Page 1

OKTOBER 2017

Til hele tandplejeteamet

NR. 2

temao:nti endod

Endodonti er blevet nemmere og sjovere

På jagt efter uopdagede rodbetændelser

Lad tvivlen komme pulpa til gode Klinikassistenten er vigtig i rodbehandlingen

Lektor ph.d. Lise-Lotte Kirkevang skønner at op mod halvdelen af danskerne går rundt med en uopdaget rodbetændelse.

PRAKTIK

TEKNIK

NYE PRODUKTER

ØKONOMI

KOMMUNIKATION

UDDANNELSE


DentaGuiden og Facebook

--- DETTE NUMMER ---

INDHOLD

Test:

Er du duks eller dumpet?

i

DentaGuiden

08 Tema om endodonti: Endodonti er blevet nemmere og sjovere 16 Tema om endodonti: Lad tvivlen komme pulpa til gode

Tag testen på vores Facebook side og find ud af, hvem der har bedst styr på reglerne på klinikken?

08

30

temao:nti

- dig eller din kollega?

endod

– din vej til viden

56

Hvis du kun skal følge én faglig blog, skal det være DentaGuiden. Her vil vi kræse om dig med guides, nyheder, how-to videoer, produktlanceringer, webinarer og andet relevant fagligt indhold.

34 Teknologi: Endodonti – Landvindinger i det 21. århundrede

40 Symposium 2017: Gå på messe i pausen

44

44 Portræt: Uopdagede rodbetændelser er stadig et stort problem

Det tunge får et løft Endodonti er temaet på Symposium 2017 og Klinikassistenternes Konference i Bella Center i november. Det er et emne, der har ry for at være ’tandlæge-tungt’ ude på klinikkerne, men hvis patienten skal have den bedste oplevelse, må personalet løfte i flok. Vi har forsøgt at gøre nogle af emnerne inden for endodonti lidt lettere at fordøje, og forhåbentligt får du inspiration til, hvad du skal se og høre på Symposium 2017.

Følg os på Facebook - og få det hele med!

54 Virksomhedsportræt: Meget mere end en webshop 56 Kommunikation: Stil de rette spørgsmål 60 Kommunikation: Langsigtede investeringer betaler sig for patienten

God læselyst og vel mødt!

Hvis du ikke vil gå glip af noget, kan du også følge Nordenta og al dente på Facebook. Her holder vi dig løbende opdateret på det sidste nye, serverer tips og trick, du kan bruge på klinikken blandet med webinaranbefalinger, produktnyheder og videoguides, der bl.a. viser dig, hvordan du udfører småreparationer på din unit.

Redaktionen

OKTOBER 2017

Til hele tandplejeteamet

NR. 2

Udgiver: Tandlægeforeningen Amaliegade 17 1256 København K tandlaegeforeningen.dk

tema: ti endodon

MG 8808

Endodonti er blevet nemmere og sjovere

Nydamsvej 8, 8362 Hørning · Suensonsvej 3, 8600 Silkeborg · Naverland 11, 2600 Glostrup

30 Virksomhedsportræt: Fremtiden er digital – også når det gælder tænder

36 Efteruddannelse: 5 rene skridt mod en succesfuld rodbehandling

Kort sagt alt du behøver for at holde dig opdateret omkring udviklingen i dentalbranchen. Bloggen bliver naturligvis løbende opdateret, men allerede nu kan du finde flere brugbare guides bl.a. ”Sådan kontrollerer du dit digitale røntgenanlæg” og ”Kan du tage et fejlfrit aftryk”. Du kan også komme med bag kulisserne og tage en virtuel rundtur på en af de klinikker, der har haft besøg af vores indretningseksperter.

Nordenta A/S

22 Tema om endodonti: Klinikassistenten er tandlægens vigtigste instrument i rodbehandlingen

Tlf. 87 68 16 11 · www.nordenta.dk

På jagt efter uopdagede rodbetændelser

Lad tvivlen komme pulpa til gode Klinikassistenten er vigtig i rodbehandlingen

Lektor ph.d. Lise-Lotte Kirkevang skønner at op mod halvdelen af danskerne går rundt med en uopdaget rodbetændelse.

PRAKTIK

TEKNIK

NYE PRODUKTER

ØKONOMI

KOMMUNIKATION

UDDANNELSE

Ansvarshavende redaktør: Nils-Erik Fiehn nef@tdl.dk

Annoncer: DG Media Tlf. 7027 1155

Tryk: Jørn Thomsen Elbo Oplag: 5.700 stk.

Redaktion: Malene Tonnung Trine Ganer

Forsidefoto: Hyldager Fotografi

Design & produktion: Mediegruppen as

KlinikLiv

Tandlægeforeningen påtager sig ikke noget ansvar for omtalerne i produktomtalerne, ligesom meninger og ytringer i artiklerne ikke nødvendigvis deles af Tandlægeforeningen. Trykt på miljøgodkendt papir hos svanemærket trykkeri, der er kvalitets- og miljøcertifiseeret iht. ISO 9001/14001.

3

oktober 2017


--- MELLEMRUM ---

Skræddersyet forstørrelse

Zendium øgede sundhedsrelaterede bakterier signifikant og reducerede sygdomsrelaterede bakterier.

Gode arbejdsforhold Rodfyldning uden ledning

Fred og ro til tale med patie at nten

Fri for belastende støj

Elements Free er et ledningsfrit system til perfekte 3d-rodfyldninger med varm vertikal teknik. Med downpack-håndstykket kondenseres masterpoint ned og lukker af apikalt. Herefter fyldes kanalen med flydende guttaperka ved hjælp af backfill-håndstykket. Downpack-håndstykket har 360 graders aktiveringsring og opvarmer til 200 grader på 0,5 sekunder. Til backfill-håndstykket bruges engangskapsler med guttaperka, der opvarmes i håndstykket, inden det applikeres i kanalen.

Prøv et QuietOn høreværn og oplev, hvordan det effektivt sorterer baggrundsstøj væk, så du kan koncentrere dig om dit arbejde. QuietOn kombinerer aktiv støjreducering med passiv støjdæmpning. Du får derfor et intelligent høreværn, der gør dig i stand til at kommunikere med både patient og kollega, fordi kun støj bliver fjernet. QuietOn leveres med udskiftelige autoklaverbare silikonepropper i to størrelser samt et sæt personlige memoryfoam-propper.

Kontakt: www.kerrdental.eu

Kontakt: Plandent tlf. 43 66 44 44

4

• Sundhedsrelateret

After 14 weeks

Baseline

14 UGER

BASE BAKTERIEARTER:*

After 14 weeks

Find listen på www.heka-dental.dk

Baseline

Kontakt: www.ronvig.com

After 14 weeks

Den nyskabende unit UnicLine S fra Heka Dental kan projicere instrument-informationer om vand og luft ned på patientens serviet. Derved kan tandlæge og assistent skimte indstillingerne for det aktive instrument i øjenkrogen og fastholde fokus i patientens mund. Det kalder vi lys-ergonomi, fordi vi undgår at belaste øjnene ved konstant at skifte fokus og lysintensitet. Du er altid velkommen hos en af vores autoriserede forhandlere for at høre mere.

Et balanceret oralt microbiom er væsentligt for tandsundheden. I et nyt skelsættende klinisk mikrobiomstudie udført på verdenskendte genteknologi centre, har Zendium vist et signifikant skifte i mikrobiomet på bakterieniveau.

After 14 weeks

Information i øjenkrogen

ExamVision™ lupbriller designes og produceres i Danmark. Helt fra begyndelsen i 2002 var det virksomhedens ambition at fremstille de optimale, brugertilpassede lupbriller. Et hold af optik-konstruktører og optometrister blev sat på opgaven, og resultatet kan ses ved, at ExamVision™ lupbriller i dag er førende på mange europæiske og oversøiske markeder. At vælge ExamVision™ er at vælge kvalitet. Og for at ExamVision kan skræddersy en perfekt lupbrille til dig, vil du blive betjent af en kompetent og erfaren optometrist som med sin faglige baggrund og lupbrilleerfaring kan bedømme dit behov for en eventuel synskorrektion, udmåle arbejdsafstand, luppernes placering og vinkling og meget mere. Det er din sikkerhed for, at du vil modtage en perfekt lupbrille.

DET ER KLINISK DOKUMENTERET, AT ZENDIUM FREMMER ET BALANCERET ORALT MIKROBIOM*

• Sygdomsrelateret

• Ingen kendt sammenhæng

Visualisering af faktiske data for bakterietyper, hvis relative forekomst ændredes væsentligt i løbet af 14 uger.

HU AT B SK ES ZEN DIUM ØGE S ST TIL S AN Y BEL MPOSIE D LA C TI 3.-4 ENTER . NO V.!

Et balanceret oralt mikrobiom er afgørende for oral sundhed. Banebrydende mikrobiom analyser har vist et signifikant skifte i det orale mikrobiom på arts niveau.1. Med klassifikation af over 14 millioner DNA sekvenser og 414 identificerede bakteriearter, er det klinisk dokumenteret, at Zendium fremmer et balanceret oralt mikrobiom. Ønsker du at vide mere om Zendium tandpasta og hvordan kombinationen af enzymer og proteiner styrker mundens naturlige forsvar, så besøg www.zendium.dk

*Resultaterne viste, at Zendium øgede sundhedsrelaterede bakterier og reducerede sygdomsrelaterede bakterier i munden væsentligt efter 14 ugers tandbørstning to gange dagligt med Zendium sammenlignet med baseline.


-----ÅRSKURSUS LEDER ------

SDR® flow+ Bulk Fill Flowable

Vi skal være gode til det hele Af: Freddie Sloth-Lisbjerg

Kravene til os tandlæger og til vores medarbejdere på klinikkerne er større og mere komplekse i dag end for blot nogle få år siden. Vi skal være gode til mange ting på en gang.

SDR® bliver nu SDR® flow+ og lanceres i tre nye farver

Selv om der på tandlægeuddannelsen primært er fokus på de sundhedsvidenskabelige og faglige dimensioner ved vores virke som tandlæger, så skal vi også kunne alt det andet. Vi skal ikke alene være fagligt dygtige tandlæger. Vi skal også være fremsynede og empatiske ledere. Og vi skal have styr på procedurerne, dokumentationen og økonomien. Alt det kan være svært at overskue, når kravene bliver flere og flere, samtidig med at døgnet fortsætter med kun at bestå af 24 timer.

Foto: Jeppe Carlsen

Fra mails til efteruddannelse I Tandlægeforeningen gør vi, hvad vi kan for at hjælpe vores medlemmer med at imødekomme de mange krav, som indgår i et moderne tandlægeliv. Hver dag besvarer vores sekretariat hundredevis af mails og telefonopkald. Vi udsender vigtig information via Tandlægebladet, Tdlnet og Facebook. Og så arrangerer vi kurser og medlemsmøder, som har fokus på både det tandlægefaglige og det mere generelle, heriblandt ledelse og klinikdrift. I løbet af november har vi to store arrangementer, der tilsammen vil kunne klæde tandlæger bedre på til tandlægelivet version 2017. Internationale foredragsholdere Den 3.-4. november holder vi Symposium i København. I år er emnet endodonti, og jeg er stolt af, at det er lykkedes at få en række internationalt anerkendte foredragsholdere til Danmark. Årets Symposium vil således forhåbentlig kunne gøre os endnu bedre til at hjælpe de patienter, der har brug for en rodbehandling. Den 25. november holder vi Fagpolitisk Temadag i Vejle. Hovedtemaerne vil være ledelse, sociale medier og fremtidens arbejdsmarked. Dagen vil være sammensat af en blanding af oplæg og diskussioner i workshopgrupper. Og jeg er ret sikker på, at alle vil kunne hente værdifuld inspiration med hjem. Samtidig er temadagen en mulighed for at give Tandlægeforeningens bestyrelses- og udvalgsmedlemmer input til indsatsen i den kommende periode. Jeg håber, at vi ses i november. Freddie Sloth-Lisbjerg Formand for Tandlægeforeningen

6

• Selv-udjævnende konsistens • 4 mm hærdedybde • 4 farver: Universal, A1, A2 og A3 • Indikationer: Klasse I, II, III og V • 5 års nordiske kliniske data1 1

Universal

van Dijken JWV, Pallesen U, 2016: Posterior bulk-filled resin composite restorations: A 5-year randomized controlled clinical study; J Dent 2016 Aug;51:29-35.

A1

A2

A3


--- TEMA ---

--- TEMA --Det er afgørende, at der skaffes adgang til en god skylning af rodkanalerne, før fyldningen bliver påbegyndt.

Endodonti er blevet nemmere og sjovere Ny viden og nyt udstyr gør det mere tilgængeligt for den praktiserende tandlæge at foretage en god rodbehandling. Men hvis patienten også skal være glad, skal tandlægen naturligvis øve sig i de nye metoder. Af: Carsten G. Johansen Foto: Adobe stock, Xxxxxxx xxxxxxxx

Som tandlæge kan man hjælpe sine patienter til nogle store og flotte smil. Men disse smil dukker sjældent op, når patienten hører et ord som ”rodbehandling”. Gennem de senere år er der dog sket en positiv udvikling på flere fronter inden for endodontien, og patienterne behøver ikke længere blive så nervøse, når du meddeler dem, at en af deres tænder må afgå ved døden. – I de sidste 10-15 år er der sket meget på området, som gør det mere tilgængeligt for den praktiserende tandlæge at gøre noget godt med en rodbehandling. Der er både kommet ny viden, nye materialer og nyt udstyr, som gør en stor forskel, forklarer henvisningstandlæge Thomas Hedegaard.

Det kan Thomas Hedegaard naturligvis sagtens sige. For han laver jo ikke andet end rodbehandlinger i sin egen praksis i Hinnerup uden for Århus – almindelige og kirurgiske. Men det betyder også, at han er den rette til at give gode råd til den almindelige praktiserende tandlæge om, hvad der er de vigtigste udviklinger inden for

Om Thomas Hedegaard Thomas Hedegaard arbejder udelukkende med rodbehandling og modtager henvisning til alle typer komplicerede tilfælde. Han giver kurser i rodbehandling og er censor ved tandlægeuddannelsen i Århus. Thomas Hedegaard er medarrangør af Symposium 2017 om Endodonti.

endodontien i de senere år – og hvordan det kan hjælpe tandlægen til at lave gode rodbehandlinger på sine patienter, når det er nødvendigt. Tandens anatomi Noget af den vigtigste nye viden på området handler om tændernes anatomi. Nye metoder har gjort det muligt at ”kigge ind i” tænderne og kortlægge de fineste detaljer – ikke mindst når det drejer sig om rodkanalerne. – Tidligere havde man en opfattelse af rodkanalerne som en slags rør, men muligheden for at scanne tændernes indre har vist, at kanalerne er meget mere fine og snirklede, end vi troede.

Med kofferdam kan tandlægen rette 100 procent opmærksomhed imod den syge tand og den nødvendige rodbehandling.

