Koseški glas št. 64

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XVIII

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Junij 2015 Št. 64

Avtomatski defibrilator odslej tudi v Kosezah v gostišču Avšič.


22

Junij 2015 ▪ Št. 64

3

ČISTILNA AKCIJA 9.APRILA

POMLADNI KONCERT

OBNOVA OTROŠKIH IGRIŠČ

BREZPLAČNE SADIKE CVETJA

Venčeslav Thaler

Janez Vovko, foto: Rado Ahlin

Venčeslav Thaler

Janez Vovko

Tretja letošnja čistilna akcija v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2015 je potekala v dveh delih, in sicer je večina udeležencev čistila brežine potoka Pržanec in njegovih pritokov vse do sotočja Pržanca in Glinščice, medtem ko je nekaj članov očistilo na novo nastalo divje odlagališče v gozdu ob cesti Koseze-Brdo. Akcije se je udeležilo 27 članov Turističnega društva Koseze, DU Koseze in krajanov Kosez. Skupaj smo nabrali deset črnih vreč z mešanimi odpadki, štiri rumene vreče plastenk, plastike in pločevink, v potoku Pržanec smo našli originalno zaprto 70-litrsko vrečo hlevskega gnoja in ostanke plastičnega soda. Našli smo tudi 10-litrsko posodo za gorivo, v kateri je bilo nekaj bencina. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev) in o lokaciji po telefonu obvestili podjetje SNAGA. Okoli pol osmih zvečer so delavci Snage na tovornjak naložili in odpeljali vso tega dne zbrano nesnago. Čistilno akcijo smo zaključili ob 19.15 uri.

Turistično društvo Koseze, Četrtna skupnost Šiška in Pihalni orkester Litostroj so v sredo, 22. aprila krajane Kosez povabili na prvomajski koncert. Številni poslušalci v osrednjem delu naselja Ulica bratov Učakar so bili nad enournim koncertom navdušeni.

V aprilu in maju sta bili obnovljeni in z igrali posodobljeni otroški igrišči poleg vrtca Mojca in poleg Osnovne šole Koseze.

Petindvajsetega maja popoldne smo na stojnici Turističnega društva Koseze v parku ob Koseškem bajerju brezplačno delili sadike balkonskega cvetja. Že uro pred napovedanim začetkom so številni potrpežljivo čakali. Več kot 1200 sadik cvetja smo razdelili med mimoidoče v manj kot eni uri. Vsak obiskovalec je prejel dve sadiki cvetja, žal pa je bilo kar nekaj obiskovalcev iz Kosez(predvsem iz terasastih blokov), ki so želeli vzeti(in so tudi vzeli) po več sadik cvetja. Del cvetja smo sami kupili v vrtnariji Berlič, del pa nam ga je poklonil lastnik gospod Berlič, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.

zgodilo se je

zgodilo se je

Junij 2015 ▪ Št. 64


44

LABODJA DRUŽINA

NOVO IGRIŠČE V KOSEZAH

Venčeslav Thaler

Janez Lončarič

Tudi letos lahko na Koseškem bajerju občudujemo mlade labode in njuna skrbna starša. Simpatična pernata družina razveseljuje mlado in staro od blizu in daleč.

ZAHVALA Ika Kos

Zahvaljujemo se vsem, ki so prispevali hrano in oblačila v majski dobrodelni akciji, ter hkrati vabimo prostovoljce za delo v krajevnem odboru Rdečega križa, ki se ustanavlja v Kosezah. Javite se lahko na info@td-koseze.si ali 041 906204.

