Koseški glas št. 55

Page 1

ˇ Poštnina placana pri pošti 1118 Ljubljana

Letnik XV

ˇ Glasilo Turisticnega društva Koseze

December 2012 Št. 55

V uredništvu glasila čestitamo bralcem k dnevu samostojnosti, hkrati pa želimo vesele božične praznike ter srečno, zdravo in zadovoljno leto 2013.

številka 55.indd 1

19.12.2012 11:42:26


zgodilo se je

December 2012 ▪ Št. 55

22

ODPADNO VEJEVJE

CVETOČE KOSEZE 2012

Janez Vovko

Janez Lončarič

Vse pogosteje na zelenico ob koncu E-niza terasastih blokov stanovalci blokov, ki niso vključeni v enotno komunalno urejanje Kosez, odlagajo odpadno vejevje iz svojih atrijev. Da ne bi tam nastalo divje odlagališče, odloženo vejevje sicer odpeljemo v okviru enotnega komunalnega urejanja naselja, nikakor pa ni pošteno, da stanovalci teh blokov ničesar ne prispevajo za urejeno okolico Kosez.

V letošnjem ocenjevanju balkonov in teras v Kosezah smo v ožji izbor uvrstili 4 lokacije, izmed katerih je komisija izbrala eno v kategoriji blokov. Nagrajeno lokacijo si lahko ogledate na fotografiji, lastniki pa so prejeli priznanje in praktično darilo na družabnem srečanju v novembru.

DU KOSEZE V CANKARJEVEM DOMU

PIONIRSKA PROGA DANES

Jožica Skubic, predsednica DU Koseze

Venčeslav Thaler

Od 1. do 3. oktobra 2012 je bil v Cankarjevem domu Festival tretjega življenjskega obdobja. Poleg stojnic z raznimi pripomočki in reklamami se je v Linhartovi dvorani odvijal večer pesmi in plesa iz vse Slovenije. V tem programu je nastopila tudi plesna skupina našega društva in prikazala živahen, moderen ples ob glasbi, ki jo je izbral vodja plesne skupine g. Ivan Korelc. V preddverju CD pa je bila razstava ročno izdelanih novoletnih čestitk, ki so prispele na razpis, objavljen v Zdus plus. Med razstavljenimi so bile tudi čestitke naše članice Milke Gruden. Kot društvo smo se letos prvič pojavili na festivalu s svojimi člani. Ponosni smo na ta premik.

Postajna poslopja Danes je še ohranjeno delno predelano postajno poslopje Jelenov žleb v Kosezah, medtem ko so postajno poslopje TV15 dokončno podrli maja 2008. V Rožni dolini še vedno stoji na lokaciji nekdanje kurilnice delno predelana in nadzidana stavba. Danes je v njej Dom šoferjev in avtomehanikov. Leseno postajno poslopje Trnovski gozd je bilo odstranjeno ob rekonstrukciji Podutiške ceste sredi 70-ih let prejšnjega stoletja. Samo postajno poslopje Trnovski gozd je stalo na mestu, kjer je danes pločnik, ki se od nadvoza nad zahodno obvoznico spušča ob Podutiški cesti proti križišču z Ulico bratov Babnik. Trasa pionirske proge Trasa pionirske proge je skoraj v celoti zelo dobro ohranjena (ohranjeni nasipi, prepusti, kilometrski kamni) od Viča do Kosez, saj po njej od km 0,0 do 2,2 poteka asfaltirana kolesarska steza. To je bila prva kolesarska steza v Sloveniji, ki je bila kmalu po letu 1970 zgrajena na trasi opuščene železniške proge. Nato trasa od km 2,2 do 2,55 mimo postaje Jelenov žleb in bivšega motela ni več ohranjena in opazna. Popolnoma pa je še vedno ohranjen železniški nasip od km 2,55 do 2,7 v Koseškem borštu poleg Koseškega bajerja. Nadaljnja trasa od km 2,7 do 3,8 oziroma konca proge ni več ohranjena, saj je bilo v sedemdesetih letih na tem delu

številka 55.indd Sec1:2

19.12.2012 11:43:21


zgrajeno naselje individualnih stanovanjskih hiš. Tako se danes na delu trase od km 3,0 do 3,6 nahaja večje število hiš, in sicer hiše na Plevančevi ulici 19, 21, 24, 33,35, 37, 41 in 43. Na trasi pionirske proge stojijo tudi hiše na Cesti na Laze 3 in 5 ter hiše na Brajnikovi ulici 14, 16, 27, 29, 31, 33, 34, 36, 38, 40 in 42. Trasa pionirske proge se je končala tik pred potokom Pržanec, slabih dvajset metrov stran od betonskega mostu, ki je bil predviden kot železniški nadvoz nad tedanjo Podutiško cesto. Betonski nadvoz je bil edini zgrajeni objekt predvidene zahodne obvoznice, ki je bila del tako imenovane Proge V. kongresa. Graditi so jo začeli 4. julija 1948, ko so potekale priprave na V. kongres KPJ, leta 1949 pa so dela nenadoma zaustavili in jih niso več nadaljevali. Še danes si lahko ogledate ta betonski most med vrtički ob potoku Pržanec v neposredni bližini križišča Podutiške ceste in Ulice bratov Babnik.