– Det er på den ene side lidt træls, fordi det betyder, at rodkanalsystemet er meget sværere at rengøre, end vi troede. Men det gode er, at det har givet os mulighed for at tilrette vores metoder, så vi kan rense dem meget mere effektivt, forklarer Thomas Hedegaard. Det betyder først og fremmest, at brugen af skyllevæsker er blevet endnu mere vigtig, når tandlægen skal forberede fyldningen af tanden. – En scanning kan give vigtig information, især fordi rodkanalerne bliver smallere med alderen. Men det er jo ikke standard i den almindelige praksis, og normalt er det også tilstrækkeligt at have gode røntgenbilleder. Det vigtige er, at

8

tandlægen er opmærksom på at foretage en god rengøring med skyllevæske i de fine rodkanaler, siger Thomas Hedegaard. En effektiv forsegling Skyllevæskerne i dansk praksis er de samme som for 10-15 år siden. Nye væsker, som fx er tilgængelige på det amerikanske marked, sælges ikke i Danmark, måske fordi det ikke falder helt i tråd med den mere skandinaviske tradition mht. valg af skyllevæske. Traditionelt set er vi nok lidt mere forsigtige med kemien her i Skandinavien, vurderer Thomas Hedegaard.

KlinikLiv

9

oktober 2017

Patienterne har kun godt at sige om kofferdam, så barrieren kan ofte ligge hos tandlægen eller klinikpersonalet


-----XXXXXXXX TEMA ------

--- TEMA ---

I må ikke glem røntgenbilled me i behandlingeerne n

Scanning og mikroskoper kan være en god hjælp ved endodonti, men røntgenbilleder i god kvalitet lægger stadig en solid basis for at foretage den bedste behandling.

Et andet materiale, der har ændret behandlingsmulighederne i de senere år, er de biokeramiske materialer, der fx kan anvendes som sealer i forbindelse med rodfyldning. – De biokeramiske sealere ser ud til at have nogle rigtigt gode biologiske egenskaber, som skaber en effektiv forsegling i kontakten med det levende væv, og derfor har en del tandlæger allerede inkorporeret dette materiale i deres behandlingspraksis. De tilpasser sig bedre i forhold til rodkanalerne, og det samme er tilfældet med guttaperka og sealer, når man bruger varm teknik, forklarer Thomas Hedegaard. Med en forhåbentlig mere tæt fyldning af rodkanalerne styrkes rodbehandlingens prognose til at være langtidsholdbar. Og det samme er tilfældet, når det handler om afslutningen af rodfyldningen. – En tæt afslutning har stor betydning for rodbehandlingens holdbarhed. Det er også vigtig, ny viden, som vi i dag kender vigtigheden af, siger Thomas Hedegaard. Mikroskopet gør stor forskel Som henvisningstandlæge er Thomas Hedegaard et skridt foran almindelig praksis, og der er især et stykke udstyr, han ikke ville undvære i dagens behandling. – De moderne operationsmikroskoper gør en stor forskel, og jeg kunne ikke forestille mig at foretage en rodbehandling i dag uden mit mikroskop. I kombination med det virkelig gode lys, man også har i dag, kan jeg se langt ned i tanden. Jeg kan ikke se alt, men det er tæt på! – Jeg får i sagens natur mange af de svære tilfælde i min klinik, og jeg må konstatere, at jeg ikke kunne lave de behandlinger, jeg laver, hvis jeg ikke havde mit nye operationsmikroskop, siger han.

Mikroskoper sælges i stigende grad til almindelig praksis, og Thomas Hedegaard kan anbefale alle tandlæger at anskaffe sig moderne forstørrelsesudstyr. Han slår fast, at udstyret gør en stor forskel, og at det er forholdsvist nemt at lære at bruge. – Det er lidt trist i starten, når man pludselig ser sine egne, tidligere behandlinger i stor forstørrelse! Men derefter bliver man virkelig glad for sit mikroskop, siger han med et smil. Filen og tragten File er der også et stort udvalg af – men et udvalg af så god kvalitet, at Thomas Hedegaard ikke mener, der er grund til at anbefale den ene frem for den anden til almindelig praksis. Det vigtigste er, at tandlægen har en roterende eller reciprokerende fil og bruger den på den rette måde.

Det er lidt trist i starten, når man pludselig ser sine egne, tidligere behandlinger i stor forstørrelse! – De fleste moderne filsystemer er virkelig gode. Så min anbefaling vil altid være, at tandlægen beslutter sig for ét system, tager imod tilbud om undervisning og bliver rigtig dygtig til at bruge det. Det afgørende er teknikken, hvor man med filene former en tragt, som giver optimale muligheder for at komme til at rengøre rodkanalerne med skyllevæskerne.

10

– Tragtformen giver mulighed for, at skyllevæsken kan have bedre effekt, særligt når ultralyd anvendes sammen med natriumhypoklorit. Det har meget stor betydning for behandlingens resultat. – Tidligere havde man en opfattelse af, at der først og fremmest skulle gøres plads til guttaperka i rodkanalerne. Men det vigtigste er at få mulighed for at benytte skyllevæsken med ultralyd, så alt biologisk materiale bliver fjernet før rodfyldning, siger Thomas Hedegaard. Fik vi nævnt, at tandlægen naturligvis har lagt kofferdam, før selve rodbehandlingen overhovedet startede? Metoden er ikke ny, men der er stigende bevidsthed om, at kofferdam hjælper både tandlægen og patienten til et formentlig bedre slutresultat, fordi det bl.a. giver meget bedre oversigt. – Patienterne har kun godt at sige om kofferdam, så barrieren kan ofte ligge hos tandlægen eller klinikpersonalet. I det lange løb er der også tid at spare, når der er lagt en god kofferdam, så det er ikke andet at sige end: ”Få nu bare lært at bruge det”, siger Thomas Hedegaard.

Nøglen til at lægge en god bedøvelse er, at man øver sig og tager sig den tid, der skal til. For det er jo ingen kunst at lægge en bedøvelse, der gør ondt, som Thomas Hedegaard bemærker. – At lægge bedøvelse handler om viden, kombineret med evnen til at udføre det. Viden er nem at få fat i, og derefter må tandlægen bare stille og roligt øve sig, lyder rådet fra Thomas Hedegaard. Øvelse gør mester Endodonti er blevet nemmere og sjovere at give sig i kast med, påstår Thomas Hedegaard altså. Med ny viden om tandens anatomi og om gode behandlingsteknikker. Nye materialer og nyudviklet udstyr, som gør det nemmere for tandlægen at arbejde sig frem imod et godt resultat. Så hvad er udfordringen ude i klinikken? Måske først og fremmest at få prioriteret tiden til at inkorporere alt det nye i praksis.

Som nævnt har en del klinikker allerede valgt at investere i nyt forstørrelsesudstyr, som også kan være en hjælp i andre behandlinger. Erfaringen med dette udstyr er, at tandlægen skal igennem en vis tilvænning – og derefter bliver så glad for sit mikroskop, at han eller hun ikke vil undvære det. Hemmeligheden er naturligvis, at der skal investeres noget tid og energi, før de nye værktøjer giver mening at benytte. – Jeg kan kun anbefale, at tandlægen tager imod tilbud om kurser og undervisning. Og ny viden er jo også meget tilgængelig. Derefter handler det bare om at komme hjem i klinikken og starte med at øve sig. For de timer, du bruger på at lære en mere effektiv og holdbar behandling, tjener sig ind i den tid, du ikke skal bruge på at behandle den samme tilstand i den samme tand én gang mere, siger Thomas Hedegaard.

Lokalbedøvelse Når det handler om patientens oplevelse af rodbehandlingen, som formentlig er et af de mest ”frygtede” indgreb, vil Thomas Hedegaard også fremhæve potentialet i at lægge den bedst mulige bedøvelse. Også på dette område er materialerne blevet bedre, selv hvis du endnu ikke har investeret i udstyr til en nænsom, computerstyret bedøvelse. – En rodbehandling skal ikke gøre ondt. Med de materialer og metoder, vi har i dag, skal indgrebet være tæt på smertefrit. Det skal være en OK oplevelse, for patienten skal have lyst til at komme igen. Vi har vist alle hørt historier om patienter, der venter alt for længe med at gå til tandlægen, fordi de er nervøse for, at behandlingen gør ondt, siger Thomas Hedegaard.

KlinikLiv

11

oktober 2017

Vi har vist alle hørt historier om patienter, der venter alt for længe med at gå til tandlægen, fordi de er nervøse for, at behandlingen gør ondt


Kender du Tryghedsordningernes Sygedagpengeordning? Dagpengeordningen er et tilbud til primært klinikejere, men også privatansatte tandlæger ved fravær på klinikken pga. sygdom eller ulykke. Her kan du læse om, hvordan sygedagpengeordningen virker, og om hvad du skal gøre, hvis du eller en ansat tandlæge bliver syg og ikke kan arbejde. Du kan også læse om, hvordan vi kan hjælpe dig med at undgå en sygemelding.

Erhvervsrådgivningen er tre-delt og omfatter:

1

Erhvervspsykologen, som kan drøfte den konkrete problemstilling og gennem dialog med dig få klarlagt, hvor der kan hjælpes og hvordan. Dækker op til 12 timers konsultationer. Erhvervskonsulenten kan hjælpe og støtte dig med rådgivning omkring driftsmæssige tiltag. Dækker op til 6½ timers rådgivning.

• Krisehjælp – tilskud til behandling af afhængighedsproblemer. • Konsulentbistand – ved klinikejerens længerevarende sygefravær. • Tjekliste – god at bruge, både når du er rask, og hvis du skulle blive syg.

2

Det faglige netværk består af særligt udvalgte tandlæger, der kan give dig sparring omkring faglige forhold, der er årsag til din konkrete situation. Dækker op til 6 timers sparring.

3

VÆRD AT VIDE Tandlægernes Tryghedsordninger, tlf.nr. 39 46 00 80 web@tryghedsordningerne.dk

Erhvervsrådgivningen har eksisteret siden august 2016, og 24 klinikejere og ansatte tandlæger har allerede fået hjælp gennem ordningen. Ved sygdom – kontakt Tryghedsordningerne Kontakt Tryghedsordningerne hurtigst muligt, så vi kan få afklaret, om du er berettiget til udbetaling fra dagpengeordningen. Forudsætninger for udbetaling fra dagpengeordningen: • Du skal være medlem af Tandlægeforeningen for at være berettiget til udbetaling. • Sygemeldingen skal være 100% og vare i mere end 15 hverdage. • Den, der er syg, skal have en omsætning i henhold til Tandlægeoverenskomsten (tidligere sygesikringsomsætningen). • Sygeperioden skal anmeldes til Tryghedsordningerne indenfor 1 år fra 1. sygedag. Nye udbetalingsregler – endnu bedre dækning til dig Fra den 1. januar 2017 er udbetalingsreglerne blevet endnu mere fordelagtige end tidligere. Udbetaling af sygedagpenge sker med forskellige procentsatser på hhv. 210 % og 130 % af omsætningen (i henhold til Tandlægeoverenskomsten) i

forskellige perioder af sygeforløbet. Fra 1. januar 2017 fordobles perioden med den højeste procentvise udbetaling på 210 %, fra 50 dage til 110 dage, i den første del af sygeperioden. Resten af sygeperioden udbetales fortsat 130 % op til i alt 238 dages udbetaling. Den faste karensperiode på 15 hele sygehverdage er fastholdt. Hvor meget kan man få udbetalt? Eksempel på maksimal udbetaling: Tandlæge A har en omsætning (i henhold til Tandlægeoverenskomsten) på 400.000 kr. og er syg et helt år. Første fraværsdato er den 20. januar 2017 – altså efter 1. januar 2017, hvor de nye regler trådte i kraft: • De første 15 hverdage er karensperiode uden udbetaling. • De følgende 110 dage udbetales 3.320 kr. pr. dag (210 %) = 365.200 kr. • De resterende 128 dage udbetales 2.056 kr. pr. dag (130 %) = 263.168 kr. • Udbetaling i alt ved ét års sygdom = 628.368 kr. Hvis første fraværsdato var i 2016, ville tandlægen have modtaget 554.220 kr.

12

efter de tidligere regler. Tandlæge A modtager altså 84.148 kr. mere under de nye udbetalingsregler i forhold til, hvad han/hun ville have modtaget under de gamle udbetalingsregler. Den ansatte tandlæge modtager typisk løn under sygdom, og det er derfor ofte klinikejeren, der modtager dagpengeydelsen, når den ansatte tandlæge er syg. Hvis den ansatte tandlæge ikke får løn under sygdom udbetales sygedagpengene til den ansatte selv, efter samme udbetalingsregler som skitseret ovenfor.

Kontakt os ved sygdom eller hvis du ”læner” dig op ad en sygemelding. Vi vil så gerne hjælpe dig med de muligheder, vi har! Du kan læse meget mere på vores hjemmeside – tryghedsordningerne.dk – under Dagpenge & Krisehjælp.

Tryghedsordningerne har flere tilbud i dagpengeordningen: • Barselsdagpenge for kvindelige tandlæger. • Barselsdagpenge for fædre (tandlæger). • Krisehjælp – tilskud til psykologkonsultationer.

Vi hjælper med at holde dig rask Har du ondt i maven, når du skal på arbejde og træder ind på klinikken? Har du lyst til bare at blive under dynen og ikke blive konfronteret med hverdagens udfordringer på dit arbejde? Er der uoverstigelige problemer med personalet og/eller det administrative? Du har måske ovenikøbet en klagesag eller har haft et tilsynsbesøg, der kræver ændringer i det faglige? Befinder du dig i en helt fastlåst situation? – Måske kan du få glæde af vores Erhvervsrådgivning. Erhvervsrådgivningen er et tilbud til dig, der har så store udfordringer i hverdagen, at det er svært at være tandlæge. Tryghedsordningerne har indgået aftaler med forskellige faggrupper, som kan træde til, når personlige udfordringer påvirker dit virke som tandlæge.

KlinikLiv

13

oktober 2017


--- MELLEMRUM ---

Til kroner og facader

Let lukning Fuji Triage til hermetisk koronal lukning ved endobehandlinger fås i hvid og pink. Fuji Triage tåler meget fugt, også under applicering. Den binder kemisk til tandsubstans, og den tynde konsistens gør, at den flyder let ned i kaviteten/fissuren. FujiTriage har flere indikationer såsom: Successiv eskavering, delvist erupterede molarer, fissurforsegling, cariesstabilisering, indirekte pulpaoverkapning, rodoverflader og hermetisk koronal lukning ved endobehandlinger. Fuji Triage er kemisk hærdende, binder til dentinen og lukker derfor tæt for unødige urenheder. Den røde farve gør det let at se, hvor du befinder dig. FujiTriage findes i kapsler af 50 stk.

PreVision Temp er et to-komponent provisorisk, selvhærdende materiale i auto-miks system til applikator i blandingsforholdet 10:1. PreVision Temp er indikeret til fremstilling af provisoriske kroner/broer, inlays, onlays, facader og langtidsprovisorier. PreVision Temp fås i magasiner med 50 ml materiale, 12 blandespidser, ”how to do”-billedkort samt brugsanvisning. Fås i 6 forskellige VITA® farver: A1, A2, A3, A3.5, B1 og Bleach. Kulzer tilbyder 20% rabat ved køb af 5 valgfrie magasiner.

