Koseški glas, št. 72

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XX

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

December 2017 Št. 72

Pozdrav poletju - Midsommar V uredništvu glasila čestitamo bralcem k dnevu samostojnosti, hkrati pa želimo vesele božične praznike ter srečno, zdravo in zadovoljno leto 2018.


zgodilo se je

December 2017 ▪ Št. 72

40 LET OSNOVNE ŠOLE KOSEZE Venčeslav Thaler

Sobota, 2.decembra, je bila na Osnovni šoli Koseze praznična, saj so s priložnostno proslavo obeležili 40 let delovanja hrama učenosti v Kosezah. Učenci so pripravili zanimiv pregled dogodkov od ustanovitve šole pa vse do današnjih dni. Program so popestrili z glasbenimi in plesnimi nastopi, gospa ravnateljica pa je v svojem govoru povzela kratko zgodovino šole: Spoštovani gospod podžupan, cenjeni gostje, dragi učenci, učitelji in starši. Leto 1977 je bilo čudovito leto, ki se je začelo na soboto. Tega leta je svetovno znana punk skupina The Clash izdala svoj prvi album, Amerika je začela predvajati 1. del filmske franšize Vojna zvezd, slavni nogometaš Pele je odigral svojo zadnjo tekmo, med drugimi se je tega leta rodila ena najpopularnejših pevk Shakira. In med temi pomembnimi dogodki sta si svoj prostor našla tudi datuma 10. februar – dan, ko je bila ustanovljena naša šola, in 22. december - dan, ko je bila slavnostno odprta. In tako danes, prav tako na soboto, praznujemo njen 40 rojstni dan. V vseh teh 40 letih smo zapisali na tisoče imenitnih stvari in

22 vedno smo našli prostor za tisto pravo stvar. Naši učenci so ob podpori učiteljev pisali in še vedno pišejo zgodbe o uspehu – tako osebne kot tiste, ki so znane daleč naokoli. In tako vsak od nas dodaja svoj košček k mozaiku naše zelene hiške. V vseh teh štiridesetih letih se je zelena hiška spreminjala, skupaj z družbo in njeno dinamiko, ter dozorela v pravo damo. Vedno je znala smiselno izbrati tiste ideje, ki so ji dajale zagon za še boljše delo. Je pa pri tem vedno pazila, da ni izgubila pristnega pristopa med učenci, učitelji in starši, ki so temelj dobrega in kakovostnega dela v šoli. Ne glede na spremembe, ki jih je naša zelena hiška doživela, vi, spoštovani gostje, pa si jih boste lahko ogledali v simpatični zgodbi, ki bo prikazala našo prehojeno pot skozi 40 let, pa naše bistvo - tista naša imenitnost in prava stvar ostaja enako: še vedno smo hiška zelena, ki se smeji, saj polna je mladih veselih ljudi. Ne glede na to, da bomo še naprej smiselno in preudarno sledili sodobnim tokovom družbe, pa na naše bistvo in poslanstvo ne bomo pozabili – to je opolnomočenje naših otrok, da bodo znali samozavestno in oboroženi z znanjem zakorakati svoji začrtani poti naproti, ki so jo začeli risati prav v naši zeleni hiški. Tisti, ki se spoznajo na številke, pravijo, da je število 40 število popolnosti. In k tej popolnosti so za današnji dan pripomogli prav vsi učitelji, učenci, tehnični delavci in šolski sklad, ki so se neumorno in z velikim navdušenjem pripravljali za današnji dan. Prav tako velja za sladko presenečenje gospoda Telbana. Seveda pa ne smemo pozabiti na našega gospoda župana ter Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, ki nam prisluhneta in priskočita na pomoč, ko jo potrebujemo. Prepričana sem, da bomo tako družno in pristno, z roko v roki, v zeleni hiški sodelovali še naprej. Pa lepo se imejte na današnji praznični dan še naprej.


NOVOLETNO SREČANJE  Janez Vovko

V četrtek, 7. decembra, je Turistično društvo Koseze v bistroju Avšič pripravilo tradicionalno novoletno družabno srečanje predstavnikov društev in organizacij, ki delujejo na področju našega naselja. Vsem prisotnim smo podelili simbolična darila in zaželeli vse dobro v prihodnjem letu.

