε και στο σημείο να μην μπορεί πια κανείς για μας. Κι επειδή από τις λεπτομέρειές μας κρίνεται κι η πορεία μας, ας κοιταχτούμε λίγο πιο προσεκτικά στον καθρέφτη, ας ακούσουμε αυτά που λέμε στους άλλους, ας παρατηρηθούμε καλύτερα, ας θυμηθούμε τι μας έχουν συμβουλεύσει. Εμάς μας αρέσει ο εαυτός μας; Θα μας κάναμε παρέα; Θα μας βάζαμε στη ζωή μας; Μας αρέσουμε; Ο σκοπός δεν είναι να ‘μαστε αρεστοί στους πάντες, αλλά όταν δεν γινόμαστε αποδεκτοί ούτε από το ίδιο μας τον εαυτό τότε υπάρχει πρόβλημα.

Γι’ αυτό: «Σ’ όποιον αρέσουμε και σ’ όποιον δεν αρέσουμε – ας μας το πει όμως τουλάχιστον, μπας και μπορέσουμε να βελτιωθούμε για το δικό μας καλό πρώτα».

ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΩ! PRESTIGE PAFOS

70


good life

Γράφει ο Μηχανόβιος

Γιατί τα περισσότερα σπορ αυτοκίνητα είναι κόκκινα ; Σε περίπτωση που αναρωτιόσουν, όλη η αλήθεια εδώ. Όταν ακούς τις λέξεις sports cars πολλά μπορούν να σου έρθουν αμέσως στο μυαλό. Ανεξαρτήτως μοντέλου, θα συμφωνήσεις πως το χρώμα που κυριαρχεί σύμφωνα με τις εικόνες και τις εμπειρίες σου μέχρι σήμερα είναι το κόκκινο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ναι, υπάρχει λόγος και αποτελείται από πολλές παραμέτρους, ιστορικές και ψυχολογικές.

Η ιστορία ξεκινά πίσω στο 1907, όταν διοργανώθηκε από την γαλλική εφημερίδα Le Matin ένα ράλι από το Πεκίνο μέχρι το Παρίσι. “What needs to be proved today is that as long as a man has a car, he can do anything and go anywhere. Is there anyone who will undertake to travel this summer from Beijing to Paris by automobile?” ήταν το κεντρικό μήνυμα της εφημερίδας για τον αγώνα που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους από την γαλλική πρεσβεία της κινέζικης πρωτεύουσας. Η περίφημη Itala Mod του 1907 Αρχικά, δήλωσαν συμμετοχή 40 αυτοκίνητα (πιθανότατα όλα όσα υπήρχαν στον πλανήτη εκείνη τη στιγμή) αλλά κατάφεραν να τερματίσουν μόλις 5. Διανύοντας μια απόσταση σχεδόν 15.000 χιλιομέτρων -σε μεγάλη έκταση των οποίων δεν υπήρχε καν δρόμος- σε ένα διάστημα δύο μηνών και μία ώρα μπροστά από τον δεύτερο, ο πρώτος που πέρασε την γραμμή του τερματισμού ήταν ο αριστοκράτης Scipione Borghese (της γνωστής ιταλικής οικογενείας) με συνοδηγό τον μηχανικό Ettore Guizzardi. Οδηγούσε ένα Itala Mod 45 ίππων και χρώματος κόκκινου, το οποίου του δόθηκε αφενός για να ξεχωρίζει το όχημα από μακριά αλλά και γιατί ήταν το φθηνότερο χρώμα της αγοράς. Μετά τη νίκη του Borghese, ο πρόγονος της ιταλικής ομοσπονδίας αυτοκίνησης αποφάσισε να καθιερώσει σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης την Rossa Corsa απόχρωση ως το επίσημο χρώμα για τα σπορ αυτοκίνητα που θα φτιαχνόταν εφεξής από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, κάτι που τηρήθηκε ευλαβικά για πάρα πολλές δεκαετίες.. Ferrari, Maserati και Alfa Romeo ξεκίνησαν να βάφουν με αυτό το χρώμα τα αμάξια που κατασκεύαζαν - χρώμα το οποίο μέχρι σήμερα κυριαρχεί στα μοντέλα τους. Εκτός από την πρωτοβουλία των Ιταλών όμως, αυτό που βοήθησε και άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να το καθιερώσουν, ήταν και κάποιες επιστημονικές μελέτες. Το κόκκινο χρώμα είναι αυτό που προκαλεί τα περισσότερα ερεθίσματα και συναισθήματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ είναι ταυτισμένο με τον κίνδυνο και την αδρεναλίνη. Ακόμη και οι βασικές αρχές στην επιστήμη της φύσης τονίζουν πως αν κάτι εκεί έξω είναι κόκκινο, ενδεχομένως είναι δηλητηριώδες. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα πως η επιλογή ενός χρώματος που θα προσέδιδε πιο απειλητική και ριψοκίνδυνη αλλά και ελκυστική εμφάνιση σε ένα αυτοκίνητο ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

PRESTIGE PAFOS

72


focus

Της Λένιας Τσαδιώτου

Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης «Η Τουρκία, με τις ενέργειες της, περιθωριοποιείται ακόμα περισσότερο και αυτοτοποθετείται ως ο ταραξίας της περιοχής». Αν θα έπρεπε να τον πιστώσουμε με κάτι, αυτό θα ήταν η ικανότητα του να ανταπεξέρχεται στα δύσκολα πόστα που αναλαμβάνει. Τόσο ως ειδικός σε θέματα εκτιμήσεων γης, όσο και ως δήμαρχος Αγλαντζιάς, πέτυχε να κερδίσει τον θαυμασμό και την αναγνώριση, στοιχεία που όπως όλα δείχνουν θα κερδίσει επάξια και ως υπουργός άμυνας. Χαμηλών τόνων, αλλά άκρως παραγωγικός, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, αποδεικνύει ότι δεν είναι των λόγων αλλά των έργων. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Ποιοι είναι οι τρείς βασικοί άξονες του Υπουργείου σας, όπως εσείς τους επανατοποθετείτε; Οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας διέπονται από συνέπεια, συνέχεια και συνάδουν με τη διαχρονική κυβερνητική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των κλάδων με εξοπλισμούς, σύμφωνα πάντα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, καθώς και την αναβάθμιση του προσωπικού εξοπλισμού των στελεχών, εφέδρων και εθνοφυλάκων. Ένας άξονας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι οι διεθνείς συνεργασίες και η αμυντική διπλωματία, είτε με την ενίσχυση υφιστάμενων στρατηγικών συμφωνιών, είτε με τη σύναψη νέων, με στόχο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. .

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναβάθμιση της άμυνάς μας; Υπάρχει σε εξέλιξη πλάνο εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει καταρτιστεί σε συνεννόηση με το ΓΕΕΦ. Πρόκειται για έναν ορθολογικό προγραμματισμό, για τη σύνταξη του οποίου, ελήφθησαν υπόψη οι σύγχρονες ανάγκες, οι αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι οικονομικές δυνατότητες της Δημοκρατίας. Έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Εάν προκύψουν σημαντικές αλλαγές στα υφιστάμενα δεδομένα, υπάρχει το περιθώριο διαφοροποιήσεων.

PRESTIGE PAFOS

73


focus Τα ενεργειακά μας θέματα, (ΑΟΖ) αποκτούν ένα ειδικό χαρακτήρα στρατιωτικοποίησης με τις διάφορες ενεργειακές συμμαχίες; Είναι έτσι; Και ως ποιο σημείο είναι διατεθειμένο το υπουργείο σας να φτάσει, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή, έχοντας υπόψη και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων; Η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζεται από τις συνεχόμενες προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας. Σκοπός μας είναι η επιβολή της διεθνούς νομιμότητας, με την ενεργοποίηση ενός σύνθετου πλέγματος χωρών, που έχουν κάθε συμφέρον να επιδιώκουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.Εμείς ενισχύουμε υφιστάμενες συμφωνίες και, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος, επενδύουμε σε νέες, με αμοιβαία ωφέλεια και για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας Ποιες εγγυήσεις δίνονται ότι ενόψει και των μελλοντικών γεωτρήσεων στα οικόπεδα της Κ.Δ, η ασφάλεια των εταιρειών που εργάζονται εκεί, είναι δεδομένη; Η Κυπριακή Δημοκρατία και τα αρμόδια Υπουργεία είναι σε διαρκή συνεργασία με εταιρείες με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια για έρευνες εντός της ΑΟΖ, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του προσωπικού και των πλωτών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για τις έρευνες. Συμβάλλουν στο σκοπό αυτό και οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες με χώρες που, άμεσα ή έμμεσα, επηρεάζονται από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Δόγμα του Ενιαίου αμυντικού χώρου,(με την Ελλάδα) βρίσκεται εν ισχύ και ως ποιο σημείο αυτό, θα τεθεί σε λειτουργία; Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι διαχρονικά αδελφικές και σε εξαίρετο επίπεδο. Η στήριξη και η αλληλεγγύη αποδεικνύεται έμπρακτα με όλους τους τρόπους, μεταξύ άλλων και με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων του προσωπικού αλλά και σε επίπεδο Υπουργών. Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το φίλο Νίκο Παναγιωτόπουλο, η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί. Η εθνική σύμπνοια και η κοινή γραμμή είναι εκ των ων ουκ άνευ για αντιμετώπιση των ενεργειών της Τουρκίας. Η βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο, θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ, για ανθρωπιστικούς σκοπούς και σε ποιες άλλες χώρες δίνεται αυτή η δυνατότητα συνεργασίας; Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε την πολιτική παροχής διευκολύνσεων ανθρωπιστικής φύσεως είτε σε χώρες της ΕΕ είτε σε τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ο ρόλος της Κύπρου ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αξιοποιείται η γεωγραφική της θέση, και ενισχύονται οι σχέσεις που διατηρεί με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

PRESTIGE PAFOS

74

Η εθνική σύμπνοια και η κοινή γραμμή είναι εκ των ων ουκ άνευ για αντιμετώπιση των ενεργειών της Τουρκίας. Ποιες είναι οι διαστάσεις (πολιτικές και άλλες) του προγράμματος εκπαίδευσης (στρατιωτικής) κυπρίων από αμερικανούς και πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες; Η συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στις ΗΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο της ψήφισης του Νόμου EasternMediterraneanSecurityandEnergyPartnership, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει σταδιακή άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο υπό προϋποθέσεις. Οι εκπαιδεύσεις που πιθανόν να προσφερθούν στην Εθνική Φρουρά, αφορούν την ανάπτυξη ηγετικών δυνατοτήτων, την κυβερνοάμυνα και τη θαλάσσια ασφάλεια. Κύπριοι αξιωματικοί έτυχαν παρόμοιων εκπαιδεύσεων και από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε κάποιο βαθμό από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Δεν πρόκειται για κάποια συνεργασία, η οποία στρέφεται ή επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, υφιστάμενες συνεργασίες ή συμφωνίες που έχουμε με άλλα κράτη. Πώς αντιμετώπισε το Υπουργείο Άμυνας την κρίση που προκάλεσε η navtex από την Τουρκία; Παρακολουθούμε στενά τα όσα διαδραματίζονται. Είμαστε σε συνεχή επαφή και σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τις χώρες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει συνεργασίες. Η Τουρκία, με ενέργειες σαν αυτήν περιθωριοποιείται ακόμα περισσότερο και αυτοτοποθετείται ως ο ταραξίας της περιοχής Από τον τομέα της ανάπτυξης και εκτίμησης γης, στο νευραλγικό πόστο του υπουργού άμυνας. Πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση; Στη ζωή εξελισσόμαστε και προχωρούμε, ανταποκρινόμαστε στο καθήκον και εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του στόχου που τίθεται κάθε φορά. Έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχω αναλάβει και το Υπουργείο πράττει ό,τι χρειάζεται ώστε οι πολίτες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς.


focus

Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να αφήσετε τη δημαρχία Αγλαντζιάς, θέση την οποία σας εμπιστεύθηκαν οι ψηφοφόροι σας, προκειμένου να αποδεχθείτε το διορισμό σας ως Υπουργός Άμυνας; Την Αγλαντζιά την αγαπώ και εργάστηκα σκληρά τέσσερα χρόνια για να λύσουμε τα βασικά της προβλήματα, να βάλουμε σε τάξη την καθημερινότητα και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν τεράστια τιμή και αναγνώριση. Ανταποκρίθηκα στο καθήκον με μεγάλη χαρά και διάθεση προσφοράς στην πατρίδα.

Πως βλέπετε το πολιτικό σας μέλλον, άμα τη λήξη της θητείας σας ως υπουργός; Θα επιθυμούσατε να υπάρξει συνέχεια ; Ενδεχομένως, η Βουλή θα σας ενδιέφερε; Το μόνο που με απασχολεί είναι να συνεχίσω το εξαίρετο έργο που επιτελείται στο Υπουργείο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλές σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η φιλοδοξία μου είναι να συνεισφέρω αποτελεσματικά στην υπεράσπιση της χώρας και των δικαίων της.

Πως είναι η καθημερινότητά σας σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο; Ποια πράγματα στερείστε περισσότερο, λόγω φόρτου εργασίας; Η θέση του Υπουργού επιβάλλει θυσίες. Περισσότερες ώρες στο γραφείο, συναντήσεις για θέματα των αρμοδιοτήτων μου, κρίσιμες αποφάσεις. Η καθημερινότητα μου έχει αλλάξει. Προσπαθώ τις ώρες που είμαι στο σπίτι να τις αφιερώνω στην οικογένειά μου. Από την πρώτη στιγμή, τόσο η σύζυγός μου όσο και τα παιδιά μου, δείχνουν κατανόηση και συμπαράσταση. Τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.

PRESTIGE PAFOS

75


focus

Της Λένιας Τσαδιώτου

«Θέλω απέναντι μου τον Φαίδωνα…» Οι υποστηρικτές του θα πουν: δεν του χαρίστηκε τίποτα. Ανέβηκε σκαλί σκαλί την ιεραρχία, κέρδισε με το σπαθί του τα διάφορα αξιώματα τα οποία υπηρέτησε για τριάντα πέντε συναπτά έτη και τολμά, όπως λέει κι ο ίδιος, να διεκδικήσει και τη δημαρχία της Πάφου. Διότι περί τόλμης πρόκειται όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα δηλωμένο ‘εχθρό’, με τον οποίο κάποτε σε ένωναν πολλά και σε χωρίζουν άλλα τόσα. «Η Πάφος χρειάζεται αλλαγή και είμαι εδώ για να την προσφέρω», εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος κατά γενική ομολογία κρύβει πολύ πείσμα και τσαγανό. Μπορεί και… κρυμμένους άσσους. Ίδωμεν.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Από βουλευτής-δήμαρχος; Η δημαρχία -πρόκληση Ποια χρονική στιγμή αποφασίζετε να διεκδικήσετε τη δημαρχεία της Πάφου και γιατί; Το αποφάσισα εδώ και πολύν καιρό. Ο λόγος είναι ότι πολλά συμβαίνουν στην Πάφο. Δεν μηδενίζω το έργο το οποίο έγινε, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα, σε συνδυασμό με την μετεξέλιξη της πόλης, που αυτή τη στιγμή δεν είναι λειτουργική και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, εκείνα που προσδοκούσαν οι πολίτες. Εκείνο που παρατηρούμε είναι μια στασιμότητα. Την ίδια στιγμή βλέπουμε αρκετά που έχουν σχέση με μη συλλογικές αποφάσεις, με σχεδιασμούς οι οποίοι δεν παίρνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αποφασίζει ο ένας, εκτελεί και υλοποιεί ο ένας, είτε παραβλέποντας απόψεις άλλων είτε κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της πίεσης και του εκβιασμού.

Αυτός ήταν κι ο κυριότερος παράγοντας που σας ώθησε στη διεκδίκηση αυτή; Όχι, όπως είπα και πριν, η πόλη της Πάφου χρειάζεται μετεξέλιξη μέσα από δημοκρατικές προσεγγίσεις και συλλογικούς σχεδιασμούς, αποφάσεις που να λαμβάνουν υπόψη το παρόν και το μέλλον της Πάφου

Άρα, για αυτούς τους λόγους λέτε ότι ο νυν δήμαρχος κρίνεται ακατάλληλος να συνεχίσει; Βεβαίως. Σε συσχετισμό με την μη ανθρώπινη προσέγγιση είτε προς το προσωπικό του δήμου είτε προς τους δημότες. Και είναι πολλά τα παραδείγματα.

Σ αυτή την περίπτωση γιατί εσείς; Γιατί δεν προωθείτε κάποιον άλλο για τη θέση αυτή; Γιατί ο Κώστας ο Κωνσταντίνου τολμά. Γιατί για τριάντα πέντε χρόνια, εκλέγεται σε πολιτειακά αξιώματα, από το 1986 που είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ως ο νεαρότερος δημοτικός σύμβουλος τότε και ως ο νεαρότερος βουλευτής το 1991. Και γιατί ακόμη και τώρα δεν φεύγω από τη βουλή επειδή έχω απαξιωθεί, αντίθετα θα μπορούσα, χωρίς να είμαι αλαζόνας ή αιθεροβάμων, ότι ναι, θα μπορούσα να εκλεγώ και πάλι για έβδομη θητεία στη βουλή. Διάλεξα να κατέλθω για τη δημαρχεία, επειδή πιστεύω ότι μέσα από τη συσσωρευμένη εμπειρία μου στη πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και την παρότρυνση από τους ίδιους τους πολίτες που αισθάνονται σαν να ζουν σε ένα καθεστώς, αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω. Εγώ λέω ναι στην ανθρώπινη προσέγγιση των δημοτών, και λέω όχι στις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες.

«Το ότι είμαι εδώ μετά από τόσα χρόνια και επανεκλέγομαι και μάλιστα με άνεση, σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Άντε να ξεγελάσεις την κρίση των πολιτών μία, άντε δύο φορές, όχι όμως για πάντα…»

PRESTIGE PAFOS

76

Πήρατε το πράσινο φως από το κόμμα σας; Τις αποφάσεις τις παίρνω εγώ, μέσα από προβληματισμό και βεβαίως στην συνέχεια ενημέρωσα για τις προθέσεις μου και το κόμμα μου. Είχα εναλλακτικές προτάσεις ή λύσεις…

Όπως… Θα μπορούσα να κατέλθω ξανά για βουλευτής, ίσως και κάτι άλλο που δεν θα ήθελα να πω τώρα… Είναι δικαίωμα μου ως ελεύθερος πολίτης να πράξω αυτό που πιστεύω.


Έχετε μετρήσει τα κουκιά σας; (βλέπε άλλα κόμματα) Μετά από τριάντα πέντε χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα έκανα τίποτα, ασυλλόγιστα και αβασάνιστα απλά για το θεαθήναι. Ξέρω που πατώ και που βρίσκομαι και ποιες είναι οι προθέσεις των δημοτών.

Τι έχετε άλλο να αποδείξετε που δεν το κάνατε τριάντα πέντε χρόνια; Θέλετε αυτή η θέση να είναι και το κύκνειο άσμα σας; Θα μπορούσα να κάτσω να ξεκουραστώ. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η πολιτική. Παρόλα αυτά, νιώθω ότι είναι μια ακόμη πρόκληση και ένας τρόπος ζωής. Δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να μπω εδώ και τώρα στο περιθώριο. Με ενδιαφέρει η προσφορά και ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω. Ο κόσμος χρειάζεται αλλαγή και είμαι έτοιμος να τους την προσφέρω.

Δεν θα έχετε και τον πιο εύκολο αντίπαλο. Μην ξεχνάτε ότι ο Φαίδωνας τα έβαλε με όλα τα κόμματα και κέρδισε. Τι νομίζετε πως άλλαξε τώρα; Ήταν και θέμα προσώπων. Όχι γιατί δεν ήταν άξιοι οι ανθυποψήφιοι του, αντίθετα. Στην πρώτη περίπτωση ο Άριστος Βασιλειάδης απουσίαζε για πολλά χρόνια από το προσκήνιο και ο Άκης Χρυσόμηλος δεν είχε διορατικούς συμβούλους για τη στρατηγική που θα ακολουθούσε. Κατά τα άλλα ήταν και οι δύο άριστοι επιστήμονες και εξαιρετικοί άνθρωποι. Εσείς έχετε τους σωστούς συμβουλάτορες; Βεβαίως, όλων των στρωμάτων και όλων των τάξεων. Θα τους ανακοινώσω εν καιρώ και όλα θα είναι στο φως, τίποτα δεν θα υπάρχει κρυφό. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κόμματος, επιζητούν την αλλαγή στη δημαρχεία της Πάφου.

Δεν φοβάστε δηλαδή την αναμέτρηση; Αντίθετα. Την επιδιώκω.

Αυτή η “κολόνια” με τον Φαίδωνα, κρατάει χρόνια. Τις σας χωρίζει, αν σκεφτεί κανείς ότι είστε και στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο;

Αν αυτή είναι η στρατηγική του όπως λέτε, πέτυχε. Μέχρι ενός σημείου. Και μένα προσπάθησε να με σπιλώσει και να με θίξει, αλλά δεν τα κατάφερε, διότι απλούστατα δεν βρήκε κάτι σε βάρος μου. Απολογήθηκε μάλιστα δημόσια στο πλαίσιο προεκλογικής του εκστρατείας στην παλιά ηλεκτρική. Είπε κατά λέξη, ‘έκανα λάθη και αδίκησα τον βουλευτή και φίλο Κωνσταντίνου, αλλά όλα αυτά ήταν λόγω της απειρίας μου’. Σας πληροφορώ ότι μάλλον δεν το εννοούσε, διότι στη συνέχεια άφησε αιχμές για μένα περί εμπλοκής μου σε σκάνδαλο. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που είπα ότι πρέπει να απαλλαγεί ο κόσμος από τα εκβιαστικά του διλλήματα.

Το οξύμωρο θα ήταν, την ώρα που εσείς κατέρχεστε για τη δημαρχεία της Πάφου, εκείνος να ανακοινώσει ότι κατέρχεται για βουλευτής. Υπάρχει κι αυτό το σενάριο. Εγώ πάντως τον θέλω απέναντι μου.

Τι καταλογίζετε ακριβώς στο δήμαρχο Πάφου; Ετσιθελισμό, και αποφάσεις οι οποίες έβλαψαν και επιβάρυναν τον φορολογούμενο δημότη.…

Όπως…. Όπως για παράδειγμα, το θέμα της αγοράς του πρώην κτηρίου της Συνεργατικής με 3,2 εκατομμύρια χωρίς τις προτεινόμενες διαδικασίες. Χωρίς να προκηρυχθούν προσφορές και χωρίς δημοσίευση, χωρίς πάρκιγκ, ένα κτήριο που χρειάζεται ανακαίνιση της τάξης του ενάμιση εκατομμυρίου. Μια άκαιρη αγορά την στιγμή που δίνεται η δυνατότητα σ΄ ένα δήμο να αγοράσει με χαριστικούς και ευνοϊκούς όρους. Πρόκειται για σκάνδαλο πίσω από το οποίο κρύβεται μεγάλη υπόθεση, και ήμαστε πολύ κοντά στο να την αποκαλύψουμε. Αποφασίζει και διατάζει και κάποιοι στο δημοτικό συμβούλιο υπνώττουν ύπνο βαθύ.

Ο βουλευτής…. Ποιος θα θέλατε να σας διαδεχθεί στη θέση του βουλευτή; Χρίσατε το διάδοχό σας; Όχι. Δεν μπορώ να χρίζω διαδόχους. Ο κόσμος θα επιλέξει τον καλύτερο.