Det drejer sig om præcision og arbejdsglæde

Kontakt: Kulzer, Morten Thomsen tlf. 40 35 93 91 eller Zandra Morris tlf. 22 35 57 37 for yderligere information og priser

Kontakt: GC Nordic Øst, Rikke Henriksen tlf: 51 15 03 82 Vest, Morten Grove tlf: 23 28 33 82

Endo-egnet Ny trådløs endomotor med apexfinder Rooter S er en smart og let endomotor fra FKG, hvor du nemt kan dreje vinkelstykket med det meget lille hoved 290 grader og få godt udsyn i alle kvadranter. Rooter S fungerer med alle roterende filsystemer (50-1000 rpm). Motoren har lydindikator og et farvedisplay, du kan rotere 180 grader for venstrehåndsbrug. Benyt motoren alene eller sammen med den nye FKG apexfinder S-Apex. S-Apex måler præcist rodkanalens længde, og når du kombinerer med Rooter S, får du bl.a. ekstra sikkerhed med “auto apical slow-down”, hvor motorens hastighed reduceres, når du nærmer dig dit referencepunkt. Kontakt: Plandent tlf. 43 66 44 24

Fremtidens fyldningsmateriale Activa er bioaktivt, frigiver mere fluor end glasionomer og tolererer fugt. Materialet reagerer vedvarende på pH-ændringer i mundhulen og frigiver og optager calcium, fosfat og fluorioner, så tandsubstansens kemiske balance bevares. Activa er æstetisk, slidstærkt og dimensionsstabilt, forårsager ikke sensitivitet og er både lys- og kemiskhærdende samt radiopakt. Materialet ”vokser sammen” med tanden, så du ikke skal bekymre dig om kantmisfarvning og mikrolækage.

Forstørrelse med lupbriller eller mikroskop gør det meget lettere og hurtigere at nå til det ønskede behandlingsresultat. Ved forstørrelse får du større sikkerhed i både diagnose og

4. dualhærdende 5. reduceret postoperativ sensitivitet 6. kan opbygges i lag eller som bulk-fill 7. bonding er valgfri.

14

det hele meget lettere. Med lupbriller eller mikroskop med korrekt indstillet arbejdsafstand, vil du også kunne ændre dine arbejdsstillinger, så du kan få en mindre belastende arbejdsdag.

Kontakt: Nordenta tlf. 87 68 16 11

MINDRE STRESS OG TRÆTHED – MERE ARBEJDSGLÆDE – STØRRE EFFEKTIVITET OG PRÆCISION

Activa har syv enestående evner: 1. frigiver mere fluor end glasionomer 2. beskytter mod sekundær caries 3. æstetisk og holdbart

behandling. Samtidig vil du med forstørrelsen opleve, at du får en forøget finmotorik, der gør

Kun hos Nor

denta

Vi udstiller ikke på Tandlægeforeningens SYMPOSIUM 2017. Men vores optometrist, Dorte Gjerlev, besøger dig gerne i dine egne omgivelser på klinikken, hvor de bedst mulige betingelser for at rådgive dig og foretage de nødvendige opmålinger, er til stede.

Telefon: 70 23 34 11 - info@ronvig.dk - www.ronvig.com Gl. Vejlevej 57 – 8721 Daugård - T: 78 79 99 89 - info@ronvig.dk - www.ronvig.com/syn-ergonomi


--- TEMA ---

--- TEMA ---

Lad tvivlen komme pulpa til gode

hvorimod andre vil skride direkte til en rodbehandling. Det sætter patienten i en rigtigt dårlig situation, mener Sune Demant.   – Jeg tror, man skal have for øje, at man som kliniker hurtigt kan føle, at man har set så mange behandlingsscenarier, at det nærmere er egen erfaring, i stedet for den bedst videnskabeligt belyste metode, der driver den diagnostiske proces og ultimativt, behandlingen, siger Sune Demant og tilføjer: – Vi tandlæger har tidligere nok været ganske hurtige til at skride til rodbehandlingen. Han peger samtidigt på, at der i de senere år, er kommet mere fokus på vitale behandlinger af pulpa i form af fx den gradvise ekskavering samt overkapning på rodlukkede tænder.

Helingspotentiale – For det første er det vigtigt at forstå, at pulpa rent faktisk har et helingspotentiale. Der har ikke tidligere været så stort et fokus på dette, særligt ikke i det permanente tandsæt, og derfor har tandlæger nok været ganske tilbøjelige til at have en mere mekanistisk tilgang til pulpa, og i højere grad, end hvad godt er, skride til rodbehandling i diagnostiske tvivlstilfælde, vurderer han. Sune Demant er en stærk fortaler for, at vitalitet i tænderne skal bevares så vidt muligt, men det er naturligvis samtidigt vigtigt at kende grænserne for, hvad der er muligt, siger han. – Derfor skal det i højere grad specificeres, hvornår der skal rodbehandles, og hvornår der ikke skal. Denne sondring skal hvile på en skarp og konsekvent diagnostik, mener Sune Demant.

Forskellen imellem en reversibelt og en irreversibelt inflammeret pulpa, kan være meget udfordrende at diagnosticere korrekt

Beauty beyond aesthetics. Det kan betale sig at behandle mindre invasivt og kun åbne til pulpa, når det er absolut nødvendigt. Risikoen for at skade pulpa er nemlig stor.

Af: Jette Warrer Knudsen Foto: Adobe stock

Tandlægen bør gå forsigtigt til værks, når vedkommende diagnosticerer og behandler de dybe cariesangreb. Pulpa, tandens ”marv” er nemlig et sart væv, der på trods af et helingspotentiale, let tager skade. Korrekt diagnosticering er derfor uhyre vigtig, forklarer tandlæge Sune Demant, der har gjort det til sin mærkesag at vejlede og undervise i, hvordan tandlæger behandler pulpa mest skånsomt. – Og det er bestemt ikke nogen let opgave, idet vores diagnostik af pulpas

sundhedstilstand ikke hviler på direkte undersøgelsesmetoder, såsom påvisning af antistoffer i fx. en blodprøve, men derimod på indirekte undersøgelsesmodaliteter, såsom røntgen og vitalitetstest. Derfor er den pulpale diagnose i fare for ofte at blive en skønssag, der først beeller afkræftes, når tanden bliver lukket op, forklarer han. Tandlægen har flere diagnoser at gå efter: Pulpa kan være sund, reversibelt påvirket, irreversibelt påvirket, eller nekrotisk. Yderpunkterne, henholdsvis den sunde og den nekrotiske pulpa,

16

volder normalt ikke behandleren de store kvaler at diagnosticere korrekt, hvorimod forskellen imellem en reversibelt og en irreversibelt inflammeret pulpa, kan være meget udfordrende at diagnosticere korrekt. Dårlig situation Sune Demant vurderer, at fordi det er alment kendt, at der er en dårlig sammenhæng imellem patientens symptomer, og pulpas faktiske sundhedstilstand, så opstår der en situation, hvor nogle tandlæger vil vælge non-invasive behandlinger,

Giving a hand to oral health.

Venus Kompositter Perfekte fyldninger hver gang! Zandra Morris Mobil nr. 22 35 57 37 © 2017 Kulzer GmbH. All Rights Reserved.

KlinikLiv

17

oktober 2017

Morten Thomsen Mobil nr. 40 35 93 91


--- TEMA ---

Originalen,nu endnu bedre

Om Sune Demant: Født: 1983. Uddannet 2011 fra Københavns Tandlægeskole. Ansat hos Amager Tandklinik samt hos Specialtandlægerne i Bredgade. Sune har viet sit kliniske virke til rodbehandlinger og modtager endodontiske henvisningsopgaver, Sune er ligeledes tilknyttet Københavns Universitet, hvor han er i gang med at afslutte sin ph.d.-afhandling om inflammationens påvirkning af pulpas helingspotentiale. Som led i sin uddannelse har Sune været på L’hôpital La Pitié Salpetriére i Paris under supervision af en professor, der er blandt de absolut førende i verden inden for rodbehandlinger. Sune Demant efteruddanner sig både i Danmark og udlandet. Han afholder mundtlige præsentationer og kurser om rodbehandlinger for kollegaer i ind- og udland og er medlem af Dansk Endodontiforening.

NobelProcera® Implant Bridge Den Nye NobelProcera Implant Bridge kombinerer højtranslucent Zirconia i flere lag med fuldanatomi og vinklede skruekanaler. Det giver en cementfri, stærk og estetisk løsning. Det er de dybe og ekstremt dybe cariesangreb, der volder behandlerne problemer i forhold til pulpa, for hvornår er et cariesangreb dybt, og hvornår er det for dybt, forklarer Sune Demant. – If in doubt, leave it out. For mig virker det ligefremt og oplagt at bruge den gradvise ekskavering oftere, samt i tilfælde hvor man måske ligefrem er i

tvivl om, hvorvidt tanden en reversibelt eller irreversibelt inflammeret, siger Sune Demant. – Vi kan altid skride til en rodbehandling, understreger han. Sune Demant tilføjer dog, at det er enormt vigtigt at informere patienterne om, at en gradvis ekskavering ikke nødvendigvis redder pulpa, men at den har potentiale for det.  

Minimer risikoen for porcelænsfraktur og omlavning.

Optimer estetik og okklusal tilgang med vinklede skruekanaler.

Spar tid og undgå problemer med cementoverskud ved at vælge en skrueretineret løsning.

NobelProcera kvalitet med præcis pasform hver gang.

Jeg tror, man skal have for øje, at man som kliniker, hurtigt kan føle, at man har set så mange behandlingsscenarier, at det nærmere er egen erfaring, i stedet for den bedst videnskabeligt belyste metode, der driver den diagnostiske proces og ultimativt, behandlingen

Nu me d v skruinklet eka n al

VIL DU VIDE MERE? Sune Demant holder foredraget ‘Fra sund til syg pulpa. Sygdomsudviklingen fra pulpa sana over pulpitis til parodontitis apicalis og abcess’ på Konference 2017 for Klinikassistenter fredag den 3. november kl. 10.45-11.10. På tandlægernes Symposium 2017 kan du fredag den 3. november kl. 9.20 høre oplægget ’The Textbooks make it Easy – Challenges in Diagnosis and Treatment Choice’ ved professor John Withworth, Newcastle University.

Læs mere på: nobelbiocare.com/fcz GMT 53036 © Nobel Biocare Danmark A/S 2017. All rights reserved. Nobel Biocare, the Nobel Biocare logotype and all other trademarks are, if nothing else is stated or is evident from the context in a certain case, trademarks of Nobel Biocare. Please refer to nobelbiocare. com/trademarks for more information. Product images are not necessarily to scale.

18


Opfylder professionelle krav

Alle ASKOs professionelle vaskemaskiner kan opfylde SSI’s desinfiktionskrav som beskrevet i Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR): 1. Minimum 60°C i 60 min. såfremt skyllevandet ikke genbruges eller 2. Minimum 80°C i mindst 10 min. Vaskemaskiner fra ASKO har Quattro™-konstruktion, som består af fire kraftige støddæmpere, der er solidt forankret i en bundplade af stål, understøtter vasketromlen og giver en stabil vask og centrifugering med et minimum af støj og vibrationer. I kombination med ASKOs professionelle tørretumbler, som har tromle i højkvalitets rustfrit stål, opnås en effektiv og skånskom behandling af kliniktøj. ASKO.DK/PROFESSIONAL

Vaskemaskine fra kr. 19.495,Tørretumbler fra kr. 12.995,-


--- TEMA ---

--- TEMA ---

En rodbehandling er en behandling, som en del tandlæger finder kompliceret og ofte også meget tidskrævende. Hvis det er en udfordring for tandlægen selv, kan det også hurtigt blive svært for klinikassistenten at være med, og det høres desværre tit, at mange klinikassistenter og tandplejere i det daglige ude på klinikkerne oplever, at endodonti er meget ”tandlæge-tungt”.

Af: Freja Fredsted Dumont Foto: Adobe stock

Min klinikassistent skal vide, hvad hun skal række mig, og det skal hun gøre på det rette tidspunkt

Tandlægerne skal investere den tid, det tager Ifølge Kenneth Vikkelsø Jordy, tandlæge med særlig fokus på endodonti og henvisningstandlæge, er det meget vigtigt, at tandlægen tager sig tid til at instruere sine klinikassistenter i det nye udstyr, så de er klædt på til at navigere i nyt udstyr og metoder. Han har uddannet sine klinikassistenter til at have en basisviden indenfor rodbehandlinger, så hans procedure for rodbehandlingerne bliver til en rutine for klinikassistenterne også.  – Når der kommer nye instrumenter, prøver jeg det altid først af selv på en plastblok eller en ekstraheret tand. Så tager klinikassistenten og jeg snakken om, at vi nu skal prøve noget nyt udstyr af. Klinikassistenten læser vejledningen, og så investerer jeg den tid, det nu tager at instruere klinikassistenten i at bruge det nye udstyr til de endodontiske indgreb.  For Kenneth Jordy handler det om at gøre klinikassistenten til en aktiv del af behandlingen, så hun hele tiden ved, hvad næste skridt er. Det får processen til at glide hurtigere og lettere.  

Klinikassistenten er tandlægens vigtigste instrument i rodbehandlingen En klinikassistent skal være klædt ordentligt på, når vedkommende skal assistere ved rodbehandlinger, som kan være en svær og krævende behandling. Har klinikassistenten ikke fået den fornødne viden – som tandlægen skal stå for – kan det gøre behandlingsprocessen unødig lang og besværlig. 22

KlinikLiv

23

oktober 2017

VIL DU VIDE MERE? På Konference 2017 for Klinikassistenter fredag den 3. november holder Mads Juul oplægget ‘Ortograd behandling’, hvor han især kommer ind på det vigtige i, at klinikassistenten kender til udstyr og procedurer i ortograd rodbehandling. Foredraget finder sted fra kl.11.40 til 13.40 – dog med frokost mellem 12 og 13.


