Page 1

ossier de premsa – TS gener-juny 2013


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

EL TIEMPO TODO ENTERO DIRECCIÓ: ROMINA PAULA CIA. EL SILENCIO http://companiaelsilencio.blogspot.fr/ Espectacle en castellà

Torna l’èxit de Temporada Alta 2011 Dades Dia i hora: 2 de febrer, 18h / 21 h Preu: 28€ / 16 € Durada: 1 h i 30 min

Fitxa artística Direcció: Romina Paula Intèrprets: Esteban Bigliardi, Pilar Gamboa, Julián Larquier i Susana Pampín Escena: Alicia Leloutre i Matías Sendón Il·luminació: Matías Sendón Assistència: Leandro Orellano Producció: El Silencio – Amb el suport de l’Onda- Ofici Nacional de Difusió Artística


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Després de l’èxit aconseguit a Temporada Alta 2011, Romina Paula, la nova revelació del teatre argentí, torna amb l’espectacle que la va donar a conèixer al públic gironí, El tiempo todo entero. Aquest espectacle és una versió lliure (no conté ni una sola paraula de l’original) de Figuretes de vidre, de Tennessee Williams, barrejat amb la vida, turmentosa, de la pintora mexicana Frida Kahlo. A El tiempo todo entero, Romina Paula, directora d’escena a més de dramaturga, teixeix un sòlid entramat de situacions, personatges i discussions. El drama arriba de manera viva, fluïda, intensa, gràcies a la complicitat dels actors de la companyia. El treball de Romina Paula és molt personal i encara que aparentment tindria reflexes del de Daniel Veronese, és radicalment diferent però igualment colpidor. En tot cas, un projecte i una directora d’última fornada i tot un descobriment de Temporada Alta. Dani Chicano


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

SINOPSI A la pintura Recuerdo, la Frida es retrata a si mateixa vestida amb una jaqueteta de cuir de vaca que feia servir quan va estar separada d’en Rivera, en contra seva, perquè ell desaprovava la vestimenta de tipus europeu. La Frida de la pintura porta aquella jaqueta, foradada a l’altura del pit. On hi hauria d’haver el cor hi ha un forat, travessat per un pal. A través del seu pit, darrere, el cel i uns quants núvols. L’òrgan extirpat, a la sorra, perd sang. Una part de la sang va terra endins, una altra corre cap al mar. Es podreix sol, tan gran. El cor, així, lluny d’ ella, ja no significa res.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

COMPANYIA EL SILENCIO La companyia El Silencio es forma l'any 2006 quan els seus integrants Pilar Gamboa, Esteban Bigliardi i Esteban Lamothe s'apleguen per assajar junts l'obra de Romina Paula Algo de ruido hace, dirigida per ell mateixa. Prèviament, s'havien conegut en els tallers d'actuació d'Alejandro Català, on ja havien treballat junts en diferents projectes. Al llarg de 2006, assagen Algo de ruido hace i estrenen el 21 de febrer de 2007 a l'Espacio Callejón. En aquesta sala fan una temporada de dos anys, que acaba el desembre de 2008. L'any 2007 l'obra és seleccionada per a la Programació Nacional del VI Festival Internacional de Buenos Aires. El mes de juliol de 2008, la companyia viatja a Espanya a fer funcions de l'obra a les ciutats de Sant Sebastià, Santander i Segòvia, en el marc de la gira Itinerarte. El setembre del mateix any participa al Festival Porto Alegre em Scena, a la ciutat brasilera de Porto Alegre, i el novembre realitza dues funcions al Festival de Teatre de la ciutat de Santa Fe. Els actors i la directora van ser nominats pels Premis Teatro del Mundo per Algo de ruido hace i, l’any 2007, Romina Paula rep el Premi 'S', per a la realització d'una nova obra. El 2008 Algo de ruido hace forma part del programa Formació d'Espectadors, organitzat per Ana Durán. El maig de 2009, comencen a assajar una altra obra escrita per Romina Paula, El tiempo todo entero, i Susana Pampín se suma a la companyia. El febrer de 2010, la companyia El Silencio estrena El tiempo todo entero l'Espacio Callejón. Aquesta obra és un treball sobre Figuretes de vidre, de Tennessee Williams. El passat 2 i 3 de desembre del 2011 l’obra El tiempo todo entero es va programar al Festival Temporada Alta, aconseguint un gran èxit de crítica.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

