Koseški glas št. 59

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XVI

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

December 2013 Št. 59

V uredništvu glasila čestitamo bralcem k dnevu samostojnosti, hkrati pa želimo vesele božične praznike ter srečno, zdravo in zadovoljno leto 2014.


zgodilo se je

December 2013 ▪ Št. 59

22

KOSEŠKI KOZOLCI Janez Lončarič

Še pred nekaj leti je slika, posneta z istega mesta, krasila naslovno stran novoletne izdaje Koseškega glasa, kar pa si letos oziroma nikoli več ne bomo mogli privoščiti. Nekdanji ponos Kosez, travnik ob cerkvi z izjemnimi kozolci, ki so bili najbližji mestnemu središču, nezadržno propada. Pred nekaj leti je bil s strani Turističnega društva Koseze ustanovljen Odbor za zaščito etnološko kulturne dediščine, tudi lastniki travnikov s kozolci so bili pripravljeni sodelovati pri obnovi, vendar pa se je kot vedno zataknilo pri financiranju s strani mesta. Po Evropi se hvalimo z našimi kozolci, ki so etnološka posebnost, in jih poklanjamo kot darila princu Charlesu in drugim državnikom, svojih doma pa ne moremo zaščititi pred propadom. Napredek v sodobnem kmetijstvu je tako pokazal še eno slabo stran, saj nam sedaj poleg kemijsko zaščitenih pridelkov nudi tudi propadajoče kozolce, ki jih zaradi siliranja in baliranja sena kmetje ne potrebujejo več. V duhu napredka tako izginja še en prekrasen pogled iz križišča Šišenske ulice in ulice Draga proti cerkvi, starim Kosezam in naselju Mostec. Nekoč je bil ta travnik s kozolci koseška krasota, sedaj pa je postal koseška sramota.

Propadajoč kozolec

CVETOČE KOSEZE 2013 Venčeslav Thaler

V letošnjem ocenjevanju balkonov in stanovanjskih hiš v Kosezah smo v ožji izbor uvrstili 6 lokacij, izmed katerih je komisija izbrala za priznanje eno stanovanjsko hišo. Nagrajeno lokacijo si lahko ogledate na fotografiji, lastniki pa so prejeli priznanje in priložnostno darilo na družabnem srečanju v novembru.

Cvetoče Koseze

MARTINOVANJE Maja Likar, strokovna sodelavka

Tudi v Domu starejših občanov Ljubljana – Šiška smo v ponedeljek, 11. novembra popoldan mošt spremenili v vino. V domski restavraciji smo krstili mlado vino, naši stanovalci so pripravili nekaj zanimivosti o življenju Svetega Martina, za zabavo pa je s harmoniko poskrbel član skupine Aufbiks Miha Dragoš, mister Slovenije 2011. Seveda smo naše stanovalce postregli tudi z martinovo večerjo. Poleg dobrot, ki smo jih lahko okusili, smo se tudi naplesali. Dobro voljo je bilo čutiti na vsakem koraku in zabavo, kot je bila ta, bomo z veseljem ponovili.


ODLAGANJE LISTJA Janez Vovko

Prav zanimivo bi bilo spoznati občana, ki si sedaj, ko ima vsaka hiša rjavi zabojnik za biološke odpadke, vzame čas in odnaša listje s svojega vrta do bližnjega gozdička in ga tlači v grmovje. Glede na količino listja je moral nemarnež kar nekajkrat opraviti pot od doma do gozdička, v katerem je urejeno otroško igrišče. Tako gozdiček kot okoliške zelenice pa že vsa leto vzdržuje Turistično društvo Koseze. Parcela številka 1730/2 v k.o. Dravlje je sicer v lasti Mestne občine Ljubljana.

Listje zatlačeno v grmovje

NOVOLETNO SREČANJE Janez Vovko

V četrtek, 14. novembra, je Turistično društvo Koseze v bistroju Avšič pripravilo tradicionalno novoletno družabno srečanje predstavnikov društev in organizacij, ki delujejo na področju našega naselja. Najprej smo podelili priznanje za najlepše urejene balkone in stanovanjske hiše, izbrane v akciji CVETOČE KOSEZE 2013. Večer smo nadaljevali ob prigrizku in kozarčku ter v sproščenem pogovoru o delovanju društev v prihodnjem letu. Vsem prisotnim smo podelili simbolična darila in zaželeli vse dobro v prihodnjem letu.