Είναι πολλά και διάφορα που έχουν συμβεί. Να μην ξεχνάμε ότι εγώ έφερα στην πολιτική τον κ. Φαίδωνος. Τον στράτευσα, του έδωσα βήμα ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης, του παρέδωσα στο πιάτο την γραμματεία του κόμματος. Έκανε και έργο αλλά έκανε και σοβαρότατα λάθη.

Πως αξιολογείτε τον βουλευτή Κώστα Κωνσταντίνου;

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του;

Να το θέσω αλλιώς. Για ποιο πράγμα αισθάνεστε περήφανος ότι πετύχατε ως βουλευτής;

Η ιδιοσυγκρασία του. Βλέπει παντού φαντάσματα. Προσπαθεί πάντα να βρει κάτι για κάποιον για να τον στήσει στον τοίχο. Αυτός είναι ο τρόπος του για την ανέλιξή του και τον παραμερισμό άλλων. Αυτό αποδεικνύεται και με τους εκβιασμούς απέναντι σε δημοτικούς σύμβουλους και πολίτες.

Εγώ δεν μπορώ να αξιολογήσω τον εαυτό μου. Εγώ λέω ότι προσπάθησα καλόπιστα και καλοπροαίρετα να στηρίξω τον τόπο, όχι μόνο επαρχιακά αλλά και παγκύπρια, μέσα από διάφορες επιτροπές.

Νομίζω ότι το ΓΕΣΥ ήταν η πιο πετυχημένη πράξη μου. Αισθάνομαι ότι έβαλα το λιθαράκι μου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να περάσουν και να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση. Όμως πετύχαμε.

PRESTIGE PAFOS

77


focus Σε ότι αφορά την επαρχία Πάφου, ποιες αποφάσεις και ποια έργα φέρουν και τη δική σας ‘υπογραφή’; Διάφορα έργα που έχουν εκτελεστεί εντός και εκτός πόλεως, διότι μην ξεχνάτε ότι οι σχεδιασμοί δεν έγιναν τώρα. Απλά εκτελέστηκαν τώρα. Σε τελική ανάλυση είναι οι πολίτες που κρίνουν. Το ότι είμαι εδώ μετά από τόσα χρόνια και επανεκλέγομαι και μάλιστα με άνεση, σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Άντε να ξεγελάσεις την κρίση των πολιτών μία, άντε δύο φορές, όχι όμως για πάντα…

Για το δρόμο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, δεν καταφέρατε τίποτα όμως. Να σας θυμίσω ότι είχε παρθεί απόφαση επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και υπουργίας Αβέρωφ Νεοφύτου, να γίνει ο δρόμος. Μετά άλλαξε κυβέρνηση και το θέμα έμεινε στάσιμο. Ο Αναστασιάδης τώρα επαναφέρει το θέμα και παρά τις οικονομικές δυσκολίες αποφάσισε ότι για λόγους κοινωνικοοικονομικούς, ο δρόμος θα υλοποιηθεί, και είχαμε μάλιστα και την γνωστή αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή, με την οποία διαφωνώ κάθετα. Δεν είναι δουλειά του Γενικού Ελεγκτή να παίρνει θέση σε μια πολιτική απόφαση για υλοποίηση ενός έργου, αλλά να ελέγχει κατά πόσον το έργο υλοποιείται μέσα από νομότυπες διαδικασίες...

Μα καλά, στις πόσες θητείες ενός προέδρου, μπορεί να υλοποιηθεί ένα έργο; Ο υποψιασμένος πολίτης γιατί να τον πιστώσει τώρα με καλή πρόθεση; Σημασία έχει ότι αποφάσισε. Σας θυμίζω ότι προηγήθηκε η οικονομική κρίση του 13. Το έργο μπήκε στον προϋπολογισμό και θα υλοποιηθεί. Είναι ξεκάθαρο.

Ποια πράγματα εσείς προσωπικά θα κάνατε αλλιώς, αν ήσασταν δήμαρχος Πάφου; Στο το ότι θα έπρεπε να γίνουν σχεδιασμοί και να ληφθούν αποφάσεις συλλογικές. Να λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις των ειδημόνων. Η πόλη πρέπει να γίνει λειτουργική…

Τι την καθιστά μη λειτουργική αυτή τη στιγμή; Πρώτα απ όλα ο σχεδιασμός όπως έγινε δεν την καθιστά ελκυστικό προορισμό, ώστε να έρθει κόσμος στο εμπορικό κέντρο. Που είναι η δημοτική αγορά; Πεταμένη σε ένα παρκινγκ. Που είναι οι σύγχρονες εγκαταστάσεις;

Εσείς θα τα αλλάξετε όλα αυτά; Βεβαίως. Θα βρεθεί χώρος λειτουργικός και ανθρώπινος, και σίγουρα όχι στο παρκινγκ μέσα στον καύσωνα και στις αντίξοες συνθήκες.

Θα ‘βάλετε χέρι’ και στα πολυκαταστήματα; Θα ακουστούν οι απόψεις των ειδημόνων σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και θα υλοποιούνται ένας προς έναν οι σχεδιασμοί. Έχει σημασία να ακούγονται και οι ίδιοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, καταστηματάρχες κλπ.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε, εάν και εφόσον εκλεγείτε; Η λειτουργικότητα της αγοράς, η επιστημονική προσέγγιση όλων των θεμάτων και ο σεβασμός στον δημότη. Ο νυν δήμαρχος παίρνει μόνος του τις αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει κανένα. PRESTIGE PAFOS

78

Υπάρχει συνοχή μέσα στο Δημοκρατικό Συναγερμό στην Πάφο,ή χωριστήκατε σε δύο στρατόπεδα; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Προσωπικά δεν ακολουθώ τέτοιου είδους προσέγγιση. Έχω το θάρρος της γνώμης μου και λέω πάντα ξεκάθαρα την άποψη μου, με την οποία ενδεχομένως κάποιοι εντός του κόμματος να διαφωνούν. Απόλυτα δημοκρατικό

Ο δημότης θέλει να ξέρει: πως οραματίζεται την πόλη του αύριο ο Κώστας Κωνσταντίνου; Μια πόλη λειτουργική και ανθρώπινη και μια πόλη καθαρή, που να δίνει την αίσθηση στο δημότη, ότι ζει σε μια πόλη με αξιοπρέπεια της οποίας τα αγαθά απολαμβάνει. Όχι μια πόλη για το θεαθήναι. Αυτή τη στιγμή η Πάφος είναι μια πόλη βιτρίνα χωρίς περιεχόμενο. Ένα καλλιμάρμαρο κενό περιεχομένου.

Για το ναό στο δημόσιο κήπο, ήσασταν υπέρ; Είναι ένα θέμα που εξαντλήθηκε. Οι άδειες έχουν εκδοθεί. Είμαι υπέρ στο να γίνει ένας συγκερασμός, ναού και φυσικού περιβάλλοντος. Μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο.

Για τη λίστα Γιωργκάτζιη, ποια είναι η θέση σας; Αν θυμάστε, το όνομά μου είχε δημοσιοποιηθεί παλαιότερα επιλεκτικά στη λίστα του 15. Στη εν λόγω λίστα Γιωρκάτζιη, το όνομά μου δεν συμπεριλαμβάνεται. Να σας πω, ότι τα δάνεια μου κρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Ελέγχου στη Φρανκφούρτη, ως καθόλα νομότυπα και εξυπηρετούμενα. Τώρα, πως και γιατί χωρίς να μου έχει χαριστεί τίποτα, με εμπλέκουν, οι ίδιοι ξέρουν. Υπήρχε ξεκάθαρη σκοπιμότητα. Η λίστα από μόνη της είναι ένα αλαλούμ. Κάποιοι προσπάθησαν να σπιλώσουν ονόματα. Και μάλιστα κάποιοι τα ονόματα των οποίων περιέχοντο στη λίστα του 15.

Ποια λίστα θα ικανοποιούσε κι εσάς και εμάς; Η λίστα η οποία θα ετύγχανε μιας εξειδικευμένης διευκρίνισης και ανάλυσης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να παρουσιαστούν τα πραγματικά στοιχεία. Πως αναμένουν από τον πολίτη να κρίνει εάν μια λίστα με διάφορα ονόματα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Εγώ ψήφισα όλα τα νομοσχέδια και στην ουσία έδινα όπλα στις τράπεζες για να στραφούν εναντίον μου τελικά. Δεν ψήφισα κανένα νομοσχέδιο που να απέβαινε προς όφελός μου.

Είστε κάτοικος Πέγειας αλλά διεκδικείτε τη δημαρχεία της Πάφου. Είναι αυτό νόμιμο και θεμιτό; Να μην ανησυχούν κάποιοι. Τα εκλογικά μου δικαιώματα είναι στο Δήμο της Πάφου, έχω την επαγγελματική μου δραστηριότητα στην Πάφο και απλά κοιμάμαι στην Πέγεια. Είναι καθόλα νόμιμα και θεμιτά. Υπάρχει η νομοθετική κάλυψη κι ας μην ανησυχούν κάποιοι.

Τι κάνατε ως πρόεδρος της επιτροπής υγείας της βουλής για το Κρατικό νοσηλευτήριο της πόλης μας; Έχουμε τροχοδρομήσει τη δημιουργία του θαλάμου αιμοκάθαρσης σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, έχουμε κάνει πολλές παραστάσεις με προσωπική επαφή. Τόσο τα προβλήματα λόγω του κορωνοιού όσο και προβλήματα σχέσεων μεταξύ μελών του ιατρικού προσωπικού, αντιμετωπίστηκαν με πολλή σοβαρότητα. Σε συνεννόηση με τον ΟΚΥΠΥ και τον ΟΑΥ, προσπαθούμε να επιλύονται όλα τα προβλήματα μέσα από σωστές διαδικασίες. Υπήρχαν θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες, θέλω όμως να πιστεύω ότι τα προβλήματα που αναφύονταν, λύθηκαν. Θέλω να επαινέσω την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την πλειοψηφία των ιατρών και νοσηλευτών για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Σε ότι αφορά την πρόταση για επέκταση και αναβάθμιση του γενικού νοσοκομείου της πόλης μας, θα έλεγα ότι πρέπει να ήμαστε λίγο πιο σοβαροί. Θα πρέπει να γίνουν μελετημένοι σχεδιασμοί και να υπάρξει ανάλογο κονδύλι. Δεν αρκεί απλά να λέμε ότι πρέπει να γίνει επέκταση. Πρέπει να ήμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι και όχι λαϊκιστές. Αν η μελέτη καταδείξει ότι υπάρχει αναγκαιότητα, τότε ναι, θα υπάρξει κι η ανάλογη πίεση για να γίνει. Όχι όμως απλά και μόνο για το θεαθήναι , λαϊκίστικα, να λέμε ότι θέλουμε.


Της Λένιας Τσαδιώτου

focus

Φωτογραφία Courtesy Of Michael Kouloumos Photography

«Είμαστε οικολογικά αδιάφοροι, κι αυτό θα το πληρώσουμε δυστυχώς ακριβά…»

Σάββας Βλαδιμήρου / Άκης Βάλβης

Ποιος είναι: Ο Άκης Βάλβης, κατά κόσμον Σάββας Βλαδιμήρου, γεννήθηκε στην Πάφο το 1977. Το 2005 εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία όπου και συνεχίζει να εργάζεται ως διπλωμάτης καριέρας. Έχει υπηρετήσει σε Μεξικό, Ισπανία και Παλαιστίνη. Το ψευδώνυμο Βάλβης ήταν ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του, ο οποίος απεβίωσε το 1996 και έκτοτε το χρησιμοποιεί ο ίδιος. Οι πρώτες προσπάθειες στον κόσμο της ποίησης άρχισαν από πολύ νεαρή ηλικία, επεκτάθηκαν στην εφηβεία και ακολούθως στην ενηλικίωση και τα φοιτητικά χρόνια. Μετά το τέλος των σπουδών του, οι επαγγελματικές αναζητήσεις οδήγησαν σε μια μεγάλη περίοδο απουσίας από τη συγγραφή. Η επιστροφή στην ποίηση συνέπεσε με την μετάθεση του ως Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Κύπρου στη Ραμάλα. Η ζωή, οι εικόνες και οι εμπειρίες από τα Ιεροσόλυμα, τη Δυτική Όχθη και τη Μέση Ανατολή, γέννησαν αυτά τα συγγραφικά έργα. PRESTIGE PAFOS

80


Ο συμπολίτης μας διπλωμάτης στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, μας αποκαλύπτει τον ποιητή μέσα του.

Η διπλωματική σου καριέρα και ο ποιητής μέσα σου. Πώς να σωπάσεις (ποιητικά) για ένα παιδί που πεθαίνει στην Παλαιστίνη; Έγραφα από μικρός, με ενθουσίαζε η ιδέα της εκφραστικής ελευθερίας μέσα από την ποίηση. Η διπλωματική ταυτότητα προστέθηκε στη πορεία και πλέον η διττή αυτή ιδιότητα διπλωμάτη και ποιητή, πορεύονται απαρέγκλιτα μαζί, λειτουργούν συμβιωτικά και σε αρμονία βάσει των πανανθρώπινων αξιών και της ηθικής που νιώθω ότι με ορίζουν και με καθοδηγούν ως άτομο και ως επαγγελματία. Σε ό,τι με αφορά, η μια ταυτότητα συμπληρώνει και ολοκληρώνει την άλλη. Πέραν αυτού, ο διπλωμάτης έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει και μια αποστολή, που συχνά δεν του επιτρέπουν να ξεφύγει από ορισμένα πλαίσια και κανόνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σιωπά σε πράγματα και καταστάσεις. Ο ποιητής δεν έχει όλους αυτούς τους περιορισμούς. Αντίθετα, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι με τις λέξεις μπορεί να ξεφύγει από τους κανόνες, να σπάσει και να ξεπεράσει τους δικούς του εσωτερικούς πνευματικούς φραγμούς, να δημιουργήσει και να γκρεμίσει κόσμους, να εναντιωθεί σε θεούς, στους νόμους της φύσης, να επαναστατήσει και να οργανώσει νοητά κινήματα. Η ελευθερία αυτή του ποιητή με συναρπάζει, αν και δεν είναι απεριόριστη ή ανεξέλεγκτη, αφού παράλληλα δημιουργεί και ένα τεράστιο βάρος ευθύνης και συνέπειας έναντι της γλώσσας, του λόγου και του ανθρώπου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δε θα ήθελα να περιοριστώ μόνο στην Παλαιστίνη. Δυστυχώς ο 21ος αιώνας και η εποχή που διανύουμε με τη διαρκή προβολή εικόνων βίας, την παραπληροφόρηση, ψεύτικες ειδήσεις, βίαια ηλεκτρονικά παιγνίδια, ηχορύπανση, αλόγιστη μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, κοινωνική αποσύνθεση κ.ά., έχουν διαβρώσει την έννοια της ζωής και την αξία του ανθρώπου. Παράλληλα, πλέον έχει διευκολυνθεί η κοινωνική αποδοχή του «θανάτου», ειδικότερα η μειωμένη αντίληψη περί θανάτου και ο πραγματικός αντίκτυπός του, βάσει μιας ταξικής, φυλετικής ή ακόμη αόριστης και γενικής κατηγοριοποίησης του «εμείς και οι άλλοι», με το «εμείς» να εμπεριέχει τους άξιους του δικαιώματος στην (καλή) ζωή, και το «άλλοι» να υποδηλοί τους αναλώσιμους, τους λιγότερο «άξιους» από «εμάς» τους «διαφορετικούς» (είτε αυτό αφορά φυλή, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνική τάξη κ.ά.). Ο «θάνατος» οπουδήποτε στον κόσμο, δεν είναι μόνο σωματικός, αλλά συνυπάρχει με τον πνευματικό στραγγαλισμό και μαζί, στιγματίζουν γενιές ανθρώπων και λαών. Προσωπικά, στην αδικία και στη θανατική καταδίκη του σώματος και του πνεύματος, με τη διττή μου ιδιότητα, αλλά πρώτιστα ως άνθρωπος, δεν μπορώ ούτε και μου επιτρέπεται να σωπάσω, όπως και οι υπόλοιποι συνάνθρωποι μας που αντιδρούν και που ακόμη διατηρούν άσβεστη μέσα τους την έμφυτη, αρχέγονη φλόγα για την υπεράσπιση του δικαίου και των αξιών που μας ορίζουν ως ανθρωπότητα

Η Δυτική όχθη, η Ραμάλα, η Ιερουσαλήμ, σημεία αναφοράς στην ποίησή σου και σταθμοί στη ζωή σου… Σε αυτή την τελευταία περίοδο της ζωής μου ναι, οι εικόνες αυτές αναπαράγονται μέσα από τα όσα εκφράζει η γραφή μου και θα μείνουν για πάντα σημεία αναφοράς μέσα μου. Σημεία αναφοράς όμως υπάρχουν πολλά, εικόνες παιδικές, η άνοιξη και το Πάσχα στο χωριό, η γειτονιά και το πατρικό μας, τα ήσυχα κι ανέμελα παιδικά χρόνια, οι πρώτοι έρωτες, η μοναξιά, η απόσταση, τα παιδιά, το αεράκι στο δέντρο δίπλα από το μπαλκόνι… όλα…

Ένας διπλωμάτης πορεύεται ποιητικά σε μια ξένη γη… Πόση ‘ειρήνη’ και ‘συμφιλίωση’ απαιτείται… Πως μπορώ να το περιγράψω καλύτερα; Θέλω να πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει δυο ειδών μάτια, να τα ονομάσουμε μάτια της ψυχής και μάτια της λογικής. Η πορεία στη Μέση Ανατολή έφερε μεγάλες εσωτερικές ανατροπές και αναταράξεις στον ίδιο, δημιουργώντας ένα πόλεμο ανάμεσα στις εικόνες και τη λογική. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξεις ως απλός παρατηρητής μπροστά στον παραλογισμό που διέπει την κάθε πτυχή της ζωής εδώ, ιδιαίτερα υπό τον φακό ενός τρίτου που παρακολουθεί όλες τις πλευρές μιας σύγκρουσης και συμπάσχει μέσα σ’ αυτή, όπου η κάθε μια περιχαρακώνεται στο καβούκι της, αλλά και με ένα αμήχανο κοινωνικό σύνολο που αδυνατεί να αντιδράσει και μια διεθνή κοινότητα που αμήχανα ή επιλέγει να «απέχει». Εδώ, υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου που προσπαθούν να εκλογικεύσουν και να δικαιολογήσουν μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη κατάσταση, μέσα από το κάθε μέσο που διαθέτει ή μπορεί να εφεύρει ο κάθε ένας (θεολογικό, πολιτικό, υπαρξιακό, ιστορικό, μυθικό, υπερφυσικό κ.ά.), ξεχνώντας ή αγνοώντας πολλές φορές τις πανανθρώπινες αξίες αλλά και την άλλη πλευρά, τις αξίες και τις ανάγκες της. Δεν υπάρχει δυνατότητα συμφιλίωσης με αυτή τη διαστρεβλωμένη «πραγματικότητα» και ένας αμερόληπτος κριτής, δεν μπορεί να συνυπάρξει ή να βρει ειρήνη σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον που δικαιολογεί τη βία και τα εγκλήματα, από όποια πλευρά κι αν αυτά προέρχονται, όπως κι αν δικαιολογούνται.

Το μεγαλύτερο ‘ταξίδι’ της ζωής σου, η ποίηση… Ελπίζω η ποίηση να είναι αυτό το ταξίδι που θα με ολοκληρώσει ως άνθρωπο. Ακόμη δεν ξέρω, δεν νιώθω ότι είμαι εκεί – υπάρχουν πολλά κενά και χρειάζεται πολλή δουλειά, αφοσίωση και μελέτη. Αυτή τη στιγμή, στην πέμπτη ποιητική δουλειά που ετοιμάζω, προσπαθώ να ανακαλύψω εκ νέου τη ρίζα της γλώσσας μας (όσο μου το επιτρέπουν οι δυνατότητες μου), κλέβοντας από τον πλούτο και την κληρονομιά μας, προσπαθώντας να συνδυάσω τους τρεις γλωσσικούς κόσμους από τους οποίους προερχόμαστε, δηλαδή την Κυπριακή τοπολαλιά, την Ομηρική γλώσσα και την νεοελληνική δημοτική με την προϊστορία της (υποπίπτοντας ενίοτε και σε λάθη). Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω του κενού της αρχαίας ελληνικής, που τώρα αισθάνομαι το βάρος και τη σημασία της για τη γλωσσική αλλά και πνευματική ολοκλήρωση. Παράλληλα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου βρίσκεται η σκέψη να αναζητήσω κάποτε την περιπέτεια της συγγραφής ενός διηγήματος. Το δοκίμασα πιο παλιά αλλά εγκατέλειψα την προσπάθεια, ίσως γιατί ακόμη δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες, ίσως γιατί κατάλαβα το μέγεθος της δυσκολίας, αλλά και της ευθύνης προς τους χαρακτήρες και την ιστορία που θα ήθελα να πω. Το ταξίδι συνεχίζεται και θα δούμε…

PRESTIGE PAFOS

81


focus

ΣΑΒΒΑΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ / ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

Όπου κι αν πάω η Πάφος με ακολουθεί… Πώς να μη σ’ ακολουθεί παντού η Πάφος με τα τόσα χρώματα, τις μυρωδιές και τις αμφιέσεις; Φυσικά, πάντα με μια νοσταλγία για τα όσα έχω την εντύπωση ότι χάσαμε και συνεχίζουμε να χάνουμε στην πορεία, στην ταχύτητα κατανάλωσης που χαρακτηρίζει την εποχή μας, θυσία στην αλόγιστη και καταστροφική «ανάπτυξη» που τα συμπαρασέρνει όλα μαζί της, ακόμη και τη σύμπνοια μεταξύ των συγχωριανών, των συμπολιτών και των άλλοτε γειτόνων και φίλων. Με λυπεί γιατί βλέπω να αλλοιώνεται ανεπιστρεπτί ο άλλοτε καλοκάγαθος κόσμος και το σεμνό τοπίο της Κύπρου. Σήμερα, όλοι επιλέγουν να είναι ξένοι ανάμεσα τους, αποξενώνοντας παράλληλα και τον τόπο.

Έντονα δραστηριοποιημένος οικολογικά… Είχα την καλή τύχη να γνωρίσω προικισμένους και ανιδιοτελείς ανθρώπους που με γαλούχησαν με οικολογική συνείδηση και μου άνοιξαν τα μάτια ώστε να μπορώ να διακρίνω τη μεγάλη καταστροφή που επιφέρει η ανθρώπινη αναλγησία στον πλανήτη. Ποτέ στην ιστορία της γης ένα είδος είχε επιφέρει τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη. Η ανθρωπότητα ξυπνά σιγά-σιγά από τον λήθαργο της αδιαφορίας και αντιλαμβάνεται την ευθύνη να προστατέψουμε το περιβάλλον και να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι στην Κύπρο είμαστε ακόμη πολύ πίσω από πλευράς συνείδησης, οικολογικής πρακτικής και πολιτικής· πετάμε τα σκουπίδια μας παντού ασυνείδητα, δεν κάνουμε ανακύκλωση όπως θα έπρεπε, χρησιμοποιούμε επικίνδυνα και απαγορευμένα φάρμακα, ζιζανιοκτόνα και δηλητήρια εξόντωσης των χόρτων, με αποτέλεσμα αυτά να μεταφέρονται στην τροφική αλυσίδα και στα υπόγεια ύδατα, κτίζουμε ασύστολα τις ακτές και τις παραλίες μας, επεμβαίνουμε καταστροφικά και ανεξέλεγκτα ακόμη και σε οικολογικά ευαίσθητους οικότοπους, εξαφανίζουμε το αστικό πράσινο ως «ξημαρισιά» των πεζοδρομίων και εμπόδιο στη βιτρίνα του μαγαζιού μας, δεν έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα αστικών συγκοινωνιών που θα μείωνε τις εκπομπές αερίων στις πόλεις κ.ά. – είμαστε οικολογικά αδιάφοροι, κι αυτό θα το πληρώσουμε δυστυχώς ακριβά.

