Page 1

Octubre LA INTERDISCIPLINARIETAT A L’AULA: SUṀṀEM

Octubre

Més de 8.000 alumnes i 550 mestres de l’Escola Pia participen en el projecte d’innovació SUMMEM L’Escola Pia de Catalunya enceta el tercer curs del seu projecte pedagògic SUṀṀEM. Aquest curs 2017-2018, 8.275 alumnes i 556 educadors i educadores hi participaran, de manera que la institució es consolida com a capdavantera en el canvi educatiu al nostre país. Aquest projecte és fruït d’un procés participatiu de tota la comunitat educativa: alumnat, famílies, educadors i membres del PAS. • Es consolida així com la iniciativa més important a Catalunya, amb 320 grups clase. • Es realitza una recerca conjunta entre investigadors de la Universitat de Vic i l’Escola Pia de Catalunya Pel que fa a l’Escola Pia Tàrrega, aquest serà el segon curs del SUṀṀEM a la nostra escola, amb 140 alumnes i 11 docents de les tres etapes: P4, 3r, 5è i 6è de primària i 1r d’ESO. Aquest camí que va començar el curs passat, finalitzarà el curs 2020-2021 amb la implentació del projecte pedagògic a totes les etapes i a tots els cursos. SUṀṀEM vol donar respostes educatives reals als reptes de la societat del segle XXI fent una escola adequada a les necessitats dels infants i joves, trencant motllos i apostant per l’aprenentatge interdisciplinari, per competències i cooperatiu, per aconseguir una escola cada vegada més inclusiva. L’Escola Pia, amb el projecte SUṀṀEM, és coherent amb el seu propòsit institucional. El nou projecte que va començar a caminar el curs 2015-2016, es va organitzar en una fase pilot, amb 600 nens de 6 centres i es va aplicar en un mínim del 50% de l’horari escolar a Educació Infantil i un mínim del 25% a Educació Primària i Secundària. El curs passat, 2016-2017, el projecte va entrar en la fase de generalització, amb 213 educadors implicats i més de 3.600 alumnes. En total, 139 grups classe. Per tant, enguany arribem a la fase de consolidació, amb la participació de més del doble d’alumnes i d’educadors. Finalment a la quarta i darrera fase, que es farà entre els anys 2018 i 2021, SUṀṀEM estarà implantat en totes les etapes i en tots els cursos arribant a més de 20.000 noies i nois. PROJECTE DE RECERCA: “Aprenem del SUṀṀEM” Un equip d’investigadors de la Universitat de Vic, que pertanyen als grups de recerca Atenció a la Diversitat (GRAD) i el de Recerca Educativa (GREUV), juntament amb mestres de l’Escola Pia de Catalunya lideren una iniciativa de recerca sobre el SUṀṀEM. La recerca, que té una durada de tres anys, permetrà obtenir dades sobre aquests quatre aspectes:

2

Inici del programa Auxiliar de conversa, organitza Home to home.

4

Proves diagnòstiques CHTE (tècniques d’estudi) Departament Psicopedagògic, alumnes de 2n d’ESO.

9

Observacions a l’aula, alumnes de 1r d’ESO, Departament psicopedagògic.

12

Festiu.

13

Festiu de lliure disposició

16

Inici del Programa Salut i Escola, alumnes d’ESO, (Infermera del CAP de Tàrrega) Observacions a l’aula, alumnes de 2n d’ESO, Departament psicopedagògic. Retornar els deures d’estiu, etapa de

16/20 secundària. 18

Xerrada-taller “Bullying i violència a través de les noves tecnologies” 2n d’ESO – Creu Roja.

19

Proves EFAI, alumnes de 3r de primària, Departament Psicopedagògic.

20

Sortida trimestral, alumnes de cicle mitjà: SANT ESTEVE DE SESROVIRES, “LA VEREMA”

22

Presentació el Camí de Calassanç (Sort)

23

Observacions a l’aula, alumnes de 3r d’ESO, Departament psicopedagògic.

25

Adreça de la pàgina web de l’escola: http://tarrega.escolapia.cat/

Lliurament dels butlletins de preavaluacions als alumnes d’ESO. Reunió de delegats amb direcció.


Octubre

A. El SUMMEM, ajuda a millorar l’aprenentatge dels alumnes? B. Aquest projecte, millora les seves competències socials i emocionals? C. Les institucions educatives de l’Escola Pia són realment inclusives? D. Documentar el procés de canvi per poder-lo transferir Finalment cal destacar que amb “Aprenem del SUṀṀEM”, es busca avaluar i reflexionar sobre les innovacions que s’introdueixen a l’aula i empoderar educadors de les escoles per fer la recerca de les seves propostes i no només la seva aplicació. Aquesta iniciativa reforça els vincles universitat i escola, afavorint l’intercanvi de coneixement amb l’objectiu d’ampliar encara més la qualitat educativa del projecte a les nostres escoles.