NOVOLETNO SREČANJE Janez Vovko V četrtek, 15. novembra, je Turistično društvo Koseze v bistroju Avšič pripravilo tradicionalno novoletno družabno srečanje predstavnikov društev in organizacij, ki delujejo na področju našega naselja. Najprej smo podelili priznanja za najlepše urejene balkone in stanovanjske hiše, izbrane v akciji CVETOČE KOSEZE 2012. Večer smo nadaljevali ob prigrizku in kozarčku domačega ter v sproščenem pogovoru o delovanju društev v prihodnjem letu.

zgodilo se je

December 2012 ▪ Št. 55

3

Literatura in povezave na internetu • • • • •

Fani Rižnar, Pionirska proga v Ljubljani, samozaložba, Ljubljana, 1998 Maruša Pleterski, Pionirska proga, Kronika-časopis za slovensko krajevno zgodovino, letnik 32, št. 1, Ljubljana, 1984 www.zeleznice.net forum vlaki.info forum zeljeznice.net Novoletno srečanje

SPRAVILO LISTJA Janez Vovko V okviru jesenskega spravila in odvoza odpadlega listja na 40.000 m2 zelenih površin v Kosezah, ki jih ureja Turistično društvo Koseze, je bilo do konca novembra zbranih in odpeljanih že več kot 21900 kg listja.

Trasa ob Glinščici nekoč in danes

številka 55.indd Sec1:3

Listje

19.12.2012 11:43:22


zgodilo se je

December 2012 ▪ Št. 55

44

PRENOVA ILIRIJE Janez Vovko Vrata odpira prenovljena Športna hiša Ilirija ob Vodnikovi cesti. To bo namreč nekakšna hiša športa oziroma športna samopostrežba za rekreativce - v spodnjih prostorih bazen, prvo nadstropje bo tudi za rekreativce z žogo, na vrhu za ples. Obiskovalcem bodo namreč na razpolago bazeni, fitnes centri, prostori za ples, za igre z žogo in podobno. Projekt, ki bo staro poslopje spremenil v najmodernejši športni objekt in se bo tako precej razlikoval od dvoran, kakršne sicer gradijo pri nas in v Evropi, je vreden milijon evrov. Prvi zametki nastajajoče športne dvorane so pravzaprav že nekaj časa vidni. Urejen je že fitnes, prenovljena je stara telovadnica in nove so sanitarne povezave v prvem nadstropju. Najpomembnejše prvine novega športnega projekta pa bodo dostopnost, raznolike možnosti in sprejemljiva cena za obiskovalce - ta bo vsekakor omejena navzgor. Funkcionarji Športne unije želijo, da bodo vadišča dostopna domala vsem, ki bi se želeli rekreirati, in da bo sredstev od vstopnin hkrati dovolj, da bi objekt lahko vzdrževali. Na podlagi modela, ki so ga že uspešno razvili Katalonci, računajo na dobre rezultate in tudi dobiček, ki pa ne bo namenjen polnjenju žepov nekaterih, obljubljajo, ampak za nove, popolnoma neprofitne programe. Na osnovi dobrih že omenjenih praks, ki so jih v času nekajletnega razvijanja modela pridobili Katalonci, bo prav svojevrstno organiziran tudi sistem vstopanja v to športno samopostrežno za rekreativce, in sicer s posebno zapestnico, podobno tistim, ki jih imajo na bazenih v termalnih centrih Slovenije. Ob vstopu v poslopje se bodo obiskovalci prijavili, obenem pa bodo lahko s to prav posebno vstopnico imeli prost vstop v vseh 13 tovrstnih športnih objektov v Evropi, ki že obstajajo, še več pa jih je v načrtu. Gradnja Športne hiše Ilirija je rezultat partnerstva med Športno unijo Slovenije in Eurofitnessom, blagovno znamko skupine Ubaefitness, ki je nekakšna Športna unija Katalonije. Področje njihovega delovanja zajema gradnjo in upravljanje športnih centrov, namenjenih rekreativnemu športnemu udejstvovanju in dobremu počutju. Ubaefitness je z več kot 25 leti izkušenj ena vodilnih organizacij na tem področju v Evropi. Trenutno pod okriljem te blagovne znamke deluje več kot ducat športnih centrov, imajo pa tudi svoj izobraževalni center v Barceloni, kjer izobražujejo kader in razvijajo nove športne programe.

številka 55.indd Sec1:4

Vesele božicne praznike in zadovoljno ter uspehov polno novo leto 2013 vam želijo naši poslovni partnerji in sponzorji: JANOV d.o.o., Cetrtna skupnost Šiška, Kemicna K cistilnica NOVAK, Podobnik P in Tekavcic d.n.o., UNITHAL d.o.o., Turizem Ljubljana.

19.12.2012 11:43:23


RAZSTAVE ZASEBNE MODULNE ŽELEZNIŠKE MAKETE KOSEZE

VREMENSKI PODATKI Venčeslav Thaler V letošnjem meteorološkem poletju(junij, julij in avgust) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

Roman Thaler Termini razstav v letu 2013, vedno med 15.00 in 18.00:

– – – – – –

v soboto, 16. februarja v soboto, 16. marca v soboto, 13. aprila v soboto, 18. maja v soboto, 15. junija v soboto, 21. septembra v soboto, 12. oktobra

maksimalna temperatura: 36,4 °C minimalna temperatura: 8,8 °C padavine: 335,52 litra število dni s padavinami: 27 število toplih dni(Tmax =» 25°C): 69 število vročih dni(Tmax =» 30°C): 39

V letošnji meteorološki jeseni(september, oktober in november) so bile na zasebni meteorološki postaji Ljubljana Koseze izmerjene naslednje vrednosti:

v soboto, 16. novembra v soboto, 14. decembra Razstava je na ogled v kletnih prostorih Osnovne šole Koseze, Ledarska 23. Vstopnine ni. Za več informacij obiščite spletno stran www.zeleznica.net.

predstavljamo

December 2012 ▪ Št. 55

5

– – – – – – –

maksimalna temperatura: 28,4 °C minimalna temperatura: -1,0 °C padavine: 568,41 litra število dni s padavinami: 39 število toplih dni(Tmax =» 25°C): 8 število hladnih dni(Tmin.<0°C)): 5 število ledenih dni(Tmax.<0°C)): 0

IŠýETE POMOý ALI NEGO NA DOMU? Vsak nov dan nam prinese nove izzive in skrbimo sami zase, težje se aktivno udeležujemo in sodelujemo pri raznih aktivnostih ali enostavo ne moremo sami izvajati osnovnih življenskih aktivnosti. Skrb za ostarele starše, partnerja ali dobrega prijatelja predstavlja težak izziv, še posebej ob kriznih trenutkih in nenadnim sooþenjem z nalogami zdravstvene oskrbe. Bi radi odšli na sprehod a si zaradi lastne varnosti ne upate? Ste zaradi tega zaprti v stanovanju in bi si želite preprostega izleta v naravo? Izgubljate na telesni teži, ker si sami ne zmorete pripraviti obroka? Ali preprosto ne morete sami do stranišþa, kjer bi lahko opravili fiziološko potrebo ali izvajali osebno higieno?

LAHKO PRENEHATE Z ISKANJEM, SAJ STE NAŠLI NAJBOLJŠO OSKRBO DALEý NAOKOLI! BLAGINJA, zdravstvena nega in pomoþ na domu, Gašper Novak s.p.

GSM: 040 331 947 www.blaginja.si mail: info@blaginja.si

številka 55.indd Sec1:5

19.12.2012 11:43:26


6

obvestila

December 2012 ▪ Št. 55

Glasilo Turističnega društva Koseze Izhaja večkrat letno Člani društva prejemajo glasilo brezplačno Za objavljene prispevke in fotografije ne plačamo honorarja Naslednja številka izide predvidoma spomladi 2013 Ureja Upravni odbor Turističnega društva Koseze Urednik: Janez Vovko Naslov uredništva: Ulica bratov Učakar 6, Ljubljana Lektoriranje: Barica Črnič Fotografija na naslovnici: Venčeslav Thaler Oblikovanje: www.raigraf.si Tisk: www.raigraf.si Naklada: 500 izvodov

številka 55.indd Sec1:6

19.12.2012 11:43:28


December 2012 ▪ Št. 55

Vrtnarstvo BERLIý, Šlosarjeva 17, Ljubljana,

obvestila

7

ob Draveljskem pokopališþu telefon: 01 5074 214

Velika in pisana izbira cvetja za dom in vrt

Novo- sadike zelenjave

Novo – bogata izbira dišavnic

Novo – zasajenje korit

Velika izbira substratov za sajenje

BIO substrat za zelenjavo in zelišþa

Vsak kupec prejme bon za popust

številka 55.indd Sec1:7

19.12.2012 11:43:29


8

obvestila

December 2012 ▪ Št. 55

Koseška cesta 8, Ljubljana

Malice Kosila Rižote Testenine Jedi po naročilu Pizze Solatni krožnik Sendviči Toast Sladice Sladoled

NOVO NOVO

NOVO

ljska in nede a n t o b So .00 0 do 16 .3 1 1 a l kosi NOVO NOVO O V O N

REZERVACIJE: Mario na 040 590 006 in 01 581 92 11

številka 55.indd Sec1:8

19.12.2012 11:43:30


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.