Martinovanje

zgodilo se je

December 2013 ▪ Št. 59

3


44

zgodilo se je

December 2013 ▪ Št. 59

Zanimanje obiskovalcev

LABODI IN RACE UJETI NA TRNKE Janez Vovko

Novoletno srečanje

Že večkrat so se v letošnjem letu labodi ujeli na odvržene trnke v Koseškem bajerju. Junija in oktobra so jih reševali gasilci poklicne gasilske brigade Ljubljana. Spomladi smo člani Turističnega društva Koseze na čistilni akciji našli poginulega racmana, ki se je zapletel v ribiški trnek z vrvico in dočakal žalostni konec. Ali je živalim res potrebno trpeti samo zato, da nekaj posameznikov sprošča svoj adrenalin in svojo ribiško strast?

KOCKEFEST Jerneja Kavčič

KockeFest je dogodek, ki se dogaja vsako pomlad in jesen na Osnovni šoli Koseze. 16. in 17. novembra se je odvijal že enajstič in privabljal ljubitelje Lego kock. Ti so z zanimanjem ogledovali »zimsko pokrajino« ter prizore iz življenja domorodcev Novega sveta v osrednjem delu razstave. Ta je bila na ogled v veliki šolski dvorani in je vključevala veliko modelov in zbirk setov najnovejših Lego kock. Kupcem so bile na voljo tudi nove in rabljene Lego kocke. Za pestro ponudbo novih Lego kock je poskrbela trgovina dobrih igrač Rega Kvak. Ta deluje v Ljubljani na Slovenski 17 (nasproti Kongresnega trga v podhodu, ki vodi od Nunske cerkve do Drame) in nudi več kot 400 različnih Lego setov, vključno z ekskluzivnimi seti, ki jih drugje v Sloveniji ni moč kupiti. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji junakov Star wars ter drugih specialnih Lego kock in setov. Mnoge od teh so si ljubitelji Lego kock ogledali na nedavnem Kockefestu in se veselili dobitkov srečelova. Vsaka srečka je namreč dobitna. Pomerili so se tudi v spretnostni vožnji s terenskimi vozili iz Lego kock, kar je bila novost tokratne prireditve. Ta postaja vse večja in privlačnejša za male in velike zbiralce Lego kock.

Labod na trnku


December 2013 ▪ Št. 59

5

zgodilo se je

KOLIČKI - DRUGIČ Venčeslav Thaler

Potem ko so konec julija na uvozu v naselje Ulice bratov Učakar-terasasti bloki iz smeri tržnice Koseze delavci KPL namestili nekaj količkov sredi asfaltne poti, ki vodi mimo vrtca Mojca proti Osnovni šoli Koseze, so v začetku decembra namestili še dodatne količke na omenjeni pešpoti do Osnovne šole Koseze. Istočasno so uredili in asfaltirali nov dovoz iz Levičnikove ulice do bloka UBU 118. Omenjena ulica je bila do sedaj slepa ulica in v celotni dolžini enostransko zaparkirana. Na njej nikakor ni možen dvosmerni promet, nasprotno: dovolj je samo en neodgovorni voznik, ki s svojim vozilom parkira na ožjem mestu, ovinku in povzroči popoln prometni kolaps. Kako si odgovorni, ki so naročili takšno prometno ureditev, zamišljajo fukcioniranje tako velikega stanovanjskega naselja, kot so terasti bloki v Kosezah? Če bi Peter Skušek, Gorazd Rous in Irena Bezgovšek iz MOL vsaj en dan preživeli v omenjenem naselju, bi razmišljali in konec koncev odločili drugače, kot so! Bistveno pametnejša in predvsem cenejša rešitev bi bila aktiviranje že nekaj let postavljenega potopnega stebrička. Če pa teh potopnih stebričkov Mestna občina Ljubljana ne more ali ne želi aktivirati, pa je edina smiselna rešitev poostren nadzor nad neupravičenim prometom v naselju terasastih blokov in sankcioniranje predvsem z večjo prisotnostjo mestnih redarjev in policije.

Novi, dodatni količki

Nov uvoz v naselje UBU

Vsi ti na novo postavljeni količki onemogočajo izvajanje zimske službe na ”varni šolski poti” in hkrati bistveno podaljšujejo čas dostopa intervencijskih vozil v primeru nujnih prevozov (oboleli, požar).

