Koseški glas, št. 57

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XVI

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Junij 2013 Št. 57

V uredništvu glasila čestitamo bralcem ob dnevu državnosti.


zgodilo se je

Junij 2013 ▪ Št. 57

22

ČISTILNA AKCIJA 20. MARCA Janez Vovko Prve letošnje čistilne akcije, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2013, se je kljub spremenljivemu in vetrovnemu vremenu udeležilo18 udeležencev, od tega večina članov Turističnega društva Koseze in Društva upokojencev Koseze. Zbrali smo se na zbirnem mestu ob gostišču CVIČEK na Kmečki poti. Najprej smo očistili obrežje Koseškega bajerja in se nato podali v Koseški boršt-gozd, ki sega od bajerja do caste med Večno potjo in Brdom. Letos je bilo čiščenje precej težje zaradi razmočenega terena in delno še vedno zasneženega gozda. Iz bajerja smo potegnili racmana, ki je poginil zaradi okoli nog in kril navitega odvrženega ribiškega laksa. V vodi smo opazili tudi nekaj poginjenih krapov, a so bili predaleč od obale, da bi jih lahko odstranili. Skupaj smo nabrali 6 velikih črnih vreč za odpadke, ki smo jih brezplačno prejeli na sedežu podjetja SNAGA. V gozdu smo našli še kose pločevine, ogrodje dvokolesa, avtomobilsko pnevmatiko in dva televizorja. Ne vemo pa, komu je bil napoti čoln Društva modelarjev na lesenem pomolu, da se je znesel nad njim in ga razbil. Med udeležence akcije smo razdelili pollitrske plastenke vode Costella in sokove, ki smo jih s popustom na račun čistilnih akcij dobili v trgovini Pr`Španc na Vodnikovi cesti. Vsak udeleženec je prejel tudi sladko okrepčilo. Zbrane odpadke smo odložili na koncu Koseške caste in o lokaciji obvestili podjetje SNAGA, ki je zbrane odpadke naslednji dan odpeljalo.

ČISTILNA AKCIJA 3. APRILA Venčeslav Thaler Tega dne smo izvedli drugo in tretjo letošnjo čistilno akcijo v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2013. Kljub občasnemu rosenju izpod neba in zelo nizki temperaturi smo se odločili, da poleg prejšnji teden odpovedane akcije v gozdu med bajerjem, motelom, Koseško cesto, Večno potjo ter v gozdu med Večno potjo in Cesto na Brdo očistimo tudi potok Pržanec in njegove pritoke. Zbrali smo se ob 17. uri na obali bajerja poleg brunarice gostišča CVIČEK na Kmečki poti. Sodelovalo je 19 udeležencev, od tega večina članov našega društva in nekaj ostalih krajanov Kosez. V gozdu smo našli nekaj avtomobilskih pnevmatik, sesalnik za prah, odpadno pločevino, televizijski sprejemnik, precej odvrženega polivinila, omarico z roleto za okno, nekaj smučarskih palic, dve vzmetnici ter za 12 velikih črnih vreč mešanih odpadkov. Ob potoku Pržanec pa smo nabrali dve vreči z mešanimi odpadki in daljšo kovinsko cev. Med udeležence akcije smo razdelili plastenke vode Costella in sokove, ki smo jih s popustom na račun čistilnih akcij dobili v trgovini Pr`Španc na Vodnikovi cesti. Vsak udeleženec je prejel tudi kupon za kavo v bližnjem gostišču Avšič. Po končani čistilni akciji smo vsem udeležencem razdelili majice, ki jih je prispeval zavod TURIZEM LJUBLJANA. Akcijo smo zaključili ob 19.20 uri.