--- TEMA ---

– Det er klart, det er mig, der sidder og bruger instrumentariet, men min klinikassistent skal vide, hvad hun skal række mig, og det skal hun gøre på det rette tidspunkt. Derfor tager vi den tid, det nu tager at indføre en ny procedure eller instrument, hvor jeg så har forberedt det på forhånd. Det handler for mig om at få klinikassistenten så aktivt ind i behandlingen som muligt. Nogle rodbehandlinger kan være vanskelige, men det specialdesignede mikroskop, som Kenneth Jordy bruger ved endodontiske behandlinger giver både ham og klinikassistenten et bedre overblik. Her følges processen på en skærm, så både tandlæge og klinikassistent har mulighed for at se, hvor og hvor langt de er i indgrebet.  Vigtigt teamwork mellem tandlæge og klinikassistent  På grund af kompleksiteter og forviklinger ved en rodbehandling, spiller en certificeret klinikassistent en væsentlig rolle i rodbehandlingen. Tandlægen er afhængig af klinikassistenten under hele det endo-

dontiske indgreb, især med instrumenthåndtering og aseptik. Det at lave en rodbehandling er en instrumenttung behandling. Der er mange instrumenter, der skifter hænder under en behandling.  – Det er dejligt, når klinikassistenten ved, hvad næste skridt er, og hvor vi er i behandlingen. Det gør, at jeg ikke hele tiden skal stoppe op og sige, hvad vi nu skal gøre. Det, at klinikassistenten hele tiden er et skridt foran, betyder meget, siger Kenneth Jordy.  Hvis din klinikassistent ikke ved, hvilket instrument du skal bruge ved næste step i behandlingen, så kan det blive en tung og langvarig behandling. Der indgår mange instrumenter ved en rodbehandling, og det letter processen betydeligt, hvis klinikassistenten er bekendt med det nye udstyr.  – Hvis klinikassistenterne er godt oplært og ved, hvad de skal, så kan de forkorte den proces, det er at lave en rodbehandling fra A til Z, hvilket i sidste ende også er godt for patienten og tanden, siger Kenneth Jordy.

Hvis klinikassistenterne er godt oplært og ved, hvad de skal, så kan de forkorte den proces, det er at lave en rodbehandling fra A til Z

Vi gør hverdagen lettere …

Forbedret dagpengeudbetaling ved sygdom.

Vi kender tandlægernes behov 24

Vi støtter Tandsundhed uden Grænser

tryghedsordningerne.dk


INDBYDELSE TIL...

--- MELLEMRUM ---

Onsdag den 15. november 2017 kl. 17.30 på Nationalmuseet i København

Gå digitalt med et team bag dig Overvejer du at indføre CAD/CAM på din klinik, er Nordentas koncept ”Go Digital” en mulighed. Du bliver ejer af en CEREC Omnicam Connect-scanner og får et stærkt LAB-team i ryggen. Med CEREC Omnicam Connect kan du udføre alt fra enkelttandsrestaureringer til større restaureringer og guideskinner. Nordenta LABs mål er at være en værdiskabende samarbejdspartner, så du får det optimale ud af digitalt aftryk. Derfor hjælper Nordenta med installation, giver klinikkens personale et opstartskursus og supporterer løbende i optimal brug af scanneren.

Knivskarpt blik

Masser af fordele og ingen licensudgifter: • intet click fee • åbent system uden licensudgifter • download gratis softwareopdateringer • lukket scannerhoved for optimale hygiejne • én løsning fra én leverandør – giver dig valideret data gennem hele flowet.

M320 Leica´s Dentale mikroskop giver knivskarpe billeder og muligheden at kunne forstørre op til 20 gange, og tilbyder hermed behandleren optimale konditioner. Med Leica M320 får tandlægen et skræddersyet redskab, som giver mindst 25 års arbejdsglæde, takket være de bedste linser på markedet og et servicefrit mikroskop som ikke kræver meget vedligehold. Nemt at betjene, og en sikker investering på klinikken, når det kommer til korrekt og optimal ergonomi. De kraftige LED-dioder, sørger for den bedste belysning, og så er der ingen synlige kabler, som knækker eller samler støv. Den specielle Nano-sølv lakering, sørger for at patogener ikke trives på overfladen. Og ... tænk, at man kan få et mikroskop til under 100.000,i dag!

Dig Go ital

ed

ta

m

Vi har i mange år haft et godt og tillidsfuldt samarbejde med tandlæger. For at udbygge disse relationer yderligere inviterer vi til et spændende arrangement på Nationalmuseet, Frederiksholms Kanal, i København.

-

Kontakt: www.kerrdental.eu

Kontakt: Nordenta LAB tlf. 87 68 16 11

N orde

n

Vi har sammensat følgende program: 17.30 Velkomst i museets forhal

Skønt overblik

17.45 Indlæg ved specialtandlæge Jonas Peter Becktor, med. Dr, Klinikchef, Afd. for Kæbekirurgi og Oral Medicin Odontologiske Fakultet, Malmö Universitet. - ”For lidt knogle, hvad gør jeg?”

Få hjælp til at blive digital på klinikken

18.15 Indlæg ved Aros statsautoriserede revisorer ved Morten B. L. Birkebæk og Henning Juel Møller • Indtjeningsoptimering og udvikling i tandlægebranchen herunder kædedannelse • Nyeste nøgletal 18.45 Rundvisning på museet 19.30 Middag i museets forhal 21.30 Tak for i aften

Én farve, tre viskositeter til dine endobehandlinger I mange tilfælde anvender tandlæger én farve i forbindelse med fremstilling af molarfyldninger. GC introducerer Essentia Universal farve, som er den ultimative løsning til restaurering af molarer: Én farve, som på en uovertruffen måde smelter sammen med tandens farve. Den findes i tre viskositeter. Vælg mellem en pasta, en heavy flow og flow viskositet, afhængig af, hvad der passer til situationen. Uanset, om det er cervicale eller okklusale fyldninger, er alle varianter af Universal farve stærk nok til alle typer fyldninger. Essentia HiFlo er en flydende plast med stor fugteevne, hvilket giver perfekt adaption til kaviteten, og som gør, at den flyder ind i alle kroge, underskæringer og små kaviteter.

Essentia LoFlo er en heavy flow plast, som har kontrolleret flydeevne. Et optimalt materiale, når man ønsker tixotrope egenskaber f.eks. ved cervicale fyldninger eller i bybe approksimalrum ved matricebåndet. Essentia en traditionel plast. Den universale farve smelter på en unik måde sammen med tandens farve og har desuden en pakbar konsistens, hvilket gør den til en perfekt monofarvet plast til molarregionen.

Arrangementet finder sted onsdag den 15. november 2017 kl. 17.30 på Nationalmuseet, Frederiksholms Kanal, i København Tilmelding:

Tilmelding sker på: www.arosrevision.dk/cph17 Begrænset deltagerantal. Først til mølle princippet anvendes. Senest tilmelding 1. november 2017. OBS: Arrangementet er GRATIS og giver kursuspoint på 1 time.

Kontakt: GC Nordic – Øst, Rikke Henriksen tlf: 51 15 03 82 Vest, Morten Grove tlf: 23 28 33 82

26

Værkmestergade 3, 4 · 8000 Aarhus C. Tlf. 86 270 271


VÆRDIEN LIGGER I DETALJEN Vi præsenterer dig for XO FLEX. En ny unit fra den prisbelønnede producent af dental units, XO CARE. XO FLEX er en unit, der er baseret på mere end 65 års erfaring, produktudvikling og kontinuerlig forbedring af alle detaljer. En unit, der giver dig fuld fleksibilitet, når du udfører kvalitetsbehandlinger. Alle detaljer ved XO FLEX er grundigt overvejet. Vores mål er at lave en dental unit, der giver dig mulighed for at udnytte dine færdigheder og ekspertise fuldt ud. Vi mener, at værdien af en dental unit ligger i hver eneste detalje. Du får en unik håndfri betjening af unitten. Således styres bl.a. instrumenter, patientstol og lys ved hjælp af fodkontrollen (1). Derved minimeres også risiko for krydskontaminering. Derudover kan alt, som du og din assistent rører ved under behandlingen, tages af og desinficeres eller autoklaveres.

4

Alle overflader på XO FLEX er glatte og lette at rengøre, ligesom alle pulverlakerede metaloverflader har en innovativ antibakteriel lak (2). Instrumenterne er centralt placeret (3) over patientens bryst indenfor dit og dine assistenters perifere synsfelt, så der er ingen grund til at strække eller vende sig for at nå dem. Hvert instrument har et unikt, individuelt afbalanceret instrumentophæng (4). Du får perfekt instrumentbalance uden at du belaster fingre, hænder, arme eller skuldre.

3

XO FLEX patientstolen (5) tilbyder optimal patientkomfort med flere indstillingsmuligheder, herunder en unik nakkestøtte og integrerede albuestøtter som standardfunktioner. Vi erkender, at patienten ofte har brug for et sted til bilnøgler, briller mm under behandling. Hertil har vi udviklet en speciel patientbakke.

2

Med XO SEAT (6) sidder du i en oprejst, afbalanceret stilling med rigeligt benplads under patientstolen i alle arbejdsstillinger fra 9 til 12. Endelig kommer XO FLEX også med en automatisk og effektiv chip blow, der renser og tørrer arbejdsområdet, hver gang et instrument har været brugt. Denne funktion reducerer antallet af gange, hvor du skal skifte fra et dynamisk instrument til sprøjten, betydeligt.

5 6

Hvis du elsker tandpleje ligeså meget, som vi gør besøg vores hjemmeside for at læse mere om XO FLEX: www.xo-care.com.

1


--- VIRKSOMHEDSPORTRÆT ---

--- VIRKSOMHEDSPORTRÆT ---

klinisk tandteknik. For selv om digitalisering er vejen frem, er der også behov for at holde fast i gedigent håndværk. Arbejdet med proteser kræver tid, omhyggelighed og ikke mindst specialisternes færdigheder. – Vi tager aftryk, laver og tilpasser proteserne på patienterne. Det kan være meget tidskrævende, så derfor henviser tandlæger ofte deres protesepatienter til os. Her har vi erfaring helt tilbage fra laboratoriets begyndelse, og vi har altid holdt fast i kvalitet og tryghed. Tryghed går aldrig af mode, siger Dorte Danielsen.

Virksomheden står relativt stærkt på markedet for proteser. Erfaringerne med specialproteser indledte bl.a. et tæt samarbejde med en kæbekirurgisk afdeling, hvor laboratoriet leverede avancerede løsninger til traumepatienter. Blandt andet til en patient uden kæbe, hvor tandsættet skulle genskabes på et knogleimplantat. Tidlig digitalisering Mogens Larsen Dentallaboratorium var blandt de første herhjemme på digitaliseringsbølgen.

Fremtiden er digital – også når det gælder tænder Tekst & foto: Thomas la Cour, Din Journalist

det digitale tilbage i 90’erne. Det digitale ben gør, at vi kan være hurtigere og mere præcise, når vi leverer kroner til tandlægerne, der dermed oplever tilfredse patienter. Og det er vores vigtigste formål, siger Dorte Danielsen, der er indehaver af Mogens Larsen Dentallaboratorium. Det digitale har Mogens Larsen Dentallaboratorium integreret i en lang

30

Mogens Larsen Dentallaboratorium A/S blev grundlagt i 1972 og består af hovedafdelingen i Odense og underafdelingen i Haderslev – Haderslev Dentallaboratorium. Virksomheden ledes og ejes af civiløkonom Dorte Danielsen. Der er ti ansatte i Odense og to i Haderslev. Mogens Larsen var Dorte Danielsens ægtefælle. Han døde i 1998. Herudover drives DKM Dentalimport, der har specialiseret i at importere tandteknisk arbejde fra Tyrkiet, og AKK Dentallaboratorium fra adressen i Odense. Førstnævnte er startet af Dorte Danielsen i 2004, mens sidstnævnte er opkøbt i 2012.

Det kan være meget tidskrævende, så derfor henviser tandlæger ofte deres protesepatienter til os.

Mogens Larsen Dentallaboratorium A/S har i en årrække satset stort på digitalisering for at kunne imødekomme tandlægernes efterspørgsel. Men selv om fremtiden er digital, holder laboratoriet også fast i det gamle håndværk. Hvis man vil klare sig i et marked i hastig udvikling, skal man besidde en god portion nysgerrighed og turde tage nogle chancer ind imellem. Det var sådan en chance Mogens Larsen Dentallaboratorium tog, da firmaet begyndte at satse på digitale løsninger. Det har givet pote. – Hvis man hele tiden vil forbedre sig, så skal man også tage chancer. Det var det, vi gjorde, da vi begyndte at satse på

Om Mogens Larsen Dentallaboratorium

række produkter – blandt andet kroner, fuldkæbe-implantatbroer, anatomiske abutments og barreløsninger med locators. Andre produkter er hybridproteser med gingiva imitation, snorkeskinner og støbte stel. Proteser i fokus Derudover råder laboratoriet i Odense også over et kliniklokale, hvor der tilbydes

KlinikLiv

31

oktober 2017


FREITAG’S

--- VIRKSOMHEDSPORTRÆT ---

Specialist i køb, salg og drift -> tandlægeklinikker

InvItatIon - aarhus & københavn nytårskur 2018 Vi sætter fokus på klinikkens muligheder for at tiltrække og fastholde patienter, optimere det økonomiske resultat af indsatserne via drift og skat, toppet med fortolkning af nye regler for persondata. Tilsætter bobler, gode rammer og noget lækkert til maven. tilmeld dig gratis på freitags.dk/nytaarskur 12. januar 2018 i Aarhus + 19. januar 2018 i København

tandlæGeklInIkker tIl salG odense klInIk eller patIentkartotek 2 behandlerrum med mulighed for 3. behandlerrum. 1.200 patienter iht. kontrolstatistik. 1.600 aktive patienter, Omsætning kr. 2.700.000. 7 km til nærmeste tandlæge, stort patientgrundlag i nærområdet. stor attraktIv klInIk I esbjerG 258 m meget centralt i Esbjerg overfor Station og Broen Shopping. 3 behandlerrum med mulighed for udvidelse til 5-6 behandlerrum. 5 klinikassistenter. 2.700 patienter iht. kontrolstatistik og 4.265 patienter med regning de seneste 3 år. Meget spændende mulighed for driftig tandlæge. 2

Det er klart på hurtigheden, at vi vinder i konkurrencen. Men samarbejdet med tandlægen og patienten spiller også ind

– Jeg kunne se, at mange af de tiltag, der kom fra udlandet bevægede sig i den digitale retning. Derfor var vi også nogle af de første, der fik en digital scanner herhjemme, så vi kunne være med på beatet, siger Dorte Danielsen. Princippet har hængt ved, og det har været med til at sikre virksomheden en fornuftig forretning i et konkurrencepræget marked. I dag kan laboratoriet modtage og behandle scanninger fra alle kendte intraorale scannere på markedet. Laboratoriet råder også over 3dteknologi, og man kan printe en nøjagtig kopi af tandsættet på en 3d-printer, så kroner kan tilpasses med stor nøjagtighed. – Vi forsøger at være gearet til fremtiden. Vi modtager filerne fra tandlægernes intraorale scannere i 3d, og så kan vi eksportere filen til en femakslet fræser, hvor vi kan lave avanceret arbejde helt færdigt in house, siger Dorte Danielsen. Hun er ikke i tvivl om, at netop digitaliseringen er alfa og omega, når man skal klare sig i konkurrencen mod kine-

32

sisk arbejdskraft, der koster under det halve af den danske. – Vi kan arbejde lynhurtigt, og vi kan levere høj kvalitet dagen efter en bestilling. Det er klart på hurtigheden, at vi vinder i konkurrencen. Men samarbejdet med tandlægen og patienten spiller også ind. Ved specielle opgaver bistår vi gerne tandlægen og patienten ved at sende en af vores medarbejdere ud, siger Dorte Danielsen. Nysgerrighed er nøglen Moden skifter – også indenfor tandteknik. Det gælder om at være lydhør over for efterspørgslen og nærmest kende den, før den er en realitet. – Jeg rejser en del rundt på konferencer og udstillinger for at se, hvad der rører sig. Det er vigtigt at være nysgerrig. De har bl.a. en stor dentalmesse i Köln med udstillere fra hele verden, så det er godt at holde sig ajour med udviklingen, så vi forhåbentlig er klar, når efterspørgslen kommer, siger Dorte Danielsen.

nr. nebel I nyrenoveret klInIkejendom 2.400 patienter. 3 behandlerrum, sterilisation og teknikrum. Gode personalefaciliteter samt mulighed for udvidelse med behandlingsrum. 3 klinikassistenter, receptionist og 2 tandlæger. Optimal placering med 17 km til nærmeste tandlæge. Tog og bus til døren fra Esbjerg.

klInIkker søGes Går du i overvejelser om at sælge, så kontakt os for en uforpligtende dialog om muligheder.