CURRÍCULUMS ROMINA PAULA Directora Romina Paula va néixer a Buenos Aires l’any 1979. Estudia la Carrera de Dramatúrgia de la EMAD. Com actriu es va formar amb Alejandro Catalán, Ricardo Bartís i Pompeyo Audivert i va participar a las obres El Padre, sota la direcció de Pablo Ruiz, Darío tiene momentos de soledad, de Santiago Gobernori, La niña fría, amb la direcció de Daniel Veronese, La Pornografía i Los Demonios, de Gonzalo Martínez, El diván, de Michel Dydim i La Marea, de Mariano Pensotti. Al cinema va treballar a La punta del diablo de Marcelo Paván, Resfriada de Gonzalo Castro i a les pel·lícules El hombre robado i Todos mienten de Matías Piñeiro. Va realitzar tallers de narrativa i clínica d’obra amb Juan Martini i Anna Kazumi Stahl. Com a dramaturga i directora va estrenar les obres Si te sigo, muero sobre textos d’Héctor Viel Temperley i Algo de ruido hace, premiada amb el 3r Premio Metrovías a Guiones de Teatro 2006 i seleccionada pel VI Festival Internacional de Teatro de Buenos Aires. La seva obra [chalet] va ser nominada pel Premio Germán Rozenmacher a la Nueva Dramaturgia 2007. El setembre del 2007 va dirigir l’obra Ciego de Noche, de Darja Stocker, al Ciclo de Nueva Dramaturgia organizat per l’Instituto Goethe. Aquell mateix any va rebre el Premio Estímulo ‘S’ per la realització de la seva nova obra. A l’abril 2008 va estrenar l’obra Todos los miedos de Mariana Chaud al C.C.R.Rojas en el marc del cicle Decálogo – Indagación sobre els 10 Manaments. El maig de 2008 va viatjar a Berlín becada por l’Instituto Goethe per participar en un Workshop de Renee Pollesch en el marc del festival alemán Berliner Festspiele.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

El 2008 l’obra Algo de ruido hace va formar part de la gira Itinerarte, realitzant funcions a Espanya a les ciutats de San Sebastià, Santander i Segòvia. Va ser convidada al Festival Porto Alegre em Scena i al Festival el Quinto Argentino de Teatro de la ciutat de Santa Fe. Aquesta obra també va ser seleccionada per formar part del programa Formación de Espectadores 2008, organitzat per Ana Durán. Romina Paula va publicar la novel·la ¿Vos me querés a mí?, el relat Autonomía en l’antologia Buenos Aires/ Escala 1:1,i l’obra Algo de ruido hace a l’antologia Dramaturgias, de l’Editorial Entropía. Va publicar el relat Si llegás a faltar un verano a l’antología Mujeres Infieles de l’Editorial Emecé. La seva segona novel·la, Agosto, va ser finalista del Premio Página/12 i es va publicar el setembre de 2009, a l’Editorial Entropía.

ESTEBAN BIGLIARDI Actor Esteban Bigliardi es va formar amb Alejandro Catalán i Javier Daulte. Va participar com actor a les obres S/T d’Ariel Farace i Hecho para la ocasión de Maxi de la Puente sobre textos de Samuel Beckett. Al cinema va participar en els curtmetratges Álbum Familiar de Gonzalo Tobal, A propósito de Buenos Aires de la Universidad del Cine, Todos Mienten de Matías Piñeiro, Secuestro y muerte de Rafael Filipelli i en la darrera pel·lícula de Rodrigo Moreno. També va ser actor a l’obra Ala de criados, escrita i dirigida per Mauricio Kartún, en el Teatro del Pueblo.

PILAR GAMBOA Actriu Pilar Gamboa es va formar amb Cristian Drut, Alejandro Catalán i Ricardo Bartís. Com actriu va participar, entre d’altres, a les obres Nadar perrito –sota la direcció d’Andrea


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Garrote a l’Instituto Goethe- i Agua -de Gladys Lizarazu, al Teatro San Martín-. Com actriu i dramaturga va realitzar l’obra Remitente Lorena amb Lucía Perl i Clara Muschietti. Amb el grup Piel de Lava, del qual forma part, va estrenar les obres Colores Verdaderos i Neblina, sota la direcció d’Héctor Díaz, i Tren, estrenada l’any 2009 al Teatro Anfitrión. Al llarg del 2008, va actuar a les obres Acassuso, dirigida per Rafael Spregelburd, Automáticos de Javier Daulte amb la direcció de Luciano Cáceres i Algo de ruido hace. El 2010 va estrenar El pasado es un animal grotesco, una obra escrita i dirigida per Mariano Pensotti en el T.G.S.M.