ČISTILNA AKCIJA 10. APRILA Venčeslav Thaler Zadnje letošnje čistilne akcije, ki jo je izpeljalo Turistično društvo Koseze v sklopu akcije ZA LEPŠO LJUBLJANO 2013, se je udeležilo 21 članov Turističnega društva, Društva upokojencev Koseze in krajanov. Že pred 17. uro smo začeli čistiti gozd ob makadamski cesti, ki povezuje Koseze in Brdo. Že kmalu smo levo od ceste v gozdu našli sedem avtomobilskih pnevmatik. Le malo naprej pa smo naleteli na odvrženo hladilno skrinjo, dve jogi vzmetnici in na kup mešanih odpadkov. Poleg tega smo v gozdu našli še eno lokacijo z desetimi avtomobilskimi gumami, kup odpadnega polivinila, dva kovinska stebrička, WC školjko, dva televizorja, kup valovite plastične kritine in za 9 velikih črnih vreč mešanih odpadkov. Udeležence akcije smo med akcijo pogostili s plastenkami vode Costella, razdelili smo jim majice, ki jih je prispeval Turizem Ljubljana, vsi pa so bili še posebej navdušeni, ko smo po koncu zelo uspešne akcije sedli za priložnostno postavljene mize in se okrepčali s sveže pečenimi čevapčiči in kozarcem vina ali piva. Samo čistilno akcijo smo zaključili ob 19.15 uri, druženje pa smo nadaljevali do 20.30 ure. Zbrane odpadke smo odložili na začetku makadamske ceste Koseze-Brdo( pri odcepu iz Ulice bratov Bezlajev) in marljivi delavci Snage so s kamionom že okoli 20 ure naložili in odpeljali vso zbrano nesnago.

GRABLJENJE IN ČIŠČENJE ZELENIC Janez Vovko V okviru rednega spomladanskega grabljenja in čiščenja smo konec marca in v aprilu pospravili in pregrabili dobrih 24.000 m2 zelenih površin, ki jih ureja Turistično društvo Koseze. Tu je bilo letos zbranih in odpeljanih na deponijo Barje 4040 kg odpadkov, smeti in drobnega vejevja.

zgodilo se je

Junij 2013 ▪ Št. 57

3


zgodilo se je

Junij 2013 ▪ Št. 57

44

POKOŠENE ZELENICE Janez Vovko Pred prvomajskimi prazniki so bile prvič letos pokošene zelenice, ki jih ureja Turistično društvo Koseze.

Pokošene zelenice v osrednjem delu naselja UBU

KLOPI ZA POČITEK Venčeslav Thaler

POŠKODOVANI KOZOLEC Janez Vovko Maja je bil ponovno poškodovan kozolec za obvestila, ki se nahaja na poti od tržnice Koseze v osrednji del terasastih blokov. Le komu je kozolec napoti?

V sklopu Enotnega komunalnega urejanja Kosez skrbimo za 28 klopi, nameščenih v naselju terasastih blokov in v individualnem delu naselja. Klopi smo pozno jeseni odstranili, popravili in prebarvali ter jih v sredini aprila ponovno namestili v veselje in zadovoljstvo uporabnikov.

POMLADNI KONCERT Venčeslav Thaler Četrtna skupnost Šiška, Turistično društvo Koseze in Mestna občina Ljubljana so v četrtek, 25. aprila, ob 18.00 krajane Kosez povabili na pomladni koncert. Številne poslušalce pri vodnjaku/fontani v osrednjem delu naselja Ulica bratov Učakar je z dobro uro dolgim koncertom navduševal Pihalni orkester Litostroj.

Kozolec pred popravilom

Godba na pihala


Junij 2013 ▪ Št. 57

zgodilo se je

5

DELITEV SADIK CVETJA Janez Lončarič Petnajstega maja popoldne smo na stojnici Turističnega društva Koseze v parku ob Koseškem bajerju – nasproti gostišča Avšič-brezplačno delili sadike balkonskega cvetja. Bili smo prijetno presenečeni nad odzivom ljudi. V slabi uri in pol smo med mimoidoče ob Koseškem bajerju razdelili več kot 1000 sadik cvetja. Številni obiskovalci so bili prijetno presenečeni, da jim za prejeto cvetje ni bilo potrebno nič plačati. Del cvetja smo sami kupili v vrtnariji Berlič, del pa nam ga je poklonil lastnik gospod Berlič, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Glede na odziv ljudi potrebujejo Koseze, še bolj pa ostali predeli Ljubljane, očitno še več takšnih dogodkov.

