Page 1

Weetkrant

Voel je goed!

Krant voor cliënten van Talant • juni 2013 • nummer 13

Energieke zomer

1 Kom de zomer beleven! 2 Cliënt en dokter over energiedrank

Heeft u ook zo’n zin in de zomer; lekker naar buiten, mooi

Goed drinken is belangrijk,

weer, dagjes uit en misschien wel een mooie vakantie?

vooral in de zomer

De zon zorgt vaak voor een goed humeur en meer energie!

3 Tips voor een energieke zomer

Als het weer dan toch een keer tegenzit, kunt u in deze

4 Een zomerse dag verdient

Weetkrant tips vinden om meer energie te krijgen. Zo kunt u

een broodje gezond

op een simpele manier zelf zorgen voor een energieke zomer!

Veelgestelde vragen | Meer weten?

Kom de zomer beleven! Bij de kinderboerderijen van Talant in Stiens, Dokkum en Sneek staat op 29 juni van 2 tot 3 uur alles in het thema van ‘Voel je Goed!’. Kom ook en geniet van de mensen om u heen, de muziek en de gezonde drankjes. En als u er dan toch bent, doe dan vooral mee aan de workshop dansen. Iedereen kan dansen en deze workshop geeft u zeker energie en een goed gevoel!

Neem nu een gratis abonnement op de Weetkrant! Een abonnement op de Weetkrant is gratis voor cliënten en locaties van Talant. Wilt u een abonnement? Geef u op via de website van Talant. www.talant.nl/clienten Kies hier voor ‘laat u horen’.

Gratis entree en rugzak! U kunt deze middag gratis naar deze kinderboerderijen. Danst u mee, dan krijgt u een gratis ‘Voel je Goed!’ rugzak cadeau. Lees de achterkant voor meer informatie.


2

Weetkrant

Cliënt en dokter over energiedranken… Steeds meer cliënten drinken energiedrank om meer energie te krijgen. Echt verstandig is dit niet. U krijgt niet meer energie door deze drankjes. De cafeïne in het energiedrankje zorgt wel voor een oppeppend gevoel. Een cliënt van Arbeidscentrum Sneek heeft samen met zijn begeleider een column over energiedrankjes geschreven. De cliënt wil zelf niet met zijn naam en foto in de Weetkrant. “Op het Arbeidscentrum in Sneek hebben we het in het kader van ‘Voel je Goed!’ over gezonde voeding en gezonde drankjes gehad. Er is een cliënt die vertelt over het drinken van energiedrankjes. Hij noemt er een paar: Red Bull, Rockstar, Monster en Bullit. Op de TV zag hij reclame over deze drankjes. Hij werd er nieuwsgierig naar en wilde het wel eens proberen. Hij vond de smaak lekker zoet, maar hij kreeg er een raar gevoel van in zijn lijf.

Eline Vredeveld is dokter bij Talant. In haar column schrijft ze over de risico’s van energiedrankjes. “Veel cliënten drinken blikjes of flesjes energiedrank. De zoete smaak vinden mensen lekker. Ook worden mensen er wakker door. Dat komt omdat in 1 blikje energiedrank wel 9 suikerklontjes zitten. De suiker zorgt ervoor dat het suikergehalte in het bloed hoger wordt. Het hoge suikergehalte in het bloed duurt kort, waardoor je daarna weer moe wordt. En misschien neem je dan nog wel een blikje energiedrank. Er zit ook cafeïne in energiedrank. 1 blikje bevat net zoveel cafeïne als een kop koffie. Cafeïne werkt verslavend, net als alcohol.

Later kreeg hij zelfs hartkloppingen door het drinken van energiedrankjes. Doordat het erg lekker smaakte bleef hij het wel kopen. Ook was het fijn dat deze drankjes niet zo duur zijn. ’s Avonds dronk hij soms wel 8 energiedrankjes. Hierdoor sliep hij ’s nachts slecht. Hij wilde er graag vanaf, maar dit was erg moeilijk. Hij dacht steeds aan deze drankjes en wilde daardoor ook steeds weer energiedrankjes gaan kopen. Door goede afspraken te maken met zijn moeder is hij er uiteindelijk toch mee gestopt. Zijn advies is: Energiedrankjes zijn verslavend, begin er niet aan.”

Het lichaam went er aan. Je moet dan steeds meer energiedrank drinken om hetzelfde wakkere gevoel te krijgen. Een lange tijd veel energiedrank drinken, kan een heleboel klachten veroorzaken. Zoals moe zijn, te zwaar worden of suikerziekte krijgen! Ook kan je last krijgen van hartkloppingen, een angstig gevoel, hoofdpijn, misselijkheid, diarree, slaapproblemen of problemen met je gebit. (Veel) energiedrank is dus niet goed voor je lichaam en gezondheid. Het advies van de dokter is om liever geen energiedrank te drinken. Maar als je toch graag een keer energiedrank wilt drinken, neem dan maximaal 1 blikje per dag. Net als de alcoholreclame op televisie: Drink met mate.”

