SUMMEM a l'aula

Page 1


Treballar junts Summar disciplines Fer les coses ben fetes (summum) Accentuar el caràcter social Cooperatiu i inclusiu (MM)


Cada gota de pluja fa el seu fang


PRÒLEG

El SUMMEM és un projecte que vol ampliar els escenaris didàctics, implementant un espai que possibiliti la interdisciplinarietat per aprendre més i millor. Alhora, ha de permetre i facilitar la interacció cooperativa en grup com a entorn d’aprenentatge competencial i de treball de les actituds i habilitats.


Potser t’has preguntat... Innovació educativa: Què és? Per què ara? Per què la interdisciplinarietat a l’aula? “No us entenc….què vol dir itinerari, producte, interdisciplinar…?” Què aporta a les nostres filles i fills? Què i Com han treballat? Com ha funcionat? N’heu fet valoració?

PRÒLEG

I aquest curs vinent?


Hem après a aprendre diferent Mariona Pagès, Biel Martínez, Jana Mola, David Sabanés, Anna Vila, Camino Algaba, Jana Graells, Arnau Sanfeliu

Alumnes de l’Escola “ les activitats cooperatives em semblen bé perquè aprenem a compartir idees...” Mariona “m’aporta poder treballar junts i això ens ajuda a respectar-nos entre nosaltres...” Biel “també em va agradar l’itinerari perquè fèiem activitats a l’aire lliure i m’ha demostrat que no tot s’aprèn a classe...” David “m’agrada més fer-ho així perquè sola no ho puc fer tan bé com amb l’equip..” Jana “ em sento més valorada pels meus companys...” Jana


Sergi Arbós, Carla Esteve, Zhuoran Ye “m’aporta molta seguretat i confiança en mi mateixa, ja que treballant en equip descobreixo coses noves sobre mi...” Anna “compartim més, fem noves amistats i aprenem a parlar en públic...” Camino “compartim habilitats entre els membres de l’equip que ens ajuden a millorar la manera d’aprendre...” Arnau “el SUMMEM és una nova oportunitat per a millorar la relació amb els companys i companyes amb els que no et relaciones tant...” Carla “he après a adaptar-me a les necessitats dels meus companys...” Sergi “em va agradar bastant, ja que sempre ho feiem en grup. Espero que aquest any sigui igual...” Zhouran

*idees extretes de la conversa amb alumnes de Primària i Secundària que han participat a diferents itineraris d’aprenentatge


Nosaltres i ells: l’escola ha de ser radical El diari de l’educació , 8 de setembre del 2017 David Bueno Professor i investigador de genètica de la UB. “...És en aquest sentit que l’escola ha de ser radical. Ha “d’afectar l’arrel mateixa d’una cosa, el seu principi”. Per comoditat, el cervell dels nostres alumnes s’agafarà als dogmes que se li presentin, i hem de remar en direcció contrària. Des de l’escola, una de les maneres que tenim per lluitar contra la radicalització és a través de la reflexió i la crítica, que han d’impregnar tota la nostra tasca educativa, sense estalviar esforços. Els hem d’ensenyar a ser reflexius i crítics, hem d’entrenar el seu cervell perquè no li faci mandra ser-ho, i la millor manera és sent-ho també nosaltres, els professionals de l’educació. No fem que es creguin allò que els expliquem perquè sí, sigui de la matèria que sigui.

INTRODUCCIÓ

Afavorim la discussió i l’anàlisi reflexiva, i potenciem el treball cooperatiu amb grups flexibles entre ells i amb el seu entorn social, per afavorir un nosaltres més ampli...”


Prou assignatures! 7 juliol 2018

Enric Roca Casas Director d’EDU21 i professor d’educació a la UAB

FONAMENTS

“...Ja va sent l’hora que desmuntem el currículum per assignatures tancades en si mateixes. Cal que els objectius competencials que fixem per a tot l’alumnat en l’educació bàsica vagin acompanyats d’un conjunt de continguts interdisciplinaris que assegurin el domini d’una cultura bàsica i comuna per a tota la població. Una cultura que reivindiqui els grans autors, les grans fites de la humanitat i la nostra pròpia tradició pedagògica. Alhora, una cultura plenament oberta al futur. Per això el currículum comú, que hauria de fixar l’administració, no hauria de superar el 25%-30% de la proposta curricular, i deixar en mans de la llibertat dels projectes de centre completar el currículum. I fer-ho en forma de proposta oberta, flexible i amatent a les necessitats dels nostres contextos canviants”.