Junij 2015 ▪ Št. 64

5

KASARNA V KOSEŠKEM BORŠTU Janez Lončarič

Park ob Koseškem bajerju je bogatejši za osem novih igral in devet izredno lepih ter močnih klopi. Igrala, ki so finske izdelave, so nekaj novega in že dokaj zahtevna za igranje, saj nekatera predstavljajo že kar pomanjšan adrenalinski park. Hoja po premikajočih se deskah in napetih vrveh pa našim otrokom ni predstavljala večjih težav. Že prvi dan so obvladali vsa igrala in jih na ves glas hvalili, saj takih v Mostecu in na drugih igriščih še ni. Projektante je potrebno pohvaliti, ker niso pozabili tudi na starejše sprehajalce, saj so jim postavili dovolj klopi in miz za počitek in druženje. Posejali so travo in posadili nekaj mladih dreves, ki bodo čez nekaj let dajala prijetno senco. Z okrasnim grmičevjem so ločili park od parkirišč ob ulici Draga. Vsakodnevni obiskovalci parka pa opažamo, da je zaradi večjega obiska začelo primanjkovati parkirnih prostorov. Veliko obiskovalcev se pripelje iz drugih naselij z avtomobili in zasedejo parkirišča, ki so namenjena stanovalcem naselja Mostec in obiskovalcem gostilne Avšič. Pohvaliti pa je potrebno izvajalce, ki so delo od prvega izkopa,priprave podstavkov in montaže igral pa do sejanja trave opravili v dvajsetih dneh. Z vso težko mehanizacijo, bagerji in tovornjaki enostavno niso bili moteč element sprehajalcem in mladim mamicam pri dopoldanskih sprehodih z malčki. A večjim otrokom so polepšali dan, ker so lahko opazovali svoje igračke v naravni velikosti. Sedaj samo še čakamo, da trava ozeleni in drevesa poženejo liste ter s tem polepšajo že sedaj zelo lep park ob Koseškem bajerju.

Pohod ob žici je manifestacija, ki se je udeleži veliko pohodnikov in rekreativcev v spomin na osvoboditev mesta, ki je bilo edino v Evropi obdano z bodečo žico. Mnogi pohodniki ob startu pri gostilni Cviček proti Brdu pa ne vedo, da je bila levo na vzpetini pri prvem lesenem mostu italijanska kasarna. V Gabrovem hribu so vojaki septembra 1942 posekali do golega vrh ( kota 320,1m ) in sezidali velik objekt ter ga uporabljali kot kasarno. Sredi gozda je stala enonadstropna zgradba, velika 20m x 5m z desetimi okni na vsaki strani. Okna so bila vzidana samo v prvem nadstropju, tako da so vojaki imeli popoln pregled na žico, postavljeno pod njimi na poljih v Lazah. V kasarni se je nahajalo okoli trideset vojakov, da so patruljirali ob žici in menjali stražo pri manjših bunkerjih, ki so bili posejani po njivah in travnikih proti Brdu. Opremo za spalnice in jedilnico so izdelali v delavnici Peterca, ki je bila na Koseški cesti, kjer je sedaj servis motornih žag in kosilnic. Na pobočju nad nekdanjo strugo potoka so še danes vidni betonski robniki ob poti, ki so jo uporabljali za dovoz hrane in orožja. Prav tako so vidni ostanki opečnatih zidov in betonske plošče; le-ta je pokrivala kletne prostore ter greznico. Pot, ki je vodila k utrdbi, danes uporabljajo gorski kolesarji za svoje vratolomne vožnje in sprehajalci, željni miru v zavetju gozda. Po vojni so domačini podrli stavbo in uporabili gradbeni material za popravilo ter zidavo novih domov in ograj. Za prijeten klepet in navedbo vseh podatkov se lepo zahvaljujem gospodu Franciju Burgarju, ki je kot petnajstletni fant opazoval takratno dogajanje okoli gradnje utrdb in bodeče ograje okoli Ljubljane.

DNEVI ČETRTNE SKUPNOSTI ŠIŠKA Venčeslav Thaler

Od 1. do 11. junija so potekali Dnevi četrtne skupnosti Šiška. Večina dogodkov se je odvijala v Kosezah – od fitnesa, merjenja holesterola in sladkorja, predstavitve ravnanja z odpadki, predstave za otroke, turnirja v ragbiju, nordijske hoje in rekreacijskega teka do zaključne prireditve pri bistroju Avšič, ko je predstavitvi ravnanja z avtomatskim defibrilatorjem sledila svečana predaja le tega v javno uporabo.

zgodilo se je

zgodilo se je

Junij 2015 ▪ Št. 64


6

VELEPOSLANIŠTVO ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN Venčeslav Thaler

Njegovo ekscelenco, veleposlanika Islamske republike Iran v Sloveniji, gospoda Morteza Darzi Ramandija, smo prosili, da je prijazno odgovoril na nekaj naših vprašanj. Vaša ekscelenca, prosim, predstavite Iran našim bralcem. Iran je z 80 milijoni prebivalcev in površino 1.648.195 kvadratnih kilometrov 16. največja država na svetu. Nahaja se v zahodnem delu Azije na Iranski plošči, na Bližnjem Vzhodu. Pred 36. leti je zmagovita Islamska revolucija v Iranu vzpostavila vladavino, ki temelji na verski demokraciji. Iran je neverjetna država. Vredno jo je obiskati ne le zaradi 7000 let neprekinjene zgodovine, ampak tudi zaradi njene bogate kulture, stare civilizacije ter raznolikosti pokrajin, spomenikov, navad in življenjskih slogov. Zato je Iran privlačen za obisk v vseh letnih časih. V Iranu se nahaja okoli milijon zgodovinskih krajev. Samo za ogled najznamenitejših je potrebnih več obiskov, ki so še posebej prijetni, saj obiskovalci Iran vedno zapustijo s spominom na čudovite in gostoljubne ljudi.

