Sziget Útlevél 2016

Page 1

Az útlevél a Sziget Fesztiválköztársaságba érvényes. This passport is valid to the Island of Freedom.

ÚTLEVÉL A MÛSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK! WWW.SZIGET.HU


Kedves Szitizen, Üdvözlünk a Szigeten! 2,5 literes PET-palackban hozhat be alkoholmentes italt Dohánytermék: maximum 20 doboz cigaretta, 10 doboz szivarka és 10 szál szivar / Szitizen. Érvényes személyi igazolványt / útlevelet mindenképp hozz magaddal! Kérjük, hagyd otthon! Alkohol: alkoholos italt semmilyen mennyiségben nem hozhatsz be. Drogok és tudatmódosító szerek: kérjük, semmiképp se hozz magaddal! Gázmelegítő és gázpalack: a Szigeten nem fogsz tudni főzőcskézni, de rengeteg lehetőséget biztosítunk, ahol finomakat tudsz enni, úgyhogy hagyd otthon nyugodtan a konyhafelszerelést. Pirotechnikai eszközök, üvegtárgyak, szúró- és vágóeszközök, esernyő, bármilyen eszköz, mellyel más testi épségét veszélyeztetheted (8 centiméternél hosszabb vágóélű kés, pillangókés, gázspray, vipera stb.). Korlátozás alá eső tárgyakkal nem léphetsz be a Fesztivál területére, ezeket a biztonsági őrök minden belépéskor ellenőrzik.

Check-in a Szigetre

Az idei évtől kezdődően a Sziget bejáratánál egy új checkin folyamatot vezetünk be. A karszalag, amit a vócser beváltása után kapsz, nevesítésre kerül, a becsekkolás által a karszalag személyhez lesz kötve. A folyamat egyszerű: a bejáratnál, amikor a vócsert karszalagra cseréled, a személyi igazolványodat vagy útleveledet beolvassa egy ID-szkenner, ezt követően kapod meg a karszalagod, amit rögtön fel is csatolunk a kezedre. A becsekkolás és az azonosítás különösen fontos, hiszen segít növelni a biztonságot, és kiszűrni azokat a személyeket, akik esetlegesen rossz szándékkal érkeznek, vagy szerepelnek valamelyik nemzetközi körözési listán. Fontos, hogy mindenképp legyen nálad érvényes személyazonosító igazolvány, vagy útlevél. Az adatok kezelése a hatályos magyar és EU adatvédelmi törvényeknek megfelelően történik. Napijeggyel: Napijeggyel adott napon reggel 6 órától másnap 6 óráig lehet belépni, bent tartózkodni pedig reggel 8 óráig lehet. 7 napos bérlettel: Augusztus 10., szerda reggel 6 órától jöhetsz be a fesztiválra. Ha hamarabb szeretnél beköltözni, ahhoz beköltöző jegyet kell vásárolnod. 5 napos bérlettel: Augusztus 12., péntek 6 órától várunk a fesztiválon. Ha upgrade kempingjegyed van: A kemping karszalagot a térképen jelölt kemping recepción tudod majd átvenni. Sátrazni tudsz a Szigeten, ha legalább két egymást követő napra szóló napijegyed / 5napos / 7napos bérleted van. Az upgrade kempingekbe külön jegy szükséges. Gyermekeknek a rendezvény 11 év alatt ingyenes (11. életévét még be nem töltött gyerekek), 14 éves kor alatt felnőtt kísérővel lehet belépni. A rendezvényt augusztus 17., szerda 8 óráig kell elhagyni. A fesztivállal kapcsolatos információkat, szabályokat részletesen a Sziget Általános Szerződési Feltételei és a Házirend tartalmazza. Ezek elérhetőek a www.sziget.hu / Info oldalon. Mit hozhatok magammal? Étel: a kereskedelmi mennyiséget nem meghaladó mértékben hozhatsz be magadnak ételt, de tudd, hogy számos lehetőséget biztosítunk a Fesztivál területén, akár megéhezel, akár megszomjazol. Ital: egy Szitizen egy darab, maximum www.facebook.com/szigetfestival

A HELYSZÍNEN

Fizetés a Szigeten: készpénzmentes fesztivál! A Sziget rendezvényeinek hivatalos készpénzmentes fizetési szolgáltatója a Festipay. A Szigeten kényelmes, készpénz nélküli rendszerben fizethetsz mindenért, kezdve az italokon és ételeken át a merchandise termékekig. Hozd magaddal a saját MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyádat, mellyel egy érintéssel fizethetsz a fesztiválon mindenért. Elveszett és talált tárgyak A Szigeten több csomagmegőrző és értékmegőrző működik. Ha elveszítettél valamit, érdeklődj a Talált Tárgyak részlegnél a fesztivál után 10.00-18.00-ig vagy hívd a Talált Tárgyak Vonalát: +36/20 330-9332. Kihez fordulhatsz? Észrevételeiddel, panaszaiddal, ötleteiddel az információs sátor és a közönségszolgálati iroda munkatársaihoz fordulhatsz. Infóvonal: +36/20 345-9155.

SZOLGÁLTATÁSOK

Internet Wi-fi pontjainknak köszönhetően mindig naprakész maradhatsz. 6

www.sziget.hu


Utazás a Szigetre: ha rendelkezel érvényes karszalaggal vagy karszalagra cserélhető vócserrel, akkor a City Taxival a belső ellenőrzési pontig utazhatsz. Ezen a ponton mész át a check-in folyamaton, és a csomagok átvizsgálásán. Utazási szándékodat, kérjük, jelezd a City Taxi diszpécserközpontjának a +36/1-2-111-111-s számon. Utazás a Szigetről: A Sziget területén belülre nem is kell taxit hívnod! A City Taxi a rendezvény teljes időtartama alatt taxiállomást is üzemeltet, melyeken hívás nélkül igénybe veheted a taxikat. A belső taxiállomás a K-híd belső végénél lévő nagy parkolóban találod. Utazás a Sziget területén kívülről: A K-hídon kívül, a Jégtörő utca sarkán, a jegyárusító konténerek mellett a Budapest Taxik érhetőek el.

Csomag- és értékmegőrző Több helyen is találsz csomag- és értékmegőrzőt a fesztivál területén. Ne feledd, csak az itt elhelyezett értékekért vállalunk felelősséget! Elsősegély A felhőtlen szórakozás közben biztonságotokra a Helperek Egyesület elsősegélynyújtó járőrei ügyelnek. Keressétek őket bizalommal, vagy forduljatok az elsősegélynyújtó helyen működő orvosi ügyelethez, ahol gyógyszertár is található. Különleges tárolást igénylő gyógyszerek elhelyezésére az elsősegélynyújtó helyen van lehetőség.

Telefontöltés Telefon, kamera, laptop stb. töltésre a térképen jelzett telefontöltő pontoknál van lehetőség. Tömegközlekedés Sziget Fesztivál hajójárat Mosoda 2016. augusztus 10-től 17-ig kétfajta járat közlekedik: Ha mosatni szeretnél, ruháidat leadhatod a Városköz- Petőfi tér (Erzsébet híd) – Batthyány tér M+H – Óbudaipontban, az Információ mellett lévő Camping Service sziget (vissza ugyanezen az útvonalon) Jászai Mari tér (Margit híd) – Óbudai-sziget (vissza ugyanPontnál. Vagy használd a Bubbles mosodát! ezen az útvonalon) A hajó augusztus 10-11. 16.00 óra és 00.30 óra között KÖZLEKEDÉS 30-30 percenként közlekedik. Augusztus 12-17. 14.30 és Sziget-Budapest CityPass A Sziget-Budapest CityPass a város kulcsa. Utazgass sza- 02.30 között 30-30 percenként jár. badon a városban, kapcsolódj ki a legjobb budapesti fürdőkben vagy strandokon! Tedd mindezt a lehető leg- HÉV A H5-ös HÉV augusztus 11-17. között a Batthyány tér – olcsóbban, használd a CityPasst! Filatorigát megállóhely között 15-20 percenként jár. Kerékpármegőrző Kerékpárúton jöhetsz a budai rakparton egészen a bejá- Villamos ratig, mi ingyen vigyázunk a bringádra, amíg haza nem A 6-os villamos éjjel, a Fesztivál ideje alatt gyakrabban közlekedik. indulsz! A megőrző ingyenes! MÁV-Start kedvezményes vonatjegyek Váltsd meg belföldi vagy nemzetközi vasúti menetjegyed a Sziget városközpontban található MÁV-START pénztárkonténerben! A belföldi „50%-os alkalmi menettérti” jegyed bélyegeztesd le itt annak érdekében, hogy az a visszaútra is érvényes legyen. A részletekről érdekTaxi A korábbi évek gyakorlatának megfelelően lődj a pénztárban vagy a www.mav-start.hu honlapon! a Sziget rendezvény hivatalos szállítója a City Taxi. A társaság szolgáltatása a hatósági rögzíA műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! Jó szórakozást kívánunk! tett áron vehető igénybe. Parkolás Parkolóhelyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért lehetőleg ne autóval gyere. Ha mégis így döntesz, a fesztivál honlapján találsz részletes információt a lehetőségekről.

www.facebook.com/szigetfestival

7

www.sziget.hu


kedves fesztiválozók, kedves vendégeink! Budapest 24. alkalommal ad helyet Európa egyik legnagyobb, legismertebb és legelismertebb kulturális rendezvényének, a Sziget Fesztiválnak, ahol ismét külön standon mutatkozik be a magyar nemzet fővárosa. Az eseményre több mint hetven országból 400 ezernél is több látogatót várnak, így Budapest ismét megmutathatja, hogy miért tartják KözépKelet-Európa legszebb és legizgalmasabb nagyvárosának – egy olyan városnak, amely egyesít. A fesztivál programjain túl érdemes megtekinteni a főváros felújított köztereit és nevezetességeit, világhírű történelmi fürdőit vagy legkedveltebb pihenőparkját, a Margitszigetet, ahol Európa egyik legszebb és legnagyobb zenélő szökőkútja is található. Jó szórakozást kívánok! Tarlós István Budapest főpolgármestere Budapest a látogatók számára az év bármely szakaszában tartogat valami izgalmat, a legpezsgőbb mégis a nyári szezonban. A Sziget a világ különféle szegleteiből vonzza a turistákat a magyar fővárosba, akiktől ez a sokszínű metropolisz még nyüzsgőbbé válik.

Budapest messze földön híres uszodáiról, strandjairól, ahol mindenki megtalálhatja a habitusához leginkább illőt. Ha hatalmas élményparkra vágysz, irány az Aquaworld Vízibirodalom adrenalin-növelő óriáscsúszdáival, szörf- és hullámmedencéivel! Ha inkább visszautaznál a régmúlt időkbe, válts jegyet a Rudas Gyógyfürdő és Uszodába. A komplexum közel 500 éves, a török uralom idején épült, különlegessége, hogy hétköznap a termál-részleget a férfiak és a nők külön használhatják, hétvégén azonban lehetőség nyílik a koedukált pancsolásra! www.facebook.com/szigetfestival

8

www.sziget.hu


A magyar főváros az utóbbi időben egyre markánsabban festi fel magát Európa gasztronómiai térképére. Változatos street-food felhozatala mellett a hazai konyha remekeit is minőségi kivitelezésben és kedvező áron szerezheti be az éhes vándor. Általában sokan tolonganak előtte, de megéri kivárni a sort pl. a Király utcai Pesti Disznónál. Gyakran frissülő étlapján olyan ínyencségekre bukkanhatunk, mint a kakukkfüves őzraguleves, a házi libamáj terrine vagy a mangalica burger. Jó helyen jár a jóllakott turista ezen a környéken, hiszen a Gozsdu-udvar – Erzsébet tér – Váci utca csakrájában lüktet a város a leghevesebben. Itt található például az Akvárium Klub, Budapest egyik legjelentősebb összművészeti centruma. A szórakozóhelynek otthont adó Erzsébet teret pedig a szép idő beálltával azonnal elözönlik a fűben ülő, fröc�csöző, gitározó fiatalok. A street art szellemében, és ha egy kis lazulásra, „chill”-re vágyunk, térjünk be a hungarikummá vált romkocsmák egyikébe. Az underground művészeti kreativitás végtelen tárháza fogadja a látogatókat: eldönthetjük, hogy egy kiszuperált retró kocsiban vagy egy kádkanapéban söröznénk inkább. Nem meglepő, hogy a turisták előszeretettel látogatják ezt a zsizsgésre, ismerkedésre is kitűnően alkalmas helyszínt.

Fotók: budapestinfo.hu

Nagy népszerűségnek örvend egy másik helyi jellegzetesség is, ahol azonban kicsit sem a nyugalmon van a hangsúly: Budapesten közel száz szabaduló szoba létezik, amelyek közül a BUNKERGAME! a legnagyobb. Itt a bátor vállalkozók egy második világháborús bunker falai között kalandozhatnak.

www.facebook.com/szigetfestival

9

www.sziget.hu


SZIGET-BUDAPEST CITYPASS A Sziget-Budapest CITYPASS a város kulcsa. Utazgass szabadon a városban, kapcsolódj ki a legjobb budapesti fürdőkben, vagy strandokon! Tedd mindezt a lehető legolcsóbban, használd a CITYPASS-t! CITYPASS bérlet: érvényes 2016. augusztus 6. (szombat) 00.00-tól augusztus 18. (csütörtök) 24.00-ig ára: 9 900 Ft 48 órás CITYPASS: érvényes a kiváltás napjától másnap 24.00-ig ára: 3 600 Ft Ingyenes tömegközlekedés: a CITYPASS birtokában menetjegy vagy bérlet vásárlása nélkül utazhatsz a BKV által üzemeltetett villamosokon, buszokon, metrókon és HÉV-eken (Budapest közigazgatási határán belül). További információ a járatokról és a menetrendről: www.bkv.hu Egyszeri ingyenes fürdő- és strandbelépő: első alkalommal belépőjegy vásárlása nélkül – a CityPass karszalaghoz kapott fürdőkuponnal – látogathatod a budapesti strandokat és fürdőket. A további belépések alkalmával 20% kedvezményt kapsz az érvényes CityPass karszalagoddal. A kedvezmény az éjszakai és esti fürdőzésekre nem vehető igénybe. www.budapestgyogyfurdoi.hu Ingyenes Sziget különbuszok: menetjegy vásárlása nélkül utazhatsz a Sziget különjáratain, amelyek a Liszt Ferenc repülőtérről egészen a fesztivál bejáratáig hoznak el. A reptéren is vásárolhatsz CityPasst, de ha már rendelkezel vócserrel, azzal is felszállhatsz a Szigetre tartó különbuszokra. www.sziget.hu/fesztival/info/szolgaltatas#tomegkozlekedes www.facebook.com/szigetfestival

10

www.sziget.hu


Hajójáratok: nem kell menetjegyet vásárolnod a Szigetet érintő D13-as BKK hajójáratokra, amelyek a fesztivál ideje alatt folyamatosan közlekednek a város központja és a fesztivál területe között. www.sziget.hu/fesztival/info/szolgaltatas#tomegkozlekedes

További kedvezmények 50%-os kedvezmény sok budapesti és vidéki múzeum jegyárából 20%-os kedvezmény a Csodák Palotájába (1222 Budapest Nagytétényi út 37-43. www.csopa.hu) 5000 Ft-os kedvezményes árú jegy Giraffe Hop on - Hop off városnéző buszjáratokra Kiemelt értékesítési és vócserbeváltó pontok: A Keleti Pályaudvaron a Keleti Turista Információs Irodában Nyitva: minden nap 8.00-16.00 óra között, vócserbeváltás augusztus 5-16. között Vócserbeváltás a Liszt Ferenc repülőtéren az A Terminálon augusztus 6-16. között 8.00-23.00-ig, a B Terminálon augusztus 5-12. között 10.00-20.00-ig, értékesítés a BKK irodában A Sziget bejáratainál lévő pénztárakban A Sziget területén lévő Festipay pontokon www.sziget.hu/fesztival/info/sziget_-_budapest_citypass

www.facebook.com/szigetfestival

11

www.sziget.hu


italárlista rövidek

Vasuta Fröccsök

Aperol

4 cl

1050,-

Vasuta Fröccs Rosé

0,5 l

890,-

Bacardí Oakheart

4 cl

1050,-

4 cl

Vasuta Fröccs Fehér

0,5 l

890,-

Bacardí Superior

1050,-

Bombay Gin

4 cl

1050,-

El Jimador Tequíla Blanco

4 cl

1050,-

Szovjetszkoje Igrisztoje Rosé

75 cl

1990,-

El Jimador Tequíla Reposado

4 cl

1050,-

4 cl

75 cl

1990,-

Finlandia

Szovjetszkoje Igrisztoje Édes

1050,-

Finlandia Cranberry

4 cl

Szovjetszkoje Igrisztoje Száraz 75 cl

1990,-

1050,-

Finlandia Grapefruit

4 cl

1050,-

Finlandia Lime

4 cl

1050,-

Jack Daniel’s

4 cl

Borháló Irsai Olivér, bag in box 1dl

400,-

1050,-

Jack Daniel’s Tennessee Honey 4 cl

1050,-

Borháló Merlot Rosé, bag in box

1dl

400,-

The Famous Grouse

4 cl

1050,-

4 cl

Borháló Irsai Olivér

1dl

400,-

Unicum

1050,-

Unicum Next

4 cl

Borháló Merlot Rosé

1dl

400,-

1050,-

Unicum Szilva

4 cl

1050,-

Borháló Merlot

1dl

400,-

Rézangyal Barrique Szilva

4 cl

1050,-

Rézangyal Feketecseresznye

4 cl

1050,-

Rézangyal Kajszibarack

4 cl

1050,-

Rézangyal Mézes Ágyas Meggy 4 cl

1050,-

Rézangyal Ágyas Málna

4 cl

1050,-

Rézangyal 55 Szilva

4 cl

1250,-

Rézangyal 55 Kajszibarack

4 cl

1250,-

Pezsgők

Borok

Prémium Borok

Pálinkák

www.facebook.com/szigetfestival

12

Borháló Premium Várszegi Selection Chardonnay 2014

1dl

550,-

Borháló Premium Várszegi Selection Rose Cuvée 2015

1dl

550,-

Borháló Premium Várszegi Selection Merlot Édes 2015

1dl

550,-

Borháló Premium Várszegi Selection Cabernet Sauvignon 2013

1dl

550,www.sziget.hu


italárlista Üdítők

sörök Dreher Classic csapolt

0,5 l

650,-

Coca-Cola

0,5 l

450,-

Coca-Cola Zero

0,5 l

450,-

Dreher Classic dobozos

0,5 l

740,-

Coca-Cola Light

0,5 l

450,-

Dreher Hidegkomlós dobozos 0,5 l

0,5 l

450,-

740,-

Fanta Narancs Fanta Citrom-Bodza

0,5 l

450,-

Fanta Szőlő

0,5 l

450,-

Sprite

0,5 l

450,-

510,-

Kinley Tonic

0,5 l

450,-

Kinely Gyömbér

0,5 l

450,-

510,-

Kinley Bitter Lemon

0,5 l

450,-

Cappy Multivitamin

0,5 l

450,-

510,-

Cappy Alma-Körte

0,5 l

450,-

Cappy Alma

0,33l

450,-

Cappy Narancs

0,33l

450,-

Cappy Őszibarack

0,33l

450,-

Jana Lemon-Lime

0,5 l

440,-

Jana Strawberry-Guava

0,5 l

440,-

Jana Menta-Lime

0,5 l

440,-

Jana Blueberry-Cranberry

0,5 l

440,-

Jana Vitamin Citrom

0,5 l

470,470,-

Dreher 24 dobozos

0,5 l

Dreher 24 Gyömbér dobozos Dreher24 Pomelo-Grapefruit dobozos

0,5 l 0,5 l

Dreher24 Lime-Málna dobozos 0,5 l

510,-

cider Kingswood csapolt

0,4 l

750,-

Energiaital Red Bull

0,5 l

690,-

Red Bull Sugarfree

0,5 l

690,-

Jana Vitamin Alma-Málna

0,5 l

Red Bull Red Edition

0,5 l

690,-

Jana Sensation! Lime-Kiwano

0,5 l

440,-

Red Bull Blue Edition

0,5 l

0,5 l

380,-

690,-

Fonyódi Forrásvíz Szénsavas

Jana Szénsavmentes Ásványvíz 0,5 l

380,-

Jana Ice Tea Lemon

0,5 l

470,-

Jana Ice Tea Peach

0,5 l

470,-

Jana Ice Tea Forest Fruit-Cranberry 0,5 l

470,-

Red Bull Tropical Edition

0,5 l

690,-

Red Bull Summer Edition

0,5 l

690,-

www.facebook.com/szigetfestival

13

www.sziget.huSZÉLFORGÓ TAPSRÚD

08.16. 21.30

08.15. 19.00

08.14. 19.00

08.13. 19.00

08.12. 19.00

08.10. 19.00

Augusztus 10-16.