Goed drinken is belangrijk, vooral in de zomer! Zeker in de zomer is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. De warmte en de zon zorgen ervoor dat we meer gaan zweten. Het lichaam verliest hierdoor meer vocht.

Gemiddeld heeft een volwassene ongeveer anderhalve liter vocht per dag nodig. Bij warm weer of tijdens het sporten neemt u een halve liter extra vocht. Dat hoeft niet persé water te zijn. Alle dranken tellen mee. Toch is het ene drankje verstandiger om te kiezen, dan de ander. Hiernaast staan drankjes die we allemaal wel eens drinken. Ontdek zelf hoe gezond of ongezond deze drankjes zijn. *Cafeïne: een stof die zorgt voor een oppeppend gevoel, u voelt zich minder moe. Als u veel cafeïne drinkt, kunt u slechter gaan slapen, duizelig of zelfs misselijk worden. Mensen met epilepsie, hart- en vaatziekten en kinderen, kunnen beter geen cafeïne drinken.

Tip


Voel je goed!

3

Tips voor een energieke zomer Helaas is het weer in de zomer niet altijd even mooi. Erg jammer, want de zon geeft veel mensen vaak energie. Gelukkig zijn er meer manieren om aan energie te komen. Dit weerbericht voorspelt u een energieke zomer!

1

2

3

Geniet van de zon

Beweeg wanneer het kan

Doe iets leuks met een ander

De zon zorgt ervoor dat mensen zich vrolijker en fitter voelen. Ook zorgt de zon ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D zorgt voor stevige botten en verkleint de kans op een depressie, hoge bloeddruk en zelfs hartaanvallen. Wilt u van de zon genieten, dan is het verstandig om u eerst even in te smeren met zonnebrandcr竪me.

Een lichaam is gemaakt om te bewegen. Niet om de hele dag stil te zitten. Bewegen kan overal en zonder veel moeite. Kies de trap in plaats van de lift. Ga op de fiets in plaats van met de bus. Ook tuinieren, stofzuigen, klussen en wandelen zijn makkelijke manieren om uw lichaam gezond te houden.

Soms is samen iets doen leuker dan alleen. Misschien kunt u lid worden van een sportclub bij u in de buurt. In de sportwijzer op frysas.nl vindt u sportclubs bij u in de buurt. Via www.talant.nl/clienten kunt u op zoek naar een maatje om samen leuke dingen te doen.

Eet gezond Eigenlijk weet iedereen wel dat gezond eten en drinken belangrijk is. Gezonde voeding helpt om u energiek te voelen. Door te kiezen voor gezonde voeding heeft u minder kans om ziek te worden. Gebruik de schijf van 5 bij het kiezen van gezonde voeding.

4

5

6

Voorkom stress

Slaap lekker

Heeft u een drukke dag gehad? Doe dan 2 dagen even wat rustiger aan. Maak geen (of niet te veel) afspraken. Is er iets wat u dwars zit, praat er dan met iemand over die u vertrouwt.

De slaap is het belangrijkste moment van de dag. Terwijl u slaapt, rust uw lichaam uit. Mensen die slecht slapen zijn sneller ziek. De meeste mensen hebben 8 uur slaap nodig om zich fit te voelen.

Water

Thee

Sportdranken

Energiedrankjes

Water drinken is altijd goed. Bij warm weer is het drinken van water met citroen lekker fris. Gebruik voor 1 liter water 3 schijfjes citroen. Laat het koud worden in de koelkast of doe er een paar ijsklontjes in. Lekker en vooral erg gezond.

Thee is een gezonde en goedkope drank. Er zijn veel verschillende soorten thee. Citroenthee of sinaasappelthee zijn ook koud lekker. Doe er wat ijsklontjes in en u heeft een heerlijk zomerdrankje.

In sportdranken zitten heel veel suikers. De meeste sporters drinken daarom geen sportdrank. Mensen die het wel drinken vinden vaak de zoete smaak lekker. Gaat u sporten, dan kunt u beter water meenemen voor de dorst.

Het drinken van een energiedrank geeft u een oppeppend gevoel. Dat komt door de cafe誰ne*. Dit gevoel gaat snel weer over. Sommige mensen voelen zich daarna nog vermoeider. Bovendien zit er erg veel suiker in en is het daardoor slecht voor uw gebit.

Frisdranken

Koffie

Vruchtensap

Alcohol

Frisdranken zorgen het vaakst voor overgewicht. In frisdranken zit veel suiker en zout, hierdoor krijgt u honger en dorst. In sommige frisdranken zit ook cafe誰ne*, bijvoorbeeld in cola.