ˇ praznike in zadovoljno ter Vesele božicne uspehov polno novo leto 2013 vam želijo

Enostransko zaparkirana Levičnikova ulica

naši poslovni partnerji in sponzorji: ˇ Cetrtna skupnost Šiška, ˇ ˇcistilnica NOVAK, Kemicna ˇ ˇ d.n.o., Podobnik in Tekavcic UNITHAL d.o.o., VIRO d.o.o. JURCA TD d.o.o. Turizem Ljubljana.

Glasilo Turističnega društva Koseze

Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma spomladi 2014 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 450 izvodov


zgodilo se je

December 2013 ▪ Št. 59

6

RAZBITA TABLA-PIONIRSKA PROGA

RUŠENJE FONTANE

Venčeslav Thaler

Janez Lončarič

Manj kot šest mesecev od postavitve spominskih obeležij-tabel o Pionirski progi je bila poškodovama oziroma uničena tabla poleg POTI ob Koseškem bajerju. Le komu je bila napoti?

Delavci Komunalnega podjetja Ljubljana so 10. decembra začeli z rušenjem betonske fontane med terasastimi bloki. V pisano pobarvanih koritih voda ni tekla že več kot dvajset let, zato se je porajalo vprašanje o smiselnosti tega betonskega objekta. V praznem bazenu se je nabiralo odpadno listje in smeti, ki jih je prinesel veter. Ker so otroci radi plezali po širokih koritih, so se dogajale tudi nezgode, ki so se nemalokrat končale z buškami, odrgnjenimi koleni in strganimi hlačami. Celotno železobetonsko konstrukcijo so podrli in odpeljali v dveh dneh. Kaj bo stalo na tem prostoru, se sedaj še ne ve, ker se morata Četrtna skupnost Šiška in občina šele dogovoriti. Krajani si želimo otroško igrišče in prostor za razne prireditve, kaj pa bo rezultat dogovora, bomo še videli.

Razbita tabla

Rušenje fontane

Razbita tabla

ČIŠČENJE LISTJA Janez Vovko

Tudi delavci podjetja DOBROVITA so zadnje dni marljivo pospravljali listje na POTI. Pri delu smo jih v objektiv fotoaparata ujeli na Kmečki poti ob Koseškem bajerju.

Čiščenje POTI

KOLIČKI - TRETJIČ Janez Vovko

Potem ko so konec novembra namestili nove dodatne količke na pešpoti v naselju terasastih blokov, že lahko občudujemo rezultate te “pametne” prometne ureditve. Vse več vozil, kombijev in tovornjakov namreč vozi mimo količkov po do sedaj vzorno urejenih zelenicah. Kje so sedaj strokovnjaki iz Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana? Kje so, ko je krajanom potrebno razložiti, kdo in zakaj je namestil količke? Kdo bo plačal sanacijo poškodovanih zelenic? Krajanom priporočamo, naj ne iščejo informacij pri Turističnem društvu Koseze in naj raje pokličejo na številko 01 306 17 06, da jim gospod Peter Skušek odgovori na vprašanja v zvezi s količki med terasastimi bloki.


Vožnja po zelenici

VREMENSKI PODATKI Venčeslav Thaler

V letošnji meteorološki jeseni (september, oktober in november) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: –– –– –– –– –– –– ––

aksimalna temperatura: 28,9 °C m minimalna temperatura: -6,2 °C padavine: 396,57 litra število dni s padavinami: 36 število toplih dni(Tmax =» 25°C): 7 število vročih dni(Tmax =» 30°C): 6 število ledenih dni (Tmax. <0°C): 0

PROMET JE NAJVEČJA ŠIŠENSKA SPOTIKA Vesna Kos Bleiweis, predsednica sveta Četrtne skupnosti Šiška

Šiška je v zadnjih 60 letih rasla izjemno hitro, tako po številu prebivalcev kot po številu gradenj strnjenih stanovanjskih sosesk. Danes je Šiška po številu prebivalcev – skoraj 35.000 nas je - največja ljubljanska mestna četrt. Pa tudi 736 kvadratnih kilometrov med Šišenskim hribom, obvoznico, Pivovarno Union in kamniško progo nas uvršča med največje četrtne skupnosti. Vendar sta število prebivalcev in površina le količinska elementa, ki prav nič ne povesta o kakovosti bivanja. O slednjem največ pove zadovoljstvo prebivalcev s komunalnimi in drugimi storitvami, prometno ureditvijo, varnostjo, možnostjo aktivne izrabe prostega časa v neposredni bližini doma – skratka: cela paleta dejavnosti se splete v pojmovanje, ki mu na koncu rečemo zadovoljstvo posameznika in skupnosti. In če izluščim največje jedro šišenskih spotik, ki vplivajo na oceno kakovosti bivanja, je to zanesljivo promet, natančneje parkirišča. Številni Šiškarji se obračajo na četrtno skupnost s pobudami, predlogi, mnenji in zahtevami z namenom, da bi se stanje v njihovem bivalnem okolišu izboljšalo. V četrtni skupnosti vsem predlogom prisluhnemo in jih skušamo s