Ο Δημήτρης Βάλβης και οι ραδιοφωνικές μουσικές του αναζητήσεις, δεκαετία του ενενήντα… Ο πατέρας μου… Δεν τον είχα δει ποτέ μου πιο χαρούμενο! Θυμάμαι τον ενθουσιασμό του και τις ατελείωτες ώρες προετοιμασίας και σημειώσεων όταν ερχόταν η μέρα για τη ραδιοφωνική του εκπομπή στο τότε Ράδιο Κινύρας. Δε φεύγει ποτέ από το μυαλό και τη σκέψη μου. Ακόμη το βρίσκω πολύ δύσκολο να τον επισκεφθώ στην τελευταία του κατοικία (τον χάσαμε το 1996), το αποφεύγω… Πήγαμε περίπατο πρόσφατα στο κοιμητήριο με τον μικρό μου γιο χρησιμοποιώντας τη μοναδική μας έξοδο για την ημέρα. Δεν καταφέραμε να καθίσουμε πολύ και φύγαμε βιαστικά. Το συναισθηματικό φορτίο κάνει τέτοιες επισκέψεις πολύ δύσκολες.

Κοπέλα Πείσμα, άκκαμα*, τρίζουν τα δόντια, κράτα καλά, σφικτή η καρκιά του κλαμάτου. Ο οβολός μας, όσος της γης που μας αντέχει. How do you say “redundant”? Σαν δεις την αυγή πες της να ψάξει να με βρει, πες της ότι έχω παράπονο πικρό, δεν ανταποκρίνεται στο νεύμα μου το πρωί· το πρωί, δεν ανατέλλει ο ήλιος. Σαν δεις την αυγή πες της να ’ρθει, αροθυμώ τις νύκτες. Κοπέλα! Χρυσαφένια, κορίτσι του μεσημεριού, πολύτιμη κρυφή καρδιά, αγάπη μυστική, αστραπή καθάριου ουρανού, βροντή σε καταιγίδα, πυρά κρυμμένη στα στήθια, πνιγμένε λυγμέ, αγωνία ανάσας, απελπισία ξέφρενου πόθου· ρούφα το αίμα μου. Κοπέλα! Αυτοχειρία απόγνωσης έρωτα που εχάθη, εξόριστος σε ουτοπική αρμονία. Πάω για ύπνο. Οι υπόλοιποι απόθαναν στις εννιά...

Πάφος 10.07.2019

* Άκης Βάλβης

‘Δορυφόρος/Spear bearer’ και ‘Παράταση’… Τα δυο πρώτα μου συγγραφικά έργα. Είναι μια διλογία ποιητικού ημερολογίου από τις Χρόνος Εκδόσεις και είναι η πρώτη μου ταπεινή συγγραφική προσπάθεια. Ήμουν πολύ τυχερός που ανακάλυψα την εκδότρια και ποιήτρια Κική Νικοπούλου η οποία με υποδέχθηκε στην ομάδα της και με πολλή υπομονή με καθοδήγησε σε αυτά τα πρώτα μου βήματα. Ένας νέος συγγραφέας χρειάζεται τη σωστή καθοδήγηση ώστε να μπορεί στην απειρία του να παρουσιάσει κάτι το αξιόλογο και χωρίς να υποπέσει σε σοβαρά λάθη που θα συναντήσουν την αυστηρή κριτική του αναγνωστικού κοινού. Η πρώτη συλλογή «Δορυφόρος/ Spear bearer» έχει ήδη βγει από το τυπογραφείο, αλλά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού παραμένει ακόμη στα κιβώτια αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα δημόσιας παρουσίασης της. Αυτή η συλλογή, νομίζω ότι αντανακλά τα πρώτα βήματα, το άγχος και την έντονη συναισθηματική φόρτιση του νέου συγγραφέα. Η «Παράταση», η οποία μόλις βγήκε από το τυπογραφείο, αλλάζει τόνο (είναι κυκλοθυμική!) και επιτρέπει στον συγγραφέα (και τον αναγνώστη) να πάρουν μια ανάσα και να ξαποστάσουν λίγο πριν την κάθε επόμενη αγωνία. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την «Παράταση», έχω ολοκληρώσει ακόμη δυο ποιητικές συλλογές οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διόρθωσης και επιμέλειας και ελπίζω να αντανακλούν την πρόοδο και ωρίμανση που έχει επιτευχθεί από τα πρώτα μου συγγραφικά βήματα.

Το σήμερα και το αύριο της Παλαιστίνης… Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Θα απαντήσω με την ίδια απάντηση που πήρα από τους Παλαιστίνιους φίλους μου όταν έθεσα το ίδιο ερώτημα: «εμείς θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε εδώ, στον τόπο μας, σε εκατό και σε διακόσια χρόνια»… Αυτό αντηχά στα αυτιά μου όπως το κατέγραψε πολύ χαρακτηριστικά ο δικός μας Κώστας Μόντης: «Χρόνια σκλαβκιές ατελείωτες τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές πάνω στον ρότσον τους.» PRESTIGE PAFOS

82


ΚΙΔΑΣΙ-ΤΡΟΖΕΝΑ η παραδεισένια διαδρομή

Τ

ο 1896 στο μικρό τουρκοκυπριακό χωριό Κιδάσι, η αστυνομία συνέλαβε τα Χασαμπουλιά, η συμμορία των οποίων, για πολλά χρόνια λυμαίνονταν την περιοχή. Η ιστορία και το όνομά τους παραμένουν διαχρονικά, με τους δυο πελώριους βράχους λίγο έξω απ το χωριό, να θυμίζουν το πέρασμά τους. Σήμερα οι βράχοι αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες και ειδικά για όσους αγαπούν την αναρρίχηση.

Το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς με το που μπαίνει στο Κιδάσι, είναι τα σκυλιά. Φιλικά και πάντα δεκτικά για ένα χάδι. Η ταβέρνα Όασις του Ανδρέα Βορκά, που είναι και ο πρόεδρος της κοινότητας, αποτελεί επίσης σημείον αναφοράς. Αφού γεμίζει καθημερινά από κόσμο, που έρχεται τόσο από την Πάφο όσο και από άλλες επαρχίες, για να δοκιμάσει το άπαιχτο ψητό του φούρνου και τα άλλα μεζεδάκια δια χειρός Γιαννούλας, συζύγου του κοινοτάρχη. Πρόσφυγας ο ίδιος από τον Καραβά, τα τελευταία 25 χρόνια διάλεξε να ζήσει στο Κιδάσι, στο οποίο τον πρώτο καιρό, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα, και λόγω της απόστασης και λόγω της ερημιάς που επικρατούσε στο χωριό. Οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του, το εγκατέλειψαν το 1974, ενώ σήμερα ζουν εκεί 8 οικογένειες ελληνοκυπρίων δικαιούχων. Πρόβλημα φαίνεται να υφίσταται με τα εγκαταλειμμένα σπίτια, τα οποία επέστρεψαν στην Υπηρεσία Διαχείρισης, η οποία και θα πρέπει να τα επιδιορθώσει και να τα δώσει σε ενδιαφερόμενους δικαιούχους. Τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, όπως μας ενημερώνει ο κοινοτάρχης, το Κιδάσι είχε κατοικηθεί από Καρπασίτες, οι οποίοι ωστόσο στην πορεία το εγκατέλειψαν, προσμετρώντας την απόσταση και τις δυσκολίες διαβίωσης. «Όταν ήρθα εγώ πριν από 25 χρόνια, υπήρχε μόνο μια οικογένεια που ζούσε σε μόνιμη βάση. Το Κιδάσι, μεταφέρθηκε στη θέση που είναι σήμερα, μετά το σεισμό του 1953 από τους Άγγλους, λόγω προβλημάτων καθίζησης του παλιού χωριού που βρισκόταν ψηλότερα εκεί όπου σήμερα διακρίνονται

ακόμα κάποια ερείπια των παλιών σπιτιών. Τα προβλήματα του χωριού σήμερα επικεντρώνονται στην συγκοινωνία, ενώ τα δρομολόγια των λεωφορείων εξυπηρετούν μόνο μαθητές. Το χωριό έχει προοπτική, αν η κυβέρνηση δώσει τα σπίτια που έχει πάρει πίσω, σε οικογένειες προσφύγων, οι οποίοι θα φέρουν ζωή στην κοινότητα. Η μόνη πηγή εσόδων είναι η αποζημίωση που λαμβάνει η κοινότητα από το λατομείο μπετονίτη που λειτουργεί στην περιοχή. Το γεγονός ότι λειτουργεί η ταβέρνα στο χωριό, φέρνει κόσμο και εμείς προτείνουμε να δοθούν άδειες και για άλλες δράσεις στην κοινότητα». Αλλά και η σύζυγος Γιαννούλλα με καταγωγή από την Τραχυπέδουλα, δεν θα άλλαζε με τίποτα το Κιδάσι, το οποίο αγάπησε και θέλει να το δει να ξαναπαίρνει ζωή. Κάποιος βουλευτής μάλιστα, όπως μας λέει, την χαρακτήρισε ‘ηρωίδα’, αφού διάλεξε να ζήσει σ αυτή την ερημική γωνιά της κοιλάδας του Διαρίζου, χωρίς ναχει έναν άνθρωπο να μιλήσει πέραν από την οικογένεια της. Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα αφού ήδη υπάρχουν κι άλλες οικογένειες στο χωριό που διαλέγουν να ζουν στην ησυχία και την γαλήνη της περιοχής. Τα αυτοκίνητα μέχρι πρόσφατα προσπερνούσαν το χωριό, το οποίο δεν είχε τίποτα να τους κινήσει το ενδιαφέρον. Όλα αυτά άλλαξαν όμως με την λειτουργία της ταβέρνας, η οποία παραμένει κλειστή μόνο Δευτέρα. Η Γιαννούλα έχει στήσει τη ζωή της στο Κιδάσι, όπου βρίσκονται και τα παιδιά και τα εγγόνια της. Μοναδικό πρόβλημα η μετακίνηση, ειδικά για τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, αφού το πιο κοντινό σχολείο είναι η Τίμη και η Πάφος. PRESTIGE PAFOS

83


Της Λένιας Τσαδιώτου

ΓΕΡΟΒΑΣΑ-ΤΡΟΖΕΝΑ

Σ

ε απόσταση αναπνοής από το Κιδάσι, η Τρόζενα, η οποία μαζί με τη Γεροβάσα, μοιάζουν απολιθώματα στο χρόνο. Ελληνοκυπριακό χωριό παλιά η Τρόζενα, τουρκοκυπριακό η Γεροβάσα, σε πολύ κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Στους παλιούς καλούς καιρούς, αν καθόσουν στην Τρόζενα και έβαζες μια φωνή, σε άκουγε η τουρκάλα στη Γεροβάσα, η οποία μέχρι να κατέβεις τη γέφυρα, είχε έτοιμο τον καφέ και το γλυκό να σε τρατάρει. επίσκεψή μας έγινε Άνοιξη όπου η φύση βρισκόταν σε όλη της την μεγαλοπρέπεια. Οι αισθήσεις σε εγρήγορση. Μυρωδιές, ήχοι, χρώματα. Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου, με τους επιβλητικούς καταρράκτες της Τρόζενας, γνωστούς ως ‘καταρράκτες των Παραδεισιών’, να σπάνε με τον ήχο του νερού, την απόλυτη σιωπή του τοπίου. Ένα εξαιρετικό θέαμα, που σιγά-σιγά γίνεται γνωστό σε πολλούς επισκέπτες. Η παλιά μεταλλική γέφυρα που κατασκευάστηκε επί αγγλοκρατίας συνδέει τα δυο χωριά που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι, με τις σφαλιχτές ξύλινες πόρτες που φυλάνε πέτρινους τοίχους διάτρητους από παντού. Έρμαιο των εποχών και της αδιαφορίας των ανθρώπων. Την Τρόζενα επισκέπτονται σήμερα κυρίως προσκυνητές, προκειμένου να ανάψουν ένα κερί στο εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου χτίσμα του 1885, το οποίο και συντηρείται.

Η

Μοναδικός προορισμός και η απόλυτη γαλήνη για όσους επιθυμούν να δραπετεύσουν από τον θόρυβο της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας.


Της Λένιας Τσαδιώτου

Η

Γεροβάσα-Τρόζενα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Κιδάσι σε υψόμετρο 455 μέτρων από τη θάλασσα. Η Γεροβάσα ήταν τουρκοκυπριακό χωριό και η ονομασία του παραπέμπει σε ιερή κοιλάδα. Οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του, το εγκατέλειψαν το 1964 μετά τις δικοινοτικές ταραχές, και κατέφυγαν στη γειτονική Μαλλιά όπου το 1974 μετακινήθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Η Τρόζενα εμφανίζεται γύρω στον 19ο αιώνα ως τσιφλίκι, με λιγοστούς ελληνοκύπριους κατοίκους. Η αστυφιλία όμως ερήμωσε το χωριό μέχρι τα τέλη του 1990. Σήμερα χάσκουν στο χρόνο και τον τόπο, χωρίς στέγες και παράθυρα τα λιγοστά σπίτια, τα οποία θα μπορούσε να αναστηθούν, αν η αγάπη του κράτους και των ιδιοκτητών, συνηγορούσε σ αυτό. Ιδανική τοποθεσία για νέες οικογένειες, ή ανθρώπους που αναζητούν τη γαλήνη, νοουμένου ότι θα υπάρξουν οι δομές και οι συνθήκες εκείνες που θα έκαναν τη διαβίωσή τους ικανοποιητική.

PRESTIGE PAFOS

85


φάκελος

/ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΕΙΡΉΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΈΜΟΥ

«…όλο το σόι μαζεύτηκε γύρω μου. Ένα σπασμένο καθρεφτάκι όλο κι όλο, και το παλιό ξουράφι του παππού. Μεγάλες στιγμές! Εκείνο τον Αύγουστο είχα κλείσει τα δεκατρία και το πρώτο χνούδι μουτζούρωνε κιόλας το πρόσωπό μου. Ο πατέρας, κάλεσε συμβούλιο: Ο Αντρέας, θα ξυριστεί, πάει και τελείωσε’. Μόλις είχαμε ξουρίσει το μισό πρόσωπο, όταν έσκασαν οι βόμβες. Τα γέλια κόπηκαν σαν μαχαίρι. Η γιαγιά άρχισε τα σταυροκοπήματα. Η μάνα με τραβολόγαγε, έχοντας στο άλλο χέρι τον Χαμπή τον μικρότερο αδελφό μου. Για πότε μας στοίβαξαν στα αυτοκίνητα, για πότε φύγαμε, ούτε που θυμάμαι. Ο πατέρας, φόρεσε το καλό του πουκάμισο, εκείνο με τις μπλε ρίγες σαν να πήγαινε στην εκκλησιά. Δεν είπε τίποτε, παρά μόνο αγκάλιασε τη μάνα και την ορμήνεψε: ‘να φυλάς τα μωρά σαν τα μάτια σου’. Μπήκαμε στο λεωφορείο του θείου Αριστόδημου. Κάμποσα μπερδεμένα κορμιά. Σαν κουβάρι. Τα άλλα παιδιά έκλαιγαν με λυγμούς. Οι γυναίκες κατέβαζαν Παναγίες και Αποστόλους, τάζοντας λαμπάδες ίσα με το μπόι τους. Εγώ σ’ όλη τη διαδρομή είχα το ένα χέρι πότε στο αριστερό μάγουλό και πότε στο δεξί. Τι να πρωτοκρύψω! Το ξουρισμένο ή το αξούριστό μου μάγουλο! Και σε όλο το δρόμο, ένα μουρμουρητό ανάκατο ‘με κατάρες και προσευχές. ‘Παναγία μου βοήθα, να ππέσει λαμπρόν να τους κάψει…’! Η θειά μου η Αργύρω, που ήρθε με το φουστάνι που φορούσε μόλις λίγες μέρες πριν, όταν οι τούρκοι μπήκαν στην Κερύνεια, έμοιαζε ναχει κιόλας παραδώσει το πνεύμα. Ξάπλωσε φαρδιά πλατιά στη μέση του λεωφορείου και μιλιά δεν έβγαζε. Παραδομένη κιόλας, πως αφού μπήκαν οι τούρκοι και στα Βαρώσια, σωτηρία δεν είχαμε. Είδαμε και πάθαμε να τη συνεφέρουμε. ‘βρε καλή μου, βρε χρυσή μου, μας φυλάει η Παναγία. Θα γλυτώσουμε, θα δείς…’. Πέρασε καιρός. Χαμπάρια από τον πατέρα μου τίποτε. Μας ειδοποίησαν πως τον πήραν με άλλους αιχμαλώτους στην Τουρκία κι πως όπου ναναι θα γυρίσει με τις ανταλλαγές πληθυσμών. Ακόμη τον καρτερώ. Όλοι οι άλλοι έχουνε φύγει προ πολλού. Κι η γιαγιά, κι η μάνα και η θεία Αργύρω. Εκείνο το μάγουλο, δεν το ξύρισα για πολύν καιρό. Όταν το έκανα, ένα χρόνο μετά, ούτε σόι, ούτε πατέρας, ούτε γέλια, ούτε χαρές να γιορτάσουν το πρώτο μου ξύρισμα. Έτσι πέρασε ο καιρός, με ένα μισοξυρισμένο μάγουλο, μισό παιδί και μισό άντρας. Όλα μισά από τότε. Που να εξηγώ!»

Όλα μισά από τότε. ! ώ γ η ξ ε α ν Που PRESTIGE PAFOS

86


φάκελος

/ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΕΙΡΉΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΈΜΟΥ

«…τρείς Κατερίνες είχε το σόι μας. Τη γιαγιά Κατερίνα, και τις δυο εγγονές της που πήραν το όνομά της. Την ξαδέλφη μου την Καιτούλα και εμένα την Κατερινιώ που με φώναζαν Ρηνιώ. Κάθε απόγευμα, καθόμασταν με τη γιαγιά κάτω από τον ίσκιο του πλάτανου και ακούγαμε τις ιστορίες που έπλαθε για το χατίρι μας, αυτοσχεδιάζοντας. Ογδόντα και βάλε χρονών, δεν θυμόταν πως πήγαινε κάθε φορά η ιστορία. Εμείς πεταγόμασταν: ‘μα χθες, ο πρίγκηπας σκότωσε τρείς δράκους και ένα θεριό, σήμερα μόνο ένα’. Και δώστου να κάνει πως ξεχνάει η γιαγιά και να φιλιώνει πρίγκιπες και δράκους και να γελά με τα μικροσκοπικά ματάκια της, να γίνονται μια σχισμή από φως και αγάπη.

Της Λένιας Τσαδιώτου

Η γιαγιά Κατερίνα πέθανε στο Ριζοκάρπασο, λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή. Μόνη κάτω από τον πλάτανο της αυλής. Πάω στοίχημα πως μουρμούριζε ακόμη φανταστικές ιστορίες, να τις παίρνει ο αέρας να τις ταξιδεύει προς εμάς. Να χάνεται σε παραμύθια με πρίγκιπες και δράκους και λυσσασμένα σκυλιά… Νάσαι καλά γιαγιά Κατερίνα όπου και νάσαι».

Έτσι κυλούσαν τα Καλοκαίρια μας στο χωριό. Οι γονείς μας, μας ‘πάρκαραν’ στης γιαγιάς και μας …ξεχνούσαν μέχρι τον Σεπτέμβρη που θα άνοιγε το σχολείο. Άλλο που δεν θέλαμε! Τα πρωινά, έξω να κυνηγάμε τα κατσικάκια, να βοηθάμε τη γιαγιά με το άρμεγμα, να επιστρέφουμε μεσημέρι και να τρώμε με απόλαυση ότι καλό έβγαινε από τα παχουλά χέρια της . Το καλύτερό μας: πίτες γυριστές με άφθονη ζάχαρη από πάνω! ‘Μην το πείτε στις μανάδες σας’, μας ορμήνευε. ‘Αυτές ακούν ζάχαρη και σταυροκοπιούνται. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε’. Τα βράδια, της άρεσε να μας λέει ιστορίες με τον παππού, που τον έχασε πολλούς χρόνους πριν. Για το πώς ξενύχταγε να δουλεύει στον αργαλειό όταν οι κόρες της ήταν μικρές, να φτιάξει τα προικιά τους, να τις μορφώσει. Εκείνο το Καλοκαίρι που μπήκαν οι τούρκοι, οι γονείς μας ήρθαν τρελαμένοι. Μας μάζεψαν να φύγουμε άρον-άρον. Κάποιος είπε ότι οι τούρκοι ήταν μόλις λίγα μίλια έξω από το χωριό. Στάθηκε αδύνατο να πείσουν τη γιαγιά να έρθει μαζί μας. Στα γόνατά της πέσαμε όλοι. ‘ Θα σε σκοτώσουν οι τούρκοι, θα κάνουν, θα ράνουν, θα…’. Ανένδοτη η γιαγιά. Που να αφήσει το σπίτι της, τα ζώα και τα χωράφια της. ‘Δεν θα πειράξουν ανήμπορη γερόντισσα’, μας καθησύχασε. Όταν φεύγαμε, γυρίσαμε με την Καιτούλα και της κουνούσαμε τα χεράκια μέχρι που δεν τη βλέπαμε πια. Στημένη εκεί, με τη μαύρη της μαντήλα και τα άσπρα τσουλούφια να πετάγονται από το τσεμπέρι σαν να μας χαιρετούσαν κι αυτά.

“νάσαι καλά γιαγιά » ι” α σ ά ν ι α κ υ ο π ό α ίν Κατερ PRESTIGE PAFOS

87


άνθρωποι

Της Λένιας Τσαδιώτου

Κέντρο Ενηλίκων Γεροσκήπου-όπως δεύτερο σπίτι! Εκεί στο Κέντρο Ενηλίκων Γεροσκήπου, τα μέλη του, άντρες και γυναίκες, αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Και καλύτερα!

