Koseški glas št. 56

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

Marec 2013 Št. 56

Letnik XVI


zgodilo se je

Marec 2013 ▪ Št. 56

22

VANDALIZEM V KOSEŠKEM PARKU Janez Lončarič Prešeren se je v svoji pesmi spraševal KAM, krajani in obiskovalci koseškega parka ob bajerju pa se sprašujemo ZAKAJ. Kaj je rojilo mladeničem v silvestrski noči po glavi, da so ob spuščanju raket sebi v zadovoljstvo odlomili še nov koš za odpadke in ga porinili v vodo, ve “samo bog” in pa po streznitvi morda tudi izvršitelji tega pogumnega dejanja. Prepričan sem, da se danes tudi on , ki je bil morda na silvestrsko noč car, ne počuti več tako dobro, ko vidi posledice svojega vandalskega dejanja. Mogoče ga je njegova omejena pamet pripeljala celo tako daleč, da je pomislil, da bo moral popravilo koša in njegovo novo postavitev nekdo plačati in da mogoče le ni največji frajer, ampak samo neodgovorni povzročitelj tega bednega dejanja in nepotrebne škode.

Zabojniki

Zabojniki Vandalizem

ZABOJNIKI ZA SMETI

BELI LEPOTCI Janez Lončarič

Vse pogosteje se v Kosezah zabojniki za smeti nahajajo na pločnikih in celo na cestišču. Z odlokom je določeno, da zabojniki v fazi zbiranja odpadkov stojijo na zasebni površini(zbirno mesto), na dan odvoza pa so jih uporabniki dolžni postaviti na javno površino(prevzemno mesto) ali omogočiti dostop do prevzemnega mesta, če je to na zasebni površini, in jih po odvozu vrniti na zbirno mesto.

Kot kaže se je tudi med labodi raznesel glas o gostoljubnosti Koseščanov, saj takega navala na turistične zmogljivosti našega bajerja še nikoli ni bilo. Niti najstarejši prebivalci Kosez se ne spomnijo, da bi bil obisk teh lepih ptic tako množičen. Pravo veselje je pogledati mlade družine z majhnimi otroki, ki imajo v svojih žepih star kruh in piškote, kako ob obali hranijo te vedno lačne lepotce. Če bi obstojala naprava, ki bi lahko preštela, kolikokrat so bile napravljene fotografije teh

Zabojniki

Labodi

Venčeslav Thaler


TEK NA SMUČEH Venčeslav Thaler Letošnja zima je bila obilna s snežnimi padavinami, ki so jim sicer pogosto sledile odjuge, a je vseeno bilo kar lepo število zimskih dni, ko so si ljubitelji teka na smučeh lahko privoščili brezplačno rekreacijo na urejenih progah, tako rekoč pred pragom svojih domov.

Labodi

Tekaške proge

PARKIRANJE Janez Vovko Labodi

Zadnje mesece neodgovorni posamezniki vse pogosteje parkirajo avtomobile na prehodu za pešce na uvozu v Ulico bratov Učakar s Podutiške caste. Tam parkirani avtomobili onemogočajo prehod pešcev, zmanjšujejo preglednost križišča, pogodbeni izvajalec zimske službe na pešpoteh v naselju pogosto niti ne more mimo s traktorjem.

Labodi

ptic, bi se številke verjetno približale fotografiranju naših politikov ali pa celo presegle, saj skoraj ni bilo obiskovalca, ki jih ne bi fotografiral z aparatom ali telefonom. Sam sem naštel 24 labodov in preko 60 rac, nekateri obiskovalci pa pravijo, da jih je še nekaj več. Zanimivo bo videti spomladi, koliko jih bo ostalo, verjetno pa bo ostal le en par, tisti, ki na našem bajerju domuje že kar nekaj let.

Na prehodu za pešce

zgodilo se je

Marec 2013 ▪ Št. 56

3


zgodilo se je

Marec 2013 ▪ Št. 56

44

POŠKODOVANI LABOD Venčeslav Thaler Februarja so na Koseškem bajerju gasilci reševali onemoglega oziroma poškodovanega laboda.