“O naveguem junts o ens enfonsem junts” 23 setembre 2017

David Johnson Pioner de l’aprenentatge cooperatiu “...Per què l’educació cooperativa és millor que la competitiva? Perquè la col·laboració dona sentit a l’aprenentatge. Si t’integres a un grup de treball, augmenta la teva atenció i dedicació, perquè: què és el que més ens interessa a les persones? ...? Les altres persones. En equip els estudiants s’interessen més per l’aprenentatge. En canvi, en l’estudi individual i competitiu descendeixen els nivells d’atenció i raonament.

FONAMENTS

Per això l’educació individualista fa triomfar estudiosos sense habilitat social. Si haguessin treballat en equip, haurien après el mateix i a més serien millors líders i companys d’equip....”


“Les universitats depenen massa de la classe magistral” 15 abril 2018

Mmantsetsa Marope Directora de l’Oficina Internacional d’Educació de la Unesco Què és l’aprenentatge per competències? El que aprenem és important però a vegades no és eficient. El que realment és important és què podem fer amb el que hem après. I això és el que busquem treballant per competències. Jo puc dir que ets una periodista competent i estaré dient que fas bé la teva feina, però això no vol dir que sàpigues moltes teories sobre periodisme. Aplicar el que hem après és més important.

FONAMENTS

Ja ho fan moltes escoles. En un enfocament competencial l’aprenentatge és de per vida, perquè mentre vius necessites aplicar els coneixements que has adquirit. Amb això vull dir que aquesta metodologia ha d’arribar també a la universitat, que és on s’estan formant els professionals que dirigiran el país. Les universitats s’han de reorientar per produir professionals que siguin locals i globals a la vegada, i sobretot que tinguin moltes ganes d’aprendre tota l’estona, perquè ara l’entorn canvia molt ràpidament. És perillós si un estudiant, quan acabava la universitat, diu: “Per fi, ja puc començar a treballar!”


4

anys implantant la Interdisciplinarietat a l’aula

12 11

cursos participants

matèries implicades

25% 320

ATERREM

temps de dedicació

alumnes participant


La xocolata

El mercat

Un esmorzar saludable

Tots els nens i nenes poden menjar xocolata?

Què faries per millorar el mercat del dilluns de Tàrrega?

Què li passa al meu cos quan menjo una poma?

P4

3r primària

5è primària

La nutrició autòtrofa de les plantes

L’Edat Mitjana

Com puc fer de casa meva una llar energèticament sostenible?

La Porta secreta dels Mercedaris

Canvi climàtic: està passant! Com ens ajuden les plantes a mitigar-ne l’efecte?

Cicle Superior

6è primària

1r ESO

ATERREM

IT

IN

ER AR IS

IN

IC

I

L’energia


La xocolata

P4

Tots els nens i nenes poden menjar xocolata? A l’aula tenim alumnes intolerants al gluten i sovint hem de preguntar-nos si poden menjar certs aliments del dia a dia (esmorzars d’aniversaris, xocolatades escolars...)

Continguts treballats Interiorització d’hàbits d’higiene i d’alimentació saludable. Seqüències i ordenació temporal de fets i activitats de la vida quotidiana.

ITINERARIS

Descoberta de l’entorn Manipulació i comparació dels productes derivats del cacau Aplicació del mètode científic en procés de fabricació de la xocolata. Experimentació i descoberta del gluten i la seva representació gràfica en els embolcalls dels aliments. Curiositat i iniciativa per fer-se preguntes, cercar informació i compartir-la amb els companys i companyes de classe. Intercomunicació i Llenguatges Experimentació amb tècniques plàstiques bàsiques: dibuix, pintura, collage, modelatge… Ús i valoració progressiva de la llengua oral i escrita per expressar i comunicar idees, desigs i sentiments. Utilització del llenguatge matemàtic per resoldre situacions de la vida quotidiana.