Λ

υτρωτικό και άκρως αγχολυτικό, αποδεικνύεται το Κέντρο Ενηλίκων Γεροσκήπου για τα μέλη του, αφού οι πολλαπλές του δράσεις στοχεύουν ακριβώς σ αυτό. Στο να βρίσκουν οι ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές δυσκολίες, το λιμάνι και την όασή τους. Η ομήγυρη από γυναίκες που συναντήσαμε, έχει στο επίκεντρο το ζυμωτό ψωμί που πρόθυμα η Τούλα Χριστοδούλου, προσφέρθηκε να ζυμώσει. Ήδη μέσα στο ταψί και έτοιμες για το φούρνο, μια σειρά από ζυμωμένες ελιοτές, που σκορπούν το άρωμα της ελιάς παντού στο χώρο. Η συνταγή δια χειρός Τούλας: καθαρισμένες μαύρες και πράσινες ελιές, κρεμμύδι καβουρδισμένο, δυόσμο και κόλιαντρο. Η ζύμη γίνεται από αλεύρι χωριάτικο, το οποίο αναμιγνύεται με νωπή μαγιά ή προζύμι. Σε αναλογία 4 ποτηριών αλεύρι θα χρειαστεί ένα ποτήρι ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι ζάχαρη και αλάτι και χλιαρό νερό όσο πάρει. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και την πλάθουμε, αφού προσθέσουμε το μίγμα από ελιές. Ψήνονται στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Πίσω από την τεράστια προσφορά του Κέντρου είναι η διευθύντρια του ΚΕΓ Άρτεμις Κούπανου, η οποία δικαίως αισθάνεται περήφανη για τα όσα πέτυχε το Κέντρο στα δεκαοχτώ χρόνια λειτουργίας του πάντα με τη στήριξη του Δήμου Γεροσκήπου και των Υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας. Τα έσοδα του Κέντρου προέρχονται από κρατική χορηγία, από το Δήμο και από εισφορές τοπικών φορέων. Το σημαντικό είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα σε ηλικιωμένα άτομα να παραμένaουν ενεργά μέλη της κοινότητας. Άφθονες οι δράσεις του Κέντρου, όπως είναι η Μαγειρική/ζαχαροπλαστική, η χορωδία, η χειροτεχνία, ο χορός κι η γυμναστική. Παράλληλα προσφέρονται υπηρεσίες από γιατρό, φυσιοθεραπευτή και ψυχολόγο, ενώ οι εκδρομές και τα προσκυνήματα γίνονται σε πολύ συχνή βάση. Στο Κέντρο, προσφέρεται πρόγευμα και γεύμα σε πολύ χαμηλές τιμές στους δικαιούχους. Επίσης οι πολλαπλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στους χώρους του Κέντρου, αγκαλιάζονται, τόσο από τα μέλη όσο και από τον κόσμο της

Ο τοίχος του σαλονιού, εκεί στο Κέντρο, είναι γεμάτος από φωτογραφίες που παραπέμπουν στις ποικίλες εaκδηλώσεις που γίνονται ολόχρονα.

Η Μαρία

εξ Ελλάδος, και τώρα κάτοικος Γεροσκήπου, περίμενε με λαχτάρα το Πάσχα, αν και η καραντίνα ελέω κορονοιού, τα ανέτρεψε όλα. Κρατήστε ωστόσο τη συνταγή της για κουλουράκια: « Φτιάχνουμε πασχαλιάτικα κουλουράκια με βανίλια και ξύσμα λεμονιού και τσουρέκι με μαστίχα και μέχλεπι που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Φλαούνα και πασκιά, έφαγα για πρώτη φορά στην Κύπρο και μου άρεσαν πολύ. Εδώ στο Κέντρο βρήκαμε όλοι αγκαλιά, φροντίδα και ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι του κέντρου, μάς κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Έχουμε δεθεί όλοι πολύ και κάθε φορά που έρχομαι εδώ, αισθάνομαι σαν να είμαι με την οικογένεια μου».

Η Αγάπη,

χαρακτηρίζει όαση το Κέντρο, στο οποίο δίνει το καθημερινό παρόν της, συμμετέχοντας σε όλες τις καλλιτεχνικές κι άλλες δραστηριότητες.

Η Μαρία σχεδίαζε ολόκληρο προγραμματισμό για το… αναβληθέν Πάσχα, η οποία μας αποκαλύπτει το …μυστικό για… άπαιχτες φλαούνες: Το μυστικό μιας καλής φλαούνας είναι το τυρί, το οποίο πρέπει να είναι κατσικίσιο, χωριάτικο. Η κ. Αντρούλα με καταγωγή από το Πραιτώρι, ζει στη Γεροσκήπου για πολλά χρόνια. ‘Κλέψαμε’ και τη δική της συνταγή, την οποία έκανε πριν απ αυτήν η μάνα της η Μαρία που ήταν γνωστή και ως ΄σιόνα’, για τις νοικοκυροσύνες της. Ιδού η συνταγή: Αλεύρι, λάδι, αυγά και προζύμι που το μοιραζόταν όλο το χωριό. Σιγά –σιγά τραβά το αλεύρι και όλα τα υλικά ενώνονται. Η ουσία της φλαούνας είναι το τυρί, όσο πιο ξηρό τόσο το καλύτερο. Η ζύμη για τη γέμιση δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ χοντρή. Παλιά τις έψηναν στον ξυλόφουρνο, και σίγουρα η γεύση τους ήταν καλύτερη απ ότι σήμερα που ψήνεται στους ηλεκτρικούς φούρνους. Η κ. Αντρούλα πήρε από τις νοικοκυροσύνες της μητέρας της αφού όποιος φάει από τον τταβά της, όπως μας διαβεβαιώνει, τον οποίο σιγοψήνει στο φούρνο, γλύφει και τα δάχτυλά του. Σκληραγωγημένη πάντως η κυρία Αντρούλα, αφού κοντά στον άντρα της τον Χριστόδουλο, έμαθε να ρίχνει μέχρι και δίχτυα και να ψαρεύει. Στο Κέντρο Ενηλίκων, η Αντρούλα όπως κι οι άλλες γυναίκες βρίσκουν διέξοδο στην καθημερινότητά τους και παράλληλα μαθαίνουν ένα σωρό καινούργια πράγματα. Το Κέντρο στελεχώνεται από έμπειρο και προσοντούχο προσωπικό, το οποίο εργάζεται με υπευθυνότητα και ευαισθησία. Το κτήριο στην καρδιά της Γεροσκήπου, πίσω από το δημοτικό μέγαρο, διαθέτει άνετους χώρους, μεγάλη κουζίνα και τραπεζαρία και αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία λαμβάνουν χώραν διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες. Ένα δεύτερο σπίτι για όλες αυτές τις γυναίκες που δεν χαμπαριάζουν από ηλικίες, αντίθετα δηλώνουν έτοιμες για ζωή, νοικοκυροσύνες και αγάπη.

PRESTIGE PAFOS

88


άνθρωποι

“Μετατρέπουμε το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο σε ένα ωφέλιμο καύσιμο για την εκπαίδευση, την καινοτομία και την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη στα σχολεία της Κύπρου!”

Τι είναι η Τηγανοκίνηση;

Τα σχολεία της Πάφου δηλώνουν «παρών»

Όλο ακούμε για τηγανοκίνηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι λίγα γνωρίζουμε για αυτήν. Η Άννα Τσέλεπου, υπεύθυνη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ‘Ακτή’ στην Πάφο, είχε την καλοσύνη να μας ανοίξει τα μάτια γύρω από το θέμα αυτό, το οποίο αγκαλιάζεται από πολλά σχολεία της Κύπρου.

Η ΑΚΤΉ κατάφερε να τοποθετήσει βαρέλια συλλογής τηγανελαίου σε 14 Δημοτικά Σχολεία και 8 Νηπιαγωγεία στην πόλη της Πάφου, καθώς και σε 15 δημοτικά σχολεία στα χωριά της επαρχίας Πάφου. Κατά τη διάρκεια της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, η επιτυχία της συλλογής τηγανελαίου ήταν εντυπωσιακή και έφτασε τους 20 τόνους μόνο για την επαρχία Πάφου. Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ΑΚΤΗς για τη συλλογή αυτής της τεράστιας ποσότητας χρησιμοποιημένου τηγανελαίου, οφείλετε και στο γεγονός ότι δεκάδες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης στην πόλη και επαρχία Πάφου, αποδέχτηκαν την εισήγηση μας και τους τοποθετήσαμε στις κουζίνες των εστιατορίων τους, βαρέλια Τηγανοκίνησης. Ο κάθε εστιάτορας επιλέγει το Δημοτικό σχολείο της αρεσκείας του, για να επωφεληθεί από το χρηματικό πόσο που θα εισπραχθεί όταν το τηγανέλαιο πωληθεί. Αξιοσημείωτο δε, είναι και το γεγονός ότι σε συνεργασία της ΑΚΤΉς με την Διοίκηση των δύο “Πράσινων Σημείων” της πόλης της Πάφου, Κολώνης και Μουττάλου, τοποθετήθηκαν στο κάθε σημείο αντίστοιχα, βαρέλια της Τηγανοκίνησης! Τα δέκα πρώτα σχολεία της Επαρχίας Πάφου κατά την προηγούμενη χρονιά ήταν τα εξής:

Η Τηγανοκίνηση είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με βραβεύσεις στην Κύπρο και διεθνώς, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε περισσότερα από 450 σχολεία στην Κύπρο! Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας. Ξεκίνησε το 2011 και από τότε πρωτοστατεί στην ανακύκλωση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, και τη μετατροπή ενός κατά τα άλλα βλαβερού αποβλήτου, σε “καύσιμο” για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τη βελτίωση των πράσινων υποδομών των σχολείων μας. Στοχεύει στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την ενίσχυση του αειφόρου σχολείου. Η Τηγανοκίνηση είναι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας που αποτελεί ένα από τους πρώτιστους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης πάνω από 300 επιχειρήσεις ενισχύοντας την προσπάθεια για αειφόρο αναβάθμιση των σχολείων και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να ενημερωθείτε για πως μπορείτε να διαθέσετε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, επικοινωνήστε με την ΑΚΤΗ ή με το σχολείο της γειτονιάς σας. www.tiganokinisi.eu www.akti.org.cy +357 22458485 tiganokinisi@akti.org.cy

PRESTIGE PAFOS

89


άνθρωποι

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ Ή Νεράιδα στο ποτάμι’, ‘Το χρονικό ενός παράνομου έρωτα’, ‘Ζωές στα κύματα’, βιβλία που αγαπήσαμε αλλά και το νέο της βιβλίο με τίτλο, ‘Κόκκινος κύκλος σε μαύρο φόντο’, που βρίσκεται στα σκαριά, κατατάσσουν την Ειρήνη Παππά, στη λίστα με τους αγαπημένους μας συγγραφείς. Η θεολόγος από την Καρδίτσα, που ζει και εργάζεται μόνιμα στην Πάφο, ξεκίνησε δειλά στην αρχή να γράψει ένα διήγημα και κατάφερε να γράψει τέσσερα μυθιστορήματα τα οποία γίνονται ανάρπαστα στα βιβλιοπωλεία. Στο ενεργητικό της έχει επίσης διηγήματα, ενώ θεατρικά της έργα έχουν ανεβεί στη σκηνή. Το τέταρτο της μυθιστόρημα ετοιμάζει η Ειρήνη Παππά, η οποία με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ‘Η νεράιδα στο ποτάμι’, κέρδισε το αναγνωστικό κοινό και το δικαίωμα να λέγεται συγγραφέας. Η ίδια δεν κρύβει ότι τέτοια απήχηση δεν την περίμενε, ιδιαίτερα από τους κύπριους αναγνώστες, αν και οι κουλτούρες μοιάζει να ναι τόσο όμοιες στον αγροτικό κόσμο. Όπως λέει και η ίδια, τα βιώματα είναι κοινά γι’ αυτό και η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου.

Η δημιουργικότητα…

«Δυο χρόνια μετά την ‘Νεράιδα’, ήρθε ‘το χρονικό ενός παράνομου έρωτα’, το οποίο έφθασε και ακούμπησε την επιτυχία της Νεράιδας. ‘Δεν είναι περίεργο’, λέει η συγγραφέας, ‘που το ‘χρονικό΄, άρεσε σε τόσο κόσμο. ‘Απηχεί την πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής μέσα από αδιέξοδες σχέσεις. Τώρα βρίσκομαι στη διαδικασία για το επόμενο βιβλίο, το οποίο θα πρέπει να κρατήσω στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα. Είναι όμως και λίγο υποκειμενικό όλο αυτό, δηλαδή ο ένας αναγνώστης θα σου πει ότι του άρεσε πάρα πολύ και ο άλλος ότι το βρήκε μέτριο. Πόσες φορές δεν διαβάσαμε ένα βιβλίο μεγάλου συγγραφέα και μας έχει απογοητεύσει. Τα βιβλία πρέπει να μιλούν μέσα στη ψυχή του αναγνώστη. Σε κάθε μου βιβλίο υπάρχει το στοιχείο του έρωτα, στις διάφορες εκφάνσεις του. Το νέο μου βιβλίο θα φέρει τον τίτλο, ‘κόκκινος κύκλος σε μαύρ ο φόντο’ και περιλαμβάνει και λίγο αστυνομικό μυστήριο μέσα, στη σύγχρονη εποχή» PRESTIGE PAFOS

90

.

Συγγραφέας-αναγνώστης «Η σχέση συγγραφέα-κοινού δεν είναι και η πιο εύκολη. Θέλει χρόνο για να χτιστούν οι γέφυρες και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ναι, διαβάζει ο κόσμος αλλά δεν είναι τόσο πολύ μέσα στην κουλτούρα μας το βιβλίο, όπως σε άλλες χώρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι το κοινό που διαβάζει άρχισε να γίνεται εκλεκτικό στο τι επιλέγει. Είναι σημαντικό να συναντώ κόσμο και να μου λέει, ‘εξαιτίας σου άρχισα να διαβάζω΄. Το αντίστροφο μπορεί να συμβεί με ένα κακό βιβλίο, που αν δεν κερδίσει τον αναγνώστη από την πρώτη, χάθηκε το παιγνίδι. Ομολογώ πως έχω ένα βαρύ χρέος να επιτελέσω, από την στιγμή που έδωσα στον κόσμο κάποια καλά βιβλία, να συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό. Η οικογένεια μου ξέρει ότι τα μεσημέρια του Καλοκαιριού συνήθως που γράφω, δεν πρέπει κανείς να με ενοχλήσει και το σέβονται απόλυτα. Τους ευχαριστώ γι αυτό, διότι για κανένα συγγραφέα, δεν είναι εύκολο να ‘μπαίνει’ και να ‘βγαίνει’ στην ιστορία του βιβλίου του με παρεμβολές. Σ αυτές τις εποχές που ζούμε, δεν είναι περίεργο που υπάρχει τόση συγγραφική κινητικότητα. Στο τέλος της μέρας όμως πιστεύω ότι θα επιβιώσει το ‘καλό’ βιβλίο. Ο κάθε ένας όμως έχει δικαίωμα να βγάλει τη δουλειά του προς τα έξω και να πει με το δικό του τρόπο, όσα έχει μέσα του. Απ εκεί και πέρα αναλαμβάνει το αναγνωστικό κοινό. Με χαροποιεί όταν διαπιστώνω ότι άρχισαν και τα παιδιά να διαβάζουν και να χουν άποψη για την εξέλιξη ενός βιβλίου».


άνθρωποι

Της Λένιας Τσαδιώτου

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΗ-

‘η Αλίκη στο χώρο των δακρύων’…. Με δύο θεατρικά έργα επανέρχεται στον κόσμο των εκδόσεων, μια γνώριμη μας πένα. Ο λόγος για την Ελένη Καρβουνάρη, που έγινε γνωστή από το βιβλίο της ΄Το ‘σαγαπώ’ όπως κανείς δεν στο χει πει’. Ψαγμένο άτομο, βαθιά θρησκευόμενο, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, που πραγματεύεται στα βιβλία της, αξίες όπως είναι η αγάπη και η φιλία. Η Αλίκη στο χώρο των δακρύων’, αποτελεί το δεύτερο θεατρικό της, ενώ στόχος της είναι να ανέβουν και τα δύο, κάποια στιγμή, στο θεατρικό σανίδι. Η Ελένη κάνει σήμερα το διδακτορικό της στη Θεολογία.

Η αυτογνωσία… «Φιλοδοξία μου είναι κάποια στιγμή να ανεβούν και στη σκηνή, ως παράσταση για ενήλικες. Η ιστορία του πρώτου μου θεατρικού, όπως θυμάστε, αφορά στην αγάπη και τον εγωισμό που ζητάει άσυλο στον κόσμο της αγάπης. Η Αγάπη εξορίζεται αλλά στο τέλος θα νικήσει. Στοιχεία αυτογνωσίας τα οποία πρέπει να καλλιεργήσουμε από παιδική ηλικία. Όσο έγραφα αυτό το θεατρικό, το σκηνοθετούσα στο μυαλό μου, ενώ έχω βάλει και τη μουσική που θα το πλαισιώσει. Είναι όλα έτοιμα για όποιον ενδιαφέρεται να το ανεβάσει. Μια από τις σκέψεις ήταν να το ανεβάσω εγώ η ίδια με μαθητές μου, που είτε είναι τώρα στο νηπιαγωγείο είτε έχουν υπάρξει ως μαθητές μου τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια που δουλεύω. Θα δούμε».

Η Αλίκη στη χώρα των δακρύων… « ‘Η Αλίκη στην χώρα των δακρύων’, απευθύνεται σε ενήλικες. Το ξεκίνησα αρχικά ως μυθιστόρημα αλλά λόγω χρόνου, το μετέτρεψα σε θεατρικό. Αφορά σε δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, τα οποία μεγαλώνουν στην ίδια γειτονιά και ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της ζωής τους, τον έρωτα τους, τις εμπειρίες και το χωρισμό τους. Είναι το πιο αγαπημένο από τα βιβλία μου γιατί περιέχει δικά μου βιώματα και έχω δώσει πολλή ψυχή μέσα απ αυτό. Πραγματεύεται πολλά σημερινά κοινωνικά θέματα, όπως η σύγκρουση μεταξύ παιδιών και γονέων, τα ναρκωτικά, και άλλα. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν πιο δύσκολο είδος το θεατρικό, για μένα όμως λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, επειδή ζω τους διαλόγους σαν εικόνες. Το να γράφω μου δίνει ζωή, με λυτρώνει και με πάει σε άλλους κόσμους».

Η πίστη…

«Το πρώτο πράγμα που έγραψα ήταν το ημερολόγιο μου, το οποίο δυστυχώς δεν κράτησα. Έχω τρία παιδιά τα οποία απαιτούν πολύ από το χρόνο μου, κι έτσι γράφω κυρίως το βράδυ, όταν όλα είναι ήσυχα. Είμαι συνέχεια στο πόδι και ο χρόνος ξεκούρασης είναι ελάχιστος. Γενικά είμαι άνθρωπος της δράσης, δεν μπορώ να κάτσω ούτε μια στιγμή αδρανής. Ζω την κάθε μέρα κι αυτό με γεμίζει ως άνθρωπο. Αυτή την περίοδο κάνω το διδακτορικό μου στη Θεολογία κι ο χρόνος είναι πιο πιεστικός. Είμαι άνθρωπος όμως που καταφέρνω να βάζω μια σειρά ώστε να γίνονται όλα με πρόγραμμα. Όταν έχω χρόνο μ αρέσει να διαβάζω όλους τους Πατέρες της εκκλησίας, που έτσι κι αλλιώς είναι συναφές με τις σπουδές μου. Από τις αγαπημένες μου συγγραφείς είναι η Αλκυόνη Παπαδάκη, που είναι τόσο απλή και τόσο παραστατική, που μου ταιριάζει. Επειδή ως φύση είμαι κι εγώ λίγο μελαγχολική, δεν με πειράζει που το τέλος στα βιβλία της, είναι σχεδόν πάντα δραματικό. Παράλληλα όμως είμαι αισιόδοξη, δεν χάνω ποτέ την ελπίδα μου όσο μαύρα κι αν είναι τα πράγματα γύρω μου. Δεν πίστευα πάντα στο Θεό, αντίθετα θα έλεγα ότι ήμουν άθεη. Στην πορεία όμως κάποια γεγονότα με έκαναν να αλλάξω τρόπο σκέψης. Οι πιο πολλοί δηλώνουν άθεοι διότι έχουν άγνοια για το Θεό». «Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αύξηση στις εκδόσεις βιβλίων. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει διότι ο κόσμος έχει πράγματα να πει, να μοιραστεί με άλλους. Έχουν έρθει πολλά βιβλία στα χέρια μου που τα άφησα χωρίς να τα διαβάσω διότι δεν είχαν τίποτα να μου πουν. Τα κριτήρια που θέτω πριν αρχίσω να διαβάζω ένα βιβλίο, είναι πολλά πράγματα, και κυρίως το αν θα μου κάνει κλικ από την πρώτη στιγμή. Θα προτιμούσα να γίνεται ένα φιλτράρισμα πριν κυκλοφορήσει ένα βιβλίο. Σίγουρα όμως για μένα δεν έχει σημασία, το πόσες πωλήσεις έκανε ένα βιβλίο, αλλά το αν θα συζητηθεί και τι θα αφήσει στη ψυχή του αναγνώστη. Όταν γράφω τα βιβλία μου το κάνω με υπόκρουση ορχηστρικής μουσικής. Χαίρομαι που και τα τρία μου παιδιά έχουν καλλιτεχνική φύση, είτε γράφουν, είτε ζωγραφίζουν είτε ασχολούνται με τη μουσική. ‘Η Αλίκη στη χώρα των δακρύων’, κάνει το πρώτο της ‘ταξίδι’, μέσα από το Prestige, γνωρίζεται με τον κόσμο και απλώνει τα φτερά της, πετώντας προς το φως.

PRESTIGE PAFOS

91


good life

Της Ελπίδας Ιωάννου e-mail : makiyiaz@gmail.com

Η απόλυτη διάρκεια και άνεση στα χείλη. Άμεσο χρώμα και απαράμιλλη βελούδινη υφή σε περισσότερες από 25 μοναδικές αποχρώσεις. Όλα αυτά με μια τέλεια αίσθηση στα χείλη, έντονο αλλά και πλούσιο χρώμα. Για χίλια τέλεια φιλιά! Με σούπερ υγρή μορφή, δημιουργεί λαμπερό βαθύ χρώμα και ενα αόρατο προστατευτίκο φίλμ για εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια. Το φοράς και μετά το ξεχνάς. Χαρακτηριστικά: Ανεξίτηλο. Άμεση κάλυψη. Εξαιρετικά λεπτή μεμβράνη. Ματ και βελούδινο αποτέλεσμα. Δεν τρέχει. Δεν μουτζουρώνει. Χρησιμοποιείται και σαν σκιά ματιών. Περιέχει: Bisabolol φυσικό καταπραυντικό και αντιφλεγμονώδες που έχει καταπραυντική και μαλακτική δράση.Η υψηλή συγκέντρωση χρωστικών παρέχει βαθύ και έντονο χρώμα με μόνο ενα πέρασμα. Με φυσικά συστατικά που δημιουργούν μια απαλή και άνετη κρεμώδη υφή που δεν σπάει, δεν ξεφλουδίζει, δεν μουτζουρώνει. Απαλό άρωμα βανίλιας Χωρίς parabens Χωρίς άρωμα Χωρίς αλλεργιογόνα

MILLEBACI MILLEBACI 07 9 Apostolou Pavlou Avenue, Pafos | Tel: 26-912206 / 99-599314 PRESTIGE PAFOS

92

MILLEBACI 08 NOUBA Cyprus


good life

Γράφει ο «Ασυμβίβαστος»

Όταν πεθάνεις, μην ανησυχείς για το σώμα σου ... οι συγγενείς σου θα κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

θ

α βγάλουν τα ρούχα σου,Θα σε πλύνουν.Θα σε ντύσουν.Θα σε πάρουν από το σπίτι σου και θα σε μεταφέρουν στη “νέα σου διεύθυνση”.Πολλοί θα έρθουν στην κηδεία σου για να «πουν αντίο». Κάποιοι θα ακυρώσουν δεσμεύσεις και ακόμη και θα χάσουν τη δουλειά τους για να έρθουν. Τα αντικείμενά σου, ακόμη και αυτά που δεν σου άρεσε να δανείζεις, θα πουληθούν, θα δοθούν ή θα καούν.Τα κλειδιά σου,τα εργαλεία σου,Τα βιβλία σου,Τα όργανα σου,Τα CD σου,Τα παπούτσια σου,Τα ρούχα σου... Και να είσαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα σταματήσει να κλαίει για σένα. Η οικονομία θα συνεχιστεί. Στη δουλειά σου, θ’ αντικατασταθεί. Κάποιος με τις ίδιες ή καλύτερες ικανότητες θα πάρει τη θέση σου. Τα περιουσιακά σου στοιχεία θα μεταβούν στους κληρονόμους σου... Και μην έχεις την εντύπωση ότι θα συνεχίσουν να σε αναφέρουν, να σε κρίνουν,, να ρωτούν και να επικρίνουν για τα μικρά και μεγάλα πράγματα που έκανες στη ζωή. Άτομα που σε γνώριζαν μόνο από την εμφάνισή σου θα πουν: “Φτωχός ... ή περνούσε υπέροχα!” Οι ειλικρινείς φίλοι σου θα κλαίνε για μερικές ώρες ή λίγες μέρες, αλλά μετά θα επιστρέψουν στο γέλιο.Τα ζώα σου θα συνηθίσουν στον νέο κάτοχο.Οι φωτογραφίες σου θα παραμείνουν στον τοίχο για λίγο ή θα συνεχίσουν σε κάποιο έπιπλο, αλλά στη συνέχεια θα διατηρηθούν στο κάτω μέρος ενός συρταριού. Κάποιος άλλος θα καθίσει στον καναπέ σου και θα φάει στο τραπέζι σου. Ο βαθύς πόνος στο σπίτι σου θα διαρκέσει μια εβδομάδα, δύο, ένα μήνα, δύο, ένα χρόνο, δύο ... Τότε θα προστεθείς στις αναμνήσεις και στη συνέχεια, η ιστορία σου τελείωσε. Τελείωσε ανάμεσα στους ανθρώπους, τελείωσε εδώ, τελείωσε σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά ξεκίνησε η ιστορία σου στη νέα σου πραγματικότητα ... στη ζωή σου μετά το θάνατο. Η ζωή σου και όλα εγκόσμια, έχασαν την αξία που είχαν. Σώμα, Ομορφιά,Εμφάνιση,Επίθετο ,Ανεση Πίστωση,Κατάσταση,Θέση,Τραπεζικός λογαριασμός,Σπίτι,Αυτ οκίνητο,Επάγγελμα,Τίτλοι,Διπλώματα Μετάλλια,Τρόπαια,Οι φιλοι,Μέρη,Σύζυγος,Οικογένεια...