SUSANA PAMPÍN Actriu Susana Pampín va estudiar a l’Escuela Nacional de Arte Dramático. Es va formar amb Augusto Fernandes i va fer tallers amb Raquel Sokolowicz, Lucy Saborido (canto), Mauricio Kartún (dramatúrgia) i altres. Les seves ultimes actuacions en el teatre van ser El Hijo, de Jon Fosse, dirigida per Martín Tufró, El Diario de Ana Frank, dirigida per Helena Tritek, Tú eres para mí, escrita i dirigida per Mariana Obersztern, Los hijos de los hijos escrita i dirigida per I. Saavedra i D. Dreizik, Somos nuestro cerebro / Somos nuestros genes i Ensayos de divulgación científica (co-escrites i dirigides amb Rosario Bléfari), Barrocos retratos de una papa escrita i dirigida per Analía Couceyro, Perspectiva Siberia escrita i dirigida per B. Catani, J. Sánchez i A. Martín, i El precio de un brazo derecho escrita i dirigida per Viviana Tellas. Les seves últimes participacions en cinema van ser La sangre brota de Pablo Fendrik, Francia i Crónica de una fuga d’Adrián Caetano, Te extraño de Fabián Hoffman, Los guantes mágicos y Silvia Prieto de Martín Rejtman i Tan de Repente de Diego Lerman. D’espectacles teatrals ha dirigit La Brisa (1991), Hoy en Noruega (2004) i Mirar el mar (2007). És professora titular de Actuació I del I.U.N.A. Artes Dramáticas. Va publicar un llibre de contes, La nieve, i un altre de poemes, Viento de playa en la terraza, a Ediciones Belleza y Felicidad; i el text “Estar presente” a l’antología La enseñanza teatral, publicada a Libros del Rojas.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

LA CRÍTICA N’HA DIT: “Magnífic text, esplèndida direcció i molt bona interpretació” Joan-Anton Benach, La Vanguardia

“Superb i emocionant muntatge arribat de Buenos Aires”. Juan Carlos Olivares, Diari Ara.

“Romina Paula i els seus actors són bons exemples del gran moment que viu el teatre argentí”. Alfons Petit, Diari de Girona.

“Esplèndida dramatúrgia, brillant i sòlida” Joaquim Armengol, El Punt-Avui


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

La Vanguardia – Joan-Anton Benach – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Ara – Juan Carlos Olivares – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Diari de Girona – Alfons Petit – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

El Punt – Joaquim Armengol – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

PROGRAMACIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES DE GENER A JUNY


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

ENTRADES

Venda on-line www.teatredesalt.net Taquilla Teatre de Salt i El Canal Oberta únicament els dies de funció, des de dues hores abans de l’espectacle Teatre de Salt: Pl. Sant Jaume, 6 Salt El Canal: Sant Antoni, 1 (Factoria Cultural Coma Cros), Salt Venda telefònica 972 402004 De dilluns a divendres, de 10h a 14h PAQUETS Paquet 6: 25% de descompte, a partir de 6 espectacles (incloent El Planter) Paquet 3: 20% de descompte, a partir de 3 espectacles (incloent El Planter) Paquet Familiar: 20% de descompte, a partir de 2 espectacles (només El Planter) DESCOMPTES Carnet Jove, Club Tr3sC, jubilats, majors 65 anys, menors 26 anys i aturats: Venda telefònica i internet: 15% de descompte Alumnes UdG i socis GEIEG Venda telefònica: 15% de descompte Organitza:

Gestiona:


ossier de premsa – TS gener-juny 2013


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

EL TIEMPO TODO ENTERO DIRECCIÓ: ROMINA PAULA CIA. EL SILENCIO http://companiaelsilencio.blogspot.fr/ Espectacle en castellà

Torna l’èxit de Temporada Alta 2011 Dades Dia i hora: 2 de febrer, 18h / 21 h Preu: 28€ / 16 € Durada: 1 h i 30 min

Fitxa artística Direcció: Romina Paula Intèrprets: Esteban Bigliardi, Pilar Gamboa, Julián Larquier i Susana Pampín Escena: Alicia Leloutre i Matías Sendón Il·luminació: Matías Sendón Assistència: Leandro Orellano Producció: El Silencio – Amb el suport de l’Onda- Ofici Nacional de Difusió Artística


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Després de l’èxit aconseguit a Temporada Alta 2011, Romina Paula, la nova revelació del teatre argentí, torna amb l’espectacle que la va donar a conèixer al públic gironí, El tiempo todo entero. Aquest espectacle és una versió lliure (no conté ni una sola paraula de l’original) de Figuretes de vidre, de Tennessee Williams, barrejat amb la vida, turmentosa, de la pintora mexicana Frida Kahlo. A El tiempo todo entero, Romina Paula, directora d’escena a més de dramaturga, teixeix un sòlid entramat de situacions, personatges i discussions. El drama arriba de manera viva, fluïda, intensa, gràcies a la complicitat dels actors de la companyia. El treball de Romina Paula és molt personal i encara que aparentment tindria reflexes del de Daniel Veronese, és radicalment diferent però igualment colpidor. En tot cas, un projecte i una directora d’última fornada i tot un descobriment de Temporada Alta. Dani Chicano