T. +45 30 93 47 51 mail@freitags.dk • freitags.dk


--- TEKNOLOGI: ENDODONTI ---

--- TEKNOLOGI: ENDODONTI ---

Endodonti – Landvindinger i det 21. århundrede

BIOKERAMISKE SEALERE – omkring midten af 2010-tallet (MTA-cement i midten af 1990’erne). De biokeramiske materialer kan vise sig at være nemmere at arbejde med, og deres gode biologiske egenskaber ser ud til styrke forseglingen af rodbehandlingen ud imod det levende væv. En viden, som i dag prioriteres højere.

2000

1990

TRAGTTEKNIKKEN – indførelsen af roterende rodkanalinstrumenter fra midten af 1990’erne

KOFFERDAM OG LOKALBEDØVELSE – en bedre oplevelse for patienten

Viden om rodkanaler og bedre overblik med mikroskoper fører til den nye teknik med at bore en tragt ned i tanden, som giver bedre effekt af både skyllevæsker og fyldning.

1985

2010

Af: Carsten G. Johansen Foto: Adobe stock

DE FANTASTISKE OPERATIONSMIKROSKOPER

NY VIDEN OM RODKANALERNE

– ca. i 1990’erne inden for tandlægeverdenen/tidligere inden for andre dele af lægeverdenen.

– ifm. CBCT eller Micro-CT skanning af tænder fra omkring midten af 2000-tallet.

Teknologien skaber altid nye muligheder, og når man arbejder på et så begrænset område, som en tand er, gør det en verden til forskel, at det er let at kigge direkte ned i en forstørrelse af arbejdsområdet

Rodkanalernes fine forgreninger har gavn af en mere forfinet renseteknik, som tandlæger ikke benyttede, da man troede at rodkanalerne var bredere og mere harmoniske ”rør”.

34

1995

– kofferdam 1864(!)/ lokalbedøvelse 1900-tallet/skånsom lokalbedøvelse. Patienter skal komme igen – og de skal komme i tide, så tandens sygdom ikke udvikler sig. Den stigende brug af kofferdam giver patienterne en bedre oplevelse under behandlingen. Det samme gælder, når tandlægen ved hjælp af youtube har opøvet sin evne til at lægge en skånsom og dækkende lokalbedøvelse.

KlinikLiv

35

oktober 2017


--- EFTERUDDANNELSE ---

5

--- EFTERUDDANNELSE ---

Hold igen med antibiotika

rene skridt mod en succesfuld rodbehandling

En inficeret tandnerve kan give kraftige lokale smerter, som det kan være svært at dække med almindelige smertestillende midler. Derfor vil man gerne hjælpe patienten med slå infektionen ned hurtigst muligt. Antibiotika er dog sjældent løsningen. – De mikroorganismer, som forårsager infektionen, sidder inde i rodkanalen, hvor der ikke er blodomløb. Så antibiotika er uden virkning. Det skal kun bruges i forbindelse med almen påvirkning, eller hvor der er risiko for systemisk spredning, siger Merete Markvart.

Endodonti handler mere end noget andet om at gå systematisk frem. Når du følger fem enkle trin i den aseptiske behandling, får patienten det bedste resultat. Og spring aldrig over det femte trin.

Af: Carsten G. Johansen Foto: Merete Markvart og Morten Møbius Wilhelmsen

I Danmark foretages omkring en halv million endodontiske behandlinger om året. Så der er god grund til at ønske, at de mange behandlinger følger et ensartet forløb, som sikrer det bedste resultat. Klinikliv har bedt adjunkt på Odontologisk Institut, Københavns Universitet, Merete Markvart om hjælp til at beskrive en ideel trin-for-trin beskrivelse af, hvordan man griber en rodbehandling an på aseptisk vis. Det er blevet til en femtrins-model, der lyder sådan her:

1. Isoler tanden 2. Afvask tanden og arbejdsfelt 3. Arbejd aseptisk 4. Anvend optimale skyllevæsker 5. Afslut med sufficient koronal restaurering Disse fem trin giver en nyttig opsummering af, hvad det er vigtigt at huske, siger Merete Markvart. Isoler tanden – I dag anbefales det, at du altid benytter kofferdam i forbindelse med endodonti. Så første trin handler om at isolere tanden med kofferdam. I denne arbejdsgang skal tandlægen også sikre, at tanden er renset for plak og karies, ligesom en eventuel utæt fyldning naturligvis skal fjernes. Hvis kofferdam-

1

klammen ikke sidder stabilt, kan det være nødvendigt at genopbygge tanden med en arbejdsfyldning, inden endodontisk behandling iværksættes, fx med Glasionomer. Afvask tand og arbejdsfelt – Når kofferdam er placeret korrekt, skal tanden afvaskes og hele arbejdsfeltet inklusive kofferdam-dugen desinficeres – fx med 0,5% klorhexidin-sprit med farve eller 30% hydrogenperoxid efterfulgt af 10% jod kaliumjodid. Og så er tanden klar til selve indgrebet.

Skyllevæsken skal ikke kun være antibakteriel, den skal også være vævsopløsende som fx natriumhypoklorit. Hvis ikke skyllevæsken er vævsopløsende, vil risikoen øges for, at der sidder væv og biofilm tilbage i rodkanalen, og infektionen kan persistere. Ved den inficerede rodkanal er det ligeledes vigtigt at anvende en skyllevæske, der kan fjerne smear-laget.

Arbejd aseptisk – Det er naturligvis vigtigt at arbejde aseptisk under den mekaniske udrensning og rodfyldning. Vigtigst at nævne i denne sammenhæng er at benytte handsker, mundbind og sterilt instrumentarium samt at undgå at berøre den del af instrumenterne, som skal ind i rodkanalen, når du laver den biomekaniske udrensning.

Afslut med koronal restaurering – Når rodkanalerne er fyldt, er det meget vigtigt at få lukket tanden med en sufficient koronal restaurering med fx plastfyldning, så risikoen for koronal lækage minimeres.

2

3

5

Kronen på værket Efter rodbehandlingens afslutning skal patienten tage en uhyre vigtig beslutning – og tandlægen skal lægge vægt på at give den bedst mulige rådgivning. – Når man laver en rodbehandling, vil tanden i mange tilfælde være så destrueret, at en krone er den bedste løsning. Men det er også den dyreste løsning, som nogle patienter vil fravælge.

Brug optimale skyllevæsker – Skyllevæsker skal være i sterile beholdere, og det er vigtigt at desinficere guttaperka, før det kommer i brug. Noget af det allervigtigste er dog at benytte den optimale skyllevæske, når du udrenser og skyller i selve rodkanalen.

4

36

KlinikLiv

37

oktober 2017


--- EFTERUDDANNELSE ---

s på o d Mø

– Hvis det skal blive en succes med plast, kræver det, at der er nok tandsubstans tilbage. Her er det tandlægens vurdering, som afgør, hvilken behandling der bedst sikrer, at der ikke bliver brug for et nyt indgreb ved samme tand få år senere, siger Merete Markvart.

r. 13 n d stan

Jo før, kronen kommer på, jo bedre og mere langtidsholdbart bliver resultatet Hurtig behandling Det kan være en vanskelig situation for tandlægen, når man ved, at en krone er den bedste løsning – men patienten ønsker at få afsluttet rodbehandlingen med plast. Men uanset hvordan behandlingen ender, kan det betale sig at arbejde forholdsvist hurtigt. – Når behandlingen er gået godt, sådan helt efter bogen, skal man ikke lade for lang tid gå, før der kommer krone på. Det har en stor betydning for langtidsoverlevelsen. Jo før, kronen kommer på, jo bedre og mere langtidsholdbart bliver resultatet, siger Merete Markvart og henviser til, at internationale undersøgelser har vist, at rodbehandlede tænder, der behandles med indirekte restaurering inden for 6 måneder, har en bedre prognose. Merete Markvart slår fast, at femtrins-planen for en god, aseptisk rodbehandling gælder, uanset om der skal udføres arbejde i en inficeret eller en vital rodkanal.

WaveOne® Gold Glider Når kofferdam er placeret korrekt, afvaskes tanden og hele arbejdsområdet - inklusive kofferdam - desinficeres. Og så er tanden klar.

Vi supplerer nu WaveOne® Gold systemet med den reciprokerende WaveOne® Gold Glider. WaveOne® Gold Glider er en reciprokerende glide path fil, som vil gøre det lettere og mere sikkert at præparere vanskelige og krumme rodkanaler. Anvendes med samme motorindstilling som WaveOne® Gold.

VIL DU VIDE MERE? Adjunkt, tandlæge, ph.d. Merete Markvart, Københavns Universitet, deltager på Konference 2017 for klinikassistenter med kurset ”Aseptisk og antiseptiske rutiner”. Det foregår fredag 3. november klokken 11.10. På tandlægernes Symposium 2017 kan du fredag den 3. november kl. 13.00 høre foredraget ’How Clean is Your House? Getting into the Dirt of Root Canals’ ved professor John Withworth, Newcastle University. 38

For en sikker og enkel glide path.

En sekvens til majoriteten af dine rodbehandlinger: ReadySteel® 010

.02

015

.02

025

.07

WaveOne® Gold Glider Variabel taper

WaveOne® Gold Variabel taper


--- SYMPOSIUM 2018 ---

S

5

Zendium – balance i munden S

1

Endo-udstyr og instrumenter: Zenith Dental præsenterer de førende endodontiske behandlingssystemer såsom Reciprocsystemet fra VDW, som Zenith er autoriseret servicecenter for. Indenfor håndinstrumenter præsenteres den eksklusive Laschal-serie af filholdere og kækkede rodfil-instrumenter. Zenith Dental har udvalgt det bedste indenfor endomaskiner, rulleborde, apexmålere, obturations-systemer, lupbriller samt mikroskoper.

Dansk Tandforsikring er Danmarks eneste forsikringsselskab, der er 100 % dedikerede indenfor tandforsikring, og som udbyder både individuelle såvel som fordelagtige firmaordninger. Vi er derfor med til at sikre, at dine patienter altid kan betale for den optimale tandbehandling. Mød os på vores stand i og få en snak med os omkring, hvordan vi kan optimere dine behandlingsmuligheder og tilbyde en bedre patientservice. Bruger du eksempelvis DentalSuite, så kan vi oplyse, at vi er 100 % integreret, og du kan sende din patients regning direkte til vores system samt lave online forespørgsler på dækning.

MTA/Rodfyldning m.v.: Du kan se forskellige MTA-typer, biokeramiske løsninger samt anbefalede materialer og skyllevæsker præsenteres på Zenith stand. Som de første i Danmark arrangerer Zenith Dental løbende kurser i rodfyldning med MTA.

VED GLOBAL DENTAL INSURANCE A/S

Kamera: På standen vil specialist Janne Holt demonstrere det brugervenlige og intuitive EyeSpecial III kamera, som er designet specielt til tandlæger.

VDW Reciproc Gold

OVERSIGT OVER STANDE TIL SYMPOSIUM 2017 Stand: 1: Zenith Dental 4: Dansk Tandforsikring 5: Zeiss 6: VDW Dental 7: Unilever/Zendium 8: Acton 9: Mogens Andersen Dentallab.

40

10: Cenger 11: GC Nordic 12: Kavo Kerr 13: Nordenta 14: Unident 15: Colegate 16: W&H Nordic

Siden mikrobiolog Henk Hoogendoorn udviklede Zendium for mere end 40 år siden, har virksomheden haft som mål at forstå, hvordan spyt beskytter munden naturligt. Derfor forskes der fortsat i, hvordan Zendiums naturlige enzymer og proteiner er med til at beskytte mod tandproblemer. Det har ført til en spændende udvikling i forståelsen af Zendiums indvirkning på tandsundheden. I et 14 uger langt klinisk studie, som benyttede sig af next-generation gensekventering, blev det orale plakmikrobiom analyseret og identificeret på bakterieniveau. Resultaterne viser, at Zendium-tandpasta klinisk bevist fremmer et balanceret oralt mikrobiom ved i væsentlig grad at øge antallet af sundhedsrelaterede bakterier og reducere antallet af sygdomsrelaterede bakterier. Det er første gang, at en tandpasta påviseligt har medført væsentlige forandringer i mikrobiomet på bakterieniveau. Studiets resultater blev præsenteret ved IADR-kongressen i San Francisco i slutningen af marts og publiceret for nylig i Scientific Reports. Du kan se hele artiklen her: www.nature.com/articles/srep43344 eller læse artiklen på dansk i Tandlægebladet juni 2017. Kig forbi Zendiums stand og hør nærmere om, hvordan Zendiums enzymer og proteiner fremmer et balanceret oralt mikrobiom.

n d nr

4

Dansk Tandforsikring – dedikeret til tænder

Zenith Dental – specialist indenfor endodonti

Bestsellere: Gå ikke glip af at se og prøve Zenith Dentals bestsellere – indenfor handsker, sektionsmatricer og komposit. På standen vil der være eksperter tilstede, der både giver rådgivning og uovertrufne tilbud.

ta

.

n d nr

.

S

Til Symposium 2017 kan du besøge forskellige messestande, hvor leverandører byder på nyheder, viden og gode tilbud på deres produkter. ta

ta

E n håndsbetje giver flydendening arbejdsgange

ZEISS – OPTIK PÅ ENDODONTI ZEISS er en internationalt førende teknologisk virksomhed indenfor optik. Med sine løsninger forbedrer ZEISS konstant optikkens verden og er med til at forme det teknologiske fremskridt. ZEISS Group udvikler og distribuerer udstyr til halvlederfabrikation, måleteknologi, mikroskoper, medikoteknik, brilleglas, film- og kameralinser, kikkerter og planetarieteknologi. Med sine produkter og løsninger er ZEISS med til at sikre fremskridt på det medicinske område og hjælper læger i hele verden med at forbedre patienternes livskvalitet. Indenfor dentalsegmentet er det i særdeleshed kirurgiske mikroskoper og lupbriller, som giver optimeret synskvalitet og ikke mindst bedre ergonomi. På standen kan du opleve det helt nye mikroskop ZEISS EXTARO 300, der tilbyder banebrydende visualiseringsfunktioner og introducerer nye applikationer indenfor mikro-odontologi: Enhåndsbetjening af dentalmikroskopet giver en arbejdsgang uden afbrydelser. Uden at forlade din foretrukne arbejdsstilling kan du nå det multifunktionelle betjeningsmodul til aktivering af alle visuelle funktioner og optagefunktioner. Fra samme stilling kan du betjene Varioskop® 230 fra ZEISS med kun én finger. På den måde kan du indstille en enestående fokuseringslængde på 200-430 mm. Med ZEISS EXTARO 300 får du også fluorescensfunktion: Hurtigt identificering af cariesangreb i tandsubstansen, og True Light, der gør det muligt at analysere og genopbygge tænder uden forstyrrende refleksioner. Fra en mere effektiv påvisning af caries til en simplere arbejdsgang ved genopbygning af tænder, er ZEISS EXTARO 300 klar til at revolutionere og differentiere din praksis.