Junij 2015 ▪ Št. 64

7

KOSEZE SKOZI ČAS

predstavljamo vam

predstavljamo vam

Junij 2015 ▪ Št. 64

Venčeslav Thaler

V tokratni številki po slabem desetletju premora nadaljujemo z objavo starih fotografij in razglednic Kosez. Gostilna Kavčič v Kosezah, okoli leta 1900 – original hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana

Gradnja trgovine Emona, maj 1977,foto Svetozar Busić – original hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana

Kakšen je vaš pogled na Slovenijo? Imate čas za obisk različnih pokrajin? Vidite kakšne podobnosti z Iranom? Slovenija ima bogato kulturo in zgodovino, je mirna, zelena in tiha država, s čudovitimi naravnimi znamenitostmi in spektakularno raznolikostjo pokrajin. Kljub temu je potovanje med pokrajinami enostavno. Ob vikendih in praznikih sem obiskal več slovenskih pokrajin. Podobnost z Iranci je v vzhodnjaškem duhu, prijaznosti ljudi ter spoštovanju družine. Ali ste poskusili katero od tradicionalnih slovenskih jedi? So vam bile všeč? Katera je vaša najljubša? Poskusil sem različne ribje jedi, ob katerih sem zelo užival. Seveda mi je všeč tudi znamenita Blejska kremna rezina.

Gradnja hiš v Ferberjevi ulici, 24. maj 1973,foto Marjan Ciglič - original hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana

Kako se počutite v Ljubljani in v Kosezah? Vam je všeč okolica? Ljubljana je na sploh zelo prijetna za bivanje, še posebej pa soseska Koseze - zaradi mirnosti, zelenega okolja ter prijaznih sosedov. Kako preživljate prosti čas? Koseški bajer z okolico je priljubljena točka med Ljubljančani za sprehode in tek? Ste imeli čas za obisk? Kolikor ga imam na voljo, prosti čas skupaj z družino izkoristimo za tek in sprehode okoli Koseškega bajerja, ki ga zelo občudujemo.

Če razpolagate s starimi razglednicami Kosez ali Zgornje Šiške, vas prosimo, da nam to sporočite na info@td-koseze.si

Kaj bi želeli povedati našim bralcem? Rad bi izkoristil to priložnost, da povabim prijazne someščane Kosez, naj berejo o Iranu in obiščejo državo ter izkusijo iransko gostoljubnost. Gradnja trgovine Emona, maj 1977,foto Svetozar Busić - original hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana

VREMENSKI PODATKI POMLAD 2015 Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki pomladi(marec, april in maj) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

Gradnja trgovine Emona, maj 1977,foto Svetozar Busić – original hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana

–– –– –– –– –– –– –– –– ––

aksimalna temperatura: 28,3 °C m minimalna temperatura: -3,1 °C padavine: 237,61 litra število dni s padavinami: 27 število dni z nevihto: 2 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 20 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 12 število vročih dni (Tmax. >=30°C): 0 maksimalna hitrost vetra: 54,72 km/h


Junij 2015 ▪ Št. 64

8

ANKETA MED UDELEŽENCI AKCIJE Olga Lončarič

Med akcijo brezplačnega deljenja sadik balkonskega cvetja smo izvedli kratko anketo. Za mnenje smo povprašali 20 naključno izbranih. Vsem smo se za sodelovanje oddolžili s kuponom za kavo v bližnjem lokalu MM Kulinarika. Kje ste izvedeli za današnjo prireditev? –– prebrali smo na plakatih - 8 odgovorov –– slučajno sem na sprehodu tu mimo - 7 odgovorov –– povedali so mi znanci - 3 odgovori –– prebrali smo na internetu - 2 odgovora Doma ste: –– Koseze - 13 odgovorov –– Šiška - 5 odgovorov –– drugje v Ljubljani - 2 odgovora Ali vam je današnja akcija všeč? –– DA - 20 odgovorov –– NE - 0 odgovorov Katera lokacija razdeljevanja cvetja je po vašem mnenju boljša? –– tukaj ob Koseškem bajerju - 18 odgovorov –– v naselju terasastih blokov med pošto in banko - 2 odgovora

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma jeseni 2015 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 350 izvodov


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.