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

SINOPSI A la pintura Recuerdo, la Frida es retrata a si mateixa vestida amb una jaqueteta de cuir de vaca que feia servir quan va estar separada d’en Rivera, en contra seva, perquè ell desaprovava la vestimenta de tipus europeu. La Frida de la pintura porta aquella jaqueta, foradada a l’altura del pit. On hi hauria d’haver el cor hi ha un forat, travessat per un pal. A través del seu pit, darrere, el cel i uns quants núvols. L’òrgan extirpat, a la sorra, perd sang. Una part de la sang va terra endins, una altra corre cap al mar. Es podreix sol, tan gran. El cor, així, lluny d’ ella, ja no significa res.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

COMPANYIA EL SILENCIO La companyia El Silencio es forma l'any 2006 quan els seus integrants Pilar Gamboa, Esteban Bigliardi i Esteban Lamothe s'apleguen per assajar junts l'obra de Romina Paula Algo de ruido hace, dirigida per ell mateixa. Prèviament, s'havien conegut en els tallers d'actuació d'Alejandro Català, on ja havien treballat junts en diferents projectes. Al llarg de 2006, assagen Algo de ruido hace i estrenen el 21 de febrer de 2007 a l'Espacio Callejón. En aquesta sala fan una temporada de dos anys, que acaba el desembre de 2008. L'any 2007 l'obra és seleccionada per a la Programació Nacional del VI Festival Internacional de Buenos Aires. El mes de juliol de 2008, la companyia viatja a Espanya a fer funcions de l'obra a les ciutats de Sant Sebastià, Santander i Segòvia, en el marc de la gira Itinerarte. El setembre del mateix any participa al Festival Porto Alegre em Scena, a la ciutat brasilera de Porto Alegre, i el novembre realitza dues funcions al Festival de Teatre de la ciutat de Santa Fe. Els actors i la directora van ser nominats pels Premis Teatro del Mundo per Algo de ruido hace i, l’any 2007, Romina Paula rep el Premi 'S', per a la realització d'una nova obra. El 2008 Algo de ruido hace forma part del programa Formació d'Espectadors, organitzat per Ana Durán. El maig de 2009, comencen a assajar una altra obra escrita per Romina Paula, El tiempo todo entero, i Susana Pampín se suma a la companyia. El febrer de 2010, la companyia El Silencio estrena El tiempo todo entero l'Espacio Callejón. Aquesta obra és un treball sobre Figuretes de vidre, de Tennessee Williams. El passat 2 i 3 de desembre del 2011 l’obra El tiempo todo entero es va programar al Festival Temporada Alta, aconseguint un gran èxit de crítica.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

CURRÍCULUMS ROMINA PAULA Directora Romina Paula va néixer a Buenos Aires l’any 1979. Estudia la Carrera de Dramatúrgia de la EMAD. Com actriu es va formar amb Alejandro Catalán, Ricardo Bartís i Pompeyo Audivert i va participar a las obres El Padre, sota la direcció de Pablo Ruiz, Darío tiene momentos de soledad, de Santiago Gobernori, La niña fría, amb la direcció de Daniel Veronese, La Pornografía i Los Demonios, de Gonzalo Martínez, El diván, de Michel Dydim i La Marea, de Mariano Pensotti. Al cinema va treballar a La punta del diablo de Marcelo Paván, Resfriada de Gonzalo Castro i a les pel·lícules El hombre robado i Todos mienten de Matías Piñeiro. Va realitzar tallers de narrativa i clínica d’obra amb Juan Martini i Anna Kazumi Stahl. Com a dramaturga i directora va estrenar les obres Si te sigo, muero sobre textos d’Héctor Viel Temperley i Algo de ruido hace, premiada amb el 3r Premio Metrovías a Guiones de Teatro 2006 i seleccionada pel VI Festival Internacional de Teatro de Buenos Aires. La seva obra [chalet] va ser nominada pel Premio Germán Rozenmacher a la Nueva Dramaturgia 2007. El setembre del 2007 va dirigir l’obra Ciego de Noche, de Darja Stocker, al Ciclo de Nueva Dramaturgia organizat per l’Instituto Goethe. Aquell mateix any va rebre el Premio Estímulo ‘S’ per la realització de la seva nova obra. A l’abril 2008 va estrenar l’obra Todos los miedos de Mariana Chaud al C.C.R.Rojas en el marc del cicle Decálogo – Indagación sobre els 10 Manaments. El maig de 2008 va viatjar a Berlín becada por l’Instituto Goethe per participar en un Workshop de Renee Pollesch en el marc del festival alemán Berliner Festspiele.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