KlinikLiv

ier skal De sunde bakter n de un m i es fremm

41

oktober 2017

n d nr

7

.

n d nr

.

Gå på messe i pausen

ta

S

--- SYMPOSIUM 2018 ---


Prøv, se, mærk og bliv klogere på produkter og ny viden ved Symposium-standene

42

S På Nordentas stand på Tandlægeforeningens Symposium vil der være fokus på endodonti. Du kan få svar på alle dine spørgsmål om emnet og se det nyeste endo-udstyr.

n d nr

ta

n d nr

13

et X-smart I Q ere fra af redskabernona, Dentsply Sir es der præsenter

På standen vil du bl.a. kunne: • få et indblik i 2- og 3d-guidet endodonti og kirurgi • opleve CEREC Omnicam, der anvendes i forbindelse med guidet kirurgi • møde Dentsply Sirona og se deres udvalg af endo-udstyr. Derudover har du også chancen for at opleve det bioaktive fyldningsmateriale ACTIVA, der har høstet topkarakter i ”The Dental Advisor” – både efter 1. og 2. års klinisk brug. Du kan også se nærmere på det praktiske og fleksible kassettesystem Practipal, der er oplagt til opbevaring, transport og sikker anvendelse af instrumenter på klinikken.

ta

n d nr

14

W&H NORDIC

Unident – lettere tandpleje

– KOM OG PRØV TEKNIKKEN

Unident Group har været samarbejdspartner til tandplejen siden 1992 og har over 140 medarbejdere samt selskaber i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Unidents mål er at gøre livet lettere for alle, som arbejder i tandplejen – så de til gengæld kan give en højere kvalitet af tandpleje og få endnu flere tilfredse patienter. Unident har introduceret nye innovative løsninger siden 1992: Invisalign, knoglesubstitut, digital røntgen, computerstyret bedøvelse, CBCT og intraoral scannnig er klare eksempler. Unident er i dag landsdækkende totalleverandør med alt indenfor forbrugsvarer, udstyr, service og specialområder som kirurgi og endodonti, og varemærkerne tæller bl.a. navne som Geistlich, Invisalign, Wand, XO, Anthos, Soredex, Digora, W&H, iTero, Ivoclar, Kerr, Coltene, 3M mfl.

W&H Nordic ser frem til at vise Sendoline S1 endosystemet frem, hvor du bruger reciprokerende file direkte på tilhørende vinkelstykke. Du kan også prøve EMS AirFlow® teknikken, hvor du kan rense belægningen på forskellige objekter og selv prøve, hvor nemt og skånsomt det er. AirFlow® er det perfekte redskab, hvis du vil rense et implantat eller bare spare tid i dagligdagen. Vi viser den nye turbine med RING-LED, der giver en skyggefri behandling. Af andre nyheder inden for turbiner, hånd- og vinkelstykker finder du Synea Vision, som giver et lavere lydniveau og færre vibrationer.

KlinikLiv

43

oktober 2017

16

.

Mogens Larsen Dentallaboratorium A/S i Odense og Haderslev har i en årrække satset stort på digitalisering for at kunne imødekomme tandlægernes efterspørgsel. Men selv om fremtiden er digital, holder laboratoriet også fast i det gamle håndværk. Det digitale er integreret i en lang række produkter – på eget fræsecenter og med 3d-printer – blandt andet kroner, fuldkæbeimplantatbroer, anatomiske abutments og barreløsninger med locators. Labortoriet modtager og behandler scanninger fra alle kendte intraorale scannere på markedet. Andre produkter er hybridproteser med gingiva imitation og individuelt karakteriserede tænder, snorkeskinner og støbte stel. Selvom digitalisering er vejen frem, er der også behov for at holde fast i gedigent håndværk. Arbejdet med proteser kræver tid, omhyggelighed og Ikke mindst laboratorieteknikernes færdigheder. Protesepatienter, der henvises til laboratoriet møder kvalitet og tryghed, hvilket har betydet et tæt samarbejde med en kæbekirurgisk afdeling, hvor laboratoriet leverer avancerede løsninger til traumepatienter.

Nordenta – find udstyret til endo

.

KaVo Kerr er en organisation sammensat af to globale virksomheder med det formål at forsyne tandlæger med det bedste. KaVo Kerr har en fælles vision, der går ud på at inspirere og bistå kunder, deres patienter og egne medarbejdere med at realisere deres potentiale. KaVo Dental har eksisteret i mere end hundrede år, hvor den innovative tilgang har gjort virksomheden til en af de førende i tandindustrien. KaVo fremstiller et omfattende udvalg af produktserier, som spænder fra dygtigt udformede tandinstrumenter til state-of-the-art tandplejeudstyr – og med en høj standard for både produkter, kundeservice og medarbejdertilfredshed. KaVo Dentals produkter omfatter også dental røntgen og diagnostik, CAD/CAM-systemer, uddannelse samt et omfattende udvalg af laboratorieudstyr og muligheder for adgang til opgraderinger. Web: www.kavo.com. Kerr har i mere end 125 år mødt de omfattende behov indenfor tandpleje for at forbedre oral sundhed. De enkelte Kerr-mærker er omfattet af Kerr Restoratives, Kerr Endodontics og Kerr Prevention. Patient-baserede løsninger er i fokus, så der leves op til sloganet: ”Sammen er vi mere”. Web: www.kerrdental.com Tilsammen bliver virksomhederne til Kavo Kerr, og virksomheden tilbyder løsninger indenfor endodonti, restaureringer, behandlingsenheder, infektionsforebyggelse, billedegengivelse og roterende instrumenter. Du kan se mere om engagementet for at skabe gode arbejdsforhold og relevante innovationer på dentalmarkedet her: www.kavokerr.com.

12

ta

S

KAVO KERR – TO GLOBALE I ÉN

Mogens Larsen Dentallaboratorium – fremtidssikret håndværk

n d nr

S

S

9

ta

.

n d nr

--- SYMPOSIUM 2018 ---

.

ta

.

S

--- SYMPOSIUM 2018 ---


--- PORTRÆT ---

--- PORTRÆT ---

Uopdagede rodbetændelser er stadig et stort problem Lektor ph.d. Lise-Lotte Kirkevang har dedikeret sin forskning til rodbetændelser. Hun håber at kunne bidrage til, at forekomsten af rodbetændelser falder, og kvaliteten af udførte rodbehandlinger forbedres. Op mod halvdelen af danskerne skønnes at gå rundt med en uopdaget rodbetændelse. Af: Jette Warrer Knudsen Foto: Hyldager Fotografi

– Det handler om bakterier, bakterier og bakterier. Når de er inde i tandens rodkanaler, så er de alle patogene. Sådan beskriver én af Skandinaviens førende forskere i endodonti, lektor ph.d. Lise-Lotte Kirkevang, Aarhus Universitet, hvad der er afgørende at forstå, når vi skal forsøge at reducere antallet af de omkring 40 til 50 pct. af danskerne, der går rundt med uopdagede rodbetændelser. Lise-Lotte Kirkevang har i adskillige studier via grundige undersøgelser af røntgenbilleder kunnet fastslå, at antallet af uopdagede rodbetændelser fortsat ligger højt – til trods for, at behandlingsmetoder og teknologi har gjort det

44

KlinikLiv

45

oktober 2017


--- PORTRÆT ---

--- PORTRÆT ---

nemmere at udføre korrekte og ordentlige rodfyldninger. – Alt handler om bakterier. Om, hvorvidt vi kan forhindre, at de påvirker tandens nerve, pulpa, og trænger ind i tandens rodkanal, hvor det er vanskeligt at bekæmpe dem. Samtidig er vi nødt til at passe på ikke at få  ’proppet’ nye bakterier ind, når vi rodbehandler en tand, siger Lise-Lotte Kirkevang, der i adskillige år har forsket i forekomsten og udviklingen i rodbetændelse i den danske befolkning. Sidste år modtog hun en forskningsbevilling fra European Society of Endodontology. I det nye forskningsprojekt skal Lise-Lotte Kirkevang videre med at komme til bunds i danskernes uopdagede rodbetændelser i perioden 1997 til 2019. Undersøgelsen er baseret på tilfældigt udvalgte personer i 1997 og 2008, og deltagerne har efterfølgende været indkaldt til en røntgenundersøgelse hvert femte år. Resultaterne skal bl.a. hjælpe med at forudsige fremtidige behov for efteruddannelse af tandlæger.

Fakta: Inden for en 10-årig observationsperiode var

13 %

af rodbehandlede tænder blevet trukket ud.

12 %

Kontrol er vigtig Den største risiko for at udvikle apikal parodontitis er, hvis en tand er rodbehandlet – og hvis der er tilføjet en krone. Tænder, der har været udsat for et traume, er i høj grad også i risikozonen for at udvikle rodbetændelse, forklarer Lise-Lotte Kirkevang, der understreger, at det er vigtigt at kontrollere en rodbehandling, indtil man er sikker på, at den er lykkedes. Og der kan let gå op til et år. Og så skal der fortløbende holdes ekstra øje med tænder, der har fået et traume eller en krone. – Rodbetændelser kan først ses ved røntgen, og derfor er det vigtigt at være

omhyggelige med kontroller, og vi ved jo, hvilke tænder, der skal holdes ekstra godt øje med, siger Lise-Lotte Kirkevang, der tilføjer, at apikal parodontitis er en tilstand, der bør tages alvorligt, fordi tandnerven eller pulpa i sådanne tilfælde er død og derfor ikke har noget forsvar mod indtrængende bakterier. I sjældne tilfælde kan et sådant bakterielt fokus udvikle sig fra at være en asymptomatisk, kronisk tilstand til at være livstruende og kræve hospitalsindlæggelse.

Først efter et år ved vi som sagt, om rodbehandlingen er helet ordentligt op – og selv når den er, så skal der tages kontrol røntgenbillede hvert fjerde år. Kroppen kan i sådanne tilfælde ikke bekæmpe bakterierne og infektionen, fordi der ikke kan komme blod ind i tanden, og affaldsstoffer kan ikke komme ud, forklarer Lise-Lotte Kirkevang. Derimod er en rodbetændelse i form af en pilpitis ikke så slem og dermed nemmere at behandle, fordi den som regel er uden bakterier. Derfor handler det om så tidlig behandling som muligt.

havde fået en ny behandling.

42 %

af de rodbehandlede tænder havde en uopdaget rodbetændelse – apical periodontitis – (2008.) Kilde: International Endodontic Journal, ”Ten-year follow-up of root filled teeth: A radiographic study of a Danish population.” L.L. Kirkevang, M. Væth & A. Wenzel.

46

KlinikLiv

47

oktober 2017

PÅ SYMPOSIUM 2017 Lise-Lotte Kirkevang er en del af panelet på Symposium 2017 om Endodontology.

– Prognosen for en god rodbehandling, der heler rigtig op og dermed holder, er dårligere, når det væv, der er angrebet af bakterier, først skal fjernes, påpeger Lise-Lotte Kirkevang og tilføjer: – I sådanne tilfælde er det vigtigt at huske, at der skal ekstra kontrol til. Først efter et år ved vi som sagt, om rodbehandlingen er helet ordentligt op – og selv når den er, så skal der tages kontrol røntgenbillede hvert fjerde år. Hvis der stadig er problemer med helingen, så skal der tages stilling til en anden behandling. Der er tre muligheder: En ny rodbehandling, et operativt indgreb, hvor rodspidsen fjernes, og rodkanalen bliver fyldt op nedefra. Eller tanden trækkes ud. Alder er ingen risikofaktor Rodbetændelser er især akkumuleret i den ældre del af befolkningen, men alder i sig selv er ingen risikofaktor, påpeger Lise-Lotte Kirkevang – og derfor skal kontrol og behandling have lige så stort fokus ift. den ældre del af befolkningen. – Yngre mennesker får færre rodfyldninger end de ældre – men vi kan ikke sige, om de som ældre vil få færre rodbetændelser end den nuværende ældre kohorde. Vi bliver ældre og ældre, og derfor er der en tendens til, at vi skubber behandlingen foran os. Men det bliver ikke lettere og mindre kompliceret af at vente. Der er langt bedre prognoser ved at behandle tidligt, understreger Lise-Lotte Kirkevang. På spørgsmålet om, hvad konsekvensen er af, at op mod halvdelen af befolkningen går rundt med uopdagede rodbetændelser, siger Lise-Lotte Kirkevang. – Det ved vi faktisk ikke. Formodningen er, at immunforsvaret kommer under pres, men der er ikke klinisk forskning, som underbygger den antagelse – ikke endnu, siger hun.


--- PORTRÆT ---

– Langt de fleste uopdagede rodbetændelser er der stille og roligt og gør ikke noget væsen af sig, og det er en del af problematikken, fordi folk ikke mærker noget, da de som regel ikke har smerter. Kun ved akutte rodbetændelser, som kan give voldsomme smerter. I sådanne tilfælde kan der også opstå blodforgiftning og høj feber, som kan være livstruende. Men det er meget sjældent, forklarer Lise-Lotte Kirkevang. Hun tilføjer, at det er ekstra problematisk med uopdagede rodbetændelser for folk, der skal gennemgå en hjertekar-operation. Her bliver der nemlig lagt stor vægt på tandsundheden, og kirur-

gerne vil typisk kræve tænder, der kan være inficerede, fjernet før indgrebet. God endodontisk praksis Lise-Lotte Kirkevang understreger kraftigt, at det i forebyggelsen især er vigtigt at undgå de dybe cariesangreb og så vidt muligt traumer på tanden. Og så i det hele taget sørge for god endodontisk praksis. Og den er blevet bedre, vurderer Lise-Lotte Kirkevang. – Tandlægerne er blevet bedre til at sætte i system i forhold til, hvilke tænder, der skal holdes særligt øje med, og hvilke tænder, der er særligt belastet. Men det er særdeles krævende. Det er ikke let, og der er ingen brugbare omveje, siger hun.