NOV LOKAL V PARKU GUSTAVA TOENNISA Janez Lončarič

V Ljubljani se je novembra odprla nova kavarna Lokus v neposredni bližini Koseškega bajerja. Kavarna ima moderno opremljen notranji prostor ter prostorno zunanjo teraso, obkroženo z naravo. Les, toplina, igre oblik in barvnih vzorcev vam nudijo ambient za sprostitev. Nasmehi na obrazu, profesionalnost in cenjenje zvestobe pa so odlike, ki vas spremljajo pri njihovi Lokus ekipi. Odprti so vsak dan od osme ure zjutraj do polnoči ter ponujajo veliko izbiro pijač in sladic. V njihovi ponudbi najdete različne vrste kav in čajev, vsakodnevno sveže torte in druge slaščice, razne slane prigrizke ter pestro izbiro alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Kavarna stoji na prijetni lokaciji, ki ponuja sončenje na svežem zraku; v hladnih dneh pa listanje revij in branje knjig v udobnih naslonjačih »lounge« kotička. Odlična je za preživljanje nedeljskega popoldneva ob dobri kavi ali za večerna druženja ob

zgodilo se je

December 2017 ▪ Št. 72

3


zgodilo se je

December 2017 ▪ Št. 72

44

uživanju kakovostnih vin. Široka ponudba in odličen ambient sta idealna za oddih od vsakdana. Kavarna Lokus ponuja tudi prostor za praznovanje, zaključene družbe in sestanke. Njihova vizija je: kot gostinsko-doživetvena hiša želijo postati eno izmed vodilnih sprostitvenih okolij v Sloveniji. Njihov namen je zadovoljiti izbrane okuse ljudi in jih spomniti na uživanje življenja. Z zagotovljenimi parkirnimi mesti, svojim izgledom, pestro ponudbo in dobro postrežbo je za vas Lokus naravna oaza v mestu in odličen prostor za druženje. Takoj ko bo vreme dopuščalo, pa bodo postavili že kupljena igrala za male nadobudneže, da bodo tudi oni lahko uživali v tem prijetnem ambientu.

STARE HIŠE Janez Lončarič

V duhu napredka in novih potreb so porušili še dve od najstarejših koseških hiš. Suhadolnikova hiša na ulici Draga je bila zgrajena v času delovanja Toenniesovih opekarn za stanovanja njihovih delavcev. Stoletje stara pritlična hiša že dalj časa ni služila svojemu namenu, zato je kar prav, da se je umaknila novi zgradbi, s katero bo spodnji del ulice na novo zaživel v sožitju obnovljenih in novih hiš v bližnji okolici. Zakotnikova hiša v križišču Podutiške ceste in Koseške ceste pa je nekdaj skupaj s Petercevo in Trobčevo hišo na drugi strani Podutiške ceste, ki je bila nekdaj gostilna, tvorila središče naselja starih Kosez. Zanimivo pri tej hiši pa je tudi to, da je od nekdaj ohranila ime Pri Zakotnik in da so se tudi res ves čas pisali enako. Po podatkih, ki jih imam, se domačija Zakotnik v Kosezah omenja v Špitalskem urbarju že leta 1757 in je tako bila ena od najstarejših hiš v naši okolici. V katastru iz leta 1826 je omenjenih petnajst hišnih številk z domačimi imeni v Kosezah in ravno Zakotnikova je bila zadnja porušena od vseh imenovanih.

Srečno 2018!

SPRAVILO LISTJA  Janez Vovko

V okviru jesenskega spravila in odvoza odpadlega listja na več kot 40.000 m2 zelenih površin v Kosezah, ki jih ureja Turistično društvo Koseze, smo letos do konca novembra zbrali in odpeljali na deponijo Barje več kot 20 ton listja.


KOSEŠKI KOZOLCI

LABODI ODRAŠČAJO

Janez Lončarič

Mojca Thaler

Žalosten je pogled na propadajoče kozolce, ki so bili še nedolgo nazaj v ponos Kosezam. Ta slovenska posebnost, po kateri nas etnologi poznajo po vsej Evropi, žal nezadržno izginja iz našega okolja. Kmetje jih ne potrebujejo več, saj seno sušijo na druge načine, vse več trave pa sveže balirajo v velike plastične zvitke. V njih ostane trava dalj časa sveža in ne izgublja hranilnih snovi. S tem načinom shranjevanja pa kozolci izgubijo bistvo svojega obstoja in postanejo samo strošek svojemu lastniku. Ravno zaradi tega smo pred leti v Turističnem društvu Koseze ustanovili odbor, ki naj bi našel način, s katerim bi ohranili to našo zgodovinsko in etnološko posebnost. Kozolci so bili še v takem stanju, da bi se jih dalo popraviti z ne prevelikimi stroški. Pridobili smo načelna soglasja lastnikov, dogovarjali smo se s tesarji, ki so še obvladali to delo, tako da z naše strani ni bilo nobenih zadržkov za izpeljavo popravila streh in zamenjave nekaj lat. Žal pa se je vse skupaj ustavilo, ko smo zaprosili za nekaj sredstev na Turistični zvezi Ljubljana in Četrtni skupnosti Šiška. Pristojni so odgovorili, da sredstva niso v planu in da je za krajane potrebno narediti več bolj pomembnih projektov. Žal na tak način izginjajo pričevalci nekega časa, posebni tudi po tem, da so bili ti kozolci najbližje mestnemu središču. Nekoč nam bo žal, saj otroci naših otrok ne bodo več vedeli za to našo evropsko posebnost, ki je bila kot darilo postavljena tudi v angleškem kraljevem parku.