El 2008 l’obra Algo de ruido hace va formar part de la gira Itinerarte, realitzant funcions a Espanya a les ciutats de San Sebastià, Santander i Segòvia. Va ser convidada al Festival Porto Alegre em Scena i al Festival el Quinto Argentino de Teatro de la ciutat de Santa Fe. Aquesta obra també va ser seleccionada per formar part del programa Formación de Espectadores 2008, organitzat per Ana Durán. Romina Paula va publicar la novel·la ¿Vos me querés a mí?, el relat Autonomía en l’antologia Buenos Aires/ Escala 1:1,i l’obra Algo de ruido hace a l’antologia Dramaturgias, de l’Editorial Entropía. Va publicar el relat Si llegás a faltar un verano a l’antología Mujeres Infieles de l’Editorial Emecé. La seva segona novel·la, Agosto, va ser finalista del Premio Página/12 i es va publicar el setembre de 2009, a l’Editorial Entropía.

ESTEBAN BIGLIARDI Actor Esteban Bigliardi es va formar amb Alejandro Catalán i Javier Daulte. Va participar com actor a les obres S/T d’Ariel Farace i Hecho para la ocasión de Maxi de la Puente sobre textos de Samuel Beckett. Al cinema va participar en els curtmetratges Álbum Familiar de Gonzalo Tobal, A propósito de Buenos Aires de la Universidad del Cine, Todos Mienten de Matías Piñeiro, Secuestro y muerte de Rafael Filipelli i en la darrera pel·lícula de Rodrigo Moreno. També va ser actor a l’obra Ala de criados, escrita i dirigida per Mauricio Kartún, en el Teatro del Pueblo.

PILAR GAMBOA Actriu Pilar Gamboa es va formar amb Cristian Drut, Alejandro Catalán i Ricardo Bartís. Com actriu va participar, entre d’altres, a les obres Nadar perrito –sota la direcció d’Andrea


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Garrote a l’Instituto Goethe- i Agua -de Gladys Lizarazu, al Teatro San Martín-. Com actriu i dramaturga va realitzar l’obra Remitente Lorena amb Lucía Perl i Clara Muschietti. Amb el grup Piel de Lava, del qual forma part, va estrenar les obres Colores Verdaderos i Neblina, sota la direcció d’Héctor Díaz, i Tren, estrenada l’any 2009 al Teatro Anfitrión. Al llarg del 2008, va actuar a les obres Acassuso, dirigida per Rafael Spregelburd, Automáticos de Javier Daulte amb la direcció de Luciano Cáceres i Algo de ruido hace. El 2010 va estrenar El pasado es un animal grotesco, una obra escrita i dirigida per Mariano Pensotti en el T.G.S.M.

SUSANA PAMPÍN Actriu Susana Pampín va estudiar a l’Escuela Nacional de Arte Dramático. Es va formar amb Augusto Fernandes i va fer tallers amb Raquel Sokolowicz, Lucy Saborido (canto), Mauricio Kartún (dramatúrgia) i altres. Les seves ultimes actuacions en el teatre van ser El Hijo, de Jon Fosse, dirigida per Martín Tufró, El Diario de Ana Frank, dirigida per Helena Tritek, Tú eres para mí, escrita i dirigida per Mariana Obersztern, Los hijos de los hijos escrita i dirigida per I. Saavedra i D. Dreizik, Somos nuestro cerebro / Somos nuestros genes i Ensayos de divulgación científica (co-escrites i dirigides amb Rosario Bléfari), Barrocos retratos de una papa escrita i dirigida per Analía Couceyro, Perspectiva Siberia escrita i dirigida per B. Catani, J. Sánchez i A. Martín, i El precio de un brazo derecho escrita i dirigida per Viviana Tellas. Les seves últimes participacions en cinema van ser La sangre brota de Pablo Fendrik, Francia i Crónica de una fuga d’Adrián Caetano, Te extraño de Fabián Hoffman, Los guantes mágicos y Silvia Prieto de Martín Rejtman i Tan de Repente de Diego Lerman. D’espectacles teatrals ha dirigit La Brisa (1991), Hoy en Noruega (2004) i Mirar el mar (2007). És professora titular de Actuació I del I.U.N.A. Artes Dramáticas. Va publicar un llibre de contes, La nieve, i un altre de poemes, Viento de playa en la terraza, a Ediciones Belleza y Felicidad; i el text “Estar presente” a l’antología La enseñanza teatral, publicada a Libros del Rojas.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

LA CRÍTICA N’HA DIT: “Magnífic text, esplèndida direcció i molt bona interpretació” Joan-Anton Benach, La Vanguardia

“Superb i emocionant muntatge arribat de Buenos Aires”. Juan Carlos Olivares, Diari Ara.

