Koseški glas št. 62

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XVII

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

December 2014 Št. 62

V uredništvu glasila čestitamo bralcem k dnevu samostojnosti, hkrati pa želimo vesele božične praznike ter srečno, zdravo in zadovoljno leto 2015.


22

POPRAVILO KOZOLCA ZA OBVESTILA

SPRAVILO LISTJA

PRENOVA VRTCA MOJCA

Janez Vovko

Janez Vovko

Marinka Andromako, Vrtec Mojca

Poleti smo morali ponovno popravljati namerno poškodovan kozolec za obvestila ob Koseškem bajerju. Sprašujemo se, le komu je napoti ta kozolec in zakaj moramo zapravljati denar za nepotrebna popravila zaradi objestnih posameznikov?

September 2014 ▪ Št. 61

3

V okviru jesenskega spravila in odvoza odpadlega listja na več kot 40.000 m2 zelenih površin v Kosezah, ki jih ureja Turistično društvo Koseze, je bilo do konca novembra zbranih in odpeljanih na deponijo Barje že 18500 kg listja.

zgodilo se je

zgodilo se je

September 2014 ▪ Št. 61

V letu, ko mesto Ljubljana praznuje 2000 let rimske Emone, je naš vrtec Mojca dobil novo podobo. Zgrajen je bil leta 1978 iz sredstev samoprispevka in vse do danes je bilo pri nas mnogo vsebinskih, kadrovskih in organizacijskih sprememb. Iz vzgojno varstvene organizacije Koseze smo se v letu 1997 preimenovali v vrtec Mojca. Odpirali smo nove enote, izpopolnjevali naš program, skrbeli za urejenost prostorov in okolice vrtca. Najobsežnejša prenova se je zgodila v tem letu. Spomladi nas je Mestna občina Ljubljana obvestila, da bo v poletnih mesecih potekala energetska sanacija enote Mojca na Levičnikovi ulici 11. S spremenjeno organizacijo dela in veliko podporo staršev nam je uspelo, da smo v oktobru prenovo zaključili. Vrtec Mojca ima sedaj živahno zunanjo podobo in se ujema z igrivim utripom vseh, ki radi prihajamo vanj in ustvarjamo dinamičen, raziskovalen in igriv program za otroke.

Poškodovan kozolec

Spravilo listja na Podutiški cesti

KORUZNO VESELJE Janez Lončarič

Sosedje in prijatelji gospoda Duha, gospodarja še edine delujoče kmetije v Kosezah, se vsako leto zberemo na travniku za hišo in pečemo koruzo. Med pogovorom obujamo spomine na Koseze ter dogajanja v njih v preteklih letih in tudi daleč nazaj. Kot otroci smo na njivah, kjer danes stoje terasasti bloki, porabutali koruzo in jo v jami, ki je sedaj bajer, spekli ter pojedli. Ni odveč pripomniti, da danes nataknemo na palico tudi kranjsko klobaso, saj so se nam okusi skozi desetletja močno spremenili. Pa tudi vode ne pijemo zraven, kot smo jo včasih. Okus sveže pečene koruze pa je še vedno enak, kot je bil nekoč. Lep običaj v jesenskih dneh ima pridih nostalgije. Današnji otroci imajo malo možnosti, mogoče tudi po krivdi staršev, da bi doživeli te preproste, a vendar lepe trenutke naše vsakdanjosti.

GRADNJA PRIZIDKA Venčeslav Thaler

V novembru so pričeli z gradnjo prizidka k Osnovni šoli Koseze, kjer bodo uredili štiri nove učilnice in večnamenski prostor. V času gradnje, ki bo predvidoma trajala do junija 2015, bo precej oviran promet in zmanjšano število parkirnih mest. Prepovedana bo vožnja na parkirišče in šolsko dvorišče, da ne bi bila ogrožena varnost otrok in onemogočen dostop šolskemu avtobusu. Vodstvo šole zato prosi starše in obiskovalce za dosledno upoštevanje vseh navodil, saj bosta le tako lahko zagotovljena nemoteno delo in varnost vseh otrok na šoli.

Veseli smo, da se je otvoritev prenovljene enote odvijala ravno 15. oktobra, saj je to dan, ko smo pred 36 leti v vrtec sprejeli prve otroke. Na prireditvi so se nam pridružili tudi gospod župan Zoran Janković, vodja oddelka za predšolsko vzgojo ga. Marija Fabčič in vodja odseka za predšolsko vzgojo ga. Mojca Škof. Program je bil obarvan v duhu rimske Emone. Otroci, starši, stari starši in vzgojitelji smo ustvarjali mozaike, nakit, izdelovali oblačila in posodo iz gline, gradili rimski zid, ščite in čelade ter se urili kot rimski vojaki. Naš peskovnik je postal pravo arheološko najdišče, trli smo orehe, stiskali sadje in se posladkali z dobrotami iz Emonske kuhinje. Naša prireditev je bila namenjena tudi prijetnemu druženju in ustvarjanju, ki nas povezuje in bogati. Pred nami je še veliko novih izzivov in kamenčkov mozaika, ki ga leto za letom počasi gradimo.