08.11. 19.00

special party 15 000 db forgóval

ZÁSZLÓ PARTY

15 000 db zászlót mi adunk, de hozd magaddal a saját nemzeted zászlóját is

COLOR PARTY POM-POM PARTY KONFETTI PARTY END SHOW

lézershow, tűzijáték, színes lángok, konfettieső, 20 000 világító rúd

15


28

dan panaitescu

nagyszínpad

AUGusztus 10.

Isten veled, Dan!

szerda

Kollégánk és barátunk, Dan Panaitescu a Sziget Szervezőiroda csapatának egyik alapembere volt a kezdetek óta. Booking managerként Neki köszönhetjük idén is – ahogy az elmúlt években mindig – a Sziget Nagyszínpadán fellépő sztárokat. Sajnos az idei munkája beteljesedését Dan már nem érhette meg, mivel július 15-én egy tragikus autóbalesetben életét vesztette. Emlékét nemcsak a szívünkben, hanem az általa szervezett és vezetett Nagyszínpad nevében is szeretnénk megőrizni. Nagyon hiányzol, Dan! Nyugodj békében, és szervezz odafent hasonlóan jó bulikat az idén Veled egy helyre távozott ismerőseidnek, Lemmynek, Prince-nek, David Bowie-nak és a többieknek.

16.00

Marky Ramone’s Blitzkrieg (USA)

17.45

Skunk Anansie (UK)

19.30

die antwoord (ZA)

21.30

The Chemical Brothers (UK) AUGusztus 12.

AUGusztus 11.

péntek

csütörtök

16.00

Punnany Massif

17.45

Jake Bugg (UK)

19.30

Parov Stelar (A)

21.30

16.00

Rihanna (USA)

www.facebook.com/szigetfestival

1955-2016

16

Bohemian Betyars

(a Nagy-Szín-Pad 2016 győztese)

17.45

John Newman (UK)

19.30

Bastille (UK)

21.30

Manu Chao (F) la ventura

www.sziget.hu


augusztus 14.

vasárnap

augusztus 13.

szombat

16.00

Halott Pénz

17.45

Bring Me The Horizon (UK)

Sum 41 (CAN)

19.30

Tinie Tempah (UK)

19.30

Sigur Rós (IS)

21.30

David Guetta (F)

21.30

Muse (UK)

16.00

17.45

Quimby

augusztus 16.

kedd

augusztus 15.

hétfő

16.00

Parkway Drive (AUS)

16.00

Years & Years (UK)

17.45

The Lumineers (USA)

17.45

Kaiser Chiefs (UK)

19.30

The Last Shadow Puppets (UK)

21.30

Hardwell

19.30

21.30

Noel Gallagher’s High Flying Birds

End Show with

(UK)

(NL)

Sia (AUS)

www.facebook.com/szigetfestival

17

www.sziget.hu


OTP BANK A38 SZÍNPAD

AUG. 11., csütörtök

39

18.30 20.15 22.00 23.45 01.30

AUG. 12., péntek

16.45 18.30 20.15 22.00 23.45 01.30

AUG. 13., szombat

Rico & Sticks #OpgezwolleTotNu (NL) MØ (DK) Naugthy Boy (UK) Movits! (S) Travi$ Scott (USA) DJ Sliink (USA) / Datsik (CAN) / DJ Nara

16.45

Jain (F) Kovacs (NL) K.I.Z. (D) Editors (UK) Unkle live (UK) Boys Noize (D) / Wiwek (NL) / Jumodaddy

16.45 18.30 20.15 22.00 23.45 01.30

www.facebook.com/szigetfestival

norma jean martine (USA) !!! (USA) Kodaline (IRL) Molotov (MEX) Róisín Murphy (IRL) Snails (CAN) / Excision (CAN) / B’Andre 18

www.sziget.hu


AUG. 14., vasárnap AUG. 15., hétfő AUG. 16., kedd

Oscar and the Wolf (B) BOY (ch/d) Børns (USA) Brains Bloc Party (UK)

16.45 18.30 20.15 22.00 23.45 01.30

Wilkinson live (UK) / Maduk (NL) feat. MC Mota (B) / Chris.Su

16.45

Tourist (UK) The Neighbourhood (USA) Chvrches (UK) Troyboi (UK) M83 (F)

18.30 20.15 22.00 23.45 01.30

Dillon Francis (USA) / Carnage (GUA) / Dublic

16.45

Aurora (N) Fidlar (USA) Jess Glynne (UK) Bullet For My Valentine (UK) Crystal Castles (can) Noisia (NL) / Kasra (USA) / Jade

18.30 20.15 22.00 23.45 01.30

www.facebook.com/szigetfestival

19

www.sziget.hu


az ibis bemutatja:

43

világzenei színpad

AUGusztus 11., csütörtök

Ilaria Graziano & Francesco Forni (I) Rupa & The April Fishes (USA) Buika (E)

18.00 19.15 21.00

AUGusztus 12., péntek 17.15 18.30 20.00

Psycho Mutants Yiddish Twist Orchestra (UK) Enzo Avitabile & Bottari & Scorribanda (I)

21.30 23.15 00.30

Goran BregoviĆ Wedding and Funeral Band (SRB) Django Lassi (D) DJ Gypsy Box (MEX/E)

AUGusztus 13., szombat 17.15 18.30 20.00 21.30 23.15 00.30 www.facebook.com/szigetfestival

Soviet Suprem (F) Kultur Shock (USA) Värttinä (FIN) Leningrad (RUS) Baro Drom (I) DJ Tagada (F) 20

www.sziget.hu


AUGusztus 14., vasárnap

Malasañers (E) Dudu Tassa & The Kuwaitis (ISR) Aziza Brahim (E) Rachid Taha (ALG/F) Dzambo Agusevi orkestar (MK) DJ mps PILOT (NL)

17.15 18.30 20.00 21.30 23.15 00.30

AUGusztus 15., hétfő

Cimbaliband Mau Mau (I) LA-33 (COL) Systema Solar (COL) Lajkó Félix feat. Óperentzia (SRB/H) DJ scratchy (UK)

17.15 18.30 20.00 21.30 23.15 00.30

AUGusztus 16., kedd 17.15 18.30 20.00 21.30 23.15 00.30 www.facebook.com/szigetfestival

Hackney Colliery Band (UK) La Dame Blanche (CUB) Les Hurlements d’Léo (F) Pannonia Allstars Ska Orchestra Fanfara CiocĂrlia (RO) DJ Robert Soko (D) 21

www.sziget.hu


TELEKOM ARÉNA

01.00 02.30 04.00

22.00 23.30 01.00 02.30 04.00

22.00 23.30 01.00 02.30 04.00

Edo Denova StadiumX Vinai (I) Tujamo (D) Las Salinas (ISR)

Yamina Breathe Carolina (USA) Dyro (NL) szervezés alatt Observer x Flip Capella (A)

www.facebook.com/szigetfestival

22

AUGusztus 12., péntek

23.30

Muzzaik Apster (NL) Afrojack (NL) D-Wayne (NL) Ravitez (NL)

AUGusztus 11., csütörtök

22.00

AUGusztus 13., szombat

9

www.sziget.hu


01.00 02.30 04.00

23.30 01.00 02.30 04.00

Belocca Blinders (PL) Volt & State (NL) Nicky Romero (NL) Yves V (B)

22.00 23.30 01.00 02.30 04.00

AUGusztus 15., hétfő

22.00

Roberto Rios 2empress (B) Fedde Le Grand (NL) Laidback Luke (NL) Metzker Viktória

www.facebook.com/szigetfestival

AUGusztus 14., vasárnap

23.30

Stereo Palma Nick Talos (D) Jay Hardway (NL) Zedd (RU) Andro

23

AUGusztus 16., kedd

22.00

www.sziget.hu


www.facebook.com/szigetfestival

24

03.30 Secret Factory

02.30 Mind Against (D)

The Martinez Brothers (USA)

23.30 Woo York live (UKR)

00.00

00.30 Tale of Us (D)

Jay Lumen

22.15 Pulsinger & Irl live (A)

22.00

02.00

Roocha & Roland Handrick

Sharam (USA)

Behrouz (USA)

Truesounds Music Showcase pres: Peter Makto Gregory S. Davko Justrice

Naga + Peter Bernath

Andras Bader + Duel live

Nigel Sorter

AUG. 13., szombat

Sam Paganini (I)

00.30 Johannes Heil live (D)

22.30 Hot X

Sikztah

Mateo & Spirit

Bernathy Zsiga live

Rob!n

Reecoba

AUG. 14., vasárnap

04.30 04.00 04.00 Boddika (UK) Mendo (CH) SanFranciscoBeat A helyszínhez a raklapokat a biztosítja

Sasha (UK)

&ME (D)

Poli

Nora Matisse

Coloboma

Ramin Sayyah

16.30 Yvel & Tristan

Kevin Luke (BRA)

David Mole

Detective Kelly

AUG. 12., péntek

15.00 Anima Sound System DJ

13.30 Metha

Raasa

21.00 Samhain live

19.30 Candyman

lotfi begi

13.30 LavaLava pres: Tolo Falcao Fanki Ridm

Scrt live

AUG. 11., csütörtök

20.00

18.00

16.00

14.00

12.00

AUG. 10., szerda

00.30 Butch (D)

01.00 Nastia (UKR)

23.00 Polarize

Dorisburg live (S)

Beta

Andras Toth

Jaffa Surfa

Forsek

Vatsanah & Adam Touch

AUG. 15., hétfő

03.30 Gabor Kraft

01.00 John Digweed (UK)

23.00 Max Cooper (UK)

21.30 Demi (UK)

15.30 BadGirls pres: James Cole Pat Duff Shabaam Snilloc Collective Mashine

we plants are happy plants

Thomas Borza vs. Bohumil

AUG. 16., kedd

colosseum naponta 12.00-05.00

Augusztus 10-16.

www.sziget.hu


www.facebook.com/szigetfestival

25

00.30

23.15

21.30

19.45

18.00

16.30

15.00

Mongooz and the Magnet

Passed

Run Over Dogs

Ivan and the Parazol

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Spanish Wax

Szabó Balázs Bandája

DJ Radnai

Intim Torna Illegál

Magashegyi Middlemist Underground Red

Budapest Bár

Bin-Jip

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Swamp

ozone mama

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

AUG. 11., csütörtök

AUG. 10., szerda

The Picard

Dj Fülöp, Lobenwein & Murak

Vad Fruttik

Irie Maffia

Anna and the Barbies Margaret Island

Mary Popkids

The Biebers

Marge

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Hiperkarma

Cloud 9+

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Bagossy Brothers Company

Dope Calypso

a Szám 2016 győztese

Talentometer Pop-Rock kategória győztes

Baron Mantis

AUG. 13., szombat

AUG. 12., péntek

(venom - halott pénz, future & kemon - irie maffia)

DJs from Mainstage

Wellhello

Kiscsillag

Péterfy Bori & Love Band

Esti Kornél

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Szabó Benedek és a Galaxisok

Babel

AUG. 14., vasárnap

Tesco Disco

Odett

30Y

Anima Sound System

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Superstereo

Freddie

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Maxisun

AUG. 15., hétfő

palotai

sziget záróbuli: Müller Péter Sziámi… andfriends

BËlga

Supernem

Tudósok

a Nagy-Szín-Pad 2016 jelöltje

Zaporozsec

AUG. 16., kedd

petőfi rádió-telekom VOLT FESZTIVÁL SZÍNPAD naponta 15.00-02.00

Augusztus 10-16.

49

www.sziget.hu


42

EURÓPA SZÍNPAD

Augusztus 10-16.

YourOpen-napok

AUGUSZTUS 12-14.

22.30: Collectif Arbuste (F): LACAJ (30’) Középpontban egy kockaszerű szerkezet, ami egyszerre színpad, hangszer, díszlet és ketrec. A ketrec körbejárható színpadként, különleges vizuális élményt biztosítva telik meg hangokkal és fényekkel, egyben fogva tartja a zenészeket is.

Augusztus 10.

Augusztus 11. Grey Matters (RO)

Sick Hyenas (D) Fúzy Múzy (CZ) Rewind Production (B)

SNOIR (A) Niemoc (PL)

18.00

John Canoe (I)

DØr No. 13. (DK)

19.00

GrandFather’s House (P)

Sattas (TR)

20.00

TIWAYO (F)

Educados (E)

21.00

Ouzo Bazooka (ISR)

Moon Tapes (NL)

14.00 15.00 16.00 17.00

Augusztus 12. 15.00

Isolation Berlin (D)

16.30

Bombay (NL)

18.00

Koalabell

Augusztus 13. We are Match (F)

Augusztus 14. Queer Jane (SK)

Augusztus 15. Las Aves (F)

Augusztus 16. Salmo (I)

Maria Cristina Plata (COL)

Fuckaine (E)

The Zen Circus (I)

Golan (RO)

Bernays Rilan & The Bombardiers (NL) Propaganda (MK)

Serafyn (CH)

Palace Winter (DK)

Die Nerven (D)

Maya Isacowitz (ISR)

Fatoni (D)

La Cafetera Roja (A/F/E)

La Smala (B)

Deluxe (F)

19.15 Brunettes Shoot Blondes (UKR)

Therr Maitz (RU)

John Coffey (NL)

20.30

I Ministri (I)

Ceza (TR)

23.10

Avec (A)

Abu (CH)

Thunder & Co. (P)

Say Yes Dog (LUX)

Satellites (RO)

00.20

AYKU (D)

Perturbator (F)

Groove Salvation DJ set (P)

En.Dru (CZ)

Rebeka (PL)

www.facebook.com/szigetfestival

26

www.sziget.hu


Hungarikum Falu

Augusztus 10-16.

JÁTÉK

Augusztus 10-11.

20.00-24.00 Táncház tánctanítással

A Hungarikum falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, a már megszokott, fából ácsolt sokszögletű cifra csűrben és annak környékén. Az idei év témája a „játék”: a magyar népművészet minden területéről gyűjtjük csokorba a játékos dolgokat. Találjuk meg a bennünk rejtőző gyermeket! Ebben segítenek a különböző játékok, amiket kipróbálhatsz: óriás bútorok, társasjátékok, ügyességi- és sportjátékok újratöltve. Lesz ördöglakat, búgócsiga, élő-malomjáték, és persze gólyaláb is. A szentendrei Skanzen sátrában régi, és nem is olyan régi fényképeken az elmúlt száz esztendő játékaiból rendezünk mini kiállítást. Az estéket hagyományosan hajnalig tartó táncházakkal zárjuk, ahol bárki bátran belekóstolhat a magyar néptánc, és a mára jó példaként UNESCO Szellemi Kulturális Örökséggé nyilvánított magyar táncház-módszer alapjaiba. A hagyományőrző táncegyüttesek mellett idén a határon túlról, Erdélyből is érkeznek vendégek, akik saját táncaikkal és viseleteikkel ismertetik meg az érdeklődőket. www.facebook.com/szigetfestival

55

Augusztus 12-16.

13.00-14.30 Tájegységek táncai és népszokásai 14.00-19.00 Bemutatók és műhelyfoglalkozások 17.00-19.00 Táncegyüttesek felvonulása látványos kellékekkel és viseletekben a Szigeten 18.30-19.00 Erdélyi hagyományőrzők tánca 21.00-01.00 Napzáró táncház tánctanítással Hagyományőrző Táncegyüttesek: Turai Hagyományőrző- és Ifjúsági Táncegyüttes és a Corvinus Táncegyüttes 2016 év vendégei: Erdélyi hagyományőrző zenészek és táncosok Szakmai partner: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre 27

www.sziget.hu


33

AFRO-LATIN-REGGAE falu Aug. 10.

Aug. 11.

Aug. 12.

Augusztus 10-16. naponta 11.00-05.00

Aug. 13.

MC DJ Paulo MC DJ Paulo 17.00 de Jesus DJ Azou (SEN) de Jesus DJ Azou (SEN) (ANG) (ANG)

19.15

Ballet Camara (SEN)

G Ras & 19.45 The Chapel Jiggaz

Nieto Mercedes és a Nimfa Orientális Társulat Medial Banana (Sk)

Ballet Camara (SEN)

Manaky

21.15

MC DJ Paulo MC DJ Paulo de Jesus DJ Azou (SEN) de Jesus (ANG) (ANG)

23.00

Four Star Foundation (A) 23.30 Kinetical Live (A)

01.00

01.45

Airtist (Aus/H)

00.30 Paso Sound System

00.15 Bassrunner Sound (A) 01.00 Kinetical Live (A) Four Star Foundation (A)

Aug. 14.