“Romina Paula i els seus actors són bons exemples del gran moment que viu el teatre argentí”. Alfons Petit, Diari de Girona.

“Esplèndida dramatúrgia, brillant i sòlida” Joaquim Armengol, El Punt-Avui


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

La Vanguardia – Joan-Anton Benach – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Ara – Juan Carlos Olivares – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Diari de Girona – Alfons Petit – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

El Punt – Joaquim Armengol – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

PROGRAMACIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES DE GENER A JUNY


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

ENTRADES

Venda on-line www.teatredesalt.net Taquilla Teatre de Salt i El Canal Oberta únicament els dies de funció, des de dues hores abans de l’espectacle Teatre de Salt: Pl. Sant Jaume, 6 Salt El Canal: Sant Antoni, 1 (Factoria Cultural Coma Cros), Salt Venda telefònica 972 402004 De dilluns a divendres, de 10h a 14h PAQUETS Paquet 6: 25% de descompte, a partir de 6 espectacles (incloent El Planter) Paquet 3: 20% de descompte, a partir de 3 espectacles (incloent El Planter) Paquet Familiar: 20% de descompte, a partir de 2 espectacles (només El Planter) DESCOMPTES Carnet Jove, Club Tr3sC, jubilats, majors 65 anys, menors 26 anys i aturats: Venda telefònica i internet: 15% de descompte Alumnes UdG i socis GEIEG Venda telefònica: 15% de descompte Organitza:

Gestiona:


ossier de premsa – TS gener-juny 2013


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

EL TIEMPO TODO ENTERO DIRECCIÓ: ROMINA PAULA CIA. EL SILENCIO http://companiaelsilencio.blogspot.fr/ Espectacle en castellà

Torna l’èxit de Temporada Alta 2011 Dades Dia i hora: 2 de febrer, 18h / 21 h Preu: 28€ / 16 € Durada: 1 h i 30 min

Fitxa artística Direcció: Romina Paula Intèrprets: Esteban Bigliardi, Pilar Gamboa, Julián Larquier i Susana Pampín Escena: Alicia Leloutre i Matías Sendón Il·luminació: Matías Sendón Assistència: Leandro Orellano Producció: El Silencio – Amb el suport de l’Onda- Ofici Nacional de Difusió Artística


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Després de l’èxit aconseguit a Temporada Alta 2011, Romina Paula, la nova revelació del teatre argentí, torna amb l’espectacle que la va donar a conèixer al públic gironí, El tiempo todo entero. Aquest espectacle és una versió lliure (no conté ni una sola paraula de l’original) de Figuretes de vidre, de Tennessee Williams, barrejat amb la vida, turmentosa, de la pintora mexicana Frida Kahlo. A El tiempo todo entero, Romina Paula, directora d’escena a més de dramaturga, teixeix un sòlid entramat de situacions, personatges i discussions. El drama arriba de manera viva, fluïda, intensa, gràcies a la complicitat dels actors de la companyia. El treball de Romina Paula és molt personal i encara que aparentment tindria reflexes del de Daniel Veronese, és radicalment diferent però igualment colpidor. En tot cas, un projecte i una directora d’última fornada i tot un descobriment de Temporada Alta. Dani Chicano


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

SINOPSI A la pintura Recuerdo, la Frida es retrata a si mateixa vestida amb una jaqueteta de cuir de vaca que feia servir quan va estar separada d’en Rivera, en contra seva, perquè ell desaprovava la vestimenta de tipus europeu. La Frida de la pintura porta aquella jaqueta, foradada a l’altura del pit. On hi hauria d’haver el cor hi ha un forat, travessat per un pal. A través del seu pit, darrere, el cel i uns quants núvols. L’òrgan extirpat, a la sorra, perd sang. Una part de la sang va terra endins, una altra corre cap al mar. Es podreix sol, tan gran. El cor, així, lluny d’ ella, ja no significa res.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