OZNAKE ZA PIONIRSKO PROGO Venčeslav Thaler Tik pred 65. obletnico pričetka obratovanja Pionirske proge so po zaslugi podžupana MOL gospoda Janeza Koželja pripravili in postavili 5 napisnih tabel ob trasi nekdanje Pionirske proge, na kateri je danes v večjem delu od Viča do Kosez kolesarska steza. Na vsaki tabli je drugačna fotografija in kratek opis same proge. Prva tabla je pri lesenem mostičku čez Glinščico v Rožni dolini, druga pri vhodu v novo Biotehnično fakulteto, tretja na križišču Večne poti in Ceste na Brdo, četrta poleg postaje Jelenov žleb na Koseški cesti in zadnja poleg POTI ob Koseškem bajerju.

Napisne table


zgodilo se je

Junij 2013 ▪ Št. 57

6

POŠKODOVANI JAŠKI, ROBNIKI Venčeslav Thaler Na kar nekaj mestih v Kosezah se lahko srečamo s poškodovanimi robniki in jaški, ki predstavljajo resno nevarnost predvsem za pešce.

Razstava v knjižnici Šiška

PREUREJENA POŠTA Robnik in jašek na Podutiški cesti

Janez Vovko Po večmesečni prenovi je 13. junija vrata ponovno odprla pošta Koseze.

Jašek brez pokrova na Žigonovi za novo Kresničko

RAZSTAVA O PIONIRSKI PROGI

Otvoritev prenovljene pošte

Janez Vovko Med 4. in 28. junijem je na šestih panojih v knjižnici Šiška na ogled razstava o Pionirski progi nekoč in danes. Poleg podrobnega opisa so predstavljene številne fotografije iz obdobja 1948-1954 in fotografije posnete na trasi proge v zadnjih letih. Dodani so tudi načrti tirne situacije vseh treh postaj. V posebni vitrini so na ogled maketa postaje Jelenov žleb v Kosezah in modeli lokomotive ter vagonov, kakršni so vozili na Pionirski progi. Maketa postaje in vozni park so izdelani v merilu 1:87 po originalnih načrtih. Razstavo sta pripravila člana TD Koseze, Roman in Venčeslav Thaler, sicer lastnika zasebne modulne železniške makete, ki se nahaja v prostorih OŠ Koseze.

Otvoritev prenovljene pošte


LABODJE GNEZDO

ANKETA MED UDELEŽENCI AKCIJE

Venčeslav Thaler

Olga Lončarič

Tudi letos si labodi poskušajo ustvariti gnezdo na obrežju Koseškega bajerja. Ali jim bo uspelo?

Med akcijo brezplačnega deljenja sadik balkonskega cvetja smo izvedli kratko anketo med udeleženci akcije. Za mnenje smo povprašali 19 naključno izbranih; sodelovali so Nataša, Alenka, Lidija, Nada, Anica, Tomo, Barbara, Nataša, Siniša, Terika in Janja iz Kosez ter Nada iz Dravelj, Bojana in Alja iz Zgornje Šiške, Karmen in Maja iz Šiške ter Milena z Vrhovcev. Vsem smo se za sodelovanje oddolžili s kuponom za kavico v bližnjem lokalu Bistro Avšič. Dobili pa smo naslednje odgovore:

Uspelo je in dočakali smo mlade labode, ki zadnje dni navdušujejo mlado in staro od blizu in daleč.