JORNADA DE PROJECTE COMPARTIT FAMÍLIA-ESCOLA

29 Cursa Solidària Pia & Go (Mataró)

31

Celebració de la Castanyada, col•labora AMPA de l’Escola.

Novembre 1

AUXILIAR DE CONVERSA El dilluns 2 d’octubre, va arribar l’auxiliar de conversa a la nostra Escola. Un any més, estem inscrits en el programa Conversation Assistent Programma for Schools (CAPS) de Home to Home, a fi que una persona amb l’anglès com a llengua materna pugui estar acollit per una o més famílies de la nostra escola i participi en les activitats escolars, amb l’objectiu de potenciar l’ús de la llengua anglesa entre l’alumnat de totes les etapes del centre. Des d’aquest full informatiu donem la benvinguda a la Megan Angharad Lewis, de nacionalitat britànica i que actualment viu a Huntingdon. Esperem que la seva estada a l’Escola i amb la família acollidora durant tot aquest curs, sigui del tot satisfactòria pels alumnes i famílies.

EL CAMÍ DE CALASSANÇ L’Escola Pia de Catalunya, en el marc de la celebració dels 400 anys de la institució, presentarà el diumenge 22 d’octubre el projecte “Camí de Calassanç”. L’acte consistirà en una caminada popular entre Gerri de la Sal i Sort, al Pallars Sobirà. Paral•lelament es podrà participar a diverses visites culturals. Al migdia, a Sort, es presentarà el projecte i es compartirà un dinar entre tots els participants. La convocatòria està oberta a totes les edats. La inscripció es fa en tres modalitats: caminada llarga, curta o bé les visites culturals. Professors, famílies, exalumnes, escolapis... tots hi sou convidats! Els menors d’edat hi poden participar si vénen acompanyats dels seus pares o els seus monitors (en cas de grup). El Consell Comarcal el Pallars Sobirà col•labora en l’organització de l’activitat. Si et vols inscriure, Camí de Calassanç Per a qualsevol dubte: cami@escolapia.cat

Adreça de la pàgina web de l’escola: http://tarrega.escolapia.cat/

Festivitat de Tots Sants.


Octubre RACÓ DE L’AMPA RACÓ DE L’AMPA En l’Assemblea general de l’AMPA, reunida el passat 28 de setembre, es va informar de la renovació d’un càrrec de la junta, a la vegada que es feien públics els noms de les mares i pares delegats/des pel curs 201718. El membre de la junta sortint és la Sílvia Fernández, com a vocal de la junta respectivament, en nom de l’Escola agrair-li el seu treball i dedicació per l’Escola Pia Tàrrega. Per aquest curs, la Junta que n’ha sorgit és la següent: MEMBRES AMPA CURS 2017-2018 - Laura Tejero, presidenta - Montse del Águila, vipresidenta - Elisabet Talavera, secretària - Montse Solé, tresorera - Sílvia Pedreira, vocal - Montse Cos, vocal També un cop fetes les reunions de pares d’inici de curs, s’incorporen a l’AMPA els nous pares/mares delegats/ des de curs, que agafen el relleu dels que ja portaven dos anys en el càrrec. També en nom de l’Escola agrai’lshi el seu treball i dedicació per l’Escola Pia Tàrrega. El llistat complert de pares/mares delegats/des és el següent. DELEGATS/DES DE CURS 2017-2018: P-3 Laia Graells P-4 Joan Garcia P-5 Debora Talavera 1 r Tere Piqueras 2 n. Jaume Fernández 3 r. David Sabanes 4 t.

5 è.

Andreu Llanes

6 è. Mar Figueras 1r ESO Inma Solà 2n ESO Anna Bernaus 3r ESO Ester Minguell 4t ESO Silvia Español

Marta Miramunt

Finalment, de cara al 29 d’octubre, estem treballant amb l’Escola, en l’organització de la Jornada de Projecte Compartit Família-Escola, de tot plegat els vostres delegats ja us informaran. Les famílies poden fer arribar els seus suggeriments o opinions al correu ampa@ tarrega.epiaedu.cat o bé a la bústia que hi ha a l’entrada principal de l’escola. Trobareu més informació al bloc de l’AMPA: http://ampa-pia-blogspot.com/ al qual també hi podeu accedir a través de la web de l’Escola. MOLT BON INICI DE CURS!!!

Adreça de la pàgina web de l’escola: http://tarrega.escolapia.cat/

Placeta Octubre 2017-18