I sin forskning kan Lise-Lotte Kirkevang konkludere, at danske tandlæger er blevet bedre til at rodbehandle. – Undersøgelser af røntgenbilleder viser, at rodbehandlingerne er blevet bedre siden 1997-2008. Flere har den rigtige længde og densitet, oplyser LiseLotte Kirkevang og mener, at én af årsagerne formentlig skyldes, at der er kommet nye metoder til at rense bedre ud under rodbehandlingen. – Så det er blevet lettere at lave en god rodbehandling. Men desværre har vi endnu ikke set et outcome i form af, at der bliver færre uopdagede rodbetændelser, siger hun.

Kort om LiseLotte Kirkevang: Cand. odont og ph.d. 47 år. Ansat som lektor ved Institut for Odontologi, Aarhus Universitet og ved Institut for Odontologi ved Oslo Universitet. Her som deltidsprofessor. Står bag talrige videnskabelige artikler i internationale tidsskrifter. Er modtager af en række forskningspriser – senest Zendium-prisen i 2016. Har sat sit præg på undervisningsmaterialet for tandlæger både herhjemme og i Skandinavien. Er repræsenteret i Tandlægebladets fagredaktion. Faglig repræsentant i Sundhedsstyrelsen inden for udarbejdelsen af retningslinjer for klinisk anvendelse af antibiotika i tandlægebehandlingen.

48

Den RIGTIGE optiskeløsning for dit syn og ergonomi

ULTRA-LIGHT FLIP-LUP

MO VINKEP

ULTRALIGHT TTL

- Alt i en løsning

- Mulighed for forstørrelser fra 3.0 - 5.0

- Mulighed for forstørrelser fra 1.6 - 2.5

- Vægt 47g

- Vægt 35g (inkl. briller & lup)

- Mulighed for forskellige forstørrelser fra 1.7 til 3.0 - Vægt 26g (inkl brille & lup) Mu - Mulighed for nemt at flippe luppen op eller ned ved brug

- Keplerian Loupe Optics - Udvidet syn - Klart billede - Patenteret system - Kort og kompakt

- Individuelt arbejdsafstand - Stort synfelt i brillen

MO WING - Beskytter dine øjne - Din vigtigste sans

Synmetrisk designet giver maksimal beskyttelse for flere brugere på samme tid. Vinklen giver mindre risiko for ridser og blænding. Markedets første beskyttelsesskjold, der er testet og godkendt af NIOM.

Hos Thorning Dental Optik skaber vi løsninger, der gør en forskel for dig. Vi brænder for at levere lup- og prismebriller, der giver dig en bedre ergonomi i din hverdag, og dermed er med til at minimere slid på dig og din krop, hvilket i sidste ende er med til at skabe en større arbejdsglæde. Vi ser frem til at høre fra dig. Mvh

Helle Thorning Indehaver Fyn/Sjælland T: 31 32 64 35 M: helle@thorningdentaloptik.dk

Mikkel Rohbrandt Produktspecialist Jylland T: 52 40 90 31 M: mikkel@thorningdentaloptik.dk


?

?


--- MELLEMRUM ---

NEGATIVT TRYK TIL SKYLDNING

Styrk endobehandlede tænder Studier viser, at frakturer er en af de største årsager til omgøring af fyldninger. Moderne kompositter tilbyder i dag optimale egenskaber, når det gælder emaljeerstatning: Høj slidstyrke og æstetik. Alligevel kan nuværende kompositter ikke erstatte dentin, når det gælder modstanden overfor frakturer, specielt ikke ved endobehandlede tænder. EverX Posterior er en fiberforstærket komposit til dentinerstatning og skal anvendes sammen med konventionel komposit, fx G-ænial som emaljeerstatning. Kombinationen af de to materialer muliggør biomimetisk tandbehandling. De crosslinkede fibre, som er anvendt i everX Posterior, styrker tanden, danner et stærkt og stabilt netværk inde i kompositten (fungerer som armeringsjern) og skaber en brudstyrke, som er tilsvarende dentin og næsten dobbelt så stor som konventionel komposit. Det gør everX Posterior til den stærkest mulige substruktur, når du vil opnå optimal styrke i dine store kompositrestaureringer og er ideelt efter endobehandlinger. Kontakt: GC Nordic – Øst, Rikke Henriksen tlf: 51 15 03 82 Vest, Morten Grove tlf: 23 28 33 82

Endovac Pure™ er et apikalt endodontisk skyllesystem med negativt tryk og er beregnet til skylning af rodkanaler ved rodbehandlinger. Endovac Pure-systemet muliggør skylning af den apikale terminus med rigelige mængder friske, kontinuerlige skyllevæsker. I modsætning til systemer med positivt tryk, der anvender kanyler til at tilføre skyllevæske til kanalen, er Endovac Pure et system med negativt tryk, så skyllevæske suges apikalt fra pulpakammeret til den apikale terminus og derefter ud gennem klinikkens Hi-VAC-system. Endovac Pure er beregnet til at blive brugt med natriumhypochlorit (NaOCl) og EDTA. Kontakt: www.kerrdental.eu

skylning E ffektiv naler a k d af ro med sug

Kampklar? “Jeg tror lige, du har reddet mit arbejdsliv”

Til kamp mod diabetes? Forsegling mod følsomhed Gluma Desensitizer PowerGel er en desensibiliserende one-stepgel til reducering af hypersensitive områder, såsom følsomme tandhalse, følsom eksponeret dentin i forbindelse med fyldningsterapi eller i forbindelse med cementering af kroner og broer. Den grønne gel giver behandleren en visuel kontrol og sikrer en mere præcis placering af materialet. Gluma Desensitizer PowerGel penetrerer dentintubuli med op til 200µ og danner flere lag af plasmaproteiner, som forhindrer væskegangen i dentintubuli. Dette kaldes ”intra-dentin forsegling”. Gluma Desensitizer PowerGel fås i æske med 4 sprøjter af 1 ml samt 25 appliceringstips – lige nu til speciel kampagnepris. Kontakt: Kulzer, Morten Thomsen tlf. 40 35 93 91 eller Zandra Morris tlf. 22 35 57 37

52

Tandklinikker kan spille en afgørende rolle i kampen mod diabetes. Det kræver blot en simpel blodprøve i tandlægestolen på patienter fra risikogrupper. Så har tandlægen et sikkert billede af, om langtidsblodsukkeret er for højt og kan være tegn på enten diabetes eller et forstadie til sygdommen. Og patienten kan sendes videre til sin læge. Det er konklusionen i en ny hollandsk undersøgelse, hvor patienter med parodontitis fik taget blodprøver på en tandklinik. Tandklinikken var i stand til at opspore et betydeligt antal patienter med forhøjede blodsukkerværdier set i forhold til en kontrolgruppe med patienter uden parodontitis. Læs hele artiklen i Tandlægebladet nr. 6/2017 eller se tandlægers reaktion i artiklen ’Skal tandlæger teste for diabetes?’ på www.tandlaegebladet.dk.

“Super brugbar opfølgning på vores første ergonomidag med Mette - et sjovt og samtidig seriøst indspark -eller var det spark i rumpen? Vi kommer til at have mange gode tanker der henføres til denne dag - og det er jeg sikker på, at vores kroppe også gør”. Sofie Pontoppidan Götke, Klinikejer Otterup

Jeg havde fornøjelsen af at undervise en flok skønne mennesker på en klinik i Randers. Som tandlæge Jeanne sagde, da hun så før/efter billederne: “Jeg tror lige du har reddet mit arbejdsliv”. Jeg hjælper med at skabe god ergonomi på tandklinikken. Det sker gennem undervisning, kurser, foredrag og rådgivning på tandklinikker over hele landet. Jeg har mere end 15 års erfaring i netop ergonomi på tandklinikker. God ergonomi giver velfungerende medarbejdere. Velfungerende medarbejdere giver gode resultater. Gode resultater giver god stemning. Det er arbejdsglæde. Jeg hjælper jer på klinikken, hvor det daglige arbejde foregår. Holder foredrag for større eller mindre grupper. Lad mig hjælpe med at finde den løsning, som passer perfekt til jer.

m. 4092 2142 / mette@krebsergonomi.dk www.krebsergonomi.dk


--- VIRKSOMHEDSPORTRÆT ---

Den direkte kontakt til tandlæger er vigtig for Christian Gram

MEGET MERE END EN WEBSHOP

Af: Thomas la Cour, Din Journalist Foto: Zenith Dental

Danske Zenith Dental har med mere end 100 år i dentalbranchen ofte valgt andre stier end de mest betrådte. Mens andre dentaldepoter skærer ned i medarbejderstaben, sender Zenith Dental endnu flere konsulenter i marken og specialiserer produktudbuddet.

--- VIRKSOMHEDSPORTRÆT ---

Når udviklingen går i retning af mere avancerede eller specialiserede produkter, er der brug for professionel vejledning. Det er forholdsvis let at bygge en webshop med så mange varenumre som muligt, sørge for gode priser og leveringsbetingelser – og så ellers vente på kunderne, der kan betjene sig selv. Men hos Zenith Dental går man en anden vej. – Det er ikke så meget anderledes end at købe et par sko. Hvis du handler i en webshop med alle sko i verden, vil du måske alligevel holde dig til en bestemt type, fordi du er låst i nogle faste vaner eller tror, dine fødder kræver en særlig type. Hvis du kommer ind til en specialist i en forretning, får du vanerne udfordret, og du ender måske med et par sko, du er meget gladere for, siger Christian Gram, administrerende direktør i Zenith Dental Aps. Færre varenumre – mere kontakt Den vinkel har man længe været opmærksom på hos det 100 pct. danskejede grossistfirma i Agerskov nær Aabenraa. Mens flere firmaer i dentalbranchen har hældt en masse varenumre i webshoppen og ladet kunderne betjene sig selv, har

54

Zenith Dental skåret ned på antallet af varenumre og sendt flere salgskonsulenter ud til tandlægerne. Det er ikke mange år siden, at der var 20.000 varenumre i kartoteket, men nu er det nærmere 6.000. – Kontakten med tandlægerne er vigtig. Derfor deltager vi i stor udstrækning i events og messer. Det er en vej til at finde ud af, hvad der findes af problemer i det daglige liv på klinikkerne og finde de gode løsninger. Løsninger, som gør hverdagen på klinikkerne meget nemmere. Samtidig giver det os fagligt input, som hjælper os med at målrette vores indkøb og være helt fremme med innovation, siger Christian Gram. Han nævner som eksempel det såkaldte soft-sug (sug med blød silikonekant), som er blevet ret populær – især blandt tandplejere.

levere de kendte mærker, hvis de foretrækker dem. Vi har ikke nogle forudfattede præferencer på det punkt, siger Christian Gram. Vil dække alle behov Virksomheden bestræber sig ikke på at tilbyde alle produkter, men specialiserer sig på at dække alle behov indenfor engangs- og forbrugsartikler og småudstyr til dentalbranchen til konkurrencedygtige priser. Når det gælder de daglige forbrugsartikler, kan virksomheden tilbyde alle specialmaterialer, en tandklinik har brug for i hverdagen. Zenith Dental har et dækkende produktsortiment på klinikudstyr og -tilbehør, som blandt andet tæller leverandører såsom Tokuyama og Laschal, samt egne mærkevarer i serierne “Conzept” og “First Choice” Kan tage nogle chancer En del af produkterne har Zenith Dental eneforhandling på i Danmark. En fordel, som virksomheden af og til opnår, når de er firstmovers på nye produkter. Zenith Dental var således det første firma i Danmark, som lancerede det reciprokerede endosystem (VDW Reciproc). Et system som nu nærmest betragtes som “the golden standard” indenfor endodonti. Ligeledes var Zenith Dental blandt de første, som seriøst lancerede det innovative rodfyldningsmateriale MTA i Danmark, og de første, som arrangerede kurser i anvendelsen af samme produkt. – Vi tør af og til tage nogle chancer, fordi vi har så god en kontakt til tandlæger, der savner og efterspørger konkrete forbedringer i hverdagen. Vi kan aflæse deres behov. Det er helt klart en af vores væsentlige styrker, siger Christian Gram.

Fra komposit til lak Han rejser rundt på messer i det meste af verden for at se, hvad der rører sig. Af og til dukker der et produkt op på en messe i USA eller Tyskland, som danske tandlæger kan have glæde af. Ganske mange gange har han slået til, og Zenith Dental har været de første på markedet i Danmark med innovative produkter. Her kan eksempelvis nævnes forbedrede kompositmaterialer, nye typer diamantbor og udstyr til nemmere tandudtrækning.

Det gælder også om at have lånemaskiner klar fra dag til dag ved eventuelle nedbrud, så en tandlægeklinik kan fungere uden gener Et andet eksempel på et innovativt produkt er Shield Force, som er en effektiv opgradering i forhold til fx fluorlakker, som man typisk har behandlet følsomme tandhalse med. Shield Force er beregnet til behandling af følsomhed – både på tandydersiden, hvor virkningen holder i fem år, samt internt i tænderne, som en ekstra sikkerhed under kroner eller fyldninger. Ved behandling internt holder virkningen, så længe kronen eller fyldningen er tæt.

Private label Den udviklingsproces har også givet afsæt for Zenith Dentals egne produktserier Conzept samt First Choice. Det er kvalitetsserier lavet som private label hos anerkendte producenter. – Hvis klinikkerne vil spare penge, har vi disse alternativer, men vi kan også

KlinikLiv

55

oktober 2017

Tæt samarbejde med producenter Det gælder ikke bare om at sælge noget nyt. Det gælder i langt højere grad om at servicere, og her gør konsulenterne en stor del af arbejdet. – Der er stor fokus på at servicere klinikkerne, så spørgsmål kan afklares hurtigt, og de rette valg træffes. Omkring vigtige produkter har vi in-house support og reparationsfaciliteter. Vi kan yde assistance pr. telefon – som i rigtig mange tilfælde afhjælper problemet – eller sørger for reparation. Det gælder også om at have lånemaskiner klar fra dag til dag ved eventuelle nedbrud, så en tandlægeklinik kan fungere uden gener, siger Christian Gram. Syv til otte gange årligt udsendes avisen Ze-nyt, hvor nye produkter lanceres, ligesom der inviteres til kurser og events. Særlige tilbud på kendte produkter forefindes også i avisen, der er blevet et vigtigt aktiv for virksomheden. – Vi mærker en tydelig respons på avisen – både på kontoret og når konsulenter besøger klinikken, siger Christian Gram. Specialiseringen i produktudbuddet har også givet Zenith Dental et tæt samarbejde med producenter og leverandører. Det er en fordel, at Zenith Dentals konsulenter er så tæt på klinikkerne, hvor produkterne anvendes. Zenith Dental er blandt andet autoriseret VDW servicekontor samt Zendiums udvalgte autoriserde samarbejdspartner i Danmark. – Vores konsulenter vender tit tilbage med ideer til forbedringer eller ny efterspørgsel, som vi så kan tage videre til vores leverandører. På den måde udvikler vi produktudbuddet sammen, siger Christian Gram.


--- KOMMUNIKATION ---

--- KOMMUNIKATION ---

Til dig, der tager telefonen!

Patienter med tandsmerter:

Stil de rette spørgsmål Tandsmerter kan være voldsomme og medføre en stor belastning både fysisk og psykisk. Med de rette spørgsmål kan smertelindringen begynde allerede, når patienten kontakter klinikken første gang.