Kje ste izvedeli za današnjo prireditev? – sem na sprehodu tu mimo 10 odgovorov – prebrali smo na plakatih 5 odgovorov – povedali so mi znanci 4 odgovori Ali ste doma iz Kosez? – DA – NE Labodja družina

13 odgovorov 6 odgovorov

Ali vam je današnja akcija všeč? – DA 19 odgovorov – NE 0 odgovorov Ali je takšnih prireditev v Ljubljani dovolj? – dovolj 2 odgovora – premalo 15 odgovorov – ne vem 1 odgovor

Labodja družina

Labod v gnezdu

zgodilo se je

Junij 2013 ▪ Št. 57

7


prejeli smo

Junij 2013 ▪ Št. 57

PREGLED VREMENA V KOSEZAH Venčeslav Thaler V zadnji meteorološki zimi(december, januar in februar) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: -

maksimalna temperatura: 16,3 °C minimalna temperatura: -12,2 °C padavine: 310,7 litra število dni s padavinami: 38 število hladnih dni (Tmin.<0°C): 63 število ledenih dni (Tmax.<0°C): 13 število dni s snežno odejo ob 7.00: 55 skupaj zapadlo snega: 274 cm najvišja višina snežne odeje: 60 cm (24.februar)

V letošnji meteorološki pomladi(marec, april in maj) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti: -

maksimalna temperatura: 29,6 °C minimalna temperatura: -6,4 °C padavine: 468,54 litra število dni s padavinami: 51 število hladnih dni (Tmin.<0°C): 17 število ledenih dni (Tmax.<0°C): 2 število toplih dni (Tmax =» 25°C): 6 število vročih dni (Tmax =» 30°C): 0

predstavljamo vam

Za več informacij obiščite spletno stran: www.vreme.zajcek.org/koseze

DNEVNO VARSTVO STAREJŠIH Primož Krivec, DSO Ljubljana - Šiška Teče že osmo leto, odkar smo v Domu starejših občanov Ljubljana - Šiška odprli DNEVNO VARSTVO ZA STAREJŠE. V tem času smo spoznali veliko novega, se marsičesa naučili, skratka imamo se lepo. V lanskem letu smo našo dejavnost preselili na novo lokacijo, ki je za izvajanje programa bolj primerna in lažje dostopna. Dnevno varstvo se nahaja na Celovški cesti 189 in je odprto od ponedeljka do petka, med 6.30 in 17.00 uro.

8 Izkušnje, ki smo si jih z leti pridobili, kažejo na to, kako pomembna je pravilna priprava starostnika na sprejem v Dom. Z različnimi aktivnostmi (fizičnimi in psihičnimi), delavnicami in z različnimi oblikami pomoči starejšim pomagamo ohranjati samostojnost in jim omogočamo kvalitetno bivanje v njihovem domačem okolju. Hkrati pa se aktivno, zavedno ali nezavedno, pripravljajo na bivanje v Domu. Uporabnikom v Dnevnem varstvu zagotavljamo prehrano, prilagojeno potrebam starejših, po potrebi tudi dietno. Tistim uporabnikom, ki k nam ne morejo priti sami, zagotovimo prevoz.

V Dnevnem varstvu nudimo našim uporabnikom dnevno bivanje (do 10 ur). Namenjeno je starostnikom, ki potrebujejo družbo in manjšo obliko pomoči. Tistim, ki ne zmorejo več samostojnega bivanja in potrebujejo pomoč pri skoraj vseh dnevnih aktivnostih, pa je na voljo vsa potrebna zdravstvena in socialna oskrba. S tem pripomoremo, da so uporabniki še samostojni v svojem domačem okolju, hkrati pa razbremenimo njihove svojce. Da bi čim bolj aktivno preživeli dan, ponujamo uporabnikom tudi razvedrilne aktivnosti (tombola, družabne igre…), delavnice za trening spomina, telesne aktivnosti (telovadba, sprehodi…), razne tematske delavnice, zapojemo kakšno pesem ali pa se skupaj poveselimo ob gledanju televizije oziroma poslušanju radia. V Domu starejših občanov ponujamo KOSILA (tudi dietna), ki vam jih po potrebi pripeljemo NA DOM (na področju Šiške). Vsi vemo, kako pomembno je pravilno prehranjevanje, še posebno pri starostnikih. Zato vam s to obliko pomoči poskušamo rešiti težavo, ki za marsikoga predstavlja velik napor in porabo energije. Če pa naših storitev še ne potrebujete, vas vabimo, da se nam pridružite kot PROSTOVOLJEC. Skupaj bomo poskrbeli za prijetno vzdušje in dobro voljo naših stanovalcev ter uporabnikov. Lepo pozdravljeni in vabljeni v našo družbo!