Activitats / productes Experiment per descobrir què és el gluten Representació plàstica de la panotxa del cacau Utilització dels sentits per experimentar amb la xocolata Elaboració de bombons i xocolata desfeta Obra de teatre del conte “La caseta de xocolata” Exposició a les famílies del treball realitzat


El mercat

3r Primària

Què faries per millorar el mercat del dilluns de Tàrrega? A través d’una carta de l’alcaldessa de l’Ajuntament de Tàrrega es demana que l’alumnat faci un estudi sobre el mercat del dilluns de la ciutat. Un cop realitzat aquest estudi es demanen propostes per promocionar-lo.

Continguts treballats

Activitats / productes

Coneixement del medi social L’agricultura La ramaderia El treball industrial Els serveis

Estudi dels productes del mercat. Visita informativa a l’Arxiu Comarcal. Juguem al mercat. PiaXef.

Llengua Catalana i Castellana El camp semàntic L’adjectiu Exposició oral L’entrevista La descripció

ITINERARIS

Matemàtiques Sistema monetari (€) Diagrama de barres Unitats de mesura Resolució de problemes


Un esmorzar saludable

5è Primària

Què li passa al meu cos quan menjo una poma? Mitjançant d’una carta d’un centre de recerca científica es demana que l’alumnat participi en un estudi científic sobre l’alimentació saludable de l’alumnat de la seva escola. Una vegada fet l’estudi es demana la difusió dels bons hàbits alimentaris, a l’escola i la ciutat, mitjançant una campanya publicitària.

Continguts treballats

Activitats / productes

Coneixement del medi natural i social Identificació dels aparells i sistemes dels cos humà. La digestió: l’aparell digestiu i el procés de la digestió. La nutrició i la salut. Estils de vida saludables. Experimentació a través el mètode científic

Maqueta.

Llengua Catalana i Castellana Text científic i reportatge Text descriptiu Ús del vocabulari adequat Cartell publicitari

Mural - Lapbook.

ITINERARIS

Matemàtiques Recollida de dades Interpretació i representació de dades en diagrames

Experimentació amb aliments. Taller d’un esmorzar saludable. Elaboració esmorzar saludable per tots els alumnes de primària.

Cartells publicitaris.


L’energia

cicle superior

Com puc fer de casa meva una llar energèticament sostenible? L’ajuntament de Tàrrega realitza una conferència als alumnes de Cicle Superior explicant-los-hi que s’han adherit a un pacte d’alcaldes per tal de reduir les emissions de CO2. Se’ls demana: què es pot fer des de les cases per a que aquestes emissions es redueixin? Se’ls demana que també conscienciïn a la població de Tàrrega de les opcions que tenen per reduir les emissions de CO2

Continguts treballats

Activitats / productes

Coneixement del medi natural i social Les fonts d’energia Energies renovables / no renovables Comportament dels materials davant la llum, so, calor i electricitat Impacte del desenvolupament tecnològic El circuit elèctric Sostenibilitat i estalvi de consum Els avenços, productes i materials que intervenen en el progrés de la societat.

Experiment sobre l’electricitat Construcció de circuits elèctrics senzills Cut Out Decàleg Infografies Vídeos

Llengua Catalana i Castellana La notícia Text argumentatiu Expressió oral en vídeo resum “cut out”

Participació en l’estand de la Fira del Medi Ambient

ITINERARIS

Matemàtiques Resolució de problemes


L’Edat Mitjana

6è Primària

La Porta secreta dels Mercedaris Mitjançant la gamificació (convertir l’aprenentatge en un joc) l’alumnat aprèn sobre les característiques més importants de l’edat mitjana a través d’un viatge en el temps.

Continguts treballats Coneixement del medi natural i social La vida a l’Edat Mitjana (societat, cultura, art, economia, religió, innovació) Regne Visigot Al - Àndalus Regnes Cristians Representació d’esdeveniments en una línia del temps

Activitats / productes Línia temporal digital. Glossari. Taula de doble entrada. Decàleg.