Στη νέα σου ζωή θα χρειαστείς μόνο το πνεύμα σου. Και η αξία που έχεις συγκεντρώσει εδώ θα είναι η μόνη περιουσία που θα έχεις εκεί. Αυτή η τύχη είναι η μόνη που θα πάρεις μαζί σου και δημιουργείται κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκεσαι εδώ. Όταν ζεις μια ζωή αγάπης για τους άλλους και σε γαλήνη με τον γείτονά σου, ζυμώνεις την πνευματική σου περιουσία. Γι ‘αυτό προσπάθησε να ζήσεις πλήρως και να είσαι ευτυχισμένος ενώ βρίσκεσαι εδώ γιατί, όπως είπε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: “Δε θα πάρεις αυτά που έχεις από δω. Μόνο ό,τι έδωσες θα πάρεις”.

PRESTIGE PAFOS

94


good life

Έλενα Στυλιανού

Προς το κατώφλι της Αυτογνωσίας… Για αιώνες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι αλλά και φιλόσοφοι έχουν ερευνήσει τη σημασία της αυτογνωσίας (Self-knowledge) για την κατάκτηση της ευτυχίας και της πληρότητας. Η γνωστή φράση «Γνώθι σαυτόν» ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και τους Αρχαίους Φιλόσοφους (περίπου 3ο αιώνα π.χ.), οι οποίοι προσπάθησαν να τονίσουν τη σημασία της ενδοσκόπησης και της γνωριμίας με τον εαυτό. Συγκεκριμένα, ο όρος αυτογνωσία εμπεριέχει την αντίληψη που έχει το άτομο για τις δικές του ανάγκες, τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες, τα δικά του συναισθήματα, τις δικές του συμπεριφορές κτλ. Στην ερώτηση «Ποιος είσαι;», ένα άτομο μπορεί να περιγράψει τον εαυτό του με διάφορους τρόπους. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία να απαντήσει με το όνομα του, ότι είναι μαθητής ή ότι εργάζεται ως μουσικός. Αρκετά συχνά, επικρατεί το φαινόμενο των μη ρεαλιστικών αντιλήψεων για τον εαυτό και η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, τα οποία απομακρύνουν το άτομο από την κατάκτηση της αυτογνωσίας. Ένα παράδειγμα αυτού του φαινομένου, είναι όταν τα άτομα έχουν υπερβολική πρόβλεψη της πιθανότητας ότι θα παρουσιάσουν ευγενικές και ηθικές πράξεις προς τους άλλους (όπως ότι θα είναι εθελοντές σε μια δυσάρεστη έρευνα για τους ίδιους). Ακόμη, μια σημαντική ένδειξη υπέρμετρης αυτοπεποίθησης, παρουσιάζεται όταν το άτομο βλέπει τις ικανότητες του και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του με πιο θετικό τρόπο σε σχέση με άλλα άτομα (όπως ότι θα αποδώσει καλύτερα σε μια συνέντευξη από τους άλλους). Ένα εύλογο ερώτημα είναι κατά πόσο η τάση για υπερεκτίμηση είναι κάτι που έχει κόστος ή όφελος τελικά για το άτομο.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc Τηλέφωνο : 99861400 Email : elenas.psychology@gmail.com

“Self-knowledge”, του Jeannot Essowe Peguedou.

Ποιοι είναι οι τρόποι που πράγματι οδηγούν σε περισσότερη αυτογνωσία; Πρώτο, είναι σημαντικό να υπάρξει αναγνώριση πως ο δρόμος της αυτογνωσίας μπορεί να σχετίζεται με άλλα άτομα. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες και η ανατροφοδότηση που προέρχονται από άλλα άτομα, ίσως αποτελούν απαραίτητη πηγή για την απόκτηση της αυτογνωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, αν τρία ανεξάρτητα άτομα μας δώσουν το ίδιο κομμάτι θετικής ανατροφοδότησης για χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας, τότε αξίζει τουλάχιστον να εξετάσουμε την πιθανότητα αν αντανακλά την πραγματικότητα. Δεύτερο, χρειάζεται να αποδεχτούμε πως η αυτογνωσία είναι συνδεδεμένη με σφάλματα που κάνουμε καθημερινά (όπως να προβλέψουμε αρνητικά το μέλλον και να σκεφτόμαστε πως θα αποτύχουμε σε μια εξέταση) και να υιοθετήσουμε «τρόπους επιδιόρθωσης» έτσι ώστε να προστατευτούμε από τις συνέπειες. Τέλος, μέσω της διαδρομής της ψυχοθεραπείας, το άτομο μπορεί να οδηγηθεί πιο κοντά στην πραγματική αντίληψη που έχει για τον εαυτό του. Σε αυτή τη διαδρομή, το άτομο έχει ως συνεπιβάτη τον ψυχοθεραπευτή με σκοπό να αποκτήσει περισσότερη γνώση των σκέψεων, των επιθυμιών, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών. Μέσα από την επεξεργασία και την ανάλυση, μπορεί να κατακτήσει μια κατάσταση πιο πλούσιας και ακριβής εικόνας για τον εαυτό, η οποία θα οδηγεί ταυτόχρονα σε ειρήνη και εσωτερική αρμονία.

PRESTIGE PAFOS

95


good life

Χάρης Ζαβρίδης MD, PhD | Πλαστικός Χειρουργός

ΓΕ Σ

ΝΕΙ

Ι Τ ΟΠΛΑΣ

το πρόσωπο η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να προσφέρει δύο κατηγορίες επεμβάσεων. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις επεμβάσεις ανανέωσης και η δεύτερη κατηγορία τις επεμβάσεις που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η επέμβαση στο πηγούνι που λέγεται και Γενειοπλαστική ανήκει στην δεύτερη κατηγορία των επεμβάσεων. Στις επεμβάσεις δηλαδή που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Τ

ο πηγούνι σίγουρα είναι μία σημαντική περιοχή στην αισθητική εμφάνιση ενός προσώπου. Βρίσκεται ίσως στο μόνο σημείο του προσώπου που δεν μπορούμε να καλύψουμε μία ατέλεια με το ντύσιμο ή το make up. Το πηγούνι συμμετέχει στο σχήμα του προσώπου, αν θα έχει το πρόσωπο σχήμα οβάλ ή στρογγυλό. Η αλλαγή του σχήματος ενός πηγουνιού βελτιώνει σημαντικά την εικόνα σε ένα πρόσωπο ιδιαίτερα στο προφίλ. Είναι επίσης το χαρακτηριστικό του προσώπου που συνδέεται στενά με την μύτη. Ένα μικρό πηγούνι δίνει την εντύπωση ότι η μύτη είναι μεγάλη. Για αυτό άλλωστε διορθώνοντας ένα πηγούνι μπορούμε οπτικά να διορθώσουμε και μία μύτη! Αυξάνοντας την προβολή ενός πηγουνιού οπτικά μπορεί μία μύτη να φαίνεται πιο μικρή. Συναρπαστική λοιπόν η Πλαστική Χειρουργική, αφού διορθώνοντας ένα ανατομικό στοιχείο μπορεί ταυτόχρονα να φαίνεται βελτιωμένο και ένα άλλο ανατομικό στοιχείο!

PRESTIGE PAFOS

96

Η Κ

Η

Γενειοπλαστική αποτελείται από τη μειωτική πηγουνιού και την αυξητική πηγουνιού. Η μειωτική πηγουνιού γίνεται αφαιρώντας τμήμα της κάτω γνάθου, ενώ η αυξητική γίνεται, είτε προωθώντας τμήμα της κάτω γνάθου προς τα εμπρός είτε τοποθετώντας ένθεμα σιλικόνης. Η αυξητική πηγουνιού με ένθεμα σιλικόνης μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Συνήθως σπίτι πάει ο ενδιαφερόμενος την ίδια μέρα του χειρουργείου. Ο πόνος είναι θέμα ημερών, ενώ το πρήξιμο και οι μελανιές υποχωρούν σε 1-2 εβδομάδες. Αρκετές φορές η Γενειοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις, στο πρόσωπο για παράδειγμα αυξητική ζυγωματικών ( των μήλων του προσώπου) όπως και με διόρθωση της μύτης (Ρινοπλαστική). Σκοπός άλλωστε της Πλαστικής Χειρουργικής είναι να βελτιώνει το σύνολο και όχι να βελτιώνει μεμονωμένα χαρακτηριστικά. Στο δρόμο δεν βλέπουμε να περπατά ένα ωραίο πηγούνι μόνο του ή μια ωραία μύτη μόνη της. Βλέπουμε να περπατούν ωραία πρόσωπα, ωραίες φιγούρες. Λευκωσία: «Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής Χάρης Ζαβρίδης» Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού 20, 2ος όροφος, Γραφείο 202, 1075, Λευκωσία Τηλ: 22-445588 e-mail: info@harriszavrides.com www.harriszavrides.com Πάφος: Ιατρικό Κέντρο Κυανούς Σταυρός Τηλ: 26-221111


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

good life

Χριστιάνα Καλλονά Ποδίατρος-Ποδολόγος Κυπρου & Hv. Βασιλείου Ποδολογικό Κέντρο Πάφου Τηλ : 26 220100 , 99 281111

Το καλοκαίρι είναι εδώ, το ίδιο και εμείς στις καθημερινές μας συνήθειες στην πανέμορφη μας Πάφο, πιο δυνατοί από ποτέ έπειτα από μια δοκιμασία που έφερε τα πάνω κάτω, όμως μάς χάρισε άπλετο χρόνο και τροφή για σκέψη. Οι παραλίες άνοιξαν και η ανάγκη να τις απολαύσουμε είναι μια πραγματικότητα. Σημαντικό είναι να αναφερθώ ότι, ο περιορισμένος χρόνος βάδισης σε υγρή άμμο δεν φέρει κινδύνους γενικότερα, όμως Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη της αίσθησης της υγρής άμμου η υγρασία της άμμου φιλοξενεί μικρόβια, παράσιτα, ιούς, στα γυμνά μας πόδια που είναι πέρα από ευχάριστη, και συνεπώς πρέπει να στεγνώνουμε και να απολυμαίνουμε την ευεργετική. Ας μάθουμε λοιπόν το γιατί. πατούσα μας έπειτα από την επαφή με την άμμο. Γείωση: Η επαφή του γυμνού πέλματος με την βρεγμένη άμμο, είναι μια άριστη ευκαιρία για να γειωθεί το σώμα. Στην ουσία αυτό σημαίνει Σχετικά με την σωστή υγιεινή της χρήσης παπουτσιών κατά ότι από το έδαφος μεταφέρονται ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα οποία την επιστροφή μας στο σπίτι, και για την αποφυγή εξάπλωσης εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του κορωνοϊού, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε καθώς ο του φυσιολογικού μεταβολισμού. Πρόκειται για ασταθή μόρια με ένα ιός μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες για αρκετή ώρα. υψηλά ενεργό ηλεκτρόνιο. Για να κερδίσουν σταθερότητα, αποσπούν Τα πλαστικά παπούτσια είναι σημαντική εστία μικροβίων, ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια, μετατρέποντας τα και αυτά σε ελεύθερες καθώς πατούν σε χώρους με μεγάλα πλήθη και μπορούν να ρίζες, με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβη σε κυτταρικές δομές. φιλοξενήσουν ενεργό ιό για μέρες. Μέσω της επαφής – σύνδεσης με το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο της Συστήνουμε να έχουμε δυο ζευγάρια παπουτσιών Γης, κινδυνεύουμε λιγότερο από φλεγμονές και γενικότερα φθορές του καθημερινής χρήσης, τα οποία να ανταλλάσσονται κατά την οργανισμού εξισορροπώντας το δικό μας ηλεκτρικό φορτίο. Η γείωση έξοδο από το σπίτι. Να μην γίνεται χρήση του ίδιου παπουτσιού γίνεται όταν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με οποιαδήποτε φυσική μέσα και έξω από το σπίτι. Να πλένονται τα παπούτσια με επιφάνεια, όπως το χώμα ή το γρασίδι. οινόπνευμα ή υγρά μαντηλάκια και να παραμένουν έξω στον Τόνωση και ευεξία των κάτω άκρων: Ακόμα και το απλό βάδισμα αέρα (στο γκαράζ ή στην είσοδο του σπιτιού) και βέβαια αν το στην άμμο, γυμνάζει το σώμα και κυρίως τις γάμπες, τα πέλματα και τους επιτρέπει το ύφασμα, γιατί όχι να πλένονται στο πλυντήριο γλουτούς. Σε περίπτωση πλατυποδίας βοηθά επίσης στη διαμόρφωση ρούχων. Οι ιοί από τα παπούτσια μπορεί να εμποδιστούν με της καμάρας, ενώ όσο περισσότερο περπατάμε ξυπόλυτοι διατηρούμε τη θερμότητα, τα διαλύματα καθαρισμού, το σαπούνι και το τα πόδια μας υγιή, με λιγότερες παραμορφώσεις αφού είναι εκτός νερό. παπουτσιού. Επιπλέον, όταν περπατάμε στην άμμο καταναλώνουμε Τα παιδιά και κυρίως οι μικρότερες ηλικίες, έχουν την τάση να σχεδόν διπλάσιες θερμίδες, συγκριτικά με την άσφαλτο. τοποθετούν παπούτσια κοντά στο στόμα τους και αυτό είναι Ανακούφιση: Σε περιπτώσεις ήπιας μορφής αρθρίτιδας κάνει καλό, επικίνδυνο. Οι γονείς θα πρέπει να υποδείξουν πως να βγάζουν μειώνοντας τον πόνο και περιορίζοντας τους κραδασμούς. Επίσης κάνει τα παπούτσια στην είσοδο, να περιορίσουν το άγγιγμα στα μασάζ σε όλο το πέλμα και φυσική απολέπιση, απομακρύνοντας τα νεκρά παπούτσια και να υπενθυμίζουν να πλένουν τα χέρια τους κύτταρα από την επιδερμίδα. αμέσως μετά την είσοδο στο σπίτι. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, Γαλήνη: Η αίσθηση ελευθερίας που χαρίζει το ξυπόλυτο περπάτημα μια καλή λύση είναι να κρύψουμε τα παπούτσια εκεί που δεν στην άμμο είναι μοναδική. Ας αφήσουμε τη θέα της θάλασσας και το πλησιάζουν τα παιδιά. άγγιγμα του κύματος να διώξουν το στρες και να ηρεμήσουν τον νου. PRESTIGE PAFOS

97


Θεοφανώ Περικλέους Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD (UK) Αθλητική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc Mέλος CyDa, CySpen, HCPC, 99857921

Υπηρεσίες που παρέχονται

Κατάλληλη εξατομικευμένη και εξειδικευμένη διατροφική παρέμβαση με βάση τον τρόπο ζώης και τον τρόπο σκέψη σας.

> Διαχείριση βάρους - Διατροφικά προγράμματα για μείωση/αύξηση/διατήρηση βάρους > Κλινική Διατροφή - Διατροφική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων όπως Διαβήτη, Καρδιαγγειακές παθήσεις, Δυσλιπιδαιμίες, Υπέρταση, Ουρική αρθρίτιδα, Γαστρεντερικά και ηπατικά προβλήματα, Μεταβολικό σύνδρομο, Οστεοπόρωση, Αναιμία, Υποθρεψία κ.α. > Αθλητική Διατροφή – Διατροφή για αθλητές και αθλούμενους εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα ανάλογα με το είδος του αθλήματος, την διάρκεια προπονήσεων, τον βαθμό έντασης , τους προσωπικούς στόχους και τα πρακτικά ζητήματα τους > Συμβουλές για την σωστή χρήση συμπληρωμάτων (τι συμπλήρωμα, σε τι ποσότητα και πότε να γίνει η κατανάλωση τους για την σωστή τους λειτουργία) με σκοπό την επίτευξη των στόχων σας > Διατροφή για όλα τα στάδια ζωής (παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους) > Διατροφική διαχείριση και εκπαίδευση παιδιών και εφήβων > Διατροφή για γυναίκες (γονιμότητα, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση κτλ) > Mindful eating > Χορτοφαγία - Εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα για νηστεία, vegetarians (pesco-, lacto- lacto ovo- κτλ) και vegans > Διατροφή για καλή υγεία και ευζωία > Διατροφικές Διαταραχές – Διατροφική αντιμετώπιση νευρογενούς βουλιμίας, ανορεξίας, υπερφαγίας σε συνεργασία με Κλινικό ψυχολόγο > Παρουσιάσεις και εκπαιδεύσεις σε κοινό για διάφορα διατροφικά ζητήματα > Μέτρηση της σύστασης του σώματος - με το εκσυγχρονισμένο μηχάνημα MC 780 MA ( Λίπος, Άλιπη μάζα, Μυϊκή μάζα, Κατακρατήσεις υγρών, Οστική μάζα, Σπλαχνικό λίπος, Αναλογία ECW/TBW, Βασικός μεταβολικός ρυθμός, Μεταβολική ηλικία, Κατανομή σωματικού λίπους κ.α.) > Εξατομικευμένη μέτρηση του μεταβολικού ρυθμού με το MetaCheck.

Ο MetaCheck της Korr Medical Technologies είναι ένα μηχάνημα υπολογισμού μεταβολικών ρυθμών με ανάλυση επιστημονικής ακρίβειας. Ο Metacheck μετράει το Οξυγόνο που καταναλώνει ο οργανισμός υπολογίζοντας έτσι τις θερμίδες που δαπανά σε ηρεμία (μέθοδος έμμεσης θερμιδομετρίας).Το τέστ μεταβολισμού μπορεί να διεξαχθεί σε 10-20 λεπτά με τη χρήση του ειδικού στομίου (μίας χρήσης). Με τον MetaCheck έχουμε για κάθε εξεταζόμενο όλα τα δεδομένα μεταβολικών ρυθμών που χρειάζονται, για την αντιμετώπιση όλων των κλινικών καταστάσεων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, και για την αξιολόγηση των διατροφικών αναγκών του, με αποτέλεσμα τη συνταγογράφηση του εξατομικευμένου διαιτολογίου. Η επιστημονική εγκυρότητα στον υπολογισμό του BMR είναι ιδιαίτερα υψηλή με απόκλιση μόνο ± 27 Kcals

Είναι απαραίτητο να γνωρίζω τον μεταβολισμό μου; Ναι, γιατί έτσι θα γνωρίζω πόσες θερμίδες χρειάζομαι για να διαχειριστώ το βάρος μου. Είτε αυτό αφορά αύξηση, διατήρηση ή χάσιμο βάρους. Π.Χ. Εάν προσλαμβάνω 200 θερμίδες περισσότερες ή λιγότερες από όσες χρειάζομαι την ημέρα τότε θα πάρω ή θα χάσω αντίστοιχα ,10 κιλά σε 1 χρόνο ή 1 κιλό περίπου τον μήνα. Μέτρηση μεταβολισμού σε αθλητές και αθλούμενους. Είναι σημαντική αυτή η μέτρηση και για τους αθλητές και τους αθλούμενους γιατί γνωρίζοντας τον βασικό τους μεταβολισμό, μπορούμε να καθορίσουμε με ακρίβεια τις ανάγκες του κάθε αθλητή τόσο στην προπόνηση όσο και στην καθημερινότητα του. Επίσης, το Metacheck μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσό των θερμίδων που καταναλώνει ο κάθε αθλητής / αθλούμενος σε μισή ώρα μέτριας έντασης άσκησης με βάση την κατανάλωση οξυγόνου. Χρήσιμο για τις ώρες των προπονήσεων αλλά και για όσους ζητούν με ακρίβεια να μάθουν το ποσό κατανάλωσης θερμίδων τους σε μισή ώρα μέτριας έντασης άσκησης


Λάθη που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος •Παρομοίωση της δίαιτας ως μία «προσωρινή δοκιμασία» Η δίαιτα πρέπει να είναι μια σωστή διατροφή και η σωστή διατροφή ο νέος τρόπος ζωής. Δεν πρέπει να νιώθετε φυλακισμένοι και να περιμένετε με ανυπομονησία την μέρα της αποφυλάκισης. Το διατροφικό πλάνο δεν πρέπει να είναι αυστηρό, εξαντλητικό και ακραίο γιατί τότε θα το ακολουθήσετε λίγες μόνο μέρες αφού θα λιποθυμάτε από την πείνα και μετά θα πέσετε με τα μούτρα. Το διατροφικό πλάνο πρέπει να είναι ευχάριστο με ποικιλία από τροφές και γεύσεις για να μπορέσετε να το ακολουθήσετε σε βάθος χρόνου. •Παράληψη πρωινού Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό. Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό μπορουν πιο ευκολα να ελέγξουν το βάρος τους. Ένα πλήρες πρωινό που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτείνες και καλα λιπαρα, επιδρά θετικά στον έλεγχο της όρεξης και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα η παράληψη πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μεταβολισμού •Παράληψη γευμάτων Η παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε τσιμπολογήματα και σε υπερκατανάλωση τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας. Καταναλώστε τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα. Προσπαθήστε τα γεύματα σας να είναι σε προγραμματισμένους χρόνους κατά τη διάρκεια της ημέρας και να περιλαμβάνουν σνακ ενδιάμεσα (Σύμφωνα πάντα με τις θερμίδες του διαιτολόγιου σας). Αντίθετα η παράληψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μεταβολισμού

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα βασισμένο στις ανάγκες σας και όχι κάτι ακραίο, αυστηρό και διατροφικά μη ισορροπημένο

•Κατανάλωση μεγάλων γευμάτων Αποφύγετε το. Τα μεγάλα γευματα επιβαρύνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αποτρέπουν την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών και αυξάνουν τα αποθέματα λίπους. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία με αποτέλεσμα την μείωση της ενεργητικότητας κατα την διάρκεια της ημέρας. Όταν το μεγάλο γεύμα καταναλωθεί κυρίως προς τις βραδινές ώρες, μπορεί να επιβαρύνει το στομάχι με αποτέλεσμα τις δυσκολίες στον ύπνο και την εναπόθεση λίπους. •Απόρριψη «κακών» τροφίμων Πολλοί θεωρούν το ψωμί και τα μακαρόνια «κακά» τρόφιμα, άλλοι την ζάχαρη κ.τ.λ. και τα αποκλείουν εντελώς από την διατροφή τους. Για κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η στρατηγική «δουλεύει», αργότερα όμως ο οργανισμός αρχίζει να επαναστατεί επειδή θέλει και άλλα στοιχεία για να δουλέψει κανονικά και στο τέλος η κατάληξη είναι η υπερκατανάλωση των «κακών» τροφών που είχαν αρχικά απορριφθεί. •Μειωμένη/Καθόλου πρόσληψη φρούτων και λαχανικών Οι συστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά ή σαλάτα και επίλεξετε για επιδόρπιο και σνάκ τα φρούτα. Μην το παρακάνετε. •Κατανάλωση light προϊόντων σε μεγάλες ποσότητες Τα light προϊόντα περιέχουν λιγότερες θερμίδες αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προσφέρουν ίσες και περισσότερες θερμίδες από τα κανονικά προϊόντα. Οπόταν, μην βασίζεστε στα light προϊόντα για να αδυνατίσετε. •Δημιουργία ενοχών και τύψεων μόλις ξεφύγεις από το πλάνο Είναι ανθρώπινο να υποκύψετε σε ατασθαλίες κάποια μέρα που κάτι συνέβη. Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας και να τον βασανίζετε την επόμενη κιόλας μέρα με πολλές στερήσεις. Ξεχάστε το. Ότι έγινε έγινε. Η επόμενη μέρα είναι μια καινούρια μέρα και συνεχίζετε από εκεί που σταματήσατε.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τον δικό ΣΑΣ μεταβολισμό. Για πιο εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Η σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση είναι τα πιο βασικά στοιχεία στην επίτευξη της επιτυχούς απώλειας βάρους.