VELEPOSLANIŠTVO KRALJEVINE NIZOZEMSKE Venčeslav Thaler Njegovo ekselenco veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Ljubljani, gospoda Johannesa Douma smo prosili, da je prijazno odgovoril na nekaj vprašanj. Kako bi v nekaj stavkih opisali Nizozemsko danes? Nizozemska je država, dvakrat večja kot je Slovenija, z osemkrat več ljudi, in ima BDP približno 17-krat večji kot Slovenija. Znano je, da smo ravninska država, ki je usmerjena proti morju in ustvarja dobiček od Rena in Meuse – skratka odprta in aktivna. Nizozemska je zelo znana po kolesarjenju. Kakšna je razlika glede kolesarjenja pri vas doma in v Sloveniji? Nizozemci se s kolesi vozijo na delo. V resnici imamo več koles kot prebivalcev. Kolesarijo vse generacije, stari in mladi in to v vsakem vremenu. Zato se je potrebno tudi primerno obleči( za sonce in dež). Nošenje čelade ni priljubljeno, obvezno je le za majhne otroke v urbanih središčih - cenimo našo svobodo! Kako ponavadi predstavite Slovenijo Nizozemcem? Kaj poveste o deželi, kjer službujete? Povem jim, kako zanimivo podnebje imate, da je to dežela prijaznih ljudi in da imate dobro hrano ter razgibano pokrajino(gore, morje, Kras in ravnine). Navdušujem jih za vaše jedi in pijače - in ko jih poskusijo, so ponavadi pozitivno presenečeni! Kako ste navdušeni nad slovenskimi jedmi? Poskusil sem skoraj vse jedi in so mi všeč. Ampak ne morem in ne želim se odločiti le za eno. Potem bi žalil celotno regijo in številne prijatelje - in tega si ne morem privoščiti.

Zato je tako privlačna, učinkovita, lepa brez nepotrebnega razkošja . Hiša in vrt sta čudovita in uporabna za življenje. Kako se počutite ko prebivate v Kosezah? Zelo sem vesel, da se je moj predhodnik v letu 2002 odločil za lokacijo v Kosezah. Seveda pogrešam bližino mestnega središča, ki ga imajo kolegi v Rožni dolini. Zato pa imamo prostor in naravo, živimo mirno v kombinaciji z neposrednim dostopom do avtoceste. Všeč mi je, da živim v zelo prijazni soseski, skupaj z ljudmi iz vseh družbenih slojev. Ali ste zadovoljni z urejenostjo okolice v Kosezah (zelenice, ulice, pločniki)? Seveda sem zadovoljen. Soseska je lepo urejena in vzdrževana. Vse bolj je tudi obiskana, predvsem ob koncu tedna, kar dokazuje, da je tukaj lepo in prijetno. Obisk se pozna tudi v gostilnah v naselju, še posebej v bistroju Avšič. Kako preživljate vaš prosti čas? Ali kljub vašim številnim delovnim obveznostim najdete nekaj časa, da se sprehodite recimo okoli Koseškega bajerja? Kupili smo kolesa in večkrat kolesarili skozi Tivoli v središče mesta. Redno smo se sprehajali okoli bajerja in ob delu Poti. Kaj bi želeli za konec sporočiti našim bralcem? Želim povedati vsem krajanom Kosez, da smo uživali, ko smo prebivali tukaj. V roku dveh mesecev, bova s soprogo odšla v Iran. To pomeni v popolnoma drugačno kulturo in mesto z 16 milijoni prebivalcev (pred Slovenijo smo živeli v osrčju drugega takega mesta - v Moskvi). Skoraj vsak večer in ob koncih tedna uživava v miru (vključno s petjem ptic in cerkvenih zvonov) v našem vrtu in smo žalostni ker odhajamo. Obdržite poseben značaj Kosez, način življenja in svojo kulturno dediščino (kozolci in cerkve). In seveda, Koseze sem priporočil mojemu nasledniku!