Zimska služba

Poškodovan labod

OČIŠČENE PEŠPOTI Janez Vovko Letošnja zima je bila ponovno obilna s snežnimi padavinami, saj je od začetka decembra do konca februarja v Kosezah zapadlo skupaj 274 cm snega. Zato je bilo precej dela za zimsko službo na pešpoteh, ki jih vzdržuje naše društvo. Pogodbeni izvajalec je tako kot minula leta zelo dobro skrbel za pluženje in posipanje teh poti.

ZAKAJ SO POTI POLEDENELE? Janez Vovko Stanovalci večkrat omenijo, da so določeni deli pešpoti med terasastimi bloki slabo pluženi in tudi poledeneli. Problem se pojavlja zato, ker po spluženih pešpoteh vozijo (pre)številni kombiji in tovornjaki, ki ponovno zasujejo s snegom poti, ga povozijo in poteptajo. Enega od njih smo v fotoaparat ujeli pred UBU60.

Očiščene pešpoti

Kombi na spluženi pešpoti


Marec 2013 ▪ Št. 56

zgodilo se je

5

OBČNI ZBOR TD KOSEZE Janez Lončarič V sredo, 6. februarja, smo se zbrali člani Turističnega društva Koseze na rednem letnem občnem zboru in pregledali naše delovanje v letu 2012 ter predstavili načrte za letošnje leto. Prisotnih je bilo 17 članov. Po končanem uradnem delu smo nadaljevali prijetno druženje s skromno pogostitvijo.

HIDRANTI Venčeslav Thaler Ob vsej obilici letos zapadlega snega se poraja nekaj vprašanj glede požarne varnosti: -Ali poznate hidrantno omrežje v vaši ulici? -Ali znate najti hidrant? -Ali ste očistili mesto, kjer se nahaja talni ali zunanji hidrant oziroma ga primerno označili s količkom? Ne se zgovarjati in zanašati na gasilce, komunalce, kajti kdo bo potreboval vodo iz hidranta, ko bo zagorelo? Vse preveč je prisotna miselnost “saj se to meni ne more zgoditi”. Pri požaru objekta šteje vsaka minuta in izgubljena minuta zaradi iskanja hidranta je lahko pogubna. Zato pameten lastnik objekta vsako zimo ob sneženju primerno označi mesto najbližjega hidranta z obcestnim količkom in ga po koncu vsakega sneženja očisti, tako da je hidrant pripravljen. Na pomoč !!!

SMUČARSKI TEK OB SOJU BAKEL Venčeslav Thaler Članice in člani TD Koseze smo v torek, 19.februarja, na urejenih progah poleg Koseškega bajerja pripravili smučarski tek ob baklah. V zimskem večeru so tekaško progo osvetlili plameni številnih bakel. Tekačem na smučeh in še številnejšim sprehajalcem se je prilegel kozarec vročega čaja oziroma kuhanega vina, ki smo ga brezplačno delili na stojnici. Izvedbo prireditve sta omogočila Zavod za turizem in trgovina Pr` Španc. Ko so po dobrih dveh urah bakle ugasnile, smo jih pospravili in si obljubili, da se ob ugodnih snežnih razmerah ponovno srečamo na naslednjem teku ob baklah.

ČIŠČENJE KANALOV METEORNIH VODA Venčeslav Thaler V februarju so delavci podjetja Hidrotehnik obrezovali grmovje in drevje na brežinah kanalov meteornih voda, ki potekajo skozi naselje individualnih stanovanjskih hiš in se na Lazih izlivajo v potok Pržanec. Dela so se izvajala v okviru obvezne državne gospodarske javne službe urejanja voda na področju HS Ljubljanica. Za odvoz odstranjenega grmovja je poskrbelo podjetje Tisa.