Nederlanders drinken veel koffie. De meeste mensen drinken wel 4 of 5 koppen koffie per dag. Meer dan 5 koppen koffie drinken is niet echt verstandig. In koffie zit namelijk cafe誰ne*.

Vruchtensap is gemaakt van fruit. Toch is het nog altijd gezonder om vers fruit te eten. In vruchtensappen zitten suiker en zuren. Te veel vruchtensappen drinken is niet goed voor uw gewicht en uw gebit.

Veel mensen vinden het gezellig om samen met anderen een biertje of een wijntje te drinken. Overdrijf dit niet. Wanneer u te veel drinkt, kunt u dronken worden. De gezelligheid is dan direct over. Bovendien is veel alcohol erg slecht voor uw lichaam.


Weetkrant

4

Veelgestelde vragen

Een zomerse dag verdient een broodje gezond Daan Zaadnoordijk is kok bij Brasserie de Stal. Hij heeft een snel en makkelijk recept voor een broodje gezond. Want: “Een zomerse dag, verdient een broodje gezond!”, aldus Daan.

Is energiedrank echt zo slecht voor mij? Ja. In 1 blikje energiedrank zitten wel 9 suikerklontjes. Ook zit er veel cafeïne in. Dit maakt het drinken van een energiedrank slecht voor uw lichaam en slecht voor uw gebit.

Dit heeft u nodig

- Af bakpistole t - Blaadje sla - Plak ham - Plak kaas - 6 schijfjes komkommer - 1 tomaat - 1 hardgekookt ei

• Pistolet 10 minuten afbakken in de oven op 180 graden. • De pistolet beleggen met sla, daarop legt u een plak ham en een plak kaas. • Daarop legt u komkommer, tomaat en ei. Doe dit 3 keer in deze volgorde. • Eventueel wat geknipte bieslook erover strooien!

Wat kan ik doen om meer energie te krijgen? Er zijn verschillende manieren om meer energie te krijgen. Erg belangrijk is dat u goed voor u zelf zorgt: eet gezond en beweeg elke dag. Op bladzijde 3 staan nog meer tips voor meer energie. Zijn alle dranken met cafeïne slecht? Nee. Thee en koffie zijn gezonde dranken, maar er zit wel cafeïne in. U kunt deze dranken gerust drinken, maar neem niet teveel op een dag. Drink niet meer dan 5 koppen koffie of 10 kopjes thee.

Mocht u er niet aan toekomen om zelf een broodje gezond te maken, kom dan gezellig naar Brasserie de Stal ! Eet smakelijk!

Daan

Brasserie De Stal Rotstergaastweg 42 8452 LB Nieuweschoot Open van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 uur.

Meer weten? Kom de zomer beleven! Sport- en dansschool SDM geeft op 29 juni een superleuke dansworkshop bij de 3 kinderboerderijen van Talant. Kom ook en geniet van de muziek, de dans, gezonde drankjes en de mensen om u heen! De dansworkshops zijn van 2 tot 3 uur ’s middags. Entree is gratis.

Kinderboerderij Doniastate Truerderdyk 14 9051 LC Stiens

Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve Parklaan 10 9103 SP Dokkum

Kinderboerderij It Bûthûs De Hartse 11b 8602 JX Sneek

Informatie op het internet www.voedingscentrum.nl Op deze website staat veel informatie over voeding, de schijf van 5 en recepten.

Colofon De Weetkrant is een gratis krant voor cliënten en locaties van Talant, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. De Weetkrant verschijnt vier keer per jaar, met steeds een ander thema. Cliënten van Talant kunnen een gratis abonnement nemen via www.talant.nl/clienten > Laat u horen. Hoofd- en eindredactie Hilde Koopmans Vormgeving De Bey communicatie & vormgeving bv Druk Grafische groep Van der Eems Redactieadres Bureau Communicatie, Postbus 303, 8440 AH Heerenveen, tel. 0513 - 64 37 33, e-mail h.koopmans@talant.nl Copyright Voor overname van tekst of illustraties is toestemming nodig van de redactie.

Informatie over Talant vindt u op www.talant.nl/clienten Maak hier gaatjes. Bewaar de Weetkrant straks in uw informatiemap.

‘Wij hebben heel veel zin in de dansworkshop en hopen dat jullie op 29 juni allemaal met ons mee komen doen. Jullie hoeven de docent alleen maar na te doen!’

Weetkrant voor cliënten van Talant • juni 2013 • nummer 13  

Heeft u ook zo’n zin in de zomer; lekker naar buiten, mooi weer, dagjes uit en misschien wel een mooie vakantie? De zon zorgt vaak voor een...

Advertisement