Σημείωση: Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με το βάρος σου, δυσκολεύεσαι να χάσεις ή να βάλεις κιλά, κλείσε το ραντεβού σου άμεσα για να μάθεις ακριβώς τα αποτελέσματα για τον βασικό σου μεταβολισμό (έγκυρη ανάλυση με το Metacheck) και βάση αυτού να μάθεις τι διατροφή θα ακολουθήσεις για να διαχειριστείς εύκολα και αποτελεσματικά το βάρος σου. Μαζί θα δημιουργήσουμε μια ευχάριστη και πλήρη διατροφή βασισμένη στον τρόπο ζωής αλλά και στον τρόπο σκέψης σου σύμφωνα με τους στόχους σου.


good life

Χάρης Φιλίππου

Executive Chef

Πατάτες ”Jacket” με τρείς διαφορετικές γεμίσεις σερβιρισμένες σε Κοκκινογούλι Carpaccio , Φρέσκα Σαλάτα Βαλσάμικο και Ελαιόλαδο Ντρέσσινγκ

ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΈΜΙΣΗ 1

• 150 γρ μανιτάρια oyster κομμένα λεπτές φέτες • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

ΥΛΙΚΆ

• 3 μικρές φρέσκες πατάτες (τις οποίες ψήνουμε στον φούρνο 190 β. για 30-35 λεπτά ραντισμένες με λίγες σταγόνες νερού και χοντρό αλάτι θάλασσας (κατά προτίμηση) • 4 φέτες λεπτές πράσινο κολοκυθάκι (τις οποίες ζεματίζουμε σε ζεστό νερό για 10 δεύτερα του λεπτού) •4 ανθούς (τους οποίους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι) • 1 μέτριο Κοκκινογούλι (παντζάρι) ( το οποίο βράζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το μαρινάρουμε με ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι.) • Μαρούλι Lollo • Λίγους ανθούς λουλουδιών (τα οποία είναι βρώσιμα)

ΣΤΉΣΙΜΟ ΠΙΆΤΟΥ Τοποθετούμε τις τρείς πατάτες ( τις οποίες χαράζουμε στην κορυφή και τις πιέζουμε να ανοίξουν )σε τρείς φέτες παντζάρι Carpaccio. Ακολούθως βάζουμε σε κάθε πατάτα ένα είδος γέμισης και συνοδεύουμε τις πατάτες με ανθούς και μαρούλι Lollo τα οποία είναι τυλιγμένα με λεπτές φέτες κολοκυθιού. Ακολούθως τοποθετούμε τους ανθούς λουλουδιών και σερβίρουμε με ντρέσσινγκ από βαλσάμικο και ελαιόλαδο και λίγο μέλι.

PRESTIGE PAFOS

100

• Φρέσκο χυμό ½ λεμονιού • 2 κ.σ ελαιόλαδο • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Σοτάρουμε τα υλικά σε τηγάνι και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού

ΓΈΜΙΣΗ 2

• 100 γρ κρεμώδες τυρί • Λίγα φύλλα Φρέσκας ρίγανης • Λίγος φύλλα Μαϊντανού Ψιλοκομμένα • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ Ενοποιούμε όλα τα υλικά μαζί

ΓΈΜΙΣΗ 3

• (GUACAMOLE) 1 αβοκάντο μέτριο (μαλακό) ψιλοκομμένο • 30 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη • 8-10 κλωναράκια από Κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένα (αναλόγως της αρεσκείας σας) • ½ φρέσκο πράσινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 2 κ.σ Ελαιόλαδο • 1 κ.σ χυμό Λεμονιού • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Τα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο


good life

ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Αβγά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας (Ο αληθινός καγιανάς) Ζουμερός, νόστιμος και χορταστικός, ο καγιανάς είναι ένα φαγητό για όλες τις ώρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ συνοδεύει ιδανικά και το τσιπουράκι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζετε το ελαιόλαδο και τις πιπεριές και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε στο τηγάνι τις φετούλες του σκόρδου και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, μέχρι να πιουν οι ντομάτες το ζουμάκι τους. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε ελαφρά τα αβγά, χωρίς να ομογενοποιηθούν όπως στην ομελέτα και τα προσθέτετε στο τηγάνι.Αλατίζετε, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και ψήνετε τα αβγά μόνο μέχρι να πήξει το ασπράδι, για να μην στεγνώσει ο καγιανάς.

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με πιπέρι και ρίγανη και συνοδεύετε με φρέσκο ψωμί.

Μπριζόλες μοσχαρίσιες με σάλτσα πιπεριάς

Μια νόστιμη πρόταση για το μπάρμπεκιου που βάζει “φωτιά” στα πιάτα. Θυμηθείτε ότι οι μοσχαρίσιες μπριζόλες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί στεγνώνουν.

ΥΛΙΚΑ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ

•4 μπριζόλες μοσχαρίσιες •4 πιπεριές κόκκινες, ψημένες στο φούρνο σε φέτες •1 πιπεριές πράσινη χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη •1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο •1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη •5κουτ. σούπας ελαιόλαδο •1κουτ. σούπας ξίδι •φυλλαράκια βασιλικού •αλάτι, πιπέρι

Αλείφετε τις κόκκινες πιπεριές με δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο μπάρμπεκιου ή το γκριλ. Ζεσταίνετε δυο κουταλιές ακόμη ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και το σκόρδο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για να μη μαυρίσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις ψημένες πιπεριές και τις ανακατεύετε μέσα στη σάλτσα.Προσθέτετε το ξίδι, αλατοπίπερο και τα φυλλαράκια βασιλικού (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό στη σάλτσα για να μη στεγνώσει). Πολτοποιείτε τη σάλτσα. Στο μεταξύ αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τις μπριζόλες και τις ψήνετε στο μπάρμπεκιου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά αν τις θέλετε ελαφρά ψημένες ή από 3 λεπτά αν τις θέλετε μέτρια ψημένες. Τις αλατοπιπερώνετε στο τέλος και τις σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα πιπεριάς και φέτες λεμονιού.

Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα και ψητές πατάτες. PRESTIGE PAFOS

101


good life

Δοκιμασία Ξυνιστέρι 2019

Γιώργος Γιώργος Κασσιανός Κασσιανός

Οινοποιείο Βουνί Παναγιά, Αλίνα, Πάφος, €6 Λαμπερό κίτρινο χρώμα με λεπτές πράσινες ανταύγειες. Ο αρωματικός χαρακτήρας παρουσιάζεται πικάντικος και ταυτόχρονα φρέσκος, αποκαλύπτοντας αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Δυναμικό στο στόμα με αυστηρή δομή και αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ οξύτητας και φρούτου. Η φρέσκια εντύπωση ολοκληρώνεται με ένα χυμώδες σώμα, και μακρύ τελείωμα. Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Πάφος €6 Ιδιαίτερα φτιαγμένο από κορυφαία πρώτη ύλη. Ελαφρύ κίτρινο χρώμα το απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα, την προκλητική διαύγεια, αρώματα χόρτου και βοτάνων όπως και τα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου και κάπως εξωτικών φρούτων σε λουλουδάτο φόντο, το λευκό αυτό κρασί, “μεθά” αμέσως τις καρδιές αυτών που το δοκιμάζουν. H γεύση του είναι πλούσια, αρωματική και με έντονη επίγευση. Οινοποιείο Κολιός, Περσεφόνη, Πάφος €5.50 Ένα ελαφρό απλό κρασί, με λαμπερό χρώμα με έντονες πρασινοκίτρινες ανταύγειες. Λεπτά, πολύ έντονα αρώματα με φρουτώδη χαρακτήρα αλλά και έντονο ανθώδες χαρακτήρα του συνθέτουν όμορφα εξωτικά αρώματα. Εντυπωσιακή εξέλιξη στο στόμα, σωστά τονισμένη οξύτητα με διακριτική ευχάριστη οξύτητα και καθαρή φρουτώδη επίγευση. Οινοποιείο Φικάρδος , Πάφος €7 Ένα όμορφο και έντονο λευκό κρασί άχυρο-πράσινο χρώμα, δροσιστικό και ευχάριστο, με πεντακάθαρα λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα, το λευκό Αμάλθεια Φικάρδου αναδεικνύει τις θαλασσινές γεύσεις του καλοκαιριού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα λεμονάτα αρώματα του και την ζωντανή οξύτητα του.(Senaga) PRESTIGE PAFOS

102

Επίσημα είναι λευκή γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία. Είναι όμως για πολλούς η βασίλισσα του Κυπριακού αμπελώνα, η επικρατούσα ποικιλία που κατά μεγάλο μέρος έχει την ευθύνη για εξαιρετικά ανοιχτόχρωμα λευκά κρασιά. Από μόνη της ή και σαν φυσικός παρτενέρ του Μαύρου σταφυλιού ευθύνεται για την υπέροχη Κουμανδαρία. Έχει χαμηλά επίπεδα αλκοόλης και οξύτητας, μας δίνει κομψό φρουτώδες άρωμα και ευχάριστη γεύση, τραγανό ειδικά στα νιάτα του. Καλλιεργείται παντού, Λαόνα Ακάμα, Βουνί Παναγιά, Κρασοχώρια, περιοχή Κουμανδαρίας και Πιτσιλιάς. Το μήνα Ιούλιο έχουμε δοκιμάσει το Ξυνιστέρι του 2019. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά λόγο της επαρκούς βροχόπτωσης του χειμώνα και του ήπιου καλοκαιριού. Πολύτιμες είναι πλέον οι εμπειρίες και οι γνώσεις των οινολόγων και των οινοποιών μας, που μέσα από τα χρόνια αντλούν αυτές τις γνώσεις και εμπειρίες για να δημιουργήσουν εξαιρετικά Ξυνιστέρια. Η δυσκολία, λόγο του Κορωνοϊού, που σαν αποτέλεσμα είναι η μείωση στο ελάχιστο της τουριστικής κίνησης, είναι η διάθεση της συγκεκριμένης εσοδείας. Ο καθένας μας ας δροσιστεί και απολαύσει τα συγκεκριμένα κρασιά με το θαλασσινά, ψάρι στην σχάρα, με ορεκτικά και φρέσκες σαλάτες, με την φέτα και το χαλούμι όπως και με κοτόπουλο σχάρας. Η αυλαία ανοίγει για το Ξυνιστέρι 2019… Οινοποιείο Κάθηκα Βασιλικόν, ΠΟΠ Λαόνα Ακάμας, €7 Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονοπράσινο. Στην μύτη είναι πολύπλοκο με το Ξυνιστέρι να προσδίδει αρώματα χόρτου, βοτάνων και ορυκτού, αλλά και φρούτα πεπονιού, φλούδας πορτοκαλιού και φυτικότητας και πυρηνόκαρπων φρούτων. Δροσερό στο στόμα, με αρκετά πλούσια δομή και τις γεύσεις των φρούτων να ξεχωρίζουν και να μένει μία απαλή λεμονάτη αίσθηση στο τελείωμα. (Laiko Cosmos) Οινοποιείο Χρυσσορογιάτισσας, Άγιος Ανδρόνικος, Πάφος €5.70 Κλασσικό Ξυνιστέρι από Βουνί Παναγιά, με καθαρό ωχρό λεμονί με μέτριας έντασης αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, πράσινα φρούτα και στο φόντο φυτικές νύξεις γρασιδιού. Στο στόμα είναι ξηρό με δροσιστική οξύτητα, μέτριο σώμα και μια σχετικά λιπαρή αίσθηση στο στόμα. Επίγευση μεσαίας διάρκειας γεμάτη φρούτο. Έτοιμο προς κατανάλωση χωρίς να υπάρχει λόγος να το κρατήσετε στο κελάρι σας για παλαίωση.(VassosEliades)


ΓΡΑΦΕΙ O €ΥΡΩΠΑΊΟ$

good life

Μάθε πώς μπορείς να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία που βλέπεις γύρω σου! Κάθε ευκαιρία που θα έρχεται στη ζωή σου, όχι μόνο να την αρπάζεις, αλλά και να τη ζεις. Πολλά άτομα πιστεύουν πως οι ευκαιρίες είναι λίγες στις μέρες μας και μόνο αν είσαι τυχερός θα καταφέρεις κάτι. Είναι, όμως, έτσι; Πόσες φορές δεν μπορούσες να έχεις σταματήσει και πραγματικά ακούσει όταν κάποιος στο πανεπιστήμιο σε ενημερώνει για ένα πρόγραμμα; Ή όταν βλέπεις δημοσιεύσεις στα Μ.Μ.Ε. για ευκαιρίες που υπάρχουν και θα μπορούσες να είσαι μέρος αυτών. Τι θα μπορούσες να κάνεις, λοιπόν, εκτός από το να αναρωτιέσαι πώς θα ήταν μία εμπειρία; Μα, φυσικά, να γίνεις μέρος της. Δες πιο κάτω πώς! 1.Μη φοβάσαι να πάρεις ρίσκα Αρχικά, να τονίσω το πιο σημαντικό από όλα, ίσως, όταν πας να πάρεις μία απόφαση είναι να μη φοβάσαι να πάρεις ρίσκα. Μην κολλάς στις λεπτομέρειες και σε αυτά που εσύ πιστεύεις πως σε κρατάνε πίσω από το να ζήσεις μία εμπειρία. Αντιθέτως, σκέψου όλες αυτές τις δυνατότητες ως μία πρόκληση και όχι σαν ένα πρόβλημα. Σκέψου τα όσα θα κερδίσεις και τα όσα θα αναπτύξεις, τις αναμνήσεις που θα κερδίσεις και το άτομο που θες να γίνεις μέσα από αυτή την εμπειρία. 2.Μην υποβαθμίζεις μια ευκαιρία Μία ευκαιρία που δεν είναι πάνω στο αντικείμενο σπουδών σου ή γενικά σε αυτό που έχεις μάθει μέχρι σήμερα στη ζωή σου, που είναι μικρότερης διάρκειας ή που δεν σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, δεν παύει να είναι μία ευκαιρία.

Σίγουρα δεν είναι αυτό που πρώτα είχες σχεδιάσει ή που ήθελες, αλλά είναι μία αρχή. Μία αρχή που θα σε βοηθήσει να φτάσεις πιο κοντά στον εαυτό σου, να γνωρίσεις άτομα και πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες. Να σκεφτείς την καθημερινότητα αλλιώς και ίσως, να βρεις τι πραγματικά θέλεις εσύ. Είναι μία αρχή για να σε προετοιμάσει για το αύριο. 3.Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά “Λέω να πάω του χρόνου”. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις, και μιλάω από προσωπική πείρα, είναι να πιστεύεις ότι οποιαδήποτε ευκαιρία σου έρχεται τώρα, θα σου έρθει ξανά και στο μέλλον. Να πιστεύεις ότι θα είσαι στην ίδια θέση και στο μέλλον να δεχτείς τις ίδιες ευκαιρίες και καταλήγεις να αναβάλλεις συνέχεια και συνέχεια κάτι που στην ουσία θα ήταν μία αξέχαστη και γεμάτη εμπειρία που θα σε βοηθούσε να αναπτυχθείς, αλλά και να προσφέρεις στην κοινωνία και στα άτομα γύρω σου.

4.“Δεν είμαι έτοιμος” – Γιατί; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαιολογία, και μιλάω πάλι από προσωπική πείρα, από το “Δεν είμαι έτοιμος ακόμη”. Ποτέ δε θα είμαστε έτοιμοι για το οτιδήποτε. Ποτέ δε θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα αισθανθείς έτοιμος/η να κάνεις κάτι αν δεν είσαι αποφασισμένος να το κάνεις. Αν δεν πάρεις την απόφαση να φύγεις από το “comfortzone” σου δεν θα καταφέρεις να κάνεις κάτι για την κοινωνία γύρω σου και για τον ίδιο σου τον εαυτό ταυτόχρονα. 5.Τα πάντα θέλουν θυσίες Είναι μία λυπητερή, αλλά και ταυτόχρονα μαγική αλήθεια. Όταν δεν μπορείς να τα έχεις όλα, τότε καταλαβαίνεις τι θέλεις πραγματικά. Όταν δεν μπορείς να τα έχεις όλα τότε καταλαβαίνεις τι είσαι διατεθειμένος να αφήσεις πίσω και να κάνεις για να αποκτήσεις αυτό που σε γεμίζει περισσότερο. Τότε μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και τι χρειάζεσαι εσύ μέσα στη ζωή σου.

Όταν ανοίγεις τα φτερά σου, καταλαβαίνεις και πού θες να “πετάξεις”, τι μπορείς να κάνεις, και στην τελική τι είσαι γεννημένος να κάνεις. Το να φοβάσαι να ζήσεις κάτι καινούριο είναι λογικό και ανθρώπινο, αλλά το ίδιο είναι και το να προσπαθείς να αλλάξεις και να βελτιωθείς. PRESTIGE PAFOS

103


good life

Δρ. Ελένη Αττίκη Χειρουργός οδοντίατρος/ πρόεδρος οδοντιατρικού συλλόγου Πάφου/πρόεδρος επιστ. επ.παγκύπριου οδοντιατρικού συλλόγου

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ Ο οδοντικός αποχρωματισμός μπορεί να είναι ενδογενούς ή εξωγενούς αιτιολογίας. Οι χρωστικές της εξωγενούς αιτιολογίας απομακρύνονται εύκολα με τον καθαρισμό, αντίθετα με της ενδογενούς που αφορούν την εσωτερική δομή του δοντιού, βελτιώνονται μόνο με την λεύκανση. Η συχνή χρήση ουσιών όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί αλλά και διάφορα είδη φαρμάκων όπως για παράδειγμα αυτά που περιέχουν σίδηρο, προκαλούν σταδιακά τη δυσχρωμία των δοντιών. Το κάπνισμα είναι ίσως ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας, η χρήση φαρμάκων στη περίοδο διάπλασης των δοντιών(τετρακυκλινη), η χρόνια χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων στόματος και ο τραυματισμός των δοντιών έχουν σαν αποτέλεσμα την εναπόθεση χρωστικών στα δόντια.

ΠΟΙΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ Η λεύκανση είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον γίνεται από οδοντίατρο, με πιστοποιημένα σκευάσματα και κατόπιν διάγνωσης για την ύπαρξη ή μη κάποιας παθολογίας(χαλασμένα δόντια, φλεγμονές ούλων). Η οδοντική λεύκανση χρησιμοποιεί το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένα υλικό το οποίο διοχετεύει ελεύθερο οξυγόνο μέσα στο δόντι οξειδώνοντας τις οργανικές ουσίες των χρωστικών σε πιο λευκές. Αποφύγετε με κάθε κόστος λευκάνσεις που πωλούνται στο ιντερνετ, σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε οποιονδήποτε χώρο έξω από το οδοντιατρείο.Η χρήση των πιστοποιημένων σκευασμάτων λεύκανσης επιτρέπεται να είναι καθοδηγούμενη μόνο από οδοντίατρο (Ευρωπαϊκή Οδηγία Νο 2011/84/EU) .

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ Πριν την οδοντική λεύκανση πρέπει να έχει προηγηθεί ο απλός καθαρισμός δοντιών από τον οδοντίατρο σας και μια πολύ καλή στίλβωση των δοντιών ,ώστε το λευκαντικό τζέλ να δράσει σε καθαρή επιφάνεια και η αισθητική θεραπεία που θα γίνει να έχει επιτυχία.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ Έγκυες ή γυναίκες σε θηλασμό Παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών Ασθενείς με εξαιρετικά ευαίσθητα δόντια Ασθενείς με προσθετική αποκατάσταση ,διότι το υλικό δεν λευκαίνει τα υλικά αποκαταστάσεως Άτομα με αλλεργία στο υπεροξείδιο .

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συχνή κατανάλωση προϊόντων με χρωστικές και η υγιεινή του στόματος. Για την μακροβιότερη διατήρηση του αποτελέσματος προτείνεται η αναμνηστική εφαρμογή του λευκαντικού υλικού με νάρθηκες ανά 6μηνο ,αφού έχει προηγηθεί λεπτομερής καθαρισμός δοντιών και στίλβωση από τον οδοντίατρο . Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι προβλέψιμο, σε ορισμένους είναι εντυπωσιακότερο από ότι σε άλλους όπως π.χ.τα δόντια που γκριζάρουν ανταποκρίνονται δυσκoλότερα.