COMPANYIA EL SILENCIO La companyia El Silencio es forma l'any 2006 quan els seus integrants Pilar Gamboa, Esteban Bigliardi i Esteban Lamothe s'apleguen per assajar junts l'obra de Romina Paula Algo de ruido hace, dirigida per ell mateixa. Prèviament, s'havien conegut en els tallers d'actuació d'Alejandro Català, on ja havien treballat junts en diferents projectes. Al llarg de 2006, assagen Algo de ruido hace i estrenen el 21 de febrer de 2007 a l'Espacio Callejón. En aquesta sala fan una temporada de dos anys, que acaba el desembre de 2008. L'any 2007 l'obra és seleccionada per a la Programació Nacional del VI Festival Internacional de Buenos Aires. El mes de juliol de 2008, la companyia viatja a Espanya a fer funcions de l'obra a les ciutats de Sant Sebastià, Santander i Segòvia, en el marc de la gira Itinerarte. El setembre del mateix any participa al Festival Porto Alegre em Scena, a la ciutat brasilera de Porto Alegre, i el novembre realitza dues funcions al Festival de Teatre de la ciutat de Santa Fe. Els actors i la directora van ser nominats pels Premis Teatro del Mundo per Algo de ruido hace i, l’any 2007, Romina Paula rep el Premi 'S', per a la realització d'una nova obra. El 2008 Algo de ruido hace forma part del programa Formació d'Espectadors, organitzat per Ana Durán. El maig de 2009, comencen a assajar una altra obra escrita per Romina Paula, El tiempo todo entero, i Susana Pampín se suma a la companyia. El febrer de 2010, la companyia El Silencio estrena El tiempo todo entero l'Espacio Callejón. Aquesta obra és un treball sobre Figuretes de vidre, de Tennessee Williams. El passat 2 i 3 de desembre del 2011 l’obra El tiempo todo entero es va programar al Festival Temporada Alta, aconseguint un gran èxit de crítica.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

CURRÍCULUMS ROMINA PAULA Directora Romina Paula va néixer a Buenos Aires l’any 1979. Estudia la Carrera de Dramatúrgia de la EMAD. Com actriu es va formar amb Alejandro Catalán, Ricardo Bartís i Pompeyo Audivert i va participar a las obres El Padre, sota la direcció de Pablo Ruiz, Darío tiene momentos de soledad, de Santiago Gobernori, La niña fría, amb la direcció de Daniel Veronese, La Pornografía i Los Demonios, de Gonzalo Martínez, El diván, de Michel Dydim i La Marea, de Mariano Pensotti. Al cinema va treballar a La punta del diablo de Marcelo Paván, Resfriada de Gonzalo Castro i a les pel·lícules El hombre robado i Todos mienten de Matías Piñeiro. Va realitzar tallers de narrativa i clínica d’obra amb Juan Martini i Anna Kazumi Stahl. Com a dramaturga i directora va estrenar les obres Si te sigo, muero sobre textos d’Héctor Viel Temperley i Algo de ruido hace, premiada amb el 3r Premio Metrovías a Guiones de Teatro 2006 i seleccionada pel VI Festival Internacional de Teatro de Buenos Aires. La seva obra [chalet] va ser nominada pel Premio Germán Rozenmacher a la Nueva Dramaturgia 2007. El setembre del 2007 va dirigir l’obra Ciego de Noche, de Darja Stocker, al Ciclo de Nueva Dramaturgia organizat per l’Instituto Goethe. Aquell mateix any va rebre el Premio Estímulo ‘S’ per la realització de la seva nova obra. A l’abril 2008 va estrenar l’obra Todos los miedos de Mariana Chaud al C.C.R.Rojas en el marc del cicle Decálogo – Indagación sobre els 10 Manaments. El maig de 2008 va viatjar a Berlín becada por l’Instituto Goethe per participar en un Workshop de Renee Pollesch en el marc del festival alemán Berliner Festspiele.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

El 2008 l’obra Algo de ruido hace va formar part de la gira Itinerarte, realitzant funcions a Espanya a les ciutats de San Sebastià, Santander i Segòvia. Va ser convidada al Festival Porto Alegre em Scena i al Festival el Quinto Argentino de Teatro de la ciutat de Santa Fe. Aquesta obra també va ser seleccionada per formar part del programa Formación de Espectadores 2008, organitzat per Ana Durán. Romina Paula va publicar la novel·la ¿Vos me querés a mí?, el relat Autonomía en l’antologia Buenos Aires/ Escala 1:1,i l’obra Algo de ruido hace a l’antologia Dramaturgias, de l’Editorial Entropía. Va publicar el relat Si llegás a faltar un verano a l’antología Mujeres Infieles de l’Editorial Emecé. La seva segona novel·la, Agosto, va ser finalista del Premio Página/12 i es va publicar el setembre de 2009, a l’Editorial Entropía.

ESTEBAN BIGLIARDI Actor Esteban Bigliardi es va formar amb Alejandro Catalán i Javier Daulte. Va participar com actor a les obres S/T d’Ariel Farace i Hecho para la ocasión de Maxi de la Puente sobre textos de Samuel Beckett. Al cinema va participar en els curtmetratges Álbum Familiar de Gonzalo Tobal, A propósito de Buenos Aires de la Universidad del Cine, Todos Mienten de Matías Piñeiro, Secuestro y muerte de Rafael Filipelli i en la darrera pel·lícula de Rodrigo Moreno. També va ser actor a l’obra Ala de criados, escrita i dirigida per Mauricio Kartún, en el Teatro del Pueblo.