MC DJ Paulo de Jesus (ANG)

G Ras & Riddim Colony

Ras Muhamad (INA)

21.45 DJ Azou (SEN)

Ballet camara (SEN)

21.45

Aug. 15.

Aug. 16.

Jose DJ (CUB)

MC DJ Paulo de Jesus (ANG)

19.30 samba fever afro-brazil táncshow

Ballet camara (SEN)

Barrio Latino

Afrodzaqm

Jose DJ (CUB)

MC DJ Paulo de Jesus (ANG)

DJ Salazar (CUB)

Goatmét Sound System + Rastacsko

Red Red feat. Sena (GHA/H)

Love Alliance

G Ras & Riddim Colony Sound

Bassrunner Sound (A) 03.00 MC DJ Paulo de Jesus Bassrunner (ANG) B2B Four 03.30 Star Foundation (A)

00.30 DJ Elo

02.30

www.facebook.com/szigetfestival

03.00 DJ Azou (SEN) 28

www.sziget.hu


Ras Muhamad

Medial Banana

Ballet Camara

Barrio Latino

workshopok – Augusztus 10-16. gibbon slackline (360’) Hatha jóga workshop Cserző Lucával

11.00 11.45

Capoeira (brazil harcművészet) oktatás Rivelis Williammel és a Grupo Capoeira Brasillal

12.30

Afrikai dob- és tánctanítás a Ballet Camarával (SEN)

14.00

Nieto Mercedes és a Nimfa Orientális Társulat – egyiptomi hastánc workshop

14.45

Samba Fever afro-brazil táncoktatás Estrelinhaval

15.30

Afro-Karib tánctanítás Paulo de jesusszal

16.15

Salsa Tropical Dance school José Rey-el és Kiss Beátával

www.facebook.com/szigetfestival

29

www.sziget.hu


: 32 a rádió rock 95.8 bemutatja

Blues Kocsma Aug. 10.

Aug. 11.

Aug. 12.

Augusztus 10-16. naponta 16.00-tól

Aug. 13.

Aug. 14.

Mr Swagger Frim Fram (SRB) (CAN/H)

Blues Beat Party: teejay

Jack Cannon Band

Második Műszak feat. Ferenczi György

A.V.E.

Jolly Jackers

Palma Hills

19.30

The Luckies

Jambalaya

EC 70 - Eric Clapton Tribute Band

Soulbreakers

Beaux Jaxon (USA) feat. JérÔme LiThiao-Té (CHN)

21.30

Blues Beat Party: Red Bird & Sab

Blues Beat Party: Sab

Blues Beat Party: TeeJay & Red Bird

Blues Beat Party: TeeJay

23.00

Lead Zeppelin

16.00

delta disco

17.30

Aug. 15.

Aug. 16.

"MindörökFekete Jenő Erik&Ankoné ké Blues" Max & Horváth Sombroek énekel: Rácz Mihály Kati (NL) Boeghoe

Pribojszki Kraków Mátyás Street Band Band (PL)

Blues Beat Party: Sab & TeeJay

Raphael White Leif De Errol Wressnig Tom The Mad Leeuw Band Linton (UK) & The Soul & Circus (NL) & JSP (SK) Gift Band (A)

Volumen

Paddy and the Rats

Blues Beat Party: TeeJay & Red Bird Black Jack

P.G., Hamvai P.G., Hamvai P.G., Hamvai P.G., Hamvai P.G., Hamvai P.G., Hamvai P.G., Hamvai Peeth Mauer, DJ V, 01.00 Magonyi L., Lolita, DJ Tanker, DJ Victoria Lecsy, Tomas Kiss, Luke Mr. Spoon DropD DJ FEREE Valczer Walley Ben Nyler Ventres

25

tábortűz Aug. 10.

Aug. 11.

Augusztus 10-16. naponta 23.00-tól

Aug. 12.

Aug. 13.

The Faraway Siren and the Czech FreeAcoustics (I) Wolf (CRO) some (CZ)

23.00 00.00

Cate Kensy (NL)

Silver Pastas

Fiber 3 (ISR)

A Million Likes (S)

01.00

MoreThanTwo

Systemless

Fado of rum (P)

Les Flâneurs (TR)

02.00

TheRare Pepes

Aron van Os (NL)

Maria in a Barn (B)

www.facebook.com/szigetfestival

Aug. 14. Stas Derkach & Bohdan Matviychuk (UKR)

Aug. 16.

Bróders

The Grabovskies

Lonely IKEBANA (SLO) Strollers (I) Saturday Overnight

Iro & Savvas Walrus in The (GR) Sunshine 30

Aug. 15.

Brucs (SLO)

Third wheel (CRO)

Zita Mega Modellek

Pure Basic

Friendzoned www.sziget.hu


a dorko bemutatja: Aug. 10.

23.00

Rage Against the machine Tribute by Subscribe

Aug. 11. Maroon 5 Cover Show

Aug. 12.

02.30

JR Gonda

Aug. 13.

13.45

Aug. 16.

The Beatles tribute by The Bits

The Starmans – David Bowie tribute band Arctic Monkeys tribute by Pretty Visitors

DJ Gomes

JR Gonda

62

Augusztus 11-16. naponta 12.30-tól

Aug. 12.

Aug. 13.

Aug. 14.

Aug. 15.

Aug. 16.

Tomma Alistar (RO)

Oz Corporation (F)

Osc2X (I)

Lola (NL)

Sofia Brunetta (I)

Bugo (I)

Selton (BRA/I)

Folkabbestia (I)

Giosada & Band (I)

Woodbell (F)

The Lysergics (Uk)

Dirty Harry’s Dynamite (I)

Landlord (I)

L’Orso (I)

Photøgraph (F)

Barbados (I)

Teapot 15.00 Industries (I)

Aug. 15.

Hollywood Tökéletes Rose Helyettesek – Guns ’n’ – Kispál és Roses a Borz tribute band tribute band

DJ Endy

lightstage 12.30

Aug. 14.

Pearl Jam Tribute by Grunge Electric

DJ Gomes

Aug. 11.

naponta 23.00-tól

Good Time Piknik Park Boys Ska Pécs – Linkin Park – Red Hot – Ska P tribute band Chili Peppers tribute band tribute band

Celebration Stoned – Motörhand Days play Deep Rolling 01.00 – Motörhead Purple, Led Stones tribute band Zep and Uriah tribute band Heep

22

Augusztus 10-16.

budapest park tribute színpad

Mr.Bogo&Rudefella (I) + guest

23.30

A helyszín támogatója a Puglia Sounds

asus snowattack színpad Aug. 10.

Aug. 11.

Aug. 12.

Augusztus 10-16. naponta 21.00-től

Aug. 13.

Aug. 14.

11

Aug. 15.

Aug. 16.

KRSA & DJL

Adam Carter / ESD

21.00

ESD

Baranyai

Baranyai

23.00

Soulja

DR BRS - Senor Grande

ESD

Vicktor Smith

DJL

Kis Grófo Live show

DR BRS – Senor Grande

Jabin

Lennard

Jumodaddy

Soulja

Marchello

DJL

Joer Junior

Marchello / Edo Denova

Lennard

Edo Denova

01.00 Edo Denova Marchello 03.00

Gyurex

Jabin

www.facebook.com/szigetfestival

Adam Carter Matt Flaron

31

www.sziget.hu


1

SZIGET BEACh CÖKXPOˆN CHILL GARDEN Aug. 10.

09.00 12.00 18.00

Aug. 11.

Aug. 12.

Aug. 13.

Aug. 14.

Aug. 15.

Aug. 16.

DJ Qtewly

Lejön & Minek

FranKut & beugroDJ

Adam Salman

Dj Alagi & Papa

Dj Sztyepp

Amir

DJ milendee & Karolin

Moosz (NL)

(TILOS rádió)

H.A.R. (NL)

Panda

Augusztus 10-16. naponta 09.00-tól

Moosz (NL)

(TILOS rádió) (TILOS rádió)

(TILOS rádió)

(TILOS rádió)

Dj Second Face

Hestia & Genesis tűz- és fényzsonglőr csoport:

Hestia & Genesis tűz- és fényzsonglőr csoport: tűztánc

Rabbit & friends: dnb show

tűztánc

Koré Company: kortárs tánc

Amira Art Company Arum Melati Hispanic Oriental Indonesian Invasion: Dance Dance Group KINZOisHERE (ven) Theatre Korai Hispanic 3 Square Burkus Acoustic Invasion: Beats König Instrumental Leche (CHI) Cökxpôn Movie Theater: MOME Animációs- és rövidfilmek

Tri Gatu kortárs indiai táncszínház

00.30 01.30

Duel

03.00

Moosz

www.facebook.com/szigetfestival

SANNAN

(TILOS rádió)

Prodee

Hestia & Genesis tűz- és fényzsonglőr csoport: 23.00 Kristoban & tűztánc SusPa Raum

23.30

(TILOS rádió)

16.00 Jeremy Nattagh’s Panoramic (F)

Genüma

rabbit & DANSOR 21.00: 22.00 21.00:(NL) friends: dnb show

VJ-k

(TILOS rádió)

Garpo & Laslo

Vj Anima (RU) 32

Hispanic Invasion: Manes Desidia East Cafe & & Friends Erich Von Inti de Manes Kollar (E), Deka Selector (E), Djah (NL)

zekk & niki

Hestia & Genesis tűz- és fényzsonglőr csoport:

tűztánc

Buster Keaton (UK) THY VEILS (RO) Belau VJ Anima

Gonzo Visuals www.sziget.hu


WORKSHOPOK – SÁTOR Aug. 11.

Aug. 12.

Aug. 13.

Aug. 14.

Aug. 15.

14.00

Amira: Hatha Flow Jóga

15.00

Tánc- és mozgásterápia gyakorlatok Bodytime

Aug. 16.

Integrál táncjóga

16.00

Acrojóga

17.00

human rights adventures: emberi jogi Csapatépítő játékok

18.00

Tri Gatu: kortárs és indiai tánc

WORKSHOPOK – kert Aug. 11.

Aug. 12.

Aug. 13.

Aug. 14.

Aug. 15.

11.00

Pránanadi tibeti energetikai kezelés

12.00

játszóház projekt: Modern táblajátékok

13.00

Csapati kézműves menedék / Artemisszió humán könyvtár A-Dance: a 21. század hastánca

16.00 amaraya step by step Hastánc tanítás

16.30

Bollywood dance

Angelika Schlakker és Amit Narang: Bollywood Dance

Angelika Schlakker és Amit Narang: Bollywood Dance

Csapati kézműves menedék

17.00

Koré Company: kortárs tánc

18.00

Hestia & Genesis tűz- és fényzsonglőr csoport: zsonglőr workshop

www.facebook.com/szigetfestival

Aug. 16.

33

www.sziget.hu


10

magic mirror

Minden nap:

AUGUSZTUS 12., péntek

13.30: Mozi: Reményvasút (R.: Trencsényi Klára, 2015, magyar, 79’). Díjnyertes dokumentumfilm a legendás budapesti úttörővasút egykori gyerek, azóta már felnőtt dolgozóiról. 15.00: Mozi: Sasha (R.: Dennis Todorović, D, 2010, 102’). Szerb menekült családjában, homofób környezetben, kiderül, hogy Sasha szerelmes német zongoratanárába. A szenvedélyes, kultúrák ütközésétől feszült drámai helyzetben egy pisztoly is előkerül... A film számos emberi jogi, LMBTQ fesztiválon körbejárta a világot és mindenütt díjat nyert. 17.00: Talkshow: Nyitottak vagyunk – A melegbarát heteró helyek és heterobarát meleg helyek mellett beszélgetünk a különféle szubkultúrák jelenlétéről és elfogadásáról. Meghívottak: Hlatky-Schlichter Hubert (a TüTü open minded hely tulajdonosa), Linczényi Márk (a The Kolin énekese), Budai Mihály Egon (NEKI Jogvédő Iroda), Bán Miklós (Nyitottak Vagyunk). 19.00: Sziget Comedy: Quincy (UK), Matt Welcome (UK) 21.00: Koncert: The PinUps feat. Ludditák MC-k 23.00: The Trip – Berlinesque Cabaret 00.00: Party: DJ Camilla Franco (BRA), DJ Klokkb2bLegars (Loop)

15.00: Mozi – fókuszban a menekültek. Házigazda: Kristian Petersen (D) berlini filmproducer, rendező, egyetemi oktató. 16.30: Shine bright like a diamond Vogue táncoktatás a sátor előtt Bába Andrew vezetésével. 17.00: Talkshow angolul Steiner Kristóf vezetésével 19.00: Angol nyelvű Sziget Comedy. Házigazda: Dave Thompson (UK) 21.00: Élő koncertek 23.00: The Trip – Berlinesque Cabaret Közreműködnek: David Pereira (E), Jack Woodhead (UK), Remi Martin (D), Miss Crash (USA), Nathalie & Jakob (D-F), Mandy (USA), Mario Espanol (CH) Rendező: Markus Pabst – BASE Berlin (D) 00.00: Party hajnalig

AUGUSZTUS 10., szerda

23.00: Koncert: Ashes to Ashes – Hommage á David Bowie. Közreműködnek: Ónodi Eszter, Hámori Gabriella, Jónás Vera, Németh Juci, Varga Zsuzsa, Másik János, Müller Péter Sziámi, Gyabronka József, Thuróczy Szabolcs, Kamarás Iván, Nina Joseph (USA), Kiss Laci. Zenekar: Juhász Gábor, Nagy Ádám, Gátos Iván, Gátos Bálint, Gerendás Dániel. 00.30: Party: Feel The Funk Baby! Feat. MC Fantom, DJ’s: Vida G, Nixon, Rookie T, Hanzee, Sam Starion, visual: Tigger

AUGUSZTUS 11., csütörtök

23.00: The Trip – Berlinesque Cabaret – nyilvános főpróba 00.00: Koncert: UP! 01.00: Party: UP All nite

www.facebook.com/szigetfestival

Augusztus 10-16. naponta 15.00-től

AUGUSZTUS 13., szombat

15.00: Mozi: Transition (válogatás a bécsi International Queer Minorities Film Festival programjából). Meghívott vendég: Yavuz Kurtulmuş (TR), fesztiválalapító és -igazgató. 17.00: Talkshow: Dívák és anti-dívák – Női előadók és erős nők hatása az LMBTQ kultúrára. Meghívottak: Csalár Bence (az év bloggere, popkult szakértő), Szentesi Réka (divat- és viselettörténész), Szűcs Péter (újságíró, divatszakember, utazó fotó-blogger), Oltai Kata (művészettörténész-kurátor). 34

www.sziget.hu


19.00: Sziget Comedy: Jeremy O’Donnell (UK), Colin Cole (AUS) 21.00: Koncert: Fran Palermo 23.00: The Trip – Berlinesque Cabaret 00.00: Party: DJ Steiner Kristóf és Ernie Tisch (Madonna set), DJ Infragandhi, MC Fedora

AUGUSZTUS 14., vasárnap

15.00: Mozi: Xposed (válogatás Berlin queer filmfesztiváljának programjából). Meghívott vendég: Bartholomew Sammut (MLT), fesztiválalapító és -igazgató. 17.00: Talkshow: Leszbikus láthatóság, avagy hol vannak a leszbikusok? – Miért van az, hogy az LMBTQ társadalmat elsősorban a férfiakkal azonosítják? Meghívottak: Dienes Angéla (coach, viselkedéselemző, kommunikációs szakember), Karlik Cintia (Budapest Pride sajtószóvivő), Gellért Linda és Nagypál Orsolya (a The PinUps zenekar tagjai). 19.00: Sziget Comedy: Wes Zaharuk (CAN), Steve N Allen (UK) 23.00: The Trip – Berlinesque Cabaret 00.00: Party: DJ Poli, DJ Nora Matisse

AUGUSZTUS 15., hétfő

15.00: Mozi: TLVFest (válogatás a tel-avivi LMBTQ filmfesztivál legújabb filmjeiből). Meghívott vendég: Yair Hochner (ISR), filmrendező-producer, fesztiváligazgató. 17.00: Talkshow: Nemcsere – Gender szerepcsere a populáris kultúrában, filmen, színházban és irodalomban. Meghívottak: Nimrod Dagan (ISR), színész, Frenkó Zsolt (rendező és drámapedagógus), Szombat Éva (fotóművész), Jávor Judit (drámapedagógus). 19.00: Sziget Comedy: Tim Clark (UK), Geoff Boyz (UK) 23.00: The Trip – Berlinesque Cabaret 00.00: Koncert és Party: Eva Teppe (D), Mädlick (D), DJ Ipek (TR/D) www.facebook.com/szigetfestival

35

AUGUSZTUS 16., kedd

15.00: Mozi: Kiki (R.: Sara Jordenö, S/USA, 2016, 94’, dokumentumfilm). The New York Ballroom szcénájáról, politikai szubkultúrájáról, voguetáncversenyeiről, jogvédő harcáról, Twiggy Pucci Garçon főszereplésével. 17.00: Talkshow: Mi az a pornó?... tulajdonképpen? – Experimentális művészi pornó- és szexfilmbe hajló film. Hol a határ, mitől lesz valami pornó és mitől nem az? Nemzetközi kísérleti homoerotikus rövidfilmek exkluzív magyarországi premiere. Meghívottak: Yair Hochner (ISR) (filmrendező, a TLVFest igazgatója), Tóth Csaba (filmesztéta). 19.00: Sziget Comedy: Geoff Whiting (UK), Naomi Hefter (UK) 21.00: Koncert: Boomerang Baby – Fullajtár Andrea színésznő a legendás díva, Marlene Dietrich alakját, dalait és gondolatait idézi meg három jazz-zenész segítségével. 23.00: The Trip – Berlinesque Cabaret 24.00: Party: DJ BRNY, DJ Mada www.sziget.hu


10

sziget comedy

Augusztus 12-16.

Angol nyelvű stand-up comedy a Magic Mirrorban

naponta 19.00-től

A Sziget Comedy házigazdája, a különc stílusáról ismert Dave Thompson (UK) igazi meglepetéssel készül: elhozza barátait a világ több pontjáról. Dave már több mint harminchárom országban lépett fel. Több híres szakmabelinek is írt szöveget, négy játékfilmben és számos tv-műsorban is feltűnt, ismertségét pedig a világhírű Teletubbies Tinky Winky karakterének megformálása hozta el számára. Steve N Allen (UK) Elképesztő gyorsasággal találja meg a közös hangot közönségével, majd annak megfelelően alakítja előadását. Emellett híreket kommentál vagy szatíráit adja elő különböző televíziós és rádiós műsorokban.

AUGUSZTUS 12., péntek

Quincy (UK) Az Egyesült Királyság egyik legnevesebb stand-up comedy előadója, már több mint 10 éve főállásban foglalkozik a nevettetéssel. Amerre jár, lendületes történeteivel szórakoztatja közönségét. Matt Welcome (UK) Két jól megválasztott mondattal bemelegíti a közönség nevetőizmait, majd áttér népszerű témái egyikére: diszlenszkia (ami egyébként diszlexia), bosszantó szokások, esetleg a barátnőjével folytatott viharos kapcsolata.