Prenova vrtca

Peka koruze

Gradnja prizidka


September 2014 ▪ Št. 61

44

September 2014 ▪ Št. 61

5

DRUGI ČASI

VREMENSKI PODATKI POLETJE

Janez Lončarič

Danes povsem običajen pogled na koruzno polje je bil pred nekaj desetletji povsem nedoumljiv. Koruzo so takrat trgali ročno, vsak storž posebej, jo doma ličkali in obesili pod domači hlev ali v kozolec, da se je posušila. Od suhih storžev so potem ostrgali zrnje in ga zmleli v tako imenovani šrot, ki so ga potem uporabili kot krmo. To delo je lahko potekalo tudi štirinajst dni ali več. Danes se s kombajni, priklopljenimi na traktor, požanje še ne do konca zrela koruza, ki se potem sesekljana skladišči v silos. Tako kot je bil včasih kmečki praznik in obenem druženje sosedov ličkanje koruze, je danes siliranje. Preden pa je silos poln in zračno nepropustno zaprt, je potrebno veliko rok, saj poteka delo v več fazah. Ko je zmleta koruza pripeljana domov, jo je potrebno s puhalnikom transportirati v notranjost silosa in vsako novo prikolico močno potlačiti, da se iz zmesi izloči zrak. Edino to tlačenje pa poteka še po starem, saj morajo ljudje po lestvah vstopiti v notranjost in z nogami pritiskati po zmleti koruzi. Če pomislimo, da gre v povprečen silos sedem do osem prikolic in da se vsako tlači dvakrat, pomeni, da se po lestvah vsak povzpne na višino sedem metrov vsaj šestnajstkrat. Po celem dnevu metanja in tlačenja silaže človek, ki ni navajen takega dela, čuti kar nekaj bolečin v mišicah pa tudi kakšen žulj se rad pojavi na dlaneh. Ko pa je delo končano, se na gospodarjevem obrazu opazi nasmeh, saj so živali za celo zimo preskrbljene s hrano. Potem pridemo na vrsto še sodelujoči pri tem kmečkem opravilu in se utrujeni ter zadovoljni lotimo dobre domače hrane, ki so nam jo pripravili domači.

Venčeslav Thaler

V letošnjem meteorološkem poletju(junij, julij in avgust) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: –– –– –– –– –– ––

maksimalna temperatura: 34,8 °C minimalna temperatura: 6,8 °C padavine: 463,41 litra število dni s padavinami: 41 število toplih dni (Tmax =>> 25°C): 51 število vročih dni (Tmax =>> 30°C): 13

VREMENSKI PODATKI JESEN Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki jeseni (september, oktober in november) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: Siliranje koruze

ˇ praznike in zadovoljno ter Vesele božicne uspehov polno novo leto 2015 vam želijo naši poslovni partnerji in sponzorji: ˇ Cetrtna skupnost Šiška, ˇ cistilnica ˇ Kemicna NOVAK, ˇ ˇ d.n.o., Podobnik in Tekavcic UNITHAL d.o.o., VIRO d.o.o. JURCA TD d.o.o. Turizem Ljubljana.

–– –– –– –– –– –– ––

maksimalna temperatura: 28,8 °C inimalna temperatura: -1,1 °C m padavine: 571,82 litra število dni s padavinami: 38 število toplih dni (Tmax =>> 25°C): 4 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 2 število ledenih dni (Tmax. <0°C): 0

RAZSTAVE ZASEBNE MODULNE �ELEZNIŠKE MAKETE KOSEZE Roman Thaler Termini razstav v letu 2014, vedno med 15.00 in 18.00: v soboto, 14. februarja v soboto, 14. marca v soboto, 18. aprila v soboto, 16. maja v soboto, 19. septembra v soboto, 17. oktobra v soboto, 21. novembra v soboto, 19. decembra Razstava je na ogled v kletnih prostorih Osnovne šole Koseze, Ledarska 23. Vstopnine ni. Za več informacij obiščite spletno stran www.zeleznica.net.

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma spomladi 2015 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 300 izvodov


6

September 2014 ▪ Št. 61

7

Vrtnarstvo BERLIČ, Šlosarjeva 17, Ljubljana,

Malice

ob Draveljskem pokopališču telefon: 01 5074 214

Kosila Rižote Koseška cesta 8, Ljubljana

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišča Vsak kupec prejme bon za popust

Testenine Jedi po naro~ilu Pizze Solatni krožnik Sendvi~i Toast Sladice Sladoled

Organiziramo posebne dogodke kot so:

poroke, pogostitve, zabave, rojstni dnevi, … REZERVACIJE: Mario na 040 590 006 in 01 581 92 11

obvestila

September 2014 ▪ Št. 61


September 2014 ▪ Št. 61

8

OČESNA ORDINACIJA IN OPTIKA OFTALMA SEDAJ NA ULICI BRATOV UČAKAR 58

Telefon: (01) 5183130, (040) 522152, E-pošta: narocanje@oftalma.si Splet: www.oftalma.si, www.optika.oftalma.si, www.kupi-lece.si

PRIŠEL JE ČAS OBDAROVANJA! Ob nakupu sončnih očal, korekcijskih očal ali kompleta očalnih leč

VAM PODARIMO DARILO IN 22 EUR »BOŽIČNE ŽEPNINE« v obliki popusta pri nakupu sončnih očal, korekcijskih očal ali kompleta očalnih leč. Popusti se med seboj ne seštevajo; 22 EUR popusta velja ob novem naročilu korekcijskijh očal ali kompleta očalnih leč; ponudba velja od 1.12. do 31.12.2014 ob nakupu nad 100 EUR (brez upoštevanja naročilnice za pripomoček za vid)

KUPON ZA BREZPLAČNO TEKOČINO 100 ML ob nakupu škatlice kontaktnih leč Če želite, da vas obveščamo o akcijah, vpišite svoj e-naslov: Ime in priimek: e-naslov:


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.