PILAR GAMBOA Actriu Pilar Gamboa es va formar amb Cristian Drut, Alejandro Catalán i Ricardo Bartís. Com actriu va participar, entre d’altres, a les obres Nadar perrito –sota la direcció d’Andrea


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Garrote a l’Instituto Goethe- i Agua -de Gladys Lizarazu, al Teatro San Martín-. Com actriu i dramaturga va realitzar l’obra Remitente Lorena amb Lucía Perl i Clara Muschietti. Amb el grup Piel de Lava, del qual forma part, va estrenar les obres Colores Verdaderos i Neblina, sota la direcció d’Héctor Díaz, i Tren, estrenada l’any 2009 al Teatro Anfitrión. Al llarg del 2008, va actuar a les obres Acassuso, dirigida per Rafael Spregelburd, Automáticos de Javier Daulte amb la direcció de Luciano Cáceres i Algo de ruido hace. El 2010 va estrenar El pasado es un animal grotesco, una obra escrita i dirigida per Mariano Pensotti en el T.G.S.M.

SUSANA PAMPÍN Actriu Susana Pampín va estudiar a l’Escuela Nacional de Arte Dramático. Es va formar amb Augusto Fernandes i va fer tallers amb Raquel Sokolowicz, Lucy Saborido (canto), Mauricio Kartún (dramatúrgia) i altres. Les seves ultimes actuacions en el teatre van ser El Hijo, de Jon Fosse, dirigida per Martín Tufró, El Diario de Ana Frank, dirigida per Helena Tritek, Tú eres para mí, escrita i dirigida per Mariana Obersztern, Los hijos de los hijos escrita i dirigida per I. Saavedra i D. Dreizik, Somos nuestro cerebro / Somos nuestros genes i Ensayos de divulgación científica (co-escrites i dirigides amb Rosario Bléfari), Barrocos retratos de una papa escrita i dirigida per Analía Couceyro, Perspectiva Siberia escrita i dirigida per B. Catani, J. Sánchez i A. Martín, i El precio de un brazo derecho escrita i dirigida per Viviana Tellas. Les seves últimes participacions en cinema van ser La sangre brota de Pablo Fendrik, Francia i Crónica de una fuga d’Adrián Caetano, Te extraño de Fabián Hoffman, Los guantes mágicos y Silvia Prieto de Martín Rejtman i Tan de Repente de Diego Lerman. D’espectacles teatrals ha dirigit La Brisa (1991), Hoy en Noruega (2004) i Mirar el mar (2007). És professora titular de Actuació I del I.U.N.A. Artes Dramáticas. Va publicar un llibre de contes, La nieve, i un altre de poemes, Viento de playa en la terraza, a Ediciones Belleza y Felicidad; i el text “Estar presente” a l’antología La enseñanza teatral, publicada a Libros del Rojas.


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

LA CRÍTICA N’HA DIT: “Magnífic text, esplèndida direcció i molt bona interpretació” Joan-Anton Benach, La Vanguardia

“Superb i emocionant muntatge arribat de Buenos Aires”. Juan Carlos Olivares, Diari Ara.

“Romina Paula i els seus actors són bons exemples del gran moment que viu el teatre argentí”. Alfons Petit, Diari de Girona.

“Esplèndida dramatúrgia, brillant i sòlida” Joaquim Armengol, El Punt-Avui


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

La Vanguardia – Joan-Anton Benach – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Ara – Juan Carlos Olivares – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

Diari de Girona – Alfons Petit – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

El Punt – Joaquim Armengol – 3 de desembre de 2011


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

PROGRAMACIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES DE GENER A JUNY


ossier de premsa – TS gener-juny 2013

ENTRADES

Venda on-line www.teatredesalt.net Taquilla Teatre de Salt i El Canal Oberta únicament els dies de funció, des de dues hores abans de l’espectacle Teatre de Salt: Pl. Sant Jaume, 6 Salt El Canal: Sant Antoni, 1 (Factoria Cultural Coma Cros), Salt Venda telefònica 972 402004 De dilluns a divendres, de 10h a 14h PAQUETS Paquet 6: 25% de descompte, a partir de 6 espectacles (incloent El Planter) Paquet 3: 20% de descompte, a partir de 3 espectacles (incloent El Planter) Paquet Familiar: 20% de descompte, a partir de 2 espectacles (només El Planter) DESCOMPTES Carnet Jove, Club Tr3sC, jubilats, majors 65 anys, menors 26 anys i aturats: Venda telefònica i internet: 15% de descompte Alumnes UdG i socis GEIEG Venda telefònica: 15% de descompte Organitza:

Gestiona:

El Tiempo todo entero - Teatre de Salt  

El Tiempo todo entero de Romina Paula Dissabte 2 de gener Teatre de Salt

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you