PRESTIGE PAFOS

104

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΕΥΚΟΤΕΡΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ; Η λεύκανση είναι δραστική μόνο στα φυσικά δόντια, έτσι το χρώμα των αποκαταστάσεων είτε αφορούν πορσελάνη ή εμφράξεις ρητινών, δεν μεταβάλλεται, γι αυτό είναι πιθανόν να απαιτείται αντικατάσταση τους μετά το πέρας της λεύκανσης και αφού έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 βδομάδες.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΘΙΑ ΜΟΥ ΔΟΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟ,ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ; Η δυσχρωμία αυτή οφείλεται στο εσωτερικό του δοντιού και αντιμετωπίζεται με εσωτερική λεύκανση. Τα αίτια είναι ο τραυματισμός του δοντιού ή ενδοδοντική θεραπεία στην οποία έγινε ελλιπής αφαίρεση πολφικού ιστού και προκαλείται από την αποδόμηση των προϊόντων αίματος μέσα στον πολφό. Η θεραπεία είναι η εσωτερική λεύκανση με ειδικό λευκαντικό τζελ που τοποθετείται στα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια ,επανελέγχεται ο ασθενής σε 2-3 μέρες, και αν απαιτείται επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε το ίδιο χρώμα με τα υπόλοιπα πρόσθια δόντια.Μην διστάσετε να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας τι ακριβώς θα θέλατε για σας , ώστε να σας συμβουλεύσει για τις σωστές λύσεις θεραπείας ώστε να αποκτήσετε ένα αστραφτερό, λευκό και υγιές χαμόγελο. Υπάρχουν τρείς τεχνικές λεύκανσης : 1,Στο ιατρείο (power bleaching)με την εφαρμογή ψηλής περιεκτικότητας λευκαντικού παράγοντα, ο οποίος ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ενεργοποιείται με τη βοήθεια ακτινοβολίας .Η λεύκανση στο ιατρείο ενδείκνυται ,όταν θέλουμε άμεσα ένα πιο λευκό χαμόγελο και δεν έχουμε την διάθεση να φοράμε τους νάρθηκες στο σπίτι.Πριν τη τοποθέτηση του λευκαντικού τζέλ στα δόντια προστατεύουμε τα ούλα με ένα ειδικό τζέλ .τα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια και το ειδικό τζέλ απευαισθητοποίησης και βιταμίνη Ε κατά το τέλος της διαδικασίας. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα ανάλογα με τις απαιτήσεις των δοντιών , ενώ κάποιες φορές απαιτείται δεύτερη συνεδρία εάν τα δόντια είναι πολύ σκούρα. 2.Στο σπίτι, η οποία γίνεται από τον ασθενή με τους ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του οδοντιάτρου .Η λεύκανση με τους νάρθηκες στο σπίτι είναι μία διαδικασία που διαρκεί 10-14 μέρες.Υπάρχουν διάφορα υλικά λεύκανσης στο σπίτι , διαφέρουν κυρίως στο είδος του υλικού που παράγει το ενεργό οξυγόνο(υπεροξείδιοτου υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου),και ανάλογα με τη σύσταση τους χρησιμοποιείται για το αντίστοιχο διάστημα.Αν υπάρξει ευαισθησία πρέπει ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον οδοντίατρο του, ώστε να τροποποιήσει τη θεραπεία και να του δώσει τιε σωστές οδηγίες αντιμετώπισης της. 3.Συνδιασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι(deep Bleaching), η οποία διαδίδεται όλο και πιο περισσότερο, καθώς μπορούμε να πετύχουμε εντυπωσιακό αποτέλεσμα και να έχουμε μία ολοκληρωμένη αισθητική οδοντιατρική θεραπεία. Συνήθως κάνουμε τη θεραπεία στο ιατρείο και αμέσως ακολουθεί η θεραπεία στο σπίτι, μπορεί όμως να γίνει και το αντίθετο.


κοινωνία

Αγκαλιά

Επιστολή

Δεν μου λείπουν τα πολλά τα νιώθω επάνω μου βαριά. Ότι γυαλίζει δεν μ’ αγγίζει-με τυφλώνει με ζαλίζει. Άλλα μου δίνουν τη χαρά. Μια όμορφη ζεστή αγκαλιά, αντρίκια μυρωδάτη Γλυκιά και δυνατή, φιλόξενα ανοιχτή Να χυθώ και να χωθώ σαν σε στεγνή γωνιά Μια μέρα βροχερή, Να πάρω και να δώσω ν ανάψω και να λιώσω

Σας γράφω απλά για να πω την ιστορία μου. Ίσως βοηθήσει και άλλες γυναίκες..Προέρχομαι από φτωχή οικογένεια, πολυμελή. Έντεκα παιδιά. Ήμουν η μικρότερη. Μέχρι να μεγαλώσω, οι άλλοι είχαν κιόλας φύγει από το σπίτι. Νοικοκυρεύτηκαν. Οι γονείς μου ήταν πολύ μεγάλοι όταν με γέννησαν και μέχρι να γίνω δεκατρία, τους έχασα. Τα αδέλφια μου μπήκαν-βγήκαν να με παντρέψουν για να μην είμαι μόνη στον κόσμο. Μου βρήκαν γαμπρό, ένα παιδί από το χωριό μας δέκα χρόνια μεγαλύτερο. Καλός δεν λέω, αλλά δεν έκανε για μένα. Εμένα η ψυχή μου έβραζε. Ήμουν καλή μαθήτρια στο δημοτικό και οι δάσκαλοι μου έλεγαν πως είμαι για μεγάλα πράγματα. Αλίμονο. Μέχρι την έκτη δημοτικού με άφησαν τα αδέλφια μου να φοιτήσω. ‘Άλλο σχολείο δεν έχει’, μου είπαν. Πρέπει να παντρευτείς να κάμεις σπιτικό’. Έτσι πριν κλείσω τα δεκατέσσερα παντρεύτηκα. Έμεινα έγκυος σχεδόν αμέσως. Πέντε παιδιά έκανα ώσπου να γίνω εικοσιπέντε, παιδί κι εγώ. Οι μέρες μου ήταν γεμάτες. Πλύσιμο, σιδέρωμα, αγροτικές ασχολίες, λεπτό για μένα δεν έβρισκα. Ήμουν περήφανη για τα παιδιά μου. Κι ο άντρας μου κακό λόγο δεν μου είπε. Ποτέ δεν με ρώτησε αν είμαι καλά, αν είμαι κουρασμένη, αν θέλω να πάω μια βόλτα. Με θεωρούσε δεδομένη στη ζωή του και στη ζωή των παιδιών του. Λεφτά ποτέ δεν είχαμε αρκετά. Παντρέψαμε τα παιδιά μας, και καλό φουστάνι δεν φόρεσα. Ήμουν όμως χαρούμενη να τα βλέπω ευτυχισμένα. Και ξαφνικά έμεινα μόνη. Ο άντρας μου πέθανε πολύ νέος, στα σαράντα έξι του χρόνια. Εγώ μόλις τριάντα πέντε χρόνων. Είχα ακόμη δυο παιδιά ανήλικα. Περάσαμε πολύ δύσκολα. Μια μέρα μπήκε στη ζωή μου ο Σ……χήρος κι αυτός. Έδειξε ενδιαφέρον. Το έμαθαν τα παιδιά μου. Μόνο που δεν με έβρισαν. Ήθελα να τους πω πως ήμουν τόσο νέα ακόμη, η καρδιά μου λαχταρούσε να αγαπήσει. Δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα. Υποχώρησα για να μην γίνει κανένα κακό. Πέρασαν δέκα χρόνια. Τα παιδιά μου είχαν αποκατασταθεί όλα. Και τότε ξαναγύρισε στη ζωή μου ο Σ…, ο οποίος ποτέ δεν έπαψε να μ αγαπά και να με θέλει για γυναίκα του. Τότε έκανα την επανάστασή μου. Δεν άκουσα κανένα. Μετακόμισα στο σπίτι του, και έκτοτε ζούμε μαζί σαν αντρόγυνο. Εκείνος θέλει γάμο, αλλά για μένα δεν θα σήμαινε κάτι διαφορετικό, άσε που θα είχα και τα παιδιά στο κεφάλι μου να ανησυχούν για την περιουσία τους. Είμαι ευτυχισμένη με τις επιλογές μου, χαίρομαι την κάθε στιγμή με τον σύντροφό μου και είμαι σίγουρη πως με τον καιρό θα μαλακώσουν και τα παιδιά μου και θα σταματήσουν να με κρίνουν. Ξέρω πολλές γυναίκες που ζουν ανάλογες καταστάσεις και είναι πραγματικά κρίμα να χάνουν τη δεύτερη ευκαιρία για ευτυχία στη ζωή τους, ειδικά όταν οι επιλογές που θα κάνουν δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν κανέναν.

Λένια Σοφοκλέους

Κουφάρια… Ήμαστε κουφάρια που αφέθηκαν να χάσκουν προς τον ουρανό. Εκλιπαρώντας για μια ανάσα. Δεν είναι κανείς εκεί ψηλά. Άδικα υψώνεις το βλέμμα… Μόνο στη γη να κοιτάς. Μόνο στη γη… Αυτή έχει τις λέξεις, τις μνήμες, το έλεος. Ποιος Θεός! Πιο σύντομος είναι ο δρόμος της ψυχής προς το χώμα. Όχι άλλο ουρανό… Καήκαμε απ αυτόν… Ματθίλδη

Δάκρυ σαν φεύγεις

Δεν μπορώ να βρω το φως Έχασα το δρόμο Μέσα απ την αγάπη σου έβλεπα τον κόσμο. Δάκρυ σαν φεύγεις Δάκρυ σαν μένεις. Τώρα που κατάλαβα πόσο σαγαπούσα Ότι μου ‘κανες παλιά θα στο συγχωρούσα. Κάθε βράδυ εύχομαι Να χτυπούσε η πόρτα Και να φεύγαμε μαζί στα χιλιάδες φώτα. Γιώργος Καττίδης(Σικελιανός).

Το δυο χιλιάδες είκοσι Με όνειρα κι ελπίδες Μα όλα ανατράπηκαν Βάθυναν οι ρυτίδες. Από την Κίνα ξύπνησε ιός, σαν τον μαγνήτη Και με ταχύτητα φωτός Σκέπασε τον πλανήτη. Χιλιάδες είναι οι θάνατοι Οι πέτρες συμπληγάδες Κλαίνε οι μάνες, τα παιδιά Και τα παιδιά μανάδες. Γιατροί και νοσηλευτές πρώτη γραμμή καθήκον Είναι η μάχη άνιση Μηδέν εις το πηλίκον. Θερίζει ο κορωνοιός Σαν άλογο καλπάζει Κι ο πλανήτης σείεται η γης αναστενάζει. Στην καραντίνα ήμαστε μέσα στο σπίτι σόλο Πρέπει να πειθαρχήσουμε για το καλό των όλων. Είναι οι καιροί μας δύσκολοι Και πέτρινα τα χρόνια Αναμετριέται η ζωή Στου χάροντα τα αλώνια. Είναι η ζωή, μια θάλασσα Απύθμενη η θλίψη Όλα μπορούν ν’ αναστηθούν Με προσευχή και πίστη.

Νίκη Χαραλάμπους

Σοφία….

PRESTIGE PAFOS

105


good life

D&N VET του Δημήτρη & της Ναταλίας Δημητρίου

Τριχόπτωση στο σκύλο

*

*

Οι σκύλοι χάνουν τρίχωμα για πολλούς λόγους. Είναι μια φυσική διαδικασία πολύ σημαντική. Με αυτό τον τρόπο κρατούν το τρίχωμα και το δέρμα τους υγιές. Πρέπει να πέσει το παλιό τρίχωμα ώστε στην θέση του να βγει καινούριο. Δεν χάνουν όλοι οι σκύλοι την ίδια ποσότητα τριχώματος και με την ίδια συχνότητα. Η κάθε φυλή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ο ήλιος και η θερμοκρασία “δίνουν σήμα” στις ορμόνες του σώματος που ελέγχουν την ανάπτυξη και πτώση του τριχώματος. Φυσικά επειδή οι σκύλοι μας μένουν μαζί μας μέσα στο σπίτι, αυτή η διαδικασία έχει κατά κάποιο τρόπο διαταραχθεί. Το καλοκαίρι που κάνει ζέστη απολαμβάνουν το δροσερό περιβάλλον του σπιτιού και αντίστροφα το χειμώνα. Μία συχνή αιτία της έντονης τριχόπτωσης είναι το στρες. Φροντίστε ώστε ο σκύλος σας να ζει σε ένα περιβάλλον που θα νιώθει ασφάλεια και θα είναι χαρούμενος. Ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, η πλεονεξία οιστρογόνων και το Σύνδρομο Cushing, καθυστερούν ή καταστέλλουν την ανάπτυξη της τρίχας και κάνουν το τρίχωμα να δείχνει αραιωμένο. Επίσης, η έλλειψη πρωτεϊνης που αποδίδεται σε παράσιτα, λάθος διατροφή ή κακή υγεία μπορεί να είναι η αιτία για ένα θαμπό, ξηρό και λεπτό τρίχωμα. Φροντίστε να του παρέχετε μία ισορροπημένη διατροφή που βοηθάει στην καλή υγεία του δέρματος και της τρίχας του. Μην αγοράζεται χύμα τροφή. Δεν είναι ποτέ καλής ποιότητας. Μην κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας πάρα πολύ συχνά. Κάθε φυλή είναι διαφορετική. Αμέσως μετά το μπάνιο θα πρέπει να στεγνώνετε το σκύλο πάρα πολύ καλά. Τα ανθρώπινα σαμπουάν δεν είναι κατάλληλα για τους σκύλους και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Φροντίστε για να είστε συνεπείς με το πρόγραμμα αποπαρασίτωσης του σκύλου. Τα παράσιτα είναι συχνή αιτία απώλειας τριχώματος. Το βούρτσισμα είναι μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις που έχεις ως ιδιοκτήτης σκύλου. Απομακρύνει τις νεκρές τρίχες και κύτταρα από το σώμα του σκύλου και κρατάει το δέρμα του υγιές. Επίσης, πολλές τρίχες πέφτουν και κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Μερικές συμβουλές για να έχει ο σκύλος σας ένα όμορφο τρίχωμα γεμάτο υγεία:

* *

Τρέφετε τον σκύλο σας με μια ποιοτική πλήρη διατροφή.

*

Βουρτσίστε τον σκύλο σας τακτικά. Πολλές παθήσεις του δέρματος ευνοούνται από μπερδεμένο κολλημένο τρίχωμα. Επίσης αιματώνεται το δέρμα μετά από το βούρτσισμα καλύτερα, πράγμα που βοηθάει επίσης για την καλή υγεία του

*

Κρατάτε τα παράσιτα μακριά από τον σκύλο σας. Εξετάστε τον μετά από κάθε βόλτα για τσιμπούρια, ψύλλους και άλλα. Φοράτε του ειδικό κολάρο για να απωθούνται τα παράσιτα.

*

Όταν κάνετε το σκύλο σας μπάνιο, χρησιμοποιήστε μόνο ειδικά απαλά σαμπουάν, για να αποφεύγετε ερεθισμούς του δέρματος.

Εξετάστε το δέρμα του σκύλου σας τακτικά για μικροτραυματισμούς, κοκκινισμένες περιοχές και εκζέματα. Η εποχική αλλαγή τριχώματος στα σκυλιά, γίνεται δυο φορές τον χρόνο: Μάρτιο-Μάιο και ΣεπτέμβριοΝοέμβριο. Αυτό συμβαίνει για να προστατεύει τα ζώα από τις κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, τόσο από το κρύο του χειμώνα, όσο και από τη ζέστη του καλοκαιριού. Επειδή τα σκυλιά μας τώρα διαβιώνουν συνήθως σε θερμαινόμενα σπίτια, κάτω από τεχνητό φως, μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στην αλλαγή του τριχώματός τους. Έτσι, πολύ συχνά, παρατηρείται μια διαρκής αλλαγή μανδύα. Ωστόσο, αν πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι συνήθως είναι καλό να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας.


ΖΩΔΙΑΠροβλέψεις

ΚΡΙΟΣ

ΤΑΥΡΟΣ

ΔΙΔΥΜΟΙ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΛΕΩΝ

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Αισθάνεσαι ακάλυπτος συναισθηματικά και οικονομικά από τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω σου. Η τάση αυτή δεν θα διατηρηθεί πολύ, γιατί στα οικονομικά σου αναμένεται ότι θα έχεις βελτίωση. Αισθηματικές Προβλέψεις Στα αισθηματικά σου είσαι ζορισμένος αυτή την περίοδο, είτε έχεις αποφασίσει να ρίξεις την αυλαία και να μην ασχοληθείς ξανά με μία ιστορία που σε επιβαρύνει και δεν σου ταιριάζει! Συναισθηματική απομόνωση λοιπόν υπάρχει αυτή την περίοδο.Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικά Άλλα θα θελες και αλλιώς σου έρχονται στα επαγγελματικά σου και κάποια σχέδιά σου μένουν στην μέση και αυτό σε προβληματίζει. Στα οικονομικά μπαίνεις σε φάση ανόδου! Αυτή την περίοδο, αλλάζεις, ομορφαίνεις, ανανεώνεσαι αλλά έχεις και τις κατακτήσεις σου! Δεν λείπουν οι εκπλήξεις και οι ξαφνικοί αιφνιδιασμοί. Κάποιοι στόχοι που έχεις για το μέλλον σου καθυστερούν ακόμα να μπουν σε πλαίσιο υλοποίησης... Αισθηματικές Προβλέψεις Επιτέλους χαρές στα αισθηματικά σου! Δεν λείπουν οι ευχάριστοι αιφνιδιασμοί και οι κεραυνοβόλοι έρωτες.Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικάΣτα επαγγελματικά σου τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αργά και αυτό σε εκνευρίζει, όμως πρέπει να αποφύγεις για την ώρα σημαντικές αποφάσεις. Στα οικονομικά υπάρχει στασιμότητα. Η περίοδος αυτή ξεκινά με το αίσθημα της πίεσης και της απογοήτευσης εξαιτίας των εξελίξεων που συμβαίνουν τώρα στις επαγγελματικές σου συνεργασίες. Το κλίμα θα αλλάξεισύντομα,θα βελτιώθούν πολλά κομμάτια της ζωής σου ενώ κάποιες επιθυμίες σου ικανοποιούνται. Δεν λείπουν οι νέες γνωριμίες αλλά και η περεταίρω δικτύωση. Αισθηματικές Προβλέψεις Επιθυμίες αναγεννιούνται και συμβαίνουν εκπλήξεις που σε κάνουν να βρίσκεις και πάλι το χαμόγελο στα χείλη σου. Πες απλά αυτό που αισθάνεσαι και δεν θα βρεθείς χαμένος. Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικά Τραβάς ζόρι στις επαγγελματικές σου συνεργασίες και βλέπεις ότι κάποιοι άνθρωποι είτε δεν θέλουν το καλό σου είτε στέκονται εμπόδιο στα επαγγελματικά σου σχέδια. Στα οικονομικά σου βρίσκεσαι σε μία πιο ευνοϊκή φάση. Είναι καιρός να φιλοσοφήσεις παρελθοντικές καταστάσεις αλλά και να δώσεις χώρο στην πραγματοποίηση σχεδίων που είχαν μείνει στην μέση! Ξαφνικές αλλαγές στο πρόγραμμά σου θα σε αιφνιδιάσουν! Αισθηματικές Προβλέψεις Μυστικά, παρασκήνιο και εσωστρέφεια είναι η κυρίαρχη τάση των αισθηματικών σου αυτή την περίοδο ... Μία εφήμερη ερωτική σχέση σου δίνει τα δείγματα ότι δεν μπορείς να την δεις και τόσο πολύ σοβαρά.Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικά Στα επαγγελματικά σου αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι να επικεντρώνεσαι αυτήν την περίοδο σε πράγματα που σε κάνουν να χάνεις χρόνο άσκοπα ... Στα οικονομικά σου είναι αισθητές οι πιέσεις. Δεν σου είναι πολύ εύκολη η επαφή και η επικοινωνία ούτε με το σύντροφο ούτε με τους συνεργάτες σου. Νέα σχέδια όμως έρχονται στον ορίζοντα τα οποία ενισχύουν τις φιλοδοξίες σου! Οι πιέσεις στην καθημερινότητα και το στρες δεν λείπουν! Αισθηματικές Προβλέψεις Αναμασάς τα ίδια και τα ίδια στα αισθηματικά ενώ υπάρχουν ασυμφωνίες με το ταίρι! Σκέψεις του παρελθόντος σε κρατούν πίσω εσένα που έχεις γεννηθεί στο 3ο δεκαήμερο όπου σκέφτεσαι μία επανασύνδεση. Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικά Οι πιέσεις υπάρχουν από παντού στα επαγγελματικά σου και δεν σε αφήνουν πάρεις ανάσα. Προσοχή στις παρεξηγήσεις με συνεργάτες σου! Στα οικονομικά είσαι σε μία καλύτερη περίοδο Αυτή τη περίοδο μπορεί να έχεις άγχος, όμως σύντομα χαλαρώνεις, διασκεδάζεις, ανανεώνεσαι, επεκτείνεσαι και νιώθεις και πάλι ο παλιός καλός εαυτός σου! Οι εκπλήξεις από το περιβάλλον σου δεν λείπουν! Αισθηματικές Προβλέψεις Μία επανασύνδεση είναι πολύ πιθανή, ενώ οι ξαφνικές ευκαιρίες ερωτικής ανανέωσης αποτελούν την έκπληξη της περιόδου. Μην μείνεις με δεμένα τα χέρια. Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικά Συγκράτησε τις ιδέες της περιόδου που θα σε βοηθήσουν να πας ένα βήμα παρακάτω την δουλειά σου! Στα οικονομικά σου βελτιώνεσαι σημαντικά!

ΖΥΓΟΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΤΟΞΟΤΗΣ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

ΙΧΘΥΕΣ

Αυτή η περίοδος έχει πολλές αντιθέσεις και καβγαδάκια και είσαι μέσα στις εκρήξεις και τις απογοητεύσεις για θέματα σχέσεων και συνεργασιών σου! Μετά το μετανιώνεις και κοιτάζεις πώς θα μπορέσεις να κάνεις μία επανασύνδεση. Προσοχή και στις οικογενειακές σχέσεις γιατί η συμπεριφορά σου είναι εύφλεκτη. Αισθηματικές Προβλέψεις Δεν κρίνονται και ιδανικές οι συνθήκες των αισθηματικών σου προκαλώντας εμπόδια αλλά και απομάκρυνση στα ερωτικά σου! Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικάΤακτοποιείς κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες και παίρνεις μία σημαντική ανάσα αυτό το μήνα Ζυγέ μου. Στα επαγγελματικά σου δεν λείπουν κάποιοι προβληματισμοί.