Augusztus 15., hétfő

Tim Clark (UK) Igazi világjáró: Európán kívül nevettetett már a Közel- és Távol-Keleten, Dél-Afrikában és Mumbaiban egyaránt. Rezidens házigazdája a norvég British Stand-Up shownak.Szövegíróként is dolgozik. Geoff Boyz (UK) Londonon kívül a világ számos pontján fellépett már, Indonézia, Hongkong, Szingapúr és Dubaj mellett az elsők között nevettethetett Kínában. Több televíziós és rádiós műsorban is feltűnt, illetve két saját színházi estjével is jelentős sikereket aratott.

Augusztus 13., szombat

Jeremy O’Donnell (UK) Rafinált humorát történetmeséléssel és improvizációval ötvözi. Számos klubban konferansziéként is fellép, a Leicester Comedy Festivalon debütált előadása színházi műsor formájában Augusztus 16., kedd is komoly sikereket ért el. Geoff Whiting (UK) Colin Cole (AUS) Népszerű konferanszié, valamint sokEnergikus előadásmódjával az egyik oldalú előadóművész. Az Edinburgh legnagyobb név az ausztrál humor viláFesztivál mellett számos televízió- és gában, és nem pusztán két méteres rádióműsorban is feltűnt, továbbá magassága miatt. Mivel a nevettetés fellépett az Egyesült Királyság összes mellett színészként is dolgozik, a színjelentősebb comedy klubjában is. padi lét összes trükkje a kisujjában van. Naomi Hefter (UK) Augusztus 14., vasárnap Kiskorától kezdve rajong a komédiáért. Wes Zaharuk (CAN) Egyedi stílusa elbűvölő és mégis megA bolondos kanadaiként is emlegetett lepő személyiségével társulva marakomikus fellépései során egyik bizarr dandó emléket hagy nézőiben. Szinte történet követi a másikat. A Toronto Sun azonnal az ujja köré csavarja hallgatósákritikája szerint Wes olyan, mint a Cirque gát az életéből vett igaz, mégis sokszor du Soleil találkozása a Twin Peaks-szel. hihetetlennek tűnő történeteivel.

www.facebook.com/szigetfestival

36

www.sziget.hu


SPECIALTY KÁVÉZÓ

Ingyen wifi, napsütötte terasz, Budapest legkisebb specialty kávézója, naprakész turisztikai és kulturális információk! Hol? Az Esernyősben! Óbuda szívében, a Fő téren. Ha tudni akarod, hogy hová érdemes menni és mit érdemes csinálni Óbudán, látogass el hozzánk a Fő tér 2.-be és tudj meg még többet! Fedezd fel a kerületet, amely otthont ad a Sziget fesztiválnak!

VÁLASSZ, HUPPANJ, OLVASS!

Hozd, cseréld, vidd! Óbudai KönyvMegálló a Sziget fesztiválon. Könyvek, képregények több nyelven, helyben olvasás babzsákon, könyvcsere. Várunk az Óbudai KönyvMegállónál a Szigeten! www.facebook.com/ obudai.konyvmegallok

ÓBUDA MEGÉR EGY RÖVID SÉTÁT!

Töltsd le a „Zsebbe rejthető Óbudát”, váljon kalanddá a kerület felfedezése és az óbudai varázs megtalálása!

iOS

Android

Windows Phone

a kultúra városa


programtérkép

VIP

1

5 2

15

9

18

8

3 4 6

12 11

46 50 33 5 11 44 53 32 36 45 52 22 17 34 20 19 24 42 26

#szigetmozi / TEDxBudapest Klub Sátor Ability Park Afro-Latin-Reggae Falu ArtZone Asus Snowattack Színpad Before I Die BKK Info Zóna Blues kocsma a Rádió Rock 95.8 támogatásával

56 29 4 23 3 51

Borháló Borbár Budapest ‘56 bár Budapest Info Budapest Park Tribute Színpad a dorko támogatásával

13 55 12 18 58 62 61 10 40 5 38 35

Casa Bacardí Cirque du Sziget Civil Sziget Colosseum Dreher Tank Söröző eu meeting pont Európa Színpad Extro-Italy watches

www.facebook.com/szigetfestival

38

22

14

10 siesta

23

13

16

19 20

21 24

Fidelio Klasszikus, Opera és Jazz Színpad Fröccs- és Pezsgőbár GameLandHub GoToHungary GastroBistro H&M <3 Sziget Házasságkötő Sátor a we Love Budapest támogatásával Herz Food Truck Hungarikum Falu Hungarocontrol Torony! Magas Jack Daniel’s Experience Ji Csing Labirintus LightStage Luminárium Magic Mirror Magyar Posta #élménybecsomagolva Múzeumi Negyed MVM Oázis Nagy Utcaszínház www.sziget.hu


32 33

3 26 31

36

43

38

44 42

28

39 29 30 35

25

54

45 46 48 49

caravan

60

55 56

59

apéro

58

50 family

alternativa

62

61

40 41 51 52 53

34 bridge

28 39 49 8 21 4 6 48 59 2 3 15 1 14

Nagyszínpad OTP Bank - A38 Színpad Petőfi Rádió - Telekom VOLT Fesztivál Színpad Pezsgő- és Fröccsbár Rézangyal Rio 2016 – Olimpiai játékok a Budapest 2024 támogatásával Rossmann Fresh & Crazy Sakksátor Sátor határok nélkül Sport TV SportZóna Summer Beach - Strandsportok Superga Sziget Beach – Cökxpôn Chill Garden Sziget Borfalu

www.facebook.com/szigetfestival

41 31 60 25 9 16 30 54 43 2

39

Sziget Városközpont a 24.hu támogatásával Sziget VIP a Mercedes támogatásával Színház- és Táncsátor az XpatLoop.com támogatásával Tábortűz Telekom Aréna Unicum Bár Unicum Romkocsma negyed Vándor Vurstli Világzenei Színpad az ibis támogatásával WAMP Dizájn Piac www.sziget.hu


35

NAGY UTCASZÍNHÁZ

Augusztus 11-15. (esőnap augusztus 16.)

Naponta 23.15-kor

TRANSE EXPRESS (F): MÙ

A Transe Express Mù című előadása egy varázslatos utazásra invitál Jules Verne világába, ahol a víz alatti mélység legmélyebb bugyrain, tűzön és levegőn át követhetjük a társulat tagjait egészen a Holdig. A fellépők monumentális elemek, színészek, akrobaták, táncosok, énekesek, zenészek, színek és fények segítségével, mintegy alkimistaként mutatják be a négy alapelemet és kalauzolják a közönséget térben és időben egyaránt. Látványos és magával ragadó produkció egy fantáziavilágba, mely garantáltan elvarázsol! A Gilles Rhode, szobrász és Brigitte Burdin, táncos-koreográfus által 1982-ben alapított Transe Express előadásai mindig nagyszabásúak és emlékezetesek. Rendszeresen kapnak felkérést nagy világesemények nyitóünnepségeinek megrendezésére. Az ő nevükhöz köthető az albertville-i téli olimpia megnyitója, a 2002-s Sydney Fesztivál nyitóünnepsége és a 2009-es Val d’lsere-i sí világbajnokság megnyitója is. Az utcaművészek úttörői (pioneers of street arts) az elmúlt 34 évben 5 kontinens több mint 80 országában léptek fel. www.facebook.com/szigetfestival

40

www.sziget.hu


cirque du sziget

Augusztus 11-16. naponta 15.30-01.15

34

SZABADTÉRI SZÍNPAD Augusztus 11-16.

Naponta 16.00-kor Les Dudes (CAN): Let’s Do This! (45’) Zsonglőrködni könnyű – kis gyakorlással bárki megtanulhatja –, talán valaki vállán zsonglőrködni sem olyan bonyolult. Amikor azonban egy monocikli és némi tűz is bekerül a képbe, az eredmény nagyszerű vagy éppen katasztrofális lesz. A kanadai Les Dudes duó megkísérli ezt a trükköt helyetted. Vajon sikerül nekik? őrület fészke 13-án: tűzmadarak: Swing over 15-én: tűzmadarak: Fire Quartet 16-án: Flame Flowers: Lángok keringője.

kanári Sátor

Augusztus 11-16.

Fotó: FITS-Paul-Baila

Naponta 17.45-től C!rca (AUS): Beyond (70’) Mindig van egy választóvonal emberek és állatok, és�szerűség és őrültség, a logikus gondolatok és az álmok között. Gyere és lépd át ezeket a választóvonalakat a C!rca társulatával! Mire lehet számítani? Lendületes cirkuszi mutatványokra, komplex zenei aláfestésre, önfeledt szórakozásra és az élményre, hogy sosem tudhatod, éppen milyen helyszínen találod magad: kabaréban, állatkertben, elmegyógyintézetben vagy éppen a színpadon!

Naponta 19.00-kor Marcel et ses DrÔles de Femmes (F): Miss Dolly (35’) A francia csapat látványos cirkuszi produkciója különleges módon ötvözi az érzékiséget, a szép és förtelmes elemeket, almákat, humort, abszurditást, légtornász mutatványokat és a szél erejét. Naponta 00.45-kor Tűzzsonglőr show (25’) 11-én: lobbanáspont & anima prizma: Kaleidoszkóp 12-én, 14-én: tűzfészek társulat: Az www.facebook.com/szigetfestival

41

www.sziget.hu


Naponta 23.30-tól Soap (70’) Markus Pabst és Maximilian Rambaek 2007-ben, a színpadot egy hatalmas fürdőszobává varázsolva állították össze a darabot, kombinálva két, korábban ös�szeegyeztethetetlennek hitt dolgot: az akrobatikát és a fürdőkádakat. Talán nehéz elképzelni, de attól még igaz: 7 fürdőkád igenis lehet színes, vicces és látványos, nem is beszélve a bennük, rajtuk és körülöttük zajló nagyszerű mutatványokról. Cirkusz, színház és vígoperett briliáns ötvözete a darab, mely során annyi víz kerül a színpadra, amennyi csak lehetséges, időrőlidőre eláztatva a fellépőket (akik között egyaránt található légtornász, akrobata, zsonglőr, énekes és táncos) feladattal 20 óránál többet. Az előadás címe (La Souche) és megadva mindent, ami a nagyszerű szórakozáshoz egy, az iskolához közeli pub neve, ahol a tanulók szoktak szükséges. találkozni. Nem is szükséges további programokat keresni. A La Souche további érdekessége, hogy szerves kolibri Sátor egészet alkot a kanadaiakat közvetlenül követő Baross Augusztus 11-16. Imre Artistaképző növendékeinek előadásával. Naponta 17.00-kor Baross Imre Artistaképző: A labda (20’) École de Cirque de Québec (CAN): Egy varázslabda pezsdíti fel a társulat tanulóinak egyLa Souche (20’) A Quebeci Cirkusz Iskola tanulóit arra kérték, hogy állít- hangúnak látszó életét, ami nem pusztán megvilágítja sanak össze egy darabot a szakterületüknek és a szemé- a fellépőket, de ahogy kézről-kézre adják, újabb és lyiségüknek megfelelően úgy, hogy nem töltenek a újabb érzelmeket hoz felszínre, menekülésre bíztat, www.facebook.com/szigetfestival

42

www.sziget.hu


kibékíti az ellentéteket vagy éppen önzetlenségre sarkall. Gyere és légy részese te is a kísérletnek, ami túlmutatva a szereplőkön, megadja neked az erőt és a tudást, hogy új életet kezdhess – ha éppen azt szeretnéd.

Naponta 23.00-kor Recirquel: Párizs éjjel (80’) A hazai Recirquel társulat Párizs Éjjel című előadásával tér vissza a Szigetre, amely visszarepíti nézőit a francia főváros harmincas éveinek perzselő varietévilágába – annak minden érzékiségével, bájával és tiltott vágyával megbolondítva, bemutatva a társadalom peremén élő prostituáltak, az előadóművészek és nézők közötti távolság eltűnik, a kéregetők és titkos szerelmesek életét, valamint felejthe- mutatványok a nézők közvetlen környezetében zajlanak. tetlenné téve az előadást. A közönség a színpadon és annak közelében elhelyezett asztaloknál foglal helyet, ezzel 16.00

Szabadtéri színpad

Les Dudes (CAN): Let’s Do This! (45’)

17.00

kolibri sátor

École de Cirque de Québec (CAN): La Souche (20’) Baross Imre Artistaképző: A labda (20’)

17.45

kanári sátor

C!rca (AUS): Beyond (70’)

19.00

Szabadtéri színpad

Marcel et ses Drôles de Femmes (F): Miss Dolly (35’)

23.00

kolibri sátor

Recirquel: Párizs éjjel (80’)

23.30

kanári sátor

Soap (D) (70’)

00.45

Szabadtér

Tűzzsonglőr show (25’) 11-én: Lobbanáspont & Anima Prizma: Kaleidoszkóp 12-én, 14-én: Tűzfészek társulat: Az őrület fészke 13-án: Tűzmadarak: Swing Over 15-én: Tűzmadarak: Fire Quartet 16-án: Flame Flowers: Lángok keringője

www.facebook.com/szigetfestival

43

www.sziget.hu


60

az XpatLoop.com bemutatja:

színház- és táncsátor SZABADTÉR (FŰ)

Augusztus 11-16. naponta 14.00-től

22.30 BodyLotion co-dance: Mínusz x Mínusz = Plusz (30’). A darabban a párbajozás tradíciója elevenedik meg különböző korokból, kultúrákból, keveredve a versengés különböző formáival. Alkotók/előadók: Arany Virág, Hadi Júlia

Naponta 14h-16h Sleeping Beauty Project: Daily Dream Coaching (120’) Az előadás egy alvó installáció, amely segítségével a fesztiválozók egy vezetett altatásban vehetnek részt. Kreatív stáb: Brückner János, Tóth Márton, Vadas Zsófia Tamara

Augusztus 13., szombat

18.00 Gábor Varga & József Trefeli (CH): JINX 103 (20’). A darab különös jellemzője a gyors és sokrétű lábmunka, melynek változatossága minden percre tartogat valamilyen meglepetést. Alkotók/előadók: József Trefeli, Gábor Varga 22.00 Lander Patrick & jonas lopes (P): Arrastão (60’). A címadó portugál kifejezés egyszerre jelenti a hagyományos vonóhálós halászatot, valamint a turisták kirablását. A táncosok így a hálóba szorult halak zavarodottságát, a pánikhangulatot és a turisták kétségbeesését is elénk varázsolják az előadás alatt. Alkotók/előadók: Lander Patrick, Jonas Lopes. Támogató: Fundação GDA

Augusztus 14-16.

19.00 Corey Baker Dance (UK): Headphones (60’). Corey Baker vidám és játékos előadása, mely során különböző zenei stílusok táncait és jellemző mozdulatait figurázza ki régebbi, illetve napjaink slágereinek dallamára. Koreográfia/előadó: Corey Baker

Augusztus 14., vasárnap

Augusztus 11., csütörtök

18.00 Maas Theater & Dance (NL): The Silent Twins (30’). Ikrek, akik minden szempontból egyeznek, ahogyan öltözködnek, gondolkoznak, éreznek… ahogyan mindketten hallgatnak, miközben egy roppant furcsa játékot játszanak: ki bírja tovább? Rendező: Moniek Merkx. 22.30 Roni Chadash (ISR): Caged (30’). Az alkotó a mindannyiunkban ott élő gyönyörű, hátborzongató, egyszersmind rusnya és érzelmes állatot mutatja meg nekünk döbbenetes koreográfiájával. Tánc és koreográfia: Roni Chadash

Augusztus 12., péntek

Augusztus 15., hétfő

SZABADTÉRI SZÍNPAD Naponta 10h-tól Jóga (120’) Naponta 18h-19h és 22.30-23h 18.00 Vavra Júlia és Szeri Viktor: Sugárveszély (30’). Egy őszinte darab, amelyben a jelen pillanatnyi töredékei kerülnek bemutatásra. Alkotók/előadók: Vavra Júlia, Szeri Viktor 22.30 Újvári Milán: Nonsense (30’). A táncos az éppen folyó előadást kommentálja folyamatos jelen időben. Őszinte lelkesedéssel és gyermeki örömmel próbálja átadni nekünk a lelkében lezajló folyamatokat. Alkotó/előadó: Újvári Milán

18.00 Co-Exit: BlastOFF (40’). Összeillesztett imp18.00 Maas Theater & Dance (NL): Play it Back rovizációk, melyek víziókon és éberálmokon alapulnak. (30’). Valódi és mű közti különbség, az emberek terméMozgás- és hangelemek folyamatos láncreakciója. Alkotók/ szetre adott reakciója és mindezek kifigurázása. Rendező: előadók: Juhász Adél és Porteleki Áron Moniek Merkx www.facebook.com/szigetfestival

44

www.sziget.hu


22.30 Etay Axelroad & Chiaki Horita (ISR): Augusztus 12., péntek Duo Angle (20’). A Batsheva – the Young Ensemble csa17.00 Cortez & Fontán (ARG): Los Cuerpos (50’). patának két fiatal táncosa saját koreográfiáját állítja szín- Állatias ösztönök, brutalitás, valamint a fizikai erő és a padra. A Duo Angle című darab középpontjában az egyé- szépség közti kettősség inspirálta a darab alkotóit, akik a nek párrá alakulása áll. test kecsességét és a bennünk rejlő erotikát ötvözve a nyers, ösztönszerű reakciókkal, az egymás között húzódó Augusztus 16., kedd fizikai határokat feszegetik. Alkotók/előadók: Ramiro Cortez, 18.00 Nagy Csilla / CIPOLLA COLLECTIVA: Fear Frog, azaz béka-terápia embereknek (20’). Federico Fontán „Félek a gyökérkezeléstől. Félek attól, hogy nem áll meg a hajhullásom. Félek anyám… apám halálától. ” TE mit teszel a félelmeddel? És mit tesz VELED a félelmed? Alkotó/előadó: Nagy Csilla LOGO AIRFRANCE

Nº dossier : 2007399E Date : 19/05/09

100

75

80

60

Validation DA/DC : Validation Client

23.00 National Dance Company Wales (UK): 22.30 Ziya Azazi (TR): Ember (25’). Középpontban a múlandóság. Az élet állandó kettőssége: öröm és fájda- Mighty Wind (28’). A viharok elsöprő intenzitása egy lom, kezdet és vég... Egy előadás, ami garantáltan feltüzel! alternatív rockkoncertbe oltva. Koreográfia: Jeroen Verbruggen. Koreográfia/előadó: Ziya Azazi Tuplet (23’). A ritmus felfedezése a táncosok légzésének KISSÁTOR felhasználásával. Koreográfia: Alexander Ekman

Augusztus 13-16.