zgodilo se je

Marec 2013 ▪ Št. 56

Odvoz požaganega grmovja

DRUGI TEK OB BAKLAH Janez Lončarič V soboto in nedeljo nas je narava obdarila s še eno obilno pošiljko belega veselja, saj ga je padlo kar čez pol metra, tako da se nam je porodila ideja, da v torek, 26. februarja, priredimo še en smučarski tek ob baklah s prijetnim druženjem krajanov ob brezplačnem čaju in kuhanem vinu. V dveh urah se je po smučini podalo preko dvajset smučarjev tekačev, ob stojnici pa je bila še večja gneča, tako da je ob prijetnem kramljanju hitro tekel čas,pa tekočina v posodah tudi. Malo pred predvidenim koncem prireditve je iz neba malo kapljalo, kar nam je dalo vedeti, da se bo to rahlo rosenje ponoči lahko spremenilo tudi v novo sneženje. To pa nas itak ne more več presenetiti, saj smo letošnjo zimo res že vsega navajeni. Pohvaliti moramo podjetje Timing, ki nam s teptalcem ureja tekaške proge, saj so bile lepo in pa predvsem pravočasno narejene. Zahvala gre tudi lastnikom zemljišč, ki so dovolili teptanje in smučanje po svojih njivah in travnikih.

6


POŠKODOVAN JAŠEK Janez Vovko Iz meseca v mesec se ob jašku poleg UBU 22 veča luknja, sama rešetka pa je vse bolj razmajana. Ker nihče ne ukrepa, je v začetku marca TD Koseze poslalo fotografije poškodovanega jaška policiji, županu MOL, četrtni skupnosti Šiška in VO-KA. Poškodovani jašek meteorne kanalizacije je v lasti MOL.

Poškodovan jašek

KOSEZE PONOČI Venčeslav Thaler

Marec 2013 ▪ Št. 56

zgodilo se je

7


predstavljamo vam

Marec 2013 ▪ Št. 56

8

RAZSTAVA ROČNIH DEL Janez Lončarič Pod imenom »Cvetje v jeseni«, se je zbrala skupina ljubiteljic ročnih del, ki pod vodstvom gospe Milke Kromar in pod okriljem Koseške cerkve v veroučni učilnici z neverjetno ljubeznijo in potrpežljivostjo izdelujejo različne okrasne izdelke. Med prijetnim druženjem in ob pogovoru v katerem ni opravljanja in dnevne politike, nastajajo izdelki, ki izkazujejo spretnost prstov teh gospa, ki ne gledajo na uro, ko v njihovih rokah nastajajo ta čudovita dela. Razstavljeni predmeti, kot so kvačkani prti, vezeni robčki, klekljani prtički, vozljani podstavki, pletene rute, štrikani šali in še veliko drugih izdelkov, med drugim tudi jaslice iz koruznega ličkanja, so etnološko unikatna umetniška dela, ki predstavljajo kulturo slovenskega naroda. Prav je, da si na razstavi tudi ljudje, ki nimamo takega daru, ogledamo kaj se da z veliko volje in spretnosti ustvariti tudi zato, da bi se to znanje prenašalo v prihodnje rodove in da to lepo narodno izročilo ne bi utonilo v pozabo, oziroma z ljudmi, ki to znajo odšlo po poti s katere ni vrnitve.

Etnološka stena

(članek ni lektoriran)

Šali

Velikonočni kotiček

Vnučkov kotiček Nakit


PREGLED VREMENA V KOSEZAH Venčeslav Thaler V nadaljevanju podajam pregled vremenskih podatkov, izmerjenih v letu 2012 na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze: povprečna letna temperatura: 11,17°C absolutna maksimalna temp.: 36,4°C (22.avgust) absolutna minimalna temp.: -12,7°C (9.februar) občutek mraza: -24,7°C (3.februar)

VABILO NA SPOMLADANSKE ČISTILNE AKCIJE UO TD Koseze Turistično društvo Koseze bo tudi letos v sodelovanju z zavodom Turizem Ljubljana organiziralo v sklopu spomladanskega čiščenja ZA LEPŠO LJUBLJANO 2013 naslednje čistilne akcije: •

število ledenih dni (Tmax. <0°C): 21 število hladnih dni (Tmin. <0°C): 85 število toplih dni (Tmax. >=25°C): 90 število vročih dni (Tmax. >=30°C): 40