Kaj mislite o Slovencih? Kakšna je naša mentaliteta? To je nerodno vprašanje. Na prvi pogled so Slovenci in Nizozemci oboji odprti in neposredni. Nizozemci so le bolj navajeni sodelovati s svetom, raziskovati in potovati, medtem ko sem mnenja, da se Slovenci pretirano bojite tujcev. Enako velja za tuje naložbe. Kraljevina Nizozemska je odprla veleposlaništvo v Ljubljani leta 2000. V letu 2003 pa je bila zgrajena rezidenca nizozemskega veleposlanika v Kosezah, na ulici Draga. Vaša rezidenca vedno znova pritegne poglede mimoidočih, pogosto prihajajo na oglede celi avtobusi študentov. Ali je bila stavba namensko projektirana in zgrajena po željah in potrebah veleposlaništva Kraljevine Nizozemske v Ljubljani? Da res je tako, zelo veliko zanimanja je za to stavbo. Prvič je tu struktura stavbe iz betona in lesa. Drugič je stavba zelo pregledna in tretjič, da preprosto združuje skromnost in velikost z uporabnostjo in vsestranskostjo.

(članek ni lektoriran)

Gospod Johannes Doum s soprogo

predstavljamo vam

Junij 2013 ▪ Št. 57

9


predstavljamo vam

Junij 2013 ▪ Št. 57

10 10

AGROSTROJ Janez Lončarič Starejši prebivalci Kosez se spomnijo, da je na prostoru današnje soseske Mostec nekoč stala stara opekarna in tovarna Agrostroj. V roke mi je slučajno prišlo nekaj starih slik in dokumentov o nastanku ter delovanju te delovne organizacije, ki je imela tisti čas izredno veliko vlogo pri razvoju in splošnem dogajanju v tem delu občine Šiška in v tedanji Krajevni skupnosti Koseze. Julija 1945 je takratno ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo ustanovilo v Dragi v Kosezah glavno upravo kmetijskih postaj Gustroj in uprave kmetijskih strojnih postaj Ustroj po okrajnih centrih širom po Sloveniji. Med opuščenimi glinokopi, sredi močvirskih mlak z žabami, so stali manjša delavnica, skladišče in garaža delovne organizacije, ki je imela 30 zaposlenih v servisu, proizvodnji in režiji. Tehnični napredek na področju kmetijske mehanizacije pa je naglo naraščal in pokazala se je potreba po razširitvi delavnice. Leta 1952 so zgradili nova poslopja in se začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo raznih rezervnih delov za traktorje, buldožerje ter vso ostalo kmetijsko in cestno mehanizacijo. Leta 1959 so spremenili ime v Agroservis in se kot prvo podjetje v tedanji Jugoslaviji začeli ukvarjati s proizvodnjo naprav za umetno namakanje polj, v sodelovanju z italijansko firmo Alpina so sestavljali motorne kosilnice in s tovarno Alfa Laval molzne stroje, ki so jih montirali po celi Jugoslaviji. Servisirali in prodajali so tudi gozdarske motorne žage. Na tem področju so dosegli vodilno mesto za področje Bosne, Hrvaške in Slovenije. Z razširitvijo programa dela so se leta 1961 preimenovali v Agrostroj in se začeli ukvarjati tudi s servisiranjem ter kasneje z zastopanjem in s prodajo avtomobilov Škoda, Simca in Saab ter ruskih Moskvič in Zaporožec. Večjo prelomnico v podjetju sta povzročila izdelovanje visokokakovostnih cevi iz aluminija in serijska proizvodnja agregatov za namakanje. Začeli so izdelovati tudi plastenike z vso pripadajočo opremo. V dislociranem obratu v Ivančni Gorici so izdelovali posode in silose iz armiranega poliestra ter plastične mase za vodno in toplotno izolacijo. Ustanovili so lastni projektantski in konstrukcijski oddelek. V sedemdesetih letih so imeli z okoli 480 zaposlenimi, s tristomilijonsko realizacijo skoraj 57 % izvoza. Potrebe po lastni livarni barvnih kovin so jih pripeljale do izgradnje manjšega obrata v Šentrupertu na Dolenjskem, ki je zaposloval okoli 60 ljudi. V osemdesetih letih pa je cena surovin, predvsem aluminija, na svetovnem trgu tako narasla, da cenovno niso mogli več konkurirati plastičnim cevem. Za prestrukturiranje so bili prevelik in preveč ozko specializiran proizvajalec, tako da so bili prisiljeni proizvodnjo ukiniti in se posvetiti samo še servisiranju avtomobilov, kar pa ni bila njihova osnovna dejavnost. Tako je po poti stečaja odšla še ena od zelo uspešnih in velikih kovinarskih delovnih organizacij. V tistih časih je Agrostroj zaznamoval utrip družbenega življenja v Šiški in nasploh v Kosezah, saj je bil sponzor raznim prireditvam, športnim dogodkom ter političnim manifestacijam. V času samoupravnega socializma je Agrostroj posvečal posebno skrb reševanju stanovanjske problematike zaposlenih, saj so zgradili 40 stanovanj in več kot stotim delavcem omogočili, da so si s krediti ali drugo pomočjo uredili stanovanjski problem.