Augusztus 13., szombat

Naponta 16h-tól Gorki Theater / Talking Straight (D): (What a) Wonderful Void (60’). Lehetséges újraértelmezni az utópiát egy békés és egységes európai közösség szempontjából úgy, hogy a közösség jelenleg egy erődítményben él? Mi alapján és ki dönti el, kiből válhat európai polgár? Alkotók/előadók: Alicia Agustín, Daniel Cremer, Houaïda, Lina Krüger, Antje Prust

17.00 Dani Pannullo Dancetheatre Co. (E): Avalanche (50’). Az Avalance egy olyan világba repít, ahol két különböző táncstílus ütközik, megjelenítve az idő megállíthatatlan múlását. Koreográfia: Dani Pannullo 23.00 Kibbutz Contemporary Dance Company presents Martin Harriague & Eyal Dadon (ISR): Croissant Al Ha’esh (50’). A négy különálló részből felépülő előadás címe két országra utal: a NAGYSÁTOR croissant Franciaországot, míg Izraelt az al ha’esh (barbecue, ami minden esetben összehozza az embereket) képAugusztus 11., csütörtök 23.00 HiroAKi Umeda (J/H): Drives – előbemutató viseli. Koreográfia: Eyal Dadon, Martin Harriague (40’). Két kultúra, a japán és a magyar találkozása, melyben Augusztus 14., vasárnap az alkotók a hasonlóságokat és a különbözőségeket keresik 17.00 E.sperimenti Dance Company (I): Hopera a vizualitás univerzális nyelvét hívva segítségül. Koreográ- (60’). Ha úgy gondolod, hogy klasszikus zenére csak baletfia: Hiroaki Umeda. Táncosok: Dányi Viktória, Frigy Ádám, Hor- tozni lehet, a HOPERA előadáson a helyed! Koreográfia: váth Nóra, Nagy Emese, Varga Csaba Mattia de Virgiliis, Francesco di Luzio, Federica Glimberti www.facebook.com/szigetfestival

45

www.sziget.hu


23.00 SEAD presents Bodhi Project (A): Fragile Augusztus 16., kedd Matters (35’). Egy történelmi utazás, melynek középpontjá17.00 tünet együttes: Az éjszaka csodái (’60). A ban a diktatúra áll. Koreográfia: Christine Gouzelis & Paul rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, Blackman. álomszerű fura micsodát. Rendező-koreográfus: Szabó Réka.

Augusztus 15., hétfő

17.00 Ma|Ha – Sina Saberi (IRN): Prelude to Persian Mysteries (8’). Sina Saberi előadása során perzsa dallamok és a kortárstánc kombinálásával elevenedik meg az ősi perzsa kultúra. Ma|Ha/Maqamat dance theatre (IRN/LEB): Zaafaran (40’). Az előadás központi témája az áldozat, mely az ősi keleti kultúrák fontos része volt. A színpadra terített perzsa szőnyeg a mára letűnt gazdag perzsa múltat idézi. Koreográfus: Omar Rajeh.. 23.00 Molnár Csaba/SÍN Produkció: Eclipse (45’). Három kép, három ikon. Az egyikben az emberi so23.00 Losers Cirque Company (CZ): The Loser(s) kaság tombol, a másik csendesebb, várnak valamire, a harmadikban meg dalokkal, mások hangjába bújva fejezik (75’). Érezted már, hogy elveszted önmagad egy kapcsoki a szerelem kollektív világfájdalmát. Rendező/Koreográ- latban? A Loser (s) ezt az élethelyzetet igyekszik bemutatni. Koreográfia-rendező: Jarek Cemerek. fus: Molnár Csaba. A helyszín támogatója:

Aug. 11.

Aug. 12.

Aug. 13.

10.00 Szabadtér

Aug. 14.

14.00 Fű

Aug. 16.

Sleeping Beauty Project: Daily Dream Coaching (120’)

16.00 Kissátor

Gorki Theater / Talking Straight (D): (What a) Wonderful Void (60’)

17.00 Nagysátor

Vavra Júlia & Szeri Viktor: 18.00 Szabadtéri színpad Sugárveszély (30’)

Cortez & Fontán Dani Pannullo (ARG): Dancetheatre Co. (E): Los Cuerpos (50’) Avalanche (50’)

E.sperimenti Dance Company (I): Hopera (60’)

Gábor Varga & József Trefeli (CH): JINX 103 (20’)

Maas Theater & Dance (NL): Twins (30’)

Co-Exit: BlastOFF (40’)

19.00 Fű 22.30 Szabadtéri színpad

Aug. 15.

Jóga (120’)

Ma|Ha – Sina Saberi: Prelude to Persian Mysteries (8’) / Tünet Együttes: Ma|Ha/Maqamat Az éjszaka csodái Dance Theatre (60’) (IRN/LEB): Zaafaran (40’) Maas Theater & Dance (NL): Play it Back (30’)

Nagy Csilla/Cipolla Collectiva: Fear Frog, azaz béka-terápia embereknek (20’)

Corey Baker Dance (UK): Headphones (20’) Újvári Milán: Nonsense (30’)

bodylotion co-dance: 22.00: Mínusz x Mínusz = Lander Patrick (P): Plusz (30’) Arrastão (60’)

Etay Axelroad Roni Chadash (ISR): & Chiaki Horita (ISR): Caged (30’) Duo Angle (20’)

Kibbutz ContempoNational Dance rary Dance Company Hiroaki Umeda (J/H): Company Wales presents Martin SEAD presents Bodhi Molnár Csaba/ SÍN Project (A): (UK): Harriague & Eyal Production: 23.00 Nagysátor Drives – előbemuFragile Matters tató (40’) Mighty Wind (28’) Dadon (ISR): Eclipse (45’) (35’) & Tuplet (23’) Croissant Al Ha’esh (50’)

www.facebook.com/szigetfestival

46

Ziya Azizi (TR): Ember (25’) Losers Cirque Company (CZ): The Loser(s) (75’)

www.sziget.hu


VÁNDOR VURSTLI

Augusztus 12-16. Naponta 14.00-23.00

54

Omnivolant

ak tessék, Csak tessék, cs közelebb! és bb le ze kö csak

szitizenekkel. Robotszerű mozgás, folyamatos interakció, villódzó fények, cirkuszi varázslat. Sarkadi Bence (augusztus 13-14.) fiatal magyar bábművész 2007 óta járja a világot egyszemélyes produkcióival. A Budapest Marionett egy sajátos, kelet-európai hangultatú előadás. Különböző marionett karakterekre épülő novellák laza füzére, kortalanul és szavak nélkül az egész világnak, kivételesen Budapesten is... A német Cliff McLane Fotóautomatájában (augusztus 12-16.) elkészíthetjük saját emlékképünket, amit azonnal megoszthatunk az egész világgal, a Fotóautomata furmányos szerkezetével.

NAPONTA

www.facebook.com/szigetfestival

Cliff McLane

14.00-15.00 Oriol Aubets (E): Circatronic – Boris the Lion Mire képes egy robotoroszlán és egy tapasztalt művész kettőse? 15.00-23.00 Vándor Vurstli Pazar és utánozhatatlan varázsát hozza el idén újra a Szigetre, a vásári mutatványok és szemfényvesztések eme utazó parádéja. Öt napra különféle ámulatba ejtő csodával várja délutántól kedves vendégeit. A jelen lévő úri közönség szórakoztatására felsorakozik számos célba dobó, lövő és találó játékszerkezet. Zsonglőr eszközök számos fajtája (labda, buzogány, diaboló, poi, ördögbot, tányér) kipróbálható és kölcsönözhető a Vándor Vurstliban. Minden nap a Magyar Zsonglőr Egyesület oktatói segítenek a tanulásban és gyakorlásban az érdeklődőknek. Az Omnivolant (augusztus 11-15.) kis fehér lakókocsija, egyik percről a másikra egy látványos cirkuszi show keretein belül alakul át rögtönzött vendéglátó egységgé, ahol a nézők nem pusztán élményekkel, de szerencsés esetben egy-egy kávéval is gazdagodhatnak. Első ránézésre talán csak a vattacukorárus hölgy és nyers férje berozsdásodott kapcsolatának lehetünk szemtanúi, de gyorsan kiderül, hogy az előadás nem más, mint egy akrobatikus elemekkel tarkított költemény. 2016-ban a közönség nem kis örömére, nemzetközi nagyszerűségekkel bővül a kínálat. Századfordulós vásári panoptikummal érkezik a katalán Automatarium (augusztus 12-16.). Különös automatáikban zsetonnal működik az időutazás. Jósnő, bűvész és számtalan cirkuszi figura ismerkedik a 47

„Itt a világ közepe, ha nem hiszed, gyere be!”

www.sziget.hu


KIS UTCASZÍNHÁZAK

Brincadeira

Augusztus 11-16.

Brincadeira (E): Vertical Improvizáció, mozgás, kísérletező kedv és érzelmek egyesülnek a vérpezsdítő ritmusokban, melyeket a Brincadeira dobosai varázsolnak elő hangszereikből. 2009-ben elindították társadalmi projektjüket, mely során fiatal tehetségeket karoltak fel mind szociális, mind szakmai szempontból, akiket 2013 végére a társulat tagjai közé emeltek és már velük közösen állították össze az új darabjukat. Gyere és hagyd, hogy egy ritmusra verjen a szívünk!

Mihez kezd két bohóc, ha unatkozik? Barátokat keres. És mi történik akkor, ha a bohócok kitalálják, hogy az új barátaikkal fenekestül felforgatják a fesztivált? A két bohóc virtuozitásával és szertelen fantáziájával varázsolja el a nézőket, miközben állandó interakcióban vannak velük. Felhasználják a nézőket is az érzelmek kommunikálásában, képek összeállításában, karakterek megtestesítésében. Karakterük 15 éve született Chilében, a játékok és a provokáció célja azóta is a realitás és a mindennapi élet éles, szatirikus kifigurázása.

Murmuyo (CHI): ¿Quieres ser mi amigo?

Sarruga (E): Kremah

Augusztus 12-16.

Augusztus 11-16.

Augusztus 12-16.

www.facebook.com/szigetfestival

Óriási misztikus teremtmények és tűzokádó sárkányok vonulnak fel kelta és heavy metal dallamok kombinációjára. A Sarruga csapata többnyire utcaszínházi produkciókban lép fel saját „teremtményeivel”, hatalmas, rovarokról és misztikus teremtményekről mintázott, színes papírból készült installációival, melyeket különböző eszközökkel és emberi erővel mozgatnak. Pakito Gutiérrez, a társulat vezetője már 18 éve készíti a hatalmas bábokat, mára már egy komplett csapat és a technológia ötvözésével kelnek életre a lények. Ugyanakkor az újabbnál-újabb bábok készítése mögött a mai napig ugyanaz a drámai ok áll: Pakito teremtményei segítségével szeretné bemutatni és meg48

www.sziget.hu


testesíteni az emberek félelmét a kontrollálhatatlan, önálló természettől. Adrian Schvarzstein (E) – Karzat Színház: A lakó

Augusztus 11-15.

Adrian Schvarzstein spanyol, argentin, olasz származású bohóc, színész, cirkuszi és színházi rendező, világszerte népszerű, nagyon energikus előadóművész-showman. Visszatérő vendég a Szigeten. Eddigi önálló előadásaiban és zenészek egy különös időutazásra hívnak minket, mintmindig a közönség volt a főszereplő, és nem lesz ez más- ha a tenger alatt sétálnánk és közben hallgatnánk belső, képpen most sem. A lakó egy, a Szigetre születő új elő- titkos zenénket. adás, ami egy emberről és az ő otthonáról szól. Teatr Gry i Ludzie (PL): Steampunk parádé

Augusztus 12-16.

A lengyel gólyalábasok visszajáró vendégek. 2016-ban új, saját gyártású varázslatos járgányaikkal érkeznek, és ro-

SystÈme Paprika (F): Kraken Orchestra

Augusztus 12-16.

A Système Paprika egy szokatlan gyár, céljuk, hogy vizuális és játékos előadásaikkal formálják a közönséget. A tervezők változatos művészi horizontot fogalmaznak meg, amely tömöríti és összegyűjti a különböző nézőpontokat és technikákat (tánc, zene, bábjáték, maszk és más gépek). Új, saját gyártású guruló szerkezetükön artisták, színészek www.facebook.com/szigetfestival

bognak körbe minden délután. Mesebeli időutazás lesz ez egy békebeli világba, a viktoriánus korba, a gőz korszakába, amikor az ipari forradalom, a technológiai fejlődés és a sok találmány felébresztette a reményt, mint az ártatlanság vidám, kreatív elragadtatás által kínált lehetőségek és műszaki találmányok felhőtlen időszakát. 49

www.sziget.hu


56

FIDELIO KLASSZIKUS, opera ÉS JAZZ SZÍNPAD

Naponta 11.00-14.00

Augusztus 12-16.

Naponta 21.00-kor

WURLITZER Válogatás öt évszázad legjobb klasszikus és kortárs zenei felvételeiből, Monteverditől Kurtágig. Vedd fel a vezeték nélküli fejhallgatót, és zárd ki a világot!

OPERA A SZIGETEN A Magyar Állami Operaház már negyedik alkalommal veszi birtokba a Fidelio színpadot, hogy bemutassa: az operát is hús-vér emberek művelik, akik ugyanúgy szeretnek bolondozni, mint mások, csak sokkal jobban énekelnek. Fellépők: Fodor Beatrix, Keszei Bori, Megyesi Schwarz Lúcia, Rőser Orsolya Hajnalka, Zavaros Eszter, Hábetler András, Horváth István, Balczó Péter, Szvétek László és a Csillagszemű Táncegyüttes. Vezényel: Dénes István, rendező: Aczél András.

Naponta 18.00-kor

ÓBUDAI DANUBIA ZENEKAR Egy szimfonikus zenekar pont a szomszédból, a muzsikusok pedig nem sokkal idősebbek, mint te – hallgasd meg őket, és meg fogsz lepődni, hogy mennyire ismerős lesz a legtöbb zene. Minden nap másik meglepetésvendéget hoznak, például Érdi Tamás és Demény Balázs zongora- Naponta 22.00-kor művészeket, vagy a Virutózok tévés tehetségkutató ifjú MOLTOPERA sztárját, Kökény Tamást. Opera mindenkinek! A Szigetre senki se az operáért jön, de ki mondta, hogy nem lehet „véletlenül” szerelembe Naponta 19.00-21.00 esni? Az ország legfiatalabb és szinte profi operatársulaarmel opera festival tának produkciója után rá fogsz jönni, hogy mindig is ra19.00: HELLO FLÖTE! Üdv az elvarázsolt diliházban! Itt Tamino gumicsőbe csavaro- jongtál az operáért!

Naponta 23.00-kor

dott, az Éj Királynője egy kontroll freak, Papageno pirulákon él, Pamina paranoiás, Papagena pedig fiatalkorú alkoholista – a Sarastro által irányított intézetben. Ismerkedj meg Alföldi Róbert ARTE közönségdíjas Varázsfuvola-rendezésének legjobb pillanataival a Szegedi Nemzeti Színház produkciójából. A darab alkotói a tavalyi Sziget Fesztiválon vehették át közönségdíjukat, és a tradíció idén is folytatódik. Az ARMEL Opera Festival 2016-os operái közül ismét kiválaszthatja kedvencét a közönség, a díj pedig ismét a Szigeten kerül átadásra. 19.30: BRING IT ON! Kortárs improvizáció a közönséggel Sáry László Kreatív Zenei Gyakorlatai alapján, Vajda Gergely irányításával. 20.00: CROSSYMPHONY Az ARMEL Opera Festival crossover produkciója az Armel Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Péntek: Fekete Kovács Kornél (jazz). Szombat: Holdviola (etnofunk). Vasárnap: Vidák Zsigmond (cigány népzene). Hétfő: Hien (elektronikus). Kedd: Szirtes Edina Mókus (világzene). 20.15: CONDUCT ME! Ragadd meg a pálcát, állj ki a zenekar elé és egy rövid karmesteri gyorstalpalót követően vezényelj nagyzenekart! Mestered Vajda Gergely lesz, az Armel Opera Festival művészeti vezetője. www.facebook.com/szigetfestival

TALAMBA ÜTŐEGYÜTTES Négy kivételes tehetségű zenész, az ütőhangszerek mesterei, a dobok és a ritmus szerelmesei. Tradicionális zene, Tour the Drums, Spirit of Life és crossover produkció.

Naponta 00.30-kor

JAZZ Péntek: BG5. Szombat: Closingtown Orchestra (H/NL). Vasárnap: Tóth Evelin Trió. Hétfő: Párniczky Quartet. Kedd: Tóth Viktor Tercett.

Éjjelenként 02.00-kor

KIS ÉJI ZENE Ha elfáradtál a pörgésben, és szeretnél egy igazán nyugis programot, akkor itt valódi menedéket találsz, relaxálj egész éjjel klasszikus zenei mesterművekre!

50

www.sziget.hu


Gabriel Prokofiev

Augusztus 15., hétfő

EGYÉB PROGRAMOK

16.00: The Best Bad Trip A Talentométer könnyűzenei tehetségkutató jazz kategó23.00: A Talamba Ütőegyüttes vendége: Gabriel riájának idei legjobb zenekara. Prokofiev (UK), a zeneszerző unokája, aki nem esett messze a fájától, mert zeneszerző, producer, DJ, lemezki- Augusztus 16., kedd 16.00: Hsin-Ni Liu (TWN) adó és klubtulajdonos egy személyben.

Augusztus 12., péntek

Augusztus 12-14., péntek-vasárnap

15.00: Dekoor Close Harmony (NL) – a 32 tagú hol- A tajvani születésű, évek óta Magyarországon élő zongoland jazz-pop kórus fiatal énekesei 2010-ben elnyerték a raművésznő a világ legrangosabb hangversenytermei World Choir Games legjobb jazzkórusának címét. után most a Szigeten is megmutatja tehetségét.