Llengua Catalana i Castellana Ús del vocabulari adequat Text teatral Expressió oral mitjançant un debat

ITINERARIS

TAC Ús i creació de mapes interactius amb Google Maps Cerca i tractament de la informació

Obra de teatre.


La nutrició autòtrofa de les plantes

1r ESO

Canvi climàtic: està passant! Com ens ajuden les plantes a mitigarne l’efecte? A partir de l’arribada d’una carta d’un actor famós, en Leonardo diCaprio, compromès amb el medi ambient i el visionat del seu documental Before the flood, es demana als alumnes que aportin solucions per a poder frenar el canvi climàtic

Continguts treballats

Activitats / productes

Ciències Naturals Les plantes La diversitat del món vegetal La fotosíntesi La nutrició com a funció vital Els components de l’atmosfera i les seves funcions Elements del temps metereològic L’efecte hivernacle

Experiments al laboratori.

Llengua Catalana, Castellana i Estrangera Anàlisi i comprensió de text Text argumentatiu i expositiu Expressió oral

Maqueta de les capes de l’atmosfera. Maqueta de les parts de la planta i la fotosíntesi. Gravació d’un vídeo divulgatiusobre el canvi climàtic Representació gràfica de dades utilitzant eines informàtiques.

ITINERARIS

Matemàtiques Factors de conversió Noves unitats de longitud Resolució de problemes matemàtics


FEM CAMÍ

Seguim fent camí. Educació Infantil Com és que podem veure les coses en colors?

Poden sortir bolets al nostre pati?

Com poden ballar els gegants si no tenen cames?

Què pot haver passat si sento una sirena?

P3, P4

P4

P4

P5

Per què totes les papallones no són del mateix color?

Què pot haver passat si sento una sirena?

P5

P5

Com saben les fulles que han de caure de l’arbre? P5

Com és que cauen les dents?

On va el sol quan arriba la nit?

P5

P5


Què hi ha dins de l’estoig?

Com podem fer de Tàrrega una ciutat amb menys plàstic?

Com sentim els sentits?

Com podem conviureLorem amb peixos ipsum i formigues a classe?

1r Primària

1r Primària

2n Primària

3r Primària

Quina importància La conquesta tenen les plantes catalana! per al nostre planeta?

Per què donem sang?

Cicle Mitjà

4t Primària

5è Primària

Al cor de la Terra

Donut, un dia rodó!

Per què estem canviant?

5è Primària

5è Primària

6è Primària FEM CAMÍ

Seguim fent camí. Educació Primària


Seguim fent camí. Educació Secundària La importància de Anem de compres! l’aigua en les primeres civilitzacions

Com millorem l’eficàcia de la gestió dels residus a Tàrrega?

1r ESO

1r ESO

1r ESO

Quin va ser el paper de les dones a Cal Trepat?

El despoblament a les zones rurals: reptes i solucions

1r ESO

2n ESO, 3r ESO

Ens formem. Com serà el meu CV l’any 2030?

FEM CAMÍ

4t ESO


Productes que surten fora de les aules Plantada d’un arbre Parc de Sant Eloi

Conte Una llegenda sense sentit

PiaXef

P5

2n Primària

3r Primària

Exposició SUMMEM oberta a les famílies

Cartells divulgatius sobre alimentació saludable

P4, P5 i 3r Primària

5è Primària

Esmorzar saludable Parc de Sant Eloi

SORTIM FORA DE LES AULES

5è Primària


Productes que surten fora de les aules Campanya donació de sang

Parada Fira del Medi Ambient

Concentració Fridays for Future

5è Primària

Cicle Superior

Cicle Superior

Vídeo No hi ha planeta B

Obra de teatre La porta secreta dels Mercedaris

Cicle Superior

6è de primària

Disseny i gestió d’una parada al mercat

SORTIM FORA DE LES AULES

1r ESO


Web i xarxes socials Escola Pia Tàrrega

Web Escola Pia Catalunya

Objectius, continguts i activitats de tots els itineraris

Informació, preguntes freqüents i documentació

tarrega.escolapia.cat

escolapia.cat

SABER-NE MÉS

Com puc fer el seguiment dels itineraris i saber-ne més?
Plaça Carles Perelló, 1 · 973 310 151 · tarrega.escolapia.cat