Af: KlinikLiv-redaktionen Foto: Adobe stock

Smerte opfattes meget forskelligt fra menneske til menneske. Derfor er det vigtigt, hvordan den første patienthenvendelse håndteres. De rette spørgsmål kan både give en idé om baggrunden for smerten, hvilken behandling, der er brug for, og om den skal udføres samme dag. Psykologi har stor indflydelse på smerte. Frygt og usikkerhed kan forstærke sanseindtryk og nedsætte smertetærsklen. Derfor er det ekstra vigtigt, at man allerede i telefonsamtalen med en patient med tandsmerter gør sig umage for at få patienten til at føle sig godt tilpas. – Det har stor betydning, at patienten føler sig i trygge hænder, og optimalt set kan man – ud over at vise empati for patientens situation – fx også give en mulig forklaring på patientens smerter og kort beskrive den nødvendige behandling, siger Andreas Riis, övertandläkare i endodonti på Specialistkliniken för endodonti i Göteborg.. Behovet for akut behandling kan komme ubelejligt i en travl hverdag på en tandklinik, men det må så vidt muligt ikke resultere i stress på klinikken. – Det er selvfølgelig aldrig sjovt, når en akutpatient skal presses ind mellem to planlagte tider, der ikke kan flyttes. Men det er vigtigt, at man i behandlerteamet ikke viser dette overfor patienten. Det er helt afgørende for smertehåndteringen, at patienten føler at sig godt behandlet, siger Andreas Riis.

56

Hvis man har ondt, er der ikke noget værre end at skulle fortælle det samme igen og igen

KlinikLiv

57

oktober 2017


--- KOMMUNIKATION ---

Planmeca Emerald intraoral scanner ™

Værdifulde ting findes også i små æsker

Det er et langt bedre udgangspunkt, end når der bare står ”tandsmerter” i aftalebogen

Den nye intraorale scanner Planmeca Emerald™ er en lille, letvægts og ekstrem hurtig scanner, med overlegen præcision. Digital aftrykstagning har aldrig været nemmere. Det perfekte værktøj til et hurtigt og effektivt chairside workflow.

Det er en sand “game-changer”! Spørgeskema kan hjælpe Følelsen af at være i trygge hænder skal gerne fortsætte når patienten kommer til klinikken. Derfor skal alle vigtige informationer fra den første telefonsamtale videregives til den kollega, der skal stå for selve behandlingen. – Hvis man har ondt, er der ikke noget værre end at skulle fortælle det samme igen og igen. Derfor kan det både være en lettelse for patienten og forstærke det positive indtryk af behandlerteamet, hvis oplysningerne allerede er videregivet. Begge dele virker afstressende og dermed smertelindrende, siger Andreas Riis. Han anbefaler, at der i receptionen ligger et spørgeskema, som kan udfyldes til den kollega, der skal stå for behandlingen. Spørgeskemaet kan indeholde nogle få og præcise spørgsmål, der giver en indikation af en mulig diagnose. Det kan være spørgsmål om smertens karakter: Er den murrende, dunkende eller skarp og direkte? Men også til patienten generelt: Er der feber? Eller om patienten selv har en idé om, hvilken tand, der er tale om? Vær præcis i kommunikationen Oplysningerne fra den indledende telefonsamtale er guld værd for den, der skal behandle patienten. – Det er meget bedre som tandlæge eller tandplejer at få nogle oplysninger på forhånd, så man ved, hvordan patienten har haft det og om smertestillende medicin eksempelvis har været prøvet. Det er et langt bedre udgangspunkt, end når der bare står ”tandsmerter” i aftalebogen, siger Andreas Riis. Han har udarbejdet et spørgeskema, som han vil medbringe på Konferencen for Klinikassistenter i Bella Center. – Der er sikkert mange klinikker, der allerede har sådan et spørgeskema, men hvis ikke, tager jeg ét med, og så kan man frit tage det med hjem og lade sig inspirere, siger Andreas Riis.

– Hvis en tand pludselig føles for høj, og det gør ondt hver gang, der bides sammen, kan det være, fordi tanden trykkes ned mod en betændelse under rodspidsen, siger Andreas Riis.

Kun 183 gram!

Skal patienten sættes til i dag? Den indledende telefonsamtale kan også give en afklaring af, om der er behov for behandling samme dag, eller om det er noget, der kan vente. Men det er vigtigt, at den, der modtager opkaldet kun træffer den slags beslutninger alene, hvis man er helt tryg ved det. – Hvis man er det mindste usikker, bør man konferere med de personer, der skal foretage behandlingen senere, siger Andreas Riis.

Vil du vide mere Övertandläkere Andreas Riis holder foredraget ’En patient med tandsmerter ringer, og det er dig, der svarer ...’ på Konference 2017 for Klinikassistenter den 3. november kl. 9.15-10.15.

Caries eller rodspidsbetændelse? Oplysningerne fra telefonsamtalen kan være med til at give en idé om baggrunden for patientens smerter. – Der er oftest forskel på smerten fra en vital eller avital pulpa og oplysninger om smertens karakter er derfor vigtige sammen med røntgen og den kliniske undersøgelse, når der skal stilles en diagnose og der ud fra vælges en behandling. De fleste rodbehandlinger udføres på grund af caries. Men er pulpa i tanden vital, er det måske slet ikke nødvendigt at rodbehandle, siger Andreas Riis. Han nævner hævelse og eventuel feber som en indikator på en avital pulpa og rodspidsbetændelse, men også her kan smertens karakter guide behandleren.

58

På tandlægernes Symposium 2017 kan du fredag den 3. november kl. 11.00 høre oplægget ’How to Deal with Pain’ af professor Ken Hargreaves, University of Texas Health Science Center at San Antonio.

Plandent Jydekrogen 16, 2625 Vallensbæk Telefon 43 66 44 44

Dentronic Sommervej 9, 8210 Aarhus V Telefon 86 10 41 22

www.planmeca.com


--- KOMMUNIKATION ---

--- KOMMUNIKATION ---

Foto: Adobe stock

Patienten betaler for at spare Nogle patienter tænker måske i situationen, at det er mange penge at bruge på en tandbehandling, og de vælger derfor fyldningen i stedet for en krone. – I første omgang er det måske fint nok at benytte sig af fyldningerne, men en af ulemperne ved at få lavet en fyldning er, at de ikke holder særlig lang tid. Når man så skal have det repareret eller lavet om, bliver det hurtigt lige så dyrt, som hvis man havde fået en krone i første omgang. Der er også det aspekt i det, at der er større risiko for, at man mister tanden, siger Flemming Isidor.

Du får, hvad du betaler for Er man ude i, at kroner er den eneste løsning på tandproblemerne, kan flere patienter også finde på alternative måder at komme væk fra den økonomiske pine Hvert år drager danskere til udlandet for at få ordnet deres tænder – til en langt billigere pris. Der kan være flere tusinder af kroner at spare ved at få lavet en krone i udlandet, men det er ikke altid en god løsning. Derfor kan det være en god idé at tage snakken med sin patient om, hvad de kan forvente: Skulle behandlingen vise sig utilfredsstillende, så har man ikke en tandlæge, man kan gå tilbage til for at få udbedret fejlen. Det er meget sværere at få danske tandlæger til at udbedre fejl, de ikke selv har lavet.

1

2

Man mister retten til det danske klagesystem.

Er det nødvendigt at sætte en krone på tanden, eller kan patienten slippe billigere ved at fylde den rodbehandlede tand med plast? I nogle tilfælde er fyldningerne lidt af en lappeløsning, mener professor i protetik Flemming Isidor.

Det kan være en dyr omgang, hvis man skal have sat en krone på tanden. Flere patienter foretrækker derfor en billigere, men også i nogle tilfælde mere kortsigtet løsning, i form af fyldninger. Andre rejser udenlands for at spare penge. Men hvad skal man, som tandlæge, stille op, hvis patienterne vil spare, og det går ud over kvalitet og resultat?

Ny friske farver. Samme børste.

TePe Interdentalbørste. Opdaterede farver.

Rodbehandlede tænder er risikotænder Ofte lander rodbehandlede tænder i kategorien ”risikotænder”, fordi de er medtagede efter tidligere infektioner eller behandlinger. – I de fleste tilfælde, hvor der mangler en del tandsubstans, så ville jeg anbefale kroner – for der er en betydelig forskel på risikoen for at miste tanden, hvis man bruger fyldninger frem for kroner i disse situationer, siger Flemming Isidor.

Vi præsenterer TePe Interdentalbørster i nye opfriskede farver. Findes i 9 størrelser, hvoraf de 4 mindste har en patenteret flexibel tip, som giver længere holdbarhed og bedst mulig tilgængelighed i alle approximalrum. Udviklet i samarbejde med dentalexpertise for en sundere hverdag.

www.tand-profylakse.dk

AD170017DK_ad_new_idb_165x111mm.indd 1 60

2017-05-08 11:19:40 KlinikLiv

61

oktober 2017

AD170017DK

Af: Freja Fredsted Dumont

Langsigtede investeringer betaler sig for patienten

En af ulemperne ved at få lavet en fyldning er, at de ikke altid holder særlig lang tid

Flemming Isidor tilføjer, at hvis der er meget tand tilbage, og man så at sige kun skal fylde ”hullet” fra rodbehandlingen, så vil en fyldning i nogle tilfælde være nok. Men hvis der mangler mere af tanden, som der jo oftest gør, når man har rodbehandlet den, så vil den på lang sigt have bedst af at få krone på.


--- KOMMUNIKATION ---

3

Det ses ofte, at når patienten har betalt selve tandoperationen, transport tur/retur fra destinationen, hotel, mad mm., så er omkostningerne løbet op i, hvad det ville have kostet i Danmark. Der kan være sprogmæssige barrikader, som kan være medvirkende til, at der opstår misforståelser mellem patient og tandlæge. Det kan risikere at give patienten en dårlig oplevelse.

4

Polen har i mange år været et af danskernes foretrukne steder at rejse til for tandlægebesøg. Her skal man huske patienten på, at de skal undersøge, om der er nogle anmeldelser af den pågældende tandlæge på nettet. Rådgiv altid til en god og solid research inden en beslutning træffes.

5

På www.grevetand.dk/tandlaegerejser har Strandvejens Tandklinik bl.a. uddybet nogle af de forhold, patienten bør tage in mente, før de booker deres behandling i udlandet. Pas på med, hvad du siger OK til Som tandlæge risikerer du faktisk også at komme galt afsted, hvis du prøver at hjælpe dine patienter til billigere tandbehandlinger i udlandet. Det oplevede praktiserende tandlæge Stephen Vestbirk: – Resultatet af min dumhed ved at sige god for behandlinger udenlands blev ikke til flere taknemmelige patienter. Tværtimod blev det til en tandbehandling af dårlig kvalitet, spild af en masse tid på justeringer og spildt energi med utilfredse patienter, siger Stephen Vestbirk.

Tværtimod blev det til en tandbehandling af dårlig kvalitet, spild af en masse tid på justeringer og spildt energi med utilfredse patienter

De udenlandske tandlæger levede ikke op til de forventede standarder, og Stephen Vestbirk kom derfor også hurtigt til at fortryde, at han sagde OK til, at hans patienter kunne rejse til Sverige og få lavet krone- og brobehandlinger betydeligt billigere end i Danmark. – Patienterne forstod ikke, at de, og ikke jeg, skulle betale for deres nye tur til Sverige – jeg havde jo sagt god for den i første omgang, siger Stephen Vestbirk til Politiken. Derfor bør det generelle råd til patienter, ifølge Stephen Vestbirk, være, at man ikke skal rejse udenlands for at spare 2.000 kr. på en kronebehandling.

Et smukt og funktionelt nordisk design Lysergonomi, hvor indstillingerne for spray og luft projiceres på patientens serviet, er bare et eksempel på nyskabende funktionalitet i UnicLine S - og så er den designet og produceret i Danmark.

VIL DU VIDE MERE? Professor Flemming Isodor holder foredraget ‘ Fyldninger eller kroner efter endodontiske behandlinger?’ på Konference 2017 for Klinikassistenter fredag den 3. november kl. 15.15 -16.00. På tandlægernes Symposium 2017 vil der være adskillige foredrag både fredag og lørdag om behandling og opbygning samt vedligeholdelse efter endodontiske indgreb.

Tag kontakt til en autoriseret Heka Dental forhandler: Sjælland: Dentalmontering: 4492 4425 Dentotal: 7020 3280 DentSupport: 7023 3121 Focus Dental Service: 4056 5008 JTA Dental: 4492 5400 Scandinavisk Dentalservice: 4343 0039 Vestsjællands Dental: 4058 8397 Wessels Dental: 3255 6544

Fyn: DentSupport: 7023 3121 Fyns Dental: 6592 6977 Dental Kompagniet: 7070 7770 Jylland: AB Dental: 8681 4800 Dental 2000: 8622 1721 Dentalværkstedet: 2082 2138 DentSupport: 7023 3121 Vestjydsk Dental: 9742 4044 Østjydsk Dentalteknik: 4034 0009

Heka Dental Baldershøj 38, 2635 Ishøj 4332 0990 www.heka-dental.dk 62


Vi tilbyder mere end blot regnskab og revision - hos os er driftsoptimering og sammenspillet med privatøkonomien også i fokus. Trine Rohde, Aros Revision

Med vores proaktive rådgivning får du udarbejdet statistikker og branchespecifikke nøgletal. Dette gør dig istand til at videreudvikle lige netop din klinik.

Vi er tandlægebranchens foretrukne samarbejdspartner

og betjener et stort antal tandlæger og tandlægevirksomheder over hele landet.

Vi tilbyder et ungt professionelt og dynamisk team, med mange års erfaring og målrettet specialisering inden for tandlægebranchen.

Det gør, at vi har særlige kompetencer, værktøjer og viden netop inden for din branche.

Aros statsautoriserede revisorer er et dynamisk revisorfirma i kraftig vækst beliggende i attraktive omgivelser i Aarhus centrum og Parken i København. Vi er ialt 42 medarbejdere, hvoraf de 6 er statsautoriserede revisorer. Vor kompetence er totalrådgivning inden for revision, økonomi og forretningsudvikling. Partnere: Kai Møller, Henning Juel Møller, Morten Ballum Lind Birkebæk, Villy Rabe Bech Mousten. Læs mere på vores hjemmeside www.arosrevision.dk eller kontakt os på tlf.: 86 270 271.

Vore kompetencer og service omfatter alle de områder, du som tandlæge efterspørger: • Virksomhedsstruktur og driftsoptimering • Revision • Skatteplanlægning • Regnskab • Personskat og selskabsskat • Erklæringer • Bogføring og regnskabsmæssig assistance • Forretningsudvikling • Virksomhedsoverdragelse • Hovedaktionærforhold • Generationsskifte • Økonomisk rådgivning • Finansiering og bankrelationer • Budgetudarbejdelse- og opfølgning • Moms og afgifter

Profile for Tandlaegebladet

KlinikLiv 2 - 2017  

KlinikLiv 2 - 2017