Όλα μοιάζουν κάπως βαρετά αλλά στην συνέχεια θα έχεις αναγέννηση στις σχέσεις σου! Περνάς συντροφικές στιγμές αυτή την περίοδο ενώ δεν λείπουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις. Προσοχή σε ζημιές στο σπίτι . Αισθηματικές Προβλέψεις Μία νέα σελίδα ανοίγει στα αισθηματικά σου όπου η συντροφική σου ζωή μπαίνει σε ένα νέο όμορφο πλαίσιο ανανέωσης και εσύ απολαμβάνεις στιγμές. Πες ναι σε νέες ερωτικές γνωριμίες. Προβλέψεις για επαγγελματικά & οικονομικά Κάποιες καθυστερήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα στα επαγγελματικά σου όμως οι πρωτοβουλίες που θα πάρεις θα σε βοηθήσουν να ξεγλιστρήσεις. Στα οικονομικά δεν υπάρχουν σπουδαίες μεταβολές. Είναι ο καιρός να υποδεχθείς την άνοιξη στη ζωή σου φροντίζοντας να επανέλθει η ευεξία και πάλι στη ζωή σου! Κόβεις κακές συνήθειες, βελτιώνεις την διατροφή σου και επικεντρώνεσαι σε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις την αρμονία και την ισορροπία στην καθημερινότητά σου! Αισθηματικές Προβλέψεις Ο μήνας ξεκινά ερωτικά όμως να ξέρεις πως μία ερωτική εξέλιξη που υπάρχει τώρα, δεν έχει πολλές εγγυήσεις για το μέλλον για αυτό πρόσεξε τις συναισθηματικές επενδύσεις. Τα οικονομικά γίνονται πηγή άγχους και τα έξοδα τρέχουν! Στα επαγγελματικά σου, σε προβληματίζουν γιατί αργούν κάποια πράγματα που περιμένεις. Δείξε υπομονή. Στο ξεκίνημα αυτής της περιόδου νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε συναισθηματικό αδιέξοδο ή ότι υπάρχουν τόσο ισχυρά εμπόδια στη ζωή σου που δεν σε αφήνουν να πας ένα βήμα παρακάτω ... Οι διαθέσεις αλλάζουν όμως σύντομα και αναμένεται να έχεις στιγμές ανεμελιάς και διασκέδασης. Ο έρωτας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο...Αισθηματική ανανέωση, έρωτας, εκπλήρωση προσδοκιών και ξαφνική αλλαγή της τύχης στα ερωτικά ... Αυτή ακριβώς είναι η τάση του ζωδίου σου αρκεί να έχεις την υπομονή και να περιμένεις.Τα οικονομικά σου έχουν μεγάλες καθυστερήσεις και σε πιάνουν οι ανασφάλειες, προσοχής επενδύσεις και σε αγορές. Στα επαγγελματικά σου είναι ικανοποιητικές οι εξελίξεις.

Αναθεωρείς πολλές καταστάσεις του παρελθόντος, όμως συμβαίνουν και αναποδιές στην καθημερινότητά σου που σε πηγαίνουν πίσω. Το σταθερό περιβάλλον και η οικογένειά σου σε στηρίζουν με την αγάπη τους, ενώ κάποιες όμορφες αλλαγές στο χώρο σου θα σε ανανεώσουν! Στα αισθηματικά σου αυτή την περίοδο ούτε κλαις αλλά ούτε και γελάς. Οι συνθήκες σε βοηθούν να κάνεις βήματα για να προσεγγίσεις το άτομο της καρδιάς σου!Στα επαγγελματικά σου υπάρχουν αναποδιές ενώ πρέπει να προσέξεις τα λάθη που εντέλει θα σε μπλέξουν ή και θα σε κουράσουν! Στα οικονομικά σου είσαι σε περίοδο αστάθειας και στασιμότητας. Η περίοδος ξεκινά με ανασφάλειες αλλά και οικονομικά εμπόδια, όμως σύντομα το κλίμα αλλάζει και γίνονται αρκετά πιο ευχάριστες οι εξελίξεις γύρω σου και θα σου δώσει αέρα ανανέωσης στη ζωή σου, δεν θα λείψουν οι ευχάριστες επικοινωνίες, τα φλερτ και οι γνωριμίες. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα θα σου δώσει χαρά. Μπαίνεις σε ένα πολύ ευχάριστο διάστημα για τα ερωτικά σου! Μία αιφνίδια γνωριμία, θα σε κάνει να δεις τη ζωή με άλλο μάτι, ιδιαίτερα αν είσαι Ιχθύς του 1ου δεκαήμερου! Επιθυμίες ικανοποιούνται και εκπληρώνονται.Υπάρχει στασιμότητα στα επαγγελματικά σου όμως αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί γιατί αυτή η τάση είναι προσωρινή. Προσοχή θέλω να δείξεις στα παρασκήνια που υπάρχουν στον επαγγελματικό σου χώρο. Στα οικονομικά σου δέχεσαι πιέσεις. PRESTIGE PAFOS

107


profile

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗ-ο γητευτής φιδιών.

«Τα φίδια, μάς προστατεύουν από τρωκτικά…»

Το αγαπημένο του… φίδι, είναι η βασιλική κόμπρα, η οποία του εμπνέει το σεβασμό. Ένα παιδί που ανέπτυξε την καλύτερη σχέση με τα φίδια από …προσκοπάκι. Χρειάστηκε να ταξιδέψει και να ζήσει στην Ταιλάνδη, προκειμένου να μάθει όλα τα μυστικά των φιδιών και σήμερα λειτουργεί το ερπετολογικό κέντρο στη Λεμεσό. Η προσέλευση είναι μεγάλη, όπως και η άγνοια των ανθρώπων γύρω από τα κάπως …παρεξηγημένα φίδια. Ο ίδιος πάντως είναι εκεί, πάντα πρόθυμος να λύσει αυτή την..παρεξήγηση. Ποιος είναι: Ο Γιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό και από μικρός του άρεσαν τα ερπετά και γενικά τα ιδιαίτερα ζώα. Του άρεσε πάντα να προσφέρει σωστές γνώσεις στους άλλους και ειδικά σε ότι αφορά στον τομέα τον ερπετών. Η σχέση με τα φίδια : «Η πρώτη επαφή με φίδι ήταν σε μια κατασκήνωση των προσκόπων, όταν μπήκε στο αντίσκηνο μου ένα φίδι άκακο (δρόπυς) όπου χωρίς δισταγμό το μετακίνησα χωρίς να γνωρίζω κάτι από φίδια, ήταν λες και του μιλούσα δεν ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω». Γητευτής φιδιών από Χόμπι : «Ξεκίνησε σαν χόμπι αλλά μεγαλώνοντας μεγάλωνε και η συλλογή μου και έβλεπα ότι εκτός από τα πολλά έξοδα που είχε η συντήρηση των φιδιών, ο κόσμος είχε έλλειψη σωστής ενημέρωσης σε ότι αφορούσε τα φίδια της Κύπρου. Πολλά θανατώνονταν από φόβο και άγνοια για αυτό και τότε αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω κάτι, μπας και αλλάξω γνώμη σε κάποιους. Έτσι, το 2006 ίδρυσα το ερπετολογικό κέντρο Κύπρου στην Λεμεσό και για δύο χρόνια δεχόμουν επισκέψεις απ όλη την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό. Ήταν μια πολύ αξιόλογη συλλογή, με ερπετά από όλο τον κόσμο. Παράλληλα ξεκίνησα μια συνεργασία με το περιοδικό huntandshoot όπου κάναμε κάποια δωρεάν μίνι ντοκιμαντέρ για τα κυπριακά φίδια και πλέον από εκεί ξεκίνησε ο κόσμος να με αναγνωρίζει και να εκτιμά την δουλειά μου. Μετά τη θητεία μου στο στρατό πήγα για κάποιο χρόνο στην Ταϊλάνδη, όπου εκεί ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, μιλάμε για βασιλικές κόμπρες που είναι και το αγαπημένο μου φίδι προσωπικά, τις δούλεψα και τις έμαθα πάρα πολύ καλά και έγινα γητευτής φιδιών». Ο γητευτής : «Γητευτής φιδιών, είναι αυτός που μπορεί μέσα από τη γνώση και εμπειρία να χειριστεί χωρίς εργαλεία οποιοδήποτε είδος ερπετού η φιδιού. Τότε εκεί είχα τον καλό μου φίλο Τόμ, που μου έδειξε τον σωστό χειρισμό αλλά και σεβασμό πάνω απ όλα για τα εν λόγω φίδια. Μιλάμε μέχρι σήμερα με τον Τόμ, μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Αυτός έχει πλέον σταματήσει να ασχολείται τόσο με τις κόμπρες». PRESTIGE PAFOS

108


‘ πρόσωπο με πρόσωπο’: «Η πρώτη φορά που ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με ένα δηλητηριώδες φίδι, ήταν το 1996 σε μια πορεία όπου …συνάντησα μια οχιά (φίνα). Χωρίς πολλά- πολλά την άφησα να απομακρυνθεί και μετά συνεχίσαμε τον δρόμο μας». Αν …συναπαντηθείτε με ένα απ αυτά: «Καλό θα ήταν όταν κάποιος… συναντήσει ένα φίδι, όσο παράξενο και αν ακούγεται, καλό θα ήταν να μην απομακρυνθεί αρκετά για να μπορέσει μετά να μας ενημερώσει προς τα που κατευθύνθηκε η κρύφτηκε η οχιά, όπως επίσης και το πώς έμοιαζε σε χρωματισμό για να καταλάβουμε το είδος. Έχουμε απόσταση ασφαλείας από ένα φίδι περίπου 1μ. Να αναφέρουμε ότι σε καμία περίπτωση αν δαγκωθούμε, δεν το δένουμε η το σκίζουμε η το ρουφάμε, γιατί από πρόσφατες μελέτες έχουμε μάθει ότι κάνει περισσότερη ζημία. Σε περίπτωση δαγκώματος έχουμε 2-8 ώρες να μεταβούμε στο νοσοκομείο». Μύθοι και αλήθειες: «Το να σκοτώσουμε ένα φίδι, ίσως είναι το πιο εύκολο εκείνη την στιγμή, εκτός του ότι βάση νόμου απαγορεύεται η θανάτωση φιδιών, από την άλλη μειώνεται ο πληθυσμός τους, με αποτέλεσμα να γεμίσουμε τρωκτικά, όπως νυφίτσες και ποντίκια. Να αναφέρω ότι κανένα ερπετό δεν έχει κολλητική ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο ενώ τα τρωκτικά έχουν πάρα πολλές και ανίατες . Στην Κύπρο υπάρχουν 8 είδη φιδιών εκ των οποίων, μόνο η οχιά έχει δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετά είδη φιδιών, τα οποία αρκετός κόσμος έχει για κατοικίδια, όπως βόες και μικρά είδη πύθωνα».

Και ευτράπελα: «Μια ευτράπελη εμπειρία ήταν όταν με σταμάτησε αστυνομία για έλεγχο και είχα στο αμάξι ένα πύθωνα 5μ. Ακόμα πρέπει να τρέχουν οι καημένοι. Χα χα χα. Και μια δυσάρεστη εμπειρία ήταν όταν από δικό μου λάθος με δάγκωσε μια οχιά στην μπότα, όπου διαπέρασε το ένα δόντι και μου έβαλε ελάχιστο δηλητήριο. Έκανα 5 μέρες προληπτικά στο νοσοκομείο όπου μετά ήταν όλα μια χαρά, φυσικά με αρκετούς πόνους» . Αν αγαπάτε τα ερπετά…

«Για όσους φίλους ενδιαφέρονται, το ερπετολογικό κέντρο βρίσκεται σε καινούριο μεγάλο χώρο στη Λεμεσό και ονομάζεταιTHEREPTILEJUNGLE. Μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί όποτε θέλει και να τα πούμε και από κοντά. Έχουμε μια συλλογή πέραν των 150 διαφορετικών ειδών από ερπετά και φίδια απ όλο το κόσμο . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην σελίδα μας στο fbthereptilejunglebyyiannisangeli».

PRESTIGE PAFOS

109


Το γνωρίζατε

HOUSE FOR SALE €315000

For more information, please call 96751000

A 4 Bedroom villa (179 sq.m covered area) is located in the most prestigious area of Paphos in a large plot area (495 sq.m). This luxury villa consists 2 bathrooms and a guest WC, central heating, private mature gardens in a secluded area with natural wood doors, wooden flooring and upgraded finishes. The villa its situated at a quiet cul-de-sac street with walking distance to the local school, two minutes’ drive to the International school of Pafos and very close to the shops on Mesoyi Avenue , the restaurants and coffee shops of the village. You can walk to the Gym, and nearby supermarkets and kiosk. The villa has the following features: Double glassing windows with extra security locks External Shudders on all windows House alarm operated from your mobile phone Newly renovated sitting room Italian glass door wood fire place, central heating, brand new AC units 3 bedrooms plus a fourth bedroom (can be used as a walking closet) Master bedroom with private shower and WC Two front bedrooms with external balcony Closed garage attached to the house with a remote-controlled door and direct access to the house External areas include private pool with photovoltaic’s system, pergola, shades BBQ Area, mature garden, wood oven, two external storage areas, Garisto stoned floors, external shower and designed stoned external walls External lighting (led) at the front and back of the villa.

Για ακόμη μία φορά τα παιδιά της Σχολής Μπαλέτου Κλέας Πιτσιλλίδου μας ταξίδεψαν σε κόσμους μαγικούς! Σε ένα κατάμεστο Μαρκίδειο Θέατρο παρακολουθήσαμε μια άρτια χορευτική παράσταση από άποψη χορογραφίας μουσικής και εκτέλεσης, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε όλα τα χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας! Τηλ επικοινωνίας σχολής: 99 430077

PRESTIGE PAFOS

110


Ο διευθυντής του νοσοκομείου Πάφου δρ Σπύρος Γεωργίου, ο οποίος νόσησε από τον COVID 19, ειλικρινής και καθόλου θορυβώδης περιγράφει στο περιοδικό μας την εμπειρία του.

στιγμές

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές του Σωματείου “Βρυσούθκια Κέλπετρη”, της Πάφου στην τελευταία τους εξόρμηση στα δημοτικά μπάνια, πριν τον κορωνοιό.

Συνάντηση με τον κοινοτάρχη Πωμού Βαγγέλη Στυλιανού είχε ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου του Κινήματος Οικολόγων Ανδρέας Ευλαβής. Η παραλία «Τρουλλόροτσος», για την πιο πάνω παραλία ήταν στο πλάνο της κουβέντας των δύο αντρών.

Με τον πολύ καλό μου φίλο και συνεργάτη ΑΝΤΡΕΑ ΕΥΖΩΝΑ που ‘έφυγε’ τόσο νωρίς. Δυσαναπλήρωτο το κενό της απουσίας του, για την οικογένεια αλλά και τους φίλους του. Καλό Παράδεισο Ανδρέα.

Με τον Mr Droner Αλέξανδρο Κόκκινο ποζάρουν χαλαρά Λένια Τσαδιώτου και Άννα Τσέλεπου. Πληροφορίες φέρουν τις δυο κυρίες να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα drone.

Με νέα σύνθεση το ΕΒΕ Πάφου για την επόμενη τριετία 2020 – 2023 με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Μάη.

Έκθεση στην Παλιά Ηλεκτρική

Οι μαθητές της Β’ Τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Πάφου , Δημήτρειου επισκέφθηκαν την Έκθεση “Από το χθες στο σήμερα”, στον Πολυχώρο Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα εικαστικής αγωγής που αναπτύχθηκαν ειδικά γι’ αυτήν την έκθεση. Η Έκθεση αφορούσε έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν παιδιά Δημοτικών Σχολείων τις δεκαετίες 1950-1960 και σκοπός της ήταν να συμβάλει στην γενικότερη αισθητική ευαισθητοποίηση των μαθητών , για εκτίμηση της Τέχνης και κυρίως της παράδοσης και του πολιτισμού μας

PRESTIGE PAFOS

111


Event Υγείας και Ομορφιάς ΣΤΙΣ 13/07/2020 ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΝΑ EVENT ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ EVENT ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!! ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ!! ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΝ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ EVENT. PRESTIGE PAFOS

112


PRESTIGE PAFOS

113


T ΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ Δικηγόρος Η Κύπρος που τρώει τα παιδιά της – Οι λέξεις που με εκφράζουν αυτή τη στιγμή, τόσο εμένα προσωπικά αλλά και όλη τη νεολαία θεωρώ της Κύπρου, είναι αγανάκτηση, απογοήτευση και ντροπή. Η κοινωνία μας, όχι μόνο τώρα, αλλά ανέκαθεν αποποιείται τις ευθύνες της, κρίνει εκ του ασφαλούς και σαμποτάρει την οιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για αλλαγή του συστήματος - ένα σύστημα που τρώει τα παιδιά του. Χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα μας, τις οικογένειές τους και φεύγουν στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας και τις πλείστες φορές αποτελούν υπόδειγμα επιστημόνων και αυτό γιατί στη Κύπρο δεν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε όπως πρέπει. Αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει. Χωρίς όμως εθνική αυτογνωσία αυτό δε θα γίνει ποτέ. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη και την ιστορία μας ούτως ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε. Στη χώρα μας, έχουμε επαναπαυτεί και επιμένουμε σε ένα κατεστημένο ξεπερασμένο, σε μια εποχή πολύ πιο μπροστά ακόμη και από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η ‘ταυτότητά’ μας μετά τον κορωνοιό – Τα μέτρα που είχαν παρθεί από πολλές χώρες, έχουν πλέον χαλαρώσει, αλλά ο ιός ακόμη παραμονεύει. Αυτό φαίνεται εξ’ άλλου και από τα τελευταία γεγονότα και τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Τα αντισηπτικά και οι μάσκες έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητά μας για τα καλά, αλλά και ο τρόπος που μας επιτρέπεται πλέον να περιηγηθούμε στους διάφορους χώρους είναι ριζικά διαφορετικός. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να παραμείνουν για αρκετό διάστημα, καθώς ο κίνδυνος ενός νέου κύματος μετάδοσης είναι μεγάλος, ενόσω δεν έχει βρεθεί ακόμη το αντίστοιχο εμβόλιο πρόληψης αυτής της πρωτόγνωρης ασθένειας για την ανθρωπότητα. Η ανάκαμψη από αυτή την κρίση που περνούμε, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε το τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή μας και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την υγεία μας και τους δικούς μας ανθρώπους καθώς και την ανοικοδόμηση αυτής της χαμένης αίσθησης αλληλεγγύης. Κολυμπώ ίσον αναπνέω – Ως κορίτσι της θάλασσας δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτή. Στη Λευκωσία που ζω τώρα νιώθω ότι πνίγομαι χωρίς το Μπλε, με το τσιμέντο και τα κτήρια. Γι’ αυτό εξάλλου κάθε Παρασκευή παίρνω τα μπογαλάκια μου και έρχομαι στο όμορφο Λατσί μου. Η θάλασσα είναι το μέρος που γαληνεύει τη ψυχή μας, είναι η απόλυτη παρομοίωση της ζωής. Πότε ήρεμη, πότε γαλήνια και πότε φουρτουνιασμένη. Αλλά αν υπάρχει κάτι που δε θα αλλάξει ποτέ είναι αυτό το απέραντο Μπλε χρώμα της και τα νερά που θα πάλλονται με κάθε φουρτούνα αλλά θα ηρεμεί κάθε Καλοκαίρι. – Ο νόμος της ζωής – Γιατί μετά από κάθε φουρτούνα πάντα ακολουθεί ηρεμία. Ψηφίζω (ή μήπως όχι)…η οριζόντια ψηφοφορία μπορεί να είναι ένα καλό κίνητρο για να πάμε στην κάλπη); – Είναι αλήθεια ότι κάθε φορά που γίνονται εκλογές ή που υπάρχει εκλογική αναμέτρηση, δύο ερωτήματα περιτριγυρίζουν τους πολίτες, το ένα είναι το «τι να ψηφίσω;» και το άλλο είναι το «να ψηφίσω;» Το δικαίωμα της ψήφου είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα του ανθρώπου. Είναι η φωνή του καθενός από εμάς απέναντι σε εκείνους που άγονται και πράττουν για λογαριασμό PRESTIGE PAFOS

114

μας, αδιαφορώντας στην ουσία για τη γνώμη μας. Κάποιοι χωρίς να σκέφτονται παραχωρούν αυτό τους το δικαίωμα με το να μην ψηφίσουν καν. Σίγουρα όμως δε θα έπρατταν το ίδιο εάν τους έλεγαν ότι δεν έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Η οριζόντια ψηφοφορία θεωρώ είναι ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα το οποίο αξίζει να δοκιμάσουμε. Με την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος δε θα έχουμε εκλογές κομμάτων αλλά πρωτίστως εκλογές υποψηφίων, ατόμων και προσωπικοτήτων και θα μπορεί ο κάθε υποψήφιος να αναδειχθεί ανάλογα με τις ικανότητές και τις γνώσεις του και όχι επειδή το κόμμα του συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Στη Κύπρο δυστυχώς όμως η πλειοψηφία ακολουθεί μιαν άλλη πρακτική. Ακολουθεί πάντα «αυτό που θα της πει το κ όμμα» και με χαρά φορούν τις παρωπίδες που απλόχερα διαμοιράζει το κόμμα τους, γιατί το κόμμα έχει πάντα δίκαιο – Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν φορούσαν και τις μάσκες προστασίας για τον κορωνοιό και ακολουθούσαν έτσι κατά γράμμα και τα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης. Ένας πολιτικός που θαυμάζω(!) και γιατί –Υπάρχουν πάρα πολλοί πολιτικοί τους οποίους τα έργα είναι αξιοθαύμαστα. Ένας πολιτικός του σήμερα που θαυμάζω είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και πολιτικός, με ιδιοσυγκρασία, χαρισματικές ικανότητες ομιλίας και επικοινωνίας με τον κόσμο, επιρροής, διπλωμάτης και οικογενειάρχης. Ισχυρά χαρακτηριστικά για έναν πολιτικό. Κατάφερε να ανακτήσει οικονομικά την Αμερική από τα χρέη της, αναβάθμισε το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και το σύστημα υγείας της χώρας που διοικούσε και ταυτόχρονα μείωσε τους φόρους για τις εργαζόμενες οικογένειες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για έναν πολιτικό ο οποίος ναι μεν είναι συγκαταβατικός και διαλλαχτικός που συμμερίζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά και που δεν δειλιάζει να ρισκάρει ή και να γίνει αυστηρός αναλαμβάνοντας σοβαρά ζητήματα όπως τα πυρηνικά όπλα, το ISIS και τον Osama bin Laden. Ονειρεύομαι άρα υπάρχω- Μου αρέσει να ονειρεύομαι. Τα όνειρα, όχι όμως μόνο αυτά της νύχτας, αλλά και τα όνειρα της μέρας, μάς δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε να παλεύουμε. Είναι εκείνο το σπρώξιμο στην πλάτη, για να μη σταματήσεις να προχωράς προς τα εμπρός. Σε κρατάνε προσηλωμένο στους στόχους σου και πάνε χέρι - χέρι με την ελπίδα ότι μια μέρα θα τα υλοποιήσεις. Όπως είπε και ο Αυστροαμερικάνος Σκηνοθέτης Billy Wilder «Πρέπει να έχεις ένα όνειρο ώστε να μπορείς να σηκώνεσαι το πρωί». Δυο πράγματα που θα κάνω αυτό το Καλοκαίρι – Αυτό το Καλοκαίρι, θα το περάσω στην Πάφο, δίπλα στη Θάλασσα με την Οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους.Θα προσπαθήσω να καλύψω και να ανακτήσω τον χαμένο χρόνο που τους στερήθηκα λόγω του Lockdown και του κορωνοϊού και ελπίζω να μη χρειαστεί να βιώσουμε κάτι τέτοιο ξανά. Πολιτισμός –καλά αυτός ‘έφυγε΄ νωρίς – Ένας πολιτισμός μπορεί να χαθεί εάν αλλοιωθούν σε μεγάλο βαθμό στοιχεία της πολιτισμικής του ταυτότητας. Είναι αλήθεια ότι η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει το πολιτισμό των περισσότερων χωρών με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη κοινών στοιχείων σε παγκόσμια κλίμακα, π.χ. ηθικές αξίες, κοινωνική νοημοσύνη και οικολογική συνείδηση κλπ. Ο πολιτισμός της Κύπρου, αναπόφευκτα είναι επηρεασμένος από αυτό το φαινόμενο, έχοντας υπόψη επίσης και τους διάφορους κατακτητές που πέρασαν από το νησί μας– μέχρι και σήμερα - και που ο καθένας τους άφησε το δικό του μοναδικό στίγμα στον τόπο μας.


Profile for Prestige Magazine Paphos

Prestige Article 69  

Prestige Article 69  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded