Page 172

168  ГРА ДЪТ   ОК ТОМВРИ / НОЕМВРИ 2017

ИНЖ. ЦВЕТОМИР ЖЕКОВ ПРЕДВИЖДАМЕ ЦЯЛОСТНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА УЛ. „ТИНТЯВА“ И ПЛ. „РАДОЙ РАЛИН“ ИНЖ. ЦВЕТОМИР ЖЕКОВ КМЕТ НА РАЙОН „ИЗГРЕВ“

Интензивното развитие на София, нуждата от нови жилищни и административни площи, отличното местоположение до Борисовата градина и Ловния парк, близостта до центъра, наличието на метро и развит градски транспорт са ключовите фактори за развитие на зоната „Дианабад-запад“. Допреди няколко години там имаше стари полуразрушени производствени сгради. Оттогава повечето терени бяха придобити от частни инвеститори, които започнаха нови проекти. Зоната се намира в сравнително стар квартал на София, което означава, че има изградена инфраструктура и осигурени комуникации. Това също влияе положително върху инвестиционните намерения. Състоянието на инженерната инфраструктура е добро, което се доказва от факта, че в района няма сериозни аварии. Изходните данни от експлоатационните дружества показват, че инфраструктурата ще има капацитет да поеме новите сгради. Въпреки това сме в постоянна комуникация със „Софийска вода“, ЧЕЗ и „Топлофикация София“ относно инвестиционните им планове за нашата територия. Състоянието на ул. „Тинтява“ действително не е добро. Предвидили сме цялостната й реконструкция заедно с прилежащите тротоари, но изчакваме през 2018 г. да приключи строителството на основните обекти и да спре движението на тежките строителни машини. Ако пристъпим веднага към ремонт на ул. „Тинтява“, пътят ще се разбие пак и няма да постигнем търсения резултат. В момента подготвяме доклад, свързан с организацията на автомобилното движение в района. Към настоящия момент, а и предвид бъдещото населване на новите сгради трафикът безспорно ще се увеличи. Като първа стъпка за въвеждане на ред предвиждаме изграждане на светофарна уредба на ул. „Тинтява“ и ул. „Никола Габровски“. Анализите ни показват, че в пиковите часове сутрин и следобед е много сложно включването в ул. „Никола Габровски“.

В район „Изгрев“ има 3 общински средни училища, 7 детски градини и 1 детска ясла. На този етап те напълно покриват нуждите на района. В близко бъдеще нямаме планове за изграждането на нова социална инфраструктура. На територията на района се намира спортният комплекс „Диана“, който предлага възможности за практикуване на множество спортове и който непрекъснато се обновява. В комплекса има закрит басейн, зали за бокс, борба, тенис на маса, фитнес, игрище за футбол на малки врати, тенис кортове и т.н. Другият ни спортен център е зала „София“ в Борисовата градина, до парк-хотел „Москва“, която бе открита през 2016 г. след реконструкция. Приоритет в краткосрочен план ни е реконструкцията на площад „Радой Ралин“ пред бившето кино „Изток“. Там искаме да създадем паркова среда с пейки, водно огледало, фонтан. Площадът е лице не само на кв. „Изток“, но и на София, тъй като до него е бул. „Цариградско шосе“, една от входноизходните артерии на града. Имаме идея за нов локален парк покрай река Новачица, в близост до ул. „Русаля“ и ул. „Пимен Зографски“. Частни инвеститори също изявяват желание да се включат в изграждането. Първата стъпка е да се направи корекция на коритото на реката, защото при проливен дъжд съществува възможност водата да залее бъдещия парк. Направил съм предложение до Столичната община, като целта е корекцията на речното корито да залегне в инвестиционната програма през следващите години. Район „Изгрев“ е вторият най-зелен в София (след „Витоша“), тъй като около 40% от територията му се заемат от Борисовата градина и Ловния парк. На всеки обитател в района се падат по близо 70 кв.м зелена площ. Трябва да благодарим на кмета Йорданка Фандъкова, че ни предостави възможност да създадем собствено звено за поддръжка и облагородяване на междублоковите пространства в целия район. Това са наши служители, които целогодишно поддържат зелените площи.

Списание "ГРАДЪТ" | Сгради - брой 5, 2017 г. / Spisanie Gradat  
Списание "ГРАДЪТ" | Сгради - брой 5, 2017 г. / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" | Сгради - брой 5, 2017 г. / Spisanie Gradat