Koseški glas, št. 77

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Avgust 2019 Št. 77

DELITEV CVETJA 2019

Letnik XXII


22

3

MAŠA ZA DOMOVINO

ŽELEZNIŠKA MAKETA KOSEZE

Janez Lončarič

Venčeslav Thaler

Dan pred praznikom, dnevom državnosti, se je v Župniji Koseze marsikaj dogajalo. Po maši za domovino z odmevno pridigo je sledila blagoslovitev zastave. Mašna pridiga je nosila sporočilo, da moramo imeti svojo državo radi in da jo moramo spoštovati. To sicer pogosto ni videti, saj izobešanje zastave ob praznikih kar še ni prišlo v navado ljudi. Žalostno je videti ulico, v kateri na državni praznik visi le nekaj zastav. Ob lipi, ki raste pred cerkvijo, se je ob petju državne himne na drogu počasi dvigovala zastava, simbol naše pripadnosti slovenstvu in državne samostojnosti. Po uradnem zaključku blagoslovitve pa nas je župnik, gospod Igor Dolinšek, povabil na veselo predpraznično druženje k obnovljenima kozolcema. Ta dan, 24. junija, pa ima god tudi svetnik Janez Krstnik. V naših severnih, sosednjih državah je navada, da na ta dan prižgejo na bližnjih vrhovih kresove in praznujejo kresno noč. Tako so tudi na novem parkirišču ključarji postavili kres, ki je potem gorel pozno do trde teme. Za varnost so poskrbeli gasilci PGD Zgornja Šiška. Dobro obiskano druženje nam daje misliti, da ljudje potrebujemo pogovor ali klepet s sosedi in naključnimi znanci. Živimo v isti državi in se srečujemo s podobnimi težavami, zato vemo, da lahko samo združeni, tako kot poleti 1991, dosežemo, da Slovenija ne bo druga Švica, ampak prva Slovenija.

Osmega junija smo že 155-ič odklenili vrata zasebne modulne železniške makete Koseze v prostorih OŠ Koseze. Kot vedno je bilo dosti tako naključnih obiskovalcev kot ljubiteljev železniškega modelarstva. Naslednjič se družimo ob maketi v soboto, 21.septembra.

OBNOVLJENA KOZOLCA Janez Lončarič

Sprehajalci po ulici Draga so se ustavljali in presenečeno opazovali mojstre, ki so delali na konstrukciji kozolcev. Niso mogli verjeti, da se obnavljata stara, deloma že podrta kozolca. Pohvalne besede so kar deževale, saj si ljudje ne morejo zamisliti, da se lahko nekaj obnavlja samo zato, ker je to etnografska značilnost in narodno izročilo. Kozolca sta last Župnije Koseze, ki ju je v žalostnem stanju pridobila z nakupom pripadajoče parcele. Župnijski svet je sklenil, da ju je potrebno obnoviti, ker tvorita celostno podobo okolice obeh cerkva. Z organizacijsko sposobnostjo gospoda župnika in s finančno pomočjo vernikov je stekel projekt obnove. Na prvi pogled ne preveč zahtevna obnova se je pokazala za težko rešljiv problem, saj že iskanje mojstrov, ki bi znali postaviti kozolce, ni padlo na plodna tla. Izkazalo se je, da tesarjev, ki

obvladajo to delo, v okolici Ljubljane ni. Z zvezami in poznanstvi ključarjev je potem problem rešila ekipa tesarjev iz Rake na Dolenjskem. Pri celotedenskem delu so jim pomagali ključarji in njihovi prijatelji. Fizičnega dela je bilo veliko, ker je bilo potrebno najprej razstaviti stare kozolce, potem nadomestiti nekaj novih nosilcev in nato zopet sestaviti nazaj. Zelo zamudno je bilo tudi pokrivanje z opeko, saj to lahko dela samo en krovec z ene strani, da se na koncu lepo izide in zaključi. Kot zanimivost naj povem, da je opeka pripeljana z Blejskega otoka, ker so tam zamenjali kritino na objektih z neko drugo. Vsi vpleteni v zgodbo o koseških kozolcih lahko sedaj občutijo posebno zadovoljstvo, saj je bilo storjeno veliko delo, ki je v čast župljanom in vsem ostalim prebivalcem tega predela Ljubljane. Za res lep pogled na cerkvi in kozolca se Župniji zahvaljujemo tudi člani Turističnega društva Koseze in vsi krajani, ki jim ni vseeno v kakšnem okolju živimo. Vsi bi radi živeli v lepem okolju, ko pa je treba nekaj storiti, se običajno ustavi in ideja zamre. Župnija je tudi tokrat dokazala, da se marsikaj da storiti, če je le volja in sposobnost, seveda pa brez odrekanja in žrtvovanja prostega časa ne gre.