Starejšim Koseščanom bo ostal Agrostroj v nepozabnem spominu, saj smo v vratarski loži uporabljali prvi telefon, v jedilnici smo otroci videli prvi televizor, v njihovih prostorih so bile volitve in zbori krajanov, imeli so mize za namizni tenis in zelo uspešno strelsko društvo Jelenov žleb. V sejni sobi upravne stavbe, kjer je bilo takrat volišče, pa se je zgodilo tudi eno zadnjih pomembnih dejanj v Agrostrojevem obstoju, to je referendum o odcepitvi iz tedanje države. Tako je umiranje ene organizacije pripomoglo k rojstvu nove države.


Junij 2013 ▪ Št. 57

obvestila

11

CVETOČE KOSEZE Izbiramo najlepše ocvetličene terase, balkone in hiše v Kosezah v letu 2013 Naša akcija izbora najlepše ocvetličenih balkonov, teras in družinskih hiš, ki smo jo v letu 2005 izpeljali prvič,je bila zelo odmevna in uspešna in je postala tradicionalna. Kar nekaj koseških družin se že ponaša z izjemnim priznanjem za lepo ocvetličenost svojih domov. Komisija Turističnega društva Koseze si bo tudi letos ogledala urejenost in ocvetličenost vseh balkonov, teras in hiš v Kosezah. Tisti, ki bodo imeli najlepšo zunanjost svojih domov, bodo jeseni ob posebni slovesnosti dobili lična priznanja in simbolično darilo. Zmagovalce bomo predstavili tudi javnosti–v Koseškem glasu in še kje.

Komisija bo oglede opravila od junija do avgusta. Ocenjevali bomo z ulic, cest, poti in drugih javnih površin - torej tisto, kar lahko vidi vsak mimoidoči. Naše Koseze že slovijo kot zelena in lepo urejena soseska.

Turistično društvo Koseze »Moja dežela – lepa in gostoljubna«

RAZSTAVE ZASEBNE MODULNE ŽELEZNIŠKE MAKETE KOSEZE Roman Thaler Termini razstav v letu 2013, vedno med 15.00 in 18.00: v soboto, 21. septembra v soboto, 12. oktobra v soboto, 16. novembra v soboto, 14. decembra Razstava je na ogled v kletnih prostorih Osnovne šole Koseze, Ledarska 23. Vstopnine ni. Za več informacij obiščite spletno stran www.zeleznica.net.

Glasilo Turističnega društva Koseze Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma jeseni 2013 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 450 izvodov


Junij 2013 ▪ Št. 57

obvestila

12 12

Vrtnarstvo BERLIý, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališþu telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišþa

Vsak kupec prejme bon za popust


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.