Koseški glas, št .74

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Julij 2018 Št. 74 ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Letnik XXI

Pozdrav poletju – Midsommar


zgodilo se je

Julij 2018 ▪ Št. 74

PRAZNOVANJE POMLADI MIDSOMMAR Janez Vovko

Tudi letos smo nadaljevali sodelovanje z društvom slovensko švedskega prijateljstva pri organizaciji proslave ob praznovanju švedskega praznika, imenovanega Midsommar, ki, kot vse kaže, postaja tradicionalno. Praznovanje se je letos odvijalo 20.junija pred Osnovno šolo Koseze in v njej. Na prireditvi so sodelovali otroci Vrtca Mojca, učenci OŠ Koseze, glasbena skupina prijateljev Slovensko-švedskega društva. Slavnostni govornik je bil gospod Janez Pergar, predsednik Slovensko-švedskega društva. Tako kot lani smo v našem društvu poskrbeli za izdelavo in postavitev sedem metrov visokega mlaja v obliki križa in okrašenega z bršljanom in trakovi v barvah švedske zastave. Mlaj so okrasili otroci in učiteljice Osnovne šole Koseze. Vse v zvezi z mlajem se brez pomoči gospoda Andreja Duha ne bi moglo zgoditi. Na dan pred proslavo je bilo treba mlaj pripeljati na prizorišče, skopati luknjo, dvigniti mlaj in ga utrditi, da je stal popolnoma navpično, in seveda varno zasuti.

Sestavljanje in...

... postavljanje mlaja

22


Julij 2018 ▪ Št. 74

zgodilo se je

3

40 LET VRTCA MOJCA Venčeslav Thaler

V torek, 12.junija, smo v avli OŠ Koseze spremljali prireditev ob 40-letnici Vrtca Mojca. Glavni nastopajoči so bili otroci iz skupin Veveric, Zajčkov, Metuljev, Petelinov, Ptičkov, Čebel in Pikapolonic. Prisrčna enourna prireditev se je začela s pozdravom župana MOL g. Zorana Jankovića, končala pa s skupnim prepevanjem otrok, staršev in obiskovalcev. Zapeli smo pesem JE DANES PROU EN FLETEN DAN, ki jo je po slovenski narodni pesmi NOCOJ JE ENA LUŠTNA NOČ priredila Irena Remškar. Je danes prou en fleten dan, k'ma Vrtec Mojca rojst'n dan, k'ma Vrtec Mojca rojst'n dan, nihče od nas ni zaspan. Vse najboljše, vrtec naš, že štirideset let imaš, a z leti rasteš, bogatiš, nas vsak dan razveseliš. Je danes prou en fleten dan, k'ma Vrtec Mojca rojst'n dan, k'ma Vrtec Mojca rojst'n dan, prav vsak naj bo nasmejan.


44

zgodilo se je

Julij 2018 ▪ Št. 74

RAZSTAVE ŽELEZNIŠKE MAKETE Janez Vovko

Tudi letos nadaljujemo dobro sodelovanje z lastnikoma zasebne modulne železniške makete Koseze, ki se nahaja v prostorih Osnovne šole Koseze na Ledarski cesti 23. Dobro obiskane razstave so bile 10.marca, 14.aprila, 19.maja in 9.junija. Naslednja druženja bodo še 15.septembra, 13.oktobra, 17.novembra in 15.decembra. Vljudno vabljeni na ogled!

50 LET VDC TONČKE HOČEVAR

V KOSEZAH SMO DELILI ROŽICE

Venčeslav Thaler

Janez Vovko

Varstveno delovni center(VDC) Tončke Hočevar v Ljubljani praznuje letos 50. obletnico delovanja in v ta namen organizirajo več dogodkov. Eden izmed dogodkov je bila tudi »Tončkina modna revija uporabnikov in zaposlenih v svečanih oblačilih«, ki je potekala 12.junija na terapevtskem vrtu na Vodnikovi cesti 56. S prijetnim dogodkom za uporabnike in zaposlene so želeli tudi širši javnosti prikazati, kako se pripravljajo na praznovanje obletnice v mesecu oktobru na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu.

Petindvajsetega maja smo na stojnici Turističnega društva Koseze v Parku Gustava Thoeniesa ob Koseškem bajerju deveto leto zapored delili brezplačne sadike balkonskega cvetja. Več kot 1500 sadik balkonskega cvetja smo v slabih dveh urah razdelili med obiskovalce ob Koseškem bajerju. Del cvetja smo kupili v vrtnariji Berlič, del pa nam ga je poklonil lastnik gospod Berlič, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Izvedbo prireditve je sofinanciral Turizem Ljubljana.


Julij 2018 ▪ Št. 74

zgodilo se je

5

EKOLOŠKI OTOKI NISO SMETIŠČA Venčeslav Thaler

Ekološki otoki so prostor, namenjen zabojnikom za odpadni papir, pločevinke, plastenke in stekleno embalažo. So ena od možnosti za ločevanje odpadkov, izkušnje pa kažejo, da najdemo ob zabojnikih vse vrste nesnago, ki tja ne sodi (odsluženo pohištvo, gradbeni material, elektronske naprave, mali gospodinjski aparati,pnevmatike, kolesa). Vse te odpadke je namreč mogoče brezplačno oddati v zbirnih centrih, odlaganje ob zabojnikih ekoloških otokov pa je prepovedano in kaznivo.


predstavljamo vam

Julij 2018 ▪ Št. 74

6

OBNOVLJENI KOZOLEC Janez Vovko

Maja je Turistično društvo Koseze financiralo obnovo kozolca za obvestila, ki se nahaja na Kmečki poti ob Koseškem bajerju. Zamenjana je bila polovica strehe, popravljena oglasna deska, kozolec je bil prebarvan z beltonom in obnovljeni so bili napisi. Del sredstev smo pridobili na javnem razpisu zavoda Turizem Ljubljana.

VREMENSKI PODATKI POMLAD 2018 Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki pomladi (marec, april in maj) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

KOSEZE SKOZI ČAS Venčeslav Thaler

Nadaljujemo z objavo starih fotografij in razglednic Kosez. Stara cerkev presv. Odrešenika (1450) in nova cerkev božje Matere Marije (1974) - okoli leta 1980 - župnijski urad Koseze

–– –– –– –– –– –– –– –– –– –– –– ––

maksimalna temperatura: 29,1 °C minimalna temperatura: -10,1°C padavine: 333,94 litra število dni s padavinami: 39 število dni z nevihto: 7 število ledenih dni (Tmax. <0°C): 3 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 14 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 21 število vročih dni (Tmax. >=30°C): 0 maksimalna hitrost vetra: 51,12 km/h dnevi s snežno odejo: 12 skupaj padlo snega (cm): 30

Glasilo Turističnega društva Koseze

Če razpolagate s starimi razglednicami Kosez ali Zgornje Šiške, vas prosimo, da nam to sporočite na info@td-koseze.si

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma jeseni 2018 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Naklada: 320 izvodov


7

Julij 2018 ▪ Št. 74

Vrtnarstvo BERLIČ, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališču telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišča

Vsak kupec prejme bon za popust


Julij 2018 ▪ Št. 74

obvestila

8

Malice Kosila Rižote Koseška cesta 8, Ljubljana

Testenine Jedi po naročilu Pizze Solatni krožnik Sendviči Toast Sladice Sladoled

Organiziramo posebne dogodke kot so:

poroke, pogostitve, zabave, rojstni dnevi, … REZERVACIJE: Mario na 040 590 006 in 01 581 92 11


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.