Avgust 2019 ▪ Št. 77

zgodilo se je

zgodilo se je

Avgust 2019 ▪ Št. 77


44 Tudi letos smo del cvetja kupili v vrtnariji Berlič, del pa nam ga je poklonil lastnik gospod Berlič, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Izvedbo prireditve je sofinanciral Turizem Ljubljana.

zgodilo se je

Avgust 2019 ▪ Št. 77

5

KONCERT PIHALNE GODBE

KOSEŠKI LABODI

Venčeslav Thaler

Venčeslav Thaler

Četrtna skupnost Šiška, Turistično društvo Koseze in KUD Pihalni orkester Litostroj smo v četrtek, 30. maja, povabili krajane Kosez na koncert Pihalnega orkestra Litostroj na osrednjem trgu terasastih blokov. Res številni poslušalci smo uživali v dobro uro trajajočem nastopu »plehnjakov«.

Prve dni maja se je labodoma na Koseškem bajerju izvalilo sedem mladih labodov.

foto: Vladislava Frass

ČISTILNI AKCIJI 2. In 12. APRILA Janez Vovko

POŠKODOVANA KLOP Janez Vovko

Ne mine mesec, da neznaci ne poškodujejo katere od klopi za počitek, ki jih imamo postavljene v naselju Koseze. V maju je bila deležna »predelave« klop za počitek na Podutiški cesti nasproti Policijske postaje Šiška.

V KOSEZAH SMO DELILI ROŽICE Venčeslav Thaler

Zaradi izredno slabega vremena v maju smo šele šestega junija na stojnici Turističnega društva Koseze v Parku Gustava Thoeniesa ob Koseškem bajerju deseto leto zapored delili brezplačne sadike balkonskega cvetja. Več kot 1200 sadik smo v dveh urah razdelili med obiskovalce oziroma sprehajalce ob Koseškem bajerju.

Druge in tretje čistilne akcije v letu 2019 se je udeležilo skupno 38 udeležencev. Čistili smo gozd levo in desno ob makadamski cesti, ki povezuje Koseze in Brdo, ter brežine potoka Pržanec in njegove pritoke do sotočja z Glinščico. Skupaj smo nabrali 22 velikih vreč mešanih odpadkov. Poleg tega smo iz gozda prinesli tudi številne ostanke pohištva, avtomobilske gume, pisarniški stol, plastične vrtne stole, ogromno razne kovinske galanterije, plastične sode, plastične cevi in plastične posode. Poleg tega tudi ena cela steklena vrata in ena razbita steklena vrata. V potoku Pržanec smo pobrali tudi avtomobilski pnevmatiki, plastični stol in podstavek za senčnik. Poleg tega se je nabralo še precej kovinske galanterije, kosov železa, plastičnih stolov, zložljiva postelja in velik plastični rezervoar za deževnico. Udeležencem akcije smo razdelili majice, ki jih je prispeval zavod Turizem Ljubljana. Med akcijo smo vsem udeležencem razdelili okrepčilo in pijačo.

zgodilo se je

Avgust 2019 ▪ Št. 77


6

Avgust 2019 ▪ Št. 77

»Koši za odpadke so bili po naselju terasastih blokov nameščeni zato, da bi lahko sprehajalci vanje odvrgli manjše odpadke (papir, robčki, škatlice cigaret, morda pločevinko), nikakor pa ne za odlaganje gospodinjskih odpadkov. Žal je v naselju terasastih blokov zadnja leta, še posebej pa od lanskega poletja naprej, vse bolj prisotna grda navada stanovalcev blokov, da v koše za odpadke v naselju odlagajo svoje vreče z gospodinjskimi odpadki, ki sicer sodijo v zabojnike za mešane odpadke v kleteh blokov. Kljub 5-krat tedenskemu praznjenju košev za odpadke, zaradi vran, ki iščejo hrano med gospodinjskimi odpadki, pogosto okolica teh košev ni videti prijetno. Problem vran, ki odnašajo smeti iz smetnjakov je prisoten ne samo v Kosezah, ampak v vseh urbanih okoljih. Povezan pa je z dejstvom, da ljudje vse več in prevečkrat v koše za smeti odmetavajo hrano. Poleg tega so se sive vrane tudi prekomerno razmnožile. Dokler ljudje niso hrane tako kot dandanes metali v koše za smeti, tudi ni bilo problema z vranami. Ob uvajanju enotnega komunalnega urejanja s plačilom prispevka v začetku 90-tih let prejšnjega stoletja v naselju Koseze so bili vključeni vsi terasasti bloki od UBU4 do UBU138. Leta 1995 je naloge urejanja od KS Koseze prevzelo naše društvo. Koši za odpadke so bili sčasoma nameščeni pri vseh blokih v naselju. V letu 2001 je del blokov od UBU72 do UBU138 prenehal plačevati omenjeni prispevek in tako rekoč čez noč so tudi izginili vsi koši za odpadke med omenjenimi bloki. Naše društvo si je vsa leta do sedaj prizadevalo skrbeti za ohranitev košev za odpadke v naselju UBU4 do UBU70, a ker se je kljub opozorilom stanje iz dneva v dan slabšalo, smo bili zaradi neurejenega izgleda naselja prisiljeni koše za odpadke v naselju terasastih blokov odstraniti, saj ne služijo več svojemu prvotnemu namenu!«