število dni s padavinami: 118 število dni s snežno odejo: 33 maksimalna višina snežne odeje: 26 cm (7.december)

maksimalno padavin v 1 uri: 27,45 mm (11.julij) maksimalno padavin v 24 urah: 78,33 mm (27.oktober) maksimalno padavin v 1 mesecu: 216,31 mm (oktober) letna količina padavin: 1279,58 mm maksimalna hitrost vetra: 44,64 km/h (19.januar) maksimalni sunek vetra: 48,6 km/h (16.februar) minimalni zračni tlak: 987,5 hPa (27.oktober) maksimalni zračni tlak: 1036,3 hPa (10.marec) Za več informacij obiščite spletno stran: www.vreme.zajcek.org/koseze

Predvidoma 20. marca čistilno akcijo brežin Koseškega bajerja in bližnjega Koseškega boršta. Zbirališče gostišče Cviček na Kmečki poti ob Koseškem bajerju. Predvidoma 27. marca čistilno akcijo v gozdu levo in desno od ceste, ki pelje iz Kosez na Brdo (poleg zahodne obvoznice). Zbirališče Policijska postaja Šiška na Podutiški cesti. Predvidoma 3. aprila čistilno akcijo na brežinah in v okolici potoka Pržanec na trasi od obvoznice mimo Koseškega bajerja do izliva v Glinščico. Zbirališče gostišče Cviček na Kmečki poti ob Koseškem bajerju. Predvidoma 10. aprila čistilno akcijo, ko bomo čistili gozd med Koseškim bajerjem, Večno potjo, Cesto na Brdo in potokom Mostec. Zbirališče gostišče Cviček na Kmečki poti ob Koseškem bajerju.

Točni datumi so odvisni od trenutnih vremenskih razmer. Datum in ura začetka posamezne akcije bosta objavljena na plakatih po Kosezah in na spletni strani Turističnega društva Koseze.

RAZSTAVE ZASEBNE MODULNE ŽELEZNIŠKE MAKETE KOSEZE Roman Thaler Termini razstav v letu 2013, vedno med 15.00 in 18.00: v soboto, 13. aprila v soboto, 18. maja v soboto, 15. junija v soboto, 21. septembra v soboto, 12. oktobra v soboto, 16. novembra v soboto, 14. decembra Razstava je na ogled v kletnih prostorih Osnovne šole Koseze,

Zasnežena vremenska hišica

Ledarska 23. Vstopnine ni. Za več informacij obiščite spletno stran www.zeleznica.net.

obvestila

Marec 2013 ▪ Št. 56

9


Marec 2013 ▪ Št. 56

obvestila

10 10

Vrtnarstvo BERLIý, Šlosarjeva 17, Ljubljana, ob Draveljskem pokopališþu telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišþa

Vsak kupec prejme bon za popust


Marec 2013 ▪ Št. 56

obvestila

11

IŠýETE POMOý ALI NEGO NA DOMU? Vsak nov dan nam prinese nove izzive in skrbimo sami zase, težje se aktivno udeležujemo in sodelujemo pri raznih aktivnostih ali enostavo ne moremo sami izvajati osnovnih življenskih aktivnosti. Skrb za ostarele starše, partnerja ali dobrega prijatelja predstavlja težak izziv, še posebej ob kriznih trenutkih in nenadnim sooþenjem z nalogami zdravstvene oskrbe. Bi radi odšli na sprehod a si zaradi lastne varnosti ne upate? Ste zaradi tega zaprti v stanovanju in bi si želite preprostega izleta v naravo? Izgubljate na telesni teži, ker si sami ne zmorete pripraviti obroka? Ali preprosto ne morete sami do stranišþa, kjer bi lahko opravili fiziološko potrebo ali izvajali osebno higieno?

LAHKO PRENEHATE Z ISKANJEM, SAJ STE NAŠLI NAJBOLJŠO OSKRBO DALEý NAOKOLI! BLAGINJA, zdravstvena nega in pomoþ na domu, Gašper Novak s.p.

GSM: 040 331 947 www.blaginja.si mail: info@blaginja.si

Glasilo Turističnega društva Koseze Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma poleti 2013 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 450 izvodov


obvestila

Marec 2013 ▪ Št. 56

12 12


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.