V pozni jeseni so naši koseški labodji mladiči že lepo zrasli. Na vsakem koraku pa jih še vedno budno spremljata starša.

MLAJ V KOSEZAH Janez Lončarič

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma spomladi 2018 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Fotografija na naslovnici: Matic Eržen Naklada: 310 izvodov

Vsak mimoidoči, ki je opazil ta mlaj na ulici Draga, je zagotovo pomislil, da so postavljalci naredili napako in pozabili v znak napisati še eno ničlo. Vendar temu ni tako. Ker je v družini že tradicija ob družinskih proslavah in porokah postaviti mlaj, si je tudi desetletni slavljenec želel imeti svojega. Vsega spoštovanja vredno željo je seveda treba tudi uresničiti. Družina in sosedje so stvar vzeli zares in se po vseh starih šegah in pravilih lotili poseka, obeljenja , pletenja venca in postavitve v za to izkopano jamo. Lepo je, da se s takimi dogodki ohranja ljudsko izročilo tudi v resnici in ne samo v knjigah, ki opisujejo stare navade. Mogoče bodo tudi naši otroci ob vseh facebookih in twitterjih le našli neko zadovoljstvo v obnavljanju teh starih običajev, ki so vendar del zgodovine slovenskega naroda in njegovega obstoja.

zgodilo se je

December 2017 ▪ Št. 72

5


zgodilo se je

December 2017 ▪ Št. 72

6 ˇ praznike in zadovoljno ter Vesele božicne uspehov polno novo leto 2018 vam želijo naši poslovni partnerji in sponzorji: ˇ Cetrtna skupnost Šiška, ˇ ˇcistilnica NOVAK, Kemicna ˇ ˇ d.n.o., Podobnik in Tekavcic UNITHAL d.o.o., VIRO d.o.o. JURCA TD d.o.o. Vrtnarstvo Berlicˇ Turizem Ljubljana in MM KULINARIKA d.o.o.

VREMENSKI PODATKI POLETJE 2017 Venčeslav Thaler

V letošnjem meteorološkem poletju (junij, julij in avgust) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

POŠKODOVAN POMOL  Janez Vovko

Postavlja se vprašanje, kdo je odgovoren za sanacijo že več mesecev poškodovanega pomola ob Koseškem bajerju in kdaj se nameravajo ta dela izvesti.

–– –– –– –– –– –– –– ––

maksimalna temperatura: 37,8 °C minimalna temperatura: 7,6°C padavine: 260,96 litra število dni s padavinami: 21 število dni z nevihto: 7 število vročih dni (Tmax. >=30°C): 41 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 77 maksimalna hitrost vetra: 39,6 km/h

VREMENSKI PODATKI JESEN 2017 Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki jeseni (september, oktober in november) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

Foto: Rok Kovačič

–– –– –– –– –– –– –– –– –– –– ––

maksimalna temperatura: 25,3 °C minimalna temperatura: -3,5°C padavine: 560,84 litra število dni s padavinami: 35 število dni z nevihto: 3 število dni s snežno odejo: 4 število vročih dni (Tmax. >=30°C): 0 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 1 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 9 število ledenih dni (Tmax. <0°C): 0 maksimalna hitrost vetra: 39,96 km/h


KOSEZE SKOZI ČAS Venčeslav Thaler

Nadaljujemo z objavo starih fotografij in razglednic Kosez. Brodarski modelarji na Koseškem bajerju-13.6.1970 - foto Drago Mehora, revija TIM

December 2017 ▪ Št. 72

Brodarski modelarji na Koseškem bajerju-13.6.1970 - foto Drago Mehora, revija TIM

predstavljamo vam

7

obvestila

Če razpolagate s starimi razglednicami Kosez ali Zgornje Šiške, vas prosimo, da nam to sporočite na info@td-koseze.si


December 2017 ▪ Št. 72

8

Malice Kosila Rižote Koseška cesta 8, Ljubljana

Testenine Jedi po naročilu Pizze Solatni krožnik Sendviči Toast Sladice Sladoled

Organiziramo posebne dogodke kot so:

poroke, pogostitve, zabave, rojstni dnevi, … REZERVACIJE: Mario na 040 590 006 in 01 581 92 11


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.