Augusztus 13., szombat

A helyszín partnerei: Óbudai Danubia Zenekar, ARMEL Opera Festival, 18.00: Turntable Concerto Magyar Állami Operaház, Sennheiser Közreműködik: Gabriel Prokofiev & Mr. Switch (UK) , Óbudai Danubia Zenekar www.facebook.com/szigetfestival

51

www.sziget.hu


Múzeumi Negyed

Augusztus 10-16. naponta 13.00-20.00

Ahogy az elmúlt 8 évben mindig, a Múzeumi Negyed idén is várja a tárlatokra kíváncsi látogatókat.

történetével, az újrahasznosítás jegyében, praktikus kerékpáros kiegészítők készítésével, városi társasjátékkal és sok más izgalmas programmal várunk! Magyar Nemzeti Múzeum Ismerkedj meg a 19-20. század magyar emigránsaival! Óriás társasjátékunk segítségével ismerd meg az 1848-49-es forradalom emigránsait, és útjaikon keresztül térképezd fel a 19. század Európáját és az USA keleti partvidékét! Ha elpilledtél, készíts magadnak egyéni legyezőt, majd némi pihenés után ismerd meg az 1956-os forradalom emigránsait is! Magyar Természettudományi Múzeum A migrációról másképpen: migráció a természetben. Miért vándorolnak a fajok? Fénycsapdázás nappali (játék) lepkékkel. Mini szabadulószoba – menekülj meg a mérges kígyótól! Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Játssz együtt három zsidó szervezettel! A Sziget alkalmából összeáll a Centropa Alapítvány, a Haver Alapítvány és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. Villámjátékunk témája nem csak általában a menekültek, hanem a 20. században lezajló zsidó meneküléstörténetek is. Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum Vesztegzár és határellenőrzés. A PAM sátor látogatói

Aquincumi Múzeum – Aquincum, a sokszínű római város A múzeum sátra az ókori Római Birodalom sokszínűségét mutatja be Aquincum városának példáján, ahol élénk kereskedelmi élet folyt, valamint a lakosság összetétele is igen változatos volt. HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum A középkori Magyar Királyság hadtörténete, főszerepben a lovagi tornákkal. Fegyver és páncélmásolatok, a lovagi harcászat és lovagi próbatételek. Iparművészeti Múzeum Eredeti afgán háborús szőnyegek, sokkolóan nyers motívumokkal. Közös textilékszer- és szőnyegkészítés. kArton karikatúra és képregény múzeum V4Fanzine: a négy visegrádi ország (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) legjobb street artosai és grafikusai egy csapatban. Kapszulakiállítás, ComicJam, pólóraszterezés és közösségi falfestés! Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház ROBERT CAPA a Mai Manó Házban! LÉPJ A KÉPBE, LÉGY A KÉPEN – a hátteret mi adjuk. Stencilezd kiállításaink válogatott fotóinak részleteit pólóra, táskára a sátrunkban. IKONIZÁLJ! Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Egy világkerülő magyar kerékpáros, Mátyás Zoltán www.facebook.com/szigetfestival

52

www.sziget.hu


egy különleges időutazáson ismerhetik meg, hogyan zajlott a határok ellenőrzése különböző korokban és milyen szabályokat kell betartani napjainkban. Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Elég közel vagy? Légy részese egy egyedülálló optikai játéknak a Capa Központ sátrában! Olvadj bele a különleges installációnkba, készíts képet magadról és barátaidról. Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr/ Rómerkvelle Győr / Artportal Végtelen álmok, végtelen koncepciók: Möbiuszszalag. A győri Rómer Múzeum, a Rómerkvelle és az Artportal közös szervezésében a kortárs művészet is-

mert területei mutatkoznak meg, a kreativitás jegyében, a látogatók számára kipróbálható formában is. Szépművészeti Múzeum / Magyar Nemzeti Galéria/ Vasarely Múzeum / Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös óriássátra ÖN/KÉPEK – A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös önismereti játékot kínál a Szitizeneknek. Találd meg saját festmény-alteregódat! ART WORKSHOP (naponta váltakozva): Modigliani arcai (maszkkészítés) és Picasso alakváltozásai (drótszobor-készítés).

MÚZEUM DISZKONT Múzeumfüggő vagy? Mi segítünk! A fenti múzeumok kiállításaira sértetlen napi vagy heti Sziget-karszalaggal fél áron tudsz bejutni augusztus végéig, valamint CITYPASS-szal augusztus 6-18. között. Részletes programért keresd fel a www.sziget.hu oldalát!

www.facebook.com/szigetfestival

53

www.sziget.hu


59

Sátor Határok Nélkül

Augusztus 10-16. Naponta 13.00-20.00

A Sátor határok nélkül a párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum (Musée National de l’Histoire de l’Immigration, Paris) és a budapesti Néprajzi Múzeum közös programhelyszíne. Migráció és menekültkérdés: ki, hol, mikor, miért?

Minden nap

Fotó: Kerék Eszter

13.00-20.00 HATÁROK: Vándorkiállítás a migrációról és a határok változásáról. TALÁLT TÁRGYAK: Interaktív padlótárlat és fotókiállítás a röszkei határon talált tárgyakból. ETHNO FICTION: Interaktív történetírás. A NAP MŰTÁRGYA: Magyarországra „bevándorolt” tárgyak és személyes történetek a reflektorfényben. IDEGENEK A KERTEMBEN: Dokumentumfilmek Európában élő bevándorlókról. PASSZÁZS HUNGÁRIA: Játék és vetélkedő a Kárpát-medence 2000 éves migrációtörténetéről. MOBILITY: Kollektív világtérkép készítés. MŰTÁRGYREJTVÉNY: Nyereményjáték. VILÁGPARK JÁTSZÓTÉR: Bevándorlók szabadtéri sportjátékai. PAPÍR ALAPON: Olvasósarok. gadó ország zenei kultúrájára. François Bensignor zenetörténész, Naïma Yahi történész és Weyer Balázs újságíró. Moderátor: Marie Augusztus 11., csütörtök Poinsot, az Hommes et Migrations c. folyóirat főszerkesztőnője. 17.00-19.00 19.00-20.00 DIVERCITY – projektbemutató. Nemzetközi múzeumpedagó- AYKU DJ-Duo – DJ program. Imran Ayata és Bülent Kullukcu giai projekt a város és a múzeum közti párbeszéd megteremté- audiovizuális performansza. séről. Földessy Edina muzeológus és Joó Emese múzeumpeda- Augusztus 14., vasárnap gógus (Néprajzi Múzeum, Budapest). Moderátor: Foster 14.00-16.00 Hannah Daisy muzeológus. Határok, konfliktusok és menekülés Európa felé. KerekaszAugusztus 12., péntek tal-beszélgetés: a migránsok aktuális helyzete Európa határai13.00-16.00 nál. Yvan Gastaut történész (Université de Nice Sophia GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – FASHION DESIGN Antipolis), a Határok című kiállítás kurátora és Örkény Antal szoWORKSHOP: Az én történetem az én ruhám: 1 történet = 1 ciológus (ELTE TÁTK). Moderátor: Marie Poinsot. ruha. „Tekerj, tépj, csomózz, ragassz, fess, írj, fejezd ki magad a 16.00-19.00 ruhán keresztül!” A workshopot Ádám Anna, Almási Szabina és GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – PERFORMANSZ Piróth Tímea vezetik. workshop. Az én ruhám, az én performanszom: 1 ruha = 1 17.00-19.00 performansz. „Több mint 150 egyedi tervezésű ruha várja, hogy Hogyan alakulnak át az európai identitások, az EU és határai táncolj bennük, velük!” A workshopot Alacsony Zsóka, Almási Szaa kortárs migrációs mozgások hatására? Kerekasztal-beszélge- bina, Ádám Anna, Fodor Orsi, Molnár Gyuri és Piróth Tímea vezetik. tés: menekültpolitika. Prem Kumar Rajaram egyetemi docens 19.00- 20.00 (CEU), Celine Cantat egyetemi docens (CEU), Simon Ernő (UNHCR) GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – RUHAPERFORMANSZ Magyarország szószólója, Basil Hararah és Behrooz Torki beván- SHOW. 150 ruha = 1 előadás. A Gray Box workshopok résztvevődorlók. Moderátor: Árendás Zsuzsa kutató munkatárs (CEU). inek nyilvános előadása saját készítésű ruhákkal. Alkotók, előadók: Alacsony Zsóka, Almási Szabina, Ádám Anna, Fodor Orsi, Augusztus 13., szombat Molnár Gyuri, Piróth Tímea és a Gray Box Projects résztvevői. 13.00-16.00 GRAY BOX PROJECTS: HATÁRAINK – PERFORMANSZ Augusztus 15., hétfő workshop. Az én ruhám, az én performanszom: 1 ruha = 1 17.00-19.00 performansz. „Több mint 150 egyedi tervezésű ruha várja, hogy Gazdasági migráció? Gazdaság és migráció? Veszély vagy táncolj bennük, velük!” A workshopot Ádám Anna, Fodor Orsi és esély? Kerekasztal-beszélgetés: a gazdasági migráció fogalma. Molnár Gyuri vezetik. Moderátor: Szántó Diana kulturális antropológus (Artemisszió Alapítvány), beszélgetőtársai: Melegh Attila szociológus (Budapesti 17.00-19.00 Migráció, zenei irányzatok és kulturális nemzeti örökség. Corvinus Egyetem), Hárs Ágnes közgazdász (Kopint-Tárki), Örkény Kerekasztal-beszélgetés: a zenész bevándorlók hatása a befo- Antal szociológus (ELTE TÁTK). www.facebook.com/szigetfestival

54

www.sziget.hu


Az 1956-os események 60. évfordulóján a Sziget Fesztiválon is megemlékezünk az eseményekről

Budapest 56 Bár Egy AN-2 típusú repülőgépből épített egyedi és különleges kialakítású kocsma. Az 50-es évek hangulatát idéző vendéglátóegységben a látogatók kipróbálhatják a Budapest 56 pálinka- és pezsgőalapú koktélt is. Maga a koktél a Sziget Fesztivál szinte összes kocsmájában elérhető lesz. Hősök Fala Az OTP Bank A38 Színpad mellett felhúzott, 100 méter hosszú falon az 56-os Emlékév Hőseiről készült portrék elevenednek meg. A fallal párhuzamosan húzódó forgalmas út mentén található a nemzetközi zászlósor, itt a lyukas zászlót is helyet kap. Tower of Freedom Egyedi gigantikus művészeti alkotás, amely kiállító- és pihenőtér is egyben. A építmény belsejében az 56-os hősöket bemutató kiállítás és videóvetítések tekinthetők meg. Ezen kívül a Sziget főbb utcáit a hősökről nevezzük el, hostessek vízalapú tetoválásokat osztanak róluk, és ismertetik a történetüket. A rio 2016 – olimpiai játékok helyszínen Puskás Ferenc életútját mutatjuk be.

A megemlékezés elemei az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósulnak meg.www.sziget.hu www.facebook.com/szigetfestival 55


58

Ji Csing Labirintus

Augusztus 10-16. 14.00–22.00 (kapuzárás: 21.00-kor)

Az Élőkép Színház interaktív önismereti szerepjátéka

Az Élőkép Színház az elmúlt bő másfél évtizedből már jól ismert nyolcszögletű labirintusában ezúttal az ősi kínai javaskönyv, a Ji Csing alapját képező nyolc háromvonalas ősjelet (trigramot) személyesíti meg. Ezek sorban: Az Ég, A Föld, A Dörgés, A Szél, A Víz, A Tűz, A Hegy, A Tó.

A látogatók a bejáratnál – életük aktuális kérdésére fókuszálva – egy nyolcszögletű (bágua) kerék segítségével kipörgetik maguknak azt a két trigramot, melyeket a labirintusban bolyongva az azoknak megfelelő szereplőkkel interakcióba lépve fognak tudni önmagukra vonatkoztatni és megfejteni. Labirintusterv, koncepció, rendezés: Bérczi Zsófia Bambuszváz: Terebessy Tóbiás

Munkatársak: Tankó Barnabás, Mindák Gergő, Galkó Janka, Szilágyi Gergő és a Medence Csoport

46

#SzigetMozi

Augusztus 10-16. naponta 13.00-tól

A Filmalap Szigetmoziban újranézheted mindazon filmeket, amelyek itthon és a nemzetközi fesztiválokon is sikert arattak. A filmeket magyar nyelven, angol felirattal vetítjük. A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Augusztus 10., szerda 13.00: Isteni műszak (2013, 106’). R.: Bodzsár Márk 15.00: Drifter (2015, 72’). R.: Hörcher Gábor 17.00: Gondolj rám (2014, 103’). R.: Kern András Augusztus 11., csütörtök 13.00: Szerdai gyerek (2014, 93’). R.: Horváth Lili 15.00: Megdönteni Hajnal Tímeát (2014, 105’). R.: Herczeg Attila 17.00: Liza, a rókatündér (2014, 98’). R.: Ujj Mészáros Károly Augusztus 12., péntek 13.00: Anyám és más futóbolondok a családból (2015, 108’). R.: Fekete Ibolya 23.00: Veszettek (2015, 115’). R.: Goda Krisztina Augusztus 13., szombat 13.00: Swing (2014, 117’). R.: Fazekas Csaba 23.00: Tiszta szívvel (2015, 101’). R.: Till Attila www.facebook.com/szigetfestival

Augusztus 14., vasárnap 13.00: Az éjszakám a nappalod (2014, 102’). R.: Dési András György, Móray Gábor 23.00: Hurok (2016, 90’). R.: Madarász Isti Augusztus 15., hétfő 13.00: Dumapárbaj (2014, 88’). R.: Paczolay Béla 23.00: Víkend (2015, 100’). R.: Mátyássy Áron Augusztus 16., kedd 13.00: Parkoló (2014, 92’). R.: Miklauzic Bence 23.00: Argo 2 (2014, 95’). R.: Árpa Attila

ANIMÁCIÓS FILMEK

Augusztus 12-én 21.00: Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja (2014, 90’) R.: Miklósy Zoltán Augusztus 13-16. KAFF – A Kecskeméti Animációs FilmFesztivál győztes filmjeinek vetítése, naponta 19.30-tól. 56

www.sziget.hu


tedxbudapest klub sátor

Angol nyelvű előadások!

Augusztus 12-16. Naponta 17.00-19.00

46

A bemutatja – Együtt/Külön – A TEDxBudapest Klub előadások, viták, különböző nézőpontok, vélemények aktív megosztásának helye – ahol a párbeszéd elkezdődik.

közösségekben, vagy akár egész társadalmakban: viszont az is csak rajtunk múlik, hogy a változás pozitív vagy negatív lesz-e. Molnár Ádám – A nap hőse: Mind imádjuk a mindennapi hősöket: azokat, akik tetteikkel egyszerűen jobb hellyé teszik a világunkat. Aug. 12. Mind hasonlítunk: Mindenki egyéniség és 18.00-19.00 Suki Kim (USA): Észak-Korea – egy zárt világ megismételhetetlen. Mégis sok dologban hasonlítunk. történetei: Suki megdöbbentő történeteket mesél a phenja17.00-18.00 Molnár Ádám – Uralkodó mintáink: Hogyan ni diákokról, akik egyszerre a rendszer katonái és rabszolgái. ismerhetjük fel és változtathatjuk meg az életünket uraló Moderátor: Budaházy Árpád. videlkedési mintáinkat, hogy a kontrollt visszaszerezve a nap hősévé válhassunk? Újvári Milán – A keringőtől a mambó- Aug. 15. Mind mások vagyunk: Máshogy gondolkoig: Mit jelenthetett ötven évvel ezelőtt a tánc, és mit jelenthet dunk, cselekszünk, választunk. ma? Logan Strenchock (USA) – Lassíts a teljességért: Mi a 17.00-18.00 Hovanyecz Tamás – Őszinte és tudatos vállalkapcsolat a káros környezeti hatások csökkentése, a társadal- kozások: Mi történik akkor, ha teremtünk egy olyan teret, amiben az lehetsz, aki akarsz? Palik Júlia – Mások, mert úgy mi fejlődés és az életritmusunk lassítása között? 18.00-19-00 Vlagyimir Szorokin (RU) – Mítoszromboló gondoljuk: Hogyan látjuk Európában a muszlim fiatalokat? Elmodern hősök: Provokatív elmélkedés irodalomról és való- törölhetőek-e az iszlámról kialakult sztereotípiák? Lili Eckhardt ságról, elnyomásról és szabadságról. Moderátor: Szörnyi – Változatos közösségi projektek tervezése: Milyen hozzávalók szükségesek a sikeres közösségi projektek tervezéséhez? Krisztina. 18.00-19.00 Suketu Mehta (IND) – Nagyvárosok titkos Aug. 13. Közös célok: Minden közösségnek megvannak élete: Az író a nagyvárosi embert vizsgálja a bevándorlás, a különböző, de egymást tökéletesen kiegészítő résztvevői. magányosság és a közösségek működésének kérdésein ke17.00-18.00 Szabó Dávid – Hogyan indul el a változás a resztül. Moderátor: Vegi Réka. Miutcánkból?: Dávidot zavarta a közöny és a bizalom hiánya. Változtatásképpen hívta életre a miutcánk.hu oldalt. Jekli Aug. 16. A kifejezés művészete – a művészet kifejező Ágnes – Hogyan segítheti a tervezőgrafika a különböző ereje: A művészet mint kommunikációs forma, problémavilágok együttműködését?: Ágnes tervezőgrafikusként a megoldó eszköz és a jövő záloga. vizuális kommunikációt kultúrák közötti hídnak használja. 17.00-18.00 Tóth Lambert – Az inspiráló véletlen: LamOpen Doors projektje a Magyarországon élő menekült fiata- bert előadásában bemutatja, hogy milyen fontos egy játék loknak szól. Zalka Csenge – Mese a történetek közösség- alkotófolyamatában a véletlen. Csire Géza – Csak le akartam építő erejéről: Egy valódi mesemondó történetei mindenki- ülni: Géza a Maform design stúdió alapítója és terméktervehez szólnak; rajtuk keresztül kapcsolódik össze több tucatnyi zője. Fotelágya történetét meséli el. Forster Orsolya – A kifejezések harmóniája – ismerd meg a legújabb Kibuország több ezer színes lelkű művésze. 18.00-19.00 Szergej Petrov (BG) – Bee Smart: Szergej alapí- projektet!: A Kitchen Budapest bemutatja a legújabb, totta a Bee Smart Technologies-t, ami egyrészt a méhészet agyszenzoros kísérleti projektjét, amely két ember gondoladigitalizációján dolgozik, másrészt a természet intelligens há- tainak és érzéseinek kényes egyensúlyát próbálja létrehozni lózatának kidolgozásán, amihez a méhek lehetnek a szenzorok. az egymással való együttműködési képességeik fejlesztésével. 18.00-19.00 Jadd Tank (USA) – Liberté toujours: Mi a Moderátor: Veres Rita. szabadság és miért van rá szükségünk olyan nagyon? Kitől Aug. 14. Kis tett, nagy hatás: A hétköznapi hősök köz- akarunk szabaddá válni? A hajsza örök. Moderátor: tünk járnak és a legtöbbször nem is tudják magukról, ponto- Mihalovics Réka. san mekkora hatással is vannak mások életére. 17.00-18.00 Márky Ádám – Élj boldogabban: A meditálás AUGusztus 12-14., 19.00: Toa Mata Band (I): 5 alapszabálya. Nagy Marcell – Halat adjunk nekik, vagy A világ első LEGO robotika bandája hálót?: Kezünkben a kulcs, hogy változást érjünk el a helyi www.facebook.com/szigetfestival

57

www.sziget.hu


GAMELANDHUB

Augusztus 10-16. naponta 12.00-21.00

DARTS

GÉMKLUB (TÁRSASJÁTÉKOK) Minden nap Dobble bajnokság! Emellett naponta „a nap játéka” verseny. A bajnokság nyertesei GÉMKLUB társasjátékokat nyerhetnek!

Darts oktatás, játék és bajnokság

14.00

Darts bajnokság

16.30

Darts oktatás, játék és bajnokság

18.00

Darts bajnokság és eredményhirdetés Darts eredményhirdetés és játék

Aug. 12.

19.00

Aug. 11.

12.00

Aug. 10.

oktatásés játék folyamatosan!

League of Legends MOBA játék

16.00

Heroes of the Storm MOBA játék

18.00

Hearthstone stratégiai kártyajáték

Aug. 14.

12.00

Aug. 13.

REAL GAMERS

Aug. 15.

RUBIK KOCKA

Aug. 16.

Versenyek és oktatás a fesztivál ideje alatt folyamatosan Naponta 12.30-20.00

16.00 „A nap játéka” bajnokság: Quoridor 18.00 Dobble minibajnokság 16.00 „A nap játéka” bajnokság: Firkaland 18.00 Dobble minibajnokság 16.00 „A nap játéka” bajnokság: Coloretto 18.00 Dobble minibajnokság 16.00 „A nap játéka” bajnokság: Splendor 18.00 Dobble minibajnokság 16.00 „A nap játéka” bajnokság: A kis herceg 18.00 Dobble minibajnokság 16.00 „A nap játéka” bajnokság: Mammuz 18.00 Dobble minibajnokság 16.00 „A hét játéka” bajnokság 18.00 Dobble minibajnokság

PSP Folyamatos játék 2 db PSP kioszkon a legújabb programokkal! Naponta 12.00-19.30

A GameLandHub helyszínen minden verseny SZABADIDŐS verseny! Nem jár kvalifikációval és pontszerzéssel! A helyezéseket a sportág szövetségeinél nem lehet beszámíttatni! www.facebook.com/szigetfestival

58

www.sziget.hu


15.00 17.00

15.00 17.00

13.00 15.00 17.00

15.00 17.00 19.00

Texas Hold’m 1. forduló Texas Hold’m 2. forduló Texas Hold’m 3. forduló Texas Hold’m 4. forduló Texas Hold’m 5. forduló Texas Hold’m 6. forduló Ulti bajnokság Texas Hold’m 7. forduló Texas Römi bajnokság

13.00 Aug. 15.

17.00

18

15.00 17.00 19.00 21.00

Aug. 16.

Aug. 12. Aug. 11. Aug. 10. Aug. 13.

15.00

Pókersátor

Aug. 14.

13.00

18

14.00 16.00

Pókeroktatás Ulti bajnokság Texas Hold’m 8. forduló Texas Hold’m 9. forduló Texas Hold’m 10. forduló Ulti bajnokság Texas Hold’m 11. forduló Texas Hold’m 12. forduló Omaha Póker bajnokság Ulti bajnokság Texas Hold’m döntő

A póker valódi pénzben való, engedély nélküli játékát a törvény tiltja! A sátor és a fesztivál területén is tilos! Ha játékszenvedélyed van, a helyszínen kaphatsz szakértői segítséget, vagy hívd a +36/30 951-6815-ös telefonszámot!

sakksátor

48

Augusztus 10-16. naponta 11.00-21.00

Sakkoktatás

16.00

Játszmabemutató/partielemzés

11.00

Sakkoktatás

14.00

Sakkbajnokság selejtező 4. forduló

17.00

Sakkszimultán

11.00

Sakkoktatás

16.00

Játszmabemutató / partielemzés

aug. 15.

aug. 13.

17.00

Sakkbajnokság selejtező 2. forduló Sakkszimultán

12.00

Sakkfeladványfejtő verseny

16.00

Játszmabemutató / partielemzés

14.00

Sakkbajnokság selejtező 6. forduló

17.00

Sakkszimultán

www.facebook.com/szigetfestival

aug. 14.

14.00

aug. 12.

11.00

aug. 16.

aug. 11.

Aug. 10.

Sakkoktatás minden nap 11.00-17.00

59

11.00

Sakkoktatás

16.00

Játszmabemutató / partielemzés

14.00

Sakkbajnokság selejtező 1. forduló

17.00

Sakkszimultán

11.00

Sakkoktatás

16.00

Játszmabemutató / partielemzés

14.00

Sakkbajnokság selejtező 3. forduló

17.00

Sakkszimultán

11.00

Sakkoktatás

16.00

Játszmabemutató / partielemzés

14.00

Sakkbajnokság selejtező 5. forduló

17.00

Sakkszimultán

11.00

Sakkoktatás

15.45

Eredményhirdetések

17.00

Sakkszimultán

14.00

Sakkbajnokság döntő

16.00

Játszmabemutató / partielemzés www.sziget.hu


61

luminárium – trilumin

Augusztus 10-16.

Naponta 12.00-01.00

(utolsó beengedés 00.30 körül!)

fényáteresztő falakon átszűrődő pszichedelikus fényeké, színorgiáé. Legtöbbünk fényérzékelése akkor taspasztalt utoljára ilyen élményt, amikor szüleink a kiságy fölé lógatták a színes forgókat. Érdekes módon, ahogy akkor is, most is elhallgatnak itt bent az emberek.

Angliából idén tizennegyedszer érkezik a szigetre egy „luminárium”, ami nem más, mint alámerülés egy színes álomvilágba, mindezt 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Az idei alkotás, a Trilumin a Szigeten debütál a nagyközönség előtt. Három kisebb részből van összeállítva, melyek külön-külön életúttal rendelkeznek.

A belépés ingyenes! A kiállítás kerekesszékkel is bejárható!

A Szigettel egyidős, nottinghami székhelyű Architects of Air alkotásaiban 1992 óta mára több mint 3.000.000 látogató gyönyörködhetett, tudniillik a különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült épületek – melyek falait a befújt levegő nyomása tartja – egész évben, egymást váltva látogatják a különböző fesztiválokat, rendezvényeket szerte a világban.

A Lumináriumban a főszerep a látogatóé és a (részben) www.facebook.com/szigetfestival

60

www.sziget.hu


art of freedom

Augusztus 10-16.

A Szabadság szigetén nem csak a mindennapok nyűgjeitől szabadulhatsz meg, hanem útjára engedheted a képzeletedet is, ez a fajta szabadságérzet pedig túl azon, hogy boldogsággal tölt el, táptalaja a legelképesztőbb ötleteknek is. És legyen szó űrhajóról, az abban bulizó földönkívüliekkel, árnyékos dzsungelről vagy puha felhőkről, a Sziget tarka forgatagában minden kis külön világnak helye van. Éppen ezért írjuk ki évről-évre az Art Of Freedom pályázatot, ahol életre keltjük az álmaitokat, melyek izgalmas szobrokként, installációkként, dekorációs elemekként vagy közösségi térként válnak valóssággá. A pihenni vágyás és a hőség olyan mesés helyeket idézett meg idén, mint az ArtZone-on belül lévő Kerekerdő, a tarka ernyőkkel díszített Szerelem pavilon, de az igazi álmodozók pihenhetnek babzsák felhőkön vagy egy óriás polip karjaiban is.

before die

Augusztus 10-16. Naponta 12.00-22.00

44

A vietnámi származású Candy Chang nemzetközi hírű desinger-művész munkásságával arra törekszik, hogy a várost, a közvetlen környezetet ábrándozásra, több érzelemre sarkallja. Aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget kínál, hogy az emberek megosszák egymással a vágyaikat, reményeiket, félelmeiket. Most egy egész fal a látogatók rendelkezésére áll, hogy kifejezzék, mi az, amire vágynak még az életben. A Sziget közössége a hét folyamán gondolataival építheti ezt a végtelen bakancslistát. A Before I Die fal az évek alatt körbe utazta az egész világot, ebben az évben a Sziget és a Banner Productions közös rendezvényeként negyedik alkalommal érkezik a Szigetre. www.facebook.com/szigetfestival

61

www.sziget.hu


5

artzone

Augusztus 10-16. Naponta 11.00-22.00

Az ArtZone a kreativitás és képzőművészet varázslatos szigete a Szigeten. Gyere, látogass meg minket, ha szeretnéd kihozni a benned lakozó gyermeket alkotás közben! Akkor is szeretettl várunk, ha csak úgy nézelődnél vagy ha pihenésre és feltöltődésre vágynál. Itt biztos, hogy tartalmasan kikapcsolódhatsz.

ArtZone-ban! Olyan szokatlan, innovatív design és építészeti projekteket mutatunk be, amelyek a világon a legújabbak, legmenőbbek. Felborítják az általános konvenciókat és olyan úton járnak, ahol a kísérletezés elvárás.

Naponta

11.00-kor és 15.00-kor Dinamikus detox jóga

15.00-16.00

19.00-20.00

Gray Box Project - MOVEtöri MOVEtöri: kortárs képzőművészeti tárlatvezetések mozgásban. A Best of Artplacc kiállítás témáját és a kiállított alkotásokat a mozgás és a kortárs tánc formanyelvén és eszköztárán keresztül dolgozzuk fel és értelmezzük.

TÁP Színház – Lépd át velünk a határaidat! A TÁP Színház Egyperces színháza lebontja a színház negyedik falát. Egyetlen nézőnk egyben főszereplőnk is, akit a TÁP Színház színészei kalauzolnak egy 60 másodpercig tartó – meghökkentő, nevettető, kizökkentő, be16.00-17.00 próbálkozós – szituációban. A tréfás, abszurd kaland PechaKucha Night - Sziget Különkiadás könnyed szórakozás formájában segít kilépni megszokott Tokió és a világ nagyobb városai után PechaKucha az komfortzónánkból. Instant parti egyetlen percben. www.facebook.com/szigetfestival

62

www.sziget.hu


1 Kapusátor - Best of Artplacc A Tihanyból már jól ismert fesztivál legsikeresebb alkotásai mutatkoznak be itt. Fókuszban a természet és az ember közötti kapcsolat törékenysége. 2 Kartc Fiatal kortársművészek grafikáiból készítheted el saját pólódat! Kézműveskedj és vigyél haza egyedi mintás pólót! 3 Art and Me Az installációk és alprojektek ősi/bennszülött kultúrák világába engednek betekintést, ahol a látogatók akár egy azték harcos, amazon vagy istenség bőrébe is bújhatnak. 4 Art Center Itt kőbe véshetitek az emlékeiteket, megpihenhettek színezés közben, beszélgethettek a művészet univerzális nyelvén. 5-6 Magyar Mozgó Képtár Nemzetközi alkotótábor és kiállítás neves és fiatal képzőművészek részvételével, ahol te is kipróbálhatsz különböző képzőművészeti technikákat! 7 Hello Wood – Technika# Ebben a sátorban gyakorlatban ismerkedhetnek meg a látogatók a barkácsolás alapjaival. Ha kíváncsi vagy, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a lehetőség! 8 Unicorn Factory Számunkra az unikornis a boldogság jelképe és mi hiszünk az unikornisban! Erre bíztatunk téged is. Készíts unikornis virágfejdíszt , falidíszt, kérj egy unikornis sminket! Légy Boldog, legyél Unikornis! 9 Pop Up Store Naponta más-más tervezővel készíthetsz divatpólót, vászontáskát, piknikpokrócot. A fiatal tervezők direkt a Szigetre gyártott kollekciókkal is készülnek.

9

10

11

8

12

10 MOME A Viharsátor installáció kompenzálja az időjárás viszontagságait: ha kint elviselhetetlen a hőség, belül vihar dúl, esős időben pedig bent nyári hangulat uralkodik. 11 Kisképződj! Háromlépcsős művészeti workshop a kisképző diákjaival. Fejezd ki magad térben-síkban, alkoss! 12 Medence Csoport RE+koncept workshop A workshopon régi molinók nyernek új értelmet a kezeitek alatt. Készítsetek saját tervezésű recycling designtáskákat! 13 Széképítő és Stencil workshop Szék- és nyugágyépítés bambusz, fa, molinó és használt holmik felhasználásával. Sajátítsd el az utcai művészet technikáját és oszd meg üzeneted a galériafalon. 14 Deák 17 Galária Facebook, lájkok, szelfik… A köztünk élő társas magány kiállításának utazó tárlata. 15 KÉK – kortárs építészeti programok Építészet és design, közösségi kertészkedés, téralkotás, ‘Do It Yourself’ fesztiválkellékek, legfrissebb kreatív projektek, PechaKucha, kertdeko, fesztiválmakett. 16 AGORA Az Agora Nemzetközi Képzőművészeti Tábor résztvevői különböző művészeti egyetemek hallgatói, illetve ismert művészek, akik nagyméretű festményeket készítenek a fesztivál ideje alatt. 17 Artlocator A csapat kiterjesztette a valóságot: egy különleges technikai újdonsággal, egy AR-tartalmakat is felvonultató magazinnal jelentkezett. 18 Romani Design Megismerhetitek a világ első roma divatmárkájának termékeit, készíthettek saját cigány motívumokkal díszített kiegészítőket. A foglalkozásokon közelebb kerülhettek tradicionális roma szokásokhoz is. 15

14

13

16

7

17 18

6

1 Kapusátor

5 2 3 4 www.facebook.com/szigetfestival

63

www.sziget.hu


Idén még több gondot fordítunk rá, hogy újrahasznosítsuk a hulladékainkat.

SZELEKTÁL A SZIGET! GYERE EL A FESZTIVÁL RECYCLING CENTEREIBE, ÉS CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Gyűjts szelektíven Te is, és váltsd be a hulladékaid Szigetes ajándéktárgyutalványokra, vagy tervezz menő fesztiválkiegészítőket és posztold őket #szigetrecycling hashtaggel. Nem kell mindig újat venni: javíttasd meg nálunk, ami kiszakadt, vagy elromlott!

ELEM-ALMA CSEREAKCIÓ!

KERESD A SZELEKTÍV GYŰJTŐSZIGETEKET A FESZTIVÁL EGÉSZ TERÜLETÉN! www.facebook.com/szigetfestival

64

www.sziget.hu


civil sziget

Augusztus 10-16.

20

ezzel azt szeretnénk közvetíteni, hogy ha valaki kapcsolatba kerül a droggal, az álljon meg vizsgálódjon, értse meg ezt a helyzetet, hogy felelős, tudatos döntést tudjon hozni.

Egyesek Ifjúsági Egyesület – Neked mi a szupererőd? Válj a Sziget Szuperhős Közösségének tagjává! Gyere egyedül vagy csapattal, vegyél részt az izgalmas játékos feladatokban és gyűjts össze minél több képességet!

Belügyminisztérium Emberkereskedelem Elleni Sátor – Programjainak célja a figyelemfelhívás és a megelőzés. Mindenkinek, aki szeretne bővebb információt gyűjteni az emberkereskedelem jelenségéről.

Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség – Kérdezd a rabbit! Fontosnak és szükségesnek érezzük hagyományainak megismertetését, közös értelmezését, a kapcsolódási pontok feltárását autentikus személyek segítségével.

aug 10-12.

aug 14-16.

Belügyminisztérium – Európai Migrációs Hálózat – A Civil Szigeten lehetőség nyílik a migrációval kapcsolatos trendekkel, hasznos információkkal megismertetni a látogatókat.

aug 10-13.

aug 13-16. aug 13-16.

Ébredések Alapítvány – MentálMásság (PsychoDiversity). Célunk a mentális zavarokkal kapcsolatos tájékoztatás, az Arany János Művelődési Egyesület – 2017 – Arany előítéletek csökkentése. János születésének 200. évfordulója. Szülővárosa, Nagyszalonta készül a jubileumi évre. Toldi írójának Ecocenter Közhasznú Alapítvány – Megjelenésünkkel szeretnénk a dohányzó és nem dohányzó szigetlakókat egyemlékére várunk a Civil Szigeten! aránt megismertetni a dohányzás következményeivel. Egészatlatszo.hu – Bemutatjuk, amit eltitkolnának – Az Átlát- ségfejlesztő programunkkal szeretnénk segítséget nyújtani szó és az Átlátszó Oktatás a magyar közéletben és a fel- a dohányzóknak a leszokáshoz, a nem dohányzóknak pedig a sőoktatásban hiánycikknek számító transzparenciát megelőzéshez. próbálja a munkájával pótolni. Effemine Egyesület – We Can Do It! – Ügyességi, bizalmi játékaiban a hangsúly a férfi-női személyiségjegyeAz Élet Menete Alapítvány – Célunk, hogy programjainkon minden ember felekezeti és politikai hovatartoken van, hiszen feladataink megoldásához mindkét nem zásra való tekintet nélkül emlékezhessen és róhassa le egyszerre szükséges! A játékokkal szeretnénk kifejezni a kegyeletét a holokauszt áldozatinak emléke előtt. férfi-női egyensúly fontosságát a munkaerőpiacon.

aug 10-13.

Amnesty International Magyarország – Élet határok nélkül – Az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampány célja, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel szemben.

www.facebook.com/szigetfestival

aug 15-16.

aug. 10-11.

aug 13-16.

Budapest Bike Maffia – Innovatív civilek, akik arra rászorulókon segítenek. Életrevaló Egyesület – Újrahasznosítás Workshop: Bemutatkozik a BOHO QPAk. Ültess fát, s nem éltél hiába! Civil Rádió – Hangszigetelők – A Hangszigetelők a rádió Életrevalók fája. Fesd át a jövőt! Testfestés, Crazy Make cirkáló kommandója, akik kezükben mikrofonnal a Szigeten Over. Relaxációs pont. Önismereti fal. vadásznak és begyűjtenek minden olyan különleges történetet, amelyet sodor a tömeg. ELSA Budapest – Broadening Borders – Fő célunk a magyar és külföldi joghallgatók, valamint a joggal csak Drogprevenciós Alapítvány - Drog, szex – Prevenció távolról ismerkedők közelebb hozása, érdekes előadáés ártalomcsökkentés. Fiatal szakemberekkel beszélgetsok és ahhoz kapcsolódó szórakoztató programok útján. hetsz tabuk nélkül. Információt és segítséget kérhetsz Feel the ELSA Spirit! www.facebook.com/elsabudapest anélkül, hogy elítélnének, vagy megpróbálnának meggyőzni valamiről, amit nem akarsz. Eltérő Sebesség Közhasznú Egyesület – Elsősorban közlekedésre neveléssel, integráció megvalósításának Drog-Stop Budapest Egyesület – „Állj meg és nézz körül!”, segítésével, tehetségazonosítással foglalkozunk. 65

www.sziget.hu


Greenpeace Magyarország – A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, amely világszerte kész arra, hogy fellépjen Földünk érdekében. Hallás Társasága Alapítvány – Halló Holnap – Ne hagyd, hogy lehalkuljon a zene a füledben. Gyere el, hogy még jövőre is tisztán hallhass minden hangot a fesztiválokon!

aug 12-14.

aug 10-12. aug 12-16.

aug 10-11.