KOŠI ZA SMETI Janez Vovko

V naselju terasastih blokov je zadnje mesece vse bolj prisotna grda navada stanovalcev blokov, da v koše za odpadke v naselju odlagajo gospodinjske odpadke, ki sicer sodijo v zabojnike za mešane odpadke v kleteh blokov. Koši so sicer namenjeni manjšim odpadkom (papir, robčki, škatlice cigaret, morda pločevinke), nikakor pa ne vse večjim količinam gospodinjskih odpadkov. Kljub pogostemu praznjenju košev za manjše odpadke njihova okolica ni videti prijetna zaradi vran, ki iščejo hrano med gospodinjskimi odpadki. Ker se je kljub opozorilom stanje iz dneva v dan slabšalo, je Upravni odbor TD Koseze v maju sprejel naslednji sklep:

predstavljamo vam

7

predstavljamo vam

Avgust 2019 ▪ Št. 77

PIONIRJI ŽELEZNIČARJI Venčeslav Thaler

Ob 71. obletnici odprtja Pionirske proge v Ljubljani so se 12. junija v gostilni Čad zbrali Pionirji železničarji, ki so svojo mladost preživljali na Pionirski progi in ob njej. Z velikim veseljem se vedno odzovem njihovemu vabilu na druženje, kjer lahko iz prve roke izvemo informacije o tem, kako je delovala in funkcionirala Pionirska proga, kakšno je bilo tedaj družabno življenje in predvsem, katere vrednote so v tistih težkih povojnih časih krasile mlade ljudi.


KOSEZE SKOZI ČAS Nadaljujemo z objavo starih fotografij in razglednic Kosez. Deček na fotografiji ima danes 63 let, posneto okoli leta 1959, original hrani Andrej Duh

8 Če razpolagate s starimi razglednicami Kosez ali Zgornje Šiške, vas prosimo, da nam to sporočite na info@td-koseze.si

VREMENSKI PODATKI POMLAD 2019 Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki pomladi(marec, april in maj) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

Mitja Kunaver pred novozgrajeno stavbo meščanske šole v Zgornji Šiški okoli leta 1930. foto Pavel Kunaver, original hrani Jurij Kunaver

–– –– –– –– –– –– –– –– –– –– ––

maksimalna temperatura: 25,6°C inimalna temperatura: -1,3°C m padavine: 333,65 litra število dni s padavinami: 37 število dni z nevihto: 2 število ledenih dni (Tmax. <0°C): 0 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 5 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 1 maksimalna hitrost vetra: 40,62 km/h dnevi s snežno odejo: 1 skupaj padlo snega(cm): 2

PRVOMAJSKA BUDNICA V KOSEZAH Bogdan Čeprnja, 4.c OŠ Koseze

Na osrednjem trgu terasastih blokov v Kosezah se je 1. maja zjutraj zaslišala vesela godba Litostrojskega pihalnega orkestra. Njihov koncert so prebivalci Kosez pričakovali že 26. aprila popoldne, a je bil zaradi slabe vremenske napovedi odpovedan.

Družina Zakotnik na travniku za današnjim bajerjem. Na zadnji strani je žig in letnica 1931, original hrani Andrej Duh

Avgust 2019 ▪ Št. 77

9

Na prvomajsko jutro so zaigrali le eno skladbo, budnico. Na trgu to jutro ni bilo veliko ljudi, a so jih mnogi poslušali in pozdravljali z balkonov, nekateri še v pižamah. Po veseli budnici se jim je mudilo naprej, proti Rožniku, saj so tam nastopali ob prvomajskem praznovanju.