strokovnimi službami Mestne občine Ljubljana umestiti v prostor, seveda, če so strokovno utemeljeni in v časovnem kontekstu tudi finančno izvedljivi. Kar 80 odstotkov vseh, v četrtni skupnosti obravnavanih zadev, se nanaša na promet. Od divjanja voznikov po ulicah, kjer je omejena hitrost, do zahtev po spremembah prometnega režima v posamezni ulici ali pa kar v celotnem kareju. Najpogosteje izpostavljen problem so parkirišča. Prav slednje tudi najbolj pesti prebivalce Kosez. Načrtovana podzemna garaža bi rešila marsikatero prometno zadrego in tudi teh, ki so jih v zadnjem času deležni predvsem prebivalci na območju v neposredni bližini koseške tržnice, skoraj zanesljivo ne bi bilo. Treba pa je biti iskren: nova rešitev intervencijskega dostopa v Ulico bratov Učakar ne bi bila potrebna, če je ne bi izzvali vozniki, ki jim na nekdanji, sedaj zaklenjeni intervencijski poti, ni bilo mar za varnost pešcev in predvsem otrok iz bližnjih vrtcev. Z zaporo parkirišča ob tržnici so se dnevno razpoložljivi parkirni prostori še skrčili, število jeklenih konjičkov pa še kar narašča. Nekdo bo moral vgrizniti v kislo jabolko – garažna hiša postaja nujna. Toliko bolj, ker se je začela spreminjati raba parcel v zasebni lasti,tako kot se dogaja ob Adamičevi ulici, kjer namerava lastnik postaviti parkirišče, preorano zelenico pa nameniti za vrtičke. O posegu v prostor ob Adamičevi ulici pristojna inšpekcija Agencije RS za varstvo okolja do konca novembra še ni rekla ne bele ne črne. Dotaknila sem se najbolj izpostavljenega problema Šiške, posebej najgosteje naseljenega dela Kosez. Pa od problemov k bolj spodbudnim zadevam. Po obljubah pristojnih služb prihodnje leto na osrednjem koseškem trgu, kjer zaigra Litostrojski pihalni orekester, ne bo več razpadajočega vodnjaka. Namesto njega bodo postavljena varna igrala. Del obrežja Koseškega bajerja (pri amfiteatru) kar kliče po nehrupnih kulturnih prireditvah, vendar v naravnem parku tovrstna dejavnost ni dovoljena. Se pa lahko sprehajalci od letošnjega poletja dodatno razgibajo na vadbenih napravah na prostem, ki jih je postavila četrtna skupnost. Prihodnje leto bomo dodali še nekaj novih, saj je njihova dosedanja raba dokazala upravičenost postavitve. In od jeseni se lahko odžejate pri pitniku ob enem od vstopov (sicer nedovoljenem) v Mostec. Delovanje Turističnega društva Koseze je vredno pohvale. Pa naj gre za izvedbo čistilnih akcij in siceršnjega urejanja okolja ali pa pomoč pri delu sveta četrtne skupnosti v obliki opozarjanja in pojasnjevanja aktualnega lokalnega dogajanja. Zato četrtna skupnost delovanju društva zagotavlja vso podporo. In želim, da to dobro sodelovanje ostane tudi prihodnje leto. V imenu sveta Četrtne skupnosti Šiška želim bralcem Koseškega glasa vesel božič in v letu 2014 pogumen ter uspešen spopad z vsemi tegobami vsakdanjika.

Četrtna skupnost Šiška, Kebetova 1, telefon 515 64 65, e-pošta: mol.siska@ljubljana.si, http://www.cssiska.si/

predstavljamo vam

December 2013 ▪ Št. 59

7


prejeli smo

December 2013 â–Ş Ĺ t. 59

8