Gazdasági Versenyhivatal – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny szabadsága és tisztasága felett őrködő szerv .

Kud-ARC Közhasznú Ifjúsági Egyesület – Kézműves foglalkozások, játékok. Célunk bemutatni a közösségi létezés hasznosságát, előnyeit.

aug 15-16. aug 12-16.

Erdőmentők Alapítvány – Célunk az erdei élő környezet változás? A 2015. decemberi klímakonferencia eddigi eredsérüléseinek helyreállítása, és az arról való hosszú távú gon- ményei. Ismerjük saját hazánk vállalásait! Milyen doskodás. megoldások állnak a rendelkezésünkre?

Lelemény Alapítvány – Állj be az energiatölcsér alá és dobd el az agyad, hogy feltöltődj! Építs energiamandalát, hogy relaxálj! Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete – A gluténmentes termékek megkóstolásával megismerhetjük a lisztérzékenyek mindennapjait.

aug 10-11.

aug 13-16.

aug 14-16.

Macskaárvaház Alapítvány – Állatmentés, gyógykezelés, Hetednapi Adventista Egyház – Lelki Betérő — Tea 4 the örökbeadás. Beteg gyermekek számára kidolgozott Soul – A Lelki Betérő nagyszerű hely a pihenésre, beszélge- állatterápi. Mennyit tudsz minderről? tésre, teázásra és mindennemű rekreációs tevékenységre. Magyar LMBT Szövetség – Itt vagyunk! - LMBTQI sátor. Térj Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület – Újbudai be hozzánk, hogy megismerd a magyarországi leszbikus, Spin-Off Klub – a vállalkozásbarát fiatalok találkozóhelye. A meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) Spin-Off Klub azon fiatalok nyitott, kreatív közössége, akik szervezetek munkáját. egyetemistaként, végzett hallgatóként vagy kutatóként érMagyar Mérnökhallgatók Egyesülete – IAESTE deklődnek a vállalkozások világa iránt, és maguk is fontolgatHungary – Az IAESTE Hungary egy nemzetközi diákják saját vállalkozás indítását. szervezet tagja, mely a világ több mint 80 országában végez nonprofit munkát azért, hogy a műszaki felsőokJewish Meeting Point – Játékok, beszélgetések, sok meglepetés. Szombatfogadás pénteken 18.30-kor. tatásban tanuló hallgatók tanulmányait és külföldi szakmai tapasztalatszerzését segítse. Jóga a mindennapi életben – Józsefvárosi Sport Club – Fizikai, szellemi gyakorlatok és meditáció. Jógázz velünk, Magyar Nukleáris Társaság – Nukleáris sátor – A próbáld ki magad! Nukeláris Sátorba látogatók betekintést nyerhetnek a nukleáris energetika, az ionizáló sugárzások, a fisszió és a fúzió fiziJövőbarát Alapítvány – Éjféli Sportbajnokság – Ping- kai alapjaiba, és aktuális kérdéseibe. pongozás naponta 16.00-00.00-ig. Augusztus 15-én esti bajnokság értékes díjakért! Magyar Országos Közjegyzői Kamara – JOG.vita nélkül – A közjegyző az, aki számos jogi útvesztőben az Kamasztér Alapítvány – GAME STATION – Logikai, stratéegyetlen pártatlan félként a segítségedre lehet. giai, absztrakt és ügyességi játékok. Témánk a játék és a függőség. Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata – Önismereti kérdőívekkel készülünk, kreativitás, konfliktusmegKomlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület – oldás és asszertivitás témákban, továbbá kommunikációfejNem csupán prezentálni szeretnénk a magyarországi ci- lesztő gyakorlatokkal és az ember kapcsolatait feltáró gányság múltját és jelenét, hanem interaktív és koopera- játékokkal. tív módon tervezzük érzékenyíteni a fesztivál résztvevőit. Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete – MaKözép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédel- gyarország legnagyobb humanitárius szervezetének részemi Központ – Kellemetlen igazság – merre tart az éghajlat- ként, 135 éve az egyetemes segítségnyújtás és az emberieswww.facebook.com/szigetfestival

66

www.sziget.hu


ség élharcosai vagyunk az önkéntességen alapulva, fogyasztható módon, interaktív játékok segítségével mutatja pártatlanságot, függetlenséget és semlegességet szem előtt be a szerhasználattal és a viselkedési függőségekkel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. tartva, az egység közös erejével. Májbetegekért Alapítvány – A véredben lehet – A világon egyre gyorsabban terjedő fertőző betegség a vírushepatitis okozta májbetegség, mely késői felfedezése májzsugorodást, májrákot okoz. Ez a betegség ma már GYÓGYÍTHATÓ! Ezért különösen fontos az időben történő felfedezése, kiszűrése. Jelentkezz sátrunkban annak megállapítására, hogy a rizikófaktorba tartozol-e? Sátrunkban fiatal szakorvosok és képzett nővérek várnak.

On Liberty Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány – Megálló Csoport Alapítvány – Célunk a programmal, hogy megmutassuk: a drogfogyasztó – legyen akár könnyűvagy súlyosabb szerek vásárlója – nem bűnöző, valamint hogy a fogyasztó nem azonos a terjesztővel. Orpheus Állatvédő Egyesület – Állatmentés, szemléletformálás. Az egyesület a felelős állattartást, az állatok mentését, a környezettudatos magatartást segíti elő.

aug 10-11.

aug 10-12.

Menedékház Alapítvány – Alapítványunk 7 éve foglalkozik hajléktalan emberek, otthontalanná vált csalá- Országos Bírósági Hivatal – Sziget Bíróság – A Sziget Bíróság célja a fiatalok megszólítása, a bíróságok működésédok társadalmi integrációjának elősegítésével. nek bemutatása, közérthető módon. „Bűnös vagy ártatlan” Menhely Alapítvány – A hajléktalanokat segítjük szolgál- kártyajáték. tatásainkkal. Várunk minden játékos kedvű Szigetlakót játéPartiszkon Társadalomkutató Egyesület – Vekker kainkkal, melyek segítenek átérezni a fedél nélküliek napi – Társadalomkutatás, ismeretterjesztés, szemléletforküzdelmét. málás. Mensa HungarIQa – A legszínesebb szürkeállomány – Logikai feladatokkal, ördöglakatokkal és vetélkedővel vá- PLUSS, HIV pozitívokat és AIDS betegeket Segélyező runk minden gondolkodni vágyó szigetlakót. A Alapítvány – Anonim, ingyenes, megvárható HIV-szűrés bevállalósabbak pedig egyedülálló és hiteles IQ-tesztünkkel naponta 15.00-20.00-ig. AIDS-totó, tanácsadás, személyre szabott beszélgetés. birkózhatnak meg. www.mensa.hu NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesü- Rajk László Szakkollégium – Közgáz, Közelebb – Miért let – Térj be hozzánk, ha kérdésed van vagy szeretnél többet kellenek bankok? Miért keresnek többet nyugaton, mint nátudni a jól működő párkapcsolatokról, a nőket és a gyerekeket lunk? Meddig csökkenhet a rezsi? Mire jó egyáltalán egy érő erőszak formáiról, a feminizmusról, az abortuszról, kiad- közgazdász? Gyere el, és tudd meg, hogy mi tesz minket szexivé. ványainkról, segélyvonalainkról. aug 10-12.

Migrunner – társasjáték a bevándorlásról – A Migrunner egy klasszikus, táblán játszható társasjáték. A játékosok egy-egy szereplő bőrébe bújva tapasztalhatják meg, hogy a menekülteknek mennyi veszéllyel kell szembenézniük, és milyen létfontosságú döntéseket kell meghozniuk az út során.

Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai osztály, Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ - Szer-telen fejlődés. Intézetünk www.facebook.com/szigetfestival

Szkeptikus Társaság – Ártalmas kozmetikumok, génkezelt élelmiszerek, mérgező oltások, világméretű ös�szeesküvések… Megmutatjuk, hogyan szúrd ki az átveréseket, a tudománytalan zöldségeket, és nem utolsósorban saját gondolkodásod hibáit!

Természetjáró Fiatalok Szövetsége – Természetjáró Fiatalok itthon és a nagyvilágban. A fiataloknak kell a motiváció, hogy szeressék a természetet és együtt éljenek vele, kell a közösségi tér, ahol megtalálják az önmegvalósításuk lehetőségét. aug 10-11.

aug 10-11.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal – A NAV sátrába látogatók játékos formában ismerkedhetnek az adózás rejtelmeivel. A helyszínen ügyfélkapu nyitására is lehetősége van az érdeklődőknek.

67

Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány – Alapítványunk a szenvedélybeteg-ellátás területén tevékenykedik. Elsődleges célcsoportunk a kamasz és fiatal felnőtt korosztály. www.sziget.hu


aug 12-14.

aug 12-13.

aug 13-16.

aug 12-16.

Transparency International Magyarország – A hatalom küldünk hasonló táborokba a világ 45 országába. Sátrunkban megrészegít egyeseket. Józanodj ki velünk! Ha ellátogatsz a kitalálhatod, hogy TE mit tehetsz azért, hogy a világ jobb hely Transparency International Magyarország sátrához, vendé- legyen! günk vagy egy frissítő Politikus Fröccsre. Van Holnap! Zsákos Alapítvány és Mellrákfórum Alapítvány – Alapítványaink elkötelezettek az egészséTransvanilla Transznemű Egyesület – Látható ges életmód és a fiatalok egészségtudatosságának növetransz*ok – Egy olyan Magyarországért dolgozunk, lése iránt. Programunk interaktív, játékos formában, huahol a transz, a gender-nonkonform és az interszex emberek tisztelt, elfogadott és látható tagjai a társadalommorral közelít a fiatalok felé, hogy nyíltan tudjanak olyan nak. dolgokról beszélni és kérdezni, mint az egészségmegőrzés és a rákmegelőzés, vagy éppen a családban előforduTrefort-kert Alapítvány – A Trefort-kert Alapítvány ló betegségek, kiemelten a vastagbélrák és a mellrák. támogatást nyújt oktatási, kutatási és kulturális műhelyeknek. Programjában többek között helyt ad a Közös WWOOF Magyarország – Biogazdaságban Halmaz párbeszédet kialakító kezdeményezésnek, a önkénteskedni jó! – A WWOOF (World Wide Opportunities Mistory mobil alkalmazás kincskereső játékának. on Organic Farms) egy nemzetközi mozgalom, amely Angliában 1971-ben alakult és azóta nemzetközi mozgalommá fejÚj Akropolisz Filozófiai Iskola – Fedezd fel a ben- lődött azzal a céllal, hogy megtanítsa az embereket a biogazned élő hőst! – Mitől lesz hős a hős? Van helye a mai dálkodásra a fenntartható fejlődés szemléletével. világban? És honnan lesznek társai? Minden emberben ott szunnyad a hétköznapok hőse... térj be hozzánk, és Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete – Egyesületünk alapelve a nyitottság, ennek megfelelően, mindenki, aki eredj a nyombába! szeretne gyerekekkel foglalkozni, beléphet közénk. Nagy Útilapu Hálózat – Service Civil International Hungary hangsúlyt fektetünk animátoraink képzéseire, készségeiknek – Önkéntes táborokat szervezünk itthon és magyar fiatalokat fejlesztésére.

24

eu meeting point

Augusztus 10-16. Naponta 12.00-20.00

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Látogass el hozzánk, ha többet szeretnél tudni uniós jogaidról, külföldi tanulásról, munkavállalásról, vagy egyáltalán az EU-ról. Tudod, hogy melyek az Európai Bizottság legfontosabb prioritásai? EU-kvízünk helyes kitöltésével ajándéktárgyakat is nyerhetsz. A Szigeten is partnerünk az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája. www.eu.hu AEGEE-Budapest Ismerd meg Európát! www.aegee-budapest.hu

AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány Segítség az interkulturális tanuláshoz. www.afs.hu Együtt Európáért Alapítvány Légy tudatos európai polgár! www.egyutteuropaert.eu

Erasmus+ Programiroda Szerezz nemzetközi tapasztalatot! www.eplusifjusag.hu

www.facebook.com/szigetfestival

Erasmus Student Network Hungary Az Erasmus+ támogató szervezete. www.esn.hu Európai Virtuális Kávéház Egyesület Cafebabel Budapest Tematikus kerekasztal-beszélgetések. cafebabel.com/Budapest Fiatal Európaiak Magyarországi Egyesülete – JEF-Hungary Az európai értékek demonstrálása. www.jef.org Ifjúsági Konzultációs Kör-OneEurope: – Szólj Bele! A strukturált párbeszéd ismertetése. www.szoljbele.hu www.one-europe.info 68

Pillar Alapítvány – Europe is Yours! Az uniós lehetőségek megismerése. www.pillar-europe.eu Szubjektív Értékek Alapítvány Fiatalok a diszkrimináció ellen. www.szubjektiv.org

UEF Hungary – Európai Föderalisták Uniója Víziónk az Európai Egyesült Államok. www.federalists.hu

www.sziget.hu


Ability Park

Augusztus 10-16. Naponta 11.00-19.00

50

Idén is várja a szigetlakókat az Ability Park. A fogyatékkal élők beilleszkedését, elfogadását segítő interaktív élményparkban a fesztiválozók játékos formában próbálhatják ki, hogy milyen lehet bekötött szemmel focizni és falat mászni, kerekesszékben közlekedni vagy jelnyelven kommunikálni.

Játékok

Az Ability Parkban részt vevő szervezetek programjai:

Kerekesszékes, emeletes nagylabirintus: a játékosoknak kerekesszékben kell közlekedniük. Emelkedők és lejtők, fordulók jelentik a fizikai és technikai kihívást, amivel a játékosok találkoznak. A labirintus bejáratánál a kerekesszékes animátor irányításával a játékosok elsajátítják az alapvető mozgásokat: hogyan haladjanak és kanyarodjanak az eszközzel. Gyár: komplex játéksor, ahova csak egy labirintuson keresztül lehet bejutni. A játékosoknak először bekötött szemmel fehér bot segítségével át kell jutnia a raklapokból épített labirintuson, majd bejutva a központi térre további a sátrakban elhelyezett, illetve szabadtéri játékok közül választhatnak. Laboratórium: ez a terület ahol a fogyatékos emberek életét megkönnyítő applikációk és fejlesztések, hazai startupok fejlesztés alatt álló, vagy már piacra került friss termékei kerülnek bemutatásra. Külön sátorban kapnak helyet az értelmi fogyatékosokkal illetve az autistákkal kapcsolatos játékok, néhány megújult érzékszervi játékunk, valamint a fogyatékos üggyel kapcsolatos kvíz. Sherlock: komplex játék, ahol érzékszervi, taktilis feladatok segítségével kell egy logikai feladványt megoldani. Ezen a területen lesznek a diszkalkuliával kapcsolatos egyéb feladatok is. www.facebook.com/szigetfestival

Sportprogramok: - speciális szemüveges foci - falmászás (bekötött szemmel) - vak pingpong - tandem biciklizés (Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége, Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, FSZK Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft, Paradicsom Klub) Ismerkedés a jelnyelvvel és a beszédfogyatékossággal: Beszédes Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület, Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Érdekvédelmi Egyesülete Segítőkutyás érzékenyítő program: NEO Magyar Segítőkutya Egyesület Szakmai segítség mozgássérült fiataloknak Kalandra fel! Nonprofit Kft. 69

www.sziget.hu


2

Sport TV Sportzóna

Augusztus 10-16. Naponta 10.00-19.00

A sporthelyszín az elmúlt 16 évben számos hagyományos és új sportágnak, illetve szakszövetségnek is helyet adott: volt már nálunk a Face TEAM, legalább egy tucat sportági szakszövetség, extrém eszközök a bagjumptól, a bossaballig. Fontos küldetésünk, hogy látogatóinknak biztosíthassunk egy olyan helyet, ahol szabadon tudnak kikapcsolódni, pihenni, energiával feltöltődni. A helyszínen sportszerkölcsönző működik. A bagjump 22 óráig, az olimpiai központ hajnalig van nyitva.

Élményprogramok:

BAGJUMP

sportágak:

Kispályás labdarúgás

Bubble football

Strandröplabda

Kalandpark Mászófal

egyéb játéklehetőségek:

Goldsprint biliárdFoci

Csocsó

Darts

4 RIO 2016 – OLIMPIAI játékok

Baggy

Beach ball

Petanque

Asztalitenisz

Tollaslabda

Kötélhúzás

Lábtoll-labda

Streetball

Twister-fal

Lábtenisz

Gólyalábas foci

Asztali hoki Frizbi

Heki

Gombfoci

Augusztus 10-16.

a budapest 2024 támogatásával

2016 az olimpia éve, és mint minden ilyen évben, idén is készülünk meglepetésekkel, helyszíni aktivitásokkal. Olimpiai központunkban élőben, óriás kivetítőn lehet nyomon követni a riói olimpia eseményeit. Meghívott olimpikonok és érmesek várnak mindenkit élménybeszámolókkal. Szurkoljunk együtt sportolóinkért, drukkoljunk a magyar sikerekért! www.facebook.com/szigetfestival

70

www.sziget.hu


Sziget 2016

Mobil App A Sziget mobil app a legjobb eszköz arra, hogy minden infó a kezeidben legyen! Egyszerű használni, iOS és Android készülékekre is van. Naná, hogy ingyenes! :) Töltsd le innen:

Kövesd a Szigetet mindenhol, és oszd meg velünk élményeidet! Használd az alábbi tageket: C @Sziget Festival Official M @szigetofficial F @szigetofficial w @szigetofficial Ott vagyunk Snapchaten is! Vegyél fel bennünket barátodnak: Sziget Festival Official szigetofficial Hivatalos Sziget-hashtagek:

#sziget2016 #szigetfestival


szolgรกltatรกsok VIP

siesta

ATM basic camping

flexotel

bike parking and storage

guarded lockers

caravan camping

info

charging point

left-luggage

currency exchange

lost and found

e4u consulate

pharmacy

family camping

police

festipay helpdesk

post office

festipay top-up point

public transport tickets and info (BKK)

first aid

shower

www.facebook.com/szigetfestival

72

www.szigetfestival.com


caravan

apĂŠro

alternativa

family

bridge

city center:

sziget boat / sziget vip boat

tobacco

sziget home

toilet

sziget immigration office

upgrade camping

sziget shop

vip camping

taxi

wheelchair access

train tickets (MĂ V)

wifi

www.facebook.com/szigetfestival

73

www.szigetfestival.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.