V ŠOLO S PEŠBUSOM ALI BICIVALOM Andreja Duh

V Kosezah od leta 2016 vsaj enkrat letno opazite označbe v modri oziroma rdeči barvi, ki so postavljene v mesecu maju in označujejo projekt Aktivno v šolo. Promovirajo ga Inštitut za politike prostora, Društvo Fokus, Cipra Slovenija, podpira pa Ministrstvo za zdravje. Učenci Osnovne šole Koseze že peto leto v šolo pridno hodijo s Pešbusom ali pa se pripeljejo z Bicivlakom. Gre za organiziran prihod učencev v šolo v spremstvu odraslih, ki lahko v šolski okolici zmanjša promet. Spremljevalci otroke poberejo na vnaprej dogovorjenih mestih in jih pospremijo v šolo. Vlogo spremljevalcev včasih prevzamejo starši, včasih dedki in babice, spet drugič prostovoljci iz lokalnega okolja, največkrat pa učitelji sami.

Učenci se Pešbusa in Bicivlaka zelo veselijo in se ga radi udeležujejo. V šolo vedno pridejo točno, med potjo pa so telesno aktivni, se zabavajo in družijo. Na poti opazujejo spremembe v domačem okolju, seznanijo se s prometno varnostjo in trajnostno mobilnostjo.

1. MAJ NA ROŽNIKU - PRIREDITEV SLOVENSKEGA DRŽAVNEGA PRAZNIKA Domen Urbančič, 4.c OŠ Koseze

V Ljubljani so na hribu Rožnik 30. aprila zjutraj taborniki postavljali 3 m visoko grmado za pripravo kresa. Zvečer ob 22. uri pa so začeli s prižigom kresa. Med tem časom so bili prisotni tudi gasilci, reševalci ter policisti. Naslednji dan na istem kraju pa se je odvijala slovesna prireditev, delili so zastonj klobase (tistim, ki so imeli bone), peli na odru, na stojnicah prodajali sladoled, sladkorne pene, hrano in pijačo, spominke ter pletene in prave nageljne. Bila je velika gneča, zato je bilo treba zelo dolgo čakati, če ste bili v vrsti. Prireditev pa se je odvijala tudi v Mostecu.

prejeli smo

predstavljamo vam

Avgust 2019 ▪ Št. 77


10 10

Avgust 2019 ▪ Št. 77

11

KOLESARSKA POT PIONIRSKE ŽELEZNICE Venčeslav Thaler

Mestni svet MOL je na 35.seji dne 9.6.2014 soglasno sprejel sklep, da se na novo poimenuje Kolesarsko pot Pionirske železnice. Tako so odsek steze med Rožno dolino in Kosezami poimenovali Kolesarska pot Pionirske železnice. Pobudo za poimenovanje kolesarske steze sta že leta 2012 na Mestno občino Ljubljana skupaj podala Turistično društvo Koseze in danes že pokojna gospa Fani Rižnar v imenu Pionirjev železničarjev. V minulih dobrih petih letih smo napisali številne prošnje mestni upravi, pisali tudi na portal Pobude meščanov, a več kot obljub mestne uprave MOL nismo dočakali. Sprašujemo se, zakaj je tako težko namestiti tablo ali dve, s katero bi označili to kolesarsko stezo in tako obeležili spomin na nekdanjo progo, saj se danes le redko kdo zaveda, da je bila ta danes priljubljena kolesarska steza prva v Sloveniji in da so jo lahko uredili prav zaradi Pionirske železnice. Gre namreč za opuščen nasip proge, ki so ga pred dobrimi štiridesetimi leti pametno izkoristili ter z asfaltno prevleko naredili prijetno kolesarsko pot in hkrati Koseze približali Viču. Uradniki Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL so v enem od odgovorov julija 2017 zapisali:

V zadnjem odgovoru Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL januarja 2019 so namreč napisali:

Morda pa bomo do naslednje pomladi oziroma do 72. obletnice izgradnje Pionirske proge le dočakali, da bodo g. David Polutnik in njegovi mestni uradniki odredili namestitev ustreznih tabel za obeležitev že zdavnaj poimenovane kolesarske poti?

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma jeseni 2019 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Naklada: 340 izvodov

prejeli smo

prejeli smo

Avgust 2019 ▪ Št. 77


obvestila

Avgust 2019 ▪ Št. 77

12 12

Vrtnarstvo BERLIČ, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališču telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišča

Vsak kupec prejme bon za popust


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.